Regler for kvalitetssikring af annoncer på Jobnet og virksomhedernes brug af CV-banken

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Regler for kvalitetssikring af annoncer på Jobnet og virksomhedernes brug af CV-banken"

Transkript

1 Regler for kvalitetssikring af annoncer på Jobnet og virksomhedernes brug af CV-banken - september Arbejdsmarkedsstyrelsens landsdækkende regler for kvalitetssikring af job på Jobnet skal sikre en klar og ensartet praksis for kvalitetssikring af annoncer, så job på Jobnet dels overholder gældende love på området og dels fremstår professionelt og af en høj kvalitet en ensartet behandling af arbejdsgivere, der kontakter jobsøgere i CV-banken. Indhold: A. Hvorfor kvalitetssikring af annoncer på Jobnet s. 2 B. Kvalitetstjek af virksomheder på Jobnet s. 2 C. Vilkår for brug af Jobnet s. 3 D. Kvalitetstjek af annoncer på Jobnet 1. Lovgivning s Særligt om indirekte forskelsbehandling s Særlige jobtyper s Andre betingelser for godkendelse s Vikarbureauer s. 12 s. 5 E. Provisionslønnede job og pyramidespil s. 13 F. Virksomhedernes brug af CV-banken s. 15 G. Eksempler på lovlige og ulovlige annoncer s. 16 Kvalitetssikring af annoncer på Jobnet mv. 1(17)

2 A. Hvorfor kvalitetssikring af annoncer på Jobnet? Jobnet er Danmarks største jobportal. Jobnet har flest annoncer og bliver besøgt at flest brugere i et stabilt og støt stigende antal, siden jobbanken gik i luften i slutningen af februar De mange annoncer og den store eksponering stiller meget store krav til kvaliteten af de job, der annonceres på Jobnet. De skal være i overensstemmelse med lovgivningen på området, de skal informere om jobbet på en måde, så en jobsøger kan vurdere, om det er interessant for netop ham eller hende at søge og indholdet skal være så korrekt og fejlfrit som overhovedet muligt. Jobnet er en statslig jobportal, og der er derfor fokus i presse og samfund på, at vores job er lovlige og fremstår professionelt. Det skylder vi jobsøgerne og virksomhederne. B. Kvalitetstjek af virksomheder på Jobnet a. Sikkerhed for at virksomheden eksisterer Virksomheden skal have et gyldigt CVR-nummer, og det skal sikres, at der er tale om en reel og registreret virksomhed: er kontaktpersonen den, han/hun udgiver sig for, og er telefonnumre og internetadresser, hvad de giver sig ud for? Virksomhedens navn og selve arbejdsstedet skal fremgå af annoncen, med mindre virksomheden specifikt ønsker at være anonym. Hvis jobgodkenderen er i tvivl om virksomhedens identitet, bør vedkommende kontakte virksomheden for at få bekræftet, at den reelt eksisterer. Hvis jobgodkenderen vurderer, at oplysningerne i virksomhedernes annoncer er mangelfulde eller ikke lever op til de stillede kvalitetskrav, må jobbet ikke annonceres på Jobnet. I stedet skal den annonceansvarlige kontaktes med en opfordring til at rette annoncen, så den overholder de gældende regler og derefter kan annonceres. b. Anonyme jobannoncer Hvis en virksomhed ønsker at annoncere et job på Jobnet, men selv ønsker at være anonym, skal medarbejderen oprette annoncen i Jobnets administrationsportal via virksomheden, så jobcentret ikke står som arbejdsgiver. Når der på Jobnet markeres, at virksomheden ønsker at være anonym, vises følgende standardtekst på nettet: "Jobnet søger på vegne af virksomhed arbejdskraft". Kvalitetssikring af annoncer på Jobnet mv. 2(17)

3 Ved anonyme annoncer kræver loven, at det oplyses hvilket arbejde der skal udføres hvilke kvalifikationer der kræves og hvad mindstelønnen er for det pågældende arbejde. Læs evt. mere om anonyme stillingsopslag i bilagssamlingen. C. Vilkår for brug af Jobnet Det er beskæftigelsesministeren, der kan fastsætte retningslinjer for, hvordan ledige stillinger annonceres på Jobnet. (Se evt. lovgrundlaget i bilagssamlingen). a. Arbejdsgiverens forpligtelser Når en virksomhed registrerer sig som bruger af Jobnet, accepterer arbejdsgiveren at overholde de vilkår, som fremgår af siden med vilkår på Jobnet, jf. bilagssamlingen. Det præciseres her bl.a., at gældende lovgivning skal overholdes. Det drejer sig især om Bekendtgørelse af lov om ligebehandling af mænd og kvinder med hensyn til beskæftigelse m.v. Bekendgørelse af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkeder m.v. Det præciseres også, at Jobnet udelukkende må bruges til at søge og kontakte jobsøgere for at tilbyde dem en konkret beskæftigelse i en konkret virksomhed. Det er også i strid med vilkårene for brug af Jobnet at kræve nogen form for betaling af jobsøgerne for ansættelsestilbudet. Job- eller Supportcentret skal hver gang vurdere, om der er tale om et reelt jobopslag, eller om virksomheden blot bruger Jobnet til markedsføring. Hvis der ikke er tale om et reelt jobopslag, skal annoncen afvises. Og endelig præciseres det, at hverken annoncer eller links må kunne virke anstødelige eller uetiske på brugerne. De samme krav gælder for virksomhedernes kontakt til jobsøgere i CV-banken, jf. punkt F. Også her skal der være tale om konkrete job i konkrete virksomheder, og der må heller ikke her stilles krav om betaling, køb af materiel, betaling for forpagtning eller indskud i virksomheden mv. b. Godkendelsesfrister På vilkårssiden forpligter Jobnet sig til, at alle annoncer indsendt på hverdage godkendes inden for 24 timer. Annoncer indsendt op til en weekend eller helligdag godkendes den førstkommende hverdag. Kvalitetssikring af annoncer på Jobnet mv. 3(17)

4 c. Anstødelighed Jobnet forpligter sig også til at sikre, at vilkår for arbejdsgivernes brug bliver overholdt. Således vil Jobnet fx afvise at annoncere stillinger, der enten via tekst, grafik, firmanavn eller links vil kunne virke anstødelige eller uetiske for brugerne. Jobnet vil derfor ikke optage annoncer fra sexindustrien, pornofilmbranchen, stripklubber o.l., uanset hvilken type stilling det drejer sig om i virksomheden. Forbuddet gælder således hele virksomheden og ikke kun erotisk relaterede job. d. Sprog i annoncer på Jobnet - Job med arbejdssted i udlandet henvendt til danske jobsøgere Annoncer for job med arbejdssted i udlandet - der henvender sig til danske jobsøgere kan skrives på dansk, engelsk, tysk og norsk og svensk. Desuden accepteres annoncer på andre sprog, hvis de forsynes med et resumé af jobindhold og arbejdsvilkår på dansk. - Job med arbejdssted i Danmark henvendt til udenlandske ansøgere Annoncer, der er markeret med ja til, at arbejdsgiveren ønsker ansøgere fra udlandet, - skal skrives på engelsk - kan hvis arbejdsgiverne ønsker at målrette annoncen til et bestemt land (fx Polen eller Frankrig) vælge at afslutte annoncen med et resume på et andet relevant sprog, - kan hvis arbejdsgiveren kun ønsker at opslå annoncen på tysk, skrives på tysk med dansk resume. - kan hvis arbejdsgiveren primært søger arbejdskraft i de øvrige nordiske lande, dog udarbejdes på dansk/nordisk. Hvis annoncen er skrevet på dansk/nordisk, skal den - af hensyn til øvrige udenlandske ansøgere forsynes med et resumé af jobindhold og arbejdsvilkår på engelsk. Overskriften (stillingsbetegnelsen) skal ligeledes være oversat til engelsk, fx Bager / Baker. e. Annonceringslængde Standardperioden for annoncering på Jobnet er på fem uger, og denne periode kan ikke forlænges, før de fem uger er gået. Annonceringslængden for job i staten, job i udlandet og job med løntilskud er 8 uger. Annoncen fjernes automatisk fra Jobnet, når annonceringsfristen udløber. Hvis et job ikke er besat ved fristens udløb, kan annoncen forlænges. Annoncer, der forlænges, bliver automatisk sendt på en liste til jobcentret, der kan følge op på jobbet ved at kontakte arbejdsgiveren og tilbyde hjælp med at besætte stillingen. Som en del af Velfærdsforliget vil der fra 1. april 2007 automatisk blive sendt lister over alle job, når de har været annonceret 5 uger. For job inden for flaskehalsområder vil opfølgningsfristen være 2 uger. For at jobsøgerne skal tage jobbanken seriøst, er det vigtigt, at der ikke ligger ubesatte job i flere måneder. Hvis et jobcenter har lagt annoncen ind, skal centret have besked fra arbejdsgiveren, så snart jobbet er besat. Når arbejdsgiveren selv har lagt den ind, skal vedkommende også fjerne den, så snart den er blevet besat. Kvalitetssikring af annoncer på Jobnet mv. 4(17)

5 Job, der er blevet besat, skal altså tages ned med det samme. f. Annoncering af det samme job én og kun én gang Jobnet skal fremstå som en professionel jobbank, og derfor må den samme jobannonce kun registreres én gang i jobbanken. Det betyder, at Supportcentret skal være årvågent i forhold til, om en annonce fx annonceres af både virksomheden og et vikarbureau. I så fald skal kun den ene nemlig den først godkendte annonceres. Enkelte vikarbureauer lægger også identiske job ind under forskellige virksomhedsnavne. Heller ikke dette skal accepteres - af hensyn til jobsøgerne. g. Antallet af job skal være realistisk Hvis der er tvivl om det antal stillinger, en virksomhed ønsker at annoncere, skal supportcentret kontakte virksomheden. Vurderes det herefter, at der ikke er job bag alle stillingerne, oprettes det antal stillinger, som medarbejderen finder realistisk. Det kan aftales med virksomheden, at der i første omgang oprettes et mindre antal stillinger, hvorefter der kan oprettes flere, når de første job er besat. D. Kvalitetstjek af annoncer på Jobnet Der er en lang række bestemmelser, der skal overholdes, for at annoncen lever op til Jobnets kvalitetsregler. Det gælder først og fremmest kravene om, at gældende lovgivning skal respekteres. Men der er også en række andre tjekpunkter, som skal være i orden, for at jobbene kan annonceres på Jobnet. (Listen til kvalitetskontrol kan ses i bilagssamlingen.) 1. Lovgivning De to vigtigste lovgivninger på området er lov om ligebehandling af mænd og kvinder og lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet. a. Lov om ligebehandling af mænd og kvinder LBK nr. 734 af 28.juni 2006: Bekendtgørelse af lov om ligebehandling af mænd og kvinder med hensyn til beskæftigelse mv. Det er et lovkrav at behandle mænd og kvinder lige på arbejdsmarkedet, og derfor skal stillingsbetegnelser på Jobnet være kønsneutrale. Det betyder, at der fx ikke må søges efter en pladsmand, stuepige, arbejdsmand, altmuligmand, arbejdsdreng eller servitrice. Formålet med loven er ikke at skabe problemer for arbejdsgiverne eller jobsøgerne. Formålet med både ligebehandlingsloven og loven om forbud mod forskelsbehandling (se pkt. b) er at sikre, at alle ansøgere til stillinger udelukkende bliver vurderet ud fra deres kvalifikationer. Enkelte kønsspecifikke stillingsbetegnelser accepteres dog, fordi de er veldefinerede i en overenskomst eller er reguleret via lov. Derfor må man gerne anvende fx sygeplejerske, dørmand, styrmand, vurderingsmand, 3. mand, bedemand, Kvalitetssikring af annoncer på Jobnet mv. 5(17)

6 vognmand, brandmand, stævningsmand og oldfrue. Murerarbejdsmand må også anvendes, da det er en særlig uddannelse. Man må også gerne annoncere efter et bestemt køn til at arbejde fx i svømmehaller, hvis jobbet indebærer ophold i omklædningsrum. Også til modelarbejde og inden for skuespilfaget accepteres annoncering efter et bestemt køn. Vær opmærksom på, at det ikke er tilstrækkeligt at hæfte "m/k" på en kønsspecifik stillingsbetegnelse, fordi det gennem årene er blevet brugt som et gummistempel til at retfærdiggøre, at man søgte efter en hhv. dame eller mand. Kønsbestemte stillingsbetegnelser må omskrives fra fx flaskedreng til flaskemedarbejder. Andre løsninger kan være at: bruge betegnelsen medarbejder efterfulgt af en beskrivelse af arbejdsopgaverne omskrive til fx medhjælp til eller assistance til bruge betegnelsen arbejder Hvis virksomheden ønsker at angive, at den gerne ser både mandlige og kvindelige ansøgere, kan det skrives i annonceteksten. Visse engelske stillingsbetegnelser, der ikke er kønsneutrale, accepteres på Jobnet, fordi de er i overensstemmelse med tidens tendens og svære direkte at oversætte. Aktuelt drejer det sig om handyman og cityman, som godkendes på Jobnet under forudsætning af, at de skrives på engelsk, at de sættes i anførselstegn, og at der i annonceteksten tydeligt anføres, at Vi opfordrer både mænd og kvinder til at søge stillingerne. Forbuddet mod kønsspecifikke stillingsbetegnelser vil typisk gælde overskriften, men den forklarende tekst i annoncen må heller ikke hverken direkte eller indirekte signalere et ønske om et bestemt køn. Hvis det ene køn er underrepræsenteret, er det dog tilladt i annoncer at opfordre det underrepræsenterede køn til at søge ansættelse fx ved at skrive "Vi ønsker en ligelig kønsfordeling blandt vores medarbejdere og opfordrer derfor mænd (alternativt kvinder) til at søge. Mænd (alternativt kvinder) har dog ikke fortrinsret ved ansættelsen. Se evt. mere i bilagssamlingen. b. Lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet Lovbekendtgørelse nr af 16. december 2008: Bekendtgørelse af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v Loven siger: En arbejdsgiver må ikke ved annoncering angive, at der til ansættelse eller erhvervsuddannelse søges eller foretrækkes en person af en bestemt race, hudfarve, religion eller tro, politisk anskuelse, seksuel orientering eller national, social eller etnisk oprindelse eller med en bestemt alder eller med handicap. Det må heller ikke angives, at der ikke ønskes en person med de i 1. pkt. nævnte kendetegn. Kvalitetssikring af annoncer på Jobnet mv. 6(17)

7 Der må altså ikke ved annoncering angives, at der fx søges eller foretrækkes personer med en bestemt alder. Annonceringsforbuddet kan som hovedregel ikke fraviges. Det betyder, at en arbejdsgiver ikke må annoncere efter fx unge under uddannelse eller ung i huset, hverken via Jobnet eller på anden måde. I stedet må arbejdsgiveren vælge en betegnelse, der præciserer jobbets indhold og ikke ansøgerens alder. Det kan fx være børnepasser eller au pair i stedet for ung i huset. Hvis der er annoncer, som direkte eller indirekte forskelsbehandler, må jobbet ikke annonceres på Jobnet. Supportcentret skal kontakte arbejdsgiveren og søge at få ham eller hende til at ændre annoncen. Der er dog visse erhverv, der har tilladelse til at stille bestemte alderskrav til medarbejderne. Det vil så været reguleret i andre love. Et eksempel på et lovligt krav om en bestemt alder er fx Postloven, hvor det fastslås, at ansøgerne skal være fyldt 18 år. Et andet eksempel er beværterloven, der fastsætter, at man skal være mindst 18 år for at kunne udskænke øl og spiritus. Men det gælder fx ikke visse kommuners krav om, at dagplejere skal være over 25 år. Det er kun reguleret i en overenskomst og altså ikke i en lov, bekendtgørelse eller vejledning. Og loven siger direkte, at man ikke må forskelsbehandle, selv om det tillades i en overenskomst. I ganske særlige tilfælde kan en virksomhed få dispensation til at annoncere efter arbejdskraft med krav til fx særlig religion eller alder. I de tilfælde skal job- eller Supportcentret sikre sig, at virksomheden har fået dispensation hertil. Det er arbejdsgiveren selv, der er ansvarlig for at skaffe dokumentationen. Job- eller Supportcentret kan bede om dokumentation, hvis det skønnes relevant. Lov om forbud mod forskelsbehandling gælder kun for netop de kriterier, der er nævnt i teksten, dvs. race, hudfarve, religion eller tro, politisk anskuelse, seksuel orientering eller national, social eller etnisk oprindelse eller med en bestemt alder eller med handicap. Det er altså ikke ulovligt at annoncere efter fx en ikke-ryger eller en person med en bestemt højde. c. Dispensation for ungarbejder Den 1. april 2006 blev der givet tilladelse til, at en arbejdsgiver kan annoncere efter ungarbejdere. Det er en forudsætning, at arbejdspladsen er omfattet af en kollektiv overenskomst med mulighed for at aflønne personer i en bestemt aldersgruppe med en lavere lønsats. Dispensationen gælder alene for ungarbejder. Et ungarbejderjob må ikke indplaceres som et Hotjob. Ganske vist stilles der som regel ikke krav til erfaring eller kvalifikationer, men det er et ufravigeligt krav, at ansøgeren er under 18 år. Derfor er det ikke et job, der kan søges af alle. Vær særligt opmærksom på, at Hotjob ofte vises i automatch, dvs. den jobliste der vises, når jobsøgeren åbner sit CV. Derfor kræver punktet ekstra opmærksomhed. Kvalitetssikring af annoncer på Jobnet mv. 7(17)

8 2. Særligt om indirekte forskelsbehandling Der er tilfælde af annoncer, hvor de stillede kvalifikationskrav ikke er begrundede i en tilfredsstillende udførelse af det pågældende arbejde. Det kan fx være krav om danskkundskaber, krav om at være nyuddannet eller formuleringen til ungt team. Når en arbejdsgiver fx ønsker rengøringsmedarbejdere, der skal være perfekte til dansk i skrift og tale, kan det være et udtryk for indirekte forskelsbehandling. En formulering som rimelige danskkundskaber vil derimod være acceptabel. Det bør afhænge af en konkret vurdering, om kravet giver god mening ift. at udføre det aktuelle job. a. Krav om et bestemt antal års erfaring eller at ansøgeren er nyuddannet Det er lovligt at lægge vægt på, at en ansøger har erfaring. Det har imidlertid været tolket som usaglig indirekte forskelsbehandling at skrive fx 3 5 års erfaring. I praksis har det vist sig meget vanskeligt at overbevise arbejdsgiverne om, at det er udtryk for forskelsbehandling. Der er heller ingen tvivl om, at ansøgere selv kan vurdere, om deres erfaringer er tilstrækkelige til at søge stillingen, selv om de har en måned for lidt eller for meget. Derfor accepterer vi fra marts 2010, at annoncerne indeholder formuleringer som 3 5 års erfaring (med 10 års erfaring som det maximale), mindst 2 års erfaring osv. Hvis arbejdsgiveren gerne ser nyuddannede ansøgere, kan der fx skrives, at "du behøver ikke have erfaring", eller at "vi modtager også gerne ansøgninger fra nyuddannede". Så udelukker man ikke folk med en vis erfaring. Brug af junior og senior i en annonce kan godkendes, hvis det er udtryk for et ønske om en medarbejder med hhv. lidt erfaring eller megen erfaring. Der er også på de højere læreanstalter og i Udenrigsministeriet særlige stillingskategorier, der hedder fx seniorforsker. Disse accepteres også på Jobnet. Det har også været tolket som indirekte forskelsbehandling at søge medarbejdere til ungt team. En del arbejdsgivere siger hertil, at det er en faktuel information om de nuværende medarbejdere. Derfor skal formuleringen kun afvises, hvis man vurderer, at det er udtryk for forskelsbehandling. b. Ansøger skal være mindst 15 år I Arbejdsmiljøloven står der i kapitel 10, 60, stk. 2: "Unge, som er under 15 år, eller som er omfattet af undervisningspligten, må ikke beskæftiges ved arbejde". Det er derfor lovligt at skrive, at en ansøger skal være mindst 15 år og have afsluttet 9. klasse. c. Opfordring til bestemte grupper om at søge: seniorer og handicappede Beskæftigelsesministeriet har udsendt et nummer af RundtOM, nr. 2, juli _Om_juli_2005.ashx, med titlen: Ældre på Arbejdsmarkedet: Kvalitetssikring af annoncer på Jobnet mv. 8(17)

9 I afsnittet Forskelsbehandling forbudt står der, at det er tilladt specifikt at opfordre seniorer til at søge en bestemt stilling. Det er imidlertid ikke tilladt direkte at annoncere efter dem. Dvs., at en arbejdsgiver kan opfordre ældre til at søge en stilling eller give dem ret til at komme til samtale. Men alene at søge efter ældre er for vidtgående en adgang til positiv særbehandling. Er der derimod to personer, der er lige kvalificerede, giver loven ret til, at den ældre kan vælges dvs., at alderen altså kan være udslagsgivende for ansættelsen. Beskæftigelsesministeriets departement har efterfølgende svaret på et spørgsmål om, hvorvidt en handicaporganisation måtte søge efter kørestolsbrugere. Her er svaret det samme: de må opfordre dem til at søge, men ikke direkte annoncere efter dem. Om annoncering efter efterlønnere gælder det, at en efterlønner også er en senior. En arbejdsgiver kan derfor også godt i annonceteksten skrive, at en kommende medarbejder godt kunne være en efterlønner, fx vores kommende kollega må gerne være en efterlønner, der kunne tænke sig et par timers beskæftigelse. Men man kan ikke specifikt søge efter en efterlønner, for derved sorteres alle andre egnede kandidater fra at søge stillingen. d. Krav om et bestemt statsborgerskab Det er ikke tilladt at stille krav om et bestemt statsborgerskab ved annoncering i Jobnet. Dette gælder dog ikke de job, hvor det fremgår af lovgivningen, at et job skal besættes med en dansk statsborger, fx en dommer. e. Krav om vedlagt foto Det er ikke ulovligt at stille krav om, at ansøgningen vedlægges et foto. Et foto kan ganske vist bruges til at forskelsbehandle, men dette vil i så tilfælde ske senere i ansættelsesprocessen. Og det er ikke under vores kontrol. 3. Særlige jobtyper a. Hotjob Hotjob er job, som ikke kræver særlige kvalifikationer, uddannelser eller erfaringer. De skal i princippet kunne søges af alle, der kommer lige ind fra gaden. Hotjobbene markeres særskilt med en chili og er derfor nemme at søge ud. Så vidt muligt bør job- eller Supportcentret altid foreslå arbejdsgiverne, at job af denne karakter markeres som et Hotjob. Derved fremhæves de specielt i Jobnet og ses af særligt mange jobsøgere. Det er acceptabelt at registrere et job som et Hotjob, hvis der tilbydes den nødvendige oplæring. Det er også acceptabelt at kræve en vis form for kendskab til dansk, hvis det vel at mærke er nødvendigt for jobbets udførelse, fx angivet som rimelige danskkundskaber. Men det er ikke acceptabelt at stille krav om kendskab til fremmedsprog. Kvalitetssikring af annoncer på Jobnet mv. 9(17)

10 Der må godt i et Hotjob stilles krav om almindeligt kørekort (B), men ikke krav om, at man skal bruge egen bil i arbejdet. Arbejdsgiveren må også gerne skrive, at ansøgerne gerne må have stort kørekort, hvis der tilføjes men det er ikke et krav. Der må også godt stilles krav om, at ansøgeren skal være over 18 år, hvis det er et krav til den pågældende jobtype. Og endelig må man godt skrive, at ansøgeren skal være fx høflig og serviceminded. Vær opmærksom på, at mange Hotjob bliver vist i automatch, dvs. den jobliste der vises, når jobsøgeren åbner sit CV. Der vil også være mange jobsøgere, der i jobsamtaler vil blive pålagt at søge Hotjob. Det er derfor vigtigt, at jobbene lever op til de krav, der gælder for Hotjob. Hotjob må ikke forveksles med job, der skal besættes hurtigt. b. Virksomhedspraktik Virksomhedspraktik må ikke annonceres på Jobnet. Virksomhedspraktik indgår som en del af en jobtræning, og virksomheden udbetaler ikke løn for praktikken. Jobbet skal derfor lægges ind under jobtræning i jobordremodulet. c. Job med særlige ansættelsesvilkår Job med særlige ansættelsesvilkår, dvs. job med løntilskud, job for førtidspensionister på særlige vilkår og fleksjob for personer med nedsat erhvervsevne skal markeres under registreringen, så de vises separat og/eller med en særlig mærkning i Jobnet. d. Job i staten Job fra statslige arbejdsgivere skal via indtastningen være markeret, så de vises under Job i staten. Det sker automatisk via en webservice for job, der importeres fra job-i-staten, og via en markering i Annoncér direkte for statslige arbejdsgivere, der vælger selv at lægge deres job ind. e. Elevjob Elevjob må gerne annonceres i Jobnet, men ikke registreres som Hotjob. f. Handicaphjælpere Socialministeriet har givet dispensation til, at der annonceres efter en handicaphjælper, hvis alder svarer til den handicappedes. Og det er tilladt at annoncere efter en person af samme køn, hvis hjælperen skal hjælpe med personlig pleje. Det er derimod ikke tilladt at annoncere efter en person af modsat køn eller med en anden alder. Argumentet fra Socialministeriet er nemlig, at den handicappede og hjælperen skal tilbringe så mange timer sammen, at de skal matche fx interessemæssigt. g. Integrations- og oplæringsstillinger Ved overenskomstforhandlingerne i 2005 vedtog parterne, at man kunne oprette særlige integrations- og oplæringsstillinger i staten. Kvalitetssikring af annoncer på Jobnet mv. 10(17)

11 Stillingerne skal medvirke til, "at personer med manglende sprogkundskaber og/eller manglende faglige kompetencer kan få arbejdspladserfaring og oplæringsforløb, der kan ruste dem bedre til at søge ordinær beskæftigelse eller inspirere dem til at gå i gang med ordinære uddannelsesforløb". Se evt. nærmere i bilagssamlingen. h. Au pair-job Au pair-job må gerne annonceres på Jobnet også uden at skrive noget i annoncen om skatteforholdene. Skat oplyser: Den enkelte au pair skal selv angive lønnen/lommepengene og normalt værdien af frit logi. i. Frivilligt arbejde og ulønnet praktik Jobnet må ikke bruges til at annoncere efter medarbejdere til ulønnet frivilligt arbejde og ulønnede praktikophold i virksomheder. j. Kurser/praktik med garanteret job bagefter Annoncer for job, der består af et kursus/praktikophold med godtgørelse/dagpenge og garanteret job bagefter, må gerne annonceres på Jobnet. 4. Andre betingelser for godkendelser af annoncer a. Krav om straffeattest Offentlige myndigheder og private virksomheder kan kræve at få forevist en straffeattest, og det må gerne fremgå af en jobannonce. Jobnet er en del af den offentlige forvaltning og er derfor underlagt princippet om saglighed i forvaltningen. Derfor kan der ikke på Jobnet accepteres krav om en ren straffeattest, medmindre jobbet er et af de få særtilfælde, hvor en arbejdsgiver kan stille dette krav. Undtagelserne til hovedreglen findes i særlovgivningen og omfatter bl.a. lovgivningen om låsesmede, der indeholder krav om, at straffeattesten skal være ren. Det gælder også for visse arbejdsfunktioner i lufthavne. Hvis arbejdsgiveren mener at være omfattet af disse særregler, skal det fremgå af annonceteksten med henvisning til den konkrete regel i særlovgivningen inden annoncen godkendes. Dette er arbejdsgiverens ansvar. Visse kommuner kræver, at alle ansatte skal fremvise en ren straffeattest uanset arbejdsfunktion. Dette er ikke tilladt. b. Krav om børneattest (lov nr. 520, ) Det er op til arbejdsgiveren at nævne det, hvis der skal foreligge en børneattest. Jobeller Supportcentret skal ikke forlange, at det skal stå der. c. Helbredsoplysninger Helbredsloven forbyder, at en arbejdsgiver spørger ansøgeren om generelle helbredsoplysninger, medmindre oplysninger om sygdom i den konkrete situation vil Kvalitetssikring af annoncer på Jobnet mv. 11(17)

12 have væsentlig betydning for udførelsen af jobbet. En generel passus om "sundt helbred med mere" er således for upræcis i en annonce og derfor ikke tilladt. Derimod er det tilladt at skrive, at ansøgeren skal være ædruelig, ikke må have misbrugsproblemer eller at jobbets udførelse kræver, at man har fysiske kræfter. d. Ansøgers bopæl/kommune som kriterium Der er i lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. ikke forbud mod forskelsbehandling på grundlag af geografi. Private arbejdsgivere må således godt annoncere efter medarbejdere, der bor et bestemt sted. Offentlige myndigheder, fx kommuner, må derimod ikke i deres annoncer søge efter personer, der kun kommer fra kommunen. Der kan dog være tilfælde, hvor geografisk nærhed er vigtig, fx i tilfælde af tilkaldevagter blandt brandmænd, Falckreddere og tilkaldevikarer i institutioner. e. Strejker og lockout Jobannoncer fra virksomheder, der er omfattet af strejker eller lockout, må ikke annonceres i jobbanken. En virksomhed, der er under lovlig blokade, kan nemlig efter Bekendtgørelse af lov om en aktiv beskæftigelsesindsats nr af 14 december , ikke få formidlet arbejdskraft via Jobnet. Dog kan man godt i Jobnet annoncere for virksomheden efter medarbejdere til stillingskategorier, der ikke er blokaderamte. Eks: En virksomhed er blokaderamt af TIB og derfor spærret. De ønsker at annoncere efter en ingeniør i Jobnet. Det jobcenter, som virksomheder geografisk hører under, ophæver derfor spærringen og lægger ingeniørjobbet på hvorefter spærringen genetableres. 5. Vikar- og rekrutteringsbureauer Vikarbureauer skal gratis have tilbud på lige fod med andre om at gøre brug af Jobnet, men ved annoncering og henvendelser via CV-banken skal der være tale om konkrete job i konkrete virksomheder. Jobnet kan således ikke bruges af vikar- og rekrutteringsbureauer, der ønsker at rekruttere til deres egen emnebank. Jobannoncer fra vikar- og rekrutteringsbureauer kan godkendes, når det af annoncen tydeligt fremgår, at der er tale om et konkret vikariat, fx "Murere søges til arbejde i en virksomhed i Viborg de næste 3-6 måneder...". Godkendelse kræver, at jobannoncen indeholder faktuelle oplysninger om forudsætningerne for ansættelsen, og at jobannoncen er registreret korrekt med præcis angivelse af vikariatets arbejdssted osv. Jobannoncer fra vikarbureauer kan også godkendes i de tilfælde, hvor vikarerne ansættes og aflønnes fast af vikarbureauet, fordi vikarbureauet lejer vikarerne ud til virksomheder, som mangler arbejdskraft, fx Malere søges til ansættelse i vikarbureau til at servicere vore mange kunder over hele landet". Kvalitetssikring af annoncer på Jobnet mv. 12(17)

13 Job- eller Supportcentret skal i de tilfælde sikre, at løn- og ansættelsesvilkår tydeligt fremgår af jobannoncen, og i tvivlstilfælde undersøge sagen og evt. indhente dokumentation for, at aflønning også finder sted i perioder mellem to vikariater. Geografisk bør arbejdsstedet i det tilfælde registreres på vikarbureauets adresse, da det er den primære arbejdsgiver. Jobannoncer med en meget bred ordlyd, fx "Tømrere - arbejdssted kan ikke angives eller Vi søger malere til at servicere vore mange kunder over hele landet" kan ikke godkendes, fordi der ved annoncering i Jobbanken skal være tale om beskæftigelse i en konkret virksomhed. Vær opmærksom på, at enkelte vikarbureauer publicerer deres annoncer i fx 5 dage, hvorefter de fjernes. Næste uge optræder en identisk annonce som en ny annonce, hvorved den vil blive vist først i en søgning på Nye job. Dette er ikke en praksis, der skal accepteres, da det dels forleder jobsøgeren til at tro, at der er tale om et nyt job, og dels giver et misvisende billede i jobstatistikken. Vikarbureauerne skal i stedet benytte den indbyggede mulighed for at forlænge jobbet. Det er ikke nødvendigt at præcisere nøjagtigt, hvor lang tid vikariatet løber. Men der skal af hensyn til jobsøgerne være en cirkaangivelse, fx af kortere varighed, af længere varighed. E: Provisionslønnede job og pyramidespil Det er tilladt at annoncere provisionslønnede job i Jobnet under forudsætning af, at der er tale om lønmodtagerjob, hvor arbejdsgiveren udbetaler løn med a-skattetræk. Da provisionsaflønning kan medføre, at der for jobsøgerne vil være usikkerhed omkring lønniveauet, er det vigtigt, at annoncerne beskriver jobindhold og øvrige ansættelsesbetingelser så grundigt som muligt. Da et lavt lønniveau kan have betydning for jobsøgerens fremtidige dagpengesats, indsættes der inden godkendelsen denne passus i annoncen: Du bør kontakte din a-kasse/fagforening vedrørende dagpenge og lønforhold. Arbejdsgiveren orienteres i en mail om, at denne bemærkning er sat ind i annoncen, og at vedkommende kan tage annoncen ned, hvis vedkommende ikke ønsker den annonceret på disse vilkår. Da provisionslønnede job generelt kan være uigennemskuelige for jobsøgere, er der skærpede krav til beskrivelsen af disse job. Denne skabelon beskriver, hvilke minimumskrav job- eller Supportcentret skal stille til annoncer i Jobnet om provisionslønnede job. Kravene gælder også i forhold til job, der er delvist provisionslønnede. Kvalitetssikring af annoncer på Jobnet mv. 13(17)

14 Det er en forudsætning, jf. de generelle vilkår for brug af Jobnet, at der ikke må opkræves nogen form for afgift, indskud, køb af varelager eller evt. senere erstatning fra jobsøgerne. Hvis dette er tilfældet, må annoncen ikke godkendes. Minimumskrav for provisionslønnede job: Der skal være en entydig beskrivelse af, hvilket produkt der skal sælges/markedsføres, hvor og hvornår (distrikt og arbejdstid) Der skal være en klar beskrivelse af aflønningsformen: - eksempelvis: Ren provision, fast løn + provision, garantiløn + provision osv. Hvis der i annoncen angives et lønniveau, skal dette være realistisk. Hvis der indgår hhv. garantiløn og provisionsløn, skal betingelser for aflønning, arbejdstid mv. i hele ansættelsesforløbet fremgå tydeligt af jobannoncen Det skal fremgå af annoncen, at man bør kontakte sin a-kasse vedr. løn- og ansættelsesforhold, hvis man er ledig Det skal være tydeligt, at der udbetales løn med a-skattetræk (lønmodtagerjob) Arbejdstiden bør fremgå af annoncen I tvivlstilfælde bør man med virksomheden afklare fx: Hvordan oplæring finder sted og om den lønnes Evt. egenbetaling af kurser Om man selv skal stille telefon, bil, pc / internet til rådighed Om man skal arbejde fra eget hjem, eller om arbejdsgiveren stiller kontor til rådighed (og hvor) Hvis job- eller Supportcentret modtager henvendelser fra jobsøgere om useriøse virksomheder, hvor de faktiske løn- og arbejdsvilkår ikke svarer til annonceteksten, skal virksomheden undersøges nærmere. Hvis virksomheden efter en dialog ikke vurderes at være seriøs og ikke ønsker at ændre adfærd, skal job- eller Supportcentret spærre virksomheden som bruger af Jobnet og afvise jobannoncer fra den pågældende virksomhed. Pyramidespil Pyramidespil må ikke annonceres på Jobnet. Hvis der i forbindelse med oprettelse eller godkendelse af en annonce opstår mistanke om, at der er tale om en pyramidevirksomhed, skal virksomheden kontaktes, inden jobbet annonceres. I de fleste tilfælde må jobbet umiddelbart afvises, idet der vil være tale om et indskud hvad der ikke er i overensstemmelse med vilkår for brug af Jobnet. Ved pyramidespil forstås et pyramideopbygget arrangement, hvor: deltagelse kræver indskydelse af penge eller andre økonomiske værdier deltagerne stilles mulighed for økonomisk vinding i udsigt og en sådan vinding hovedsageligt kommer fra deltagere, der efterhånden indtræder i arrangementet Eksempler på jobindhold, hvor job og virksomhed skal undersøges nøjere: Kvalitetssikring af annoncer på Jobnet mv. 14(17)

15 investering (produkt, lokaler, virksomhed o. l.) sælger-rekruttering marketingsarbejde selvstændig/momsregistrering uspecificerede produkter (privatadresse ingen materialer) MIA $ virksomhed work from Home Et jobindhold af denne karakter betyder ikke nødvendigvis, at jobbet bør afvises, men at der skal foretages yderligere undersøgelse af virksomheden for at vurdere, om jobbet må annonceres i Jobnet. F. Virksomhedernes brug af CV-banken Ud over at annoncere deres ledige stillinger i jobbanken kan arbejdsgivere også bruge Jobnet til at søge efter medarbejdere i CV-banken, både blandt ledige og jobskiftere, blandt faglærte og ufaglærte og blandt akademikere og erhvervsuddannede. Arbejdsgiverne kan søge ud fra en bred vifte af kriterier, bl.a. de jobønsker som den ledige har valgt, hvilke kvalifikationer jobsøgeren har, og hvornår vedkommende kan starte. Det er også muligt at få en mail, hver gang der er et nyt CV, der matcher virksomhedens behov. Der gælder de samme krav for virksomhedens brug af CV-banken, som der gælder for annoncer på Jobnet. Jobsøgere, der modtager useriøse jobtilbud via Jobnet, vil nemlig miste tilliden til Jobnet. Hvis et jobcenter bliver gjort opmærksomt på, at en jobsøger er blevet kontaktet af en useriøs arbejdsgiver, skal det jobcenter, hvor virksomheden har hjemmeadresse, kontakte den ansvarlige arbejdsgiver for at drøfte sagen. Ved jobtilbud, der ikke opfylder betingelserne for anvendelse af Jobnet, skal jobcentret give arbejdsgiveren skriftlig besked om, at alle henvendelser skal opfylde de gældende regler for brug af Jobnet. Vil arbejdsgiveren ikke følge disse retningslinier, kan vedkommende ikke længere benytte Jobnet, og jobcentret skal via administrationsportalen spærre virksomheden som bruger af Jobnet. I begrundelsen kan der henvises til lov om ansvaret for og styringen af den aktive beskæftigelsesindsats, lov nr. 522 af 24. juni , stk. 2, i kapitel 10 i. Heraf fremgår det, at det er beskæftigelsesministeren, der kan fastsætte retningslinjer for, hvordan ledige stillinger lægges på Jobnet. Der gælder de samme regler for brug af CV-banken som for jobbanken, hvad angår pyramidejob, provisionslønnede job osv. Kvalitetssikring af annoncer på Jobnet mv. 15(17)

16 G: Eksempler på lovlige og ulovlige annoncer Må en arbejdsgiver kræve indsigt i folks økonomi? Det er ikke ulovligt at skrive i en annonce, at der indhentes oplysninger om økonomiske forhold ved ansættelser. Det er nemlig ikke reguleret i nogen af de ansættelsesretlige love. Må man annoncere efter en HK er? Det er i strid med loven om foreningsfrihed at annoncere efter en HK er, også selv om intentionen er at annoncere efter en kontoruddannet. Det er en følge af Menneskerettighedsdomstolens forbud mod eksklusivaftaler. Må man annoncere efter en ikke ryger? Man må godt annoncere efter en ikke ryger, da rygning ikke er nævnt i lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet. Det kan dog være en god idé at opfordre arbejdsgiveren til i stedet at skrive, at arbejdspladsen er røgfri. På den måde bliver kvalificerede fritidsrygere ikke sorteret fra. Skal en kirketjener være medlem af Folkekirken? En arbejdsgiver ønskede at annoncere efter en kirketjener, der skulle være medlem af Folkekirken. Den generelle bestemmelse for dispensation for forbudet mod forskelsbehandling lyder: "I henhold til forskelsbehandlingslovens 6, stk. 1, fremgår det, at forbuddet mod forskelsbehandling i lovens 2-5 ikke gælder for arbejdsgivere, hvis virksomhed har som sit udtrykte formål at fremme et bestemt politisk eller religiøst standpunkt eller en bestemt trosretning og hvor lønmodtagerens politiske anskuelse, religiøse overbevisning eller trosretning må anses for at være af afgørende betydning for virksomheden. I de tilfælde er det altså acceptabelt at forskelsbehandle, jf. også sagen om halalslagteren. Men juristerne vurderede, at der ikke kunne gives dispensation. Begrundelsen var, at stillingen som kirketjener ikke reelt har nogen egentlig kontakt til menigheden. Arbejdet er af praktisk karakter, og da forbuddet mod forskelsbehandling skal fortolkes bredt, vurderede man, at det ikke er af afgørende betydning for kirken, at rengøring og andre praktiske opgaver bliver udført af en person, der er medlem af Folkekirken. Må man annoncere efter en socialdemokrat? Socialdemokraterne ønskede at annoncere efter en studentermedhjælper til Folketinget, der skulle være socialdemokrat, selv om opgaverne ikke var af en karakter, der nødvendiggjorde dette. Der blev indgået et kompromis, så der i annoncen stod, at vedkommende skulle have et afklaret forhold til Socialdemokraterne. Må man annoncere efter en halalslagter? Hvis en virksomhed har søgt og kan dokumentere, at den har fået tilladelse i Beskæftigelsesministeriet (der her er ressortministerium) til at annoncere specifikt efter halalslagtere, må annoncen gerne slås op på Jobnet. Det behøver ikke fremgå af annoncen, at der er givet dispensation fra forbudet mod forskelsbehandling. Men det kan anbefales, at arbejdsgiveren skriver i annoncen, at der er givet dispensation, fordi det tydeliggør, at der er Kvalitetssikring af annoncer på Jobnet mv. 16(17)

17 tale om en speciel situation. Dokumentationen behøves ikke blive sendt ind sammen med annoncen, men jobgodkenderen kan bede om at få den forevist, hvis vedkommende er i tvivl. Hvad koster en ulovlig annonce? En arbejdsgiver blev i august 2005 idømt en bøde på 3.000,- kr. for ulovligt at annoncere efter medarbejdere mellem 18 og 30 år. Det var Dokumentations- og Rådgivningscentret mod Racediskrimination, der havde anmeldt arbejdsgiveren til politiet. Det er så vidt vides første gang, der er faldet dom i en sag om ulovlig annoncering pga. aldersdiskrimination. Afvisning pga. alder JyllandsPosten, 16.november 2006: En 58-årig, som blev afvist til en stilling som varmemester på grund af sin alder, har som en af de første fået tildelt erstatning efter den nye lov om forskelsbehandling på arbejdsmarkedet, som trådte i kraft i december F vil med afsæt i sagen, som godt nok endte i et forlig, "konsekvent forfølge alle sager, hvor der er mistanke om aldersdiskrimination," siger advokat i 3F, Karin Mette Thomsen. DA er ikke overrasket over reaktionen fra 3F, men tager "krigserklæringen" roligt: "Der finder ingen massiv aldersdiskrimination sted på det danske arbejdsmarked. Men af gammel vane bruger nogle arbejdsgivere måske alder som en nem begrundelse for ikke at vælge en ansøger i stedet for at redegøre for de forhold, der ligger bag valget af en anden ansøger," siger ansættelsesretchef Flemming Dreesen til JP EØ 5. Ulovlig annoncering efter en mand Ligestillingsnævnet behandlede en klage fra en kvinde, der klagede over en stillingsannonce fra et engelsk tv-selskab. Annoncen blev bragt i en dansk avis, hvori der blev søgt efter en mandlig speaker til ansættelse ved tv-selskabets hovedkontor i England. Ligestillingsnævnet fandt, at tv-selskabet ved at indrykke en annonce i en dansk avis, hvori der blev annonceret efter en mandlig speaker, havde overtrådt ligebehandlingslovens 6. (Afgørelse nr. 7/2006). Se evt. flere afgørelser fra Det Fælles Klagenævn for Ligebehandling / Ligestillingsnævnet i bilaget. Kvalitetssikring af annoncer på Jobnet mv. 17(17)

Regler for kvalitetssikring af annoncer på Jobnet og virksomhedernes brug af CV-banken

Regler for kvalitetssikring af annoncer på Jobnet og virksomhedernes brug af CV-banken Regler for kvalitetssikring af annoncer på Jobnet og virksomhedernes brug af CV-banken - august 2011 - Arbejdsmarkedsstyrelsens landsdækkende regler for kvalitetssikring af job på Jobnet skal sikre en

Læs mere

Bilag til Regler for kvalitetssikring af annoncer på Jobnet og virksomhedernes brug af CV-banken

Bilag til Regler for kvalitetssikring af annoncer på Jobnet og virksomhedernes brug af CV-banken Bilag til Regler for kvalitetssikring af annoncer på Jobnet og virksomhedernes brug af CV-banken - maj 2012 - Indhold: A Vilkår for arbejdsgiveres brug af Jobnet s. 2 B Lovgrundlag s. 3 C Klagenævn s.

Læs mere

Regler for kvalitetssikring af annoncer på Jobnet og virksomhedernes brug af CV-banken

Regler for kvalitetssikring af annoncer på Jobnet og virksomhedernes brug af CV-banken Regler for kvalitetssikring af annoncer på Jobnet og virksomhedernes brug af CV-banken Version: 1.0 Oprettet den 21. september 2017 INDHOLD 1. VILKÅR FOR VIRKSOMHEDERS BRUG AF JOBNET... 4 1.1 VIRKSOMHEDENS

Læs mere

Vejledning vedrørende det gode ansættelsesforløb

Vejledning vedrørende det gode ansættelsesforløb 12. marts 2016 Vejledning vedrørende det gode ansættelsesforløb Lederen Ansættelsesudvalg Formalier Før ansættelsessamtalen Overvejelser inden stillingsopslaget lederen tager initiativ til nedsættelse

Læs mere

CPR-opgørelse af medarbejderstabens oprindelse

CPR-opgørelse af medarbejderstabens oprindelse CPR-opgørelse af medarbejderstabens oprindelse Vejledning til arbejdsgivere om mulighederne for at anvende CPR oplysninger til en opgørelse over medarbejderes oprindelse. Hvorfor en vejledning om CPR-opgørelse

Læs mere

Dine kvalifikationer tæller - ikke din alder

Dine kvalifikationer tæller - ikke din alder Dine kvalifikationer tæller - ikke din alder www.senioraftale. dk Det er forbudt at forskelsbehandle på grund af alder. Hvad betyder det? Forord Foto: Sisse Jarner Det er forbudt at forskelsbehandle på

Læs mere

J.nr.: Cirkulæreskrivelse om meddelelse Emne:

J.nr.: Cirkulæreskrivelse om meddelelse Emne: Meddelelse nr. 1/09 3. februar 2009 Arbejdsløshedsforsikringslovens : 62, stk. 1, nr. 1, og 65, stk. 1-4 Bekendtgørelse m.v.: Bekendtgørelse nr. 179 af 19. februar 2007 om rådighed Bekendtgørelse nr. 177

Læs mere

Ændringer vedrørende krav til den lediges CV og til CV-samtalen

Ændringer vedrørende krav til den lediges CV og til CV-samtalen Rundskrivelse nr. 26/2007 19. juni 2007 Ændringer vedrørende krav til den lediges CV og til CV-samtalen Stormgade 10 Postboks 1103 1009 København K Tlf. 38 10 60 11 Fax 38 19 38 90 adir@adir.dk www.adir.dk

Læs mere

Mangfoldighed Denne pjece giver værdifulde informationer om en god integration af medarbejdere med mangfoldig baggrund

Mangfoldighed Denne pjece giver værdifulde informationer om en god integration af medarbejdere med mangfoldig baggrund Ligebehandlingens Emma Gad Mangfoldighed Denne pjece giver værdifulde informationer om en god integration af medarbejdere med mangfoldig baggrund regionsyddanmark.dk På engelsk hedder det Diversity På

Læs mere

2013-5. Overgang til efterløn ophør af det personlige arbejde mere end midlertidigt. 12. marts 2013

2013-5. Overgang til efterløn ophør af det personlige arbejde mere end midlertidigt. 12. marts 2013 2013-5 Overgang til efterløn ophør af det personlige arbejde mere end midlertidigt En mand ansøgte om at gå på efterløn pr. 16. januar 2009, hvilket var to år efter, at manden fyldte 60 år og havde modtaget

Læs mere

I dette notat diskuteres forskellige muligheder i Københavns Kommunes administrative implementering af de såkaldte akutjobs.

I dette notat diskuteres forskellige muligheder i Københavns Kommunes administrative implementering af de såkaldte akutjobs. KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen NOTAT 07-11-2012 BILAG 1 Administration af akutjob i Københavns Kommune I dette notat diskuteres forskellige muligheder

Læs mere

Afbureaukratisering anbefalinger til jobcentrenes modtagelse

Afbureaukratisering anbefalinger til jobcentrenes modtagelse NOTAT 13. juni 2008 Afbureaukratisering anbefalinger til jobcentrenes modtagelse Baggrund for afbureaukratiseringen Reglerne på beskæftigelsesområdet er over mange år blevet ændret og justeret gennem politiske

Læs mere

Epileptiker forskelsbehandlet ved opsigelse

Epileptiker forskelsbehandlet ved opsigelse Epileptiker forskelsbehandlet ved opsigelse Oprettet: 02-06-2010 Opdateret: 02-06-2010 En medarbejder med epilepsi blev opsagt to dage efter et anfald. Virksomheden begrundede opsigelsen med hensynet til

Læs mere

HVIS DU BLIVER OPSAGT - RETTIGHEDER OG MULIGHEDER

HVIS DU BLIVER OPSAGT - RETTIGHEDER OG MULIGHEDER HVIS DU BLIVER OPSAGT - RETTIGHEDER OG MULIGHEDER 2016 DINE RETTIGHEDER OPSIGELSESVARSLER I FUNKTIONÆRLOVEN HAR DU VÆRET ANSAT: ER DER ET VARSEL PÅ: OPSIGELSE SKAL SENEST GIVES VED: Under 6 måneder 1 måned

Læs mere

1.0 Indledning:...3. 1.1 Resume:...3 1.1.1 Dimittender, som har haft første job...3 1.1.2 Dimittender, som ikke har haft første job...4 1.2 Metode...

1.0 Indledning:...3. 1.1 Resume:...3 1.1.1 Dimittender, som har haft første job...3 1.1.2 Dimittender, som ikke har haft første job...4 1.2 Metode... Tabelrapport: Sådan fik de jobbet 2014 Indhold 1.0 Indledning:...3 1.1 Resume:...3 1.1.1 Dimittender, som har haft første job...3 1.1.2 Dimittender, som ikke har haft første job...4 1.2 Metode...5 2.0

Læs mere

Når en virksomhed afskediger medarbejdere i større omfang, bliver den omfattet af varslingslovens regler.

Når en virksomhed afskediger medarbejdere i større omfang, bliver den omfattet af varslingslovens regler. Information til jobcentre: Varslingssager Når en virksomhed afskediger medarbejdere i større omfang, bliver den omfattet af varslingslovens regler. Ansvaret for indsatsen er delt mellem landets jobcentre

Læs mere

MEDARBEJDERE I UDLANDET

MEDARBEJDERE I UDLANDET MEDARBEJDERE I UDLANDET > En vejledning til virksomheder om social sikring ved udstationering og arbejde i flere lande inden for EU/EØS Denne vejledning gennemgår social sikringsreglerne ved udstationering

Læs mere

Find den. rigtige. medarbejder. et servicetilbud til virksomheder i Gladsaxe Kommune

Find den. rigtige. medarbejder. et servicetilbud til virksomheder i Gladsaxe Kommune Find den rigtige medarbejder et servicetilbud til virksomheder i Gladsaxe Kommune 16 tilbud til din virksomhed Jobcenter Gladsaxe er din virksomheds indgang til ny arbejdskraft. Vi er en professionel samarbejdspartner,

Læs mere

Ansatte på særlige vilkår

Ansatte på særlige vilkår Ansatte på særlige vilkår vejledning til tillidsrepræsentanter Her kan du læse nærmere om lovgivningen og aftalerne om ansatte på særlige vilkår 1 Indholdsfortegnelse Vejledning til tillidsrepræsentanter

Læs mere

Lovtidende A 2009 Udgivet den 11. juli 2009

Lovtidende A 2009 Udgivet den 11. juli 2009 Lovtidende A 2009 Udgivet den 11. juli 2009 8. juli 2009. Nr. 730. Bekendtgørelse om kompensation til personer med handicap i erhverv m.v. I medfør af 3, stk. 2, 7, stk. 5, 11, 14 a, stk. 5, 16 a, stk.

Læs mere

Arbejdsløs og hvad så?

Arbejdsløs og hvad så? Frederiksberg Arbejdsløs og hvad så? Orientering fra El-fagets arbejdsløshedskasse Januar 2012 Arbejdsløs og hvad så? Vi vil i denne pjece prøve, at besvare nogle af de mest stillede spørgsmål. Du har

Læs mere

[arbejdsgiver] sådan gør du... [opret en annonce]

[arbejdsgiver] sådan gør du... [opret en annonce] [arbejdsgiver] sådan gør du... [opret en annonce] Opret en annonce på jobnet.dk Gå ind på jobnet.dk og log ind ved at klikke på linket 'Opret jobannonce' i feltet Arbejdsgiver. På siden Opret annonce kan

Læs mere

Vejledning i udfyldelse af mit CV på jobnet.dk og Min plan for jobsøgning på mithk.dk

Vejledning i udfyldelse af mit CV på jobnet.dk og Min plan for jobsøgning på mithk.dk Vejledning i udfyldelse af mit CV på jobnet.dk og Min plan for jobsøgning på mithk.dk Når du udfylder dit CV på jobnet.dk, er der nogle af felterne, du skal være ekstra opmærksom på. De skal nemlig udfyldes

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af integrationsloven og forskellige andre love

Forslag. Lov om ændring af integrationsloven og forskellige andre love Til lovforslag nr. L 189 Folketinget 2009-10 Efter afstemningen i Folketinget ved 2. behandling den 20. maj 2010 Forslag til Lov om ændring af integrationsloven og forskellige andre love (Forenkling af

Læs mere

Indledning. Indhold. PersonalePolitik Sort til Hvidt Side 2

Indledning. Indhold. PersonalePolitik Sort til Hvidt Side 2 Personale Indledning Sort til Hvidt beskæftiger mere end 300 medarbejdere, hvilket indebærer et stort ansvar for at opretholde en bæredygtig personalepolitik Sort til Hvidt lægger afgørende vægt på en

Læs mere

Om at stå til rådighed - for ledige kontanthjælps- og starthjælpsmodtagere

Om at stå til rådighed - for ledige kontanthjælps- og starthjælpsmodtagere Om at stå til rådighed - for ledige kontanthjælps- og starthjælpsmodtagere Arbejdsdirektoratet Stormgade 10 - Postboks 1103-1009 København K - e-post: adir@adir.dk Tlf. 38 10 60 11 - Tlf. tid: 11.00-15.00

Læs mere

Cirkulære om ændring af vejledning om en a-kasses pligt til at vejlede mv.

Cirkulære om ændring af vejledning om en a-kasses pligt til at vejlede mv. Vejledning nr. xx af yy. 2009 Cirkulære om ændring af vejledning om en a-kasses pligt til at vejlede mv. I vejledning nr. 15 af 19. februar 2007 om en a-kasses pligt til at vejlede mv. som senest ændret

Læs mere

D.O. II \ Januar 2016 8.2. Kort om sygedagpenge og refusion

D.O. II \ Januar 2016 8.2. Kort om sygedagpenge og refusion Kort om sygedagpenge og refusion A - Løn under sygdom/refusion Funktionærer har krav på fuld løn under sygdom. Fuld løn inkluderer sædvanlige løntillæg og provision, men ikke overarbejdsbetaling, uanset

Læs mere

Udkast (ny bekendtgørelse)

Udkast (ny bekendtgørelse) Udkast (ny bekendtgørelse) Bekendtgørelse om rådighed for personer der ansøger om eller modtager kontantydelse, herunder under ophold i et andet EU/EØS-land I medfør af 10, stk. 7, i lov om kontantydelse

Læs mere

Hvidovre Kommune Børne- og Ungeforvaltningen August 2011. Godkendelseskriterier for private leverandører af dagtilbud

Hvidovre Kommune Børne- og Ungeforvaltningen August 2011. Godkendelseskriterier for private leverandører af dagtilbud Hvidovre Kommune Børne- og Ungeforvaltningen August 2011 Godkendelseskriterier for private leverandører af dagtilbud Indhold 1. Generelle krav... 3 1.1. Depositum... 3 1.2. Driftsgaranti... 3 1.3. Vedtægter...

Læs mere

LOVFORSLAG OM VIKARERS RETSSTILLING

LOVFORSLAG OM VIKARERS RETSSTILLING 28. marts 2013 LOVFORSLAG OM VIKARERS RETSSTILLING Beskæftigelsesministeriet har den 18. marts 2013 sendt et lovforslag om vikarers retsstilling ved udsendelse af et vikarbureau i høring. Lovforslaget

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 16. marts 2012

HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 16. marts 2012 HØJESTERETS KENDELSE afsagt fredag den 16. marts 2012 Sag 185/2010 HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Irma A/S (advokat Yvonne Frederiksen) og Beskæftigelsesministeriet (kammeradvokaten

Læs mere

Samarbejdserklæring imellem vikar og Vikar-online

Samarbejdserklæring imellem vikar og Vikar-online Juridiske betingelser, afsnit 1 WEBSITE BETINGELSER Samarbejdserklæring imellem vikar og Vikar-online Velkommen til Vikar-Onlines jobbank. Din brug af dette website sker i henhold til følgende betingelser,

Læs mere

Hjælp til jobsøgningen

Hjælp til jobsøgningen Hjælp til jobsøgningen FOA Århus Jobmatch Hjælp til jobsøgningen I denne folder finder du inspiration til jobsøgning. Da det kan være længe siden, du sidst har lavet enten ansøgning, CV eller andet relateret

Læs mere

Regler og rettigheder

Regler og rettigheder Juni 2018 Regler og rettigheder når du arbejder i Danmark Her kan du læse om nogle af de vigtigste regler og rettigheder, som du skal kende, når du arbejder i Danmark. Du kan få mere at vide på hjemmesiden

Læs mere

Den 10. december 2013

Den 10. december 2013 29. nov. 13 Den 10. december 2013 1) Nyeste retspraksis vedr. 120 dages reglen i Funktionærloven 2) Forskelsbehandlingsloven med særligt henblik på alder og handicap 3) Ferieloven: sygdom under ferie 4)

Læs mere

Udfordringer ved brug af vikarer

Udfordringer ved brug af vikarer Udfordringer ved brug af vikarer Brug af vikarer bliver mere og mere udbredt, da det hjælper virksomhederne med at imødekomme behovet for fleksibel arbejdskraft. Det giver dog udfordringer og spørgsmål

Læs mere

Rekruttering af arbejdskraft gennem AF

Rekruttering af arbejdskraft gennem AF Rekruttering af arbejdskraft gennem AF Februar 2006 Rekruttering af arbejdskraft gennem AF I en situation med stigende beskæftigelse og tiltagende mangel på arbejdskraft er det vigtigt, at virksomhederne

Læs mere

E N V E J L E D N I N G F O R M E N I G H E D S R Å D

E N V E J L E D N I N G F O R M E N I G H E D S R Å D FLEKSJOB OG SKÅNEJOB E N V E J L E D N I N G F O R M E N I G H E D S R Å D OGSÅ MULIGE I FOLKEKIRKEN 2 Udgivet af Kirkeministeriet 2001 T RY K B o rch Try k G R A F I S K DESIGN Design Factory PAPIR A

Læs mere

VEJLEDNING UMLOUD UNTD VEJLEDNING OM FORSKELSBEHANDLINGSLOVEN 2005 >

VEJLEDNING UMLOUD UNTD VEJLEDNING OM FORSKELSBEHANDLINGSLOVEN 2005 > VEJLEDNING VEJLEDNING OM FORSKELSBEHANDLINGSLOVEN 2005 > VEJLEDNING OM FORSKELSBEHANDLINGSLOVEN > 4 VEJLEDNING OM FORSKELSBEHANDLINGSLOVEN 2005 VEJLEDNING OM FORSKELSBEHANDLING er udgivet i januar 2006

Læs mere

Ansat med løntilskud på en offentlig arbejdsplads F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E. Et springbræt til arbejdsmarkedet

Ansat med løntilskud på en offentlig arbejdsplads F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E. Et springbræt til arbejdsmarkedet September 2012 Ansat med løntilskud på en offentlig arbejdsplads F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E Et springbræt til arbejdsmarkedet Du skal snart starte i et løntilskudsjob på en arbejdsplads.

Læs mere

Bekendtgørelse om selvforskyldt ledighed

Bekendtgørelse om selvforskyldt ledighed 1 of 14 21/09/2010 12:30 Oversigt (indholdsfortegnelse) Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5 Kapitel 6 Område og begreber mv. Selvforskyldt ledighed ved udeblivelse fra samtaler eller aktiviteter,

Læs mere

MYTER OG FAKTA OM A-KASSEN

MYTER OG FAKTA OM A-KASSEN MYTER OG FAKTA OM A-KASSEN Myte 1: De danske rådighedsregler er for slappe, og derfor får de ledige, mulighed for at sige nej til relevant arbejde. I Danmark, skal alle ledige stå til rådighed fra første

Læs mere

Ligebehandlingsnævnet

Ligebehandlingsnævnet Ligestillingsudvalget 2012-13 LIU Alm.del Bilag 63 Offentligt Ligebehandlingsnævnet Ligebehandlingsnævnets møde med Folketingets Ligestillingsudvalg Onsdag den 17. april 2013 Nævnets historie Ligebehandlingsnævnet

Læs mere

lã=~í=î êé=~êäéàçëä ëüéçëñçêëáâêéí=á=bõp==

lã=~í=î êé=~êäéàçëä ëüéçëñçêëáâêéí=á=bõp== Indholdsfortegnelse I denne pjece kan du læse om følgende: 1. Indledning om arbejde mv. i EØS 2. Danske dagpenge, mens du søger arbejde i et andet EØS-land 3. Overførsel af forsikrings- og arbejdsperioder

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. december 2011

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. december 2011 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 7. december 2011 Sag 102/2010 (2. afdeling) HK Danmark som mandatar for A (advokat Peter Breum) mod Holbæk Kommune (advokat Elsebeth Aaes-Jørgensen) I tidligere instanser

Læs mere

Vejledning vedrørende det gode ansættelsesforløb

Vejledning vedrørende det gode ansættelsesforløb 12. oktober 2015 Vejledning vedrørende det gode ansættelsesforløb Lederen Ansættelsesudvalg Formalier Før ansættelsessamtalen Overvejelser inden stillingsopslaget Lederen tager initiativ til nedsættelse

Læs mere

Oplæring på særlige vilkår (integrations- og oplæringsstillinger)

Oplæring på særlige vilkår (integrations- og oplæringsstillinger) Cirkulære om aftale om Oplæring på særlige vilkår (integrations- og oplæringsstillinger) 2005 Cirkulære af 29. juni 2005 Perst. nr. 036-05 PKAT nr. J.nr. 04-345-28 Indholdsfortegnelse Cirkulære Generelle

Læs mere

Partnerskabsaftale. Jobcenter Slagelse:

Partnerskabsaftale. Jobcenter Slagelse: Partnerskabsaftale Mellem en virksomhed og Jobcenter Slagelse Virksomhedsnavn Adresse Tlf.nr. Hjemmeside CVR nr. P. nr. 1. kontaktperson i virksomhed 2. kontaktperson i virksomhed Aftalenr. - Jobcenter

Læs mere

Denne folder henvender sig primært til socialrådgivere og sagsbehandlere i kommunerne Proces fra beskyttet beskæftigelse til skånejob

Denne folder henvender sig primært til socialrådgivere og sagsbehandlere i kommunerne Proces fra beskyttet beskæftigelse til skånejob Denne folder henvender sig primært til socialrådgivere og sagsbehandlere i kommunerne Proces fra beskyttet beskæftigelse til skånejob (Job med løntilskud) Indledning... side 3 Beskyttet beskæftigelse iht.

Læs mere

Merethe Nord Philip. Specialkonsulent i Kontoret for Studier, Forskere m.v.

Merethe Nord Philip. Specialkonsulent i Kontoret for Studier, Forskere m.v. Merethe Nord Philip Specialkonsulent i Kontoret for Studier, Forskere m.v. Informationsmøde om 1. Betingelser for ophold som au pair i Danmark 2. Misbrug (kontrol/sanktion) 3. Beskyttelse af au pair-personer

Læs mere

at undgå diskrimination

at undgå diskrimination GODE RÅD OM... at undgå diskrimination SIDE 1 indhold 3 Indledning 3 Begrebet forskelsbehandling 4 Chikane 4 Nationalitet 4 Handicap 5 Alder 6 Registrering 7 Godtgørelse for overtrædelse af loven 7 Ugyldige

Læs mere

Om at være arbejdsløshedsforsikret i EØS og på Færøerne

Om at være arbejdsløshedsforsikret i EØS og på Færøerne Om at være arbejdsløshedsforsikret i EØS og på Færøerne Indholdsfortegnelse I denne pjece kan du læse om følgende: 1. Indledning om arbejde mv. i EØS og på Færøerne 2. Danske dagpenge, mens du søger arbejde

Læs mere

Aktivering & anden aktør

Aktivering & anden aktør 1 Aktivering & anden aktør 2 3 Indhold 05 Aktivering 08 Jobplanen 11 Aktiveringsmuligheder 17 Anden aktør 4 5 Alle undersøgelser tyder på, at den mest virkningsfulde aktivering er den, hvor den ledige

Læs mere

Fokus på jobsøgning. Kort nyt: DIGITAL JOBSØGNING MED DSA. DSAjobsøger NYUDDANNET. Én epoke er slut en ny begynder JOBSØGNING 02-03-09

Fokus på jobsøgning. Kort nyt: DIGITAL JOBSØGNING MED DSA. DSAjobsøger NYUDDANNET. Én epoke er slut en ny begynder JOBSØGNING 02-03-09 DSA Danmarks billigste a-kasse arkiv www.dsa-akasse.dk Skriv til redaktionen Tilmeld 02-03-09 Fokus på jobsøgning De fleste af os vil på et tidspunkt af lyst eller nødvendighed søge et nyt arbejde. Der

Læs mere

Retningslinjer for ansatte i løntilskud i Frederiksberg Kommune,

Retningslinjer for ansatte i løntilskud i Frederiksberg Kommune, Retningslinjer for ansatte i løntilskud i Frederiksberg Kommune, Frederiksberg Kommune er som offentlig arbejdsgiver forpligtet til at deltage aktivt i de arbejdsmarkedsordninger og reguleringer som vedtages.

Læs mere

HR- Chefens svar. Job-guide

HR- Chefens svar. Job-guide HR- Chefens svar Job-guide Arbejdsliv Hvad kan man som ny medarbejder selv gøre for at få en god start i jeres virksomhed? At opbygge en succesfuld karriere hos Scandic Entreprise Aps forventer vi, at

Læs mere

MENNESKER ER FORSKELLIGE MEN VI SKAL ALLE HAVE LIGE MULIGHEDER

MENNESKER ER FORSKELLIGE MEN VI SKAL ALLE HAVE LIGE MULIGHEDER MENNESKER ER FORSKELLIGE MEN VI SKAL ALLE HAVE LIGE MULIGHEDER DANSK SYGEPLEJERÅDS HOLDNINGER TIL MANGFOLDIGHED OG LIGESTILLING Mennesker er forskellige - men vi skal alle have lige muligheder Dansk Sygeplejeråds

Læs mere

Om at være selvforskyldt ledig

Om at være selvforskyldt ledig Arbejdsdirektoratet Marts 2007 Om at være selvforskyldt ledig INDHOLD 1. INDLEDNING...3 2. HVAD SKER DER, HVIS DU SIGER ET ARBEJDE OP?...3 3. HVAD ER EN GYLDIG GRUND TIL AT SIGE ET ARBEJDE OP?...3 3.1.

Læs mere

Vejledning om samtykke og tavshedspligt. 01-12-2014 Socialforvaltningen, Københavns Kommune

Vejledning om samtykke og tavshedspligt. 01-12-2014 Socialforvaltningen, Københavns Kommune Vejledning om samtykke og tavshedspligt 01-12-2014 Socialforvaltningen, Københavns Kommune Indhold 1. Samtykke... 3 1.1 Hvad er et samtykke og hvornår bruges det?... 3 1.2 Når borgeren ikke kan give et

Læs mere

Forslag til lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. (Undtagelse for unge under 18 år)

Forslag til lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. (Undtagelse for unge under 18 år) Arbejdsmarkedsudvalget AMU alm. del - Bilag 22 Offentligt Forslag til lov om ændring af lov om forbud mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet m.v. (Undtagelse for unge under 18 år) I lov om forbud mod

Læs mere

Vordingborg Kommunes Arbejdsmarkedspolitik. Overordnede mål og indsatsområder

Vordingborg Kommunes Arbejdsmarkedspolitik. Overordnede mål og indsatsområder Vordingborg Kommunes Arbejdsmarkedspolitik Overordnede mål og indsatsområder Udarbejdet Januar 2007 Arbejdsmarkedspolitikkens indhold: Visioner s.3 Lovgrundlag s.4 Udfordringer s.4 Grundlag s.4 Mål for

Læs mere

Velkommen til Hartmanns A/S 3

Velkommen til Hartmanns A/S 3 vikarhåndbogen Indhold Velkommen til Hartmanns A/S 3 Vikar hos Hartmanns 4 Arbejdstid 4 Når du møder på arbejdspladsen 4 Tavshedspligt 5 Sygdom 5 Sygedagpenge 5 1., 2. og 3 ledighedsdag (G-dage) 6 Feriepenge

Læs mere

Køn Helsingør Kommune stræber efter at skabe en afbalanceret kønsfordeling blandt de ansatte i afdelinger og på de forskellige ledelsesniveauer.

Køn Helsingør Kommune stræber efter at skabe en afbalanceret kønsfordeling blandt de ansatte i afdelinger og på de forskellige ledelsesniveauer. Helsingør Kommunes Ligestillingspolitik Indledning Helsingør Kommune arbejder målrettet for ligestilling og betragter alle medarbejdere som ligestillede uanset køn, alder, handicap, seksuel orientering,

Læs mere

Bekendtgørelse om en a-kasses pligt til at vejlede mv.

Bekendtgørelse om en a-kasses pligt til at vejlede mv. BEK nr 700 af 27/05/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 22. juni 2016 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering, j.nr. 2015-0002998

Læs mere

Fagligt og politisk grundlag for Fagligt Fælles Forbund Sydfyn

Fagligt og politisk grundlag for Fagligt Fælles Forbund Sydfyn Fagligt og politisk grundlag for Fagligt Fælles Forbund Sydfyn Forord... 2 En fagforening der er til for medlemmerne... 2 Vi er én fagforening... 3 Vi er en ambitiøs fagforening... 3 3F Sydfyn er åben

Læs mere

Gyldige grunde. De gyldige grunde er hentet fra Bekendtgørelse nr. 62 af 25. januar 2012 om selvforskyldt ledighed.

Gyldige grunde. De gyldige grunde er hentet fra Bekendtgørelse nr. 62 af 25. januar 2012 om selvforskyldt ledighed. Marts 2012 Arbejdsløshedskassen F O A S A R B E J D S L Ø S H E D S K A S S E Gyldige grunde Du får ikke karantæne, hvis du siger dit job op, afslår et job eller et aktiveringstilbud, hvis du har en gyldig

Læs mere

Referat. Ligestillingsudvalget for Jammerbugt Kommune

Referat. Ligestillingsudvalget for Jammerbugt Kommune udvikling Toftevej 43, 9440 Aabybro Tlf.: 7257 7777 Fax: 7257 8888 raadhus@jammerbugt.dk www.jammerbugt.dk Mette Ankjær Jensen Direkte 7257 7464 met@jammerbugt.dk 08-08-2008 Sagsnr.: 1849-49352 Referat

Læs mere

Mennesker er forskellige - men vi skal alle have lige muligheder Dansk Sygeplejeråds holdninger til mangfoldighed og ligestilling

Mennesker er forskellige - men vi skal alle have lige muligheder Dansk Sygeplejeråds holdninger til mangfoldighed og ligestilling Mennesker er forskellige - men vi skal alle have lige muligheder Dansk Sygeplejeråds holdninger til mangfoldighed og ligestilling Mennesker er forskellige - men vi skal alle have lige muligheder Layout:

Læs mere

Sådan forhandler du din egen løn. Start-kit til den årlige lønsamtale - eller ansættelsessamtalen

Sådan forhandler du din egen løn. Start-kit til den årlige lønsamtale - eller ansættelsessamtalen Sådan forhandler du din egen løn Start-kit til den årlige lønsamtale - eller ansættelsessamtalen Dansk Journalistforbund Faglig afdeling januar 2005 1. Lønforhandling til ny stilling Spørgsmål: Svar: Spørgsmål:

Læs mere

Executive Summary. Evaluering af Jobnet blandt brugere. Brugerundersøgelse 2007

Executive Summary. Evaluering af Jobnet blandt brugere. Brugerundersøgelse 2007 Executive Summary Evaluering af Jobnet blandt brugere Brugerundersøgelse 2007 Executive Summary Brugerundersøgelse 2007 Af Jeppe Krag Indhold 1 Undersøgelsens resultater... 1 1.1 Undersøgelsens gennemførelse...

Læs mere

Kontraktbilag om sociale og etiske hensyn ved indkøb

Kontraktbilag om sociale og etiske hensyn ved indkøb Bilag XX Kontraktbilag om sociale og etiske hensyn ved indkøb Indhold Parterne... 1 Formålet med kontraktbilaget... 1 1. Generelle krav... 2 1, stk. 1 - Global Compact-principperne... 2 2. Specifikke krav...

Læs mere

N o t a t. Flygtninges vej fra grænsen til et job i Danmark

N o t a t. Flygtninges vej fra grænsen til et job i Danmark N o t a t Arbejdsmarkedskontor Øst 18. februar 2016 Flygtninges vej fra grænsen til et job i Danmark Dette notat giver et overblik over de mange forskellige instanser og indsatser, den enkelte flygtning

Læs mere

Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 AMU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 344 Offentligt T A L E. 15. marts 2011

Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 AMU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 344 Offentligt T A L E. 15. marts 2011 Arbejdsmarkedsudvalget 2010-11 AMU alm. del, endeligt svar på spørgsmål 344 Offentligt T A L E Beskæftigelsesministerens tale til det åbne samråd om Seasonal Work-hjemmesiden den 23. marts 2011 svar på

Læs mere

Om at være arbejdsløshedsforsikret i Danmark

Om at være arbejdsløshedsforsikret i Danmark Arbejdsdirektoratet November 2008 Om at være arbejdsløshedsforsikret i Danmark INDHOLD 1. INDLEDNING...3 2. DEN DANSKE ARBEJDSLØSHEDSFORSIKRING...3 3. A-KASSERNE...4 4. HVORDAN BLIVER JEG MEDLEM AF EN

Læs mere

Ledige fleksjobberettigede

Ledige fleksjobberettigede Ledige fleksjobberettigede Formål med pjecen: At give borger en introduktion til lovgivningen omkring pligter og rettigheder At oplyse borger om metoder til jobsøgning At oplyse borger om de individuelle

Læs mere

Sådan fik de jobbet 2010 - en undersøgelse af nyuddannede djøferes første job

Sådan fik de jobbet 2010 - en undersøgelse af nyuddannede djøferes første job DJØF Sådan fik de jobbet 2010 - en undersøgelse af nyuddannede djøferes første job DJØF august 2010 Indhold 1 Indledning... 2 1.1 Resume... 2 1.2 Metode... 2 2 Færdiguddannede kandidaters erfaring med

Læs mere

vær sygefra værd at vide om

vær sygefra værd at vide om sygefravær værd at vide om Når du bliver syg, kan der opstå mange spørgsmål: Hvordan ser min økonomi ud under min sygdom? Hvad gør jeg for at sikre, at jeg stadig har mit job, når jeg atter bliver rask?

Læs mere

Kort om opsigelse af medarbejdere

Kort om opsigelse af medarbejdere Kort om opsigelse af medarbejdere Medarbejderens opsigelsesvarsel Funktionærer skal opsige deres stilling med 1 måneds varsel til udgangen af en måned. Øvrige medarbejderes opsigelsesvarsler fremgår af

Læs mere

Vejledning vedrørende det gode ansættelsesforløb

Vejledning vedrørende det gode ansættelsesforløb 12. marts 2016 Vejledning vedrørende det gode ansættelsesforløb Lederen Ansættelsesudvalg Formalia Før ansættelsessamtalen Overvejelser inden stillingsopslaget lederen tager initiativ til nedsættelse af

Læs mere

Betingelserne for at visitere til fleksjob fremgår af 70 i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats og grundlaget for en afgørelse fremgår af lovens 70a.

Betingelserne for at visitere til fleksjob fremgår af 70 i lov om en aktiv beskæftigelsesindsats og grundlaget for en afgørelse fremgår af lovens 70a. KØBENHAVNS KOMMUNE Beskæftigelses- og integrationsforvaltningen Center for Driftsunderstøttelse NOTAT Januar 2012 Retsregler om tilkendelse af fleksjob Betingelserne for at visitere til fleksjob fremgår

Læs mere

LinkedIn Guide. krifa.dk. Krifas LinkedIn guide er til dig, der gerne vil bruge LinkedIn i din jobsøgning. Hvad kan LinkedIn bruges til?

LinkedIn Guide. krifa.dk. Krifas LinkedIn guide er til dig, der gerne vil bruge LinkedIn i din jobsøgning. Hvad kan LinkedIn bruges til? LinkedIn Guide Krifas LinkedIn guide er til dig, der gerne vil bruge LinkedIn i din jobsøgning. krifa.dk Hvad kan LinkedIn bruges til? LinkedIn har verdens største samling af CV er. På verdensplan har

Læs mere

Delpolitik om Rekruttering og ansættelse af nye medarbejdere

Delpolitik om Rekruttering og ansættelse af nye medarbejdere Delpolitik om Rekruttering og ansættelse af nye medarbejdere 1. Overordnet målsætning Med en bevidst rekrutteringsstrategi ønsker vi at fastholde og tiltrække medarbejdere, der kan medvirke til, at Gentofte

Læs mere

Vejledning til Design denmark Dansk Erhvervs Standardkontrakt for funktionærer

Vejledning til Design denmark Dansk Erhvervs Standardkontrakt for funktionærer Vejledning til Design denmark Dansk Erhvervs Standardkontrakt for funktionærer Ansættelseskontrakt for funktionærer er udarbejdet med henblik på opfyldelse af betingelserne i Lov om arbejdsgiverens pligt

Læs mere

Hvad må jeg... når jeg får dagpenge, efterløn mv. FAGLIG FÆLLES AKASSE

Hvad må jeg... når jeg får dagpenge, efterløn mv. FAGLIG FÆLLES AKASSE Hvad må jeg... når jeg får dagpenge, efterløn mv. 1 FAGLIG FÆLLES AKASSE Indhold Forskellen på aktiviteter og frivilligt, ulønnet arbejde... - Aktiviteter... - Frivilligt, ulønnet arbejde... - Det gælder

Læs mere

LOV nr 483 af 12/06/2009 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juli 2016. (Etablering af et enstrenget kommunalt beskæftigelsessystem m.v.)

LOV nr 483 af 12/06/2009 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juli 2016. (Etablering af et enstrenget kommunalt beskæftigelsessystem m.v.) LOV nr 483 af 12/06/2009 (Gældende) Udskriftsdato: 2. juli 2016 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdsmarkedsstyrelsen, j.nr. 2008-0007287 Senere ændringer til

Læs mere

Besættelse af ledige stillinger i Langeland Kommune

Besættelse af ledige stillinger i Langeland Kommune Indstilling til drøftelse i HU, efterfølgende i ØK november 2015 Besættelse af ledige stillinger i Langeland Kommune Det har hidtil været praksis i kommunen at faste og midlertidige stillinger over 6 måneder

Læs mere

Rammeaftale om tidsbegrænset ansættelse. 07.84 O.11 xx/2012 Side 1

Rammeaftale om tidsbegrænset ansættelse. 07.84 O.11 xx/2012 Side 1 Rammeaftale om tidsbegrænset ansættelse KL Sundhedskartellet Side 1 Indholdsfortegnelse Side 1. Formål... 3 2. Hvem er omfattet af aftalen... 3 3. Definitioner... 4 4. Princippet om ikke-forskelsbehandling...

Læs mere

Tilbud om ansættelse med løntilskud Efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, kapitel 12 Se vedlagte bekendtgørelse

Tilbud om ansættelse med løntilskud Efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, kapitel 12 Se vedlagte bekendtgørelse Arbejdstagers navn og adresse Oplyses ved henvendelse Beslutningsdato Personnummer Du tilbydes ansættelse hos Navn Tilbud om ansættelse med løntilskud Efter lov om en aktiv beskæftigelsesindsats, kapitel

Læs mere

YDELSESSERVICE KØBENHAVN GUIDE TIL SENIORJOB

YDELSESSERVICE KØBENHAVN GUIDE TIL SENIORJOB YDELSESSERVICE KØBENHAVN GUIDE TIL SENIORJOB NOVEMBER 2014 INDHOLD S. 02 1. SÅDAN FÅR DU SENIORJOB S. 02 Betingelser for seniorjob i Københavns Kommune S. 02 Hvornår skal du søge seniorjob? S. 02 Kompensationsydelse

Læs mere

Find dit nye job på FOA Job

Find dit nye job på FOA Job Januar 2012 F O A F A G O G A R B E J D E Er du træt af dit job? opsagt eller ledig? ved at afslutte en uddannelse? ved at flytte? Find dit nye job på FOA Job Brugervejledning Indholdsfortegnelse: Hvad

Læs mere

fremtiden starter her... Gode råd om... Jobrotation Mulighed for Efteruddannelse til medarbejderne uden produktivtetstab

fremtiden starter her... Gode råd om... Jobrotation Mulighed for Efteruddannelse til medarbejderne uden produktivtetstab fremtiden starter her... Gode råd om... Jobrotation Mulighed for Efteruddannelse til medarbejderne uden produktivtetstab INDHOLD Indledning 3 Sådan kommer du i gang 3 Blanketter 4 Praktiske oplysninger

Læs mere

Bilag 4. CSR/Samfundsansvar

Bilag 4. CSR/Samfundsansvar Bilag 4 CSR/Samfundsansvar Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING... 3 2. INTERNATIONALT ANERKENDTE PRINCIPPER... 3 3. MATERIELLE KRAV TIL LEVERANDØREN... 4 4. DOKUMENTATION... 6 5. LEVERANDØRENS ANSVAR...

Læs mere

Bilag H CSR. Rammeaftale 09.01 Fødevarer og drikkevarer Totalleverandører

Bilag H CSR. Rammeaftale 09.01 Fødevarer og drikkevarer Totalleverandører Bilag H CSR Rammeaftale 09.01 Fødevarer og drikkevarer Totalleverandører Indholdsfortegnelse 1. Generelle krav... 3 2. Mindstekrav til Leverandøren... 4 2.1. Generelt... 4 2.1.1. Menneskerettigheder (Mindstekrav)...

Læs mere

11-12-2009 Silkeborg Tekniske Skole Håndbog om sygefravær 2010 1

11-12-2009 Silkeborg Tekniske Skole Håndbog om sygefravær 2010 1 Silkeborg Tekniske Skole Håndbog om sygefravær 2010 1 Indhold Håndbog om sygefravær... 3 Indledning... 3 Sygemeldingen den første kontakt til arbejdspladsen... 3 Registrering af sygefravær... 4 Langvarigt

Læs mere

Undersøgelse af private arbejdsgiveres syn på færdiguddannedes kompetencer og studierelevante udlandsophold

Undersøgelse af private arbejdsgiveres syn på færdiguddannedes kompetencer og studierelevante udlandsophold Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser Undersøgelse af private arbejdsgiveres syn på færdiguddannedes kompetencer og studierelevante udlandsophold Udgivet af: Styrelsen for Universiteter

Læs mere

Gode råd. på vej mod dit næste job

Gode råd. på vej mod dit næste job Gode råd på vej mod dit næste job Husk, du får dine breve fra HK s a-kasse på Mit HK 02 Arbejdslivet De fleste mennesker oplever skift i deres arbejdsliv, enten efter eget valg eller fordi deres arbejdsplads

Læs mere

Bekendtgørelse af lov om kompensation til handicappede i erhverv m.v.

Bekendtgørelse af lov om kompensation til handicappede i erhverv m.v. LBK nr 727 af 07/07/2009 (Gældende) Udskriftsdato: 5. juli 2016 Ministerium: Beskæftigelsesministeriet Journalnummer: Beskæftigelsesmin., Arbejdsmarkedsstyrelsen, j.nr. 2009-0008754 Senere ændringer til

Læs mere

Strategi for. bekæmpelse af langtidsledighed 2015-2016

Strategi for. bekæmpelse af langtidsledighed 2015-2016 Strategi for bekæmpelse af langtidsledighed 2015-2016 1 Strategi for bekæmpelse af langtidsledighed Indledning. Næsten 10.000 personer henvender sig årligt i Jobcenter Esbjerg på grund af arbejdsløshed.

Læs mere

Håndbog til Godkendelse af virksomheder som praktiksted for Eventkoordinator

Håndbog til Godkendelse af virksomheder som praktiksted for Eventkoordinator Håndbog til Godkendelse af virksomheder som praktiksted for Eventkoordinator Uddannelsesnævnet, august 2015 Side 1 af 9 Det faglige Udvalg for Uddannelser inden for Oplevelsesområdet August 2015 Indholdsfortegnelse

Læs mere