DØVBLINDHEDENS ANSIGT

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DØVBLINDHEDENS ANSIGT"

Transkript

1 DØVBLINDHEDENS ANSIGT Med 12 sort-hvide portrætter af døvblinde / synshørehæmmede hylder vi mangfoldigheden indenfor døvblindhed og viser, at såvel unge som ældre kan trodse det dobbelte sansetab og bevare livsgnisten og livsmodet på deres helt egen måde. Portrætterne sætter samtidig fokus på de politiske sager, FDDB arbejder for. Udstillingen er lavet i forbindelse med FDDBs 25 års jubilæum Udstillingen er sponsoreret af Fotos: Pia Hesse /FDDB Tilrettelæggelse og produktion: Niels Holst, Grafisk Værksted

2 ELLA SCHÄFFER Syer uden syn Ella Schäffer. 69 år. Døv på grund af meningitis, der ramte Ella som spædbarn, og siden også blind på grund af grøn stær på øjnene. Tre øjen-operationer har ikke kunnet redde synet. Ella bruger meget af sin tid ved symaskinen og har igennem tiderne syet meget af sit eget tøj. Hun får ikke hjælp fra nogen, men føler sig frem på stoffet.

3 LEX GRANDIA Kæmper for døvblindes rettigheder Lex Grandia. 62 år. Født blind med nedsat hørelse på grund af for tidlig fødsel. Var præsident for Verdensforbundet for DøvBlinde (WFDB) og medforfatter på FN s Handicapkonvention, der blev vedtaget i Lex rejste over 200 dage om året i hele verden i kampen for døvblindes rettigheder. Han modtog flere internationale priser for sin livslange indsats for døvblindesagen. Lex døde i april 2012 efter flere års kamp mod kræft.

4 Døvblind? Man behøver ikke være helt døv og blind for at høre under betegnelsen døvblind. Hvis tabet af de to vigtige sanser er så stort, at det indskrænker kommunikationen og orienteringen væsentligt, regnes man for funktionelt døvblind. Forening og fællesskab Foreningen Danske DøvBlinde blev oprettet i 1987 og er en privat handicap-organisation, der kæmper for døvblindes rettigheder og lige vilkår i samfundet. Foreningen får tilskud fra private fonde og søger projektmidler fra ministerierne. Alle bidrag går direkte eller indirekte til arbejdet med døvblinde, fx drift af selvhjælpsgrupper og rådgivertjeneste. Flere end man lige skulle tro op mod personer i Danmark anslås at have så store syns- og hørenedsættelser, at de regnes for døvblinde. Mange af dem på grund af høj alder.

5 CARSTEN ASMUSSEN Fodbold-dommer med kikkertsyn Carsten Asmussen. 51 år. Er døv med nedsat syn og hørelse på grund af usher en génfejl, der udvikler sig langsomt over tid og rammer både syn og hørelse. Carsten har kikkertsyn og kan derfor se klart i et snævert felt på lang afstand. Synsresten bruger han til at være fodbolddommer i sin fritid for seende og hørende fodboldspillere i Serie 4 på Fyn.

6 EDITH DOLLERIS Langs strandkanten Edith Dolleris. 74 år. Har svær hørenedsættelse og huller i synsfeltet på begge øjne samt nedsat central-syn. Edith arrangerer vandreture for FDDBs medlemmer. Selv vandrer hun flere gange om ugen for at holde energien oppe. Altid med ledsager, for selvom hun kender området langs stranden godt, kan hun ikke orientere sig alene.

7 Døvblindes rettigheder FN s handicap-konvention blev vedtaget i 2006 og er indtil nu underskrevet af 83 lande herunder Danmark, der ratificerede konventionen i juni Dermed forpligter den danske stat sig til at indføre love, der forbedrer handicappedes rettigheder og forhindrer diskriminering. Ned ad bakke Mange døvblinde har en progredierende syns- og hørenedsættelse, hvor syn og hørelse bliver mere og mere nedsat med tiden. De fleste klarer sig igennem ungdommen uden at kende hele omfanget af deres handicap og finder først ud af, hvor alvorlig situationen er senere i livet. Personlige kriser Mange døvblinde oplever svære kriser flere gange i livet, for eksempel når der forsvinder en grad mere af syn eller hørelse. Det kræver en psykisk omstilling hver gang, og mange oplever derfor konstant eller periodevis stress eller tilbagevendende depressioner.

8 JØRGEN SVENSSON Livskunstner Jørgen Svensson. 79 år. Har nedsat hørelse og kun en lille rest klart syn, som han kan bruge, når både han selv og omgivelserne er i ro. Jørgen føler sig frem, når han finsliber den kvindekrop, han er ved at fremstille af en klods af limtræ. Selvportrættet er fra 2003, hvor han havde mere af sit syn tilbage.

9 TORBEN JENSEN Mærker havet Torben Jensen. 71 år. Har nedsat syn på grund af diabetes, men ingen diagnose på sin nedsatte hørelse. Sejler jævnligt på Dansk Blindesamfunds klassiske yacht i Svendborg. Skibet styres af en seende skipper og gast, men derudover er det bemandet af blinde sejlere, der nyder at mærke havet, vinden og bølgerne i kroppen.

10 Årsager Øjensygdommene Retinitis pigmentosa og Makula degeneration er sammen med génfejlen Usher nogle af de hyppigste årsager til døvblindhed. Men også andre kromosom- og génfejl, aldring, for tidlig fødsel, grøn stær, grå stær, meningitis og sukkersyge kan medføre døvblindhed. Frivillig isolation Det kan være en stressende oplevelse for døvblinde at deltage i sociale begivenheder pga forstyrrende baggrunds-støj og manglende overblik. Ofte foretrækker man at undgå for mange mennesker. Det kan man kalde frivillig isolation. Kontakt og kommunikation Døvblinde har brug for kontaktperson for at formidle information, kommunikere med omverdenen og fx deltage i sociale begivenheder. Kontaktpersoner ansættes og aflønnes af kommunerne, men nedskæringer rammer ofte det timetal, der bevilges til døvblinde. Det begrænser døvblindes færden.

11 ANNA DAVIDSEN Friluftsmenneske Anna Davidsen. 90 år. Har arvet en svær høre-nedsættelse og er svagsynet på grund af grøn stær. Alligevel går Anna dagligt ture alene omkring Dansk Blindesamfunds plejehjem Solgaven i Vejle, hvor hun bor. Fornemmelsen af skoven, træerne, himlen og de trofaste får, der græsser på plejehjemmets egen mark, kan hun ikke undvære.

12 RAZIYE ACILI Kroppens rytme Raziye Acili. 28 år. Er døv med nedsat syn på grund af usher en génfejl, der udvikler sig langsomt over tid og rammer både syn og hørelse. Raziye insisterer på at bruge sine sanser til det yderste. Hun har fået undervisning i at spille trommer og nyder at mærke rytmen. Hun har også stik imod tidens statistikker valgt at få sine børn tidligt, så hun kan nyde dem, mens hun stadig har en god del af sit syn tilbage.

13 Tænk hvis.. du ikke kunne se tv, høre radio, høre bilerne køre forbi dig på gaden eller folk råbe hej til dig. Og du heller ikke kunne se det. En ensom fornemmelse? For døvblinde er social isolation én af de værste følger ved handicappet. Tegnsprog i hænderne Nogle døvblinde kan kommunikere med hænderne ved hjælp af taktilt (følbart) tegnsprog. Det går næsten ligeså hurtigt som almindeligt tegnsprog, men alt hvad der foregår udenfor selve samtalen får man ikke med. Det er derfor også nødvendigt med synstolkning. Hjælpemidler»Det er et fuldtidsjob at være døvblind. Man er nødt til at holde styr på alle sine hjælpemidler hele tiden. Ellers har man ikke en chance.«(citat døvblind)

14 BJARNE HVIDSTEN Fartglad Bjarne Hvidsten. 61 år. Født døv med nedsat syn på grund af usher en génfejl. Bjarne købte i 2007 sin Yamaha XJ 700 Maxim. Han kan ikke se nok til at køre den det gør hans seende styrmand, mens han selv sidder bag på. Men han kan mærke glæden ved farten, dufte landskaberne og han kan mærke friheden.

15 HANNE V. OTTESEN Mening i livet Hanne Vestergaard Ottesen. 49 år. Har nedsat syn og hørelse, men har aldrig fået en diagnose. Det gik først op for Hanne for fem år siden, da hun måtte opgive sit arbejde, at hun faktisk er funktionelt døvblind. Havde hun vidst det, havde hun måske ikke turdet gennemføre sin uddannelse som ergoterapeut. I dag arbejder Hanne som rådgiver for døvblinde i FDDB.

16 Kommunikation Døvblinde, der er helt døve, har tegnsprog som modersmål, mens de der har en hørerest, har talesprog som modersmål. Tegnsprogede må bruge tolke for at kommunikere med deres omgivelser. Bindeled til omverdenen Computeren er et af de vigtigste kommunikations-midler for mange døvblinde. Ved hjælp af forstørrelsesog højtlæsnings-program eller et display, der bruger punktskrift, kan mange døvblinde skrive og modtage mails og læse nyheder og anden information. Der er dog stadig mange problemer med utilgængelige hjemmesider. Læser med fingerspidserne Punktskrift eller braille kan læses med fingerspidserne og bruges af blinde. Det tager lang tid at lære, og det kræver stor koncentration at skelne de små prikker fra hinanden.

17 PER MORTENSEN Over stok og sten Per Mortensen. 61 år. Født med nedsat hørelse og nu også næsten blind på grund af retinitis pigmentosa, en arvelig sygdom i øjets nethinde. Med en seende pilot forrest på tandemcyklen har Per kørt det meste af Danmark rundt og cyklet 350 km langs Donaufloden i Østrig for at bruge sin krop og sine sanser. Med pilotens synstolkning undervejs synes Per næsten at kunne se de landskaber, de kører forbi.

18 NICOLINE HASTINGS Gå-på-mod Nicoline Hastings. 18 år. Døv og med nedsat syn på grund af for meget ilt i kuvøsen ved for tidlig fødsel. Men det stopper ikke teenageren Nicoline. Hun arrangerer træf for teenagere i FDDB, går på Nyborgskolen og vil gerne være enten dyrepasser eller kok, hvis hun får mulighed for det.

19 Ventetid på hjælpemidler I Danmark kan man søge sin kommune om hjælpemidler, som gør fx kommunikation, madlavning eller læsning mulig. Men hjælpemidlerne skal bevilges først en proces, der kan tage tid, ofte mange måneder. Imens venter man bare Et digitalt øre Flere og flere døvblinde får indopereret CI (cochlear implant) og genvinder noget af den tabte hørelse. CI-opererede har dog stadig brug for at supplere med tegnsprog og tydelig tale for at følge med i kommunikation. Kun tre timer Tænk hvis du skulle aftale det med en kontaktperson, hver gang du ville forlade dit hjem. Og kun havde tre kontaktpersontimer om ugen til sociale formål. Det er der nogle døvblinde, der må nøjes med.

Pårørende i centrum familier med erhvervet døvblindhed

Pårørende i centrum familier med erhvervet døvblindhed Pårørende i centrum familier med erhvervet døvblindhed Kolofon Titel: Pårørende i centrum familier med erhvervet døvblindhed Copyright 2012 Videnscenter for Handicap, Hjælpemidler og Socialpsykiatri Udgivet

Læs mere

At finde balancen. - en undersøgelse om stress og trivsel hos døvblinde

At finde balancen. - en undersøgelse om stress og trivsel hos døvblinde At finde balancen - en undersøgelse om stress og trivsel hos døvblinde At finde balancen mellem at bevare selvstændigheden og at afgive kontrol det er en af de mange svære og energikrævende udfordringer,

Læs mere

Vejledende retningslinjer KONTAKTPERSONER FOR DØVBLINDE

Vejledende retningslinjer KONTAKTPERSONER FOR DØVBLINDE Vejledende retningslinjer KONTAKTPERSONER FOR DØVBLINDE 2015 Vejledende retningslinjer - kontaktpersoner for døvblinde er revideret januar 2015 i samarbejde mellem: CFD Rådgivning, Foreningen Danske Døvblinde,

Læs mere

Vejledende retningslinjer KONTAKTPERSONER FOR DØVBLINDE

Vejledende retningslinjer KONTAKTPERSONER FOR DØVBLINDE Vejledende retningslinjer KONTAKTPERSONER FOR DØVBLINDE 2015 1 Vejledende retningslinjer - kontaktpersoner for døvblinde er revideret januar 2015 i samarbejde mellem: CFD Rådgivning, Foreningen Danske

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem

ADHD. øvelser. Viden om. Gennem ADHD Viden om øvelser Gennem &Leg Forord Med dette hæfte ønsker ADHD-foreningen at sætte fokus på ADHD på en ny og positiv måde. Vi ønsker, at eleverne i fællesskab prøver de udfordringer, som ADHD giver,

Læs mere

Information om skizofreni hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse

Information om skizofreni hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse Til forældre og unge Information om skizofreni hos børn og unge Sygdommen, behandling og forebyggelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk Indhold 03 Hvad er skizofreni? 05 Hvorfor får nogle børn og unge

Læs mere

Hvor aktiv var du inden du blev syg? Hvordan var det pludselig ikke at kunne træne?

Hvor aktiv var du inden du blev syg? Hvordan var det pludselig ikke at kunne træne? Hvor aktiv var du inden du blev syg? Før jeg fik konstateret brystkræft trænede jeg ca. fire gange om ugen. På daværende tidspunkt, bestod min træning af to gange løbetræning, to gange yoga og noget styrketræning

Læs mere

AT SKABE ET BEDRE LIV

AT SKABE ET BEDRE LIV AT SKABE ET BEDRE LIV - fortællinger fra Korskærparken www.korskaerparken.dk Denne bog er lavet i samarbejde mellem beboere i Korskærparken og Fredericia Kommune. TAK til Niels Dahl for den store hjælp

Læs mere

De lokale synskonsulenter i Region Syddanmark. Nyhedsbrev. November 2014

De lokale synskonsulenter i Region Syddanmark. Nyhedsbrev. November 2014 De lokale synskonsulenter i Region Syddanmark Nyhedsbrev November 2014 Side 1 November 2014 Nyhedsbrevet henvender sig til forældre, hvis børn er tilmeldt Synsregistret, samt unge Indledning Dette blad

Læs mere

4. Forebyggelse af social isolation

4. Forebyggelse af social isolation 4. Forebyggelse af social isolation Tilværelsen på skibe kan være præget af monotoni, få rekreationsmuligheder, lang tids adskillelse fra familien, afgrænsede fysiske rammer og begrænsede sociale kontakter.

Læs mere

Årsberetning 2015. Velkommen til lokalafdelingens årsmøde til alle deltagere, hvad end du er gammel i gårde eller nyt medlem. Vi sætter pris på jer alle og glæder os over, at I har lyst til at møde op.

Læs mere

Dette års generalforsamling er overstået og bestyrelsen kan på ny kaste sig over arbejdet.

Dette års generalforsamling er overstået og bestyrelsen kan på ny kaste sig over arbejdet. Vi har fået tilbagemelding fra en enkelt familie med en teenager med CI om, at programmet ikke dækkede gruppen af unge mennesker med CI. Og det er rigtigt nok. Men vi havde valgt at koncentrere os om den

Læs mere

Bilag 35: Fokusgruppeinterview med motivationsgruppe i Odsherred 26.april 2011

Bilag 35: Fokusgruppeinterview med motivationsgruppe i Odsherred 26.april 2011 Bilag 35: Fokusgruppeinterview med motivationsgruppe i Odsherred 26.april 2011 Facilitatorer (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager 1: Bente, en ældre dame der ikke har diabetes Deltager 2: Lene 52

Læs mere

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Du er ikke alene Hjerteforeningen. 2009 Tekst: Helle Spindler, cand. psych., ph.d, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet Grafisk

Læs mere

Bilag 4 Transskription af interview med Anna

Bilag 4 Transskription af interview med Anna Bilag 4 Transskription af interview med Anna M: Først og fremmest kunne vi godt tænke os at få styr på nogle faktuelle ting såsom din alder bl.a.? A: Jamen, jeg er 25. M: Og din kæreste, hvor gammel er

Læs mere

an jeg snakke med kommunen

an jeg snakke med kommunen Stor succes med at lade 2 sprogede medarbejdere udføre forebyggende hjemmebesøg til borgere med anden etninsk baggrund end dansk - allerede ved 65 års alderen. Besøgene skaber synlige forandringer og åbner

Læs mere

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken

Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Stresshåndteringsværktøjer fokus på psyken Krop og psyke hænger sammen, så du kan ikke lære at leve uden stress uden at fokusere og ændre på både det fysiske og psykiske element. I dette afsnit sætter

Læs mere

Nordisk vejleder om erhvervet døvblindhed

Nordisk vejleder om erhvervet døvblindhed Nordisk vejleder om erhvervet døvblindhed PO Edberg Geir Jensen Ole E. Mortensen Ritva Rouvinen Else Marie Svingen Valgerður Stefánsdóttir Nordisk vejleder om erhvervet døvblindhed Udgivet af Nordens Velfærdscenter

Læs mere

børneret.nu Børn har ret!

børneret.nu Børn har ret! børneret.nu Børn har ret! en billedbog om børns rettigheder DUI-LEG og VIRKE FNs Børnekonvention Børn har ret - en billedbog om børns rettigheder Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer, DUI-LEG

Læs mere

Førtids pensionister. job

Førtids pensionister. job Førtids pensionister i job DISCUS 2011 2 Indhold Ressourcerne skal findes frem 4 Hvordan kan restarbejdsevnen bruges i et job? Henrik Trine Ramin Gunnar Vejen til job 14 Hvordan søger førtidspensionister

Læs mere

SETTLEMENTETS GÆLDSRÅDGIVNING. - et gratis og uvildigt tilbud

SETTLEMENTETS GÆLDSRÅDGIVNING. - et gratis og uvildigt tilbud SETTLEMENTETS GÆLDSRÅDGIVNING - et gratis og uvildigt tilbud 1 Jeg har fået en tro på, at jeg kan komme godt ud på den anden side. Rådgivningen har både været konkret, men har også været en moralsk/psykologisk

Læs mere

AMNING. - en tryg start

AMNING. - en tryg start AMNING - en tryg start Indhold Tillykke med jeres barn 3 Hjælp hinanden 4 Lær barnet at kende 4 Barnets omstilling 5 Depoter med til de første dage 5 Mælken dannes allerede i graviditeten 6 Råmælken 7

Læs mere

SUF Den Sociale Udviklingsfond

SUF Den Sociale Udviklingsfond ISSN 1903-5497 Juli 2012 SUF Den Sociale Udviklingsfond Magasinet En tryg skulder at læne sig op af Bjarne har brugt sin mentor til at få ro på hverdagen og arbejdslivet Et kærligt skub ind i voksenlivet

Læs mere

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Janus Rosa laver en kort introduktion af projektet det er rigtig spændende for os at høre om dine erfaringer

Læs mere

brug for din hjælp Børnecancerfonden giver børn med kræft håb Bliv støttemedlem!

brug for din hjælp Børnecancerfonden giver børn med kræft håb Bliv støttemedlem! Børnecancerfonden har brug for din hjælp Børnecancerfonden giver børn med kræft håb Bliv støttemedlem! Bliv personlig donor, det koster 200 kr. årligt. Bliv virksomhedsdonor, det koster 5.000 kr. årligt.

Læs mere

DEPRESSION og BIPOLAR LIDELSE. Symptomer, behandling og hvad man selv kan gøre, også som pårørende. DepressionsForeningen

DEPRESSION og BIPOLAR LIDELSE. Symptomer, behandling og hvad man selv kan gøre, også som pårørende. DepressionsForeningen DEPRESSION og BIPOLAR LIDELSE Symptomer, behandling og hvad man selv kan gøre, også som pårørende DepressionsForeningen INDLEDNING 3 Indhold Om depression og bipolar lidelse....3 Depression Sådan opleves

Læs mere

Gør en forskel for en ung - bliv mentor

Gør en forskel for en ung - bliv mentor Gør en forskel for en ung - bliv mentor Der er brug for virksomhederne Nogle unge er ikke klar til at starte på en ungdomsuddannelse lige efter folkeskolen. De har brug for at gå en anden vej ofte en mere

Læs mere

forside jakob kehlet indimellem taber jeg salatskalen Otte unge med sklerose fortæller om at leve med en kronisk sygdom Til indholdsfortegnelse

forside jakob kehlet indimellem taber jeg salatskalen Otte unge med sklerose fortæller om at leve med en kronisk sygdom Til indholdsfortegnelse jakob kehlet forside indimellem taber jeg salatskalen Otte unge med sklerose fortæller om at leve med en kronisk sygdom indimellem taber jeg salatskalen jakob kehlet Indimellem taber jeg salatskålen Jakob

Læs mere

KAPITEL 1 AKUT-HJÆLP TIL EN FYRET

KAPITEL 1 AKUT-HJÆLP TIL EN FYRET KAPITEL 1 AKUT-HJÆLP TIL EN FYRET Knap hver anden arbejdssøgende føler, at det i mere eller mindre grad er deres egen skyld, at de ikke har et arbejde. Hvorfor mig? Var jeg for dyr, for besværlig, for

Læs mere