Fugle og vildt i danske lufthavne Årsrapport 2014

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Fugle og vildt i danske lufthavne Årsrapport 2014"

Transkript

1 Fugle og vildt i danske lufthavne Årsrapport Oktober 215

2

3 3 Fugle og vildt i danske lufthavne Indhold Indhold Resume 5 Indledning 7 Regelgrundlag 9 Baggrund 11 Fugle/vildt hændelser overblik 12 Alvorlige hændelser 15 Bilag: Fugle/vildt hændelser for de enkelte lufthavne 16 Aalborg Lufthavn/Flyvestation Aalborg 16 Aarhus Lufthavn 18 Billund Lufthavn 2 Bornholm Lufthavn 22 Esbjerg Lufthavn 24 Karup Lufthavn/Flyvestation Karup 26 Københavns Lufthavn 28 Sønderborg Lufthavn 3 Færøerne - Vagar Lufthavn 32 Grønland - Kangerlussuaq 34 Øvrige grønlandske lufthavne 36

4

5 5 Fugle og vildt i danske lufthavne Resume Resume Det samlede antal indrapporterede fugle/vildt hændelser i Danmark i var 228, hvilket er lidt højere end sidste år. Raten - dvs. antal fugle/vildt hændelser pr. 1. operationer - for de danske lufthavne svingede mellem,6 (Esbjerg) og 14,4 (Sønderborg) for. De største variationer fra år til år ses på mindre lufthavne som Bornholm, Sønderborg og Vagar. Det skyldes især, at antallet af operationer her er lavt, hvorfor en mindre ændring i antal hændelser har stor betydning for raten. En sammenligning af raten for de enkelte lufthavne i med den gennemsnitlige rate for perioden 21- indikerer, at ikke afviger væsentligt fra gennemsnittet. Der er registreret en enkelt alvorlig hændelse, hvor et fly efter et sammenstød med svaner måtte sikkerhedslande og der efterfølgende kunne konstateres læk af fuel. Flere lufthavne har foretaget risikovurderinger af fugle/vildt data med henblik på at forbedre vidensgrundlaget til at målrette indsatsen for at reducere risikoen for en fugle/vildt hændelse. Trafik- og Byggestyrelsen har anbefalet at alle lufthavne indfører risikovurderinger. Trafik- og Byggestyrelsen har i påbegyndt en række tilsyn på lufthavnene/ flyvestationerne med specifik fokus på overholdelse af bestemmelserne i BL Dette arbejde fortsættes i 215.

6

7 7 Fugle og vildt i danske lufthavne Indledning Indledning Fugle og vildt kan i sammenhæng med luftfart udgøre en særdeles uheldig og farlig blanding. I løbet af et kalenderår vil der typisk være 2-25 rapporterede sammenstød med fugle og vildt ved danske lufthavne. For at få det bedst mulige erfaringsmateriale er der i dansk luftfartslovgivning fastsat krav om, at sammenstød mellem flyvemaskiner og fugle/vildt skal indberettes til Trafikog Byggestyrelsen på særlige formularer. Der er på disse formularer angivet, hvilke oplysninger der ønskes indberettet. Trafik- og Byggestyrelsen udgav sidste år for første gang en årsrapport om fugle/vildt i danske lufthavne. Nærværende rapport er en opdatering af sidste års rapport. Trafik- og Byggestyrelsen fortsætter i 215 arbejdet med at føre tilsyn på flyvepladserne med BL Tilsynene har i høj grad fokuseret på at få dokumenteret, om der foreligger nedskrevne procedurer for fugle/vildt-forebyggelsen. Der har desuden været fokus på særlige lokale forhold, som tilstedeværelse af vildt og vandhuller på lufthavnenes arealer. Trafik- og Byggestyrelsen har valgt helt at overgå til at benytte betegnelsen fugle/vildt i stedet for bird strikes. Det skyldes dels, at der også forekommer hændelser med pattedyr, og dels at fugle/vildt (wildlife) efterhånden er den mest udbredte betegnelse internationalt, og f.eks. anvendes i EU-lovgivningen på området.

8

9 9 Fugle og vildt i danske lufthavne Regelgrundlag Regelgrundlag Trafik- og Byggestyrelsen er myndighed for flyvesikkerhed i Danmark, og er dermed også myndighed vedr. fugle/vildt og lufttrafik. Den danske regulering af fugle/vildt og luftfart sker gennem BL 3-16: Bestemmelser om forholdsregler til nedsættelse af kollisionsrisikoen mellem luftfartøjer og fugle/pattedyr på flyvepladser. BL 3-16 omfatter alle offentlige flyvepladser, som anvendes til regelmæssig, erhvervsmæssig transport af passagerer, post og/eller fragt med luftfartøjer med en maksimal tilladt startmasse på 1 tons eller derover eller med 2 eller flere passagersæder. Det betyder, at følgende danske civile lufthavne er omfattet: København, Billund, Aalborg, Aarhus, Karup, Sønderborg, Esbjerg, Bornholm. Derudover er Vagar på Færøerne samt Kangerlussuaq og 12 andre, mindre, grønlandske lufthavne omfattet. For så vidt angår indberetning af hændelser med fugle/vildt gælder desuden BL 8-1: Bestemmelser om obligatorisk indberetning af flyvesikkerhedsmæssige begivenheder. Derudover fremgår det af BL-3-18: Bestemmelser om etablering af flyvepladsledelse på godkendte flyvepladser mv., at fugle/vildt-området for flyvepladser omfattet af BL 3-16 skal indgå i flyvepladshåndbogen, og at der i den forbindelse skal foreligge foreskrifter og instrukser herom. Det europæiske luftfartsagentur under EU, EASA, har i inkluderet reguleringen af lufthavne i en fælles europæisk regulering under forordning 139/. Forordningen er trådt i kraft og indfases gradvist frem til 218. Den nye forordning vil medføre, at danske lufthavne vil blive omfattet af reguleringen vedr. fugle/vildt. Forordningen vil formentlig omfatte flere lufthavne, end de der i dag er omfattet af BL EASA har desuden i vedtaget forordning 376/ om rapportering af hændelser. Den vil først blive implementeret i Danmark fra november 215. Trafik- og Byggestyrelsen vil i løbet af 215 se nærmere på forordningens eventuelle betydning for rapportering af fugle/vildt. Den internationale luftfartsorganisation under FN, ICAO, har publiceret bestemmelser om fugle/vildt i Annex 14 om flyvepladser. ICAO har desuden publiceret en Airport Services Manual om Bird control and reduction. Manualen er en vejledning i, hvordan myndigheder, lufthavne og andre interessenter kan gribe forebyggelsen mod fugle/vildt risikoen an. Vejledningen er revideret i 211. Derudover har Trafik- og Byggestyrelsen og Naturstyrelsen finansielt støttet en opdatering af den tekniske anvisning fra 26 Risiko for kollisioner mellem fly og fugle i retablerede vådområder nær flyvepladser. Dette arbejde er afsluttet i januar 215, hvor den opdaterede tekniske rapport Vådområder, flyvepladser og risiko for bird strikes er udsendt.

10 1 Fugle og vildt i danske lufthavne Endelig har Trafik- og Byggestyrelsen sammen med Naturstyrelsen og Københavns Lufthavne A/S i finansielt støttet en undersøgelse af gåsebestande og flyvesikkerhed i Danmark. Aarhus Universitet har stået for det faglige arbejde, som afsluttes med en rapport i 215. Der er ikke i BL 3-16 nogen deciderede krav om udførelse af risikovurderinger, men Trafik- og Byggestyrelsen anbefaler generelt at indføre risikovurderinger for at få en øget viden om hændelser med fugle og vildt, og derigennem forbedre vidensgrundlaget for at målrette indsatsen.

11 11 Fugle og vildt i danske lufthavne Baggrund Baggrund Udover reguleringen gennem BL 3-16 findes forskellige formelle og uformelle fora til drøftelse, koordinering, erfaringsudveksling osv., både i Danmark og internationalt. Dansk Fuglekollisionskomité er et erfaringsudvekslingsforum med deltagelse af myndigheder, lufthavne, luftfartsselskaber og rådgivere. Der afholdes to årlige møder, og på møderne drøftes bl.a. årsstatistik for lufthavnene, lufthavnenes forbyggende arbejde og lovgivningen på området. Fuglekollisionskomitéen har desuden gennemført projekter med udarbejdelser af tekniske anvisninger og vejledninger om vurdering af naturområder og andre anlæg, der kan tiltrække fugle. Der har i flere tilfælde været indlæg af eksterne eksperter på møderne, f.eks. om radarovervågning, om DNA bestemmelse af fuglearter og om udvikling i gåsebestanden i Danmark. Naturstyrelsen er vildtkonsulent for de danske provinslufthavne, og udarbejder årsrapporter for provinslufthavnene. Der er desuden et tæt samarbejde med Naturstyrelsen om konkrete lokaliteter og projekter, f.eks. udarbejdelse af vejledningsmateriale og koordinering vedr. Københavns Lufthavn. Naturstyrelsen deltager i Fuglekollisionskomiteens møder. Trafik- og Byggestyrelsen anvender i stor udstrækning statistikken for fugle/vildt hændelser på de danske lufthavne som indikator på, om der foreligger en potentiel flyvesikkerhedsrisiko. Derudover indgår oplysninger om udviklingen i fuglebestandene over tid i vurderingsgrundlaget. F.eks. har der i de senere år været fokus på den kraftige stigning i antallet af gæs, som har været genstand for drøftelser i Fuglekollisionskomitéen og som har medført forskellige tiltag for at imødegå risikoen for alvorlige hændelser med lufttrafikken. Der er i samarbejde med Naturstyrelsen igangsat et udredningsarbejde om vildtforvaltning af gæs i Danmark med henblik på at undersøge mulighederne for at reducere risikoen for sammenstød med gæs. Internationalt foregår der et samarbejde, hvor repræsentanter fra Danmark deltager. Dels har Trafik- og Byggestyrelsen og Københavns Lufthavne A/S været involveret i opstarten af den nydannede World Bird strike Association, og dels har der flere gange været dansk deltagelse i den årlige nordamerikanske konference herom. Københavns Lufthavn og Trafik- og Byggestyrelsen var desuden i vært for et nordisk møde om fugle/vildt og luftfart.

12 12 Fugle og vildt i danske lufthavne Fugle/vildt hændelser overblik Fugle/vildt hændelser overblik Antallet af indberettede hændelser på danske lufthavne omfattet af BL 3-16 var i 26- : Lufthavn Aalborg Aarhus Billund Bornholm Esbjerg Karup København Sønderborg Vagar Kangerlussuaq Sum Antal hændelser i DK Total En bedre sammenligning mellem lufthavnene fås ved at opgøre antallet af hændelser relativt i forhold til 1. operationer. Her ses fordelingen for årene 21-: Lufthavn Gnst 21- Aalborg Total 8,8 8,4 11,9 6,8 7,8 8,7 civile 6,6 8,5 7,6 Aarhus 3,8 4,8 5,1 4,2 5,6 4,7 Billund 6,5 7,7 5,1 7,3 5,7 6,5 Bornholm 1,7 17,3 1,4 8,6 13,1 1,2 Esbjerg 2,1 2,1 1,7,6 1,3 Karup Total 1,4,8,6 1,1 1,4 1,1 civile 6,1 9,2 7,7 København 4,3 6, 5,8 4,3 5,4 5,1 Sønderborg 14,3 14,9 1,9 8,1 14,4 1,7 Vagar 18,2 6,5 3,8 23,1 1,3 12,4 Kangerlussuaq 7, 2, 3,6 4,1,8 3,5

13 13 Fugle og vildt i danske lufthavne Fugle/vildt hændelser overblik Det skal her bemærkes, at der især for de mindre lufthavne kan forekomme store udsving, idet antallet af operationer kan være lavt. Derved kan få hændelser slå hårdt igennem i opgørelsen for den enkelte lufthavn det enkelte år. Derfor kan det være relevant at sammenholde gennemsnittet af hændelser over den seneste 5 årige periode, med antallet af hændelser i det seneste år. En sådan sammenligning viser, at antallet af hændelser i stort set tilsvarer det gennemsnitlige antal hændelser over den seneste 5-årig periode. Det bemærkes desuden, at der for de to militære flyvestationer med civil trafik, Aalborg og Karup er anført tal for både den totale rate og raten for civile flyvninger. Især for Karup er der stor forskel, da antallet af militære flyvninger er væsentligt højere end antallet af civile flyvninger. ICAO har defineret følgende zoner omkring en lufthavn fsv. angår fugle/vildt: Start Landing Lufthavn 5 fod 2 fod Nærzone 5 15 fod 2 1 fod En route >1 5 fod > 1 fod Med udgangspunkt i ICAO s anvisninger har Trafik- og Byggestyrelsen benyttet følgende principper for at beslutte om en hændelse kan tilskrives en given lufthavn: ICAO s definitioner om på lufthavn, nærområde, udenfor lufthavn anvendes med den modificering, at grænsen for nærområdet sættes ved flyvning i 15 fods højde. Dette skyldes, at Trafik- og Byggestyrelsen i hændelsesdatabasen opererer med denne grænse, og det vurderes at være uhensigtsmæssigt med flere forskellige definitioner af nærområde m.m. Militære flyvninger medtages, men søges anført særskilt. Hændelser med rester/spor på fly men uden viden om tid og sted medtages ikke. Hændelser med pilotoplysninger om tid og sted, men uden fund af fugl medtages. Fundne døde fugle medtages, hvis de er indberettet af den pågældende lufthavn som en fugle/vildt hændelse, og i det omfang de med en rimelig sandsynlighed kan tilskrives en flyvning. Helt afgørende for alvorligheden for en hændelse er størrelsen på fuglen, og antallet af fugle impliceret i en enkelt hændelse. Derfor er der for hver lufthavn en oversigt over fordelingen af fugle/vildt hændelser på fuglestørrelser angivet som lille, mellem eller stor (stor: > 1 kg, mellem:,1< 1 kg, lille: <,1 kg). For at kunne foretage målrettede tiltag på lufthavnene er det desuden vigtigt at kende fuglearterne for de

14 14 Fugle og vildt i danske lufthavne Fugle/vildt hændelser overblik enkelte hændelser. Der ses for en del indberetninger at mangle oplysninger om fuglearten. Fordelingen på fuglestørrelser samlet for de danske og grønlandske lufthavne ses af nedenstående figur: Fugle/vildt hændelser fordelt på størrelser Stor Mellem Lille Ukendt Dyr Total Det samlede antal af fugle/vildt hændelser i er højere end i, men stadig inden for normalområdet for de sidste 1 år. Af figuren fremgår, at stigningen i antallet er sket for små fugle. Raterne varierer fra,6 til 14,4 hændelser pr. 1. operationer. For tre lufthavne indeholder deres respektive årsrapporter risikovurderinger af hændelser i. Resultaterne heraf indikerer, hvilke arter der særligt bør fokuseres på i den pågældende lufthavn. Trafik- og Byggestyrelsen anser risikoanalyser som et godt værktøj til at vurdere, hvor indsatsen har størst effekt.

15 15 Fugle og vildt i danske lufthavne Alvorlige hændelser Alvorlige hændelser Havarikommissionen har i undersøgt en enkelt hændelse, en hændelse i Roskilde Lufthavn den 22. januar. En Cessna Citation 5 ramte efter start 4 knopsvaner i ca. 4 fods højde. Flyet foretog herefter en sikkerhedslanding og der blev efterfølgende konstateret læk fra en fueltank som følge af hændelsen. Havarikommissionen har ikke fremsat nogen anbefalinger i sagen. Roskilde Lufthavn er ikke omfattet af BL 3-16, idet lufthavnen ikke anvendes til regelmæssig, erhvervsmæssig transport af passagerer, post og/eller fragt med luftfartøjer med en maksimal tilladt startmasse på 1 tons eller derover eller med 2 eller flere passagersæder

16 Fugle og vildt i danske lufthavne Bilag: Fugle/vildt hændelser for de enkelte lufthavne Bilag: Fugle/vildt hændelser for de enkelte lufthavne Aalborg Lufthavn/Flyvestation Aalborg Passagerer : Civile operationer : Militære operationer: Hændelser 26-: År Hændelser total Rate total Civile Rate civile , , ,87 2 6, , ,82 2 8,46 Konsekvens af hændelser i Ingen: 6 Afbrudt start, forlægning, forsinket, returneret, sikkerhedslanding: 2 Ukendt: 15 Hændelser 26- Rate Aalborg 14, 12, 1, 8, 6, 4, 2,, Aalborg total Aalborg civile 1 8 Fordeling på fuglestørrelse Arter Store: sølvmåge (2), måge (2) Stor Mellem Lille Ukendt Medium: stormmåge (6), måge (2), rovfugl Små: svaler (3), engpiber (2), lærke (2)

17 17 Fugle og vildt i danske lufthavne Bilag: Fugle/vildt hændelser for de enkelte lufthavne Bemærkninger: Aalborg Lufthavn/Flyvestation Aalborg anvendes både til civil og militær lufttrafik. Mågejægertjenesten på Aalborg varetages af Forsvaret. Antallet af hændelser i er en smule højere end i. Raten er fortsat høj. Kollisioner med store og mellemstore fugle er domineret af måger. Det fremgår af lufthavnens årsrapport, at der er udført en risikoanalyse og -vurdering af på baggrund af data vedr. hændelser, fugleart og fuglestørrelse. Af risikovurderingen ses, at især tilstedeværelsen af forskellige mågearter er kritisk. Derudover er også harer og tårnfalke en udfordring. Af de 391 stykker vildt, der er nedlagt i, var 232 stormmåger. For så vidt angår råvildt er der i i alt nedlagt 28 dyr, hvilket er færre end i. Der er 17 observationer af rådyr i, hvilket også er færre end i. Der er i opsat hegn på lufthavnens/flyvestationens areal ned mod Limfjorden, således at hele området nu er indhegnet. Dette har ifølge Forsvaret allerede haft en effekt. Derved må antallet af råvildt forventes at blive reduceret de kommende år. Det fremgår desuden af lufthavnens årsrapport, at der er fokus på at reducere antallet af måger på lufthavnens/flyvestationens område. Dette arbejde er fortsat i 215. Der vil bl.a. være fokus på græsslåning, dræning og opfyldning af lavninger, anvendelse af stivere græssorter.

18 Fugle og vildt i danske lufthavne Bilag: Fugle/vildt hændelser for de enkelte lufthavne Aarhus Lufthavn Passagerer : Operationer : Hændelser 26-: År Hændelser Rate (hændelser pr. 1. operationer) , , , ,13 7 4,2 1 5,6 Konsekvens af hændelser i Ingen: 4 Afbrudt start, forlægning, forsinket, returneret, sikkerhedslanding: Ukendt: 6 Hændelser 26- Rate Aarhus 6, 5, 4, 3, 2, 1,, Aarhus Fordeling på fuglestørrelse Arter Stor Mellem Lille Ukendt Store: Medium: Vibe Små: Svale (4) Pattedyr: Hare

19 19 Fugle og vildt i danske lufthavne Bilag: Fugle/vildt hændelser for de enkelte lufthavne Bemærkninger: Antallet af hændelser i var lidt højere end i. Niveauet synes dog at være nogenlunde stabilt på et middel niveau sammenlignet med øvrige danske flyvepladser. I modsætning til i var der i ikke nogen sammenstød med store fugle, men overvejende sammenstød med små fugle (især svaler). Der mangler fortsat oplysninger om fuglearter for ca. halvdelen af hændelserne.

20 Fugle og vildt i danske lufthavne Bilag: Fugle/vildt hændelser for de enkelte lufthavne Billund Lufthavn Passagerer : Operationer : Hændelser 26-: År Hændelser Rate (hændelser pr. 1. operationer) , , , ,4 37 7, ,71 Konsekvens af hændelser i Ingen: 8 Afbrudt start, forlægning, forsinket, returneret, sikkerhedslanding: Ukendt: 2 5 Hændelser 26- Rate 4 1, Billund 8, 6, 4, 2, Billund, Fordeling på fuglestørrelse Arter Store: Medium: Tårnfalk (3), stormmåge, agerhøne, musvåge Små: Svale (11), lærke, solsort, spurv Pattedyr: Hare (2), ræv

21 21 Fugle og vildt i danske lufthavne Bilag: Fugle/vildt hændelser for de enkelte lufthavne Bemærkninger: Antallet af hændelser i er noget lavere end i, og der ses især et fald i antallet med store fugle. Af mellemstore fugle er der i registreret 4 hændelser med tårnfalke. Der er desuden registreret 3 hændelser med pattedyr. Billund Lufthavn har i forbindelse med tilsyn i 215 oplyst, at lufthavnen fra 216 vil medtage risikovurderinger i lufthavnens årsrapport.

22 Fugle og vildt i danske lufthavne Bilag: Fugle/vildt hændelser for de enkelte lufthavne Bornholm Lufthavn Passagerer : Operationer : Hændelser 26-: År Hændelser Rate (hændelser pr. 1. operationer) , , , ,38 6 8,6 9 13,7 Konsekvens af hændelser i Ingen: 6 Afbrudt start, forlægning, forsinket, returneret, sikkerhedslanding: Ukendt: 3 Hændelser 26- Rate Bornholm 2, 15, 1, 5,, Bornholm Fordeling på fuglestørrelse Arter Store: sølvmåge? Medium: Krage, skovhornugle, hættemåge Små: Lærke Pattedyr: Hare

23 23 Fugle og vildt i danske lufthavne Bilag: Fugle/vildt hændelser for de enkelte lufthavne Bemærkninger: Antallet af hændelser svinger meget fra år til år. Bornholms Lufthavn har et lavt operationstal, og en ændring i antallet af absolutte hændelser vil medføre store variationer i raten. I har antallet været højere end i de to foregående år. I modsætning til har der i været hændelser med både store og mellemstore fugle. Der er ikke nogen fuglearter, som har været specielt hyppige i statistikken. Det ses dog af lufthavnens årsrapport, at måger udgør over en tredjedel af det regulerede fugle/vildt i. Det fremgår desuden af lufthavnens årsrapport, at der også i har været udfordringer med skarver. Skarverne trækker hen over lufthavnen og udgør dermed en risiko for lufttrafikken. Der er i skudt 36 skarver.

24 Fugle og vildt i danske lufthavne Bilag: Fugle/vildt hændelser for de enkelte lufthavne Esbjerg Lufthavn Passagerer : Operationer : Hændelser 26- År Hændelser Rate (hændelser pr. 1. operationer) , , ,3 3 1,68 1,63 Konsekvenser af hændelser i Ingen: Afbrudt start, forlægning, forsinket, returneret, sikkerhedslanding: Ukendt: 1 Hændelser 26- Rate Esbjerg 2,5 2, 1,5 1,,5 Esbjerg, 1,2 1,8,6,4,2 Fordeling på fuglestørrelse Stor Mellem Lille Ukendt

25 25 Fugle og vildt i danske lufthavne Bilag: Fugle/vildt hændelser for de enkelte lufthavne Bemærkninger: Både det absolutte antal og raten er lav, og dette har også været tilfældet i de foregående år. En væsentlig del af operationerne foregår med helikopter, og det er formentlig en medvirkende årsag til det lave antal. Der er derfor ikke særlige bemærkninger vedr. Esbjerg Lufthavn.

26 Fugle og vildt i danske lufthavne Bilag: Fugle/vildt hændelser for de enkelte lufthavne Karup Lufthavn/Flyvestation Karup Passagerer : Civile operationer : 6.51 Militære operationer: Hændelser 26- År Hændelser total Rate total Civile Rate civile , , ,61 5 1,5 4 6,14 7 1,42 6 9,22 Konsekvenser af hændelser i Ingen:2 Afbrudt start, forlægning, forsinket, returneret, sikkerhedslanding: 1 Ukendt: 4 Hændelser 26- Rate Karup 1, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1,, Karup total Karup civile 3,5 3 2,5 2 1,5 1,5 Fordeling på fuglestørrelse Stor Mellem Lille Ukendt Arter Store: måge Medium: vibe Små: Lærke, svale Pattedyr: Hare

27 27 Fugle og vildt i danske lufthavne Bilag: Fugle/vildt hændelser for de enkelte lufthavne Bemærkninger: Karup Lufthavn/Flyvestation Karup anvendes både til civil og militær lufttrafik. Mågejægertjenesten og vildtreguleringen varetages af Forsvaret. Antallet af fugle/vildt hændelser i forhold til antallet af civile operationer var forholdsvis højt i, sammenlignet med de foregående år. Der er dog fortrinsvis tale om små fugle. Det fremgår af lufthavnens årsrapport, at der er udført en risikoanalyse og -vurdering på baggrund af data vedr. hændelser, fugleart og fuglestørrelse. Risikovurderingen tager afsæt i de sidste 5 års fugle/vildt-hændelser, og det ses bl.a., at tilstedeværelsen af rådyr og måger er kritisk, hvilket også var tilfældet i. Det fremgår dog også, at antallet af observationer af måger er lavere end for svaner. For så vidt angår råvildt er der i sket en regulering af 17 stykker råvildt, og Forsvaret oplyser desuden, at der er sket en fjernelse af træer og buske omkring manøvreområdet. Det er forventningen, at etablering af et nyt perimeterhegn vil kunne begrænse indvandringen af råvildt.

28 Fugle og vildt i danske lufthavne Bilag: Fugle/vildt hændelser for de enkelte lufthavne Københavns Lufthavn Passagerer : Operationer : Hændelser 26-: År Hændelser Rate (hændelser pr. 1. operationer) , , , , , ,36 Konsekvens af hændelser i Ingen: 115 Afbrudt start, forlægning, forsinket, returneret, sikkerhedslanding: 5 Ukendt: 15 Hændelser 26- Rate København 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1,, Køben havn Fordeling på fuglestørrelse Arter Store: sølvmåge (2), bramgås (2), grågås Medium: tårnfalk (13), krage (3), ringdue, måge, pibeand, stormmåge, fjeldvåge, skovhornugle, spurvehøg, dværgfalk, hættemåge, Stor Mellem Lille Ukendt Små: Især stær (8), svale (21), mursejler (7)

29 29 Fugle og vildt i danske lufthavne Bilag: Fugle/vildt hændelser for de enkelte lufthavne Bemærkninger: Det totale antal hændelser med fugle/vildt i på CPH var højere end de foregående tre år, men det ses samtidig, at antallet af hændelser med store eller mellemstore fugle ikke er steget. Stigningen i det samlede antal vurderes derfor ikke at være udtryk for, at flyvesikkerheden er ændret. Det bemærkes dog, at der er registreret 3 kollisioner med gæs i. Derudover er der fundet 2 døde gæs, som ikke med sikkerhed kan relateres til en hændelse med et luftfartøj. Sammenlignet med de foregående års registreringer er der tale om en stigning, og det kan ikke udelukkes, at denne stigning afspejler et øget antal gæs omkring lufthavnen og dermed udtrykker en forhøjet risiko for kollisioner med gæs. Trafik og Byggestyrelsen er bekendt med, at CPH er involveret i forskellige projekter til belysning af flyvemønstret og bestandudviklingen i gæs med henblik på at kunne vurdere, hvilke tiltag der eventuelt kan overvejes for at reducere risikoen for hændelser med gæs. Trafik- og Byggestyrelsen følger udviklingen i tæt dialog med CPH bl.a. i form af halvårlige møder med CPH, Naturstyrelsen og Trafik- og Byggestyrelsen, hvor de lokale forhold omkring lufthavnen og mulige tiltag drøftes. CPH har i deres årsrapport foretaget en grundig databehandling og statistiske analyser af de indsamlede data om hændelser og observationer, og Trafik- og Byggestyrelsen er bekendt med, at CPH i flere år har udført risikovurderinger på fugle/vildt-området. Resultaterne herfra har årligt været præsenteret på møderne i Dansk Fuglekollisionskomité.

30 Fugle og vildt i danske lufthavne Bilag: Fugle/vildt hændelser for de enkelte lufthavne Sønderborg Lufthavn Passagerer : Operationer : Hændelser 26-: År Hændelser Rate (hændelser pr. 1. operationer) , , , ,88 5 8,8 9 14,42 Konsekvens af hændelser i Ingen: 2 Afbrudt start, forlægning, forsinket, returneret, sikkerhedslanding: Ukendt: 7 Hændelser 26- Rate Sønder borg 16, 14, 12, 1, 8, 6, 4, 2,, Sønder borg Fordeling på fuglestørrelse Arter Store: sølvmåge (2) Medium: stormmåge Små: svale, (grå)spurve 1 Stor Mellem Lille Ukendt

31 31 Fugle og vildt i danske lufthavne Bilag: Fugle/vildt hændelser for de enkelte lufthavne Bemærkninger: Antallet af operationer er lavt, og der forekommer derfor store udsving i antallet af hændelser pr. 1. operationer. Generelt har antallet af hændelser ligget relativt højt på Sønderborg Lufthavn de fleste år siden 25. Der har dog fortrinsvis været tale om hændelser med små fugle.

32 Fugle og vildt i danske lufthavne Bilag: Fugle/vildt hændelser for de enkelte lufthavne Færøerne - Vagar Lufthavn Passagerer : Operationer : Hændelser 25-: År Hændelser Rate (hændelser pr. 1. operationer) , , , ,8 1 23,9 5 1,32 Konsekvens af hændelser i Ingen: 2 Afbrudt start, forlægning, forsinket, returneret, sikkerhedslanding: Ukendt: 3 Hændelser 26- Rate Vagar 25, 2, 15, 1, 5, Vagar, Fordeling på fuglestørrelse Arter Store: sølvmåge, gråmåge Medium: ride 4 Små: stær Stor Mellem Lille Ukendt

33 33 Fugle og vildt i danske lufthavne Bilag: Fugle/vildt hændelser for de enkelte lufthavne Bemærkninger: Der er stor variation i antallet af hændelser. Antallet af operationer er lavt, og der forekommer derfor meget store udsving i raten. Der har i været 5 hændelser, hvoraf de fleste har været med måger. Det fremgår af Vagar Lufthavns årsrapport, som er udarbejdet af lufthavnens eksterne vildtkonsulent, at der er en række anbefalinger for yderligere tiltag: Reevaluering af dyrkningsplanen Undersøge forhold vedr. lokal bestand af grågæs Forbedre indsamlingen af statistik for fugleliv omkring lufthavnen Trafik- og Byggestyrelsen ser frem til at få belyst disse forhold senest i forbindelse med årsrapporten for 215. Årsrapporten indeholder en risikovurdering. Heraf fremgår, at måger, gæs og strandskader udgør den største risiko.

34 Fugle og vildt i danske lufthavne Bilag: Fugle/vildt hændelser for de enkelte lufthavne Grønland - Kangerlussuaq Passagerer : Operationer : Hændelser 26-: År Hændelser Rate (hændelser pr. 1. operationer) , , ,61 5 4,6 1,83 Konsekvens af hændelser i Ingen: Afbrudt start, forlægning, forsinket, returneret, sikkerhedslanding: Ukendt: 1 Hændelser 29- Rate Kangerlussuaq 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1,, Kangerllus uaq Fordeling på fuglestørrelse Arter Store: Medium: Små: 1 Stor Mellem Lille Ukendt

35 35 Fugle og vildt i danske lufthavne Bilag: Fugle/vildt hændelser for de enkelte lufthavne Bemærkninger: Der har kun været en hændelse i, og med en lille fugl. Niveauet har været nogenlunde stabilt de senere år, og raten har været blandt de laveste i Danmark. Trafikog Byggestyrelsen har derfor ikke yderligere bemærkninger herom.

36 36 Fugle og vildt i danske lufthavne Bilag: Fugle/vildt hændelser for de enkelte lufthavne Øvrige grønlandske lufthavne Antal hændelser 21- på øvrige grønlandske lufthavne: Nuuk, (BGGH) Narsarsuaq, (BGBW) Aasiaat, (BGAA) Ilullisat, (BGJN) Kulusuk, (BGKK) Maniitsoq, (BGMQ) Nerlerit Inaat (Konstabel Pynt), (BGCO) Quaanaaq, (BGQQ) Upernavik, (BGUK) Uummannaq, (BGUQ) Sisimiut, (BGSS) Paamiut, (BGPT)

37 37 Fugle og vildt i danske lufthavne Bilag: Fugle/vildt hændelser for de enkelte lufthavne Bemærkninger: Idet der ikke har været nogen registreringer af fugle/vildt hændelser på de øvrige grønlandske lufthavne i 21-, har Trafik- og Byggestyrelsen ikke yderligere bemærkninger.

38

39 Trafik- og Byggestyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 DK-23 København S info@tbst.dk Fugle og vildt ISBN Skriv ISBN her

40 Skriv resumé her Trafikstyrelsen Edvard Thomsens Vej 14 DK-23 København S info@trafikstyrelsen.dk ISBN Skriv ISBN her

Årsrapport. Fugle og pattedyr på flyvepladsen. Mittarfik Sisimiut Sisimiut Lufthavn

Årsrapport. Fugle og pattedyr på flyvepladsen. Mittarfik Sisimiut Sisimiut Lufthavn Årsrapport Fugle og pattedyr på flyvepladsen Mittarfik Sisimiut Sisimiut Lufthavn 2008 Afrapportering til Statens Luftfartsvæsen i henhold til BL 3-16. pkt. 7.4 Navn på flyveplads: Mittarfik Sisimiut Dato:

Læs mere

Vejledning til flyvepladser vedr. anlæg med risiko for tiltrækning af fugle nær flyvepladser

Vejledning til flyvepladser vedr. anlæg med risiko for tiltrækning af fugle nær flyvepladser Teknisk rapport fra Dansk Fuglekollisionskomité Vejledning til flyvepladser vedr. anlæg med risiko for tiltrækning af fugle nær flyvepladser Thomas Kjær Christensen, Jens Erik Ditlevsen & Mogens Hansen

Læs mere

Mødereferat. Mødedato og tid: Journal nr.: Mødeleder: Nils la Cour Dragheim. Referent: Vivian Sørensen, SLV

Mødereferat. Mødedato og tid: Journal nr.: Mødeleder: Nils la Cour Dragheim. Referent: Vivian Sørensen, SLV Statens Luftfartsvæsen Civil Aviation Administration - Denmark Mødereferat Mødeformål: Dansk Fuglekollisionskomité, møde 70 Sted: Billund Lufthavn Mødedato og tid: Onsdag den 27. maj 2009, kl. 10.00 Journal

Læs mere

MITTARFEQARFIIT GRØNLANDS LUFTHAVNSVÆSEN

MITTARFEQARFIIT GRØNLANDS LUFTHAVNSVÆSEN Harer 0 0 REGISTRERING AF FUGLE OG DYR PÅ DE GRØNLANDSKE FLYVEPLADSER Med henvisning til BL 3-16 som omhandler om forholdsregler til nedsættelse af kollisionsrisikoen mellem luftfartøjer og fugle/pattedyr

Læs mere

Vildtudbyttestatistik for jagtsæsonen 2010/11

Vildtudbyttestatistik for jagtsæsonen 2010/11 Vildtudbyttestatistik for jagtsæsonen 2010/11 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 18. november 2011 Tommy Asferg Aarhus Universitet, Institut for Bioscience Rekvirent: Naturstyrelsen

Læs mere

Dosisovervågning af stråleudsatte arbejdstagere - Resultater for 2002

Dosisovervågning af stråleudsatte arbejdstagere - Resultater for 2002 Juni 2003 Dosisovervågning af stråleudsatte arbejdstagere - Resultater for 2002 Baggrund Løbende individuel dosisovervågning af arbejdstagere, som udsættes for ioniserende stråling som følge af deres arbejde

Læs mere

1.3 BL 7-10, Bestemmelser om definitioner vedrørende lufttrafiktjeneste, seneste udgave.

1.3 BL 7-10, Bestemmelser om definitioner vedrørende lufttrafiktjeneste, seneste udgave. Bestemmelser for Civil Luftfart BL 7-9 Bestemmelser om ubemandede friballoner Udgave 3, 3. oktober 2014 I medfør af luftfartslovens 82 og 151, stk. 1, jf. lovbekendtgørelse nr. 1036 af 28. august 2013,

Læs mere

Indhold. Resume. 4. Analyse af indtjeningsvilkår Betjeningsdækningens indvirkning Flextrafikkens og OST-tilladelsernes indvirkning

Indhold. Resume. 4. Analyse af indtjeningsvilkår Betjeningsdækningens indvirkning Flextrafikkens og OST-tilladelsernes indvirkning Indhold Resume 1. Indledning Formål og baggrund Overordnet om undersøgelsen 4. Analyse af indtjeningsvilkår Betjeningsdækningens indvirkning Flextrafikkens og OST-tilladelsernes indvirkning 2. Taxivognmændenes

Læs mere

Rådgivning om krabbefiskeriet for 2015 2016 samt status for krabbebestanden. Opdatering

Rådgivning om krabbefiskeriet for 2015 2016 samt status for krabbebestanden. Opdatering Rådgivning vedrørende krabbefiskeriet 15/1 Rådgivning om krabbefiskeriet for 15 1 samt status for krabbebestanden. Opdatering Den grønlandske vestkyst er i forhold til krabbeforvaltningen inddelt i seks

Læs mere

Bilag 1. Oversigt over helikopterflyvepladser og lufthavne omfattet af nærværende regulativ.

Bilag 1. Oversigt over helikopterflyvepladser og lufthavne omfattet af nærværende regulativ. Bilag 1 Oversigt over helikopterflyvepladser og lufthavne omfattet af nærværende regulativ. A. Helikopterflyvepladser Kullorsuaq Nuussuaq Tasiusaq (UPE) Aappilattoq (UPE) Innaarsuit Upernavik Kujalleq

Læs mere

Overnatningsstatistikken 2007

Overnatningsstatistikken 2007 Turisme 2008:1 Overnatningsstatistikken 2007 Sammenfatning Antallet af registrerede overnatninger steg med 4,0 pct. i 2007 Antallet af registrerede overnatninger steg med 8.937 overnatninger i 2007 i forhold

Læs mere

Indhold. Afsnit Emne Side

Indhold. Afsnit Emne Side Indhold Afsnit Emne Side 7.1 Alarmering ved uheld/hændelser på airside... 7-2 Vigtige telefonnumre 7.2 Indberetningspligt... 7-2 7.3 Flyvesikkerheden i Københavns Lufthavn... 7-3 7.4 Håndtering af diverse

Læs mere

Kommunal Rottebekæmpelse tal og tendenser

Kommunal Rottebekæmpelse tal og tendenser Kommunal Rottebekæmpelse tal og tendenser Siden 1938 har de danske kommuner haft pligt til årligt at indberette oplysninger om den kommunale rottebekæmpelse til de centrale myndigheder. Myndighederne anvender

Læs mere

Regler for etablering og drift af private flyvepladser

Regler for etablering og drift af private flyvepladser Regler for etablering og drift af private flyvepladser Møde i Boulstrup Forsamlingshus 28. Januar 2016 Eva Nielsen Anders Madsen Center for luftfart Trafik og Byggestyrelsens Center for luftfart varetager

Læs mere

Ledigheden i byerne i 2010. Stigning i antallet af arbejdsløse i 2010

Ledigheden i byerne i 2010. Stigning i antallet af arbejdsløse i 2010 Arbejdsmarked 2011:1 Ledigheden i byerne i 2010 Stigning i antallet af arbejdsløse i 2010 Stigning i antallet af medio ledige og i antallet af berørte af ledighed Antallet af medio ledige i byerne var

Læs mere

Transport- og Bygningsudvalget TRU Alm.del Bilag 325 Offentligt

Transport- og Bygningsudvalget TRU Alm.del Bilag 325 Offentligt Transport- og Bygningsudvalget 2015-16 TRU Alm.del Bilag 325 Offentligt Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 jedi@tbst.dk www.trafikstyrelsen.dk Gæs og luftfart Trafik- og Byggestyrelsen,

Læs mere

Ulykkestal fordelt på politikredse. Status for ulykker 2013 Rapport nr 526

Ulykkestal fordelt på politikredse. Status for ulykker 2013 Rapport nr 526 Ulykkestal fordelt på politikredse Status for ulykker 213 Rapport nr 526 Indhold Forord og indledning 4. Nationale udviklingstendenser 6 1. Nordjyllands politikreds 12 2. Østjyllands politikreds 2 3.

Læs mere

Syddanmark 2007 2010. Monitorering og effektmåling Strukturfondsprojekter

Syddanmark 2007 2010. Monitorering og effektmåling Strukturfondsprojekter Monitorering og effektmåling Strukturfondsprojekter i Syddanmark 2007 2010 Design Energieffektivisering Offshore Sundheds- og velfærdsinnovation DEN EUROPÆISKE UNION Den Europæiske Socialfond DEN EUROPÆISKE

Læs mere

Nuuk, Fremtidig lufthavn

Nuuk, Fremtidig lufthavn BILAG 6 Mittarfeqarfiit, Grønlands Lufthavnsvæsen Nuuk, Fremtidig lufthavn Banelængder og flytyper 24.02.2006 INUPLAN A/S Sag: 76016.94 NIRAS Greenland A/S Sag: 76016.94 Banelængder og flytyper Indholdsfortegnelse:

Læs mere

Transportudvalget 2014-15 TRU Alm.del Bilag 263 Offentligt

Transportudvalget 2014-15 TRU Alm.del Bilag 263 Offentligt Transportudvalget 2014-15 TRU Alm.del Bilag 263 Offentligt Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 mmo@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Notat Redegørelse over ventetider

Læs mere

Højresvingskampagne 2015

Højresvingskampagne 2015 Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon 7221 8800 Fax 7262 6790 info@trafikstyrelsen.dk www.trafikstyrelsen.dk Højresvingskampagne 2015 Udviklingen i højresvingsulykker Helt overordnet er udviklingen

Læs mere

Takster og betalinger Bilag. Gældende fra 1. januar 2016 Ansvarlig: Svend Christiansen,

Takster og betalinger Bilag. Gældende fra 1. januar 2016 Ansvarlig: Svend Christiansen, Takster og betalinger Bilag Gældende fra 1. januar 2016 Ansvarlig: Svend Christiansen, sci@mit.gl Bilag 1 Oversigt over helikopterflyvepladser og lufthavne omfattet af nærværende regulativ. A. Helikopterflyvepladser

Læs mere

temaanalyse 2000-2009

temaanalyse 2000-2009 temaanalyse DRÆBTE I Norden -29 DATO: December 211 FOTO: Vejdirektoratet ISBN NR: 97887766554 (netversion) COPYRIGHT: Vejdirektoratet, 211 2 dræbte i norden -29 Dette notat handler om ulykker med dræbte

Læs mere

Takster og betalinger

Takster og betalinger Gældende fra 1. januar 2017 MITTARFEQARFIIT Ansvarlig: Salgsafdelingen, GREENLAND sales@mit.gl AIRPORTS VERSION 1.1 Takster og betalinger Bilag INDHOLD Bilag 1. Oversigt over helikopterflyvepladser og

Læs mere

Syddanmark 2007 2011. Monitorering og effektmåling Strukturfondsindsatsen i

Syddanmark 2007 2011. Monitorering og effektmåling Strukturfondsindsatsen i Monitorering og effektmåling Strukturfondsindsatsen i Syddanmark 2007 Design og kreative erhverv Energieffektivisering Offshore Sundheds- og velfærdsinnovation Turisme Brede indsatser DEN EUROPÆISKE UNION

Læs mere

Den 1. juli træder en lovændring i kraft og den betyder en ændring i Havarikommissionens undersøgelsesforpligtigelse.

Den 1. juli træder en lovændring i kraft og den betyder en ændring i Havarikommissionens undersøgelsesforpligtigelse. Nyhedsbrev Ændring af lov om luftfart pr. 1. juli 2013 Den 1. juli træder en lovændring i kraft og den betyder en ændring i Havarikommissionens undersøgelsesforpligtigelse. Overordnet bliver luftfartsenhedens

Læs mere

Mødereferat. Mødeleder:

Mødereferat. Mødeleder: Mødereferat Mødeformål: Dansk Fuglekollisionskomité, møde 74 Sted: Trafikstyrelsen Mødedato og tid: Tirsdag den 24. maj 2011, kl. 10.15 Journal nr.: Deltagere: Mogens Hansen, KLH Kim Skriver, DANSAM Jens

Læs mere

Boligstatistik 2010:2. Boligstatistik

Boligstatistik 2010:2. Boligstatistik Boligstatistik 2010:2 Boligstatistik 2009 Indholdsfortegnelse Tekst Side Indholdsfortegnelse... 2 Tilgangen af boliger for året 2009 3 Figur 1 Byggeriet af boliger fordelt på byer og bygder 1999-2009...

Læs mere

Varedeklaration for Vildtudbyttet

Varedeklaration for Vildtudbyttet Danmarks Statistik 14. januar 2015 Varedeklaration for Vildtudbyttet 0 Administrative oplysninger om statistikproduktet 0.1 Navn Vildtudbyttet 0.2 Emnegruppe Miljø og energi 0.3 Ansvarlig myndighed, kontor

Læs mere

Befolkningsprognose. Syddjurs Kommune 2011-2023

Befolkningsprognose. Syddjurs Kommune 2011-2023 Befolkningsprognose Syddjurs Kommune 211-223 219 215 211 27 23 1999 1995 1991 1987 1983 1979 4 8 12 16 2 24 28 32 36 4 44 48 52 56 6 64 68 72 76 8 84 88 92 96-1 1-2 2-3 3-4 4-5 5-6 6-7 7-8 8-9 Befolkningsprognosen

Læs mere

Kapitel 2. Indblik i indkomstniveauet og indkomstfordelingen i Grønland

Kapitel 2. Indblik i indkomstniveauet og indkomstfordelingen i Grønland Kapitel 2. Indblik i indkomstniveauet og indkomstfordelingen i Grønland Oversigt 2.1. Udviklingen i personlige indkomster og skatter mv. 1993-2002. 1993 1994 1995 1996 1997 1998 1999 2000 2001 2002 Mio.

Læs mere

Årsrapport 2013, kæbeindsamling Djursland

Årsrapport 2013, kæbeindsamling Djursland Årsrapport 2013, kæbeindsamling Djursland Lars Haugaard Institut for Bioscience Aarhus Universitet Grenåvej 14, 8410 Rønde. E. post.: laha@dmu.dk Faglig kommentering: Aksel Bo Madsen 1 1. Baggrund for

Læs mere

Dosisovervågning af stråleudsatte arbejdstagere

Dosisovervågning af stråleudsatte arbejdstagere Maj 2001 Dosisovervågning af stråleudsatte arbejdstagere Baggrund Løbende individuel dosisovervågning af arbejdstagere, som udsættes for ioniserende stråling som følge af deres arbejde (brug af røntgenanlæg

Læs mere

TURISME. Kalaallit Nunaanni Naatsorsueqqissaartarfik. Opgørelser fra Grønlands Statistik 1998:2. Flystatistikken 1997. Indholdsfortegnelse.

TURISME. Kalaallit Nunaanni Naatsorsueqqissaartarfik. Opgørelser fra Grønlands Statistik 1998:2. Flystatistikken 1997. Indholdsfortegnelse. Kalaallit Nunaanni Naatsorsueqqissaartarfik Opgørelser fra Grønlands Statistik 1998:2 TURISME Flystatistikken 1997 Indholdsfortegnelse Indledning...1 Resultaterne for 1997...2 Endagsbesøg...5 Metode...6

Læs mere

NOTAT. Halvårlig konjunkturstatus for transportområdet

NOTAT. Halvårlig konjunkturstatus for transportområdet NOTAT DEPARTEMENTET Dato Dok.id J. nr. - 3373 Center for Erhverv og Analyse Britt Filtenborg Hansen og Mads Prisum BFH@TRM.dk MPR@TRM.dk Halvårlig konjunkturstatus for transportområdet Denne konjunkturstatus

Læs mere

Trafik- og Byggestyrelsen har den 13. september 2016 sendt følgende bestemmelser om luftfart (BL) i høring, hos de i bilag 1 nævnte høringsparter:

Trafik- og Byggestyrelsen har den 13. september 2016 sendt følgende bestemmelser om luftfart (BL) i høring, hos de i bilag 1 nævnte høringsparter: Edvard Thomsens Vej 14 2300 København S Telefon Fax 7262 6790 info@tbst.dk www.tbst.dk J. nr. TS30302-00084 J. nr. TS30302-00089 Høringsnotat BL der vedrører EU-forordning nr. 376/2014 om indberetning

Læs mere

temaanalyse ulykker med unge teenagere 2001-2010

temaanalyse ulykker med unge teenagere 2001-2010 temaanalyse ulykker med unge teenagere 21-21 DATO: December 211 FOTO: Vejdirektoratet ISBN NR: 97887766417 (netversion) COPYRIGHT: Vejdirektoratet, 211 2 ulykker med unge teenagere 21-21 Dette notat handler

Læs mere

Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens opgaver og beføjelser, klageadgang og kundgørelse af visse af Trafik- og Byggestyrelsens forskrifter

Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens opgaver og beføjelser, klageadgang og kundgørelse af visse af Trafik- og Byggestyrelsens forskrifter Bekendtgørelse om Trafik- og Byggestyrelsens opgaver og beføjelser, klageadgang og kundgørelse af visse af Trafik- og Byggestyrelsens forskrifter I medfør af 99, stk. 1 og 2, 112, stk. 1 og 113, stk. 1

Læs mere

Beskæftigelsen i Grønland 2003

Beskæftigelsen i Grønland 2003 Arbejdsmarked 2005:1 Beskæftigelsen i Grønland 2003 Indholdsfortegnelse Beskæftigelsen i Grønland i 2003........................................ 4 Et lille fald i den samlede beskæftigelse i 2003............................

Læs mere

Kvalitetssikring af Mulighedsstudie vedrørende lokalisering af ny lufthavn på Færøerne. Indholdsfortegnelse

Kvalitetssikring af Mulighedsstudie vedrørende lokalisering af ny lufthavn på Færøerne. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 1. Indledning og formål 1 2. Data og referencer 2 3. Vurdering af analysen af de 4 alternativer 3 3.1 Generelle forudsætninger 3 3.2 Alternativ 1: Eysturoy på næsset mellem Toftir og

Læs mere

2.0 Indledning til registerstudie af forbrug af sundhedsydelser

2.0 Indledning til registerstudie af forbrug af sundhedsydelser 2. Indledning til registerstudie af forbrug af sundhedsydelser I det følgende beskrives sygdomsforløbet i de sidste tre leveår for -patienter på baggrund af de tildelte sundhedsydelser. Endvidere beskrives

Læs mere

BESTEMMELSE AF FLYSTØJ ANALYSE AF METODER TIL BESTEMMELSE AF STØJTAL FOR ULTRALETTE LUFTFARTØJER

BESTEMMELSE AF FLYSTØJ ANALYSE AF METODER TIL BESTEMMELSE AF STØJTAL FOR ULTRALETTE LUFTFARTØJER D A N S K U L T R A L E T F L Y V E U N I O N BESTEMMELSE AF FLYSTØJ ANALYSE AF METODER TIL BESTEMMELSE AF STØJTAL FOR ULTRALETTE LUFTFARTØJER 1 1. S E P T E M B E R 2 0 1 3 RESUMÉ En række forskellige

Læs mere

Ph.d. Ph.d.-uddannelsen i tal udviklingen frem til og med 2013

Ph.d. Ph.d.-uddannelsen i tal udviklingen frem til og med 2013 Ph.d. Ph.d.-uddannelsen i tal udviklingen frem til og med 2013 I globaliseringsaftalen fra 2006 blev det besluttet at fordoble det årlige ph.d.-optag fra 2003 til 2010 1. Ved globaliseringsaftalens udløb

Læs mere

BOLIG&TAL 9 BOLIGØKONOMISK VIDENCENTER. Et nyhedsbrev, der præsenterer tendenser, de seneste tal og oversigter om boligmarkedet 1

BOLIG&TAL 9 BOLIGØKONOMISK VIDENCENTER. Et nyhedsbrev, der præsenterer tendenser, de seneste tal og oversigter om boligmarkedet 1 BOLIGØKONOMISK BOLIG&TAL 9 VIDENCENTER Et nyhedsbrev, der præsenterer tendenser, de seneste tal og oversigter om boligmarkedet 1 BOLIGPRISERNE I 4. KVARTAL 215 Sammenfatning For første gang ser Boligøkonomisk

Læs mere

Risiko i trafikken 2000-2007. Camilla Brems Kris Munch

Risiko i trafikken 2000-2007. Camilla Brems Kris Munch Risiko i trafikken 2000-2007 Camilla Brems Kris Munch November 2008 Risiko i trafikken 2000-2007 Rapport 2:2008 November 2008 Af Camilla Brems og Kris Munch Copyright: Udgivet af: Rekvireres hos: Hel eller

Læs mere

Luftrums-klasse G Generelt er luftrummet i Danmark, uden for kontrolzoner og TMA er, luftrums-klasse G fra jorden (GND) op til 3500 fod.

Luftrums-klasse G Generelt er luftrummet i Danmark, uden for kontrolzoner og TMA er, luftrums-klasse G fra jorden (GND) op til 3500 fod. VFR-pilot info VFR-pilot info Denne information er udarbejdet af Naviair for at sætte fokus på flyvesikkerheden og belyse områder, der er vigtige at være opmærksom på som VFR pilot for at undgå uautoriseret

Læs mere

Stråmosen naturgenopretning Ølstykke i Egedal

Stråmosen naturgenopretning Ølstykke i Egedal Stråmosen naturgenopretning i Ølstykke i Egedal 18. april 2016 extern Side 1 af 11 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Oversigt, placering, og ejerskab... 4 3. Tidligere initiativer og status...

Læs mere

Tilgangen af boliger og boligbestand Flest nye boliger finansieres med 10/40/50 1 -ordningen

Tilgangen af boliger og boligbestand Flest nye boliger finansieres med 10/40/50 1 -ordningen Boliger 2006:1 Tilgangen af boliger og boligbestand 2005 Flest nye boliger finansieres med 10/40/50 1 -ordningen 192 nye boliger flest i storbyerne Der var en tilgang på 192 boliger sidste år. Af disse

Læs mere

DANSK FLYGTNINGEHJÆLP

DANSK FLYGTNINGEHJÆLP DANSK FLYGTNINGEHJÆLP KURSISTUNDERSØGELSE 2015 RESULTATER OG ANBEFALINGER KURSISTUNDERSØGELSE 2015 INDHOLD - Svarprocent - Hvem har svaret? - Resultater for udvalgte nøgleindikatorer; overordnet tilfredshed,

Læs mere

Tilsynsrapport til offentliggørelse J.nr. MST-1272-00647 Ref. clben/hecla Dato: 4. januar 2016

Tilsynsrapport til offentliggørelse J.nr. MST-1272-00647 Ref. clben/hecla Dato: 4. januar 2016 Tilsynsrapport til offentliggørelse Virksomheder J.nr. MST-1272-00647 Ref. clben/hecla Dato: 4. januar 2016 Tilsynsrapport Virksomhedens navn Virksomhedens adresse CVR nummer 14707204 Virksomhedstype Københavns

Læs mere

Kalaallit Nunaanni Naatsorsueqqissaartarfik KRIMINALSTATISTIK. Kriminalretlige afgørelser i Grønland 1993-1998

Kalaallit Nunaanni Naatsorsueqqissaartarfik KRIMINALSTATISTIK. Kriminalretlige afgørelser i Grønland 1993-1998 Kalaallit Nunaanni Naatsorsueqqissaartarfik Opgørelser fra Grønlands Statistik 1999:2 KRIMINALSTATISTIK Kriminalretlige afgørelser i Grønland Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Kriminalstatistikkens indhold

Læs mere

Om Attavik 146. Om årsopgørelsen. Opsummering af resultaterne for årsopgørelsen 2010

Om Attavik 146. Om årsopgørelsen. Opsummering af resultaterne for årsopgørelsen 2010 Årsopgørelse 2010 Om Attavik 146 Med oprettelsen af Attavik 146, gennemførte PAARISA en af anbefalingerne fra Forslag til en national strategi for selvmordsforebyggelse, som blev forelagt Inatsisartut

Læs mere

1 Indledning Ordliste Regelgrundlag 5. 2 Opgavens omfang Beskrivelse af opgaven 6

1 Indledning Ordliste Regelgrundlag 5. 2 Opgavens omfang Beskrivelse af opgaven 6 Opgavebeskrivelse Konsulentbistand til sanering af lovgivning på lufttrafikstyrings- og luftfartstjenesteområdet (Air Traffic Management/Air Navigation Services) Juli 2016 2 Opgavebeskrivelse Indhold

Læs mere

Memo. Århus Kommune, Trafik & Veje Notat vedrørende ny lufthavn placeret på Østhavnen i Århus. Anton Iversen, Trafik & Veje. Hans R. Grønne m.fl.

Memo. Århus Kommune, Trafik & Veje Notat vedrørende ny lufthavn placeret på Østhavnen i Århus. Anton Iversen, Trafik & Veje. Hans R. Grønne m.fl. Memo Titel Dato 1 marts 2010 Til Århus Kommune, Trafik & Veje Notat vedrørende ny lufthavn placeret på Østhavnen i Århus Anton Iversen, Trafik & Veje COWI A/S Jens Chr Skous Vej 9 8000 Århus C Telefon

Læs mere

Optag sommer 2012. Bachelor i teknisk videnskab (civilbachelor) og Diplomingeniør. Profil af de studerende. Afdelingen for Uddannelse og Studerende

Optag sommer 2012. Bachelor i teknisk videnskab (civilbachelor) og Diplomingeniør. Profil af de studerende. Afdelingen for Uddannelse og Studerende Optag sommer 202 Bachelor i teknisk videnskab (civilbachelor) og Diplomingeniør Profil af de studerende Afdelingen for Uddannelse og Studerende af Michella Magnussen Indledning Hvert år bliver der af DTU

Læs mere

DANSK SVÆVEFLYVER UNION TILSLUTTET KONGELIG DANSK AEROKLUB OG DANMARKS IDRÆTS-FORBUND

DANSK SVÆVEFLYVER UNION TILSLUTTET KONGELIG DANSK AEROKLUB OG DANMARKS IDRÆTS-FORBUND DANSK SVÆVEFLYVER UNION TILSLUTTET KONGELIG DANSK AEROKLUB OG DANMARKS IDRÆTS-FORBUND Referat af S-Kontrollant- og FC-møde Forsamlingshuset i Arnborg, 30. januar 2015 Dagsorden 1. Velkomst 2. S-kontrollanternes

Læs mere

1. kvartal 2010. 2. kvartal 2010. 3. kvartal 2010

1. kvartal 2010. 2. kvartal 2010. 3. kvartal 2010 Trafikudvalget -11 TRU alm. del Bilag 98 Offentligt Notat Afrapportering Fjern- og Regionaltog, 3. 1. Antallet af rejser I 3. blev der foretaget ca. 12,8 mio. rejser med DSB's fjern- og regionaltog. Dette

Læs mere

Takstregulativ. Udgivet september 2010

Takstregulativ. Udgivet september 2010 Takstregulativ F Udgivet september 2010 Tak str egulativ Gyldig fra 1. november 2010 Godkendt af Statens Luftfartsvæsen, november 2000 Approved by the Civil Aviation Administration, November 2000 Den særlige

Læs mere

Projektoplæg - Forsøg med tolærerordninger. Projektoplæg forsøg med tolærerordninger. 1. Indledning

Projektoplæg - Forsøg med tolærerordninger. Projektoplæg forsøg med tolærerordninger. 1. Indledning Projektoplæg forsøg med tolærerordninger 1. Indledning Danske kommuner står i de kommende år over for en stor udfordring i forhold til på den ene side at give flere børn og unge kompetencerne og motivationen

Læs mere

Kommuner kan spare mindst 7 mia. kr. ved at lære af hinanden

Kommuner kan spare mindst 7 mia. kr. ved at lære af hinanden ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE maj 2016 Kommuner kan spare mindst 7 mia. kr. ved at lære af hinanden Der er et årligt besparelsespotentiale på ca. 7 mia. kr., hvis de dyreste kommuner sænkede deres nettodriftsudgifter

Læs mere

Grønlands befolkning 1. januar 2006

Grønlands befolkning 1. januar 2006 Befolkningsstatistik 2006:1 Grønlands befolkning 1. januar 2006 Indholdsfortegnelse Del 1... 1 Forord... 4 Befolkning pr. 1. januar 2006... 5 Oversigt 1 Grønlands befolkning pr. 1. januar 1996-2006...

Læs mere

Kvalitetssikring af indberetninger af vaskebjørn til Vildtudbyttestatistikken for jagtsæsonen 2012/13

Kvalitetssikring af indberetninger af vaskebjørn til Vildtudbyttestatistikken for jagtsæsonen 2012/13 Kvalitetssikring af indberetninger af vaskebjørn til Vildtudbyttestatistikken for jagtsæsonen 2012/13 Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 10. juni 2014 Tommy Asferg Institut for

Læs mere

PAARISA s årsopgørelse for Børne-Ungetelefonen 2008

PAARISA s årsopgørelse for Børne-Ungetelefonen 2008 PAARISA s årsopgørelse for Børne-Ungetelefonen 2008 Denne statistiske undersøgelse er lavet på baggrund af de rådgivningssamtaler, der er foretaget på Børne-Ungetelefonen i 2008. Det er kun de samtaler,

Læs mere

Allakkiaq Notat. Uunga Til Offentliggørelse. Demografisk styrke og sårbarhed på bostedniveau

Allakkiaq Notat. Uunga Til Offentliggørelse. Demografisk styrke og sårbarhed på bostedniveau Aningaasaqarnermut Naalakkersuisoqarfik Finansdepartementet Allakkiaq Notat Uunga Til Offentliggørelse Demografisk styrke og sårbarhed på bostedniveau I Landsplanredegørelse 2015 er der blandt andet en

Læs mere

Effekt af blinkende grønne fodgængersignaler

Effekt af blinkende grønne fodgængersignaler Effekt af blinkende grønne fodgængerer Af Bo Mikkelsen Aalborg Kommune Tidl. Danmarks TransportForskning Email: Bmi-teknik@aalborg.dk 1 Baggrund, formål og hypoteser Dette paper omhandler en undersøgelse

Læs mere

Mødereferat. Mødedato og tid: Journal nr.: Fraværende: Dansk Pilotforening. Mødeleder: Nils la Cour Dragheim. Referent: Vivian Sørensen, SLV

Mødereferat. Mødedato og tid: Journal nr.: Fraværende: Dansk Pilotforening. Mødeleder: Nils la Cour Dragheim. Referent: Vivian Sørensen, SLV Statens Luftfartsvæsen Civil Aviation Administration - Denmark Mødereferat Mødeformål: Dansk Fuglekollisionskomité, møde 71 Sted: Luftfartshuset Mødedato og tid: Onsdag den 18. nov. 2009, kl. 10.15 Journal

Læs mere

LØN- OG PERSONALE- STATISTIKKEN 2015 ARKITEKTBRANCHEN

LØN- OG PERSONALE- STATISTIKKEN 2015 ARKITEKTBRANCHEN Til DANSK INDUSTRI Dokumenttype Rapport Dato Februar 2016 LØN- OG PERSONALE- STATISTIKKEN 2015 ARKITEKTBRANCHEN ARKITEKTBRANCHEN INDHOLD 1. Indledning 1 2. De deltagende medarbejdere 2 3. Månedsløn og

Læs mere

Folkeskoleelever fra Frederiksberg

Folkeskoleelever fra Frederiksberg Folkeskoleelever fra Frederiksberg Analyse af 9. klasses eleverne 2008-2012 Aksel Thomsen Carsten Rødseth Barsøe Louise Poulsen Oktober 2015 Danmark Statistik Sejrøgade 11 2100 København Ø FOLKESKOLEELEVER

Læs mere

RAPPORT TIL VIBORG KOMMUNE. Smådyrsfaunaen ved 17 dambrug

RAPPORT TIL VIBORG KOMMUNE. Smådyrsfaunaen ved 17 dambrug RAPPORT TIL VIBORG KOMMUNE Smådyrsfaunaen ved 17 dambrug R A P P O R T T I L V I B O R G K O M M U N E Smådyrsfaunaen ved 17 dambrug RAPPORT UDARBEJDET FOR Teknik & Miljø Natur og Vand Søvej 2 8800 Viborg

Læs mere

Sags nr. 14-7996 / Dok. nr. 93729-14 Forelagt Social og Sundhedsudvalget den 12. august 2014 Forebyggelige indlæggelser i Varde Kommune

Sags nr. 14-7996 / Dok. nr. 93729-14 Forelagt Social og Sundhedsudvalget den 12. august 2014 Forebyggelige indlæggelser i Varde Kommune Sags nr. 14-7996 / Dok. nr. 93729-14 Forelagt Social og Sundhedsudvalget den 12. august 2014 Forebyggelige indlæggelser i Varde Kommune 2008-2013 0 For yderligere information Økonomikonsulent Inga Schmidt

Læs mere

Faktaark: Iværksættere og jobvækst

Faktaark: Iværksættere og jobvækst December 2014 Faktaark: Iværksættere og jobvækst Faktaarket bygger på analyser udarbejdet i samarbejde mellem Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og Djøf. Dette faktaark undersøger, hvor mange jobs der er

Læs mere

Baggrundsnotat til Energinet.dk's redegørelse for elforsyningssikkerhed 2015

Baggrundsnotat til Energinet.dk's redegørelse for elforsyningssikkerhed 2015 Baggrundsnotat til Energinet.dk's redegørelse for elforsyningssikkerhed 2015 Afbrudsstatistik og forsyningssikkerhed i historisk perspektiv 1. Indledning Dette notat er et baggrundsnotat til Energinet.dk

Læs mere

Fordelingen af det stigende optag på universiteterne

Fordelingen af det stigende optag på universiteterne Fordelingen af det stigende optag på universiteterne En kortlægning af udviklingen i studenterpopulationen på de otte universiteter UNIVERSITETERNE Fordelingen af det stigende optag på universiteterne

Læs mere

BOLIG&TAL 7 BOLIGØKONOMISK VIDENCENTER. Et nyhedsbrev, der præsenterer tendenser, de seneste tal og oversigter om boligmarkedet 1

BOLIG&TAL 7 BOLIGØKONOMISK VIDENCENTER. Et nyhedsbrev, der præsenterer tendenser, de seneste tal og oversigter om boligmarkedet 1 BOLIGØKONOMISK BOLIG&TAL 7 VIDENCENTER Et nyhedsbrev, der præsenterer tendenser, de seneste tal og oversigter om boligmarkedet 1 BOLIGPRISERNE I 2. KVARTAL 215 Boligøkonomisk Videncenter offentliggør for

Læs mere

Fiskeri og fangst. Indhandling og slagtning af pattedyr Indhold

Fiskeri og fangst. Indhandling og slagtning af pattedyr Indhold Fiskeri og fangst Indhandling og slagtning af pattedyr 2014 Indhold Metode... 2 Indhandlinger mv.... 2 Tabel 1. Indhandling af sælskind, 2011-2014...3 Tabel 2. Indhandling af sælskind fordelt på by og

Læs mere

Markedsanalyse af turismen 2006-2007. - Turisterne i gennemsnit brugte ca. 2.500 kr. under deres ophold. Det svarer til et døgnforbrug på ca. 250 kr.

Markedsanalyse af turismen 2006-2007. - Turisterne i gennemsnit brugte ca. 2.500 kr. under deres ophold. Det svarer til et døgnforbrug på ca. 250 kr. Turisme 2008:2 Markedsanalyse af turismen 2006-2007 1. Sammenfatning Ny metode besvarelsesprocent Ny viden Hermed offentliggøres resultaterne for en ny markedsanalyse af turismen med tal for årene 2006

Læs mere

Energi. Registrerede motorkøretøjer. Antallet af personbiler tidoblet på knap 50 år

Energi. Registrerede motorkøretøjer. Antallet af personbiler tidoblet på knap 50 år Energi Registrerede motorkøretøjer Antallet af personbiler tidoblet på knap 50 år Ved årsskiftet 2013-2014 kørte der mere end ti gange så mange personbiler rundt på de grønlandske veje som for knap 50

Læs mere

Turisme. Flypassagerstatistik 1. halvår 2006-2010 2010:3. Sammenfatning

Turisme. Flypassagerstatistik 1. halvår 2006-2010 2010:3. Sammenfatning Turisme 21:3 Flypassagerstatistik 1. halvår 26-21 Sammenfatning Nye tal Færre flypassagerturister i 1.halvår 21 Hermed offentliggøres tallene for flypassagertrafik. Publikationen indeholder et estimat

Læs mere

Effekten af krydssubsidiering mellem grønlandske lufthavne. Ditlev Vang Wildt Eva Maria Hove Buciek Mads Rahbek Jørgensen

Effekten af krydssubsidiering mellem grønlandske lufthavne. Ditlev Vang Wildt Eva Maria Hove Buciek Mads Rahbek Jørgensen Effekten af krydssubsidiering mellem grønlandske lufthavne Ditlev Vang Wildt Eva Maria Hove Buciek Mads Rahbek Jørgensen 1. Vores budskab Vi har undersøgt Grønlands lufthavne. Der er Tre store lufthavne,

Læs mere

Bestemmelser om luftfartsafmærkning af vindmøller*

Bestemmelser om luftfartsafmærkning af vindmøller* Bestemmelser for Civil Luftfart BL 3-11 Bestemmelser om luftfartsafmærkning af vindmøller* 2. udgave, xx. xxx 2014 I medfør af 153, stk. 1, jf. 52 og 149, stk. 10 i lov om luftfart, jf. lovbekendtgørelse

Læs mere

PenSam's førtidspensioner2009

PenSam's førtidspensioner2009 PenSam's førtidspensioner2009 PenSam Liv forsikringsaktieselskab CVR-nr. 14 63 89 03 Hjemsted Furesø, Danmark PMF Pension forsikringsaktieselskab CVR-nr. 14 08 85 71 Hjemsted Furesø, Danmark pensionskassen

Læs mere

Rapportering om udviklingen i kollektiv trafiksektoren. - Oktober 2009

Rapportering om udviklingen i kollektiv trafiksektoren. - Oktober 2009 Rapportering om udviklingen i - Oktober 2009 25. oktober 2009 3 Rapportering om udviklingen i Forord Efter aftale med Transportministeriets Center for Kollektiv Trafik leverer Trafikstyrelsen halvårlige

Læs mere

TAKSTREGULATIV FOR ROSKILDE LUFTHAVN FOR PERIODEN 1. APRIL 2015 31. MARTS 2019. 1. Almindelige Bestemmelser... 2 2. Takster... 2

TAKSTREGULATIV FOR ROSKILDE LUFTHAVN FOR PERIODEN 1. APRIL 2015 31. MARTS 2019. 1. Almindelige Bestemmelser... 2 2. Takster... 2 TAKSTREGULATIV FOR ROSKILDE LUFTHAVN FOR PERIODEN 1. APRIL 2015 31. MARTS 2019 Indhold 1. Almindelige Bestemmelser... 2 2. Takster... 2 2.1 Startafgift... 2 2.2 Passagerafgift... 2 2.3 Opholdsafgift...

Læs mere

BOLIG&TAL 8 BOLIGØKONOMISK VIDENCENTER. Et nyhedsbrev, der præsenterer tendenser, de seneste tal og oversigter om boligmarkedet 1

BOLIG&TAL 8 BOLIGØKONOMISK VIDENCENTER. Et nyhedsbrev, der præsenterer tendenser, de seneste tal og oversigter om boligmarkedet 1 BOLIGØKONOMISK BOLIG&TAL 8 VIDENCENTER Et nyhedsbrev, der præsenterer tendenser, de seneste tal og oversigter om boligmarkedet 1 BOLIGPRISERNE I 3. KVARTAL 215 Boligøkonomisk Videncenter offentliggør for

Læs mere

Comment Response Document (CRD) ifm. ændring til ATS-instruks 0, 12 og 20 pr. juni 2015

Comment Response Document (CRD) ifm. ændring til ATS-instruks 0, 12 og 20 pr. juni 2015 Comment Response Document (CRD) ifm. ændring til ATS-instruks 0, 12 og 20 pr. juni 2015 Version: 08.06.2015 ATS-instruks 0, 12 og 20 Bestemmelse: Høringssvar Trafikstyrelsens bemærkninger Generelt ATS-instruks

Læs mere

Boliger. Tilgangen af boliger , bestanden af boliger pr. 1. januar 2004 samt det beregnede behov for boliger 2004:1

Boliger. Tilgangen af boliger , bestanden af boliger pr. 1. januar 2004 samt det beregnede behov for boliger 2004:1 Boliger 2004:1 Tilgangen af boliger 1999-2003, bestanden af boliger pr. 1. januar 2004 samt det beregnede behov for boliger Flere nye boliger i 2003 end i 2002 Tilgangen af boliger i 2003 Perioden 1999-2003

Læs mere

Populations(bestands) dynamik

Populations(bestands) dynamik Populations(bestands) dynamik Fuglebestande er ikke statiske, men dynamiske størrelser der ændrer sig over tid, både cyklisk (årstidsbestemt), men i de fleste tilfælde også ændrer, sig alt efter om forholdene

Læs mere

FAGLIG VURDERING AF SPØRGSMÅL VEDR. FALDENDE UDBYTTE FOR ARTER DER ER I FREMGANG

FAGLIG VURDERING AF SPØRGSMÅL VEDR. FALDENDE UDBYTTE FOR ARTER DER ER I FREMGANG FAGLIG VURDERING AF SPØRGSMÅL VEDR. FALDENDE UDBYTTE FOR ARTER DER ER I FREMGANG Notat fra DCE - Nationalt Center for Miljø og Energi Dato: 8. september 2017 Thomas Kjær Christensen og Jesper Madsen Institut

Læs mere

Den nye personaleomsætningsstatistik

Den nye personaleomsætningsstatistik Den nye personaleomsætningsstatistik Personaleomsætningsstatistikken har (i lighed med ligestillingsstatistikken) fået sin egen placering på KRL s hjemmeside undr Statistik og tal (eller via dette link:

Læs mere

FAXE KOMMUNE CO 2 -OPGØRELSE 2009-2014 FOR KOMMUNEN SOM VIRKSOMHED

FAXE KOMMUNE CO 2 -OPGØRELSE 2009-2014 FOR KOMMUNEN SOM VIRKSOMHED Til Faxe Kommune Dokumenttype Rapport Dato Juli 2015 FAXE KOMMUNE CO 2 -OPGØRELSE 2009-2014 FOR KOMMUNEN SOM VIRKSOMHED FAXE KOMMUNE CO2-OPGØRELSE 2009-2014 FOR KOMMUNEN SOM VIRKSOMHED Revision 1C Dato

Læs mere

Driftsforhold og nøgletal for Renseanlæg 1999

Driftsforhold og nøgletal for Renseanlæg 1999 Driftsforhold og nøgletal for Renseanlæg 1999 Juni 2000 Forord For bare 5-6 år siden var de fleste renseanlæg i Danmark mekanisk-biologiske. Målinger og registreringer blev nedskrevet i driftsjournaler,

Læs mere

Takstregulativ For Karup Lufthavn

Takstregulativ For Karup Lufthavn Takst Regulativ 2011 2 Takstregulativ For Karup Lufthavn December 2010 Indholdsfortegnelse A. Almindelige bestemmelser B. Startafgifter C. Afgiftsnedsættelse. D. Passagerafgifter E. PRM-afgift (Person

Læs mere

Udvikling i nye bilers brændstofforbrug 2013

Udvikling i nye bilers brændstofforbrug 2013 Udvikling i nye bilers brændstofforbrug 2013 August 2014 3 Udvikling i nye bilers brændstofforbrug 2013 Forord Forord Trafikstyrelsen monitorerer udviklingen af nyregistrerede bilers energiegenskaber.

Læs mere

Kapitel 6 Personorienteret indkomststatistik baseret på skattepligtig indkomst

Kapitel 6 Personorienteret indkomststatistik baseret på skattepligtig indkomst Kapitel 6 Personorienteret statistik baseret på skattepligtig Tabel 6.1 a Gennemsnitlige skattepligtige er for skatteansættelser fordelt på kommuner, 1992-2002 Kr. Hele landet... 135.803 135.233 136.322

Læs mere

Landet er delt i to: Kun i nogle kommuner oplever familierne at deres formue vokser

Landet er delt i to: Kun i nogle kommuner oplever familierne at deres formue vokser 1 Landet er delt i to: Kun i nogle kommuner oplever familierne at deres formue vokser Familiernes formuer er på landsplan tilbage på samme niveau, som før finanskrisen; men uligheden er øget. I årene fra

Læs mere

Erhvervsnyt fra estatistik Maj 2011 Fokus på ny eksportstatistik

Erhvervsnyt fra estatistik Maj 2011 Fokus på ny eksportstatistik Ny eksportstatistik giver dig overblikket over eksportvirksomhederne i Danmark I samarbejde med Danmarks Statistik og Eksportrådet har estatistik udviklet en ny eksportstatistik. Statistikken fokuserer

Læs mere

UDKAST. Køge Kommune. Trafik- og miljøplan Skolevejsundersøgelse. NOTAT 22. februar 2013 IF/sts

UDKAST. Køge Kommune. Trafik- og miljøplan Skolevejsundersøgelse. NOTAT 22. februar 2013 IF/sts UDKAST Køge Kommune Trafik- og miljøplan Skolevejsundersøgelse NOTAT 22. februar 2013 IF/sts Indholdsfortegnelse 1 Skolevejsundersøgelse... 2 1.1 Besvarelse af spørgeskemaet... 3 1.2 Transport... 5 1.2.1

Læs mere

POLITIETS TRYGHEDSINDEKS

POLITIETS TRYGHEDSINDEKS POLITIETS TRYGHEDSINDEKS EN MÅLING AF TRYGHEDEN I: DE SÆRLIGT UDSATTE BOLIGOMRÅDER DE FEM STØRSTE BYER I DANMARK DE 12 POLITIKREDSE I DANMARK HELE DANMARK DECEMBER 2015 1. INDHOLD 2. INDLEDNING... 3 3.

Læs mere

BBR-tilsynsrapport for Lyngby-Taarbæk Kommune

BBR-tilsynsrapport for Lyngby-Taarbæk Kommune BBR-tilsynsrapport for Lyngby-Taarbæk Kommune Erhvervs- og Byggestyrelsen 1. februar 2008, j.nr. 07/07401 BBR-tilsynsrapport for Lyngby- Taarbæk kommune Indholdsfortegnelse BBR-tilsynsrapport for Lyngby-Taarbæk

Læs mere

Befolkningsprognose. Syddjurs Kommune 2010-2022

Befolkningsprognose. Syddjurs Kommune 2010-2022 Befolkningsprognose Syddjurs Kommune 21-222 22 216 212 27 23 1999 1995 1991 1987 1983 1979 4 8 12 16 2 24 28 32 36 4 44 48 52 56 6 64 68 72 76 8 84 88 92 96-1 1-2 2-3 3-4 4-5 5-6 6-7 7-8 8-9 Befolkningsprognosen

Læs mere