- og hvordan du GØRE FOR DIG opnår den, hurtigere Hvad tillid kan WHITE PAPER, September 2012 Af Martin C. Hansen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "- og hvordan du GØRE FOR DIG opnår den, hurtigere Hvad tillid kan WHITE PAPER, September 2012 Af Martin C. Hansen mch@gardeinc.com www.gardeinc."

Transkript

1 - og hvordan du opnår den, hurtigere WHITE PAPER, September 2012 Af Martin C. Hansen

2 02 16 INDLEDNING DDin virksomheds succes med at øge salget, forbedre kunderelationer, styrke lederskabet og optimere ressourceudnyttelsen er direkte forbundet med evnen til at øge troværdigheden og tilliden, både internt og eksternt. Tillid er for mange virksomheder en af de få virkeligt levedygtige konkurrencemæssige fordele, ofte overset, ignoreret eller misforstået. Jeg ved det godt; Tillid er ikke det første, du tænker på, når det handler om vækststrategi eller lønsomhed. Når de fleste tænker på tillid, så relateres det til bløde, personlige kompetencer, der er mere nice- end need- to have. Men det kan vise sig, at være en stor fejl, hvis man holder fast i den overbevisning Tillid er hverken cyklisk, rollebestemt eller et forbipasserende mode fænomen. Uanset om du er sælger, kundechef/account manager, konsulent, forretningsudvikler, projektleder, afdelingsleder eller medlem af C-suiten (CEO, CFO, COO osv.), så vil din succes være afhængig af graden af tillid fra dine interessenter. Hvis du vil yde indflydelse, så er der andre, der skal finde dig troværdig, have tillid til dine anbefalinger og følge dine råd. Det hedder også en betroet rådgiver, fordi du starter med at blive betroet, før du rådgiver. Dette White Paper er 100% subjektivt og argumenterer for mere troværdighed i professionelle relationer. Det beskriver kompleksiteten og dynamikken i tillid og hvordan du bliver mere troværdig og fortjener større tillid. Eksemplerne er fra samarbejdet med kunder i og udenfor Danmark.

3 Hvorfor arbejde målrettet med tillid? Der er selvfølgeligt en række økonomiske argumenter for at styrke din og dine kollegaers troværdighed. Men før vi kommer til dem, skal du tænke på nogle af de situationer i din virksomhed, hvor det er en fordel, at der allerede er høj tillid, hvor det ville være en fordel, hvis der var mere tillid (eller man handlede mere troværdigt generelt) og så skal du reflektere over konsekvensen af at det ikke er tilfældet i tilstrækkelig grad i dag. Hvad er det typisk for situationer? er det interne eller eksterne? før eller efter salget? Hvem kommer tilliden til gode? (hint: hvis du primært ser det som en fordel for én part, så er det godt, at du skal til at læse om tillid) Hvad betyder tilliden? eller, hvad ville det have betydet? Hvordan påvirker det dig eller dine medarbejdere, at være mere troværdige? Ligesom eksterne interaktioner med kunder, er der mange interne interaktioner, hvor tillidsopbygningen er relevant. Både i leder/leder, leder/ medarbejder og medarbejder/medarbejder situationer, hvor det, at stræbe efter tillid og langsigtede win/win-motiver, giver et mentalt spejl, som man kan anvende i flere af de daglige dilemmasituationer. Der findes selvfølgeligt mange gode forretningsrelationer, der ikke er baseret på dyb tillid og alligevel er meget lønsomme. Den dybe tillid er noget af det højeste man kan stræbe efter i sine forretningsmæssige relationer, så selv om man har mere end 500 links på LinkedIn, er der som regel kun 2-3 af dem, som du betragter, som dine betroede rådgivere. Dvs. dem du ringer til, når du har et problem, som ikke nødvendigvis ligger inden for deres umiddelbare ekspertise ( Du er jo revisor og forstår dig på penge, så du må da vide, hvilken bank, der passer til mig? ). Bredden af forretningsområder Muligheder for mer -, gen- og krydssalg/leads Spurgt først, om mere og andet end primær leverance Behovsbaserede Relationsbaserede Problemet bliver løst Trusted Advisor (Tillidsbaserede) Service-og ekspertisebaserede Levering til tiden, til prisen, i rette kvalitet osv. Dybden af relationerne

4 04 16 Tillid handler om relationer mellem mennesker og de økonomiske perspektiver, er afledte effekter af individuelle handlinger. Jo mere tillid dine kunder eller kollegaer har til dig, jo mere vil de fx: 1. Spørge dig til råds først 2. Lytte til dig 3. Følge dine anbefalinger 4. Tale planer og muligheder med dig 5. Respektere dig 6. Tolke positivt på din feedback 7. Dele følsomme informationer 8. Anbefale dig til andre 9. Tilgive dig 10. Beskytte og varsko dig 11. Acceptere dig som du er Mere omsætning og højere marginer Flere og større ordrer; Troværdige rådgivere vinder flere og større sager over tid. Mersalg; Der er intet, der er bedre til at skabe kundeloyalitet end tillid. Flere og bedre henvisninger; Betroede samarbejdspartnere får dem lettere. Hurtigere organisationsudvikling; Fordi udvikling afhænger af ærlig feedback. Hurtigere produktudvikling; Bedre og mere ærlig feedback fra markedet. Hurtigere og bedre beslutninger; Målorientering og handling bliver lettere og accelereret af tillid. Højere tillid og troværdighed, påvirker både omsætningen og omkostningerne. Illustrationen til højre på denne side er blot eksempler på de afledte effekter af højere tillid. Færre omkostninger: Salgsomkostninger; Troværdige sælgere har højere hitrater (lavere cost-to-sell). Dyre udbud; Kunder spørger deres betroede samarbejdspartnere først Mindre kontrol; Højere uddelegering og ansvar til medarbejdere der er tillid til. Mindre tilbageløb; Kunder og kollegaer følger hurtigere og i højere grad anvisninger fra personer de har tillid til. Lavere medarbejderomsætning; Høj intern tillid medfører mindre friktion og mere transparens, forståelse og engagement.

5 Hvorfor du skal bruge tillid i forretningsrelationer? Bogen The Trusted Advisor udkom i år 2000 og er på listen over de 500 mest indflydelsesrige management og udviklings bøger, der er skrevet, og temaet er mere relevant og vigtigere nu end nogensinde før. Her er en række eksempler: Finanskrise på fjerde år; Når Finansiel Stabilitet er Danmarks femtestørste bank og flyselskaberne sælger flere konkursforsikringer end de lejer biler ud, så er det naturligt, at kunderne bliver mere skeptiske overfor gode tilbud. Massemarkedsføring preller af; Kunderne drukner i reklamer og gode tilbud af mere eller mindre lødig karakter, og det har medført, at kunderne i højere grad vælger ud fra personlige anbefalinger fra personer, de har tillid til. Push-salg er kortsigtet; En grundsten i en performancekultur er (meget) ambitiøse mål og realisering af høje mål kræver bl.a. at flere sælgere, gør flere, bedre eller anderledes indsatser. Det foranlediger mange til at gøre kortsigtede aktiviteter med mere eller mindre underlødige metoder og stærkt fokus på SALG (versus rådgivning ud fra kundens eller medarbejderens reelle behov). Det er kortsigtet og gennemskueligt og kunderne opdager (og husker) det. (Der er god inspiration til dette i artiklen Selling by doing not selling by telling af Charles H. Green der kan hentes gratis på Man kan ikke fake ærlighed over tid. For at opnå status af betroet rådgiver skal man være mere autentisk; være mere sig selv.

6 06 16 Hvis det virker, bliver det kopieret; Udviklingshastigheden er i dag så høj, at hvis du sælger noget, der skaber god forretning, så går der kun uger eller måneder, før dine konkurrenter kan tilbyde noget lignende. Det eneste de ikke kan kopiere, er det personlige, måden, adfærden fra dine medarbejdere og den tillid de opnår. Du skal eje positionen og relationen. Lønsomhed og performanceorientering; Fire ud af fem virksomheder, som vi taler med, vil have mere lønsomheds-/performanceorientering ind i virksomhedskulturen. En anden grundsten i en performancekultur er en åben dialog og evnen til at give og modtage feedback og det kræver, at man har tillid til motiverne hos den, der giver tilbagemeldingen. Høj gennemsigtighed; Internettet, TV og andre medier gør kunderne mere oplyste og mere professionelle i købssituationer. Du vinder, hvis du forstår kunderne bedst og evner at rådgive ud fra kundens helheder og bedste muligheder, ikke ved at tale mest indlevende om dig selv og dine services. På spørgsmålet Hvad er en betroet rådgiver for dig? (i en foranalyse) svarede de fleste kunder; Det er når rådgiveren siger nej til mig og er ærlig om egne begrænsninger og det med småt de giver os følelsen af, at de tager os alvorligt.

7 Nogle grundlæggende teser om tillidsskabelse TILLIDSTESE 1: Tillid kræver tiltro og at være betroet Tillid betyder at man har tiltro at man er villig til at tage en risiko. Der er tillid, når en person har tiltro og en anden er betroet. Det er som regel ens egen troværdighed man skal arbejde med, altså evnen til at blive betroet af andre. Men ofte starter det med, at du udviser tillid til andre. TILLIDSTESE 2: Tillid er personligt Når tillid bliver omtalt, er det som regel i relationen mellem mennesker og som grundregel opstår tillid på personligt plan. Når man har tillid til en virksomhed, er det som regel pga. pålideligheden til den samlede kvalitet/opførsel. TILLIDSTESE 3: Tillid handler om relationer (det handler ikke om dig) Det er nærmest selvforklarende, at tillid handler om relationer. Alligevel er der mange, der glider ind i selvoptagelse, på en måde, så opmærksomheden bliver flyttet fra de personer, hvor tilliden ønskes opnået. Hvorvidt man er orienteret mod egne behov eller mod andres behov, har stor indflydelse på tilliden. Det hjælper at huske sig selv på, at det handler ikke om dig og efterlade sit ego udenfor døren. TILLIDSTESE 4: Tillid opstår i interaktioner Du bliver ikke en betroet rådgiver gennem smarte marketingprogrammer, flotte præsentationer eller sågar blogs og LinkedIn-opdateringer. Tillid opstår i dine interaktioner med andre, specielt en-til-en.

8 08 16 TILLIDSTESE 5: Der er ikke tillid uden risiko Hvis der er oprigtig tillid så behøver man ikke at kontrollere; hvis man har behov for at validere, så er det ikke tillid. Det er noget forretningsfolk i sær advokater, forsikrings- og bankfolk har det med at glemme og derfor forsøger de at minimere risici. Men selve kernen i tiltro indebærer risici. Nogen skal tage en chance, og det er din opgave, at føre an med et godt eksempel selv i en nulfejlskultur. TILLIDSTESE 6: Tillid er paradoksal Tillidsskabelse modsiger logikken. Det viser sig, at den bedste måde at sælge på, er, at stoppe med at prøve at sælge. Den bedste måde at udøve indflydelse på, er, at stoppe med at udøve indflydelse. Den bedste måde at fremstå oprigtig på er, at være ærlig og transparent om det du ikke ved. De handlinger der giver mest tillid, er ofte det modsatte af, hvad din indre dialog fortæller dig. TILLIDSTESE 7: Evnen til at lytte skaber tillid og indflydelse En af de stærkeste faktorer til at opnå indflydelse, er positiv reciprokværdi; tendensen til at gengælde en tjeneste eller handling. Hvis du gør X for mig, så gør jeg Y for dig. Fx hvis du smiler og rækker hånden frem til mig, så smiler jeg og rækker hånden frem mod dig. Og omvendt; Hvis du ikke gør X for mig, så gør jeg heller ikke Y for dig. I tillidsskabelsen og i indflydelsen for rådgivere, starter det med at du viser at du lytter. Hvis du lytter til mig, så lytter jeg til dig. Hvis du ikke lytter til mig, så lytter jeg heller ikke til dig. Kan du se et mønster hos et par af de sælgere/kolleger, du har talt med for nyligt, hvor der var en god dialog, og der, hvor der var en mindre god dialog?

9 09 16 TILLIDSTESE 8: Tillid opstår hurtigt (og kan nedbrydes hurtigt) De fleste mennesker beslutter sig meget hurtigt for om de nærer tillid eller ej, ud fra det de hører eller ser. Tillid er en blanding af noget rationelt og noget følelsesmæssigt og tillid kan sagtens opstå på et øjeblik. TILLIDSTESE 9: Tillid er stærkt og holdbart, ikke skrøbeligt Der er et ordsprog, der lyder; Tillid tager lang tid at opnå, men kun et øjeblik at nedbryde. Det er en myte. Når mennesker mister tilliden til andre personer eller institutioner, er det som regel med nogenlunde samme hastighed, som tilliden blev opbygget med. TILLIDSTESE 10: Du høster, hvad du sår Tillid er en relation karakteriseret af en positiv reciprokværdi. Hvis person A har tillid til person B, så er sandsynligheden for at person B vil leve op til tilliden, større end hvis person A udviser mistænkelighed. Ledere der viser tillid til medarbejderne, udvikler i højere grad teams der lever op til tilliden. Medarbejdere der viser tillid til ledelsen, øger sandsynligheden for at ledelsen lever op til denne. Rådgiveren, der viser tillid og lytter indgående til sine klienter, har større sandsynlighed for at de vil lytte til pågældende. I bestyrelsen hos en stor dansk designvirksomhed, var det i lang tid svært at forstå, hvorfor aggressive incitamenter ikke havde den forventede virkning på virksomhedens øverste ledelse. Indtil et af bestyrelsesmedlemmerne i en privat anledning lyttede til den administrerende direktørs personlige situation, bekymringer og ambitioner, og det var noget helt andet, der fik vedkommendes hjerte til at banke. Det er let nok at forstå, at man skal lytte mere, men det svære er, hvordan man skal lytte, hvis man er drevet af andre motiver.

10 Tillidsligningen Tillid sat på flaske De fleste ved, hvad det vil sige at have tillid til nogen eller at være betroet rådgiver for nogen, men de færreste ved, hvad tilliden består af eller hvad der skete, da den forsvandt. Det har taget forfatterne af The Trusted Advisor mere end 7 år og tusinder af interaktioner, at destillere essensen af tillid til en formel, der beskriver tillidsskabelse på et personligt og organisatorisk plan. Det er med andre ord lykkedes at putte tillid på flaske så det er lettere at applikere, kopiere og skalere til flere. Matematiks ser man straks, at Tillid er en afledt funktion af de tre faktorer i tælleren, Troværdighed* og Pålidelighed og Fortrolighed samt én faktor i nævneren Orientering mod egne behov. Du kan altså øge andres tillid til dig, hvis andre vurderer at du er Troværdig, Pålidelig og Fortrolig. Og omvendt, hvis du har en stærk Orientering mod egne behov, så falder andres tillid til dig (og det går vel også ud over sympatien, hvis en dygtig person hele tiden blærer sig). * Fra originalsproget engelsk, har vi oversat Credibility til Troværdighed. Tillid = Troværdighed + Pålidelighed + Fortrolighed Orientering mod egne behov Troværdighed Det du siger og de ord du bruger. Det du ved om et givent emne, om du er oprigtig og har dine referencer og ekspertise på plads. Jeg kan stole på det, hun fortæller mig om Pålidelighed Det du gør og dine handlinger. Om du er pålidelig og forudseende, om du tager ansvar og giver følelsen af genkendelighed. Jeg kan forvente, at han vil for det plejer han at leve op til. Fortrolighed Trygheden ved at dele informationer med dig. Om du er empatisk og udviser diskretion og aktiv lytning. Jeg kan betro mig til hende om for hun har aldrig misbrugt min tillid eller pinliggjort mig. Orientering mod egne behov Dit fokus i dialog og handlinger. Hvor opmærksomheden er rettet; mod dig selv eller andre. Fx stærk indre dialog, fastlåst agenda osv. Jeg kan stole på hans bekymring om og hvordan det vil have indflydelse på min karriere.

11 11 16 For at andre skal have dyb tillid til dig, skal du have gode resultater på alle fire variabler i ligningen, ligesom det er vigtigt, at have en nogenlunde jævn fordeling i mellem variablerne, da undersøgelser har vist, at store variationer korrelerer med en lavere tillidsscore samlet set. Med andre ord er recepten på dybere tillid: Troværdighed = Hold dig til sandheden Pålidelighed = Gør mere godt Fortrolighed = Tag flere risici Orientering = Tænk mere på andre Tillid = Troværdighed + Pålidelighed + Fortrolighed Orientering mod egne behov Du kan styrke din troværdighed, ved at: Have dyb indsigt i dit arbejdsområde Holde dig ajour med tendenser og nyheder i dine omgivelser og din branche Tilbyde dit synspunkt, når du har et Sige det ved jeg ikke, når det er det rigtige svar Udtrykke passion for dine arbejdsområder Kommunikere overbevisende og afbalanceret, holde øjenkontakten, give et godt håndtryk osv. Du kan styrke din Pålidelighed, ved at: Afstemme forventninger tidligt og følge op løbende Rejse mange små forventninger og blive ved med at indfri dem Komme til tiden eller før Sige det med det samme, og tage tydeligt ansvar, hvis du ikke kan leve op til forventninger Bruge andres ordvalg, skabeloner, dresscode osv. for at respektere deres normer og miljø Du kan styrke din Fortrolighed, ved at: Lytte til mere end andres ord ved at bemærke tonefald, følelser og humør og anerkende det du oplever Fortælle andre hvad du oprigtigt værdsætter hos vedkommende, i stedet for at holde det for dig selv Bruge vedkommendes navn Dele noget personligt om dig selv fx en personlig mening eller erfaring det gør dig menneskelig og langt mere interessant Du kan styrke din Orientering, ved at: Tage dig god tid til at finde den rigtige løsning Dele dine idéer og tanker åbent Stille mange nysgerrige (og relevante) spørgsmål (hvad er succes fx for andre?) Forhandle ud fra ønsket om ægte win/win Blive ved med at lytte Fortælle din ærlige mening, selv når det er akavet Give andre kreditten for succes

12 Styrk din fortrolighed og hold dit ego i skak De fleste, der vil opfattes mere tillidsfulde, bruger mest tid og energi på at styrke deres Troværdighed og Pålidelighed, fordi det er det letteste at forholde sig til (og tiltaler professionelle personer). Men professionelle rådgivere er allerede stærke på disse områder, og det viser sig, at være meget mindre effektivt, i forhold til de udbytter man kunne opnå, ved at stræbe efter en mere jævn og god score på alle fire variable. Det er et paradoks for meget videnstunge virksomheder, hvor man som regel bliver ansat på baggrund af sine kvalifikationer og meritter. Og når man bliver forfremmet, er det igen fordi at man har skabt høje resultater og udmærket sig på fagligheden. Tænk fx over det sidste møde du forberedte dig til; Hvad var det du forberedte? I de fleste tilfælde er forberedelsen primært fokuseret på ekspertisen, på at kunne svare på de mest centrale spørgsmål, der kunne dukke op i mødet, eller som man i virkeligheden gerne vil tale om, for at fremme sagen. For at fremstå troværdig, taler man (jo) om det man ved noget om, og det man tror, kunden eller kollegaen har brug for at høre. Men hvis du vil have flere til at have tillid til dig, så stil dig selv spørgsmålene; Hvordan starter jeg samtalen? (versus hvor den skal ende ), og, hvad skal jeg være nysgerrig efter/hvilke spørgsmål vil jeg stille?. Det er trods alt dine kvalifikationer og meritter, der har sat dig i situationen til at starte med, nu skal du bevise, at du også har oprigtig interesse i at forstå og hjælpe vedkommende videre. Vurderinger af mere end personer viser, at den enkeltstående faktor, med højest korrelerende indflydelse på de andre faktorer, er evnen til at udvise Fortrolighed. Personer der opleves meget Fortrolige, opnår oftere dybere tillid fra andre. Det giver god mening, når man reflekterer over, at en af de stærkeste drivere for tillid netop er den positive reciprokværdi, der opstår ved at lytte empatisk og være nysgerrig på både rationelle og emotionelle emner. Svaret på de fleste dilemmasituationer ligger lige for, hvis du starter med at spørge dig selv; Hvad ville en betroet rådgiver gøre/sige i denne situation?

13 13 16 Hvorfor og hvordan lytning øger effekten af rådgivning I rådgivningssituationer er der mange, der fejlagtigt tror, at måden vi mennesker tager beslutninger på er en primært rationel proces. At man samler alle fakta, tilføjer sin sunde fornuft og logisk tankekraft/intelligens og derigennem krystalliserer en objektiv sandhed. Hvis det var tilfældet, så havde det været ligegyldigt hvilken jury man havde i en retssag eller hvilken dommer, der skulle fælde dom. Så havde man kunne rationalisere med sit teenagebarn og flere var kommet til en fælles enighed om den objektive sandhed. Sådan er det bare ikke. Beslutninger tages lige så forskelligt, som vi er mennesker på jorden og der er lige dele rationelle som emotionelle indflydelser. Derfor er det lige så vigtigt at anerkende og spørge ind til det usagte, det der bliver sagt i mellem linjerne, for at forstå, og vise, at man forstår, helheder og de menneskelige aspekter i en kundes eller kollegas situation. Deri ligger en række risici; Hvis du fx tænker jeg kan ikke tage den chance endnu, for der er ikke nok tillid i mellem os, så kan du med fordel efterse dine rationaler. Det er nemlig selve chancen, der skaber tillid i mellem mennesker, fx når du spørger til kundens personlige holdninger til et projekt, eller, ved at fortælle medarbejderen om en personlig refleksion. De færreste adresserer elefanten i lokalet af frygt for, at kompromittere klienten, gøre tingene unødigt komplicerede, blande sig i noget, man ikke skal mm. Men paradoksalt nok, er det netop i risikoen ved at adressere det usagte, at man udviser troværdighed. En metode er, at anvende sine bekymringer, som forbehold i starten af sætningen. På den måde er man direkte og hudløst ærlig, på en socialt acceptabel måde. Se hvordan den betroede rådgiver lytter eller ikke lytter på næste side

14 14 16 Hvordan den betroede rådgiver lytter: 1. Lytter imellem linjerne 2. Spørger ind til afklaring 3. Lader kunden få det ud af systemet 4. Sammenfatter 5. Tager dig seriøst 6. Lader dig tale (ud) 7. Spørger til flere detaljer/i dybden 8. Vil have din version først (hvis du lytter til kunden lytter kunden også til dig) 9. Spørger dig, hvordan de kan hjælpe dig 10. Ser på kunden 11. Spørger ind til både rationelle og emotionelle områder for kunden Hvordan den betroede rådgiver ikke lytter: 1. Afbryder 2. Svarer for hurtigt 3. Matcher kundens pointer ( Ja, det har jeg også prøvet. Det startede med ) 4. Tilføjer egne holdninger, når andre taler 5. Springer hurtigt til konklusioner eller fordømmelser 6. Stiller lukkede og ledende spørgsmål uden årsag 7. Giver dig sine idéer inden man har lyttet til dine 8. Dømmer dig 9. Forsøger at løse problemer for hurtigt 10. Svarer telefonen eller afbryder i et møde 11. Fokuserer ensidigt på det rationelle

15 15 16 Hvad nu? Tillid er personligt, ikke institutionelt. Tillid er emotionelt, ikke kun en rationel proces. Og helt overordnet, så handler tillid om dine intentioner. Er dine intentioner at hjælpe kunden, eller at tjene penge? Dine kunder kan se forskellen. For at vurdere hvor langt du eller dine medarbejdere er, fra at blive betroede rådgivere, kan du starte med at tænke på nogle personer, som du vil betragte som betroede rådgivere i dit professionelle liv, og vurdere, hvad disse personer har til fælles og om der er nogle af disse egenskaber du gerne så, var mere til stede i din organisation. Tag temperaturen på dit Trust Temperament Ved at svare på 20 simple spørgsmål baseret på tillidsligningen, kan du på cirka 5 minutter, få en meget nøjagtig beskrivelse af, hvordan du kan udvikle og få mere succes i dine professionelle relationer. Både i form af en samlet tillidsscore og en Trust Temperament - rapport, der fortæller hvad der gør at andre har tillid til dig, og det, du selv kan gøre, for at være mere troværdig, så du kan; styrke din troværdighed, øge dine resultater og bygge dybere og mere tilfredsstillende relationer med de mennesker, der betyder mest. Gennemfør en gratis Trust Quiz på dette link: https://trustsuite.trustedadvisor.com/ En række eksempler på hvad betroede rådgivere har til fælles: 1. De forstår dig og er oprigtigt interesserede 2. Er rolige og konsistente 3. Til at stole på 4. Hjælper dig til at se tingene i andre perspektiver 5. Hjælper dig til at tænke tingene igennem (men det er din beslutning)

16 Har selvværd nok til ikke at være forudindtagede eller dømmende 7. Kritiserer og korrigerer dig på en socialt acceptabel måde 8. Er der for dig i det lange løb 9. Giver dig årsager, du kan tænke over (og ikke deres egne konklusioner) 10. Giver dig muligheder og udfordrer dig på antagelser 11. Agerer som en rigtig person, ikke som en i en rolle 12. Husker hvad vi siger (også uden noter) 13. Har integritet og gode værdier 14. Sætter vores problemer i kontekst gennem metaforer, anekdoter og story-telling 15. Har humor 16. Er kloge (på andre områder end du selv) 17. Er nysgerrige nok til at spørge uden selv at have et svar 18. Ser kunden som en ligeværdig (sparrings-) partner 19. Har stort nok ego til at stille det ved døren, når de går ind 20. Tror på at succes bygger på de samlede kvalitetsoplevelser

17 17 16 Hvad du bør vide om Garde Inc.? Garde Inc. er resultatet af 18 års samarbejde mellem dygtige forretningsfolk. Vi har stiftet selskabet i 2010, fordi det, vi søgte, ikke fandtes og fordi vores kunder efterspørger øget effekt og hastighed i eksekveringen af deres Go to Market strategier. Vi tror på, at nøglen er adfærd, kultur og holdninger og ud fra vores filosofi om Behavoral Execution kan vi levere alt fra få dages sparring, analyse eller træning til en samlet orkestrering og dosering af struktur, kommunikation og træning, alt afhængigt af, hvad der vil gavne dig og din virksomhed bedst. Vi har fået konceptet The Trusted Advisor til Skandinavien fordi formen og måden understøtter effekt og hastighed i eksekveringen og hjælper især rådgivningskunder til at nå større mål hurtigere. Træningen, formen og værktøjerne er udviklet sammen med Charles Green (med)forfatteren til The Trusted Advisor (2000, Free Press) og Trust Based Selling (2006, McGraw-Hill) og senest The Trusted Advisor Fieldbook (2011, Wiley).

SAMARBEJDE SKABER RESULTATER

SAMARBEJDE SKABER RESULTATER Om psykisk arbejdsmiljø i detailhandlen Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! Medarbejder SOCIAL KAPITAL SAMARBEJDE SKABER RESULTATER Årets store udsalg skal forberedes, men da medarbejderne møder

Læs mere

Salgslederuddannelse. Styrk dine kompetencer som salgsleder på strategisk niveau. 2 dage i Kolding 4 dage i Madrid

Salgslederuddannelse. Styrk dine kompetencer som salgsleder på strategisk niveau. 2 dage i Kolding 4 dage i Madrid 2 dage i Kolding 4 dage i Madrid Salgslederuddannelse Styrk dine kompetencer som salgsleder på strategisk niveau IE Business School er ranket blandt top 5 over Europas bedste Business Schools af Financial

Læs mere

CENTRALE LEDELSESOPGAVER DERFOR HAR VI ET LEDELSESGRUNDLAG LEDELSESVÆRDIER LEDELSESGRUNDLAGET SKAL BESKRIVE COOPS HOLDNING TIL GOD LEDELSE

CENTRALE LEDELSESOPGAVER DERFOR HAR VI ET LEDELSESGRUNDLAG LEDELSESVÆRDIER LEDELSESGRUNDLAGET SKAL BESKRIVE COOPS HOLDNING TIL GOD LEDELSE LEDELSESGRUNDLAG DERFOR HAR VI ET LEDELSESGRUNDLAG Vi vil være det bedste og mest ansvarlige sted at handle og arbejde. Denne ambitiøse vision skal Coopfamiliens cirka 3.800 ledere gøre til virkelighed

Læs mere

FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING

FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING Psykiatri FAGLIGHED ANSVAR RESPEKT UDVIKLING Med mennesket i centrum - Fire værdier, der skal drive vores arbejde i Region Hovedstadens Psykiatri Kære medarbejder og ledere Her er vores nye værdigrundlag,

Læs mere

ICF s PROFESSIONELLE COACHING KERNEKOMPETENCER

ICF s PROFESSIONELLE COACHING KERNEKOMPETENCER De følgende elleve centrale coaching kompetencer er beskrevet for at skabe større forståelse for de færdigheder og tilgange, der anvendes i moderne coacharbejde som defineret af ICF. De vil også kunne

Læs mere

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder.

Analysen er din, og skal kun bruges til, at du kan tænke over, hvordan du oplever dig selv som leder. Ledelsesstilanalyse Dette er en analyse af den måde du leder på, med fokus på at lede mennesker. Det er vigtigt for din selvindsigt, at du er så ærlig som overhovedet mulig overfor dig selv når du svarer.

Læs mere

TRIN TIL ØGET OMSÆTNING.

TRIN TIL ØGET OMSÆTNING. 3 TRIN TIL ØGET OMSÆTNING. Tlf. 70 268 264 info@relationwise.dk København - London - Stockholm Introduktion Loyalitets-guruen Frederick Reichheld beskriver, at loyale kunder er en fantastisk profit-generator,

Læs mere

Innovation og mennesker

Innovation og mennesker 1 Innovation og mennesker Det kan Cremans rådgivning gøre for innovation I en innovationsproces er der som regel masser af idéer og penge til at begynde med. Hos Creman er det vores erfaring, at det er

Læs mere

Det perfekte parforhold

Det perfekte parforhold Det perfekte parforhold - sådan gør du Mette Glargaard Forlaget Grenen Andre bøger af Mette Glargaard Selvværd for begyndere Poul Glargaards datter det usynlige barn Helterejsen slip følgerne af din opvækst

Læs mere

Forberedelse. Gennemføring. Succes.

Forberedelse. Gennemføring. Succes. Forberedelse. Gennemføring. Succes. Kelly Services Interviewguide til kandidater Hos Kelly Services er vi dedikerede til at udarbejde værktøjer og stille disse til rådighed således, at du kan optimere

Læs mere

VIL du VÆRE vores NYE advokatfuldmægtig?

VIL du VÆRE vores NYE advokatfuldmægtig? VIL du VÆRE vores NYE advokatfuldmægtig? Løft blikket TM 3 EN uddannelse MED ansvar OG udfordringer Som fuldmægtig hos os kommer du til at prøve kræfter med udfordrende advokatarbejde inden for flere

Læs mere

VIL du VÆRE vores NYE erhvervsjuridiske fuldmægtig?

VIL du VÆRE vores NYE erhvervsjuridiske fuldmægtig? VIL du VÆRE vores NYE erhvervsjuridiske fuldmægtig? Løft blikket TM 3 EN uddannelse MED ansvar OG udfordringer Som fuldmægtig hos os får du en uddannelse med ansvar og udfordringer og kommer til at prøve

Læs mere

Fjerde del: ICF s etiske løfte (Pledge og Ethics)

Fjerde del: ICF s etiske løfte (Pledge og Ethics) COACHING OG ETIK Første del: ICF s filosofi omkring coaching Den internationale sammenslutning for coaches, The International Coach Federation (ICF) repræsenterer den form for coaching, som anser klienten

Læs mere

CONNECT DENMARK S PITCH-TRÆNING INFORMATION & TIPS TIL EN GOD PITCH

CONNECT DENMARK S PITCH-TRÆNING INFORMATION & TIPS TIL EN GOD PITCH CONNECT DENMARK S PITCH-TRÆNING INFORMATION & TIPS TIL EN GOD PITCH 1 OVERBLIK 1/2 GENEREL INFORMATION HVAD ER EN ELEVATOR PITCH 5 HVAD ER MÅLET 6 PITCH-TRÆNING INFORMATION UDBYTTET AF PITCHTRÆNING 8 HVEM

Læs mere

Hvad gør Klubhus-fællesskaber til sande klubhus-fællesskaber? Robby Vorspan, ICCD. 13. Internationale Konfrence, Plenary Session

Hvad gør Klubhus-fællesskaber til sande klubhus-fællesskaber? Robby Vorspan, ICCD. 13. Internationale Konfrence, Plenary Session Gennem årene har det verdensomspændende klubhusfællesskab lagt mere og mere vægt på "fællesskabs" aspektet i sin definition af, hvad der gør et klubhus til et klubhus. Vi har erkendt, at det faktum at

Læs mere

Kommunikation at gøre fælles

Kommunikation at gøre fælles Kommunikation at gøre fælles Ordet kommunikation kommer af latin, communicare, og betyder "at gøre fælles". Kommunikation er altså en grundlæggende forudsætning for alt socialt fællesskab ingen sociale

Læs mere

PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30

PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30 PERSONLIG SALGSTRÆNING En anderledes uddannelse til ledige, der tager udgangspunkt i den enkelte. Dag 5 af 6; 08:30 15:30 DAGENS PROGRAM 08:30 09:30 Opsamling 09:30 09:45 Pause 09:45 10:45 Brik Å Teori:

Læs mere

BEMAFD Pixiebog til jobsøgende

BEMAFD Pixiebog til jobsøgende BEMAFD Pixiebog til jobsøgende Tips til jobsøgning Ikke klassificeret Bemandingsafdelingen 19-12-2014 Tips til jobsøgning Denne Pixiebog er inddelt i nedenstående afsnit som du kan springe direkte til.

Læs mere

1. God ledelse. God ledelse. 1) Redaktion Ola Jørgensen, klartekst. Udarbejdet for KL og KTO under væksthus for ledelse, 2005. 61

1. God ledelse. God ledelse. 1) Redaktion Ola Jørgensen, klartekst. Udarbejdet for KL og KTO under væksthus for ledelse, 2005. 61 1. Hvad kendetegner den gode leder? Hvad er det, der gør nogle ledere særligt succesfulde? Det bliver diskuteret i mange kredse både til søs og på landjorden. "Ledere der lykkes 1) " er et projekt, hvor

Læs mere

MOTIVATION MOTOR ELLER MODVIND

MOTIVATION MOTOR ELLER MODVIND MOTIVATION MOTOR ELLER MODVIND Er du motiveret, er du næsten helt sikker på succes. Motivationen er drivkraften, der giver dig energi og fører dig i mål. Mangler du den, slæber det hele sig afsted, trækker

Læs mere

Det vil glæde mig...

Det vil glæde mig... s Det vil glæde mig... Kære leder Det vil være en glæde for mig sammen med Dig - at designe en unik workshop tilpasset din virksomhed og jeres udfordringer Lad Dig inspirere af workshops, som andre allerede

Læs mere

Ledelsesgrundlag Center for Akut- og Opsøgende Indsatser

Ledelsesgrundlag Center for Akut- og Opsøgende Indsatser Ledelsesgrundlag Center for Akut- og Opsøgende Indsatser 14 Hvorfor et ledelsesgrundlag? Center for Akut- og Opsøgende Indsatser består af flere forskellige afdelinger, som opererer under forskellige paragraffer

Læs mere

Antikorruptionspolitik for Sex & Samfund

Antikorruptionspolitik for Sex & Samfund Antikorruptionspolitik for Sex & Samfund 1. Introduktion Antikorruptionspolitikken gælder for frivillige, medarbejdere, ledelse og bestyrelse i Sex & Samfund og hos vores samarbejdspartnere. Alle ovennævnte

Læs mere

SAMMEN SKABER VI VÆRDIFULDE FORANDRINGER I DIN VIRKSOMHED

SAMMEN SKABER VI VÆRDIFULDE FORANDRINGER I DIN VIRKSOMHED INTRODUKTION TIL 4IMPROVE SAMMEN SKABER VI VÆRDIFULDE FORANDRINGER I DIN VIRKSOMHED VI HJÆLPER DIG MED AT SKABE FORANDRING Kunder, medarbejdere og netværkspartnere oplever en intensiv og stejl læringskurve

Læs mere

Tænk struktureret kompetenceudvikling for at skabe ejerskab og motivation hos medarbejderne!

Tænk struktureret kompetenceudvikling for at skabe ejerskab og motivation hos medarbejderne! Tænk struktureret kompetenceudvikling for at skabe ejerskab og motivation hos medarbejderne! Med Service Desken i førersædet! IT chef Lise Wormstrup Onsdag den 29. oktober 2008 Agenda Kort om it-afdelingen

Læs mere

Hjælpsomme vi er aldrig alene

Hjælpsomme vi er aldrig alene Hjælpsomme vi er aldrig alene Vi er hjælpsomme og gør kollegerne til stjerner. Vi ved, at bag en k a er står der en k a er og igen en k a er. Du og vi er aldrig alene. Vi giver til hinanden jo mere jo

Læs mere

KMP+Mentorundersøgelsen Værktøj til måling af resultater

KMP+Mentorundersøgelsen Værktøj til måling af resultater Side 1 af 5 KMP+Mentorundersøgelsen Værktøj til måling af resultater Af Kirsten M. Poulsen, direktør og management konsulent, KMP & Partners Vores interesse for mentorskabet I 2000 stiftede jeg for første

Læs mere

Situationsbestemt coaching

Situationsbestemt coaching Bag om coaching Ovenfor har vi fokuseret på selve coachingsamtalen med hovedvægten på den strukturerede samtale. Nu er det tid til at gå lidt bag om modellen Ved-Kan- Vil-Gør, så du kan få en dybere forståelse

Læs mere

En B-t-B sælgers bekendelser kapitel 3

En B-t-B sælgers bekendelser kapitel 3 En B-t-B sælgers bekendelser kapitel 3 Salgstaler på dåse I sidste kapitel foreslog jeg, at du gør op med dig selv, at du kan præstere meget mere, end du tror. Og at du opstiller dit idealbillede af en

Læs mere

Ledelsesgrundlaget er et retningsgivende værdipapir, besluttet af Den Udvidede Direktion januar 2009. Ledelsesgrundlaget i Region Nordjylland

Ledelsesgrundlaget er et retningsgivende værdipapir, besluttet af Den Udvidede Direktion januar 2009. Ledelsesgrundlaget i Region Nordjylland Ledelsesgrundlaget er et retningsgivende værdipapir, besluttet af Den Udvidede Direktion januar 2009 Ledelsesgrundlaget i Region Nordjylland ledelsesgrundlaget i Region Nordjylland Kære leder i Region

Læs mere

God ledelse i Haderslev Kommune

God ledelse i Haderslev Kommune God ledelse i Haderslev Kommune God ledelse i Haderslev Kommune God ledelse i Haderslev Kommune handler om at sikre en attraktiv arbejdsplads. En arbejdsplads, som nu og i fremtiden, giver den enkelte

Læs mere

Arbejdsglæde. En rundtur i selvledelse

Arbejdsglæde. En rundtur i selvledelse Arbejdsglæde En rundtur i selvledelse Christine Cleemann, PhD cmc.lpf@cbs.dk Assistant Professor of Strategic HR, CBS (www.cbs.dk) Faculty Partner, RBL Group, USA (www.rbl.net) PBJ Netværksdag den 9. november

Læs mere

S E L E C T D E V E L O P L E A D H O G A N D E V E L O P C O M P A S S BETYDNINGEN AF KERNEVÆRDIER. Rapport for: Jane Doe ID: HB290515

S E L E C T D E V E L O P L E A D H O G A N D E V E L O P C O M P A S S BETYDNINGEN AF KERNEVÆRDIER. Rapport for: Jane Doe ID: HB290515 S E L E C T D E V E L O P L E A D H O G A N D E V E L O P C O M P A S S BETYDNINGEN AF KERNEVÆRDIER Rapport for: Jane Doe ID: HB290515 Dato: 02 August 2012 2 0 0 9 v e d H o g a n A s s e s s m e n t S

Læs mere

Ledelse når det er bedst. Ledelsesgrundlag for Glostrup Kommune

Ledelse når det er bedst. Ledelsesgrundlag for Glostrup Kommune Ledelse når det er bedst Ledelsesgrundlag for Glostrup Kommune INTRODUKTION hvad er et ledelsesgrundlag? Fælles principper for god ledelse Som ledere i Glostrup Kommune er vores fornemste opgave at bidrage

Læs mere

Værdier. Kommunikation. Motivation. Troværdighed. Markedsorientering. frem for alt hjem. Arbejdsmiljø

Værdier. Kommunikation. Motivation. Troværdighed. Markedsorientering. frem for alt hjem. Arbejdsmiljø Arbejdsmiljø Markedsorientering Troværdighed Motivation Kommunikation Værdier frem for alt hjem Værdier Værdien af værdier Værdier er vigtige. Det er de, fordi de bestemmer, hvad der er rigtigt eller forkert,

Læs mere

Vane 1: Kend dig selv

Vane 1: Kend dig selv 1 Vane 1: Kend dig selv 2 Selvindsigt er nøglen til kommunikativ kompetence 4 Begrænsende overbevisninger Jeg lærer det aldrig Jeg er en dårlig kommunikator og sådan er det bare Folk lytter ikke, når jeg

Læs mere

Kirsten M. Poulsen MENTOR+ GUIDEN. om mentorskab og en-til-en-relationer

Kirsten M. Poulsen MENTOR+ GUIDEN. om mentorskab og en-til-en-relationer Kirsten M. Poulsen MENTOR+ GUIDEN om mentorskab og en-til-en-relationer 12 MENTORSKAB AFSNIT 1 Definitioner Nutidens mentorprogrammer er, næsten naturligvis, først blevet populære i USA. Her har man i

Læs mere

Aalborg Kommunes Fælles Ledelsesgrundlag Januar 2009

Aalborg Kommunes Fælles Ledelsesgrundlag Januar 2009 Aalborg Kommunes Fælles Ledelsesgrundlag Januar 2009 2 Aalborg Kommunes Fælles Ledelsesgrundlag Kære leder i Aalborg Kommune Der skrives og tales meget om nutidige og fremtidige krav til god ledelse. Samfundsudviklingen

Læs mere

Refleksionskema Den dybere mening

Refleksionskema Den dybere mening Refleksionskema Den dybere mening - den forskel du vil være, i verden Der ligger en dybere uselvisk mening bag beslutninger og valg vi træffer, som alle er dybt manifesteret i den måde vi ser verden på,

Læs mere

Kultur og adfærd Skab tillid til virksomhedens største aktiv

Kultur og adfærd Skab tillid til virksomhedens største aktiv www.pwc.dk Kultur og adfærd Skab tillid til virksomhedens største aktiv Medarbejderne er virksomhedens største aktiv og udgør samtidig dens største, potentielle risiko. En virksomheds kultur er defineret

Læs mere

Kære LINAK medarbejder

Kære LINAK medarbejder Værdihåndbog Kære LINAK medarbejder Hvad er en værdihåndbog? For LINAK er det et forsøg på at samle de holdninger, vi har til tingene og de værdier, vi bygger på. De resultater, vi har præsteret sammen

Læs mere

Accelerace og Green Tech Center kommer nu med et unikt tilbud om udvikling af din virksomhed Green Scale Up

Accelerace og Green Tech Center kommer nu med et unikt tilbud om udvikling af din virksomhed Green Scale Up Accelerace og Green Tech Center kommer nu med et unikt tilbud om udvikling af din virksomhed Green Scale Up Accelerace har gennem de seneste 7 år arbejdet tæt sammen med mere end 250 af de mest lovende

Læs mere

Lad os klare din Facility Service, så du kan bruge tiden på din kerneforretning. - vi efterlader altid et smil

Lad os klare din Facility Service, så du kan bruge tiden på din kerneforretning. - vi efterlader altid et smil Lad os klare din Facility Service, så du kan bruge tiden på din kerneforretning Forenede - vi efterlader altid et smil Service SPAR 25% PÅ OMKOSTNINGERNE UDEN AT GÅ PÅ KOMPROMIS MED KVALITETEN Styrk jeres

Læs mere

Del 1 Ledelse. Kapitel 1 Den nødvendige ledelse

Del 1 Ledelse. Kapitel 1 Den nødvendige ledelse Del 1 Ledelse Kapitel 1 Den nødvendige ledelse Han havde for få måneder siden fået den ledige stilling som mellemleder i virksomheden. Hans tidligere kolleger var nu hans medarbejdere. Men han forstod

Læs mere

Ledelse af frivillige

Ledelse af frivillige Køb bøgerne i dag Ledelse af frivillige V/ Sociolog og forfatter Foredragsholder og konsulent i Ledfrivillige.dk Grundlægger af bl.a. RETRO giver dig redskaber og inspiration til ledelsesopgaven baseret

Læs mere

7 effektive tips. www.marketingondemand.dk / 1

7 effektive tips. www.marketingondemand.dk / 1 7 effektive tips TIL MARKEDSFØRING AF IT OG TEKNIK / 1 Kære læser Denne e-guide er til dig, der ønsker at optimere din virksomheds markedsføring og sælge (endnu) mere. Omdrejningspunktet er markedsføring

Læs mere

Fashion Accelerator Mentor/mentee-samarbejdet

Fashion Accelerator Mentor/mentee-samarbejdet Formål dagen Fashion Accelerator Mentor/mentee-samarbejdet Kick-off 25. februar 2010 Kirsten M. Poulsen AT SKABE FUNDAMENT for mentor/mentee-samarbejdet for netværket for at opnå et godt udbytte af programmet

Læs mere

Ifs Etikpolitik - hovedprincipper

Ifs Etikpolitik - hovedprincipper Ifs Etikpolitik - hovedprincipper Etikpolitiken er besluttet af styrene i If-koncernet og gælder fra 1. januar 2013. Den revideres årligt. 1 FORORD... 1 2 IFS GRUNDLÆGGENDE ETISKE PRINCIPPER... 1 3 LOVE

Læs mere

Sælgeruddannelsen. Den bevidste sælger

Sælgeruddannelsen. Den bevidste sælger Sælgeruddannelsen Den bevidste sælger Vindere i salget har en plan tabere har en undskyldning I arbejdet med salg og forbedring af performance er det vigtigt, at man konstant træner og udfordrer sig selv

Læs mere

NYHEDSBREV SEPTEMBER 2004

NYHEDSBREV SEPTEMBER 2004 NYHEDSBREV SEPTEMBER 2004 Kære læser! Som leder har man de medarbejdere, man fortjener. For nogle vil det virke provokerende for andre vil det være en selvfølge. Den første artikel i dette nyhedsbrev uddyber

Læs mere

Kommunikation & Partnerskab Fordi din relation kan være dit dyreste bekendtskab

Kommunikation & Partnerskab Fordi din relation kan være dit dyreste bekendtskab Kommunikation & Partnerskab Fordi din relation kan være dit dyreste bekendtskab 17.- 18. juni 2015 København Hovedleverandør til Hvad siger deltagerne? Deteretkursus,dervirkeligharrykketmig.Jegerblevetbevidst

Læs mere

Vedtaget af Stena Metall koncernens bestyrelse 2012-02-22. Stena Metall koncernens Code of Conduct

Vedtaget af Stena Metall koncernens bestyrelse 2012-02-22. Stena Metall koncernens Code of Conduct Vedtaget af Stena Metall koncernens bestyrelse 2012-02-22 Stena Metall koncernens indhold BAGGRUND...3 VORES FORPLIGTELSER... 4 Forretnings- og eksterne relationer... 4 Relationer til medarbejderne...5

Læs mere

Efteruddannelse - Hvordan får du og din virksomhed value for money? Erhvervsakademi Århus 30. april 2014

Efteruddannelse - Hvordan får du og din virksomhed value for money? Erhvervsakademi Århus 30. april 2014 Efteruddannelse - Hvordan får du og din virksomhed value for money? Erhvervsakademi Århus 30. april 2014 Dagens menu 1. Dagens menu 2. Hvem er jeg og hvor kommer jeg fra? 3. EnergiMidt hvad er det? 4.

Læs mere

Vurder samtalens kvalitet på følgende punkter på en skala fra 1-5, hvor 1 betyder i lav grad og 5 betyder i høj grad.

Vurder samtalens kvalitet på følgende punkter på en skala fra 1-5, hvor 1 betyder i lav grad og 5 betyder i høj grad. Vurder samtalens kvalitet på følgende punkter på en skala fra 1-5, hvor 1 betyder i lav grad og 5 betyder i høj grad. Samtalens rammer og indhold I hvor stor grad fik du afklaret samtalens rammer (formål,

Læs mere

Erhvervspsykolog Mads Schramm, cand. psych. fra 2000 Københavns Universitet.

Erhvervspsykolog Mads Schramm, cand. psych. fra 2000 Københavns Universitet. Erhvervspsykolog Mads Schramm, cand. psych. fra 2000 Københavns Universitet. Fast ekstern konsulent i Seahealth og for Mærsk training. Speciale i ledertræning, stresshåndtering, konflikthåndtering, psykisk

Læs mere

Demo rapport. Rapporten genereret den: 8-10-2011 Powered by. Demo rapport - 1 / 42

Demo rapport. Rapporten genereret den: 8-10-2011 Powered by. Demo rapport - 1 / 42 Demo rapport Rapporten genereret den: 8-10-2011 Powered by Demo rapport - 1 / 42 Få udbytte af din feedback Det er almindelig kendt at arbejdsglæde og høj performance ofte er sammenhængende. UdviklingsKompas

Læs mere

Sælgerprofil Navn Virksomhed

Sælgerprofil Navn Virksomhed Sælgerprofil Navn Virksomhed Indhold PeopleTools Sælgerprofil Anvendelse af PeopleTools PeopleTools Kompetencehjul Fem sælgerroller Definitioner Udfordrende sælger Selvkørende sælger Problemløsende sælger

Læs mere

Selvevaluering. dine erfaringer med ledelse

Selvevaluering. dine erfaringer med ledelse Selvevaluering dine erfaringer med ledelse Velkommen Velkommen til din selvevaluering, som skal understøtte dine overvejelser omkring lederrollen. Selvevalueringen har to formål: Dels at give dig en introduktion

Læs mere

Specialpædagogisk Landskonference

Specialpædagogisk Landskonference Specialpædagogisk Landskonference Hjerne og Hjerte De fire temperamenter 3. oktober 2014 Uddannelse: Cand.Negot., bestyrelsesuddannet og Business Coach Forfatter: Den afgørende faktor Giv agt! Dialog i

Læs mere

Workshop. Ledelse på afstand. Landsforeningens årsmøde 2014

Workshop. Ledelse på afstand. Landsforeningens årsmøde 2014 Workshop Ledelse på afstand Landsforeningens årsmøde 2014 Program den 25. maj 2014 Formål med workshop Vilkår for ledelse på afstand Udfordringer ved ledelse på afstand: Forventningsafstemning Formål og

Læs mere

Har du en strategi for dit liv?

Har du en strategi for dit liv? Har du en strategi for dit liv? Det vigtigste i livet For nogle år siden arbejdede jeg med en topleder, der på det tidspunkt var tæt på de 60 år. Lars havde haft succes. Han havde skabt vækst i den virksomhed,

Læs mere

BUSINESS CASE: STYRKEBASERET LEDELSE

BUSINESS CASE: STYRKEBASERET LEDELSE BUSINESS CASE: STYRKEBASERET LEDELSE..og hvordan I kommer i gang Den nyeste forskning inden for organisationsudvikling og psykologi viser stærke resultater med hensyn til, hvorfor en anderledes tilgang

Læs mere

Indorama Ventures Public Company Limited. Politik for god selskabsledelse (Godkendt på bestyrelsesmøde 1/2009 den 29.

Indorama Ventures Public Company Limited. Politik for god selskabsledelse (Godkendt på bestyrelsesmøde 1/2009 den 29. Indorama Ventures Public Company Limited (Godkendt på bestyrelsesmøde 1/2009 den 29. september 2009) Meddelelse fra formanden Indorama Ventures Public Company Limited ("selskabet") har den holdning, at

Læs mere

Handlekraft i Ledelse & Organisation. Tune Hein

Handlekraft i Ledelse & Organisation. Tune Hein Handlekraft i Ledelse & Organisation Tune Hein 1 Hein Degn & Partnere Lederudvikling og coaching Organisationsudvikling & change management Handlekraft projekter Novozymes, Nykredit, NNIT, KU, Nordea,

Læs mere

People Test 360 Et testværktøj til at vurdere lederperformance fra alle vinkler

People Test 360 Et testværktøj til at vurdere lederperformance fra alle vinkler People Test 360 Et testværktøj til at vurdere lederperformance fra alle vinkler People Test 360 - PT360 Performance PT360 måler fokuspersonens performance på fem ledelsesmæssige ansvarsområder. Fokuspersonens

Læs mere

10 praktiske tips når du skal udvikle dine medarbejdere 27.09.13

10 praktiske tips når du skal udvikle dine medarbejdere 27.09.13 10 praktiske tips når du skal udvikle dine medarbejdere 27.09.13 Ny forskning viser, at mænd og kvinder er tilbøjelige til at løse problemer på vidt forskellige måder. Det er en vigtig pointe, når du som

Læs mere

Personalepolitik VÆRDIER I NÆSTVED KOMMUNE

Personalepolitik VÆRDIER I NÆSTVED KOMMUNE Personalepolitik VÆRDIER I NÆSTVED KOMMUNE Den fælles vision Denne personalepolitik er gældende fra den 1. januar 2008. Og da en personalepolitik aldrig må blive statisk, vil den blive evalueret og revurderet

Læs mere

Procesorienteret udvikling/træning! Fysisk, teknisk og mentalt!

Procesorienteret udvikling/træning! Fysisk, teknisk og mentalt! Procesorienteret udvikling/træning! Fysisk, teknisk og mentalt! 1. Målsætning Sæt drømmemål Procesmål Præstationsmål Resultatmål Delmål God Planlægning i.f.t. målene er yderst vigtig. Følg pilene og skab:

Læs mere

styrkebaseret ledelse

styrkebaseret ledelse Mads Bab i gang med styrkebaseret ledelse Håndbog med ideer og teknikker til at sikre mere engagement, robusthed og resultater der holder. På styrkebaseretledelse.dk følger otte videoer, værktøjer til

Læs mere

Go Morgenmøde Ledelse af frivillige

Go Morgenmøde Ledelse af frivillige Go Morgenmøde Ledelse af frivillige MacMann Bergs bidrag og fokus Vi ønsker at bidrage til et bedre samfund og arbejdsliv gennem bedre ledelse. Fra PROFESSION til PROFESSIONEL LEDELSE af VELFÆRD i forandring

Læs mere

Intro til funktionsbeskrivelser for medarbejdere og ledere i Hørsholm kommune

Intro til funktionsbeskrivelser for medarbejdere og ledere i Hørsholm kommune Intro til funktionsbeskrivelser for medarbejdere og ledere i Hørsholm kommune Få mere ud af det, du har. Dette er kommunens pejlemærke for vores arbejde og de fælles initiativer, der søsættes i hvert center

Læs mere

Young Talented Lawyers

Young Talented Lawyers Young Talented Lawyers -et talentudviklingsprogram for advokatbranchen Detail program for Young Talented Lawyers Modul 1 Akkvisition, forretning & branding Velkomst og ramme for forløbet ved Rikke Stürup

Læs mere

Sådan skaber du tydelig kommunikation på smart og strategisk vis

Sådan skaber du tydelig kommunikation på smart og strategisk vis Sådan skaber du tydelig kommunikation på smart og strategisk vis Nemt, enkelt og overskueligt med 4 principper 2 Indhold INDHOLD... 3 VELKOMMEN... 5 DE 4 PRINCIPPER... 9 FORMÅL... 13 MOTIVATION... 17 SITUATION...

Læs mere

PS4 A/S. House of leadership. Hvad tærer og nærer på Danske medarbejderes motivation.

PS4 A/S. House of leadership. Hvad tærer og nærer på Danske medarbejderes motivation. PS4 A/S House of leadership Hvad tærer og nærer på Danske medarbejderes motivation. Hvad tærer og nærer på danske medarbejderes motivation? Resultater af motivationsundersøgelse maj 2011 Konsulenthuset

Læs mere

Røde Kors i Danmarks holdning til korruption

Røde Kors i Danmarks holdning til korruption GODKENDT AF HOVEDBESTYRELSEN 31. JANUAR 2013 Røde Kors i Danmarks holdning til korruption RødeKors.dk INDHOLD 1 Indledning... 3 2 Hvad er korruption?... 3 3 Standpunkt angående korruption... 4 4 Tilgang

Læs mere

Den moderne CFO er både sparringspartner og vagthund

Den moderne CFO er både sparringspartner og vagthund Jacob Kjær en af Danmarks mest erfarne CFO er HAR ORDET Den moderne CFO er både sparringspartner og vagthund CFO en og økonomifunktionen står over for stigende krav. Nøglen til succes som CFO handler om

Læs mere

Få mere ud af dit liv og få mere af hvad du ønsker - Mentorens rolle Af Niels Højer

Få mere ud af dit liv og få mere af hvad du ønsker - Mentorens rolle Af Niels Højer Få mere ud af dit liv og få mere af hvad du ønsker - Mentorens rolle Af Niels Højer Mentoring er et unikt værktøj til: * At træffe flere bevidste valg! * Ressource tænkning og vækstbevisthed * Personlig

Læs mere

Tillidsbaseret Lean. Hvordan du med udgangspunkt i tillid på én gang kan skabe effektivitet, kundetilfredshed og motiverede medarbejdere

Tillidsbaseret Lean. Hvordan du med udgangspunkt i tillid på én gang kan skabe effektivitet, kundetilfredshed og motiverede medarbejdere Tillidsbaseret Lean Hvordan du med udgangspunkt i tillid på én gang kan skabe effektivitet, kundetilfredshed og motiverede medarbejdere 2014 Lean Akademiet & Living Lean - Danmark Hvordan du med udgangspunkt

Læs mere

Sådan arbejder vi med elevernes sociale kompetencer på Elsesminde Odense Produktions-Højskole

Sådan arbejder vi med elevernes sociale kompetencer på Elsesminde Odense Produktions-Højskole Sådan arbejder vi med elevernes sociale kompetencer på Elsesminde Odense Produktions-Højskole På Elsesminde Odense Produktions-Højskole arbejder vi hele tiden på at udvikle pædagogikken og indsatserne,

Læs mere

Sammen skaber vi en attraktiv arbejdsplads PERSONALEPOLITIK. for HOLBÆK KOMMUNE

Sammen skaber vi en attraktiv arbejdsplads PERSONALEPOLITIK. for HOLBÆK KOMMUNE Sammen skaber vi en attraktiv arbejdsplads PERSONALEPOLITIK HOLBÆK KOMMUNE for Kære medarbejder i Holbæk Kommune Vores personalepolitik har til formål at udvikle Holbæk Kommune som en attraktiv arbejdsplads.

Læs mere

Den værdiskabende bestyrelse

Den værdiskabende bestyrelse Af cand. merc. Halfdan Schmidt, CMC, Konsulent i Udviklingsledelse Halfdan Schmidt LedelsesRådgivning ApS Den værdiskabende bestyrelse Det at sidde i en bestyrelse er et krævende og betroet job, der kræver

Læs mere

Skrevet af. Hanne Pedersen

Skrevet af. Hanne Pedersen Skrevet af Hanne Pedersen Vidste du, at mange mennesker slider med følelsen af "ikke at være god nok"? Mange mennesker tror, at de er helt alene med oplevelsen af "ikke at føle sig gode nok" eller "ikke

Læs mere

Principper for borgerdialog i Rudersdal Kommune

Principper for borgerdialog i Rudersdal Kommune Principper for borgerdialog i Rudersdal Kommune I Rudersdal Kommune prioriterer vi den gode borgerdialog. For at styrke denne og for at give dialogen en klar retning er der formuleret tre principper for

Læs mere

LEDELSE I PRAKSIS VELKOMMEN DAG 6

LEDELSE I PRAKSIS VELKOMMEN DAG 6 LEDELSE I PRAKSIS VELKOMMEN DAG 6 Dagens program Opsamling Quiz Forandringsledelse Eksamens projekt Page 2 Page 3 QUIZ HVAD SIDDER FAST FRA SIDST? Page 5 Page 6 http://www.youtube.com/watch?v=u6xapnufjjc&n

Læs mere

Etik og relationer fra et kommunalt perspektiv

Etik og relationer fra et kommunalt perspektiv Etik og relationer fra et kommunalt perspektiv Nyhedsbrev nr. 2 November 2012 Relationel etik en grundsten til moderne personaleledelse En blæsende og smuk efterårsdag ved de vestsjællandske kyster mødes

Læs mere

Vi arbejder med de menneskelige aspekter, der ligger under overfladen. og skaber udvikling. PMI Personal Management International

Vi arbejder med de menneskelige aspekter, der ligger under overfladen. og skaber udvikling. PMI Personal Management International Vi arbejder med de menneskelige aspekter, der ligger under overfladen og skaber udvikling Personligt Lederskab Organisationer Personer Kick-off Workshops Teambuilding Krisehjælp Coaching PMI Personal Management

Læs mere

Ledelsesudvikling; situationsbestemt ledelse

Ledelsesudvikling; situationsbestemt ledelse Ledelsesudvikling; situationsbestemt ledelse Comentor Lounge April 2015 1 Comentor A/S Fakta Stiftet i 2002 og dermed Nordjyllands ældste og mest toneangivende konsulenthus 17 medarbejdere i hjertet af

Læs mere

LEANNETVÆRK MED FOKUS PÅ EFFEKT!

LEANNETVÆRK MED FOKUS PÅ EFFEKT! LEANNETVÆRK MED FOKUS PÅ EFFEKT! Formålet med Lean Få styr på planlægningen Reducere spild Sikre flow og undgå flaskehalse Reducere overflødige processer Få løbende forbedringer At være på forkant Formål

Læs mere

G UDDRA m ø b e r g s f o r l a g

G UDDRA m ø b e r g s f o r l a g m ø b e r g s f o r l a g UDDRAG Indhold forord 7 INDLEDNING 9 12 Fællestræk 15 Er du også særligt sensitiv? 16 Forskningen bag Overstimulering 17 18 Hvad er stimulering? 18 Tilpas stimulering 21 Kilder

Læs mere

Etiske retningslinjer for Lemminkäinen

Etiske retningslinjer for Lemminkäinen Etiske retningslinjer for Lemminkäinen Det er vigtigt for os i Lemminkäinen at opbygge og udvikle selskabets forretningsmæssige bæredygtighed på lang sigt. Dette arbejder vi ansvarsbevidst med under hensyntagen

Læs mere

Handlekraft & Ledelse. Tune Hein 1

Handlekraft & Ledelse. Tune Hein 1 Handlekraft & Ledelse Tune Hein 1 Hein Degn & Partnere Til daglig: Lederudvikling og coaching Organisationsudvikling & change management Handlekraft projekter Novozymes, Nykredit, NNIT, KU, Nordea, DR,

Læs mere

Nye spilleregler for påvirkning af den digitale forbruger. Eva Steensig Erhvervssociolog og stifter af Lighthouse Cph A/S

Nye spilleregler for påvirkning af den digitale forbruger. Eva Steensig Erhvervssociolog og stifter af Lighthouse Cph A/S Nye spilleregler for påvirkning af den digitale forbruger Eva Steensig Erhvervssociolog og stifter af Lighthouse Cph A/S Spillebanen: Rammen som adfærdsændringer foregår i Økonomi Polarisering Sundhed

Læs mere

Tilstandsrapporten - Din enhed

Tilstandsrapporten - Din enhed Tilstandsrapporten - Din enhed Hvor er I succesfulde og hvad kan forbedres? Læg mærke til, at der sondres imellem de resultater I opnår og de indsatser I gennemfører for at nå de ønskede resultater! Nøgleresultater

Læs mere

STANDARD: Excellent Proces

STANDARD: Excellent Proces STANDARD: Excellent Proces Standard: Excellent Proces 11. maj 2013 Side 1 af 17 Indholdsfortegnelse Introduktion til Excellent Proces... 3 Formål med Excellent Proces... 3 Mål med Excellent Proces... 4

Læs mere

Strategisk lederkommunikation

Strategisk lederkommunikation Strategisk lederkommunikation Introduktion til kommunikationsplanlægning Hvorfor skal jeg lave en kommunikationsplan? Med en kommunikationsplan kan du planlægge og styre din kommunikation, så sandsynligheden

Læs mere

Strategisk Overensstemmelse - en kort introduktion

Strategisk Overensstemmelse - en kort introduktion Strategisk Overensstemmelse, en kort introduktion 2008 Strategisk Overensstemmelse - en kort introduktion Omgivelser (marked) Segment Segment Segment Kunde interface Strategi Enhed Enhed Enhed Værdiskabelse

Læs mere

KLIKOVANDs kommunikationsstrategi. forberedt på skybrud

KLIKOVANDs kommunikationsstrategi. forberedt på skybrud s kommunikationsstrategi forberedt på skybrud Januar2014 Indhold Hvad går KLIKOVAND ud på?... 3 Målsætninger for kommunikationen... 3 Hvad vil vi sige?... 4 Hvem vil vi sige det til? (Målgrupperne)...

Læs mere

FEEDBACK. - redskab for personlig og organisatorisk udvikling. www.mårup.dk. "Feedback er berøring. Mennesker behøver berøring" Guro Øiestad

FEEDBACK. - redskab for personlig og organisatorisk udvikling. www.mårup.dk. Feedback er berøring. Mennesker behøver berøring Guro Øiestad FEEDBACK - redskab for personlig og organisatorisk udvikling "Feedback er berøring. Mennesker behøver berøring" Guro Øiestad Notatets formål hvorfor give feedback etik hvordan give og modtage Hvorfor feedback

Læs mere

Udfordringen med at fastholde branchens unge. Til kamp for bedre retshjælp. Advokater viser vejen til vækst. Skud fra Borgen

Udfordringen med at fastholde branchens unge. Til kamp for bedre retshjælp. Advokater viser vejen til vækst. Skud fra Borgen # 2 Maj 2013 MAGASIN FOR ADVOKATVIRKSOMHEDER Til kamp for bedre retshjælp Advokater viser vejen til vækst Skud fra Borgen MF Ole Birk Olesen: Når det koster at vinde Outsourcing af juristarbejde påvirker

Læs mere

De 10 værste fejl du kan lave i din jobsøgning

De 10 værste fejl du kan lave i din jobsøgning De 10 værste fejl du kan lave i din jobsøgning Er du ledig og leder efter job? Eller trænger du bare til luftforandring på en anden arbejdsplads? Jobsøgningsprocessen kan være en lang ørkenvandring - uden

Læs mere