Vejledning i forhold til nettilslutningen af et solcelleanlæg. Version 60 MW pulje 19. marts 2015

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Vejledning i forhold til nettilslutningen af et solcelleanlæg. Version 60 MW pulje 19. marts 2015"

Transkript

1 Formål. Med hæftet Nettilslutning af solcelleanlæg ønsker Dansk Solcelleforening, TEKNIQ og Dansk Energi at give en samlet oversigt over administrative krav og regler m.m. som gælder for nettilslutning og drift af solcelleanlæg. Det er således forventningen, at hæftet giver solcelleejeren og installatører m.fl. mulighed for i denne publikation at finde viden om, hvordan man tilmelder solcelleanlæg til elnettet samt vise, hvilke afregnings og tilskuds regler der gælder og hvordan installatør og solcelleejere skal forholde sig i forbindelse med kontakt til elselskaber og myndigheder. Hæftet giver ikke nogen information om rent bygningsmæssige, elsikkerhedstekniske eller økonomiske forhold for solcelleanlæg, disse informationer skal skaffes på anden måde. Anlægsejer Med anskaffelsen af et solcelleanlæg, bliver ejeren producent af energi til elnettet. Som elproducent skifter ens elinstallation, helt karakter set fra elnettets synspunkt. Det er solcelleejerens overordnede ansvar, at solcelleanlægget er korrekt installeret, at de tekniske forskrifter bliver overholdt og at anmode om pristillæg og nettoafregning. Installatør Installatøren arbejder på vegne af anlægsejeren, og er ansvarlig for at netselskabernes forretningsgange overholdes ved tilslutning og tilmelding af solcelleanlæg samt indberetning af stamdata. Energinet.dk Ansvaret for det danske elnet er fordelt på en række selskaber, hvor det statsejede selskab Energinet.dk har det overordnede ansvar for, at elnettet altid kan levere den mængde energi og den spændingskvalitet som markedet efterspørger. Det sikrer Energinet.dk dels ved at indgå aftaler med en række energiproducerende enheder om leverancer af el og parallelt hermed udgive en række Tekniske Forskrifter som fastlægger krav for tilslutning og forsyningsforhold for elproducerende og elforbrugende installationer. Som solcelleejer er det også hos Energinet.dk man f.eks. skal ansøge om nettoafregning, pristillæg etc. Netselskab Ansvaret for, at det lokale elnet fungerer tilfredsstillende og at elforbrug og produktion måles korrekt ligger hos det lokale netselskab. Derfor vil det også være dit netselskab der vil sagsbehandle nettilslutningen af solcelleanlægget, herunder sags- og etableringstidspunkt og pris for nettilslutningen. Netselskabet har ligeledes ansvaret for at indsamle og godkende, evt. sammen med Energinet.dk, nødvendig dokumentation i forhold til de tekniske forskrifter. Du kan se, hvem dit lokale netselskab er på din elregning. Du skal tilmelde dit solcelleanlæg til dit lokale netselskab, for at sikre, at du benytter den rigtige elmåler og, at den bliver læst og afregnet korrekt.

2 Proces for tilslutning af solcelleanlæg I skemaet herunder er vist de vigtigste punkter i forbindelse med anmeldelse og tilslutning af et typisk solcelleanlæg. De efterfølgende afsnit beskriver de enkelte processer lidt mere i detaljer og fremhæver ting der kræver særlig opmærksomhed for at opnå en succesfuld nettilslutning. Nummereringen i diagrammet refererer til de efterfølgende afsnitsnumre.

3 Anlægsejer/(installatør) Lokalt netselskab Energinet.dk Kunde indgår aftale med el-installatør, 1 2 Evt. ansøgning om andel i pulje Giver tilsagn om pulje med forhøjet pristillæg inkl ID for tilsagnet 3 4 Afklaring af omkostninger for nettilslutning og måling Oplyser priser på nettilslutning og måling 5 Elinstallatøren foretager tilmelding med stamdatabilag inkl. ID for tilsagn Leverer nødvendig teknisk dokumentation Opretter anlæg i Stamdataregister og Datahub inkl ID for tilsagn Sender brev med information om, at der skal anmodes om nettoafregning Etablerer evt. måling Metode afhænger af netselskab Anviser tilslutning, etablerer måling og giver anlægsejer (midlertidig*) driftstilladelse 6 Igangsætter anlæg Udføre evt. afprøvninger jf. teknisk forskrift* Indsamler dokumentation jf. teknisk forskrift Giver endelig driftstilladelse* Godkender evt. dokumentation* Færdigmelder anlæg til puljeordning og søger om nettoafregning Evt. tilpasning af måling til godkendt nettoafregningsgruppe Giver endeligt tilsagn om forhøjet pristillæg og nettoafregningsgruppe Indsender måledata Afregner for leveret energi * Gælder for solcelleanlæg > 1,5 MW

4 Forklaringer 1. Nettoafregning Vejledning i forhold til nettilslutningen af et solcelleanlæg. Version 60 MW pulje Nettoafregning og valg af nettoafregningsgruppe har indflydelse på solcelleanlæggets økonomi. Derfor er det vigtigt at gøre sig klart, hvordan solcelleanlægget skal afregnes inden anlægget sælges, således at kunden ikke stilles en økonomi i udsigt der ikke er i overensstemmelse med virkeligheden. Vær også opmærksom på at nettoafregning, nettoafregningsgruppe hos nogle netselskaber skal være valgt og godkendt, inden netselskabet kan håndtere afregningsmålingen. Følgende nettoafregningsgrupper er aktuelle for solcelleanlæg Timebaseret nettoafregning - gruppe 2,4 og 5 Har du købt solcelleanlæg efter den 19. november 2012, eller har du opsat solceller på en erhvervsbygning, kan du vælge mellem afregningsgruppe 2,4 og 5, som alle er timebaseret nettoafregning. Du skal være opmærksom på, at for alle nettoafregningsgrupperne opkræver dit lokale netselskab et abonnement for leje af elmåler og administration. For nærmere rådgivning omkring valg af nettoafregningsgruppe, skal du kontakte din leverandør eller elinstallatør. Gruppe 2 Gruppe 2 er en timeafregning, som kendetegnes ved at eventuel overskudsproduktion kan lagres i op til en klokketime. Inden for den klokketime kan du forbruge strømmen. Er overskudsproduktionen ikke brugt i den indeværende time, sælges den til elnettet. Dette gør at samtidigheden mellem produktion og forbrug kan være højere end ved gruppe 4. Nogle netselskaber kræver et væsentlig højere abonnement for solcelleanlæg i gruppe 2. Vi anbefaler, at du på forhånd kontakter netselskabet for at høre nærmere om abonnementet. I gruppe 2 bliver eventuel overskudsproduktion udbetalt pr. måned på din NemKonto, medmindre andet er angivet ved tilmelding. På Energinet.dk s selvbetjeningsportal kan du se afregningsbilaget pr. måned. Find her blanket for at få adgang til Energinet.dk s selvbetjeningsportal. Gruppe 4 Gruppe 4 er en øjebliksafregning. Det betyder, at strømmen skal forbruges i samme øjeblik, som det produceres. Eventuel overskudsproduktion bliver solgt til elnettet med det samme. Dette gør at samtidigheden mellem produktion og forbrug kan være lavere end ved gruppe 2. I gruppe 4 bliver eventuel overskudsproduktion udbetalt pr. måned på din NemKonto, medmindre andet er angivet ved tilmelding. På Energinet.dk s selvbetjeningsportal kan du se afregningsbilaget pr. måned. Find her blanket for at få adgang til Energinet.dk s selvbetjeningsportal. For langt de fleste solcelleanlæg til privatboliger er det gruppe 4 der bedst kan betale sig at anvende.

5 Gruppe 5 Gruppe 5 er som gruppe 4 en øjebliksafregning. Det betyder, at strømmen skal forbruges i samme øjeblik, som det produceres. Forskellen på de to grupper er, at du i gruppe 5 ingen afregning får for eventuel overskudsproduktion. Overskudsproduktion leveres gratis til elnettet. Gruppen vælges typisk af dem, der har et solcelleanlæg, der ikke kan dække installationens grundlast. Der vil derfor sjældent være overskudsproduktion. Nogle netselskaber kræver et lavere abonnement for solcelleanlæg i gruppe 5 end for de øvrige grupper. Vi anbefaler, at du på forhånd kontakter netselskabet for at høre nærmere om abonnementet. 2. Afregning af solcellestrøm leveret til det kollektive el net Hvilket pristillæg er anlægget godkendt til? Al produktion af strøm fra solceller, som leveres til det kollektive elnet, afregnes med 60 øre/kwh i de første 10 år efter nettilslutningen og 40 øre/kwh i de efterfølgende 10 år. Det gælder både overskudsproduktion fra solceller, der er tilsluttet eget forbrug (nettoafregningsgruppe 2, 4 og 6) og for fritstående solcelleanlæg (ren produktion), der alene er etableret med henblik på produktion til elnettet.

6 20 MW pulje til private husstande med forhøjede afregningssatser For at understøtte, at private husholdninger fortsat investerer i solceller, har Folketinget med lov nr. 900 af 4. juli 2013 vedtaget midlertidigt forhøjede satser for nye solcelleanlæg på op til 6 kw pr. husstand inden for en pulje på 20 MW i årene Fælles anlæg vil også kunne komme i betragtning til puljen, når den udmøntes. De forhøjede satser, der indgår i puljen, følger en degressiv skala, der gives i ti år fra nettilslutningstidspunktet. Satsen afhænger af anlægstype, og hvilket år man opnår tilsagn fra puljen. Pulje på 20 MW Øre/kWh P1. Solcelleanlæg tilsluttet i egen forbrugsinstallation med effekt 6 kw pr. husstand P2. Fælles solcelleanlæg på bygningstage eller integreret i en bygning P3. Øvrige fælles solcelleanlæg (jordbaserede) Puljeordningen til private husstande forventes at blive udmøntet i Kapaciteten på 20 MW for henholdsvis og 2014-puljerne vil blive overført til 2015, således at der i 2015 kan udbydes i alt 60 MW, som vil kunne opnå det for 2015 gældende pristillæg i 10 år fra nettilslutningstidspunktet. Den forhøjede afregning inden for puljerne vil kun kunne opnås til nye anlæg. Energinet.dk vil ikke kunne yde tilsagn om støtte til anlæg, som er etableret forud for tilsagn om støtte.

7 3. Nettilslutning af solcelleanlæg. Vilkårene ved nettilslutning af et solcelleanlæg afhænger af lokale forhold i og omkring elnettet, som kan påvirke den tid det vil tage at tilslutte solcelleanlægget og omkostningerne til selve nettilslutningen. Derfor anbefales det at tage kontakt til det konkrete netselskab. Nettilslutningstidspunktet: Dette vil kunne variere meget afhængig af hvordan og hvor meget elforsyningsnettet skal udbygges, de faktiske forhold for elforsyningsnettet er meget forskellige. Typisk sags- og etableringstid for en nettilslutning vil være på 3 14 mdr. afhængig af de faktiske forhold. Pris for nettilslutningen: Dette kan variere meget på grund af de faktiske forhold for elforsyningsnettet. Prisen beregnes ud fra Elforsyningsloven og de faktiske forhold og skal afholdes af anlægsejeren. Dette vil kræve en vis sagsbehandling af netselskabet, så man skal ikke forvente en pris ved den første henvendelse. Hvis man ikke kan vente på en pris, kan man spørge til en pris bygget på en worst case betragtning i forhold til anlæggets effektmæssige størrelse. For større anlæg vil netselskabet som regel opkræve en form for sikkerhedsstillelse. 4. Afregningsmåling Omkostninger til måling varierer fra netselskab til netselskab, og afhænger af hvad der skal måles, hvilke krav der stilles til målingen, systemer mm. Derfor anbefales det at tage kontakt til det konkrete netselskab. Afregningsmåler, hvor mange afregningsmålere, der skal anvendes, og hvordan måleprincippet skal være afklares af netselskabet. Nogle netselskaber vil først bestemme måleprincip, når netselskabet kan se den godkendte afregningsgruppe ved Energinet.dk andre netselskaber bestemmer måleprincip på baggrund af kundens ønsker. Abonnement, prisen for afregningsmålingen kan variere noget i forhold til hvilken målekoncept og afregningssystem de enkelte netselskaber anvender. Abonnement skal afspejle de faktiske omkostninger netselskabet har. Model for beregning af abonnement er anmeldt og godkendt af Energitilsynet. Abonnementer kan også typisk findes på netselskabets hjemmeside.

8 5. Teknisk forskrift Alle produktionsanlæg der tilsluttes elforsyningsnettet skal overholde de tekniske forskrifter. Det er vigtig at afklare hvem det skal håndtere dokumentationen iht. de tekniske forskrifter inden anlægget ordres. I forhold til de tekniske forskrifter er det anlægsejeren der har ansvaret for at anlægget overholder dem, men da anlægsejeren typisk ikke har den fornødne tekniske baggrund for dette, er det derfor vigtigt for processen at det afklares, hvem der skal have dette ansvar på vegne af anlægsejeren, vil typisk være leverandører og/eller installatører. Afhængig af anlæggets størrelse kan dokumentationen være rimelig omfattende og det bør derfor overvejes om der skal tages højde for denne omkostning i det samlede tilbud. Gældende forskrifter for solcelleanlæg er. Teknisk forskrift TF for elproducerende anlæg mindre end 11 kw Teknisk forskrift TF for solcelleanlæg større end 11 kw De tekniske forskrifter varetages af energinet.dk og kan findes på Energinet.dks hjemmeside, se link Dokumentation iht. TF. For at solcelleanlægget kan få den permanente driftstilladelse af netvirksomheden, skal alt dokumentation for solcelleanlægget være indsamlet og godkendt. For solcelleanlæg over 1,5 MW skal der desuden laves en række afprøvninger af anlægget. Solcelleejeren vil typisk have 3 måneder, fra første gang solcelleanlægget kobles til elnettet, til at indsamle den nødvendige dokumentation. Netvirksomheden vil typisk indenfor 3 måneder have udarbejdet en nettilslutningsaftale for solcelleanlægget. Denne aftale vil også være den permanente driftstilladelse. Hvis der er stillet sikkerhed for nettilslutning overfor netvirksomheden kan denne frigives, når den nødvendige dokumentation er indsamlet og den angivne effekt for solcelleanlægget er etableret.

Vejledning i forhold til nettilslutningen af et solcelleanlæg 5. februar 2015

Vejledning i forhold til nettilslutningen af et solcelleanlæg 5. februar 2015 Formål. Med hæftet Nettilslutning af solcelleanlæg ønsker Dansk Solcelleforening, TEKNIQ og Dansk Energi at give en samlet oversigt over administrative krav og regler m.m. som gælder for nettilslutning

Læs mere

BRUG AF EGEN EL. Reglerne for egen-producenternes adgang til at forbruge el produceret fra vindmøller. Dato - Dok.nr. 1

BRUG AF EGEN EL. Reglerne for egen-producenternes adgang til at forbruge el produceret fra vindmøller. Dato - Dok.nr. 1 BRUG AF EGEN EL Reglerne for egen-producenternes adgang til at forbruge el produceret fra vindmøller Dato - Dok.nr. 1 1 Janne Søndergaard Thomsen PRÆSENTATION Jurist i afdelingen Forvaltning og Administration

Læs mere

NOTAT 10. juni 2013 Ref. Rzs/FGN Forsyning

NOTAT 10. juni 2013 Ref. Rzs/FGN Forsyning NOTAT 10. juni 2013 Ref. Rzs/FGN Forsyning Fokuseret solcelleudbygning målrettet husstande Udbygningstakten med solceller er med de gældende tilskudsregler bestemt af markedsforholdene. Støtten på 130

Læs mere

TRE-FOR. Fyraftensmøde hos. den 28. marts 2012

TRE-FOR. Fyraftensmøde hos. den 28. marts 2012 TRE-FOR Fyraftensmøde hos den 28. marts 2012 Fyraftensmøde 2012 Program: 16.30: Velkomst og gennemgang af de udfordringer som elforsyningen står overfor ved etablering af et stigende antal VE-anlæg (solcelleanlæg

Læs mere

Ansøgning om udbetaling af pristillæg i husstandsvindmøllepuljen 2018

Ansøgning om udbetaling af pristillæg i husstandsvindmøllepuljen 2018 Ansøgning om udbetaling af pristillæg i husstandsvindmøllepuljen 2018 Vejledning til udfyldelse af ansøgningsskemaet findes på side 3 Vejledning om Energistyrelsens behandling af personoplysninger findes

Læs mere

Tilslutning af solcelleanlæg

Tilslutning af solcelleanlæg Tilslutning af solcelleanlæg Sådan gør du, hvis du vil tilslutte et Mikro VE-anlæg (solceller eller hustandsvindmølle) på mindre end eller lig med 6 kw til din el-installation, som er tilsluttet SE s elnet.

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse af 20. januar 2016 om afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse af 20. januar 2016 om afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg Til: Carsten Christensen Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk

Læs mere

Støtte til solceller. Rasmus Zink Sørensen rzs@ens.dk

Støtte til solceller. Rasmus Zink Sørensen rzs@ens.dk Støtte til solceller Rasmus Zink Sørensen rzs@ens.dk Oversigt støtte til solceller Nettoafregning inkl. lejere 60/40 øre pr. kwh Forhøjet afregning Pulje på 20 MW årligt Definition af fælles anlæg Overgangsordninger

Læs mere

Notat. Tolkning af nye regler for solcelleanlæg. Indledning

Notat. Tolkning af nye regler for solcelleanlæg. Indledning Notat Dok. ansvarlig: JAR Sekretær: ILA Sagsnr.: 2011-288 Doknr: d2013-8340-18.0 06-11-2013 Tolkning af nye regler for solcelleanlæg Indledning Folketinget har den 28.6.2013 vedtaget to lovforslag omhandlende

Læs mere

Tema aften solenergi. Nicolai Andresen ATsolar, Sønderborg

Tema aften solenergi. Nicolai Andresen ATsolar, Sønderborg Tema aften solenergi Nicolai Andresen ATsolar, Sønderborg ATsolar Aps Total entreprenør inden for solcelleanlæg i alle størrelser og typer Har projekteret og installeret nogle af landets største solcelleanlæg

Læs mere

Vælg den underpulje, du ønsker at søge i. CVR/CPR nummer. Anlægsoplysninger. Yderligere oplysninger om ejer

Vælg den underpulje, du ønsker at søge i. CVR/CPR nummer. Anlægsoplysninger. Yderligere oplysninger om ejer Ansøgning om tilsagn om muligheden for forhøjet pristillæg til solcelleanlæg underpulje 1, 3 og 4 (bekendtgørelse nr. 1114 af 18/9/2015, 8, stk. 2, nr. 1, 3 og 4) Ansøgningsrunde efterår 2015 Udfyldes

Læs mere

Front Office El. Leverandør temadag Tirsdag den 2. november 2010. Gitte Madsen (Søren F. Jensen) Sag 10/6206, Dok.

Front Office El. Leverandør temadag Tirsdag den 2. november 2010. Gitte Madsen (Søren F. Jensen) Sag 10/6206, Dok. Front Office El Leverandør temadag Tirsdag den 2. november 2010 Gitte Madsen (Søren F. Jensen) Sag 10/6206, Dok. Acadre 42487-10 1 Agenda Ny kundeportal hos Energinet.dk Front Office El Hvad og hvem er

Læs mere

Ansøgning om afgørelse om forhøjet pristillæg til solcelleanlæg underpulje 4 (bekendtgørelse nr af 18/9/2015)

Ansøgning om afgørelse om forhøjet pristillæg til solcelleanlæg underpulje 4 (bekendtgørelse nr af 18/9/2015) Ansøgning om afgørelse om forhøjet pristillæg til solcelleanlæg underpulje 4 (bekendtgørelse nr. 1114 af 18/9/2015) BLANKETTEN UDFYLDES MED BLOKBOGSTAVER Felter med skal udfyldes. Vejledning findes på

Læs mere

I det følgende gennemgås de væsentligste punkter i de indkomne høringssvar. Energistyrelsens bemærkninger til punkterne vil fremgå i kursiv.

I det følgende gennemgås de væsentligste punkter i de indkomne høringssvar. Energistyrelsens bemærkninger til punkterne vil fremgå i kursiv. Høringsnotat Kontor/afdeling Center for Energiadministration/Forvaltning og Administration af VEordninger Dato 18. januar 2019 J nr. 2019-124 Høringsnotat vedrørende udkast til bekendtgørelse om fritagelse

Læs mere

Notat. Implikationer for solcelleejere og netselskaber af ansøgningsfrist og korrektioner

Notat. Implikationer for solcelleejere og netselskaber af ansøgningsfrist og korrektioner Notat Dok. ansvarlig: HHO Sekretær: Sagsnr.: 2007-143 Doknr: d2016-5984-4.0 15-04-2016 Implikationer for solcelleejere og netselskaber af ansøgningsfrist og korrektioner bagud i tid Fristen i den nye bekendtgørelse

Læs mere

Kapitel 1. Anvendelsesområde og definitioner

Kapitel 1. Anvendelsesområde og definitioner Bekendtgørelse om nettoafregning for egenproducenter af elektricitet I medfør af 8 a og 8 b, 28, stk. 3, 85 a, 88, stk. 1, 90 i lov om elforsyning, jf. lovbekendtgørelse nr. 279 af 21. marts 2012, som

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 19. oktober 2015.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 19. oktober 2015. Til: Xxx Energinet.dk Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 17. august 2015 afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 17. august 2015 afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg (Vedvarende energi) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Bekendtgørelse om nettoafregning for egenproducenter af elektricitet

Bekendtgørelse om nettoafregning for egenproducenter af elektricitet Bekendtgørelse om nettoafregning for egenproducenter af elektricitet I medfør af 8 a og 8 b, 28, stk. 3, 85 a, 88, stk. 1, og 90 i lov om elforsyning, jf. lovbekendtgørelse nr. 418 af 25. april 2016, fastsættes

Læs mere

Ændringsforslag stillet den 11. juni 2013 uden for tillægsbetænkningen. Ændringsforslag. til 3. behandling af

Ændringsforslag stillet den 11. juni 2013 uden for tillægsbetænkningen. Ændringsforslag. til 3. behandling af Til lovforslag nr. L 199 Folketinget 2012-13 Ændringsforslag stillet den 11. juni 2013 uden for tillægsbetænkningen Ændringsforslag til 3. behandling af Forslag til lov om ændring af lov om fremme af vedvarende

Læs mere

Tilslutning af solcelleanlæg

Tilslutning af solcelleanlæg Tilslutning af solcelleanlæg - IDA Temadag 17.11.2014 Jan Rasmussen, Chefkonsulent Indhold Rammer - Love / Forskrifter / Standarder Påvirkning af elnettet og praktiske forhold vedr. tilslutning Måling

Læs mere

Afgørelse vedrørende årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på [adresse 1] - GSRN-nr. [XXX] Afgørelse. Retsgrundlag. [Navn] [Adresse] [Adresse]

Afgørelse vedrørende årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på [adresse 1] - GSRN-nr. [XXX] Afgørelse. Retsgrundlag. [Navn] [Adresse] [Adresse] [Navn] [Adresse] [Adresse] Afgørelse vedrørende årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på [adresse 1] - GSRN-nr. [XXX] Under henvisning til din anmodning om årsbaseret nettoafregning af 4. december

Læs mere

Notat. Tolkning af nye regler for solcelleanlæg. Relevant lovgivning

Notat. Tolkning af nye regler for solcelleanlæg. Relevant lovgivning Notat Dok. ansvarlig: JAR Sekretær: EDR Sagsnr.: 2011-288 Doknr: d2013-8340-22.0 27-02-2015 Tolkning af nye regler for solcelleanlæg Relevant lovgivning Nye regler for solcelleanlæg trådte i kraft den

Læs mere

Energi- Forsynings- og Klimaudvalget 13. januar 2019

Energi- Forsynings- og Klimaudvalget 13. januar 2019 Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2018-19 EFK Alm.del - Bilag 149 Offentligt Energi- Forsynings- og Klimaudvalget 13. januar 2019 Fra Landsforeningen af Solcelleejere [mailto: sven@lfase.dk] Sven Kristiansen,

Læs mere

Bekendtgørelse om nettoafregning for egenproducenter af elektricitet

Bekendtgørelse om nettoafregning for egenproducenter af elektricitet BEK nr 1032 af 26/08/2013 (Historisk) Udskriftsdato: 2. juli 2016 Ministerium: Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 2203/1190-0146

Læs mere

Puljen fordeles i form af tilsagn om mulighed for forhøjet pristillæg til konkrete solcelleanlæg.

Puljen fordeles i form af tilsagn om mulighed for forhøjet pristillæg til konkrete solcelleanlæg. N O T AT 10. marts 2014 Forsyning Forklarende notat om reglerne om 20 MW-puljen i udkast til bekendtgørelse om pristillæg til elektricitet fremstillet på visse solcelleanlæg nettilsluttet den 20. november

Læs mere

Anmeldt solcelleeffekt i alt

Anmeldt solcelleeffekt i alt F AK T AAR K 6. november 2012 J.nr. 3401/1001-4896 Ref. hla Betydeligt prisfald på solceller Prisen på solceller er faldet drastisk de seneste to år. Fra 2000 til medio 2010 lå prisen på solcelleanlæg

Læs mere

Husstandsmøller afregningsregler

Husstandsmøller afregningsregler Husstandsmøller afregningsregler 17. september 2010 Henrik Lawaetz Energistyrelsen Afregningen afhænger af følgende forhold: Nettilslutning Størrelse Afregningsaftale Elforbrug Elafgifter Skatteforhold

Læs mere

Flexafregning for årsnettoafregnede egenproducenter 6. september 2018

Flexafregning for årsnettoafregnede egenproducenter 6. september 2018 Flexafregning for årsnettoafregnede egenproducenter 6. september 2018 Årsnettoafregnede egenproducenter skal fremover flexafregnes, skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse udsendt den 19. juni 2018.

Læs mere

CVR/CPR-nummer. Kontaktoplysninger. Anlægsoplysninger. * Energinet.dk Att: Afregning og Support af VE Tonne Kjærsvej Fredericia

CVR/CPR-nummer. Kontaktoplysninger. Anlægsoplysninger. * Energinet.dk Att: Afregning og Support af VE Tonne Kjærsvej Fredericia Ansøgning om tilsagn om muligheden for forhøjet pristillæg til Elektricitet som produceres ved biogas eller forgasningsgas fremstillet ved biomasse. (bekendtgørelse nr. 1113 af 18/09/2015) Udfyldes med

Læs mere

Ændringsforslag stillet den 27. juni 2013 uden for tilføjelsen til tillægsbetænkning. Ændringsforslag. til 3. behandling af

Ændringsforslag stillet den 27. juni 2013 uden for tilføjelsen til tillægsbetænkning. Ændringsforslag. til 3. behandling af Til lovforslag nr. L 199 Folketinget 2012-13 Ændringsforslag stillet den 27. juni 2013 uden for tilføjelsen til tillægsbetænkning Ændringsforslag til 3. behandling af Forslag til lov om ændring af lov

Læs mere

Vejledning om beregning af nettoafregning og opgørelse af egenproducentens køb og salg af elektricitet på elmarkedet

Vejledning om beregning af nettoafregning og opgørelse af egenproducentens køb og salg af elektricitet på elmarkedet Vejledning om beregning af nettoafregning og opgørelse af egenproducentens køb og salg af elektricitet på elmarkedet Energistyrelsen Opdateret 21. december 2018 Side 1/8 Amaliegade 44 1256 København K

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 25. august 2014.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 25. august 2014. Til: Advokat Jesper Rye Jensen, j.nr. 96-1394 Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovennævnte Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax

Læs mere

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og solcelleanlæg 1

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og solcelleanlæg 1 Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og solcelleanlæg 1 I medfør af 3, stk. 2, 30, 57, stk. 1, 61, 65, stk. 3, 68, nr. 1 og 73, stk. 1, i lov om fremme af vedvarende energi, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

Sagens baggrund Klager har den 16. og 17. marts 2015 ansøgt om tilsagn om muligheden for forhøjet pristillæg i henholdsvis underpulje 1 og 2.

Sagens baggrund Klager har den 16. og 17. marts 2015 ansøgt om tilsagn om muligheden for forhøjet pristillæg i henholdsvis underpulje 1 og 2. Til: XXX Energinet.dk Energiklagenævnet Toldboden 2 8800 Viborg Nævnenes Hus ekn@naevneneshus.dk www.ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Ophævelse og hjemvisning af Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Vedvarende energianlæg (fx solcelle, vindmølle)

Vedvarende energianlæg (fx solcelle, vindmølle) Vedvarende energianlæg (fx solcelle, vindmølle) Vedvarende energianlæg kan for eksempel være solcelleanlæg, vindmøller, biomasseanlæg og biogasanlæg. Ejer du vedvarende energianlæg eller har andele i et

Læs mere

1. Oplysninger om ejer. 2. Beskrivelse af projektet. Her udfyldes én ejer af anlægget, som vil være den, støtten udbetales til.

1. Oplysninger om ejer. 2. Beskrivelse af projektet. Her udfyldes én ejer af anlægget, som vil være den, støtten udbetales til. Ansøgning om udbetaling af pristillæg i husstandsvindmøllepuljen 2016 jf. 41, stk. 4 i lov om fremme af vedvarende energi og bekendtgørelse nr. 1185 af 26. september 2018 om pristillæg for vindmølleproduceret

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse af 26. november 2015 om afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse af 26. november 2015 om afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg Til: [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Vi må afslå, at der kan opnås årsbaseret nettoafregning for solcelleanlægget på adressen [XXX].

Vi må afslå, at der kan opnås årsbaseret nettoafregning for solcelleanlægget på adressen [XXX]. [XXX] [XXX] [XXX] Afgørelse vedrørende årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på adressen [XXX], GSRN-nr. [XXX] 21. januar 2016 JKO/JKO Under henvisning til din anmodning om årsbaseret nettoafregning

Læs mere

Der henvises til det vedlagte høringsnotat i relation til høringssvarene fra den oprindelige høring af bekendtgørelsesudkastet.

Der henvises til det vedlagte høringsnotat i relation til høringssvarene fra den oprindelige høring af bekendtgørelsesudkastet. Til adressaterne på vedlagte høringsliste 19. januar 2015 Høring over udkast til bekendtgørelse om pristillæg til elektricitet fremstillet på visse solcelleanlæg nettilsluttet den 20. november 2012 eller

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

Sagen omhandler solcelleanlægget beliggende på adressen [XXX]med GSRNnr.[XXX].

Sagen omhandler solcelleanlægget beliggende på adressen [XXX]med GSRNnr.[XXX]. Til: [XXX] Energinet.dk Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg Tlf. 72 40 56 00 www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse - afslag på årsbaseret nettoafregning Energiklagenævnet

Læs mere

ENERGINET.DK S METODER FOR FLEXAFREGNING TILLÆG VEDR. ÅRSBASERET NETTOAFREGNING (BILAG 1)

ENERGINET.DK S METODER FOR FLEXAFREGNING TILLÆG VEDR. ÅRSBASERET NETTOAFREGNING (BILAG 1) Bilag 1 - Energinet.dk s metoder for flexafregning Tillæg vedr. årsbaseret nettoafregning 1/9 Til Sekretariatet for Energitilsynet NOTAT Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44

Læs mere

F AK T AAR K - B E REGNI NGSEKSEMP LE R FO R NYE AN L Æ G VED VE- AN L Æ G

F AK T AAR K - B E REGNI NGSEKSEMP LE R FO R NYE AN L Æ G VED VE- AN L Æ G F AK T AAR K - B E REGNI NGSEKSEMP LE R FO R NYE AN L Æ G VED R EGERI NG ENS FO RS L AG TI L EN NY MO DE L FO R S TØ TTE TIL SOLCELLE ANLÆG OG ØVRIGE SMÅ VE- AN L Æ G 12. november 2012 J.nr. Ref. rzs I

Læs mere

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og solcelleanlæg 1)

Bekendtgørelse om nettilslutning af vindmøller og solcelleanlæg 1) BEK nr 1128 af 07/09/2018 (Gældende) Udskriftsdato: 6. marts 2019 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Energi-, Forsynings- og Klimamin., Energistyrelsen, j.nr. 2017-3633

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Anmeldelse af ændring af Energinet.dk's tarifering af elkunder med nettoafregnet egenproduktion.

Indholdsfortegnelse. Anmeldelse af ændring af Energinet.dk's tarifering af elkunder med nettoafregnet egenproduktion. Til Energitilsynet Anmeldelse af ændring af Energinet.dk's tarifering af elkunder med nettoafregnet egenproduktion 8. september 2016 IAL/STO Indholdsfortegnelse 1. Ny tarifering... 2 2. Baggrund... 2 3.

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om fremme af vedvarende energi

Forslag. Lov om ændring af lov om fremme af vedvarende energi Til lovforslag nr. L 199 Folketinget 2012-13 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 28. juni 2013 Forslag til Lov om ændring af lov om fremme af vedvarende energi (Ændring af støtte til visse solcelleanlæg)

Læs mere

Workshop og temadag om solceller Teknologisk Institut d. 24. november 2014 Flemming V. Kristensen fvk@energimidt.dk

Workshop og temadag om solceller Teknologisk Institut d. 24. november 2014 Flemming V. Kristensen fvk@energimidt.dk Workshop og temadag om solceller Teknologisk Institut d. 24. november 2014 Flemming V. Kristensen fvk@energimidt.dk Dagsorden Orientering om solcellelovgivningen Et bud på indhold og tidsplan Perspektiverne

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinets afgørelse af 19. januar 2017.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinets afgørelse af 19. januar 2017. Til: [XXX] Energistyrelsen Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg www.naevneneshus.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Stadfæstelse af Energinets afgørelse om afslag på klagers

Læs mere

Støtte til solceller og husstandsmøller. Kristian Havskov Sørensen khs@ens.dk

Støtte til solceller og husstandsmøller. Kristian Havskov Sørensen khs@ens.dk Støtte til solceller og husstandsmøller Kristian Havskov Sørensen khs@ens.dk Disposition Introduktion Status EU statsstøtte Overgangsordninger 20 MW puljen Tilpasninger til EU s nye statsstøtteregler Husstandsmøller

Læs mere

1. Oplysninger om ejer. 2. Beskrivelse af projektet. Her udfyldes én ejer af anlægget, som vil være den, støtten udbetales til.

1. Oplysninger om ejer. 2. Beskrivelse af projektet. Her udfyldes én ejer af anlægget, som vil være den, støtten udbetales til. Ansøgning om udbetaling af pristillæg til husstandsvindmølle efter den tidligere 41, stk. 4 jf. 41, stk. 3 i lov nr. 122 af 6. februar 2015 om fremme af vedvarende energi som ændret ved lov nr. 744 af

Læs mere

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 19. august 2014 afslag på årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på adressen

KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse af 19. august 2014 afslag på årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på adressen (Elforsyning) Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk KLAGE FRA [XXX] OVER Energinet.dk s afgørelse

Læs mere

Tariferingsmetode for egenproducenter uden produktionsmåling

Tariferingsmetode for egenproducenter uden produktionsmåling Dok. ansvarlig: NMJ Sekretær: Sagsnr: Doknr: 11. december 2014 Tariferingsmetode for egenproducenter uden produktionsmåling 1. Kortfattet beskrivelse af tariferingsmetoden Dansk Energi anmelder hermed

Læs mere

Fakta om flexafregning

Fakta om flexafregning Fakta om flexafregning Kontor/afdeling VE/FOR Dato April 2019 Hvorfor udrulles flexafregning? Flexafregning betyder, at alle elforbrugere får en mere fair elpris. Det sker, fordi det bliver muligt for

Læs mere

Solcellers potentiale i den grønne omstilling

Solcellers potentiale i den grønne omstilling Solcellekonference d. 19. maj 2017 i Silkeborg Solcellers potentiale i den grønne omstilling Forslag til forbedrede rammebetingelser Tilvæksten af vedvarende energi større end kul i 2015 Kilde: IEA Mere

Læs mere

Bekendtgørelse om pristillæg til elektricitet fremstillet på visse solcelleanlæg og andre vedvarende energianlæg end vindmøller

Bekendtgørelse om pristillæg til elektricitet fremstillet på visse solcelleanlæg og andre vedvarende energianlæg end vindmøller BEK nr 126 af 06/02/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 12. marts 2015 Ministerium: Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin. Energistyrelsen, j.nr. 2006/2012-0053

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 257 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 257 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 257 Offentligt on 04-01-2017 11:45 Torben Møller Pedersen tmp@danskenergi.dk VS: Høring: Dansk Solcelleforenings henvendelse om Dansk Energis

Læs mere

Ansøgning om tilsagn til nettoafregning og pristillæg til husstandsvindmøllepulje

Ansøgning om tilsagn til nettoafregning og pristillæg til husstandsvindmøllepulje Ansøgning om tilsagn til nettoafregning og pristillæg til husstandsvindmøllepulje 2018 BLANKETTEN KAN UDFYLDES PÅ SKÆRMEN Vi anbefaler ikke at privatpersoner ansøger via mail, idet vores mailsystem ikke

Læs mere

Ændring i vilkår for skift af elleverandør for elproduktionsanlæg

Ændring i vilkår for skift af elleverandør for elproduktionsanlæg Ændring i vilkår for skift af elleverandør for elproduktionsanlæg FebruarJuni 20110 Version 21.0 1.0 2.0 6-6-2010 7-6-2010 30-6-2010 DATE LRO/MAA MBN JHH NAME 1-3-2011 1-3-2011 1-3-2011 DATE LRO ADA LRP

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 274 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 274 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 274 Offentligt Solcellestatistik for maj 2017 1. Introduktion Månedsstatistikken redegør for den samlede udbygning med solcelleanlæg fordelt

Læs mere

Afgørelse vedrørende årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på adressen [XXX], GSRN-nr. [XXX] Afgørelse. Retsgrundlag [XXX] [XXX] [XXX]

Afgørelse vedrørende årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på adressen [XXX], GSRN-nr. [XXX] Afgørelse. Retsgrundlag [XXX] [XXX] [XXX] [XXX] [XXX] [XXX] Afgørelse vedrørende årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på adressen [XXX], GSRN-nr. [XXX] 2. november 2015 xbkr/xbkr Under henvisning til din anmodning om årsbaseret nettoafregning

Læs mere

Notat. Betaling for tilslutning af solcelleanlæg til det kollektive elforsyningsnet. Baggrund

Notat. Betaling for tilslutning af solcelleanlæg til det kollektive elforsyningsnet. Baggrund Notat Dok. ansvarlig: JAR Sekretær: SLS Sagsnr.: 2011-288 Doknr: d2013-697-4.0 24-01-2013 Betaling for tilslutning af solcelleanlæg til det kollektive elforsyningsnet Baggrund I november 2012 udarbejdede

Læs mere

ENERGINET.DK S METODER FOR FLEXAFREGNING TILLÆG VEDR. ÅRSBASERET NETTOAFREGNING (BILAG 1)

ENERGINET.DK S METODER FOR FLEXAFREGNING TILLÆG VEDR. ÅRSBASERET NETTOAFREGNING (BILAG 1) Energinet.dk s metoder for flexafregning tillæg vedr. årsbaseret nettoafregning (bilag 1) 1/7 Til Sekretariatet for Energitilsynet NOTAT Energinet.dk Tonne Kjærsvej 65 DK-7000 Fredericia +45 70 10 22 44

Læs mere

Høringsudkast

Høringsudkast Høringsudkast 19-01-2015 Bekendtgørelse om pristillæg til elektricitet fremstillet på visse solcelleanlæg og andre vedvarende energianlæg end vindmøller I medfør af 45, stk. 5, 47, stk. 3, nr. 1, stk.

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse af 12. oktober 2015 om afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse af 12. oktober 2015 om afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg Til: [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Reduceret støtte til husstandsvindmøller

Reduceret støtte til husstandsvindmøller - 1 Reduceret støtte til husstandsvindmøller Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Kort før jul vedtog Folketinget nye regler om støtte til husstandsvindmøller. Med lovændringen indføres en aftrapningsordning,

Læs mere

Høringsudkast

Høringsudkast Høringsudkast 12-03-14 Bekendtgørelse om pristillæg til elektricitet fremstillet på visse solcelleanlæg nettilsluttet den 20. november 2012 eller senere I medfør af 47, stk. 8, 50, stk. 2 og 5, 53, stk.

Læs mere

www.pwc.dk Solcelleanlæg En guide til optimering af moms-, afgifts- og skattemæssige forhold Juni 2013

www.pwc.dk Solcelleanlæg En guide til optimering af moms-, afgifts- og skattemæssige forhold Juni 2013 www.pwc.dk Solcelleanlæg En guide til optimering af moms-, afgifts- og skattemæssige forhold Juni 2013 Denne publikation udgør ikke og kan ikke erstatte professionel rådgivning. PricewaterhouseCoopers

Læs mere

Afgørelse angående Klage over Energinet.dk`s afgørelse af 29. april 2016 om afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg

Afgørelse angående Klage over Energinet.dk`s afgørelse af 29. april 2016 om afslag på forhøjet pristillæg for elektricitet fra solcelleanlæg Til: [XXX] Energinet.dk Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående

Læs mere

NETTILSLUTNINGSPROCES

NETTILSLUTNINGSPROCES NETTILSLUTNINGSPROCES Requirements for Generators (RfG-forordningen) Tilslutning af produktionsanlæg større end 25 MW (type D) i transmissionsnettet Bemærk: type A, B og C tilsluttes i distributionsnettet

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 95 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 95 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 95 Offentligt Solcellestatistik oktober 2016 1. Introduktion og opsummering af udviklingen siden sidste månedsstatistik Månedsstatistikken

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del endeligt svar på spørgsmål 311 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del endeligt svar på spørgsmål 311 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del endeligt svar på spørgsmål 311 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget Christiansborg 1240 København K Ministeren Dato 30. juni 2017 J

Læs mere

Solcelleranlæg. Solcelleanlæg

Solcelleranlæg. Solcelleanlæg Solcelleanlæg Sænk din elregning og dit CO 2 -udslip markant Solens daglige indstråling på jorden er ca. 6.000 gange så høj, som den samlede energi vi dagligt forbruger på kloden. Ved at udnytte solens

Læs mere

Indhold. Håndtering af produktionsmålepunkter i DataHub en. 1. Generelt vedr. notatet... 2

Indhold. Håndtering af produktionsmålepunkter i DataHub en. 1. Generelt vedr. notatet... 2 Håndtering af produktionsmålepunkter i DataHub en Indhold 1. Generelt vedr. notatet... 2 2. Oprettelse af produktions... 3 2.1 Produktions (ingen nettoafregning)... 3 2.2 Nettoafregnet produktions (ekskl.

Læs mere

Energinet vejledte i af 18. februar 2016 om de nærmere krav forbundet med muligheden for at opnå nettoafregning.

Energinet vejledte i  af 18. februar 2016 om de nærmere krav forbundet med muligheden for at opnå nettoafregning. Energinet vejledte i e-mail af 18. februar 2016 om de nærmere krav forbundet med muligheden for at opnå nettoafregning. Den 7. marts 2016 modtog Energinet en ansøgning om timebaseret nettoafregning afregnet

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 22. november 2016.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 22. november 2016. Til: XXX Energinet.dk Energiklagenævnet Toldboden 2 8800 Viborg Nævnenes Hus ekn@naevneneshus.dk www.ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Afslag på forhøjet pristillæg Energiklagenævnet modtog

Læs mere

Vedrørende anmodning om årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på adressen [XXX], GSRN-nr. [XXX]

Vedrørende anmodning om årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på adressen [XXX], GSRN-nr. [XXX] Bertel Rasmussen Advokater Att.: J. Bertel Rasmussen Bredgade 30 1260 København K Vedrørende anmodning om årsbaseret nettoafregning af solcelleanlæg på adressen [XXX], GSRN-nr. [XXX] 25. april 2016 LHT/LHT

Læs mere

Nyt om solcelleanlæg

Nyt om solcelleanlæg - 1 Nyt om solcelleanlæg Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) I sidste uge indgik regeringen sammen med Venstre, Dansk Folkeparti, Enhedslisten og Det Konservative Folkeparti en aftale om de

Læs mere

Solcellestatistik for 4. kvartal 2018

Solcellestatistik for 4. kvartal 2018 Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2018-19 EFK Alm.del - Bilag 189 Offentligt Solcellestatistik for 4. kvartal 2018 Kontor/afdeling ERE 1. Introduktion Kvartalsstatistikken redegør for den samlede udbygning

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 221 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 221 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 221 Offentligt Solcellestatistik november 2016 1. Introduktion og opsummering af udviklingen siden sidste månedsstatistik Månedsstatistikken

Læs mere

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning

Afgørelse Klage over Energinet.dk s afgørelse om afslag på årsbaseret nettoafregning Til: [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovennævnte Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf. 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk Afgørelse

Læs mere

ELOVERBLIK. Oversigt over målepunkter for anlægsejere

ELOVERBLIK. Oversigt over målepunkter for anlægsejere ELOVERBLIK Oversigt over målepunkter for anlægsejere Side 2: nettoafregningsgruppe 6 (= årsbaseret nettoafregning) uden flexafregning Side 3: nettoafregningsgruppe 6 (= årsbaseret nettoafregning) med flexafregning

Læs mere

SOLCELLER energi for alle

SOLCELLER energi for alle SOLCELLER energi for alle 1 LAD SOLEN SKINNE PÅ DIN EL-REGNING Interessen for solcelleanlæg er steget markant de senere år og denne interesse ser ud til at fortsætte ikke mindst fordi det forventes at

Læs mere

Bekendtgørelse om pristillæg til elektricitet fremstillet på visse solcelleanlæg nettilsluttet den 20. november 2012 eller senere

Bekendtgørelse om pristillæg til elektricitet fremstillet på visse solcelleanlæg nettilsluttet den 20. november 2012 eller senere BEK nr 125 af 06/02/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 8. marts 2015 Ministerium: Klima-, Energi- og Bygningsministeriet Journalnummer: Klima-, Energi-og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 2006/2012-0011

Læs mere

Økonomi og afregningsregler for strøm. Henrik Lawaetz

Økonomi og afregningsregler for strøm. Henrik Lawaetz Økonomi og afregningsregler for strøm Henrik Lawaetz VE-lov 41 Pristillæg som sammen med markedsprisen udgør 60 øre/kwh Installeret effekt højst 25 kw Tilsluttet i egen forbrugsinstallation Energinet.dk

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 11. maj 2016.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 11. maj 2016. Til: Xxx Energinet.dk Energiklagenævnet Toldboden 2, 8800 Viborg Nævnenes Hus ekn@naevneneshus.dk www.ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse - afslag på forhøjet pristillæg Den 7. juni 2016

Læs mere

Oversigt over støtteregler mv. for elproduktion baseret på vedvarende energi og anden miljøvenlig elproduktion

Oversigt over støtteregler mv. for elproduktion baseret på vedvarende energi og anden miljøvenlig elproduktion N O T AT 24. juni 2015 Forsyning og ressourcer Oversigt over støtteregler mv. for elproduktion baseret på vedvarende energi og anden miljøvenlig elproduktion Dette notat indeholder en beskrivelse af de

Læs mere

Sagens baggrund Den 29. januar 2014 ansøgte klager Energinet.dk om årsbaseret nettoafregning for det i sagen omhandlede solcelleanlæg.

Sagens baggrund Den 29. januar 2014 ansøgte klager Energinet.dk om årsbaseret nettoafregning for det i sagen omhandlede solcelleanlæg. Til: Greve Kommune / Greve Idrætscenter Energinet.dk Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg Tlf. 72 40 56 00 www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse - afslag på årsbaseret

Læs mere

14-18312. Retningslinjer for nettoafregning af egenproducenter under Engrosmodellen. Version 2.1. Træder i kraft pr. 1. april 2016

14-18312. Retningslinjer for nettoafregning af egenproducenter under Engrosmodellen. Version 2.1. Træder i kraft pr. 1. april 2016 Retningslinjer for nettoafregning af egenproducenter under Engrosmodellen Version 2.1 Træder i kraft pr. 1. april 2016 Feb. 2016 Feb. 2016 Feb. 2016 DATE PHQ ARY SHR NAME REV. DESCRIPTION PREPARED REVIEWED

Læs mere

Vejledning til Kommunal ordning for nybyggeri

Vejledning til Kommunal ordning for nybyggeri Vejledning til Kommunal ordning for nybyggeri 25. marts 2014 GEE/GEE Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 2 2. Hvilke typer anlæg?... 2 2.1 Ikke omfattet af kravet om selskabsmæssig udskillelse... 3 3.

Læs mere

Opkrævning for solcellekunder

Opkrævning for solcellekunder side 1 / 5 Opkrævning for solcellekunder Vi skal som elhandelsselskab opkræve betaling for alt det, der omhandler køb og levering af strøm til din adresse. Vi opkræver derfor også betaling på vegne af

Læs mere

ENERGIKLAGENÆVNETS AFGØRELSE

ENERGIKLAGENÆVNETS AFGØRELSE ENERGIKLAGENÆVNETS AFGØRELSE i sag om bortfald af forhåndstilsagn om dispensation fra kravet i elforsyningsloven om selskabsmæssig udskillelse af kommunal elproduktion ved solcelleanlæg Energiklagenævnet

Læs mere

Håndtering af nettoafregnere i DataHub'en

Håndtering af nettoafregnere i DataHub'en Til Netvirksomhederne Elleverandører til orientering 16. september 2013 PHQ Håndtering af nettoafregnere i DataHub'en Afregningsgrundlag for nettoafregnere - Forbrugs MP, Produktions MP og evt. uktions

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2014-15 (2. samling) EFK Alm.del Bilag 78 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2014-15 (2. samling) EFK Alm.del Bilag 78 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2014-15 (2. samling) EFK Alm.del Bilag 78 Offentligt H Ø RI NGSNO T AT 1 18. september 2015 Høringsnotat vedrørende udkast til ændret bekendtgørelse om pristillæg

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 11. april 2014.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 11. april 2014. Til: [XXX] [XXX] Energinet.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Frederiksborggade 15 1360 København K Besøgsadresse: Linnésgade 18, 3. sal 1361 København K Tlf 3395 5785 Fax 3395 5799 www.ekn.dk ekn@ekn.dk

Læs mere

Bekendtgørelse om pristillæg til elektricitet produceret af andre vedvarende energianlæg end vindmøller

Bekendtgørelse om pristillæg til elektricitet produceret af andre vedvarende energianlæg end vindmøller BEK nr 1445 af 13/12/2013 Udskriftsdato: 8. maj 2019 Ministerium: Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet Journalnummer: Klima-, Energi- og Bygningsmin., Energistyrelsen, j.nr. 2203/1190-0136 Senere ændringer

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 27. oktober 2016.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 27. oktober 2016. Til: Xxx Energinet.dk Energiklagenævnet Toldboden 2 8800 Viborg Nævnenes Hus ekn@naevneneshus.dk www.ekn.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse afslag på årsbaseret nettoafregning Den 7. november

Læs mere

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 30. december 2016.

Energiklagenævnets afgørelse Energiklagenævnet stadfæster Energinet.dk s afgørelse af 30. december 2016. Til: XXX Energistyrelsen Nævnenes Hus Toldboden 2 8800 Viborg Tlf. 72 40 56 00 www.ekn.dk ekn@naevneneshus.dk Sendes pr. e-mail til ovenstående Afgørelse Stadfæstelse af afslag på årsbaseret nettoafregning

Læs mere

Vedrørende anmodning om forhøjet pristillæg til solcelleanlæg på adressen xxx, GSRN-nr. xxx

Vedrørende anmodning om forhøjet pristillæg til solcelleanlæg på adressen xxx, GSRN-nr. xxx Syd Energi Service A/S Edison Park 1 6715 Esbjerg N Vedrørende anmodning om forhøjet pristillæg til solcelleanlæg på adressen xxx, GSRN-nr. xxx Energinet.dk har behandlet din ansøgning om, hvorvidt solcelleanlægget

Læs mere

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 19 Offentligt

Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget EFK Alm.del Bilag 19 Offentligt Energi-, Forsynings- og Klimaudvalget 2016-17 EFK Alm.del Bilag 19 Offentligt Solcellestatistik juli 2016 Kontor/afdeling Center for Energiressourcer Dato 5.oktober 2016 J nr. 2014-1453 TKB/LSR 1. Introduktion

Læs mere