Madagaskar 20/11 til 6/ En rundtur til de bedste fuglelokaliteter Arrangeret af Birding Africa

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Madagaskar 20/11 til 6/12 2010 En rundtur til de bedste fuglelokaliteter Arrangeret af Birding Africa"

Transkript

1 Madagaskar 20/11 til 6/ En rundtur til de bedste fuglelokaliteter Arrangeret af Birding Africa Denne rapport skal ses som en appetitvækker til en Madagaskar tur. Vi var på en færdigpakket tur fra Birding Africa, dygtig leddet af Deirdre og Callan. Med på turen var også nogle gode fotografer, og en stor tak skal lyde til Nick Cobb, Judy og John Geeson og til Deirdre og Callan for lån af billeder. Madagaskar er en vigtig destination for dem, som vil lære om alverdens fugleliv. Men har man besøgt landet en gang er det ligesom også tilstrækkeligt. Dertil er der alt for lidt natur. Langt det meste af den oprindelig skov er fældet/brændt af, og bakkerne henligger nu øde med spredte indførte eukalyptustræer, mens dalene er intensivt opdyrket med rismarker. Der er dog nogle spændende nationalparker med en hel speciel flora og fauna. Og på grund af denne kaldes Madagaskar også for det 8. kontinent. Dyrelivet består mest af lemurer, en slags halvaber, af hvilke der findes mange arter. Det er sjove og underholdende dyr, og man finder dem nemt i nationalparkerne.

2 En anden gruppe er kamæleoner, hvor Madagaskar har over ½ delen af verdens arter. De fleste af øens ynglefugle er endemiske. Det vil sige, at de ikke findes andre steder på jorden. Heriblandt findes der 5 fugle familier: Mesiter, Gøge-ellekrager, Jord-ellekrager, Asiter og Vangaer, som kun findes på Madagaskar. Mange af arterne er dog fåtallige og truet af udryddelse, således er den samlede bestand af Madagaskar Havørn på 240 individer, og for en hel del arters vedkomne er der under 5000 tilbage. 2 arter er udryddet inden for de sidste 30 år, og med et stærkt stigende befolkningstal (halvdelen af befolkningen er under 15 år) vil presset på naturen vokse yderligere. Der er ustabile politiske tilstande i landet, der havde således været et kupforsøg 2 dage før vi ankom. Under det sidste kup for et par år siden blev store mængder ædeltræ fældet også i nationalparkerne og udskibet til Kina. Det var vistnok franske forretningsfolk, der stod bag og billiget af de herskende generaler på øen. Nationalparkerne er heller ikke for godt beskyttet. Kvæg bliver sendt ind og græsser, og dele af skoven bliver afbrændt og opdyrket et par år. Noget, der kan være med til at redde naturen, er øko-turisme, som giver en indtægt i lokalområdet til hoteller, guider m.v. Desværre har de ustabile politiske tilstande betydet, at antallet af turister er faldet med 90 %. Ofte var vi de eneste gæster på de forskellige hoteller vi gæstede. Sprog: Det daglige er malagasy, men mange kan også fransk, og nogle få lidt engelsk. Trafik: Hovedvejene er pænt asfalteret, om end lidt smalle og snoede, og man kan med lidt held godt holde en gennemsnitsfart på 40 km/t. Trafikken består mest af overfyldte minibusser, oksekærer og i byerne rickshaws. Biveje er nærmest ikke farbare. Således tog det 1½ time at køre de 22 km. fra Tulear til Ifaty.

3 Indenrigsfly er glimrende. Air Madagascar er et udmærket selskab. Bemærk dog at flyene ofte afgår før planlagt. Det er svært på grund af logistikken og sproget, at organiserer en tur hjemmefra, så vi havde valgt en færdigpakket 16 dages fugletur organiseret af Birding Africa, der er et sydafrikansk baseret selskab. Se Vi var 11 deltagere: 3 fra Australien, 6 fra England og os 2 fra Danmark. Turen blev ledet af Callan Cohan fra Syd Afrika. Han er dygtig topprofessionel biolog og fugleguide. Han kendte alle fuglestemmer og havde lydoptagelser med på sin i-pod, så også skulkerne kunne spilles frem. Og han gjorde et stort arbejde for at vi alle skulle få set så mange af de endemiske fuglearter som muligt. Den anden leder var hans kæreste Deirdre Vrancken fra Belgien. Hun er specialist i lemurer og udviser en stor entusiasme/glæde når disse sjove dyr viser sig. Turen var rigtig godt organiseret. Der var ingen spildtid, men det var et hårdt program. Nogle dage op kl og fra kl til kl uafbrudt intensivt fuglekigning i tæt skov. Andre hele dage gik med buskørsel. Lokaliteter: Det sydvestlige hjørne er det tørreste på Madagaskar. Ved Ifaty er der bevaret noget af den oprindelig Spiny Forrest. Den helt surrealistiske skov bag ved fiskerlandsbyen Ifaty huser også nogle Madagaskars mærkeligste fugle.

4 Spiny forrest ved Ifaty Running Coua Sikkelbilled Vanga foto Lilly Et par andre områder i det sydvestlige hjørne af øen blev også besøgt.

5 Ca. 20 km. øst for Tulear ligger et tørt, stenet og buskbevokset plateau ved navn La Table, Her sås Verreaux`s Coua og Red-shouldered Vanga. På et græsningsareal syd for byen fik vi efter nogen venten Madagascar Sandgrouse. Meget spændende var det også at besøge den lille ø Nosy Ve. Selv om øen ikke ligger så langt fra land, krævede det en længere bådtur på to en halv time hver vej. Det var en stor oplevelse at se de graciøse tropikfugle, og på en nærliggende sandrevle rastede en hel del terner sammen med en flok krabbeædere. Zombitse Forrest 135 km nordøst for Tulear i et ellers afsvedet landskab har en enkelt dejlig skov fået lov til at stå. Det er en relativ tør skov med en del løvfældende træer. Den er omkring 20 km. lang men kun 1 til 2 km. bred. Skoven huser en del spændende fugle, og en enkelt, Appert`s Greenbul, har sin verdensudbreddelse i denne ene skov. Der er ingen overnatningsmuligheder i nærheden, så efter 4 timer kørte vi videre mod: Isalo Flotte bjerge, luxsus indkvartering. En kort aftentur blev afbrudt af et heftigt uvejr. Næste morgen strålede solen, og vi gik en tur i området for at finde madagascar partridge, Efter nogen søgen lykkedes det også. Herefter kørte vi videre over højsletten mod Ranomafana, som vi nåede først på aftenen. Undervejs fik vi dog set den sjældne Reunion Harrier. Ranomafana Så var vi kommet over på østsiden af øen og her var det en tæt grøn regnskov, der bredte sig op ad bjergsiderne. 2½ dags intensivt birding fra kl til kl. 19. Personale fra lodgen bragte frokosten ud til os i skoven, så vi ikke spildte tid med det. Det blev til mange spændende fugle, om end de var svære at få at se i den tætte skov. Men ved hjælp af i-pod lykkedes det for alle, at få set selv så vanskelige arter som f.eks. Mad. Flufftail, Brown Mesite, Rufous-headed Ground-Roller og Brown Emutail. Parti fra Ranomafana

6 Antsirabe Undervejs til næste lokalitet havde vi en overnatning på et gammelt stort hotel i byen Antsirabe. Lokaliteten skal nævnes, idet både en elenorafalk og en sodfalk holdt til i hotelhaven. Andasibe-Mantadia På grund af beliggenheden (kun 3 4 timers kørsel fra hovedstaden) og det, at den huser den berømte store abe indri, er det den mest berømte nationalpark på øen. Ved landsbyen Périnet er der en hel del overnatningsmuligheder. Vi brugte en hel dag i Mantadia delen og fik efter en del besvær set de sidste 2 Ground- Rollers: Scaly og Short-legged. En halv dag blev brugt i den mere turistet del Andasibe. Betsiboka Delta Vi landende i Mahajanga, og derfra var der arrangeret en halvdagstur med en osende motorbåd ud i det store delta. Da vi havde set Bernier s Teal og Madagascar Sacred Ibis vendte vi om. Ankarafantasika National Park (som den skarpsindige læser sikkert har bemærket, er bogstavet a flittigt brugt i de lokale stednavne). Parken ligger i den nordvestlige del af landet og en flyvetur derud var nødvendig. Det er et flot sted. Lejren ligger lige ud til søen og her var for en gangs skyld mange fugle, idet her var en stor hejrekoloni med især kohejre og tophejre samt sort ibis. Et par af den sjældne Madagaskar Havørn holdt også til her. I den forholdsvis tørre skov fandt vi flere endemiske fugle bl.a. White-breasted Mesite og Schlegel s Asity. Der er et fint stisystem i skoven, hytterne er fine, men maden er ikke noget at skrive hjem om. Parti fra Ankarafantasika hejrekoloni i sivene i forgrunden

7 Artsliste Navne, der er anvendt, stammer fra Ian Sinclair og Olivier Langrand: Birds of the Indian Ocean Islands. Ved fugle, som også er set i Danmark er tilføjet det danske navn. Listen omfatter de 176 arter som Lilly og jeg så på turen. Madagascar Little Grebe endemisk - par med 3 unger Mantadia og 2 Lac dámboromalandy. Bestanden anslået til Red-tailed Tropicbird ca. 30 fugle på Nosy Ve. Red-tailed Tropicbird (foto John Geeson) Madagascar Squacco Heron fåtallig ynglefugl på Madagascar og Aldebra, nogle trækker til Østafrika 1 set mellem Tuliara og Ifaty, 3 Ankarafantasika. Madagascar Squacco Heron (foto Lilly) Humblot s Heron (foto J Geeson) Common Squacco Heron Tophejre ca. 120 set Ankarafantasika.

8 Little Bittern Dværghejre 2 set mellem Tuliara og Ifaty. Black-crowned Night Heron Nathejre 10 Antananarivo Bot. Garden, 1 mellem Tuliara og Ifaty. Green-backed (Striated) Heron fåtallig. Great White Egret Sølvhejre fåtallig. Cattle Egret Kohejre ynglekoloni i Ankarafantasika med par, enkelte set på busturen. Black Egret enkelte Antananarivo, 13 Ankarafantasika. Dimorphic Egret race af Silkehejre, almindelig. Purple Heron Purpurhejre 10 Ankarafantasika Grey Heron Fiskehejre 2 Tuliara-Ifaty og 2 Betsiboka Delta. Humblot s Heron endemisk 3 mellem Tuliara og Ifaty og 1 Ankarafantasika. Hamerkop i alt 4 set på rismarker. Madagascar Crested Ibis - endemisk - 2 set Ankarafantasika. Madagascar Sacred Ibis af nogle regnet for selvstændig art. Kun 1 set Betsiboka Delta. Bestanden anslået til knap 3000, hvilket nok er højt sat. Glossy Ibis Sort Ibis ca. 300 set Ankarafantasika. Greater Flamingo Flamingo flok på 13 set nord for Tuliara. Bernier s Teal endemisk 4 set Betsiboka Delta. Bestanden anslået til ca fugle truet. Red-billed Teal 110 set Isalo. Meller s Duck endemisk 1 set Ranomafana og 2 set Mantadia. Bestanden er fugle truet. White-faced Duck 22 Isalo, op til 68 Ankarafantasika.

9 Comb Duck 1 Ankarafantasika Madagascar Fish Eagle endemisk. Et par set Ankarafantasika. En af verdens sjældneste fugle, Bird Life siger, at der er 99 par. Madagascar Harrier Hawk endemisk i alt 6 set på forskellige lokaliteter. Madagascar Buzzard endemisk i alt 19 set. Reunion Harrier findes på Madagascar, Réunion og Comorene, bestanden på Madagascar er muligvis en selvstændig art. Den er stærkt truet og Bird Life anslår, at der findes fugle i alt på Mad. Vi så en (efter en del søgen) på højsletten øst for Isalo. Réunion Harrier (Foto Callan Cohan) Black Kite Sort Glente den almindeligste rovfugl uden dog at være talrig. Henst s Goshawk endemisk 1 set Ankarafantasika. Bestanden anslået til fugle. Madagascar Sparrowhawk endemisk. 1 set Ranomafana. Frances s Sparrowhawk endemisk til Madagascar og Comorene. 4 set Ranomafana, 1 Mantadia og 1 Ankarafantasika. Eleonora s Falcon Eleonorafalk 1 set nær Ambositra og 1 i hotelhaven i Antsirabe. Sooty Falcon 1 i Antananarivo Airport (den første fugl vi så på Madagascar) og 1 i hotelhaven i Antsirabe.

10 Sooty Falcon og Eleonora s Falcon hotelhaven i Antsirabe (Foto Callan Cohan) Madagascar Kestrel endemisk til Madagascar og Aldabra. Ret almindelig, i alt 27 noteret. Banded Kestrel endemisk. 1 par set flot ved Ifaty. Banded Kestrel foto Lilly

11 Peregrine Falcon Vandrefalk 1 nær Antsirabe og en Ankarafantasika. Madagascar Partridge endemisk 4 set ved Isalo og 1 ved Andasibe. Helmeted Guineafowl Perlehøne indført art. 4 set Isalo Madagascar Buttonquail endemisk. 2 set Ifaty White-breasted Mesite endemisk. 4 set Ankarafantasika. Bestanden anslået til 8000 fugle. Brown Mesite endemisk. 2 set fint i Ranomafana. Bestanden anslået til mellem 2500 og fugle. Subdesert Mesite endemisk. 1 set Ifaty. Subdessert Mesite (foto Nick Cobb) Madagascar Flufftail endemisk. 1 set fint i Ranomafana. Madagascar Wood-rail endemisk. 1 set Ranomafana. Madagascar Rail endemisk. 1 set Mantadia. White-throated Rail endemisk. 1 set Tulear-Ifaty Common Moorhen Grønbenet Rørhøne 1 set Lac d Amboromalandy

12 Allen s Gallinule 10 set Ankarafantasika Madagascar Jacana endemisk 3 set Ankarafantasika. Den er sort på halsen og hvid i nakken, på dens afrikanske fætter er det lige omvendt. Det er mærkeligt hvordan udviklingen er gået. Crab Plover 33 set på revle ved Nosy Ve. Black-winged Stilt Stylteløber 6+3 set Tuliara-Ifaty. Madagascar Pratincole 1 Ranomafana og 2 + unge på klippe i flod mellem Antananarivo og Andasibe. Yngler kun på Madagaskar, men overvintre i Østafrika. Common Ringed Plover Stor Præstekrave 2 Tuliara-Ifaty og 3 Betsiboka Delta. Madagascar Plover endemisk 4 set nær Ifaty. Bestanden anslået til ca fugle. Kittlitz s Plover 4 Tuliara-Ifaty, 3 på sandhønselokaliteten syd for Tuliara og 3 Ankarafantasika. White-fronted Plover 2 Tuliara-Ifaty og 3 Nosy Ve. Greater Sandplover Ørkenpræstekrave 2 Tuliara-Ifaty og 6 Betsiboka Delta. Lesser Sandplover Mongolsk Præstekrave 1 Betsiboka Delta. Tree-banded Plover 2 Tuliara-Ifaty og 1 Ankarafantasika. Grey Plover Strandhjejle 4 Tuliara-Ifaty, 3 Ifaty, 1 Nosy Ve. Whimbrel Lille Regnspove 6 Tuliara-Ifaty, 6 Ifaty og 60 Betsiboka Delta. Madagascar Snipe endemisk. 1 set i rismark ved Ranomafana. Common Greenshank Hvidklire 10 Tuliara-Ifaty og 4 Ifaty Terek Sandpiper Terekklire 3 Tuliara-Ifaty og 10 Betsiboka Delta. Ruddy Turnstone Stenvender 3 Tuliara-Ifaty og 17 Nosy Ve Sanderling Sandløber 3 Tuliara-Ifaty og 3 Nosy Ve

13 Curlew Sandpiper Krumnæbbet Ryle 10 Tuliara-Ifaty og 15 Betsiboka Delta. Caspian Tern Rovterne 1 Nosy Ve Lesser Crested Tern 450 Nosy Ve Greater Crested Tern or Swift Tern 4 Nosy Ve. Common Tern Fjordterne 2 Nosy Ve Roseate Tern Rosenterne 4 Nosy Ve. Saunders Tern 10 Betsiboka Delta Madagascar Sandgrouse endemisk 12 set syd for Tuliara. Madagascar Turtle-Dove endemisk 17 noteret Ifaty, 1 Andasibe og 13 Ankarafantasika. Namaqua Dove almindelig i den tørre vestlige del af øen. Madagascar Green-Pigeon endemisk 5 syd for Tuliara og 11 Ankarafantasika. Madagascar Blue Pigeon endemisk 16 i Andasibe/Mantadia nat. Park. Grey-headed Lovebird endemisk 20 Ifaty, 2 Zombitse og 16 Ankarafantasika. Greater Vasa Parrot endemisk 4 Ifaty og 4 Ranomafana Lesser Vasa Parrot endemisk 3 Ifaty, 3 Zombitse, 1 Ranomafana, 5 Mantadia og 7 Ankarafantasika. En del flere af disse larmende kragelignede gøjsere af sandsynligvis begge arter forblev ubestemt. Madagascar Lesser Cuckoo 2 Ifaty, 2 Andasibe og 1 Ankarafantasika. Yngler kun på Madagaskar, men overvinter i Østafrika. Giant Coua endemisk 1 Zombitse Coquerel s Coua endemisk 3 Zombitse og 1 Ankarafantasika.

14 Redbreasted Coua endemisk 1 hørt Andasibe, på trods af den gik langsomt forbi os i m. afstand ivrigt kaldende, var kun 1 ud af 14 personer i stand til at få øje på den i skovbunden. Red-fronted Coua endemisk 1 set Ranomafana Red-capped Coua - endemisk 10 set Ankarafantasika Green-capped Coua endemisk af nogle regnet som race af Red-capped Coua. 2 set Ifaty. Running Coua endemisk 1 set Ifaty White-browed Owl Crested Coua (foto Nick Cobb) Crested Coua endemisk 6 set Ifaty og 4 Ankarafantasika. Verreaux s Coua endemisk 1 set La Table ved Tuliara. Blue Coua endemisk 5 set Ranomafana og 1 Mantadia. Madagascar Coucal endemisk til Madagaskar og Aldabra. I alt 18 fugle noteret. Madagascar Long-eared Owl endemisk 1 hørtandasibe White-browed Owl endemisk et par set flot på dagsrasteplads i Zombitse Forrest. Rainforrest Scops Owl endemisk. Hørt Andasibe Torotoroka Scops Owl Endemisk. Par set meget tæt på, da de kom ud i skumringen fra rast og gjorde sig klar til jagt.

15 Collared Nightjar Endemisk. 1+unge set i Mantadia Nat. Park. Madagascar Nightjar Endemisk. 2-3 Ifaty og 2 Andasibe ved Lodgen. Mad. Nightjar (foto J. Geeson) Madagascar Black Swift Endemisk til Madagaskar og Comorene. Ret fåtallig 21 noteret. Madagascar Spine-tailed Swift Endemisk 4 set over Zombitse African Palm Swift 52 noteret. Madagascar Kingfisher Endemisk for Madagaskar og Comorene. I alt 11 set. Madagascar pygmy-kingfisher Endemisk. 1 set Mantadia og 1 Ankarafantasika. Madagascar Bee-eater Ret almindelig, i alt 46 noteret.

16 Madagascar Bee-eater Long-tailed Ground-Roller (foto J.Geeson) Madagascar Hoopoe Endemisk I alt 19 set, alle på den vestlige del af øen. Den ligner vores hærfugl, men har en noget anderledes stemme. Broad-billed Roller 5 Zombitse, 2 Isalo, 3 Ranomafana, 1 Mantadia og 10 Ankarafantasika. Short-legged Ground-Roller Endemisk. 2 set Mantadia. Scaly Ground-Roller Endemisk. 1+stor unge set Mantadia. Pita-like Ground-Roller Endemisk. 5 set Ranomafana og 2 Mantadia Rufous-headed Ground-Roller Endemisk. 1 set Ranomafana Long-tailed Ground-Roller Endemisk. 3 set Ifaty Madagascar Cuckoo Roller Endemisk. 4 Zombitse, 2 Isalo, 2 Ranomafana, 4 Andasibe og 4 Ankarafantasika.

17 Velvet Asityf foto Nick Cobb Velvet Asity Endemisk. 5 Ranomafana. Schlegel s Asity Endemisk. 2 Ankarafantasika. Common Sunbird-Asity Endemisk. 1 Ranomafana. Short-legged Ground-Roller foto Nick Cobb Yellow-bellied Sunbird-Asity Endemisk. 2 Ranomafana. Madagascar Lark Endemisk. Set på den sydlige del og på højsletten. Brown-throated Martin 1 enkelt eller 2 set Ranomafana Mascarene Martin 20 Ranomafana og 4 Ankarafantasika. Barn Swallow Landsvale 4 Tuliara Ifaty Madagascar Wagtail Endemisk almindelig i Ranomafana og Andasibe. Madagascar Cuckoo Shrike Endemisk. 2 Ranomafana, 1 Mantadia, 3 Ankarafantasika. Common Tetraka ell. Long-billed Greenbul Endemisk. 1 Zombitse, 5 Ranomafana, 3 Andasibe og 7 Ankarafantasika. Short-billed Tetraka ell. Spectacled Greenbul Endemisk. 1 på rede Ranomafana.

18 Appert s Greenbul foto Nick Cobb Long-billed Greenbul foto Nick Cobb Appert s Tetraka ell. Appert s Greenbul Endemisk. 1 par set fint i Zombitse Forrest. Arten findes kun i 2 mindre skove på det sydlige Madagascar, og bestanden er anslået til fugle. Grey-crowned Tetraka ell. Grey-crowned Greenbul Endemisk. 4 set Ranomafana. Madagascar Bulbul Endemisk for Madagaskar og Comorene. En af de mest almindelige fugle på øen. Forrest Rock-Thrush Endemisk. 3 Ranomafana. Benson s Rock-Thrush Endemisk, sandsynligvis en race af Forrest Rock-Thrush. 5 set Isalo. Littoral Rock-Thrush Endemisk. 2 set Anakao. Madagascar Magpie-Robin Endemisk. Set på alle lokaliteter, ialt er 39 fugle noteret.

19 Madagascar Magpie-Robin (foto Lilly) African Stonechat 2 nær Isalo, 9 Ranomafana og 5 Mantadia. Madagascar Cisticola Endemisk til Madagaskar og Seychellerne. Talrig i den sydlige del af øen. Brown Emutail Endemisk. 1 set Ranomafana. Løber som en mus på jorden under tæt vegetation. Grey Emutail Endemisk. 3 set i en højtliggende mose ved Ranomafana. Madagascar Brush Warbler Endemisk. 5 set og mange hørt Ranomafana og Andasibe. Subdessert Brush Warbler Endemisk, måske en race af Mad. Brush Warbler. 3 set ved Ifaty. Thamnornis Warbler Endemisk. 1 set Ifaty.

20 Madagascar Swamp Warbler Endemisk. 10 set ved sump mellem Tuliara og Ifaty og 3 ved Andasibe. Rand s Warbler Endemisk. 1 set Ranomafana. Cryptic Warbler Endemisk. 1 Ranomafana og 1 Mantadia. Arten blev først opdaget i Dark Newtonia Endemisk. 1 Ranomafana og 1 Mantadia. Common Newtonia Endemisk. Set fåtalligt på alle lokaliteterne. Archbold s Newtonia Endemisk. 2 set ved Ifaty. Ward s Flycatcher Endemisk. Kun en enkelt set Mantadia. Madagascar Paradise Flycatcher Endemisk for Madagaskar og Comorene. 1 Ifaty, 3 Ranomafana, 2 Mantadia og 16 Ankarafantasika. Vel nok den flotteste fugl på øen. Madagascar Paradise-Flycatcher Wedge-tailed Jery Endemisk. 2 Ranimafana. White-throated Oxylabes Endemisk. 3 set Ranomafana. Madagascar White-eye (foto Calan Cohan)

21 Yellow-browed Oxylabes Endemisk. Lilly så, som den eneste i gruppen, 1 i Ranomafana. Crossley s Babbler Endemisk. 3 set Ranomafana. Common Jery Endemisk. Som navnet antyder ret almindelig, flest set ved Ifaty. Green Jery Endemisk. 2 set Ranomafana og 1 Mantadia. Stripe-throated Jery Endemisk. 13 noteret Ifaty, 1 Ranomafana og 3 Mantadia. Souimanga Sunbird Endemisk til Madagaskar og Aldabra. En af de almindeligste fugle på øen. 65 fugle noteret. Madagascar Green Sunbird Endemisk til Madagaskar og Mohéli. Ret fåtallig i alt 8 fugle set. Madagascar White-eye ret almindelig, 18 fugle set spredt Red-tailed Vanga Endemisk. 2 set Zombitse. Red-shouldered Vanga Endemisk. 2 set La Table v. Tuliara. Den blev først opdaget i Den findes på et buskbevokset plateau, og den samlede bestand anslået til fugle. Red-shouldered Vanga Van Dam s Vanga (foto Calan Cohan) Roufous Vanga Endemisk. 2 Ranomafana og 3 Ankarafantasika.

22 Hook-billed Vanga Endemisk. 3 Ranomafana og 3 Ankarafantasika. Lafrenaye s Vanga Endemisk. 1 set Ifaty Van Dam s Vanga Endemisk. 4 set Ankarafantasika. Findes kun 2 mindre områder på NW Madagaskar. Pollen s Vanga Endemisk. 1 set Ranomafana. Sickle-billed Vanga Endemisk. 6 Ifaty og 5 Ankarafantasika. White-headed Vanga Endemisk. 3 Ifaty, 1 Ranomafana og 3 Ankarafantasika. Chabert s Vanga Endemisk. 5 Ifaty, 2 Ranomafana, 3 Andasibe, 3 Ankarafantasika. Madagascar Blue Vanga Endemisk. Lidt skuffende blev kun 1 set. Tylas Vanga Endemisk. 2 Ranomafana. Crested Drongo Endemisk for Madagaskar og Anjouan. Almindelig. Pied Crow almindelig især i højlandet. Madagascar Starling Endemisk. 2 set Mantadia. Common Myna Indført art. Talrig. Madagascar Red Fody Endemisk. Almindelig ved Ifaty og Ranomafana. Forrest Fody Endemisk. 2 set Mantadia. Nelicourvi Weaver Endemisk. 5 Ranomafana og 5 Mantadia. Sakalava Weaver Endemisk. Talrig ved Ifaty. 6 set Ankarafantasika. Madagascar Mannikin Endemisk. 15 Ranomafana og 12 Mantadia.

23 Foto Nick Cobb

24

Februar 2011. Nicaragua. Costa Rica

Februar 2011. Nicaragua. Costa Rica Februar 2011 Nicaragua Costa Rica 1 Deltagere 2 Vagn Freundlich Niels Fabæk Chris Chamberlain Verner F Larsen Hans Christophersen Søren Kristoffersen Ole Frederiksen Anton Thøger Larsen Claus Rømer Kenneth

Læs mere

GALAPAGOS & ECUADOR Februar 2013

GALAPAGOS & ECUADOR Februar 2013 GALAPAGOS & ECUADOR Februar 2013 1 INDLEDNING Dette er rapporten over dagene og fuglene på en imponerende rejse til Galapagos og dele af Ecuador foretaget af en gruppe på 12 jyder, der efterhånden har

Læs mere

Australien II 5/12-2003 til 5/1 2004. af Svend Aage Linderström

Australien II 5/12-2003 til 5/1 2004. af Svend Aage Linderström Australien II 5/12-2003 til 5/1 2004 af Svend Aage Linderström I perioden 20/9-15/10 2001 besøgte min hustru og jeg for første gang Australien, den gang fravalgte vi at besøge Brisbane, Alice Springs og

Læs mere

Oktober 2009. Cape May

Oktober 2009. Cape May Oktober 2009 New York New Jersey Cape May 1 Indhold Indledning m.v. side 2 Dag for dag side Artsgennemgang side Skema over rovfugletræk side Kort side Notater fra de enkelte dage side Tekst: Anders og

Læs mere

Program for DOF Travel rejse til FLORIDA 9-24. april 2014. Limpkin / Riksetrane

Program for DOF Travel rejse til FLORIDA 9-24. april 2014. Limpkin / Riksetrane Program for DOF Travel rejse til FLORIDA 9-24. april 2014 Limpkin / Riksetrane Kære turinteresseret! DOF-Travel har nu fornøjelsen af at tilbyde en tur til Florida med de legendariske Everglades sumpe

Læs mere

Næste dag fortsatte vi mod nord til Fairbanks, hvorfra vi først på aftenen fløj til Barrow.

Næste dag fortsatte vi mod nord til Fairbanks, hvorfra vi først på aftenen fløj til Barrow. Alaska 2012 Alaska har jeg i mange år gerne villet besøge. I marts bestemte jeg for at tage med AviFauna (Svensk Ornitologisk Forening) på en tur over næsten fire uger med afrejse mandag den 11. juni.

Læs mere

Australien kalder Skrevet : 22. september 2008

Australien kalder Skrevet : 22. september 2008 Australien Rundt 11. september 27. november 2008 Australien kalder Skrevet : 22. september 2008 Hanne og Heinz Rettig drog midt i september til Australien. Foran venter tre måneder med først bilferie,

Læs mere

BEIDAIHE, HAPPY ISLAND

BEIDAIHE, HAPPY ISLAND BEIDAIHE, HAPPY ISLAND og BEIJING, ØST KINA: Rapporter fra to rejser 27.4 19.5 1997 og 27.4-17.5 2008 med bemærkninger om forekomst, feltbestemmelse og taksonomi Klaus Malling Olsen Hebei-provinsen i det

Læs mere

TUR RUNDT I EUROPA 2013

TUR RUNDT I EUROPA 2013 TUR RUNDT I EUROPA 2013 Meget tidligt om morgenen den 27. august (midt om natten) var det tid at gå den lille tur fra Strandmøllevej til Netto ved Munkholmvej, for det var nemlig derfra, at bussen skulle

Læs mere

Turrapport. Lesbos. Stortur i dagene 9. maj 16. maj

Turrapport. Lesbos. Stortur i dagene 9. maj 16. maj Turrapport Lesbos Stortur i dagene 9. maj 16. maj 2010 Forsidefoto: Balkan Skakbrætsommerfugl, Melanargia larissa, af Ole Andersen Deltagere: Kære deltager på turen til Lesbos Lesbos er en græsk ø, der

Læs mere

Lhasa to Kathmandu! www.jimdurain.dk!

Lhasa to Kathmandu! www.jimdurain.dk! www.jimdurain.dk Lhasa to Kathmandu Det er faktisk længe siden jeg sådan rigtigt har været ude at cykle en længere tur. Bevares, vi har haft rigtig mange lækre ture omkring Tianjin og JiXian, og turene

Læs mere

Det sydvestlige USA. 2.-18. april 2008. Sammendrag af blog skrevet af Helle Rettig www.curiousexplorer.dk

Det sydvestlige USA. 2.-18. april 2008. Sammendrag af blog skrevet af Helle Rettig www.curiousexplorer.dk Det sydvestlige USA 2.-18. april 2008 Sammendrag af blog skrevet af Helle Rettig www.curiousexplorer.dk Vi drager mod vest Om få dage og timer er årets første eventyr en realitet. Efter tre måneders planlægning

Læs mere

Island 28/8 11/9 2012

Island 28/8 11/9 2012 Island 28/8 11/9 2012 Indholdsfortegnelse: Info om turen - Hvorfor Island? - Formålet med turen? - Hvem omhandler aftalen? - Eleverne Helle og Lisa - Forventninger til turen Vejret Borg Planteskole i Hveragerdi

Læs mere

København d. 9 marts 2010. Fantastisk golfrejse

København d. 9 marts 2010. Fantastisk golfrejse København d. 9 marts 2010 Fantastisk golfrejse I begyndelsen af august 2009 annoncerede C&C Travel med en golfrejse til Sri Lanka, som vi besluttede os til at købe. Vi syntes imidlertid, at vi ville spille

Læs mere

Nr. 3 september 2008 36. årg.

Nr. 3 september 2008 36. årg. Nr. 3 september 2008 36. årg. Søravnen DANSK ORNITOLOGISK FORENING LOKALAFDELINGEN I ØSTJYLLAND Søravnen er dit lokalblad - få det gratis tilsendt 1 Dansk Ornitologisk Forening Fuglenes Hus Vesterbrogade

Læs mere

Årgang 31 Nr. 3. December 2013

Årgang 31 Nr. 3. December 2013 Årgang 31 Nr. 3 December 2013 Dansk Ornitologisk Forening Nordvestjylland HJEJLEN Hjejlen årgang 31 nr.3 december 2013 MEDLEMSBLAD FOR DANSK ORNITOLOGISK FORENING, NORDVESTJYLLAND Ansvarshavende redaktør:

Læs mere

Nr. 2 juni 2006 34. årg. Søravnen DANSK ORNITOLOGISK FORENING LOKALAFDELINGEN I ÅRHUS AMT. Ørne DOF 100 år!

Nr. 2 juni 2006 34. årg. Søravnen DANSK ORNITOLOGISK FORENING LOKALAFDELINGEN I ÅRHUS AMT. Ørne DOF 100 år! Nr. 2 juni 2006 34. årg. Søravnen DANSK ORNITOLOGISK FORENING LOKALAFDELINGEN I ÅRHUS AMT Ørne DOF 100 år! 1 Dansk Ornitologisk Forening Fuglenes Hus Vesterbrogade 138-140 1620 København V Tlf.: 33 31

Læs mere

HAVREVIMPEN DOF. FYN. Ornitologisk. Dansk. Forening 5. ARGANG NR. 1, MAR. 1997. Foreningen for fuglebeskyttelse

HAVREVIMPEN DOF. FYN. Ornitologisk. Dansk. Forening 5. ARGANG NR. 1, MAR. 1997. Foreningen for fuglebeskyttelse lssn 0908-858X Postbesørget blad HAVREVIMPEN DOF. FYN Dansk Ornitologisk Forening Foreningen for fuglebeskyttelse 5. ARGANG NR. 1, MAR. 1997 Formandsberetning Ørnetur Halens fugle Fyns Hoved forår 1996

Læs mere

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013

Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013 Fuglene i Tarup/Davinde grusgrave 2013 Fuglene er optalt ved en lang række besøg igennem ynglesæsonen. Der er fokuseret på de arealer der ejes af Tarup/Davinde I/S, men der er også foretaget optællinger

Læs mere

Hej alle sammen. Her tager søløverne lige en slapper på klipperne

Hej alle sammen. Her tager søløverne lige en slapper på klipperne Hej alle sammen Min rejsekammerat og jeg ankom til Perus hovedstad, Lima, den 18. oktober klokken meget sent om aftenen. Planen var, at vi bare skulle have vires bagage, finde vores taxachauffør og så

Læs mere

Bilagshæfte. Med børn på museum - analyse af børns oplevelser af udstillingen Danmarkshistorier. til

Bilagshæfte. Med børn på museum - analyse af børns oplevelser af udstillingen Danmarkshistorier. til Bilagshæfte til Med børn på museum - analyse af børns oplevelser af udstillingen Danmarkshistorier Side 2 Side 6 Side 8 Side 9 Side 19 Side 28 Side 29 Side 47 Side 49 Side 50 Side 62 Side 71 Side 72 Side

Læs mere

Stier omkring Ryslinge

Stier omkring Ryslinge Stier omkring Ryslinge Stier omkring Ryslinge Udgivet af Stigruppen under Ryslinge Lokalråd: Steffen Høgild, Hanne Nissen, Ulla Christensen, Ruth Jepsen og Karl Top, 2009. Tekst Biolog Jesper Vagn Christensen

Læs mere

Om kunstmagasinetjanus Kunstmagasinet udkommer 4 gange årligt, marts, juni, september og december. Det er et tidsskrift for billedkunst,

Om kunstmagasinetjanus Kunstmagasinet udkommer 4 gange årligt, marts, juni, september og december. Det er et tidsskrift for billedkunst, Om kunstmagasinetjanus Kunstmagasinet udkommer 4 gange årligt, marts, juni, september og december. Det er et tidsskrift for billedkunst, kunsthåndværk, arkitektur, design, debat, kunstlitteratur, kunstformidling,

Læs mere

Nå, hjem kom vi, på 3 forsøg, og vi gik aftentur og så byen fra den ene ende til den anden, lidt spil, tegning og hygge derefter i seng. Hvem er jeg?

Nå, hjem kom vi, på 3 forsøg, og vi gik aftentur og så byen fra den ene ende til den anden, lidt spil, tegning og hygge derefter i seng. Hvem er jeg? Søndag d.28.06.09 Endelig er det søndag og sommerferien begyndt, og vi skal på lejr. Vi er særligt heldige, for vi skal til POLEN. I løbet af formiddagen bliver vi samlet, nogle kommer til Løgstør og resten

Læs mere

Doris dagbog fra turen til Afrika

Doris dagbog fra turen til Afrika Doris dagbog fra turen til Afrika 28.9. 13.10. 2006 Og en særlig tak til Knud, der var en fantastisk vært og guide! Læs mere om farmen Vygeboom, Sydafrika og safari på Knuds hjemmeside: www.eskildsensafari.dk

Læs mere

Dansk Selskab for Rejsemedicin Danish Society of Travel Medicine. Læs om:

Dansk Selskab for Rejsemedicin Danish Society of Travel Medicine. Læs om: Dansk Selskab for Rejsemedicin Danish Society of Travel Medicine NYHEDSBREV # 11 December 2008 Læs om: Malaria importeret fra Gambia Den barmhjertige Samaritan Madagascar dagbog Traditionel Kinesisk Medicin

Læs mere

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

Kapitel 10. Et år i USA

Kapitel 10. Et år i USA 1 Kapitel 10 Et år i USA 1. Et år i USA 2.Rejsen 3. Vi lejer et hus 4. Vi får nye venner 5. National Institute of Health 6. Familieliv 7. Ferie i Florida 8. Besøg af Svigermor og Svigerfar 9. Den sidste

Læs mere

FUGLENE I VORUP ENGE

FUGLENE I VORUP ENGE FUGLENE I VORUP ENGE Før og efter naturgenopretningen Titel: Fuglene i Vorup Enge før og efter naturgenopretningen Forfattere: Lars Maagaard, Lars Tom-Petersen, Benny Kristensen, Birger Rasmussen og Thorkil

Læs mere