Knut Hamsun - biografi

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Knut Hamsun - biografi"

Transkript

1 Knut Hamsun - biografi 1859 Knut Hamsun blev født 4.august i Gudbrandsdalen som søn af Peder Pedersen ( ) og Tora Pedersen født Olsen ( ), døbes i Garmo kirke Flytter med sin familie til Hamsund på Hamarøy i Nordnorge Bor i flere perioder hos onklen Hans Olsen og dennes husbestyrerinde. Knuts søster Sophia Marie (født 1864) bor fra helt lille permanent hos onkelen Knut slutter i skolen. Rejser til Lom og konfirmeres i Lom kirke 4.oktober. - Arbejder som medhjælper i sin gudfars, Torsten Hesthagens butik. Rejser tilbage til Hamarøy og får stilling som handelsbetjent hos storkøbmand Walsøe på Tranøy Omrejsende kramkar i Nord-Norge Skomagerlærling i Bodø Hamsuns første bog "Den Gaadefulde" bliver udgivet i Tromsø på M. Urdals forlag og trykt hos G.Kjeldseths bogtrykkeri. Bliver lensmandsbetjent i Bø, Vesterålen. Læser Bjørnsons bondefortællinger. Slutter som lensmandsbetjent og bliver kredsskolelærer i Bø "Et gjensyn" og "Bjørger" udkommer Knut Pedersen forlader Bø, Vesterålen. Får hjælp af K. Zahl på Kjerringøy og rejser til Hardanger for at blive digter. Rejser om efteråret til forlæggeren Frederik Hegel i København med bondefortællingen "Frida", men manuskriptet bliver afvist.- Besøger i december Bjørnson på Aulestad.- Slår sig ned i Kristiania, Tomtegaten 11, hvor han lider nød hele vinteren Hamsun får ansættelse som vejarbejder på Toten.- Læser Strindberg og de franske naturalister. Holder litterært foredrag på Gjøvik Rejser i januar til USA. Arbejder et år som handelsbetjent i Elroy og som landarbejder på en farm i North Dakota Får arbejde som sekretær hos Kristofer Janson i Minneapolis.- Træffer Mark Twain.- Læser Nietzsche og al tilgængelig moderne litteratur.- Om høsten bliver han syg og rejser hjem til Norge.- Rejser om efteråret 1884 til Auerdal i Valdres for at komme til kræfter.- Offentligør mindre ting. - Efter at have eksperimenteret med sit efternavn gennem flere år, bruger han nu navnet Hamsun Hamsun rejser om vinteren til Kristiania. Lider nød igen. Møder Arne Garborg, som ikke opmuntrer ham. Rejser om sommeren på foredragsturne.- Rejser i august tilbage til USA Er et par måneder sporvognskonduktør i Chicago, arbejder på en farm og er journalist og foredragsholder i Minneapolis Forlader om sommeren USA og slår sig ned i København. Træffer Erik og Amalie Skram og brødrene Brandes.- November: De første kapitler af "Sult" trykkes anonymt i tidsskriftet "Ny jord" i København Januar: Foredrag i Studentersamfundet i København om Amerikas åndsliv.- Rejser til Valdres og Kristiania. udgiver "Fra det moderne Amerikas Aandsliv" og "Lars Oftedal " - Arbejder med "Sult".

2 1890 Atter i København. "Sult" udkommer som bog under fuld navn.- Rejser til Lillesand. Skriver herfra novellen "Smaabyliv" og programartiklen "Fra det ubeviste sjeleliv" Januar-november foredragsturne til forskellige norske byer.- "Sult" udkommer på tysk hos S. Fischer, Berlin. Bor i Sarpsborg og Kristiansund Forlader Kristiansund.- Rejser til København. Om efteråret udkommer "Mysterier" - Bor forskellige steder Om foråret udkommer "Redaktør Lynge". - Rejser til Paris.- Om efteråret udkommer "Ny Jord" Møder Strindberg i Paris. - Rejser om sommeren til Kristiansand. "Pan" udkommer om efteråret- Tilbage til Paris. Træffer Verlaine, Gauguin, Herman Bang, Johan Bojer, Albert Langen Skuespillet "Ved rikets port" udkommer.- Rejser om sommeren til Faaberg, Kristiania og Ljan, arbejder med skuespillet "Livets spil" Træffer Edvard Munch, som laver en radering af ham.- Rejser til München og er en tid gæst hos sin tyske forlægger Albert Langen. Træffer Bjørnson.-Om sommeren til Norge. Skriver noveller for Simplicissimus. Bor i Auerdal hos Frydenlund og andre steder i Valdres.- Om efteråret til Kristiania.- 28 oktober uropføres "Ved rigets port" på Christiania Theater.- 4 december uropførelse "Livets spil" på Christiania Theater Bor for det meste i Frøken Hammers pensjonat på Ljan.- 30 januar foredrag "Om overvurdering av diktere og diktning" - Møder Bergljot Goepfert, født Bech.- Novellesamlingen "Siesta" udkommer Hamsun gifter sig 13 maj med Bergljot.- De slår sig ned i Auerdal.- Uropførelse af "Aftenrøde" 10. oktober på Christiania Theater.- "Victoria" udkommer.- Hamsun og frue rejser til Helsingfors Træffer Albert Engstrøm og Jean Sibelius.- Maj foredrag i Universitetets aula i Helsingfors om "Digterliv"- Efteråret: Rejse til Russland, Kaukasus, Tyrkia Opholder sig i København.- April: Rejse til Hamarøy, hvor han arbejder med "Munken Vendt".- Om efteråret tilbage til København Ophold i Kristiania og København. Arbejder med stoffet fra rejsen i Orienten Datteren Victoria bliver født.- "Munken Vendt" udkommer.- Hamsun skriver hyldningsdigt til Bjørnson Hamsun udgiver "I Æventyrland", "Kratskog" og "Dronning Tamara".- Han modelleres af Gustav Vigeland Digtsamlingen "Det vilde kor" udkommer.- Artikler i Forposten.- "Sværmere" udkommer.- Hamsun får Houens legat. Ophold i Kristiania, Drøbak og København.- Træffer Johannes V. Jensen. Urpremiere på "Dronning Tamara" 15 januar på Nationalteatret i Kristiania Bygger hus og bosætter sig i Drøbak.- Deltager i Unionskampen med artikler og digt.- Udgir novellesamlingen "Stridende liv" Ægteskabet opløses.- Hamsun bor på pensionatet "Utsikten" på Nordstrand. Arbejder med de første "vandrerbøker". "Under høststjærnen" udkommer.

3 1907 Hamsuns far dør 17 marts.- Foredrag "Ærer de unge"- Sommeren: Ophold på Kongsberg April: Han møder Marie Andersen.- "Benoni" udkommer.- Sommeren: Ophold på Kongsberg.- 17 juni tale i Kristiania på Wergelands 100-årsdag.- Om efteråret udkommer "Rosa" Hamsun gifter sig 25 juni med Marie Andersen. De rejser til Sollien.- Om efteråret udkommer "En vandrer spiller med Sordin" Januar: Artikel i Morgenbladet: "Teologen i Æventyrland" april Bjørnson dør. Hamsun skriver dødsdigt.- Flytter til Elverum og Koppang.- Artikler i Verdens gang. "Landets sprog" og "Et ord til os".- Skuespillet "Livet ivold" uropført på Nationaltheatret, Kristiania, 16 november Bosætter sig på Hamarøy som digter og bonde Sønnen Tore bliver født den 6 marts.- Om efteråret udkommer "Den siste glæde" Bor afvekslende hjemme og i Bodø.- Om efteråret udkommer "Børn av tiden" Sønnen Arild bliver født 3 maj.- Hamsun opholder sig afvekslende hjemme og i Bardu.- August: Første verdenskrig bryder ud og Hamsun tager parti for Tyskland. Pressefejde med Professor Collin og W. Archer januar artiklen "Barnet" i Morgenbladet.- Hamsun sidder i Harstad og arbeider på "Segelfoss by", som udkommer samme år.- Datteren Ellinor bliver født 23 oktober Flytter fra sted til sted i Nordland for at få ro til arbejdet med "Markens grøde". Bor det meste af tiden på Kråkmo Foråret: Sælger "Skogheim" på Hamarøy og flytter til Larvik, Jegersborggatan 10.- Datteren Cecilia bliver født 13 maj.- Essay i Aftenposten 12 juli "Nabobyen".- Om efteråret udkommer "Markens grøde" Stadig på rejse for å finde en gård på landet.- Udgiver som brochure "Sproget i fare" - Om efteråret flytter familien Hamsun til Nørholm Hamsuns mor dør 6 januar.- Hamsun er nu bonde på Nørholm Foråret: Arbejder for det meste i Arendal.- Om efteråret udkommer "Konerne ved vandposten".- 10 december modtager Hamsun Nobelprisen i Stockholm Ombygning af Nørholm.- Arbejder i Arendal. "Dikte" udkommer Digterstuen på Nørholm bygges.- Arbejder i Arendal og på Nørholm Om efteråret udkommer "Siste kapitel" Hamsun arbejder i digterstuen og i Lillesand. En vanskelig tid, intet vil lykkes Bor på Victoria hotel i Oslo og konsulterer nervelæge Strømme fra januar til juli.- Sommeren: Tilbage til Nørholm hvor han skriver første del av "Landstrykere" - Om vinteren flytter han med familien til Bygdø, Museumsveien Flytter om foråret tilbage til Nørholm.- Om efteråret udkommer "Landstrykere".

4 1928 Arbejder i digterstuen og i Lillesand.- I Aftenposten 12 december trykkes artiklen "Festina lente" Verden hylder ham på hans 70 års dag 4 august Vinteren tilbringes i Aurdal, tilbage til Nørholm om foråret.- Om efteråret bliver han syg. Opereres på sygehuset i Arendal.- "August" udkommer Lang rekonvalescens. I januar rejser han et par uger til den franske riviera og til Aurdal om sommeren. Han prøver at arbejde Stadig rekonvalescent, men arbejder i digterstuen og Egersund Om efteråret udkommer "Men livet lever" I april igen et besøg i Frankrig. Sommeren i Lillesand og på Nørholm.- Afslår Goetheprisen på Mark, men tager med tak imod Goethe-medaljen Arbejder i Oslo og på Nørholm.- Artikel i Aftenposten 22 november "Ossietzky" Om sommeren udkommer "Ringen Sluttet" 1937 Går udelukkende ind for landbruget på Nørholm, tiltagende døvhed Mars - Juni: Ophold i Dubrovnik, Jugoslavien. Prøver at skrive en fortsættelse af "Ringen sluttet", men opgiver Hamsun fylder 80 år den 4 august, og verden hylder ham igen.- September: Den anden verdenskrig bryder ud og Hamsuns sympati er atter på Tysklands side april, tyske tropper besætter Norge. Hamsun kommer i modsætningsforhold til sine landsmænd Lever stille på Nørholm. Tyskvenlige artikler. Foretager aktioner for nødstedte landsmænd i fangenskab Stormende møde med Hitler i Berchtesgaden, hvor Hamsun klager over Terboven, den tyske Reichskommisar i Norge Lever stille og tilbagetrukket på Nørholm. Prøver ved henvendelser at hindre udførelse af dødsdomme afsagt over nordmænd maj: Samtlige tyske stridskræfter i Norge kapitulerer.- 26 maj: Hamsun og frue under husarrest på Nørholm.- 14 juni: Hamsun interneres på sygehuset i Grimstad.- 23 juni: Hos forhørsdommeren i Grimstad.- Notater til "Paa gjengrodde stier" - 2 september: Overflyttes til gamlehjemmet i Landvik.- 22 september: Igen hos forhørsdommeren i Grimstad.- 15 oktober: Overføres til Psykiatrisk klinik, Oslo februar: Udskrives fra Psykiatrisk klinik og overføres til Landvik gamlehjem. Stærkt svækket efter behandlingen på klinikken, men prøver at arbejde.- Sagen mod ham udsættes flere gange december: Hamsun kommer for byretten i Grimstad. Han bliver dømt til at betale en erstatning på kroner (rettens formand, konst. Sorenskriver Eide dissenterede, idet han frifandt Hamsun) Efter dommen vender Hamsun tilbage til Nørholm.

5 1948 Hamsun skriver "Paa gjengrodde stier" færdig, og den udkommer året efter.- St.Hans: Højesteret nedsætter erstatningen til kroner og Hamsun nedlægger sin pen Lever stille og tilbagetrukket på Nørholm.- Syn og hørelse svigter februar: Knut Hamsun dør i sit soveværelse på Nørholm. Han er begravet på Nørholm. Hamsuns verker 1877 Den Gaadefulde (roman) 1878 Et Gjensyn (dikt) 1878 Bjørger (roman) 1889 Lars Oftedal (artikkel) 1889 Fra det moderne Amerikas Aandsliv (åndshistorisk verk) 1890 Sult (roman) 1892 Mysterier (roman) 1893 Redaktør Lynge (roman) 1893 Ny Jord (roman) 1894 Pan (roman) 1895 Ved rikets port (skuespill; 1.del av den såkalte Kareno-trilogien) 1896 Livets spil (skuespill; 2. del av den såkalte Kareno-trilogien) 1897 Siesta (noveller) 1898 Aftenrøde (skuespill; 3. del av den såkalte Kareno-trilogien) 1898 Victoria (roman) 1902 Munken Vendt (versedrama) 1903 I Æventyrland (reisekildring/roman) 1903 Kratskog (noveller) 1903 Dronning Tamara (skuespill) 1904 Det vilde kor (diktsamling) 1904 Sværmere (roman) 1905 Stridende liv (noveller) 1906 Under høststjærnen (roman; 1. del av den såkalte Vandrer-trilogien)

6 1908 Benoni (1. del av dobbeltromanen om Benoni og Rosa) 1908 Rosa (andre del av dobbeltromanen om Benoni og Rosa) 1909 En vandrer spiller med sordin (roman; 2. del av Vandrer-trilogien) 1910 Livet ivold (skuespill) 1912 Den siste glede (roman; 3. del av den såkalte Vandrer-trilogien) 1913 Børn av tiden (1. del av dobbelt-romanen om Segelfoss) 1915 Segelfoss by (2. del av dobbelt-romanen om Segelfoss) 1917 Markens grøde (roman) 1918 Sproget i fare (artikkel) 1920 Konerne ved vannposten (roman) 1923 Siste kapitel (roman) 1927 Landstrykere (roman; 1. del av den såkalte August-trilogien) 1930 August (roman; 2. del av den såkalte August-trilogien) 1933 Men livet lever (roman; 3. del av den såkalte August-trilogien) 1936 Ringen sluttet (roman) 1939 Artikler i utvalg 1949 Paa gjengrodde stier (roman) 1960 Paa turné (posthumt) 1994 Fra det ubevidste sjæleliv (posthumt) 1995 Lurtonen (posthumt) 1997 Romanen om Reban, Hamsuns ukjente ungdomsverk (posthumt) 2003 En fløjte lød i mit blod, Nye dikt. (posthumt) Kilde:

Subjektiv realisme og antimoderne kulturkritik

Subjektiv realisme og antimoderne kulturkritik Sune Berthelsen Subjektiv realisme og antimoderne kulturkritik Knut Hamsun 1859-1952 [Hamsun var] det store beundrede Forbillede der mere end noget andet i sin Tid fristede ind på Forfatterbanen. Af Ingen

Læs mere

Beboerportræt: "Når jeg skriver, er det som terapi for mig. Så kommer mine tanker ud gennem fingrene"

Beboerportræt: Når jeg skriver, er det som terapi for mig. Så kommer mine tanker ud gennem fingrene Beboerportræt: "Når jeg skriver, er det som terapi for mig. Så kommer mine tanker ud gennem fingrene" Af Sarah Z. Ehrenreich, Greve Nord Projektet Når Fatma skriver, lever hun sig ind i en helt anden verden.

Læs mere

Efterkommere af Karen Marie Jørgensen og Hans Sørensen Afsnit 1. Afsnit 1. Marie, Anton og Hans

Efterkommere af Karen Marie Jørgensen og Hans Sørensen Afsnit 1. Afsnit 1. Marie, Anton og Hans Afsnit 1 Afsnit 1 Marie, Anton og Hans 9 Afsnit 1 10 Karen Marie Jørgensen, født 11. maj 1858 på Tindinge banke i Tjørnelunde, Holbæk amt, datter af husmand Jørgen Madsen (1825-1891) og hustru Juliane

Læs mere

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre.

Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen og Maren Kirstine Lumbye, mormors forældre. Jens Christian Nielsen 1869-1943 Maren Kirstine Lumbye 1873-1903 Jens Chr. Nielsen blev født d. 16. august 1869, som søn af husmand Gabriel

Læs mere

1.1.1 RASMUS JENSEN. Aner Maren Nielsdatter - Jens Peder Rasmussen. Eva Kristensen Marts 2016-1. udgave RASMUS JENSEN "1

1.1.1 RASMUS JENSEN. Aner Maren Nielsdatter - Jens Peder Rasmussen. Eva Kristensen Marts 2016-1. udgave RASMUS JENSEN 1 RASMUS JENSEN Aner Maren Nielsdatter - Jens Peder Rasmussen Eva Kristensen Marts 2016-1. udgave RASMUS JENSEN "1 Rasmus Jensen *1811-1890 Rasmus blev født 8. december 1811 i Lydum. Han bliver ført til

Læs mere

Personas. Horsens på forkant med sundhed

Personas. Horsens på forkant med sundhed Personas Horsens på forkant med sundhed Materiale og metode Baggrundsmateriale Interviews af borgere Feltstudier på hospital og i hjemmeplejen Egne erfaringer (tidligere ansættelser i hjemmeplejen og på

Læs mere

Hvem var disse mennesker og hvilken forbindelse har de med Langå købmandsgård?

Hvem var disse mennesker og hvilken forbindelse har de med Langå købmandsgård? Langå Købmandsgård Lidt slægtshistorie om livet i den gamle stråtækte skole, der lå på pladsen inden kirkegårdspladsen, fra tiden sidst i 1700 tallet til livet i købmandsgården med landbrug og korn og

Læs mere

Ida Toft Andersen FE Frem10 18/06-2014

Ida Toft Andersen FE Frem10 18/06-2014 Indledning og emne Mobning er et kendt begreb. Alle kender til det. Jeg har valgt, at arbejde med mobning, fordi jeg syntes det er et spændende emne. Jeg har valgt at arbejde med to tekster. Min hovedtekst

Læs mere

1.1.1.9 CLAUS JENSEN. Aner. Maren Nielsdatter - Jens Peder Rasmussen - Rasmus Jensen. Eva Kristensen Marts 2016-1. udgave CLAUS JENSEN "1

1.1.1.9 CLAUS JENSEN. Aner. Maren Nielsdatter - Jens Peder Rasmussen - Rasmus Jensen. Eva Kristensen Marts 2016-1. udgave CLAUS JENSEN 1 CLAUS JENSEN Aner Maren Nielsdatter - Jens Peder Rasmussen - Rasmus Jensen Eva Kristensen Marts 2016-1. udgave CLAUS JENSEN "1 1.1.1.9 Claus Jensen 3 1.1.1.9.1 Rasmus Jensen 7 1.1.1.9.1.1 Klaus August

Læs mere

2. søndag i fasten Prædiken i Andst kirke kl

2. søndag i fasten Prædiken i Andst kirke kl 2. søndag i fasten Prædiken i Andst kirke kl. 14.00 Salmer DDS 646 Som lilliens hjerte kan holdes i grøde 609 Dybt fornedres skal enhver DDS 580 Jesus, dødens overvinder DDS 392 Himlene, Herre DDS 28 De

Læs mere

Folketællinger. Fæster i tiden. Ejer i tiden. Navn. Hans Christophersen & Lucia Andersdatter. 11. okt. 1830-1845. Hans Hansen & Johanne Hansdatter

Folketællinger. Fæster i tiden. Ejer i tiden. Navn. Hans Christophersen & Lucia Andersdatter. 11. okt. 1830-1845. Hans Hansen & Johanne Hansdatter Matrikel 5a, Stenagergaard. ***** Matrikelkort 1798: ejer/fæster Hans Christoffersen areal: 494030 /al 42 1/14 tdr. Tidligere hed gården Wingeberggaard og havde matrikelnummer: 2 [Forside] [Skafterup]

Læs mere

Koner & kællinger -Herrer & homies. Simon Fougt, sifo@zyssinc.dk 1

Koner & kællinger -Herrer & homies. Simon Fougt, sifo@zyssinc.dk 1 Kønsidentitet i litteraturen Intro Manden Herman Bang: Fratelli Bedini (uddrag) Kvinden Amalie Skram: Forrådt (uddrag) Kort oplæg om mandeidentitet og kvindeidentitet Præsentationen af bogen og udviklingen

Læs mere

De gode gamle dage, eller?

De gode gamle dage, eller? De gode gamle dage, eller? Måden verden og samfundet ser ud på i dag, ligger meget langt væk fra den måde verden og samfundet så ud på i gamle dage. Nu er gamle dage jo et enormt vidt begreb, så jeg vil

Læs mere

Vejledning til underviseren

Vejledning til underviseren Vejledning til underviseren Der er i alt 6 undervisningsforløb, som henvender sig til 7.-9. klasse. Undervisningsforløbene kan bruges direkte som de står, eller underviseren kan tilføje/plukke i dem efter

Læs mere

Krogshave/Krushave slægtsfest i Hjallerup. lørdag d. 29. juli 2006

Krogshave/Krushave slægtsfest i Hjallerup. lørdag d. 29. juli 2006 Krogshave/Krushave slægtsfest i Hjallerup lørdag d. 29. juli 2006 Mit navn er Leif Bruhn Andersen. Jeg er barnebarn af Ane Marie s storebror, bedst kendt som Snedker Peter Andersen Postadresse: Krogshave

Læs mere

Opgaver til Med ilden i ryggen

Opgaver til Med ilden i ryggen Opgaver til Med ilden i ryggen Hvem er brevet til: Kapitel 1 Hvem er det fra? Der er 2 grunde til at han skriver brevet: Første grund: Anden grund: Hvem er Ines? Hvad er faderens arbejde? Hvad betyder

Læs mere

No. 6 Ove Pedersen. Side 1

No. 6 Ove Pedersen. Side 1 Ove Pedersen Forældre: nr. 12 Karl Otto Pedersen og nr. 13 Mette Kirstine Pedersen Børn: nr. 3 Henny Pedersen, Karl Åge Pedersen, Åse Pedersen og Anni Pedersen Navn : Ove Pedersen Født : 24. februar 1925

Læs mere

Ane 2 og 3 Johannes Valdemar Hansen og Ellen Kirstine Bodil Larsen

Ane 2 og 3 Johannes Valdemar Hansen og Ellen Kirstine Bodil Larsen Ane 2 og 3 Johannes Valdemar Hansen og Ellen Kirstine Bodil Larsen Valdemar blev født 1 dec 1881 på Stabjerggård i Årslev, Sorø amt, som yngst i en søskendeflok på 4, han var søn af gårdmand Niels Hansen

Læs mere

134 TijdSchrift voor Skandinavistiek

134 TijdSchrift voor Skandinavistiek Recensies 133 H.C. Andersen. Rejseskitser 1826-1872. Billedbog uden Billeder. Et Besøg i Portugal 1866. København: DSL & Borgens Forlag, 2003. 235 s. & 98 s. [Danske Klassikere] Efterskrift og noter ved

Læs mere

Spørgsmål til Karen Blixen

Spørgsmål til Karen Blixen Spørgsmål til Karen Blixen Af Dorte Nielsen Karen Blixen afsnit 1 1. Hvor ligger Rungstedlund? 2. Hvornår blev Karen Blixen født? 3. Hvor mange år var hun i Afrika? 4. Hvornår udkom hendes første bog?

Læs mere

Dansk-Svensk Forfatterselskab Danskt-Svenskt Författarsällskap

Dansk-Svensk Forfatterselskab Danskt-Svenskt Författarsällskap Dansk-Svensk Forfatterselskab Danskt-Svenskt Författarsällskap Ordet særudgave 3/2012 Bogreceptionen i Malmø 27.11.2012 Helge Krarup Vi tog vores nye lokaler i brug med denne bogreception, hvor vores medlemmer

Læs mere

NORGE Turistfrimærker. Trykt på selvklæbende papir.

NORGE Turistfrimærker. Trykt på selvklæbende papir. 1686 14,50 kr. flerfarvet... 28 18 1687 15,50 - flerfarvet... 30 18 FDK 12.06.2009 56,- 2009. Norsk kunst (II). 1666 B (7,50 kr.) flerfarvet... 14 5 1667 12,00 kr. flerfarvet... 22 10 FDK 02.01.2009 36,-

Læs mere

Test. Datodiktat. Bogstavdiktat. Taldiktat. Skriv datoer og årstal. Skriv bogstaverne: Hvad står der? Fornavn: Efternavn: By: 10.

Test. Datodiktat. Bogstavdiktat. Taldiktat. Skriv datoer og årstal. Skriv bogstaverne: Hvad står der? Fornavn: Efternavn: By: 10. 67 1 1 Bogstavdiktat 3 Datodiktat Skriv bogstaverne: Hvad står der? Skriv datoer og årstal Fornavn: 1. 6. Efternavn: 2. 7. Vej: 3. 8. By: 4. 9. 2 Taldiktat 5. 10. Skriv tallene 4 a) Skriv alfabetet med

Læs mere

BABY FESTDRAKT 21 www.raumaull.no

BABY FESTDRAKT 21 www.raumaull.no BABY FESTDRAKT 21 MOD. 6 2 Kåpe. Baby Panda MOD. 6 Kjole. Baby Panda 3 MOD. 7 4 Knebukse, jakke, lue og strømper. Baby Panda MOD. 7 Knebukse, jakke og strømper. Baby Panda 5 MOD. 10 6 Nikkers og vest.

Læs mere

Bodil Brændstrup FRANZEN-TRILOGIEN. * Frederik * Kære Tipoldefar * Himlen over Børglum

Bodil Brændstrup FRANZEN-TRILOGIEN. * Frederik * Kære Tipoldefar * Himlen over Børglum 1 Bodil Brændstrup FRANZEN-TRILOGIEN * Frederik * Kære Tipoldefar * Himlen over Børglum Forlaget BB-KULTUR 2013 2 Copyright: Bodil Brændstrup ISBN 978-87-92485-45-8 (CD-rom-udgave) ISBN 978-87-92485-46-5

Læs mere

No. 53 Mette Kirstine Hansen Knudsen

No. 53 Mette Kirstine Hansen Knudsen Mette Kirstine Hansen Knudsen Forældre: Børn: nr. 106 Laust Adamsen og nr. 107 Hansine Kirstine Nicoline Adamsen, født Hoff. Hans Knudsen, Karen Knudsen, Lars Adam Knudsen, Jens Peter Knudsen, Karen Knudsen,

Læs mere

Center for Undervisningsmidler Litteratur i Sætsamlingen til kanon-læsning i gymnasiet Marts 2005 Kanonværker

Center for Undervisningsmidler Litteratur i Sætsamlingen til kanon-læsning i gymnasiet Marts 2005 Kanonværker Kanonværker Andersen, H.C. Det er ganske vist! 98 ex. Andersen, H.C. Eventyr, 1994 49 ex. Andersen, H.C. Eventyr, 1997 29 ex. Andersen, H.C. Den grimme ælling 49 ex. Andersen, H.C. Den lille havfrue, 1996

Læs mere

Opgaver til lille Strids fortælling

Opgaver til lille Strids fortælling ? Opgaver til lille Strids fortælling Klosteret 1. Hvilken farve har det store hus/klostret, som Strid ser, inden han kommer til byen? A. Klostret, det er kalket hvidt. B. Klostret, det er rødt, bygget

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. juni 2016

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. juni 2016 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. juni 2016 Sag 211/2015 (1. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Michael Juul Eriksen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten på Frederiksberg

Læs mere

Hjem. Helsingør Gymnasium Eksamen dansk Emma Thers, 3.U Torsdag d. 22. maj

Hjem. Helsingør Gymnasium Eksamen dansk Emma Thers, 3.U Torsdag d. 22. maj Hjem Min mor er ude at rejse, og jeg har lovet at se efter hendes lejlighed. Der er ingen blomster, som skal vandes, men en masse post og aviser 1. Sådan lyder indledningen til Maja Lucas novelle fra novellesamlingen,

Læs mere

Forældre. Bedsteforældre

Forældre. Bedsteforældre 1. Villy Lymann Pedersen #1, * 09.01.1948 i Middelfart. Gift 20.05.1978 i Sunds kirke, Anne Mette Lund Pedersen #77, * 04.02.1951 i Torup, Sunds sogn. Forældre 2. Peter Johannes Knud Pedersen #2, * 04.12.1923

Læs mere

Hans Anders Harald Sørensen

Hans Anders Harald Sørensen ca. 1722-1771 Jeppe Hansen født ca. 1722 Jep Hansen Loserup grd - Soren Larsen dod 20/1 1749 Jeppe Hansen Løsserup gaard 14/7 1761 1 185 KB Udby 1737-1814, 1771 opslag 103 Jep Hansen begravet 5/8 D: 5

Læs mere

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25

Vi er i en skov. Her bor mange dyr. Og her bor Trampe Trold. 14. Hver dag går Trampe Trold en tur. Han går gennem skoven. 25 7 Vi er i en skov Her bor mange dyr Og her bor Trampe Trold 14 Hver dag går Trampe Trold en tur Han går gennem skoven 25 Jorden ryster, når han går Så bliver dyrene bange Musen løber ned 37 i sit hul Ræven

Læs mere

At finde sætningsled, side 19. munding i Hudsonbugten. alle fire for at finde rødder i jorden.

At finde sætningsled, side 19. munding i Hudsonbugten. alle fire for at finde rødder i jorden. FACITLISTE At sætte tegn, side 17 A. Det regner(,) så jeg går hjem nu. B. Jeg går hjem nu(,) fordi det regner. C. Fordi det regnede, gad vi ikke mere. D. Vi løb(,) da regnen begyndte. E. Vil du ringe(,)

Læs mere

1. Og Gud så alt, hvad han havde gjort, og se, det var såre godt. 1.Mos. 1,31. 2. Herre. Jeg slipper dig ikke, før Du velsigner mig. 1.Mos.

1. Og Gud så alt, hvad han havde gjort, og se, det var såre godt. 1.Mos. 1,31. 2. Herre. Jeg slipper dig ikke, før Du velsigner mig. 1.Mos. 1. Og Gud så alt, hvad han havde gjort, og se, det var såre godt. 1.Mos. 1,31 2. Herre. Jeg slipper dig ikke, før Du velsigner mig. 1.Mos. 32,27 3. Herren din Gud går selv med dig, han lader dig ikke i

Læs mere

MARITIM-VIDEN FISKERIETS HUS TLF 97 31 26 10 WWW.FISKERIETSHUS.DK

MARITIM-VIDEN FISKERIETS HUS TLF 97 31 26 10 WWW.FISKERIETSHUS.DK FISKERIETS HUS TLF 97 31 26 10 WWW.FISKERIETSHUS.DK Sæsonprogram 2011/2012 Klik ind på www.maritim-viden.dk Ringkøbing Skjern Smedegade 2 B 6950 Ringkøbing 6950 Ringkøbing Smedegade 2 B Ringkøbing Skjern

Læs mere

Opgaver til Kongeriget

Opgaver til Kongeriget Født i 1577 på Frederiksborg Slot død i 1648 på Rosenborg Slot. Konge af Danmark-Norge 1588-1648. FAMILIE Søn af Frederik 2. af Danmark-Norge (1534-1588) og Sophie af Mecklenburg (1557-1631). Gift 1. gang

Læs mere

Heden familietræ. 1) Heden familien. 2) Lars Jensens forældre

Heden familietræ. 1) Heden familien. 2) Lars Jensens forældre Heden familietræ 1) Heden familien Denne beskrivelse af Heden-slægten tager udgangspunkt i karetmager Lars Jensen, der i 1905 fik tilladelse til at anvende navnet Heden. Beskrivelsen omtaler Lars Jensens

Læs mere

Øst Vest Nord. 3. kvt. 1. kvt. 2. kvt. 4. kvt.

Øst Vest Nord. 3. kvt. 1. kvt. 2. kvt. 4. kvt. MED ABC FORLAG NYHEDER Efterår 2013 Forår 2014 FOR DE MINDSTE BIRDE POULSEN 90 80 HVIRVELVINDEN - en interaktiv drejebog 50 for de mindste 40 70 60 30 20 Øst Vest Nord 10 0 1. kvt. 2. kvt. 3. kvt. 4. kvt.

Læs mere

Fráfaringarroynd Fólkaskúlans

Fráfaringarroynd Fólkaskúlans Fráfaringarroynd Fólkaskúlans Danskt Skrivlig framseting mai - juni 2007 Tikið myndina hevur Gyðja Hjalmarsdóttir Didriksen Tú skalt velja eitt av hesum evnum: 1 Et eventyr 4 Kærlighed (se side 2) (se

Læs mere

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus.

Side 1. De tre tønder. historien om Sankt Nicolaus. Side 1 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus Side 2 Personer: Nicolaus Side 3 De tre tønder historien om Sankt Nicolaus 1 Nicolaus 4 2 Naboen 6 3 Tre poser guld 8 4 Mere guld 10 5 Gaden er tom 12 6

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 2. maj 2012

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 2. maj 2012 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 2. maj 2012 Sag 299/2011 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat N.C. Strauss, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Århus den 4. februar 2011

Læs mere

Side 1 af 5. Studieplan. Stamoplysninger. Periode August 2015 juni 2016. Vejen Business College. Institution. Hhx. Uddannelse. Fag og niveau.

Side 1 af 5. Studieplan. Stamoplysninger. Periode August 2015 juni 2016. Vejen Business College. Institution. Hhx. Uddannelse. Fag og niveau. Studieplan Stamoplysninger Periode August 2015 juni 2016 Institution Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold Vejen Business College Hhx Dansk-A Karina Rud STU-DanskAhh1313-F16-VØ Oversigt over planlagte

Læs mere

MENTUNARGRUNNUR STUDENTAFELAGSINS

MENTUNARGRUNNUR STUDENTAFELAGSINS MENTUNARGRUNNUR STUDENTAFELAGSINS Forsidebillede: Edward Fuglø The Luncheon On The Grass, with Manet & Friedrich 208 cm x 264 cm Acrylic On Canvas 2011. 2 MENTUNARGRUNNUR STUDENTAFELAGSINS Jóanes Sekjær

Læs mere

1. søndag efter trinitatis 29. maj 2016

1. søndag efter trinitatis 29. maj 2016 Kl. 9.00 Ravsted Kirke 745, 616; 680, 672 Kl. 10.00 Burkal 745, 680, 616; 534, 672 Tema: Rigdom Evangelium: Luk. 12,13-21 Rembrandt: Lignelsen om den rige mand (1627) "Spis, drik og vær glad!" Det var

Læs mere

Mit liv som taber. Skriv, før læsningen, en kort tekst om, hvordan et af de ovenstående emner påvirker dit liv, eller en du kender.

Mit liv som taber. Skriv, før læsningen, en kort tekst om, hvordan et af de ovenstående emner påvirker dit liv, eller en du kender. Undervisningsmateriale til ekko-serien Mit liv som taber Tanya Lloyd Kyi Resume: Efter at Caz Halland har været voldelig mod sin kæreste, bliver hun forflyttet til en ny skole. Her bliver hun sat i en

Læs mere

SKIFTEUDDRAG BORNHOLMS AMT CHRISTIANSØ FÆSTNINGEN KOMMANDANTENS ARKIV SKIFTEPROTOKOL BOG 5 09. nov. 1814 08. feb. 1818. Nr. 1. Side 1. 1814. 9. Nov.?

SKIFTEUDDRAG BORNHOLMS AMT CHRISTIANSØ FÆSTNINGEN KOMMANDANTENS ARKIV SKIFTEPROTOKOL BOG 5 09. nov. 1814 08. feb. 1818. Nr. 1. Side 1. 1814. 9. Nov.? SKIFTEUDDRAG BORNHOLMS AMT CHRISTIANSØ FÆSTNINGEN KOMMANDANTENS ARKIV SKIFTEPROTOKOL BOG 5 09. nov. 1814 08. feb. 1818. Nr. 1. Side 1. 1814. 9. Nov. Nr. 2. Side 2. 1814. 9. Nov. Nr. 3. Side 3.1814. 10.

Læs mere

Retningslinjer for manuskripter til Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke

Retningslinjer for manuskripter til Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke Retningslinjer for manuskripter til Dansk Tidsskrift for Teologi og Kirke Version 2.1 (april 2016) Redaktionen vil være taknemmelig for, om tidsskriftets artikelforfattere gør sig bekendt med og følger

Læs mere

Prædiken til Skærtorsdag. 1. tekstrække

Prædiken til Skærtorsdag. 1. tekstrække 1 Urup Kirke. Skærtorsdag d. 2. april 2015 kl. 10.00 Bodil Raakjær Jensen Prædiken til Skærtorsdag. 1. tekstrække Salmer. DDS 403 Denne er dagen DDS 179 Herren god, som uden grænser DDS 68 Se, hvilket

Læs mere

Weitemeyers Kilde Nyhedsbrev for Svinninge Lokalhistoriske Forening og Arkiv

Weitemeyers Kilde Nyhedsbrev for Svinninge Lokalhistoriske Forening og Arkiv Weitemeyers Kilde Nyhedsbrev for Svinninge Lokalhistoriske Forening og Arkiv Gislingegården, som vi skal besøge, her fotograferet i 1905. På trappen står ejeren Johannes Johannesen med hustruen Karen Margrethe,

Læs mere

Socialpædagogernes årstræf for pensionister og efterlønsmodtagere

Socialpædagogernes årstræf for pensionister og efterlønsmodtagere Socialpædagogernes årstræf for pensionister og efterlønsmodtagere Den 22.-24. august 2016 på Kystvejens Hotel og Konferencecenter i Grenaa Kystvejens Hotel og Konferencecenter Kystvej 26 8500 Grenaa http://www.kysthotellet.dk/

Læs mere

Velkommen til Frederikshavn Kommune Biblioteksforeningens årsmøde Torsdag den 29. marts 2012 kl. 09:15

Velkommen til Frederikshavn Kommune Biblioteksforeningens årsmøde Torsdag den 29. marts 2012 kl. 09:15 Velkommen til Frederikshavn Kommune Biblioteksforeningens årsmøde Torsdag den 29. marts 2012 kl. 09:15 Kære Alle sammen Det er mig en glæde at få lov til at byde jer velkommen til Frederikshavn. Velkommen

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2011 Institution Handelsskolen Silkeborg Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold hhx Samtidshistorie

Læs mere

Historie vedr. Anker Wolfgang Duelund slægten

Historie vedr. Anker Wolfgang Duelund slægten Historie vedr. Anker Wolfgang Duelund slægten Forord Dette dokument er udarbejdet af Georg Brandt Christensen, Ørnebakken 47, 2840 Holte. Hjemmeside: www.igbc.dk. På denne web kan man også se en stamtavle

Læs mere

Nye oplysninger januar 2009

Nye oplysninger januar 2009 Nye oplysninger januar 2009 Af Lisbeth Bak 1. Jens Olesen Bruun og Charlotte Amalie Johansdatter Sporman 2. Efterkommere af Rasmus Michelsen og Karen Sørensdatter Hiorth 1. Jens Olesen Bruun og Charlotte

Læs mere

Han er hjemmedøbt d. 27 maj og fremstillet i Bågø kirke d. 30 juni 1867.

Han er hjemmedøbt d. 27 maj og fremstillet i Bågø kirke d. 30 juni 1867. Ane 10. Hans Chr. Johansen Skrædder. Født 26. maj 1867 Død 1. januar 1930, 62 år gammel Ane 11. Abeline Dorthea Andersen Jordemoder Født 19. okt. 1864 Død 12. maj 1946, 81 år gammel Hans Chr. Johansen

Læs mere

For gården matrikel nr. 8a Tobøl, Hjerting sogn, Ribe Amt. Guldagervej 61, 6710 Esbjerg V.

For gården matrikel nr. 8a Tobøl, Hjerting sogn, Ribe Amt. Guldagervej 61, 6710 Esbjerg V. For gården matrikel nr. 8a Tobøl, Hjerting sogn, Ribe Amt. Guldagervej 61, 6710 Esbjerg V. Den 20. juni 2005 var vi to fra arkivet, der var på besøg hos brødrene Henry og Gunnar Olesen. Vi blev vist rundt

Læs mere

Indholdsfortegnelse. LÆS MERE PÅ www.forlaget.ingersen.dk

Indholdsfortegnelse. LÆS MERE PÅ www.forlaget.ingersen.dk Gratis prøveversion Sjov med hænder Copyright: 2004 Agnes Ingersen 1. udgave, 1. oplag. Forfatter: Agnes Ingersen Udgiver: Forlaget Ingersen Assentorpvej 42 4295 Stenlille Epost: forlaget@ingersen.dk Internet:

Læs mere

I----------------------------- I

I----------------------------- I KONFIRMATION 2016 HA OG VÆ Det er en uendelig smuk og minderig dag, I bliver konfirmeret på Vejret er helt fantastisk.og så er det den 5. maj, Danmarks befrielses dag Efter fem års besættelse, med mørkelægnings-gardiner

Læs mere

Pia møder James Bond. - Læseforståelsesspørgsmål

Pia møder James Bond. - Læseforståelsesspørgsmål Pia møder mes Bond 1. Hovedpersonen vil gerne have en kæreste 2. Hovedpersonen lægger et billede af sig selv ud på en net-datingside 3. Hovedpersonen har svært ved at skrive om sig selv 4. Hovedpersonen

Læs mere

En lille pige stormer ind i stuen. Helt opsat på at vise en figur, som hun har lavet i skolen.

En lille pige stormer ind i stuen. Helt opsat på at vise en figur, som hun har lavet i skolen. Hjemmet uge 17 2015, af Anette Løkken Sørensen, foto: Anne Mette Welling Tina var udsat for vold og misbrug: Jeg lader mig ikke længere nøje Tina Marie-Louise Campbell er vokset op med en far der drak

Læs mere

Tusindvis af danskere arbejder i udlandet

Tusindvis af danskere arbejder i udlandet 29. januar 2014 ARTIKEL Af Louise Jaaks Sletting Tusindvis af danskere arbejder i udlandet Den fri bevægelighed på det globale arbejdsmarked gælder ikke kun den ene vej. Selv om fokus i debatten er rettet

Læs mere

design baby www.raumaull.no Mod. 205-11 Forhandler: HOVEDFOrHanDlErE av raumagarn: * Tilsluttet Norges Husflidslag

design baby www.raumaull.no Mod. 205-11 Forhandler: HOVEDFOrHanDlErE av raumagarn: * Tilsluttet Norges Husflidslag HOVEDFOrHanDlErE av raumagarn: * Tilsluttet Norges Husflidslag alta: Kilden, tlf. 78 44 01 01. andebu: Vevkroken, Grantoppen, tlf 94 13 71 10. arendal*: Husfliden, tlf. 37 00 53 10. bardufoss: Husfliden

Læs mere

Det uerstattelige får også liv og opstandelse i ord til de kære efterlevende

Det uerstattelige får også liv og opstandelse i ord til de kære efterlevende Det uerstattelige får også liv og opstandelse i ord til de kære efterlevende prædiken til Påskedag den 27/3 2016 i Bejsnap Kirke II: Matt 28,1-8. Ved Jens Thue Harild Buelund. Da Hans Barrøy dør, bliver

Læs mere

Litteraturhistorie 2

Litteraturhistorie 2 1 Lunding, Erik: Biedermeier og romantismen 1 Kilde: Kritik, 7, 1968 Gyldendal ISSN: INTET 2 Winther, Christian: Aftenmøde (1835) 19 Kilde: Poetiske skrifter. I Holbergselskabet, 1927 3 Exner, Julius:

Læs mere

Aner til Husmand Poul Christian Kondrup Madsen

Aner til Husmand Poul Christian Kondrup Madsen 1. generation 1. Husmand Poul Christian Kondrup Madsen, søn af Husmand & Slagter Mads Christensen Greve og Marie Cathrine Hansdatter, blev født den 9 Apr. 1855 i Vindblæs Sogn, Gjerlev Herred, 1 blev døbt

Læs mere

S K O L E N Y T. Nogle bøger skal smages, andre skal sluges, og nogle få bøger skal tygges og fordøjes. Francis Bacon

S K O L E N Y T. Nogle bøger skal smages, andre skal sluges, og nogle få bøger skal tygges og fordøjes. Francis Bacon S K O L E N Y T Nogle bøger skal smages, andre skal sluges, og nogle få bøger skal tygges og fordøjes Francis Bacon Vildbjerg Skole November 2011 November 2011 1. Åbent hus for forældre 3.A skole/hjem

Læs mere

Hans Peter Schmidt. Aner Maren Nielsdatter - Maren Olesdatter - Mette Marie Hansdatter - Hans Peter Schmidt. Eva Kristensen Marts

Hans Peter Schmidt. Aner Maren Nielsdatter - Maren Olesdatter - Mette Marie Hansdatter - Hans Peter Schmidt. Eva Kristensen Marts Hans Peter Schmidt Aner Maren Nielsdatter - Maren Olesdatter - Mette Marie Hansdatter - Hans Peter Schmidt Eva Kristensen Marts 2016-1. udgave HANS PETER SCHMIDT "1 .1-Jørgen Pedersen Schmidt 7.2 Jørgine

Læs mere

DIGTNINGE OM DANMARK 1940. Et Udvalg, samlet og udgivet af GUSTAV ALBECK NYT NORDISK FORLAG. ARNOLD BUSCK KJØBENHAVN MCMXLI

DIGTNINGE OM DANMARK 1940. Et Udvalg, samlet og udgivet af GUSTAV ALBECK NYT NORDISK FORLAG. ARNOLD BUSCK KJØBENHAVN MCMXLI DIGTNINGE OM DANMARK 1940 Et Udvalg, samlet og udgivet af GUSTAV ALBECK NYT NORDISK FORLAG. ARNOLD BUSCK KJØBENHAVN MCMXLI INDHOLDSFORTEGNELSE I. PAA AARETS TÆRSKEL AXEL JUEL: HVAD EVNER ORD? Skrevet til

Læs mere

Julen '99 2 HOTELVÆRT I POLITIET SØGELYS 6 NY MAND PÅ HOTELLET? 6 YNGSTE PICCOLO PRESSET? 8 HOTELFRUE ANGRER 3 FÆTTER/KUSINE DYPPET

Julen '99 2 HOTELVÆRT I POLITIET SØGELYS 6 NY MAND PÅ HOTELLET? 6 YNGSTE PICCOLO PRESSET? 8 HOTELFRUE ANGRER 3 FÆTTER/KUSINE DYPPET Julen '99 2000 Check din alder i det nye årtusinde på midtersiden 2 HOTELVÆRT I POLITIET SØGELYS 6 NY MAND PÅ HOTELLET? 6 YNGSTE PICCOLO PRESSET? 8 HOTELFRUE ANGRER 3 FÆTTER/KUSINE DYPPET Jeg har absolut

Læs mere

Grønland i årstal. 2500 f.v.t. Independence-I-kulturen. De første mennesker kommer fra Canada til Grønland og slår sig ned i Nordøstgrønland.

Grønland i årstal. 2500 f.v.t. Independence-I-kulturen. De første mennesker kommer fra Canada til Grønland og slår sig ned i Nordøstgrønland. Grønland i årstal 2500 f.v.t. Independence-I-kulturen. De første mennesker kommer fra Canada til Grønland og slår sig ned i Nordøstgrønland. 2100 f.v.t. Saqqaq-kulturen. Folket der indvandrer fra vest

Læs mere

DEN LIBERALISTISKE DRØMMEVERDEN

DEN LIBERALISTISKE DRØMMEVERDEN DANMARKS SOCIALDEMOKRATISKE UNGDOM PRÆSENTERER DEN LIBERALISTISKE DRØMMEVERDEN Velkommen til alarm 112 A/S. De er nummer 277 i køen og ventetiden er ca. 358 minutter. DU HAR DOG FRIHED til at hoppe uden

Læs mere

Restaurant Petit. Før du læser bogen. Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. 1. Hvor er Jacob og Lone henne? 2. Hvad laver de?

Restaurant Petit. Før du læser bogen. Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. 1. Hvor er Jacob og Lone henne? 2. Hvad laver de? OPGAVER TIL Restaurant Petit NAVN: Før du læser bogen OPGAVE 1 Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. 1. Hvor er Jacob og Lone henne? 2. Hvad laver de? 3. Hvorfor tænker Lone på at rejse hjem?

Læs mere

MIN OLDEFAR STYRMAND OG FISKER - PEDER ANDREAS ANDERSEN

MIN OLDEFAR STYRMAND OG FISKER - PEDER ANDREAS ANDERSEN MIN OLDEFAR STYRMAND OG FISKER - PEDER ANDREAS ANDERSEN Skrevet af Ingrid Bonde Nielsen 2012 DEN MANDLIGE LINIE FARFARS FARS GREN GENETISK SET Hvordan beskrive en forfars liv og levned - ja man kan jo

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni 2012 Institution Handelsskolen Silkeborg Uddannelse Fag og niveau Lærer(e) Hold hhx Samtidshistorie

Læs mere

INSTRUKT ION. Julie Pauline Wieth OVERSÆT TELSE. Michael Ramløse MEDV IRKENDE. Claes Bang. ond skaben. Efter Jan Guillous roman

INSTRUKT ION. Julie Pauline Wieth OVERSÆT TELSE. Michael Ramløse MEDV IRKENDE. Claes Bang. ond skaben. Efter Jan Guillous roman INSTRUKT ION Julie Pauline Wieth OVERSÆT TELSE Michael Ramløse MEDV IRKENDE Claes Bang ond skaben Efter Jan Guillous roman INDHOLDSFORTEGNELSE Kære underviser / 3 Handling / 4 Jan Guillou / 5 Claes Bang

Læs mere

Side 1. Jack og lygten. historien om græskarlygten.

Side 1. Jack og lygten. historien om græskarlygten. Side 1 Jack og lygten historien om græskarlygten Side 2 Personer: Jack Fanden Side 3 Jack og lygten historien om græskarlygten 1 En tom pung 4 2 Fanden 6 3 En mønt 8 4 Et år mere 10 5 Fanden kommer igen

Læs mere

Side 1. Gæs i skuret. historien om morten bisp.

Side 1. Gæs i skuret. historien om morten bisp. Side 1 Gæs i skuret historien om morten bisp Side 2 Personer: Martin Side 3 Gæs i skuret historien om morten bisp 1 Soldat 4 2 Den hvide hest 6 3 En tigger 8 4 Den røde kappe 10 5 En drøm 12 6 En syg mand

Læs mere

KENNETH BØGH ANDERSENS FORFATTERSKAB

KENNETH BØGH ANDERSENS FORFATTERSKAB Målark KENNETH BØGH ANDERSENS FORFATTERSKAB Uge 2 6 2014 Målene er, at I skal læse og arbejde med en novelle af Kenneth Bøgh Andersen læse og arbejde med romanen Djævlens Lærling få kendskab til forfatterens

Læs mere

Læs om Dronning Dagmar

Læs om Dronning Dagmar Læs om Dronning Dagmar Tekster: Keld Kirstein Tegninger: Jette Jørgensen Kongen byder Valdemar er konge i Danmark. Han har ingen kone. Men så hører han, at der i et andet land bor en ung, smuk prinsesse.

Læs mere

Den lukkede bog LETTE KLASSIKERE. Før du læser bogen. Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen.

Den lukkede bog LETTE KLASSIKERE. Før du læser bogen. Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. OPGAVR TIL Den lukkede bog NAVN: Før du læser bogen OPGAV 1 Instruktion: Læs teksten på bagsiden af bogen. OPGAV 2 Instruktion: Læs her om de vigtigste personer i første del. Personerne: Frederikke Romanens

Læs mere

Nr. 39 - Persillekræmmeren - 2006

Nr. 39 - Persillekræmmeren - 2006 Nr. 39 - Persillekræmmeren - 2006 Peder Sandahl Skov: Erindringer Smedemester Peder Sandahl Skov (1919-2006) har skrevet sine erindringer under titlen "Fra Socialistunge til fhv. smedemester". Det er blevet

Læs mere

Kenneth Bøgh Andersen

Kenneth Bøgh Andersen Kenneth Bøgh Andersen Kenneth er født d. 29 november 1976, han blev født i Henne og nu bord han i Valby. Han er en dansk børne- og ungdomsforfatter. Hans første bog er Nidhugs Slaver. Han skrev den i 10

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. september 2013

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. september 2013 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 4. september 2013 Sag 105/2013 Anklagemyndigheden mod T (advokat Bjørn Elmquist, beskikket) T har indbragt Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitets

Læs mere

Johanne og Claus Clausen

Johanne og Claus Clausen Johanne og Claus Clausen 9. maj 2013 Denne historie handler om min kone Inger Clausens forældre Johanne og Claus Clausen. Johannes fødsel Johanne blev født den 30. januar 1917 i Skive. Hendes forældre

Læs mere

Familiegrupperapport for Peder Bendtsen og Karen Larsdatter Mand Peder Bendtsen 1

Familiegrupperapport for Peder Bendtsen og Karen Larsdatter Mand Peder Bendtsen 1 Mand Peder Bendtsen 1 Født 31 Jul. 1819 Ølstykke, Ølstykke, Frederiksborg 1 Dåb 31 Jul. 1819 Ølstykke, Ølstykke, Frederiksborg 1 Død 21 Nov. 1867 Ølstykke, Ølstykke, Frederiksborg 2 Begravet 29 Nov. 1867

Læs mere

Når ledelse sker - mellem viden og væren 1. udgave 1. oplag, 2015

Når ledelse sker - mellem viden og væren 1. udgave 1. oplag, 2015 1 Når ledelse sker - mellem viden og væren 1. udgave 1. oplag, 2015 2015 Nyt Perspektiv og forfatterne Alle rettigheder forbeholdes Mekanisk, elektronisk, fotografisk eller anden gengivelse af eller kopiering

Læs mere

Fridtjof Nansen og den litterære etableringa av Norge som vintersportsnasjon. Audun Renolen Aasbø LNUs landskonferanse, mars 2014

Fridtjof Nansen og den litterære etableringa av Norge som vintersportsnasjon. Audun Renolen Aasbø LNUs landskonferanse, mars 2014 Fridtjof Nansen og den litterære etableringa av Norge som vintersportsnasjon Audun Renolen Aasbø LNUs landskonferanse, mars 2014 Steinsholt, Kjetil og Knut Høihjelle. 1993. Sondre Nordheim fra Morgedal.

Læs mere

Aner til Arbejdsmand, skorstensfejer Knud Hansen

Aner til Arbejdsmand, skorstensfejer Knud Hansen 1. generation 1. Arbejdsmand, skorstensfejer Knud, søn af Husmand, Væver Hans Ejler Rasmussen og Karen Rasmussen, blev født den 16 Sep. 1867 i Brenderup Sogn, Vends Herred, 1 blev døbt den 1 Nov. 1867

Læs mere

I SKOLE PÅ HALD. Det Danske Forfatterog Oversættercenter HALD HOVEDGAARD

I SKOLE PÅ HALD. Det Danske Forfatterog Oversættercenter HALD HOVEDGAARD I SKOLE PÅ HALD Det Danske Forfatterog Oversættercenter HALD HOVEDGAARD Velkommen i skole på Hald På Hald Hovedgaard 10 km sydvest for Viborg ligger Det Danske Forfatter- og Oversættercenter. Siden 1998

Læs mere

Foredrag af Bruno Gröning, München, 29. september 1950

Foredrag af Bruno Gröning, München, 29. september 1950 Henvisning: Dette er en afskrift af det stenografisk optagne foredrag af Bruno Gröning, som han har holdt den 29. september 1950 hos heilpraktiker Eugen Enderlin i München. Foredrag af Bruno Gröning, München,

Læs mere

NYHEDSBREV. Medlemsmiddag. - i foreningen i Bogforumsweekenden

NYHEDSBREV. Medlemsmiddag. - i foreningen i Bogforumsweekenden NYHEDSBREV Autorkontoen Autorkontoen er åben for ansøgning. Frist for ansøgning er onsdag den 13. november 2013 kl. 12. Ansøgning sker elektronisk via dette link www.efond.dk/dff Kriterierne for ansøgning

Læs mere

Steen Steensen Blicher (1772 1848): Hosekræmmeren (1829) for en del år siden. i sidste måned. i sidste uge

Steen Steensen Blicher (1772 1848): Hosekræmmeren (1829) for en del år siden. i sidste måned. i sidste uge Side 10 af 28 Navn: Steen Steensen Blicher (1772 1848): Hosekræmmeren (1829) 1. Fortællerens første besøg hos hosekræmmeren finder sted for en del år siden i sidste måned i sidste uge 2. Fortællerens første

Læs mere

Studehavegård Studehavevej Nr.9. Errindlev Matr.13 a

Studehavegård Studehavevej Nr.9. Errindlev Matr.13 a Studehavegård Studehavevej Nr.9. Errindlev Matr.13 a (E-K) (E-KA) 1785 den 20 Februar DORTHE døbt, Christen Dues datter af Errindlev båren af Peder Dalls Hustru i Bjernæs. Fadderne: Mads Ottesen, Rasmus

Læs mere

Matr.nr. 25 - Vest for smedjen

Matr.nr. 25 - Vest for smedjen Matr.nr. 25 - Vest for smedjen Matr.nr. (1808) Status (1808) Jordareal Bygninger (1859) Beliggenhed 25, Vester Egede by og sogn Fæstehus Ejer: Gisselfeld Kloster 1.880 kvadratalen = 733 m2 + jordlod syd

Læs mere

17. september. Mød en myanmeser Efterår/vinter 2015

17. september. Mød en myanmeser Efterår/vinter 2015 17. september Min drøm er at blive lærer og leder i mit lokalområde. Jeg vil undervise i projekt management, lederskab og i engelsk. Og jeg drømmer om at studere i i Bangkok eller hvis muligt, så USA.

Læs mere

Sjælstoftevej Nr. 25. Matr.9 a. (S-I) Billeder (S-I)

Sjælstoftevej Nr. 25. Matr.9 a. (S-I) Billeder (S-I) Mosegård Sjælstoftevej Nr. 25. Matr.9 a. (S-I) Billeder (S-I) 1765 Dom: 20 a` Trinitatis = Søndag den 20 Oktober MAREN døbt, Rasmus Johansens liden Datter af Sjælstofte, som blev båret til Dåben af Hans

Læs mere

Et fritidsliv med sejlads 6. af Hans "Kringle" Nielsen Toldbodgade Nyborg

Et fritidsliv med sejlads 6. af Hans Kringle Nielsen Toldbodgade Nyborg Et fritidsliv med sejlads 6 af Hans "Kringle" Nielsen Toldbodgade Nyborg På det tidspunkt i 1957/58, hvor jeg var ung svend på konditori Sct. Knud i Odense, blev jeg kontaktet af en af de sidste to medlemmer

Læs mere

Tekster: Job 19,23-27a, Ef 3,13-21, Luk 7,11-17. Lihme 10.30 754 Se nu stiger solen 791.7 Dig, milde Jesus, lille 677 Nu glæd dig i Herren

Tekster: Job 19,23-27a, Ef 3,13-21, Luk 7,11-17. Lihme 10.30 754 Se nu stiger solen 791.7 Dig, milde Jesus, lille 677 Nu glæd dig i Herren Tekster: Job 19,23-27a, Ef 3,13-21, Luk 7,11-17 Salmer: Lem 9.00 754 Se nu stiger solen 677 Nu glæd dig i Herren 27 Du gav os efter dit behag 8 Om alle mine lemmer Lihme 10.30 754 Se nu stiger solen 791.7

Læs mere

Den 2. verdenskrig i Europa

Den 2. verdenskrig i Europa Historiefaget.dk: Den 2. verdenskrig i Europa Den 2. verdenskrig i Europa 2. verdenskrig varede fra den 1. september 1939 til den 8. maj 1945. I Danmark blev vi befriet et par dage før, nemlig den 5. maj

Læs mere