MANUSKRIPT TIL PROFIL 1 FAHILLA ANDERSEN

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MANUSKRIPT TIL PROFIL 1 FAHILLA ANDERSEN"

Transkript

1 MANUSKRIPT TIL PROFIL 1 FAHILLA ANDERSEN PROFIL 1 FAHILLA ANDERSEN KVINDE 26 ÅR KONVERTERET TIL ISLAM BÆRER TØRKLÆDE NYUDDANNET JURIST ANSÆTTELSESSAMTALEN (Scene 1) Introduktion til scenen: Fahilla har søgt jobbet som fuldmægtig i et advokatfirma for tre uger siden, og hun er nu blevet indkaldt til samtale hos firmaet. Fahilla bærer tørklæde, hvilket ikke fremgår af hendes ansøgning. Karen henter Fahilla ude foran ansættelseslokalet, og beder hende komme med ind. Foruden Karen deltager advokat Peter Hansen til samtalen. Karen har givet Fahilla hånden, men da Peter giver Fahilla hånden, trækker han den lidt igen. (må muslimske kvinder give hånd til en mand tænker han?) Karen: Formålet med samtalen i dag er, at du får nogle flere informationer om vores firma og jobbet, du har søgt, og vi vil også gerne vide lidt mere om dig. Vi har naturligvis læst dit CV og din ansøgning, men vi vil gerne have, at du også uddyber og eventuelt supplerer. Da det er vigtigt, du får så mange informationer med hjem i dag, så du kan bedømme om dette job er noget for dig, og vi kan bedømme, om du passer ind i dette firma. Vil du for resten have noget kaffe eller vand eller noget? Gud! Nej, undskyld det er Ramadan, det havde jeg glemt. Ved du hvad, så tager vi heller ikke noget. Så føler vi med dig. Peter: Ja, jeg føler med dig i en halv time, men jeg ville altså hurtigt synde. Jeg forstår ikke, hvordan I kan klare det, det er altså virkelig flot. Det må betyde, du har tålmodighed og vilje, det er godt. (Karen og Peter griner) Karen: Først vil jeg fortælle lidt om vores firma. Det beskæftiger 50 medarbejdere, heraf 10 jurister. Vi har siden etableringen behandlet sagstyper inden for størstedelen af de retsområder, der berører private og erhvervsdrivende. Firmaets jurister kan derfor rådgive bl.a. ved ejendomshandler, byggesager, ansættelsesforhold og selskabsret. Advokaterne har desuden en bred erfaring i behandlingen af retssager, gældsaneringer, dødsboer og sager om bodeling i forbindelse med skilsmisse og samlivsophør.

2 Stillingen vil beskæftige sig især med bodelingssager ift. Skilsmisse og samlivsophør. Og det er vel så det, der interesserer dig, siden du har søgt? Men for at sige lidt om vores personaleforhold i firmaet, så kan jeg fortælle, at gennemsnitsalderen er 37 år, det vil sige, at du vil være en af de yngste, såfremt du fik tilbudt jobbet. Hvordan vil du have det med det? Og hvad med derhjemme, du skriver du er gift, og at I har været sammen i 6 år. Det er jo lang tid, og måske har I nogle bestemte fremtidsplaner, du er jo ung og kvinde? Karen: Nåh men, et andet vigtigt forhold ved personalet er, at der er 80 % mænd, og det er derfor, vi meget gerne vil have en kvindelig medarbejder mere for ligesom at skabe en større balance. Og det vil altså sige at med 80 % mænd, der kommer du uundgåeligt til at skulle arbejde med mandlige kollegaer og også tæt sammen med dem. Og det er her, jeg måske kan tro, at du har nogle forbehold. Altså, nu kan man jo ikke lade være med at lægge mærke til, at du har tørklæde på, som du vel også er stolt af, men vil det så ikke sige, at du ikke må være sammen med mandlige medarbejdere, eller det er måske anderledes, fordi du er dansker og muslim? Peter: Du må undskylde os, men vi ved jo ikke så meget om muslimer, og da slet ikke når en dansker er muslim. Det er jo meget specielt, og man ser det ikke så tit. Men jeg går ud fra, at du følger nogle andre regler end normale muslimer, siden du er dansker, og har taget en uddannelse som jurist? Karen: Men nok om det, vi skal jo også tale om det faglige. Vi er jo selvfølgelige interesseret i, hvem du er som person, for at se om du passer ind i vores firma. Vi er jo et meget traditionelt firma og har mange kunder, der er lidt gammeldags, hvis du forstår. Karen: Tilbage til dit CV. Det er jo et flot CV, og du har nogle fine karakterer, og det ville være godt med et par unge øjne på mange af sagerne. Men hvis du skal fortælle lidt om dine stærke sider, hvad er så det? Fahilla: (svarer) Karen: Og dine svage sider? Hvis du skulle vælge tre til fem nøgleord, der er karakteristiske for din personlighed? (afbryder sig selv). Hvis jeg må spørge, hvor meget fylder det, at du er muslim? Er der ting, der gør, at du ikke kan have en normal hverdag? Jeg må altså melde blankt ud, at vi ikke har et bederum, og jeg tror simpelthen ikke, at det er noget, vi kan blive enige om i ledelsen at få lavet. Det er at gå lidt for langt. Men måske kan du også bare bede inde i dit hoved, måske ude på toiletterne, hvor der er ro og fred. Det er da en OK løsning ik? Peter: Jeg tænker også på for eksempel Ramadanen. Påvirker det dine jobpræstationer? Altså, det ville det gøre for mit vedkommende.

3 Karen: Med hensyn til det sociale i vores firma, så er vi et meget familieorienteret firma. Mange af vores ansatte har børn og får stadig flere, men vi har stadig tid til at gå ud om fredagen og få en øl eller to for at være sociale med hinanden. Nu ved jeg, at fredag er jeres helligdag, vil det så betyde, at du skal have fri denne dag? Det er en lidt dum dag at have fri, for det er jo den korteste arbejdsdag, og så er det jo der, at vi socialiserer. Men du drikker vel alligevel ikke, går jeg ud fra? Peter: Tiden er desværre løbet fra os, så vi bliver nødt til at stoppe her. Det har været meget interessant at tale med dig, og du vil i den grad kunne skabe lidt mangfoldighed, som det hedder i dag, på denne arbejdsplads, da resten af os jo i den grad ligner hinanden; ældre, skaldede mænd. Så en ung køn pige, det er der brug for også selvom vi ikke kan se dit sikkert flotte hår. Men du virker til at være en stærk personlighed og at have en god faglig profil. Karen: Ja, jeg takker også og følger dig lige ud. Vi ringer til dig, når vi har truffet en beslutning, men vi har lige fire interviews mere i denne uge, så du må væbne dig med tålmodighed. Men tak for denne gang.

4 CHEFEN BYDER VELKOMMEN PÅ ARBEJDSPLADSEN Scene 2) Chefen: Velkommen hertil, det er rigtig dejligt at byde dig velkommen her på arbejdspladsen. Vi er utrolig glade for at se dig. (Giver hånd). Jeg må lige til at starte med spørge mht. dit navn. Har du beholdt dit eget navn, eller har du også skiftet det ud, da du dækkede det pæne hår til (haha). Jeg vil starte med at sige, at vi er utrolig glade for at have ansat dig, og at vi selvfølgelig respekterer alle religioner og etniske grupper. Jeg vil dog lige gøre opmærksom på vores husregler, som vi har hængende på væggen, (peger på husreglerne). Husregler oplæses (deltagerne følger med i deres udprint) Som du kan se er vores hovedregel, at vi betragter arbejdspladsen her som et neutralt rum, dvs., vi betragter religion som en privatsag, som ikke bør fylde i det offentlige rum. Her skal jo være plads til os alle, og derfor mener vi, at man bør kunne fritages fra at være vidne til religiøse manifestationer, dvs. kalot, kors, tørklæder osv. Alt sammen er derfor forbudt her. For at sige det en smule kort, mener vi, at folk kan demonstrere deres politiske eller religiøse overbevisning i deres fritid. Og det gælder selvfølgelig også det at bede, som derfor ikke foregår her på vores arbejdsplads. Skal du bede, skal du også være klar over, at det så trækkes fra din løn, da vi jo ellers skal til at give ekstra pauser til alle medarbejdere, og det simpelthen ville være et økonomisk tab for virksomheden.

5 OPRETTELSE I ARBEJDSPLADSENS SYSTEM (Scene 3) Kollega: Ja, hej, mit navn er Bente Møller, jeg kommer ovre fra administrationen. Du er den nye medarbejder ikke sandt? Velkommen til arbejdspladsen. Jeg vil gerne lige stille dig et par hurtige spørgsmål, så vi kan oprette dig i systemet. Først, hvad hedder du? Fahilla: Fahilla Andersen. Kollega: Fahilla! Det må du lige stave. Men du ser da dansk ud. Betyder det tørklæde så, at du er muslim? Fahilla: Ja, jeg er konverteret Kollega: Nå, men så er det altså min pligt at informere dig om, at vi altså ikke så glade for religiøse kendetegn. Der er ikke sat rum af til at bede. Du er velkommen til fx at bruge toilettet til at bede, men tiden vil blive trukket i din løn, da alt andet jo ville være unfair over for os andre, som jo arbejder. Så må jeg også hellere sige, at vores kantine altså heller ikke kan højde for folks specielle behov. Så hvis du ikke spiser svinekød, er det måske nemmere, hvis du selv tager mad med hjemmefra, vi andre elsker nemlig svinekød, så det er tit på menuen. Det er da også ærgerligt, at du heller ikke må drikke, for der er jo snart julefrokost. Det plejer at være et ordentligt brag med rigtig flæskesteg og snaps og julebryg, men det er du nok ikke interesseret i. Du kan jo tænke over det. Nå, men velkommen til. Du vil blive oprettet i systemet senere på dagen.

6 FØRSTE DAG PÅ ARBEJDSPLADSEN (Scene 4) Kollega 1 til Fahilla: Ja, man kan jo ikke undgå at lægge mærke til, at du skiller dig lidt ud, men det skal vi jo nok finde ud af alligevel. Vi er ret åbne her på stedet og håber selvfølgelig også, at du kommer her med et åbent sind. Kollega 2 til Fahilla: Altså, vi har jo en ret bramfri tone herinde, og det, synes jeg egentlig, er ret forfriskende. Folk kan tale rimelig frit, og det behøver sgu ikke være så alvorligt det hele, når man sidder over frokosten. Man skal bare lære at tage det med et smil på læben. Kollega 1 til Fahilla: Nå, så må du være vores nye sharia-prædikant Kollega 2 til Fahilla: Nu må du ikke få hugget hænderne af os, hvis vi giver dig et klap bag i, vel? (ha-ha). Kollega 1 til Fahilla: Så du er uddannet jurist? Godt at høre at ikke alle muslimer lever i middelalderen. Kollega 2 til Fahilla: Er det din mand, der tvinger dig til at gå med tørklæde? Kollega 1 til Fahilla: Hvorfor finder du dig i at blive tvunget til at gå med tørklæde? Kollega 2 til Fahilla: Du skal bare vide, at der ikke er nogen her, der sladrer til din mand, hvis du smider tørklædet. Kollega 2 til kollega 1: Tørklæder giver mig myrekryb, det repræsenterer bare et kvindesyn, jeg slet ik ka ha.

Butiksarbejde: 1. Oplever de butiksansatte forældre, at det er nødvendigt at de involverer sig subjektivt i arbejdet?

Butiksarbejde: 1. Oplever de butiksansatte forældre, at det er nødvendigt at de involverer sig subjektivt i arbejdet? Interviewguide: Formalia: Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvor mange børn har du? Hvor gamle er de? Hvordan bliver de passet? Bor du sammen med deres far/mor? Hvad laver din partner? Butiksarbejde:

Læs mere

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT

ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR. Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT ALLE BØRN HAR RETTIGHEDER 12-17 ÅR Når du ikke kan bo derhjemme OM AT VÆRE ANBRAGT 2 3 NÅR DU IKKE KAN BO DERHJEMME 6 JO ÆLDRE DU ER, JO FLERE RETTTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE, PÆDAGOGER OG ANDRE VOKSNE 14

Læs mere

Kapitel 5. Noget om arbejde

Kapitel 5. Noget om arbejde Kapitel 5 Noget om arbejde 1 19 Gravid maler Anna Er der noget, der er farligt, altså i dit arbejde sådan i miljøet, du arbejder i? Det kan der godt være, men vi prøver så vidt muligt, ikke at bruge opløsningsmidler,

Læs mere

Vejleder: Ulla Ambrosius Madsen 28/5 2015 Roskilde Universitet Hus 8.1

Vejleder: Ulla Ambrosius Madsen 28/5 2015 Roskilde Universitet Hus 8.1 Bilag OBS! Gennem alle transskriberingerne er interviewer benævnt som Int., og alle interviewpersoner er benævnt ved fornavn. Bilag 1 - Enkeltinterview med Teresa fra Lemvig 17 år gammel, en storebror

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet:

Spilleregler: Find vej til bedre trivsel. Introduktion til redskabet: Introduktion til redskabet: er et redskab til at undersøge trivslen i en virksomhed. Det kan bruges i mindre virksomheder med under 20 ansatte og man behøver ikke hjælp udefra. Det kræver dog, en mødeleder

Læs mere

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

Bilag 2. Transkribtion af interview med Jens Kofoed, trykker på Eks-Skolens Trykkeri. d. 14.05.2013

Bilag 2. Transkribtion af interview med Jens Kofoed, trykker på Eks-Skolens Trykkeri. d. 14.05.2013 Bilag 2 Transkribtion af interview med Jens Kofoed, trykker på Eks-Skolens Trykkeri. d. 14.05.2013 R (respondent) = Jens Kofoed I (interviewer) = Mikkel Andersen I2 (interviewer 2) = Simon Schonenberg.

Læs mere

Bilag 35: Fokusgruppeinterview med motivationsgruppe i Odsherred 26.april 2011

Bilag 35: Fokusgruppeinterview med motivationsgruppe i Odsherred 26.april 2011 Bilag 35: Fokusgruppeinterview med motivationsgruppe i Odsherred 26.april 2011 Facilitatorer (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager 1: Bente, en ældre dame der ikke har diabetes Deltager 2: Lene 52

Læs mere

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende

Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende Spørgsmål og svar om inddragelse af pårørende I Hej Sundhedsvæsen har vi arbejdet på at understøtte, at de pårørende inddrages i større omfang, når et familiemedlem eller en nær ven indlægges på sygehus.

Læs mere

Kære Aisha. Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder

Kære Aisha. Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder Kære Aisha Et rollespilsdigt om håb og svar For en spiller og en spilleder Introduktion I den senere tid hører vi af og til I medierne om et ungt, kompetent og elskeligt menneske, som får afvist sin ansøgning

Læs mere

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Janus Rosa laver en kort introduktion af projektet det er rigtig spændende for os at høre om dine erfaringer

Læs mere

Hjælp dit barn med at lære

Hjælp dit barn med at lære Lidt om dit barns sprog når det er 6 måneder Dit barn viser hvad det føler og gerne vil ved at bruge lyde, ansigtsudtryk og bevægelser. Nogle børn begynder at sige lyde, der ligner ord, som da og ma Dit

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1

om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 om at have en mor med en psykisk sygdom Socialt Udviklingscenter SUS1 KARL OG EMMAS MOR ER BLEVET RUNDTOSSET Forfatter: Susanna Gerstorff Thidemann ISBN: 87-89814-89-6 Tekstbearbejdning og layout: Qivi

Læs mere

Iw1: Hvor lang tid gik der fra øhhh fra før da du blev arbejdsløs til du så kom i aktivering?.. Hvis du kan huske det.

Iw1: Hvor lang tid gik der fra øhhh fra før da du blev arbejdsløs til du så kom i aktivering?.. Hvis du kan huske det. Bilag 3 Ip1: Informant Iw1 og Iw2: Interviewere Iw1: Ja, øhh, men det første spørgsmål er simpelthen bare, hvor gammel er du? Ip1: Jeg er 56, jaer Iw1: Hvornår blev du arbejdsløs? Ip1: Det gjorde jeg for

Læs mere

I2: Sådan så vi starter med du fortæller sådan lidt om startfasen og vi spørger indtil det, altså inden du valgte at blive insemineret.

I2: Sådan så vi starter med du fortæller sådan lidt om startfasen og vi spørger indtil det, altså inden du valgte at blive insemineret. 5 10 15 20 25 30 35 40 45 50 I: Ja okay. I2: Hvad kan du så huske altså første gang, da du finder ud af, at du er gravid, hvad du tænkte der? I: Bare så vi ikke kommer hjem og tænker, nåh nu glemte vi

Læs mere

Børn i skilsmisse. Ingrid Bové Jakobsen. Kristent Pædagogisk Institut. - pædagogik med værdi 1

Børn i skilsmisse. Ingrid Bové Jakobsen. Kristent Pædagogisk Institut. - pædagogik med værdi 1 Børn i skilsmisse Ingrid Bové Jakobsen Kristent Pædagogisk Institut - pædagogik med værdi 1 Rosa på ni år kom hjem fra skole en helt almindelig fredag. Hun tænkte på, at de i aften sammen skulle se Disney

Læs mere

Interview med Signe. I = interviewer. S= Signe. M= Mads, hendes mand. I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes.

Interview med Signe. I = interviewer. S= Signe. M= Mads, hendes mand. I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes. Interview med Signe I = interviewer S= Signe M= Mads, hendes mand I: Ja. Sådan, så er vi klar. S: Yes. I: Så tænkte vi, at du kunne starte med at fortælle lidt om dig selv. S: Ja, altså sådan hvor jeg

Læs mere

Bilag til analyserapporten:

Bilag til analyserapporten: Projekt nr.: 128 818 Pulje: EUAMUK6480 KHRU udvikling af udd. og lærerudd.2012 Bilag til analyserapporten: Konsekvens af jobglidning og barrierer for efteruddannelse af ikke-faglærte og medarbejdere med

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Bilag 4. Transkriberet interview med Liselott Blixt

Bilag 4. Transkriberet interview med Liselott Blixt Bilag 4 Transkriberet interview med Liselott Blixt Af: Gruppe 7 Interviewer: Jeg vil starte med at høre om hvad dig og dansk folkeparti mener om den alkohol politik vi har idag hvor man kan købe alkohol

Læs mere

Bilag 1: Spørgeguide og transskribering af informantinterview med Kirsten Christensen.

Bilag 1: Spørgeguide og transskribering af informantinterview med Kirsten Christensen. Bilag 1: Spørgeguide og transskribering af informantinterview med Kirsten Christensen. Spørgeguide til telefon interview med Kirsten Christensen d. 23/2 2012 Formål: At skabe et overblik og en forståelse

Læs mere

Matematik - Åh nej. Visitationssamtaler og -test med nuværende og kommende kursister til FVU-matematik

Matematik - Åh nej. Visitationssamtaler og -test med nuværende og kommende kursister til FVU-matematik Matematik - Åh nej Visitationssamtaler og -test med nuværende og kommende kursister til FVU-matematik Indledning Spørgeguide Testopgaver 16 samtaler og test Materialet er udarbejdet i forbindelse med et

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

Et liv med Turners Syndrom

Et liv med Turners Syndrom Et liv med Turners Syndrom Hvordan er det at leve med Turner Syndrom, og hvordan det var at få det at vide dengang diagnosen blev stillet. Måske kan andre nikke genkendende til flere af tingene, og andre

Læs mere

Lys for enden af tunnellen

Lys for enden af tunnellen Lys for enden af tunnellen Det tager tid at komme videre efter en skilsmisse. De første måneder må man tage en dag ad gangen, og man er følelsesmæssigt meget berørt af skilsmissen. Tingene virker helt

Læs mere

Interview med Otto Skak, direktør, Karina Brauner, HR-chef, Edvard Køhrsen, souschef.

Interview med Otto Skak, direktør, Karina Brauner, HR-chef, Edvard Køhrsen, souschef. Interview med Otto Skak, direktør, Karina Brauner, HR-chef, Edvard Køhrsen, souschef. Transcription Eva: Så tror jeg bare vi starter nu.. Så tror jeg gerne vi vil høre hvordan du fik ideen til Slotssøbadet?

Læs mere