I Thorøs muld En krimi i fire dele med udspring i Thorø Huse Af Kenneth Lund 3. Del - Indhentet af fortiden

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "I Thorøs muld En krimi i fire dele med udspring i Thorø Huse Af Kenneth Lund 3. Del - Indhentet af fortiden"

Transkript

1 I Thorøs muld En krimi i fire dele med udspring i Thorø Huse Af Kenneth Lund 3. Del - Indhentet af fortiden

2 2 Resume Anders er journalist for Thorøhuses lokalavis og arbejder på en artikel om mordet på Frank Thomsen. Byens gamle fisker Ingolf, som fandt liget, opfordrer Anders til at give afdødes familie fred, men Anders vil ikke give slip på historien. Ingolf fortæller Anders om Franks opvækst i Thorøhuse, om Franks nyligt afdøde mor Anne, som for mange år siden indledte en affære til pengespekulanten Claus Flyng fra Thorø, og om hans far Ole, som fik nys om affæren og senere overfaldt Flyng, hvilket endte fatalt for Ole. Ingolf fortæller, at han hjalp Flyng med at fjerne Oles lig og med at sænke én af Oles kuttere i Lillebælt. Oles forsvinden blev efterforsket, men henlagt som en ulykke. Liget af Frank er medtaget af uger i det salte vand, men en pung med Franks papirer findes på liget og Tina Thomsen (Franks kone) bekræfter afdødes identitet. Storm og Erik er politiets efterforskere på sagen. Tina har afsendt en pakke med oplysninger til Anders og hun forhøres af Storm og Erik på Politigården i København. Storm må presse hende for at få brugbare oplysninger. Tina går til sidst med til at udlevere et brev, som Frank efterlod hende. Inden Storm og Erik kører med Tina til Annes lejlighed efter brevet, låner Tina Eriks telefon. Efter Storm og Erik har forladt forhørslokalet, ringer Tina til sin nabo. Næste del i krimien kan læses sammen med næste udgave af Thorø Huse Posten. Denne del er også at finde på Thorø Huses hjemmeside

3 3 Tina peger ud af forruden fra bagsædet af Forden. Annes lejlighed ligger dernede til venstre, så du skal rundt om karréen. Hun guider Erik igennem Københavns ensrettede gader, mens Storm ser tankefuldt ud på de grå facader passere forbi Tina har sendt pakken til Anders og undladt at give sine oplysninger til politiet, men hvorfor? Loyalitet overfor Frank? Hun må have en aktiv rolle i Franks endeligt, det er Storm overbevist om. En ting står klart for ham. Frank ville ikke fælde Flyng juridisk. Frank tog til Thorø for at slå Flyng ihjel, intet mindre. Storm begynder at se en rød tråd tilbage til den nat for længe siden, hvor han selv lå blødende på Flyngs gulv. Men hvorfor endte Frank på retsmedicinerens kolde bord, i stedet for Flyng? Så er vi her, siger Tina og tager i bildøren. Jeg henter brevet med det samme. Storm kigger ud på en graffitiovermalet facade og rynker på næsen. Erik vender sig fra førersædet mod Tina. Er det i orden, hvis vi går med op? Tina går i stå, halvt ude af bilen. Hun ser kortvarigt op langs bygningens vinduer. Kom Erik. Storm stiger ud og modtager et hårdt blik fra Tina, inden hun smækker bildøren. Trappens vinyl er slidt og opgangen lugter af en blanding af stærk karry og våde sokker. Storm rynker igen næsen og følger Tina til tredje sal. Hun låser døren op og de træder ind i lejlighedens smalle gang. Stedet dufter rent og Storm tør igen trække vejret gennem næsen. Han kigger ind i stuen. Der flyder med tøj, gamle møbler, stablede bøger og flyttekasser. Jeg finder brevet til jer. Tina forsvinder gennem døren forenden af gangen. Storm går efter hende. Hvor fandt Frank beviserne mod Flyng?

4 4 Det ved jeg ikke, svarer hun, idet Storm træder ind i det lille kontor, fyldt med mapper og papirer på alle hylder. En gammel computer på skrivebordet, ser ud til at drukne i mere papir. Tina står bøjet over bordet, i færd med at lede igennem én af bunkerne og fisker til sidst en kuvert ud af den. Hun rækker konvolutten til Storm, men slipper den ikke, da han tager imod den. Få fat på det svin! Storm fastholder hendes blik og trækker konvolutten fra hende. Han vender sig og går tilbage til Erik i entréen. Tina følger efter. Med en kirurgsøn som Frank, forventede jeg ikke at se hans mor bo i sådan et hummer. Storm putter brevet i jakkens inderlomme. Tina trækker på skuldrene. Det var Annes eget valg. Hun nægtede kategorisk at flytte fra lejligheden. Økonomisk hjælp ville hun heller ikke have. Tina ryster på hovedet. Stædig som bare Hun hæver øjenbrynene. Så jeg ved, hvor Frank har det fra, hvisker hun. Storm nikker eftertænksomt. Så Frank havde dette brev og pakken til Anders liggende her i lejligheden? fortsætter Storm. Tina ser på ham. Tja, ifølge postmærkaten sendte han pakken fra Vesterbros postkontor, inden han rejste. Storm rynker panden. Tidslinjen passer. Frank sender pakken og rejser. To dage senere dukker den op hos Tina på Østerbro. Frank har ikke har ytret sig ret meget om Flyng og sin fortid derhjemme. Kan dette da være stedet, hvor hans plan blev til? Storm klør sig bag øret og skæver til Erik, som ser på sit ur. Kom Storm, lad os komme af sted. Vi har travlt. Øjeblik. Storm møver sig forbi Tina og går tilbage til kontoret. Var det her Annes pc? Storm skæver ud i gangen og Tina nikker.

5 5 Vi bliver nødt til at beslaglægge den. Hva? Tina ser forbløffet på Storm. Frank skrev brevet til dig her og han nævnte, at han havde beviser mod Flyng. Jeg tror svarende ligger i denne maskine. Hjælp mig lige, Erik. Øh, ja, Erik kanter sig forbi Tina. Hvad helvede bilder du dig ind? råber hun. Tag dig af det her, Erik. Storm peger på udstyret og træder ud i gangen. Han stiller sig så tæt på Tina, at han kan lugte hendes kaffeånde. Nu passer du på hvad du siger. Du har tilbageholdt oplysninger for os. Dine små poder skal ikke lide for det, vel? Tina træder tilbage og støder ryggen mod væggen. Hun ryster svagt på hovedet. Så længe vi er enige. Storm vender sig og giver Erik tegn til at følge ham. Vi finder selv ud. Hvis du kommer i tanke om noget, så ring endelig til os. Erik ser undskyldende på Tina, som med knyttede næver, følger hans kluntede gang med elektronikken. Storm åbner døren for ham og giver Tina et sidste blik, inden han lukker efter sig. Hvis hun går videre med det her, så står vi til øretæver! grynter Erik på vej ned af trappen. Det gør hun ikke. Hun ved hvad der er på spil. Storm hiver gadedøren op, og bliver øjeblikkeligt blændet af en skarp blitz. Er Tina Thomsen under mistanke? Storm og Erik maser sig ud blandt skaren af journalister og kameraer. Hvilke spor har I, der kan Tror I, Tina Thomsen har Ingen kommentarer! brøler Storm. En mikrofon kommer så tæt på Storms ansigt, at han kan tage en bid af vindhætten.

6 6 Storm slår til journalistens mikrofon, så den slynges til jorden. Spørgsmålene flyver igennem luften, mens Storm, i faste skridt, får gennet Erik frem til bilen. Han åbner bagdøren og Erik dumper computeren på bagsædet, mens Storm løber omkring bilen. Han flår sidedøren op og vender kort blikket mod vinduerne på tredje sal. Tina står der og kigger ned på begivenhederne. Smiler hun og giver ham fingeren? Han kan ikke sige det med sikkerhed. Han smækker døren efter sig. Der var fluerne og vi er lorten! vrænger han, mens bilen omringes af journalister og kameraer. Erik fingerer febrilsk med nøglerne og starter motoren. De må have set os ankomme! De er nok nærmere blevet ringet op Få os væk herfra. brøler Storm. Jeg prøver! Jamrer Erik og triller langsomt fra kantstenen, med hele overkroppen oppe i forruden. For helvede Erik, Kør! Vi skal ikke køre nogens fødder over, vel! Erik styrer bilen fri af journalister og træder hårdt på speederen. Storm trykkes tilbage i sædet og kort efter svinger Erik bilen ud af gaden. Storm ser på Erik. Giv mig din telefon! Hvorfor? Giv mig den! Erik rækker ind i sin jakke og fisker telefonen frem. Storm river den ud af hans hænder og trykker sig straks vej igennem menuerne, til han finder opkaldsoversigten. Hvad leder du efter? Storm stirrer fikseret på skærmen. Jeg vil se, hvem Tina ringede til, da hun lånte din telefon på politigården. Erik ryster på hovedet. Det er ligegyldigt, hvor hun ringede hen. Storm ser op. Hvad mener du?

7 7 Hvor lang tid havde hun til at ringe til nogen, fem minutter? Det var ikke kun et enkelt dagblad, der var mødt op. Der var flere, inklusiv tv stationerne. Hun kan ikke have ringet til dem alle sammen. Storm stirrer blindt på telefonen. Det havde hun heller ikke brug for Erik nikker. Du har ret. Hun kunne blot bede naboen gøre det for hende og give hende adressen hvor de skulle møde op. Alene hendes navn i forbindelse med os, ville få dem op af stolene. Fandens! Storm rækker Erik telefonen. Det er hvad der kommer ud af at være flink, grynter han. Erik krydser Sjællandsbroen og svinger ud på motorvejen. Tag hellere et kig på brevet, inden du får et mavesår over det her. Storm nikker og hiver surt konvolutten op af jakkelommen. * Dagens lys forsvinder i horisonten, mens Sjællands marker farer forbi udenfor. Storm tænder lyset i kabinen og skruer ned for politiradioens meldinger. Han skimmer nedover brevets linjer og vender sig mod Erik. Flyng og Ole var på kollisionskurs. Anne og Flyng havde et kært øje til hinanden, som udmundede i en affære. Da Ole fandt ud af det, raserede han Flyngs hus, for derefter at tage på havet i båden Ingrid. Han blev aldrig set igen Storm læner sig tilbage i sædet og rører ubevidst arret på sin kind. Og Frank skriver her: Dybvandsdykkere fandt båden på firs meter vand i Lillebælt, men Oles lig blev aldrig fundet. Både Ingolf Henriksen og Claus Flyng var afvisende, når snakken faldt på Ole og hans forsvinden.

8 8 Flyng opkøbte min fars sidste to skibe for at hjælpe min mor med kapital, men nægtede at sætte sit navn på husets skøde. Jeg har senere fundet ud af, at Ingolf Henriksen overtog de to både. Hvordan det hænger sammen, ved jeg ikke, men det lugter fælt. Min fars død kan ikke have været et uheld. Han var en erfaren fisker og den dag han forsvandt, var der ingen vejrfænomener, der kunne forårsage et forlis. Jeg har for enhver pris tænkt mig at få Flyngs tilståelse Erik ryster på hovedet. Jeg kan ikke se Flyng som morder. Storm slår til papiret. Men det er, hvad der står Han trækker vejret dybt. Sandsynligheden for at holde fortiden skjult, bliver mindre. Storm kigger på Erik. Virker det ikke besynderligt, at Frank findes død efter at have krævet Flyngs tilståelse? Erik ryster på hovedet. Flyng er en ældre herre. Ville han kunne overmande Frank og kvæle ham? Han ser i sidespejlet og skifter bane. Jeg tvivler på, at Frank overhovedet er kommet forbi Flyngs sikkerhedsapparat. Det er som om, der mangler noget. Okay, siger Storm. Vi må se det i et nyt lys. Hvad har vi set de seneste dage? Erik ser lige frem. Hm, en børnefamilie med en bladsmører der øjner byens største historie i lange tider. Ingolf, som fandt liget. Jeg har ikke selv mødt ham, men du sagde, han var fattet i situationen. Det samme var Tina. Måske ikke lige så fattet og ganske forståeligt. Erik skær en grimasse. Hun er ubehagelig i sin væremåde, og det er ikke kun hendes sprog jeg taler om Jeg tror aldrig, jeg har hørt en tandlæge snakke sådan før. Heller ikke jeg, men hun er fra stenbroen. grynter Storm. Er det sådan de snakker der? Det er som at være i et andet land. Storm smiler skævt. Kunne ikke have sagt det bedre selv.

9 Stenbro eller ej, så følte jeg mig utilpas i hendes nærhed. Erik rynker brynene. Jeg kan ikke lide det. Hun virker hævngerrig til fingerspidserne. Jeg håber for vores skyld, at pc en har de oplysninger, vi mangler. Han svinger med tommelfingeren mod computeren på bagsædet. Hvis vi ikke finder noget i den, har Tina en god sag mod os. Hun bliver ikke et problem. Erik skæver mod brevet. Flyng er en del af Thorøhuse. Et samfund hvor alle kender hinanden. Jeg tror, brevets indhold er grunden til, at Frank ønskede den lokale presse på sagen. Du ved, som sikkerhed for at historien kom frem, hvis der skete ham noget. Frank sendte pakken til sin egen lejlighed, ikke til Anders. siger Storm. Ja, og hvis hans plan var lykkedes og Flyng var død, ville han være hjemme til selv at modtage den. Sådan gik det ikke, så Tina udførte hans instrukser, som den loyale hustru hun er. Storm retter sig i sædet. Hvorfor sende pakken til Anders? Anders er den lokale journalist. Han har fingeren på pulsen i det samfund. Han kender dem alle sammen. For helvede, de drikker sikkert kaffe sammen hver søndag i forsamlingshuset. Min pointe er, at Frank har satset ud fra sin viden om den indspiste beboerskare. Kun Anders kan grave sådanne gamle sager frem, for de lokale stoler på hans venskab og diskretion. Storm bider kæben sammen og peger på Erik med brevet i hånden. Hvis indholdet her tilnærmelsesvis er sandt, må Ingolf kende til det. Alligevel har han intet fortalt. Han vidste jo ikke, det var Frank den morgen ved Hagehusene, forsvarer Erik. Nej, men jeg har ikke hørt telefonen ringe, siden det blev offentliggjort. 9

10 10 Storm ser vredt på vejens hvide striber, der suser forbi. Jeg mener, Thorøhuse er nærmest bygget, omkring den gamle mand. Thorøhuse er noget ældre, Storm Forstå mig ret Erik. Han kan ikke have levet hele sit liv i det smørhul uden at kende til det her. Så snart det stod klart, at Frank Thomsen var indblandet, burde Ingolf reagere. Storm lader træt hovedet falde tilbage mod nakkestøtten. Han retter sig op med et sæt, og ser på Erik. Medmindre han selv er så indsyltet i det, at han ikke ønsker, det kommer frem. * Erik drejer ind på parkeringspladsen bag Odense Politigård og parkerer bag en dybblå Opel. Det ser ud til, at Arne ikke har forladt gården endnu. Erik ser på sit ur. Den er over halv ti. Storm grynter og stiger ud af bilen. Det kan kun betyde problemer. De er knapt gået igennem døren til afdelingen, før Arne med stram mine, træder ud fra sit kontor. Hvad har I to foretaget jer? Vi er ved at opklare et mord. Storm fortsætter forbi ham, mod sit kontor. Arne viger, da Erik kommer slæbende med pc en. Storm lægger sin hat på bordet og sætter sig tilbagelænet i kontorstolen. Hvad vil du? Storm ser træt på Arne, som er fulgt med ind på kontoret. Har I hørt nyheder til aften? Arne går frem mod Storms skrivebord. Nej. Storm møder Eriks blik og ser tilbage på Arne.

11 11 Tina anklager dig for politivold. Arne peger på Pc en, som Erik har stillet på gulvet. Og ulovlig beslaglæggelse af den der. Vi har ikke Arne afbryder Erik med en finger i vejret. Storm? Fortæl mig, at der er en fornuftig forklaring på det her. Storm banker næven i bordet. Vi har ikke rørt kvinden! De forbandede betjente, der hentede hende i morges, strammede håndjernene så meget, at hun skal bruge det næste hul i sin urrem. Jeg så selv mærkerne. Jeg bedte udtrykkeligt om en diskret afhentning, ikke en arrestation i håndjern! Og sæbeøjet hun stillede op med på tv hertil aften? Arne læner sig bestemt indover bordet. Storm ryster uforstående på hovedet. Hun havde ikke noget sæbeøje, da vi forlod hende. Hun anklager dig for trusler og for at have smækket hende én. Du ved hvad det betyder! Storms ryger op af stolen. Jeg har fandme ikke rørt hende! Det kan Erik bevidne. Og hvad med den beslaglagte pc? afbryder Arne. Og overfaldet på en journalists udstyr, foran rullende kameraer? Jeg mistede mit temperament Storm stopper midt i sætningen og ser med rynket pande på Arne. Så ryster han på hovedet. Mine svar har du ingen interesse i. Beslutningen er allerede taget, ikke? Arne er for første gang stille, mens Storm stirrer ham i øjnene. Det er sådan det er Forbandede røvhul siger han sagte. Arne ser stift på ham. Hvad? Du hørte mig, snerrer Storm. Tina har blandet statsadvokaten ind i sagen. En undersøgelse af dine metoder vil blive iværksat Arne gnider træt sine øjne. Jeg finder noget skrivebordsarbejde til dig, mens undersøgelsen står på.

12 12 Glem det, Arne! Jeg skal ikke sidde her og kigge på dit grimme ansigt, mens jeg støver til i papirer! Erik slår opgivende ud med armene. For helvede, Arne! Chefen peger på ham. Du skal bare være glad for, du ikke også ryger med i det her. Jeg kan holde dig ude af det, fordi Tina Thomsens angreb udelukkende er vendt mod Storm og hans metoder. Jamen, hvorfor forsvarer du ham ikke? udbryder Erik. Arne kigger blot på ham, men siger ikke noget. Storm tager sammenbidt sin hat. Hvis I to vil have mig undskyldt. Han fisker Tinas brev frem og rækker det til Erik. Fortsæt vores arbejde. Vi har endelig fat i noget. Få sendt computeren til teknisk afdeling. Glem det Storm! Arne peger vredt på ham. Vi har ingen ret til at kigge i den computer, før en dommerkendelse er på plads. Indtil vi har den, er der ingen, der rører pc en! Storm griber sit skilt og knalder det arrigt ned i bordet. Pistolen lægger han mere behersket. Når det her er overstået siger han vredt, er jeg sikker på du har en vældig god undskyldning klar. Han går forbi chefen, og smækker døren bag sig. Storm træder ud på gaden under en stjerneklar himmel. Han trækker vejret tungt i den kølige luft og tæller til ti. Langsomt letter vredens tåge og giver hans tanker plads. Hvad får Tina til at anklage ham for vold? Storm ser træt ned af den tomme gade. Fodgængerovergangens blinkende lygter giver ham ingen svar på spørgsmålet. Storm hører motorlyd og den sorte Ford dukker frem omkring hjørnet. Den stopper foran ham og Erik stikker hovedet ud af vinduet. Hop ind. Jeg kører dig hjem. Storm puster i sine kolde hænder. Glem det. Hvis du vil gøre mig en tjeneste, så smider du mig af i Thorøhuse.

13 13 Er du rigtig klog? Erik kigger nervøst på ham. Med medierne, anklagerne og statsadvokaten? Storm læner sin underarm på bilens tag. Arne har blokeret urimelige anklager før, men denne gang gør han det ikke. Kan du forklare mig hvorfor? Fordi du går til angreb på journalister for åben skærm? Erik smiler forsigtigt. Hm ja, det kan være en af grundene, men det er ikke min pointe. Jeg tror ikke, det her er Arnes beslutning. Jeg tror han har fået en ordre. Han er ikke blevet bedt om sin mening. Hvad får dig til at tro det? Storm retter sig op. Det er det, jeg gerne vil vide. Flyng er hertil aften blevet en aktiv del af motivet, og pludselig hænger der suspensioner i luften, er det et sammenfald? Hvor skulle Flyng vide det fra? Han har vel også et fjernsyn. Mit gæt er, at Flyng har set os to på tv og at han kender Annes adresse ganske godt. Mon ikke det har sat tankerne i gang hos ham? Erik gnider sin næse. Jeg ved, Flyng har politiske kontakter, men ville han gå så langt, som til at blande sig i politiets interne foretagender? Det er det, jeg har i sinde at finde ud af, Erik. Så er jeg ikke sikker på, jeg bør køre dig til Thorøhuse. Og hvorfor ikke? Erik sukker. Vi har kendt hinanden længe Storm. Og tanken om, at du vil være alene med Flyng ude på Thorø, oveni det du har rodet dig ud i, i dag Jeg tænker ikke på Flyng, afbryder Storm. Vores beviser mod ham er for løse. Ham kan vi ikke presse. Men vi kan sætte tommelskruerne på Ingolf. Erik ser undersøgende op på Storm. Tag med, Erik. Så kan du stoppe mig, før jeg gør noget dumt. Det er jo det jeg forsøger nu, Storm!

14 14 Hvis du ikke kører mig derud så finder jeg sgu en taxa! Storm flår sin telefon ud af lommen. Du giver mig ikke noget valg, hva? Erik ryster på hovedet. Jeg er på røven ligegyldigt hvad. Hop ind. Storm griner smørret og løber omkring bilen. En ting mere, siger Erik, mens Storm sætter sig ind. Ja? Vi stopper på vejen, jeg er hundesulten. Storm nikker. Så længe det er et sted med kaffe. * Anders sidder på tredje time over tastaturet. Han trykker print, læner sig tilbage og strækker sig. Uret på væggen viser lidt over ti. Færdig, to timer før deadline. Han sukker tilfreds og lægger mærke til husets rungende stilhed. Han kigger rundt i den tomme stue. De nedrullede persienner får ham til at føle sig indelukket og ensom. Han rejser sig og lister op af trappen til første sal. Han stopper på sidste trin. Line sover fuldt påklædt med de to unger i sengen. Det er længe siden han har puttet de små og han ønsker at lægge sig op til dem alle tre og mærke deres varme. Han smiler vemodigt. Der er én sidste ting han skal, inden han kan kravle op i sengen til dem. Ingolf bør læse artiklen, inden han sender den i trykken. På en gul lap skriver han er tilbage om en halv time og lægger den på spisebordet. Han tager den udprintede kopi af artiklen og griber sit overtøj i entréen. Anders træder ud på Jacob Gades Vej og den kolde vind får ham til at lyne jakken. Månen står klart på himlen og vejen ligger i kold stilhed foran ham. Han trækker huen godt nedover ørerne, mens ånden står tykt fra hans mund under gadens belysning. Anders skutter sig, mens han går ned af gaden. Lys skinner igennem husenes blændede ruder.

15 15 De mennesker Anders kender så godt, er krøbet i skjul, hus efter hus. Byens idyl er begravet i frygt for fortidens synder. Den eneste lyd er hans skridt over den ru asfalt. Lyden minder ham om, hvor alene og skrøbelig han er herude. Da han nærmer sig Ingolfs hus, bemærker han, at der ikke er trukket for. Der er heller ikke noget lys i vinduerne. En isning kryber over hans rygstykker. Anders banker på. Stilhed. Ingen hjemme? Umuligt. Ingolf tager traditionen tro på havet hver morgen før fanden får sko på, men Yrsa er altid hjemme og i gang med gryderne, selv sent om aftenen. Kan der være sket noget? Anders ryster en ny kuldegysning af sig. Han lægger afskærmende hånden mod ruden og kigger ind i mørket. Omridset af Yrsas køkken er alt, hvad han kan se. Anders ser mod den månebelyste have og ud på vejen, inden han forsigtigt presser dørens håndtag ned. Døren går op. Anders træder modvilligt et skridt tilbage. Alt føles forkert her, men hvis Ingolf eller Yrsa er kommet til skade En halv time mumler Anders. Han folder beslutsomt artiklen sammen og gemmer den i jakkelommen. Anders træder indenfor og hårene rejser sig på hans arme. Stille lukker han døren efter sig. Palen falder tilbage i låsen med et højt klik og Anders skærer en anstrengt grimasse. Han kigger ud i køkkenet og videre ind i stuen. Han er alene. Han ønsker at kalde på Ingolf og Yrsa, men stemningen i huset stopper ham. Den fred, han følte her til morgen, er pist væk. Stedet virker koldt og truende. Anders træder ind i stuen. Væggenes mange billeder reflekterer månens lys igennem ruderne. Det ene vindue er på klem og gardinerne blafrer let i den kolde vind. Nakkehårene rejser sig på ham. Til højre fører en smal gang videre. Han ser betænksomt ned af den. Blegt lys flyder igennem to åbne døre. Det uldne gulvtæppe i gangen dæmper lyden af hans trin. Han kigger forsigtigt ind i hvert rum.

16 16 Han kan mærke adrenalinen sende rystelser igennem sig og trækker vejret tungt i forsøg på at få kroppen til at falde til ro. Forenden af korridoren er den sidste dør lukket. Anders tager stille i håndtaget og med sammenbidte tænder skubber han døren op. Gardinerne i rummet flagrer mod ham og Anders træder forskrækket tilbage. Trækvinden skubber til døren og han sætter hurtigt sin fod i klemme. Forsigtigt åbner han døren igen og ser ind. Yrsa ligger ovenpå sengetæppet. Påklædt og helt stille. Anders gisper og skynder sig over til hende. Døren bag ham smækker i og Anders ser sig bange over skulderen. Vinden igen. Han puster nervøst ud og ser tilbage på Yrsas blege ansigt. Hun ser fredfyldt ud. Nye rystelser farer igennem ham, mens han lægger sin pegefinger på hendes hals. Han lukker øjnene og bukker hovedet. Ingen puls.et klik lyder fra entréen og det giver et sæt i Anders. Er nogen netop trådt ind i huset? Hans blik flytter sig fra den lukkede dør mod sengen og videre til det åbne vindue. Anders mærker sit hjerte hamre hårdt i hans bryst, mens han får kantet sig omkring sengen. Han kravler forsigtigt op i vindueskarmen og ud af det åbne vindue. Jakkens lynlås hvæser mod sålbænken, da han svinger sig ud og lander med et bump i Yrsas bed. Han står helt stille et øjeblik, men hører kun vinden. Anders lukker vinduet til og lister langs muren hen til gavlen. Han skæver omkring hjørnet. Norsvejen er mindre end ti meter fra ham. Gadebelysningen forvandler hæk og sti til mørke skygger. En person træder ud af hoveddøren. Anders holder bange vejret, og stirrer intenst, men skyggerne stjæler personens ansigtstræk. Den lange frakke blafrer let, da personen vender sig og Anders trækker hovedet til sig. Kort efter hører han skridt forsvinde ned af havegangen. Stilhed. Med sammenknebne øjne og knyttede næver, bliver Anders stående på rystende ben. Han føler sig svimmel.

17 17 Line! Han spærrer øjnene op. Han har ikke låst døren. Anders ser frem fra sit skjul. Ikke en sjæl og kun stilhed. Gadens skyggefulde kroge fylder ham med tvivl, men han må tage chancen. Line og børnene kan være i fare. Han løber fra Ingolfs hus og alt hvad han kan ned af Norsvejen. Kun sine skridt mod asfalten og sit eget tunge åndedræt hører han. Anders stopper foran sin hoveddør og prustende bukker han forover, mens han støtter hænderne mod sine lår. Det går ikke at brase ind, hvis personen er til stede. Anders åbner forsigtigt døren, mens han forsøger at styre lungernes krav om mere ilt. Stille lukker han døren bag sig og drejer nøglen i låsen. Han kigger ind i stuen og ser at den gule lap er væk. Han slipper døren og skynder sig op af trapperne. Line! febrilsk løber han frem og flår dynerne til side. Ingen. Shh. Anders vender rundt og Line står på trappen. Ungerne sover Anders løber frem og omfavner hende. Jeg har rodet mig ud i noget, Line. Jeg kan ikke Rolig skat. Helt rolig. Du bliver nødt til at hjælpe mig. Jeg Slap nu af, Anders. Line vrider sig fri af hans greb og trækker ham hen til sengen. Sæt dig ned og fortæl mig hvad der foregår. Anders bliver stående og hun tvinger ham ned at sidde. Træk vejret og fortæl. Han tager et par dybe indåndinger. Jeg har fundet Yrsa død og Ingolf er forsvundet. Line knæler foran ham og ser roligt ind hans øjne. Han bukker hovedet. Jeg ved ikke, hvad jeg skal stille op Kom her skat Line rækker frem og trækker ham ind til sig. Hun lægger armene om ham og stryger ham blidt over panden. Vi ringer til politiet, så kan de tage sig af det.

18 18 Anders øjne bliver store. Nej! Jeg ved ikke, hvem manden i frakken er og og jeg var i huset og mine fingeraftryk er i huset Line tager hårdt fat i ham. Det rabler for dig! Træk vejret og tag det roligt! I det samme lyder et vræl nedenunder. Line ser mod trappen. Nu har du vækket ungerne! Hun rejser sig, men Anders griber hendes arm. Du må ikke gå. Hvad er der med dig! Det er ham, manden i frakken. Jeg går derned. Der må ikke ske dig noget. Anders rejser sig og Line skubber ham tilbage på sengen. Manden i frakken? Hun ryster på hovedet. Hvem? Jeg ved ikke Du skal ikke ned til børnene i den tilstand. Du gør dem bare bange. Nu bliver du siddende her og får pulsen ned. Så får jeg styr på børnene. Line vender sig og skynder sig ned af trappen, mens Anders ængsteligt strækker sin hørelse efter hende. En mumlen efterfulgt af latter slipper igennem til hans tågede tanker. Han tager endnu en dyb vejrtrækning og lader sig falde tilbage på ryggen med blikket stirrende op på loftets knaster. Uskyldige mennesker bliver ikke fængslet, hvis du blot fortæller sandheden... Det var Ingolfs ord til Flyng den nat Ole døde. Flyng tryglede om hjælp til at slette sporene og Ingolf hjalp ham til sidst. Vennetjeneste, eller frygt for politiets indblanding? Storms gennemborende blik dukker op for Anders indre øje. Han føler sig pludselig kold og skutter sig i sin jakke. Han kniber øjnene sammen. Storm ville elske at få skovlen under dig, hvisker han til sig selv. Han er politimand, skat. Anders spærrer øjnene op. Line? Han vender ansigtet. Jeg hørte dig slet ikke.

19 19 Hun smiler bekymret. Storm er ikke ude på at få skovlen under nogen. Han gør blot sit arbejde. Anders sætter sig op i et ryk. Vær ikke for sikker på det. Line ryster på hovedet. Du er umulig. Jeg burde smide dig i seng sammen med ungerne. Nu ringer jeg til politiet og så Anders lægger to fingre på hendes læber. Shh Der er ting du ikke ved. Hør først på mig, og sig så, hvad du tænker, når du kender historien. * Fra passagersædet skærer Storm en grimasse over sin købte papkaffe. Er din hotdog god? Mm, fin tygger Erik. Storm grynter. Kaffe? Det er en kriminel handling at kalde det her for kaffe. Vand med en fis i, det er, hvad det er. Erik smiler. Måske skulle du prøve sådan én her i stedet? Han stiller bakken med pomfritter op i forruden. Hm, det kan vel dårligt være værre. Storm sætter afmålt tænderne i én. Har du overvejet, hvordan du vil fortsætte sagen? Erik synker og ser ud af forruden. Næ. Jeg går ud fra, at jeg i morgen møder op til en ny overivrig assistent, som jeg så skal trækkes rundt med. Ja, det kunne ligne dem. Storm tager en slurk af papkrusets indhold og skærer en ny grimasse. Og dig? Erik ser med løftet øjenbryn på ham. Jeg har tænkt mig at fortsætte på sagen. Den er vigtigere end alle korpsets bureaukrater og deres meninger tilsammen. Storm peger på Eriks mundvig. Du har ketchup der. Erik tager en serviet og tørrer den røde klat væk. Hvorfor er denne sag så vigtig for dig?

20 20 Storm kigger ned i koppens grumsede vand. Hvad mener du? Det er mere end en almindelig sag for dig. Du læner dig ikke tilbage, selvom Arne suspenderer dig. Du var til stede, da Ingolf lagde til ved Hagehusene med sin uheldige fangst. På det tidspunkt var der endnu ikke fastslået en kriminel handling, men du var der. Hvorfor? Storm stiller kaffen fra sig og gnider sine hænder. Der er ikke noget der undslipper din opmærksomhed, er der? Det sidste af hotdoggen forsvinder i Eriks mund. Det er mit job, ved du nok. Storm nikker og sænker blikket mod sine hænder. Han kan mærke de ryster. Kan du holde på en hemmelighed? Erik folder hotdogbakken sammen. Fra dig? Naturligvis. Storm peger på sin arrede kind. Det her fik jeg i Flyngs hus for 25 år siden. Jeg var grøn. Våd bag ørerne, kald det hvad du vil. Arbejdede du på sagen om Oles forlis? Storm ryster på hovedet. Jeg var lokalbetjent i Assens dengang, så det var ikke min sag, men jeg kendte til den og kendte til fejl i efterforskningen, som jeg anså for helt åbenlyse. Såsom? For eksempel, hvordan en erfaren fisker som Ole, kunne forsvinde i Lillebælt i godt søvejr. Storm ryster på hovedet. Da jeg nævnte det for afdelingschefen, blev jeg afvist, med begrundelser som at jeg var overambitiøs og for grøn i faget til at kunne udtale mig om procedurerne. Så jeg valgte at blande mig, i lokalbefolkningens interesse. Lokalbefolkningens interesse? Erik smiler. Det var nok nærmere dit egos interesse, tror du ikke? Måske. I al fald tog jeg ud til Thorø samme aften. Flyng var ikke hjemme, hvilket passede mig fint. Jeg havde ikke brug for hans forklaringer. Jeg havde brug for at se mig omkring i hans stuer.

Unge Alkohol. En novellesamling skrevet af elever fra 7. - 9. klasse

Unge Alkohol. En novellesamling skrevet af elever fra 7. - 9. klasse & Unge Alkohol En novellesamling skrevet af elever fra 7. - 9. klasse GODA Foreningen God Alkoholkultur udskrev i november 2013 en novellekonkurrence, hvor elever fra 7. - 10. klasse kunne skrive deres

Læs mere

MANGLER. Et værk skabt af medlemmer hos Forfattervaerk.net

MANGLER. Et værk skabt af medlemmer hos Forfattervaerk.net MANGLER Et værk skabt af medlemmer hos Forfattervaerk.net MANGLER Af medlemmer hos Forfattervaerk.net Forsideillustration af Nanna Kolborg og den juridiske bid... Den enkelte forfatters copyright er beskyttet

Læs mere

Rejsen til den. Gyldne Pagode ELEVBOG

Rejsen til den. Gyldne Pagode ELEVBOG JosefinE Ottesen 1 Rejsen til den Gyldne Pagode ELEVBOG Alle børn har ret til et godt liv 2 Josefine Ottesen Josefine Ottesen er en af Danmarks mest populære forfattere af bøger til børn og unge. Hun har

Læs mere

Det sproglige Lysthus Den lange Nat

Det sproglige Lysthus Den lange Nat Det sproglige Lysthus Den lange Nat 1 2 Forfatterkollegiet Det sproglige Lysthus Den lange nat F O R L A G 3 Den lange Nat Copyright 2011 af M. C. Holms Skoles Forlag Forfatterkollegiet "Det sproglige

Læs mere

Livets gang. En roman af Jytte Muurmann (2014)

Livets gang. En roman af Jytte Muurmann (2014) Livets gang En roman af Jytte Muurmann (2014) 1 Den 13. marts. Kære dagbog. Jeg er helt klar over, nu, at min bevidsthed og tidsfornemmelse har været lammet et stykke tid. Jeg har vendt op og ned på nat

Læs mere

Michael Jacobsen. Stjerneridderne

Michael Jacobsen. Stjerneridderne 1 Michael Jacobsen Stjerneridderne 2 Stjerneridderne Michael Jacobsen, 2013 Dette manuskript er downloadet til fri personlig afbenyttelse. Rettighederne til mangfoldiggørelse på såvel tryk som alle former

Læs mere

HEJ SØSTER. og grædt det samme snot uden dig var det aldrig gået godt

HEJ SØSTER. og grædt det samme snot uden dig var det aldrig gået godt HEJ SØSTER 1. HEJ SØSTER Hej, søster, kan du ikke se komikken, så står vi her igen med fletningerne langt nede i postkassen hej, søster, det er ligesom bukseelastikken har fået et knæk og sikkerhedsnålen

Læs mere

NAK EN AND SKRIVEFORLAGET

NAK EN AND SKRIVEFORLAGET Andrea Poulsen NAK EN AND SKRIVEFORLAGET ANDREA POULSEN NAK EN AND Læseprøve NAK EN AND Copyright 2014 Andrea Poulsen All rights reserved Udgivet 2014 af Skriveforlaget, København Bogen er sat med Baskerville

Læs mere

Pegasusdøren. Kapitel 1

Pegasusdøren. Kapitel 1 Pegasusdøren Af Kenneth Bernholm (http://kennethbernholm.dk/) Udgivet under Creative Commons BY-NC-ND 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/) ISBN 978-87-91845-21-5 Kapitel 1 Udenfor regnede

Læs mere

BLODTÅGE BLODTÅGE SKELETTER I SK ABET 2

BLODTÅGE BLODTÅGE SKELETTER I SK ABET 2 BLODTÅGE 1 Af samme forfatter Dødsbørn Skeletter i skabet 1, Facet 2010 Bitchen imellem os, Facet 2010 2 NICOLE BOYLE RØDTNES NICOLE BOYLE RØDTNES BLODTÅGE Skeletter i skabet 2 3 FORLAGET FACET Tak til

Læs mere

ung tredivetres ungdomsskolens forfatter hold 2011 layout og opsætning, rasmus finsen : duusfinsen.dk

ung tredivetres ungdomsskolens forfatter hold 2011 layout og opsætning, rasmus finsen : duusfinsen.dk ung tredive tres ung tredivetres ungdomsskolens forfatter hold 2011 layout og opsætning, rasmus finsen : duusfinsen.dk ung tredivetres Velkommen til Ungdomsskolens første digitale bog. Du har hentet den

Læs mere

HARRIET LANE.»Knivskarp social satire, isnende psykodrama, fantastisk velskrevet.«the Independent. roman

HARRIET LANE.»Knivskarp social satire, isnende psykodrama, fantastisk velskrevet.«the Independent. roman HARRIET LANE»Knivskarp social satire, isnende psykodrama, fantastisk velskrevet.«the Independent roman harriet lane aldrig uden dig på dansk ved vibeke houstrup gads forlag Det er søndag aften kort efter

Læs mere

elsker det du louise doughty det du elsker louise dought y Roman

elsker det du louise doughty det du elsker louise dought y Roman Louise Doughty (f. 1963), engelsk forfatter, skuespilforfatter og journalist. I 2008 var hun dommer til The Man Booker Prize. Louise Doughtys Det du elsker er både love story, thriller og en bog om sorg

Læs mere

Den Hemmelige Vej Kristen Skriver Frandsen

Den Hemmelige Vej Kristen Skriver Frandsen Den Hemmelige Vej Kristen Skriver Frandsen Nedenfor følger fortællingen. Det indledende afsnit læses, eleverne vælger derefter på skift, når der er et valg at træffe efter et afsnit. Tallene ved valgmulighederne

Læs mere

Dalkons Prinsesse. NIL Bogklubben 2007 - Dalkons Prinsesse. 1. kapitel. Skrevet af Jakob Jørgensen. Jakob Jørgensen har skrevet 1. kapitel.

Dalkons Prinsesse. NIL Bogklubben 2007 - Dalkons Prinsesse. 1. kapitel. Skrevet af Jakob Jørgensen. Jakob Jørgensen har skrevet 1. kapitel. Dalkons Prinsesse Jakob Jørgensen har skrevet 1. kapitel. NIL Bogklubben 2007 - Dalkons Prinsesse De andre kapitler skrives af: 6. a Højslev Skole, Skive kommune 6. b Højslev Skole, Skive kommune 6. a

Læs mere

Fra Helvede til Mors

Fra Helvede til Mors Fra Helvede til Mors Forord P å vej hjem fra forældremødet ærgrer jeg mig over, at jeg ikke fik taget ordet og åbnet en debat om niveauet for gaver til fødselsdage i klassen. Jeg tog tilløb til det flere

Læs mere

yngre engle, som godt kunne lide at komme ind i det lidt lumre men også dragende

yngre engle, som godt kunne lide at komme ind i det lidt lumre men også dragende For mange tusinde år siden var der en ærkeengel ved navn Mikael, som gjorde sig ret så bemærket blandt øvrige engle. Han var den sejeste af alle englene, kunne han slet ikke lade være med at styre dem

Læs mere

Af samme forfatter: Stjålet identitet - 2012 Under skriftesegl - 2011 Fremmed indtrængen - 2010 DRAB efter begæring - 2009 Dukkebarnet - 2008

Af samme forfatter: Stjålet identitet - 2012 Under skriftesegl - 2011 Fremmed indtrængen - 2010 DRAB efter begæring - 2009 Dukkebarnet - 2008 Lig bløder ikke 1 Af samme forfatter: Stjålet identitet - 2012 Under skriftesegl - 2011 Fremmed indtrængen - 2010 DRAB efter begæring - 2009 Dukkebarnet - 2008 Bøgerne kan læses uafhængigt af hinanden,

Læs mere

FANDANGO 3. Af Trine May og Susanne Arne-Hansen

FANDANGO 3. Af Trine May og Susanne Arne-Hansen ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ 123456789,. - _ abcdefghijklmnopqrstuvwxyzæøå FANDANGO 3 Af Trine May og Susanne Arne-Hansen Dette er en pdf-fil med Fandango 3. Grundbog Filen er stillet til rådighed for

Læs mere

POLITISK MENUET SKUESPIL I TO AKTER. Kaj Himmelstrup. Har du kommentarer modtages de gerne på kaj.himmelstrup@mail.tele.dk PERSONERNE.

POLITISK MENUET SKUESPIL I TO AKTER. Kaj Himmelstrup. Har du kommentarer modtages de gerne på kaj.himmelstrup@mail.tele.dk PERSONERNE. POLITISK MENUET SKUESPIL I TO AKTER Kaj Himmelstrup Har du kommentarer modtages de gerne på kaj.himmelstrup@mail.tele.dk PERSONERNE Herskeren Den håndgangne Kassemesteren Elle, en klog kone Kvinden Danne

Læs mere

13 dage Patrick Bay Damsted

13 dage Patrick Bay Damsted 13 dage Patrick Bay Damsted 13 dage er fiktion. Navne, personer, steder og handling er frit opfundet af forfatteren. Enhver lighed med virkelige personer, nulevende som afdøde, eksisterende virksomheder,

Læs mere

opmærksomhed, før hun beskæftigede sig med sidste logon tidspunkt. Der var et minus på omkring 10.000 kroner på deres fælleskonto.

opmærksomhed, før hun beskæftigede sig med sidste logon tidspunkt. Der var et minus på omkring 10.000 kroner på deres fælleskonto. 1.12. Skrevet af Mai Elliot havde ikke noget forhold til jul udover at hans far havde plejet at gå på pub med sine kolleger og drikke sig fra sans og samling juleaften og hans mor hånligt og synligt irriteret

Læs mere

PERSONLIGE FORTÆLLINGER I ET HISTORISK PERSPEKTIV

PERSONLIGE FORTÆLLINGER I ET HISTORISK PERSPEKTIV PERSONLIGE FORTÆLLINGER I ET HISTORISK PERSPEKTIV Unge fra de fire KULT-gymnasier Sankt Annæ Gymnasium, Aurehøj Gymnasium, Ingrid Jespersens Gymnasieskole og Nørre Gymnasium udgiver i tæt samarbejde med

Læs mere

Af samme forfatter. Bedraget (2012)

Af samme forfatter. Bedraget (2012) Hvad Du Ønsker 2 Af samme forfatter Bedraget (2012) 3 Gittemie Eriksen Hvad Du Ønsker Roman G R I B S H A V E F O R L A G 4 Hvad Du Ønsker Copyright Gittemie Eriksen 2012 Denne bog er ren fiktion. Navne

Læs mere

Et intrige-drama til Fusion

Et intrige-drama til Fusion 2 Et intrige-drama til Fusion a f Pa l l e S c h m i d t o g L a r s Vi l h e l m s e n I n d h o l d Introduktionside 2 Om scenariet.side 2 Dramatis personae..side 3 Baggrundenside 4 Om scenariets opbygning..side

Læs mere

Peter Durup. Kidnappet. Caroline og Mads

Peter Durup. Kidnappet. Caroline og Mads Peter Durup Kidnappet Caroline og Mads Kidnappet 1. udgave. 2010 Forlaget DuuBooks Peter Durup, Solrød 2010 Omslagstegning: Peter Durup Redaktør: Hanne Svendsgaard Typografi: Garamond ISBN 978-87-992139-5-5

Læs mere

Udvalgt. Den sidste vindrytter. Første del af. af Nick Clausen, Tellerup, 2012. (læseprøve)

Udvalgt. Den sidste vindrytter. Første del af. af Nick Clausen, Tellerup, 2012. (læseprøve) Udvalgt Første del af Den sidste vindrytter af Nick Clausen, Tellerup, 2012 (læseprøve) 1 Kian var ikke som andre unge. Tanken var første gang dukket op for omkring et par år siden. Bevidst, i hvert fald.

Læs mere

Fru Jensen og den nydelige mand

Fru Jensen og den nydelige mand Fru Jensen og den nydelige mand Af Der sad en mand i hendes køkken, da hun kom hjem. "Goddag, fru Jensen," sagde han. "Ved De, hvor jeg kan finde Deres søn?" Han var en nydelig mand. I begyndelsen af 50'erne

Læs mere

Bogen er skrevet i foråret 2000 i forbindelse med projektet Læringsnet Midt/Vest.

Bogen er skrevet i foråret 2000 i forbindelse med projektet Læringsnet Midt/Vest. Havernes Hemmelighed Bogen er skrevet i foråret 2000 i forbindelse med projektet Læringsnet Midt/Vest. Forfatteren Niels Stokholm har skrevet første kapitel, de følgende er skrevet af 6. klasser fra Lemvig,

Læs mere

Charlotte Link. Den fremmede Gæst. Oversat af Jacob Wisby

Charlotte Link. Den fremmede Gæst. Oversat af Jacob Wisby Charlotte Link Den fremmede Gæst Oversat af Jacob Wisby Den fremmede Gæst Copyright 2005 by Charlotte Link and AVA Autoren- und Verlags-Agentur GmbH, Herrsching-Breitbrunn (Germany) Title of the original

Læs mere