3 Et synligt og dynamisk museum i øjenhøjde, der beskæftiger sig med de lange linjer i kulturlandskabets udvikling i Vestjylland.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "3 Et synligt og dynamisk museum i øjenhøjde, der beskæftiger sig med de lange linjer i kulturlandskabets udvikling i Vestjylland."

Transkript

1 1 MUSEERNES 4 - ÅRIGE ARBEJDSPLANER MUSEETS FORMÅL Hvad er museets mission (opgave og ansvarsområde) og vision? Vision Det er Ringkøbing-Skjern Museums vision at markere sig som et stærkt vestjysk kulturhistorisk museum, der på regionalt, nationalt og internationalt plan er kendt for følgende: 1 Danmarks førende økomuseum, der gennem indsamling, registrering, bevaring, forskning og formidling arbejder på en helhedsorienteret forvaltning af den vestjyske kultur- og naturarv i tæt samarbejde med lokalbefolkning og kommune. 2 Det naturlige omdrejningspunkt i kommunens satsning på oplevelsesøkonomi, forstået som en bæredygtig, egnskarakteristisk helårsturisme omkring Ringkøbing Fjord. 3 Et synligt og dynamisk museum i øjenhøjde, der beskæftiger sig med de lange linjer i kulturlandskabets udvikling i Vestjylland. 4 Udvikling af partnerskaber, der sikrer museet kompetencer på alle områder indenfor museumsarbejdet og er med til at skabe en attraktiv og udviklende arbejdsplads. Mission Ringkøbing-Skjern Museums mission er gennem indsamling, registrering, bevaring, forskning og formidling at belyse tilstande og forandringer inden for kulturhistorien fra dens første begyndelse til nutiden. Som erklæret økomuseum beskæftiger museet sig med sammenspillet mellem mennesker, kultur og natur. Ringkøbing-Skjern Museums samlinger og øvrige viden gøres tilgængelige for offentligheden og stilles til rådighed for forskningen. Museet udbreder kendskabet til resultater af såvel museets egen forskning som anden forskning baseret på museets samlinger. Ringkøbing- Skjern Museums ansvarsområde er identisk med Ringkøbing-Skjern Kommune. Værdigrundlag Ringkøbing-Skjern Museum baserer sit daglige virke på samarbejde, åbenhed, social forståelse, faglighed og kvalitet. Hvordan vil museet arbejde med sin vision indenfor den 4-årige planperiode? Ringkøbing-Skjern Museum vil i planperioden arbejde helhedsorienteret omkring kultur- og naturarv i Ringkøbing-Skjern Kommune. Dette arbejde er bl.a. fastlagt i en samarbejdsaftale med Ringkøbing-Skjern Kommune.

2 2 Ringkøbing-Skjern Museum er i gang med at etablere et partnerskab med Museet for Varde By og Omegn. Overordnet vil partnerskabet danne basis for udviklingen af et bæredygtigt og professionelt museumsvæsen i de to kommuner. Hovedsigtet er at arbejde aktivt med arbejdsdeling og koordinering i opgavevaretagelsen og dermed sikre sammenhæng, kvalitet og bæredygtighed på basis af høj faglig og ledelsesmæssig kvalitet. Partnerskabet bygger på en identificering af 4 supertemaer, som begge museer i planperioden vil have fokus på. De 4 supertemaer er: Vestkystturismen, Jernalder-Vikingetid, 2. Verdenskrig og Vestjyder - landskab og identitet. Der vil blive arbejdet på at udvikle en fælles strategi for de to museer om de 4 supertemaer indenfor alle 5 søjler: Indsamling, bevaring, registrering, forskning og formidling. Ringkøbing-Skjern Museum er i dag en betydelig aktør i udviklingen af turistattraktioner i Ringkøbing-Skjern Kommune. Dette arbejde vil i planperioden blive udvidet med øget fokus på udvikling af oplevelsestilbud på Bork Vikingehavn, Dejbjerg Jernalder og Ringkøbing Museum samt formidling i det åbne land omkring etablering af Skjern Å Nationalpark og Bundsbæk Naturpark. Ringkøbing-Skjern Museum afslutter i planperioden et ph.d.-projekt omkring kulturarvspædagogik. På baggrund af projektets konklusioner vil der i planperioden blive arbejdet på at udvikle skoletjenesten samt kulturtilbud til børn og unge. Udover partnerskabet med Museet for Varde By og Omegn omkring de fire supertemaer vil der i planperioden blive arbejdet på at videreudvikle og etablere nye partnerskaber. Partnerskab i forbindelse med etablering af fællesmagasiner omfattende Museet for Varde By og Omegn, Herning Museum, Fiskeri- og Søfartsmuseet og Konserveringscenter Vest. Partnerskab med Moesgård Museum omkring udvikling af formidlingen i Bork Vikingehavn gennem levendegørelse og rekonstruktioner. Partnerskab omkring Skjern Å Nationalpark med Skov- og Naturstyrelsen, Ringkøbing-Skjern Kommune, Herning kommune og Herning Museum. Partnerskab i forbindelse med konservering og opbevaring omfattende museerne i de tidligere Ringkøbing og Ribe amter og Konserveringscenter Vest i Ølgod. Partnerskab med Ringkøbing Fjord Handels- og TurismeCentret omkring turisme- og oplevelsesudvikling. Partnerskabet Intrface mellem museer og gymnasier i Region Midt omkring vidensdeling. Fortsat partnerskab med universiteter og forskere i ind- og udland. Konkret Københavns Universitet, Aarhus Universitet, Moesgård Museum og en række øvrige museer om arkæologiske projekter og færdiggørelsen af dem ved udgivelsen af monografier om bl.a. dysser, jernalderens forsvar (Lyngsmose og såkaldte hulbælteanlæg) og jernalderens og vikingetidens bebyggelse (Omgård m.m.).

3 3 INDSAMLING Afsnittet om indsamling skal indeholde status og en 4-årig strategi. Status og aktuelle udfordringer: Hvad er museets samlingsmæssige fokus (eksempelvis tidsperiode og geografisk område)? Angiv om der er dele af samlingen, der falder udenfor dette fokus. Ringkøbing-Skjern Museums samlinger falder i to hoveddele. Det gamle Ringkøbing Museums samlinger, der blev opbygget i perioden og Skjern-Egvad Museums samlinger, opbygget Som andre lokalmuseer indsamlede begge museer bredt gennem hele perioden, og museet råder i dag over mere end genstande, fotos og store mængder dokumentationsmateriale. Museets samlinger har især relation til forhistorie, landbokultur, købstadens og stationsbyens historie samt kyst- og fjordkultur. Desuden findes flere specialsamlinger med relation til grønlandsfarer og forfatter Ludvig Mylius-Erichsen, venstrehøvding og konseilspræsident I.C. Christensen, vestjyske vind- og vandmøllers historie, jagt og fiskeri, strandinger samt legetøj. Ringkøbing-Skjern Museum omfatter endvidere en lang række fredede og bevaringsværdige bygninger, fordelt over hele museets arbejdsområde. Arkæologiske genstande har været en integreret del af indsamlingen på både Ringkøbing og Skjern- Egvad Museum fra begyndelsen, og siden 1970 erne har museerne arbejdet professionelt med udgravninger under museumslovens kapitel 8. Museets arkæologiske samling er omfattende, og især er jernalderen stærkt repræsenteret. Indsamlingen af arkæologiske genstande vil overvejende være relateret til udgravningsvirksomheden. Ringkøbing Museums geografiske ansvarsområde omfattede Ulfborg-Vemb Kommune, der i 2007 blev en del af Holstebro Kommune, og som siden har hørt til Holstebro Museums område. Omvendt blev Videbæk Kommune, der overvejende var en del af Herning Museums ansvarsområde, en del af den nye Ringkøbing-Skjern Kommune, og området kom til at høre under Ringkøbing-Skjern Museum. Ringkøbing-Skjern Museum arbejder sammen med såvel Holstebro Museum som Herning Museum i en fælles forståelse om, at det vil være unødvendigt og uhensigtsmæssigt at igangsætte store overdragelser. En væsentlig del af museets samlinger med centrum omkring strandinger er for tiden uddeponeret til Strandingsmuseet i Thorsminde, der efter kommunalreformen er en afdeling af Holstebro Museum. Ringkøbing Museum rummer en stor samling af etnografiske genstande fra især Asien, Nordamerika og Australien. Samlingerne er opbygget i museets tidlige periode, og har stor værdi for museet. For det første illustrerer genstandene, at Ringkøbing er en gammel søfartsby med internationale forbindelser, for det andet har de museumshistorisk interesse. Angiv hvilke faglige hensyn og nødvendige prioriteringer der ligger til grund for indsamlingen af værker og genstande.

4 4 Ringkøbing-Skjern Museum står i disse år i et vadested mellem 100 års intensiv og bred indsamling og en mere målrettet fremtidig indsamling. I de første år efter museumsfusion i 2007 har museets samlingsafdeling koncentreret kræfterne om integration mellem de to museers meget forskellige samlinger og registreringer. Det er derfor først i planperioden , det nye museum finder sine ben, hvad indsamlingen angår. Museet har i 2010 udarbejdet en indsamlingspolitik, der i planperiodens første år vil tjene som redskab i arbejdet med museets registreringsefterslæb, og som i de kommende år vil begrænse og målrette indsamlingsaktiviteterne. Indsamlingspolitikken strukturerer den fremtidige indsamling og accession i flg. prioriteringer: Vestjyske supertemaer: I samarbejde med Museet for Varde By og Omegn har Ringkøbing-Skjern Museum formuleret fire satsningsområder for det samlede museumsarbejde i den kommende planperiode. De fire temaer er: Vestkystturismen, Jernalder-Vikingetid, 2. Verdenskrig og Vestjyder - landskab og identitet med fokus på kulturhistorien i Nationalpark Skjern Å og Naturpark Vesterhavet. Indsamlingsaktiviteter med relation til disse emner prioriteres højt. Ringkøbing-Skjern Museum er et økomuseum. Det betyder, at museet i det faglige arbejde, herunder indsamlingen, fokuserer på samspillet mellem kultur, landskab og natur. Heraf følger fokus på kyst- og fjordkultur, landbrugs- og industrihistorie samt købstadens udvikling og de nye byer. Indenfor det arkæologiske arbejde vil satsningsområdet for indsamlingen være jernalder og vikingetid, men det arkæologiske arbejde på Ringkøbing-Skjern Museum er i høj grad knyttet til lovbundne opgaver i henhold til museumsloven. Endelig arbejder indsamlingspolitikken med fortsat mulighed for passiv indsamling. I forhold til tidligere praksis begrænser Ringkøbing-Skjern Museum den løbende, blandede indsamling markant, men museet fraskriver sig ikke muligheden for at sige ja tak til materiale, der falder udenfor indsamlingspolitikkens fokusområder. Ved siden af de strategiske overvejelser om en genstands emnemæssige relevans for samlingen tager Ringkøbing-Skjern Museum i indsamlingssituationen højde for genstandens potentiale i retning af kildeværdi, visuel kvalitet og formidlingsværdi. Nogle genstande bringer beskueren eller forskeren til umiddelbar erkendelse af en oprindelig sammenhæng, mens andre er mere stumme og dermed mindre værdifulde. Redegør for den koordinering museet foretager med andre museer vedrørende indsamling Som et integreret led i de overvejelser, der går forud for accession af nye genstande, foretager Ringkøbing-Skjern Museum undersøgelser i Museernes Samlinger. Registrering af materiale svarende til genstande, der i forvejen findes på andre statsanerkendte museer, foretages kun i særlige tilfælde. Ringkøbing-Skjern Museums faglige samarbejde med Museet for Varde By og Omegn inkluderer koordinering af indsamlingen. Af fire supertemaer er der for de tos vedkommende tale om emner,

5 5 hvor det ene museum stiller viden og materiale til rådighed for det andet. Ringkøbing-Skjern Museum indsamler således materiale med relation til 2. Verdenskrig med henblik på forskning og formidling i regi af Museet for Varde By og Omegn ligesom Museet for Varde By og Omegn stiller indsamling og forskning i jernalder-vikingetid til rådighed for formidling på Bork Vikingehavn og Dejbjerg Jernalder. Strategidel med angivelse af årlige satsningsområder: Hvordan ønsker museet at prioritere sin indsamling i den 4-årige planperiode? Angiv de enkelte satsningsområder: Efter 100 års indsamling råder Ringkøbing-Skjern Museum allerede over store og værdifulde, men også omkostningstunge, samlinger på en række felter. Det er derfor museets hensigt at begrænse indsamlingen af nyt materiale til genstande med relation til aktuelle satsningsområder. Derved friholdes ressourcer til forskning i, og formidling af de eksisterende samlinger. Aktiv indsamling - vestjyske supertemaer I samarbejde med Museet for Varde By og Omegn har Ringkøbing-Skjern Museum formuleret fire satsningsområder for det samlede museumsarbejde i den kommende planperiode. De fire temaer er Vestkystturisme, Jernalder-Vikingetid, 2. Verdenskrig og Vestjyder - landskab og identitet. Indsamlingsaktiviteter med relation til disse emner prioriteres højt. Vestkystturisme: Vestjylland er i dag en af Danmarks største turistdestinationer. Turisterne oplever historien på museerne, men turismen er også selv historie. Ringkøbing-Skjern Museum indsamler materiale, der belyser udviklingen fra de første gæsters besøg i det eksotiske/fremmedartede Vestjylland for 100 år siden til sommerhusferien anno Jernalder-Vikingetid: Ringkøbing-Skjern Museum vil i sin aktive indsamling af viden og genstande have fokus på jernalder-vikingetid med henblik på udviklingen af besøgsstedet Bork Vikingehavn, hvor vikingetiden formidles gennem rekonstruktion og levendegørelse. Dejbjerg Jernalder vil indgå i formidling af f.eks. jernalderens forsvarsværker. 2. Verdenskrig: Ringkøbing-Skjern Museum indsamler materiale og stiller eksisterende besættelsestids-samlinger til rådighed for Museet for Varde og Omegn, der satser på forskning i og formidling af 2. Verdenskrig. Vestjyder - landskab og identitet: I disse år etableres nationalparker og naturparker i både Ringkøbing-Skjern Kommune og Varde Kommune. Museerne har deltaget i det allerede udførte projektarbejde og forventer i fremtiden også at agere som medspiller. De to museer indsamler uafhængigt heraf materiale til belysning af udviklingen fra natur over landvinding og produktion til naturgenopretning og rekreation. Økomuseum Økomuseet eller museet uden vægge er ideen om et museum, der i sin opbygning er tæt knyttet til landskabet med formidling på stedet, og det er ideen om et museum med blik for samspillet mellem

6 6 mennesker og natur. Ringkøbing-Skjern Museum er til stadighed interesseret i materiale, der kan berige samlingerne indenfor følgende emner: Å og fjord. Skjern Å med delta og engstrækninger har gennem århundreder sat scenen for liv og næring. Genstande med udsagnskraft i forhold til udviklingen i samspillet mellem å og mennesker prioriteres i museets indsamling. Ringkøbing Fjord spiller en lignende rolle for egnens kultur og for museets virke. Museet indsamler materiale med tilknytning til jagt, fjordfiskeri og rørhøst. Kyst og klit. Havfiskeri og klitgårdenes særlige sammensatte økonomi med jagt, strandinger og landbrug er vestjyske karakteristika, og Ringkøbing-Skjern Museum søger til stadighed at uddybe sit kendskab til disse emner. Bosætning - landsby, købstad og stationsby. Den vestjyske bosætning har udviklet sig i andre spor end den østdanske. De gamle landsbyer var få, men i andelstiden opstod en hel stribe nye småbyer. På samme måde var egnens eneste købstad Ringkøbing så lille, at den levnede plads til nye byer i Skjern, Tarm, Videbæk og Hvide Sande. Ringkøbing-Skjern Museum dokumenterer bosætningens udvikling ved at indsamle genstande og materiale, der repræsenterer typiske institutioner i forskellige bytyper fra jernalderlandsby til stationsby. Tro og overtro. I museets bestræbelser på at knytte forbindelser mellem kulturarvens ikkematerielle aspekter og den fysiske kulturarv indsamler museet genstande, der kan bidrage til en øget indsigt i sammenhængen mellem forskellige perioders trosforestillinger på den ene side og produktion og økonomi på den anden. Museet interesserer sig i denne sammenhæng blandt andet for genstande med tilknytning til de religiøse vækkelser. Vestjyllands sene industrialisering. Industrien udviklede sig sent og ad sine egne spor i Vestjylland. Ringkøbing-Skjern Museum indsamler materiale, der uddyber museets viden om områdets mange mindre produktions- og håndværksvirksomheder og om den kulturelle baggrund, de voksede ud af i erne. Vand- og vindmøller. Ringkøbing-Skjern Museum har igennem en årrække påtaget sig opgaver i forhold til mølleriets historie, og museet er fortsat interesseret i materiale, der kan udvide kendskabet til udviklingen fra den første vandmølle til tidens megamøller. Landbrug. Ringkøbing-Skjern Museum beskæftiger sig med landbrugshistorie, men denne aktivitet hviler som hovedregel på museets eksisterende samling. Rakkerne. Jyllands sidste rakkere holdt til i Bjørnemosen ved Bundsbæk Mølle og Ringkøbing- Skjern Museum indsamler fortløbende materiale om rakkernes levevis med særlig fokus på samspillet mellem bosætning og landskab i Bundsbæk Naturpark. Vestjylland og verden. Ringkøbing-Skjern Museums indsamling under dette tema, vil være fokuseret på dokumentation af de globale kontakter og interesser, der er udgået fra museets arbejdsområde. Centralt vil her være en fortsat indsamling af genstande og viden om Mylius Erichsen og Danmark-Ekspeditionen

7 7 Ved siden af de langsigtede og strategiske indsamlingsområder kan museet i forbindelse med målrettede aktiviteter, undersøgelser og projekter foretage aktiv indsamling indenfor særlige velafgrænsede emner. Arkæologi I det arkæologiske arbejde vil satsningsområdet være jernalder og vikingetid. Men der vil i planperioden kunne opstå nye, væsentlige satsningsområder indenfor andre oldtidsperioder, som vil kunne danne grundlag for nye synteser eller videreudvikle eksisterende. Desuden forventes det, at der bliver fokus på bopladser og hele landskaber, forseglet af sandflugt. Vestkysten, herunder det sunkne Nordsøland, bliver måske også aktuelt. Museet har ambitioner om at gennemføre en registrering af fortidsminder i skove, plantager og heder med udgangspunkt i den radaropmålte højdemodel. Datasættet vil udgøre både et forskningsobjekt og et arbejdsredskab for Ringkøbing- Skjern Kommune. Dertil kommer vidensudvikling og formidling om dyssernes oprindelige udseende og de fredede oldtidsminder i arbejdsområdet, Gravhøjenes land. Det arkæologiske arbejde er i høj grad knyttet til lovbundne opgaver i henhold til museumsloven, dvs. undersøgelser af fortidsminder inden realisering af lokalplaner, vindmølleprojekter, skovrejsninger, vejanlæg, råstofindvindinger m. m. Museets arkæologiske undersøgelser består dels af forundersøgelser og egentlige udgravninger dels af selvvalgte forskningsgravninger, eksternt finansierede og/eller egenfinansierede. Museet har udarbejdet en A5-folder med titlen: Vi graver før du går i gang. Folderen beskriver ganske kort museumslovens bestemmelser, og er beregnet til daglig brug i kommunikationen med offentlige og private bygherrer. Folderen kan downloades fra museets hjemmeside. Museets arkæologiske virke vil i planperioden kunne forbedres ved en række tiltag, så som etablering af et digitalt kortlag, der viser udstrækningen af alle hidtil foretagne udgravninger, etablering af et sagsstyringssystem, videreuddannelse inden for de it-løsninger og programmer, museet anvender, udarbejdelse af en beskrivelse af museets arkæologiske praksis, udbygning af samarbejde med detektorbrugere, den amatørarkæologiske arbejdsgruppe Nerthus samt strandfogeder m.fl. langs Vestkysten. Endvidere vil museet fortsætte med at digitalisere og dermed tilgængeliggøre ældre udgravninger fra museets ansvarsområde. Lokalhistorisk Arkiv Arkivmateriale med tilknytning til Skjern by og omegn indsamles af Lokalhistorisk Arkiv, der er en afdeling af Ringkøbing-Skjern Museum. Der vil i planperioden blive arbejdet på etablering af et ABM-samarbejde mellem Ringkøbing-Skjern Museum, de lokalhistoriske arkiver og Ringkøbing- Skjern Biblioteker. Samarbejdet skal dels koordinere indsamlingen af arkivmateriale, dels gøre materialet mere tilgængeligt for brugerne gennem etablering af en fælles netbaseret portal til de deltagende institutioner og arkiver, som har forskellige registreringssystemer. Der vil endvidere i planperioden blive arbejdet på en sammenlægning af de to byhistoriske arkiver i Ringkøbing og Skjern. Fagbibliotek

8 8 Museets bibliotek er for tiden opstillet på afdelingerne Herningvej i Ringkøbing og Tværgade i Skjern, hvilket ikke er hensigtsmæssigt i dagligt brug. Der vil i planperioden blive arbejdet på en samling af bibliotekerne. Hvordan forholder museets indsamlingsstrategi sig til den overordnede vision og strategien for de øvrige hovedopgaver? Indsamlingsstrategien er formuleret på baggrund af den overordnede vision for Ringkøbing-Skjern Museum. Dette gælder for strategierne indenfor alle de beskrevne hovedopgaver indsamling, bevaring, registrering, forskning og formidling således, at der er en enstrengethed mellem vision, mission, hovedopgaver og handleplaner.

9 9 KONSERVERING OG BEVARING Afsnittet om konservering og bevaring skal indeholde status og en 4-årig strategi. Status og aktuelle udfordringer: Giv en overordnet status på samlingernes tilstand og redegør for aktuelle konserverings/ bevaringsrelaterede problemstillinger, der inkluderer såvel aktiv som præventiv konservering Ringkøbing-Skjern Museum arbejder ved planperiodens begyndelse på en omfattende nyordning af samlingernes opbevaring. Overordnet gælder, at museets genstande ved udgangen af 2011 opbevares under rimeligt betryggende forhold, men at store dele af de ældre samlinger fra Ringkøbing Museum indtil 1960 erne har været udsat for endog særdeles dårlige bevaringsforhold, og at dele af de samme samlinger helt indtil 2010 har været opbevaret utilfredsstillende. I 2010 og 2011 rømmer Ringkøbing-Skjern Museum flere uhensigtsmæssige magasiner med klima, der ikke yder genstandene den nødvendige sikkerhed, og hvor alt for mange genstande er opbevaret på for lille plads. Samtidig foretages en oprydning i andre magasiner, således at genstande på gulvog gangarealer flyttes. Museet har lejet en tidligere produktionshal til magasinformål. Hallen er tør og sikker, men der er ikke klimastyring. Museet står med andre ord ikke ved udgangen af 2011 overfor akutte bevaringsproblemer. Sammen med Museet for Varde By og Omegn, Herning Museum, Fiskeri- og Søfartsmuseet og Konserveringscenter Vest arbejder Ringkøbing-Skjern Museum på i planperioden at skabe de økonomiske forudsætninger for etableringen af et fællesmagasin i tilknytning til Konserveringscenter Vest i Ølgod. Beskriv kort museets magasiner og vurder den bygningsmæssige tilstand. Redegør for eventuelle nedbrydningsfaktorer, der kan gøre sig gældende overfor samlingerne Ringkøbing-Skjern Museums samlinger er placeret på fire magasiner: Stålvej, Skjern. Ringkøbing-Skjern Museums største magasinfacilitet er en lejet produktionshal indrettet med reoler og pallereoler. Hallen er uopvarmet og uden klimaanlæg, men der er ikke isolerede ydermure, og rummet har et tørt klima. Museet er nødsaget til at benytte den ene ende af hallen til magasin, den anden til opbevaring af rekvisitter. Denne praksis involverer en vis risiko. Gode pladsforhold og tilvækstmuligheder. Nyere tid og arkæologi. Tværgade, Skjern. Nærmagasin i tilknytning til museets samlingsafdeling. Uopvarmet og med klimaanlæg. Kapaciteten er stort set udnyttet. Arkæologi og nyere tids specialsamlinger: bøger, arkivalier, fotos, faner og tekstiler. Vindmøllen, Skjern. Magasin for nyere tid. Uopvarmet og med klimaanlæg. Kapaciteten er stort set udnyttet.

10 10 Ringkøbing Museum. Kælderlokale under udstillingsbygning. Lokalet er tørt, men forskellige vandrør i loftet indebærer en vis risiko. Opvarmet, men uden klimaanlæg. Kapaciteten er udnyttet. Arkæologi og nyere tid, tekstilsamling og faner i tilstødende lokale. Sammenfattende må Ringkøbing-Skjern Museums magasiner karakteriseres som havende en rimelig kvalitet, og samlingerne opbevares rimeligt betryggende. Såvel Tværgade som Vindmøllemagasinet vil imidlertid kræve bygningsvedligeholdelse i de kommende år, og magasinet på Stålvej er indrettet i et lejet lokale, hvor museet ikke kan langtidsplanlægge. Redegør for den koordinering museet foretager med andre museer vedrørende konservering og bevaring Sammen med de øvrige museer i de tidligere Ribe og Ringkøbing Amter deltager Ringkøbing- Skjern Museum i Konserveringscenter Vest i Ølgod. Konserveringscenteret forestår det professionelle arbejde med genstandskonservering både, hvad angår arkæologiske fund og nyere tids genstande. Museet konsulterer i øvrigt Konserveringscenteret angående magasinering, bygningsbevaring mv. Strategidel med angivelse af årlige satsningsområder: Udpeg de vigtigste indsatsområder og angiv, hvorledes museet vil prioritere i den kommende planperiode. Beskriv i denne sammenhæng hvilke dele af samlingen museet vil gennemgå med henblik på eventuel konservering og kassation Det er ikke vurderingen, at Ringkøbing-Skjern Museum rummer større samlinger, hvis bevaring kræver akut og aktiv konservering i perioden Det er derfor ikke museets hensigt at lade større dele af de eksisterende samlinger konservere i planperioden. Ved planperiodens begyndelse afventer Ringkøbing-Skjern Museum konserveringen af et betydningsfuldt fund fra en 2. Verdenskrigs-bunker ved Houvig. Museets store samling af fredede og bevaringsværdige bygninger kræver vedholdende vedligeholdelse, og der vil også i planperioden skulle bruges betydelige ressourcer på denne bevaringsopgave. I planperiodens første år arbejder Ringkøbing-Skjern Museum med en stor samlingsgennemgang. Når et komplet overblik over samlingerne er etableret, vil museet gå ind i nøje overvejelser af det mulige kassationsbehov. Hvordan forholder museets planer vedr. konservering og bevaring sig til den overordnede vision og strategien for de øvrige hovedopgaver? Strategien for konservering og bevaring er formuleret på baggrund af den overordnede vision for Ringkøbing-Skjern Museum. Dette gælder for strategierne indenfor alle de beskrevne hovedopgaver indsamling, bevaring, registrering, forskning og formidling således at der er en enstrengethed mellem vision, mission, hovedopgaver og handleplaner.

11 11 REGISTRERING Afsnittet om registrering skal indeholde status og en 4-årig strategi. Status og aktuelle udfordringer: Redegør for museets aktuelle registreringspraksis og -system Ved indgangen til planperioden står Ringkøbing-Skjern Museum stærkt, hvad angår registrering. En høj og konsekvent standard med udførlige oplysninger i REGIN og dermed Museernes Samlinger er et af resultaterne af en stor samlingsgennemgang i I løbet af suppleres informationerne i REGIN desuden med nye orienteringsfotos, et tal museet vil arbejde på at udbygge yderligere gennem planperioden (Museet råder over mere end genstande). Den målrettede satsning på digitalisering og opdatering af museets ældre registreringer har resulteret i et registreringsefterslæb, der falder i to dele. Dels nytilkommet materiale, dels i afdækning af store grupper uregistreret materiale i det forhenværende Ringkøbing Museum. Museet vil i de kommende år kassere store dele af det uregistrerede materiale og bearbejde og registrere resten i REGIN. Det omfattende arbejde med museets registreringsefterslæb følger en udførlig manual, udarbejdet i Manualen fastsætter standarder og detaljerede procedurer for hele processen fra indlevering og accession over beskrivelse, fotografering og nummerering til magasinering. Angiv status på handleplanen for indberetning til de centrale kulturarvsregistre KID og Museernes Samlinger (indsendt til Kulturarvsstyrelsen sommer 2008 og maj 2009) Ringkøbing-Skjern Museum følger handleplanen for indberetning til de centrale kulturarvsregistre. Ved udgangen af 2010 er langt hovedparten af museets materiale fra nyere tid søgbart i Museernes Samlinger. For arkæologiens vedkommende findes stadig samlinger, hvor registreringen kun foreligger på papir og i Fund og Fortidsminder. Museet vil arbejde med dette efterslæb i planperioden. Strategidel med angivelse af årlige satsningsområder: Udpeg særlige indsatsområder (for eksempel OCR-scanninger, overgang til nyt registreringssystem m.m.) og angiv, hvorledes museet vil prioritere i den kommende planperiode Registrering og opdatering af arkæologiske fund og fundsteder i det nationale register Fund og Fortidsminder Forskningsprojektet Høj og Vad ved Skjern Å, gennemført i samarbejde med Aarhus Universitet, betød en tilvækst på hidtil uregistrerede gravhøje. Oplysningerne forventes at blive indtastet i Fund og Fortidsminder i planperioden. Ældre udgravninger i museets ansvarsområde samt oplysninger om enkeltfundne genstande i samlingerne vil så vidt muligt ligeledes blive oprettet i Fund og Fortidsminder.

12 12 Digitalisering af alle væsentlige, ældre udgravningsplaner, udført af Ringkøbing Museum og Skjern-Egvad Museum. Fortsat arbejde med at færdiggøre beretninger for afsluttede udgravninger. Der foreligger et stort og tidsmæssigt krævende beretningsefterslæb er det sidste af tre år, hvor museet med fundament i en stor kommunal ekstrabevilling og et tilskud fra Kulturarvsstyrelsens digitaliseringsmidler arbejder med en omfattende samlingsgennemgang. Dermed er fundamentet lagt for det museale registreringsarbejde i de følgende år: Digitalisering og genstandsfotografering fortsætter, mens museets registreringsefterslæb bliver arbejdet ned. Som en integreret del af samlingsafdelingen driver Ringkøbing-Skjern Museum et lokalhistorisk arkiv for Skjern sogn. Spredt over kommunen findes 13 andre lokalarkiver, herunder større samlinger i Ringkøbing og Tarm. Museet deltager i en ABM-arbejdsgruppe, hvor arkiverne arbejder med planer om et nærmere samarbejde og ansættelse af en kommunearkivar.

13 13 FORSKNING Afsnittet om forskning skal indeholde en status og en 4-årig strategi. Status og aktuelle udfordringer: Hvad er status for museets forskningsmæssige dækning af ansvarsområdet? Arkæologi Den gældende arbejdsplan indeholder emner som jernalderens forsvar, jernalderbebyggelsen Grøntoft, jernalderagrene på Øster Lem Hede, dysser samt de fredede gravhøje i ansvarsområdet. Museet har i 2009 afholdt et velbesøgt, nationalt seminar om jernalderens befæstninger. Under forudsætning af bevilling, jfr. indsendt ansøgning til KUAS, udarbejdes en monografi om jernalderens forsvarsanlæg, hvori 14 arkæologer medvirker. Hvis ansøgningen imødekommes, vil manuskriptet blive udarbejdet i 2011 og forventes at udkomme i Den befæstede jernalderlandsby Lyngsmose forventes bearbejdet og publiceret, så en monografi kan udkomme senest i Dette projekt foregår i samarbejde med lektor Per Ole Rindel, Københavns Universitet samt flere naturvidenskabelige medarbejdere, tilknyttet bl.a. Nationalmuseet. Sammen med bl.a. lektor Mads K. Holst, Aarhus Universitet, forventes de gamle og de nye udgravninger på vikingetidsbebyggelsen Omgård publiceret indenfor planperioden. Manuskript om Dysser uden høje vor ældste arkitektur er under udarbejdelse i samarbejde med overinspektør Niels H. Andersen, Moesgård Museum, og Chris Scarre, Durham University. Bogen forventes at udkomme i De fredede fortidsminder er i opstartsfasen, og projektet kaldes for Gravhøjenes land. Arkæologi spiller selvfølgelig en rolle, men det er primært den folkelige og nyere kontakt og de dermed bundne historier og problematikker, der er projektets hovednerve, fredningshistorie, sagn, vor tids opfattelse, dispensationer, konflikter o. lign. Projektet udmøntes i en letlæst monografi, og vil kunne danne baggrund for formidling såvel udstillingsmæssigt som digitalt på hjemmesideplan. Forventes afsluttet Vikinger i vest I 2009 afrundedes bogprojektet Vikinger i vest vikingetiden i Vestjylland, som var opført i arbejdsplanen, med en bog, udgivet af Jysk Arkæologisk Selskab. Projektet blev udført i samarbejde med Holstebro Museum og Herning Museum. Jernalderens forsvarsanlæg Udover monografien, se ovenfor, arbejdes der intensivt med undersøgelsen af jernalderens forsvarsanlæg i det vestjyske landskab, bl.a. har Esben Schlosser Mauritsen publiceret en større artikel på engelsk om Brændgårds Hede efter deltagelse i et symposium i Berlin. Nyere Tid Indenfor nyere tid har museets fokus i den forløbne planperiode været på gennemførelsen af en række formidlings- og undersøgelsesprojekter, der dels har haft til formål at forøge museets viden indenfor ansvarsområdet, dels har skullet forbedre museets formidlingsinitiativer. Mylius-Erichsen og Danmark-Ekspeditionen Indsamling af materiale og oplysninger omkring Ringkøbingborgeren og polarforskeren Mylius- Erichsen og Danmark-Ekspeditionen Materialet indgik i en stor jubilæumsudstilling om

14 14 Danmark-Ekspeditionen, der åbnede på Odder Museum i Udstillingen blev overflyttet til Ringkøbing Museum i Udstillingen blev produceret i samarbejde med Odder Museum, Gilleleje Museum og Arktisk Institut. Nr. Vosborg i tid og rum Forskningsprojekt omkring Herregården Nr. Vosborg i samarbejde med Aarhus Universitet og Fonden Realdania. Projektet havde til formål på tværfaglig baggrund at indsamle så mange data som muligt om Nr. Vosborg, for derigennem at belyse godsets historie fra mange forskellige vinkler gennem 700 år. Projektet blev afsluttet med en rapport i Den Vest- og Sønderjydske Kreditforenings historie En undersøgelse af kreditforeningens hundredårige historie i Ringkøbing. Rapport udarbejdet i Kaj Munk og Vedersø Undersøgelse af digterpræsten Kaj Munks virke og hans virke på præstegården i Vedersø med henblik på etablering af udstilling. Præstegården åbnede som besøgssted under Ringkøbing-Skjern Museum Fjordhavnene ved Ringkøbing Fjord Registrering af fjordhavnene ved Ringkøbing Fjord med henblik på en fastlæggelse af deres bevaringstilstand og turistøkonomiske betydning. Gennemført i Kulturmiljø og lokalsamfund En screening af kulturmiljøerne i udvalgte lokalsamfund med henblik på en fastlæggelse af kulturmiljøets betydning som ressource i landsbyernes udvikling. Gennemført i tre udvalgte landsbysamfund. Kulturarvspædagogik i Midt- og Vestjylland Ph.d. projektet, Forskning i kulturarvspædagogik, undersøgelse af potentialer og begrænsninger i forbindelse med skolers anvendelse af museer, historiske værksteder og kulturmiljøer som kulturarvspædagogiske læringsrum. Projektet startede i 2009 i samarbejde med kulturregion Midtog Vestjylland samt Danmarks Pædagogiske Universitet og løber til udgangen af Forunderlige forhistorier Projektet har i samarbejde med to professionelle historiemagere været med til at udvikle museets levendegørelsesaktiviteter i Bork Vikingehavn samt et nyt fortællende udstillings- og levendegørelseskoncept i Dejbjerg Jernalder. Forstår du brugerne? Forstår de dig? Brugerundersøgelse, der har givet museet indblik i brugernes oplevelse og forståelse af formidlingen i Dejbjerg Jernalder og i Bork Vikingehavn. Projektet blev gennemført maj-oktober 2008 og maj-oktober Udvikling af formidlingsskabelon Der er udviklet en formidlingsmatrice til målgruppeorienterede tilpasninger af museets formidlingstemaer til henholdsvis museumsgæster og grupper i høj- og ydersæson, til skoleklasser på museet og på skolerne samt til forskellige digitale medier.

15 15 Hvordan løfter museet sin forskningsopgave? Redegør for lokale, nationale og internationale samarbejdsrelationer og partnerskaber museet har indgået i forbindelse med museets forskning Arkæologi Samarbejde med de arkæologiske universitetsinstitutter i Aarhus, København samt York om tilgængeliggørelse af en række store og nationalt væsentlige jernalder- og vikingetidsbebyggelser (Grøntoft, Omgård, m.fl.). Det nationale projekt Fortiden set fra himlen, der efter aftale med Ringkøbing-Skjern Museum foretager årlige overflyvninger med henblik på dokumentation af nye og kendte lokaliteter med skjulte fortidsminder, synlige som afgrødespor i kornmarker m.m. Projektejer er Holstebro Museum. Som opfølgning på lovende udgravninger efter Museumslovens bestemmelser vil Ringkøbing- Skjern Museum fortsat satse på at øge kvaliteten af nødudgravninger ved at forsøge at få helheder frem i form af udvidelse af udgravningsarealerne. Den totale udgravning af den befæstede samling gårde fra tidlig jernalder ved Brændgårds Hede er et eksempel herpå. Museets forskning gennemføres på forskellig måde. Finansiering kan være frikøb, fondsmidler eller forskning i normal arbejdstid. Det er væsentligt, at museets netværk til universitetsverdenen samt øvrige museumsrelaterede netværk opretholdes og udbygges for at sikre så højt et niveau som muligt. Endvidere søger museet at tiltrække ph.d. samt specialestuderende i videst muligt omfang, ligesom tilknytning af praktikanter fra universiteterne prioriteres højt. Partnerskab med Museet for Varde By og Omegn vedr. de vestjyske supertemaer. Museets arkæologiske medarbejdere har oparbejdet et udstrakt netværk, der omfatter kolleger i mange forskellige sammenhænge, først og fremmest blandt universiteter og forskere i Danmark, de nordiske lande samt Nordeuropa. Nyere tid Ringkøbing-Skjern Museum har etableret flere partnerskaber og samarbejdsrelationer indenfor forskning og vidensdeling i nyere tid. Samarbejdsaftale med Ringkøbing-Skjern Kommune vdr. kommuneplan m.v. Partnerskab med Museet for Varde By og Omegn vedr. de vestjyske supertemaer. Partnerskab med Moesgård Museum vedr. levendegørelse og attraktionsudvikling af de to museers viden om vikingetiden. Partnerskab med museerne i det tidligere Ringkøbing Amt, Danmarks Pædagogiske Universitetsskole og Jämtli Museum, Sverige vedr. ph.d. i kulturarvspædagogik.

16 16 Samarbejde med Ringkøbing-Skjern Kommune, Forsknings- og Videncenter for Kystturisme, Ringkøbing Fjord Handels- og TurismeCentret og relevante universiteter vedr. forskning i vestkystturismen. Samarbejde med Aalborg Universitet vedr. etablering af videns- og formidlingscenter omkring Kaj Munk på Vedersø Præstegård. Strategidel med angivelse af årlige satsningsområder: Angiv de forskningsmæssige satsningsområder museets ønsker at forfølge i den kommende 4årige periode, og markér årlige satsningsområder Ringkøbing-Skjern Museums videns- og forskningsstrategi Jernalderens forsvarsanlæg. Fælles publikation af alle kendte forsvarsanlæg fra ældre jernalder, herunder bl.a. Brændgårds Hede og Lystbækgård. Redigeres af Palle Eriksen, Ringkøbing-Skjern Museum og Per Ole Rindel, Københavns Universitet. Grøntoft befæstet jernalderanlæg og bebyggelse. Museet planlægger at genoptage udgravningerne for at klarlægge forløbet af befæstningsanlægget. Endvidere forventes en samlet digital plan af den gamle udgravning fra 1960 erne at blive etableret ved Per Ole Rindel, SAXO, Københavns Universitet. Klegod velbevaret tomt af et jernalderhus i havstokken ved Vesterhavet. Publicering. Øster Lem Hede. Nyere udgravninger og nykortlægning af skelvolde, bebyggelser og gravhøje. Igangværende ph.d.-projekt, samt samarbejde mellem RSM, Universitetet i Groningen, Aarhus Universitet samt Kulturarvsstyrelsen. Den tidlige jernalder i Vestjylland. Sammenfatning af det store fundmateriale: bopladser, gravpladser, agre, vejspor, jernudvindingsanlæg, mosefund, forsvarsanlæg m. m., med udgangspunkt i arkæologiske udgravninger, luftfotos samt den såkaldte højdemodel. Før Ringkøbing. Bosættelse og grave fra jernalder og vikingetid, især Mejlby- og Rindumudgravningerne. Rækkelandsbyer (Rindum Skole) contra selvgroede, samtidige selvgroede bebyggelser (Mejlby 11). Gravfundene indgår delvis i speciale- og ph.d. projekter, Aarhus Universitet. Omgård. Analyser af nye og ældre udgravninger, på baggrund af etablering af digital plan af udgravningen af en stor vikingetidsgård. Samarbejde mellem RSM og Aarhus Universitet. Ekstern finansiering søges opnået. Dysser uden høje vor ældste arkitektur. I samarbejde med Moesgård Museum. Gravhøjenes land. Beskrivelse i bogform af de fredede gravhøje i Ringkøbing-Skjern Museums ansvarsområde.

17 17 Jernalderens forsvarsanlæg Publikationsprojekt med deltagelse af flere museer og et universitet. Manuskript udarbejdes i 2011, monografi i Lyngsmose Publikationsprojekt i samarbejde med Københavns Universitet og geologer og palæobotanikere fra Nationalmuseet og Aarhus Universitet. Monografi i Vikingetidens Omgård - Publikationsprojekt i samarbejde med Moesgård Museum m.fl. Monografi. Dysser Publikationsprojekt i samarbejde med Moesgård Museum og Durham University. Monografi i Gravhøjenes land Publikations- og formidlingsprojekt, der afsluttes med monografi m.m. i Dokumentation og punktundersøgelser i tilknytning til Økomuseets temaer Å og fjord, Kyst og klit. Bosætning landsby, købstad og stationsby. Tro og overtro. Vestjyllands sene industrialisering. Vand- og vindmøller. Landbrug. Rakkerne. Vestjylland og verden. Temaer i tilknytning til økomuseet, hvor der i samarbejde med Museet for Varde By og Omegn nedsættes en faglig temagruppe, der i løbet af planperioden vil lave vidensdeling gennem afholdelse af møder og seminarer: Håndværk og industri/vestjyske iværksættere, Landbrug, Nye og gamle byer samt Havet. Atlantvolden som negativ kulturarv Ringkøbing-Skjern Museum ønsker i samarbejde med Museet for Varde By og Omegn at introducere begrebet negativ kulturarv i den danske museumsverdens forskning og formidling. Arbejdet, der er et forstudie til en kvalificeret satsning på formidling og forskning i Atlantvoldens rolle i Vestjyllands landskab, identitet, erindring og turisme, munder ud i et seminar og i teoretisk orienterede artikler i faglige tidsskrifter. Vidensbidrag til kommunale samarbejdspartnere og rekvirerede punktundersøgelser: Kulturmiljøbeskrivelser til kommuneplanen, kapitel 8-arbejde samt punktundersøgelser vedr. lokalsamfund i Ringkøbing-Skjern kommune. Vestjysk supertemaer i samarbejde med Museet for Varde By og Omegn Vestkystturismen. Temaet tænkes gennemført i samarbejde med Museet for Varde By og Omegn, det nye Forsknings- og Videnscenter for Kystturisme i Hvide Sande samt relevante universiteter. Der nedsættes en styregruppe med repræsentanter fra de to museer, ligesom relevante samarbejdspartnere tilbydes at indtræde i styregruppen. Temaet Jernalder-Vikingetid planlægges som et fælles tema mellem arkæologerne fra Ringkøbing- Skjern Museum og Museet for Varde By og Omegn. Der nedsættes en fælles styregruppe til at være den drivende kraft i forskningsprojektet. Det er aftalt, at udstillinger og viden, der kommer ud af projektet, kan formidles på Bork Vikingehavn/Dejbjerg Jernalder og gennem fælles artikler, bøger, hjemmesider m.v. 2. Verdenskrig ved den jyske vestkyst. Museet for Varde By og Omegn bliver tovholder i projektet. Ringkøbing-Skjern Museum vil bidrage med fundmateriale og oplysninger vedr. Houvig-bunkeren. Der nedsættes en fælles styregruppe med repræsentanter fra de to museer. Det er aftalt, at

18 18 udstillinger og viden, der kommer ud af projektet, kan formidles på Tirpitz-museet og gennem fælles artikler, bøger, hjemmesider m.v. Vestjyder - landskab og identitet. Kulturhistorien i Skjern Å Nationalpark og Varde Naturpark - temaet tænkes gennemført med museets partnere i Skjern Å Nationalpark (Skov- og Naturstyrelsen, Ringkøbing-Skjern Kommune, Herning Kommune samt Herning Museum) samt med Museet for Varde By og Omegn, der vil arbejde med tilsvarende undersøgelser i Naturpark Vesterhavet. Forskning og videnskabelse vedr. levendegørelse af historien i forbindelse med undervisning og turisme. Kulturarvspædagogik - Ringkøbing-Skjern Museums projekt vedr. kulturarvspædagogik vil blive afsluttet ved udgangen af Der arbejdes på at etablere et dansk videncenter i samarbejde med NCK (Nordisk Center for Kulturarvspædagogik) i tilknytning til Jämtli Museet i Östersund, Sverige, museer i Region Midtjylland, Ringkøbing-Skjern Kommune samt Museet for Varde By og Omegn med hvem etablering af en fælles skoletjeneste overvejes. Vikinger på Tværs - formidlingsprojekt i samarbejde med Moesgård Museum vedrørende levendegørelse og attraktionsudvikling af de to museers viden om vikingetiden. Projektet, der vil foregå i 2011 og 2012, er støttet af Region Midtjylland. Projektet tænkes evt. fortsat som et internationalt EU projekt med samarbejdspartnere fra Norge, Sverige og evt. England. Hvordan forholder museets forskningsstrategi sig til den overordnede vision og strategien for de øvrige hovedopgaver? Forskningsstrategien er formuleret på baggrund af den overordnede vision for Ringkøbing-Skjern Museum. Dette gælder for strategierne indenfor alle de beskrevne hovedopgaver indsamling, bevaring, registrering, forskning og formidling således, at der er en enstrengethed mellem vision, mission, hovedopgaver og handleplaner.

19 19 FORMIDLING Afsnittet om formidling skal indeholde en status og en 4-årig strategi. Status og aktuelle udfordringer: Hvad er status for museets formidlingsmæssige dækning af ansvarsområdet Ringkøbing-Skjern Museum har sammen med Herning Museum og Holstebro Museum udgivet et bogværk Vikinger i vest med en samlet beskrivelse af vikingetiden i Vestjylland (2009). Faste udstillinger om oldtiden kan kun ses på Dejbjerg Jernalder efter nedtagningen i 2007 af oldtidsudstillingen på Ringkøbing Museum. Udstillingen i Dejbjerg Jernalder fokuserer på miljøet omkring Dejbjerg-vognene omkring år 0. Der er derfor et latent behov for at kunne præsentere såvel aktuelle undersøgelser som væsentlige oldsager, fund og dertil knyttede viden og historier, som optræder righoldigt i museets samling og arkiv. En løsning herpå vil være en udbygning af Dejbjerg Jernalder med en større udstillings- og aktivitetsbygning Vestjyllands Oldtid, der desuden vil forstærke samspillet med den rekonstruerede jernalderlandsby. Som et led i økomuseumsstrategien er Ringkøbing-Skjern Museum tilstede med formidling i bøger, hjemmeside, udstillinger, levende historie, aktiviteter, guidede ture, markeder m.m. i hele kommunen. Museet byder gæsterne indenfor på i alt 14 besøgssteder, fordelt over hele kommunen, de fleste indrettede i historiske bygninger, bevaret i deres autentiske landskabelige og kulturelle sammenhæng. Besøgsstederne er forskellige i størrelse og indhold, men de tilbyder alle enten udstilling, levende historie eller begge dele. Museets største formidlingsmæssige kompetence formuleres i museets brand Levende historie, der går igen i www-adresse, markedsføringsfolder, logo, brevpapir, mailadresser og meget mere. Den levende historie er satsningen på den oplevede historie i øjenhøjde. Ikke sådan forstået, at den akademiske historie er fraværende, men sådan at museets gæster ved siden af den traditionelle museumsoplevelse kan prøve fortiden på egen krop i historiske værksteder og rekonstruerede eller autentiske miljøer. Museet har mange formidlingstilbud i form af guidede ture i byer, landsbyer, kirker, kulturmiljøer og naturområder. Museet har i den seneste periode opprioriteret antallet og variationen af disse guidede tilbud. Skjern Å og den forventede Nationalpark Skjern Å har i flere år indgået i museets formidlingstilbud. Dette sker dels i form af udstilling i samarbejde med Ringkøbing-Skjern Kommune og Skov- og Naturstyrelsen dels gennem museets naturvejledere, der gennemfører naturvejlederture, skoletjeneste og friluftsaktiviteter ude i Ådalen. Som en del af Ringkøbing-Skjern Folkeuniversitet gennemfører museet i samarbejde med andre kulturinstitutioner og museets to museumsforeninger en lang række folkeuniversitetsforedrag om meget forskellige emner. Museet har oplevet en øget interesse for disse foredrag, og har derfor opprioriteret planlægning og afholdelse af foredragsrækker. På museets afdelinger i almindelig åbningstid består formidlingsstrategien i at supplere udstillinger med levende historie-aktiviteter. Økomuseumstanken består bl.a. i at involvere befolkningen i

20 20 formidlingen af deres egen kulturarv. Ringkøbing-Skjern Museum har engageret mange frivillige i at formidle f.eks. historiske håndværk, historiske husdyrracer samt andre kulturhistoriske emner. Med ca frivillige gennemføres daglige formidlingsaktiviteter samt et antal større formidlingsarrangementer. Museet har opnået stor succes ved at involvere frivillige i formidlingen. Ønsket om at videreudvikle dette felt har resulteret i, at museet har udarbejdet og vedtaget en frivilligpolitik for hele området. Frivilligpolitikken har til hensigt at engagere endnu flere fra lokalbefolkningen i museets arbejde samt afstemme forventningerne til samarbejdet. En anden måde, hvorpå museet vil arbejde med formidling via og til frivillige, er gennem projekt Frivillighedsakademi i samarbejde med Kulturministeriet og de midt- og vestjyske kommuner. En af projektets grundtanker er at uddanne frivillige inden for kulturarv med fokus på at formidle og vedligeholde kultur- og naturarv. Projektet har fået tilsagn om støtte i årene Levende historie-formidlingen gennemføres ligeledes af ansatte personale-grupper samt partnerskaber med eksterne kulturhistoriske aktører med særlige interessefelter indenfor kulturarven. Museet tilbyder mange forskelligartede formidlingsforløb for museets gæster, hvor deltagelse og dialog er hovedingredienser. Ringkøbing-Skjern Museums skoletjeneste tilbyder formidling til skoleklasser. Formidlingen er tilpasset folkeskolens trinmål. Museet kører et ph.d. - projekt i kulturarvspædagogik, hvor ambitionen er at få dokumenteret elevernes læringseffekt af et formidlingsforløb på museet. Museet ønsker, at projektet skal udmunde i opbygningen af et Videncenter for Kulturarvspædagogik, med fokus på udvikling og dokumentation af formidlingstilbud i kulturarvssektorens læringspotentialer. Ringkøbing-Skjern Museums formidling af den forhistoriske periode er primært baseret på rekonstruktioner af arkæologiske fund i Vestjylland. Dejbjerg Jernalder og Bork Vikingehavn er formidlingsafdelinger, bestående af rekonstruerede miljøer, suppleret med udstillinger. Museet har stor succes med denne form for formidling, der er baseret på eksperimentel arkæologi og historisk værkstedsundervisning og museet udvider bl.a. Bork Vikingehavn med flere rekonstruerede vikingetidshuse. Museet gennemfører i planperioden et partnerskab Vikinger på tværs med Moesgård Museum omkring udvikling af formidlingen gennem levendegørelse og rekonstruktioner. Partnerskabet skal dels styrke formidlingens forskningsbasering, dels styrke vidensdeling og erfaringsudveksling for at kunne imødekomme nutidens og fremtidens forventninger til historisk formidling i et levende miljø. Et igangværende projekt, som skal underbygge denne formidling har titlen Klædt på til vikingetiden. Frivillige syersker laver autentiske rekonstruktioner af vikingetidens dragter til brug for skoleklasser og ved formidlingsarrangementer på museet. En anden strategi for at involvere befolkningen i formidlingen af egen kulturarv sker gennem afholdelse af historiske markeder og dage, hvor en lang række eksterne aktører sammen med museet formidler og levendegør historien på en aktiv og oplevelsesbaseret måde, hvor publikum også inddrages. Museet præsenterer årligt 3-6 nye udstillinger. Udstillingerne relaterer sig til økomuseets emner, til aktuelle forskningssatsninger og til de fire supertemaer.

Horsens Kunstmuseum er et statsanerkendt kunstmuseum, der er forpligtiget til gennem indsamling, registrering, bevaring, forskning og formidling

Horsens Kunstmuseum er et statsanerkendt kunstmuseum, der er forpligtiget til gennem indsamling, registrering, bevaring, forskning og formidling Museernes arbejdsplaner Følgende filer er vedhæftet indsendelsen: Referencenummer: 117119 Formularens ID: 494 Sendt til: kunstmuseum@horsens.dk Sendt: 15-12-2010 16:19 ------------------------ MUSEERNES

Læs mere

nmlkji nmlkj 76001 RSM Ringkøbing-Skjern Museum info@levendehistorie.dk Bundsbækvej 25 6900 Skjern Museernes arbejdsplaner

nmlkji nmlkj 76001 RSM Ringkøbing-Skjern Museum info@levendehistorie.dk Bundsbækvej 25 6900 Skjern Museernes arbejdsplaner Museernes arbejdsplaner Følgende filer er vedhæftet indsendelsen: Referencenummer: 116859 Formularens ID: 494 Sendt til: info@levendehistorie.dk Sendt: 14-12-2010 14:15 ------------------------ MUSEERNES

Læs mere

ANSØGNING OM STATSANERKENDELSE BILAG 11 KRAV OG ANBEFALINGER. Arbejdsgrundlag, organisation og ledelse

ANSØGNING OM STATSANERKENDELSE BILAG 11 KRAV OG ANBEFALINGER. Arbejdsgrundlag, organisation og ledelse KRAV OG ANBEFALINGER I det næste gives kort svar på, hvordan Forstadsmuseet opfylder eller har planer om at opfylde Kulturstyrelsens krav og anbefalinger til de statsanerkendte museer. Arbejdsgrundlag,

Læs mere

Nationalmuseets arktiske og nordatlantiske strategi for perioden 2014-2019

Nationalmuseets arktiske og nordatlantiske strategi for perioden 2014-2019 Nationalmuseets arktiske og nordatlantiske strategi for perioden 2014-2019 Indledning Som Danmarks kulturhistoriske hovedmuseum indtager Nationalmuseet rollen som central forsknings- og formidlingsinstitution,

Læs mere

vision 2020 for VejleMuseerne

vision 2020 for VejleMuseerne vision 2020 for VejleMuseerne Det vi gør Vi skaber ny viden om kunst- og kulturarven, bevarer den og formidler den for at skabe identitet og selvforståelse. Det vi vil Vi vil være et museum, der er førende

Læs mere

Museum Lolland-Falster

Museum Lolland-Falster Museum Lolland-Falster Forskningsstrategi Version: Oktober 2014 Indledning Museum Lolland-Falster er Guldborgsund og Lolland Kommunes statsanerkendte kulturhisto-riske museum med forskningsforpligtelse

Læs mere

museum, der er blevet til ved storisk Museum Museum Østjylland anden forskning har er kommu- Randers.

museum, der er blevet til ved storisk Museum Museum Østjylland anden forskning har er kommu- Randers. Vedtægter for Museum Østjylland Randers/ /Djursland 1. Navn og ejerforhold, art og status 1..1. Museum Østjylland Randers/Djursland er et statsanerkendt kulturhistorisk museum, der er blevet til ved en

Læs mere

AFTALE MELLEM VARDE KOMMUNE OG MUSEET FOR VARDE BY OG OMEGN 2015

AFTALE MELLEM VARDE KOMMUNE OG MUSEET FOR VARDE BY OG OMEGN 2015 AFTALE MELLEM VARDE KOMMUNE OG MUSEET FOR VARDE BY OG OMEGN 2015 MUSEETS RAMMER Museet for Varde By og Omegn er en selvejende institution, hvis hovedbidragsyder er Varde Kommune. Desuden modtager museet

Læs mere

Kultur- og Fritidspolitik

Kultur- og Fritidspolitik Kultur- og Fritidspolitik Nordfyns Kommune Revideret den 15. august 2014 Dokument nr. 480-2014-852344 Sags nr. 480-2013-36230 Indhold FORORD... 2 INDLEDNING... 3 VISIONEN... 4 VÆRDIER... 5 NORDFYNS KOMMUNE

Læs mere

Vedtægter. for. Sydvestjyske Museer

Vedtægter. for. Sydvestjyske Museer Vedtægter for Sydvestjyske Museer Vedtaget den 25. oktober 2011 1 Indhold Side 1. Navn og ejerforhold, art og status 3 2. Hjemsted, adresse og afdelinger 3 3. Formål og ansvarsområde 3 4. Samarbejde med

Læs mere

Bygherrerapport. Rindum Skole, jernalderbebyggelse med gårde på række. Udarbejdet af Torben Egeberg, Ringkøbing-Skjern Museum 2009

Bygherrerapport. Rindum Skole, jernalderbebyggelse med gårde på række. Udarbejdet af Torben Egeberg, Ringkøbing-Skjern Museum 2009 Bygherrerapport Rindum Skole, jernalderbebyggelse med gårde på række N Udarbejdet af Torben Egeberg, Ringkøbing-Skjern Museum 2009 Bygherrerapport RESUME: På udgravningsområdet og tilstødende arealer har

Læs mere

Kulturarven som ressource i den strategiske og fysiske planlægning i kommunerne

Kulturarven som ressource i den strategiske og fysiske planlægning i kommunerne Hvordan arbejder museerne med at sikre vores kulturarv for eftertiden? Overinspektør Edith Marie Rosenmeier, Museerne.dk Vordingborg. 18. juni 2008 Målgruppe Kommunerne teknik miljø natur kultur fritid

Læs mere

Beretning. Cykelsti Røgind-Ringkøbing, Forundersøgelse. RSM 10.128. Arbejdsfoto fra vinteren 2011.

Beretning. Cykelsti Røgind-Ringkøbing, Forundersøgelse. RSM 10.128. Arbejdsfoto fra vinteren 2011. Beretning Cykelsti Røgind-Ringkøbing, Forundersøgelse RSM j.nr. 10.128 KUA: 2010-7.24.02/RSM-0022 RSM 10.128. Arbejdsfoto fra vinteren 2011. Udgravningsberetning, udarbejdet af Poul Krogh Jørgensen, Ringkøbing-Skjern

Læs mere

Strategi for Nationalmuseet 2012 2015

Strategi for Nationalmuseet 2012 2015 NATIONALMUSEET Drifts- og Administrationsafdelingen Sekretariatet J.nr.: 2010-006657 28. juni 2011 Strategi for Nationalmuseet 2012 2015 Indledning Nationalmuseet er Danmarks kulturhistoriske hovedmuseum.

Læs mere

Museum Østjylland AFTALE 2015 2016 NOVEMBER 2014

Museum Østjylland AFTALE 2015 2016 NOVEMBER 2014 Museum Østjylland AFTALE 2015 2016 NOVEMBER 2014 1 1. Indledning Randers Byråd har besluttet, at der fra 1. januar 2007 skal indgås aftaler med alle arbejdspladser i Randers Kommune. De overordnede mål

Læs mere

nmlkji nmlkj 74101 SMT Økomuseum Samsø info@ecomuseum-samso.dk Museumsvej 10 8305 Samsø Museernes arbejdsplaner

nmlkji nmlkj 74101 SMT Økomuseum Samsø info@ecomuseum-samso.dk Museumsvej 10 8305 Samsø Museernes arbejdsplaner Museernes arbejdsplaner Følgende filer er vedhæftet indsendelsen: Referencenummer: 128985 Formularens ID: 494 Sendt til: info@ecomuseum-samso.dk Sendt: 28-01-2011 11:30 ------------------------ MUSEERNES

Læs mere

Bilag: Ansøgning med budget, Projektbeskrivelse, Brev fra Assens Kunstråd

Bilag: Ansøgning med budget, Projektbeskrivelse, Brev fra Assens Kunstråd Til Assens Kommune II 11'41 1 MUSEUM VESTFYN Assens, d. 12. februar 2016 Vedr. : Ansøgning om tilskud til udstilling Vedhæftet følger ansøgning med bilag om tilskud på 240.000 til realisering og markedsføring

Læs mere

Notat om museumsprojekt på Hundested havn. Stærk folkelig opbakning

Notat om museumsprojekt på Hundested havn. Stærk folkelig opbakning Notat om museumsprojekt på Hundested havn Stærk folkelig opbakning Det har længe været ønsket i Hundested, at kunne etablere et museum for Knud Rasmussen. I 1990erne arbejdede stærke, lokale kræfter for

Læs mere

FORSKNINGSSTRATEGI FOR NATIONALMUSEET (Vedtaget af direktionen i februar 2007)

FORSKNINGSSTRATEGI FOR NATIONALMUSEET (Vedtaget af direktionen i februar 2007) NATIONALMUSEET FORSKNINGSSTRATEGI FOR NATIONALMUSEET (Vedtaget af direktionen i februar 2007) Indledning Nationalmuseet er Danmarks kulturhistoriske hovedmuseum og en sektorforskningsinstitution (ABM-institution)

Læs mere

Museum Vestjylland Levende Historie fremtidens museumslandskab set fra Vestjylland Kim Clausen & Claus Kjeld Jensen

Museum Vestjylland Levende Historie fremtidens museumslandskab set fra Vestjylland Kim Clausen & Claus Kjeld Jensen Museum Vestjylland Levende Historie fremtidens museumslandskab set fra Vestjylland Kim Clausen & Claus Kjeld Jensen Der arbejdes netop nu på at tegne konturerne af et nyt museumslandskab i Danmark. Fra

Læs mere

FORSKNINGSPLAN FOR AFDELING M

FORSKNINGSPLAN FOR AFDELING M FORSKNINGSPLAN FOR AFDELING M 2012-2015 Aarhus Universitetshospital, Risskov Opdateret maj 2013 1 Indledning Forskning er en af grundforudsætningerne for vedvarende at kunne kvalificere og udvikle patientbehandlingen.

Læs mere

Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 BUU alm. del Bilag 202 Offentligt. Fælles ambitioner for folkeskolen. læring i centrum

Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 BUU alm. del Bilag 202 Offentligt. Fælles ambitioner for folkeskolen. læring i centrum Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 BUU alm. del Bilag 202 Offentligt Fælles ambitioner for folkeskolen læring i centrum Fælles ambitioner mangler Mange forskellige faktorer rundt om selve undervisningssituationen

Læs mere

Rudersdal Museer. Udstillings- og aktivitetsplan medio 2013 2014. Mothsgården

Rudersdal Museer. Udstillings- og aktivitetsplan medio 2013 2014. Mothsgården Rudersdal Museer Udstillings- og aktivitetsplan medio 2013 2014 Mothsgården 23. april 2013 januar 2014 Efterår 2013 9. juni 2013 samt efterår 2013, forår 2014 og efterår 2014 To før sommer 2013, tre efter

Læs mere

nmlkji nmlkj 22301 HØM Hørsholm Egns Museum post@hoersholmmuseum.dk Sdr. Jagtvej 2 2970 Hørsholm Museernes arbejdsplaner

nmlkji nmlkj 22301 HØM Hørsholm Egns Museum post@hoersholmmuseum.dk Sdr. Jagtvej 2 2970 Hørsholm Museernes arbejdsplaner Museernes arbejdsplaner Følgende filer er vedhæftet indsendelsen: Referencenummer: 116843 Formularens ID: 494 Sendt til: post@hoersholmmuseum.dk Sendt: 14-12-2010 11:45 ------------------------ MUSEERNES

Læs mere

Temapolitik om Kulturarven

Temapolitik om Kulturarven Temapolitik om Kulturarven Rudersdal Kommunes kulturpolitiske værdier Rudersdal Kommunes kulturpolitik udtrykker sig overordnet i 7 kulturpolitiske værdier Mangfoldighed Kvalitet Kompetencer Mod og synlighed

Læs mere

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 2. januar 2006. Århus Kommune

Indstilling. Til Århus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling. Den 2. januar 2006. Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 2. januar 2006 Etablering af et forskningsbaseret produktionsnetværk inden for digital kunst og it-baserede oplevelser - med tilskud

Læs mere

Ansøgning om tilskud til Projekt Troldbjerg Hvide Sande fra RKSK Vækstpuljen

Ansøgning om tilskud til Projekt Troldbjerg Hvide Sande fra RKSK Vækstpuljen Ansøgning om tilskud til Projekt Troldbjerg Hvide Sande fra RKSK Vækstpuljen Kontaktinformation på ansøger Organisation: Ringkøbing Fjord Turisme Adresse: Nørregade 2B Postnr.: 6960 Hvide Sande Kontaktperson:

Læs mere

BILLUND KOMMUNES MUSEERS MISSION OG VISION 2021

BILLUND KOMMUNES MUSEERS MISSION OG VISION 2021 BILLUND KOMMUNES MUSEERS MISSION OG VISION 2021 Indledning I foråret 2017 samledes bestyrelsen og senere alle medarbejderne ved Billund Kommunes Museer til et visionsseminar, Her vi arbejdede grundigt

Læs mere

Virksomhedsplan Ballerup Museum

Virksomhedsplan Ballerup Museum Virksomhedsplan Ballerup Museum 2018-22 1 Virksomhedsplan for Ballerup Museum 2018-22 Virksomhedsplanen udstikker den overordnede ramme og er retningsgivende for museets arbejde for en 4-årig periode.

Læs mere

KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015. Januar 2011

KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015. Januar 2011 KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015 Januar 2011 Indhold 1 INDLEDNING 2 STRATEGIGRUNDLAGET 2.1 DET STRATEGISKE GRUNDLAG FOR KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGIEN 3 VISION - 2015 4 KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGIEN

Læs mere

BEVARING - STATUS KUNST

BEVARING - STATUS KUNST ARBEJDET MED GENSTANDE BEVARING - STATUS VejleMuseerne råder over magasiner på følgende steder: Fællesmuseumsmagasinet på Lysholt, Kunstmuseet på Flegborg og magasinet på Vandel Skole. Hvad samlingerne

Læs mere

Rebild Kommune Kulturpolitik Forslag til nye fokusområder og handlingsplaner Værdigrundlag

Rebild Kommune Kulturpolitik Forslag til nye fokusområder og handlingsplaner Værdigrundlag Rebild Kommune Kulturpolitik Forslag til nye fokusområder og handlingsplaner Værdigrundlag Rebild Kommunes kulturpolitik har til formål at støtte og stimulere borgernes trivsel og aktive deltagelse i lokalsamfundets

Læs mere

Kulturhistorisk Museum i Randers har givet udtryk for stor interesse i deltagelse i et sådant forpligtende museumssamarbejde.

Kulturhistorisk Museum i Randers har givet udtryk for stor interesse i deltagelse i et sådant forpligtende museumssamarbejde. GENERELLE BETRAGTNINGER VEDRØRENDE MUSEUMSSAMARBEJDET PÅ DJURSLAND Ved Brita Mosdal og Jakob Vedsted, februar 2008 Museet for Syddjurs og Djurslands Museum er enige i, at det er en god ide, at indlede

Læs mere

1. Formidlingspuljerne Puljerne er en del af Kulturministeriets bevilling til at styrke museernes formidling. Bevillingen løber i 2007-10.

1. Formidlingspuljerne Puljerne er en del af Kulturministeriets bevilling til at styrke museernes formidling. Bevillingen løber i 2007-10. VEJLEDNING KU LTU RARVSST YRE LSEN Vejledning om ansøgning til formidlingspuljerne under Kulturministeriets formidlingsplan. H.C. ANDERSENS BOULEVARD 2 1553 KØBENHAVN V TELEFON 33 74 51 00 postmus@kulturarv.dk

Læs mere

Nyhedsbrev November 2011

Nyhedsbrev November 2011 Historisk Samfund for Sydøstjylland Nyhedsbrev November 2011 VIKINGERNES JELLING Tirsdag den 15. november kl. 19.30 vil ledende arkæolog ved Vejle Museum RASMUS B. IVERSEN samle trådene i de sidste års

Læs mere

nmlkji nmlkj 10109 SFM Statens Forsvarshistoriske Museum sfhm@sfhm.dk Frederiksholms Kanal 29 1220 København K Museernes arbejdsplaner

nmlkji nmlkj 10109 SFM Statens Forsvarshistoriske Museum sfhm@sfhm.dk Frederiksholms Kanal 29 1220 København K Museernes arbejdsplaner Museernes arbejdsplaner Følgende filer er vedhæftet indsendelsen: Referencenummer: 161487 Formularens ID: 494 Sendt til: sfhm@sfhm.dk Sendt: 20-06-2011 17:55 ------------------------ MUSEERNES 4-ÅRIGE

Læs mere

Kulturpolitik Frem mod 2020 Handleplan 2016

Kulturpolitik Frem mod 2020 Handleplan 2016 1 of 5 Kulturpolitik Frem mod 2020 Handleplan 2016 Syddjurs som Kulturkommune Vedtaget i Byrådet, Syddjurs Kommune den 25. februar 2015. Syddjurs Kommune vedtog i foråret 2015 en ny kulturpolitik. Visionen

Læs mere

Høringssvar vedr. forslag til plan for etablering af slutdepot for dansk lav- og mellemaktivt affald

Høringssvar vedr. forslag til plan for etablering af slutdepot for dansk lav- og mellemaktivt affald Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Holbergsgade 6 1057 København K. Att. Tove Kjeldsen Nykøbing F. den 28.11.2014 J.nr.: MLF01254 AJN, KQ Høringssvar vedr. forslag til plan for etablering af slutdepot

Læs mere

Vision og strategiplan

Vision og strategiplan Vision og strategiplan 2018-2023 Indhold 1 Indledning... 3 2 Mission for Museum Thy... 4 3 Vision... 5 4 Indsatsområder... 6 4.1 Synlighed... 6 4.2 Fortælling, levendegørelse, oplevelser... 7 4.3 Samarbejde,

Læs mere

HISTORIEN er OVERALT STRATEGI- OG HANDLINGSPLAN

HISTORIEN er OVERALT STRATEGI- OG HANDLINGSPLAN HISTORIEN er OVERALT STRATEGI- OG HANDLINGSPLAN 2015-2020 Indhold Opsummering..................................... 3 en: HISTORIEN er OVERALT............... 4 Mission............................................

Læs mere

Resultatkontrakt 2006

Resultatkontrakt 2006 Resultatkontrakt 2006 1. Indledning...3 2. Formål, opgaver, mission og værdier...3 3. Vision...4 4. Strategi og resultatkrav/indsatsområder...7 4.1 Resultatkrav vedr. forankring og formidling af viden:...8

Læs mere

Esbjerg Kommune Biblioteker

Esbjerg Kommune Biblioteker 1 Esbjerg Kommune Biblioteker Virksomhedsplan 2016 Virksomhedsplanen omfatter ekstraordinære tiltag. Almindelig hverdagsopgaver med åbningstid, udlånsvagter, brugerkurser m.v. er naturligvis fundamentet

Læs mere

Krav og anbefalinger til statsanerkendte museer

Krav og anbefalinger til statsanerkendte museer Krav og anbefalinger til statsanerkendte museer September 2013 Indholdsfortegnelse Læsevejledning... 3 Arbejdsgrundlag, organisation og ledelse... 5 Arbejdsgrundlag... 5 Organisation & ledelse... 6 Ressourcer

Læs mere

VEDTÆGTER. for NATURAMA. Naturama er en selvejende institution, der driver naturhistorisk museum med statsanerkendelse.

VEDTÆGTER. for NATURAMA. Naturama er en selvejende institution, der driver naturhistorisk museum med statsanerkendelse. VEDTÆGTER for NATURAMA Navn og formål 1 Naturama er en selvejende institution, der driver naturhistorisk museum med statsanerkendelse. Naturama er videreførelsen af Svendborg Zoologiske Museum. 2 Naturama

Læs mere

Museets ansvarsområde er kulturhistorien fra forhistorie, middelalder og nyere tid i Viborg Kommune.

Museets ansvarsområde er kulturhistorien fra forhistorie, middelalder og nyere tid i Viborg Kommune. Forslag til nye VEDTÆGTER FOR VIBORG STIFTSMUSEUM 1. Navn og ejerforhold, art og status Viborg Stiftsmuseum ejes og drives af Viborg kommune. Viborg Stiftsmuseum er et statsanerkendt kulturhistorisk museum.

Læs mere

Kulturarvsstyrelsens kvalitetsvurdering af. Tønder Museum. Kulturarvsstyrelsen Slotsholmsgade 1 1216 København K www.kuas.dk

Kulturarvsstyrelsens kvalitetsvurdering af. Tønder Museum. Kulturarvsstyrelsen Slotsholmsgade 1 1216 København K www.kuas.dk Kulturarvsstyrelsens kvalitetsvurdering af Tønder Museum 2004 Kulturarvsstyrelsen Slotsholmsgade 1 1216 København K www.kuas.dk 2 Tønder Museum Kongevej 51 6270 Tønder Indholdsfortegnelse Baggrunden for

Læs mere

NATIONALMUSEET NOTAT HOVEDMUSEERNES BISTAND TIL DE ØVRIGE STATSLIGE OG STATSAN- ERKENDTE MUSER 12. DECEMBER 2009 KULTURARVSSTYRELSEN

NATIONALMUSEET NOTAT HOVEDMUSEERNES BISTAND TIL DE ØVRIGE STATSLIGE OG STATSAN- ERKENDTE MUSER 12. DECEMBER 2009 KULTURARVSSTYRELSEN NOTAT 12. DECEMBER 2009 HOVEDMUSEERNES BISTAND TIL DE ØVRIGE STATSLIGE OG STATSAN- ERKENDTE MUSER Ved hovedmuseer forstås i museumslovens forstand Statens Museum for Kunst, Nationalmuseet og Statens Naturhistoriske

Læs mere

BYFOs bidrag til en ny arkitekturpolitik

BYFOs bidrag til en ny arkitekturpolitik Bygnings Frednings Foreningen Sammenslutningen af ejere, administratorer og brugere af fredede ejendomme Association of Owners of Historic Houses in Denmark BYFOs bidrag til en ny Bygnings Frednings Foreningen,

Læs mere

VEDTÆGTER. for NATURAMA. Naturama er en selvejende institution, der driver naturhistorisk museum med statsanerkendelse.

VEDTÆGTER. for NATURAMA. Naturama er en selvejende institution, der driver naturhistorisk museum med statsanerkendelse. UDKAST 10. januar 2007 VEDTÆGTER for NATURAMA Navn og formål 1 Naturama er en selvejende institution, der driver naturhistorisk museum med statsanerkendelse. Naturama er videreførelsen af Svendborg Zoologiske

Læs mere

Den nødvendige koordination - BKF sætter fokus på den kommunale forpligtelse i indsatsen for handicappede børn og unge og deres familier

Den nødvendige koordination - BKF sætter fokus på den kommunale forpligtelse i indsatsen for handicappede børn og unge og deres familier Notat Dato: 4. november 2007/jru/ami Den nødvendige koordination - BKF sætter fokus på den kommunale forpligtelse i indsatsen for handicappede børn og unge og deres familier I årsmødevedtagelsen Alle børn

Læs mere

- : Specialmuseer er svære at placere i skemaet. De, der formidler, bør være dem, der også forsker og samler ind.

- : Specialmuseer er svære at placere i skemaet. De, der formidler, bør være dem, der også forsker og samler ind. Temamøde d. 11. juni 2010. Kvalitet og bæredygtighed. Per Kr. Madsens gruppe, kulturhistoriske og naturhistoriske museer. Referat fra gruppedrøftelsen. Stikord fra indledende bemærkninger ved Per Kristian

Læs mere

Dialogbaseret aftale mellem. Viborg Museum og KSE

Dialogbaseret aftale mellem. Viborg Museum og KSE Dialogbaseret aftale mellem Viborg Museum og KSE 2014 1 Generelt om dialogbaserede aftaler Den dialogbaserede aftale, er en aftale der indgås mellem forvaltningen og den enkelte budgetansvarlige enhed.

Læs mere

Kultur- og fritidspolitik Handlinger 2016 14.12.15

Kultur- og fritidspolitik Handlinger 2016 14.12.15 Kultur- og fritidspolitik Handlinger 2016 14.12.15 Kultur- og fritidspolitikken 2013-2016 for Norddjurs Kommune blev vedtaget af kommunalbestyrelsen den 21. august 2012. Politikken skal revideres i 2016,

Læs mere

Vores fundament. Miljø og Teknik. Randers Kommune

Vores fundament. Miljø og Teknik. Randers Kommune Vores fundament Miljø og Teknik Randers Kommune I efteråret 2009 har vi arbejdet med at skabe et nyt fælles fundament for Miljø og Teknik. Ambitionen har været at skabe en klar retning for vores fremtidige

Læs mere

Arkæologi på banen. Arkæologiske undersøgelser ved anlægsarbejder

Arkæologi på banen. Arkæologiske undersøgelser ved anlægsarbejder Arkæologi på banen Arkæologiske undersøgelser ved anlægsarbejder Arkæologi på banen Hjørring Frederikshavn Thisted Aalborg På arealer hvor Banedanmark ikke tidligere har foretaget anlægsarbejder, er der

Læs mere

DANSK SKOLEMUSEUM ER LUKNINGSTRUET

DANSK SKOLEMUSEUM ER LUKNINGSTRUET [1] DANSK SKOLEMUSEUM ER LUKNINGSTRUET Åbent brev til kultur- og uddannelsespolitikere Har du gået i skole? Har verdens bedste uddannelsessystem ikke plads til sin historie? Støt det lukningstruede Dansk

Læs mere

Kulturhistorisk Rapport

Kulturhistorisk Rapport Kulturhistorisk Rapport RSM j.nr. 10.238 Udarbejdet af Poul Krogh Jørgensen, Ringkøbing-Skjern Museum 2011 Bygherrerapport RESUME: Ringkøbing-Skjern museum foretog i uge 31 2011 en egen betalt forundersøgelse

Læs mere

Det første område er beliggende omkring og op på bakkedraget sydøst for klubhuset.

Det første område er beliggende omkring og op på bakkedraget sydøst for klubhuset. VIBORG STIFTSMUSEUM Dato: Viborg Golfklub Spangsbjerg Alle 50 8800 Viborg Kultur & Service Viborg Stiftsmuseum Hjultorvet 4 DK-8800 Viborg Tlf.: 87 87 38 38 Fax.: 87 99 79 72 vibmus@viborg.dk www.viborgstiftsmuseum.dk

Læs mere

Job- og personprofil. Afdelingschef Natur & Miljø i Holstebro Kommune

Job- og personprofil. Afdelingschef Natur & Miljø i Holstebro Kommune Job- og personprofil Afdelingschef Natur & Miljø i Holstebro Kommune 1 1. Indledning Vores nuværende afdelingschef i Natur og Miljø gennem de sidste godt otte år er blevet ansat som forvaltningsdirektør

Læs mere

VEDTÆGTER. for NATURAMA

VEDTÆGTER. for NATURAMA VEDTÆGTER for NATURAMA Baseret på: Lov nr. 1505 af 14. december 2006, museumsloven med senere ændringer Bekendtgørelse nr. 1512 af 14. december 2006 om museer Bekendtgørelse nr. 1510 af 14. december 2006

Læs mere

Genstande der savner naturlig tilknytning til museets ansvarsområde, bør ikke indlemmes i samlingerne, men søges henvist til relevant museum.

Genstande der savner naturlig tilknytning til museets ansvarsområde, bør ikke indlemmes i samlingerne, men søges henvist til relevant museum. Vedtægter for Billund Museum 1. Museets navn og ejerforhold, art og status 1.1 Billund Museum ejes og drives af Billund Kommune. Billund Museum er et statsanerkendt kulturhistorisk museum. 2. Formål og

Læs mere

KØGE EN KULTURBY EN KULTURSTRATEGI ÉN AFSTEMNING MED TIDLIGERE PLANER OG EN OPDATERING EN TILPASNING TIL VIRKELIGHEDEN OG ET REALITETSTJEK

KØGE EN KULTURBY EN KULTURSTRATEGI ÉN AFSTEMNING MED TIDLIGERE PLANER OG EN OPDATERING EN TILPASNING TIL VIRKELIGHEDEN OG ET REALITETSTJEK KØGE EN KULTURBY EN KULTURSTRATEGI ÉN AFSTEMNING MED TIDLIGERE PLANER OG EN OPDATERING EN TILPASNING TIL VIRKELIGHEDEN OG ET REALITETSTJEK EN FASTHOLDELSE AF ALT DET DER GÅR GODT OG EN HURTIG SCANNING

Læs mere

Museumspolitiske synspunkter på vej mod 2020

Museumspolitiske synspunkter på vej mod 2020 Museumspolitiske synspunkter på vej mod 2020 Museer Museerne i Danmark rummer enestående samlinger af kunst-, kultur- og naturarv. Museer aktualiserer denne viden og gør den tilgængelig og vedkommende.

Læs mere

bidrage til at formulere langsigtede strategier for det internationale kultursamarbejde

bidrage til at formulere langsigtede strategier for det internationale kultursamarbejde NOTAT Den offensive strategi for den internationale kulturudveksling 2007-2011 D. 5. november 2007/lra 1. Baggrund Kulturministeriet og Udenrigsministeriet har siden 2000 haft en samarbejdsaftale om Danmarks

Læs mere

Bilag 3. Tilskudsordninger med relevans for husdyrgenetisk bevaringsarbejde

Bilag 3. Tilskudsordninger med relevans for husdyrgenetisk bevaringsarbejde Bilag 3. Tilskudsordninger med relevans for husdyrgenetisk bevaringsarbejde I dette bilag præsenteres en række tilskudsordninger for medfinansiering af projekter vedrørende husdyrgenetisk bevaringsarbejde.

Læs mere

Indsamlings- og dokumentationsarbejdet på Østsjællands Museum sker i øvrigt i henhold til ICOMs museumsetiske regler.

Indsamlings- og dokumentationsarbejdet på Østsjællands Museum sker i øvrigt i henhold til ICOMs museumsetiske regler. Nærværende indsamlings- og dokumentationspolitik danner rammen for det indsamlings- og dokumentationsarbejde, som Østsjællands Museum udfører indenfor rammerne af sin museale virksomhed. Indsamlings- og

Læs mere

nmlkji nmlkj 60701 FMF Museerne i Fredericia museerne@fredericia.dk Jernbanegade 10 7000 Udfyldes automatisk ved indtastning af postnummer

nmlkji nmlkj 60701 FMF Museerne i Fredericia museerne@fredericia.dk Jernbanegade 10 7000 Udfyldes automatisk ved indtastning af postnummer Museernes arbejdsplaner Følgende filer er vedhæftet indsendelsen: Referencenummer: 117036 Formularens ID: 494 Sendt til: museerne@fredericia.dk Sendt: 15-12-2010 11:26 ------------------------ MUSEERNES

Læs mere

Kulturarv i planlægningen

Kulturarv i planlægningen Kulturarv i planlægningen Planlovsdage 2009 Lisbeth Øhrgaard Arkitekt Kulturarvsstyrelsen 25. marts 2009 SIDE 1 Kulturarv kan betale sig!!! - Skaber lokal udvikling. - Tiltrækker borgere. - Understøtter

Læs mere

Idræts- og Fritidspolitik. for Ringsted Kommunes borgere og foreningsliv

Idræts- og Fritidspolitik. for Ringsted Kommunes borgere og foreningsliv Idræts- og Fritidspolitik for Ringsted Kommunes borgere og foreningsliv Ringsted Kommune marts 2012 Idræts- og Fritidspolitik for Ringsted Kommunes Borgere og foreningsliv Indhold 1. Kort om papir og proces

Læs mere

Job- og kravprofil. HR- og kommunikationschef Børn og Unge, Aarhus Kommune

Job- og kravprofil. HR- og kommunikationschef Børn og Unge, Aarhus Kommune Job- og kravprofil HR- og kommunikationschef Børn og Unge, Aarhus Kommune Børn og Unge søger en forvaltningschef til at stå i spidsen for det strategiske arbejde med mennesker, kultur og samarbejde i hele

Læs mere

Hovedmuseernes rolle i forhold til de øvrige statslige og statsanerkendte museer

Hovedmuseernes rolle i forhold til de øvrige statslige og statsanerkendte museer Oktober 2015 Hovedmuseernes rolle i forhold til de øvrige statslige og statsanerkendte museer 1. Indledning Samarbejde, systematisk vidensdeling, koordination og gensidig forpligtelse er centrale elementer

Læs mere

KULTURSTRATEGI FOR FREDENSBORG KOMMUNE

KULTURSTRATEGI FOR FREDENSBORG KOMMUNE KULTURSTRATEGI FOR FREDENSBORG KOMMUNE INDLEDNING Et varieret og aktivt kulturliv spiller en vigtig rolle i visionen om, at skal være et attraktivt sted at bo med unikke og forskelligartede bysamfund og

Læs mere

Vedtægter for Middelfart Museum

Vedtægter for Middelfart Museum Vedtægter for Middelfart Museum 1. Museets navn og ejerforhold, art og status Middelfart Museum er en selvejende institution og et statsanerkendt kulturhistorisk museum med lokalhistorisk arkiv. 2. Museets

Læs mere

Indhentning af tilbud

Indhentning af tilbud Indhentning af tilbud Midtjysk Turisme ønsker at få tilbud på opgaveløsning vedrørende følgende opgaver i regi af Socialfondsprojektet RETHINK Kulturturisme : Konsulentbistand til udvikling af forretningsmodel

Læs mere

1. Formidlingspuljerne Puljerne er en del af Kulturministeriets plan til at styrke museernes formidling. Bevillingen har eksisteret fra 2007.

1. Formidlingspuljerne Puljerne er en del af Kulturministeriets plan til at styrke museernes formidling. Bevillingen har eksisteret fra 2007. VEJLEDNING KU LTU RSTYRELSEN Vejledning om ansøgninger til formidlingspuljerne under Kulturministeriets formidlingsplan. H.C. ANDERSENS BOULEVARD 2 1553 KØBENHAVN V TELEFON 33 74 51 00 post@kulturstyrelsen.dk

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om forvaltning af kulturarven. Oktober 2014

Notat til Statsrevisorerne om beretning om forvaltning af kulturarven. Oktober 2014 Notat til Statsrevisorerne om beretning om forvaltning af kulturarven Oktober 2014 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om forvaltning af kulturarven (beretning nr. 13/06) 24. september

Læs mere

Bilag 6.1 SYDDANSK UNIVERSITET / ONLINE STRATEGI. Vision: Scenarier

Bilag 6.1 SYDDANSK UNIVERSITET / ONLINE STRATEGI. Vision: Scenarier Bilag 6.1 SYDDANSK UNIVERSITET / ONLINE STRATEGI Vision: Scenarier Et internationalt universitet med fokus på de studerende Vejviseren til dit rette valg Destination for læring & oplysning Livet & menneskene

Læs mere

DANSKE MUSEER I TAL - oplysninger fra kalenderåret2012

DANSKE MUSEER I TAL - oplysninger fra kalenderåret2012 DANSKE MUSEER I TAL - oplysninger fra kalenderåret2012 Kulturstyrelsen Museer H.C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Telefon: 33 74 51 00 E-mail: jba@kulturstyrelsen.dk Vejledning Du kan få vejledende

Læs mere

Mission: Billund Museum er Billund Kommunes videnscenter for kulturarv. I konstant veksling mellem forskning og formidling.

Mission: Billund Museum er Billund Kommunes videnscenter for kulturarv. I konstant veksling mellem forskning og formidling. Museernes arbejdsplaner Følgende filer er vedhæftet indsendelsen: Referencenummer: 117073 Formularens ID: 494 Sendt til: museum@billund.dk Sendt: 15-12-2010 15:29 ------------------------ MUSEERNES 4-ÅRIGE

Læs mere

Rapport RSM j.nr Spjald Sundhedshus

Rapport RSM j.nr Spjald Sundhedshus Rapport Udarbejdet af Poul Krogh Jørgensen, Ringkøbing-Skjern Museum 2013 Rapport RESUME: Ringkøbing-Skjern Museum foretog den 22. juli 2013 den aftalte forundersøgelse forud for det kommende sundhedshus

Læs mere

Nyt revideret forslag til landdistriktspolitik for Køge Kommune Maj 2016

Nyt revideret forslag til landdistriktspolitik for Køge Kommune Maj 2016 Nyt revideret forslag til landdistriktspolitik for Køge Kommune Maj 2016 1. Formål En meget stor del af Køge Kommunens areal udgøres af landdistrikter, og en betydelig del af kommunens borgere bor i landdistrikterne.

Læs mere

Faglige delmål og slutmål i faget Historie

Faglige delmål og slutmål i faget Historie Faglige delmål og slutmål i faget Historie Fagets generelle formål og indhold. Dette afsnit beskriver hvorfor og hvordan vi arbejder med historiefaget på Højbo. Formålet med undervisningen i historie er

Læs mere

Ansøgning om øget driftsbevilling til Frederiksbergmuseerne

Ansøgning om øget driftsbevilling til Frederiksbergmuseerne Ansøgning om øget driftsbevilling til Frederiksbergmuseerne Frederiksbergmuseerne søger hermed Frederiksberg Kommune om øget driftsbevilling; 1.1 mio. kr. til hhv. efterlevelse af museumslovens krav og

Læs mere

Aftale mellem Randers Kommune og Museum Østjylland

Aftale mellem Randers Kommune og Museum Østjylland Aftale mellem Randers Kommune og Museum Østjylland 2019-2022 1. Indledning Aftalen har til formål at fastlægge målene for Museum Østjyllands virksomhed i perioden 2019-2022. De mål, aftalen beskriver,

Læs mere

Strategi for udvikling af turisme og oplevelser i Greve 2013-2015

Strategi for udvikling af turisme og oplevelser i Greve 2013-2015 Strategi for udvikling af turisme og oplevelser i Greve 2013-2015 November 2013 Indledning Med denne strategi for udvikling af turisme og oplevelser formulerer Greve Kommune nu for første gang en vision

Læs mere

Strategi og handlingsplan Ulandsforeningen Diálogos 2009

Strategi og handlingsplan Ulandsforeningen Diálogos 2009 Strategi og handlingsplan Ulandsforeningen Diálogos 2009 Generelt Foreningen bygger på et humanistisk grundsyn. Den er uafhængig af politiske, religiøse og økonomiske interesser. Foreningens formål er

Læs mere

RIGSREVISIONEN København, den 2. maj 2006 RN A402/06

RIGSREVISIONEN København, den 2. maj 2006 RN A402/06 RIGSREVISIONEN København, den 2. maj 2006 RN A402/06 Faktuelt notat til statsrevisorerne om Rigsrevisionens revision i forhold til samlinger ved statslige museer mv. Indledning 1. På statsrevisormødet

Læs mere

Cubion A/S Ny Haderslev Kommune Forslag til overordnet vision 2007-2017 d. 20. september 2006 Side 1. Haderslev Kommune. Forslag til overordnet vision

Cubion A/S Ny Haderslev Kommune Forslag til overordnet vision 2007-2017 d. 20. september 2006 Side 1. Haderslev Kommune. Forslag til overordnet vision Cubion A/S Ny Haderslev Kommune Forslag til overordnet vision 2007-2017 d. 20. september 2006 Side 1 Haderslev Kommune Forslag til overordnet vision 2007-2017 De beslutninger, vi tager nu, er med til at

Læs mere

S T R AT E G I 2016-2019

S T R AT E G I 2016-2019 STRATEGI 2016-2019 INDHOLD 03 HVEM ER VI? HVAD VIL VI? 04 STRATEGI LANGSIGTEDE SIGTELINJER 06 STRATEGI PRIORITERINGER FOR 2016-2019 08 ÅBENHED. SAMARBEJDE. DIALOG 10 NATURFONDEN OM 10 ÅR 12 FAKTA 14 FONDENS

Læs mere

Haderslev Kommune På vej mod 2017. De beslutninger, vi tager nu, er med til at forme vores fremtid Citat: Peter Drucker

Haderslev Kommune På vej mod 2017. De beslutninger, vi tager nu, er med til at forme vores fremtid Citat: Peter Drucker Haderslev Kommune På vej mod 2017 De beslutninger, vi tager nu, er med til at forme vores fremtid Citat: Peter Drucker Haderslev Kommune 25.01.2007 På vej mod 2017 Haderslev Kommune 25.01.2007 Side 2

Læs mere

2.2. Museets ansvarsområde er kvinders liv og virke i den danske kulturhistorie i nyere tid.

2.2. Museets ansvarsområde er kvinders liv og virke i den danske kulturhistorie i nyere tid. VEDTÆGTER FOR KVINDEMUSEET I DANMARK 1. Museets navn og ejerforhold, art og status. 1.1. Kvindemuseet i Danmark er et statsanerkendt landsdækkende kulturhistorisk specialmuseum, som ejes og drives af Kvindemuseumsforeningen.

Læs mere

Museum Sydøstdanmark

Museum Sydøstdanmark Museum Sydøstdanmark KNV00156 Bjerggade, Ølby og Hastrup KUAS journalnummer 2014-7.24.02/KNV-0011 Matrikelnummer 10a Ølby By, Højelse Højelse Sogn, Ramsø Herred, Roskilde Amt. Stednummer 020105-105 og

Læs mere

Vidensmedier på nettet

Vidensmedier på nettet Vidensmedier på nettet En sociokulturel forståelse af læring kan bringe os til at se bibliotekernes samlinger som læringsressourcer og til at rette blikket mod anvendelsespotentialerne. fra Aarhus Universitet

Læs mere

Årsrapport for AQUA Sø-og Naturcenter Silkeborg Naturfagscenter

Årsrapport for AQUA Sø-og Naturcenter Silkeborg Naturfagscenter Årsrapport for AQUA Sø-og Naturcenter Silkeborg Naturfagscenter 2012 Dagens fangst studeres nøje! Redigeret af Lars Nygaard 1 Generelt: Kan gode naturoplevelser, spændende formidling og kvalificeret naturfagsundervisning

Læs mere

Ilisimatusarfik strategi 2015-2020

Ilisimatusarfik strategi 2015-2020 Forord Ilisimatusarfik strategi 2015-2020 Ilisimatusarfik Grønlands Universitet - er anerkendt som et arktisk universitet, der bedriver forskning og uddannelse med arktiske kultur-, sprog-, sundheds- og

Læs mere

Kvalitetsvurdering af Naturhistorisk Museum, Aarhus

Kvalitetsvurdering af Naturhistorisk Museum, Aarhus Kvalitetsvurdering af Naturhistorisk Museum, Aarhus 2015 Indhold Indhold... 1 Kulturstyrelsens samlede vurdering... 3 Fakta om Naturhistorisk Museum... 5 Kvalitetsvurderingens fokusområder... 6 Arbejdsgrundlag,

Læs mere

SIDEN SIDST MUSEUM AMAGER

SIDEN SIDST MUSEUM AMAGER SIDEN SIDST MUSEUM AMAGER 2013 2014 Dialogmøde med Børne-, Fritids- og Kulturudvalget for Dragør Kommune Onsdag den 3. september 2014 i caféen på Amagermuseet DAGSORDEN 1. Mission og vision for Museum

Læs mere

Vedtægter for Museum Østjylland

Vedtægter for Museum Østjylland Vedtægter for Museum Østjylland Randers/Djursland 1. Navn og ejerforhold, art og status 1.1. Museum Østjylland Randers/Djursland er et statsanerkendt kulturhistorisk museum, der er blevet til ved en fusion

Læs mere

NOTAT. 25. februar Den fremtidige varetagelse af arkæologiske ansvarsområder

NOTAT. 25. februar Den fremtidige varetagelse af arkæologiske ansvarsområder NOTAT Kulturstyrelsen H. C. Andersens Boulevard 2 1553 København V Telefon 3373 3373 Telefax 3391 7741 post@kulturstyrelsen.dk www.kulturstyrelsen.dk 25. februar 2013 Den fremtidige varetagelse af arkæologiske

Læs mere

Læringsaktiviteter. Læringsaktivitet: Fortid og fremtid

Læringsaktiviteter. Læringsaktivitet: Fortid og fremtid Læringsaktiviteter Læringsaktivitet: Fortid og fremtid Elevrettet beskrivelse: EUD & EUX grundforløb 1: Under læringsaktiviteten Fortid og Fremtid vil du tilegne dig grundlæggende viden om samfundets teknologiske

Læs mere