Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Firmafrugt et sundt personalegode

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Firmafrugt et sundt personalegode"

Transkript

1 Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Firmafrugt et sundt personalegode

2 2 Hvad er firmafrugt? 2 Hvorfor firmafrugt? 3 Kom godt i gang 4 Tips til mere frugt og grønt på arbejdspladsen 7 Vil du vide mere? 8 Hvad er firmafrugt? Firmafrugt er en fast leverance af frisk frugt til en arbejdsplads. Frugten fordeles til medarbejderne i skåle eller kurve på skriveborde, i mødelokalerne, receptionen, kantinen eller i en frugtbod på et fællesareal. At tilbyde medarbejderne frisk frugt i arbejdstiden er de seneste år blevet populært. Flere og flere arbejdspladser ser fordelene i at fokusere på medarbejdernes sundhed og trivsel. Glade og tilfredse medarbejdere skaber et godt arbejdsklima og gode resultater og er med til at sende positive signaler fra virksomheden til omverden. En frugtordning kan være organiseret i samarbejde med en lokal grønthandler, frugtavler, kantinens leverandør af råvarer eller frugtudbydere på Internettet. Fødevaredirektoratet, Kræftens Bekæmpelse og en række frugt- og grøntleverandører står bag projektet 6 om dagen firmafrugt. Formålet er at gøre det lettere for danskerne at spise mere frugt og grønt også i arbejdstiden. Hvornår har du sidst pillet og delt en appelsin med nogen? Frugt er en flot gestus. Når man udskærer frugt, viser man omsorg over for sine kollegaer. Ligesom når man som barn var syg og fik serveret en pillet appelsin på en underkop. NANNA SIMONSEN, KOGEKONE OG MADSKRIBENT.

3 3 Hvorfor firmafrugt? Firmafrugt er en investering, der giver mange fordele. Firmafrugt er et oplagt personalegode. Firmafrugt kan bidrage til at mindske sygefraværet. Firmafrugt styrker virksomhedens image. Firmafrugt er en måde at fastholde og tiltrække kvalificerede medarbejdere. Frugt som mellemmåltid bidrager til veloplagte medarbejdere med større overskud hele arbejdsdagen. Frugt er et oplagt alternativ til kaffe, kage, slik og cigaretter. Med en firmafrugtordning vil medarbejderne komme tættere på at spise 6 om dagen. En firmafrugtordning er også en god idé på arbejdspladser uden kantine- eller madordninger. Medarbejdere føler sig værdsat af ledelsen, når der er gratis frugt på arbejdspladsen hver dag. At frugten står fremme til fri afbenyttelse betyder samtidig, at de ansatte spiser mere frugt end ellers. Det viser en undersøgelse af effekten af gratis firmafrugt på fem forskellige typer af arbejdspladser. Undersøgelsen viser også, at firmafrugt som sidegevinst bevirker, at mændene kun spiser halvt så meget slik og søde sager. Fire ud af fem deltagere i undersøgelsen siger, at de ikke mener, at pengene til frugt kunne være brugt på en bedre måde. 6 om dagen spis mere frugt og grønt Mange undersøgelser viser, at risikoen for kræft og hjertekarsygdomme bliver mindre, hvis man spiser mere frugt og grønt, gerne 6 om dagen svarende til mindst 600 gram. I gennemsnit spiser voksne 379 gram frugt og grønt om dagen. På bare fem år er forbruget af frugt og grønt steget med 100 gram om dagen.

4 4 Kom godt i gang Her finder du en kort oversigt over nogle af de punkter, som man bør tænke igennem, inden man iværksætter en frugtordning. Virksomhedens behov Hvor mange ansatte er I? Hvad er jeres behov for frugt? Er det fx 1 eller 2 stykker pr. ansat pr. dag? Hvor ofte skal frugten leveres? Har I opbevaringsfaciliteter? At starte en firmafrugtordning kan kræve lidt ekstra plads til opbevaring afhængigt af, hvor meget frugt der skal bestilles, og hvor tit frugten skal leveres. De fleste typer frugt kan opbevares køligt eller ved stuetemperatur, men nogle frugter holder længere, når de er i køleskab. Finansiering Hvordan skal frugtordningen finansieres? Vil arbejdspladsen betale, eller skal medarbejderne også bidrage? Eller kan det finansieres via kantinens madordning? Organisering Hvem skal levere frugten? En lokal grønthandler eller frugtavler, det lokale grønttorv, kantinens leverandør af råvarer, gårdbutikker eller en af de specialiserede firmafrugtudbydere? På kan du finde en leverandør, der kan give konkrete tilbud på priser og leverancer. Hvem skal have ansvar for den praktiske organisering af firmafrugtordningen? Er det personaleafdelingen, kantinen, en medarbejder eller leverandøren? Lad personalet selv træffe de praktiske beslutninger.

5 5 Hvor skal frugten placeres? I afdelingerne eller på et centralt sted? Hvis I selv vil ompakke, evt. vaske og fordele frugten, skal der være sat ressourcer af til disse opgaver. Ansvaret for at uddele frugten, tjekke kvaliteten og sortere mindre mængder frugter kan fx uddelegeres på skift blandt medarbejderne. Det er en god idé at lave en aftale med leverandøren om at tage emballage med retur, så affaldsmængden reduceres og eventuelt genbruges. Firmafrugt fastholder medarbejdere og tiltrækker nye På Klinisk-Biokemisk Afdeling på Gentofte Amtssygehus deltager 100 medarbejdere i en frugtordning. Ud over at frugt forebygger livsstilssygdomme navnlig hjertekarsygdom smager det godt, ser flot ud og skaber en god stemning her på afdelingen, siger administrerende overlæge Steen Stender, der har indført frugtordningen. Han er også med i Ernæringsrådet og har i mange år arbejdet med forebyggelse af hjertekarsygdomme. Vi betragter desuden frugtordningen som et personalegode, der både fastholder medarbejderne og tiltrækker nye. Firmafrugt giver tilfredse medarbejdere og tilfredse kunder Jyske Bank har ca ansatte i 122 afdelinger, som alle får firmafrugt. Jyske Banks direktør Anders Dam siger om ordningen: Vi ønsker at stille skarpt på trivsel på arbejdspladsen. Vi lever af tilfredse kunder. Forudsætningen for tilfredse kunder er tilfredse medarbejdere, der trives. Banken anvender i gennemsnit 5-7 kr. om dagen pr. medarbejder til frugtordningen, som de enkelte afdelinger selv har ansvaret for. Ifølge funktionsdirektør Jens Bjerge koster et års frugt pr. medarbejder ikke mere, end hvad en enkelt sygedag koster banken.

6 6 Tips til mere frugt og grønt på arbejdspladsen Har din arbejdsplads ikke mulighed for at starte en firmafrugtordning lige med det samme, kan mindre også gøre det. Mødefrugt Der holdes tusindvis af møder hver dag på landets arbejdspladser. Mange går fra det ene møde til det andet, og ofte står der kaffe med blødt brød på bordet. Prøv noget nyt og forfriskende. Servér et farverigt og forfriskende fad med frugt, som både pynter og smager, og som sender et signal om effektivitet og nytænkning. Frugter og grøntsager kan serveres hele eller skåret i mindre, mundrette stykker. Mødejuice Juice på mødebordet er et friskt alternativ eller supplement til kaffe, te og sodavand. Og et glas juice tæller også med i 6 om dagen-regnskabet. Firmafrugt er også for mænd Hornslet Møbelfabrik A/S har 60 ansatte, hvoraf 45 er mænd. De får alle tilbudt et stk. gratis frugt hver dag. Det er en nem måde at sørge for sine medarbejderne, som måske kun spiser frugt, hvis de får det tilbudt, siger projektleder Max Færch Christensen. Udover at de ansatte er glade for frugten, er slikforbruget faldet betydeligt.

7 7 Firmafrugt er en naturlig del af personalepolitikken Fujitsu Invia er en mellemstor IT-virksomhed med 300 medarbejdere. De indførte gratis frugt til alle medarbejdere for fem år siden for at holde fedtenergiprocenten nede på de 30. Fujitsu kan på lang sigt spare penge på færre sygedage hos medarbejderne, udtaler køkkenchef Michael Winkler. Frugtordningen koster ca kr. pr måned, hvilket er forsvindende lidt for et personalegode. Frugtpauser Tænk frugt og grønt ind i pausen, fx på et langstrakt møde eller ved andre anledninger, hvor medarbejdere og gæster er kaldt sammen. Frugtgaver Giv frugt som firmagave. Flere frugt- og grøntgrossister samt specialiserede firmafrugtleverandører tilbyder færdige kurve eller kasser med flot anrettet frisk frugt. Firmafrugt er et tilbud om en sundere livsstil Hos el-selskabet NESA i Gentofte tilbydes de 800 medarbejdere frisk frugt på arbejdspladsen hver dag. Det er vigtigt, at medarbejderne føler, at de får nogle tilbud om en sundere livsstil her hos os, og firmafrugt er et godt sted at begynde. Det er et af de sunde alternativer, som i hvert fald ikke møder modstand, siger human ressource manager Elin Vittrup. Virksomheden har også indført frugt i stykker som en del af frokosttilbuddet og til møder. Både vores gæster og medarbejdere er glade for mødefrugten, fortæller Elin Vittrup.

8 Vil du vide mere? På hjemmesiden kan du finde en leverandør af firmafrugt læse om andres erfaringer med firmafrugt læse om effekten af firmafrugt og om de ansattes holdninger til firmafrugt kontakte medarbejdere i projektet 6 om dagen firmafrugt. Kampagnen 6 om dagen spis mere frugt og grønt har sin egen hjemmeside. Her kan du bl.a. få mere at vide om frugt og grønt til børn, unge og voksne, på arbejdspladser og i kantiner. Pjecen 6 om dagen spis mere frugt og grønt Pjece med skema, så du kan måle dit eget forbrug af frugt og grønt. Pjecen indeholder desuden tips til, hvordan du selv og familien kan komme i gang med at spise mere frugt og grønt. Pjecen er gratis og bestilles hos Fødevaredirektoratet, tlf , mellem kl. 9 og 12 eller på og Vil du vide mere om sund mad, og hvad fødevarerne indeholder, kan du finde mange informationer på Fødevaredirektoratets hjemmesider. Fødevaredirektoratet Januar udgave Oplag: Bestillingsnummer: Design: Essensen ApS Foto: Lars Ranek, Lars Bahl, Claus Haagensen/Chili Tryk: From & Co. Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Fødevaredirektoratet Mørkhøj Bygade Søborg tlf fax

Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. 6 om dagen spis mere frugt og grønt

Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. 6 om dagen spis mere frugt og grønt Fødevaredirektoratet Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 6 om dagen spis mere frugt og grønt 2 Får du nok? 3 Test dine frugt- og grøntvaner 4 Inspiration til dagens måltider 6 Frugt og grønt

Læs mere

Kom i gang Arbejdsgruppe Arbejdsgruppens sammensætning Gruppens arbejde i praksis Tjekliste før I sætter aktiviteter i gang Mad- og måltidspolitik

Kom i gang Arbejdsgruppe Arbejdsgruppens sammensætning Gruppens arbejde i praksis Tjekliste før I sætter aktiviteter i gang Mad- og måltidspolitik Hør mere om projektet hos din tillidsmand, på www.mad-paa-arbejde.dk eller ring til os på telefon 33 95 60 00 / 70 300 300 Mad på arbejde er et fællesprojekt udarbejdet af Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender

Læs mere

Meget Bedre Møder. Fordi livet er for kort til dårlige møder! En gratis e-bog udgivet af Projekt Arbejdsglæde

Meget Bedre Møder. Fordi livet er for kort til dårlige møder! En gratis e-bog udgivet af Projekt Arbejdsglæde Meget Bedre Møder Fordi livet er for kort til dårlige møder! En gratis e-bog udgivet af Projekt Arbejdsglæde Sådan går du fra Til Hvad er det bedste møde du har været til? Tænk tilbage til et rigtig godt

Læs mere

Du er måske for sød Hvor meget sukker er for meget?

Du er måske for sød Hvor meget sukker er for meget? Du er måske for sød 2 Du er måske for sød 2 Hvor meget sukker er for meget? 2 Hvor meget sukker er der i fødevarerne? 3 Hvorfor er det vigtigt at holde igen? 4 Mellemmåltidet mellemmaden 4 TIPS 5 Opskrifter

Læs mere

Sund på jobbet. Sådan kommer du i gang med en sundere hverdag

Sund på jobbet. Sådan kommer du i gang med en sundere hverdag Sund på jobbet Sådan kommer du i gang med en sundere hverdag Sund på jobbet. Sådan kommer du i gang med en sundere hverdag. Udgivet af Nationalt Center for Sundhedsfremme på Arbejdspladsen og De Regionale

Læs mere

Den lille Rygestop-guide

Den lille Rygestop-guide Den lille Rygestop-guide Indhold Mød en eksryger... 4 På vej... 6 Stop...10 Snart røgfri Hold fast...20 KOLOFON Den lille Rygestop-guide Sundhedsstyrelsen 2010 1 udgave, 1. oplag, 2010 ISBN: 978-87-7104-080-7.

Læs mere

Maden i idrætten inspiration til holdning og handling i idrætsforeningen IDÉMAPPE

Maden i idrætten inspiration til holdning og handling i idrætsforeningen IDÉMAPPE Maden i idrætten inspiration til holdning og handling i idrætsforeningen IDÉMAPPE Forord 00 01 Forord Baggrunden for idemappen Børn og unge bruger meget tid uden for hjemmet. Mange bruger meget fritid

Læs mere

Hvad er 6 om dagen? Budskabet er kort og godt at vi helst skal spise 600 g frugt og grønt om dagen. Men hvorfor skal vi nu det?

Hvad er 6 om dagen? Budskabet er kort og godt at vi helst skal spise 600 g frugt og grønt om dagen. Men hvorfor skal vi nu det? Hvad er 6 om dagen? Budskabet er kort og godt at vi helst skal spise 600 g frugt og grønt om dagen. Men hvorfor skal vi nu det? Det skal vi, fordi talrige undersøgelser viser, at frugt og grønt nedsætter

Læs mere

Sundheden frem i hverdagen. Sundhedsstrategi Kort version

Sundheden frem i hverdagen. Sundhedsstrategi Kort version Sundheden frem i hverdagen Sundhedsstrategi Kort version Forord Vi taler om det. Vi bliver bombarderet med det. Vi gør det eller vi får dårlig samvittighed over ikke at gøre det. Sundhed er blevet en vigtig

Læs mere

Fødevarestyrelsen Sundhedsstyrelsen. Sund mad og fysisk aktivitet

Fødevarestyrelsen Sundhedsstyrelsen. Sund mad og fysisk aktivitet Fødevarestyrelsen Sundhedsstyrelsen Sund mad og fysisk aktivitet Sund mad og fysisk aktivitet Alfabeta, Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen 2006 Forlagsredaktion: Helene Deden Foto: Sundhedsstyrelsen,

Læs mere

Når du søger ingeniører og konstruktører. Gode råd fra unge ingeniører og konstruktører om rekruttering og fastholdelse

Når du søger ingeniører og konstruktører. Gode råd fra unge ingeniører og konstruktører om rekruttering og fastholdelse Når du søger ingeniører og konstruktører Gode råd fra unge ingeniører og konstruktører om rekruttering og fastholdelse Når du søger ingeniører og konstruktører Gode råd fra unge ingeniører og konstruktører

Læs mere

BEDRE MAD TIL SYGE HVORFOR? HVORDAN? Læs mere i idekataloget på www.bedremadtilsyge.sst.dk

BEDRE MAD TIL SYGE HVORFOR? HVORDAN? Læs mere i idekataloget på www.bedremadtilsyge.sst.dk BEDRE MAD TIL SYGE HVORFOR? HVORDAN? Læs mere i idekataloget på www.bedremadtilsyge.sst.dk Bedre mad til syge Hvorfor? Hvordan? Forfatter, udgiver, ansvarlige institution & copyright: Sundhedsstyrelsen

Læs mere

Fælles Pædagogisk Grundlag

Fælles Pædagogisk Grundlag Fælles Pædagogisk Grundlag Information til forældre Dagtilbud 0-6 år Forord Det er med glæde, at Børne-, Unge- og Familieudvalget i oktober måned godkendte et fællespædagogisk grundlag for det samlede

Læs mere

Sundhedsfremme på arbejdspladsen

Sundhedsfremme på arbejdspladsen Adresser Fællessekretariatet Sundkrogskaj 20 2100 København Ø Tlf.: 77 33 47 11 Fax.: 77 33 46 11 www.barserviceogtjenesteydelser.dk Arbejdsgiversekretariatet Sundkrogskaj 20 2100 København Ø Tlf.: 77

Læs mere

Frivilligt, socialt arbejde - i arbejdstiden!

Frivilligt, socialt arbejde - i arbejdstiden! idéer for livet Frivilligt, socialt arbejde - i arbejdstiden! 38 Idéer for livet Ambassadører ved IFL jubilæumsarrangement i sept. 2008. Evaluering af Skandia Idéer for livet Ambassadører 2008 Denne rapport

Læs mere

JAg ten På den gemte energi energi. den gemte. Følg kampagneguiden, og hjælp kollegerne med at finde. energi! Guide til adfærdskampagne

JAg ten På den gemte energi energi. den gemte. Følg kampagneguiden, og hjælp kollegerne med at finde. energi! Guide til adfærdskampagne JAg ten På den JAg ten gemte På Følg kampagneguiden, og hjælp kollegerne med at finde! Guide til adfærdskampagne Indhold 1Få ledelsens opbakning side 4 2Sæt mål Side 5 Spar penge med gode vaner! Spar 5-10

Læs mere

GODE RÅD OM... sundhed på arbejdspladsen

GODE RÅD OM... sundhed på arbejdspladsen GODE RÅD OM... sundhed på arbejdspladsen indhold 3 Indledning 3 Virksomhedens fokus på sundhed 4 Kost og kantine 5 Motion og fysik 6 Sundhed som projekt i din virksomhed 7 Skatteforhold og arbejdsgiverbetalt

Læs mere

Citation for published version (APA): Christensen, L., Mikkelsen, B. E., & Jeppesen, Z. (2002). Mad til børn i daginstitutioner og skoler.

Citation for published version (APA): Christensen, L., Mikkelsen, B. E., & Jeppesen, Z. (2002). Mad til børn i daginstitutioner og skoler. Aalborg Universitet Mad til børn i daginstitutioner og skoler Christensen, L; Mikkelsen, Bent Egberg; Jeppesen, Z Publication date: 2002 Document Version Pre-print (ofte en tidlig version) Link to publication

Læs mere

Spar 10.000-50.000 kr ved at omlægge dit realkreditlån

Spar 10.000-50.000 kr ved at omlægge dit realkreditlån Spar 10.000-50.000 kr ved at omlægge dit realkreditlån At tage et realkreditlån, er formentligt den største økonomiske beslutning, du kommer til at træffe i dit liv. De fleste af os erkender, at vi ikke

Læs mere

SKAB EN SUND ARBEJDSPLADS UDEN PASSIV RYGNING! Fokus på rygepolitik og røgfri miljøer

SKAB EN SUND ARBEJDSPLADS UDEN PASSIV RYGNING! Fokus på rygepolitik og røgfri miljøer SKAB EN SUND ARBEJDSPLADS UDEN PASSIV RYGNING! Fokus på rygepolitik og røgfri miljøer Skab en sund arbejdsplads uden passiv rygning! Fokus på rygepolitik og røgfri miljøer Sundhedsstyrelsen Center for

Læs mere

KØBENHAVNS KOMMUNE SUNDHEDS- LEDELSE

KØBENHAVNS KOMMUNE SUNDHEDS- LEDELSE KØBENHAVNS KOMMUNE SUNDHEDS- LEDELSE SÅDAN KAN I ARBEJDE MED SUNDHEDSLEDELSE PÅ ARBEJDSPLADSEN 1 SUNDHEDSLEDELSE I denne publikation præsenteres en model for, hvordan arbejdet med strategisk sundhedsfremme

Læs mere

Sundhedspolitik for Sønderrisklubben.

Sundhedspolitik for Sønderrisklubben. Esbjerg d. 15. november 2011 Sundhedspolitik for Sønderrisklubben. Klubbens sundhedspolitik er udarbejdet på baggrund af: Esbjerg kommunes Sundhedspolitik. Politik for sundhedsfremme. Esbjerg kommunes

Læs mere

Det vi skal gøre, og det vi kan gøre

Det vi skal gøre, og det vi kan gøre TEMA Stress Værktøj 2 Det vi skal gøre, og det vi kan gøre Hvis der er tid og overskud 1 Indhold Introduktion Formålet med dette værktøj Prioritering af tiden Kerneydelserne og det ekstra Kerneydelserne

Læs mere

arbejdstid og arbejdsmiljø

arbejdstid og arbejdsmiljø temahæfte arbejdstid og arbejdsmiljø viden, inspiration og gode råd Indhold Vagtplanen er en del af vores arbejdsmiljø side 3 Fysiske påvirkninger 4 Psykiske og sociale påvirkninger 6 14 anbefalinger til

Læs mere

Lektier Leg Læring. Lektiecaféer i mange miljøer

Lektier Leg Læring. Lektiecaféer i mange miljøer Lektier Leg Læring Lektiecaféer i mange miljøer 2 3 Lektier Leg Læring Lektiecaféer i mange miljøer, 2011 Udgivet af Kommunernes Skolebiblioteksforening for Brug for alle unge, Ministeriet for Flygtninge,

Læs mere

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet:

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet: Introduktion til redskabet: er et redskab til at undersøge trivslen i en virksomhed. Det kan bruges i mindre virksomheder med under 20 ansatte og man behøver ikke hjælp udefra. Det kræver dog, en mødeleder

Læs mere

S u n d h e d p å m e n u e n

S u n d h e d p å m e n u e n S u n d h e d p å m e n u e n Erfaringer med sunhedstjek i Hotel- og Restaurationsbranchen Forord Med denne folder ønsker Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser og branchens parter RBF

Læs mere

Kom indenfor! Årsberetning IKEA Danmark FY13

Kom indenfor! Årsberetning IKEA Danmark FY13 Kom indenfor! Årsberetning IKEA Danmark FY13 Nemmere, grønnere og mere inspirerende 3.7 % Omsætningsvækst i FY13 Mange har mistet deres job, det er blevet sværere at låne penge, bolighandlen står stille,

Læs mere

Den offentlige sektor i fremtiden - tillid til tillid

Den offentlige sektor i fremtiden - tillid til tillid Version 06 Den offentlige sektor i fremtiden - tillid til tillid Sæt tillid på dagsordenen - vær med til at gøre din arbejdsplads mere tillidsfuld Indhold Indhold... 2 Du vil komme til at høre om tillid...

Læs mere

Miljøkortlægning i storkøkkener

Miljøkortlægning i storkøkkener Miljøkortlægning i storkøkkener erfaringer og resultater fra 14 mindre institutionskøkkener Redigeret af Mette Elsig og Tine Skriver StorKøkkenCentret Fødevaredirektoratet Miljøkortlægning i storkøkkener

Læs mere