Om HSP (Hereditær Spastisk Paraparese)

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Om HSP (Hereditær Spastisk Paraparese)"

Transkript

1 Om HSP (Hereditær Spastisk Paraparese) Nedenstående artikel er oversat og gengivet med tilladelse fra Spastic Paraplegia Foundation (www.spfoundation.org) med tilføjelser om danske forhold. Index: - Hvad er HSP? - Hvad er Tilsyneladende Sporadisk Spastisk Paraparese? - Hvad er symptomerne? - Hvorfor er mine symptomer forskellige fra andres - i min familie? - Hvad forårsager HSP? - Hvor alvorlige vil mine symptomer blive? - Hvordan diagnosticerer man HSP? - Hvilke genetiske undersøgelser er mulige? - Hvad er forventningerne til livslængde? - Hvad er behandlingen? - Hvad er risikoen for at få HSP? - Hvilke andre forhold kan forårsage spastisk paraparese? - Andre spørgsmål? Hvad er HSP? Hereditær Spastisk Paraparese (HSP) er en gruppe sjældne, arvelige neurologiske sygdomme, hvis primære symptomer er fremadskridende spasticitet og kraftnedsættelse i benene. Alle er forårsaget af forskellige gen-mutationer. På nuværende tidspunkt er der beskrevet omkring 50 forskellige typer HSP; den genetiske årsag er kendt for 31 af disse. I USA formoder man at mennesker er ramt af HSP, i Danmark anslået ca Tilstanden er karakteriseret af en snigende fremadskridende kraftnedsættesle og spasticitet i benene. HSP er klinisk klassificeret som ukompliceret eller ren, hvis sygdommen er begrænset til den nedre del af kroppen og som kompliceret eller kompleks, hvis andre systemer er involveret, eller hvis der er andre neurologiske fund såsom epilepsi, demens, nedsat muskelfylde, parkinsonisme, ufrivillige bevægelser eller nervebetændelse i fravær af andre sygdomme, som f.eks. Diabetes Mellitus. Mange forskellige navne har været anvendt for HSP. Mest udbredt er Hereditær Spastisk Paraparese eller Paraplegi, Familiær Spastisk Paraparese (eller Paraplegi), og Strümpell-Lorrain s sygdom. (Vi har i det følgende valgt at bruge betegnelsen Hereditær Spastisk Paraparese). Sygdommen blev første gang beskrevet i 1880 af en tysk neurolog, Ernst Adolf Gustav Gottfried von Strümpell. Han observerede to brødre og deres far, der alle led af gangforstyrrelser og

2 spasticitet i benene. Efter deres død påviste Strümpell ved obduktion degeneration af nervefibre i rygmarven. Senere bidrog den franske neurolog Maurice Lorrain I 1898 yderligere til beskrivelsen, hvorfor sygdommen også bærer eponymet Strümpell-Lorrain s sygdom Hvad er Tilsyneladende Sporadisk Spastisk Paraparese? Mange personer med HSP har tilsyneladende ingen familiemedlemmer, med tilsvarende symptomer. Uden et påviseligt genetisk link har nogle neurologer kaldt tilstanden Spastisk Paraplegi eller Tilsyneladende Sporadisk Spastisk Paraparese. Andre klinikere vil diagnosticere den samme tilstand som Primær Lateral Sclerose (PLS), som ligner HSP, men PLS påvirker også eventuelt arme, tale- og synkemuskulaturen såvel som muskler i benene. Der kan være mange grunde til, at personer med HSP ingen kendte familiemedlemmer har med tilsvarende sygdom. Ved autosomalt recessive og X-bundne former kan generationer springes over, hvilket betyder, at sygdommen kan passere i stilhed gennem generationer for så pludselig at dukke op. Hertil kommer, at debuttidspunkt, progressionshastighed og sværhedsgraden varierer betydeligt, således at sygdommen kan være udiagnosticeret i tidligere generationer, eller at bærere af sygdomsanlægget er døde før sygdomsdebut. Ukendt forældreherkomst eller ny genetisk mutation er ligeledes en mulighed (se: HSP og arvelighed for yderligere information). Hvad er symptomerne? Typisk for HSP er fremadskridende vanskeligheder med at gå på grund af kraftnedsættelse og stivhed (spasticitet) i musklerne. Symptomerne starter hos fleste omkring 30 års alderen, men kan starte på ethvert alderstrin. Debutsymptomer er typisk problemer med balancen, muskelstivhed eller tendens til at dreje indad i fødderne. Symptomerne begynder ofte så gradvist, at andre mennesker opdager ændringerne først. Som sygdommen skrider frem kan stok, rollator og eventuelt kørestol blive en nødvendighed, selvom ikke alle får brug for sådanne. Andre hyppige symptomer på HSP er uafviselig vandladningtrang og øget hyppighed og evt. samme symptomer mht. afføring, men i mildere grad, muskelkramper (spasmer), belastningsrelaterede smerter fra lænden el. andre store led (hofter/knæ), nedsat følesans i fødderne og høj vrist. Nogle ganske få mennesker kan opleve problemer med armene og finmotorisk kontrol af fingrene, men for de fleste er dette ikke udtalt. Desuden ses hos en del mænd potensproblemer.

3 Hvorfor er mine symptomer forskellige fra andres - i min familie? Som det er fremgået, kan alvorligheden af symptomer og debutalderen af sygdommen variere markant, endog inden for samme familie. Dette kan skyldes andre gener, miljet, ernæring, generel helbredstilstand eller andre faktorer, der endnu heller ikke er kendte eller forstået. I nogle familier tenderer symptomerne til at starte i yngre alder for hver generation. Selv om det er sjældent, viser HSP nogle gange ufuldstændig gennemslagskraft. Dette indebærer, at der ind imellem forekommer individer med genmutationen, hvor denne af ukendte grunde ikke fører til udvikling af symptomer på HSP. Sådanne individer vil dog stadig kunne overføre HSP til deres børn. Hvad forårsager HSP? HSP er forårsaget af degeneration af de øvre motorneuroner, som er nerveceller i hjernen og i rygmarven, der styrer musklerne. Øvre motorneuroner kontrollerer således frivillige bevægelser. Cellekernen i disse neuroner er lokaliseret i den motoriske cortex i hjernen. Neuronerne har lange, hårlignende udløbere, kaldet axoner, som løber ned til hjernestammen og videre ned i rygmarven. Axoner formidler besked om bevægelse til de nedre motoriske neuroner, som er lokaliseret i hjernestammen og rygmarven. Nedre motorneuroner sørger for at videreformidle besked ud til musklerne. Når øvre motorneuroner degenererer, kan besked til nedre motorneuroner ikke formidles, og de nedre motorneuroner kan derfor ikke videregive korrekt besked til musklerne. Som degenerationen fortsætter, forøges spasticiteten og kraftnedsættelsen i muskulaturen. Benene er påvirket, fordi degenerationen primært optræder i den nederste ende af de længste nerver i rygmarven, som kontrollerer benene. I sjældne tilfælde kan den øvre del af kroppen ligeledes være marginalt påvirket, hvilket fører til problemer i armene og i halsregionen med tale- og synkemuskulaturen. Hvor alvorlige vil mine symptomer blive? Der findes ingen måde, hvorpå man kan forudsige graden af progression af symptomer. Når symptomer først har vist sig, gælder det generelt, at progression af sygdommen i reglen fortsætter langsomt livet igennem. For nogle former med debut i barnealderen gælder, at symptomerne bliver tydelige og gradvist forværret gennem barnealderen for så at stabilisere sig efter ungdomsårene. HSP fører sjældent til fuldstændig tab af mobilitet i benene.

4 Hvordan diagnosticeres HSP? HSP diagnosticeres ved en grundig neurologisk undersøgelse, ved at udelukke andre sygdomme som forårsager spasticitet og kraftnedsættelse af ben, og ved i en observationsperiode at iagttage om andre symptomer, der indikerer andre forstyrrelser, som f.eks. PLS, udvikler sig. Sygdomme som kan ligne er ALS, Tropisk Spastisk Paraparese (TSP), vitaminmangel (B12 og E), diskusprolaps og rygmarvstumorer eller skader og Multipel Sclerose (MS). HSP kan ligne cerebral parese, omend spasticitet og svaghed musklerne i reglen gradvist forværres ved HSP, der, som det er fremgået, er en degenerativ, og dermed fremadskridende, sygdom. HSP er arvelig, og en gennemgang af familiehistorien er væsentlig i diagnostikken af sygdommen. Ikke desto mindre vil mange individer med alle tegn og symptomer på HSP ikke have andre i familien med sygdommen. Hvilke genetiske undersøgelser er mulige? Gen-undersøgelser foretages ikke diagnostisk, men kun forskningsmæssigt i Danmark. Genetisk rådgivning og test bør ydes ved afdelinger med specialviden om HSP. Gentest kan anvendes ved prænatal undersøgelse. Hvad er behandlingen? Der findes i dag ingen behandling for at forhindre, stoppe eller helbrede HSP. Behandlingen er rettet mod symptomdæmpning, som f.eks. medicin for at reducere spasticitet, fysioterapi, og øvelser med henblik på at vedligeholde fleksibilitet, styrke og mobilitet; støttende redskaber og andre foranstaltninger. Hvad er forventningerne til livslængde? HSP påvirker ikke livslængden. Når det er sagt, kan komplikationer opstå efter fald eller immobilitet på grund af HSP, hvilket i sig selv kan forkorte livslængden. Hvad er risikoen for at få HSP? Der findes omkring 50 forskellige former for HSP med tre forskellige former for arvelighed: autosomal dominant, autosomal recessiv og X-bunden arvegang. Hver arvegang medfører en forskellig risiko for børn af en syg forælder, som går fra næsten ingen til 50%.

5 Andre spørgsmål: Har stress indflydelse på symptomerne? Mange mennesker oplever en forværring af spasticiteten, når de er vrede, stressede eller ude af balance. Dette kan gøre symptomerne værre. Det er ukendt præcist, hvordan følelser påvirker muskulaturen. De fleste oplever forøget stivhed i koldt vejr. Er depression normalt forekommende? Perioder med oplevelse af nedtrykthed over at have HSP er normal og forventelig. Det er heller ikke usædvanligt, at mennesker også oplever perioder med egentlig klinisk depression. Oplever mennesker med HSP hukommelsesforstyrrelser? Hukommelsesforstyrrelser er beskrevet hos ganske få individer med HSP. Generelt er disse milde og man ved ikke med sikkerhed om de overhovedet er en del af sygdommen Er der hyppigt problemer med fødder? - Høj vrist ( hulfod ) kan evt. afhjælpes med indlæg i skoene. - Forkortede achillessener. Achillessener er ofte forkortede, hvilket er et problem, der generelt tiltager med progression af HSP. - Krampetrækninger i fødder (klonus). Klonus er en ukontrollerbar, gentagen spjætten / sammentrækninger i muskulaturen, som får foden til af hoppe hurtigt op og ned. Dette forekommer, når foden er i en position, som forårsager forstyrrelse i signalerne fra hjernen, hvilket fører til en automatisk strækkerefleks. - Hammertå og/eller hævet knyst. Disse tilstande forekommer på grund af ubalance i udstrækning og spænding i musklerne. - Kolde fødder og/eller hævelser. Normalt hjælper muskelsammentrækninger i benene med at pumpe blodet fra ben til hjerte. Hvis musklerne er svækkede, eller hvis personen er relativ inaktiv, vil tilbagestrømning af blod formindskes, og væske kan ophobes. Dette kan forårsage hævelse eller en oplevelse af kolde fødder.

6 Kan armene blive påvirket? Nogle personer kan opleve problemer med armene eller finmotorisk kontrol af fingrene. Degenerationen af de nerver, som regulerer armene er mild i forhold til nerver, der regulerer benene. For de fleste er dette problem ikke markant. Kan HSP påvirke den seksuelle funktion? Det korte svar må være ja, selv om det er vigtigt at huske, at seksuel lyst og/eller funktion kan være påvirket af mange andre faktorer som alder, stress, depression, træthed, medicinske sygdomme og medicinsk behandling. Nogle mennesker rapporterer stivhed, spasmer og kramper som en del af HSP, hvilket enten hæmmer (eller intensiverer) orgasme, eller at orgasme kan medføre stivhed i ben, spasmer eller klonus. Stivhed i arme og ben kan i sig selv medføre problemer med visse positioner ved samleje. Er HSP en Ataksi? Nej. Gruppen af sygdomme kendt som Ataksier (som f.eks. Friedreichs Ataxia) er sygdomme i lillehjernen, hvor der er en forstyrrelse i enten lillehjernen (cerebellum) eller i forbindelserne til og fra denne. HSP involverer ikke cerebellum. Ataksier kan være arvelige eller sporadiske. Betegnelsen ataksi betyder uden koordination og kan også referere til et symptom med mangelfuld kontrol af muskulatur som bevirker en rykvis eller ustabil bevægelse. Individer med HSP kan opleve dårlig koordination som et symptom. Dette betyder ikke, at de har ataksi. Må jeg donere blod? HSP kan ikke overføres til andre gennem blodet. Der er ingen medicinske grunde til, at en person med HSP ikke skulle kunne donere blod. Artiklen er oversat af Carsten Randløv, bearbejdet af Carsten Randløv og Dorthe Lykke og redigeret af neurolog Jørgen Nielsen.

7

Sygdomme Amyotrofisk Lateral Sklerose (ALS) Beckers muskeldystrofi Charcot-Marie-Tooth Duchennes muskeldystrofi Duchennebærer-diagnosen Dystrophia

Sygdomme Amyotrofisk Lateral Sklerose (ALS) Beckers muskeldystrofi Charcot-Marie-Tooth Duchennes muskeldystrofi Duchennebærer-diagnosen Dystrophia Muskelsvind Teksten er udarbejdet af konsulenter ved Institut for Muskelsvind. Teksten stammer fra Muskelsvindfondens hjemmeside: www.muskelsvindfonden.dk Væsentlige dele af stoffet er revideret ultimo

Læs mere

Mere om MS (multipel sklerose)

Mere om MS (multipel sklerose) Mere om MS (multipel sklerose) EXT-11/2008-15 EX.1498 www.novartis.dk Mere om MS (multipel sklerose) Indhold Hvordan kommer jeg videre? 4 Hvad er MS? 5 Almindelige typer af MS 6 Attakvis MS (RRMS) 6 Sekundær-progressiv

Læs mere

MERE OM MS (MULTIPEL SKLEROSE)

MERE OM MS (MULTIPEL SKLEROSE) MERE OM MS (MULTIPEL SKLEROSE) Udarbejdet i samarbejde med læge Anna Tsakiri Neurologisk afdeling, Glostrup Hospital. Indhold Hvordan kommer jeg videre? 4 Hvad er MS? 5 Almindelige typer af MS 6 Hvordan

Læs mere

Neuropati og diabetes

Neuropati og diabetes Neuropati og diabetes Vejledning om diabetisk nervesygdom DIABETESFORENINGEN Neuropati og diabetes Diabetesforeningen, 2007 1. oplag, februar 2007 :: 8.000 stk. Udgivet af Diabetesforeningen Rytterkasernen

Læs mere

Udgivet af: Foreningen for VHL Patienter og Pårørende. Fiskervejen 10 4000 Roskilde Tlf.: 4675 7033. www.vhl-danmark.dk

Udgivet af: Foreningen for VHL Patienter og Pårørende. Fiskervejen 10 4000 Roskilde Tlf.: 4675 7033. www.vhl-danmark.dk Udgivet af: Foreningen for VHL Patienter og Pårørende Fiskervejen 10 4000 Roskilde Tlf.: 4675 7033 www.vhl-danmark.dk Indholdsfortegnelse: Introduktion... 4 Om kromosomer og gener... 7 Hvilke symptomer

Læs mere

Lewy Body demens og demens ved Parkinsons sygdom

Lewy Body demens og demens ved Parkinsons sygdom Lewy Body demens og demens ved Parkinsons sygdom Novartis Healthcare A/S, Lyngbyvej 172, DK-2100 København Ø Tlf. +45 39 16 84 00, Fax +45 39 16 84 01, E-mail skriv.til@novartis.com EXE-12/2009-42 EXE.1876

Læs mere

Hvad er cerebral parese?

Hvad er cerebral parese? Hvad er cerebral parese? CP er den hyppigst forekomne diagnose hos børn med medfødt hjerneskade i Danmark (Esben 2005 s. 3). Det er en tilstand der i 90 % af tilfældene er medfødt og skyldes en skade i

Læs mere

ET BEDRE LIV AT LEVE MED SKIZOFRENI

ET BEDRE LIV AT LEVE MED SKIZOFRENI ET BEDRE LIV AT LEVE MED SKIZOFRENI 1 Forord: - At leve med skizofreni Formålet med dette hæfte er at informere patienter med skizofreni og deres pårørende om sygdommen og dens behandling. Der er flere

Læs mere

værd at vide om Rygmarvsskader

værd at vide om Rygmarvsskader værd at vide om Rygmarvsskader 2 værd at vide om rygmarvsskader Hvad er en rygmarvsskade? Rygmarvsskader er en samlet betegnelse for en række forskellige skader på rygmarven, som er den samling af nerver,

Læs mere

5HKDELOLWHULQJV&HQWHU IRU 0XVNHOVYLQG

5HKDELOLWHULQJV&HQWHU IRU 0XVNHOVYLQG 1. Indledning og læsevejledning 3 2. Principper for god behandlingspraksis 7 3. Sygdomsbeskrivelse 15 4. Psykologiske aspekter 23 5. Hjælp og pleje 31 6. Fysioterapi 39 7. Hjælpemidler, bolig, transport

Læs mere

INFOSERIEN OM BEVÆGEAPPARATET. Ondt i nakken...

INFOSERIEN OM BEVÆGEAPPARATET. Ondt i nakken... INFOSERIEN OM BEVÆGEAPPARATET Ondt i nakken... Det er meget almindeligt at have ondt i nakken... Nakkesmerter skal behandles aktivt Det er meget almindeligt at have ondt i nakken, og det kan give meget

Læs mere

Voksen med cerebral parese. - i relation til senfølger, forebyggelse og træning. Spastikerforeningen

Voksen med cerebral parese. - i relation til senfølger, forebyggelse og træning. Spastikerforeningen Voksen med cerebral parese - i relation til senfølger, forebyggelse og træning Spastikerforeningen Spastikerforeningen bliver ofte kontaktet af medlemmer, der har spørgsmål om at blive ældre med cerebral

Læs mere

Diabetes og potensproblemer

Diabetes og potensproblemer e-mergency 03069 Diabetes og potensproblemer DIABETESFORENINGEN w w w. d i a b e t e s. d k Materialet er sponseret af: Spørg om forsikring Tlf. 70-112020 DIABETESFORENINGEN Diabetes og potensproblemer

Læs mere

Værd at vide om Alzheimers demens

Værd at vide om Alzheimers demens Værd at vide om Alzheimers demens Novartis Healthcare A/S, Lyngbyvej 172, DK-2100 København Ø Tlf. +45 39 16 84 00, Fax +45 39 16 84 01, E-mail skriv.til@novartis.com EXE-12/2009-41 EXE.1874 Indhold Demens

Læs mere

Hvad er urininkontinens?

Hvad er urininkontinens? Denne informationsfolder handler om urininkontinens og de problemer de forskellige typer af urininkontinens kan medføre. Samtidig er det en vejledning i, hvordan problemet kan afhjælpes med de hjælpemidler,

Læs mere

Spasticitet. hvad er det nu lige, det er

Spasticitet. hvad er det nu lige, det er side 12 fysioterapeuten nr. 04 februar 2009 Spasticitet hvad er det nu lige, det er Objektiv måling af tonus kræver en del udstyr. Her måler Jakob Lorentzen (forrest) og Jens Bo Nielsen tonus over ankelleddet

Læs mere

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Du er ikke alene Hjerteforeningen. 2009 Tekst: Helle Spindler, cand. psych., ph.d, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet Grafisk

Læs mere

Om nedarvede gener, der øger kræftrisikoen

Om nedarvede gener, der øger kræftrisikoen 11. Arv og kræft Om nedarvede gener, der øger kræftrisikoen Dette kapitel fortæller, at man kan være arveligt disponeret for at udvikle kræft at nedarvede mutationer kan øge risikoen for brystkræft at

Læs mere

,QGKROG 'H QLWLRQHU DI KDQGLFDSV RJ V\JGRPPH... 5 +MHUQHVNDGHU XGYLNOLQJVIRUVW\UUHOVHU RJ XGYLNOLQJVK PQLQJ... 7 3V\NLVNH V\JGRPPH...

,QGKROG 'H QLWLRQHU DI KDQGLFDSV RJ V\JGRPPH... 5 +MHUQHVNDGHU XGYLNOLQJVIRUVW\UUHOVHU RJ XGYLNOLQJVK PQLQJ... 7 3V\NLVNH V\JGRPPH... ,QGKROG 'H QLWLRQHU DI KDQGLFDSV RJ V\JGRPPH... 5 +MHUQHVNDGHU XGYLNOLQJVIRUVW\UUHOVHU RJ XGYLNOLQJVK PQLQJ... 7 ADHD... 7 Afasi... 8 Autismespektrumsforstyrrelse... 9 Epilepsi... 10 Hjerneskade... 12

Læs mere

Angstforeningen MEDICINSK BEHANDLING AF ANGST. Angstforeningen. Information til patienter og pårørende

Angstforeningen MEDICINSK BEHANDLING AF ANGST. Angstforeningen. Information til patienter og pårørende MEDICINSK BEHANDLING AF ANGST Udarbejdet af: Marie Särs Andersen, cand.interpret., rådgiver og informationsmedarbejder i Sygekassernes Helsefond Information til patienter og pårørende Udvikling af angst

Læs mere

Nogle gange går alarmberedskabet imidlertid i gang i situationer, som er ufarlige, og vi oplever ubegrundet angst også kaldet panikangst.

Nogle gange går alarmberedskabet imidlertid i gang i situationer, som er ufarlige, og vi oplever ubegrundet angst også kaldet panikangst. Angst Oplever du en pludselig voldsom angstfølelse, uden nogen logisk grund? Eventuelt ledsaget af vejrtrækningsbesvær, hjertebanken og svimmelhed? Eller gribes du af frygt for pludselig sygdom, sindssyge

Læs mere

Børn med rygmarvsbrok

Børn med rygmarvsbrok Børn med rygmarvsbrok Funktion og trivsel og Forældrenes situation Harald R. Lie, Vibeke Lie og Karsten Torst Pedersen Udgivere: Solbakkens Rådgivningscenter for Bevægelseshandicap og Rygmarvsbrokforeningen

Læs mere

Sygdommen, behandling og forebyggelse

Sygdommen, behandling og forebyggelse Information om Depression hos voksne Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er en depression? 05 Hvorfor får nogle en depression? 08 Hvilke symptomer

Læs mere

Storhjernen Lillehjernen Hjernestammen Hypofysen hjernehinderne

Storhjernen Lillehjernen Hjernestammen Hypofysen hjernehinderne Hjernesvulster Indhold 2 Indledning 3 Hvad er symptomerne på en hjernesvulst? 4 Hvilke undersøgelser skal der til? 6 Hvor syg er jeg? 9 Hvilken behandling findes der? 16 Er der andre behandlingsformer?

Læs mere

Patientinformation. Kunstigt knæ... Velkommen til Vejle Sygehus. Ortopædkirurgisk Afdeling

Patientinformation. Kunstigt knæ... Velkommen til Vejle Sygehus. Ortopædkirurgisk Afdeling Patientinformation Kunstigt knæ... Velkommen til Vejle Sygehus Ortopædkirurgisk Afdeling 1 Notater Send oplysningsskema til afdeling A250 i den frankerede svarkuvert - senest d.... 2 Vigtige datoer Navn:...

Læs mere

Børn med cerebral parese i Danmark. Susan I. Michelsen Esben M. Flachs Pernille Due Peter Uldall

Børn med cerebral parese i Danmark. Susan I. Michelsen Esben M. Flachs Pernille Due Peter Uldall Børn med cerebral parese i Danmark Susan I. Michelsen Esben M. Flachs Pernille Due Peter Uldall Børn med cerebral parese i Danmark Susan I. Michelsen Esben M. Flachs Pernille Due Peter Uldall Børn med

Læs mere

INFORMATION OM FUNKTIONELLE LIDELSER. Når kroppen siger fra

INFORMATION OM FUNKTIONELLE LIDELSER. Når kroppen siger fra INFORMATION OM FUNKTIONELLE LIDELSER Når kroppen siger fra Det ville være nemt, hvis kroppen bare var en maskine 2 Når kroppen siger fra Maven gør ondt. Hovedet er ved at eksplodere. Svimmelheden er næsten

Læs mere

Information om skizofreni hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse

Information om skizofreni hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse Til forældre og unge Information om skizofreni hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er skizofreni? 05 Hvorfor får nogle børn og unge

Læs mere

Besvimelsestjekliste. Lider du af uforklarlige: www.stars-dk.eu

Besvimelsestjekliste. Lider du af uforklarlige: www.stars-dk.eu Vi samarbejder med enkeltpersoner, familier og læger for at tilbyde støtte og information om besvimelser Lider du af uforklarlige: Besvimelsestjekliste www.stars-dk.eu Foreningsnr. 1084898 2010 Udgivet

Læs mere