Historisk analyse. Eksempel på et historisk analyseafsnit. 2. Gassens psykologiske egenskaber

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Historisk analyse. Eksempel på et historisk analyseafsnit. 2. Gassens psykologiske egenskaber"

Transkript

1 Historisk analyse Når der foretages en historisk analyse, er det nødvendigt, at der anvendes kildeanalyse, og her er det oplagt at udvælge nogle få kilder, som der arbejdes i dybden med. Analysen skal have et klart fokus, som er styret af problemstillingen ( = underspørgsmål 2 i problemformuleringen), og hvor der kun medtages dele, som er relevante for den aktuelle problemstilling. Det kan sammenlignes med en form for bevisførelse, hvor du skal anvende kildemateriale til at dokumentere påstande, som er relevante for at kunne besvare problemstillingen. En historisk analyse kan også være en sammenligning af to eller flere historikeres forskellige vurderinger af årsager til og/eller konsekvenser af en historisk begivenhed. Den historiske analyse må aldrig opstilles i punktform (hvor en kildeanalysemodel gennemgås). I stedet skal du foretage kildeanalysen ved at skrive en sammenhængende tekst, hvor centrale kildekritiske begreber indgår, når det er relevant. Det kunne fx være aktuelt at understrege, om en kilde er samtidig, eller om tendensen er tydelig. For at kunne skrive en god analyse er det nødvendigt at komme med relevante tekstnedslag, så du kan vise, hvor påstandene kommer fra. Som i redegørelsen er det meget vigtigt at bruge noter med litteraturhenvisninger. Når du har skrevet et analyseafsnit, skal du lave en kort delkonklusion, hvor du opsummerer de vigtigste pointer i din analyse og derved besvarer problemstillingen. Omfanget af analyseafsnittet skal være 2-3 sider. Eksempel på et historisk analyseafsnit 2. Gassens psykologiske egenskaber 2.1 Beretning fra britisk soldat Gas som våben blev opfattet meget forskelligt. Nogle så gassen som frygtindgydende, og andre var ikke præget af en særlig stor frygt, så længe de havde deres beskyttelsesmasker. 1 Bilag 1 er 1 Christensen, Claus Bundgård, side 404

2 en beretning fra en britisk soldat, som overværede det tyske giftgasangreb på franskmændene i Ypres i Han har efter krigen skrevet om oplevelsen. Hans beretning er meget beskrivende, og det er tydeligt at se, at han har haft god tid til at skrive den og bearbejde sine oplevelser. Et eksempel herpå er: Over meadows and fields green with young crops which would never be harvested, past cows peacefully grazing that had had their last milking, we went, passing curiously unperturbed peasants, who watched us from the farms and cottages. 2 Han beskriver her, hvordan soldaterne går forbi fredfyldte græssende køer og marker fyldt med ungt afgrøde, inden de lidt efter bliver angrebet med fjendtlige giftgasgranater. Han opstiller et meget idyllisk billede af området, og det giver en stærk kontrast til hans beskrivelser af angrebene. I følgende citat beskriver han en døende soldat, der er ramt af gas. Manden er flygtet fra den angrebne franske frontlinje sammen med mange andre soldater. En af de britiske officerer forstår ikke, hvorfor de flygter: One man came stumbling through our lines. An officer of ours held him up with levelled revolver, What s the matter, you bloody cowards? says he. The Zouave 3 was frothing at the mouth, his eyes started from their sockets, and he fell writhing at the officer s feet. 4 Denne dramatiske beskrivelse af den døende sorte franske soldat fremkalder stærke billeder hos læseren. Gasangrebet har tydeligvis gjort et stort indtryk på soldaten. Men da beretningen i forvejen er præget af tillægsord, som gør den meget detaljeret og beskrivende, og det, at han generelt sætter idylliske billeder op, lige inden han beskriver et angreb, må man forholde sig kritisk til den. Soldaten har haft tid til at bearbejde oplevelserne og tænke over, hvad han skriver ned. Der er sandsynligvis pyntet på historierne. Men ikke desto mindre har gasangrebet vækket meget dårlige minder, og grunden til, at han har pyntet på historien, er 2 Kildetekst 1 (side 2 afsnit 10 linje 1-3) 3 Zuav: (fr. zouave, arab.-berbisk ord for kabylerstamme i Algeriet hvorfra soldaterne opr. hvervedes) infanterisoldat i den fr. hær i Nordafrika (fra 1839 har denne hær bestået af europæere). Gyldendals røde ordbøger: Fremmedordbog. Gyldendal Kildetekst 1 (side 1 afsnit 7 linje 1-3)

3 måske for at fremhæve, at det virkelig var grumt og uhyggeligt, når nogen blev ramt af giftgassen. I passagen beskriver han også, hvordan en officer forholder sig til situationen. Officeren er tydeligvis uvidende over for faren ved dette giftgasangreb. Han anser de flygtende soldater for at være kujoner og peger en revolver på den franske soldat. Det kan virke underligt, at en officer truer en allieret soldat, men dengang var det forbudt at desertere, altså flygte fra militærtjeneste, så det kan være én af grundene til, at officeren gør det. 5 En anden grund kan være, at officeren er frustreret. Han aner ikke, hvad der sker med soldaten, eller hvad han skal gøre. Da beretningen er fra det første giftgasangreb i historien, er dette meget muligt. Man vidste ikke, hvad man skulle stille op, og man havde ingen beskyttelse imod den ukendte gas. Et andet citat beskriver soldatens forundring af gassen. Det er hans første syn af klorgasskyen: ( ) we could see in the falling light the flash of shrapnel with here and there the light of a rocket. But more curious than anything was a low cloud of yellow-grey smoke or vapour, and, underlying everything, a dull confused murmuring. 6 Alle er forvirrede og afventer en reaktion. Det eneste, de kan se indtil videre, er en gul-grå sky, og at det regner med granater. Han beskriver, at der høres en svag mumlen. Soldaterne ved tydeligvis ikke, hvad de skal gøre, og er ikke bekendte med gassen. Han skriver desuden, at gassen er meget underlig, og at de ikke har noget beskyttelse imod den: We were very mystified about this gas, and had no protection whatever against it 7 Det fremgår tydeligt i beretningen fra giftgasangrebet i Ypres, at hverken soldaterne eller officererne var forberedt på dette angreb. Soldaterne er forvirrede, og man kan høre en svag mumlen. Officererne forstår ikke, hvorfor de franske soldater flygter; de kan ikke forstå omfanget af angrebet, eller at gassen er den giftige klorgas. Beretningen er ikke skrevet samtidigt, men sandsynligvis nogle år efter hændelsen. Den pågældende soldat har haft god tid til at skrive oplevelsen ned. Beretningen er præget af mange 5 Klos, Michael, side 99 6 Kildetekst 1. (side 1 afsnit 4 linje 2-4) 7 Kildetekst 1. (s. 2 afsnit 4 linje 2-3)

4 detaljer og beskrivelser, der fremkalder bestemte følelser og stemningsbilleder. Derfor må man forholde sig kritisk til teksten, da der sandsynligvis er pyntet lidt på historien, for at den skal virke mere dramatisk Soldaterbrev En anden kilde er et soldaterbrev fra vestfronten fra en skyttegravssoldat, Otto Iversen. Brevet er fra den 22. november Han skriver hjem til sine forældre om den første søndag i skyttegraven. Citatet her beskriver hans frygt for et gasangreb: Sidste nat frygtede vi et fjendtligt gasangreb, derfor måtte en af os hele tiden holde vagt. Ved det sidste gasangreb havde englænderne kun ringe held. Når vores masker passer, er der heller intet at frygte. 8 Han anvender ordet frygt om gasangrebet. Anvendelsen af gassen fremkalder tydeligvis en gru og usikkerhed i ham. Usikkerheden prøver de at holde tilbage ved at få en til at holde vagt. Denne kildetekst adskiller sig fra kildetekst 1 ved at være uden beskrivende tillægsord og unødvendige beskrivelser. Brevet er skrevet samtidig med begivenhederne, og han afslutter det ved at sige, at han må slutte nu, da han skal til aftensmad. Det kan tænkes, at han kun har skrevet de mest væsentlige ting ned de ting, der har gjort mest indtryk på ham. Deriblandt det frygtede gasangreb. Han skriver endvidere, at englænderne havde ringe held ved sidste gasangreb. Han trøster sig ved det ringe britiske forsøg og skriver desuden, at når maskerne passer, er der intet at frygte. Otto har muligvis forsøgt at berolige sine forældre ved at skrive dette. Det er bemærkelsesværdigt, at han først skriver, at han frygter gasangrebet, men modsiger sig selv lidt efter ved at sige, at når maskerne passer, er der ikke noget at frygte. Brevet er skrevet over et år efter giftgasangrebet i Ypres, som kilde 1 omhandler, så på denne tid havde begge sider oplevet gasangreb, og man havde fundet måder at beskytte sig på, nemlig med de karakteristiske gasmasker. Gasangrebet bliver ikke omtalt som forvirrende eller ukendt. Otto Iversens brev blev skrevet i en tid, hvor gasangreb var velkendt - men dog stadig frygtet. 8 Kildetekst 2 (linje 12-14)

5 2.3. Delkonklusion Det fremgår tydeligt af de to kilder, at soldaterne har oplevet giftgassen som et nyt og frygteligt våben. Det er ganske åbenlyst ud fra soldaternes beretninger, at et giftgasangreb har påvirket deres moral. Ingen af soldaterne er dog i stand til at vurdere gassens effektivitet som krigsvåben, men forholder sig mere til gassens psykologiske effekt.

Émile Durkheim - og samfundet

Émile Durkheim - og samfundet Émile Durkheim - og samfundet Kazimir Malevich - Vinterlandskab (1930) Gruppe 1: Hus 5.1, HumBach, 3. semester, 2013 Gruppemedlemmer: Nadia Yasmin Brakti, Eirikur Gilstón Corfitz Andersen, Mark Blondin,

Læs mere

TUBA. Håndtering af alkoholmisbrug i hjemmet Spørgeskemaundersøgelse blandt lærere september 2014

TUBA. Håndtering af alkoholmisbrug i hjemmet Spørgeskemaundersøgelse blandt lærere september 2014 TUBA Håndtering af alkoholmisbrug i hjemmet Spørgeskemaundersøgelse blandt lærere september 2014 Moos-Bjerre Analyse Farvergade 27A 1463 København K, tel. 29935208 moos-bjerre.dk Indholdsfortegnelse 1.

Læs mere

City of Glass en opgave om Paul Austers roman og begrebet postmodernisme. 1. Indholdsfortegnelse... s. 1. 2. Problemformulering..s.

City of Glass en opgave om Paul Austers roman og begrebet postmodernisme. 1. Indholdsfortegnelse... s. 1. 2. Problemformulering..s. City of Glass en opgave om Paul Austers roman og begrebet postmodernisme 1: Indholdsfortegnelse: 1. Indholdsfortegnelse....... s. 1 2. Problemformulering..s. 2 3. Postmodernisme....s. 3 3.1 Beskrivelse

Læs mere

Åben Anonym Rådgivning. www.dedrikkerderhjemme.dk. Viden om børn og unge i familier med alkoholproblemer

Åben Anonym Rådgivning. www.dedrikkerderhjemme.dk. Viden om børn og unge i familier med alkoholproblemer Viden om børn og unge i familier med alkoholproblemer Åben Anonym Rådgivning for børn og unge i familier med alkoholproblemer Ca. hvert tiende barn eller ung i Danmark vokser op i familier med alkoholproblemer.

Læs mere

4 ledtråde til at hjælpe dig i arbejdet med dit Solar Plexus

4 ledtråde til at hjælpe dig i arbejdet med dit Solar Plexus 4 ledtråde til at hjælpe dig i arbejdet med dit Solar Plexus Jes Dietrich Dette er et lille udsnit fra min bog Hjertet og Solar Plexus. Nogle steder vil der være henvisninger til andre dele af bogen, og

Læs mere

Folkekirkens Nødhjælps

Folkekirkens Nødhjælps Folkekirkens Nødhjælps interne nyhedsbrev Master i Professionel Kommunikation Roskilde Universitet 2010 Vejleder: Leslie Fleming Modul 1 Studerende: Anita Pedersen Inge Mousten Dorte Hendel Møller Søren

Læs mere

Overforbruget og dets motiver Hvorfor vi Overforbruger

Overforbruget og dets motiver Hvorfor vi Overforbruger Overforbruget og dets motiver Hvorfor vi Overforbruger Det Samfundsvidenskabelige Basisstudium 2. Semester Sociologi & Økonomi Gruppe 24 a: Damir Pasic - studienummer 47131 Mads Lieberkind - studienummer

Læs mere

SÅDAN HAR DU EN STØTTENDE SAMTALE. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge

SÅDAN HAR DU EN STØTTENDE SAMTALE. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge. Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge SÅDAN HAR DU EN STØTTENDE SAMTALE Psykiatrifondens guide til samtaler med børn og unge PSYKIATRIFONDEN.DK 2 Psykiatrifonden 2014 DEN STØTTENDE SAMTALE

Læs mere

Erfaringsopsamling. Børnegruppeforløb i Ballerup Kommune, 2009/2010. Udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS

Erfaringsopsamling. Børnegruppeforløb i Ballerup Kommune, 2009/2010. Udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS Erfaringsopsamling Børnegruppeforløb i Ballerup Kommune, 2009/2010 Udarbejdet af Socialt Udviklingscenter SUS 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Resume... 4 Beskrivelse af børnegruppeforløbet... 6 Erfaringsopsamlingens

Læs mere

Kan billedet bruges som kilde?

Kan billedet bruges som kilde? I Kildekritikkens ABC har du læst om forskellige tilgange til skriftlige kilder. I dette afsnit kan du lære mere om kildekritik ift. plakater, fotos, malerier, og andet, der kan betegnes som billeder.

Læs mere

evaluering af grupper for unge som har mistet forældre

evaluering af grupper for unge som har mistet forældre evaluering af grupper for unge som har mistet forældre April 2010 ledede samtalegrupper Frivilligt terapigrupper Lukkede Teenagegrupper Evaluering af grupper for unge som har mistet forældre - Frivilligt

Læs mere

Teenagere og alkohol November 2003

Teenagere og alkohol November 2003 Teenagere og alkohol November 2003 1. FORORD... 3 2. RESUME... 4 3. TEENAGEKULTUR OG ALKOHOL... 5 AT SKABE SIN EGEN HISTORIE - IDENTITET...5 VENNER OG FORÆLDRE...5 MEDIERNES ROLLE...5 USIKKERHED...5 RAPPORTENS

Læs mere

Hitchhikerens håndbog i holdningsinterviews - om spørgsmål og svar og deres eventuelle sammenhæng

Hitchhikerens håndbog i holdningsinterviews - om spørgsmål og svar og deres eventuelle sammenhæng 1 Hitchhikerens håndbog i holdningsinterviews - om spørgsmål og svar og deres eventuelle sammenhæng Jacob Thøgersen Dansk Sprognævn 1. Indledning Jeg er blevet bedt om at skrive om forholdet mellem interviewer

Læs mere

Hvordan gør de professionelle?

Hvordan gør de professionelle? Hvordan gør de professionelle? ( Oversat af Ivan Larsen, Samsø Dart Club, Marts 2010 fra How the Pros do it af: Ken Berman 1999 ) Der er to aspekter i det at blive en god dartspiller, det er præcision

Læs mere

Eksempel på en god litterær artikel, 3g. To Verdener

Eksempel på en god litterær artikel, 3g. To Verdener Eksempel på en god litterær artikel, 3g To Verdener Den 3. november 1871 tager Georg Brandes med sin forelæsning, omkring hovedstrømninger i det nittende århundredes litteratur, første skridt på vejen

Læs mere

Kristuskransen forklaring på perlerne

Kristuskransen forklaring på perlerne Kristuskransen forklaring på perlerne Gudsperlen Guds perlen, er Kristuskransens start. Guds perlen er den store guldfarvede perle. Guds perlen er Kristuskransens start og slutning. Du har måske allerede

Læs mere

Grundbogen til Sidste Søndag

Grundbogen til Sidste Søndag Hvad er rollespil I dette kapitel vil vi forklare lidt omkring hvad rollespil er. Først vil vi forsøge at definere rollespil (en svær opgave), og derefter har vi et afsnit skrevet specielt til forældrene

Læs mere

Højt at flyve, dybt at falde - en forebyggende kampagne om ludomani

Højt at flyve, dybt at falde - en forebyggende kampagne om ludomani Højt at flyve, dybt at falde - en forebyggende kampagne om ludomani Vitus Boe Jarvad 50422 Thomas Andreassen Sort 49881 Karoline Gry Dall 50545 Vejleder Elisabeth Hoff- Clausen Kommunikation, 4. semester

Læs mere

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil.

På www.standsaids.nu kan I også spille dilemmaspillet Fremtiden er på spil. Post 1 Velkommen til... I skal nu på et dilemmaløb, hvor I vil opleve, hvordan det er at være dreng i Afrika. I får her starten på en historie. Læs den højt for hinanden og beslut derefter i fællesskab,

Læs mere

Spencer Kagan: Telling ain t teaching. Samarbejd med hjernens hukommelsessystemer og øg elevernes læringsudbytte

Spencer Kagan: Telling ain t teaching. Samarbejd med hjernens hukommelsessystemer og øg elevernes læringsudbytte Spencer Kagan: Samarbejd med hjernens hukommelsessystemer og øg elevernes læringsudbytte Oversættelse og indledende bemærkninger af Jette Stenlev Denne artikel henvender sig især til lærere i udskolingen,

Læs mere

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13.

Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. 1 Konfirmation 2015. Salmer: 478, 29, 370 / 68, 192v.1,3&7, 70 Tekster: Ps. 8 og Mk.2.1-13. For mange år siden var der nogle unge fra en kirkelig forening, der havde lavet en plakat med teksten Jesus er

Læs mere

*Forsiden$er$til$administrativt$brug$og$derfor$ikke$en$del$af$den$skrevne$opgave

*Forsiden$er$til$administrativt$brug$og$derfor$ikke$en$del$af$den$skrevne$opgave Roskilde)Universitet) )))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Den$samfundsvidenskabelige$bacheloruddannelse$ $ $ Forside$til$projektrapport$ $2.$semester,$BP2:$ $ $ År:$2014$

Læs mere

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser

HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling. Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser HVOR KOMMER DU FRA? Historiefortælling Et undervisningsforløb for 4.-6. klasser INTRODUKTION Alle har en historie at fortælle. Oftest giver en personlig historie os et billede af, hvem den fortællende

Læs mere

We are not a gang in the usual sense of the term; we are a gang for justice

We are not a gang in the usual sense of the term; we are a gang for justice We are not a gang in the usual sense of the term; we are a gang for justice Skrevet af: Christina Steffensen & Rebekka Drud Henningsen Vejleder: Johnnie Pederen 1 Abstract Denne opgave er et casestudie

Læs mere

Den er et fremragende eksempel på, at 1+1+1 giver langt mere end 3. N. Kochs Skole, Skt. Johannes Allé 4, 8000 Århus C

Den er et fremragende eksempel på, at 1+1+1 giver langt mere end 3. N. Kochs Skole, Skt. Johannes Allé 4, 8000 Århus C Trøjborg 29. juni 2009 Kære 9. årgang. En tøjklemme. Ja, sådan ser den ud den er blevet lidt gammel og grå lidt angrebet af vejr og vind den er blevet brugt meget. I kender alle sammen tøjklemmer, nogle

Læs mere

Operation Gudsværk: Gør en forskel i sognet

Operation Gudsværk: Gør en forskel i sognet Operation Gudsværk: Gør en forskel i sognet Fokus: At give konfirmanderne en oplevelse af, at de kan være med til at gøre en forskel i sognet/menigheden og dermed være en del af kirken. Med inspiration

Læs mere

Når boligen bliver et HJeM

Når boligen bliver et HJeM fotos: bam/scanpix Når boligen bliver et HJeM Vores hjem er ikke blot vores bolig, den er en del af os selv og vores identitet. På godt og ondt for vi er ikke så gode til at acceptere forskellighed og

Læs mere

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget

TAL MED EN VOKSEN. hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget TAL MED EN VOKSEN hvis din mor eller far tit kommer til at drikke for meget Historien om en helt Sanne er 14 år. Hun må klare mange ting selv. Hun må ofte selv stå op om morgenen og få sine søskende op

Læs mere

Der bor mange mennesker langs landevejene, som er bekymrede over din fart. Tænk over hvor hurtigt du kører.

Der bor mange mennesker langs landevejene, som er bekymrede over din fart. Tænk over hvor hurtigt du kører. Mit Hjem Din Fart? 2011 Kampagnebudskab: Der bor mange mennesker langs landevejene, som er bekymrede over din fart. Tænk over hvor hurtigt du kører. - 9 ud af 10 beboere langs landevejene er generede af

Læs mere

Journalistik. En avis

Journalistik. En avis Journalistik Det nærmeste man kommer den absolutte sandhed En avis En avis er et blad med historier om ting, folk ikke ved i forvejen. Tingene skal være sket i virkeligheden. Historierne i en avis er ikke

Læs mere