INTERNETTET. billeder - oplysninger - fysiske personer. Persondataretten. Kunst og journalistik. Ytringsfrihed. Privat brug

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "INTERNETTET. billeder - oplysninger - fysiske personer. Persondataretten. Kunst og journalistik. Ytringsfrihed. Privat brug"

Transkript

1 INTERNETTET billeder - oplysninger - fysiske personer Persondataretten Ytringsfrihed Kunst og journalistik Privat brug Foreningen for Medieret & Entertainment OneWebDay Advokat Janne Glæsel

2 Hensynene bag Persondataloven Privatlivshensyn afvejes over andre, herunder kom m ercielle interesser Interesseafvejningsregel PDL 6, stk. 1, nr. 7 ( ikke følsomme almindelige oplysninger) 1

3 Persondatalovens om råde og definitioner Lovens anvendelsesområde fsv. privat sektor: Personoplysninger Elektronisk databehandling (hel eller delvis) og manuel behandling i registre Anden systematisk behandling (private eller økonomiske forhold) Visse behandlinger vedrørende virksomheder mv. (bl.a. regler om kreditoplysning og advarselsregistre) 2

4 Persondatalovens om råde og definitioner Personoplysninger, jf. 3, nr. 1 Def.: Enhver form for information om en identificeret eller identificerbar fysisk person oplysninger om fysiske personer, - privatpersoner, forbrugere, om at en person er kontaktperson i et selskab, offentlige personer, m fl. 3

5 Persondatalovens om råde og definitioner Personoplysninger, jf. 3, nr. 1 (fortsat) Personoplysninger - også Bipersoner, optagelser fra overvågningskam eraer, afdøde personer, m.fl. Offentliggørelse af kattestamtavler på internettet? Personoplysninger er ikke anonyme oplysninger/ikke genkendelige personbilleder 4

6 5

7 Persondatalovens om råde og definitioner Undtagelser generelt, jf. 2 Anden lovgivning Aktiviteter af privat karakter Særregler for politi, anklagem yndighed, dom stole Folketinget og dets institutioner Efterretningstjenesterne 6

8 Persondatalovens om råde og definitioner Undtagelser medier, ytringsfrihed, kunstnerisk virksomhed, jf. 2 EMK art. 10 (informations- og ytringsfrihed) Behandlinger omfattet af lov om massemediers informationsdatabaser - offentlig tilgængelige informationsdatabaser - redaktionelle inform ationsdatabaser Behandlinger omfattet af medieansvarslovens 1 - periodisk skift - lyd - og billedprogrammer - radio - TV - elektroniske informationssystemer - Ritzau m.fl. J ournalistisk behandling, kunstnerisk og litterær virksomhed 7

9 Behandlingsregler oversigt over persondatatyper PDL sondrer også mellem generelle og ikke-generelle kundeoplysninger i forhold til reglerne om MFL og mellem personer og forbrugere. at man er ryger? Følsomme data Racemæssig, el. etnisk baggr. politisk, religiøs el. filosofisk overbevisning, fagforening, helbredsmæssige og seksuelle forhold. 7 Strafbare forhold, væsentlige sociale problemer, andre rent private forhold fx: selvmordsforsøg, registreret partner, bortvisnings fra jobbet, personlighedstest 8 CPR-nummer Ikkefølsomme data CPR-NUMMER Behandling kræver lovhjemmel, samtykke el. at videregivelse er afgørende for identifikation og sædvanlig Fx: Økonomi, skat, gæld, sygedage, tjenstlige forhold, familieforhold, bolig, bil, eksamen, ansøgning, CV, ansættelsesdato, stilling, arbejdsområde, arbejdstelefon, portrætfotos, situationsbilleder (harmløse), Videoklip med personer, stam oplysninger: navn, adresse, fødselsdato sam t øvrige num m eroplysningsdata

10 Behandlingsregler - Oversigt Behandlingsregler Grundlæggende principper, jf. 5 Generelle behandlingsregler, jf. 6-8 Almindelige oplysninger Følsomme oplysninger Andre følsomme oplysninger (semi følsomme oplysninger) Særlige behandlinger, bla. 11 CPR-numre 9

11 Persondatalovens om råde og definitioner Behandling, jf. 3, nr. 2 Def.: Enhver operation eller række af operationer med eller uden brug af elektronisk databehandling, som oplysninger gøres til genstand for, bla.: - indsamling - registrering - tekstbehandling - brug - videregivelse - offentliggørelse på internettet Undtagelsesbestem m elsen for bla. kunstnerisk virksom hed er netop en følge af det meget brede behandlingsbegreb 10

12 Behandlingsregler Betingelser for behandling af almindelige følsomme oplysninger, jf. 6, stk. 1 ikke 1. Udtrykkeligt sam tykke 2. Nødvendig for aftale (fx e-handelsaftale) 3. Retlig forpligtelse (fx skattekontrolloven) 4. Registreredes vitale interesse 5. Opgave i sam fundets interesse 6. Offentlig myndighedsudøvelse 7. Berettiget interesse (interesseafvejningsregel) 11

13 Behandlingsregler - interesseafvejningsreglen 6, stk. 1, nr. 7 Konkret interesseafvejning (ikke-følsomme oplysninger) Offentliggørelse af billeder på internettet? Offentliggørelse af m edarbejderinfo på hjem m esiden Offentliggørelse af postlister med personoplysninger Videregivelse af generelle kundeoplysninger (NB 36) Videregivelse ved m isbrug (fx hævekort) Samkøring og videregivelse af kreditoplysninger 12

14 Regler for behandling og Registreredes rettigheder Grundprincipper, jf. 5 skal altid iagttages 1. God databehandlingsskik 2. Indsamling til udtrykkeligt angivne og saglige formål (senere behandling ikke uforenelig) 3. Relevante og tilstrækkelige (ikke omfatte mere end nødvendigt - proportionalitet 4. Fornøden ajourføring og kontrol, urigtige/vildledende oplysninger slettes/berigtiges 5. Slette forældede oplysninger Oplysningspligt (overses ofte) og indsigtsret for den registrerede 13

15 Praksis om offentliggørelse på Internettet Interesseafvejning PDL 6, stk. 1, nr. 7 og 5 Situationsbilleder (harm løse) - en aktivitet eller situation er billedets form ål - kan offentliggøres uden samtykke PDL 6, st., 1, nr. 7 - må ikke være stødende - personerne m å ikke udnyttes fx kom m ercielt 14

16 Situationsbillede - Portrætbillede 15

17 Praksis om offentliggørelse på internettet J ohn Bull Pub i Aalborg (2002) Live video fra pubben på internettet Kom m ercielle hensyn bag videooptagelse Skiltning ved indgang Kun 3 meter af baren (15 m i alt :) Billeder gemmes ikke Kunder kan selv vælge videofrit om råde 16

18 J ohn Bull Pub i Aalborg Formål markedsføring - er sagligt Ikke lagring af billeder Almindelige oplysninger 6 Interesseafvejning ikke hjemmel - samtykke kræves Ikke krav om skriftligt samtykke, men skiltning ikke nok Forslag om særlig procedure/ m edlem skab osv. DT anbefalede, at optagelser kunne ses på skærm Situationsbillede - offentliggørelse kræver samtykke 17

19 Galleri - John Bull - Aalborg 18

20 Praksis om offentliggørelse på Internettet Situationsbilleder interesseafvejning god skik Billeder af - ansatte på arbejde - kunder i forretninger, banker m.fl. - besøgende på bar, natklub, diskotek vil som udgangspunkt kræve sam tykke Straffelovens 264a uberettiget fotografering af personer på ikkefrit tilgængeligt område 19

21 Praksis om offentliggørelse på Internettet Portræt interesseafvejning - god skik HR samtykke pga. de ulemper det kan medføre interesseafvejning interesse for offentligheden over for hensynet til den enkelte NB Informationskonsumption PDL 7, stk. 2, nr. 3 - offentliggørelse af den registrerede selv - gælder alle personoplysninger 20

22 Offentliggørelse af oplysninger om byrådsmedlemmer på hjemmeside (2001) Privat hjemmeside med oplysninger, herunder billeder om kommunalpolitikere Oplysningerne om vederlag, rejseaktivitet og udgifter Oplysninger indhentet via aktindsigt hjemmeside (ophavsret?) billeder fra kommunens Form ålet m ed hjem m esiden var at give politikerne igen m ed det, som de byder deres m edborgere. Oplysninger om vederlag blev offentliggjort m hp. at belyse, om belønning sker efter indsats eller mangel på samme 21

23 Byrådsm edlem m er Datatilsynet udtalte: billeder og oplysninger Billeder almindelige oplysninger 6 Politisk tilhørsforhold offentlige kilder 6 Ikke overtrædelse af Persondatalov - oplysningerne stam m er fra off. tilgængelige kilder - berettiget interesse - ikke-fortrolige oplysninger - hensyn til ytringsfrihed (politikere/ offentlige personer må tåle mere) - oplysningspligt 22

24 Udsendelse om Vollsm ose-om rådet Klage som følge af afslag på programtilladelse (2002) overvågningskam eraer i indkøbscentre bruges til at etablere kabelforbindelse til beboelsesområder og transmission af billeder + vise billeder på storskærme i centret kameraerne var markeret tydeligt mulighed for at færdes uden for kamerazoner borgerne var inddraget i produktionen og konkret TV-projekt også socialt sigte Datatilsyn Kunstnerisk/ journalistisk virksomhed 2, stk.10 samt ytringsfrihed 23

25 Bastard Film A/ S (BF) virksomhed? (2008) J ournalistisk Klage til DT fra ansatte (FOA) over BF s behandling af personoplysninger ifm. produktion af tv-udsendelse om forholdene på et bocenter Pressenævnet udtalte kritik af optagelse m ed skjult kam era Pressenævnet har ikke hjemmel til at indhente og kan derfor ikke udlevere ikke råbånd, journalistiske, notater m v. "Psykisk syge bliver fyldt med stærk medicin". 24

26 Bastard Film A/ S (BF) BF ville ikke oplyse om der opbevares flere optagelser BF Klage til DT forsøg på at på kildem ateriale BF henviste til 1) EMK, artikel 10, regler om kildebeskyttelse og editions regler 2) PDL 2, stk. 6 - massemediers informationsdatabaser 3) PDL 2, stk. 10 anvendelse udelukkende i journalistisk øjemed FOA henviste til, at behandlingen af optagelserne faldt ind under PDL indsigtsret og sanktioner for ikke imødekommelse Datatilsynet Behandling omfattet af 2, stk. 10 Journalistisk virksomhed 25

27 Praksis - kunstnerisk øjem ed Copenhagen Bombay - Doxwise (20 0 9) Klage over filmklip på - online dokumentarfilm - klager genkendelig [videoklip] Spørgsmål PDL 2, stk. 10/EMK art. 10 ( 6, stk. 1, nr. 7) Copenhagen Bombay afviste at slette klippet - Personlighedsretten 2007 : den enkeltes personlighedsretlige beskyttelse må vige i videre omfang end ellers, når denne skal vejes op imod kunstneriske interesser Klager anførte, at han ikke havde givet samtykke, ikke modtaget oplysning om optagelser - homoseksuelt miljø som klager ikke vil identificeres med 26

28 Praksis - kunstnerisk øjem ed Datatilsynet har i sin praksis ikke anset det for stridende imod informations- og ytringsfriheden i et vist omfang at lade offentliggørelse af ytringer på internettet være om fattet af persondataloven, dog forudsat at den ikke herved lægges unødige hindringer i vejen for udøvelse af inform ations- og ytringsfriheden Udelukkende kunstnerisk virksomhed - ikke subjektivt begreb ingen form elle objektive karakteristika - bevisbyrde Ingen alternativ regulering (dog straffelovens kap. 27) 27

29 Praksis - kunstnerisk øjem ed Datatilsynet fandt at 2, stk. 10, fandt anvendelse Afgrænset projekt støttet af Det Danske Filminstitut under forsøgspulje til støtte for dokum entar-filmprojekter, der anvender internettet på innovativ måde Filmklippet kan næppe siges i sig selv at tjene noget samfundsmæssigt eller politisk beskyttelsesværdigt formål - derfor nok ikke EMK art

30 DJ ØF s forlag (2004) PDL s anvendelse på faglitteratur DJ ØF udgivelse af fagbøger og tidsskrifter personoplysninger der anvendes IT, tekstbehandling indeholdende Forarbejder (lovforslag) til PDL bruger udtrykket skønlitterær virksom hed Registerudvalget bruger litterær virksomhed i betænkning Datatilsyn faglitteratur PDL 2, stk. 10, 2. pkt., finder også anvendelse på 29

31 Privat brug - Persondatalovens 2, stk. 3 PDL 2, stk. 3 - fysiske personer - rent privat brug Ingen dansk praksis Implementerer direktivets artikel 3, stk. 2, nr. 2 - nyskabelse korrespondance og føring af adressefortegnelse - snævert begreb - personlige og familierelaterede aktiviteter af sædvanlig og legitim karakter Politisk - velgørende formål? 30

32 Privat brug - Persondatalovens 2, stk. 3 Afgørelse fra EF-domstolen L-10 1/ 0 1 (Lindqvist) - frivillig arbejde som sognerådsmedlem - personoplysninger om andre sognerådsmedlemmer til brug for konfirmander Ikke privat brug - antal af modtagere selvstændigt kriterium (ikke erhvervskriterium eller offentlighedskriterium) - bemærkningerne til PDL 2, stk. 3, kan ikke opretholdes 31

33 Facebook sociale netværk sletning af profiler profiler oprettet af afdøde tredjeparts applikationer jurisdiktion Facebook tilkendegiver at ville respektere dansk ret Brugerne bliver dataansvarlige når de lægger billeder af andre personer ud 32

34 Persondataloven - sikkerhed og ansvar PDL sikkerheds- og ansvarsbestemmelser gælder for undtagelsestilfældene i PDL 2, stk DT har ingen kompetence Stk. 7: Informationsdatabaser (Medieansvarsloven 1, nr. 1 og 2) Stk. 8: Informationsdatabaser (Medieansvarslovens 1, nr. 3) Stk. 9: Manuelle udklip fra off. skrifter - journalistiske øjemed Stk. 10: J ournalistisk, kunstnerisk eller litterært øjem ed 33

35 Persondataloven - sikkerhed PDL 41 - behandlingssikkerhed (bkg. nr. 528 af 15. juni 2000 for den offentlige forvaltning - analog anvendelse) Instruks Fornødne tekniske og organisatoriske foranstaltninger skal træffes for at undgå at oplysninger hændeligt eller ulovligt tilintetgøres, fortabes eller forringes, kommer til uvedkommendes kendskab, misbruges eller behandles i strid med loven 34

36 Persondataloven - sikkerhed IT-afdelingen/Den IT-ansvarlige Har virksomhedens IT-sikkerhedspolitik taget højde for persondatalovens krav om Fornødne tekniske og organisatoriske foranstaltninger for at hindre: Ulovlig tilintetgørelse, fortabelse eller forringelse? At vedkommende får kendskab til oplysningerne? Misbrug og behandling i strid m ed loven? Særlige regler for hjemmearbejdspladser? Trådløse netværk Kryptering ved overførsel af følsom m e oplysninger fra hjemmesider Skriftlighed ved aftaler med databehandlere? 35

37 Persondataloven - sikkerhed Sikkerhedsbekendtgørelsen Antivirus, firewall, password (udskiftning, private shares, regler for afviste adgangsbesøg/ opfølgning Logning, løbende opdatering og sletning, bet. for overvågning Funktionsadskillelse, autorisationsregler Tilintetgørelse Kryptering. Hjemme -PC (VPN, antivirus firewall) Fysisk beskyttelse, adgangskontrol 36

38 Persondataloven - sikkerhed PDL 42 - Anvendelse af databehandlere - Outsourcing/ adm inistration - 41 gælder for databehandlere - Skriftlig aftale - Den dataansvarlige har ansvaret 37

39 Persondataloven - sikkerhed PDL 42 - Anvendelse af databehandlere - Outsourcing/ adm inistration - 41 gælder for databehandlere - Skriftlig aftale - Den dataansvarlige har ansvaret 38

40 Persondataloven - erstatning PDL 69 - præsumptionsansvar - direktiv art. 23 Den dataansvarlige skal erstatte skade, der er forvoldt ved behandling i strid med PDL, med mindre det godtgøres, at skaden ikke kunne være afværget ved den agtpågivenhed og omhu der må kræves ifm behandling af personoplysninger Politianmeldelse sagsanlæg ved dom stole 39

41 Persondataloven - sam m enspil - tv-overvågningsloven Tv-overvågningsloven regulerer, hvornår der må foretages tv-overvågning Definition vedvarende eller regelmæssigt gentagen personovervågning ved hjælp af fjernbetjent eller lignende apparat., jf. tv-overvågningsloven 1, stk. 2. HO: Private må ikke foretage overvågning af gade, vej, plads e.l., som benyttes til alm. færdsel 40

42 Persondataloven - sam m enspil m ed tv-overvågningsloven Personoplysninger, der optages i forbindelse med tv-overvågning i kriminalitetsforebyggende øjemed, må kun videregives, hvis den registrerede har givet sit udtrykkelige samtykke, videregivelsen følger af lov, eller videregivelsen sker i til politiet i krim inalitetsopklarende øjem ed, jf. persondataloven 26 a, stk. 1 Optagelser med personoplysninger optaget i kriminalitetsforebyggende øjemed skal slettes senest 30 dage efter optagelsen, medmindre opbevaring af optagelsen udover 30-dages fristen er nødvendig for den dataansvarliges behandling af en konkret tvist - forudsætter underretning til den registrerede samt udlevering af kopi af optagelsen, jf. persondataloven 26 a, stk. 2 og 3 Optagelser med personoplysninger optaget i andet en kriminalitetsforebyggende øjemed skal slettes eller anonymiseres, når det ikke længere er nødvendigt for den dataansvarlige, at være i besiddelse af oplysningerne i en form, der gør det muligt at identificere den enkelte person, jf. persondataloven 5, stk. 5 41

43 Persondataloven - sam m enspil - tv-overvågningsloven Privates offentliggørelse og tv-overvågning på internettet - indbrud Tv-overvågning af kollegiekøkken mhp at forebygge køleskabstyveri Nordjyllands Politi s tv-overvågning af J om fru Ane Gade 42

44 Spørgsmål? Janne Glæsel Partner (H) Gorrissen Federspiel 43

45 This document was created with Win2PDF available at The unregistered version of Win2PDF is for evaluation or non-commercial use only. This page will not be added after purchasing Win2PDF.

Persondataloven og sundhedsvidenskabelige forskningsprojekter

Persondataloven og sundhedsvidenskabelige forskningsprojekter Persondataloven og sundhedsvidenskabelige forskningsprojekter Fuldmægtig Signe Astrid Bruun Fuldmægtig Martin Nybye-Petersen Datatilsynet 9. januar 2014 Dagens Program Datatilsynets struktur og arbejdsopgaver

Læs mere

Uddrag af Persondatalovens bestemmelser angående tv-overvågning (pr. 1. juli 2007)

Uddrag af Persondatalovens bestemmelser angående tv-overvågning (pr. 1. juli 2007) Side 1 af 8 Uddrag af Persondatalovens bestemmelser angående tv-overvågning (pr. 1. juli 2007) Kapitel 1 Lovens område 1. Stk. 7. Loven gælder for enhver form for behandling af personoplysninger i forbindelse

Læs mere

Rammer og vilkår for brug af data. 25. oktober 2016 Afdelingschef Birgitte Drewes,

Rammer og vilkår for brug af data. 25. oktober 2016 Afdelingschef Birgitte Drewes, Rammer og vilkår for brug af data 25. oktober 2016 Afdelingschef Birgitte Drewes, bidr@sundhedsdata.dk Lovgivning - sundhedsdata Sundhedsloven Persondataloven I sundhedsloven fastlægges reglerne for indhentning/videregivelse

Læs mere

Videoovervågning i kommunale anlæg

Videoovervågning i kommunale anlæg Videoovervågning i kommunale anlæg Dagens program 1. Persondataloven 1. Kort om persondataloven og tv-overvågningsloven 2. Persondatalovens særlige behandlingsregler 2. Datatilsynets praksis Lovgivningen

Læs mere

Forsikring & Pension Philip Heymans Allé 1 2900 Hellerup

Forsikring & Pension Philip Heymans Allé 1 2900 Hellerup Forsikring & Pension Philip Heymans Allé 1 2900 Hellerup 14. maj 2012 Orientering om nye regler om private dataansvarliges anmeldelsespligt Datatilsynet Borgergade 28, 5. 1300 København K CVR-nr. 11-88-37-29

Læs mere

[Fremsendes af Rigspolitiet sammen med fremsendelse af børneattester.]

[Fremsendes af Rigspolitiet sammen med fremsendelse af børneattester.] !"#!"$! % &&&$!"$! [Fremsendes af Rigspolitiet sammen med fremsendelse af børneattester.] Du har fra Rigspolitiet modtaget en blank børneattest, dvs. en attest, hvoraf det fremgår, at den person, oplysningerne

Læs mere

Behandling af personoplysninger

Behandling af personoplysninger Behandling af personoplysninger IT Universitetet, 5. april 2005 Jan Trzaskowski Copenhagen Business School 1 Persondataloven Anvendelsesområde Dataansvarlig etableret i Danmark Tredjelandsaktiviteter på

Læs mere

Brugen af personoplysninger

Brugen af personoplysninger Gode råd om Brugen af personoplysninger Kend reglerne for håndtering af personlige oplysninger om medarbejderne! Udgivet af Dansk Handel & Service Brugen af personoplysninger 2006 Gode råd om Brugen af

Læs mere

Computershare Aktionær e-mails

Computershare Aktionær e-mails Computershare Aktionær e-mails Introduktion Agenda De praktiske muligheder Hvilke regler er i spil? Hvor går grænsen? 1. De praktiske muligheder De praktiske muligheder Oplysningerne -Navn/ virksomhed

Læs mere

Oplysningerne opbevares hos den dataansvarlige og/eller Oplysningerne opbevares hos databehandler

Oplysningerne opbevares hos den dataansvarlige og/eller Oplysningerne opbevares hos databehandler Blankettype: Privat virksomhed Datatilsynet Borgergade 28 1300 København K Anmeldelse af behandlinger af oplysninger om rent private forhold der foreta- ges for en privat dataansvarlig. Felter markeret

Læs mere

Uanmodede henvendelser. Uanmodede henvendelser. Uanmodede henvendelser

Uanmodede henvendelser. Uanmodede henvendelser. Uanmodede henvendelser Uanmodede henvendelser Anmodede henvendelser (samtykke) HNG-sagen (1998.83H) Ikke betydning for beslutningen Begreberne opt in og opt out Uanmodede personlige henvendelser Forbrugeraftalelovens 6 Bopæl,

Læs mere

Brug af webcam på offentligt tilgængelige steder

Brug af webcam på offentligt tilgængelige steder Jan Trzaskowski - www.legalriskmanagement.com - Brug af webcam på offentligt tilgængelige steder Jan Trzaskowski Copenhagen Business School 1 Et webcam er et TV-kamera, som kan tilsluttes en computer med

Læs mere

Direkte markedsføring. Uanmodede henvendelser. Uanmodede henvendelser

Direkte markedsføring. Uanmodede henvendelser. Uanmodede henvendelser Direkte markedsføring Jan Trzaskowski Associate Professor, Ph.D. Copenhagen Business School This presentation is made in OpenOffice.org 1 Uanmodede henvendelser Anmodede henvendelser (samtykke) HNG-sagen

Læs mere

Journalisering af samlede svar førte til behandling af personoplysninger i strid med persondataloven.

Journalisering af samlede svar førte til behandling af personoplysninger i strid med persondataloven. 2015-32 Journalisering af samlede svar førte til behandling af personoplysninger i strid med persondataloven. Kommune burde derfor have adskilt sine svar 15. juni 2015 En mand havde en omfattende korrespondance

Læs mere

Notat om billeder på internettet

Notat om billeder på internettet Notat om billeder på internettet Må man kopiere billeder fra internettet herunder tage en kopi af et foto fx, og bearbejde det, når der ikke står noget om copyright eller lignende på dette foto? Grafik

Læs mere

Uddrag af lov om behandling af personoplysninger

Uddrag af lov om behandling af personoplysninger Myndighed: Justitsministeriet Udskriftsdato: 7. oktober 2016 (Gældende) Uddrag af lov om behandling af personoplysninger 1-4. (Udelades) Afsnit II Behandlingsregler Kapitel 4 Behandling af oplysninger

Læs mere

Uddrag af persondataloven

Uddrag af persondataloven Uddrag af persondataloven Behandling af oplysninger 5. Oplysninger skal behandles i overensstemmelse med god databehandlingsskik. Stk. 2. Indsamling af oplysninger skal ske til udtrykkeligt angivne og

Læs mere

Persondataloven kort fortalt

Persondataloven kort fortalt Persondataloven kort fortalt Den 27. februar 2013 Indhold Indledning... 2 Lov om behandling af personoplysninger... 3 På hvilke områder gælder loven?... 3 Hvilke typer behandling?... 3 Undtagelser fra

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR TV-OVERVÅGNING I BOLIGFORENINGEN VIBO

RETNINGSLINJER FOR TV-OVERVÅGNING I BOLIGFORENINGEN VIBO RETNINGSLINJER FOR TV-OVERVÅGNING I BOLIGFORENINGEN VIBO Definition Ved tv-overvågning forstås vedvarende eller periodisk gentagen overvågning af både udendørs- og indendørs arealer ved hjælp af automatisk

Læs mere

RETNINGSLINJER FOR TV-OVERVÅGNING I BOLIGFORENINGEN VIBO

RETNINGSLINJER FOR TV-OVERVÅGNING I BOLIGFORENINGEN VIBO RETNINGSLINJER FOR TV-OVERVÅGNING I BOLIGFORENINGEN VIBO Definition Ved tv-overvågning forstås vedvarende eller periodisk gentagen overvågning af både udendørs- og indendørs arealer ved hjælp af automatisk

Læs mere

Oplysningerne opbevares hos den dataansvarlige og/eller Oplysningerne opbevares hos databehandler

Oplysningerne opbevares hos den dataansvarlige og/eller Oplysningerne opbevares hos databehandler Blankettype: Stillingsbesættende virksomhed Datatilsynet Borgergade 28 1300 København K Anmeldelse af behandlinger af oplysninger der foretages for en privat dataansvarlig, og som sker med henblik på erhvervsmæssig

Læs mere

Michael Teschl Etik Portalerne ApS Lotusvej 58 2300 København S. Sendt til: mt@etikportalen.dk

Michael Teschl Etik Portalerne ApS Lotusvej 58 2300 København S. Sendt til: mt@etikportalen.dk Michael Teschl Etik Portalerne ApS Lotusvej 58 2300 København S Sendt til: mt@etikportalen.dk 14. marts 2013 Vedrørende behandling af personoplysninger hos Etik Portalerne ApS Datatilsynet Borgergade 28,

Læs mere

AFTALE OM DATASIKKERHED I FORBINDELSE MED GODKENDELSE AF PRIVATE LEVERANDØRER UNDER FRIT VALGS-ORDNINGEN

AFTALE OM DATASIKKERHED I FORBINDELSE MED GODKENDELSE AF PRIVATE LEVERANDØRER UNDER FRIT VALGS-ORDNINGEN AFTALE OM DATASIKKERHED I FORBINDELSE MED GODKENDELSE AF PRIVATE LEVERANDØRER UNDER FRIT VALGS-ORDNINGEN Mellem Norddjurs Kommune Torvet 3 8500 Grenaa (i det følgende benævnt Dataansvarlige ) og Leverandør

Læs mere

PERSONALE RETNINGSLINJER FOR VIDEOOVERVÅGNING

PERSONALE RETNINGSLINJER FOR VIDEOOVERVÅGNING Risikostyring - tag vare på dit, mit og vores - og på dig selv og os PERSONALE RETNINGSLINJER FOR VIDEOOVERVÅGNING 1 Definition Ved videoovervågning forstås vedvarende eller periodisk gentagen overvågning

Læs mere

KAPITEL 1 INFORMATIONS- OG YTRINGSFRIHED

KAPITEL 1 INFORMATIONS- OG YTRINGSFRIHED INDHOLD FORORD............................. 15 KAPITEL 1 INFORMATIONS- OG YTRINGSFRIHED 1.1 Indledning.......................... 17 1.2 Grundrettigheder....................... 18 1.2.1 Konventioner og

Læs mere

Ulrich Stigaard Jensen. Persondataloven og sagsbehandling i praksis

Ulrich Stigaard Jensen. Persondataloven og sagsbehandling i praksis Ulrich Stigaard Jensen Persondataloven og sagsbehandling i praksis Jurist- og Økonomforbundets Forlag 2011 Kapitel 1. Persondatalovens baggrund og formål 13 1.1. Persondatalovens baggrund og formål 13

Læs mere

ELEKTRONISK VINDUESKIGGERI HVOR ER

ELEKTRONISK VINDUESKIGGERI HVOR ER ELEKTRONISK VINDUESKIGGERI HVOR ER GRÆNSEN? Af advokat, LL.M., Benjamin Lundström og advokat, HD(O), Pernille Borup Vejlsgaard fra advokatfirmaet von Haller. Ifølge den nugældende lovgivning er der grænser

Læs mere

Vedrørende behandling af flypassagerers biometriske oplysninger i form af template af fingeraftryk

Vedrørende behandling af flypassagerers biometriske oplysninger i form af template af fingeraftryk Brevdato: 23. maj 2006 Modtager: Scandinavian Airlines Danmark (SAS) J.nr. 2006-219-0370 Stikord: Fingeraftryk, personoplysninger, saglighed og proportionalitet, alternativ løsning, oplysningspligt, datasikkerhed.

Læs mere

Databehandleraftale. om [Indsæt navn på aftale]

Databehandleraftale. om [Indsæt navn på aftale] Databehandleraftale om [Indsæt navn på aftale] Jf. bestemmelserne i lov nr. 429 af 31. maj 2000 om behandling af personoplysninger med senere ændringer (Persondataloven) mellem Vesthimmerlands Kommune

Læs mere

Persondataloven. Foto: Ulrik Janzten - Layout: Katrine Dahlerup, FFD - Tryk: Dystan - Oplag: 500

Persondataloven. Foto: Ulrik Janzten - Layout: Katrine Dahlerup, FFD - Tryk: Dystan - Oplag: 500 Persondataloven 1 Persondataloven - er den centrale lov for, hvornår og hvordan persondata må behandles. Loven gælder både for offentlige myndigheder, private virksomheder, foreninger m.v. Frie skoler

Læs mere

Loven indebærer ændringer i både persondataloven 4 og tv-overvågningsloven

Loven indebærer ændringer i både persondataloven 4 og tv-overvågningsloven Til samtlige kommuner, regioner og ministerier (underliggende myndigheder og institutioner bedes venligst orienteret) 28. juni 2007 Orientering til offentlige myndigheder om de nye regler i persondataloven

Læs mere

Rammeaftalebilag 5 - Databehandleraftale

Rammeaftalebilag 5 - Databehandleraftale Rammeaftalebilag 5 - Databehandleraftale Denne databehandleraftale (Aftale) er indgået mellem Norddjurs Kommune Torvet 3 8500 Grenaa (Kommunen) Dataansvarlig og Leverandør Adresse Postnummer CVR nr.: (Leverandøren)

Læs mere

Rigsarkivets konference 2. november 2016

Rigsarkivets konference 2. november 2016 Pligten til at huske retten til at blive glemt Rigsarkivets konference 2. november 2016 Birgit Kleis, kommitteret i Datatilsynet Persondatabeskyttelse: afvejning af hensyn Privatlivets fred Informations-

Læs mere

PERSONDATA - INDSAMLING, BEHANDLING OG OPBEVARING AF FORBRUGSDATA I FORSYNINGSSEKTOREN

PERSONDATA - INDSAMLING, BEHANDLING OG OPBEVARING AF FORBRUGSDATA I FORSYNINGSSEKTOREN PERSONDATA - INDSAMLING, BEHANDLING OG OPBEVARING AF FORBRUGSDATA I FORSYNINGSSEKTOREN PRÆSENTATION DAN B. LARSEN Advokat (H), Partner hos DAHL Advokatfirma Udvalgte beskæftigelsesområder: Forsyningsselskaber

Læs mere

Oplysningerne opbevares hos den dataansvarlige og/eller Oplysningerne opbevares hos databehandler

Oplysningerne opbevares hos den dataansvarlige og/eller Oplysningerne opbevares hos databehandler Blankettype: Advarselsregister Datatilsynet Borgergade 28 1300 København K Anmeldelse af behandlinger af oplysninger der foretages for en privat dataansvarlig, og som sker med henblik på at advare andre

Læs mere

Databehandlerinstruks

Databehandlerinstruks 1. Databehandleren handler alene efter instruks af den dataansvarlige. 2. Databehandleren forpligter sig til, til enhver tid at overholde lovgivningsmæssige krav samt denne databehandlerinstruks. 3. Databehandleren

Læs mere

Udvalgte sagsbehandlingsregler

Udvalgte sagsbehandlingsregler Udvalgte sagsbehandlingsregler - Med fokus på sagsbehandling på området for kropsbårne hjælpemidler www.klindtconsult.dk 1 Ansøgning Formelt krav: Ingen Materielt krav: Hvis der skal spørges ind til borgerens

Læs mere

Medlemsfastholdelse når medlemsdata, services og kommunikation spiller sammen. - IT-advokatens syn på informationshåndtering i organisationer

Medlemsfastholdelse når medlemsdata, services og kommunikation spiller sammen. - IT-advokatens syn på informationshåndtering i organisationer Advokat Per Mejer ActaAdvokater Medlemsfastholdelse når medlemsdata, services og kommunikation spiller sammen - IT-advokatens syn på informationshåndtering i organisationer 29. oktober 2013 IDA Konferencecenter

Læs mere

PERSONDATAREGLERNE I STORE TRÆK

PERSONDATAREGLERNE I STORE TRÆK PERSONDATAREGLERNE I STORE TRÆK Egil Husum, senioradvokat 18. januar 2017 PROGRAM side 2 Kl. 9.10-9.45 Persondatareglerne i store træk Indsamling og behandling af bruger- og kundedata - Grundbegreber -

Læs mere

Oplysningerne opbevares hos den dataansvarlige og/eller Oplysningerne opbevares hos databehandler

Oplysningerne opbevares hos den dataansvarlige og/eller Oplysningerne opbevares hos databehandler Blankettype: Kreditoplysning Datatilsynet Borgergade 28 1300 København K Anmeldelse af behandlinger af oplysninger der foretages for en privat dataansvarlig, og som sker med henblik på erhvervsmæssig videregivelse

Læs mere

Anvendelse af billeder, video og digitale medier

Anvendelse af billeder, video og digitale medier Anvendelse af billeder, video og digitale medier Dagtilbud og skoler, Varde Kommune Indhold Fotos og videoer defineres som personoplysninger...3 Er det et situationsbillede eller portrætbillede?...3 Skriftligt

Læs mere

Hvilke love gælder for tv-overvågning?

Hvilke love gælder for tv-overvågning? Hvilke love gælder for tv-overvågning? Tv-overvågningsloven Tv-overvågningsloven regulerer hvilke områder private virksomheder og private borgere må tvovervåge. Hvem må overvåge? - Hvad må de overvåge?

Læs mere

Vejledning om videregivelse. af personoplysninger til brug for forskning og statistik

Vejledning om videregivelse. af personoplysninger til brug for forskning og statistik Vejledning om videregivelse af personoplysninger til brug for forskning og statistik 1 Indholdsfortegnelse 1. Baggrund 2. Definitioner 2.1. Personoplysning 2.2. Anonymiseret personoplysning (i persondatalovens

Læs mere

BILAG 14: DATABEHANDLERAFTALE

BILAG 14: DATABEHANDLERAFTALE BILAG 14: DATABEHANDLERAFTALE Side 1/9 Aftale om databehandling mellem Kunden og Leverandøren Side 2/9 Vejledning: [Dette bilag kan ikke ændres af tilbudsgiver. Bilaget udgør således i sin helhed et mindstekrav

Læs mere

Databehandleraftale. Der er indgået denne Databehandlingsaftale ("Aftale") mellem

Databehandleraftale. Der er indgået denne Databehandlingsaftale (Aftale) mellem Oktober 2014 Sagsnr. 013928-0190 cen/dla Databehandleraftale Der er indgået denne Databehandlingsaftale ("Aftale") mellem Fredericia Kommune Gothersgade 20 7000 Frdericia CVR-nr.: 69116418 ("Kommunen")

Læs mere

KAPITEL 1 INFORMATIONS- OG YTRINGSFRIHED

KAPITEL 1 INFORMATIONS- OG YTRINGSFRIHED INDHOLD FORORD............................. 13 KAPITEL 1 INFORMATIONS- OG YTRINGSFRIHED 1.1 Indledning.......................... 15 1.2 Grundrettigheder....................... 16 1.2.1 Konventioner og

Læs mere

Vejledning i brug af billeder. i Skanderborg Kommune

Vejledning i brug af billeder. i Skanderborg Kommune Vejledning i brug af billeder i Skanderborg Kommune Vejledning i brug af billeder i Skanderborg Kommune I Skanderborg Kommune er billeder i mange sammenhænge et centralt arbejds-, dokumentations- og kommunikationsredskab.

Læs mere

Retsudvalget 2013-14 REU Alm.del Bilag 364 Offentligt

Retsudvalget 2013-14 REU Alm.del Bilag 364 Offentligt Retsudvalget 2013-14 REU Alm.del Bilag 364 Offentligt Folketinget Udvalgssekretariatet Christiansborg 1240 København K Sendt til: Birgitte.Toft-Petersen@ft.dk 29. august 2014 Vedrørende høring over beretning

Læs mere

- Årets vigtigste begivenheder inden for medie- og entertainmentretten. Søren Sandfeld Jakobsen 2010 1

- Årets vigtigste begivenheder inden for medie- og entertainmentretten. Søren Sandfeld Jakobsen 2010 1 - Årets vigtigste begivenheder inden for medie- og entertainmentretten Søren Sandfeld Jakobsen 2010 1 Ændring af radio/tv-loven: implementering af AVMS-direktivet (2007/65/EF, jf. U2008B.68) Gælder nu

Læs mere

Persondataloven 1 10-Persondataloven.indd :40:08

Persondataloven 1 10-Persondataloven.indd :40:08 Persondataloven 1 10-Persondataloven.indd 1 05-02-2010 11:40:08 2 10-Persondataloven.indd 2 05-02-2010 11:40:08 Persondataloven - er den centrale lov for, hvornår og hvordan persondata må behandles. Loven

Læs mere

Dansk Supermarked Administration A/S CVR-nr Bjødstrupvej 18, Holme 8270 Højbjerg

Dansk Supermarked Administration A/S CVR-nr Bjødstrupvej 18, Holme 8270 Højbjerg Dansk Supermarked Administration A/S CVR-nr. 89-49-29-12 Bjødstrupvej 18, Holme 8270 Højbjerg 3. juni 2002 Vedrørende tv-overvågning Datatilsynet Borgergade 28, 5. 1300 København K CVR-nr. 11-88-37-29

Læs mere

Persondataloven - regler og praksis for god databehandlingsskik. Forskning med personoplysninger

Persondataloven - regler og praksis for god databehandlingsskik. Forskning med personoplysninger Artikel til METODE & DATA november 2008 Persondataloven - regler og praksis for god databehandlingsskik Forskning med personoplysninger Specialkonsulent, mag. art. Camilla Daasnes, Datatilsynet Artiklen

Læs mere

Persondata og forvaltningsret. Advokat Jakob Bjerre, FTF Advokat Jens Harkov Hansen, Norrbom Vinding

Persondata og forvaltningsret. Advokat Jakob Bjerre, FTF Advokat Jens Harkov Hansen, Norrbom Vinding Persondata og forvaltningsret Advokat Jakob Bjerre, FTF Advokat Jens Harkov Hansen, Norrbom Vinding Generelt Temaet eksemplificeret via en ansættelsessag Den juridiske ramme Forløb omkring ansættelse i

Læs mere

Adgangskontrol på diskoteker

Adgangskontrol på diskoteker Adgangskontrol på diskoteker Brevdato: 20.06.08 Journalnummer: 2008-42-0742 Datatilsynet vender hermed tilbage til sagen om behandling af personoplysninger hos Diskotek Crazy Daisy i Viborg (herefter Crazy

Læs mere

om L 72 Forslag til lov om kommunale borgerservicecentre

om L 72 Forslag til lov om kommunale borgerservicecentre Kommunaludvalget, Retsudvalget L 72 - Bilag 2,REU alm. del - Bilag 60 Offentlig Folketingets Administration Lovsekretariatet 15. marts 2005 J.nr. 17 OMTRYKT (15/3 2005) (rettelse af eksempel markeret med

Læs mere

Bilag 2. Udkast til anmeldelse til Datatilsynet

Bilag 2. Udkast til anmeldelse til Datatilsynet Side 1 af 6 DATATILSYNET Borgergade 28, 5. 1300 København K Telefon 3319 3200 Bilag 2. Udkast til anmeldelse til Datatilsynet Anmeldelse af behandlinger der foretages for den offentlige forvaltning 1.Dataansvarlig

Læs mere

Databehandlingsaftale. mellem. Kommune og DanCast / Copenhagen Business School Peter Juel Henrichsen

Databehandlingsaftale. mellem. Kommune og DanCast / Copenhagen Business School Peter Juel Henrichsen Databehandlingsaftale mellem Kommune og DanCast / Copenhagen Business School Peter Juel Henrichsen Der er dags dato indgået følgende mellem Navn Adresse Cvr.nr.: (herefter benævnt ) og Databehandlingsaftale

Læs mere

BILAG 5 DATABEHANDLERAFTALE

BILAG 5 DATABEHANDLERAFTALE BILAG 5 DATABEHANDLERAFTALE INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Formål og omfang... 5 2. Databehandlers opgave... 5 3. Instruks... 5 4. Brug af ekstern Databehandler eller underleverandør... 5 5. Behandling i udlandet...

Læs mere

BIG DATA OG PERSONDATABESKYTTELSE

BIG DATA OG PERSONDATABESKYTTELSE BIG DATA OG PERSONDATABESKYTTELSE B R A I N S B U S I N E S S / I C T N O R T H - K O N F E R E N C E D. 1 3. S E P T E M B E R 2 0 1 6 S Ø R E N S A N D F E L D J A K O B S E N P R O F E S S O R, P H.

Læs mere

Borgernes rettigheder ved anvendelse af video

Borgernes rettigheder ved anvendelse af video Borgernes rettigheder ved anvendelse af video I løbet af de seneste år er anvendelsen af video og tv blevet stadig mere udbredt på de danske veje. Video og tv anvendes i en række sammenhænge: Trafikinformation

Læs mere

Har I styr på reglerne? Forsyningsselskabers behandling af persondata

Har I styr på reglerne? Forsyningsselskabers behandling af persondata Har I styr på reglerne? Forsyningsselskabers behandling af persondata Langt de fleste virksomheder vil i forbindelse med deres virke få adgang til persondata af den ene eller anden slags. En forsyningsvirksomhed

Læs mere

FORSYNINGSTRÆF 2016 PERSONDATARET HVORFOR NU EGENTLIG DET?

FORSYNINGSTRÆF 2016 PERSONDATARET HVORFOR NU EGENTLIG DET? FORSYNINGSTRÆF 2016 - BEHANDLING AF PERSONDATA Line Markert, advokat Egil Husum, advokat 4. og 11. februar 2016 PERSONDATARET HVORFOR NU EGENTLIG DET? side 2 Er persondataretten relevant for forsyningsselskaber?

Læs mere

Til rette vedkommende. 11. april 2013. NOTAT - IC-Meter indeklimamålinger i relation til Persondataloven

Til rette vedkommende. 11. april 2013. NOTAT - IC-Meter indeklimamålinger i relation til Persondataloven Til rette vedkommende NORDIA Advokatfirma Østergade 16 1100 København K Christina Wiesner Advokat (H), LL.M. Mobil +45 20206325 cwi@nordialaw.com Journalnr. 21354 11. april 2013 NOTAT - IC-Meter indeklimamålinger

Læs mere

Retningslinier. for. Video-overvågning i Faxe Kommune

Retningslinier. for. Video-overvågning i Faxe Kommune Retningslinier for Video-overvågning i Faxe Kommune Formål Formålet med i Faxe Kommune er at beskytte kommunens ejendomme og værdier mod kriminelle handlinger samt tilføre tryghed for ansatte i kommunen

Læs mere

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse

Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse Bilag 8 Databehandleraftale [Vejledning til Tilbudsgiverne: Bilaget skal ikke udfyldes af Tilbudsgiver i forbindelse med afgivelse af tilbud. Bilag udfyldes i fællesskab med FMI, hvis det er nødvendigt.

Læs mere

Datatilsynets vejledning om persondataloven for Grønland

Datatilsynets vejledning om persondataloven for Grønland Datatilsynets vejledning om persondataloven for Grønland 1. I HVILKE TILFÆLDE GÆLDER PERSONDATALOVEN? 3 1.1. Hvornår gælder loven? ( 1) 3 1.2. Hvornår gælder loven ikke? ( 2) 4 1.3. Hvor gælder loven?

Læs mere

Databehandleraftale. mellem. [Virksomhed] [Adresse] [Postnr.] [By] [CVR nr.] (herefter kaldet Databehandler)

Databehandleraftale. mellem. [Virksomhed] [Adresse] [Postnr.] [By] [CVR nr.] (herefter kaldet Databehandler) Databehandleraftale mellem [Virksomhed] [Adresse] [Postnr.] [By] [CVR nr.] (herefter kaldet Databehandler) og Hedensted Kommune Horsens Kommune Odder Kommune Niels Espes Vej 8 Rådhustorvet 4 Rådhusgade

Læs mere

Juridiske aspekter af online marketing

Juridiske aspekter af online marketing Juridiske aspekter af online marketing Jan Trzaskowski, juridisk konsulent IBC konference om online marketing den 13. december 2001 2 Internet-juraens 1. læresætning Forbrugerbeskyttelse i den nye økonomi

Læs mere

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 447 Offentligt

Retsudvalget REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 447 Offentligt Retsudvalget 2013-14 REU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 447 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Lovafdelingen Dato: 21. maj 2014 Kontor: Forvaltningsretskontoret Sagsbeh:

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Retsudvalget 2009-10 L 185 Svar på Spørgsmål 16 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Lovafdelingen Dato: 12. maj 2010 Kontor: Strafferetskontoret Sagsnr.: 2009-730-1047 Dok.:

Læs mere

FOKUS PERSONOPLYSNINGER I ANSÆTTELSESFORHOLD. En praktisk gennemgang af typiske faldgruber for private arbejdsgivere

FOKUS PERSONOPLYSNINGER I ANSÆTTELSESFORHOLD. En praktisk gennemgang af typiske faldgruber for private arbejdsgivere FOKUS PERSONOPLYSNINGER I ANSÆTTELSESFORHOLD En praktisk gennemgang af typiske faldgruber for private arbejdsgivere MAJ 2008 INDHOLD HR-området er reguleret af persondataloven 1 Persondatalovens begreber

Læs mere

N O TAT. Et kommunalbestyrelsesmedlems offentliggørelse af oplysninger fra en personalesag på Facebook. 1. Sagens baggrund

N O TAT. Et kommunalbestyrelsesmedlems offentliggørelse af oplysninger fra en personalesag på Facebook. 1. Sagens baggrund N O TAT Et kommunalbestyrelsesmedlems offentliggørelse af oplysninger fra en personalesag på Facebook 1. Sagens baggrund Ved e-mails af 5. juli 2010 og 3. august 2010 har Frederiksberg Kommune rettet henvendelse

Læs mere

lov nr. 429 af 31/05/2000 med senere ændringer om behandling af personoplysninger (Persondataloven).

lov nr. 429 af 31/05/2000 med senere ændringer om behandling af personoplysninger (Persondataloven). Bilag 6 Databehandleraftale og databehandlerinstruks 1. Leverandøren overholder de til enhver tid gældende regler og forskrifter for behandling af personoplysninger under Kontrakten, herunder: lov nr.

Læs mere

Databehandleraftale Bilag 8 til Contract regarding procurement of LMS INDHOLD

Databehandleraftale Bilag 8 til Contract regarding procurement of LMS INDHOLD INDHOLD INDHOLD... 1 1. Baggrund... 2 2. Definitioner... 2 3. Behandling af personoplysninger... 3 4. Behandlinger uden instruks... 3 5. Sikkerhedsforanstaltninger... 3 6. Underdatabehandling... 4 7. Overførsel

Læs mere

Persondataforordningen. Overblik over initiativer og ansvar. Dubex Summit - Rasmus Lund november 2016

Persondataforordningen. Overblik over initiativer og ansvar. Dubex Summit - Rasmus Lund november 2016 Persondataforordningen Overblik over initiativer og ansvar Dubex Summit - Rasmus Lund november 2016 Rasmus Lund Advokat, partner Leder af persondata team Agenda Henning Mortensen, DI har givet overblik

Læs mere

Sammenskrevet udgave af persondataloven

Sammenskrevet udgave af persondataloven Sammenskrevet udgave af persondataloven Lov nr. 429 af 31. maj 2000 som ændret ved 7 i lov nr. 280 af 25. april 2001, 6 i lov nr. 552 af 24. juni 2005, 2 i lov nr. 519 af 6. juni 2007, 1 i lov nr. 188

Læs mere

Anmeldelse af behandling af data

Anmeldelse af behandling af data - 1. Skema udfyldt af: Dato: Anmeldelse af behandling af data 2. Databehandlingen er omfattet af Region Hovedstadens paraplyanmeldelse vedr.: OBS: kun 1 X 2007-58-0006 Patientbehandling 2012-58-0023 Kliniske

Læs mere

Persondata - og hvad så?

Persondata - og hvad så? Persondata - og hvad så? Oktober 2005 Persondata og hvad så? Persondata og hvad så? Henvendelse om publikationen kan ske til: Personalestyrelsen Frederiksholms Kanal 6 1220 København K Tlf. 33 92 40 49

Læs mere

Retningslinjer. for. Video-overvågning i Faxe Kommune

Retningslinjer. for. Video-overvågning i Faxe Kommune Ændringer er markeret med rødt Retningslinjer for Video-overvågning i Faxe Kommune Formål Formålet med i Faxe Kommune er at beskytte kommunens ejendomme og værdier mod kriminelle handlinger samt tilføre

Læs mere

Databehandleraftale. mellem. [anfør kontraktpart] [anfør adresse] [anfør postnummer] [anfør cvr.nr.] (herefter benævnt Databehandleren )

Databehandleraftale. mellem. [anfør kontraktpart] [anfør adresse] [anfør postnummer] [anfør cvr.nr.] (herefter benævnt Databehandleren ) #BREVFLET# Click here to enter text. Dokument: Neutral titel Aalborg Kommune Boulevarden 13, 9000 Aalborg Databehandleraftale mellem [anfør kontraktpart] [anfør adresse] [anfør postnummer] [anfør cvr.nr.]

Læs mere

TVovervågning. Struer Kommune Retningslinjer for anvendelse og indkøb af. TV-overvågning

TVovervågning. Struer Kommune Retningslinjer for anvendelse og indkøb af. TV-overvågning TVovervågning Struer Kommune Retningslinjer for anvendelse og indkøb af TV-overvågning Formål TV-overvågning i Struer Kommune benyttes for at bekæmpe, forebygge og opklare kriminelle handlinger som hærværk,

Læs mere

Vejledning om tv-overvågning i boligorganisationer mv.

Vejledning om tv-overvågning i boligorganisationer mv. Vejledning om tv-overvågning i boligorganisationer mv. Indholdsfortegnelse 1. Om vejledningen. 3 2. Iværksættelse af tv-overvågning på områder, der benyttes til almindelig færdsel. 3 3. Iværksættelse af

Læs mere

Databehandleraftale. Mellem. Egedal Kommune. Dronning Dagmars Vej Ølstykke. (Herefter benævnt Dataansvarlig)

Databehandleraftale. Mellem. Egedal Kommune. Dronning Dagmars Vej Ølstykke. (Herefter benævnt Dataansvarlig) Databehandleraftale Mellem Egedal Kommune Dronning Dagmars Vej 200 3650 Ølstykke (Herefter benævnt Dataansvarlig) Og (Herefter benævnt Databehandler) side 1 af 5 Generelt Databehandleren indestår for at

Læs mere

AFTALE OM BEHANDLING AF PERSONOPLYSNINGER. Mellem. [X] [Adresse] [Postnr. + By] CVR. nr.: [xxxxxxxx] (herefter Leverandøren )

AFTALE OM BEHANDLING AF PERSONOPLYSNINGER. Mellem. [X] [Adresse] [Postnr. + By] CVR. nr.: [xxxxxxxx] (herefter Leverandøren ) AFTALE OM BEHANDLING AF PERSONOPLYSNINGER Mellem [X] [Adresse] [Postnr. + By] CVR. nr.: [xxxxxxxx] (herefter Leverandøren ) og Midttrafik Søren Nymarks Vej 3 8270 Højbjerg CVR-nr.: 29943176 (herefter Midttrafik

Læs mere

PERSONDATALOVEN OG SUNDHEDSLOVEN

PERSONDATALOVEN OG SUNDHEDSLOVEN KIROPRAKTIK 2014 PERSONDATALOVEN OG SUNDHEDSLOVEN Kort om Persondataloven og Sundhedsloven Sundhedsloven 'Hovedloven' på området Relevant i ft. oplysninger er særligt:» Tavshedspligt, indhentelse og videregivelse

Læs mere

7. Oktober Datatilsynet og forskningsregistrering

7. Oktober Datatilsynet og forskningsregistrering 7. Oktober 2015 Datatilsynet og forskningsregistrering Forskningsregistrering Rådgivning omkring datasikkerhed i forbindelse med forskningsdata Forskningsregistrering til regionens paraplyanmeldelse Registrering

Læs mere

- internetudbydernes rolle. Søren Sandfeld Jakobsen Lektor, ph.d., advokat April

- internetudbydernes rolle. Søren Sandfeld Jakobsen Lektor, ph.d., advokat April - internetudbydernes rolle Søren Sandfeld Jakobsen Lektor, ph.d., advokat April 2010 1 Med bøde straffes den, der forsætligt eller groft uagtsomt formidler deltagelse i spil uden tilladelse, jf. stk. 1.

Læs mere

TAVSHEDSPLIGT OG VIDEREGIVELSE AF OPLYSNINGER

TAVSHEDSPLIGT OG VIDEREGIVELSE AF OPLYSNINGER TAVSHEDSPLIGT OG VIDEREGIVELSE AF OPLYSNINGER Reglerne om tavshedspligt og videregivelse af fortrolige oplysninger har stor praktisk betydning, da vi som medarbejdere i kommunen behandler mange personfølsomme

Læs mere

Lov om behandling af personoplysninger 1)

Lov om behandling af personoplysninger 1) Lov om behandling af personoplysninger 1) VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt: Folketinget har vedtaget og Vi ved Vort samtykke stadfæstet følgende lov: Afsnit I Indledende

Læs mere

Forsvarets videregivelse af personaleoplysninger til brug for markedsføring

Forsvarets videregivelse af personaleoplysninger til brug for markedsføring Forsvarets videregivelse af personaleoplysninger til brug for markedsføring Brevdato: 19.08.08 Journalnummer: 2008-632-0034 Datatilsynet vender hermed tilbage til sagen, hvor Forsvarets Personeltjeneste

Læs mere

Oplysningerne opbevares hos databehandler. Databehandlerens adresse Weidekampsgade 6, 2300 København S

Oplysningerne opbevares hos databehandler. Databehandlerens adresse Weidekampsgade 6, 2300 København S Benyt anmeldelse som kladde. Afkryds de felter, du ønsker at genbruge, eller genbrug hele blanketten. 1.Dataansvarlig myndighed Navn Haderslev Kommune Adresse Gåskærgade 26-28 Kommunekode (For kommuner

Læs mere

INFORMATIONSSIKKERHEDSPOLITIK. Informationssikkerhedspolitik

INFORMATIONSSIKKERHEDSPOLITIK. Informationssikkerhedspolitik Informationssikkerhedspolitik Er informationssikkerhed aktuel? Hvorfor arbejder vi med informationssikkerhedspolitik? EU direktiv 95/46/EF Persondataloven Sikkerhedsbekendtgørelsen Datatilsynet Hvorfor

Læs mere

Anmeldelse af behandlinger af oplysninger der foretages for en privat dataansvarlig, og som sker med henblik på at føre en spærreliste.

Anmeldelse af behandlinger af oplysninger der foretages for en privat dataansvarlig, og som sker med henblik på at føre en spærreliste. Blankettype: Spærreliste Datatilsynet Borgergade 28 1300 København K Anmeldelse af behandlinger af oplysninger der foretages for en privat dataansvarlig, og som sker med henblik på at føre en spærreliste.

Læs mere

(Fremtidens) Regulering af cloud computing

(Fremtidens) Regulering af cloud computing (Fremtidens) Regulering af cloud computing Dansk Automationsselskab 2012 Jacob Voetmann Kont. for it-arkitektur og standardisering Digitaliseringsstyrelsen javoe@digst.dk Digitaliseringsstyrelsen og cloud

Læs mere

Datatilsynets udtalelse af 15. oktober 2009 vedhæftes.

Datatilsynets udtalelse af 15. oktober 2009 vedhæftes. Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle Sendt til kontakt@regionsyddanmark.dk 4. februar 2013 Vedrørende sikkerhedsbrist i Region Syddanmark Datatilsynet Borgergade 28, 5. 1300 København K CVR-nr. 11-88-37-29

Læs mere

Databehandleraftale. Dags dato er indgået nedenstående aftale mellem

Databehandleraftale. Dags dato er indgået nedenstående aftale mellem Dags dato er indgået nedenstående aftale mellem Københavns Kommune Teknik- og Miljøforvaltningen Njalsgade 13 2300 København S CVR.nr.: 64 94 22 12 (Herefter benævnt Kunden) og [Firmanavn] CVR.nr.: [CVR.nr.]

Læs mere

Persondataworkshop. Vandhuset 14. november 2016 D

Persondataworkshop. Vandhuset 14. november 2016 D Persondataworkshop Vandhuset 14. november 2016 D16-226020 Baggrund Hvordan startede Provas op Hvad har vi gjort Vedligeholdelse/ajourføring Kommende opgaver Behandling af kundedata Databehandleraftaler

Læs mere

13-09-2004 2004-69-0010. Notat om. tv-overvågning - Datatilsynets praksis og konkrete problemstillinger i forhold til gældende regulering på området

13-09-2004 2004-69-0010. Notat om. tv-overvågning - Datatilsynets praksis og konkrete problemstillinger i forhold til gældende regulering på området 13-09-2004 2004-69-0010 Notat om tv-overvågning - Datatilsynets praksis og konkrete problemstillinger i forhold til gældende regulering på området I afsnit 1 gennemgås Datatilsynets praksis og konsekvenserne

Læs mere

Ordbog. Forside. Adware

Ordbog. Forside. Adware Forside Ordbog Adware Et lille program som placeres på en brugers pc, og som derefter henter reklamer fra internettet, uden at brugeren har bedt om det. Artikel 29-gruppen Den særlige gruppe vedrørende

Læs mere