Formålet med tilsynsinstruksen er at orientere om særlige forhold samt opstille en fælles ramme for gennemførelse af tilsyn inden for frisører.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Formålet med tilsynsinstruksen er at orientere om særlige forhold samt opstille en fælles ramme for gennemførelse af tilsyn inden for frisører."

Transkript

1 Instruks for tilsyn hos frisører Ressortenhed: VG Oprettet: Februar 2007 Senest revideret: April 2012 Emne og baggrund Frisører er emnet for denne instruks. Den skal ses som et supplement til arbejdsmiljøvejviser nr. 24 Frisører og anden personlig pleje. Dvs. at instruksen primært beskriver emner, der ikke allerede er beskrevet i vejviseren. Formålet med tilsynsinstruksen er at orientere om særlige forhold samt opstille en fælles ramme for gennemførelse af tilsyn inden for frisører. Særlige forhold Branchen består af mange små og mellemstore virksomheder, hvoraf en del af de helt små ligger i tilknytning til ejerens bolig. Sidstnævnte er at betragte som helt almindelige virksomheder, hvor der ikke skal tages specielle hensyn. Tilsynet omfatter selvfølgelig kun den del af faciliteterne, der anvendes af de ansatte. Der findes saloner, hvor der ikke er ansatte, men hvor frisørerne lejer sig ind i lokalerne med de tilhørende faciliteter. Her kan der være tale om en række virksomheder uden ansatte i samme salon. Det skal sikres, at der er tale om en reel opsplitning, hvor den enkelte har eget CVR nr. og er en selvstændig juridisk enhed, hvilket medfører, at der ikke skal føres tilsyn. En anden type virksomhed findes på plejehjem, sygehuse og i ældreboliger. Her er frisøren i nogle tilfælde ansat af den pågældende institution eller af en salon ude i byen, der sender en medarbejder ud. Disse steder behandles som alle andre virksomheder med ansatte. Instruks Fotos Som udgangspunkt tages ikke billeder med kunder. Ergonomi. Det skal sikres, at der i forbindelse med de enkelte arbejdssituationer (klipning, vask mv.) kan opnås en forsvarlig arbejdsstilling, evt. ved hjælp af indstillelige klippestole og kundestole, ståstøttestole mm. Brugen af ordentligt værktøj, fx en ergonomisk udformet skarp saks. Belastninger ved stående og gående arbejde samt i visse tilfælde EBA. Hud Hudproblemer kan opstå ved uhensigtsmæssig omgang med kemiske stoffer og ved vådt arbejde i længere tid. Huden fungerer som barriere for skadelige påvirkninger udefra, men man kan nedbryde den ved overbelastning, f.eks. kan huden blive ødelagt af for meget vand, eller den kan blive brudt af et kemisk stof, der kan trænge ind i huden. Bliver hudens barriere brudt, kan f.eks. allergifremkaldende stoffer lettere trænge igennem og fremkalde allergiske reaktioner.

2 Risikoen for eksem nedsættes ved brug af egnede handsker. Der skal derfor benyttes egnede handsker ved alt arbejde med hårfarver, permanentvæsker, neutraliseringsvæsker, afblegningsmidler mv., inkl. ved klargøring og blanding af produkterne, ved mindre omfattende procedurer som farvning af striber i håret samt ved hårvask, hvor midlerne vaskes ud af håret. Leverandøren af de enkelte produkter samt handskeleverandøren (eller Videncenter for Frisører) kan rådgive om egnede handsker. Handsker skal benyttes ved arbejde med de produkter, der kan være sundhedsfarlige ved kontakt med huden. Det er bl.a. de produkter, hvor det er angivet på emballagen, at handsker er påkrævet, men også andre produkter af typen hårfarve, permanentvæske, neutraliseringsvæske og afblegningsmidler. Ved alt vådt arbejde anbefales det, at der benyttes handsker, da vand ved længerevarende påvirkning kan nedbryde hudbarrieren og fremkalde kontakteksem. Shampoo kan desuden indeholde ingredienser, der kan give irritation af huden og allergisk eksem ved længere tids udsættelse. Handskepåbud kan gives, hvor der arbejdes med sundhedsfarlige kemikalier uden handsker. Dels kan man bruge 16 i Bkg. om arbejdets udførelse og dels Bkg. om brug af personlige værnemidler, f.eks. 3, 4 og 12. Ved påbud skal det indgå i vurderingen, at arbejdet kan medføre en sundhedsfarlig påvirkning fra produktet. Se næste afsnit. Brugsanvisninger I frisørsaloner er man nødt til at skelne mellem kosmetiske produkter og andre kemiske produkter. Det skyldes, at der ikke er krav om faremærkning eller sikkerhedsdatablad for kosmetikprodukter. Kosmetikprodukter er reguleret af kosmetikbekendtgørelsen (nr. 422/2006), hvor det er beskrevet hvilke stoffer, der må benyttes i kosmetik og med hvilke begrænsninger og krav. Produkter med visse indholdsstoffer har en advarsel eller brugsanvisning på etiketten. Som hovedregel skal der for disse produkter være en arbejdspladsbrugsanvisning (APB). På de kosmetiske produkter er ingredienserne angivet med såkaldte INCI-navne. For at kunne vurdere om et produkt er sundhedsfarligt og kræver en APB, kan det være nødvendigt først at oversætte INCI-navnet til det kemiske navn med tilhørende CAS-nr. Med et CAS-nr. er det muligt at finde frem til faremærkningen for det konkrete stof. Bagerst i instruksen er der en liste, hvor nogle af de hyppigst anvendte stoffer er angivet med henholdsvis INCI-navn, CAS-nr. samt R- og S-sætninger. Der kræves APB for: Kosmetiske produkter, som opfylder kriterierne i 2, stk. 2, nr. 2-4 i bkg. om arbejde med stoffer og materialer. Øvrige kemikalier/produkter, der opfylder 2, stk.2 nr.1-4. Det kan accepteres, at frisørerne har udarbejdet en liste over anvendte farlige produkter samt har udfyldt skemaer i Tillæg til Branchevejledning om arbejde med frisørprodukter. Tillægget

3 indeholder skemaer til arbejdspladsbrugsanvisninger med beskrivelse af forskellige produkttyper, og er udgivet af BAR Service- og Tjenesteydelser. Det er vigtigt at spørge, om man har overvejet at bruge mindre farlige produkter, og om der er udarbejdet en kemisk APV. Ud fra denne APV kan man få et indtryk af, hvordan frisørsalonen arbejder med de kemiske arbejdsmiljøforhold. Hos frisører kan der i nogle tilfælde substitueres til f.eks. svanemærkede produkter eller produkter mærket med EU-blomsten. Desuden kan der vejledes om, at frisørerne bør vælge sprayprodukter med manuelle pumper i stedet for med drivgas. Støvende produkter kan med fordel erstattes af mindre støvende som granulat eller pasta. Ventilation Der skal anvendes procesventilation ved afblegning, permanentning, hårfarvning og lignende processer, hvor der kan afgives sundhedsfarlige dampe, generende luftforurening eller aerosoler. Dette gælder også ved de vaskepladser, hvor disse produkter vaskes ud, samt i forbindelse med klargøring og blanding af produkterne. I forbindelse med klargøring og blanding af sundhedsfarlige produkter skal der være en effektiv procesventilation for at fjerne forureningen på det sted, hvor den udvikles. I nogle saloner findes blandeboks med udsugning, men en løsning kunne også være procesventilation i form af en sugearm. For procesventilationen gælder, at den udsugede luftmængde over kunderne helst bør være 100 m 3 /timen pr. sug, men 70 m 3 /timen pr. sug accepteres som et minimum. Ventilationsanlæg skal vedligeholdes og renses efter leverandørens anvisning. Procesventilationsanlæg skal være forsynet med en kontrolanordning. Se også At-intern instruks nr. 11/2008 om kontrolanordninger på ventilationsanlæg. Der er kun krav om kontrolanordning med alarm, når det kan dokumenteres, at der arbejdes med sundhedsfarlige stoffer. I et påbud kan der f.eks. stå: Arbejdstilsynet kunne under besøget konstatere, at de ansatte brugte følgende farver, som indeholder stoffer. F.eks. Toluendiaminer (f.eks. Toluen-2,5-diamin): Er mutagene og kan være kræftfremkaldende og kan give anledning til leverskader (R45, R 21, R25, R36, R43, R51/53, S53, S45, S61). En måde at konstatere, hvorvidt de ansatte risikerer at blive udsat for sundhedsfarlig eller generende luftforurening, er at se på emballagen for de produkter, der anvendes i salonen. Indeholder produkterne f.eks. parfumestoffer og persulfater vil der være tale om en allergifremkaldende luftforurening, mens f.eks. tilstedeværelse af thioglykolater vil give anledning til generende luftforurening, da de afgiver en svovl- eller esteragtig lugt. Bilagt instruksen findes en liste over nogle af de hyppigst anvendte stoffer i kosmetik med sundhedsfarlige virkninger. Det accepteres hos frisører, at procesventilationen kan udgøre tilstrækkelig ventilation.

4 Der skal normalt reageres med strakspåbud, når det konstateres, at punktudsuget ikke benyttes, mens der arbejdes med sundhedsfarlige stoffer, herunder allergifremkaldende stoffer. Er der ikke etableret procesventilation i salonen, eller er procesventilationen ikke tilstrækkelig effektiv reageres med påbud, hvis det konstateres, at der under arbejdet afgives sundhedsfarlige dampe, generende luftforurening eller aerosoler. Foregår der ikke arbejde med de sundhedsfarlige produkter under besøget, er det vigtigt at spørge til, om produkterne anvendes på andre tidspunkter i salonen. Hvis det konstateres, at der anvendes sundhedsfarlige produkter i salonen på andre tidspunkter, gives der påbud. Hvis der findes sundhedsfarlige produkter i salonen, men det ikke kan konstateres, hvorvidt produkterne anvendes af de ansatte, kan der gives vejledning, så virksomheden gøres bekendt med reglerne på området. Hvis det kun er mester selv, der anvender produkterne, gives der påbud om, at unødig påvirkning skal undgås i forhold til de ansatte. Påbud om etablering af procesventilation gives normalt med en tidsfrist på 3 måneder. Specielle bygningsmæssige forhold, fx en fredet ejendom, kan medføre, at det kan tage længere tid end 3 måneder at indhente tilladelser til at føre rørsystem igennem bygningen. Der kan inden for branchen typisk forekomme belastninger, der kan give anledning til afgivelse af rådgivningspåbud efter bekendtgørelse om brug af autoriserede arbejdsmiljørådgivere (rådgivningspåbud). Rådgivningspåbud kan gives for manglende eller mangelfuld ventilation, hvis virksomheden mangler ventilation i forbindelse med brugen af farlige kemikalier, så som permanentvæsker, hårfarver og afblegningsmidler. Links til relevant vejledningsmateriale vedr. frisører Branchevejledning om arbejdsmiljø for kosmetikere: osmetiker.pdf Fremtiden er i dine hænder. Undgå håndeksem som frisørelev: lev.pdf Branchevejledning om arbejde med frisørprodukter 2006: r_2006.pdf Arbejdspladsbrugsanvisninger, Skemaer, Tillæg til Branchevejledning om arbejde med frisørprodukter: brugsanvisning_frisr.pdf Branchevejledning om ergonomi og frisører: _frisrer_-_genoptryk_2006.pdf

5 Ikrafttræden Straks Vedligeholdelse Det Arbejdsmiljøfaglige Center har ansvaret for vedligeholdelsen.

6 Liste over sundhedsfarlige stoffer i frisørbranchen I listen er angivet nogle af de stoffer, som hyppigst har været årsag til eksem eller allergi hos frisører. Listen er en ikkeudtømmende liste over stoffer i frisørers arbejdsmiljø. Ved hjælp af relevante links og databaser kan man indhente flere oplysninger om stoffer i frisørprodukter (se informationskilder samt relevante links, side 3-4 i bilaget). Kosmetikbranchen benytter de såkaldte INCI-navne (International Nomenclature for Cosmetic Ingredients), i stedet for de kemiske navne, når de skal oplyse om indholdsstofferne i produkterne på etiketten. INCI-navne er entydige navne, og der vil i langt de fleste tilfælde vil være et cas-nr. knyttet til det. INCI-navnene behøver ikke at ligne de kemiske navne. Det er netop ideen, at lange, svært læselige kemiske navne bliver til letlæselige og mere eksotiske navne. Gode eksempler på dette er parfumestofferne; Limonene har f.eks. følgende kemiske navn: (R)-p-Mentha-1,8-diene; (4R)-1-Methyl-4-(1- methylethenyl)cyclohexene. Man kan konvertere et INCI-navn til et kemisk navn med CAS-nr. via den europæiske hjemmeside CosIng som beskriver ingredienser i kosmetik baseret på kosmetikbekendtgørelsen. Fareklassificeringen findes ved at indtaste CAS-nummeret på hjemmesiden I nedenstående tabel er der angivet INCI-navne med det tilsvarende CAS-nr. og tilhørende fareklassificering. Allergifremkaldende stoffer Permanentvæsker, hårblegningsmidler og oxydations-farver indeholder stoffer som kan give allergi ved kontakt med huden eller ved indånding (hud- og luftvejs-allergi). Desuden kan parfumer, konserveringsmidler m.v. i f.eks. hårshampoo give allergisk eksem. Ligeledes nikkel i redskaber / værktøj. Organiske opløsningsmidler Hårfarver kan indeholde organiske opløsningsmidler, som har en sundhedsfarlig virkning på luftveje og hud. De affedter huden, og medvirker til, at der kan opstå eksem. Irriterende stoffer Permanentvæsker, fiksering til permanentvæsker og hårblegningsmidler kan give irritation af hud og luftveje. Produkttype INCI-navne Cas-nr. R- og S-sætninger Kommentar Hårfarver *Toluen-2,5-diamine / R /53,

7 Hårblegemidler Permanent-væsker S *p-phenylenediamine (PPD) R23/24/ /53, S1/ / *p-methylaminophenol R20/ /53 S(2-) 28-36/ *Resorcinol R22-36/38-50 S amino-2-hydroxytoluen Allergen (SCCP 2006) Acetone R S(2-) Isopropyl alcohol R S(2-) /25-26 Ammonia R34 / R50 Ikke i øko.produkter Ammonium persulfate Sodium persulfate Potassium persulfate *Ammonium thioglycolate *Glyceryl thioglycolat R /37/38-42/43 S(2-) R23 / R24 / R25 / R34 Må også bruges i grønne / øko.produkter Hydrogen peroxide R8 / R34 Sæbeaktive stoffer *Cocamidopropyl betaine Ingen klassificering, men 5 % af frisører, der udvikler allergisk kontakteksem, udvikler det overfor dette stof (ASK ). Kobler i hårfarve *Hydroquinone R S /37/39-61 Parfume De 26 mest allergifrem-kaldende parfumestoffer: Alpha-Isomethyl Ionone Amyl Cinnamal Amylcinnamyl Alcohol Anise Alcohol Benzyl Alcohol Benzyl benzoate Benzyl Cinnamate Benzyl Salicylate Butylphenyl methylpropional Cinnamal Cinnamyl Alcohol Citral *Citronellol Coumarin Eugenol Parfumestofferne er ikke alle officielt klassificerede, men de fleste er selvklassificeret med: R43: Kan fremkalde allergi ved kontakt med huden R20/22 S2-26 R22-51/53 S R38-43 S2-24/25-37 De 26 stoffer skal angives på produktets indholdsfortegnelse, når koncentrationen af stoffet overstiger 0,001 pct. i produkter, som ikke afrenses af huden, fx. lotion og deodorant, og 0.01 pct. i produkter, som afrenses af huden, fx. shampoo. De 26 mest allergifremkaldende parfumestoffer er de, som historisk set har været benyttet oftest. Udvikling af allergi hænger sammen med eksponering; jo større mængder, man er eksponeret for, des større er sandsynligheden for at udvikle en allergi. I forhold til parfumer anbefales det derfor helt at undgå parfumer.

8 Konserveringsmidler Evernia Prunastri Extract Evernia Furfuracea Extract Farnesol Geraniol Hexyl Cinnamal Hydroxycitronellal Hydroxyisohexyl 3-Cyclohexene Carbox-aldehyde *Isoeugenol *Limonene *Linalool Methyl 2-Octynoate *Bronopol *Methylisothiazolinone *Methylchloroisothiazolinone *Quaternium 15 *Chloracetamide / R /53 S R21/22-37/38-41 S /37/39-61 Ikke klassificeret Ikke klassificeret Ikke klassificeret Ikke klassificeret Allergen Allergen Allergen Allergen *: Stoffer, der er testet, som årsag til kontaktallergier blandt frisører i perioden (data fra ASK). SCCP: Scientific Committee on Consumer Products ASK: Arbejdsskadestyrelsen Informationskilder: Listen over harmoniserede klassificeringer: Her er både R- og S- sætninger oplyst samt H- og P-sætninger. Den europæiske kommisions database over kosmetiske stoffer og ingredienser, CosIng: I ESIS-databasen (European chemical Substance Information System) finder man yderligere informationer om enkeltstoffer såsom fysisk/kemiske egenskaber og toksikologiske data.

9 Relevante links: Hårfarvers sensibiliseringspotentiale (SCCP: Memorandum on hair dye substances and their skin sensitising properties): Den europæiske videnskabelige komité (Scientific Committee on Consumer Products, SCCP) udtalelser angående blandt andet kosmetiske produkter:

Kontaktallergi Hårfarver, parfume, konserveringsmidler. Jeanne Duus Johansen Videncenter for Allergi Gentofte Hospital

Kontaktallergi Hårfarver, parfume, konserveringsmidler. Jeanne Duus Johansen Videncenter for Allergi Gentofte Hospital Landskursus Kontaktallergi Hårfarver, parfume, konserveringsmidler Jeanne Duus Johansen Videncenter for Allergi Gentofte Hospital Kontaktallergener Lav-molekylære Organiske stoffer Metaller ca. 3000 beskrevet

Læs mere

Hud er in Pæn hud betyder noget Photoshop gør det ikke alene Ingredienser betyder noget Sikre produkter betyder noget

Hud er in Pæn hud betyder noget Photoshop gør det ikke alene Ingredienser betyder noget Sikre produkter betyder noget 1 Hud er in Pæn hud betyder noget Photoshop gør det ikke alene Ingredienser betyder noget Sikre produkter betyder noget I en tid hvor udseende, sociale medier, billeder, videoer, visuel identitet og almen

Læs mere

SOLGUIDE 2015 FEBRUAR 2015

SOLGUIDE 2015 FEBRUAR 2015 SOLGUIDE 2015 FEBRUAR 2015 DERMA AFTERSUN LOTION Fugtgivende pleje efter ophold i solen Beroliger solbrændt hud Beskytter mod udtørring Efterlader huden blød og smidig Absorberes nemt uden at fedte Med

Læs mere

Sommer dufter af sol intet andet

Sommer dufter af sol intet andet Solguide Juni 2013 Sommer dufter af sol intet andet Hos Derma dufter sommer af sol, friske jordbær, blomster og hav. Alle vores solcremer er nemlig parfumefri, da parfumestoffer kan være allergifremkaldende.

Læs mere

Her den bedste og "sundeste" solcreme

Her den bedste og sundeste solcreme Her den bedste og "sundeste" solcreme Hvilken solcreme skal du vælge, hvis du gerne vil undgå kemikalierne og de allergifremkaldende stoffer? Det giver vi her nogle bud på i vores test af solcremer. Også

Læs mere

Hvordan virker reguleringen

Hvordan virker reguleringen Hvordan virker reguleringen REACH og Arbejdstilsynets regler v. Bent Horn Andersen Kontorchef Arbejdstilsynet Forsyningskæden Brug EU EU EU Stof Råmateriale Produkt Slutbruger Producent SDS Leverandør

Læs mere

Solguide 2014 marts 2014

Solguide 2014 marts 2014 Solguide 2014 marts 2014 NYD SOLEN MED OMTANKE Du behøver ikke helt at undgå solen, men nyd den med omtanke. Husk de tre enkle råd fra Kræftens Bekæmpelse så er du godt på vej og har fortjent en plads

Læs mere

Sikkerhedsdatablad I henhold til 1907/2006/EC

Sikkerhedsdatablad I henhold til 1907/2006/EC Side 1/5 1 Identifikation af kemisk produkt og af virksomhed Produktnavn: CIF PROFESSIONAL BADEVÆRELSE 2IN1 Pr.nr.: 2225685 Anvendelsesområde: Professionel rengøring og vedligeholdelse af bygninger. Producent/Leverandør:

Læs mere

Tilsyn i branchen: Træ- og møbelindustri

Tilsyn i branchen: Træ- og møbelindustri Tilsyn i branchen: Træ- og møbelindustri At-intern instruks IN-17-2 Arbejdsmiljøemne: Flere arbejdsmiljøemner Ansvarlig enhed: AFC, 6. kontor Ikrafttræden: 1. juni 2007 Senest revideret: 1. januar 2012

Læs mere

Kortlægning af kemiske stoffer i forbrugerprodukter. Kortlægning af kemiske stoffer i duftkugler/airfreshener og andre produkter der afgiver duft

Kortlægning af kemiske stoffer i forbrugerprodukter. Kortlægning af kemiske stoffer i duftkugler/airfreshener og andre produkter der afgiver duft Kortlægning af kemiske stoffer i forbrugerprodukter nr. 3, 23 Kortlægning af kemiske stoffer i duftkugler/airfreshener og andre produkter der afgiver duft Jane Pors, cand. scient René Fuhlendorff, cand.

Læs mere

Fremtiden er i dine hænder Undgå håndeksem som frisørelev

Fremtiden er i dine hænder Undgå håndeksem som frisørelev Fremtiden er i dine hænder Undgå håndeksem som frisørelev Forord Hvert eneste år er der flere hundrede frisørelever, der får håndeksem. Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser har lavet

Læs mere

Temadag om forebyggelse af arbejdsbetingede hudlidelser NFA, 22. m aj 2008. Kriterier for hudplejeprodukter

Temadag om forebyggelse af arbejdsbetingede hudlidelser NFA, 22. m aj 2008. Kriterier for hudplejeprodukter Kriterier for hudplejeprodukter Mogens Kragh Hansen Farmaceut, PhD ARBEJDSMILJØHUSET Forebyggelse Mogens Kragh Hansen ARBEJDSMILJ ØHUSET 1 Krav til gode hudplejeprodukter Samba Nyt nr. 2 1996 Mogens Kragh

Læs mere

Kortlægning og sundheds- og miljømæssig vurdering af håndsæbe

Kortlægning og sundheds- og miljømæssig vurdering af håndsæbe Kortlægning og sundheds- og miljømæssig vurdering af håndsæbe Jette Rud Larsen Dansk Toksikologi Center Trine Thorup Andersen og Dorte Rasmussen DHI - Institut for Vand og Miljø Kortlægning af kemiske

Læs mere

Kontakteksem. Råd fra Astma-Allergi Forbundet

Kontakteksem. Råd fra Astma-Allergi Forbundet Kontakteksem Råd fra Astma-Allergi Forbundet Indholdsfortegnelse Allergisk kontakteksem... 5 Irritativt kontakteksem... 6 Test... 8 Behandling og forebyggelse... 10 Hudplejetips... 11 Erhvervsvalg... 12

Læs mere

SPT. Brancheforeningen for Sæbe, Parfume og Teknisk/kemiske artikler. The Association of Danish Cosmetics and Detergent Industries

SPT. Brancheforeningen for Sæbe, Parfume og Teknisk/kemiske artikler. The Association of Danish Cosmetics and Detergent Industries Branchevejledning om kosmetikprodukter for frisører Indledning Frisører skal udarbejde arbejdspladsbrugsanvisninger for frisørkosmetiske produkttyper anvendt i salonen. Brancheforeningen SPT's Markedsudvalg

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet efter REACH forordning (EF) nr. 1907/2006

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet efter REACH forordning (EF) nr. 1907/2006 Sikkerhedsdatablad Udarbejdet efter REACH forordning (EF) nr. 1907/2006 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden Produktnavn: WC NET ENERGY MAXI WC BLOK LAVENDEL IMOD

Læs mere

Derma Sun. Prisvindende dansk solcreme til hele familien beskyttende og allergivenlig

Derma Sun. Prisvindende dansk solcreme til hele familien beskyttende og allergivenlig Solguide 2019 Derma Sun Prisvindende dansk solcreme til hele familien beskyttende og allergivenlig Det er ikke nok, at din solcreme beskytter effektivt mod solens skadelige stråler. Den skal også beskytte

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. Kræves ikke Anvendelse: 310 ml Leverandør:

SIKKERHEDSDATABLAD. Kræves ikke Anvendelse: 310 ml Leverandør: 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG LEVERANDØREN 1/5 PR-nr. Kræves ikke Anvendelse: Tætningsmasse til karrosseri Emballage: 310 ml Leverandør: Henkel Norden AB, Copenhagen Division Loctite Hørskætten

Læs mere

Kortlægning af kemiske hårfjerningsmidler

Kortlægning af kemiske hårfjerningsmidler Kortlægning af kemiske stoffer i forbrugerprodukter Kortlægning nr. 31 2003 Kortlægning af kemiske hårfjerningsmidler Anette Ejersted og Annette Orloff, Miljøstyrelsen 2 Indhold INDHOLD 3 1 FORORD 4 2

Læs mere

Tilsyn med virksomheder der arbejder med nanomaterialer

Tilsyn med virksomheder der arbejder med nanomaterialer Tilsyn med virksomheder der arbejder med nanomaterialer i produktionen At-intern instruks IN-9-4 Arbejdsmiljøemne: Kemi, støv og biologi Ansvarlig enhed: AFC, 6. kontor Ikrafttræden: 1. oktober 2014 1.

Læs mere

Den europæiske basisserie. Jeanne Duus Johansen Hud- og allergiafdelingen, Gentofte Hospital

Den europæiske basisserie. Jeanne Duus Johansen Hud- og allergiafdelingen, Gentofte Hospital Den europæiske basisserie Jeanne Duus Johansen Hud- og allergiafdelingen, Gentofte Hospital Basisserien =European standard lappetest (ESL): 30 stoffer (2016) Metal: Nikkel, Kobolt og krom Parfume: Fragrance

Læs mere

Kortlægning og sundhedsmæssig vurdering af kemiske stoffer i deodoranter

Kortlægning og sundhedsmæssig vurdering af kemiske stoffer i deodoranter Kortlægning og sundhedsmæssig vurdering af kemiske stoffer i deodoranter Suresh C. Rastogi & Gitte Hellerup Jensen Danmarks Miljøundersøgelser Jeanne Duus Johansen Videncenter for Allergi Kortlægning af

Læs mere

Stofklassificering. Ingen R10 T, R23C,R34. 1) Giftig og miljøfarlig stof/ C+R34 ætsende / R50 Meget giftig for vandlevende organismer.

Stofklassificering. Ingen R10 T, R23C,R34. 1) Giftig og miljøfarlig stof/ C+R34 ætsende / R50 Meget giftig for vandlevende organismer. Revultex MR - Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/materiale Revultex LR Kemisk beskrivelse: Centrifugeret natur-cis 1,4 polyisoprenlatex konserveret VIB.nr. RE 00 EU-mærkning (EU-nr.): 1. 232-689-0

Læs mere

Arbejdspladsbrugsanvisninger. Skemaer. Arbejdspladsbrugsanvisninger Skemaer. Billede. Billede. Arbejdspladsbrugsanvisninger. Skemaer.

Arbejdspladsbrugsanvisninger. Skemaer. Arbejdspladsbrugsanvisninger Skemaer. Billede. Billede. Arbejdspladsbrugsanvisninger. Skemaer. 14-08-2006 Arbejdspladsbrugsanvisninger Arbejdspladsbrugsanvisninger Skemaer Skemaer 14-08-2006 Billede Billede Arbejdspladsbrugsanvisninger Skemaer Tillæg til Branchevejledning om arbejde med frisørprodukter

Læs mere

Forbrugerprojekter 2013

Forbrugerprojekter 2013 Forbrugerprojekter 2013 April 2013 1. Kortlægning og sundhedsmæssig vurdering af UV-filtre Baggrund UV-filtre anvendes blandt andet i solcremer, hvor de har til formål at beskytte huden imod solens skadelige

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD Copper Paste

SIKKERHEDSDATABLAD Copper Paste Revision 01/07/2013 Revision 3 Erstatter dato 04/08/2011 SIKKERHEDSDATABLAD PUNKT 1: IDENTIFIKATION AF STOFFET/BLANDINGEN OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN 1.1. Produktidentifikator Handelsnavn Produktnr. 12005/12050,

Læs mere

Allergi på arbejdet. SikkertNyt.dk nr. 01/2013

Allergi på arbejdet. SikkertNyt.dk nr. 01/2013 SikkertNyt.dk nr. 01/2013 Allergi på arbejdet Mange kemiske stoffer i arbejdsmiljøet kan fremkalde allergi. Allergi kan vise sig som astma eller eksem. Hvert år får 10.000 danskere konstateret allergi

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet efter REACH forordning (EF) nr. 1907/2006

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet efter REACH forordning (EF) nr. 1907/2006 Sikkerhedsdatablad Udarbejdet efter REACH forordning (EF) nr. 1907/2006 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden Produktnavn: 161200 VIDEOJET INK Anvendelse: Produktet

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. 3. Sammensætning/oplysning om indholdsstoffer Einecs nr. Stoffer Klassificering w/w% Note 231-096-4 231-105-1 231-107-2 231-111-4

Sikkerhedsdatablad. 3. Sammensætning/oplysning om indholdsstoffer Einecs nr. Stoffer Klassificering w/w% Note 231-096-4 231-105-1 231-107-2 231-111-4 Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/produktet og af selskabet/virksomheden PRnummer: Revideret den: 07062007 / ABB Anvendelse: Metallegering til fabrikation 2. Fareidentifikation Leverandør:

Læs mere

Overholder EU Directive 91/155/EEC, med senere tilpasning af 2001/58/EC - Danmark. Kristalin Bio

Overholder EU Directive 91/155/EEC, med senere tilpasning af 2001/58/EC - Danmark. Kristalin Bio SIKKERHEDSDATABLAD Overholder EU Directive 91/155/EEC, med senere tilpasning af 2001/58/EC - Danmark Kristalin Bio Kode 110841E Version 1 Udgivelsesdato 27 september 2006 1. Identifikation af stoffet/materialet

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD SPRIT 93 VOL.- % ethanol F R11 1. Generelt: Medbring dette sikkerhedsdatablad ved henvendelse til læge/skadestue.

SIKKERHEDSDATABLAD SPRIT 93 VOL.- % ethanol F R11 1. Generelt: Medbring dette sikkerhedsdatablad ved henvendelse til læge/skadestue. da 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN: Produktnavn: Leverandør: ITW ApS Platinvej 21 6000 Kolding Telefon: +45 76 34 84 00 Telefax: +45 75 50 43 70 Ansvarlig for sikkerhedsdatablad:

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Autobranchen Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. 962577 Anvendelse: 5 l, 25 l, 60 l, 208 l Leverandør: Irriterer øjnene. Kan give overfølsomhed ved kontakt med huden.

SIKKERHEDSDATABLAD. 962577 Anvendelse: 5 l, 25 l, 60 l, 208 l Leverandør: Irriterer øjnene. Kan give overfølsomhed ved kontakt med huden. 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG LEVERANDØREN 1/6 PR-nr. 962577 Anvendelse: Skærevæske Emballage: 5 l, 25 l, 60 l, 208 l Leverandør: Multiflow Aps Smedeholm 8 2730 Herlev 2. SAMMENSÆTNING/OPLYSNING

Læs mere

AT Skyllevoks SIKKERHEDSDATABLAD. Produktnavn: AT Skyllevoks. PR-nr.: Nødtelefon:

AT Skyllevoks SIKKERHEDSDATABLAD. Produktnavn: AT Skyllevoks. PR-nr.: Nødtelefon: 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN: Produktnavn: Leverandør: ARMA-TUBE A/S Taksvej 10 B 7400 Herning Telefon: 97 12 72 66 Telefax: 97 21 21 03 Ansvarlig for sikkerhedsdatablad:

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Sten, ler og glas Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Er i overensstemelse med EU forordning (EF) nr. 1907/2006 med senere ændringer. Indur XL fresh

Er i overensstemelse med EU forordning (EF) nr. 1907/2006 med senere ændringer. Indur XL fresh SIKKERHEDSDATABLAD Er i overensstemelse med EU forordning (EF) nr. 1907/2006 med senere ændringer Indur XL fresh Kode 109594E Version 2 Dato for revision 25 februar 2008 1. Identifikation af stof/kemisk

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. Trælim PU Lys 421. 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden. 2. Fareidentifikation:

SIKKERHEDSDATABLAD. Trælim PU Lys 421. 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden. 2. Fareidentifikation: Trælim PU Lys 421 DK - Side 1/4 SIKKERHEDSDATABLAD 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden Produkt: Trælim PU Lys 421 Varetype: 1-komponent fugthærdende polyurethanlim.

Læs mere

Bøgeskovvej 7 3490 Kvistgård

Bøgeskovvej 7 3490 Kvistgård SIKKERHEDSDATABLAD 4514 Enviro Sulfaminsyre 1. Identifikation af stoffet/ materialet og leverandøren. Leverandør: SAMSON-ENVIRO ApS Bøgeskovvej 7 3490 Kvistgård CVR.Nr: 31327164 Telefon: 49 13 97 00 Fax.:

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD AFSNIT 1: IDENTIFIKATION AF STOFFET/BLANDINGEN OG SELSKABET/VIRKSOMHEDEN

SIKKERHEDSDATABLAD AFSNIT 1: IDENTIFIKATION AF STOFFET/BLANDINGEN OG SELSKABET/VIRKSOMHEDEN Dato: 24/06/2013 Side 1 / 6 SIKKERHEDSDATABLAD AFSNIT 1: IDENTIFIKATION AF STOFFET/BLANDINGEN OG SELSKABET/VIRKSOMHEDEN 1. 1. Produktidentifikator: GREEN SHAMPOO 1. 2. Relevante, identificerede anvendelsesområder

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Olie til Gulvafslibning

Sikkerhedsdatablad. Olie til Gulvafslibning Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren PR-nummer: Revideret den: 02-06-2003 / JR Anvendelse: Anvendes som "kølemiddel" ved gulvafslibning. Leverandør: Borup Kemi I/S

Læs mere

Tjekliste til PRAKTISERENDE LÆGER

Tjekliste til PRAKTISERENDE LÆGER Tjekliste til PRAKTISERENDE LÆGER Alle virksomheder med ansatte skal udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV). APV en skal udarbejdes i samarbejde mellem virksomhedens ledelse og ansatte, og

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. i henhold til forordning (EF) nr. 1907/2006. Wetrok Reodor

Sikkerhedsdatablad. i henhold til forordning (EF) nr. 1907/2006. Wetrok Reodor Side 1 af 7 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator 1.2. Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller blandingen samt anvendelser,

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering VVS-installatører Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

BARDAHL SUPERLIM. Side 1 af 5

BARDAHL SUPERLIM. Side 1 af 5 Udfærdigelsesdato: 27.12.2010 Revisionsdato: 1. Identifikation af stoffet/blandingen og selskabet/virksomheden: Produktidentifikator: Produktkode: 98001 PR-nr.: Under anmeldelse Relevante identificerede

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Hud Fjern straks forurenet tøj. Vask huden med vand og sæbe. Søg læge ved vedvarende ubehag og vis dette sikkerhedsdatablad.

Sikkerhedsdatablad. Hud Fjern straks forurenet tøj. Vask huden med vand og sæbe. Søg læge ved vedvarende ubehag og vis dette sikkerhedsdatablad. Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren PR-nummer: Revideret den: 02-06-2003 / JR Anvendelse: Bindemiddel til fremstilling af mørtel, puds og beton. Leverandør: Borup

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD All Over Shampoo

SIKKERHEDSDATABLAD All Over Shampoo All Over Shampoo Side 1 af 6 SIKKERHEDSDATABLAD All Over Shampoo PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden Udgivet dato 07.11.2012 1.1. Produktidentifikator Kemikaliets

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Palisanderolie Varenr. 6/3006

Sikkerhedsdatablad. Palisanderolie Varenr. 6/3006 Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: 1052460 Revision: 15-07-2010 / LBN Anvendelse: Renser og giver såvel olieret som matlakeret palisandertræ

Læs mere

SACHTOKLAR PRODUKTTYPE DEKLARATION ANVENDELSE EGENSKABER KARAKTERISTIK BRUGSANVISNING OG DOSERING. PRODUKTDATA Vægtfylde 1,2-1,3 kg/l LAGRING

SACHTOKLAR PRODUKTTYPE DEKLARATION ANVENDELSE EGENSKABER KARAKTERISTIK BRUGSANVISNING OG DOSERING. PRODUKTDATA Vægtfylde 1,2-1,3 kg/l LAGRING Side 1/1 Databladsnr.: 1774 Printdato: 20. jun 2007. PRODUKTTYPE DEKLARATION ANVENDELSE EGENSKABER KARAKTERISTIK BRUGSANVISNING OG DOSERING Flokkuleringsmiddel 5-15% aluminiumhydroxidchlorid. er et flokkuleringsmiddel,

Læs mere

BARDAHL EASY GASKET. Dampe kan forårsage irritation af åndedrætsvejene. Irriterer huden. Kan forårsage øjenirritation.

BARDAHL EASY GASKET. Dampe kan forårsage irritation af åndedrætsvejene. Irriterer huden. Kan forårsage øjenirritation. Udfærdigelsesdato: 20.12.2010 Revisionsdato: 1. Identifikation af stoffet/blandingen og selskabet/virksomheden: Produktidentifikator: Produktkode: 77101/77102 PR-nr.: Under anmeldelse Relevante identificerede

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet efter REACH forordning (EF) nr. 1907/2006

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet efter REACH forordning (EF) nr. 1907/2006 Sikkerhedsdatablad Udarbejdet efter REACH forordning (EF) nr. 1907/2006 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden Produktnavn: Anvendelse: 163000 VIDEOJET CLEANING SOLUTION

Læs mere

Forslag til folketingsbeslutning om udvikling af retningslinjer for duftstoffer på sygehuse og i daginstitutioner

Forslag til folketingsbeslutning om udvikling af retningslinjer for duftstoffer på sygehuse og i daginstitutioner 2009/1 BSF 84 (Gældende) Udskriftsdato: 5. juli 2016 Ministerium: Folketinget Journalnummer: Fremsat den 10. december 2009 af Pia Olsen Dyhr (SF), Jonas Dahl (SF) og Steen Gade (SF) Forslag til folketingsbeslutning

Læs mere

SPT. Brancheforeningen for Sæbe, Parfume og Teknisk/kemiske artikler. The Association of Danish Cosmetics and Detergent Industries

SPT. Brancheforeningen for Sæbe, Parfume og Teknisk/kemiske artikler. The Association of Danish Cosmetics and Detergent Industries Om hårfarve Information om hårfarver København den 9. november 2010 En stor del af den danske befolkning farver hår, og det er en kendsgerning, at hårfarve har været anvendt i mange år til at ændre udseende,

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. i henhold til Arbejdsministeriets bkg. nr. 540/485 og direktiv 91/155/EØF og 93/112/EF. 1270919 Anvendelse:

SIKKERHEDSDATABLAD. i henhold til Arbejdsministeriets bkg. nr. 540/485 og direktiv 91/155/EØF og 93/112/EF. 1270919 Anvendelse: 1. SIKKERHEDSDATABLAD i henhold til Arbejdsministeriets bkg. nr. 540/485 og direktiv IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG LEVERANDØREN 1/7 PR-nr. 1270919 Anvendelse: Rengøringsmiddel til PUR skum Emballage:

Læs mere

Leverandørbrugsanvisning (Sikkerhedsdatablad)

Leverandørbrugsanvisning (Sikkerhedsdatablad) Leverandørbrugsanvisning (Sikkerhedsdatablad) 1. Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren PR-nummer: Ikke anmeldelsespligtig Udarbejdelsesdato: 17-10-2006 Udarbejdet den: 17-10-2006 / HBN Anvendelse:

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. Natronlud. Udledning af større mængder til vandmiljøet kan forårsage ændringer i ph-værdien. natriumhydroxid C R35 1

SIKKERHEDSDATABLAD. Natronlud. Udledning af større mængder til vandmiljøet kan forårsage ændringer i ph-værdien. natriumhydroxid C R35 1 Natronlud 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN: da Produktnavn: Varetype: Natronlud 27,65% Leverandør: Clean Care A/S Indkildevej 2C 9210 Aalborg SØ Telefon: Telefax: Ansvarlig

Læs mere

Sikkerhedsdatablad K-KLÆBER. 1. Identifikation af stoffet/produktet og fremstiller, leverandør eller importør:

Sikkerhedsdatablad K-KLÆBER. 1. Identifikation af stoffet/produktet og fremstiller, leverandør eller importør: 1. Identifikation af stoffet/produktet og fremstiller, leverandør eller importør: Produktets navn og/eller nummer. Pr nr.: 1228833, Type K-2, K-20, K-200 Dato: 14.07.2006 Revisionsdato: 26.06.2008 Revisionsdato:

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD Perceptol Fremkalder (Part B)

SIKKERHEDSDATABLAD Perceptol Fremkalder (Part B) Revision 21/10/2013 Revision 9 Erstatter dato 26/10/2010 SIKKERHEDSDATABLAD PUNKT 1: IDENTIFIKATION AF STOFFET/BLANDINGEN OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN 1.1. Produktidentifikator Handelsnavn Produktnr. 1960529

Læs mere

Spildevand og rensningsanlæg brancheundervisningsnotat

Spildevand og rensningsanlæg brancheundervisningsnotat Spildevand og rensningsanlæg brancheundervisningsnotat 1. marts Indledning. Målgruppen for et brancheundervisningsnotat (BUN) er Arbejdstilsynets tilsynsførende med fokus på erfarne generalist tilsynsførende.

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Kemi og medicin Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Alle

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. 3. Sammensætning/oplysning om indholdsstoffer Einecs nr. Stoffer Klassificering w/w% Note 231-150-7 2 231-159-6

Sikkerhedsdatablad. 3. Sammensætning/oplysning om indholdsstoffer Einecs nr. Stoffer Klassificering w/w% Note 231-150-7 2 231-159-6 Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/produktet og af selskabet/virksomheden PR-nummer: Udarbejdet den: 07-06-007 / ABB Anvendelse: Metallegering til fabrikation Leverandør: UDDEHOLM A/S Kokmose

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Tæpperens

Sikkerhedsdatablad. Tæpperens Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/ materialet og leverandøren. Leverandør: Cab-Dan ApS Mådevej 80 6705 Esbjerg Ø Telefon: 75 45 48 28 Fax.: 76 11 50 80 E-mail: info@cabdan.com Produktnavn:

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Produktet skal ikke klassificeres som farligt efter Miljøministeriets regler for klassificering og mærkning.

Sikkerhedsdatablad. Produktet skal ikke klassificeres som farligt efter Miljøministeriets regler for klassificering og mærkning. Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: Ikke anmeldelsespligtig Udarbejdelsesdato: 26-11-2007 Revision: 26-11-2007 / HBN Erstatter den:

Læs mere

Leverandørbrugsanvisning I henhold til 91/155 EC, 93/112 EC, 2001/58 EC

Leverandørbrugsanvisning I henhold til 91/155 EC, 93/112 EC, 2001/58 EC Side 1/5 1 Produktidentifikation og leverandør Produktnavn: MR MUSCLE GULVRENGØRING (DK/S/F) Pr.nr.: 1788611 Anvendelsesområde: Professionel rengøring og vedligeholdelse af bygninger. Producent/Leverandør:

Læs mere

Leverandørbrugsanvisning. Einecs nr.: CAS-nr.: w/w%: Komponenter: Klassificering:

Leverandørbrugsanvisning. Einecs nr.: CAS-nr.: w/w%: Komponenter: Klassificering: 1. Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren Varenavn: A-TOX + Reg. Nr.: 179-75 Leverandør: Tanaco Danmark A/S, Glentevej 11 DK 6705 Esbjerg ø, Tlf.: 75 144800 Fax: 75 143184 Anvendelse: Til

Læs mere

Cremer soler sig i kemi

Cremer soler sig i kemi Cremer soler sig i kemi Vælg rigtigt! Flere solcremer kan give dig og dit barn allergi og udslæt Kilder Astma Allergi Danmark og Kræftens ekæmpelse. Redigeret: Juli 2012 03 Test: Solcremer er fyldt med

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. I henhold til 2001/58/EF

Sikkerhedsdatablad. I henhold til 2001/58/EF 1. Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren PR-nummer: Revideret den: 13-06-2002/ JRØ Anvendelse: Anvendes til pudsning af fundamenter, kælderhalse og trapper m.v., som lægnings- og fugemørtel

Læs mere

Film, presse og bøger

Film, presse og bøger Tjekliste til brug for virksomheders arbejdspladsvurdering Film, presse og bøger Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Kemikalie- sikkerhed

Kemikalie- sikkerhed Kemikaliesikkerhed Indledning Denne håndbog er ment som en nem og hurtig oversigt over de risici og forholdsregler, der skal tages i forbindelse med arbejdet med kemikalier. Gennemlæsning af dette hæfte

Læs mere

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV). Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering El-installatører Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en arbejdspladsvurdering (APV).

Læs mere

Sikkerhedsdatablad FREJA VÄGGFÄRG

Sikkerhedsdatablad FREJA VÄGGFÄRG Sikkerhedsdatablad PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Produktnavn 1.2. Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller blandingen

Læs mere

Reparation af landbrugsog skovbrugsmaskiner

Reparation af landbrugsog skovbrugsmaskiner Tjekliste til brug for små virksomheders arbejdspladsvurdering Reparation af landbrugsog skovbrugsmaskiner Indledning Denne tjekliste er et redskab, som virksomheden kan bruge, når den skal udarbejde en

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet efter REACH forordning (EF) nr. 1907/2006

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet efter REACH forordning (EF) nr. 1907/2006 Sikkerhedsdatablad Udarbejdet efter REACH forordning (EF) nr. 1907/2006 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden Produktnavn: BUSTER BADEVÆRELSE AFLØBSRENSER Anvendelse:

Læs mere

FUGEMASSE ISR 70-01. Varenr. 1133-003 PR-nr.

FUGEMASSE ISR 70-01. Varenr. 1133-003 PR-nr. SIKKERHEDSDATABLAD udarbejdet af Byggeriets Arbejdsmiljøcenter Dato: 1. april 2011 Erstatter: Dec. 2007 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG AF LEVERANDØREN Handelsnavn: Varenr. 1133003 PRnr. Internt

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. 3. Sammensætning af/oplysning om indholdsstoffer Einecs nr. CAS nr. Stoffer Klassificering w/w% Note 221-112-8 201-254-7

Sikkerhedsdatablad. 3. Sammensætning af/oplysning om indholdsstoffer Einecs nr. CAS nr. Stoffer Klassificering w/w% Note 221-112-8 201-254-7 Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: Under anmeldelse Udarbejdelsesdato: 27-08-2004 Udarbejdet den: 18-09-2007 / MJH Anvendelse: Kemlock

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. Kræves ikke. Anvendelse: Syntetisk skærevæske til brugsvandsinstallation. Skærevæske

SIKKERHEDSDATABLAD. Kræves ikke. Anvendelse: Syntetisk skærevæske til brugsvandsinstallation. Skærevæske 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG LEVERANDØREN 1/6 PR-nr. Kræves ikke. Anvendelse: Syntetisk skærevæske til brugsvandsinstallation. Skærevæske Emballage: 5 l plastdunk Leverandør: Ridgid Scandinavia

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. Varenummer: 03-979 910. Produktregistreringsnummer: 1515138. Rense- og plejemiddel til autodæk.

SIKKERHEDSDATABLAD. Varenummer: 03-979 910. Produktregistreringsnummer: 1515138. Rense- og plejemiddel til autodæk. SIKKERHEDSDATABLAD Produktnavn: Dækglans. Varenummer: 03-979 910. Produktregistreringsnummer: 1515138. Anvendelse: Rense- og plejemiddel til autodæk. Dato: 11. 07. 2002. Rev. dato: 14. 10. 2002. SIKKERHEDSDATABLAD

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet efter REACH forordning (EF) nr. 1907/2006

Sikkerhedsdatablad. Udarbejdet efter REACH forordning (EF) nr. 1907/2006 Sikkerhedsdatablad Udarbejdet efter REACH forordning (EF) nr. 1907/2006 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden Produktnavn: Anvendelse: 169405 VIDEOJET MAKEUP FLUID

Læs mere

BARDAHL WHEEL CLEANER

BARDAHL WHEEL CLEANER Udfærdigelsesdato: 13.09.2011 Revisionsdato: 1. Identifikation af stoffet/blandingen og selskabet/virksomheden: Produktidentifikator: Produktkode: 60200 PR-nr.: Under anmeldelse Relevante identificerede

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG LEVERANDØREN 2. SAMMENSÆTNING/OPLYSNING OM INDHOLDSSTOFFER

SIKKERHEDSDATABLAD 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG LEVERANDØREN 2. SAMMENSÆTNING/OPLYSNING OM INDHOLDSSTOFFER Produktnavn: ivarplank Side: 1 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG LEVERANDØREN Produktnavn: ivarplank Facadebeklædning Anvendelse: Leverandør: 2. SAMMENSÆTNING/OPLYSNING OM INDHOLDSSTOFFER Produktet

Læs mere

Sikkerhedsdatablad Stokolan sensitive

Sikkerhedsdatablad Stokolan sensitive Sikkerhedsdatablad PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Produktnavn Produktnummer 99037944,99037945,99037946,99037947,99037948,99042895,99037949,99037950

Læs mere

Arbejdspladsbrugsanvisning LIP Primer 54

Arbejdspladsbrugsanvisning LIP Primer 54 Identifikation af stoffet/materialet PRnummer: Udarbejdet den: 25012013 / HSV Revideret den: 18112015 / JRO Arbejdspladsbrugsanvisning Internt navn: Dato sikkerhedsdatablad: 18112015 Leverandør: Lip Bygningsartikler

Læs mere

R.O.C. Danmark Aps. Beskrivelse : Brandfarligt organisk opløsningsmiddel. Krav til uddannelse : Ingen særlige uddannelse er påkrævet

R.O.C. Danmark Aps. Beskrivelse : Brandfarligt organisk opløsningsmiddel. Krav til uddannelse : Ingen særlige uddannelse er påkrævet Fortynder 1 af 6 Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stof/virksomhed. Firmanavn : R.O.C Danmark ApS. Mossøvej 11 DK 8240 Riskov, Denmark Tlf: 86 17 20 08 Produkt : Acetone 2-propanon Beskrivelse :

Læs mere

1. IDENTIFIKATION AF MATERIALET OG LEVERANDØR 2. FAREIDENTIFIKATION. Afkalkningsmiddel til kaffemaskiner

1. IDENTIFIKATION AF MATERIALET OG LEVERANDØR 2. FAREIDENTIFIKATION. Afkalkningsmiddel til kaffemaskiner Side 1 of 1 Udstedelsesdato: 4 December, 2014 1. IDENTIFIKATION AF MATERIALET OG LEVERANDØR Produktnavn Restore Anvndelse Afkalkningsmiddel til kaffemaskiner Firmanavn Cafetto Adresse 12 Coglin Street,

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. i henhold til forordning (EF) nr. 1907/2006. clean & green Parketrengøringsmiddel natural

Sikkerhedsdatablad. i henhold til forordning (EF) nr. 1907/2006. clean & green Parketrengøringsmiddel natural Side 1 af 5 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden Produktidentifikator Parketrengøringsmiddel natural Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller blandingen

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD ifølge 1907/2006/EF, Artikel 31

SIKKERHEDSDATABLAD ifølge 1907/2006/EF, Artikel 31 SIKKERHEDSDATABLAD ifølge 1907/006/EF, Artikel 31 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Produktnavn 1.. Relevante identificerede anvendelser

Læs mere

KEMIguiden Vejledning. Rev. udgave april 2010

KEMIguiden Vejledning. Rev. udgave april 2010 KEMIguiden Vejledning Rev udgave april 2010 KEMIguiden Vejledning april 2010 2 Indholdsfortegnelse 1 Indledning 3 2 Arbejdsgange i KemiGuiden 4 21 Oprettelse af en leverandør 4 22 Oprettelse af kategorier

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG LEVERANDØREN

SIKKERHEDSDATABLAD 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG LEVERANDØREN SIKKERHEDSDATABLAD 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG LEVERANDØREN Produktnavn EUROCLEAN FRI SAN NEUTRAL Artikelnummer 648001 Anvendelse/Produkttype Leverandør Toiletrengøringsmiddel Nilfisk-Advance

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD EDDIKESYRE 32% Udledning af større mængder til vandmiljøet kan forårsage ændringer i ph-værdien.

SIKKERHEDSDATABLAD EDDIKESYRE 32% Udledning af større mængder til vandmiljøet kan forårsage ændringer i ph-værdien. da 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN: Produktnavn: Leverandør: ITW ApS Platinvej 21 6000 Kolding Telefon: +45 76 34 84 00 Telefax: +45 75 50 43 70 Ansvarlig for sikkerhedsdatablad:

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. Pyral Special. 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden. 2. Fareidentifikation

Sikkerhedsdatablad. Pyral Special. 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden. 2. Fareidentifikation Sikkerhedsdatablad 1. Identifikation af stoffet/det kemiske produkt og af selskabet/virksomheden PR-nummer: Revision: 18-08-2007 / BR Erstatter den: 16-04-97 Anvendelse: Håndrens, anvendes til at fjerne

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. Hagmans Super Wash. Nødtelefon Assistancetype Åbningstider 82 12 12 12 Giftlinjen 0-24

SIKKERHEDSDATABLAD. Hagmans Super Wash. Nødtelefon Assistancetype Åbningstider 82 12 12 12 Giftlinjen 0-24 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Handelsnavn 1.2. Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller blandingen samt anvendelser,

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. OP-A, OP-AA, OP-AN Suspension. 1/8 Revision: PUNKT 1: IDENTIFIKATION AF STOFFET/BLANDINGEN OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN

SIKKERHEDSDATABLAD. OP-A, OP-AA, OP-AN Suspension. 1/8 Revision: PUNKT 1: IDENTIFIKATION AF STOFFET/BLANDINGEN OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN 1/8 PUNKT 1: IDENTIFIKATION AF STOFFET/BLANDINGEN OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN 1.1. Produktidentifikator Emballage: Cat. No. 40700021, 40700052, 40700054 500 ml, 750 ml 1.2. Relevante identificerede anvendelser

Læs mere

Sikkerhedsdatablad/Leverandørbrugsanvisning SAC DESI EXTRA

Sikkerhedsdatablad/Leverandørbrugsanvisning SAC DESI EXTRA Sikkerhedsdatablad/Leverandørbrugsanvisning SAC DESI EXTRA 1. Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren Handelsnavn: Anvendelse: SAC DESI EXTRA Desinfektionsmiddel til industriel brug Leverandør:

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD ifølge 1907/2006/EF, Artikel 31

SIKKERHEDSDATABLAD ifølge 1907/2006/EF, Artikel 31 SIKKERHEDSDATABLAD ifølge 197/26/EF, Artikel 31 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator Produktnavn 1.2. Relevante identificerede anvendelser

Læs mere

PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden

PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator 1.2. Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller blandingen samt anvendelser, der frarådes

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. i henhold til forordning (EF) nr. 1907/2006. Electrolyte CBR_1038017-1038018

Sikkerhedsdatablad. i henhold til forordning (EF) nr. 1907/2006. Electrolyte CBR_1038017-1038018 Side 1 af 6 PUNKT 1: Identifikation af stoffet/blandingen og af selskabet/virksomheden 1.1. Produktidentifikator 1.2. Relevante identificerede anvendelser for stoffet eller blandingen samt anvendelser,

Læs mere

Arbejdspladsbrugsanvisning LIP 230 Hurtighærdende finspartelmasse, LIP 245 Hurtighærdende Opretningsmasse, LIP Hurtig fliseklæb

Arbejdspladsbrugsanvisning LIP 230 Hurtighærdende finspartelmasse, LIP 245 Hurtighærdende Opretningsmasse, LIP Hurtig fliseklæb Identifikation af stoffet/materialet PRnummer: 584350 Udarbejdet den: 25012013 / HSV Arbejdspladsbrugsanvisning LIP 230 Hurtighærdende finspartelmasse, LIP 245 Hurtighærdende Opretningsmasse, LIP Hurtig

Læs mere

Sikkerhedsdatablad. 2. Sammensætning/ oplysning om indholdsstoffer Einecs nr. Stoffer Klassificering w/w% Note 265-150-3

Sikkerhedsdatablad. 2. Sammensætning/ oplysning om indholdsstoffer Einecs nr. Stoffer Klassificering w/w% Note 265-150-3 Sikkerhedsdatablad. Identifikation af stoffet/materialet og leverandøren PR-nummer: Udarbejdet den: 9-2-2002 / LW Anvendelse: Voks polish. Leverandør: Amko Trading ApS Ekenæsvej Postboks 60 2850 Nærum

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD. Væsentligste farer for mennesker og miljø: Produktet er dermatologisk testet. Oplysninger kan indhentes hos leverandøren.

SIKKERHEDSDATABLAD. Væsentligste farer for mennesker og miljø: Produktet er dermatologisk testet. Oplysninger kan indhentes hos leverandøren. Trimona Harpiks Håndrens - og Håndvaskelotion 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN: Produktnavn: Trimona Harpiks Håndrens - og Håndvaskelotion Leverandør: K. Jensen Overfladeteknik

Læs mere

SIKKERHEDSDATABLAD MALKE DES. Udledning af større mængder til vandmiljøet kan forårsage ændringer i ph-værdien.

SIKKERHEDSDATABLAD MALKE DES. Udledning af større mængder til vandmiljøet kan forårsage ændringer i ph-værdien. da 1. IDENTIFIKATION AF STOFFET/MATERIALET OG AF SELSKABET/VIRKSOMHEDEN: Produktnavn: Leverandør: ApS Platinvej 21 6000 Kolding Telefon: +45 76 34 84 00 Telefax: +45 75 50 43 70 Ansvarlig for sikkerhedsdatablad:

Læs mere