Ubalancer i euroområdet

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Ubalancer i euroområdet"

Transkript

1 Kvartalsoversigt, 2. kvartal Del 1 85 Ubalancer i euroområdet Jacob Isaksen og Søren Vester Sørensen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Den globale økonomiske krise og den efterfølgende statsgældskrise i en række lande i euroområdet har tydeliggjort problemerne forbundet med eksterne ubalancer. Vedvarende underskud på betalingsbalancen kan føre til opbygning af uholdbare gældsniveauer og usikkerhed om et lands kreditværdighed. Store negative ubalancer vil derfor være forbundet med øgede økonomiske og finansielle risici. I styrkelsen af det europæiske økonomiske samarbejde oven på krisen er der derfor kommet større fokus på eksterne ubalancer. Det sker bl.a. gennem øget overvågning af makroøkonomiske ubalancer. I de seneste år har euroområdet opnået et betydeligt betalingsbalanceoverskud på næsten 2 pct. af bruttonationalproduktet, BNP. En stor del af fremgangen skyldes, at GIIPS-landene (Grækenland, Irland, Italien, Portugal og Spanien) har nedbragt deres underskud på betalingsbalancen. Forbedringen skal ses i lyset af udviklingen i landenes indenlandske efterspørgsel, som i 28 lå betydeligt over det underliggende niveau (overophedning) og aktuelt ligger noget under det underliggende niveau. Normaliseringen af konjunkturen efter overophedningen har således drevet en del af forbedringen i betalingsbalancen, mens den aktuelt svage indenlandske efterspørgsel har bidraget yderligere til styrkelsen i betalingsbalancen. En konjunkturrensning af betalingsbalancen viser endvidere, at en del af udviklingen i betalingsbalancen også skyldes strukturelle forbedringer. Det underbygges af, at Irland, Portugal og Spanien har vundet eksportmarkedsandele, samt at GIIPS-landenes enhedslønomkostninger er forbedret relativt til konkurrenternes. I Grækenland, Irland, Portugal og Spanien udgør en stor udlandsgæld en betydelig økonomisk og finansiel risiko. Trods den seneste tids fremgang i landenes betalingsbalance er det fortsat nødvendigt at forbedre betalingsbalancen for at nedbringe gælden til et holdbart niveau. En holdbar tilpasning i betalingsbalancerne vil kræve strukturøkonomiske reformer og fortsat tilbageholdenhed i den indenlandske efterspørgsel. Allerede gennemførte strukturelle reformer kan dog tænkes gradvist at føre til en yderligere forbedring af betalingsbalancen i de kommende år.

2 Kvartalsoversigt, 2. kvartal Del 1 86 GLOBALE UBALANCER I årtiet op til den globale økonomiske krise blev der på globalt plan opbygget betydelige ubalancer på betalingsbalancerne, jf. figur 1. I USA steg underskuddet på betalingsbalancen, drevet af store offentlige underskud og stærk vækst i den indenlandske efterspørgsel, der bl.a. afspejlede lempelige kreditforhold og et boligmarkedsboom. USA's underskud blev modsvaret af stigende overskud på betalingsbalancen i de eksportorienterede asiatiske økonomier, med Kina i spidsen, og i de olieproducerende lande. En del af de øgede ubalancer kan således tilskrives stigende oliepriser. Euroområdet havde, set under ét, stort set balance på betalingsbalancen, men det dækkede over voksende ubalancer internt. En række nordeuropæiske økonomier uden for euroområdet havde i perioden også stigende overskud, heriblandt Norge, Sverige, Schweiz og Danmark, mens Storbritannien havde et stigende underskud. Under krisen er de globale ubalancer mindsket. De seneste år er de dog igen udvidet lidt bl.a. som følge af stigende oliepriser. De seneste skøn fra Den Internationale Valutafond, IMF, peger på, at de globale ubalancer vil blive fastholdt omkring det nuværende niveau. USA's underskud vurderes at være nogenlunde stabilt, da den forventede reduktion i det offentlige budgetunderskud skønnes modsvaret af et fald i den private sektors opsparingsoverskud. En anden faktor, der påvirker GLOBALE UBALANCER Figur 1 Pct. af globalt BNP 2,5 IMF-skøn 2, 1,5 1,,5, -,5-1, -1,5-2, USA Japan Euroområdet Kina OPEC Resten af verden Diskrepans Anm.: Figuren viser saldoen på landenes/landeområdernes betalingsbalance. For hovedparten af de avancerede lande benyttes skøn fra 212 og frem. Diskrepans er forskellen mellem overskud og underskud og opstår, fordi verdens landes import og eksport ikke udligner hinanden på grund af forskelle i opgørelsesmetoden. Kilde: IMF, World Economic Outlook, april 213.

3 Kvartalsoversigt, 2. kvartal Del 1 87 USA's betalingsbalance i disse år, er den stigende indenlandske energiproduktion, som isoleret set reducerer energiimporten. En del af indsnævringen af Kinas betalingsbalanceoverskud i de seneste år vurderes at være af konjunkturel karakter, da Kinas handelspartnere er gået gennem en periode med lav efterspørgsel. Overskuddet ventes derfor at stige i takt med, at konjunktursituationen på eksportmarkederne forbedres. Tilmed er der ikke sket væsentlige strukturelle ændringer, som vil nedbringe husholdningernes meget høje opsparing. De globale ubalancer øger risikoen for pludselige voldsomme tilpasninger i valutakurser og kapitalstrømme. For at styrke stabiliteten af den internationale økonomi er der derfor behov for en række strukturelle tilpasninger, der kan bidrage til at nedbringe ubalancerne. I USA er der behov for reformer med henblik på at forbedre den langsigtede holdbarhed af de offentlige finanser og nedbringe den offentlige gæld. En forbedring af den offentlige opsparingsbalance vil medvirke til en yderligere nedbringelse af betalingsbalanceunderskuddet. For Kina er udfordringen at gøre væksten mindre eksportafhængig ved bl.a. at reducere husholdningernes og de statsejede virksomheders incitament til at spare op. Det kan bl.a. ske gennem en styrkelse af servicesektoren og af det sociale sikkerhedsnet samt reformer på pensionsområdet. UBALANCER INDEN FOR EUROOMRÅDET Betalingsbalancen for landene i euroområdet under ét svingede i årene op til krisen omkring -1 pct. af euroområdets samlede BNP og var således tæt på balance, jf. figur 2. De moderate udsving dækkede imidlertid over væsentlige forskelle i de enkelte landes udvikling. GIIPS-landene under ét havde i årene op til krisen stigende underskud på betalingsbalancen, mens overskudslandene (Tyskland, Østrig og Benelux-landene) under ét havde stigende overskud. Frankrig havde et moderat, men stigende betalingsbalanceunderskud. Tendensen vendte i løbet af 28, og ubalancerne inden for euroområdet aftog gennem 28-9 drevet af faldende overskud i overskudslandene og faldende underskud i GIIPS-landene. Siden 29 er betalingsbalancesaldoen i overskudslandene vendt tilbage til niveauet fra før krisen, mens underskuddene i GIIPS-landene aftog yderligere fra 211. Euroområdet havde derfor et betalingsbalanceoverskud på næsten 2 pct. af BNP ved udgangen af 212, hvilket er en forbedring på ca. 2,5 pct. af BNP siden lavpunktet i begyndelsen af 29. En gradvis reduktion af dette overskud vil kræve, at overskuddene i de nordeuropæiske lande reduceres. De enkelte GIIPS-lande havde alle stigende betalingsbalanceunderskud frem til 28, jf. figur 3. Stigende offentlige underskud var med til at

4 Kvartalsoversigt, 2. kvartal Del 1 88 BETALINGSBALANCE, EUROOMRÅDET OG LANDEGRUPPERINGER Figur 2 Pct. af euroområdets BNP Tyskland GIIPS-landene Frankrig Benelux og Østrig Øvrige Samlet Anm.: kvartalers glidende sum. Kilde: Eurostat. BETALINGSBALANCE, GIIPS-LANDENE Figur Grækenland Irland Italien Portugal Spanien Anm.: kvartalers glidende sum. Kilde: Eurostat.

5 Kvartalsoversigt, 2. kvartal Del 1 89 KONJUNKTURRENSNING AF BETALINGSBALANCEN Boks 1 Betalingsbalancens løbende poster kan opdeles i balancerne for vare- og tjenestehandel, løn- og formueindkomst samt for løbende overførsler. Udviklingen i vare- og tjenestebalancen afhænger af de indenlandske og udenlandske konjunkturer, mens formueindkomster bl.a. afhænger af renteniveauet. Ændringer i den faktiske betalingsbalance, der ikke kan forklares ved konjunkturudsving i hverken ind- eller udland, betragtes som permanente ændringer, der kan følge af bl.a. strukturelle reformer i et land eller varige konkurrenceevneforbedringer. I beregningerne antages de løbende overførsler ikke at være konjunkturfølsomme og betragtes dermed som strukturelle. Rensningen af formueindkomsten for renteudsving er foretaget ved at antage en konstant forrentning af bruttogælden og -formuen over for udlandet svarende til gennemsnittet i 2. For Grækenland har vi tilladt et faldende renteniveau gennem 212 som følge af landets aftaler med de internationale organisationer om gældsafvikling, der forventes at have varig karakter. For Irland foretages rensningen ikke grundet landets særlige karakter som destination for direkte investeringer. Det bevirker, at en opgørelse af den implicitte forrentning af aktiver og passiver ikke giver et meningsfyldt billede. Land i's handelsbalance, HB, konjunkturrenses ved at korrigere for konjunkturerne i den reale effektive valutakurs og i den indenlandske og udenlandske efterspørgsel ud fra følgende formel (Bayoumi og Faruqee (1998)): KR HB HB M IND X UD = + 1, 5 GAB i,t 15, GAB i, t + β KKi,t, (1) Y i,t Y i,t Y i,t Y i,t hvor Y er nominelt BNP, M er import i værdi, X er eksport i værdi. IND GAB er log til forholdet mellem faktisk indenlandsk efterspørgsel og en underliggende udvikling. Den underliggende udvikling beregnes ved hjælp af et såkaldt "band-pass filter" (Christiano og Fitzgerald (23)). Metoden tager højde for, at vækstpotentialet kan UD være påvirket af krisen. GAB er en handelsvægtet sammenvejning af efterspørgselsgabene på land i's eksportmarked. KK er et mål for konkurrenceevnen defineret som afvigelsen mellem landets reale effektive valutakurs og et underliggende niveau for denne. β er en vektor, der afgør konkurrenceevnens påvirkning af import- og eksportmængden samt importprisen. Land i er hvert af de 17 lande i euroområdet, mens t er kvartalsfrekvent og løber fra 1. kvartal 2 til. kvartal 212 for de fleste lande. Indenlandsk efterspørgsel består af privat og offentligt forbrug og investeringer. Dette gab er benyttet i stedet for alternativer såsom produktionsgab, da det har en mere direkte effekt på handelsbalancen. Baseret på historiske sammenhænge antager Bayoumi og Faruqee (1998), at aktivitetselasticiteterne på import og eksport begge er 1,5 for samtlige lande 1. Det betyder, at importen øges med 1,5 pct., når den indenlandske efterspørgsel stiger 1 pct. Virkningen på handelsbalancen fra efterspørgselsgabene nedskaleres dog med importens og eksportens andel af BNP 2. Det bør bemærkes, at vores konjunkturrensning er forbundet med usikkerhed. Det skyldes bl.a., at vi pålægger en række enslydende antagelser på tværs af lande og dermed ikke tager højde for eventuelle landespecifikke forhold. Endvidere er det muligt, at metoden brugt til at filtrere den indenlandske efterspørgsel tillægger konjunkturelle forhold en for stor betydning. 1 2 Goldstein og Kahn (1985) finder, at disse elasticiteter varierer mellem 1 og 2 for import og eksport. For Irlands tilfælde nedskaleres påvirkningen yderligere, da import- og eksportandelene renses for reeksport.

6 Kvartalsoversigt, 2. kvartal Del 1 9 forøge betalingsbalanceunderskuddene i Grækenland, Italien og Portugal. I Grækenland, Irland og Spanien var øget låntagning hos husholdningerne desuden med til at øge underskuddet, mens de italienske husholdningernes opsparingsoverskud faldt. De ikke-finansielle virksomheders store låntagning var også en væsentlig årsag til udviklingen i Portugal og Spanien. Siden krisens udbrud har GIIPS-landene haft en markant forbedring i deres betalingsbalance, og Irland havde ved udgangen af 212 et stort overskud. Fælles for alle landene er, at virksomhederne har reduceret investeringerne og er begyndt at øge opsparingen. Husholdningerne har i Irland og Portugal også øget opsparingen. I Grækenland er husholdningernes opsparing faldet, hvilket skal ses i lyset af den markante indkomstnedgang. KONJUNKTURENS BETYDNING FOR BETALINGSBALANCEN Konjunktursituationen i et land og dets samhandelspartnere har stor betydning for saldoen på betalingsbalancen. Uholdbar fremgang i den indenlandske efterspørgsel drevet af fx husprisbobler eller ekspansiv finanspolitik vil forværre landets betalingsbalance gennem øget import. Desuden vil det forringe konkurrenceevnen gennem et pres på løn og priser, hvilket reducerer eksporten. En tilsvarende udvikling hos et lands samhandelspartnere kan have den modsatte effekt for betalingsbalancen. Som nævnt steg underskuddene på betalingsbalancen i Grækenland, Irland og Spanien betydeligt frem til 28, hvorefter vendingen indtraf. For Portugal og Italien skete vendingen først senere. Det skyldes i høj grad forskellig udvikling i landenes indenlandske efterspørgsel. I perioden 2-7 steg den indenlandske efterspørgsel i Grækenland, Irland og Spanien over 3 pct., mens væksten i Italien og Portugal nærmere var på linje med Tysklands, jf. figur. En del af denne forskel afspejlede strukturelle forhold. Siden 27 er den indenlandske efterspørgsel faldet kraftigt i Grækenland, Irland og Spanien, mens den i Italien og Portugal først aftog fra 21. Udviklingen i Grækenland, Italien, Portugal og Spaniens betalingsbalance gennem de seneste ti år er hovedsageligt drevet af handelsbalancen. En væsentlig forbedret position de seneste år har medvirket til, at flere af landene nu har et lille overskud på handelsbalancen, jf. figur 5 (venstre). Alle landene har underskud på balancen for løn- og formueindkomster, og kun Portugal og Grækenland har overskud på balancen for de løbende overførsler. Siden begyndelsen af 2'erne er saldoen for løbende overførsler dog forværret for alle landene.

7 Kvartalsoversigt, 2. kvartal Del 1 91 INDENLANDSK EFTERSPØRGSEL, MÆNGDE Figur Indeks, 2 = Grækenland Irland Italien Portugal Spanien Tyskland Anm.: Indenlandsk efterspørgsel består af privat og offentligt forbrug samt investeringer. Kilde: Europa-Kommissionens AMECO-database. Reduktionen i betalingsbalanceunderskuddene i GIIPS-landene kan både været drevet af konjunkturforhold og underliggende forhold. De underliggende forhold kan fx være varige konkurrenceevneforbedringer og/eller stigninger i eksportmarkedsandelene. For at dele udviklingen i betalingsbalancen op mellem konjunkturelle og underliggende forhold er det nødvendigt at korrigere den for påvirkningen fra konjunkturerne 1, jf. boks 1. Konjunkturforholdene er primært drevet af efterspørgslen i indlandet og blandt handelspartnerne. De kan opdeles i en komponent, som afspejler en normalisering af den indenlandske efterspørgsel fra et højt niveau før krisen til et mere naturligt niveau, og en komponent som skyldes den yderligere svækkelse i den indenlandske efterspørgsel, der aktuelt er i flere af GIIPS-landene relativt til deres handelspartnere. Forbedringen af betalingsbalancen, som skyldes sidstnævnte forhold, vil ikke nødvendigvis have en varig virkning, men kan tænkes reverseret, når den indenlandske efterspørgsel i GIIPS-landene normaliseres. Ydermere har der været en tilpasning i det underliggende niveau som følge de betydelige strukturelle reformer, som er gennemført. Det kan dog tænkes, at den underliggende saldo vil forbedres yderligere i 1 Det skal understreges, at en konjunkturrensning af betalingsbalancen ikke er det samme som at estimere en strukturel betalingsbalance og derfor ikke nødvendigvis svarer til en sådan. En estimeret strukturel betalingsbalance vil forsøge at tage højde for udviklingen i en række underliggende faktorer såsom demografi, skattestruktur, størrelsen på den offentlige sektor, finansiel liberalisering, der alle har indflydelse på et lands opsparingsniveau og konkurrenceevne, jf. IMF (26).

8 Kvartalsoversigt, 2. kvartal Del 1 92 BETALINGSBALANCENS UNDERKOMPONENTER (VENSTRE). BETALINGSBALANCE, KONJUNKTURRENSET OG FAKTISK (HØJRE) Figur 5 Grækenland Grækenland Løn- og formueindkomst Løbende overførsler Varer og tjenester Samlet Faktisk betalingsbalance Italien Konjunkturrenset betalingsbalance Italien Løn- og formueindkomst Løbende overførsler Varer og tjenester Samlet Portugal Faktisk betalingsbalance Konjunkturrenset betalingsbalance Portugal Løn- og formueindkomst Løbende overførsler Varer og tjenester Samlet Faktisk betalingsbalance Spanien Konjunkturrenset betalingsbalance Spanien Løn- og formueindkomst Løbende overførsler Varer og tjenester Samlet Faktisk betalingsbalance Konjunkturrenset betalingsbalance Kilde: Egne beregninger, Reuters EcoWin, Eurostat, OECD, IMF, Europa-Kommissionens AMECO-database.

9 Kvartalsoversigt, 2. kvartal Del 1 93 de kommende år som følge af et gradvist gennemslag af de allerede gengennemførte strukturelle reformer. Den anvendte metode kan ikke tage højde for dette og kan således undervurdere den igangværende strukturelle forbedring. Grækenland, Portugal og Spanien havde i årene op til krisen vedvarende store underskud på den konjunkturrensede betalingsbalance, jf. figur 5 (højre). I samme periode gik Italien fra balance til et underskud. Efter krisen har landene gennemgået en forbedring af den konjunkturrensede betalingsbalance, men på trods af dette er der stadig tale om underskud på ca. pct. af BNP for Portugal og Spanien, mens det er næsten 8 pct. af BNP for Grækenland. Italien er omtrent i balance. Siden 28 er de faktiske betalingsbalancer i Grækenland, Irland, Portugal og Spanien forbedret med omkring 8-9 pct. af BNP, mens der for Italien kun har været en forbedring på ca. 1 pct. af BNP, jf. figur 6 (venstre). For Grækenland, Irland og Spanien kan størstedelen af ændringen tilskrives konjunkturelle forhold, hvor normaliseringen af landenes indenlandske konjunktursituation har betydet mere for udviklingen i betalingsbalancen end den aktuelle konjunkturnedgang. For Portugal er det primært en forbedring af den underliggende handelsbalance, der har drevet forbedringen på betalingsbalancen. Det harmonerer med, at Portugal ikke havde en kraftig indenlandsk efterspørgselsfremgang op til krisen, som tilfældet var i Grækenland, Irland og Spanien. For Grækenland, Irland, Portugal og Spanien betyder den aktuelle konjunktursituation, at den faktiske betalingsbalance ligger over den GIIPS-LANDENES BETALINGSBALANCE, DEKOMPONERING AF UDVIKLINGEN FRA 28 TIL 212 (VENSTRE), NIVEAU I 212 (HØJRE) Figur 6 Pct./procentpoint Ændring, Pct./procentpoint Niveau, Irland Grækenland Portugal Spanien Italien Aktuelt konjunkturbidrag Konjunkturnormalisering Konjunkturrenset betalingsbalance, ændring Faktisk betalingsbalance, ændring -1 Irland Grækenland Portugal Spanien Italien Konjunkturrenset betalingsbalance, niveau Aktuelt konjunkturbidrag Faktisk betalingsbalance, niveau Anm.: I venstre figur er udviklingen i betalingsbalancen i perioden 28 opdelt på tre bidrag: 1) Normalisering af konjunkturerne dvs. tilpasningen siden 28 af den overophedede indenlandske efterspørgsel (relativt til udlandets indenlandske efterspørgsel) ned til det underliggende niveau. 2) Den aktuelle lavkonjunktur, som indebærer, at den nuværende indenlandske efterspørgsel (relativt til udlandets) ligger lavere end det underliggende niveau. 3) Ændringen i den konjunkturrensede betalingsbalance siden 28. I højre figur er niveauet for betalingsbalancen i 212 opdelt på to bidrag: A) Den aktuelle lavkonjunktur (som er identisk med bidraget i venstre figur). B) Niveauet for den konjunkturrensede betalingsbalance. Kilde: Egne beregninger, Reuters EcoWin, Eurostat, OECD, IMF, Europa-Kommissionens AMECO-database.

10 Kvartalsoversigt, 2. kvartal Del 1 9 konjunkturrensede, jf. figur 6 (højre). Det skal bl.a. ses i lyset af et fald i virksomhedernes investeringskvoter. En tilbagevenden til mere normale konjunkturforhold kan derfor medføre en svækkelse af betalingsbalancerne, om end denne effekt skønnes at være begrænset i Italien, Portugal og Spanien. UNDERLIGGENDE TILPASNING I EUROOMRÅDET Konjunkturrensningen af betalingsbalancen viser, at en del af de seneste års reduktion i GIIPS-landenes betalingsbalanceunderskud ikke kan tilskrives efterspørgslen i hverken ind- eller udland. En del af tilpasningen er derfor af strukturel karakter bl.a. som følge af en forbedret konkurrenceevne. For landene i eurosamarbejdet sker det ved, at stigningstakten i et lands priser og lønninger er lavere end konkurrenternes, eller at landets produktivitet forbedres relativt til konkurrenternes. Udviklingen i de relative enhedslønomkostninger indikerer, at konkurrenceevnen er forbedret i GIIPS-landene siden 28, jf. figur 7. For Irland, Portugal og Spaniens vedkommende er det især en forbedring af timeproduktiviteten, der har medvirket til at forbedre konkurrenceev- INDIKATOR FOR KONKURRENCEEVNE, ÆNDRING FRA 28 Figur 7 Pct Grækenland Irland Italien Portugal Spanien Tyskland Relative enhedslønomkostninger Eksportformåen Anm.: Ændringen er 28 til. kvartal 212 med undtagelse af eksportformåen i Grækenland, der er ændringen De relative enhedslønomkostninger er beregnet som udviklingen i enhedslønomkostningerne blandt konkurrenterne i forhold til udviklingen i hjemlandet. En stigning indikerer derfor en konkurrenceevneforbedring for hjemlandet. Eksportformåen er beregnet som hjemlandets eksportvækst i forhold til importvæksten på eksportmarkedet. En stigning indikerer derfor, at hjemlandet har vundet markedsandele. Kilde: Reuters EcoWin, OECD, Economic Outlook, nr. 92, 212.

11 Kvartalsoversigt, 2. kvartal Del 1 95 nen, mens den er blevet mærkbart forværret i Grækenland på trods af, at arbejdsløshedsraten er mere end tredoblet i landet siden 28. En del af udviklingen i de relative enhedslønomkostninger kan dog være drevet af konjunkturforholdene. Det skyldes, at timeproduktivitet kan forbedres ved at øge forholdet mellem kapital og arbejdskraft. Afskedigelser som følge af konjunkturen kan derfor midlertidigt forbedre forholdet mellem kapital og arbejdskraft. En mere permanent produktivitetsfremgang kræver til gengæld øget kapital eller fremgang i totalfaktorproduktiviteten. Sidstnævnte sker bl.a. via forskning og udvikling eller ved at investere i et mere produktivt kapitalapparat. Timelønnen i den private sektor i Irland og Portugal er steget mindre end i Tyskland siden 28. Det skal imidlertid ses i lyset af, at den i Irland steg 5 pct. fra 2, mod en tysk fremgang på blot 19 pct. Den aftagende stigningstakt i timelønnen mangler dog stadig at slå igennem i eksportpriserne, der er steget relativt mere i GIIPS-landene i forhold til i Tyskland. På trods heraf er eksportformåen gået frem i Irland, Portugal og Spanien siden krisen. Det afspejler, at virksomhederne har vundet markedsandele på deres eksportmarked. Den græske eksport er mærkbart svækket, selv om de relative enhedslønomkostninger er forbedret betydeligt i perioden. GIIPS-landenes nuværende tilpasning i konkurrenceevnen er i høj grad drevet af en tilbageholdt indenlandsk efterspørgsel, hvilket har medført øget ledig kapacitet i økonomien. Dette indebærer normalt en nedadrettet tilpasning i priser og lønninger, men træghed i løndannelsen og ufleksible arbejdsmarkeder kan betyde, at den naturlige tilpasning trækker ud. Strukturelle reformer på bl.a. arbejdsmarkedet kan dog medvirke til en acceleration af tilpasningen. Ydermere kan reformer forbedre effektiviteten i økonomien og øge produktionspotentialet relativt til udlandet. I de låneaftaler, som Grækenland, Irland og Portugal har indgået med eurolandene og IMF, er der således fremsat krav om, at landene opnår strukturelle forbedringer på arbejds- og produktmarkederne for at sikre, at tilpasningen af økonomien forløber hurtigt og er holdbar. Det kan imidlertid tage tid, før effekterne af sådanne reformer viser sig i de økonomiske nøgletal. BEHOV FOR AT TILPASSE BETALINGSBALANCEN De store vedvarende betalingsbalanceunderskud har for Grækenland, Irland, Portugal og Spanien resulteret i en meget stor udlandsgæld på omkring 1 pct. af BNP, jf. figur 8. I modsætning hertil har de nordeuropæiske overskudslande som Tyskland, Holland og Belgien oparbejdet udlandsformuer i omegnen af 5 pct. af BNP.

12 Kvartalsoversigt, 2. kvartal Del 1 96 FINANSIEL NETTOPOSITION 212, SEKTORER Figur Belgien Holland Tyskland Finland Østrig Frankrig Italien Spanien Irland Grækenland Portugal Offentlig Privat Over for udlandet Anm.: Tilsammen udgør den offentlige og private sektors nettoposition landets nettoposition over for udlandet. En positiv nettoposition indikerer, at landet har udlandsformue, mens en negativ nettoposition indikerer, at landet har udlandsgæld. Seneste observation er. kvartal 212, på nær for Frankrig, der er. kvartal 211, og for Italien, der er 3. kvartal 212. Kilde: Eurostat. For Irlands vedkommende relaterer gælden sig desuden til den voldsomme stigning i den offentlige gæld, som var en konsekvens af omkostningerne ved at restrukturere landets finansielle sektor. I Italien har husholdningerne store opsparingsoverskud, der til en vis grad modsvarer den offentlige sektors gældsætning. Italien har således ikke i samme grad et problem med udlandsgæld som de øvrige GIIPS-lande, men den store offentlige gæld udgør i sig selv et betydeligt problem. Før statsgældskrisen havde GIIPS-landene ikke problemer med at finansiere den stadig stigende udlandsgæld til lave renter. Oven på krisen er renterne på statsobligationerne dog steget, og den private markedsfinansiering er i vid udstrækning erstattet med finansiering fra den officielle sektor, idet GIIPS-landenes banker finansierer sig via ECB's lånefaciliteter. For Grækenland, Irland, Portugal og Spaniens vedkommende er dele af den eksterne gæld tilmed finansieret via lån fra de europæiske stabiliseringsfaciliteter (ESM og EFSF) og IMF. Uden disse finansieringskilder havde landene været nødsaget til at foretage en drastisk tilpasning af betalingsbalancen. Den fortsat høje gæld kræver derfor, at landene reducerer deres underskud på betalingsbalancen, således at udlandsgælden nedbringes til et holdbart niveau.

13 Kvartalsoversigt, 2. kvartal Del 1 97 INDIKATOR FOR HOLDBARHED AF UDLANDSGÆLD FOR GIIPS-LANDENE Tabel 1 Vores beregninger af det konjunkturrensede niveau for betalingsbalancen kan bruges til at vurdere, hvor stor en tilpasning i betalingsbalancen, der er krævet, for at de enkelte lande kan opnå et givet niveau for udlandsgælden. Dette gøres ved at sammenligne niveauet for den konjunkturrensede handelsbalance inklusive balancen på overførsler (den konjunkturrensede primære betalingsbalance) med et niveau, der ud fra antagelser om vækst, inflation og renter vil medføre en stabilisering eller nedbringelse af udlandsgælden til et givet niveau 1. Vores beregninger viser, at den eksterne stilling er holdbar for samtlige GIIPS-lande med undtagelse af Grækenland, der har behov for at forbedre landets konjunkturrensede betalingsbalance næsten 5 pct. af BNP for at stabilisere landets udlandsgæld, jf. tabel 1. Eftersom beregningen er foretaget på saldoen for. kvartal 212 tages der ikke højde for, at allerede gennemførte reformer vil påvirke konkurrenceevnen og handelsbalancen i de kommende år. Det gælder fx reformer af løndannelsen på arbejdsmarkedet og af reguleringen af produktmarkederne. Dertil kommer skatte- og pensionsreformer, der også kan medføre tilpasninger i opsparingsadfærden i de kommende år. Det er tvivlsomt, om en stabilisering af gælden er tilstrækkelig, da det nuværende gældsniveau har bevirket, at landene ikke har kunnet opnå tilstrækkelig finansiering i markedet. Det er således mere relevant at se på tilpasningsbehovet for at nedbringe udlandsgælden til fx 3 pct. af BNP inden for 2 år. Under disse antagelser mangler den konjunkturren- Konjunkturrenset betalingsbalance Tilpasningsbehov for at stabilisere gæld Tilpasningsbehov for at reducere gæld til 3 pct. af BNP efter 2 år IMF's mellemfristede skøn for betalingsbalancen Grækenland... -6,5,8 8,6 1, Irland...,2-2, 1,, Italien... -1,3, -,3,1 Portugal... -3,7 -,2 3,8 1,1 Spanien... -2,8, 2,9 3,6 Anm.: Italiens udlandsgæld overstiger p.t. ikke 3 pct. af BNP, og derfor er tilpasningen ved et gældsmål på 3 pct. af BNP mindre restriktiv end en stabilisering af gælden. I beregningen af tilpasningsbehovet for henholdsvis at stabilisere og reducere gælden er der anvendt vækstantagelser fra OECD's langfristede fremskrivninger fra juni 212. Den anvendte realrente er 1 procentpoint højere end den antagede gennemsnitlige BNP-vækst. Tilpasningsbehovet er beregnet ud fra den konjunkturrensede handelsbalance inklusive balance på overførsler. Den irske konjunkturrensede handelsbalance korrigeres yderligere for det gennemsnitlige niveau for balancen på direkte investeringer. Dette er nødvendigt, da en del af Irlands store handelsoverskud skyldes indtægter, der føres ud af landet som afkast på direkte investeringer. Kilde: IMF, World Economic Outlook, april 213, OECD, Economic Outlook, nr. 91, 212, og egne beregninger. 1 Metoden er beskrevet nærmere i IMF (26).

14 Kvartalsoversigt, 2. kvartal Del 1 98 sede betalingsbalance i Irland at blive forbedret med omkring 1 pct. af BNP 1. Portugal og Spanien mangler en forbedring på henholdsvis og 3 pct. af BNP, mens den græske konjunkturrensede betalingsbalance skal forbedres næsten 9 pct. af BNP. En udlandsgæld på 3 pct. af BNP indebærer stadig, at landene er eksponeret over for stigende renter. For at mindske denne risiko bør landene derfor sætte et mere ambitiøst mål for nedbringelse af udlandsgælden, hvilket kræver en yderligere tilpasning. Et alternativt mål for den strukturelle betalingsbalance er IMF's mellemfristede skøn for betalingsbalancen, jf. IMF (26). IMF's seneste prognose forudser mellemfristede overskud på betalingsbalancen og en faldende udlandsgæld. Bedømt ud fra dette mål er den eksterne stilling holdbar. Det bør i den forbindelse bemærkes, at IMF's skøn tager højde for gradvise effekter af strukturelle reformer i de kommende år. Sådanne skøn er forbundet med betydelig usikkerhed og fx baseret på, at den strukturelle reformproces forløber som planlagt i de kommende år. Desuden kan uforudsete stød til økonomien påvirke prognoserne, og det er derfor vigtigt, at de aftalte reformer gennemføres for at opnå en varig forbedring af betalingsbalancen og nedbringelse af udlandsgælden. LITTERATUR Bayoumi, Tamim og Hamid Faruqee (1998), A calibrated model of the underlying current account, i Peter Isard og Hamid Faruqee (red.), Exchange rate assessment extensions of the macroeconomic balance approach, kap. 5, IMF Occasional Paper, nr Christiano, Lawrence J. og Terry J. Fitzgerald (23), The band pass filter, International Economic Review, vol., nr. 2. Goldstein, Morris og Mohsin Khan (1985), Income and price effects in foreign trade, i Ronald W. Jones og Peter B. Kenen (red.), Handbook of International Economics, vol. 2, kap. 2, North Holland Press. IMF (26), Methodology for CGER exchange rate assessments, notat. 1 I proceduren vedr. forebyggelse og korrektion af makroøkonomiske ubalancer, som er en del af det økonomiske samarbejde inden for EU, benyttes en tærskelværdi for udlandsgælden på 35 pct. af BNP.

15. Åbne markeder og international handel

15. Åbne markeder og international handel 1. 1. Åbne markeder og international handel Åbne markeder og international handel Danmark er en lille åben økonomi, hvor handel med andre lande udgør en stor del af den økonomiske aktivitet. Den økonomiske

Læs mere

GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER

GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER Juni 2002 Af Thomas V. Pedersen Resumé: GODE DANSKE EKSPORTPRÆSTATIONER Notatet viser: USA er gået fra at være det syvende til det tredje vigtigste marked for industrieksporten i perioden 1995 til 2001.

Læs mere

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 269 af 2. september 2010 (Alm. del - 7).

Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 269 af 2. september 2010 (Alm. del - 7). Finansudvalget 2009-10 FIU alm. del, endeligt svar på 7 spørgsmål 269 Offentligt Folketingets Finansudvalg Christiansborg Finansministeren 7. september 2010 Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 269 af

Læs mere

ECB Månedsoversigt November 2013

ECB Månedsoversigt November 2013 LEDER På mødet den 7. november traf Styrelsesrådet en række beslutninger om 's officielle renter, orienteringen om den fremtidige renteudvikling og likviditetstilførslen. For det første besluttede Styrelsesrådet

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

UDVIKLINGEN I INTERNATIONAL ØKONOMI SKABER USIKKER-

UDVIKLINGEN I INTERNATIONAL ØKONOMI SKABER USIKKER- 24. oktober 2008 af Signe Hansen direkte tlf. 33 55 77 14 UDVIKLINGEN I INTERNATIONAL ØKONOMI SKABER USIKKER- Resumé: HED FOR DANSK ØKONOMI Forventningerne til såvel amerikansk som europæisk økonomi peger

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Erhvervsudvalget (2. samling) ERU alm. del - Bilag 255 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EU-sekr. 8. september 2005 Til

Læs mere

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik

Økonomisk overblik. Økonomisk overblik. Økonomisk overblik Økonomisk overblik Økonomisk overblik Den økonomiske aktivitet (BNP) og betalingsbalancen Udenrigshandel Beskæftigelse, ledighed og løn Forventningsindikatorer Byggeaktivitet og industriproduktion Konkurser

Læs mere

Pejlemærke for dansk økonomi, juni 2016

Pejlemærke for dansk økonomi, juni 2016 Pejlemærke for dansk økonomi, juni 16 Ligesom verdensøkonomien, er dansk økonomi aktuelt i bedring. I verdensøkonomien er det navnlig i USA og EU, der er tegn på fremgang. Derimod oplever BRIK landene

Læs mere

Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk

Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk ØKONOMISK ANALYSE. juni 019 Dansk lønkonkurrenceevne er brølstærk Den danske lønkonkurrenceevne, altså hvordan danske virksomheders lønomkostninger og produktivitet ligger i forhold til udlandet, er brølstærk.

Læs mere

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2015

Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2015 d. 02.10.2015 Dokumentationsnotat for offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2015 Notatet uddyber elementer af vurderingen af de offentlige finanser i Dansk Økonomi, efterår 2015. Indhold 1 Offentlig

Læs mere

De nordeuropæiske lande har råderum til at stimulere væksten

De nordeuropæiske lande har råderum til at stimulere væksten De nordeuropæiske lande har råderum til at stimulere væksten EU-kommissionens helt nye prognose afslører, at den europæiske økonomi fortsat sidder fast i krisen. EU s hårde sparekurs har bremset den økonomiske

Læs mere

Åbne markeder, international handel og investeringer

Åbne markeder, international handel og investeringer 14 Økonomisk integration med omverdenen gennem handel og investeringer øger virksomhedernes afsætningsgrundlag og forstærker adgangen til ny viden og ny teknologi. Rammebetingelser, der understøtter danske

Læs mere

ECB Månedsoversigt August 2009

ECB Månedsoversigt August 2009 LEDER På baggrund af den regelmæssige økonomiske og monetære analyse besluttede Styrelsesrådet på mødet den 6. august at fastholde s officielle renter. De informationer og analyser, der er blevet offentliggjort

Læs mere

Flere års tab af eksportperformance er bremset op

Flere års tab af eksportperformance er bremset op ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Februar 2016 Flere års tab af eksportperformance er bremset op Danmarks samlede vareeksport performer ikke lige så godt som i 2000, når den sammenlignes med eksporten fra vores

Læs mere

Vurdering af krav til arbejdsstyrke og arbejdstid, hvis Danmark i år 2020 skal være det 10. rigeste land i verden eller i OECD 1

Vurdering af krav til arbejdsstyrke og arbejdstid, hvis Danmark i år 2020 skal være det 10. rigeste land i verden eller i OECD 1 Vurdering af krav til arbejdsstyrke og arbejdstid, hvis Danmark i år 2020 skal være det 10. rigeste land i verden eller i OECD 1 29. november 2011 Indledning Nærværende notat redegør for de krav, der skal

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 3. KVARTAL 2015 NR. 3 NYT FRA NATIONALBANKEN SKÆRPEDE KRAV TIL FINANSPOLITIKKEN Der er gode takter i dansk økonomi og udsigt til fortsat vækst og øget beskæftigelse de kommende år. Men hvis denne udvikling

Læs mere

Europæiske spareplaner medfører historiske jobtab

Europæiske spareplaner medfører historiske jobtab Europæiske spareplaner medfører historiske jobtab Krisen begynder nu for alvor at kunne ses på de offentlige budgetter, og EU er kommet med henstillinger til 2 af de 27 EU-lande. Hvis stramningerne, som

Læs mere

Dansk udenrigshandel står stærkt

Dansk udenrigshandel står stærkt Hovedpointer Dansk udenrigshandel klarer sig godt, hvilket blandt andet afspejler sig i et solidt overskud på betalingsbalancen og handelsbalancen. En dekomponering af betalingsbalancen viser, at en stor

Læs mere

Global handel og eksportmarkedsvækst

Global handel og eksportmarkedsvækst Global handel og eksportmarkedsvækst Nyt kapitel Der har siden tilbageslaget i 8 været en forholdsvis træg vækst i verdenshandlen sammenlignet med væksten i den globale produktion. Den svækkede sammenhæng

Læs mere

DANMARKS NATIONALBANK

DANMARKS NATIONALBANK DANMARKS NATIONALBANK ØKONOMISK UDVIKLING I DANMARK OG UDLANDET Nationalbankdirektør Per Callesen, Vækst og Ledelse 219 Kan vi undgå, at højkonjunkturen følges af et markant tilbageslag? Dybe lavkonjunkturer

Læs mere

Vækst og beskæftigelse genopretningen af dansk økonomi er bedre end sit rygte

Vækst og beskæftigelse genopretningen af dansk økonomi er bedre end sit rygte Vækst og beskæftigelse genopretningen af dansk økonomi er bedre end sit rygte Nyt kapitel Produktionen (BVT) i en række private erhverv er vokset væsentligt mere end bruttonationalproduktet (BNP) de seneste

Læs mere

Finanspolitisk planlægning i Danmark Udfordringer for dansk økonomi mod 2020

Finanspolitisk planlægning i Danmark Udfordringer for dansk økonomi mod 2020 Finanspolitisk planlægning i Danmark Udfordringer for dansk økonomi mod 2020 September 2012 Finanspolitisk planlægning foregår på 4 niveauer 1. Årlige finanslov 2. Budgetlov (ny og ikke implementeret endnu)

Læs mere

Kina kan blive Danmarks tredjestørste

Kina kan blive Danmarks tredjestørste Organisation for erhvervslivet Februar 2010 Kina kan blive Danmarks tredjestørste eksportmarked AF CHEFKONSULENT MORTEN GRANZAU NIELSEN, MOGR@DI.DK OG ØKONOMISK KONSULENT TINA HONORÉ KONGSØ, TKG@DI.DK

Læs mere

Direkte investeringer Ultimo 2014

Direkte investeringer Ultimo 2014 Direkte investeringer Ultimo 24 4. oktober 25 IGEN FREMGANG I DIREKTE INVESTERINGER I 24 Værdien af danske direkte investeringer i udlandet og udenlandske direkte investeringer i Danmark steg i 24 efter

Læs mere

3.2 Generelle konjunkturskøn

3.2 Generelle konjunkturskøn 2005 2005 2006 2006 2007 2007 2008 2008 2009 2009 2010 2010 2011 2011 2012 2012 2013 2013 Budgetforslag 2015-18 3.2 Generelle konjunkturskøn Den generelle samfundsøkonomi har betydning for Egedal Kommunes

Læs mere

ØKONOMISK POLITIK I ET UDVIDET EU

ØKONOMISK POLITIK I ET UDVIDET EU 14. maj 2003 Af Anita Vium, direkte tlf. 3355 7724 Resumé: ØKONOMISK POLITIK I ET UDVIDET EU Fra det øjeblik, de Østeuropæiske lande træder ind i EU, skal de opfylde reglerne i Stabilitets- og Vækstpagten.

Læs mere

Tyrkisk vækst lover godt for dansk eksport

Tyrkisk vækst lover godt for dansk eksport Marts 2013 Tyrkisk vækst lover godt for dansk eksport KONSULENT KATHRINE KLITSKOV, KAKJ@DI.DK OG KONSULENT NIS HØYRUP CHRISTENSEN, NHC@DI.DK Tyrkiet har udsigt til at blive det OECD-land, der har den største

Læs mere

Behov for en stram finanslov

Behov for en stram finanslov EØK ANALYSE november 15 Behov for en stram finanslov Regeringen har lagt op til at stramme finanspolitikken i 16 og indlægge en sikkerhedsmargin til budgetlovens grænse. DI bakker op om at stramme finanspolitikken

Læs mere

Dansk lønkonkurrenceevne er styrket markant

Dansk lønkonkurrenceevne er styrket markant ØKONOMISK ANALYSE 5. maj 018 Dansk lønkonkurrenceevne er styrket markant siden krisen Den danske lønkonkurrenceevne er styrket markant siden krisen. Det viser blandt andet store overskud på betalingsbalancen

Læs mere

DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING

DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING 13. april 2005/MW af Martin Windelin direkte tlf. 33557720 Resumé: DANMARKS FORSKNINGSUDGIFTER I INTERNATIONAL SAMMENLIGNING Danmark er på en niendeplads globalt, en fjerdeplads i Norden og på en tredjeplads

Læs mere

NYT FRA NATIONALBANKEN

NYT FRA NATIONALBANKEN 1. KVARTAL 2016 NR. 1 NYT FRA NATIONALBANKEN DANSK VELSTANDSUDVIKLING HOLDER TRIT Dansk økonomi har siden krisen i 2008 faktisk præsteret en stigning i velstanden, der er lidt højere end i Sverige og på

Læs mere

Finanskrisen kan have reduceret velstandspotentialet i Danmark med 100 mia. kr.

Finanskrisen kan have reduceret velstandspotentialet i Danmark med 100 mia. kr. Den 30. september 2014 Finanskrisen kan have reduceret velstandspotentialet i Danmark med 100 mia. kr. Finanskrisen har forårsaget store skader på dansk økonomi. BNP faldt kraftigt, og 175.000 lønmodtagere

Læs mere

ville få. I mellemtiden er den generelle vurdering dog, at følgerne bliver begrænsede og kortfristede.

ville få. I mellemtiden er den generelle vurdering dog, at følgerne bliver begrænsede og kortfristede. LEDER s styrelsesråd besluttede på mødet den 6. oktober 2005 at fastholde minimumsbudrenten på eurosystemets primære markedsoperationer på 2,0 pct. Renten på den marginale udlånsfacilitet og indlånsfaciliteten

Læs mere

Bedre udsigter for eksporten af forbrugsvarer

Bedre udsigter for eksporten af forbrugsvarer ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Juli 2015 Bedre udsigter for eksporten af forbrugsvarer I 2015 og 2016 er der bedste udsigter for eksporten af forbrugsvarer i mere end syv år. I de foregående år er det særligt

Læs mere

Konjunktur og Arbejdsmarked

Konjunktur og Arbejdsmarked Konjunktur og Arbejdsmarked Uge 47 Indhold: Ugens tema Internationalt Ugens tendens Tal om konjunktur og arbejdsmarked Ugens tema: Normalisering af lønmodtagerbeskæftigelsen efter lockout EU-kommissionen:

Læs mere

Industrieksport og lønkonkurrenceevne

Industrieksport og lønkonkurrenceevne 43 Industrieksport og lønkonkurrenceevne Kamilla Kristensen, Johanne Dinesen Riishøj og Jonas Sørensen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Danmark er en meget åben økonomi, hvor omtrent hvert

Læs mere

Statsministerens nytårstale 2013 Men det er svært at konkurrere, når konkurrenceevnen på 10 år er blevet næsten 20 procent ringere

Statsministerens nytårstale 2013 Men det er svært at konkurrere, når konkurrenceevnen på 10 år er blevet næsten 20 procent ringere Statsministerens nytårstale 213 Men det er svært at konkurrere, når konkurrenceevnen på 1 år er blevet næsten 2 procent ringere Helle får inspiration fra Økonomisk Redegørelse August 212 Beskæftigelsesudviklingen

Læs mere

Lønkonkurrenceevnen er stadig god

Lønkonkurrenceevnen er stadig god Lønudviklingen 4. kvartal, International lønudvikling 4. marts 19 Lønkonkurrenceevnen er stadig god Den danske lønstigningstakt i fremstilling viste en stigning i lønnen på 2, pct. i 4. kvartal, hvilket

Læs mere

Fem kvartaler i træk med positiv vækst i dansk økonomi

Fem kvartaler i træk med positiv vækst i dansk økonomi Chefanalytiker Frederik I. Pedersen Økonomisk kommentar: Foreløbigt Nationalregnskab 3. kvt. 2014 Fem kvartaler i træk med positiv vækst i dansk økonomi De foreløbige Nationalregnskabstal for 3. kvartal

Læs mere

Formstærk fremgang skal mærkes af alle

Formstærk fremgang skal mærkes af alle LO s økonomiske prognose November 2018 Formstærk fremgang skal mærkes af alle Fremgangen i dansk økonomi og på arbejdsmarkedet har været solid de seneste år. Der er udsigt til en årlig vækst omkring 2

Læs mere

Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges ad

Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges ad Lønudviklingen. kvartal 9, International lønudvikling. juni 9 Lønudviklingen i Danmark og udlandet følges ad Den danske lønstigningstakt i fremstilling viste en stigning i lønnen på, pct. i. kvartal 9,

Læs mere

08-11-2012 1. Den økonomiske og finansielle krise

08-11-2012 1. Den økonomiske og finansielle krise 08-11-2012 1 Den økonomiske og finansielle krise 08-11-2012 2 Dansk vækst har været i den tunge ende i EU BNP-niveau, 1995 = 100 BNP-niveau 2008 = 100 08-11-2012 3 Svag produktivitetsudvikling er en hovedforklaring

Læs mere

Spareplaner truer over 55.000 danske job

Spareplaner truer over 55.000 danske job Spareplaner truer over 55. danske job De økonomiske spareplaner i EU og Danmark kan tilsammen koste over 55. job i Danmark i 213. Det er specielt job i privat service, som er truet af spareplanerne. Private

Læs mere

Danmark har haft det næststørste fald i industribeskæftigelsen i EU15 siden 2000

Danmark har haft det næststørste fald i industribeskæftigelsen i EU15 siden 2000 Af Chefkonsulent Lars Martin Jensen Direkte telefon 33 45 60 48 14. januar 2013 Danmark har haft det næststørste fald i industribeskæftigelsen i EU15 siden 2000 Sammenlignet med andre EU15-lande er beskæftigelsen

Læs mere

Finansudvalget 2011-12 FIU alm. del Bilag 8 Offentligt

Finansudvalget 2011-12 FIU alm. del Bilag 8 Offentligt Finansudvalget 2011-12 FIU alm. del Bilag 8 Offentligt Finansudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 12. oktober 2011 Notat om dansk økonomi (Nationalbankens

Læs mere

Hurtige finanspolitiske stramninger i EU vil koste danske jobs

Hurtige finanspolitiske stramninger i EU vil koste danske jobs Hurtige finanspolitiske stramninger i EU vil koste danske jobs Danmark er blevet ramt hårdere og tidligere af krisen end mange andre lande. Det skyldes, at vi først blev ramt af en indenlandsk drevet afmatning

Læs mere

Grækenland kan ikke spare sig ud af krisen

Grækenland kan ikke spare sig ud af krisen Grækenland kan ikke spare sig ud af krisen Den græske gæld er endnu engang til forhandling, når Euro-gruppen mødes den.maj. Grækenlands gæld er den højeste i EU, og i 1 skal Grækenland som en del af låneaftalen

Læs mere

Dødens gab mellem USA og Danmark

Dødens gab mellem USA og Danmark Den 7. oktober 9 Fokus på ud af krisen: Med en serie på arbejdspapirer sætter DI fokus på s muligheder ud af krisen sammenlignet med vores fire vigtigste samhandelslande: Tyskland, Sverige, og Storbritannien.

Læs mere

Uafhængig årlig vækstundersøgelse 2013 ECLM-IMK-OFCE

Uafhængig årlig vækstundersøgelse 2013 ECLM-IMK-OFCE Uafhængig årlig vækstundersøgelse 2013 ECLM-IMK-OFCE Sammenfatning Fire år efter, at den store recession startede, befinder euroområdet sig stadig i krise. Både det samlede BNP og BNP per capita er lavere

Læs mere

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 5 Offentligt

Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 5 Offentligt Europaudvalget 2013-14 EUU Alm.del EU Note 5 Offentligt Europaudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 14. november 2013 Kommissionens prognose:

Læs mere

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt

Finansudvalget FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget 2012-13 FIU alm. del Bilag 48 Offentligt Finansudvalget Den økonomiske konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer 7. december 2012 OECD s seneste økonomiske landerapport samt overblik over

Læs mere

Lønudviklingen i 2. kvartal 2006

Lønudviklingen i 2. kvartal 2006 Sagsnr. Ref: HJO/MHO/BLA September Lønudviklingen i. kvartal Den årlige ændring i timefortjenesten på hele DA-området var, pct. i. kvartal, svarende til en stigning på, pct.-point i forhold til forrige

Læs mere

Den 6. februar 2014. Af: chefkonsulent Allan Sørensen, als@di.dk. Procent af verdensøkonomien (købekraftskorrigerede enheder)

Den 6. februar 2014. Af: chefkonsulent Allan Sørensen, als@di.dk. Procent af verdensøkonomien (købekraftskorrigerede enheder) Den 6. februar 2014 udgør nu mere end halvdelen af verdensøkonomien udgør nu over halvdelen af den samlede verdensøkonomi, deres stigende andel af verdensøkonomien, øger betydningen af disse landes udvikling

Læs mere

Makroøkonomiske fremskrivninger for euroområdet udarbejdet af Eurosystemets stab

Makroøkonomiske fremskrivninger for euroområdet udarbejdet af Eurosystemets stab Makroøkonomiske fremskrivninger for euroområdet udarbejdet af Eurosystemets stab Eurosystemets stab har på grundlag af de informationer, der forelå pr. 20. november 2004, udarbejdet fremskrivninger af

Læs mere

Analyser og anbefalinger i Dansk Økonomi, forår 2009

Analyser og anbefalinger i Dansk Økonomi, forår 2009 Analyser og anbefalinger i Dansk Økonomi, forår 2009 Formandskabet for Det Økonomiske Råd 28. maj 2009 Konjunktursituationen og aktuel økonomisk politik Udsigt til produktionsfald både i Danmark og internationalt

Læs mere

2025-planen bringer ikke borgernes velfærd i fare

2025-planen bringer ikke borgernes velfærd i fare DI ANALYSE september 2016 2025-planen bringer ikke borgernes velfærd i fare I regeringens netop fremlagte 2025-plan er der udsigt til en offentlig udgiftsvækst, som har været kritiseret for at vil kunne

Læs mere

Flere i arbejde giver milliarder til råderum

Flere i arbejde giver milliarder til råderum ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE april 1 Flere i arbejde giver milliarder til råderum Den seneste tid har der været meget fokus på, hvor stort et råderum der er i i lyset af tilstrømningen af flygtninge og indvandrere

Læs mere

Analyse. Kontanthjælpsreformen har fået flere unge i uddannelse eller beskæftigelse men forbliver de der? 29. april 2015

Analyse. Kontanthjælpsreformen har fået flere unge i uddannelse eller beskæftigelse men forbliver de der? 29. april 2015 Analyse 29. april 215 Kontanthjælpsreformen har fået flere unge i uddannelse eller beskæftigelse men forbliver de der? Af Kristian Thor Jakobsen og Katrine Marie Tofthøj Kontanthjælpsreformen, der blev

Læs mere

Nationalbankdirektør Nils Bernsteins tale ved Realkreditrådets Årsmøde 27. april 2011

Nationalbankdirektør Nils Bernsteins tale ved Realkreditrådets Årsmøde 27. april 2011 Nationalbankdirektør Nils Bernsteins tale ved Realkreditrådets Årsmøde 27. april 2011 DANMARKS NATIONALBANK DET TALTE ORD GÆLDER Væksten i den globale økonomi er fortsat robust og i stigende grad selvbærende.

Læs mere

GLOBALE VÆRDIKÆDER INDLEDNING OG SAMMENFATNING DIREKTE OG INDIREKTE EKSPORT

GLOBALE VÆRDIKÆDER INDLEDNING OG SAMMENFATNING DIREKTE OG INDIREKTE EKSPORT GLOBALE VÆRDIKÆDER Peter Beck Nellemann og Karoline Garm Nissen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Et endeligt produkt skabes via en række aktiviteter, som fx kan omfatte design, produktion,

Læs mere

Europa-Økonomianalyse: Økonomien i EU og Danmark

Europa-Økonomianalyse: Økonomien i EU og Danmark Europaudvalget 2010-11 EUU alm. del Bilag 260 Offentligt Europa-Økonomianalyse: Økonomien i EU og Danmark 1 4. H A L V Å R S R A P P O R T F E B R U A R 2 0 1 1 Det Internationale Sekretariat Den økonomiske

Læs mere

Finansudvalget (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt. Det talte ord gælder.

Finansudvalget (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt. Det talte ord gælder. Finansudvalget 2014-15 (2. samling) FIU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 31 Offentligt Det talte ord gælder. 1 Af Økonomisk Redegørelse der offentliggøres senere i dag fremgår det, at dansk økonomi er

Læs mere

Lave renter og billige lån, pas på overophedning

Lave renter og billige lån, pas på overophedning Thorbjørn Baum, konsulent thob@di.dk, + 8 98 APRIL 7 Lave renter og billige lån, pas på overophedning Danske virksomheders omkostninger ved at låne er lavere end den økonomiske situation herhjemme tilsiger.

Læs mere

Stigende udenlandsk produktion vil øge efterspørgslen

Stigende udenlandsk produktion vil øge efterspørgslen ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE Oktober 2015 Stigende udenlandsk produktion vil øge efterspørgslen efter danske underleverancer Danske virksomheder har mange underleverancer til erhvervslivet i udlandet. Væksten

Læs mere

Euro-krisen hvorfor? Jesper Jespersen jesperj@ruc.dk Tirsdag, den 18. september 2012

Euro-krisen hvorfor? Jesper Jespersen jesperj@ruc.dk Tirsdag, den 18. september 2012 Euro-krisen hvorfor? Jesper Jespersen jesperj@ruc.dk Tirsdag, den 18. september 2012 Fordi ØMUen har en række indbyggede svagheder 1. Konvergens-kriterierne sikrer ikke konvergens 2. Stabilitetspagten

Læs mere

P E R I S K O P E T F I N A N S U G E N

P E R I S K O P E T F I N A N S U G E N Første kvartal, 2014 P E R I S K O P E T Redaktion Cheføkonom Lone Kjærgaard Chefanalytiker Bjarne Kogut Senioranalytiker Thomas Germann Opsvinget vokser sig stærkere Udsigterne er gode for amerikansk

Læs mere

Sæsonkorrigeret lønmodtagerbeskæftigelse og ledighed (omregnet til fuldtidspersoner) Tusinde 2.640. Tusinde 170

Sæsonkorrigeret lønmodtagerbeskæftigelse og ledighed (omregnet til fuldtidspersoner) Tusinde 2.640. Tusinde 170 Status på udvalgte nøgletal maj 216 Fra: 211 Status på den økonomiske udvikling Fremgangen på arbejdsmarkedet fortsatte med endnu en stigning i beskæftigelsen og et fald i ledigheden i marts. Forbrugertilliden

Læs mere

Ti års vækstkrise. Ti år med vækstkrise uden udsigt til snarlig bedring DANSK ERHVERVS PERSPEKTIV 2016 # 5 AF CHEFØKONOM STEEN BOCIAN, CAND.

Ti års vækstkrise. Ti år med vækstkrise uden udsigt til snarlig bedring DANSK ERHVERVS PERSPEKTIV 2016 # 5 AF CHEFØKONOM STEEN BOCIAN, CAND. 1967 1969 1971 1973 1975 1977 1979 1981 1983 1985 1987 1989 1991 1993 1995 1997 1999 2001 2003 2005 2007 2009 2011 2013 2015 2017 Ti års vækstkrise AF CHEFØKONOM STEEN BOCIAN, CAND. POLIT RESUMÉ Dansk

Læs mere

Nationalregnskab og betalingsbalance

Nationalregnskab og betalingsbalance Dansk økonomi til Økonomisk vækst i Bruttonationalproduktet steg med, pct. i. Efter fire år med høje vækstrater i -7, økonomisk nedgang i 8 og den historiske tilbagegang på, pct. i 9 genvandt dansk økonomi

Læs mere

Pressemeddelelse. Vismandsrapport om konjunktursituationen, langsigtede finanspolitiske udfordringer og arbejdsmarkedet

Pressemeddelelse. Vismandsrapport om konjunktursituationen, langsigtede finanspolitiske udfordringer og arbejdsmarkedet Pressemeddelelse Vismandsrapport om konjunktursituationen, langsigtede finanspolitiske udfordringer og arbejdsmarkedet Materialet er klausuleret til torsdag den 1. november 2012 kl. 12 Vismændenes oplæg

Læs mere

UDSIGTER FOR DEN INTERNATIONALE ØKONOMI

UDSIGTER FOR DEN INTERNATIONALE ØKONOMI December 2001 Af Thomas V. Pedersen Resumé: UDSIGTER FOR DEN INTERNATIONALE ØKONOMI Væksten i de to hovedøkonomier USA og Tyskland har været beskeden siden sommeren 2000. Og hen over sommeren 2001 har

Læs mere

VL døgn Nationalbankdirektør Nils Bernstein

VL døgn Nationalbankdirektør Nils Bernstein VL døgn 1 Nationalbankdirektør Nils Bernstein 1. Aktuel krise. Lav vækst i produktiviteten 3. Uholdbare offentlige finanser V E L S T A N D 1 Velstand, Danmark og udlandet BNP pr. indbygger, købekraftskorrigeret

Læs mere

Danmark. Dansk økonomi i slæbesporet. Økonomisk oversigt 13. maj Den danske økonomi har udviklet sig svagt i 2012

Danmark. Dansk økonomi i slæbesporet. Økonomisk oversigt 13. maj Den danske økonomi har udviklet sig svagt i 2012 Økonomisk oversigt 13. maj 2013 Danmark Relaterede publikationer Investering Dansk økonomi i slæbesporet 2012 blev et skuffende år for dansk økonomi med negativ økonomisk vækst, et svagt arbejdsmarked

Læs mere

Husholdningernes balancer og gæld et internationalt landestudie

Husholdningernes balancer og gæld et internationalt landestudie 47 Husholdningernes balancer og gæld et internationalt landestudie Jacob Isaksen, Paul Lassenius Kramp, Louise Funch Sørensen og Søren Vester Sørensen, Økonomisk Afdeling INDLEDNING OG SAMMENFATNING Hvilke

Læs mere

Produktionspotentialet i dansk økonomi

Produktionspotentialet i dansk økonomi 41 Produktionspotentialet i dansk økonomi Asger Lau Andersen og Morten Hedegaard Rasmussen, Økonomisk Afdeling 1 INDLEDNING OG SAMMENFATNING Begreberne potentiel produktion og produktionsgabet hører til

Læs mere

Dansk Valutakurspolitik lørdag den 21. marts 2009

Dansk Valutakurspolitik lørdag den 21. marts 2009 Dansk Valutakurspolitik lørdag den 21. marts 2009 jesperj@ruc.dk Jesper Jespersen Professor, dr.scient.adm. Roskilde Universitet Den faste fastkurspolitik, 1982-? Danmark har i hele efterkrigstiden ført

Læs mere

Den europæiske gælds- og finanskrise 2010- v/ Claus Vastrup

Den europæiske gælds- og finanskrise 2010- v/ Claus Vastrup Den europæiske gælds- og finanskrise 2010- v/ Claus Vastrup Forudsætninger for gældskrisen Maastricht-traktaten: a) fælles valuta, ingen valutarestriktioner og fælles pengepolitik (ECB) b) ingen fælles

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 34

KonjunkturNYT - uge 34 KonjunkturNYT - uge 8. august. august Danmark Højere beskæftigelse og lavere ledighed i. kvartal ifølge AKU Fortsat stigning i forbrugertilliden i august Fald i detailomsætningen i juli, men stigning i

Læs mere

11.500.000 langtidsledige EU-borgere i 2015

11.500.000 langtidsledige EU-borgere i 2015 11.00.000 langtidsledige EU-borgere i 01 Langtidsledigheden i EU er den højeste, der er målt siden midten/slutningen af 1990 erne. En ny prognose, som AE har udarbejdet i fællesskab med OFCE fra Frankrig

Læs mere

KonjunkturNYT - uge 47

KonjunkturNYT - uge 47 KonjunkturNYT - uge 7 9. november. november Danmark Fald i detailomsætningsindekset i oktober Lille stigning i forbrugertilliden i november Svage forventninger til industriens investeringer i Fortsat lavere

Læs mere

STORE FINANSPOLITISKE UDFORDRINGER EFTER KRISEN

STORE FINANSPOLITISKE UDFORDRINGER EFTER KRISEN Af Chefanalytiker Anders Borup Christensen Direkte telefon 9767 19. oktober 9 En kraftig lempelse af finanspolitikken i 9 og 1 kombineret med et voldsomt konjunkturer udsigt til et tilbageslag har medført

Læs mere

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017

Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017 Pejlemærker for dansk økonomi, juni 2017 - De gode tendenser fortsætter, opsvinget tager til Den 15. juni 2017 Sagsnr. S-2011-319 Dok.nr. D-2017-9705 bv/mab Det tegner til, at opsvinget i verdensøkonomien

Læs mere

Økonomisk Redegørelse. December 2015

Økonomisk Redegørelse. December 2015 Økonomisk Redegørelse December 15 Økonomisk Redegørelse December 15 Økonomisk Redegørelse December 15 I tabeller kan afrunding medføre, at tallene ikke summer til totalen. Denne publikation er udarbejdet

Læs mere

Et årti med underskud på de offentlige finanser

Et årti med underskud på de offentlige finanser Kirstine Flarup Tofthøj, Chefkonsulent KIFT@di.dk, 3377 4946 AUGUST 7 Et årti med underskud på de offentlige finanser Krisen ligger bag os, væksten er i bedring og finanspolitikken er teknisk set holdbar

Læs mere

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 27 Offentligt

Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 27 Offentligt Europaudvalget 2012-13 EUU Alm.del EU Note 27 Offentligt Europaudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent EU-note Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 8. februar 2015 Kommissionens vurdering

Læs mere

Danske industrivirksomheders. lønkonkurrenceevne.

Danske industrivirksomheders. lønkonkurrenceevne. Danske industrivirksomheders lønkonkurrenceevne er fortsat udfordret Nyt kapitel Lønkonkurrenceevnen i industrien vurderes fortsat at være udfordret. Udviklingen i de danske industrivirksomheders samlede

Læs mere

Tema: Fortsat ingen tegn på generelle flaskehalse

Tema: Fortsat ingen tegn på generelle flaskehalse Polen Holland USA Tyskland Italien Sverige Udland Norge Danmark Storbritannien Frankrig Finland Spanien Belgien Japan Aktuel Statistik 3/2015 18. september 2015 Tema: Fortsat ingen tegn på generelle flaskehalse

Læs mere

Makroøkonomiske fremskrivninger for euroområdet udarbejdet af Eurosystemets stab

Makroøkonomiske fremskrivninger for euroområdet udarbejdet af Eurosystemets stab Makroøkonomiske fremskrivninger for euroområdet udarbejdet af Eurosystemets stab Eurosystemets stab har på grundlag af de informationer, der var tilgængelige pr. 17. maj 2004, udarbejdet fremskrivninger

Læs mere

Dansk velstand undervurderet med op til 42 mia. kr.

Dansk velstand undervurderet med op til 42 mia. kr. . oktober 206 Dansk velstand undervurderet med op til 42 mia. kr. Danmarks Statistik har her i oktober revideret opgørelsen af betalingsbalancens løbende poster med i alt 46 mia. kr. i 20. Heraf vurderes

Læs mere

Energierhvervsanalyse

Energierhvervsanalyse Energierhvervsanalyse 2010 Maj 2011 Formålet med analysen af dansk eksport af energiteknologi og -udstyr er at dokumentere betydningen af den danske energiindustri for samfundsøkonomien, beskæftigelsen

Læs mere

i:\september-2000\eu-j-09-00.doc 5. september 2000 Af Steen Bocian

i:\september-2000\eu-j-09-00.doc 5. september 2000 Af Steen Bocian i:\september-2000\eu-j-09-00.doc 5. september 2000 Af Steen Bocian RESUMÈ RENTESTIGNINGEN RAMMER ARBEJDERNE HÅRDEST Et nej til euroen d. 28. september vil medføre en permanent højere rente end et ja. Det

Læs mere

Konjunkturvurdering, Dansk Økonomi, efterår 2014

Konjunkturvurdering, Dansk Økonomi, efterår 2014 d. 22.09.14 Konjunkturvurdering, Dansk Økonomi, efterår 2014 Notatet dokumenterer konjunkturprognosen i Dansk Økonomi, efterår 2014. Indledningsvist gengives hovedtrækkene i konjunkturvurderingen, og der

Læs mere

FORVENTET KONVERGENSPROGRAM: 20 MIA. KR. I HOLDBARHEDSPROBLEM

FORVENTET KONVERGENSPROGRAM: 20 MIA. KR. I HOLDBARHEDSPROBLEM Af Chefanalytiker Anders Borup Christensen Direkte telefon 9767 9. februar 1 FORVENTET KONVERGENSPROGRAM: MIA. KR. I HOLDBARHEDSPROBLEM Finansministeriet er i gang med et grundigt kasseeftersyn og offentliggør

Læs mere

KonjunkturNyt. Uge 6 (8.-12. februar 2016)

KonjunkturNyt. Uge 6 (8.-12. februar 2016) KonjunkturNyt Uge (8.-. februar ) KonjunkturNyt Uge, Denne publikation er udarbejdet af Finansministeriet Center for konjunktur og økonomisk politik Christiansborg Slotsplads 8 København K Telefon 9 Redaktionen

Læs mere

Beregninger til Arbejdsmarkedsrapport 2013. - Analyse af mervækst i de individuelle offentlige udgifter til sundhed og ældrepleje 1

Beregninger til Arbejdsmarkedsrapport 2013. - Analyse af mervækst i de individuelle offentlige udgifter til sundhed og ældrepleje 1 Beregninger til Arbejdsmarkedsrapport 2013. - Analyse af mervækst i de individuelle offentlige udgifter til sundhed og ældrepleje 1 31. oktober 2013 Indledning I DREAMs grundforløb er de offentlige udgifter

Læs mere

GLOBAL KONJUNKTUR: TØMMERMÆND I VESTEN

GLOBAL KONJUNKTUR: TØMMERMÆND I VESTEN GLOBAL KONJUNKTUR: TØMMERMÆND I VESTEN FINANSKRISER Gearing og nedgearing af økonomien BRIK landene (ex. Rusland) gik uden om Finanskrisen mens Vesten er i gang med en kraftig nedgearing ovenpå historisk

Læs mere

Finansudvalget FIU Alm.del Bilag 199 Offentligt

Finansudvalget FIU Alm.del Bilag 199 Offentligt Finansudvalget 2012-13 FIU Alm.del Bilag 199 Offentligt Finansudvalget Folketingets Økonomiske Konsulent Til: Dato: Udvalgets medlemmer og stedfortrædere 30. juli 2013 IMF s vurdering af Kinas økonomi

Læs mere

DØR efterårsrapport 2015

DØR efterårsrapport 2015 DØR efterårsrapport 2015 7. oktober 2015 Finansministeriets skriftlige indlæg Kapitel I Konjunkturvurdering og aktuel økonomisk politik Finanspolitik Finansministeriet deler DØR s overordnede vurdering

Læs mere