I Thorøs muld En krimi i fire dele med udspring i Thorø Huse Af Kenneth Lund 3. Del - Indhentet af fortiden

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "I Thorøs muld En krimi i fire dele med udspring i Thorø Huse Af Kenneth Lund 3. Del - Indhentet af fortiden"

Transkript

1 I Thorøs muld En krimi i fire dele med udspring i Thorø Huse Af Kenneth Lund 3. Del - Indhentet af fortiden

2 2 Resume Anders er journalist for Thorøhuses lokalavis og arbejder på en artikel om mordet på Frank Thomsen. Byens gamle fisker Ingolf, som fandt liget, opfordrer Anders til at give afdødes familie fred, men Anders vil ikke give slip på historien. Ingolf fortæller Anders om Franks opvækst i Thorøhuse, om Franks nyligt afdøde mor Anne, som for mange år siden indledte en affære til pengespekulanten Claus Flyng fra Thorø, og om hans far Ole, som fik nys om affæren og senere overfaldt Flyng, hvilket endte fatalt for Ole. Ingolf fortæller, at han hjalp Flyng med at fjerne Oles lig og med at sænke én af Oles kuttere i Lillebælt. Oles forsvinden blev efterforsket, men henlagt som en ulykke. Liget af Frank er medtaget af uger i det salte vand, men en pung med Franks papirer findes på liget og Tina Thomsen (Franks kone) bekræfter afdødes identitet. Storm og Erik er politiets efterforskere på sagen. Tina har afsendt en pakke med oplysninger til Anders og hun forhøres af Storm og Erik på Politigården i København. Storm må presse hende for at få brugbare oplysninger. Tina går til sidst med til at udlevere et brev, som Frank efterlod hende. Inden Storm og Erik kører med Tina til Annes lejlighed efter brevet, låner Tina Eriks telefon. Efter Storm og Erik har forladt forhørslokalet, ringer Tina til sin nabo. Næste del i krimien kan læses sammen med næste udgave af Thorø Huse Posten. Denne del er også at finde på Thorø Huses hjemmeside

3 3 Tina peger ud af forruden fra bagsædet af Forden. Annes lejlighed ligger dernede til venstre, så du skal rundt om karréen. Hun guider Erik igennem Københavns ensrettede gader, mens Storm ser tankefuldt ud på de grå facader passere forbi Tina har sendt pakken til Anders og undladt at give sine oplysninger til politiet, men hvorfor? Loyalitet overfor Frank? Hun må have en aktiv rolle i Franks endeligt, det er Storm overbevist om. En ting står klart for ham. Frank ville ikke fælde Flyng juridisk. Frank tog til Thorø for at slå Flyng ihjel, intet mindre. Storm begynder at se en rød tråd tilbage til den nat for længe siden, hvor han selv lå blødende på Flyngs gulv. Men hvorfor endte Frank på retsmedicinerens kolde bord, i stedet for Flyng? Så er vi her, siger Tina og tager i bildøren. Jeg henter brevet med det samme. Storm kigger ud på en graffitiovermalet facade og rynker på næsen. Erik vender sig fra førersædet mod Tina. Er det i orden, hvis vi går med op? Tina går i stå, halvt ude af bilen. Hun ser kortvarigt op langs bygningens vinduer. Kom Erik. Storm stiger ud og modtager et hårdt blik fra Tina, inden hun smækker bildøren. Trappens vinyl er slidt og opgangen lugter af en blanding af stærk karry og våde sokker. Storm rynker igen næsen og følger Tina til tredje sal. Hun låser døren op og de træder ind i lejlighedens smalle gang. Stedet dufter rent og Storm tør igen trække vejret gennem næsen. Han kigger ind i stuen. Der flyder med tøj, gamle møbler, stablede bøger og flyttekasser. Jeg finder brevet til jer. Tina forsvinder gennem døren forenden af gangen. Storm går efter hende. Hvor fandt Frank beviserne mod Flyng?

4 4 Det ved jeg ikke, svarer hun, idet Storm træder ind i det lille kontor, fyldt med mapper og papirer på alle hylder. En gammel computer på skrivebordet, ser ud til at drukne i mere papir. Tina står bøjet over bordet, i færd med at lede igennem én af bunkerne og fisker til sidst en kuvert ud af den. Hun rækker konvolutten til Storm, men slipper den ikke, da han tager imod den. Få fat på det svin! Storm fastholder hendes blik og trækker konvolutten fra hende. Han vender sig og går tilbage til Erik i entréen. Tina følger efter. Med en kirurgsøn som Frank, forventede jeg ikke at se hans mor bo i sådan et hummer. Storm putter brevet i jakkens inderlomme. Tina trækker på skuldrene. Det var Annes eget valg. Hun nægtede kategorisk at flytte fra lejligheden. Økonomisk hjælp ville hun heller ikke have. Tina ryster på hovedet. Stædig som bare Hun hæver øjenbrynene. Så jeg ved, hvor Frank har det fra, hvisker hun. Storm nikker eftertænksomt. Så Frank havde dette brev og pakken til Anders liggende her i lejligheden? fortsætter Storm. Tina ser på ham. Tja, ifølge postmærkaten sendte han pakken fra Vesterbros postkontor, inden han rejste. Storm rynker panden. Tidslinjen passer. Frank sender pakken og rejser. To dage senere dukker den op hos Tina på Østerbro. Frank har ikke har ytret sig ret meget om Flyng og sin fortid derhjemme. Kan dette da være stedet, hvor hans plan blev til? Storm klør sig bag øret og skæver til Erik, som ser på sit ur. Kom Storm, lad os komme af sted. Vi har travlt. Øjeblik. Storm møver sig forbi Tina og går tilbage til kontoret. Var det her Annes pc? Storm skæver ud i gangen og Tina nikker.

5 5 Vi bliver nødt til at beslaglægge den. Hva? Tina ser forbløffet på Storm. Frank skrev brevet til dig her og han nævnte, at han havde beviser mod Flyng. Jeg tror svarende ligger i denne maskine. Hjælp mig lige, Erik. Øh, ja, Erik kanter sig forbi Tina. Hvad helvede bilder du dig ind? råber hun. Tag dig af det her, Erik. Storm peger på udstyret og træder ud i gangen. Han stiller sig så tæt på Tina, at han kan lugte hendes kaffeånde. Nu passer du på hvad du siger. Du har tilbageholdt oplysninger for os. Dine små poder skal ikke lide for det, vel? Tina træder tilbage og støder ryggen mod væggen. Hun ryster svagt på hovedet. Så længe vi er enige. Storm vender sig og giver Erik tegn til at følge ham. Vi finder selv ud. Hvis du kommer i tanke om noget, så ring endelig til os. Erik ser undskyldende på Tina, som med knyttede næver, følger hans kluntede gang med elektronikken. Storm åbner døren for ham og giver Tina et sidste blik, inden han lukker efter sig. Hvis hun går videre med det her, så står vi til øretæver! grynter Erik på vej ned af trappen. Det gør hun ikke. Hun ved hvad der er på spil. Storm hiver gadedøren op, og bliver øjeblikkeligt blændet af en skarp blitz. Er Tina Thomsen under mistanke? Storm og Erik maser sig ud blandt skaren af journalister og kameraer. Hvilke spor har I, der kan Tror I, Tina Thomsen har Ingen kommentarer! brøler Storm. En mikrofon kommer så tæt på Storms ansigt, at han kan tage en bid af vindhætten.

6 6 Storm slår til journalistens mikrofon, så den slynges til jorden. Spørgsmålene flyver igennem luften, mens Storm, i faste skridt, får gennet Erik frem til bilen. Han åbner bagdøren og Erik dumper computeren på bagsædet, mens Storm løber omkring bilen. Han flår sidedøren op og vender kort blikket mod vinduerne på tredje sal. Tina står der og kigger ned på begivenhederne. Smiler hun og giver ham fingeren? Han kan ikke sige det med sikkerhed. Han smækker døren efter sig. Der var fluerne og vi er lorten! vrænger han, mens bilen omringes af journalister og kameraer. Erik fingerer febrilsk med nøglerne og starter motoren. De må have set os ankomme! De er nok nærmere blevet ringet op Få os væk herfra. brøler Storm. Jeg prøver! Jamrer Erik og triller langsomt fra kantstenen, med hele overkroppen oppe i forruden. For helvede Erik, Kør! Vi skal ikke køre nogens fødder over, vel! Erik styrer bilen fri af journalister og træder hårdt på speederen. Storm trykkes tilbage i sædet og kort efter svinger Erik bilen ud af gaden. Storm ser på Erik. Giv mig din telefon! Hvorfor? Giv mig den! Erik rækker ind i sin jakke og fisker telefonen frem. Storm river den ud af hans hænder og trykker sig straks vej igennem menuerne, til han finder opkaldsoversigten. Hvad leder du efter? Storm stirrer fikseret på skærmen. Jeg vil se, hvem Tina ringede til, da hun lånte din telefon på politigården. Erik ryster på hovedet. Det er ligegyldigt, hvor hun ringede hen. Storm ser op. Hvad mener du?

7 7 Hvor lang tid havde hun til at ringe til nogen, fem minutter? Det var ikke kun et enkelt dagblad, der var mødt op. Der var flere, inklusiv tv stationerne. Hun kan ikke have ringet til dem alle sammen. Storm stirrer blindt på telefonen. Det havde hun heller ikke brug for Erik nikker. Du har ret. Hun kunne blot bede naboen gøre det for hende og give hende adressen hvor de skulle møde op. Alene hendes navn i forbindelse med os, ville få dem op af stolene. Fandens! Storm rækker Erik telefonen. Det er hvad der kommer ud af at være flink, grynter han. Erik krydser Sjællandsbroen og svinger ud på motorvejen. Tag hellere et kig på brevet, inden du får et mavesår over det her. Storm nikker og hiver surt konvolutten op af jakkelommen. * Dagens lys forsvinder i horisonten, mens Sjællands marker farer forbi udenfor. Storm tænder lyset i kabinen og skruer ned for politiradioens meldinger. Han skimmer nedover brevets linjer og vender sig mod Erik. Flyng og Ole var på kollisionskurs. Anne og Flyng havde et kært øje til hinanden, som udmundede i en affære. Da Ole fandt ud af det, raserede han Flyngs hus, for derefter at tage på havet i båden Ingrid. Han blev aldrig set igen Storm læner sig tilbage i sædet og rører ubevidst arret på sin kind. Og Frank skriver her: Dybvandsdykkere fandt båden på firs meter vand i Lillebælt, men Oles lig blev aldrig fundet. Både Ingolf Henriksen og Claus Flyng var afvisende, når snakken faldt på Ole og hans forsvinden.

8 8 Flyng opkøbte min fars sidste to skibe for at hjælpe min mor med kapital, men nægtede at sætte sit navn på husets skøde. Jeg har senere fundet ud af, at Ingolf Henriksen overtog de to både. Hvordan det hænger sammen, ved jeg ikke, men det lugter fælt. Min fars død kan ikke have været et uheld. Han var en erfaren fisker og den dag han forsvandt, var der ingen vejrfænomener, der kunne forårsage et forlis. Jeg har for enhver pris tænkt mig at få Flyngs tilståelse Erik ryster på hovedet. Jeg kan ikke se Flyng som morder. Storm slår til papiret. Men det er, hvad der står Han trækker vejret dybt. Sandsynligheden for at holde fortiden skjult, bliver mindre. Storm kigger på Erik. Virker det ikke besynderligt, at Frank findes død efter at have krævet Flyngs tilståelse? Erik ryster på hovedet. Flyng er en ældre herre. Ville han kunne overmande Frank og kvæle ham? Han ser i sidespejlet og skifter bane. Jeg tvivler på, at Frank overhovedet er kommet forbi Flyngs sikkerhedsapparat. Det er som om, der mangler noget. Okay, siger Storm. Vi må se det i et nyt lys. Hvad har vi set de seneste dage? Erik ser lige frem. Hm, en børnefamilie med en bladsmører der øjner byens største historie i lange tider. Ingolf, som fandt liget. Jeg har ikke selv mødt ham, men du sagde, han var fattet i situationen. Det samme var Tina. Måske ikke lige så fattet og ganske forståeligt. Erik skær en grimasse. Hun er ubehagelig i sin væremåde, og det er ikke kun hendes sprog jeg taler om Jeg tror aldrig, jeg har hørt en tandlæge snakke sådan før. Heller ikke jeg, men hun er fra stenbroen. grynter Storm. Er det sådan de snakker der? Det er som at være i et andet land. Storm smiler skævt. Kunne ikke have sagt det bedre selv.

9 Stenbro eller ej, så følte jeg mig utilpas i hendes nærhed. Erik rynker brynene. Jeg kan ikke lide det. Hun virker hævngerrig til fingerspidserne. Jeg håber for vores skyld, at pc en har de oplysninger, vi mangler. Han svinger med tommelfingeren mod computeren på bagsædet. Hvis vi ikke finder noget i den, har Tina en god sag mod os. Hun bliver ikke et problem. Erik skæver mod brevet. Flyng er en del af Thorøhuse. Et samfund hvor alle kender hinanden. Jeg tror, brevets indhold er grunden til, at Frank ønskede den lokale presse på sagen. Du ved, som sikkerhed for at historien kom frem, hvis der skete ham noget. Frank sendte pakken til sin egen lejlighed, ikke til Anders. siger Storm. Ja, og hvis hans plan var lykkedes og Flyng var død, ville han være hjemme til selv at modtage den. Sådan gik det ikke, så Tina udførte hans instrukser, som den loyale hustru hun er. Storm retter sig i sædet. Hvorfor sende pakken til Anders? Anders er den lokale journalist. Han har fingeren på pulsen i det samfund. Han kender dem alle sammen. For helvede, de drikker sikkert kaffe sammen hver søndag i forsamlingshuset. Min pointe er, at Frank har satset ud fra sin viden om den indspiste beboerskare. Kun Anders kan grave sådanne gamle sager frem, for de lokale stoler på hans venskab og diskretion. Storm bider kæben sammen og peger på Erik med brevet i hånden. Hvis indholdet her tilnærmelsesvis er sandt, må Ingolf kende til det. Alligevel har han intet fortalt. Han vidste jo ikke, det var Frank den morgen ved Hagehusene, forsvarer Erik. Nej, men jeg har ikke hørt telefonen ringe, siden det blev offentliggjort. 9

10 10 Storm ser vredt på vejens hvide striber, der suser forbi. Jeg mener, Thorøhuse er nærmest bygget, omkring den gamle mand. Thorøhuse er noget ældre, Storm Forstå mig ret Erik. Han kan ikke have levet hele sit liv i det smørhul uden at kende til det her. Så snart det stod klart, at Frank Thomsen var indblandet, burde Ingolf reagere. Storm lader træt hovedet falde tilbage mod nakkestøtten. Han retter sig op med et sæt, og ser på Erik. Medmindre han selv er så indsyltet i det, at han ikke ønsker, det kommer frem. * Erik drejer ind på parkeringspladsen bag Odense Politigård og parkerer bag en dybblå Opel. Det ser ud til, at Arne ikke har forladt gården endnu. Erik ser på sit ur. Den er over halv ti. Storm grynter og stiger ud af bilen. Det kan kun betyde problemer. De er knapt gået igennem døren til afdelingen, før Arne med stram mine, træder ud fra sit kontor. Hvad har I to foretaget jer? Vi er ved at opklare et mord. Storm fortsætter forbi ham, mod sit kontor. Arne viger, da Erik kommer slæbende med pc en. Storm lægger sin hat på bordet og sætter sig tilbagelænet i kontorstolen. Hvad vil du? Storm ser træt på Arne, som er fulgt med ind på kontoret. Har I hørt nyheder til aften? Arne går frem mod Storms skrivebord. Nej. Storm møder Eriks blik og ser tilbage på Arne.

11 11 Tina anklager dig for politivold. Arne peger på Pc en, som Erik har stillet på gulvet. Og ulovlig beslaglæggelse af den der. Vi har ikke Arne afbryder Erik med en finger i vejret. Storm? Fortæl mig, at der er en fornuftig forklaring på det her. Storm banker næven i bordet. Vi har ikke rørt kvinden! De forbandede betjente, der hentede hende i morges, strammede håndjernene så meget, at hun skal bruge det næste hul i sin urrem. Jeg så selv mærkerne. Jeg bedte udtrykkeligt om en diskret afhentning, ikke en arrestation i håndjern! Og sæbeøjet hun stillede op med på tv hertil aften? Arne læner sig bestemt indover bordet. Storm ryster uforstående på hovedet. Hun havde ikke noget sæbeøje, da vi forlod hende. Hun anklager dig for trusler og for at have smækket hende én. Du ved hvad det betyder! Storms ryger op af stolen. Jeg har fandme ikke rørt hende! Det kan Erik bevidne. Og hvad med den beslaglagte pc? afbryder Arne. Og overfaldet på en journalists udstyr, foran rullende kameraer? Jeg mistede mit temperament Storm stopper midt i sætningen og ser med rynket pande på Arne. Så ryster han på hovedet. Mine svar har du ingen interesse i. Beslutningen er allerede taget, ikke? Arne er for første gang stille, mens Storm stirrer ham i øjnene. Det er sådan det er Forbandede røvhul siger han sagte. Arne ser stift på ham. Hvad? Du hørte mig, snerrer Storm. Tina har blandet statsadvokaten ind i sagen. En undersøgelse af dine metoder vil blive iværksat Arne gnider træt sine øjne. Jeg finder noget skrivebordsarbejde til dig, mens undersøgelsen står på.

12 12 Glem det, Arne! Jeg skal ikke sidde her og kigge på dit grimme ansigt, mens jeg støver til i papirer! Erik slår opgivende ud med armene. For helvede, Arne! Chefen peger på ham. Du skal bare være glad for, du ikke også ryger med i det her. Jeg kan holde dig ude af det, fordi Tina Thomsens angreb udelukkende er vendt mod Storm og hans metoder. Jamen, hvorfor forsvarer du ham ikke? udbryder Erik. Arne kigger blot på ham, men siger ikke noget. Storm tager sammenbidt sin hat. Hvis I to vil have mig undskyldt. Han fisker Tinas brev frem og rækker det til Erik. Fortsæt vores arbejde. Vi har endelig fat i noget. Få sendt computeren til teknisk afdeling. Glem det Storm! Arne peger vredt på ham. Vi har ingen ret til at kigge i den computer, før en dommerkendelse er på plads. Indtil vi har den, er der ingen, der rører pc en! Storm griber sit skilt og knalder det arrigt ned i bordet. Pistolen lægger han mere behersket. Når det her er overstået siger han vredt, er jeg sikker på du har en vældig god undskyldning klar. Han går forbi chefen, og smækker døren bag sig. Storm træder ud på gaden under en stjerneklar himmel. Han trækker vejret tungt i den kølige luft og tæller til ti. Langsomt letter vredens tåge og giver hans tanker plads. Hvad får Tina til at anklage ham for vold? Storm ser træt ned af den tomme gade. Fodgængerovergangens blinkende lygter giver ham ingen svar på spørgsmålet. Storm hører motorlyd og den sorte Ford dukker frem omkring hjørnet. Den stopper foran ham og Erik stikker hovedet ud af vinduet. Hop ind. Jeg kører dig hjem. Storm puster i sine kolde hænder. Glem det. Hvis du vil gøre mig en tjeneste, så smider du mig af i Thorøhuse.

13 13 Er du rigtig klog? Erik kigger nervøst på ham. Med medierne, anklagerne og statsadvokaten? Storm læner sin underarm på bilens tag. Arne har blokeret urimelige anklager før, men denne gang gør han det ikke. Kan du forklare mig hvorfor? Fordi du går til angreb på journalister for åben skærm? Erik smiler forsigtigt. Hm ja, det kan være en af grundene, men det er ikke min pointe. Jeg tror ikke, det her er Arnes beslutning. Jeg tror han har fået en ordre. Han er ikke blevet bedt om sin mening. Hvad får dig til at tro det? Storm retter sig op. Det er det, jeg gerne vil vide. Flyng er hertil aften blevet en aktiv del af motivet, og pludselig hænger der suspensioner i luften, er det et sammenfald? Hvor skulle Flyng vide det fra? Han har vel også et fjernsyn. Mit gæt er, at Flyng har set os to på tv og at han kender Annes adresse ganske godt. Mon ikke det har sat tankerne i gang hos ham? Erik gnider sin næse. Jeg ved, Flyng har politiske kontakter, men ville han gå så langt, som til at blande sig i politiets interne foretagender? Det er det, jeg har i sinde at finde ud af, Erik. Så er jeg ikke sikker på, jeg bør køre dig til Thorøhuse. Og hvorfor ikke? Erik sukker. Vi har kendt hinanden længe Storm. Og tanken om, at du vil være alene med Flyng ude på Thorø, oveni det du har rodet dig ud i, i dag Jeg tænker ikke på Flyng, afbryder Storm. Vores beviser mod ham er for løse. Ham kan vi ikke presse. Men vi kan sætte tommelskruerne på Ingolf. Erik ser undersøgende op på Storm. Tag med, Erik. Så kan du stoppe mig, før jeg gør noget dumt. Det er jo det jeg forsøger nu, Storm!

14 14 Hvis du ikke kører mig derud så finder jeg sgu en taxa! Storm flår sin telefon ud af lommen. Du giver mig ikke noget valg, hva? Erik ryster på hovedet. Jeg er på røven ligegyldigt hvad. Hop ind. Storm griner smørret og løber omkring bilen. En ting mere, siger Erik, mens Storm sætter sig ind. Ja? Vi stopper på vejen, jeg er hundesulten. Storm nikker. Så længe det er et sted med kaffe. * Anders sidder på tredje time over tastaturet. Han trykker print, læner sig tilbage og strækker sig. Uret på væggen viser lidt over ti. Færdig, to timer før deadline. Han sukker tilfreds og lægger mærke til husets rungende stilhed. Han kigger rundt i den tomme stue. De nedrullede persienner får ham til at føle sig indelukket og ensom. Han rejser sig og lister op af trappen til første sal. Han stopper på sidste trin. Line sover fuldt påklædt med de to unger i sengen. Det er længe siden han har puttet de små og han ønsker at lægge sig op til dem alle tre og mærke deres varme. Han smiler vemodigt. Der er én sidste ting han skal, inden han kan kravle op i sengen til dem. Ingolf bør læse artiklen, inden han sender den i trykken. På en gul lap skriver han er tilbage om en halv time og lægger den på spisebordet. Han tager den udprintede kopi af artiklen og griber sit overtøj i entréen. Anders træder ud på Jacob Gades Vej og den kolde vind får ham til at lyne jakken. Månen står klart på himlen og vejen ligger i kold stilhed foran ham. Han trækker huen godt nedover ørerne, mens ånden står tykt fra hans mund under gadens belysning. Anders skutter sig, mens han går ned af gaden. Lys skinner igennem husenes blændede ruder.

15 15 De mennesker Anders kender så godt, er krøbet i skjul, hus efter hus. Byens idyl er begravet i frygt for fortidens synder. Den eneste lyd er hans skridt over den ru asfalt. Lyden minder ham om, hvor alene og skrøbelig han er herude. Da han nærmer sig Ingolfs hus, bemærker han, at der ikke er trukket for. Der er heller ikke noget lys i vinduerne. En isning kryber over hans rygstykker. Anders banker på. Stilhed. Ingen hjemme? Umuligt. Ingolf tager traditionen tro på havet hver morgen før fanden får sko på, men Yrsa er altid hjemme og i gang med gryderne, selv sent om aftenen. Kan der være sket noget? Anders ryster en ny kuldegysning af sig. Han lægger afskærmende hånden mod ruden og kigger ind i mørket. Omridset af Yrsas køkken er alt, hvad han kan se. Anders ser mod den månebelyste have og ud på vejen, inden han forsigtigt presser dørens håndtag ned. Døren går op. Anders træder modvilligt et skridt tilbage. Alt føles forkert her, men hvis Ingolf eller Yrsa er kommet til skade En halv time mumler Anders. Han folder beslutsomt artiklen sammen og gemmer den i jakkelommen. Anders træder indenfor og hårene rejser sig på hans arme. Stille lukker han døren efter sig. Palen falder tilbage i låsen med et højt klik og Anders skærer en anstrengt grimasse. Han kigger ud i køkkenet og videre ind i stuen. Han er alene. Han ønsker at kalde på Ingolf og Yrsa, men stemningen i huset stopper ham. Den fred, han følte her til morgen, er pist væk. Stedet virker koldt og truende. Anders træder ind i stuen. Væggenes mange billeder reflekterer månens lys igennem ruderne. Det ene vindue er på klem og gardinerne blafrer let i den kolde vind. Nakkehårene rejser sig på ham. Til højre fører en smal gang videre. Han ser betænksomt ned af den. Blegt lys flyder igennem to åbne døre. Det uldne gulvtæppe i gangen dæmper lyden af hans trin. Han kigger forsigtigt ind i hvert rum.

16 16 Han kan mærke adrenalinen sende rystelser igennem sig og trækker vejret tungt i forsøg på at få kroppen til at falde til ro. Forenden af korridoren er den sidste dør lukket. Anders tager stille i håndtaget og med sammenbidte tænder skubber han døren op. Gardinerne i rummet flagrer mod ham og Anders træder forskrækket tilbage. Trækvinden skubber til døren og han sætter hurtigt sin fod i klemme. Forsigtigt åbner han døren igen og ser ind. Yrsa ligger ovenpå sengetæppet. Påklædt og helt stille. Anders gisper og skynder sig over til hende. Døren bag ham smækker i og Anders ser sig bange over skulderen. Vinden igen. Han puster nervøst ud og ser tilbage på Yrsas blege ansigt. Hun ser fredfyldt ud. Nye rystelser farer igennem ham, mens han lægger sin pegefinger på hendes hals. Han lukker øjnene og bukker hovedet. Ingen puls.et klik lyder fra entréen og det giver et sæt i Anders. Er nogen netop trådt ind i huset? Hans blik flytter sig fra den lukkede dør mod sengen og videre til det åbne vindue. Anders mærker sit hjerte hamre hårdt i hans bryst, mens han får kantet sig omkring sengen. Han kravler forsigtigt op i vindueskarmen og ud af det åbne vindue. Jakkens lynlås hvæser mod sålbænken, da han svinger sig ud og lander med et bump i Yrsas bed. Han står helt stille et øjeblik, men hører kun vinden. Anders lukker vinduet til og lister langs muren hen til gavlen. Han skæver omkring hjørnet. Norsvejen er mindre end ti meter fra ham. Gadebelysningen forvandler hæk og sti til mørke skygger. En person træder ud af hoveddøren. Anders holder bange vejret, og stirrer intenst, men skyggerne stjæler personens ansigtstræk. Den lange frakke blafrer let, da personen vender sig og Anders trækker hovedet til sig. Kort efter hører han skridt forsvinde ned af havegangen. Stilhed. Med sammenknebne øjne og knyttede næver, bliver Anders stående på rystende ben. Han føler sig svimmel.

17 17 Line! Han spærrer øjnene op. Han har ikke låst døren. Anders ser frem fra sit skjul. Ikke en sjæl og kun stilhed. Gadens skyggefulde kroge fylder ham med tvivl, men han må tage chancen. Line og børnene kan være i fare. Han løber fra Ingolfs hus og alt hvad han kan ned af Norsvejen. Kun sine skridt mod asfalten og sit eget tunge åndedræt hører han. Anders stopper foran sin hoveddør og prustende bukker han forover, mens han støtter hænderne mod sine lår. Det går ikke at brase ind, hvis personen er til stede. Anders åbner forsigtigt døren, mens han forsøger at styre lungernes krav om mere ilt. Stille lukker han døren bag sig og drejer nøglen i låsen. Han kigger ind i stuen og ser at den gule lap er væk. Han slipper døren og skynder sig op af trapperne. Line! febrilsk løber han frem og flår dynerne til side. Ingen. Shh. Anders vender rundt og Line står på trappen. Ungerne sover Anders løber frem og omfavner hende. Jeg har rodet mig ud i noget, Line. Jeg kan ikke Rolig skat. Helt rolig. Du bliver nødt til at hjælpe mig. Jeg Slap nu af, Anders. Line vrider sig fri af hans greb og trækker ham hen til sengen. Sæt dig ned og fortæl mig hvad der foregår. Anders bliver stående og hun tvinger ham ned at sidde. Træk vejret og fortæl. Han tager et par dybe indåndinger. Jeg har fundet Yrsa død og Ingolf er forsvundet. Line knæler foran ham og ser roligt ind hans øjne. Han bukker hovedet. Jeg ved ikke, hvad jeg skal stille op Kom her skat Line rækker frem og trækker ham ind til sig. Hun lægger armene om ham og stryger ham blidt over panden. Vi ringer til politiet, så kan de tage sig af det.

18 18 Anders øjne bliver store. Nej! Jeg ved ikke, hvem manden i frakken er og og jeg var i huset og mine fingeraftryk er i huset Line tager hårdt fat i ham. Det rabler for dig! Træk vejret og tag det roligt! I det samme lyder et vræl nedenunder. Line ser mod trappen. Nu har du vækket ungerne! Hun rejser sig, men Anders griber hendes arm. Du må ikke gå. Hvad er der med dig! Det er ham, manden i frakken. Jeg går derned. Der må ikke ske dig noget. Anders rejser sig og Line skubber ham tilbage på sengen. Manden i frakken? Hun ryster på hovedet. Hvem? Jeg ved ikke Du skal ikke ned til børnene i den tilstand. Du gør dem bare bange. Nu bliver du siddende her og får pulsen ned. Så får jeg styr på børnene. Line vender sig og skynder sig ned af trappen, mens Anders ængsteligt strækker sin hørelse efter hende. En mumlen efterfulgt af latter slipper igennem til hans tågede tanker. Han tager endnu en dyb vejrtrækning og lader sig falde tilbage på ryggen med blikket stirrende op på loftets knaster. Uskyldige mennesker bliver ikke fængslet, hvis du blot fortæller sandheden... Det var Ingolfs ord til Flyng den nat Ole døde. Flyng tryglede om hjælp til at slette sporene og Ingolf hjalp ham til sidst. Vennetjeneste, eller frygt for politiets indblanding? Storms gennemborende blik dukker op for Anders indre øje. Han føler sig pludselig kold og skutter sig i sin jakke. Han kniber øjnene sammen. Storm ville elske at få skovlen under dig, hvisker han til sig selv. Han er politimand, skat. Anders spærrer øjnene op. Line? Han vender ansigtet. Jeg hørte dig slet ikke.

19 19 Hun smiler bekymret. Storm er ikke ude på at få skovlen under nogen. Han gør blot sit arbejde. Anders sætter sig op i et ryk. Vær ikke for sikker på det. Line ryster på hovedet. Du er umulig. Jeg burde smide dig i seng sammen med ungerne. Nu ringer jeg til politiet og så Anders lægger to fingre på hendes læber. Shh Der er ting du ikke ved. Hør først på mig, og sig så, hvad du tænker, når du kender historien. * Fra passagersædet skærer Storm en grimasse over sin købte papkaffe. Er din hotdog god? Mm, fin tygger Erik. Storm grynter. Kaffe? Det er en kriminel handling at kalde det her for kaffe. Vand med en fis i, det er, hvad det er. Erik smiler. Måske skulle du prøve sådan én her i stedet? Han stiller bakken med pomfritter op i forruden. Hm, det kan vel dårligt være værre. Storm sætter afmålt tænderne i én. Har du overvejet, hvordan du vil fortsætte sagen? Erik synker og ser ud af forruden. Næ. Jeg går ud fra, at jeg i morgen møder op til en ny overivrig assistent, som jeg så skal trækkes rundt med. Ja, det kunne ligne dem. Storm tager en slurk af papkrusets indhold og skærer en ny grimasse. Og dig? Erik ser med løftet øjenbryn på ham. Jeg har tænkt mig at fortsætte på sagen. Den er vigtigere end alle korpsets bureaukrater og deres meninger tilsammen. Storm peger på Eriks mundvig. Du har ketchup der. Erik tager en serviet og tørrer den røde klat væk. Hvorfor er denne sag så vigtig for dig?

20 20 Storm kigger ned i koppens grumsede vand. Hvad mener du? Det er mere end en almindelig sag for dig. Du læner dig ikke tilbage, selvom Arne suspenderer dig. Du var til stede, da Ingolf lagde til ved Hagehusene med sin uheldige fangst. På det tidspunkt var der endnu ikke fastslået en kriminel handling, men du var der. Hvorfor? Storm stiller kaffen fra sig og gnider sine hænder. Der er ikke noget der undslipper din opmærksomhed, er der? Det sidste af hotdoggen forsvinder i Eriks mund. Det er mit job, ved du nok. Storm nikker og sænker blikket mod sine hænder. Han kan mærke de ryster. Kan du holde på en hemmelighed? Erik folder hotdogbakken sammen. Fra dig? Naturligvis. Storm peger på sin arrede kind. Det her fik jeg i Flyngs hus for 25 år siden. Jeg var grøn. Våd bag ørerne, kald det hvad du vil. Arbejdede du på sagen om Oles forlis? Storm ryster på hovedet. Jeg var lokalbetjent i Assens dengang, så det var ikke min sag, men jeg kendte til den og kendte til fejl i efterforskningen, som jeg anså for helt åbenlyse. Såsom? For eksempel, hvordan en erfaren fisker som Ole, kunne forsvinde i Lillebælt i godt søvejr. Storm ryster på hovedet. Da jeg nævnte det for afdelingschefen, blev jeg afvist, med begrundelser som at jeg var overambitiøs og for grøn i faget til at kunne udtale mig om procedurerne. Så jeg valgte at blande mig, i lokalbefolkningens interesse. Lokalbefolkningens interesse? Erik smiler. Det var nok nærmere dit egos interesse, tror du ikke? Måske. I al fald tog jeg ud til Thorø samme aften. Flyng var ikke hjemme, hvilket passede mig fint. Jeg havde ikke brug for hans forklaringer. Jeg havde brug for at se mig omkring i hans stuer.

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning

Kasse Brand (arbejdstitel) Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010. 9. Gennemskrivning Kasse Brand (arbejdstitel) Af Amalie M. Skovengaard & Julie Mørch Honoré D. 14/04/2010 9. Gennemskrivning 1 EXT. HAVEN/HULLET. DAG 1 August 8 år står nede i et dybt hul og graver. Han gider tydeligvis

Læs mere

Min Fars Elsker. [2. draft]

Min Fars Elsker. [2. draft] 1. SCENE INT.-MORGEN-KØKKEN Min Fars Elsker [2. draft] (15) går rundt i køkkenet, og stiller morgenmad på køkkenbordet. Hun har lavet kaffe. (45) træder ind i køkkenet, fuldt påklædt i jakkesæt og med

Læs mere

I det samme løfter en pige hovedet og stirrer vildt ud i luften. Døren åbens og Julie går ind, døren lukker efter hende. JULIE

I det samme løfter en pige hovedet og stirrer vildt ud i luften. Døren åbens og Julie går ind, døren lukker efter hende. JULIE Ida og Anna 1 1 SCENE 1,1 - GÅRDEN Julie banker på døren. 2 SCENE 2 KLASSELOKALE I det samme løfter en pige hovedet og stirrer vildt ud i luften. 3 SCENE 3 - HALL Døren åbens og Julie går ind, døren lukker

Læs mere

Odontofobi. En kortfilm af Robin Holtz og Adrian Ejsing. 7 minutter. 28. Oktober 2014

Odontofobi. En kortfilm af Robin Holtz og Adrian Ejsing. 7 minutter. 28. Oktober 2014 Odontofobi. En kortfilm af Robin Holtz og Adrian Ejsing 7 minutter 28. Oktober 2014 Idé: (C) 2014 Robin Holtz Robin Holtz robin@copenhagenpro.com 40 50 12 99 1 INT. - TANDLÆGEKLINIK, VENTEVÆRELSE - DAG

Læs mere

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen

Blå pudder. Et manuskript af. 8.A, Lundebjergskolen Blå pudder Et manuskript af 8.A, Lundebjergskolen Endelig gennemskrivning, 16. Sept. 2010 SC 1. INT. I KØKKENET HOS DAG (14) sidder på en stol ved et to mands bord i køkkenet. Hun tager langsomt skeen

Læs mere

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne.

mening og så må man jo leve med det, men hun ville faktisk gerne prøve at smage så hun tog to af frugterne. Rosen Lilly ved ikke hvor hun er. Hun har lukkede øjne det er helt mørkt. Hun kan dufte noget, noget sødt hvad er det tænker hun. Hun åbner sine øjne hun er helt ude af den. Det er roser det var hendes

Læs mere

CUT. Julie Jegstrup & Tobias Dahl Nielsen

CUT. Julie Jegstrup & Tobias Dahl Nielsen CUT Af Julie Jegstrup & Tobias Dahl Nielsen INT. DAG, LOCATION: MØRK LAGERHAL Ind ad en dør kommer en spinkel kvinde løbende. Det er tydeligt at se at hun har det elendigt. Hendes øjne flakker og hun har

Læs mere

Helle Helle: Afløb (2000)

Helle Helle: Afløb (2000) Helle Helle: Afløb (2000) 5. 10. 15. 20. 25. 30. Min bror er i dårligt humør. Han ligger på knæ på mit badeværelse og renser afløbet i brusekabinen med en lang metalgenstand. Det har været stoppet nogle

Læs mere

natur / teknik sjove forsøg med kroppen

natur / teknik sjove forsøg med kroppen Folde hånd og fod Papir, blyant og saks Prøv at folde hånd og fod Tag sko og strømper af Hold om fodsålen (undersiden af foden) og stik forsigtigt fingerspidserne ind mellem tæerne Prøv at slappe af i

Læs mere

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men

Er det virkelig så vigtigt? spurgte han lidt efter. Hvis ikke Paven får lov at bo hos os, flytter jeg ikke med, sagde hun. Der var en tør, men Kapitel 1 Min mor bor ikke hos min far. Julie tænkte det, allerede før hun slog øjnene op. Det var det første, hun huskede, det første hun kom i tanker om. Alt andet hang sammen med dette ene hendes mor

Læs mere

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen

Det som ingen ser. Af Maria Gudiksen Knudsen Det som ingen ser Af Maria Gudiksen Knudsen Da Jonas havde hørt nogen af de rygter der gik om mig, slog han mig med en knytnæve i hovedet. Jeg kunne ikke fatte at det skete, at han slog mig for første

Læs mere

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG

MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG MORTEN BRASK EN PIGE OG EN DRENG ØEN 2 E N AF DE FØRSTE DAGE SER jeg hende med en nøgen dreng i hotelhavens indgang. De går gennem skyggen fra de høje daddelpalmer og standser nogle meter fra trappen til

Læs mere

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin

Alex. Og den hemmelige skat. Navn: Klasse: Ordklasser 3. klassetrin Alex Og den hemmelige skat Ordklasser 3. klassetrin Navn: Klasse: 1. Skattekortet Her er Alex. Han er en meget glad dreng, for han har lige fået en ny Nintendo. Eller han har ikke fået den, faktisk er

Læs mere

KAPITEL 1 Forfølgeren

KAPITEL 1 Forfølgeren KAPITEL 1 Forfølgeren Jeg er på vej hen til de røde fodboldbaner på Vesterbro for at spille fodbold med min bedste ven, Tommy, og nogle drenge fra hans klasse på Oehlenschlægersgades Skole. Første skoledag

Læs mere

SKADEN PIA JUUL. roman TIDERNE SKIFTER

SKADEN PIA JUUL. roman TIDERNE SKIFTER JOBNAME: 2. KORREKTUR PAGE: 3 SESS: 15 OUTPUT: Mon Mar 1 14:15:19 2010 PIA JUUL SKADEN roman TIDERNE SKIFTER JOBNAME: 2. KORREKTUR PAGE: 4 SESS: 14 OUTPUT: Mon Mar 1 14:15:19 2010 Skaden Pia Juul/Tiderne

Læs mere

U T K N. Stole gymnastik

U T K N. Stole gymnastik S IN U TR T K N IO Stole gymnastik S I D E 2 S T O L E G Y M N A S T I K Opvarmning 1 Sæt dig godt til rette med ret ryg, men afslappet. Armene hænger ned langs siden. Lænden hviler på ryglænet Åndedræt

Læs mere

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det

gen i radioen til middag. De lover mere frost og sne de næste par dage, så jeg tror, vi skal hente det store juletræ i dag. Det store juletræ er det Det store juletræ Det er begyndt at blive koldt for fingrene, og selv om vi trækker huen godt ned om ørerne, er de godt røde. Vi beslutter os for at gå hjem til Per, han mener også, at det er ved at være

Læs mere

Gid han var død af noget andet

Gid han var død af noget andet Gid han var død af noget andet Gid han var død af noget andet. Sådan havde jeg det. Som om jeg ikke havde ret til at sørge og græde, fordi min stedfar havde drukket sig selv ihjel, og ikke var død af en

Læs mere

Præstens hemmelighed

Præstens hemmelighed Den lå på bordet. Pia vidste, hun ikke måtte røre den, men det trak i hver en fiber i hendes krop for at kigge i den. Den var hendes fars og han havde udtrykkeligt fortalt, at ingen måtte åbne den, for

Læs mere

Skatten. Kapitel 1 Jeg er Mads. Og ham der er Stuart. Vi er i et skib på vej til Mombasa. Wow hvor er hun lækker. Stuart det der er min kæreste, din forræder. Men Stuart hørte ikke noget han var bare så

Læs mere

Substantiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. Han har købt en ny bil. Han har købt en ny biler.

Substantiver. www.5emner.dk. Sæt kryds. Sæt kryds ved den rigtige sætning. Han har købt en ny bil. Han har købt en ny biler. Substantiver arbejde www.5emner.dk 01 Sæt kryds Sæt kryds ved den rigtige sætning. Eks. 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 7 Han har købt en ny bil. Han har købt en ny biler. Du skal købe to kilo kartoffel

Læs mere

Indhold. Tommy Sørensen 2010 www.lillearden.dk/paed

Indhold. Tommy Sørensen 2010 www.lillearden.dk/paed Tommy Sørensen Indhold Kort fortalt... 3 Forskel rundt i verden... 3 Hoved... 4 Arme... 5 Hænderne... 6 Hænder-ansigt... 6 Håndtryk... 7 Ben & Fødder... 8 Andre signaler... 9 Den lille forskel... 10 2

Læs mere

Sidste aften med min far

Sidste aften med min far Sidste aften med min far En sygeplejerske kommer ind og spørger, om hun skal stille en seng op til mig og min mor. På min fars stue. På stue fem. Det vil vi gerne. Min far sover allerede. Eller rettere

Læs mere

"KØD" 4. Draft. Niels H. F. Jensby. Station Next Toppen. niels@falk.dk 27 64 46 43

KØD 4. Draft. Niels H. F. Jensby. Station Next Toppen. niels@falk.dk 27 64 46 43 "KØD" 4. Draft af Niels H. F. Jensby Station Next Toppen niels@falk.dk 27 64 46 43 2. EXT. S HUS - AFTEN En 70 er forstadsvilla. Gående ned af indkørselen kommer (30). Han er klædt i et par jeans og en

Læs mere

Solen faldt i tynde striber hen over rækkerne af hvide

Solen faldt i tynde striber hen over rækkerne af hvide D u kan virkelig godt lide pindsvin, ikke? sagde Dalia. Jo, sagde jeg og børstede videre Vilhelmina elsker at få børstet de bløde hår på maven, og de halvstore unger havde også fået smag for det, så der

Læs mere

D e 5 T i b e t a n e r e w w w. b a l a n c e n. n e t rite 1

D e 5 T i b e t a n e r e w w w. b a l a n c e n. n e t rite 1 rite 1 Stå som billedet viser med armene strakt ud væk fra kroppen, horisontalt mod gulvet. Drej rundt med uret og hold dig mental koncentreret, så du tæller hver gang du når en omgang. Kan du, så fortsæt

Læs mere

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015

Mie Sidenius Brøner. Roskilde den 3. marts, 2015 FAR- VEL! Roskilde den 3. marts, 2015 Kære dig. Når du læser dette, så forestiller jeg mig, at du enten har været eller er tæt på en døende eller på anden måde har tanker om, at livet ikke varer evigt.

Læs mere

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26

Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Ved-floden-Piedra-DATO.qxd 27/06/08 12:27 Side 26 Pigen, der havde blinket til mig, stod og ventede på mig ved døren. Jeg ved, at vi tilhører den samme tradition, sagde hun. Jeg hedder Brida. Jeg er ikke

Læs mere

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet,

Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, Vi havde allerede boet på modtagelsen i tre år. Hver uge var der nogen, der tog af sted. De fik udleveret deres mapper i porten sammen med kortet, der anviste vejen. Siden så vi dem aldrig mere. 8 9 Dagen

Læs mere

LÆR AT GENNEMSKUE EN LØGN

LÆR AT GENNEMSKUE EN LØGN LÆR AT GENNEMSKUE EN LØGN 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 Ræk højre hånd i vejret når du har fundet feljen Hvorfor lyver man? Lyver til egen fordel Lyver til andres fordel Lyver for at beskytte privatliv

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

1. SCENE. hver dag, man ta'r på bryllupsrejseweekend. I umiddelbar forlængelse af 0. Scene.

1. SCENE. hver dag, man ta'r på bryllupsrejseweekend. I umiddelbar forlængelse af 0. Scene. 6 1. SCENE I umiddelbar forlængelse af 0. Scene. Der bakses højlydt med døren. Annette kommer ind med en kuffert. Efter hende kommer Rasmus med en rejsetaske og diverse lufthavnsposer. Stuepigen går. Annette

Læs mere

HAN Du er så smuk. HUN Du er fuld. HAN Du er så pisselækker. Jeg har savnet dig. HUN Har du haft en god aften?

HAN Du er så smuk. HUN Du er fuld. HAN Du er så pisselækker. Jeg har savnet dig. HUN Har du haft en god aften? SOLAR PLEXUS af Sigrid Johannesen Lys blændet ned. er på toilettet, ude på Nørrebrogade. åbner døren til Grob, går ind tydeligt fuld, mumlende. Tænder standerlampe placeret på scenen. pakker mad ud, langsomt,

Læs mere

Snak om filmens begyndelse. Prøv at læse teksten herunder og se, om I forstår de ord, som er streget under.

Snak om filmens begyndelse. Prøv at læse teksten herunder og se, om I forstår de ord, som er streget under. Filmens optakt (læs og forstå) Snak om filmens begyndelse. Prøv at læse teksten herunder og se, om I forstår de ord, som er streget under. Lars Hansen er en ung mand. Han har ikke nogen kæreste. Han er

Læs mere

Gatta-fisken var enorm. Meget større end nogen anden flyvefisk Sirius nogensinde havde set.

Gatta-fisken var enorm. Meget større end nogen anden flyvefisk Sirius nogensinde havde set. LÆS STARTEN AF 1 Dræberfisken Sirius holdt godt fast i sit svævebræt mens han spejdede nervøst gennem skyerne. Han frøs, for han havde holdt udkig i mange timer. Skyerne var tætte. Hver gang han drev gennem

Læs mere

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede):

Kommunikation for Livet. Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler. Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til Fredskultur 3 eksempler Her gives nogle eksempler på anvendelse af IVK i praksis (alle navne er ændrede): Uddannelse til fredskultur Første eksempel Anna på 5 år kommer stormende ind til

Læs mere

Dilemma: (Fra græsk) situation hvor man er nødt til at vælge mellem to (ubehagelige) muligheder.

Dilemma: (Fra græsk) situation hvor man er nødt til at vælge mellem to (ubehagelige) muligheder. Snik Snak Handicap side 24 Dilemma: (Fra græsk) situation hvor man er nødt til at vælge mellem to (ubehagelige) muligheder. Til læreren: Dilemmahistorierne har det til fælles, at en eller flere af personerne

Læs mere

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så

i Ønskekoncerten om søndagen lige efter middagsmaden. Jeg har også lige fået Snehvide og de syv små dværge, men den er lidt kedelig, for der er så Vi skal ud og sejle Det har regnet meget de sidste par dage, og især i nat er der kommet meget vand, sagde far ved middagsbordet. Selv om det ikke regner nu, beslutter jeg mig for at blive inde og lege.

Læs mere

Jeg bliver farligere, end du aner

Jeg bliver farligere, end du aner KAPITEL 51 Jeg bliver farligere, end du aner Estrid lægger øret mod yderdøren og lytter. Den omstrejfende hund hænger slapt hen over skuldrene på hende. Kan I høre det? hvisker hun. Magnar, Viggo og Damir

Læs mere

Følg den andens åndedræt. Følg åndedrættet** Rekv:

Følg den andens åndedræt. Følg åndedrættet** Rekv: At slå hinanden så man får varmen 077 To og to skiftes i til at slå hinanden over det hele. Begynd med din partners fødder, slå grundigt op ad hendes ben og derefter over hele hendes krop. Slå virkelig

Læs mere

HVORFOR ER DET VIGTIGT?

HVORFOR ER DET VIGTIGT? HVAD ER DET? En nødhjælpsguide, til når livet overmander dig og du lige pludselig opdager at du har glemt din kærestes navn, taber ting eller er blevet mere klodset og føler dig trist og stresset. HVORFOR

Læs mere

Hypotermi. Hypotermiens faser. Kilde: Fiskeriets Arbejdsmiljøråd

Hypotermi. Hypotermiens faser. Kilde: Fiskeriets Arbejdsmiljøråd Hypotermi Under minutter så hurtigt synker mange skibe. Med så kort varsel skal du på forhånd vide, hvad du skal gøre i en nødsituation. Her følger nogle gode råd om, hvordan du holder varmen, hvis du

Læs mere

DEN SORTE RIDDERS VREDE

DEN SORTE RIDDERS VREDE DEN SORTE RIDDERS VREDE Lasse ligger alene på jorden under det store blommetræ. Der er helt stille omkring ham. Hans shorts sidder ikke længere nede om anklerne, og hans øjne er ikke længere våde af tårer.

Læs mere

JEG TÆNKTE: Hvis han siger 'flinker fyr' eller 'grimmer en' en gang til, så rejser jeg mig og går. Eller skriger. Jeg giver mig til at skrige, og

JEG TÆNKTE: Hvis han siger 'flinker fyr' eller 'grimmer en' en gang til, så rejser jeg mig og går. Eller skriger. Jeg giver mig til at skrige, og JEG TÆNKTE: Hvis han siger 'flinker fyr' eller 'grimmer en' en gang til, så rejser jeg mig og går. Eller skriger. Jeg giver mig til at skrige, og hvad mon han så vil sige? Han skal nok finde på noget fjollet.

Læs mere

Butikken hvor du kan leje et andet liv

Butikken hvor du kan leje et andet liv Butikken hvor du kan leje et andet liv I meget gamle dage ovre i London var der en lille butik i en kælder. London var langt,langt væk. Butikken lå i en sidegade, så der var mørkt og dystert i gaden. Den

Læs mere

Det praktiske hvornår, hvor og hvordan

Det praktiske hvornår, hvor og hvordan Det praktiske hvornår, hvor og hvordan Allerførst skal du planlægge de praktiske rammer for din meditation. Første skridt er at lægge aktiviteten ind i din kalender. Sæt allerførst en startdato, gerne

Læs mere

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ $$$$$$$$$$$$$$$$$ $$$$$$$ $$$$$$$$ $$$$$$$$$$$$$

$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ $$$$$$$$$$$$$$$$$ $$$$$$$ $$$$$$$$ $$$$$$$$$$$$$ $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ $$$$$$$$$$$$$$$$$ $$$$$$$ $$$$$$$$ $$$$$$$$$$$$$ Skitsering af en plan hvis nødudgabet skulle flamme op Rasmus Halling Nielsen Kapitel 1, Episode med første tilbagefald Vi Vi

Læs mere

fra. Hjemme fra København. Hvor skal vi flytte hen? spurgte hun vagtsomt. Åh, far har fået nyt arbejde, vi skal tilbage til Sjælland, men ikke til

fra. Hjemme fra København. Hvor skal vi flytte hen? spurgte hun vagtsomt. Åh, far har fået nyt arbejde, vi skal tilbage til Sjælland, men ikke til Kapitel 1 Det var Julies fødselsdag, og hun havde spekuleret meget på, hvad hendes far og mor mon ville give hende. Hun havde skrevet en lang liste over småting, hun syntes hun manglede, og så havde hun

Læs mere

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far.

Han ville jo ikke gemme sig. Og absolut ikke lege skjul! I stedet for ville han hellere have været hjemme i køkkenet sammen med sin mor og far. Kapitel 1 Der var engang en dreng, der gemte sig. Bjergene rejste sig høje og tavse omkring ham. En lille busks lysegrønne blade glitrede i solen. To store stenblokke skjulte stien, der slyngede sig ned

Læs mere

Alma 82 år. Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden

Alma 82 år. Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns. Diagnose. Almas liv. Almas forvirrende Verden Alma 82 år Dement jeg kan ikke forstå hvorfor jeg ikke må komme hjem og passe mine høns Alma er ikke så god til at huske længere og hendes sygdom gør, at hun har svært ved at passe dagligdagens gøremål.

Læs mere

Isa i medvind og modvind

Isa i medvind og modvind Richart Andersson. Isa i med- og modvind. Digtsamling 2013. Alle rettigheder tilhører forfatteren. Forside: Karina Andersen. Korrektur: Anja Adjoh. Isa i medvind og modvind 1 Isa er et synonym, men det

Læs mere

Helle Helle: Fra novellesamlingen Rester, 1996

Helle Helle: Fra novellesamlingen Rester, 1996 Helle Helle: Fra novellesamlingen Rester, 1996 Rester Min gamle klassekammerat Thomas ringer og fortæller mig, at hans kone er død. Det er sket pludseligt og uden sygdom; han vågnede en morgen for ni uger

Læs mere

Træningsprogram. Rygklinikken PROMETHEUS h

Træningsprogram. Rygklinikken PROMETHEUS h Træningsprogram Rygklinikken PROMETHEUS h Begynd forsigtigt. Du må ikke få smerter, når du træner. Du må gerne føle at musklerne strækkes, og blive lidt muskeløm af de første træningsomgange. Lav udspændingsprogrammet

Læs mere

Man King - Færdigt manus. Hald Ege Efterskole

Man King - Færdigt manus. Hald Ege Efterskole Man King - Færdigt manus af Hald Ege Efterskole SCENE 1.EXT. GADE, FORAN BUTIK.DAG Jonas (16 år) sidder på en bænk og tegner nogle træer og buske på sin blok. En lettere flippet, men egentlig godt udseende

Læs mere

vil så gerne gå i skole, men de har ikke råd. Selvfølgelig vil hun også gerne arbejde på hospitalet for at være tættere på Katrine.

vil så gerne gå i skole, men de har ikke råd. Selvfølgelig vil hun også gerne arbejde på hospitalet for at være tættere på Katrine. Kapitel 1 Hun strækker sig på madrassen og gaber. Så sætter hun sig op på den tynde madras på gulvet, gnider øjnene og ser rundt i rummet. Madrasserne ligger tæt. Ved hendes side i det smalle rum er tæpperne

Læs mere

DODO & THE DODOS UPGRADE

DODO & THE DODOS UPGRADE DODO & THE DODOS UPGRADE Dodo Gad: Vokal, kor Jens Rud: Vokal, kor, percussion Steen Christiansen; Keyboard, bas, kor Lars Thorup: Trommer, percussion Anders Valbro: Guitar DODO & THE DODOS UPGRADE Produceret

Læs mere

NORDEN I BIO 2007 FILM: FÖRÄLDRAMÖTET (Sverige, 2003) DANSK TEXT

NORDEN I BIO 2007 FILM: FÖRÄLDRAMÖTET (Sverige, 2003) DANSK TEXT Sidan 1 av 12 NORDEN I BIO 2007 FILM: FÖRÄLDRAMÖTET (Sverige, 2003) DANSK TEXT 0 1 FORÆLDREMØDET 2 Man løser ikke problemerne ved at stikke af. Man må tale om det. 3 Selv om det kan være hårdt. 4 - Gør

Læs mere

SPROG bruger vi. når vi vil meddele os til vores omgivelser. Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser.

SPROG bruger vi. når vi vil meddele os til vores omgivelser. Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser. SPROG bruger vi når vi vil meddele os til vores omgivelser Sprog er ikke bare ord! Det er også gråd, latter, smil, mimik og bevægelser. til at tænke med Det er vigtigt at holde sig for øje, at udvikling

Læs mere

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+

STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ STYRKE- TRÆNINGS- ØVELSER TIL 60+ SENIORØVELSER 60+ LET - LÅRØVELSE Sæt dig så langsomt ned på en stol som muligt uden at falde det sidste stykke Rejs dig op igen på letteste måde SENIORØVELSER 60+ LET

Læs mere

For næsen af Gestapo

For næsen af Gestapo Jørgen Hartung Nielsen For næsen af Gestapo Sabotør-slottet, 6 27885 For næsen af Gestapo_indhold.indd 3 27/10/11 16:06:28 For næsen af Gestapo Sabotør-slottet, 6 Jørgen Hartung Nielsen Forlaget Cadeau

Læs mere

Pigen der fandt det vigtigste

Pigen der fandt det vigtigste Pigen der fandt det vigtigste Der var engang den dejligste lille pige. Hun blev kaldt MO. Hun boede i et hus i en lille landsby. Omkranset at skove, søer, enge og marker. Hun var glad og tilfreds, og legede

Læs mere

Mindfulness og Empati Kropsøvelser

Mindfulness og Empati Kropsøvelser Mindfulness og Empati Kropsøvelser Generelt Stå med en hoftebredde mellem fødderne. Fordel vægten mellem hæl, punktet under lilletåen og punktet under storetåen. Mærk forbindelsen mellem fod og gulv. Husk

Læs mere

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004

Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet. Søndag. Mel: Flemming H. Meng 2013. Mel: Flemming H. Meng 2004 Hver morgen og hver aften - salmer til ugen og livet Søndag 1 O skabelsens morgen, det helt nye liv nu vælder med kraft i os ind. Det styrker og nærer, beriger vor tro og virker helt ind i vort sind. 2

Læs mere

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS

OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS OPVARMNINGSØVELSER & LEGE TIL NYCIRKUS Titel på øvelse: Push and pull Deltagere: min. 3 personer, men kan også udføres med en stor gruppe. Det vil umiddelbart være en god idé at starte i mindre grupper

Læs mere

Stil ind på et foto af en afdød

Stil ind på et foto af en afdød Kapitel Stil ind på et foto af en afdød Du er på besøg hjemme hos en af dine venner, og går forbi et billede, der hænger i entréen. På billedet ses en nydelig dame og lige da du passerer billedet, tænker

Læs mere

Sandheden om stress. www.xstress.dk. Ifølge Lars Lautrup-Larsen. 1. Udgave.

Sandheden om stress. www.xstress.dk. Ifølge Lars Lautrup-Larsen. 1. Udgave. Sandheden om stress Ifølge Lars Lautrup-Larsen 1. Udgave. Copyright 2013 by Lars Lautrup-Larsen Alle rettigheder forbeholdes. Indholdet af dette hæfte må ikke gengives helt eller delvist uden forfatterens

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 12. Emne: Her bor jeg HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 Kursusmappe Uge 12 Emne: Her bor jeg Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 12 Emne: Her bor jeg side 1 HIPPY HippHopp Uge12_herborjeg.indd 1 06/07/10 12.03 Uge 12 l Her bor jeg Hopp er på vej hen

Læs mere

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre.

HENRIK - I kan slet ikke gøre noget, uden at holde jer inde, indtil videre. (Henrik - Leander, Octavius, begge drukne, især Octavius). HENRIK - Herre! LEANDER - Hvad vil du? HENRIK - Jeg, og I... LEANDER - Hvad Jeg og I? Hvad skal det sige? HENRIK - Nu er det altså sket. LEANDER

Læs mere

Og så skal du igennem en guidet meditation, som hjælpe dig med at finde dine ønsker.

Og så skal du igennem en guidet meditation, som hjælpe dig med at finde dine ønsker. Velkommen til dag 2: Find dine 10 hjerteønsker I dag skal vi tale om: Hvad er et hjerteønske? Hvorfor er det vigtigt, at vide hvad mine hjerteønsker er? Og så skal du igennem en guidet meditation, som

Læs mere

Materialer. Vis, hvad du kan. Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse

Materialer. Vis, hvad du kan. Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse Materialer Vis, hvad du kan Sprogscreening af skoleskiftere 3. 10. klasse INDHOLD Aktivitet 1, 2 og 3 Samtalebillede: Idrætslektion Aktivitet 4. Skønlitterær tekst 3.-4. klasse: Fablen Løven og musen (version

Læs mere

FORDYBELSE OG MINDFULNESS

FORDYBELSE OG MINDFULNESS FORDYBELSE OG MINDFULNESS Temauge i Rønbjerg Ved AKT konsulent Karen Tange og psykolog Louise Hagn-Meincke Efteråret 2013 INDHOLD 1. Fokus 2. Baggrund 3. Forløb 4. Overordnet struktur 5. Program for dagene

Læs mere

SCL - 90 -R. Navn: Eksempel på afkrydsning. Vejledning:

SCL - 90 -R. Navn: Eksempel på afkrydsning. Vejledning: SCL - 9 -R Navn: Vejledning: I skemaet er der anført en række problemer og gener, som man undertiden kan have. Læs punkterne igennem ét ad gangen og sæt derefter et kryds ved det tal, der bedst beskriver

Læs mere

Mareridt er en gyserserie for dem, der ikke er bange for noget.

Mareridt er en gyserserie for dem, der ikke er bange for noget. Mareridt er en gyserserie for dem, der ikke er bange for noget. Benni Bødker Gespenst Tekst 2011 Benni Bødker og Forlaget Carlsen Illustrationer 2011 Peter Snejbjerg og Forlaget Carlsen Grafisk tilrettelægning:

Læs mere

udsagn oplevet adskilligt mere end flertallet af modige mænd. Hans eget heltemod havde fået flere alvorlige ridser de forudgående minutter.

udsagn oplevet adskilligt mere end flertallet af modige mænd. Hans eget heltemod havde fået flere alvorlige ridser de forudgående minutter. Båden 1 Kapitel 2 Monsieur Valentins hår var redt tilbage med en blanding af parfumeret hårvand og klistret blod. En næse, der virkede for stor til det smalle ansigt, trak vejret anstrengt, mens han forsøgte

Læs mere

hjem fra fru Potersen, ser hun noget vride sig på terrassen. Det er en lille, sort fugl, der ligger og flakser med vingen. Forsigtigt bærer hun

hjem fra fru Potersen, ser hun noget vride sig på terrassen. Det er en lille, sort fugl, der ligger og flakser med vingen. Forsigtigt bærer hun EN FUGL I HÅNDEN Børste fylder meget i landskabet. Hun har pariserfrisure, æblekinder og store armbevægelser. Sådan har det faktisk været, fra før Børste kom til verden. Hun er nemlig et kejserbarn. Det

Læs mere

Alkoholen Et tykt, lummert skydække gemte halvdelen solen. Jeg følte solstrålerne på mit ansigt, der blidt strøg mig over kinderne og næsen.

Alkoholen Et tykt, lummert skydække gemte halvdelen solen. Jeg følte solstrålerne på mit ansigt, der blidt strøg mig over kinderne og næsen. Alkoholen Et tykt, lummert skydække gemte halvdelen solen. Jeg følte solstrålerne på mit ansigt, der blidt strøg mig over kinderne og næsen. Sveden perlede på min pande, så varmt var det. Jeg nippede lidt

Læs mere

dagen derpå 3 Han sover nok længe, siger moren og nikker mod den lukkede soveværelsesdør. Hun rejser sig og tænder radioen. Andreas hælder cornflakes i sin tallerken og drysser sukker på, inden han begynder

Læs mere

Den gamle kone, der ville have en nisse

Den gamle kone, der ville have en nisse 1 Den gamle kone, der ville have en nisse Der var engang en gammel kone, der gerne ville have en nisse. Hun havde slidt og slæbt alle sine dage, og nu havde hun sparet sammen til at få sit eget hus. Det

Læs mere

Når boligen bliver et HJeM

Når boligen bliver et HJeM fotos: bam/scanpix Når boligen bliver et HJeM Vores hjem er ikke blot vores bolig, den er en del af os selv og vores identitet. På godt og ondt for vi er ikke så gode til at acceptere forskellighed og

Læs mere

Kom sikkert og trygt rundt i trafikken

Kom sikkert og trygt rundt i trafikken 1 Kom sikkert og trygt rundt i trafikken Tab ikke lysten til at gå. sikkert i trafikken Tab for Alt ikke Lysten til at gaae, jeg gaaer mig hver Dag det daglige Velbefindende til og gaaer fra enhver Sygdom;

Læs mere

Øvelser til dig med morbus Bechterew

Øvelser til dig med morbus Bechterew Øvelser til dig med morbus Bechterew Vi har udarbejdet et grundlæggende program, som indeholder de øvelser, der er nødvendige, for at du kan bevare bevægeligheden og forebygge, at ryggen bliver krum. Det

Læs mere

7 enkle råd. - til at få det bedre. Henriette Hagild.dk

7 enkle råd. - til at få det bedre. Henriette Hagild.dk 7 enkle råd - til at få det bedre Henriette Hagild.dk 1 Henriette Hagild 7 enkle råd - til at få det bedre Saxo Publish 2 7 enkle råd til at få det bedre 5 7 gode råd 7 enkle råd 7 Livshjulet 9 1. Du er

Læs mere

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor):

2) En anden vigtig betydning er at sætte noget eller nogen i en bestemt tilstand, beskrevet med et adjektiv (se dog 4 nedenfor): Gøre 1) Gøre kan være et tomt ekko af et andet verbum - eller et tomt spørgsmål: Jeg elsker hestekød ja, det gør jeg også! Hvad gør du dog? Jeg fik bare lyst til at smage på tulipanerne! 2) En anden vigtig

Læs mere

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre

Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Guide: Utroskab - sådan kommer du videre Ingen af os har lyst til, at vores partner er os utro. Det får os til at føle os fravalgt, nedprioriteret og svigtet og gør rigtig ondt. Alligevel er utroskab udbredt

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1

Kursusmappe. HippHopp. Uge 4. Emne: Superhelte og prinsesser HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser Kursusmappe Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 4 Emne: Superhelte og prinsesser side 1 HIPPY HippHopp Uge4_Superhelte og prinsesser.indd 1 06/07/10 11.22 Uge

Læs mere

Hun forsøgte at se glad ud, men denne kunstige glæde kunne ikke skjule, at hun var nervøs. Hedda blev så gal. - Og det siger I først nu!

Hun forsøgte at se glad ud, men denne kunstige glæde kunne ikke skjule, at hun var nervøs. Hedda blev så gal. - Og det siger I først nu! Kapitel 1 Allerede ved havelågen kunne Hedda mærke, at der var noget galt. Hun og Elin sagde farvel, under megen fnis som altid, men ud ad øjenkrogen så hun, at mor og far sad ret op og ned i hængesofaen

Læs mere

Sanseintegration Dysfunktion i sanseapparatet skema

Sanseintegration Dysfunktion i sanseapparatet skema Sanseintegration Dysfunktion i sanseapparatet skema - Vestibulær sans (balance & acceleration) - Kinæstetisk sans (Muskler og led) - Taktil sans (følelser/berøring) Vestibulær dysfunktion: (balance & acceleration)

Læs mere

S K O L E N Y T. Det er bedre at tænde et stearinlys end at bande over mørket. Kinesisk ordsprog

S K O L E N Y T. Det er bedre at tænde et stearinlys end at bande over mørket. Kinesisk ordsprog S K O L E N Y T Det er bedre at tænde et stearinlys end at bande over mørket Kinesisk ordsprog Vildbjerg Skole Januar 2012 Januar 2012 1. 2. 3. 17. Skolebestyrelsesmøde 18. Pædagogisk råds møde 19. 4.

Læs mere

Er dit arbejde farligt? KROP FYSIK. Skærmarbejde

Er dit arbejde farligt? KROP FYSIK. Skærmarbejde Er dit arbejde farligt? KROP & FYSIK Skærmarbejde 1 Vi sidder der bag skærmen Hvem sidder der bag skærmen? spurgte Jeppe Aakjær i 1905 i sangen om Jens Vejmand. Jeppe Aakjær tænkte selvfølgelig ikke på

Læs mere

Træn maven flad med måtten som redskab

Træn maven flad med måtten som redskab Træn maven flad med måtten som redskab Af Birgitte Nymann www.birgittenymann.dk Double leg extension Det giver øvelsen: Styrker og former balder, baglår og rygmuskler, træner stabiliteten omkring skulderpartiet

Læs mere

Beredskabsstyrelsen kan sende et eftersøgnings- og redningshold et såkaldt. Madison Mærsk

Beredskabsstyrelsen kan sende et eftersøgnings- og redningshold et såkaldt. Madison Mærsk Madison Mærsk Skrevet af Helle Heidi Jensen Hvis et land rammes af et jordskælv eller af en anden naturkatastrofe, skal der hurtigt iværksættes en eftersøgnings- og redningsindsats for at finde overlevende.

Læs mere

2/ Skriv om en kort episode i en papirbæreposes liv. Valg af fortællersynsvinkel er frit, men der skal indgå direkte tale.

2/ Skriv om en kort episode i en papirbæreposes liv. Valg af fortællersynsvinkel er frit, men der skal indgå direkte tale. TVM OPTAGELSESPRØVER 2011 Opgave 1: Skriv to historier Løs de følgende opgaver. 1/ Beskriv en konkret detalje fra dagen i dag på en måde, så læseren forstår, hvorfor du trækker lige præcis den frem. Giv

Læs mere

Viivaa.dk. Træningsprogram Viivaa genoptræningsprogram Bryst. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar

Viivaa.dk. Træningsprogram Viivaa genoptræningsprogram Bryst. Af: Viivaa Træningsekspert. Øvelse Illustration Træningsfokus Øvelsesdata Kommentar 1 - Overkrop 3 Lig med det nederste af ryggen på bolden og god afstand mellem benene. Stræk armene op over hovedet og forsøg at lade resten af kroppen ligge afslappet. Når der mærkes stræk i ryggen og

Læs mere

Antistressøvelser for kroppen

Antistressøvelser for kroppen Antistressøvelser for kroppen For bedre at kunne slappe af... har nogle brug for øvelser der sætter gang i kroppen, andre har brug for afspænding. Prøv hvad der virker for dig. At afstresse kroppen handler

Læs mere

Træning med Redondobold

Træning med Redondobold Øvelse 1 Rygstræk Læn forover med strakte arme og bolden mellem hænderne. Spænd i maven. Løft armene så langt op du kan uden at bukke armene. Øvelsen kan mærkes på skuldre og øvre ryg. Øvelse 2 Squat med

Læs mere

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma

Rygfitness med Ergo Multistol. ergoforma. ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol ergoforma ergoforma Rygfitness med Ergo Multistol RYGPROBLEMER ER EN DEL AF HVERDAGEN FOR MANGE Årsagen kan være dårlige arbejdsstillinger, forkert arbejdsstol, manglende

Læs mere

Powerpauser GODE VANER TIL ET SUNDT SKOLELIV

Powerpauser GODE VANER TIL ET SUNDT SKOLELIV Powerpauser GODE VANER TIL ET SUNDT SKOLELIV Powerpauser er ideer til den gode, lille pause. Den gode pause hjælper med at genoprette den mentale energi, som har betydning for, at eleverne kan holde koncentrationen.

Læs mere

JULEPOSTHUSET. 15. december

JULEPOSTHUSET. 15. december JULEPOSTHUSET afs.15 - side 1 JULEPOSTHUSET 15. december LYD: CLS POSTHUS KLIK FRA EL-KONTAKT STOL VÆLTER BRAG (NOGET FALDER PÅ GULVET) MIAUV FRA KAT BORNHOLMERUR TIKKER KNIRKENDE DØR POSTHUSDØR KLEMTER

Læs mere