Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "46.000 30.000 27.000 11.000 9.000 6.000 12.000"

Transkript

1 Kronisk sygdom Målog handleplan for en forbedret indsats Kort og godt

2 Denne folder er skrevet med udgangspunkt i Kronisk sygdom - målog handleplan for en forbedret indsats. Hvis du vilvide mere end der står her i folderen, kan du læ se selve målog handleplanen, som kan hentes på adressen: w w.rm.dk/sundhed/kronisk+sygdom, eller ved at maile eller ringe til Rikke Dalsgaard på Rikke.Dalsgaard@ stab.rm.dk eller tlf Kronisk sygdom målog handleplan for en forbedret indsats Der er dokumentation for, at sundhedsvæ senet indsats i forhold tilkronisk sygdom kan blive bedre. Samtidig bliver der flere æ ldre og flere, der har kroniske sygdomme. Der er derfor brug for se på indsatsen i forhold tilkronisk sygdom. Kronisk sygdom målog handleplan for en forbedret indsats beskriver nogle af de udfordringer, der gør, at der er behov for en æ ndret indsats. Den kommer også ind på, hvad R egion Midtjylland vilforeslå bliver æ ndret, og hvad æ ndringerne kan komme tilat betyde for det samlede sundhedsvæ sen i regionen. Endelig beskriver planen en ræ kke initiativer og projekter, fx de såkaldte kronikerprogrammer. Den kommer også ind på mere generelle initiativer, som skalpåvirke holdninger og arbejdsformer hos ledere og medarbejdere i sundhedsvæ senet. Målet med en forbedret indsats er at give borgere og patienter bedre sundhed og livskvalitet, flere gode leveår og så vidt muligt forhindre sygdomme i at opstå. Det skalgøres ved hjæ lp af bedre forebyggelse, bedre behandling og bedre rehabilitering. Indsatsen skalforebygge. Dels at folk overhovedet får kronisk sygdom. O g ved kronisk sygdom skal indsatsen forebygge akutte episoder, komplikationer og at sygdommen udvikler sig yderligere. Ræ kken af initiativer vilforhåbentligt betyde, at regionen via samarbejde og arbejdsdeling i sundhedsvæ senet bedre bliver i stand tilat udnytte ressourcerne i det samlede sundhedsvæ sen. På lidt læ ngere sigt kan indsatsen påvirke forbruget af sundhedsydelser i forbindelse med kronisk sygdom. Sygdomme, der normalt behandles inden for det psykiatriske område, er ikke med i planen. Børn bliver heller ikke behandlet som en specifik målgruppe, fordi kroniske sygdomme isæ r er et problem blandt voksne. Det æ ndrer imidlertid ikke på, at forebyggelse også er vigtigt, når vi taler om børn.

3 Kroniske udfordringer De senere år er der kommet mere fokus på kroniske sygdomme - både i sundhedsvæ senet og i samfundet generelt. Iden vestlige verden bliver der flere og flere mennesker med kronisk sygdom. I Danmark anslår Sundhedsstyrelsen at omkring 1,5 mio. danskere lider af en eller flere kroniske sygdomme. Tabel1:Forekomsten af kronisk sygdom i R egion M idtjylland *$$$)) '#$($))) & &$ $%!$#%# "#$! Kilde:Hvordan har du det? Region Midtjyllands sundhedsundersøgelse (2006). **Psykiske sygdomme dæ kker her over både psykisk sygdom og mentale forstyrrelser samt forbigående psykiske sygdomme. ***Muskel-skelet lidelser består i undersøgelsen af slidgigt og leddegigt, knogleskørhed samt diskusprolaps og rygsygdomme. Som det er i dag, er det ikke alle med kronisk sygdom, der får den bedst mulige behandling. Mulighederne for forebyggelse og rehabilitering udnyttes heller ikke fuldt ud. Sundhedsvæ senet kan blive bedre tilat behandle kroniske sygdomme ved fx i højere grad at tæ nke i forløb og arbejdsdeling og en mere proaktiv indsats, ved systematisk at bruge den viden, der er på området, og ved at måle på indsatsen.

4 En systematisk tilgang U dgangspunktet for forslagene tilen forbedret indsats er den såkaldte chronic care model, som med en dårlig oversæ ttelse på dansk er blevet til kronikermodellen. Modellen favner en lang ræ kke af de ideer og initiativer, der gennem mange år har væ ret arbejdet med for at forbedre indsatsen, og peger på en ræ kke nye. Kronikermodellen sæ tter ideer og initiativer ind i en samlet ramme og giver afsæ t for en systematisk indsats, som er sammenhæ ngende, effektiv, afprøvet, dokumenteret og har fokus på borgeren. Modellen forsøger at beskrive, hvordan systemet bedst muligt kan imødekomme behovene for forebyggelse, behandling og rehabilitering hos både den enkelte og gruppen af borgere med kronisk sygdom som helhed. Region Midtjylland er også inspireret af den amerikanske sundhedsorganisation Kaiser Permanente, som har brugt modellen med succes. For at nå frem tilen forbedret indsats fremhæ ver kronikermodellen seks indsatsområder, der bør arbejdes med: egenomsorg/borgerens aktive indsats sundhedsvæ senets organisering den sundhedsfaglige indsats beslutningsstøtte kliniske informationssystemer og samfundsindsatsen. Et af de vigtige områder er egenomsorg og den enkeltes mestring af sygdommen. Der er fokus på, at borgeren med kronisk sygdom er aktiv og informeret og fx i stand tilat håndtere symptomer, behandling, fysiske og sociale konsekvenser og de forandringer i hverdagen, som følger af at leve med en kronisk sygdom. Det er borgeren, der lever med sygdommen 24 timer i døgnet. Kronisk sygdom påvirker evnen tilat klare dagligdagen. Det handler om mere end krop, anatomi og diagnoser, hvad der igen medfører, at rehabilitering er mere end blot at genoptræ ne en fysisk skade. Efter en vellykket rehabilitering er borgeren fx også i stand tilat tage fat på sine tidligere aktiviteter. Det har en positiv effekt, hvis borgerens egne evner og ressourcer i højere grad bliver brugt i indsatsen. En æ ndret indsats i forhold tilkroniske sygdomme vilnogle steder betyde nye roller tilde sundhedsprofessionelle og dermed et opgør med indgroede vaner og handlemåder.

5 Et integreret system Det er vigtigt, at sundhedsvæ senet ser sig selv som et samlet system, hvor hver enkelt delaf systemet skalhjæ lpe med til, at borgerne får den rigtige behandling gennem hele forløbet og ikke kun i en enkelt delaf systemet. Hele sundhedsvæ senet skalhave de samme mål:højpatienttilfredshed, lave omkostninger og højkvalitet velat mæ rke for hele sundhedsvæ senet. Alle dele af systemet skal hjæ lpe hinanden med at opfylde disse fæ lles mål. Det har en positiv effekt, hvis vi sikrer sammenhæ ng i indsatsen, så de enkelte dele af sundhedsvæ senet ved hvad hinanden gør. Det er med andre ord en god ide, hvis sundhedsvæ senet kan motiveres tilat tæ nke mere sammenhæ ngende, læ ngerevarende og helhedsorienteret og stadig husker på, at det hele handler om at hjæ lpe det enkelte menneske, der allerede slås med kronisk sygdom, eller vilkunne rammes af kronisk sygdom. En af forhindringerne for et integreret system er, at kommuner, praktiserende læ ger og hospitaler har hver deres journalsystem. De adskilte systemer gør det svæ rt at få et samlet overblik. En ideelløsning er et fæ lles journalsystem for alle 3 sektorer med adgang tilde samme data. En sådan løsning er dog ikke umiddelbart tilgæ ngelig. Som et første skridt på vejen arbejdes der derfor på at etablere registre for kroniske sygdomme tilbrug for hele sundhedsvæ senet fx hospitaler, praktiserende læ ger og kommuner. For at kunne følge kvaliteten af indsatsen er det vigtigt løbende at måle og vurdere kvaliteten. Samtidig må de enkelte dele af sundhedsvæ senet væ re klar tilat opgive noget af metodefriheden. Hvis man samlet set i regionen bliver enige om nogle standarder for et patientforløb, skalden enkelte delvæ re klar tilat arbejde for at nå disse fæ lles standarder. Et fæ lles sprog så alle bruger de samme begreber tilat beskrive sygdom, funktionsnedsæ ttelse og muligheden for at deltage i samfundslivet villette kommunikationen mellem de enkelte dele af sundhedsvæ senet. Det skalundersøges, om ICF (internationalklassifikation af funktionsevne, funktionsnedsæ ttelse og helbredstilstand) er det rette sprog. Det er vigtigt, at kommune, region og praktiserende læ ger samarbejder, koordinerer og udvikler fæ lles visioner og kulturer. +

6 H vad betyder det for borgeren selv? De æ ndringer og konkrete initiativer, som Region Midtjylland foreslår, har et formål:at gøre indsatsen bedre for både den enkelte og for den samlede gruppe af borgere med kronisk sygdom. Forhåbentlig betyder indsatsen, at borgeren vilføle sig taget alvorligt af systemet og mæ rke, at systemet arbejder for at hjæ lpe og støtte ham/hende mest muligt. O g at systemet arbejder sammen om opgaven. Systemet er tilfor borgeren og ikke omvendt, og borgeren skalføle sig velkommen. Det er et mål, at alle borgere vilopleve, at forebyggelse prioriteres meget højt. Både den forebyggelse, som sundhedsvæ senet kan stå for, fx at indkalde tilforebyggende undersøgelser, men også den forebyggelse, som den enkelte selv er ansvarlig for. Alle modtager derfor løbende information og tilbud om forebyggelse i form af kurser eller råd og vejledning tilen sundere hverdag. O g når man henvender sig tilsystemet, bliver spørgsmålom forebyggelse taget lige så alvorligt som spørgsmålom behandling. En vigtig delaf en bedre indsats er at gøre borgere med kroniske sygdomme i stand tilså vidt muligt at klare sig selv og at kunne deltage aktivt i samfundslivet. Det er derfor vigtigt at understøtte og fremme den enkeltes evne tilat selv at kunne gøre en indsats både i forhold tilmindre alvorlige sygdomme, men også fx i forhold tilat kunne mestre selv svæ r sygdom. Det giver både frihed og livskvalitet og plads tilat kunne målrette indsatsen tildem, der har mest brug for det. Hvis man har fået kronisk sygdom, vilman også opleve, at forebyggelse er et nøgleord. Her drejer det sig også om at forebygge, at sygdommen(e) udvikler sig og om at begræ nse eller udskyde komplikationer. Man vilblive indkaldt tiljæ vnlige undersøgelser, for at man selv og sundhedsvæ senet kan følge, hvordan sygdommen udvikler sig, og sæ tte ind, hvis der er brug for æ ndringer. O g man vil jæ vnligt blive spurgt, om man har det, der skaltilfor at kunne tage vare om sygdom og hverdag. Der vil derfor væ re mange sundhedstilbud både kurser, hvor man selv og pårørende kan få mere information om sygdom og behandling, men også fx tilbud om rygeafvæ nning, det at mestre kronisk sygdom og om bevæ gelse. Desuden vilman have nem adgang tilviden om indholdet i kurserne og hvor og hvornår de foregår. Tilnogle af (kontrol)besøgene vilman ikke møde læ gen, men fx farmaceuter, diæ tister, laboranter og sundhedsplejersker i klinikken. Hvis man har et helbredsproblem, som den praktiserende læ ge mener skaludredes af en hospitalsafdeling, kan læ gen konsultere en hospitalslæ ge med det samme eller straks booke tid på hospitalet. Hvis der er brug for at udrede og behandle her og nu, kan det også sæ ttes i væ rk.

7 Patientuddannelse er et af midlerne tilat opnå informerede og aktive borgere, og det er ikke mindst vigtigt, når det handler om kroniske sygdomme. Det er sandsynligvis det regionale sundhedsvæ sen, der står for at undervise borgere med bestemte diagnoser eller symptomer. Det viltypisk væ re råd og vejledning fra sundhedsprofessionelle for at gøre den enkelte bedre i stand tilat følge den medicinske behandling. Det vigtigste i undervisningen er derfor hjæ lp tilat løse konkrete problemer og formidling af viden om sygdom og behandling. Det er sandsynligvis det kommunale sundhedsvæ sen, der står for den patientundervisning, som går på tvæ rs af diagnose- og patientgrupper. Det kan fx væ re initiativer i forhold tilkost, rygning, alkoholog motion og håndtering af de psykiske og sociale aspekter af at leve med en kronisk sygdom. Det er vigtigt, at relevante tilbud er tilgæ ngelige. O g fordi kommunerne har en bred vifte af opgaver i forhold tilborgerne, bør det væ re muligt at etablere forebyggende og rehabiliterende tilbud tæ t på den enkelte. Tilgæ ngeligheden skalvæ re tilstede på mange måder. Tilbuddene skalfx ikke væ re så dyre, at nogle væ lger dem fra. Sundhedspersonale, pårørende og borgeren selv skalkunne danne sig et overblik over tilbuddene. N ogle skalmåske have tilbudt transport eller træ ning i hjemmet, og der skalvæ re relevante tilbud i hele sygdoms- og rehabiliteringsforløbet. Som bruger af sundhedsvæ senet vilman jæ vnligt blive bedt om at vurdere systemet fx via spørgeskemaer. Her spørges der både tilselve behandlingen, men også tilom man føler sig behandlet høfligt og respektfuldt, bliver lyttet tilog føler sig forstået, får forklaret tingene forståeligt og får den nødvendige tid. H vad betyder det for kommunerne? Indtilnu har der væ ret fokuseret meget på risikofaktorer og på, hvad den enkeltes livsstilkan betyde for at udvikle de såkaldte livsstilssygdomme. Men både det enkelte individ og samfundet har et ansvar for at tage hånd om problemerne. Brug af ordet civilisationssygdomme sæ tter bedre fokus på dette end livsstilssygdomme. Med den nye sundhedslov har kommunerne fået en langt større rolle både med at forebygge generelt og med at forebygge og rehabilitere kroniske sygdomme. U d over de hidtidige opgaver som hjemmesygepleje og børnetandpleje har kommunerne overtaget ansvaret for genoptræ ning efter hospitalsbehandling, misbrugsområdet og specialiseret tandpleje. Kommunerne har også fået,

8 ansvaret for den såkaldt borgerrettede forebyggelse og sundhedsfremme og skalsamarbejde med regionen om den patientrettede forebyggelse. U dgifterne tilsundhedsområdet er blevet en forholdsvis tung post i de kommunale budgetter, da kommunerne ud over at finansiere egne sundhedsopgaver skalvæ re med tilat finansiere de regionale sundhedsudgifter for kommunens borgere. Derudover har kommunerne en vigtig rolle i forhold tilen mere generelsundhedsfremmende indsats gennem de kommunale politikker på området. Med kommunalreformen er kommunernes rolle i indsatsen i forhold tilkronisk sygdom blevet større. Den æ ndrede opgavedeling giver nye muligheder og nye udfordringer i forhold tilat indrette en bedre indsats på dette område. Ressourcer i familie, sociale netvæ rk, lokalsamfund og patientforeninger skalbruges. Her er den kommunale indsats på sundhedsområdet central. Kommunerne har også mulighed for at arbejde med samfundets fysiske struktur, priser, udbud m.v. for at gøre det sunde valg det lette valg. Flere af initiativerne involverer derfor direkte kommunerne, enten ved at etablere nye kommunale tilbud eller flytte funktioner, der nu hører under regionen - en proces der kræ ver dialog og samarbejde region og kommuner imellem. Sundhedsaftalerne kan bruges tilat aftale nye snitflader og nye tilbud, fx som følge af de såkaldte kronikerprogrammer. Sundhedsaftalerne og den samarbejdsstruktur, der er bygget op omkring dem, er derfor vigtige i forhold tilde initiativer, der kræ ver et samarbejde mellem region og kommuner. Der vilblive udarbejdet en sæ rlige aftale om indsatsen i forhold tilkroniske sygdomme som grundlag for aftalerne mellem den enkelte kommune og regionen. P raktiserende læ ger Ide senere år er der i de praktiserende læ gers overenskomst indbygget flere og flere direkte muligheder for en meget aktiv forebyggende indsats. Men nogle læ ger kan stadig væ re tilbageholdende med at tale forebyggende om blandt andet kost, rygning, alkoholog motion. Hvis borgerne i Region Midtjylland skalhave flere forventede gode leveår, skalforebyggelse have en mere centralplads i den samlede indsats. Det betyder blandt andet, at alle praktiserende læ ger skal drøfte rygestop med rygerne, og at også de andre faktorer, som har betydning for et sundt liv, skalpå dagsordenen. Det gæ lder også, når de behandler borgere, som har udviklet kronisk sygdom. De skal blandt andet understøttes i at forebygge, at sygdommen udvikler sig yderligere.

9 Hvis de praktiserende læ ger skalarbejde mere forebyggende og kunne tage vare på borgere med kroniske sygdomme, skalarbejdsbetingelserne gøre bedre. Hospitalsafdelingerne skalse det som en sæ rlig opgave at understøtte den praktiserende læ ges arbejde og på den måde lette arbejdet i praksis. Praktiserende læ ger skalhave let adgang tilrådgivning fra hospitalslæ ger og mulighed for at booke tider tilundersøgelser på hospitalerne. Samtidig skalder gøres mere brug af fx kliniske farmaceuter, laboranter og sygeplejersker, så den praktiserende læ ge kan frigøres fra nogle af sine opgaver. Personalet skalsikres de nødvendige kompetencer. Men det stiller også nye krav tilde fysiske rammer i almen praksis. Måske vildet i nogle tilfæ lde væ re både hensigtsmæ ssigt og fleksibelt, at regionen stiller lokaler tilrådighed for praktiserende læ ger. H ER SKA L VÆ R E EN H ISTO R IE M ED EN B O R G ER M ED KR O N ISK SYG D O M D ER O PLEVER EN D EL A F D E N YE IN ITIA TIVER. -

10 Konkrete initiativer Region Midtjylland foreslår en ræ kke initiativer tilat forbedre indsatsen i forhold tilkroniske sygdomme. O versigt over initiativer Arbejdet med fæ lles forståelse og fæ lles målfor indsatsen skalgive ledelse og personale en fæ lles forståelse af og kompetencer tilat løse de opgaver, der følger af en forbedret indsats i forhold tilkroniske sygdomme. Ledelse og personale skalhave en fæ lles forståelse af og kompetencer tilat løse de opgaver, der følger af, at indsatsen i forhold tilkronisk sygdom gøres bedre. Efteruddannelse og kompetenceudvikling er vigtige redskaber. Det er vigtigt, at ledelsen går forrest for at sikre, at alle arbejder ud fra en fæ lles forståelse og mod klare, fæ lles mål. Konkret kan fx nyhedsbreve, temadage og netvæ rk sikre indsatsen i forhold tilkronisk sygdom bred opbakning. O g en internetportalkan informere om indsatsen for kroniske sygdomme og sæ rlige initiativer og projekter. Det foreslås også at stifte en pris tilafdelinger, kommuner eller praktiserende læ ger, som yder en sæ rlig indsats. Kronikerprogrammer for diabetes,ko L og hjertekarsygdom:beskrivelsen af forløbsprogrammer for kroniske sygdomme skalsørge for, at de enkelte dele af sundhedsvæ senet gør det, de er bedst til. Programmerne skalbeskrive den samlede indsats for en given kronisk sygdom og hvem der gør hvad. Et kronikerprogram skalsåledes væ re et arbejdsredskab for den sundhedsprofessionelle i mødet med borgeren, som sikrer den rette indsats, på rette sted og tilrette tid. Målet med programmerne er højkvalitet i indsatsen i hele forløbet og en hensigtsmæ ssig brug af ressourcerne. Der læ gges væ gt på en systematisk, proaktiv indsats, der forebygger akutte episoder og komplikationer og at sygdommen udvikler sig yderligere. Der læ gges også væ gt på løbende måling af om kvaliteten er i orden. Programmerne indeholder en ræ kke tilbud, som kan tilpasses den enkelte borger efter behov. Forløbskoordinering på hospitaler og i kommuner:det skalundersøges, om tovholderfunktionen i almen praksis kan understøttes ved at den praktiserende læ ge får mulighed for at henvise tilen forløbskoordinator i forhold tilde kommunale tilbud. Det skalogså undersøges, om den praktiserende læ ge skaltilbydes mulighed for at henvise tilen forløbskoordinator på hospitalet, når det drejer sig om patienter med fremskredne sygdomsstadier og komplicerede forløb.

11 P atientuddannelse skalopprioriteres. Regionen og kommunerne skalderfor tilbyde alle patienter med kroniske lidelser patientuddannelse, der gør dem i stand tilat udøve så god egenomsorg som muligt. Specifik patientuddannelse vilsom hovedregelforegå på hospitalerne, mens kommunerne viltilbyde andre former for patientuddannelse. N ye væ rktøjer tilevaluering skalhjæ lpe med at undersøge, hvilke metoder og koncepter der har en effekt. For at sikre sammenhæ ng og kvalitet skalder væ re en koordinator for patientuddannelse på hvert hospitalog hjemmesider og foldere med oversigter over de tilbud, som kommuner og region udbyder. Identificering af indsatsområder:befolkningens sundhedstilstand, kvaliteten af behandlingen og brugernes tilfredshed skalløbende undersøges for at give viden om, hvor der er behov for en æ ndret eller forstæ rket indsats. Forebyggende helbredsundersøgelser og -samtaler:initiativet tager udgangspunkt i det såkaldte Ebeltoft-projekt, som har dokumenteret, at forebyggende helbredsundersøgelser og samtaler rykker ved befolkningens sundhedstilstand. Projektet viser en klar reduktion i andelen med højeller meget højrisiko for hjerte- og karsygdomme. Regionen beskriver og afprøver 2-3 modeller med henblik på at udbrede initiativet, så alle regionens borgere i en relevant aldersgruppe tilbydes forebyggende helbredsundersøgelser og -samtaler hos praktiserende læ ge. De modeller, der skalafprøves, skalblandt andet se på, hvordan man inddrager andre faggrupper i at forberede og følge op på samtaler, og hvem der skaltilbydes forebyggende undersøgelser og samtaler. Selvmonitoreret og selvstyret behandling:regionen viludbrede, at borgeren selv kan monitorere (måle) og styre sin behandling og medicin. Iførste omgang drejer det sig om patienter, der er i blodfortyndende behandling (antikoagulationsbehandling). Der arbejdes også med at etablere et strategisk forskningscenter, der skaludvikle teknologi inden for feltet. W eb-baserede patientnetvæ rk:en ræ kke aktører inden for sundhed viludvikle landsdæ kkende netvæ rk for patienter på internettet. O pfølgende hjemmebesøg tilborgere med kroniske sygdomme efter indlæ ggelse på hospital. På Sjæ lland er der gennemført et projekt hvor +78 årige med mere end to dages indlæ ggelse efter udskrivning modtog besøg af egen læ ge og en hjemmesygeplejerske. Besøgene

12 reducerede genindlæ ggelserne med 23% og gav en nettobesparelse. Der arbejdes for at indføre opfølgende hjemmebesøg i regionen i samarbejde med kommunerne. Et pilotprojekt skalundersøge, om målgruppen bør væ re udskrevne borgere med kroniske sygdom med behov for besøg i stedet for æ ldre over 78 år, da det sjæ llandske projekt peger på dette. Arbejdet med hensigtsmæ ssige økonomiske incitamenter skalse på, hvordan blandt andet økonomiske incitamenter bedre kan understøtte, at borgeren bliver behandlet det sted i sundhedsvæ senet, hvor kvaliteten er bedst og ressourcerne udnyttes bedst muligt Kliniske farmaceuter i almen praksis:en arbejdsgruppe skalvurdere, om kliniske farmaceuter hos den praktiserende læ ge kan understøtte den praktiserende læ ges arbejde med at give borgeren den rette medicinske behandling. Erfaringer fra udlandet viser, at kliniske farmaceuter hos den praktiserende læ ge bl.a. kan give lavere udgifter tilmedicin, fæ rre indlæ ggelser og bedre helbred for udvalgte grupper af borgere med kroniske sygdomme. Smertebehandling:En arbejdsgruppe skalundersøge de nuvæ rende tilbud om at behandle smerter med henblik på at alle regionens borgere med kroniske smerter får adgang tilet relevant tilbud om smertebehandling. Idet videre arbejde vilder dukke en ræ kke initiativer og projekter op, som også kan forbedre indsatsen i forhold tilkronisk sygdom. Disse villøbende blive vurderet og på baggrund heraf indarbejdet i den samlede indsats. I2009 vilet sæ rligt midlertidigt politisk udvalg i regionen følge arbejdet med målog handleplanen. Kronisk sygdom - Målog handleplan for en forbedret indsats vilindgå som et væ sentligt element i den sundhedsplan, som skaludarbejdes for Region Midtjylland.

Kronisk sygdom. vision og strategi for en bedre indsats. Kort og godt. Region Midtjylland Viborg. Regionalt Sundhedssamarbejde

Kronisk sygdom. vision og strategi for en bedre indsats. Kort og godt. Region Midtjylland Viborg. Regionalt Sundhedssamarbejde Kronisk sygdom vision og strategi for en bedre indsats Kort og godt praktiserende læger kommuner borgere hospitaler praktiserende læger kommuner borgere hospitaler praktiserende læger kommuner borgere

Læs mere

Godkendt i sundheds- og forebyggelsesudvalget den 7. maj 2009

Godkendt i sundheds- og forebyggelsesudvalget den 7. maj 2009 Strategi for kronisk syge i Godkendt i sundheds- og forebyggelsesudvalget den 7. maj 2009 1 Indholdsfortegnelse 1 BAGGRUND 3 STRUKTURER, OPGAVER OG SAMARBEJDE 3 SVENDBORG KOMMUNES VÆRDIER 4 2 FORMÅLET

Læs mere

Kronikermodellen. En systematisk indsats til patienter med kronisk sygdom

Kronikermodellen. En systematisk indsats til patienter med kronisk sygdom Kronikermodellen En systematisk indsats til patienter med kronisk sygdom Annette Fenger, Udviklingssygeplejerske, Medicinsk afd. Kvalitetsteam, Regionshospitalet Viborg, Skive,Kjellerup Definition af kronisk

Læs mere

d. Ældre... 41 e. Mennesker med kronisk sygdom...43 f. Styrket indsats på kræftområdet...43 Videndeling og kommunikation...45

d. Ældre... 41 e. Mennesker med kronisk sygdom...43 f. Styrket indsats på kræftområdet...43 Videndeling og kommunikation...45 Indholdsfortegnelse Samspil og sammenhæng... 5 Sundhed en fælles opgave... 6 Læsevejledning... 11 Det generelle... 12 Målgruppe... 12 Synliggørelse... 12 Borger-/patientrettet information og rådgivning...

Læs mere

Kronisk sygdom - Vision og strategi for en bedre indsats

Kronisk sygdom - Vision og strategi for en bedre indsats Kronisk sygdom - Vision og strategi for en bedre indsats November 2007 Region Midtjylland Viborg Regionalt Sundhedssamarbejde Indholdsfortegnelse 1.0 Indledning...5 1.1 Planens opbygning... 5 1.2 Afgrænsning...

Læs mere

Udkast af 21. september 2007. Mål og handleplan for en forbedret indsats for borgere med kroniske lidelser

Udkast af 21. september 2007. Mål og handleplan for en forbedret indsats for borgere med kroniske lidelser Udkast af 21. september 2007 Mål og handleplan for en forbedret indsats for borgere med kroniske lidelser 1 Indholdsfortegnelse 1.0 INDLEDNING... 3 1.1 PLANENS OPBYGNING... 3 1.2 AFGRÆNSNING... 3 1.3 BEGREBER...

Læs mere

Sorø Kommune fremsender hermed ansøgning bilagt projektbeskrivelse til puljen vedr. forløbsprogrammer.

Sorø Kommune fremsender hermed ansøgning bilagt projektbeskrivelse til puljen vedr. forløbsprogrammer. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Kontoret for Regional Sundhed Att. Lone Vicki Petersen Sorø Kommune Fagcenter Sundhed Rådhusvej 8 4180 Sorø T 5787 6000 F 5787 7100 soroekom@soroe.dk www.soroe.dk

Læs mere

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018

Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Udkast til politiske visioner og mål for Sundhedsaftalen 2015-2018 Indledning Mange borgere, der er syge eller er i risiko for at blive ramt af sygdom, kan have brug for en sammenhængende indsats fra både

Læs mere

SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016

SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016 SUNDHEDSPOLITIK 2013-2016 - et fælles anliggende for hele Helsingør Kommune Side 1 Indhold 1. Indledning. Side 3 2. Formål og sammenhæng til visionen Side 3 3. Gennemgående principper for fokusområderne.

Læs mere

Bruger-, patientog pårørendepolitik

Bruger-, patientog pårørendepolitik Bruger-, patient- og pårørendepolitik Oktober 2008 Region Hovedstaden Region Hovedstaden Bruger-, patientog pårørendepolitik Hvorfor en bruger-, patientog pårørendepolitik? Inddragelse af brugere, patienter

Læs mere

Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap og ældre

Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap og ældre Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap og ældre Forord Kære læser! I Aabenraa Kommune har vi en vision om, at alle kommunens voksne borgere uanset alder og eventuelle

Læs mere

Indsæt Billede Fra fil her

Indsæt Billede Fra fil her Indsæt Billede Fra fil her Indsæt Billede Fra fil her Udfordringer for fremtidens sundhedsvæsen Enhedschef Jean Hald Jensen Det Borgernære Sundhedsvæsen 1. December 2011 Sundhed og sygdom Sundhed spiller

Læs mere

Styrkelse af sundhedstilbud til borgere i Svendborg Kommune

Styrkelse af sundhedstilbud til borgere i Svendborg Kommune Styrkelse af sundhedstilbud til borgere i Svendborg Kommune I Danmarks ses stigende sundhedsudfordringer, som sammen med nye krav og retningslinjer fra flere sider stiller større krav til kommunernes arbejde

Læs mere

Ældrepolitik Et værdigt ældreliv

Ældrepolitik Et værdigt ældreliv Ældrepolitik Et værdigt ældreliv l Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 Forord Fremtiden byder på nye udfordringer inden for ældreområdet og de mest markante er, at der bliver flere ældre og flere demente,

Læs mere

Formand for Sundhedsudvalget

Formand for Sundhedsudvalget Formand for Sundhedsudvalget Lars Iversen (SF) 1 Hvad er Hørsholm for en kommune? Hørsholm Lolland Antal borgere/ Størrelse Gennemsnitsindtægt for 15+ år Andel med videregående uddannelse af arbejds styrken

Læs mere

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025

UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 UDKAST KØBENHAVNS KOMMUNES SUNDSHEDSPOLITIK 2015-2025 Nyd livet, københavner Et godt helbred er et godt udgangspunkt for, at vi kan trives fysisk, psykisk og socialt. Der findes mange bud på, hvad det

Læs mere

SKIVEKOMMUNE Budget 2013. 9. Sundhedsudvalget

SKIVEKOMMUNE Budget 2013. 9. Sundhedsudvalget 9. Sundhedsudvalget 87 88 9. Sundhedsudvalget Budget 2013, Drift: U/I Budget 2013 81 Aktivitetsbestemt medfinans. af sundhedsvæsenet U 161.062.000 82 Kommunal genoptræning og vedligeh. træning U 15.007.000

Læs mere

Det fremgår af Danske Regioners bidrag til ny sundhedspolitik, at der skal udvikles nye samarbejds- og organisationsformer i sundhedsvæsenet.

Det fremgår af Danske Regioners bidrag til ny sundhedspolitik, at der skal udvikles nye samarbejds- og organisationsformer i sundhedsvæsenet. Nye samarbejds- og organisationsformer 25-02-2013 Sag nr. 12/697 Dokumentnr. 50213/12 Papiret beskriver, hvordan regionerne vil arbejde med nye samarbejds- og organisationsformer, herunder det fremadrettede

Læs mere

Forløbsprogrammerne for KOL Type 2 diabetes Hjertekar

Forløbsprogrammerne for KOL Type 2 diabetes Hjertekar Forløbsprogrammerne for KOL Type 2 diabetes Hjertekar Birgitte Holm Andersen Regionalt Sundhedssamarbejde Folkesundhed og kronikerindsats www.regionmidtjylland.dk Kroniske udfordringer! Udviklingen i sygdomsmønstret

Læs mere

Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet.

Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet. Sundhedsstyrelsens konference: Sundhedsaftalerne arbejdsdeling, sammenhæng og kvalitet Axelborg den 2. november 2007. Strategien for den sammenhængende indsats på forebyggelses- og sundhedsfremmeområdet.

Læs mere

Strategi for Hjemmesygeplejen

Strategi for Hjemmesygeplejen Velfærd og Sundhed Sundhed og Omsorg Sagsnr.29.18.00-P05-1-14 Sagsbehandlere: TC/ MSJ Dato: 3. maj 2016 Strategi for Hjemmesygeplejen Sundhed og Omsorg 2016-2020 1 Indledning Sygeplejeområdet i Horsens

Læs mere

Morsø Kommunes Sundhedspolitik

Morsø Kommunes Sundhedspolitik Morsø Kommunes Sundhedspolitik Vedtaget i kommunalbestyrelsen 28. januar 2008 2008 Morsø Kommunes sundhedspolitik vedtaget i kommunalbestyrelsen 28. januar Indhold Forord side 1 Sundheden i Morsø Kommune

Læs mere

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T FINANSLOVSAFTALEN 2014 I Finanslovsaftalen for 2014 er der afsat 1 mia. kr. til et varigt løft til ældreområdet. Tønder Kommunes andel af det samlede

Læs mere

Stifinder. Samarbejde om TRÆNING OG GENOPTRÆNING I DE 17 KOMMUNER I REGION SJÆLLAND OG REGIONEN

Stifinder. Samarbejde om TRÆNING OG GENOPTRÆNING I DE 17 KOMMUNER I REGION SJÆLLAND OG REGIONEN Stifinder Samarbejde om TRÆNING OG GENOPTRÆNING I DE 17 KOMMUNER I REGION SJÆLLAND OG REGIONEN August 2015 Stifinderen beskriver samarbejdet om genoptræningsforløb med udgangspunkt i de muligheder, lovgivningen

Læs mere

Kommunal rehabilitering Kræftens Bekæmpelse. Rehabilitering af kræftpatienter i kommunen hvordan?

Kommunal rehabilitering Kræftens Bekæmpelse. Rehabilitering af kræftpatienter i kommunen hvordan? Kommunal rehabilitering Kræftens Bekæmpelse Rehabilitering af kræftpatienter i kommunen hvordan? Rehabilitering af kræftpatienter i kommunen Undersøgelser peger på følgende fordele ved indsatsen kræftpatienterne

Læs mere

Sundhed i Syddjurs. det gode liv - det nemme valg SUNDHED I SYDDJURS

Sundhed i Syddjurs. det gode liv - det nemme valg SUNDHED I SYDDJURS Sundhed i Syddjurs det gode liv - det nemme valg SUNDHED I SYDDJURS FORORD I december 2007 vedtog byrådet i Syddjurs Kommune en Sundhedspolitik for kommunen. Formålet med Sundhedspolitikken er at give

Læs mere

sundhedsvæsens bankende hjerte. Uden Jer ville væsnet gå i stå. disse ofte komplekse problemstillinger til patienter og pårørende.

sundhedsvæsens bankende hjerte. Uden Jer ville væsnet gå i stå. disse ofte komplekse problemstillinger til patienter og pårørende. Sundhedsminister Astrid Krags tale på Lægemødet 2013 (Det talte ord gælder) [Indledning dialogen med borgeren] Jeg vil gerne sige tak for invitationen til at indlede jeres 131. lægemøde. Jeg har set frem

Læs mere

De bærende principper for psykiatriomra det i Viborg Kommune

De bærende principper for psykiatriomra det i Viborg Kommune De bærende principper for psykiatriomra det i Viborg Kommune Notat til drøftelse og kvalificering i Social- og Arbejdsmarkedsudvalget, Handicaprådet og FagMED HPU, marts/april 2014. Formål med kapacitetsanalysen

Læs mere

Sundhedspakke 3.0 (forhandlingsoplæg)

Sundhedspakke 3.0 (forhandlingsoplæg) Sundheds- og OmsorgsforvaltningenFejl! Ukendt betegnelse for dokumentegenskab. BUDGETNOTAT Sundhedspakke 3.0 (forhandlingsoplæg) Baggrund Regeringen og KL er med økonomiaftalen for 2015 enige om, at der

Læs mere

Kræftrehabilitering i Nordfyns Kommune

Kræftrehabilitering i Nordfyns Kommune PROJEKT VINDMØLLEN REVIDERET OPLÆG 2009 Dato 24.10.2009 Kræftrehabilitering i Nordfyns Kommune - redigeret oplæg 2009- Når vinden blæser, går nogle i læ og andre bliver til vindmøller. Vindmøllen giver

Læs mere

Sundhed opfølgning på indsatsområder 2010

Sundhed opfølgning på indsatsområder 2010 Sundhed opfølgning på indsatsområder 2010 Oversigt over egne indsatsområder 2010 1. Rehabiliteringsafdelingen 1.1 Hjælpemidler - Samarbejde og dialogmøder med offentlige og private leverandører af høreapparater.

Læs mere

Sundhedspolitisk handleplan. - Fra vision til handling 2012-2015

Sundhedspolitisk handleplan. - Fra vision til handling 2012-2015 Sundhedspolitisk handleplan - Fra vision til handling 2012-2015 INDHOLDSFORTEGNELSE SUNDHEDSPOLITIKKENS VISION 3 FRA VISION TIL VIRKELIGHED 3 VELFÆRD PÅ NYE MÅDER 3 DE POLITISKE MÅL OG FOKUS I 2012-2015

Læs mere

Ansøgning til pulje til forstærket indsats til borgere med kronisk sygdomme

Ansøgning til pulje til forstærket indsats til borgere med kronisk sygdomme Social og Sundhed Køgevej 80 4000 Roskilde Rasmus Baagland E-mail: rasmusbaa@roskilde.dk Dir. tlf. 46 31 77 28 30. september 2009 Ansøgning til pulje til forstærket indsats til borgere med kronisk sygdomme

Læs mere

Sundhedsaftalekonference 2011 - sammenhængende sundhedsvæsen. Tema 4: Forebyggelse og Sundhedsfremme

Sundhedsaftalekonference 2011 - sammenhængende sundhedsvæsen. Tema 4: Forebyggelse og Sundhedsfremme Sundhedsaftalekonference 2011 - sammenhængende sundhedsvæsen Tema 4: Forebyggelse og Sundhedsfremme Tirsdag den 11. oktober 2011 Oplægsholderen Alice Morsbøl, kontorchef Regional koordinerende funktion,

Læs mere

Sundhedspolitik 2006-2010

Sundhedspolitik 2006-2010 Sundhedspolitik 2006-2010 Vedtaget xxx2007 1 Sundhedspolitik for Assens Kommune Pr. 1. januar 2007 har kommunen fået nye opgaver på sundhedsområdet. Kommunen får blandt andet hovedansvaret i forhold til

Læs mere

BEHANDLINGS- OG SUNDHEDSKOMPAS

BEHANDLINGS- OG SUNDHEDSKOMPAS BEHANDLINGS- OG SUNDHEDSKOMPAS Indholdsfortegnelse Kort om behandlings- og sundhedskompasset...4 Den optimale kurs mod din behandling...7 Second opinion...9 Samarbejde med det offentlige...11 Samspil med

Læs mere

Jf. 150.000 lider af slidgigt kun hver 10. kommune tilbyder gratis knætræning, Politiken 1.11.2015. 2

Jf. 150.000 lider af slidgigt kun hver 10. kommune tilbyder gratis knætræning, Politiken 1.11.2015. 2 Sundheds- og Ældreudvalget 2015-16 SUU Alm.del Bilag 402 Offentligt Notat Danske Fysioterapeuter Behandling af knæartrose med borgeren i centrum Dette notat indeholder forslag til, hvordan behandlingen

Læs mere

ÆRØ KOMMUNE. KVALITETSSTANDARD Sygepleje i Ærø Kommune

ÆRØ KOMMUNE. KVALITETSSTANDARD Sygepleje i Ærø Kommune ÆRØ KOMMUNE KVALITETSSTANDARD Sygepleje i Ærø Kommune Indhold 1.0 Formål... 2 2.0 Lovgrundlag... 2 3.0 Indsatsen... 2 3.1 Hvem kan modtage indsatsen?... 2 3.2 Indsatsens karakter... 2 3.3 Levering af indsatsen...

Læs mere

Udfordringer og erfaringer fra tværsektorielt samarbejde, når det er bedst set fra et hospitalsledelsesperspektiv.

Udfordringer og erfaringer fra tværsektorielt samarbejde, når det er bedst set fra et hospitalsledelsesperspektiv. Udfordringer og erfaringer fra tværsektorielt samarbejde, når det er bedst set fra et hospitalsledelsesperspektiv. 13.oktober 2013 Ida Götke www.regionmidtjylland.dk Hospitalsenheden VEST 2 www.vest.rm.dk

Læs mere

Snitfladekatalog er godkendt i Det Administrative Kontaktforum 28. oktober 2011.

Snitfladekatalog er godkendt i Det Administrative Kontaktforum 28. oktober 2011. Revisionen af snitfladekataloget er gennemført i 2011, af Arbejdsgruppen: Marianne Thomsen, Sydvestjysk Sygehus. Marianne Bjerg, Odense Universitetshospital. Niels Espensen, OUH Svendborg. Anne Mette Dalgaard,

Læs mere

Lungekursus. -et gratis tilbud til dig, der har KOL eller anden lungesygdom

Lungekursus. -et gratis tilbud til dig, der har KOL eller anden lungesygdom www.ballerup.dk/sundhedshuset Information til Borgeren Lungekursus -et gratis tilbud til dig, der har KOL eller anden lungesygdom Indhold Fysisk træning (tilrettelagt for personer med lungesygdom) Undervisning

Læs mere

Mødesagsfremstilling. Social- og Sundhedsudvalget

Mødesagsfremstilling. Social- og Sundhedsudvalget Mødesagsfremstilling Social- og Sundhedsforvaltningen Social- og Sundhedsudvalget ÅBEN DAGSORDEN Mødedato: 15-09-2009 Dato: 28-08-2009 Sag nr.: KB 164 Sagsbehandler: Mette Kaltoft Kompetence: Fagudvalg

Læs mere

Sundhedsstyrelsens arbejde med kronisk sygdom

Sundhedsstyrelsens arbejde med kronisk sygdom Sundhedsstyrelsens arbejde med kronisk sygdom Danske Fysioterapeuter Fagfestival Region Syddanmark Tóra H. Dahl, ergoterapeut, MPH Sundhedsplanlægning september 2008 Hvad jeg vil sige noget om Om Sundhedsstyrelsens

Læs mere

Ansøgningsskema til Forebyggelsespuljen 2015

Ansøgningsskema til Forebyggelsespuljen 2015 Center for Sundhed Tværsektoriel Udvikling Kongens Vænge 2 3400 Hillerød Opgang B & D Telefon 3866 6000 Direkte 38666111 Mail planogudvikling@r egionh.dk Dato: 23. april 2014 Ansøgningsskema til Forebyggelsespuljen

Læs mere

Notat om medfinansiering og økonomiske incitamenter på sundhedsområdet

Notat om medfinansiering og økonomiske incitamenter på sundhedsområdet Social og Sundhed Social- og Sundhedssekretariat Sagsnr. 66681 Brevid. 1113881 Ref. STPE Dir. tlf. 46 31 77 14 Steentp@roskilde.dk Notat om medfinansiering og økonomiske incitamenter på sundhedsområdet

Læs mere

SUNDHEDSCENTRET HOLBÆK KOMMUNE TILBYDER DIG STØTTE

SUNDHEDSCENTRET HOLBÆK KOMMUNE TILBYDER DIG STØTTE SUNDHEDSCENTRET HOLBÆK KOMMUNE TILBYDER DIG STØTTE Hvis du har udfordringer med: Livsstil - Rygning - Vægten - Kronisk sygdom Angst og depression - Smerter - KOL - Hjertet Kræft - Ryggen - Diabetes Kontakt:

Læs mere

Kommunernes fælles rolle udviklingen af nære sundhedsvæsen

Kommunernes fælles rolle udviklingen af nære sundhedsvæsen Kommunernes fælles rolle udviklingen af nære sundhedsvæsen Kommunerne har i en årrække haft en væsentlig rolle på sundhedsområdet, en rolle som ikke bliver mindre i fremtiden. I den fortsatte udvikling

Læs mere

Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget at anbefale over for Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen

Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget at anbefale over for Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen Pkt.nr. 28 Forslag til etablering af sundhedscenter i Hvidovre Kommune 529535 Indstilling: Social og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget at anbefale over for Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen

Læs mere

NOTAT. Gigtskole i Hvidovre Kommune God træning mod slidgigt

NOTAT. Gigtskole i Hvidovre Kommune God træning mod slidgigt Gigtskole i Hvidovre Kommune God træning mod slidgigt Kommunalbestyrelsen har på møde den 6. oktober 2015 besluttet at implementere SLID, Gigtskole for en toårig forsøgsperiode (2016-2017). Genoptræningen

Læs mere

DEN PALLIATIVE INDSATS. Struer Kommune 2015 TÆT PÅ MENNESKER TEKNOLOGI OG NATUR

DEN PALLIATIVE INDSATS. Struer Kommune 2015 TÆT PÅ MENNESKER TEKNOLOGI OG NATUR DEN PALLIATIVE INDSATS Struer Kommune 2015 TÆT PÅ MENNESKER TEKNOLOGI OG NATUR INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning...3 1.2 Styregruppe...3 2. Mål...3 3. Målgruppen for den palliative indsats...4 4. Definitioner

Læs mere

Et kursussamarbejde mellem kronikerprojekt Kompetenceudvikling og SOSU-skoler. Kroniker kurser for hjælpere og assistenter

Et kursussamarbejde mellem kronikerprojekt Kompetenceudvikling og SOSU-skoler. Kroniker kurser for hjælpere og assistenter Et kursussamarbejde mellem kronikerprojekt Kompetenceudvikling og SOSU-skoler Kroniker kurser for hjælpere og assistenter Baggrund Region Syddanmark har i årene 2010 2012 iværksat en kronikerindsats med

Læs mere

Innovationsprojektet Lighed i sundhed - de tre temaer

Innovationsprojektet Lighed i sundhed - de tre temaer Innovationsprojektet Lighed i sundhed - de tre temaer Relationer og fællesskaber Tidlig indsats Sund adfærd og motivation 2014-2015 Vi skal have mere lighed i sundheden Høje-Taastrup Kommune har i foråret

Læs mere

Evaluering af et samarbejdsprojekt mellem Bispebjerg Hospital, Sundhedsforvaltningen og de praktiserende læger på Østerbro

Evaluering af et samarbejdsprojekt mellem Bispebjerg Hospital, Sundhedsforvaltningen og de praktiserende læger på Østerbro Evaluering af et samarbejdsprojekt mellem Bispebjerg Hospital, Sundhedsforvaltningen og de praktiserende læger på Østerbro Anne Frølich, overlæge, Bispebjerg Hospital, ekstern lektor, Københavns Universitet

Læs mere

Mini-ordbog Ord du kan løbe ind i, når du arbejder med peer-støtte

Mini-ordbog Ord du kan løbe ind i, når du arbejder med peer-støtte Peer-Støtte i Region Hovedstaden Erfaringer, der gør en forskel Mini-ordbog Ord du kan løbe ind i, når du arbejder med peer-støtte Her kan du blive klogere på hvad peer-støtte er, og læse om de begreber

Læs mere

Sund kommune Fælles ansvar Sundhedspolitik 2016-2018

Sund kommune Fælles ansvar Sundhedspolitik 2016-2018 Sund kommune Fælles ansvar Sundhedspolitik 2016-2018 Godkendt af byrådet den XXXXXXXX Indhold Forord 3 Baggrund 4 2 Hvordan har vi det i Sønderborg Kommune? 7 Vision for sundhedspolitikken 8 Fra vision

Læs mere

Hovedbestyrelsens indstilling til forslag til kongresvedtagelse om principper for behandling af grænsekonflikter mellem LO s medlemsforbund

Hovedbestyrelsens indstilling til forslag til kongresvedtagelse om principper for behandling af grænsekonflikter mellem LO s medlemsforbund Fællesskab giver muligheder Ekstraordinær kongres 2003 Hovedbestyrelsens indstilling til forslag til kongresvedtagelse om principper for behandling af grænsekonflikter mellem LO s medlemsforbund Den 7.

Læs mere

Samlet status overvægt Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Status: Juni 2016

Samlet status overvægt Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Status: Juni 2016 Samlet status overvægt Sundhedsstyrelsens forebyggelsespakker Status: Juni 2016 Samarbejdspartnere: = ansvarlig * = anbefalingen indgår i dialogværktøj til denne afdeling = anbefalingen indgår ikke i dialogværktøjet,

Læs mere

Forord: Fra visionære ord til sund handling 3 Hvad skal vi med en ny sundhedspolitik? 4 Sundhedspolitisk vision 5 Bærende principper 6

Forord: Fra visionære ord til sund handling 3 Hvad skal vi med en ny sundhedspolitik? 4 Sundhedspolitisk vision 5 Bærende principper 6 SUNDHEDSPOLITIK 2016-2019 2 Forord: Fra visionære ord til sund handling 3 Hvad skal vi med en ny sundhedspolitik? 4 Sundhedspolitisk vision 5 Bærende principper 6 1. Sunde måltider og gode vaner 8 2. Mere

Læs mere

Høring over evalueringen af kommunalreformen

Høring over evalueringen af kommunalreformen Økonomi- og Indenrigsministeriet Slotsholmsgade 10-12 1216 København K komoko@oim.dk med kopi til khs@oim.dk 8. april 2013 aw@danskepatienter.dk Høring over evalueringen af kommunalreformen Overordnede

Læs mere

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T 2015

P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T 2015 P U L J E T I L L Ø F T A F Æ L D R E O M R Å D E T 2015 I Finanslovsaftalen for 2014 er der afsat 1 mia. kr. årligt til et varigt løft til ældreområdet. Tønder Kommunes andel af det samlede beløb udgør

Læs mere

Sundhedsafdelingens strategi og indsatser 2015-2016

Sundhedsafdelingens strategi og indsatser 2015-2016 Sundhedsafdelingens strategi og indsatser 2015-2016 Vision - en sund og livsglad kommune! Tønder Kommunes vision for sundhedspolitikken er: Tønder Kommune vil være kendt for en nyskabende og livsglad tilgang

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om borgerrettet forebyggelse på sundhedsområdet. Februar 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om borgerrettet forebyggelse på sundhedsområdet. Februar 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om borgerrettet forebyggelse på sundhedsområdet Februar 2015 FORTSAT NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Opfølgning i sagen om borgerrettet forebyggelse på sundhedsområdet

Læs mere

Sundhedstrategi og Sundhedscenter - erfaringer fra Herlev kommune

Sundhedstrategi og Sundhedscenter - erfaringer fra Herlev kommune Sund i Brøndby hele livet Kick-off møde, torsdag den 13. oktober 2005 He rle v Kommune Sundhedstrategi og Sundhedscenter - erfaringer fra Herlev kommune Afdelingschef, Ph.D. Per Antoft Herlev kommunes

Læs mere

Dato: 7. april 2016. Værdighedspolitik for Politik for værdig ældrepleje i Ballerup Kommune

Dato: 7. april 2016. Værdighedspolitik for Politik for værdig ældrepleje i Ballerup Kommune BALLERUP KOMMUNE Dato: 7. april 2016 Værdighedspolitik for Politik for værdig ældrepleje i Ballerup Kommune (kolofon:) Værdighedspolitik for ældrepleje i Ballerup Kommune er udgivet af Ballerup Kommune

Læs mere

Psykiatri. INFORMATION til pårørende

Psykiatri. INFORMATION til pårørende Psykiatri INFORMATION til pårørende VELKOMMEN Som pårørende til et menneske med psykisk sygdom er du en vigtig person både for patienten og for os som behandlere. For patienten er du en betydningsfuld

Læs mere

EN FÆLLES STRATEGI FOR UDSATTE OG SYGE BORGERE I BIF, SUF OG SOF

EN FÆLLES STRATEGI FOR UDSATTE OG SYGE BORGERE I BIF, SUF OG SOF EN FÆLLES STRATEGI FOR UDSATTE OG SYGE BORGERE I BIF, SUF OG SOF En fælles strategi for udsatte og syge borgere i BIF, SUF og SOF Mange københavnere er syge eller har andre sundhedsmæssige problemer. Nogle

Læs mere

Danmark har brug for et andet Sundhedsvæsen

Danmark har brug for et andet Sundhedsvæsen Danmark har brug for et andet Sundhedsvæsen Se her hvorfor og hvordan... 1 Udviklingen i samfundet har gjort det nødvendigt, at vi detaljeret gennemgår hele vort sundhedsvæsen i alle hjørner. Vi har brug

Læs mere

Overlægeforeningens politik for efteruddannelse

Overlægeforeningens politik for efteruddannelse Overlægeforeningens politik for efteruddannelse Formål: Overlægers faglige ekspertise er et af fundamenterne for en sikker patientbehandling på et højt. Overlægerne skal kunne bidrage effektivt til et

Læs mere

Kvalitetsmodel Bo- og døgntilbud, voksenområdet Døgninstitutioner, børnehandicap 2012, version 1.2

Kvalitetsmodel Bo- og døgntilbud, voksenområdet Døgninstitutioner, børnehandicap 2012, version 1.2 Kvalitetsmodel Bo- og døgntilbud, voksenområdet Døgninstitutioner, børnehandicap 2012, version 1.2 Akkreditering i Socialforvaltningen Informationsmateriale oktober 2012 Version 1.2.januar 2013 Indhold

Læs mere

KARRIERE. »Vi ønsker, at arbejdet med. rationel lægemiddelbehandling herunder medicingennemgang bliver en vedvarende proces.

KARRIERE. »Vi ønsker, at arbejdet med. rationel lægemiddelbehandling herunder medicingennemgang bliver en vedvarende proces. »Vi ønsker, at arbejdet med rationel lægemiddelbehandling herunder medicingennemgang bliver en vedvarende proces. Mona Rashed 4 pharma februar 2011 Medicingennemgang og mobilisering af patienterne Region

Læs mere

Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler

Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler Vejledning om sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler 1. Indledning Rammerne for sundhedskoordinationsudvalg og sundhedsaftaler er fastlagt i sundhedslovens 203-205 samt i Bekendtgørelse nr. 1569

Læs mere

Vision for Center for Sundhed i Holstebro:

Vision for Center for Sundhed i Holstebro: Center for Sundhed i Holstebro: Center for Sundhed skal præges af nytænkning og mønsterbrydning for at forbedre sammenhænge i forløb for alle. Med Center for Sundhed vil Region Midtjylland, Holstebro Kommune

Læs mere

Herunder følger en beskrivelse af de samlede indsatser, der er gennemført, samt planlagte indsatser overfor småtspisende ældre.

Herunder følger en beskrivelse af de samlede indsatser, der er gennemført, samt planlagte indsatser overfor småtspisende ældre. Status på indsatsen til småtspisende ældre i Frederiksberg Kommune Baggrund Vægttab og lav vægt har alvorlige konsekvenser for ældres fysiske, psykiske og sociale funktionsevne. Forekomsten af dårlig ernæringstilstand

Læs mere

Fagprofil - sygeplejerske.

Fagprofil - sygeplejerske. Odder Kommune. Fagprofil - sygeplejerske. For sygeplejersker ansat ved Odder Kommunes Ældreservice. I Odder Ældreservice arbejder medarbejderne ud fra: en rehabiliterende tilgang. en sundhedsfremmende

Læs mere

Sammenhængende patientforløb Patientorienteret forebyggelse

Sammenhængende patientforløb Patientorienteret forebyggelse Sammenhængende patientforløb Patientorienteret forebyggelse Danske Ældreråds konference 3. maj 2016, Nyborg Når sundheden flytter ud i kommunerne Oplæg ved Finn Kamper-Jørgensen Formand for Seniorrådet,

Læs mere

Indsatsområdet Sundhedsfremme og forebyggelse

Indsatsområdet Sundhedsfremme og forebyggelse Indsatsområdet Sundhedsfremme og forebyggelse ne omkring den patientrettede forebyggelse er sat meget højt på dagsordenen for samarbejdet mellem kommunerne, Region Sjælland og almen praksis. I den politiske

Læs mere

Bilateral sundhedsaftale mellem Brønderslev Kommune og Region Nordjylland

Bilateral sundhedsaftale mellem Brønderslev Kommune og Region Nordjylland Bilateral sundhedsaftale mellem Brønderslev Kommune og Region Nordjylland Brønderslev Kommune 2 Bilateral Sundhedsaftale mellem Brønderslev Kommune og Region Nordjylland Indholdsfortegnelse INDLEDNING.................................................................................................

Læs mere

trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune

trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune 1 2 Indhold trivsel er velvære og balance i hverdagen Indledning... 4 Hvad er trivsel?... 6 Grundlag for trivselspolitikken... 7 Ledelses- og administrative

Læs mere

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Furesø Kommune og Region Hovedstaden

Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Furesø Kommune og Region Hovedstaden REGION HOVEDSTDEN FURESØ KOMMUNE 19. november 2010 Tillægsaftale til sundhedsaftale for Region Hovedstaden aftalt mellem Furesø Kommune og Region Hovedstaden Sundhedsaftalen mellem Furesø Kommune og Region

Læs mere

2012-2018. Sammen om sundhed

2012-2018. Sammen om sundhed 2012-2018 Sammen om sundhed forord Sammen løfter vi sundheden I Assens Kommune vil vi sætte spot på sundheden og arbejde målrettet for udvikling, fremgang og livskvalitet for alle. Vi vil løfte sundheden.

Læs mere

Rehabilitering i det danske sundhedsvæsen. Jesper Hauton Konsulent Danske Regioner

Rehabilitering i det danske sundhedsvæsen. Jesper Hauton Konsulent Danske Regioner Rehabilitering i det danske sundhedsvæsen Jesper Hauton Konsulent Danske Regioner Styring/rammer Ny finansieringsreform Sundhedsstyrelsen Ingen kommunalfuldmagt Snævre rammer for det politiske arbejde

Læs mere

Senest godkendte udgiftsbudget År 2010 År 2011 År 20xx År 20xx Total

Senest godkendte udgiftsbudget År 2010 År 2011 År 20xx År 20xx Total Endelig opfølgning og regnskab pr. 31. december 2011 for Vedrørende Projekt Strømper med følesans Forebyggelse af diabetiske fodsår, Århus Sygehus, Center for D en diabetiske Fod [1. september 2010 31.

Læs mere

Aftale om satspuljen på sundhedsområdet Sundhedsfremme og forebyggelse

Aftale om satspuljen på sundhedsområdet Sundhedsfremme og forebyggelse Indenrigs- og Sundhedsministeriet 27. oktober 2006 Aftale om satspuljen på sundhedsområdet Sundhedsfremme og forebyggelse 2007-2010 Regeringen og satspuljepartierne er enige om at styrke sundhedsfremme

Læs mere

Ab Exercises. fitnessfaq.info. Introduktion til Ab Øvelser

Ab Exercises. fitnessfaq.info. Introduktion til Ab Øvelser Ab Exercises fitnessfaq.info Introduktion til Ab Øvelser Dine muskler hjæ lpe med at flytte dig gennem din dag, de også hjæ lpe med at definere din form. Jo stæ rkere og bedre træ net dine muskler er,

Læs mere

Ældrepolitik. Brøndby Kommune

Ældrepolitik. Brøndby Kommune Ældrepolitik Brøndby Kommune Indholdsfortegnelse Forord... 3 Fremtidens udfordringer... 4 Et godt og aktivt ældreliv... 5 Det aktive ældreliv... 6 Dialog og medbestemmelse... 8 Behov for hjælp og omsorg...

Læs mere

Specialevejledning for intern medicin: geriatri

Specialevejledning for intern medicin: geriatri j.nr. 7-203-01-90/21 Specialevejledning for intern medicin: geriatri Sundhedsplanlægning Islands Brygge 67 2300 København S Tlf. 72 22 74 00 Fax 72 22 74 19 E-post info@sst.dk Specialebeskrivelse Intern

Læs mere

Kvalitetsstandard for Hjemmesygepleje

Kvalitetsstandard for Hjemmesygepleje Kvalitetsstandard for Hjemmesygepleje 2007 Hvad er hjemmesygepleje? Funktionsområde. Hjemmesygeplejens funktionsområde er at fremme sundhed, forebygge sygdom, behandle, lindre og rehabilitere. Formålet.

Læs mere

Indstilling. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Sundhed og Omsorg. Den 24. juni 2010. Århus Kommune

Indstilling. 1. Resume. Til Århus Byråd via Magistraten. Sundhed og Omsorg. Den 24. juni 2010. Århus Kommune Indstilling Til Århus Byråd via Magistraten Sundhed og Omsorg Den 24. juni 2010 Etablering af Rehabiliteringscenter for træning, læring og mestring og ombygning af Center for Syn og Hjælpemidler i Rehabiliteringsparken

Læs mere

FORSKNINGSSTRATEGI FOR SUNDHEDS- OG OMSORGSFORVALTNINGEN I KØBENHAVNS KOMMUNES 2013-2016

FORSKNINGSSTRATEGI FOR SUNDHEDS- OG OMSORGSFORVALTNINGEN I KØBENHAVNS KOMMUNES 2013-2016 FORSKNINGSSTRATEGI FOR SUNDHEDS- OG OMSORGSFORVALTNINGEN I KØBENHAVNS KOMMUNES 2013-2016 1 INDLEDNING En afgørende forudsætning for et stærkt sundhedsvæsen er forskning og skabelse af ny viden. Sundhedsforskning

Læs mere

SIKS. Sammenhængende ngende indsats til kronisk syge tværsektorielt samarbejde om rehabilitering

SIKS. Sammenhængende ngende indsats til kronisk syge tværsektorielt samarbejde om rehabilitering SIKS Sammenhængende ngende indsats til kronisk syge tværsektorielt samarbejde om rehabilitering Norsk sykehus- og helsetjenesteforening Carsten Hendriksen Oslo 29. maj 2009 Overlæge, lektor, dr. med. Bispebjerg

Læs mere

Livskraft hele livet. Seniorpolitik

Livskraft hele livet. Seniorpolitik Livskraft hele livet Seniorpolitik Forord Det skal være godt at blive gammel i Høje-Taastrup Kommune. Kommunen ønsker en helhedsorienteret seniorpolitik, som kan sikre rammerne og vise retningen, når samarbejdet

Læs mere

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune

XXXXX. SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune XXXXX SUNDHEDS- POLITIK 2016-19 i Faaborg-Midtfyn Kommune 1 FORORD Den nye Sundhedspolitik 2016-19 er den overordnede ramme for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Læs mere

Procesplan for seniorpolitikken 2014-2017

Procesplan for seniorpolitikken 2014-2017 Procesplan for seniorpolitikken 2014-2017 Baggrund for seniorpolitikken 2014-2017 Ishøj kommunes nuværende seniorpolitik løber frem til 2013. Der skal derfor udarbejdes en ny politik gældende for 2014-2017,

Læs mere

Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 7 Side 8 Side 9 SUNDHEDSPOLITIK FOR DET GODE LIV I NATURENS RIGE en del af Side 11 SUNDHEDSPOLITIK FOR NATURENS RIGE forebyggelse INDHOLD 03 Indledning 04 Forslag til

Læs mere

2008/1 BSF 67 (Gældende) Udskriftsdato: 28. maj 2016

2008/1 BSF 67 (Gældende) Udskriftsdato: 28. maj 2016 2008/1 BSF 67 (Gældende) Udskriftsdato: 28. maj 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 16. december 2008 af Karl H. Bornhøft (SF), Özlem Sara Cekic (SF), Jonas Dahl (SF) og Ole Sohn (SF)

Læs mere

Psykiatri- og misbrugspolitik

Psykiatri- og misbrugspolitik Psykiatri- og misbrugspolitik l Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 1 Forord Psykiatri- og misbrugspolitikken tager afsæt i fire politiske standpunkter, som hver især tilkendegiver de politiske holdninger

Læs mere

Rettigheder til den medicinske patient. For sammenhængende og værdige patientforløb af højeste kvalitet

Rettigheder til den medicinske patient. For sammenhængende og værdige patientforløb af højeste kvalitet Rettigheder til den medicinske patient For sammenhængende og værdige patientforløb af højeste kvalitet September 2010 Redaktion: Fra Danske Patienter: Annette Wandel og Charlotte Rulffs Klausen (Diabetesforeningen);

Læs mere

Organisering af sundhedssamarbejdet i Region Midtjylland og Vestklyngen 2012

Organisering af sundhedssamarbejdet i Region Midtjylland og Vestklyngen 2012 Samarbejdsgrupper i Regionalt Regi Sundhedskoordinationsudvalget: Sundhedskoordinationsudvalget har til formål at understøtte sammenhængende behandlingsforløb på tværs af det regionale og det kommunale

Læs mere

d d Palliative hjemmesygeplejersker Kræftens Bekæmpelse Palliative hjemmesygeplejersker

d d Palliative hjemmesygeplejersker Kræftens Bekæmpelse Palliative hjemmesygeplejersker d d Palliative hjemmesygeplejersker Kræftens Bekæmpelse Palliative hjemmesygeplejersker Palliative hjemmesygeplejersker Fordi det kan forbedre livskvaliteten hos uhelbredeligt syge kræftpatienter det vil

Læs mere

Igangsætning af kronikerprogrammer i Region Midtjylland

Igangsætning af kronikerprogrammer i Region Midtjylland Strategisk sundhedsledelsesforum Regionshuset Viborg Regionalt sundhedssamarbejde Skottenborg 26 Postboks 21 DK-8800 Viborg Tel. +45 8728 5000 www.regionmidtjylland.dk Igangsætning af kronikerprogrammer

Læs mere