af to studerende som viste os rundt i hele universitetsbyen. De to studerende var positivt overrasket over vores sprogkundskaber.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "af to studerende som viste os rundt i hele universitetsbyen. De to studerende var positivt overrasket over vores sprogkundskaber."

Transkript

1 Rejsebrev Jeg går på Skive Tekniske Gymnasium, hvor jeg studerer Global Culture. Skolen har i et par år arrangeret en studietur til USA, til denne studieretning. Vi var 10 drenge der rejste til University of North Dakota, staten North Dakota grænser op til Canada. Turen var ikke gratis men jeg havde den gode mulighed at søge bidrag fra fur uddannelsesfond. Vi rejste d. 25/09 tidlig morgen efter 30 timer på farten med flyvetid og ventetid, ankom vi på motellet i Grand Forks. Vi blev interviewet i lufthavnen inden vi ankom til motellet, da der havde været ild i et kontroltårn i Chicago, men vi var heldigvis ikke blevet ramt af dette. Næste dag er lørdag d.27 vi blev hentet på motellet, hvorefter vi gik hen til universitetet, som er en slags landsby inde i byen Grand Forks. Universitetet havde mange faciliteter såsom det kæmpe wellness center eller de mange spisesteder. Da vi ankom til universitet mødtes vi med ledelsen, og vi fik vores eget tilholdssted som andre udvekslingsstudenter også brugte. International centre kaldte de det. Vik fik en præsentation af universitetet, og vi blev undervist i at omgås med amerikanerne, altså vi fik fortalt hvad vi ikke skulle snakke og omvendt. Heriblandt skulle vi ikke snakke om penge, da dette var noget privat, og noget som mange ikke ville snakke om. Ydermere skulle vi ikke snakke om politik, da det for det første var kedeligt men hovedsagligt var det fordi at det snakkede man ikke om, fordi mange er uenige om præsidenter og politik. Efter introduktionen af universitetet og vejledningen til takt og tone, blev vi guidet

2 af to studerende som viste os rundt i hele universitetsbyen. De to studerende var positivt overrasket over vores sprogkundskaber. De viste os hvor vi skulle have undervisning og hvor vi skulle spise, spisestederne repræsenterede virkeligt den amerikanske stereotype omkring maden herovre, vi kunne få alt hvad vi kunne spise. (Burgere, pizza, hotwings, pomfritter, kæmperejer, osv.) de går mere op i kvantitet end kvalitet mht. mad, altså hellere meget mad end god mad, udover dette viste de os også et typisk studenter værelse. Disse to studerende var meget venlige og snaksaglige og de skaffede os ishockey billetter til samme aften. Ishockey kampen var en kæmpe oplevelse, og selvom jeg forventede at jeg bare ville være passiv som fan, blev man hurtigt revet med i stemningen, og vi opdagede en kvindelig dansk ishockey spiller fra Ålborg.

3

4 Tredje dag søndag d. 28/09 Det var søndag og busserne kørte ikke, alle buschauffører holder fri om søndagen. Dette skyldes nok at det er mange af de studerende der er chauffører i campusbusserne, det er faktisk meget interessant at se fordi at det er hovedsagligt studerende der arbejder over hele universitetet, eksempelvis i cafeterierne, i busserne, endda som hjælpelærer. Vi besluttede os for at se Grand Forks, så vi gik 15 km alt i alt den dag. I byen var vi inde i en jagt butik, hvor den amerikanske kultur virkelig kom til syne, pistoler, geværer, knive og buer i massevis. Det var en kæmpe butik og det der siges om Amerika og alting er større, er sandt, dette opdagede man allerede de første dage.

5 Vi spurgte en lokal om hvor vi kunne spise, han kunne anbefale stedet "Rhombus guys" som er et lokalt pizzeria. Vi bestilte en large pizza til hver, men vi havde bare lige glemt at tænke over den amerikanske madkultur, så vi fik altså pizza til omkring 30mand. Cola kunne vi også drikke i litervis, hvis vi havde lyst. Dette kunne vi fordi at der på alle spisesteder er gratis refill i Amerika, så når man er halvt færdig med sit literkrus, kommer tjeneren og fylder det op. Efter vi var færdige slappede vi af hjemme på motellet. tjener Pizzeriaet og vores søde Fjerde dag mandag 29/9 Første skoledag på universitetet for os og vi skulle møde forskellige lærere og have vores ID kort senere på dagen. Vi startede med at have fysik/elektronik hvor vi skulle konvertere vores fysiske viden til engelske ord og udregning. Så skulle vi fortælle noget om et el kredsløb, hvordan det hænger sammen og er bygget op f.eks. Derefter lavede vi det praktisk på et elbræt som er noget anderledes end det vi bruger normalt i skolen i Danmark.

6 Efter vores middagspause stod der webdesign på programmet, vi kom ind i et rum fyldt med Apple computere. De havde kæmpe printere som man kunne printe plakater osv ud på. Femte dag tirsdag d. 30/09 Vi havde endelig fundet ud af hvordan busserne og deres skema fungerer, så vi skulle ikke gå om morgenen. Vi skulle møde kl 9:00 og så skulle vi for første gang have en fælles time under faget Teknologi sammen med andre amerikanske studerende. Hvilket var meget spændende da man kommer mere ind i kulturen og den amerikanske hverdag, og man lærer hvordan undervisningsformen fungerer i USA. Eleverne havde forberedt en masse forskellige teknologier som de synes der var interessante, dem holdte de oplæg om og fortalte noget som f.eks. pris, fordele og ulemper osv. Senere på dagen havde vi web design og fik fortalt forskellen på en web udvikler og en web designer, der er stor forskel! Vi diskuterede også forskellige emner inden for faget og vores professor forstod lidt mere omkring hvor meget vi havde lært hjemmefra inden for emnet Web design. Efterfølende gik vi ovenpå til Apple lab som det kaldtes igen for at få lavet en mappe på computerne som vores ting skulle lægges ind i, når vi engang kommer i gang med vores eget design osv. Men først skal der viden til. Efter vores lektioner tog vi i columbian mall med omkring 60 butikker. Vi benyttede wellness centeret meget, hvor vi spillede meget fodbold og mødte mange nye ansigter. Herudover havde vi i de følgende dage undervisning i teknologi og etik omkring sundhedsvæsnet, denne gang skulle vi bidrage med vores perspektiv og holdninger fra Danmark i forhold til deres syn. Eleverne havde nogle små fjernbetjeninger. Disse blev brugt til fraværsregistrering (hver person havde et nr) og for det andet blev de brugt til at stemme på True/false spørgsmål i undervisning, herefter blev en graf vist med antal procent på en projektor. Dette var en anderledes og god form for undervisning da emnerne blev evalueret efter alle havde svaret. Resultaterne blev også brugt i sammenhæng med at give eleverne karakterer eftersom at elevernes angivelse bliver gemt i systemet. Vi havde også manufacturing classes, hvor vi arbejdede med computer styrede maskiner osv. vi lavede blandt andet elastikpistoler til julegaver til fattige børn. (USA er mere socialistiske end de tror).

7 Vi havde også Entrepreneur timer hvor vi hørte om forskellige virksomheder, og da amerikanerne er et stolt folkefærd hørte vi selvfølgelig om lokale virksomheder, blandt andet Bobcat. Vi fik også et spændeden oplæg, hvor vi fik en entreprenørs livshistorie. Jay Schuler er bla. manden bag GIANT Seeds, solsikkefrø, som sælges i vildskab til bl.a. baseball-kampe. Nok om undervisningen, jeg vil nu fortælle lidt mere om de andre højdepunkter på turen.

8 En sød studerende fra Hawaii guidede os rundt i Aeorospace instituttet. Her tjekkes en flysimulator, som bl.a. kan dreje 360 grader rundt. USA's eneste civile trykkammer anvendes på UND. Desværre måtte vores guide ikke sætte den i gang. Vi fik også lov at prøve en flysimulator, sjovt men svært at lande et fly.

9 Nedestående University Avenue. Typisk amerikansk. På skinnerne til højre kører konstant enormt lange togstammer. En dag forsøgtes de talt, men vi opgav ved 100 vogne. North Dakota producerer enorme mængder af korn, sukker og kul, og er som noget relativt nyt blevet stor olieproducent med fracking. Vi fik også en guide i Grand forks Center of Innovation, hvor vi blandt andet hørte om en masse gode muligheder og vi så North Dakotas hall of fame.

10 En spændende tour i universitets Center for Innovation, hvor de bl.a. har incubatorer/rugekasser for nye virksomheder. Tommy Kenville på billedet var bl.a. med i et firma, som udvikler en lille fjernstyret dims, som soldater kan have i rygsækken og som kan beskytte mod ID'er - nedgravede bomber. Culturel Night er en tilbagevendende begivenhed på universitet og vi skulle holde "Denmark-night". Vi skulle give et oplæg om Danmark, og servere noget typisk dansk mad. Vi lavede 115 danske hakkebøffer, risengrød og risalamande. Til højre lader det til at præsentationen var succesfuld og interessant ;) I vores fritid så vi en masse ishockey og amerikansk fodbold. Men vi skulle da også selv prøve.

11 I den sidste uge var vi på en tur i staten North Dakota, turen var på 900miles. På turen oplevede vi blandt indianerhytter, bisonokser, udsigtsforter, en national park og meget mere.

12 Oppe i et fort

13 Vi venter tålmodigt på at bisonoksen passerer vejen. Vi var også på virksomhedsbesøg på vores tur i staten. Her er vi på virksomhedsbesøg i en konsulentvirksomhed med speciale i olieudvinding. Ejernes søn fortalte os om arbejdet med olie. Vi oplevede meget mere. Men alt i alt var det en lærerig og oplevelsesrig tur med mange nye kulturelle erfaringer og nye venner, også professionelle som jeg senere kan opsøge. Hermed siger jeg mange tak for hjælpen til min fantastiske rejse.

14

Ny skolegård efter påskeferien.

Ny skolegård efter påskeferien. FORDYBELSESUGE PÅ HELLIG KORS SKOLE 29. MATS 2. APRIL 2004 Ny skolegård efter påskeferien. Vi var ned i skolegården og der fortalte håndværkerne os at de bliver færdige om ti dage. De laver den nye skolegård

Læs mere

En opfinder bliver til.

En opfinder bliver til. En opfinder bliver til. Hvad er en opfinder, hvem er opfindere, hvordan bliver man opfinder, hvordan ser en opfinder ud? Det er nogle af de spørgsmål mange går og tænker på igennem livet. Der er ikke et

Læs mere

Kære elever, forældre og lærere på Munkevængets Skole!

Kære elever, forældre og lærere på Munkevængets Skole! KONTAKTEN SKOLEBLAD FOR MUNKEVÆNGETS SKOLE 4/APRIL 2009 MUNKEVÆNGETS SKOLE, MUNKEVÆNGET 2, 6000 KOLDING. TLF: 76333500 WWW.MUNKEVAENGETS-SKOLE.KOLDING.DK Kære elever, forældre og lærere på Munkevængets

Læs mere

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011

Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interview med Janus Fredag d. 8. april 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Janus Rosa laver en kort introduktion af projektet det er rigtig spændende for os at høre om dine erfaringer

Læs mere

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde

og for at have den menneskelige relation i mit arbejde Hvorfor ville I gerne være lærer? Det startede med min egen, da jeg ville være lærer. Jeg kom nok fra en familie der ikke var så struktureret, så havde jeg en lærer, som var meget god til at holde den

Læs mere

Erfaringsrapport for udlandsophold i Sheffield 2006

Erfaringsrapport for udlandsophold i Sheffield 2006 Erfaringsrapport for udlandsophold i Sheffield 2006 University of Sheffield Department of Information Studies Sheffield, England Marie Melson Gregersen (årgang 2004) Kontakt: Mobil: 26 15 79 09, Mail:

Læs mere

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011

Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Bilag 36: Interview med Humleboet den 19. maj 2011 Interviewere (I): Rosa Ryberg og Lene Andersen Deltager: Frank Gottlieb 00:00-02:43: Introduktion til os, vores studie og specialet. Frank Gottlieb: Vi

Læs mere

Brev 18/8-98: Last Stop in Greece

Brev 18/8-98: Last Stop in Greece Brev 18/8-98: Last Stop in Greece Hej derhjemme! I dag har jeg været ude på egen hånd i 1 måned og 8 dage og jeg har stadig ikke tænk mig at komme hjem endnu, men jeg har tænkt mig at rejse videre ud i

Læs mere

De mest hemmelige steder på CSV Ved du alt om skolen? Vi anmelder Café Tryk (igen) Haveholdets Kolonihave Ny på CSV

De mest hemmelige steder på CSV Ved du alt om skolen? Vi anmelder Café Tryk (igen) Haveholdets Kolonihave Ny på CSV De mest hemmelige steder på CSV Ved du alt om skolen? Vi anmelder Café Tryk (igen) Haveholdets Kolonihave Ny på CSV Velkommen til skolens største og bedste skoleavis! Det er ved at være ret længe siden

Læs mere

Butiksarbejde: 1. Oplever de butiksansatte forældre, at det er nødvendigt at de involverer sig subjektivt i arbejdet?

Butiksarbejde: 1. Oplever de butiksansatte forældre, at det er nødvendigt at de involverer sig subjektivt i arbejdet? Interviewguide: Formalia: Hvad hedder du? Hvor gammel er du? Hvor mange børn har du? Hvor gamle er de? Hvordan bliver de passet? Bor du sammen med deres far/mor? Hvad laver din partner? Butiksarbejde:

Læs mere

Nyhedsbrev nr. 23, september 2013

Nyhedsbrev nr. 23, september 2013 Nyhedsbrev nr. 23, september 2013 Nyhedsbrev nr. 24, december 2013 s. 2 Så er det atter jul med alle juletraditionerne på Lemvig Gymnasium, som nu har været en fusione ret skole siden årets start. Det

Læs mere

Interaktiv 3d i Flash

Interaktiv 3d i Flash 1 Indholdsfortegnelse 1 INDHOLDSFORTEGNELSE 1 2 INTRODUKTION 4 3 PROBLEMFORMULERING 4 4 PROBLEMAFGRÆNSNING 5 5 METODE OG STRUKTUR 5 5.1 Metode 6 5.2 Struktur 6 6 UDVIKLINGS IDE. 7 6.1 Bruger anvendelighed

Læs mere

Study Abroad Semester på San Diego State University i Californien, efteråret 2012

Study Abroad Semester på San Diego State University i Californien, efteråret 2012 Study Abroad Semester på San Diego State University i Californien, efteråret 2012 Indledning Denne rapport omhandler et study abroad semester på San Diego State University(SDSU) i San Diego, Californien,

Læs mere

A Bachelorstuderende Sally Klargaard, 22, bachelorstuderende, fødevarevidenskab på LIFE, Det biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet

A Bachelorstuderende Sally Klargaard, 22, bachelorstuderende, fødevarevidenskab på LIFE, Det biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet Unge om deres uddannelse A Bachelorstuderende Sally Klargaard, 22, bachelorstuderende, fødevarevidenskab på LIFE, Det biovidenskabelige Fakultet på Københavns Universitet Mens jeg gik i gymnasiet, begyndte

Læs mere

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik?

jeg sgu bare, at det var sidste gang, sidste fest på gymnasiet, så den skulle bare have fuld spade og bare den skulle bare fyres af ik? Interview nr. 3 Bilag 10: Transskription af interview ung mand, hjemmeboende Sted: Egedal Gymnasium & HF Tidspunkt: Fredag den 15. marts 2013 kl. 10-11 Interviewperson (IP): Ung mand, hjemmeboende Interviewer

Læs mere

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin.

Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Forebyggelse af ludomani blandt 6-10. klassetrin. Overskrift: Præsentation af undervisningsmateriale. Til læreren. Vi ved, at en betydelig del af eleverne, som går i 7-10 kl. på et eller andet tidspunkt

Læs mere

Informationer Kimberskuet Efterårets aktiviteter Ung i 4H

Informationer Kimberskuet Efterårets aktiviteter Ung i 4H Nr. 2 2013 Informationer Kimberskuet Efterårets aktiviteter Ung i 4H Information Formandens ord 3 Område Nord 4 Siden sidst 5 Kimberskuet 5 Efterårets aktiviteter Gistrup 8 Storvorde 10 Åbent landbrug

Læs mere

Vandpytten Sommer 2014. Fontænehuset Furesø. Leder. I dette nummer:

Vandpytten Sommer 2014. Fontænehuset Furesø. Leder. I dette nummer: Vandpytten Sommer 2014 Fontænehuset Furesø Vandpytten årgang 3 nr. 2 I dette nummer: Leder 1 Amsterdam 201, Sommerfest 2 OA hos Sæther, Min vej til hund 3 Ugeskema, Opskrift fra cafeen CPQ, IT hjælp, Mentor

Læs mere

Min tur. til. New York City

Min tur. til. New York City Min tur til New York City 19. - 28. marts 2000 Indholdsfortegnelse Emne... Side 1 Dagbog... 3 1.1 Søndag den 19. marts 2000... 3 1.2 Mandag den 20. marts 2000... 4 1.3 Tirsdag den 21. marts 2000... 5 1.4

Læs mere

Forslag til rosende/anerkendende sætninger

Forslag til rosende/anerkendende sætninger 1. Jeg elsker dig for den, du er, ikke kun for det, du gør 2. Jeg elsker din form for humor, ingen får mig til at grine som dig 3. Du har sådan et godt hjerte 4. Jeg elsker at være sammen med dig! 5. Du

Læs mere

børneret.nu Børn har ret!

børneret.nu Børn har ret! børneret.nu Børn har ret! en billedbog om børns rettigheder DUI-LEG og VIRKE FNs Børnekonvention Børn har ret - en billedbog om børns rettigheder Tekst: Hans Stavnsager Redaktion: Simon Bauer, DUI-LEG

Læs mere

Grønlændere i Danmark

Grønlændere i Danmark Grønlændere i Danmark - Hverdagsliv, etnicitet og identitet BILAG Roskilde Universitetet Socialvidenskab, forårssemesteret 2015 Bachelorprojekt skrevet af Anette F. Helland Indholdsfortegnelse BILAG A:

Læs mere

Studietur til Athen 2011

Studietur til Athen 2011 Studietur til Athen 2011 Tidlig mandag morgen d. 19/09 stod 2.b fra CELF HHX på Nykøbing F. station klar til den uge som senere ville vise sig at blive den mest sjove, fantastiske og ikke mindst uforglemmelige

Læs mere

Kalenderen for skolen for forår/sommer 2014 finder du som altid på side 2. I marts var en gruppe elever på virksomhedsbesøg

Kalenderen for skolen for forår/sommer 2014 finder du som altid på side 2. I marts var en gruppe elever på virksomhedsbesøg EV Elev nyt er også denne gang på 12 sider. Der er sket meget, og vi har haft nogle spændende måneder siden sidst, og det vil vi rigtig gerne fortælle om. Som i de foregående numre af EV Elevnyt, har vi

Læs mere

AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE

AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE AT VÆRE SIG SELV 6. - 7. KLASSE TEMAMATERIALE TIL LÆRERNE INDHOLD AT VÆRE SIG SELV. TEMAMATERIALE TIL 6.-7. KLASSE................................. 3 1. HVEM ER VI? ICEBREAKER.................................................

Læs mere

Søndag den 26.07.2009

Søndag den 26.07.2009 Søndag den 26.07.2009 Vi kørte fra Astrup kl. 08:50 og havde mange sommerfugle i maven. Vi fik sagt farvel til Mona og Ivan, som var så søde at køre os til lufthavnen. Flyet lettede til tiden og det var

Læs mere

KAPITEL 2 (17. ØVELSE, side 20)

KAPITEL 2 (17. ØVELSE, side 20) KAPITEL 2 (17. ØVELSE, side 20) TEKST De manglende verber indsættes i datid (se listen næste side): Sidste år 1) jeg på sprogkursus i Frankrig i 4 uger. Jeg 2) til fransk fem gange om ugen, og vi 3) 16

Læs mere

På denne side vil du kunne følge elevernes logbøger på deres spændende rejse.

På denne side vil du kunne følge elevernes logbøger på deres spændende rejse. For tredje år i træk besøger Handelsskolen, Silkeborg Business College vores amerikanske venskabsskole Seminole State College i Seminole, Oklahoma. 20 elever er blevet specielt udvalgt på tværs af klasserne

Læs mere

Læringsprogram. Talkonvertering. Benjamin Andreas Olander Christiansen Niclas Larsen Jens Werner Nielsen. Klasse 2.4. 1.

Læringsprogram. Talkonvertering. Benjamin Andreas Olander Christiansen Niclas Larsen Jens Werner Nielsen. Klasse 2.4. 1. Læringsprogram Talkonvertering Benjamin Andreas Olander Christiansen Niclas Larsen Jens Werner Nielsen Klasse 2.4 1. marts 2011 Fag: Vejleder: Skole: Informationsteknologi B Karl G. Bjarnason Roskilde

Læs mere

Projektdansk Arbejde. Lærervejledning

Projektdansk Arbejde. Lærervejledning Projektdansk Arbejde Lærervejledning Indhold Opbygning og indhold 3 Teoretisk baggrund 4 Opgavetyper 5 Forslag til projekter 9 Udskrifter af lytteøvelser 19 2 Opbygning og indhold Projektdansk Arbejde

Læs mere