, i anledning af blandt andet ømme muskler i nakkeregionen. '/J. blev behandlet af lægen, således at skete manipulation af nakken.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download ", i anledning af blandt andet ømme muskler i nakkeregionen. '/J. blev behandlet af lægen, således at skete manipulation af nakken."

Transkript

1 RETTEN l ESBJERG DOM Afsagt den 11. april 2014 i sag nr. BS l 0-918/2012: mod Patientskadeankenævnet Finsensvej Frederiksberg Parternes påstande: Under denne sag, der er anlagt den 23. juli 2012, har sagsøgeren,!}t. Jverfor sagsøgte, Patientskadeankenævnet, nedlagt påstand om. at nævnet tilpligtes at anerkende, at 11 er blevet påført en erstatningsberettigende skade i forbindelse med behandling ved egen læge den 19. februar 2008, jf. 20, stk. l, nr. 4 i lov om klage- og erstatningsadgang indenfor sundhedsvæsenet. Sagsøgte har påstået frifindelse, subsidiært hjemvisning. Dommen indeholder ikke en f1ildstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 2 l 8 a, stk. 2. Kort sagsfremstilling: Sagen drejer sig om, hvorvidt /1 er blevet påført en patientskade i forbindelse med behandling ved egen læge den 19. februar 2008, og om han i givet fald er berettiget til erstatning efter 20, stk. l, nr. 4 i lov om klage- og erstatningsadgang indenfor sundhedsvæsenet. /1 henvendte sig den l 9. februar 2008 til sin egen daværende privatpraktiserende læge, læge B, i anledning af blandt andet ømme muskler i nakkeregionen. '/J. blev behandlet af lægen, således at skete manipulation af nakken. l/j blev herefter under konsultationen hos lægen dårlig. og blev akut indlagt på C. hvor han fik konstateret en blodprop i hjernen. Det fremgår af en notat af 28. februar 2008 fra røntgenafdelingen på ff, stilet til' IJ s læge, at afdelingen den 19. februar 2008 har bedømt en nærmere angivet CT -scanning udført på 12 på 11. Det anføres, at udseeendet af infarktforandringerne passer med, at A 1 har fået infarktet i lægens konsultation. således at det ikke er noget flere dage gammelt infarkt.

2 Side 2/9 Ved skema af7.januar 2011 indgav /1 skadesanmeldelse til Patientforsikringen. Han angav i skemaet, at han blev behandlet for omhed i nakkemuskulaturen, og at lægen vred hovedet, hvorved ' 11 blev akut dårlig og fik en blodprop. Til brug for sin behandling af sagen indhentede Patientforsikringen en udtalelse fl'a speciallæge i almen medicin, e _ Hun har i en erklæring af 9. juli 2011 anført, at hun ikke mener, at der er nogen sammenhæng mellem lægens manipulation af nakken og den opståede blodprop i hjernen. Patientforsikringen traf den 13. juli 2011 afgorelse i sagen gående ud på. at A ikke var berettiget til erstatning efter lov om klage- og erstatningsadgang indenfor sundhedsvæsenet. Patientforsikringen vurderede. at IJ ikke var blevet påført en skade, der med overvejende sandsynlighed skyldtes behandlingen hos lægen den 19. februar idet de vurderede, at det ikke var overvejende sandsynligt. at blodproppen opstod som følge aflægens manipulation af A s nakke den 19. februar men at den derimod med overvejende sandsynlighed opstod som følge af forhold hos 11 ' selv. I vurderingen indgik blandt andet. at IJ blev set hos sin læge, da han gennem flere dage havde været utilpas og havde haft hovedpine og omme muskler i nakken, og at han efter manipulation af nakken blev utilpas. At symptomerne på blodproppen opstod i forlængelse af, at A fik foretaget manipulation af nakken, blev angivet som en tilfældig tidsmæssig sammenhæng, som ikke kunne anses at have en overvejende sandsynlig medicinsk sammenhæng. A påklagede Patientforsikringens afgørelse til Patientskadeankenævnet, der ved afgørelse af 25. januar 2012 tiltrådte Patientforsikringens afgørelse af de grunde, der var anført af Patientforsikringen. Til brug for sin sagsbehandling havde Patientskadeankenævnet indhentet en udtalelse henholdsvis fra speciallæge i almen medicin, :r, der afgav erklæring den 15. november 2011, og fra speciallægekonsulent i neurologi, 6, der afgav erklæring den l. december F anfører i sin erklæring. at han er usikker på. om patienten ved behandlingen ved egen læge er påført en skade. Han refererer herefter til. at kiropraktorer angiver, at der yderst sjældent. i ca. l ud af manipulationer, ses blodpropdannelse i hjernen efter manipulation af nakke. Han refererer videre til, at andre undersageiser viser en risiko for alvorlige komplikationer med en frekevens på mellem l :3.020 og l: Han anfører herefter afslutningsvis, at det nærmere må vurderes af den neurologiske speciallægekonsulent, om A s blodprop kan betragtes som udløst ved egen læges undersøgelse/mobilisation/manipulation, eller om det må betragtes som en tilfældig tidsmæssig sammenhæng.

3 Side 3/9 6 anfører i sin erklæring, at 11 ikke havde nogen risikofaktorer for blodprop i hjernen, udover at der ved undersageise af blodets evne til at størkne blev fundet en lidtoget tilbøjelighed til at størkne. I et afsnit "Lægelig vurdering" anfører hun, at nakkemanipulation som årsag til blodprop i hjernen er omdiskuteret, men hun refererer en nylig undersogelse, der fandt, at der hos unge (som A ) med blodprop i hjernen og kardissektion havde 12 gange så mange været udsat for lette nakketraumer, herunder manipulation, i forhold til en lignende gruppe med blodprop i hjernen, men uden kardissektion. Tolkningen er, at let nakkemanipulation kan medføre kardissektion, der kan medføre blodprop i hjernen. Der blev ikke bos A påvist dissektion, men han blev ikke undersøgt sufficient for det. I lun anfører videre, at kardissektion vil være de hyppigste årsager til blodprop i hjernen, da der i A :; tilfælde var tale om en ung person uden risiko for en sådan. Hovedpine og nakkesmeiier var desuden for A en vanlig forteelse, og - {j- vurderer herefter, at der er sammenhæng mellem manipulationen og blodproppen. Der er tale om en meget sjældent nangt mindre end 3%) komplikation tilnakkemanipulation. Alle A s gener vurderes udløst af blodproppen. Sagen har været forelagt Retslægerådet, der den 25. marts 2013 har afgivet erklæring. På en anmodning om på baggrund af sagens lægelige oplysninger at oplyse om årsagen til den opståede komplikation i forbindelse med konsultationen ved egen læge den 19. februar 2008 (spørgsmål 3), har Retslægerådet anført, at rådet ikke har mulig for at udtale sig om årsagen til apopleksien, da de relevante undersøgelser ikke er udført rettidigt. En mulig hypotetisk årsagssammenhæng kan have været dissektion i arteria vertebralis, som kan have været årsag til den venstresidige nakkehovedpine i dagene forud for lægebesøget. l forbindelse med manipulation kan en blodprop have løsrevet sig og foretaget tilstopning. Dokumentation for, at der forelå dissektion af arteria vertebralis mangler, idet der ikke blev foretaget en nærmere angivet undersøgelse. Retslægerådet har videre anført, at årsagen til en apopleksi (blodprop i hjernen) som regel ikke kan fastslås. På en anmodning om at oplyse, om egen læges manipulation af s nakke er årsag til hans blodprop den 19. februar 2008, har Retslægerådet anført, at der er en tidsmæssig sammenhæng mellem forn10det manipulation og opståen af blodprop den 19. februar Retslægerådet henviser i øvrigt til sin besvarelse af spørgsmål 3. På spørgsmål om, hvor stor risikoen er for at der opstår komplikationer ved manipulation af samme art og komplikationer i samme omfang som i ft s tilfælde, har Retslægerådet anført, at et nyt review fra 2012 om komplikationer til manipulation af nakke konkluderer, at der ikke A 5Tf)l)fil ~ ~~t.si') I -~ lrtl..._ l t~ ~Tl UII~\t! II J.. Ll~Jl

4 Side 4/9 er sikker evidens for sammenhæng mellem manipulation afnakke og blodprop i hjernen. Et andet studie har f1mdet en hyppighed af dissektion i arteria vertebralis på 1.3/ manipulationer. Retslægerådet har videre blandt andet anført, at en blodprop kan opstå uden påviselig årsag. For en mand på 45 år er risiko for blodprop i hjernen omkring J per per år. Retten bemærker endeligt, at Retslægerådet har anført, at A s nuværende nærmere angivne symptomer alle kan henføres til blodproppen i hjernen. Forklaringer: Der er under sagen afgivet forklaring af A Han har forklaret, at han i februar 2008 var på skiferie, således at han kom hjem lørdag den 16. februar Han havde spændinger, trækken i nakken, stive muskler og hovedpine, da han kom hjem. Det havde han haft mange gange før. Om mandagen, den 18. februar 2008, bestilte han, i anledning af, at han fortsat havde ondt, tid hos sin privatpraktiserende læge, læge g,4 1. Han fik en tid til dagen efter, tirsdag den 19. februar Om tirsdagen kørte han hjem til frokost. Han overvejede da, om han skulle afbestille lægetiden, da han på dette tidspunkt havde det godt nok, hvorfor han egentlig på dette tidspunkt ikke syntes, at han burde ulejlige lægen. Han kendte imidlertid sin læge også privat, hvor de lejlighedsvist kom lidt sammen, og afhøtie besluttede sig dog tillige at smutte forbi lægen. Når han tidligere havde været hos lægen for de samme lidelser med nakken og hovedpine m.v., var han nogle gange blevet behandlet med nåle, samt lagt på briksen, hvorefter lægen behandlede ham med vrid. Da afhøtie den 19. februar 2008 kom ind til lægen, satte han sig på en stol, og de talte sammen om løst og fast. Lægen gik hen bag ved stolen og pludselig - hvilket kom som en overraskelse for afhørte -tog han med sine hænder fat i afhørtes hovede og vred det fra side til side. Afhørte blev med det samme dårlig; det sejlede for ham. Han sagde til lægen, at han blev dårlig. Lægen sagde, at det kunne ske, og afhørte korn over på briksen at ligge. Der kom herefter en ambulance, og afhørte kom med ambulancen på C. Der var en afslappet stemning i ambulancen. På sygehuset blev der påbegyndt behandling for en blodprop i hovedet. Sygehuset ville udskrive ham om fredagen den 22. februar 2008, hvilket afhørte dog slet ikke var tryg ved. Han kom herefter hjem på weekend og retur til sygehuset om mandagen, hvorefter han samme dag blev udskrevet. Han har efterfølgende faet yderligere behandling og er gået til kontrol. På et tidspunkt var han på et ophold på.[, Det var rigtigt positivt. Der blev på centeret arbejdet med fysisk trænmg. Blodproppen har gjort, at han på flere punkter ikke er den samme som før. STDik",J-1-IC -SHI SO I Io..I'U ~IIIU \Ol!C

5 Side 5/9 Arbejdsmæssigt har afl1ø11e en bilfon etning med 40 ansatte. Han blev ansat i og overtog løbende frem til ca. 2000, hvor han blev eneejer, firmaet. Før sin sygdom arbejdede han på fuld tid. Det meste af hans arbejdstid, nok ca. 90% af tiden, arbejdede han med salg. Det kan han slet ikke bestride mere, og han har således ikke længere noget med salg at gøre. Han kan ikke samle sig om tingene, og han har svært ved at huske aftaler og lignende. Han er ansat i flex-job i sit eget finna op til 17 Yz time om ugen. Han er der som regel inden for tidsrummene og Han arbejder mest med personalemæssige opgaver. Det er forskelligt, hvor meget han kan holde til. Procedure: Paiterne har i det væsentligste procederet i overensstemmelse med deres anbringender i deres påstandsdokumenter. /1 s anbringender er sålydende: "Det gøres til støtte for den nedlagte påstand overordnet gældende, at der foreligger et tilstrækkeligt sikkert grundlag for at tilsidesætte Patientskadeankenævnets afgørelse af den 1 O, oktober Det gøres herudover gældende, at A t er blevet påført en erstatningsberettigende patientskade i forbindelse med konsultationen ved egen læge den 19. februar Det må med henvisning til Retslægerådets besvarelse af spørgsmål 2 lægges til grund, at egen læge manipulerede nakken d. 19. februar Det kan videre lægges til grund at sandsynligheden for at /J ville få en blodprop under manipulation er l: Hvis man sammenholder det med det tidsmæssige sammenfald. j fr. RLR's besvarelse af spørgsmål A samt udtalelsen fra neurologisk speciallæge 6...,er der skabt tilstrækkelig sikkert grundlag at skaden, j fr. ligeledes bemærkningeme nedenfor om sjældenhedskriteriet, bør anerkendes. Det kan ikke i sig selv komme ;1 til skade at hospitalet ikke foretager relevante undersøgelser til kortlægning af skadesårsager. Der er ikke tale om almindelig bevissikring som sagsøger burde haveraet udfø11. Det må snarere ses som et led i behandlingssvigtet ved egen læge idet man på sygehuset ville have foretaget relevante undersøgelser, hvis egen læge havde sendt 1/. afsted med besked om, at han havde manipuleret nakken. Med støtte i RLR's besvarelse af spørgsmål 5 og 6 og bilag i 7 gøres det gældende, at sjældenhedskriteriet er opfyldt idet der er tale om en meget sjælden komplikation til nakkemanipulation, hvorfor skaden bør anerkendes ef- S fod(.j-uti-5111-sthi-k l 'N-Tl.lf)J MUII l>2k

6 Side 6/9 ter lovens 20, stk. 1, nr. 4. Efter denne regel ydes der erstatning, hvis skaden med overvejende sandsynlighed er forvoldt ved, at der som følge af undersøgelse, herunder diagnostiske indgreb eller behandling, indtræder skade i form af infektioner eller andre komplikationer, der er mere omfattende. end hvad patienten med rimelighed må tåle. Der skal herved tages hensyn til dels skadens alvor. dels patientens sygdom og helbredstilstand i øvrigt samt til skadens sjældenhed og mulighedeme i øvrigt for at tage risikoen for dens indtræden i betragtnmg. Det gøres således sammenfattende gældende at følgerne efter blodproppen i hjernen bør anerkendes som en patientskade, således at A kan få erstatning og godtgørelse." Patientskadeankenævnets anbringender er sålydende: "Til støtte for frifindelsespåstanden gøres det gældende, at sagsøgeren ikke har tilvejebragt grundlag for at tilsidesætte sagsøgtes afgørelse af 25. januar Efter klage- og erstatningslovens 19, stk. l, og 20, stk. 1, er det en betingelse, at patienten er påført en skade i forbindelse med undersøgelse, behandling m.v. Følger af grundlidelsen erstattes således ikke. Bevisbyrden for at lovens betingelser er opfyldt, påhviler sagsøgeren. Den bevisbyrde har han ikke løftet. Patientskadeankenævnet tiltrådte ved sin afgørelse af 25. januar Patientforsikringens afgørelse af 13. juli 20 Il..., og lagde dermed vægt på, at sagsøgeren ikke med overvejende sandsynlighed var påført en skade i forbindelse med behandlingen hos egen læge den 19. februar Man vurderede således. at blodproppen ikke med overvejende sandsynlighed opstod som en følge af egen læges manipulation af sagsøgerens nakke, men derimod som følge af forhold hos sagsøgeren selv. Man lagde herved vægt på, at sagsøgeren havde været utilpas gennem flere dage og havde haft hovedpine og ømme muskler i nakken. Det forhold, at symptomerne på blodproppen opstod i forlængelse af egen læges manipulation af sagsøgerens nakke, vurderede man var et tilfældigt tidsmæssigt sammenfald og ikke dokumentation for medicinsk årsagssammenhæng. Retslægerådets erklæring af 25. marts 2013 støtter rigtigheden af Patientskadeankenævnets afgørelse. Retslægerådet anfører i svaret på spørgsmål 2, at en "mulig, hypotetisk årsagssammenhæng kan have være" behandlingen. Sagsøgeren har imidle1iid

7 Side 7/9 ikke denned loftet sin bevisbyrde, særligt ikke når henses til Retslægerådets øvrige svar. Retslægerådet anfører i svaret på spørgsmål 4, at årsagen til en apopleksi som regel ikke kan fastslås, hvilket anføres også at gælde i sagsøgerens tilfælde. Af svaret på spørgsmål 5 og 6 fremgår videre, at der ikke er sikker evidens for sammenhæng mellem manipulation af nakke og blodprop i hjemen. Endelig anfører Retslægerådet i svaret på spørgsmål C, at en blodprop kan opstå uden påviselig ydre årsag. For en mand på 45 år anføres risikoen at være omkring l ti l l 000 pr. år. I lyset af disse svar indebærer heller ikke Retslægerådets svar på spørgsmål 3, hvor Retslægerådet konstaterer, at der er en tidsmæssig sammenhæng mellem behandlingen og blodproppen, at sagsøgeren har løftet sin bevisbyrde for årsagssammenhæng. Til støtte for påstanden om hjemvisning gøres det gældende, at retten, såfremt retten finder det dokumenteret, at sagsøgeren med overvejende sandsynlighed er påført en skade under behandlingen hos egen læge, må hjemvise sagen til sagsøgte med henblik dennes vurdering af. om de øvrige betingelser i klage- og erstatningslovens 20, stk. 1, m. 4, er opfyldte. Disse betingelser- sjældenhed og alvor i forhold til grundlidelsem.v.-tog sagsøgte med rette ikke stilling til, da man vurderede, at sagsøgerens blodprop ikke var en følge af behandlingen, og at sagsageren denned ikke var påført en skade. Kan retten ikke give sagsøgte medhold i hjemvisningspåstanden gøres det i anden række til støtte for frifindelsespåstanden gældende, at sagsøgeren på det foreliggende grundlag ikke har dokumenteret, at betingelseme i lovens 20, stk. l. nr. 4, er opfyldte." For så vidt angår hjemvisningspåstanden har sagsøgtes advokat under proceduren præciseret, at det ikke gøres gældende, at retten formelt er afskåret fra at tage stilling til, om sagsøgeren, hvis det bliver fastslået, at sagsøgeren med overvejende sansynlighed er påført en skade under behandlingen, om de øvrige betingelser i klage- og erstatningslovens 20, stk. l, nr. 4, er opfyldt, men at der ikke foreligger tilstrækkelige oplysninger til vurdering af, hvorvidt sjældenhedskriteriet er opfyldt, hvorfor sagen bør hjemvises for Patientskadenævnets næ1mere stillingtagen. Rettens begrundelse og afgørelse Det kan efter sagens oplysninger, herunder 11 ~s forklaring, læg '\

8 Side 8/9 ges til grund, at han den 19. februar 2008 opsøgte sin privatpraktiserende læge i anledning af, at han i nogle dage havde haft nakkesmerter og hovedpine. Han havde tidligere flere gange døjet med dette og havde også tidligere været ved sin læge med problemet, for hvilket han blev behandlet med akk.upunktur og vrid. Det er ubestridt, at lægen tmder konsultationen foretog manipulation af A- s nakke. A. blev dårlig umiddelbaii herefter - under konsultationen - således at han fra lægen kom akut på sygehuset, hvor det blev konstateret, at han havde en blodprop i hjernen. Som sagen foreligger, ses parterne at være enige om, at der ikke er noget at bebrejde lægen i henhold tillov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet, men spørgsmålet i sagen er i første række, om '/J med overvejende sandsynlighed er blevet påføtt en skade- konkret fået blodproppen - i forbindelse med sin behandling hos lægen, j f. lovens 19, stk. l, nr. 5,jf. 20, stk. l, m. 4. Retslægerådet har i sin erklæring anført, at rådet ikke har mulighed for at udtale sig om årsagen til apopleksien (blodproppen i hjernen) - som i øvrigt som regel generelt ikke kan fastslåes - da de relevante undersøgelser ikke er udført rettidigt. Retslægerådet anfører dog som en mulig årsag, at en nærmere angivet dissektion kan have været årsag til nakkehovedpinen i dagene forud for lægebesøget, og at en blodprop i forbindelse med manipulation kan have løsrevet sig og have foretaget en næ1mere angivet tilstopning. Retslægerådet henviser i øvrigt til, at der er en tidsmæssig sammenhæng mellem formodet manipulation og opståen af blodprop den 19. februar Det er A- der har bevisbyrden for påførsel af skade som angivet ovenfor, og bevisbyrden er i hvert fald ikke løftet alene ved Retslægerådets erklæring. Den omstændighed at det ikke er undersøgt, eller at der ikke foreligger dokumentation for dissektion af arteria vertebralis kan, i hvert fald som sagen foreligger til prøvelse, ikke føre til en anden vurdering. Som det fremgår, angiver Retslægerådet dog nakkemanipulationen som en mulig årsag til blodproppen. Når dette sammenholdes med den helt umiddelbare tidsmæssige sammenhæng mellem manipulationen og blodproppen, den meget ringe sandsynlighedsrisiko for en blodprop i hjernen for en mand på 45 år, angivet af Retslægerådet til l pr pr. år, lige netop den pågældende dag, samt navnlig erklæringen afgivet af speciallægekonsulenten i neurologi, 6 " der vurderer, at der er en sammnehæng mellem manipulationen og blodproppen, finder retten det tilstrækkelig godtgjort, at A med overvejende sandsynlighed - som begrebet må forståes i klage- og erstatningslovens forstand, sandsynlighedsovervægt - er blevet påført en skade, blodproppen, ved lægens behandling med nakkemanipulation den 19. februar 2008.

9 Side 9/9 Efter de i sagen foreliggende oplysninger, herunder om sjældenheden for skaden, og om de helbredsmæssige følger, som den har haft for l} inder retten sagen så tilstrækkelig belyst, at den i den hele finder betingelseme for at henføre skaden til 20, stk. l, nr. 4, i lov om klage- og erstatningsadgang inden for sundhedsvæsenet for opf),ldt. Retten finder det således ufomødent at hjemvise sagen til Patientskadeankenævnet for fornyet behandling. Idet nævnets subidiære påstand således ikke tages til følge, imødekommer retten efter det anfø1te således A s påstand. Med hensyn til sporgsmålet om sagsomkostninger bemærkes, at 11 3kal tilkendes sagsomkostninger i form af et retsafgiftsbeløb og et advokatudgiftsbeløb. Retsafgiftsbeløbet udgør kr. Advokatudgiftsbeløbet fastsættes ud fra sagens skønnede værdi og omfang, herunder at sagen på den ene side har været forelagt Retslægerådet, mens at procesvekslingen i øvrigt har været af relativ beskedent omfang. Sagen drejer sig om en anerkendelsespåstand uden nogen umiddelbar oplyst værdi for den bagvedliggende sagsgenstand, men Patientskadeankenævnet har i sit påstandsdoktm1ent skønnet en erstatning på mindst ca. 3,5 mio kr., alene i erstatning for tab af erhvervsevne. Retten finder, at advokatudgift:sbeløbet, incl. moms, navnlig under hensyn det oplyste om sagens værdi sammenholdt med de vejledende proceduretakster, bør fastsættes til kr., hvorefter det samledes sagsomkostningsbeløb bliver på kr. Thi kendes for ret: Sagsøgte, Patientskadeankenævnet, tilpligtes at anerkende, at sagsøgeren, A, er blevet påført en erstatningsberettigende skade i forbindelse med behandling ved egen læge den 19. februar 2008, jf. 20, stk. l, nr. 4. i lov om klage og erstatningsadgang indenfor sundhedsvæsenet. Sagsøgte skal inden 14 dage i sagsomkostninger ti l sagsøgeren betale kr. o\~en retsassessor

Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a.

Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a. " Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 6. februar 2013 i sag nr. BS A mod Ankestyrelsen Amaliegade 25 1022 København K Sagens baggrund og parternes påstande. Denne sag er anlagt den 23.

Læs mere

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2. Sagen er ikke behandlet efter reglerne om småsager.

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2. Sagen er ikke behandlet efter reglerne om småsager. RETTEN l HJØRRING Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 27. maj 2014 i sag nr. BS 9-349/2013: Boet efter J, v/t mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

Bevisvurdering i patientforsikringsloven, Højesterets dom af 2. maj 2002.

Bevisvurdering i patientforsikringsloven, Højesterets dom af 2. maj 2002. Bevisvurdering i patientforsikringsloven, Højesterets dom af 2. maj 2002. (Årsberetning 2002) Højesterets dom af 2. maj 2002 (trykt i UfR 2002, side 1690). Skadelidte blev kl. 20.20 indbragt med ambulance

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 16. juni 2011

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 16. juni 2011 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 16. juni 2011 Sag 201/2009 (2. afdeling) Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Benedicte Galbo) mod A (advokat Lasse Dalberg) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

A's. Københavns Byret. Udskrift af dombogen DOM. Sagsfremstilling. Afsagt den 25. november 2014 i sag nr. BS 30S-2962/2014:

A's. Københavns Byret. Udskrift af dombogen DOM. Sagsfremstilling. Afsagt den 25. november 2014 i sag nr. BS 30S-2962/2014: Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 25. november 2014 i sag nr. BS 30S-2962/2014:.A mod Pientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagen handler om udgifterne til indhentelse

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016 Sag 105/2015 (2. afdeling) A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (tidligere Patientskadeankenævnet) (Kammeradvokaten

Læs mere

Dommen er affattet uden en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2, men med forklaringer.

Dommen er affattet uden en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2, men med forklaringer. RETTEN I RNDERS Udskrift af dombogen DOM fsagt den 28. september 2018 i sag nr. BS 5-200/2016: 8900 Randers C mod nkenævnet for Patienterstatningen Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes

Læs mere

Denne sag handler om, hvorvidt en person i forbindelse med en anerkendte patientskade er berettiget til erstatning for erhvervsevnetab.

Denne sag handler om, hvorvidt en person i forbindelse med en anerkendte patientskade er berettiget til erstatning for erhvervsevnetab. DOM Afsagt den 14. maj 2013 i sag nr. BS 5-699/2012: A mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens problemstilling Denne sag handler om, hvorvidt en person i forbindelse med en anerkendte

Læs mere

RETTEN I ODENSE - 5.afdeling

RETTEN I ODENSE - 5.afdeling RETTEN I ODENSE - 5.afdeling Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 8. september 2015 i sag nr. BS 5- /2012: P mod GF Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV Sagens baggrund og parternes påstande Sagen

Læs mere

1778/2010: yderligere erstatning for erhvervsevnetab og og smerte.

1778/2010: yderligere erstatning for erhvervsevnetab og og smerte. E Udskrift af dombogen DOM den 12. maj 2014 i sag nr. BS 1778/2010: mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 er i anledning arbejdsfortjeneste, denne om, yderligere erstatning for erhvervsevnetab

Læs mere

Sagsøgeren har til støtte for sin påstand i påstandsdokumentet anført følgende:

Sagsøgeren har til støtte for sin påstand i påstandsdokumentet anført følgende: RETTEN l HJØRRING Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 27. marts 2014 i sag nr. BS 10-1370/2010: A mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43, 2. 1161 København K Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

Retten på Frederiksberg

Retten på Frederiksberg Retten på Frederiksberg Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 27. juni 2014 i sag nr. BS J-750/2013: N mod Pientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande Denne

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. december 2016 Sag 190/2016 Ankenævnet for Patienterstatningen (Kammeradvokaten ved advokat Flemming Orth) mod A (advokat Søren Kroer) I tidligere instans er

Læs mere

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens 218 a, stk. 2.

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens 218 a, stk. 2. RETTEN I VIBORG Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 3. september 2015 i sag nr. BS 1-758/2014: mod Pientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande Sagen, der

Læs mere

DOM. Sagens baggrund og parternes påstande. Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens

DOM. Sagens baggrund og parternes påstande. Oplysningerne i sagen Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf retsplejelovens DOM Afsagt den 27. maj 2014 i sag nr. BS 7-2960/2010: A mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43 1161 København K Sagens baggrund og parternes påstande Sagen vedrører spørgsmålet om, hvorvidt de komplikationer,

Læs mere

Patientskadeankenævnets brug af Retslægerådet og Arbejdsskadestyrelsen.

Patientskadeankenævnets brug af Retslægerådet og Arbejdsskadestyrelsen. Patientskadeankenævnets brug af Retslægerådet og Arbejdsskadestyrelsen. (Årsberetning 2005) Patientskadeankenævnet kan vælge at forelægge en patientskadesag med særligt vanskelige problemstillinger for

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 13. januar 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 13. januar 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 13. januar 2015 Sag 98/2013 (2. afdeling) A (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) I tidligere

Læs mere

RETTEN l ESBJERG. Udskrift af dombogen DOM. Sagens baggrund og parternes påstande. Afsagt den 20. marts 2014 i sag nr.

RETTEN l ESBJERG. Udskrift af dombogen DOM. Sagens baggrund og parternes påstande. Afsagt den 20. marts 2014 i sag nr. RETTEN l ESBJERG Udskrift af dombogen DOM fsagt den 20. marts 2014 i sag nr. BS 4-1227/2011: mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande Sagsøgeren,

Læs mere

Udskrift af dombogen. Den 12. juni 2002 blev i sag nr. BS 1-2125/2001: mod. Andelsselskabet Karlslunde Strands Vandværk.

Udskrift af dombogen. Den 12. juni 2002 blev i sag nr. BS 1-2125/2001: mod. Andelsselskabet Karlslunde Strands Vandværk. Udskrift af dombogen Den 12. juni 2002 blev i sag nr. BS 1-2125/2001: S mod Andelsselskabet Karlslunde Strands Vandværk afsagt DOM Denne sag drejer sig om, hvorvidt sagsøgte var berettiget til at afbryde

Læs mere

U D S K R I F T AF D O M B O G E N

U D S K R I F T AF D O M B O G E N R E T T E N I R A N D E R S U D S K R I F T AF D O M B O G E N ik D 0 M : afsagt den 21. januar 1993 af RETTEN I RANDERS, 2. AFDELING, i B.S. 2001/92 mod Ved gældsbrev af 10. marts 1980 fik sagsøgeren

Læs mere

RETTEN I ROSKILDE. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 3. februar 2011 i sag nr. BS 9A-236/2007:

RETTEN I ROSKILDE. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 3. februar 2011 i sag nr. BS 9A-236/2007: RETTEN I ROSKILDE Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 3. februar 2011 i sag nr. BS 9A-236/2007: A mod Lægemiddelskadeankenævnet Vimmelskaftet 43, 2., 1161 KøbenhavnK Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. marts 2014

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. marts 2014 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 17. marts 2014 Sag 89/2012 (1. afdeling) A (advokat Birgitte Pedersen) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Søren Horsbøl Jensen) I tidligere instans

Læs mere

Reduktion i godtgørelse og erstatning som følge af mellemkommende død.

Reduktion i godtgørelse og erstatning som følge af mellemkommende død. Reduktion i godtgørelse og erstatning som følge af mellemkommende død. (Årsberetning 2005) Mellemkommende død er et erstatningsretligt begreb, der medfører, at den skadelidtes erstatnings-og godtgørelseskrav

Læs mere

Retten på Frederiksberg

Retten på Frederiksberg Retten på Frederiksberg Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 21 august 2014 i sag nr. BS D-1434/20 12: A mod Patientskadeankenævnet Patientombuddet 15 2000 Frederiksberg og den 2012, har sagsøgeren, A Patientskadeankenævnet

Læs mere

UDSKRIFT A F DOMBOGEN

UDSKRIFT A F DOMBOGEN UDSKRIFT A F DOMBOGEN FOR KØBENHAVNS BYRETS AFDELING G Den 7. januar 1997 blev i sag nr. G 524/1995, mod afsagt sålydende D 0 M : Under denne sag har sagsøgerne, G J, påstået sagsøgte,, dømt til at betale

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 15. november 2012

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 15. november 2012 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 15. november 2012 Sag 151/2012 (2. afdeling) Rigsadvokaten mod T (advokat Georg Lett, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Glostrup den 17. oktober

Læs mere

Retten i Helsingør DOM. Afsagt den 26. maj 2017 i sag nr. BS 1D-1179/2014: mod. Ankenævnet for Patienterstatningen Finsensvej Frederiksberg

Retten i Helsingør DOM. Afsagt den 26. maj 2017 i sag nr. BS 1D-1179/2014: mod. Ankenævnet for Patienterstatningen Finsensvej Frederiksberg Retten i Helsingør DOM Afsagt den 26. maj 2017 i sag nr. BS 1D-1179/2014: A mod Ankenævnet for Patienterstatningen Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande Sagens hovedspørgsmål

Læs mere

Forsinket diagnose af kræft, varigt mén.

Forsinket diagnose af kræft, varigt mén. Forsinket diagnose af kræft, varigt mén. (Artikel fra årsberetning 2002) Hvis der ikke er blevet stillet en rigtig diagnose af patientens sygdom, eller at diagnosen er blevet stillet for sent, kan der

Læs mere

D O M. Afsagt den 9. marts 2015 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, M. Lerche og Mette Lyster Knudsen (kst.)).

D O M. Afsagt den 9. marts 2015 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, M. Lerche og Mette Lyster Knudsen (kst.)). D O M Afsagt den 9. marts 2015 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, M. Lerche og Mette Lyster Knudsen (kst.)). 8. afd. nr. B-4013-13: Tandlæge A (advokat Eigil Lego Andersen) mod

Læs mere

[Caption] - TIL PATIENTER OG PÅRØRENDE

[Caption] - TIL PATIENTER OG PÅRØRENDE [Caption] - TIL PATIENTER OG PÅRØRENDE Kære læser Pjecen, du her sidder med, er lavet i samarbejde mellem Patienterstatningen og BEDRE PSYKIATRI Landsforeningen for pårørende. Vi er i stigende omfang blevet

Læs mere

Klagenævnet for Udbud 2005-0002498 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Erik Hammer) 3. februar 2006

Klagenævnet for Udbud 2005-0002498 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Erik Hammer) 3. februar 2006 Klagenævnet for Udbud 2005-0002498 (H.P. Rosenmeier, Jørgen Egholm, Erik Hammer) 3. februar 2006 K E N D E L S E J. Olsen A/S Entreprenør- & nedrivningsfirmaet og Jens Olsen (advokat Anders Hein, København)

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 Sag 440/2007 (2. afdeling) A (advokat Henrik Juel Halberg) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) I tidligere instans

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. marts 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. marts 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. marts 2011 Sag 174/2008 (1. afdeling) A (advokat Henrik Krebs) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Kristine Schmidt Usterud) I tidligere instans

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B255900X-HBJ/DG UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 31. maj 2007 af Østre Landsrets 7. afdeling (landsdommerne K. Wiingaard, Engler og Kim K. Gabriel (kst.)). 7. afd. nr. B-2559-05: K (advokat

Læs mere

Bloddonorers retsstilling i tilfælde af skade.

Bloddonorers retsstilling i tilfælde af skade. Bloddonorers retsstilling i tilfælde af skade. (Årsberetning 2002) I Danmark er der ca. 250.000 frivillige donorer, der regelmæssigt giver blod. Der blev i 2002 foretaget 370.927 tapninger i de danske

Læs mere

Det fremgik af sagens akter at en plejefamilie den 8. marts 2005 modtog en dengang 8-årig dreng, A, i familiepleje.

Det fremgik af sagens akter at en plejefamilie den 8. marts 2005 modtog en dengang 8-årig dreng, A, i familiepleje. Det fremgik af sagens akter at en plejefamilie den 8. marts 2005 modtog en dengang 8-årig dreng, A, i familiepleje. 20. maj 2008 Det fremgik endvidere af akterne at der mens plejefamilien havde A boende

Læs mere

RETTEN I AARHUS DOM. afsagt den 13. marts 2019

RETTEN I AARHUS DOM. afsagt den 13. marts 2019 RETTEN I AARHUS DOM afsagt den 13. marts 2019 Sag BS- / -ARH S (advokat U ) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat K ) Denne afgørelse er truffet af dommer. Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

Sagsøgte, Patientskadeankenævnet, har endeligt nedlagt påstand om frifindelse.

Sagsøgte, Patientskadeankenævnet, har endeligt nedlagt påstand om frifindelse. Retten i Helsingør- retsafdelingen Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 20. marts 2014 i sag nr. BS 1-2286/2009: mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43 1161 København K Påstande Under denne sag, der

Læs mere

Den 27. juli 2013 var sagsøger U impliceret i et færdselsuheld.

Den 27. juli 2013 var sagsøger U impliceret i et færdselsuheld. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 14. januar 2019 i sag nr. BS 10A- /2016: U mod Danske Forsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Sagens baggrund og parternes påstande Den 27. juli 2013

Læs mere

D O M. afsagt den 23. januar 2015 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Torben Geneser og Lone Kudahl (kst.

D O M. afsagt den 23. januar 2015 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Torben Geneser og Lone Kudahl (kst. D O M afsagt den 23. januar 2015 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Torben Geneser og Lone Kudahl (kst.)) i ankesag V.L. B 1394 13 A (advokat Flemming Schroll Madsen, Middelfart) mod

Læs mere

Omkostningsgodtgørelse forelæggelse for nævn tvivl om honorarets rimelighed SKM2011.768.LSR.

Omkostningsgodtgørelse forelæggelse for nævn tvivl om honorarets rimelighed SKM2011.768.LSR. - 1 Omkostningsgodtgørelse forelæggelse for nævn tvivl om honorarets rimelighed SKM2011.768.LSR. Af advokat (L) og advokat (H), cand. merc. (R) Landsskatteretten fandt ved en kendelse af 28/10 2011, at

Læs mere

Ø.L.D. af 30. januar 2006. Sag: 1. afd., nr. B-122-05. Østre Landsrets dom

Ø.L.D. af 30. januar 2006. Sag: 1. afd., nr. B-122-05. Østre Landsrets dom Ø.L.D. af 30. januar 2006. Sag: 1. afd., nr. B-122-05 (A. F. Wehner, Henrik Bitsch og Karen Hald (kst.)) A (adv. Henrik Ravnild) mod Patientskadeankenævnet (Kammeradv. v/ adv. Kim Holst) Erstatningsret:

Læs mere

DOM. afsagt den 25.juni 2014 afvestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Olav D. Larsen og Hanne Aagaard) i ankesag

DOM. afsagt den 25.juni 2014 afvestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Olav D. Larsen og Hanne Aagaard) i ankesag 26-06-2014-B-057147 DOM afsagt den 25.juni 2014 afvestre Landsrets 9. afdeling (dommerne Fabrin, Olav D. Larsen og anne Aagaard) i ankesag V.L. B-1460-12 (advokat Bo ansen, Frederikshavn) mod Patientskadeankenævnet

Læs mere

Sagen vedrører prøvelse af en afgørelse truffet den 22. maj 2015 af Ankenævnet for Patienterstatningen.

Sagen vedrører prøvelse af en afgørelse truffet den 22. maj 2015 af Ankenævnet for Patienterstatningen. Retten i Svendborg Udskrift af dombogen DOM fsagt den 2. januar 2019 i sag nr. BS R6-955/2015: mod nkenævnet for Patienterstatningen Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

RETTENS DOM (Tredje Afdeling) 17. oktober 1991 *

RETTENS DOM (Tredje Afdeling) 17. oktober 1991 * fremsætte en afvisningspåstand og langt mindre fritage Retten fra at påse, at vedtægtens frister er overholdt. 2. Den udtrykkelige afvisning af en ansøgning, der finder sted efter den stiltiende afvisning

Læs mere

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR RETTEN I NAKSKOV DOM:

UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR RETTEN I NAKSKOV DOM: UDSKRIFT AF DOMBOGEN FOR RETTEN I NAKSKOV B.s. 222/1996 Boligforeningen B mod Andelsselskabet Søllested Vandforsyning Afsagt den 4. marts 1998. DOM: Under denne sag, der er anlagt den 7. juni 1996, og

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 30. november 2011

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 30. november 2011 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 30. november 2011 Sag 295/2009 (2. afdeling) A, B, C og D (tidligere ) (alle mødte selv) mod Politidirektøren for Østjylland, Rigsadvokaten og Justitsministeriet (kammeradvokaten

Læs mere

Posttraumatisk belastningsreaktion.

Posttraumatisk belastningsreaktion. Posttraumatisk belastningsreaktion. (Årsberetning 2005) Lov om patientforsikring (lovbkg. nr. 228 af 24. marts 1997 med senere ændringer), således som den var gældende frem til 1. januar 2004, definerede

Læs mere

Sagens økonomiske værdi er kr., svarende til den mengodtgørelse, var blevet tilkendt ved Patienterstatningens afgørelse.

Sagens økonomiske værdi er kr., svarende til den mengodtgørelse, var blevet tilkendt ved Patienterstatningens afgørelse. Udskrift af dombogen DOM afsagt den 31. oktober 2017 i sag nr. BS 150-671/2015: Boet efter (advokat mod Ankenævnet for Patienterstatningen (Kammeradvokaten ved advokat Flemming Orth ved advokatfuldmægtig

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 5. februar 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 5. februar 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 5. februar 2015 Sag 150/2014 A kærer værgebeskikkelse vedrørende B (advokat Uno Ternstrøm, beskikket for A) (advokat Dorthe Østerby, beskikket for B) I tidligere

Læs mere

Påstanden vedrører godtgørelse for varigt mén samt erhvervsevnetabserstatning.

Påstanden vedrører godtgørelse for varigt mén samt erhvervsevnetabserstatning. Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 14. marts 2016 i sag nr. BS 28B-2873/2013: mod Topdanmark Forsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag,

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021188 (Katja Høegh, Kaj Kjærsgaard, Trine Heidemann Gaarde) 16. juli 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021188 (Katja Høegh, Kaj Kjærsgaard, Trine Heidemann Gaarde) 16. juli 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2010-0021188 (Katja Høegh, Kaj Kjærsgaard, Trine Heidemann Gaarde) 16. juli 2010 K E N D E L S E Kongsvang Rengøringsservice A/S (advokat Per Q. Ovesen, Århus) mod Retten i

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 3. november 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 3. november 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 3. november 2015 Sag 113/2015 Dansk Ejendoms Analyse ved Tue Ulrich Hansen kærer afgørelse i sagen: Claus Wede (advokat Jakob Vinding) mod Søren Visnek (advokat

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 3. februar 2016

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 3. februar 2016 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 3. februar 2016 I sag nr.: AR2015.0171 Landsorganisationen i Danmark for Fagligt Fælles Forbund mod Dansk Arbejdsgiverforening for DIO II for Danren A/S Dommere: Poul

Læs mere

Kendelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund Offentlig Gruppe. mod. KL for Kara/Noveren

Kendelse i Faglig Voldgift. Fagligt Fælles Forbund Offentlig Gruppe. mod. KL for Kara/Noveren Kendelse i Faglig Voldgift (FV 2013.0050) Fagligt Fælles Forbund Offentlig Gruppe (advokat Peter Nisbeth) mod KL for Kara/Noveren (advokat Christian K. Clasen) afsagt den 18. marts 2014 - 2 1. Indledning

Læs mere

Den 28. april 1984 giftede C sig med A, og den 25. juni 1989 fik de sammen datteren D.

Den 28. april 1984 giftede C sig med A, og den 25. juni 1989 fik de sammen datteren D. DOM Afsagt den 11. juni 2013 i sag nr. BS SKSd-1099/2012: A mod B Sagens baggrund og parternes påstande C afgik ved døden den 21. november 2011. Boet behandles som et bobestyrerbo. Sagen drejer sig om,

Læs mere

D O M. A (advokat Mikkel Nøhr, København) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen, København)

D O M. A (advokat Mikkel Nøhr, København) mod Ankestyrelsen (Kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen, København) D O M afsagt den 27. juni 2014 af Vestre Landsrets 13. afdeling (dommerne Henrik Twilhøj, Torben Geneser og Torben Sørensen (kst.)) i ankesag V.L. B 1516 13 A (advokat Mikkel Nøhr, København) mod Ankestyrelsen

Læs mere

Af afgørelsen af 31. januar 2011 fra Patientforsikringen, der blev sendt direkte til A fremgår:

Af afgørelsen af 31. januar 2011 fra Patientforsikringen, der blev sendt direkte til A fremgår: DOM Afsagt den 12. april 2016 i sag nr. BS 1-2241/2014: Region Syddanmark Damhaven 12 7100 Vejle (advokat Mads Brandt, Vejle) mod A vej X-by (advokat Niels L. Johansen, Vejle) Sagens baggrund og parternes

Læs mere

D O M. afsagt den 23. januar 2015 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Torben Geneser og Lone Kudahl (kst.

D O M. afsagt den 23. januar 2015 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Torben Geneser og Lone Kudahl (kst. D O M afsagt den 23. januar 2015 af Vestre Landsrets 5. afdeling (dommerne Dorte Jensen, Torben Geneser og Lone Kudahl (kst.)) i ankesag V.L. B 1394 13 (advokat Flemming Schroll Madsen, Middelfart) mod

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 12. juni 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 12. juni 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 12. juni 2012 Sag 345/2011 Foreningen "Watzerath Parken c/o Flemming Johnsen (advokat Lars Kjeldsen) mod Global Wind Power A/S, Global Wind Power Invest A/S og Global

Læs mere

Ankenævnet for Patienterstatningen

Ankenævnet for Patienterstatningen Ankenævnet for Patienterstatningen Tortgodtgørelse til efterladte (2014) Erstatningsansvarsloven har, siden den trådte i kraft i 1984, indeholdt en bestemmelse om, at den, der er ansvarlig for en retsstridig

Læs mere

DOM. Retten på Frederiksberg. Udskrift af dombogen. Sagens baggrund og parternes påstande. Oplysningerne i sagen

DOM. Retten på Frederiksberg. Udskrift af dombogen. Sagens baggrund og parternes påstande. Oplysningerne i sagen Retten på Frederiksberg Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 31. januar 2014 i sag nr. BS H-1437/2008: mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43, 2. sal 61 København K Denne dom indeholder ikke en fuldstændig

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. december 2011

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. december 2011 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. december 2011 Sag 102/2010 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Holbæk Kommune (advokat Elsebeth Aaes-Jørgensen) I tidligere instanser

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 1. april 2016

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 1. april 2016 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 1. april 2016 Sag 186/2015 Advokat Søren Beckermann kærer Vestre Landsrets afgørelse i sagen: Anklagemyndigheden mod T (advokat Søren Beckermann) I tidligere instanser

Læs mere

Vedrørende Politikens artikel den 18. april 2008 om oplysninger til Folketinget om de såkaldte kræftventetidssager

Vedrørende Politikens artikel den 18. april 2008 om oplysninger til Folketinget om de såkaldte kræftventetidssager Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Slotsholmsgade 10-12 1216 København K Nytorv 5 1450 København K Tlf. 33 12 43 43 Fax 33 12 43 41 pf@patientforsikringen.dk 23. april 2008 J.nr. 0134-20070001-2/KIB.ho

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. september 2011

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. september 2011 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. september 2011 Sag 187/2008 (1. afdeling) Gorm Lokdam (tidligere Royal Classic ved Gorm Lokdam) (advokat Erik Høimark) mod Rosendahl A/S (advokat Christian L. Bardenfleth)

Læs mere

Retten i Herning. Udskrift af dombogen DOM

Retten i Herning. Udskrift af dombogen DOM .. Retten i Herning Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 14.juni 2017 i sag nr. BS 11-858/2016: A 7400 Herning mod Ankestyrelsen Aalborg Nytorv 7 9000 Aalborg Sagens baggrund og parternes påstande Denne

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-23.447 (H.P. Rosenmeier, Iver Pedersen, Christian Østrup) 7. juli 2005

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-23.447 (H.P. Rosenmeier, Iver Pedersen, Christian Østrup) 7. juli 2005 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 04-23.447 (H.P. Rosenmeier, Iver Pedersen, Christian Østrup) 7. juli 2005 K E N D E L S E Brunata A/S (advokat Asger Heine Jensen, København) mod 1. Aalborg Boligselskab af

Læs mere

København, den 27. juni 2011 J. nr. 2010-03-0777 K E N D E L S E

København, den 27. juni 2011 J. nr. 2010-03-0777 K E N D E L S E København, den 27. juni 2011 J. nr. 2010-03-0777 GYS/CSI/JML 1. advokatkreds K E N D E L S E Sagens parter: I denne sag har X ApS v/direktør Y klaget over advokatfirmaet A og advokat B. Sagens tema: Klagen

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020289 (Søren Holm Seerup, Erik Hammer, Kent Petersen) 21. september 2010

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020289 (Søren Holm Seerup, Erik Hammer, Kent Petersen) 21. september 2010 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2009-0020289 (Søren Holm Seerup, Erik Hammer, Kent Petersen) 21. september 2010 K E N D E L S E Balle Blik & VVS ApS (advokat Jeppe Svenning, Århus) mod Boligselskabet Sct.

Læs mere

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008

Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008 Udskrift af Arbejdsrettens dom af 26. maj 2008 i sag nr. A2007.183: Landsorganisationen i Danmark for Dansk El-Forbund (advokat Ane K. Lorentzen) mod Dansk Arbejdsgiverforening for TEKNIQ Installatørernes

Læs mere

2013-5. Overgang til efterløn ophør af det personlige arbejde mere end midlertidigt. 12. marts 2013

2013-5. Overgang til efterløn ophør af det personlige arbejde mere end midlertidigt. 12. marts 2013 2013-5 Overgang til efterløn ophør af det personlige arbejde mere end midlertidigt En mand ansøgte om at gå på efterløn pr. 16. januar 2009, hvilket var to år efter, at manden fyldte 60 år og havde modtaget

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 20. februar 2014

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 20. februar 2014 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 20. februar 2014 Sag 275/2013 Anklagemyndigheden mod T (advokat Peter Ølholm, beskikket) I tidligere instanser er afsagt kendelse af Retten i Glostrup den 16. maj

Læs mere

VOLDGIFTSKENDELSE TILSIDESAT SOM UGYLDIG PRINCIPPER FOR ERSTATNINGSOPGØRELSE VED BYG- NINGSSKADE

VOLDGIFTSKENDELSE TILSIDESAT SOM UGYLDIG PRINCIPPER FOR ERSTATNINGSOPGØRELSE VED BYG- NINGSSKADE 6. MAJ 2015 VOLDGIFTSKENDELSE TILSIDESAT SOM UGYLDIG PRINCIPPER FOR ERSTATNINGSOPGØRELSE VED BYG- NINGSSKADE En ny dom illustrerer, at såfremt en voldgiftsret behandler og afgør en sag på en anden måde

Læs mere

DOM. Afsagt den 22. marts 2013 i sag nr. BS SKSd-1876/2011: D mod A og Boet efter B og C. Sagens baggrund og parternes påstande

DOM. Afsagt den 22. marts 2013 i sag nr. BS SKSd-1876/2011: D mod A og Boet efter B og C. Sagens baggrund og parternes påstande DOM Afsagt den 22. marts 2013 i sag nr. BS SKSd-1876/2011: D mod A og Boet efter B og C Sagens baggrund og parternes påstande Denne sag vedrører spørgsmålet om, hvorvidt et udateret dokument, er et gyldigt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. februar 2012

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. februar 2012 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 10. februar 2012 Sag 39/2010 (1. afdeling) A (advokat Axel Grove) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Benedicte Galbo) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

Forældelse af erstatningskrav efter lov om patientforsikring 19, Højesterets dom af 8. december 2003.

Forældelse af erstatningskrav efter lov om patientforsikring 19, Højesterets dom af 8. december 2003. Forældelse af erstatningskrav efter lov om patientforsikring 19, Højesterets dom af 8. december 2003. (Årsberetning 2003) Højesterets dom af 8. december 2003. En patient blev opereret for en nedgroet negl

Læs mere

Utilstrækkelig sagsoplysning og manglende partshøring i sag om tilbagebetaling af boligstøtte

Utilstrækkelig sagsoplysning og manglende partshøring i sag om tilbagebetaling af boligstøtte 2015-39 Utilstrækkelig sagsoplysning og manglende partshøring i sag om tilbagebetaling af boligstøtte En borger klagede til ombudsmanden over afgørelser fra Udbetaling Danmark og Ankestyrelsen om tilbagebetaling

Læs mere

UDSØ AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG

UDSØ AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG UDSØ AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 19. maj 1998 af Østre Landsrets 19. afdeling (landsdommerne Lisbet Wandel, Lodberg og Mette Sørensen (kst.». 19. afd. a.s. nr. B-3295-96 : (Advokat H ) mod

Læs mere

Dine rettigheder som patient

Dine rettigheder som patient Dine rettigheder som patient Vi er til for dig På Region Sjællands sygehuse er patienterne i fokus. Vi lægger stor vægt på at informere og vejlede dig om din sygdom og behandling i et klart og forståeligt

Læs mere

Den gode dialog. En guide til personalet

Den gode dialog. En guide til personalet Den gode dialog En guide til personalet Region Nordjylland ønsker, at dialogens form og indhold medvirker til at genoprette patienternes og de pårørendes tillid til sundhedsvæsenet samt sikrer læring på

Læs mere

Retten på Frederiksberg

Retten på Frederiksberg Retten på Frederiksberg Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 4. maj 2016 i sag nr. BS L-1677/2014: og A mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

Ændring til skade for klager

Ændring til skade for klager Ændring til skade for klager (Årsberetning 2004) Der er den 10. februar 2005 afsagt en principiel dom, som tager stilling til spørgsmålet om, hvorvidt Patientskadeankenævnet kan ændre til skade for klager.

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2019

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2019 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 27. august 2019 Sag 204/2018 (1. afdeling) Boet efter A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat Sanne H. Christensen) I tidligere

Læs mere

Sagen drejer sig om udmåling af en personskadeerstatning, og hovedproblemet er,

Sagen drejer sig om udmåling af en personskadeerstatning, og hovedproblemet er, Udskrift af dombogen DOM fsagt den 11. marts 2010 i sag nr. BS 22-3128/2008: mod Patientskadeankenævnet Vimmelskaftet 43 1161 KjøbenhavnK Sagen drejer sig om udmåling af en personskadeerstatning, og hovedproblemet

Læs mere

Sagen vedrører spørgsmålet om Hillerød Kommune har pådraget sit et erstatningsansvar

Sagen vedrører spørgsmålet om Hillerød Kommune har pådraget sit et erstatningsansvar Retten i Hillerød Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 2. juli 2018 i sag nr. BS 43-773/2017: 3F som mandatar for mod Hillerød Kommune Att.: juridisk konsulent Trollesmindeallé 27 3400 Hillerød Sagens baggrund

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 13. september 2013

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 13. september 2013 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 13. september 2013 Sag 306/2012 (1. afdeling) A (advokat Gunnar Homann) mod Justitsministeriet (kammeradvokat K. Hagel-Sørensen) Biintervenient til støtte for appellanten:

Læs mere

D O M. afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag

D O M. afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag D O M afsagt den 20. februar 2018 af Vestre Landsrets 10. afdeling (dommerne Henrik Estrup, Poul Hansen og Helle Korsgaard Lund-Andersen) i ankesag V.L. B 0193 17 A (advokat Søren Kjær Jensen, København)

Læs mere

Retten i Helsingør - retsafdelingen

Retten i Helsingør - retsafdelingen Retten i Helsingør - retsafdelingen Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 15. januar 2016 i sag nr. BS 2C-217/2015: mod Ankenævnet for Patienterstatningen (tidl. Patientskadeankenævnet) Finsensvej 15 2000

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. december 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. december 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 22. december 2015 Sag 124/2015 (1. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Eigil Lego Andersen, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten i Helsingør

Læs mere

Sagen er behandlet efter reglerne om småsager. Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling.

Sagen er behandlet efter reglerne om småsager. Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling. RETTEN I NÆSTVED Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 10. september 2015 i sag nr. BS 50-1388/2013: Palle Flebo-Hansen Chr.gave 11 4220 Korsør og Gitte Løvstrøm Hansen Chr.gave 11 4220 Korsør mod HF Strandparken

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 17. marts 2011

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 17. marts 2011 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 17. marts 2011 Sag 3/2010 (1. afdeling) Jørgen Nørgaard (advokat Janus Fürst) mod Alm. Brand Ejendom II A/S (advokat Carl Henrik Petersen) I tidligere instanser er afsagt

Læs mere

REDEGØRELSE. Tysk kvindes død på parkeringspladsen ved Regionshospitalet

REDEGØRELSE. Tysk kvindes død på parkeringspladsen ved Regionshospitalet Hospitalsenheden Vest Ledelsessekretaritatet Gl. Landevej 61 DK-7400 Herning Tel. +45 9927 2727 REDEGØRELSE Tysk kvindes død på parkeringspladsen ved Regionshospitalet Ringkøbing Dato 22-04-2008 PØJ/åz

Læs mere

D O M. afsagt den 6. februar 2015 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Lars E. Andersen og Kirsten Schmidt (kst.

D O M. afsagt den 6. februar 2015 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Lars E. Andersen og Kirsten Schmidt (kst. D O M afsagt den 6. februar 2015 af Vestre Landsrets 7. afdeling (dommerne Hanne Aagaard, Lars E. Andersen og Kirsten Schmidt (kst.)) i ankesag V.L. B 2344 13 Forsikringsselskabet Vejle Brand af 1841 g/s

Læs mere

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016730 (Kirsten Thorup, Niels Sørensen, Melitta Keldebæk) 9. januar 2009

Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016730 (Kirsten Thorup, Niels Sørensen, Melitta Keldebæk) 9. januar 2009 Klagenævnet for Udbud J.nr.: 2008-0016730 (Kirsten Thorup, Niels Sørensen, Melitta Keldebæk) 9. januar 2009 K E N D E L S E C.C. Brun Entreprise A/S (advokat Henning Biil, København) mod A/S Storebælt

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. marts 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. marts 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt onsdag den 21. marts 2012 Sag 358/2011 Anklagemyndigheden (rigsadvokaten) mod A, B, C og D (advokat beskikket for alle) I tidligere instanser er afsagt kendelse af byret den

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM. Afsagt den 24. september 2009 af Østre Landsrets 10. afdeling. aandsdommeme-_g_

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM. Afsagt den 24. september 2009 af Østre Landsrets 10. afdeling. aandsdommeme-_g_ S10ll009- SKJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 24. september 2009 af Østre Landsrets 10. afdeling aandsdommeme-_g_ 10. afd. a.s. nr. S-1011-09: Anklagemyndigheden mod 1) Dansk Juletræsdyrkerforening

Læs mere

, har nedlagt påstand om, at sagsøgte, Patientskadeankenævnet, Subsidiært har A nedlagt påstand om, at Patientskadeankenævnet,

, har nedlagt påstand om, at sagsøgte, Patientskadeankenævnet, Subsidiært har A nedlagt påstand om, at Patientskadeankenævnet, RETTEN l HOLSTEBRO DOM Afsagt den 16. oktober 2013 i sag nr. BS 2-290/2013: mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Denne sag, der er anlagt den. april2013, angår spørgsmålet om, hvorvidt

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1248004 - DYI UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 9. februar 2018 af Østre Landsrets 7. afdeling (landsdommerne Karen Hald, Gitte Rubæk Pedersen og Lars Holm (kst.)). 7. afd. nr. B-1248-17:

Læs mere

LANDSRETSDOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGI- TRAUME

LANDSRETSDOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGI- TRAUME 11. APRIL 2014 LANDSRETSDOM OM WHIPLASHSKADE VED LAVENERGI- TRAUME Passageren i en bil, der med en hastighed af ca. 3,5 km/t bakkede ind i en betonsøjle, gjorde gældende, at efterfølgende gener i form

Læs mere