MILJØBESKYTTELSE DEN EUROPÆISKE INVESTERINGSBANK TEMASERIE

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "MILJØBESKYTTELSE DEN EUROPÆISKE INVESTERINGSBANK TEMASERIE"

Transkript

1 MILJØBESKYTTELSE DEN EUROPÆISKE INVESTERINGSBANK TEMASERIE

2 DEN EUROPÆISKE INVESTERINGSBANK I 1989 OG 1988 NØGLETAL (I millioner ECU) Finansieringsbidrag i alt Af egne midler Af andre midler , ,8 204, , ,4 536,6 I Fællesskabet I AVS-landene og OLT I Middelhavslandene ,2 269,1 342, ,8 302,2 398,0 Tilvejebragte midler I EF-valutaer I andre valutaer 9 034, , ,2 7666, , ,7 Foretagne udbetalinger Af egne midler Af andre midler // 361, ,0 346, , ,7 382,0 Udestående Løbende finansieringsbidrag af egne midler Løbende finansieringsbidrag af andre midler Resthovedstol på mellem- og langfristede lån , , , , , ,5 Tegnet kapital Heraf indbetalt eller at indbetale Reserver, henlæggelser og driftsresultat Statusbalance Antal ansatte , , , , , , , ,3 710 Denne brochure og EIB's øvrige publikationer kan rekvireres gratis. De toreligger på dansk, engelsk, fransk, græsk, italiensk, nederlandsk, portugisisk, spansk og tysk. Juni 1990 ISBN

3 MILJØBESKYTTELSE et industrielt meget udviklet område som Fællesskabet, der nåde skaber og mærker en grænseoverskridende forurening, får miljøbeskyttelse en særlig betydning, som med rette optager befolkningen meget. Det har fået medlemsstaterne og Fællesskabet til at gennemføre en særlig lovgivning på området, hvis sigte er at knytte den økonomiske udvikling sammen med beskyttelse af de naturgivne ressourcer og forbedring af livskvaliteten. Den europæiske fæ/les akt, der trådte i kraft den 1. uli 1987, blåstemplede denne udvikling, idet den gjorde miljøbeskyttelse til et særligt EF-mål, som bidrager til at styrke den økonomiske og sociale samhørighed i Fællesskabet. Samme år, der blev erklæret for»det Europæiske Miljøår«, blev Fællesskabets fjerde handlingsprogram på miljøområdet ( ) godkendt. Den Europæiske Investeringsbank, der blev oprettet ved Romtraktaten i 1958 for at fremme en afbalanceret udvikling af Fællesskabet og bidrage til virkeliggørelsen af dets økonomiske politik, beskæftiger sig med langfristet samfinansiering af investeringsprojekter i samtlige erhvervssektorer (jf. s. 8 og 9). Med henblik på løsning af sine opgaver i forbindelse med gennemførelsen af Fællesskabets miljøpolitik undersøger EIB virkningerne af hvert enkelt projekt på levevilkårene, ligesom den fremmer investeringer, der sigter specielt mod beskyttelse eller forbedring af miljøet. FINANSIERINGSBIDRAG TIL MILJØBESKYTTELSE (I mio ECU) 989 Total L Belgien Danmark Forbr. Tyskland Spanien Frankrig Grækenland Irland Italien Nederlandene Portugal Det Foren. Konger. - 48,3 355,1 331,1 37,4 67,7 45, ,1 28, ,0-499,3 253,8 685,2 3,0 7,2 10,4 70,2 77,3 129,0 21,1 86, ,9 19,1 9,7 178,9 0,1 10,4 48, ,5 165,4 342,6 55, ,3 3,0 29, ,6 Beskyttelse og forvaltning af vandressourcerne Bekæmpelse af luftforurening Byforbedring, bevarelse af kulturarven og affaldsforvaltning Beskyttelse af ord- og skovressourcerne samt diverse gener lu.

4 KONSTANT ENGAGEMENT EIB's engagement til fordel for miljøbeskyttelse og forbedring af levevilkårene kommer konkret til udtryk i bedømmelsen af hvert af de projekter, som den får forelagt til finansiering. Det fremgår desuden af dels dens tiltagende finansiering af investeringer, som specielt fremmer virkeliggørelsen af dette mål (jf. kortet s. 1), dels en række beslutninger, der fastlægger en kreditpolitik som svar på dette transnationale fænomen. for installering af anlæg for begrænsning af støvemissionen i et stålværk (1973) og opførelse af et anlæg for behandling af industriog byspildevand i Ludwigshafen og Frankenthal (1974). Finansieringsbidrag til miljøbeskyttelse (I mio ECU) KLARE RETNINGSLINIER Bankens politik for miljøbeskyttelse hviler på tre principper, nemlig - EIB tager under projektbedømmelsen hensyn til den samlede miljøpåvirkning af hver enkelt investering og påser, at de gældende normer, herunder Fællesskabets direktiver, overholdes; desuden hjælper den initiativtagerne med at sammensætte deres projekter miljømæssigt optimalt; / tresserne fremmede EIB projekter med stort miljøindhold, især i vandbygningssektoren, f.eks. for udnyttelse af drikkevandsressourcerne, akvædukter, kunstvandingsnet, arealudnyttelse, m.v. / 1972 i lyset af den voksende bevidstgørelse (De Forenede Nationers miljøkonference i Stockholm) - pålagde EIB sin ingeniørstab af foretage en systematisk undersøgelse af de forelagte projekters miljøaspekter. Samtidig finansierede Banken i Forbundsrepublikken Tyskland de første egentlige miljøprojekter, nemlig Byforbedring og bevarelse af kulturarven Diverse gener Jordbeskyttelse Bekæmpelse af luftforurening Affaldsforvaltning Beskyttelse og forvaltning af vandressourcerne - EIB fremmer projekter, hvis eneste formål er miljøbeskyttelse (f.eks. bekæmpelse af luft- eller vandforurening og installering af forureningsbekæmpende anlæg i nye eller bestående fabrikker). Desuden kan den yde et supplerende finansieringsbidrag (på indtil 10% af projektudgifterne) med henblik på valg af forureningsbekæmpende udstyr, der går ud over de lovmæssige krav ; - EIB deltager ikke i finansieringen af projekter, som kan formodes at volde alvorlig skade. Den 4. juni 1984 vedtog Bankens styrelsesråd (') en række henstillinger fra bestyrelsen, der gjorde miljøbeskyttelse til et særligt kriterium for opnåelse af lån fra EIB. ('] Bankens styrelsesråd består af en minister for hver medlemsstat, sædvanligvis finansministeren. Det fastlægger bl.a. de almindelige retningslinier for Bankens kreditpolitik.

5 Denne politik sigter således først og fremmest mod at forebygge snarere end bekæmpe forureningen. Imidlertid fremmer EIB også projekter for udbedring af et nedbrudt miljø. Statistisk set afspejler denne politik sig i en regelmæssig stigning i Bankens finansieringsbidrag til miljøbeskyttelse, det de /' de tre forløbne år i gennemsnit har repræsenteret 16 % af Bankens samlede udlån. Det må imidlertid understreges, at Banken ikke og heller ikke på dette område stiller hverken gaveydelser eller rentegodtgørelser ( 2 ) til rådighed; endvidere afhænger omfanget af dens finansieringsbidrag til gavn for miljøet mindre af dens vilje til at følge sin en gang fastlagte politik end af låntagernes Jordbeskyttelse y gei pia kapacitet til eller ønsker om at investere i miljøbeskyttelse. AFGØRENDE KRITERIUM For hvert projekt, der forelægges Banken til finansiering, indleder den en tværfaglig bedømmelse af de tekniske, økonomiske og finansielle aspekter på grundlag af såvel bilag som besøg på stedet. Hvad miljøaspektet angår, består denne bedømmelse i en detaljeret gennemgang af projektets hovedtræk i forhold til den gældende lovgivning, referencedokumenter og forskellige parametre, der giver et billede af projektets virkning på vandet, luften og orden såvel som af den støjmæssige eller æstetiske belastning, det repræsenterer under opførelsen og efter idriftsættelsen. EIB's finansieringsbidrag til miljøbeskyttelse Fordeling på formål (I mio ECU) Diverse gener 1133,2) ing al,' u. (' 51 Byforbedring og bevarelse af kulturarven 1237,1) Formanden for EIB, Ernst Günther Bröder, udtaler:»eib er ikke et politisk organ og har ingen lovgivende magt, men har ikke desto mindre en vigtig rolle at spille på miljøområdet. I denne forbindelse er det vigtigste ikke kvantiteten, men kvaliteten af de finansierede projekter og Bankens konkrete bidrag til styrkelse af Fællesskabets økonomiske og sociale samhørighed i form af en afbalanceret regionudvikling og forbedring af befolkningens levevilkår. Bankens støtte til bevarelse af naturressourcerne og miljøbeskyttelse fremgår dels af de finansierede projekters art, dels af dens beslutningsproces. En detaljeret projektbedømmelse, der foretages af Bankens tværfaglige, grupper af specialister, ligger til grund for udvælgelsen af de projekter, som skal fremmes. Projektets miljøpåvirkninger er altid et vigtigt kriterium i denne beslutningsproces; de bliver et afgørende kriterium, når det gælder om at finansiere projekter, hvis eneste formål er at beskytte miljøet hvilket EIB gør stadig oftere«. Bekæmpelse af luftforureningen (1 448) Affaldsforvaltning (190,9] \ Beskyttelse og forvaltning af vandressourcerne 3 087,3) ( ') Jf. s. 8 og 9 Jf. farvekoderne til figuren s. 2.

6 / E ΙΒ's projektbedømmelse indgår en systematisk analyse of miljøpåvirkningerne som en integrerende del af de samlede bedømmelseskriterier, ligesom den sikrer en konkret vurdering af de af initiativtagerne påtænkte foranstaltninger til gavn for miljøet. EIB kan således gå ud over sin rolle som finansieringsinstitution og yde en reel bistand til initiativtagerne. Gennem rådgivning og tilskyndelse fremmer EIB og i særdeleshed dens ingeniørstab løsninger, der ikke blot er tilpasset projekterne, men også de mest miljøvenlige; EIB's ingeniører henleder således initiativtagernes opmærksomhed på de risici, der er forbundet med projekterne eller deres beliggenhed, virkningerne af den gældende eller kommende lovgivning og de tekniske muligheder, der sikrer det bedste costbenefitforhold. EIB arbejder nært sammen med Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber, især dens generaldirektorat for miljø, hvis databaser og edb programmer anvendes ved bedømmelsen af det miljø, hvori projekterne skal gennemføres. KONKRETE RESULTATER Miljøbeskyttelse og forbedring af levevilkårene er som allerede nævnt et mål, som EIB konstant holder sig for øje ved bedømmelsen af de forelagte projekter. Blandt de investeringer, der nar en positiv virkning på miljøet, er nogle blevet finansieret ud fra andre kriterier end miljøbeskyttelse, f.eks. regionudvikling, modernisering af virksomheder eller reduktion af energiforbruget. Hvad de egentlige miljøprojekter angår ( f. kortet s. 1), finansieres de større med individuelle lån, hvorimod en række mindre og mellemstore fremmes via globallån ( 3 ), som fordeles på hundredvis af projekter overalt i Fælless<abet. Bevarelse af miljøet Blandt den lange række infrastrukturer, som EIB har finansieret, er investeringer i forbindelse med forvaltning af vandressourcerne af stor betydning for miljøet. Heriblandt kan for det første nævnes de meget talrige investeringer i udnyttelse af drikkevandsressourcerne og etablering af forsyningsnet i Det Forenede Kongerige, Irland, Forbundsrepublikken Tyskland, Frankrig, Italien, Grækenland, Spanien og Portugal. Disse investeringer sigter mod direkte at forbedre miljøet for den berørte befolkning og fremmer samtidig regionudviklingen, idet de sikrer adgang til kvalitetsvand i tilstrækkelige mængder. Også projekter for kloakering forbedrer miljøet, idet de reducerer forureningskoncentrationen i flo Jf. s. 8 og 9.

7 derne eller langs kysterne. Derfor har Banken bidraget til finansieringen af investeringer i bortskaffelse af affald, såsom kloakering og behandling af spildevand (Marseille, Athenbugten, Thessalonike, Volos, Triest, Venedig, Napolibugten og Den Olympiske By i Barcelona for kun at nævne de store projekter i Middelhavsområdet). I Forbundsrepublikken Tyskland, Danmark, Det Forenede Kongerige, Italien, Grækenland, Irland og Portugal har Banken - især via globallån ( 4 ) finansieret mindre og mellemstore kommunale projekter for vandforsyning, kloakering og spildevandsbehandling. På grund af deres eksemplariske karakter skal for det andet nævnes en række projekter for spildevandsbehandling i floddale, der gennemføres inden for rammerne af flerårige programmer, nemlig i Det Forenede Kongerige Severnog Trentdalen; i Spanien Rio Segura- og Nerviondalen samt i Italien Po-, Arno- og Tiberdalen, hvortil kommer Venetos og Liguriens kyster. Sidstnævnte bidrager til virkeliggørelsen af Barcelonakonventionens mål om beskyttelse af Middelhavet, hvortil EIB bidrager i særlig grad ( f. s. 6). Endelig har Banken siden midten af firserne lagt vægt på finansiering af projekter for rehabilitering af monumenter eller andre seværdigheder, der indgår i den europæiske kulturarv, og som er en vigtig og bevaringsværdig del af vort miljø ( f. s. 7). Forureningsforebygge/se EIB har ligeledes bidraget til at reducere forureningskilderne. Den har således lettet finansieringen af anlæg for reduktion af skadelige emissioner eller modernisering af produktionsprocesser, nemlig i raffinaderier i Grækenland og Italien,»rene«varmeværker i Forbundsrepublikken Tyskland, installering af filtre i meget forurenende industrivirksomheder, såsom cementfabrikker, etc. Forureningsforebyggelse er også formålet med finansieringen af anæg for behandling af byaffald (i Lyon, Manchester, Madeira, Bergamo og Calabrien) og samfundstjenlig genbrug heraf under forskellige former (fjernvarme, biogas, kompost m.v.). Udnyttelsen af alternative energikilder gennem finansiering af vandkraftværker, geotermiske kraftværker (Frankrig og Italien) eller vindmøller (Nederlandene og Danmark) er andre aspekter af denne indsats. Endelig har EIB finansieret omfattende anlæg for behandling af emissioner og affald fra industri og havne, f.eks. i Brest, Fos (Frankrig), Bergamo (Italien) og Antwerpen (Belgien). (fortsættes s. 7) 4 Jf. s. 8 og 9,

8 INVESTERINGER I ET RENERE MIDDELHAV I en række årtier har Middelhavet lidt under en betydelig.miljøforværring. Massive udledninger fra industri og byer, enten direkte eller via floder, og den tiltagende nedbrydning af havmiljøet påvirker ikke blot den lokale befolknings livskvalitet, men også visse Middelhavslandes evne til at fastholde en økonomisk vækst, der er tilstrækkelig til at sikre deres fortsatte udvikling. I erkendelse af denne situation har EIB udfoldet betydelige analytiske og kreative bestræbelser med sigte på udarbejdelse af programmer for miljøbeskyttelse, ligesom den har ydet et stigende antal finansieringsbidrag til miljøbeskyttelse i Middelhavsområdet (3 mia ECU ). Middelhavsområdet og dens årsager til brug ved fastlæggelsen af investeringernes geografiske og sektoriale fordeling. Denne analyse er nu afsluttet, hvilket markerer indledningen til Middelhavsprogrammets anden fase, nemlig følgende konkrete tiltag: Et Flerårigt Program for Miljøteknisk Bistand i Middelhavsområdet [METAP] finansieret af de to banker, UNDP og Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber. METAP yder teknisk bistand dels i forbindelse med undersøgelser vedrørende projekter, dels til institutioner på miljøområdet; en intensivering af Verdensbankens og EIB's bestræbelser for at finde og finansiere miljøorienterede investerings og udviklingsprojekter. Siden 1983 har EIB været medunderskriver af»erklæringen om Miljø og Økonomisk Udvikling«sammen med andre internationale udviklingsinstitutioner, nemlig De Forenede Nationers Miljøprogram (UNEP), De Forenede Nationers Udviklingsprogram (UNDP), Verdensbanken og Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber. EIB er derfor medlem af De Internationale Udviklingsinstitutioners Miljøkomité (CIDIE). Med henblik på at øge indsatsen og forbedre dens effektivitet udarbejdede EIB og Verdensbanken i 1988 i fællesskab et»miljøprogram for Middelhavsområdet(t. Middelhavsprogrammets første fase bestod i en regional analyse, der skulle kortlægge forureningen i Miljøprogrammets hovedformål er at begrænse nedbrydningen af kystområderne, forvalte vandressourcerne effektivt, forebygge og bekæmpe havforurening med olie og kemiske produkter og forbedre anlæggene for behandling, genbrug og bortskaffelse af affald, herunder toksisk affald. Inden for rammerne af Middelhavsprogrammet vil EIB og Verdensbanken ikke blot fungere som finansieringsinstitutioner, men også som kilder til teknisk bistand til forbedring af planlægningen, forvaltningen og forståelsen af spørgsmål i forbindelse med såvel miljøet som naturressourcerne. Investeringer i miljøbeskyttelse i Middelhavsområdet Spildevandsbehandling O Behandling af byaffald Reduktion af luftforureningen Bevarelse af kulturarven og byfornyelse EB Civilforsvar Drikkevandsforsyning Oversvømmelsessikring SiGenplantning af skov

9 Forbedring af levevilkårene EIB bestræber sig for at fremme programmer, der - uden nødvendigvis at være finansieret på grund af deres bidrag til miljøbeskyttelse medvirker til at forbedre levevilkårene. Projekter for plantning af skov eller skovbeskyttelse (Spanien, Italien, Det Forenede Kongerige, Irland og Portugal) samt for erosions- og oversvømmelsessikring (Italien) har således også modtaget finansieringsbidrag fra Banken. I byerne, hvor knap to tredjedele af Europas befolkning er koncentreret, har EIB bidraget til omdannelse af ældre bygninger (jf. rammen) og forbedring af transportforholdene. Således er 1 mia ECU siden 1982 blevet stillet til rådighed for dels forbedringer af den gennemgående biltrafik i store byer (Rom, Napoli, Toulouse, Lyon, Edinburgh, Plymouth, Dublin etc.), dels etablering eller udbygning af bybaner (Napoli, BEVARELSE AF DEN EUROPÆISKE KULTURARV De projekter for beskyttelse eller fremhævelse af monumenter, kunstværker eller andre seværdigheder, der udgør en del af den europæiske kulturarv og er medbestemmende for europæernes livskvalitet, fortjener særlig omtale. EIB har finansieret visse af disse projekter som et led i bestræbelserne for at fremme regionudviklingen. Det gælder således restaureringen af Palazzo Ducale i Genua, Baris historiske centrum (Puglien), Albert Dock Warehouse i Liverpool med henblik på husning af en række afdelinger af Merseysides søfartsmuseum og Dublin Castle med henblik på omdannelse til kongrescenter. Rom, Valencia, Stuttgart, Toulouse og Dublin) eller forbindelser til lufthavne (Paris-Orly og Milano). Endelig har EIB bidraget til finansieringen af programmer for industriel omstrukturering af byer gennem udflytning af fabrikker og industrier, der er til voksende gene for såvel indbyggere som seværdigheder ( sær Firenze). Andre har nydt fremme, fordi de beskytter kulturarven, f.eks. etableringen af det arkæologiske museum i Milos (Kykladerne) i Grækenland samt bevarelsen af Dogepalæet i Venedig med kunstværker og seværdighederne Herculaneum, Pompeji og Stabiae. Endelig har Banken af miljøhensyn finansieret arbejder for oversvømmelsessikring af Firenze og Pisa. Til disse omfattende projekter kommer talrige kommunale projekter, finansieret via globallån i f.eks. Frankrig, Spanien, Forbundsrepublikken Tyskland eller Grækenland.

10 EIB'S LAN Den Europæiske Investeringsbank er oprettet ved Romtraktaten om oprettelse af Det Europæiske Økonomiske Fællesskab (1958) med henblik på uden sigte på fortjeneste at finansiere investeringer, der fremmer en afbalanceret udvikling af Fællesskabet. I 1989 beløb dens långivning sig til 12,25 mia ECU. Midler EIB's kapital er tegnet af Fællesskabets 12 medlemsstater. EIB låner hovedparten af sine midler på kapitalmarkederne i de disponible valutaer, som initiativtagerne til projekterne ønsker, oftest via offentlige obligationsemissioner. Som låntager har den løbende fået tildelt den bedst mulige kreditværdighedsvurdering (»AAA«), der sætter den i stand til af rejse betydelige midler på de til enhver tid bedste vilkår. I 1989 var låntagningen fordelt på 15 valutaer; 88% af midlerne låntes i EF-valutaer, hovedsagelig ecuer (20%), pund sterling (19,7%), franske franc (12,9%) og D-mark (10,7%). * Sammen med Verdensbanken er EIB verdens førende institutionelle låntager og långiver, og dens papirer noteres på børserne på de vigtigste finanspladser verden over. Lån EIB yder lån fil offentlige og private initiativtagere, nemlig i form af individuelle lån til fremme af velafgrænsede projekter af en vis størrelse;»globallån«til finansieringsinstitutioner eller banker, som anvender dem til finansiering af mindre og mellemstore investeringer, der opfylder EIB's kriterier. Valutaer og rentefod EIB tilbyder skræddersyede finansieringsbidrag i en eller flere valutaer. Da den ikke sigter på fortjeneste, afspejler dens rentesatser nøje låneomkostningerne (med tillæg af en marginal på 0,15 procentpoint). EIB yder lån med fast, periodisk justerbar eller variabel rente. Løbetiden svinger mellem 4 og 20 år, i undtagelsestilfælde mere; afdrag og renter erlægges almindeligvis i halvårlige annuitetsydelser. Tilbagebetaling sker i de valutaer og i det indbyrdes forhold, hvori de indgår i udbetalingerne. Der er mulighed for en afdragsfri periode, hvis varighed afhænger af den tid, der medgår til projektets virkeliggørelse. Finansierbare investeringer i EF I overensstemmelse med de retningslinier, der er fastlagt i Romtraktatens artikel 130, og i betragtning af udviklingen i Fællesskabets politik skal investeringer for af kunne finansieres af EIB fremme virkeliggørelsen af et eller flere af følgende mål : Økonomisk udvikling af mindre gunstigt stillede områder, forbedring af infrastrukturerne for transport og telekommunikation af europæisk interesse; styrkelse af EF-industriens konkurrenceevne og dens integration på europæisk plan; fremme af mindre og mellemstore virksomheders og lokale myndigheders aktivitet; miljøbeskyttelse eller bevarelse af natur- eller arkitekturarven; byforbedring eller virkeliggørelse af Fællesskabets energipolitiske mål.

11 Finansierbare investeringer uden for EF EIB bidrager ligeledes til virkeliggørelsen af Fællesskabets udviklingspolitik, nemlig inden for rammerne af de finansprotokoller eller konventioner, som EØF har indgået med henholdsvis hver af de 12 Middelhavsstater og 69 stater i Afrika, Vestindien og Stillehavet. I hovedparten af disse lande yder EIB ikke blot lån af egne midler der kan forbindes med rentegodtgørelser men også risikovillig kapital af budgetmidler eller Den Europæiske Udviklingsfonds midler, som EIB administrerer. Disse finansieringsbidrag ydes på fordelagtige vilkår, der afhænger af oprindelsen af de anvendte midler. Ultimo 1989 bemyndigede styrelsesrådet EIB til at yde lån på indtil i alt 1 mia ECU til finansiering af investeringer i Polen og Ungarn. Den 2. juli 1990 blev EIB desuden bemyndiget fil at yde finansieringsbidrag i Den Tyske Demokratiske Republik. Disse midler skal ydes følge EIB's sædvanlige kriterier for aktiviteten i Fællesskabets medlemsstater. Opnåelse af finansieringsbidrag EIB kan kontaktes direkte vedrørende mulighederne for at opnå finansieringsbidrag. Om mindre og mellemstore investeringer, som skal finansieres via globallån, bedes henvendelse imidlertid rettet direkte til de formidlere, som stiller dem til rådighed. DEN EUROPÆISKE INVESTERINGSBANK 100, bd Konrad Adenauer L 2950 Luxembourg Tlf Telex 3530 bnkeu lu Telefax Hovedafdelingen for Italien Via Sardegna, Rom Tlf Telex bcfnkeu i Telefax Π Kontoret i Athen Avenue Amalias 12 GR Athen Tlf /774/775 Telex bkeu gr Telefax Kontoret i Lissabon Avenida da Liberdade, , 8 P 1200 Lissabon Tlf eller Telex bankeu ρ Telefax Kontoret I London 68, Pali Mall London SW1Y 5ES Tlf Telex bankeu g Telefax Kontoret i Madrid Calle José Ortega y Gasset, 29 E Madrid Tlf Telex bnkeu e Telefax Repræsentationskontoret i Bruxelles Rue de la Loi 227 B 1040 Bruxelles Tlf Telex bankeu b Telefax

12 DEN EUROPÆISKE INVESTERINGSBANK EUROPÄISCHE INVESTITIONSBANK ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ EUROPEAN INVESTMENT BANK BANCO EUROPEO DE INVERSIONES BANQUE EUROPÉENNE D'INVESTISSEMENT f BANCA EUROPEA PER GLI INVESTIMENTI EUROPESE INVESTERINGSBANK BANCO EUROPEU DE INVESTIMENTO ISBN IX-S 9-9O-217-DA-C

Et blik på Den Europæiske Investeringsbank

Et blik på Den Europæiske Investeringsbank Et blik på Den Europæiske Investeringsbank Som EU s bank stiller vi finansiering og ekspertise til rådighed til sunde og bæredygtige investeringsprojekter i EU og den øvrige verden. Vi er ejet af EU s

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN DEN EUROPÆISKE UDVIKLINGSFOND (EUF)

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN DEN EUROPÆISKE UDVIKLINGSFOND (EUF) DA DA DA KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 4.11.2009 KOM(2009)616 endelig MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN DEN EUROPÆISKE UDVIKLINGSFOND (EUF) Skøn over forpligtelser, betalinger og

Læs mere

Et blik på Den Europæiske Investeringsbank

Et blik på Den Europæiske Investeringsbank Et blik på Den Europæiske Investeringsbank Som EU s bank stiller vi finansiering og ekspertise til rådighed til sunde og bæredygtige investeringsprojekter i EU og den øvrige verden. Vi er ejet af EU s

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET. Finansielle oplysninger om Den Europæiske Udviklingsfond

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET. Finansielle oplysninger om Den Europæiske Udviklingsfond EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 14.6.2017 COM(2017) 299 final MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET Finansielle oplysninger om Den Europæiske Udviklingsfond Den Europæiske Udviklingsfond (EUF): prognoser

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 8.12.2014 COM(2014) 721 final 2014/0345 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om bemyndigelse af Østrig og Polen til at ratificere eller tiltræde Budapestkonventionen om

Læs mere

Tale holdt af formanden for Banken Philippe Maystadt på styrelsesrådets årsmøde i Luxembourg den 3. juni 2003

Tale holdt af formanden for Banken Philippe Maystadt på styrelsesrådets årsmøde i Luxembourg den 3. juni 2003 FORELØBIG TEKST TALEN SOM OPTAGET I MØDEREFERATET ERSTATTER MANUSKRIPTET. Tale holdt af formanden for Banken Philippe Maystadt på styrelsesrådets årsmøde i Luxembourg den 3. juni 2003 Mine damer og herrer

Læs mere

(Udtalelser) ADMINISTRATIVE PROCEDURER KOMMISSIONEN

(Udtalelser) ADMINISTRATIVE PROCEDURER KOMMISSIONEN 7.6.2008 C 141/27 V (Udtalelser) ADMINISTRATIVE PROCEDURER KOMMISSIONEN Indkaldelse af forslag 2008 Kulturprogram (2007 2013) Gennemførelse af programaktionerne: flerårige samarbejdsprojekter, samarbejdsaktioner,

Læs mere

Storhertugdømmet Luxembourgs minister for små og mellemstore virksomheder samt turisme

Storhertugdømmet Luxembourgs minister for små og mellemstore virksomheder samt turisme 12664/97 (Presse 358) C/97/358 2049. samling i Rådet - TURISME - den 26. november 1997 i Bruxelles Formand: Fernand BODEN Storhertugdømmet Luxembourgs minister for små og mellemstore virksomheder samt

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 15.6.2018 COM(2018) 475 final MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET Finansielle oplysninger om Den Europæiske Udviklingsfond Den Europæiske Udviklingsfond (EUF): prognoser

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 22.1.2004 KOM(2004) 32 endelig 2004/0009 (CNS) Forslag til RÅDETS FORORDNING om omregningskurserne mellem euroen og valutaerne i de medlemsstater,

Læs mere

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0410 Offentligt

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0410 Offentligt Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0410 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 24.7.2006 KOM(2006) 410 endelig Forslag til RÅDETS BESLUTNING om bemyndigelse af visse medlemsstater

Læs mere

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 25.10.2017 COM(2017) 622 final MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET Den Europæiske Udviklingsfond (): Prognoser over forpligtelser, betalinger og bidrag fra medlemsstaterne

Læs mere

fremgang med ESIF finansieringsinstrumenter Den Europæiske Socialfond Finansieringsinstrumenter

fremgang med ESIF finansieringsinstrumenter Den Europæiske Socialfond Finansieringsinstrumenter fremgang med ESIF finansieringsinstrumenter Den Europæiske Socialfond , medfinansieret af Den Europæiske Socialfond, er en bæredygtig og effektiv måde at investere i vækst og udvikling af mennesker og

Læs mere

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 17.6.011 KOM(011) 35 endelig RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET anden rapport om frivillig

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Økonomi og Valutaspørgsmål

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om Økonomi og Valutaspørgsmål EUROPA-PARLAMENTET 1999 2004 Udvalget om Økonomi og Valutaspørgsmål 25. juni 2003 PE 323.186/1-17 ÆNDRINGSFORSLAG 1-17 Udkast til udtalelse (PE 323.186) Miquel Mayol i Raynal om Kommissionens meddelelse

Læs mere

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0826 Offentligt

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0826 Offentligt Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0826 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 22.12.2004 KOM(2004) 826 endelig. BERETNING FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET om

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER BERETNING FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER BERETNING FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 22.12.2004 KOM(2004) 826 endelig BERETNING FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPAPARLAMENTET OG RÅDET om erfaringerne med de statistiske undersøgelser af

Læs mere

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET DA DA DA EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 12.1.2010 KOM(2009)713 endelig RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET Overvågning af CO 2 -udledningerne fra fabriksnye personbiler i EU: data

Læs mere

SLUTAKT. (Bruxelles, den 8. oktober 2002)

SLUTAKT. (Bruxelles, den 8. oktober 2002) SLUTAKT FOR DEN DIPLOMATISKE KONFERENCE OM PROTOKOLLEN OM DET EUROPÆISKE FÆLLESSKABS TILTRÆDELSE AF DEN INTERNATIONALE EUROCONTROL KONVENTION AF 13. DECEMBER 1960 VEDRØRENDE SAMARBEJDE OM LUFTFARTENS SIKKERHED

Læs mere

Verifikation af miljøteknologi (ETV)

Verifikation af miljøteknologi (ETV) Verifikation af miljøteknologi (ETV) 20/02/2008-21/03/2008 Der er 371 svar ud af 371, der opfylder dine kriterier 0. DELTAGELSE Land DE - Tyskland 63 (17%) NL - Nederlandene 44 (11.9%) CZ - Tjekkiet 30

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU)

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) L 118/18 KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE (EU) 2018/704 af 8. maj 2018 om overensstemmelsen af enhedsraterne for afgiftszoner med gennemførelsesforordning (EU) nr. 390/2013 og (EU) nr. 391/2013 i

Læs mere

KONFERENCEN MELLEM REPRÆSENTANTERNE FOR MEDLEMSSTATERNES REGERINGER. Bruxelles, den 14. maj 2012 (OR. en) CIG 1/12

KONFERENCEN MELLEM REPRÆSENTANTERNE FOR MEDLEMSSTATERNES REGERINGER. Bruxelles, den 14. maj 2012 (OR. en) CIG 1/12 KONFERENCEN MELLEM REPRÆSENTANTERNE FOR MEDLEMSSTATERNES REGERINGER Bruxelles, den 14. maj 2012 (OR. en) CIG 1/12 Vedr.: Protokol om den irske befolknings betænkeligheder med hensyn til Lissabontraktaten

Læs mere

Den europæiske økonomiske genopretningsplan i regioner og byer: Ét år efter Papirversion af en online-undersøgelse http://www.cor.europa.

Den europæiske økonomiske genopretningsplan i regioner og byer: Ét år efter Papirversion af en online-undersøgelse http://www.cor.europa. Direktoratet for Rådgivende Funktioner Enhed 3 Netværk & Subsidiaritet DEN EUROPÆISKE UNION Regionsudvalget Den europæiske økonomiske genopretningsplan i regioner og byer: Et år efter Spørgeskema Frist

Læs mere

L 172 Tidende. Den Europæiske Unions. Retsforskrifter. Ikke-lovgivningsmæssige retsakter. 61. årgang. 9. juli Dansk udgave. Indhold FORORDNINGER

L 172 Tidende. Den Europæiske Unions. Retsforskrifter. Ikke-lovgivningsmæssige retsakter. 61. årgang. 9. juli Dansk udgave. Indhold FORORDNINGER Den Europæiske Unions L 172 Tidende Dansk udgave Retsforskrifter 61. årgang 9. juli 2018 Indhold II Ikke-lovgivningsmæssige retsakter FORORDNINGER Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2018/963 af

Læs mere

389 der Beilagen XXII. GP - Beschluss NR - Schlussakte Dänisch (Normativer Teil) 1 von 12 SLUTAKT. AF/CE/DZ/da 1

389 der Beilagen XXII. GP - Beschluss NR - Schlussakte Dänisch (Normativer Teil) 1 von 12 SLUTAKT. AF/CE/DZ/da 1 389 der Beilagen XXII. GP - Beschluss NR - Schlussakte Dänisch (Normativer Teil) 1 von 12 SLUTAKT AF/CE/DZ/da 1 2 von 12 389 der Beilagen XXII. GP - Beschluss NR - Schlussakte Dänisch (Normativer Teil)

Læs mere

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0138 Offentligt

Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0138 Offentligt Europaudvalget 2011 KOM (2011) 0138 Offentligt DA DA DA EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 23.3.2011 KOM(2011) 138 endelig RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE

Læs mere

MØDER MELLEM BORGERE

MØDER MELLEM BORGERE Støtteansøgning GD for Uddannelse og Kultur EF-handlingsprogrammet til fremme af aktivt medborgerskab i Europa VENSKABSBYSAMARBEJDE Indkaldelse af forslag GD EAC nr. 25/05 MØDER MELLEM BORGERE Læs indkaldelsen

Læs mere

Støtteberettigede omkostninger, støttebeløb og støtteintensitet

Støtteberettigede omkostninger, støttebeløb og støtteintensitet EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles,18.04.2001 SG (2001) D/287866 Vedr. : Statsstøtte - sag nr. N 149/2001 Danmark Differentierede benzinafgifter Hr. minister, 1. PROCEDURE Ved brev af 16. februar 2001, modtaget

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER SJETTE MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA-PARLAMENTET

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER SJETTE MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA-PARLAMENTET DA DA DA KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 28.07.2004 KOM(2004) 524 endelig SJETTE MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA-PARLAMENTET om anvendelsen af artikel 4 og 5

Læs mere

A8-0249/139

A8-0249/139 21.10.2015 A8-0249/139 139 Jens Rohde and others Artikel 4 stk. 1 1. Medlemsstaterne begrænser som minimum deres årlige menneskeskabte emissioner af svovldioxid (SO2), nitrogenoxider (NOx), andre flygtige

Læs mere

DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING

DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING 13. april 2005/MW af Martin Windelin direkte tlf. 33557720 Resumé: DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING Danmark er på en niendeplads globalt, en fjerdeplads i Norden og på en tredjeplads

Læs mere

- der henviser til betænkning fra Udvalget om Miljø- og Sundhedsanliggender og Forbrugerpolitik (A5-0387/2002),

- der henviser til betænkning fra Udvalget om Miljø- og Sundhedsanliggender og Forbrugerpolitik (A5-0387/2002), P5_TA(2002)0594 Beskyttelse af forsøgsdyr Europa-Parlamentets beslutning om Rådets direktiv 86/609/EØF om beskyttelse af dyr, der anvendes til forsøg og andre videnskabelige formål (200/2259(INI)) Europa-Parlamentet,

Læs mere

UDKAST TIL BETÆNKNING

UDKAST TIL BETÆNKNING EUROPA-PARLAMENTET 2014-2019 Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender 15.4.2015 2014/2236(INI) UDKAST TIL BETÆNKNING om socialt iværksætteri og social innovation til bekæmpelse af arbejdsløshed

Læs mere

KONGERIGET BELGIEN, REPUBLIKKEN BULGARIEN, DEN TJEKKISKE REPUBLIK, KONGERIGET DANMARK, FORBUNDSREPUBLIKKEN TYSKLAND, REPUBLIKKEN ESTLAND, IRLAND,

KONGERIGET BELGIEN, REPUBLIKKEN BULGARIEN, DEN TJEKKISKE REPUBLIK, KONGERIGET DANMARK, FORBUNDSREPUBLIKKEN TYSKLAND, REPUBLIKKEN ESTLAND, IRLAND, PROTOKOL OM ÆNDRING AF PROTOKOLLEN OM OVERGANGSBESTEMMELSER, DER ER KNYTTET SOM BILAG TIL TRAKTATEN OM DEN EUROPÆISKE UNION, TIL TRAKTATEN OM DEN EUROPÆISKE UNIONS FUNKTIONSMÅDE OG TIL TRAKTATEN OM OPRETTELSE

Læs mere

EUROPARÅDET MENNESKERETTIGHEDERNES VOGTER ET OVERBLIK

EUROPARÅDET MENNESKERETTIGHEDERNES VOGTER ET OVERBLIK EUROPARÅDET MENNESKERETTIGHEDERNES VOGTER ET OVERBLIK Ikke-medlem af Europarådet (Hviderusland) MEDLEMSSTATER HOVEDSÆDE OG KONTORER BUDGET Albanien, Andorra, Armenien, Aserbajdsjan, Belgien, Bosnien-Herzegovina,

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Henstilling med henblik på RÅDETS BESLUTNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Henstilling med henblik på RÅDETS BESLUTNING KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 19.2.2004 SEK(2004) 204 endelig 2004/0046 (CNB) Henstilling med henblik på RÅDETS BESLUTNING om Fællesskabets holdning til en aftale om de monetære

Læs mere

Det grønne afgiftstryk forværrer krisen

Det grønne afgiftstryk forværrer krisen December 2012 Det grønne afgiftstryk forværrer krisen AF KONSULENT INGEBORG ØRBECH, INOE@DI.DK OG CHEFKONSULENT KATHRINE LANGE, KALA@DI.DK På trods af et faldende energiforbrug og et svækket erhvervsliv

Læs mere

Vejledning til læseren

Vejledning til læseren OECD Regions at a Glance Summary in Danish OECD Regions at a Glance Sammendrag på dansk Hvorfor OECD Regions at A Glance? Vejledning til læseren I de seneste år er regionale udviklingsspørgsmål kommet

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE. om ændring af beslutning 2002/546/EF for så vidt angår dens anvendelsesperiode

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE. om ændring af beslutning 2002/546/EF for så vidt angår dens anvendelsesperiode EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 12.11.2013 COM(2013) 781 final 2013/0387 (CNS) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om ændring af beslutning 2002/546/EF for så vidt angår dens anvendelsesperiode DA DA BEGRUNDELSE

Læs mere

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0741 Offentligt

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0741 Offentligt Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0741 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 30.11.2006 KOM(2006) 741 endelig MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET i henhold til artikel 19,

Læs mere

KOMMISSIONENS SVAR PÅ REVISIONSRETTENS SÆRBERETNING "MÅLRETNING AF STØTTE TIL MODERNISERING AF LANDBRUGSBEDRIFTER"

KOMMISSIONENS SVAR PÅ REVISIONSRETTENS SÆRBERETNING MÅLRETNING AF STØTTE TIL MODERNISERING AF LANDBRUGSBEDRIFTER EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 11.4.2012 COM(2012) 166 final KOMMISSIONENS SVAR PÅ REVISIONSRETTENS SÆRBERETNING "MÅLRETNING AF STØTTE TIL MODERNISERING AF LANDBRUGSBEDRIFTER" KOMMISSIONENS SVAR PÅ

Læs mere

ADDENDUM TIL UDKAST TIL PROTOKOL 1 2281. samling i Rådet (SUNDHED) den 29. juni 2000 i Luxembourg

ADDENDUM TIL UDKAST TIL PROTOKOL 1 2281. samling i Rådet (SUNDHED) den 29. juni 2000 i Luxembourg RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 10. juli 2000 (28.07) (OR. fr) 9895/00 ADD 1 LIMITE PV/CONS 46 SAN 76 ADDENDUM TIL UDKAST TIL PROTOKOL 1 Vedr.: 2281. samling i Rådet (SUNDHED) den 29. juni

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Mødedokument FORSLAG TIL BESLUTNING. på baggrund af Rådets og Kommissionens redegørelser

EUROPA-PARLAMENTET. Mødedokument FORSLAG TIL BESLUTNING. på baggrund af Rådets og Kommissionens redegørelser EUROPA-PARLAMENTET 2004 Mødedokument 2009 21.9.2005 B6-0509/2005 FORSLAG TIL BESLUTNING på baggrund af Rådets og Kommissionens redegørelser jf. forretningsordenens artikel 103, stk. 2 af Hannes Swoboda,

Læs mere

10416/16 hsm 1 DG B 3A

10416/16 hsm 1 DG B 3A Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 17. juni 2016 (OR. en) 10416/16 RESULTAT AF DRØFTELSERNE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet delegationerne SOC 417 GENDER 28 ANTIDISCRIM 40 FREMP 118

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV DA DA DA KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 9.6.2008 KOM(2008) 344 endelig 2008/0109 (COD) Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV på selskabsrettens område om enkeltmandsselskaber

Læs mere

DET EUROPÆISKE FÆLLESSKAB, KONGERIGET BELGIEN, KONGERIGET DANMARK, FORBUNDSREPUBLIKKEN TYSKLAND, DEN HELLENSKE REPUBLIK, KONGERIGET SPANIEN,

DET EUROPÆISKE FÆLLESSKAB, KONGERIGET BELGIEN, KONGERIGET DANMARK, FORBUNDSREPUBLIKKEN TYSKLAND, DEN HELLENSKE REPUBLIK, KONGERIGET SPANIEN, AFTALE OM DEN TJEKKISKE REPUBLIKS, REPUBLIKKEN ESTLANDS, REPUBLIKKEN CYPERNS, REPUBLIKKEN LETLANDS, REPUBLIKKEN LITAUENS, REPUBLIKKEN UNGARNS, REPUBLIKKEN MALTAS, REPUBLIKKEN POLENS, REPUBLIKKEN SLOVENIENS

Læs mere

15410/17 SDM/cg DGC 1A

15410/17 SDM/cg DGC 1A Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 14. maj 2018 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0319 (NLE) 15410/17 COLAC 144 WTO 329 LOVGIVNINGSMÆSSIGE RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER Vedr.: Tredje tillægsprotokol

Læs mere

Europaudvalget 2000 KOM (2000) 0116 Offentligt

Europaudvalget 2000 KOM (2000) 0116 Offentligt Europaudvalget 2000 KOM (2000) 0116 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 03.04.2000 KOM(2000) 116 endelig Forslag til RÅDETS OG KOMMISSIONENS AFGØRELSE om indgåelse af

Læs mere

DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 10. december 1997 RÅDET (OR. f) 13241/97 LIMITE AGENDA 26 ELARG 29 NOTE FRA FORMANDSKABET

DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 10. december 1997 RÅDET (OR. f) 13241/97 LIMITE AGENDA 26 ELARG 29 NOTE FRA FORMANDSKABET DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 10. december 1997 RÅDET (OR. f) 13241/97 LIMITE AGENDA 26 ELARG 29 NOTE FRA FORMANDSKABET Vedr.: Rapport fra formandskabet til Det Europæiske Råd om EU's udvidelse og

Læs mere

BEKENDTGØRELSE OM LEDIG STILLING PE/140/S (2011/C 114 A/02) KONTORCHEF (AD 9) Europa-Parlamentets Informationskontor i Danmark (København) (m/k)

BEKENDTGØRELSE OM LEDIG STILLING PE/140/S (2011/C 114 A/02) KONTORCHEF (AD 9) Europa-Parlamentets Informationskontor i Danmark (København) (m/k) 12.4.2011 DA Den Europæiske Unions Tidende C 114 A/3 BEKENDTGØRELSE OM LEDIG STILLING PE/140/S (2011/C 114 A/02) Europa-Parlamentet gennemfører en udvælgelsesprocedure på grundlag af kvalifikationsbeviser

Læs mere

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0121/3. Ændringsforslag. Marco Valli, Laura Agea, Rosa D Amato for EFDD-Gruppen

DA Forenet i mangfoldighed DA A8-0121/3. Ændringsforslag. Marco Valli, Laura Agea, Rosa D Amato for EFDD-Gruppen 19.4.2017 A8-0121/3 3 Punkt 8 a (nyt) 8a. bemærker, at der kan opnås en stigning i EIB's udlånsaktivitet gennem en bedre og mere afbalanceret allokering af ressourcerne, hvilket skal ses i lyset af de

Læs mere

Tolkning: Hvor står vi to år efter udvidelsen?

Tolkning: Hvor står vi to år efter udvidelsen? MEMO/0/174 Bruxelles, den 7. april 00 Tolkning: Hvor står vi to år efter udvidelsen? EU har nu i to år haft 5 medlemsstater og 0 officielle sprog. De mange sprog gør EU unik i verden, og for nogle kan

Læs mere

8 pct. vækst den magiske grænse for social stabilitet i Kina Af cand.scient.pol Mads Holm Iversen, www.kinainfo.dk

8 pct. vækst den magiske grænse for social stabilitet i Kina Af cand.scient.pol Mads Holm Iversen, www.kinainfo.dk Nyhedsbrev 2 fra Kinainfo.dk Januar 2009 8 pct. vækst den magiske grænse for social stabilitet i Kina Af cand.scient.pol Mads Holm Iversen, www.kinainfo.dk Tema 1: Kina og finanskrisen 8 pct. vækst den

Læs mere

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET. om systemer, der fastholder kvæg drejet om på ryggen eller i enhver anden unaturlig stilling

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET. om systemer, der fastholder kvæg drejet om på ryggen eller i enhver anden unaturlig stilling EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 8.2.2016 COM(2016) 48 final RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET om systemer, der fastholder kvæg drejet om på ryggen eller i enhver anden unaturlig

Læs mere

Bedre Miljø i Byerne. EU s temastrategi for bymiljøet

Bedre Miljø i Byerne. EU s temastrategi for bymiljøet Bedre Miljø i Byerne EU s temastrategi for bymiljøet Søren Dyck-Madsen Det Økologiske Råd Hvorfor fokus på bymiljøet? Miljøproblemerne koncentreres i byerne støj, luftforurening, kemikalier, overforbrug

Læs mere

FORHANDLINGERNE OM BULGARIENS OG RUMÆNIENS TILTRÆDELSE AF DEN EUROPÆISKE UNION

FORHANDLINGERNE OM BULGARIENS OG RUMÆNIENS TILTRÆDELSE AF DEN EUROPÆISKE UNION FORHANDLINGERNE OM BULGARIENS OG RUMÆNIENS TILTRÆDELSE AF DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 31. marts 2005 (OR. en) AA 2/2/05 REV 2 TILTRÆDELSESTRAKTAT: TRAKTAT UDKAST TIL RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER

Læs mere

5560/14 ADD 1 lao/js/mc 1 DG E 2 A

5560/14 ADD 1 lao/js/mc 1 DG E 2 A RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 17. marts 2014 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2011/0398 (COD) 5560/14 ADD 1 AVIATION 15 ENV 52 CODEC 149 UDKAST TIL RÅDETS BEGRUNDELSE Vedr.: Rådets førstebehandlingsholdning

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse ARBEJDSDOKUMENT

EUROPA-PARLAMENTET. Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse ARBEJDSDOKUMENT EUROPA-PARLAMENTET 2004 2009 Udvalget om det Indre Marked og Forbrugerbeskyttelse 17.9.2008 ARBEJDSDOKUMENT om omsætning, gennemførelse og håndhævelse af direktivet om vildledende og sammenlignende reklame

Læs mere

PGI 2. Det Europæiske Råd Bruxelles, den 19. juni 2018 (OR. en) EUCO 7/1/18 REV 1

PGI 2. Det Europæiske Råd Bruxelles, den 19. juni 2018 (OR. en) EUCO 7/1/18 REV 1 Det Europæiske Råd Bruxelles, den 19. juni 2018 (OR. en) Interinstitutionel sag: 2017/0900 (NLE) 2013/0900 (NLE) EUCO 7/1/18 REV 1 INST 92 POLGEN 23 CO EUR 8 RETSAKTER Vedr.: DET EUROPÆISKE RÅDS AFGØRELSE

Læs mere

SLUTAKT. AF/CE/AL/da 1

SLUTAKT. AF/CE/AL/da 1 SLUTAKT AF/CE/AL/da 1 AF/CE/AL/da 2 De befuldmægtigede for KONGERIGET BELGIEN DEN TJEKKISKE REPUBLIK KONGERIGET DANMARK FORBUNDSREPUBLIKKEN TYSKLAND REPUBLIKKEN ESTLAND DEN HELLENSKE REPUBLIK KONGERIGET

Læs mere

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE. om Litauens indførelse af euroen den 1. januar 2015

Forslag til RÅDETS AFGØRELSE. om Litauens indførelse af euroen den 1. januar 2015 EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 4.6.2014 COM(2014) 324 final 2014/0170 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om Litauens indførelse af euroen den 1. januar 2015 DA DA BEGRUNDELSE 1. BAGGRUND FOR FORSLAGET

Læs mere

17. Infrastruktur digitalisering og transport

17. Infrastruktur digitalisering og transport 17. 17. Infrastruktur digitalisering og transport Infrastruktur Infrastruktur er en samlet betegnelse for de netværk, der binder samfundet sammen. En velfungerende infrastruktur er et vigtigt fundament

Læs mere

Notat om vedvarende energi- og klimaændringspakken

Notat om vedvarende energi- og klimaændringspakken MEMO/08/33 Bruxelles, den 23. januar 2008 Notat om vedvarende energi- og klimaændringspakken 1. INDLEDNING I de sidst årtier har vores livsstil og stigende velstand haft gennemgribende virkninger på energisektoren

Læs mere

Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0635 Offentligt

Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0635 Offentligt Europaudvalget 2009 KOM (2009) 0635 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 20.11.2009 KOM(2009) 635 endelig BERETNING FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET, EUROPA-PARLAMENTET, DET

Læs mere

UDKAST TIL UDTALELSE

UDKAST TIL UDTALELSE Europa-Parlamentet 2014-2019 Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed 1.2.2017 2016/0275(COD) UDKAST TIL UDTALELSE fra Udvalget om Miljø, Folkesundhed og Fødevaresikkerhed til Budgetudvalget

Læs mere

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET OM FØDEVARER OG FØDEVAREINGREDIENSER, SOM ER BEHANDLET MED IONISERENDE STRÅLING I 2014

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET OM FØDEVARER OG FØDEVAREINGREDIENSER, SOM ER BEHANDLET MED IONISERENDE STRÅLING I 2014 EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 17.12.2015 COM(2015) 665 final RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET OM FØDEVARER OG FØDEVAREINGREDIENSER, SOM ER BEHANDLET MED IONISERENDE STRÅLING

Læs mere

995 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 04 Änderungsprotokoll in dänischer Sprache-DA (Normativer Teil) 1 von 8

995 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 04 Änderungsprotokoll in dänischer Sprache-DA (Normativer Teil) 1 von 8 995 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 04 Änderungsprotokoll in dänischer Sprache-DA (Normativer Teil) 1 von 8 PROTOKOL OM ÆNDRING AF PROTOKOLLEN OM OVERGANGSBESTEMMELSER, DER ER KNYTTET SOM BILAG

Læs mere

Cultura Creative (RF) / Alamy Stock Photo

Cultura Creative (RF) / Alamy Stock Photo Cultura Creative (RF) / Alamy Stock Photo DE EUROPÆISKE STRUKTUR- OG INVESTERINGSFONDE (ESI) OG DEN EUROPÆISKE FOND FOR STRATEGISKE INVESTERINGER (EFSI) SIKRING AF KOORDINATION, SYNERGIER OG KOMPLEMENTARITET

Læs mere

Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 16 Offentligt

Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 16 Offentligt Europaudvalget 2015-16 EUU Alm.del EU Note 16 Offentligt Europaudvalget, Erhvervs- og vækstudvalget EU-konsulenten EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 10. december 2015 Forslag om

Læs mere

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0488 Offentligt

Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0488 Offentligt Europaudvalget 2006 KOM (2006) 0488 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 5.9.2006 KOM(2006) 488 endelig Forslag til RÅDETS FORORDNING om visse restriktive foranstaltninger

Læs mere

Kort vejledning om euroen

Kort vejledning om euroen Kort vejledning om euroen Økonomiske og finansielle anliggender Om euroen Euroen kom til verden i 1999. Den optrådte først på lønsedler og regninger. Den 1. januar 2002 fandt eurosedler og euromønter vej

Læs mere

BILAG. til det ændrede forslag. til Rådets afgørelse

BILAG. til det ændrede forslag. til Rådets afgørelse EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 6.9.2016 COM(2016) 552 final ANNEX 2 BILAG til det ændrede forslag til Rådets afgørelse om undertegnelse og midlertidig anvendelse af lufttransportaftalen mellem Amerikas

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER KOMMISSIONENS BESLUTNING. af 19.2.2009

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER KOMMISSIONENS BESLUTNING. af 19.2.2009 DA DA DA KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 19.2.2009 K(2009) 1201 IKKE TIL OFFENTLIGGØRELSE KOMMISSIONENS BESLUTNING af 19.2.2009 om ændring af de i bilagene til denne beslutning

Læs mere

ARTIKEL 29 -GRUPPEN VEDRØRENDE DATABESKYTTELSE. Artikel 29-gruppen vedrørende databeskyttelse

ARTIKEL 29 -GRUPPEN VEDRØRENDE DATABESKYTTELSE. Artikel 29-gruppen vedrørende databeskyttelse ARTIKEL 29 -GRUPPEN VEDRØRENDE DATABESKYTTELSE 5058/00/DA/endelig WP 33 Artikel 29-gruppen vedrørende databeskyttelse Udtalelse 5/2000 om Brugen af offentlige registre til reverse- eller flerkriterie-søgetjenester

Læs mere

Europaudvalget 2008 2883 - landbrug og fiskeri Offentligt

Europaudvalget 2008 2883 - landbrug og fiskeri Offentligt Europaudvalget 2008 2883 - landbrug og fiskeri Offentligt Folketingets Europaudvalg København, den Sagsnr.: 12679 FVM 565 Folketingets Europaudvalg har i skrivelse af den 8. juli 2008 (Rådsmøde nr. 2883,

Læs mere

I. Traktat om en forfatning for Europa. Europæiske Union 2. Protokol om anvendelse af nærhedsprincippet og proportionalitetsprincippet

I. Traktat om en forfatning for Europa. Europæiske Union 2. Protokol om anvendelse af nærhedsprincippet og proportionalitetsprincippet Slutakten opregner bindende protokoller og ikke-bindende erklæringer Forfatningen Protokoller Nationale parlamenters rolle Nærhedsprincippet Domstolen Centralbanken Investeringsbanken Fastlæggelse af hjemsted

Læs mere

EUROPA-PARLAMENTET ARBEJDSDOKUMENT. Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender. 30. marts 2004

EUROPA-PARLAMENTET ARBEJDSDOKUMENT. Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender. 30. marts 2004 EUROPA-PARLAMENTET 1999 2004 Udvalget om Beskæftigelse og Sociale Anliggender 30. marts 2004 ARBEJDSDOKUMENT om registrering, vurdering, godkendelse og begrænsning af kemiske stoffer (REACH), om oprettelse

Læs mere

Statusnotat om. vedvarende energi. i Danmark

Statusnotat om. vedvarende energi. i Danmark Det Energipolitiske Udvalg EPU alm. del - Bilag 81 Offentligt Folketingets Energiudvalg og Politisk-Økonomisk Udvalg Økonomigruppen og 2. Udvalgssekretariat 1-12-200 Statusnotat om vedvarende energi i

Læs mere

Vedlagt følger til delegationerne et dokument om ovennævnte spørgsmål, som RIA-Rådet nåede til enighed om den 20. juli 2015.

Vedlagt følger til delegationerne et dokument om ovennævnte spørgsmål, som RIA-Rådet nåede til enighed om den 20. juli 2015. Rådet for Den Europæiske Union Bruxelles, den 22. juli 2015 (OR. en) 11130/15 ASIM 62 RELEX 633 NOTE fra: til: Generalsekretariatet for Rådet delegationerne Tidl. dok. nr.: 10830/2/15 REV 2 ASIM 52 RELEX

Læs mere

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0053 Offentligt

Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0053 Offentligt Europaudvalget 2004 KOM (2004) 0053 Offentligt KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 30.1.2004 KOM(2004) 53 endelig Forslag til RÅDETS BESLUTNING om bemyndigelse af Italien til at

Læs mere

DIG og EU! Europa-Kommissionens politik for børns rettigheder Hvad drejer det sig om, og hvad kan du gøre?

DIG og EU! Europa-Kommissionens politik for børns rettigheder Hvad drejer det sig om, og hvad kan du gøre? DIG og EU! Europa-Kommissionens politik for børns rettigheder Hvad drejer det sig om, og hvad kan du gøre? Plan arbejder på verdensplan for at opnå varige forbedringer for børn, der lever under fattige

Læs mere

Forslag til RÅDETS FORORDNING

Forslag til RÅDETS FORORDNING EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 7.7.2014 COM(2014) 448 final 2014/0207 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING om tilpasning af Rådets forordning (EF) nr. 1340/2008 af 8. december 2008 om handel med visse

Læs mere

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0227 Offentligt

Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0227 Offentligt Europaudvalget 2010 KOM (2010) 0227 Offentligt EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 12.5.2010 KOM(2010)227 endelig 2010/0126 (NLE) Forslag til RÅDETS FORORDNING (EU) Nr. /2010 om ændring af forordning (EF)

Læs mere

)RUVODJ WLO GLUHNWLY RP DUEHMGVPDUNHGVRULHQWHUHGH SHQVLRQVNDVVHUVS UJVPnOGHURIWHVWLOOHV (se også IP/00/1141)

)RUVODJ WLO GLUHNWLY RP DUEHMGVPDUNHGVRULHQWHUHGH SHQVLRQVNDVVHUVS UJVPnOGHURIWHVWLOOHV (se også IP/00/1141) 0(02 Bruxelles, den 11. oktober 2000 )RUVODJ WLO GLUHNWLY RP DUEHMGVPDUNHGVRULHQWHUHGH SHQVLRQVNDVVHUVS UJVPnOGHURIWHVWLOOHV (se også IP/00/1141) )nu GHWWH GLUHNWLYIRUVODJ LQGIO\GHOVH Sn KYRUGDQ PHGOHPVVWDWHUQH

Læs mere

FORHANDLINGERNE OM BULGARIENS OG RUMÆNIENS TILTRÆDELSE AF DEN EUROPÆISKE UNION

FORHANDLINGERNE OM BULGARIENS OG RUMÆNIENS TILTRÆDELSE AF DEN EUROPÆISKE UNION FORHANDLINGERNE OM BULGARIENS OG RUMÆNIENS TILTRÆDELSE AF DEN EUROPÆISKE UNION Bruxelles, den 31. marts 2005 (OR. en) AA 23/2/05 REV 2 TILTRÆDELSESTRAKTAT: SLUTAKT UDKAST TIL RETSAKTER OG ANDRE INSTRUMENTER

Læs mere

BERETNING FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET OM FØDEVARER OG FØDEVAREINGREDIENSER, SOM ER BEHANDLET MED IONISERENDE STRÅLING I 2010

BERETNING FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET OM FØDEVARER OG FØDEVAREINGREDIENSER, SOM ER BEHANDLET MED IONISERENDE STRÅLING I 2010 EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 26.1.2012 KOM(2012) 17 endelig BERETNING FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET OM FØDEVARER OG FØDEVAREINGREDIENSER, SOM ER BEHANDLET MED IONISERENDE STRÅLING

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER. Forslag til RÅDETS FORORDNING KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 18.05.2001 KOM(2001) 266 endelig Forslag til RÅDETS FORORDNING om supplering af bilaget til Kommisssionens forordning (EF) nr. 1107/96 om registrering

Læs mere

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt

Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Europaudvalget 2009 Rådsmøde 2978 - uddannelse m.v. Bilag 2 Offentligt Indenrigs- og Socialministeriet International J.nr. 2009-5121 akj 28. oktober 2009 Samlenotat om EU-Komissionens forslag om et europæisk

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER GRØNBOG. om lovvalg og kompetence i skilsmissesager. (forelagt af Kommissionen) {SEC(2005) 331}

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER GRØNBOG. om lovvalg og kompetence i skilsmissesager. (forelagt af Kommissionen) {SEC(2005) 331} KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 14.3.2005 KOM(2005) 82 endelig GRØNBOG om lovvalg og kompetence i skilsmissesager (forelagt af Kommissionen) {SEC(2005) 331} DA DA GRØNBOG om

Læs mere

EUROPA-KOMMISSIONEN. Bruxelles, den 12.04.2000. Statsstøttesag nr. N 653/99 CO 2 -kvoter. Hr. minister, 1. SAGSFORLØB

EUROPA-KOMMISSIONEN. Bruxelles, den 12.04.2000. Statsstøttesag nr. N 653/99 CO 2 -kvoter. Hr. minister, 1. SAGSFORLØB EUROPA-KOMMISSIONEN Bruxelles, den 12.04.2000 SG(2000) D/ Vedr.: Statsstøttesag nr. N 653/99 CO 2 -kvoter Hr. minister, 1. SAGSFORLØB Ved brev af 16. juli 1999, der indgik til Kommissionens Generalsekretariat

Læs mere

Biltrafikkens omfang og afvikling. Fordelingen på transportmåder. Tidsforbruget til persontransport. Udgifterne til persontransport

Biltrafikkens omfang og afvikling. Fordelingen på transportmåder. Tidsforbruget til persontransport. Udgifterne til persontransport UITP s database Dataindsamlingen Biltrafikkens omfang og afvikling Fordelingen på transportmåder Tidsforbruget til persontransport Udgifterne til persontransport UITP - database Demografi Infrastruktur

Læs mere

SLUTAKT. FA/TR/EU/HR/da 1

SLUTAKT. FA/TR/EU/HR/da 1 SLUTAKT FA/TR/EU/HR/da 1 FA/TR/EU/HR/da 2 I. SLUTAKTENS TEKST 1. De befuldmægtigede for: HANS MAJESTÆT BELGIERNES KONGE, PRÆSIDENTEN FOR REPUBLIKKEN BULGARIEN, PRÆSIDENTEN FOR DEN TJEKKISKE REPUBLIK, HENDES

Læs mere

DOMSTOLENS KENDELSE (Tredje Afdeling) 30. april 2004 *

DOMSTOLENS KENDELSE (Tredje Afdeling) 30. april 2004 * BOURGARD DOMSTOLENS KENDELSE (Tredje Afdeling) 30. april 2004 * I sag C-172/02, angående en anmodning, som Cour de cassation (Belgien) i medfør af artikel 234 EF har indgivet til Domstolen for i den for

Læs mere

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0674 Offentligt

Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0674 Offentligt Europaudvalget 2013 KOM (2013) 0674 Offentligt EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 1.10.2013 COM(2013) 674 final 2013/0322 (NLE) Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om undertegnelse på Den Europæiske Unions og

Læs mere

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE. af

KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE. af EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 22.10.2014 C(2014) 7594 final KOMMISSIONENS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE af 22.10.2014 om ændring af gennemførelsesafgørelse C(2011) 5500 endelig, hvad angår titlen og listen

Læs mere

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA-PARLAMENTET

KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA-PARLAMENTET KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER Bruxelles, den 22.1.2008 KOM(2008) 6 endelig RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL RÅDET OG EUROPA-PARLAMENTET Rapport fra Kommissionen til Rådet og Europa-Parlamentet

Læs mere

Den Europæiske Unions Tidende. RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 1788/2003. af 29. september 2003. om en afgift på mælk og mejeriprodukter

Den Europæiske Unions Tidende. RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 1788/2003. af 29. september 2003. om en afgift på mælk og mejeriprodukter 21.10.2003 L 270/123 RÅDETS FORORDNING (EF) Nr. 1788/2003 af 29. september 2003 om en afgift på mælk og mejeriprodukter RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR under henvisning til traktaten om oprettelse af

Læs mere

BERETNING FRA KOMMISSIONEN

BERETNING FRA KOMMISSIONEN EUROPA- KOMMISSIONEN Bruxelles, den 23.9.2016 COM(2016) 618 final BERETNING FRA KOMMISSIONEN Rapport, der skal understøtte beregningen af den tildelte mængde til Den Europæiske Union, og rapport, der skal

Læs mere

1064 der Beilagen XXII. GP - Beschluss NR - Schlussakte Dänisch (Normativer Teil) 1 von 9 SLUTAKT. AF/CE/CH/FRAUDE/da 1

1064 der Beilagen XXII. GP - Beschluss NR - Schlussakte Dänisch (Normativer Teil) 1 von 9 SLUTAKT. AF/CE/CH/FRAUDE/da 1 1064 der Beilagen XXII. GP - Beschluss NR - Schlussakte Dänisch (Normativer Teil) 1 von 9 SLUTAKT AF/CE/CH/FRAUDE/da 1 2 von 9 1064 der Beilagen XXII. GP - Beschluss NR - Schlussakte Dänisch (Normativer

Læs mere

Direkte investeringer Ultimo 2014

Direkte investeringer Ultimo 2014 Direkte investeringer Ultimo 24 4. oktober 25 IGEN FREMGANG I DIREKTE INVESTERINGER I 24 Værdien af danske direkte investeringer i udlandet og udenlandske direkte investeringer i Danmark steg i 24 efter

Læs mere