ORDLISTE EMBALLAGE: Plast typer : A-PET: Amorf Polyester µ (uorienteret). Se også Polyester

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ORDLISTE EMBALLAGE: Plast typer : A-PET: Amorf Polyester - 150-600 µ (uorienteret). Se også Polyester"

Transkript

1 ORDLISTE EMBALLAGE: Plast typer : A-PET: Amorf Polyester µ (uorienteret). Se også Polyester BAREX : Barex 210 plast råvare er en klar gummi modificeret akrylnitril co-polymer, som er FDA godkendt. Vægtfylde 1,13-1,15 g/cm³. Råvaren blev udviklet og markedsført hovedsagelig for dens gode modstandsdygtighed over for kemikalier og gas barriere samtidig har materialet god stivhed. I forhold til PET og PVC er en materiale reduktion på % mulig. Ekstruderede folier kan vakuumformes. BIOPOLYMERER: Fælles for alle bio-polymerer er at de er bio-nedbrydelige. Det drejer sig om derivater af cellulose, stivelsesbaserede og fermenterede materialer. Af begrænsninger kan nævnes at biopolymerer absorbere vand CELLULOSE PLASTTYPER. (CA, CAB, CAP, CP): De første kommercielle thermo plaster var alle cellulosebaserede og blev brugt i 1950'erne til indpakning af fødevarer (cellofan), som fibre (rayon). Senere tilkomne plasttyper, som er billigere at fremstille, har mindsket betydningen af cellulose plasttyperne. EVOH: Etylvinylalkohol (barriere coating eller extrudering). IONOMERER: Er en gruppe polyethylener, som er let tværbundne via ion bindinger med metalliske akrylater. Krystallisationen er totalt undertrykt, så ionomerer har god optisk transparens. Generelt giver ionomerer tilsætning forbedrede varmeegenskaber og modstandsdygtighed over for kemikalier. Sammenfattende: Høj transparens (80 % transmission), sej og fleksibel uden at benytte blødgører. God resistens mod de fleste opløsningsmidler. Lav stivhed og høj grad af krympning.

2 MASTERBATCH TIL POLYOLEFINER: For at kunne producerer plastemner som er teknisk acceptable for slutbrugeren, må den anvendte polymer have veldefinerede fysiske og mekaniske egenskaber, hvilket kan ske ved at tilsætte additiver til plast råvaren. En polymer, som er fyldt med en eller flere additiver af høj koncentration benævnes masterbatch. En opblanding med additiver kan finde sted hos råvareproducenten umiddelbart efter polymerisationsprocessen eller kan ske hos en masterbatch leverandør, der blander råvare og additiver. METALLISERING: Vakuum- eller elektrolytisk coated plast - oftest med aluminium - ca. 3 µ. METALLOCENE: Metallocene polymers (polyethylen) anvendes til både blæse- og fladdysse extrudering enten som metallocene råvare (amorf) alene eller i blandinger med f.eks. LLDPE. Folien har en god transparens (især blæst folie), gode mekaniske - og forseglings egenskaber. OPA: Biaxialt orienteret Polyamid - (12,15,20 µ). OPP: Orienteret Polypropylen. OPP/PVdC: Polypropylen coated på en eller to sider med PVdC. PA: Polyamid (nylon), se polyamider POLYESTER (PET): PET (polyethylenterephthalat) med en specifik vægt. på 1,37 g/cm³ PET kan afkøles. Så den forbliver amorf og transparent. Begge materialer har stor stivhed og hårdhed og gode temperatur egenskaber. Anvendes også ved temperaturer under frysepunktet. Har et lavt vandoptag Den gode elektriske isolerings evne bevares ved høj temperatur og luftfugtighed. Er godkendt til fødevarekontakt. PET anvendes til sodavandsflasker og som tekstilfibre, materiale til emballage, som kan anvendes både i ovn og mikrobølgeovn..

3 PET kan genanvendes. PET-flasker fx. til fleece. Ved fuldstændig forbrænding nedbrydes PET og PBT til CO 2 og vanddamp. Både A-PET og PET-G kan erstatte PVC-folie, idet PET folierne har nogenlunde de samme barriereegenskaber over for ilt og gas, men med hensyn til fugtoptagelse ringere end for PVC. Barrieregenskaberne, set i forhold til PS, er også bedre for PET-folier, specielt overfor ilt og gas. Hertil må lægges at vægtfylden, er 7-8 % lavere end for PVC. A-PET folien er i princippet en folie, som ikke er orienteret, som det er tilfælde med PET-O. Den manglende orientering i folien gør, at den er mindre dimensionsstabil, og når folien udsættes for en thermoformning, sker der ofte en re-krystallisering, som forårsager, at folien bliver sprød. Bogstavet A står for, at folien er amorf, hvilket vil sige, at molekylerne er uorienteret, som i f.eks. glas. C-PET er delvis krystalliseret og er sejt med en god slagstyrke. Ikke så transparent som A-PET. Gode forseglingsegenskaber. C-PET er meget varme resistent og kan anvendes i konventionel ovn. PET-G er en glycolmodificeret PET, hvor glycolen tilsættes i selve polymerisationsprocessen. De andre PET - folietyper indeholder også glycol, men kun i form af blødgører. Heller ikke denne folie er dimensionsstabil. Efter at denne folietype er blevet thermoformet, sker der ikke nogen re-krystallisering. PET-O hvor bogstavet O står for, at folien er orienteret biaxialt. Denne folie anvendes især til laminater, som f. eks PET/ALU/PE. POLYAMIDER (PA): Polyamider eller nylon betragtes, som den vigtigste konstruktions plasttype. Gruppen omfatter: PA 6.0, PA 6.6, PA 6.9, PA 6,10, PA 6.12, PA 11.0, PA 12.0, aromatisk PA (aramider) og specielle polyamider. PA 6.0 har en vægtfylde på 1,13 g/cm³og PA 6.6 med en vægtf. på 1,14 g/cm³- er de almindeligste typer. Optagelse af vand er den væsentligste skillelinie mellem de forskellige typer polyamider og går fra 12 % for PA 6.0 til mindre end 1 % for PA Vandoptagelse ændrer egenskaberne i polyamid. Generelt kan man om polyamider nævne, at de har en udmærket slidstyrke, god temperatur modstandsdygtighed (kan dampsteriliseres), kan tåler olier, fedt og organiske opløsningsmidler. Har lave friktionsværdier og lav permeabilitet over for oxygen. Polyamider kan godkendes til kontakt med fødevarer. Polyamider kan genanvendes.

4 Polyethylen folie Anvendes ofte som emballagemateriale (fryseposer, folie, kasser, rør, legetøj husholdningsartikler mv.) og kan i øvrigt både lamineres og co-extruderes sammen med andre materialer til flerlags folier. Forbrænder til CO 2 og vand. PE kan genanvendes. POLYSTYREN (PS, HIPS): Standard polystyren (GP general purpose) er transparent, sprød, lav fugt absorberende, med god stivhed (3,5 GPa). En amorf thermoplast med en specifik vægtf. på 1,05 g/cm³. Kan indfarves i alle farver. Er egnet til fødevarekontakt - kan FDA-godkendes. PS kan ekspanderes til EPS, der bl.a. sælges under handelsnavne som 'Styropor' og 'Flamingo'. Ps anvendes til levnedsmiddelemballager, eengangs artikler - glas, knive, gafler og skeer, kabinetter, tekniske artikler mv.. POLYVINYLCHLORID (PVC) Er en kædepolymeriseret amorf thermoplastisk basisplast, der findes i mange kvaliteter og modificeringer. PVC-typer kan være transparente eller mælkehvide og kan indfarves i alle farver. Har gode barriere egenskaber overfor vanddamp, oxygen, CO2 og aromastoffer. Absorbere kun lidt vand. PVC indeholder chlor, der afgiver saltsyre ved forbrænding. Blød PVC kan indeholde uønskede phthalater. PVC er altid tilsat additiver, hvorved bearbejdningsegenskaberne forbedres. PVC kan levnedsmiddelgodkendes. PVC/PVdC med en høj andel af vinylidenchlorid (fx Saran ) giver en god beskyttelse mod diffusion af vanddamp og har derfor tidligere været meget brugt i fx pakkefolier til fødevarer. PVC er frem for alt stiv og stærkt som materiale. Har en god resistens mod syre og alkalier ligesom PVC har en lav gas - og vanddamp penetration. PP: Er en polypropylen råvare som bla. anvendes til folie fremstilling. PP (Polypropylen) er en delkrystallinsk thermoplast med en specifik vægtf. på 0,90 g/cm³ og en forarbejdningstemperatur på ca º C ved sprøjtestøbning og extrudering. PP er hvidlig eller farveløs. Tilsættes et nukleerings middel kan PP blive transparent. Kan indfarves i alle farver. Lav permeabilitet over for vanddamp men høj over for oxygen og aromastoffer. Er resistent over for Bliver sprød ved frostgrader. PP anvendes til levnedsmiddelemballager af enhver art, til tekniske artikler som fx instrumentpaneler, kabinetter, dørgreb mv. Kan lamineres og co-extruderes til andre materialer til flerlags folier. PP kan genanvendes.

5 SiOx: Vakuum coated Silicium Oxid. Vakuum metalliseres især på polyesterfolie (men også på polycarbonat). SURLYN : Plastionomer fremstillet af Dupont de Nemour. Har transparens, sejhed og et lavt smeltepunkt. Surlyn anvendes ofte som forseglingsmedium i forbindelse med plastfolier, for at opnå forbedrede forseglingsegenskaber. Laminering af plastfolier: Laminering af plastfolier sker ved at 2 folietyper klæbes sammen eller ved co-extrusion. De anvendte plasttyper er polyethylen og co-polymere som forseglings medium/klæber. Herved fås bedre mekaniske egenskaber, fleksibilitet og god lamineringsstyrke. Flerlags plastfolie fremstilles i co-extrusion UDTRYK I FORBINDELSE MED FORSEGLINGER. Hot-tack/Peel: Anvendelse af en speciel PE som forbedre forseglingsegenskaberne i forbindelse med varme. Vigtig i forbindelse med høj pakkehastighed eller produkter, der vejer meget. Ønskes lav forseglingstemperatur eller kort forseglings tid anvendes en PE type med et lavt smeltepunkt eller med gode flydeegenskaber. Peel: Specielle polymer blandinger som har en kontrolleret lav forseglingsstyrke ved forsegling til sig selv eller mod andre plasttyper. Lapseal: Laminater som har samme indvendige og udvendige folietype kan forsegles mod hinanden. Anvendes oftest i flowpack pakkemaskiner til fremstilling af poser. Co-ex folier: Fremstilles af forskellige plastråvarer som så extruderes sammen for at opnå en prisreduktion i forbindelse med forbedrede folieegenskaber af mekanisk art. Herved udnyttes de enkelte plast typers egenskaber i én folie, hvorved den bedst egnede folie til det pakkede produkt fremkommer.

6 Friktion: Den rette overflade friktion (COP) opnås ved at blande råvarerne på rette vis. Foliernes friktion tilpasses pakkemaskinerne. Antistatisk: Plastmaterialer bliver tit statisk elektriske, hvilket kan gå ud over forseglingsegenskaberne, når der samler sig støv, hvor der skal forsegles, ('klare' folier ser snavsede ud). Derfor tilsættes antistat midler. Gas barriere: Almindelig standard LDPE (low density polyethylen) har gode barriereegenskaber over for vand men dårlige over for gas. Ønskes barrierer overfor gas co-extruderes der gerne et tyndt lag EVOH ind i filmen/folien. Mange fødevarefirmaer pakker i dag i modificeret atmosfære, som kræver f.eks. EVOH i folien. VARMEBEHANDLING I FORBINDELSE MED PLAST. Pasteurisation/hot-filling: Sker ved temperaturer på C. Flere plastmaterialer kan anvendes. Kogning: Sker ved 100 C og kræver en justering af plastmaterialer, klæbestof og trykfarver. Autoklavering/steriliation: Sker ved 121 C og kræver en justering af plastmaterialer, klæbestof og trykfarver. Opvarmning i mikrobølgeovn: Kræver en justering af plastmaterialer, klæbestof og trykfarver.

7 HVORDAN MÅLES BARRIEREEGENSKABER I FOLIER FOR VANDDAMP, ILT OG KULDIOXYD Med permeabilitet (P) ved polyethylen folie menes mængden af den luftart som folien slipper igennem per arealenhed, ved en bestemt tids- og trykangivelse. Formlen ser således ud: Mængde (cm 3 ) x tykkelse (my) P = areal (m 2 ) x tid (t) x tryk (bar) Forskellige gasser har forskellig permeabilitet i samme folie/film. Generelt gælder dog at kvælstofilte (NO) permeabiliteten er lavest og ilt gennemgangen 25 gange større. Permeabiliteten for kulstofdioxyd (CO2) er gange større end for kvælstofilte (NO). Findes der flere gasser samtidig i pakningen går disse gennem barrierelaget uafhængigt af hinanden i den udstrækning ingen af gasserne påvirker barrierelaget (lagene). For laminerede materialer gælder i de fleste tilfælde følgende: L X1 - X2 - = P P1 - P2 Hvor P = laminatets permeabilitet, X = det enkelte folielag. P1,P2 er permeabiliteten for de respektive folielag. L = laminatets totale tykkelse. Permeabiliteten er stærkt temperaturafhængig, men også afhængig af krystalliseringen samt længden af molekylekæder og disses forgreninger. Permeabiliteten måles ved enheden (cm³/m², 24t,atm). I hht. DIN enhed: cm³/cm²/24 t/atm v/23 C og 0% RH (relativ fugtighed) Vand gennemgangen (WVTR.): Måles i hht. DIN enhed: g/m²/24 timer v/ 38 C, 90% RH (relativ fugtighed). Mængde (g) x tykkelse (my) P = areal (m 2 ) x tid (t)

8 Gennemgang af gasser (O 2,N 2 og CO 2 ) i plastik ved 23ºC (Kilde: KIN-Institut, Neumünster) Plast Gennemgang: cm³/mm, folietykkelse/m²/målt i bar O 2 N 2 CO 2 LDPE HDPE PP PVC 5 0,4 9 PA PETP 3 i.a. 8 PS 170 i.a PC PVDC 0,4 0,04 2,3 EVOH 0,04 i.a. 1,5 i.a.= ingen angivelse Alle værdier, der nævnes i forbindelse med plastfolier er utrykte folier. I øvrigt vil talværdierne være målt i et laboratorium og leverandørerne aksepterer ikke at blive holdt ansvarlige for udsving mellem de opgivene talværdier og de i produktionen målte. OPBEVARING AF FOLIER PÅ LAGERET OG UNDER PRODUKTION Laminerede og co-extruderede folier må ikke opbevares under forhold der medfører store udsving i fugtighed og temperatur - og ikke direkte i solen. Normalt anvendes det ældste lager først (FIFO). I produktionen lægges folierne tilbage i original emballagen, når de ikke skal anvendes. Af hensyn til 'run ability' skal ruller til pakkemaskiner akklimatiseres mindst i 24 timer før anvendelse.

Plast er ikke bare Plast Hvad enhver teknikker bør vide om plast

Plast er ikke bare Plast Hvad enhver teknikker bør vide om plast Plast Center Danmark Plast er ikke bare Plast Hvad enhver teknikker bør vide om plast Mia Katharina Andersen Podlech Teknisk Projektleder Ph.D. Kemiingeniør Vejle, d. 1. november 2012 1 Plast er ikke bare

Læs mere

VEUD ekstraopgave Opgave nr. 60-10

VEUD ekstraopgave Opgave nr. 60-10 Opgavens art: Opgaveformulering: Fagområde: Opgavens varighed: Teoretisk. 45 spørgsmål til termoplast. Introduktion til termoplast. 4 lektioner Niveau, sammenlignet med uddannelsen: Henvisning til hjælpemidler:

Læs mere

Notat om etablering af ventilation ved termisk bearbejdning

Notat om etablering af ventilation ved termisk bearbejdning xx. den 29. maj 1995 J.nr. xxxx Notat om etablering af ventilation ved termisk bearbejdning af plast. Konklusion Arbejdstilsynets praksis om etablering af foranstaltninger som procesventilation fx i form

Læs mere

PRODUKTER FRA KRYMPEHÆTTER TOPFOLIE TOPFOLIE ARK DIVERSE FOLIE SPANDEPOSER PE FOLIE PALLEHÆTTER MDPE PLASTSÆKKE LYNLÅSPOSER

PRODUKTER FRA KRYMPEHÆTTER TOPFOLIE TOPFOLIE ARK DIVERSE FOLIE SPANDEPOSER PE FOLIE PALLEHÆTTER MDPE PLASTSÆKKE LYNLÅSPOSER PLAST- PRODUKTER FRA Her finder du et udvalg af hvad vi kan levere i plast SORTE SÆKKE TRANSPARENTE SÆKKE PAPIRSÆKKE BÆREPOSER PE POSER PE PLASTSÆKKE PLAST ARK PE KNUDESÆKKE RØGFARVEDE SÆKKE KRYMPEHÆTTER

Læs mere

Plade PRIS 100% NORDISK PLAST. PP-H Ekstruderet Grå GARANTI. Nordisk Plast Tlf. 86 48 48 11 salg@nordiskplast.dk www.nordiskplast.

Plade PRIS 100% NORDISK PLAST. PP-H Ekstruderet Grå GARANTI. Nordisk Plast Tlf. 86 48 48 11 salg@nordiskplast.dk www.nordiskplast. 16 PP Plader Grå 16.2 Grå/Natur 16.3 Rundstænger Grå 16.4 Natur 16.5 ELS Sort 16.6 30 GF Sort 16.6 30 PET F Sort 16.6 Emnerør Grå 16.7 Opdateret: 1. oktober 2015 Plade Grå Polypropylen Homopol. plader

Læs mere

Vinduesfilm-industriens. industriens historie.. og hvorledes vinduesfilm er produceret

Vinduesfilm-industriens. industriens historie.. og hvorledes vinduesfilm er produceret Vinduesfilm-industriens industriens historie. og hvorledes vinduesfilm er produceret Udviklingen i solfilm produceret siden 1930 erne vindues film produceret siden 1960 erne. Første produkter til at mindske

Læs mere

Design-guide. Sådan designer du emballager til cirkulær økonomi

Design-guide. Sådan designer du emballager til cirkulær økonomi Design-guide Sådan designer du emballager til cirkulær økonomi Pantmærket er din garanti for cirkulær økonomi. For det sikrer, at engangsflasker og -dåser indsamles og genanvendes i et lukket kredsløb

Læs mere

VEUD ekstraopgave Opgave nr. 63-23

VEUD ekstraopgave Opgave nr. 63-23 Opgavens art: Opgaveformulering: Fagområde: Opgavens varighed: 35 spørgsmål omkring processerne. Lav en skriftlig besvarelse på en række teoretiske spørgsmål. Ekstrudering 3 timer / 4 lektioner Niveau,

Læs mere

3M VHB Tape VHB. THE Acrylic Foam Tape. P ålidelig, S tærk og H oldbar. VHB Akrylskumtape

3M VHB Tape VHB. THE Acrylic Foam Tape. P ålidelig, S tærk og H oldbar. VHB Akrylskumtape 3M VHB Tape VHB THE Acrylic Foam Tape P ålidelig, S tærk og H oldbar VHB Akrylskumtape U overtruffen sammenføjning. Prøv det selv! V HB Tape, som er dokumenteret over tid, sætter stadig industri normen.

Læs mere

Effektive pakkeløsninger. -til dine forsendelser

Effektive pakkeløsninger. -til dine forsendelser Effektive pakkeløsninger -til dine forsendelser Boblepose Luft beskytter og vejer minimalt, hvilket er grunden til, at bobleposer er populær til forsendelse. Det luftpolstrede og vandafvisende indre beskytter

Læs mere

GOTTFRED PETERSEN A/S

GOTTFRED PETERSEN A/S GOTTFRED PETERSEN A/S FORMIDLER SPRØJTESTØBTE EMNER OG KOMPONENTER TIL DANSK INDUSTRI. Vores organisation består af et veluddannet personale, som med hurtig og kort kommunikationsvej til vores samarbejdspartnere

Læs mere

Plastaffald B3010 Eksempler på affald, som er omfattet

Plastaffald B3010 Eksempler på affald, som er omfattet Eksempler på affald, som er omfattet Plastaffald fra biler Plastemballage Plastfolie Dette affald er ikke omfattet Plastaffald, der ikke er omfattet på grund af urenheder Betegnelse Nedenstående plastmaterialer,

Læs mere

Plastplader til Termoformning

Plastplader til Termoformning Plastplader til Termoformning Overvejelser ved valg af plastmateriale. Krav til materialet 1. Krav til funktionen: Mekaniske egenskaber Termiske egenskaber Elektriske egenskaber Andre egenskaber: Kemikaliebestandighed

Læs mere

KORROSIONSBESKYTTELSE MED FLUORPOLYMERER

KORROSIONSBESKYTTELSE MED FLUORPOLYMERER INDLEDNING KORROSIONSBESKYTTELSE MED FLUORPOLYMERER Christian Strøbech, Accoat A/S Belægning med fluorpolymersystemer har i det sidste 1 år gennemgået en rivende udvikling, således at der til brug indenfor

Læs mere

S1A. Slange. Slange. Ventilationsslanger til. svejserøgsudsugning støvudsugning autogasudsugning spånudsugning varmluftsudsugning.

S1A. Slange. Slange. Ventilationsslanger til. svejserøgsudsugning støvudsugning autogasudsugning spånudsugning varmluftsudsugning. Ventilationsslanger til svejserøgsudsugning støvudsugning autogasudsugning spånudsugning varmluftsudsugning ø63 - ø46mm S1 14 Farve: grå metallic -3 Standardlængde: 1m Fleksibel slange med stor slidstyrke,

Læs mere

BESKYTTELSES- PRODUKTER FRA BOBLEFOLIE BØLGEPAPRULLER SKUMFOAM SKUMFOAMARK KASSEFYLD KANTBESKYTTERE HJØRNEBESKYTTERE KANTLISTER

BESKYTTELSES- PRODUKTER FRA BOBLEFOLIE BØLGEPAPRULLER SKUMFOAM SKUMFOAMARK KASSEFYLD KANTBESKYTTERE HJØRNEBESKYTTERE KANTLISTER BESKYTTELSES- PRODUKTER FRA Her finder du alle former for beskyttelsesprodukter! BOBLEFOLIE BØLGEPAPRULLER SKUMFOAM SKUMFOAMARK KASSEFYLD KANTBESKYTTERE HJØRNEBESKYTTERE KANTLISTER 13 Beskyttel Mulighederne

Læs mere

VEUD ekstraopgave Opgave nr. 61-11

VEUD ekstraopgave Opgave nr. 61-11 Opgavens art: Opgaveformulering: Fagområde: Opgavens varighed: Teoretisk Materialelære enig eller uenig Termoplast, materialelære 4 lektioner Niveau, sammenlignet med uddannelsen: Henvisning til hjælpemidler:

Læs mere

Træfib. helt naturlig isolering

Træfib. helt naturlig isolering Træfib helt naturlig isolering Det isolerer bedre, det giver et sundere indeklima, det lydisolerer, og det virker brandhæmmende. Kan man ønske sig mere af et isoleringsmateriale? Vi tegner et portræt af

Læs mere

Plastemballagers genanvendelighed Design kriterier for emballager

Plastemballagers genanvendelighed Design kriterier for emballager Plastemballagers genanvendelighed Design kriterier for emballager Plastic ZERO - LIFE10 ENV/DK/098 - with the contribution of the LIFE financial instrument of the European Union Genanvendelse sparer ressourcer

Læs mere

1.5. Kabelbindere og fastgørelse. Kabelbindere med montagesokler. Kabelbinder med fyrretræshoved. Andre størrelser er tilgængelige ved forespørgsel.

1.5. Kabelbindere og fastgørelse. Kabelbindere med montagesokler. Kabelbinder med fyrretræshoved. Andre størrelser er tilgængelige ved forespørgsel. 1.5 Kabelbinder med fyrretræshoved og plade Kabelbinder med fyrretræshoved og plade FT5 Serien er primært designet til fastgørelse af ledningsbundter i automobilindustrien. På grund af den enkle og lette

Læs mere

Elevens uni-login: Skolens navn: Tilsynsførendes underskrift: FP9. 9.-klasseprøven FYSIK/KEMI

Elevens uni-login: Skolens navn: Tilsynsførendes underskrift: FP9. 9.-klasseprøven FYSIK/KEMI Elevens uni-login: Skolens navn: Tilsynsførendes underskrift: FP9 9.-klasseprøven FYSIK/KEMI December 2016 Indledning Plast Fotoet viser genstande fra hverdagen, der indeholder plast. Foto: Lars Henrik

Læs mere

VEUD ekstraopgave Opgave nr

VEUD ekstraopgave Opgave nr Opgavens art: Opgaveformulering: Fagområde: Opgavens varighed: Teoretisk. 40 spørgsmål til termoplast & tegningsforståelse. Introduktion til termoplast 4 lektioner Niveau, sammenlignet med uddannelsen:

Læs mere

1.5. Kabelbindere og fastgørelse. Kabelbindere, rustfrit stål. Kabelbindere i rustfri stål. Materiale specifikation se venligst side 22.

1.5. Kabelbindere og fastgørelse. Kabelbindere, rustfrit stål. Kabelbindere i rustfri stål. Materiale specifikation se venligst side 22. 1.5 Kabelbindere og fastgørelse Kabelbindere i rustfri stål MT serien i rustfri stål med kuglelås Det brede HellermannTyton program af rustfri stål kabelbindere kan anvendes i særdeles aggressive områder

Læs mere

PRODUKTDATABLAD FOR SYSTEMLØSNING Sikafloor DecoDur EB-26 Quartz

PRODUKTDATABLAD FOR SYSTEMLØSNING Sikafloor DecoDur EB-26 Quartz PRODUKTDATABLAD FOR SYSTEMLØSNING DEKORATIV, SKRIDSIKKER, FARVET KVARTSBELÆGNING MED LAVT VOC PRODUKTBESKRIVELSE er en skridsikker, dekorativ, farvet, gulvbelægning med lavt VOC, designet til indendørs

Læs mere

Drikkeglas i plast, til enhver lejlighed - med tryk og gravering. - alt som standard, eller efter opgave. www.reklamegaven.dk

Drikkeglas i plast, til enhver lejlighed - med tryk og gravering. - alt som standard, eller efter opgave. www.reklamegaven.dk 1 430/2008 Drikkeglas i plast, til enhver lejlighed - med tryk og gravering. - alt som standard, eller efter opgave. www.reklamegaven.dk Glas, til enhver lejlighed. Plasttyper Akvila producerer plastikglas

Læs mere

EVCOT. Kompositmateriale. Et ideelt alternativ til mere konventionelle materialer. ... også når det gælder lidt større projekter.

EVCOT. Kompositmateriale. Et ideelt alternativ til mere konventionelle materialer. ... også når det gælder lidt større projekter. EVCOT Kompositmateriale Et ideelt alternativ til mere konventionelle materialer.... også når det gælder lidt større projekter. Kompositmaterialet EVCOT er et vævsarmeret hærdeplastmateriale med høj mekanisk

Læs mere

Fremstilling af profiler af plast-husholdningsaffald. v/ Flemming Christiansen, SP Moulding A/S 27. Januar 2016

Fremstilling af profiler af plast-husholdningsaffald. v/ Flemming Christiansen, SP Moulding A/S 27. Januar 2016 Member of SP Group A/S Fremstilling af profiler af plast-husholdningsaffald v/ Flemming Christiansen, SP Moulding A/S 27. Januar 2016 1 Indhold: SP Group og SP Extrusionpræsentation Ekstruderingsråvare,

Læs mere

NORDIC PLATFORMS KOMPOSITDÆK REVOLUTIONERER STILLADSBRANCHEN

NORDIC PLATFORMS KOMPOSITDÆK REVOLUTIONERER STILLADSBRANCHEN www.nordicplatform.dk S KOMPOSITDÆK REVOLUTIONERER STILLADSBRANCHEN AIRSTEPS er et nyudviklet stilladsdæk produceret i komposit af Nordic Platform. AIRSTEPS er utroligt stærke, lette og opfylder alle krav

Læs mere

Bindemiddel til fremstilling af mørtler

Bindemiddel til fremstilling af mørtler Teknisk datablad Version: 05.05 Icosit -255 Icosit -255 Bindemiddel til fremstilling af mørtler Anvendelsesområder Icosit-255 anvendes som bindemiddel til fremstilling af flyde- og grovmørtel på overflader

Læs mere

PRODUKTDATABLAD FOR SYSTEMLØSNING Sikafloor MultiDur EB-27

PRODUKTDATABLAD FOR SYSTEMLØSNING Sikafloor MultiDur EB-27 PRODUKTDATABLAD FOR SYSTEMLØSNING SKRIDSIKKERT, AFSANDET OG FARVET EPOXY GULVSYSTEM PRODUKTBESKRIVELSE er et 2-komp. farvet epoxy baseret gulvsystem der giver slidstærkt, fugefrit, skridsikkert finish

Læs mere

Tekniske data for TZ-tape

Tekniske data for TZ-tape Tekniske data for TZ-tape P-touch labels er designet til at holde, uanset hvor du anvender dem. Hvad enten du har brug for en professionel labelløsning til kontoret, industrien eller hjemmet, er Brother

Læs mere

FLERE EMBALLAGELØSNINGER

FLERE EMBALLAGELØSNINGER FLERE EMBALLAGELØSNINGER Lynlåsposer og poser med unikke åbne/lukke-mekanismer JOKA PLASTIC-EMBALLAGE A/S TOPMATIC 7 MY SLIDER BAGS Lynlåsposer med plastskyder. Glasklare polypropylen poser med en praktisk,

Læs mere

Information om plast. PolyLine. PolyLine. Information om plast

Information om plast. PolyLine. PolyLine. Information om plast Information om plast Information om plast Plast er en fællesbetegnelse for en lang række oliebaserede polymerer, som alt efter fremstillingsmetode besidder forskellige egenskaber. I daglig tale anvendes

Læs mere

Bekendtgørelse om forbud mod import, salg og fremstilling af cadmiumholdige varer 1)

Bekendtgørelse om forbud mod import, salg og fremstilling af cadmiumholdige varer 1) BEK nr 858 af 05/09/2009 (Gældende) Udskriftsdato: 28. juni 2016 Ministerium: Miljøministeriet Journalnummer: Miljømin., Miljøstyrelsen, j.nr. MST-6223-00005 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

Det førende system indenfor flydendende vantætningsmembraner

Det førende system indenfor flydendende vantætningsmembraner Det førende system indenfor flydendende vantætningsmembraner MARISEAL SYSTEM er under påførsel en flydende vandtætningsmembran, baseret på polyuretan resin produkter af højeste kvalitet. Når MARISEAL SYSTEM

Læs mere

BELÆGNING OG HEGN TERRASSE, MARINE, STI- & BRO SAMT HEGNS LØSNINGER

BELÆGNING OG HEGN TERRASSE, MARINE, STI- & BRO SAMT HEGNS LØSNINGER BELÆGNING OG HEGN TERRASSE, MARINE, STI- & BRO SAMT HEGNS LØSNINGER HVORFOR SKAL JEG VÆLGE RECYCLING PLAST? BY BANG får leveret recycklingplast fra GovaPlast, som er markedsleder i Belgien. Recyclingplast

Læs mere

Valg af slibemiddel Til slibeskiver, der anvendes til slibning af værktøjer til træbearbejdning, kan slibemidlet være:

Valg af slibemiddel Til slibeskiver, der anvendes til slibning af værktøjer til træbearbejdning, kan slibemidlet være: Valg af slibemiddel Til slibeskiver, der anvendes til slibning af værktøjer til træbearbejdning, kan slibemidlet være: A = aluminiumoxid (elektrokorund) C = siliciumkarbid CBN = bornitrid D = naturlig

Læs mere

PLASTINDUSTRIEN I DANMARK Nørre Voldgode 48 1358 København K Telefon: 33 13 30 22 Fax: 3391 08 98 E-mail: pdcplastindustrien.dk

PLASTINDUSTRIEN I DANMARK Nørre Voldgode 48 1358 København K Telefon: 33 13 30 22 Fax: 3391 08 98 E-mail: pdcplastindustrien.dk PLASTINDUSTRIEN I DANMARK Nørre Voldgode 48 1358 København K Telefon: 33 13 30 22 Fax: 3391 08 98 E-mail: pdcplastindustrien.dk 1.udgave januar 1997 Det Lille Plastleksikon Dette lille leksikon omfatter

Læs mere

Flisemontering, cementbaseret flisemørtel

Flisemontering, cementbaseret flisemørtel Side 1 Flisemontering, cementbaseret flisemørtel Anvisningen gennemgår de vigtigste principper for opsætnings- og lægningsteknik ved montering af keramiske fliser efter tyndlagsmetoden og gælder for såvel

Læs mere

ScanMo reoler For moduler og hylder

ScanMo reoler For moduler og hylder Byrum ScanCell vogne Åbne kørestel Transport vogne Skabe ScanMo reoler Moduler ScanMo reoler For moduler og hylder ScanMo Racks Generelt... Monterings vejledning... ScanMo reoler... Mere generelt... Materiale

Læs mere

EVCOT. Kompositmateriale. Et ideelt alternativ til mere konventionelle materialer

EVCOT. Kompositmateriale. Et ideelt alternativ til mere konventionelle materialer EVCOT Kompositmateriale Et ideelt alternativ til mere konventionelle materialer Kompositmaterialet EVCOT er et vævsarmeret hærdeplastmateriale med høj mekanisk styrke og formstabilitet, selv når det er

Læs mere

6.3 Schlüter -DITRA-SOUND

6.3 Schlüter -DITRA-SOUND INNOVATION MED PROFIL 6.3 Schlüter -DITRA-SOUND G U L V U N D E L A G TRINLYDSISOLERING Anvendelse og funktion Schlüter -DITRA-SOUND er en trinlydsisolering til flisebelægninger fremstillet af kraftig

Læs mere

VEUD ekstraopgave Opgave nr. 62-20

VEUD ekstraopgave Opgave nr. 62-20 Opgavens art: Opgaveformulering: Fagområde: Opgavens varighed: Teoretisk. 41 spørgsmål til maskiner & udstyr, materialelære og 6 regneopgaver. Sprøjtestøbning. 4 lektioner Niveau, sammenlignet med uddannelsen:

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 1.12.24 KOM(24) 794 endelig Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EF) nr. 1255/96 om midlertidig suspension af den fælles toldtarifs

Læs mere

Plast og polymerer Dagens program

Plast og polymerer Dagens program Plast og polymerer Dagens program 830M 8.30 Mødes ud dfor undervisningslokale i l U45 ved dindgang F 8.40 Velkomst i kollokiverummet v. institutleder Ib Johannsen og Claus Henriksen fra plastindustrien

Læs mere

Prisliste. plasthalvfabrikata til industrien. www.vink.dk. *FKM = Fødevare Kontakt Materiale leveres med overensstemmelseserklæring

Prisliste. plasthalvfabrikata til industrien. www.vink.dk. *FKM = Fødevare Kontakt Materiale leveres med overensstemmelseserklæring Prisliste plasthalvfabrikata til industrien www.vink.dk 1 Symbolforklaring Ikon Forklaring Emnerør Stænger Plader Folier Fødevarekontaktmaterialer www.vink.dk 2 Prisliste for Industri Juni 2016 Indholdsfortegnelse

Læs mere

1.1. Kabelbindere og fastgørelse. Kabelbindere med indvendige tænder. T serien med indvendige tænder. Monteringsværktøj se venligst side 442.

1.1. Kabelbindere og fastgørelse. Kabelbindere med indvendige tænder. T serien med indvendige tænder. Monteringsværktøj se venligst side 442. 1.1 Kabelbindere og fastgørelse n i PA66 natur Kabelbinder i natur er tilgængelig i en bred vifte af størrelser et montering enten manuelt eller med værktøj et indføring på grund af den bøjede ende Monteringsværktøj

Læs mere

Overfladebehandling af plast og komposit. Efteruddannelse for Faglærere

Overfladebehandling af plast og komposit. Efteruddannelse for Faglærere Overfladebehandling af plast og komposit Efteruddannelse for Faglærere Kursusbeskrivelse: I de senere år har der været et voldsomt skifte på vej i forbindelse med overgang fra metaller til forskellige

Læs mere

Håndtering af affald i. Dagligdagen

Håndtering af affald i. Dagligdagen Håndtering af affald i AFFALDSHÅNDTERING Dagligdagen Parvis diskuterer I, hvordan I sorterer og bortskaffer i dag. I fremstiller plancher, der efterfølgende diskuteres i plenum. Stikord: Genbrug Deponering

Læs mere

Reparation af træ Emballage

Reparation af træ Emballage Reparation af træ Emballage 1 2 3 Knastfyld Den bedste løsning til træreparation. Knastfyld er fleksibelt, stærkt og holdbart på samme tid. Knastfyld er meget nem at bruge, og resultatet er flot, om det

Læs mere

DET ORIGINALE MODULSYSTEM. EK Industriværktøj. Vejlegårdsvej 65B, 2665 Vallensbæk Strand Tlf. 4659 4020 Fax 4659 4030 eki@eki.dk www.eki.

DET ORIGINALE MODULSYSTEM. EK Industriværktøj. Vejlegårdsvej 65B, 2665 Vallensbæk Strand Tlf. 4659 4020 Fax 4659 4030 eki@eki.dk www.eki. DET ORIGINALE MODULSYSTEM EK Industriværktøj Vejlegårdsvej 65B, 2665 Vallensbæk Strand Tlf. 4659 4020 Fax 4659 4030 eki@eki.dk www.eki.dk LOC-LINE 1/4 system ART.-NR. BESKRIVELSE ART.-NR. BESKRIVELSE ART.-NR.

Læs mere

VEUD ekstraopgave Opgave nr

VEUD ekstraopgave Opgave nr Opgavens art: Opgaveformulering: Fagområde: Opgavens varighed: 25 teorispørgsmål omkring materialerne Giv en skriftlig besvarelse på en række teoretiske spørgsmål Ekstrudering 3 timer / 4 lektioner Niveau,

Læs mere

Teknisk datablad. Flexoduct Kildefilter. Indholdsfortegnelse

Teknisk datablad. Flexoduct Kildefilter. Indholdsfortegnelse Teknisk datablad Flexoduct Kildefilter JRV's Flexoduct Kildefilter opfanger stoffer, partikler, dampe, lugte og lignende allerede ved kilden. Nedenfor finder du de mest relevante tekniske data vedr. vores

Læs mere

Hvilken emballage skal jeg vælge til KTA?

Hvilken emballage skal jeg vælge til KTA? Hvilken emballage skal jeg vælge til KTA? Koncept Kunde - Køkken Hele vejen rundt stilles der forskellige krav til emballagen og det kan ikke undgås, at der skal gås på kompromis med noget undervejs. Kunden

Læs mere

1.1. Kabelbindere og fastgørelse. Kabelbindere med indvendige tænder. T serien med indvendige tænder. Monteringsværktøj se venligst side 302.

1.1. Kabelbindere og fastgørelse. Kabelbindere med indvendige tænder. T serien med indvendige tænder. Monteringsværktøj se venligst side 302. n i PA66 natur Kabelbinder i natur er tilgængelig i en bred vifte af størrelser Fremstillet af 100% højkvalitets plastik, velegnet til genbrug Indvendige tænder for bedre hold på bundtet et montering enten

Læs mere

Produktdatablad. Fækalpose

Produktdatablad. Fækalpose Produktdatablad Fækalpose 1. Virksomhedsdata 1.1. Producent: 1.2. Forhandler: Navn Hollister Incorporated Navn Dansac & Hollister Danmark Adresse 2000 Hollister Drive, Libertyville Adresse Lille Kongevej,

Læs mere

Materialer og levetider

Materialer og levetider Materialer og levetider 19 2.0 Materialer og levetider Plast I dag anvendes primært plast til rørsystemer inden for vandforsyning og kloaksystemer. Uponors systemløsninger er baseret på tre plasttyper:

Læs mere

AFSNIT VII PLAST OG VARER DERAF; GUMMI OG VARER DERAF KAPITEL 39PLAST OG VARER DERAF. Side 1 Færøsk-Kapitel 39-141863 24/9/08

AFSNIT VII PLAST OG VARER DERAF; GUMMI OG VARER DERAF KAPITEL 39PLAST OG VARER DERAF. Side 1 Færøsk-Kapitel 39-141863 24/9/08 AFSNIT VII PLAST OG VARER DERAF; GUMMI OG VARER DERAF Bestemmelser 1. Varer i sæt bestående af to eller flere særskilte bestanddele, der alle eller for en dels vedkommende henhører under nærværende afsnit,

Læs mere

Symbol forklaringer. Drikkeglas. alu. Drikkeglas. Symbol forklaringer. Retningslinier ved brug af aluminiumsbakker i mikrobølgeovn: Hårde drikkeglas

Symbol forklaringer. Drikkeglas. alu. Drikkeglas. Symbol forklaringer. Retningslinier ved brug af aluminiumsbakker i mikrobølgeovn: Hårde drikkeglas Symbol forklaringer Symbol forklaringer Anvendelse Temperatur Forbrænding Polystyren Polypropylen Aluminium C-PET A-PET 05 01 01 03 05 04 01 05 01 03 01 04 03 04 alu PP C-PET A-PET PVC PP PE-LD C-PET PP

Læs mere

GussStahl Lienen STRENOV PRODUKTER INFORMATION MATERIALER

GussStahl Lienen STRENOV PRODUKTER INFORMATION MATERIALER STRENOV PRODUKTER INFORMATION GussStahl Lienen GussStahl Lienen GmbH & Co. KG (GSL) som blev grundlagt i den tyske by Lienen i 1971, er specialister inden for støbning af komplekst formede stålkomponenter

Læs mere

Bioplast og miljøet. Hvad er fup og hvad er fakta?

Bioplast og miljøet. Hvad er fup og hvad er fakta? Bioplast og miljøet Hvad er fup og hvad er fakta? Introduktion: Hvad er bioplast? Bioplast anvendes primært som betegnelse for polymerer fremstillet ud fra biologiske råvarer, fx majs. Den mest anvendte

Læs mere

VEUD ekstraopgave Opgave nr. 64-42

VEUD ekstraopgave Opgave nr. 64-42 Opgavens art: Opgaveformulering: Fagområde: Opgavens varighed: Teoretisk Spørgsmål til materiale og proces. Hærdeplast 4 lektioner Niveau, sammenlignet med uddannelsen: Henvisning til hjælpemidler: Prepreg

Læs mere

DDM Series. Mobil Tørlufttørrer Tørring af fritflydende plastgranulater

DDM Series. Mobil Tørlufttørrer Tørring af fritflydende plastgranulater DDM Series Mobil Tørlufttørrer Tørring af fritflydende plastgranulater Mobil Tørlufttørrer- DDM Introduktion DDM er en mobil tørlufttørrer, konstrueret til kontinuerlig tørring af frit flydende plastråmateriale

Læs mere

PC - POLYCARBONAT NORDISK PLAST. PC - Polycarbonat

PC - POLYCARBONAT NORDISK PLAST. PC - Polycarbonat 2 PC - Ekstruderet Klar/Opal 2.1 UV Klar/Opale/t 2.2-2.3 Ridserobust Klar 2.4 Statisk afledende Klar 2.5 UV- struktur Klar 2.6 Flaehæende Klar 2.7 LED t 2.8 Øvrige 2.9 PC-TECH Natur 2.10 Rundstænger PC-TECH

Læs mere

Mikroplast Mikroplast fra renseanlæg Sammensætning, kilder, skæbne og miljøeffekter Litteraturstudie

Mikroplast Mikroplast fra renseanlæg Sammensætning, kilder, skæbne og miljøeffekter Litteraturstudie DANVA projekt Mikroplast Mikroplast fra renseanlæg Sammensætning, kilder, skæbne og miljøeffekter Litteraturstudie Bodil Mose Pedersen Margrethe Winther Nielsen The Marine Litter Express (1992-2007 ) 1

Læs mere

Teknisk datablad TP 218

Teknisk datablad TP 218 Teknisk datablad TP 218 Tampontrykfarver Anvendelse: TP-218 anvendes på celluloseacetat, duroplast, polyamid (nylon), polyester, polyacetal f. eks. POM (efterbehandlet), forbehandlet polyethylen og polypropylen,

Læs mere

DISPENSERE FRA POSELUKKERE EL-DISPENSERE TAPE- BORDDISPENSERE HÅNDDISPENSERE BONUS TAPEDISPENSERE. Her finder du

DISPENSERE FRA POSELUKKERE EL-DISPENSERE TAPE- BORDDISPENSERE HÅNDDISPENSERE BONUS TAPEDISPENSERE. Her finder du TAPE- DISPENSERE FRA Her finder du et udvalg af vores mest populære tapedispensere HÅNDDISPENSERE BONUS TAPEDISPENSERE POSELUKKERE BORDDISPENSERE EL-DISPENSERE 62 Tapedispenser Håndholdte tapedispensere

Læs mere

Valg af fortrykte formularer og brevpapir. Valg af for-hullet papir

Valg af fortrykte formularer og brevpapir. Valg af for-hullet papir Printerens og dens optioners udskriftskvalitet og indføringsstabilitet afhænger af den type og størrelse udskriftsmateriale, du bruger. Dette afsnit indeholder en vejledning i valg af udskriftsmateriale.

Læs mere

SIMPELTHEN TRANSPARENT! Folieprodukter

SIMPELTHEN TRANSPARENT! Folieprodukter SIMPELTHEN TRANSPARENT! Folieprodukter SIMPELTHEN TRANSPARENT! Boblefolie beskyttelsemodstødogridser til indpakning, polstring eller fyld også velegnet som polstring eller fyldprodukt leveres som monofolie

Læs mere

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU)

KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) DA L 328/22 Den Europæiske Unions Tidende 10.12.2011 FORORDNINGER KOMMISSIONENS FORORDNING (EU) Nr. 1282/2011 af 28. november 2011 om ændring og berigtigelse af forordning (EU) 10/2011 om plastmaterialer

Læs mere

VEUD ekstraopgave Opgave nr. 62-21

VEUD ekstraopgave Opgave nr. 62-21 Opgavens art: Opgaveformulering: Fagområde: Opgavens varighed: Teoretisk 40 spørgsmål til maskiner & udstyr, materialelære og 6 regneopgaver Sprøjtestøbning 4 lektioner Niveau, sammenlignet med uddannelsen:

Læs mere

Det Lille Plastleksikon

Det Lille Plastleksikon Det Lille Plastleksikon ABS plast Er meget slagfast, stiv, har fin overflade, men ringe vejrbestandighed. Fås med forskellige egenskabskombinationer. Bruges bl.a. til edbkabinetter, husholdningsmaskiner,

Læs mere

Teknisk information. NeoTherm gulvvarme Sporplade EPS 30/50/70

Teknisk information. NeoTherm gulvvarme Sporplade EPS 30/50/70 Teknisk information NeoTherm gulvvarme Sporplade EPS 30/50/70 NeoTherm Sporplade EPS 30/50/70 Teknisk beskrivelse Neotherm Sporplade EPS 30/50/70 er beregnet til udlægning på bærende gulve, hvor der er

Læs mere

1.1. Kabelbindere og fastgørelse. Kabelbindere med indvendige tænder. Kabelbinder, Q-serien. Innovativ - Effektiv - Sikker!

1.1. Kabelbindere og fastgørelse. Kabelbindere med indvendige tænder. Kabelbinder, Q-serien. Innovativ - Effektiv - Sikker! Kabelbinder, Q-serien Innovativ - Effektiv - Sikker! Den nye Q-binder - et innovativt design. Det åbne hoved muliggør en enkel og hurtig installation. Før den smalle del af binderen gennem den åbne del

Læs mere

GENNEM TYKT OG TYNDT! Papir & pap..de 35

GENNEM TYKT OG TYNDT! Papir & pap..de 35 GENNEM TYKT OG TYNDT! Papir & pap.de 35 GENNEM TYKT OG TYNDT! Indpakningspapir Silkepapir J tynd og smidig udgave J slutter tæt om varen J ideel til meget sarte varer som f.eks. glas og porcelæn m.m. J

Læs mere

Et rent grundlag. Kim Petersen Teknisk direktør FoodSafe as

Et rent grundlag. Kim Petersen Teknisk direktør FoodSafe as Et rent grundlag Kim Petersen Teknisk direktør FoodSafe as Generelle rengøringsfakta Hvordan udføres rengøring (faser) Rengøringsmidler Desinfektion og desinfektionsmidler Rengøringskontrol Rengøringsprocedurens

Læs mere

VEUD ekstraopgave Opgave nr. 64-20

VEUD ekstraopgave Opgave nr. 64-20 Opgavens art: Opgaveformulering: Fagområde: Opgavens varighed: Teoriopgave Spørgsmål til hærdeplast Hærdeplast 4 lektioner Niveau, sammenlignet med uddannelsen: GUP Trin 1 Henvisning til hjælpemidler:

Læs mere

eller hvis det er børnecykler der parkeres. Der er indbygget tagrende i overdækningen.

eller hvis det er børnecykler der parkeres. Der er indbygget tagrende i overdækningen. FalcoGamma FOR ET SPÆNDENDE OG KREATIVT BYRUM FALCOGAMMA Designet på FalcoGamma er inspireret af det græske tegn gamma (γ). Stolperne i siderne bærer det flotte buede tag, som dækkes af en 4 mm tyk transparent

Læs mere

FOOD LINE NITROGEN FRYSNING & KØLING, MA-PAKNING VERSION 2015/04

FOOD LINE NITROGEN FRYSNING & KØLING, MA-PAKNING VERSION 2015/04 FOOD LINE NITROGEN FRYSNING & KØLING, MA-PAKNING VERSION 2015/04 FOOD LINE Der er i dag stor fokus på fødevarer og dermed også på fødevareindustrien. Forbrugerne stiller stadig større krav til blandt andet

Læs mere

Kabelrør. Wavin kabelrør. wavin.dk. Solutions for Essentials

Kabelrør. Wavin kabelrør. wavin.dk. Solutions for Essentials Wavin kabelrør wavin.dk Kabelrør Beskyttelse af kommunikation og datatransmission Wavin har et komplet sortiment af kabelrør til beskyttelse af kabler for svag og stærk strøm samt alle former for datatransmission,

Læs mere

Effektive pakkeløsninger. -til dine forsendelser

Effektive pakkeløsninger. -til dine forsendelser Effektive pakkeløsninger -til dine forsendelser Boblepose Luft beskytter og vejer minimalt, hvilket er grunden til, at bobleposer er populær til forsendelse. Det luftpolstrede og vandafvisende indre beskytter

Læs mere

Indholdsfortegnelse 1.

Indholdsfortegnelse 1. Indholdsfortegnelse 1. 1. Indholdsfortegnelse 2. Salling Plast AS 3. Ordliste 4. Muffer 4.1. Lige muffer 4.1.1. Krympemuffe 4.1.2. Svejsemuffe 4.1.3. Oval krympemuffe 4.1.4. Skydemuffe 4.2. Reduktionsmuffer

Læs mere

Kombitop dobbeltplader Ø14 til Ø17 mm PEX Ø16 mm ALU

Kombitop dobbeltplader Ø14 til Ø17 mm PEX Ø16 mm ALU Kombitop dobbeltplader Ø14 til Ø17 mm PEX Ø16 mm ALU Indhold Kombitop dobbeltplader m. 11 mm isolering... 3 Kombitop dobbeltplader m. 30 mm isolering... 3 Opbygning... 4 Anvendelse... 4 Montage... 4 Nedstøbning...

Læs mere

Jakob Skovborg Sørensen Christian Dohrmann Mette Lunding Nielsen Lucas Paulsen

Jakob Skovborg Sørensen Christian Dohrmann Mette Lunding Nielsen Lucas Paulsen . Side 1 af 11 06/09 2013 Indhold Indledning/formål... 3 Hvordan måler vi?:... 3 Hvordan virker kassen?... 3 Forventninger... 4 Eksempel af måleserie... 4 Forsøget:... 4 Beregning af energiomsætning...

Læs mere

Produktinformation. 3M 508 Scotch klar tape - til den prisfikserede. Produktbeskrivelse

Produktinformation. 3M 508 Scotch klar tape - til den prisfikserede. Produktbeskrivelse 3M 508 Scotch klar tape - til den prisfikserede Produktinformation Billig kontortape til institutioner og skoler samt til det prisfikserede segment BOPP Vandbaseret acryl klæbestof t rygmateriale Modstandsdygtig

Læs mere

LÆS OG GEM DISSE ANVISNINGER

LÆS OG GEM DISSE ANVISNINGER Instruktioner til brug og vedligeholdelse af SousVide Supreme -vakuumforsegler LÆS OG GEM DISSE ANVISNINGER For yderligere oplysninger bedes du besøge vores hjemmeside på SousVideSupreme.com Dette apparat

Læs mere

Indbygningskarm. www.svalk.dk

Indbygningskarm. www.svalk.dk Indbygningskarm www.svalk.dk Indbygningskarm 70/95 Indbygningskarm 70/95 - træ/stål. Svalk indbygningskarm er en 1- fløjet karm med solidt rammeværk. Karmen er nem at montere. Indbygningskarmen leveres

Læs mere

Arbejdsgruppe 2: Bioplastens muligheder og begrænsninger

Arbejdsgruppe 2: Bioplastens muligheder og begrænsninger Arbejdsgruppe 2: Bioplastens muligheder og begrænsninger Arbejdsgruppens mål er at skabe viden om biobaseret- og bionedbrydelig plast og disse plasttypers muligheder og udfordringer fra et genanvendelses

Læs mere

AKRALUX ONDA. Gennemsigtige isolerende bølgeplader af Polycarbonat

AKRALUX ONDA. Gennemsigtige isolerende bølgeplader af Polycarbonat AKRALUX ONDA OVENLYS Gennemsigtige isolerende bølgeplader af Polycarbonat Havnepladsen 12 DK-9900 Frederikshavn Tlf. (+45) 98 43 02 44 Fax (+45) 98 43 82 44 info@lumex.dk www.lumex.dk AKRALUX ONDA Bølgede

Læs mere

Valg af personligt beskyttelsesudstyr

Valg af personligt beskyttelsesudstyr Valg af personligt beskyttelsesudstyr Afgrænsning Generelt Dette kapitel om personlig beskyttelse skal læses som en vejledning til brug for redningsberedskabets valg af personligt beskyttelsesudstyr ved

Læs mere

LAMINERET GLAS Mange varianter

LAMINERET GLAS Mange varianter LAMINERET GLAS Mange varianter VEJLEDNING 1. Lamineret Lamineret glas er udført iht. DS/EN 14449 og DS/EN ISO 12543. Lamineret glas består af to eller flere lag glas, som er lagt sammen med mellemlag af

Læs mere

2. Kravspecifikation. 2.1 Generelt. 2.1.1 Papirsække. 2.2 Fejl og mangler

2. Kravspecifikation. 2.1 Generelt. 2.1.1 Papirsække. 2.2 Fejl og mangler 2. Kravspecifikation 2.1 Generelt Sække til dagrenovation (herunder såkaldte ekstrasække) skal kunne holde til opsamling og transport af dagrenovation både fra fritstående stativer og fra nedfaldsskakte.

Læs mere

3M Industri. Tape og Lim. VHB tape. Det afprøvede alternativ. til skruer, nitter og svejsning

3M Industri. Tape og Lim. VHB tape. Det afprøvede alternativ. til skruer, nitter og svejsning 3M Industri Tape og Lim VHB tape Det afprøvede alternativ til skruer, nitter og svejsning Kvaliteten er afprøvet igennem 30 år 3M VHB tape blev opfundet af 3M for over 30 år siden. Tapen har vist sig at

Læs mere

Fremstilling af enkeltlag på sølv

Fremstilling af enkeltlag på sølv Fremstilling af enkeltlag på sølv Formål I dette eksperiment skal du undersøge, hvordan vand hæfter til en overflade af henholdsvis metallisk sølv, et nanometer tykt enkeltlag af hexadekanthiol og et nanometer

Læs mere

Bancada Plus Generelle instruktioner for installation, brug og vedligeholdelse

Bancada Plus Generelle instruktioner for installation, brug og vedligeholdelse Bancada Plus Generelle instruktioner for installation, brug og vedligeholdelse Indholdsfortegnelse: Emballering...3 Udpakning...3 Opbevaring ubrugt...3 Opstillingsstedet...4 Håndtering...4 Elektriske anvisninger...5

Læs mere

Thermo Function kvalitets undertøj

Thermo Function kvalitets undertøj Thermo Function kvalitets undertøj Thermo Function kvalitetsundertøj Bevar din normale kropstemperatur i kolde og fugtige vejrforhold med Thermo Function. Thermo Function er en serie isolerende termoundertøj

Læs mere

Landbrug Entreprenør Byggeri. Bindegarn. Høj kvalitet af bindegarn Markeds højeste styrke. Maskinkom.dk

Landbrug Entreprenør Byggeri. Bindegarn. Høj kvalitet af bindegarn Markeds højeste styrke. Maskinkom.dk Landbrug Entreprenør Byggeri Bindegarn Høj kvalitet af bindegarn Markeds højeste styrke Maskinkom.dk um esi Platinum SHEET um Platinum si Søg efter vores produkter med Bales Calc App for App ipad for ipad

Læs mere

Leverandør af reservedele og pakkemaskiner

Leverandør af reservedele og pakkemaskiner Leverandør af reservedele og pakkemaskiner PTFE tapes PTFE belagt glasfi ber. Vi har en meget omfattende bestand af både klæbende og ikke klæbende PTFE belagt glasfi ber folier og svejsetråde og svejsebånd.

Læs mere

Lodning. Dette er tin i stand til. Blyet er ansvarlig for den mekaniske stabilitet i forbindelsen, og for at man kan få loddetin til at flyde.

Lodning. Dette er tin i stand til. Blyet er ansvarlig for den mekaniske stabilitet i forbindelsen, og for at man kan få loddetin til at flyde. Tin har været kendt i mere end 4000 år. under 450 Grader kaldes blødlod, over 450 hårdlod. Loddetin til tagrender og elektronik er en legering af bly og tin. Loddetin klæber ikke til overfladerne, der

Læs mere

Sådan sorterer du dit affald

Sådan sorterer du dit affald SKRALDETANTERNE Sådan sorterer du dit affald Madaffald skal i beholderen til madaffald Restaffald skal i beholderen til restaffald Restaffald Madaffald alt madaffald uden kattegrus snavset emballage farligt

Læs mere