EN MERE BORGERNÆR OFFENTLIG SEKTOR

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "EN MERE BORGERNÆR OFFENTLIG SEKTOR"

Transkript

1 EN MERE BORGERNÆR OFFENTLIG SEKTOR November 2003

2

3 INDHOLD REGERINGENS MÅL FOR DEN OFFENTLIGE SEKTOR REGERINGENS MODERNISERINGSRESULTATER Valgfrihed Forenkling af den offentlige sektor Kvalitet for pengene Øget offentlig-privat samspil REGERINGENS NYE INITIATIVER En offentlig sektor med valgfrihed En offentlig sektor med klare mål En åben offentlig sektor

4 REGERINGENS MÅL FOR DEN OFFENTLIGE SEKTOR 02 Regeringen sætter i det supplerende regeringsgrundlag Vækst, Velfærd Fornyelse II fokus på at gøre den offentlige sektor mere borgernær. Det er borgeren, der er i centrum for fornyelsen af den offentlige sektor. En moderne offentlig sektor kan ikke, og skal ikke, skabes af politikerne alene. De skal fastlægge rammerne, men det er vigtigt, at den enkelte borger tager ansvar for sit eget liv. Derfor vil regeringen nu udvide mulighederne for at tage ansvar og vælge selv. Det frie valg handler ikke kun om at effektivisere den offentlige sektor. Frit valg giver borgerne mulighed for at påvirke og deltage i at forme den offentlige sektor. Samtidig giver det borgeren muligheden for et bedre møde med den institution, som varetager opgaven. Det frie valg skal være reelt. Offentlige institutioner skal derfor i fremtiden opstille og offentliggøre klare mål for deres serviceydelser. Åbenhed om klare mål giver mulighed for at se, om institutionen lever op til målene. Det skal også være lettere at sammenligne pris og kvalitet. Begge dele giver borgeren bedre mulighed for et reelt valg mellem forskellige serviceydelser.

5 03 De offentlige opgaver skal organiseres med udgangspunkt i borgernes liv, snarere end i stive institutions- og sektoropdelinger. Der skal være en åben og enkel adgang til den offentlige sektor. De tre gennemgående temaer for de kommende initiativer er: En offentlig sektor med valgfrihed, En offentlig sektor med klare mål, En åben offentlig sektor. I denne pjece gøres der status på regeringens moderniseringsresultater. Derefter præsenteres 16 nye initiativer under de tre temaer. De nye initiativer skal på forskellig vis være med til at gøre den offentlige sektor mere borgernær og give øget frihed til og mulighed for at tage ansvar for eget liv. Thor Pedersen Finansminister

6 REGERINGENS MODERNISERINGS- RESULTATER

7

8 REGERINGENS MODERNISERINGS- RESULTATER 06 Siden regeringens tiltrædelse har fornyelsen af den offentlige sektor været en central prioritet. Regeringens moderniseringsprogram, Med borgeren ved roret, har gennem en lang række initiativer søgt at udvikle en offentlig sektor, der sætter mennesket før systemet. I det følgende gøres der status for en række af de resultater, der allerede er opnået. VALGFRIHED Frihed til selv at vælge er en hjørnesten i regeringens moderniseringsprogram. Regeringen har derfor lanceret en række fritvalgsinitiativer. Flere af initiativerne er gennemført andre er godt på vej. Regeringen har styrket borgernes valgfrihed på centrale velfærdsområder, f.eks. sygehusbehandling, ældrepleje, børnepasning og uddannelse. Samtidig er borgernes reelle valgmuligheder blevet styrket, idet der er åbnet op for en bredere vifte af private og offentlige leverandører. Regeringen har med lovgivningen taget skridt til at sikre en udbredelse af frit valg: Alle ældre, der får tildelt hjemmehjælp både praktisk bistand og personlig pleje kan frit vælge mellem, om hjemmehjælpen skal komme fra kommunen eller fra en godkendt privat leverandør. Herudover kan den ældre i højere grad selv tilrettelægge udførelsen af hjemmehjælpen, idet det er muligt at bytte de visiterede ydelser til andre ydelser, hvis det er forsvarligt ud fra faglige hensyn.

9 07 Alle ældre, der er visiteret til en plejehjemsplads, en plads i en plejebolig eller en ældrebolig, kan frit vælge mellem botilbud inden for og på tværs af kommunegrænserne. Patienter, som har ventet eller forventes at komme til at vente mere end to måneder på sygehusbehandling på et offentligt sygehus, kan frit vælge behandling på et privat eller udenlandsk sygehus, som har en særlig aftale med amterne. Borgerne har som udgangspunkt frit valg af praktiserende læge. Hvis der er mere end 15 km mellem lægen og borgerens bopæl, skal lægen acceptere at have patienten tilmeldt. I København gælder dog en kilometerafstand på 5 km. Forældre har fået øget valgfrihed til børnepasning på tværs af kommunegrænser. Alle forældre har ret til at tilkendegive, hvilke dagtilbud de ønsker, og de får krav på at kunne bruge et tildelt tilskud til dagtilbud i andre kommuner. Kommunen kan beslutte at give forældre med børn i alderen fra 24 uger og indtil optagelse i børnehaveklasse mulighed for at få et økonomisk tilskud til selv at passe deres børn i op til ét år. En forsætning for at borgerne kan udnytte frit valg er, at borgerne kan få informationer om serviceydelsernes indhold og kvalitet. Borgerne skal ligeledes have mulighed for at vurdere og sammenligne serviceydelserne på tværs af kommuner og amter.

10 08 Regeringen har taget initiativ til brugerinformation, der skal understøtte borgernes frie valg: Skoler, gymnasier og andre uddannelsesinstitutioner skal offentliggøre oplysninger om uddannelsens indhold og kvalitet på internettet, f.eks. undervisnings- og læseplaner, evalueringer og eksamenskarakterer. FORENKLING AF DEN OFFENTLIGE SEKTOR Den offentlige sektor skal være så enkel som mulig og organiseres omkring de opgaver, som borgeren skal have løst. Indviklede regler og skarpe grænser mellem forskellige institutioner skal ikke forhindre en effektiv opgavevaretagelse. REGELFORENKLING OG ADMINISTRA- TIVE LETTELSER Regeringen har iværksat en omfattende oprydning og forenkling af love og regler. Formålet er at afbureaukratisere den offentlige sektor, så borgere og virksomheder får lettere ved at efterleve de krav og pligter, der følger af love og regler. Samtidig bliver de administrative procedurer i den offentlige forvaltning gennemgået med henblik på forenkling og digitalisering. Enkle regler og administrative procedurer gør borgere og virksomheders dagligdag lettere. Samtidig kan der spares offentlige ressourcer, som kan bruges på andre områder, hvor der er et større behov. Siden regeringen tiltrådte, har alle ministerier gennemgået deres område for overflødig og usmidig regulering. I sommeren 2002 præsenterede regeringen resultatet af gennemgangen i en handlingsplan med knap 200 initiativer. Formålet med initiativerne i handlingsplanen var forenkling og administrative lettelser til gavn for borgere, virksomheder og offentlige myndigheder.

11 09 Regeringen gør nu status på de opnåede resultater og kan i efteråret 2003 præsentere mere end 100 eksempler på, at reglerne er blevet enklere for borgere, virksomheder og myndigheder. Arbejdet med at forenkle er en fortløbende proces, og regeringen følger derfor op på de opnåede resultater med en ny handlingsplan for forenkling af regler og administrative procedurer. Eksempler på forenkling af regler og administrative procedurer: 700 foreninger og almennyttige organisationer er blevet fritaget for at registrere og betale moms. Forenklingen betyder, at foreninger og almennyttige organisationer slipper for at have et kasseapparat stående i klubhuset samt opgøre og afregne moms hver måned små virksomheder er blevet fritaget for at organisere sikkerhedsarbejdet. Det betyder, at de små virksomheder med mellem fem og ti ansatte ikke længere skal sende sikkerhedsrepræsentanter på kursus af en uges varighed. FRIHEDSBREVET Regeringen udsendte i januar 2002 et frihedsbrev til alle landets kommunalbestyrelser og amtsråd med en opfordring til at indsende forslag og idéer til, hvordan man kan opnå mere effektivitet og kvalitet i den kommunale opgaveløsning. Der blev i alt indsendt forslag til Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Mange af forslagene er allerede blevet gennemført. På folkekoleområdet og daginstitutionsområdet er der f.eks. blevet lagt op til større frihedsgrader i tilrettelæggelsen af skolestrukturen og pasningen af børnene.

12 10 KVALITET FOR PENGENE DIGITAL FORVALTNING Regeringen arbejder for at bringe Danmark i front som et moderne IT- og vidensamfund. Ny teknologi skal anvendes til at forandre den offentlige sektors måde at arbejde på, så den bliver mere effektiv, åben og sammenhængende. Der er gennemført en lang række initiativer, der bredt har fremmet digital forvaltning ved at fjerne barrierer og skabe sammenhængende løsninger på tværs af den offentlige sektor. Eksempler på initiativer inden for Projekt Digital Forvaltning: Den 1. september 2003 kunne samtlige kommuner, amter og statslige myndigheder erklære sig parat til edag. Siden denne dato har offentlige myndigheder haft ret til at kommunikere digitalt med hinanden også når det gælder officielle dokumenter. Fælles-offentlig elektronisk sags- og dokumenthåndtering skal bidrage til at sikre, at hele den offentlige sektor i fremtiden får mere effektive arbejdsgange samt en hurtigere og mere fejlfri sagsbehandling. MÅL- OG RESULTATSTYRING Den offentlige sektor står i de kommende år over for et betydeligt pres for effektivisering og omprioritering. Derfor er det nødvendigt hele tiden at sørge for, at opgaverne varetages på den mest effektive måde, og at omkostningerne er gennemskuelige.

13 11 Eksempler på regeringens initiativer: Alle kommuner og amter skal udarbejde servicestrategier, som indeholder overvejelser om, hvordan der arbejdes med kvalitet, effektivitet og service i kommuner og amter. Tilsvarende skal ministerierne udarbejde strategier for effektivisering og kvalitetsudvikling i deres opgavevaretagelse. I de kommende år gennemføres en reform af det statslige budget- og regnskabssystem. Regnskabsprincipperne ændres dermed fra et traditionelt udgiftsbaseret regnskab til et omkostningsbaseret regnskab, der svarer til regnskabsprincipperne i den private sektor. Også kommunerne skal anvende omkostningsbaserede regnskabsformer. Formålet er at skabe grundlag for gennemskuelighed om, hvad det koster at levere de offentlige serviceydelser. SAGS- BEHANDLINGS- TIDER Når borgeren har et spørgsmål til en offentlig myndighed eller har en sag, der skal behandles i en offentlig myndighed, er det vigtigt, at sagen bliver behandlet hurtigt. Lange sagsbehandlingstider kan have store omkostninger for den enkelte borger. Kortere sagsbehandlingstider gør det samtidig nødvendigt at skærpe opmærksomheden om kvaliteten i sagsbehandlingen. Sagsbehandlingstiderne skal nedsættes. En undersøgelse af sagsbehandlingstider i staten viser en positiv udvikling: 47 pct. af alle sagstyper blev i 2001 afsluttet inden for en måned. I 1996 var andelen 37 pct. Det er vigtigt at fastholde fokus på sagsbehandlingstider både i stat, amter og kommuner.

14 12 PERSONALE- OG LEDELSESPOLITIK I DEN OFFENTLIGE SEKTOR I den igangværende fornyelsesproces i den offentlige sektor spiller de enkelte medarbejdere og ledere en central rolle. Det er vigtigt at udvikle medarbejdere og ledere til morgendagens opgaver. Eksempler på initiativer til at fremme god personale- og ledelsespolitik i den offentlige sektor: Statens Personale- og Ledelsespolitik sætter fokus på strategisk og systematisk udvikling af medarbejdere og fastholdelse af medarbejdere gennem alsidige karrieremuligheder og anerkendelse af de dygtigste medarbejdere. Samtidig lægger den nye politik vægt på ledelsens fokus på resultater, strategisk overblik og interessen for det hele menneske. Forum for Offentlig Topledelse skal skabe en debat om den øverste ledelse i offentlige organisationer på tværs af stat, amter og kommuner. Dette skal være med til at skabe grundlaget for udviklingen af et fælles ledelseskodeks og en fælles kultur for den øverste ledelse i hele den offentlige sektor.

15 13 ØGET OFFENTLIG-PRIVAT SAMSPIL For regeringen er det væsentligt, at opgaverne løses der, hvor borgerne får mest for pengene i forhold til pris og kvalitet. En fair og reel konkurrence mellem offentlige og private udbydere kan medføre øget fokus på kvalitet, innovation og effektivitet i opgaveløsningen. Eksempler på initiativer, der skal udvide og udvikle markedet for offentlige serviceydelser: Det er obligatorisk for alle kommuner, amter og ministerier at udarbejde udbudspolitikker, der skal indeholde en strategi for, hvorledes udbud kan anvendes til at effektivisere opgavevaretagelsen. Der er indført en udfordringsret, således at private virksomheder har mulighed for at udfordre den statslige og kommunale opgavevaretagelse på pris og kvalitet ved at afgive tilbud på udførelse af offentlige opgaver. Den offentlige udbudsportal har til formål at give kommuner og virksomheder en hurtig og let adgang til viden om og erfaringer med offentligprivate samarbejdsmodeller, udbud og udlicitering.

16 EN MERE BORGERNÆR OFFENTLIG SEKTOR REGERINGENS NYE INITIATIVER

17

18 REGERINGENS NYE INITIATIVER 16 Arbejdet med at sætte borgeren ved roret gennem regelforenkling, frit valg og mere kvalitet for pengene i den offentlige service blev påbegyndt med regeringens moderniseringsprogram. Nu går regeringen et skridt videre. Regeringen ønsker en borgernær offentlig sektor med klare mål for de offentlige serviceydelser. Det videre arbejde med at forbedre den offentlige sektor for borgerne kan sammenfattes i tre overordnede temaer, som hver især udstikker mål og retning for den offentlige sektors fremtidige udvikling: En offentlig sektor med valgfrihed det frie og personlige valg skal styrkes: Borgerne skal sikres øgede valgmuligheder, og det frie valg skal være reelt. En offentlig sektor med klare mål offentlige institutioner skal opstille klare mål for deres ydelser, og informationer om pris, kvalitet og sagsbehandlingstid skal lægges åbent frem. En åben offentlig sektor der skal være en åben dialog med borgerne og mere brugervenlig information og vejledning. Det skal f.eks. være mere gennemskueligt for den enkelte, hvad der sker, når ens sager behandles.

19 17 EN OFFENTLIG SEKTOR MED VALGFRIHED Regeringen har allerede gennemført en række fritvalgsinitiativer. Nu skal der arbejdes videre med dels at sikre borgerne valgmuligheder på nye områder og dels at sikre, at det frie valg også bliver reelt. Borgerne skal have noget at vælge imellem. Endvidere skal informationsindsatsen styrkes, så borgerne kan vælge på et informeret grundlag. REGERINGENS INITIATIVER: FRIT VALG AF FOLKESKOLE OVER KOMMUNEGRÆNSER Alle forældre til elever skal have ret til frit at vælge folkeskole for deres børn. Det skal gælde både inden for kommunen og på tværs af kommunegrænser, såfremt der er ledig kapacitet også selvom der ikke er en aftale herom mellem de to kommuner. MULIGHED FOR AT FRISKOLER INTEGRERER BØRNEHAVER I DERES SKOLE De frie grundskoler kan i dag ikke omfatte børnehaver, herunder integrere børnehavebørn i SFO kort før skolestart, ligesom det er muligt i folkeskolen. Regeringen tager derfor initiativ til, at det bliver muligt at integrere børnehaver og de frie grundskoler. Desuden får de frie grundskoler lov til at optage børn i fuldtids SFO 3-4 måneder, før de skal starte i børnehaveklasse, i samme omfang som kommunerne flytter børn fra børnehave til folkeskolens SFO.

20 18 ADMINISTRATIVE LETTELSER FOR FORÆLDRE, DER SELV ARRANGERER PASNING AF DERES BØRN MED KOMMUNALT TILSKUD Det kan i dag være svært for borgere at finde rundt i de regler, der er forbundet med selv at sørge for pasning af egne børn. Derfor vil regeringen sørge for bedre information til borgerne om mulighederne ved denne pasningsordning. En måde at styrke det frie valg er udbredelse af ordninger, som gør det muligt for borgerne at tage et offentligt tilskud med til en privat leverandør, og hvor det er muligt at supplere med egne midler, hvis borgeren ønsker en speciel form for ydelse eller et særligt serviceniveau. Derigennem kan borgere, der ønsker andre ydelser, end hvad den offentlige sektor kan tilbyde, undgå at skulle betale hele prisen selv, men blot betale forskellen mellem det offentlige tilskud og prisen. Derved får borgerne større valgmuligheder, og det personlige ansvar øges. Lignende ordninger er allerede velkendte på flere områder. På grundskoleområdet har det i mange år været muligt at få et tilskud med til en privat grundskole, som så kan suppleres med egne midler alt efter, hvad den enkelte frie grundskole opkræver. Regeringen fremlægger i efteråret forslag om udbygning og styrkelse af frit valg mellem offentlige og private daginstitutioner, som der i dag er det mellem folkeskoler og private skoler.

21 19 Med reglerne om frit leverandørvalg i hjemmeplejen har hjemmehjælpsmodtagerne fået mulighed for at vælge hvilken af de kommunalt godkendte leverandører, der skal komme i hjemmet. De nye regler ændrer dog ikke på, at hjælpen skal leveres som naturaliehjælp i overensstemmelse med de afgørelser, de kommunale myndigheder har truffet. REGERINGENS INITIATIV: MULIGHED FOR HJEMMEHJÆLPSMODTAGERE FOR AT FÅ RÅDIGHED OVER BELØB TIL KØB AF HJEMMEHJÆLP Horsens Kommune gennemfører i øjeblikket en forsøgsordning, hvor borgere, der har ret til hjemmehjælp, modtager et beløb svarende til den hjemmehjælp, som vedkommende har ret til. Herefter er det op til den enkelte at købe den hjælp, som han eller hun ønsker. Der er allerede iværksat forsøg i andre kommuner, og flere har udtrykt interesse for at lave forsøg med sådanne borgerkonti. Erfaringerne fra disse forsøg forventes at kunne indgå i en samlet vurdering af, hvorvidt muligheden for at vælge et kontant tilskud i stedet for naturaliehjælp på længere sigt skal tilbydes i alle landets kommuner.

22 20 EN OFFENTLIG SEKTOR MED KLARE MÅL KLARE MÅL FOR BORGERVENDTE YDELSER Den offentlige sektor i Danmark er stor og påvirker borgernes liv på mange områder. Det er derfor vigtigt, at borgerne er i centrum for de offentlige institutioners virke. Det kan ske ved, at offentlige institutioner opstiller klare mål for deres borgervendte ydelser, og at de dokumenterer i hvilket omfang, de lever op til disse mål. Borgervendte ydelser er kendetegnet ved, at der i opgaveløsningen indgår kontakt til virksomheder, personer eller organisationer. Eksempler på sådanne opgaver er udstedelse af autorisationer, tildeling af tilskud, informations- og formidlingsvirksomhed, kontrol, myndighedsafgørelser, registrering, skatteopkrævning, omsorgsopgaver mv. Selve borgerkontakten kan tage forskellige former f.eks. personligt fremmøde, telefonkontakt, e-post, breve mv. Klare mål for borgervendte ydelser og opfølgning på disse vil styrke borgerne i forhold til de offentlige institutioner, fordi borgerne kan få klar besked om, hvad de kan forvente af den offentlige institution og dermed stille den til ansvar. Institutionen bliver også tilskyndet til at orientere sig mod borgerne frem for mod interne processer og rutiner. Endelig vil det blive muligt at sammenligne de offentlige institutioner med hinanden og dermed udpege, hvem der er gode, og hvem der skal blive bedre. REGERINGENS INITIATIV: KLARE MÅL FOR BORGERVENDTE YDELSER OG MULIGHED FOR SAMMENLIGNING HERAF Regeringen fremlægger en handlingsplan for opstilling af klare mål for de statslige institutioners borgervendte opgaver.

23 21 SAMMENLIGNING AF PRIS OG KVALITET Det kan være vanskeligt for borgerne at gennemskue, hvad det reelt koster at tilbyde offentlige serviceydelser. Med indførelsen af omkostningsbaserede regnskabsprincipper i de statslige og kommunale regnskaber bliver det lettere at vise, hvad det koster at producere serviceydelserne. Regeringen går nu et skridt videre, idet der i højere grad skal være synlighed om omkostningerne på institutionsniveau, f.eks. hvad en børnehaveplads koster. En øget gennemsigtighed om omkostninger og kvalitet vil styrke den enkelte borgers mulighed for at sammenligne og kigge de kommunale institutioner i kortene. Det kan bidrage til at kvalificere den demokratiske debat i kommunerne og fremme effektiviseringsarbejdet i den kommunale sektor. REGERINGENS INITIATIV: SAMMENLIGNING AF PRIS OG KVALITET PÅ TVÆRS AF KOMMUNER Der skal indføres et gennemsigtigt system, der sigter på at give borgeren information om omkostningerne ved at producere den enkelte kommunale serviceydelse. Samtidig sigter det på at give mulighed for at sammenligne omkostninger og kvalitet på tværs af kommunerne. Således bliver der på længere sigt, når regnskabsreformen er gennemført, åbenhed om omkostningerne på institutionsniveau ( omkostningssted i regnskabssystem).

24 22 MERE FLEKSIBLE OG TILGÆNGELIGE OFFENTLIGE INSTITUTIONER Mange borgere, der i forvejen har en travl hverdag, hvor arbejde og familie skal gå op i en højere enhed, oplever det som frustrerende, når adgangen til offentlige kontorer er begrænset til tidspunkter, der ikke tager hensyn til familierne eller brugernes arbejdstider. Ligesom private virksomheder de senere år har imødekommet kundernes behov ved at introducere en flerstrenget strategi for tilgængelighed og hermed gjort det lettere at kontakte og få adgang på varierende tidspunkter og måder, skal også de offentlige institutioner tilpasses brugernes behov. Mere tilgængelige offentlige institutioner behøver ikke nødvendigvis være ensbetydende med længere åbningstider. Borgerne efterspørger forskellige ydelser fra det offentlige, hvoraf nogle kun kan tilvejebringes ved personlig betjening, mens andre hverken kræver fysisk fremmøde eller telefonisk kontakt mellem borgeren eller virksomheden og den offentlige institution. REGERINGENS INITIATIV: MERE FLEKSIBLE OG TILGÆNGELIGE OFFENTLIGE INSTITUTIONER Regeringen udarbejder en flerstrenget strategi for offentlige institutioners tilgængelighed over for borgere. En flerstrenget tilgængelighedsstrategi kan inkludere udbredelse af offentlige call-centre, mulighed for telefonisk og elektronisk selvbetjening samt fleksible betjeningssteder.

25 23 KOMMUNEN SOM BORGERNES NÆRE OG KENDTE INDGANG Der skal skabes enkle og sammenhængende indgange til den offentlige sektor, så opgaverne leveres så tæt på borgerne som muligt. Kommunerne er den offentlige instans, der er tættest på borgerne. En enkel indgang til den offentlige sektor vil derfor i mange situationer forudsætte, at kommunerne kommer til at spille en større rolle. Særligt for ydelser, der i dag kræver et fysisk fremmøde f.eks. udstedelse af pas og kørekort vil en samling af servicefunktionerne på kommunalt niveau give en lettelse af den enkelte borgers hverdag og give mulighed for en bedre og mere fleksibel borgerbetjening Mange kommuner gør i dag forsøg med servicebutikker, kvikskranker og lignende, hvor borgerne kan henvende sig og umiddelbart få svar på de mest almindelige spørgsmål og løst mindre komplicerede sager. I tilknytning til den kommunale servicebutik kan der være et samarbejde med en eller flere regionale statslige myndigheder. F.eks. har Høje Taastrup Kommune og Glostrup Politi i fællesskab gennemført et projekt om fælles kommunal og politimæssig borgerbetjening. REGERINGENS INITIATIV: STYRKELSE AF KOMMUNERNES ROLLE SOM BORGERNES NÆRE OG KENDTE INDGANG TIL DEN OFFENTLIGE SEKTOR Kommunernes rolle som indgang til den offentlige sektor kan bl.a. styrkes ved i højere grad at samle borgerrettede ekspeditionsopgaver i kommunerne. Der nedsættes en arbejdsgruppe om én indgang til den offentlige sektor. Arbejdsgruppen skal kortlægge den regionalstatslige forvaltning og borgerkontakt med henblik på at vurdere i hvilket omfang, der i denne del af den offentlige sektor forefindes opgaver eller borgerkontakt, der kan løses af kommunerne.

26 24 DIGITALISERING AF BORGER- BETJENINGEN Undertiden giver kontakten med offentlige myndigheder anledning til unødigt administrativt besvær. De fleste kender fornemmelsen af at skulle udfylde bureaukratiske formularer eller afgive de samme oplysninger flere gange til forskellige instanser. En digitalisering af borgerbetjeningen vil i mange tilfælde være den bedste løsning på disse problemer. Papir- og sagsgangene i forhold til det offentlige ved ejendomshandel kan forenkles ved brug af flere digitale løsninger. Køber (anmelder) skal have mulighed for kun at indsende salgsindberetningen ét sted. Herved spares en postgang for anmelderne, og de samme oplysninger skal ikke længere afleveres flere steder. Den teknologiske udvikling inden for digitale signaturer mv. giver mulighed for at gå over til papirløs tinglysning, således at der kan opnås en bedre og mere effektiv arbejdstilrettelæggelse. REGERINGENS INITIATIVER: FORENKLET EJENDOMSHANDEL Der etableres én samlet indberetningsløsning, således at køber (anmelder) kan få mulighed for at indsende salgsindberetningen elektronisk og på papir til tinglysning. PAPIRLØS TINGLYSNING Et udvalg skal belyse muligheden for at indføre papirløs tinglysning og fremkomme med forskellige løsningsmodeller.

27 25 LEGALISERING OFFENTLIG BEKRÆFTELSE AF DOKUMENTERS ÆGTHED Borgere og virksomheder, der har brug for at anvende danske offentlige dokumenter i udlandet, bliver mødt med krav om at dokumentere, at dokumenterne er ægte. Det kan for eksempel være elever eller studerende, der søger optagelse på et udenlandsk gymnasium eller universitet, som bliver bedt om at dokumentere, at udskrifterne af deres danske eksamensbeviser eller anbefalinger er ægte. Et andet eksempel er personer, der skal fremvise dåbs- eller vielsesattester i udlandet. Traditionelt bliver ægtheden af underskrifter på danske offentlige dokumenter bekræftet af en anden myndigheds underskrift. Dette betegnes legalisering. I dag skal borgeren eller virksomheden henvende sig til tre forskellige myndigheder: Først sektormyndigheden, så Udenrigsministeriet og endelig det pågældende fremmede lands ambassade eller konsulat. Legaliseringsprocedurerne er en administrativt tung og dyr formalitet, der er til betydelig gene for de berørte. Danmark har mulighed for at begrænse udenlandske krav til legalisering ved at tiltræde den såkaldte Apostille-konvention. En dansk tiltrædelse af konventionen betyder bl.a., at borgere og virksomheder ikke længere skal henvende sig til det pågældende fremmede lands ambassade eller konsulat for at få bekræftet en underskrift på et dokument.

28 26 REGERINGENS INITIATIV: DET SKAL VÆRE LETTERE FOR BORGERE AT FÅ BEKRÆFTET UNDERSKRIFTER PÅ DOKUMENTER TIL BRUG I UDLANDET Regeringen tager initiativ til, at Danmark tiltræder Apostillekonventionen, der begrænser kravet om legalisering af offentlige dokumenter. En dansk tiltrædelse af Apostille-konventionen vil medføre administrative lettelser for borgere og virksomheder. Regeringen vil i samme forbindelse undersøge, hvordan kontakten mellem borgere/virksomheder og de offentlige myndigheder kan forbedres, når ægtheden af deres underskrifter på danske dokumenter skal bekræftes.

29 27 EN ÅBEN OFFENTLIG SEKTOR Samspillet mellem borgerne og den offentlige sektor skal være baseret på en åben dialog gennem kanaler, der er nemt tilgængelige for borgeren. Det er ofte vanskeligt at navigere mellem forskellige institutioner og finde rundt i bekendtgørelser og vejledninger. En åben dialog med borgerne indebærer ligeledes en større åbenhed om de demokratiske beslutningsprocesser. Internetteknologien kan udnyttes til at give borgerne mulighed for at følge med i tilblivelsen af nye lovforslag eller udgivelse af offentlige rapporter og betænkninger. Det skal være muligt for interesserede borgere og virksomheder at komme med synspunkter om nye love og regler, før de træder i kraft. REGERINGENS INITIATIV: HØRINGSPORTAL PÅ INTERNETTET Der bliver etableret en høringsportal, hvor lovforslag og udkast til bekendtgørelser offentliggøres, inden de bliver behandlet i Folketinget henholdsvis udstedt. En høringsportal giver interesserede borgere og andre parter én digital indgang til alle lovforslag, når de bliver udsendt til offentlig høring. Borgere, virksomheder eller organisationer, der er interesserede i at følge lovgivningen på bestemte områder, slipper dermed for at holde øje med ministeriernes forskellige hjemmesider. Borgere, organisationer og virksomheder kan udvælge, hvilke områder de interesserer sig særligt for. De vil så modtage en orienteringsmail, når der sendes lovforslag og udkast til bekendtgørelser i høring inden for de valgte områder. De indkomne høringssvar bliver også offentliggjort på høringsportalen.

30 28 BEDRE KOMMUNI- KATION OMKRING LOVE OG REGLER Bedre regulering handler ikke kun om lovteknik og indholdet af love og bekendtgørelser. Det handler også om formidlingen og tilgængeligheden af regler. Det skal være nemmere både for borgere og professionelle brugere at forstå og anvende love og bekendtgørelser. REGERINGENS INITIATIV: BORGERVENLIG KOMMUNIKATION OG REGLER Ministerier skal, hvor det er relevant, formidle information om regler på deres hjemmesider med udgangspunkt i borgerens/virksomhedens situation. Desuden vil der blive taget initiativ til, at der kan indsættes formålsbestemmelser i bekendtgørelser med henblik på at gøre bekendtgørelserne mere forståelige.

31 29 BEDRE DIALOG MELLEM MYNDIG- HEDER OG BOR- GERE VIA DIGITALE LØSNINGER Internettet kan også bruges til at give den enkelte ret til at kommunikere elektronisk med offentlige myndigheder. Dette vil medføre en betydelig forenkling i kommunikationen mellem forskellige offentlige myndigheder og inden længe også mellem borgere og forvaltning. REGERINGENS INITIATIV: edag 2: RET TIL DIGITAL KOMMUNIKATION MED OFFENTLIGE MYNDIGHEDER Siden edag den 1. september 2003 har offentlige myndigheder haft ret til at kommunikere digitalt med hinanden. Som opfølgning på initiativet vil regeringen i samarbejde med kommuner og amter fastsætte en edag 2, som skal give borgere og virksomheder ret til at kommunikere digitalt med offentlige myndigheder med anvendelse af den fælles-offentlige digitale signatur.

32 30 Det er også vigtigt, at borgerne har indsigt i, hvordan behandlingen af deres sager forløber. REGERINGENS INITIATIV: DIGITAL ADGANG TIL EGNE DATA Regeringen og de kommunale parter offentliggør den 1. november 2003 en strategi for, hvordan borgerne får nemmere adgang til egne data i den offentlige sektor. Strategien lægger op til at benytte udbredelsen af digitale signaturer til borgerne som anledning til en bred offentlig satsning på at give borgerne adgang til egne data. En række myndigheder iværksætter initiativer, bl.a. et informationssystem, der skal give borgerne nemmere overblik over egne data. Herudover vil det kommende fælles-offentlige elektronisk sags- og dokumenthåndteringssystem på sigt åbne mulighed for digital adgang til egne sager. Forudsætningen for at sikre borgerne en god dialog med den offentlige sektor er, at der findes enkle og sammenhængende indgange til den offentlige forvaltning. Der skal skabes større sammenhæng i sagsbehandlingen på tværs af myndigheder, så borgerne ikke risikerer at skulle aflevere den samme ansøgning flere steder eller føle sig som en kastebold pga. manglende sammenhæng inden for eller mellem forskellige enheder som f.eks. skattemyndighederne og SU-styrelsen. For at digitaliseringen skal gøre en væsentlig forskel for den enkelte borger og for effektiviteten i offentlige institutioner, skal digitale teknologier i højere grad tænkes sammen med ændringer i arbejdsgange, administrative afgrænsninger og øget brug af servicefællesskaber.

33 31 REGERINGENS INITIATIV: SERVICEFÆLLESSKAB MELLEM ØKONOMISTYRELSEN, TOLDSKAT OG SU-STYRELSEN VEDRØRENDE DIGITAL FORVALTNING De tre institutioner vil blandt andet gøre oplysningssedlen tilgængelig på internettet og udveksle oplysninger om borgernes indkomst. Så kan de studerende holde øje med, at de ikke tjener for meget ved siden af deres SU. De studerende, der har tjent for meget, vil heller ikke længere selv skulle kontakte skattemyndighederne for at få tilbagebetalt for meget indbetalt skat. Det vil skattemyndighederne selv sørge for. Formålet med samarbejdet er at udnytte mulighederne i et bedre samspil mellem IT-systemerne på studiegælds-, SUog skatteområderne. Det kan både øge effektiviteten i disse institutioner og skabe en bedre og mere sammenhængende service overfor borgerne.

34 32 EN MERE BORGERNÆR OFFENTLIG SEKTOR November 2003 Publikationen kan bestilles hos: Schultz Information Herstedvang 12, 2620 Albertslund Tlf Fax Hjemmeside: eller afhentes hos: Schultz Information Herstedvang Albertslund Henvendelse vedrørende regeringens moderniseringsprogram kan i øvrigt ske til: Finansministeriet 11. kontor Christiansborg Slotsplads København K Telefon Design 1508 A/S og b:graphic Foto Nicolai Howalt Tryk Nordsjællands Trykcenter Oplag stk. Pris 50 kr. inkl. moms ISBN Elektronisk publikation Produktion Nordsjællands Trykcenter ISBN Publikationen kan hentes på hjemmesiden for regeringens moderniseringsprogram

35

36 Regeringens Moderniseringsprogram Christiansborg Slotsplads København K Telefon

INDHOLD FORORD KLARE MÅL OG MERE ÅBENHED BRUGERRETTET INFORMATION I DEN OFFENTLIGE SEKTOR KLARE MÅL OG MERE ÅBENHED I STATEN

INDHOLD FORORD KLARE MÅL OG MERE ÅBENHED BRUGERRETTET INFORMATION I DEN OFFENTLIGE SEKTOR KLARE MÅL OG MERE ÅBENHED I STATEN INDHOLD 03 05 11 15 FORORD KLARE MÅL OG MERE ÅBENHED BRUGERRETTET INFORMATION I DEN OFFENTLIGE SEKTOR KLARE MÅL OG MERE ÅBENHED I STATEN FORORD Regeringen ønsker en offentlig sektor, hvor der er åbenhed

Læs mere

Februar 2007. Klare mål og ansvar for resultater

Februar 2007. Klare mål og ansvar for resultater Februar 2007 Klare mål og ansvar for resultater Regeringens debatoplæg til møde om kvalitetsreformen 8. februar 2007 1 Klare mål og ansvar for resultater Regeringen vil sætte fokus på mål og resultater

Læs mere

Digitale boligstøtteansøgninger. En administrativ fordel med voksende effekt for både borgere og administration

Digitale boligstøtteansøgninger. En administrativ fordel med voksende effekt for både borgere og administration Digitale boligstøtteansøgninger En administrativ fordel med voksende effekt for både borgere og administration JUNI 2003 1 Titel: Digitale boligstøtteansøgninger En administrativ fordel med voksende effekt

Læs mere

Mindre bureaukrati helt enkelt! Mindre bureaukrati helt enkelt!

Mindre bureaukrati helt enkelt! Mindre bureaukrati helt enkelt! Mindre bureaukrati helt enkelt! Regeringen Oktober 2003 1 Mindre bureaukrati helt enkelt!, oktober 2003 Publikationen kan bestilles hos: Schultz Information Herstedvang 12, 2620 Albertslund Telefon 43

Læs mere

ATP s digitaliseringsstrategi 2014-2018

ATP s digitaliseringsstrategi 2014-2018 ATP s digitaliseringsstrategi 2014-2018 ATP s digitaliseringsstrategi samler hele ATP Koncernen om en række initiativer og pejlemærker for digitalisering i ATP. Den støtter op om ATP Koncernens målsætning

Læs mere

Informationsmøde om de nye regler for frit valg og udbud på ældreområdet. Oktober 2012

Informationsmøde om de nye regler for frit valg og udbud på ældreområdet. Oktober 2012 Informationsmøde om de nye regler for frit valg og udbud på ældreområdet Oktober 2012 Kommunalbestyrelsen i Solkøbing Kommune har besluttet at udbyde to af kommunens tre plejecentre (i alt 132 pladser)

Læs mere

Debatoplæg om det rummelige arbejdsmarked

Debatoplæg om det rummelige arbejdsmarked Debatoplæg om det rummelige arbejdsmarked Regeringen, maj 2 Debatoplæg om det rummelige arbejdsmarked Regeringen, maj 2 Regeringen, maj 2 Et debatoplæg om det rummelige arbejdsmarked Publikationen kan

Læs mere

Forebyggende tiltag Sundhed

Forebyggende tiltag Sundhed DANSKE ÆLDRERÅDs holdning til aktuelle ældrepolitiske områder Bestyrelsen i DANSKE ÆLDRERÅD har drøftet en række ældrepolitiske områder og er enige om følgende holdninger og opfordringer. Områderne er

Læs mere

Samarbejde om modernisering af den offentlige sektor Samarbejde om nytænkning og effektivisering Viden er grundlaget Flere fælles løsninger

Samarbejde om modernisering af den offentlige sektor Samarbejde om nytænkning og effektivisering Viden er grundlaget Flere fælles løsninger Principper for kommunal-statsligt samarbejde Principper for kommunal-statsligt samarbejde I aftalen om kommunernes økonomi for 2008 indgik en række principper for god decentral styring, der tager afsæt

Læs mere

KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015. Januar 2011

KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015. Januar 2011 KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGI 2011 2015 Januar 2011 Indhold 1 INDLEDNING 2 STRATEGIGRUNDLAGET 2.1 DET STRATEGISKE GRUNDLAG FOR KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGIEN 3 VISION - 2015 4 KANAL- OG DIGITALISERINGSSTRATEGIEN

Læs mere

UDBUDSPOLITIK HOLBÆK KOMMUNE

UDBUDSPOLITIK HOLBÆK KOMMUNE UDBUDSPOLITIK HOLBÆK KOMMUNE Holbæk Kommunes udbudspolitik vedrører Byrådets afklaring af de overordnede og principielle forhold vedrørende konkurrenceudsættelse af kommunalt udførte driftsopgaver. Med

Læs mere

Kommunernes e2012-projekt. Astrid Marie Starck, konsulent KL s Center for Borgerbetjening og It-politik ams@kl.dk - 3370 3583

Kommunernes e2012-projekt. Astrid Marie Starck, konsulent KL s Center for Borgerbetjening og It-politik ams@kl.dk - 3370 3583 Kommunernes e2012-projekt Astrid Marie Starck, konsulent KL s Center for Borgerbetjening og It-politik ams@kl.dk - 3370 3583 e2012 og hvad så? 1) Vente og lade tingene komme til os? 2) Mulighed? Borgmester

Læs mere

KONCERNPOLITIK FOR GOD LEDELSE I INDENRIGS- OG SUNDHEDSMINISTERIET

KONCERNPOLITIK FOR GOD LEDELSE I INDENRIGS- OG SUNDHEDSMINISTERIET KONCERNPOLITIK FOR GOD LEDELSE I INDENRIGS- OG SUNDHEDSMINISTERIET 1 Forord Den offentlige sektor står over for store omlægninger - ikke mindst på grund af den igangværende kommunalreform. Samtidig stilles

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Service- og kanalstrategi for Brøndby Kommune

Indholdsfortegnelse. Service- og kanalstrategi for Brøndby Kommune Indholdsfortegnelse 1. Indledning 2 2. Definition og afgrænsning 3 3. Borgere og virksomheders brug af kommunikationskanaler 4 4. Hvad er strategien, og hvad betyder det for borgere og virksomheder? 5

Læs mere

Afklaringsnotat udbud af hjemmehjælpsydelser i Horsens Kommune

Afklaringsnotat udbud af hjemmehjælpsydelser i Horsens Kommune NOTAT Afklaringsnotat udbud af hjemmehjælpsydelser i Horsens Kommune Horsens Kommune har kontaktet Udbudsportalen for bistand til afklaring af fordele og ulemper ved at konkurrenceudsætte hjemmehjælpsydelser

Læs mere

Information om hjemmehjælp

Information om hjemmehjælp Information om hjemmehjælp Marts 2012 Social- og Sundhedsforvaltningen 1 Indledning Denne pjece er for dig, der ønsker at søge - eller modtager hjemmehjælp i Herlev Kommune. Du finder information om, hvordan

Læs mere

Forslag. ændring af navnelov

Forslag. ændring af navnelov Fremsat den {FREMSAT} af Minister for familie- og forbrugeranliggender (Carina Christensen) Forslag til ændring af navnelov (Gebyr) I lov nr. 524 af 24. juni 2005, navnelov, foretages følgende ændringer:

Læs mere

Bilag 1. Principper for kommunaltstatsligt

Bilag 1. Principper for kommunaltstatsligt Regeringen KL Bilag 1. Principper for kommunaltstatsligt samarbejde Nyt kapitel 25.09.2015 Regeringen og KL er enige om, at udviklingen af velfærdsområderne er et fælles ansvar for stat og kommuner, og

Læs mere

Kanalstrategi 2012-2015

Kanalstrategi 2012-2015 Kanalstrategi 2012-2015 Den Fælleskommunale Digitaliseringsstrategi 2011-2015 giver retningen for arbejdet med digitalisering i de kommende år. Målene i strategien er høje, og der ligger store udfordringer

Læs mere

Titel: Gribskov Kommune Kanal- og servicestrategi 2012-2015 Resumé:

Titel: Gribskov Kommune Kanal- og servicestrategi 2012-2015 Resumé: Evt. sorteringsnøgle: Placering:Digitaliseringsprogram (er flyttet til ny projektdb)» SPOR» Kanal- og servicestrategi» Titel: Gribskov Kommune Kanal- og servicestrategi 2012-2015 Resumé: Type: Dokument

Læs mere

Fakta på fritvalgsområdet 1 November 2006

Fakta på fritvalgsområdet 1 November 2006 KVALITET I DEN OFFENTLIGE SEKTOR SEKRETARIATET FOR MINISTERUDVALGET Prins Jørgens Gård 11, 1218 København K Telefon 33 92 33 - Fax 33 11 16 65 Dato: 23. november 26 Fakta på fritvalgsområdet 1 November

Læs mere

Ansøgning fra Frederiksberg Kommune om frikommunestatus

Ansøgning fra Frederiksberg Kommune om frikommunestatus (På officielt brevpapir) Ansøgning fra Frederiksberg Kommune om frikommunestatus Til Social- og Indenrigsministeriet (Sendes via frikommune.sim.dk) Hermed følger Frederiksberg Kommunes forslag opdelt efter

Læs mere

Regeringens første 100 dage

Regeringens første 100 dage Regeringens første 100 dage - gennemførelsen Marts 2002 Regeringen Vækst, velfærd fornyelse - de første 100 dage Regeringen fremlagde den 4. december 2001 sit program Regeringens første 100 dage, der indeholder

Læs mere

Udbud en trussel for de udsatte borgere og den frie konkurrence

Udbud en trussel for de udsatte borgere og den frie konkurrence Åbent brev til Folketingets Socialudvalg Folketingets Kommunaludvalg Folketingets Erhvervs- Vækst- og Eksportudvalg Social-, børne- og integrationsminister Annette Vilhelmsen Økonomi- og indenrigsminister

Læs mere

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og Socialministeriet. Kissen Møller Hansen, Sonja Iskov, Lars Bahl / Billedhuset 2.

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og Socialministeriet. Kissen Møller Hansen, Sonja Iskov, Lars Bahl / Billedhuset 2. Regeringen Titel: Udgiver: Bedre mad til ældre Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri og Socialministeriet Udgivelsesår: 2001 Udgave, oplag: Fotos: Sats: Tryk og bogbind: 1. udgave, 1. oplag, 1.000

Læs mere

Norddjurs Kommune. Analyse af skole- og dagtilbudsstrukturen i Norddjurs Kommune. Del 2.

Norddjurs Kommune. Analyse af skole- og dagtilbudsstrukturen i Norddjurs Kommune. Del 2. Norddjurs Kommune Analyse af skole- og dagtilbudsstrukturen i Norddjurs Kommune. Del 2. April 2013 1 Indholdsfortegnelse Indledning...3 Muligheder for ændringer i dagtilbudsstrukturen....4 De lovgivningsmæssige

Læs mere

Mål- og resultatplan for Anklagemyndigheden 2015

Mål- og resultatplan for Anklagemyndigheden 2015 Mål- og resultatplan for Anklagemyndigheden 2015 1. Indledning Anklagemyndighedens mål- og resultatplan for 2015 er indgået mellem Justitsministeriet og Rigsadvokaten og dækker den samlede anklagemyndighed.

Læs mere

28. januar 2015 FM 2015/92. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger

28. januar 2015 FM 2015/92. Bemærkninger til forslaget. Almindelige bemærkninger 28. januar 2015 FM 2015/92 Bemærkninger til forslaget Almindelige bemærkninger 1. Indledning Grønland har på nuværende tidspunkt ikke en jobportal på internettet med et struktureret udbud af ledige jobs,

Læs mere

Om Videncenter for velfærdsledelse

Om Videncenter for velfærdsledelse 23/11/11 Om Videncenter for velfærdsledelse Videncenter for Velfærdsledelse I Finansloven for 2010 blev der afsat 20 mio. kr. til et nyt Videncenter for Velfærdsledelse. Videncentret er et samarbejde mellem

Læs mere

Ældrepolitik Et værdigt ældreliv

Ældrepolitik Et værdigt ældreliv Ældrepolitik Et værdigt ældreliv l Godkendt af Byrådet den 25. april 2016 Forord Fremtiden byder på nye udfordringer inden for ældreområdet og de mest markante er, at der bliver flere ældre og flere demente,

Læs mere

TILLID GIVER VERDENSKLASSE HJØRNESTEN TIL EN NY STYRING AF DEN OFFENTLIGE SEKTOR

TILLID GIVER VERDENSKLASSE HJØRNESTEN TIL EN NY STYRING AF DEN OFFENTLIGE SEKTOR TILLID GIVER VERDENSKLASSE HJØRNESTEN TIL EN NY STYRING AF DEN OFFENTLIGE SEKTOR OFFENTLIGT ANSATTES ORGANISATIONER Januar 2013 STAUNINGS PLADS 1-3,4 1607 KØBENHAVN V 33 70 13 00 OAO@OAO.DK WWW.OAO.DK

Læs mere

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K

Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Retsudvalget 2010-11 REU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 895 Offentligt Folketinget Retsudvalget Christiansborg 1240 København K Civil- og Politiafdelingen Dato: 20. juni 2011 Kontor: Politikontoret

Læs mere

Handlingsplan for Vestre Landsret 2014 ekstern udgave

Handlingsplan for Vestre Landsret 2014 ekstern udgave Vestre Landsret Præsidenten J.nr. 21A-VL-22-13 Den 17/02-2014 Handlingsplan for Vestre Landsret 2014 ekstern udgave Denne handlingsplan indeholder en beskrivelse af de væsentligste initiativer, som landsretten

Læs mere

Holstebro Kommunes integrationspolitik

Holstebro Kommunes integrationspolitik Page 1 of 9 Holstebro Kommunes integrationspolitik Vedtaget på byrådsmødet den 7. oktober 2008 Page 2 of 9 Indhold Indledning Holstebro Kommunes vision Integrationspolitikkens tilblivelse Vision, værdier

Læs mere

Ny fælleskommunal digitaliseringsstrategi 2016-2020 v. Pia Færch, kontorchef, KL

Ny fælleskommunal digitaliseringsstrategi 2016-2020 v. Pia Færch, kontorchef, KL Ny fælleskommunal digitaliseringsstrategi 2016-2020 v. Pia Færch, kontorchef, KL Vision En decentralt funderet offentlige sektor, der på en gang yder og faciliterer nær og tilgængelig, sammenhængende og

Læs mere

UDKAST til. I lov nr. 87 af 30. januar 2007 om Forebyggelsesfonden foretages følgende ændring:

UDKAST til. I lov nr. 87 af 30. januar 2007 om Forebyggelsesfonden foretages følgende ændring: Arbejdstilsynet UDKAST til Forslag til Lov om ændring af lov om Forebyggelsesfonden (Tilskud til mindre, private virksomheders udarbejdelse af ansøgning m.v. om støtte) I lov nr. 87 af 30. januar 2007

Læs mere

Til bestyrelsen for Institutioner for erhvervsrettede uddannelser og almengymnasiale uddannelser samt almene voksenuddannelser m.v.

Til bestyrelsen for Institutioner for erhvervsrettede uddannelser og almengymnasiale uddannelser samt almene voksenuddannelser m.v. Til bestyrelsen for Institutioner for erhvervsrettede uddannelser og almengymnasiale uddannelser samt almene voksenuddannelser m.v. Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen Frederiksholms Kanal 25 1220 København

Læs mere

.DSLWHOÃ 9LUNVRPKHGHUQH

.DSLWHOÃ 9LUNVRPKHGHUQH .DSLWHOÃ 9LUNVRPKHGHUQH Folkeafstemning Deltagelse i euro-samarbejdet Omkring 1 år Op til 2-3 år Virksomhedernes omstilling til euro kan påbegyndes Omstilling i virksomhederne kan ske hurtigt forudsat

Læs mere

Lovudkast til lov om ændring af lov om anmeldelse af fødsler og dødsfald (bortfald af borgernes anmeldelsespligt ved fødsler og dødsfald)

Lovudkast til lov om ændring af lov om anmeldelse af fødsler og dødsfald (bortfald af borgernes anmeldelsespligt ved fødsler og dødsfald) Lovudkast til lov om ændring af lov om anmeldelse af fødsler og dødsfald (bortfald af borgernes anmeldelsespligt ved fødsler og dødsfald) 1 I lov om anmeldelse af fødsler og dødsfald, jf. lov nr. 225 af

Læs mere

Udbudsstrategi. Brøndby Kommune 2010-13 BRØNDBY KOMMUNE

Udbudsstrategi. Brøndby Kommune 2010-13 BRØNDBY KOMMUNE Udbudsstrategi Brøndby Kommune 2010-13 BRØNDBY KOMMUNE CENTRALFORVALTNINGEN PARK ALLÉ 160 2605 BRØNDBY TELEFON 43 28 28 28 MAIL CENTRAL@BRONDBY.DK WEB WWW.BRONDBY.DK REDAKTION ØKONOMIAFDELINGEN TRYK BRØNDBY

Læs mere

Udlicitering i krydsild gode råd om risikostyring

Udlicitering i krydsild gode råd om risikostyring Udlicitering i krydsild gode råd om risikostyring November 2005 Udlicitering i krydsild gode råd om risikostyring November 2005 Udlicitering i krydsild gode råd om risikostyring November 2005 I tabeller

Læs mere

Rådhus 2015. Direktionen. Udviklings- og effektiviseringsstrategi for administrationen

Rådhus 2015. Direktionen. Udviklings- og effektiviseringsstrategi for administrationen Udviklings- og effektiviseringsstrategi for administrationen Rådhus 2015 Projektbeskrivelse Direktionens udviklings- og effektiviseringsstrategi har til formål at effektivisere den administrative drift

Læs mere

Kvalitetsreform i den offentlige sektor

Kvalitetsreform i den offentlige sektor Kvalitetsreform i den offentlige sektor - Set i et ledelsesperspektiv Ledernes Hovedorganisation Maj 2007 Indledning Den offentlige sektor står i dag overfor en række udfordringer, såsom højt sygefravær,

Læs mere

Modernisering af den offentlige sektor fra 1983 til i dag. - baggrunden for FTF-projektet om styringsforandringer i den offentlige sektor.

Modernisering af den offentlige sektor fra 1983 til i dag. - baggrunden for FTF-projektet om styringsforandringer i den offentlige sektor. Februar 2006. Notat LIWJ Modernisering af den offentlige sektor fra 1983 til i dag. - baggrunden for FTF-projektet om styringsforandringer i den offentlige sektor. Indledning FTF har gennemført et projekt,

Læs mere

AMGROS REGIONERNES LÆGEMIDDELORGANISATION

AMGROS REGIONERNES LÆGEMIDDELORGANISATION AMGROS REGIONERNES LÆGEMIDDELORGANISATION Amgros indkøber lægemidler og høreapparater for det offentlige sundhedsvæsen. Vi følger aktivt med i, hvad der rører sig hos sygehusapoteker og øvrige samarbejdspartnere,

Læs mere

IT i folkeskolen. - en investering i viden og velfærd

IT i folkeskolen. - en investering i viden og velfærd IT i folkeskolen - en investering i viden og velfærd Regeringen August 2003 1 IT i folkeskolen - en investering i viden og velfærd 1. udgave, 1. oplag, august 2003: 2000 stk. ISBN 87-603-2358-2 ISBN (WWW)

Læs mere

INDHOLD. Indledning Opgaven Værdierne Beboerdemokratiet Kommunikationen Servicen Det boligsociale Miljøet Væksten Afslutning. Redaktion Østjysk Bolig

INDHOLD. Indledning Opgaven Værdierne Beboerdemokratiet Kommunikationen Servicen Det boligsociale Miljøet Væksten Afslutning. Redaktion Østjysk Bolig 02 MÅLSÆTNINGSPROGRAM 2015 ØSTJYSK BOLIG INDHOLD 4 5 6 8 9 11 12 13 14 15 Indledning Opgaven Værdierne Beboerdemokratiet Kommunikationen Servicen Det boligsociale Miljøet Væksten Afslutning Udgiver Organisationsbestyrelsen

Læs mere

Fælleskommunal digitaliseringsstrategi

Fælleskommunal digitaliseringsstrategi Fælleskommunal digitaliseringsstrategi Projektbeskrivelse 1.3: Kanalstrategi, dokumentation og kompetenceudvikling KL, September 2011 Baggrund Kommunerne står midt i en stor opgave med at flytte kommunikationen

Læs mere

2009/1 LSF 212 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016. Fremsat den 23. april 2010 af socialministeren (Benedikte Kiær) Forslag.

2009/1 LSF 212 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016. Fremsat den 23. april 2010 af socialministeren (Benedikte Kiær) Forslag. 2009/1 LSF 212 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016 Ministerium: Socialministeriet Journalnummer: Socialmin., j.nr. 2010-831 Fremsat den 23. april 2010 af socialministeren (Benedikte Kiær) Forslag til

Læs mere

Holstebro Kommunes Integrationspolitik

Holstebro Kommunes Integrationspolitik Holstebro Kommunes Integrationspolitik Godkendt af Arbejdsmarkedsudvalget Holstebro Kommunes April 2013 Indhold Indledning 2 Holstebro Kommunes vision 2 Integrationspolitikkens tilblivelse 3 Tværgående

Læs mere

2009/1 BRB 33 (Gældende) Udskriftsdato: 24. juni 2016. Beretning afgivet af Uddannelsesudvalget den 1. juli 2010. Beretning. over

2009/1 BRB 33 (Gældende) Udskriftsdato: 24. juni 2016. Beretning afgivet af Uddannelsesudvalget den 1. juli 2010. Beretning. over 2009/1 BRB 33 (Gældende) Udskriftsdato: 24. juni 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Beretning afgivet af Uddannelsesudvalget den 1. juli 2010 Beretning over Forslag til folketingsbeslutning om

Læs mere

Socialudvalget 2009-10 L 165 Bilag 1 Offentligt

Socialudvalget 2009-10 L 165 Bilag 1 Offentligt Socialudvalget 2009-10 L 165 Bilag 1 Offentligt Socialministeriet Kontoret for Ældre J.nr. 2009-6131 Ssc 19. marts 2010 Høringsnotat om forslag til lov om ændring af lov om sociale service (Loft over egenbetaling

Læs mere

Velfærdsforvaltningen. Referat. til mødet i. Jobudvalget. 16. august 2012 i Jobcentret, mødelokale 1.34 B

Velfærdsforvaltningen. Referat. til mødet i. Jobudvalget. 16. august 2012 i Jobcentret, mødelokale 1.34 B Velfærdsforvaltningen Referat til mødet i Jobudvalget 16. august 2012 i Jobcentret, mødelokale 1.34 B Indholdsfortegnelse Pkt. Tekst Side 89 "Vejle-loven" på beskæftigelsesområdet 181 181 00.22.00-P08-2-11

Læs mere

Bedre velfærd og holdbar økonomi Regeringens kvalitetsreform, 2015-plan og lavere skat på arbejdsindkomst

Bedre velfærd og holdbar økonomi Regeringens kvalitetsreform, 2015-plan og lavere skat på arbejdsindkomst Den 1. august 007 Bedre velfærd og holdbar økonomi Regeringens kvalitetsreform, 015-plan og lavere skat på arbejdsindkomst Regeringen fremlægger i dag tre store, markante og visionære planer for Danmarks

Læs mere

Vejledning til ansættelsesmyndigheder om muligheder for at anvende social- og sundhedsassistentens kvalifikationer. (1997/Sundhedsstyrelsen)

Vejledning til ansættelsesmyndigheder om muligheder for at anvende social- og sundhedsassistentens kvalifikationer. (1997/Sundhedsstyrelsen) Vejledning til ansættelsesmyndigheder om muligheder for at anvende social- og sundhedsassistentens kvalifikationer. (1997/Sundhedsstyrelsen) Til samtlige amtsråd og kommunalbestyrelser m.fl. I december

Læs mere

Økonomi og Indenrigsministeriet Slotholmsgade 10 12 1216 København K København, den 8. april 2013

Økonomi og Indenrigsministeriet Slotholmsgade 10 12 1216 København K København, den 8. april 2013 Økonomi og Indenrigsministeriet Slotholmsgade 10 12 1216 København K København, den 8. april 2013 Vedr.: Høringssvar om rapport fra udvalget om evaluering af kommunalreformen Alzheimerforeningen takker

Læs mere

Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune

Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune Strategi for innovation og velfærdsteknologi i Sundhed & Omsorg, Esbjerg Kommune 1 Udfordringer Esbjerg Kommunes servicetilbud vil i stigende grad blive udfordret i de kommende år. Vi vil blive mødt med

Læs mere

Det er lettere, end du tror integration i virksomhederne

Det er lettere, end du tror integration i virksomhederne Det er lettere, end du tror integration i virksomhederne Integration betaler sig både for den enkelte virksomhed og for samfundet som helhed Nye regler i integrationsloven og i en ny danskuddannelseslov

Læs mere

Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Resultater på sundhedsområdet

Indenrigs- og Sundhedsministeriet. Resultater på sundhedsområdet Indenrigs- og Sundhedsministeriet Resultater på sundhedsområdet December 24 Henvendelse om pjecen kan rettes til: Indenrigs- og Sundhedsministeriet 4. økonomiske kontor Slotholmsgade 1 12 1216 København

Læs mere

Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 BUU alm. del Bilag 202 Offentligt. Fælles ambitioner for folkeskolen. læring i centrum

Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 BUU alm. del Bilag 202 Offentligt. Fælles ambitioner for folkeskolen. læring i centrum Børne- og Undervisningsudvalget 2011-12 BUU alm. del Bilag 202 Offentligt Fælles ambitioner for folkeskolen læring i centrum Fælles ambitioner mangler Mange forskellige faktorer rundt om selve undervisningssituationen

Læs mere

Indhold... 1. 1 Indledning... 2. 2 Formål med kanalstrategien... 2. 2.1 Vision... 3. 3 Hvordan henvender borgerne sig i dag?... 4

Indhold... 1. 1 Indledning... 2. 2 Formål med kanalstrategien... 2. 2.1 Vision... 3. 3 Hvordan henvender borgerne sig i dag?... 4 Kanal st r at egi Vest hi mmer l andskommune2014-2015 Indhold Indhold... 1 1 Indledning... 2 2 Formål med kanalstrategien... 2 2.1 Vision... 3 3 Hvordan henvender borgerne sig i dag?... 4 3.1 Henvendelsestyper...

Læs mere

Supplementsskrivelse om dagtilbud til børn og unge 1 - Siden sidst. 2 - Nye initiativer 2.1 - Dagtilbudsloven

Supplementsskrivelse om dagtilbud til børn og unge 1 - Siden sidst. 2 - Nye initiativer 2.1 - Dagtilbudsloven Supplementsskrivelse om dagtilbud til børn og unge 1 - Siden sidst Som en del af økonomiaftalen for 2008 mellem KL og regeringen er det aftalt, at kommunernes udgifter i 2008 løftes med 1,3 mia. kr. til

Læs mere

Beskæftigelsesudvalget, Beskæftigelsesudvalget, Beskæftigelsesudvalget 2014-15 L 58 Bilag 8, L 58 A Bilag 8, L 58 B Bilag 8 Offentligt

Beskæftigelsesudvalget, Beskæftigelsesudvalget, Beskæftigelsesudvalget 2014-15 L 58 Bilag 8, L 58 A Bilag 8, L 58 B Bilag 8 Offentligt Beskæftigelsesudvalget, Beskæftigelsesudvalget, Beskæftigelsesudvalget 2014-15 L 58 Bilag 8, L 58 A Bilag 8, L 58 B Bilag 8 Offentligt Folketingets Beskæftigelsesudvalg Christiansborg 1240 København K

Læs mere

Indenrigs- og Sundhedsministeriet Kontoret for kommunal sundhed Att: Kåre Geil Slotsholmsgade 10-12 1216 København K

Indenrigs- og Sundhedsministeriet Kontoret for kommunal sundhed Att: Kåre Geil Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Indenrigs- og Sundhedsministeriet Kontoret for kommunal sundhed Att: Kåre Geil Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Høringssvar vedrørende udkast til bekendtgørelse om genoptræningsplaner og om patienters

Læs mere

Regnskab 2006. Ældreudvalgets bevillingsområde:

Regnskab 2006. Ældreudvalgets bevillingsområde: Regnskab 2006 Ældreudvalgets bevillingsområde: 990 Ældrepleje og omsorg 991 Folkepension 107 Bevilling 990 Ældrepleje og omsorg Beløb i 1.000 kr. Udg. Regnskab Budget inkl. omplacering Afvigelse Tillægsbevilling

Læs mere

Vejledning til kommunerne om Dokumentationsprojektet på ældreområdet

Vejledning til kommunerne om Dokumentationsprojektet på ældreområdet 30. november 2007 (Opdateret 24. november 2010) Vejledning til kommunerne om Dokumentationsprojektet på ældreområdet INTRODUKTION TIL VEJLEDNINGEN I forbindelse med aftalen om kommunernes økonomi for 2006

Læs mere

1. De organisatoriske rammer og administrative arbejdsgange

1. De organisatoriske rammer og administrative arbejdsgange Førtidspensionsreformen 2013 V/Lektor Pernille Lykke Dalmar, UC Syddanmark. - En kort gennemgang af det fremsatte lovforslag, med et overblik over de centrale begreber, og hvad de dækker over. Indhold:

Læs mere

Region Hovedstadens redegørelse vedrørende indberettet aktivitet, aktivitetsbestemte tilskud mv. 2010

Region Hovedstadens redegørelse vedrørende indberettet aktivitet, aktivitetsbestemte tilskud mv. 2010 Til: Region Hovedstadens redegørelse vedrørende indberettet aktivitet, aktivitetsbestemte tilskud mv. 2010 Koncern Økonomi Dataenheden Kongens Vænge 2 DK - 3400 Hillerød Opgang Blok A Telefon 48 20 50

Læs mere

børn og ældre Milliardmarked for madservice i kommunerne Estimeret værdi af markedet for madservice i de danske kommuner

børn og ældre Milliardmarked for madservice i kommunerne Estimeret værdi af markedet for madservice i de danske kommuner Organisation for erhvervslivet September 2009 Kæmpe markedspotentiale i kommunal madservice til børn og ældre AF CHEFKONSULENT LISE WALBOM, LICW@DI.DK, CHEFKONSULENT PETER BAY KIRKEGAARD, PBKI@DI.DK og

Læs mere

DIREKTIONENS STRATEGIPLAN

DIREKTIONENS STRATEGIPLAN DIREKTIONENS STRATEGIPLAN INDLEDNING Direktionens strategiplan angiver den overordnede retning for Direktionens arbejde i 2015 og 2016. Direktionen har arbejdet med emnet hen over efteråret for at afklare

Læs mere

Mit barn skal i dagtilbud! Hvordan foregår det i Randers Kommune

Mit barn skal i dagtilbud! Hvordan foregår det i Randers Kommune Mit barn skal i dagtilbud! Hvordan foregår det i Randers Kommune Hvor henvender jeg mig? I pladsanvisningen, Odinsgade 12, 8900 Randers C. Tlf.: 8915 1420 Mail: pladsanvisningen@randers.dk Pladsanvisningens

Læs mere

Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune

Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune Politik for nærdemokrati i Esbjerg Kommune Godkendt i Sammenlægningsudvalget den 6. december 2006 Indholdsfortegnelse 1 Indledning... 3 1.1 Baggrund... 3 1.1.1 Beslutning om sammenlægning af Bramming,

Læs mere

Betegnelsen arbejdsklausuler henviser til bestemmelser vedr. løn- og arbejdsvilkår i en kontrakt mellem bygherre og entreprenør.

Betegnelsen arbejdsklausuler henviser til bestemmelser vedr. løn- og arbejdsvilkår i en kontrakt mellem bygherre og entreprenør. BILAG 1: Overordnede principper for anvendelse af arbejdsklausuler og sociale klausuler i de udbudte kontrakter Helt overordnet skal anvendelse af arbejdsklausuler og sociale klausuler ses i sammenhæng

Læs mere

Vores fundament. Miljø og Teknik. Randers Kommune

Vores fundament. Miljø og Teknik. Randers Kommune Vores fundament Miljø og Teknik Randers Kommune I efteråret 2009 har vi arbejdet med at skabe et nyt fælles fundament for Miljø og Teknik. Ambitionen har været at skabe en klar retning for vores fremtidige

Læs mere

På forkant med fremtiden

På forkant med fremtiden : 31-05-2016 : 2015-009367-23 På forkant med fremtiden Formål Fortællingen På forkant med fremtiden skal skabe mening, motivation og fælles forståelse. Det er fortællingen om, hvorfor vi er her, hvad vi

Læs mere

Geodatastyrelsens strategi 2013 2016

Geodatastyrelsens strategi 2013 2016 Geodatastyrelsens strategi 2013 2016 Geodatastyrelsen er en del af Miljøministeriet og har som myndighed ansvaret for infrastruktur for geografisk information, opmåling, land- og søkortlægning samt matrikel-

Læs mere

Min digitale Byggesag (MDB)

Min digitale Byggesag (MDB) R E SULTATKONTRAKT Min digitale Byggesag (MDB) Projekt 5.1 i handlingsplanen for den fælleskommunale digitaliseringsstrategi Resume: Projektet om digital byggeansøgning og sagsbehandling, Min digitale

Læs mere

Notat. Bilag: Samlet udspil til tættere opfølgning på frit valgs-området. Udvalget for Sundhed og Omsorg. Kopi: til: Århus Kommune. Den 5.

Notat. Bilag: Samlet udspil til tættere opfølgning på frit valgs-området. Udvalget for Sundhed og Omsorg. Kopi: til: Århus Kommune. Den 5. Notat Emne: Til: Kopi: til: Bilag: Samlet udspil til tættere opfølgning på frit valgs-området Udvalget for Sundhed og Omsorg Den 5. juni 2007 Århus Kommune Økonomi og Myndighed Sundhed og Omsorg Bilag:

Læs mere

Frederiksberg Kommunes HR-strategi

Frederiksberg Kommunes HR-strategi Frederiksberg Kommunes HR-strategi FREDERIKSBERG KOMMUNES HR-STRATEGI 1 Forord I Frederiksberg Kommune har vi høje ambitioner. Borgerne skal have service af høj kvalitet, og samtidig skal vi være i front

Læs mere

KANALSTRATEGI Fredensborg Kommune 2012-2015 1

KANALSTRATEGI Fredensborg Kommune 2012-2015 1 KANALSTRATEGI Fredensborg Kommune 2012-2015 1 1. Formål og baggrund Fredensborg Kommunes kanalstrategi er en tværgående strategi, der angiver målsætninger for, hvilke kanaler 1 vi benytter og hvordan vi

Læs mere

Frit valg og Fleksibel hjemmehjælp

Frit valg og Fleksibel hjemmehjælp Frit valg og Fleksibel hjemmehjælp Frit valg og Fleksibel hjemmehjælp Som hjemmehjælpsmodtager kan du nu selv vælge, hvem du vil have til at levere din hjemmehjælp. Du kan også få indflydelse på, hvilke

Læs mere

GULDBORGSUND KOMMUNES UDBUDS- OG INDKØBSPOLITIK

GULDBORGSUND KOMMUNES UDBUDS- OG INDKØBSPOLITIK GULDBORGSUND KOMMUNES UDBUDS- OG INDKØBSPOLITIK GULDBORGSUND KOMMUNE JANUAR 2016 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Indledning... 3 2. Formål med indkøbs- og udbudspolitikken... 4 3. Principper for udbud og indkøb...

Læs mere

Strukturreform, spørgsmål vedr. skatteområdet

Strukturreform, spørgsmål vedr. skatteområdet Strukturreform, spørgsmål vedr. skatteområdet Spr. 1_SKM_S Hvilken rationaliseringsgevinst, mener regeringen, der kan realiseres, når der tages hensyn til den allerede stedfundne udvikling i de kommunale

Læs mere

Kvalitet i uddannelserne

Kvalitet i uddannelserne Kvalitet i uddannelserne Nedenfor bliver der redegjort for en række mål, hvis udvikling kan bidrage positivt til udviklingen af kvaliteten i uddannelserne. Mål 1. Uddannelserne skal møde kompetencebehovene

Læs mere

Gladsaxe en kommunikerende kommune

Gladsaxe en kommunikerende kommune Økonomiudvalget 18.01.2011 Punkt 14, bilag 1 Gladsaxe en kommunikerende kommune Kommunikationsstrategi for Gladsaxe Kommune 11.01.2011 Baggrund Gladsaxe Kommune ønsker en fælles kommunikationsstrategi,

Læs mere

Udviklingsstrategi 2016. Udviklingsstrategi 2016

Udviklingsstrategi 2016. Udviklingsstrategi 2016 Udviklingsstrategi 2016 1 Indledning Greve Kommune skaber sammen med borgere og virksomheder rammer for et attraktivt og udviklende fællesskab. Denne overordnede kerneopgave danner rammen for arbejdet

Læs mere

e2012 Kommunerne har en plan

e2012 Kommunerne har en plan e2012 Kommunerne har en plan Astrid Marie Starck KL s Center for borgerbetjening og it-politik Microsofts Kommuneseminar 2009 22-10-2009 Effektivisering gennem digitalisering Har vi hørt den før? 500.000.000

Læs mere

04-05-2015. Til Økonomiforvaltningen. Sagsnr. 2015-0002378. Dokumentnr. 2015-0002378-1

04-05-2015. Til Økonomiforvaltningen. Sagsnr. 2015-0002378. Dokumentnr. 2015-0002378-1 KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for administration NOTAT Til Økonomiforvaltningen Status på fokuspunkterne for forvaltningens arbejde for bedre sagsbehandling mv. Baggrund Sundheds-

Læs mere

Udvikling og test af nye serviceydelser og samarbejdsformer på sygehuse og i den primære sundhedssektor

Udvikling og test af nye serviceydelser og samarbejdsformer på sygehuse og i den primære sundhedssektor Udvikling og test af nye serviceydelser og samarbejdsformer på sygehuse og i den primære sundhedssektor Ansøgningsrunde målrettet projekter, der i offentlig-privat samarbejde løser udfordringer i fremtidens

Læs mere

Forsøg med en sammentænkt indsats mellem kommuner og arbejdsformidlingen

Forsøg med en sammentænkt indsats mellem kommuner og arbejdsformidlingen Arbejdsmarkedsstyrelsen Policycenteret Arbejdsmarkedscentre: Forsøg med en sammentænkt indsats mellem kommuner og arbejdsformidlingen For at sikre en fremtidig udvikling af velfærdssamfundet, bliver det

Læs mere

Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap og ældre

Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap og ældre Det gode og aktive hverdagsliv Aabenraa Kommunes politik for voksne med handicap og ældre Forord Kære læser! I Aabenraa Kommune har vi en vision om, at alle kommunens voksne borgere uanset alder og eventuelle

Læs mere

INPUT TIL TEMADRØFTELSE

INPUT TIL TEMADRØFTELSE INPUT TIL TEMADRØFTELSE En ny folkeskole I juni 2013 blev der indgået en politisk aftale, som lægger op til et fagligt løft af folkeskolen og til øget mål- og resultatstyring. Samtidig er der vedtaget

Læs mere

Digital Post og særligt svage borgergrupper

Digital Post og særligt svage borgergrupper Digital Post og særligt svage borgergrupper Vejledning til kommunerne om håndtering af svage borgergrupper i forbindelse med indførelsen af Offentlig Digital Post. Version: 1.0 Udarbejdet: april 2014 Udarbejdet

Læs mere

1 Strategi for Danmarks Domstole 2011. 2 Indsatser 2011

1 Strategi for Danmarks Domstole 2011. 2 Indsatser 2011 1 Strategi for Danmarks Domstole 2011 Danmarks Domstole har til opgave at udøve dømmende myndighed og løse hertil knyttede opgaver, herunder skifteret, fogedret, tinglysning og administration. Domstolsstyrelsen

Læs mere

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet

Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet NOTAT Dato: 3. september 2015 Kontor: Almene boliger Sagsnr.: 2015-162 Sagsbeh.: Forsøgsgruppen Dok id: Udmelding af temaer for forsøgs- og udviklingsprojekter

Læs mere

Anerkendende ledelse i staten. December 2008

Anerkendende ledelse i staten. December 2008 Anerkendende ledelse i staten December 2008 Anerkendende ledelse i staten December 2008 Anerkendende ledelse i staten Udgivet december 2008 Udgivet af Personalestyrelsen Publikationen er udelukkende udsendt

Læs mere

Interviewguide til interview vedr. VAKKS-undersøgelse af kvalitetsrapportbekendtgørelsen

Interviewguide til interview vedr. VAKKS-undersøgelse af kvalitetsrapportbekendtgørelsen Bilag 1 Interviewguide til interview vedr. VAKKS-undersøgelse af kvalitetsrapportbekendtgørelsen Nedenfor følger interviewguide for interviewet om de forventede konsekvenser af kvalitetsrapportbekendtgørelsen

Læs mere

Udmøntning af skolereformen i Randers Kommune

Udmøntning af skolereformen i Randers Kommune Oktober 2013 Udmøntning af skolereformen i Randers Kommune Arbejdsgruppe 1: Styrkelsen af det faglige niveau via udvikling af undervisningen A. Kommissorium Der skal udarbejdes et samlet idékatalog, som

Læs mere

Aktindsigt i ændringsforslag til budget. Statsforvaltningens brev til en journalist

Aktindsigt i ændringsforslag til budget. Statsforvaltningens brev til en journalist Aktindsigt i ændringsforslag til budget Statsforvaltningens brev til en journalist 2014-190684 Dato: 18-09- 2015 Henvendelse vedrørende Region Syddanmark om aktindsigt Region Syddanmark har den 3. september

Læs mere

Den nødvendige koordination - BKF sætter fokus på den kommunale forpligtelse i indsatsen for handicappede børn og unge og deres familier

Den nødvendige koordination - BKF sætter fokus på den kommunale forpligtelse i indsatsen for handicappede børn og unge og deres familier Notat Dato: 4. november 2007/jru/ami Den nødvendige koordination - BKF sætter fokus på den kommunale forpligtelse i indsatsen for handicappede børn og unge og deres familier I årsmødevedtagelsen Alle børn

Læs mere