DANMARKS FORSKNINGSBIBLIOTEKSFORENING Danish Research Library Association. DF e-bogsbarometer Forum for E-ressourcer

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DANMARKS FORSKNINGSBIBLIOTEKSFORENING Danish Research Library Association. DF e-bogsbarometer 2013. Forum for E-ressourcer"

Transkript

1 DANMARKS FORSKNINGSBIBLIOTEKSFORENING Danish Research Library Association DF e-bogsbarometer 2013 Forum for E-ressourcer 1

2 Indhold Forord... 3 Resume... 3 Deltagende biblioteker Økonomi... 4 Er der separate e-bogskonti på budgettet?... 6 Hvor stor en andel af bibliotekets totale budget for e-bøger skønnes brugt hos individuelle forlag vs. hos aggregatorer/boghandlere?... 7 Enkelttitler vs. pakker... 7 Administration og katalog... 8 Hvilke kilder til katalogdata benyttes Accession Hvilke aftaler om e-bøger har biblioteket med individuelle forlag, aggregatorer eller boghandlere?. 11 Aftaler med aggregatorer/boghandlere Data og statistik Datakvalitet Hvad bruges statistikken til? Hvilke e-bøger? Indkøbes lærebøger som e-bøger, eksempelvis til pensumsamlinger? Har biblioteket oplevet leverandører, der har afvist at sælge ebøger til biblioteksbrug? Brugerdreven accession Størrelsen af indkøb Hvis biblioteket anskaffer bøger som PDA, hvor mange penge blev der så indkøbt for i 2012 og hvor meget forventes der indkøbt for i 2013? Antal titler Hvis biblioteket anskaffer bøger som PDA, hvor sker det så, og hvilke modeller anvendes? Benyttelse Samlede benyttelsestal for e-bøger Hvilke tre leverandører var størst i 2012? E-bogslæsere og markedsføring Har biblioteket (nogensinde) tilbudt noget af følgende for at fremme brugen af e-bøger? Ejer biblioteket e-bogslæsere af nogen art (pc er o.lign. ikke medregnet)? Planlægger biblioteket at anskaffe e-bogslæsere inden for det kommende år? Hvis Ja, hvilke(n) model(ler)? Anser biblioteket det som sin opgave at stille e-bogslæsere til rådighed for brugerne? Strategi Hvordan har anskaffelse af e-bøger påvirket anskaffelsen af trykte bøger? Hvor hurtigt forventes bibliotekets e-bogssamling at vokse? Hvordan mener biblioteket udbredelsen af e-bøger kommer til at påvirke bibliotekets fremtid?... 25

3 Forord Danmarks Forskningsbiblioteksforenings bestyrelse besluttede i november 2010, for første gang, at gennemføre en undersøgelse af e-bøgernes udbredelse, anvendelse og fremtid på DFbibliotekerne. Arbejdet med e-bogsbarometeret er efter første rapport overdraget til Forum for E-ressourcer. Denne rapport er resultatet af tredje og lettere udvidede undersøgelse. Resume Der er fortsat tale om stigende budgetter til e-bøger og faldende budgetter til trykte bøger - med individuelle udsving. Nogle biblioteker har indført en generel politik, hvor man anskaffer bøger elektronisk hvis overhovedet muligt, andre differentierer på litteraturtype eller fagområde, og hos andre igen betragter man den elektroniske udgave som supplement til den trykte. Langt de fleste midler bruges på e-bogspakker i modsætning til enkelt titler. Det skønnes, at væksten vil fortsætte, men tempoet afhænger meget af forlagenes udbud og pris- og licenspolitik. Den beklagelige mangel på danske e-bøger til biblioteksbrug påpeges af flere. Forbruget af e-bøger er også i fortsat stigning, selvom stigningsgraden er faldet fra 2011 til PDA er som sidste år et indsatsområde for en del biblioteker. Hos de fleste, der havde PDA i 2012, er der afsat væsentligt større beløb i 2013, og der er tale om både regulær PDA og evidence based indkøb. Frigørelse af fysisk rum til studie- og læsepladser fremhæves også i år som en positiv effekt af væksten i e-bogsanskaffelserne. Af andre konsekvenser nævnes ændrede krav til personalets kompetencer - større fokus på formidling - og krav til mere teknisk snilde i forbindelse med de mange forskellige platforme og e-bogslæsere. På den negative side er der ængstelse for de begrænsninger, som væksten på e-bogsområdet medfører for lånesamarbejdet bibliotekerne imellem. Deltagende biblioteker 2013 Spørgeskemaet blev rundsendt til foreningens medlemsbiblioteker med undtagelse af firmabibliotekerne. Af 42 adspurgte valgte følgende 14 biblioteker at deltage: IBC International Business College Kolding. Biblioteket (IBC) Biblioteket for Arkitektur, Design, Konservering og Scenekunst (KADK) Folketingets Bibliotek (Folketinget) Det Administrative Bibliotek (Adm. Bibl.) Aarhus University Library (AUL) DHI Copenhagen Business School Bibliotek (CBS) Det Danske Filminstituts Bibliotek (Film) Danmarks Tekniske Universitets Bibliotek (DTU) Syddansk Universitetsbibliotek (SDU) Professionshøjskolen Metropol (MET) Roskilde Universitetsbibliotek (RUB) Det Kongelige Bibliotek/KUBIS (KB/KUBIS) Aalborg Universitetsbibliotek (AUB) Forkortelserne i parentes anvendes i oversigtstabeller i resten af rapporten.

4 Økonomi En væsentlig parameter for at bedømme udviklingen i e-bøger på de danske forsknings- og uddannelsesbiblioteker, er de beløb, der bliver afsat til anskaffelse af e-bøger. I nedenstående skema, listes svarene på spørgsmålene om, hvor mange penge, der blev brugt på anskaffelse af e-bøger i 2012, og hvor mange der forventes at blive brugt i alt i IBC 0 0 KADK ca ca Folketinget 0 0 Adm. bibl (e-bøger + databaser)? AUL DHI CBS Film 0? DTU SDU MET RUB KUBIS AUB Tabel 1. Beløb i kr. brugt på e-bøger i 2012 og forventet i 2013 Samlet er der tale om en vækst på ca. 13 %, omtrent det samme som sidste år. Der er stor variation mellem bibliotekerne, hvor enkelte forventer mindre forbrug på e-bøger end sidste år, mens andre forventer stigninger på mellem ca. 11 og 73%. I sammenligningen mellem de enkelte biblioteker, skal der tages højde for, at tallene for 2012 er det kendte forbrug, mens 2013 tallene repræsenterer det forbrug, der følger af aktuelt tegnede licensaftaler, og skøn over forbrug resten af året. Et enkelt bibliotek har ikke opgivet noget skøn for 2013.

5 Beløbet der indkøbes e-bøger for, bør ses i lyset af det beløb der anvendes på trykte bøger. I nedenstående tabel listes svarene på spørgsmålet om, hvor mange penge der er brugt på anskaffelse af trykte bøger IBC KADK ca ca Folketinget Adm. bibl AUL DHI CBS Film ? DTU SDU MET RUB KUBIS AUB Tabel 2. Beløb i kr. brugt på trykte bøger i 2012 og forventet i 2013 De trykte budgetter udviser et samlet fald på ca. 7 %. Sammenholdt med stigningen i det elektroniske budget, betyder det, at andelen af det samlede bogbudget, der benyttes på e-bøger er stigende. For de fleste biblioteker ligger hovedvægten, målt i kroner og ører, fortsat på den trykte litteratur, men enkelte har gennemlevet skiftet, og bruger nu flere penge på elektroniske end på fysiske bøger. De biblioteker, der har brugt færre penge på e-budgettet, har også brugt færre penge på p- budgettet. Så det tyder på en generel nedgang i anskaffelserne.

6 Er der separate e-bogskonti på budgettet? Ja Nej IBC KADK Folketinget Adm. bibl. AUL DHI CBS Film DTU SDU MET RUB KUBIS AUB Tabel 3. Separate e-bogskonti på budgettet På spørgsmålet om, hvordan budgetteringen af e-bøger foregår, er respondenterne i lighed med sidste år delte. 6 respondenter arbejder med separate konti for e-bøger, 8 uden.

7 Hvor stor en andel af bibliotekets totale budget for e-bøger skønnes brugt hos individuelle forlag vs. hos aggregatorer/boghandlere? 0-20% 20-40% 40-60% 60-80% % IBC KADK Forl Aggr Forl Aggr Folketinget Forl Aggr Adm. bibl. Forl Aggr AUL Aggr Forl DHI Forl Aggr CBS Aggr Forl DTU Forl Aggr SDU Aggr Forl MET Forl Aggr RUB Forl Aggr KUBIS Aggr Forl AUB Aggr Forl Tabel 4. Andelen af bibliotekets totale budget for e-bøger brugt hos individuelle forlag (Forl) og aggregatorer/boghandlere (Aggr). Nogle af afkrydsningerne i den ovenstående tabel er lidt vanskelige at tolke, men en tendens i svarene er, at det er de mindre biblioteker, der anskaffer gennem aggregatorer, mens primært universitetsbibliotekerne anskaffer direkte gennem forlag. Aggregatorer / boghandlere dækker både over færdigsyede pakker og køb af enkelttitler hos f.eks. Ebrary. En mulig forklaring på, at det primært er universitetsbibliotekerne, der handler direkte hos forlagene, kan være, at man typisk skal købe et vist antal titler for overhovedet at komme i gang. Det vil der alt andet lige være flere ressourcer til hos de store biblioteker - både i f.t. efterspørgsel, personale og økonomi. Et andet aspekt som kan spille ind, er KUBIS forsøg med evidence-based e-bogskøb, som bygger på forlagsaftaler. Enkelttitler vs. pakker To nye spørgsmål i dette års barometer drejer sig om fordelingen mellem enkelttitler og pakker. Svarene ses i de to næste tabeller.

8 0-20% 20-40% 40-60% 60-80% % IBC E P KADK E P Folketinget E P Adm. bibl. E P AUL E P DHI E P CBS E P DTU E P SDU E P MET P E RUB E P KUBIS E P AUB E P Tabel 5. Andelen af bibliotekets totale budget for e-bøger brugt på enkelttitler (E), i modsætning til pakker (P). Her er tendensen helt klar - de fleste penge er bundet i pakker. Det er samme billede som for de elektroniske tidsskrifter, hvor langt de fleste penge går til de store forlagspakker. Enkelte forlag tilbyder heller ikke andre muligheder. Administration og katalog Respondenterne blev spurgt i hvor høj grad deres ebøger (skønnet) optræder i katalogen med individuelle poster, og om de er søgbare sammen med den trykte bestand. IBC, Folketinget 0-20% 20-40% 40-60% 60-80% KADK, Adm. Bibl. AUL, DHI, CBS, Film, DTU, SDU, MET, RUB, % KUBIS, AUB Tabel 6. Andelen af bibliotekets e-bøger der skønnes at optræde med individuelle katalogposter i bibliotekets katalog? Den altovervejende tendens er, at e-bøgerne indgår i katalogen.

9 Ja Nej IBC KADK Folketinget Adm. Bibl. AUL DHI CBS DTU SDU MET RUB KUBIS AUB Tabel 7. Er e-bøgerne søgbare sammen med den trykte bogbestand? Med en enkelt undtagelse, har samtlige respondenter svaret ja hertil. I lighed med sidste år giver dette svar, og det foregående, en meget kraftig indikation af, at bibliotekerne betragter og behandler e-bøger ganske som trykte bøger.

10 Hvilke kilder til katalogdata benyttes Marcposter OCLC Andre formater KADK AUL DHI CBS DTU Metadata SDU Excel MET RUB KUBIS AUB Tabel 8. Hvilke kilder til katalogdata benyttes? Der benyttes altovervejende MARC-poster, enten direkte fra forlagene, eller fra katalogdataudbydere. Enkelte data kommer ind på en måde, der forudsætter lokal skabelse af katalogposter.

11 Cambridge CRC Elsevier OECD Oxford Palgrave Sage SPIE Springer T&F Wiley World Scientific Accession Hvilke aftaler om e-bøger har biblioteket med individuelle forlag, aggregatorer eller boghandlere? AUL DHI CBS DTU SDU RUB KUBIS AUB Tabel 9. Aftaler om e-bøger med individuelle forlag Her er kun medtaget forlag, som mindst to biblioteker har aftaler med. Andre som er nævnt i besvarelserne er: Chandos, Dansk Standard, De Gruyter, Doody s core titles, Edicion Espanola Online, Elgar, Emerald, Future Science Group, ICE, IGI, InformaHealthcare, Intelex Past Masters, Karger, Manson, Morgan & Claypool, Museum Tusculanum, Psychoanalytic Electronic Publishing, RSC, Thieme og Woodhead. Som det kan ses af tabellen, er der mange forlag i spil. De mest fremtrædende er Elsevier, Cambridge University Press, Oxford University Press og Springer, men den lange hale viser stor spredning. Allerede sidste år var der en tendens til, at flere forlag åbnede op for indkøb af enkelttitler. Det er formentlig det, vi kan se udmøntningen af i år.

12 Aftaler med aggregatorer/boghandlere ACLS Dawsonera EBL Ebrary Ebsco Myilibrary Wizenordic KADK AUL CBS DTU SDU Metropol RUB KUBIS AUB Tabel 10. Aftaler om e-bøger med aggregatorer/boghandlere Den mest populære aggregator er Ebrary - muligvis pga. DEFF-aftalen på pakkeniveau. Herefter følger Dawsonera, som flere biblioteker bruger til PDA.

13 Data og statistik Datakvalitet På spørgsmålet om kvaliteten af de benyttelsesstatistikker leverandørerne stiller til rådighed, svarer respondenter som vist herunder De leverer ikke statistik Statistikken er ikke specielt pålidelig Statistikken er generelt pålidelig Statistikken er pålidelig KADK Adm. Bib. AUL DHI CBS DTU SDU Metropol RUB KUBIS AUB Tabel 11. Kvaliteten af brugsstatistikken Bibliotekerne oplever leverandørernes benyttelsesstatistikker som generelt pålidelige. Såvel CBS som Det Administrative Bibliotek afgiver dog to svar, så en vis variation i pålideligheden gør sig nok gældende. Sådan vil det formentlig være, så længe der er forlag, der ikke har tilsluttet sig Counter standarden.

14 Indberetning Fornyelse/ afbestilling Incitament til promovering af ressourcen overfor brugerne Forhandlings oplæg Andet Hvad bruges statistikken til? KADK Adm. Bib. AUL DHI Hjælp til at se behovet CBS DTU SDU Metropol RUB Dokumentation KUBIS AUB Tabel 12. Anvendelse af statistikken internt? De fleste respondenter bruger benyttelsesstatistikken til samtlige formål. Brugen til beslutninger om fornyelse / afbestilling følges i de fleste tilfælde pænt ad med brugen til forhandlingsoplæg.

15 Hvilke e-bøger? Indkøbes lærebøger som e-bøger, eksempelvis til pensumsamlinger? hvis ja, antal Nej Ja Hvis ja, hvor mange IBC KADK Folketinget Adm. Bib. AUL? DHI CBS DTU? SDU MET? RUB KUBIS Vides ikke AUB Tabel 13. Lærebøger indkøbt som e-bøger Ca. halvdelen af bibliotekerne svarer, at der indkøbes e-lærebøger, men som det kan ses af antallet af bøger, har det et ret begrænset omfang. Det ligner meget billedet fra 2012, men forudsætningerne har heller ikke ændret sig markant siden da - udbuddet er fortsat lille og prisen høj.

16 Har biblioteket oplevet leverandører, der har afvist at sælge ebøger til biblioteksbrug? KADK Nej Folketinget Ebib.dk har endnu kun aftale med folkebibliotekerne Adm. Bib. AUL DHI CBS DTU Ja, Djøf Nej. Vi henvender os ikke, når vi på deres hjemmeside kan se hvem de henvender sig til/hvem deres slutbrugere er. Saxo + andre som jeg ikke kan huske. Kunne kun levere e-bøger til én e-reader eller én PC. Vi skal have pdf-filer eller alle helst IP recognition. Nej. ja, gælder især lærebøger og danske forlag SDU RUB KUBIS Nej. Biblioteket har ikke forsøgt at købe enkelttitler direkte hos udenlandske forlag, hvor vi ikke allerede har en aftale Biblioteket har ikke forsøgt at købe hos EBIB eller direkte hos danske forlag. Nej Ja, især tekstbøger og bøger til pensumsamlinger AUB Danske e-bøger til forskningsuniversiteter - at det ikke er et tilbud er miserabelt! Tabel 14. Har biblioteket oplevet leverandører, der har afvist at sælge e-bøger til biblioteksbrug? På spørgsmålet om, hvorvidt bibliotekerne har oplevet forlag, der har afvist at sælge e-bøger til biblioteksbrug, viser svarene, at problemer med danske e-bøger og lærebøger er et gennemgående træk. Et par af de biblioteker, som svarer nej, tilføjer at de ikke har forsøgt at udfordre markedet.

17 Brugerdreven accession Størrelsen af indkøb Hvis biblioteket anskaffer bøger som PDA, hvor mange penge blev der så indkøbt for i 2012 og hvor meget forventes der indkøbt for i 2013? 2012 Hidtil 2013 Resten af 2013 AUL Ca Ca DHI CBS DTU Starter først op september 2013 Starter først op september 2013 ca både lån og køb MET KUBIS , heraf til "ren" PDA Se svar nedenfor Gælder for hele 2013: "ren" PDA: , EBP: Tabel 15. Beløb i kr. brugt på PDA i 2012 og forventet brugt i 2013 Af de 14 biblioteker, som har besvaret spørgeskemaet, har / får de 5 PDA i en eller anden udstrækning i Et enkelt bibliotek, som havde PDA i 2012, har fravalgt det i år. Der er en stor variation i de beløb, der er budgetteret med, men for alle gælder det, at der er tale om store stigninger - fra 53 til 150%, så også i år kan man konstatere, at PDA er et indsatsområde. Antal titler Hvis biblioteket anskaffer bøger som PDA, hvor mange titler blev der så indkøbt i 2012 og 2013? 2012 Hidtil 2013 Resten af 2013 AUL Ca ? DHI CBS DTU Starter først op september 2013 Der forventes flere lån end decideret køb af bøger MET KUBIS PDA+EBP: PDA+EBP: ca PDA+EBP: ca Tabel 16. Antal titler indkøbt som PDA i 2012 og forventet i 2013 Mønstret i antallet af titler anskaffet via PDA følger naturligt nok mønstret målt i kroner.

18 Hvis biblioteket anskaffer bøger som PDA, hvor sker det så, og hvilke modeller anvendes? Forlag / aggregator Model(ler) KADK AUL DHI EBL + forsk. forlag (ikke endelig besluttet endnu) Cambridge Elsevier World Scientific IWA Vi forventer at starte op på PDA i løbet af det næste års tid. Primært gennem Dawsonera og Ebrary PDA Evidence Based Selection IP recognition pdf filer CBS Dawson / DawsonEra. 2 udlån. 3. udlån genererer automatisk køb. Dog max. priser på køb og lån, som kræver bibliotekets godkendelse. DTU Dawson 3. udlån genererer køb af bog SDU MET Stærkt benyttede trykte bøger søges indkøbt som e-bøger Vi har i 2012 brugt PDA modellen hos Ebrary, men er gået væk fra den igen i 2013 KUBIS 100% PDA hos Dawsonera, EBP/Evidence Based Purchase hos Cambridge UP, Wiley og Walter de Gruyter Vi har en "ren" PDA-model hos Dawsonera og en evidensbaseret model /EBP, hvor biblioteket beslutter hvilke titler der købes på basis af benyttelsesstatistik. Tabel 17. Forlag/aggregatorer og modeller for PDA Dawson går igen hos flere, men også EBL og Ebrary nævnes som PDA leverandører. Indtil videre er KUBIS de eneste, som har lavet aftaler om Evidence Based Purchase (EBP), mens AUL starter op i efteråret 2013.

19 Benyttelse Samlede benyttelsestal for e-bøger KADK ca (Kun Ebrary views) ca (kun Ebrary views) AUL DHI 850 ca. 900 CBS DTU SDU MET RUB KUBIS AUB Tabel 18. Samlede benyttelsestal for e-bøger for 2011 og 2012 Den samlede benyttelse af e-bøger er steget med ca. 12% fra 2011 til Enkelte biblioteker har oplevet en lille tilbagegang. Fra 2010 til 2011 var stigningen på 55%, så farten er taget lidt af. Tallene siger noget om udviklingen i det store billede men er ikke egnede til sammenligninger på tværs af bibliotekerne, da Ebrary ikke tælles på samme måde alle steder, og den - som det kan ses i næste tabel - udgør en stor del af forbruget.

20 Hvilke tre leverandører var størst i 2012? KADK Kun tal fra Ebrary (14.000) Kun tal fra Ebrary (20.000) AUL Springer MD Consult Ebrary ( ) CBS Ebrary: MyiLibrary: DawsonEra: DTU CRC: MIL: Springer: Springer MyiLibrary ACLS Humanities E-book Ebrary: MyiLibrary: DawsonEra: CRC: MIL: Springer: SDU Ebrary (successfull section request) Springer (incl Protocols) Elsevier Ebrary (successfull section request) Springer (incl Protocols) Dawsonera BR RUB Ebrary Springer Blackwell Ref. 664 Ebrary Springer MyIlibrary KUBIS section requests section requests AUB Ebrary (541839) Safari (121374) Springer (40694) Ebrary (475530) Safari (172490) Springer (38588) Tabel 19. Benyttelsestal for de tre mest benyttede e-bogskilder for 2011 og 2012 Ebrary og Springer ligger stadig højt i forbrugstal. Enkelte biblioteker har skiftet lidt ud på top 3-listen, men det er hovedsageligt de samme produkter, der går igen.

21 Instruktions- eller informationsvideo Online Guide Afviklet kurser primært fokuseret på ebøger Inddraget ebøger i den generelle undervisning i informationskompetence r Indlejring i elæringsplatforme Andet E-bogslæsere og markedsføring Har biblioteket (nogensinde) tilbudt noget af følgende for at fremme brugen af e-bøger? AUL DHI CBS DTU SDU Bibliotekets hjemmeside er på elæringsplatformen MET RUB KUBI S AUB Tabel 20. Initiativer til fremme af brugen af e-bøger Stort set samtlige biblioteker inddrager e-bøgerne i den generelle undervisning i informationskompetencer. Ellers er der generelt ikke mange markedsføringstiltag, men alligevel er forbruget pænt stigende.

22 Ejer biblioteket e-bogslæsere af nogen art (pc er o.lign. ikke medregnet)? Nej Ja Ja, til intern brug Ja, til udlån Hvis ja, hvilke(n) model(ler)? IBC KADK Ipad, Kindle Folketinget ipad Adm. Bib. Sony reader AUL ipad, Sony, Kindle, Samsung Galaxy DHI Pad BE Book CBS DTU SDU Ipad retina Samsung galaxy tab2 Metropol Ipad, Samsung Galaxy RUB Ipad, Sony og Kindle KUBIS gamle ipads til lånerne, nye ipads til udvalgte medarbejdere AUB Ipad, Sony, Kindle, Samsung Tabel 21. Modeller af e-bogslæsere De fleste biblioteker angiver, at de ejer e-bogslæsere af en eller anden art, men overvejende til intern brug. Kun KUBIS har e-bogslæsere til udlån. De mest populære e-bogslæsere er ipad, Sony og Kindle.

23 Planlægger biblioteket at anskaffe e-bogslæsere inden for det kommende år? Hvis Ja, hvilke(n) model(ler)? Nej Ja Ja, til intern brug Ja, til udlån Hvis ja, hvilke(n) model(ler)? IBC KADK Folketinget Adm. Bib. AUL ipad DHI CBS DTU SDU MET RUB KUBIS ipads AUB Tabel 22. Nyanskaffelser af e-bogslæsere Kun to respondenter regner med at anskaffe e-bogslæsere i det kommende år og kun til intern brug, og både de svar og svarene i den foregående tabel, stemmer overens med den næste, hvor ingen af bibliotekerne mener, det er deres opgave at stille e-bogslæsere til rådighed for brugerne..

24 Anser biblioteket det som sin opgave at stille e-bogslæsere til rådighed for brugerne? Ja Nej Ikke på nuværende tidspunkt IBC KADK Folketinget Adm. Bib. AUL DHI CBS DTU SDU MET RUB KUBIS AUB Tabel 23. Anser biblioteket det som sin opgave at stille e-bogslæsere til rådighed for brugerne? Strategi Hvordan har anskaffelse af e-bøger påvirket anskaffelsen af trykte bøger? Som det kan ses af svarene på spørgsmålene om økonomi s. 3ff sker der en overflytning af midler fra trykte bøger til e-bøger, og flere biblioteker har nu en generel politik, der hedder, at hvis en bog findes elektronisk, er det det format, der købes frem for den trykte. Andre biblioteker anvender kun den politik på udvalgte forlag eller afgrænser det til bestemte former, f.eks. supplerende udenlandsk litteratur, eller til bestemte fagområder. To giver udtryk for, at hvis en bruger specifikt ønsker sig den trykte udgave af en bog, anskaffes den, selv om biblioteket allerede har titlen som e-bog. Endelig nævnes lærebøger som et felt, hvor det endnu ikke er muligt at udskifte print med elektronisk adgang - dels p.gr.a. det begrænsede udbud, dels p.gr.a. pris- og licensforhold. Hvor hurtigt forventes bibliotekets e-bogssamling at vokse? Alle biblioteker forventer stigninger, men kun to vover at sætte procenter på - et siger 20% om året, og et andet at e-bogsanskaffelser indenfor de næste to år forventes at udgøre 50% af

25 bogbudgettet.udbuddet af titler - eller manglen på samme - nævnes igen som en hindring for vækst, og et enkelt bibliotek, som primært er interesseret i danske e-bøger, må vente på, at der kommer et tilbud på markedet, som tilgodeser deres bibliotekstype. Et andet bibliotek bruger mange ressourcer på at få pick and choose aftaler direkte hos forlagene og undgå DRM (Digital Rights Management). Det giver en bedre brugeroplevelse, men kan lægge en dæmper på væksten, fordi der skal bruges mange kræfter på at lave aftalerne. Ud fra en snæver indkøbsmæssig betragtning er det lettere at købe via en aggregator. Endelig svarer et af bibliotekerne, at tilvæksten de senere år har været præget af bagudkøb, og at den samlede bestand derfor ikke forventes at stige voldsomt de kommende år. Hvordan mener biblioteket udbredelsen af e-bøger kommer til at påvirke bibliotekets fremtid? På den positive side fremhæves frigørelse af fysisk rum, som kan bruges til at imødekomme de studerendes ønsker om flere studie- og læseområder. Der har allerede fundet ombygninger sted på flere biblioteker, og andre forventer, at det vil ske i de kommende år. Det betragtes også som en serviceforbedring, da e-bøger (i princippet) er tilgængelige døgnet rundt og uafhængigt af fysiske betjeningssteder. Der vil blive stillet andre krav til personalets kompetencer - fra anskaffelse og samlingsopbygning til formidling - og også til mere tekniske kompetencer. Der er et utal af platforme og e-bogslæsere, og brugerne forventer at kunne få hjælp. Det vil kun blive værre i takt med, at flere forlag åbner op for direkte køb. Til gengæld vil sådanne aftaler medføre færre restriktioner i brugen. På den negative side nævnes de forringede muligheder for fjernlån.

DFFU E-bogsbarometer 2014

DFFU E-bogsbarometer 2014 Danske Fag-, Forsknings- og Uddannelsesbiblioteker Danish Research Library Association DFFU E-bogsbarometer 2014 Forum for E-ressourcer Anette Schneider, Christian B. Knudsen, Eli Greve, Helle Lauridsen,

Læs mere

Danmarks Forskningsbiblioteksforening

Danmarks Forskningsbiblioteksforening DANMARKS FORSKNINGSBIBLIOTEKSFORENING Danish Research Library Association Danmarks Forskningsbiblioteksforening E-bogsbarometer 2012 DF Sekretariatet, Hanne Dahl, c/o Statsbiblioteket, Tangen 2, 8200 Århus

Læs mere

Danmarks Forskningsbiblioteksforening

Danmarks Forskningsbiblioteksforening DANMARKS FORSKNINGIBLIOTEKSFORENING Danish Research Library Association Danmarks Forskningsbiblioteksforening E-bogsbarometer 2011 v. 2 DF Sekretariatet, Hanne Dahl, c/o Statsbiblioteket, Tangen 2, 8200

Læs mere

Låner i et elektronisk spil kegler: Hvad sker der, når bøgerne bliver elektroniske? Heidi Holst Madsen

Låner i et elektronisk spil kegler: Hvad sker der, når bøgerne bliver elektroniske? Heidi Holst Madsen Låner i et elektronisk spil kegler: Hvad sker der, når bøgerne bliver elektroniske? Heidi Holst Madsen Låner i et elektronisk spil kegler: Hvad sker der, når bøgerne bliver elektroniske? Temadag arrangeret

Læs mere

Forlagsstatistikken 2006: Nettoomsætningen steg 2 % i 2006

Forlagsstatistikken 2006: Nettoomsætningen steg 2 % i 2006 statistik Forlagsstatistikken 2006: Nettoomsætningen steg 2 % i 2006 Danske forlags nettoomsætning (ekskl. forhandlerrabat og moms) blev i 2006 2,292 mia. kr. mod 2,234 mia. kr. i 2005, 2,010 mia. kr.

Læs mere

Ph.d. Ph.d.-uddannelsen i tal udviklingen frem til og med 2013

Ph.d. Ph.d.-uddannelsen i tal udviklingen frem til og med 2013 Ph.d. Ph.d.-uddannelsen i tal udviklingen frem til og med 2013 I globaliseringsaftalen fra 2006 blev det besluttet at fordoble det årlige ph.d.-optag fra 2003 til 2010 1. Ved globaliseringsaftalens udløb

Læs mere

Jeg synes egentlig, jeg har godt styr på det med at søge - jeg vil bare gerne vide, om jeg har fået det hele med!

Jeg synes egentlig, jeg har godt styr på det med at søge - jeg vil bare gerne vide, om jeg har fået det hele med! Jeg synes egentlig, jeg har godt styr på det med at søge - jeg vil bare gerne vide, om jeg har fået det hele med! Lær at søge smart! Sådan finder du din litteratur Informationssøgningen til din opgave

Læs mere

Nettoomsætningen steg 11 % i 2005

Nettoomsætningen steg 11 % i 2005 Forlagsstatistikken 2005 Nettoomsætningen steg 11 % i 2005 Stigningen på 11 % er målt i løbende priser. I faste priser er stigningen på ca. 9 % i 2005 mod 3 % i 2004, mens de fem foregående år havde konstant

Læs mere

E-bøger og akademiske biblioteker

E-bøger og akademiske biblioteker E-bøger og akademiske biblioteker Diskussionsseminarium om svenska e-böcker på akademiska bibliotek Lidt baggrund: Hvem er Samfundslitteratur? Vi stammer fra dengang verden var i sort/hvid I 1967 åbnede

Læs mere

Biblioteker i Struer Kommune

Biblioteker i Struer Kommune Biblioteker i Struer Kommune Beskrivelse af brugerundersøgelse 2010 Struer Indhold Indhold...2 1. Deskriptiv analyse af biblioteksbrugere i Struer kommune...3 2. Hvor ofte, hvornår på dagen besøges biblioteket

Læs mere

Kommunal Rottebekæmpelse tal og tendenser

Kommunal Rottebekæmpelse tal og tendenser Kommunal Rottebekæmpelse tal og tendenser Siden 1938 har de danske kommuner haft pligt til årligt at indberette oplysninger om den kommunale rottebekæmpelse til de centrale myndigheder. Myndighederne anvender

Læs mere

Tale til Åbningen af Tænketanksprojektet Fremtidens Biblioteker d. 25.4.2012

Tale til Åbningen af Tænketanksprojektet Fremtidens Biblioteker d. 25.4.2012 Tale til Åbningen af Tænketanksprojektet Fremtidens Biblioteker d. 25.4.2012 1. Indledning Det er en glæde for Danmarks Forskningsningsbiblioteksforening at være partner med Danmarks Biblioteksforening

Læs mere

University Colleges. Projekt integration af e-bøger på Ingeniørhøjskolen i København Hald, Peter; Vestergaard Lund, Solveig. Publication date: 2010

University Colleges. Projekt integration af e-bøger på Ingeniørhøjskolen i København Hald, Peter; Vestergaard Lund, Solveig. Publication date: 2010 University Colleges Projekt integration af e-bøger på Ingeniørhøjskolen i København Hald, Peter; Vestergaard Lund, Solveig Publication date: 2010 Link to publication Citation for pulished version (APA):

Læs mere

Digitale medier på Aalborg Bibliotekerne.

Digitale medier på Aalborg Bibliotekerne. Punkt 9. Digitale medier på Aalborg Bibliotekerne. 2012-23502. Skole- og Kulturforvaltningen fremsender til Skole- og Kulturudvalgets drøftelse sagsfremstilling vedr. digitale medier på Aalborg Bibliotekerne.

Læs mere

Sådan fik de jobbet 2010 - en undersøgelse af nyuddannede djøferes første job

Sådan fik de jobbet 2010 - en undersøgelse af nyuddannede djøferes første job DJØF Sådan fik de jobbet 2010 - en undersøgelse af nyuddannede djøferes første job DJØF august 2010 Indhold 1 Indledning... 2 1.1 Resume... 2 1.2 Metode... 2 2 Færdiguddannede kandidaters erfaring med

Læs mere

April 2016. Højtuddannede i små og mellemstore virksomheder. Indhold

April 2016. Højtuddannede i små og mellemstore virksomheder. Indhold April 2016 Højtuddannede i små og mellemstore virksomheder Indhold Opsummering...2 Metode...2 Højtuddannede i små og mellemstore virksomheder...3 Ansættelse af studerende... 10 Tilskudsordninger... 11

Læs mere

Faktaark: Studiemiljø

Faktaark: Studiemiljø Faktaark: Studiemiljø Dette faktaark omhandler studiemiljøet på uddannelsesstederne blandt Djøf Studerendes medlemmer. Resultaterne stammer fra Djøfs studielivsundersøgelse. Undersøgelsen er foretaget

Læs mere

ANALYSE. Udviklingen i HD-uddannelsernes prisniveau - 2012. www.fsr.dk

ANALYSE. Udviklingen i HD-uddannelsernes prisniveau - 2012. www.fsr.dk Udviklingen i HD-uddannelsernes prisniveau - 2012 ANALYSE www.fsr.dk FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Foreningen varetager revisorernes interesser fagligt

Læs mere

Det siger FOAs medlemmer om smartphones, apps og nyheder fra FOA

Det siger FOAs medlemmer om smartphones, apps og nyheder fra FOA FOA Kampagne og Analyse 6. september 2012 Det siger FOAs medlemmer om smartphones, apps og nyheder fra FOA FOA har i perioden 27. april - 8. maj 2012 gennemført en undersøgelse om medlemmernes brug af

Læs mere

NGG Nordsjællands Grundskole og Gymnasium. Kortlægning og analyse af faktorer for valg af gymnasium blandt 9. og 10. klasses elever og deres forældre

NGG Nordsjællands Grundskole og Gymnasium. Kortlægning og analyse af faktorer for valg af gymnasium blandt 9. og 10. klasses elever og deres forældre NGG Nordsjællands Grundskole og Gymnasium Kortlægning og analyse af faktorer for valg af gymnasium blandt 9. og 10. klasses elever og deres forældre 1. Indledende kommentarer. Nordsjællands Grundskole

Læs mere

E-bogslæsere og E-bøger på biblioteket

E-bogslæsere og E-bøger på biblioteket E-bogslæsere og E-bøger på biblioteket Agenda Hvad er e-bøger Hvor finder jeg e-bøger og hvilke e-bogsresurser tilbyder biblioteket Hvordan overføres e-bøger fra bibliotekets resurser Typer af e-bogslæsere

Læs mere

FREMTIDENS BIBLIOTEK. - borgerens ønsker

FREMTIDENS BIBLIOTEK. - borgerens ønsker FREMTIDENS BIBLIOTEK - borgerens ønsker Indholdsfortegnelse Forord Side 3 Overblik Side 4 Skab fremtidens bibliotek nu Side 5 Hvem besøger bibliotekerne? Side 6 Hvorfor går danskerne på biblioteket? Side

Læs mere

OVERDRAGELSE AF MINDRE VIRKSOMHEDER. - undersøgelse gennemført af Håndværksrådet og match-online.dk

OVERDRAGELSE AF MINDRE VIRKSOMHEDER. - undersøgelse gennemført af Håndværksrådet og match-online.dk OVERDRAGELSE AF MINDRE VIRKSOMHEDER - undersøgelse gennemført af Håndværksrådet og match-online.dk Indhold 1. Resume og konklusion 2. Mange virksomhedsejere står umiddelbart over for at skulle overdrage

Læs mere

Vurderingskriterier i forbindelse med valg af læremidler til distributionssamlingerne på Centre for undervisningsmidler

Vurderingskriterier i forbindelse med valg af læremidler til distributionssamlingerne på Centre for undervisningsmidler Vurderingskriterier i forbindelse med valg af læremidler til distributionssamlingerne på Centre for undervisningsmidler AF: ELSEBETH SØRENSEN, UNIVERSITY COLLEGE SJÆLLAND, CENTER FOR UNDERVISNINGSMIDLER

Læs mere

Hvad de nye universitetsstuderende kan forvente at bruge på husleje, leveomkostninger og udgifter til bøger.

Hvad de nye universitetsstuderende kan forvente at bruge på husleje, leveomkostninger og udgifter til bøger. Eurostudent IV DENMARK Analysenotat 3: Studiestartstema; om hvad de nye universitetsstuderende kan forvente, at bruge på husleje, leveomkostninger og udgifter til bøger Hvad de nye universitetsstuderende

Læs mere

Digital Article Database System (DADS)

Digital Article Database System (DADS) Digital Article Database System (DADS) den fleksible konfigurerbare, integrationsvenlige løsning Christian Tønsberg, DTIC Konferencen Well11, 8. februar 2011, Dansk Design Center En databrønd og landskabet

Læs mere

Indhold. Resume. 4. Analyse af indtjeningsvilkår Betjeningsdækningens indvirkning Flextrafikkens og OST-tilladelsernes indvirkning

Indhold. Resume. 4. Analyse af indtjeningsvilkår Betjeningsdækningens indvirkning Flextrafikkens og OST-tilladelsernes indvirkning Indhold Resume 1. Indledning Formål og baggrund Overordnet om undersøgelsen 4. Analyse af indtjeningsvilkår Betjeningsdækningens indvirkning Flextrafikkens og OST-tilladelsernes indvirkning 2. Taxivognmændenes

Læs mere

Undersøgelse af nye studerende på kommunikationsuddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Aarhus Efterår 2013

Undersøgelse af nye studerende på kommunikationsuddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Aarhus Efterår 2013 Undersøgelse af nye studerende på kommunikationsuddannelsen på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Aarhus 2013 November 2014 Alexander Clausen 1 1. Indholdsfortegnelse 2. INDLEDNING... 3 3. MARKANTE

Læs mere

Tabel B og J er udgået Tabellerne er blevet erstattet af hhv. de formålsfordelte regnskaber og Den Bibliometriske Forskningsindikator.

Tabel B og J er udgået Tabellerne er blevet erstattet af hhv. de formålsfordelte regnskaber og Den Bibliometriske Forskningsindikator. 3. september 2014 J.nr. 14/9275/283 PDA Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2013 Indledende bemærkninger til beredskabet Universiteternes Statistiske Beredskab er en samling af statistik,

Læs mere

Styrket inddragelse af frivillige på plejecentre SAMMENLIGNING AF FØR- OG EFTERMÅLING

Styrket inddragelse af frivillige på plejecentre SAMMENLIGNING AF FØR- OG EFTERMÅLING Styrket inddragelse af frivillige på plejecentre SAMMENLIGNING AF FØR- OG EFTERMÅLING 2016 Styrket inddragelse af frivillige på plejecentre SAMMENLIGNING AF FØR- OG EFTERMÅLING Sundhedsstyrelsen, 2016.

Læs mere

Søgning 2015. Oversigt over søgningen pr. 15. marts fordelt på uddannelsesgrupper og institutioner

Søgning 2015. Oversigt over søgningen pr. 15. marts fordelt på uddannelsesgrupper og institutioner Søgning 2015 Oversigt over søgningen pr. 15. marts fordelt på uddannelsesgrupper og institutioner Den 19. marts, 2015 Indhold 1. Søgningen fordelt på uddannelsesniveauer og udvalgte uddannelser 3 2. Søgningen

Læs mere

2 Hovedresultater. Slots og Kulturstyrelsen/Mediernes udvikling 2016/Branche og forbrug Side 4 af 37. forbrugsart, husstandsgrupper og prisenhed.

2 Hovedresultater. Slots og Kulturstyrelsen/Mediernes udvikling 2016/Branche og forbrug Side 4 af 37. forbrugsart, husstandsgrupper og prisenhed. 2 Hovedresultater Husstandenes forbrug på medierelaterede forbrugsposter 1994 2014 Den andel af det samlede forbrug i husstandene, som går til de medierelaterede forbrugsposter, er steget fra at udgøre

Læs mere

In stal l ati on sv ejl edn i n g er ti l di gi tal e n o- tesbøger

In stal l ati on sv ejl edn i n g er ti l di gi tal e n o- tesbøger Dato 15. marts 2016 Sagsbehandler Kim N. Eriksen Mail kine @vd.dk Telefon +45 2544 7014 Dokument 16/03534-1 Side 1 / 29 In stal l ati on sv ejl edn i n g er ti l di gi tal e n o- tesbøger 1. Introduktion

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Fransk Sprog, Litteratur og Kultur. Navn på universitet i udlandet: Sorbonne (Paris IV)

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Fransk Sprog, Litteratur og Kultur. Navn på universitet i udlandet: Sorbonne (Paris IV) US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Fransk Sprog, Litteratur og Kultur Navn på universitet i udlandet: Sorbonne (Paris IV) Land: Frankrig Periode: Fra:18.1.13 19.6.13 Udvekslingsprogram:

Læs mere

Gladsaxe Kommune Borgerservice. Tilfredshedsundersøgelse 2008. December 2008

Gladsaxe Kommune Borgerservice. Tilfredshedsundersøgelse 2008. December 2008 Borgerservice Tilfredshedsundersøgelse 2008 December 2008 Indhold Slide nr. 3 Konklusioner 4 9 Tilfredshed alt i alt 11-13 Godt ved besøget og gode råd til Borgerservice 14 15 Henvendelse i Borgerservice

Læs mere

ANALYSE. Prisudviklingen på HD-uddannelser - 2014. www.fsr.dk

ANALYSE. Prisudviklingen på HD-uddannelser - 2014. www.fsr.dk udviklingen på HD-uddannelser - 2014 ANALYSE www.fsr.dk FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Foreningen varetager revisorernes interesser fagligt og politisk.

Læs mere

Analyse af social uddannelsesmobilitet med udgangspunkt i tilgangen til universiteternes bacheloruddannelser

Analyse af social uddannelsesmobilitet med udgangspunkt i tilgangen til universiteternes bacheloruddannelser Bilag 5 Analyse af social uddannelsesmobilitet med udgangspunkt i tilgangen til universiteternes bacheloruddannelser I dette notat undersøges forældrenes uddannelsesniveau for de, der påbegyndte en bacheloruddannelse

Læs mere

Børn og unges medievaner i forhold til danske og udenlandske spillefilm Det Danske Filminstitut

Børn og unges medievaner i forhold til danske og udenlandske spillefilm Det Danske Filminstitut Børn og unges medievaner i forhold til danske og udenlandske spillefilm Det Danske Filminstitut Bilag 1: Markedsanalyse af spillefilm for børn og unge Oktober 2009 Manto A/S Knabrostræde 30, 1. sal 1210

Læs mere

Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2011. Indledende bemærkninger til beredskabet

Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2011. Indledende bemærkninger til beredskabet 31. maj 2012 J.nr. 2010-5615-05 IM Noter til Universiteternes Statistiske Beredskab 2011 Indledende bemærkninger til beredskabet Universiteternes Statistiske Beredskab har eksisteret siden 2005. Gennem

Læs mere

Generalforsamling d. 19. november 2009

Generalforsamling d. 19. november 2009 Dagsorden Generalforsamling d. 19. november 2009 1. Valg af dirigent godkendelse af forretningsorden Beretning om selskabets virksomhed i det forløbne år Forelæggelse af årsregnskab og status Behandling

Læs mere

Hver elev i folkeskolen lånte i gennemsnit 42 bøger på skolebiblioteket i 2009

Hver elev i folkeskolen lånte i gennemsnit 42 bøger på skolebiblioteket i 2009 Hver elev i folkeskolen lånte i gennemsnit 42 bøger på skolebiblioteket i 2009 De 1.522 skolebiblioteker rummer i at 42 mio. forskellige undervisningsmidler eller i gennemsnit knapt 28.000 på hvert skolebibliotek.

Læs mere

PENDLING I NORDJYLLAND I

PENDLING I NORDJYLLAND I PENDLING I NORDJYLLAND I 2 Indholdsfortegnelse Pendling i Nordjylland Resume... 3 1. Arbejdspladser og pendling... 4 Kort fortalt... 4 Tabel 1 Arbejdspladser og pendling i Nordjylland i 2007... 4 Tabel

Læs mere

GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER

GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER Juni 2002 Af Thomas V. Pedersen Resumé: GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER Notatet viser: USA er gået fra at være det syvende til det tredje vigtigste marked for industrieksporten i perioden 1995 til 2001.

Læs mere

Aalborg Bibliotekerne - status på digitale medier.

Aalborg Bibliotekerne - status på digitale medier. Punkt 14. Aalborg Bibliotekerne - status på digitale medier. 2013-48503. Skole- og Kulturforvaltningen fremsender til Skole- og Kulturudvalgets orientering, status på Aalborg Bibliotekernes digitale medier.

Læs mere

23. maj 2011 Version 3.0 Sådan byder du ind på en SKI-rammeaftale via udbudssystemet ETHICS

23. maj 2011 Version 3.0 Sådan byder du ind på en SKI-rammeaftale via udbudssystemet ETHICS 23. maj 2011 Version 3.0 Sådan byder du ind på en SKI-rammeaftale via udbudssystemet ETHICS NB: Følgende præsentation og eksempler er baseret på et offentligt udbud. Ved et begrænset udbud foregår udvælgelse

Læs mere

Grønt Regnskab for de kommunale ejendomme 2009

Grønt Regnskab for de kommunale ejendomme 2009 Grønt Regnskab for de kommunale ejendomme 2009 Grønt Regnskab 2009 Kommunale ejendomme Ballerup Kommune har i mange år udarbejdet grønne regnskaber. Der er et for den geografiske enhed Ballerup Kommune,

Læs mere

Konjunkturanalyse. Udarbejdet af Dansk ErhvervsFremme for Billund ErhvervsFremme Februar 2013

Konjunkturanalyse. Udarbejdet af Dansk ErhvervsFremme for Billund ErhvervsFremme Februar 2013 Konjunkturanalyse Udarbejdet af Dansk ErhvervsFremme for Billund ErhvervsFremme Februar 2013 Generelt om undersøgelsen Fakta om konjunkturanalysen Gennemført i perioden 23.01 07.02.2013 Målgruppe 432 virksomheder

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Kunsthistorie. Navn på universitet i udlandet: City University London.

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Kunsthistorie. Navn på universitet i udlandet: City University London. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Kunsthistorie Navn på universitet i udlandet: City University London Land: UK Periode: Fra:September 2012 Til:Januar 2013 Udvekslingsprogram:

Læs mere

KRISENS SPOR. Fra før krisen i 2008 til midt i krisen 2010

KRISENS SPOR. Fra før krisen i 2008 til midt i krisen 2010 CIOViewpoint 2010 KRISENS SPOR Fra før krisen i 2008 til midt i krisen 2010 Den verserende krises nøjagtige omfang og betydning for danske virksomheder kendes formentlig først, når krisen engang er veloverstået.

Læs mere

Borgerpanelundersøgelse. Kommunikation og information. Januar 2014

Borgerpanelundersøgelse. Kommunikation og information. Januar 2014 Borgerpanelundersøgelse Kommunikation og information Januar 2014 Strategi og Analyse, januar 2014 1 Indhold Metode og resultater... 3 Hovedresultater... 4 Information fra BRK til borgerne... 5 Nyheder

Læs mere

Guide til reglerne for kopiering af tekster og noder på grundskoler

Guide til reglerne for kopiering af tekster og noder på grundskoler Ver. 03.06.15 Guide til reglerne for kopiering af tekster og noder på grundskoler 1 Hvad og hvor meget må du kopiere? Digitalkopiering eller fotokopiering? Kildehenvisning skal på kopierne Sådan opgør

Læs mere

Skriftlig dansk 2015 STX. Karakter- og opgavestatistik

Skriftlig dansk 2015 STX. Karakter- og opgavestatistik Skriftlig dansk 2015 STX Karakter- og opgavestatistik INDHOLD Indhold... 2 Forord... 3 Opgaveformuleringer... 4 22.05.2015 (Ordinær)... 4 28.05.2015 (Ordinær)... 5 22.05.2015 (Netadgang)... 6 28.05.2015

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Kandidatuddannelse i matematik didaktik

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Kandidatuddannelse i matematik didaktik US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Kandidatuddannelse i matematik didaktik Navn på universitet i udlandet: Universitetet i Agder Land: Norge Periode: Fra:03.01.12 Til: 30.05.12

Læs mere

Fordelingen af det stigende optag på universiteterne

Fordelingen af det stigende optag på universiteterne Fordelingen af det stigende optag på universiteterne En kortlægning af udviklingen i studenterpopulationen på de otte universiteter UNIVERSITETERNE Fordelingen af det stigende optag på universiteterne

Læs mere

Undersøgelse om arbejdstid

Undersøgelse om arbejdstid Undersøgelse om arbejdstid Indledende bemærkninger Efterskoleforeningen har i begyndelsen af september måned 2014 gennemført en undersøgelse blandt lederne på efterskolerne. Formålet har været at danne

Læs mere

Forståelse for grafisk workflow

Forståelse for grafisk workflow 2 Forståelse for grafisk workflow I designet af den trykte bog har jeg haft et vågent øje til de overvejelser og design problematikker det medfører at bogen skulle klare at laves til en E-bog. Her vil

Læs mere

Rettelse til Forskningsbiblioteksstatistik 2002 Nedenstående indgår i stedet for siderne 9-17 i den oprindelige publikation.

Rettelse til Forskningsbiblioteksstatistik 2002 Nedenstående indgår i stedet for siderne 9-17 i den oprindelige publikation. Rettelse til Forskningsbiblioteksstatistik 2002 Nedenstående indgår i stedet for siderne 917 i den oprindelige publikation. Tiårsoversigt for 17 af de største forskningsbiblioteker Denne oversigt har til

Læs mere

Formålet med undervisning fra mediateket er at styrke elevernes informationskompetence, således de bliver i stand til:

Formålet med undervisning fra mediateket er at styrke elevernes informationskompetence, således de bliver i stand til: Informationssøgning Mediateket ved Herningsholm Erhvervsskole er et fagbibliotek for skolens elever og undervisere. Her fungerer mediateket ikke blot som bogdepot, men er et levende sted, som er med til

Læs mere

Undersøgelse om produktsøgning

Undersøgelse om produktsøgning Undersøgelse om produktsøgning Tabelrapport 24.09.2013 Materialet er fortroligt og må ikke anvendes uden for klientens organisation uden forudgående skriftligt samtykke fra Radius Kommunikation A/S Indhold

Læs mere

NOTAT. Antal Borgere fordelt på genoptræningsforløb Figur 1

NOTAT. Antal Borgere fordelt på genoptræningsforløb Figur 1 SOLRØD KOMMUNE GENOPTRÆNINGEN NOTAT Emne: Genoptræning i Solrød Kommune Til: Social-, sundheds- og fritidsudvalget Dato: Sagsbeh.: Bibi Anshøj Sagsnr.: Antal borgere fordelt på genoptræningsforløb Nedenstående

Læs mere

Patienters oplevelser i Region Nordjylland 2012. Spørgeskemaundersøgelse blandt 7.601 indlagte og 17.589 ambulante patienter

Patienters oplevelser i Region Nordjylland 2012. Spørgeskemaundersøgelse blandt 7.601 indlagte og 17.589 ambulante patienter Patienters oplevelser i Region Nordjylland 202 Spørgeskemaundersøgelse blandt 7.60 indlagte og 7.589 ambulante patienter Udarbejdet af Enheden for Brugerundersøgelser på vegne af Region Nordjylland Enheden

Læs mere

Vil ledere være selvstændige? En analyse af danske lederes motiver og ønsker om at gå selvstændig

Vil ledere være selvstændige? En analyse af danske lederes motiver og ønsker om at gå selvstændig Vil ledere være e? En analyse af danske lederes motiver og ønsker om at gå Ledernes Hovedorganisation September 2007 Indledning I august 2007 lancerede regeringen programmet Mod nye mål Danmark 2015. Det

Læs mere

Komparativt syn på Danmarks og Norges mikrofinans sektor

Komparativt syn på Danmarks og Norges mikrofinans sektor Konklusion Komparativt syn på s og s mikrofinans sektor For både den danske og norske sektor gør de samme tendenser sig gældende, nemlig: 1. Private virksomheders engagement i mikrofinans har været stigende.

Læs mere

Evaluering af censorordningen. Tabelrapport

Evaluering af censorordningen. Tabelrapport Evaluering af censorordningen Tabelrapport Evaluering af censorordningen Tabelrapport Evaluering af censorordningen 2013 Danmarks Evalueringsinstitut Citat med kildeangivelse er tilladt Publikationen er

Læs mere

E-bøger: en vejledning

E-bøger: en vejledning E-bøger: en vejledning 16. maj 2012 Der er efterhånden adgang til et tilfredsstillende antal e-bøger inden for det teologiske fagområde, og udbuddet er stigende. Man får mest ud af brugen af e-bøger, hvis

Læs mere

Brugerundersøgelse Hjortshøj Kombi-bibliotek 2010

Brugerundersøgelse Hjortshøj Kombi-bibliotek 2010 Brugerundersøgelse Hjortshøj Kombi-bibliotek 2010 12 Hvor tilfreds er du generelt med dit bibliotek? Abs. Pct. Meget tilfreds 42 64% Tilfreds 22 33% Hverken eller 1 2% Utilfreds 0 0% Meget utilfreds 1

Læs mere

Undersøgelse af højskolelæreres løn- og ansættelsesforhold efterår 2015

Undersøgelse af højskolelæreres løn- og ansættelsesforhold efterår 2015 Undersøgelse af højskolelæreres løn- og ansættelsesforhold efterår 2015 Undersøgelsen er baseret på data om højskolelæreres løn- og ansættelsesforhold, som er indsamlet maj 2015. Spørgsmålene omhandler

Læs mere

ADOPTIONSANSØGERES BEHOV FOR FAGLIG RÅDGIVNING. Brugerundersøgelse

ADOPTIONSANSØGERES BEHOV FOR FAGLIG RÅDGIVNING. Brugerundersøgelse ADOPTIONSANSØGERES BEHOV FOR FAGLIG RÅDGIVNING Brugerundersøgelse Adoptionsnævnets kontaktoplysninger: Kristineberg 6 2100 Kbh. Ø Tlf. 33 92 33 02 Adoptionsnævnet 2010 1. udgave Publikationen kan hentes

Læs mere

Undersøgelse af tilrettelæggelsen, indholdet og kvaliteten i den vedligeholdende træning i kommunerne.

Undersøgelse af tilrettelæggelsen, indholdet og kvaliteten i den vedligeholdende træning i kommunerne. Undersøgelse af tilrettelæggelsen, indholdet og kvaliteten i den vedligeholdende træning i kommunerne. En undersøgelse foretaget af MEGAFON for Ergoterapeutforeningen, Danske Fysioterapeuter og Ældre Sagen

Læs mere

Sammenstilling af kandidatundersøgelser for Kandidatuddannelsen i Medicin med Industriel specialisering (MedIS) - 2012, 2013, 2014 og 2015

Sammenstilling af kandidatundersøgelser for Kandidatuddannelsen i Medicin med Industriel specialisering (MedIS) - 2012, 2013, 2014 og 2015 School of Medicine and Health LMJ 15. september Sammensling af kandidatundersøgelser for Kandidatuddannelsen i Medicin med Industriel specialisering (MedIS) -,, og Indledning Som led i arbejdet med at

Læs mere

BIT-evaluering efteråret 2013

BIT-evaluering efteråret 2013 BIT-evaluering efteråret 13 Spørgeskemaundersøgelsen Som en del af BIT-projektet på Randers HF & VUC har vi bedt de deltagende kursister om at besvare et spørgeskema, der blandt andet afdækker kursisternes:

Læs mere

UNDERSØGELSE AF FRIVILLIGE SOCIALE FORENINGER

UNDERSØGELSE AF FRIVILLIGE SOCIALE FORENINGER UNDERSØGELSE AF FRIVILLIGE SOCIALE FORENINGER Frivilligrådet Juni 2010 Copyright Frivilligrådet 2010 Udarbejdet af Frivilligrådet Udviklingskonsulent Sofie Billekop sb@frivilligraadet.dk INDHOLDSFORTEGNELSE

Læs mere

PAES - STÅ PROGNOSE 2012

PAES - STÅ PROGNOSE 2012 PAES - STÅ PROGNOSE 2012 STÅANTAL ØKONOMI BUDGET 2012 PROGNOSE 1 REALISERET 20120731 BUDGET 2012 PROGNOSE 1 REALISERET 20120731 HVIS 1,5% STÅ KOMMER TIL INDEN 30. SEPTEMBER Arbejdslivsstudier 24,00 24,00

Læs mere

Holdninger til socialt udsatte. - Svar fra 1.013 danskere

Holdninger til socialt udsatte. - Svar fra 1.013 danskere Holdninger til socialt udsatte - Svar fra 1.13 danskere Epinion for Rådet for Socialt Udsatte, februar 216 Introduktion Rådet for Socialt Udsatte fik i oktober 213 meningsmålingsinstituttet Epinion til

Læs mere

HORESTA Viden & Udvikling har i maj/juni 2012 gennemført en omfattende spørgeskemaundersøgelse

HORESTA Viden & Udvikling har i maj/juni 2012 gennemført en omfattende spørgeskemaundersøgelse Økonomisk analyse fra HORESTA juli 2012 Konjunkturundersøgelse 2012 Del 1: Forårstegn i hotel-, restaurantog turisterhvervet Stadig flere virksomheder i hotel-, restaurant- og turismeerhvervet melder om

Læs mere

DIGITAL ARV EN UNDERSØGELSE AF DANSKERNES DIGITALE ADFÆRD SAMT DERES HOLDNINGER TIL OG INTERESSE FOR DIGITALE SPOR OG ISÆR DIGITAL ARV

DIGITAL ARV EN UNDERSØGELSE AF DANSKERNES DIGITALE ADFÆRD SAMT DERES HOLDNINGER TIL OG INTERESSE FOR DIGITALE SPOR OG ISÆR DIGITAL ARV DIGITAL ARV EN UNDERSØGELSE AF DANSKERNES DIGITALE ADFÆRD SAMT DERES HOLDNINGER TIL OG INTERESSE FOR DIGITALE SPOR OG ISÆR DIGITAL ARV Rapporten er udarbejdet for Landsforeningen Liv&Død i samarbejde med

Læs mere

Tjek. lønnen. Et værktøj til at undersøge lokal løndannelse og ligeløn på offentlige arbejdspladser. 2007 udgave Varenr. 7520

Tjek. lønnen. Et værktøj til at undersøge lokal løndannelse og ligeløn på offentlige arbejdspladser. 2007 udgave Varenr. 7520 Tjek lønnen Et værktøj til at undersøge lokal løndannelse og ligeløn på offentlige arbejdspladser 2007 udgave Varenr. 7520 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Teknisk introduktion... 4 Indledning... 5 Introduktion

Læs mere

Hvor tilfreds var du med dit ophold? Jeg var meget tilfreds med mit ophold og kan varmt anbefale det til alle, der overvejer et semester i udlandet.

Hvor tilfreds var du med dit ophold? Jeg var meget tilfreds med mit ophold og kan varmt anbefale det til alle, der overvejer et semester i udlandet. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Antropologi Navn på universitet i udlandet: Metropolitan University Prague Land: Tjekkiet Periode: Fra:19.02 2014 Til:27.06 2014 Udvekslingsprogram:

Læs mere

Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Uddannelsesvidenskab BA. Navn på universitet i udlandet: Reykjavik University.

Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Uddannelsesvidenskab BA. Navn på universitet i udlandet: Reykjavik University. Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Uddannelsesvidenskab BA Navn på universitet i udlandet: Reykjavik University Land: Island Periode: Fra: 25. august 2013 Til: 16. december 2013 Udvekslingsprogram:

Læs mere

ANALYSE. Cand.merc.aud.-uddannelsen i tal. www.fsr.dk. FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark.

ANALYSE. Cand.merc.aud.-uddannelsen i tal. www.fsr.dk. FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Cand.merc.aud.-uddannelsen i tal ANALYSE www.fsr.dk FSR - danske revisorer er en brancheorganisation for godkendte revisorer i Danmark. Foreningen varetager revisorernes interesser fagligt og politisk.

Læs mere

Indholdsfortegnelse resultat- & kritikprogrammet.

Indholdsfortegnelse resultat- & kritikprogrammet. Indholdsfortegnelse resultat- & kritikprogrammet. Ringsekretærers indtastning af resultater og kritikker... 2 Kom i gang Opstart af programmet... 2 En anden bruger er i gang med ringen... 3 Dommer ændringer

Læs mere

ErhvervsPostdoc - statistik

ErhvervsPostdoc - statistik ErhvervsPostdoc - statistik Indhold ErhvervsPostdoc i den private sektor... 1 Antal ansøgninger og godkendelser 214-217... 2 Godkendte projekter 215-217, fordeling efter virksomhedsstørrelse... 3 3. april

Læs mere

Anklagemyndighedens Vidensbase

Anklagemyndighedens Vidensbase Anklagemyndighedens Vidensbase Indhold 1 OM DENNE VEJLEDNING... 2 2 LOGIN... 3 3 SØGNINGER... 4 3.1 SØG EFTER DOKUMENTER... 4 3.2 NAVIGÉR DIG FREM... 5 3.3 KOMBINÉR SØGNING OG NAVIGATION... 6 3.4 VISNING

Læs mere

En refleksion over universitetsbibliotekets fremtidsperspektiv anno 2009 1

En refleksion over universitetsbibliotekets fremtidsperspektiv anno 2009 1 En refleksion over universitetsbibliotekets fremtidsperspektiv anno 2009 1 Af Michael Cotta-Schønberg Abstract Artiklen undersøger udviklingstendenserne hen imod digitale dokumenter, herunder såvel tendenserne

Læs mere

TAP-undersøgelsen 2014 Efterskoleforeningens undersøgelse af løn- og pensionsvilkår for efterskolernes teknisk-administrative personale

TAP-undersøgelsen 2014 Efterskoleforeningens undersøgelse af løn- og pensionsvilkår for efterskolernes teknisk-administrative personale 0 0 TAP-undersøgelsen 2014 Efterskoleforeningens undersøgelse af løn- og pensionsvilkår for efterskolernes teknisk-administrative personale Indledning Efterskoleforeningen har i januar-februar 2015 gennemført

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Medicinalkemi. Navn på universitet i udlandet: University of Victoria.

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Medicinalkemi. Navn på universitet i udlandet: University of Victoria. US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Medicinalkemi Navn på universitet i udlandet: University of Victoria Land: Canada Periode: Fra: 27. august 2012 Til: 21. december 2012 Udvekslingsprogram:

Læs mere

Bosætningsanalyse februar 2014. Borgernes motiver for at flytte fra eller til Rebild Kommune.

Bosætningsanalyse februar 2014. Borgernes motiver for at flytte fra eller til Rebild Kommune. Bosætningsanalyse februar 2014 Borgernes motiver for at flytte fra eller til Rebild Kommune. Interessante iagttagelser i ny bosætningsanalyse Resultaterne af nærværende bosætningsrapport dokumenterer markant

Læs mere

Uddannelsesstatistik. Kompetencegivende uddannelser i Grønland og i Danmark 1980/81 2000/01 (2. udgave) 2002:1. Indholdsfortegnelse. 1.

Uddannelsesstatistik. Kompetencegivende uddannelser i Grønland og i Danmark 1980/81 2000/01 (2. udgave) 2002:1. Indholdsfortegnelse. 1. Uddannelsesstatistik 2002:1 Kompetencegivende uddannelser i Grønland og i Danmark 1980/81 2000/01 (2. udgave) Indholdsfortegnelse 1. Sammenfatning...1 2. Indledning...3 3. Påbegyndte kompetencegivende

Læs mere

En ny vej - Statusrapport juli 2013

En ny vej - Statusrapport juli 2013 En ny vej - Statusrapport juli 2013 Af Konsulent, cand.mag. Hanne Niemann Jensen HR-afdelingen, Fredericia Kommune I det følgende sammenfattes resultaterne af en undersøgelse af borgernes oplevelse af

Læs mere

Byens cykelgade Jernbanegade, Næstved Lárus Ágústsson, laag@cowi.dk COWI A/S

Byens cykelgade Jernbanegade, Næstved Lárus Ágústsson, laag@cowi.dk COWI A/S Denne artikel er publiceret i det elektroniske tidsskrift Artikler fra Trafikdage på Aalborg Universitet (Proceedings from the Annual Transport Conference at Aalborg University) ISSN 1603-9696 www.trafikdage.dk/artikelarkiv

Læs mere

Børne- og Ungetelefonen

Børne- og Ungetelefonen Børne- og Ungetelefonen Årsopgørelse 2010 Om Børne- og Ungetelefonen Børne- og Ungetelefonen blev oprettet i 2001 som et led i PAARISAs arbejde med forebyggelse af selvmord og seksuelt misbrug af børn.

Læs mere

LÆR AT SØGE EFFEKTIVT!

LÆR AT SØGE EFFEKTIVT! LÆR AT SØGE EFFEKTIVT! Her i folderen får du: Tips og tricks til, hvordan du bedst søger information. En præsentation af gode databaser til informationssøgning. Bliv oprettet som bruger på Aarhus Kommunes

Læs mere

ErhvervsPhD - statistik

ErhvervsPhD - statistik ErhvervsPhD - statistik Indhold ErhvervsPhD i den private sektor... 1 Antal ansøgninger og godkendelser 22-217... 2 Godkendte projekter 22-217, fordeling efter virksomhedsstørrelse... 3 3. april 218 Kontakt

Læs mere

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Spansk og spanskamerikansk sprog,litteratur og kultur

US AARH. Generelle oplysninger. Studie på Aarhus Universitet: Spansk og spanskamerikansk sprog,litteratur og kultur US AARH Generelle oplysninger Studie på Aarhus Universitet: Spansk og spanskamerikansk sprog,litteratur og kultur Navn på universitet i udlandet: Universidad de Valencia Land: Spanien Periode: Fra:4/2

Læs mere

Fattigdom og nøjsomhed

Fattigdom og nøjsomhed Fattigdom og nøjsomhed v. Jesper Bækgaard og Line Lee Horster, Give-Egnens Museum Indledning På Give-egnen er vi på de fattige jorde. Sandet og heden har præget og præger selvopfattelsen. Nøjsomheden har

Læs mere

Kræft var sjældent i oldtiden 25. december 2010 kl. 07:30

Kræft var sjældent i oldtiden 25. december 2010 kl. 07:30 Kræft var sjældent i oldtiden 25. december 2010 kl. 07:30 Ny forskning antyder, at kræft var en sjælden sygdom i oldtiden. Det strider imod mange kræftforskeres opfattelse af sygdommen. Af Andreas R. Graven,

Læs mere

Aarhus University Library - snitflader til Statsbiblioteket

Aarhus University Library - snitflader til Statsbiblioteket Aarhus University Library - snitflader til Statsbiblioteket Præsentation ved AUL arbejdsgruppemøde nr. 5 Tema: organisering Ellen V. Knudsen Tonny Skovgård Jensen Indhold Lidt om Statsbiblioteket Vores

Læs mere

Konkurrence! Kulturpolitiske mål og midler i 2001 og 2012

Konkurrence! Kulturpolitiske mål og midler i 2001 og 2012 Kulturudvalget 2012-13 KUU alm. del Bilag 24 Offentligt Konkurrence! Kulturpolitiske mål og midler i 2001 og 2012 Høring om bogbranchen Folketingets Kulturudvalg 7. nov. 2012 Jo Hermann, Dansk Forfatterforening

Læs mere

Forskningsbiblioteksstatistik 2003

Forskningsbiblioteksstatistik 2003 Forskningsbiblioteksstatistik 2003 Udarbejdet af Biblioteksstyrelsen 2004 Forskningsbiblioteksstatistik 2003 Redaktion: Vibeke Cranfield Forskningsbiblioteksstatistik 2003 er udarbejdet af Leif Andresen,

Læs mere

Har du set underviserens video om RNA oprensning inden du gik i laboratoriet?

Har du set underviserens video om RNA oprensning inden du gik i laboratoriet? FØR Har du set underviserens video om RNA oprensning inden du gik i laboratoriet? Hvis nej - hvorfor ikke Jeg følte mig godt forberedt efter gennemgangen. Jeg kan ikke huske det, men jeg fandt først videoerne

Læs mere