DEN STORE FLUGT. 1. Begravelsen. Udfordringskort

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DEN STORE FLUGT. 1. Begravelsen. Udfordringskort"

Transkript

1 Bes An For

2 lutning: al efterladte: sinkelse:

3

4 1. Begravelsen En aften dør bedstefaren i familien af et hjerteanfald. Ifølge familiens tro skal liget brændes på et ligbål af træ. Den ældste søn skal kløve kraniet, og asken skal strøs ud over den hellige flod. Gruppen rejser på det tidspunkt om natten. Det vil tage tid og anstrengelser at samle træ til ligbålet. Man vil kunne se røgen om n og ilden om natten, og gruppen vil måske blive opt af forfølgerne. a) Seks af familiens medlemmer bliver efterladt for at arrangere begravelsen og må indhente gruppen senere på bedst mulig vis. b) I fællesskab begraver gruppen liget så hurtigt og stille som muligt. Familien siger kort deres begravelsesbønner, og gruppen skynder sig derefter videre. Gruppen bliver en halv dag forsinket. c) Holdet ønsker ikke at blive forsinket. De skjuler liget under klipper eller grene og fortsætter rejsen øjeblikkeligt.

5 2. Skænderier Der foregår højlydte skænderier mellem et ægtepar i gruppen. De råber ofte ad hinanden, så det er til fare for gruppens sikkerhed. Manden klager over, at konen ikke længere vil lave hans mad eller bære hans tasker, og at hun har en affære med en ung mand i gruppen. Konen klager over, at manden lyver, at han er brutal og slår hende. Han afviser beskyldningerne. Hun siger, at hun ikke vil være sammen med ham mere og ikke vil lave mad for ham eller bære hans tasker. a) Skænderierne er nødt til at stoppe øjeblikkeligt. Gruppen skal foretage en undersøgelse og afhøre ægteparret for at vurdere, om deres anklager mod hinanden er korrekte. Undersøgelsen vil betyde en halv dags forsinkelse for at finde ud af, hvem der taler sandt, og om parret kan finde ud af at blive sammen. b) Konen skal forlade sin brutale ægtemand med det samme, holde op med at bære hans bagage og holde op med at lave hans mad. Hun kan leve sammen med hvem, hun selv vil. Fra nu af skal parret holde sig fra hinanden. c) Det er trist, men det støjende par skal begge forlade gruppen, da deres skænderier øger risikoen for alle de andre. De må selv finde frem til grænsen.

6 3. Uvejr Pludselig opstår der voldsomme regnskyl. Adskillige telte skylles bort. Vandet er trængt ind i provianten og har ødelagt en del af maden. Noget af drikkevandet er blevet forurenet og kan være farligt at drikke. Der er næppe proviant nok til at komme til grænsen. a) Reorganiser den resterende proviant. Skær ned på rationerne og fortsæt rejsen. b) Stop op og brug en dag på at supplere forsyningerne. Ellers vil der ikke være nok mad til at nå grænsen. Send alle ud for at finde rent vand og fødevarer fra naturen eksempelvis grøntsager, frugt, bær, nødder og rødder. c) Stop en halv dag for at koge det vand, der måske er forurenet. Læg også det våde tøj og tæpper ud i solen, så det kan tørre.

7 4. Spion Nogle af deltagerne er blevet meget mistroiske over for en person i gruppen. Han taler med en fremmed accent. Han har en lille kikkert, som han bliver ved med at bruge. Han skriver ting i sin notesbog. Han går altid alene, så de andre ikke kan se ham, og han gemmer sig bag klipper og buske. Hvad er det, han har gang i? Måske er han en spion, som signalerer til fjenden, hvor gruppen er. Han påstår, at han kan lide at se på fuglelivet. Han siger også, at han ønsker at gå på toilettet for sig selv. a) Dette er ikke en spion men en ornitolog (fuglekender). Lad være med at spilde tiden på det. Gør ham ansvarlig for at være den, der skal holde øje med fjenden med sin kikkert og fortsæt hurtigt. b) Gruppen bliver nødt til at stoppe rejsen en halv dag, mens en retfærdig undersøgelse bliver organiseret for at undersøge, om der er belæg for at beskylde ham for spionage. c) Trist. Men han må øjeblikkelig slås ihjel for at sikre alle deltagernes sikkerhed, og hans lig efterlades ved siden af stien som et signal til fjenden.

8 5. Lederen Lederen er en ældre høvding. Han er temmelig langsom og bliver forpustet. Han er meget demokratisk og insisterer på, at alle skal deltage i beslutningerne. Han deler alle forsyninger op lige og spørger om alles mening ned til mindste detalje. Han holder marchhastigheden nede, så de ældste og børnene kan følge med. Han er meget forsigtig og tager ingen changer. Der er en stærk ung mand i gruppen. Han var major i hæren og er vant til at kommandere. Desuden kender han terrænet godt og kan derfor lede gruppen ad genveje. Den unge major synes, at gruppens rejse skal effektiviseres. Der skal ikke spildes så meget kostbar tid på endeløs snakken i demokratiets navn. Han siger, at det ville være mere effektivt i sådan en kritisk situation, hvis en person tager alle beslutninger enerådigt. Den unge major ønsker at blive leder. Nogle i gruppen støtter denne tanke, men andre er imod det. Hvad skal der gøres? a) Den unge major skal gøres til leder og tage beslutningerne på de andres vegne. b) Der skal laves et rigtigt valg, hvor enhver kan opstilles som leder. Det vil tage en halv dag at organisere. Alle kan stemme. c) Den gamle mand forbliver leder.

9 6. Tyveri En morgen opr gruppen, at en betydelig bunke ris, en masse kød og nogle af de friske grønsager er væk. Der er i forvejen ikke for meget proviant tilbage. Moderen i en af familierne viser sig at være tyven. Hun siger, at hendes invalide mand og 5 børn har været frygtelig sultne, så hun har hemmeligt lavet specielle ekstra måltider til dem. Nu ser det ud til, at der ikke vil være nok mad til alle. Hvad skal man gøre? a) Familien bliver sat på halve rationer resten af rejsen. b) Familien på 7 medlemmer bliver udelukket fra gruppen og må selv nå frem til grænsen. c) Alle i gruppen må ud og finde mad i naturen som erstatning for den stjålne mad. Det vil tage en halv dag.

10 7. Genvej Gruppen møder en hyrde, som er meget nysgerrig efter, hvem gruppen er, og hvad deres mål er. Måske er han en stikker. Han siger, at der vist er en genvej over en flod og et bjerg til grænsen, som de kan spare 4 ved at tage. Det vil betyde, at der vil være nok mad og drikke til hele gruppen, indtil de når grænsen. Men passet kan være blokeret af sneskred, og rejsen vil kun være mulig at gennemføre for de yngste i gruppen, der er stærke og veltrænede. Fortæller hyrden sandheden, eller leder han dem i en fælde? a) Bind hyrden og lad ham ligge ved stien. Han kan være en stikker, der vil angive gruppens opholdssted til fjenden. Derefter kan gruppen forlade området og slippe væk. b) Del gruppen op i stærke og svage, og omfordel forsyningerne. Send den stærke gruppe på 15 mennesker med hyrden over floden og bjerget, og lad de andre 29 fortsætte ad den oprindelige rute. c) Hele gruppen forbliver sammen og fortsætter som planlagt.

11 8. Det store brag Der har været en stor eksplosion. Det ser ud til, at en landmine er sprunget i luften, men heldigvis er der ingen, der er kommet til skade. Måske er gruppen gået ind i et minefelt. a) Gruppen vælger en frivillig til at gå forrest for at afprøve stien og præcist afmærke hvert fodtrin med en pind. Resten af gruppen skal gå i en række og omhyggeligt og langsomt følge den frivillige, idet de sætter deres fødder inden for de afmærkede fodtrin. Dette tager tid og forsinker rejsen en halv dag. b) Gruppen vender om og finder en anden rute. Den alternative rute vil tage tid, en hel dags forsinkelse, men det er mere sikkert. c) Det er ikke noget minefelt. Det var kun en enkelt af fjendens klodsede fælder. Der er ingen tid at spilde. Fortsæt hurtigt videre.

12 9. Tiger En grusom tiger angriber de forreste i gruppen. To mennesker bliver såret, mens de modigt jager tigeren på flugt. En af mændene får sin ene skulder revet op, og hans anden arm brækker og bliver skambidt. En kvinde mister sin fod. Deres sår bliver behandlet og forbundet, men manden kan ikke bære noget, og kvinden kan ikke gå. a) Gruppen skal hurtigt videre. Det sårede par efterlades med deres rationer og ejendele og må klare sig, som de bedst kan. b) Gruppen stopper en halv dag for at lave en krykke til den sårede kvinde, så hun kan gå, og en skinne og en slynge til den sårede mand. c) Gruppen standser op for at lave bårer til de sårede helte, som kæmpede med tigeren. De må fælde træer og bruge deres frakker for at lave bårerne. Det tager en hel dag.

13 10. Støj Fire af de unge mænd er årsag til en masse forstyrrelser. En af dem har en mundharmonika, og en anden har en radio. De er længe oppe, de ryger, laver sjov og synger, mens de andre forsøger at sove. De unge mænd har fået at vide, at de skal være stille, men det glemmer de hurtigt. De siger, at de prøver at opmuntre de andre. Dagen efter siger de, at de er for trætte til at bære hele deres bagage. Selv på rejsen støjer de. Deres høje stemmer udgør en risiko for hele gruppen, fordi fjenden er tæt på. a) Alle fire unge mænd skal bortvises fra gruppen. Det er for farligt at rejse med dem. De må selv finde deres vej til grænsen. b) Radioen og mundharmonikaen bliver inddraget. De fire unge mænd bliver skilt ad. c) Gruppen bliver opfordret til at opføre sig ordentligt. De får at vide, at deres larmende adfærd må ophøre. Det generer alle andre og er til risiko for gruppen.

14 11. Grænsen. Gruppen er ankommet til grænsen. De er løbet tør for proviant, er udmattede og bliver mødt af et elektrisk pigtrådshegn, vagthunde og projektører. En person i gruppen opr indgangen til en hemmelig tunnel, som fører ind under pigtrådshegnet, men tunnelen er faldet sammen. Et andet medlem af gruppen har mødt en grænsevagt fra nabolandet, og han siger, at han kan tage dem over i sikkerhed gennem en hemmelig overgang nær skoven. Turen vil koste gruppen guld og en af de unge kvinder i gruppen. Der findes også en anden vej op over bjergene, hvor der ikke er noget hegn, ingen vagter, og hvor man kan krydse grænsen uden problemer. a) Betal guldet til vagten og overlad kvinden til ham. Alle andre bliver reddet. b) Brug en ekstra dag og tag bjergruten. c) Brug en halv dag til at reparere tunnelen og anvend den til at komme under hegnet om natten.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

Rejsen til den. Gyldne Pagode ELEVBOG

Rejsen til den. Gyldne Pagode ELEVBOG JosefinE Ottesen 1 Rejsen til den Gyldne Pagode ELEVBOG Alle børn har ret til et godt liv 2 Josefine Ottesen Josefine Ottesen er en af Danmarks mest populære forfattere af bøger til børn og unge. Hun har

Læs mere

- Svin... Det lyse gådyr (tjener) river det mørke (Fullerton) i siden med sin klo (fod) og et afbrudt skrig fylder baggårdskløften.

- Svin... Det lyse gådyr (tjener) river det mørke (Fullerton) i siden med sin klo (fod) og et afbrudt skrig fylder baggårdskløften. Takt 2 Mågerne Der sidder en måge højt højt over baggården. De runde øjne skiftes til at se ned i dybet. To gådyr (mennesker) står over for hinanden og basker med deres korte tynde vinger (arme). - Pikslikker.

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler

Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk ung 1 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Fortællinger om familiekonflikter fra unge med minoritetsbaggrund 2 Alle unge har ret til et liv uden pres og trusler Etnisk Ung Etnisk Ung

Læs mere

Lys for enden af tunnellen

Lys for enden af tunnellen Lys for enden af tunnellen Det tager tid at komme videre efter en skilsmisse. De første måneder må man tage en dag ad gangen, og man er følelsesmæssigt meget berørt af skilsmissen. Tingene virker helt

Læs mere

Lad Gud være i fred 26-02-2011 1. Lad Gud være i fred 26-02-2011 2

Lad Gud være i fred 26-02-2011 1. Lad Gud være i fred 26-02-2011 2 Egoet og verden er vores fælles skema... 3 Lyset og glæden... 4 Martha og Maria.... 8 Hvornår får vi fred?... 10 Troen... 13 Julen er enden på alle ofre.... 15 Der er ingenting at se. Maria.... 18 De,

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

Hvorfor tage i Kærehave Skov med udviklingshæmmede elever?

Hvorfor tage i Kærehave Skov med udviklingshæmmede elever? Hvorfor tage i Kærehave Skov med udviklingshæmmede elever? Af Lars Jensen, Lars Kjær, Jacob Svarre, Mie Hersted, lærere og pædagoger på Ådalsskolen i Ringsted. Flere klasser på specialskolen Ådalskolen

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 2. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 2 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 2 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge2_herborjeg.indd 1 06/07/10 11.20 Uge 2 l Her bor jeg Første gang, Hipp og Hopp

Læs mere

Den sidste reformation af Torben Søndergaard

Den sidste reformation af Torben Søndergaard Den sidste reformation af Torben Søndergaard Copyright: 2010, Torben Søndergaard Udgivelse: Mission Produktion ISBN: 978-87-989848-6-3 Bestilling: www.oplevjesus.dk, www.mission.dk eller pr. tlf. 22 93

Læs mere

Mentalbeskrivelse Hvad er det og hvad kan det bruges til? Af Helle Mulvad

Mentalbeskrivelse Hvad er det og hvad kan det bruges til? Af Helle Mulvad Mentalbeskrivelse Hvad er det og hvad kan det bruges til? Af Helle Mulvad Når man første gang hører om mentalbeskrivelser, kan man godt blive noget forvirret. Ikke så mange har endnu prøvet at overvære

Læs mere

Jeg rundede efteråret af med to temaer; et om jul/ den kristne fortælling og julens baggrund og oprindelse. Og et andet om spøgelseshistorier.

Jeg rundede efteråret af med to temaer; et om jul/ den kristne fortælling og julens baggrund og oprindelse. Og et andet om spøgelseshistorier. Tilbageblik 10.04.06 Tiden flyver og det er forår. Jeg har fundet min logbog frem, for bedre at kunne huske, hvad det var som skete, og som var så fascinerende og mærkeligt for fire måneder siden! For

Læs mere

at du må-ske kom-mer til at græ-de lidt.

at du må-ske kom-mer til at græ-de lidt. Ind-led-ning Det, du nu skal læ-se, er rig-tig sket. Det ske-te for mang-e år si-den. Den sør-ge-li-ge be-gi-ven-hed fandt sted i 1866. Hvor læng-e si-den mon det er? Det er så sør-ge-ligt det, der ske-te,

Læs mere

Den Hemmelige Vej Kristen Skriver Frandsen

Den Hemmelige Vej Kristen Skriver Frandsen Den Hemmelige Vej Kristen Skriver Frandsen Nedenfor følger fortællingen. Det indledende afsnit læses, eleverne vælger derefter på skift, når der er et valg at træffe efter et afsnit. Tallene ved valgmulighederne

Læs mere

Klimaet har ændret sig gennem flere tusinde år. Fra istid til tempereret klima med stor betydning for mennesker, dyr og planters betingelser.

Klimaet har ændret sig gennem flere tusinde år. Fra istid til tempereret klima med stor betydning for mennesker, dyr og planters betingelser. Klimaet har ændret sig gennem flere tusinde år. Fra istid til tempereret klima med stor betydning for mennesker, dyr og planters betingelser. Undervisningshæftet Klima og historie giver et indblik i seks

Læs mere

Grundbogen til Sidste Søndag

Grundbogen til Sidste Søndag Hvad er rollespil I dette kapitel vil vi forklare lidt omkring hvad rollespil er. Først vil vi forsøge at definere rollespil (en svær opgave), og derefter har vi et afsnit skrevet specielt til forældrene

Læs mere

Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed

Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær frihed Salg eller videre salg af denne publikation er ikke tilladt Tal med dit barn om skyggen - og bliv en familie med ekstraordinær

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

Hjemløs i egen bolig. - hverdagslivet for tidligere hjemløse. En kortfattet udgave Marts 2008 Jonas Markus Lindstad

Hjemløs i egen bolig. - hverdagslivet for tidligere hjemløse. En kortfattet udgave Marts 2008 Jonas Markus Lindstad Hjemløs i egen bolig - hverdagslivet for tidligere hjemløse En kortfattet udgave Marts 2008 Jonas Markus Lindstad Forord Denne rapport sætter fokus på tidligere hjemløse, der lever i egen bolig og har

Læs mere

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas

Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Så er jeg alligevel en klog dreng! siger Lucas Nu er mor sur igen. Hun er næsten altid vred på mig. I går var hun sur, og hun bliver sikkert sur igen i morgen. Det er ikke særlig sjovt. I dag er ikke nogen

Læs mere

Vi kan hjælpe andre til at være trygge.

Vi kan hjælpe andre til at være trygge. LEKTIE År B 3. kvartal Lektie 2 En voldsom storm Ugens tekst og referencer: Luk 8,22-25. Mark 4,35-41. Den Store Mester, kap.35. Huskevers: Herren er hos mig, jeg frygter ikke. (Sl 118,6) Hovedformålet

Læs mere

Lene. Jeg er født og opvokset i Randers med min mor, far og storesøster. Min mor og far er sammen det første år af mit liv, hvorefter de blev skilt pga. min fars utroskab med flere kvinder. Jeg bliver

Læs mere

Sille og Sigurd. får besøg fra Uganda. Maj 2014

Sille og Sigurd. får besøg fra Uganda. Maj 2014 Sille og Sigurd Lederhæfte får besøg fra Uganda Maj 2014 2 Kære Leder Selv om man er lille, kan man godt udrette noget stort. Det lærer Sille og Sigurd af deres venner Rebecca og David, der er på besøg

Læs mere

Manden der blandt andet var en sko

Manden der blandt andet var en sko Manden der blandt andet var en sko Jens Blendstrup 1 Det er lørdag formiddag i et hus i Smørum Nedre. Der sidder en mand under køkkenbordet. Nu kommer der en kvinde ind og sætter sig i en stol og trækker

Læs mere

Børn i skilsmisse. Ingrid Bové Jakobsen. Kristent Pædagogisk Institut. - pædagogik med værdi 1

Børn i skilsmisse. Ingrid Bové Jakobsen. Kristent Pædagogisk Institut. - pædagogik med værdi 1 Børn i skilsmisse Ingrid Bové Jakobsen Kristent Pædagogisk Institut - pædagogik med værdi 1 Rosa på ni år kom hjem fra skole en helt almindelig fredag. Hun tænkte på, at de i aften sammen skulle se Disney

Læs mere

Dilemmaløbet. Start dilemma:

Dilemmaløbet. Start dilemma: Dilemmaløbet Du står nu overfor et dilemma løb som tager sig udgangspunkt i Zambia. Hver gang du træffer et valg, har det betydning for, hvordan dit liv udvikler sig, så overvej det grundigt inden du går

Læs mere

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid.

14 STØTTE OVER TID. Da det tager lang tid at erkende tabet og indrette sig i det nye liv, ønsker mange efterladte støtte over tid. 95 14 STØTTE OVER TID Det tager tid at erkende, at ægtefællen er død og indrette sig i det nye liv. Derfor ønsker efterladte støtte over tid, en vedholdende opmærksomhed og interesse fra omgangskredsen.

Læs mere

A Divine Revelation of Hell Danish

A Divine Revelation of Hell Danish A Divine Revelation of Hell Danish by Mary K. Baxter En guddommelig åbenbaring om helvedet af Mary Kathryn Baxter Forord Introduktion Til Kathryn fra Jesus Om forfatteren 1. Ind i helvede 2. Det venstre

Læs mere