En projektopgave i visuel identitet og kommunikation. om det fiktive rejsebureau. ream. udarbejdet af. Dimitrios Schneeberg Mastrovasilis

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "En projektopgave i visuel identitet og kommunikation. om det fiktive rejsebureau. ream. udarbejdet af. Dimitrios Schneeberg Mastrovasilis"

Transkript

1 En projektopgave i visuel identitet og kommunikation om det fiktive rejsebureau ream ours udarbejdet af Dimitrios Schneeberg Mastrovasilis Troels Ottesen Michael Dalgaard Stefan Skjerning Erhvervsakademiet København Nord, Multimediedesigner, tr08mul01

2 Indholdsfortegnelse Side 2 Indledning Problemformulering Tidsplan / WBS Kommunikationsmodel Kommunikationsplan Afsender Produkt Budskab Modtager, segmentering og målgruppe moodboard Medier Præsentation og begrundelse for visuel identitet Afsenders image moodboard Farvevalg og -beskrivelse Logo logoets versioner og udvikling Implementeringer Hjemmeside Banner Flyreklamer Billboards og andre reklamer Artikel Procesevaluering og opfølgning på læringsmål Side 3 Side 4 Side 5 Side 6 Side 7 Side 7 Side 7 Side 7 Side 7-8 Side 8 Side 9 Side 10 Side 10 Side 10 Side 11 Side 12 Side 13 Side 14 Side 14 Side 15 Side 16 Side 17 Side 18 Side 19

3 Indledning Side 3 I dette projekt er vores formål at skabe en visuel identitet for det fiktive rejseselskab Dreamtours. Der er mange ting at tage hensyn til, når sådan et projekt laves. Vi skal finde ud af, hvem vores målgruppe er, og hvordan vi kommunikerer med dem på den bedste måde. Målgruppens identitet er utrolig vigtig. Er man ikke bevidst om sin målgruppe, kommer man hurtig til at kommunikere med dem på en forkert måde, eller i værste fald får de slet ikke fat i vores budskab. Vi skal få vækket målgruppens opmærksomhed igennem forskellige medier de rigtige steder på bedst mulig måde. Det er vigtigt at få en kommunikationsplan op og stå tidligt, da den giver et godt overblik over processen, og hvad vores opgave skal indeholde. Rapporten giver et indblik i vores ide til et visuelt design for Dreamtours, samt hvilken målgruppe vi sigter efter, og måden vi gør det på.

4 Problemformulering Side 4 Hvordan kan vi skabe en visuel identitet for vores rejsebureau, Dreamtours, der henvender sig til vores målgruppe (rige med trang til luksuriøse og tilrettelagte rejser)? Hvordan viser og begrunder vi vores valg af den visuelle identiet? Kan vi få skabt den ønskede visuelle identitet gennem arbejde med logo, fly-reklamer, bannere, billboards og artikler? Hvordan finder vi frem til vores målgruppe? Hvordan rammer vi de værdier, der gør sig gældende for målgruppen? Hvordan kan vi lave en segmenteringsudvælgelse? Hvordan kan vi vise de værdier, Dreamtours står for, med øje for at kvalitetsrejser arrangeres efter individuelt behov? Hvordan laver vi en struktur i vores opgave, så den bliver overskuelig og let at forstå? Kan vi gennem kommunikationsmodellen og kommunikationsplanen vise, hvem der er vores målgruppe, og hvordan vi har tænkt os at sælge vores produkt. På hvilk en måde er vores budskab vigtigt i forhold til målgruppen? Hvordan udarbejder vi en procesevaluering, der indeholder de læringsmål, vi under projektet har udarbejdet? Hvordan får vi synliggjort opdelingen af vores projekt, og hvordan får vi skabt en passende tidsramme for de tilhørende projektdele?

5 Tidsplan / WBS Side 5 Vi har udarbejdet en tidsplan med modellen WBS, Work Breakdown Structure, for at illustrere, hvordan en opgave som denne designopave planlægges rent tidsmæssigt. Tiden, vi har til rådighed, har vi delt ud på diverse opgaver, vi i dette projekt har skulle producere - alt fra de mest simple undersøgelser til vigtige afgørelser. De forskellige underdelinger har fået en tidsangivelse, efter hvor lang tid vi har vurderet, at den pågældende del ville kræve af tid.

6 Kommunikationsmodel Side 6 Implicit afsender Designerne bag Dreamtours, der gennem den ekspressive udstråling når ud til målgruppen. Produkt En æstetisk funktion bliver udtrykt gennem et overbevisende og troværdigt design, der forfører modtageren. Implicit modtager Rejselystne med penge på lommen, der sætter pris på luksus og tilrettelagte rejser. Primær aldersgruppe: Medie Sammenhæng i Dreamtours brug af medier og deres design. Udvalgte medier: webside- og banner, fly-reklamer, billboards og artikler. Implicit afsender I arbejdet med Dreamtours afsender og den visuelle identiet er det den implicitte frem for den faktiske afsender, der skal sættes fokus på. Det, vi med designet ønsker at opnå, er, at vi når ud til vores målgruppe gennem et eksklusivt og tiltalende design, der appellerer til følelserne. Vi udtrykker luksuriøsitet og kvalitet i de tiltænkte billeder, reklamer, logo, tekst m.v. Dreamtours skal derfor gerne udstråle en troværdighed omkring vores mål om at arrangere skræddersyede kvalitetsrejser gennem professionelt arbejde. Produkt Dreamtours ønsker at fange modtageren gennem et produkt, der gennem den æstetiske funktion skaber en lyst i modtageren til at udforske mulighederne i Dreamtours rejsebureau. Produktet bygger på overbevisning, forførelse og troværdighed. Implicit modtager Den implicitte modtager er dem, der indgår i Dreamtours målgruppe og derfor bliver tiltrukket af vores tilbud om at kunne opleve luksuriøse og tilrettelagte rejser, hvis man har (nok) penge på lommen. Dreamtours primære målgruppe er derfor karriere-mennesker i alderen 40-55, der vil prøve noget helt andet end hverdagens stress. Medie For at nå ud til den rigtige modtager - Dreamtours målgruppe - skal vi have vores produkt vist i de rigtige medie-sammenhænge. Da vi vurderer, at en stor del af vores målgruppe bruger Internettet meget, læser en del i aviser, tit kører i bil og kan lide at rejse, reklamamerer vi mest i de mediesammenhænge. Funktionen i mediebruget er at virke overbevisende og seriøse qua et sammenhængende design.

7 Kommunikationsplan Side 7 Med kommunikationsplanen sikrer vi, at vi opnår det, vi har tænkt os med kommunikationsmodellen. Hvem er afsender? Den egentlige afsender i dette projekt er Dreamtours rejseselskab. Dertil er der de implicitte afsendere som i fællesskab med Dreamtours har skabt en visuel identitet. Implicit afsender: Designere og andre, der er med til at udtrykke Dreamtours identitet. Hvad er produktet? Produktet er kernen i Dreamtours mål om at virke overbevisende for modtageren. Her spiller det æstetiske en hovedrolle, da modtageren oplever produktet ud fra det visuelle perspektiv. I overvejelserne af produktudviklingen og -fremstillingen er det vigtigt at have fokus på, hvad der er mest fokus på, og hvordan produktet vil blive modtaget af modtageren. Hvad er budskabet? Det budskab vi ønsker at sende er, at Dreamtours sætter fokus på luksus, kvalitetsrejser og selvfølgelig kundernes specifikke ønsker. De billeder, vi har valgt, skal give kunderne en følelse af harmoni, luksus og kvalitet. De billeder (reklamer), vi laver, skal vække rejselysten hos kunderne og give dem ideer til deres egne drømmerejser, om det så måtte være dykning i Australien eller skitur i Canada. Hvem er modtageren og målgruppen? Dreamtours modtager er dem, der i en eller anden sammenhæng oplever Dreamtours produkter. Dreamtours målgruppe er derimod den gruppe mennesker, vi retter vores produkter mod. Formålet med at danne en visuel identiet er netop at nå ud til vores målgruppe. For at finde vores målgruppe har vi benyttet brainstorm-metoden. Vi har bestemt vores målgruppe til at være rejselystne, som har mulighed for at bruge mange penge på sig selv, da vi tror, at det er her, der er flest faste kunder at hente. Den primære målgruppe vil være i alderen år, da mange af dem har afbetalt hus eller bil, har fået mulighed for at erhverve sig et indbringende arbejde eller måske har fået bedre råd, efter deres børn er flyttet hjemmefra. Et typisk eksempel for målgruppen er, at de kunne være bosat i Nordsjælland (whiskybæltet). Eksempler på kommuner kunne være Hørsholm, Gentofte, Birkerød osv. Selvfølgelig er det ikke kun denne aldersgruppe, der har mange penge mellem hænderne, så vores sekundære målgruppe bliver de yngre generationer, der har råd til den slags rejser. Segmentering En segmentering af vores målgruppe har bragt os frem til, at vores primære målgruppe ligger indenfor det blå segment.

8 Kommunikationsplan Side 8 Som det fremgår af skemaet til højre, er denne gruppe materialistisk og modstander af kontrol. Dette har vi i høj grad lagt vægt på via vores udbud af luksuriøse og individuelle rejsemål. Vi har brugt symboler og farver, hvis formål er at tiltrække opmærksomhed hos denne gruppe mennesker. Vi henvender os til dem igennem de medier, vi opfatter som de mest sete/relevante for denne gruppe mennesker. DET BLÅ SEGMENT Moderne Pragmatisk Materialistisk Liberalistisk Modstand af kontrol Teknologi-positiv Har selvtillid Søger udfordringer Moodboard I bestemmelsen af målgruppen har vi skabt et moodboard, der i sit visuelle udtryk illustrerer stemningen tilknyttet målgruppen. Moodboardet skulle derfor gerne rumme det, vores målgruppe står for og vil i forskellige sammenhænge kunne hives frem og bruges som inspiration til produktioner i de sammenhænge, der tilknyttes Dreamtours målgruppe. Ved brug af et moodboard sikrer vi os, at vi i alle produktioner holder os til samme tema og skaber et visuelt udtryk, der har rod i de samme værdier. Hvordan trænger vi igennem? Vi kan for alvor trænge igennem til vores målgruppe ved at være anderledes bl.a. gennem det visuelle. Herved henvender vi os til en specifik målgruppe. De reklamer, vi laver, skal få de eventuelle kunder lyst til at rejse. De skal få en fornemmelse af, at det er luksus og kvalitet, der er fokus på. Det skal ske gennem det visuelle, de skal se billederne og drømme sig lyst til at rejse.

9 Kommunikationsplan Side 9 Hvilke medier skal bruges? Vi har valgt at bruge følgende medier. Hjemmeside De fleste forretninger i dag gør brug af hjemmesider, og rejseindustrien er bestemt ikke en undtagelse. En hjemmeside ville være med til at vække rejselysten i kunderne, give dem ideer til rejsemål, og endeligt ville det også kunne virke som forretning for dem, der vil købe deres rejser online. På sådan en hjemmeside kunne man evt. lave et værktøj, så kunderne selv kan sammensætte deres rejser på Nettet, bestemme de forskellige rejsemål og oplevelser de vil have. Det skal selvfølgelig også være muligt at komme i kontakt med Dreamtours via , så rejsearrangøren kan komme med forslag og ideer til kundens ønsker, så de på den måde sammen kan komme frem til et endeligt produkt, som kunden er tilfreds med. Banner En stor del af vores målgruppe tilhører den del af befolkningen, der benytter Internettet rimelig tit, hvad enten det er på arbejdet eller derhjemme. Derfor er Internettet et godt sted at reklamere for Dreamtours. Det gøres gennem bannerreklamer, der sættes ind på udvalgte hjemmesider - med tilladelse fra de pågældende hjemmesiders bagmænd - i en passende størrelse. Fly-reklamer En reklame på et fly virker som en naturlig ting, da det er rejser vi har med at gøre. Da vi henvender os til rejselystne mennesker, ville det nok ikke være helt forkert at antage at de rejser mere end den gennemsnitlige dansker og derfor bruger en del af deres tid i lufthavne rundt omkring. Billboards Billboardreklamen kan nå ud til et stort publikum da de er placeret på steder hvor mange mennesker kommer og går. Billboardreklamen skal vise et generelt billede af en drømmerejse, og selvfølgelig logo og navn. Logoet (navnet) på firmaet skal brænde sig fast på folks nethinder så de ikke glemmer det senere. Et slogan eller noget tekst ville være en naturlig del af sådan et medie, i nogle tilfælde ville det sikkert også hjælpe beskueren til at få fat i hvad det er han/hun ser. Artikler i aviser Vi tror at mange i vores primære målgruppe er veluddannet og derfor er der sikkert også en stor del af dem der læser avis. Ikke ensbetydende med at vores reklamer skal trykkes i samtlige aviser, her skal der igen ses på hvilke aviser den primære målgruppe læser. Det samme gør sig gældende for magasinerne. De skal virke som en appetitvækker så målgruppen opsøger Dreamtours, enten på nettet eller i en af forretningerne

10 Præsentation og begrundelse for visuel identitet Side 10 Afsenders image Dreamtours er et rejseselskab, der tilbyder luksusrejser til dem, der kan betale. Der er tale om et selskab, der ligger i den dyre ende af prisskalaen. Deres forretningside går ud på at sammensætte drømmerejser, præcis som deres kunder vil have det. De står til rådighed for deres kunder næsten døgnet rundt, da det forventes af deres kunder. Et rejseselskab som Dreamtours bliver nødt til at holde fast på de kunder, bl.a. fordi kunderne har penge nok til at gå et andet sted hen med deres ønsker. Vi taler altså om et selskab, som må skabe en form for troværdighed hos deres kunder. Det bliver gjort igennem vores medier og de billeder, vi har valgt. Det kan til tider være svært at lægge sig langt væk fra de almindelige rejseselskaber så som Spies, Tjæreborg osv., da de også gerne vil vække følelsen af luksus hos kunderne. Her er det vigtigt, at vi med omhu vælger, hvor vores medier skal placeres. Herunder ses et moodboard, som vi har lavet i forbindelse med afsenders image.

11 Præsentation og begrundelse for visuel identitet Side 11 Farvevalg og -beskrivelse Denne udvalgte farvekode (rgb 183,172,81) er en gylden farve som skal symboliserer luksus. Vi har valgt farven for at illustrere og understrege vores budskab om kvalitet og eksklusivitet. Vi vil gerne tiltrække kunder med penge på lommen samt dem, der gerne vil spendere lidt ekstra for at få en luksuriøs rejse. Guld sættes også i forbindelse med solen og er et symbol på overjordisk storhed, men også på pral. Derudover symboliserer guld fuldkommenhed, erkendelse og (evig) troskab. Med disse udtryk signalerer Dreamtours netop de eksklusive værdier, vi ønsker at fremhæve. Den blå farve er den farve, som bringer seriøsitet og ro ind i Dreamtours udtryk. Samtidig symboliserer det også himmelen og havet, som netop hos et rejsebureau er essentielt at fremhæve. Dermed skaber den blå farve en lyst i modtageren til at rejse og føler sig sikker på, at der bliver taget sig godt af dem. Det er netop nogle af de værdier, Dreamtours ønsker at udstråle. Dreamtours er for dem, der har mod på livet og søger nye udfordringer. Dette symboliserer den orange farve. Den er energifyldt og spontan ligesom en stor del af Dreamtours målgruppe. Da orange også er en dominerende farve, lægges der ekstra mærke til det i de sammenhænge, farven indgår. Symboler og streger Skrift Grafiske elementer Logo Hjemmeside Bannere Billboards Fly-reklamer

12 Logo Side 12 ream ours Udviklingen i designprocessen af Dreamtours logo I vores valg af logo har vi været igennem en længere udvælgelses- og designmæssig proces. Vi har hele tiden haft for øje at skabe et logo, der skulle udstråle luksus og kvalitet. I starten lå vores fokus på at tilføje et element af frihed og rejselyst i form af en vinge eller fugl. I arbejdet med vingen blev udtrykket i kombinationen med den blå farve og en 5-takket stjerne for amerikansk - selv med andre vinge-former. Stjernens form og placering samt funktionen i de forskellige anvendelser blev efterfølgende taget op til overvejelse. Ved brug af den 6-takkede stjerne kunne vi ikke bruge symbolikken ved den stjernekvalitets-effekt, der ligger indprentet i den 5-takkede, men til gengæld blev det amerikanske udtryk delvist elimineret. Tilbage var der nemlig stadig de striber i teksten, vi havde eksperimenteret med. Vi har gerne villet vise lidt fart i logoet for at illustrere noget fremadrettet og smart. I stedet for flere striber i teksten valgte vi at gøre enkelte dele af teksten mere fartpræget. Den blå farve skulle være rimelig dominerende, men ikke i form af en baggrund. Med en blå skriftfarve kunne guldfarven indgå i stjernen og dermed give symbolikken i stjernen ekstra troværdighed. For at skabe en ekstra dynamik i logoet prøvede vi med god succes at lægge en bølget guldstreg under teksten. Efter endnu en grundig overvejelse vurderede vi, at der var for meget Spies over bølgen. Den orange farve kom helt naturligt ind i billedet sammen med ideen om at lave stregen om til en form, der også går igen i skriften. På den måde giver det et bedre helhedindtryk. I logoets samlede form udstråles både fart, seriøsitet, kvalitet og luksus. På næste side kan de forskellige versioner af Dreamtours logo ses. De ældste er nederst.

13 Logoets versioner og udvikling Side 13 ream ream ream urs ours ours ream urs ream urs Dream tours ream urs DreamT urs REAM URS REAM TOUR DREAMTOURS DREAM TOUR DREAMT URS DREAM TOUR reamtours reamtours D R E A M T-O-U-R-S DreamT urs We costemize your wishes Dream tours DREAM T URS Dreamtours DREAM T URS

14 Implementeringer Side 14 Hjemmeside Herunder ses vores udvalg af implementeringer, som i arbejdet med vores målgruppe er relevant i forhold til at vise vores visuelle identiet. ream ours Spring ud i det Hjem Om Dreamtours Kontakt os Site Travel tool Sammensæt din rejse præcis som du ønsker Søg Sted Oplevelser nøgleord Gode råd om rejser Chat med en af vores konsulenter Ibh er senis nulla acincidui tat Iventum nora et? P. Movivagiliae co macesi tum tuam actatistena ompritre medertistim rei silici tiquit, estis vidium nonsum loctarem ma, nononsu inatabem, quam noviterbi contemodius, us in vir ia? Nihil vatuspicae auctum es aderteb aturo, que dit veris, C. Nam vivisse ntemus cont. Er avenena Satisuam nonteba tilicie ntesse averemus aus o cast numur pecerei prius, Cupplic iaeque te aci pulvivil untilis visqua quaster. Pakkeløsninger Wellnes pakke Canada offski

15 Implementeringer Side 15 Banner

16 Implementeringer Side 16 Fly-reklame

17 Implementeringer Side 18 Artikel Drømmerejser på dine betingelser Lorper in velessi exeros nulla facilit vulputetum aut Ea facidui tat esse modio dolorpero dolor ing et in eugait wis et amet landit do ese magnisi tatin velissim et praessi tet ad dolore do commodo loreros ad tionsed diam do etue vero dolum eumsan hent augait volorem dipit nit exerostrud tem zzriusc incipsu scidunt ut aut lamcons equisi er se min ut vel essim irilit nulputat wismod ea con ut at, volorem zzril utatet, conumsandrem do od dolore exeratie min henim in veniam dolorpero eugiam venisl eu feugiat iustis nos et praese vercipit at amet, conum volor ipisim ipit wisl ea faciduisit pratet wissed min utpat, quisi. An vel eratis elis ad te esto odio conullam, sed ream Nulla consendre diamet aliquisi. Os nim nim dunt vel el ip et ad Exer sequissit nullandiat, vel ulla adio et iure magnisl dolorer sim del eum dunt ad ea aut num adio exeros exercing ecte tisi et, quamcommodio con henim veliquatin ecte feuguer sum dignissequat am in henisim inim vendipit ut ad do exerostie modoluptat ours Eros ex estrud dolore min volor sumsandit ullandreetum dit augue ming eummy nulla facil duisi. Mod modio od dunt delit, quat in volobore minis et veliquate volobor amcoreet lorperc incipismodit utpat aliquat. Xer se min henit praesse d Mandag d Ex eriurem irit wis nullutat. Oreet velenim et praesto con volent acipit at nismod euis nit at nos dipsusci esequat adipit lutpat ipis ex euip ea feugue doluptat. Ectem inim velendre dio odo conum quat ero odolummod modolore doluptat nonsequ ismodolorper aliquiscil el utpat ilisi tat erosto odit alit ulluptatie dolorperosto dolum ing eliscidunt iureriu scipit lummodo luptat wisim iure cons do ex eu feuis eugait veliquisit, conullam, sit ent do eniscinim dolor aliquis nulluptat. Re elisis er in etumsan utpat vulla corpercing endrera estrud magna alis nos alis et at luptat vel elent atue tat. Ustrud et wis duisit do odipisit dignis nosto etueraesenit at loboreet, consequis eu feumsandit eugue dipissit alit luptat, quat. Duis exer sequisim doloboreet augiat er si tincidunt do cons

18 Procesevaluering og opfølgning på læringsmål Side 19 Procesevaluering Vi kan generelt sige som gruppe, at vi har lært en masse om hvordan man strukturerer en opgave, i dette tilfælde at skabe en visuel identitet for et rejseselskab, Dreamtours. Projektet har været delt i to dele, da vi har arbejdet med en analysedel og et produkt. Det har været anderledes end det, vi har været vant til at arbejde med. Det var dog interessant og lærerigt, fordi produktet blev analyseret, dokumentet og velovervejet grundigt i stort set alt, hvad vi foretog os. At følge projektet både på det produktmæssige plan og sideløbende på rapport-/analyse-siden har været nyt og lærerigt for os alle. Denne måde at arbejde på er noget, vi godt kunne forestille os at arbejde mere med. Vi synes faktisk, at det kunne have været interessant at få afklaret udvalgte repræsentanter indenfor vores målgruppe - gennem spørgeskemaer, nærmere analyse af modtager mv. - og på denne måde få et mere realistisk billede af målgruppens meninger, ønsker osv. Det er vores vurdering, at det kan være svært at afgrænse en bestemt målgruppe og samtidig holde deres interesse, hvis man ikke hele tiden vurderer sit produkt i henhold til modtageren. Dette kunne være interessant at arbejde videre med senere hen. Vi erfarede også hurtigt, at det var vigtigt for os som gruppe at gøre den faktiske afsender til en slags kunde for os samt at sætte en fast ramme op for denne. Det gjorde arbejdet væsentlig mere konkret ved at få sat billede på det fiktive rejseselskab, Dreamtours. Det har været vores mål at holde vores budskab klart, så det afspejler sig i vores målgruppe og ikke bliver et spejlbillede af os selv. Vi har dog ikke fået mulighed for at teste produkterne på nogen indenfor denne målgruppe, men via en klar segmentering og analyse af målgruppen regner vi med at ramme de værdier gældende for målgruppen. Pathos har været et vigtig element at tiltrække vores målgruppe med. Det er gjort igennem vores stilrene design, billed- og farvevalg osv. Vi har også vægtet ethos højt, så vi virker troværdige og interessante for vores målgruppe. Mht. arbejdet med programmerne Illustrator, Photoshop og Indesign har vi hist og her tillært os nogle erfaringer. Specielt i Indesign har vi med tilfredshed formået at udnytte mange af de funktioner, der kendetegner programmet.

EVALUERING AF "NYE KLASSEDANNELSER" I UDSKOLINGEN

EVALUERING AF NYE KLASSEDANNELSER I UDSKOLINGEN Til Skovgårdsskolen Skovgårdsvej 56 2920 Charlottenlund Dokumenttype Evalueringsnotat Dato juli 2012 EVALUERING AF "NYE KLASSEDANNELSER" I UDSKOLINGEN 0-1 Dato 08.06.2012 Udarbejdet af Tobias Dam Hede,

Læs mere

Vedvarende energi. Eksamensprojekt 2. sem. maj - juni 2014

Vedvarende energi. Eksamensprojekt 2. sem. maj - juni 2014 Vedvarende energi Eksamensprojekt 2. sem. maj - juni 2014 Gruppemedlemmer: CLmul-a13e gruppe A9 Sofie Roug Jensen (SRJ) (cph-sj193@cphbusiness.dk) Portfolio: http://mul37.itkn.dk/portfolio/2eksamen.html

Læs mere

Hvordan skaber vi som ledere engagement? Hvordan anerkender vi, at medarbejderne tager imod forandringen i forskellige hastigheder?

Hvordan skaber vi som ledere engagement? Hvordan anerkender vi, at medarbejderne tager imod forandringen i forskellige hastigheder? 1 Hvilken forandring skal vi gennemføre? 1 Hvordan skaber vi som ledere engagement? 1 Hvordan får vi sat læringen i system? 2 3 Hvilke vilkår er der for forandringen? Hvordan gør vi? 2 3 Hvordan anerkender

Læs mere

ANERKEND DIN MEDARBEJDER

ANERKEND DIN MEDARBEJDER PERSONALESTYRELSEN DANSKE REGIONER KL DECEMBER 2009 ANERKEND DIN MEDARBEJDER INSPIRATION TIL ENGAGEMENT OG ARBEJDSGLÆDE udmøntning af kvalitetsreformen Kære leder Dine medarbejdere er grundlæggende meget

Læs mere

Regler og medbestemmelse i børnehaven

Regler og medbestemmelse i børnehaven Regler og medbestemmelse i børnehaven En undersøgelse i Børnerådets Minibørnepanel BØRNERÅDETS Minibørnepanel Regler og medbestemmelse i børnehaven 1 2 Børnerådets Minibørnepanel Indhold Indledning / 3

Læs mere

GRUPPE 5 MUL B - 2012-2014

GRUPPE 5 MUL B - 2012-2014 CSR - CORPORATE SOCIAL RESPONSIBILTY EKSAMENSPROJEKT 3. SEMESTER URL-ADRESSE: HTTP://CHRISTINABALTZER.COM/CSR/ VEJLEDERE: TUJE, IRF, FDTA, JHI, THA, TBN, IWP OMFANG: 47 SIDER (ALT INKL.) ANSLAG: 45.440

Læs mere

Spørgeskemaundersøgelser man selv står for

Spørgeskemaundersøgelser man selv står for 2 Spørgeskemaundersøgelser man selv står for Hvorfor? Man kan vælge at gennemføre en mindre spørgeskemaundersøgelse hvis man ønsker at få et overblik over forældrenes mere overordnede holdning til forskellige

Læs mere

workshops konferencer

workshops konferencer seminarer 6 spørgsmål der sikrer processen workshops konferencer en del af Lære- og dialogforum i Norden INDHOLD 04/ Hvad er målet med dit arrangement? 06/ Hvem inviterer du hvem kommer? 08/ Hvordan skaber

Læs mere

Find din type. før du søger job. Find din type, før du søger job. Fredi Falk Vogelius

Find din type. før du søger job. Find din type, før du søger job. Fredi Falk Vogelius Find din type, før du søger job Fredi Falk Vogelius Find din type før du søger job > Kend dit talent og dine skjulte ressourcer > Vælg det job, der passer til dig > Prøv en personlighedstest på Facebook

Læs mere

Slip brugerne løs på biblioteket Kogebog til brugerinddragelse. Borgerservice og Biblioteker Hovedbiblioteket, Århus

Slip brugerne løs på biblioteket Kogebog til brugerinddragelse. Borgerservice og Biblioteker Hovedbiblioteket, Århus Slip brugerne løs på biblioteket Kogebog til brugerinddragelse Borgerservice og Biblioteker Hovedbiblioteket, Århus Slip brugerne løs på biblioteket Kogebog til brugerinddragelse Forord 5 Slip brugerne

Læs mere

vanskelige samtale trivselssamtale

vanskelige samtale trivselssamtale omsorgssamtale den nødvendige samtale den den svære samtale vanskelige samtale trivselssamtale Til ledere og personaleansvarlige Når samtaler med medarbejderne er svære Viden og værktøjer til at gøre de

Læs mere

Sammenhængen mellem organisationsformer og belastninger på 6 DJØF-arbejdspladser. Helle Holt & Marie Louise Lind

Sammenhængen mellem organisationsformer og belastninger på 6 DJØF-arbejdspladser. Helle Holt & Marie Louise Lind Sammenhængen mellem organisationsformer og belastninger på 6 DJØF-arbejdspladser Helle Holt & Marie Louise Lind Socialforskningsinstituttet Beskæftigelse og erhverv Marts 2004 2 Om undersøgelsen Danmarks

Læs mere

Brugerundersøgelser - Som man spørger, får man svar

Brugerundersøgelser - Som man spørger, får man svar Brugerundersøgelser - Som man spørger, får man svar Inddragelse af brugerne er væsentlig for at sikre og udvikle kvaliteten af de leverede ydelser. Der gennemføres traditionelle brugerundersøgelser, der

Læs mere

4 Hvorfor efterskole og hvorfor ikke?

4 Hvorfor efterskole og hvorfor ikke? 4 Hvorfor efterskole og hvorfor ikke? 5 Hvorfor efterskole og hvorfor ikke? Rapporten er udarbejdet af: Katja Krabbe, cand.scient.soc Louise Dam, stud.comm Nikolaj Stagis, mdd, stud.md AnneMarie Herold

Læs mere

Det vi skal gøre, og det vi kan gøre

Det vi skal gøre, og det vi kan gøre TEMA Stress Værktøj 2 Det vi skal gøre, og det vi kan gøre Hvis der er tid og overskud 1 Indhold Introduktion Formålet med dette værktøj Prioritering af tiden Kerneydelserne og det ekstra Kerneydelserne

Læs mere

Foden indenfor. job i mindre og mellemstore virksomheder

Foden indenfor. job i mindre og mellemstore virksomheder Foden indenfor job i mindre og mellemstore virksomheder Foden indenfor job i mindre og mellemstore virksomheder 2012 Mike Wenøe og Jacob Høedt Larsen Grafisk tilrettelæggelse, Louise Maj Hansen ISBN: 978-87-92918-00-0

Læs mere

BLIV PROFESSIONEL PÅ TRIPADVISOR. Værktøjer og inspiration til restauranter, attraktioner og overnatningssteder

BLIV PROFESSIONEL PÅ TRIPADVISOR. Værktøjer og inspiration til restauranter, attraktioner og overnatningssteder BLIV PROFESSIONEL PÅ TRIPADVISOR Værktøjer og inspiration til restauranter, attraktioner og overnatningssteder 2 3 Indholdsfortegnelse KAPITEL 1 Få styr på TripAdvisor 11 KAPITEL 2 Lær at håndtere anmeldelser

Læs mere

Mellem hjem og børnehave

Mellem hjem og børnehave Mellem hjem og børnehave En undersøgelse i Børnerådets Minibørnepanel BØRNERÅDETS Minibørnepanel Mellem hjem og børnehave 1 2 Børnerådets Minibørnepanel Indhold Indledning / 3 Resultater af undersøgelsen

Læs mere

Inspirationskatalog Det gode arbejde på den attraktive arbejdsplads. For sagsbehandlere på området for udsatte børn og unge

Inspirationskatalog Det gode arbejde på den attraktive arbejdsplads. For sagsbehandlere på området for udsatte børn og unge Inspirationskatalog Det gode arbejde på den attraktive arbejdsplads For sagsbehandlere på området for udsatte børn og unge Indholdsfortegnelse Forord 3 Indledning 4 Arbebjdet skal organiseres målrettet

Læs mere

Pædagogiske læreplaner

Pædagogiske læreplaner Pædagogiske læreplaner hvad er nu det for noget? F O A F A G O G A R B E J D E En pjece til pædagogmedhjælperne fra Pædagogisk sektor i FOA Fag og Arbejde Indholdsfortegnelse Side 3: Side 4: Side 5: Side

Læs mere

Eksamensprojekt, 2. semester Mul Erhvervsakademi Knord. Robin Staley Wenningstedt Hansen Agnete Gnistrup Tommy Egedal Pedersen Maria Laustsen

Eksamensprojekt, 2. semester Mul Erhvervsakademi Knord. Robin Staley Wenningstedt Hansen Agnete Gnistrup Tommy Egedal Pedersen Maria Laustsen Eksamensprojekt, 2. semester Mul Erhvervsakademi Knord Robin Staley Wenningstedt Hansen Agnete Gnistrup Tommy Egedal Pedersen Maria Laustsen Indholdsfortegnelse 2 Projektformulering 3-5 Problemformulering

Læs mere

Elevernes stemme i inklusion

Elevernes stemme i inklusion ELEVEVALUERING JUNI 2013 Elevernes stemme i inklusion Elevevaluering projekt Alle børn har lyst til at lære Udgiver: Udarbejdet af: Grafi sk kommunikation & design: Forlag: Tryk: Marselisborg Center for

Læs mere

Katja Jørgensen. Mange flere. - om etniske minoriteter, foreningsliv og frivilligt socialt arbejde

Katja Jørgensen. Mange flere. - om etniske minoriteter, foreningsliv og frivilligt socialt arbejde Katja Jørgensen Mange flere - om etniske minoriteter, foreningsliv og frivilligt socialt arbejde Aalborg 2007 Mange flere - om etniske minoriteter, foreningsliv og frivilligt socialt arbejde 1. udgave

Læs mere

Om narrativ terapi med unge

Om narrativ terapi med unge fpf-2006-3-3-kofod.fm Page 174 Friday, September 29, 2006 2:40 PM vol. fokus 34 174 193 Universitetsforlaget 2006 Fagfellevurdert artikkel Om narrativ terapi med unge og hvordan man kommer videre, når

Læs mere

Find værdierne og prioriteringer i dit liv

Find værdierne og prioriteringer i dit liv værdierne og prioriteringer familie karriere oplevelser tryghed frihed nærvær venskaber kærlighed fritid balance - og skab det liv du drømmer om Værktøjet er udarbejdet af Institut for krisehåndtering

Læs mere

Syv interview om brugerinddragelse som begreb, som udfordring og som mulighed for udvikling i sundhedsvæsenet

Syv interview om brugerinddragelse som begreb, som udfordring og som mulighed for udvikling i sundhedsvæsenet Syv interview om brugerinddragelse som begreb, som udfordring og som mulighed for udvikling i sundhedsvæsenet Hvad er brugerinddragelse i sundhedsvæsenet? VIDENSCENTER FOR BRUGERINDDRAGELSE i sundhedsvæsenet

Læs mere

LEG MED VISION BEVÆGELSESKULTUR I DAGINSTITUTIONEN

LEG MED VISION BEVÆGELSESKULTUR I DAGINSTITUTIONEN LEG MED VISION BEVÆGELSESKULTUR I DAGINSTITUTIONEN katrine bertelsen og METTE MUNK Tekst: Katrine Bertelsen, 7266 5243, kbe@ucsyd.dk og Mette Munk, 7266 5247, mmj@ucsyd.dk Billeder: Steen Olsson Layout

Læs mere

Bæredygtighed og innovation i skole og læreruddannelse nødvendige udfordringer

Bæredygtighed og innovation i skole og læreruddannelse nødvendige udfordringer Søren Breiting, Ulla Kjær Kaspersen og Poul Kristensen Bæredygtighed og innovation i skole og læreruddannelse nødvendige udfordringer Læreruddannelsen ved University College Lillebaelt & Forskningsprogram

Læs mere

Det er altså vores sygdom! En undersøgelse af 12 15-åriges oplevelser af deres liv med astma, diabetes eller epilepsi

Det er altså vores sygdom! En undersøgelse af 12 15-åriges oplevelser af deres liv med astma, diabetes eller epilepsi Kolofon Det er altså vores sygdom! En undersøgelse af 12 15-åriges oplevelser af deres liv med astma, diabetes eller epilepsi Udarbejdet af Enheden for Brugerundersøgelser Chefkonsulent Rikke Gut Evalueringskonsulent

Læs mere