Mulighed for diagnosen endometriose uden kikkeroperation

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Mulighed for diagnosen endometriose uden kikkeroperation"

Transkript

1 Mulighed for diagnosen endometriose uden kikkeroperation Oversat til dansk af Maria Lajer med tilladelse fra Human Reproduction. Denne artikel blev trykt først i Human Reproduction 2009;24(5): BAGGRUND: Formålet med undersøgelsen var at vurdere hvorvidt en rutinemæssig klinisk gynækologisk undersøgelse kombineret med transvaginal ultralydsskanning kan bruges med henblik på ikke-invasiv diagnostisering af endometriose. METODE: 200 kvinder med symptomer på endometriose, herunder menstruationssmerter, smerter ved samleje, kroniske underlivsmerter, forstoppelse eller nedsat fertilitet (udelukkelse af mandlige faktorer og ægløsnings-forstyrrelser) henvist til en klinik for bækkensmerter i perioden september 2007 til juni De fik foretaget en gynækologisk undersøgelse kombineret med transvaginal ultralydsskanning. Alle kvinderne gennemgik derefter en kikkertundersøgelse, hvor alle synlige makroskopiske tegn på endometriose blev operativt fjernet. Den endelige diagnose blev histologisk bekræftet. Desuden blev der indhentet en komplet tidligere medicinsk, social, obstetrisk og gynækologisk historie. Ultralydsskanningen blev udført med transvaginal visualisering af urinblæren, livmoderen, livmoderens støttevæv, skeden, område mellem tarm og livmoder/skede samt endetarmen. Kvinderne var år (median 33). Endometriose blev opdaget og histologisk bekræftet i 135 (68%) af patienterne. 113 (57%) havde endometriose i bughinden, 49 af disse havde udelukkende bughindeendometriose mens 98 havde bughindeendometriose i kombination med andre områder. Dette studie er det første til at vurdere den diagnostiske nøjagtighed af ultralydsskanning kombineret med klinisk gynækologisk undersøgelse til ikke-kirurgisk identifikation af endometriose på æggestokkene. Forekomsten af cystisk endometriose på æggestokkene var på 20%, heraf 12% på højre og 13% på venstre æggestok. Tilsvarende var det muligt at identificere dyb infiltrerende endometriose (DIE) på >5 mm hos 64/200 (32%) af patienterne. Heraf fandt man endometriose på livmoderens højre/venstre støttevæv hos henholdsvis 12 og 22%, området mellem tarm og livmoder hos 15%, i skeden hos 11%, i urinblæren hos 2%, område mellem tarm og skede hos 15% og endetarm hos 24%. Den ambulante undersøgelse af endetarmen viste ingen forskel i nøjagtighed af diagnostisering sammenlignet med tidligere resultater af forberedte undersøgelser af tarmen forud for skanningen.

2 Ud af de 200 patienter, som gennemgik kikkertundersøgelse af bækkenregionen, viste 65 (33%) ikke nogen tegn på endometriose. Hos 39 (60%) blev der ikke fundet nogen bækken abnormiteter, hvorimod der hos 7/65 (11%), blev observeret makroskopiske ændringer i overensstemmelse med kronisk inflammatorisk sygdom. KONKLUSION: Kombinationen af gynækologisk undersøgelse og ultralydsskanning forudsiger præcist tilstedeværelse af endometriose, der involverer enten æggestokkene, livmoderens støttevæv, skeden, området mellem tarm og livmoder/skede eller endetarm hos patienter med symptomer på endometriose. På baggrund af resultaterne fra dette studie og tilgængeligheden af ultralydsskanning, kan denne billeddiagnostiske undersøgelse kombineret med standard gynækologisk undersøgelse anbefales som den foretrukne metode til primær vurdering af patienter med underlivssmerter på mistanke om endometriose inden eventuel operation.

3 Indledning Endometriose er en af de mest udfordrende gynækologiske lidelser og berører 10-15% af kvinder i deres reproduktive år. Symptomer såsom menstruationssmerter, smerter ved samleje, forstoppelse og barnløshed er forårsaget af infiltrativ endometriose på æggestokkene eller livmoderens støttevæv, men kan også påvirke skeden, samt området mellem tarm og livmoder/skede og endetarm. Tilfælde af dyb endometriotisk infiltration defineres som endometriose > 5 mm (DIE). Ofte går der op til 8 år fra patienten præsenterer symptomer til en egentlig diagnose stilles hvilket giver en tung økonomisk og social pris. Det skyldes bl.a. at den primære vurdering af patienter med underlivssmerter og mistanke om endometriose ofte er begrænset til patientens tidligere gynækologiske historie og kliniske vurdering af patienten, dvs. halvmanuelle gynækologiske bækkenundersøgelser. Disse kan være nyttige i forbindelse med afsløring af dybt infiltrerende endometriose (DIE) i skeden, området mellem tarm og livmoder/skede, hvorimod dets værdi i forbindelse med afsløring af dyb infiltrerende endometriose i urinblæren og endetarm er begrænset. Den nuværende vurdering af bækkenet ved kikkertundersøgelse og efterfølgende histologisk bekræftelse af sygdommen betragtes som den gyldne standard til diagnosticering af endometriose. I løbet af de seneste år er nye diagnoseværktøjer såsom transvaginal ultralydsscanning og/eller MR scanning blevet anbefalet til at diagnosticere endometriose på æggestokkene. Flere studier tyder dog kraftigt på, at brugen af ultralydsscanning også har en vigtig rolle i forbindelse med afsløring af DIE ikke alene på æggestokkene, men også andre strukturer i bækkenregionen såsom skeden, området mellem tarm og livmoder/skede, urinblære eller endetarmsvæggen. Det er derfor tænkeligt, at en vaginal undersøgelse i kombination med ultralydsscanning hos patienter med mistanke om endometriose kan øge den før-operative diagnosticering af DIE, især hvis de udføres af erfarent personale. Formålet med denne undersøgelse var derfor at undersøge den diagnostiske værdi af gynækologisk undersøgelse sammenlignet med kombineret gynækologisk undersøgelse og ultralydsscanning til at stille en ikke-kirurgisk diagnose af endometriose i bækkenregionen hos patienter med underlivssmerter og symptomer på endometriose. Design af studie 200 kvinder med symptomer tydende på endometriose henvist til klinik for underlivssmerter fra september 2007 til juni 2008 fik foretaget en gynækologisk undersøgelse kombineret

4 med ultralydsscanning før kikkertundersøgelse og kirurgisk fjernelse samt histologisk bekræftelse af endometriose. Alle patienter havde symptomer, der tydede på endometriose, dvs. menstruationssmerter, smerter ved samleje, kroniske bækkensmerter, forstoppelse eller nedsat fertilitet (udelukkelse af mandlige faktorer og ovulation lidelser) fik foretaget en gynækologisk undersøgelse og derefter kombineret med ultralydsscanning. Alle patienterne gennemgik en kikkertundersøgelse kombineret med operation af alle synlige områder, der udviste makroskopiske tegn på endometriose samt histologisk bekræftelse for endelige diagnose af endometriose. Desuden blev der indhentet en komplet tidligere medicinsk, social, obstetrisk og gynækologisk historie. Tabel 1. Symptomer hos de 200 patienter der fik foretaget gynækologisk undersøgelse kombineret med ultralydsscanning og kikkertundersøgelse Symptom Antal (%) Menstruationssmerter 155/200 (78%) Smerter ved samleje 69/200 (35%) Forstoppelse 29/200 (15%) Smerter ved vandladning 4/200 (2%) Kroniske underlivssmerter 44/200 (22%) Nedsat fertilitet 34/200 (17%) Total 200 (100%) Transvaginal ultralyd Ultralydsscanningen blev udført med transvaginal visualisering af urinblæren, livmoderen, skeden, området mellem tarm og livmoder/skede og endetarmen. Diagnosen endometriose ved scanning blev baseret på ændringer af bækkenstrukturer og/eller organer inkl. æggestokkene (Fig. 1). Diagnosticering af endometriose var baseret på visualisering og kirurgisk fjernelse af alle væv der viste tegn på endometriose efterfulgt af histologisk bekræftelse. Alle tilfælde af endometriose blev fjernet kirurgisk med henblik på at opnå mindskelse af smerter og for at vurdere omfanget af endometriotiske infiltrationer.

5 Fig.1 Scanning viser en uregelmæssig cyste (pilen) som afspejler DIE beliggende mellem livmoder (*) og livmoderhalsen (**). Fortykkelse og/eller tilstedeværelsen af cystisk eller ikke-cystisk knude i vaginalvæggen (Fig. 2a og b). Fig. 2 (A) Scanning viser en fortykket, uregelmæssig struktur (+ +) af vaginal væggen (+) ved livmoderhalsen (*) svarende til endometriose. (B) Intraoperativ undersøgelse viser en makroskopisk endometriosisk læsion, som infiltrerer den øverste del af skeden (+ +) ved livmoderhalsen (*). Tilsvarende var det muligt at identificere endometriose i området mellem endetarm og skedevæggen ved livmoderhalsen (Fig. 3).

6 Fig. 3 Scanning viser en solid, delvis cystisk knude svarende til DIE ved skeden og endetarm (+)og (+ +), der dels infiltrerer skedevæggen (*) og den forreste endetarmsvæg (**). Endometriose af blæren var mistænkt, hvis en knude med eller uden cystisk udseende blev visualiseret i forbindelse med væggen på urinblæren (Fig. 4). Fig. 4 Scanning viser en solid knude (pilen) lokaliseret i urinblæren (*). Endelig kunne scanningen påvise endometriose ved endetarmen i form af tilstedeværelse af unormalt udseende af det muskulære lag af endetarmsvæggen ( Fig. 5).

7 Fig.5 Scanning viser en solid knude (pilen) nedenfor livmoderen (*) udviklet indenfor endetarmsvæggen (**). Resultater Kvinderne var år (median 33). Endometriose blev opdaget og histologisk bekræftet i 135/200 (68%) patienter. Et-hundrede og tretten patienter (57%) havde endometriose i bughingden (49 patienter udelukkende i bughinden, 98 patienter i kombination med andre ramte områder). Som vist i tabel 2, var forekomsten af cystisk endometriose på æggestokkene i 39/200 tilfælde (20%) heraf 23/200 (12%) på højre og 26/200 (13%) på venstre æggestok. Dyb endometriosisk infiltration (DIE) på >5 mm på forskellige anatomiske steder blev diagnosticeret hos 64/200 (32%) af patienterne. Heraf var forekomsten af endometriose ved livmoderens højre/venstre (H/V) støttevæv (12/22%), skede (11%), urinblære (2%), området mellem tarm og livmoder/skede (15%) og endetarm (24%). Tabel 2. Forekomst af cystisk endometriose på æggestokkene (49/200 patients) og DIE (64/200 patients) diagnosticeret ved kirurgisk indgreb og histopatiologisk analyse hos 200 patienter undersøgt for endometriose. Lokalitet Antal (%) Underlivs bughinde 113/200 (57%) Højre/venstre æggestok 23/200 (12%), 26/200 (13%)

8 Dybt infiltrerende endometriose (DIE) 64/200 (32%) Livmoderens højre/venstre støttevæv 24/200 (12%), 43/200 (22%) Området mellem tarm og livmoder 30/200 (15%) Vagina 22/200 (11%) Området mellem tarm og skede 8/200(4%) Urinblære 4/200 (2%) Endetarm 48/200 (24%) Total antal lokalitet 63/133 (47%) 2 lokaliteter 27/133 (20%) 3 lokaliteter 17/133 (13%) >3 lokaliteter 25/133 (19%) I alt var 288 lokaliteter (Tabel 3) påvirket af endometriose med et gennemsnit på tre berørte lokaliteter per patient. Isolerede former for endometriose blev identificeret på bughinden, æggestokkene, livmoderens støttevæv, skeden og endetarm endometriose, hvor kun en lokalitet var berørt blev observeret i hhv. 49, 5, 2, 1 og 6 ud af 200 patienter. Tabel 3. Sensitivitet, specificitet, og nøjagtighed for pre-operativ diagnose af endometriose ved gynækologisk undersøgelse og kombineret med scanning efterfulgt af kikkertoperation, kirurgisk fjernelse og histologisk bekræftelse. Lokalitet Gynækologisk undersøgelse Korrekt Endometriose Korrekt ikkeendometriose Nøjagtighed H/V æggestok 90/75% 92/90% 92/89% Livmoderens H/V støttevæv 67/65% 94/93% 92/86% Området mellem tarm og 84% 95% 94% livmoder Skede 100% 96% 96% Området mellem tarm og 78% 99% 99% skede Urinblære 100% 98% 99% Endetarm 96% 85% 86% Gynækologisk undersøgelse kombineret med scanning

9 H æggestok 100% (22/22) 93% (177/178) 100% (199/200) V æggestok 93% (26/28) 100% (172/172) 99% (198/200) Livmoderens støttevæv (H) 73% (16/22) 96% (170/178) 93% (186/200) Livmoderens støttevæv (V) 62% (36/58) 95% (135/142) 86% (171/200) Området mellem tarm og 90% (26/29) 98% (167/171) 97% (193/200) livmoder Skeden 95% (18/19) 98% (177/181) 98% (195/200) Området mellem tarm og 78% (7/9) 99% (190/191) 99% (197/200) skede Urinblære 50% (3/6) 99% (193/194) 98% (196/200) Endetarm 94% (46/49) 99% (149/151) 98% (195/200) Ud af de 200 patienter, som gennemgik kikkertundersøgelse af bækkenregionen, viste 65 (33%) ikke nogen tegn på endometriose. Hos 39 af dem (39/65, 60%) blev der ikke fundet nogen bækken abnormiteter, hvorimod der i 7/65 (11%), blev observeret makroskopiske ændringer i overensstemmelse med kronisk inflammatoriske sygdomme. Diskussion Endometriose er en kronisk, fremadskridende og i de fleste tilfælde invaliderende sygdom. Kirurgisk resektion af endometriose er fortsat en kilde til konstant debat. Medicinske behandlingsmuligheder såsom GnRH analoger eller gestagener repræsentere alternative, ikke-kirurgiske behandlingsmuligheder som har vist sig at yde midlertidig mimimering af symptomer. Dog tyder en række undersøgelser, herunder randomiserede kontrollerede forsøg kraftigt på, at radikal kirurgi er en yderst effektiv behandling af DIE, og fører til langsigtet helbredende virkning vedrørende associerede symptomer og nedsat fertilitet. Det er imidlertid bemærkelsesværdigt, at den minimale invasive kirurgiske behandling af DIE kun bør udføres af erfarne og veluddannede personale og bør kun finde sted i centre med speciale i diagnosticering og behandling af endometriose. Derfor er tilstrækkelig primær vurdering af patienter med symptomer, der tyder på endometriose af stor betydning og vil ikke kun reducere den diagnostiskeforsinkelse, men også gør det muligt for klinikeren at drøfte og planlægge passende kirurgiske behandlingsmuligheder, især i tilfælde af fremskreden sygdom. Selv avancerede billeddiagnostiske teknikker såsom magnetisk resonans scanning (MR) eller multislice computertomografi (CT) har vist sig at være værdifulde værktøjer for ikke-invasiv diagnose af DIE, men disse teknikker er ligeledes tidskrævende og dyre, og derfor af begrænset nytte som primære vurderingsværktøjer i den ambulante kliniske henvisning. Ultralydsscanning er derfor blevet foreslået til

10 diagnosticering af DIE og har i en større undersøgelse vist sig præcist at diagnosticere DIE i endetarmen. Det foreliggende arbejde viste omfanget af DIE diagnosticeret ved ultralydsscanning og bekræftet ved kirurgisk fjernelse samt histologisk analyse. Selv om tilstedeværelsen af gas og afføring potentielt kan skabe problemer med at se billeder af endetarms DIE, viste den ambulante undersøgelse ingen forskel i diagnosticering sammenlignet med resultaterne af de seneste forberedte undersøgelser af tarmen forud for scanningen. Undersøgelsen viste også at den gynækologiske undersøgelse alene var dårligere til at føroperativ diagnosticering af DIE på æggestokkene, urinblære og endetarm, hvorimod kombineret med scanning udført af veluddannet personale klart forbedrede den diagnostiske nøjagtighed, især hos patienter med cystisk endometriose af æggestokkene, skede, blære og endetarm. Dette studie er det første til at vurdere den diagnostiske nøjagtighed af ultralydsscanning kombineret med klinisk undersøgelse for ikke-kirurgisk identifikation af æggestokkene og dyb infiltrerer sygdom i blæren, livmoderens støttevæv, området mellem tarm og livmoder/skede og endetarm. På baggrund af resultaterne fra dette studie og tilgængeligheden af ultralyd kan den kombinerede kliniske undersøgelse anbefales som den foretrukne metode til primær og føroperative vurdering af patienter med bækkensmerter med mistanke om endometriose.

Ultralydsscanning af avanceret endometriose - anvendelse af ultralydsscanning af rectovaginale infiltrater med indvækst i tarmen

Ultralydsscanning af avanceret endometriose - anvendelse af ultralydsscanning af rectovaginale infiltrater med indvækst i tarmen Ultralydsscanning af avanceret endometriose - anvendelse af ultralydsscanning af rectovaginale infiltrater med indvækst i tarmen Medicinsk Forskningsårsstuderende Anne Gisselmann Egekvist Lektor, Overlæge,

Læs mere

Forsinket diagnose af kræft, varigt mén.

Forsinket diagnose af kræft, varigt mén. Forsinket diagnose af kræft, varigt mén. (Artikel fra årsberetning 2002) Hvis der ikke er blevet stillet en rigtig diagnose af patientens sygdom, eller at diagnosen er blevet stillet for sent, kan der

Læs mere

Endometriose. Karina Ejgaard Hansen Cand.psych., Ph.d.- studerende Aarhus Universitet

Endometriose. Karina Ejgaard Hansen Cand.psych., Ph.d.- studerende Aarhus Universitet Endometriose Karina Ejgaard Hansen Cand.psych., Ph.d.- studerende Aarhus Universitet Struktur Hvad er endometriose? Hvad er symptomerne? Hvordan diagnos?ceres endometriose? Hvordan behandles endometriose?

Læs mere

Interventionel Onkologi Patientinformation

Interventionel Onkologi Patientinformation Interventionel Onkologi Patientinformation Interventionel Radiologi: Dit alternativ til åben kirurgi www.dfir.dk Dansk Forening for Interventionel Radiologi www.cirse.org Cardiovascular and Interventional

Læs mere

FAKTA OM OG REHABILITERING VED GYNÆKOLOGISK KRÆFT DIAGNOSESPECIFIK FORLØBSBESKRIVELSE

FAKTA OM OG REHABILITERING VED GYNÆKOLOGISK KRÆFT DIAGNOSESPECIFIK FORLØBSBESKRIVELSE FAKTA OM OG REHABILITERING VED DIAGNOSESPECIFIK FORLØBSBESKRIVELSE Udarbejdet af Jette Marquardsen, Lissi Jonasson og Rikke Daugaard Sundhedscenter for Kræftramte, april 2010 Rehabiliteringsenheden (Københavns

Læs mere

MR- skanning forbedrer diagnostik af prostatakræft

MR- skanning forbedrer diagnostik af prostatakræft MR- skanning forbedrer diagnostik af prostatakræft MR-skanning er det bedste billedværktøj til at finde kræft i prostata og kommer til at spille en stor rolle i diagnostik og behandling af sygdommen i

Læs mere

Aktiv overvågning er en metode til at føre kontrol med prostatakræft hos mænd, som ikke har symptomer af deres sygdom.

Aktiv overvågning er en metode til at føre kontrol med prostatakræft hos mænd, som ikke har symptomer af deres sygdom. Aktiv overvågning? Hvad er forskellen på watchful waiting og aktiv overvågning? Begge metoder er beregnet på at undgå unødvendig behandling af prostatakræft. I begge tilfælde bliver du overvåget. Der er

Læs mere

Patientinformation. Akut bugspytkirtelbetændelse

Patientinformation. Akut bugspytkirtelbetændelse Patientinformation Akut bugspytkirtelbetændelse Kvalitet Døgnet Rundt Kirurgisk Afdeling Akut bugspytkirtelbetændelse Bugspytkirtlen producerer enzymer, som medvirker til fordøjelsen af kosten, vi spiser.

Læs mere

Blod i afføringen. Blod i afføringen kan være synlig eller kan opdages ved en afføringstest, såkaldt "okkult blod".

Blod i afføringen. Blod i afføringen kan være synlig eller kan opdages ved en afføringstest, såkaldt okkult blod. Blod i afføringen Blod i afføringen kan være synlig eller kan opdages ved en afføringstest, såkaldt "okkult blod". Forekomst I den almindelige befolkning observerer 20% blod i afføringen i løbet af et

Læs mere

Smerter i underlivet. Patientinformation. Vælg farve. Stræk smerterne i underlivet væk - et øvelsesprogram. Familiecentret Gynækologisk klinik

Smerter i underlivet. Patientinformation. Vælg farve. Stræk smerterne i underlivet væk - et øvelsesprogram. Familiecentret Gynækologisk klinik Patientinformation Smerter i underlivet Stræk smerterne i underlivet væk - et øvelsesprogram Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Gynækologisk klinik Indtast overskrift Smerter og spændinger

Læs mere

Symposium. Symposium om ovariecancer

Symposium. Symposium om ovariecancer Symposium Symposium om ovariecancer Den 7. september i år holdt KIU symposium om ovariecancer på Syddansk Universitet i Odense. Temaet var: Hvordan har centraliseringen af behandlingen for ovariecancer,

Læs mere

Interventionel Radiologi Patientinformation

Interventionel Radiologi Patientinformation Interventionel Radiologi Patientinformation Interventionel Radiologi: Dit alternativ til åben kirurgi I løbet af de sidste tyve år har interventionel radiologi re - volutioneret mange tidligere kirurgiske

Læs mere

Kræft og frontlinjediagnostik Radiologiens betydning set fra almen praksis

Kræft og frontlinjediagnostik Radiologiens betydning set fra almen praksis Kræft og frontlinjediagnostik Radiologiens betydning set fra almen praksis Peter Vedsted Professor Research Centre for Cancer Diagnosis in Primary Care CaP Aarhus University Denmark Hvis vi skal lykkes

Læs mere

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i tyk- og endetarm

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i tyk- og endetarm Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i tyk- og endetarm PAKKEFORLØB Denne pjece indeholder en generel og kortfattet beskrivelse af, hvad et pakkeforløb for kræft er. Det er den sygehusafdeling,

Læs mere

V/ Dorte Kildegaard GynObs Fysioterapeut

V/ Dorte Kildegaard GynObs Fysioterapeut Gynækologisk Obstetrisk Fysioterapi V/ Dorte Kildegaard GynObs Fysioterapeut Hvem er jeg? Færdiguddannet fysioterapeut 2005 Har mand og 2 børn på 3 og 6 år Har en lille GynObs Klinik i Højby Sundhedscenter

Læs mere

Fakta om og rehabilitering ved. Gynækologisk kræft. Diagnosespecifik forløbsbeskrivelse

Fakta om og rehabilitering ved. Gynækologisk kræft. Diagnosespecifik forløbsbeskrivelse Fakta om og rehabilitering ved Diagnosespecifik forløbsbeskrivelse Udarbejdet af Jette Marquardsen, Lissi Jonasson og Rikke Daugaard Center for Kræft og Sundhed København, april 2010, revideret maj 2011

Læs mere

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om livmoderhalskræft

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om livmoderhalskræft Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om livmoderhalskræft PAKKEFORLØB Denne pjece indeholder en generel og kortfattet beskrivelse af, hvad et pakkeforløb for kræft er. Det er den sygehusafdeling,

Læs mere

med prostata stent Baggrund

med prostata stent Baggrund Strålebehandling med prostata stent Af Cheffysiker Jesper Carl, Aalborg Sygehus og Overlæge Mats Holmberg, onkologisk afdeling, Aalborg Sygehus Jesper Carl, Cheffysiker, Afdelingen for medicinsk fysik,

Læs mere

Udvalgte nøgletal til opfølgning på udredningsretten. Maj 2014

Udvalgte nøgletal til opfølgning på udredningsretten. Maj 2014 Udvalgte nøgletal til opfølgning på udredningsretten Maj 2014 Indhold Gennemsnitlig ventetid fra henvisningsdato til 1. kontakt... 3 Historiske data fra Venteinfo.dk... 3 Antal patienter ventende på udredning

Læs mere

Er det kræft? Tina Ormstrup Røntgenafdelingen i Vejle

Er det kræft? Tina Ormstrup Røntgenafdelingen i Vejle Er det kræft? Tina Ormstrup Røntgenafdelingen i Vejle Budskaber med hjem Lang udredningstid for kræftpatienter med ukarakteristiske symptomer Praktiserende læger har behov for let adgang til basale billeddiagnostiske

Læs mere

HVORDAN VIRKER ELEKTRISK BÆKKENBUNDSSTIMULATION?

HVORDAN VIRKER ELEKTRISK BÆKKENBUNDSSTIMULATION? HVORDAN VIRKER ELEKTRISK BÆKKENBUNDSSTIMULATION? Kontinensstimulation med EMS (Elektrisk Muskel Stimulation) er en terapeutisk, sikker og meget effektiv behandling for inkontinens. Metoden er anbefalet

Læs mere

Røntgenstråling - er der en risiko?

Røntgenstråling - er der en risiko? Mange mennesker er utrygge ved røntgenstråling Denne patientinformation fortæller dig om, hvad risikoen er ved den røntgenstråling, som anvendes hér på røntgenafdelingen. Risiko Vi udsættes daglig for

Læs mere

Patientvejledning. Kikkertoperation af underlivet. - Laparoskopi

Patientvejledning. Kikkertoperation af underlivet. - Laparoskopi Patientvejledning Kikkertoperation af underlivet - Laparoskopi Kikkertoperation (laparoskopi) bruges til undersøgelse og operation af bughulens organer. Den giver special lægen i gynækologi et godt overblik

Læs mere

Tarmkræft. Hvad er tarmkræft? Tarmkræft kaldes også colorektal kræft (eller colorektal cancer) og er en samlebetegnelse for tyk- og endetarmskræft

Tarmkræft. Hvad er tarmkræft? Tarmkræft kaldes også colorektal kræft (eller colorektal cancer) og er en samlebetegnelse for tyk- og endetarmskræft Tarmkræft Hvad er tarmkræft? Tarmkræft kaldes også colorektal kræft (eller colorektal cancer) og er en samlebetegnelse for tyk- og endetarmskræft De fleste tilfælde af tarmkræft starter ved, at godartede

Læs mere

MR-Skanning - hurtig og sikker diagnose

MR-Skanning - hurtig og sikker diagnose MR-Skanning - hurtig og sikker diagnose MR = undersøgelse med Magnetisk Resonans MR står for magnetisk resonans. Man foretager en MR-undersøgelse i en MR-skanner. En MR-skanner er opbygget omkring en elektromagnet,

Læs mere

MONITORERING AF PAKKEFORLØB FOR KRÆFT

MONITORERING AF PAKKEFORLØB FOR KRÆFT MONITORERING AF PAKKEFORLØB FOR KRÆFT 1. Baggrund Hvert kvartal offentliggør Statens Serum Institut forløbstider for alle pakkeforløb via esundhed.dk. Monitorering af pakkeforløb for kræft er indtil videre

Læs mere

1.2 Udredning start 9 1.2.1 Patient ønsker udsættelse af tidspunkt for undersøgelse 9

1.2 Udredning start 9 1.2.1 Patient ønsker udsættelse af tidspunkt for undersøgelse 9 Sundhedsanalyser Sagsnr: 14/15288 30. november 2015 OFTE STILLEDE SPØRGSMÅL (FAQ) Pakkeforløb for kræftområdet (organspecifik kræfttype) Dokumentet indeholder svar på ofte stillede spørgsmål vedrørende

Læs mere

Dansk Neuro Onkologisk Register

Dansk Neuro Onkologisk Register Dansk Neuro Onkologisk Register Kvartalsrapport over udvalgte indikatorer 1. 2013 DNOR data frosset april 201 Data fra Landspatientregisteret modtaget 16. april. Rapport færdiggjort 30. april. Rapport

Læs mere

Dansk Neuro Onkologisk Register

Dansk Neuro Onkologisk Register Dansk Neuro Onkologisk Register Kvartalsrapport over udvalgte indikatorer 1. 2012 DNOR data frosset april 201 Data fra Landspatientregisteret modtaget 26. april. Rapport færdiggjort maj. Rapport udarbejdet

Læs mere

RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHANDLING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME

RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHANDLING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME FEBRUAR 2015 RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHANDLING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME Årsrapport 2014 RÅDGIVNING VEDRØRENDE EKSPERIMENTEL BEHAND- LING FOR MENNESKER MED LIVSTRUENDE SYGDOMME

Læs mere

Diagnostiske indikationer for CT og MRI

Diagnostiske indikationer for CT og MRI SMÅDYR Diagnostiske indikationer for CT og MRI CT (computer tomografi) og MRI (magnetresonansundersøgelse) er inden for de sidste år blevet tilgængelig som diagnostiske metoder i mindre husdyrpraksis,

Læs mere

For at forklare dette emne, er det nødvendigt at forklare tarmenes anatomi.

For at forklare dette emne, er det nødvendigt at forklare tarmenes anatomi. Artiklerne om Endometriose og irritable tarm syndrom er stillet os til rådighed af den engelske endometrioseforening, Endometriosis UK. Artiklen var at finde i det engelske medlemsblad Endolink, winter

Læs mere

REGISTRERINGSVEJLEDNING

REGISTRERINGSVEJLEDNING Afdelingen for Sundhedsanalyser Sagsnr. 14/15287 26. november 2015 REGISTRERINGSVEJLEDNING Pakkeforløb for kræftområdet Organspecifik kræfttype Denne vejledning indeholder en indledning med blandt andet

Læs mere

BASELINE SPØRGESKEMA - HIV POSITIV MAND

BASELINE SPØRGESKEMA - HIV POSITIV MAND INSTRUKTION TIL PERSONALET Ved baseline besøget bedes du venligst udlevere dette spørgeskema. Vær opmærksom på at du udleverer det korrekte skema. Når skemaet er udfyldt bedes du venligst sende det til

Læs mere

Driller maven mere end den plejer? - så kan det være tegn på æggestokkræft...

Driller maven mere end den plejer? - så kan det være tegn på æggestokkræft... Driller maven mere end den plejer? - så kan det være tegn på æggestokkræft... Æggestokkræft rammer kun få, men opdages af færre i tide. Folderen her fortæller dig, hvad du skal være opmærksom på. Lyt til,

Læs mere

Dansk Neuro Onkologisk Register

Dansk Neuro Onkologisk Register Dansk Neuro Onkologisk Register Kvartalsrapport over udvalgte indikatorer 2. 2011 Data opdateret 12. Juli 2011. Rapport udarbejdet af Jan Nielsen Biostatistiker Kompetence Center Syd for Landsdækkende

Læs mere

Protokolresume: nyretumorer, dels spredning af tumorceller i forbindelse med udtagning af vævsprøve.

Protokolresume: nyretumorer, dels spredning af tumorceller i forbindelse med udtagning af vævsprøve. Protokolresume: Forsøgets titel: Perfusion skanning af nyretumorer Forsøgsansvarlige: Overlæge Nessn H. Azawi, Urologisk afdeling D, Roskilde Sygehus. Formål: At forbedre diagnostikken mhp. at undgå dels

Læs mere

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Prolapsoperation. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk

Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling. Prolapsoperation. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling Prolapsoperation Patientinformation www.koldingsygehus.dk Ved en prolapsoperation sys en defekt i bindevævet i skeden (forvæg/bagvæg). Operationen afhjælper nedsynkning

Læs mere

Ovariecancer. Lærebog 4. udgave. Jan Blaakær Professor, dr. med. Gynækologisk-obstetrisk afdeling

Ovariecancer. Lærebog 4. udgave. Jan Blaakær Professor, dr. med. Gynækologisk-obstetrisk afdeling Ovariecancer Lærebog 4. udgave Jan Blaakær Professor, dr. med. Gynækologisk-obstetrisk afdeling Ovarietumorer kan være benigne, borderline eller maligne Primære ovarietumorer udvikles fra overfladeepitelet,

Læs mere

Medicinsk abort til uge 8+0

Medicinsk abort til uge 8+0 Patientinformation Medicinsk abort til uge 8+0 Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Gynækologisk klinik Medicinsk abort til uge 8+0 Forundersøgelse Inden den medicinske abort kan udføres, er

Læs mere

Når ryggen giver problemer

Når ryggen giver problemer Et fokuseret behandlingskoncept til personer, der oplever problemer i forbindelse med lænderyg eller med gener fra sædemuskulatur eller ben. Et aktivt og fokuseret behandlingskoncept Ryglidelser er et

Læs mere

Patientinformation. Prolaps. Operation for nedsynkning. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Familiecentret Gynækologisk klinik

Patientinformation. Prolaps. Operation for nedsynkning. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Familiecentret Gynækologisk klinik Patientinformation Prolaps Operation for nedsynkning Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Gynækologisk klinik Prolaps - operation for nedsynkning Du er blevet tilbudt en operation for nedsynkning

Læs mere

wilms tumor Børnecancerfonden informerer

wilms tumor Børnecancerfonden informerer wilms tumor i wilms tumor 3 Sygdomstegn De fleste børn med Wilms tumor viser fra starten kun udvendige sygdomstegn i form af stor mave med synlig og/eller følelig svulst i højre eller venstre side. Svulsten

Læs mere

Patientvejledning. Fjernelse af polypper og muskelknuder. Hysteroskopi

Patientvejledning. Fjernelse af polypper og muskelknuder. Hysteroskopi Patientvejledning Fjernelse af polypper og muskelknuder Hysteroskopi Muskelknuder - fibromer Muskelknuder også kaldet fibromer er bindevævsknuder, der dannes i muskel vævet i livmoderens væg. De består

Læs mere

kvindesygdom? Guide Har du en skjult 1si8der Endometriose og typiske symptomer Sådan bliver du behandlet

kvindesygdom? Guide Har du en skjult 1si8der Endometriose og typiske symptomer Sådan bliver du behandlet Foto: Iris Guide August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Har du en skjult kvindesygdom? 1si8der Endometriose og typiske symptomer Sådan bliver du behandlet Endometriose INDHOLD I DETTE

Læs mere

Patientinformation. Kræft i tyktarmen eller endetarmen

Patientinformation. Kræft i tyktarmen eller endetarmen Patientinformation Kræft i tyktarmen eller endetarmen Kvalitet døgnet rundt Kirurgisk afdeling Kræft i tyktarmen eller endetarmen Forberedelse til operation og smertebehandling: Operationen foretages af

Læs mere

Patientinformation. Kronisk bugspytkirtelbetændelse

Patientinformation. Kronisk bugspytkirtelbetændelse Patientinformation Kronisk bugspytkirtelbetændelse Kvalitet Døgnet Rundt Kirurgisk afdeling Kronisk bugspytkirtelbetændelse Kronisk betændelse i bugspytkirtlen er en sygdom der oftest er forårsaget af

Læs mere

Medicinsk abort til uge 8+0

Medicinsk abort til uge 8+0 Patientinformation Medicinsk abort til uge 8+0 Kvalitet Døgnet Rundt Familicentret Gynækologisk klinik Medicinsk abort til uge 8+0 Forundersøgelse Inden den medicinske abort kan udføres, er du blevet ultralydscannet

Læs mere

Metacam. meloxicam. Hvad er Metacam? Hvad anvendes Metacam til? EPAR - sammendrag for offentligheden

Metacam. meloxicam. Hvad er Metacam? Hvad anvendes Metacam til? EPAR - sammendrag for offentligheden EMA/CVMP/259397/2006 EMEA/V/C/000033 EPAR - sammendrag for offentligheden meloxicam Dette dokument er et sammendrag af den europæiske offentlige vurderingsrapport (EPAR). Formålet er at forklare, hvordan

Læs mere

At forberede sig på at se en fertilitetsspecialist. Spørgsmål til den kvindelige partner. Tag endnu et skridt fremad

At forberede sig på at se en fertilitetsspecialist. Spørgsmål til den kvindelige partner. Tag endnu et skridt fremad At forberede sig på at se en fertilitetsspecialist Tag endnu et skridt fremad Det kræver stor dygtighed at identificere kilden til fertilitetsproblemer og anbefale den rette behandling. En fertilitetsklinik

Læs mere

Organkirurgisk Afdeling. Mavesår. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk

Organkirurgisk Afdeling. Mavesår. Patientinformation. www.koldingsygehus.dk Organkirurgisk Afdeling Mavesår Patientinformation www.koldingsygehus.dk Hvad er et mavesår? Sår i mavesæk eller tolvfingertarm. Hos raske personer er slimhinden i mavesæk og tolvfingertarm intakt og

Læs mere

Medicinsk abort uge 9+1 til 11+6

Medicinsk abort uge 9+1 til 11+6 Patientinformation Medicinsk abort uge 9+1 til 11+6 Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Gynækologisk klinik 2 Medicinsk abort uge 9+1 til 11+6 Forundersøgelse Inden den medicinske abort kan

Læs mere

Medicinsk abort uge 8+1 til 9+0

Medicinsk abort uge 8+1 til 9+0 Patientinformation Medicinsk abort uge 8+1 til 9+0 Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Familiecentret Gynækologisk klinik Medicinsk abort fra uge 8+1 til 9+0 Forundersøgelse Inden den medicinske abort kan

Læs mere

Irritabel tyktarm og. Peter Bytzer. Høring om funktionelle lidelser, 19. marts 2014

Irritabel tyktarm og. Peter Bytzer. Høring om funktionelle lidelser, 19. marts 2014 Sundheds- og Forebyggelsesudvalget 2013-14 SUU Alm.del Bilag 324 Offentligt Irritabel tyktarm og funktionelle lidelser Peter Bytzer Høring om funktionelle lidelser, 19. marts 2014 30. dec. 2013 www.dr.dk

Læs mere

Nedsynkning. Vejledning til dig, der skal opereres for. nedsynkning. Nedsynkning Januar 2012 Hillerød Hospital Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling

Nedsynkning. Vejledning til dig, der skal opereres for. nedsynkning. Nedsynkning Januar 2012 Hillerød Hospital Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hillerød Hospital Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Nedsynkning Vejledning til dig, der skal opereres for nedsynkning Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hillerød Hospital Vejledning til dig, der skal opereres

Læs mere

Patientvejledning. Endometriose. - Kikkertoperation

Patientvejledning. Endometriose. - Kikkertoperation Patientvejledning Endometriose - Kikkertoperation Aleris-Hamlet er førende indenfor skånsomme kikkert operationer af endometriose. Det betyder, at du hurtigt bliver frisk igen og får færrest mulige ar

Læs mere

levertumorer hos børn

levertumorer hos børn i levertumorer hos børn Hepatoblastom Hepatocellulært carcinom levertumorer hos børn Hepatoblastom Hepatocellulært carcinom 3 Fra de danske børnekræftafdelinger i Aalborg, Århus, Odense og København, januar

Læs mere

Embolisering af uterus fibromer Patientinformation

Embolisering af uterus fibromer Patientinformation Embolisering af uterus fibromer Patientinformation Interventionel Radiologi: Dit alternativ til åben kirurgi www.dfir.dk Dansk Forening for Interventionel Radiologi www.cirse.org Cardiovascular and Interventional

Læs mere

kimcelletumorer Børnecancerfonden informerer

kimcelletumorer Børnecancerfonden informerer kimcelletumorer i kimcelletumorer 3 Tumormarkører En del kimcelletumorer udskiller særlige hormoner i blodet, som alfafoetoprotein (AFP) og human chorion gonadotropin (HCG). Hormonniveauet i blodet kan

Læs mere

Udvalgte nøgletal til opfølgning på udredningsretten. 10. oktober 2013

Udvalgte nøgletal til opfølgning på udredningsretten. 10. oktober 2013 Udvalgte nøgletal til opfølgning på udredningsretten 10. oktober 2013 Indhold Gennemsnitlig ventetid fra henvisningsdato til 1. kontakt...3 Historiske data fra Venteinfo.dk...3 Antal patienter ventende

Læs mere

Behandling for ufrivillig barnløshed

Behandling for ufrivillig barnløshed Når I skal i behandling for ufrivillig barnløshed, afhænger behandlingsmetoderne af årsagen til jeres I denne pjece kan I læse generel information om de forskellige behandlingsmetoder. Præcis hvordan jeres

Læs mere

Fagområdebeskrivelse. Fagområde Fagområdets officielle betegnelse. Gastrointestinal endoskopi

Fagområdebeskrivelse. Fagområde Fagområdets officielle betegnelse. Gastrointestinal endoskopi Fagområde Fagområdets officielle betegnelse Gastrointestinal endoskopi Baggrund Det kliniske fagområde beskrives bredt, dels historisk dels funktionsmæssigt med vægt på områdets udgangspunkt, udvikling

Læs mere

Karpaltunnelsyndrom viser sig ved tryk og ubehag, evt. smerter ved håndleddet, samt føleforstyrrelser ud i én eller flere fingre oftest om natten.

Karpaltunnelsyndrom viser sig ved tryk og ubehag, evt. smerter ved håndleddet, samt føleforstyrrelser ud i én eller flere fingre oftest om natten. Sovende fingre viser sig ved tryk og ubehag, evt. smerter ved håndleddet, samt føleforstyrrelser ud i én eller flere fingre oftest om natten. Hvad er karpaltunnelsyndrom? er en lidelse, hvor en af håndens

Læs mere

Skal vi opgive at være blandt de bedste i verden?

Skal vi opgive at være blandt de bedste i verden? Sundhedsudvalget 2010-11 L 45 Bilag 6 Offentligt Skal vi opgive at være blandt de bedste i verden? Lone Schmidt, Lektor, dr.med., ph.d, lone.schmidt@sund.ku.dk Søren Ziebe, laboratorieleder, dr.med, soeren.ziebe@rh.regionh.dk

Læs mere

Hvordan diagnosticeres prostatakræft

Hvordan diagnosticeres prostatakræft Hvordan diagnosticeres prostatakræft Du går måske til lægen, hvis du har problemer, når du skal tisse eller er bekymret over prostata problemer. Det kan også øge risikoen for at du får prostatakræft, hvis

Læs mere

Notat om sammenhæng mellem

Notat om sammenhæng mellem Bilag 6 Notat om sammenhæng mellem genindlæggelser og nosokomiel infektion ved Overlæge Johan Kjærgaard Marts 8 Bilag til Ekspertgruppens anbefalinger til videreudvikling af Sundhedskvalitet www.sundhedskvalitet.dk

Læs mere

Din første endometriose konsultation: Spørgsmål lægen måske stiller dig

Din første endometriose konsultation: Spørgsmål lægen måske stiller dig Din første endometriose konsultation: Spørgsmål lægen måske stiller dig Udviklet for www.endozone.org af Ellen T. Johnson, med bidrag fra professor Philippe Koninckx, universitetsprofessor Jörg Keckstein

Læs mere

Ekstern strålebehandling

Ekstern strålebehandling Ekstern strålebehandling Hvordan virker strålebehandling på prostatakræft? Formålet med strålebehandling er at ødelægge prostatakræftcellerne og samtidigt at begrænse beskadigelsen af andre celler mest

Læs mere

Evaluering af tilbud i Sundhedscenter for Kræftramte Resultater: Karakteristik af brugere i perioden januar december 2008, p. 1

Evaluering af tilbud i Sundhedscenter for Kræftramte Resultater: Karakteristik af brugere i perioden januar december 2008, p. 1 Resultater: Karakteristik af brugere i perioden januar december 2008, p. 1 BRUGERPROFIL 2008 Skrevet af psykolog Pernille Envold Bidstrup og professor Christoffer Johansen, Institut for Epidemiologisk

Læs mere

Fokuserede ophold. Fokuserede ophold i den urologiske speciallægeuddannelse. Bilag 2 til Målbeskrivelse for speciallægeuddannelse i urologi

Fokuserede ophold. Fokuserede ophold i den urologiske speciallægeuddannelse. Bilag 2 til Målbeskrivelse for speciallægeuddannelse i urologi Bilag 2 til Målbeskrivelse for speciallægeuddannelse i urologi Fokuserede ophold Fokuserede ophold i den urologiske speciallægeuddannelse (revideret 29.04.2004) 1 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2

Læs mere

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro Behcets Sygdom Version af 2016 2. DIAGNOSE OG BEHANDLING 2.1 Hvordan stilles diagnosen? Diagnosen er primært klinisk. Det kan tage mellem 1 til 5 år før et

Læs mere

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om opsyning af skedevæg

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om opsyning af skedevæg Viborg Privathospital - Patientinformation Alt hvad du bør vide om opsyning af skedevæg Velkommen til Viborg Privathospital Denne vejledning er tænkt som en kort information om tilstanden, om den operative

Læs mere

PIRO 1 Bør patienter med smerter i knæ og ledlinjeømhed udredes med kliniske tests med henblik på menisklæsioner?

PIRO 1 Bør patienter med smerter i knæ og ledlinjeømhed udredes med kliniske tests med henblik på menisklæsioner? Fokuseret spørgsmål 1 PIRO 1 Bør patienter med smerter i knæ og ledlinjeømhed udredes med kliniske tests med henblik på menisklæsioner? Patienter med smerter i knæ og ledlinjeømhed Index test Kliniske

Læs mere

Kontrol af kræftpatienter Evidens og dansk praksis. Mikael Rørth Onkologisk Klinik Rigshospitalet

Kontrol af kræftpatienter Evidens og dansk praksis. Mikael Rørth Onkologisk Klinik Rigshospitalet Kontrol af kræftpatienter Evidens og dansk praksis Mikael Rørth Onkologisk Klinik Rigshospitalet Kontrol efter kræftbehandling Vi ved temmelig lidt og det vi ved, ved vi ikke med særlig stor sikkerhed

Læs mere

Patientsikkerhed i kræftbehandlingen

Patientsikkerhed i kræftbehandlingen Patientsikkerhed i kræftbehandlingen FPKS seminar 4. maj, 2010 Nyborg Strand Henriette Lipczak Kvalitetsenheden Kræftens Bekæmpelse Baggrund 30.000 danskere får kræft årligt 230.000 lever med kræft Behandlingsforløbet,

Læs mere

OPFØLGENDE SPØRGESKEMA - HIV NEGATIV KVINDE

OPFØLGENDE SPØRGESKEMA - HIV NEGATIV KVINDE INSTRUKTION TIL PERSONALET: Ved de opfølgende studiebesøget bedes du venligst udlevere dette spørgeskema. Vær opmærksom på at du udleverer det korrekte skema. Når skemaet er udfyldt bedes du venligst sende

Læs mere

Rådgivning om eksperimentel behandling for mennesker med livstruende sygdom

Rådgivning om eksperimentel behandling for mennesker med livstruende sygdom Rådgivning om eksperimentel behandling for mennesker med livstruende sygdom ÅRSRAPPORT 2016 2017 Rådgivning om eksperimentel behandling for mennesker med livstruende sygdom Årsrapport 2016 Sundhedsstyrelsen,

Læs mere

Analatresi. Analatresi. Beskrivelse Mere faglig viden Betydningen af en god udredning Støttemuligheder Andre med samme diagnose?

Analatresi. Analatresi. Beskrivelse Mere faglig viden Betydningen af en god udredning Støttemuligheder Andre med samme diagnose? Analatresi Beskrivelse Mere faglig viden Betydningen af en god udredning Støttemuligheder Andre med samme diagnose? Links A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Ø 0-9 Analatresi Beskrivelse

Læs mere

Delmodernisering af specialerne kirurgi og intern medicin 2009

Delmodernisering af specialerne kirurgi og intern medicin 2009 Delmodernisering af specialerne kirurgi og intern medicin 2009 Indledning I forbindelse med sidste overenskomstforhandling blev parterne enige om at etablere hurtigere og mere smidige moderniseringer af

Læs mere

Dansk Radiologisk Selskabs svar på Sundhedsstyrelsens: Høring om dimensioneringsplan for speciallægeuddannelsen 2013-2017

Dansk Radiologisk Selskabs svar på Sundhedsstyrelsens: Høring om dimensioneringsplan for speciallægeuddannelsen 2013-2017 Dansk Radiologisk Selskabs svar på Sundhedsstyrelsens: Høring om dimensioneringsplan for speciallægeuddannelsen 2013-2017 Svaret er udarbejdet Dansk Radiologisk Selskabs UddannelsesRåd, hvor medlemmerne

Læs mere

Patientvejledning. Fjernelse af livmoderslimhinden

Patientvejledning. Fjernelse af livmoderslimhinden Patientvejledning Fjernelse af livmoderslimhinden Fjernelse af livmoderslimhinden anvendes primært til behandling af kraftige blødninger hos kvinder i overgangsalderen. Mange har allerede forsøgt sig med

Læs mere

INDHOLD. Indledning 2

INDHOLD. Indledning 2 INDHOLD Indledning 2 Tabel 1: Anmeldelser fordelt på dækningsområder 4 Tabel 2: på udvalgte områder 5 Tabel 3: på offentlige hospitaler 6 Tabel 4: fordelt på private hospitaler 7 Tabel 5: fordelt på afgørelsestyper

Læs mere

Nøgletal for kræft oktober 2007

Nøgletal for kræft oktober 2007 Nøgletal for kræft oktober 2007 1. Stigende aktivitet på kræftområdet Der har siden 2001 været en kraftig vækst i aktiviteten på kræftområdet. I perioden fra 2001 til 2006 er antallet af personer, som

Læs mere

Udvalgte nøgletal til opfølgning på udredningsretten. Januar 2014

Udvalgte nøgletal til opfølgning på udredningsretten. Januar 2014 Udvalgte nøgletal til opfølgning på udredningsretten Januar 2014 Indhold Gennemsnitlig ventetid fra henvisningsdato til 1. kontakt...3 Historiske data fra Venteinfo.dk...3 Antal patienter ventende på udredning

Læs mere

Pandoras æske eller vejen til forebyggelse af sygdomme?

Pandoras æske eller vejen til forebyggelse af sygdomme? Genetisk hornhindediagnostik: Pandoras æske eller vejen til forebyggelse af sygdomme? Genteknologi et vigtigt værktøj til forebyggelse af hornhindesygdomme? Genetisk diagnostik og dets anvendelsesmuligheder

Læs mere

Kirurgisk udskrabning ved ufrivillig abort

Kirurgisk udskrabning ved ufrivillig abort Kirurgisk udskrabning v. ufrivillig abort Marts 2012 Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Hillerød Hospital Hillerød Hospital Gynækologisk-Obstetrisk Afdeling Kirurgisk udskrabning ved ufrivillig abort 2 Kirurgisk

Læs mere

Dansk Neuro Onkologisk Register

Dansk Neuro Onkologisk Register Dansk Neuro Onkologisk Register Kvartalsrapport over udvalgte indikatorer 4. kvartal 2012 DNOR data frosset 7. januar 2013. Data fra Landspatientregisteret modtaget 16. januar 2013. Rapport færdiggjort

Læs mere

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i spiserøret, mavemunden og mavesækken

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i spiserøret, mavemunden og mavesækken Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om kræft i spiserøret, mavemunden og mavesækken PAKKEFORLØB Denne pjece indeholder en generel og kortfattet beskrivelse af, hvad et pakkeforløb for kræft

Læs mere

Udvalgte nøgletal til opfølgning på udredningsretten November 2014

Udvalgte nøgletal til opfølgning på udredningsretten November 2014 Udvalgte nøgletal til opfølgning på udredningsretten November 2014 Indhold Gennemsnitlig ventetid fra henvisningsdato til 1. kontakt... 2 Udvikling i ventetider på Venteinfo.dk... 2 Gennemsnitlig ventetid

Læs mere

MONITORERING AF FORLØBSTIDER PÅ KRÆFTOMRÅDET

MONITORERING AF FORLØBSTIDER PÅ KRÆFTOMRÅDET Maj 2015 MONITORERING AF FORLØBSTIDER PÅ KRÆFTOMRÅDET Årsopgørelse for 2014 MONITORERING AF FORLØBSTIDER PÅ KRÆFTOMRÅDET Årsopgørelse for 2014 Sundhedsstyrelsen, 2014 Du kan frit referere teksten i publikationen,

Læs mere

Rationel billeddiagnostik i almen praksis. Kvalitetsvurdering af henvisninger til billeddiagnostik fra almen praksis

Rationel billeddiagnostik i almen praksis. Kvalitetsvurdering af henvisninger til billeddiagnostik fra almen praksis Rationel billeddiagnostik i almen praksis Kvalitetsvurdering af henvisninger til billeddiagnostik fra almen praksis Pilotundersøgelse 215 1 2 Rationel billeddiagnostik i almen praksis Kvalitetsvurdering

Læs mere

Patientvejledning. Kikkertoperation af underlivet. - Laparoskopi

Patientvejledning. Kikkertoperation af underlivet. - Laparoskopi Patientvejledning Kikkertoperation af underlivet - Laparoskopi Kikkertoperation (laparoskopi) bruges til undersøgelse og operation af bughulens organer. Den giver special lægen i gynækologi et godt overblik

Læs mere

Muskelspændinger i underlivet

Muskelspændinger i underlivet Gynækologisk - Obstetrisk Afdeling Muskelspændinger i underlivet Patientinformation www.koldingsygehus.dk Ligesom du kan få hovedpine af at spænde i nakke- og skuldermuskler, kan du få underlivssmerter

Læs mere

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om tarmkræftmetastaser i leveren

Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om tarmkræftmetastaser i leveren Undersøgelser og behandling ved begrundet mistanke om tarmkræftmetastaser i leveren PAKKEFORLØB Denne pjece indeholder en generel og kortfattet beskrivelse af, hvad et pakkeforløb for kræft er. Det er

Læs mere

Afdeling for Sundhedsanalyser 21. oktober 2015. Store udgifter forbundet med multisygdom

Afdeling for Sundhedsanalyser 21. oktober 2015. Store udgifter forbundet med multisygdom Afdeling for Sundhedsanalyser 21. oktober 215 Store udgifter forbundet med multisygdom Denne analyse ser på danskere, som lever med flere samtidige kroniske sygdomme kaldet multisygdom. Der er særlig fokus

Læs mere

Vejledning af 25. oktober 1999 om diagnostisk udredning af patienter med symptomer på eller hvor der er rejst mistanke om brystkræft 2.

Vejledning af 25. oktober 1999 om diagnostisk udredning af patienter med symptomer på eller hvor der er rejst mistanke om brystkræft 2. Vejledning af 25. oktober 1999 om diagnostisk udredning af patienter med symptomer på eller hvor der er rejst mistanke om brystkræft 2. reviderede udgave Sekretariatet Islands Brygge 67 Postboks 1881 2300

Læs mere

Epidemiologi og biostatistik. Diagnostik og screening. Forelæsning, uge 5, Svend Juul. Hvordan stiller man en diagnose? Diagnostiske kriterier

Epidemiologi og biostatistik. Diagnostik og screening. Forelæsning, uge 5, Svend Juul. Hvordan stiller man en diagnose? Diagnostiske kriterier Epidemiologi og biostatistik Diagnostik og screening Forelæsning, uge 5, Svend Juul Hvordan stiller man en diagnose? Symptomer - passive: patientens spontane rapport - aktive: svar på målrettede spørgsmål

Læs mere