Akademiudannelseni. Modul 4 seminar 1. Den 30. januar -1. februar 2012

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Akademiudannelseni. Modul 4 seminar 1. Den 30. januar -1. februar 2012"

Transkript

1 Akademiudannelseni arbejdsmiljø Modul 4 seminar 1 Den 30. januar -1. februar 2012

2 Karina Lykke Karlsson - Industrislagter - NNF (Fødevareforbundet NNF) (ungdomskonsulent - arbejdsmiljøkonsulent) - Cand. technsoc. (Teksam) -RUC - Underviserkonsulent Center for arbejdsliv og læring - Akademiuddannelsen; Spændende, udfordrende, kender det på egen krop - Arbejdsmiljøledelse Skrev speciale om arbejdsmiljøledelse

3 Akademiuddannelsen i arbejdsmiljø -Modul 4 -de formelle krav Formål At den studerende opnår en kompetence, som bygger på en helhedsforståelse af arbejdsmiljøledelsessystemer, således at den studerende vil kunne tage professionel del i planlægning, udførsel og validering af arbejdsmiljøledelsessystemer i henhold til gældende normer og standarder. Mål Standarder Målet er, at den studerende kan analysere relevante standarder med henblik på implementering og vedligeholdelse af arbejdsmiljøledelsessystemer i virksomheden kan udarbejde validerings-og kvalificeringsdokumentation og kan udarbejde forslag til korrigerende handlinger inden for arbejdsmiljøledelse. Audit Målet er, at den studerende kan planlægge og forestå mindre interne audit inden for arbejdsmiljøledelse Handlingsplaner Målet er, at den studerende kan analysere indholdet af en handlingsplan inden for arbejdsmiljøledelse Kilde: Studieordningen Teknonom og Akademiuddannelse i laboratorie og bioteknologi (VVU)

4 Modul 4 Arbejdsmiljøledelse Seminar 1: Den 20. jan -1. feb Præsentation Arbejdsmiljøledelse Hvad er det Standarderne DS/OHSAS Projekt (de indledende øvelser) Hjemmeopgave Seminar 2: Den marts Standardernes oprindelse Miljø- og kvalitetsledelsessystemer APV og risikovurdering Psykisk arbejdsmiljø og arbejdsmiljøledelse Projekt Hjemmeopgave Eksamen Den 12. juni Seminar 3: Den april Intern audit Interviewmetoder Implementering Forandring og forandringsprocesser Medarbejderindflydelse og deltagelse Hjemmeopgave Seminar 4: Den maj Ekstern audit Projekt Forberedelse til eksamen Forbehold for ændringer

5 Program Mandag Introduktion Modul 4 hvad skal der ske? Studiegrupper Systematisk arbejdsmiljøarbejde Tirsdag Hvorfor arbejdsmiljøcertificering OHSAS Væsentlige arbejdsmiljøforhold Arbejdsmiljøledelse Standarder/arbejdsmiljøcertificering Onsdag Projekt emnevalg - metode Kort evaluering Tak for denne gang kl ?

6 Studiegrupper

7 Studiegrupper - Jeg kan bestemme inddelingen. - Vi kan trække lod. - I kan bestemme inddelingen. - Andre ideer..

8 Studiegrupper Gruppe 1 Jesper Michael Søren Dennis Katja Gruppe 2 Jarnil Rikke Charlotte Torben Claus

9 Akademiuddannelsen Arbejdsmiljøledelse Studiegruppen Hvad vil I bruge studiegruppen til? I Studiegruppen Holdet som helhed: Hvad mener I er vigtigt for læringsmiljøet på holdet? Hvad kan I gøre for hinanden på holdet: Fagligt? Socialt?

10 Studiegruppe fortsat Aftal i gruppen, hvordan I vil løse opgaven Beslut jer for, hvordan I vil fremlægge. Vær kreative I har 20 minutter pr. gruppe til fremlæggelse Det sidste punkt: Holdet som helhed skrives på flipover eller karton, så de kan hænges op i lokalet!

11 Systematisk arbejdsmiljøarbejde

12 Systematisk arbejdsmiljøarbejde Hvad er systematisk arbejdsmiljøarbejde?

13 Systematisk arbejdsmiljøarbejde Måletmed det systematiske arbejdsmiljøarbejde er at man forebygger arbejdsmiljøproblemer frem for at handle når problemerne er opstået! Forebyggelse er både at forudse risikoen, at Forebyggelse er både at forudse risikoen, at kortlæggeden og gennem en række praktiske foranstaltninger og instruktioner i tide at reducerede belastende påvirkninger, som mennesket kan blive udsat for i sit arbejde.

14 Systematisk arbejdsmiljøarbejde APV en kortlægning af virksomhedens arbejdsmiljø, en vurdering af de kortlagte problemer, en prioritering af problemerne, en handlingsplan, der beskriver, hvordan, hvornår og af hvem problemet løses retningslinjer for opfølgning på handlingsplanen Risikovurdering og analyse vurdering af risici analyse af konstaterede risici analyse af ulykker Instruktion skal sikre at arbejdet bliver udført sikkert og korrekt skriftlige instruktioner (I betjening af maskiner, servicebeskrivelser om vedligehold også af sikkerhedsudstyr, håndbøger og manualer hvordan f.eks. en maskine fungerer, deklarationer, der angiver hvad der er i stoffer og materialer. )

15 Systematisk arbejdsmiljøarbejde Brugsanvisninger Beskrivelse af korrektanvendelse af stoffer og materialer etc. Kontrol Risikofaktorer Oplæring og instruktion Arbejdsforholdene Arbejde med farlige stoffer og materialer Klimaforholdene. (Beskyttelse mod stærk hede eller kulde) Unødige påvirkninger i form af f.eks. støj, stråling, fysiske belastninger, uhensigtsmæssige arbejdsbelastninger/stillinger Mobning, chikane og stress. Specielt de faktorer som er gældende inden for den pågældende branche Opdatering på ny viden og lovgivning Opdatering ift. ny lovgivning Holde sig ajour med ny arbejdsmiljøviden

16 Systematisk arbejdsmiljøarbejde Målsætte Planlægge Evaluere Iværksætte Kontrollere

17 Systematisk arbejdsmiljøarbejde Gruppeopgave Hvordan ser jeres systematiske arbejdsmiljøarbejde ud, på jeres arbejdspladser? Hvilke elementer indgår i jeres systematiske arbejdsmiljøarbejde? Hvilke styrker og svagheder mener I, der umiddelbart er? Og hvad er årsagen til disse styrker og svagheder?

18 Arbejdsmiljøledelse

19 Arbejdsmiljøledelse? Hvad er ledelse?

20 Arbejdsmiljøledelse? 1. Ledelse er når man leder andre? 2. Ledelse er også at kunne skabe retning og mening for det enkelte menneske, at træffe beslutninger samt løbende at give feedback 3. Ledelse er sammen med andre 4. Ledelse handler også om retten til at lede og fordele arbejdet! 5. Virksomhedsledelsen kan ansætte og fyre! 6. Virksomhedens øverste ledelse kan tage beslutninger der har (overordnet) økonomiske konsekvenserfor virksomheden

21 Arbejdsmiljøledelse Arbejdsmiljøledelse er en systematisk indsats for at skabe og vedligeholde et godt arbejdsmiljø. Arbejdsmiljøledelse kræver, at virksomhedens ledelse og medarbejdere beskæftiger sig systematiskmed arbejdsmiljø, hvilket omfatter planlægning, målsætning og budgettering i lighed med andre produktionsforhold. Endelig kræver arbejdsmiljøledelse, at virksomheden indfører fremgangsmåder, hvor man kontrollerer om det planlagte sker i praksis, og om det er godt nok. Arbejdsmiljøledelse etableres normalt som et arbejdsmiljøledelsessystem. Kilde: Videncenter for arbejdsmiljø -

22 Arbejdsmiljøledelse Handler altså om: En Systematisk indsats: - Planlægning - Målsætning - Budgettering - Kontrol (om det planlagte sker i praksis)

23 Arbejdsmiljøledelse Indførelsen af et arbejdsmiljøledelsessystemet, måden det gøres på, grad af involvering etc.afhænger af: - ledelsens (virksomhedens) værdigrundlag - Ledelsens menneskesyn (X-Y) - Ledelsesstil - Organisationens størrelse etc. Arbejdsmiljøledelse skal ses som et ledelsesværktøjtil at styre arbejdsmiljøarbejdet! (Der kan være andre faktorer der har betydning for hvordan systemet indføres)

24 Ledelse af systematisk arbejdsmiljøarbejde = arbejdsmiljøledelse System, standard, certificering, akkreditering, audit etc. Reguleringsmiddel i den danske arbejdsmiljøregulering Virksomhedernes behov for at vise omverdenen, at de har styr på arbejdsmiljøet - kundekrav En trend i tiden hvor ønsket om styring og måling er stort (styring af de offentlige funktioner, som et godt eksempel)

25 Arbejdsmiljøledelse gruppeopgave Hvad med arbejdsmiljøarbejdet i dag hvordan ledes det, uden et arbejdsmiljøledelsessystem? (hvordan gjorde man før ledelsessystemet?) Hvordan mener I, ledelsen af arbejdsmiljøet ændre sig, efter indførelsen af et arbejdsmiljøledelsessystem? Begrund! Hvor i organisationen er ledelse af arbejdsmiljøet placeret i dag? Hvor iorganisationen er ledelse af arbejdsmiljøet placeret, når virksomheden er arbejdsmiljøcertificeret? (tegn gerne organisationsdiagram for de 2 sidste spørgsmål)

26 Standarder

27 Standarder Hvad er en standard?

28 Standarder Meget kort fortalt er en standard en beskrivelse af, hvordan man gør en bestemt ting. Dansk Standards definition: En standard koordinerer produkter eller processer gennem et målrettet forløb. En standard er et kompromis. Noget, man bliver enige om -gennem dialog og af praktiske hensyn. Det man bliver enige om nedfældes i et dokument, som kaldes en standard. Kilde: Dansk standard,

29 Standarder En standards indhold En standard vil oftest redegøre for væsentlige dele af et produkt eller en proces. Den kan bl.a. beskrive fremgangsmåder, angive specifikationer eller fastlægge fagudtryk. En standard kan eksempelvis stille krav til: konstruktion, fx papirformater, gevind, dataformater systemer, fx kvalitetsstyring, risikoanalyse, miljøledelse ydeevne, fx styrke og holdbarhed, sikkerhed, ergonomi, støj, stråling Standarder kan også: fastlægge symboler, fx et piktogram, der viser, at rygning er forbudt beskrive terminologien på et fagområde, fx den korrekte definition af en elektrode anvise metoder, fx til kemiske analyser eller prøvning. Kilde: Dansk standard,

30 Standarder Alle standarder er opbygget på samme måde. En typisk standard indledes med: introduktionog forord beskrivelse af, hvad standarden omhandler afgrænsningaf standardens anvendelse referencer til andre standarder, som er nødvendige for at anvende standarden forklaring af grundlæggende definitioner redegørelse for symboler og forkortelser Standardens centrale del rummer: kravtil et produkt, et system eller en metode samt evt. krav til mærkning og brugsvejledninger kravtil andetend selve produktet, fx til dets emballage prøvningsmetoder, der skal bruges til at vise, at kravene er overholdt eventuelt annekser, som kan uddybe standardens krav og prøvningsmetoder eller i indeholde vejledning og information.

31 Standarder På modul 4: Får I kendskab til: - ISO 9001 Kvalitetsledelsessystem - ISO Miljøledelsessystem - Bekendtgørelse 923 (924) Arbejder vi med: - OHSAS 18001

32 Arbejdsmiljøstandarder med henblik på at blive arbejdsmiljøcertificeret Bekendtgørelse 923 og 924 år 2001 Et økonomisk incitament: -Virksomheder med certifikat kunne få tilskud til arbejdsmiljøafgift (arbejdsmiljøafgiften afskaffede Fogh regeringen i 2002) Andre incitamenter: -Med et arbejdsmiljøcertifikat fritages virksomhederne fra: * AT screening * BST pligten (BST pligten blev udfaset og helt afskaffet ved udgangen af 2008) DS/OHSAS år 2005 Anerkendes igennem bekendtgørelse 87 og virksomheder kan fritages for AT screening

33 Arbejdsmiljø standarder Bekendtgørelse 923 Trådte i kraft 2001 Fritager for AT screening Certificering af virksomhedens arbejdsmiljøledelsessystem Bekendtgørelse 924 Trådte i kraft 2001 Fritager for AT screening Certificering af virksomhedens arbejdsmiljøarbejde DS/OHSAS Trådte i kraft i 2005 International standard der er oversat til dansk Fritager for AT screening (Risikobaseret tilsyn) OHSAS Den internationale standard fritager ikke for AT screening Bekendtgørelse 87 Om anerkendelse af DS/OHSAS Betingelser: 1. Virksomheden må ikke have væsentlige arbejdsmiljøproblemer, der kan medføre påbud fra AT 2. Virksomheden skal udforme og vedligeholde procedure for inddragelse af medarbejderne i: - arbejdsmiljøpolitikken (før, under, efter) - APV (kortlægge, vurdere, handle)

34 Arbejdsmiljø standarder Navn Beskrivelse Krav Bekendtgørelse 923 Særlig dansk system efter regler fra Arbejdstilsynet. Grundlæggende som DS/OSHAS 18001, Særlige krav om: -rummeligt arbejdsmarked, - sundhedsfremme - Arbejdsmiljøredegørelse - Sikkerhedsrunderinger Bekendtgørelse 924 DS/OHSAS Særligt dansk system efter regler fra Arbejdstilsynet International specifikation for et arbejdsmiljøledelsessystem. Desuden må virksomheden ikke have væsentlige problemer, der kunne give påbud Samme som Her er det arbejdsmiljøarbejdet der certificeres og ikke arbejdsmiljøledelsessystemet Fokus på risikovurdering

35 Dag 2

36 Refleksion over dagen i går Hvordan vil du,personligt bidrage til samarbejdet og den gode stemning på holdet? Hvilke tanker fik du, om din viden om systematisk arbejdsmiljøarbejde og din virksomheds grad af systematik i arbejdsmiljøarbejdet? Notér i din Kinabog

37 Opsamling Dagen i går Fornemmelse for indholdet på modul 4? Hvad hvis I ikke er arbejdsmiljøcertificeret kan I se Hvad hvis I ikke er arbejdsmiljøcertificeret kan I se indholdet giver mening alligevel?

38 Arbejdsmiljøcertificering Gruppeopgave Hvilke argumenter kan der være for at blive arbejdsmiljøcertificeret? - Udarbejd minimum 3 fordele ved at blive arbejdsmiljøcertificeret (gerne flere end 3) Brug internet og de udleverede materialer, som kilder Fremlæggelse: Skriv argumenter op på flipover og fremlæg i plenum 5 minutter pr. gruppe Vigtigt at I er bevidste om, hvem der kommer med argumenterne. Skriv kilder på

39 DS/OHSAS Occupational health and safety assessment series Direkte oversat: Arbejdsbetinget sundhed og sikkerheds evalueringssystemer (Sundhed på arbejdspladsen) Bliver i standarden til: Occupational health and safety management systems Arbejdsmiljøledelsessystem

40 DS/OHSAS Metodikken i i OHSAS standarden er: Plan-DO-Check-act (PDCA) Planlægge-udføre-kontrollere-handle

41 DS/OHSAS Planlægge: målsætninger og processor, der er nødvendige for at give resultater i overensstemmelse med organisationens arbejdsmiljøpolitik Udføre: processerne implementeres Kontrollere: processer overvåges og måles i forhold til arbejdsmiljøpolitikken, målsætninger, lovkrav og andre krav, og resultaterne rapporteres Handle: handlinger med henblik på løbende forbedringer af arbejdsmiljøpræstationen

42 Model over arbejdsmiljøledelsessystemet i OHSAS-standarden Løbende forbedring Ledelsens gennemgang Arbejdsmiljøpolitik Kontrol og korrigerende handlinger Implementering og drift Planlægning Kilde: Arbejdsmiljøledelsessystemer vejledning i implementering af OHSAS 18001:2009

43 DS/OHSAS Arbejdsmiljøledelsessystemets grad af detaljering og kompleksitet, omfanget af dokumentationen og de ressourcer, der er tilegnet det, afhænger af: - Systemets gyldighedsområder (hvor stor del af virksomheden dækker systemet over - organisationen størrelse - arten af organisationens aktiviteter, produkter og serviceydelser - Organisationskulturen Kilde: Arbejdsmiljøledelsessystemer vejledning i implementering af OHSAS 18001:2009

44 Struktur DS/OHSAS Emneområde 2.0 Normative referencer 3.0 Termer og definitioner 4.0 Elementer i arbejdsmiljøledelsessystemet 4.1 Generelle krav 4.2 Arbejdsmiljøpolitik 4.3 Planlægning 4.4 Implementering og drift 4.5 Kontrol 4.6 Ledelsens evaluering 5.0 Anneks A og Anneks B Krydsreferencer og sammenhænge mellem OHSAS 18001, ISO og ISO 9001 Kilde: Arbejdsmiljøledelsessystemer vejledning i implementering af OHSAS 18001:2009

45 DS/OHSAS Indeholder krav der kan auditeres objektivt Indeholder ikke absolutte krav til arbejdsmiljø præstationen Krav om at overholde gældende lovkrav og andre krav som organisationen har tilsluttet sig Krav om løbende forbedringer Kilde: Arbejdsmiljøledelsessystemer vejledning i implementering af OHSAS 18001:2009

46 DS/OHSAS Målet med gruppe opgaven: At I lære at slå op i standarden At I arbejder med forståelse af stoffet At I arbejder med at skabe overblik egen systematik At I arbejder med at formulere kravene, kortere end de står beskrevet i standarden formidling på længere sigt At få skabt overblik, så kan I altid slå op i standarden for uddybelse. Tanken er, at det skal igennem fingrene/hovederne på jer og I skal finde jeres egen systematik og måde at få overblik. Målet er at I for en forståelse for systemet for derved på sigt, at kunne forholde jer til fordele og ulemper ved arbejdsmiljøcertificering

47 DS/OHSAS Gruppeopgave Udarbejde en oversigt over de krav der stilles i pkt. XX Forklar samtidig de ord, som er nødvendige at forstå, for at kunne leve op til kravene Fremlæg den for holdet, med en forklaring af, hvad der menes med kravene. Lav en liste med de krav, der stilles til udarbejdelse af procedure (en procedure liste) Skriv jeres svar i et worddokument kaldenavnet på dokumentet er OHSAS + så de numre, i standarden I har beskrevet. Det bliver så et løbende dokument vi arbejder videre med og samler til sidst. Så har vi vores egen vejledning til sidst!

48 Gruppeindeling-OHSAS Gruppe 1 Charlotte Michael Søren Gruppe 2 Jarnil Katja Rikke Gruppe 3 Dennis Torben Claus

49 Opdeling af DS/OHSAS -kravbeskrivelse Gr. 1 Gr.2 Gr Bek Alle grupper læser og taler om side 2-5

50 Projekt

51 Eksamen Eksamenskrav Modulerne Arbejdsmiljø og sikkerhedog Arbejdsmiljøledelsepå akademiuddannelsen i Arbejdsmiljø på LO-skolen, afsluttes med en mundtlig eksamen med ekstern censor. Eksamen er individuel, mundtlig eksamen med udgangspunkt i et godkendt skriftligt projekt. Eksamen varer ½ time inkl. votering. Grundlag for eksamenskravene: Bekendtgørelse om prøver og eksamen i erhvervsrettede uddannelser og Studieordning for Akademiudannelsei Laboratorie- og bioteknologi (VVU).

52 Projekt Indhold Emnet for projektet skal ligge tæt op af emnerne på modulet og skal dermed omhandle arbejdsmiljøledelse eller systematisk arbejdsmiljøarbejde.

53 Projekt Forside Indholdsfortegnelse Indledning Præsentation af emnet/problemstillingen Problemformulering Metode

54 Teori og analyse Konklusion Projekt Perspektivering (fremadrettede overvejelser) Litteraturliste Bilag

55 Præsentation af emnet Præsentation af emnet kan også kaldes problemfelteller problemstilling. Her præsenterer du emnet du beskæftiger dig med, og det der omgiver problemstillingen. Eksempelvis din virksomhed En præsentation af emner/problemstillingen, starter ofte bredt og snævre sig ind, l lige inden man kommer til problemformuleringen.

56 Præsentation af emnet Tænk på beskrivelsen som en tragt, hvor der er en bred beskrivelse i starten, der snævre ind, jo tættere man kommer på den egentligt problemstilling (problemformuleringen), som man vil behandle i projektet.

57 Problemformulering Problemformuleringen er styrepinden i projektet Skal give læseren en klar forståelse af sigtet i dit projekt. Alle dele af projektet skal have et solidt udgangspunkt i problemformuleringen. Dit projekt skal svare på det problem, som du rejser i problemformuleringen. Harboe, Thomas (2006) Indføring i samfundsvidenskabelig metode Frederiksberg, Samfundslitteratur

58 Problemformulering Hvad er det? Redegørelse/beskrivelse Hvorfor er det sådan? Fortolkning/analyse Hvordan mene/handle? Vurdering/diskussion

59 Problemformulering En dårlig problemformulering lægger op til en tekst der: Kun er refererende Eksempel: Hvordan laver man APV? Hvad er en APV? Er for bredt generaliserende og dermed svært at finde belæg for Eksempel: Kan arbejdsmiljøcertificering forbedre arbejdsmiljøet Har for mange delemner der ikke hænger snævert sammen Eksempel: Hvilken betydning har psykisk arbejdsmiljø for sygefraværet og kan støv have en indflydelse sammen med tunge løft? Er helt ukontroversiel, alle fagfolk er allerede enige om svaret Er skrevet på samme måde før (Rienecker& Jørgensen, 2004, s. 150)

60 Problemformulering En god problemformulering: - Bygger på en eller anden form for undren - Der skal være interessant som rejser problemet og som er værd at undersøge - Det betyder at konklusionerne ikke skal være givet på forhånd - Et godt projekt har noget på hjertet og vil bruge projektet til at få en dybere forståelse

61 Kildehenvisninger Altid: (Efternavn, udgivelsesår, sidetal) Ved én forfatter f.eks. Peter Hasle, 2001: (Hasle, 2001, s. 23) Ved 2 forfattere ex. Niels Møller og Peter Hasle, 2004 (Møller & Hasle, 2004, s. 67) Ved 3 forfattere f.eks. Peter Hasle, Jens Voxtrup Petersen & Inger-Marie Wiegman 2003 (Hasle et al., 2003, s. 30) Endvidere kan kildehenvisningen skrives ind i teksten ex.: Ifølge Peter Hasle (2001) fik sikkerhedsorganisationen aldrig den tiltænkte, centrale rolle i virksomheden men blev derimod en sidevogn til virksomheden (Hasle, 2001, s. 95) Hatlem Ragnar (1998) Lær mere læs mindre Håndbog i effektiv studieteknik, Viborg, Akademiske Håndbøger

62 Litteraturliste Litteraturliste Agervold, Mogens (2002) Arbejdet i samarbejdsudvalg: En empirisk undersøgelse af arbejdsformer, indhold og tilfredshed med SU-arbejdet, Tidsskrift for arbejdsliv, 4. årg. nr. 2., Odense, Odense Universitetsforlag Arbejdsmiljøledelse (2005) ArbejdsmiljørådetsService Center, internetside, Bek. 87 Bekendtgørelse om anerkendelse af DS/OHSAS mv. som dokumentation for et godt arbejdsmiljø Arbejdstilsynets bekendtgørelse nr. 87 af 31. januar 2005 med senere ændringer Bek923 (2001) Bekendtgørelse om arbejdsmiljøcertifikat opnået gennem certificering af virksomheders arbejdsmiljøledelsessystem. Arbejdsministeriets bekendtgørelse nr. 923 af 21. oktober 2001 Thagaard, Tove (2004) Systematik og indlevelse. En indføring i kvalitativ metode, København K, Akademisk Forlag A/S Regeringen (2003) Et godt arbejdsmiljø for medarbejdere og virksomheder København, Beskæftigelsesministeriet

63 Citater Korte citater skrives ind i teksten og markeres med gåseøjne;. Og skrives i kursiv. De som tingene angår, kommer altid for sent (Jungk& Müllert, 1998, s. 11) Længere citater skal fremstå som selvstændige afsnit, skrevet i kursiv, med en anden margin eller på anden måde skille sig ud fra resten af teksten. Citater afsluttes altid med en reference. Lovgivningen blev med arbejdsmiljøloven i 1975 ændret i en mere refleksiv retning. Det indebærer, at lovgivningen fastlægger de overordnede principper, som gennem rammebestemmelser kan udmøntes i regler udstedt på lavere niveau eller gennem praksis udviklet under tilsynsbesøg og sundt arbejdsmiljø. (Hasle et al., 2003:28) Hatlem Ragnar (1998) Lær mere læs mindre Håndbog i effektiv studieteknik, Viborg, Akademiske Håndbøger

64 Dag 3

65 Refleksion over dagen i går Hvilken ny viden om arbejdsmiljøledelsessystemer har du fået? Hvilke udfordringer mener du der, er i at indføre et arbejdsmiljøledelsessystem? Har dagen i går, givet dig nogle tanker om projektemne? Notér i din Kinabog

66 Projektarbejde -Studiegrupper Diskuter: Diskuter i gruppen, hvilke emner I syntes kunne være interessante at skrive om Hjælp hinanden på vej, ved at stille hv.. spørgsmål hvilke arbejdsmiljø problemer har I, lige nu på din arbejdsplads, relateret til systematisk arbejdsmiljøarbejde/arbejdsmiljøcertificering? Hvilke områder, inden for systematisk arbejdsmiljøarbejde har din interesse? Hvad kan være mulige overordnede emner for projektet Hvilken vinkel kan du lægge på projektet? En første problemformulering? En start på problembeskrivelsen?

67 Projektarbejde i Studiegrupper Forslag til måden I gør det på! Generel snak om hvilke vinkler man kan skrive ud fra Brainstorm på emner hurtig skrivningsøvelse Så en vejledning, hvor I hjælper/vejleder hver enkelt i studiegruppen Resultatet skal være de første tanker, så godt afgrænset som muligt, til et projektemne.

68 Hurtigskrivning handler om at skrive ukritisk løs uden på noget tidspunkt at slippe skrivningen handler om nedskrive sin bevidsthedsstrøm fuldstændig unuanceret Processen Skriv alt, hvad der dukker op i dit hoved Tænk ikke over dine formuleringer bare skriv

69 Gruppearbejde Jeg kommer rundt i grupperne, så skriv på tavlen hvor I er! Individuel vejledning

70 Metode Opgavens metodeer vejen fra problemformuleringens spørgsmål til konklusionens svar! Vejen igennem opgaven. Kan også kaldes opgavens fremgangsmåde. For at finde fremgangsmåde til at undersøge sit problem, kan man overveje hvilke forskellige metoder, teknikker, procedure, teorier og forklaringsmodeller man vil bruge.

71 Metode Metoder til at indsamle data: Kvalitative undersøgelser: Interview, gruppeinterview, observationer Eksempler på kvalitativedata: holdninger, oplevelser, livshistorie, litteratur, læserbreve. Kaldes også bløddata Kvantitative undersøgelser: Spørgeskemaer Eksempler på kvantitative data: Tal, svar eller facts som kan tælles og statistisk beregnes. Kaldes også hårddata

72 Metode Den kvalitative metode søger at få de specielle forhold frem, ved de personer og forhold, der undersøges. Den kvantitativemetode søger det generelle og det Den kvantitativemetode søger det generelle og det gennemsnitlige og undersøger træk, der er repræsentative for de forhold, der skal beskrives.

73 Karakteristika ved de 2 metoder: Metode Kvalitative spørgeteknikker Kvalitet Personligt interview, fokusgruppe Dialog, ansigt til ansigt Ikke standardiseret Ustruktureret Åbne spørgsmål Går i dybden Analyse af tekst Kvantitative spørgeteknikker Kvantitet Spørgeskema Distance Standardiseret Struktureret Lukkede spørgsmål Giver overblik Analyse af tal

74 Metode Eksempel på åbne spørgsmål i en kvalitativt undersøgelse: - Hvordan oplever du indførelsen af arbejdsmiljøledelse? - Hvad er din holdning til at I er blevet arbejdsmiljøcertificeret?

75 Metode Eksempel på et lukkede spørgsmål i en kvantitativ undersøgelse: - Kommer du bagud med dit arbejde? Altid ofte sjældent aldrig Talværdi - Har du tid nok til dine arbejdsopgaver? Altid ofte sjældent aldrig Talværdi Eksempel fra NFA s korte spørgeskema.

76 Gruppearbejde -dataindsamling Overvej hvordan I vil indsamle viden i til jeres projektrapport! - Bøger, rapporter? -Hvilke data skal I selv indsamle? (hvad skal I selv skaffe viden om?) -Hvilke metoder vi, I bruge til at indsamle denne viden? -Kvalitativ eller kvantitative data? Vurder fordel og ulemper ved den ene eller anden metode, ift. det du skal vide noget om.

77 Hjemmeopgave

78 Opsamling -feedback Hvordan er seminaret gået? Hvad fungerede rigtig godt og som skal fortsætte/udbygges? Hvad fungerede mindre godt, som kan gøres endnu bedre, eller helt fjernes? Vi ses.

79 Tak for denne gang Vi ses den 12. marts

Akademiudannelseni. Modul 1 seminar 2. Den 7.-9. marts 2011

Akademiudannelseni. Modul 1 seminar 2. Den 7.-9. marts 2011 Akademiudannelseni arbejdsmiljø Modul 1 seminar 2 Den 7.-9. marts 2011 Spilleregler Siden sidst Hjemmeopgaven Program Mandag Siden sidst, dette seminar Ny arbejdsmiljølov Fælles eftermiddag med RUC -Den

Læs mere

Akademiuddannelser. Vejledning i kildehenvisninger.

Akademiuddannelser. Vejledning i kildehenvisninger. Akademiuddannelser Vejledning i kildehenvisninger. INDHOLD INDLEDNING... 3 KILDEHENVISNINGER... 3 SAMME KILDE LIGE EFTER HINANDEN:... 4 HENVISES DER TIL FLERE SIDER SKAL DER SKRIVES:... 4 CITATER... 4

Læs mere

AT og Synopsisprøve Nørre Gymnasium

AT og Synopsisprøve Nørre Gymnasium AT og Synopsisprøve Nørre Gymnasium Indhold af en synopsis (jvf. læreplanen)... 2 Synopsis med innovativt løsingsforslag... 3 Indhold af synopsis med innovativt løsningsforslag... 3 Lidt om synopsen...

Læs mere

trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune

trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune 1 2 Indhold trivsel er velvære og balance i hverdagen Indledning... 4 Hvad er trivsel?... 6 Grundlag for trivselspolitikken... 7 Ledelses- og administrative

Læs mere

Mål med faget: At gøre jer klar til eksamen, der er en mundtlig prøve på baggrund af et langt projekt

Mål med faget: At gøre jer klar til eksamen, der er en mundtlig prøve på baggrund af et langt projekt Agenda for i dag: Krav til projekt. Problemformulering hvad er du nysgerrig på - Vennix? Brug af vejleder studiegruppe. Koncept for rapportskrivning gennemgang af rapportskabelon krav og kildekritik. Mål

Læs mere

Workshop 1. Hvad er Arbejdsmiljøledelse og hvorfor fokus på ulykkesforebyggelse?

Workshop 1. Hvad er Arbejdsmiljøledelse og hvorfor fokus på ulykkesforebyggelse? Workshop 1 9.30 15 Velkommen, præsentation af program og deltagere 30 Forventninger og indsats Hvad er Arbejdsmiljøledelse og hvorfor fokus på ulykkesforebyggelse? Runde om forventninger. Introduktion

Læs mere

Projektrapporten. - At I kan disponere et emne/område Arbejde systematisk. - At I kan undersøge og afgrænse en problemstilling Indsnævre et problem

Projektrapporten. - At I kan disponere et emne/område Arbejde systematisk. - At I kan undersøge og afgrænse en problemstilling Indsnævre et problem Projektrapporten Krav til projektrapporten - At I kan skrive en sammenhængende rapport - Rød tråd - At I kan disponere et emne/område Arbejde systematisk - At I kan undersøge og afgrænse en problemstilling

Læs mere

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF

Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Tips og vejledning vedrørende den tredelte prøve i AT, Nakskov Gymnasium og HF Den afsluttende prøve i AT består af tre dele, synopsen, det mundtlige elevoplæg og dialogen med eksaminator og censor. De

Læs mere

Arbejdstilsynet aflægger besøg

Arbejdstilsynet aflægger besøg Arbejdstilsynet aflægger besøg Tilsynsbesøget - processkitse (Kilde AT) Hvad ønsker arbejdstilsynet at undersøge? I er varslet et risikobaseret tilsyn fra Arbejdstilsynet (AT). AT s opgave er at gennemgå

Læs mere

Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning

Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning Dansk-historieopgaven (DHO) skrivevejledning Indhold Formalia, opsætning og indhold... Faser i opgaveskrivningen... Første fase: Idéfasen... Anden fase: Indsamlingsfasen... Tredje fase: Læse- og bearbejdningsfasen...

Læs mere

Workshop om Arbejdsmiljøledelse og ulykkesforebyggelse

Workshop om Arbejdsmiljøledelse og ulykkesforebyggelse Workshop om Arbejdsmiljøledelse og ulykkesforebyggelse Pædagogisk vejledning til workshopledere Introduktion Arbejdsmiljøledelse og ulykkesforebyggelse er materiale til et workshopforløb, der er videreudviklet

Læs mere

Ulykkesforebyggelse på mellemstore virksomheder gennem arbejdsmiljøledelse

Ulykkesforebyggelse på mellemstore virksomheder gennem arbejdsmiljøledelse Drejebog Ulykkesforebyggelse på mellemstore virksomheder gennem arbejdsmiljøledelse Introduktion til undervisere November 2005 Drejebog Ulykkesforebyggelse på mellemstore virksomheder gennem arbejdsmiljøledelse

Læs mere

Skabelon til praktikopgave

Skabelon til praktikopgave Skabelon til praktikopgave De enkelte opgaveafsnit Kompetenceområderne for praktik er Didaktik, klasseledelse og relationsarbejde. Eksempel fra opgave(r) Metakommunikation er markeret med GRØNT Sideantal

Læs mere

Projektskrivning - tips og tricks til projektskrivning

Projektskrivning - tips og tricks til projektskrivning Projektskrivning - tips og tricks til projektskrivning Program Generelt om projektskrivning Struktur på opgaven Lidt om kapitlerne i opgaven Skrivetips GENERELT OM PROJEKTSKRIVNING Generelt om projektskrivning

Læs mere

Skal elever tilpasses skolen eller omvendt?

Skal elever tilpasses skolen eller omvendt? Skal elever tilpasses skolen eller omvendt? Kan man tale om at der findes stærke og svage elever? Eller handler det i højere grad om hvordan de undervisningsrammer vi tilbyder eleven er til fordel for

Læs mere

1) Til en praktik prøve. 2) Aflevere Synopsis Som er starten på dit afsluttende eksamensprojekt.

1) Til en praktik prøve. 2) Aflevere Synopsis Som er starten på dit afsluttende eksamensprojekt. Praktikindkald Praktikprøvetilmelding Praktikprøve d. 22-23.03 Udarb. af synopsis Påskeferie Multimedie Designer Uddannelsen Information om 4 semester, foråret 2012 Det overordnede tema for 4. semester

Læs mere

Arbejdsmiljøredegørelse for SDE 2013-2016

Arbejdsmiljøredegørelse for SDE 2013-2016 Arbejdsmiljøredegørelse for SDE 2013-2016 Indhold 1. Arbejdsmiljøsystemet... 2 2. Arbejdsmiljøpolitik... 2 3. Konkrete mål og handlingsplan for arbejdsmiljøet på SDE 2013-2016... 4 4. Overordnet beskrivelse

Læs mere

Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune

Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune Delpolitik om Arbejdsmiljø i Gentofte Kommune 1. Indledning 2. Formål Det er Gentofte Kommunes ambition, at vi i fællesskab fastholder og udvikler et godt fysisk og psykisk arbejdsmiljø, hvor trivsel og

Læs mere

ARBEJDSPLADSVURDERING

ARBEJDSPLADSVURDERING ARBEJDSPLADSVURDERING Kortlægning KORTLÆGNING IDRÆTSEFTERSKOLEN KLINTSØGAARD Introduktion Alle virksomheder har pligt til at gennemføre en Arbejdspladsvurdering (APV) minimum hvert 3. år, der omfatter

Læs mere

Arbejdsmiljørepræsentant i DM. dm.dk

Arbejdsmiljørepræsentant i DM. dm.dk Arbejdsmiljørepræsentant i DM dm.dk 2 Tillykke med dit nye hverv og tak fordi du kaster dig ud i opgaven med at passe på dit og kollegernes arbejdsmiljø. For langt de fleste mennesker på arbejdsmarkedet

Læs mere

Professionsbachelor i Sygepleje. Modulbeskrivelse. Modul 14 Sygeplejeprofession kundskabsgrundlag og metoder

Professionsbachelor i Sygepleje. Modulbeskrivelse. Modul 14 Sygeplejeprofession kundskabsgrundlag og metoder Professionsbachelor i Sygepleje Modulbeskrivelse Modul 14 Sygeplejeprofession kundskabsgrundlag og metoder Hold BoSF13 foråret 2016 Revideret 5/2 2016 Indhold Tema: Sygeplejeprofession - kundskabsgrundlag

Læs mere

Lynkursus i analyse. Vejledning - vi tilbyder individuel vejledning i skriftlig akademisk fremstilling.

Lynkursus i analyse. Vejledning - vi tilbyder individuel vejledning i skriftlig akademisk fremstilling. Stine Heger, cand.mag. skrivecenter.dpu.dk Om de tre søjler Undervisning - vi afholder workshops for opgave- og specialeskrivende studerende. Vejledning - vi tilbyder individuel vejledning i skriftlig

Læs mere

Bacheloruddannelsen i Historie ved Aalborg Universitet. Tillæg til. Studieordning for bacheloruddannelsen i almen Historie og

Bacheloruddannelsen i Historie ved Aalborg Universitet. Tillæg til. Studieordning for bacheloruddannelsen i almen Historie og Bacheloruddannelsen i Historie ved Aalborg Universitet Tillæg til Studieordning for bacheloruddannelsen i almen Historie og Studieordning for bacheloruddannelsen med Historie som centralfag samt tilvalgsfag

Læs mere

Kommentarer til matematik B-projektet 2015

Kommentarer til matematik B-projektet 2015 Kommentarer til matematik B-projektet 2015 Mandag d. 13/4 udleveres årets eksamensprojekt i matematik B. Dette brev er tænkt som en hjælp til vejledningsprocessen for de lærere, der har elever, som laver

Læs mere

Et kompetencekatalog med øvelser. Et kompetencekatalog med øvelser

Et kompetencekatalog med øvelser. Et kompetencekatalog med øvelser Et kompetencekatalog med øvelser Et kompetencekatalog med øvelser Knæk studiekoden! Et kompetencekatalog med øvelser Af Hanne Heimbürger 1. e-udgave, 2009 ISBN 978-87-625-0310-6 2008 Gyldendalske Boghandel,

Læs mere

Tips til færre ulykker på arbejdspladsen

Tips til færre ulykker på arbejdspladsen Tips til færre ulykker på arbejdspladsen Indledning Ulykker kan have store konsekvenser. Det gælder ikke mindst for dem, der bliver ramt, men også for familien, virksomheden og hele samfundet. I værste

Læs mere

Modul 12. Selvstændig professionsudøvelse 15 ECTS. Fysioterapeutuddannelsen I Odense University College Lillebælt Gældende fra 1.8.

Modul 12. Selvstændig professionsudøvelse 15 ECTS. Fysioterapeutuddannelsen I Odense University College Lillebælt Gældende fra 1.8. Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse 15 ECTS Fysioterapeutuddannelsen I Odense University College Lillebælt Gældende fra 1.8.2012 Modulbeskrivelse modul 12, justeret 29.5.13 Side 1 Modulets tema. Modulet

Læs mere

Kvalitetsudviklingsprojekt

Kvalitetsudviklingsprojekt Kvalitetsudviklingsprojekt Specialuddannelsen i kræftsygepleje Revideret august 2012 Revideret februar 2011 Indholdsfortegnelse Overordnet mål for 3. uddannelsesafsnit... 2 Formål med kvalitetsudviklingsopgaven...

Læs mere

Ekspedition og kundeservice: Kommuneforlaget A/S Tlf. 33 11 38 00 Fax 33 28 03 01 www.kommuneforlaget.dk. Bestillingsnr. 8026-10

Ekspedition og kundeservice: Kommuneforlaget A/S Tlf. 33 11 38 00 Fax 33 28 03 01 www.kommuneforlaget.dk. Bestillingsnr. 8026-10 COK Center for Offentlig Kompetenceudvikling 1. udgave, 1. oplag 2010 Forlagsredaktion: Lone Kjær Knudsen, Kommuneforlaget A/S Grafisk tilrettelægning og omslag: art/grafik ApS Dtp: Kommuneforlaget A/S

Læs mere

Tandlæger, kliniske tandteknikere og klinikassistenter

Tandlæger, kliniske tandteknikere og klinikassistenter Tjekliste til arbejdspladsvurdering i Grønland Tandlæger, kliniske tandteknikere og klinikassistenter Indledning Arbejdstilsynet har lavet denne tjekliste, fortrinsvis til virksomheder med færre end ti

Læs mere

Arbejdsmiljøuddannelsen

Arbejdsmiljøuddannelsen 2010 Arbejdsmiljøuddannelsen Lovpligtig arbejdsmiljøuddannelse Grundlæggende uddannelse for arbejdsmiljø-/sikkerhedsorganisationens medlemmer. Opbygget på baggrund af bekendtgørelsen om sikkerhedsgruppens

Læs mere

Praktikvejledning og information om 4 semester, foråret 2014

Praktikvejledning og information om 4 semester, foråret 2014 Multimedie Designer Uddannelsen Praktikvejledning og information om 4 semester, foråret 2014 Det overordnede tema for 4. semester er PRAKTIK OG PERSPEKTIVERING. Det betyder, at du på 4. semester har mulighed

Læs mere

Modul 12. Selvstændig professionsudøvelse 15 ECTS. Fysioterapeutuddannelsen I Odense University College Lillebælt Gældende fra 1.8.

Modul 12. Selvstændig professionsudøvelse 15 ECTS. Fysioterapeutuddannelsen I Odense University College Lillebælt Gældende fra 1.8. Modul 12 Selvstændig professionsudøvelse 15 ECTS Fysioterapeutuddannelsen I Odense University College Lillebælt Gældende fra 1.8.2012 Modulbeskrivelse modul 12 Side 1 Modulets tema. Modulet retter sig

Læs mere

Introduktion til mundtlig eksamen: projekt med mundtlig fremlæggelse

Introduktion til mundtlig eksamen: projekt med mundtlig fremlæggelse Introduktion til mundtlig eksamen: projekt med mundtlig fremlæggelse Agenda: Procedure for mundtlig eksamen med mundtlig fremlæggelse af projekt De kritiske spørgsmål Mundtlig eksamen i praksis mundtlig

Læs mere

Det der giver os energi

Det der giver os energi værktøj 1 Det der giver os energi - og det der dræner os for energi værktøj 1 1 Indhold 3 Introduktion 4 Formålet med dette værktøj 4 Arbejdsgruppens forberedelse 5 Processen trin for trin Arbejdsmiljøsekretariatet

Læs mere

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune Politik for den attraktive arbejdsplads i Gentofte Kommune Indhold personalepolitik 1. Indledning: Gentofte Kommune, landets mest attraktive kommunale arbejdsplads 4 1.1. Forankring i MED-systemet 5 1.2.

Læs mere

Hvordan måler vi vores indsats?

Hvordan måler vi vores indsats? Hvordan måler vi vores indsats? Oplæg til netværksmøde for økonomiske rådgivere V/ Charlotte Holm 29.oktober 2014 Oplæg om at dokumentere socialt arbejde De næste to timer handler om at dokumentere socialt

Læs mere

Værkstedsundervisning hf-enkeltfag Vejledning/Råd og vink August 2010

Værkstedsundervisning hf-enkeltfag Vejledning/Råd og vink August 2010 Værkstedsundervisning hf-enkeltfag Vejledning/Råd og vink August 2010 Alle bestemmelser, der er bindende for undervisningen og prøverne i de gymnasiale uddannelser, findes i uddannelseslovene og de tilhørende

Læs mere

Bryd vanen, bøj fisken - og vind over krisen

Bryd vanen, bøj fisken - og vind over krisen Bryd vanen, bøj fisken - og vind over krisen Medarbejderkonference september 2011 Opgaver & værktøjer Tilmeld dig: Nå dine mål med Torben Wiese Prøv www.brydvanen.dk Få inspirationsmail på www.habitmanager.com

Læs mere

Hvordan sikres implementering af viden, holdninger og færdigheder i hverdagens arbejdsliv ved uddannelse?

Hvordan sikres implementering af viden, holdninger og færdigheder i hverdagens arbejdsliv ved uddannelse? Hvordan sikres implementering af viden, holdninger og færdigheder i hverdagens arbejdsliv ved uddannelse? Indledning Implementering af viden, holdninger og færdigheder i organisationen Intentionen er at

Læs mere

Opgaveskrivning. - 6 råd til en god skriveproces. www.samf.ku.dk/pcs. v/ Christina Juul Jensen Pædagogisk Center Samfundsvidenskab

Opgaveskrivning. - 6 råd til en god skriveproces. www.samf.ku.dk/pcs. v/ Christina Juul Jensen Pædagogisk Center Samfundsvidenskab Opgaveskrivning - 6 råd til en god skriveproces v/ Christina Juul Jensen Pædagogisk Center Samfundsvidenskab www.samf.ku.dk/pcs Råd 1: Opgavens opstart Skriv om noget du kender Læs i studieordningen, hvad

Læs mere

Bilag til AT-håndbog 2010/2011

Bilag til AT-håndbog 2010/2011 Bilag 1 - Uddybning af indholdet i AT-synopsen: a. Emne, fagkombination og niveau for de fag, der indgår i AT-synopsen b. Problemformulering En problemformulering skal være kort og præcis og fokusere på

Læs mere

At arbejde med projekter - modul 10

At arbejde med projekter - modul 10 At arbejde med projekter - modul 10 Forår 2013 1 1. Indledning Et projekt forstås som en tidsafgrænset opgave, der har det formål, at der skal skabes en forandring (Andersen 2005: 7) Indledning På modul

Læs mere

Akademiuddannelse i ledelse

Akademiuddannelse i ledelse Akademiuddannelse i ledelse STRATEGI. LEDELSE. ANSVAR Kom på niveau med din ledelse Spiller du en central rolle over for dine kollegaer, medarbejdere eller ledelse? Ønsker du at udvikle og styrke dine

Læs mere

W3 Reviderede AO-kurser Gennemgang af de nyreviderede sikkerheds- og arbejdsmiljøkurser (48143, 48145, 48049, 48050)

W3 Reviderede AO-kurser Gennemgang af de nyreviderede sikkerheds- og arbejdsmiljøkurser (48143, 48145, 48049, 48050) W3 Reviderede AO-kurser Gennemgang af de nyreviderede sikkerheds- og arbejdsmiljøkurser (48143, 48145, 48049, 48050) Casper Burlin Industriens Uddannelser 09-02-2016 1 AGENDA Præsentation af Casper Burlin,

Læs mere

Undervisningsbeskrivelse

Undervisningsbeskrivelse Undervisningsbeskrivelse Stamoplysninger til brug ved prøver til gymnasiale uddannelser Termin Maj-juni, 2012/2013 Institution HTX Vibenhus (Københavns Tekniske Skole) Uddannelse Fag og niveau Lærer(e)

Læs mere

FUGA FOREBYGGELSE AF ULYKKER GENNEM ARBEJDSMILJØLEDELSE

FUGA FOREBYGGELSE AF ULYKKER GENNEM ARBEJDSMILJØLEDELSE Underviservejledning Idegrundlag Ideen med projektet er, at mellemstore virksomheder med 50-250 ansatte bliver i stand til at indføre arbejdsmiljøledelse med afsæt i ulykkesforebyggelse med en relativt

Læs mere

Det pædagogiske køkken. Guide til godt arbejdsmiljø og samarbejde i køkkenet i daginstitutioner

Det pædagogiske køkken. Guide til godt arbejdsmiljø og samarbejde i køkkenet i daginstitutioner Det pædagogiske køkken Guide til godt arbejdsmiljø og samarbejde i køkkenet i daginstitutioner Godt arbejdsmiljø i Det pædagogiske køkken De fleste køkkenmedarbejdere er glade for deres arbejde. Men nogle

Læs mere

MODULBESKRIVELSE. KVALITETSSTYRING OG INNOVATION Sygeplejefaglig dokumentation om og med patienten Sygehus Lillebælt, Vejle og Kolding Sygehus

MODULBESKRIVELSE. KVALITETSSTYRING OG INNOVATION Sygeplejefaglig dokumentation om og med patienten Sygehus Lillebælt, Vejle og Kolding Sygehus MODULBESKRIVELSE Modul i den Sundhedsfaglige Diplomuddannelse: Udbudssted Omfang i credits (ECTS) KVALITETSSTYRING OG INNOVATION Sygeplejefaglig dokumentation om og med patienten Sygehus Lillebælt, Vejle

Læs mere

Dansk-historie-opgave 1.g

Dansk-historie-opgave 1.g Dansk-historie-opgave 1.g Vejledning CG 2012 Opgaven i historie eller dansk skal træne dig i at udarbejde en faglig opgave. Den er første trin i en tretrinsraket med indbygget progression. I 2.g skal du

Læs mere

SAMTALE OM KOST & MOTION

SAMTALE OM KOST & MOTION SAMTALE OM KOST & MOTION NÅR USUND LIVSSTIL, PÅVIRKER DIT ARBEJDSLIV Herning Kommune Arbejdsmiljøudvalget 2010 Samtale om Kost & Motion 1 VEJLEDNING TIL AT FORBEREDE SAMTALEN OM KOST & MOTION Den nødvendige

Læs mere

Vejledning til at skrive bachelorafhandling på HA(jur.)

Vejledning til at skrive bachelorafhandling på HA(jur.) Oktober 2014 Vejledning til at skrive bachelorafhandling på HA(jur.) På 6. semester på HA(jur.)-studiet skal I skrive bachelorafhandling. Det er den største opgave, I skal skrive på jeres bachelorstudie,

Læs mere

6. klasse. Børnearbejde

6. klasse. Børnearbejde 6. klasse Børnearbejde Børnearbejde Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Introduktion til børnearbejde Skole og arbejde Baggårdens børnearbejdere Børnearbejde Børnearbejde før og nu Modul 1

Læs mere

At være censor på et bachelorprojekt. En kort introduktion til censorrollen.

At være censor på et bachelorprojekt. En kort introduktion til censorrollen. At være censor på et bachelorprojekt En kort introduktion til censorrollen. Hvad er bachelorprojektet og baggrunden for det? Den studerende er næsten færdig med uddannelsen til maskinmester, men kan være

Læs mere

Arbejdsmiljøcertificat og audits af psykisk arbejdsmiljø

Arbejdsmiljøcertificat og audits af psykisk arbejdsmiljø Arbejdsmiljøcertificat og audits af psykisk arbejdsmiljø IDA Arbejdsmiljø 29. April 2016 Peter Hasle, professor Center for Industriel Produktion, Aalborg Universitet København Diskussionen om arbejdsmiljøcertifikatet

Læs mere

INDHOLD. DEL 1 Ind på uddannelsen kom i gang... 15. DEL 2 Fra ungdomsuddannelse til videregående uddannelse. hvad er det nye?...

INDHOLD. DEL 1 Ind på uddannelsen kom i gang... 15. DEL 2 Fra ungdomsuddannelse til videregående uddannelse. hvad er det nye?... INDHOLD Brug bogen godt forord til 2. udgave... 5 DEL 1 Ind på uddannelsen kom i gang... 15 Studiestart... 17 Det er fedt at studere!... 17 Fra gymnasiet til videregående uddannelser profession studerende...

Læs mere

Klart på vej - til en bedre læsning

Klart på vej - til en bedre læsning FORLAG Lærerguide til LÆSEKORT Klart på vej - til en bedre læsning Af Rie Borre INTRODUKTION Denne vejledning er udarbejdet til dig, der gerne vil gøre din undervisning mere konkret og håndgribelig for

Læs mere

1) Status på din kompetenceudvikling i forhold til uddannelsens krav, forventninger, muligheder, rammer m.m.

1) Status på din kompetenceudvikling i forhold til uddannelsens krav, forventninger, muligheder, rammer m.m. Januar 2008/lkr SUS 8 Forberedelsesskema til 8. semester NB: Skemaet skal i udfyldt stand sendes til din SUS-dialogpartner (Annie, Nana, Mogens, Magne, Ulla ellerlone) senest 2 hverdage før aftalt samtaletidspunkt!

Læs mere

Tips til fremgangsmåder for indhentning af data om psykisk arbejdsmiljø i ovenstående branchegruppe

Tips til fremgangsmåder for indhentning af data om psykisk arbejdsmiljø i ovenstående branchegruppe Spørgeguide til praktiserende læger, speciallæger, tandlæger, kliniske tandteknikere, fysioterapeuter, fodterapeuter, kiropraktorer, alternative behandlere, praktiserende psykologer, jordemødre og dyrlæger

Læs mere

AT MED INNOVATION ELEVMANUAL

AT MED INNOVATION ELEVMANUAL AT MED INNOVATION ELEVMANUAL Rammer og faser i arbejdet med AT med innovation Rammerne for AT og innovationsopgaven: I AT- opgaven med innovation kan kravene være, at du skal: - Tilegne dig viden om en

Læs mere

Problemorienteret projektarbejde

Problemorienteret projektarbejde Problemorienteret projektarbejde og Problemorienteret projektarbejde En værktøjsbog 4. udgave og Problemorienteret projektarbejde En værktøjsbog 4. udgave 2015 Samfundslitteratur 2015 OMSLAG Imperiet

Læs mere

Virksomhedsøkonomi A hhx, juni 2010

Virksomhedsøkonomi A hhx, juni 2010 Bilag 29 Virksomhedsøkonomi A hhx, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Virksomhedsøkonomi er et samfundsvidenskabeligt fag. Faget giver viden om virksomhedens bæredygtighed i en markedsorienteret

Læs mere

Arbejdsmiljøpolitik for Region Syddanmark

Arbejdsmiljøpolitik for Region Syddanmark Arbejdsmiljøpolitik for Region Syddanmark regionsyddanmark.dk Forord Hovedudvalget for Region Syddanmark har godkendt arbejdsmiljøpolitikken for hele regionen i juni 2007. Arbejdsmiljøet har vi alle ansvar

Læs mere

enige i, at der er et godt psykisk arbejdsmiljø. For begge enige i, at arbejdsmiljøet er godt. Hovedparten af sikkerhedsrepræsentanterne

enige i, at der er et godt psykisk arbejdsmiljø. For begge enige i, at arbejdsmiljøet er godt. Hovedparten af sikkerhedsrepræsentanterne 3. ARBEJDSMILJØET OG ARBEJDSMILJØARBEJDET I dette afsnit beskrives arbejdsmiljøet og arbejdsmiljøarbejdet på de fem FTF-områder. Desuden beskrives resultaterne af arbejdsmiljøarbejdet, og det undersøges

Læs mere

Notat til Statsrevisorerne om beretning om tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø. Juni 2015

Notat til Statsrevisorerne om beretning om tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø. Juni 2015 Notat til Statsrevisorerne om beretning om tilsyn med det psykiske arbejdsmiljø Juni 2015 18, STK. 4-NOTAT TIL STATSREVISORERNE 1 Vedrører: Statsrevisorernes beretning nr. 9/2014 om tilsyn med det psykiske

Læs mere

EKSAMENSBESTEMMELSER FOR VALGFRIE MODULER. Kommunomuddannelsen på akademiniveau. Gældende fra august 2016

EKSAMENSBESTEMMELSER FOR VALGFRIE MODULER. Kommunomuddannelsen på akademiniveau. Gældende fra august 2016 EKSAMENSBESTEMMELSER FOR VALGFRIE MODULER Kommunomuddannelsen på akademiniveau Gældende fra august 2016 Kommunomuddannelsen www.cok.dk 01-08-2016 INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Eksamen... 3 1.1 Eksamensformer...

Læs mere

Iværksætter noget for dig? Elevopgaver langt forløb

Iværksætter noget for dig? Elevopgaver langt forløb Indledning Hvis du har et job i din fritid, er du sikkert lønmodtager. Du kommer på en arbejdsplads et antal gange om ugen og får løn for arbejdet. Hvis du derimod starter din egen virksomhed, er du iværksætter.

Læs mere

Tillæg til seminariets studieordning af 2005 gældende for årgangene med start 1. februar 2005 og 1. september 2005.

Tillæg til seminariets studieordning af 2005 gældende for årgangene med start 1. februar 2005 og 1. september 2005. Tillæg til seminariets studieordning af 2005 gældende for årgangene med start 1. februar 2005 og 1. september 2005. Uddannelsens eksamensformer, interne og eksterne prøver Seminariets uddannelse og prøvebestemmelser

Læs mere

Consumer Policy Toolkit. Forbrugerpolitisk toolkit. Summary in Danish. Sammendrag på dansk

Consumer Policy Toolkit. Forbrugerpolitisk toolkit. Summary in Danish. Sammendrag på dansk Consumer Policy Toolkit Summary in Danish Forbrugerpolitisk toolkit Sammendrag på dansk Markederne for varer og tjenester har været igennem betydelige forandringer i de sidste 20 år. Reformer af love og

Læs mere

Uanmeldt tilsyn. Bybørnehaven Asylet Skolegade 28, 7400 Herning Marianne Horslund Vorre. Pia Strandbygaard. Mia Mortensen

Uanmeldt tilsyn. Bybørnehaven Asylet Skolegade 28, 7400 Herning Marianne Horslund Vorre. Pia Strandbygaard. Mia Mortensen TILSYNSENHEDEN HERNING KOMMUNE Uanmeldt tilsyn Dagtilbud i Børn og unge forvaltningen Dato: 26-02-2015 Tilbud: Adresse: Leder: Bybørnehaven Asylet Skolegade 28, 7400 Herning Marianne Horslund Vorre Tilsynsførende:

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Grundforløbets 2. del pædagogisk assistentuddannelsen

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Grundforløbets 2. del pædagogisk assistentuddannelsen Silkeborg den 10.11.2015 Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Grundforløbets 2. del pædagogisk assistentuddannelsen Vejledende uddannelsestid: 12 uger 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål

Læs mere

Lederen og sygefraværet - om at arbejde med sygefravær som leder

Lederen og sygefraværet - om at arbejde med sygefravær som leder Lederen og sygefraværet - om at arbejde med sygefravær som leder Onsdag den 10. juni 2009 Beskæftigelsesregion Hovedstaden & Sjælland Arbejdsmiljøchef Lars Andersen Ledernes Hovedorganisation www.lederne.dk

Læs mere

Information om. Historieopgaven i 1hf

Information om. Historieopgaven i 1hf 2016 Information om Historieopgaven i 1hf Indhold HISTORIEOPGAVEN 3 FORMÅLET MED HISTORIEOPGAVEN 3 TIDSPLAN OG OMFANG 3 OPGAVENS INDHOLD 3 TITELFORSIDEN 4 INDHOLDSFORTEGNELSEN 4 INDLEDNINGEN 4 BRØDTEKSTEN

Læs mere

Kan vi fortælle andre om kernen og masken?

Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Det kan vi sagtens. Mange mennesker kan umiddelbart bruge den skelnen og den klarhed, der ligger i Specular-metoden og i Speculars begreber, lyder erfaringen

Læs mere

NYHEDSBREV SEPTEMBER 2008. Nyt tilbud til studerende ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet. Studiejob. Side

NYHEDSBREV SEPTEMBER 2008. Nyt tilbud til studerende ved Det Samfundsvidenskabelige Fakultet. Studiejob. Side Studiejob Hvordan finder jeg et relevant studiejob? Det spørgsmål er der mange studerende, der stiller sig selv. Nogle har måske et par gode bud men ved du også, at kan hjælpe? Fokus I 2008 har vi sat

Læs mere

Pædagogisk Diplomuddannelse (PD) Modulvejledning Social inklusion. Social inklusion

Pædagogisk Diplomuddannelse (PD) Modulvejledning Social inklusion. Social inklusion PD studieordning, 1.8. 2014 Vejledning for modulet Et modul fra PD i Pædagogisk og socialpædagogisk arbejde Februar 2015-1 - 1. Indledning Vejledning for modulet på PD i Pædagogisk og socialpædagogisk

Læs mere

Vedr. folkeskolens afgangsprøve i mundtlig dansk

Vedr. folkeskolens afgangsprøve i mundtlig dansk Vedr. folkeskolens afgangsprøve i mundtlig dansk Til forældre til elever der skal op i Prøveform B - også kaldet synopseprøven. Her er lidt information om prøven, opgivelser og forberedelser. Der findes

Læs mere

Eksamenskatalog - Prøveformer og bedømmelsesgrundlag

Eksamenskatalog - Prøveformer og bedømmelsesgrundlag Bilag til studieordningerne for akademiuddannelserne Gældende fra 1. januar 2016 Version af 2/10 2015 Eksamenskatalog - Prøveformer og bedømmelsesgrundlag Side 1 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Om

Læs mere

Fag og temaer - GF1. Revideret 09.04.15. Hans Reitzels Forlag Munksgaard 2015 1

Fag og temaer - GF1. Revideret 09.04.15. Hans Reitzels Forlag Munksgaard 2015 1 1 Fag og temaer - GF1 Revideret 09.04.15 1 2 ERHVERVSFAG 1 Erhvervsintroduktion Tema Fagmål Indhold Hvad kan jeg blive? 1. Udføre enkle erhvervsfaglige arbejdsopgaver efter instruktion. Egne ønsker og

Læs mere

Indhold. Indledning 3. En styrket arbejdsmiljøindsats 4. Redegørelse til beskæftigelsesministeren ( 66) 5

Indhold. Indledning 3. En styrket arbejdsmiljøindsats 4. Redegørelse til beskæftigelsesministeren ( 66) 5 Indhold Indledning 3 En styrket arbejdsmiljøindsats 4 Redegørelse til beskæftigelsesministeren ( 66) 5 Anbefalinger om nanomaterialer og arbejdsmiljø 6 Børn og unge 7 Folkemøde på Bornholm 8 ArbejdsmiljøPrisen

Læs mere

Metoderne sætter fokus på forskellige aspekter af det indsamlede materiale.

Metoderne sætter fokus på forskellige aspekter af det indsamlede materiale. FASE 3: TEMA I tematiseringen skal I skabe overblik over det materiale, I har indsamlet på opdagelserne. I står til slut med en række temaer, der giver jer indsigt i jeres innovationsspørgsmål. Det skal

Læs mere

LEVUK Trivselsundersøgelse og APV. 20. juni 2013

LEVUK Trivselsundersøgelse og APV. 20. juni 2013 LEVUK Trivselsundersøgelse og APV 20. juni 2013 Indholdsfortegnelse 1. Intro... 3 2. De seks guldkorn... 3 De 6 guldkorn... 3 3. Trivsel og det psykiske arbejdsmiljø på LEVUK... 5 Teknik i den gennemførte

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan vurdere sammenhænge mellem egne valg og forskellige vilkår i arbejdsliv og karriere

Kompetencemål: Eleven kan vurdere sammenhænge mellem egne valg og forskellige vilkår i arbejdsliv og karriere Det foranderlige arbejdsliv Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 7.-9. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Arbejdsliv Kompetencemål: Eleven kan vurdere sammenhænge mellem egne valg og forskellige vilkår

Læs mere

Gruppeeksamen The School of Law, AAU

Gruppeeksamen The School of Law, AAU Genindførelse af gruppeeksamen på AAU/ Den Juridiske Skole AAU s direktion besluttede den 9.juli 2012 at genindføre gruppeeksamen på Aalborg Universitet i forlængelse af udstedelse af ny eksamensbekendtgørelse,

Læs mere

Fra skoleåret 2016/17 indføres en praktisk-mundtlig fælles prøve i fysik/kemi, biologi og geografi.

Fra skoleåret 2016/17 indføres en praktisk-mundtlig fælles prøve i fysik/kemi, biologi og geografi. Indhold Vejledning til den fælles prøve i fysik/kemi, biologi og geografi Guide til hvordan Alineas fællesfaglige forløb forbereder dine elever til prøven Gode dokumenter til brug før og under prøven Vejledning

Læs mere

Eksamensvejledning. Akademiuddannelsen i ledelse. Forår 2016

Eksamensvejledning. Akademiuddannelsen i ledelse. Forår 2016 Eksamensvejledning Akademiuddannelsen i ledelse Forår 2016 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Grundlaget for eksamen... 3 Overblik over eksamensformerne... 4 Moduler... 5 Organisation og arbejdspsykologi

Læs mere

Tidsplan for eksamensprojektet foråret 2010

Tidsplan for eksamensprojektet foråret 2010 Kursistvejledning til eksamensprojekt Side 1 af 5 Nakskov Gymnasium og HF Orientering om eksamensprojektet på hf Tidsplan for eksamensprojektet foråret 2010 3. februar, kl. 12.00 12.45 i auditoriet : Skolen

Læs mere

Formålet med undervisning fra mediateket er at styrke elevernes informationskompetence, således de bliver i stand til:

Formålet med undervisning fra mediateket er at styrke elevernes informationskompetence, således de bliver i stand til: Informationssøgning Mediateket ved Herningsholm Erhvervsskole er et fagbibliotek for skolens elever og undervisere. Her fungerer mediateket ikke blot som bogdepot, men er et levende sted, som er med til

Læs mere

Tjek. lønnen. Et værktøj til at undersøge lokal løndannelse og ligeløn på offentlige arbejdspladser. 2007 udgave Varenr. 7520

Tjek. lønnen. Et værktøj til at undersøge lokal løndannelse og ligeløn på offentlige arbejdspladser. 2007 udgave Varenr. 7520 Tjek lønnen Et værktøj til at undersøge lokal løndannelse og ligeløn på offentlige arbejdspladser 2007 udgave Varenr. 7520 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Teknisk introduktion... 4 Indledning... 5 Introduktion

Læs mere

Jammerbugt Kommune. Periodisk audit, P2. Ledelsessystemcertificering. Kvalitetsstyring - iht. Lov 506 af 07.06.2006 og Bek. 1258 af 15.12.

Jammerbugt Kommune. Periodisk audit, P2. Ledelsessystemcertificering. Kvalitetsstyring - iht. Lov 506 af 07.06.2006 og Bek. 1258 af 15.12. Ledelsessystemcertificering Kvalitetsstyring - iht. Lov 506 af 07.06.2006 og Bek. 1258 af 15.12.2011 Audit 22. oktober 2014 Certificeringens dækningsområde DNV teamleader: Auditteam: Sagsbehandling på

Læs mere

Beskrivelse af prøve efter modul 4

Beskrivelse af prøve efter modul 4 Modulprøve: Indstilling til prøven: For at den studerende kan gå til prøve efter modul 4 skal følgende være opfyldt: 80 % tilstedeværelse i alle modulets fag og studieelementer Gennemførelse af et lille

Læs mere

Tips og Tricks Program til eksamen. Nanna Berglund d. 19.05.16

Tips og Tricks Program til eksamen. Nanna Berglund d. 19.05.16 Tips og Tricks Program til eksamen Nanna Berglund d. 19.05.16 Præsentation Inden eksamen Struktur Læsning Mundtlig eksamen Under eksamen Dit oplæg Rollefordeling Skriftlig eksamen Nervøs? Efter eksamen

Læs mere

Reparation af landbrugsog skovbrugsmaskiner

Reparation af landbrugsog skovbrugsmaskiner Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Reparation af landbrugsog skovbrugsmaskiner Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en

Læs mere

Forebyg arbejdsulykker!

Forebyg arbejdsulykker! Forebyg arbejdsulykker! INDLEDNING Arbejdsulykker kan medføre alvorlige konsekvenser som sygefravær, tab af erhvervsevne, varige mén og tab af livskvalitet for dem, ulykken rammer. Heldigvis er antallet

Læs mere

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens

Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens TEAMLEDERE Et projekt der levendegør viden i handling Tidlig opsporing af sygdomstegn hos borgere med demens Guide og værktøjer til et godt kompetenceudviklingsforløb med fokus på anvendelse af viden i

Læs mere

Quick ringeguide til jobkonsulenter. Til dig, der hurtigt vil i gang med at booke møder hos virksomheder

Quick ringeguide til jobkonsulenter. Til dig, der hurtigt vil i gang med at booke møder hos virksomheder Quick ringeguide til jobkonsulenter Til dig, der hurtigt vil i gang med at booke møder hos virksomheder Generelle råd til samtalen Vær godt forberedt Halvér dit taletempo Tal tydeligt med entusiasme og

Læs mere

Prøver evaluering undervisning

Prøver evaluering undervisning Prøver evaluering undervisning Fysik/kemi Maj juni 2011 Ved fagkonsulent Anette Gjervig Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen Ministeriet for Børn og Undervisning 1 Indhold Indledning... 3 De formelle krav til

Læs mere

Retningslinjer for studerende fra cphbusiness for praktikperioden på laborantuddannelsen - Laborant AK

Retningslinjer for studerende fra cphbusiness for praktikperioden på laborantuddannelsen - Laborant AK Side 1 af 8 OBS: Nedenstående retningslinjer er tilpasset studerende fra Cphbusiness. Ændringer vil være skrevet med rødt. Retningslinjer for studerende fra cphbusiness for praktikperioden på laborantuddannelsen

Læs mere

AT-eksamen foråret 2016 på Nakskov Gymnasium og HF

AT-eksamen foråret 2016 på Nakskov Gymnasium og HF AT-eksamen foråret 2016 på Nakskov Gymnasium og HF Januar-februar Valg af sag, problemformulering og bærende fag. Mandag d. 25. januar, kl. 12.00-12.45, i auditoriet. AT ressourcerummet åbnes. Hver elev

Læs mere