Inspirationsaften i VIK for nye trænere og andre interesserede

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Inspirationsaften i VIK for nye trænere og andre interesserede"

Transkript

1 Fodboldtræning VIK

2 Inspirationsaften i VIK for nye trænere og andre interesserede Program: En snak i klubhuset Opbygning af en træningssession Øvelser Lære/vise/forklare øvelser (vis-forklar-vis) Skab et godt fodboldmiljø Trænerens ansvar Klubfølelse fælleskab holdånd - kage/frugtordning - bolde og kegler m.m. til træning - computerparty/overnatning/hyggeaften i klubhuset - fælles bad på holdet før eller i hvert fald efter træning Fokus på udvikling spilletid kontra sejre FC Barcelona og Pep Guardiola

3 Opbygning af en træningssession Der er helt sikkert mange måder at opbygge og gennemføre en træningssession på. Jeg vil gerne give mit bud på hvordan det kan gøres. Jeg har i øvrigt støttet mig til DBU s træningsmanualer Aldersrelateret træning og Børnetræning. En træning varer ofte enten en time eller halvanden time. Man har altså en tidsramme, man arbejder indenfor og hvor man skal nå sit program. Så det skal ikke være for omfattende men højst indeholde 3-4 øvelser hvor den ene er kampspil. De hovedpunkter som en god træning bør indeholde er fra U7 og op til senior: 1. Velkomst ved træneren (ca 2-5 min) 2. Opvarmningsspil/leg (ca 5-10 min) 3. Løb/sprint eller koordinationsøvelse (ca min./mindre hvis det kun er en sprintøvelse) 4. Boldøvelse på specifik detalje fx inderside afleveringer efterfulgt af en boldspilsøvelse hvor den øvede detalje er i fokus og bliver brugt meget (ca min) fx kamp. 5. Afrunding/udstrækning/farvel og tak (ca 2-3 min). U4-6 skal primært lege og tumle og have det sjovt, men her kan træneren også godt starte og slutte med en snak med spillerne mens de lige sidder stille og slapper af. Skud på mål øvelse eller opspil til afslutning flettes ind måske en gang om ugen, der hvor der trænes en specifik detalje. Hver øvelse skal trænes med tilpas mængde tid ikke for længe så spillerne mister koncentrationen og ikke for kort, så de ikke får nok gentagelser og lærer det. Husk at undgå kø-dannelse især når det er koldt - fx sker det ofte i skudtræning. Tænk: Hvad vil du opnå med øvelsen? Hvad er målet? Planlæg din træning. - Ikke kun den enkelte træningssession, men hele sæsonen. - Tænk over hvilke øvelser du vil træne og hvilke færdigheder du vil prioritere at forbedre hos spillerne. - Hvornår du vil træne det og det og det... - Brug fx to-tre uger med fokus på inderside afleveringer, dernæst to-tre uger på afslutningstræning, dernæst to-tre uger på pasningsspil/afleveringer/possession. Så kan en sæson for et 5 eller 7 mands hold næsten være gået.

4 Den røde tråd i klubben VIK skal være kendt for teknisk og offensiv fodbold og en god, harmonisk og positiv klub at være i, hvor der er plads til alle, såvel breddeniveau som talent. Vi skal derfor så vidt det er muligt altid have en bold med i enhver øvelse lige fra de små og op til de store. Jo flere boldberøringer den enkelte spiller får pr. træningssession, jo bedre teknisk bliver spilleren. Vi skal have fokus på teknisk træning og hurtighedstræning hver gang vi er på banen. Og alle hold fra U7 og op bør naturligvis under hensyn til den enkelte træners tid - træne mindst to gange om ugen + kamp. I udlandet træner de langt mere end vi gør i Danmark. Hvorfor skal vi halte efter, også i en mindre klub som Vinderup, der trods alt har næsten 500 medlemmer. Vi skal ikke bruge tid på at løbe banen rundt uden bold eller stadion rundt! Det skal i hvert fald være undtagelsen, mere end det er reglen. Spillerne kommer for at spille fodbold, ikke for at dyrke løb. Man kan sagtens gøre spillerne konditionsstærke og hurtige via forskellige øvelser med bold. Vi skal også arbejde med det hele menneske dvs at vi ikke kun har fokus på at træne og lave øvelser, men også på børnene som individer, og fx socialt, hvem de er og hvad de har brug for og hvad de går op i. Vi skal kunne snakke om andet end fodbold og pjatte med dem. Husk de ser som oftest op til os. Derfor skal vi som klub og på de respektive hold gerne lave nogle social holdarrangementer fx i klubhuset til at styrke holdånden, klubånden, sammenholdet, kammeratskabet og fællesskabet i og omkring VIK.

5 Opvarmningsøvelser fangeleg social opvarmningsleg 2-3 fangere,afhængig af hvor mange spillere I er, med trøje i hånden skal forsøge at fange de andre ved at berøre dem med hånden. Bliver man rørt skal man have trøjen i hånden og så er man fanger, mens den anden nu er fri og kan fanges. Men han kan ikke fanges umiddelbart med det samme af den han lige har fanget. Men kun af de andre fangere, så man skal være vågen og orientere sig til alle sider. For at undgå at blive fanget er man fri hvis man står og krammer (holder om) en medspiller. Man må dog højst stå og kramme i 3 sekunder, så skal man løbe videre. Fangeren må dog ikke blive stående og vente på at de skilles, men skal løbe videre efter nogle andre. Man må ikke kramme den samme to gange i træk. Kommer man uden for banen mens man flygter fra en fanger, er man fanget og skal selv være fanger. Træner holder øje med om der snydes. Øvelsen involverer mange små sprint og kropsfinter og retningsskift og evt fald/rul og er en sjov og social opvarmningsleg til alle niveauer. drible-bane Træneren opsætter en bane af kegler og toppe og stænger og hvad han ellers kan finde på og viser øvelsen ved at løbe/drible banen igennem i rolig tempo eller lade en dygtig spiller gøre det, hvis det er for svært at vise. Spillerne skal nu med en bold hver drible banen rundt 4-5 gange. Undgå at starte for tæt så de løber sammen og sænker hinanden. Sæt dem i gang med passende mellemrum. Også for at undgå at udstille dem som er knap så hurtig eller teknisk. De skal også have tid til at komme igennem. Fokus på boldkontrol først, dernæst tempo.

6 fangeleg med bolde 2 fangere med trøje i hånden 3-4 bolde i spillet afhængig af hvor mange I er, men kun så knap halvdelen af dem som kan fanges har en bold i hænderne. Den anden halvdel har ingen bold. Spillerne med bold i hænderne kan ikke fanges. De er frie. Deres opgave er at hjælpe deres medspillere som er lige ved at blive fanget ved at kaste bolden hen til dem. Hvis de griber den kan de ikke fanges. Men det kan ham som lige har afleveret bolden. Han skal derfor løbe væk, orientere sig og finde en som vil kaste en bold til ham, inden han bliver fanget. Det handler altså om at hjælpe hinanden og samarbejde, både ved at kommunikere og søge hen mod bolden når man har orienteret sig hvor boldene er. Bliver man fanget, skal man være fanger og have trøjen i hånden, og den anden er fri og kan fanges. Variation: Man kan bagefter vælge at lave den samme øvelse, men nu skal man spille bolden med fødderne og den som modtager kan ikke fanges hvis han får bolden under kontrol, inden han bliver rørt. Sjov øvelse som træner samarbejde, at man lærer at kalde på bolden, og boldkontrol og præcise afleveringer med tilpas fart, samt at orientere sig både efter bolden og fangerne. kaos-dribling Træneren laver en afgrænset område som en firkant med toppe eller evt en rektangel som mere ligner en bane, hvor spillerne med en bold hver skal drible rundt imellem hinanden. De skal både have kontrol over bolden og samtidig orientere sig på de andre, så de ikke løber sammen og mister bolden/boldkontrollen. Kig op fra bolden med mellemrum Træneren instruerer spillerne i hvad de skal gøre hver gang han fx fløjter. Fx fodsål-stop finte, yderside-vending, cruyff-vending bag om støtteben osv. Kan også være finter eller stop og step på bolden og løb videre. Eller inderside-pasninger mellem dine ben og løb videre.

7 vælt og rejs kegler Træneren sætter en hel masser kegler om i et mindre område. Størrelsen af området og antallet af kegler afhænger af antal spillere. Spillerne opdeles i to hold. Det ene hold skal vælte keglerne med foden, indersiden, ydersiden eller vristen, mens det andet hold skal rejse keglen med foden. Begge hold er i gang samtidig. Dem der vælter kegler starter. Træneren starter dem. Øvelsen foregår på tid og i så høj tempo som muligt. Træneren fløjter af efter 1-2 min. Og så tæller man hvor mange kegler der står. Så bytter holdene rolle og nu er det så det andet hold som skal vælte keglerne og det andet rejse dem. Når tiden er gået tæller man igen stående kegler og ser hvem som har vundet. Variation: Forskellige måder at vælte og rejse keglerne på. Fx med hånden, panden osv. Brug fantasien. Øvelsen er hård og konditionskrævende, da man arbejder i et højt tempo i 1-2 min.

8 teknik-cirkel Træneren laver en cirkel af toppe og i midten sættes en kegle. Ca 20 meter i diameter. Spillerne opdeles i to lige store hold og det ene hold står i cirklen ved en top hver og med en bold hver. Det andet hold står inde i midten af cirklen. De enkelte spillere fra holdet i midten skal nu løbe ud mod de andre en mod en, få en aflevering som de returnerer, hvorefter de vender og løber ind mod midten og finder en ny spiller at løbe over til og gøre det samme. Sådan bliver øvelsen ved i 2 min. Træneren kan være en ekstra spiller med bold ude i cirklen, så dem i midten altid har en ekstra at kunne løbe ud til. Efter 2 min bytter man og det er nu de andre som starter i midten og løber ud. Efter 2 min bytter man igen, og nu kan man kaste en bold, som de skal flugte tilbage. Man kan også kaste en bold som de skal tæmme og aflevere tilbage. Man kan også kaste en bold som de skal heade tilbage. Den sidste øvelser kan evt være, at man sætter max fart på og laver den første øvelse med indersideafleveringen og kun kører i 1 min med sprint.

9 Tekniske øvelser og spil-øvelser skygge-dribling Spillerne går sammen to og to parvis med en bold. Den forreste løber af sted rundt på området hvor man træner og makkeren er hans skygge og skal, mens han dribler med bolden ved fødderne, følge efter den anden og følge ham så tæt som muligt når han skifter retning, sætter farten op eller vender. Byt efter 1-2 min. Træneren bestemmer hvornår. Men lad dem bare bytte ofte og prøve et par gange hver. diagonal-pasninger og diagonal-løb Opdel spillerne i fire grupper og placer dem overfor hinanden med front mod hinanden fx gruppe A over B og C overfor D To af grupperne i den ene ende starter med en bold ved den forreste spiller. Spillerne afleverer hen til den forreste spiller i kolonnen foran dem og løber diagonalt over og stiller sig bagest i kolonnen skråt overfor. Boldmodtageren i hver kolonne gør nu det samme den anden vej osv. Efter et stykke tid når alle har prøvet en 3-4 gange eller mere, så ændres det til at spillerne spiller bolden diagonalt og løber lige. Når øvelsen fungerer, så kan man øge tempo i løbet eller lade spillerne lave forskellige former for løb efter pasningen, fx hælspark, høje knæløftninger osv.

10 inderside-afleveringer 1) Træneren sætter spillerne sammen to og to og nu skal de blot aflevere bolden til hinanden med indersiden af foden. Gerne skifte mellem højre og venstre. Evt kan træneren lave et mål at to toppe/kegler til hvert par som de skal skyde bolden igennem. Hvis de kan gøre det 5 gange eller 10 gange uden at den rammer toppene eller går udenom, så kan de øge afstanden mellem spillerne og prøve igen. 2) Træneren sætter spillerne sammen tre og tre og spillerne stiller sig i en trekant. Spillerne afleverer til hinanden uden at stoppe bolden. Kan også spilles med at bolden skal stoppes hver gang inden man afleverer. Først den ene vej, så den anden vej. Træn begge ben! 3) Træneren sætter spillerne sammen fire og fire og spillerne stiller sig i en firkant og afleverer til hinanden. Først med uret. Så mod uret. Så med en diagonal bold hver anden gang. Og til sidst valgfrit for spillerne hvor de spiller bolden hen. Fokus: Være på tæerne og koncentrere sig om detaljen. Det kan godt være det er en nem øvelse, men er man ikke koncentreret, ryger bolden hurtigt ud af gruppen. Hvis de er dygtige, så få dem til at sætte mere fart i bolden. op ned op eller kort-lang-kort Træneren sætter 4 kegler i en firkant ca 20 x 20 meter eller 10 x 10 afhængig af niveau. 4 eller 8 spillere i en firkant. Har du flere spillere kan du lave to firkanter. Der stilles to spillere ved hver hjørnekegle i firkanten. I den ene hjørne får den første spiller en bold = spiller 1. Spiller 1 skal nu spille bolden hen til den første spiller ved næste kegle = spiller 2. Spiller 2 har løbet kort imod og spiller bolden tilbage til spiller 1, hvorefter spiller 2 vender rundt og løber uden om sin kegle og ned mod den næste hjørnekegle. Spiller 1, som lige har modtaget bolden retur, spiller nu bolden diagonalt ned mod første spiller ved 3. kegle = spiller 3. Spiller 3 spiller nu kort til den modløbende spiller 2 som kommer fra 2. kegle og spiller 3 vender rundt og løber uden om sin kegle og over mod forreste spiller ved 4. kegle, mens spiller 2 afleverer diagonalt over til første spiller ved kegle 4 = spiller 4, osv.

11 Sådan spilles der sikre pasninger til hinanden banen rundt nogle omgange eller minutter, inden man stopper og trækker vejret og begynder at spiller bolden den anden vej rundt. Fokus: Koncentration og fokus på detaljen multitasking man tvinges til at tænke fodbold. Evt sætte fart på når man skal runde sin kegle eller spiller nr 2 ved keglen kan være en passiv forsvarsspiller man skal runde for at komme imod næste aflevering. halvmånen Træneren sætter spillerne sammen 5 og 5 eller 4 og 4 afhængig af hvor mange spillere træneren har. Hvis træneren har 5 spillere, skal de 4 stille sig i en halvmåne med en bold hver. Den 5. spiller stiller sig på linie med de to yderste af de andre. Nu skal spillerne med bold på skift spille bolden hen til den ene spiller som returnerer bolden. Her kan man afleverer med indersiden. Og man kan heade osv. Eller nogen kaster til headning og andre afleverer langs jorden og tvinger den ene til at være på tæerne. Når man har kørt i ca 1-2 min, så bytter man. X Y X X X Y og dobbelt-y Træneren sætter kegler op i enten en Y formation eller en dobbelt Y. C A B B A = dobbelt Y C

12 Spillerne placeres så der står 2 ved hver af de fire kegler i midten og lidt flere i hver ende. Den forreste spiller i den ene ende starter med bolden = A. A spiller til B B spiller skråt tilbage til A som er trukket lidt ud til siden A spiller nu langt til C B løber op til C og får bolden fra C C løber nu dybt og B spiller C i dybden C spiller ned til den anden A eller dribler bolden ned til denne A. Den næste A gentager øvelsen den anden vej osv. Efter nogle omgange trækker man vejret og kører modsatte vej rundt. A B = Y C C A spiller til B B returerer til A lidt skråt A spiller op til C C bander med B som er løbet op i position B spiller tilbage til C og C spiller ned til A og løber ned og stiller sig bagest. Næste A starter og denne gang spilles over til den anden side osv. trappe-stige træner hurtige fødder - step med en fod i hver firkant - dobbeltstep med begge fødder ned i hver firkant - sidelænsstep - step ud, step ind - hop på et ben to frem på højre, to frem på venstre, to frem på højre osv - step + aflevering fra træner som man returnerer og sprinter ud til en top - step + heade til bold fra træner og sprinter ud til en top - step + rotation for enden + sprint ud til en top - step + kolbøtte for enden + sprint ud til top

13 possession eller hold bolden i egne rækker mod 4 - afhængig af antal spillere Et hold i fx grønt, et i gult og et uden trøjer To af holdene er sammen mod det tredje hold. De to hold skal forsøge at fastholde bolden uden at det tredje hold får fat i den. Mister fx grønt hold bolden eller taber den ud over banen, skal de i midten, og de to andre hold er nu sammen om at fastholde bolden. Bolden skal enten erobres eller takles ud af banen, for at man slipper for at være i midten. Fokus: At øvelsen primært skal lykkes for dem der er i overtal, da vi træner i fastholdelse af bolden (possession). interval-spil Træneren deler spillerne op i to hold. Hver af de to hold deles op i to andre hold. Hver hold starter med et hold på banen, mens det andet hold starter bag mål i hver ende. Der spilles gerne 3 mod 3 eller 4 mod 4 på kort bane med et mål i hver ende. Det handler nu om at opsøge mand mod mand situationer og få så mange afslutninger som muligt. Scorer et hold, må de starte med en ny bold nede fra eget mål/målmand. Ryger bolden forbi eller ud af banen i siderne, starter det andet hold med en bold fra eget mål. Der spilles på tid 1-2 min ad gangen. Når tiden er gået fløjter træneren og de to hold på banen skynder sig ud, mens de to hold bag målene i hver ende skynder sig ind. Bolden skal lægges på banen når træneren fløjter. Fokus: 1 mod 1 situationer afslutninger på mål tempo i spillet

14 små-spil Træneren opsætter nogle kegleområder hvor spillerne kan spille 5 mod 2. De 5 skal forsøge at undgå at miste bolden til de 2. Får de 2 fat i bolden går 2 nye ind i midten osv Små-spil kan også være 1 mod 1 hvor hver spiller forsvarer og angriber en kegle som skal rammes/væltes med bolden. Det kan også være 2 mod 2 på en afgrænset bane med en kegle mål i hver ende eller spillerne skal forsøge at drible over modstanderens baglinie. Det kan være 3 mod 3 på samme måde som 2 mod 2 ovenfor. Og det kan være 4 mod 4 med to kegle mål i hver ende at angribe og forsvare evt max tre berøringer eller fri afhængig af hvad du vil træne spillerne i. kolonne-øvelse Træneren opdeler gruppen i to hold som stiller sig overfor hinanden i to kolonner. Bolden ligger ved den forreste spiller i den ene kolonne. Spilleren afleverer over til den forreste i den anden kolonne og så løber han over og stiller sig bagest i den kolonne. Modtageren af bolden spiller bolden tilbage til den forreste i den første kolonne og løber ned bagest i den kolonne. Osv. Variation: Spil med at modtageren skal stoppe bolden med en god første berøring og aflevere tilbage på anden berøringen. Drible bolden over.

15 kolonne-øvelse med bander To kolonner overfor hinanden. I midten stiller hver hold en spiller som skal bande. Forreste spiller i første kolonne spiller bolden hen til banden og løber ud til siden. Banden spiller bolden ud til ham og han spiller bolden ned til forreste spiller i den anden kolonne. Denne spiller afleverer ind til sin bande og løber ud til siden, hvor han får bolden tilbage fra banden og afleverer ned til forreste spiller i første kollonne og løber ned og stiller sig bagest i denne kolonne. Variation: Modsatte vej rundt. Fokus: Præcise afleveringer langs græsset Barcelona-vendespil Træneren sætter to hold. Hvert hold har en neutral bande stående på baglinien i hver ende af banen som skal spille bolden til det hold han får bolden fra. Det handler nu om at det boldførende hold spiller sig ned til den ene bande og bander med ham og derefter spiller sig ned til den anden bande og bander med ham uden at modstander holdet rører bolden. Lykkes det giver det et point. Hvis det andet hold får fat i bolden, skal dette hold forsøge på det samme. Efter nogle minutter byttes banderne ud med to andre. Variation: Spil med max tre berøringer pr spiller. Fokus: Possession, overblik, og bevægelse uden bold

16 drible/vending-øvelse Træneren sætter en firkant op med kegler og en kegle i midten. Spillerne opdeles i fire grupper, en gruppe ved hver hjørnekegle. Den forreste spilller har en bold i hver gruppe. De fire forreste spillere skal nu drible ind mod midten samtidig, lave en vending til højre og drible ud og aflevere bolden til den næste i kolonnen der osv. Variation: Drible/vende den anden vej possession i mål-feltet 3 mod 9 spilles der inde i 11 mands målfeltet. De 9 skal forsøge at fastholde bolden. De 3 skal forsøge at erobre bolden eller få den taklet ud af banen. Lykkes det skal tre andre være i midten. Variation: De tre skal hvis de får fat i bolden nå at spille en medspiller, for at bolden er erobret. Det giver de 9 chancen for at gå i genpres hvis de mister bolden og erobre den tilbage, inden de 3 når at spille hinanden.

17 forsvar mod angreb Fire mål fx keglemål eller Jyske 3 mål. To hold. 1 mod 1 og senere 2 mod 2. Forsvarerne starter med bolden og står midt mellem sine to mål. Første mand spiller bolden hen til første angriber som står midt mellem sine to mål og som nu går i angreb på forsvarens to mål og forsøger at score. Mister angriberen bolden til forsvaren i sin dribling skal forsvaren nu forsøge at score i et af angriberens to mål og angriberen må forsvare. Øvelsen er slut når der er scoret eller bolden er ude af banen. Så kan to nye gå i gang. Fokus: 1 mod 1 situationer = forsvarsposition og finte + tempo x MÅL A MÅL x x MÅL B MÅL x

18 Trænerens ansvar -lære spillerne at tage ansvar for klubben og hinanden -lære spillerne at tage ansvar for at bolde og kegler og trøjer og lign. kommer ud til træning og at alt kommer med tilbage igen. (træneren henter det i boldrummet inden træningen starter og bringer det tilbage i boldrummet igen efter træning). -lære spillerne at tage fodboldstøvler af udenfor efter træning og ikke have dem på indenfor. -lære spillerne at gå i bad efter træning, også gerne før træning. Det er med til at øge sammenholdet og det sociale. Fra U10 bør det være normen. Det er jo normen ved de fleste andre vinteraktiviteter i hallen at man klæder om før aktiviteten og går i bad efter aktiviteten. -afholde forældremøde tidligt i opstarten og forklare hvad man vil og om evt niveau opdeling af hold, hvis der er mere end et hold i årgangen. Her kan man også overfor forældrene komme med og begrunde hvorfor man gerne vil at de går i bad i klubben efter træning. Og forklare om kage/frugtordning og forældrekørsel til kamp. -afholde sociale ryste-sammen arrangementer i klubhuset mindst en gang pr. halv sæson. Fx computerparty overnatning med orienteringsløb lave mini fodboldstævne og/eller grille med forældre/bedsteforældre tage på en fællestur til FC Midtjylland-kamp tage til Baboon-City i Herning og hygge sig sammen osv. -at søge viden om træning m.m. og dygtiggøre sig enten ved eksterne kurser eller kurser i klubben -udfylde holdkort og indtelefonere resultatet -holde styr på spilletøjet og at alt er der når sæsonen slutter.

19 Skab et godt fodboldmiljø Det er også en stor del af trænerens ansvar. Dvs være positiv og frisk rose meget sig fx verdensklasse når lille Sofie eller Emil gør noget godt. Fejl-ret på en god og konstruktiv måde uden at såre spilleren. Undgå ved en skud øvelse fx at råbe: Hold bolden nede, Emil! Når Emil tonser den over for sjette gang. Men gå ind tidligere og tag en snak med Emil om hvorfor han selv tror han skyder over hver gang og hjælp ham med at finde svaret (inddrag spillerne i opgaveløsningen i stedet for at du altid kommer med svaret selv). Klubben ønsker ikke trænere som står og råber og skælder ud på sidelinien eller styrer spillerne enkeltvis og som hold som om han har en joystick i hånden/munden. Spillerne skal have lov at spille og fejle på banen. Så kan træneren fejl-rette i pausen eller lige trække spilleren ud, når bolden er langt væk og på en god konstruktiv måde forklare ham, hvad han/hun skal gøre eller skulle have gjort i en bestemt situation. Træneren bør altid så vidt det er muligt pga arbejde og andet møde tidligt inden træningen starter være velforberedt og veloplagt (læg en dårlig arbejdsdag fra dig derhjemme, eller hvis konen har skældt dig ud hele weekenden ) det har ikke noget med børnene at gøre og bør derfor ikke influere på træningen. Undgå at snakke for meget taktik med de yngste årgange. Det er først og fremmest teknisk de skal udvikle sig. Det taktiske kan komme langt senere. Vis-forklar-vis er en måde at introducere en ny øvelse på for spillerne. Start med at vise øvelsen stille og roligt forklar så med ord hvad du lige gjorde og vis det evt igen.

20 Fokus på udvikling Fra U4 og op til U10-U11 bør der være mest fokus på udvikling af spillerne og ikke så meget tanke på om man lige vinder hver eneste kamp. Træneren skal finde sit eget og holdets niveau og sætte et ambitions niveau der passer til de spillere han/hun har. Spilletid kontra sejre = et dilemma?! og andre tips til trænerne Principielt set og ud fra DBU s holdninger og handlinger bør alle spillere som er med til kamp have mindst en halvleg på banen. Det kan være svært at praktisere hvis man har meget fokus på at vinde kampen, fordi en knap så god spiller evt kan koste sejren. Men skal han eller hun blive bedre skal de have lov at spille og fejle eller triumfere. Det er min holdning at vi skal op på A-niveau eller mesterrække inden vi kan gå væk fra mindst en halvlegs-princippet, men spillerne bør altid få en rimelig spilletid. Hvis man skal se på sejrens vigtighed, må man sørge for at udtage spillere som kan begå sig på det niveau holdet har eller den række man spiller i fx A-rækken. For VIK som breddeklub må vi som udgangspunkt ikke lade en spiller stå ude en hel kamp uden at spille, medmindre spilleren selv vælger det fra af en eller anden årsag. Husk også på at de mindre gode spillere eller deres forældre betaler det samme i kontingent som de gode spillere, så hvad de får for pengene bør alt andet lige være tilsvarende. Man kan også vælge at sætte spilleren ind i angrebet, hvis en føring skal forsvares hjem. Der kan han gøre mindst skade, men han har samtidig følelsen af at have været med. Det er måske lidt kynisk, men her bør træneren igen også bruge sin sunde fornuft. Det er jo også at gøre spilleren en bjørnetjeneste, hvis han bliver helt udstillet når han kommer på banen og aldrig rør bolden og ikke kan deltage i spillet. Uanset hvad bør træneren have medvirket til at opbygge en holdånd og omgangstone på holdet, hvor ingen spillere kritiserer hinanden internt, men kun roser og råber kom igen og lignende.

21 Fejl-retning er trænerens ansvar. På visse niveau kan også en dygtig spiller gøre det, hvis han/hun kan gøre det på en god måde. Har du en dribler på holdet bør han/hun nurces, Undgå at stå til kamp eller i spillet til træning og råbe slip bolden! Så bliver spilleren ikke bedre til det som han i forvejen er god til. Jeg tror aldrig Messi er blevet mødt af en træner som har stået og råbt til ham at han skal slippe bolden til medspillerne i stedet for at drible. Så var han aldrig blevet så god som han er til at drible i høj fart. Lav i stedet øvelser hvor de får lov at møde situationer hvor de kan få lov at drible og situationer hvor I spiller med max tre berøringer og de tvinges til at aflevere. Så vil de på sigt lære hvornår de skal drible og hvornår det er fornuftigt at aflevere. DIN VIGTIGSTE OPGAVE SOM TRÆNER ER AT BØRNENE NYDER SPILLET Undgå at fastlåse spillerne i en tidlig alder på en bestemt position på banen. Lad dem prøve lidt af hvert. Moderne fodboldspillere kan spille flere positioner og forsvarere skal i dag også kunne afslutte og alle skal kunne deltage i opbygningsspillet til afslutning. Det er tidlig nok omkring U11-U12 at spillerne begynder at få mere faste pladser, eller ældre endnu. Lær evt spillerne at juble over en scoring. Fx ved skudtræning. Det giver glæde og frigør børnene. Lad dem hjælpe hinanden hvis der er een som ikke lige kan finde på noget eller en som er genert. Stil dig rigtigt og tal tydeligt og højt når du forklarer en øvelse eller giver info til spillerne. Lad børnene have solen i nakken og tal aldrig imod stærk vind, så spillerne ikke kan høre halvdelen af hvad du siger. Børn tænker instinktivt i muligheder. At se begrænsninger og tænke i forhindringer er noget de lærer af de voksne

22 Det er vigtigt er træningsmiljøet er positivt og at vi roser meget. Sig verdensklasse, Emil hvis Emil laver noget godt. Eller godt gået, knægt. Klap dig selv på skulderen og lad ham/hende klappe sig selv på skulderen fysisk/praktisk. Snart bliver det helt naturligt hvis en spiller gør det godt, så klapper han lige sig selv på skulderen og smiler tilfreds til træneren eller I kan mødes med en high-five! Husk vores træning skal være tilrettet niveauet på det hold vi træner. Det basale kan også være svært for en spiller, men nemt for en anden. Lær de dygtige spillere at tage ansvar med fx at hjælpe dem som har svært ved det. Det er altid træneren der sætter holdene. Lad aldrig spillerne være første og anden vælger. Det giver altid en dårlig oplevelse for den spiller som bliver valgt sidst. Evt. ændre på holdene under træningen og lad fx tre spillere skifte hold. Juster på øvelsen undervejs. Er din keglebane for lille, så stop øvelsen og gør den større. Eller omvendt. Stop spillet og fejl-ret, hvis du ser en fejl blive begået igen og igen, i stedet for at stå og råbe ind til spilleren som lavede fejlen. Det giver den bedste virkning. Spørg i stedet: Hvad kunne du have gjort anderledes her? Det skal være godkendt at fejle. Hellere fejle end ikke at gøre noget! Links/inspiration på nettet: - vælg uddannelse og træning vælg øvelsesbank - vælg training ground vælg coaches vælg drills traenerguiden.dgi.dk Youtube = søg på fodboldtræning FC Barcelona og Pep Guardiola Verdensklasse!!!! Sæt overlæggeren højt og sig til jer selv: Det er sådan vi vil spille. Det er sådan vi vil gøre. Tænk i muligheder. Ikke i begrænsninger. Sådan gør vi i VIK

Træningsøvelser Hammel GF Mindre øvede spillere fra U10 Senior.

Træningsøvelser Hammel GF Mindre øvede spillere fra U10 Senior. Hammel d. 18. februar 2012 Træningsøvelser Hammel GF Mindre øvede spillere fra U10 Senior. Her er forslag til et træningsprogram for de mindre øvede spillere fra 10 års alderen og op i senior rækkerne.

Læs mere

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål)

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) 1. Løbe med bold (drible) 2. Retningsskift med bold 3. Rulle med bolden under fodsålen. 4. Korte rytmer med bold 5. Trække bold baglæns med fodsål 6. Sparke

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Uge Dag Dato Materialer Tema Opvarmning Træner Station 1 Træner Station 2 Træner Station 3 Træner

Uge Dag Dato Materialer Tema Opvarmning Træner Station 1 Træner Station 2 Træner Station 3 Træner Træningsplan Trænere Ung trænere Forældre hjælp Efterår 2015 (10 uger) Smedsgaard Rasmus Levin Pedersen Jørgen Hansen Borbjergaard U9 Drenge - Mejrup GU Sørensen Mathias Høy Troelsen Claus Gedved Flemming

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Silkeborg IF spillestil (7-mands)

Silkeborg IF spillestil (7-mands) Silkeborg IF spillestil (7-mands) Udarbejdet af Jacob Tind T + -træner Silkeborg IF Med det formål, at synliggøre vores spillestil og inspirere klubtrænerne i og omkring Silkeborg Seneste revidering: 12.

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

for kvinder Øvelseskort med 12 ugers fodboldtræning

for kvinder Øvelseskort med 12 ugers fodboldtræning Øvelseskort med 12 ugers fodboldtræning MINDRE BANER OG ALTID MED BOLD SPIL NÅR DU HAR TID OG LYST SUNDT, SJOVT OG SOCIALT ØVELSESKORT MED FODBOLDTRÆNING Med disse kort i hånden står du med fodbolddelen

Læs mere

Forslag til træningsøvelser for U7 U8

Forslag til træningsøvelser for U7 U8 Forslag til træningsøvelser for U7 U8 Driblinger Alle 1 bold pr. spiller Der laves en firkant hvor hver spiller har en bold, træneren tager også en bold så spiller kan se hvad der skal laves. Man starter

Læs mere

IF Lyseng Børnetræning. Øvelseskatalog til børnetræning

IF Lyseng Børnetræning. Øvelseskatalog til børnetræning Øvelseskatalog til børnetræning Indholdsfortegnelse Forord... 3 Opvarmning... 5 Finter, vendinger og teknik... 10 Tæmninger og 1. berøring... 16 1v1... 19 2v2... 24 3v0, 3v2 & 3v3... 25 Overtal og undertal...

Læs mere

KOORDINATION / HURTIGE FØDDER

KOORDINATION / HURTIGE FØDDER Koordination: kaosøvelse med servere KOORDINATION / HURTIGE FØDDER Der løbes fra midterkegle (startkegle) til server i rundkreds, hvor der udføres teknisk øvelse. Derefter løbes retur til midterkegle og

Læs mere

Træningspas 6 - Vristspark/Koordination/Driblinger/Spil

Træningspas 6 - Vristspark/Koordination/Driblinger/Spil Træningspas 6 - Vristspark/Koordination/riblinger/Spil REL: 5-mands bane SPILLERE: 8-24 MTERILER: Én bold pr. spiller ca. 24 kegler 6 toppe 6 stænger/hjørneflag 1 stk. 3, 5 el. 7-mands mål Fløjte OPVRMNING

Læs mere

Børnefodbold U10.2 OB Træningspas Mandage (4) Tema: Afleveringer / sparketeknik

Børnefodbold U10.2 OB Træningspas Mandage (4) Tema: Afleveringer / sparketeknik 1700 1715 Indmøde og kamp 1715 1740 Station 1 Afleveringer Der opstilles en startkegle og 5 kegler på række, med ca. 5-7 meters imellem. Der stilles nu en spiller ved hver kegle. Første spiller, spiller

Læs mere

Beskrivelse: Spiller 1 afleverer bolden til spiller 2, som nu forsøger at komme forbi spiller 1 og drible over dennes baglinje.

Beskrivelse: Spiller 1 afleverer bolden til spiller 2, som nu forsøger at komme forbi spiller 1 og drible over dennes baglinje. 1:1 I FIRKANT 1 bold pr. 2 spillere 4 kegler/toppe Spiller 1 afleverer bolden til spiller 2, som nu forsøger at komme forbi spiller 1 og drible over dennes baglinje. Der skiftes ende og rollerne er nu

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

ØLSTYKKE FODBOLD CLUB AF

ØLSTYKKE FODBOLD CLUB AF Den Gule Linie Målet og Vejen Tekniktræning og talentudvikling i ØFC ØLSTYKKE FODBOLD CLUB AF 1918 Egedal Teknikmærke Egedal Teknikmærke er et begyndermærke, der i sin grundstruktur svarer til DBU s Bronzemærke,

Læs mere

2) I træningen af finteteknikken sættes der fokus på at angrebsspilleren:

2) I træningen af finteteknikken sættes der fokus på at angrebsspilleren: 4.2. Finter Ideen med fintespillet er, at angrebsspilleren kan finte sig på kant af sin direkte forsvarsspiller ved anvendelse af mindst mulig plads og dermed få skabt en overtalssituation. Angrebsspillet

Læs mere

Træningsmanual. Pasningsøvelser: Kim-A pasningsøvelse. Øvelsebeskrivelse:

Træningsmanual. Pasningsøvelser: Kim-A pasningsøvelse. Øvelsebeskrivelse: Træningsmanual Pasningsøvelser: Kim-A pasningsøvelse Se billedet Nr. 2 sætter i gang, spiller nr. 3 på fjerneste fod, som vender og spiller op på nr. 4 der lægger den af, imens kommer nr. 5 ned i banen

Læs mere

Talentfulde fodboldpiger

Talentfulde fodboldpiger Talentfulde fodboldpiger Årgang 2001 >>Sin egen bedste stjernespiller

Læs mere

Forsvarstræning med 5 stationer

Forsvarstræning med 5 stationer Forsvarstræning med 5 stationer Intervaltræning arbejde 30 sek / hvile 30 sek. Sammen 2 og 2. God i forbindelse med opvarmning. Ved alle øvelser arbejdes der med mindst én fod i gulvet ( slæbende ), lidt

Læs mere

Parbold. Fanger (1) Fanger (2) Bemærkninger:

Parbold. Fanger (1) Fanger (2) Bemærkninger: Parbold 2 og 2 om 1 bold - 1 fanger i midten - Fangeren skal fange bolden fra et af holdene - når denne har gjort det bytter han/hun med en af dem som bolden er fanget fra. Parrene har helle udenfor stregerne,

Læs mere

starter med at være boldbesiddende. flere bolde. Variation Deltagere 8-16 spillere.

starter med at være boldbesiddende. flere bolde. Variation Deltagere 8-16 spillere. Nr.9835 Alder: 6-12 år - Tid: 5 min. Nr.9834 Alder: 6-14 år - Tid: 10 min. Peters hjul 2 Vedkommende spiller den videre til en ny og så videre, indtil bolden ender hos den der Handlespil i gang ved at

Læs mere

Indhold. Kære træner. 7 anbefalinger til øvelserne s. 3 Introøvelser s. 4 Samarbejdsøvelser s. 12

Indhold. Kære træner. 7 anbefalinger til øvelserne s. 3 Introøvelser s. 4 Samarbejdsøvelser s. 12 ØVELSER Indhold 7 anbefalinger til øvelserne s. 3 Introøvelser s. 4 Samarbejdsøvelser s. 12 Kære træner Her får du 30 øvelser, som træner trivslen. Øvelserne er udarbejdet til børn på 6-12 år og er inddelt

Læs mere

SOFT-RUGBY er en tilpasset form for rugby, som kan spilles og nydes af alle. I dette hæfte vil vi gennemgå reglerne for spillet, samt komme med

SOFT-RUGBY er en tilpasset form for rugby, som kan spilles og nydes af alle. I dette hæfte vil vi gennemgå reglerne for spillet, samt komme med 1 2 SOFT-RUGBY er en tilpasset form for rugby, som kan spilles og nydes af alle. I dette hæfte vil vi gennemgå reglerne for spillet, samt komme med forslag til træningsøvelser og planlægning af lektioner

Læs mere

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål)

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) 1. Løbe med bold (drible) 2. Retningsskift med bold 3. Rulle med bolden under fodsålen 4. Korte rytmer med bold 5. Trække bold baglæns med fodsål 6. Husmands-rytme/Husmands-finte

Læs mere

Træningsøvelser Hammel GF Øvede spillere fra U10 Senior.

Træningsøvelser Hammel GF Øvede spillere fra U10 Senior. Hammel d. 18. februar 2012 Træningsøvelser Hammel GF Øvede spillere fra U10 Senior. Her er forslag til et træningsprogram for de øvede spillere fra 10 års alderen og op i senior rækkerne. Jeg har lavet

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK

DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK DGI TRÆNERGUIDEN BALANCE & MOTORIK Nr.1605 Alder: 10-12 år - Tid: 6 min. Nr.1603 Flamingoen spiller kaster bolden til makkerens hoved. Spilleren, som står på et ben, header tilbage. Drillepinden med en bold mellem knæene. Den anden spiller

Læs mere

5. Håndbold kan sagtens spilles i skolen

5. Håndbold kan sagtens spilles i skolen 5. Håndbold kan sagtens spilles i skolen Katrine Thoe Nielsen Breddekonsulent i DHF Søren Simonsen Udviklingschef i DHF Rigtig mange børn og voksne kender til håndbold. Vi ser det i fjernsynet og rigtig

Læs mere

HÅNDBOG FOR TRÆNING AF BØRN I U6. Begyndelsen på et liv med fodbold

HÅNDBOG FOR TRÆNING AF BØRN I U6. Begyndelsen på et liv med fodbold HÅNDBOG FOR TRÆNING AF BØRN I U6 Begyndelsen på et liv med fodbold Træningen skal tilpasses så alle kan være med og føler at træningen bygger på principperne om jævnbyrdighed og ligeværd SLAGELSE B&I Slagelse

Læs mere

DKK Rally-lydighed, Øvede-klassen. 40. Fristende 8-tal

DKK Rally-lydighed, Øvede-klassen. 40. Fristende 8-tal DKK Rally-lydighed, Øvede-klassen. 40. Fristende 8-tal Øvelsen består af 2 madskåle eller lignende fristelser samt 2 kegler, stolper eller personer og der skal gås et 8-tal rundt om de to yderste kegler.

Læs mere

Angrebsspil og contra U-12

Angrebsspil og contra U-12 Angrebsspil og contra 11 DHF s budskaber om børnetræning Børns motoriske og fysiske udvikling skal stimuleres gennem alsidig træning og leg - undgå for tidlig specialisering. Børn er forskellige, men alle

Læs mere

Forslag til træningsøvelser for U9 10

Forslag til træningsøvelser for U9 10 Forslag til træningsøvelser for U9 10 Koordinationstræning: Alle 25 x 10 meter Opstil en koordinationsbane som spillerne skal løbe igennem. Lav ikke for svære øvelser i starten, da motorikken ikke er lige

Læs mere

Hørning IF FODBOLD Den røde tråd

Hørning IF FODBOLD Den røde tråd Hørning IF FODBOLD Den røde tråd Træning øvelser 1 Opvarmningsøvelser. 1. Pasningsøvelser 2. 3. 4. 5. 6. 2 Opvarmningsøvelser. Pasningsøvelse Øvelsen kan bruges i forbindelse med opvarmningen. Spillerne

Læs mere

Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser 2014 Begynderklassen

Rally Lydighed Øvelsesbeskrivelser 2014 Begynderklassen 1. Start Rally Lydighed Begynderklassen I begynderklassen er hunden i snor og skal føres i løs line. På hele banen bliver kontakten mellem hund og fører bedømt, herunder at hunden holder pladspositionen.

Læs mere

Fodboldforløb. Til teoridelen kan man tage udgangspunkt i:

Fodboldforløb. Til teoridelen kan man tage udgangspunkt i: Beskrivelse: Dette er et fodboldforløb som er lavet til et idrætshold på b-niveau, men kan også bruges til c-niveau. Mange af spiløvelserne tager udgangspunkt i spillet 5 mod 5, da det kan være en fordel

Læs mere

Teknisk træning. inspiration til træningsøvelser i din fodboldklub

Teknisk træning. inspiration til træningsøvelser i din fodboldklub Teknisk træning inspiration til træningsøvelser i din fodboldklub Boldmestring Europa udvikler færre fodboldtalenter end fx Sydamerika. Efter flere eksperters mening skyldes det blandt andet, at træningen

Læs mere

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Taktisk træning. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab

Træningsøvelser. Organisationscirklen. Taktisk træning. Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab Organisationscirklen Organisationscirklen - også kaldet spilhjulet - er et pædagogisk redskab til dig. DGI Idræt & Fællesskab Træningsøvelser Med spilhjulet har du et godt redskab til både at planlægge

Læs mere

Team Hørning Den røde tråd

Team Hørning Den røde tråd Team Hørning Den røde tråd Hørning IF Træning øvelser 1 Opvarmningsøvelser. 1. Pasningsøvelser 2. 3. 4. 5. 6. 2 Opvarmningsøvelser. Pasningsøvelse Øvelsen kan bruges i forbindelse med opvarmningen. Spillerne

Læs mere

TRÆNING 1. Opvarmning (1 øvelse) Opdeling i 3 grupper. Start øvelse 1-2 og 3 (1 station) Vandpause og skift af øvelse

TRÆNING 1. Opvarmning (1 øvelse) Opdeling i 3 grupper. Start øvelse 1-2 og 3 (1 station) Vandpause og skift af øvelse TRÆNING 1 kl. 17:00 Kl. 17:05 Samling Opvarmning (1 øvelse) Tagfat (1 eller 2 fangere) - når man bliver fanget er det udenfor firkanten til træneren evt. variation med kædetagfat Kl. 17:15 Kl. 17:20 Opdeling

Læs mere

Offensiv forsvarstræning

Offensiv forsvarstræning Offensiv forsvarstræning Fredag d. 31. oktober 2008 JHF kreds 4 Anders Thomsen Ass. Træner - SK Aarhus Elitehåndbold A/S anderslthomsen@tdcadsl.dk - +45 20104014 Forsvarstræning en holdning. En klog mand

Læs mere

PIGERAKET TRÆNINGSPAS

PIGERAKET TRÆNINGSPAS FODBOLDØVELSER PIGERAKET TRÆNINGSPAS EN DEL AF NOGET STØRRE 2 KÆRE TRÆNER Din klub har valgt at afholde Pigeraketten og derfor også valgt at sætte fokus på det fodboldtilbud, som netop jeres klub tilbyder

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Silkeborg IF spillestil (5-mands)

Silkeborg IF spillestil (5-mands) Silkeborg IF spillestil (5-mands) Udarbejdet af Jacob Tind T + -træner Silkeborg IF Med det formål, at synliggøre vores spillestil og inspirere klubtrænerne i og omkring Silkeborg Seneste revidering: 21.

Læs mere

DGI Fairfodbold Fair Fodbold er et spil, der kan spilles af alle. Respekt, glæde og fascination er nøgleordene for den særlige form for gadefodbold.

DGI Fairfodbold Fair Fodbold er et spil, der kan spilles af alle. Respekt, glæde og fascination er nøgleordene for den særlige form for gadefodbold. DGI Fairfodbold Fair Fodbold er et spil, der kan spilles af alle. Respekt, glæde og fascination er nøgleordene for den særlige form for gadefodbold. En anden måde at spille fodbold på Fair Fodbold er et

Læs mere

Afleveringer. Variation

Afleveringer. Variation Afleveringer Der opstilles en række kegler i to forskellige farver. Der stilles en spiller ved hver kegle, resten stiller sig ved start keglen. Første spiller skal nu spille bolden frem til første spiller

Læs mere

Børnefodbold U10.1 OB Træningspas Mandage (4) Pasninger & stige

Børnefodbold U10.1 OB Træningspas Mandage (4) Pasninger & stige 1700 1715 Indmøde og kamp 1715 1745 Stige / koordination Der arbejdes med 2 stiger (2 grupper spillere på en gang). Der skal gennemgås 5 stigeøvelser. Hver øvelse skal trænes 5 gange per spiller. Bane

Læs mere

Fingerslagskast og baggerslagskast

Fingerslagskast og baggerslagskast Fingerslagskast og baggerslagskast Fingerslagskast og baggerslagskast er begge forøvelser til det færdige finger- og baggerslag. Her under følger en række øvelser, hvor fokus er lagt på netop disse to

Læs mere

Opvarmning og træningsøvelser

Opvarmning og træningsøvelser Opvarmning og træningsøvelser U-10 U-12 6 Opvarmning og træningsøvelser 1 DHF s budskaber om børnetræning Børns motoriske og fysiske udvikling skal stimuleres gennem alsidig træning og leg - undgå for

Læs mere

F(ælles)-camps Manual

F(ælles)-camps Manual F(ælles)-camps Manual Forberedelse til stationstræning: (stationskoordinatoren tager stilling til) Stationsindhold (hvilke tema vil vi træne efter på den enkelte station). Gruppekonstituering: antal spillere

Læs mere

DIN ROLLE PÅ FODBOLDSKOLEN GODE RÅD TIL TRÆNEREN

DIN ROLLE PÅ FODBOLDSKOLEN GODE RÅD TIL TRÆNEREN DIN ROLLE PÅ FODBOLDSKOLEN GODE RÅD TIL TRÆNEREN 6MODUL 1 INTRO Din vigtigste opgave som træner er at inspirere, udvikle og underholde hver enkelt spiller alle fem dage, så de får lyst til at deltage på

Læs mere

HIF Fodbold. Årgangsbog for U9. Det blå bånd & den. Røde tråd! Hiferen.dk

HIF Fodbold. Årgangsbog for U9. Det blå bånd & den. Røde tråd! Hiferen.dk HIF Fodbold Årgangsbog for U9 Det blå bånd & den Røde tråd! HIF s fodboldafdelings formål Foreningens formål er gennem fodboldspil og almindeligt socialt samvær for børn og voksne, at fremme kammeratskab

Læs mere

RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter

RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter RAM SPANDEN Ærteposer, spande og vand bliver til vanvittig sjove aktiviteter Til fødselsdagsselskabet, beach party, picnic, familiedagen eller på legepladsen til enhver tid. Fra 6 til 90 år. Indeholder

Læs mere

Kim BI øvelse 1. Materialer: 8 kegler og min. 2 bolde pr. bane. Deltagere: 10-16 pr. bane. Banen: 30 X 30

Kim BI øvelse 1. Materialer: 8 kegler og min. 2 bolde pr. bane. Deltagere: 10-16 pr. bane. Banen: 30 X 30 Kim BI øvelse 1 Deltagere: 10-16 pr. bane der laver en 1. berøring og spiller videre til næste spiller, der nu lægger bolden af for den spiller der lige har afleveret bolden, som nu spiller den ud til

Læs mere

Move@School LEGEKATALOG

Move@School LEGEKATALOG Move@School LEGEKATALOG Legekataloget er udgivet af Move@School, Folkesundhed København December 2006 For yderligere information eller spørgsmål kontakt: Glen Nielsen Projektleder Projekt Move@School E-mail:

Læs mere

Vildbjerg FS. Træning 1 // U6

Vildbjerg FS. Træning 1 // U6 Vildbjerg FS Træning 1 // U6 Opvarmning: 1. Kongeløber (ca. 8-10min.) a. 2 fangere på en opmærket keglebane. Resterende spillere skal fordeles på de 2 langsider b. Det gælder om at bevæge sig fra sidelinje

Læs mere

Opvarmning (15 min) Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 3-4 min. Bue

Opvarmning (15 min) Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 3-4 min. Bue Opvarmning (15 min) Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 3-4 min Bane 1 Kanal træning - berøring 2 + aflevering Aflevering Bue De første 10 aflevering

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Opvarmning (Motorisk/teknisk) (5-6 min på hver øvelse) Teknisk træning

Opvarmning (Motorisk/teknisk) (5-6 min på hver øvelse) Teknisk træning Opvarmning (Motorisk/teknisk) (5-6 min på hver øvelse) Teknisk træning Bane 1 Flow / kommunikation træning Bane 2 Stige Hurtige fødder Bane 3 Bevægelighedstræning Bane 4 Touch Tid Anbefales til: Teknisk

Læs mere

Dansk Håndbold Forbund Talenttræning Herrer sommerlejr 2007. Dokumentation

Dansk Håndbold Forbund Talenttræning Herrer sommerlejr 2007. Dokumentation Dansk Håndbold Forbund Talenttræning Herrer sommerlejr 2007 Dokumentation Indhold Hold Bolderobring Hold Defensivt Forsvar Hold Finte mand-mand Hold Krydsspil Hold Krydsspil 2 Hold Mand-mand Hold Offensivt

Læs mere

SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS

SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS SPILØVELSER FOR MÆND MOTIONSFODBOLD FOR MÆND KOM I FORM MED FODBOLD FITNESS FORORD TIL SPILØVELSER KÆRE FODBOLDSPILLER Fodbolddelen består af 12 øvelseskort med en øvelse på forsiden og et spil på bagsiden.

Læs mere

Ajax 1. Deltagere: Alle. Banen: 20 X 40. Materialer: 4 kegler og en bold til hver

Ajax 1. Deltagere: Alle. Banen: 20 X 40. Materialer: 4 kegler og en bold til hver Ajax 1 Banen: 20 X 40 Øvelsen opstilles som pasnings Y, dog behøver der kun at være en kegle helt ude. Der spilles frem til midten, som ligger bolden af for første spiller, der nu spiller den helt ud.

Læs mere

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål)

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) 1. Husmandsfinte 2. Zidane-finte 3. Okocha-finte 4. Laudrup-finte 5. Cruyff-vending 6. Ronaldo-retningsskift (bag om støtteben) 7. 8 forskellige driblerytmer

Læs mere

Brug bolden - fra 6 til 66

Brug bolden - fra 6 til 66 Brug bolden - fra 6 til 66 1 Brug Bolden -Fra 6 til 66 er udgivet af DGI i forbindelse med Boldens Arena ved Landsstævne 2009. Idé: Bente O. Larsen, Per Baltzer, Kaj Mathiesen, Henning Olsen og Thomas

Læs mere

Træningsplan uge Hårlev BK

Træningsplan uge Hårlev BK Træningsplan uge 33 2018 Hårlev BK Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Træningsplan Mandag den 13. August... 3 Træningsplan Onsdag den 15. August... 6 Træningsplan Mandag den 13. August Øvelser:

Læs mere

Øvelser i Begynderklassen.

Øvelser i Begynderklassen. Øvelser i Begynderklassen. 1 Her starter banen! Tidtagningen begynder, når dommeren kommanderer "Fremad". 2 Banen er slut - Tidtagningen stoppes 3* Højre sving. 90 skarp drejning til højre. Som ved normal

Læs mere

Placering for en målmand: Ny og uerfaren.

Placering for en målmand: Ny og uerfaren. MÅLMANDS ØVELSER Placering for en målmand: Ny og uerfaren. Stå i udgangsstilling med arme oppe hele tiden mens modstander kører bolden rundt. Arme skal falde naturligt med ned med spændte håndled (når

Læs mere

Børnefodbold U10.3 OB Træningspas Mandage (4) Tema: Afleveringer / sparketeknik

Børnefodbold U10.3 OB Træningspas Mandage (4) Tema: Afleveringer / sparketeknik 1700 1715 Indmøde og kamp 1715 1740 Station 1 Afleveringer Der opstilles en startkegle og 5 kegler på række, med ca. 5-7 meters imellem. Der stilles nu en spiller ved hver kegle. Første spiller, spiller

Læs mere

Forslag til træningsøvelser for U13 14

Forslag til træningsøvelser for U13 14 Forslag til træningsøvelser for U13 14 Inderside. Spillerantal: Alle 2 bolde pr. 3 spiller Banestørrelse: 20 x 20 meter Scoring: Ingen Rød spiller skal stoppe bolden med fodsålen inden den spilles tilbage

Læs mere

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning

Alle er med:-) www.spilcricket.dk. Spil og lege vejledning Spil og lege vejledning Cricketrundbold I skal bruge: Et gærde, et bat, en blød skumbold, en gul top og 3 kegler. Start med at stille banen op. Placer gærdet, så der er god plads foran det. Sæt den gule

Læs mere

Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 3-4 min. Kanal træning - berøring 2 + aflevering Aflevering

Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 3-4 min. Kanal træning - berøring 2 + aflevering Aflevering Opvarmning (15 min) Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 3-4 min Bane 1 Kanal træning - berøring 2 + aflevering Aflevering De første 10 aflevering skal

Læs mere

Opvarmning (15 min) Teknisk træning med fokus på berøringer Boldkoordination Opvarmning + 2 handlinger min

Opvarmning (15 min) Teknisk træning med fokus på berøringer Boldkoordination Opvarmning + 2 handlinger min Opvarmning (15 min) Bane 1 Flow / kommunikation træning Bane 2 Stige Hurtige fødder Bane 3 Afslutning Drible gennem banen og Efterfølgende foretages en acceleration gennem en af portene. Spillerne dribler

Læs mere

Rally Lydighed Øvelsesvejledning

Rally Lydighed Øvelsesvejledning Det primære i øvelserne er markeret med fed og kursiv. Begynderklassen 1 Her starter banen! Hunden behøver ikke at sidde inden start, men skal være i pladspositionen. Tidtagningen starter på dommerens

Læs mere

Dansk Håndbold Forbunds Håndboldskoler for børn og unge 2006. Forsvarstræning. Offensivt forsvars - øvelser for børn og unge

Dansk Håndbold Forbunds Håndboldskoler for børn og unge 2006. Forsvarstræning. Offensivt forsvars - øvelser for børn og unge Dansk Håndbold Forbunds Håndboldskoler for børn og unge 2006 Forsvarstræning Offensivt forsvars - øvelser for børn og unge Bliv inspireret af Mik Hagenbo! 2006 Teori vedr. offensivt orienteret forsvarsspil

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

flyt fødderne og løb let!

flyt fødderne og løb let! Dansk Håndbold Forbund s Håndboldskoler for børn og unge 2002 flyt fødderne og løb let! - koordinations- og bevægelsestræning - DET TEKNISKE SATSNINGSOMRÅDE 2002: Koordinations- og bevægelsestræning Som

Læs mere

Koordinationstræning. Formål: Børnene skal lære grundlæggende motorik og bevægelse.

Koordinationstræning. Formål: Børnene skal lære grundlæggende motorik og bevægelse. Koordinationstræning Abekatte streger: Opstil en koordinationsbane som spillerne skal løbe igennem. Lav ikke for svære øvelser i starten, da motorikken ikke er lige god ved alle spillerne, men man kan

Læs mere

Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 3-4 min. Kanal træning - berøring 2 + aflevering Aflevering

Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 3-4 min. Kanal træning - berøring 2 + aflevering Aflevering Opvarmning (15 min) Der laves 4 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 3-4 min Bane 1 Kanal træning - berøring 2 + aflevering Aflevering De første 10 aflevering skal

Læs mere

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål)

Individuelle kompetencer med bold (læringsmål) 1. Løbe med bold (drible) 2. Retningsskift med bold 3. Rulle med bolden under fodsålen. 4. Korte rytmer med bold 5. Trække bold baglæns med fodsål 6. Sparke til bolden - vristspark 7. Sparke til bolden

Læs mere

Mandag- C-miljøet. 1 teknisk, 1 taktisk, 1 teknisk og 1 Spil

Mandag- C-miljøet. 1 teknisk, 1 taktisk, 1 teknisk og 1 Spil De overordnede temaer for efteråret for BAS er: - Touch, - Præcise afleveringer. - Vendinger - 1v2 defensivt - Possession. - 2 Handlinger - Fysisk ABC 1 teknisk, 1 taktisk, 1 teknisk og 1 Spil Mandag-

Læs mere

Michael Rundager VSB ungdomstræner kursus. 2017

Michael Rundager VSB ungdomstræner kursus. 2017 Årgang 2013-2010 (U5-U8) + Årgang 2009-2005 (U9-U13) Det gode miljø: Det skal være fedt at gå til fodbold - Anerkendende (kommunikation i øjenhøjde) - Engageret (kropssprog & fremtoning) - Forstående (lyttende

Læs mere

Fysisk Aktivitet. Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne

Fysisk Aktivitet. Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne Fysisk Aktivitet Cirkeltræningsprogrammer og Stationskort til Motivationsgrupperne Indholdsfortegnelse CIRKELTRÆNINGSPROGRAMMER... 1 INSTRUKTØRKORT HELE KROPPEN... 3 INSTRUKTØRKORT PAR... 4 INSTRUKTØRKORT

Læs mere

Opvarmning (Motorisk/teknisk) (5-6 min på hver øvelse) Teknisk træning

Opvarmning (Motorisk/teknisk) (5-6 min på hver øvelse) Teknisk træning Opvarmning (Motorisk/teknisk) (5-6 min på hver øvelse) Teknisk træning Bane 1 Spiller 1 (køen) Kanal træning Flow / kommunikation træning Bane 3 Stige Hurtige fødder Bane 4 Bevægelighedstræning Bane 5

Læs mere

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder.

Spanielskolens Grundtræning 7-12 måneder. s Grundtræning 7-12 måneder. Indledning. Vi har under hvalpe træningen lagt vægt på at præge hvalpen i rigtig retning og forberede den til dens fremtidige arbejdsopgaver. Vi skal nu i gang med at indarbejde

Læs mere

1. Almindelig trillebør (husk at tage fat over knæet).

1. Almindelig trillebør (husk at tage fat over knæet). 3.1. Styrke Parøvelser styrkeprogram 1 Øvelse 3.1.1. Programmet gentages to gange med ca. 5 minutters pause mellem hver omgang. Der holdes en pause på ca. 1 minut mellem hver deløvelse. Øvelserne gennemføres

Læs mere

Træningsmateriale sprint

Træningsmateriale sprint Træningsmateriale sprint Opnå målene for alsidig idrætsudøvelse i løb, spring og kast med dette materiale Indhold Generelt om sprint... 2 Lektion 1 løbeteknik... 4 Lektion 2 start og acceleration... 5

Læs mere

TRÆN TRIVSLEN ØVELSESHÆFTE

TRÆN TRIVSLEN ØVELSESHÆFTE TRÆN TRIVSLEN ØVELSESHÆFTE Kære træner Her i hæftet finder du de aktiviteter, som du kan arbejde med på din årgang og i klubben. Der er tre kategorier af aktiviteter: Grønne aktiviteter, der går på tværs

Læs mere

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Badmintonregler. Nik til bolden kamp SJOVE KAMPLEGE SJOVE KAMPLEGE

DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN DGI TRÆNERGUIDEN. Badmintonregler. Nik til bolden kamp SJOVE KAMPLEGE SJOVE KAMPLEGE Nr.6653 Nr.6651 Badmintonregler lov til at serve og får et point. Bordtennisbold og bat Nik til bolden kamp Der kan spilles med kun 3 jongleringer før bolden skal returneres. Kan spilles som double, hvor

Læs mere

F(ælles)-camps Manual

F(ælles)-camps Manual F(ælles)-camps Manual Forberedelse til stationstræning: (stationskoordinatoren tager stilling til) Stationsindhold (hvilke tema vil vi træne efter på den enkelte station). Gruppekonstituering: antal spillere

Læs mere

Opvarmning B/C (20 min)

Opvarmning B/C (20 min) opvarmning Opvarmning B/C (20 min) Der laves 4-5 baner (temaer) og spillerne fordeles med lige mange på hver bane skift hver 4-5 min Bane 1 Kanal træning - berøring 2 + aflevering Bane 2 Flow træning Bane

Læs mere

SEB Next Generation er en målrettet indsats i samarbejde med DTF og tennisklubberne. Omdrejningspunktet er det Internationale Tennisforbunds

SEB Next Generation er en målrettet indsats i samarbejde med DTF og tennisklubberne. Omdrejningspunktet er det Internationale Tennisforbunds Dette Play & Stay øvelseshæfte er målrettet alle aldersgrupper og niveauer inden for tennissporten. For at give alle tennisspillere en sjov og udfordrende tilgang til tennis, er hæftet inddelt i Play &

Læs mere

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til stationstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved at

Læs mere

Fjordager IF Fodbold TalentHolmFonden Tekniktræning. Teknik mærker U10-U12. De 10 øvelser til opnåelse af teknikmærke (Bronze, Sølv og Guld)

Fjordager IF Fodbold TalentHolmFonden Tekniktræning. Teknik mærker U10-U12. De 10 øvelser til opnåelse af teknikmærke (Bronze, Sølv og Guld) Fjordager IF Fodbold TalentHolmFonden Tekniktræning Teknik mærker U10-U12 De 10 øvelser til opnåelse af teknikmærke (Bronze, Sølv og Guld) FIF 29-03-2015 Indhold Første berøring langs jorden... 2 Agility

Læs mere

DEN GRØNNE TRÅD. Den motoriske guldalder starter og mottoet er: Lære at træne træne for at lære.

DEN GRØNNE TRÅD. Den motoriske guldalder starter og mottoet er: Lære at træne træne for at lære. DEN GRØNNE TRÅD 1 BØRNEFODBOLD U9-10 Den motoriske guldalder starter og mottoet er: Lære at træne træne for at lære. At lære nyt bliver motiverende for spillerne og den fysiske opbygning af kroppen begynder,

Læs mere

Teknikskole - Vendinger

Teknikskole - Vendinger Teknikskole - Vendinger 19.9.2011 Dette skrift er tænkt som inspirationsmateriale til klubbens trænere, med forslag til øvelser i hverdagens træning, der følger op weekendens teknikskole. Det første tema,

Læs mere

1) Hold ballonen i luften med venstre hånd. 2) med højre hånd 3) Over hovedet med højre og venstre hånd 4) Skift mellem højre og venstre hånd

1) Hold ballonen i luften med venstre hånd. 2) med højre hånd 3) Over hovedet med højre og venstre hånd 4) Skift mellem højre og venstre hånd Kidsvolley Kidsklubsamling Peter Morell Opvarmning Øvelser med balloner 1) Hold ballonen i luften med venstre hånd. 2) med højre hånd 3) Over hovedet med højre og venstre hånd 4) Skift mellem højre og

Læs mere

Spillerudviklingsprogram.

Spillerudviklingsprogram. Spillerudviklingsprogram. Introduktion - HIKs fodboldmiljø rammer og målsætninger. I Hellerup Idrætsklub findes der en lang tradition for at børn, unge og voksne mødes og finder glæden ved at spille verdens

Læs mere

Chip og Chap (Snipp-Snapp) Øvelse 2.3.1.

Chip og Chap (Snipp-Snapp) Øvelse 2.3.1. 2.3. Mest for børn Chip og Chap (Snipp-Snapp) Øvelse 2.3.1. Spillerne er sammen i par. Hvert par tager opstilling langs midterlinjen, ryg mod ryg. Alle, som kigger den ene vej, er Chip, alle, som kigger

Læs mere

SPILLESTIL I NÆSBY BOLDKLUB

SPILLESTIL I NÆSBY BOLDKLUB SPILLESTIL I NÆSBY BOLDKLUB SPILLESYSTEM: Der er frit valg i forhold til spillesystem, men der skal spilles med en bagkæde, som ligger på linje og som dækker zone. Bagkæden kan være med 3 eller 4 spillere.

Læs mere

Forslag til færdighedstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen

Forslag til færdighedstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Forslag til færdighedstræning med fokus på at tilpasse øvelsen efter hvilken gruppe, der skal træne på stationen Formål: Give værktøjer til at trænerne har redskaber til at differentiere træningen ved

Læs mere

Opvarmning (Motorisk/teknisk) (5-6 min på hver øvelse) Teknisk træning

Opvarmning (Motorisk/teknisk) (5-6 min på hver øvelse) Teknisk træning Opvarmning (Motorisk/teknisk) (5-6 min på hver øvelse) Teknisk træning Bane 1 Spiller 1 (køen) Kanal træning Flow / kommunikation træning Bane 3 Stige Hurtige fødder Bane 4 Bevægelighedstræning Bane 5

Læs mere