Lampefirmaer og designere.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Lampefirmaer og designere."

Transkript

1 Lampehistorie - Dansk lampeproduktion fra 1925 op til 1990 Af Kurt Christensen - - opdateret DANSK LAMPE HISTORIE Da Edison opfandt glødelampen i 1879, gik det stærkt med indførelse af elektricitet i Danmark. DANISH LAMP HISTORY Større bygninger og virksomheder fik elektricitet i 1880 og ellers var det forsvaret, som var intereseret i den nye opfindelse. Egentlige offentlige elektricitetværker kommer til Danmark i 1891, da det første værk åbner i Køge, derefter i Odense og i 1892 også i København, som også får gadebelysning samme år. 1. Da Danmark ligger i det nordlige europa, har der altid været mange mørke timer i forhold til sydeuropa, det er nok en af grundende til den store trang til lys og lampedesign blandt danskere og scandinavere. Mange store og små lampeproducenter skød op med stor kreativitet og anerkendelse i den store verden. I dag, er alle de gamle originale designs af danske og svenske lamper stadig populære her hjemme og i udlandet. Old Danish design er ikke kun møbler, men især også lamper, Danmark er stadig "verdensmester" i belysning. Lampefirmaer og designere. Historien om danske lampefabrikker af lampesamleren.dk Firmaet Louis Poulsen, blev først startet som vinfirma i 1879 af Ludwig R. Poulsen, siden med værktøj og elteknisk materiel. Ved stifterens død overtog nevøen Louis Poulsen ledelsen og i 1911 blev Sophus Kaastrup-Olsen partner i firmaet, i 1917 bliver han eneejer. Gennem aarene har firmaet haft skiftende familefejder og forskellige ejere. Netop Sophus Kaastrup-Olsen indleder i 1924 et samarbejde med Poul Henningsen, den største succes nogen sinde for firmaet, gennem årene også med mange andre designere, såsom Wilhelm Lauritzen, Arne Jacobsen og Verner Panton, Hans Wegner, Henning Koppel, Alfred Homann. I 2007 blev Louis Poulsen solgt til italienske Targetti Sankey, men det hedder stadig til kr.

2 2. Fog & Mørup De gode venner Ansgar Fog og E. Mørup oprettede firmaet Fog & Mørup i 1904, ved overtagelse af en isenkramforretning i Århus, der bl.a. handlede med petroliumslamper, gaslamper og udstyr dertil. I 1906 flyttede virksomheden til København og begyndte at producere lamper og lysekroner, overtager Brødrene Dahls el-afdeling i 1913 og i 1915 åbnes den første belysningsfabrik i Nørregade 7, i København. I de kommende år overtages andre små lampe selskaber og i begyndelsen af 1960erne, fik Fog og Mørup rigtig fat i det gode lampedesign, forinden i 1957, havde man ansat Jo Hammerborg som chefdesigner, som med sit moderne design gjorde fabrikken berømt i Danmark og udlandet.hammerborg gik på pension i 1980 og døde i Som selvstændigt firma lukkede det i 1978, men blev købt af konkurrenten LYFA, Fog og Mørup-mærket, stoppede helt i F&M samarbejdede også med Fyens Glasværk/Odense og Kastrup Glasværk. Andre designere var bl.a.: Erik Balslev, Hans Due, Bonderup/Thorup, Sidse Verner, Laif Alring, Kay Franck, Ib Fabiansen, Andreas Hansen, Henning Larsen 1930 til kr.

3 Fog & Mørup fortsat: til kr. LYFA startede i ca.1924 i Ballerup, men hed dengang Københavns Lysekronefabrik, skiftede dog navn til LYFA i 1930, hvor man stærkt inspireret af Poul Henningsen skabte en del bordlamper i samme stil,hvilket der kom en del retsager ud af. I 1950 kom der gang i egne ideer, hvor man startede samarbejde med arkitekter og designere som skabte meget skulturelle lamper, der høstede designpriser i ind og udland. I midten af 70erne fusionerede LYFA med Fog & Mørup, men lamperne solgtes altid under hvert sit mærke. I starten af 1980erne, blev LYFA og Fog & Mørup købt af Lyskær belysning og Fog & Mørup mærket blev slettet. LYFA og Lyskær sluttede i 1991, da de blev opkøbt af Horn Belysning ved Aalborg. Designere for LYFA var: Bent Karlby som den mest flittige, fra 30erne designede han mange lysekroner med glasskærme og kupler, var ligesom Poul Henningsen, en af de første designere, der fik sit navn med i lampekatalogerne. Senere kom designere som Louis Weisdorf, Piet Hein, Finn Juhl, Simon Henningsen (PHs søn), Michael Andersen, Klaus Helweg-Larsen, Nils og Eva Koppel, Fritz Schlegel. Lyfa producerede mange glaslamper sammen med Svenske Orrefors Glasværket, designer: svenske Carl Fagerlund.

4 LYFA fortsat! 4. Historien om LE KLINT starter helt tilbage i begyndelsen af 1900-tallet, hvor den første plisserede lampeskærm blev foldet af arkitekt og civilingeniør P.V. Jensen-Klint til en petroleumslampe, som han ligeledes havde tegnet. Hele familien Klint inklusive sønnerne Tage og Kaare Klint, medvirkede til udvikling af skærmen. I 1943 blev Klint-familiens husflid og folderi til egentlig forretning. Allerede i 1943 startede den første butik i københavn som showroom for Klintlamperne, bestyret af Tage Klints datter Lise Le Charlotte Klint. I 1953 tog Jan Klint, søn af Tage Klint, over i firmaet. For at sikre sine medarbejdere, oprettede han den fond, der siden 1972 har drevet virksomheden LE KLINT. Designere var bl.a.:pv. Jensen Klint, Tage Klint, Kaare Klint, Esben Klint, Flemming Agger, Poul Christiansen, Hvidt & Mølgaard, Erik Hansen, Vilhelm Wohlert. Efter 1980 og op til i dag har man brugt mange forskellige designere og Le Klint firmaet går glimrende. Le Klint til kr. Nordisk Solar Compagni Nordisk Solar Compagni A/S blev stiftet 1919 af Jacob L. Jørgensen og Herluf Sørensen, med focus paa elmålere, I 1929 flytning til større bygninger ved Haderslev. Målerproduktionen blev skilt fra med Dansk Målerværksted, senere: filialer dannes i de større byer, 1930 blev til aktieselskab, 1953 blev børsnoteret, 1938 skilles radio-produktionen med navnet: Audiola Radio, produktionen stoppede i Man byggger Fabriksgården i Kolding 1960 og lampeproduktionen begynder.1975 oprettes industriafdeling og man udvider i Finland, Sverige og Tyskland i de kommende år. Lamperne var spændende og nogle er design-ikoner idag, designet af bl.a. Svend Middelboe, Fabricius & Kastholm, Jørgen Utzon, Hvidt & Mølgård, Vagn Dyring, Eva & Niels Koppel, Anton Fogh Holm, Esman & Jensen. Lampeproduktionen stoppede i Idag har Solar afdelinger i 9 euro-lande indenfor: Elektronik, vvs, kabler, marine, installation,sikkerhed, energi.

5 Nordisk solar compagni 1959 til kr. 6. Lyskær belysning Man kender Lyskær belysning fra 1969 til 1991 fra henholdsvis Herlev og København, som et alsidigt lampefirma, der producerede lamper for enhver pengepung, og som tilsidst overtog og købte både Lyfa, ABO og Fog & Mørup i midten af 80erne, næsten samtidig stoppede Fog & Mørup helt og Lyfa og Lyskær forsatte indtil 1991, hvor Horn Belysning fra Aalborg overtog det hele. En af de mest kendte designere hos Lyskær var: Bent Nordsted til kr. 7. Horn Belysning, flittigt familefirma og lampeproducent ved Aalestrup-Viborg, der fra ca.1963 var levarandør til det danske folk, med mange forskellige lamper. Makerede sig ikke specielt med kendte designs, men var i en årerække levarandør til Ikea, hvilket gjorde firmaet stort og stabilt. E.S.Horm blev til sidst et opsamlings-sted for de andre store lampe firmaer, Horn overtog i 1991 Lyskær Belysning og dermed også Lyskærs overtagelser som: Fog & Mørup, LYFA og ABO. Makedet skifter og konkurrenter som Herstal og Massive gør det svært for Horn. Detailkæder begyndte også selv at indkøbe fra fjernøsten. I 2001 overtog den sjællandske forretningsmand Søren Stensdal firmaet 100 %. I 2005 blev det nødvendigt at sælge produktionen til to firmaer, udendørs-lamperne til Aalborg og indendørslamperne til Aarhus. Horn Belysnings dyreste lampe var Fog & Mørups Kongelys Lampe.

6 8. 9. Horn Belysning 1963 til kr til kr til kr. ABO Randers a/s var et andet lille lampefirma der hørte hjemme i Aalestrup ved Randers som startede op sidst i1960erne, hovedsagelig på grund af den succesrige ide: Ball-magnetlampen, som blev designet af Benny Frandsen. Lampen blev en stor succes op i gennem 1970erne og er igen i stor-produktion hos designeren og hans seneste firma: ww.frandsenlighting.dk Op igennem 70erne blev der også produceret andre små nyttige lamper, indtil ABO blev overtaget af Lyskær Belysning i midten af Vitrika var en lampeproducent med et meget stort repertoire. Man kender meget lidt til det, men det blev startet af 3 friske gutter, en sælger, en designer og en håndværker, slogaet var Vi-Tre-Kan deraf navnet Vitrika. Perioden var 1948 til 1992 i det nordsjællandske område. I en overgang hed firmaet Junge & Vitrika, efterfølgeren hedder i dag: som handler med elpærer. Man bliver stadig overrasket over nye fund på loppemarkeder mærket Vitrika, deres mest berømte, er vel nok glaslampetterne i forskellige designs og sengelamperne i messing-legering.

7 10. Cebo Industri 1966 til 1995 Ophavsmanden til Cebo Industri var flyteknikeren Claus Bolby, født Hans kreative hobbyes med forskellige materialer, satte ham i gang med en opgave i lysdesign til Strandby Kirke i Nordjylland. Lamperne hed Præstekrave og er et stort designikon idag. Lamperne blev produceret i hans kælder i Silkeborg fra Materialerne var acryl i forskellige farver og aluminium, og vægmodellerne blev der produceret mange af, saa mange, at Lyskær Belysning og Nordisk Solar også kunne sælge dem under egen branding fra I 1974 flyttede Cebo til større lokaler i Silkeborg og der blev exporteret til mange lande:storbritannien, Frankrig, Schweiz, Libanon, Iran, Hong Kong, Sverige og Singapore. I 1980 forsvandt interessen hos publikum og Bolby begyndte at producere teknikske lamper og projektører. Acryllampe produktionen stoppede i 1995, men de skulpturelle acryl-lys med den danske hygge, har fået fornyet international interesse igen. Claus Bolby forsatte med specialbelysning til synshandicappede lige indtil hans død i Cebo Industri Aps. har nu skiftet navn til: kr. 11. Coronell Electro A/S Coronell Lampe Aps til 1998 Coronell Elektro A/S startede i Hellerup 1964, ejeren og designeren til de meget skulpturelle lamper var Werner August Hugo Schou, dette firma lukkede i Endnu et firma blev startet i Birkerød 1979 og lukket igen 1998, navnet var Coronell Lampe Aps. Materialerne til lamperne var en blanding af Kobber, aluminium, jern, træ og messing, designet i forskudte strimler med indbyggede glas/plastik-sten i en krystal udformet stil. Det gav en skulpturel lysvirkning, som var meget karakteristisk for Werner Schous lamper. Lamperne er vel nok dem man i dag betegner som Cult-lamper, især i udlandet kr.

8 12. N.E.S til 1976 N.E.S. eller Nordisk Elektricitets Selskab, var et firma der producerede elartikler. Startede i 1908 og fusionerede 60 år senere i 1968 med Lauritz Knudsen under navnet LK-NES. Ide'mændene var urmager Jacobsen og grovsmed H.F.Jensen, der startede i et lille værkested i København, under navnet Moderne Mekanik. I 1913 kom en kompagnon mere: Oskar Ekman som nu blev eneejer, man flyttede nu til større lokaler i Valby, hvor firmanavnet skiftede til Nordisk Elektricitets Selskab. Fra 1927 blev produktionen alsidig med: lampefatninger, stikkontakter, marinedåser, knivafbrydere, vejamaturer og tavlemateriale. I 1968 blev fabrikken ovetaget af L.K - Lauritz Knudsen og i 1976 lukkede N.E.S helt ned i Valby. Det store pionerarbejde bliver idag ført videre af Ind imellem el-udstyret, var det ikke mange lamper N.E.S. fik lavet. Lamperne er idag meget sjældne kr. 12. Ernst Voss havde en lang militær kariere og gik på pension år 1878, i militæret havde han adgang til et jernbaneværksted og blev der inspireret til arbejde med metaller, så ud af arven fra forældrene, købte han en villa i Fredericia og i haven byggede han et skur, hvor han så småt startede Voss-fabrikken. Der begyndte metalstøberierne og i 1888 havde han nye bygninger, dampkraft og 50 ansatte til at producere forskelligt isenkram og metalvarer til de danske hjem. i 1903 døde Ernst Voss, sønnerne overtog og exporterede til store dele af verden, især gasovne og gryder, komfurer kom til i Siden 1980 samarbejdede Voss med Electrolux, men i 2005 var det slut. Det lille sortiment af lamper blev lavet i første halvår af 1900 tallet. Vosslamperne er idag meget sjældne kr. 13. Frandsen Ligthing Frandsen belysning startede i 1968, Benny Frandsen fik en uddandelse som svagstrømsingeniør, men fik aldrig rigtig brugt den, han ville hellere designe lamper. Frandsen var manden der opfandt magnet-kuglelampen, som hængte på væggen i næsten alle danske hjem, idag er den retro-kult. Andre af Frandsen lamper nåede ikke samme popularitet, før her i nyere tid vor Frandsen Group udenfor Horsens, nu har storproduktion af moderne lamper med hjælp fra Kina, Verner Panton lamper og møbler bliver også produceret hos Frandsen og nye kuglelamper er igen på mode.

9 14. Frandsen Ligthing A/S 1968 til kr til kr. Designlight er et ikke særligt kendt firma som producerede nogle flotte lamper, især pendler med en pæn harmoni, der gør dem velegnet over spisebordet, det er nogle af de bedre loftlamper, der ligger rundt i Danmarks genbrugsbutikker og venter på at bliver nydt igen, retrolamper passer jo fantastisk i nutidens minimalistiske danske hjem. 15. Holm Sørensen & Co. blev stiftet af designeren Svend Aage Holm Sørensen i midten af 1950erne. Produktionen startede med skrivebords-lamper, men senere opfandt Svend sit eget specielle messing, som han skærebrændte i rustikke kanter og overflader, ud af det skabte han meget skulturelle lamper op igennem 1960erne. Det blev også til en del farvede glaslampetter. I dag er det specielt hans tidlige 50er-lamper, der er sjældne og i rigtig høj kurs hos vintage samlere til kr. For Lyfa.

10 16. JEKA Lamper som også hed Jeka Metaltryk, producerede i 60 &70erne nogle flotte kvalitetslamper, især pendler der var uundværlige over spisebordet, det var de elegante flerskæms-pendler som Poul Henningsen satte igang i 1925 og som siden har inspireret andre lampemagere og JEKA har repræsenteret stilen på fornem vis. Der er ingen oplysninger om dette firma, så oplysninger søges! 1960 til kr. 17. Hans Hoyrup Desing-group Hoyrup Lighting blev startet af Hans Hoyrup som i 1970erne skabte nogle skønne farverige lamper i acryl og plast-ark. De var nærmest arkitektoniske i deres udtryk og en designer som Hoyrup brugte meget var Lars Schioler. Det geniale ved lamperne var, at de blev leveret som samlesæt med brugsanvisning, derved var lamperne memme at sende og pakken fyldte meget lidt. At designe lamper i sådanne gennemsigtige materialer,er holdt ved siden, se bare i dag italienske designs, Le klint og andre moderne danske designere. i 1970erne kr. 18. Kemp & Lauritzen blev etableret i 1882 af skibskonstruktør Otto Kemp og telegrafingeniør Severin Lauritzen. Sammen grundlagde de et af Europas første telefonselskaber, Kjøbenhavns By- og Hustelegraf, som siden blev til KTAS. De afhændede dog hurtigt deres interesser i selskabet, for fuldt ud at koncentrere sig om udvikling, installation og salg af elektriske anlæg, en del lamper til hjemmet blev det også til, disse er sjældne idag. Firmaet blev i 1954 ændret til aktieselskab, hovedaktionær i dag er Axel Muusfeldts Fond. Man fusionerede frem til idag med forskellige firmaer indenfor tekniske byggefag, så i dag er K&L det største firma indenfor tekniske installationer: VVS, rørteknik, ventillation, sprinkler, køling, automatik og el, samt fiber/netværk...

11 ...Kemp & Lauritzen havde tidligere hovedkontor i København, Rungsted og Charlottenlund, i dag ligger hovedsædet i Albertslund: Her er udvalget af de lamper til hjemmet, som man kender til, alle produceret i 1960erne: i 1960erne kr. 19. A. Schrøder-Kemi a/s. Virksomheden blev grundlagt 1963 af Anton Schrøder, som senere overdrog ledelsen til sin datter Ulla Schrøder. Under navnet ASK Belysning fremstillede fabrikken også i 1970'erne lamper designet af blandt andre Bent Karlby som stod for alle plast-lamperne. Bent Karlbys lamper startede i 1971, ASK. Belysning i 1970erne kr. og i 1973, solgte Ask-belysning lampeafdelingen til sølvvareproducent Krag Juhl Wind-Friis i Fredericia. ASK. lavede dog stadig lamperne til den nye køber og havde også stadig rettighederne, 1978 lukkede produktionen af lamper. I ovennævnte periode ansatte ASK. en ny designer: Bent Nordsted, hvilket Bent Karlby blev så sur over, at han begyndt at designe lamper til Horn Belysning i Aalborg, lamperne var så tæt på designet hos ASK. at der blev en retsag ud af det, hvilket Horn og Karlby tabte og måtte destruere værktøjerne. ASK. lavede også få metallamper, men uden designer. A. Schrøder -Kemi (Plast) og andre plastikfirmaer er i dag overtaget af: SP Moulding A/S. i Juelsminde, hvor også ASK. hørte til. Lyfalampe fremstillet hos ASK.

12 til kr. Holmgaard Glasværk kendes helt tilbage fra år 1825, især for deres brugsglas af forskellig art, men vi skal helt frem til 1965, før vi ser lampeproduktionen starte, her taler vi om moderne belysning til hjemmene var også året hvor Kastrup Glasværk og Holmegaard fussionerede, dog ændredes navnet nogle år senere til Holmegaard of Copenhagen. 70erne og begyndelsen af 80erne blev en produktiv tid, hvor der virkelig kom gang i lampedesignet og alt blev lavet på Odense Glasværk, der havde kapicitet til de kunstneriske glasformer og typer, man kaldte det for "det oprørske glas". Designeren Jacob Bang blev en af de mest kendte af slagsen, men også: Sidse Werner, Per Lütken, Torben Jørgensen, Verne Panton og Mutsou Enoues, prægede meget produktionen. I 1979 lukkede Kastrup Glasværk og tilbage var nu Odense og Holmegaard, i 1985 indgik produtionen i Royal Copenhagen Gruppen, i 1990 lukkede Odense Glasværk og dermed det meste af lampe-produktionen. Holmegaard lamperne kan man i dag finde hos antikhandlere, Den Blå Avis og andre steder hvor danskene handler med hinanden. Kun få lamper kan stadig fåes nyproduceret: Apoteker pendlen, Etude og Mandarin. Holmegaard laver dog stadig glas til hjemmets indretning. Inspiration: metal lamper

13 21. Knud Christensen Elektric A/S var det lille lampefirma der producerede nogle meget forskellige praktiske lamper, til nyttige formål i de danske hjem, lige fra den vippende sengelampe til Pantonlignende standelamper. De ligger i genbrugsforretningerne til små beløb, efter flittigt brug hos danskerne op igennem tresserne. Firmaet ændrede navn først i 80erne, til Knud Christensen Agentur Aps. med møbler, husholdningsartikler og isenkram som varer og igen var det på Randers kanten, tingende skete. Oplysninger søges gerne om dette firma, specielt om lamperne. Knud Christensen Elektric A/S kr....fortsættelse følger, Lampehistorien er udført så autentisk som muligt, ud fra: erhvers-arkiver, genbrugs, loppetorvs og auktionsfotos, incl. Producentmærker, interview og korrespondance med pensionerede firmadirektører/ designere og designlitteratur og gamle lampekataloger. Har du kommentarer, rettelser til lampeoversigten, har du selv været med dengang og husker du historien, så hører jeg gerne fra dig, på forhånd tak! Venlig hilsen Kurt Christensen Tlf

Atommodeller - Den optiske bænk - 2 takts-dieselmotoren - undervisningsmaterialer til folkeskolen

Atommodeller - Den optiske bænk - 2 takts-dieselmotoren - undervisningsmaterialer til folkeskolen Atommodeller - Den optiske bænk - 2 takts-dieselmotoren - undervisningsmaterialer til folkeskolen Mogens Vestergaard Petersen og Eric Dræby startede i 1943 virksomheden PODIS Petersen og Dræby interessent

Læs mere

Møbelmesteren. Y-stolen Y-stolen fra 1950 er en af Wegners mest kendte. Stolen, der

Møbelmesteren. Y-stolen Y-stolen fra 1950 er en af Wegners mest kendte. Stolen, der KULTUR T E L E F O N : 33 75 75 75. KULTUR-, DEBAT- OG NAVNEREDAKTØR: JESPER BEINOV SOUSCHEF: JESPER EISING DAGENS AVISANSVARLIGE: JESPER EISING B B.DK /KULTUR FA X : 33 75 20 20. K U LT U R @ B E R L

Læs mere

FORANTIK. Medlemsblad for Antik-Historisk Selskab. Foråret 2015

FORANTIK. Medlemsblad for Antik-Historisk Selskab. Foråret 2015 FORANTIK Medlemsblad for Antik-Historisk Selskab 16 Foråret 2015 FORANTIK 16 Medlemsblad for Antik-Historisk Selskab Lindevej 41, 7600 Struer Tlf 2479 7519 E-mail: hammitz@gmail.com Hjemmeside: www.antikhistorie.dk

Læs mere

Morfar er moderne. Retrohit: Side 8-13. SPAR PÅ ENERGIEN- OG DINE PENGE!!! FÅ ET ISOLERINGS TILBUD Kontakt os for et uforpligtende tilbud

Morfar er moderne. Retrohit: Side 8-13. SPAR PÅ ENERGIEN- OG DINE PENGE!!! FÅ ET ISOLERINGS TILBUD Kontakt os for et uforpligtende tilbud Fyens Stiftstidende og Fyns Amts Avis søndag 16. juni 2013 Retrohit: Morfar er moderne Side 8-13 RING RING 70232373 70232373 TILBUD! iso 20 isoral 209016 ral 9016 hvid hvid inkl. montage inkl. og montage

Læs mere

Doo-wop farverig, eksklusiv og multianvendelig. Tenka Gammelgaard lys i en kunstners univers. Nicolai Bergmann lys og blomster harmoni i Tokyo

Doo-wop farverig, eksklusiv og multianvendelig. Tenka Gammelgaard lys i en kunstners univers. Nicolai Bergmann lys og blomster harmoni i Tokyo Doo-wop farverig, eksklusiv og multianvendelig Tenka Gammelgaard lys i en kunstners univers Nicolai Bergmann lys og blomster harmoni i Tokyo En keramikers passion for PH 1 L Lys i de mørke tider Dagene

Læs mere

Hvor funktion og æstetik forenes

Hvor funktion og æstetik forenes Hvor funktion og æstetik forenes Mere end 50.000 mennesker går gennem Københavns Lufthavn hver dag. I Københavns Lufthavn tror vi på, at en ren og rolig lufthavn med flot arkitektur og kvalitet i indretning

Læs mere

Auto & Boligmontering. FAGBLADET FOR LANDSLAUGET Organisation for Auto- & Boligområdet i Danmark

Auto & Boligmontering. FAGBLADET FOR LANDSLAUGET Organisation for Auto- & Boligområdet i Danmark Auto & Boligmontering FAGBLADET FOR LANDSLAUGET Organisation for Auto- & Boligområdet i Danmark NR. 1074-4. kvartal 2008 110. ÅRGANG Oldermanden informerer Kontingent til Landslauget Af Michael Schmidt,

Læs mere

111 års spændende og skiftende elektrisk produktion på maskinfabrik i Nørre Aaby

111 års spændende og skiftende elektrisk produktion på maskinfabrik i Nørre Aaby 111 års spændende og skiftende elektrisk produktion på maskinfabrik i Nørre Aaby Af Jytte Thorndahl I efteråret 2002 blev Elmuseet kontaktet af ingeniør Bent Bundgaard, Nørre Aaby, fordi man skulle tømme

Læs mere

STILLADSINFORMATION NR. 112 SEPTEMBER 2014

STILLADSINFORMATION NR. 112 SEPTEMBER 2014 STILLADSINFORMATION NR. 112 SEPTEMBER 2014 Læs i dette nummer blandt andet om: - Side 9 manden Thomas Strømsholt side 9-17 - Nye regler, faldtests og rækværker side 20-27 - Nye svende i København side

Læs mere

Elværks-krøniken 1914-2014. Fra elektricitetsværk til kulturhus på 100 år

Elværks-krøniken 1914-2014. Fra elektricitetsværk til kulturhus på 100 år Elværks-krøniken 1914-2014 Fra elektricitetsværk til kulturhus på 100 år 1 Redaktion: Anne-Marie Jørgensen Kenneth Jensen 2 Layout og offset: Kenneth Jensen - kennethjensen.dk Udgivet af Kulturhuset Elværket

Læs mere

Forord. Det ville have betydet så meget for Halldor, hvis et af hans huse fik lov til at stå i fred uden at blive bygget om.

Forord. Det ville have betydet så meget for Halldor, hvis et af hans huse fik lov til at stå i fred uden at blive bygget om. Forord Det ville have betydet så meget for Halldor, hvis et af hans huse fik lov til at stå i fred uden at blive bygget om. Sådan siger Lillemor Gunnløgsson i denne meget personlige bog, hvor hun fortæller

Læs mere

Tekno biler et legetøjseventyr, der tog sin begyndelse i Vanløse

Tekno biler et legetøjseventyr, der tog sin begyndelse i Vanløse Nr. 80 Februar 2011 NYT OG NOTER FRA VANLØSE LOKALHISTORISKE FORENING Tekno biler et legetøjseventyr, der tog sin begyndelse i Vanløse Andreas Siegumfeldt er navnet på den person, der startede eventyret.

Læs mere

Cykle- og Ringfabriken Jyden P. Andersen, en iværksætter i Himmerland

Cykle- og Ringfabriken Jyden P. Andersen, en iværksætter i Himmerland Cykle- og Ringfabriken Jyden P. Andersen, en iværksætter i Himmerland AF JOHN JUHLER HANSEN Da ny teknologi kom til Danmark i sidste halvdel af det 19. århundrede, var det ude på landet først synligt med

Læs mere

Oprettelse af brugsforeninger i Danmark af Anne og Flemming Thaulow. Ubberud Brugsforening

Oprettelse af brugsforeninger i Danmark af Anne og Flemming Thaulow. Ubberud Brugsforening Oprettelse af brugsforeninger i Danmark af Anne og Flemming Thaulow Ideen om brugsforeninger går tilbage til England, hvor de første brugsforeninger oprettedes om kring 1820. Formålet med disse foreninger

Læs mere

Partner Review. 8600 Silkeborg #10. år og stadig. med godbidder i lommen #12. Et godt drive for netværk #8. Fra E14 8JN London til

Partner Review. 8600 Silkeborg #10. år og stadig. med godbidder i lommen #12. Et godt drive for netværk #8. Fra E14 8JN London til Partner Review NR. 15 - maj 2012 - Partner revision rådgivende revisorer 15 Fra E14 8JN London til 8600 Silkeborg #10 65 år og stadig på toppen #4 Revisorer med godbidder i lommen #12 Bilforhandleren ruller

Læs mere

Lyshøj andelsmølle. Matr. nr. 4 f.

Lyshøj andelsmølle. Matr. nr. 4 f. Lyshøj andelsmølle. Matr. nr. 4 f. Stiftedes 1894. Den første bestyrelse var P. Ahlers, Binderup, Jens Bach, Udbyneder, Anton Jensen (Hjulmann), Bjerre, Søren J Juncher, Dalbyneder, Anton Christeiasen,

Læs mere

Elforsyningen i Næstved 1909-2009

Elforsyningen i Næstved 1909-2009 Elforsyningen i Næstved 1909-2009 Elforsyningen i Næstved 1909-2009 Næstved med strøm, de første 100 år Elforsyningen i Næstved 1909-2009 Næstved med strøm, de første 100 år Udgiver: NKE Elnet A/S, Ærøvej

Læs mere

LS INTERTANK LEO SØRENSEN Trueholmvej 2 DK-8381 Tilst Tel. + 45 8745 1599 www.intertank.dk. 50 år i transportens tjeneste Leo Sørensen

LS INTERTANK LEO SØRENSEN Trueholmvej 2 DK-8381 Tilst Tel. + 45 8745 1599 www.intertank.dk. 50 år i transportens tjeneste Leo Sørensen LS INTERTANK LEO SØRENSEN Trueholmvej 2 DK-8381 Tilst Tel. + 45 8745 1599 www.intertank.dk 50 ÅR I TRANSPORTENS TJENESTE SÅDAN KAN DET GÅ 50 år i transportens tjeneste Leo Sørensen INDHOLD Tanke/Tidsfordriv...3

Læs mere

BITTEN CLAUSEN. Gertraudt Jepsen. Gyldendal

BITTEN CLAUSEN. Gertraudt Jepsen. Gyldendal xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Gertraudt Jepsen BITTEN CLAUSEN Gyldendal I henhold til aftale med Gyldendal, er følgende uddrag af bogen Bitten Clausen historier

Læs mere

125-å r s j u b i l æ u m. k u n s t e n h o p p e r u d a f v æ r k e t. e v e n t y r e t b a g d a n i s h m o d e r n. v æ r k e t p å v æ g g e n

125-å r s j u b i l æ u m. k u n s t e n h o p p e r u d a f v æ r k e t. e v e n t y r e t b a g d a n i s h m o d e r n. v æ r k e t p å v æ g g e n Superflex k u n s t e n h o p p e r u d a f v æ r k e t Dansk Møbeldesign e v e n t y r e t b a g d a n i s h m o d e r n Asger Jorn v æ r k e t p å v æ g g e n Gyldendal og Bruun Rasmussen n y t ambitiøst

Læs mere

Udgivet i.f.m Otto Mønsteds Fond 75 års jubilæum. Ansvarshavende redaktør: Annette Bergmann, Otto Mønsteds Fond.

Udgivet i.f.m Otto Mønsteds Fond 75 års jubilæum. Ansvarshavende redaktør: Annette Bergmann, Otto Mønsteds Fond. 1 Udgivet i.f.m Otto Mønsteds Fond 75 års jubilæum. Ansvarshavende redaktør: Annette Bergmann, Otto Mønsteds Fond. Action Grafisk designer Jesper Nørgaard Jensen Trykt hos Rosendahls, Esbjerg Printed in

Læs mere

H. Rasmussen Biler i Brovst gennem 100 år Grundlagt 1. april 1907

H. Rasmussen Biler i Brovst gennem 100 år Grundlagt 1. april 1907 H. Rasmussen Biler i Brovst gennem 100 år Grundlagt 1. april 1907 Forord Som 3. generation i et familiefirma med 100 års jubilæum syntes jeg, at det var en milepæl, der skulle og måtte fejres. Men hvordan

Læs mere

Referat af DMUs repræsentantskabsmøde 2009. Lørdag den 7.marts 2009 på Hotel Bygholm Park, Horsens

Referat af DMUs repræsentantskabsmøde 2009. Lørdag den 7.marts 2009 på Hotel Bygholm Park, Horsens Referat af DMUs repræsentantskabsmøde 2009. Lørdag den 7.marts 2009 på Hotel Bygholm Park, Horsens 1. Konstatering af møderet og stemmetal Henrik Funder Kristensen konstaterede, at der var 64 stemmeberettigede

Læs mere

DANSK PELSDYRAVL FREMTIDENS PELSNÅL STJERNER DEN

DANSK PELSDYRAVL FREMTIDENS PELSNÅL STJERNER DEN DANSK PELSDYRAVL MEDLEMSBLAD FOR DANSK PELSDYRAVLERFORENING #2 FEBRUAR 2012 ER KONTROLSAMFUNDET GÅET OVER GEVIND? / PELSDYRERHVERVET SKAL I SKOLE / TO HJØRNESTEN I DIT AVLSARBEJDE / KINESISK SKØNHEDSDRONNING

Læs mere

PIONÉRERNE I MODERNE DANSK KUNST MIT LIV MED JORN TROELS ANDERSEN SUSANNE BIER OG KUNSTEN VEJEN TIL VEJLE MODERNE TIDER VINENS FASCINERENDE VERDEN

PIONÉRERNE I MODERNE DANSK KUNST MIT LIV MED JORN TROELS ANDERSEN SUSANNE BIER OG KUNSTEN VEJEN TIL VEJLE MODERNE TIDER VINENS FASCINERENDE VERDEN PIONÉRERNE I MODERNE DANSK KUNST MIT LIV MED JORN TROELS ANDERSEN SUSANNE BIER OG KUNSTEN VEJEN TIL VEJLE MODERNE TIDER VINENS FASCINERENDE VERDEN NUMMER 3 FEBRUAR 2003 Forsidefoto: Olaf Rude: Opstilling,

Læs mere

Hvorfor arbejde fra boligen?

Hvorfor arbejde fra boligen? Hvorfor arbejde fra boligen? Er det en ren fantasi og Morten Korch-idyl at forestille sig, at mange flere kunne arbejde hjemme? Alle trends peger på, at landområderne vil affolkes endnu mere i de kommende

Læs mere

Fremgangen har bidt sig fast

Fremgangen har bidt sig fast Fremgangen har bidt sig fast Noget tyder på, at danskernes forbrugslyst er ved at vende tilbage. I hvert fald i Steen & Strøms shoppingcentre, der omsætningsmæssigt er slået ind på en støt og stabil kurs.

Læs mere

Vores Bornholm. 6 7 Lene Grønning Ambassadør med fuld overbevisning. 9 Kim Caspersen Bornholm skal have del i øget rejselyst

Vores Bornholm. 6 7 Lene Grønning Ambassadør med fuld overbevisning. 9 Kim Caspersen Bornholm skal have del i øget rejselyst Vores Bornholm 6 7 Lene Grønning Ambassadør med fuld overbevisning 9 Kim Caspersen Bornholm skal have del i øget rejselyst 13 Andreas Jørgensen Først genoptræning - så gennembrud 12 Mærk naturen og kunsten

Læs mere

Bispebjerg Bakke. - historien om slangen på Bispebjerg. Udgivet af Realea

Bispebjerg Bakke. - historien om slangen på Bispebjerg. Udgivet af Realea Bispebjerg Bakke - historien om slangen på Bispebjerg Udgivet af Realea Bispebjerg Bakke - historien om slangen på Bispebjerg af journalist (DJ) Signe Kierkegaard Cain Indhold Forord side 6 Kapitel 1:

Læs mere

Nyt fra. MønsBank. Møns Bank åbner i Næstved. Tid til nyt boliglån? Smag på Møn. Banken med stærke relationer - værd at anbefale.

Nyt fra. MønsBank. Møns Bank åbner i Næstved. Tid til nyt boliglån? Smag på Møn. Banken med stærke relationer - værd at anbefale. Oktober 2014 Nyt fra MønsBank Møns Bank åbner i Næstved Smag på Møn Tid til nyt boliglån? Banken med stærke relationer - værd at anbefale NYT FRA BANKEN Velkommen til godt Nyt fra Møns Bank I denne udgave

Læs mere