IPA Vejle Berlintur sept. 2012

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "IPA Vejle Berlintur sept. 2012"

Transkript

1 Torsdag den 13. september oprandt dagen for IPA Vejles Berlin tur. Formand, Henrik Moesgaard, bød velkommen til turens deltagere. Rundstykker, små skarpe og kaffe blev nydt på turen derned. Der var medbragte sandwichs og kolde øl/sodavand til frokost. Turen derned gik nemt og uden for meget trafik. Vi ankom til hotellet kl Hotellet er placeret i Vestberlin. Indkvarteringen forløb i god ro og orden trods de mange timer i bussen. Eftermiddagen var til fri disposition. Enkelte gik sig en tur bl.a mod Potsdamer Platz, der lå i nærheden. Vejret var lunt og solrigt trods efterårsmåneden. Samme dag kl var der afgang til turens første planlagte arrangement. Rundvisning og foredrag hos Polizei Landeskriminalamt. Frank Sejrskilde kendte en lokal kriminalbetjent, Adham, der kunne fortælle om politiet i Berlin. Det var et meget interessant og deltaljeret foredrag. Jeg har sammenkogt foredraget: I Tyskland er der 16 bundesländer (statspoliti) og 19 politikredse. Berlin (892 kvkm) har 3,4 millioner indbyggere (86% tyskere -14% andre). Der er 12,5% arbejdsløse, hvilket er det højeste i Tyskland. Det afføder naturligt en del sociale problemer. Levestandarden er forholdsvis billig, hvilket tiltrækker mange unge, kunstnere og udlændinge. Berlin betragtes som en meget åben, fri og tolerant by. Der er sket et generelt fald i kriminalitet fra (fra til anmeldelser). Husspetakler er dog et stigende problem, hvorfor politiet er begyndt at registrerer alle tilfælde. Generelt er der stor stabilitet i Berlin, dog plaget af lommer fx indbrud primært foretaget af østeuropæiske organiseret kriminelle. I 2010 var der færdselsuheld (44 døde), 2430 demonstrationer i Berlin samt flere hundrede statsbesøg.

2 Der er ca ansatte ved politiet i Berlin betjente og 5089 administrative (72,7% mænd -27,3% kvinder). Der er 4 uddannelseslinier (politi-taktisk-efterforskning-service) - ligeledes et havnepoliti og et bevogtningspoliti grundet 618 betydningsfulde (fredet) bygninger. Politiaspiranten skal vælge linie (karriere) fra begyndelsen, hvorfor der ikke er en fælles grunduddannelse som i Danmark. Den største udfordring pt. er skjulte investeringer (hvidvaskning af penge) fra Italien og Rusland samt den østeuropæiske organiserede kriminalitet. Lidt historie: Da Berlinmuren faldt skulle østtysk og vesttysk politi sammenlægges. Dette gav dog kun få problemer, hvilket skyldtes især østtyskernes gode evner til at organisere sig. Der var mange gode efterforskere i Østtyskland dog manglede en god/korrekt gadebetjent adfærd. Landeskriminalamt ligger overfor verdens største lufthavn (1930 erne). Det var her der blev etableret luftbro efter 2.verdenskrig, hvilket den dag i dag har stor betydning/symbolværdi for de lokale berlinere. Stor interesse for turens første arrangement med god stemning. Flere tog videre i byen og havde onde tømmermænd dagen efter. (Henrik Moesgaard, Jon Martin Rasmussen og Martin Frandsen pev mest).

3 Fredag den 14.september kl. 900 ankom lokalguiden Kresten til hotellet for at tage hul på turens 2. planlagte arrangement en gåtur gennem Berlin fra vest til øst. Vi begyndte med Potsdamer Platz, der før nazisternes indtog, var det hotte sted for kunst og musik i Berlin. Under krigen blev stedet jævnet med jorden. Bystyret besluttede efterfølgende at genetablere dette kulturelle hotspot som konkurrent til Alexanderplatz i Østberlin. Men på trods af de mange investeringer blev stedet ikke populært og kun få havde lyst til at bo i området. Bygning lavet med danske mursten Det store firma SONY fik bygget deres hovedsæde på stedet, der ligeledes huser biografer, et filmhus, restauranter osv. Uddelingen af Sølvbjørnen ved Berlins Filmfestival foregår på Potsdamer platz. Den japanske arkitekt, der tegnede SONY center brugte Mount Fuji som inspiration. Han placerede store sejl som tag, der symboliserer sne altså et bjerg i midten af Berlin. Rester af Berlin-muren er ligeledes placeret på pladsen. Der er placeret en bronzeplade, hvor muren adskilte Vestberlin og Østberlin. Læser man skiltet på hovedet står man i det gamle DDR. Murens linie kan ses gennem hele byen ofte med 2 forskellige slags brosten/fliser for at synliggører linien mere. Gåturen fortsatte gennem Tiergarten åndehullet i Berlin. Kejserens gamle jagtmarker, der under 2.verdenskrig blev udslettet. Pga. fødevaremangel blev detområdet brugt til afgrøder i en periode, indtil bystyret valgte at plante træer igen.

4 Fra Tiergarten gik vi til Rigsdagen Tysklands politiske centrum. 662 folketingsmedlemmer, der sidder under en enorm kuppel et symbol på demokratiet (gennemsigtighed og hvor folket kan gå langs kuplen indenfor og følge politikerne folket over politikerne). Bygningen er opført 1870 erne i en eufori af krigssucces, hvor de tyske magthavere dannede et samlet forbund. I januar 1933 kom Hitler til magten (folkevalgt), idet befolkningen var udhungret og søgte en stærk leder. I feb. brændte Rigsdagen. Hitler gav jøderne skylden og gav hermed tyskerne en syndebuk. Kort efter afskaffede han demokratiet, indførte diktatur og påbegyndte hans store drøm om Germania det tyske storrige centrum af verden. Lige ved siden af Rigsdagen ligger Brandenburger Tor (byens varetegn). På toppen af denne triumfbue rider sejrsgudinden Victoria i sin stridsvogn. Buen er opført i slutningen af 1700 tallet som et symbol for magt og sejr. Som den første var det faktisk Napoleon, der brugte buen til at triumfere sine krigssejre. Optog gennem Brandenburger Tor blev siden gennemført, da preusserne generobrede deres land og da Hitler cementerede sin magt. Russerne fejrede ligeledes Tysklands kapitulation med et optog gennem triumfbuen. Generelt er hele pladsen af stor symbolsk betydning. Efter murens fald blev området en bro mellem øst og vest. Stedet huskes også for Ronald Regans berømte ord Mr. Gorbatjov tear down this wall som blev sendt gennem højtalere til både øst og vest. Underligt nok blev området ikke ramt af de allieredes bomber, hvorfor der først kom nye bygninger efter 1989, bl.a. USA s og Frankrigs ambassade. Et lille kuriosum så kigger sejrsgudinden ned på Frankrigs ambassade for at holde øje med den gamle fjende. Det berømte Hotel Adlon ligger ligeledes på pladsen. Det var her Michael Jackson svingede sin baby ud over altanen ved et uheld.

5 Vi fortsatte til fods til det jødiske Holocaust mindesmærke Fields of stelae, der mindes udryddelsen af 6-6½ million jøder under 2. verdenskrig. Der er 2711 stenblokke. Symbolbetydningen er en hemmelighed fra kunstnerens side, idet man selv skal danne sin fortolkning, når man står ved monumentet. Der er 13 stier ind i området. Monumentet ændrer sig betydeligt, når man går ind. Et lille kuriosum er overfladebehandlingen af stenene. Firmaet er det samme, der producerede cykoln B under 2. verdenskrig altså gassen til udryddelsen af jøderne Efter de mange dybe tanker om stedet, blev det tid til en pause. Vejret var super dejligt og stemning god.

6 Et stenkast fra det jødiske monument ligger denne p-plads. På trods af de intetsigende omgivelser, er dette stedet, hvor Hitlers førerbunker lå -8 m under jorden og med 4 m tykke vægge opholdte Hitler sig i de sidste timer af 2.verdenskrig. Filmen Der untergang viser denne hektiske afslutning på krigen, hvor russerne indtog Berlin. Hitler gav strenge ordre om, at efter hans selvmord med Eva Braun, skulle han brændes og begraves. Han ville ikke fremvises for omverden efter nederlaget. Dagen efter kapitulationen fandt russerne resterne af Hitler. Ud fra Hitlers tandlæge, blev han 100 % identificeret og knogleresterne sendt til Moskva. Berlin ønskede ikke et monument for Hitler, hvorfor bunkeren blev sprængt væk og kun en lille tavle indikerer, at dette var Hitlers sidste ståsted. En af de gamle bygninger, der overlevede de allieredes bombedement er Bundesministerium der Finanzen tegnet af Albert Speer. (brugt som kulisse i filmen Operation Valkyrie med Tom Cruise) Efter krigen fungerede bygningen som DDR s rådhus. Som dekoration på bygningen opførte man en kæmpe frise, der skulle vise, hvor godt socialismen var for folket. En ung pige er centralt placeret iført uniform med et blåt tørklæde. Dette var Der neue deutsche jugend. Ved murens fald var 98% unge (7-14 år) en del af denne bevægelse. Et andet levn fra DDR tiden er de gamle biler Trabanterne. De kan stadig køres i som en del af de mange turistattraktioner.

7 Gåturen fortsatte til Check-point Charlie, der nok huskes bedst af alle de grænseovergange i Berlin. I 1961 var denne grænseovergang højspændt, da 3.verdenskrig var ved at bryde ud. Der blev stillet kampvogne op langs grænsen. Hele området er i dag et kommercielt turiststed (intet originalt er bevaret). Man kan læse om stedets historie, samt købe souveniers i alle afskygninger. Herfra besøgte vi Bebel Platz, hvor Humbolt universitet og det juridiske fakultet ligger (det gamle kongebibliotek). 10. maj 1933 foretog nazisterne den berygtede bogafbrændning af jødiske forfattere, som en del af den kulturelle udrensning bøger gik op i flammer. Der lavet et hulrum i vejen på pladsen, hvor der står tomme reoler med plads til bøger. Rummet kan ses gennem en plexiglasplade. Næste stop blev stedet, hvor det gamle kongeslot lå. Slottet blev opført i tallet og var magtens centrum, hvor religionkunst-våben og kongen var samlet ét sted i Berlin. Under 2. verdenskrig blev hele stedet og slottet bombet. Ruinerne blev fjernet af DDR-regeringen for at give plads til det nye parlament. Efter murens fald rev man så parlamentet ned og genopførte Berliner Dom i antik stil. Hele området er spækket med museer, der huser menneskets historie gennem 6000 år. I baggrunden ses det berømte Østberlinske tv-tårn på Alexanderplatz. Tårnet er 365 m højt og blev bygget som provokation overfor Vestberlin. Det blev færdigt på 20 års dagen for DDR. Ved siden af Tårnet ligger den ligeså berømte Nikolaikirke med sine 2 tårne til ære for Berlins grundlæger Albricht der Baer (derfor bjørnen som symbol for Berlin) Den guidet tur sluttede ved Alexanderplatz kl Hård tur, men meget interessant. Christian Pii afløste Kresten med en galleritur kl Berlin er meget attraktiv for unge kunstnere, hvorfor der er gode, billige kunstværker at købe/se. Dagens sidste event var fællesspisning på en lækker italiensk restaurant

8 Lørdag den 15.september kl var det igen tid til en planlagt tur i Berlin denne gang med bus. Guiden Kresten var med og fortalte undervejs. Turen var en rejse fra Vestberlin til Østberlin. Første område var Kreutzberg hvor mange unge mennesker bor. Subkultur og streetart præger gadebilledet. Graffiti er udbredt, men byen har ikke råd til at få det fjernet. 1.maj er (som i DK) en stor begivenhed i Berlin og i Kreutzberg. Der er mange demonstrationer som kan være voldelige. Der er ligefrem en konkurrence i, hvem der ligger den bedte slagplan for dagen (de autonome eller politiet). Efter Kreutzberg kom området Friedrichhein Oberbaum Brügge er broen, der symbolisere overgangen til øst. Broen vi kørte på var lukket i 28 år, men åbnede ved murens fald det gamle våbenskjold på broen ses stadig. Området har mange natklubber og gallerier. Vi standsede ved den bevaret del af Berlinmuren, hvor kunstnere havde fået lov til at dekorere betonelementerne.

9 Sidste område blev Prenslaugerberg, der svarer til Østerbro i Kbh. Området har været billigt i mange år grundet manglende renovering og toiletter i baggården. Dog har pengemænd de seneste par år investeret i bygningerne, hvorfor huslejepriserne er steget markant. På Bernauer Strasse kunne vi se en del af det gamle sikkerhedssystem i forbindelse med Berlinmuren. Voldanlæg, skjulte fælder, kørende patrulje og vagttårne blev opført for at holde beboerne i Østberlin. Mange østberlinere forsøgte alligevel at komme til Vestberlin. Bl.a. 70 tunneler blev gravet. Den mest berømte var tunnel 57 (gravet på et ½ år), hvor 57 personer nåede at flygte, før politiet opdagede det. Sidste punkt på turen var et besøg i Berlins Unterwelt et bevaret bunkerkompleks fra 2. verdenskrig, hvor almindelige borgere søgte tilflugt, når de allierede bombede Berlin. En dansk guide fortalte levende om stedet, der var fyldt med originale genstande som toiletter, senge, operationsstue, våben og gamle bomber. Martin forsøger en flugt, men må indse at han nok var blevet skudt for længst Aftenen var til fri afbenyttelse. Flere valgte dog at tage på en restaurant Unsightbar, hvor tjenerne er blinde og man spiser i total mørke. Meget spændende oplevelse! God mad og et godt grin Søndag bød på en tur på loppemarked, men ellers en lang køretur hjem desværre med en lang bilkø lidt udenfor Berlin -5 timers forsinkelse! Men det afholdte os ikke i at hygge På restauranten kunne John Skjødt og Henrik Moesgaard ikke forstå, hvorfor der var så lidt vin i flaskerne og troede, at tjenerne havde snydt dem vintyven (Chr.Pii) afslørede sin joke med de forvirrede kollegaer efter megen debat om flaskestørrelse og manglende evner til at skænke He, he, he hvorfor er mit glas tomt? Tak for denne gang! Mvh Chr.Pii IPA Vejle

nyt INTERNATIONAL POLICE ASSOCIATION Nr. 1 2013

nyt INTERNATIONAL POLICE ASSOCIATION Nr. 1 2013 nyt INTERNATIONAL POLICE ASSOCIATION Nr. 1 2013 Medlemsblad for Sektion Danmark Husk tilmelding til årets IPA-ungdomsture! Ekstremsport i slowmotion en fantastisk oplevelse Sund nysgerrighed åbner døre

Læs mere

Ferie i Berlin. Rejseguide til en god ferie

Ferie i Berlin. Rejseguide til en god ferie Ferie i Berlin Rejseguide til en god ferie Marts 2012 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Hvorfor besøge Berlin?... 5 Hvor skal du bo?... 6 Hoteller... 7 Lejligheder... 8 Hvad skal man se i Berlin?... 8 Brandenburger

Læs mere

Månedsbladet Luren Plejeboligerne Bronzealdervej

Månedsbladet Luren Plejeboligerne Bronzealdervej Månedsbladet Luren Plejeboligerne Bronzealdervej Nr.9 årgang 1 September 2010 Indholdsfortegnelse: Månedsbrev Tak til aktivitetsforeningen Livshistorie Fødselsdage Nye beboere Aktivitetskalender for september

Læs mere

Med Publicistklubben til Berlin

Med Publicistklubben til Berlin Med Publicistklubben til Berlin Onsdag d. 28. september 2011: Vi havde meldt os til en rejse med Publicistklubben, og nedenfor følger det planlagte program, og mine kommentarer i kursiv. Kortet viser Berlin

Læs mere

Rejsen til Berlin 8. august 2008 15. august 2008

Rejsen til Berlin 8. august 2008 15. august 2008 Rejsen til Berlin 8. august 2008 15. august 2008 Punkt... Side Fredag den 8. august 2008...3 Lørdag den 9. august 2008...4 Søndag den 10. august 2008...6 Mandag den 11. august 2008...7 Tirsdag den 12.

Læs mere

Aarhus teater. Giv mig en funky danse kylling og så skulle de andre

Aarhus teater. Giv mig en funky danse kylling og så skulle de andre MU MØLLEBLADET Aarhus teater 2 For et par uger siden var 4.b på Aarhus Teater. Grunden til at vi var på Aarhus Teater var fordi at vi skulle blive bedre til at arbejde sammen. På Aarhus Teater var 4.b

Læs mere

Lyn fakta om Berlin. Tekst Kristian Lindquist Foto Tysklands turistråd, www.berlin-tourist-information.de

Lyn fakta om Berlin. Tekst Kristian Lindquist Foto Tysklands turistråd, www.berlin-tourist-information.de Berlin Berlin byder på en unik blanding af nyt og gammelt. Hullerne efter kuglerne i facaderne findes stadig her, mens kapitalismens skyskrabere i glas og stål rejser sig som et sejrsmonument mod himlen

Læs mere

TUR RUNDT I EUROPA 2013

TUR RUNDT I EUROPA 2013 TUR RUNDT I EUROPA 2013 Meget tidligt om morgenen den 27. august (midt om natten) var det tid at gå den lille tur fra Strandmøllevej til Netto ved Munkholmvej, for det var nemlig derfra, at bussen skulle

Læs mere

INTERNATIONAL POLICE ASSOCIATION

INTERNATIONAL POLICE ASSOCIATION nyt INTERNATIONAL POLICE ASSOCIATION Nr. 4 2014 Medlemsblad for Sektion Danmark HUSK dit medlemskort 2015 i indlagte brev Spændende kursusprogram på Schloss Gimborn IPA på vej til en foryngelseskur! Adventure

Læs mere

Berlin Rejsekompendium til studietur d. 9.4 12.4.2015 MSo

Berlin Rejsekompendium til studietur d. 9.4 12.4.2015 MSo Holbæk Ahlgade 40A 4300 Holbæk 5943 4811 Slagelse Nytorv 9B, 4. sal 4200 Slagelse 5852 3946 Berlin Rejsekompendium til studietur d. 9.4 12.4.2015 MSo Indledning Vi glæder rigtig meget til at tilbringe

Læs mere

VESTHIMMERLANDS GYMNASIUM OG HF 11/12

VESTHIMMERLANDS GYMNASIUM OG HF 11/12 VESTHIMMERLANDS GYMNASIUM OG HF 11/12 VESTHIMMERLANDS GYMNASIUM OG HF 2011-2012 2011-2012 Indhold Forord...side 3 Velkommen til VHG...side 3 Street art...side 4 Introtur til Livø...side 6 Aktivitetsdag...side

Læs mere

Det Det. Det Det er - billeder i Berlin

Det Det. Det Det er - billeder i Berlin November Det Det 2009 er Det Det er - billeder i Berlin 1 Indholdsfortegnelse 03 Festligheder for hvem? 04 Hotel DDR 08 Ostalgi for begyndere og viderekommende 10 Find DDR i Berlin 12 Godt og Ondt 14 Det

Læs mere

Rejsen til Egypten 10. november til 24. november 2002

Rejsen til Egypten 10. november til 24. november 2002 Rejsen til Egypten 10. november til 24. november 2002 Punkt... Side Søndag den 10. november 2002... 3 Mandag den 11. november 2002... 5 Tirsdag den 12. november 2002... 7 Onsdag den 13. november 2002...

Læs mere

NYT KØKKEN NYE MULIGHEDER, www.hth.dk

NYT KØKKEN NYE MULIGHEDER, www.hth.dk MAGASINET NYE MULIGHEDER, NYT KØKKEN Trænger dit køkken til en renovering? Så er muligheden der nu! I 2012 har regeringen nemlig fremrykket investeringer der forbedrer almene boliger. Det kan også komme

Læs mere

INTRODUKTION TIL POLENS HISTORIE

INTRODUKTION TIL POLENS HISTORIE Historien om Polen Indhold: Introduktion til Polens historie 3 De første polakker 4 Polakkernes levevilkår 5 Polen i en brydningstid 6 Polens parlament Sejmen 7 Polen støtter Europa 7 Polens tre delinger

Læs mere

Min tur. til. New York City

Min tur. til. New York City Min tur til New York City 19. - 28. marts 2000 Indholdsfortegnelse Emne... Side 1 Dagbog... 3 1.1 Søndag den 19. marts 2000... 3 1.2 Mandag den 20. marts 2000... 4 1.3 Tirsdag den 21. marts 2000... 5 1.4

Læs mere

Tysklandsarbejder 1941-42

Tysklandsarbejder 1941-42 Gartner Povl Christiansen 1923-2006 Tysklandsarbejder 1941-42 Povl Christiansen er født 1923 i Gundstrup på Nordfyn. Hans far var smed Lars Peder Christiansen. Povl har skrevet sine erindringer om drengeår,

Læs mere

SEPTEMBER 2006 / nr. 25 MEdlEMSBlad for de BEREjSTES KluB

SEPTEMBER 2006 / nr. 25 MEdlEMSBlad for de BEREjSTES KluB SEPTEMBER 2006 / nr. 25 Globen MEdlEMSBlad for de BEREjSTES KluB TEMA: STORBYER JORDEN RUNDTOSSET få hjælp til at tænke klart Uanset hvor på jorden du rejser rundt, er det afgørende at være forsikret.

Læs mere

De mest hemmelige steder på CSV Ved du alt om skolen? Vi anmelder Café Tryk (igen) Haveholdets Kolonihave Ny på CSV

De mest hemmelige steder på CSV Ved du alt om skolen? Vi anmelder Café Tryk (igen) Haveholdets Kolonihave Ny på CSV De mest hemmelige steder på CSV Ved du alt om skolen? Vi anmelder Café Tryk (igen) Haveholdets Kolonihave Ny på CSV Velkommen til skolens største og bedste skoleavis! Det er ved at være ret længe siden

Læs mere

Forord. Det ville have betydet så meget for Halldor, hvis et af hans huse fik lov til at stå i fred uden at blive bygget om.

Forord. Det ville have betydet så meget for Halldor, hvis et af hans huse fik lov til at stå i fred uden at blive bygget om. Forord Det ville have betydet så meget for Halldor, hvis et af hans huse fik lov til at stå i fred uden at blive bygget om. Sådan siger Lillemor Gunnløgsson i denne meget personlige bog, hvor hun fortæller

Læs mere

Berlin 2015. Skolerejse for Center10, Marienlystskolen. Guide & vigtige oplysninger

Berlin 2015. Skolerejse for Center10, Marienlystskolen. Guide & vigtige oplysninger Berlin 2015 Skolerejse for Center10, Marienlystskolen Guide & vigtige oplysninger 1 Indholdsfortegnelse Forord... 4 Tilmelding og pris... 5 Vigtige datoer at huske... 5 Hvad er inkluderet i rejsen?...

Læs mere

KONTAKTCENTER KLIPPEN

KONTAKTCENTER KLIPPEN KONTAKTCENTER KLIPPEN Nyhedsbrev - Kontaktcenter Klippen - Lille Colbjørnsensgade 9 st. th. - 1703 København V. Årgang 17. Nr. 1. Maj 2014 www.klippen.org af@klippen.org Klippen har åbent: mandag, onsdag

Læs mere

Turen går til Californien

Turen går til Californien Turen går til Californien 24. December i Los Angeles nedenunder: fra helikopterturen 1 Familiens juletræ i L.A. af plastik købes pyntet og stilles op den første søndag i advent og nedtages senest den 26.

Læs mere

The Two Capital Tour. London og Berlin turen

The Two Capital Tour. London og Berlin turen The Two Capital Tour London og Berlin turen 19. marts 2009 28. marts 2009 Punkt... Side Torsdag den 19. marts 2009...3 Fredag den 20. marts 2009...4 Lørdag den 21. marts 2009...6 Søndag den 22. marts 2009...7

Læs mere

Paris byernes by. Frede Lauritsen

Paris byernes by. Frede Lauritsen Paris byernes by Frede Lauritsen - 2 - Forord: Med ganske kort varsel meldte vi os til denne - Familietur til Paris. Navnet skyldes en familie- og vennegruppe, der flere gange har arrangeret en fælles

Læs mere

INTERNATIONAL POLICE ASSOCIATION

INTERNATIONAL POLICE ASSOCIATION Nr. 4 december 2010 INTERNATIONAL POLICE ASSOCIATION Læs i dette nummer bl.a. om: På vulkaner IPA Slagelses besøg på Island IEC-møde I Paris set med unge øjne Det bedste af Peru 36 IPA-medlemmer på en

Læs mere

Holte Kollen Julemorgen kl. 06.00

Holte Kollen Julemorgen kl. 06.00 Indhold: Vigtigt! på side 3. Gruppelederen på side 4. Minier på side 5-8. Juniorer på side 9-10. Troppen på side 11-12. Klanen!! på side 13-14. Lederne i 1. Holte på side 17. Forældrepatruljen på side

Læs mere

Finland. Sverige Estland. Letland. Polen. Ungarn Rumænien. Bulgarien. Grækenland Tyrkiet. Cypern

Finland. Sverige Estland. Letland. Polen. Ungarn Rumænien. Bulgarien. Grækenland Tyrkiet. Cypern EU Finland De 15 nuværende medlemslande i EU Sverige Estland De 10 lande, som efter planen bliver fuldgyldige medlemmer af EU i maj 2004. Irland Danmark Letland UK Litauen De to lande, som efter planen

Læs mere

En lille stump. Kina

En lille stump. Kina En lille stump af det mægtige Kina Frede Lauritsen - Side 2 - Så står vi her 31. marts 1997 i Beijing lufthavns ankomsthal. Den er særdeles kedelig en 100 meter lang hallignende bygning med ganske få souvenirbutikker

Læs mere

Indhold. 2 Velkommen 4 Fart på Kina

Indhold. 2 Velkommen 4 Fart på Kina Viby Gymnasium & Hf Søndervangs Allé 45 8260 Viby J www.vibygym.dk Rektor Åge Weigelt: Tlf: 87 348015 aaw@viby-gym.dk Vicerektor Kim Kjærgaard Tlf: 87 348018 kk@viby-gym.dk Uddannelsesleder Tine Ørum Secher

Læs mere