Ændringsforslag til budget

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ændringsforslag til budget 2009-2012"

Transkript

1 sforslag til Børne- og Ungeudvalg Budgetområde: 3.03 Forebyggelse og anbringelse Sundhed Forslagstype: Minusmål Serviceramme Ja/Nej: Ja Forslagsnummer: Drift/anlæg/finansiering: Drift Forlængelse af undersøgelsesintervallerne i Tandplejen fra 12 til 15 måneder I alt Budget Budget Budget Budget I flg. Sundhedsstyrelsens vejledning skal undersøgelser af tand-, mund- og kæberegionen foretages med intervaller, der fastsættes på grundlag af odontologiske (tandfaglige) kriterier. I Greve Kommune undersøges en stor del af børn og unge med 12 måneders intervaller. Tandsundheden i Greve Kommune har været svagt stigende i de sidste mange år. Det vil derfor være fagligt forsvarligt at forlænge undersøgelsesintervallerne for de børn med en god tandsundhed til 15 mdr. Målet med regelmæssige undersøgelser i tandplejesystemet er, at erkende og diagnosticere sygdomstilstande og følger, anomalier, skader, funktionsforstyrrelser, at henlede opmærksomheden på uhensigtsmæssige kostvaner og mangelfuld hygiejne og at kontrollere udviklingen. Udefra en faglig betragtning og med den viden, der foreligger i dag anses regelmæssig tilknytning til tandplejesystemet som hensigtsmæssig, idet denne kan bidrage til reduktion af risikofaktorer, sygdomsforekomst og sygdomsudvikling i befolkningen. Målgruppen for forlængelse af intervallerne er den del af Greve Kommunes børn og unge med en høj grad af tandsundhed. Fordelen er, at der kan spares ressourcer i Tandplejen.

2 Der kan være risiko for, at enkelte forældre vælger, at deres børn skal gå til tandlæge i privat praksis. Denne udgift betales af Greve Kommunes Tandpleje, dog med en egenbetaling på 35 % for de 0-15-årige. Erfaringer fra en undersøgelse i Odense Kommune viser, at det nok er ganske få, der vil benytte frit-valgsordningen af denne grund. Forlængelsen af undersøgelsesintervallerne vil kunne igangsættes fra vedtagelsen af 2009, og have fuld gennemslagskraft fra DIREKTIONENS BUDGETOPLÆG

3 sforslag til Børne- og Ungeudvalg Budgetområde: 3.03 Forebyggelse og anbringelse Sundhed Forslagstype: Minusmål Serviceramme Ja/Nej: Ja Forslagsnummer: Drift/anlæg/finansiering: Drift Forlængelse af undersøgelsesintervallerne fra mdr. i Tandplejen I alt Budget Budget Budget Budget I følge Sundhedsstyrelsens vejledning skal undersøgelser af tand-, mund- og kæberegionen foretages med intervaller, der fastsættes på grundlag af odontologiske (tandfaglige) kriterier. I Greve Kommune undersøges en stor del af børn og unge med 12 måneders intervaller. Tandsundheden i Greve Kommune har været svagt stigende i de sidste mange år. Forslaget medfører, at undersøgelsesintervallerne for en del børn med god tandsundhed forlænges til 18 måneder. Forslaget forudsætter vedtagelse af forslaget om at forlænge undersøgelsesintervallet fra 12 til 15 måneder. Målet med regelmæssige undersøgelser i tandplejesystemet er, at erkende og diagnosticere sygdomstilstande og følger, anomalier, skader, funktionsforstyrrelser, at henlede opmærksomheden på uhensigtsmæssige kostvaner og mangelfuld hygiejne og at kontrollere udviklingen. Regelmæssig tilknytning til tandplejesystemet er hensigtsmæssig for at bidrage til reduktion af risikofaktorer, sygdomsforekomst og sygdomsudvikling i befolkningen. Målgruppen for forlængelse af intervallerne er den del af Greve Kommunes børn og unge med en høj grad af tandsundhed og på de årgange, som ikke kræver en generel screening for tandstillingsfejl med henblik på eventuel tandregulering. Fordelen er, at der kan spares ressourcer i Tandplejen.

4 Ulemperne omfatter en ikke nærmere bestemt risiko for eventuelle senere behandlingsudgifter. Risiko for øgede udgifter, der overstiger besparelsen, se nedenfor. Det må forventes, at nogle forældre vil blive så utilfredse med forlængelsen af undersøgelsesintervallerne op til 18 måneder, at de vil udnytte de lovgivningsmæssige muligheder for frit valg. Reglerne giver mulighed for at vælge en privat tandlæge, som kan indkalde barnet hyppigere i forhold til det kommunale tilbud, uden at Greve Kommune har reel indflydelse på det. De kommunale kontrolmuligheder vil være yderst begrænsede, og Greve Kommunes Tandpleje skal betale 65 % af udgiften til den private tandlæge. Ca. 27 % af en årgang har ifølge Sundhedsstyrelsens retningslinier behov for tandregulering. Den kommunale tandpleje er også forpligtet til at betale 65 % af udgiften for de borger, der vælger privat tilbud (typisk 65 % af kr.= kr.). Hvis det lægges til grund, at 50 borgere vil vælge privat tilbud (1,5 % af brugerne, der vil være omfattet af forlængelsen til 18 måneder) vil merudgiften for Tandplejen udgøre ca kr. Forslaget indeholder derfor en betydelig risiko for øgede udgifter, der overstiger besparelsen. Forlængelsen af undersøgelses-intervallerne vil kunne igangsættes fra vedtagelsen af 2009, og have fuld gennemslagskraft fra DIREKTIONENS BUDGETOPLÆG

5 sforslag til Børne- og Ungeudvalg Budgetområde: 3.03 Forebyggelse og anbringelse Sundhed Forslagstype: Minusmål Serviceramme Ja/Nej: Ja Forslagsnummer: Drift/anlæg/finansiering: Drift Tandplejen afskaffelse af busdrift I alt Budget Budget Budget Budget Tandplejen har i alt tre klinikker som er placeret ved skoler i lokalområderne. Busordningen har haft til hensigt at tilbyde de mindre skolebørn i Greve Kommune en sikker transport til tandeftersyn og behandling. Denne service er ikke lovbestemt. Mindre skolebørn, som modtager tandpleje i Greve Kommune. Ca børn transporteres via skolen til tandpleje med Tandplejens busser. Det vil være en fordel, at flere forældre kommer med deres mindre barn til tandlæge, da det er forældrenes opgave at passe barnets tænder. Når forældrene er med på klinikken giver det en bedre kvalitet i kommunikationen mellem behandleren og forældrene og dermed mulighed for bedre tandsundhed. Når ansvaret for at bringe deres barn til tandlæge lægges over til forældrene, vil det spare både skolerne og Tandplejen for administrative opgaver. De socialt svage børn, hvis forældre ikke af sig selv bringer dem til tandlæge, vil kræve en ekstra indsats fra Tandplejens side. Dette falder dog indenfor vores almindelige opsøgende arbejde. Muligvis vil enkelte forældre vælge at benytte deres privat praktiserende tandlæge indenfor fritvalgsordningen. Det er dog Tandplejens vurdering, at det kun vil være få. Forslaget kan træde i kraft fra 1. januar 2009.

6 sforslag til Børne- og Ungeudvalg Budgetområde: 3.03 Forebyggelse og anbringelse Sundhed Forslagstype: Minusmål Serviceramme Ja/Nej: Ja Forslagsnummer: Drift/anlæg/finansiering: Drift Afskaffe indkaldelse til tandlæge ved 1½ års alderen I alt Budget <1 Budget <1 Budget <1 Budget <1 Tandplejen har siden 2004 tilbudt forældrene at komme med deres barn til første tandundersøgelse når barnet er 1½ år. Ca. 60 % af forældrene har taget imod dette tilbud. Målet med den tidlige undersøgelse er at informere forældrene om sunde tandpleje- og kostvaner, og dermed arbejde sundhedsfremmende. Derudover er målet at tilvænne børnene til tandpleje i en tidlig alder. Endelig giver tilbudet mulighed for en faglig screening af børnene, så de behovsorienterede indkald kan starte allerede hér. Fordelen er, at der kan spares udgifter i Tandplejen. Ulemperne omfatter risiko for en ikke nærmere bestemt øget udgift til senere behandlinger. Hvis besparelsen gennemføres, vil første besøg i Tandplejen finde sted ved 2½ år. Der kan være en del børn og forældre, som allerede har tilegnet sig uhensigtsmæssige tandpleje- og kostvaner på dette tidspunkt. Det kan vise sig vanskeligt at ændre vanerne og rette skaderne. Forslaget kan træde i kraft fra 1. januar 2009.

7 sforslag til Børne- og Ungeudvalg Budgetområde: 3.03 Forebyggelse og anbringelse Sundhed Forslagstype: Minusmål Serviceramme Ja/Nej: Ja Forslagsnummer: Drift/anlæg/finansiering: Drift Forlængelse af udbygning af Specialtandplejen Indtægter fra egenbetaling I alt Budget Budget Budget Budget Den 1. januar 2002 blev amterne pålagt at tilbyde et specialiseret tandplejetilbud til personer, der primært på grund af sindslidelser eller udviklingshæmning ikke kan benytte almindelige tandplejetilbud. Som led i opgave- og strukturreformen blev Specialtandplejen overført til kommunerne den 1. januar Målgruppen udgør ca. 300 personer i Greve Kommune. Tandplejen har lavet en gradvis udbygningsplan i takt med at en stigende andel af målgruppen vil tage imod tilbud om behandling. Formålet er, at tilbyde et specialiseret tandplejetilbud til personer, der på grund af sindslidelser eller udviklingshæmning ikke kan udnytte de almindelige tandplejetilbud i Børne- og Ungdomstandplejen, Voksentandplejen eller i Omsorgstandplejen. Ud over de nævnte persongrupper skønnes gruppen for specialtandpleje at omfatte visse personer med cerebral parese (spastisk lammelse), autisme samt andre med meget betydelig og varig funktionsnedsættelse, eksempelvis visse sklerosepatienter. Loven sigter imod, at specialtandplejetilbudet ydes til personer med betydelig og varigt nedsat funktionsevne. Målgruppen har primært en psykisk funktionsnedsættelse, men ofte fysiske tillægshandikaps. Det er endvidere karakteristisk for målgruppen, at personerne ofte har behov for omfattende sygepleje- eller pædagogisk bistand. En del af målgruppen vil være indlagt på psykiatriske hospitaler, tilknyttet distriktspsykiatriske ordninger / boformer efter serviceloven eller regionale almene ældreboliger.

8 På grund af målgruppens adfærd og sygdom, vurderes denne at have særlige problemer, der medfører at hverken almindelige tandplejetilbud eller omsorgstandplejen kan benyttes. Målgruppen har derfor behov for særlig behandlingsmæssig støtte, herunder også generel anæstesi, for at kunne gennemføre almindelig tandplejebehandling. Den forebyggende indsats bør derfor vægtes tungt og bør tilrettelægges under hensyntagen til det forhold, at der hos en stor del af målgruppen er øget risiko for udvikling af karies på grund af den hyppige forekomst af mundtørhed som følge af anvendelse af medicin. Fordele Fordelen er, at der kan spares på Tandplejens. Ulemper Udbygningen af den opsøgende og forebyggende del af Specialtandplejen forlænges med 1 år. Nødvendige og akutte behandlinger vil ikke blive berørt af forlængelsen. I 2007 var indskrevet 80 patienter i Specialtandplejen. Det svarer til ca. 25 % af den vurderede målgruppe i Greve Kommune. En forlængelse af tidsplanen med 1 år, vil betyde følgende ændringer i udbygningen: Oprindelig plan: Plan ved forlængelse 1 år: modtagere 110 modtagere Økonomi Der er knyttet et mindre indtægtsbeløb til forslaget i form af egenbetaling. Det er ikke muligt at øge taksten for egenbetaling yderligere, da den er centralt fastlagt. Besparelsen vil kunne træde i kraft med virkning fra DIREKTIONENS BUDGETOPLÆG

9 sforslag til Børn og Ungeudvalget Budgetområde: 3.03 Forebyggelse og anbringelse Sundhed Forslagstype: Minusforslag Serviceramme Ja/Nej: Ja Forslagsnummer: Drift/anlæg/finansiering: Drift Reduktion i tilbud om mødregrupper I alt Budget <1 Budget <1 Budget <1 Budget <1 Sundhedsplejen afholder som en del af tilbuddene til småbørnsfamilier også mødregrupper. Sundhedsplejersken vejleder i mødregruppen om forebyggende og sundhedsfremmende problemstillinger som fx relationer, spædbørns signaler, amning/kost, barnets udvikling og vaccinationer. I grupperne deltager seks mødre med deres småbørn i alderen 2-6 måneder. Sundhedsplejersken deltager i tre mødegange, som tilrettelægges med henblik på opstart af gruppen. Forslaget indebærer, at sundhedsplejersken kun deltager to gange i gruppernes møder. Det er et vigtigt formål med mødregrupperne at medvirke til selvstændig netværksdannelse mellem deltagerne. Målgruppen er mødre med småbørn på 2-6 måneder. Vejledningen fra sundhedsplejersken tager udgangspunkt i deltagernes konkrete efterspørgsel med henblik på at øge deres handlekompetence som forældre. Ulemperne ved forslaget omfatter, at sundhedsplejen vil kunne vejlede i færre konkrete problemstillinger, hvis antallet af møder mindskes. Endvidere må det forventes, at netværksdannelsen mindskes. Endelig vil forslaget kunne medføre en mindre stigning i antallet af behovsbestemte hjemmebesøg, jf. nedenfor. Fordelen består i en opnået besparelse.

10 Afskaffelsen af et gruppemøde må forventes at medføre, at enkelte familier vil have behov for anden kontakt til sundhedsplejersken. Dette vil særligt gælde førstegangsfødende og vil overvejende blive i form af ekstra hjemmebesøg. Forslaget vil kunne gennemføres med et varsel på tre måneder, fordi de berørte medarbejdere skal varsles i henhold til overenskomsten om at gå ned i arbejdstid. DIREKTIONENS BUDGETOPLÆG

11 sforslag til Børn og Ungeudvalget Budgetområde: 3.03 Forebyggelse og anbringelse Sundhed Forslagstype: Minusforslag Serviceramme Ja/Nej: Ja Forslagsnummer: Drift/anlæg/finansiering: Drift Fjerne behovsbetinget undersøgelse af børn i første klase. I alt Budget <1 Budget <1 Budget <1 Budget <1 I Sundhedsstyrelsens vejledning om Forebyggende Sundhedsydelser Til Børn og Unge anbefales, at sundhedsplejens kontakt til børn og unge i skolerne består af årlige og regelmæssige sundhedssamtaler, undersøgelser og sundhedspædagogiske aktiviteter. Alle elever i Greve Kommune tilbydes derfor sundhedssamtale og funktionsundersøgelse i børnehaveklasse og 2. klasse. Derudover tilbydes børn med særlige behov samtale og undersøgelse i 1. klasse. Forslaget indebærer, at tilbudet i 1. klasse udgår. Børn med særlige behov må herefter kontakte sundhedsplejen på eget initiativ eller søge læge. Målgruppen for behovsbetingede undersøgelser i 1. klasse er børn med særlige behov som fx overvægt, sociale problemer og sengevædere. Ulemperne ved forslaget omfatter primært det forlængede interval mellem fastlagte kontakter til sundhedsplejen. Fordelene omfatter besparelsen. Forslaget kan medføre senere opsporing af børn med særlige behov og igangsætning af foranstaltninger.

12 Forslaget vil kunne gennemføres med et varsel på tre måneder, fordi de berørte medarbejdere skal varsles i henhold til overenskomsten om at gå ned i arbejdstid. DIREKTIONENS BUDGETOPLÆG

13 sforslag til Børne- og Ungeudvalget Budgetområde: 3.03 Anbringelse og forebyggelse Børn & Familier Forslagstype: Minusmål Serviceramme Ja/Nej: Ja Forslagsnummer: Drift/anlæg/finansiering: Drift De Unges Hus, belastningsgrad øges (døgninstitution) besparelse på anbringelsestet I alt Budget Budget Budget Budget Det muligt at øge belastningsgraden på Døgn-Moeskær uden en modsvarende ressourceudvidelse. Forslaget er at øge belastningsgraden på døgntilbuddet fra pt. 8 til 9 udmøntet ved, at der lægges med salg af en plads. Administrationen har drøftet dette med De Unges Hus, som er betænkelige herved på grund af kompleksiteten i de unges problemer, som har betydning i forhold til rummelighed i døgntilbuddet. Med andre ord foreslås det, at udfordringen ikke løses ved en besparelse, men i stedet ved at sælge flere pladser uden at tilføre midler til de øgede driftsudgifter ved 1 årsplads mere. Virkningen er, at den gennemsnitlige udgift pr. plads sænkes. De Unges Hus sælger pladser både eksternt til udenbys kommuner og internt til familierådgivning. Betalingen for det interne salg af plads til familierådgivningen sker fra kommunens anbringelses vedrørende opholdssted for børn og unge, så besparelsen vil blive udmøntet der. Et sekundært forslag er, at der indarbejdes en bemærkning om at igangsætte en undersøgelse af, om De Unges Hus fremadrettet kan organiseres som en selvejende institution for at klarlægge fordele og ulemper for såvel De Unges Hus som kommunen i øvrigt. De Unges Hus døgntilbud er målrettet unge, der har psykosociale vanskeligheder, hvor der er et problematisk forhold i den unges netværk. Ligeledes kan der være tale om, at der er fare for at udvikle et negativt adfærdsmønster.

14 Fordelen er, at kommunen opnår den estimerede nettobesparelse på tet, og der sker en ressourceoptimering af døgntilbuddets virksomhed. Forslaget har ikke været behandlet i institutionens Samarbejdsudvalg. Forslaget kan gennemføres fra DIREKTIONENS BUDGETOPLÆG

15 sforslag til Børne- og Ungeudvalget Budgetområde: 3.03 Anbringelse og forebyggelse Børn & Familier Forslagstype: Minusmål Serviceramme Ja/Nej: Ja Forslagsnummer: Drift/anlæg/finansiering: Drift Familiehusene, rammebesparelse (døgninstitution) I alt Budget Budget Budget Budget Der kan opnås en besparelse ved at lukke 3 uger i juli og 20 weekends i årets løb. Familiehusene er et udviklingscenter med døgntilbud, skoletilbud og ungeindsats. Det vil give en masse ekstra arbejde for alle i forhold til at planlægge med familierne, at børn og unge er hos dem eller deres venner/pårørende eller at der skal findes alternativt ophold på andre institutioner Der vil bo familier på Familiehusene, hvor der ikke er personale til stede. Dette bør kunne lade sig gøre, men har ikke været prøvet før. Der vil være meget opsamling i forhold til børn, unge og familier, og der vil generelt blive tale om længerevarende forløb for de børn og unge, der ikke profiterer af at skulle væk fra Familiehusene hver anden weekend Omvendt kan man ikke udelukke, at det for enkelte børn/familier presser positiv udvikling frem. Der er andre institutioner i Danmark som arbejder på den måde Andre kommuners efterspørgsel efter plads på Familiehusene vil gå ned ligesom centrets rådgivere op til eksempelvis ferieperiode logisk vil finde alternative tilbud som ikke holder lukket for at skabe helhed i tilbuddet til familien. Familiehusenes belægningsprocent kan på denne baggrund gå ned. Forslaget kan træde i kraft fra 2009.

16 sforslag til Børne- og Ungeudvalget Budgetområde: 3.03 Anbringelse og forebyggelse Børn & Familier Forslagstype: Minusmål Serviceramme Ja/Nej: Ja Forslagsnummer: Drift/anlæg/finansiering: Drift Forebyggelsestet, rammebesparelse på Familieværkstedet I alt Budget Budget Budget Budget Familieværkstedet er et af de forebyggende tilbud, som kommunen stiller til rådighed for børn og familier. Nogle af familieværkstedets tilbud til børnefamilierne er familieaktiviteter (at omsætte ideer til handling). Her tilbydes Marte Meo metoden som en del af familieaktiviteten. Marte Meo metoden anvendes som et supplement i det terapeutiske arbejde og er en videobaseret kommunikations- og relationsorienteret vejlednings- og behandlingsmetode. Der tilbydes forskellige former for samtaler så som: Familiesamtaler, parsamtaler, forældresamtaler, individuelle og generationssamtaler m.m. Der arbejdes med følgende målsætninger: - at gøre et barns anbringelse uden for hjemmet irrelevant, fordi familien opnår at fungere på en måde, der er hensigtsmæssig for såvel barnets udvikling som for familiens hele trivsel. - At afværge et ungt menneskes udstødelse af skolesystemet. - At oparbejde en bæredygtig kommunikation mellem forældrene forud for en skilsmisse, og barnet derfor trives bedre, trods forældrenes brud. Målgruppen er udsatte familier med børn, der ønsker hjælp til at finde løsninger på problemer i familiens daglige liv

17 Fordele: - Familieværkstedet bidrager til besparelsen. Ulemper: - Der er ikke løse penge i tet. Familieværkstedets er faste udgifter så som husleje, løn og forsikringer. Skal der foretages reduktion vil denne blive gennemført på kursus, supervision, fødevarer & løn. Konsekvenserne er: - Rekruttering vanskeliggøres fremover. - Nuværende personale vil måske søge andre steder, da udvikling i arbejdet forringes. - Dette er en kæmpe forringelse af Familieværkstedets serviceniveau til Greve Kommunes borgere. I forliget 2007 indgik Familieværkstedet og skal opnå en indtægt på kr. ved salg af pladser til andre kommuner. Der er ikke tegnet kontrakter med andre kommunen pt., men der er kontakter til blandt andet Solrød herom. Såfremt det ikke lykkes at få solgt plads skal de kr. også findes. En nednormering i personalestaben vil klart betyde en længere ventetid for Greve Kommunes borgere, som i sidste ende vil betyde penge for kommunen da det forebyggende arbejde ikke kan udføres optimalt. Rammebesparelsen på kr. kan gennemføres fra 2009, hvis beslutning træffes i oktober og der administrativt disponeres med den nye ramme. DIREKTIONENS BUDGETOPLÆG

18 sforslag til Børne- og Ungeudvalget Budgetområde: 3.03 Anbringelse og forebyggelse Børn & Familier Forslagstype: Minusmål Serviceramme Ja/Nej: Ja Forslagsnummer: Drift/anlæg/finansiering: Drift Øget besparelse som led i OK projektet I alt Budget Budget Budget Budget , Siden 2007 har Børne- og Ungeudvalget arbejdet med OK projektet (organisations- og kvalitetsudvikling). Der eksisterer i forvejen følgende besparelser i tet som udvalget fortsat mangler at udmønte på konkrete områder. 2009: 1,1 mio. kr og årene herefter 2,2 mio. kr. Til brug i fasen kan indgå, at OK projektet ud over de ikke udmøntede beløb, skal nedbringe anbringelsestet med yderligere 1 mio. kr. Da en anbringelse koster ca kr i snit vil en besparelse på 1 mio. kr. medføre, at der kan anbringes 2-3 færre unge. Disse skal i stedet rummes i Greves lokalmiljø. Konsekvensen af den samlede OK besparelse (hvis hele besparelsen lægges på anbringelsestet) er, at der i 2009 kan anbringes 5 færre unge, mens det fra 2010 og frem er 7-8 unge. Indfasningen vil ske i forhold til nye anbringelser. Anbringelsestet rummer også udgifter til aflastningsordninger. Administrationen vil forsøge at opnå en del af besparelsen ved at reducere i bevillinger af aflastningsordning. Børn og Unge indenfor normalområdet og børn med handicap, som i kortere eller længere periode har behov for anbringelse udenfor hjemmet i plejefamilie, opholdssted, kost- efterskole og lignende. Endvidere afholdes udgifter til aflastningsordninger, som kan være et relevant tilbud for at opnå, at familierne kan rumme deres barn på længere sigt og dermed undgå en institutionsanbringelse.

19 Formålet med anbringelsen er at sikre og beskytte barnet/den unge i sin udvikling til at kunne klare sig som voksen. Minusmålet kan bidrage til den samlede besparelse. Det vil kunne mærkes som forringet serviceniveau for forældre, der har brug for kommunens hjælp. Det vil belaste lokalmiljøet omkring den unge, som kommunen må fastholde ikke kan få tilbud og derfor må forblive hjemme. Anbringelsesområdet har landspolitisk bevågenhed og Velfærdsministeren har varslet, at ministeriet bemyndiges til at foretage anbringelse på kommunernes regning, hvis der ikke foretages de nødvendige anbringelser. Der vil blive fastholdt en prioritering, hvor udviklingstruede eller handicappede børn fortsat kan anbringes udenfor hjemmet. Serviceniveauets ændring vil blive udmøntet i form af unge utilpassede i større omfang ikke anbringes eller familierne ikke kan få aflastning. Besparelsen på 1,0 mio. kr. kan iværksættes fra året DIREKTIONENS BUDGETOPLÆG

20 sforslag til Børne- og Ungeudvalget Budgetområde: 3.03 Forebyggelse og anbringelse Børn & Familie Forslagstype: Minusmål Serviceramme Ja/Nej: Ja Forslagsnummer: Drift/anlæg/finansiering: Drift Integrationsfamiliekonsulent I alt Budget Budget Budget Budget Kommunen har siden indførsel af integrationsloven haft til integrationsfamiliekonsulent. Pågældende medarbejdere har primært arbejdet med rådgivning til traumatiserede indvandrere og flygtninge. Det kan indgå som en overvejelse at have en medarbejder mindre hvorefter der i stedet må henvises til ekstern rådgivning. Tilbud til indvandrere og flygtninge Forslaget kan indgå som en prioriteringsmulighed i arbejdet. Konsulenten har blandt andet arbejdet for at undgå flygtningegruppen ender som førtidspensionister. Der er tale om et langt sejt træk. Det må forventes, at familierådgiverne fremover i øget omfang må indgå i dette rådgivningsarbejde. Besparelse opnås i 2009 og frem.

21 sforslag til Børne- og Ungeudvalget Budgetområde: 3.03 Forebyggelse og anbringelse Børn & Familier Forslagstype: Plusmål Serviceramme Ja/Nej: Ja Forslagsnummer: Drift/anlæg/finansiering: Drift Voksne handicappede i botilbud I alt Budget Budget Budget Budget Børne- og Ungeudvalget behandlede i forbindelse med opfølgning 1/2008, hvordan udvalget kunne og ville udmønte en indarbejdet besparelse i forbindelse med lægningen 2008 og frem beskrevet i materialet som: forventet mindre forbrug på tet for handicappede børn og unge 2,0 mio. kr.. Ved indberetningen har administrationen indkodet besparelsen på kontiene til de handicappede unge (18-23 åriges) placering i botilbud. Udvalget valgte at udmønte besparelsen på 2008 på andre konti på andre områder indenfor udvalgets område. Det blev af udvalget tilkendegivet, at man ikke ønskede og ville have denne besparelse i tet. Målgruppen er unge handicappede fra 18 til 23 år som ikke har fået en pension og som har brug for botilbud. For nogle unge er der tale om de fortsætter ophold i samme botilbud ved det fyldte 18 år, men at udgiften konteringsmæssigt skal afholdes på konti for servicelovens 108 botilbud til voksne. Der er eksempelvis tale om placering i botilbud på Skelbakken. Fordelen er at kommunen kan fastholde sit serviceniveau for gruppen af handicappede unge. Tilføres midlerne ikke kræver en tilpasning til den økonomiske ramme at kommunens unge under 18 år ikke automatisk kan fortsætte i botilbud ved det fyldte 18 år.

22 Plusmålet vil bringe Børne- og Ungeudvalgets ramme på området i overensstemmelse med de politiske drøftelser der fandt sted i forbindelse med opfølgning 1/2008. Ingen Der tilføres tet 2,7 mio. kr. fra 2009 hvilket vil medføre, at tet i 2009 og frem er på samme niveau som efter opfølgning 1/2008. DIREKTIONENS BUDGETOPLÆG

Aftale for Tandplejen 2013

Aftale for Tandplejen 2013 Aftale for Tandplejen 2013 Aftale for Tandplejen 2013 Indledning Denne aftale indgås mellem centerchefen og institutionslederen. Både centerchefen og institutionslederen kan tage initiativ til ændringer

Læs mere

Tandpleje for borgere, der ikke kan benytte det almindelige tandplejesystem.

Tandpleje for borgere, der ikke kan benytte det almindelige tandplejesystem. Tandpleje for borgere, der ikke kan benytte det almindelige tandplejesystem. Viborg Kommunes Handicappolitik I Viborg Kommune skal borgere med handicap i videst muligt omfang have de samme muligheder som

Læs mere

Kommentarer fra møde den 29. marts med de private tandlæger i BUT-udvalget samt tandlæge Søren Lindtoft.

Kommentarer fra møde den 29. marts med de private tandlæger i BUT-udvalget samt tandlæge Søren Lindtoft. Notat Til: Børne - og Uddannelsesudvalget 29.marts 2016 Fra: Jette Lauvring Beregninger og notat om Tandplejen. Kommentarer fra møde den 29. marts med de private tandlæger i BUT-udvalget samt tandlæge

Læs mere

Intentionerne bag og indholdet i Sundhedslovens 133 om specialtandpleje. Lene Vilstrup Afdelingstandlæge, MPH, Ph.d.

Intentionerne bag og indholdet i Sundhedslovens 133 om specialtandpleje. Lene Vilstrup Afdelingstandlæge, MPH, Ph.d. Intentionerne bag og indholdet i Sundhedslovens 133 om specialtandpleje Lene Vilstrup Afdelingstandlæge, MPH, Ph.d. Sundhedsstyrelsen 1986 kommunal omsorgstandpleje kan tilbydes! Kommunerne kan tilbyde

Læs mere

Samlet for alle udvalg -5.473-5.133-5.133-5.133

Samlet for alle udvalg -5.473-5.133-5.133-5.133 Forslagsnr. Tekst der beskriver forslaget 2011 2012 2013 2014 Økonomi- og Planudvalget 1.01 Administration 101.03.01.11 Driften af bilflåden -325-325 -325-325 Samlet for ØPU -325-325 -325-325 Børne- og

Læs mere

Aftale for Tandplejen 2009

Aftale for Tandplejen 2009 Aftale for Tandplejen 2009 Aftale for Tandplejen 2009 Indledning Denne aftale indgås mellem centerchefen og institutionslederen. Både centerchefen og institutionslederen kan tage initiativ til ændringer

Læs mere

Serviceområde: Sundhedsområdet

Serviceområde: Sundhedsområdet Serviceområde: Sundhedsområdet Fokusområde: Genoptræning efter sundhedslovens 140. Hvilke behov dækker ydelsen: Vederlagsfri genoptræning til personer, der efter udskrivning fra sygehus har et lægefagligt

Læs mere

Uddrag af serviceloven:

Uddrag af serviceloven: NOTAT Dato 13.11.2007 Uddrag af serviceloven: Kapitel 16 Personlig hjælp, omsorg og pleje samt plejetestamenter 83. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde 1) personlig hjælp og pleje og 2) hjælp eller støtte

Læs mere

Virksomhedsplaner i Ringsted Kommune. Virksomhedsplan. Ringsted Kommunale Tandpleje

Virksomhedsplaner i Ringsted Kommune. Virksomhedsplan. Ringsted Kommunale Tandpleje Virksomhedsplaner i Ringsted Kommune Virksomhedsplan Ringsted Kommunale Tandpleje For perioden 2014-2015 1. Beskrivelse af virksomheden hvem er vi? Ringsted Kommunale Tandpleje er en institution, der tilbyder

Læs mere

Kvalitetsstandard for Omsorgstandpleje

Kvalitetsstandard for Omsorgstandpleje Bornholms Regionskommune Kvalitetsstandard for Omsorgstandpleje Godkendt i Socialudvalget, den 6. juni 2013 Lovgrundlag Indenrigs- og Sundhedsministeriet har med bekendtgørelse nr. 727 af 15. juni 2007

Læs mere

Serviceudgifter 141.298 136.652 135.279 135.279. 03.22.04 Pædagogisk psykologisk rådgivning 7.930 7.930 7.930 7.930

Serviceudgifter 141.298 136.652 135.279 135.279. 03.22.04 Pædagogisk psykologisk rådgivning 7.930 7.930 7.930 7.930 Familieområdet Opgaver under området Budget omfatter udgifter i forbindelse psykologbetjening på skole og institutioner mv, børns og unges ophold uden for hjemmet, forebyggende foranstaltninger, rådgivning

Læs mere

Øvrige sundhedsområder (vederlagsfri fysioterapi, hospice og kørsel til genoptræning & læge/speciallæge)

Øvrige sundhedsområder (vederlagsfri fysioterapi, hospice og kørsel til genoptræning & læge/speciallæge) Politikområde Sundhed - Oversigt Frihedsgrader og bindinger Politikområdet Sundhed består af følgende delområder: Tandpleje Genoptræning Sundhedsfremme & forebyggelse Alkoholrådgivning Madservice Kommunikationsområdet

Læs mere

Kvalitetsstandard for hjælp og støtte i botilbud

Kvalitetsstandard for hjælp og støtte i botilbud 15. december 2015 Center for Handicap og Psykiatri Torvegade 15 4200 Slagelse Kvalitetsstandard for hjælp og støtte i botilbud Indhold 1. INDLEDNING... 3 2. LOVGRUNDLAG... 3 2.1. FORMÅLET MED HJÆLPEN OG

Læs mere

Driftsoverenskomst mellem Region Hovedstaden og den selvejende institution Frelsens Hærs Krisecenter og Botilbud Svendebjerggård

Driftsoverenskomst mellem Region Hovedstaden og den selvejende institution Frelsens Hærs Krisecenter og Botilbud Svendebjerggård Driftsoverenskomst mellem Region Hovedstaden og den selvejende institution Frelsens Hærs Krisecenter og Botilbud Svendebjerggård Nærværende driftsoverenskomst vedrører driften af den selvejende institution

Læs mere

Mødesagsfremstilling

Mødesagsfremstilling Mødesagsfremstilling Social- og Sundhedsforvaltningen Økonomiudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 21-09-2011 Dato: 29-08-2011 Sag nr.: ØU 199 (SOSU 83) Sagsbehandler: Christian Hjorth Kompetence: Fagudvalg

Læs mere

Omsorgstandpleje - visitation - ansøgning. 04 den 23. maj 07

Omsorgstandpleje - visitation - ansøgning. 04 den 23. maj 07 Omsorgstandpleje - visitation - ansøgning 04 den 23. maj 07 1 Omsorgstandpleje - visitation Formål med omsorgstandpleje. Formålet med omsorgstandpleje er at tilbyde forebyggende og behandlende tandpleje

Læs mere

Samlet for Erhvervs- og Beskæftigelsessudvalget 1.648 1.648 1.648 1.648

Samlet for Erhvervs- og Beskæftigelsessudvalget 1.648 1.648 1.648 1.648 P = for (forslaget indgår i prioriteringsrummet) I = imod (forslaget indgår ikke i prioriteringsrummet) U = undlader at stemme Center 202 203 204 205 A C F V Erhvervs- og Beskæftigelsessudvalgets indstilling

Læs mere

PRIORITERINGSKATALOG BUDGET 2014-2017

PRIORITERINGSKATALOG BUDGET 2014-2017 F = for (forslaget indgår i prioriteringsrummet) I = imod (forslaget indgår ikke i prioriteringsrummet) U = undlader at stemme Center 2014 2015 2016 2017 A C V Kultur- og Fritidsudvalgets indstilling Antal

Læs mere

Overordnet kvalitetsstandard 2015. Skive Kommune. Myndighedsafdelingen

Overordnet kvalitetsstandard 2015. Skive Kommune. Myndighedsafdelingen Overordnet kvalitetsstandard 2015 Servicelovens 83 og 83a, 84 samt klippekort. Skive Kommune Myndighedsafdelingen Forord Skive Kommunes overordnede kvalitetsstandard beskriver den personlige og praktiske

Læs mere

Samlet for alle udvalg -4.819-4.669-4.939-4.939

Samlet for alle udvalg -4.819-4.669-4.939-4.939 Forslagsnr. Tekst der beskriver forslaget 2011 2012 2013 2014 Teknik- og Miljøudvalget 2.01 Teknik og Miljø 201.04.01.11 i abonnementsprisen som følge af skatteforlig (Vejbelysning) -2.600-2.390-2.060-2.060

Læs mere

Kvalitetsstandard for specialtandpleje

Kvalitetsstandard for specialtandpleje Kvalitetsstandard for specialtandpleje Indholdsfortegnelse Formål med ydelsen... 4 Hvem kan modtage specialtandpleje... 4 Visitation... 5 Beskrivelse af ydelsen... 5 Transport... 6 Organisering... 6 Kvalitetskrav

Læs mere

Kvalitetsstandard for specialtandpleje

Kvalitetsstandard for specialtandpleje Kvalitetsstandard for specialtandpleje Indholdsfortegnelse Formål med ydelsen... 4 Hvem kan modtage specialtandpleje... 4 Visitation... 5 Beskrivelse af ydelsen... 5 Transport... 6 Organisering... 6 Kvalitetskrav

Læs mere

Ændringsforslag til budget 2012-15

Ændringsforslag til budget 2012-15 sforslag til 2012-15 Udvalg: BUU Budgetområde: 3.01 Center: Skoler Forslagstype: Prioriteringsrum Serviceramme Ja/Nej: Ja Forslagsnummer: Udfyldes af Ø&It Drift/anlæg/finansiering: Drift Forslag: Tekst

Læs mere

2 af 90. Indtast kontaktoplysninger og kommunenummer Ét svar i hver linje

2 af 90. Indtast kontaktoplysninger og kommunenummer Ét svar i hver linje 0% 0% 100% 1 af 90. Skabelon for Voksenområdet (hvor ikke andet er nævnt, refererer -henvisninger til Lov om social service, jf. lovbek. nr. 979 af 1. oktober 2008): På mange af spørgsmålene er der supplerende

Læs mere

Ledelsesinformation til Social- og Sundhedsudvalget. Nøgletal for sundhedsområdet. Ledelsesinformation Juni Indhold NOTAT

Ledelsesinformation til Social- og Sundhedsudvalget. Nøgletal for sundhedsområdet. Ledelsesinformation Juni Indhold NOTAT NOTAT Ledelsesinformation til Social- og Sundhedsudvalget Nøgletal for sundhedsområdet Ledelsesinformation Juni 2018 Indhold Ledelsesinformation Juni 2018...1 Baggrund...2 1. Udgifter til kommunal medfinansiering

Læs mere

Budget 2009 til 1. behandling

Budget 2009 til 1. behandling 50.50. Serviceområdet handler om særlig støtte til børn og unge i henhold til serviceloven kapitlerne 11 og 12. Formålet er at yde støtte til børn og unge, der har særligt behov for denne, er at skabe

Læs mere

Serviceniveauer og kvalitetsstander for familier, børn og unge. Det specialiserede socialområde.

Serviceniveauer og kvalitetsstander for familier, børn og unge. Det specialiserede socialområde. Serviceniveauer og kvalitetsstander for familier, børn og unge. Det specialiserede socialområde. Serviceniveau. Allerød kommune. Merudgifter generelt. Servicelovens 41. Lovgrundlag. Servicelovens 41. Kommunalbestyrelsen

Læs mere

BILAG 2. Lovgivning om Tandpleje til børn og unge

BILAG 2. Lovgivning om Tandpleje til børn og unge BILAG 2 Lovgivning om Tandpleje til børn og unge BILAG 2: LOVGIVNING OM TANDPLEJE TIL BØRN OG UNGE I bilag 3 findes uddrag af Sundhedsloven (målrettet tandplejen) Kommunal tandpleje Lov om tandpleje, har

Læs mere

Bedre forhold for børn og voksne med handicap

Bedre forhold for børn og voksne med handicap BUDGETFORSLAG FRA SF Bedre forhold for børn og voksne med handicap - Aarhus Kommune bruger langt færre penge på børn og voksne med handicap, end mange andre kommuner. Det kan Aarhus Byråd ganske enkelt

Læs mere

Høringssvar Titel: sundhedsplejen til uddannelses- social og kulturudvalget. budget 2013-15 forslag nr.4: reduktion af sundhedsplejens normering

Høringssvar Titel: sundhedsplejen til uddannelses- social og kulturudvalget. budget 2013-15 forslag nr.4: reduktion af sundhedsplejens normering Høringssvar Titel: sundhedsplejen til uddannelses- social og kulturudvalget. budget 2013-15 forslag nr.4: reduktion af sundhedsplejens normering 1 Reduktion i sundhedsplejen pr. 1.8. 2012 med 22 timer

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af sundhedsloven

Forslag. Lov om ændring af sundhedsloven Lovforslag nr. L 110 Folketinget 2012-13 Fremsat den 19. december 2012 af ministeren for sundhed og forebyggelse (Astrid Krag) Forslag til Lov om ændring af sundhedsloven (Økonomisk støtte til tandproteser

Læs mere

Aftale om satspuljen på sundhedsområdet Sundhedsfremme og forebyggelse

Aftale om satspuljen på sundhedsområdet Sundhedsfremme og forebyggelse Indenrigs- og Sundhedsministeriet 27. oktober 2006 Aftale om satspuljen på sundhedsområdet Sundhedsfremme og forebyggelse 2007-2010 Regeringen og satspuljepartierne er enige om at styrke sundhedsfremme

Læs mere

Overgang fra ung til voksen

Overgang fra ung til voksen Overgang fra ung til voksen Ålborg 15. 3 2016 Landsforeningen Autisme Socialrådgiver Ulla Kjer Thursday, 17 March 2016 1 Værgemål Myndig når 18 år dog: Personer som grundet sindssygdom, hæmmet psykisk

Læs mere

Kvalitetsstandard for specialtandpleje

Kvalitetsstandard for specialtandpleje Kvalitetsstandard for specialtandpleje Indholdsfortegnelse Formål med ydelsen...4 Hvem kan modtage specialtandpleje...4 Visitation...5 Beskrivelse af ydelsen...5 Transport...6 Organisering...6 Kvalitetskrav

Læs mere

1.000 kr. 2016 2017 2018 2019

1.000 kr. 2016 2017 2018 2019 Samlet oversigt over driftstemaer for Social- og Sundhedsudvalget: SKP til unge sindslidende 500 500 500 500 Mødrerådgivningen Tandpleje til særligt udsatte 173 173 173 173 borgere 750 750 750 750 Weekend

Læs mere

Ledelsesinformation til Social- og Sundhedsudvalget. Nøgletal for sundhedsområdet. Ledelsesinformation september 2018.

Ledelsesinformation til Social- og Sundhedsudvalget. Nøgletal for sundhedsområdet. Ledelsesinformation september 2018. NOTAT Ledelsesinformation til Social- og Sundhedsudvalget Nøgletal for sundhedsområdet Ledelsesinformation september 2018 Indhold Baggrund...2 1. Udgifter til kommunal medfinansiering af sundhedsvæsenet...3

Læs mere

Serviceprofil for Tandplejen 2015

Serviceprofil for Tandplejen 2015 Serviceprofil for Tandplejen 2015 Formål Tandplejens formål er at: Tilbyde et samlet tandplejetilbud til alle børn og unge under 18 år tilpasset den enkeltes behov: Sundhedsfremmende sparring og rådgivning

Læs mere

Handleplan 2011 Børn med særlige behov.

Handleplan 2011 Børn med særlige behov. Handleplan 2011 Børn med særlige behov. Dette notat gør rede for de initiativer og tiltag, der indgår i handleplanen for Center for Familie og Forebyggelse i 2011 med henblik på implementering af budget

Læs mere

Ændring Nr. Funktion Social- og sundhedsudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF2015 2016 2017 2018

Ændring Nr. Funktion Social- og sundhedsudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF2015 2016 2017 2018 Ændring Nr. Funktion Social- og sundhedsudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO - serviceudgifter BF2015 2016 2017 2018 Ændringer indenfor vedtaget serviceniveau 6.796 5.722 6.831 8.493

Læs mere

Serviceniveau. Servicelovens 52, stk.3. nr. 7: Anbringelse udenfor hjemmet.

Serviceniveau. Servicelovens 52, stk.3. nr. 7: Anbringelse udenfor hjemmet. Serviceniveauer og kvalitetsstandarder for familier, børn og unge. Specialområdet. Serviceniveau. Servicelovens 52, stk.3. nr. 7: Anbringelse udenfor hjemmet. Allerød kommune. Lovgrundlag. Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Målgruppen er borgere, der ikke kan benytte de almindelige tandplejetilbud i børne- og ungdomstandplejen, praksistandplejen eller omsorgstandplejen:

Målgruppen er borgere, der ikke kan benytte de almindelige tandplejetilbud i børne- og ungdomstandplejen, praksistandplejen eller omsorgstandplejen: Kvalitetsstandard: Specialtandpleje Målgruppe Målgruppen er borgere, der ikke kan benytte de almindelige tandplejetilbud i børne- og ungdomstandplejen, praksistandplejen eller omsorgstandplejen: Borgere

Læs mere

Budgettets hovedposter (nettotal i 2018 prisniveau og kr.):

Budgettets hovedposter (nettotal i 2018 prisniveau og kr.): tets hovedposter (nettotal i prisniveau og 1.000 kr.): Serviceområde 16 - Børn og familie 03.22.01 Folkeskoler 1.599 1.612 1.517 03.22.04 Pædagogisk psykologisk rådgivning mv. 10.353 11.810 12.292 03.22.08

Læs mere

Referat fra møde i Social- og Ældreudvalget Onsdag den 14. januar 2009 Kl. 08.30 i Kantinen Nyvej Skibby

Referat fra møde i Social- og Ældreudvalget Onsdag den 14. januar 2009 Kl. 08.30 i Kantinen Nyvej Skibby Referat fra møde i Social- og Ældreudvalget Onsdag den 14. januar 2009 Kl. 08.30 i Kantinen Nyvej Skibby Mødedeltagere: Tina Tving Stauning (A) Hans Henning Bjørnsen (V) Jesper Henriksen (A) Lis Olsen

Læs mere

Kvalitetsstandard for anbringelser. Pia J. Nielsen/Jan Dehn Leder af Familieafdelingen/Familiechef

Kvalitetsstandard for anbringelser. Pia J. Nielsen/Jan Dehn Leder af Familieafdelingen/Familiechef Familie og Børn Notat Til: Udvalget for Familie og Børn Sagsnr.: 2011/04413 Dato: 11-05-2011 Sag: Sagsbehandler: Kvalitetsstandard for anbringelser Pia J. Nielsen/Jan Dehn Leder af Familieafdelingen/Familiechef

Læs mere

Brøndby Kommunes kvalitetsstandard for visitation til social pædagogisk støtte i eget hjem efter Servicelovens 85

Brøndby Kommunes kvalitetsstandard for visitation til social pædagogisk støtte i eget hjem efter Servicelovens 85 Brøndby Kommunes kvalitetsstandard for visitation til social pædagogisk støtte i eget hjem efter Servicelovens 85 Servicelovens 85 paragraffens ordlyd Kommunalbestyrelsen skal tilbyde hjælp, omsorg eller

Læs mere

Budget 2014 BO 2015 BO 2016 BO 2017 3033 311 Fritvalgspriser - udbud 0,900 0,900 0,900 0,900 3034 311 Det nære sundhedsvæsen 0,750 0,750 0,750 0,750

Budget 2014 BO 2015 BO 2016 BO 2017 3033 311 Fritvalgspriser - udbud 0,900 0,900 0,900 0,900 3034 311 Det nære sundhedsvæsen 0,750 0,750 0,750 0,750 Reduktioner (i mio. kr.) Budget Priorit. Service område Formål Budget 2014 BO 2015 BO 2016 BO 2017 3033 311 Fritvalgspriser - udbud 0,900 0,900 0,900 0,900 3034 311 Det nære sundhedsvæsen 0,750 0,750 0,750

Læs mere

Serviceprofil for Tandplejen 2019

Serviceprofil for Tandplejen 2019 Serviceprofil for Tandplejen 2019 Serviceprofil for Tandplejen 2019 Formål Tandplejens formål er at: Tilbyde et samlet tandplejetilbud til alle børn og unge under 18 år tilpasset den enkeltes behov: Sundhedsfremmende

Læs mere

Kvalitetsstandard for Specialtandpleje

Kvalitetsstandard for Specialtandpleje Samsø Kommune Kvalitetsstandard for Specialtandpleje 15.12.2015 Specialtandpleje er et specialiseret tandplejetilbud til børn og voksne, der på grund af psykisk eller fysisk funktionsnedsættelse (handicap)

Læs mere

10. Politik for børn og unge særlig indsats

10. Politik for børn og unge særlig indsats 10. Politik for børn og unge særlig indsats ( i kr. 1.000) 2011 2012 2013 2014 Overslagsår 01 - fremskrevet 92.980 93.050 93.118 93.118 Tekniske ændringer allerede vedtaget af byrådet Fordeling af lederlønspulje

Læs mere

NOTAT. Oversigt over sagsbehandlingsfrister på det sociale område med ændringsforslag. Sagsbehandlingsfrist. Ansvarligt center eller afdeling

NOTAT. Oversigt over sagsbehandlingsfrister på det sociale område med ændringsforslag. Sagsbehandlingsfrist. Ansvarligt center eller afdeling NOTAT Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk D 4646 4725 Oversigt over sagsbehandlingsfrister på det sociale område med ændringsforslag Dato: April 2014 J.nr.:

Læs mere

Idéoplæg (må fylde max 1 side udfyld så meget du kan) Forslagsnummer. Udvalg Overskrift Beskrivelse - Beskriv idéen, så andre kan forstå den

Idéoplæg (må fylde max 1 side udfyld så meget du kan) Forslagsnummer. Udvalg Overskrift Beskrivelse - Beskriv idéen, så andre kan forstå den Idéoplæg (må fylde max 1 side udfyld så meget du kan) Mere effektiv ferieplanlægning dagtilbud Forældre varsler ikke altid daginstitutioner om ferie, hvilket resulterer i overbemanding. Hvis alle forældre

Læs mere

Visitation til specialundervisning 2010/2011

Visitation til specialundervisning 2010/2011 Ishøj Kommune PPR Center Ishøj - Pædagogisk Psykologisk Rådgivning for Ishøj og Vallensbæk Visitation til specialundervisning 2010/2011 30. august 2010 Notatet er en justering af det tilsvarende notat

Læs mere

Kvalitetsstandarder for midlertidigt botilbud efter Lov om Social Service 107 og længerevarende botilbud efter Lov om Social Service 108

Kvalitetsstandarder for midlertidigt botilbud efter Lov om Social Service 107 og længerevarende botilbud efter Lov om Social Service 108 Kvalitetsstandarder for midlertidigt botilbud efter Lov om Social Service 107 og længerevarende botilbud efter Lov om Social Service 108 Greve Kommune bevilger ophold i midlertidigt og længerevarende botilbud

Læs mere

Attraktive dag-, fritids- og klubtilbud

Attraktive dag-, fritids- og klubtilbud Budgetforslag 2016 Attraktive dag-, fritids- og klubtilbud Børn og forældre efterspørger mere fleksibilitet, længere åbningstid og mere aktive dag-, fritids- og klubtilbud. Børne- og Ungdomsudvalget ønsker,

Læs mere

Kompetenceplan for Børn og Unge området. Godkendt den xx.xx.2014 af Kommunalbestyrelsen

Kompetenceplan for Børn og Unge området. Godkendt den xx.xx.2014 af Kommunalbestyrelsen Kompetenceplan for ørn og Unge området Godkendt den xx.xx.2014 af Kommunalbestyrelsen ndledning Tønder Kommunes styrelsesvedtægt samt Lov om Kommunernes Styrelse angiver de overordnede regler for fordeling

Læs mere

Godkendelse: Tandbehandling i henhold til lov om aktiv socialpolitik 82a

Godkendelse: Tandbehandling i henhold til lov om aktiv socialpolitik 82a Punkt 9. Godkendelse: Tandbehandling i henhold til lov om aktiv socialpolitik 82a 2014-003462 Familie- og Beskæftigelsesforvaltningen fremsender til Familie- og Socialudvalget orientering status på anvendelsen

Læs mere

Spareforslag fra social til budget 2011-14

Spareforslag fra social til budget 2011-14 101 Spareforslag fra social til budget 2011-14 Beløb (1.000 kr.) Personale ændring Nr. Overskrift 2011 2012 2013 2014 v. fuld effekt Forebyggende foranstaltninger og anbringelser, Børn og unge 4101 Anbragte

Læs mere

Samlet status overvægt Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Status: Juni 2016

Samlet status overvægt Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Status: Juni 2016 Samlet status overvægt Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Status: Juni 2016 Samarbejdspartnere: = ansvarlig * = anbefalingen indgår i dialogværktøj til denne afdeling = anbefalingen indgår ikke i dialogværktøjet,

Læs mere

Kvalitetsstandard for støtte fra Familieteamet.

Kvalitetsstandard for støtte fra Familieteamet. Kvalitetsstandard for støtte fra Familieteamet. 1 Kvalitetsstandard for støtte fra Familieteamet Område Lovgrundlag: Forebyggelse ift. børn og unge med nedsat funktionsevne Støtte fra familiekonsulent-teamet

Læs mere

Servicemål frister for Assens Kommunes besvarelse af henvendelser fra borgerne

Servicemål frister for Assens Kommunes besvarelse af henvendelser fra borgerne UDKAST 14. marts 2007 Servicemål frister for Assens Kommunes besvarelse af henvendelser fra borgerne Assens Byråd har i målsætningerne for vision 2010 for Assens kommune fastlagt, at Assens skal være en

Læs mere

Regnskab 2006. Ældreudvalgets bevillingsområde:

Regnskab 2006. Ældreudvalgets bevillingsområde: Regnskab 2006 Ældreudvalgets bevillingsområde: 990 Ældrepleje og omsorg 991 Folkepension 107 Bevilling 990 Ældrepleje og omsorg Beløb i 1.000 kr. Udg. Regnskab Budget inkl. omplacering Afvigelse Tillægsbevilling

Læs mere

Én gang om året får Social- og Sundhedsudvalget forelagt en status på udmøntningen af tandsundhedsplanen.

Én gang om året får Social- og Sundhedsudvalget forelagt en status på udmøntningen af tandsundhedsplanen. Tandsundhedsplan for Frederikssund Kommune Jeg er glad for at kunne præsentere den første tandsundhedsplan i Frederikssund Kommune, som skal sætte retning for udviklingen i Tandplejen de kommende år. Tandplejen

Læs mere

Kvalitetsstandard for Omsorgstandplejen

Kvalitetsstandard for Omsorgstandplejen Kvalitetsstandard for Omsorgstandplejen Indholdsfortegnelse Lovgrundlag... 4 Formål med ydelsen... 4 Hedensted Kommunes målsætning... 4 Hvem kan modtage omsorgstandpleje... 4 Visitation... 5 Beskrivelse

Læs mere

Notat vedr. overflytning af opgaver fra Haderslev Kommune til Socialtilsynet i Region Syddanmark.

Notat vedr. overflytning af opgaver fra Haderslev Kommune til Socialtilsynet i Region Syddanmark. Notat vedr. overflytning af opgaver fra Haderslev Kommune til Socialtilsynet i Region Syddanmark. Folketinget vedtog i juni 2013 Lov om Socialtilsyn. Loven medfører at der fra 1. januar 2014 vil blive

Læs mere

25. marts 2015. I 1000 kr. 2015 Rammestyret 32.414 Indsatsstyret Udsatte børn og unge 63.628 Specialundervisning 58.705 Total 154.

25. marts 2015. I 1000 kr. 2015 Rammestyret 32.414 Indsatsstyret Udsatte børn og unge 63.628 Specialundervisning 58.705 Total 154. Bilag 1 til Masterplan for specialundervisningen i 2015-2018: Økonomisk redegørelse Denne masterplan vedrører kun den del af det indsatsstyrede område for specialundervisning. Den økonomiske masterplan

Læs mere

Kvalitetsstandard for Omsorgstandplejen

Kvalitetsstandard for Omsorgstandplejen Kvalitetsstandard for n Indholdsfortegnelse Lovgrundlag...4 Formål med ydelsen...4 Hedensted Kommunes målsætning...4 Hvem kan modtage omsorgstandpleje...4 Visitation...5 Beskrivelse af ydelsen...5 Transport...6

Læs mere

Specielle bemærkninger til budget 2013-2016 pr. politikområde

Specielle bemærkninger til budget 2013-2016 pr. politikområde Specielle bemærkninger til budget 2013-2016 pr. politikområde : 10 Børn og Unge I hele 1.000 kr., nettoudgifter i 2013-priser 2013 2014 2015 2016 Basisbudget fra sidste års budgetlægning 258.442 256.726

Læs mere

Børne- og Uddannelsesudvalget

Børne- og Uddannelsesudvalget Børne- og Uddannelsesudvalget Børne- og Uddannelsesudvalgets oprindelige bevilling udgør 30 % af Assens Kommunes samlede budget. Bevillingen indeholder budget til: Sundhedspleje for mødre og småbørn, samt

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse 60-15 om socialpædagogisk støtte - serviceniveau - kompensationsprincippet - efterprøvelse af kommunens skøn

Ankestyrelsens principafgørelse 60-15 om socialpædagogisk støtte - serviceniveau - kompensationsprincippet - efterprøvelse af kommunens skøn KEN nr 10597 af 25/09/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 11. november 2015 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2014-213-42137 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Serviceramme Støtte i eget hjem og botilbud til sindslidende

Serviceramme Støtte i eget hjem og botilbud til sindslidende Serviceramme Støtte i eget hjem og botilbud til sindslidende Herning VHP Dokument VHP Sagsgange Dokumentansvarlig Hans Grarup Titel Midlertidigt botilbud Serviceramme Støtte i eget hjem og botilbud til

Læs mere

Kvalitetsstandard for Omsorgstandplejen

Kvalitetsstandard for Omsorgstandplejen Kvalitetsstandard for Omsorgstandplejen Indholdsfortegnelse Lovgrundlag... 4 Formål med ydelsen... 4 Hedensted Kommunes målsætning... 4 Hvem kan modtage omsorgstandpleje... 4 Visitation... 5 Beskrivelse

Læs mere

Tandsundhedsplan

Tandsundhedsplan Tandsundhedsplan 2018-2021 Foto: Frederikssund Kommune 2/16 Tandsundhedsplan 2018-2021 Tandsundhedsplan for Frederikssund Kommune Jeg er glad for at kunne præsentere den første tandsundhedsplan i Frederikssund

Læs mere

Sparekatalog 2017-2020 Børneudvalget

Sparekatalog 2017-2020 Børneudvalget BU O1 Forældre medbringer selv bleer i dagpleje og vuggestue: -388-388 -388-388 BU O2 Oprykning til børnehave ved 2 år og 10 måneder: Oprykning -2.715-3.620-3.620-3.620 BU O3 Omlæggelse af ledelses- og

Læs mere

Styr ved at fastlægge serviceniveauet på det specialiserede socialområde

Styr ved at fastlægge serviceniveauet på det specialiserede socialområde Styr ved at fastlægge serviceniveauet på det specialiserede socialområde En central metode til at sikre den politiske styring af det specialiserede socialområde er at fastlægge et klart og operationelt

Læs mere

Kvalitetsstandard for anbringelse udenfor hjemmet. Vedtaget af Byrådet den 31. august 2015

Kvalitetsstandard for anbringelse udenfor hjemmet. Vedtaget af Byrådet den 31. august 2015 4 Kvalitetsstandard for anbringelse udenfor hjemmet Vedtaget af Byrådet den 31. august 2015 1 Formålet med kvalitetsstandarden En kvalitetsstandard er et andet ord for serviceniveau. Den beskriver indholdet

Læs mere

BILAG 1. Lovgivning om de generelle sundhedsfremmende. forebyggende sundhedsydelser til børn og unge

BILAG 1. Lovgivning om de generelle sundhedsfremmende. forebyggende sundhedsydelser til børn og unge BILAG 1 Lovgivning om de generelle sundhedsfremmende og forebyggende sundhedsydelser til børn og unge BILAG 1: LOVGIVNING OM DE GENERELLE SUNDHEDSFREMMENDE OG FORE- BYGGENDE SUNDHEDSYDELSER TIL BØRN OG

Læs mere

Længerevarende botilbud med døgndækning Boligerne på Granstien (Lindevang)

Længerevarende botilbud med døgndækning Boligerne på Granstien (Lindevang) Center for Særlig Social Indsats Helsingør Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 108 Længerevarende botilbud med døgndækning Boligerne på Granstien (Lindevang) Godkendt i Socialudvalget

Læs mere

Kolding Kommunale Tandplejes rammer. Kommunens politik Love og retningslinjer fra centralt hold Geografi / Demografi Samfundsskabte forhold i øvrigt

Kolding Kommunale Tandplejes rammer. Kommunens politik Love og retningslinjer fra centralt hold Geografi / Demografi Samfundsskabte forhold i øvrigt s rammer Kommunens politik Love og retningslinjer fra centralt hold Geografi / Demografi Samfundsskabte forhold i øvrigt Udfordringer efter kommunalreform og Sammenlægningsudvalgets budgetforlig Serviceharmonisering

Læs mere

Esbjerg, den 19. august Den Regionale Tandpleje

Esbjerg, den 19. august Den Regionale Tandpleje Esbjerg, den Den Regionale Tandpleje Tandplejetilbud i Danmark Praksistandpleje Almen voksentandpleje (o. 18 år) Kommunal tandpleje Børne- og ungdomstandpleje Omsorgstandpleje* Specialtandpleje* Økonomisk

Læs mere

I 2007 ydes refusion af udgifter over kr. årligt med 25 % og udgifter over kr. årligt med 50 %.

I 2007 ydes refusion af udgifter over kr. årligt med 25 % og udgifter over kr. årligt med 50 %. 50.50. Børn og unge Serviceområdet handler om særlig støtte til børn og unge i henhold til serviceloven kapitlerne 11 og 12. Formålet er at yde støtte til børn og unge, der har særligt behov for denne,

Læs mere

Merudgiftsydelse efter Lov om social service 41 til børn

Merudgiftsydelse efter Lov om social service 41 til børn Merudgiftsydelse efter Lov om social service 41 til børn Lov om social service s formål ifølge 1 er: - at tilbyde rådgivning og støtte for at forebygge sociale problemer - at tilbyde en række almene serviceydelser,

Læs mere

Høje-Taastrup Kommune Budgetdokument 2004-2007 Bilag nr. 4-08. Budget 2004-2007. Indeholder Bevilling nr. 552 Hjælpemidler og Omsorgsarbejde

Høje-Taastrup Kommune Budgetdokument 2004-2007 Bilag nr. 4-08. Budget 2004-2007. Indeholder Bevilling nr. 552 Hjælpemidler og Omsorgsarbejde Høje-Taastrup Kommune Budgetdokument 2004-2007 Bilag nr. 4-08 Budget 2004-2007 Indeholder Bevilling nr. 552 Hjælpemidler og Omsorgsarbejde Ansvarsplacering Behandling og vedtagelse Udvalg: Socialudvalget

Læs mere

Politikområde 2 2013 2014 2015 2016 Implementeringsplan / serviceforringelser

Politikområde 2 2013 2014 2015 2016 Implementeringsplan / serviceforringelser Økonomiudvalg Politikområde 2 2013 2014 2015 2016 Implementeringsplan / serviceforringelser Besparelse administration -5,0-5,0-5,0 Hele organisationen skal bære en andel af besparelsen på 5 mio. kr. på

Læs mere

Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF2014 2015 2016 2017

Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF2014 2015 2016 2017 Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO - serviceudgifter BF2014 2015 2016 2017 Pasningsordninger for børn 3.110 5.10 Betaling mellem kommuner (plejebørn mv.)

Læs mere

Ældrepuljen. 1. Styrket rehabiliterings- og genoptræningsindsats NOTAT

Ældrepuljen. 1. Styrket rehabiliterings- og genoptræningsindsats NOTAT Ældrepuljen I 2014 og 2015 fik kommunerne tilført ekstra midler til Ældreområdet, i form af ældrepuljen. Frederikssund Kommune har i 2015 modtaget 8,6 mio. kr. fra Ældrepuljen. Anvendelsen af midlerne

Læs mere

Tandplejen Aarhus. Servicedeklaration

Tandplejen Aarhus. Servicedeklaration Tandplejen Aarhus Servicedeklaration TANDPLEJEN AARHUS - SERVICEDEKLARATION Tandplejen Aarhus tilbyder tandpleje til flere end 64.000 borgere i Aarhus Kommune. 62.000 er børn og unge på 0-17 år (inkl.).

Læs mere

Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold i botilbud på handicap- og psykiatriområdet (Servicelovens 107)

Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold i botilbud på handicap- og psykiatriområdet (Servicelovens 107) Myndighedsafdelingen Kvalitetsstandard for midlertidigt ophold i botilbud på handicap- og psykiatriområdet (Servicelovens 107) Godkendt i Kommunalbestyrelsens møde den 12. november 2013 Acadre doc.: 150839-13

Læs mere

Beskrivelse af opgave, Budget 2015-2018

Beskrivelse af opgave, Budget 2015-2018 Beskrivelse af opgave, Budget 2015 2018 2 Det ønskelige 5 Børne og Uddannelsesudvalget Budgetområde Forebyggelse for Børn, Unge og Forebyggelse Tidligt barselsbesøg 23 Sundhedsstyrelsen er kommet med nye

Læs mere

FAKTA OM: 4. Børn og familier med særlige behov og sundhed for børn og unge

FAKTA OM: 4. Børn og familier med særlige behov og sundhed for børn og unge FAKTA OM: 4. Børn og familier med særlige behov og sundhed for børn og unge Beskrivelse af brugere Brugerne er børn og familier med behov for særlig støtte, vejledning eller behandling. Der gives et bredt

Læs mere

I det følgende gives seks anbefalinger til politikerne, som vil medvirke til at forebygge og reducere forekomsten af underernæring.

I det følgende gives seks anbefalinger til politikerne, som vil medvirke til at forebygge og reducere forekomsten af underernæring. Forum for Underernærings anbefalinger til reduktion af underernæring: Underernæring 1 blandt ældre og patienter 2 er et betydeligt problem for den enkelte og koster samfundet mia. af kr. årligt. En indsats

Læs mere

Kvalitetsstandarden for socialpædagogisk støtte efter Lov om Social Service 85

Kvalitetsstandarden for socialpædagogisk støtte efter Lov om Social Service 85 Kvalitetsstandarden for socialpædagogisk støtte efter Lov om Social Service 85 Introduktion Greve Kommune bevilger socialpædagogisk støtte efter Lov om Social Service 85. Kvalitetsstandarden for socialpædagogisk

Læs mere

Ændring af Trianglen analyser og vurderinger på basis af arbejdet i styregruppen mv.

Ændring af Trianglen analyser og vurderinger på basis af arbejdet i styregruppen mv. Sagsnr.: 2016/0003469 Dato: 26. maj 2016 Titel: Ændring af Trianglen analyser og vurderinger på basis af arbejdet i styregruppen mv. Sagsbehandler: Christian Lorens Hansen Halsnæs Kommune er i gang med

Læs mere

Ansøgningsvejledning: Pulje til etablering af særlige tilbud og indsatser til ældre, der normalt ikke benytter sig af de forebyggende hjemmebesøg

Ansøgningsvejledning: Pulje til etablering af særlige tilbud og indsatser til ældre, der normalt ikke benytter sig af de forebyggende hjemmebesøg Dato: 6. november 2015 Ansøgningsvejledning: Pulje til etablering af særlige tilbud og indsatser til ældre, der normalt ikke benytter sig af de forebyggende hjemmebesøg ( 15.75.30.62 Opfølgning på Hjemmehjælpskommissionen)

Læs mere

Fremtidens sociale tilbud Strategioplæg og organisatorisk ramme

Fremtidens sociale tilbud Strategioplæg og organisatorisk ramme Fremtidens sociale tilbud Strategioplæg og organisatorisk ramme Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk Koncerndirektionen E 1. Sammenfatning: I nærværende notat

Læs mere

Notat. Lukning af Farvergården. Kommunalbestyrelsen i Hørsholm

Notat. Lukning af Farvergården. Kommunalbestyrelsen i Hørsholm Notat Til: Vedrørende: Bilag: Kommunalbestyrelsen i Hørsholm Farvergården uddybende oplysninger til dagsordenspunkt udsat fra december 01. 1. Oversigt over anbragte børn og unge på Farvergården i perioden

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget

Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget Budgetopfølgning pr. 30. september 2014 1. Resume Drift Oprindelig budget Korrigeret budget uden over- /underskud Forventet resultat Afvigelse (- = mindreforbrug) I 1.000 kr.

Læs mere

Sundhedsudvalget. Halvårsregnskab

Sundhedsudvalget. Halvårsregnskab Sundhedsudvalget Halvårsregnskab - pr. 30. juni 2015 TØNDER KOMMUNE Kongevej 57 6270 Tønder Tlf.74 92 92 92 Mail: toender@toender.dk www.toender.dk Åbningstider: Mandag-tirsdag kl. 10-15 Torsdag kl. 10-17

Læs mere

Undervisnings- og Børneudvalget Plan for opfølgning på politikker i 2016

Undervisnings- og Børneudvalget Plan for opfølgning på politikker i 2016 Undervisnings- og Børneudvalget Plan for opfølgning på politikker i 2016 Politikområde 6: SUNDHEDSFREMME og FOREBYGGELSE Sundhedspolitik (tværgående) Sundhedsplejen tilbud til småbørnsfamilier Sundhedsplejen

Læs mere

Kvalitetsstandard for BPA - Borgerstyret Personlig Assistance efter lov om Social Service 96

Kvalitetsstandard for BPA - Borgerstyret Personlig Assistance efter lov om Social Service 96 Myndighed - Sundhed 25. nov. 2010 Kvalitetsstandard for BPA - Borgerstyret Personlig Assistance efter lov om Social Service 96 1. Lovgrundlag 96. Kommunalbestyrelsen skal tilbyde borgerstyret personlig

Læs mere

Notat vedr. økonomi. Opmærksomhedspunkter og handlemuligheder Ungdomsuddannelse til unge med særlige behov

Notat vedr. økonomi. Opmærksomhedspunkter og handlemuligheder Ungdomsuddannelse til unge med særlige behov Notat vedr. økonomi. Opmærksomhedspunkter og handlemuligheder Socialudvalget har ved flere lejligheder drøftet den økonomiske situation for politikområder voksenhandicap. Senest på Socialudvalgsmødet 3.

Læs mere