AutoCAD 2D på byggepladsen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "AutoCAD 2D på byggepladsen"

Transkript

1 AutoCAD 2D på byggepladsen Kursus nr dage Ministeriet for Børn og Undervisning. Februar Materialet er udviklet af Efteruddannelsesudvalget for bygge/anlæg og industri i samarbejde med Mads Rømer, EUC-Nord. Materialet kan frit kopieres med angivelse af kilde. Materialet kan frit viderebearbejdes med angivelse af følgende tekst: Dette materiale indeholder Undervisningsmaterialer til anvendelse i Åbent Værksted og på ordinære plankurser til Uddannelsen AutoCAD 2D på byggepladsen.

2 AutoCAD 2D på byggepladsen Kursus nr dags Mål: At give deltagerne kendskab til tegneprogrammet AutoCAD, således at deltagerne efterfølgende vil kunne projektere og udskrive bygningstegninger. Indhold: Deltagerne kan udveksle CAD-tegninger med byggebranchens projekterende udøvere via mail og Internet. Deltagerne kan håndtere og anvende CAD-tegninger i sammenhæng med byggeprocessen, samt anvende BIPS lagstruktur ved udarbejdelse af relevante arbejdstegninger. Deltagerne kan oprette nye og redigere eksisterende 2D CAD-tegninger og kan dermed bidrage med konstruktive og relevante forslag til aktuelle konstruktioner. PROGRAM FOR KURSET: Dag 1 Velkomst og formalia, samt udlevering af kursusmaterialer og introduktion til emnet. Gennem gang af korrekt arbejdsstilling ved Pc erne. Introduktion til AutoCAD manual. Selvstudie med materialet med underviser som konsulent. Dag 2 Selvstudie med materialet med underviser som konsulent fortsat. Dag 3 Selvstudie med materialet med underviser som konsulent fortsat. Den færdige opgave og de anvendte arbejdsprocesser og værktøjer vurderes og diskuteres, således at eventuelle forbedringer/justeringer kan anvendes fremadrettet. Afsluttende evaluering sker ved en form for fremlæggelse og refleksion af resultat over for underviseren samt anvendelse af (VisKvalitet) til brug for en fortsat udvikling og optimering af kurset. Inden du starter på kurset, bør du have adgang til en PCer med internetadgang, hvor du i løbet af kurset kan få brug for samle yderlige information. Du skal gennem hele forløbet arbejde selvstændigt med materialet, men du kan altid henvende dig for at få hjælp under kurset. Der kan være forskellige undervisere der byder dig velkommen og sætter dig i gang. De medfølgende grundlæggende øvelsestegninger som udgør første del af uddannelsen, er udarbejdet med udgangspunkt i murværk. Anden del en samlet tværfaglig tegneopgave, hvor du arbejder med et hus. Denne opgave findes både i papirform og digitalt, hvor papirversionen for mange er mere overskuelig, men til gengæld giver den digitale version mulighed for, at se små step by step filmsekvenser vedr. øvelserne.

3 ERGONOMI INDLEDNINGSVIS Smerte i ryg, nakke eller skulder, hovedpine og træthed samt irritation af øjnene er blandt mange af de gener kontorfolk oplever efter lange perioder med statisk arbejde bag skærmen på skrivebordet. Mange af disse gener kan dog forhindres ved den korrekte ergonomiske tilgang til tiden foran PC skærmen. Ergonomiopfattelsen er ikke entydig. Det skyldes først og fremmest, at mennesker er forskellige og man må forholde sig til det konkrete individ. For at anbefale arbejdsredskaber og rutiner, der kan bidrage til at løse de gener der måtte være. Derfor anbefales der ofte forskellige, og nogen gange endda modstridende meninger. Alligevel kan man omfatte nogle generelle betragtninger omkring ergonomi foran skærmen. Blandt andet efter dybdegående undersøgelser i både det praktiske og mere teoretiske arbejdsliv, er foretaget og afprøvet. HOVEDREGEL NR. 1: VARIATION Variation i arbejdsstilling, rutiner og adspredelse i arbejdsdagen. Hvis du sidder meget ned foran skærmen, er det af vital betydning, at du bryder rytmen engang i mellem og ændrer arbejdsstillingen. Det er lidt ligesom din søvn. Mennesket er ikke skabt til at sidde eller ligge i samme position for længe, da det kan give både smerter i led og sener. Derfor ændrer vi liggestilling mens vi sover, og derfor skal vi ændre arbejdsstilling mens vi arbejder. Hæve/sænkeborde er et godt redskab, da det både giver det korrekte udgangspunkt for at sidde korrekt, hvad enten man er en høj eller lav person, men også giver muligheder for at ændre arbejdsstillingen til stående. Det betyder så meget at gøre så lidt, og man må derfor ikke undervurdere vigtigheden af variationen. Flere virksomheder benytter også en kort pause i dagens program for at lave øvelser. Om det er en part af din/jeres variation, er ikke altafgørende, men det er endnu et af de tiltag, der kan bidrage.

4 SPECIFIKKE ARBEJDSRÅD Men lad os også kigge på de mere specifikke forhold, såsom skærmens position, højde og hældning, din siddeposition og hvad de forskellige smerter i f.eks. nakke og skulder skyldes. En gammel og nu forældet holdning, har været, at man skal sidde snurre-lige foran skærmen og kigge vinkelret ind på en skærm. Det har specielt været en udbredt holdning før vi gik over til fladskærmene, og tykke bøger eller leksika under skærmens fod, er nok ikke et ukendt syn for mange ansatte i større virksomheder. Det er imidlertid en forkert tilgang til den ergonomiske lære. Det kan være med til at skabe problemer i nakke og skulder, som endeligt også kan føre til hovedpine. Men hvorfor? Man har tidligere anskuet nakkestrukturen anderledes, men i dag ved man, at menneskets naturlige afslapningspunkt ikke er at kigge ligeud, men derimod at kigge en anelse nedad. Man skal omvendt heller ikke hænge og dingle med hovedet. Man har fundet, at nakken typisk slapper af, når man kigger nedad i en vinkel på omkring 10 til 25 %. Det er derfor også dette man anbefaler personer at gøre i dag, men man skal dog være opmærksom på, at det kan variere fra person til person. Faktisk kan man vha. en lille øvelse selv mærke sine nakkemuskler, og om hvorvidt de belastet eller ej, når man kigger nedad, hvilket er en god indledende øvelse for at finde den individuelt korrekte siddestilling. Dette stiller naturligvis krav til skærmen, for har skærmen ingen ergonomiske indstillinger, er man lige langt. I dag kan størstedelen af PC skærme på markedet tiltes fremover og bagover, men det er dog færre skærme, der kan højdejusteres, selvom det er en vigtig egenskab. Det anbefales desuden, at synet skal ramme nogenlunde midten af skærmens areal. En større skærm, skal naturligvis stå længere væk end en mindre skærm, men tekst skal samtidig være let læseligt, for ikke at belaste øjnene. En god grundregel for at huske dette er i øvrigt, at overkanten af skærmen skal være nogenlunde ud for øjnene. Skærmens ergonomiske funktioner bliver naturligvis også mere relevante i takt med variationen i arbejdsforhold. Ønsker du at sidde ned, bruger du højest sandsynligt én indstilling, mens du ønsker en

5 anden, når du står op. En lav person, kræver også en skærm, der kan justeret længere ned i højden for at opretholde den naturlige hældning i nakken på de omkring %. I dag findes der skærme der kan justeres næsten helt ned til bordplan i højden, og det kan være løsningen på førnævnte problemstilling. En interessant undersøgelse efter det store samtaleemne museskader, bringer også perspektiv i sagerne. Man fandt blandt andet, at en stor del af skaderne skyldes forkert ergonomi foran skærmen. Når man spænder i nakke, kan det manifestere sig andre steder, også f.eks. skulderen. Musen kan nok ikke siges at have en fuldstændig uvæsentlig rolle for f.eks. smerter i højde skulder (hvis du er højrehåndet og bruger musen i denne), men en afgørende del af problemerne fandt man, kan tilskrives arbejdsformen foran skærmen generelt. AFRUNDING Der ligger naturligvis mange aspekter i ergonomi og som nævnt i indledningen vil nogle ting og variere alt efter overbevisning hos personen der guider. Der ligger masser relevant ergonomi-lære ud over de opstillet generelle punkter vedr. ergonomi foran skærmen, men husk på, at meget også er ganske individuelt, fordi vi som mennesker er så forskellige. Herudover kan korrekte ergonomiforhold naturligvis ikke hjælpe på vedvarende smerter, der er opstået af andre årsager, men det kan være et fantastisk middel til at bidrage positivt. Måske er du ung, og måske mærker du intet, men på sigt vil det blive en mere relevant problemstilling for dig, og hvis du gennem hele din ungdom har siddet forkert, arbejdet forkert og ignoreret rådene, kan du opleve problemer senere hen. OPGAVE!! Forsøg nu at indrettet dig og din arbejdsstation, og begrund kort over for underviseren dine valg. Se evt.

6 Opstart i AutoCAD

7 Manualen og materialet er udarbejdet på baggrund af de gamle kendte blå tegninger (Blue print) med tilhørende AutoCAD-filer som basis for manualen og læringsforløbet. For at udføre de blå tegninger digitalt anvendes AutoCAD. Det betyder, at de blå tegninger findes i digitale udgaver, hvor eleven skal udføre opgaven i AutoCAD i stedet for den kendte metode, hvor eleven udførte de disse tegninger med lineal og blyanter. Da AutoCAD er et stort og komplekst program, vil indlæringen af AutoCAD nemt komme til at overskygge den faglighed, eleven skal opnå ved at udføre de blå tegninger. Derfor er det digitale koncept udviklet ud fra en pædagogisk indlæringsvinkel, hvor der i denne uddannelse er lagt vægt på det murerfaglige perspektiv i brugen af Murerbogen, men alle faggrupper kan være med her. Selve brugen af AutoCAD til udførelsen af de digitale blå tegninger er i konceptet begrænset til nogle få funktioner. Dvs. at AutoCAD i lighed med lineal og blyanter, kun anvendes som et stykke værktøj. De digitale blå tegninger er udført med henvisninger til Murerbogen, så den traditionelle undervisning, som den enkelte lærer giver, vil stadig være nødvendig og kan forsætte uændret som hidtil. Manualen gennemgår skærmindstilling og tools-funktioner for de digitale tegninger. SKÆRMINDSTILLING FOR 2D TEGNING Når AutoCAD åbnes første gang, ser indretningen af skærmbilledet sådan ud. Skærmbilledet skal nu indrettes med de toolbars, der anvendes til det aktuelle brug af AutoCAD.

8 Vælg AutoCAD ikonet oppe i venstre hjørne, og klik så på Options. Vælg fanen Profiles, dobbelt klik på profilen AutoCAD, og klik til sidst på Ok.

9 I tandhjuls ikonet nede i højre hjørne (Workspace Settings), vælg Drafting & Annotation (eller AutoCAD Classic) kan skærmindstillingen ændres. Ved at højreklikke oppe i menulinjen (det grå felt) fremkommer der en menubar, hvor der kan fra- og tilvælges toolbars.

10 I Workspace, AutoCAD Classic, som nedenfor er valgt. Hold venstre museknap nede. Hold venstre museknap nede på de 2 mærker, hvis du ønsker at flytte menulinjen igen. Nu kan vi holde venstre museknap nede på de 2 mærker og flytte med toolbars og anbringe dem hvor vi ønsker. Højreklik. Venstreklik på Locked. Nu er toolbarerne placeret. Det er en fordel at de er placeret, som det fremgår af skærmbillet, således at mest muligt af tegnebrættet er synligt. Toolbarerne kan fastlåses ved at højreklikke oppe i menulinjen (det grå felt) og derefter venstreklikke på Locked. I forbindelse med undervisningen i AutoCAD er det en fordel, at alle elever sidder med den samme skærmindstilling.

11 TOOLBARERNES FUNKTION Vi skal nu i gang med at tegne og vi skal derfor gennemgå de mest anvendte ikoner i toolbarerne. Toolbaren standard I lighed med andre programmer som Word og Excel har AutoCAD en standard-toolbar med ikoner. Zoomfunktioner Plot Save Open Redo Undo Match Properties Toolbaren layers De tegningsskabeloner (øvelser 1-3) som skal anvendes senere er på forhånd oprettet med de nødvendige lag. Et lag kan sammenlignes et gennemsigtigt plastpapir, hvor der på det første papir tegnes hjælpelinjer, næste lag mursten osv. Til sammen udgør alle plastpapirer en helhed. Fjerner man papiret med hjælpelinjer, fremstår de naturligvis ikke sammen med de øvrige lag. På samme måde kan man slukke de lag, man ikke ønsker på tegningen. Ved at venstreklikke på pæren slukkes laget Hjælpelinje. Et lag kan også låses. Laget 0 låses ved at venstreklikke på hængelåsen. At et lag er låst betyder, at der ikke kan ændres på stregerne, og at stregerne ikke kan slettes. På byggepladser og på tegnestuer anvendes typisk BIPS som skabelon. BIPS lagstruktur er en standard til at definere og strukturere lag, når der udarbejdes 2D-filer og tegninger. Lagstrukturen indeholder laglister fag for fag med de lag, som i praksis anvendes hyppigst, der findes inden for byggeri og anlæg. Lagstrukturen kan bruges af alle cad-systemer, der anvender lag. Den består af en anvisning, et paradigme til udarbejdelse af virksomheds- eller projektspecifikke lag og en række systemfiler.

12 Med andre ord et kartotek, der anskueliggøre en streg og dennes tykkelse i en AutoCAD tegning. Således man opnår en ensartethed på tværs af bygge- og anlægsfagene. Toolbaren dimension Toolbaren Dimension anvendes til målsætning af de udførte tegninger. Inden for murerfaget afsættes alle mål generelt i mm fortløbende mål og i nogle tilfælde i cm. De digitale tegninger (øvelse 1 3) er oprettet med de tre målsætningsfunktioner, og der er oprettet et lag for hhv. fortløbende mål og målsætning i centimeter og millimeter. Husk at vælge lag, når der vælges målsætningsfunktion! Her vælges målsætningen. Husk at vælge tilsvarende lag. Ikonet continue anvendes til delmål, men først vælges der lag og målsætning mm itoolbarerne. Målsætningen udføres på følgende måde: 1. Vælg knappen linear og udpeg punkt 1 og punkt Vælg nu knappen continue. Linjen forsætter nu automatisk fra punkt 2. Udpeg nu punkt 3. osv. Ikonet baselie anvendes til fortløbende mål, men først vælges der lag og fortløbende mål i toolbarerne. Målsætningen udføres på følgende måde fra venstre mod højre: 1. Vælg knappen linear og udpeg punkt 1og punkt Vælg nu knappen baseline, linjen forsætter nu automatisk fra punkt 1. Udpeg nu punkt 3. osv. Ikonet aligned anvendes til diagonale mål. Ikonet linear anvendes til vandret målsætning.

13 Toolbaren modify Extend Copy Rotate Trim Move Toolbaren draw Line Rectangle Hatch Scale 0,4 x format Polyline Toolbaren Object Snap Snap to center Snap to midpoint Snap to perpendicular Toolbaren Draw Order Bring to Front anvendes til at fremhæve en underliggende linje, hvor to på hinanden liggende linjer forekommer.

14 TASTATURET Specielle taster. Disse specielle taster bør du bemærke: ESC Annullerer igangværende kommando. 2. Tabulator skifter mellem aktive felter når du tegner. - Snabel A (Tryk på AltGr + 2). 4. U Fortryd. 5. Return, Enter, Mellemrum Godkende, gentage. Komma Til at adskille koordinater (fx: 12,6). Punktum Til at adskille decimaler (fx: 45.5). Bindestreg Til negative værdier (fx: ). Komma og punktum kan kombineres (fx: 45.5,-23.76). Bemærkning: Et ekstra tryk på Return, Enter eller Mellemrum, gentager seneste anvendte kommando.

15 MUSEN Standardmus med to knapper og et rullehjul Venstre musetast Venstre knap bruges til at vælge og aktivere. Anvendes til at vælge funktioner med (bla. fra værktøjslinjer og rullemenuer), og til at aktivere tegneobjekter i grafikfeltet. Højre musetast Højre knap bruges til at fremkalde en minimenu. Anvendes til at vælge undermenuer i det pågældende felt. Rullehjulet Anvendes til at zoome funktionen (det er vigtig! at markøren står i grafikfeltet). Hvis du ruller med fingeren på rullehjulet, zoomer du ud og ind i grafikfeltet. Hvis du holder rullehjulet nede med fingeren, mens du flytter markøren, kan du panorere (flytte rundt med det du har tegnet) i grafikfeltet. Hvis du dobbeltklikker på rullehjulet, zoomer du, så alt det du har tegnet kommer frem til syne (zoom all).

16 OPSTART I AUTOCAD Åben filen øvelse 1. og 2. Der ses nu 4 forskellige tegningsformater hhv. A3 liggende, A4 lodret, A3 lodret og A4 liggende. Hvert papirformat er indrettet med tegningshoved, henvisninger til Murerbogen og figurer, som eleven skal færdiggøre. Se bilag 1. og bilag 2.

17 Øvelse 1 og 2 Højdemål_Modulmål. Der skal nu tegnes en hjælpelinje til højdemålet. (3 skifter murværk inkl. 3 fuger måler 200 mm, og derfor skal der laves en tredeling så et skifte med fuge fylder 66,6667 mm.) Venstreklik på ikonet line og venstreklik på punkt 1. Træk nu en vandret linje mod højre og venstreklik-enter. Hjælpelinjen skal kopieres skifte for skifte. Venstreklik på ikonet copy Punkt 1. Der er henvisninger til Murerbogen på alle tegninger.

18 Mursten i plan og opstalt Åben filen øvelse 3. mursten plan og opstalt (facade) Se bilag 3 senere i kompendiet. Der skal i nederste venstre hjørne tegnes en mursten i vandret plan punkt 1.: Der vælges ikonet Rectangel og venstreklik punkt 1. Indtast følgende og der er tegnet en mursten Alle murstensmoduler tegnes nu, se næste billede. Tegningen målsættes og gemmes. For at udskrive tegningen vælges layoutet A4V: se næste side.

19 UDSKRIFT Vælg ikonet Plot og en dialogboks fremkommer. Der vælges nu en tilgængelig printer (spørg underviseren) og derefter OK.

20 BILAG 1. Højdemål.

21 BILAG 2. Modulmål.

22 BILAG 3. Mursten plan og opstalt.

23 Du har nu fået en kort grundlæggende introduktion til AutoCAD, og det videre forløb er et samlet tegneprojekt. Du skal udføre en tværfaglig bygningstegning ud fra et opgavesæt i nedenstående hæfte. Øvelserne er opbygget som detaljerede indtastningsøvelser, og som indlæring kan de ikke stå alene, og derfor opfordres du at konsultere underviseren når der er behov for det. Opgave!! Bogen nedfor tager dig step by step gennem øvelser, der til sidst bliver til et færdig tegnet hus, der skal både udskrives og mail til din underviser. Ekstra opgave!! Har du fuldført ovenstående hæftet og færdig tegnet huset. Kan du fortsætte med et nyt valgfri projekt, måske dit ejet hus, eller et som din underviser tildeler dig.

24 LITTERATUR Der henvises til følgende bøger og hæfter: AutoCAD D Øvelser til bygningstegning, Frede Uhrskov. AutoCAD D Grundbog, Frede Uhrskov. Murbogen Erhvervsskolernes forlag

Isometri i Autocad. murerviden.dk. Murerviden.dk - René Eriksen. Fri brug af materialet. Materialet må ikke videresælges. Side 1

Isometri i Autocad. murerviden.dk. Murerviden.dk - René Eriksen. Fri brug af materialet. Materialet må ikke videresælges. Side 1 Side 1 1. Hent skabelon til den opgave du skal løse. Rigtigt papir størrelse A3 eller A4 Rigtigt papir retning liggende eller stående Rigtigt målstok forhold 1:1 1:5 1:10 1:20 1:50 eller 1:100 Når Autocad

Læs mere

Brugervejledning til cadcom LT. - Autocad LT applikation for arkitekter

Brugervejledning til cadcom LT. - Autocad LT applikation for arkitekter til cadcom LT - Autocad LT applikation for arkitekter cadcom LT brugervejledningen er en oversigt over kommandoer, funktioner og features indeholdt i softwaren. cadcom LT kan deles op i tre hovedpunkter:

Læs mere

Regneark II Calc Open Office

Regneark II Calc Open Office Side 1 af 10 Gangetabel... 2 Udfyldning... 2 Opbygning af gangetabellen... 3 Cellestørrelser... 4 Øveark... 4 Facitliste... 6 Sideopsætning... 7 Flytte celler... 7 Højrejustering... 7 Kalender... 8 Dage

Læs mere

Søren Christiansen 22.12.09

Søren Christiansen 22.12.09 1 2 Dette kompendie omhandler simpel brug af Excel til brug for simpel beregning, såsom mængde og pris beregning sammentælling mellem flere ark. Excel tilhører gruppen af programmer som samlet kaldes Microsoft

Læs mere

Kom hurtigt i gang. med. FloorPlan 3D. FloorPlan 3D er et program med mange anvendelsesmuligheder!

Kom hurtigt i gang. med. FloorPlan 3D. FloorPlan 3D er et program med mange anvendelsesmuligheder! Kom hurtigt i gang med FloorPlan 3D FloorPlan 3D er et program med mange anvendelsesmuligheder! Formålet med denne guide, er at give et overblik over de grundlæggende funktioner i FloorPlan 3D og at få

Læs mere

Opgaver om koordinater

Opgaver om koordinater Opgaver om koordinater Formålet med disse opgaver er dels at træne noget matematik, dels at give oplysninger om og træning i brug af Mathcad: Matematik: Øge grundlæggende indsigt vedrørende koordinater

Læs mere

Forord. Denne øvelsesrække er et supplement til "AutoCAD 2012 2D Grundbog af samme forfatter.

Forord. Denne øvelsesrække er et supplement til AutoCAD 2012 2D Grundbog af samme forfatter. AutoCAD 2012 2D øvelser til maskintegning Frede Uhrskov Forord Denne øvelsesrække er et supplement til "AutoCAD 2012 2D Grundbog af samme forfatter. Der vil være en række henvisninger til den nævnte bog,

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner..

Indholdsfortegnelse. Indholdsfortegnelse.. side 2. Adgang til webgraf 3. Opslag adresse... 4. Styring af layout.. 5. Zoom funktioner.. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse.. side 2 Adgang til webgraf 3 Opslag adresse... 4 Styring af layout.. 5 Zoom funktioner.. 6 Panorere på skærmen. 7 Information om grafikken.... 8-10 Print et udsnit.....

Læs mere

Klik på menupunktet Format og herunder Units (eller skriv units på kommandolinien)

Klik på menupunktet Format og herunder Units (eller skriv units på kommandolinien) Kogebog til opsætning af standardtegning i AutoCAD RTS/HED side 1 Formål med standardtegning Når man åbner en ny tom tegning i AutoCAD, er den allerede fyldt med informationer om lag, målsætningsstandarder

Læs mere

AutoCAD 2013 2D øvelser til bygningstegning

AutoCAD 2013 2D øvelser til bygningstegning AutoCAD 2013 2D øvelser til bygningstegning Frede Uhrskov Forord Øvelserne er opbygget som detaljerede indtastningsøvelser, og som indlæring kan de ikke stå alene, men da det også er vigtigt at få succes

Læs mere

2D øvelser til bygningstegning

2D øvelser til bygningstegning AutoCAD 2011 2D øvelser til bygningstegning Frede Uhrskov Forord Øvelserne er opbygget som detaljerede indtastningsøvelser, og som indlæring kan de ikke stå alene, men da det også er vigtigt at få succes

Læs mere

Kom nemt i gang med ViTre pakken fra ScanDis A/S

Kom nemt i gang med ViTre pakken fra ScanDis A/S Kom nemt i gang med ViTre pakken fra ScanDis A/S ViTal ViseOrd ViTex Denne korte manual gør det muligt, hurtigt og nemt, at komme i gang med at bruge programmerne i ViTre pakken. ScanDis A/S Kom nemt i

Læs mere

AutoCAD 2012. 2D øvelser til bygningstegning. Frede Uhrskov

AutoCAD 2012. 2D øvelser til bygningstegning. Frede Uhrskov AutoCAD 2012 2D øvelser til bygningstegning Frede Uhrskov Forord Øvelserne er opbygget som detaljerede indtastningsøvelser, og som indlæring kan de ikke stå alene, men da det også er vigtigt at få succes

Læs mere

Manual og Hjælp Skoletasken 2

Manual og Hjælp Skoletasken 2 Manual og Hjælp Skoletasken 2 I Skoletasken 2 - Hjælp Indhold I Introduktion 1 Velkomst 2... 2 2 Systemkrav... 2 3 Installation... 3 4 Skoletasken... 8 II Opsætning 10 1 Systemopsætning... 10 2 Bogopsætning...

Læs mere

Excel-4: Diagrammer og udskrift

Excel-4: Diagrammer og udskrift Excel-4: Diagrammer og udskrift Udfra indtastede tal og formler kan Excel oprette forskellige typer meget flotte diagrammer: grafer, kurver, søjler og cirkeldiagrammer. OPGAVE: Men der skal være nogle

Læs mere

Tastevejledning Windows XP

Tastevejledning Windows XP Tastevejledning Windows XP Tastevejledningen dækker den danske udgave af Windows XP. Der er taget udgangspunkt i en standard installation, hvor der ikke er foretaget tilpasninger i skærmopsætning, valg

Læs mere

Modelbanestyring med PC Indholdsfortegnelse

Modelbanestyring med PC Indholdsfortegnelse Modelbanestyring med PC Indholdsfortegnelse Modelbanestyring med PC... 1 Anvend Paint til tegning af skinnesymboler... 1 Start af Paint... 1 Ny tegning i Paint... 1 Tegn et sporskifte... 2 Valg af farve...

Læs mere

Skrivebordet Windows 10

Skrivebordet Windows 10 Få adgang til Stifinder, Indstillinger og andre apps, du bruger ofte, i venstre side af menuen Start. Hvis du vil se alle dine apps og programmer, skal du vælge Alle apps. Vises der en pil til højre for

Læs mere

Guide til Web-direct. Indholdsfortegnelse

Guide til Web-direct. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse 1. Sådan åbner du WEB-direct...2 2. Firmaopslag...3 3. Markedsudvalg...4 4. Udskrift af liste...14 5. Eksport af data...15 6. Fletning i Word...18 7. Brevfletning til ansøgninger...27

Læs mere

Udskriv kort. Før udskrivning af et kort kan du eventuelt vælge at indtegne et/flere udskriftsområder. (I PLUS versionen kun ét).

Udskriv kort. Før udskrivning af et kort kan du eventuelt vælge at indtegne et/flere udskriftsområder. (I PLUS versionen kun ét). . Generelt Ved udskrivning af kort kan du vælge at udskrive det der er vist på skærmen. Du kan også vælge at udskrive et eller flere kortudsnit. Før du udskriver, vil programmet altid åbne en dialog, som

Læs mere

Pralemappen.dk Din online portfolio Brugerhåndbog til undervisere support@pralemappen.dk Brugerhåndbog til undervisere

Pralemappen.dk Din online portfolio Brugerhåndbog til undervisere support@pralemappen.dk Brugerhåndbog til undervisere www.pralemappen.dk v4 side 1 af 10 Indholdsfortegnelse Velkommen til pralemappen.dk 1.1 Introduktion...side 3 1.2 Grundlæggende funktioner...side 3 1.3 Indstillinger der gælder hele skolen...side 4 1.4

Læs mere

WebGT 3.0 - Graveansøgning. Brugervejledning. 25. september 2012. Udgave 1.0

WebGT 3.0 - Graveansøgning. Brugervejledning. 25. september 2012. Udgave 1.0 WebGT 3.0 - Graveansøgning Brugervejledning 25. september 2012 Udgave 1.0 Indholdsfortegnelse 1 INDLEDNING... 3 1.1 OPRETTELSE SOM BRUGER... 3 1.2 NOTIFICERINGSMAILS... 4 2 OPBYGNING OG SAGSGANG... 5 2.1

Læs mere

Billedbehandling med GIMP

Billedbehandling med GIMP Den sidste ting der er plads til her er: Skaler. For at få de 2 lag til at passe sammen er det nødvendigt at skalere dem. Vælg enten billede->skaler billede eller lag->skaler lag. Og indstil antallet af

Læs mere

Betjeningsvejledning. for. UniRace

Betjeningsvejledning. for. UniRace Betjeningsvejledning for UniRace 2007 Et konkurrence indtastningsprogram. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Figur fortegnelse... 3 Indledning... 4 Race info... 4 Indtastning af deltagere...

Læs mere

Linket viser jer frem til billedet nedenfor, her skal du blot skrive jeres brugernavn og adgangskode. Indtast din adgangskode her:

Linket viser jer frem til billedet nedenfor, her skal du blot skrive jeres brugernavn og adgangskode. Indtast din adgangskode her: Brugervejledning til håndtering af respondenter til MUS i SurveyXact Indledning Denne manual beskriver, hvordan SurveyXact kan anvendes til forberedelse af MUS. Der tages udgangspunkt i handlinger, den

Læs mere

Indholdsfortegnelse. 1. Installation af LØN... 1. 2. Introduktion til LØN... 2. 3. Indtastning af lønseddel... 7. 4. Udskrifter...

Indholdsfortegnelse. 1. Installation af LØN... 1. 2. Introduktion til LØN... 2. 3. Indtastning af lønseddel... 7. 4. Udskrifter... Løn til Windows Indholdsfortegnelse 1. Installation af LØN... 1 2. Introduktion til LØN... 2 2.1. Første start af LØN...2 2.1.1. Ét eller flere distrikter...2 2.1.2. Lønperioder...3 2.1.3. Kartoteker...4

Læs mere

AutoCAD. 2D Øvelser til maskintegning. Frede Uhrskov. AutoCAD-litteratur fra. Forlaget Uhrskov

AutoCAD. 2D Øvelser til maskintegning. Frede Uhrskov. AutoCAD-litteratur fra. Forlaget Uhrskov AutoCAD 2010 2D Øvelser til maskintegning Frede Uhrskov AutoCAD-litteratur fra Forlaget Uhrskov AutoCAD 2010 2D øvelser til maskintegning Frede Uhrskov Forord Denne øvelsesrække er et supplement til "AutoCAD

Læs mere

Hvis du altid vil starte med fuldskærm, klik på start.htm i stedet for index.htm

Hvis du altid vil starte med fuldskærm, klik på start.htm i stedet for index.htm BETJENINGSVEJLEDNING Når du er på start siden (index.htm), vælg altid fuld skærm. Herved får du bedre plads til at se på tegningerne. Du kan også klikke på F11 på tastaturet. Hvis du altid vil starte med

Læs mere

Sådan gør du Microsoft Word 2013

Sådan gør du Microsoft Word 2013 Microsoft Word 2013 Microsoft Word 2013 Indholdsfortegnelse Anvend skabelon... 3 Billede... 4 Dokumenthåndtering... 5 Flyt, kopier og sæt ind... 6 Flyt og kopier mellem dokumenter... 7 Gem... 8 Genbrug

Læs mere

Udskrifter. - en vejledning i udskrifter og printerindstillinger

Udskrifter. - en vejledning i udskrifter og printerindstillinger Udskrifter - en vejledning i udskrifter og printerindstillinger 2 Indhold Indledning... 4 Generelt... 4 Vælg Udskriftstype... 6 Normalskema... 6 Oversigtsskema... 7 Dagsbaseret... 9 Ressourceindstillinger...

Læs mere

Filtyper, filformat og skabelon. Tabel. Tekstombrydning. Demo Fremstil, gem og brug en skabelon. Øvelser Fremstil, gem og brug en skabelon

Filtyper, filformat og skabelon. Tabel. Tekstombrydning. Demo Fremstil, gem og brug en skabelon. Øvelser Fremstil, gem og brug en skabelon Disposition for kursus i Word 2007 Filtyper, filformat og skabelon Demo Fremstil, gem og brug en skabelon Øvelser Fremstil, gem og brug en skabelon Tabel Demo Opret en tabel ud fra en tekst Øvelser Opret

Læs mere

Vejledning til at lave almindelige bordkort i Draw Side 1

Vejledning til at lave almindelige bordkort i Draw Side 1 Side 1 Når du åbner skabelonen til alm. bordkort ser du en side med 10 bordkort. For at få de stiplede linjer frem skal du evt. lige klikke i linealen foroven eller i siden. De stiplede linjer er for at

Læs mere

Velkommen til IT for let øvede

Velkommen til IT for let øvede Velkommen til IT for let øvede Kursus er hjælp til selvhjælp og I får mest ud af det, hvis I også derhjemme afsætter nogle timer til øvelser på jeres computer. Vi sørger for hjemmeopgaver!! Der er masser

Læs mere

Adobe Elements Lektion 2

Adobe Elements Lektion 2 Adobe Elements Lektion 2 Så er det igen tid til at lege lidt med billeder. Jeg går ud fra, at du nu har fået opsat Elements efter de anvisninger du fik i sidste lektion. Start Elements op Gå ind i Edit

Læs mere

ASB E-mailsignatur. ASB E-mailsignatur. Vejledning til opsætning af e-mailsignatur IKT - Februar 2008

ASB E-mailsignatur. ASB E-mailsignatur. Vejledning til opsætning af e-mailsignatur IKT - Februar 2008 ASB E-mailsignatur I det følgende forklares, hvordan du opretter ASBs e-mailsignatur for medarbejdere. Det skal her noteres at e-mail signaturen ikke kan opsættes i webmail (webmail.asb.dk), men skal opsættes

Læs mere

2D øvelser til bygningstegning

2D øvelser til bygningstegning AutoCAD 2016 2D øvelser til bygningstegning Frede Uhrskov Forord Øvelserne er opbygget som detaljerede indtastningsøvelser, og som indlæring kan de ikke stå alene, men da det også er vigtigt at få succes

Læs mere

SMART TRANSCRIPTION MANUAL

SMART TRANSCRIPTION MANUAL SMART TRANSCRIPTION MANUAL 1 Har du spørgsmål til programmet, så send en email til support@mirsk.com eller ring på 70 25 00 29 Vi ønsker rigtig god fornøjelse med Smart Transcription Healthcare TM Med

Læs mere

Bemærk det sidste kapitel Modtagelse af et brev, som bl.a.. bruges når du skal modtage og indlæse en henvisning.

Bemærk det sidste kapitel Modtagelse af et brev, som bl.a.. bruges når du skal modtage og indlæse en henvisning. Guide: Start- & Slutbreve og modtagelse af breve Udgave mar 2009 Bemærk det sidste kapitel Modtagelse af et brev, som bl.a.. bruges når du skal modtage og indlæse en henvisning. Indholdsfortegnelse Hvorledes

Læs mere

Katalog 2013. - sådan opdaterer du dine oplysninger til Danhostel-kataloget. Version 1.0 INDHOLDSFORTEGNELSE

Katalog 2013. - sådan opdaterer du dine oplysninger til Danhostel-kataloget. Version 1.0 INDHOLDSFORTEGNELSE Katalog 2013 - sådan opdaterer du dine oplysninger til Danhostel-kataloget Version 1.0 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. ADGANG OG LOGIN... 2 2. STAMDATA... 2 3. TEKSTER... 4 (OBS: DER ER IKKE TEKSTER I 2013 KATALOGET)...

Læs mere

Kommunekort Vejledning

Kommunekort Vejledning Haderslev Kommune Kommunekort Vejledning Data & Information Rådhuscentret 6500 Vojens www.haderslev.dk gis@harderslev.dk Redigeret 23-01-2013 Indhold Tryk for at spring til afsnit 1. Kom nemt i gang 2.

Læs mere

Brug Photo Story 3 en let introduktion

Brug Photo Story 3 en let introduktion Brug Photo Story 3 en let introduktion Denne vejledning forudsætter at programmet Photo Story 3 er installeret på din computer. Se andetsteds for vejledning i at installere programmet, der kan findes gratis

Læs mere

Start SketchUp vælg File Open og åben filen Milimeters.skp under Templates

Start SketchUp vælg File Open og åben filen Milimeters.skp under Templates For at få SketchUp til at virke skal programmet først sættes op Start SketchUp vælg File Open og åben filen Milimeters.skp under Templates Herefter vælges Window -> Entity Info Kontroller at units er i

Læs mere

Brugervejledning til diverse i OS X

Brugervejledning til diverse i OS X Brugervejledning til diverse i OS X Gert Søndergaard 19. august 2003 Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...2 Introduktion til Mac OS X...3 Flere brugere på samme maskine...3 Dock - den gamle kvikstart...4

Læs mere

Adgang til WebGraf. 1. Start Microsoft Internet Explorer. 2. Skriv: http://kort.ge.dk

Adgang til WebGraf. 1. Start Microsoft Internet Explorer. 2. Skriv: http://kort.ge.dk Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse.. side 2 Adgang til webgraf 3 Opslag adresse... 4 Styring af layout.. 5 Opslag af område via oversigtskort... 6 Zoom funktioner.. 7 Panorere på skærmen. 8 Information

Læs mere

Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om privat skovtilskud.

Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om privat skovtilskud. NOTAT Tilskud J.nr. NST-3379-00005 Ref. JOSEI/TRDIP Den 14. april 2016 Vejledning til brug af MiljøGIS ved ansøgning om privat skovtilskud. Denne vejledning beskriver, hvordan der kan tegnes kort til brug

Læs mere

Redigering af Billeder i Picasa. Enkle forbedringer og justeringer.

Redigering af Billeder i Picasa. Enkle forbedringer og justeringer. Redigering af Billeder i Picasa. Enkle forbedringer og justeringer. Der er ikke mange billeder, der er perfekte fra starten. Du kan gøre billeder bedre ved hjælp af de værktøjer som vises, når du åbner

Læs mere

AutoCAD D Øvelser til bygningstegning. Frede Uhrskov 109,- AutoCAD-litteratur fra. Forlaget Uhrskov

AutoCAD D Øvelser til bygningstegning. Frede Uhrskov 109,- AutoCAD-litteratur fra. Forlaget Uhrskov AutoCAD 2008 2D Øvelser til bygningstegning Frede Uhrskov 109,- AutoCAD-litteratur fra Forlaget Uhrskov AutoCAD 2008 2D øvelser til bygningstegning Frede Uhrskov Uanset evt. aftale med Copy-Dan er det

Læs mere

Fremstilling af test og test materiale

Fremstilling af test og test materiale 1 af 18 Instruktion til fremstilling af testmateriale i Powerpoint. TUP-projektet: Udvikling af bedømmelsesformer der tager hensyn til læse-, skrive- og regnesvage deltagere på AMU-Uddannelserne. Instruktionen

Læs mere

AutoCAD for Tømrer. De fleste Tekniske tegninger fremstilles i dag ved hjælp af en computer. Dette kaldes computerbaserede tegninger

AutoCAD for Tømrer. De fleste Tekniske tegninger fremstilles i dag ved hjælp af en computer. Dette kaldes computerbaserede tegninger AutoCAD for TØMRER 2008 Træfagenes Lærebogsudvalg. Forfatter: Leif Albrechtsen og Frank Borggaard. Der henvises til regler for brug af -materialer, se www.undervisningsbanken.dk De fleste Tekniske tegninger

Læs mere

Billedbeskæring & Irfan View

Billedbeskæring & Irfan View Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...1 Hvordan redigerer jeg billeder?...2 Installation af Irfan View...2 Opsætning af Irfan View...5 Gem med en fornuftig billedtype...5 Irfanview på dansk...6 Brug

Læs mere

Vester Kopi A/S - Plotservice

Vester Kopi A/S - Plotservice Vester Kopi A/S - Plotservice Vejledning til AutoCad 2000 i forbindelse med plotservice Indhold: Plotter konfiguration i AutoCad 2000 1 Indstillinger i AutoCad 2000 4 Farveplot 6 Plotfiler i AutoCad 2000

Læs mere

FAQ - Ofte stillede spørgsmål Oprettet af: lema 05-02-2008 Rettet af: memo 08-06-2015

FAQ - Ofte stillede spørgsmål Oprettet af: lema 05-02-2008 Rettet af: memo 08-06-2015 Indholdsfortegnelse Hvordan tilslutter jeg min notebook til en projektor på skolen?... 2 Hvordan tilslutter jeg min notebook til højtalerne i klassen?... 2 Hvordan tilslutter jeg en af skolens printere?...

Læs mere

IDAP manual Analog modul

IDAP manual Analog modul IDAP manual Analog modul Dato: 15-06-2005 11:01:06 Indledning Til at arbejde med opsamlede og lagrede analoge data i IDAP portalen, findes en række funktions områder som brugeren kan anvende. Disse områder

Læs mere

Til at starte med vil jeg lige vis nogle små ændringer på opsætningen som jeg har lavet.

Til at starte med vil jeg lige vis nogle små ændringer på opsætningen som jeg har lavet. Microstation brugermøde 10. og 11. november 2008. Indlæg af Else-Marie Lorenzen. Vejdirektoratet Til at starte med vil jeg lige vis nogle små ændringer på opsætningen som jeg har lavet. Som det første

Læs mere

BLOMSTRET CLUTCH DET SKAL DU BRUGE

BLOMSTRET CLUTCH DET SKAL DU BRUGE creative 1.5 BLOMSTRET CLUTCH Sy denne smukke blomstrede clutch, som er pyntet med broderier fra PFAFF creative 1.5 sy- og broderimaskinen. Embroidery Intro-softwaren til din PC gør det nemt at kombinere

Læs mere

Arbejdsmiljø og Computermus

Arbejdsmiljø og Computermus branchevejledning fra BAR KONTOR Arbejdsmiljø og Computermus Hvad skal du være opmærksom på når du bruger computermus? INDHOLD 5 FORORD 7 GODE RÅD OM ARBEJDE MED COMPUTERMUS 9 GODE RÅD OM ARBEJDE MED TASTATUR

Læs mere

Formler og diagrammer i OpenOffice Calc

Formler og diagrammer i OpenOffice Calc Formler i Calc Regneudtryk Sådan skal det skrives i Excel Facit 34 23 =34*23 782 47 23 =47/23 2,043478261 27³ =27^3 19683 456 =KVROD(456) 21,3541565 7 145558 =145558^(1/7) 5,464829073 2 3 =2*PI()*3 18,84955592

Læs mere

Velkommen til dag 9 i IT for let øvede

Velkommen til dag 9 i IT for let øvede Velkommen til dag 9 i IT for let øvede Spørgsmål til dag 10 send venligst ønsker på mail inden torsdag til Peter og Per Gennemgående opgave og Excel v/peter Lidt Internet tips Filer og mapper Øvelse med

Læs mere

Formler og diagrammer i Excel 2000/2003 XP

Formler og diagrammer i Excel 2000/2003 XP Formler i Excel Regneudtryk Sådan skal det skrives i Excel Facit 34 23 =34*23 782 47 23 =47/23 2,043478261 27³ =27^3 19683 456 =KVROD(456) 21,3541565 7 145558 =145558^(1/7) 5,464829073 2 3 =2*PI()*3 18,84955592

Læs mere

Borgerguide til at bruge Kortinfo

Borgerguide til at bruge Kortinfo Borgerguide til at bruge Kortinfo KortInfo giver Brønderslev Kommunens borgere adgang til at kigge kommunen i kortene. På Kortinfo kan du se en stor del af de digitale grundkort og temaer der anvendes

Læs mere

Indhold. Brugermanual

Indhold. Brugermanual og øvelser til pcon.planner 6.4.1 Indhold 1. Installering af pcon.planner... 3 Start pcon.planner... 3 2. Brugerfladen... 4 2.1 Programmenuen... 5 2.2 Værktøjslinje Hurtig adgang... 5 2.3 Menubaren (ribbon)...

Læs mere

INDLEDNING 2. Design og layout 3

INDLEDNING 2. Design og layout 3 INDLEDNING 2 Design og layout 3 Skyd genvej... 3 Omdøb skabelonsamling 4 Omdøb brevskabelon 5 Layout 6 Indsæt/Redigér logo 6 Indsæt/Redigér tekst 8 Redigér kolonner 11 Ved vejs ende... 14 Tips & Tricks...

Læs mere

9:00-9:45 forelæsning: digital tegning - 2d. 10:30-10:40 gennemgang øvelse 1: opsætning af scannet tegning

9:00-9:45 forelæsning: digital tegning - 2d. 10:30-10:40 gennemgang øvelse 1: opsætning af scannet tegning KURSUSPLAN - RHINOKURSUS v/ole EGHOLM JACKSON MANDAG 5/10 9:00-9:45 forelæsning: digital tegning - 2d 10:30-10:40 gennemgang øvelse 1: opsætning af scannet tegning 10:40-12:00 øvelse 1: opsætning af scannet

Læs mere

På opdagelse i Mandelbrot-fraktalen En introduktion til programmet Mandelbrot

På opdagelse i Mandelbrot-fraktalen En introduktion til programmet Mandelbrot Jørgen Erichsen På opdagelse i Mandelbrot-fraktalen En introduktion til programmet Mandelbrot Hvad er en fraktal? Noget forenklet kan man sige, at en fraktal er en geometrisk figur, der udmærker sig ved

Læs mere

BBR-Kommune. Generelt

BBR-Kommune. Generelt BBR-Kommune Generelt Brugervejledning Indholdsfortegnelse 1. Generelt om BBR-Kommune... 4 1.1. Forord... 4 1.2. Formål... 4 1.3. Anvendelse... 4 1.4. Adgang... 4 1.5. Synkronisering mellem BBR-Kommune

Læs mere

Introduktion til Rhinoceros 3d

Introduktion til Rhinoceros 3d Introduktion til Rhinoceros 3d September 2012, ruben.borup@aarch.dk, Arkitektskolen Aarhus Interfacets opbygning B A C D F E G H I a) Den øverst menu (alle kommandoer, kategoriseret browse) b) Kommandoprompt

Læs mere

- en manual fra Skolekonsulenterne.dk. Versionsdato: Oktober 2009

- en manual fra Skolekonsulenterne.dk. Versionsdato: Oktober 2009 - en manual fra Skolekonsulenterne.dk Versionsdato: Oktober 2009 Indholdsfortegnelse Generelt om manualer fra Skolekonsulenterne.dk...3 Dette hæfte...4 Billedstørrelse, billedformater m.m...4 Billedstørrelse...4

Læs mere

Netprøver.dk. Brugervejledning til Brugeradministratorer

Netprøver.dk. Brugervejledning til Brugeradministratorer Netprøver.dk Brugervejledning til Brugeradministratorer 8. marts 2016 Indhold 1 Introduktion... 3 2 Login... 4 3 Brugeradministration... 5 3.1 Tilføj bruger... 7 3.2 Tilføj mange brugere... 8 4 På prøvedagen:

Læs mere

AluData og Seniorkultur: Paint. Microsoft Paint

AluData og Seniorkultur: Paint. Microsoft Paint Microsoft Paint Indholdsfortegnelse 1. Indledning...2 2. Hvor finder jeg Paint?...3 3. Paints brugerflade...5 3.1. Værktøjslinjen Hurtig adgang...6 3.2. Menulinjen...8 3.2.1. Fil...8 3.2.2. Hjem...11 3.2.3.

Læs mere

KOM I GANG. 1/1-2014 Kopiering kun tilladt efter skriftlig tilladelse fra PC SCHEMATIC

KOM I GANG. 1/1-2014 Kopiering kun tilladt efter skriftlig tilladelse fra PC SCHEMATIC KOM I GANG 1/1-2014 Kopiering kun tilladt efter skriftlig tilladelse fra PC SCHEMATIC Forord FORORD Denne manual giver dig en hurtig introduktion til hvordan du arbejder med programmet Automation fra

Læs mere

2 konstruktions metoder til digital tegning af lige stik.

2 konstruktions metoder til digital tegning af lige stik. 2 konstruktions metoder til digital tegning af lige stik. I denne manual bruges øvelsesopgave 3H.014 som gennemgang, herefter udføre du øvelserne 3H.015 og 3H.016. Øvelser Lige stik i Autocad. Opgave 3H.014

Læs mere

Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013 Modul 7 Billedbehandling

Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013 Modul 7 Billedbehandling Det sprogpædagogiske kørekort 2012/2013 Modul 7 Billedbehandling V 3.5.10 V Indhold Hvad er Paint.NET?. 3 Værktøj... 4 A. Åbn et billede..... 5 B. Gem et billede... 5 C. Beskær et billede... 7 D. Ændr

Læs mere

Vejledning i brugen af regneark til TOP-CUP, Vest

Vejledning i brugen af regneark til TOP-CUP, Vest Vejledning i brugen af regneark til TOP-CUP, Vest Formål med regnearket At tilbyde et enkelt system til oprettelse af stævner og registrering af stamoplysninger og indtastning af data, samt til udskrift

Læs mere

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Firma skovtur

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Firma skovtur side 1 af 7 Åbn Word 2003 Skriv derefter teksten - ud i en køre - Kære kolleger Så er det atter tid for madpakker, drikkedunke og lommelærker. Den årlige Firma skovtur går i år til Lunden ved Vejle Lørdag

Læs mere

Indholdsfortegnelse resultat- & kritikprogrammet.

Indholdsfortegnelse resultat- & kritikprogrammet. Indholdsfortegnelse resultat- & kritikprogrammet. Ringsekretærers indtastning af resultater og kritikker... 2 Kom i gang Opstart af programmet... 2 En anden bruger er i gang med ringen... 3 Dommer ændringer

Læs mere

Magic Systems. Byg et lille hus med. 2008 Magic Systems

Magic Systems. Byg et lille hus med. 2008 Magic Systems Byg et lille hus med 2008 1 Værktøjer Vælg de værktøjsstave, du skal bruge; se illustration. Du får denne menu frem ved at klikke med højre musetast på en af værktøjsstavene. 2 Måleenheder Sæt den måleenhed

Læs mere

Vejledning til Privat-konferencer

Vejledning til Privat-konferencer Vejledning til Privat-konferencer 6. udgave, oktober 2008 Tilpasset FirstClass version 9.106, dansk 2 1 Om Privat-konferencer... 4 2 Oprettelse af hovedkonference... 5 2.1 Fremgangsmåde... 5 2.2 Standardopsætning

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 117 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr. 117 Side 1 Side 1 I denne vejledning skal vi bruge 7 billeder som skal sættes ned i størrelse. Bagefter sættes de sammen 3 i den ene rækker og 4 i den anden. Til sidst sættes de 2 rækker sammen så det er som en collage.

Læs mere

Netprøver.dk. Brugervejledning for elever

Netprøver.dk. Brugervejledning for elever Netprøver.dk Brugervejledning for elever 9. marts 2016 Indhold 1 Introduktion... 3 2 Dine forberedelser i Netprøver.dk før prøvedagen... 3 2.1 Sådan logger du på netprøver.dk... 3 2.2 Sådan retter du din

Læs mere

Kalkia Kom hurtigt i gang. Oprettelse af Projekter, Mapper og Linjer.

Kalkia Kom hurtigt i gang. Oprettelse af Projekter, Mapper og Linjer. Kalkia Kom hurtigt i gang. Oprettelse af Projekter, Mapper og Linjer. Denne øvelse skal give en grundlæggende indsigt i, hvorledes et projekt (en sag), med underliggende mappestruktur (ofte tilbudspunkter)

Læs mere

Manual for Jobmultimeter Bruger

Manual for Jobmultimeter Bruger Manual for Jobmultimeter Bruger 23. september 2013 Side 1 af 29 Indhold Generelt... 3 Sådan kommer du i gang... 3 Sådan logger du ind... 3 Mine data... 5 Mine data... 5 Sådan vedligeholder du informationer...

Læs mere

HURTIG START GUIDE 2.4. Voyant Health Ltd. 35 Efal Street Petach-Tikva, 4951132, Israel

HURTIG START GUIDE 2.4. Voyant Health Ltd. 35 Efal Street Petach-Tikva, 4951132, Israel 2.4 HURTIG START GUIDE Voyant Health Ltd. 35 Efal Street Petach-Tikva, 4951132, Israel support@voyanthealth.com info@voyanthealth.com www.voyanthealth.com Internationalt: +972-3-929-0929 USA: +1 866-717-0272

Læs mere

Diagrammer visualiser dine tal

Diagrammer visualiser dine tal Diagrammer visualiser dine tal Indledning På de efterfølgende sider vil du blive præsenteret for effektive måder til at indtaste data på i Excel. Vejledningen herunder er vist i Excel 2007 versionen, og

Læs mere

Genvejstaster til Windows

Genvejstaster til Windows Genvejstaster til Windows Selvom musen er et praktisk redskab, er den langt fra altid den hurtigste måde at styre computeren på. Ofte vil det være meget hurtigere at bruge genvejstaster. Hvis du sidder

Læs mere

Spil og svar. Journal nr. 13.12.599. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive

Spil og svar. Journal nr. 13.12.599. Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive Journal nr. 13.12.599 Spil og svar Et webbaseret værktøj udviklet af Programdatateket i Skive E-mail: programdatateket@viauc.dk Web: http://www.programdatateket.dk Kolofon HVAL-vejledning Spil og svar

Læs mere

Rybners Teknisk Skole. Tømrer afdeling. Frank Kleemann Aarestrup

Rybners Teknisk Skole. Tømrer afdeling. Frank Kleemann Aarestrup Rybners Teknisk Skole Tømrer afdeling Frank Kleemann Aarestrup Opstart Start programmet og vælg Template måleenhed Millimeters Start Sketchup Velkommen til Sketchup brugerflade! Sketchup Opstart 2 Introduktion

Læs mere

BentleyUser.dk 2009 MicroStation tips og tricks. Tine Lai Andersen Bentley Institute Instructor

BentleyUser.dk 2009 MicroStation tips og tricks. Tine Lai Andersen Bentley Institute Instructor Tine Lai Andersen Bentley Institute Instructor Brugerflade De små knappenåle / dokkedimser Layouts på dialogbokse Højrekliks menu (laaaangggsomt højreklik): Level Off (V8i SELECT release 1) Display set

Læs mere

Be funky med billeder E-læringsmodul billedkunst IT-færdighedsniveau: 1 2 3 4 5 Af Simon Rune Jørgensen

Be funky med billeder E-læringsmodul billedkunst IT-færdighedsniveau: 1 2 3 4 5 Af Simon Rune Jørgensen Be funky med billeder E-læringsmodul billedkunst IT-færdighedsniveau: 1 2 3 4 5 Af Simon Rune Jørgensen Overblik I dette modul lærer du at anvende det online-baserede billedredigeringsprogram Befunky i

Læs mere

JAR Øvelse nr. 2. JAR-Manual, Version 1.0. Avanceret søgning. Regionsvejledning

JAR Øvelse nr. 2. JAR-Manual, Version 1.0. Avanceret søgning. Regionsvejledning JAR Øvelse nr. 2 Avanceret søgning Regionsvejledning JAR-Manual, Version 1.0 Øvelse ID: 2 Øvelsesemne: Avanceret søgning Øvelsesbeskrivelse: Gør dig i stand til at bygge avancerede søgninger op. Formål:

Læs mere

SDBF QUICKGUIDE SKOLERNES DIGITALE BLANKET FLOW - BRUGER-GUIDE -

SDBF QUICKGUIDE SKOLERNES DIGITALE BLANKET FLOW - BRUGER-GUIDE - SDBF QUICKGUIDE SKOLERNES DIGITALE BLANKET FLOW - BRUGER-GUIDE - INTRODUKTION TIL SKOLERNES DIGITALE BLANKET FLOW Vi er glade for at kunne byde velkommen til opdateret udgave af KEAs nye, automatiske blanket-system.

Læs mere

BRUGERVEJLEDNING STANDTEKST

BRUGERVEJLEDNING STANDTEKST BRUGERVEJLEDNING STANDTEKST 2 StandTekst Software v/jurjen de Boer Platanvej 4 4200 Slagelse Tlf.: 58 52 28 69 E-mail: mail@standtekst.dk Hjemmeside: www.standtekst.dk Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...

Læs mere

Andreas Vedel Rasmussen Side 0 11-02-2009 Hold 52 Grundforløb elektriker SDE

Andreas Vedel Rasmussen Side 0 11-02-2009 Hold 52 Grundforløb elektriker SDE Andreas Vedel Rasmussen Side 0 11-02-2009 0 Andreas Vedel Rasmussen Side 1 11-02-2009 Indledning... 2 Udstyret... 2 Skærmen... 2 Bordet og Stolen... 3 Musen og tastaturet... 3 Variation... 4 Variation

Læs mere

Vejledning KPK Online Prøverum

Vejledning KPK Online Prøverum Vejledning KPK Online Prøverum INDHOLD Introduktion side 2 Funktionsliste side 2 Få adgang til systemet side 3 Opload dine billeder side 4 Sådan bruges systemet side 5 Gem dine eksempler side 7 Side 1/7

Læs mere

Introduktion til billedbehandling med IrfanView

Introduktion til billedbehandling med IrfanView Introduktion til billedbehandling med IrfanView I takt med at digitalkameraer bliver billigere og efterhånden snart er hvermands eje, stiger behovet også for at kunne behandle sine billeder på en nem,

Læs mere

For plottet skal der også vælges en skabelon, i skabelonen er angivet en række grundindstillinger så som log, standardtekster og felter.

For plottet skal der også vælges en skabelon, i skabelonen er angivet en række grundindstillinger så som log, standardtekster og felter. AGS/Plot ARTOGIS AGS/Plot giver mulighed for at generere plot/print fra en web-applikation i høj eller lav kvalitet på baggrund af et område eller en rute der markeres i kortet. De genererede plots bliver

Læs mere

Introduktion til Banedesign / Visio. af Preben Nielsen

Introduktion til Banedesign / Visio. af Preben Nielsen Introduktion til Banedesign / Visio af Preben Nielsen Formål med introduktionen: At give nye brugere en grundlæggende indlærring i brugen af Banedesign og Visio 2013 Meget kort fortalt om Visio og Banedesign:

Læs mere

Tegne- og billedbehandlingsprogrammer tilbyder mange forskellige værktøjer og funktioner. Denne mini-manual giver en hjælpende hånd.

Tegne- og billedbehandlingsprogrammer tilbyder mange forskellige værktøjer og funktioner. Denne mini-manual giver en hjælpende hånd. DIGITAL BILLEDKUNST MINI-MANUAL Tegne- og billedbehandlingsprogrammer tilbyder mange forskellige værktøjer og funktioner. Denne mini-manual giver en hjælpende hånd. Tegne- og malerværktøjer Blyant/Pencil

Læs mere

Vejledning til CropSAT.dk

Vejledning til CropSAT.dk Vejledning til CropSAT.dk Start med at kontrollere om din web browser (f. eks. Google Chrome, Firefox eller Internet Explorer) er opdateret til nyeste version Baggrundskortet, som vist ovenfor, er fra

Læs mere

Elements Lektion 3. Tosafoto Adobe Photoshop kursus

Elements Lektion 3. Tosafoto Adobe Photoshop kursus Elements Lektion 3 Elements åbnes og derefter Organizer enten direkte fra velkomst billedet, eller hvis du har vlagt at åbne Elements direkte op i Edit så vælg menuknappen Organizer. Side 1 af 22 Når Organizer

Læs mere

Manual for installation og brug af Ad-aware version 2007

Manual for installation og brug af Ad-aware version 2007 Manual for installation og brug af Ad-aware version 2007 af Anette Behrendt Copyright 2007 og alle rettigheder forbeholdt. NB. Du kan aktivere links, ved at klikke på den tynde streg, så bliver du ført

Læs mere