Sådan skriver vi i Lejerbo

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Sådan skriver vi i Lejerbo"

Transkript

1 Revideret den 2. december 2005 skriver vi Sådan skriver vi i Lejerbo Et dokument fra Lejerbo skal være indbydende sat op, let at læse, nemt at forstå og frem for alt fri for stavefejl. Dette budskab gælder alle, der skriver i Lejerbo, hvad enten der er tale om et brev, et notat, en rapport, en fax, en følgeseddel eller måske blot en . I denne pjece giver vi nogle tips til, hvordan man forbedrer sin skriftlige kommunikation, og samtidig har vi angivet retningslinierne for, hvordan vi skriver i Lejerbo. God arbejdslyst!

2 1) Dokumenter generelt Vores dokumenter skal have en kort og fængende overskrift, der siger noget om det, dokumentet handler om - overskriften sættes i fed (fremhævet tekst). Efter overskriften kan man i en indledende sætning evt. give et kort resumé af dokumentets hovedbudskaber. Særligt for breve, , fax og følgesedler Starthilsen eller ej? Skal man indlede sine breve med en starthilsen? Det er op til en selv at vurdere fra gang til gang. Hvis man vælger at indlede med en starthilsen, anbefaler vi, at man bruger»kære fornavn + efternavn«. Denne starthilsen kan bruges uanset, om man er Des eller dus med modtageren. Starthilsner som»kære fornavn«eller blot»hej fornavn«bør kun bruges i tilfælde, hvor man kender modtageren rigtig godt - typisk ved intern korrespondance. Des eller dus? Dette er op til den enkelte medarbejder at afgøre. Blot skal vi gøre opmærksom på, at det efterhånden er udbredt praksis at være dus. Modtager man derimod et brev eller en mail, hvor Des-formen er brug, er vi naturligvis også Des, når vi svarer. Sluthilsen Man afslutter altid sine breve med en sluthilsen - denne påbegyndes tre linieskift efter sidste linie i teksten. I Lejerbo bruger vi følgende sluthilsen:»med venlig hilsen«, og lige nedenunder på næste linie skrives Lejerbo. Herefter indsættes tre linieskift, hvorefter man skriver sit navn. Breve, fax og følgesedler underskrives naturligvis lige over navnet. Om i Lejerbo skriver vi med standard-typografi en - det vil sige skrifttypen Arial i punktstørrelse 10. I sit -program (Outlook) kan man på forhånd definere en sluthilsen (en signatur) - det skal du gøre, før du sender fra Lejerbo. Gør som følger: Åbn dit Outlook-program, gå ind i menupunktet»funktioner«, vælg»indstillinger«, vælg»postformat«, vælg»signaturer«, vælg»ny«. Kald din nye signatur for»sluthilsen«og klik på Næste. Skriv»Med venlig hilsen«efterfulgt af tre linieskift, hvorefter du skriver dit navn og efternavn. Lav et linieskift og skriv nu din afdeling eller regionskontor og sæt punktstørrelsen for dette til 8. Lav igen et linieskift, og lav en streg (svarende til længden på dit navn) ved at holde Shift-tasten nede og trykke på tasten med tankestreg. Markér stregen, og klik på»skrifttype«, vælg farven rød (så stregen bliver rød). På næste linie skal du indsætte Lejerbos logo. Det gør du ved at klikke dig ind på og højreklikke på logoet i øverste venstre hjørne og vælge Kopier. Gå tilbage til din signatur-opsætning, højreklik i linien under den røde linie og vælg Indsæt. På linien under logoet skriver du adressen, dit direkte telefonnummer (eller evt ), faxnummer, e- mail og hjemmesideadresse som vist i eksemplet bagest i denne pjece. Endelig skal du nu under fanebladet Postformat vælge din nye sluthilsen i feltet Signatur i svar og videresendelser. Fremover vil det være sådan, at din sluthilsen altid er på fra start, når du skriver eller besvarer en mail. Det kan virke lidt besværligt, men det skal kun gøres denne ene gang

3 2) Særligt for notater og rapporter Indholdsfortegnelser Indholdsfortegnelser optræder på første side efter for siden (og et eventuelt forord) og skal sætte læseren i stand til hurtigt at få et overblik over tekstens indhold. Af en indholdsfortegnelse fremgår overskrifterne for kapitler, afsnit og eventuelt underafsnit med angivelse af de til hørende sidenumre. For en tekst der kun indeholder 2-3 kapitler, vil det som regel være overflødigt med en indholdsfortegnelse, medmindre kapitlerne indeholder et væld af afsnit. Det er godt at bruge sin sunde fornuft til at afgøre, hvorvidt man skal lave en indholdsfortegnelse eller ej. Indledninger Efter indholdsfortegnelsen kommer indledningen. En indledning er en introduktion. Indledningen skal gøre læseren interesseret i at læse resten af teksten, og derfor må den godt være lidt uformel. En halv til en hel side er en passende længde for en indledning. Indledninger på 1-2 linier er overflødige, og hvis man virkelig ikke har mere at sige om resten af teksten, så må man bare gå lige til sagen. Indledninger kan fortælle noget om hvem, hvad, hvor, hvornår, hvordan og hvorfor i relation til teksten. Tips til selve teksten Skriv til læseren Gør selve teksten nærværende for læseren - brug ord som»du«og»dig«(eller»de«og»dem«). Tænk først. Skriv siden. Lav en plan for dit skrivearbejde, inden du begynder. Hvordan skal teksten disponeres? Lav en liste med nogle stikord til tekstens indhold. Foregrib læserens spørgsmål En tekst kan ofte ses som svar på et spørgsmål. Hvilke(t) spørgsmål er din tekst et svar på? Vær opmærksom på din sætninger Skriv aldrig lange, kringlede sætninger eller afsnit. Skriv korrekt, letforståeligt og aktivt. Undgå indskudte sætninger. Skriv gerne korte afsnit, det giver mere luft og øger læsevenligheden. En sætning bør ikke indeholde mere end ord i gennemsnit, og den bør kun sjældent overskride 30 ord (jævnfør anbefalinger fra Statens Information og almindelig sund fornuft). Skriv enkelt Vælg altid et kort ord frem for et langt, hvis betydningen er den samme. Undgå fremmedord. Hvis du an vender forkortelser, bør du forklare betydningen, første gang de fremkommer. Skriv tydeligt Undgå tvetydige ord eller sætninger - det vil sige ord/ sætninger, der let kan misforstås. Skriv lige ud, hvad du mener. Anvend lette ord - svære ord giver ingen gratis troværdighed. Undgå unødvendigt forstærkende ord. Det er sjældent, at noget er enormt, fantastisk eller unikt. Skriv letforståeligt Mange tekster er unødvendigt kringlede. Det, der skrives, bliver ikke læst eller misforstås. Tænk på, at dit arbejde er spildt, hvis ikke modtageren forstår, hvad du mener, når du vil fortælle, informere, skabe handling, skabe kontakt, påvirke eller dokumentere. Begræns brugen af gummi-ord Gummi-ord er ord som»vel, hvad angår, i videst muligt omfang, måske, nok, muligvis«. Disse giver teksten en lidt»vattet«stil, og brugen af dem bør derfor begrænses til et minimum.

4 3) Skriv på dansk Cash flow og spinoff er engelske ord. De gør ikke teksten smartere, snarere sværere at forstå! Det er yderst sjældent, at engelske ord ikke findes på dansk - brug derfor kun danske ord. Vær opmærksom på orddelinger Det er bedst at undgå orddelinger, men det kan ofte være svært/umuligt. Når du anvender automatisk orddeling, så vær opmærksom på, om delingen er korrekt. Del ikke navne, tal, telefonnumre, årstal og forkortelser. Vær forsigtig med forkortelser Det er aldrig forkert at skrive hele ordet. Forstår læ seren din forkortelse? Den smule tid du sparer ved at forkorte ord, stjæler du fra læseren, når han/hun skal tænke over, hvad din forkortelse står for. Korte overskrifter Undgå lange overskrifter. Det er ofte muligt at koge overskrifter ned til et minimum uden at tabe læseren. Lad teksten hvile Hvis du har skrevet en længere tekst, kan det være en fordel at lægge den væk et øjeblik - gerne til næste dag, hvis tiden tillader det. Læs den igennem igen, og lad også gerne kolleger kommentere den, hvis du har mulighed for det. Ofte vil du kunne tilføje noget nyt eller fjerne noget overflødigt og dermed gøre teksten endnu bedre. Læs eventuelt teksten højt for dig selv (og gerne andre) Hvis man læser teksten højt for sig selv (eller andre), ud leverer man som regel samtidig alle tekstens svagheder. Skriv korrekt Vær omhyggelig med retskrivning og grammatik. Brug altid din stavekontrol, der jo er tilgængelig på vores tekstbehandlingsprogram. Hvis du er i tvivl, så slå ordet op - eller ring til Dansk Sprognævn på tlf.: i tidsrummet ma.-to og 13-15; fredag På hjemmesiden ww.retskrivning.dk kan man bruge Retskrivningsordbogen online hele døgnet - det er nemt og ganske gratis. Læs dokumentet igennem, inden du sender det. Kontroller i øvrigt altid dine fakta (navne, datoer, årstal mv.). Med eller uden»r«? Enkelte har af og til svært ved at afgøre, hvorvidt et ord ender på»r«. Det er som regel i situationer, hvor det ikke fremgår helt tydeligt af udtalen - f.eks. jeg kører lige en tur, jeg lærer ikke noget, eller vi vil minimere sandsynligheden for fejl. Hvis man er i tvivl, kan man altid erstatte ordet med ordet»spise«. I de to første eksempler ovenfor vil det være ind lysende, at ordene»kører«og»lærer«skal ende på»r«, idet det hedder»jeg spiser«. Det er også nemt at afgøre, at ordet»minimere«fra sidste eksempel ikke skal ende på»r«, idet det hedder,»vi vil spise«. VERSALER (store bogstaver) Skriv aldrig hele sætninger med versaler - det gør det meget svært at læse. Brug hellere fed (fremhævet). Skal man skrive vor, vort, vore eller vores? Mange har svært ved at finde ud af, hvornår man bruger ordene vor, vort, vore og vores. Vi anbefaler, at man kun bruger vores, hvis man er i tvivl - det gør det hele meget nemmere.

5 4) Undgå omvendt ordstilling En tekst bliver meget kedelig at læse, hvis den indeholder omvendt ordstilling. Skriv det væsentlige først - her følger nogle eksempler til inspiration! Skriv ikke de af arbejdsløshedskassemedlemmerne på tro og love oplyste indkomstforhold de i kommunen bosiddende personer de i loven nævnte betingelser de til rådighed stående midler det Dem i skrivelse om bevilling af boligsikring givne pålæg de under punkt A nævnte præmier et af ministeren nedsat udvalg Skriv hellere de indkomstforhold medlemmerne af arbejdsløshedskassen har oplyst på tro og love de personer der bor i kommunen de betingelser der er nævnt i loven de midler der er til rådighed det pålæg De har fået i brevet om bevilling af boligsikring de præmier der er nævnt under punkt A et udvalg nedsat af ministeren Skriv aktivt Lav passivt sprog om til aktivt, se følgende eksempler til inspiration: Passivt sprog tager under overvejelse tager i anvendelse tager sin begyndelse har sin rigtighed undergået forandring foretager en kortlægning af gør til genstand for behandling foretager en undersøgelse af retter henvendelse gennemfører huslejeforhøjelser giver meddelelse om foretager en gennemlæsning foretage en implementering af foretage en justering af foretage en evaluering af foretage en opgørelse af foretage en gennemgang af træffe beslutning om Aktivt sprog overvejer anvender, bruger begynder er rigtigt ændret kortlægger behandler undersøger henvender sig forhøjer huslejen meddeler læser gennemføre justere vurdere opgøre gennemgå beslutte

6 5) Forslag til alternative ord og vendinger Skriv nogenlunde, som du taler. Det giver ikke øget anerkendelse at formulere sig kringlet - snarere tværtimod. Se evt. følgende eksempler til inspiration: Dårligt med henblik på under hensyntagen til i størst muligt omfang idet vi anerkender modtagelsen af Deres brev af. vedlagt/hoslagt finder De. såfremt De måtte have spørgsmål til ovennævnte, er De velkommen til at kontakte undertegnede fremmede ord (f.eks. respons ) erindringsskrivelse hvorledes ligeledes nærværende indtræffe rekvirere således således, at såvel som såfremt, dersom, i fald, i tilfælde af at, i det omfang, under forudsætning af at, forudsat, om, for så vidt skrivelse fremsende, tilsende forefindes idet vi skal foreslå følgelig angående forløbne indeværende ligeledes med det formål at forinden Bedre for da mest muligt tak for Deres brev af vi sender Dem her. hvis De har nogle spørgsmål, er De velkommen til at ringe til mig på telefon xx xx xx xx danske ord (f.eks. svar ) rykker hvordan også denne, dette ske få, bestille derfor, altså så både og hvis brev sende er vi foreslår derfor om sidste i dette/denne også for at før

7 6) Og så, er der det med kommaer... Kommaer skal gøre teksten let at læse og forstå. De fleste kan som regel sætte kommaet korrekt. Det hænder dog, man bliver i tvivl - og hvor ender kommaet så? Hvis du er i tvivl om, hvor kommaet skal sættes, kan det være en hjælp at læse teksten højt. Der hvor du laver naturlige pauser, bør der som hovedregel også være et komma. I Lejerbo bruger vi grammatisk kommatering, idet det nye komma endnu ikke er særlig udbredt (og spørgsmålet er, om det nogensinde bliver det). I det følgende gives de vigtigste huskeregler: Sæt komma, når ledsætningerne skal afgrænses fra helsætninger. For at der kan være tale om en sætning, skal der mindst være et grundled (x) og et udsagnsled (o). Udsagnsleddet (o) er det, man kan sætte»jeg«foran, mens grundleddet (x) findes ved at spørge»hvem/ hvad«. Eksempel: Regeringspartierne fremsætter i dag et lovforslag, x o der skal fremskynde behandlingen af asylsager, x o hvor det er åbenbart, at ansøgeren ikke falder ind under x o x o flygtninge problemet. Sæt komma foran tiltaleord, som ikke er led i sætningen. Eksempel: Vågn op, kammerat. Sæt komma foran navnetillæg. Eksempel: Søren, den klodsmajor, falder hele tiden. Sæt komma ved opremsninger. Eksempel: Hun købte gulerødder, radiser, blomkål og tomater. Sæt komma ved udråb. Eksempel: Så for pokker, nu røg skien af igen. Sæt komma omkring indskudte sætninger. Eksempel: Vi mener, og det er vi ikke ene om, at broen bør bygges nu. Sæt komma for at undgå flertydighed (eller formuler sætningen om!). Eksempel: Han var uegnet til at køre bil på grund af mangel på søvn, og spiritus. Sideordnede tillægsord markeres med komma. Eksempel: En ældre, veltjent bil. Sæt komma i adresser og lignende opremsninger, når de ikke adskilles af eksempelvis et linieskift. Eksempel: Lejerbo, Kristianiagade 9, 2100 København Ø. Sæt komma ved ufuldstændige ledsætninger. Eksempel: Du skal forberede dig på at skrive, hvis ikke, bliver I din tekst dårlig. Sæt komma i ufuldstændige sætninger, når udsagnsleddet er underforstået. Eksempel: De gik op ad trappen, jeg ned. Sæt altid komma foran»men«. Eksempel: Det er dyrt at flyve, men hurtigt. Sæt komma foran»at«, når det ikke indleder en navnemåde. Eksempel: Det var ikke til at se, at han drak for meget. (Men altså ikke komma foran det første»at«, idet det netop efterfølges af navnemåde).

8 7) Graf- og diagramtyper Lagkagediagrammer Opdeling af en mængde eller anden størrelse kan vises ved et såkaldt lagkagediagram. Her har man helheden - altså 100% (f.eks. vores samlede omkostninger) illustreret som en cirkel, og ved hjælp af udsnit (eller % er af helheden) kan man vise, hvor mange penge der går til forskellige formål. Lagkagediagrammer bruges altså til at vise, hvor meget bruges der af det hele til de enkelte dele? Søjlediagrammer Søjlediagrammer bruges til at vise kvantitet - hvor meget er der af noget? Ved brug af søjlediagrammer kan man direkte aflæse, at der f.eks. det ene år blev importeret x tons, det andet år y tons osv. 0,5 0,4 0,3 0,2 0,1 0,0 Linier/kurver Linier eller kurver bruges til at vise tendenser - hvordan er udviklingen? 0,5 3-D-grafer Undgå at bruge 3-D-grafer (grafer i tre dimensioner), da disse giver en meget ringe læsbarhed. 0,4 0,3 0,2 0,1 0,0

9 8)

Indholdsfortegnelse. Punktum punktum komma? streg 4. Sproglinks på nettet 6. At eller ikke at? 8. Sin eller hans? 10. Akvarium eller akvarie?

Indholdsfortegnelse. Punktum punktum komma? streg 4. Sproglinks på nettet 6. At eller ikke at? 8. Sin eller hans? 10. Akvarium eller akvarie? SPROGTIP 2005 Indholdsfortegnelse Punktum punktum komma? streg 4 Sproglinks på nettet 6 At eller ikke at? 8 Sin eller hans? 10 Akvarium eller akvarie? 12 Kompetence eller kompetance? 14 Orddeling ved linjeskift

Læs mere

SKRIV FORSTÅELIGT - værktøjer til at skrive gode tekster

SKRIV FORSTÅELIGT - værktøjer til at skrive gode tekster SKRIV FORSTÅELIGT - værktøjer til at skrive gode tekster FORORD Denne folder indeholder vejledninger og værktøjer til at skrive tekster, der er vedkommende og relevante personlige og konkrete læsevenlige

Læs mere

gladsaxe.dk godt sprog - Sådan skriver vi i Gladsaxe Kommune

gladsaxe.dk godt sprog - Sådan skriver vi i Gladsaxe Kommune gladsaxe.dk godt sprog - Sådan skriver vi i Gladsaxe Kommune i d e Gladsaxe Kommune 2006 Grafik & Idé: Katja Moikjær, Lisbeth Wamsler Jensen og Rasmus Hald Oplag 1.500 Tekst: Katja Moikjær Tryk: Grafia

Læs mere

Brugervejledning. Optagelse.dk Vejledning til forældre og elever i grundskolen

Brugervejledning. Optagelse.dk Vejledning til forældre og elever i grundskolen Brugervejledning Optagelse.dk Vejledning til forældre og elever i grundskolen 7. februar 2012 1 INDLEDNING... 4 1.1 MÅLGRUPPE... 4 1.2 BEMÆRKNINGSFELT... 4 2 UDDANNELSESPLANEN FOR ELEVER... 5 2.1 LOGIN...

Læs mere

Sådan korrekturlæser du fagtekster (forkortet udgave)

Sådan korrekturlæser du fagtekster (forkortet udgave) (forkortet udgave) Den gode tekst er (forkortet udgave) Korrekt Konsekvent Konsistent Andreas Christensen Velformuleret, men det ligger delvist uden for korrekturlæserens arbejdsområde. Tjeksproget.dk

Læs mere

Talrækker. Aktivitet Emne Klassetrin Side

Talrækker. Aktivitet Emne Klassetrin Side VisiRegn ideer 3 Talrækker Inge B. Larsen ibl@dpu.dk INFA juli 2001 Indhold: Aktivitet Emne Klassetrin Side Vejledning til Talrækker 2-4 Elevaktiviteter til Talrækker 3.1 Talrækker (1) M-Æ 5-9 3.2 Hanoi-spillet

Læs mere

GUIDE TIL GODE TEKSTER

GUIDE TIL GODE TEKSTER GUIDE TIL GODE TEKSTER Det ser så let ud men kan være svært Og har vi egentlig nogen regler? www.albertslund.dk SKRIV GODT 1 2 SKRIV GODT INDLEDNING I Albertslund Kommune lægger vi vægt på at inddrage

Læs mere

Søren Christiansen 22.12.09

Søren Christiansen 22.12.09 1 2 Dette kompendie omhandler simpel brug af Excel til brug for simpel beregning, såsom mængde og pris beregning sammentælling mellem flere ark. Excel tilhører gruppen af programmer som samlet kaldes Microsoft

Læs mere

Vejledning for pressekontakt. I mediernes søgelys

Vejledning for pressekontakt. I mediernes søgelys Vejledning for pressekontakt I mediernes søgelys Pressen er vigtig for os I mediernes søgelys vejledning for pressekontakt giver gode råd til, hvordan medarbejdere og ledere håndterer pressen i Køge Kommune.

Læs mere

Hjælp til jobsøgningen

Hjælp til jobsøgningen Hjælp til jobsøgningen FOA Århus Jobmatch Hjælp til jobsøgningen I denne folder finder du inspiration til jobsøgning. Da det kan være længe siden, du sidst har lavet enten ansøgning, CV eller andet relateret

Læs mere

Guide: Sådan søger du boligstøtte digitalt

Guide: Sådan søger du boligstøtte digitalt Guide: Sådan søger du boligstøtte digitalt Log ind med nøglekort NemID Du kan søge digitalt, hvis du bor i en leje- eller andelsbolig. Vi skal bruge mange oplysninger fra dig, når du søger boligstøtte.

Læs mere

Sprogpolitik i. Advokatsamfundet

Sprogpolitik i. Advokatsamfundet E S Advokatsamfundet S E R V I C E S E L S K A B Sprogpolitik i Advokatsamfundet Indholdsfortegnelse Vi skriver ikke til kuverter 3 Modtager og medie 4 Hvem skal læse din tekst? 4 Vælg det rigtige medie

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Hvordan skriver man citater? 4. De mest benyttede ord i dansk 6. Tillægsordenes bøjning 8. Gradbøjning af tillægsord 10

Indholdsfortegnelse. Hvordan skriver man citater? 4. De mest benyttede ord i dansk 6. Tillægsordenes bøjning 8. Gradbøjning af tillægsord 10 Sprogtip 2010 Indholdsfortegnelse Hvordan skriver man citater? 4 De mest benyttede ord i dansk 6 Tillægsordenes bøjning 8 Gradbøjning af tillægsord 10 Ordklasser 12 Køb himbær hos kømanden 14 Spørg om

Læs mere

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q 1.7 Overraskelser ved gymnasiet eller hf! Er der noget ved gymnasiet eller hf som undrer dig eller har undret dig? 20 Det har overrasket

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Side 1 af 9

Indholdsfortegnelse. Side 1 af 9 Indholdsfortegnelse Koster det noget at oprette sig som bruger på schaeferhvalpe?... 2 Hvordan opretter jeg mig som bruger på schaeferhvalpe?... 2 Hvordan ændre jeg mit kodeord.... 3 Hvad hvis jeg har

Læs mere

Spil om LEDELSE. Rigtig god fornøjelse!

Spil om LEDELSE. Rigtig god fornøjelse! Alle virksomheder har medarbejdere, som ledes af ledere. Derfor spørger både ledere og medarbejdere sig selv, hvad effektiv ledelse egentlig er og hvad det består af. Undersøgelser har samtidig vist, at

Læs mere

Regneark II Calc Open Office

Regneark II Calc Open Office Side 1 af 10 Gangetabel... 2 Udfyldning... 2 Opbygning af gangetabellen... 3 Cellestørrelser... 4 Øveark... 4 Facitliste... 6 Sideopsætning... 7 Flytte celler... 7 Højrejustering... 7 Kalender... 8 Dage

Læs mere

Prøver evaluering undervisning

Prøver evaluering undervisning Prøver evaluering undervisning Fysik/kemi Maj juni 2011 Ved fagkonsulent Anette Gjervig Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen Ministeriet for Børn og Undervisning 1 Indhold Indledning... 3 De formelle krav til

Læs mere

INDLEDNING 2. Design og layout 3

INDLEDNING 2. Design og layout 3 INDLEDNING 2 Design og layout 3 Skyd genvej... 3 Omdøb skabelonsamling 4 Omdøb brevskabelon 5 Layout 6 Indsæt/Redigér logo 6 Indsæt/Redigér tekst 8 Redigér kolonner 11 Ved vejs ende... 14 Tips & Tricks...

Læs mere

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Firma skovtur

Microsoft Word 2003 - fremgangsmåde til Firma skovtur side 1 af 7 Åbn Word 2003 Skriv derefter teksten - ud i en køre - Kære kolleger Så er det atter tid for madpakker, drikkedunke og lommelærker. Den årlige Firma skovtur går i år til Lunden ved Vejle Lørdag

Læs mere

Anklagemyndighedens Vidensbase

Anklagemyndighedens Vidensbase Anklagemyndighedens Vidensbase Indhold 1 OM DENNE VEJLEDNING... 2 2 LOGIN... 3 3 SØGNINGER... 4 3.1 SØG EFTER DOKUMENTER... 4 3.2 NAVIGÉR DIG FREM... 5 3.3 KOMBINÉR SØGNING OG NAVIGATION... 6 3.4 VISNING

Læs mere

Gode lønforhandlinger

Gode lønforhandlinger LEDERENS GUIDE TIL Gode lønforhandlinger Sådan forbereder og afholder du konstruktive lønforhandlinger Sæt løn på din dagsorden Du er uden sammenligning medarbejdernes vigtigste kilde til viden om, hvordan

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 118 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr. 118 Side 1 Side 1 I stedet for blot at sende en mail med kun hvid baggrund, kan man pynte mail'en lidt op - f.eks. ved at indsætte en personlig billedcollage med tekst i toppen af mail'en inden man begynder at skrive.

Læs mere

SLS-kasserer. - En vejledning til kassererarbejdet i din lokalbestyrelse

SLS-kasserer. - En vejledning til kassererarbejdet i din lokalbestyrelse SLS-kasserer - En vejledning til kassererarbejdet i din lokalbestyrelse Indholdsfortegnelse Indledning... 1 Kassereropgaver i SLS-lokalbestyrelsen... 2 Årsregnskab... 2 Ansøgning om støtte til lokalbestyrelsens

Læs mere

Skriv godt! ikke flot...

Skriv godt! ikke flot... Skriv til nettet Skriv godt! ikke flot... Vi læser 25% langsommere på skærmen 79% af alle net-læsere skimmer kun online FØR du skriver en tekst til din hjemmeside Før du skriver din tekst til din hjemmeside,

Læs mere

Mit Sygefravær. Introduktion til den borgervendte selvbetjeningsløsning. Marts 2016. Version 1.3

Mit Sygefravær. Introduktion til den borgervendte selvbetjeningsløsning. Marts 2016. Version 1.3 Mit Sygefravær Introduktion til den borgervendte selvbetjeningsløsning Marts 2016 Version 1.3 Indholdsfortegnelse Forord... 4 Når en borger bliver sygemeldt... 5 Brev til den sygemeldte om opgaver i Mit

Læs mere

Brugermanual til Wordpress 3.2.x Content Management System

Brugermanual til Wordpress 3.2.x Content Management System Indhold Brugermanual til Wordpress 3.2.x Content Management System Kontrolpanelet 2 Brugerniveauer 2 Log ud 3 Profil 4 Generel Info (vigtigt) 5 Tilføj nyt indlæg(1) 6 Tilføj nyt indlæg(2) 7 Tilføj nyt

Læs mere

Opstartsvejledning til ipad. Tinderhøj Skole

Opstartsvejledning til ipad. Tinderhøj Skole Opstartsvejledning til ipad Tinderhøj Skole Den første skærm når du starter din ipad Sæt fingeren på pilen og træk den til højre. Vælg sprog En ipad kommer med mulighed for at vælge mange forskellige sprog.

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 117 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr. 117 Side 1 Side 1 I denne vejledning skal vi bruge 7 billeder som skal sættes ned i størrelse. Bagefter sættes de sammen 3 i den ene rækker og 4 i den anden. Til sidst sættes de 2 rækker sammen så det er som en collage.

Læs mere

5 TRIN TIL FORBEDRING AF DIT FOKUS

5 TRIN TIL FORBEDRING AF DIT FOKUS 5 TRIN TIL FORBEDRING AF DIT FOKUS Indledning Tak fordi du har valg at downloade guiden 5 trin til forbedring af dit fokus. Jeg går ud fra, at du har downloadet denne guide, fordi du har et ønske om at

Læs mere

Retningslinjer for redigering og skrivestil på ballerup.dk

Retningslinjer for redigering og skrivestil på ballerup.dk Sidst opdateret: 14. feb. 2011 Retningslinjer for redigering og skrivestil på ballerup.dk Indhold Introduktion... 1 Midtersektion... 2 Overskriften/titlen:... 2 Hovedbillede/Topbillede:... 2 Resume:...

Læs mere

Workshops til Vækst. - Modul 4: Intern indsigt. Indholdsfortegnelse

Workshops til Vækst. - Modul 4: Intern indsigt. Indholdsfortegnelse Workshops til Vækst - Modul 4: Intern indsigt Indholdsfortegnelse Mentale modeller... 2 Samarbejdskort SKABELON... 3 Kompetencer SKABELON... 4 Den samarbejdende organisation... 5 Praktiske forberedelser...

Læs mere

Vejledning til ruteplanlægning - Fyn, Jylland og Sjælland (ikke Københavns Kommune).

Vejledning til ruteplanlægning - Fyn, Jylland og Sjælland (ikke Københavns Kommune). Vejledning til ruteplanlægning - Fyn, Jylland og Sjælland (ikke Københavns Kommune). Indhold INTRODUKTION... 2 1. LOGGE IND PÅ RUT... 3 2. OVERSIGT OVER RUTER... 4 3. OPRETTELSE AF RUTER... 5 4. RUTERESERVATION

Læs mere

Vær ærlig overfor dig selv nu. Det her er din chance for at ændre livets tilstand.

Vær ærlig overfor dig selv nu. Det her er din chance for at ændre livets tilstand. Livshjulet? Livshjulet er et stykke selvudviklingsværktøj som har eksisteret i mange, mange år. Livshjulet er et meget simpelt stykke værktøj, som kan give dig en god ide om, hvordan dit liv fungerer lige

Læs mere

Sprogpolitik for Folketingets Administration

Sprogpolitik for Folketingets Administration 14 SPROGPOLITIK Sprogpolitik for Folketingets Administration I Folketingets Administration bruger vi et moderne dansk, som viser respekt for den rolle, Folketinget spiller i samfundet; vi skriver rigtigt

Læs mere

Online-timeseddelregistrering

Online-timeseddelregistrering Online-timeseddelregistrering Denne vejledning giver dig et overblik over, hvordan du kommer i gang med at foretage registrering af dine timesedler i vores online-tidsregistreringssystem, som hedder AXP.

Læs mere

BRUGERMANUAL. Ruteplanlægning i RUT. Røde Korsindsamlingen 8. MARTS 2012. RødeKors.dk

BRUGERMANUAL. Ruteplanlægning i RUT. Røde Korsindsamlingen 8. MARTS 2012. RødeKors.dk BRUGERMANUAL 8. MARTS 2012 Ruteplanlægning i RUT Røde Korsindsamlingen RødeKors.dk INDHOLD 1 Introduktion til RUT... 3 2 Sådan finder du og logger på RUT... 4 3 Et par tips... 4 4 Planlægning af ruter...

Læs mere

Manual for Jobmultimeter Bruger

Manual for Jobmultimeter Bruger Manual for Jobmultimeter Bruger 23. september 2013 Side 1 af 29 Indhold Generelt... 3 Sådan kommer du i gang... 3 Sådan logger du ind... 3 Mine data... 5 Mine data... 5 Sådan vedligeholder du informationer...

Læs mere

Drejebog LO - overenskomstmøder

Drejebog LO - overenskomstmøder Drejebog LO - overenskomstmøder Denne drejebog handler kun om den del af møderne, der involverer dugene og samarbejdet omkring bordene. Dvs. den tager ikke højde for Lizettes forudgående præsentation eller

Læs mere

Oprettelse af en e-mail skabelon

Oprettelse af en e-mail skabelon Dynamics CRM 4.0 Bredana Systemudvikling A/S - How to Oprettelse af en e-mail skabelon En af de smarte funktioner i Dynamics CRM er muligheden for at oprette e-mail skabeloner. E-mail skabeloner kan anvendes

Læs mere

Guide. Administration af FDF.dk/Nyborg. 1. Udgave 2008. Ide og layout Christoffer S. Rasmussen

Guide. Administration af FDF.dk/Nyborg. 1. Udgave 2008. Ide og layout Christoffer S. Rasmussen Guide Administration af FDF.dk/Nyborg 1. Udgave 2008 Ide og layout Christoffer S. Rasmussen FDF.Dk/NyboRG Den nye hjemmeside for FDF Nyborg er baseret på et bloksystem. Det vil sige at det er super nemt

Læs mere

Løbetræning for begyndere 1

Løbetræning for begyndere 1 Løbetræning for begyndere 1 Lige nu sidder du med en PDF-fil der forhåbentlig vil gavne dig og din løbetræning. Du sidder nemlig med en guide til løbetræning for begyndere. Introduktion Denne PDF-fil vil

Læs mere

Gode råd om at drikke lidt mindre

Gode råd om at drikke lidt mindre 4525/Gode råd om at drikke 21/08/02 13:16 Side 1 (1,1) Yderligere hjælp I nogle tilfælde er det ikke nok at arbejde med problemet selv. Der er så mulighed for at henvende dig et sted, hvor man har professionel

Læs mere

Sprogtest til optagelsesprøven

Sprogtest til optagelsesprøven Sprogtest til optagelsesprøven Instruktion: Denne prøve tester, hvor god du er til retskrivning, grammatik og andre beslægtede emner. Du får 18 spørgsmål i alt. Der er fem svarmuligheder til hvert spørgsmål.

Læs mere

VELKOMMEN TIL PHOTO STORY FOR WINDOWS

VELKOMMEN TIL PHOTO STORY FOR WINDOWS VELKOMMEN TIL PHOTO STORY FOR WINDOWS Jens Honoré 2005 Photo Story er et program, du kan bruge til at lave en billedfortælling med. Du kan: Indsætte billeder Ændre billedernes farver Tilføje effekter til

Læs mere

Brugsanvisning til REAL serien RE-CIC/RE-CIC-TR

Brugsanvisning til REAL serien RE-CIC/RE-CIC-TR Brugsanvisning til REAL serien RE-CIC/RE-CIC-TR I denne brugsanvisning kan høreapparat, renseudstyr og lignende se anderledes ud end det, du har. Ret til ændringer forbeholdes. Høreapparater, tilbehør

Læs mere

Sådan bruger du bedst e-mærket

Sådan bruger du bedst e-mærket 1 Få flere online salg eller leads igennem 2 Beslutningsprocessen i et salg online Hvem styrer hvem? Frederik Bjerring kører en tidlig morgen i efteråret 2009 op langs roskildevej på vej til sit arbejde,

Læs mere

Effektive råd til dit CV

Effektive råd til dit CV Effektive råd til dit CV Et CV, der giver gevinst Jobsøgning kan være en kompliceret proces, og selv om netværk og jobinterview er afgørende elementer i jobsøgningen, er dit CV ofte det første, din eventuelle

Læs mere

De 10 bud. God skriftlig kommunikation til vore kunder

De 10 bud. God skriftlig kommunikation til vore kunder De 10 bud God skriftlig kommunikation til vore kunder Kundeområdet Marked Marketing 2 1. Skab relationer mellem dig og kunden En af vores værdier i PenSam er nærhed til kunden. Det betyder, at vi skal

Læs mere

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Din kommune er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en bærende rolle i

Læs mere

VEJLEDNING OM EN VISITATIONSPROCEDURE FOR HUSDYRSAGER

VEJLEDNING OM EN VISITATIONSPROCEDURE FOR HUSDYRSAGER VEJLEDNING OM EN VISITATIONSPROCEDURE FOR HUSDYRSAGER Indledning Aftalen Regeringen og KL indgik den 9. februar 2009 en aftale om sagsbehandlingen på husdyrområdet i kommunerne. Aftalen indebærer bl.a.,

Læs mere

Opsætning af eksponater - En markedsundersøgelse på Nordia 2002 Af: Lars Engelbrecht

Opsætning af eksponater - En markedsundersøgelse på Nordia 2002 Af: Lars Engelbrecht Opsætning af eksponater - En markedsundersøgelse på Nordia 2002 Af: Lars Engelbrecht Når jeg besøger en frimærkeudstilling, kan jeg ikke lade være med at blive imponeret over de tusinder af timer, der

Læs mere

Vejledning i opbygning af Tillidszonen

Vejledning i opbygning af Tillidszonen Vejledning i opbygning af Tillidszonen Vejledning til FOAs lokale afdelinger i opbygningen af deres del af Tillidszonen FOA Fag og Arbejde Januar 2006 1 Indholdsfortegnelse Forbunds- og afdelingsdel...3

Læs mere

Modul 1 Skolens netværk, skema og kommunikation i Lectio Efter gennemgangen af dette modul skal du:

Modul 1 Skolens netværk, skema og kommunikation i Lectio Efter gennemgangen af dette modul skal du: Modul 1 Skolens netværk, skema og kommunikation i Lectio Efter gennemgangen af dette modul skal du: 1. Kende til skolens netværk og drev. Specielt dit personlige H-drev 2. Kunne se dit skema og dine lektier

Læs mere

Betjeningsvejledning. for. UniRace

Betjeningsvejledning. for. UniRace Betjeningsvejledning for UniRace 2007 Et konkurrence indtastningsprogram. Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse... 2 Figur fortegnelse... 3 Indledning... 4 Race info... 4 Indtastning af deltagere...

Læs mere

Utilstrækkelig sagsoplysning og manglende partshøring i sag om tilbagebetaling af boligstøtte

Utilstrækkelig sagsoplysning og manglende partshøring i sag om tilbagebetaling af boligstøtte 2015-39 Utilstrækkelig sagsoplysning og manglende partshøring i sag om tilbagebetaling af boligstøtte En borger klagede til ombudsmanden over afgørelser fra Udbetaling Danmark og Ankestyrelsen om tilbagebetaling

Læs mere

INDHOLDSFORTEGNELSE... 1 FORORD... 2 1. ORDBOGSVÆRKTØJET I VÆRKTØJSLINJEN... 3 2. ORDBOGEN... 3

INDHOLDSFORTEGNELSE... 1 FORORD... 2 1. ORDBOGSVÆRKTØJET I VÆRKTØJSLINJEN... 3 2. ORDBOGEN... 3 Ordbogsværktøjet 1.0 Indholdsfortegnelse INDHOLDSFORTEGNELSE... 1 FORORD... 2 1. ORDBOGSVÆRKTØJET I VÆRKTØJSLINJEN... 3 2. ORDBOGEN... 3 MINIMER OG LUK... 3 SØGEFELT... 4 SØGERESULTAT... 4 Resultater...

Læs mere

Gør dine slides så enkle som muligt. Brug billeder frem for tekst og bullets. Fokuser på et tema pr. slide og suppler dette tema med et billede.

Gør dine slides så enkle som muligt. Brug billeder frem for tekst og bullets. Fokuser på et tema pr. slide og suppler dette tema med et billede. Med afsæt i din passion og dit mål formulerer du tre nøglebudskaber. Skriv de tre budskaber ned, som er lette at huske, og som er essensen af det, du gerne vil formidle til de involverede. Du må maks.

Læs mere

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER DEL DINE FIDUSER GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN Samspillet 9 ud af 10 forældre mener, at debat om børnenes trivsel og problemer i klassen er det vigtigste indhold på et forældremøde.

Læs mere

E-HANDEL PÅ APOTEKET.DK

E-HANDEL PÅ APOTEKET.DK E-handel E-HANDEL PÅ APOTEKET.DK På apoteket.dk kan du købe de samme varer online, som du kan købe på det fysiske apotek. Du kan købe både receptmedicin og håndkøbsmedicin samt almindelige apoteksvarer

Læs mere

Vejledning til Photofiltre nr. 119 Side 1

Vejledning til Photofiltre nr. 119 Side 1 Side 1 Hvis man kan li' at sidde og sammensætte grafik kan man bl. Lave sit eget lille logo med eget foto og tekst. Det kan bruges på f.eks. brevpapir når man skriver i Word. Find billedet frem du vil

Læs mere

Elevplansværktøjet Guide til Elevplansværktøjet Version 3 - oktober 2009

Elevplansværktøjet Guide til Elevplansværktøjet Version 3 - oktober 2009 Elevplansværktøjet Guide til Elevplansværktøjet Version 3 - oktober 2009 Forord Denne guide hjælper dig til at komme hurtigt i gang med at bruge Elevplansværktøjet. Elevplansværktøjet er et webbaseret

Læs mere

Portfolie Redesign. Forord. Det tekniske. Tema ide. Css. opløsning.

Portfolie Redesign. Forord. Det tekniske. Tema ide. Css. opløsning. Portfolie Redesign dette er en gennemgang af opbyggelse af mit portfolie, med samtilige begrunderlser af design valg. Forord Min portfolie hjemmeside er fra start af ment som et startplatform og ikke et

Læs mere

LinkedIn Guide. krifa.dk. Krifas LinkedIn guide er til dig, der gerne vil bruge LinkedIn i din jobsøgning. Hvad kan LinkedIn bruges til?

LinkedIn Guide. krifa.dk. Krifas LinkedIn guide er til dig, der gerne vil bruge LinkedIn i din jobsøgning. Hvad kan LinkedIn bruges til? LinkedIn Guide Krifas LinkedIn guide er til dig, der gerne vil bruge LinkedIn i din jobsøgning. krifa.dk Hvad kan LinkedIn bruges til? LinkedIn har verdens største samling af CV er. På verdensplan har

Læs mere

FORENINGSGUIDEN Center for Socialt Ansvar

FORENINGSGUIDEN Center for Socialt Ansvar EESTYRELSESARB FORENINGSGUIDEN Center for Socialt Ansvar B1 3 FUNDRAISING JDE PR 4 EESTYRELSESARB EESTYRELSESARB EESTYRELSESARB EESTYRELSESARB EESTYRELSESARB INTRODUKTION til Foreningsguiden Denne guide

Læs mere

Guide til at udfylde klageskema. når du som patient vil klage over sundhedsfaglig behandling

Guide til at udfylde klageskema. når du som patient vil klage over sundhedsfaglig behandling Guide til at udfylde klageskema når du som patient vil klage over sundhedsfaglig behandling Guide nr., version, april 06 Log på med nøglekort NemID Vi skal bruge mange oplysninger fra dig, når du vil klage

Læs mere

Mine penge. Hvad bestemmer jeg? Og hvordan kan jeg få hjælp? TIL PERSONER MED NEDSAT FUNKTIONSEVNE

Mine penge. Hvad bestemmer jeg? Og hvordan kan jeg få hjælp? TIL PERSONER MED NEDSAT FUNKTIONSEVNE Mine penge Hvad bestemmer jeg? Og hvordan kan jeg få hjælp? TIL PERSONER MED NEDSAT FUNKTIONSEVNE Publikationen er udgivet af Socialstyrelsen Edisonsvej 18, 1. 5000 Odense C Tlf: 72 42 37 00 E-mail: info@socialstyrelsen.dk

Læs mere

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.

Kursusmappe. HippHopp. Uge 19. Emne: Nørd HIPPY. Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1. Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12. Kursusmappe Uge 19 Emne: Nørd Baseret på førskoleprogrammet HippHopp Uge 19 Emne: Nørd side 1 HIPPY HippHopp Uge19_n rd.indd 1 06/07/10 12.10 Uge 19 l Nørd Det har sneet igen, og alle de H er, der var

Læs mere

Ansøgningsportalen. Loginvejledning, tips og hjælp

Ansøgningsportalen. Loginvejledning, tips og hjælp Ansøgningsportalen. Loginvejledning, tips og hjælp Denne vejledning er en hjælp til dig, der skal søge ind på IT-Universitetets kandidatuddannelser. Ansøgning om optagelse foregår digitalt via Ansøgningsportalen.

Læs mere

Aalborg Universitet. Forretningsgang for oprettelse af profiler til Offline Booking af fly, hotel mv. hos VIA Egencia pr. 6.

Aalborg Universitet. Forretningsgang for oprettelse af profiler til Offline Booking af fly, hotel mv. hos VIA Egencia pr. 6. Aalborg Universitet Forretningsgang for oprettelse af profiler til Offline Booking af fly, hotel mv. hos VIA Egencia pr. 6. oktober 2015 Økonomiafdelingen 02-10-2015 Indholdsfortegnelse Forretningsgang

Læs mere

2. rejsebrev fra London

2. rejsebrev fra London 2012 2. rejsebrev fra London Malene Dyhrman Flou Nielsen Hopes & Dreams Montessori Nursery School 04-06-2012 Studerendes navn: Studienummer: E-mail.: Praktikperiode: 2. el. 3. Malene Dyhrman Flou Nielsen

Læs mere

På de følgende sider kan du læse om nogle af de overvejelser du bør gøre dig, hvis du påtænker at skifte din bolig ud.

På de følgende sider kan du læse om nogle af de overvejelser du bør gøre dig, hvis du påtænker at skifte din bolig ud. Wennemoes Bolig På de følgende sider kan du læse om nogle af de overvejelser du bør gøre dig, hvis du påtænker at skifte din bolig ud. Ingen bolig passer til vores liv, hele livet. Vi bor alene, vi flytter

Læs mere

Inklusion i klasseværelset 25 råd og redskaber til lærere og pædagoger

Inklusion i klasseværelset 25 råd og redskaber til lærere og pædagoger Inklusion i klasseværelset 25 råd og redskaber til lærere og pædagoger v/ Anna Furbo Rewitz, udviklingskonsulent i ADHDforeningen Kærlighed i Kaos Forældre til børn med ADHD 3-9 år Manualiseret forløb

Læs mere

Lønsamtalen et ledelsesværktøj

Lønsamtalen et ledelsesværktøj Lønsamtalen et ledelsesværktøj Indholdsfortegnelse 1.Introduktion 2 2. Generelt om lønsamtalen. 2 3. Løntilfredshed..2 4. Samtalens 3 faser 3 4.1 Forberedelse..3 4.1.1 Medarbejdervurdering 3 4.2 Gennemførsel.4

Læs mere

Den gode Proces for forskningsbaseret rådgivning

Den gode Proces for forskningsbaseret rådgivning Den gode Proces for forskningsbaseret rådgivning Indledning... 1 1. To virkeligheder mødes... 1 2. Åbne og gennemsigtige procedurer omkring forskningsbaseret rådgivning... 2 Den gode Proces... 3 1 Ad hoc

Læs mere

Særligt sensitive mennesker besidder en veludviklet evne til at reflektere og tage ved lære af fortiden.

Særligt sensitive mennesker besidder en veludviklet evne til at reflektere og tage ved lære af fortiden. Særligt sensitive mennesker besidder en veludviklet evne til at reflektere og tage ved lære af fortiden. Derfor rummer du som særligt sensitiv et meget stort potentiale for at udvikle dig. Men potentialet

Læs mere

FUGA FOREBYGGELSE AF ULYKKER GENNEM ARBEJDSMILJØLEDELSE

FUGA FOREBYGGELSE AF ULYKKER GENNEM ARBEJDSMILJØLEDELSE Underviservejledning Idegrundlag Ideen med projektet er, at mellemstore virksomheder med 50-250 ansatte bliver i stand til at indføre arbejdsmiljøledelse med afsæt i ulykkesforebyggelse med en relativt

Læs mere

Amors tjener Første udkast. Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM. Efter en ide af Shahbaz Sarwar

Amors tjener Første udkast. Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM. Efter en ide af Shahbaz Sarwar Amors tjener Første udkast Af Benjamin Dahlerup ONLINE KOPI FRA BENJAMINDAHLERUP.COM Efter en ide af Shahbaz Sarwar Benjamin Dahlerup (2013) Dette manuskript må ikke produceres uden forudgående aftale

Læs mere

Vejledning i bookingsystem til rekvirenter

Vejledning i bookingsystem til rekvirenter FLYGTNINGEHJÆLPENS TOLKESERVICE Esromgade, opg. 152, 2.sal DK-2200 København N Tlf: 3373 5335 www.flygtning.dk Vejledning i bookingsystem til rekvirenter Systemet har opstart fra og med en 30.06.2015 Du

Læs mere

Formler og diagrammer i OpenOffice Calc

Formler og diagrammer i OpenOffice Calc Formler i Calc Regneudtryk Sådan skal det skrives i Excel Facit 34 23 =34*23 782 47 23 =47/23 2,043478261 27³ =27^3 19683 456 =KVROD(456) 21,3541565 7 145558 =145558^(1/7) 5,464829073 2 3 =2*PI()*3 18,84955592

Læs mere

Retningslinjer for det personrettede tilsyn med børn anbragt i plejefamilier jf. Servicelovens 148

Retningslinjer for det personrettede tilsyn med børn anbragt i plejefamilier jf. Servicelovens 148 Retningslinjer for det personrettede tilsyn med børn anbragt i plejefamilier jf. Servicelovens 148 Ansvar Det personrettede tilsyn er anbringende kommunes ansvar, både i generelt godkendte plejefamilier,

Læs mere

Opgaver om koordinater

Opgaver om koordinater Opgaver om koordinater Formålet med disse opgaver er dels at træne noget matematik, dels at give oplysninger om og træning i brug af Mathcad: Matematik: Øge grundlæggende indsigt vedrørende koordinater

Læs mere

Jeg synes egentlig, jeg har godt styr på det med at søge - jeg vil bare gerne vide, om jeg har fået det hele med!

Jeg synes egentlig, jeg har godt styr på det med at søge - jeg vil bare gerne vide, om jeg har fået det hele med! Jeg synes egentlig, jeg har godt styr på det med at søge - jeg vil bare gerne vide, om jeg har fået det hele med! Lær at søge smart! Sådan finder du din litteratur Informationssøgningen til din opgave

Læs mere

Hvordan underviser man børn i Salme 23

Hvordan underviser man børn i Salme 23 Hvordan underviser man børn i Salme 23 De fleste børn er rigtig gode til at lære udenad, og de kan sagtens lære hele Salme 23. Man kan f.eks. lære børnene Salme 23, mens man underviser om Davids liv. Det

Læs mere

E-mail. Outlook. Outlook.com

E-mail. Outlook. Outlook.com E-mail Outlook Outlook.com Indhold e-mail elektronisk post... 3 e-mail adresse... 3 Opstart af Microsoft Outlook.com... 4 Skærmbilledet i Outlook... 5 Arbejd med e-mail... 6 Sende e-mail... 7 Modtage og

Læs mere

L Æ R I N G S H I S T O R I E

L Æ R I N G S H I S T O R I E LÆRINGS HISTORIE LÆRINGS HISTORIE Kom godt i gang Før I går i gang med at arbejde med dokumentationsmetoderne, er det vigtigt, at I læser folderen Kom godt i gang med værktøjskassen. I folderen gives en

Læs mere

Eksempel Beboerdemokrati. Domea Besvarelsesprocent: xx Antal besvarelser: 19

Eksempel Beboerdemokrati. Domea Besvarelsesprocent: xx Antal besvarelser: 19 Eksempel Beboerdemokrati Domea Besvarelsesprocent: xx Antal besvarelser: 19 Er du 47,37 42,11 Mand Kvinde 2 Hvor gammel er du? 27,78 11,11 5,56 11,11 11,11 11,11 22,22 18-29 år 30-39 år 40-49 år 50-59

Læs mere

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken

Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken BILAG H Interview med K, medhjælper i Hotel Sidesporets restaurantkøkken Informanten var udvalgt af Sidesporets leder. Interviewet blev afholdt af afhandlingens forfattere. Interview gennemført d. 24.09.2015

Læs mere

Ansøgningsskema FO/FA8_da_161015 Ansøgning om opholdstilladelse til familiemedlemmer til udlænding, som skal arbejde på Færøerne

Ansøgningsskema FO/FA8_da_161015 Ansøgning om opholdstilladelse til familiemedlemmer til udlænding, som skal arbejde på Færøerne Ansøgningsskema FO/FA8_da_161015 Ansøgning om opholdstilladelse til familiemedlemmer til udlænding, som skal arbejde på Færøerne Hvad kan dette skema bruges til? Du kan bruge dette skema til at ansøge

Læs mere

Krageungen af Bodil Bredsdorff

Krageungen af Bodil Bredsdorff Fokusområder Litterær analyse og fortolkning Mål: At eleverne prøver at indgå i et fortolkningsfællesskab omkring en fælles litterær oplevelse. At eleverne lærer at finde begrundelser i teksten for deres

Læs mere

NemSkabelon. Kommunikation på den nemme måde. Guide til portalen

NemSkabelon. Kommunikation på den nemme måde. Guide til portalen NemSkabelon Kommunikation på den nemme måde Guide til portalen Indhold 3 Introduktion 4 Den fælles designguide 5 Hvorfor kommunikere til borgerne? 6 Hvad kan I kommunikere til borgerne? 11 Websitet Nemskabelon:

Læs mere

Du skal betale boligstøtte tilbage, fordi indkomsten sidste år har været højere, end du har oplyst.

Du skal betale boligstøtte tilbage, fordi indkomsten sidste år har været højere, end du har oplyst. Side 1 af 5 Tilbagebetaling af boligstøtte Du har fået et brev fra Udbetaling Danmark, hvis du skal betale boligstøtte tilbage. Her på siden kan du læse mere om, hvorfor du skal betale boligstøtte tilbage,

Læs mere

MedWin vagtlægesystem Brugervejledning

MedWin vagtlægesystem Brugervejledning MedWin vagtlægesystem Brugervejledning Side 1 Brugervenlighed Der er nu udarbejdet et nyt vagtlægesystem, der kan betjene regionerne. Vi har så vidt muligt fastholdt præsentationen og brugervenligheden.

Læs mere

Andet (angiv hvilket):

Andet (angiv hvilket): Spørgeskema til borgere i gå-gruppen i Aarhus Kommune De følgende spørgsmål omhandler din baggrund og forventninger til gå-gruppen. Hvis du er i tvivl om, hvordan du skal svare, svar da venligst så godt

Læs mere

Rektors tale ved Aalborg Universitets Årsfest 2016. Kære Minister, kære repræsentanter fra Den Obelske familiefond, Roblon Fonden og Spar Nord Fonden.

Rektors tale ved Aalborg Universitets Årsfest 2016. Kære Minister, kære repræsentanter fra Den Obelske familiefond, Roblon Fonden og Spar Nord Fonden. Kære Minister, kære repræsentanter fra Den Obelske familiefond, Roblon Fonden og Spar Nord Fonden. Kære gæster, kollegaer og ikke mindst studerende. Velkommen til årsfesten 2016 på Aalborg Universitet.

Læs mere

Dette er et foreløbigt billede. Nyt billede indsættes senere. Arbejdstid. Lokalaftaler

Dette er et foreløbigt billede. Nyt billede indsættes senere. Arbejdstid. Lokalaftaler Dette er et foreløbigt billede. Nyt billede indsættes senere Arbejdstid Lokalaftaler Arbejdstid Lokalaftaler Indholdsfortegnelse Indledning Forhandlingskompetencer Arbejdstidsaftalen i kommunerne Arbejdstidsaftalen

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

Manual til overføring af fotografier fra kamera til harddisk.

Manual til overføring af fotografier fra kamera til harddisk. Manual til overføring af fotografier fra kamera til harddisk. Det første man skal gøre sig klart er, hvor man som udgangspunkt vil lægge sine fotografier. Især når man er mange, der bruger den samme computer,

Læs mere

Brøk Laboratorium. Varenummer 72 2459

Brøk Laboratorium. Varenummer 72 2459 Brøk Laboratorium Varenummer 72 2459 Leg og Lær om brøker Brøkbrikkerne i holderen giver brugeren mulighed for at sammenligne forskellige brøker. Brøkerne er illustreret af cirkelstykker som sammenlagt

Læs mere