Kompetenceudviklende temapakker til fagpersonale på skoleområdet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Kompetenceudviklende temapakker til fagpersonale på skoleområdet"

Transkript

1 Kompetenceudviklende temapakker til fagpersonale på skoleområdet Bidrag til arbejdet med inklusion Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Natur og Udvikling

2 Indhold Introduktion Parat-Start-Fart på læsning i mini-sfo, SFO og børnehaveklasse Fra overgange til helhed - Sprog, skriftsprog og læsning i dagtilbud, SFO og børnehaveklasser ASK/ ASC Alternativ supplerende kommunikation. Totalkommunikation Flersprogede børns sproglige ressourcer og udfordringer Jeg kan-metoden Inklusion og teamsamarbejde Inklusion i indskolingen fællesskab for alle At arbejde med opmærksomhed og arbejdshukommelse Eksekutive funktioner Opmærksomhedsvanskeligheder Autisme Børn med følelsesmæssige vanskeligheder Selvskadende adfærd Barnets seksuelle adfærd Observation i skole og SFO Samtaletekniske redskaber Anerkendende elevsamtaler Forældresamtaler Mediation samarbejde mellem lærere/ pædagoger og forældre Supervision Undervisning i kollegial supervision... 24

3 Introduktion Kompetenceudviklende temapakker til fagpersonale Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) har over årene i stadigt stigende omfang leveret undervisning og supervision som et supplement til PPR s sagsrelaterede og konsultative arbejde. PPR har nu samlet nogle af disse ydelser i en vifte af kompetencegivende temapakker og udviklet nye. Dette er en oversigt over disse temapakker. Temapakkerne har til formål at understøtte frontmedarbejdernes viden og kompetencer med henblik på tidlig tværfaglig indsats og inklusion i almenmiljøet i dagtilbud og på skoler. Flere af pakkerne er også relevante for medarbejderne i de særlige tilbud. Temapakkerne har forskellig karakter og indhold, med en varighed fra et par timers oplæg til lidt længerevarende kursus- eller supervisionsforløb. Temapakkerne kan tilpasses den lokale kontekst og specifikke behov i forhold til indhold og omfang samt deltagerantal. Vi tilstræber en fleksibel og hurtig igangsættelse af indsatser. Der er mulighed for at oprette kurser og andre tilbud, der ikke fremgår af kataloget. Henvendelse foregår efter aftale med egen ledelse. Alle temapakkerne i kataloget er gratis udover eventuel forplejning. Tilbuddene er samlet i to kategorier målrettet henholdsvis dagtilbud og skoleområdet. Enkelte af tilbuddene går på tværs af de to områder, bl.a. med henblik på at understøtte overgange og det fælles arbejde med børn i inkluderende miljøer. Venlig hilsen Mette Vennegaard, Leder af Pædagogisk Psykologisk Rådgivning For mere information Kontaktoplysninger fremgår af katalogets bagside. Forplejning Der er mulighed for forplejning i forbindelse med kurser og oplæg i Familiehuset. Stor pakke koster 110 kr. pr deltager: Formiddagskaffe/ vand, let frokostanretning, Kaffe/ vand med frugt og chokolade om eftermiddagen. Lille pakke koster 30 kr. pr. deltager: Kaffe/kildevand og chokolade eller kage. Kan bestilles formiddag eller eftermiddag.

4 1. Parat-Start-Fart på læsning i mini-sfo, SFO og børnehaveklasse At støtte op om den teoretiske og praktiske forståelse af sprog, skriftsprog og læsning i et inkluderende legende læringsmiljø med fokus på ordforråd, lydligopmærksomhed, skriftsprogskompetencer og narrative færdigheder. Oplægget har også til formål at skabe refleksion over og udvikling af egen praksis. Oplægget indeholder en præsentation af aktuel viden omkring sprog, skriftsprog og læsning. Derudover bliver deltagerne præsenteret for Literacy -begrebet, der bygger på, at sprog- og skriftsprog udvikles i hverdagen i interaktion med børn og voksne. Oplægget berører også, hvordan vi i hverdagen: Understøtter børns sprogudvikling og afprøvende skrive- og læseforsøg. Aktivt inddrager barnets viden og erfaring. Tilpasser indsatsen via stilladsering og læringsstiger. Pædagogisk personale i mini-sfo, SFO og børnehaveklasser. Afhænger af sted. Oplæg på teammøde efter aftale. Oplæg i Familiehuset på 2 timer. Hos deltagerne eller i Familiehuset (Vognmandsgade 12, 3300 Frederiksværk). Oplægsholdere Tale-hørekonsulent og læsekonsulent.

5 2. Fra overgange til helhed - Sprog, skriftsprog og læsning i dagtilbud, SFO og børnehaveklasser At styrke og udvikle samarbejdet mellem der pædagogiske personale, der arbejder med sprog, skriftsprog og læsning, på tværs af dagtilbud, SFO og skole. Hvordan udvikler vi en fælles forståelse for barnets sprog, skriftsprog og læseudvikling? Sprog, skriftsprog, læsning er en sproglig helhed på tværs af dagtilbud, SFO og skole. International forskning har vist, at der er sammenhæng mellem børns sproglige kompetencer i førskolealderen og senere skrive- og læsefærdigheder. Oplægget kommer omkring spørgsmål som: Hvordan omsætter vi hverdagens sproglige potentialer til alsidig Literacy-læring, sprog- og skriftsprogsudvikling i hverdagen i dagtilbud, SFO og skole? Og hvordan kvalitetssikrer og udvikler vi samarbejdet omkring sprog, skriftsprog og læsning på tværs af dagtilbud, SFO og skole? Pædagogisk refleksion omkring hverdagens sprogpædagogiske arbejde med: Ordforråd Lydlig opmærksomhed Skriftsprogskompetencer Narrative færdigheder Personale i dagtilbud, SFO og børnehaveklasser. Omfang afhænger af sted. Oplæg på teammøde efter aftale. Oplæg i Familiehuset på 2 timer. Hos deltagerne eller i Familiehuset (Vognmandsgade 12, 3300 Frederiksværk). Oplægsholdere Psykolog, tale-hørekonsulent og læsekonsulent.

6 3. ASK/ ASC Alternativ supplerende kommunikation. Totalkommunikation At deltagerne bliver indført i totalkommunikation, samt udvikling af støttende kommunikative tiltag i inkluderende legende læringsmiljøer. Kurset kommer omkring kommunikative hjælpemidler som: Tegn til tale (TTT). Brug af foto, tegninger m.m. Boardmaker Tablets, Ipads, computer m.m. Alsidige kommunikative redskaber til brug i strukturerede, forudsigelige læringsmiljøer i dagtilbud og skoler. Personale i dagtilbud og på skoler. Omfang afhænger af sted. Oplæg på teammøde. Omfang efter aftale. Oplæg i Familiehuset. Introkursus på 3 timer med mulighed for opfølgningskursus på 3 timer. Hos deltagerne eller i Familiehuset (Vognmandsgade 12, 3300 Frederiksværk). Oplægs- og kursusholdere Tale-hørekonsulenter.

7 4. Flersprogede børns sproglige ressourcer og udfordringer At støtte op om de sproglige muligheder og udfordringer det enkelte barn og børnegruppe møder i hverdagen. Forskelligheden inddrages som afsæt til udvikling af en kultur præget af åbenhed og nysgerrighed. Flersprogede børns andetsprogstilegnelse følger de samme principper som sprogtilegnelsen generelt. Hvilke særlige udfordringer og ressourcer har flersprogede børn i deres sprogtilegnelsesproces? Hvordan er det muligt sprogpædagogisk, via mellemsproget, at følge barnets udvikling og løbende stilladsere barnet, der hvor det er rent sprogligt? Kurset kommer omkring temaer som sprogforståelse, ordforrådets dybde og bredde og forældresamarbejde. Ved flersprogede børn forstås børn, der har et andet modersmål end dansk, og som først ved kontakt med det omgivende samfund lærer dansk (den lovmæssige definition). Personale i dagtilbud, på skoler og netværk for flersprogsansvarlige. Kursus. Omfang efter aftale. Hos deltagerne eller i Familiehuset (Vognmandsgade 12, 3300 Frederiksværk). Kursusholdere Psykolog, tale-hørekonsulent, læsekonsulent og flersprogskonsulent.

8 5. Jeg kan-metoden At formidle viden om Jeg kan-metoden, som kan medvirke til at udvikle mere hensigtsmæssig adfærd og øge social forståelse. Kurset introducerer Jeg kan-metoden, der er udviklet af Ben Furman. Metoden er målrettet til brug for positiv udvikling af enkelte børns, gruppers eller klassers adfærd. På kurset trænes metoden, og der reflekteres over praksis. Deltagerne for også mulighed for gennem en workshop at udfærdige en grundskitse til et Jeg kanforløb. Der er mulighed for opfølgning i form af rådgivning eller supervision til enkelte fagpersoner/ team. Personale på skoler. Kurset er på i alt 5 timer (oplæg på i alt 3 timer og workshop på 2 timer). Man kan vælge at modtage oplægget uden workshopdelen. Opfølgning efter aftale. Hos deltagerne. Kursusholdere Psykolog og konsulent for adfærd, kontakt og trivsel.

9 6. Inklusion og teamsamarbejde At øge kvaliteten i refleksionsarbejdet i teamet. At lære et værktøj at kende, der kan hjælpe med at finde muligheder og løsninger på problematiske forhold og udfordringer i det daglige pædagogiske arbejde. Kurset indeholder et oplæg om inklusion og teamsamarbejde. Oplægget følges op med en workshop, der træner refleksionsarbejde i team ud fra modellen Narrativ Team-refleksion (Rasmus Alenkær: 2005) Personale i dagtilbud og på skoler. Kursus på i alt 8 timer over to dage. Første gang oplæg på 2 timer. Anden gang workshop på 6 timer. Hos deltagerne. Kursusholdere Konsulent for adfærd, kontakt og trivsel.

10 7. Inklusion i indskolingen fællesskab for alle Fokus er på den professionelles muligheder for at bruge sig selv og sin faglighed med henblik på at øge inklusion i indskolingen. Gennem selvrefleksionsopgaver og relationsværktøjer øges blikket på de enkelte børns og børnegruppers muligheder for at højne trivsel og deres oplevelse af inklusion. Kurset indeholder korte oplæg om teoretiske vinkler på inklusion samt indlagte grupperefleksionsopgaver, der kan bruges til de daglige pædagogiske udfordringer vedr. inklusion i dagtilbud. Herudover præsenteres to relationsværktøjer, der kan understøtte bevægelsen mod øget inklusion gennem den professionelle tilgang til barnet/ børnegruppen. Der vil være et tilbud om opfølgning, hvor konsulenten for adfærd, kontakt og trivsel gerne deltager i teammøder eller yder personlig rådgivning eller supervision i forbindelse med benyttelse af relationsværktøjer. Personale i skoler. Kurset er på 4 timer (oplæg på i alt 2 ½ time og workshop på 1 ½ time). Mulighed for opfølgning. Omfang efter aftale. Hos deltagerne. Kursusholdere Konsulent for adfærd, kontakt og trivsel.

11 8. At arbejde med opmærksomhed og arbejdshukommelse At kvalificere personale i dagtilbud og på skoler til at arbejde med at styrke børns og unges opmærksomhed og arbejdshukommelse. Oplægget omhandler både teori og handlemuligheder og retter sig primært mod arbejdet med børn og unge, der har vanskeligheder på områderne opmærksomhed og arbejdshukommelse. Personale i dagtilbud og på skoler. Oplæg på 3 timer. Familiehuset (Vognmandsgade 12, 3300 Frederiksværk). Oplægsholdere Psykolog og eventuelt med deltagelse af konsulent for adfærd, kontakt og trivsel.

12 9. Eksekutive funktioner De eksekutive funktioner handler om emotionelle responser og den indre styring af adfærd, herunder evnen til at strukturere sit eget arbejde, til at tage initiativer og til at gå i gang med en opgave af sig selv. Oplægget handler om de eksekutive funktioner og deres betydning, når man planlægger undervisning og pædagogik i forhold til det enkelte barn og i forhold til grupper af børn. Personale på skoler. Oplæg på 3 timer. Familiehuset (Vognmandsgade 12, 3300 Frederiksværk). Oplægsholdere Psykologer.

13 10. Opmærksomhedsvanskeligheder At formidle en grundlæggende viden om opmærksomhedsvanskeligheder med fokus på, hvordan denne viden kan anvendes pædagogisk og didaktisk i dagtilbud og på skoler. Personale i dagtilbud og på skoler. Oplæg på 3 timer. Familiehuset (Vognmandsgade 12, 3300 Frederiksværk). Oplægsholdere Psykolog og tale-hørekonsulent.

14 11. Autisme At kvalificere arbejdet med børn og unge med autisme (diagnose inden for autismespektret eller en tilsvarende funktionsbeskrivelse) ved at formidle en grundlæggende viden om autisme og fokusere på, hvordan man kan anvende denne viden, når man planlægger undervisning og pædagogiske indsatser i dagtilbud og på skoler. Personale i dagtilbud og på skoler. Kursus på 5 timer. Familiehuset (Vognmandsgade 12, 3300 Frederiksværk). Kursusholdere Psykolog og tale-hørekonsulent.

15 12. Børn med følelsesmæssige vanskeligheder Oplægget skal være med til at give personalet en forståelsesramme i forhold til børns følelsesmæssige udvikling og følelsesmæssige vanskeligheder. Hvordan kan man, på baggrund af den nyeste hjerneforskning, forstå og arbejde med denne gruppe børns uhensigtsmæssige adfærd. Personale i dagtilbud og på skoler. Oplæg på 3 timer. Hos deltagerne. Oplægsholdere Psykolog.

16 13. Selvskadende adfærd At skabe øget forståelse for og indsigt i mekanismerne ved selvskadende adfærd; cutting, spiseforstyrrelser m.m. Hvilke handlemuligheder er der? Hvordan kan man forebygge, at tilstanden eskalerer, eller at den spreder sig i en gruppe af elever? Undervisning i forståelsen af selvskadende adfærd, samt gruppearbejde og supervision omkring deltagernes egne erfaringer med elever. Personale på skoler. Oplæg på i alt 5 timer over to dage på hver 2 ½ time. Hos deltagerne. Oplægsholdere Psykolog og konsulent for adfærd, kontakt og trivsel.

17 14. Barnets seksuelle adfærd Formidling af viden om barnets seksuelle udvikling. Hvad er en normal seksuel udvikling? Og hvornår er en seksuel adfærd bekymrende? Deltagerne introduceres til teori og handlemuligheder, og der arbejdes med cases i grupper. Hjemmearbejde må påregnes. Personale i mellemtrinet. Kursus på i alt 5 timer over to dage på hver 2 ½ time. Familiehuset (Vognmandsgade 12, 3300 Frederiksværk). Kursusholdere Psykologer og sundhedsplejerske.

18 15. Observation i skole og SFO Undervisning i observation. En præsentation af rammerne for observationsopgaver herunder etiske betragtninger og feedback på observationsarbejde. Deltagerne introduceres også for skabelon(er) til brug ved observationsopgaver. Observation i skole og SFO er delt op i et præsentationsoplæg og en opfølgning, hvor centrale dilemmaer kan drøftes. Lærere og pædagoger inden for AKT-området og andet fagpersonale, der skal udføre observationsopgaver i skoler. Kursus på i alt 4 timer over to dage af 2 timer hver. Hos deltagerne. Kursusholdere Konsulent for adfærd, kontakt og trivsel.

19 16. Samtaletekniske redskaber At kvalificere personale i brugen af samtaletekniske redskaber. Mange gode og brugbare samtaler opstår i uformelle miljøer som f.eks. på en tur, under en aktivitet, gennem en telefonsamtale eller på en kollegial walk and talk. Med afsæt i samtaleredskaberne løsningsfokuseret samtaleteknik og eksternalisering gennemføres øvelser, der kan gøre det overskueligt at samtale i mere uformelle miljøer, uden at man behøver en hel kuffert af notater. Øvelserne tager sit afsæt i en kollegial kontekst, men kan sagtens bruges i andre kontekster af uformel karakter med hhv. børn/unge og forældre. Der afsluttes med en drøftelse af karakteristiske dilemmaer i dette felt gennem en case. Personale på skoler. Kursus på i alt 8 timer over tre dage. Første og anden gang af 3 timer hver. Tredje gang af 2 timer. Hos deltagerne eller i Familiehuset (Vognmandsgade 12, 3300 Frederiksværk). Kursusholdere Konsulent for adfærd, kontakt og trivsel.

20 17. Anerkendende elevsamtaler At øge kvaliteten af samtaler med børn og unge. Kurset deles op over tre mødegange. Her bliver deltagerne præsenteret for teoretiske tilgange til anerkendende elevsamtaler, oplæg og case-arbejde om tavshedspligt og omsorgsetik, samt et kort oplæg om samtaleredskaber og andre værktøjer. Der er mulighed for opfølgning på implementering af brug af redskaber gennem rådgivning eller teamsupervision. Personale i skoler og ressourceteam (AKT). Der opdeles i team efter hhv. indskoling, mellemtrin og udskoling. Kursus på i alt 6 timer over tre dage af 2 timer hver. Opfølgning efter aftale. Hos deltagerne. Kursusholdere Psykolog og konsulent for adfærd, kontakt og trivsel.

21 18. Forældresamtaler At klæde deltagerne på til at tale med forældre om svære ting. Hvordan opnår man en dialog og en proces, der støtter det fremtidige samarbejde? Kurset er baseret på workshops med oplæg og øvelser. Personale i dagtilbud og på skoler. Kursus på i alt 12 timer over tre dage. Første gang 6 timer. Anden og tredje gang 3 timer hver. Familiehuset (Vognmandsgade 12, 3300 Frederiksværk). Kursusholdere Psykologer.

22 19. Mediation samarbejde mellem lærere/ pædagoger og forældre At facilitere konfliktløsning og arbejde hen imod et forbedret samarbejde. Processtyring af en proces, hvor de to parter får mulighed for at fremføre deres synspunkter og samtidig høre den anden part. Mediationen sker under forudsætning af, at begge parter har indvilget i at deltage i en sådan proces. Mediationen kan iværksættes ved ledelsens henvendelse til PPR, når behovet opstår. Procesmodel der gentages efter behov: Samtale med de to parter separat Fællesmøde Opfølgningsmøde efter en periode. Personale i dagtilbud, på skoler, samt forældre. Mediationsmøder. Omfang afhænger af den konkrete situation. Familiehuset (Vognmandsgade 12, 3300 Frederiksværk). Mediator En eller flere psykologer. Ikke den psykolog, der har en kontaktpsykologfunktion, hvis der er oprettet en sag i PPR.

23 20. Supervision At styrke og udvikle deltagernes faglighed og personlige kvalifikationer samt inspirere til udvikling af alternative handlemuligheder i en ramme af gensidig fortrolighed og tillid. Supervision er et samarbejde, der har til formål at skabe rum for refleksion, klarhed eller ny forståelse af et dilemma, en konflikt eller oplevelse. Via nysgerrighed i forhold til egne handlinger og dialog skabes mulighed for overblik. I et trygt rum skabes en atmosfære, hvor undren og usikkerhed betragtes som en kilde til læring, udvikling og forandring. Det teoretiske grundlag er systemisk og narrativ supervision. Supervisionsforløbet er med faste grupper (ca. 8 personer) Personale i dagtilbud og på skoler. Supervisionsforløb på i alt 17 timer over otte dage. Formøde på 1 time hvor der i fællesskab udfærdiges en kontrakt. Seks dage af 2½ time hver. Opsamling og evaluering af 1 time. Hos deltagerne eller i Familiehuset (Vognmandsgade 12, 3300 Frederiksværk). Supervisor Sammensættes efter behov: Psykolog, Konsulent for adfærd, kontakt og trivsel eller tale-hørekonsulent.

24 21. Undervisning i kollegial supervision Kompetenceudvikling og styrkelse af samarbejdet omkring udsatte børn. Undervisning i at give hinanden supervision. Kurset veksler mellem teori og øvelser. Det teoretiske grundlag er systemisk og narrativ supervision. Ved tilmelding forpligter man sig til at deltage i det samlede forløb i gruppen. Personale i dagtilbud og på skoler. Kursus på i alt 19 timer over syv dage. Fem gange af 3 timer hver. Opfølgning efter to måneder. To gange af 2 timer hver. Der tilbydes også et kortere undervisningsforløb over to dage på i alt 6 timer. Hos deltagerne eller i Familiehuset (Vognmandsgade 12, 3300 Frederiksværk). Kursusholdere Psykologer og konsulent for adfærd, kontakt og trivsel.

25 For mere information: Henvendelse til jeres lokale PPR medarbejdere eller til administrationsgruppen i PPR (#FAM Rådhus PPR adm). For rekvirering af temapakker: Kontakt administrationsgruppen i PPR. Katalogets temapakker bliver løbende opdateret på baggrund af de kompetenceudviklende behov, der opstår på skoleområdet. Ønsker til temapakker er meget velkomne. Halsnæs Kommune Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Administrationsgruppen Rådhuspladsen Frederiksværk #FAM Rådhus PPR adm Mette Vennegaard, Leder af PPR Telefon meve@halsnaes.dk Tina Abrahamsen, Tale-hørekonsulent Telefon tiab@halsnaes.dk Majken Bloch Skipper, Psykologfaglig koordinator Telefon mabs@halsnaes.dk

Faktaoplysninger. Navn Mie Rasmussen Kamma Jørgensen. Billede. Mailadresse emr@esbjergkommune.dk kamm@esbjergkommune.dk. Telefon nr.

Faktaoplysninger. Navn Mie Rasmussen Kamma Jørgensen. Billede. Mailadresse emr@esbjergkommune.dk kamm@esbjergkommune.dk. Telefon nr. 1 2 Indholdsfortegnelse Faktaoplysninger... 4 Indsatsområder 2013... 5 Sprog Dagtilbuddets opgave er, at fremme børnenes læring i forhold til de overordnede læringsmål, inden for sprog.... 6 Science -

Læs mere

Hvordan bestiller man en Temapakke? Hvor kan man få yderligere information om Temapakker? Greve Kommune

Hvordan bestiller man en Temapakke? Hvor kan man få yderligere information om Temapakker? Greve Kommune Hvordan bestiller man en Temapakke? Bestilling af temapakker sker ved henvendelse til PPR mail: pprgreve@greve.dk, eller på telefon 43 97 84 44. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Hvor kan man få yderligere

Læs mere

Kurser 2016. www.autismecenter.dk

Kurser 2016. www.autismecenter.dk Kurser 2016 www.autismecenter.dk Indhold s. 3 s. 4 Undervisere og priser s. 5 Kurser til din arbejdsplads s. 7 Grundlæggende viden om autisme og ADHD - Modul 1 s. 8 Grundlæggende viden om autisme og ADHD

Læs mere

Inklusionsstrategi for Bolderslev Skole

Inklusionsstrategi for Bolderslev Skole Inklusionsstrategi for Bolderslev Skole Forord I Aabenraa Kommune har vi gennem de sidste par år arbejdet på at udvikle Den inkluderende skole, hvor der er plads til menneskers forskellighed. Der er lavet

Læs mere

Mål og handlinger er Kommunens overordnede Børnepolitik for børn og unge 0-18 år.

Mål og handlinger er Kommunens overordnede Børnepolitik for børn og unge 0-18 år. og handlinger er Kommunens overordnede Børnepolitik for børn og unge 0-18 år. Børn og unge i vækst - alle børn skal trives i et trygt og sundt miljø med leg og læring. - alle børn skal møde nærværende,

Læs mere

KURSUSTILBUD 1. halvår 2016

KURSUSTILBUD 1. halvår 2016 KURSUSTILBUD 1. halvår 2016 Om os Rådgivningsafdelingen Rådgivningsafdelingen er en afdeling under Autismecenter Nord-Bo. Vi udbyder autismefaglig rådgivning, supervision, vejledning og undervisning både

Læs mere

Dette notat omhandler en udvidet og mere fokuseret mønsterbryderindsats, som den kan se ud i Frederiksberg Kommunes daginstitutioner i 2016.

Dette notat omhandler en udvidet og mere fokuseret mønsterbryderindsats, som den kan se ud i Frederiksberg Kommunes daginstitutioner i 2016. Notat 11. november 2015 J.nr.: 28.09.00-P20-1-15 Dagtilbudsafdelingen Mønsterbryderindsats 2016 - beskrivelse af indsatsområder Dette notat omhandler en udvidet og mere fokuseret mønsterbryderindsats,

Læs mere

Inklusionsstrategi. Arbejdsgrundlag 2015-2018

Inklusionsstrategi. Arbejdsgrundlag 2015-2018 Inklusionsstrategi og Arbejdsgrundlag på 2015-2018 Indhold 1. Forord... 3 2. Vision og værdier for Højvangskolen... 4 3. Formål med inklusionsindsatsen... 5 4. Inklusionsstrategi for Højvangskolen... 5

Læs mere

Fællesskaber for Alle, Aarhusmodellen

Fællesskaber for Alle, Aarhusmodellen Stine Clasen, Konsulent, Århus Fællesskaber for Alle, Aarhusmodellen Udgangspunkt På det helt store lærred er der på en lang række områder brug for nye paradigmer og nye handlinger. På sundhedsområdet,

Læs mere

Lautrupgårdskolens handleplan for inklusion.

Lautrupgårdskolens handleplan for inklusion. Lautrupgårdskolens handleplan for inklusion. 1. Lautrupgårdskolen udarbejder handleplan for inklusion. Mål: Inklusionsstrategien skal implementeres som en naturlig del af hverdagen. Succeskriteriet: At

Læs mere

NOTAT vedr. ansættelse af viceskoleleder på Højgårdskolen

NOTAT vedr. ansættelse af viceskoleleder på Højgårdskolen NOTAT vedr. ansættelse af viceskoleleder på Højgårdskolen 1. Indledning Højgårdskolen søger ny viceskoleleder med tiltrædelse 1. maj 2016. Stillingen annonceres i Job Midt/Vest og på www.herning.dk med

Læs mere

Jeg vil ikke skrive for voksne. Jeg vil skrive for en læserkreds, som kan skabe mirakler. Kun børn skaber mirakler, når de læser.

Jeg vil ikke skrive for voksne. Jeg vil skrive for en læserkreds, som kan skabe mirakler. Kun børn skaber mirakler, når de læser. Jeg vil ikke skrive for voksne. Jeg vil skrive for en læserkreds, som kan skabe mirakler. Kun børn skaber mirakler, når de læser. Astrid Lindgren 1 1. Indledning Dette er Ringsted Kommunes sprog- og læsestrategi

Læs mere

KURSUSTILBUD forår 2015

KURSUSTILBUD forår 2015 KURSUSTILBUD forår 2015 Om os Rådgivningsafdelingen Rådgivningsafdelingen er en afdeling under Autismecenter Nord-Bo. Vi udbyder autismefaglig rådgivning, supervision, vejledning og undervisning både internt

Læs mere

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens TEAMLEDERE Et projekt der levendegør viden i handling Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens Guide og værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb med fokus på anvendelse af viden i

Læs mere

Skole. Politik for Herning Kommune

Skole. Politik for Herning Kommune Skole Politik for Herning Kommune Indhold Forord af Lars Krarup, Borgmester 5 Politik for Folkeskolen - Indledning - Vision 7 1 - Politiske målsætninger 9 2 - Byrådets Børne- og Familiesyn 11 3 - Politik

Læs mere

Vi introduceres til innovation som begreb og ideen om innovative krydsfelter.

Vi introduceres til innovation som begreb og ideen om innovative krydsfelter. Innovation som arbejdsmetode Underviser: Pia Pinkowsky Dag 1 10.00 Velkomst og præsentationer Mundtlig forventningsafklaring: Hvorfor er vi her? Vi ekspliciterer kursets formål og form for at: motivere

Læs mere

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet PRAKTIKBESKRIVELSE Praktikbeskrivelsen består af 3 hoveddele: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for første praktikperiode a) Pædagogens praksis C. Uddannelsesplan for anden og tredje praktikperiode

Læs mere

Støttepædagoger/pædagogisk vejledning

Støttepædagoger/pædagogisk vejledning Hjælp til inklusion i Brøndby Kommunes dagtilbud Støttepædagoger/pædagogisk vejledning Pædagogisk følgeskab og inkluderende praksisudvikling Indhold 1. Hjælp til inklusion 2. Støttepædagogrollen 3. Hvem

Læs mere

Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i.

Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i. Holbæk Danner Skole Holbæk Danner Skole er navnet på den fælles retning som kommunens folkeskoler bevæger sig i. Holbæk Danner Skole integrerer de politiske ambitioner som er udtrykt i Byrådets Børne og

Læs mere

YDELSESKATALOG. for LÆRERE, PÆDAGOGER, LEDELSER LTU. Grafisk facilitering. Skoleudvikling Sparring. Fagteam. Læringsuge. Coaching

YDELSESKATALOG. for LÆRERE, PÆDAGOGER, LEDELSER LTU. Grafisk facilitering. Skoleudvikling Sparring. Fagteam. Læringsuge. Coaching YDELSESKATALOG for LÆRERE, PÆDAGOGER, LEDELSER Grafisk facilitering LTU Skoleudvikling Sparring Læringsuge Fagteam Coaching OVERSIGT Forord Ydelser til lærere og pædagoger 4 Udvikling af fagteam m. konsulent

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Dagtilbuddet Varde Vest 2016

Aftale mellem Varde Byråd og Dagtilbuddet Varde Vest 2016 Aftale mellem Varde Byråd og Dagtilbuddet Varde Vest 2016 Varde Kommunes vision 2030 Varde Kommune Vi i naturen Vi lever aktivt i det fri og er i ét med naturen hver dag. Friluftslivet giver sundhed, læring

Læs mere

Systemisk leder- og konsulentuddannelse

Systemisk leder- og konsulentuddannelse Hold 40, Aarhus, Januar 2015 I særklasse den bedste lederuddannelse i mit meget lange lederliv. Mine møder er blevet langt mere effektive, og jeg har fået skærpet mine strategiske kompetencer. (Anker Lund,

Læs mere

I Assens Kommune lykkes alle børn

I Assens Kommune lykkes alle børn I Assens Kommune lykkes alle børn Dagtilbud & Skole - Vision 0-18 år frem til 2018 I Assens Kommune har vi en vision for Dagtilbud & Skole. Den hedder I Assens Kommune lykkes alle børn og gælder for børn

Læs mere

Arbejdsgrundlag for Område Søndervang 2.

Arbejdsgrundlag for Område Søndervang 2. Arbejdsgrundlag for Område Søndervang 2. Vision. Med afsæt i et velfungerende samarbejde, ønsker område Søndervang 2 at fremme en høj grad af trivsel og udvikling for alle. Værdier: Vi bygger vores pædagogiske

Læs mere

Rammer for tilsyn med dagtilbud i Aabenraa Kommune

Rammer for tilsyn med dagtilbud i Aabenraa Kommune Rammer for tilsyn med dagtilbud i Aabenraa Kommune jf. 5 i dagtilbudsloven - Kommunale, selvejende og private institutioner, dagplejen og private pasningsordninger Gældende fra oktober 2015 Godkendt af

Læs mere

MARTE MEO & FUNKTIONEL SPROGTILEGNELSE. Klik her for kursusoversigt. Kurser v. Mette Isager

MARTE MEO & FUNKTIONEL SPROGTILEGNELSE. Klik her for kursusoversigt. Kurser v. Mette Isager MARTE MEO & FUNKTIONEL SPROGTILEGNELSE Klik her for kursusoversigt Kurser v. Mette Isager FUNKTIONELT SPROGSYN V. METTE ISAGER Et funktionelt sprogsyn betyder, at et barn har brug for at lære sprog med

Læs mere

Hvordan bestiller man en Temapakke? Hvor kan man få yderligere information om Temapakker? Greve Kommune

Hvordan bestiller man en Temapakke? Hvor kan man få yderligere information om Temapakker? Greve Kommune Hvordan bestiller man en Temapakke? Bestilling af temapakker sker ved henvendelse til PPR mail: pprgreve@greve.dk, eller på telefon 43 97 37 70 Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Hvor kan man få yderligere

Læs mere

Læseplan for sprog og læsning

Læseplan for sprog og læsning Læseplan for sprog og læsning OPSUMMERING AF SAMLET LÆSEPLAN i Ishøj Kommune DEL 1 Ishøj Kommune 1 1. INDLEDNING Ishøj Kommune sætter med Succes for alle også et særligt fokus på børns sproglige udvikling

Læs mere

Institutionens navn. Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO

Institutionens navn. Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO Institutionens navn adresse Indledning Byrådet har siden 1. august 2009 været forpligtet til at fastsætte mål- og indholdsbeskrivelser for skolefritidsordninger, kaldet

Læs mere

Temapakker fra PPR August 2013

Temapakker fra PPR August 2013 Temapakker fra PPR August 2013 Temapakker fra PPR Fra august 2013 udbyder PPR Brønderslev som noget nyt 5 Temapakker til alle dagtilbud og skoler. Temapakke 1: Læse- og skrivelyst i børnehaven Temapakke

Læs mere

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3 Dagtilbudspolitik 2011-2014 Indhold Indledning.................................... 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune........... 6 Det anerkendende dagtilbud...................... 7 Visioner for

Læs mere

De pædagogiske pejlemærker

De pædagogiske pejlemærker De pædagogiske pejlemærker Sorø Kommune De pædagogiske pejlemærker På de næste sider præsenteres 10 pejlemærker for det pædagogiske arbejde i skoler og daginstitutioner i Sorø Kommune. Med pejlemærkerne

Læs mere

Daginstitution Højvang. Pædagogisk fundament. Metoder og hensigter

Daginstitution Højvang. Pædagogisk fundament. Metoder og hensigter Daginstitution Højvang Pædagogisk fundament Metoder og hensigter Velkommen Velkommen til Daginstitution Højvang. Vi er en 0-6 års institution beliggende i den sydøstlige ende af Horsens by. Institutionen

Læs mere

En bæredygtig skole et 5 årig perspektiv. for. Møldrup skole

En bæredygtig skole et 5 årig perspektiv. for. Møldrup skole En bæredygtig skole et 5 årig perspektiv for Møldrup skole 2012 2016 Første udgave juni 2012 Forord På Møldrup skole har vi formuleret en vision om, hvordan vi ser skolen, når vi tegner et billede af fremtiden

Læs mere

Hvordan bestiller man en Temapakke? Hvor kan man få yderligere information om Temapakker? Greve Kommune

Hvordan bestiller man en Temapakke? Hvor kan man få yderligere information om Temapakker? Greve Kommune Hvordan bestiller man en Temapakke? Bestilling af temapakker sker ved henvendelse til PPR mail: pprgreve@greve.dk, eller på telefon 43 97 84 44. Pædagogisk Psykologisk Rådgivning Hvor kan man få yderligere

Læs mere

Lovgrundlag Sprogstimulering til tosprogede småbørn er beskrevet i Dagtilbudsloven 11.

Lovgrundlag Sprogstimulering til tosprogede småbørn er beskrevet i Dagtilbudsloven 11. Indledning Med denne information ønsker Børne- og Ungdomsforvaltningen i Københavns Kommune at give et overblik over sprogstimulering til tosprogede småbørn, der ikke går i børnehave og som derfor deltager

Læs mere

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet

PRAKTIKBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet PRAKTIKBESKRIVELSE Praktikbeskrivelsen består af 3 hoveddele: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for første praktikperiode C. Uddannelsesplan for anden og tredje praktikperiode a) Specialiseringsmuligheder

Læs mere

TAL, SKRIV, LEG OG LÆS

TAL, SKRIV, LEG OG LÆS TAL, SKRIV, LEG OG LÆS Temadag om børns tidlige sprog- og skriftsproglige udvikling Målgrupper: Temadagen henvender sig primært til pædagoger i børnehaver og indskoling, børnehaveklasselærere og lærere

Læs mere

TVÆRFAGLIGT-KURSUS Børn i familier med alkoholproblemer

TVÆRFAGLIGT-KURSUS Børn i familier med alkoholproblemer TVÆRFAGLIGT-KURSUS Børn i familier med alkoholproblemer PROGRAM for dagene den 30. og 31.marts 2009 samt opfølgningen for nøglepersoner fra Gentofte Kommune Sted: Rådhuset, Bernstorffsvej 161, Charlottenlund

Læs mere

Det Pædagogisk eftermiddagstilbud i Halsnæs Kommunes folkeskoler.

Det Pædagogisk eftermiddagstilbud i Halsnæs Kommunes folkeskoler. Det Pædagogisk eftermiddagstilbud i Halsnæs Kommunes folkeskoler. Med indførelsen af folkeskolereformen og de politiske beslutninger i Halsnæs Kommune sker der forandringer i det tidligere SFO (0-3 klasse)

Læs mere

Kommunal sprogstrategi på dagtilbudsområdet i Gladsaxe Kommune

Kommunal sprogstrategi på dagtilbudsområdet i Gladsaxe Kommune Kommunal sprogstrategi på dagtilbudsområdet i Gladsaxe Kommune 1 Workshop indledning Formålet: Samle en række mennesker til at komme med deres perspektiver på en problemstilling en udfordring Få nye vinkler

Læs mere

Udkast til Tidlig indsats og inklusion på dagtilbudsområdet Bornholm

Udkast til Tidlig indsats og inklusion på dagtilbudsområdet Bornholm Udkast til Tidlig indsats og inklusion på dagtilbudsområdet Bornholm Børn og skole 2010 1 Indledning:...3 Projekter og tiltag i forhold til børn med særlige behov...3 Børne- og ungepolitik Bornholms Regionskommune...3

Læs mere

HANDLEPLAN FOR INKLUSION I KRUDTUGLEN

HANDLEPLAN FOR INKLUSION I KRUDTUGLEN HANDLEPLAN FOR INKLUSION I KRUDTUGLEN Indhold Handleplan for inklusion i Krudtuglen... 2 Sammenhæng... 2 Definition af inklusion.... 2 Område Skovvang... 3 Overordnede principper... 3 Aktører.... 4 Metoder...

Læs mere

LP-MODELLEN FORSKNINGSBASERET VIDEN, DER VIRKER

LP-MODELLEN FORSKNINGSBASERET VIDEN, DER VIRKER Motivation og mestring Dette e-læringsforløb indeholder en gennemgang af, hvad det er, der opretholder og reducerer motivationen hos enkeltelever og klasser. Deltagerne gøres opmærksom på aktuelle teorier,

Læs mere

Strategi for inklusion i Brøndby Kommune

Strategi for inklusion i Brøndby Kommune Strategi for inklusion i Brøndby Kommune 2015-2020 Børne-, Kultur- og Idrætsforvaltningen Brøndby Kommune Strategi for inklusion i Brøndby Kommune, vedtaget af Børneudvalget oktober 2015 Styregruppe: Mette

Læs mere

Kompetenceudvikling/videreuddannelse/tiltag ift. inklusion 2013/2015

Kompetenceudvikling/videreuddannelse/tiltag ift. inklusion 2013/2015 Videns- og Ressourcecentret Kompetenceudvikling/videreuddannelse/tiltag ift. inklusion 2013/2015 Maj 2014 Kapacitetsopbygning Ressourcecentrene Nuværende indsats Udvikling af lokale R-center. Herunder

Læs mere

Mariann K. Wowern og Tina Borg Bruun, PPR

Mariann K. Wowern og Tina Borg Bruun, PPR Kurser med refleksionsrum for pædagoger og motorik pædagoger Mariann K. Wowern og Tina Borg Bruun, PPR Frederiksberg Kommune Kvalitet i bevægelsesaktiviteter Kursus for daginstitutionspersonale herunder

Læs mere

Sammenhæng mellem normal- og specialområdet for børn og unge med særlige behov

Sammenhæng mellem normal- og specialområdet for børn og unge med særlige behov Sammenhæng mellem normal- og specialområdet for børn og unge med særlige behov I et hønsehus i en lille by boede der en dreng ved navn lille Virgil. Hønsehuset var bagerens, men lille Virgil havde fået

Læs mere

Bilag 2 til Masterplan 2015-2019 på specialundervisningen: Igangværende indsatser

Bilag 2 til Masterplan 2015-2019 på specialundervisningen: Igangværende indsatser Bilag 2 til Masterplan 2015-2019 på specialundervisningen: Igangværende indsatser marts 2015 Denne masterplan har til formål at fastlægge de indsatser, der skal gennemføres for at overholde de økonomiske

Læs mere

Evaluering af inklusion

Evaluering af inklusion Evaluering af inklusion Hvad skal der til for at være inkluderet Fysisk tilstedeværelse til stede i fællesskabet Accept og anerkendelse fuldgyldig deltager Aktiv deltagelse Bidrager aktivt til fællesskabet

Læs mere

De kommunale muligheder

De kommunale muligheder De kommunale muligheder Børn og unge med psykiske problemer kommunale løsningsmuligheder KL har gennemført i alt 11 telefoninterviews med de 7 deltagende kommuner i projektet, for at klarlægge, hvordan

Læs mere

PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet

PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE Praktikstedsbeskrivelsen består af 4 hoveddele: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for første praktikperiode C. Uddannelsesplan for anden praktikperiode D. Uddannelsesplan

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens UNDERVISERE Et projekt der levendegør viden i handling Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens Guide og værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb med fokus på anvendelse af viden

Læs mere

Aftale mellem Varde Byråd og Dagtilbuddet Børneuniverset 2016

Aftale mellem Varde Byråd og Dagtilbuddet Børneuniverset 2016 Aftale mellem Varde Byråd og Dagtilbuddet Børneuniverset 2016 Varde Kommunes vision 2030 Varde Kommune Vi i naturen Vi lever aktivt i det fri og er i ét med naturen hver dag. Friluftslivet giver sundhed,

Læs mere

Forældrefolder Østre. stre. vang. øndermark. Rønneskolen. Rønneskolen. Åvang. Søndermark. Aktiviteter & Fokusområder 2012-2013

Forældrefolder Østre. stre. vang. øndermark. Rønneskolen. Rønneskolen. Åvang. Søndermark. Aktiviteter & Fokusområder 2012-2013 stre Forældrefolder Østre Åvang Søndermark Aktiviteter & Fokusområder 2012-2013 vang øndermark Rønneskolen Rønneskolen Indhold Visioner og værdier... side 04 Inklusion... side 06 Trivsel og tryghed...

Læs mere

Pædagogisk handleplan. for. SOSU Greve

Pædagogisk handleplan. for. SOSU Greve Pædagogisk handleplan for SOSU Greve Oprettet: 11/11/11 Side 1 af 8 INDHOLDSFORTEGNELSE PÆDAGOGISK HANDLEPLAN FOR SOSU GREVE... 3 DEL 1: SKOLENS IDENTITET... 3 1.1 Læringssyn... 3 1.2 Undervisningssyn...

Læs mere

DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE

DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE DAGTILBUDSPOLITIK 2015-2018 HOLSTEBRO KOMMUNE Indhold Indledning 3 Formål for dagtilbud 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune 5 Det anerkendende dagtilbud 6 Visioner for dagtilbuddene i Holstebro

Læs mere

Tilsynsrapporten tager afsæt i de Kommunale mål og rammer for tilsyn hos kommunale dagplejere.

Tilsynsrapporten tager afsæt i de Kommunale mål og rammer for tilsyn hos kommunale dagplejere. Tilsyn 2018 Tilsynsrapport for dagplejen i område/børneby: Distrikt Ørum Dato for dialogmøde: 26.09.2018 Til stede: Trine Kofoed Palle E. Dausell Tilsynsrapport i dagplejen 2018 Der er løbende gennemført

Læs mere

Den gode overgang. fra dagpleje og vuggestue til børnehave

Den gode overgang. fra dagpleje og vuggestue til børnehave Den gode overgang fra dagpleje og vuggestue til børnehave Barnet skal ikke føle, at det er et andet barn, fordi det begynder i børnehave. Barnet er stadig det samme barn. Det er vigtigt at blive mødt på

Læs mere

PROCESKONSULENT- UDDANNELSEN WWW.ATTRACTOR.DK/PROCES

PROCESKONSULENT- UDDANNELSEN WWW.ATTRACTOR.DK/PROCES PROCESKONSULENT- UDDANNELSEN KOM PÅ DANMARKS MEST EFTERTRAGTEDE UDDANNELSE SOM PROCESKONSULENT. HER FÅR DU VIDEN OG INDSIGT, DER ER SKRÆDDERSYET TIL ARBEJDET MED PROCESSER I ORGANISATIONER AF EN HVER ART.

Læs mere

STYRKEBASEREDE UDVIKLINGSSAMTALER

STYRKEBASEREDE UDVIKLINGSSAMTALER STYRKEBASEREDE UDVIKLINGSSAMTALER Vejledning til lederen INDHOLDS- FORTEGNELSE Strukturen for samtalen: Samtalehjulet 7 Sådan får du succes med samtalen 8 Før samtalen 8 Under samtalen 9 Efter samtalen

Læs mere

Kurser 2014 www.autismecenter.dk

Kurser 2014 www.autismecenter.dk Kurser 2014 www.autismecenter.dk Indhold s. 3 Autismecenter Storstrøm s. 4 Undervisere og priser s. 5 Kurser til din arbejdsplads s. 6 Grundlæggende viden om autisme og ADHD - Modul 1 s. 7 Grundlæggende

Læs mere

Adfærd, kontakt og trivsel - på Strøbyskolen

Adfærd, kontakt og trivsel - på Strøbyskolen HANDLEPLAN FOR Adfærd, kontakt og trivsel - på Strøbyskolen -En inkluderende og innovativ folkeskole med plads til den enkelte i fællesskabet, med det sigte at være blandt de bedste af landets folkeskoler

Læs mere

UDDANNELSE: ADBB-SUPERVISOR

UDDANNELSE: ADBB-SUPERVISOR UDDANNELSE: ADBB-SUPERVISOR Bliv uddannet i at kunne varetage supervision af andre professionelle, der bruger Alarm Distress Baby Scale til at undersøge spæd- og småbørns sociale trivsel og udvikling.

Læs mere

De gode overgange Dagpleje/vuggestue - børnehave

De gode overgange Dagpleje/vuggestue - børnehave SKAL OPGAVE: Samtaler i dagpleje/vuggestue. Ved 2½ års alderen tilbydes alle forældre en forældresamtale. Formål: At få afklaret om der er områder hvor der skal være særlig fokus frem mod starten i børnehaven.

Læs mere

Kompetenceudvikling i forbindelse med Den Sammenhængende Skoledag

Kompetenceudvikling i forbindelse med Den Sammenhængende Skoledag Kompetenceudvikling i forbindelse med Den Sammenhængende Skoledag Det overordnede formål med kompetenceudviklingen i forbindelse med Den Sammenhængende Skoledag er at skabe nær kompetenceudvikling for

Læs mere

Time Out + Er du en ung voksen i en familie hvor en forælder har en psykisk lidelse? Af Team børn af psykisk syge

Time Out + Er du en ung voksen i en familie hvor en forælder har en psykisk lidelse? Af Team børn af psykisk syge Af Team børn af psykisk syge Time Out + Er du en ung voksen i en familie hvor en forælder har en psykisk lidelse? 1 Time Out+ er et gratis tilbud med familiesamtaler og samtalegruppeforløb til unge voksne,

Læs mere

Rådgivningsafdelingen Autismecenter Nord-Bo Østergade 107 9440 Aabybro Tlf. 98 27 90 42 www.nordbo.dk

Rådgivningsafdelingen Autismecenter Nord-Bo Østergade 107 9440 Aabybro Tlf. 98 27 90 42 www.nordbo.dk Rådgivningsafdelingen Autismecenter Nord-Bo Østergade 107 9440 Aabybro Tlf. 98 27 90 42 www.nordbo.dk Pandrup Grafisk 96 730 200 Rådgivningsafdelingen Østergade 107 9440 Aabybro Tlf. 98 27 90 42 www.nordbo.dk

Læs mere

PRAKTIKBESKRIVELSE Dagtilbudspædagogik anden og tredje praktikperiode 2. udgave - Pædagoguddannelsen 2014

PRAKTIKBESKRIVELSE Dagtilbudspædagogik anden og tredje praktikperiode 2. udgave - Pædagoguddannelsen 2014 PRAKTIKBESKRIVELSE Dagtilbudspædagogik anden og tredje praktikperiode 2. udgave - Pædagoguddannelsen 2014 Praktikbeskrivelsen består af 2 hoveddele: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for

Læs mere

En vigtig brik. Kursuskatalog 2013-2014. Den kommunale Dagpleje

En vigtig brik. Kursuskatalog 2013-2014. Den kommunale Dagpleje Kursuskatalog 2013-2014 En vigtig brik Den kommunale Dagpleje Vi har en vigtig og betydningsfuld opgave i at styrke børns læring, udvikling og trivsel Velkommen til Vordingborg kommunes Fælles Pædagogiske

Læs mere

Sammendrag af uanmeldte tilsyn 2012. De uanmeldte tilsyn er gennemført i perioden september til november 2012:

Sammendrag af uanmeldte tilsyn 2012. De uanmeldte tilsyn er gennemført i perioden september til november 2012: Sammendrag af uanmeldte tilsyn 2012 De uanmeldte tilsyn er gennemført i perioden september til november 2012: Indledning: Dagtilbudsloven 5 beskriver at: Kommunalbestyrelsen skal føre tilsyn med indholdet

Læs mere

læg spor til dit næste job et kursusudbud til ledige

læg spor til dit næste job et kursusudbud til ledige læg spor til dit næste job et kursusudbud til ledige WWW.VIAUC.DK/VIDEREUDDANNELSE kursusudbud til ledige 02 VIA udbyder nu et unikt koncept, Læg spor til dit næste job, for dig, der er ledig og har ret

Læs mere

Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) AKT information KLASSEMØDET. En metode til at arbejde med trivsel og fællesskab

Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) AKT information KLASSEMØDET. En metode til at arbejde med trivsel og fællesskab Pædagogisk Psykologisk Rådgivning (PPR) AKT information KLASSEMØDET En metode til at arbejde med trivsel og fællesskab Kompetencer som klassemødet styrker : leve sig ind i andres følelser og oplevelser

Læs mere

Vision for pædagogisk læringscentre i Vejle kommune

Vision for pædagogisk læringscentre i Vejle kommune Vision for pædagogisk læringscentre i Vejle kommune Baggrund I 2009 udarbejdede Vejle Kommune materialet Fra skolebibliotek til læringscenter, der angav retningen for skolebibliotekernes udvikling frem

Læs mere

ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING

ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING Udviklingsprogrammet FREMTIDENS DAGTILBUD LÆRINGSTEMA ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING Indhold 3 Indledning 4 Barnets Alsidige personlige udvikling i Fremtidens Dagtilbud 6 Læringsområde Barnets Selvværd 8

Læs mere

PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet

PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE. A. Beskrivelse af praktikstedet PRAKTIKSTEDSBESKRIVELSE Praktikstedsbeskrivelsen består af 4 hoveddele: A. Beskrivelse af praktikstedet B. Uddannelsesplan for første praktikperiode C. Uddannelsesplan for anden og tredje praktikperiode

Læs mere

Retningslinjer for holddannelse - et element i skolereformen, der har betydning for elevernes faglige færdigheder, læring og trivsel

Retningslinjer for holddannelse - et element i skolereformen, der har betydning for elevernes faglige færdigheder, læring og trivsel Retningslinjer for holddannelse - et element i skolereformen, der har betydning for elevernes faglige færdigheder, Retningslinjerne for holddannelse på Finderuphøj Skole har til formål at understøtte hvor

Læs mere

- og forventninger til børn/unge, forældre og ansatte

- og forventninger til børn/unge, forældre og ansatte Trivselsplan - og forventninger til børn/unge, forældre og ansatte I Vestsalling skole og dagtilbud arbejder vi målrettet for at skabe tydelige rammer for samværet og har formuleret dette som forventninger

Læs mere

Inklusion og stærke børnefællesskaber

Inklusion og stærke børnefællesskaber Konference 6. april 2016 Inklusion og stærke børnefællesskaber Invitation Læringskonsulenterne inviterer til konferencen Inklusion og stærke børnefællesskaber den 6. april 2016. Konferencen sætter fokus

Læs mere

Skovsgård Tranum Skole

Skovsgård Tranum Skole Skoleudviklingsplan for Skovsgård Tranum Skole 2015 1 Indhold Følgende indhold i kvalitetsrapporten giver anledning til særlig opmærksomhed:... 3 Svarende skal findes i følgende SMTTE-modeller:... 4 Teamarbejdet...

Læs mere

Kurser 2015. www.autismecenter.dk

Kurser 2015. www.autismecenter.dk Kurser 2015 www.autismecenter.dk Indhold s. 3 s. 4 Undervisere og priser s. 5 Kurser til din arbejdsplads s. 7 Grundlæggende viden om autisme og ADHD - Modul 1 s. 8 Grundlæggende viden om autisme og ADHD

Læs mere

B A R N E T S K U F F E R T

B A R N E T S K U F F E R T BARNETS kuffert BARNETS KUFFERT Kom godt i gang Før I går i gang med at arbejde med dokumentationsmetoderne, er det vigtigt, at I læser folderen Kom godt i gang med værktøjskassen. I folderen gives en

Læs mere

Forord. To opgaver, der samlet set skal prikke til vores ambitioner om hele tiden at blive endnu bedre.

Forord. To opgaver, der samlet set skal prikke til vores ambitioner om hele tiden at blive endnu bedre. Forord Kvaliteten er høj og ambitionerne er store på dagtilbudsområdet i Norddjurs Kommune. Det er de, fordi vi ved, at kvalitet i dagtilbuddene er afgørende for børns udvikling og videre færd i livet.

Læs mere

Skolen på Duevej. Line Staffeldt Trine Schøning Hastrup

Skolen på Duevej. Line Staffeldt Trine Schøning Hastrup Projekttitel Børnegrupper for børn i brudte familier - til styrkelse af inklusion Skole Skolen på Duevej Projektleder og projektdeltagere Line Staffeldt Trine Schøning Hastrup Hvert tredje barn oplever

Læs mere

Handleplan for elever, hvor der er iværksat særlige indsatser eller støtte

Handleplan for elever, hvor der er iværksat særlige indsatser eller støtte Handleplan for elever, hvor der er iværksat særlige er eller støtte NOTAT 19. september 2013 I forbindelse med arbejdet med inklusion i Frederikssund kommunes skoler, er det besluttet at der på alle kommunens

Læs mere

Opsamlingsbesøg Der er afsat 2 dage til opsamling/evaluering og fremtidssikring i hvert børnehus.

Opsamlingsbesøg Der er afsat 2 dage til opsamling/evaluering og fremtidssikring i hvert børnehus. Legepilot projekt. Børneinstitution Abildgård har etableret et projekt som er funderet i fælleslege i uderummet med særligt fokus på legepladsen. Det pædagogiske fokus har sit afsæt i bevægelsesglæde og

Læs mere

Inklusion i Hadsten Børnehave

Inklusion i Hadsten Børnehave Inklusion i Hadsten Børnehave Et fælles ansvar Lindevej 4, 8370 Hadsten. 1. Indledning: Inklusion i Hadsten Børnehave Inklusion er det nye perspektiv, som alle i dagtilbud i Danmark skal arbejde med. Selve

Læs mere

Teamsamarbejde om målstyret læring

Teamsamarbejde om målstyret læring Teamsamarbejde om målstyret læring Dagens program Introduktion Dagens mål Sociale mål Gennemgang Øvelse Teamsamarbejde Gennemgang Værdispil Planlægningsredskab til årsplanlægning Introduktion Arbejde med

Læs mere

Lokal samarbejdsaftale. Rådmandsgades Skoles distrikt. Denne lokale samarbejdsaftale er indgået af: Rådmandsgades Skole Cismofytten

Lokal samarbejdsaftale. Rådmandsgades Skoles distrikt. Denne lokale samarbejdsaftale er indgået af: Rådmandsgades Skole Cismofytten Lokal samarbejdsaftale Rådmandsgades Skoles distrikt Denne lokale samarbejdsaftale er indgået af: Rådmandsgades Skole Cismofytten Børnehuset Balder Røde Rose 3 Røde Rose 2 Samuelsgården Bifrost Børneraketten

Læs mere

Retningslinjer for det personrettede tilsyn med børn anbragt i plejefamilier jf. Servicelovens 148

Retningslinjer for det personrettede tilsyn med børn anbragt i plejefamilier jf. Servicelovens 148 Retningslinjer for det personrettede tilsyn med børn anbragt i plejefamilier jf. Servicelovens 148 Ansvar Det personrettede tilsyn er anbringende kommunes ansvar, både i generelt godkendte plejefamilier,

Læs mere

Hesteassisteret Læring (heal) Facilitator

Hesteassisteret Læring (heal) Facilitator Hesteassisteret Læring (heal) Facilitator En vidensbaseret facilitatoruddannelse, der sætter dig i stand til at facilitere udvikling og læreprocesser med heste for både voksne og børn. Som eksamineret

Læs mere

- Særligt fokus på barn - voksen kontakten f.eks. gennem udviklingsprojekter,

- Særligt fokus på barn - voksen kontakten f.eks. gennem udviklingsprojekter, Faglig dialogguide ved det årlige tilsynsbesøg: 1. Sociale relationer barn/voksen kontakten Alle børn og unge har ret til positiv voksenkontakt hver dag og udsatte børn og unge har et særligt behov for

Læs mere

Åbningstiderne vil være identiske med skolens: Fra kl. 06.45-16.00 med mulighed for forlængelse til 16.30.

Åbningstiderne vil være identiske med skolens: Fra kl. 06.45-16.00 med mulighed for forlængelse til 16.30. Notat Center Børn og Unge Journalnr: 27.18.12-A00-1-16 Dato: 26-05-2016 Børnehaven Skibsted efter paragraf 32 i serviceloven Der er mulighed for to elevgrupper, som vil have hver deres økonomiske takst.

Læs mere

Aftale 2013. Skovsgård Børnehave

Aftale 2013. Skovsgård Børnehave Aftale 2013 Skovsgård Børnehave Jammerbugt kommune Harriet Meisner Søren Brink Bodil Thomsen Børnechef Udvalgsformand Aftaleholder Aftalen gælder for 2013-1 - 1.0 Introduktion til aftalestyring Aftalestyring

Læs mere

Af Helle Wachmann og Bolette Balstrup, pædagoger og henhv. leder og souschef i Svanen TEMA: ANERKENDENDE PÆDAGOGIK OG INKLUSION, VERSION 2.

Af Helle Wachmann og Bolette Balstrup, pædagoger og henhv. leder og souschef i Svanen TEMA: ANERKENDENDE PÆDAGOGIK OG INKLUSION, VERSION 2. Om inklusionen og anerkendelsen er lykkedes, kan man først se, når børnene begynder at håndtere den konkret overfor hinanden og når de voksne går forrest. Af Helle Wachmann og Bolette Balstrup, pædagoger

Læs mere

Socialpædagogisk kernefaglighed

Socialpædagogisk kernefaglighed Socialpædagogisk kernefaglighed WEBSEMINAR Socialpædagogernes Landsforbund 20. august 2015 v. Bent Madsen www.inklusionsakademiet.dk SOCIALPÆDAGOGISK KERNEFAGLIGHED - otte grundtemaer KENDETEGN VED KERNEFAGLIGHEDEN

Læs mere

9 punkts plan til Afrapportering

9 punkts plan til Afrapportering 9 punkts plan til Afrapportering Punkt 1 Status på det overordnede arbejde med læreplaner Vi er blevet inspireret af Fremtidens dagtilbud og arbejder med aktivitetstemaer og dannelses temaer. Alle afdelinger

Læs mere

Samtaler i dagplejen/vuggestuen Ved barnets 2V års alderen tilbydes alle forældre en forældresamtale.

Samtaler i dagplejen/vuggestuen Ved barnets 2V års alderen tilbydes alle forældre en forældresamtale. Sammenhængskraft mellem dagpleje eller vuggestue og børnehave i overgangen Overgangsmodellen er obligatorisk. I modellen vil der være mulighed for KAN opgaver til inspiration og som aftales lokalt. Samtaler

Læs mere

Kvalitetsoplysninger i dagtilbud 2012

Kvalitetsoplysninger i dagtilbud 2012 Kvalitetsoplysninger i dagtilbud 2012 Børn og Skole 2012 Forord.... 3 Kerneydelse: Hvad siger Dagtilbudsloven?... 3 Hvad er høj kvalitet i kerneydelsen i vores dagtilbud?... 3 Faktorer der er medvirkende

Læs mere