IPA Vejle Berlintur sept. 2012

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "IPA Vejle Berlintur sept. 2012"

Transkript

1 Torsdag den 13. september oprandt dagen for IPA Vejles Berlin tur. Formand, Henrik Moesgaard, bød velkommen til turens deltagere. Rundstykker, små skarpe og kaffe blev nydt på turen derned. Der var medbragte sandwichs og kolde øl/sodavand til frokost. Turen derned gik nemt og uden for meget trafik. Vi ankom til hotellet kl Hotellet er placeret i Vestberlin. Indkvarteringen forløb i god ro og orden trods de mange timer i bussen. Eftermiddagen var til fri disposition. Enkelte gik sig en tur bl.a mod Potsdamer Platz, der lå i nærheden. Vejret var lunt og solrigt trods efterårsmåneden. Samme dag kl var der afgang til turens første planlagte arrangement. Rundvisning og foredrag hos Polizei Landeskriminalamt. Frank Sejrskilde kendte en lokal kriminalbetjent, Adham, der kunne fortælle om politiet i Berlin. Det var et meget interessant og deltaljeret foredrag. Jeg har sammenkogt foredraget: I Tyskland er der 16 bundesländer (statspoliti) og 19 politikredse. Berlin (892 kvkm) har 3,4 millioner indbyggere (86% tyskere -14% andre). Der er 12,5% arbejdsløse, hvilket er det højeste i Tyskland. Det afføder naturligt en del sociale problemer. Levestandarden er forholdsvis billig, hvilket tiltrækker mange unge, kunstnere og udlændinge. Berlin betragtes som en meget åben, fri og tolerant by. Der er sket et generelt fald i kriminalitet fra (fra til anmeldelser). Husspetakler er dog et stigende problem, hvorfor politiet er begyndt at registrerer alle tilfælde. Generelt er der stor stabilitet i Berlin, dog plaget af lommer fx indbrud primært foretaget af østeuropæiske organiseret kriminelle. I 2010 var der færdselsuheld (44 døde), 2430 demonstrationer i Berlin samt flere hundrede statsbesøg.

2 Der er ca ansatte ved politiet i Berlin betjente og 5089 administrative (72,7% mænd -27,3% kvinder). Der er 4 uddannelseslinier (politi-taktisk-efterforskning-service) - ligeledes et havnepoliti og et bevogtningspoliti grundet 618 betydningsfulde (fredet) bygninger. Politiaspiranten skal vælge linie (karriere) fra begyndelsen, hvorfor der ikke er en fælles grunduddannelse som i Danmark. Den største udfordring pt. er skjulte investeringer (hvidvaskning af penge) fra Italien og Rusland samt den østeuropæiske organiserede kriminalitet. Lidt historie: Da Berlinmuren faldt skulle østtysk og vesttysk politi sammenlægges. Dette gav dog kun få problemer, hvilket skyldtes især østtyskernes gode evner til at organisere sig. Der var mange gode efterforskere i Østtyskland dog manglede en god/korrekt gadebetjent adfærd. Landeskriminalamt ligger overfor verdens største lufthavn (1930 erne). Det var her der blev etableret luftbro efter 2.verdenskrig, hvilket den dag i dag har stor betydning/symbolværdi for de lokale berlinere. Stor interesse for turens første arrangement med god stemning. Flere tog videre i byen og havde onde tømmermænd dagen efter. (Henrik Moesgaard, Jon Martin Rasmussen og Martin Frandsen pev mest).

3 Fredag den 14.september kl. 900 ankom lokalguiden Kresten til hotellet for at tage hul på turens 2. planlagte arrangement en gåtur gennem Berlin fra vest til øst. Vi begyndte med Potsdamer Platz, der før nazisternes indtog, var det hotte sted for kunst og musik i Berlin. Under krigen blev stedet jævnet med jorden. Bystyret besluttede efterfølgende at genetablere dette kulturelle hotspot som konkurrent til Alexanderplatz i Østberlin. Men på trods af de mange investeringer blev stedet ikke populært og kun få havde lyst til at bo i området. Bygning lavet med danske mursten Det store firma SONY fik bygget deres hovedsæde på stedet, der ligeledes huser biografer, et filmhus, restauranter osv. Uddelingen af Sølvbjørnen ved Berlins Filmfestival foregår på Potsdamer platz. Den japanske arkitekt, der tegnede SONY center brugte Mount Fuji som inspiration. Han placerede store sejl som tag, der symboliserer sne altså et bjerg i midten af Berlin. Rester af Berlin-muren er ligeledes placeret på pladsen. Der er placeret en bronzeplade, hvor muren adskilte Vestberlin og Østberlin. Læser man skiltet på hovedet står man i det gamle DDR. Murens linie kan ses gennem hele byen ofte med 2 forskellige slags brosten/fliser for at synliggører linien mere. Gåturen fortsatte gennem Tiergarten åndehullet i Berlin. Kejserens gamle jagtmarker, der under 2.verdenskrig blev udslettet. Pga. fødevaremangel blev detområdet brugt til afgrøder i en periode, indtil bystyret valgte at plante træer igen.

4 Fra Tiergarten gik vi til Rigsdagen Tysklands politiske centrum. 662 folketingsmedlemmer, der sidder under en enorm kuppel et symbol på demokratiet (gennemsigtighed og hvor folket kan gå langs kuplen indenfor og følge politikerne folket over politikerne). Bygningen er opført 1870 erne i en eufori af krigssucces, hvor de tyske magthavere dannede et samlet forbund. I januar 1933 kom Hitler til magten (folkevalgt), idet befolkningen var udhungret og søgte en stærk leder. I feb. brændte Rigsdagen. Hitler gav jøderne skylden og gav hermed tyskerne en syndebuk. Kort efter afskaffede han demokratiet, indførte diktatur og påbegyndte hans store drøm om Germania det tyske storrige centrum af verden. Lige ved siden af Rigsdagen ligger Brandenburger Tor (byens varetegn). På toppen af denne triumfbue rider sejrsgudinden Victoria i sin stridsvogn. Buen er opført i slutningen af 1700 tallet som et symbol for magt og sejr. Som den første var det faktisk Napoleon, der brugte buen til at triumfere sine krigssejre. Optog gennem Brandenburger Tor blev siden gennemført, da preusserne generobrede deres land og da Hitler cementerede sin magt. Russerne fejrede ligeledes Tysklands kapitulation med et optog gennem triumfbuen. Generelt er hele pladsen af stor symbolsk betydning. Efter murens fald blev området en bro mellem øst og vest. Stedet huskes også for Ronald Regans berømte ord Mr. Gorbatjov tear down this wall som blev sendt gennem højtalere til både øst og vest. Underligt nok blev området ikke ramt af de allieredes bomber, hvorfor der først kom nye bygninger efter 1989, bl.a. USA s og Frankrigs ambassade. Et lille kuriosum så kigger sejrsgudinden ned på Frankrigs ambassade for at holde øje med den gamle fjende. Det berømte Hotel Adlon ligger ligeledes på pladsen. Det var her Michael Jackson svingede sin baby ud over altanen ved et uheld.

5 Vi fortsatte til fods til det jødiske Holocaust mindesmærke Fields of stelae, der mindes udryddelsen af 6-6½ million jøder under 2. verdenskrig. Der er 2711 stenblokke. Symbolbetydningen er en hemmelighed fra kunstnerens side, idet man selv skal danne sin fortolkning, når man står ved monumentet. Der er 13 stier ind i området. Monumentet ændrer sig betydeligt, når man går ind. Et lille kuriosum er overfladebehandlingen af stenene. Firmaet er det samme, der producerede cykoln B under 2. verdenskrig altså gassen til udryddelsen af jøderne Efter de mange dybe tanker om stedet, blev det tid til en pause. Vejret var super dejligt og stemning god.

6 Et stenkast fra det jødiske monument ligger denne p-plads. På trods af de intetsigende omgivelser, er dette stedet, hvor Hitlers førerbunker lå -8 m under jorden og med 4 m tykke vægge opholdte Hitler sig i de sidste timer af 2.verdenskrig. Filmen Der untergang viser denne hektiske afslutning på krigen, hvor russerne indtog Berlin. Hitler gav strenge ordre om, at efter hans selvmord med Eva Braun, skulle han brændes og begraves. Han ville ikke fremvises for omverden efter nederlaget. Dagen efter kapitulationen fandt russerne resterne af Hitler. Ud fra Hitlers tandlæge, blev han 100 % identificeret og knogleresterne sendt til Moskva. Berlin ønskede ikke et monument for Hitler, hvorfor bunkeren blev sprængt væk og kun en lille tavle indikerer, at dette var Hitlers sidste ståsted. En af de gamle bygninger, der overlevede de allieredes bombedement er Bundesministerium der Finanzen tegnet af Albert Speer. (brugt som kulisse i filmen Operation Valkyrie med Tom Cruise) Efter krigen fungerede bygningen som DDR s rådhus. Som dekoration på bygningen opførte man en kæmpe frise, der skulle vise, hvor godt socialismen var for folket. En ung pige er centralt placeret iført uniform med et blåt tørklæde. Dette var Der neue deutsche jugend. Ved murens fald var 98% unge (7-14 år) en del af denne bevægelse. Et andet levn fra DDR tiden er de gamle biler Trabanterne. De kan stadig køres i som en del af de mange turistattraktioner.

7 Gåturen fortsatte til Check-point Charlie, der nok huskes bedst af alle de grænseovergange i Berlin. I 1961 var denne grænseovergang højspændt, da 3.verdenskrig var ved at bryde ud. Der blev stillet kampvogne op langs grænsen. Hele området er i dag et kommercielt turiststed (intet originalt er bevaret). Man kan læse om stedets historie, samt købe souveniers i alle afskygninger. Herfra besøgte vi Bebel Platz, hvor Humbolt universitet og det juridiske fakultet ligger (det gamle kongebibliotek). 10. maj 1933 foretog nazisterne den berygtede bogafbrændning af jødiske forfattere, som en del af den kulturelle udrensning bøger gik op i flammer. Der lavet et hulrum i vejen på pladsen, hvor der står tomme reoler med plads til bøger. Rummet kan ses gennem en plexiglasplade. Næste stop blev stedet, hvor det gamle kongeslot lå. Slottet blev opført i tallet og var magtens centrum, hvor religionkunst-våben og kongen var samlet ét sted i Berlin. Under 2. verdenskrig blev hele stedet og slottet bombet. Ruinerne blev fjernet af DDR-regeringen for at give plads til det nye parlament. Efter murens fald rev man så parlamentet ned og genopførte Berliner Dom i antik stil. Hele området er spækket med museer, der huser menneskets historie gennem 6000 år. I baggrunden ses det berømte Østberlinske tv-tårn på Alexanderplatz. Tårnet er 365 m højt og blev bygget som provokation overfor Vestberlin. Det blev færdigt på 20 års dagen for DDR. Ved siden af Tårnet ligger den ligeså berømte Nikolaikirke med sine 2 tårne til ære for Berlins grundlæger Albricht der Baer (derfor bjørnen som symbol for Berlin) Den guidet tur sluttede ved Alexanderplatz kl Hård tur, men meget interessant. Christian Pii afløste Kresten med en galleritur kl Berlin er meget attraktiv for unge kunstnere, hvorfor der er gode, billige kunstværker at købe/se. Dagens sidste event var fællesspisning på en lækker italiensk restaurant

8 Lørdag den 15.september kl var det igen tid til en planlagt tur i Berlin denne gang med bus. Guiden Kresten var med og fortalte undervejs. Turen var en rejse fra Vestberlin til Østberlin. Første område var Kreutzberg hvor mange unge mennesker bor. Subkultur og streetart præger gadebilledet. Graffiti er udbredt, men byen har ikke råd til at få det fjernet. 1.maj er (som i DK) en stor begivenhed i Berlin og i Kreutzberg. Der er mange demonstrationer som kan være voldelige. Der er ligefrem en konkurrence i, hvem der ligger den bedte slagplan for dagen (de autonome eller politiet). Efter Kreutzberg kom området Friedrichhein Oberbaum Brügge er broen, der symbolisere overgangen til øst. Broen vi kørte på var lukket i 28 år, men åbnede ved murens fald det gamle våbenskjold på broen ses stadig. Området har mange natklubber og gallerier. Vi standsede ved den bevaret del af Berlinmuren, hvor kunstnere havde fået lov til at dekorere betonelementerne.

9 Sidste område blev Prenslaugerberg, der svarer til Østerbro i Kbh. Området har været billigt i mange år grundet manglende renovering og toiletter i baggården. Dog har pengemænd de seneste par år investeret i bygningerne, hvorfor huslejepriserne er steget markant. På Bernauer Strasse kunne vi se en del af det gamle sikkerhedssystem i forbindelse med Berlinmuren. Voldanlæg, skjulte fælder, kørende patrulje og vagttårne blev opført for at holde beboerne i Østberlin. Mange østberlinere forsøgte alligevel at komme til Vestberlin. Bl.a. 70 tunneler blev gravet. Den mest berømte var tunnel 57 (gravet på et ½ år), hvor 57 personer nåede at flygte, før politiet opdagede det. Sidste punkt på turen var et besøg i Berlins Unterwelt et bevaret bunkerkompleks fra 2. verdenskrig, hvor almindelige borgere søgte tilflugt, når de allierede bombede Berlin. En dansk guide fortalte levende om stedet, der var fyldt med originale genstande som toiletter, senge, operationsstue, våben og gamle bomber. Martin forsøger en flugt, men må indse at han nok var blevet skudt for længst Aftenen var til fri afbenyttelse. Flere valgte dog at tage på en restaurant Unsightbar, hvor tjenerne er blinde og man spiser i total mørke. Meget spændende oplevelse! God mad og et godt grin Søndag bød på en tur på loppemarked, men ellers en lang køretur hjem desværre med en lang bilkø lidt udenfor Berlin -5 timers forsinkelse! Men det afholdte os ikke i at hygge På restauranten kunne John Skjødt og Henrik Moesgaard ikke forstå, hvorfor der var så lidt vin i flaskerne og troede, at tjenerne havde snydt dem vintyven (Chr.Pii) afslørede sin joke med de forvirrede kollegaer efter megen debat om flaskestørrelse og manglende evner til at skænke He, he, he hvorfor er mit glas tomt? Tak for denne gang! Mvh Chr.Pii IPA Vejle

BERLIN Med Kongenshus Efterskole

BERLIN Med Kongenshus Efterskole BERLIN 2017 Med Kongenshus Efterskole Så er vi klar til et af årets højdepunkter, nemlig vores Europatur, som i år går til Berlin. Vi tager afsted tidligt fredag morgen d. 7. april, og lander på KE igen

Læs mere

Studietur til Berlin 6.-10. oktober 2013

Studietur til Berlin 6.-10. oktober 2013 Studietur til Berlin 6.-10. oktober 2013 Antal deltagere Afrejse Ankomst Berlin 15 kursister, 2 lærere (Jens og Steffen) og Mathilda. Søndag 06.10.13 kl. 07:55 med bus fra Nykøbing F. Station. Søndag 06.10.13

Læs mere

Juletur Berlin 29/11 til 2/12-2012

Juletur Berlin 29/11 til 2/12-2012 Riis Rejsers reference: STK1112212 Juletur Berlin 29/11 til 2/12-2012 I fortsættelse af behagelig samtale glæder det os at kunne præsentere følgende forslag til jeres rejse: Op mod jul er Berlin altid

Læs mere

5 dagstur med bus til Berlin

5 dagstur med bus til Berlin 5 dagstur med bus til Berlin Udrejse: Søndag d. 10. juni 2012 Hjemrejse: Torsdag d. 14. juni 2012 Hotel: Berlin Mark Hotel 4 stjernet Hotel Meinekestrasse 18-19 D10719 Berlin www.berlinmarkhotels.de Vi

Læs mere

Vi ankom sent om aftenen til vores hotel, Novum Hotel Aldea. Herefter gik vi trætte i seng.

Vi ankom sent om aftenen til vores hotel, Novum Hotel Aldea. Herefter gik vi trætte i seng. Berlintur 2015 -Vi tog flyet til Berlin d. 22. marts 2015. Vi ankom sent om aftenen til vores hotel, Novum Hotel Aldea. Herefter gik vi trætte i seng. d. 23. : Efter en god morgenmad, blev vi mødt af vores

Læs mere

BERLIN 2015. Mandag d. 13 - torsdag d. 16 april. Afgang fra Tieren kl. 07:45. Husk at tage en STOR madpakke med. Gyldigt pas (SKAL være i håndbagagen)

BERLIN 2015. Mandag d. 13 - torsdag d. 16 april. Afgang fra Tieren kl. 07:45. Husk at tage en STOR madpakke med. Gyldigt pas (SKAL være i håndbagagen) BERLIN 2015 Skive Kommune Mandag d. 13 - torsdag d. 16 april Afgang fra Tieren kl. 07:45 Husk at tage en STOR madpakke med Huskeliste til rejsen: Gyldigt pas (SKAL være i håndbagagen) Medicin inkl. medicinpas

Læs mere

Lejrskole til Berlin i uge 25 for 8. årgang

Lejrskole til Berlin i uge 25 for 8. årgang Lejrskole til Berlin i uge 25 for 8. årgang Søndag den 15.06 2014 Afgang fra Hobro Banegård: 06.58 Mod Århus ankomst 07.52 Afgang fra Busholdepladsen Thomas Jensens Allé/Valdemarsgade 08.30 Ankomst Berlin

Læs mere

Hotel-Pension Bregenz

Hotel-Pension Bregenz Hotel-Pension Bregenz Hotel-Pension Bregenz er et fint mellemklasse hotel med den perfekte beliggenhed i Berlin lige ved Kurfürstendamm. Introduktion I centrum af Berlin finder i dette gode mellemklassehotel.

Læs mere

Fredagsnyt d. 27. maj. 2016

Fredagsnyt d. 27. maj. 2016 Fredagsnyt d. 27. maj. 2016 I sidste uge var der ikke beskeder fra mig i fredagsnyt, fordi jeg var med 7. klasse og Eva i Berlin. Vi havde en tætpakket men forrygende god tur. Eleverne var meget optaget

Læs mere

BERLIN WIR VOLK. Tur - retur SIND DAS

BERLIN WIR VOLK. Tur - retur SIND DAS BERLIN Tur - retur WIR SIND DAS VOLK t i e h i e Fr 1 Storbyferie i BERLIN Tysklands hovedstad er bestemt et besøg værd, hvis man er til storbyferie. Byen byder på masser af seværdigheder og attraktioner,

Læs mere

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter

men det var ikke helt så imponerende, som vi havde regnet med. Tegning og hygge i toget Et forvirrende billede, der ændrer sig, når man flytter Mandag d. 1/10 Vi tog fra Løgstør med bussen kl. 9.00 mod Aalborg, hvor vi steg på toget. Vi skulle skifte i både Fredericia og Padborg, men det gik fint, og det lykkedes os at få alle tingene med hele

Læs mere

september 2018 begge dage inkl.

september 2018 begge dage inkl. Nyhedsbrev fra Nr. 107 fra MUSEUMSFORENING Sydsjælland og Møn Slut redigering til denne udsendelse: 18. juni 2018 www.museumsforening.dk Kulturhistorisk rejse til Berlin 23.- 26. september 2018 begge dage

Læs mere

Til læreren. God rejse! Elevaktiviteter til Hallo Berlin med klassen på tur. Per Straarup Søndergaard og Turbine 2013

Til læreren. God rejse! Elevaktiviteter til Hallo Berlin med klassen på tur. Per Straarup Søndergaard og Turbine 2013 Elevaktivite ter 1 Elevaktiviteter til Hallo Berlin med klassen på tur Per Straarup Søndergaard og Turbine 2013 Fotos: Forside: Omslag Hallo Berlin med klassen på tur Side 3: Tiergarten/visitBerlin/Scholvien

Læs mere

Sommertur til Berlin

Sommertur til Berlin Sommertur til Berlin 15 Juni 2016, 5 dags busrejse med Vitus Pris: 3495 Kr Inkluderet i prisen 4-stjernet bus 4 nætter på Hotel Sylter Hof*** 1 x brunch (1. dag) 4 x morgenmad 2 x middag (1. og 4. dag)

Læs mere

Berlin. Højdepunkter dage Fyn, Jyl ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra:

Berlin. Højdepunkter dage Fyn, Jyl ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: Berlin Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 1.795,- Højdepunkter Julemarked flere steder i Berlin Den inkluderede byrundtur med dansktalende lokalguide Spadseretur i de julepyntede

Læs mere

Berlin. Højdepunkter dage Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra:

Berlin. Højdepunkter dage Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: Berlin Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 1.795,- Højdepunkter Julemarked flere steder i Berlin Den inkluderede byrundtur med dansktalende lokalguide Spadseretur i de julepyntede

Læs mere

Berlin. Højdepunkter dage Fyn, Jyl., Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra:

Berlin. Højdepunkter dage Fyn, Jyl., Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: Berlin Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 28.06.2020 02.07.2020 3.395,- Højdepunkter Brandenburger Tor De store boulevarder Det gamle Østberlin Mulighed for besøg og middag i Rigsdagskuplen

Læs mere

Berlin. Højdepunkter dage Fyn, Jyl., Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra:

Berlin. Højdepunkter dage Fyn, Jyl., Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: Berlin Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 26.07.2020 30.07.2020 3.195,- Højdepunkter Brandenburger Tor De store boulevarder Det gamle Østberlin Mulighed for besøg og middag i Rigsdagskuplen

Læs mere

10 km løb i Koszalin 2009

10 km løb i Koszalin 2009 10 km løb i Koszalin 2009 Fredag den.22/5 kl.07. Mødte 9 forventningsfulde unge fra Høje Gladsaxe op på parkeringspladsen foran Høje Gladsaxe. Vi skulle til vores polske venskabsby Koszalin og deltage

Læs mere

Krakow - Polens førende kulturby

Krakow - Polens førende kulturby Krakow - Polens førende kulturby Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 05.04.2020 11.04.2020 4.695,- Højdepunkter Centralt beliggende hotel Tømmerflådesejlads på Dunajec floden Saltminerne

Læs mere

Braunschweig maj 2003

Braunschweig maj 2003 Braunschweig maj 2003 Søndag d. 4-5- 2003. Jaahhh, så blev det endelig Søndag, vi skulle af sted til tyskland. Vi startede ud fra Løgstør kl. 8.00.. alle var friske og glædede sig til at se Braunchweig.

Læs mere

Vores tur til. Berlin

Vores tur til. Berlin Vores tur til Berlin 22. september 2008 28. september 2008 Punkt... Side Mandag den 22. september 2008...3 Tirsdag den 23. september 2008...4 Onsdag den 24. september 2008...5 Torsdag den 25. september

Læs mere

Ferie i Berlin. Rejseguide til en god ferie

Ferie i Berlin. Rejseguide til en god ferie Ferie i Berlin Rejseguide til en god ferie Marts 2012 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Hvorfor besøge Berlin?... 5 Hvor skal du bo?... 6 Hoteller... 7 Lejligheder... 8 Hvad skal man se i Berlin?... 8 Brandenburger

Læs mere

Vores tur til Berlin 20. februar 2008 24. februar 2008

Vores tur til Berlin 20. februar 2008 24. februar 2008 Vores tur til Berlin 20. februar 2008 24. februar 2008 Punkt... Side Onsdag den 20, februar 2008...3 Torsdag den 21. februar 2008...4 Fredag den 22. februar 2008...6 Lørdag den 23. februar 2008...7 Søndag

Læs mere

Paris 2013. 10. klassecenter Frederikshavn

Paris 2013. 10. klassecenter Frederikshavn Paris 2013 10. klassecenter Frederikshavn Program for dagen Temadag torsdag 7. marts VI ARBEJDER I 3 FORSKELLIGE WORKSHOPS. HVER WORKSHOP ER AF 45 MINUTTERS VARIGHED Workshoppen 1. PARIS I DAG OG MONUMENTER

Læs mere

EFTERÅRSTUR til ALTENAHR 28.-31. Oktober 2016

EFTERÅRSTUR til ALTENAHR 28.-31. Oktober 2016 EFTERÅRSTUR til ALTENAHR 28.-31. Oktober 2016 Dette års efterårstur går til den dejlige vinby Altenahr syd for Bonn. Altenahr er beliggende ved floden Ahr i det sydvestlige Tyskland i Eiffel-bjergene,

Læs mere

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1. søndag i Advent 2014 Bording.docx. 30-11-2014 side 1

Lindvig Osmundsen. Prædiken til 1. søndag i Advent 2014 Bording.docx. 30-11-2014 side 1 30-11-2014 side 1 Prædiken til 1.søndag i advent 2014. Tekst. Matt. 21,1-9. Bording. I sommerferien gik jeg en aften hen af fortovet på Kürfürstendamm i Berlin, ikke så langt fra den sønderbombede ruin

Læs mere

Toscana - Flyv på busrejse

Toscana - Flyv på busrejse Toscana - Flyv på busrejse Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Fly): Pris fra: 5.995,- Højdepunkter Direkte fly til Firenze Cypresser og olivenlunde Det Skæve Tårn i Pisa Hyggelige middelalderbyer

Læs mere

Anmeldelse. De Væbnede Styrkers Museum i Moskva. Anmeldt af Christian Riegels Hjorth

Anmeldelse. De Væbnede Styrkers Museum i Moskva. Anmeldt af Christian Riegels Hjorth Anmeldelse De Væbnede Styrkers Museum i Moskva Anmeldt af Christian Riegels Hjorth Det første der møder én ved indgangen til De væbnede styrkers Museum i Moskva er en T34-85 kampvogn; kampvognen der som

Læs mere

Den kolde krigs oprindelse

Den kolde krigs oprindelse Den kolde krigs oprindelse Forskellige interesser År 1945 var begyndelsen på en lang periode med uenigheder og misforståelser mellem Sovjetunionen (USSR) og dens tidligere allierede i Vesten (især USA)

Læs mere

FORÅRSTUR TIL HOLLAND 11.-16. APRIL 2016

FORÅRSTUR TIL HOLLAND 11.-16. APRIL 2016 FORÅRSTUR TIL HOLLAND 11.-16. APRIL 2016 Holland i forårstiden er blomsternes land og et af højdepunkterne på denne dejlige Holland-rejse er naturligvis et besøg i en af verdens mest berømte blomsterparker

Læs mere

Den kolde Krig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

Den kolde Krig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Turen til Berlin: Anne, Gunhild, Peder og Uwe. 6. maj til 15. maj. 2016

Turen til Berlin: Anne, Gunhild, Peder og Uwe. 6. maj til 15. maj. 2016 Turen til Hamburg og Berlin Anne, Gunhild, Peder og Uwe 6. maj til 15. maj. 2016 Pariser Platz og Brandenburger Tor På Reichstags Kuppel 1 2 1. og 2. dag 6. og 7. maj, fredag til lørdag: Vi kørte til Kolding

Læs mere

Tag med til Warszawa i efterårsferien Busrejse i perioden 11. - 18. oktober 2014

Tag med til Warszawa i efterårsferien Busrejse i perioden 11. - 18. oktober 2014 Tag med til Warszawa i efterårsferien Busrejse i perioden 11. - 18. oktober 2014 Warszawa ligger smukt ved Wisla floden med ca. 3 mio. indbyggere. Den flotte gamle bydel kom på UNESCOs Verdensarvsliste

Læs mere

MOSEL & RHINEN 6 dages busrejse i 2017 til Rüdesheim, Bernkastel-Kues og Altenahr.

MOSEL & RHINEN 6 dages busrejse i 2017 til Rüdesheim, Bernkastel-Kues og Altenahr. MOSEL & RHINEN 6 dages busrejse i 2017 til Rüdesheim, Bernkastel-Kues og Altenahr. AFREJSE søndag den 24. september 2017 fra Horsens, Vejle og Kolding m.v. PRIS KR. 3900,- pr. person inklusive halvpension.

Læs mere

Besøg i heltebyen Volgograd

Besøg i heltebyen Volgograd Besøg i heltebyen Volgograd Slaget ved Stalingrad fremstår formodentlig som en af de vigtigste begivenheder i det 20. århundrede, hvis ikke hele verdenshistorien. Slagets omfang, blodighed og betydning

Læs mere

LEJRSKOLE RIBE Y-klassen Oktober 2008 Sissel, Lotte, Clara-Maria, Pernille, Aske, Mads, Henrik og Jonas Stig, Sanne, Gerd, Tinna, Anette og Lisbeth

LEJRSKOLE RIBE Y-klassen Oktober 2008 Sissel, Lotte, Clara-Maria, Pernille, Aske, Mads, Henrik og Jonas Stig, Sanne, Gerd, Tinna, Anette og Lisbeth LEJRSKOLE RIBE Y-klassen Oktober 2008 Sissel, Lotte, Clara-Maria, Pernille, Aske, Mads, Henrik og Jonas Stig, Sanne, Gerd, Tinna, Anette og Lisbeth Mandag d. 6. oktober Klokken 9.00 var de to busser og

Læs mere

Turen til Berlin 28. januar 2011-3. februar 2011

Turen til Berlin 28. januar 2011-3. februar 2011 Turen til Berlin 28. januar 2011-3. februar 2011 Punkt... Side Fredag den 28. januar 2011...3 Lørdag den 29. januar 2011...4 Søndag den 30. januar 2011...5 Mandag den 31. januar 2011...6 Tirsdag den 1.

Læs mere

Fototur til Budapest 2012 før Påske

Fototur til Budapest 2012 før Påske Taastrup, den 11. april 2012 Fototur til Budapest 2012 før Påske I 1956 rykkede de russiske tropper ind i Budapest. Lige siden har jeg haft ønsket om at se Budapest. Min kone Bente havde samme ønske og

Læs mere

Turen til Berlin 19. marts 2011 4. april 2011

Turen til Berlin 19. marts 2011 4. april 2011 Turen til Berlin 19. marts 2011 4. april 2011 Punkt... Side Lørdag den 19. marts 2011...3 Søndag den 20. marts 2011...4 Mandag den 21. marts 2011...5 Tirsdag den 22. marts 2011...5 Onsdag den 23. marts

Læs mere

Antisemitisme stammer ikke fra Tyskland:

Antisemitisme stammer ikke fra Tyskland: ANTISEMITISME Antisemitisme betyder: Fordomme, modvilje og had mod jøder som gruppe. Nazisternes forsøg på at udrydde alle jøder i Europa under 2. Verdenskrig (Holocaust) er det mest ekstreme udtryk i

Læs mere

Testcenter Østerild. Landboforeningen Odder Skanderborg. Program

Testcenter Østerild. Landboforeningen Odder Skanderborg. Program Testcenter Østerild Landboforeningen Odder Skanderborg Program 2015 2016 Biograftur i Odder + efterfølgende middag på Italia. Mandag d.16. februar 2015 kl. 16.00. Odder biograf har været så venlige at

Læs mere

Studietur til Berlin

Studietur til Berlin Studietur til Berlin 13-14.oktober 2010 Onsdag den 13. oktober 2010 mødtes en delegation på 20 mennesker meget tidligt i Billund Lufthavn. Målet var Berlin for at hente inspiration til det boligpolitiske

Læs mere

Hamborg tur d. 1. 2. november 2014

Hamborg tur d. 1. 2. november 2014 Start fra Vildbjerg I alt 19 personer deltog på turen, som var proppet med oplevelser, fodbold, netværk og erhvervsindtryk. Turen gik fra Vildbjerg Sport- og Kulturcenter kl. 06.00 om morgenen, hvor Vildbjerg

Læs mere

Slovakiet og Ungarn 2017

Slovakiet og Ungarn 2017 Slovakiet og Ungarn 2017 Oprettet: lørdag, 30. september 2017 21:11 Skrevet af Martin Holten Årets tur til Alperne var lagt i september for at sikre mere stabilt vejr end sidste års blandede vejr med daglige

Læs mere

Holly-Jane Rahlens: Muren er faldet. Og jeg sidder fast, oversat fra engelsk af Arko Højholt og Mads Heinesen, Høst og Søn, 2010

Holly-Jane Rahlens: Muren er faldet. Og jeg sidder fast, oversat fra engelsk af Arko Højholt og Mads Heinesen, Høst og Søn, 2010 Holly-Jane Rahlens: Muren er faldet. Og jeg sidder fast, oversat fra engelsk af Arko Højholt og Mads Heinesen, Høst og Søn, 2010 Forelsket i Berlin glæd jer til Berlin 1989 set gennem Molly oh Micks øjne

Læs mere

9. kl. fra Rørvig Friskole i Berlin 23. 27. november 2015

9. kl. fra Rørvig Friskole i Berlin 23. 27. november 2015 9. kl. fra Rørvig Friskole i Berlin 23. 27. november 2015 Kørsel ind og hjem: privatbiler -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Læs mere

Toscana - Flyv på busrejse

Toscana - Flyv på busrejse Toscana - Flyv på busrejse Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Fly): Pris fra: 21.07.2020 28.07.2020 5.845,- Højdepunkter Direkte fly til Firenze Cypresser og olivenlunde Det Skæve Tårn i Pisa Hyggelige

Læs mere

MIT LIV SOM SOLDAT ET UNDERVISNINGSFORSLAG TIL FORLØB OM SOLDATERLIVET PÅ STEVNSFORT

MIT LIV SOM SOLDAT ET UNDERVISNINGSFORSLAG TIL FORLØB OM SOLDATERLIVET PÅ STEVNSFORT Koldkrigsmuseum Stevnsfort ligger ved Stevns Klint. I kan både kommer hertil via bus, cykel eller på gåben. Sidstnævnte er en smuk tur langs klinten fra Rødvig station. Se nærmere på hjemmesiden www.kalklandet.

Læs mere

Klubnyt efterår 2014.

Klubnyt efterår 2014. Sommeren er forsvundet og vi er godt i gang med den sidste del af året, vi er sidst i oktober og der er kun 2 måneder til jul, så er vi igen på vej til sommer og nyt campingsæson. Det har været en forrygende

Læs mere

Polen rundt med Grænseegnens Touring Club. 14 24. juni 2014

Polen rundt med Grænseegnens Touring Club. 14 24. juni 2014 Polen rundt med Grænseegnens Touring Club 14 24. juni 2014 1 Referat fra turen til Polen i tidsrummet 14. til 24. juni, 2014 Jeg har brugt lidt tid på at finde en form for hvordan jeg kan beskrive den

Læs mere

Så er vi klar til afgang...

Så er vi klar til afgang... Så er vi klar til afgang... Lørdag d. 16-05. Vi mødtes alle sammen på skolen kl. 8.00 for at spise morgenmad og smøre madpakker sammen. Vi havde købt nogen gode brød, som vi lavede sandwich af. Dertil

Læs mere

BENNS arrangerer busrejser til Berlin fra både Jylland og Sjælland, og vi skræddersyer rejserne, så de passer til jeres ønskede behov.

BENNS arrangerer busrejser til Berlin fra både Jylland og Sjælland, og vi skræddersyer rejserne, så de passer til jeres ønskede behov. Busrejser til Berlin 3 dage fra kr. 1.098,- pr. person Inkl. bus samt hotel med morgenmad Berlin er en af de mest interessante storbyer i Europa, når det kommer til busrejser. Busrejser til Berlin byder

Læs mere

Berlin. Højdepunkter dage Fyn, Jyl., Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra:

Berlin. Højdepunkter dage Fyn, Jyl., Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: Berlin Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 07.11.2019 10.11.2019 2.395,- Højdepunkter Festivitas i anledning af 30 års dagen for Murens fald Vi guider dig hen til de store steder.

Læs mere

Turen til Polen 28. maj 1. juni 2018

Turen til Polen 28. maj 1. juni 2018 Turen til Polen 28. maj 1. juni 2018 1 Turen foregik i dagene 28. maj til og med 1. juni. Den var arrangeret af Lokalkomitéen for Ældre Sagen i Hundested, og Nancy Viborg var kontaktperson, og den blev

Læs mere

JUNIOR & YNGLINGE I WURZEN

JUNIOR & YNGLINGE I WURZEN I JUNIOR & YNGLINGE I WURZEN I pinsen var Junior A og Ynglinge Mester inviteret til et stævne i Wurzen hos NB's venskabsklub i det tidligere Østtyskland. Der var afgang fra Idrætscentret fredag morgen

Læs mere

Dagens kørsel: 513 km fra Engvej i Hinnerup til Erholungspark Camping ved Irenensee nær Celle

Dagens kørsel: 513 km fra Engvej i Hinnerup til Erholungspark Camping ved Irenensee nær Celle Dagens kørsel: 513 km fra Engvej i Hinnerup til Erholungspark Camping ved Irenensee nær Celle Dagens kørsel 744 km fra Erholungspark Camping til Chiemsee Camping nær den Østriske grænse Dagens kørsel:

Læs mere

Så ringer Juleklokkerne!

Så ringer Juleklokkerne! Kildeskolenyt! Så ringer Juleklokkerne! December 2005 5. årgang nummer 10 Kildeskolen Høffdingsvej 14 2500 Valby Kontor: 38 79 01 40 Lærervær.:38 79 71 40 Indhold: * Skolekalender * Turen til Berlin *

Læs mere

Bruxelles og Belgien. Højdepunkter dage Fyn, Jyl., Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra:

Bruxelles og Belgien. Højdepunkter dage Fyn, Jyl., Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: Bruxelles og Belgien Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 28.06.2020 03.07.2020 4.695,- Højdepunkter Rundtur i Bruxelles med dansktalende lokalguide Vi ser Grand Place og Manneken

Læs mere

Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine.

Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine. Swiss Alpine 2010. Brian Bak, Lise Nielsen og jeg havde gennem flere år talt om at prøve at løbe 78 km i bjergene i Schweiz Swiss Alpine. Brian er min kollega i IBM og Lise har jeg kendt gennem 20 år.

Læs mere

Harzen med kosteskaft og munkekutte 10. juni - 17. juni. Programmet er tilrettelagt, så også hørehæmmede kan deltage. Løgumkloster Refugium

Harzen med kosteskaft og munkekutte 10. juni - 17. juni. Programmet er tilrettelagt, så også hørehæmmede kan deltage. Løgumkloster Refugium Harzen med kosteskaft og munkekutte 10. juni - 17. juni Programmet er tilrettelagt, så også hørehæmmede kan deltage Løgumkloster Refugium Busrejse til Harzen 10. 17. juni 2011 med forberedende dage på

Læs mere

Centro Park Hotel Berlin Neukölln

Centro Park Hotel Berlin Neukölln Centro Park Hotel Berlin Neukölln Velkommen til Park Hotel Berlin Neukölln! Introduktion Besøg Tysklands hovedstad Berlin og bo i moderne rammer på Centro Park Hotel Berlin Neukölln. Her kan I slappe af

Læs mere

2. verdenskrig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel.

2. verdenskrig FØR JEG LÆSER BOGEN. Fakta om bogen. Fotos Tegninger Kort Tabeller Grafer Tidslinjer Skemaer Tekstbokse. Andet: Titel. A FØR JEG LÆSER BOGEN Fakta om bogen Titel Forfatter Hvornår er bogen udgivet? På hvilken side findes Indholdsfortegnelse? Stikordsregister? Bøger og www? Hvor mange kapitler er der i bogen? Hvad forestiller

Læs mere

Nyhedsbrev Bække Skole

Nyhedsbrev Bække Skole september 2016 Vi er godt i gang med det nye skoleår, og med vores nye tiltag, hvor vi har fagdag hver tirsdag. Vi gør os mange erfaringer, og jeg håber I også hjemme hører fra jeres børn, om en anderledes

Læs mere

Fredag tog begge. afsted kl. 9.30 fra hotellet. hold 1 til Eiffeltårnet. meste af vejen og

Fredag tog begge. afsted kl. 9.30 fra hotellet. hold 1 til Eiffeltårnet. meste af vejen og Kære forældre Tirsdag morgen kl. 8.15 tog vi afsted mod Paris og i første omgang Maastricht. Vi gjorde nogle ophold undervejs og nåede frem kl. 20 til vores vandrehjem. Vi fik lidt at spise og gik meget

Læs mere

GRØNN EGÅRD ENS Godt nytår

GRØNN EGÅRD ENS Godt nytår GRØNN EGÅRD ENS Godt nytår K U N S T I "VÆREBRO RÅDGIVNING KUNST PROJEKT" Værebro Rådgivning Værebrovej 72, 2880 Bagsværd, Danmark Telefon: 45 39 57 60 60 B E R L I N 2011 ART BEYOND BORDERS I BERLIN Kunstprojektet

Læs mere

Stilling Sogns - Sognerejse til Armenien 2012: Program 1. Periode: 15. maj til 23. maj.

Stilling Sogns - Sognerejse til Armenien 2012: Program 1. Periode: 15. maj til 23. maj. Stilling Sogns - Sognerejse til Armenien 2012: Program 1. Periode: 15. maj til 23. maj. 9 dage * Teknisk arrangør: Unitas Rejser i samarbejde med aibidji. Dansk rejseleder: Keld Møller Pedersen. Armensk

Læs mere

Barlinek, Polen. Højdepunkter dage Fyn, Jyl., Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra:

Barlinek, Polen. Højdepunkter dage Fyn, Jyl., Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: Barlinek, Polen Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 3.195,- Højdepunkter Super hotel med god beliggenhed og rigtig god mad Lokal, dansktalende guide kun for os 3 afslappende udflugter

Læs mere

Ilulissat og Ilimanaq

Ilulissat og Ilimanaq Ilulissat og Ilimanaq At vågne op med direkte udsigt til Diskobugten er i sig selv en wauw oplevelse - og så ovenikøbet opleve hvaler! Det er næsten surrealistisk og man tror dårligt sine egne øjne. Varighed:

Læs mere

Sensom m er/e fterår i Prag,

Sensom m er/e fterår i Prag, Sensom m er/e fterår i Prag, Vi tager fra Nykøbing F banegård i september 2009 1 . MÅ IKKE FJERNES, MEN KAN KOPIERES Efterårs tur Pagh Europas store kulturby holder skansen som en af de af billigste hovedstæder

Læs mere

Kom maj du søde milde

Kom maj du søde milde Nyhedsbrev No. 9 Maj 2014 33. Årg Kom maj du søde milde I dette nummer af Nyhedsbrevet: Alt om linjerejserne: Film, animation & IT i Berlin Kunst i Berlin Teater i London Musik i Prag Planer for skr. prøver.

Læs mere

Saalbach - Hinterglemm

Saalbach - Hinterglemm Saalbach - Hinterglemm Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 5.395,- Højdepunkter I von Trapps fodspor i Salzburg Den smukke og solrige Glemmtal Joker Card med masser af fordele bl.a.

Læs mere

Ta med på en uforglemmelig tennis- og kulturrejse til Budapest. Udrejse 14. juni hjemrejse 19. juni 2016

Ta med på en uforglemmelig tennis- og kulturrejse til Budapest. Udrejse 14. juni hjemrejse 19. juni 2016 Ta med på en uforglemmelig tennis- og kulturrejse til Budapest Udrejse 14. juni hjemrejse 19. juni 2016 Budapest er hovedstaden i Ungarn. Navnet er sammensat af navnene på to byområder, nemlig Buda og

Læs mere

Ta med på en uforglemmelig tennis- og kultur rejse til Budapest

Ta med på en uforglemmelig tennis- og kultur rejse til Budapest Vi gentager succesen for 4. gang Ta med på en uforglemmelig tennis- og kultur rejse til Budapest Udrejse 30. maj hjemrejse 6. juni 2017 Budapest er hovedstaden i Ungarn. Navnet er sammensat af navnene

Læs mere

Saalbach - Hinterglemm

Saalbach - Hinterglemm Saalbach - Hinterglemm Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 5.495,- Højdepunkter I von Trapps fodspor i Salzburg Den smukke og solrige Glemmtal Joker Card med masser af fordele bl.a.

Læs mere

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel: " Reinhard Heydrich bødlen " Vejledning Lærer

www.cfufilmogtv.dk Tema: Tyskland under nazismen Fag: Historie Målgruppe: 8. ungdomsuddannelse Titel:  Reinhard Heydrich bødlen  Vejledning Lærer Titel: " Reinhard Heydrich bødlen " Vejledning Lærer Reinhard Heydrich bødlen Filmen indgår i en serie med 6 titler under overskriften SS-Hitlers elite Udsendelse 3: Reinhard Heydrich bødlen. --------------------------------------------------------------------------

Læs mere

Cabbytur til Ingolstadt Efterårsferien 2013.

Cabbytur til Ingolstadt Efterårsferien 2013. Cabbytur til Ingolstadt Efterårsferien 2013. I september 2013 besluttede vi (Arnold og Bodil) at følge med et par venner på deres tur mod Alsace, så vi pakkede vores Cabby 620+, og kørte afsted d. 18.

Læs mere

Centro Park Hotel Berlin Neukölln

Centro Park Hotel Berlin Neukölln Centro Park Hotel Berlin Neukölln Velkommen til Park Hotel Berlin Neukölln! Introduktion Besøg Tysklands hovedstad Berlin og bo i moderne rammer på Centro Park Hotel Berlin Neukölln. Her kan I slappe af

Læs mere

Hamburg. Højdepunkter dage Fyn, Jyl., Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra:

Hamburg. Højdepunkter dage Fyn, Jyl., Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: Hamburg Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 2.795,- Højdepunkter En fantastisk millionby så tæt på Mulighed for havnerundfart og museumsbesøg Vi bor på nyt velbeliggende hotel i

Læs mere

Anmeldelse. Musee des Blindees i Saumur. Indledning. Museet. Besøgt af Søren Juul

Anmeldelse. Musee des Blindees i Saumur. Indledning. Museet. Besøgt af Søren Juul Anmeldelse Musee des Blindees i Saumur Besøgt af Søren Juul Indledning Efter et nogle dage i Normandiet i sommeren 2005, gik turen mod Paris via Saumur. Det gav mig selvfølgelig en undskyldning til at

Læs mere

Det er problemformuleringen, der skal styre dit arbejde. Den afgør, hvad det vil være relevant for dig at inddrage i opgaven.

Det er problemformuleringen, der skal styre dit arbejde. Den afgør, hvad det vil være relevant for dig at inddrage i opgaven. Problemformulering "Jeg vil skrive om 1. verdenskrig", foreslår du måske din faglige vejleder. Jo, tak. Men hvad? Indtil videre har du kun valgt emne. Og du må ikke bare "skrive et eller andet" om dit

Læs mere

Nordisk Hovedstadsstævne i Reykjavik.

Nordisk Hovedstadsstævne i Reykjavik. Taastrup, 2012-08-29 Kjeld Espersen Espersen.kjeld@gmail.com Tlf. 2728 5235 Nordisk Hovedstadsstævne i Reykjavik. Dette stævne var i år lagt til Island og var fra den 16. 19. august. Det var lagt i samme

Læs mere

Turen tager jer med rundt til de steder, hvor man kan se Thomas B. Thriges Gades forløb og dens konsekvenser.

Turen tager jer med rundt til de steder, hvor man kan se Thomas B. Thriges Gades forløb og dens konsekvenser. I Thomas B. Thriges Gades hjulspor Turen tager jer med rundt til de steder, hvor man kan se Thomas B. Thriges Gades forløb og dens konsekvenser. Turen begynder ved Ruinen bag rådhuset. 1. I forbindelse

Læs mere

International Police Association IPA - Fredericia - Danmark. Nr. Voldgade 22, 7000 Fredericia.

International Police Association IPA - Fredericia - Danmark. Nr. Voldgade 22, 7000 Fredericia. 1 International Police Association IPA - Fredericia - Danmark. Nr. Voldgade 22, 7000 Fredericia. Fredericia 1. maj 2014. Rejsebeskrivelse Wernigerode IPA tur 24.-27. april 2014. Vi var 40 deltagere, der

Læs mere

HARZEN-WERNINGERODE I EFTERÅRET DAGE, OKTOBER

HARZEN-WERNINGERODE I EFTERÅRET DAGE, OKTOBER HARZEN-WERNINGERODE I EFTERÅRET 2017 4 DAGE, 27. 30. OKTOBER Det gamle rådhus i Werningerode Lige siden slutningen af 1950erne starten af 1960erne, hvor bl.a. Tjæreborgpræsten sendte de første ferieglade

Læs mere

Berlin. Højdepunkter dage Fyn, Jyl., Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra:

Berlin. Højdepunkter dage Fyn, Jyl., Sjæ ,- Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: Berlin Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 01.01.2020 2.595,- Højdepunkter Skøn og rolig nytårsaften i Berlin Det centralt beliggende Mark Hotel tæt ved Kurfürstendamm Hyggelig nytårsmiddag

Læs mere

september 2018 begge dage inkl.

september 2018 begge dage inkl. Nyhedsbrev fra Nr. 107 fra MUSEUMSFORENING Sydsjælland og Møn Slut redigering til denne udsendelse: 18. juni 2018 www.museumsforening.dk Kulturhistorisk rejse til Berlin 23.- 26. september 2018 begge dage

Læs mere

Studietur til Montpellier i forlængelse af generalforsamlingen 2017

Studietur til Montpellier i forlængelse af generalforsamlingen 2017 Studietur til Montpellier i forlængelse af generalforsamlingen 2017 som i år afholdes på Quality Hotel i Høje Taastrup, Carl Gustavs Gade 1, 2630 Taastrup onsdag den 26. april kl. 16.00. Efter bestyrelsen

Læs mere

Udrejse fra Danmark til Zary Efter endt opsamling i Danmark, kører vi mod vort overnatningshotel i Zary i Polen, hvor middagen venter.

Udrejse fra Danmark til Zary Efter endt opsamling i Danmark, kører vi mod vort overnatningshotel i Zary i Polen, hvor middagen venter. Rejsedato: Lør 111014 - Søn 191014 Dage: 9 Tillæg enkeltværelse: 1650,- Pris pr person: 5295,- Krakow, som anses for Polens smukkeste by, var den kongelige hovedstad i over et halvt M Morgenmad år tusind

Læs mere

Nordjylland - Skagen - Læsø

Nordjylland - Skagen - Læsø Nordjylland - Skagen - Læsø Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 3.595,- Højdepunkter Toppen af Danmark Hotel i Skagens centrum Tanghusene og saltsyderne på Læsø Vildmosens natur

Læs mere

Toscana - Chiantivinens land

Toscana - Chiantivinens land Toscana - Chiantivinens land Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 5.495,- Højdepunkter Rejsen over Alperne Middelalderbyen Lucca Torvet i Siena Firenze med lokalguide Montecatini

Læs mere

Stockholm - Storby og skærgård

Stockholm - Storby og skærgård Stockholm - Storby og skærgård Afrejse: Hjemkomst: Varighed: Afrejse fra (Bus): Pris fra: 4.295,- Højdepunkter Skærgård og by Skansen og Vasa Museet Centralt beliggende hotel Middag første aften er inkluderet

Læs mere

Merseburg - Leipzig - Halle (D) 5 dage med All-inclusive

Merseburg - Leipzig - Halle (D) 5 dage med All-inclusive Merseburg - Leipzig - Halle (D) 5 dage med All-inclusive 1/6 2/6 3/6 (T-2018) Få en oplevelse langt ud over det sædvanlige i dejlige Tyskland, en tur med indtryk til alle sanser, her er både besøg på chokoladefabrik

Læs mere

2.d Studietur Berlin mandag d. 9 marts - Fredag d. 13 marts

2.d Studietur Berlin mandag d. 9 marts - Fredag d. 13 marts Studietur Berlin mandag d. 9 - Fredag d. 13 Mandag d. 9 Afrejse fra Horsens Gymnasium Kl. 08.00 Forventet ankomst i Berlin kl. 15.00 Indkvartering på værelser Tirsdag d. 10 Onsdag d. 11 9-11 Besøg i bydelen

Læs mere

Juvenal levede i Rom i det 1 og 2 årh. Evt. Han var den første der skrev hvad?

Juvenal levede i Rom i det 1 og 2 årh. Evt. Han var den første der skrev hvad? Juvenal levede i Rom i det 1 og 2 årh. Evt. Han var den første der skrev hvad? Juvenal var den første der skrev satire. Han skrev om rom. Nævn mindst 2 ting han rasende over. Satire Larm, kriminalitet,

Læs mere