Verden omkring os, 2 & 3. periode, nr. 41. Lærer: DH Antal timer: 36. Formålet med undervisningen

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Verden omkring os, 2 & 3. periode, nr. 41. Lærer: DH Antal timer: 36. Formålet med undervisningen"

Transkript

1 Verden omkring os, 2 & 3. periode, nr. 41 Lærer: DH Antal timer: 36 Formålet med undervisningen At eleverne får et udvidet kendskab til verden omkring dem. At eleverne får kendskab til hvordan samfundet er bygget op og hvilke problematikker der er aktuelle i samfundet. At eleverne bliver bevidste om hvordan nyhederne bliver behandlet og vinklet i forhold til hvilket medie de bliver bragt i. Undervisningens indhold: I dette fag vil vi fordybe os i det der sker i verden omkring os. Vi vil gå i dybden med de aktuelle nyheder vi møder i de forskellige medier samt se på hvordan de forskellige medier vælger at vinkle deres nyhedsstof. Aktuelle samfundsproblemer Miljø og bæredygtighed Sociale uligheder Samfundsgrupper Uligheden i verden Naturkatastrofer Politik Verden med et historisk perspektiv Nyhedsgenren præsenteret i forskellige medier Nettet - hvad giver det af udfordringer? Undervisningsmetoder i hele forløbet: Undervisningen vil foregå i 2 x 1½ time, her vil de eleverne ikke alle deltage i begge undervisningslektioner, grundet matematik, dette betyder, at der skiftes emne henover pausen. Der vil blive arbejdet individuelt og i grupper, støttet op af fælles undervisning. Men det bestræbes at det er elevernes lyst til at tilegne sig ny vinde, der er styrende for hvilke emner vi arbejder med. Hver lektion starter med at vi ser dagens nyheder og at vi undersøger hvad de andre medier har fokus på. Herefter vil vi arbejde med små afgrænsede emner, dog kan dagens nyheder blive styrende for undervisningen, hvis det har relevans for eleverne. Filosofiske, kulturelle, samfundsmæssige og historiske perspektiver er en stor del af dette fag. Etik og moral er naturlige elementer, når vi ser på det der sker i verden omkring os.

2 Der evalueres løbende, for at sikre at eleverne får et bedre kendskab til verden og det samfund de lever i.

3 Almen fødevarehygiejne på gul og Lilla hold Lærer : Jette Larsen Antal timer: 27 nr. 31 og 42 Formål: At eleverne tilegner sig viden om diverse bakterier og mikroorganismer, hygiejneregler og regler om madhåndtering i storkøkkener. At eleverne kan bestå prøven i Almen Fødevarehygiejne, certifikatuddannelsen, så de bliver i stand til, på lovlig vis at arbejde i storkøkkener og i andre fødevarevirksomheder. Indhold: Forskellige typer mikroorganismer Begrænsning af mikroorganismernes vækst Sygdomsfremkaldende bakterier og heraf følgende sygdomsforløb Egenkontrol Råvare og deres opbevaring Det varme- og det kolde køkken Anretning og servering Behandling af madrester Rengøring og desinfektion Personlig hygiejne Undervisningsmetoder og arbejdsform: Med udgangspunkt i elevernes praktiske arbejde i køkkenet, arbejdes der både praktisk og teoretisk med de forskellige delemner. Eleverne arbejder i grupper, og der vil være emner der behandles som klasseundervisning. Eleverne arbejder på PC og der laves små forsøg. Der arbejdes med æstetiske og naturvidenskabelige perspektiver. Eleverne arbejder løbende med små opgaver og test på nettet. Faget afsluttes med en skriftlig og mundtlig prøve, tilrettelagt ud fra Fødevaredirektoratets retningslinjer.

4 Almen fødevarehygiejne på gul og Lilla hold Lærer : Jette Larsen Antal timer: 27 nr. 31 og 42 Formål: At eleverne tilegner sig viden om diverse bakterier og mikroorganismer, hygiejneregler og regler om madhåndtering i storkøkkener. At eleverne kan bestå prøven i Almen Fødevarehygiejne, certifikatuddannelsen, så de bliver i stand til, på lovlig vis at arbejde i storkøkkener og i andre fødevarevirksomheder. Indhold: Forskellige typer mikroorganismer Begrænsning af mikroorganismernes vækst Sygdomsfremkaldende bakterier og heraf følgende sygdomsforløb Egenkontrol Råvare og deres opbevaring Det varme- og det kolde køkken Anretning og servering Behandling af madrester Rengøring og desinfektion Personlig hygiejne Undervisningsmetoder og arbejdsform: Med udgangspunkt i elevernes praktiske arbejde i køkkenet, arbejdes der både praktisk og teoretisk med de forskellige delemner. Eleverne arbejder i grupper, og der vil være emner der behandles som klasseundervisning. Eleverne arbejder på PC og der laves små forsøg. Der arbejdes med æstetiske og naturvidenskabelige perspektiver. Eleverne arbejder løbende med små opgaver og test på nettet. Faget afsluttes med en skriftlig og mundtlig prøve, tilrettelagt ud fra Fødevaredirektoratets retningslinjer.

5 Projekt 4. periode nr. 43 Lærer: DH Antal timer: 13,5 Formålet med undervisningen At eleverne øver sig i denne arbejdsform. Her kan eleverne få mulighed for at fordybe sig i et emne inden for de fag de har haft i løbet af året, der interesserer dem og de kan få mulighed for at trække på den erfaring de har gjort sig i OSO ugen. Undervisningens indhold: Eleverne udvælger et emne og fordyber sig i dette. Emnerne kan være i forhold til fremtiden, ernæringslære, hygiejne, 1. hjælp, dansk, matematik, ung og på vej, studieparathed, kostfag mv. Undervisningsmetoder i hele forløbet: Eleverne arbejder selvstændigt eller i mindre grupper med et emne der interesserer dem, de arbejder hen imod en fremlæggelse og de får løbende vejledning For mange elever er den en udfordring at udvælge og afgrænse et emne som man skal fremlægge, vi ønsker at give eleverne en mulighed for at træne denne til tider diffuse arbejdsform, da flere af dem vil stifte bekendtskab med den i deres fremtidige studie. Eleverne fremlægger og vi diskutere arbejdet og oplevelsen

6 Hold: Lilla, Kostfag, ernæringslære og institutionskøkken. Antal timer: 244,5 Nr. 44, 48, 50 Lærer: AW Formålet med undervisningen: At eleverne tilegner sig færdigheder og rutiner i fremstilling af sund og varieret kost til hverdag og fest. De opnår en bred forståelse for sunde kostvaner og viden om, hvordan nutidens livsstilssygdomme undgås. Eleverne får kendskab til kostvaner i Danmark og andre kulturer verden over, og de danner egne holdninger til kostvanernes udvikling gennem de sidste årtier. Eleverne får kendskab til og forholder sig til faktorer som kvalitet, miljø og økonomi, så de bliver i stand til at tage ansvar for egen fremtidig husholdning, samt at de bliver i stand til et begrundet valg omkring hvordan de vil leve deres fremtidige Mad-liv. Også forskellen på at lave mad til få og mange mennesker, - forskellen på at arbejde i et institutionskøkken eller et almindeligt køkken. Dette udføres i praksis. Eleverne får forståelse for sammenhængen mellem god køkkenhygiejne og levnedsmiddelforgiftninger. De tilegner sig viden og færdigheder, så de kan behandle fødevarer efter lovens bestemmelser, og dermed undgå forurening af maden og dermed følgende madforgiftninger. Eleverne føler sig rustet til at gå op til afgangsprøve i hjemkundskab og til at aflægge prøve til Hygiejnecertifikat. Undervisningens indhold:

7 Ernæring: Der tages udgangspunkt i de energigivende stoffer fedt protein og kulhydrat. Her arbejdes med deres virkning og evt. skadevirkninger på kroppen fejlernæring overvægt m.m. der ses på produktvalg og kostsammensætning, før nu og i fremtiden, emnet belyses fra flere vinkler. Der arbejdes med ernæring gennem hele skoleåret, i relation til de enkelte emner der arbejdes med. Tilberedningsmetoder: Som baggrund for den videre praktiske undervisning i faget, gennemgås de tilberedningsmetoder der er relevante for egen husholdning. Dvs metoder omkring koge stege bage. Ligeledes arbejdes der med forberedelse af råvarer, så de er klar til brug, - herunder brug af redskaber og køkkenets maskiner. Her tænkes på såvel almindelige køkkenmaskiner, men også på store institutionsmaskiner, som eleverne også skal gøres fortrolige med. Råvarernes vej fra producent til tallerken: Vi arbejder med forskellige råvarer. Der ses på produktionsformer, både konventionelle og økologiske prøvesmagninger og prisberegninger. Produkternes forarbejdningsgrad halv- og helfabrikata kontra hjemmeproduceret. Vi ser på tidsforbruget, indhold, tilsætningsstoffer pris og kvalitet. Der arbejdes med de enkelte råvares næringsforhold, opbevaringskrav og anvendelsesmuligheder. Årstidens sunde hverdagsmad det grønne køkken: Eleverne arbejder med både, for dem, kendte og nye hverdagsretter, det være sig både frokostmiddagsretter og sunde fastfood tilbud. De udvider deres kendskab til, og brug af forskellige frugter og grønsager. Vi sætter fokus på det grønne - anvendelse- smag ernæring sæson og pris.

8 Mad og gæster mad til højtiderne: Eleverne arbejder her med lidt finere madlavning, de øver menusammensætninger borddækning takt og tone. Endvidere undersøger de traditioner ved de forskellige højtider, og udviklingen af disse, i nyere tid. Vi laver festmenuer julemad, fastelavns- og påskemad. Fremmed mad Middelhavs lande: Eleverne vælger hvilke lande de gerne vil arbejde med finder frem til landets madkultur vigtige råvare og særkende. De sammenholder forskellene til dansk madkultur. De planlægger og laver mad. Det går i fisk: Eleverne skal besøge fiskehandleren og handle fisk hos denne kommer hjem og evt. filetere fisken. Derefter laves nogle hurtige, lækre og enkle retter med fisk. Der snakkes om fordelene ved at spise fisk og hvilke næringsstoffer man får ud af det. Institutionskøkken: Eleverne kommer også i skolens institutionskøkken en gang om ugen. De kommer til at prøve kræfter med fremstilling af mad til mange mennesker. De kommer til at arbejde i små hold, små stationer, hvor de skal lære at håndtere alle de opgaver, som der er i køkkenet. Varmt køkken koldt køkken grovkøkken (forberedelse af grøntsager) bagning menu planlægning opvask servering og borddækning De skal være med til at fremstille alle dagens måltider, som der serveres på skolen. Det er formiddagsservering frokost aftensmad og mellemmåltider. De skal gøres fortrolige med alle de opgaver, som der er i et storkøkken. De skal lære at arbejde med store maskiner og store portioner, som er kendetegnende for institutionskøkkendrift. Også egenkontrol skal eleverne introduceres for.

9 Undervisningsmetoder i hele forløbet: Der arbejdes i små eller større, variable, grupper. Grupperne har ofte planlægnings- eller projektopgaver de arbejder praktisk og selvstændigt. Andre emner behandles som klasseundervisning med selvstændige opgaver og små forsøg, fulgt op af samtale og dialog. Emnerne ses i et meget bredt perspektiv som historisk og kulturelt æstetisk og skabende perspektiv, natur- og samfundsvidenskabeligt perspektiv. Mundtlige fremlæggelser, projektfremlæggelser praktiske opgaver, samtale og skriftlige opgaver. Målpinde som evaluering efter hvert emne.

10 Ung og på vej/ privatøkonomi 3. periode nr: 45 Lærer: DH Antal timer: 13,5 Formålet med undervisningen At eleverne bliver mere bevidste om hvordan de sikre sig en god start på voksenlivet, at de får øjnene op for hvilke faldgrupper der kan være i forhold til køb/ leje af lejlighed, forbrugslån, forsikringer samt at de får forståelse for at også de har et ansvar i forhold til at passe på miljøet. Undervisningens indhold: Privatøkonomi At flytte hjemmefra At leve på en bæredygtig måde Faldgrupper i voksenlivet Undervisningsmetoder i hele forløbet: Undervisningen vil bestå af øvelser og teori, de vil være medbestemmende i forhold til indhold og emner, som de mangler viden om udfra ovenstående punkter. Eleverne vil arbejde individuelt og i grupper og der vil være diskussioner på klassen. Det er svært at flytte hjemmefra og det er der mange af vores elever der skal, det tilstræbes at eleverne får en bred viden om mange af de ting man skal kende til, når man flytter hjemmefra, således, at de bliver bevidste om hvad de har krav på og hvor faldgrupperne er. Vi evaluerer mundtligt i slutningen af perioden

11 It og studieteknik 1. periode nr. 46 Lærer: DH Antal timer: 18 Formålet med undervisningen IT At eleverne får det nødvendige kendskab og fortrolighed med PCens muligheder samt at de bliver bekendte med hensigtsmæssig informationssøgning på nettet, samt hvordan man udvælger og vurderer det materiale der kommer frem under søgningen. Studieteknikker At eleverne får et kendskab til hvad det kræver af dem, at være studerende at de får træning i at lave læsegrupper og at de øver sig i forskellige notat og læseteknikker således, at de bliver bedre rustet til at lave lektier i en ellers trav hverdag. Undervisningens indhold: IT Mail Word og andre programmer Informationssøgning og udvælgelse Etik og moral på nettet, mobilen mv. Dit liv på internettet Studieteknikker Læsegrupper Planlægning af lektielæsning Hvad gør jeg, når jeg ikke gider? Studielog Læseteknikker Notatteknik Målsætning og udførsel Undervisningsmetoder i hele forløbet: Som udgangspunkt præsenteres eleverne for en teoretisk side, som de efterfølgende skal arbejde med i undervisningen i form af øvelser. Der er i dag et stort frafald fra ungdomsuddannelserne i dette fag forsøger vi at gøre eleverne mere parate i forhold til de krav de vil møde på en ungdomsuddannelse. Vi evaluerer løbende mundtligt

12 Studieparat 2. periode nr. 47 Lærer: DH Antal timer: 9 Formålet med undervisningen At gøre eleverne bevidste om hvad det vil sige at være studieparat og hvad konsekvensen kan være, hvis man ikke selv træner bevidst i at blive det. Undervisningens indhold: Vi arbejder med begrebet studieparathed, denne deles ind i personlige, sociale og faglige kompetencer og vi ser på hvad der skal til for at eleverne får deres drømmejob. Undervisningsmetoder i hele forløbet: Eleverne arbejder individuelt og dette støttes op af fælles teori og diskussioner Der er i dag mange elever der falder fra ungdomsuddannelserne, da de ikke er studieparate og det er noget vi i dette fag forsøger at gøre eleverne bevidste om. Der evalueres mundtligt

13 Hold: Lilla, Kostfag, ernæringslære og institutionskøkken. Antal timer: 244,5 Nr. 44, 48, 50 Lærer: AW Formålet med undervisningen: At eleverne tilegner sig færdigheder og rutiner i fremstilling af sund og varieret kost til hverdag og fest. De opnår en bred forståelse for sunde kostvaner og viden om, hvordan nutidens livsstilssygdomme undgås. Eleverne får kendskab til kostvaner i Danmark og andre kulturer verden over, og de danner egne holdninger til kostvanernes udvikling gennem de sidste årtier. Eleverne får kendskab til og forholder sig til faktorer som kvalitet, miljø og økonomi, så de bliver i stand til at tage ansvar for egen fremtidig husholdning, samt at de bliver i stand til et begrundet valg omkring hvordan de vil leve deres fremtidige Mad-liv. Også forskellen på at lave mad til få og mange mennesker, - forskellen på at arbejde i et institutionskøkken eller et almindeligt køkken. Dette udføres i praksis. Eleverne får forståelse for sammenhængen mellem god køkkenhygiejne og levnedsmiddelforgiftninger. De tilegner sig viden og færdigheder, så de kan behandle fødevarer efter lovens bestemmelser, og dermed undgå forurening af maden og dermed følgende madforgiftninger. Eleverne føler sig rustet til at gå op til afgangsprøve i hjemkundskab og til at aflægge prøve til Hygiejnecertifikat. Undervisningens indhold:

14 Ernæring: Der tages udgangspunkt i de energigivende stoffer fedt protein og kulhydrat. Her arbejdes med deres virkning og evt. skadevirkninger på kroppen fejlernæring overvægt m.m. der ses på produktvalg og kostsammensætning, før nu og i fremtiden, emnet belyses fra flere vinkler. Der arbejdes med ernæring gennem hele skoleåret, i relation til de enkelte emner der arbejdes med. Tilberedningsmetoder: Som baggrund for den videre praktiske undervisning i faget, gennemgås de tilberedningsmetoder der er relevante for egen husholdning. Dvs metoder omkring koge stege bage. Ligeledes arbejdes der med forberedelse af råvarer, så de er klar til brug, - herunder brug af redskaber og køkkenets maskiner. Her tænkes på såvel almindelige køkkenmaskiner, men også på store institutionsmaskiner, som eleverne også skal gøres fortrolige med. Råvarernes vej fra producent til tallerken: Vi arbejder med forskellige råvarer. Der ses på produktionsformer, både konventionelle og økologiske prøvesmagninger og prisberegninger. Produkternes forarbejdningsgrad halv- og helfabrikata kontra hjemmeproduceret. Vi ser på tidsforbruget, indhold, tilsætningsstoffer pris og kvalitet. Der arbejdes med de enkelte råvares næringsforhold, opbevaringskrav og anvendelsesmuligheder. Årstidens sunde hverdagsmad det grønne køkken: Eleverne arbejder med både, for dem, kendte og nye hverdagsretter, det være sig både frokostmiddagsretter og sunde fastfood tilbud. De udvider deres kendskab til, og brug af forskellige frugter og grønsager. Vi sætter fokus på det grønne - anvendelse- smag ernæring sæson og pris.

15 Mad og gæster mad til højtiderne: Eleverne arbejder her med lidt finere madlavning, de øver menusammensætninger borddækning takt og tone. Endvidere undersøger de traditioner ved de forskellige højtider, og udviklingen af disse, i nyere tid. Vi laver festmenuer julemad, fastelavns- og påskemad. Fremmed mad Middelhavs lande: Eleverne vælger hvilke lande de gerne vil arbejde med finder frem til landets madkultur vigtige råvare og særkende. De sammenholder forskellene til dansk madkultur. De planlægger og laver mad. Det går i fisk: Eleverne skal besøge fiskehandleren og handle fisk hos denne kommer hjem og evt. filetere fisken. Derefter laves nogle hurtige, lækre og enkle retter med fisk. Der snakkes om fordelene ved at spise fisk og hvilke næringsstoffer man får ud af det. Institutionskøkken: Eleverne kommer også i skolens institutionskøkken en gang om ugen. De kommer til at prøve kræfter med fremstilling af mad til mange mennesker. De kommer til at arbejde i små hold, små stationer, hvor de skal lære at håndtere alle de opgaver, som der er i køkkenet. Varmt køkken koldt køkken grovkøkken (forberedelse af grøntsager) bagning menu planlægning opvask servering og borddækning De skal være med til at fremstille alle dagens måltider, som der serveres på skolen. Det er formiddagsservering frokost aftensmad og mellemmåltider. De skal gøres fortrolige med alle de opgaver, som der er i et storkøkken. De skal lære at arbejde med store maskiner og store portioner, som er kendetegnende for institutionskøkkendrift. Også egenkontrol skal eleverne introduceres for. Undervisningsmetoder i hele forløbet:

16 Der arbejdes i små eller større, variable, grupper. Grupperne har ofte planlægnings- eller projektopgaver de arbejder praktisk og selvstændigt. Andre emner behandles som klasseundervisning med selvstændige opgaver og små forsøg, fulgt op af samtale og dialog. Emnerne ses i et meget bredt perspektiv som historisk og kulturelt æstetisk og skabende perspektiv, natur- og samfundsvidenskabeligt perspektiv. Mundtlige fremlæggelser, projektfremlæggelser praktiske opgaver, samtale og skriftlige opgaver. Målpinde som evaluering efter hvert emne.

17 Service og kundekontakt, 4. periode nr. 49 Lærer: DH Antal timer: 14 Formålet med undervisningen At eleverne får et kendskab til hvad service er og hvordan man skaber en god kundekontakt samt hvordan vi påvirker hinanden og hvilke psykologiske faktorer der spiller ind. Undervisningens indhold: Service kunden har altid ret Hvordan tager jeg mig bedst ud i forhold til kunderne Når kunden er vred konflikthåndtering Hvad sker der hvis betjeningen er uhøflig Undervisningsmetoder i hele forløbet: Eleverne vil blive præsenteret for en teoretisk del opfulgt af forskellige øvelser, herunder vil de også blive introduceret til forumteater. Mange elever ønsker at arbejde i servicebranchen og det er derfor vigtigt at de får et kendskab til, hvad de selv kan gøre for at skabe et godt og succesfuldt forhold til deres kunder. Vi evaluere mundtligt

18 Hold: Lilla, Kostfag, ernæringslære og institutionskøkken. Antal timer: 244,5 Nr. 44, 48, 50 Lærer: AW Formålet med undervisningen: At eleverne tilegner sig færdigheder og rutiner i fremstilling af sund og varieret kost til hverdag og fest. De opnår en bred forståelse for sunde kostvaner og viden om, hvordan nutidens livsstilssygdomme undgås. Eleverne får kendskab til kostvaner i Danmark og andre kulturer verden over, og de danner egne holdninger til kostvanernes udvikling gennem de sidste årtier. Eleverne får kendskab til og forholder sig til faktorer som kvalitet, miljø og økonomi, så de bliver i stand til at tage ansvar for egen fremtidig husholdning, samt at de bliver i stand til et begrundet valg omkring hvordan de vil leve deres fremtidige Mad-liv. Også forskellen på at lave mad til få og mange mennesker, - forskellen på at arbejde i et institutionskøkken eller et almindeligt køkken. Dette udføres i praksis. Eleverne får forståelse for sammenhængen mellem god køkkenhygiejne og levnedsmiddelforgiftninger. De tilegner sig viden og færdigheder, så de kan behandle fødevarer efter lovens bestemmelser, og dermed undgå forurening af maden og dermed følgende madforgiftninger. Eleverne føler sig rustet til at gå op til afgangsprøve i hjemkundskab og til at aflægge prøve til Hygiejnecertifikat. Undervisningens indhold:

19 Ernæring: Der tages udgangspunkt i de energigivende stoffer fedt protein og kulhydrat. Her arbejdes med deres virkning og evt. skadevirkninger på kroppen fejlernæring overvægt m.m. der ses på produktvalg og kostsammensætning, før nu og i fremtiden, emnet belyses fra flere vinkler. Der arbejdes med ernæring gennem hele skoleåret, i relation til de enkelte emner der arbejdes med. Tilberedningsmetoder: Som baggrund for den videre praktiske undervisning i faget, gennemgås de tilberedningsmetoder der er relevante for egen husholdning. Dvs metoder omkring koge stege bage. Ligeledes arbejdes der med forberedelse af råvarer, så de er klar til brug, - herunder brug af redskaber og køkkenets maskiner. Her tænkes på såvel almindelige køkkenmaskiner, men også på store institutionsmaskiner, som eleverne også skal gøres fortrolige med. Råvarernes vej fra producent til tallerken: Vi arbejder med forskellige råvarer. Der ses på produktionsformer, både konventionelle og økologiske prøvesmagninger og prisberegninger. Produkternes forarbejdningsgrad halv- og helfabrikata kontra hjemmeproduceret. Vi ser på tidsforbruget, indhold, tilsætningsstoffer pris og kvalitet. Der arbejdes med de enkelte råvares næringsforhold, opbevaringskrav og anvendelsesmuligheder. Årstidens sunde hverdagsmad det grønne køkken: Eleverne arbejder med både, for dem, kendte og nye hverdagsretter, det være sig både frokostmiddagsretter og sunde fastfood tilbud. De udvider deres kendskab til, og brug af forskellige frugter og grønsager. Vi sætter fokus på det grønne - anvendelse- smag ernæring sæson og pris.

20 Mad og gæster mad til højtiderne: Eleverne arbejder her med lidt finere madlavning, de øver menusammensætninger borddækning takt og tone. Endvidere undersøger de traditioner ved de forskellige højtider, og udviklingen af disse, i nyere tid. Vi laver festmenuer julemad, fastelavns- og påskemad. Fremmed mad Middelhavs lande: Eleverne vælger hvilke lande de gerne vil arbejde med finder frem til landets madkultur vigtige råvare og særkende. De sammenholder forskellene til dansk madkultur. De planlægger og laver mad. Det går i fisk: Eleverne skal besøge fiskehandleren og handle fisk hos denne kommer hjem og evt. filetere fisken. Derefter laves nogle hurtige, lækre og enkle retter med fisk. Der snakkes om fordelene ved at spise fisk og hvilke næringsstoffer man får ud af det. Institutionskøkken: Eleverne kommer også i skolens institutionskøkken en gang om ugen. De kommer til at prøve kræfter med fremstilling af mad til mange mennesker. De kommer til at arbejde i små hold, små stationer, hvor de skal lære at håndtere alle de opgaver, som der er i køkkenet. Varmt køkken koldt køkken grovkøkken (forberedelse af grøntsager) bagning menu planlægning opvask servering og borddækning De skal være med til at fremstille alle dagens måltider, som der serveres på skolen. Det er formiddagsservering frokost aftensmad og mellemmåltider. De skal gøres fortrolige med alle de opgaver, som der er i et storkøkken. De skal lære at arbejde med store maskiner og store portioner, som er kendetegnende for institutionskøkkendrift. Også egenkontrol skal eleverne introduceres for. Undervisningsmetoder i hele forløbet:

21 Der arbejdes i små eller større, variable, grupper. Grupperne har ofte planlægnings- eller projektopgaver de arbejder praktisk og selvstændigt. Andre emner behandles som klasseundervisning med selvstændige opgaver og små forsøg, fulgt op af samtale og dialog. Emnerne ses i et meget bredt perspektiv som historisk og kulturelt æstetisk og skabende perspektiv, natur- og samfundsvidenskabeligt perspektiv. Mundtlige fremlæggelser, projektfremlæggelser praktiske opgaver, samtale og skriftlige opgaver. Målpinde som evaluering efter hvert emne.

22 PtE mad til mennesker/pte Sosu Studie og erhverv/praktik Antal timer: 28/1 uge Nr. 51, 132 Lærere: AO Formålet med undervisningen: Formålet med undervisningen er, at eleven får størst mulig grundlag for valg af uddannelse og erhverv. Eleven arbejder med og oplever i praksis egne muligheder i forhold til personlige styrker og svagheder i relation til uddannelses- og arbejdsmarkedet. Undervisningens indhold: Introduktion, - fælles oplæg omkring erhverv, uddannelse og arbejde. Uddannelsesplan er en naturlig fortsættelse af dette. Undervisningen vil i et vist omfang målrettes det konkrete forløb, eleven er tilmeldt på skolen henholdsvis Mad til Mennesker og Sosu, således at eleven opnår kendskab til de forskellige uddannelsesretninger, der findes indenfor området. I praktikken tilstræbes det ligeledes, at eleven finder et praktiksted, der er relevant i forhold til det aktuelle forløb. Erhvervspraktik forberedes, - eleven finder et egnet praktiksted, laver aftale om mødetid, påklædning mm. Eleven oplever arbejdsdagen på den aktuelle arbejdsplads. Eleven skal strukturere dagen i forhold til at smøre madpakke, stå tidligt op, komme af sted og møde til tiden evt. ved hjælp af offentlig transport. Strukturen gælder ligeledes fritid og pligter efter endt arbejdsdag. I praktikugen er der sat en dag af til elevens forberedelse af praktikken sammen med vejlederen, hvorefter eleven er i praktik i op til fire dage. Undervisningsmetoder og arbejdsformer: Undervisningen tager udgangspunkt i elevens ønsker for fremtiden. Det er vigtigt, at eleven vedkender sig, at det er mit liv min fremtid, hvorfor er der også plads til individuelle samtaler sammen med skolens vejleder.

23 Eleven arbejder individuelt i forhold til uddannelsesplan og erhvervspraktik. Undervisningen vil desuden foregå fælles på klassen og i grupper. Hver elev deltager i udskolingsmøde med indkaldelse af følgende aktører: UU vejleder, sagsbehandler, forældre/plejeforældre og kontaktlærer. Formålet er at forberede / afklare eleven på skiftet fra Vordingborgskolen til fremtidig uddannelse. Samfundsmæssigt, demokratisk og politisk, vise ansvar og engagement. Eleven evaluerer på praktikugen egne oplevelser / erfaringer. Systematiseret viden gives videre til alle på klassen. Den vigtigste evaluering ses ved, at eleven træffer valg/ beslutning i forhold til fremtiden ved tilmelding til ungdomsuddannelse i det kommende år.

24 Dansk uden afgangsprøve gul & lilla Antal timer: 91,5 Nr: 52 Lærer: TG Formålet med undervisningen: Formålet med undervisningen i dansk er at øge evnen til at forstå og anvende dansk i dagligdagen, samt bruge sproget i samspil med andre.. At fremme elevernes oplevelse af sproget som en kilde til udvikling af personlig og kulturel identitet, der bygger på æstetisk, etisk og historisk forståelse. Undervisningens indhold: Eleverne vil blive præsenteret for forskellige litterære tekster, både ældre og nyere. Der arbejdes med anden fiktion herunder film. Enkelte artikler og reklamer vil eleverne også bliver repræsenteret for. Der skal arbejdes med skriftlig fremstilling og grammatik. Undervisningsmetoder i hele forløbet: Der tages udgangspunkt i den enkelte elevs kompetencer og ressourcer, og opgaverne vil tilrettelæges herefter. Undervisningen vil være en vekselvirkning mellem oplæg, opgave og problemløsning, hvor eleverne arbejder på klassen, individuelt og i grupper. Eleverne vil også skulle fremlægge på klassen.

25 Samfundsmæssige Kulturelle Historiske Personlige Etiske Der evalueres mundtlig efter hvert emne. Løbende gennem skoleåret vil der være forskellige prøver i retstavning, læsning, skriftlig fremstilling og grammatik.

26 Dansk med afgangsprøve, inkl. OSO Antal timer: 129, 6 dage Nr. 53 Lærere: DH Formål: Formålet med undervisningen er at fremme elevernes oplevelse af sproget som en kilde til udvikling af personlig og kulturel identitet, der bygger på æstetisk, etisk og historisk forståelse. Undervisningen skal fremme elevernes lyst til at bruge sproget personligt og alsidigt i samspil med andre. Undervisningens indhold og metode: Eleverne præsenteres for et bredt udvalg at ældre og nyere skøn og faglitterære tekster. Der arbejdes med anden fiktion bl.a. film og kunstbilleder. Af sagtekster vægtes essays, artikler, reklamer. Eleverne træner forskellige mundtlige fremstillingsformer i forskellige situationer og sammenhænge, både individuelt og i grupper. Det vægtes at mundtlige fremstillinger både kan være strukturerede og improviserede. Argumentation og dokumentation fremhæves som meget væsentlige i både mundtlig og skriftlig fremstilling. Eleverne arbejder med forskellige skriftlige udtryksformer hvor genreforståelse og kommunikationsformen er et vigtigt element. Der arbejdes med større og mindre opgaver, hvor fokus er på forskellige områder så som form, indhold og layout. Procesorienteret skrivning, sproglære og grammatik indgår som en vigtig del. Eleverne arbejder både mundtligt og skriftligt med analyse, fortolkning, vurdering og perspektivering. Eleverne læser 1 hovedværk i form af en roman (hvis FSA 2) samt med en film som hovedværk. Der læses bl.a. temaer som identitet, eventyr i forskellige former, familien i tekster, essay som genrer. Der eksamineres i henhold til gældende bekendtgørelse. Perspektiveringsmulighederne er mange. Filosofiske, kulturelle, samfundsmæssige og historiske perspektiver er en nødvendig del af danskundervisningen. Etik og æstetik er naturlige elementer både når eleverne arbejder med deres egne og andres produkter. Der selvevalueres efter hvert tema, så eleverne kan vurdere, om det de har fået med også svarer til deres forventninger og arbejdsindsats.

27 Fag: OSO Formålet med undervisningen: Jf. Bekendtgørelse om den obligatoriske selvvalgte opgave i 10. kl. Opgaven skal give eleven mulighed for at arbejde selvstændigt med et givet emne, der tager udgangspunkt i elevens uddannelsesplan og de aktiviteter i form af brobygning eller andet som måtte være indeholdt i denne plan. Undervisningens indhold: Eleven beslutter i samarbejde med dansklæreren og studie- og erhvervsvejledningerne emne og indhold i forhold til uddannelsesplanen Eleven vælger brug af arbejdsmetoder og undersøgelsesformer Eleven vælger kilder og materialer Eleven udarbejder et konkret produkt, inden for de rammer som skolen giver mulighed for. Eleven vælger udtryksform Undervisningsmetoder og arbejdsformer: Arbejdet med opgaven kan foregå individuelt eller i samarbejde mellem to eller flere elever, hvor der er en umiddelbar sammenhæng med deres uddannelsesplaner. Ansvar og engagement. Samfundsmæssigt, politisk og kulturelt samt menneskesyn. Eleverne afleverer et konkret produkt og vælger selv om de vil fremlægge. Opgaven vurderes med en udtalelse, og hvis eleven ønsker det, en karakter. At min. 90 % af klassen får afklaret fremtiden i form af beslutning om uddannelse /erhverv

28 Introuge nr. 127 Lærere: HT MD SR DH AW AO TG JL Timer: 33,25 Formål: At give eleverne et optimalt grundlag for et udbytterigt skoleår. At eleverne, inden for de respektive kernegrupper, bliver introduceret for hinanden, kernelærerne og øvrigt personale. At eleverne får etableret starten til et socialt netværk hinanden imellem. At de kommer rundt på skolens areal og i miljøet omkring skolen, og bliver trygge herved. At eleverne bliver indført i skolens faciliteter, muligheder, tilbud, leve- og samværsregler, ugeskema, m.v Indhold: Leve- og samværsregler, øvrige husregler, elevskemaer, vagtplaner m.v. gennemgås og forevises. Der gives introduktion / instruktion i rengøring på områderne. Der laves aktiviteter, der er med til at ryste flokken sammen. Der foretages ture rundt i byen, konkurrencer, smålege og fælles hygge Der laves aktiviteter, der er med til at give eleverne den fornødne tryghed til at færdes på egen hånd på skolen. Der foretages valg til fælles valgfag, idræt og fritidsfag. Mixgrupperne bliver etableret og eleverne mødes i grupperne med deres mixlærere til fælles samvær hygge og opgaveløsninger. Der er en fælles tur til Funpark Falster, hvor alle elever og lærere leger - konkurrerer og har hyggeligt samvær med hinanden. Der er fælles aftenaktiviteter for alle. Undervisningsmetoder i hele ugen: Der vil være information / instruktion på kerneholdene Af sociale initiativer vil der være besøg på hinandens værelser, samarbejdsøvelser, lege og konkurrencer og tid til snak med hinanden. Evalueringsform: Mundtlig i plenum på holdene og på lærermøde.

29 Blåt, Gult og Lilla Temauge om Holland Antal timer: 13,5 Nr: 128 Lærere: DH, AW og HT Formålet med undervisningen: At eleverne får kendskab til kulturelle, geografiske og samfundsmæssige forhold i Holland. At eleverne stifter bekendtskab med det hollandske køkken og lærer at tilberede enkelte traditionelle retter. At eleverne får et forhåndskendskab til steder og begivenheder, de vil komme i kontakt med på turen. Undervisningens indhold: Eleverne får gennem forskellige medier et indblik i Hollands natur og kultur derunder madkultur. De skal ud fra opskrifter fremstille forskellige traditionelle retter/måltider. Eleverne vil stifte bekendtskab med hollandsk kunst og malere især Van Gogh og Hollands rolle under 2. verdenskrig med fokus på Anne Frank og hendes liv i baghuset. Desuden vil eleverne få mulighed for at studere kort og sætte sig yderligere ind i det, de kan opleve på turen. Undervisningsmetoder og arbejdsformer: Der arbejdes med klasse-, gruppe- og individuel undervisning i klasselokaler og værksteder og i køkkenet. Alle elever skal deltage i fremstilling og spisning af hollandsk mad. Der vil blive undervist teoretisk på mindre hold, hvor eleverne får mulighed for at fordybe sig i forskellige emner om Holland, så de er forberedte på mødet med den hollandske kultur og befolkning på studieturen i efteråret Kulturelt, historisk og samfundsmæssigt. Der evalueres mundtligt

30 Studietur til Amsterdam Antal timer: 1 uge Nr: 129 Lærer: HT, MS, MD, AW, DH, JL & TG Formålet med undervisningen: At eleven får forståelse for at identificere sig med omverdenen, først og fremmest Europa. At eleverne opnår kendskab til Amsterdams ungdomskultur, madkultur samt historiske, kulturelle og samfundsmæssige forhold. At eleverne oplever samværet med kammerater og lærere i et andet land. At eleverne får kendskab til anden møntenhed ved div. indkøb samt gøre sig forståelig på engelsk. Undervisningens indhold: Inden afrejse vil eleverne i en temauge sætte fokus på Amsterdam i et husholdnings- og håndarbejdsmæssigt perspektiv, således at de opbygger et forhåndskendskab til det land og den by, de skal besøge. På selve rejsen skal eleverne besøge Van Gogh og Anna Frank s museum, besøge et diamant sliberi, tage på kanalrundfart og se Ajax Stadion. Undervisningsmetoder i hele forløbet: Før rejsen vil eleverne deltage i klasseundervisning, gruppe- og pararbejde, hvor de bliver præsenteret for et udbud af aktuelle emner, herunder valuta, kortlæsning, I køkkenet skal der fremstilles hollandsk mad. Samfundsmæssig Kulturel Historisk Demokratisk Politisk Ansvar Der evalueres mundtligt og skriftligt, hvor hver elev giver sin vurdering af turen til Amsterdam.

31 10.kl. Studie og erhverv Antal timer: 14,5 + brobygning + praktik Nr. 27,130,135 Lærere: KM Formålet med undervisningen: At eleven får størst mulig grundlag for valg af uddannelse og erhverv. Eleven arbejder med og oplever i praksis egne muligheder i forhold til personlige styrker og svagheder i relation til uddannelses- og arbejdsmarkedet. Undervisningens indhold: Introduktion - fælles oplæg omkring erhverv, uddannelse og arbejde. Uddannelsesplan er en naturlig fortsættelse af dette. Erhvervspraktik forberedes, - eleven finder et egnet praktiksted, laver aftale om mødetid, påklædning mm. Brobygning: At eleven deltager på en uddannelsesinstitution efter eget valg. Tilbuddene ligger fra Nykøbing F i syd til Næstved i nord. Eleven oplever en uddannelse på det aktuelle uddannelsessted. Hverdagen skal samtidig rumme ændringer som madpakke, stå tidligt op, komme til tiden med offentlig transport, samt have en fritid efter hjemkomst. Undervisningsmetoder og arbejdsformer: I undervisningen tages udgangspunkt i elevernes ønsker for fremtiden. Det er vigtigt, at eleven vedkender sig, at det er mit liv min fremtid, derfor er der også plads til personlige samtaler, som holdes individuelt på vejlederens kontor. Eleven arbejder individuelt i forhold til uddannelsesplan og erhvervspraktik. I forlængelse af planlægningen af praktik, vil eleven arbejde i sin praktik i en uge 5 dage svarende til ca timer.

32 Eleven vil i brobygning deltage i ca timer pr. uge. Hver elev deltager i udskolingsmøde med følgende aktuelle aktører: UU vejleder, sagsbehandler, forældre / plejeforældre og kærnelærer. Formålet er at forberede / afklare eleven på skiftet fra Vordingborgskolen til fremtidig uddannelse. Samfundsmæssigt, demokratisk og politisk, vise ansvar og engagement. Eleven evaluerer på praktikugens oplevelser / erfaringer. Systematiseret viden gives videre til alle på klassen. Den vigtigste evaluering ses ved at eleven træffer valg/ beslutning i forhold til fremtiden ved tilmelding til ungdomsuddannelse i det kommende år. Parat til uddannelse / erhverv.

33 Temauge: Billeder på verden nr. 131 Lærer: JM, MD; DH Antal timer: 13,5 Formålet med undervisningen: At eleverne får et indblik i hvordan billeder påvirker den måde vi opfatter verden på. Samt får et kendskab til skabelsen af forskellige billedformer. Undervisningens indhold: Det være sig: film, kortfilm, levende og frosne reklamer, kunstbilleder, fotografier mv. Undervisningsmetoder i hele forløbet: Der arbejdets i grupper i forskellige workshops om skabelsen af forskellige billedmæssige udtruyk. Vi bliver bombarderet med billeder og meget af det vi ser opfatter vi ubevidst, men vi bliver påvirket af det, det er vigtigt at vi bliver bevidste om denne påvirkning og at vi ved hvilke virkemidler der bruges for at påvirke os og vores synspunkter Der evalueres mundtligt i slutningen af ugen, hvor eleverne fremviser de produkter de har lavet i løbet af ugen

34 PtE mad til mennesker/pte Sosu Studie og erhverv/praktik Antal timer: 28/1 uge Nr. 51, 132 Lærere: AO Formålet med undervisningen: Formålet med undervisningen er, at eleven får størst mulig grundlag for valg af uddannelse og erhverv. Eleven arbejder med og oplever i praksis egne muligheder i forhold til personlige styrker og svagheder i relation til uddannelses- og arbejdsmarkedet. Undervisningens indhold: Introduktion, - fælles oplæg omkring erhverv, uddannelse og arbejde. Uddannelsesplan er en naturlig fortsættelse af dette. Undervisningen vil i et vist omfang målrettes det konkrete forløb, eleven er tilmeldt på skolen henholdsvis Mad til Mennesker og Sosu, således at eleven opnår kendskab til de forskellige uddannelsesretninger, der findes indenfor området. I praktikken tilstræbes det ligeledes, at eleven finder et praktiksted, der er relevant i forhold til det aktuelle forløb. Erhvervspraktik forberedes, - eleven finder et egnet praktiksted, laver aftale om mødetid, påklædning mm. Eleven oplever arbejdsdagen på den aktuelle arbejdsplads. Eleven skal strukturere dagen i forhold til at smøre madpakke, stå tidligt op, komme af sted og møde til tiden evt. ved hjælp af offentlig transport. Strukturen gælder ligeledes fritid og pligter efter endt arbejdsdag. I praktikugen er der sat en dag af til elevens forberedelse af praktikken sammen med vejlederen, hvorefter eleven er i praktik i op til fire dage. Undervisningsmetoder og arbejdsformer: Undervisningen tager udgangspunkt i elevens ønsker for fremtiden. Det er vigtigt, at eleven vedkender sig, at det er mit liv min fremtid, hvorfor er der også plads til individuelle samtaler sammen med skolens vejleder.

35 Eleven arbejder individuelt i forhold til uddannelsesplan og erhvervspraktik. Undervisningen vil desuden foregå fælles på klassen og i grupper. Hver elev deltager i udskolingsmøde med indkaldelse af følgende aktører: UU vejleder, sagsbehandler, forældre/plejeforældre og kontaktlærer. Formålet er at forberede / afklare eleven på skiftet fra Vordingborgskolen til fremtidig uddannelse. Samfundsmæssigt, demokratisk og politisk, vise ansvar og engagement. Eleven evaluerer på praktikugen egne oplevelser / erfaringer. Systematiseret viden gives videre til alle på klassen. Den vigtigste evaluering ses ved, at eleven træffer valg/ beslutning i forhold til fremtiden ved tilmelding til ungdomsuddannelse i det kommende år.

36 Påsketema på lilla og blåt hold Antal timer: 14 nr. 141 og 143 Lærere: SR, HT, JL, DH, AO, AW Formål med undervisningen: At eleverne får en forståelse for og indsigt i påskens traditioner og betydning i det danske samfund samt får udfoldet deres kreative evner via fremstilling af diverse påskepynt. Eleverne skal opnå viden om en traditionel påskefrokost samt fremstillingen af denne. Undervisningens indhold: Der arbejdes både teoretisk og praktisk. Der vil blive undervist i forskellige traditioner for påskepynt, som eleverne skal fremstille. Eleverne vil blive introduceret for forskellige lege relaterende til påsken. Eleverne fremstiller en traditionel påskefrokost med alt, hvad der dertil hører. Undervisningsmetoder og arbejdsformer: Oplæg og efterfølgende opgaveløsning. Samfundsmæssigt og kulturelt. Mundtlig evaluering.

Ovenstående områder vil alle rette sig mod målgrupperne; børn/unge, ældre og handicappede.

Ovenstående områder vil alle rette sig mod målgrupperne; børn/unge, ældre og handicappede. Parat til Erhvervsuddannelse Sosu/PA Nr. 28, 33, 36, 38 og 39 Antal timer: 150 Lærere: TG, AO Formålet med undervisningen Formålet med undervisningen er, at eleverne bliver parat til erhvervsgrunduddannelsen

Læs mere

Antal timer: 43,5 +brobygning + praktik

Antal timer: 43,5 +brobygning + praktik Grøn Antal timer: 43,5 +brobygning + praktik NR.16,130,135 Lærer: KM At eleven får størst mulig grundlag for valg af uddannelse og erhverv. Eleven arbejder med og oplever i praksis egne muligheder i forhold

Læs mere

23. Dansk + OSO 10 klasse (blåt hold) Fagbeskrivelse. Undervisningens indhold og metode: Perspektivering: Evalueringsformer : Antal timer: 120

23. Dansk + OSO 10 klasse (blåt hold) Fagbeskrivelse. Undervisningens indhold og metode: Perspektivering: Evalueringsformer : Antal timer: 120 23. Dansk + OSO 10 klasse (blåt hold) Fagbeskrivelse Antal timer: 120 Lærere: MD, HT Formålet med undervisningen er at fremme elevernes oplevelse af sproget som en kilde til udvikling af personlig og kulturel

Læs mere

Parat til. Parat til design // Formål & indhold 1

Parat til. Parat til design // Formål & indhold 1 Parat til DESIGN FORMÅL & INDHOLD Parat til design // & indhold 1 INDHOLD Målgruppe Elever med erhvervs- og husholdningsfaglig interesse for design og sund livsstil 3 Parat til Design vil gøre eleven mere

Læs mere

Køreplan for skoleåret 2011 / 2012

Køreplan for skoleåret 2011 / 2012 Køreplan for skoleåret 2011 / 2012 Velkommen til Linie 10 Et år på Linie 10 er et frivilligt skoleår. Det er dit valg! Når du vælger Linie 10, er det fordi du ønsker at indgå i et forpligtende fællesskab,

Læs mere

AKTIVITETS- OG HANDLEPLAN - 2013. Køkken

AKTIVITETS- OG HANDLEPLAN - 2013. Køkken AKTIVITETS- OG HANDLEPLAN - 2013 Køkken Præsentation af værkstedet Køkkenværkstedet er for de elever, der syntes det er spændende at lære at lave mad. Vi producerer morgenmad og middagsmad til skolens

Læs mere

Studieplan 2013/14 HH3I. IBC Handelsgymnasiet

Studieplan 2013/14 HH3I. IBC Handelsgymnasiet Studieplan 2013/14 HH3I IBC Handelsgymnasiet Indholdsfortegnelse Indledning 3 Undervisningsforløb 4 5. og 6 semester. Studieretningsforløb 4 5. og 6. semester illustreret på en tidslinje 5 Studieturen

Læs mere

10. KlasseCentret. Dronninglund 2016-17. 10. KLASSE en god start på din ungdomsuddannelse!

10. KlasseCentret. Dronninglund 2016-17. 10. KLASSE en god start på din ungdomsuddannelse! 10. KlasseCentret Dronninglund 2016-17 2 10. KLASSE en god start på din ungdomsuddannelse! 10. KLASSE - DIT VALG! Hvad skal du efter 9. klasse? Der er mange muligheder, og valget kan være svært. Dronninglund

Læs mere

AKTIVITETS- OG HANDLEPLAN - 2014 Køkken

AKTIVITETS- OG HANDLEPLAN - 2014 Køkken AKTIVITETS- OG HANDLEPLAN - 2014 Køkken Præsentation af værkstedet Køkkenværkstedet er for de elever, der syntes det er spændende at lære at lave mad. Vi producerer morgenmad og middagsmad til skolens

Læs mere

S o l r ø d G y m n a s i u m

S o l r ø d G y m n a s i u m S o l r ø d G y m n a s i u m HF Velkommen til HF på Solrød Gymnasium På HF-uddannelsen får du en almen, gymnasial uddannelse, som vi på Solrød Gymnasium har valgt at tone. Det gør vi igennem fagpakker,

Læs mere

Ahi Internationale Skole Årsplan 2012/2013 Hjemkundskab for 6 klasse.

Ahi Internationale Skole Årsplan 2012/2013 Hjemkundskab for 6 klasse. Ahi Internationale Skole Årsplan 2012/2013 Hjemkundskab for 6 klasse. Årsplanen er blevet til ud fra undervisningsministeriets nye Fælles Mål. Formålet med undervisningen i hjemkundskab er, at eleverne

Læs mere

Undervisningsplan for hjemkundskab

Undervisningsplan for hjemkundskab Undervisningsplan for hjemkundskab Hjemkundskab introduceres fra 0. klasse og afsluttes i 9. klasse, som en integreret del af fagene: biologi, fysik, idræt (motion/svømning), geografi, samfundsfag, historie,

Læs mere

Alt hvad der er værd at vide om UCS10!

Alt hvad der er værd at vide om UCS10! Alt hvad der er værd at vide om UCS10! Brobygning Den obligatoriske brobygning i uge 48 retter sig mod to forskellige ungdomsuddannelser, hvoraf den ene skal være en erhvervsuddannelse herunder HTX og

Læs mere

Uge Skema Overskrift Indhold Målet 33 Man: Introplan Tirs: Introplan Ons: Introplan Tors: Skema Fre: Surprice 34 Man: 2 lektioner Tirs: Ons:

Uge Skema Overskrift Indhold Målet 33 Man: Introplan Tirs: Introplan Ons: Introplan Tors: Skema Fre: Surprice 34 Man: 2 lektioner Tirs: Ons: Årsplan for faget: Dansk 10. X og 10. Y Skoleåret 2013/14 Lærer: Jane Agerbo + Katrine Lyhne Formålet med undervisningen i faget dansk er at fremme elevernes oplevelse og forståelse af sprog, litteratur

Læs mere

Undervisningsplan for faget sløjd på Fredericia Friskole

Undervisningsplan for faget sløjd på Fredericia Friskole Undervisningsplan for faget sløjd på Fredericia Friskole Kreativitet og herunder sløjd anses på Fredericia Friskole for et væsentligt kreativt fag. Der undervises i sløjd fra 4. - 9. klassetrin i et omfang

Læs mere

Kostpolitik for HellumHejHuset børnehave under Hellum FRI

Kostpolitik for HellumHejHuset børnehave under Hellum FRI Kostpolitik for HellumHejHuset børnehave under Hellum FRI Formålet med at have en kostpolitik, er at bidrage til styrkelse af børns sundhed, både her og nu og på længere sigt. For HellumHejHuset er det

Læs mere

1. semesterpraktik er en observationspraktik med fokus på lærerprofessionens opgaver. Se afsnit 7.1

1. semesterpraktik er en observationspraktik med fokus på lærerprofessionens opgaver. Se afsnit 7.1 11.3 Hjemkundskab og design Faget identitet Hjemkundskab tager udgangspunkt i menneskers handlemuligheder i forhold til problemstillinger knyttet til mad, måltider, husholdning og forbrug set i relation

Læs mere

Kompetencebeskrivelse Navn Navnesen 010101-XXXX

Kompetencebeskrivelse Navn Navnesen 010101-XXXX Indhold 1. Faglige kompetencer 2. Personlige og sociale kompetencer 3. Praktik og fremtidsønsker Kort om Navn Navn har i sine år på STU en har udviklet sig til en ung mand, der er let at komme i kontakt

Læs mere

Praktikstedsbeskrivelse. Børnehaven Gl. Struervej

Praktikstedsbeskrivelse. Børnehaven Gl. Struervej Praktikstedsbeskrivelse Børnehaven Gl. Struervej Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse...1 Institutionstype...2 Arbejdsmetoder...2 Arbejdsforhold for den studerende...2 Uddannelsesplan...2

Læs mere

Nedenfor finder du beskrivelse af en række af de vigtigste elementer i 10. klasse i skoleåret 2019/20

Nedenfor finder du beskrivelse af en række af de vigtigste elementer i 10. klasse i skoleåret 2019/20 ÅRET I 10. KLASSE 2019/20 Vi har på Marstal Skole en god 10. klasse som vi er stolte af. Vi har de seneste år ændret vores tilbud, og arbejder løbende på at blive endnu bedre. Med vores erfaringer fra

Læs mere

De faglige mål er inddelt i fire overordnede kompetenceområder: Kommunikation, læsning, fortolkning og fremstilling.

De faglige mål er inddelt i fire overordnede kompetenceområder: Kommunikation, læsning, fortolkning og fremstilling. Læringsaktiviteter Læringsaktivitet: Dansk (EUD) Elevrettet beskrivelse: EUD grundforløb 1: Under læringsaktiviteten Dansk vil du arbejde med at styrke dine forudsætninger for at benytte det danske sprog

Læs mere

Gymnasiet. Vesthimmerlands Gymnasium & HF. ... mange års erfaring gør en forskel!

Gymnasiet. Vesthimmerlands Gymnasium & HF. ... mange års erfaring gør en forskel! Gymnasiet Sprog & Kultur Natur & Videnskab Musik & Kreativitet Krop & Sundhed Sprog & Samfund Vesthimmerlands Gymnasium & HF... mange års erfaring gør en forskel! 1 Hvad vælger du? På VHG kan du vælge

Læs mere

Praktik. i den PÆDAGOGISKE ASSISTENTUDDANNELSE November 2015. Gældende for: PA1403 PA1408 PA1503 PA1508

Praktik. i den PÆDAGOGISKE ASSISTENTUDDANNELSE November 2015. Gældende for: PA1403 PA1408 PA1503 PA1508 Praktik i den PÆDAGOGISKE ASSISTENTUDDANNELSE November 2015 Gældende for: PA1403 PA1408 PA1503 PA1508 Forord Den pædagogiske assistentuddannelse (PAU) er en vekseluddannelse, hvor skoleperiodernes teoretiske

Læs mere

10. klassecentret Esbjerg Kommune. Ribe Bramming Esbjerg. En ny start på din videre uddannelse

10. klassecentret Esbjerg Kommune. Ribe Bramming Esbjerg. En ny start på din videre uddannelse 10. klassecentret Esbjerg Kommune Ribe Bramming Esbjerg En ny start på din videre uddannelse 10. klassetilbuddet i Esbjerg Kommune i skoleåret 2014/2015 Nyt miljø Nye fag Nye Lærere Nye kammerater Nye

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Eleverne skal på et fagligt grundlag kunne indgå kompetent i sociale sammenhænge og være aktive, kreative og reflekterende brugere af film og tv.

Eleverne skal på et fagligt grundlag kunne indgå kompetent i sociale sammenhænge og være aktive, kreative og reflekterende brugere af film og tv. Mediefag C 1. Fagets rolle Mediefagets genstandsfelt er levende billeder i en æstetisk, kulturel og kommunikativ sammenhæng. Faget forener en teoretisk-analytisk og en praktisk-produktionsmæssig tilgang

Læs mere

Læreplan. For. Lerbjerg børnehaveafdeling

Læreplan. For. Lerbjerg børnehaveafdeling Læreplan For Lerbjerg børnehaveafdeling Indledning Børnehavens læreplaner udmøntes via børnehavens daglige aktiviteter, børnegruppens aktuelle behov og årets projekter og mål. Vi har valgt at dele læreplanen

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

10.klasse på Brenderup og Omegns Realskole

10.klasse på Brenderup og Omegns Realskole 10.klasse på Brenderup og Omegns Realskole Udvikling med tradition Demokrati, ledelse og samfund Brobygning til ungdomsuddannelser Internationalt islæt Idræt, natur og friluftsliv Stærk faglighed Brenderup

Læs mere

Fagårsplan 13/14 Fag: Hjemkundskab Klasse: 7B Lærer: TM

Fagårsplan 13/14 Fag: Hjemkundskab Klasse: 7B Lærer: TM Fagårsplan 13/14 Fag: Hjemkundskab Klasse: 7B Lærer: TM Da lektionerne ligger hen over spisepausen, med to lektioner før og en efter arbejdes der i pauserne, dette bevirker at der kan gives fri 11.30 9

Læs mere

Søndervangskolen 7. 8. 9.klasse

Søndervangskolen 7. 8. 9.klasse Søndervangskolen 7. 8. 9.klasse Specialer: Science Sprog og kultur Sundhed Praktiske oplysninger og lidt om baggrunden Søndervangskolen tilbyder i år eleverne i overbygningen at vælge fag på tværs af klasserne

Læs mere

viden vækst BAlAnCe Kødsovs lærervejledning 7 OPSKRIFTER MED KØDSOVS Kødsovs - lærervejledning 1/8

viden vækst BAlAnCe Kødsovs lærervejledning 7 OPSKRIFTER MED KØDSOVS Kødsovs - lærervejledning 1/8 viden vækst BAlAnCe Kødsovs lærervejledning 7 OPSKRIFTER MED KØDSOVS Kødsovs - lærervejledning 1/8 Kødsovs lærervejledning Kødsovs er en ret, som danskerne har taget til sig, fra den italienske madkultur.

Læs mere

Kompetencemål for Madkundskab

Kompetencemål for Madkundskab Kompetencemål for Madkundskab Madkundskab er både et praktisk og et teoretisk fag, der kombinerer faglig og videnskabelig fordybelse med kreativt og innovativt arbejde, håndværksmæssigt arbejde, æstetiske

Læs mere

Sund mad. giver hulahop. i kroppen

Sund mad. giver hulahop. i kroppen Sund mad giver hulahop i kroppen AF Karen Eriksen ernæringsfaglig medarbejder i Fødevarestyrelsen. indledning Mad er meget mere end indholdet af fedt, kulhydrater og vitaminer. Det er selvfølgeligt vigtigt,

Læs mere

Evalueringsstrategi for Næstved Gymnasium og hf

Evalueringsstrategi for Næstved Gymnasium og hf Evalueringsstrategi for Næstved Gymnasium og hf Om evalueringsstrategien Evalueringsstrategien udmøntes i en evalueringsplan som omfatter en evaluering af studieplanen, herunder planlægning og gennemførelse

Læs mere

Desuden vil undervisningen indeholde styrketræning med småredskaber

Desuden vil undervisningen indeholde styrketræning med småredskaber Valgfag 3. periode 2015-2016 AFSPÆNDING - At øge kropsbevidstheden. - At øge kendskabet til dig selv. - At få øje på ressourcerne i kroppen. - Guidede meditationer - Kropsbevidsthedstræning med fokus på:

Læs mere

Overordnet Studieplan

Overordnet Studieplan Overordnet Studieplan 1. Introduktion til hf-studieplanen for VUC Vestsjælland Nord. Hf-studie-planen for VUC Vestsjælland Nord beskriver, hvorledes vi her på stedet løbende planlægger, gennemfører og

Læs mere

Årsplan for hjemkundskab 4. klasse 2008/09.

Årsplan for hjemkundskab 4. klasse 2008/09. Årsplan for hjemkundskab 4. klasse 2008/09. Uge 34: Introduktion til faget Vi taler om, hvad hjemkundskabsfaget går ud på og om, hvilke regler der er i hjemkundskabslokalet. Vi går ned og ser lokalet og

Læs mere

Fagene i Haver til Maver

Fagene i Haver til Maver Til skoleledere og lærere i Aarhus kommune Fagene i Haver til Maver Et tilbud for skoleklasser 1.-6. kl. i Aarhus kommune Dette bilag henvender sig til skoler, der gerne vil vide mere om hvilke fag, der

Læs mere

Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin (1. - 9. klasse).

Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin (1. - 9. klasse). Undervisningen i dansk på Lødderup Friskole. 6. oktober 2009 Der undervises i dansk på alle klassetrin (1. - 9. klasse). De centrale kundskabs- og færdighedsområder er: Det talte sprog (lytte og tale)

Læs mere

Mediefag B. 1. Fagets rolle

Mediefag B. 1. Fagets rolle Mediefag B 1. Fagets rolle Mediefagets genstandsfelt er levende billeder i en æstetisk, kommunikativ og kulturel sammenhæng. Faget forener en teoretisk-analytisk og en praktisk-produktionsmæssig tilgang

Læs mere

Rød Vuggestuen. Familie & samfund boglig, økonomi & planlægning

Rød Vuggestuen. Familie & samfund boglig, økonomi & planlægning Rød Vuggestuen. Familie & samfund boglig, økonomi & planlægning Antal timer: 104 + 104 NR.6 + 8 Lærere: SS + PF - HP, TE Formålet med undervisningen: Målet for de unge er, at de bliver så selvhjulpne som

Læs mere

Bekendtgørelse om formål, kompetencemål og færdigheds- og vidensmål i børnehaveklassen (Fælles Mål)

Bekendtgørelse om formål, kompetencemål og færdigheds- og vidensmål i børnehaveklassen (Fælles Mål) BEK nr 855 af 01/07/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 22. juni 2016 Ministerium: Undervisningsministeriet Journalnummer: Undervisningsmin., j.nr. 030.08S.541 Senere ændringer til forskriften Ingen Bekendtgørelse

Læs mere

10. SPRINGBRÆT TIL FREMTIDEN

10. SPRINGBRÆT TIL FREMTIDEN KLASSE 16/17 10. SPRINGBRÆT TIL FREMTIDEN INTROTUR Efter skolestart afholdes introdage og en introtur med overnatning, så I kan lære hinanden at kende. SKOLEREJSER Alle elever har mulighed for at deltage

Læs mere

Læringsaktiviteter. Læringsaktivitet: Fortid og fremtid

Læringsaktiviteter. Læringsaktivitet: Fortid og fremtid Læringsaktiviteter Læringsaktivitet: Fortid og fremtid Elevrettet beskrivelse: EUD & EUX grundforløb 1: Under læringsaktiviteten Fortid og Fremtid vil du tilegne dig grundlæggende viden om samfundets teknologiske

Læs mere

B-prøven - En lærerhåndbog

B-prøven - En lærerhåndbog B-prøven - En lærerhåndbog I mundtlig fremstilling i dansk i 9. klasse kan prøven afvikles som A- eller B- prøve. I 10. klasse er B-prøven den eneste. Valg af prøveform I begyndelsen af 9. klasse skal

Læs mere

Børnecentret Høllevang kostpolitik

Børnecentret Høllevang kostpolitik Børnecentret Høllevang kostpolitik Børnecentret Høllevangs kostpolitik Børnecentret Høllevangs kostpolitik er udarbejdet i samarbejde med personale og forældrebestyrelse. Vi følger de retningslinjer som

Læs mere

Bilag 7. avu-bekendtgørelsen, august 2009. Dansk, niveau D. 1. Identitet og formål

Bilag 7. avu-bekendtgørelsen, august 2009. Dansk, niveau D. 1. Identitet og formål Bilag 7 avu-bekendtgørelsen, august 2009 Dansk, niveau D 1. Identitet og formål 1.1 Identitet Fagets kerne er dansk sprog, litteratur og kommunikation. Dansk er på én gang et sprogfag og et fag, der beskæftiger

Læs mere

1. Årsplan for Dansk i 7a. 2015/2016 Der vil i hver uge være grammatik træning om mandagen, samt 20 minutters læsebånd hver tirsdag.

1. Årsplan for Dansk i 7a. 2015/2016 Der vil i hver uge være grammatik træning om mandagen, samt 20 minutters læsebånd hver tirsdag. 1. Årsplan for Dansk i 7a. 2015/2016 Der vil i hver uge være grammatik træning om mandagen, samt 20 minutters læsebånd hver tirsdag. UGE Emne Aktiviteter Fælles mål 33 Klassens værdier/regler - Introduktion

Læs mere

Tilsynserklæring maj 2013 april 2014 Marie Mørks Skole, Hillerød

Tilsynserklæring maj 2013 april 2014 Marie Mørks Skole, Hillerød Tilsynserklæring maj 2013 april 2014 Marie Mørks Skole, Hillerød Tilsynets form Mit andet år som skolens tilsynsførende har i sin form lignet sidste år. Men ud over fokus på undervisningen og skolens samlede

Læs mere

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning

Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning Mål- og indholdsbeskrivelse for SkoleFritidsOrdning Formålet med mål - og indholdsbeskrivelsen for skolefritidshjem (SFO) er at give borgerne mulighed for at få indblik i prioriteringerne og serviceniveauet

Læs mere

Lær det er din fremtid

Lær det er din fremtid Skolepolitiske mål 2008 2011 Børn og Ungeforvaltningen den 2.1.2008 Lær det er din fremtid Forord Demokratisk proces Furesø Kommune udsender hermed skolepolitik for perioden 2008 2011 til alle forældre

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Tjener

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Tjener Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Tjener Vejledende uddannelsestid 20 uger 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål Formålet med faget er, at eleven udvikler kompetence til at vælge og anvende

Læs mere

ÅRSPLAN FOR BØRNEHAVEKLASSEN.

ÅRSPLAN FOR BØRNEHAVEKLASSEN. ÅRSPLAN FOR BØRNEHAVEKLASSEN. Sociale mål: At hver elev oplever glæde og tryghed ved at gå på skolen. At eleverne for tryghed til lærerne og hinanden. At hver enkelt elev har mod på, og lyst til, at fortælle

Læs mere

EVALUERINGSSTRATEGI FOR NÆSTVED GYMNASIUM OG HF

EVALUERINGSSTRATEGI FOR NÆSTVED GYMNASIUM OG HF EVALUERINGSSTRATEGI FOR NÆSTVED GYMNASIUM OG HF Skolen skal sikre kvalitet i undervisningen på et overordnet niveau, hvilket er beskrevet i Bekendtgørelse om kvalitetssikring og resultatudvikling med dennes

Læs mere

14. jan. 2015. U-centeret. Fagbrochure for skoleåret 2015/2016. Retninger - Opbygning Fagpakker. Nyborg kommunes 10. klasse tilbud.

14. jan. 2015. U-centeret. Fagbrochure for skoleåret 2015/2016. Retninger - Opbygning Fagpakker. Nyborg kommunes 10. klasse tilbud. 14. jan. 2015 U-centeret Fagbrochure for skoleåret 2015/2016 Retninger - Opbygning Fagpakker Nyborg kommunes 10. klasse tilbud. side 1 2 veje igennem 10. klasse Faglighed - afklaring - oplevelser U-centeret

Læs mere

Eleven arbejder med at udvikle nedenstående kompetencer og mål:

Eleven arbejder med at udvikle nedenstående kompetencer og mål: Side: Side 1 af 18 6.0 LÆSEPLAN FOR SOCIAL- OG SUNDHEDSHJÆL- PERUDDANNELSEN TEORI 1 TEMA 1: Uddannelse og læring (1 uge) Der gives en introduktion til: Skolen Arbejdsområdet/ faget som social- og sundhedshjælper

Læs mere

Kildebjerget Tørring. Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) med botilbud. Region Midtjylland Center for Børn, Unge og Specialrådgivning

Kildebjerget Tørring. Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) med botilbud. Region Midtjylland Center for Børn, Unge og Specialrådgivning Kildebjerget Tørring Særligt Tilrettelagt Ungdomsuddannelse (STU) med botilbud Region Midtjylland Center for Børn, Unge og Specialrådgivning Kildebjerget Tørring 2 KILDEBJERGET TØRRING unges springbræt

Læs mere

BILAG 1. BESTEMMELSERNE FOR FAGET KRISTENDOMSKUNDSKAB

BILAG 1. BESTEMMELSERNE FOR FAGET KRISTENDOMSKUNDSKAB BILAG 1. BESTEMMELSERNE FOR FAGET KRISTENDOMSKUNDSKAB 1. Skoleloven 1: Folkeskolens formål 1. Folkeskolens opgave er i samarbejde med forældrene at fremme elevernes tilegnelse af kundskaber, færdigheder,

Læs mere

Holstebro Gymnasium og HF. Højere forberedelseseksamen hf. Orientering om Uddannelsen

Holstebro Gymnasium og HF. Højere forberedelseseksamen hf. Orientering om Uddannelsen Holstebro Gymnasium og HF Højere forberedelseseksamen hf 2016 Orientering om Uddannelsen Højere forberedelseseksamen på Holstebro Gymnasium og HF Denne brochure giver dig et overblik over hf-uddannelsens

Læs mere

Hornsherred Syd/ Nordstjernen

Hornsherred Syd/ Nordstjernen Generel pædagogisk læreplan Hornsherred Syd/ Nordstjernen Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå et stadig

Læs mere

MANGOEN. Et undervisningsforløb

MANGOEN. Et undervisningsforløb MANGOEN Et undervisningsforløb Udarbejdet af: Maria Wulff Christiansen, Anne Borg Jensen, Maria Buch Jensen og Mikkel Dresen. Hvorfor er emnet relevant? I Danmark har der gennem tiden været en tradition

Læs mere

Årsplan for dansk i 6. kl. 2014-15

Årsplan for dansk i 6. kl. 2014-15 Årsplan for dansk i 6. kl. 2014-15 Forenklede mål for 5.-6. klasse: http://ffm.emu.dk/maal-struktur/humanistiske-fag/dansk Uge Emne Beskrivelse Trinmål Evaluering August/ September Tegneserier Der arbejdes

Læs mere

USB-en - Ungdomsuddannelse til unge med Særlige Behov

USB-en - Ungdomsuddannelse til unge med Særlige Behov USB-en - Ungdomsuddannelse til unge med Særlige Behov Ungdomsuddannelse til unge med behov for særlig støtte Pr. 1. august 2007 er der et lovkrav om, at alle kommuner skal tilbyde en ny ungdomsuddannelse

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner

Pædagogiske Læreplaner Pædagogiske Læreplaner Krop og Bevægelse At børnene oplever glæden ved, accept af og forståelse for deres egen krop og oplever glæden ved at være i bevægelse. At der i dagtilbuddet er muligt at styrke

Læs mere

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt?

Interview gruppe 2. Tema 1- Hvordan er det at gå i skole generelt? Interview gruppe 2 Interviewperson 1: Hvad hedder i? Eleverne: Anna, Fatima, Lukas Interviewperson 1: Hvor gamle er i? Eleverne: 15, 16, 15. Interviewperson 1: Jeg ved ikke hvor meget i lige har hørt,

Læs mere

Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab

Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Indhold Indledning 3 1. trinforløb for børnehaveklasse til 3. klassetrin 4 Sundhed og trivsel 4 Køn, krop og seksualitet 6 2. trinforløb

Læs mere

Kost- og ernæringspolitik

Kost- og ernæringspolitik Kost- og ernæringspolitik Sommersted skole Forord 1 På Sommersted Skole har kostudvalget, pædagogisk råd og skolebestyrelsen udarbejdet en politik for kost- og ernærings området, der kan læses i denne

Læs mere

Læringsmål Faglige aktiviteter Emne Tema Materialer

Læringsmål Faglige aktiviteter Emne Tema Materialer Fag: Dansk Hold: 7 Lærer: CK Undervisningsmål 9/10 klasse Læringsmål Faglige aktiviteter Emne Tema Materialer IT-inddragelse Evaluering 32 33-38 Målet er at eleverne via analyse, fortolkning og litteraturhistorisk

Læs mere

Økologisk og konventionelt produceret svinekød. Tværfagligt samarbejde i fagene madkundskab og geografi. Skrevet af: Katrine, Laila, Heidi og Mette

Økologisk og konventionelt produceret svinekød. Tværfagligt samarbejde i fagene madkundskab og geografi. Skrevet af: Katrine, Laila, Heidi og Mette Økologisk og konventionelt produceret svinekød. Tværfagligt samarbejde i fagene madkundskab og geografi. Skrevet af: Katrine, Laila, Heidi og Mette Vores tema omhandler økologisk samt konventionel produktion

Læs mere

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN

LOKAL UNDERVISNINGSPLAN 2016 LOKAL UNDERVISNINGSPLAN Ernæringsassistent Indhold 1. Fagets formål og profil... 2 1.1 Fagets formål... 2 1.2 Fagets profil... 2 2. Faglige mål og fagligt indhold... 3 2.1. Faglige mål... 3 2.3 Fagligt

Læs mere

Hvorfor en personlig uddannelsesplan?... 2. Aftaler om brug af den personlige uddannelsesplan... 2. Personlige og faglige læringsmål...

Hvorfor en personlig uddannelsesplan?... 2. Aftaler om brug af den personlige uddannelsesplan... 2. Personlige og faglige læringsmål... Hvorfor en personlig uddannelsesplan?... 2 Aftaler om brug af den personlige uddannelsesplan.... 2 Personlige og faglige læringsmål.... 3 Skabelon - personlige og faglige læringsmål.... 5 Reflektere....

Læs mere

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Ernæringsassistent

Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Ernæringsassistent Uddannelsesspecifikt fag i uddannelsen til: Ernæringsassistent Vejledende uddannelsestid 20 uger 1. Fagets formål og profil 1.1 Fagets formål Formålet med faget er, at eleven udvikler kompetence til at

Læs mere

Praktikstedsbeskrivelse. Herningvej 35 9210 Aalborg SØ Tlf: 99 82 45 70 Hjemmeside: http://herningvej-skole.skoleporten.dk/sp

Praktikstedsbeskrivelse. Herningvej 35 9210 Aalborg SØ Tlf: 99 82 45 70 Hjemmeside: http://herningvej-skole.skoleporten.dk/sp Praktikstedsbeskrivelse Praktiksted Institutionstype Herningvej Skole Herningvej 35 9210 Aalborg SØ Tlf: 99 82 45 70 Hjemmeside: http://herningvej-skole.skoleporten.dk/sp DUS (SFO) Børnegruppe Fysiske

Læs mere

Guide til danske råvarer

Guide til danske råvarer VIDEN vækst balance Guide til danske råvarer lærervejledning Landbrug & Fødevarer guide til danske råvarer Guide til danske råvarer lærervejledning Formål Guide til danske råvarer er udarbejdet for alle,

Læs mere

Skal elever tilpasses skolen eller omvendt?

Skal elever tilpasses skolen eller omvendt? Skal elever tilpasses skolen eller omvendt? Kan man tale om at der findes stærke og svage elever? Eller handler det i højere grad om hvordan de undervisningsrammer vi tilbyder eleven er til fordel for

Læs mere

Vejledning til prøven i idræt

Vejledning til prøven i idræt Vejledning til prøven i idræt Side 1 af 18 Kvalitets og Tilsynsstyrelsen Evaluerings- og Prøvekontor November 2015 Side 2 af 18 Indhold Forord side 4 Indledning side 5 Signalement side 5 Prøveforløbet

Læs mere

Tysk fortsættersprog A stx, juni 2010

Tysk fortsættersprog A stx, juni 2010 Tysk fortsættersprog A stx, juni 2010 1. Identitet og formål 1.1. Identitet Tysk er et færdighedsfag, et vidensfag og et kulturfag. Disse sider af faget er ligeværdige og betinger gensidigt hinanden. Tyskfaget

Læs mere

Fåborgvej 60 5762 Vester Skerninge Tlf.: 62 23 61 00. Skolebakken 6, Ollerup 5762 Vester Skerninge Tlf.: 62 23 61 60. vestermarkskolen@svendborg.

Fåborgvej 60 5762 Vester Skerninge Tlf.: 62 23 61 00. Skolebakken 6, Ollerup 5762 Vester Skerninge Tlf.: 62 23 61 60. vestermarkskolen@svendborg. Fåborgvej 60 5762 Vester Skerninge Tlf.: 62 23 61 00 Skolebakken 6, Ollerup 5762 Vester Skerninge Tlf.: 62 23 61 60 vestermarkskolen@svendborg.dk www.vester-markskolen.dk Vestermarkskolen Vestermarkskolen

Læs mere

Katalog over tiltag ift. fastholdelse af unge under uddannelse

Katalog over tiltag ift. fastholdelse af unge under uddannelse Katalog over tiltag ift. fastholdelse af unge under uddannelse Følgende Uddannelsesinstitutioner er repræsenteret: Side 1: STX/HF Kalundborg Side 3: SOSU Sjælland Side 4: EUC Nordvestsjælland, Holbæk Side

Læs mere

Kostpolitik i Sognefogedgården

Kostpolitik i Sognefogedgården Kostpolitik i Sognefogedgården Lidt om baggrunden for kostpolitikken Kostpolitikken er udarbejdet i samarbejde mellem personalet og bestyrelsen. Som udgangspunkt er Sognefogedgården en sund institution.

Læs mere

Farverne er taget fra læreplansplakater, der er udviklet af Dorthe Filtenborg Sørensen.

Farverne er taget fra læreplansplakater, der er udviklet af Dorthe Filtenborg Sørensen. Farvekodesystemet Farvekodesystemet i dokumentationen af praksis på baggrund af de seks temaer For at gøre arbejdet med de seks temaer overskueligt både for personalet, forældre og børn bruger vi et farvekodesystem.

Læs mere

Bevægelsesdagplejer Dorthea Marie Rønnov Hansen kaldenavn: Dorthe Højvang Nord 63 6580 Vamdrup Tlf: 21600192 + 75583409

Bevægelsesdagplejer Dorthea Marie Rønnov Hansen kaldenavn: Dorthe Højvang Nord 63 6580 Vamdrup Tlf: 21600192 + 75583409 Bevægelsesdagplejer Dorthea Marie Rønnov Hansen kaldenavn: Dorthe Højvang Nord 63 6580 Vamdrup Tlf: 21600192 + 75583409 Kontakt mig gerne for uforpligtende besøg. Velkommen til min dagpleje. Mine åbningstider:

Læs mere

Lemvig kristne Friskole Skoleåret 2012-2013

Lemvig kristne Friskole Skoleåret 2012-2013 Evaluering af skolens samlede undervisning Følgende er Lemvig kristne Friskoles (LKF) evaluering af dennes samlede undervisning, sådan som det foreskrives i henhold til friskolelovens 1.b og 1.c. Evalueringen

Læs mere

Kompetencemål: Eleven kan vurdere sammenhænge mellem egne valg og forskellige vilkår i arbejdsliv og karriere

Kompetencemål: Eleven kan vurdere sammenhænge mellem egne valg og forskellige vilkår i arbejdsliv og karriere Det foranderlige arbejdsliv Uddannelse og job; eksemplarisk forløb 7.-9. klasse Faktaboks Kompetenceområde: Arbejdsliv Kompetencemål: Eleven kan vurdere sammenhænge mellem egne valg og forskellige vilkår

Læs mere

STU Job. 1 Odense-Vestfyn-Brangstrup

STU Job. 1 Odense-Vestfyn-Brangstrup STU Job 1 Odense-Vestfyn-Brangstrup STU-job er en del af den 3-årige Særligt Tilrettelagte Uddannelse (STU) på CSV Odense-Vestfyn-Brangstrup. STU er for unge med særlige behov mellem 16 og 25 år, der

Læs mere

Aktivitets- og handleplan 2015

Aktivitets- og handleplan 2015 Aktivitets- og handleplan 2015 Grøn Pædagog Præsentation af værkstedet På GRØN PÆDAGOG har eleverne mulighed for at få afprøvet sig selv, i forhold til at arbejde med børn og ældre. Vi vil i løbet af det

Læs mere

Årsplan for dansk 5A skoleåret 2012-13. IK.

Årsplan for dansk 5A skoleåret 2012-13. IK. Årsplan for dansk 5A skoleåret 2012-13. IK. Årsplanen er lavet med udgangspunkt i Fælles mål 2009 - trinmål for faget dansk og plan 3. forløb, der dækker 5.- 6.- klassetrin. Derfor vil der være emner,

Læs mere

Mad- og måltidspolitik for skole- og fritidsområdet

Mad- og måltidspolitik for skole- og fritidsområdet Mad- og måltidspolitik for skole- og fritidsområdet Mad- og måltidspolitik for skole- og fritidsområdet December 2011 2 I Tønder Kommune Indledning Nærværende mad- og måltidspolitik for skole- og fritidsområdet

Læs mere

Aktivitets og årsplan for gul klasse Svenstrup Efterskole 2015-2016 Dansk Tonni Jensen

Aktivitets og årsplan for gul klasse Svenstrup Efterskole 2015-2016 Dansk Tonni Jensen Aktivitets og årsplan for gul klasse Svenstrup Efterskole 2015-2016 Dansk Tonni Jensen Når vi når prøverne, skal alle være noget så langt, som arbejdsmoralen og kompetencer kan bære én. Af den årsag har

Læs mere

Grundforløb 2 rettet mod PAU Tema 3: IT, pædagogik og samfund Vejledende varighed: 4 uger

Grundforløb 2 rettet mod PAU Tema 3: IT, pædagogik og samfund Vejledende varighed: 4 uger Målene for det uddannelsesspecifikke fag er delt op på følgende måde: Vidensmål: Eleven skal have grundlæggende viden på følgende udvalgte områder Færdighedsmål: Eleven skal have færdigheder i at anvende

Læs mere

Selam Friskole. Fagplan for 0. klasse

Selam Friskole. Fagplan for 0. klasse Selam Friskole Fagplan for 0. klasse Formål Undervisningen i børnehaveklassen skal være med til at lægge fundamentet for skolens arbejde med elevernes alsidige personlige udvikling ved at give det enkelte

Læs mere

Sukkertoppen og Vibenhus

Sukkertoppen og Vibenhus Sukkertoppen og Vibenhus 2014 Htx kort og kontant Htx er en af de tre muligheder, du har for at tage en studentereksamen. De to andre hedder hhx og stx. Htx giver adgang til alle videregående uddannelser

Læs mere

10. KlasseCentret. Dronninglund KLASSE en god start på din ungdomsuddannelse!

10. KlasseCentret. Dronninglund KLASSE en god start på din ungdomsuddannelse! 10. KlasseCentret Dronninglund 2014-15 2 10. KLASSE en god start på din ungdomsuddannelse! Indhold 10. KLASSE DIT VALG! Introforløb 3 Tværsuger og skolerejse 3 Dit præg på arbejdsmiljøet 3 Brobygning 4

Læs mere

Vejledning til forsøgsprøven i valgfaget musik. Skoleåret 2015-16

Vejledning til forsøgsprøven i valgfaget musik. Skoleåret 2015-16 Vejledning til forsøgsprøven i valgfaget musik Skoleåret 2015-16 Styrelsen for Undervisning og Kvalitet Februar 2016 1 Indhold Forord... 3 Indledning... 4 Generelt... 4 Prøveform og -forløb... 5 Undervisningsbeskrivelsen...

Læs mere

Det er nu deres andet år sammen på Tingagerskolen i 7. 10. kl. afdelingen

Det er nu deres andet år sammen på Tingagerskolen i 7. 10. kl. afdelingen Årsplan for 8.a Skoleåret 2010/2011 Lærerteam: TJ, SL, TE, LA, AM og LB Klassen lige nu: 8.a består af 22 elever, 9 drenge og 13 piger samt 5 lærere. Det er nu deres andet år sammen på Tingagerskolen i

Læs mere

Indhold: Afslutningsturen foregår på en campingplads, hvor der bliver lavet en stor teltlejr. På campingpladsen er der forskellige aktiviteter.

Indhold: Afslutningsturen foregår på en campingplads, hvor der bliver lavet en stor teltlejr. På campingpladsen er der forskellige aktiviteter. Afslutningstur Formål: Formålet med afslutningsturen er at give elever og lærere en god afsluttende oplevelse sammen. På afslutningsturen er der mulighed for at have mere tid til hinanden, end der er i

Læs mere

Projekt i uge 47. Barnets alsidige personlige udvikling

Projekt i uge 47. Barnets alsidige personlige udvikling Projekt i uge 47 Målet med projektet er at få rystet børnene mere sammen med jævnaldrende børn fra de andre stuer, samtidig med at læreplanstemaerne er blevet integreret i aktiviteter. Nedenfor kan I se,

Læs mere

erfaringer og anbefalinger fra SKUD, udviklingsarbejdet 2009-2010

erfaringer og anbefalinger fra SKUD, udviklingsarbejdet 2009-2010 PROJEKTOPGAVE I IDRÆT erfaringer og anbefalinger fra SKUD, udviklingsarbejdet 2009-2010 af Pia Paustian, University College Syddanmark og Det nationale videncenter KOSMOS Sådan laver du projektopgave i

Læs mere