Indhold. Navn Att.: Vejnavn 0000 By

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Indhold. Navn Att.: Vejnavn 0000 By"

Transkript

1 Navn Att.: Vejnavn 0000 By Indhold Smittebeskyttelsesplaner gælder det alle? Besøg en af landets mest effektive kvægbedrifter Staldmøde Opfølgning på Græsland 14 Ændring i mærkning af fodermidler NIR analyse af råvarer Fik du (ikke) købt kvote på den sidste kvotebørs? Planlæg dit grovfoder 2015 LMO Fagdagen 2014 Opslagstavlen Sæt kryds i kalenderen

2 LMO Kvægnyt 21. august 2014 Side 2 Smittebeskyttelsesplaner gælder det alle? Mie Riis Som udgangspunkt: Nej, det gælder kun besætninger med minimum 380 køer i mælkeproducerende besætninger, 550 køer i kødproducerende besætninger, slagtekalve eller kvier. Flere besætninger på forskellige ejendomme, hvor det samlede dyretal opfylder tærskelværdierne omfattes ligeledes. MEN; det er ikke ensbetydende med, at det ikke er relevant for besætninger under tærskelværdien at have en smittebeskyttelsesplan eller som minimum nogle strukturerede overvejelser omkring emnet. Urene transporter Formålet med smittebeskyttelsesplanen er at optimere såvel den eksterne som interne smittebeskyttelse. Mange af de transporter, som kommer på ejendommene er urene i den forstand, at de på ruten har været på andre kvægejendomme inden. Det gælder både tankbilen, foderleverandøren, dyretransporter, DAKA-bilen, maskinstationen, inseminøren, dyrlægen, konsulenten, klovbeskæreren, sælgere etc. Det er derfor relevant at sætte fokus på, hvilke adgangsveje disse har på ejendommen. Krydser gylletransporten foderets transportveje med risiko for forurening af foder og foderbord? Hvor og hvordan opbevares døde dyr? Medfører dét risiko for smittespredning internt, og er der forhøjet risiko for ekstern smitte, når DAKA-bilen kører ind på matriklen? Hvordan bliver dyr internt på ejendommen læsset, transporteret og indsat, og er der retningslinjer for udlevering af dyr til levebrug og slagtning?

3 LMO Kvægnyt 21. august 2014 Side 3 Besøgende til ejendommen Herudover er det naturligvis også relevant at tage stilling til, hvordan de personer, som har deres gang i besætningen skal gebærde sig. Har tankvognschaufføren udelukkende adgang til tankrummet? Skal personalet fx vaske støvler, inden de tilser kalvene? Stiller besætningen støvler og kittel til rådighed for inseminøren, eller accepteres det, at han kommer i egen beklædning? Har vognmanden adgang i stalden, når der afhentes dyr? Dyr er naturligvis i sig selv en vigtig smittekilde, så overvejelser omkring tilførsel af dyr og avlsmateriale indgår også, ligesom sikring og bekæmpelse af skadedyr indgår. Herudover kommer naboejendomme med dyr og græsningsarealer ligeledes i betragtning, da de også kan udgøre en risiko. Smittebeskyttelsesplanen udarbejdes og godkendes Den besætningsansvarlige har ansvaret for, at den lovpligtige smittebeskyttelsesplan udarbejdes og godkendes, samt at den revideres minimum én gang årligt. Ved væsentlige ændringer bør revisionen dog ske løbende. Smittebeskyttelsesplanen skal underskrives af den besætningsansvarlige og besætningsdyrlægen og godkendes hos fødevareregionen. Den gældende plan skal opbevares på den ejendom, hvor besætningen opholder sig og skal kunne forevises ved kontrol fra fødevareregionen. Hvad enten du er pålagt at udarbejde en smittebeskyttelsesplan, eller blot ønsker at sætte øget fokus på området, er du velkommen til at kontakte os for yderligere informationer. Har du overvejet... Transporten på ejendommen? Print et kort over ejendommen fx fra krak.dk og tegn alle former for transport på ejendommen på. Overvej, om det giver anledning til ændring af rutiner for egne og andres adfærd. Omklædning til gæster? Hvilke størrelser gummistøvler og kedeldragter/kitler bruger ejendommens inseminør, dyrlæge og konsulent? Orientering af eksterne personer/firmaer om smittebeskyttelsen på ejendommen og forventninger til deres adgang og færden? Markering med skilte, så det er tydeligt for eksterne personer, hvad forventningerne er (fx kontaktoplysninger ved indgangen, markering med pile til levering af foder og DAKA )?

4 LMO Kvægnyt 21. august 2014 Side 4 Besøg en af landets mest effektive kvægbedrifter Mie Riis LMO inviterer til besøg, på en af de højeste ydende besætninger, af RDM i Danmark. Onsdag den 3. september 2014, kl hos Michael Jensen Sall Skovvej 11,8450 Hammel. Tilmelding senest mandag den 1. september på eller på Tlf Vi mødes på den historiske gård, Havredalsgård, som er en af landets mest nytænkende, indenfor avl. Gården drives af Michael Jensen og hans kone Lene, som gennem genomiske test og selektiv avl, har opnået en højere ydelse. Det er den fagre nye verden, hvor teori er omsat til praksis. Vi kan nu se hvilke fordele, det har ført med sig, fortæller Michael Jensen Kom og oplev en række faglige oplæg og tips til, hvordan du får en højere ydelse gennem avl og hvordan grovfoderproduktionen og smittebeskyttelse bidrager til en bedre sundhed: Smittebeskyttelse og fem gode tips, som du kan tage med hjem ved Mie Riis, kvægbrugskonsulent fra LMO og dyrlæge Rita Fjellvik, VFL Fremtidens avl ved Bjarne Werner Kudahl, avlsrådgiver, Viking Økonomiske gevinster ved krydsningsavl ved Lars Westerberg, kvægbrugskonsulent fra LMO Erfaringer og resultater fra de lokale grovfoderskoler Ved Anders B. Møller, kvægbrugskonsulent fra LMO Arrangementet er gratis og starter med en let frokost. Der sluttes af med kaffe, hvor der vil være mulighed for at stille spørgsmål.

5 LMO Kvægnyt 21. august 2014 Side 5 Staldmøde Mie Riis Vil du sikre dig øget fokus på fastholdelse af målsætning og tiltag ved iværksatte handlingsplaner? LMO Kvæg tilbyder Staldmødebesøg umiddelbart efter hver ydelseskontrol som tættere opfølgning på hverdagens udfordringer. Staldmøderne tager, som navnet antyder, udgangspunkt i arbejdet i stalden og er af cirka en times varighed efter opstartsmødet. I staldmødet deltager både driftsleder og medarbejdere, så alle bliver involveret i og tager ejerskab til de beslutninger, der træffes. Opfølgning på Græsland 14 Mie Riis Ved Græsland 14 fredag den 20. juni fik vi præsenteret de nyeste maskiner til håndtering af græs. Demonstrationerne omkring indlægning i stakken giver anledning til fortsat fokus på dette punkt. Høj ydelse kræver, at køerne fodres så ensartet som muligt - hver dag året rundt. Det forudsætter, at stakken opbygges, så der udtages samme kvalitet og tørstofindhold hver dag. Logistikken i marken er selvfølgelig altid en udfordring, men styring af mængden i skårene, tørstofindholdet og indlægningen i stakken er nøglen til at opnå den samme homogene ration hver dag, ligesom der skal tages stilling til stakkens dimensionering fra starten.

6 LMO Kvægnyt 21. august 2014 Side 6 Indlægning påvirker pakningsgraden Indlægningen skal ske i tynde lag, da dette giver markant bedre pakningsgrad og derudover større sandsynlighed for, at de enkelte læs bliver fordelt jævnt over stakken. Analyser viser, at pakningsgraden varierer meget fra stak til stak og påvirkes af faktorer som indlægningshastighed, lagtykkelse, sammenkøringstid per ton afgrøde, traktorens/gedens vægt, tørstofindhold, partikellængde og stakhøjde. En øget pakningsgrad har positiv betydning for den samlede silokapacitet og i særdeleshed ensileringsprocessen, som resulterer i bedre ensilagekvalitet og reduceret tab. Nogle vil gerne have en kortere snitlængde, så mixeren ikke skal køre så længe, men de synes det begrænser kapaciteten på snitteren. Den positive tilgang er imidlertid, at det giver lavere indlægningshastighed og længere sammenkøringstid, hvilket øger pakningsgraden. Pakningsgraden har vi hidtil i praksis anslået ud fra stakhøjde og metode ved indlægning. Benyt udbyttemålinger Fremadrettet vil det være oplagt, at vi benytter udbyttemålinger fra snitterene (eller alternativ vejning og efterfølgende optælling af læs). Ved at koble udbytter, tørstof og målte antal m3, kan pakningsgraden beregnes. Man har dermed et godt udtryk for, om stakken er pakket tilstrækkeligt, eller om der er plads til forbedringer i metoden. Ændring i mærkning af fodermidler Mie Riis Du har muligvis opdaget, at indlægssedlen er tilføjet nye informationer i næringsstofsammensætningen. Det skyldes, at man i EU har vedtaget, at angivelserne af behandlingsprocesserne skal fremgå tydeligere, og det er specielt for restprodukter fra olie- og fedtudvinding, dvs. typiske palme-, soja- og rapsprodukter. Ifølge reglerne skal alle indholdsstoffer angives med fodermidlets navn og den eller de processer, som det pågældende fodermiddel har gennemgået. Nogle af formuleringerne i sammensætningen er derfor som hidtil (fx sojaskrå, afskallet ), mens andre fremover ændres. Dette gør sig for eksempel gældende for fedtprodukterne, og for eksempel vil et produkt som PFAD fremadrettet være anført som fedtsyredestillater fra fysisk raffinering, palme.

7 LMO Kvægnyt 21. august 2014 Side 7 NIR analyse af råvarer Sigvert Ring Der antages at være en betydelig variation mellem forskellige partier i markedet af råvarer (raps og sojaprodukter). Disse afvigelser kan være årsagen til, at der jævnligt viser sig akutte produktionsudslag i mælkeproduktionen. I august 2013 indledte VFL, Kvæg derfor en undersøgelse, der havde til formål at udvikle en praksisorienteret, hurtig og billig metode til en beskrivelse af den kemiske sammensætning af rapskager, rapsskrå og sojaskrå. Nu er metoden klar Der er opbygget en NIR analyse metode, der hurtigt kan vise den kemiske sammensætning i raps og sojaprodukter. Man får et bud på indholdet af råprotein, opløselig protein, råfedt, NDF, EFOS, aske og CAB. Tabellen nedenfor viser, at en prøve (udtaget i LMO s område) har et lavt tørstofindhold (M Score = 1) og et højt indhold af protein (M Score = 4). Hvordan kommer du i gang med at tjekke diverse råvarer? Du rekvirerer skema til NIR-analyse hos LMO eller ved henvendelse til Kvægbrugets Forsøgs Laboratorium (pje@vfl.dk) Skema udfyldes og indlægs-/følgeseddel vedlægges den udtagne prøve. Prøven sendes til Kvægbrugets Forsøgs Laboratorium, Agro Food Park 14A, 8200 Aarhus N. Efter få dage modtages et svar via mail. Analyseprisen er 325 kroner pr prøve + fragt. Analysemetoden erstatter ikke analyser fra akkrediterede laboratorier ved tvister mellem køber og sælger, men det giver et godt kort på hånden, hvis analysen giver anledning til en reklamation. Det giver desuden mulighed for at rette fodring ind efter det pågældende parti foder meget hurtigt.

8 LMO Kvægnyt 21. august 2014 Side 8 Fik du (ikke) købt kvote på den sidste kvotebørs? Lars Westerberg I indeværende kvoteår indvejes mælk som aldrig før. Ved udgangen af uge 29 var der en kvoteoverskridelse på næsten 32 millioner kilo svarende til en udnyttelse på 102,09 procent. I samme periode sidste år lå leverancen cirka kilo under kvoten svarende til en kvoteudnyttelse på 99,98 procent. Der er således alt mulig grund til at tilpasse leverancen jo tidligere jo bedre. Alternativt til at købe kvote er at tilpasse produktionsomfanget ved en reduktion i antal malkekøer. Udsætning af de ringeste køer vil give et løft i resultat på de køer, der bliver tilbage og give mulighed for at reducere kapacitetsomkostningerne marginalt. Reduktion i besætning giver på kort sigt en forbedret likviditet ved salg af dyr til levebrug, salg af overskydende grovfoder eller øget salgsafgrøde areal. En reduktion i besætningsstørrelse giver et handicap ved starten på næste kvoteår. Vurderingen af betydningen skal ses i sammenhæng med reduktionens størrelse og den pulje af kælvekvier, der står klar til at øge produktionen. Planlæg dit grovfoder 2015 Jens Peter Rasmussen 2014 sæsonen er endnu ikke færdig, men du skal alligevel snart til at planlægge den næste fodersæson. LMO tilbyder besøg af din fodringsog planteavlsrådgiver til en fordelagtig pris. Mødet foregår på din bedrift og består af en gennemgang af de enkelte marker, hvor vi laver en foreløbig evaluering af grovfoderproduktionen. Vi kigger fremad og laver en ny markplan, som er afstemt med køernes behov, samtidig med at der er taget hensyn til markens ydeevne og fysiske placering. Vi ser også på hvilken majssort, du skal vælge, om du har den rigtige græsblanding, og om du opfylder kravene til fuld EU støtte i Prisen for et besøg af både din fodrings- og planteavlsrådgiver er kroner for et møde på 2½ times varighed. Pris gælder indtil 1. oktober. Hør mere hos Jens Peter Rasmussen, LMO Planteavl på telefon.: eller jpr@lmo.dk

9 LMO Kvægnyt 21. august 2014 Side 9 Få ny inspiration på LMO Fagdag 2014 Glæd dig til en forrygende dag med masser af vigtig viden til dig, som ejer eller styrer bedriften. Viden, som kan give din virksomhed et boost og/eller sikrer stabilitet. Vi garanterer, at du kommer hjem med inspiration og frisk energi til at gå både vinter og sæson 2015 i møde. På LMO Fagdag 2014 tilbyder vi et udvalg af faglige spor inden for både Kvæg, Svin og Plantavl. De faglige spor krydres med oplæg om Fremtidens Landbrug og aktuelle nyheder indenfor LMO. Der bliver naturligvis også en solid frokost og mulighed for en god snak med dine kolleger. Om eftermiddagen bliver der mulighed for svineproducenter og deres medarbejdere at blive vaccineret mod influenza for favorabel pris. Det færdige program afsløres sidst i september og tilmelding sker på Vi ser frem til at en spændende LMO Fagdag 2014 i både Viborg og Horsens fra kl 9 til kl 15 - sammen med dig. Yderligere info senere - velkommen til en forrygende dag med faglige input for alle! Dagen holdes d. 28.oktober i Viborg og d. 30. oktober i Horsens. Ses vi på LMO Fagdagen 2014?

10 LMO Kvægnyt 21. august 2014 Side 10 Opslagstavlen NU kan der søges tilskud! Fra 11. august til 12. september, kan du søge på følgende indsatsområder: Indsatsområde 3: Reduktion af tab af næringsstoffer i forbindelse med fodring, omsætning af foderstoffer samt anvendelse af husdyrgødning. Indsatsområde 5: Etablering af miljøvenlige produktionsanlæg til dyrehold Ny slagtepræmie til både kvier og tyre. Husk at søge inden 31 oktober 2014 En kvart mio. kvæg, eller ca stk. slagtekalve, forventes at få del i den ny slagtepræmie, når den nuværende handyrordning i 2015 bliver til en ny slagtepræmie for kvier, tyre og stude. Hvis du ikke i 2013 og 2014 har modtaget slagtepræmie / handyrpræmie skal du tilmelde dig den ny ordningen på NaturErhvervstyrelsen hjemmeside for at komme i betragtning til slagtepræmie ordningen i Læs mere og hold dig opdateret på

11 LMO Kvægnyt 21. august 2014 Side 11 Sæt kryds i kalenderen Nye regler for din skat - Møde Virksomhedsordningen forventes ændret d. 9. september. Det kan få store konsekvenser for din skat. Kom til infomøde hos LMO om hvad, det betyder for dig. Betyder det noget for DIN skat, og er der noget, du aktivt kan gøre? Møderne er gratis. 11. september klokken 9-11, LMO-huset i Horsens, Erhvervsbyvej september klokken 14-16, LMO-huset i Viborg, Asmildklostervej september klokken 14-16, LMO-huset i Søften, Trigevej 20, Hinnerup Det er gratis at deltage. Tilmelding på lmo.dk eller på telefon L&F Regionsmøde Kvæg Landbrug og Fødevarer holder regionsmøde for Kvæg hos LMO Søften, Trigevej 20, 8382 Hinnerup. Læs mere på Tidspunkt: 20. oktober 2014 hos LMO i Søften. DMS Dyreregistrering afholdes løbende LMO Kvæg afholder løbende kurser i DMS Dyreregistrering, når der er tilstrækkeligt tilmeldte. Sådan gør du! Gå ind på LMO.dk / Kvæg / Dyreregistrering og tilmeld dig til at deltage i kursus i dit lokalområde. Ved deltagelse i et DMS kursus inden udgangen af 2014, gives der gratis adgang til en opgradering i DMS pakkerne.

12 LMO Kvægnyt 21. august 2014 Side 12 Dine rådgivere Tom Vestergaard Afdelingschef/konsulent Tlf Mail. Mie Riis Tlf Mail. Henning Pedersen Tlf Mail. Bjarne Offersgaard Tlf Mail. Lars Westerberg Tlf Mail. Ove Rugager Madsen Tlf Mail. Steen Wessel Tlf Mail. Anders B. Møller Tlf Mail. Christina Bergstrøm Nielsen Tlf Mail. Sigvert Reng Tlf Mail. Peter K. Møller Tlf Mail.

Kort sagt - det handler om kvæg

Kort sagt - det handler om kvæg Kort sagt - det handler om kvæg Nr. 1 januar 2014 Tirsdag den 4. februar 2014 kl. 19.00 i kantinen på Noatun, Industrivej 53, Lemvig Kvægbrugsudvalgets beretningsmøde Kvægbrugsudvalgets formand Esper Agger

Læs mere

Kursus i etablering af vådområder - strategi og den menneskelige faktor

Kursus i etablering af vådområder - strategi og den menneskelige faktor Kursus i etablering af vådområder - strategi og den menneskelige faktor Etablering af vådområder er en af de helt centrale indsatser til reduktion af kvælstof- og fosforudledning til vandmiljøet, og vi

Læs mere

Erfaringsudveksling for budgetsæsonen 2015/2016

Erfaringsudveksling for budgetsæsonen 2015/2016 ERFA-MØDE: Erfaringsudveksling for budgetsæsonen 2015/2016 D. 28. januar inviterer SEGES til en dag med erfaringsudveksling om budgetsæsonen 2015/2016. Her får du viden og inspiration om arbejdet med budgetter,

Læs mere

SOP Smittebeskyttelse

SOP Smittebeskyttelse 1 / 23 (SKRIV GÅRDENS NAVN) SOP Smittebeskyttelse SOP-smittebeskyttelse beskriver arbejdsrutiner, der er vigtige for at opnå en god smittebeskyttelse. Blandt emnerne er: Intern smittebeskyttelse Flytning

Læs mere

Konceptbeskrivelse AI/AU

Konceptbeskrivelse AI/AU Konceptbeskrivelse AI/AU Indledning Det overordnede mål med konceptet er, at forbedre svineproducentens økonomiske resultat. Metoden til at rykke på det økonomiske resultat, er at implementere kendt viden

Læs mere

Konceptbeskrivelse AI/AU

Konceptbeskrivelse AI/AU Konceptbeskrivelse AI/AU Indledning Det overordnede mål med konceptet er, at forbedre svineproducentens økonomiske resultat. Metoden til at rykke på det økonomiske resultat, er at implementere kendt viden

Læs mere

Nyhedsbrev Vejrum-Viskum Friskole & Fribørnehave Side 1 af 5. Nyhedsbrev uge 1-2013. Godt nytår! Side 5. Kalender, kontakt mm.

Nyhedsbrev Vejrum-Viskum Friskole & Fribørnehave Side 1 af 5. Nyhedsbrev uge 1-2013. Godt nytår! Side 5. Kalender, kontakt mm. Nyhedsbrev uge 1-2013 Side 1 Godt nytår! Side 3 Børnehaven Side 2 Side 5 Kalender, kontakt mm. Godt nytår! Nytåret er en oplagt anledning til at kigge tilbage på året der gik, tid til evaluering, hvordan

Læs mere

ØKODAG. Den 17. April 2016 Stensbølgård. Johan Frederiksen & Kirsten Moeslund Sivertsen Smedevej 18-4070 Kirke Hyllinge

ØKODAG. Den 17. April 2016 Stensbølgård. Johan Frederiksen & Kirsten Moeslund Sivertsen Smedevej 18-4070 Kirke Hyllinge ØKODAG Den 17. April 016 Johan Frederiksen & Kirsten Moeslund Sivertsen Smedevej 1-070 Kirke Hyllinge Email: kontakt@stensbolgaard.dk Tlf. Johan: 0 0 - Tlf. Kirsten 6 71 #stensbølgård www.stensbolgaard.dk

Læs mere

PÅ STENSBØLGÅRD. Johan Frederiksen & Kirsten Moeslund Sivertsen Smedevej 18-4070 Kirke Hyllinge

PÅ STENSBØLGÅRD. Johan Frederiksen & Kirsten Moeslund Sivertsen Smedevej 18-4070 Kirke Hyllinge D. 1. April 015 Johan Frederiksen & Kirsten Moeslund Sivertsen Smedevej 1-4070 Kirke Hyllinge Email: siv.kirsten@gmail.com Tlf. Johan: 0 40 - Tlf. Kirsten 46 715 www.stensbolgaard.dk 1 4 5 Køerne lukkes

Læs mere

FlexNyt. Folingssæson. Fagligt nyt til deltidslandmænd og landboere. Uge 10, 2013

FlexNyt. Folingssæson. Fagligt nyt til deltidslandmænd og landboere. Uge 10, 2013 FlexNyt Indhold Heste Folingssæson Handelsgødning til kløvergræs Frist for indberetning af gødningsregnskaber og sprøjteoplysninger udskydes Husk nye regler for udbringning af gødning Fødevarekædeoplysninger

Læs mere

Foderplanlægning Svin - et modul i FMS

Foderplanlægning Svin - et modul i FMS En introduktion til Foderplanlægning Svin - en del af planlægningsværktøjet FMS Udarbejdet af Ole Jessen, Videncenter for Svineproduktion Foderplanlægning Svin - et modul i FMS Denne introduktion er baseret

Læs mere

-Dag 2010. 3. juni kl. 9.00-15.00. inspiration & networking

-Dag 2010. 3. juni kl. 9.00-15.00. inspiration & networking -Dag 2010 3. juni kl. 9.00-15.00 inspiration & networking I-Dag 2010: Invitation IntraNote inviterer alle kunder til I-Dag 2010 Torsdag den 3. juni i Odense På I-Dag vil vi inspirere, inddrage, lytte,

Læs mere

FlexNyt. Nyt faktaark. Fagligt nyt til deltidslandmænd og landboere. Uge 14, 2016

FlexNyt. Nyt faktaark. Fagligt nyt til deltidslandmænd og landboere. Uge 14, 2016 FlexNyt Indhold Mark Nyt faktaark Kvieopdræt skal huske årlige blodprøver for salmonella Planlæg afgræsningen Salmonellaregler for kvæg ved dyrskuer Meld en meningsløs regel Kødkvægets dag er flyttet i

Læs mere

Målbaseret rådgivning med fokus på produktionsøkonomi. Indlæg 64.1 Jesper Kjelde, Jysk Landbrugsrådgivning

Målbaseret rådgivning med fokus på produktionsøkonomi. Indlæg 64.1 Jesper Kjelde, Jysk Landbrugsrådgivning Målbaseret rådgivning med fokus på produktionsøkonomi Indlæg 64.1 Jesper Kjelde, Jysk Landbrugsrådgivning Disposition Formål hvad er pointen? Analyser af produktionsøkonomi planteavl Målet med planteavl

Læs mere

Endelave, den 11. januar 2014. Endelave Havbrug Orientering 1 fra Beboerforeningen

Endelave, den 11. januar 2014. Endelave Havbrug Orientering 1 fra Beboerforeningen Endelave, den 11. januar 2014 Endelave Havbrug Orientering 1 fra Beboerforeningen Kort før jul fik bestyrelsen i Endelave Beboerforening en henvendelse fra Anders Pedersen som ejer Hjarnø Havbrug, som

Læs mere

Workshop om reduktion af energiforbrug til tørring, inddampning og opvarmning

Workshop om reduktion af energiforbrug til tørring, inddampning og opvarmning Workshop om reduktion af energiforbrug til tørring, inddampning og opvarmning Udviklingsgruppen for intelligent energi omkostningseffektivisering under Innovationsnetværket VE Net inviterer til workshop.

Læs mere

Åbn folderen og læs mere om den danske svineproduktion

Åbn folderen og læs mere om den danske svineproduktion Din A til Z om dansk svineproduktion Åbn folderen og læs mere om den danske svineproduktion Din A til Z om dansk svineproduktion Din A til Z om dansk svineproduktion Folderen Din A til Z om dansk svineproduktion

Læs mere

Nyhedsbrev 08. marts 2015

Nyhedsbrev 08. marts 2015 Nyhedsbrev 08. marts 2015 Trædrejning Der var mange som benyttede sig af tilbuddet om at få undervisning i trædrejning, og det var dejligt at se. Allerede i dag er der flere som benytter maskinerne som

Læs mere

KvægNyt. Heden&Fjorden. Kalvedødelighed. Januar 2015

KvægNyt. Heden&Fjorden. Kalvedødelighed. Januar 2015 rådgivningscenter Heden&Fjorden KvægNyt Januar 2015 Af Dorthe Larsen, kvægrådgiver mobil 2440 0060 Kalvedødelighed Inden jul modtog alle kvægbesætninger med mere end 20 dyr, et brev fra VFL Kvæg med information

Læs mere

Virksomhedsbeskrivelse - Oversigtskort over virksomheden

Virksomhedsbeskrivelse - Oversigtskort over virksomheden Foto: Jens Tønnesen, Dansk Landbrugs Medier Foto: Inger Bertelsen, Videncentret for Landbrug Foto: Jens Tønnesen, Dansk Landbrugs Medier Foto: William S. Andersen, Videncentret For Landbrug 152 hektar

Læs mere

Kvægøkonomisk nyhedsbrev

Kvægøkonomisk nyhedsbrev Kvægøkonomisk nyhedsbrev Af Jannik Toft Andersen Videncentret for Landbrug, Kvæg, Team Bedrifts- og sektorstrategi jta@vfl.dk nr. 4, oktober 2010 Tingenes tilstand i kvægbruget nu og her Sammenfatning

Læs mere

Producent-info 9-2014 [26.09.14]

Producent-info 9-2014 [26.09.14] 1. Reguleringen af noteringen stopper pr. slagtedag torsdag/fredag d. 25-26. september 2014 2. Opkrævning til Sikringsfonden (Gumboro og kassation) og Salmonella 3. Danpo får ny hjemmeside 4. Gumboro-situationen

Læs mere

Bekendtgørelse om slagtepræmie for kvier, tyre og stude 1

Bekendtgørelse om slagtepræmie for kvier, tyre og stude 1 BEK nr 1547 af 11/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 20. december 2015 Ministerium: Miljø- og Fødevareministeriet Journalnummer: Miljø- og Fødevaremin., NaturErhvervstyrelsen, j.nr. 15-80181-000246 Senere

Læs mere

Kursister med læse/skrive-vanskeligheder på AMU-uddannelser.

Kursister med læse/skrive-vanskeligheder på AMU-uddannelser. Kursister med læse/skrive-vanskeligheder på AMU-uddannelser. Instruktionsmanual til underviseren. Forslag til hvordan vi kan opdage læse/skrive-problemer hos kursisterne. Forslag til tilretning af skriftlige

Læs mere

Nyetableret på kvæggården v./kvægkonsulent Peter K. Møller

Nyetableret på kvæggården v./kvægkonsulent Peter K. Møller Nyetableret på kvæggården v./kvægkonsulent Peter K. Møller Se på kvægejendom Nysgerrig=> Interesseret => Forelsket Vigtige rammer for dit virke Stalden(Gulv, sengebåse, ædepladser, separation, malkekapacitet,

Læs mere

Opfyldelsen af disse kompetencemål er et ansvar der påhviler skole og praktiksted i fællesskab.

Opfyldelsen af disse kompetencemål er et ansvar der påhviler skole og praktiksted i fællesskab. - 1 - Dette skema er til afklaring af hvilke kompetencer eleven har. Meningen er at elev og læremester udfylder skemaet i fællesskab, og derved får en drøftelse af på hvilke områder, der er behov for at

Læs mere

Dyrevelfærd generelt Punkt 12 og 13. Fagligt Nyt Scandic i Kolding Den 22. september 2009 Gunner Sørensen Dansk Svineproduktion

Dyrevelfærd generelt Punkt 12 og 13. Fagligt Nyt Scandic i Kolding Den 22. september 2009 Gunner Sørensen Dansk Svineproduktion Dyrevelfærd generelt Punkt 12 og 13 Fagligt Nyt Scandic i Kolding Den 22. september 2009 Gunner Sørensen Dansk Svineproduktion Skuldersår Indhold. Alle projekterne er gennemført med tilskud fra EU og Fødevareministeriets

Læs mere

Opsamling på Temadag 17. december 2014

Opsamling på Temadag 17. december 2014 Opsamling på Temadag 17. december 2014 Indledning Dette dokument er et forsøg på at indfange essensen af de emner, som de mange post-its beskriver under hvert af de fem temaer fra handlingsplanen. Dokumentet

Læs mere

Introduktion af DMS til Landmænd

Introduktion af DMS til Landmænd DLBR KvægIT Introduktion af DMS til Landmænd Formålet med dagen At sætte kunden i centrum At blive klædt på som kontaktperson (SPOC) så alle kunderne (kvægbruger og kolleger på centrene) får en gode oplevelse

Læs mere

PROGRAM. Driftsøkonomi på kvægbedrifter. - for fagrådgivere

PROGRAM. Driftsøkonomi på kvægbedrifter. - for fagrådgivere PROGRAM Driftsøkonomi på kvægbedrifter - for fagrådgivere Tid og sted 1. del: 15. 17. august 2005, Aarslev Kro, Århus 2. del 5. 7. september 2005, Aarslev Kro, Århus Opsamlingsdag: 3. oktober 2005, Landscentret,

Læs mere

Grundbetaling 2015. Du skal på dagen for rettidig indsendelse af Fællesskema og markkort opfylde følgende betingelser:

Grundbetaling 2015. Du skal på dagen for rettidig indsendelse af Fællesskema og markkort opfylde følgende betingelser: Grundbetaling 2015 For at få udbetalt grundbetaling skal du opfylde en række betingelser. I dette fakaark kan du læse om de generelle støttebetingelser for grundbetalingen. Du ansøger om grundbetaling

Læs mere

Foderplanen Fokusområde: 1 5 1 2 3 4 5

Foderplanen Fokusområde: 1 5 1 2 3 4 5 Evaluering af fodring og foderområdet i besætning CHR: tilhørende : Foderplanen : Hvilket niveau er planen udarbejdet efter Hvor ofte sker der foderskift (skift af plan) Skiftes brat eller langsom overgang

Læs mere

Æbelø den 13-15 Juni 2008

Æbelø den 13-15 Juni 2008 Æbelø den 13-15 Juni 2008 Dansk Ornitologisk Forening & Fugleværnsfonden Kursus Dette kursus henvender sig til alle drevene turguider i DOF og Fugleværnsfonden og til dig som gerne vil i gang med at guide

Læs mere

For at køre tilskudsrunden mere brugbar og have større mulighed for at kunne få pengene brugt vil jeg forslå 2 ændringer:

For at køre tilskudsrunden mere brugbar og have større mulighed for at kunne få pengene brugt vil jeg forslå 2 ændringer: Kære Natur Erhverv Hermed bemærkninger til høring af Bekendtgørelse om randzoner: For øjeblikket er der meget stille hos maskinhandlere. Der er dårlige betingelser på alle fronter i landbruget for tiden

Læs mere

REFERAT - KREDSUDVALGSMØDE - 10. APRIL 2012

REFERAT - KREDSUDVALGSMØDE - 10. APRIL 2012 REFERAT - KREDSUDVALGSMØDE - 10. APRIL 2012 Til stede: Afbud: Referent: Marianne Christensen, Pernille Dohlmann, Susanne Forsberg Fagerberg, Michael Stenholm Nielsen, Lisbeth Pedersen, Ole Brydegaard Pedersen,

Læs mere

Forudsætninger bag Danica PensionsTjek

Forudsætninger bag Danica PensionsTjek Forudsætninger bag Danica PensionsTjek INDHOLD Indledning.... 1 Konceptet... 1 Tjek din pension én gang om året.... 2 Få den bedste anbefaling.... 2 Forventede udbetalinger og vores anbefalinger... 2 Spørgsmålene...

Læs mere

Retningslinjer ved implementering af smittebeskyttelse ved byggeri. Retningslinjer når du indretter bygninger... 2. Kalve... 3. Ungdyr...

Retningslinjer ved implementering af smittebeskyttelse ved byggeri. Retningslinjer når du indretter bygninger... 2. Kalve... 3. Ungdyr... Retningslinjer ved implementering af smittebeskyttelse ved byggeri Indhold Retningslinjer når du indretter bygninger... 2 Kalve... 3 Ungdyr... 8 Køer... 10 Goldkøer og kælvende... 14 Ekstern smittebeskyttelse...

Læs mere

nyheder og information fra danish agro November 2011 læs om

nyheder og information fra danish agro November 2011 læs om nyheder og information fra danish agro November 2011 læs om Danish Agro lancerer ny hjemmeside Hent dine produktkort på svinefoderblandinger på kundeportalen Nye tabelværdier for sojaproteinkoncentrater

Læs mere

1. Introduktion. 2. Personlig information. Navn. E-mail adresse. Parti. nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj. Kære Folketingskandidat

1. Introduktion. 2. Personlig information. Navn. E-mail adresse. Parti. nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj nmlkj. Kære Folketingskandidat 1. Introduktion Kære Folketingskandidat Sex & Samfund laver i samarbejde med avisen 24timer denne spørgeskemaundersøgelse om folketingskandidaternes holdninger til sex, seksuel sundhed og seksuelle rettigheder.

Læs mere

Lidt om AgroTech og om fremtiden

Lidt om AgroTech og om fremtiden Lidt om AgroTech og om fremtiden René Damkjer Den korte disposition så I ved, hvad der kommer Hvad er AgroTech? Lidt om de globale udfordringer og potentielle løsninger Eksempler Afrunding Præsentation

Læs mere

2.2. Beregning af Optimeringspris Grovfoder... 4

2.2. Beregning af Optimeringspris Grovfoder... 4 Priser på grovfoder for 2015, 2016 og 2017 Opdateret den 19.9.2015 Indhold Sammendrag... 1 1. Indledning... 2 2. Beregning og anvendelse af Intern Grovfoderpris og Optimeringspris Grovfoder.... 3 2.1.

Læs mere

Udegående dyr i vinterperioden

Udegående dyr i vinterperioden FlexNyt LandboThy Silstrupparken 2 7700 Thisted tlf. 9618 5700 landbothy.dk CVR-nr. 41 94 67 17 Indhold Heste Vand og foder til heste Udegående dyr i vinterperioden Pas på manganmangel i vintersæd i år

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Statskundskab. Navn på universitet i udlandet: Sabanci University.

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Statskundskab. Navn på universitet i udlandet: Sabanci University. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Statskundskab Navn på universitet i udlandet: Sabanci University Land: Tyrkiet Periode: Fra: 01.09.12 Til: 15.01.13 Udvekslingsprogram: Erasumus

Læs mere

Medlemsblad for Foreningen til bevarelse af fiskefartøjet Marna af Faaborg SG100. Juni 2015. 16. årgang nr. 2

Medlemsblad for Foreningen til bevarelse af fiskefartøjet Marna af Faaborg SG100. Juni 2015. 16. årgang nr. 2 Medlemsblad for Foreningen til bevarelse af fiskefartøjet Marna af Faaborg SG100 Juni 2015 16. årgang nr. 2 Formanden har ordet Så er sæsonen godt i gang. Her i bladet er der et par nye aktiviteter, tag

Læs mere

Samlet evaluering af Projekt kræft og ernæring:

Samlet evaluering af Projekt kræft og ernæring: Samlet evaluering af Projekt kræft og ernæring: Formål med projektet har været at forbedre rådgivningen angående ernæring til kræftramte og deres pårørende, når de kommer på apoteket for at afhente medicin

Læs mere

Sankthans aften d 23. juni Husk sidste tilmelding d 12. juni

Sankthans aften d 23. juni Husk sidste tilmelding d 12. juni Maj/juni 2015 Sankthans aften d 23. juni Husk sidste tilmelding d 12. juni Ekstra-valg til brugerråd Fordi et medlem af brugerrådet stopper, har brugerrådet besluttet at afholde valg af et nyt medlem.

Læs mere

Velkommen til sæson 2012

Velkommen til sæson 2012 Velkommen til sæson 2012 Sæson start Så er det atter blevet tid til at byde nye som gamle medlemmer velkommen til en ny tennis sæson den 27. i rækken. Ja du læste rigtig. Det er NU, du skal finde din ketcher

Læs mere

Satser på eksport af avlsdyr. Svineproducentens Fagmagasin. LÆS HVORDAN SOP VIRKER Side 18-23. HJEMMEBLANDERE TJERNER MERE Side 12-13

Satser på eksport af avlsdyr. Svineproducentens Fagmagasin. LÆS HVORDAN SOP VIRKER Side 18-23. HJEMMEBLANDERE TJERNER MERE Side 12-13 Nr. 7 JULI 2012 Svineproducentens Fagmagasin REDUKTION AF DØDFØDTE LÆS HVORDAN SOP VIRKER Side 18-23 ØKONOMI HJEMMEBLANDERE TJERNER MERE Side 12-13 Satser på eksport af avlsdyr Per Kring, Rønshauge, eksporterer

Læs mere

Rapport. Kvalitetsbestemmelse af spæk og brystflæsk fra raps- og CLA-fodrede grise Lars Kristensen

Rapport. Kvalitetsbestemmelse af spæk og brystflæsk fra raps- og CLA-fodrede grise Lars Kristensen Rapport Kvalitetsbestemmelse af spæk og brystflæsk fra raps- og CLA-fodrede grise Lars Kristensen 26. april 2012 Proj.nr. 2001028 Version 1 LRK/MT Sammendrag Brug af alternative fodermidler som f.eks.

Læs mere

Virksomhedsbeskrivelse - Oversigtskort over virksomheden

Virksomhedsbeskrivelse - Oversigtskort over virksomheden Foto: Inger Bertelsen, Videncentret Foto: Inger Bertelsen, Videncentret Der produceres 16-17.000 slagtesvin i de ejede stalde 15.000 købes ved nabo 2.000 købes ved bror Virksomhedsbeskrivelse - Oversigtskort

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Medicinalkemi. Navn på universitet i udlandet: University of Victoria.

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Medicinalkemi. Navn på universitet i udlandet: University of Victoria. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Medicinalkemi Navn på universitet i udlandet: University of Victoria Land: Canada Periode: Fra: 27. august 2012 Til: 21. december 2012 Udvekslingsprogram:

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Pædagogisk Sociologi

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Pædagogisk Sociologi US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Pædagogisk Sociologi Navn på universitet i udlandet: University of London, Instutite of Education Land: England Periode: Fra:1. oktober Til:

Læs mere

Kursusmuligheder i 2016

Kursusmuligheder i 2016 Kursusmuligheder i 2016 Hvis du vil lære at ro kajak, så har vi mange kursusmuligheder i Kerteminde Kajakklub. Først og fremmest vil vi invitere dig til at deltage i et Åbent Hus-arrangement, som vi har

Læs mere

Postillonen og miljøet:

Postillonen og miljøet: Postillonen og miljøet: Postillonen er en virksomhed, som primært beskæftiger sig med kurértransport af stykgods. Vi udfører desuden transporter af levende vilde dyr, og vi udfører fast firmakørsel. Vi

Læs mere

Introopgaver. Produktionsform Varighed Landmand Resumé af filmen

Introopgaver. Produktionsform Varighed Landmand Resumé af filmen Introopgaver INTRO 1 Læringsmål: - Film At eleverne har fået et forhåndskendskab til landmandslivet. At eleverne er motiverede til det videre arbejde med Bedriften. At eleverne har stiftet bekendtskab

Læs mere

SALSBJERGGÅRD. Ideer og handlinger der kan ses på bundlinjen. Agrovi 4 Marts 2015 Af Søren Madsen

SALSBJERGGÅRD. Ideer og handlinger der kan ses på bundlinjen. Agrovi 4 Marts 2015 Af Søren Madsen SALSBJERGGÅRD Ideer og handlinger der kan ses på bundlinjen Agrovi 4 Marts 2015 Af Søren Madsen Øst for Storebælt Under 200 besætninger Indvejer kun 4% af den danske mælk Vordingborg kommune godt 20 %

Læs mere

GUIDE. til ugens vigtigste møde. Mødet med dig selv som eneste deltager. www.birgittefeldborg.dk

GUIDE. til ugens vigtigste møde. Mødet med dig selv som eneste deltager. www.birgittefeldborg.dk GUIDE til ugens vigtigste møde Mødet med dig selv som eneste deltager www.birgittefeldborg.dk TA K F O R DI DU HAR VALGT AT DOWNLOADE GUIDEN TIL UGENS VIGTIGSTE MØDE MØDET MED DIG SELV SOM ENESTE DELTAGER.

Læs mere

SÅDAN HOLDER JEG DØDELIGHEDEN UNDER 2 %

SÅDAN HOLDER JEG DØDELIGHEDEN UNDER 2 % SÅDAN HOLDER JEG DØDELIGHEDEN UNDER 2 % Niels Erik Nilsson Økologisk malkekvægsbedrift Kvægkongres 2015 LIDT OM BJERREGAARD Niels Erik Nilsson, gift med Ninna, sygeplejerske Sammen har vi 3 døtre i alderen

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Direktoratet for FødevareErhverv, Udviklingskontoret, Økologi

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Direktoratet for FødevareErhverv, Udviklingskontoret, Økologi Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Direktoratet for FødevareErhverv, Udviklingskontoret, Økologi Slutrapport Græsrodsforskning Projekttitel: Kvæg Selvforsyning med hjemmepressede rapskager

Læs mere

OZ6HR nyt, Januar 2016. Nr. 1, Januar 2016 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling

OZ6HR nyt, Januar 2016. Nr. 1, Januar 2016 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling OZ6HR nyt, Januar 2016 1 Nr. 1, Januar 2016 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling 2 OZ6HR nyt, Januar 2016 OZ6HR nyt Nr. 1, Januar 2016 Medlemsblad for OZ6HR - EDR Horsens Afdeling Parallelvej 6A

Læs mere

Midlertidig justering af metode til kontrol af energi.

Midlertidig justering af metode til kontrol af energi. Midlertidig justering af metode til kontrol af energi. Ved chefkonsulent Per Tybirk og seniorkonsulent Niels Morten Sloth, Videncenter for Svineproduktion, Landbrug & Fødevarer Sammendrag Fra 1. august

Læs mere

Velkommen / Værd at vide...

Velkommen / Værd at vide... Sæson 27 - nummer 1 Så er Cirkus Oølaiski starte på sin 27. sæson - og den er skudt rigtig godt igang. 19 'gamle' cirkusbørn holder stadig vil - og er meget aktive i cirkus, og dertil er der indtil nu

Læs mere

SAMS Aarhus Bestyrelsesmøde D. 29.08.2013

SAMS Aarhus Bestyrelsesmøde D. 29.08.2013 SAMS Aarhus Bestyrelsesmøde D. 29.08.2013 Leder af mødet: Cathrine Nørgaard. Deltagere: Cathrine Nørgaard, Pernille Libach Hansen, Pernille Nikolajsen, Tessa Dahl-Jensen og Helene Hørløck. 1. Underskrift

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Fransk Sprog, Litteratur og Kultur. Navn på universitet i udlandet: Sorbonne (Paris IV)

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Fransk Sprog, Litteratur og Kultur. Navn på universitet i udlandet: Sorbonne (Paris IV) US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Fransk Sprog, Litteratur og Kultur Navn på universitet i udlandet: Sorbonne (Paris IV) Land: Frankrig Periode: Fra:18.1.13 19.6.13 Udvekslingsprogram:

Læs mere

E-HANDEL PÅ APOTEKET.DK

E-HANDEL PÅ APOTEKET.DK E-handel E-HANDEL PÅ APOTEKET.DK På apoteket.dk kan du købe de samme varer online, som du kan købe på det fysiske apotek. Du kan købe både receptmedicin og håndkøbsmedicin samt almindelige apoteksvarer

Læs mere

Vil din virksomhed være med til at uddanne fremtidens grønne drifts- og projektledere? Få en have- og parkingeniør i praktik

Vil din virksomhed være med til at uddanne fremtidens grønne drifts- og projektledere? Få en have- og parkingeniør i praktik Vil din virksomhed være med til at uddanne fremtidens grønne drifts- og projektledere? Få en have- og parkingeniør i praktik skal to gange i praktik som led i deres uddannelse. Formålet er, at den studerende

Læs mere

Hverdagen i SPORTSKLASSERNE. Birkelundskolen TALENT SPORT UDDANNELSE. Holstebro Elitesport. Talent Sport Uddannelse

Hverdagen i SPORTSKLASSERNE. Birkelundskolen TALENT SPORT UDDANNELSE. Holstebro Elitesport. Talent Sport Uddannelse Hverdagen i SPORTSKLASSERNE Birkelundskolen TALENT SPORT UDDANNELSE Holstebro Elitesport Talent Sport Uddannelse Hols Indledning Denne folder er lavet primært som generel info til alle med interesse i

Læs mere

Tabel 3b. Svinebrug. Resultater fra heltidsbrug med søer og salg af 30 kg. grise, opdelt efter antal grise pr. årsso

Tabel 3b. Svinebrug. Resultater fra heltidsbrug med søer og salg af 30 kg. grise, opdelt efter antal grise pr. årsso Tabel 3b. Svinebrug. Resultater fra heltidsbrug med søer og salg af 30 kg. grise, opdelt efter antal grise pr. årsso Højeste Næsthøj. Middel Næstlav. Laveste Alle Gruppering grise/so grise/so grise/so

Læs mere

Når du skal forberede din MUS-samtale MUS

Når du skal forberede din MUS-samtale MUS Når du skal forberede din MUS-samtale MUS MUS-samtalen Om MUS Medarbejderudviklingssamtalen (MUS) er en dialog mellem leder og medarbejder. I denne dialog kan I tale åbent og fortroligt om anvendelse og

Læs mere

Rådsmøde den 8. september 2011 kl. 19:00 i Centerbygningen

Rådsmøde den 8. september 2011 kl. 19:00 i Centerbygningen Rådsmøde den 8. september 2011 kl. 19:00 i Centerbygningen Rådsmedlemmer til stede Rådsmedlemmer afbud Suppleanter til stede Suppleanter afbud Andre til stede Janni 6D, Jesper 4C, Kristian 7A, Mads 15C

Læs mere

SFs budgettale v. 2. behandling 10. oktober 2012 for budgettet 2013 og de 3 overslagsår

SFs budgettale v. 2. behandling 10. oktober 2012 for budgettet 2013 og de 3 overslagsår SFs budgettale v. 2. behandling 10. oktober 2012 for budgettet 2013 og de 3 overslagsår Vi har igen i år indgået et bredt budgetforlig. Det samlede resultat er økonomisk i balance vi respekterer aftalen

Læs mere

dækninger Forsikringsguide 2015 Et overblik til dig, der er tillidsvalgt

dækninger Forsikringsguide 2015 Et overblik til dig, der er tillidsvalgt Medlemsrabat og særlige dækninger Forsikringsguide 2015 Et overblik til dig, der er tillidsvalgt Forsikringsguide 2015 Kære tillidsvalgte Kære tillidsvalgte Du er hver dag med til at hjælpe dine kolleger,

Læs mere

Manual til national. benchmarkingundersøgelse. Udarbejdet af: Louise Broe Sørensen, Rambøll & Sara Svenstrup, Herning Bibliotekerne

Manual til national. benchmarkingundersøgelse. Udarbejdet af: Louise Broe Sørensen, Rambøll & Sara Svenstrup, Herning Bibliotekerne Manual til national 2011 benchmarkingundersøgelse Udarbejdet af: Louise Broe Sørensen, Rambøll & Sara Svenstrup, Herning Bibliotekerne Indholdsfortegnelse Kort om benchmarking Praktisk om undersøgelsen

Læs mere

TILMELDINGSBLANKET TIL KONFIRMATION I TAASTRUP NYKIRKE 2017

TILMELDINGSBLANKET TIL KONFIRMATION I TAASTRUP NYKIRKE 2017 TILMELDINGSBLANKET TIL KONFIRMATION I TAASTRUP NYKIRKE 2017 Kære kommende konfirmand Hvis du gerne vil konfirmeres i Taastrup Nykirke, så skal du læse denne tilmeldingsblanket. For at blive konfirmeret,

Læs mere

Regnskab på deltid Værdiskabende skatteregnskab for landmænd

Regnskab på deltid Værdiskabende skatteregnskab for landmænd 2008 Regnskab på deltid Værdiskabende skatteregnskab for landmænd Projekt regnskab til deltidslandmænd har til formål at undersøge, hvordan man i Dansk Landbrugsrådgivnings regi kan tilbyde rådgivningscentrene

Læs mere

miljø- og klimaambassadører

miljø- og klimaambassadører Erfaringsudvekslingsog inspirationsmøder for miljø- og klimaambassadører Program 2016 Om groacademy side 1 Teknisk Servicepersonale Møde nr. 1 + møde nr. 2 side 2 Daginstitutionspersonale Møde nr. 1 +

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Kandidatuddannelse i matematik didaktik

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Kandidatuddannelse i matematik didaktik US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Kandidatuddannelse i matematik didaktik Navn på universitet i udlandet: Universitetet i Agder Land: Norge Periode: Fra:03.01.12 Til: 30.05.12

Læs mere

For så vidt angår ordningerne i programmet, så vil foreningen særligt pege på følgende forhold:

For så vidt angår ordningerne i programmet, så vil foreningen særligt pege på følgende forhold: Åbyhøj, Til Erhvervsudvikling NaturErhvervstyrelsen Høringssvar fra Økologisk Landsforening vedr. J.nr. 15-8132-000040 Forslag til ændring af landdistriktsprogrammet 2014-2020 og supplerende miljøvurdering

Læs mere

Jobbanken Nygade 4, 7400 Herning 9722 3064 post@job-banken.nu job-banken.nu

Jobbanken Nygade 4, 7400 Herning 9722 3064 post@job-banken.nu job-banken.nu Herning Aarhus København Nyhedsbrev vinter 2016 Vi håber, du har haft en dejlig jul og er kommet godt ind i det nye år. Inde i nyhedsbrevet finder du en oversigt over og en beskrivelse af, hvilke aktiviteter

Læs mere

DIGITALT KURSUS. til dine nye udenlandske medarbejdere

DIGITALT KURSUS. til dine nye udenlandske medarbejdere DIGITALT KURSUS til dine nye udenlandske medarbejdere TIP Medarbejdere, der har været ansat på din bedrift i længere tid, kan også have glæde af at tage kurset. VELKOMMEN TIL DIN NYE MEDARBEJDER Du har

Læs mere

KURSUSKATALOG FORÅR 2015

KURSUSKATALOG FORÅR 2015 KURSUSKATALOG FORÅR 2015 Dette kursuskatalog er til dig, der er medarbejder, frivillig, og/eller pårørende på ældreområdet. INDLEDNING Kære frivillig, medarbejder og/eller pårørende på ældreområdet i Aarhus

Læs mere

Svendborg: den 8. juni 2016 kl. 10.15 11.15 OUH SVE Lokale 1. Odense: den 8. juni 2016 kl. 14.00 15.00 Indgang 93, lokale 1 og 2

Svendborg: den 8. juni 2016 kl. 10.15 11.15 OUH SVE Lokale 1. Odense: den 8. juni 2016 kl. 14.00 15.00 Indgang 93, lokale 1 og 2 Side 1 Kiwi ID-kort Odense Multifunktionsprintere NemID medarbejdersignatur Næste møde er nu planlagt. Sæt kryds i kalenderen. Svendborg: den 8. juni 2016 kl. 10.15 11.15 OUH SVE Lokale 1 Odense: den 8.

Læs mere

Indledning... 3 Foderregistrering og Foderkontrol... 3. Roadmap... 13 Til Trin 2... 13

Indledning... 3 Foderregistrering og Foderkontrol... 3. Roadmap... 13 Til Trin 2... 13 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Foderregistrering og Foderkontrol... 3 Roadmap... 3 Til Trin 2... 3 Til Trin 3... 3 Skitse for tidsplan til Trin 3... 4 Til Trin 4... 4 Skitse for tidsplan til Trin

Læs mere

Velkomstguide og Medarbejdervejledning for:

Velkomstguide og Medarbejdervejledning for: Velkomstguide og Medarbejdervejledning for: Din kontaktperson er: som kan træffes på telefon: 2015 Velkommen til Center for Job og Oplevelse. Vi glæder os meget til, at du skal starte på Centeret. Center

Læs mere

DAGSORDEN: 1. INDLEDNING: Velkommen til Henrik, som får lov at suge lidt til sig, før han sættes i arbejde.

DAGSORDEN: 1. INDLEDNING: Velkommen til Henrik, som får lov at suge lidt til sig, før han sættes i arbejde. Beagle Klubben Dressurafdelingen Herlev, 6. februar 2008 Referat fra Dressur- udvalgsmøde hos Nina, Topasvej 20, Herlev onsdag d. 6. februar Kl. 18.30. MØDEDELTAGERE: Nina Dige Vinther (NDV) Niels-Henrik

Læs mere

#ipraktik INNOVATIONSPRAKTIK. Få besøg eller rejs ud og lær noget nyt om dig selv og andre

#ipraktik INNOVATIONSPRAKTIK. Få besøg eller rejs ud og lær noget nyt om dig selv og andre #ipraktik Få besøg eller rejs ud og lær noget nyt om dig selv og andre Brug nogle dage i uge 37 12.-16. september på at berige dig selv og din arbejdsplads INNOVATIONSPRAKTIK Hvorfor deltage i Innovationspraktikken?

Læs mere

Referat af møde i brugergruppen for rådgivning af deltidslandmænd den 8. oktober 2015

Referat af møde i brugergruppen for rådgivning af deltidslandmænd den 8. oktober 2015 8. oktober 2015 Referat af møde i brugergruppen for rådgivning af deltidslandmænd den 8. oktober 2015 Mødet blev holdt i: SEGES, Mødelokale 4 Til stede: Niels Pedersen Qvist, Formand Danske Deltidslandmænd

Læs mere

DGI Sydvest. Over 15.700 er klar til landsstævnet i Esbjerg. Nyt fra Bestyrelsen ved Martin Ravn, Bestyrelsesmedlem og repræsentant for DDS Sydvest

DGI Sydvest. Over 15.700 er klar til landsstævnet i Esbjerg. Nyt fra Bestyrelsen ved Martin Ravn, Bestyrelsesmedlem og repræsentant for DDS Sydvest DGI Sydvest Nyhedsbrev November 2012 Over 15.700 er klar til landsstævnet i Esbjerg Tilmeldingerne til DGI s landsstævne i Esbjerg den 4.-7. juli 2013 strømmer ind. En reduceret pris og kraftig PR indsats

Læs mere

Det stabile grundsving

Det stabile grundsving Det stabile grundsving Tag dit grundsving til nye niveauer 01. Indhold Dette er et intensivt kursus forløb med fokus på grundsvinget til jern og kølleslag. Afhængigt af hvordan du sammensætter forløbet

Læs mere

Dette er et værktøj for dig, som vil: Dette værktøj indeholder: Herunder et arbejdspapir, der indeholder:

Dette er et værktøj for dig, som vil: Dette værktøj indeholder: Herunder et arbejdspapir, der indeholder: 360 evaluering af din kommunikation Dette er et værktøj for dig, som vil: have feedback på dine kommunikationsevner forbedre din kommunikation afstemme forventninger med dine medarbejdere omkring din måde

Læs mere

Ejendomsdagene EJENDOMSDAGENE. - Risiko og rejsegilde

Ejendomsdagene EJENDOMSDAGENE. - Risiko og rejsegilde Ejendomsdagene - Risiko og rejsegilde Er du Platin-medlem af Estate More Club deltager du gratis på Ejendomsdagene 2016 - Læs mere om alle fordelene ved Estate More Club her - Risiko og rejsegilde Executive

Læs mere

Nyhedsbrev vinter 2016

Nyhedsbrev vinter 2016 Herning Aarhus København Nyhedsbrev vinter 2016 Vi håber, du har haft en dejlig jul og er kommet godt ind i det nye år. Inde i nyhedsbrevet finder du en oversigt over og en beskrivelse af, hvilke aktiviteter

Læs mere

April 2009. Vedlagt i dette nummer: Formandens beretning Info fra Vandværk

April 2009. Vedlagt i dette nummer: Formandens beretning Info fra Vandværk April 2009 Læs i dette nummer: Ny konstituering Ny hjemmeside mm. Arbejdsopgaver Tilskudsmuligheder Vedlagt i dette nummer: Formandens beretning Info fra Vandværk Side 1 Den nyvalgte bestyrelsen har på

Læs mere

DET FARMACEUTISKE FAKULTET J.nr.: 04-004-3. Ph.d.-studienævnet holdt møde mandag den 17. september 2007.

DET FARMACEUTISKE FAKULTET J.nr.: 04-004-3. Ph.d.-studienævnet holdt møde mandag den 17. september 2007. DET FARMACEUTISKE FAKULTET KØBENHAVNS UNIVERSITET DET FARMACEUTISKE FAKULTET J.nr.: 04-004-3 PH.D.-STUDIENÆVNET Referent: MWJ Endeligt referat Ph.d.-studienævnet holdt møde mandag den 17. september 2007.

Læs mere

MILJØEFFEKT AF FASEFODRING TIL SLAGTESVIN

MILJØEFFEKT AF FASEFODRING TIL SLAGTESVIN MILJØEFFEKT AF FASEFODRING TIL SLAGTESVIN NOTAT NR. 1316 Anvendelse af fasefodring efter gældende minimumsnormer reducerer såvel ammoniakfordampning som fosforoverskud. INSTITUTION: FORFATTER: VIDENCENTER

Læs mere

DOF GUIDE TIL STRATEGISK FUNDRAISING. Udarbejdet af TILSKUDSBASEN.DK

DOF GUIDE TIL STRATEGISK FUNDRAISING. Udarbejdet af TILSKUDSBASEN.DK DOF GUIDE TIL STRATEGISK FUNDRAISING Udarbejdet af TILSKUDSBASEN.DK 2014 STRATEGISK FUNDRAISING Strategisk fundraising bør være en integreret del af foreningens daglige kultur. Den strategiske fundraising

Læs mere

Start din egen virksomhed. Sammen med dig gør vi drømmen til virkelighed

Start din egen virksomhed. Sammen med dig gør vi drømmen til virkelighed Start din egen virksomhed Sammen med dig gør vi drømmen til virkelighed Har du ambitionen om at skabe din egen virksomhed? I Erhvervshus Nord brænder vi for at hjælpe dig godt på vej, så lad os være din

Læs mere

Beredskabsstyrelsen Konsekvensanalyse. Konsekvensanalyse

Beredskabsstyrelsen Konsekvensanalyse. Konsekvensanalyse Konsekvensanalyse Udgivet af: Beredskabsstyrelsen Datavej 16 3460 Birkerød Telefon: 45 90 60 00 Fax: 45 90 60 60 E-mail. cbk@brs.dk www.brs.dk 2 Indledning Formålet med Konsekvensanalyse er at give organisationer

Læs mere

Det giver dig mere indsigt Nyhedsbrev

Det giver dig mere indsigt Nyhedsbrev Det giver dig mere indsigt Nyhedsbrev September 2011 Fredag den 30. fejres frivilligheden Politiker i praktik Røde Kors indsamlingen nærmer sig Cathrine Lindberg Bak Frivilligt PR-team klar til landsindsamlingen

Læs mere