DOM. Afsagt den 18. juni 2015 F-7-14

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "DOM. Afsagt den 18. juni 2015 F-7-14"

Transkript

1 DOM Afsagt den 18. juni 2015 F-7-14 HK/Danmark som mandatar for A (advokat Jens Jakob Hjorth-Hartmann) mod Benzin- og Oliebranchens Arbejdsgiverforening som mandatar for Statoil Fuel & Retail A/S (advokat Jeanette Werner) Indledning Sagen angår, om aflønningen af A i overensstemmelse med bestemmelsen om ung under uddannelse i Overenskomst for servicestationer indgået mellem Benzin- og Oliebranchens Arbejdsgiverforening og HK/Danmark ( Servicestationsoverenskomsten ) var i strid med forskelsbehandlingslovens forbud mod aldersdiskrimination. Sagen blev anlagt den 12. februar 2014 ved Københavns Byret, som ved kendelse af 28. maj 2014 henviste sagen til Østre Landsret i medfør af retsplejelovens 226, stk. 1. Byrettens kendelse blev af HK/Danmark kæret til Østre Landsret, der ved kendelse af 16. september 2014 henviste sagen til Sø- og Handelsretten i medfør af retsplejelovens 227, stk. 1. Påstande HK/Danmark ( HK ) som mandatar for A har nedlagt påstand om, at Statoil Fuel & Retail A/S skal betale ,00 kr. til A, subsidiært et mindre beløb efter Sø- og Handelsrettens

2 - 2 - skøn, med tillæg af procesrente af ,89 kr. fra sagens anlæg og af 3.447,11 kr. fra 25. marts Benzin- og Oliebranchens Arbejdsgiverforening ( BOA ) som mandatar for Statoil Fuel & Retail har påstået frifindelse, subsidiært afvisning af påstanden om efterbetaling og godtgørelse. Sagens oplysninger Det konkrete ansættelsesforhold Med virkning fra den 1. januar 2010 blev A ansat af Statoil A/S (senere Statoil Fuel and Retail A/S) som servicemedarbejder Ung under 18 år på en servicestation i X-by. A fyldte den år, og da han på daværende tidspunkt gik på gymnasiet og modtog SU, overgik han ifølge ansættelsesaftale af 12. oktober 2012 til at være ansat som Ung under uddannelse mellem 18 og 25 år, som ikke arbejder over 15 timer pr. uge. Ansættelsesforholdet ophørte ifølge ansættelsesaftalen uden yderligere varsel ved udgangen af den måned, hvor han fyldte 25 år eller ved ophør af uddannelsesforløbet. A blev i forlængelse af sin studentereksamen ifølge ansættelsesaftale af 31. maj 2013 ansat som Ufaglært salgsassistent over 18 år. I august 2014 påbegyndte A HG, der også er en SU berettiget uddannelse. Han modtog SU og blev derfor på ny ansat som Ung under uddannelse mellem 18 og 25 år, som ikke arbejder over 15 timer pr. uge. A fratrådte sin stilling den 14. september Servicestationsoverenskomstens 2, stk. 7 As ansættelsesforhold var under hele ansættelsesperioden omfattet af Servicestationsoverenskomsten.

3 - 3 - Af 2, stk. 7, i Servicestationsoverenskomsten for fremgår følgende: Unge under 25 år, der følger en SU berettiget uddannelse og som højst beskæftiges 15 timer om ugen, oppebærer på hverdage mellem kl og kl , lørdage mellem kl og kl samt søn- og helligdage mellem kl og kl et aften / weekendtillæg på kr. 5,55 pr. time pr. 1. marts 2010 og kr. 5,66 pr. time pr. 1. marts Dette tillæg træder i stedet for forskudttidstillægget for voksne over 18 år. På øvrige tidspunkter betales som for voksne over 18 år, i.ht. pkt. 6. Denne medarbejdergruppe oppebærer ikke servicestationstillæg. Forskudttidstillægget for voksne over 18 år udgjorde i henhold til Servicestationsoverenskomsten for pr. 1. marts 2010 og 1. marts 2011 henholdsvis 11,09 kr. og 11,32 kr. på hverdage mellem kl og På lørdage mellem kl og udgjorde tillægget henholdsvis 20,80 kr. og 21,21 kr. og på søn- og helligdage mellem kl og udgjorde det henholdsvis 23,57 kr. og 24,04 kr. Servicestationstillægget for ansatte over 18 år udgjorde 1.089,55 kr. pr. måned de første seks måneder og herefter 2.447,21 kr. pr. 1. marts 2010 og 2.535,43 kr. pr. 1. marts Servicestationsoverenskomsten for og for indeholder en identisk bestemmelse. Forskudttids- og servicetillæggene er ifølge disse overenskomster alle lidt højere. En lignende bestemmelse blev indført i Landsoverenskomst 1991 indgået mellem Dansk Arbejdsgiverforening ( DA ), Butik og Kontor Arbejdsgiverforeningen og HK. Bestemmelsen tog afsæt i følgende forslag fremsat af arbejdsgiverforeningerne ved brev af 7. februar 1991: For lærlinge, efg-elever og andre, der gennemfører statsanerkendt dagundervisning samt for unge under 18 år er tillæggene det halve af ovennævnte satser. Efter forhandling med HK fik bestemmelsen i Landsoverenskomst 1991 følgende ordlyd: For elever, lærlinge, EFG-elever og unge under 18 år er tillægget det halve af ovennævnte satser.

4 - 4 - For unge under 25 år, der er beskæftiget højst 15 timer om ugen, og som gennemfører en statsanerkendt heltidsundervisning, er tillægget ligeledes det halve af ovennævnte satser under forudsætning af, at der ikke i den enkelte virksomhed sker en forskydning i opadgående retning i beskæftigelse af denne gruppe i forhold til den hidtidige beskæftigelse i virksomheden. Overstiger beskæftigelsen for den enkelte 15 timer om ugen, udbetales hele satser for samtlige timer. Det er oplyst, at de efterfølgende overenskomster for og havde samme ordlyd. Den 10. marts 1997 blev der opnået enighed mellem BOA og HK om et protokollat vedrørende indgåelse af overenskomst for perioden 1. marts marts Protokollatet indeholder bl.a. en bestemmelse om betaling af et servicestationstillæg på kr. pr. måned til såvel ikke-faglærte som faglærte medarbejdere. For unge under 18 år udgjorde tillægget 500 kr. Protokollatet indeholdt ikke en bestemmelse om særlige regler for unge under uddannelse under 25 år. I Servicestationsoverenskomsten for perioden blev den omhandlede bestemmelse om unge under uddannelse indsat på ny som 4, stk. 2, litra b, med følgende ordlyd: Unge under 25 år, der følger en statsanerkendt uddannelse og som højst beskæftiges 15 timer om ugen oppebærer på hverdage mellem kl og kl , lørdage mellem kl og kl samt søn- og helligdage mellem kl og kl et aften/weekendtillæg, der forsøgsvis forhandles lokalt. Dette tillæg træder i stedet for forskudttidstillægget i pkt. a) på de nævnte tidspunkter. På øvrige tidspunkter betales iht. pkt. a). Denne medarbejdergruppe oppebærer ikke servicestationstillæg. En i det væsentlige identisk bestemmelse blev medtaget som 2, stk. 6, henholdsvis stk. 7, i Servicestationsoverenskomsten for perioden og igen for perioden Under et møde den 23. november 2009 besluttede BOA og HK, at begrebet statsanerkendt uddannelse skal forstås som SU berettiget uddannelse. Fra og med serviceoverenskomsten for fik bestemmelsen herefter den nugældende ordlyd.

5 - 5 - Andre forhold Der er under sagen fremlagt uddrag fra overenskomst indgået mellem Service-stationernes Arbejdsgiverforening og Specialarbejderforbundet i Danmark for , Landsoverenskomst for butikker indgået mellem Dansk Erhverv Arbejdsgiver og HK for , Landsoverenskomst for butikker indgået mellem DI og HK for og OAO-S-fællesoverenskomsten og organisationsaftale for kontorfunktionærer, laboranter og IT-medarbejdere for , der alle indeholder bestemmelser om lavere aflønning af/tillæg til unge under uddannelse. Det fremgår endelig af et bilag udarbejdet af Statoil Fuel & Retail A/S, at omsætningshastigheden for unge under 25 år, der følger en SU berettiget uddannelse og som højst beskæftiges 15 timer om ugen, er på 61 %. Ifølge samme bilag er omsætningshastigheden for faglærte over 18 år 33,8 %. Opgørelse af As krav As krav er opgjort således: Krav om efterbetaling af løn m.v., jf. bilag 16: Betaling af pension af lønkrav i bilag 16: Yderligere krav relateret til 2014, jf. bilag 21: Krav om godtgørelse for aflønning i strid med forskelsbehandlingsloven: ,89 kr ,92 kr ,19 kr ,00 kr. I alt ,00 kr. Parterne er enige om den beløbsmæssige opgørelse af efterbetalingskravet.

6 - 6 - Forklaringer Der er afgivet forklaring af A, Jørgen Hoppe, Finn Orup, Kim Jensen, Vagn Marquardt, Leif Kierkegaard og Thorkild Jensen. A har forklaret bl.a., at han som ung under 18 år ikke måtte være alene i butikken. Hans arbejde bestod mest af rengøring og opfyldning. Som ansat over 18 år stod han bag kassen og kunne være alene på arbejde. Der var ikke forskel på arbejdsopgaverne for de ansatte over 18 år. Han fik SU fra X måned Han gik i gymnasiet og fik den højeste sats for hjemmeboende. Da han blev student og ikke længere modtog SU, overgik han til at være ansat som ufaglært. Hans vagter ændrede sig ikke, men kørte bare videre. Hans arbejdstid var placeret hver mandag fra kl og hver anden weekend lørdag fra kl og søndag fra kl Han havde ikke natarbejde. Servicestationen lukkede kl. 22. Der var også deltidsansatte på servicestationen. De var i gennemsnit ansat 8 timer om ugen. Nogle af dem havde andre jobs og skulle supplere deres løn. Han skulle supplere sin SU og udførte de samme opgaver, som dem der var ansat på deltid, men fik mindre i løn. Han gik ikke mindre op i sit arbejde eller var mindre effektiv end sine kolleger. Han vil formentlig kunne dokumentere, at han var den bedste sælger på stationen. Der var ikke forskel på udskiftningsgraden hos de yngre ansatte i forhold til andre ansatte på deltid. I august 2014 påbegyndte han et HG-forløb med henblik på at få en elevplads. Uddannelsen var SU-berettiget, hvilket han selv gjorde sin chef opmærksom på. Han sagde op, fordi han havde fået et andet job og fik nogle andre prioriteter. Jørgen Hoppe har forklaret bl.a., at han i maj 1973 blev ansat hos HK. I oktober 1992 blev han formand. Han stoppede som formand i oktober Han er i dag pensioneret og har ingen tilknytning til HK.

7 - 7 - I 1991 var han var sekretær for forhandlingsudvalget og var derfor tæt på overenskomstforhandlingerne. Det var arbejdsgiverne, der fremsatte forslag om, at unge under uddannelse skulle have et lavere tillæg. HK var positivt indstillet over for forslaget under forudsætning af, at det sparede tilgik deres medlemmer, de fastansatte, og at der i den enkelte virksomhed ikke måtte ske en forskydning i opadgående retning i beskæftigelse af gruppen af unge deltidsansatte under uddannelse i forhold til den hidtidige beskæftigelse i virksomheden. Der var ikke nogen særlig logisk begrundelse for at vælge en aldersgrænse på 25 år. Der er ikke altid logik i den slags. Det var blot et spørgsmål om at blive enige. Oplægget fra arbejdsgiverne var, at det var alle under uddannelse, der skulle have halveret tillægget, og HK ønskede at begrænse virkningen af forslaget mest muligt. Han ved ikke, hvorfor protokollatet vedrørende indgåelse af overenskomst for perioden 1. marts marts 2000 ikke indeholdt en bestemmelse om deltidsansatte unge under 25 år under uddannelse. Han tror, at det beror på en fejltagelse, for bestemmelsen kom jo med igen i Servicestationstillægget i protokollatet blev indført for at få flest mulige penge til de fastansatte og dermed HK s medlemmer. HK accepterede en genindførelse af bestemmelsen om deltidsansatte unge under 25 år under uddannelse i overenskomsten for , mod en forhøjelse af forskudttidstillæggene til fordel for de fastansatte. De drøftede ikke 25-års-grænsen under forhandlingerne i Han husker ikke, at arbejdsgiverne under forhandlingerne brugte argumentet om, at bestemmelsen om unge under uddannelse havde til formål at integrere denne gruppe unge på arbejdsmarkedet. Bestemmelsen var for begge parter alene en lønreguleringsmekanisme. I forbindelse med overenskomstforhandlingerne i 2004 drøftede HK med Dansk Erhverv spørgsmålet om aldersdiskrimination, og de blev enige om at genoptage deres drøftelser herom, når beskæftigelsesdirektivet blev implementeret ved lov. Ved overenskomstforhandlingerne i 2007 ville HK have aldersgrænserne fjernet. HK mente, at aldersgrænserne var i strid med direktivet, men ønskede ikke at gå i konflikt om det. Han sendte derfor brev af 20. januar 2007 til Dansk Erhverv, hvori han bemærkede, at overenskomstsfornyelsen med de i overenskomsten nævnte aldersgrænser ikke var udtryk for, at HK fraveg sin opfattelse af, at grænserne er i strid med direktivet om alder og handicap, ligesom HK i brevet forbeholdt sig

8 - 8 - retten til at føre sager herom. HK vidste godt, at det var en knast, der skulle ryddes af vejen på et tidspunkt. HK tilbød i 2012 BOA at udskifte den omhandlede bestemmelse med en bestemmelse, der ligesom 1, stk. 4, afsnit 5, i Landsoverenskomsten for butikker indgået mellem DI og HK i 2009 er baseret på anciennitet. BOA ønskede ikke at ændre bestemmelsen. Finn Orup har forklaret bl.a., at han er faglig sekretær i HK, hvor han blev ansat den 1. februar Han deltog i overenskomstforhandlingerne med BOA i 1999/2000. HK havde en organisationsmæssig interesse i servicestationstillægget, idet tillægget var tiltænkt de fastansatte, som var deres medlemmer. Overenskomsten med BOA måtte imidlertid ikke være billigere for arbejdsgiver end andre sammenlignelige overenskomster, og han udarbejdede derfor en række beregninger og modeller, som tog udgangspunkt i, hvordan en servicestation typisk var bemandet på forskellige tidspunkter. Han kan ikke huske, hvor stor en del af medarbejderne på servicestationerne, der i 2000 var studerende. De lave tillæg til de unge under uddannelse blev ikke indført for at integrere dem på arbejdsmarkedet, eller fordi de studerende var mindre stabile eller lign. Ordningen var noget rent teknisk, der gav parterne noget at skrue på under forhandlingerne. Aldersgrænsen på 25 år blev valgt, fordi aldersgrænsen blev anvendt i andre overenskomster. Han ved ikke, hvorfor bestemmelsen ikke var med i overenskomsten for Kim Jensen har forklaret bl.a., at han er ansat som faglig sekretær i HK, hvor han blev ansat den 1. marts Han deltog i overenskomstforhandlingerne med BOA i 1997 og Han husker ikke baggrunden for, at den omhandlede bestemmelse blev indført i 2000, da han det år kun perifært deltog i overenskomstforhandlingerne. Aftalen af 20. februar 2004 mellem Dansk Erhverv og HK om en eventuel implementering af beskæftigelsesdirektivet blev indgået, fordi parterne ville afvente en lovimplementering af direktivet, inden de påbegyndte en drøftelse om de overenskomstmæssige konsekvenser heraf. Der blev aldrig nedsat det udvalg, der er nævnt i protokollatet om overenskomstfornyelse for perioden

9 - 9 - I 2009 blev en tilsvarende bestemmelse om unge under uddannelse i Landsoverenskomsten for butikker mellem DI og HK ændret til et anciennitetstillæg. Baggrunden for ændringen var, at Q8 ikke ønskede en sag om aldersdiskrimination, og at Q8 ønskede at fastholde deres fritidsjobbere. Bestemmelsen er fornyet frem til i dag uden ændringer, bortset fra procentvise stigninger i tillægget. HK gjorde under overenskomstforhandlinger i 2010 BOA opmærksom på anciennitetsbestemmelsen og tilbød dem en tilsvarende bestemmelse. BOA var ikke interesseret i en tilsvarende ændring. Han har ikke tidligere hørt argumentet om, at bestemmelsen om unge under uddannelse har til formål at integrere de studerende på arbejdsmarkedet. Fra og med 2007 har HK stillet overenskomstkrav om, at aldersbegrænsningerne skulle falde bort, men kravet har ikke været ultimativt, og HK har derfor under overenskomstforhandlingerne afleveret et brev med et forbehold for at føre sager om aldersdiskrimination. De fremlagte tal vedrørende omsætningshastighed på deltidsansatte unge kan godt være korrekte. Han har hørt om højere tal. HK ved godt, at der er en stor omsætningshastighed for denne gruppe. Det er et stort problem, men der er ikke forskel på, om de unge deltidsansatte er under uddannelse eller ej. Vagn Marquardt har forklaret bl.a., at han siden maj 1996 har været direktør hos BOA. I 1997 ønskede han en servicestationsoverenskomst med HK. Servicestationerne kunne holde åbent om aftenen, og BOA og HK blev derfor enige om at halvere forskudttidstillægget mod at tildele medarbejderne et servicestationstillæg, der svarede til det mistede forskudttidstillæg. Servicestationstillægget er således født ud af forskudttidstillægget. Under overenskomstforhandlingerne i 2000 var det vigtigt for BOA at få servicestationerne over på HK-overenskomsten. BOA havde fået en masse servicestationer, men de var underlagt SID-overenskomsten, der ikke lignede HK-overenskomsten. For at få servicestationerne til at acceptere en ny overenskomst, måtte Servicestationsoverenskomsten fra 1997 tilrettes, så den kunne matche SID-overenskomsten. Især SID-overenskomstens forskudttidstillæg til

10 unge under uddannelse var meget lavt. I 1997 havde han ikke været opmærksom på, at unge under uddannelse var vigtige for servicestationerne, men det fandt han ud af. Derfor var det også vigtigt at få en bestemmelse med i Servicestationsoverenskomsten om unge under uddannelse. Aldersgrænsen på 25, der kom ind i 2000, var et ultimativt krav fra HK. Det var en bestemmelse, der oprindeligt lå i landsoverenskomsten, og som var blevet overført til overenskomsten med Dansk Erhverv. Så vidt han erindrer, så sagde Jørgen Hoppe fra HK under forhandlingerne, at der derfor ikke kunne ændres på aldersgrænsen. BOA accepterede aldersgrænsen, da medlemmer ikke mente, at aldersgrænsen udgjorde et problem, da de ikke havde mange ansatte under uddannelse, der var fyldt 25 år. Bestemmelsen og spørgsmålet om aldersdiskrimination blev ikke drøftet under overenskomstforhandlingerne i Der blev ikke nedsat et efterfølgende udvalg om alder og handicap som nævnt i protokollatet om overenskomstfornyelse for perioden BOA modtog brevet af 29. marts 2007 fra HK med forbehold for at føre sager om aldersdiskrimination med post efter overenskomstforhandlingerne. HK s tilsvarende brev af 1. marts 2012 modtog BOA, da overenskomstforhandlinger var afsluttet i 2012, og HK var på vej ud af døren. HK har i hans tid aldrig under overenskomstforhandlingerne stillet krav om, at der skulle ændres på aldersgrænserne eller gjort gældende, at aldersgrænserne er i strid med direktivet. Han har ikke tidligere set aftalen af 29. juni 2009 vedrørende overgang til landsoverenskomsten for butikker mellem DI og HK og den anciennitetsbestemmelse, der er indeholdt heri. HK har ikke stillet krav om, at BOA skulle overgå til at anvende en bestemmelse baseret på anciennitet. Leif Kierkegaard har forklaret bl.a., at han var Retail Manager hos Shell A/S fra 1996 til 2002, hvor han havde ansvaret for servicestationsmarkedet, herunder både grossist- og detailforretningen. Han kom ind i BOA's bestyrelse omkring 2000 og forlod den igen i Han har ikke siden haft noget med området at gøre. Han deltog i overenskomstforhandlingerne i Det var et krav fra servicestationerne, at vilkårene ikke måtte ændres, hvis man skulle flytte overenskomst fra SID til HK, og at over-

11 gangen til en ny overenskomst var omkostningsneutral for virksomhederne, ligesom at den enkelte medarbejder heller ikke måtte opleve ændringer i lønnen. Der var tradition for at beskæftige unge under uddannelse på servicestationerne. Andelen af denne medarbejdergruppe kunne svinge fra nogle få procent op til 25 %. De servicestationer, der havde døgnåbent, havde typisk flere fuldtidsansatte end andre servicestationer, hvor der typisk var flere studerende. BOA så det som en opgave at kunne tilbyde disse unge en mulighed for at supplere deres SU med et job, hvor arbejdstiderne lå uden for den tid, de brugte på deres studier. Han mener, at beskæftigelse af denne gruppe virker fremmende for deres integration på arbejdsmarkedet. Værdien af de unges arbejde var dog ikke på højde med værdien af de fastansattes arbejde. De var sjældent ansat ret lang tid af gangen, så der var meget oplæring forbundet med at beskæftige denne gruppe. Det var årsagen til, at de ikke skulle have servicestationstillæg. Forskudttidstillægget var desuden et genetillæg, men de unge under uddannelse ønskede jo netop at arbejde i ydertimerne. Det var HK, der ønskede at få aldersgrænsen på 25 år ind i bestemmelsen. Det ville BOA ikke være med til i starten, da de ikke kunne se, hvorfor en studerende over 25 år skulle kunne gøre sit arbejde bedre end en studerende under 25 år. BOA havde heller ikke tradition for at have en grænse på 25 år. Der var imidlertid ikke ret mange studerende over 25 år ansat på servicestationerne, så det betød i realiteten ikke så meget for dem. Han husker ikke, at de havde en større diskussion om begrebet statsanerkendt uddannelse. Der var en fælles forståelse af, hvem der faldt ind under dette begreb. BOA var tilfreds med satserne i overenskomsten, der endte med at blive omkostningsneutral i forhold til den overenskomst, som de kom fra. Det tager to til tre uger at oplære en medarbejder, som skal oplæres i alt fra at styre pumperne, vasken og kassen til håndtering af fastfood. Efter oplæringen vil man som kunde forhåbentlig ikke kunne mærke, om man bliver betjent af en fastansat eller en studerende. Thorkild Jensen har forklaret bl.a., at han blev ansat i BOA den 1. juli 1998 og fratrådte den 31. januar Han startede som advokatfuldmægtig og blev senere advokat. Han er i dag pensioneret.

12 Hans opgave i forbindelse med overenskomstforhandlingerne i 2000 var at få virksomhederne over på en HK-overenskomst. I SID-overenskomsten var der en bestemmelse om, at unge over 18 år under uddannelse fik et meget lille forskudttidstillæg for at arbejde om aftenen og i weekenden. Det var et kardinalpunkt under forhandlingerne, at virksomhederne kunne få en overenskomst, der matchede SID-overenskomsten og dermed var omkostningsneutral. Det betød, at bestemmelsen om unge under uddannelse skulle videreføres i den nye overenskomst. Det var ham, der sammen med Finn Orup fra HK lavede en masse beregninger på, hvordan de kunne få det hele til at gå op. Det var et krav fra HK, at der blev indsat en aldersgrænse på 25 år, idet HK havde en tilsvarende aldersgrænse i HK s andre overenskomster. BOA overvejede, om de kunne leve med denne aldersgrænse, og det viste sig, at den stort set ikke ville få praktisk betydning. Så vidt han husker, var begrebet statsanerkendt uddannelse noget man blot tog fra landsoverenskomsten. Da han fratrådte i 2011, var der endnu ikke nedsat et efterfølgende udvalg om alder og handicap som nævnt i protokollatet om overenskomstfornyelse for perioden Efter fornyelsen af overenskomsten i 2007 blev de kontaktet af Kim Jensen fra HK, der sagde, at HK forresten havde glemt at tage et forbehold om bestemmelserne om aldersdiskrimination, og at de derfor ville modtage et brev herom. Kim Jensen sagde også, at de ikke skulle tage brevet så højtideligt. De modtog et tilsvarende brev i 2010, da overenskomstforhandlingerne var slut, og HK var på vej ud af døren. Han kan ikke huske, at HK nogensinde har fremsat et egentligt overenskomstkrav om, at bestemmelsen skulle ændres. Det var ikke blevet afgjort, hvad der lå i begrebet statsanerkendt uddannelse, og der var vist optræk til en konkret sag, der aldrig blev til noget. På den baggrund blev de enige om, at ordlyden i bestemmelsen skulle ændres til en SU-berettiget uddannelse. Det var helt udramatisk. HK har aldrig stillet krav over for BOA om, at bestemmelsen om unge under uddannelse skal ændres til en bestemmelse baseret på anciennitet.

13 De studerende arbejder om aftenen og i weekenden. Han ved ikke, om det vil være nemt at få fuldtidsansatte til at arbejde om aftenen og i weekenden. De deltidsansatte lavede det samme arbejde som de fuldtidsansatte. Han mener, at virksomhederne krævede dokumentation for, at folk var tilmeldt en SU-berettiget uddannelse, og det var alle. Parternes synspunkter HK har som mandatar for A navnlig anført, at aflønningen af A, mens han var ansat som ung under uddannelse mellem 18 og 25 år, var, og at vilkårene i overenskomstens 2, stk. 7, er i strid med forskelsbehandlingslovens forbud mod aldersdiskrimination og med det grundlæggende EU-retlige princip om forbud mod aldersdiskrimination, som dette også er fastslået af EU-domstolen og defineret samt fastlagt i beskæftigelsesdirektivet. Overenskomstens bestemmelser om lavere aflønning af unge mellem 18 og 25 år, der er tilmeldt en SU-berettiget uddannelse, skal derfor ikke håndhæves og gøres gældende over for A, jf. forskelsbehandlingslovens 5 a, stk. 1, og A er dermed berettiget til at modtage efterbetaling af løn mv. som opgjort af HK. A modtog et reduceret tillæg for arbejde på særlige tidspunkter og ingen betaling af servicestationstillæg i modsætning til en medarbejder på 25 år eller derover, som fulgte en SU-berettiget uddannelse. Den lavere aflønning af A var således udelukkende begrundet i hans alder, hvilket udgør direkte forskelsbehandling, jf. forskelsbehandlingslovens 1, stk. 2, og 2, stk. 1 og stk. 2. Forskelsbehandlingen af A var ikke objektivt og rimeligt begrundet i et legitimt formål inden for rammerne af dansk ret, og midlerne til at opfylde det pågældende formål var ikke hensigtsmæssige og nødvendige, jf. forskelsbehandlingslovens 5 a, stk. 3. As ret til SU udgør ikke en objektiv og rimelig begrundelse for en lavere løn. Formålet med den lavere aflønning af medarbejdere under 25 år, der er tilmeldt en SU berettiget uddannelse, er ikke at give denne medarbejdergruppe adgang til at opnå erhvervserfaring, ligesom den lavere aflønning heller ikke er begrundet i, at medarbejdergruppen er mindre fleksibel. Den pågældende medarbejdergruppe er derimod ligeså egnet og kompetent som øvrige medarbej-

14 dere, herunder også ligeså kompetent og egnet som medarbejdere, der er ældre end 25 år, og som også er tilmeldt en SU berettiget uddannelse. Det er også forklaret, at det kun tog 2-3 uger at oplære nye medarbejdere, og at de herefter udførte præcis det samme arbejde som andre over 18 år. Anvendelsen af kriteriet tilmeldt en SU-berettiget uddannelse kan endvidere udgøre en indirekte forskelsbehandling, idet kriteriet generelt stiller yngre medarbejdere ringere end ældre medarbejdere. Baggrunden herfor er, at det generelt er yngre medarbejdere, der er tilmeldt en SU berettiget uddannelse. Det fremgår også af vidneforklaringerne, at kriteriet om SU berettiget uddannelse kun vil ramme yngre medarbejdere. Ud fra de samme anbringender som anført ovenfor, er kriteriet tilmeldt en SU-berettiget uddannelse således også i strid med forskelsbehandlingsloven, beskæftigelsesdirektivet og det generelle EU-retlige forbud mod diskrimination på grund af alder. A har herefter påvist faktiske omstændigheder, der giver anledning til at formode, at Statoil Fuel & Retail direkte eller indirekte har forskelsbehandlet ham, hvorfor det er Statoil Fuel & Retail, der skal løfte bevisbyrden for, at ligebehandlingsprincippet ikke er blevet krænket. Statoil Fuel & Retail har ikke påvist et objektivt og rimeligt begrundet legitimt formål, og har dermed ikke løftet denne bevisbyrde. Dertil kommer, at den lavere aflønning af A hverken er hensigtsmæssig eller nødvendig. Statoil Fuel & Retail har ikke dokumenteret, at der er beskæftigelsesfremmende hensyn eller andre objektive og rimeligt begrundede forhold, der medfører, at den lønmæssige forskelsbehandling alene på grund af alder og/eller tilmelding til en SU-berettiget uddannelse kan finde sted. Formålet med bestemmelsen er alene at give så lav en løn som muligt til denne gruppe mennesker, som måske ikke har mulighed for at finde arbejde andre steder. Ud fra ovenstående skal A gives medhold i, at der skal ske efterbetaling af løn, jf. forskelsbehandlingslovens 2, stk. 3, og han er endvidere berettiget til en godtgørelse for den forskelsbehandling, som han har været udsat for, jf. forskelsbehandlingslovens 7. Der er både sket en krænkelse af A, da han blev ansat under de pågældende vilkår, da han fyldte 18 år, og da

15 han blev på ny ansat under de pågældende vilkår, da han blev tilmeldt en SU-berettiget uddannelse i august og september Der er ikke tvivl eller tvist om, hvordan bestemmelsen skal fortolkes. Sagen angår, om bestemmelsen i overenskomsten strider mod loven. Sagen skal derfor ikke afvises fra Sø- og Handelsretten. BOA har som mandatar for Statoil Fuel & Retail A/S navnlig anført, at hovedkriteriet for den lønmæssige forskelsbehandling i den omhandlede bestemmelse er, hvorvidt medarbejderen følger en SU-berettiget uddannelse. Anvendelsen af kriteriet SU-berettiget uddannelse, under henvisning til at flere yngre er tilknyttet en SU-berettiget uddannelse end ældre, kan højst udgøre indirekte forskelsbehandling, jf. forskelsbehandlingslovens 1, stk. 3. Hvis den omhandlede bestemmelse udgør indirekte forskelsbehandling, så anerkender forskelsbehandlingslovens 1, stk. 3, udtrykkeligt lovligheden heraf, når vilkåret er objektivt begrundet i et sagligt formål, og midlerne til at opfylde det er hensigtsmæssige og nødvendige. I forhold til alderskriteriet unge under 25 år, så udgør forskelsbehandlingslovens 5 a, stk. 3, en klar undtagelse til lovens forbud mod forskelsbehandling på grund af alder. Bestemmelsen tillader videre rammer for ulige behandling på grund af alder i kollektive overenskomster. Den omhandlede bestemmelse er udtryk for en retmæssig udnyttelse af undtagelsesbestemmelsen i forskelsbehandlingslovens 5 a, stk. 3, og bestemmelsen kan derfor gyldigt opretholdes, idet bestemmelsen er objektivt og rimeligt begrundet i et legitimt formål inden for rammerne af national ret, ligesom bestemmelsen er hensigtsmæssig og nødvendig, og dermed i overensstemmelse med beskæftigelsesdirektivets artikel 6, stk. 1. Beskæftigelsesdirektivets artikel 6, stk. 1, anerkender udtrykkeligt, at der kan være behov for at fastsætte særlige vilkår for adgang til beskæftigelse, herunder betingelser vedrørende aflønning af unge medarbejdere med henblik på at fremme deres erhvervsmæssige integration. Bestemmelsen tilvejebringer gennem de særlige vilkår adgang til lønnet beskæftigelse, som supplerer SU-støtten i overensstemmelse med målsætningerne for SU-loven.

16 Den overenskomstmæssigt fastlagte ordning mellem HK og BOA er desuden i overensstemmelse med en mangeårig praksis i Servicestationsoverenskomsten og en praksis, der udspringer af landsoverenskomsten fra Denne praksis må anses for begrundet i overenskomstparternes fælles interesse i gennem overenskomsten at tilvejebringe særlige vilkår for SU berettigede unges adgang til beskæftigelse, som understøtter de beskæftigelses- og erhvervsuddannelsespolitiske mål, som ligger i SU-loven. Den indførte aldersbegrænsning på 25 år var desuden et krav fra HK. Beskæftigelse af unge under uddannelse på særlige vilkår er endelig generelt anvendt og anerkendt på det danske arbejdsmarked, herunder også på offentlige overenskomstområder. Vurderingen af om bestemmelsen er nødvendig og hensigtsmæssig i overensstemmelse med EU-Domstolens praksis, må tage udgangspunkt i, at arbejdsmarkedets parter råder over en vid skønsmargin ved valget af de bedst egnede midler til opfyldelse af formålet, hvilket i den foreliggende sag er at tilvejebringe vilkår for SU berettigede unges adgang til beskæftigelse, som kan supplere SU-støtten. Den lønmæssige forskelsbehandling vedrører kun overenskomstbestemte tillæg for arbejde på særlige tidspunkter, hvor de unge studerende har muligheden for beskæftigelse. Bestemmelsen er således både egnet og nødvendig for at opnå formålet med bestemmelsen, idet muligheden for at betale lavere tillæg til de unge SU berettigede således kompenserer for de arbejdsbetingede ulemper, der består ved ansættelse af unge studerende. Muligheden for at betale lavere tillæg kompenserer således for, at de unge SU berettigede trods samme oplæringsudgifter er en væsentlig mere ustabil arbejdskraft med korte ansættelser, hvilket understøttes af det fremlagte bilag om omsætningshastighed. Muligheden for at betale lavere tillægssatser kompenserer endvidere for den ulempe, der er forbundet med, at de unge SU-berettigede på grund af fokus på studiet og det lave ugentlig arbejdstimetal ikke har samme interesse i jobbet. Bestemmelsen kan derfor utvivlsomt motivere arbejdsgiverne til at ansætte unge under uddannelse. Omvendt ville det uden denne mulighed i væsentlig grad vanskeliggøre de unge under uddannelses muligheder for at supplere egen forsørgelse ud over SU, idet arbejdsgiverne ville foretrække andre medarbejdergrupper. Den lavere aflønning af A med hensyn til tillæg har kun været anvendt i den periode, hvor han fulgte en SU berettiget uddannelse og havde ansættelsen hos Statoil Fuel & Retail som bibe-

17 skæftigelse, og han har som nævnt højst været udsat for indirekte forskelsbehandling, idet aldersgrænsen på de 25 år alene har til formål at begrænse anvendelsen i forhold til det primære kriterium SU berettiget uddannelse. Bestemmelsen går dermed ikke videre end nødvendigt for at fremme bestemmelsens formål. Aldersgrænsen understøtter således direkte beskæftigelsesdirektivets proportionalitetskrav. Det er i overensstemmelse med EU-Domstolens praksis overladt til arbejdsmarkedets parter under udøvelsen af deres grundlæggende ret til at føre kollektive overenskomstforhandlinger at finde en balance mellem deres respektive interesser under hensyntagen til den overordnede situation på det berørte arbejdsmarked og de særlige kendetegn ved de pågældende stillinger. Den skete aflønning, der kun finder sted inden for parternes overenskomst, forfølges dermed på en konsekvent og systematisk måde. Bestemmelsen omfatter alene lavere tillægsbetaling og tilvejebringer således ikke i øvrigt ringere vilkår med hensyn til ansættelse, afskedigelse eller i relation til øvrige arbejdsvilkår og går således ikke videre end nødvendigt for at opfylde det forfulgte formål. Der er tale om en mangeårig beskæftigelsesmulighed inden for parternes overenskomstområde, som ikke har negative konsekvenser for den fremtidige beskæftigelse, hverken i forhold til anciennitetsoptjening, afskedigelse m.v., men som har taget behørigt hensyn til den unges personlige forhold. Først i forbindelse med overenskomstforhandlingerne i 2007 tog HK et generelt forbehold for de i overenskomsten fastsatte aldersgrænser, men HK kunne have gjort dette synspunkt gældende allerede under overenskomstforhandlingerne i 2004, hvor beskæftigelsesdirektivet var vedtaget og delvist implementeret i dansk ret, og fristen for implementeringen af forbuddet mod forskelsbehandling på grund af alder var overskredet. HK har heller ikke forsøgt at frigøre sig fra overenskomsten, men har derimod ved hver overenskomstfornyelse fremsat nye overenskomstkrav og aktivt deltaget i overenskomstens fornyelse, og BOA har dermed med føje kunne indrette sig på overenskomstens vilkår. HK har derfor ved passivitet fortabt muligheden for at rejse krav om efterbetaling af løn og godtgørelse i henhold til forskelsbehandlingsloven.

18 Der kan endelig ikke gives A medhold i det rejste krav om efterbetaling af løn og betaling af godtgørelse, idet Station Fuel & Retail har handlet i overensstemmelse med en klar og utvetydig bestemmelse i parternes overenskomst, og der foreligger derfor ikke det fornødne grundlag for at tilkende A efterbetaling af løn samt godtgørelse. I forhold til den subsidiære påstand om afvisning gøres det gældende, at spørgsmålet om efterbetaling og godtgørelse og følgerne af en ulovlig overenskomstbestemmelse hviler på rammerne af den kollektive overenskomsts forståelse, og det ligger efter lov om arbejdsretten og de faglige voldgiftsretter 22, stk. 1, og 21, stk. 1, nr. 1, uden for Sø- og Handelsrettens kompetence. Sø- og Handelsrettens begrundelse og resultat Sagen angår, om et ansættelsesvilkår er i strid med forskelsbehandlingsloven. Sø- og Handelsretten har dermed kompetence til at behandle sagen, og det kan ikke føre til andet resultat, at det pågældende vilkår fremgår af en kollektiv overenskomst. BOA s påstand om afvisning tages herefter ikke til følge. A var i perioden fra den 1. januar 2010 til den 14. september 2014 ansat af Statoil Fuel & Retail A/S på en servicestation i X-by. I perioden fra den 1. august 2012 til sommeren 2013, og igen i august og september 2014, hvor A var under 25 år, fulgte en SU berettiget uddannelse og var beskæftiget under 15 timer om ugen, blev han aflønnet i overensstemmelse med Servicestationsoverenskomstens 2, stk. 7. Servicestationsoverenskomstens 2, stk. 7, er begrænset til at vedrøre unge under 25 år. Personer over 25 år, der er tilmeldt en SU berettiget uddannelse og højst arbejder 15 timer om ugen, er ikke omfattet af bestemmelsen. Bestemmelsen indebærer således en direkte forskelsbehandling på grund af alder, jf. forskelsbehandlingslovens 2, stk. 1, jf. 1, stk. 2. Spørgsmålet er herefter, om bestemmelsen er ugyldig i medfør af forskelsbehandlingslovens 2, stk. 1, jf. 5 a, stk. 1, eller om aldersgrænsen kan opretholdelses i medfør af lovens 5 a, stk. 3, hvorefter gældende aldersgrænser fastsat i eller aftalt i henhold til kollektive aftaler og overenskomster kan opretholdes, hvis disse aldersgrænser er objektivt og rimeligt begrundet i

19 et legitimt formål inden for rammerne af dansk ret, og midlerne til at opfylde det pågældende formål er hensigtsmæssige og nødvendige. Den ansattes alder er ikke eneafgørende for, om bestemmelsen finder anvendelse eller ej. Den manglende ret til at modtage servicestationstillæg og de nævnte lavere tillæg er således også betinget af, at vedkommende er tilmeldt en SU berettiget uddannelse og højst arbejder 15 timer om ugen. Vurderingen af, om bestemmelsen kan opretholdes uanset aldersgrænsen på 25 år, må derfor bero på en samlet bedømmelse af bestemmelsen. BOA har anført, at bestemmelsen bl.a. har til formål at fremme erhvervsmæssig integration af unge under 25 år under uddannelse ved at lette deres mulighed for at opnå beskæftigelse i de tidsrum, hvor de ikke er optaget af deres studier. Det fremgår af præamblen til EU-direktiv 2000/78/EF af 27. november 2000 om generelle rammebestemmelser om ligebehandling med hensyn til beskæftigelse og erhverv, som forskelsbehandlingslovens 5 a, stk. 3, skal forstås i overensstemmelse med, at ulige behandling på grund af alder kan være berettiget, især under hensyn til legitime beskæftigelses-, arbejdsmarkeds- og erhvervsuddannelsespolitiske mål, som kan variere alt efter situationen i medlemsstaterne. Det fremgår desuden udtrykkeligt af artikel 6, stk. 1, litra a, at der bl.a. kan være tale om berettiget ulige behandling, når den består i tilvejebringelse af særlige vilkår for adgang til beskæftigelse, herunder betingelser om afskedigelse og aflønning, for unge med henblik på at fremme deres erhvervsmæssige integration. Dertil kommer, at en bestemmelse svarende til Servicestationsoverenskomstens 2, stk. 7, efter det oplyste blev indført i 1991 i landsoverenskomsten mellem DA og HK, hvor aldersgrænsen på 25 år blev indsat i bestemmelsen på HK s foranledning med henblik på at begrænse forskelsbehandlingen af personer, der er tilmeldt en SU berettiget uddannelse. På denne baggrund og under henvisning til, at den ulige behandling af unge under uddannelse udgør en mangeårig overenskomstpraksis ikke kun på butiksområdet, og til at arbejdsmarkedets parter ifølge EU-Domstolens praksis råder over en vid skønsmargin ved valget af, hvilke socialpolitiske og beskæftigelsesmæssige formål man ønsker at forfølge, og hvordan dette skal ske, finder Sø- og Handelsretten, at den ulige behandling af unge under 25 år under ud-

20 dannelse, som fremgår af Servicestationsoverenskomstens 2, stk. 7, må anses for at være objektivt og rimeligt begrundet i et legitimt formål. På baggrund af de fremlagte oplysninger om omsætningshastigheden for unge under 25 år under uddannelse og efter de afgivne forklaringer lægger retten til grund, at disse personer udgør en væsentlig mere ustabil arbejdskraft end andre ansatte med højere oplæringsomkostninger til følge. Den lavere aflønning af disse personer må anses for egnet til at kompensere herfor og motivere potentielle arbejdsgivere til at ansætte disse personer og dermed fremme den erhvervsmæssige integration. Herefter og under hensyn til arbejdsmarkedets parters ovenfor nævnte vide skønsmargin, findes bestemmelsens vilkår om lavere aflønning af unge under 25 år, der er tilmeldt en SU berettiget uddannelse, og som højst arbejder 15 timer om ugen, at være et hensigtsmæssigt middel til at nå målet om at fremme deres erhvervsmæssige integration. Da bestemmelsen alene angår manglende betaling af servicestationstillæg samt betaling af lavere tillæg for arbejde på de tidspunkter, hvor de unge under 25 år under uddannelse almindeligvis har mulighed for at arbejde, er der ikke grundlag for at fastslå, at bestemmelsen går videre end nødvendigt for at opnå formålet om at fremme den erhvervsmæssige integration af unge under 25 år under uddannelse. Statoil Fuel & Retail skal derfor frifindes. Som følge af sagens principielle karakter skal ingen af parterne betale sagsomkostninger til den anden part. Thi kendes for ret: Statoil Fuel & Retail A/S frifindes. Ingen af parterne skal betale sagsomkostninger til den anden part.

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 16. marts 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 16. marts 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 16. marts 2012 Sag 185/2010 HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Irma A/S (advokat Yvonne Frederiksen) og Beskæftigelsesministeriet (kammeradvokaten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2013

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2013 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2013 Sag 351/2011 (2. afdeling) A (advokat Per Frydenreim Møller, beskikket) mod DI som mandatar for TDC A/S (advokat Morten Eisensee) I tidligere instanser

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 12. november 2015

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 12. november 2015 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 12. november 2015 Sag 1/2015 (2. afdeling) HK/Danmark som mandatar for A (advokat Jacob Goldschmidt) mod Experian A/S (advokat Jens Lund Mosbek) Biintervenient til støtte

Læs mere

Årsberetning 2014. (Uddrag)

Årsberetning 2014. (Uddrag) Årsberetning 2014 (Uddrag) 6.3 Kompetencespørgsmål Arbejdsrettens og de faglige voldgiftsretters kompetence er fastlagt i henholdsvis 9 11 og 21-22 i lov nr. 106 af 26. februar 2008, der som oven for nævnt

Læs mere

Dampfærgevej 22 Postboks 2593 2100 København Ø Tlf.: 3529 8100 AFSKRIFT

Dampfærgevej 22 Postboks 2593 2100 København Ø Tlf.: 3529 8100 AFSKRIFT Side 1 Dampfærgevej 22 Postboks 2593 2100 København Ø Tlf.: 3529 8100 Juli 2002 J.nr. APV1109-137606 AFSKRIFT Sammenskrivning af Bekendtgørelse af lov om ligebehandling af mænd og kvinder med hensyn til

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 3. februar 2016

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 3. februar 2016 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 3. februar 2016 I sag nr.: AR2015.0171 Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund mod Dansk Arbejdsgiverforening for DIO II for Danren A/S Dommere: Poul

Læs mere

Opmandskendelse i Faglig Voldgift

Opmandskendelse i Faglig Voldgift Opmandskendelse i Faglig Voldgift Finansforbundet (advokat Lars Dahl Gulmann) mod Finanssektorens Arbejdsgiverforening på egne vegne og for Comwell Klarskovgaard A/S (advokat Merete Preisler) afsagt den

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008 i sag nr. A2007.183: Landsorganisationen i Danmark for Dansk El-Forbund (advokat Ane K. Lorentzen) mod Dansk Arbejdsgiverforening for TEKNIQ Installatørernes

Læs mere

DOMSTOLENS DOM 17. oktober 1989 *

DOMSTOLENS DOM 17. oktober 1989 * DOM AF 17. 10. 1989 SAG 109/88 DOMSTOLENS DOM 17. oktober 1989 * I sag 109/88, angående en anmodning, som den faglige voldgiftsret i medfør af EØF-Traktatens artikel 177 har indgivet til Domstolen for

Læs mere

Protokollat med tilkendegivelse i faglig voldgift (FV )

Protokollat med tilkendegivelse i faglig voldgift (FV ) Protokollat med tilkendegivelse i faglig voldgift (FV 2015.0035) Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod BOA for Statoil Fuel og Retail A/S (advokat Jeanette Werner) Sagens behandling Sagen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. december 2011

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. december 2011 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. december 2011 Sag 102/2010 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Holbæk Kommune (advokat Elsebeth Aaes-Jørgensen) I tidligere instanser

Læs mere

DOMSTOLENS DOM (Tredje Afdeling) 11. februar 2010 *

DOMSTOLENS DOM (Tredje Afdeling) 11. februar 2010 * DOMSTOLENS DOM (Tredje Afdeling) 11. februar 2010 *»Socialpolitik information og høring af arbejdstagere direktiv 2002/14/EF gennemførelse af direktivet ved lov og ved kollektiv overenskomst den kollektive

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. november 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. november 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 26. november 2014 Sag 248/2012 (2. afdeling) Teknisk Landsforbund som mandatar for A (advokat Karen-Margrethe Schebye) mod Lønmodtagernes Garantifond (advokat Yvonne Frederiksen)

Læs mere

DOMSTOLENS DOM (Store Afdeling) 19. april 2016 (*)

DOMSTOLENS DOM (Store Afdeling) 19. april 2016 (*) DOMSTOLENS DOM (Store Afdeling) 19. april 2016 (*)»Præjudiciel forelæggelse socialpolitik Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder direktiv 2000/78/EF princip om forbud mod forskelsbehandling

Læs mere

Opmandskendelse. 12. oktober 2011. faglig voldgift (FV 2011.0083) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod

Opmandskendelse. 12. oktober 2011. faglig voldgift (FV 2011.0083) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Opmandskendelse af 12. oktober 2011 i faglig voldgift (FV 2011.0083) Fagligt Fælles Forbund (3F) (advokat Pernille Leidersdorff-Ernst) mod Gartneri-, Land- og Skovbrugets Arbejdsgivere (GLS-A) for Graff

Læs mere

SKELSÆTTENDE DOM FRA EU-DOMSTOLEN OM HANDICAP OG SYGDOM, TILPASNINGS- FORANSTALTNINGER OG 120-DAGES REGLEN

SKELSÆTTENDE DOM FRA EU-DOMSTOLEN OM HANDICAP OG SYGDOM, TILPASNINGS- FORANSTALTNINGER OG 120-DAGES REGLEN SKELSÆTTENDE DOM FRA EU-DOMSTOLEN OM HANDICAP OG SYGDOM, TILPASNINGS- FORANSTALTNINGER OG 120-DAGES REGLEN 24.4.2013 EU-domstolen har taget stilling til, hvordan begrebet handicap skal afgrænses over for

Læs mere

Rammeaftale om tidsbegrænset ansættelse. 07.84 O.11 xx/2012 Side 1

Rammeaftale om tidsbegrænset ansættelse. 07.84 O.11 xx/2012 Side 1 Rammeaftale om tidsbegrænset ansættelse KL Sundhedskartellet Side 1 Indholdsfortegnelse Side 1. Formål... 3 2. Hvem er omfattet af aftalen... 3 3. Definitioner... 4 4. Princippet om ikke-forskelsbehandling...

Læs mere

Kendelse. 13. august 2015. faglig voldgift nr. FV2015.0004: Blik- og Rørarbejderforbundet. (advokat Ane Kristine Lorentzen) mod

Kendelse. 13. august 2015. faglig voldgift nr. FV2015.0004: Blik- og Rørarbejderforbundet. (advokat Ane Kristine Lorentzen) mod Kendelse af 13. august 2015 i faglig voldgift nr. FV2015.0004: Blik- og Rørarbejderforbundet (advokat Ane Kristine Lorentzen) mod TEKNIQ Installatørernes Organisation på egne vegne og for Halsnæs Smeden

Læs mere

OPMANDSKENDELSE FAGLIG VOLDGIFTSSAG FV2009.0082: HK/Privat. for. (advokat Gert Willerslev Jakobsen) mod. Grafisk Arbejdsgiverforening.

OPMANDSKENDELSE FAGLIG VOLDGIFTSSAG FV2009.0082: HK/Privat. for. (advokat Gert Willerslev Jakobsen) mod. Grafisk Arbejdsgiverforening. OPMANDSKENDELSE i FAGLIG VOLDGIFTSSAG FV2009.0082: HK/Privat for A (advokat Gert Willerslev Jakobsen) mod Grafisk Arbejdsgiverforening for Sangill Grafisk I/S. (advokat Peter Elgaard Balle) --------- Afsagt

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2014.0031) Dansk Metal. mod. TV 2 Danmark A/S

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2014.0031) Dansk Metal. mod. TV 2 Danmark A/S PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2014.0031) Dansk Metal mod TV 2 Danmark A/S Tvisten Tvisten angår fortolkningen af 12, stk. 4, i parternes overenskomst om en årlig ret til 3 dages selvvalgt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 12. marts 2015

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 12. marts 2015 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 12. marts 2015 Sag 180/2014 (1. afdeling) Scandinavian Airlines System-Denmark-Norway-Sweden (SAS-konsortiet), SAS Danmark A/S, SAS Norge AS og SAS Sverige AB (advokat

Læs mere

Ligebehandlingsnævnets afgørelse om alder - afskedigelse - kompetence - fagretlig - ej medhold

Ligebehandlingsnævnets afgørelse om alder - afskedigelse - kompetence - fagretlig - ej medhold KEN nr 9543 af 08/05/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 4. april 2019 Ministerium: Journalnummer: 7100565-12 Økonomi- og Indenrigsministeriet Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ligebehandlingsnævnets afgørelse

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 1. april 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0161): CO-industri. for. (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 1. april 2014. faglig voldgiftssag (FV2013-0161): CO-industri. for. (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 1. april 2014 i faglig voldgiftssag (FV2013-0161): CO-industri for A (juridisk konsulent Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I for Nordisk Wavin A/S (advokat Morten

Læs mere

Fremsat den xx. november 2014 af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Forslag. til

Fremsat den xx. november 2014 af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Forslag. til Fremsat den xx. november 2014 af beskæftigelsesminister Mette Frederiksen Forslag til Lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet mv. 1 (Ophævelse af 70 års-grænse) I lov

Læs mere

OG OVERENSKOMSTANSATTE

OG OVERENSKOMSTANSATTE AMTSRÅDSFORENINGEN KL KØBENHAVNS KOMMUNE FREDERIKSBERG KOMMUNE 11.27.1 Side 1 KOMMUNALE TJENESTEMÆND OG OVERENSKOMSTANSATTE SUNDHEDSKARTELLET RAMMEAFTALE OM TIDSBEGRÆNSET ANSÆTTELSE Aftalen er en sammenskrivning

Læs mere

Nyhedsbrev. Ansættelses- og arbejdsret

Nyhedsbrev. Ansættelses- og arbejdsret Nyhedsbrev Ansættelses- og arbejdsret 28.01.2015 FOLKETINGET VEDTAGER REFORM AF REGLER OM INTERNATIONAL REKRUTTERING Fra den 1. januar 2015 er det blevet lettere for danske virksomheders at rekruttere

Læs mere

K E N D E L S E FAGLIG VOLDGIFT FOA. mod. Kommunernes Landsforening. for. Aalborg Kommune

K E N D E L S E FAGLIG VOLDGIFT FOA. mod. Kommunernes Landsforening. for. Aalborg Kommune K E N D E L S E i FAGLIG VOLDGIFT FOA mod Kommunernes Landsforening for Aalborg Kommune Denne kendelse vedrører fortolkning af overenskomsten indgået mellem FOA og Kommunernes Landsforening (KL) for social

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. 1) Lovforslag nr. L 60 Folketinget

Forslag. Lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. 1) Lovforslag nr. L 60 Folketinget Lovforslag nr. L 60 Folketinget 2014-15 Fremsat den 12. november 2014 af beskæftigelsesministeren (Henrik Dam Kristensen) Forslag til Lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet

Læs mere

Jens Lund Mosbek www.kromannreumert.com/insights. Partner. Tina Brøgger Sørensen Partner

Jens Lund Mosbek www.kromannreumert.com/insights. Partner. Tina Brøgger Sørensen Partner Jens Lund Mosbek Tina Brøgger Sørensen ER JERES LØNPOLITIK KLAR TIL ANSATTE PÅ 80? Folketingets beslutning om at fjerne muligheden for, at seniormedarbejdere automatisk træder tilbage, når de fylder 70

Læs mere

Kendelse af 2. november 2015

Kendelse af 2. november 2015 Kendelse af 2. november 2015 i faglig voldgift nr. FV 2015.0097 Kristelig Fagforening (advokat Henning Friis Overgaard) mod Kristelig Arbejdsgiverforening (advokat Bjørn Carlsen) 2 Tvisten Sagen angår

Læs mere

DOMSTOLENS KENDELSE (Tredje Afdeling) 30. april 2004 *

DOMSTOLENS KENDELSE (Tredje Afdeling) 30. april 2004 * BOURGARD DOMSTOLENS KENDELSE (Tredje Afdeling) 30. april 2004 * I sag C-172/02, angående en anmodning, som Cour de cassation (Belgien) i medfør af artikel 234 EF har indgivet til Domstolen for i den for

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2015.0028) Danmarks Jurist- og Økonomforbund. mod SKAT

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2015.0028) Danmarks Jurist- og Økonomforbund. mod SKAT PROTOKOLLAT med tilkendegivelse i faglig voldgift (2015.0028) Danmarks Jurist- og Økonomforbund mod SKAT Tvisten Tvisten angår fortolkningen af en aftale mellem SKAT og bl.a. AC-Landsklubben om flekstid

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 14. maj 2012 Sag 223/2010 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Dansk Erhverv som mandatar for B (advokat Peter Vibe) I tidligere instans

Læs mere

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR GRØNLANDS LANDSRET Den 10. oktober 2014 blev af Grønlands Landsret i sagen sagl.nr. C 263/13 (Retten i Grønlands sagl.nr. RIG-NUU-CS-0165-2013) SIK som mandatar for Appellanten

Læs mere

Kendelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund Offentlig Gruppe. mod. KL for Kara/Noveren

Kendelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund Offentlig Gruppe. mod. KL for Kara/Noveren Kendelse i Faglig Voldgift (FV 2013.0050) Fagligt Fælles Forbund Offentlig Gruppe (advokat Peter Nisbeth) mod KL for Kara/Noveren (advokat Christian K. Clasen) afsagt den 18. marts 2014 - 2 1. Indledning

Læs mere

2013-5. Overgang til efterløn ophør af det personlige arbejde mere end midlertidigt. 12. marts 2013

2013-5. Overgang til efterløn ophør af det personlige arbejde mere end midlertidigt. 12. marts 2013 2013-5 Overgang til efterløn ophør af det personlige arbejde mere end midlertidigt En mand ansøgte om at gå på efterløn pr. 16. januar 2009, hvilket var to år efter, at manden fyldte 60 år og havde modtaget

Læs mere

I bestemmelsens stk. 2 ændres ordlyden, samt mindstebetalingssatserne for løn og genetillæg, således at det fremgår at:

I bestemmelsens stk. 2 ændres ordlyden, samt mindstebetalingssatserne for løn og genetillæg, således at det fremgår at: Danske Mediers Arbejdsgiverforening Orientering nr. 20/2010 Løn- og arbejdsforhold 23. april 2010 Overenskomstfornyelse 2010 - Budoverenskomsten for Provinsen Den 9. marts 2010 blev der mellem Fagligt

Læs mere

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift (FV 2013.142) Dansk Metal. (juridisk konsulent Pernille Leidersdorf) mod

Protokollat. med tilkendegivelse. Faglig Voldgift (FV 2013.142) Dansk Metal. (juridisk konsulent Pernille Leidersdorf) mod Protokollat med tilkendegivelse i Faglig Voldgift (FV 2013.142) Dansk Metal (juridisk konsulent Pernille Leidersdorf) mod Autobranchens Arbejdsgiverforening (ABAF) for Olsen Biler A/S (juridisk konsulent

Læs mere

VOLDGIFTSKENDELSE TILSIDESAT SOM UGYLDIG PRINCIPPER FOR ERSTATNINGSOPGØRELSE VED BYG- NINGSSKADE

VOLDGIFTSKENDELSE TILSIDESAT SOM UGYLDIG PRINCIPPER FOR ERSTATNINGSOPGØRELSE VED BYG- NINGSSKADE 6. MAJ 2015 VOLDGIFTSKENDELSE TILSIDESAT SOM UGYLDIG PRINCIPPER FOR ERSTATNINGSOPGØRELSE VED BYG- NINGSSKADE En ny dom illustrerer, at såfremt en voldgiftsret behandler og afgør en sag på en anden måde

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 12. juni 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 12. juni 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 12. juni 2012 Sag 345/2011 Foreningen "Watzerath Parken c/o Flemming Johnsen (advokat Lars Kjeldsen) mod Global Wind Power A/S, Global Wind Power Invest A/S og Global

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. (Undtagelse for unge under 18 år)

Forslag til lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. (Undtagelse for unge under 18 år) Arbejdsmarkedsudvalget AMU alm. del - Bilag 22 Offentligt Forslag til lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. (Undtagelse for unge under 18 år) I lov om forbud mod

Læs mere

Kendelse af 29. marts 2016 i faglig voldgift FV 2015.0116: CO-industri for Teknisk Landsforbund (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod

Kendelse af 29. marts 2016 i faglig voldgift FV 2015.0116: CO-industri for Teknisk Landsforbund (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod Kendelse af 29. marts 2016 i faglig voldgift FV 2015.0116: CO-industri for Teknisk Landsforbund (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I v/dansk Industri for Grundfos A/S (advokat Thomas Nielsen)

Læs mere

Protokollat i faglig voldgift. Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely)

Protokollat i faglig voldgift. Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely) Protokollat i faglig voldgift Fagligt Fælles Forbund (advokat Evelyn Jørgensen) mod DI for Responce A/S (advokat Jette Bøgely) (vedrørende fortolkningsproblemer i parternes aftalegrundlag) Den 7. november

Læs mere

Udskrift af dombogen. Den 12. juni 2002 blev i sag nr. BS 1-2125/2001: mod. Andelsselskabet Karlslunde Strands Vandværk.

Udskrift af dombogen. Den 12. juni 2002 blev i sag nr. BS 1-2125/2001: mod. Andelsselskabet Karlslunde Strands Vandværk. Udskrift af dombogen Den 12. juni 2002 blev i sag nr. BS 1-2125/2001: S mod Andelsselskabet Karlslunde Strands Vandværk afsagt DOM Denne sag drejer sig om, hvorvidt sagsøgte var berettiget til at afbryde

Læs mere

Rammeaftale om deltidsarbejde. 04.83 42/2014 Side 1

Rammeaftale om deltidsarbejde. 04.83 42/2014 Side 1 Rammeaftale om deltidsarbejde KL Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte 04.83 Side 1 Side 2 Indholdsfortegnelse Side Bemærkninger til aftalen... 3 1 Formål... 3 2 Anvendelsesområde... 3 3 Definitioner...

Læs mere

FORSLAG TIL AFGØRELSE FRA GENERALADVOKAT GIUSEPPE TESAURO fremsat den 27. januar 1994 '"'

FORSLAG TIL AFGØRELSE FRA GENERALADVOKAT GIUSEPPE TESAURO fremsat den 27. januar 1994 '' FORSLAG TIL AFGØRELSE FRA GENERALADVOKAT GIUSEPPE TESAURO fremsat den 27. januar 1994 '"' Hr. afdelingsformand, De herrer dommere, 2. For at forstå spørgsmålenes rækkevidde vil jeg først kort redegøre

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. maj 2013

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. maj 2013 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 8. maj 2013 Sag 2/2013 (1. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Jens H. Bech, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Hjørring den 1. marts 2012 og

Læs mere

EF's ministerråd vedtog i 1993 et direktiv om visse aspekter i forbindelse med tilrettelæggelse af arbejdstiden.

EF's ministerråd vedtog i 1993 et direktiv om visse aspekter i forbindelse med tilrettelæggelse af arbejdstiden. Side 1 Dampfærgevej 22 Postboks 2593 2100 København Ø Tlf.: 3529 8100 Juli 1995 J.nr. 7-1105-1195 ALMINDELIGE BEMÆRKNINGER TIL AFTALEN: EF's ministerråd vedtog i 1993 et direktiv om visse aspekter i forbindelse

Læs mere

Beskæftigelsesministeriets arbejdsretlige notater: alkohol- og narkotikatestning af ansatte

Beskæftigelsesministeriets arbejdsretlige notater: alkohol- og narkotikatestning af ansatte NOTAT 10. september 2009 Beskæftigelsesministeriets arbejdsretlige notater: alkohol- og narkotikatestning af ansatte Ministeriet modtager jævnligt forespørgsler omkring arbejdsgivers adgang til at kræve,

Læs mere

Handikap. Advokat Finn Schwarz. - i lyset af EU domstolens dom af 11. april 2013 - Advokat Jacob Goldschmidt Advokat Mette Østergaard

Handikap. Advokat Finn Schwarz. - i lyset af EU domstolens dom af 11. april 2013 - Advokat Jacob Goldschmidt Advokat Mette Østergaard Handikap - i lyset af EU domstolens dom af 11. april 2013 - Gå-hjem møde 18. april 2013 HK Danmark og Elmer & Partnere Advokat Jacob Goldschmidt Advokat Mette Østergaard Advokat Finn Schwarz Program Indledning

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. december 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. december 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. december 2015 Sag 124/2015 (1. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Eigil Lego Andersen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Helsingør

Læs mere

FORSLAG TIL AFGØRELSE FRA GENERALADVOKAT Y. BOT fremsat den 25. november 2015 1. Sag C-441/14

FORSLAG TIL AFGØRELSE FRA GENERALADVOKAT Y. BOT fremsat den 25. november 2015 1. Sag C-441/14 FORSLAG TIL AFGØRELSE FRA GENERALADVOKAT Y. BOT fremsat den 25. november 2015 1 Sag C-441/14 Dansk Industri (DI), som mandatar for Ajos A/S, mod Boet efter Karsten Eigil Rasmussen (anmodning om præjudiciel

Læs mere

Hovedaftale mellem SALA og LO Aftale af 1974 med ændringer pr.1. marts 1982 og 1. marts 1991

Hovedaftale mellem SALA og LO Aftale af 1974 med ændringer pr.1. marts 1982 og 1. marts 1991 Hovedaftale mellem SALA og LO Aftale af 1974 med ændringer pr.1. marts 1982 og 1. marts 1991 1. Da det er ønskeligt, at spørgsmål om løn- og arbejdsvilkår løses gennem afslutning af kollektive overenskomster,

Læs mere

TILKENDEGIVELSE meddelt tirsdag den 29. marts 2016

TILKENDEGIVELSE meddelt tirsdag den 29. marts 2016 TILKENDEGIVELSE meddelt tirsdag den 29. marts 2016 i faglig voldgiftssag 2015.0139 CO-industri for Fagligt Fælles Forbund (advokat Jesper Kragh-Stetting) mod DI Overenskomst I ved DI for HKScan Denmark

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 6. november 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 6. november 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 6. november 2012 Sag 34/2011 (2. afdeling) FOA Fag og Arbejde som mandatar for A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Erstatningsnævnet (kammeradvokaten ved advokat Søren

Læs mere

Vejledning til ansættelseskontrakt for provisionslønnet fysioterapeut funktionær ved en arbejdstid på 8 timer eller derover pr.

Vejledning til ansættelseskontrakt for provisionslønnet fysioterapeut funktionær ved en arbejdstid på 8 timer eller derover pr. Vejledning til ansættelseskontrakt for provisionslønnet fysioterapeut funktionær ved en arbejdstid på 8 timer eller derover pr. uge i gennemsnit Denne vejledning er udarbejdet af Danske Fysioterapeuters

Læs mere

Aftale om visse aspekter i forbindelse med tilrettelæggelse

Aftale om visse aspekter i forbindelse med tilrettelæggelse Side 1 Aftale om visse aspekter i forbindelse med tilrettelæggelse af arbejdstiden Kommunernes Landsforening Amtsrådsforeningen i Danmark Københavns Kommune Frederiksberg Kommune Kommunale Tjenestemænd

Læs mere

FORSLAG TIL AFGØRELSE FRA GENERALADVOKAT ANTONIO LA PERGOLA fremsat den 26. juni 1997

FORSLAG TIL AFGØRELSE FRA GENERALADVOKAT ANTONIO LA PERGOLA fremsat den 26. juni 1997 FORSLAG TIL AFGØRELSE FRA GENERALADVOKAT ANTONIO LA PERGOLA fremsat den 26. juni 1997 1. I den foreliggende sag har Kommissionen nedlagt påstand om, at det fastslås, at de græske bestemmelser om beskatning

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juni 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juni 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 23. juni 2016 Sag 23/2016 A (advokat Brian Pihl Pedersen) mod Tryg Forsikring A/S (advokat Trine Schmidt Nielsson) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten

Læs mere

U D S K R I F T AF D O M B O G E N

U D S K R I F T AF D O M B O G E N R E T T E N I R A N D E R S U D S K R I F T AF D O M B O G E N ik D 0 M : afsagt den 21. januar 1993 af RETTEN I RANDERS, 2. AFDELING, i B.S. 2001/92 mod Ved gældsbrev af 10. marts 1980 fik sagsøgeren

Læs mere

Dig som medarbejder. Uddrag fra ATPs Medarbejderportal

Dig som medarbejder. Uddrag fra ATPs Medarbejderportal Dig som medarbejder Uddrag fra ATPs Medarbejderportal Feriefridage Fastansatte medarbejdere (inkl. elever) har hvert kalenderår ret til 5 feriefridage. Disse dage placeres under hensyntagen til arbejdets

Læs mere

Epileptiker forskelsbehandlet ved opsigelse

Epileptiker forskelsbehandlet ved opsigelse Epileptiker forskelsbehandlet ved opsigelse Oprettet: 02-06-2010 Opdateret: 02-06-2010 En medarbejder med epilepsi blev opsagt to dage efter et anfald. Virksomheden begrundede opsigelsen med hensynet til

Læs mere

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 18. maj 2011 i faglig voldgift: CO-industi for Dansk Metal for A. mod

PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 18. maj 2011 i faglig voldgift: CO-industi for Dansk Metal for A. mod PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 18. maj 2011 i faglig voldgift: CO-industi for Dansk Metal for A mod DI-Organisation for erhvervslivet for Skare Meat Packers K/S Tvisten Sagen angår spørgsmålet, om

Læs mere

11.28.1 Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN RAMMEAFTALE OM DELTIDSARBEJDE

11.28.1 Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN RAMMEAFTALE OM DELTIDSARBEJDE Side 1 REGIONERNES LØNNINGS- OG TAKSTNÆVN KOMMUNALE TJENESTEMÆND OG OVERENSKOMSTANSATTE RAMMEAFTALE OM DELTIDSARBEJDE 2014 Side 2 Indholdsfortegnelse 1. FORMÅL... 3 2. ANVENDELSESOMRÅDE... 4 3. DEFINITIONER...

Læs mere

Kort om opsigelse af medarbejdere

Kort om opsigelse af medarbejdere Kort om opsigelse af medarbejdere Medarbejderens opsigelsesvarsel Funktionærer skal opsige deres stilling med 1 måneds varsel til udgangen af en måned. Øvrige medarbejderes opsigelsesvarsler fremgår af

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. marts 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. marts 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 12. marts 2014 Sag 16/2013 (1. afdeling) Forenede Danske Motorejere som mandatar for A (advokat Lennart Fogh) mod City Parkeringsservice A/S (tidligere City Parkeringsservice

Læs mere

Hvordan får vi erstattet løse ansættelser med faste?

Hvordan får vi erstattet løse ansættelser med faste? Hvordan får vi erstattet løse ansættelser med faste? DM Dansk Magisterforening Et værktøj til DM Offentligs tillidsrepræsentanter til medlemsdiskussion og til forhandling med ledelsen 1 Materialet søger

Læs mere

D O M. Afsagt den 29. juni 2012 af Østre Landsrets 18. afdeling (landsdommerne Ulla Staal, Henrik Gam og Søren Stig Andersen (kst.)).

D O M. Afsagt den 29. juni 2012 af Østre Landsrets 18. afdeling (landsdommerne Ulla Staal, Henrik Gam og Søren Stig Andersen (kst.)). D O M Afsagt den 29. juni 2012 af Østre Landsrets 18. afdeling (landsdommerne Ulla Staal, Henrik Gam og Søren Stig Andersen (kst.)). 18. afd. nr. B-1800-10: Teknisk Landsforbund som mandatar for A (advokat

Læs mere

T I L K E N D E G I V E L S E

T I L K E N D E G I V E L S E T I L K E N D E G I V E L S E i Faglig voldgiftssag FV 2010.0248: HK Privat for A (advokat Martin Juul Christensen) mod DI for G4S Security Services A/S (advokat Annette Fæster Petersen) Sagen angår spørgsmålet,

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2013

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2013 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2013 Sag 183/2011 (1. afdeling) FTF som mandatar for Lederforeningen i TDC som mandatar for A (advokat Per Frydenreim Møller) mod DI som mandatar for TDC A/S

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 14. november 2013

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 14. november 2013 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 14. november 2013 Sag 185/2010 (1. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Irma A/S (advokat Yvonne Frederiksen) og Beskæftigelsesministeriet

Læs mere

Danske Mediers Arbejdsgiverforening Overenskomstforhandlinger 2010 Fagligt Fælles Forbund Budoverenskomsten for Provinsen.

Danske Mediers Arbejdsgiverforening Overenskomstforhandlinger 2010 Fagligt Fælles Forbund Budoverenskomsten for Provinsen. Protokollat Ved afsluttende forhandlinger i Forligsinstitutionens regi har nedenstående parter opnået enighed om de vedhæftede ændringer til den gældende budoverenskomst mellem Fagligt Fælles Forbund og

Læs mere

D O M. Afsagt den 9. marts 2015 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, M. Lerche og Mette Lyster Knudsen (kst.)).

D O M. Afsagt den 9. marts 2015 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, M. Lerche og Mette Lyster Knudsen (kst.)). D O M Afsagt den 9. marts 2015 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, M. Lerche og Mette Lyster Knudsen (kst.)). 8. afd. nr. B-4013-13: Tandlæge A (advokat Eigil Lego Andersen) mod

Læs mere

Kendelse af 7. februar 2014 i faglig voldgift FV 2013.0139:

Kendelse af 7. februar 2014 i faglig voldgift FV 2013.0139: Kendelse af 7. februar 2014 i faglig voldgift FV 2013.0139: Serviceforbundet, Landssammenslutningen for Rengøring og Service og 3F Privat Service, Hotel og Restauration for A (advokat Nicolai Westergaard)

Læs mere

Ansatte på særlige vilkår

Ansatte på særlige vilkår Ansatte på særlige vilkår vejledning til tillidsrepræsentanter Her kan du læse nærmere om lovgivningen og aftalerne om ansatte på særlige vilkår 1 Indholdsfortegnelse Vejledning til tillidsrepræsentanter

Læs mere

at undgå diskrimination

at undgå diskrimination GODE RÅD OM... at undgå diskrimination SIDE 1 indhold 3 Indledning 3 Begrebet forskelsbehandling 4 Chikane 4 Nationalitet 4 Handicap 5 Alder 6 Registrering 7 Godtgørelse for overtrædelse af loven 7 Ugyldige

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 1. oktober 2014

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 1. oktober 2014 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 1. oktober 2014 Sag 322/2012 (1. afdeling) Ligebehandlingsnævnets sekretariat som mandatar for A B C D E F (kammeradvokaten ved advokat Niels Banke) mod Scandinavian Airlines

Læs mere

De begrunder anmodningerne med Deres sygdom og vedlægger som dokumentation herfor en lægeudtalelse af 19. november 2003.

De begrunder anmodningerne med Deres sygdom og vedlægger som dokumentation herfor en lægeudtalelse af 19. november 2003. Kendelse af 15. februar 2005. (J.nr. 04-61.121) Afgift for for sent indsendt årsregnskab ikke eftergivet. Nugældende årsregnskabslovs 152 (Lars Holtug, Poul Østergaard Mortensen og Jan Uffe Rasmussen)

Læs mere

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR RETTEN I NAKSKOV DOM:

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR RETTEN I NAKSKOV DOM: UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR RETTEN I NAKSKOV B.s. 222/1996 Boligforeningen B mod Andelsselskabet Søllested Vandforsyning Afsagt den 4. marts 1998. DOM: Under denne sag, der er anlagt den 7. juni 1996, og

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 22. december 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 22. december 2015 Lukkede døre (Det forbydes offentligt at gengive navn, stilling eller bopæl eller på anden måde offentliggøre partens identitet) HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 22. december 2015 Sag 213/2015 Anklagemyndigheden

Læs mere

Aftalen mellem PostNord Danmark og HK Post & Kommunikation (december 2015)

Aftalen mellem PostNord Danmark og HK Post & Kommunikation (december 2015) Ofte stillede spørgsmål til: Aftalen mellem PostNord Danmark og HK Post & Kommunikation (december 2015) (Version 2) Betalt spisepause bortfalder pr. 1.4.2016 1. Må man undlade at holde frokost? Tjenestetilrettelæggelsen

Læs mere

SKRIFTLIG TILKENDEGIVELSE. meddelt torsdag den 23. februar 2012

SKRIFTLIG TILKENDEGIVELSE. meddelt torsdag den 23. februar 2012 SKRIFTLIG TILKENDEGIVELSE meddelt torsdag den 23. februar 2012 i afskedigelsesnævnssag nr. FV2011.0110. Danmarks Lærerforening for A og B (advokat Peter Breum) mod Aabenraa Kommune (advokat Jørgen Vinding)

Læs mere

Kendelse af 7. juli 2008 i faglig voldgift: HK Kommunal (advokat Ulrik Jørgensen) mod

Kendelse af 7. juli 2008 i faglig voldgift: HK Kommunal (advokat Ulrik Jørgensen) mod Kendelse af 7. juli 2008 i faglig voldgift: HK Kommunal (advokat Ulrik Jørgensen) mod Kommunernes Landsforening for Roskilde Kommune og Odsherred Kommune (advokat Jørgen Vinding) Flere tjenestesteder 2

Læs mere

Af advokat Pernille Backhausen og advokat Birgit Gylling Andersen

Af advokat Pernille Backhausen og advokat Birgit Gylling Andersen Af advokat Pernille Backhausen og advokat Birgit Gylling Andersen De nyetablerede vandforsyningsselskaber står overfor en række udfordringer. Et helt centralt spørgsmål er, hvordan medarbejdernes ansættelsesvilkår

Læs mere

Deltidsansættelse. Ved advokat Signe Juulskov Poulsen. Deltidsansættelse

Deltidsansættelse. Ved advokat Signe Juulskov Poulsen. Deltidsansættelse Deltidsansættelse Ved advokat Signe Juulskov Poulsen 34 Deltidsansættelse 1 35 Deltidsloven og EU-rammeaftalen Direktiv 1997/81 bygger på en EU-rammeaftale vedrørende deltidsarbejde, som har til formål

Læs mere

SUNDHEDSKARTELLETS GUIDELINES FOR. FLEKSJOBBERES LØN- OG ANSÆTTELSESVILKÅR Juni 2013

SUNDHEDSKARTELLETS GUIDELINES FOR. FLEKSJOBBERES LØN- OG ANSÆTTELSESVILKÅR Juni 2013 SUNDHEDSKARTELLETS GUIDELINES FOR FLEKSJOBBERES LØN- OG ANSÆTTELSESVILKÅR Juni 2013 Nye regler for fleksjobbere pr. 1. januar 2013 Lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, som gennemfører fleksjobreformen,

Læs mere

København, den 27. juni 2011 J. nr. 2010-03-0777 K E N D E L S E

København, den 27. juni 2011 J. nr. 2010-03-0777 K E N D E L S E København, den 27. juni 2011 J. nr. 2010-03-0777 GYS/CSI/JML 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har X ApS v/direktør Y klaget over advokatfirmaet A og advokat B. Sagens tema: Klagen

Læs mere

Vedr.: Forbud mod diskrimination på grund af alder - orientering om de gældende regler i lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet

Vedr.: Forbud mod diskrimination på grund af alder - orientering om de gældende regler i lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet Medlemsudsendelse 21. august 2007 Organisationsudsendelse Til KTO's medlemsorganisationer Sagsnr.: 732.12 HKB Direkte tlf.nr.: 3347 0621 20. august 2007 Vedr.: Forbud mod diskrimination på grund af alder

Læs mere

Familie og arbejde. Diskutér følgende spørgsmål:

Familie og arbejde. Diskutér følgende spørgsmål: Familie og arbejde At få børn, tage sig af dem og se dem trives er vigtigt, uanset om du er far eller mor. Traditionelt tager mødre langt det meste af orloven (cirka 90%), men også mange fædre ønsker frihed

Læs mere

Udfordringer ved brug af vikarer

Udfordringer ved brug af vikarer Udfordringer ved brug af vikarer Brug af vikarer bliver mere og mere udbredt, da det hjælper virksomhederne med at imødekomme behovet for fleksibel arbejdskraft. Det giver dog udfordringer og spørgsmål

Læs mere

KENDELSE. i voldgiftssagen. Håndbold Spiller Foreningen som mandatar for XX (direktør Annelise Vidø) Slagelse FH (advokat Jørgen Thusholdt)

KENDELSE. i voldgiftssagen. Håndbold Spiller Foreningen som mandatar for XX (direktør Annelise Vidø) Slagelse FH (advokat Jørgen Thusholdt) 1 KENDELSE afsagt af Håndboldens Voldgiftsret den 3. november 2009 i voldgiftssagen Håndbold Spiller Foreningen som mandatar for XX (direktør Annelise Vidø) mod Slagelse FH (advokat Jørgen Thusholdt) Tvisten

Læs mere

LOVFORSLAG OM VIKARERS RETSSTILLING

LOVFORSLAG OM VIKARERS RETSSTILLING 28. marts 2013 LOVFORSLAG OM VIKARERS RETSSTILLING Beskæftigelsesministeriet har den 18. marts 2013 sendt et lovforslag om vikarers retsstilling ved udsendelse af et vikarbureau i høring. Lovforslaget

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020290 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Niels Henriksen) 24. februar 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020290 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Niels Henriksen) 24. februar 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020290 (Kirsten Thorup, Jørgen Egholm, Niels Henriksen) 24. februar 2010 K E N D E L S E Atea A/S (advokat Lotte Hummelshøj, København) mod Økonomistyrelsen. (Kammeradvokaten

Læs mere

1 Udnyttelsesperioden for aktieoptioner kunne ikke forkortes. 3 Samarbejdsaftalen eller lov om information og høring af lønmodtagere?

1 Udnyttelsesperioden for aktieoptioner kunne ikke forkortes. 3 Samarbejdsaftalen eller lov om information og høring af lønmodtagere? Indhold 1 Udnyttelsesperioden for aktieoptioner kunne ikke forkortes 2 Ledelsesretten har vide grænser 3 Samarbejdsaftalen eller lov om information og høring af lønmodtagere? 4 Mere om ligebehandlingsloven

Læs mere

Nyhedsbrev. Ansættelses- og arbejdsret

Nyhedsbrev. Ansættelses- og arbejdsret Nyhedsbrev Ansættelses- og arbejdsret 25.06.2018 LOVINDGREBET I LÆRER KONFLIKTEN VAR IKKE I STRID MED ARBEJDSTIDSDIREKTIVET 25.6.2018 Højesteret har netop fastslået, at indgrebsloven ved lærerkonflikten

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 17. marts 2011

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 17. marts 2011 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 17. marts 2011 Sag 3/2010 (1. afdeling) Jørgen Nørgaard (advokat Janus Fürst) mod Alm. Brand Ejendom II A/S (advokat Carl Henrik Petersen) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

DOPINGAPPELINSTANSENS KENDELSE

DOPINGAPPELINSTANSENS KENDELSE Side 1 af 8 DOPINGAPPELINSTANSEN DANMARKS IDRÆTSFORBUND (DIF) DANSK FIRMAIDRÆTSFORBUND (DFIF) DGI DANSK FITNESS & HELSE ORGANISATION (DFHO) DOPINGAPPELINSTANSENS KENDELSE afsagt den 19. februar 2015 i

Læs mere

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 7. oktober faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark

PROTOKOLLAT. med tilkendegivelse af 7. oktober faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark PROTOKOLLAT med tilkendegivelse af 7. oktober 2008 i faglig voldgift: HK/Privat mod Malerforbundet i Danmark Sagen forhandledes den 7. oktober 2008. Den faglige voldgiftsret bestod af Gerda Christensen

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 23. august 2011 Sag 224/2010 (1. afdeling) A (advokat Christian Riewe) mod Rederiforeningen af 2010 (tidligere Rederiforeningen for mindre Skibe) som mandatar for Esvagt

Læs mere

Ligebehandlingsnævnet

Ligebehandlingsnævnet Ligestillingsudvalget 2012-13 LIU Alm.del Bilag 63 Offentligt Ligebehandlingsnævnet Ligebehandlingsnævnets møde med Folketingets Ligestillingsudvalg Onsdag den 17. april 2013 Nævnets historie Ligebehandlingsnævnet

Læs mere