Behandling af venøse bensår

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Behandling af venøse bensår"

Transkript

1 Behandling af venøse bensår Værd at vide om venøs insufficiens

2 Fra venøs insufficiens til venøse bensår Veneklapperne er en slags ventiler, der sørger for, at blodet, som skal pumpes tilbage til hjertet, ikke løber ned i fødderne. Men hvis klapperne er blevet ødelagt, for eksempel på grund af en tidligere blodprop, eller hvis venevæggene er bløde og udvidede, fungerer pumpemekanismen i venesystemet ikke længere. Blodgennemstrømningen bliver så oftest vendt om, og blodet løber i stedet ned i benene, hvorved der opstår venøs insufficiens. Når næringsstoffer og ilt ikke kan nå ud til huden, dør vævet og der opstår et bensår. Blodansamlingen gør, at benet hæver, der dannes åreknuder, og huden bliver skrøbelig. Den skrøbelige hud bliver lettere skadet, og såret får svært ved at hele. Venøs insufficiens fører til at trykket i de distale vener øges. Dette spreder sig efterfølgende til de mindste blodkar, som udvider sig og bliver snoede, og der opstår en lækage af blodlegemer. Resultatet er ødemer, og den forringede blodcirkulation giver en dårligere transport af næring og ilt med dårligere sårheling til følge. Der er forskellige typer af bensår, men den venøse variant, som forårsages af venøs insufficiens, er den mest almindelige (ca. 70 % af alle bensår). En anden almindelig type er arterielle bensår (ca. 10 %), men der kan også forekomme en kombination af de to. 80 % af alle venøse bensår sidder på indersiden af underbenet. Normalt fungerende veneklapper Åben klap: Blodet kan løbe mod hjertet. Lukket klap: Blodet kan ikke løbe tilbage distalt. Skadet veneklap En svigtende veneklap gør, at blodet kan løbe tilbage (reflux). Andre årsager til bensår kan for eksempel være diabetes og betændelse i blodkarrene. 2 Brun misfarvning af huden omkring anklerne, eksem og tør, skællende hud kan være tidlige tegn på venøse bensår. Mellem 30 og 50 % af den voksne befolkning i den vestlige verden er ramt at venøs insufficiens. Omkring 70 % af dem har dyb venøs insufficiens, mens overfladisk insufficiens forekommer hos 15 %, og lige så mange har en kombination af dyb og over fladisk insufficiens. 1 Definitionen på venøse sår "Sår under knæleddene, som ikke læges inden for seks uger, og hvor venøs dysfunktion er den væsentligste årsag" (oversættelse af definition fra Läkemedelsverket 1995; "Venösa bensår"). Tegn på venøs insufficiens Venøs insufficiens viser sig til at begynde med som hævede underben. Hvis benet holdes hævet, mindskes hævelsen. Det er ikke ualmindeligt, at patienten føler sig tung i benene. Venøst og arterielt Venøse bensår Forårsages af forringet funktion i veneklapperne. Skyldes oftest åreknuder, blodprop, bløde og udvidede venevægge eller høj alder. Arterielle bensår Opstår på grund af dårlig blodcirkulation i benenes arterier. En følge af arterieforkalkning.

3 Flowdiagram Udredning Inden behandling af såret påbegyndes, skal der stilles en ætiologisk diagnose. Derfor skal der altid foretages en udredning, som omfatter anamnese, inspektion og supplerende undersøgelser. også at udrede patientens sociale situation, da den kan have en indvirkning på både pleje og heling. Ankelindeks med Doppler Som en del af de fysiske undersøgelser bør der indgå en undersøgelse med håndholdt Doppler med henblik på kortlægning af insufficiensen i venesystemet. Behandlingsflow ved venøse bensår Kompression regnes for at være den grundlæggende behandling af venøse bensår. Sammen med hudpleje og motion virker kompression både forebyggende og som efterbehandling. Under selve sårbehandlingsfasen anvendes den til at mindske ødemer og øge blodcirkulationen for at få gang i sårhelingsprocessen. Forebyggelse JOBST kompressionsstrømper Bensår Ankelindeks Divider ankeltrykket med det systoliske blodtryk. Ankeltryk mmhg Armtryk mmhg = Indeks Visse patienter med alvorlig åreforkalkning og diabetes kan have falske høje værdier, fordi blodkarrene er så stive, at de ikke kan komprimeres. Også ødem og induration kan give falske værdier. Hos disse patienter er en måling af tåtrykket at foretrække. 4 Sådan læser du indeksværdien Referenceværdi: Diagnose: 0,9 eller derover normalt 0,8 0,9 moderat åreforkalkning 0,5 0,7 arteriel insufficiens, kan påvirke sårhelingen negativt 0,5 eller derunder kritisk iskæmi Flerlagskompressionssystem Comprifore eller Comprifore Lite Intet ødem Ødem Behandlingsstrømper Ulcer Care Kortstræksbind Comprilan Intet ødem Helet sår Intet ødem Behandlingsstrømper Ulcer Care Sårpleje Cutimed Siltec eller Cutimed Ultra Hudpleje og kompression Efterbehandling og forebyggelse JOBST kompressionsstrømper

4 Forebyggende arbejde Behandling af venøse bensår Fælles for både venøse og arterielle bensår er den forringede blodcirkulation. Derfor kan du altid anbefale dine patienter at bevæge sig, ikke sidde stille i lang tid og spise sundt. Med god fodpleje holdes fødderne både bløde og rene, og risikoen for sprækkedannelse mindskes. Brug af kompressionsstrømper mindsker risikoen for at få åreknuder, blodpropper og bensår., at du ikke må anbefale kompressionsbehandling, hvis patienten har arteriel insufficiens, nedsat følsomhed i benene eller ubehandlet hjertesvigt. Råd altid patienten til at holde benet hævet, og informer om betydningen af fysisk aktivitet ved al behandling med kompression. For at give den rette slags behandling er det vigtigt, at årsagen til såret findes. Når det er gjort, ved du også, hvad og hvordan der skal behandles. Såret skal kompressionsbehandles lokalt og forbindes med en forbinding, som holder fugtindholdet i balance. Når det gælder skift af forbinding i forbindelse med bensår, skal der være så få skift som muligt. Dels for at mindske smerten og dels for ikke at forstyrre sårhelingen, men også for at holde omkostningerne nede. Kompressionsbehandling Det vigtigste ved behandling af venøse bensår er at forbedre blodcirkulationen, så vævet og såret iltes, og der tilføres næringsstoffer. Gennem et ydre tryk øges det lokale vævstryk, så tab af kapillærblod undgås. Væske presses ind i venerne, hvilket hjælper til at mindske ødemet. Kompression giver læg-muskelpumpen støtte, så den igen kan begynde at pumpe blodet rundt i benet. Den lækage, der opstår ved insufficiens, hindres eller mindskes ved behandling med kompression, da det mindsker kar-arealet. Det gør, at blodet lettere når ned i den dybe cirkulation, og at risikoen for åreknuder mindskes. Overfladisk venøs insufficiens Kompressionsstrømper er den mest almindelige behandling og bør altid anbefales. Somme tider kan det være nødvendigt med stripping af begge overfladevener (vena saphena magna og vena saphena parva). Dyb venøs insufficiens De fleste problemer kan forebygges ved hjælp af kompressionsbehandling, men desværre er det ikke muligt at operere. Behandling med bind og bandager Kortstræksbind (lavelastiske bind) anvendes til mobile patienter. Bindet giver et højt arbejdstryk, når lægmusklen bruges. På grund af det lave hviletryk kan bindet blive siddende om natten. Kortstræksbind kan også anvendes i forbindelse med arteriel insufficiens. Kompressionsbindets tryk mod væv, muskel og vener. Har din patient arterielle bensår, skal disse ikke behandles med kompression. Er arterierne tilstoppede, kan det i stedet være nødvendigt at foretage et kirurgisk indgreb.

5 Efterbehandling Langstræksbind (højelastiske bind) har elastiske tråde, som gør, at de kan strækkes længere end kortstræksbind. Dermed får man et højt hviletryk, men et lavere arbejdstryk. Anvendes, hvis patienten har et kraftigt ødem og er sengeliggende eller sidder i kørestol. Bør ikke anvendes til patienter med nedsat arteriel cirkulation og skal tages af om natten. En flerlagsbandage er en kombination af polstringslag og forskellige bandager. Den elastiske bandage giver en uforandret kompression, og den kohæsive bandage skaber en ydre modstand. Dette giver et tryk på ca. 40 mmhg, og bindene kan anvendes i op til en uge. Patienter med et ankel/arm-indeks på mellem 0,6 og 0,8 bør behandles med et lavere kompressionstryk. Skumforbinding Heling af komplicerede bensår kræver avanceret sårpleje. I den forbindelse har du som plejer et stort ansvar, når den rette sårforbinding skal vælges. En effektiv skumforbinding bør: give optimal væskehåndtering. fungere under kompression. opretholde en god fugtbalance, også ved større mængder væske. være behagelig. give smertefri skift af forbindingen. Pelotte På stedet mellem patientens malleol og hælben kan der nogle gange opstå en fordybning. For at få den største effekt af kompressionsbehandlingen bør dette sted udfyldes med en pelotte. Polstring Polstringsvat anvendes til at beskytte skinne benet, malleolerne og anklen samt til at sikre en jævn fordeling af kompressionen. Spørgsmål, som du bør tage hensyn til inden behandling med kompression Har patienten nedsat hjertefunktion? Tænk på, at hurtige ændringer af væskebalancen kan være farligt, eftersom det øger tilførslen til hjertet. Lider patienten af neuropati? Risikoen for trykskader øges, hvis patienten har manglende følesans. Hvordan er hudens tilstand? Højt tryk kan skade følsom og ømtålelig hud. Hudpleje og polstring er vigtigt. Forebyggende pleje og efterbehandling er som regel den samme, når det gælder bensår. God fodpleje i form af massage og blødgørende creme er godt for at holde huden i fin stand. Efter sårheling er det nødvendigt med kompressionsstrømper for at forhindre, at der opstår bensår igen. Det er altid vigtigt, at patienten spiser varieret og får proteiner, jern, zink og c-vitamin. Hb-værdien bør holdes under opsyn for at opdage eventuel blodmangel. 5 At have et bensår kan være meget smertefuldt for patienten, især ved skift af forbinding. Anvend derfor en skumforbinding, som minimerer smerte ved skift af forbinding.

6 BSN's komplette sortiment til behandling af venøse bensår. Skumforbindinger Kompressionsbandager kompressionssystem med flere lag Kompressionsstrømper Behandlingsstrømper Cutimed Siltec Siltec Forbinding af polyuretanskum med et yderlag af silikone, som håndterer moderate til store mængder sårvæske. Indeholder superabsorbenter, som absorberer og tilbageholder væske, selv under kompression. Siltec L En tyndere forbinding af polyuretanskum med et yderlag af silikone til lave til moderate mængder sårvæske. Siltec B Forbinding af polyuretanskum med et yderlag af silikone og klæbekant. Den hudvenlige klæbekant af silikone hæfter skånsomt til huden rundt om såret. Indeholder superabsorbenter. Siltec Sacrum En skånsomt vedhæftende skumforbinding med klæbekant til sår i det sakrale område. Har et yderlag af silikone og indeholder superabsorbenter. Primært til sår med moderate til kraftige mængder sårvæske. Siltec Heel 2D Ekstra tyk, anatomisk udformet forbinding af polyuretanskum med et yderlag af silikone til moderate til store mængder sårvæske. Indeholder superabsorbenter. JOBST Comprifore og Comprifore Lite Lag 1 Absorberende polstring. Fordeler trykket jævnt. Beskytter huden på besværlige steder. Absorberer udsondringer. Lag 2 Let formbart bind Med ekstra absorberingsevne. Udjævner polstringen. Lag 3 (indgår ikke i Comprifore Lite) Let kompressionsbind Udgør det første kompressionslag. Farvelinje i midten gør korrekt anlæggelse lettere. Lag 4 Fleksibelt, selvhæftende kompressionsbind Udgør det andet kompressionslag. Det vedhæftende materiale holder bindene sikkert på plads. Ingen yderligere fiksering nødvendig. Både Comprifore og Comprifore Lite fås i en latexfri version. JOBST UltraSheer Markedets tyndeste og mest gennemsigtige kompressions strømper. Det elastiske garn og den tredimensionelle strikke teknologi giver en god pasform. Ligner en almindelig, moderne nylonstrømpe. JOBST Opaque Kompressionsstrømpe med højteknologisk multifibergarn. Det hudvenlige materiale giver en blød følelse og behagelig komfort. Elastiske fibre, især på udsatte områder som ankler og lår, gør JOBST Opaque meget slidstærk. JOBST formen Behagelige kompressionsstrømper, som også holde r fødderne tørre. Giver en kølig og tør følelse. Multifiber-garnet giver bløde og behagelige strømper. Ribstrikket design. Kan også bruges af kvinder. JOBST formen Casual Meget slidstærk forstærket hæl og tå. Blød og behagelig. Rib-strikket design. JOBST UlcerCARE Strømpe og inderstrømpe Muliggør effektiv håndtering af et venøst bensår, samtidig med at brugervenligheden er stor. Inderstrømpen i silke sikrer let påtagning af både inderog yderstrømpe. Giver en gradueret kompression på 40 mmhg, hvilket er det anbefalede tryk til heling af venøse bensår. Er et 2-i-1-system, som gør håndteringen let. Hurtig fugttransport giver større komfort for patienten. Kan anvendes med almindelige sko og almindeligt tøj for at muliggøre en normal livsstil. Yderstrømpe med eller uden lynlås med to inderstrømper. Fås med lynlås i venstre eller højre side, afhængig af hvor bensåret sidder. Desuden indgår der altid to hvide inderstrømper. Yderstrømpen fås i beige og sort. Inderstrømper Kan også anvendes om natten. Giver en gradueret kompression på 17 mmhg. Siltec Heel 3D En ekstra tyk, klar-til-brug hælforbinding med silikone kontaktlag. Indeholder to fikseringsstrips. Anvendes på moderat til kraftigt væskende hælsår. Kompressionsbind kortstræk / lavelastisk Comprilan Kortstræksbind, som ved kompressionsbehandling anvendes til at reducere ødemet og fremme sårhelingen. Bindet er lavet af 100 % bomuld. Giver et højt arbejdstryk og et lavere hviletryk. Kan sidde på i flere dage både dag og nat. Kan vaskes og genanvendes. Kompressionsbind langstræk / højelastisk Elodur Fine og Elodur Forte Langstræksbind, som er udformet til at yde kompression hos immobile patienter. Skal tages af inden natten. Gelocast Zinkbandager Gelocast er et hårdt gazebind belagt med gel til håndtering af kraftige ødemer. Imprægneret med zinkoxid og kalamin for at berolige irriteret hud. Tørrer hurtigt. Fås i bredderne 7 og 10 cm. Dry release-garn holder foden tør. Kan også bruges af kvinder. Hudpleje Suppler med hensigtsmæssig hudpleje. Forebyggende pleje og efterbehandling Kompressionsbehandling

7 Referencer 1. "Venös insufficiens." Professor emeritus Bengt Fagrell. Internetmedicin.se. 2. "Venösa bensår." Christina Lindholm, dr.med, professor, Karolinska Universitetssjukhuset/Sophiahemmet Högskola, Stockholm. Ann Tammelin, dr.med., hygiejnelæge, Hygiejnisk afdeling, Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge. Christer Häggström, hygiejnesygeplejerske, Sektionen for hygiejne, Akademiska laboratoriet, Akademiska sjukhuset, Uppsala. Vårdhandboken.se. 3. Läkemedelsverket 1995; "Venösa bensår" 4. "Ankeltryck och referensvärden." Christina Lindholm, dr.med, professor, Karolinska Universitetssjukhuset/Sophiahemmet Högskola, Stockholm. Ann Tammelin, dr.med., hygiejnelæge, Hygiejnisk afdeling, Karolinska Universitetssjukhuset, Huddinge. Christer Häggström, hygiejnesygeplejerske, Sektionen for hygiejne, Akademiska laboratoriet, Akademiska sjukhuset, Uppsala. Vårdhandboken.se. 5. "Mat för dig som har bensår/trycksår". Ulla Knoblock Carlsson, klinisk diætist, Kärnsjukhuset i Skövde, BSN medical AB, Uggledalsvägen 13, SE Billdal, Sverige Tlf.: Fax: kundeservice.dk@bsnmedical.com /2012

KOMPRESSIONS STRØMPER

KOMPRESSIONS STRØMPER KOMPRESSIONS STRØMPER TAG HÅND OM DINE BEN THERAPIES. HAND IN HAND. PROBLEMER MED VENERNE? Raske ben har vener med glatte og elastiske vægge, som er perfekte med hensyn til at tilpasse sig forandringer

Læs mere

KOMPRESSIONS- BEHANDLING

KOMPRESSIONS- BEHANDLING KOMPRESSIONS- BEHANDLING ALT DU BØR VIDE OM VENEPROBLEMER THERAPIES. HAND IN HAND. KÆRE KUNDE Blandt den voksne befolkning i den vestlige verden antages det, at 40 50 % af mændene og 50 55 % af kvinderne

Læs mere

Cutimed Siltec. Cutimed Siltec. The foam dressing that adapts to various exudate levels.

Cutimed Siltec. Cutimed Siltec. The foam dressing that adapts to various exudate levels. Cutimed Siltec Closing wounds. Together. What s the foam dressing choice for low, medium or high exudate levels? Cutimed Siltec. The foam dressing that adapts to various exudate levels. Selvjusterende

Læs mere

Curi-Med. Kompressionsbandager. Kompressionsbehandling. Produktbeskrivelse. Anlæggelsesteknik

Curi-Med. Kompressionsbandager. Kompressionsbehandling. Produktbeskrivelse. Anlæggelsesteknik Curi-Med Kompressionsbandager Kompressionsbehandling. Produktbeskrivelse. Anlæggelsesteknik Når venesystemet ikke virker Når blodet i benene skal tilbage til hjertet, sker det ved brug af vene-muskel pumpen

Læs mere

JOBST. Elvarex. Kompressionsbehandling. lymfødem i over 50 år. JOBST Elvarex til behandling af lymfødem et bredt sortiment, som giver et godt resultat

JOBST. Elvarex. Kompressionsbehandling. lymfødem i over 50 år. JOBST Elvarex til behandling af lymfødem et bredt sortiment, som giver et godt resultat JOBST Elvarex Kompressionsbehandling af lymfødem i over 50 år JOBST Elvarex til behandling af lymfødem et bredt sortiment, som giver et godt resultat BSN medical BSN medical AB, Uggledalsvägen 13, SE-427

Læs mere

Medicinske. kompressionsstrømper JOBST. anledninger. Tysk standard RAL

Medicinske. kompressionsstrømper JOBST. anledninger. Tysk standard RAL Medicinske Kompressionsstrømper JOBST kompressionsstrømper til alle anledninger Tysk standard RAL Hvorfor JOBST kompressionsstrømper? Problemer med venerne? Raske ben har vener med glatte og elastiske

Læs mere

Åreknuder. Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk

Åreknuder. Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk Åreknuder Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk 1 Hvad er åreknuder Åreknuder er lokaliserede udvidelser på blodårer (vener) som bringer blodet

Læs mere

MEDICINSKE KOMPRESSIONSSTRØMPER TIL ALLE ANLEDNINGER

MEDICINSKE KOMPRESSIONSSTRØMPER TIL ALLE ANLEDNINGER MEDICINSKE KOMPRESSIONSSTRØMPER TIL ALLE ANLEDNINGER TYSK RAL STANDARD THERAPIES. HAND IN HAND. HVORFOR JOBST KOMPRESSIONSSTRØMPER? JOBST kompressionsstrømper hjælper mod trætte og ømme ben. De forebyggger

Læs mere

JOBST RELAX TIL ANDET END GOD NATTESØVN

JOBST RELAX TIL ANDET END GOD NATTESØVN JOBST RELAX TIL ANDET END GOD NATTESØVN REVOLUTIONERENDE KOMPRESSIONSSTRØMPER THERAPIES. HAND IN HAND. OPTIMAL KOMPRESSION HELE DØGNET Behandling af lymfødem kan være en udfordring og varierer fra patient

Læs mere

JOBST FarrowWrap JUSTERBARE KOMPRESSIONSLØSNINGER TIL EGENBEHANDLING AF LYMFØDEM THERAPIES. HAND IN HAND.

JOBST FarrowWrap JUSTERBARE KOMPRESSIONSLØSNINGER TIL EGENBEHANDLING AF LYMFØDEM THERAPIES. HAND IN HAND. JOBST FarrowWrap JUSTERBARE KOMPRESSIONSLØSNINGER TIL EGENBEHANDLING AF LYMFØDEM THERAPIES. HAND IN HAND. HVORDAN FINDER DU DEN RETTE BALANCE MELLEM DINE PATIENTERS SUNDHED OG LIVSKVALITET? Behandling

Læs mere

NYT KORSBÅND PRIVATHOSPITALET SKØRPING A/S - HIMMERLANDSVEJ 36-9520 SKØRPING TLF. 98 39 22 44 - FAX 98 39 18 38 - BOOKING@SKOERPING.

NYT KORSBÅND PRIVATHOSPITALET SKØRPING A/S - HIMMERLANDSVEJ 36-9520 SKØRPING TLF. 98 39 22 44 - FAX 98 39 18 38 - BOOKING@SKOERPING. PATIENTINFORMATION NYT KORSBÅND PRIVATHOSPITALET SKØRPING A/S - HIMMERLANDSVEJ 36-9520 SKØRPING TLF. 98 39 22 44 - FAX 98 39 18 38 - BOOKING@SKOERPING.DK WWW.SKOERPING.DK VELKOMMEN TIL PRIVATHOSPITALET

Læs mere

JOBST JOVIPAK KOMFORTABEL OG EFFEKTIV. ET SUPPLEMENT TIL BEHANDLINGEN AF LYMFØDEM. THERAPIES. HAND IN HAND.

JOBST JOVIPAK KOMFORTABEL OG EFFEKTIV. ET SUPPLEMENT TIL BEHANDLINGEN AF LYMFØDEM. THERAPIES. HAND IN HAND. JOBST JOVIPAK KOMFORTABEL OG EFFEKTIV. ET SUPPLEMENT TIL BEHANDLINGEN AF LYMFØDEM. THERAPIES. HAND IN HAND. JOBST & JOVIPAK SIKRER DEN BEDST MULIGE BEHANDLING AF LYMFØDEM Behandlingen af lymfødem kan være

Læs mere

Anlæggelse af kompressionsbandage - en personalevejledning. Regionshospitalet Silkeborg. Ortopædkirurgisk Afdeling Sårklinikken

Anlæggelse af kompressionsbandage - en personalevejledning. Regionshospitalet Silkeborg. Ortopædkirurgisk Afdeling Sårklinikken Anlæggelse af kompressionsbandage - en personalevejledning Regionshospitalet Silkeborg Ortopædkirurgisk Afdeling Sårklinikken Anlæggelse af kompressionsbandage Formål: Denne vejledning er udarbejdet til

Læs mere

Kompressionsstrømper. Vælg farve. Vejledning i brug af kompressionsstrømper. Nyremedicinsk Klinik/ Sårambulatoriet. Kvalitet Døgnet Rundt

Kompressionsstrømper. Vælg farve. Vejledning i brug af kompressionsstrømper. Nyremedicinsk Klinik/ Sårambulatoriet. Kvalitet Døgnet Rundt Patientinformation "Sår i Syd" Kompressionsstrømper Vejledning i brug af kompressionsstrømper Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Nyremedicinsk Klinik/ Sårambulatoriet 2 Hvorfor kompressionsstrømper? Din

Læs mere

Standard brugervejledning Blodtryksmåler

Standard brugervejledning Blodtryksmåler Standard brugervejledning Blodtryksmåler Tak fordi du har valgt at købe din blodtryksmåler hos os Kære kunde Ca. 1 mio. danskere har forhøjet blodtryk - betyder det noget? Ca. 50% af befolkningen kender

Læs mere

Støtte- og kompressionsterapi

Støtte- og kompressionsterapi Støtte- og kompressionsterapi Comprilan Comprilan med kort stræk yder den bevægende muskel kraftig modstand = højt arbejdstryk. Samtidig har bindet en ringe tilbagetrækningskraft, når benet er i hvile

Læs mere

SYGESIKRINGSVARER REGION HOVEDSTADEN. Rheumatologer Forbindsstoffer og bandager

SYGESIKRINGSVARER REGION HOVEDSTADEN. Rheumatologer Forbindsstoffer og bandager SYGESIKRINGSVARER REGION HOVEDSTADEN Rheumatologer Forbindsstoffer og bandager Version 4 April 2014 1 Bind med klæbestof og selvhæftende 2.1 Tensoplast Sport - latexfri Klæbende strækbind med kort stræk.

Læs mere

OPERATION FOR HAMMERTÆER

OPERATION FOR HAMMERTÆER OPERATION FOR HAMMERTÆER Hans Bekkevolds Allé 2B, 2900 Hellerup Telefon: 3977 7070 Telefax: 3977 7071 www.cfrhospitaler.dk De indledende undersøgelser på CFR Hospitaler har vist, at du har hammertæer i

Læs mere

Håndbog. Individuelt målsyede kompressionsstrømper til ben, arm og hånd ved behandling af ødemer og venøs insufficiens

Håndbog. Individuelt målsyede kompressionsstrømper til ben, arm og hånd ved behandling af ødemer og venøs insufficiens Håndbog Individuelt målsyede kompressionsstrømper til ben, arm og hånd ved behandling af ødemer og venøs insufficiens JOBST kompressionsstrømper JOBST er en af verdens førende producenter og distributører

Læs mere

Til patienter indlagt med Apopleksi

Til patienter indlagt med Apopleksi Til patienter indlagt med Apopleksi Medicinsk Afdeling, Dronninglund Sygehus Hvad er apopleksi? I langt de fleste tilfælde skyldes apopleksi en blodprop i hjernen. Der kan også være tale om en hjerneblødning,

Læs mere

Patientinformation. Veneblodprop i benet. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Medicinsk Klinik Medicinsk Center

Patientinformation. Veneblodprop i benet. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Medicinsk Klinik Medicinsk Center Patientinformation Veneblodprop i benet Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Klinik Medicinsk Center 2 Veneblodprop i benet De har lige fået besked om, at De har en veneblodprop /dyb årebetændelse

Læs mere

Har du Diabetes så pas på dine fødder

Har du Diabetes så pas på dine fødder DIABETES & FØDDER Har du Diabetes så pas på dine fødder Diabetes mellitus er en kronisk sygdom. Der er mange følgesygdomme i forbindelse med diabetes, bl.a. bindevævsforandringer, neuropati (nedsat følesans)

Læs mere

CoFlex TLC. 2-lags kompressionssystem. Kompressionsbehandling ved venøs insufficiens

CoFlex TLC. 2-lags kompressionssystem. Kompressionsbehandling ved venøs insufficiens CoFlex TLC -lags kompressionssystem Kompressionsbehandling ved venøs insufficiens CoFlex TLC er et -lags kompressionssystem til behandling af venøst betinget ødem og bensår. Systemet består af latexfrie

Læs mere

Artroskopi af knæ (Kikkertundersøgelse)

Artroskopi af knæ (Kikkertundersøgelse) Artroskopi af knæ (Kikkertundersøgelse) Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk Velkommen knæartroskopi(kikkertundersøgelse) kan finde årsagen

Læs mere

I god tid før operationen vil speciallægen undersøge dig og informere grundigt om indgrebet og det forventelige resultat.

I god tid før operationen vil speciallægen undersøge dig og informere grundigt om indgrebet og det forventelige resultat. Efterhånden som man bliver ældre, bliver musklerne og huden i ansigtet slappere, hvorved rynker og løs hud bliver mere synlige. Den løse hud ses oftest under hagen, op langs kæberanden samt over og under

Læs mere

Addiktiv sygepleje og sårbehandling

Addiktiv sygepleje og sårbehandling Addiktiv sygepleje og sårbehandling Abses, hvad gør vi? Der skal skabes afløb Antibiotika afhængig af patientens tilstand Sårbehandling ud fra sårfaser Tæt forbinding Kompression Stikskader Hvordan er

Læs mere

Dagsorden. Kredsløbet, åndedrættet og lungerne samt huden, lever og nyrer. Kredsløbet. Kredsløbet 7/10/14

Dagsorden. Kredsløbet, åndedrættet og lungerne samt huden, lever og nyrer. Kredsløbet. Kredsløbet 7/10/14 Dagsorden Kredsløbet, åndedrættet og lungerne samt huden, lever og nyrer Kredsløbet; hjertet og lungerne Åndedrættet og lungerne Huden Lever og nyrer Københavns Massageuddannelse Kredsløbet Kredsløbet

Læs mere

Guide. Foto: Scanpix/Iris. September 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. sider FIND DE BEDSTE LØBESTRØMPER TEST AF LØBESTRØMPER

Guide. Foto: Scanpix/Iris. September 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. sider FIND DE BEDSTE LØBESTRØMPER TEST AF LØBESTRØMPER TEST AF LØBESTRØMPER Foto: Scanpix/Iris Guide September 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus 20 sider FIND DE BEDSTE LØBESTRØMPER FIND DE BEDSTE LØBESTRØMPER INDHOLD: Vælg løbestrømper med

Læs mere

INFORMATION OM KOMPRESSIONSSTRØMPER

INFORMATION OM KOMPRESSIONSSTRØMPER INFORMATION OM KOMPRESSIONSSTRØMPER 02 Der kan være mange grunde til, at du skal bruge kompressionsstrømper, og der kan opstå mange spørgsmål til både behandlingsforløbet og strømperne. Hvordan virker

Læs mere

Fjernelse af knyst ved storetå

Fjernelse af knyst ved storetå Patientinformation Fjernelse af knyst ved storetå - Hallux valgus www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Medbring denne vejledning på din operationsdag Knyst ved storetåen Knystdannelse ved storetåen er

Læs mere

AbenaNyt Sygepleje. Marts 2011. Levering og indbæring. retningslinjer for adgangsforhold og. og sikkerhed.

AbenaNyt Sygepleje. Marts 2011. Levering og indbæring. retningslinjer for adgangsforhold og. og sikkerhed. AbenaNyt Sygepleje Marts 2011 Levering og indbæring retningslinjer for adgangsforhold og sikkerhed Hos Abena oplever vi, at der ofte er uklarhed blandt vores kunder omkring regler og lovkrav i forbindelse

Læs mere

FOREBYGGELSE OG BEHANDLING AF BENSÅR

FOREBYGGELSE OG BEHANDLING AF BENSÅR Kvalitet i forebyggelse og behandling www.kvalicare.dk FOREBYGGELSE OG BEHANDLING AF BENSÅR Ældreområde NORD Borgergade 39 9362 Gandrup Tlf: 99 31 59 69 Ældreområde VEST Bautastenen 3 Badehusvej 11 9230

Læs mere

God Mod Brok. Perfekt pasform. Råd og tips til dig med stomi brok

God Mod Brok. Perfekt pasform. Råd og tips til dig med stomi brok God Mod Brok Perfekt pasform Råd og tips til dig med stomi brok Et liv med stomi brok Hvis du har et brok ved din stomi, har du sikkert mange spørgsmål og tanker. Hvad er et brok? Hvad er årsagen til det?

Læs mere

Åbning mellem huden og endetarmen (Fistel til endetarm)

Åbning mellem huden og endetarmen (Fistel til endetarm) Åbning mellem huden og endetarmen (Fistel til endetarm) Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk 1 Hvad er en fistel? En byld i området omkring

Læs mere

guide Test af sider August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Scanpix

guide Test af sider August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Foto: Scanpix Foto: Scanpix guide August 2013 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Test af 10 sider kompressionsstrømper Test af kompressionsstrømper Der er mange forskellige meninger om, hvorvidt kompressionsstrømper

Læs mere

Ortopædkirurgisk Afdeling. Kikkertoperation af knæled

Ortopædkirurgisk Afdeling. Kikkertoperation af knæled Ortopædkirurgisk Afdeling Kikkertoperation af knæled Du skal have foretaget en kikkertoperation (artroskopi) i dit knæled. Denne pjece fortæller dig lidt om, hvad en kikkertoperation er, hvordan det foregår,

Læs mere

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om operation af åreknuder

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om operation af åreknuder Viborg Privathospital - Patientinformation Alt hvad du bør vide om operation af åreknuder Velkommen til Viborg Privathospital Denne vejledning er tænkt som en kort information om sygdommen, om den operative

Læs mere

GØR BADE-OPLEVELSEN TIL NOGET SÆRLIGT

GØR BADE-OPLEVELSEN TIL NOGET SÆRLIGT GØR BADE-OPLEVELSEN TIL NOGET SÆRLIGT with people in mind Gør badeoplevelsen mere behagelig og øger følelsen af velbehag Badning føles rart både fysisk og mentalt. Det fremmer helt naturlige helbredsfordele

Læs mere

Fjernelse af uønsket hårvækst med IPL (Ellipse)

Fjernelse af uønsket hårvækst med IPL (Ellipse) Info. nr. 26.4 / QI 06.153 rev. jan. 2015 - næste rev. jan. 2017 Fjernelse af uønsket hårvækst med IPL (Ellipse) Hvordan virker Ellipsebehandlingen? Synligt lys ledes fra en blitzlampe gennem et filter

Læs mere

Patientinformation. Frossen skulder. - Periartrosis humeroscapularis. www.friklinikkenregionsyddanmark.dk

Patientinformation. Frossen skulder. - Periartrosis humeroscapularis. www.friklinikkenregionsyddanmark.dk Patientinformation Frossen skulder - Periartrosis humeroscapularis www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Medbring denne vejledning på din operationsdag Denne pjece indeholder information om frossen skulder

Læs mere

Operation for svulst i rygmarven

Operation for svulst i rygmarven Vigtig information til dig og din pårørende før indlæggelse og operation på Neurokirurgisk Afdeling Din sygdom. Undersøgelse og behandling Du har fået foretaget en MR skanning af rygsøjlen, der viser hvor

Læs mere

Principper for sårbehandling og sårtyper

Principper for sårbehandling og sårtyper Principper for sårbehandling og sårtyper Mia Lund Produktspecialist/sygeplejerske Mölnlycke Health Care Wound Care Division Principper for sårbehandling Find årsagen til såret diagnose Primær behandling

Læs mere

OPERATION FOR SLIDGIGT I ANKELLEDDET

OPERATION FOR SLIDGIGT I ANKELLEDDET OPERATION FOR SLIDGIGT I ANKELLEDDET Hans Bekkevolds Allé 2B, 2900 Hellerup Telefon: 3977 7070 Telefax: 3977 7071 www.cfrhospitaler.dk De indledende undersøgelser på CFR Hospitaler har vist, at du har

Læs mere

Amputation (Vejledning til dig, der skal have foretaget en amputation af benet)

Amputation (Vejledning til dig, der skal have foretaget en amputation af benet) Amputation (Vejledning til dig, der skal have foretaget en amputation af benet) Formål Formålet med denne patientinformation er at give dig og dine pårørende oplysning og vejledning omkring amputationsforløbet.

Læs mere

Patientvejledning. Slimhindefold irritation. Plica kikkertoperation

Patientvejledning. Slimhindefold irritation. Plica kikkertoperation Patientvejledning Slimhindefold irritation Plica kikkertoperation Slimhindefold irritation i knæet giver smerter på knæets inderside, som kan ligne smerter fra en beskadiget menisk. Der kan også komme

Læs mere

KIKKERTUNDERSØGELSE AF ANKELLEDDET

KIKKERTUNDERSØGELSE AF ANKELLEDDET KIKKERTUNDERSØGELSE AF ANKELLEDDET Hans Bekkevolds Allé 2B, 2900 Hellerup Telefon: 39 77 70 70 Telefax: 39 77 70 71 www.cfrhospitaler.dk Du har fået tilbudt en kikkertundersøgelse af ankelleddet på CFR

Læs mere

Rift ved endetarmen. Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk

Rift ved endetarmen. Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk Rift ved endetarmen Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk 1 Rift ved endetarm En rift ved endetarmen opstår ofte i forbindelse med en periode

Læs mere

3Health Care. Den voksende familie af 3M Tegaderm forbindinger. IV-katetre, sikkerhed og beskyttelse. Avanceret sårbehandling

3Health Care. Den voksende familie af 3M Tegaderm forbindinger. IV-katetre, sikkerhed og beskyttelse. Avanceret sårbehandling Den voksende familie af 3M Tegaderm forbindinger IV-katetre, sikkerhed og beskyttelse Avanceret sårbehandling Kirurgiske sårbehandlingsprodukter 3Health Care Protecting skin. Healing wounds. Det mest velkendte

Læs mere

Vil det være konditionsmæssigt at byde en engangsskraber med dobbeltskær?

Vil det være konditionsmæssigt at byde en engangsskraber med dobbeltskær? Spørgsmål til udbud pr. 13/8-2013: VIF v. /Albertslund på sygeplejeartikler, plejeprodukter og værnemidler sp.104. Plejeprodukter, 2.1.3 Engangsskraber Vil det være konditionsmæssigt at byde en engangsskraber

Læs mere

Basal kursus i Idrætsskadebehandling og forebyggelse 1 FORMÅL MED KURSET AKUT SKADE

Basal kursus i Idrætsskadebehandling og forebyggelse 1 FORMÅL MED KURSET AKUT SKADE TEAM DANMARK KURSUS I BASAL IDRÆTSSKADE- BEHANDLING OG FOREBYGGELSE AKUT SKADE FORMÅL MED KURSET AT I LÆRER AT UDFØRE KORREKT AKUT SKADES-BEHANDLING AT I FÅR INDSIGT I KROPPENS ADVARSELSSIGNALER AT I FÅR

Læs mere

Livskvalitet gennem uafhængighed

Livskvalitet gennem uafhængighed Livskvalitet gennem uafhængighed Farstrup og Home Care Møbelhåndværk siden 1910 Farstrup Møbler A/S har sine rødder i landsbyen Farstrup og i en solid dansk savværkstradition. Siden 1960 har møbelproduktionen

Læs mere

FAKTORER SOM SPILLER IND I BEHANDLING AF SÅR

FAKTORER SOM SPILLER IND I BEHANDLING AF SÅR FAKTORER SOM SPILLER IND I BEHANDLING AF SÅR Hvor på kroppen befinder såret sig? Hvad har frembragt det? arteriel insufficiens venøs insufficiens blandet arteriel/venøs insufficiens diabetiske sår decubitus

Læs mere

Sårbehandling med kvalitet

Sårbehandling med kvalitet Sårbehandling med kvalitet Mia Lund Produktspecialist/sygeplejerske Mölnlycke Health Care Hvad giver kvalitet i sårbehandlingen? Diagnose primær behandling God kompression Primær behandling af sår Akutte

Læs mere

Information om Lower Bodylift og Belt Lipectomi

Information om Lower Bodylift og Belt Lipectomi Information om Lower Bodylift og Belt Lipectomi Hvem henvender Lower Bodylift og Belt Lipectomi sig til? Gener Et stort vægttab medfører løshed af huden. Dette kan give fysiske, psykosociale og kosmetiske

Læs mere

Skumbehandling af åreknuder. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Klinik for Åreknuder

Skumbehandling af åreknuder. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Klinik for Åreknuder Skumbehandling af åreknuder Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Klinik for Åreknuder Indholdsfortegnelse Åreknuder... 3 Symptomer... 4 Behandling... 4 Dine forberedelser til skumbehandling...

Læs mere

Følsomme fødder. www.new-feet.com

Følsomme fødder. www.new-feet.com Følsomme fødder www.new-feet.com Ny sandal til aktive fødder Den nye 2-komponent sål giver en perfekt kombination af stabilitet, fleksibilitet og gribeevne. En perfekt sandal til travle hverdage og aktive

Læs mere

Operation for bunden rygmarv (Tethered Cord)

Operation for bunden rygmarv (Tethered Cord) Aarhus Universitetshospital NK Tlf. +45 7846 3390 Nørrebrogade 44 DK-8000 Aarhus C www.auh.dk Operation for bunden rygmarv () Om rygmarven Nerverne i kroppen kan sammenlignes med ledninger, hvori der sendes

Læs mere

Lyskenbrok. Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk

Lyskenbrok. Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk Lyskenbrok Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk 1 Hvad er lyskebrok Lyskebrok betyder at bughinden og en del af tarmen trænger ud gennem

Læs mere

Patientvejledning. Træningsprogram efter Meniskfiksation

Patientvejledning. Træningsprogram efter Meniskfiksation Patientvejledning Træningsprogram efter Meniskfiksation Træningen består af et øvelsesprogram kombineret med daglige gøremål som bad, påklædning, rejse og sætte sig. Generelt Efter operationen kan knæet

Læs mere

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om operation af åreknuder

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om operation af åreknuder Viborg Privathospital - Patientinformation Alt hvad du bør vide om operation af åreknuder Velkommen til Viborg Privathospital Denne vejledning er tænkt som en kort information om tilstanden, om den operative

Læs mere

1 cm information til BORGEREN. 2cm

1 cm information til BORGEREN. 2cm 1 cm information til BORGEREN 2cm HVAD ER ET SUNDHEDSTJEK: Et sundhedstjek er en undersøgelse, som din læge udfører for at se, om du er sund og rask. At være sund og rask handler ikke bare om, at du er

Læs mere

OPERATION VED HULFOD

OPERATION VED HULFOD OPERATION VED HULFOD Hans Bekkevolds Allé 2B, 2900 Hellerup Telefon: 3977 7070 Telefax: 3977 7071 www.cfrhospitaler.dk De indledende undersøgelser på CFR Hospitaler har vist, at du har hulfod i en grad,

Læs mere

Kikkertoperation af knæ

Kikkertoperation af knæ Patientinformation Kikkertoperation af knæ www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Medbring denne vejledning på din operationsdag Denne pjece indeholder information om kikkertoperation af knæ. Pjecen informerer

Læs mere

Behandling for hjernesvulst

Behandling for hjernesvulst Behandling for hjernesvulst Til patienter der indgår i pakkeforløb Det første besøg Ved dit første besøg på Neurokirurgisk Afdeling, kommer du til en samtale. Vi kalder det første besøg for en forundersøgelse,

Læs mere

Målet med tryksårspakken er at eliminere trykskader i kommunerne

Målet med tryksårspakken er at eliminere trykskader i kommunerne Målet med tryksårspakken er at eliminere trykskader i kommunerne Tryksårspakken Introduktion, indhold og målinger Version 1, udgivet oktober 2013 www.isikrehænder.dk Tryksårspakken Introduktion, indhold

Læs mere

Operation for bunden rygmarv (Tethered Cord)

Operation for bunden rygmarv (Tethered Cord) (Tethered Cord) Om rygmarven Nerverne i kroppen kan sammenlignes med ledninger, hvori der sendes informationer mellem kroppen og hjernen. Nervernes hovedledning (rygmarven) strækker sig fra hjernen gennem

Læs mere

Patientinformation. Morbus de Quervain. Seneskede betændelse. Håndkirurgisk Sektor, Sønderborg

Patientinformation. Morbus de Quervain. Seneskede betændelse. Håndkirurgisk Sektor, Sønderborg Patientinformation Morbus de Quervain Seneskede betændelse Kvalitet Døgnet Rundt Ortopædkirurgisk Afdeling Håndkirurgisk Sektor, Sønderborg Årsag til Morbus de Quervain Senerne til tommelfingeren løber

Læs mere

Medicinsk honning til sårbehandling revamil

Medicinsk honning til sårbehandling revamil Medicinsk honning til sårbehandling Revamil Revamil sårbehandlingsprodukter til professionel sårbehandling Med langvarig og effektiv antibakteriel virkning. Det brede udvalg er fokuseret på brugervenlighed,

Læs mere

Information om operation for grå stær.

Information om operation for grå stær. KEN NINN-PEDERSEN DR.MED Speciallæge i øjensygdomme DR.MED Speciallægeklinikken Centralen Speciallæge Roskildevej i 296 øjensygdomme Speciallægeklinikken 2610 Rødovre 36491200 Centralen Roskildevej (Hjemmeside:

Læs mere

Bugvævsbrok. Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk

Bugvævsbrok. Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk Bugvævsbrok Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk 1 Hvad er bugvægsbrok? Bugvægsbrok betyder, at bughinden og en del af tarmen trænger ud

Læs mere

Bandagering med en lukket bandage. Kolostomi Pleje. Dedicated to Stoma Care

Bandagering med en lukket bandage. Kolostomi Pleje. Dedicated to Stoma Care Bandagering med en lukket bandage Kolostomi Pleje Dedicated to Stoma Care Designet til Livet FOKUS på Dig Dansac udvikler, producerer og markedsfører unikke stomiprodukter, der imødekommer specifikke behov,

Læs mere

PMS 322 C. Hygiejnestole

PMS 322 C. Hygiejnestole PMS 322 C Hygiejnestole Overlegen komfort og minimal arbejdsbelastning! 2 Amfibi Hygiejnestol Fordelen ved GATE s hygiejnestole er, at de meget hurtigt kan tilpasses efter hver persons behov og hver situations

Læs mere

Operation for stiv storetå

Operation for stiv storetå Patientinformation Operation for stiv storetå Kort om operation, praktiske råd og tiden efter Hallux rigidus: Kellers operation Ortopædkirurgisk Afdeling O OUH Svendborg Sygehus Forberedelse til operation

Læs mere

Med fuldt stræk fremad.

Med fuldt stræk fremad. Med fuldt stræk fremad. NYHED Rosidal TCS Det enkle tokomponentsystem Endnu nemmere i brug takket være Safe-Loc. Rosidal TCS utrolig enkelt med to komponenter 1 2 Fordele Safe-Loc-system: utrolig nemt

Læs mere

Patientinformation. Lichen Planus

Patientinformation. Lichen Planus Patientinformation Lichen Planus Kvalitet Døgnet Rundt Kæbekirurgisk afdeling 1 Lichen Planus Lichen planus eller Lichen ruber er en hudsygdom, der rammer ca. 2 % af den voksne befolkning. Ligesom mange

Læs mere

Livskvalitet gennem uafhængighed

Livskvalitet gennem uafhængighed Livskvalitet gennem uafhængighed Farstrup og Home Care Møbelhåndværk siden 1910 Farstrup Møbler A/S har sine rødder i landsbyen Farstrup og i en solid dansk savværkstradition. Siden 960 har møbelproduktionen

Læs mere

Patientvejledning. Slidgigt i storetåen

Patientvejledning. Slidgigt i storetåen Patientvejledning Slidgigt i storetåen Slidgigt er den almindeligste form for gigt. Det er en nedbrydende (degenerativ) gigtform, der overvejende angriber leddene. Det er ofte en langsomt, fremadskridende

Læs mere

Personal Profile. For. john Hansen --------------------------------------

Personal Profile. For. john Hansen -------------------------------------- Personal Profile For john Hansen -------------------------------------- 26-10-2009 BodyAge john, din BodyAge er 63 sammenlignet med din kronologiske alder på 49 år. BodyAge er beregnet fra resultaterne

Læs mere

Kompressionsstrømper. Hjemmesygeplejen i Aabenraa Kommune. Område Nord: Område Syd:

Kompressionsstrømper. Hjemmesygeplejen i Aabenraa Kommune. Område Nord: Område Syd: Hjemmesygeplejen i Aabenraa Kommune Område Nord: 73767300 Område Syd: 73768011 Sygeplejeklinikken Rødekro: 73768846 73767377 Sygeplejeklinikken Langrode: 21199157 21198844 Sygeplejeklinikken Rønshave:

Læs mere

Brystformindskende. VEJLEDNING OM BRYSTFORMINDS- KENDE OPERATION PÅ KOSMETISK GRUNDLAG (Reduktionsplastik)

Brystformindskende. VEJLEDNING OM BRYSTFORMINDS- KENDE OPERATION PÅ KOSMETISK GRUNDLAG (Reduktionsplastik) Brystformindskende VEJLEDNING OM BRYSTFORMINDS- KENDE OPERATION PÅ KOSMETISK GRUNDLAG (Reduktionsplastik) Jægersborg Allé 14, 2920 Charlottenlund, tlf: 3964 1949, e-mail: info@phdanmark.dk, www.phdanmark.dk

Læs mere

JOBST. Elvarex. Kompressionsbehandling. lymfødem i over 50 år. JOBST Elvarex til behandling af lymfødem et bredt sortiment, som giver et godt resultat

JOBST. Elvarex. Kompressionsbehandling. lymfødem i over 50 år. JOBST Elvarex til behandling af lymfødem et bredt sortiment, som giver et godt resultat JOBST Elvarex Kompressionsbehandling af lymfødem i over 50 år JOBST Elvarex til behandling af lymfødem et bredt sortiment, som giver et godt resultat Kompression og tøjvalg JOBST Elvarex : Støtte med beskyttelse

Læs mere

Patientinformation. Brystreduktion. www.friklinikkenregionsyddanmark.dk

Patientinformation. Brystreduktion. www.friklinikkenregionsyddanmark.dk Patientinformation Brystreduktion www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 Medbring denne vejledning på din operationsdag Denne pjece indeholder information om operationen: brystreduktion. Pjecen informerer

Læs mere

Fjernelse af løs hud på overarme eller lår

Fjernelse af løs hud på overarme eller lår Fjernelse af løs hud på overarme eller lår Personer med løs hud på området svarende til overarme eller lår kan afhjælpes med en operation, hvor overskydende hud med underliggende fedt fjernes. Årsagen

Læs mere

Behandling af myelomatose med Revlimid og Dexamethason

Behandling af myelomatose med Revlimid og Dexamethason Behandling af myelomatose med Revlimid og Dexamethason Vi anbefaler dig medicinsk behandling af din kræftsygdom og håber, at denne pjece kan være en hjælp til at få et overblik over behandlingen. Pjecen

Læs mere

Patientvejledning. Træningsprogram efter Rekontruktion af forreste korsbånd (ACL)

Patientvejledning. Træningsprogram efter Rekontruktion af forreste korsbånd (ACL) Patientvejledning Træningsprogram efter Rekontruktion af forreste korsbånd (ACL) Træningen består af et øvelsesprogram kombineret med daglige gøremål som bad, påklædning, rejse og sætte sig. Generelt Lig

Læs mere

Instruktion til udfyldelse af kravspecifikation vedrørende inkontinens bleer

Instruktion til udfyldelse af kravspecifikation vedrørende inkontinens bleer Udbud på levering af bleer til inkontinens Version: 8.1.2015 Instruktion til udfyldelse af kravspecifikation vedrørende inkontinens bleer Dette faneblad er en instruktion til, hvordan - skal udfyldes.

Læs mere

FOTODYNAMISK BEHANDLING MED DAGSLYS

FOTODYNAMISK BEHANDLING MED DAGSLYS FOTODYNAMISK BEHANDLING MED DAGSLYS Til behandling af milde og moderate aktiniske keratoser Patientinformation, som udleveres af behandlende sundhedspersonale 2 Hvad er aktiniske keratoser eller solare

Læs mere

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om skumbehandling af åreknuder

Viborg Privathospital - Patientinformation. Alt hvad du bør vide om skumbehandling af åreknuder Viborg Privathospital - Patientinformation Alt hvad du bør vide om skumbehandling af åreknuder Velkommen til Viborg Privathospital Denne vejledning er tænkt som en kort information om tilstanden, om skumbehandling

Læs mere

Behandling af forfangenhed Skrevet af dyrlæge Nanna Luthersson, Hestedoktoren

Behandling af forfangenhed Skrevet af dyrlæge Nanna Luthersson, Hestedoktoren Behandling af forfangenhed Skrevet af dyrlæge Nanna Luthersson, Hestedoktoren Behandling af forfangenhed er et meget omdiskuteret område. Hesteejere oplever ofte forskellige meldinger, afhængig af hvem

Læs mere

Behandling af brystkræft efter operation

Behandling af brystkræft efter operation Patientinformation DBCG 2015-d (Docetaxel) Behandling af brystkræft efter operation Denne information supplerer vores mundtlige information om den behandling, vi anbefaler dig. Informationen er tænkt som

Læs mere

Operation for stiv storetå

Operation for stiv storetå Patientinformation Operation for stiv storetå Kort om operation, praktiske råd og tiden efter Artrodese af storetå Dagkirurgisk Operationsafsnit Ortopædkirurgisk Afdeling O Forberedelse til operation

Læs mere

Patientinformation. Nedgroet negl. www.friklinikkenregionsyddanmark.dk

Patientinformation. Nedgroet negl. www.friklinikkenregionsyddanmark.dk Patientinformation Nedgroet negl www.friklinikkenregionsyddanmark.dk 1 2 Medbring denne vejledning på din operationsdag Nedgroet negl Nedgroet negl skyldes et samspil af mange faktorer. Tryk fra sko og

Læs mere

Unomedical Securement Devices. UnoGuard security that gently touches people's lives

Unomedical Securement Devices. UnoGuard security that gently touches people's lives Unomedical Securement Devices UnoGuard security that gently touches people's lives Indholdsfortegnelse 2 Drain-Fix 3 Fiksation til perkutane katetre, dræn, slanger og sonder 6 Central-Gard Fiksation til

Læs mere

En af de metoder som fremmer sundheden, og giver rigtig gode resultater, er teorien om ikke at blande protein og stivelse i samme måltid.

En af de metoder som fremmer sundheden, og giver rigtig gode resultater, er teorien om ikke at blande protein og stivelse i samme måltid. Nyhedsbrev 4 I de første 3 nyhedsbreve lærte vi, at kroppen skal have vand, ilt og strøm (gennem maden), og at kroppen skal tilføres flere baseholdige fødevarer så den ikke bliver for sur. I dette nummer

Læs mere

A/D-SURCON lejringspuder

A/D-SURCON lejringspuder CE A/D-SURCON lejringspuder TIL UNDERSTØTTELSE I TERAPIEN / PROFYLAKSE Håndbog & lejrings- anvisning. August 2010, version 1 Surcon mappe afs. 9. 1 A/D-SURCON lejringspuder til understøttelse i terapien.

Læs mere

Information om armplastik

Information om armplastik Information om armplastik Med alderen mister huden sin elasticitet. Yderligere vil vægttab og tab af muskelfylde med alderen bidrage yderligere til slaphed af huden, specielt på overarmene. Meget stort

Læs mere

Patientvejledning. Åreknuder. Skumbehandling

Patientvejledning. Åreknuder. Skumbehandling Patientvejledning Åreknuder Skumbehandling Åreknuder (varicer) er udvidede, slyngede, synlige og følelige blodårer (vener) i underhuden på lår og underben. Hvis blodårerne / venerne har en diameter større

Læs mere

Manual Blodtryksma ling pa underekstremiteterne

Manual Blodtryksma ling pa underekstremiteterne Læringsmål Den studerende forventes efter endt undervisning, selvstændigt at kunne foretage objektiv undersøgelse af perifere kredsløb, herunder foretage ankelblodtryksmåling med Doppler samt foretage

Læs mere

Diabetes og dine fødder Sådan passer du dine fødder, når du har diabetes

Diabetes og dine fødder Sådan passer du dine fødder, når du har diabetes Diabetes og dine fødder Sådan passer du dine fødder, når du har diabetes Fyns Diabetesudvalg Hvorfor er det vigtigt at passe sine fødder, når man har diabetes? Diabetes øger i væsentlig grad risikoen

Læs mere

DORMI TRYKAFLASTNING TIL SENGELIGGENDE OVERSKUD TIL OMSORG

DORMI TRYKAFLASTNING TIL SENGELIGGENDE OVERSKUD TIL OMSORG DORMI TRYKAFLASTNING TIL SENGELIGGENDE OVERSKUD TIL OMSORG VIDEN OM Madrasser, søvn og sår VI LIGGER MEGET Vi mennesker bruger ca. 1/3 del af vores tid i sengen. Ældre, syge og svagelige bruger langt mere.

Læs mere