Business Case. Food Hub Faaborg

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Business Case. Food Hub Faaborg"

Transkript

1 Business Case Food Hub Faaborg

2 Indhold Resumé Baggrund Formål Ideen/projektet Hvad er en regional Food Hub Kort beskrivelse af områder i Food Hubben Ambition/vision Aktører og rollefordeling Potentielle aktører Markedet tendenser og udfordringer SWOT-analyse for klyngen Målsætning/udbytte Omkostninger/investering Risikofaktorer Best-case scenario Worst-case scenario Proces Tidsplan Konklusion/anbefaling

3 Resumé Da nyheden om lukningen af Danish Crown (DC) og Tulip i Faaborg blev offentliggjort var vi nogle tidligere ansatte fra Tulip, der bestemt mente, at det var værd at arbejde for, at bevare de mange kompetencer og dermed arbejdspladser i eksisterende rammer. Vi så en lang række nye muligheder i den ellers tragiske lukning for byen. Der var selvfølgelig en langt række spørgsmål der skulle afklares som denne Business Case skal være med til at besvare. Vores mission / vision er at skabe et kvalitetsfødevarehus der er nationalt anerkendt og anvendt som stedet hvor specialiserede kvalitetsfødevarer udvikles, produceres og opleves af lokale og turister men også tilbydes globalt bygger på et samarbejdende Faaborg Midtfyn Kommune og ikke mindst et velvilligt DC. Modellen bygger på at et fælles Food Hub hvor alle interesserede af fødevareproducenter lejer sig ind i eksisterende faciliteter og derfra udvikler og vækster deres forretning i et spændende og innovativt miljø med en lang række sparringsmuligheder og fysiske fællesskaber. Det vil skabe en fremtid med fremdrift og mange lokale arbejdspladser og vækst og være til gavn for hele Fyn / Syddanmark.

4 Baggrund I starten af år 2016 lukker Danish Crown slagteriet på havnen i Faaborg, og dermed mister Fyn cirka 470 direkte arbejdspladser samt en række følge-arbejdspladser (Håndværkere, detailhandel o.l.) De eksisterende produktionsfaciliteter er attraktive for andre fødevareproducenter, da de rummer tilslutninger, installationer og godkendelser. Bygningsmassen har for indeværende en estimeret værdi på ca. 200 mio. DKK. Faciliteterne på havnen tidligere brugt af Tulip er lukket og klar til, at nye lejere eventuelt kan benytte faciliteterne. Ca. 10 virksomheder, investorer og interessenter har mødtes for at snakke om, hvordan man kan anvende faciliteterne til at skabe en lokal fødevareklynge af fremstillings-, forarbejdnings og distributionsvirksomheder. Præmissen er, at man får adgang til de eksisterende faciliteter og gerne med Danish Crown som eventuel samarbejdspartner på udviklings- og fremstilling af kvalitetsfødevarer.

5 Formål Formålet med projektet er: At fastholde arbejdspladser og know how på Fyn At skabe nye arbejdspladser At styrke fødevareerhvervet på Fyn ud fra eksisterende kapabiliteter (virksomheder, HR og faciliteter) At fastholde og skabe en positiv udvikling i en by der er ramt hårdt af udkantsproblematikken At fremme både erhvervsudviklingen indenfor specialiserede fødevarer og koblingen til det oplevelsesøkonomiske område At positionere Fyn som kraftcenter for udvikling og fremstilling af kvalitetsfødevarer At kunne tiltrække virksomheder til området indenfor specialiserede kvalitetsfødevarer på mellem og lang sigt

6 Ideen/projektet Etablering af en regional Food Hub* med tilknyttede spisesteder, fødevaremarked, lager, logistik, laboratorium, udviklingscenter og fremstilling af specialiserede fødevarer. Idéen går ud på at kombinere en regional Food Hub med fremstilling af specialiserede fødevarer, lager, logistik, laboratorium, udviklingscenter samt spisesteder og fødevaremarked. Faciliteterne vil blive et sted, hvor fødevarevirksomheder kan fremstille eller udvikle fødevareprodukter, og forbrugere (fx restauranter, offentlige køkkener, fødevarefællesskaber, borgere og turister) kan få leveret varer fra eller selv afhente, smage og købe varer. Opstartsmæssig vil faciliteterne skulle huse større og mindre virksomheder i drift, men på sigt også ville kunne tiltrække iværksættere indenfor specialiserede fødevarer. Der skal fra start udarbejdes en udflytningsplan fra de eksisterende fysiske rammer på havnen til et område i umiddelbart nærhed. Således væksten i Food Hubben ikke bremses og den fælles organisation bevares. *Se næste slide for uddybning af beskrivelse.

7 Hvad er en regional Food Hub? En regional food hub er en klynge af virksomhed eller selvstændig organisation, der aktivt styrer sammenlægning, produktions synergier, distribution og markedsføring af fødevarer fra lokale producenter med henblik på at styrke deres evne til at opfylde en gros, detailhandel og institutionel efterspørgsel. Food Hubs kan tilbyde ansvarsforsikring, forarbejdnings- og emballeringsfaciliteter, sikkerhed, bæredygtig udvikling, kurser og uddannelsestilbud. Modellen bygger på klyngetankegangen. Food Hubs kan styrke arbejdet med de institutionelle indkøbere, der køber mad til institutioner eller detailforretning, identificere deres indkøbsbehov og forbinde dem med lokale producenter. Food Hubs gør det ved at hjælpe producenter med forretningsudvikling, aggregering, markedsføring og distribution. Food Hubben skal danne en platform, der organisatorisk vil kunne forene de små, de mellemstore og lidt større producenter samt danne en samarbejdskultur, der vil give driftsfordele og gøre det muligt for de mindre og mellemstore virksomheder at byde ind på større markeder fx i andre lande eller i de offentlige køkkener i samarbejde. Målet er at hjælpe producenterne med at få adgang til større markeder og derved vækste og skabe arbejdspladser ved at anvende synergier mellem virksomhederne.

8 Faaborg Food Hub Produkt- og koncept udvikling Fælles Lager faciliteter Catering & Food service Spisesteder Faaborg Food Hub service Fødevaremarked Produktionsfaciliteter fællesskab Erhvervs- Logistik / Distribution Food Lab Kontor-

9 Kort beskrivelse af områder tilknyttet Food Hubben Produktionsfaciliteter Virksomheder, der fremstiller specialiserede fødevarer, vil kunne leje sig ind i bygningerne. Det skal være en blanding af små, mellemstore og større virksomheder. Virksomhederne har mulighed for at benytte sig af fælles administration, produkt- og koncept udvikling, markedsføring, lager, logistik, efteruddannelse, dele medarbejdere, viden dele, fælles mødelokaler, it og telefoni. Produkt- og koncept udvikling For virksomheder, der fremstiller specialiserede fødevarer af høj kvalitet, vil det for den fremtidige overlevelse være alt afgørende med en konstant tilførsel af nye produkter og koncepter til markedet. Denne proces er yderst omkostningstung for den enkelte virksomhed. Ved at have et fælles forum og fysiske rammer for koncept og produktudvikle vil det løfte hele Food Hubben og blive en afgørende konkurrence fordel. Spisesteder Street food med fynske specialiteter lavet af bl.a. de varer, der sælges og fremstilles i slagteriet. For at undgå madspild kan varer fra markedet, der er ved at være for gamle, bruges i street food-boderne. Kantineordning til virksomhederne på stedet. Der etableres en café, hvor der også er mulighed for at netværke og holde uformelle møder. Spisestederne vil være målrettet både borgere, medarbejdere og turister. Placeringen tæt på havnefronten og tæt på andre restauranter og røgerier skal udnyttes, så det bliver en del af miljøet på havnen og skal være med til at styrke Faaborg som et sted med gode og varierede spisesteder. Fødevaremarked Ud fra de varer, der bliver afhentet ved lokale producenter, og de varer, der bliver fremstillet i slagteriet, vil det være muligt at etablere et marked, hvor forbrugerne kan handle og afhente deres varer. Konceptet vil være a la Bazar Gastro i Odense samt Torvehallerne i København.

10 Kort beskrivelse af områder tilknyttet Food Hubben Catering & Food service Frokostløsninger og kvalitetsfærdigretter til kantiner i større virksomheder samt til kommuner og regioners institutioner. Fælles lager Der etableres et fælles lager med drop-off og pick-up-service. Fælles distribution / logistik funktion Ved at flere virksomheder går sammen om et distributionssystem (afhentnings- og leveringsrute), der er baseret på et eksisterende distributionssystem fra en større aktør, er det muligt at gøre rentabelt. Den eksisterende distributionsrute udvides til at omfatte afhentning af varer fra lokale fødevareproducenter, der vil sælge varer på markedet eller til detail og offentlige institutioner. Der vil kunne leveres varer til offentlige institutioner, detail, fødevarefællesskaber og restauranter på Fyn. Kontorfællesskab Der etableres et kontorfællesskab, hvor virksomheder inden for fødevareværdikæden kan leje sig ind. Food Lab Der etableres et fødevare laboratorium, som virksomhederne kan leje sig ind i og evt. blive koblet sammen med uddannelsesinstitutioner. Her kan start ups samt etablerede virksomheder produktudvikle.

11 Ambition/vision Vision Kvalitetsfødevarehuset er nationalt anerkendt og anvendt som stedet hvor specialiserede kvalitetsfødevarer udvikles, produceres og opleves af lokale og turister men også tilbydes globalt. Mission At fremme produktion og salg af lokale special- og kvalitetsfødevarer globalt.

12 Aktører og rollefordeling Projektet vil blive et samarbejde mellem ca. 25 lokale virksomheder, Udvikling Fyn, Faaborg Midtfyn Erhvervsråd og Faaborg-Midtfyn Kommune. Disse aktører vil tilsammen skulle stå for udlejning, administration, vedligehold, lager, logistik, rekruttering af virksomheder og forretningsudvikling, samarbejde, produktudvikling samt markedsmuligheder. Udvikling Fyn stiller en forretningsudvikler til rådighed, der hjælper med at sætte virksomheder sammen om forretningsmuligheder og distributionsnetværk. Forretningsudvikleren vil også skulle koble virksomhederne sammen med uddannelsesinstitutionerne for at skabe innovation og kunne sende dem videre til andre relevante erhvervsservices. Faaborg-Midtfyn Kommune stiller en udviklingskoordinator til rådighed, der skal stå for rekruttering af virksomheder samt udvikling af slagteriet. Derudover ansættes en driftsansvarlig, der skal stå for lager og administration samt en marketingkoordinator, der skal stå for markedsføring af slagteriet, og som kan deles mellem mindre virksomheder, der ikke skal bruge en fuldtidsansat.

13 Potentielle aktører Faaborg Food Hub skal udgøre en blanding i form af både større og mindre virksomheder samt enkeltmandsvirksomheder. Iværksættere indenfor specialiserede fødevarer, som kan tilføre hub en værdi, er oplagt at tænke ind, men hub en er ikke et iværksætterhus. Målgruppen er produktions- og fremstillingsvirksomheder:

14 Markedet tendenser og udfordringer Forbrugerne se efterfølgende data Dalende mærkeloyalitet Aldrende befolkningspyramide Økologi boomer Bedst eller billigst Lokale/regionale/autentiske produkter

15 Kilde: Thomas Mølgaard: Business-to-Consumer Branding (i Markedskommunikation i praksis ) Dalende mærkeloyalitet

16 Aldrende befolkningspyramide Aldersgruppen 60 år+ vokser med over 30 % over de næste 20 år. Kilde: Danmarks Statistik

17 Kilde: Danmarks Statistik Økologi boomer

18 Kilde: Fremforsk.dk Bedst eller billigst

19 Kilde: stiften.dk Lokale og autentiske produkter

20 Markedet tendenser og udfordringer Detailhandelen se efterfølgende data Priskrig Profil-brands (Netto: Løgismose, Rema 1000: Gram Slot) Fokus på lokale produkter Nye webportaler og handelsplatforme

21 Kilde: Danmarks Statistik Priskrig

22 Kilde: food-drink.dk Profil-brands

23 Kilde: vfl.dk Fokus på lokale produkter

24 Fokus på lokale produkter Kilde: Fødevarewatch

25 Kilde: Foodculture.dk

26 Kilde: Fødevarewatch Fokus på lokale produkter

27 Kilde: Fødevarewatch Nye handelsplatforme

28 Kilde: Fødevarewatch Nye handelsplatforme

29 Markedet tendenser og udfordringer Restauranter se efterfølgende info Lokale produkter Sundhed/naturlighed Stagnation/lille vækst

30 Lokale produkter The National Restaurant Associations bud på de hotteste trends i 2015 (baseret på en survey med deltagelse af 1276 kokke i oktober 2014): Kilde: restaurant.org

31 Kilde: Ekstrabladet Sundhed & naturlighed

32 Kilde: Danmarks Statistik Stagnation & lille vækst

33 Markedet tendenser og udfordringer Offentlige/institutioner se efterfølgende info Økologi Lokale råvarer Udbudsregler

34 Kilde: Landbrug & Fødevarer

35 Kilde: kost.dk

36 Markedet tendenser og udfordringer Fynske fødevarevirksomheder se efterfølgende data Mange mindre virksomheder Stort frugt/grønt-areal Mange gårdbutikker

37 Hvad kendetegner Fyn? Fyn DK Fyns andel Alle virksomheder Overrepræsentation 7,7% Føde-drikkevarer produktion ,2% 7% Plante/husdyr-avl ,9% 16% Fiskeri ,8% 1% Restauration ,7% 0% Gårdbutikker - i navn ,4% 204% Gårdbutikker - fagrubrik ,4% 74% Min. 50 ansatte i fødevarer ,6% -1% Min. 100 ansatte ,4% -17% Max. 10 ansatte ,1% 18% Max. 5 ansatte ,2% 19% Engroshandel med fødevarer ,5% 37% Detailhandel med fødevarer ,5% -3% Kilde: Navne og Numre Erhverv

38 Hvad kendetegner Fyn? Det dyrkede areal i hektar efter afgrøde 2014 Hele landet Fyn Fyns andel Dyrket areal i alt ,5% Pærer ,9% Æbler ,6% Anden frugt- og bærart ,3% Solbær ,9% Frugt og bær i alt ,1% Kirsebær i alt ,0% Planteskoleareal ,5% Gartneriprodukter i alt ,5% Ærter til konserves ,7% Blomsterløg og frilandsblomster ,2% Frilandsgrøntsager i alt ,7% Frilandsgrøntsager (ikke ærter til konserves) ,0% Jordbær ,8% Kilde: Danmarks Statistik

39 SWOT Faaborg Food Hub STYRKER Egnede bygninger til fødevareerhverv 2-3 store aktører med fra start Netværksorienteret Know how i alle led Godt samarbejde med Faaborg Midtfyns Kommune SVAGHEDER Synlighed/kendskab Kundeunderlaget i lokalområdet Tilgængelighed/distribution Finansiering MULIGHEDER Lokal mad i fokus Fokus på madspild Økologi boomer Stort nationalt marked Stort globalt marked Story telling TRUSLER Detailhandelens magt Den økonomiske krise Forbrugernes tendens til one-stop-shopping

40 TOWS Faaborg Food Hub Styrke Mulighed Mulig bearbejdning Egnede bygninger til fødevareerhverv Egnede bygninger til fødevareerhverv Egnede bygninger til fødevareerhverv Lokal mad i fokus Fokus på madspild Økologi boomer Udnytte slagterigrundens kulturelle betydning for Faaborg som by Udnytte faciliteterne til at udnytte restprodukter i produktionen Tænke i at lave det til en økologisk hub? 2 store aktører med fra start Lokal mad i fokus Mindre lokale virksomheder kan drage nytte af at koble sig på toget 2 store aktører med fra start Fokus på madspild Mulighed for mindre aktør at gøre en forretning ud af at bearbejde restprodukter fra de store? 2 store aktører med fra start Økologi boomer Løgismose er økologisk orienteret. Kan trække flere med sig. Netværksorienteret Lokal mad i fokus PR-mæssigt er konstellationen i tråd med tiden Netværksorienteret Fokus på madspild Madspild fra én aktør kan blive ingrediens for en anden Netværksorienteret Økologi boomer Salg til det offentlige evt. i fælles brand

41 TOWS Faaborg Food Hub Svaghed Trussel Mulig bearbejdning Synlighed/kendskab Detailhandelens magt Fælles profilering i detailhandelen eller gå udenom denne Synlighed/kendskab Den økonomiske krise PR og word-of-mouth som elementer til at skabe synlighed Synlighed/kendskab Forbrugernes tendens til one-stopshopping Fælles profilering i detailhandelen eller kobling på webportaler Kundeunderlaget i lokalområdet Detailhandelens magt Afsætning uden for lokalområdet webportaler eller detailhandel Kundeunderlaget i lokalområdet Den økonomiske krise Eksportsondering den globale middelklasse vokser Kundeunderlaget i lokalområdet Forbrugernes tendens til one-stopshopping Levering af måltidskasser til hele landet Tilgængelighed/distribution Detailhandelens magt Etablere fælles distributionssystem til eller udenom detailhandelen Tilgængelighed/distribution Den økonomiske krise Etablere fælles distributionssystem til det offentlige + restauranter Tilgængelighed/distribution Forbrugernes tendens til one-stopshopping Levering af måltidskasser lokalt eller landsdækkende

42 Kort sigt: 0 2 år Målsætning/udbytte 50 % af slagteriet skal være lejet ud til nye virksomheder dvs.ca. 10 virksomheder Kontorfællesskab 50 % udlejet Antal fastholdte arbejdspladser: 100 Antal nye arbejdspladser: 50 Antal ny opstartede fødevarevirksomheder: 5 Antal samarbejder i food hub: 10 Omsætningsstigning for virksomheder i food hub efter år 1: 5-10% Distributionsløsning og ruter er udviklet Lagerfaciliteter og -system er udviklet Produktinnovation: 50 nye specialiserede fødevarer udviklet Antal virksomheder der er med i distributionsløsningen: 10 Entré på minimum 1 nyt marked og eksportandel øget med 5 % Food Lab: 5 virksomheder har været igennem et forløb med en videregående uddannelsesinstitution. Etablering og setup af markedsplads og spisesteder

43 Mellemlang sigt: 2-5 år Målsætning/udbytte 75 % af slagteriet skal være lejet ud til nye virksomheder dvs.ca. 15 virksomheder Kontorfællesskab 75 % udlejet Antal nye arbejdspladser: yderligere 150 i fht. på kort sigt Antal ny opstartede fødevarevirksomheder: 15 Antal samarbejder i food hub: 15 Omsætningsstigning for virksomheder i food hub efter år 2-5: 10-15% i fht. på kort sigt Produktinnovation: Yderligere 150 nye specialiserede fødevarer udviklet Antal virksomheder der er med i distributionsløsningen: 15 Entré på yderligere 3 nye marked og eksportandel øget med 5-10 % i fht. på kort sigt Food Lab: Yderligere 5 virksomheder har været igennem et forløb med en videregående uddannelsesinstitution. Promovering af markedsplads og spisesteder lokalt og på nærmarkeder i samarbejde med oplevelseserhvervet

44 Målsætning/udbytte Lang sigt: 5 år+ 90 % af slagteriet skal være lejet ud til nye virksomheder dvs.ca. 20 virksomheder Kontorfællesskab 90 % udlejet Antal nye arbejdspladser: yderligere 100 i fht. på kort sigt Antal ny opstartede fødevarevirksomheder: 20 Antal samarbejder i food hub: 20 Omsætningsstigning for virksomheder i food hub efter år 3: 10-15% i fht. på kort sigt Produktinnovation: Yderligere 200 nye specialiserede fødevarer udviklet Antal virksomheder der er med i distributionsløsningen: 35 Entré på yderligere 3 nye marked og eksportandel øget med 5-10 % i fht. på kort sigt Tiltrækning af 5 nye virksomheder, nationale eller internationale Food Lab: Yderligere 10 virksomheder har været igennem et forløb med en videregående uddannelsesinstitution. Promovering af markedsplads og spisesteder lokalt og på nærmarkeder i samarbejde med oplevelseserhvervet

45 Omkostninger/investering Hvilke omkostninger/investeringer er nødvendige for at starte? Tilretning til særskilt produktion lejemål i første omgang. Udlejningskoncept a la Lindø Industripark? Hvem afholder dem? Her skal ejer formen først afklares! Fælles forretningsmodel eller mange forskellige med én driftsorganisation? Opstarts vs. Vedligeholdsomkostninger.

46 Risikofaktorer Følgende punkter er risici forbundet med projektet, og som vi Samarbejdsmodel med Danish Crown præmis for opstart Nødvendig tilslutning til projektet fra Faaborg-Midtfyn Kommune, ret til at leje, købe Nødvendig tilkendegivet interesse fra virksomheder, som muliggør ambition på kort sigt (antal og skala i fht. virksomheder) Tilkendegivelse fra driftsaktør på hub en; udlejer med ansvar for retslige, økonomiske, vedligeholdsspørgsmål samt kommunikation af hub i fbm. tiltrækning Tilkendegivelse om bistand til opstart af hub i form af udvikling af forretningsmodeller og samarbejdskoncepter af Udvikling Fyn

47 Best-case scenario Hvis alt går godt, hvad opnår vi så? (udbytte i fht. investering) Jf. ambitionen på kort, mellemlang og lang sigt samt de nævnte risikofaktorer med tilsagn fra Danish Crown, Faaborg-Midtfyn Kommune og det lokale erhvervsliv vil projektet samlet kunne bidrage med: 90 % af slagteriet skal være lejet ud til nye virksomheder dvs.ca. 40 virksomheder Kontorfællesskab 90 % udlejet Antal fastholdte arbejdspladser: 100 Antal nye arbejdspladser: 300 Antal ny opstartede fødevarevirksomheder: 40 Omsætningsstigning for virksomheder i food hub mellem : 5-10% Distributionsløsning og ruter er udviklet Lagerfaciliteter og -system er udviklet Produktinnovation: 400 nye specialiserede fødevarer udviklet Promovering af området som et overflødighedshorn af specialiserede fødevarer i form af markeds og boder nationalt og på nærmarkeder

48 Worst-case scenario Hvis alt går galt, hvad opnår vi så? (udbytte i fht. investering) Projektet stoppes af Danish Crown, som ikke ønsker at videregive faciliteter og eller samarbejde om benyttelse heraf Faaborg-Midtfyn Kommune fravælger projektet fremfor andre initiativer Manglende tilslutning fra lokale erhvervsliv og mulige investorer Manglende støtte til forretningsudvikling og funding fra erhvervsfremme Investeret tid er gået tabt, og projektet forbliver på idéplan

49 Proces Hvilke faser skal vi igennem? Afklaring hos DC Endelig afklaring hos Faaborg Midtfyns Komunne. Forretningsmodel / ejerforhold Hvad er indholdet i de enkelte faser samt deadlines herpå?

50 Tidsplan Hvornår gør vi hvad i de enkelte faser? Hvem er ansvarlig for at få det gjort? Udarbejdelse af detaljeret projektplan.

51 Konklusion/anbefaling På baggrund af en vurdering af forholdet mellem udbytte, investering og risiko laves en konklusion på, hvorfor det (evt. ikke) anbefales at sætte projektet i gang.

52 Let s go!

Erhvervspolitik. Ballerup Kommune 2013-2018

Erhvervspolitik. Ballerup Kommune 2013-2018 Erhvervspolitik Ballerup Kommune 2013-2018 Erhvervspolitik 2013-2018 Ballerup Kommune Indhold Forord 3 Ballerup Kommunes erhvervspolitiske vision 4 Fra vision til handling 5 Fokusområde 1 Viden og innovation

Læs mere

Ringsted Kommunes erhvervspolitik

Ringsted Kommunes erhvervspolitik Ringsted Kommunes erhvervspolitik Vi vil noget sammen også på erhvervsområdet! Ringsted Kommune blev i 2010 kåret til årets erhvervskommune i Danmark af Dagbladet Børsen. Samme år blev vi af Dansk Industri

Læs mere

Brugerkontekstuelle analyser

Brugerkontekstuelle analyser Brugerkontekstuelle analyser SMP Analyse og Model Da vi skal udvikle en app, forudsætter det at vi fastlægger vores konsumentenheder til at skulle have en Smartphone. Derudover er appen rettet mod en bestemt

Læs mere

Erhvervspolitik 2013-2017

Erhvervspolitik 2013-2017 Erhvervspolitik 2013-2017 1 Indhold Forord... 3 Indledning... 5 Vision... 6 Strategi... 7 Styrke den erhvervsrettede service.. 8 Udnytte planlagte investeringer... 9 2 Vision: Køge Kommune skal markere

Læs mere

Sådan går det i. svendborg. Kommune. beskæftigelsesregion

Sådan går det i. svendborg. Kommune. beskæftigelsesregion Sådan går det i svendborg Kommune beskæftigelsesregion syddanmark Kære kommunalpolitiker i Svendborg Kommune Denne pjece giver et overblik over forskellige aspekter af udviklingen i Svendborg Kommune.

Læs mere

10-12-2009. Lokale fødevarer i en global økonomi. Nye forbrugerønsker. Hvor går landbruget og fødevaremarkedet hen?? Lokalisering

10-12-2009. Lokale fødevarer i en global økonomi. Nye forbrugerønsker. Hvor går landbruget og fødevaremarkedet hen?? Lokalisering Indhold Lokalisering og globalisering på én gang Lokale fødevarer i en global økonomi Globalisering Lokalisering Eksempler på lokale fødevarer Københavns madhus Udfordringer, barrierer og muligheder Torsdag

Læs mere

Tilskud til opstart af CPH Food Loft et kreativt madhus

Tilskud til opstart af CPH Food Loft et kreativt madhus Tilskud til opstart af CPH Food Loft et kreativt madhus Den københavnske madbranche har været igennem en stor udvikling de sidste 10 år. Med forfatningen for Ny Nordisk Mad og åbningen af Noma er København

Læs mere

Handlingsplan 2009-2010 ErhvervsStrategi 2009 - Greve har værdierne

Handlingsplan 2009-2010 ErhvervsStrategi 2009 - Greve har værdierne Marts 2009 Handlingsplan 2009-2010 Forord ErhvervsStrategi 2009 Greve har værdierne blev vedtaget af Greve Byråd den 16. december 2008. For at realisere strategien og skabe erhvervsudvikling og effekt

Læs mere

2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi

2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi 2011-2014 Erhvervsudviklingsstrategi Vækstforum Sjælland Region Sjælland Alléen 15 4180 Sorø Telefon 70 15 50 00 E-mail vaekstforum@regionsjaelland.dk www.regionsjaelland.dk Fotos: Jan Djenner Tryk: Glumsø

Læs mere

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING Faglige input produceret af og for partnerne i Lev Vel, delprojekt Forebyggende selvmonitorering Velfærdsteknologi i Forfatter: Af Julie Bønnelycke, vid. assistent,

Læs mere

1 Introduktion... 3 2 Markedsindikatorer... 3 3 Markedstrends... 5 4 Markedsevaluering og anbefalinger... 5

1 Introduktion... 3 2 Markedsindikatorer... 3 3 Markedstrends... 5 4 Markedsevaluering og anbefalinger... 5 1 Introduktion... 3 2 Markedsindikatorer... 3 3 Markedstrends... 5 4 Markedsevaluering og anbefalinger... 5 Danmarks ambassade, Stockholm Side 2 af 6 Fødevarebranchen er Sveriges fjerdestørste industri

Læs mere

Advance Nonwoven A/S: Fra idé til fabrik

Advance Nonwoven A/S: Fra idé til fabrik Advance Nonwoven A/S: Fra idé til fabrik For virksomheden Advance Nonwoven A/S har det ført til udvikling af en helt ny forretningsmodel og kontakt til flere potentielle kunder at medvirke i projekt Rethink

Læs mere

Odder Kommunes vision

Odder Kommunes vision Odder Kommunes vision 2014-2018 Dokumentnummer: 727-2014-95229 side 1 Odder Kommune skaber rammerne for det gode liv gennem fællesskab, nærhed og åbenhed I Odder Kommune har borgerne mulighederne for et

Læs mere

Danske Andelskassers Bank A/S

Danske Andelskassers Bank A/S Danske Andelskassers Bank A/S Investorpræsentation - Opdateret 29. februar 2012 Indhold Kære aktionær Danske Andelskassers Bank Organisation Historie Fokus på det lokale En betydende spiller Værdiskabelse

Læs mere

Ansøgning til kommunepuljen cirkulær økonomi, Region Midtjylland

Ansøgning til kommunepuljen cirkulær økonomi, Region Midtjylland Ansøgning til kommunepuljen cirkulær økonomi, Region Midtjylland Titel: Full Circle Island Samsø som levende laboratorium og udstillingsvindue for cirkulær økonomi (CØ). Vision: Samsø skal være det første

Læs mere

Udviklingsstrategi LAG Randers-Favrskov 2015-2020

Udviklingsstrategi LAG Randers-Favrskov 2015-2020 Udviklingsstrategi LAG Randers-Favrskov 2015-2020 Visionen for LAG Randers-Favrskov er at støtte og udvikle tiltag, der forbedrer mulighederne for erhvervsliv og attraktive levevilkår i området. Vi vil

Læs mere

Beskrivelse af Restaurant Skarresø. - Konkurrence, muligheder og samarbejder

Beskrivelse af Restaurant Skarresø. - Konkurrence, muligheder og samarbejder Beskrivelse af Restaurant Skarresø - Konkurrence, muligheder og samarbejder Restaurant Skarresø Indledning I det projekt, som er beskrevet om Skarresø vandrehjem, campingplads og restaurant, er restauranten

Læs mere

ARBEJDSKRAFT TIL ODENSES VIRKSOMHEDER BESKÆFTIGELSES OG SOCIALUDVALGET

ARBEJDSKRAFT TIL ODENSES VIRKSOMHEDER BESKÆFTIGELSES OG SOCIALUDVALGET ARBEJDSKRAFT TIL ODENSES VIRKSOMHEDER BESKÆFTIGELSES OG SOCIALUDVALGET FORORD Odense Byråd godkendte i januar 2016 Beskæftigelses- og Socialudvalgets beskæftigelsespolitik Odense i job. Politikken sætter

Læs mere

Sådan går det i. sønderborg. Kommune. beskæftigelsesregion

Sådan går det i. sønderborg. Kommune. beskæftigelsesregion Sådan går det i sønderborg Kommune beskæftigelsesregion syddanmark Kære kommunalpolitiker i Sønderborg Kommune Denne pjece giver et overblik over forskellige aspekter af udviklingen i Sønderborg Kommune.

Læs mere

Talepunkt til brug ved samråd i Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, onsdag den 16. marts 2005.

Talepunkt til brug ved samråd i Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, onsdag den 16. marts 2005. Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri FLF alm. del - Bilag 66 Offentlig MINISTEREN Talepunkt til brug ved samråd i Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri, onsdag den 16. marts 2005.

Læs mere

Positionering af Thyborøn havn som hub for opsætning og servicering af nærkystmøller

Positionering af Thyborøn havn som hub for opsætning og servicering af nærkystmøller Positionering af Thyborøn havn som hub for opsætning og servicering af nærkystmøller Baggrund Energistyrelsen har med sit udbud af 450 MW møller i en række kystnæreområder, skabt mulighed for øget havneaktivitet

Læs mere

Oplev Vækst. Program for Kick-Off af Oplev Vækst 22. Oktober 2013

Oplev Vækst. Program for Kick-Off af Oplev Vækst 22. Oktober 2013 Program for Kick-Off af Oplev Vækst 22. Oktober 2013 ULLA TOFTE PROGRAM Cand. mag. i historie, debattør, skribent. Derudover er Ulla medlem af Det Kongelige Teaters bestyrelse, medlem af bestyrelsen for

Læs mere

Vejledning til ansøgning om projekttilskud under Grøn Omstillingsfond. Læs denne vejledning omhyggeligt, inden du udfylder ansøgningsskemaet.

Vejledning til ansøgning om projekttilskud under Grøn Omstillingsfond. Læs denne vejledning omhyggeligt, inden du udfylder ansøgningsskemaet. Vejledning til ansøgning om projekttilskud under Grøn Omstillingsfond Læs denne vejledning omhyggeligt, inden du udfylder ansøgningsskemaet. 1. Fondens formål Formålet med Grøn Omstillingsfond er at ruste

Læs mere

SCALING BY DESIGN FUNDAMENTET

SCALING BY DESIGN FUNDAMENTET SCALING BY DESIGN FUNDAMENTET SCALING BY DESIGN Er jeres virksomhed klar til at skalere? Gennemgå fundament-kortene for at sikre, at jeres virksomhed har grundlaget i orden, før skaleringsprocessen går

Læs mere

Vækst i Holbæk Kommune APRIL 2015

Vækst i Holbæk Kommune APRIL 2015 Vækst i Holbæk Kommune APRIL 2015 Indhold 1. Vækst i Holbæk Kommune 4 2. Hvor skal vi hen? 6 Hvem vil være med? 6 3. Indsatsområder for vækst 8 Samarbejde og rigtige udbud løfter erhvervsudviklingen 8

Læs mere

11. Tilskudssager ved annoncering: Fødevarer og oplevelser Åbent Vækstforum Sjælland Brevid: 2900113

11. Tilskudssager ved annoncering: Fødevarer og oplevelser Åbent Vækstforum Sjælland Brevid: 2900113 11. Tilskudssager ved annoncering: Fødevarer og oplevelser Åbent Vækstforum Sjælland Brevid: 2900113 Resume Vækstforum Sjælland vedtog den 4. september 2015 at indkalde ansøgninger til indsatser under

Læs mere

Østjyllands Spisekammer

Østjyllands Spisekammer Østjyllands Spisekammer Projektbeskrivelse til netværksansøgning Et projekt under fødevareindsatsen i Grøn Vækst-programmet 1 Indhold 1. Titel... 3 2. Formål... 3 3. De deltagende virksomheder... 3 3.1

Læs mere

Udviklingsprojekt CENTER FOR ART+TECH COPENHAGEN HUB

Udviklingsprojekt CENTER FOR ART+TECH COPENHAGEN HUB Udviklingsprojekt CENTER FOR ART+TECH COPENHAGEN HUB Store potentialer i krydsfeltet mellem kunst og teknologi D.O.U.G. the drawing robot - Synkroniseret med menneskelig bevægelse Helsingør Kommunes Byråd

Læs mere

Etnisk Erhvervsfremme 2010 2013

Etnisk Erhvervsfremme 2010 2013 Etnisk Erhvervsfremme 2010 2013 Indhold Baggrund s. 1 Formål - 2 Målgruppe - 3 Indhold - 3 Organisation - 4 Budget - 7 Finansiering - 7 Baggrund I regeringsgrundlaget fra 2007 - Mulighedernes samfund -

Læs mere

AJOUR MAJ 2010 MAJ 2010 VÆKSTFORUM SJÆLLAND

AJOUR MAJ 2010 MAJ 2010 VÆKSTFORUM SJÆLLAND MAJ 2010 1 UDGIVELSE Vækstforum Sjælland September 2009 REDAKTION & LAYOUT Regional Udvikling Lars Tomlinson ltom@regionsjaellna.dk Anette Moss anettm@regionsjaelland.dk OPLAG 50 eksemplarer 2 Øget vækst

Læs mere

Elisabeth Dreier Stridsgyden 17, Allested-Vejle 5672 Broby allestedvejle@yahoo.com Aktionsgruppen Allested-Vejle

Elisabeth Dreier Stridsgyden 17, Allested-Vejle 5672 Broby allestedvejle@yahoo.com Aktionsgruppen Allested-Vejle Navn Adresse By E-mail Repræsenterer du et udvalg, forening, råd eller bestyrelse? Hvilket fagområde vil du indgive hørinssvar til? Høringssvar - skriv eller kopier dit/jeres høringssvar ind her Vi vil

Læs mere

Partnerskabsaftale mellem Odense Kommune, Syddansk Universitet, University College Lillebælt og Erhvervsakademiet Lillebælt

Partnerskabsaftale mellem Odense Kommune, Syddansk Universitet, University College Lillebælt og Erhvervsakademiet Lillebælt Partnerskabsaftale mellem Odense Kommune, Syddansk Universitet, University College Lillebælt og Erhvervsakademiet Lillebælt 1. Aftalens parter Denne aftale er den første af sin art i Odense. Aftalens parter

Læs mere

Vedlagt omdeles det talepapir, Brancheforeningen for Husstandsvindmøller anvendte i forbindelse med sit foretræde for udvalget torsdag den 6.

Vedlagt omdeles det talepapir, Brancheforeningen for Husstandsvindmøller anvendte i forbindelse med sit foretræde for udvalget torsdag den 6. Klima-, Energi- og Bygningsudvalget 2012-13 L 86 Bilag 22 Offentligt Klima-, Energi- og Bygningsudvalget Til: Dato: Udvalgets medlemmer 6. december 2012 Materiale fra Brancheforeningen for Husstandsvindmøllers

Læs mere

Temperaturmåling blandt virksomhederne i. Virksomhedspanelsundersøgelse februar 2014

Temperaturmåling blandt virksomhederne i. Virksomhedspanelsundersøgelse februar 2014 Temperaturmåling blandt virksomhederne i Ringkøbing-Skjern Kommune Virksomhedspanelsundersøgelse februar 2014 Stabil udvikling i de fleste virksomheder i kommunen 58 % af virksomhederne har angivet, at

Læs mere

Erhvervsstrategi 2016-2020

Erhvervsstrategi 2016-2020 Erhvervsstrategi 2016-2020 INDHOLD INDLEDNING INDHOLD................................................... 3 INDLEDNING............................................... 3 DET LOKALE DNA.........................................

Læs mere

Hvordan får vi flere campingturister til Region Syddanmark? 3. december 2014. Kristian Holmgaard Bernth Helle Nysted Andersen Manto

Hvordan får vi flere campingturister til Region Syddanmark? 3. december 2014. Kristian Holmgaard Bernth Helle Nysted Andersen Manto Hvordan får vi flere campingturister til Region Syddanmark? 3. december 2014 Kristian Holmgaard Bernth Helle Nysted Andersen Manto Agenda 1. Velkomst Præsentationer bordet rundt 2. Nyeste viden Hvordan

Læs mere

Erhvervsarealer ved motorvejen - byudvikling i motorvejszonen. Svend Otto Ott, Naturstyrelsen August 2011

Erhvervsarealer ved motorvejen - byudvikling i motorvejszonen. Svend Otto Ott, Naturstyrelsen August 2011 Erhvervsarealer ved motorvejen - byudvikling i motorvejszonen Svend Otto Ott, Naturstyrelsen August 2011 Disposition De statslige udmeldinger Status Kommuneplanrevision 2009 Erhvervsarealer generelt Erhvervsudvikling

Læs mere

Hvem er vi? Holbæk Lejre Roskilde Vand. Spildevand. Varme. Affald

Hvem er vi? Holbæk Lejre Roskilde Vand. Spildevand. Varme. Affald Om Fors A/S 1 Hvem er vi? 2 Hvem er vi? Holbæk Lejre Roskilde Vand Spildevand Varme Affald 3 Hvem er vi? Koncernen Omsætning: kr. 663,7 mio. Årlige investeringer: kr. 351,7 mio. Indbyggere i vores område:

Læs mere

Ikast-Brande Kommunes erhvervsindsats

Ikast-Brande Kommunes erhvervsindsats Ikast-Brande Kommunes erhvervsindsats Vi udøver myndighed med et servicegen v. Borgmester Carsten Kissmeyer Hvad er Ikast-Brande Kommune for en størrelse en landdistriktskommune? Vi har et af de laveste

Læs mere

VÆKSTFORUM. Energi i Nordjylland. Regionale styrkepositioner og potentialer

VÆKSTFORUM. Energi i Nordjylland. Regionale styrkepositioner og potentialer VÆKSTFORUM Energi i Nordjylland Regionale styrkepositioner og potentialer INTRODUKTION Nordjylland har stærke kompetencer og et stort potentiale inden for vedvarende energi, som Vækstforum Nordjylland

Læs mere

INVESTER I ODENSE Følg Odenses udvikling på: Få løbende nyt om Odenses INFO byudviklingsprojekter i nyhedsbrevet:

INVESTER I ODENSE Følg Odenses udvikling på: Få løbende nyt om Odenses INFO byudviklingsprojekter i nyhedsbrevet: INVESTER I ODENSE ODENSE - Fra stor dansk by til dansk storby Odense er en by i rivende udvikling. Inden for de kommende 10-15 år vil investeringer for 24 mia. kr. transformere Odense fra stor dansk by

Læs mere

Forslag til erhvervspolitik for Norddjurs Kommune 2014-2017

Forslag til erhvervspolitik for Norddjurs Kommune 2014-2017 Forslag til erhvervspolitik for Norddjurs Kommune 2014-2017 Norddjurs Kommune er en del af det østjyske vækstcenter og arbejdskrafts-oplandet i og omkring Aarhus. Det giver Norddjurs Kommune nogle særlige

Læs mere

FAKTA OM REGION HOVEDSTADEN

FAKTA OM REGION HOVEDSTADEN FAKTA OM REGION HOVEDSTADEN 1. Socioøkonomiske karakteristika for Region Hovedstaden Region Hovedstaden har godt 1,7 mio. indbyggere, og indbyggertallet har været stigende de senere år. Beskæftigelsen

Læs mere

Erhvervs- Vækst- og Eksportudvalget udbeder sig besvarelse af følgende spørgsmål:

Erhvervs- Vækst- og Eksportudvalget udbeder sig besvarelse af følgende spørgsmål: Erhvervs-, Vækst- og Eksportudvalget 2014-15 ERU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 200 Offentligt UDENRIGSMINISTERIET Der er tale om et åbent samråd. Erhvervs- Vækst- og Eksportudvalget udbeder sig besvarelse

Læs mere

Erhverv Gribskov tæt på alting også hinanden. Vision og Strategi for Erhverv Gribskov 2013-2015.

Erhverv Gribskov tæt på alting også hinanden. Vision og Strategi for Erhverv Gribskov 2013-2015. Erhverv Gribskov tæt på alting også hinanden. Vision og Strategi for Erhverv Gribskov 2013-2015. Vision: Vi er blandt de 3 mest efterspurgte erhvervskommuner nord for hovedstaden. Vi når vores vision gennem

Læs mere

Syddanmark 2007 2011. Monitorering og effektmåling Strukturfondsindsatsen i

Syddanmark 2007 2011. Monitorering og effektmåling Strukturfondsindsatsen i Monitorering og effektmåling Strukturfondsindsatsen i Syddanmark 2007 Design og kreative erhverv Energieffektivisering Offshore Sundheds- og velfærdsinnovation Turisme Brede indsatser DEN EUROPÆISKE UNION

Læs mere

Skab forretning med CSR

Skab forretning med CSR VELKOMMEN I DANMARKS CSR HUS Skab forretning med CSR Opbyg de rette CSR kompetencer og løsninger i samarbejde med Green Network GREEN NETWORK MAKE CSR YOUR BUSINESS NÅ I MÅL MED CSR Få styr på kvaliteten

Læs mere

Profil af det midtjyske vækstlag Samfundsøkonomisk betydning, vækstbarrierer samt tiltag for udvikling af et bredere vækstlag.

Profil af det midtjyske vækstlag Samfundsøkonomisk betydning, vækstbarrierer samt tiltag for udvikling af et bredere vækstlag. Profil af det midtjyske vækstlag Samfundsøkonomisk betydning, vækstbarrierer samt tiltag for udvikling af et bredere vækstlag. Virksomheder i vækst Århus 16. september 2015 1 Disposition 1. Profil af det

Læs mere

Workshop for Smag og Oplev aktører. 12. november 2013

Workshop for Smag og Oplev aktører. 12. november 2013 Workshop for Smag og Oplev aktører 12. november 2013 Program Velkomst og kort præsentationsrunde navn og virksomhed Præsentation af Smag og Oplev Favrskov projektet, projektejernes hensigt med projektet

Læs mere

Småøernes Aktionsgruppe

Småøernes Aktionsgruppe Vejledning om støtte via Småøernes Aktionsgruppe Vi støtter projekter, som viser nye veje og skaber fremskridt på de 27 småøer synliggør muligheder og kvaliteter på småøerne styrker samarbejde og fællesskab

Læs mere

Præsentation af tilskudsordninger under Grøn Vækst 2011 Netværk og kvalitetsfødevarer - økologi

Præsentation af tilskudsordninger under Grøn Vækst 2011 Netværk og kvalitetsfødevarer - økologi Præsentation af tilskudsordninger under Grøn Vækst 2011 Netværk og kvalitetsfødevarer - økologi Netværksordningen Kvalitetsfødevarer - økologi Titel 2 Netværksordningen Har ansøgningsfrist 24.juni Pulje

Læs mere

JAGT & GAMEFAIR. Jagt - fiskeri - hunde - heste - outdoor

JAGT & GAMEFAIR. Jagt - fiskeri - hunde - heste - outdoor JAGT & GAMEFAIR Jagt - fiskeri - hunde - heste - outdoor 20. & 2 aug. 2 1. 016 kl. 10-17 Målrettet strategi på at øge besøgstal med 40% og forventer op mod 7.000 besøgende. Enestående og imponerende trofæudstilling.

Læs mere

1. Fynske Fristelser turisme og markedsføring af kvalitetsfødevarer i en kulturhistorisk ramme

1. Fynske Fristelser turisme og markedsføring af kvalitetsfødevarer i en kulturhistorisk ramme Projektbeskrivelse 1. Fynske Fristelser turisme og markedsføring af kvalitetsfødevarer i en kulturhistorisk ramme 2. Ansøger Faaborg-Midtfyn Kommune, Tinghøj Alle 2,. Kontaktperson: Mads Holdgaard,, tlf.

Læs mere

Afsætning b Forberedelse: 30 min. 2009 Hjælpemidler: Alle skriftlige Citat: Bilag til: HHX Afsætning B

Afsætning b Forberedelse: 30 min. 2009 Hjælpemidler: Alle skriftlige Citat: Bilag til: HHX Afsætning B Bilag til: HHX Afsætning B Eksamen nr. 2 Forberedelsestid: 30 min. - Se video: Intro - Forbered opgaven - Se video: Eksamen 2 - Diskuter elevens præstation og giv en karakter - Se video: Votering - Konkluder

Læs mere

Light-udgave. Strategi 2016-2020. work-live-stay southern denmark

Light-udgave. Strategi 2016-2020. work-live-stay southern denmark Light-udgave Strategi 2016-2020 work-live-stay southern denmark Fra opstart til forankring work-live-stay southern denmark skaber sammenhæng og netværk mellem de vigtigste aktører i Syddanmark, så vi

Læs mere

Udkast til samarbejde om den virksomhedsrettede indsats på Fyn

Udkast til samarbejde om den virksomhedsrettede indsats på Fyn Udkast til samarbejde om den virksomhedsrettede indsats på Fyn Notat udarbejdet som baggrundsmateriale til en drøftelse af samarbejde om den virksomhedsrettede indsats på Fyn for de beskæftigelsespolitiske

Læs mere

4 ud af 10 virksomheder mangler strategi for sikring af kompetencer

4 ud af 10 virksomheder mangler strategi for sikring af kompetencer 13. december 2010 4 ud af 10 virksomheder mangler strategi for sikring af kompetencer Strategisk kompetenceudvikling i virksomheden. 44 procent af de små og mellemstore virksomheder har ikke en strategi

Læs mere

Fyn skal kobles på internationale højklassede forbindelser, som motorveje, lufthavne, tog, havne, færger og ikke mindst bredbånd.

Fyn skal kobles på internationale højklassede forbindelser, som motorveje, lufthavne, tog, havne, færger og ikke mindst bredbånd. Fyn samarbejder 5 FYN samarbejder Vi vil udvikle den fynske byregion til en aktiv del af den østdanske storbyregion Vi vil give den fynske byregion en tydelig fælles stemme gennem et stærkt politisk lederskab

Læs mere

1. Formål. Erhvervs- og beskæftigelsesstrategi for Mariagerfjord Kommune

1. Formål. Erhvervs- og beskæftigelsesstrategi for Mariagerfjord Kommune Center for Plan, HR og Udvikling Postadresse: Nordre Kajgade 1 9500 Hobro Tlf. 97 11 30 00 raadhus@mariagerfjord.dk www.mariagerfjord.dk Journalnummer: 24.10.00-P22-1-15 Ref.: Michael Christiansen Direkte

Læs mere

8000 Aarhus Kontaktperson: Søren Larsen T: 21660429 E: sl@lomidt.dk

8000 Aarhus Kontaktperson: Søren Larsen T: 21660429 E: sl@lomidt.dk Ansøgning til: RUMMELIG imidt Oplysninger om ansøger: LO Midtjylland 8000 Aarhus Kontaktperson: Søren Larsen T: 21660429 E: sl@lomidt.dk Projektbeskrivelse 1. Baggrund RUMMELIG i midt er et inklusionsprogram,

Læs mere

Sigtelinjer for erhvervs- og arbejdsmarkedspolitikken i Vordingborg Kommune

Sigtelinjer for erhvervs- og arbejdsmarkedspolitikken i Vordingborg Kommune Oplæg til drøftelse: Sigtelinjer for erhvervs- og arbejdsmarkedspolitikken i Vordingborg Kommune Indledning Kommunalbestyrelsen har den 25. februar 2016 vedtaget, at Vordingborg Kommunes politikker skal

Læs mere

Gedser Idræts og Kulturhus. Workshop 1. Torsdag d. 09. februar

Gedser Idræts og Kulturhus. Workshop 1. Torsdag d. 09. februar Gedser Idræts og Kulturhus Workshop 1 Torsdag d. 09. februar Brugerinddragelse 1. workshop 9. februar 2. workshop 18. april kl. 17.00 19.30 Gennemgang af teammøder. 3. workshop 09. maj kl. 17.00 19.00

Læs mere

Haderslev Kommune På vej mod 2017. De beslutninger, vi tager nu, er med til at forme vores fremtid Citat: Peter Drucker

Haderslev Kommune På vej mod 2017. De beslutninger, vi tager nu, er med til at forme vores fremtid Citat: Peter Drucker Haderslev Kommune På vej mod 2017 De beslutninger, vi tager nu, er med til at forme vores fremtid Citat: Peter Drucker Haderslev Kommune 25.01.2007 På vej mod 2017 Haderslev Kommune 25.01.2007 Side 2

Læs mere

Økologisk slagtesvineproduktion

Økologisk slagtesvineproduktion Økologisk slagtesvineproduktion Ved Niels Schelde Jensen 1 2 Kvik up harve 3 4 5 Forhold sig til fremtiden 6 Dette billede kan ikke vises i øjeblikket. 3. marts 2016 ægt Nøgletal Vægt ved indsættelse 31,4kg

Læs mere

UDVIKLING AF DETAILHANDLEN I AALBORG MIDTBY

UDVIKLING AF DETAILHANDLEN I AALBORG MIDTBY UDVIKLING AF DETAILHANDLEN I AALBORG MIDTBY STRATEGI OG HANDLINGSPLAN 2016-2018 Hvordan fortsætter vi den stærke udvikling og griber mulighederne i udviklingen af en attraktiv detailhandel i Aalborg? 1

Læs mere

Danskernes udespisevaner i 2012

Danskernes udespisevaner i 2012 Økonomisk analyse fra HORESTA september 213 Danskernes udespisevaner i Danskerne aflagde i knap 253 mio. besøg på danske restauranter, cafeer, pizzeriaer, burgerbarer, værtshuse, diskoteker m.v. Dermed

Læs mere

Annoncering efter operatør til Vækstforums program "Midtnet Kina innovationssamarbejde mellem virksomheder og videninstitutioner i perioden 2016-18.

Annoncering efter operatør til Vækstforums program Midtnet Kina innovationssamarbejde mellem virksomheder og videninstitutioner i perioden 2016-18. Regionshuset Viborg Regional Udvikling Internationalt Kontor Skottenborg 26 DK-8000 Viborg www.regionmidtjylland.dk Annoncering efter operatør til Vækstforums program "Midtnet Kina innovationssamarbejde

Læs mere

Beskæftigelsesregion Syddanmark ERHVERVSSTRUKTUREN I SYDDANMARK

Beskæftigelsesregion Syddanmark ERHVERVSSTRUKTUREN I SYDDANMARK Beskæftigelsesregion Syddanmark ERHVERVSSTRUKTUREN I SYDDANMARK April 2014 Erhvervsstrukturen i Syddanmark Indledning Analysen om erhvervsstrukturen i Syddanmark giver et overblik over den aktuelle erhvervs-

Læs mere

Referat af møde afholdt 18. december 2015

Referat af møde afholdt 18. december 2015 Referat af møde afholdt 18. december 2015 Arbejdsgruppe vedr. fødevareklyngen Side 1 af 5 Tilstede: Arbejdsgruppe: Jesper Hjortshøj, Manager Strategy and Portofolio for Global Innovation, Marel A/S Rune

Læs mere

Faaborg-Midtfyn Turistforening. Aftale 2011

Faaborg-Midtfyn Turistforening. Aftale 2011 Faaborg-Midtfyn Turistforening Aftale 2011 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 2 1.0 INDLEDNING... 2 2.0 FORUDSÆTNING FOR AFTALENS INDGÅELSE... 3 3.0 INDGÅELSE AF ÅRLIG AFTALE OG EVALUERING... 4

Læs mere

Konkursanalyse 2015. Flere tabte jobs ved konkurser i 2015

Konkursanalyse 2015. Flere tabte jobs ved konkurser i 2015 Flere tabte jobs ved konkurser i 2015 Resumé: Samlet gik 4.029 virksomheder konkurs i 2015. Dermed er konkurstallet stort set identisk med 2014, hvor 4.049 virksomheder gik konkurs. Det viser udtræk fra

Læs mere

VELKOMMEN TIL KONSORTIEPARTNERMØDE 3. JUNI 2013

VELKOMMEN TIL KONSORTIEPARTNERMØDE 3. JUNI 2013 VELKOMMEN TIL KONSORTIEPARTNERMØDE 3. JUNI 2013 Status, muligheder og udfordringer i MODE- OG TEKSTILBRANCHEN DANSK MODE & TEXTILS VISION DM&T skal være mode- og tekstilbranchens eget og foretrukne videncenter,

Læs mere

Copyright Sund & Bælt

Copyright Sund & Bælt Copyright Sund & Bælt Indholdsfortegnelse Undersøgelsens formål Rapportens hovedkonklusioner Mange vil benytte broen over Femer Bælt Markederne udvides og omsætningen øges Optimal placering for virksomhederne

Læs mere

,, I perioden 1997- ,, En væsentlig. Cafeerne får nye kunder. 2003 har cafeerne. flere kunder, mens branchen

,, I perioden 1997- ,, En væsentlig. Cafeerne får nye kunder. 2003 har cafeerne. flere kunder, mens branchen Økomomisk analyse fra HORESTA nummer 1 maj 25,, I perioden 1997-23 har cafeerne fået 3,5 procent flere kunder, mens branchen under ét har mistet 5,9 procent af gæsterne. Cafeerne får nye kunder Færre unge

Læs mere

FÆLLES OM ODENSE. Civilsamfundsstrategi

FÆLLES OM ODENSE. Civilsamfundsstrategi FÆLLES OM ODENSE Civilsamfundsstrategi 1 FORENINGSFRIVILLIG Corperate Volunteer ADD-ON MODEL MEDLEM SERIEL ENKELTSTÅENDE DEN STRATEGISK INTEGREREDE MODEL UORGANISEREDE ELLER VIRTUEL FRIVILLIG OFFENTLIG

Læs mere

Hvordan designes en forretningsplan

Hvordan designes en forretningsplan LENNART SVENSTRUP Hvordan designes en forretningsplan LENNART@KYOEVAENGET.DK 2010 Der findes mange forskellige indgangsvinkler og beskrivelser af forretningsplaner. Vigtigt er det at forretningsplanen

Læs mere

Service-, viden- og oplevelsessamfundet

Service-, viden- og oplevelsessamfundet KAPITEL 1 Service-, viden- og oplevelsessamfundet Den berømte danske forfatter Hans Christian Andersen sagde: At rejse er at leve. Hvad var egentlig meningen med dette? Han mente, at hvis man rejser ud

Læs mere

Partnerskabsaftale / resultatkontrakt mellem FETC og Frederikssund kommune for 2009.

Partnerskabsaftale / resultatkontrakt mellem FETC og Frederikssund kommune for 2009. Frederikssund den??. februar 2009 Partnerskabsaftale / resultatkontrakt mellem FETC og Frederikssund kommune for 2009. 1 Baggrund og målsætning Denne aftale udgør grundlaget for samarbejdet mellem FETC

Læs mere

Det Transformative Møde

Det Transformative Møde Konceptbeskrivelse Version 2 Titel Baggrund Det Transformative Møde Fra foråret 2011 og foreløbig tre år fremover er der nu ressourcer til at gøre en ekstra indsats for at udvikle Nordsjælland som rejsemål.

Læs mere

Beskrivelse af indsatsområder og omstillingsinitiativer i EGF ansøgningen

Beskrivelse af indsatsområder og omstillingsinitiativer i EGF ansøgningen Bilag 3 Beskrivelse af indsatsområder og omstillingsinitiativer i EGF ansøgningen I forbindelse med Sønderborgsatsningen er der blevet udviklet henholdsvis en omstillingsplan og en vækstplan. Omstillingsplanen

Læs mere

INTRODUKTION TIL HELÅRSTURISME PÅ DJURSLAND

INTRODUKTION TIL HELÅRSTURISME PÅ DJURSLAND Antallet af biosupermarkeder er steget og vurderes fortsat at stige Vi vil have sund og næringsrig mad, men det skal gå hurtigt INTRODUKTION TIL HELÅRSTURISME PÅ DJURSLAND Danskerne skaber fællesskaber

Læs mere

Strategiplan for Lemvig Thyborøn Turistforening

Strategiplan for Lemvig Thyborøn Turistforening Strategiplan for Lemvig Thyborøn Turistforening Strategiplan mellem Lemvig Kommune og Lemvig Thyborøn Turistforening Strategiplan for Lemvig Thyborøn Turistforening Denne strategiplan er blevet til i en

Læs mere

Strategi for integration af nye flygtninge og deres familier

Strategi for integration af nye flygtninge og deres familier Udkast til Strategi for integration af nye flygtninge og deres familier Antallet af flygtninge, der kommer til Danmark er stigende. Krig og uro i verdens brændpunkter gør, at Danmark modtager flere flygtninge

Læs mere

Erhvervs- og Turismepolitik

Erhvervs- og Turismepolitik Erhvervs- og Turismepolitik Fredensborg Kommune 2013-2016 l Godkendt af Byrådet den 24. juni 2013 1 Forord Det er med stor fornøjelse og glæde, at vi på vegne af Fritids- og Erhvervsudvalget og Kultur-

Læs mere

Indstillingsskema til Vækstforum

Indstillingsskema til Vækstforum Indstillingsskema til Vækstforum Projekt We Know How You Grow With Less Energy 1. Indstilling: Ansøgt beløb Indstillet beløb Den Europæiske Socialfond Den Europæiske Regionalfond 7.149.841,25 kr. 7.149.841,25

Læs mere

Syddanmark 2007 2010. Monitorering og effektmåling Strukturfondsprojekter

Syddanmark 2007 2010. Monitorering og effektmåling Strukturfondsprojekter Monitorering og effektmåling Strukturfondsprojekter i Syddanmark 2007 2010 Design Energieffektivisering Offshore Sundheds- og velfærdsinnovation DEN EUROPÆISKE UNION Den Europæiske Socialfond DEN EUROPÆISKE

Læs mere

Østjyllands spisekammer

Østjyllands spisekammer Østjyllands spisekammer KOMPETENCER - VIDEN - INNOVATION Et projekt under fødevareindsatsen i Grøn Vækst-programmet 1 Indhold 1. Formålet med projektet... 3 Målgruppe... 3 2. Organisering og beskrivelse

Læs mere

Bliv klogere på jobrotation og kompetenceudvikling og hvordan det bruges i samspil 9. oktober 2013

Bliv klogere på jobrotation og kompetenceudvikling og hvordan det bruges i samspil 9. oktober 2013 Bliv klogere på jobrotation og kompetenceudvikling og hvordan det bruges i samspil 9. oktober 2013 Hvordan kommer virksomhederne i gang med at efteruddanne medarbejderne hvad kan VEU Centrene hjælpe med?

Læs mere

Erhvervs- og Byggestyrelsen. - Iværksætteri - Design - Oplevelsesøkonomi - Brugerdreven innovation

Erhvervs- og Byggestyrelsen. - Iværksætteri - Design - Oplevelsesøkonomi - Brugerdreven innovation Erhvervs- og Byggestyrelsen - Iværksætteri - Design - Oplevelsesøkonomi - Brugerdreven innovation IVÆRKSÆTTERI MÅLSÆTNING: Danmark skal fortsat være blandt de europæiske lande, hvor der starter flest nye

Læs mere

Cubion A/S Ny Haderslev Kommune Forslag til overordnet vision 2007-2017 d. 20. september 2006 Side 1. Haderslev Kommune. Forslag til overordnet vision

Cubion A/S Ny Haderslev Kommune Forslag til overordnet vision 2007-2017 d. 20. september 2006 Side 1. Haderslev Kommune. Forslag til overordnet vision Cubion A/S Ny Haderslev Kommune Forslag til overordnet vision 2007-2017 d. 20. september 2006 Side 1 Haderslev Kommune Forslag til overordnet vision 2007-2017 De beslutninger, vi tager nu, er med til at

Læs mere

Referat Udvalget for Erhverv & Turisme mandag den 11. januar 2016. Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev

Referat Udvalget for Erhverv & Turisme mandag den 11. januar 2016. Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Referat mandag den 11. januar 2016 Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. ET - Godkendelse af dagsorden...1 2. ET - Orienteringssager Januar...2 3. ET - Drøftelse vedr. Turistinformation

Læs mere

Energisparesekretariatet

Energisparesekretariatet Energisparesekretariatet Morten Pedersen Energisparerådet 16. April 2015 Trin 1: Kortlægning af erhvervslivets energiforbrug (Viegand & Maagøe januar 2015) Trin 2: Kortlægning af energisparepotentialer

Læs mere

Eksport giver job til rekordmange

Eksport giver job til rekordmange Allan Sørensen, chefanalytiker als@di.dk, 2990 6323 OKTOBER 2018 Eksport giver job til rekordmange 805.000 danske jobs afhænger af eksport. Dette er det højeste niveau nogensinde. Virksomheder, der producerer

Læs mere

MADKVALITET I DANSK TURISME

MADKVALITET I DANSK TURISME MADKVALITET I DANSK TURISME AGENDA Data Egne observationer og analyse Erfaringer fra udlandet FOODs egne projekter plus et par bonus-events Bud på fremadrettet indsats Data fra Danmark TURISMEERHVERVET

Læs mere

Erhvervs- og turismestrategi

Erhvervs- og turismestrategi Januar 2016 Beskæftigelses- og Erhvervsudvalget Erhvervs- og turismestrategi Introduktion Beskæftigelses-og erhvervsudvalget har i 2015 indsamlet input til en ny erhvervs- og turismestrategi. Erhvervs-

Læs mere

Socialøkonomisk virksomhed

Socialøkonomisk virksomhed Socialøkonomisk virksomhed Case - Magneten René Risom Johansen & Jens Christian Kobberø 50i180 i Frederiksberg Kommune Marts 2015 Indledning Denne rapport er blevet til under projektet 50 akademikere i

Læs mere

Kultur- og Fritidspolitik

Kultur- og Fritidspolitik Kultur- og Fritidspolitik Nordfyns Kommune Revideret den 15. august 2014 Dokument nr. 480-2014-852344 Sags nr. 480-2013-36230 Indhold FORORD... 2 INDLEDNING... 3 VISIONEN... 4 VÆRDIER... 5 NORDFYNS KOMMUNE

Læs mere

Afrapportering Turismefokuseret erhvervsserviceindsats. Herning 5. september 2013

Afrapportering Turismefokuseret erhvervsserviceindsats. Herning 5. september 2013 Afrapportering Turismefokuseret erhvervsserviceindsats Herning 5. september 2013 1 Indledning Torsdag den 5. september mødtes 21 deltagere til workshop i Innovatorium, Herning for at diskutere og følge

Læs mere

Forretningsudvikling i de mindre havne. Assens Havn, Havnechef Ole Knudsen Workshop- Udvikling eller afvikling Havnekonference 2014

Forretningsudvikling i de mindre havne. Assens Havn, Havnechef Ole Knudsen Workshop- Udvikling eller afvikling Havnekonference 2014 Forretningsudvikling i de mindre havne Assens Havn, Havnechef Ole Knudsen Workshop- Udvikling eller afvikling Havnekonference 2014 Arbejdsgruppen Status og udfordringer hvorfor en forretningsmanual? 1

Læs mere

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015

Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015 Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Fra Borgmesterens Afdeling og Teknik og Miljø Dato 30. januar 2015 Evaluering af and+ og videreførelse i TAP Evaluering af det 3-årige Center for Arkitektur,

Læs mere