DØVBLINDHEDENS ANSIGT

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DØVBLINDHEDENS ANSIGT"

Transkript

1 DØVBLINDHEDENS ANSIGT Med 12 sort-hvide portrætter af døvblinde / synshørehæmmede hylder vi mangfoldigheden indenfor døvblindhed og viser, at såvel unge som ældre kan trodse det dobbelte sansetab og bevare livsgnisten og livsmodet på deres helt egen måde. Portrætterne sætter samtidig fokus på de politiske sager, FDDB arbejder for. Udstillingen er lavet i forbindelse med FDDBs 25 års jubilæum Udstillingen er sponsoreret af Fotos: Pia Hesse /FDDB Tilrettelæggelse og produktion: Niels Holst, Grafisk Værksted

2 ELLA SCHÄFFER Syer uden syn Ella Schäffer. 69 år. Døv på grund af meningitis, der ramte Ella som spædbarn, og siden også blind på grund af grøn stær på øjnene. Tre øjen-operationer har ikke kunnet redde synet. Ella bruger meget af sin tid ved symaskinen og har igennem tiderne syet meget af sit eget tøj. Hun får ikke hjælp fra nogen, men føler sig frem på stoffet.

3 LEX GRANDIA Kæmper for døvblindes rettigheder Lex Grandia. 62 år. Født blind med nedsat hørelse på grund af for tidlig fødsel. Var præsident for Verdensforbundet for DøvBlinde (WFDB) og medforfatter på FN s Handicapkonvention, der blev vedtaget i Lex rejste over 200 dage om året i hele verden i kampen for døvblindes rettigheder. Han modtog flere internationale priser for sin livslange indsats for døvblindesagen. Lex døde i april 2012 efter flere års kamp mod kræft.

4 Døvblind? Man behøver ikke være helt døv og blind for at høre under betegnelsen døvblind. Hvis tabet af de to vigtige sanser er så stort, at det indskrænker kommunikationen og orienteringen væsentligt, regnes man for funktionelt døvblind. Forening og fællesskab Foreningen Danske DøvBlinde blev oprettet i 1987 og er en privat handicap-organisation, der kæmper for døvblindes rettigheder og lige vilkår i samfundet. Foreningen får tilskud fra private fonde og søger projektmidler fra ministerierne. Alle bidrag går direkte eller indirekte til arbejdet med døvblinde, fx drift af selvhjælpsgrupper og rådgivertjeneste. Flere end man lige skulle tro op mod personer i Danmark anslås at have så store syns- og hørenedsættelser, at de regnes for døvblinde. Mange af dem på grund af høj alder.

5 CARSTEN ASMUSSEN Fodbold-dommer med kikkertsyn Carsten Asmussen. 51 år. Er døv med nedsat syn og hørelse på grund af usher en génfejl, der udvikler sig langsomt over tid og rammer både syn og hørelse. Carsten har kikkertsyn og kan derfor se klart i et snævert felt på lang afstand. Synsresten bruger han til at være fodbolddommer i sin fritid for seende og hørende fodboldspillere i Serie 4 på Fyn.

6 EDITH DOLLERIS Langs strandkanten Edith Dolleris. 74 år. Har svær hørenedsættelse og huller i synsfeltet på begge øjne samt nedsat central-syn. Edith arrangerer vandreture for FDDBs medlemmer. Selv vandrer hun flere gange om ugen for at holde energien oppe. Altid med ledsager, for selvom hun kender området langs stranden godt, kan hun ikke orientere sig alene.

7 Døvblindes rettigheder FN s handicap-konvention blev vedtaget i 2006 og er indtil nu underskrevet af 83 lande herunder Danmark, der ratificerede konventionen i juni Dermed forpligter den danske stat sig til at indføre love, der forbedrer handicappedes rettigheder og forhindrer diskriminering. Ned ad bakke Mange døvblinde har en progredierende syns- og hørenedsættelse, hvor syn og hørelse bliver mere og mere nedsat med tiden. De fleste klarer sig igennem ungdommen uden at kende hele omfanget af deres handicap og finder først ud af, hvor alvorlig situationen er senere i livet. Personlige kriser Mange døvblinde oplever svære kriser flere gange i livet, for eksempel når der forsvinder en grad mere af syn eller hørelse. Det kræver en psykisk omstilling hver gang, og mange oplever derfor konstant eller periodevis stress eller tilbagevendende depressioner.

8 JØRGEN SVENSSON Livskunstner Jørgen Svensson. 79 år. Har nedsat hørelse og kun en lille rest klart syn, som han kan bruge, når både han selv og omgivelserne er i ro. Jørgen føler sig frem, når han finsliber den kvindekrop, han er ved at fremstille af en klods af limtræ. Selvportrættet er fra 2003, hvor han havde mere af sit syn tilbage.

9 TORBEN JENSEN Mærker havet Torben Jensen. 71 år. Har nedsat syn på grund af diabetes, men ingen diagnose på sin nedsatte hørelse. Sejler jævnligt på Dansk Blindesamfunds klassiske yacht i Svendborg. Skibet styres af en seende skipper og gast, men derudover er det bemandet af blinde sejlere, der nyder at mærke havet, vinden og bølgerne i kroppen.

10 Årsager Øjensygdommene Retinitis pigmentosa og Makula degeneration er sammen med génfejlen Usher nogle af de hyppigste årsager til døvblindhed. Men også andre kromosom- og génfejl, aldring, for tidlig fødsel, grøn stær, grå stær, meningitis og sukkersyge kan medføre døvblindhed. Frivillig isolation Det kan være en stressende oplevelse for døvblinde at deltage i sociale begivenheder pga forstyrrende baggrunds-støj og manglende overblik. Ofte foretrækker man at undgå for mange mennesker. Det kan man kalde frivillig isolation. Kontakt og kommunikation Døvblinde har brug for kontaktperson for at formidle information, kommunikere med omverdenen og fx deltage i sociale begivenheder. Kontaktpersoner ansættes og aflønnes af kommunerne, men nedskæringer rammer ofte det timetal, der bevilges til døvblinde. Det begrænser døvblindes færden.

11 ANNA DAVIDSEN Friluftsmenneske Anna Davidsen. 90 år. Har arvet en svær høre-nedsættelse og er svagsynet på grund af grøn stær. Alligevel går Anna dagligt ture alene omkring Dansk Blindesamfunds plejehjem Solgaven i Vejle, hvor hun bor. Fornemmelsen af skoven, træerne, himlen og de trofaste får, der græsser på plejehjemmets egen mark, kan hun ikke undvære.

12 RAZIYE ACILI Kroppens rytme Raziye Acili. 28 år. Er døv med nedsat syn på grund af usher en génfejl, der udvikler sig langsomt over tid og rammer både syn og hørelse. Raziye insisterer på at bruge sine sanser til det yderste. Hun har fået undervisning i at spille trommer og nyder at mærke rytmen. Hun har også stik imod tidens statistikker valgt at få sine børn tidligt, så hun kan nyde dem, mens hun stadig har en god del af sit syn tilbage.

13 Tænk hvis.. du ikke kunne se tv, høre radio, høre bilerne køre forbi dig på gaden eller folk råbe hej til dig. Og du heller ikke kunne se det. En ensom fornemmelse? For døvblinde er social isolation én af de værste følger ved handicappet. Tegnsprog i hænderne Nogle døvblinde kan kommunikere med hænderne ved hjælp af taktilt (følbart) tegnsprog. Det går næsten ligeså hurtigt som almindeligt tegnsprog, men alt hvad der foregår udenfor selve samtalen får man ikke med. Det er derfor også nødvendigt med synstolkning. Hjælpemidler»Det er et fuldtidsjob at være døvblind. Man er nødt til at holde styr på alle sine hjælpemidler hele tiden. Ellers har man ikke en chance.«(citat døvblind)

14 BJARNE HVIDSTEN Fartglad Bjarne Hvidsten. 61 år. Født døv med nedsat syn på grund af usher en génfejl. Bjarne købte i 2007 sin Yamaha XJ 700 Maxim. Han kan ikke se nok til at køre den det gør hans seende styrmand, mens han selv sidder bag på. Men han kan mærke glæden ved farten, dufte landskaberne og han kan mærke friheden.

15 HANNE V. OTTESEN Mening i livet Hanne Vestergaard Ottesen. 49 år. Har nedsat syn og hørelse, men har aldrig fået en diagnose. Det gik først op for Hanne for fem år siden, da hun måtte opgive sit arbejde, at hun faktisk er funktionelt døvblind. Havde hun vidst det, havde hun måske ikke turdet gennemføre sin uddannelse som ergoterapeut. I dag arbejder Hanne som rådgiver for døvblinde i FDDB.

16 Kommunikation Døvblinde, der er helt døve, har tegnsprog som modersmål, mens de der har en hørerest, har talesprog som modersmål. Tegnsprogede må bruge tolke for at kommunikere med deres omgivelser. Bindeled til omverdenen Computeren er et af de vigtigste kommunikations-midler for mange døvblinde. Ved hjælp af forstørrelsesog højtlæsnings-program eller et display, der bruger punktskrift, kan mange døvblinde skrive og modtage mails og læse nyheder og anden information. Der er dog stadig mange problemer med utilgængelige hjemmesider. Læser med fingerspidserne Punktskrift eller braille kan læses med fingerspidserne og bruges af blinde. Det tager lang tid at lære, og det kræver stor koncentration at skelne de små prikker fra hinanden.

17 PER MORTENSEN Over stok og sten Per Mortensen. 61 år. Født med nedsat hørelse og nu også næsten blind på grund af retinitis pigmentosa, en arvelig sygdom i øjets nethinde. Med en seende pilot forrest på tandemcyklen har Per kørt det meste af Danmark rundt og cyklet 350 km langs Donaufloden i Østrig for at bruge sin krop og sine sanser. Med pilotens synstolkning undervejs synes Per næsten at kunne se de landskaber, de kører forbi.

18 NICOLINE HASTINGS Gå-på-mod Nicoline Hastings. 18 år. Døv og med nedsat syn på grund af for meget ilt i kuvøsen ved for tidlig fødsel. Men det stopper ikke teenageren Nicoline. Hun arrangerer træf for teenagere i FDDB, går på Nyborgskolen og vil gerne være enten dyrepasser eller kok, hvis hun får mulighed for det.

19 Ventetid på hjælpemidler I Danmark kan man søge sin kommune om hjælpemidler, som gør fx kommunikation, madlavning eller læsning mulig. Men hjælpemidlerne skal bevilges først en proces, der kan tage tid, ofte mange måneder. Imens venter man bare Et digitalt øre Flere og flere døvblinde får indopereret CI (cochlear implant) og genvinder noget af den tabte hørelse. CI-opererede har dog stadig brug for at supplere med tegnsprog og tydelig tale for at følge med i kommunikation. Kun tre timer Tænk hvis du skulle aftale det med en kontaktperson, hver gang du ville forlade dit hjem. Og kun havde tre kontaktpersontimer om ugen til sociale formål. Det er der nogle døvblinde, der må nøjes med.

Intervention i forhold til psykologiske og udviklingsmæssige karakteristika hos børn og unge med Usher syndrom.

Intervention i forhold til psykologiske og udviklingsmæssige karakteristika hos børn og unge med Usher syndrom. Intervention i forhold til psykologiske og udviklingsmæssige karakteristika hos børn og unge med Usher syndrom. Fagkonference om Usher Syndrom Udarbejdet af Bente Ramsing Eikholt Drammen, November 2013

Læs mere

Foreningen Danske DøvBlinde. For dig med nedsat syn og hørelse

Foreningen Danske DøvBlinde. For dig med nedsat syn og hørelse Foreningen Danske DøvBlinde For dig med nedsat syn og hørelse Hvad er døvblindhed? Døvblindhed er et kombineret handicap, der består af alvorlig syns- og hørenedsættelse. Nogle døvblinde har en synsrest,

Læs mere

Få besøg af en FDDB konsulent Erfagruppen stedet man mødes. FDDBungdom. Informatørtjenesten. Kontaktpersonordningen

Få besøg af en FDDB konsulent Erfagruppen stedet man mødes. FDDBungdom. Informatørtjenesten. Kontaktpersonordningen Få besøg af en FDDB konsulent Erfagruppen stedet man mødes FDDBungdom Informatørtjenesten Kontaktpersonordningen Kommunikation Hjælpemidler Medlemsskab Vil du støtte FDDB? Foreningen af Danske DøvBlinde

Læs mere

Foreningen Danske DøvBlinde. Veje til kommunikation med nedsat syn & hørelse

Foreningen Danske DøvBlinde. Veje til kommunikation med nedsat syn & hørelse Foreningen Danske DøvBlinde Veje til kommunikation med nedsat syn & hørelse Veje til kommunikation At have nedsat syn og hørelse er et dobbelt sansetab, som gør det svært at orientere sig og svært at følge

Læs mere

DØV- BLIND- FØDT. Hvordan sikrer vi mennesker med medfødt døvblindhed menneskerettigheder, frihedsrettigheder og naturlig værdighed?

DØV- BLIND- FØDT. Hvordan sikrer vi mennesker med medfødt døvblindhed menneskerettigheder, frihedsrettigheder og naturlig værdighed? DØV- BLIND- FØDT INDENFOR RAMMERNE AF HANDICAPKONVENTIONENS ARTIKEL 3 Hvordan sikrer vi mennesker med medfødt døvblindhed menneskerettigheder, frihedsrettigheder og naturlig værdighed? Udgivet af Netværk

Læs mere

Når syn og hørelse svigter samtidigt!

Når syn og hørelse svigter samtidigt! Når syn og hørelse svigter samtidigt! Ole E. Mortensen centerleder Videncentret for Døvblindblevne Bettina U. Møller Informationsmedarbejder Videncentret for Døvblindblevne Syns- og høreproblemer er i

Læs mere

K U R S U S T I L B U D 2011

K U R S U S T I L B U D 2011 K U R S U S T I L B U D 2011 fra døvblindekonsulenterne At leve med et alvorligt syns og hørehandicap Indholdsfortegnelse Målgrupper og kursusform... 3 Døvblindekonsulentordningen... 4 For pårørende: At

Læs mere

KURSUSKATALOG 2013 DØVBLINDEKONSULENTER

KURSUSKATALOG 2013 DØVBLINDEKONSULENTER KURSUSKATALOG 2013 DØVBLINDEKONSULENTER Jagtvej 223,1. 2100 København Ø Fax: 4439 1639 Rugårdsvej 48 5000 Odense C Tlf.: 4439 1200 Fax: 4439 1208 E-mail: odense@cfd.dk Søren Frichs Vej 38L, st. tv 8230

Læs mere

om erhvervet døvblindhed

om erhvervet døvblindhed om erhvervet døvblindhed Indhold 3 Indledning 5 Om døvblindhed 6 Årsager til døvblindhed 6 Konsekvenser af døvblindhed 9 Kommunikation med døvblinde 10 Landsdækkende døvblindekonsulentordning 13 Tilbud

Læs mere

Læseafdelingen. Hørelsen efter hjerneskade Læs og skriv med it. Information til personer med erhvervet hjerneskade og deres pårørende.

Læseafdelingen. Hørelsen efter hjerneskade Læs og skriv med it. Information til personer med erhvervet hjerneskade og deres pårørende. Læseafdelingen Hørelsen efter hjerneskade Læs og skriv med it Information til personer med erhvervet hjerneskade og deres pårørende. Høreafdelingen Dette hæfte er udviklet af Høreafdelingen, CSU-Slagelse.

Læs mere

KURSUSKATALOG 2013 DØVBLINDEKONSULENTER

KURSUSKATALOG 2013 DØVBLINDEKONSULENTER KURSUSKATALOG 2013 DØVBLINDEKONSULENTER Indholdsfortegnelse Målgrupper og kursusform... 3 Døvblindekonsulentordningen... 4 Ældre med en alvorlig syns- og hørenedsættelse... 5 Døvblindhed og kompenserende

Læs mere

KURSUSKATALOG 2015 DØVBLINDEKONSULENTER

KURSUSKATALOG 2015 DØVBLINDEKONSULENTER KURSUSKATALOG 2015 DØVBLINDEKONSULENTER 2 Indholdsfortegnelse Målgrupper... 4 Døvblindekonsulentordningen... 5 Visitatorer og forebyggende medarbejdere: Ældre med en alvorlig syns- og hørenedsættelse...

Læs mere

KURSUSKATALOG 2015 DØVBLINDEKONSULENTER

KURSUSKATALOG 2015 DØVBLINDEKONSULENTER KURSUSKATALOG 2015 DØVBLINDEKONSULENTER _ 2 _ Indholdsfortegnelse Målgrupper... 4 Døvblindekonsulentordningen... 5 Visitatorer og forebyggende medarbejdere: Ældre med en alvorlig syns- og hørenedsættelse...

Læs mere

Døvblindfødte menneskers Værdighedsrum

Døvblindfødte menneskers Værdighedsrum Døvblindfødte menneskers Værdighedsrum En beskrivelse af det døvblindespecifikke ud fra FN s Handicap Konventions Kapitel 3, som omhandler de generelle principper. Special tilbud Partnerkompetence Værdighedsrum

Læs mere

K U R S U S T I L B U D 2011

K U R S U S T I L B U D 2011 K U R S U S T I L B U D 2011 fra døvblindekonsulenterne At leve med et alvorligt syns og hørehandicap Indholdsfortegnelse Målgrupper og kursusform... 3 Døvblindekonsulentordningen... 4 For pårørende: At

Læs mere

I dette nummer Kunst til fingerspidserne Stil ikke spanden midt på gulvet. 2006 Marts

I dette nummer Kunst til fingerspidserne Stil ikke spanden midt på gulvet. 2006 Marts I dette nummer Kunst til fingerspidserne Stil ikke spanden midt på gulvet 2006 Marts 1 ISSN: 1600 1494 7. årgang udgives af FDDB fire gange årligt og udsendes til politiske partier, sociale myndigheder,

Læs mere

I dette nummer Mere brugerinddragelse. Et helt års ventetid på høreapparater. 2006 September

I dette nummer Mere brugerinddragelse. Et helt års ventetid på høreapparater. 2006 September I dette nummer Mere brugerinddragelse tak! Et helt års ventetid på høreapparater 2006 September 3 ISSN: 1600 1494 7. årgang udgives af FDDB fire gange årligt og udsendes til politiske partier, sociale

Læs mere

Døvblindekonsulenternes kursuskatalog 2018 Østdanmark

Døvblindekonsulenternes kursuskatalog 2018 Østdanmark Døvblindekonsulenternes kursuskatalog 2018 Østdanmark INDHOLDSFORTEGNELSE Målgrupper... 3 Døvblindekonsulentordningen... 4 Visitatorer og forebyggende medarbejdere: Ældre med en alvorlig syns- og hørenedsættelse...

Læs mere

Et spil om liv og død Spilmateriale. Det politiske spil

Et spil om liv og død Spilmateriale. Det politiske spil Et spil om liv og død Spilmateriale spørgeark 1: Hvilke 3 af de 6 behandlinger prioriterer I i jeres gruppe højst? 2: Hvis der alligevel kun er råd til 2 af behandlingerne, hvilke 2 bliver det så? 3: Hvordan

Læs mere

Når det gør ondt indeni

Når det gør ondt indeni Når det gør ondt indeni Temahæfte til udviklingshæmmede, pårørende og støttepersoner Sindslidelse Socialt Udviklingscenter SUS & Videnscenter for Psykiatri og Udviklingshæmning 1 Sygdom Når det gør ondt

Læs mere

Ældre og Synshandicap. Hyppige øjensygdomme, behandlings- og rådgivningsmuligheder

Ældre og Synshandicap. Hyppige øjensygdomme, behandlings- og rådgivningsmuligheder Ældre og Synshandicap. Hyppige øjensygdomme, behandlings- og rådgivningsmuligheder Der er mange former for aldersrelaterede funktionsnedsættelser. For synets vedkommende er der flere store folkesygdomme,

Læs mere

KURSUSKATALOG 2015 DØVBLINDEKONSULENTER

KURSUSKATALOG 2015 DØVBLINDEKONSULENTER KURSUSKATALOG 2015 DØVBLINDEKONSULENTER _ INDHOLDSFORTEGNELSE Målgrupper... 3 Døvblindekonsulentordningen... 4 Visitatorer og forebyggende medarbejdere: Ældre med en alvorlig syns- og hørenedsættelse...

Læs mere

KURSUSKATALOG 2014 DØVBLINDEKONSULENTER

KURSUSKATALOG 2014 DØVBLINDEKONSULENTER KURSUSKATALOG 2014 DØVBLINDEKONSULENTER _ 2 _ Indholdsfortegnelse Målgrupper og kursusform... 3 Døvblindekonsulentordningen... 4 Visitatorer og forebyggende medarbejdere: Ældre med en alvorlig syns- og

Læs mere

Den nationale Grunduddannelse i erhvervet døvblindhed den 3. oktober 2013

Den nationale Grunduddannelse i erhvervet døvblindhed den 3. oktober 2013 Den nationale Grunduddannelse i erhvervet døvblindhed den 3. oktober 2013 09.30 12.15 Velkomst med kaffe og brød Præsentation Cases 13.00 14.45 Erhvervet døvblindhed - hvem, hvad, hvorfor og hvor mange

Læs mere

Døvblindekonsulenternes Kursuskatalog 2018 Midt-Nord

Døvblindekonsulenternes Kursuskatalog 2018 Midt-Nord Døvblindekonsulenternes Kursuskatalog 2018 Midt-Nord KURSUSKATALOG 2017 2 Indholdsfortegnelse Målgrupper... 4 Døvblindekonsulentordningen... 5 Visitatorer og forebyggende medarbejdere: Ældre med en alvorlig

Læs mere

Om Medfødt Døvblindhed

Om Medfødt Døvblindhed Om Medfødt Døvblindhed En Billedfortælling om Værdighed #1 Af Carsten Jensen Forord Der findes ca. 200 personer i Danmark, som har medfødt døvblindhed og adskillige af disse har yderligere handicaps, der

Læs mere

Kvalitetsstandard for kontaktperson til døvblinde efter Lov om Social Service 98

Kvalitetsstandard for kontaktperson til døvblinde efter Lov om Social Service 98 Kvalitetsstandard for kontaktperson til døvblinde efter Lov om Social Service 98 Introduktion Greve Kommune bevilger kontaktperson til døvblinde efter Lov om Social Service 98. Kvalitetsstandarden for

Læs mere

Målgrupper Døvblindekonsulentordningen Visitatorer og forebyggende medarbejdere: Ældre med en alvorlig syns- og hørenedsættelse...

Målgrupper Døvblindekonsulentordningen Visitatorer og forebyggende medarbejdere: Ældre med en alvorlig syns- og hørenedsættelse... Døvblindekonsulenternes Kursuskatalog 2017 _ KURSUSKATALOG 2017 2 _ Indholdsfortegnelse Målgrupper... 4 Døvblindekonsulentordningen... 5 Visitatorer og forebyggende medarbejdere: Ældre med en alvorlig

Læs mere

Tænk hvis jeg havde FRIHEDEN TIL AT SMUTTE FORBI

Tænk hvis jeg havde FRIHEDEN TIL AT SMUTTE FORBI Tænk hvis jeg havde FRIHEDEN TIL AT SMUTTE FORBI Det er ikke legende let Jeg kan godt mærke, at det sidder i mig endnu. Chokket altså. Fra de gange jeg er faldet ned på togskinnerne. Det kommer jeg mig

Læs mere

I skoven er vi alle lige naturen som social løftestang

I skoven er vi alle lige naturen som social løftestang I skoven er vi alle lige naturen som social løftestang Af Iben Haugaard, Public Relations, Bikubenfonden Hvordan kan naturen bruges i arbejdet med socialt udsatte grupper, og hvilken effekt har det? Det

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA

OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA OPVARMNINGSØVELSER & DRAMALEGE I DRAMA Titel på øvelse: Frastødte magneter Deltagere: alle 1. Alle går rundt imellem hinanden i rummet. Husk at fylde hele rummet ud. 2. Man udvælger en person i sine tanker,

Læs mere

Trivselsanalyse - ældre døvblindes virkelighed

Trivselsanalyse - ældre døvblindes virkelighed Trivselsanalyse - ældre døvblindes virkelighed Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Baggrund... 2 Deltagerne i undersøgelsen... 2 Metode... 3 Den digitale virkelighed... 4 Den sociale virkelighed... 5 Den

Læs mere

KURSUSKATALOG 2014 DØVBLINDEKONSULENTER

KURSUSKATALOG 2014 DØVBLINDEKONSULENTER KURSUSKATALOG 2014 DØVBLINDEKONSULENTER INDHOLDSFORTEGNELSE Målgrupper... 3 Døvblindekonsulentordningen... 4 Visitatorer og forebyggende medarbejdere: Ældre med en alvorlig syns- og hørenedsættelse...

Læs mere

10 gode råd. til dig som arbejder sammen med en hjerneskadet kollega. HJERNESKADECENTRET BOMI

10 gode råd. til dig som arbejder sammen med en hjerneskadet kollega. HJERNESKADECENTRET BOMI 10 gode råd til dig som arbejder sammen med en hjerneskadet kollega. HJERNESKADECENTRET BOMI De nærmeste kolleger skal vide, hvad den hjerneskadede medarbejders begrænsninger betyder i hverdagen på arbejdspladsen.

Læs mere

Vejens digte. Inger Jakobsen

Vejens digte. Inger Jakobsen Vejens digte Inger Jakobsen Caminoen i Spanien, maj 2011 EN LILLE VEJ En lille vej Hvid og lysende Med grønt græs i midten Og 1000 blomster oh -bare jeg skulle ned af den. Jeg kan næsten ikke dy mig VEJEN

Læs mere

Kvalitetsstandard for kontaktperson til døvblinde efter Lov om Social Service 98

Kvalitetsstandard for kontaktperson til døvblinde efter Lov om Social Service 98 Kvalitetsstandard for kontaktperson til døvblinde efter Lov om Social Service 98 Greve Kommune bevilger ud fra en konkret, individuel vurdering i fornødent omfang støtte i form af en særlig kontaktperson

Læs mere

Forsyningspligten halter. April 1 2009. VISO undersøgelse overser ukendte døvblinde Informatørtjenesten for åben skærm

Forsyningspligten halter. April 1 2009. VISO undersøgelse overser ukendte døvblinde Informatørtjenesten for åben skærm Forsyningspligten halter April 1 2009 VISO undersøgelse overser ukendte døvblinde Informatørtjenesten for åben skærm ISSN: 1600 1494 10. årgang udgives af FDDB to gange årligt og udsendes til politiske

Læs mere

Målgrupper Døvblindekonsulentordningen Visitatorer og forebyggende medarbejdere: Ældre med en alvorlig syns- og hørenedsættelse...

Målgrupper Døvblindekonsulentordningen Visitatorer og forebyggende medarbejdere: Ældre med en alvorlig syns- og hørenedsættelse... Døvblindekonsulenternes Kursuskatalog 2017 _ INDHOLDSFORTEGNELSE r... 3 Døvblindekonsulentordningen... 4 Visitatorer og forebyggende medarbejdere: Ældre med en alvorlig syns- og hørenedsættelse... 5 Personale

Læs mere

I dette nummer Aktivitetskonsulent ordningen i fare LORM en tredje vej. 2006 Maj

I dette nummer Aktivitetskonsulent ordningen i fare LORM en tredje vej. 2006 Maj I dette nummer Aktivitetskonsulent ordningen i fare LORM en tredje vej 2006 Maj 2 ISSN: 1600 1494 7. årgang udgives af FDDB fire gange årligt og udsendes til politiske partier, sociale myndigheder, institutioner

Læs mere

God kommunikation med ældre... - med syns- og/eller hørenedsættelse. Indholdsfortegnelse:

God kommunikation med ældre... - med syns- og/eller hørenedsættelse. Indholdsfortegnelse: God kommunikation med ældre... - med syns- og/eller hørenedsættelse Indholdsfortegnelse: Forord Når man hverken kan høre eller se! Specielt om høreproblemer hos ældre Specielt om synsforandringer hos ældre

Læs mere

Håb om bedre VISO rådgivning Tillykke til Danmarks første døvblindetolke Havkajak, snorkling og hestekræfter på døvblindes teenagetræf

Håb om bedre VISO rådgivning Tillykke til Danmarks første døvblindetolke Havkajak, snorkling og hestekræfter på døvblindes teenagetræf Oktober 2 2008 Håb om bedre VISO rådgivning Tillykke til Danmarks første døvblindetolke Havkajak, snorkling og hestekræfter på døvblindes teenagetræf ISSN: 1600 1494 9. årgang udgives af FDDB to gange

Læs mere

Synshjælpemidler til svagtseende (briller, linser og lup)

Synshjælpemidler til svagtseende (briller, linser og lup) Synshjælpemidler til svagtseende (briller, linser og lup) Af Kirsten Lau Baggesen, speciallæge i øjensygdomme 52 Hvornår er man svagsynet? Man er svagsynet, når man - trods en rigtig tilpasset brille -

Læs mere

Vi er alle lige - -oplæg til arbejdet med en handicappolitik for Stevns kommune STEVNS KOMMUNES HANDICAPPOLITIK

Vi er alle lige - -oplæg til arbejdet med en handicappolitik for Stevns kommune STEVNS KOMMUNES HANDICAPPOLITIK Vi er alle lige - -oplæg til arbejdet med en handicappolitik for Stevns kommune STEVNS KOMMUNES HANDICAPPOLITIK Godkendt af Kommunalbestyrelsen d. 28. maj 2009 HVAD ER HANDICAP? Et handicap indebærer,

Læs mere

Kort fortalt. Fysisk aktivitet og type 2-diabetes

Kort fortalt. Fysisk aktivitet og type 2-diabetes Kort fortalt Fysisk aktivitet og type 2-diabetes Fysisk aktivitet og type 2-diabetes HØJT BLODSUKKER (HYPERGLYKÆMI) Hvis dit blodsukker er højt ( 15 mmol/l), før du vil dyrke fysisk aktivitet, men du føler

Læs mere

Indhold. Øjenforeningens mission: Hjælpe seende til at bevare synet så blindhed undgås. Bliv medlem af Øjenforeningen og støt vort mål:

Indhold. Øjenforeningens mission: Hjælpe seende til at bevare synet så blindhed undgås. Bliv medlem af Øjenforeningen og støt vort mål: Grå stær Indhold 3 3 4 4 5 5 6 6 7 9 10 11 Hvad betyder stær? Det normale øje Hvad er grå stær? Hvem får grå stær? Symptomer på grå stær Hvad skyldes grå stær? Hvornår skal man opereres? Før operatioen

Læs mere

Døvblinde unge på action-øen FDDBs 20 år blev fejret Arnoldi illustrerer døvblindhed. September 2007

Døvblinde unge på action-øen FDDBs 20 år blev fejret Arnoldi illustrerer døvblindhed. September 2007 Døvblinde unge på action-øen FDDBs 20 år blev fejret Arnoldi illustrerer døvblindhed September 2007 ISSN: 1600 1494 8. årgang udgives af FDDB fire gange årligt og udsendes til politiske partier, sociale

Læs mere

Nyt mini-teleskop kan opereres ind i øjet

Nyt mini-teleskop kan opereres ind i øjet Nyt mini-teleskop kan opereres ind i øjet og forbedre synet hos patienter med AMD Et nyt mini-teleskop kan nu indopereres i øjet som ved en grå stær operation og forstørre nethindebilledet på et område

Læs mere

Sanselighed og glæde. Ved psykologerne Bente Torp og Anny Haldrup

Sanselighed og glæde. Ved psykologerne Bente Torp og Anny Haldrup Sanselighed og glæde Ved psykologerne Bente Torp og Anny Haldrup I Specular arbejder vi med mennesker ramt af fx stress, depression og kriser. For tiden udvikler vi små vidensfoldere, som belyser de enkelte

Læs mere

Synsnedsættelse hos børn. Kontakt information. Telefontid

Synsnedsættelse hos børn. Kontakt information. Telefontid Hvad ser mit barn? Synsnedsættelse hos børn Denne pjece henvender sig først og fremmest til forældre til børn med synsnedsættelse. Det er imidlertid også vores håb, at den vil blive læst af professionelle,

Læs mere

Indhold. Tekst: Overlæge, dr.med. Carsten Edmund. 6. udgave september 2006

Indhold. Tekst: Overlæge, dr.med. Carsten Edmund. 6. udgave september 2006 Grå stær Indhold 3 3 4 4 5 5 5 6 8 9 10 11 Hvad betyder stær? Det normale øje Hvad er grå stær? Hvem får grå stær? Symptomer på grå stær Hvad skyldes grå stær? Hvornår skal man opereres? Operation for

Læs mere

Tolkeløsning med store mangler Portræt af en FDDB-konsulent:»Hvis jeg ikke havde været der, var der ikke sket noget...«

Tolkeløsning med store mangler Portræt af en FDDB-konsulent:»Hvis jeg ikke havde været der, var der ikke sket noget...« Tolkeløsning med store mangler Portræt af en FDDB-konsulent:»Hvis jeg ikke havde været der, var der ikke sket noget...«november April 2 2009 ISSN: 1600 1494 10. årgang udgives af FDDB to gange årligt og

Læs mere

Døvblindekonsulenter. Rådgivning til mennesker med erhvervet døvblindhed samt svært syns- og hørehæmmede

Døvblindekonsulenter. Rådgivning til mennesker med erhvervet døvblindhed samt svært syns- og hørehæmmede Døvblindekonsulenter Rådgivning til mennesker med erhvervet døvblindhed samt svært syns- og hørehæmmede Til kommunale rådgivere, sagsbehandlere og andre professionelle Hvem er døvblindekonsulenterne? Døvblindekonsulenterne

Læs mere

Sorgen forsvinder aldrig

Sorgen forsvinder aldrig Sorgen forsvinder aldrig -den er et livsvilkår, som vi lærer at leve med. www.mistetbarn.dk Gode råd til dig, som kender én, der har mistet et barn. Gode råd til dig, som kender én, der har mistet et barn

Læs mere

Synsfelt øje og hjerne

Synsfelt øje og hjerne 60 m 36 m 12 m f i G U R 1 f i G U R Kikkertsyn kun centrum af synsfeltet er bevaret Synsfelt øje og hjerne Computerstyret synsfeltundersøgelse gør det muligt for øjenlægen at opdage sygdomme i øje og

Læs mere

Center for Familie, Social & Beskæftigelse

Center for Familie, Social & Beskæftigelse Faxe Kommunes Kvalitetsstandard for Servicelovens 98 Kontaktperson til døvblinde. Om Kvalitetsstandarder - En kvalitetsstandard er kommunalbestyrelsens redskab til at skabe sammenhæng mellem det politisk

Læs mere

Brug af tegnsprogstolk i forbindelse med stemmeafgivning

Brug af tegnsprogstolk i forbindelse med stemmeafgivning Foreningen Danske DøvBlinde Slotsholmsgade 10 1216 København K Telefon 72 28 24 00 oim@oim.dk Sagsnr. 2018-181 Doknr. 510426 Dato 15-08-2018 Brug af tegnsprogstolk i forbindelse med stemmeafgivning 1.

Læs mere

Vi har medvirket til at. Rygning under graviditeten svækker barnets øjne

Vi har medvirket til at. Rygning under graviditeten svækker barnets øjne Rygning under graviditeten svækker barnets øjne Håkan Ashina Ny forskning viser, at børn af gravide rygere har et tyndere nervetrådslag i øjet end børn af ikke-rygere. Stud.med., Københavns Universitet

Læs mere

Vigtige valg - Guide til unge med handicap

Vigtige valg - Guide til unge med handicap Vigtige valg - Guide til unge med handicap Bolig Uddannelse Arbejde Fritidsaktiviteter Kolofon Vigtige valg Udgiver: Servicestyrelsen 2009 Tekst og redaktion: Janina Gaarde Rasmussen og Stine Grønbæk Jensen,

Læs mere

Indhold. Øjenforeningens mission: Hjælpe seende til at bevare synet så blindhed undgås. Bliv medlem af Øjenforeningen og støt vort mål:

Indhold. Øjenforeningens mission: Hjælpe seende til at bevare synet så blindhed undgås. Bliv medlem af Øjenforeningen og støt vort mål: Grå stær Indhold 3 3 4 4 5 5 5 6 8 9 10 11 Hvad betyder stær? Det normale øje Hvad er? Hvem får? Symptomer på Hvad skyldes? Hvornår skal man opereres? Operation for Efter operationen Efterstær Hvem opererer?

Læs mere

ÆLDRE OG DØV. Information til fagfolk, der er i kontakt med ældre døve

ÆLDRE OG DØV. Information til fagfolk, der er i kontakt med ældre døve ÆLDRE OG DØV Information til fagfolk, der er i kontakt med ældre døve FORORD FAKTA OM ÆLDRE DØVE Ældre døve oplever ofte, at der blandt fagfolk mangler viden om det at leve som ældre døv tegnsprogsbruger

Læs mere

NAVIGATOR. For CI-brugere, døve og unge med høretab - DIN VEJ TIL EN UNGDOMSUDDANNELSE!

NAVIGATOR. For CI-brugere, døve og unge med høretab - DIN VEJ TIL EN UNGDOMSUDDANNELSE! NAVIGATOR For CI-brugere, døve og unge med høretab - DIN VEJ TIL EN UNGDOMSUDDANNELSE! 16. AUGUST 2015-17. JUNI 2016 5 facts om Navigator * Uddannelsen varer 42 uger * Eleverne bor på Navigator Campus

Læs mere

Hvem passer på, at du trives, når du ikke er hjemme? Ved Psykolog Bente Høngsmark Seahealth Denmark

Hvem passer på, at du trives, når du ikke er hjemme? Ved Psykolog Bente Høngsmark Seahealth Denmark Hvem passer på, at du trives, når du ikke er hjemme? Ved Psykolog Bente Høngsmark Seahealth Denmark Mennesket er et socialt væsen Hvad indebærer det? At vi alle har et grundlæggende behov for at opleve

Læs mere

Er du stressramt? en vejledning. dm.dk

Er du stressramt? en vejledning. dm.dk 1 Er du stressramt? en vejledning dm.dk sygemeldt 2 sygemeldt med stress Har du gennem lang tid været udsat for store belastninger på arbejdet, kan du blive ramt af arbejdsbetinget stress. Efter en periode

Læs mere

Aftenkaffe, præsentation af cases og fremlæggelse

Aftenkaffe, præsentation af cases og fremlæggelse Den Nationale Grunduddannelse Modul 1+2 den 22. og 23. november 2016 KURSUSSTED: Fuglsangcentret i Fredericia 09.30 10.30 Velkomst med kaffe og brød Præsentation 10.30 12.00 Erhvervet døvblindhed - hvem,

Læs mere

Medicotekniker-uddannelsen 25-01-2012. Vejen til Dit billede af verden

Medicotekniker-uddannelsen 25-01-2012. Vejen til Dit billede af verden Vejen til Dit billede af verden 1 Vi kommunikerer bedre med nogle mennesker end andre. Det skyldes vores forskellige måder at sanse og opleve verden på. Vi sorterer vores sanseindtryk fra den ydre verden.

Læs mere

Handicaporganisationer åbner muligheder Har du eller en i din familie et handicap? Så kan du få hjælp og støtte i handicaporganisationerne.

Handicaporganisationer åbner muligheder Har du eller en i din familie et handicap? Så kan du få hjælp og støtte i handicaporganisationerne. Handicaporganisationer åbner muligheder Har du eller en i din familie et handicap? Så kan du få hjælp og støtte i handicaporganisationerne. Har du eller en i din familie et handicap? Har du brug for mere

Læs mere

KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL

KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL KIRSTEN WANDAHL Kirsten Wandahl BLÅ ØJNE LÆSEPRØVE Forlaget Lixi Bestil trykt bog eller ebog på på www.lixi.dk 1. Kapitel TO BLÅ ØJNE Din mobil ringer. Anna hørte Felicias stemme. Den kom

Læs mere

ALZHEIMER. Hjernens hukommelsescenter hedder hippocampus (latin for 'søhest').

ALZHEIMER. Hjernens hukommelsescenter hedder hippocampus (latin for 'søhest'). ALZHEIMER Hjernens hukommelsescenter hedder hippocampus (latin for 'søhest'). Denne pjece indeholder information om døve og døvblinde borgere med en demenslidelse af Alzheimertypen (ALZ). Den henvender

Læs mere

ALZHEIMER. Links til tolkning og tegnsprog på. Kontaktpersoner på Egebækhus. CFD s tolkeadministration, København

ALZHEIMER. Links til tolkning og tegnsprog på. Kontaktpersoner på Egebækhus. CFD s tolkeadministration, København Links til tolkning og tegnsprog på CFD s tolkeadministration, København Tlf. 4439 1375 www.cfd.dk/tolke www.tolkebooking.dk ALZHEIMER Ved akut behov for tolkning (nat/weekend) Tlf.: 7592 3434 Ordbog over

Læs mere

Her ligger jeg så og filosoferer over hvor heldig jeg egentlig var - det kunne være gået grueligt galt! Vi går i fare hvor vi går.

Her ligger jeg så og filosoferer over hvor heldig jeg egentlig var - det kunne være gået grueligt galt! Vi går i fare hvor vi går. Kære Klubkammerater I tirsdags (d. 22/2) skulle jeg ha' været til Kalundborg med en arbejdskollega og sætte noget køkkenbord op, men da det blev aflyst i sidste øjeblik fik jeg mulighed for at tage tidligt

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE. 1. Kontrakt mellem kommunerne og CFD ÆLDREVEJLEDNINGEN Statistik Ældrevejledningen... 18

INDHOLDSFORTEGNELSE. 1. Kontrakt mellem kommunerne og CFD ÆLDREVEJLEDNINGEN Statistik Ældrevejledningen... 18 INDHOLDSFORTEGNELSE INDLEDNING... 3 DØVBLINDEKONSULENTERNE... 4 Statistik døvblindekonsulenterne... 4 1. borgere med erhvervet døvblindhed, som konsulenterne har været i kontakt med... 4 2. Kommunikationsform...

Læs mere

Mindfulness i byens parker Sådan gør du!

Mindfulness i byens parker Sådan gør du! Mindfulness i byens parker Sådan gør du! Mind4Nature v/ Doreen Holmquist - www.mind4nature.dk Kvinder har brug for sanselig Yin-tid Med Yin-tid mener jeg kvindelig egentid. Yin står for det feminine i

Læs mere

Vil du vide mere? Få støtte og hjælp mens du har kræft en folder om forberedelse til samtalerne om dine behov KRÆFTFORLØB

Vil du vide mere? Få støtte og hjælp mens du har kræft en folder om forberedelse til samtalerne om dine behov KRÆFTFORLØB Vil du vide mere? Du kan se Kræftens Bekæmpelses tilbud på www.cancer.dk. På www.sundhed.dk kan du læse om tilbud i din kommune og på sygehusene. På www.regionsyddanmark.dk/patientvejledning kan du læse

Læs mere

Mikkel og Line får stråler

Mikkel og Line får stråler Mikkel og Line får stråler En bog for børn om at få strålebehandling Aarhus Universitetshospital Onkologisk Afdeling D Stråleterapien Mikkel og Line får stråler Denne bog handler om Mikkel og Line. De

Læs mere

GRANBOHUS Få gode oplevelser med LEDSAGEORDNINGEN

GRANBOHUS Få gode oplevelser med LEDSAGEORDNINGEN GRANBOHUS Få gode oplevelser med LEDSAGEORDNINGEN For mig betyder Ledsageordningen alt. Da jeg hele mit raske liv har været meget aktiv og udadvendt, kunne jeg ikke se mig selv sidde hjemme det meste af

Læs mere

Min haves muld. Hun fortæller mig at jeg har en smuk have i mig i min krop at jeg ER en smuk have

Min haves muld. Hun fortæller mig at jeg har en smuk have i mig i min krop at jeg ER en smuk have Min haves muld Hendes dejlige stemme guider mig ind i mig Ligger på sofaen alene hjemme trygt og rart Med tæppet over mig Min egen fred og ro Kun for mig indeni mig Hun fortæller mig at jeg har en smuk

Læs mere

Informationspjece 2010. Byskovgård. Specialafdelingen

Informationspjece 2010. Byskovgård. Specialafdelingen Informationspjece 2010 Byskovgård Specialafdelingen Byskovgård Specialafdelingen Søløverne En del af en integreret institution Byskovgård er en integreret børneinstitution med en vuggestueafdeling, en

Læs mere

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen

1. Ta mig tilbage. Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Steffan Lykke 1. Ta mig tilbage Du er gået din vej Jeg kan ik leve uden dig men du har sat mig fri igen Her er masser af plads I mit lille ydmyg palads men Her er koldt og trist uden dig Men hvor er du

Læs mere

Grøn stær, blir man blind af det?

Grøn stær, blir man blind af det? Grøn stær, blir man blind af det? Af Miriam Kolko I mange tilfælde bliver grøn stær opdaget på et tidspunkt, hvor sygdommen er fremskreden. Selvom der desværre ikke findes en helbredende behandling af

Læs mere

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES

ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES ANOREKTIKER AF MARCUS AGGERSBJERG ARIANNES 20 PSYKOLOG NYT Nr. 20. 2004 HISTORIE Marianne er kronisk anorektiker. I snart 30 år har hun kæmpet forgæves for at slippe fri af sin sygdom. Fire gange har hun

Læs mere

Center for Mental Sundhed. Kulturvitaminer. - til borgere med stress, angst eller depression. Information om kurset. til rådgivere

Center for Mental Sundhed. Kulturvitaminer. - til borgere med stress, angst eller depression. Information om kurset. til rådgivere Center for Mental Sundhed Kulturvitaminer - til borgere med stress, angst eller depression Information om kurset til rådgivere Information om kurset til rådgivere Sundheds- og Kulturforvaltningen er i

Læs mere

40% Næsten. af svagsynede kan forbedre synet dramatisk med en ny brille. Ny dansk undersøgelse: - men de ved det bare ikke og tror heller ikke på det!

40% Næsten. af svagsynede kan forbedre synet dramatisk med en ny brille. Ny dansk undersøgelse: - men de ved det bare ikke og tror heller ikke på det! Ny dansk undersøgelse: Næsten 40% af svagsynede dramatisk med en ny brille - men de ved det bare ikke og tror heller ikke på det! Henrik Holton Optiker, f.a.a.o. Mange mennesker med nedsat syn har ofte

Læs mere

Kognition og Indlæring - udredning af elever med epilepsi. Jesper Thor Olsen oktober /november 2014

Kognition og Indlæring - udredning af elever med epilepsi. Jesper Thor Olsen oktober /november 2014 Kognition og Indlæring - udredning af elever med epilepsi Jesper Thor Olsen oktober /november 2014 Hvem er vi? Alle børn vil, hvis de kan Filadelfia Skole- og Specialrådgivningscenter Landsdækkende rådgivning

Læs mere

Trivsel og uddannelse blandt CI-unge. September 2013

Trivsel og uddannelse blandt CI-unge. September 2013 Trivsel og uddannelse blandt CI-unge September 2013 Formål og opdrag Undersøge trivsel og uddannelse blandt første generation af danske CI-unge (13-25 år) Finansieret af Sygekassernes Helsefond Gennemført

Læs mere

Forord. Træthed er et markant problem hos mange med nyresygdom. Mange oplever nemlig en form for træthed, som ikke går væk efter en god nats søvn.

Forord. Træthed er et markant problem hos mange med nyresygdom. Mange oplever nemlig en form for træthed, som ikke går væk efter en god nats søvn. Træthed Forord Træthed er et markant problem hos mange med nyresygdom. Mange oplever nemlig en form for træthed, som ikke går væk efter en god nats søvn. Denne pjece indeholder information om årsager til

Læs mere

Øjets anatomi: Den gule plet, makula, ligger i nethindens centrum bagerst i øjet. men der forskes stadig

Øjets anatomi: Den gule plet, makula, ligger i nethindens centrum bagerst i øjet. men der forskes stadig Figur 1 Øjets anatomi: en gule plet, makula, ligger i nethindens centrum bagerst i øjet. Nethinde Inger hristine Munch Overlæge, forskningslektor, ph.d. Øjenafdelingen, Sjællands Universitetshospital Medicinske

Læs mere

PORTRÆT // LIVTAG #6 2011

PORTRÆT // LIVTAG #6 2011 P PORTRÆT // LIVTAG #6 2011 6 Jeg elsker mit job. En god dag for mig, er en dag, hvor jeg er på arbejde, siger Dennis, der har ansvaret for butikkens kiosk og blandt andet også står for indkøb af varer

Læs mere

Ansøgning om støtte til frivilligt socialt arbejde i runde

Ansøgning om støtte til frivilligt socialt arbejde i runde om støtte til frivilligt socialt arbejde i 2008 2. runde Nr.: 1 Kontakt mellem Mennesker 2 Ældre Sagen -Gudme Nyt uddannelsesforløb for frivillige sociale foreninger Tillægsansøgning til oprindelig ansøgning,

Læs mere

Skaboeshus, 5800 Nyborg

Skaboeshus, 5800 Nyborg Ydelsesbeskrivelser for Center for døve Pædagogisk og Sundhedsfagligt Område. Skaboeshus, 5800 Nyborg FAKTUELLE OPLYSNINGER Tilbuddets ydelser efter lov og Kontaktoplysninger Lov om Social Service 108

Læs mere

Indhold 2 VOS GRÅ STÆR. Øjenforeningens mission: Hjælpe øjenpatienter til at forbedre eller bevare synet, så blindhed undgås

Indhold 2 VOS GRÅ STÆR. Øjenforeningens mission: Hjælpe øjenpatienter til at forbedre eller bevare synet, så blindhed undgås Grå stær Indhold 3 3 4 4 5 5 5 6 8 9 10 11 Hvad betyder stær? Det normale øje Hvad er grå stær? Hvem får grå stær? Symptomer på grå stær Hvad skyldes grå stær? Hvornår skal man opereres? Operation for

Læs mere

FDDB 25 ÅRS JUBILÆUM 1987 2012. Vi flyver i flok for døvblindesagen s. s e

FDDB 25 ÅRS JUBILÆUM 1987 2012. Vi flyver i flok for døvblindesagen s. s e FDDB 25 ÅRS JUBILÆUM 1987 i Vi flyver i flok for døvblindesagen s ` \ s e t 7 e 7 ` 2 0 ISSN: 1600 1494 12 årgang Jubilæumsudgave udgivet i forbindelse med FDDBs 25 års jubilæum og udsendt til politiske

Læs mere

1. læsning: sl Evangelium

1. læsning: sl Evangelium 1. læsning: sl.31.2-6 Herre, hos dig søger jeg tilflugt, lad mig ikke for evigt blive til skamme, udfri mig i din retfærdighed! v3 Vend dit øre mod mig, red mig i hast, vær min tilflugts klippe, den borg,

Læs mere

At finde balancen. - en undersøgelse om stress og trivsel hos døvblinde

At finde balancen. - en undersøgelse om stress og trivsel hos døvblinde At finde balancen - en undersøgelse om stress og trivsel hos døvblinde At finde balancen mellem at bevare selvstændigheden og at afgive kontrol det er en af de mange svære og energikrævende udfordringer,

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 5. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 5. Emne: Verden omkring mig HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1 Uge 5 Emne: Verden omkring mig Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 5 Emne: Verden omkring mig side 1 HIPPY HippHopp Uge5_Verden omkring mig.indd 1 06/07/10 11.23 Uge 5 l Verden omkring

Læs mere

Indhold. Øjenforeningens mission:

Indhold. Øjenforeningens mission: Grå stær Indhold 3 3 4 4 5 5 6 6 7 9 10 11 Hvad betyder stær? Det normale øje Hvad er grå stær? Hvem får grå stær? Symptomer på grå stær Hvad skyldes grå stær? Hvornår skal man opereres? Før operationen

Læs mere

IKT og Telekommunikation. digitale muligheder for dig med nedsat syn og hørelse

IKT og Telekommunikation. digitale muligheder for dig med nedsat syn og hørelse IKT og Telekommunikation digitale muligheder for dig med nedsat syn og hørelse Når man har nedsat syn og hørelse, kan det at kommunikere med omgivelserne give store udfordringer. Der findes i dag mange

Læs mere

2. Kommunikation og information

2. Kommunikation og information 2. Kommunikation og information Historier om Kommunikation livet om bord og information Kommunikation og information er en vigtig ledelsesopgave. Og på et skib er der nogle særlige udfordringer: skiftende

Læs mere

Kvalitetsstandard for kontaktperson til døvblinde efter Lov om Social Service 98

Kvalitetsstandard for kontaktperson til døvblinde efter Lov om Social Service 98 Kvalitetsstandard for kontaktperson til døvblinde efter Lov om Social Service 98 Greve Kommune bevilger ud fra en konkret, individuel vurdering i fornødent omfang støtte i form af en særlig kontaktperson

Læs mere

Professoren. -går i skole! Forkortet læseprøve 2015. Fortalt efter virkelige hændelser. Særlig tak til:

Professoren. -går i skole! Forkortet læseprøve 2015. Fortalt efter virkelige hændelser. Særlig tak til: 1 Professoren -går i skole! Forkortet læseprøve 2015 af Kim Christensen Fortalt efter virkelige hændelser. Særlig tak til: Annette Thomsen, Hundemassør. Dyrehospitalet Sønderborg. Århus Dyrehospital. Hvor

Læs mere