Afsagt den 16. september 2005 af Østre Landsrets 18. afdeling (landsdommerne Nils Erik Jensen, Anne Thalbitzer og Anne Horstmann (kst.)).

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Afsagt den 16. september 2005 af Østre Landsrets 18. afdeling (landsdommerne Nils Erik Jensen, Anne Thalbitzer og Anne Horstmann (kst.))."

Transkript

1 UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 16. september 2005 af Østre Landsrets 18. afdeling (landsdommerne Nils Erik Jensen, Anne Thalbitzer og Anne Horstmann (kst.)). 18. afd. nr. B : K (advokat Finn Schwarz, besk.) mod Lægemiddelskadeankenævnet (Kammeradvokaten v/ advokat Kim Henrik Holst (prøve)), Under denne sag, der er anlagt den 16. juni 2001, har sagsøgeren, K, nedlagt endelig påstand om, at sagsøgte, Lægemiddelskadeankenævnet, skal tilpligtes at anerkende, at sagsøgeren er erstatningsberettiget efter lov om erstatning for lægemiddelskader som følge af sagsøgerens behandling med konventionel antipsykotika, herunder bl.a. Loxapac, Cirsordinol, Serenase, Litium og Efexor. Sagsøgte, Lægemiddelskadeankenævnet, har påstået frifindelse. K har f r i proces med retshjælpsdækning.

2 Sagens oplysninger: K der er født i 1945, har gennem en årrække lidt af en svær bipolar affektiv sindslidelse (tidligere kaldet maniodepressiv psykose). I årene blev han behandlet herfor med blandt andet konventionel antipsykotika, og han udviklede i tilknytning hertil et kombineret tardivt dystont-dyskinetisk syndrom. Den 1. april 1998 indgav speciallæge i psykiatri, T som på daværende tidspunkt havde K i behandling, en "anmeldelse efter lov ora erstatning for lægemiddelskade". Det er ikke fra sagsøgtes side blevet bestridt, at K'5 skade er en følge af medicinindtagelsen, og sagen drejer sig herefter alene om, hvorvidt raedicinbivirkningerne efter deres karakter eller orafang går ud over, hvad K med rimelighed bør acceptere. Den 29. april 1999 afslog Patientforsikringen at yde K erstatning efter lov om erstatning for lægemiddelskader. Af afgørelsen fremgår blandt andet følgende: Afgørelse Patientforsikringen har fundet, at K ikke er berettiget t i l erstatning efter lov om erstatning for lægemiddelskader. Afgørelsen er truffet i henhold t i l lovens 6. Sagsfremstilling Patientforsikringen har på baggrund af oplysningerne i K'5 anmeldelse, anmeldelsen fra T samt K indhentede lægelige akter lagt følgende hændelsesforløb t i l grund for sin afgørelse: K har siden 17-årsalderen lidt af en maniodepressiv sindslidelse, og har været i f o r s k e l l i g medicinsk behandling herfor. Det fremgår af oplysningerne i

3 sagen, at han i 1988 blev tilkendt førtidspension på grund af svær karakterneurose. I 1993 blev K indlagt på K, idet han efter en depressiv periode havde fået en manisk fase. Man påbegyndte behandling med Serenase og fortsatte behandlingen med Litium. Idet han fik bivirkninger i form af uro i benene og rastløshed, ophørte man med at behandle med Serenase. Der fulgte herefter 2 indlæggelsesperioder, hvorunder K blev behandlet med Litium og Cisordinol, og hans psykiatriske sygdom har herefter været behandlet hos privatpraktiserende psykiater. Efter endnu en indlæggelse i maj 1995 fik K en depression, som blev behandlet med Efexor og Loxapac. Han udviklede i forbindelse hermed bivirkninger i form af impotens, uro, søvnbesvær og træthed. Den 13. februar 1996 var K fortsat i behandling med Loxapac, og den 14. april 1997 blev han indlagt med henblik på medicinregulering, idet han fra den 3. t i l den 10. april trappede for hurtigt ud af behandling med Efexor. Den 22. april 1997 er det angivet, at man havde bemærket dyskinesibevægelser, og man behandlede derfor K med Lysatin. K blev udskrevet den 5. maj 1997 med ordinationerne Oxazepam 15 mg. x 3, Domamid 2 mg. x 1, Lysatin 50 mg. X 2, og Lithiumkarbonat 3 00 mg. x 3. Det er angivet i udskrivningsbrevet, at K havde fået Lysantin på grund af en udtalt dyston gangart, som han havde udviklet efter aftrapning af Loxapac. Den 17. november 1997 blev K atter set på psykiatrisk afdeling, og det er her angivet, at han ca. 2 uger efter udskrivelsen i maj 1997 var blevet tiltagende depressiv, hvorfor han genstartede behandlingen dels med Exefor og dels med Loxapac. Han oplevede herefter siden begyndelsen af august 1997 tiltagende bivirkninger i form af hostelyde, manglende fornemmelse af at kunne regulere vejrtrækningen naturligt, smaskende ufrivillige mundbevægelser og underlige tungebevægelser (BLM-syndrom/bucco-linguo-masticatoisk syndrom). Man fandt, at der var tale om ekstrapyramidale bivirkninger, hvorfor man ved indlæggelsen dagen efter seponerede Loxapac og samtidig gav Lysantin.

4 K blev udskrevet den 6. januar 1998, hvor han fortsat havde den førnævnte bivirkninger, men man havde dog håb om, at han spontant ville opleve en bedring i tilstanden. Patientforsikringen har indhentet akter fra K '3 førtidspensionssag i Søllerød Kommune, hvori der findes en speciallægeundersøgelse fra den 10. august 1998 ved speciallæge i psykiatri, T Det fremgår heraf, at K fortsat har BLMsyndrom, rysten på hænderne, uro og bevægetrang samt tidvise trunkale dyskinesier, og det fremgår, at symptomerne forværres ved tale og socialt pres. Det fremgår ligeledes, at K på undersøgelsestidspunktet var overfortagsom, brugte alt for mange penge, havde svært ved at opretholde en normal døgnrytme og sov meget lidt om natten. Han var fortsat i psykiatrisk behandling, og den antidepressive behandling var for tiden stillet i bero, mens den anxiolytiske behandling og Lithiumbehandlingen fortsatte, selv om den medicinske behandling ikke havde været tilstrækkelig t i l at forebygge hyppige depressive og maniske tilbagefald. Endelig fremgår det, at bivirkningerne er udviklet gradvist siden 1993 i forbindelse med den antimaniske behandling. Begrundelse Ifølge LMSL 6 kan der ydes erstatning, hvis der som følge af egenskaber ved et anvendt lægemiddel opstår en fysisk skade, som efter sin karakter eller omfang går ud over, hvad patienten med rimelighed bør acceptere. Der skal herved tages hensyn t i l dels skadens omfang, dels den sygdom, der blev behandlet, patientens generelle helbredstilstand, samt t i l mulighederne i øvrigt for at tage risikoen for skadens indtræden i betragtning. Denne regel betyder, at der kun ydes erstatning, hvis bivirkningerne er værre, end man med rimelighed bør acceptere set i forhold t i l alvoren af den sygdom, som behandles med lægemidlet. Patientforsikringen har fundet, at K'5 _ skade i form af medicinbivirkninger ikke er tilstrækkelig alvorlig set i forhold t i l den grundlidelse, som K' blev behandlet for. Der er i den forbindelse lagt vægt på, at K har en kronisk og meget alvorlig maniodepressiv sindsli-

5 delse, som har krævet f l e r e indlæggelser og konstant behov for medicinsk behandling. Ved Søllerød Kommunes Førtidspensionsnævns afgørelse af 7. oktober 1998 var K blevet tilkendt højeste førtidspension, idet hans erhvervsevne blev anset for nedsat t i l det ubetydelige. Af den speciallægeerklæring af 10. august 1998 fra speciallæge T som indgik i pensionssagen, og som der ligeledes henvistes til i Patientforsikringens afgørelse, var nærmere anført blandt andet følgende: Pt's sindslidelse er af kronisk karakter, der må imødeses hyppige tilbagefald af både depressiv og manisk art fremover, behandlingseffekten er, især for så vidt angår de maniske og hypomane perioder, ikke god. Herudover er pt. socialt og erhvervsmæssigt invalideret af de kroniske bivirkninger, og denne tilstand betragtes også som stationær med kun beskeden mulighed for bedring. Patientforsikringens afslag på erstatning blev af sagsøgerens daværende advokat påklaget t i l Lægemiddelskadeankenævnet, der på et møde den 12. december 2000 tiltrådte den påklagede af gørelse. Af ankenævnets skriftlige afgørelse af 29. december 2000 fremgår blandet andet følgende: Begrundelsen for afgørelsen: For at der kan ydes erstatning efter lov om erstatning for lægemiddelskader, er det en betingelse, at patienten er blevet påført en fysisk skade som følge af egenskaber ved lægemidler, der er anvendt ved behandling eller undersøgelse, j f r. lov om erstatning for lægemiddelskader 1, stk. 1. Det følger endvidere af lovens 6, stk. 1, at en lægemiddelskade, der er opstået som følge af bivirkninger af et lægemiddel, kun erstattes, hvis bivirkningerne efter deres karakter eller omfang går ud over, hvad patienten med rimelighed bør acceptere.

6 Lægemiddelskadeankenævnet finder det overvejende sandsynligt, at der er sammenhæng mellem skaden i form af svær BLM-syndrom og behandlingen med neuroleptika. Det er nævnets vurdering, at skaden isoleret set er meget alvorlig og har haft alvorlige og varige konsekvenser for K. Der skal imidlertid foretages en afvejning af skadens alvor over for grundsygdommens alvor, hvor patienter, der lider af en meget alvorlig grundsygdom, må acceptere større skader end patienter, der lider af en mindre alvorlig grundsygdom. K lider af en meget alvorlig og kronisk maniodepressiv lidelse, som har krævet flere indlæggelser og konstant behov for medicinsk behandling. Henset t i l alvorligheden af K grundsygdom finder nævnet, at skaden i form af svær BLM-syndrom ikke er tilstrækkelig alvorlig t i l, at der kan ydes erstatning efter 6 i lov om erstatning for lægemiddelskader. Sagsøgte har over for landsretten oplyst, at Patientskadeankenævnet ved sin afgørelse har været opmærksom på og lagt t i l grund, at K. har udviklet et kombineret tardivt dystont-dyskinetisk syndrom, uanset at der i den skriftlige afgørelse alene er henvist til en skade "i form af svær BLMsyndrom". Under sagens behandling ved landsretten er der indhentet en sagkyndig lægeerklæring af 20. februar 2003 fra overlæge, lektor, dr. med. H R (nu centerchef ved P ). I erklæringen er anført blandt andet følgende: "Efter anmodning har undertegnede indkaldt ovennævnte K (KK) t i l samtale og vurdering. Anmodningen er dateret den , og er bilagt et notat benævnt Tema For Sagkyndig Lægeerklæring. Temaet rejser følgende spørgsmål: "Den sagkyndige bedes redegøre for sagsøger, K'6 aktuelle helbredstilstand, med inddragelse af sagsøgerens lægejournaler, sagens processkrifter og bilag og behandlingernes medicinske historik, som bedes beskrevet. Ved undersøgelsen bedes den sagkyndige særligt lægge vægt på sagsøgerens udvikling af tardive dyskinesier og svær BML-syndrom".

7 Objektivt psykisk: KK fremtræder vedvarende præget af nervøsitet og uro under hele samtalen og undersøgelsen. Stemningsmæssigt fremtræder han neutral med normalt psykomotorisk tempo. Han frembyder således hverken depressive eller maniforme symptomer. Objektivt somatisk: Der ses dyskinetiske-dystone bevægelser i store dele af kroppen: Sv.t. ansigtet er der tyggebevægelser, og læbebevægelser, der kan minde om smasken. Undertiden er der dyston gaben og let tungeprotrusion og tungebevægelser inde i munden under stres. Der er ikke forøget mundvand. Der ses lejlighedsvise dystone ryk af hovedet, idet hovedet drejes t i l siden og lidt bagover. Svarende t i l overekstremiteterne ses der både choreoatheoide bevægelser, specielt af højre arm både i hvile og bevægelse, svarende t i l højre hånd er der pilletrilletremor og undertiden, når han bevæger sig, dystont præg over håndledsstillingen. På venstre side er der tilsvarende bevægelser af armen, men mindre udtalt, specielt svarende til hånden. Der er moderat langsom håndtremor med middel amplitude. Svarende t i l overekstremiteterne konstateres let tandhjulsrigiditet sv.t. albueleddet, mest udtalt på højre side. Svarende t i l underekstremiteterne let t i l moderat blyrørsrigiditet sv.t. knæleddet. Underekstremiteterne (vurderet uden sko) konstateres uden dystone, dyskinetiske bevægelser. Svarende t i l truncus ses der hyppige dystone bevægelser, hvor skulderen trækkes op ad og bagud, ofte under ledsagelse af hørlig inspiration. Denne dybe trækken vejret indad ledsages af et dystont præg i kæbemuskulatur og læber, hvor tænderne blottes kortvarigt. Skriften er stor og rystende, præget af let, grov tremor. De dystone, dyskinetiske bevægelser accentueres ved stress, således under forcerede, motoriske bevægelser, hvor der også ses igangsætningsproblemer, ligeledes accentuering under samtale. Han er præget af vedvarende moderat akatisi. Generelle bemærkninger om tardive ekstrapyramidale-syndromer :

8 Bevægeforstyrrelser ved psykofarmakologisk behandling er ikke sjældent forekommende i form af ekstrapyramidale bivirkninger. Ved behandling med konventionelle antipsykotika, som fx Serenase, Cisordinol og Loxapac er de akutte bevægeforstyrrelser t i l stede hos mere end 50% af patienterne, der modtager behandlingen. De tardive (det v i l sige sent udviklede) ekstrapyramidale syndromer set langt mere sjældent. I en kohorte af patienter behandlet med konventionelle antipsykotika er der beskrevet incidente rater af tardive dyskinesier på mellem 3-5%, og prævalensratio på 15-40% hos konventionel antipsykotika-behandlede patienter. Det sidstnævnte høje tal ses især hos ældre patienter. Tardive syndromer er normalt fluktuerende, og indenfor de senere år er det blevet klart, at hos en ikke uvæsentlig del af patienterne mindskes de tardive dyskinesier i årenes løb. Hyppigheden af svær og invaliderende tardive dyskinesi udgør en væsentlig mindre del af de anførte prævalenstal, formentlig under 5% af de patienter, der udvikler tardive dyskinesier. Der findes ingen sikre prædiktorer for, hvilke patienter der med sikkerhed vil få tardive syndromer, men patienter med af fektive lidelser, høj alder, tilstedeværelse af akutte ekstrapyramidale bivirkninger under den aktuelle antipsykotiske behandling viser en statistisk højere risiko for senere udvikling af tardive dyskinesier. Forekomsten af tardiv dystoni er væsentligt mere sjældent end tardiv dyskinesi. Der anføres prævalens rater på mellem 1,5-2% af patienter i kronisk behandling med konventionelle antipsykotika. Som oftest har patienter med tardiv dystoni træk fra andre tardive syndromer, især tar dive dyskinesier, som det også ses i herværende tilfælde. Ligeledes ses tardiv akatisi, som KK også må formodes at have, især hos patienter med tardive dyskinesier. Hyppigheden af tardiv akatisi er kun beskrevet med stor usikkerhed i litteraturen. Klinisk vurderet udgør tardiv dystoni en langt mere invaliderende forstyrrelse end de andre tardive ekstrapyramidale syndromer. For alle tardive syndromer gælder det, at der ikke findes nogen sikker behandling. Det gælder dog for alle, at man undlader videre behandling med konventionelle antipsykotika. Konklusion: Det drejer sig om en nu 57-årig mand, som i hvert fald fra 1992 har lidt af en svær bipolar affektiv sindslidelse, hyppigt i form af manier. KK var første gang indlagt med mani i Det var i forbindelse med denne indlæggelse, at KK første gang blev behandlet med et konventionelt antipsykotikum i form af Serenase. Han fortsatte med denne behandling i ca, l)é måned. KK blev de efterfølgende år periodevist behandlet med andre konventionelle antipsykotika i form af Cisordinol og Loxapac. Det skal anføres, at under behandlingen med konventionelle

9 antipsykotika blev KK på intet tidspunkt med sikkerhed oplyst om bivirkningerne ved konventionel antipsykotisk behandling. Da der først blev konstateret dyskinesier i 1997 seponeredes den konventionel antipsykotika. Efter udskrivelsen af patienten blev behandlingen med Loxapac imidlertid genoptaget, og derefter først seponeret endeligt den Efterfølgende er KK så vidt det fremgår af hans egne oplysninger og journalnotater kun blevet behandlet med mindre doser af atypiske antipsykotika i form af Leponex og Zyprexa, hvis effekt på tardive EPS syndromer må formodes at være neutral eller i det mindste mindre forværrende end for de konventionelle antipsykotika. Ud over den antipsykotiske behandling har KK modtaget stemningsstabiliserende, beroligende og dæmpende behandling i form af Lithium og benzodiazepin, fx Rivotril og Oxazepam, anticholignergica, fx Akineton og Lysantin samt antidepressiv behandling i form af Efexor." Af erklæringen fremgår det endvidere, at K i tiden efter, at han blev udskrevet den 16. januar 1998, havde været indlagt yderligere 4 gange på K psykiatrisk afdeling, senest i december 2001, samt at han i hele perioden jævnligt var blevet tilset ambulant. Der er under sagen endvidere indhentet en udtalelse af 17. maj 2004 og en supplerende udtalelse af 4. februar 2005 fra Retslægerådet. I udtalelsen af 17. maj 2004 har Retslægerådet udtalt følgende : "Spørgsmål A: Sagsøgerens grundlidelse er i de foreliggende lægelige oplysninger beskrevet siden 1992 som en svær bipolar affektiv sindslidelse og Retslægerådet anmodes om at oplyse, om denne diagnose er uændret frem til klagesagens start i Ifølge akterne er diagnosen uændret en svær bipolar affektiv sindslidelse. Spørgsmål B: Retslægerådet anmodes om at oplyse, hvilke lidelser sagsøgeren i øvrigt havde ved klagesagens start i 1998.

10 Sagsøger synes allerede ved sagens start at have udviklet et svært tardivt dystont-dyskinetisk syndrom. Spørgsmål C: Retslægerådet anmodes om at oplyse, om en eller flere af de sidstnævnte lidelser er en følge helt eller delvist af sagsøgerens grundlidelse. Patienter, der lider af sygdomme, der involverer permanente eller episodiske forstyrrelser i de såkaldte cortico-striato-thalamo-corticale baner i hjernen (det v i l sige stort set alle lidelser, der behandles med antipsykotika), har eventuelt en øget risiko for at udvikle tardivt dyskinetisk og/eller dystont syndrom, men det er efter Retslægerådets vurdering mindre sandsynligt, at sagsøger ville have udviklet denne lidelse, såfremt han ikke havde været i behandling med traditionelle (eller typiske) antipsykotika. Spørgsmål D: Retslægerådet anmodes om at oplyse, om den behandling, der iværksattes i 1993 og frem til 1998 var nødvendig og relevant og i korrekte doser. Retslægerådet kan svare ja t i l alle 3 spørgsmål. Spørgsmål E: Retslægerådet anmodes om at oplyse, om den behandling, der iværksattes i 1993 og frem til 1998 kunne være udført på en anden måde, med andre doseringer, andre kombinationer af farmaka, og om andre behandlinger var mindre bivi rkningstunge. Der henvises t i l ovennævnte besvarelse. Der findes en lang række traditionelle antipsykotika, der alle potentielt medfører risiko for udvikling af såvel akutte bivirkninger fra bevægeapparatet som mere alvorlige tardive dyskinetiske og dystone syndromer. De anvendte doser var i overensstemmelse med de gældende anbefalinger. Det første nye andengenerations- eller atypiske antispsykotikum (Risperdal)kom først på markedet i 1994 og det andet (Zyprexa) i 1996, hvorfor disse præparater ikke kunne have været valgt i Med hensyn t i l valget af antipsykotisk præparat i årene 1994 t i l 1998, må det fremhæves, at såvel behandling med nye som med gamle stoffer blev betragtet som relevant førstevalgsbehandling. På dette tidspunkt kunne man have en formodning om, at de nye stoffer formentlig ville være forbundet med færre permanente tardive syndromer, men dette var ikke tilstrækkeligt godtgjort. Hertil kommer, at de nye præparater ganske vist må antages at have en

11 mindre tilbøjelighed t i l at medføre udvikling af alvorlige permanente motoriske syndromer, men de har til gengæld andre alvorlige bivirkninger, herunder er bl.a. Zyprexa forbundet med øget risiko for udvikling af kraftig overvægt og sukkersyge. Valget af behandling er altid en afvejning af effekt og bivirkninger hos den enkelte patient. Behandling af indlæggelseskrævende, sværere manier (som sagsøgers) med traditionelle antipsykotika måtte betragtes som standardbehandling. Effekten af stemningsstabiliserende farmaka (som lithium og antiepileptika) er længere om at indtræde, men disse stoffer har en meget fremtrædende plads i den forebyggende behandling, ligesom de også kan anvendes alene ved mindre svære manier - eller i kombination med antipsykotika ved svære manier. Herudover er flere af de nye atypiske antipsykotika indenfor det seneste år blevet registreret t i l forebyggende behandling af bipolare sindslidelser. Selvom de traditionelle antipsykotika ikke har været registreret t i l forebyggende behandling af manier ved bipolar affektiv sindslidelse, har en sådan behandling vist sig effektiv i klinikken ved alvorlige tilfælde med hyppigt recidiverende manier (som sagsøgers). Alternativt, kunne man også i den forebyggende behandling mellem de maniske episoder have valgt fx at kombinere lithium behandling med behandling med behandling med et andet stemningsstabiliserende præparat som fx Valproat (dette forsøges senere i uden at sagsøger følger behandlingen), men der er intet, der taler for, at intermitterende behandling (i forbindelse med de maniske episoder) med traditionelle antipsykotika frem for mere kontinuerlig behandling, ville have mindsket r i sikoen for udvikling af det meget svære og sjældne kroniske kombinerede tardive dystone-dyskinetiske syndrom, som sagsøger lider af, tværtimod er der undersøgelser, der peget på det modsatte. Retslægerådet kan således konkludere, at den givne behandling har været gennemført korrekt. Det meget svære tardive dystone dyskinetiske syndrom, som sagsøger har udviklet, er også meget sjældent. Alternative behandlingskombinationer - primært efter fremkomsten af nye antipsykotika i 1994/ ville eventuelt i sagsøgers specielle tilfælde have været mindre bivirkningstunge, men dette kunne ikke forudses før symptomernes opståen (i april/maj 1997), hvorefter behandlingen på relevant vis blev omlagt. Sagsøger blev ganske vist behandlet med en meget l i l l e (ikke antipsykotisk) dosis af det traditionelle antipsykotiske stof Loxapac frem t i l november 1997, men dels ville et brat ophør af al behandling med traditionelle antispykotiske præparater formentlig have forværret symptomerne yderligere, og dels er det ikke rådets -vurdering, at dette har ændret prognosen for syndromet.

12 Sagen kompliceres yderligere af den samtidige behandling med et antidepressivt præparat (Efexor). Kombinationen af behandling med stemningsstabiliserende farmaka, antidepressiva og antipsykotika v i l ofte være velindiceret hos patienter med alvorlige bipolare sindslidelser (som sagsøger), men antidepressiva kan yderligere øge risikoen for motoriske bivirkninger ved antipsykotisk medicinering, hvilket afdelingen også tager hensyn t i l, da de indledningsvis seponerer den antidepressive behandling ved syndromets opståen i foråret Spørgsmål F: Retslægerådet anmodes om at oplyse, om der under behandlingen blev reageret relevant på de observerede bivirkninger. Der er ikke beskrevet symptomer på tardivt dystont-dyskinetisk syndrom før foråret Givet, at de behandlende læger har observeret patienten med henblik på udvikling af bevægeforstyrrelser, finder rådet, at der er reageret relevant på de observerede bivirkninger. Spørgsmål G: i?etsjægerådet anmodes om at oplyse, om den behandling, der iværksattes i 1993 og frem til 1998 kunne være udført på en anden måde, således at de observerede bivirkninger ikke var blevet så udtalte som beskrevet. Der henvises t i l besvarelsen af spørgsmål E. Spørgsmål H: Var det velkendt, at lithiumbehandlingen sammen med neuroleptikabehandlingen kunne udvikle tardivt dystontdyskinetisk syndrom. Nej, samtidig behandling med lithium (og formentlig også antiepileptika (fx Deprakine), der også anvendes som stemningsstabiliserende medicin) menes tværtimod at yde beskyttelse mod udvikling af tardive dyskinetiske og dystone syndromer. Spørgsmål J: Retslægerådet anmodes om at oplyse, om behandlingen der iværksattes i 1993 frem til 1998 var i overensstemmelse med den anbefalede behandling i samme periode. Ja, se svaret på spørgsmål E. Spørgsmål K: Retslægerådet anmodes om at oplyse, om der på daværende tidspunkt var en mulig alternativ behandling, uden Jbivirkningsrisiko, alternativt mindre bivirkningsrisiko,

13 med hvilken man kunne opnå acceptabelt behandlingsresultat. Der henvises t i l besvarelsen af spørgsmål E. Spørgsmål L: Ifølge journaloplysningerne (bilag A) har sagsøgerens indlæggelser og neuroleptikabehandlingen især relateret sig til sagsøgerens maniske grundlidelse, og Retslægerådet anmodes om at oplyse, om behandlingen af denne lidelse hyppigere disponerede til tardivt dystont-dyskinetisk syndrom end andre psykiske lidelser. Spørgsmålet kan ikke med sikkerhed besvares, men ifølge "American College of Neuropsychopharmacology, the f i f t h generation of progress. Davis et al. eds., American College of Neuropsychopharmacology 2002, side 1832) er bl.a. unipolar depression (men ikke mani) relateret t i l øget risiko for udvikling af tardive dyskinesier. Spørgsmål M: I bekræftende fald bedes Retslægerådet oplyse, om der er blevet taget behørigt hensyn til dette i valget af medicineringen. Der henvises t i l ovenstående, specielt besvarelsen af spørgsmål E. Spørgsmål N: Var det muligt på daværende tidspunkt hos sagsøgeren at forebygge tardivt dystont-dyskinetisk syndrom og blev denne behandling forsøgt på relevant måde hos sagsøgeren. Der henvises t i l besvarelsen af spørgsmål E. Spørgsmål O: Giver sagen i øvrigt Retslægerådet anledning til bemærkninger. Sagsøger lider af en alvorlig bipolar sindslidelse, der synes behandlet korrekt ud fra den viden og de farmaka, der var t i l rådighed på det pågældende tidspunkt. Han udvikler imidlertid et yderst sjældent, meget alvorligt og svært invaliderende og stigmatiserende kombineret tardivt dyskinetisk-dystont syndrom som bivirkning t i l behandlingen. Det skal bemærkes, at selv om bivirkninger som sagsøgerens er velkendte, er det ikke muligt at forudsige hvorvidt en given patient v i l udvikle bivirkninger eller ej, ej heller hvilken grad de i givet tilfælde v i l have."

14 I den supplerende udtalelse af 4. februar 2005 er yderligere anført følgende: Spørgsmål 1: På baggrund af det af det foreliggende journalmateriale fremgår, at K allerede i 1993 fik konstateret diadochokinese med usikker hæl/tå liniegang, og at han i oktober 1993 var svært generet af ikke nærmere beskrevne bivirkninger til behandlingen, samt under hensyn til, at det samme år i artiklen (Jeste et al. Bull. 19; ) er beskrevet, at tidligt opstående extrapyramidale symptomer angiver øget risiko for tardive dyskinesier, finder Retslægerådet det da lægefagligt korrekt, at K blev ordineret loxapac igen i 1997? Retslægerådet skal henvise t i l tidligere besvarelse af spørgsmål E, af hvilket følgende fremgår. "Retslægerådet kan således konkludere, at den givne behandling har været gennemført korrekt. Det meget svære tardive dystone-dyskinetiske syndrom, som sagsøger har udviklet, er også meget sjældent. Alternative behandlingskombinationer - primært efter fremkomsten af nye antipsykotika i 1994/ ville eventuelt i sagsøgers specielle tilfælde have været mindre bivirkningstunge, men dette kunne ikke forudses, før symptomernes opståen (i april/maj 1997), hvorefter behandlingen på relevant vis blev omlagt. Sagsøger blev ganske vidst behandlet med en meget l i l l e (ikke antipsykotisk) dosis af det traditionelle antipsykotiske stof Loxapac frem t i l november 1997, men dels ville et brat ophør af al behandling med traditionelle antipsykotiske præparater formentlig have forværret symptomerne yderligere, og dels er det ikke rådets vurdering, at dette har ændret prognosen for syndromet. " Rådet finder således, at genoptagelsen af behandling med LOxapac på de foreliggende præmisser har været lægefaglig korrekt. Spørgsmål 2. Finder Retslægerådet, at medicineringen med efexor og/eller loxapac i 1997 var medvirkende til udviklingen af udtalte symptomer fra bl.a. tungen i relation til det tardive dystont dyskinetiske syndrom? Der henvises t i l ovennævnte besvarelse samt t i l tidligere besvarelse af spørgsmål E. Rådet skønner uændret ikke, at den fortsatte behandling med en l i l l e dosis Loxapac frem til november 1997 i sig selv har ændret forløbet. Som anført i den tidligere besvarelse af spørgsmål E, øges r i -

15 - Ib - sikoen for motoriske bivirkninger ved kombineret behandling med antipsykotika og antidepressiva. Afdelingen forsøgte at tage hensyn t i l dette forhold ved at seponere behandlingen med den antidepressive medicin, Efexor, i april 1997, men behandlingen måtte genoptages på grund af recidiv af depressive symptomer. Retslægerådet finder, sygdomsforløbet taget i betragtning, at denne disposition var lægefagligt korrekt, men kan ikke ganske udelukke, at kombinationsbehandlingen med Efexor i 1997, herunder genoptagelsen af Efexor behandling efter forsøg på seponering i april/maj 1997, kan have medvirket t i l forværringen af de udtalte bivirkninger, der indtrådte mellem maj og november Spørgsmål 3: Finder Retslægerådet, at genoptagelsen af loxapac/efexor behandlingen, der var seponeret 22. april 1997, men genoptaget i maj 1997 ligeledes var medvirkende til udviklingen af de udtalte symptomer. Hvis spørgsmål 3 besvares bekræftende, finder Retslægerådet, at de ved den ambulante kontrol d. 17. november 1997 beskrevne symptomer kunne være undgået, eller have været mindre udtalte, såfremt behandlingen ikke var genoptaget 1 maj 1997? Retslægerådet skal henvise t i l besvarelsen af spørgsmål 2. " Forklaringer: Der er under sagen afgivet forklaring af K, centerchef, dr. med. H, overlæge J og afdelingslasge T K" har forklaret blandt andet, at han er blevet socialt invalideret som følge af medicinbivirkningerne. Han har blandt andet vejrtrækningsproblemer, trykken for brystkassen, besvær med at synke samt problemer med hele bevægeapparatet. Han føler ikke, at han har kontrol over sin krop, idet "alting på kroppen bevæger sig", hvilket blandt andet betyder, at han har vanskelig ved at sidde ned. Han havde allerede i 1993 oplevet svage symptomer. Disse symptomer er blevet forværret gennem årene, herunder også gennem de sene-

16 ste to år. Han oplever endvidere en fornemmelse af, at væggene falder ind, og at gulvet er glat. Han mener, at disse fornemmelser er en følge af BLM-syndromet. Han har gennem lang t i d ikke haft depressive perioder, hvorimod han har haft flere maniske faser. H har vedstået sin erklæring af 20. februar 2003 og har yderligere forklaret blandt andet, at han i dag er centerchef ved F Han har skrevet en doktordisputats vedrørende bivirkninger ved antipsykotika. Han var i årene ansat som overlæge på K psykiatrisk afdeling, men deltog ikke i behandlingen af K K'S grundsygdom har haft et klassisk forløb, der primært har været domineret af maniske perioder. Det har været relevant at behandle K dels forebyggende dels akut med antipsykotika, og der har formentlig været perioder, hvor der ville have været grundlag for tvangsmedicinering, såfremt K ikke f r i v i l l i g t havde samtykket i behandlingen. K ses ikke at være blevet informeret om risikoen for bivirkninger, hvilket efter hans opfattelse er meget uheldigt. I november 1997 var han tilfældigt blevet opmærksom på K på K, psykiatrisk afdeling. Han bemærkede, at K; udviste tegn på at have udviklet ekstrapyramidale syndromer, og han gjorde den ansvarlige læge opmærksom herpå. Symptomerne havde på daværende tidspunkt en sådan karakter og et sådant omfang, at disse må have været t i l stede i periode forud herfor. Da han undersøgte K i 2003 t i l brug for udarbejdelsen af erklæringen af 20. februar 2003, var tilstanden forværret i forhold t i l t i l standen, da han så K i november Denne udvikling kan skyldes, enten at der er sket en reel forværring

17 af K''5 bivirkninger, eller at der er sket en demaskering i forbindelse med ophør af medicinindtagelse. K har udviklet fire former for ekstrapyramidale syndromer. Han har således kombineret tardiv dyskinesi, tardiv dystoni, tardiv akatisi samt tardiv parkinsonisme. Den tardive dyskinesi medfører ufrivillige bevægelser, især af mund og tunge, hvilket også kaldes BLM-syndrom. Den tardive dystoni er kendetegnet ved fastholdte og abnorme muskelspasmer, hvilket i K'5 tilfælde har karakter af et såkaldt "Pisa-syndrom" med blandt andet kropsskævhed og vejrtrækningsproblemer t i l følge. Den tardive akatisi giver sig udslag i en trang t i l hele tiden at være i bevægelse. Det er kun muligt at undertrykke bevægelserne ganske kortvarigt. Det dystone syndrom kan medføre betydelige smerter hos patienten, hvilket dog ikke sås at være tilfældet for K ; på undersøgelsestidspunktet. I K'5 tilfælde er alle muskelgrupper involveret, og der er tale om et af de værste tilfælde, han har oplevet. Bivirkningerne er socialt invaliderende og yderst belastende. Når der ikke er sket en forbedring i tilstanden på nuværende tidspunkt, er der erfaringsmæssigt ikke udsigt t i l yderligere bedring. De opståede medicinbivirkninger har vanskeliggjort behandlingen af K'5 grundsygdom. j har forklaret blandt andet, at han er overlæge ved K, psykiatrisk afdeling. Han tilså K første gang i januar 1999 og har fulgt ham ambulant siden da. Siden 2001 har K kun været indlagt få gange. Han har i denne periode været så dårlig, at indlæggelse var en mulighed, men K har ikke ønsket at lade sig indlægge. K har fulgt behandlingen med Lithium nøje, men dette har ikke været tilstrækkeligt t i l at holde manien nede. Når K er i en manisk periode

18 er han meget talende, utålmodig og irritabel, ligesom han mangler evnen til at bedømme egen formåen. Han er ikke bekendt med, at K i sine maniske perioder skulle have involveret sig i sådanne uheldige menneskelige eller økonomiske relationer, at der efterfølgende har været behov for at genoprette forholdene. Forløbet af en bipolar affektiv sindslidelse er meget indivi duelt. Behandlingen består dels i en akut behandling, hvor man behandler de maniske eller de depressive symptomer, dels af en forebyggende behandling. Ved en adækvat behandling v i l patienten i mange tilfælde kunne leve et fornuftigt l i v med en rimelig livskvalitet. For mange år siden så man en del patienter med tilsvarende bivirkninger som K, hvorimod dette er et fåtal inden for de senere år. T har vedstået den speciallægeerklæring af 10 august 1998, som han som afdelingslæge ved K, psy kiatrisk afdeling, har udarbejdet til brug for Søllerød Kommunes behandling af K b førtidspensionssag. Han har yderligere forklaret blandt andet, at behandlingen af K er vanskeliggjort af, at han ikke tåler de typiske antipsykotiske medikamenter. Det er velkendt, at antipsykotiske medikamenter kan fremkalde de bivirkninger, som K lider af. Det er derimod ikke velbeskrevet, at behandling med Lithium kan fremkalde sådanne bivirkninger Procedure: Sagsøgeren, K, har t i l støtte for sin påstand gjort gældende, at den lægemiddelskade, som han ubestridt er blevet påført som følge af bivirkninger ved anvendelsen af konventionel antipsykotika, går ud over, hvad han med rime-

19 lighed bør acceptere, hvorfor han er berettiget t i l erstatning efter lov om erstatning for lægemiddelskader. Medicinbivirkningerne har haft meget alvorlige følger for K, hvis hele personlige og erhvervsmæssige situation er blevet væsentligt forringet, j f. herved også Retslægerådets besvarelse af spørgsmål O, hvori skaden vurderes som yderst sjælden, meget alvorlig, svært invaliderende og stigmatiserende. Den omstændighed, at K lider af en alvorlig bipolar sindslidelse, udelukker ikke, at der ydes ham erstatning for de påførte skader. Overlæge J har således forklaret, at personer med en sådan sindslidelse i mange tilfælde kan leve et fornuftigt l i v med en rimelig livskvalitet. For K'5 vedkommende vanskeliggøres behandlingen imidlertid af de opståede bivirkninger, hvilket må tillægges betydning ved afgørelsen. Hertil kommer, at det i forarbejderne t i l bestemmelsen (FT : A 1377) er anført, at "kendte og konkret påregnelige bivirkninger (systemskader)" kun erstattes, "hvis de går ud over det almindeligt kendte niveau herfor", mens det om skader "forårsaget af ukendte eller upåregnelige bivirkninger (udviklingsskader) er anført, at "disse erstattes, hvis skaden går ud over, hvad skadelidte med rimelighed bør acceptere", ligesom det alene i relation t i l udviklingsskader er anført, at der er tale om en "skønsregel, og afvejningen foretages på grundlag af de kriterier, der er nævnt i stk. 2". Der er således hverken i lovens ordlyd eller forarbejder er belæg for at antage, at det forhold, at en person lider af en alvorlig grundsygdom, i alle tilfælde medfører, at vedkommende er afskåret fra at få erstatning efter lov om erstat ning for lægemiddelskader. På tilsvarende vis er der ikke be-

20 læg for at antage, at bestemmelsen i 6 i alle henseender skal fortolkes på tilsvarende vis som erstatningsbestemmelsen i patientforsikringslovens 2, stk. 1, nr. 4. I tilfælde har der været tale om velkendte bivirkninger, som imidlertid går langt ud over det kendte n i veau. Herudover er det anført, at det på baggrund af Retslægerådets besvarelse af spørgsmål af spørgsmål C og L kan lægges t i l grund, at sagsøgerens grundlidelse ikke har haft indflydelse på bivirkningernes indtræden eller deres omfang. Endelig er det anført, at det på baggrund af den af centerchef, dr.med. H afgivne forklaring ikke kan afvises, dels at K'5 lægemiddelskade kunne være opdaget på et tidligere tidspunkt, dels at K ikke har modtaget behørig information om risikoen for bivirkninger, hvilket der bør tages hensyn t i l ved afgørelsen. Der er i den forbindelse henvist t i l, at bestemmelsen i lovens 6, stk. 2, ikke tilsigter at være en udtømmende opregning af de hensyn, der skal tillægges vægt ved afgørelsen af, om der skal ydes erstatning. Sagsøgte, Lægemiddelskadeankenævnet, har til støtte for fri findelsespåstanden gjort gældende, at ankenævnet med rette har fastslået, at sagsøgeren ikke opfylder betingelserne i lov om erstatning for lægemiddelskader, j f. lovens 6, stk. 1, idet de medicinbivirkninger, som K er blevet påført, ikke er mere omfattende, end hvad han med rimelighed bør acceptere. Ankenævnet er et bredt sammensat og sagkyndigt nævn, og der skal således foreligge et sikkert grundlag for at tilsidesætte ankenævnets afgørelse i den konkrete sag.

21 21 Kerneområdet for retten t i l erstatning efter den omhandlede lov er bivirkninger, som er forholdsvis sjældent forekommende og også i det konkrete tilfælde indtræder uventet, og som medfører mere alvorlige skadesvirkninger, end grundsygdommen må antages at ville have fået, hvis behandlingen ikke var blevet sat i værk. K'3 grundlidelse i form af en alvorlig og kronisk maniodepressiv lidelse har krævet flere indlæggelser og nødvendiggjort konstant behov for medicinsk behandling. Grundlidelsen er således i sig selv svært invaliderende. Det fremgår endvidere af Retslægerådets udtalelser, at den iværksatte behandling har været standardbehandling på de omhandlede tidspunkter, ligesom Retslægerådet i besvarelsen af spørgsmål E konkluderende har anført, at den givne behandling har været gennemført korrekt. Det er endvidere anført, at den omstændighed, at K muligvis ikke har modtaget information om risikoen for bivirkninger, eller at bivirkningerne eventuelt kunne være opdaget på et tidligere tidspunkt, er uden betydning ved vurderingen af, om K har krav på erstatning. Endelig er det blevet bestridt, at den skade, som K er blevet påført, kan betegnes som en systemskade, da der som anført af Retslægerådet er tale om et sjældent syndrom og således ikke en påregnelig skade. Rettens afgørelse: Det fremgår af loven om erstatning for lægemiddelskader 6, stk. 1, at en lægemiddelskade, der er opstået som følge af bivirkninger af et lægemiddel kun erstattes, hvis bivirkningerne efter deres karakter eller omfang går ud over, hvad skadelidte med rimelighed bør acceptere. Bestemmelsen omfat-

22 ter både kendte og ukendte samt konkret påregnelige og upåregnelige bivirkninger. Ved afgørelsen af om erstatning skal ydes, skal der ifølge 6, stk. 2, særligt tages hensyn t i l 1) arten og sværhedsgraden af den sygdom, som behandlingen rettede sig imod, 2) skadelidtes helbredstilstand 3) skadens omfang og 4) muligheden i øvrigt for at tage risikoen for skadens indtræden i betragtning. Det lægges efter Retslægerådets erklæring af 17. maj 2004 (svar på spørgsmål A og E) samt centerchef H erklæring af 20. februar 2003 t i l grund, at sagsøgeren lider af en svær bipolar affektiv sindslidelse, og at han som følge af den medicinske behandling heraf i årene har udviklet et meget svært og sjældent forekommende kronisk kombineret tardivt dystont-dyskinetisk syndrom. Det er ubestridt af sagsøgte, at den skade, sagsøgeren er påført, er en følge af den medicinske behandling. Det lægges efter Retslægerådets erklæring (svar på spørgsmål D) videre til grund, at den medicinske behandling af sagsøgeren i årene har været nødvendig, relevant og er gennemført i korrekte doser. Det kan efter Retslægerådets svar på spørgsmål O også lægges t i l grund, at sagsøgerens bivirkninger er velkendte, men at det ikke er muligt at forudsige, om en given patient vil udvikle bivirkninger eller ej, heller ikke hvilken grad de i givet tilfælde v i l have.

23 23- Der er i sagens oplysninger ikke holdepunkt for, at sagsøgerens helbredstilstand har haft nogen indflydelse på bivirkningernes indtræden eller deres omfang. Vurderingen af, om sagsøgeren er berettiget t i l erstatning i medfør af 6 i lov om erstatning for lægemiddelskader, må herefter særligt blive en afvejning af på den ene side, at det var nødvendigt medicinsk at behandle sagsøgerens svære sindslidelse og på den anden side - som anført af Retslægerådet i svaret på spørgsmål O - et yderst sjældent, meget al vorligt og svært invaliderende og stigmatiserende kombineret tardivt dyskinetisk-dystont syndrom, som sagsøgeren har udviklet som bivirkning t i l behandlingen. Ved afvejningen - der har haft et bredere grundlag end det, der forelå for sagsøgte - lægger retten vægt på, at sagsøgerens bivirkninger i den form, de optræder, efter Retslægerådets udtalelse må anses som yderst sjældne. Retten finder herefter, at sagsøgerens skader går ud over, hvad han med r i melighed bør acceptere, uanset den alvorlige grundsygdom. Retten tager derfor sagsøgerens påstand t i l følge. Sagsomkostningerne er fastsat under hensyn t i l, at domsforhandlingen har varet 1^ dag, og at forberedelsen af sagen har været mere tidskrævende end sædvanligt. T h i k e n d e s f o r r e t : Sagsøgte, Lægemiddelskadeankenævnet, skal anerkende, at sagsøgeren, K, er erstatningsberettiget efter lov om erstatning for lægemiddelskader som følge af sagsøgerens behandling med konventionel antipsykotika, herunder Loxapac, Cisordinol, Serenase, Litium og Efexor.

24 24 Inden 14 dage skal sagsøgte betale kr. i sagsomkostninger t i l sagsøgerens retshjælpsforsikring (ALKA-forsikring, skadenr. K', subsidiært t i l statskassen. (Sign.) Udskriftens rigtighed pe^æftes. Østre L^aijH^srets kontor, den ^ g j p p.j-v. fi 2Q[?A Katja Hahsen Overassistent

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 16. juni 2011

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 16. juni 2011 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 16. juni 2011 Sag 201/2009 (2. afdeling) Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Benedicte Galbo) mod A (advokat Lasse Dalberg) I tidligere instans er afsagt

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 13. januar 2015

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 13. januar 2015 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 13. januar 2015 Sag 98/2013 (2. afdeling) A (advokat Søren Kjær Jensen, beskikket) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) I tidligere

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. marts 2011

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. marts 2011 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 15. marts 2011 Sag 174/2008 (1. afdeling) A (advokat Henrik Krebs) mod Patientskadeankenævnet (kammeradvokaten ved advokat Kristine Schmidt Usterud) I tidligere instans

Læs mere

Information om STEMNINGSSTABILISERENDE MEDICIN - ved bipolar lidelse

Information om STEMNINGSSTABILISERENDE MEDICIN - ved bipolar lidelse Til voksne Information om STEMNINGSSTABILISERENDE MEDICIN - ved bipolar lidelse Psykiatri og Social psykinfomidt.dk INDHOLD 03 Hvad er bipolar lidelse? 03 Hvorfor behandle bipolar lidelse? 04 Hvordan behandler

Læs mere

Vejledning om behandling med antipsykotiske lægemidler til personer over 18 år med psykotiske lidelser

Vejledning om behandling med antipsykotiske lægemidler til personer over 18 år med psykotiske lidelser VEJ nr 9276 af 06/05/2014 (Gældende) Udskriftsdato: 28. juni 2016 Ministerium: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Journalnummer: Sundhedsstyrelsen, j.nr. 5-1010-186/1 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Reduktion i godtgørelse og erstatning som følge af mellemkommende død.

Reduktion i godtgørelse og erstatning som følge af mellemkommende død. Reduktion i godtgørelse og erstatning som følge af mellemkommende død. (Årsberetning 2005) Mellemkommende død er et erstatningsretligt begreb, der medfører, at den skadelidtes erstatnings-og godtgørelseskrav

Læs mere

Bevisvurdering i patientforsikringsloven, Højesterets dom af 2. maj 2002.

Bevisvurdering i patientforsikringsloven, Højesterets dom af 2. maj 2002. Bevisvurdering i patientforsikringsloven, Højesterets dom af 2. maj 2002. (Årsberetning 2002) Højesterets dom af 2. maj 2002 (trykt i UfR 2002, side 1690). Skadelidte blev kl. 20.20 indbragt med ambulance

Læs mere

Ø.L.D. af 30. januar 2006. Sag: 1. afd., nr. B-122-05. Østre Landsrets dom

Ø.L.D. af 30. januar 2006. Sag: 1. afd., nr. B-122-05. Østre Landsrets dom Ø.L.D. af 30. januar 2006. Sag: 1. afd., nr. B-122-05 (A. F. Wehner, Henrik Bitsch og Karen Hald (kst.)) A (adv. Henrik Ravnild) mod Patientskadeankenævnet (Kammeradv. v/ adv. Kim Holst) Erstatningsret:

Læs mere

Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a.

Dommen indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a. " Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 6. februar 2013 i sag nr. BS A mod Ankestyrelsen Amaliegade 25 1022 København K Sagens baggrund og parternes påstande. Denne sag er anlagt den 23.

Læs mere

[Caption] - TIL PATIENTER OG PÅRØRENDE

[Caption] - TIL PATIENTER OG PÅRØRENDE [Caption] - TIL PATIENTER OG PÅRØRENDE Kære læser Pjecen, du her sidder med, er lavet i samarbejde mellem Patienterstatningen og BEDRE PSYKIATRI Landsforeningen for pårørende. Vi er i stigende omfang blevet

Læs mere

Vejledning om arbejdsbetingede broklidelser

Vejledning om arbejdsbetingede broklidelser Vejledning om arbejdsbetingede broklidelser Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING 1.1 Brok som arbejdsskade 1.2 Anmeldelse 1.3 Frister for sagsbehandlingen og samtykke til at indhente oplysninger 2. BROKTYPER

Læs mere

Psykiatri. INFORMATION til pårørende

Psykiatri. INFORMATION til pårørende Psykiatri INFORMATION til pårørende VELKOMMEN Som pårørende til et menneske med psykisk sygdom er du en vigtig person både for patienten og for os som behandlere. For patienten er du en betydningsfuld

Læs mere

Affektiv lidelse: udfordringer og behandlingsmuligheder i Danmark

Affektiv lidelse: udfordringer og behandlingsmuligheder i Danmark Affektiv lidelse: udfordringer og behandlingsmuligheder i Danmark Projektgruppen Professor, overlæge, dr.med. Lars Vedel Kessing* (formand) Overlæge Hanne Vibe Hansen* (lægefaglig sekretær) Professor,

Læs mere

Bloddonorers retsstilling i tilfælde af skade.

Bloddonorers retsstilling i tilfælde af skade. Bloddonorers retsstilling i tilfælde af skade. (Årsberetning 2002) I Danmark er der ca. 250.000 frivillige donorer, der regelmæssigt giver blod. Der blev i 2002 foretaget 370.927 tapninger i de danske

Læs mere

Svarskema til: Test din viden om patienters rettigheder

Svarskema til: Test din viden om patienters rettigheder Svarskema til: Test din viden om patienters rettigheder Spørgsmål 1: En ældre mand, som boede på plejehjem, blev årligt undersøgt af sin praktiserende læge, der som følge heraf og i samarbejde med plejepersonalet,

Læs mere

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2010.0212): Fagligt Fælles Forbund for A. mod

Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2010.0212): Fagligt Fælles Forbund for A. mod Opmandskendelse i faglig voldgift (FV2010.0212): Fagligt Fælles Forbund for A mod Dansk Byggeri for Flisespecialisten A/S (Afdelingschef Thorsten Wilstrup) Voldgiftsretten Voldgiftsretten er nedsat i medfør

Læs mere

Målepunkter vedr. alkoholbehandling for Sundhedsstyrelsens tilsyn med private behandlingssteder

Målepunkter vedr. alkoholbehandling for Sundhedsstyrelsens tilsyn med private behandlingssteder Målepunkter vedr. alkoholbehandling for Sundhedsstyrelsens tilsyn med private behandlingssteder Forberedelse forud for tilsynsbesøget Forud for besøg: Når besøget varsles, skal embedsinstitutionen kontakte

Læs mere

Posttraumatisk belastningsreaktion.

Posttraumatisk belastningsreaktion. Posttraumatisk belastningsreaktion. (Årsberetning 2005) Lov om patientforsikring (lovbkg. nr. 228 af 24. marts 1997 med senere ændringer), således som den var gældende frem til 1. januar 2004, definerede

Læs mere

Patientinformation. Depression. - en vejledning til patienter og pårørende. Psykiatrisk Afdeling, Odense - universitetsfunktion

Patientinformation. Depression. - en vejledning til patienter og pårørende. Psykiatrisk Afdeling, Odense - universitetsfunktion Patientinformation Depression - en vejledning til patienter og pårørende Psykiatrisk Afdeling, Odense - universitetsfunktion Depression er en folkesygdom Ca. 150.000 danskere har til hver en tid en depression.

Læs mere

Depression brochure Hvorfor diagnosen, bruge bedre depression

Depression brochure Hvorfor diagnosen, bruge bedre depression Depression Denne brochure handler om depression. Hvorfor det er vigtigt at få stillet diagnosen, og hvilken medicin man kan bruge. Men også om, hvordan man kan blive bedre til at undgå en ny depression.

Læs mere

RETTEN I ROSKILDE. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 3. februar 2011 i sag nr. BS 9A-236/2007:

RETTEN I ROSKILDE. Udskrift af dombogen DOM. Afsagt den 3. februar 2011 i sag nr. BS 9A-236/2007: RETTEN I ROSKILDE Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 3. februar 2011 i sag nr. BS 9A-236/2007: A mod Lægemiddelskadeankenævnet Vimmelskaftet 43, 2., 1161 KøbenhavnK Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Åbent samråd om dødsfald på psykiatriske. bocentre på Amager. Sundhedsudvalget, tirsdag den 1.

TALEPAPIR. Det talte ord gælder. Åbent samråd om dødsfald på psykiatriske. bocentre på Amager. Sundhedsudvalget, tirsdag den 1. Sundhedsudvalget SUU alm. del - Svar på Spørgsmål 57 Offentligt TALEPAPIR Det talte ord gælder Tilhørerkreds: Folketingets Sundhedsudvalg Anledning: Åbent samråd om dødsfald på psykiatriske bocentre på

Læs mere

Psykiatrisk sygehus og Psykiatriudvalget, Frederiksborg Amt, afgav ved breve af henholdsvis 7. februar 2003 og 6. marts 2003 udtalelser i sagen.

Psykiatrisk sygehus og Psykiatriudvalget, Frederiksborg Amt, afgav ved breve af henholdsvis 7. februar 2003 og 6. marts 2003 udtalelser i sagen. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 7. januar 2003 afgav jeg min endelige rapport om min inspektion den 28. januar 2002 af Psykiatrisk Sygehus, Frederiksborg Amt. I rapporten udtalte jeg kritik og afgav henstilling

Læs mere

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2. Sagen er ikke behandlet efter reglerne om småsager.

Denne dom indeholder ikke en fuldstændig sagsfremstilling, jf. retsplejelovens 218 a, stk. 2. Sagen er ikke behandlet efter reglerne om småsager. RETTEN l HJØRRING Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 27. maj 2014 i sag nr. BS 9-349/2013: Boet efter J, v/t mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik UUI alm. del - Bilag 80 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik UUI alm. del - Bilag 80 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik UUI alm. del - Bilag 80 Offentligt NOTAT Dato: 25. januar 2006 Kontor: Visum, Udsendelser og Humanitære Sager J.nr.: 2002/4112-1 Sagsbeh.: CWU Fil-navn:

Læs mere

Patientskadeankenævnets brug af Retslægerådet og Arbejdsskadestyrelsen.

Patientskadeankenævnets brug af Retslægerådet og Arbejdsskadestyrelsen. Patientskadeankenævnets brug af Retslægerådet og Arbejdsskadestyrelsen. (Årsberetning 2005) Patientskadeankenævnet kan vælge at forelægge en patientskadesag med særligt vanskelige problemstillinger for

Læs mere

Ændring til skade for klager

Ændring til skade for klager Ændring til skade for klager (Årsberetning 2004) Der er den 10. februar 2005 afsagt en principiel dom, som tager stilling til spørgsmålet om, hvorvidt Patientskadeankenævnet kan ændre til skade for klager.

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 5. februar 2015

HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 5. februar 2015 HØJESTERETS KENDELSE afsagt torsdag den 5. februar 2015 Sag 150/2014 A kærer værgebeskikkelse vedrørende B (advokat Uno Ternstrøm, beskikket for A) (advokat Dorthe Østerby, beskikket for B) I tidligere

Læs mere

Vejledning om medikamentel behandling af børn og unge med psykiske lidelser

Vejledning om medikamentel behandling af børn og unge med psykiske lidelser VEJ nr 9194 af 11/04/2013 (Gældende) Udskriftsdato: 10. april 2016 Ministerium: Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Journalnummer: SUM, Sundhedsstyrelsen, j.nr. 5-1010-98/1 Senere ændringer til forskriften

Læs mere

Generelt finder vi, at forslaget indeholder en række forbedringer, men der er ting, der ikke er gode nok, og der er ting, som vi synes mangler.

Generelt finder vi, at forslaget indeholder en række forbedringer, men der er ting, der ikke er gode nok, og der er ting, som vi synes mangler. Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse Holbergsgade 6 1057 København K E-mail: sum@sum.dk Cc: sbpe@sum.dk 20. august 2014 Høringssvar over udkast til forslag til lov om ændring af lov om anvendelse af

Læs mere

A's. Københavns Byret. Udskrift af dombogen DOM. Sagsfremstilling. Afsagt den 25. november 2014 i sag nr. BS 30S-2962/2014:

A's. Københavns Byret. Udskrift af dombogen DOM. Sagsfremstilling. Afsagt den 25. november 2014 i sag nr. BS 30S-2962/2014: Københavns Byret Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 25. november 2014 i sag nr. BS 30S-2962/2014:.A mod Pientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagen handler om udgifterne til indhentelse

Læs mere

Bipolar Lidelse. Marianne Borch Anne-Lene Kjeldmann

Bipolar Lidelse. Marianne Borch Anne-Lene Kjeldmann Bipolar Lidelse Marianne Borch Anne-Lene Kjeldmann 1 Forekomst af bipolar lidelse Ca. 40-80.000 danskere har en bipolar lidelse Risikoen for at udvikle en bipolar lidelse i løbet af livet er ca. 2-3 %

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B2929002 - MPN UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 10. april 2006 af Østre Landsrets 5. afdeling (landsdommerne Bloch Andersen, Lone Kerrn-Jespersen og Harald Micklander (kst.)). 5. afd.

Læs mere

Ældre og deres medicin forbrug. Ved Lisbeth Fredholm Speciallæge i geriatri

Ældre og deres medicin forbrug. Ved Lisbeth Fredholm Speciallæge i geriatri Ældre og deres medicin forbrug. Ved Lisbeth Fredholm Speciallæge i geriatri De fem geriatriske giganter Instabilitet/ immobilitet Iatrogenitet Intellektuelle og mentale prob. Incontinens Infektion Geriatri?

Læs mere

Åbent brev til sundhedsminister Jakob Axel Nielsen

Åbent brev til sundhedsminister Jakob Axel Nielsen Åbent brev til sundhedsminister Jakob Axel Nielsen Som psoriasispatient, og desværre en af dem der har en meget aggressiv form, brænder jeg efter at indvie dig i mine betragtninger vedrørende den debat

Læs mere

BEHANDLINGS- OG SUNDHEDSKOMPAS

BEHANDLINGS- OG SUNDHEDSKOMPAS BEHANDLINGS- OG SUNDHEDSKOMPAS Indholdsfortegnelse Kort om behandlings- og sundhedskompasset...4 Den optimale kurs mod din behandling...7 Second opinion...9 Samarbejde med det offentlige...11 Samspil med

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM B255900X-HBJ/DG UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 31. maj 2007 af Østre Landsrets 7. afdeling (landsdommerne K. Wiingaard, Engler og Kim K. Gabriel (kst.)). 7. afd. nr. B-2559-05: K (advokat

Læs mere

Deltagerinformation. Et videnskabeligt forsøg med to forskellige doseringer af strålebehandling til patienter opereret for brystkræft

Deltagerinformation. Et videnskabeligt forsøg med to forskellige doseringer af strålebehandling til patienter opereret for brystkræft Deltagerinformation Et videnskabeligt forsøg med to forskellige doseringer af strålebehandling til patienter opereret for brystkræft Protokoltitel: Hypofraktioneret versus normofraktioneret helbrystbestråling

Læs mere

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 23. februar 2005

Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 23. februar 2005 Europaudvalget (2. samling) EUU alm. del - Bilag 8 Offentligt Medlemmerne af Folketingets Europaudvalg og deres stedfortrædere Bilag Journalnummer Kontor 1 400.C.2-0 EUK 23. februar 2005 KOMITÉSAG Til

Læs mere

Ulykkestilfælde opstået i forbindelse med sygehusbehandling.

Ulykkestilfælde opstået i forbindelse med sygehusbehandling. Ulykkestilfælde opstået i forbindelse med sygehusbehandling. (Årsberetning 2005) Ifølge patientforsikringslovens 3, stk. 2, ydes der erstatning ved ulykkestilfælde, der ikke er omfattet af 2, stk. 1, nr.

Læs mere

Ankestyrelsens principafgørelse 93-15 om hjælpemidler - servicehund - psykisk funktionsnedsættelse - væsentlighed

Ankestyrelsens principafgørelse 93-15 om hjælpemidler - servicehund - psykisk funktionsnedsættelse - væsentlighed KEN nr 11294 af 18/12/2015 (Gældende) Udskriftsdato: 1. juli 2016 Ministerium: Social- og Indenrigsministeriet Journalnummer: 2015-2140-22064 Senere ændringer til afgørelsen Ingen Ankestyrelsens principafgørelse

Læs mere

Forsinket diagnose af kræft, varigt mén.

Forsinket diagnose af kræft, varigt mén. Forsinket diagnose af kræft, varigt mén. (Artikel fra årsberetning 2002) Hvis der ikke er blevet stillet en rigtig diagnose af patientens sygdom, eller at diagnosen er blevet stillet for sent, kan der

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 17. juni 2016

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 17. juni 2016 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 17. juni 2016 Sag 272/2015 (2. afdeling) Anklagemyndigheden mod T (advokat Mette Grith Stage, beskikket) I tidligere instanser er afsagt dom af Retten på Frederiksberg

Læs mere

RETTEN I ODENSE - 5.afdeling

RETTEN I ODENSE - 5.afdeling RETTEN I ODENSE - 5.afdeling Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 8. september 2015 i sag nr. BS 5- /2012: P mod GF Forsikring A/S Jernbanevej 65 5210 Odense NV Sagens baggrund og parternes påstande Sagen

Læs mere

Personlighedsforstyrrede patienter i almen praksis

Personlighedsforstyrrede patienter i almen praksis Personlighedsforstyrrede patienter i almen praksis Overlæge Charlotte Freund Specialist og supervisor i psykoterapi Klinik for Personlighedsforstyrrelser Afd. Q Århus Universitetshospital, Risskov Personlighedsforstyrrelser

Læs mere

I afsnittets telefonboks konstaterede jeg at der ved telefonen var opsat et skilt hvorpå der stod taletid max 10 minutter.

I afsnittets telefonboks konstaterede jeg at der ved telefonen var opsat et skilt hvorpå der stod taletid max 10 minutter. FOLKETINGETS OMBUDSMAND 1 Den 27. november 2002 afgav jeg endelig rapport om min inspektion den 26. november 2001 af Psykiatrisk Afdeling på Vejle Sygehus. I rapporten bad jeg afdelingen og Vejle Amt om

Læs mere

Retten på Frederiksberg

Retten på Frederiksberg Retten på Frederiksberg Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 27. juni 2014 i sag nr. BS J-750/2013: N mod Pientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Sagens baggrund og parternes påstande Denne

Læs mere

Vejledning om anerkendelse af vibrationsbetingede lidelser efter arbejdsskadesikringsloven

Vejledning om anerkendelse af vibrationsbetingede lidelser efter arbejdsskadesikringsloven Vejledning om anerkendelse af vibrationsbetingede lidelser efter arbejdsskadesikringsloven Kapitel 1 Indledning I Arbejdsskadestyrelsens bekendtgørelse om fortegnelse over erhvervssygdomme er de sygdomme

Læs mere

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 UUI alm. del Bilag 190 Offentligt

Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 UUI alm. del Bilag 190 Offentligt Udvalget for Udlændinge- og Integrationspolitik 2010-11 UUI alm. del Bilag 190 Offentligt NOTAT Dato: 18. august 2011 Kontor: Visum, Udsendelser og Humanitære Sager J.nr.: 09/05239 Sagsbeh.: CVK Fil-navn:

Læs mere

Depression DEPRESSION. både arv og de påvirkninger, du får gennem livet.

Depression DEPRESSION. både arv og de påvirkninger, du får gennem livet. Depression Depression Alle mennesker oplever kortvarige skift i deres humør. Det er helt normalt. Ved en depression derimod påvirkes både psyken og kroppen, og humøret svarer ikke til det, man normalt

Læs mere

, i anledning af blandt andet ømme muskler i nakkeregionen. '/J. blev behandlet af lægen, således at skete manipulation af nakken.

, i anledning af blandt andet ømme muskler i nakkeregionen. '/J. blev behandlet af lægen, således at skete manipulation af nakken. RETTEN l ESBJERG DOM Afsagt den 11. april 2014 i sag nr. BS l 0-918/2012: mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 Frederiksberg Parternes påstande: Under denne sag, der er anlagt den 23. juli 2012,

Læs mere

1778/2010: yderligere erstatning for erhvervsevnetab og og smerte.

1778/2010: yderligere erstatning for erhvervsevnetab og og smerte. E Udskrift af dombogen DOM den 12. maj 2014 i sag nr. BS 1778/2010: mod Patientskadeankenævnet Finsensvej 15 2000 er i anledning arbejdsfortjeneste, denne om, yderligere erstatning for erhvervsevnetab

Læs mere

Tinnitus. Hvad er tinnitus?

Tinnitus. Hvad er tinnitus? Tinnitus Hvad er tinnitus? Tinnitus er en oplevelse af indre lyd lokaliseret til ørerne eller mere diffust inde i hovedet. Lyden høres kun af personen selv og er ikke forårsaget af kilder fra omgivelserne

Læs mere

Hvornår er antipsykotisk medicin nødvendig?

Hvornår er antipsykotisk medicin nødvendig? Hvornår er antipsykotisk medicin nødvendig? Hvordan kan forbruget af antipsykotisk medicin nedsættes? Demensdagene 8.-9.5.2017 Annette Lolk Psykiatrisk afd. Odense og Demensklinikken OUH Hvad siger Sundhedsstyrelsen?

Læs mere

UDSKRIFT af DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET

UDSKRIFT af DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET UDSKRIFT af DOMBOGEN FOR VESTRE LANDSRET D O M afsagt den 18. august 1998 af Vestre Landsrets 5. afdeling i ankesag S-1897-98 Anklagemyndigheden mod T (Advokat Sv. E. Albrechtsen, Skive). Den indankede

Læs mere

Et spørgsmål om tillid

Et spørgsmål om tillid PsykiatriNyt SÆRNUMMER Leder Et spørgsmål om tillid I fredags kom Sundhedsstyrelsen med den længe ventede vurdering af medicineringspraksis på Psykiatrisk Center Glostrup. Beskeden er klar: Der er sket

Læs mere

Deltager information

Deltager information READ, Bilag 10 Fortroligt Side 1 af 7 Deltager information Protokol DBCG 07-READ, dateret 15. oktober 2009. Et videnskabeligt forsøg med to forskellige kombinationer af kemoterapi til patienter med brystkræft.

Læs mere

Der fremlagdes interventionsstævning af 9. januar 2006 fra

Der fremlagdes interventionsstævning af 9. januar 2006 fra B2656004- LOJ/HBJ/FN UDSKRIFT AF ØSTRELANDSRETSRETSBOG Den 27. april 2006 holdt Østre Landsret retsmøde for lukkede døre i medfør af retsplejelovens 339 a i retsbygningen, Bredgade 42, København. Som dommere

Læs mere

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B1702002 - JJ UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 28. september 2015 af Østre Landsrets 20. afdeling (landsdommerne B. Tegldal, Tine Vuust og Anders Raagaard (kst.)). 20. afd. nr. B-1702-14:

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 6. november 2012

HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 6. november 2012 HØJESTERETS DOM afsagt tirsdag den 6. november 2012 Sag 34/2011 (2. afdeling) FOA Fag og Arbejde som mandatar for A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Erstatningsnævnet (kammeradvokaten ved advokat Søren

Læs mere

ECT (Electro-Convulsiv-Terapi)

ECT (Electro-Convulsiv-Terapi) Specialistgangen ECT (Electro-Convulsiv-Terapi) Information til patienter og pårørende Århus Universitetshospital Hospital, Risskov 2010 Hvad er ECT-behandling? ECT-behandlingen er en meget sikker og effektiv

Læs mere

Anne Rask. Speciallæge i Psykiatri Overlæge, Psykiatrien i Holbæk November 2011

Anne Rask. Speciallæge i Psykiatri Overlæge, Psykiatrien i Holbæk November 2011 Anne Rask Speciallæge i Psykiatri Overlæge, Psykiatrien i Holbæk November 2011 AGENDA HISTORIE DIAGNOSE I DAG HVAD ER BIPOLAR SYGDOM ÅRSAGSFORHOLD HVORDAN STILLES DIAGNOSEN BEHANDLING HISTORIE 1850 erne

Læs mere

NY HØJESTERETSDOM OM FÆRDSELSLOVENS 101, STK. 2 SKADELIDTES EGEN SKYLD VED TRAFIKULYK- KER

NY HØJESTERETSDOM OM FÆRDSELSLOVENS 101, STK. 2 SKADELIDTES EGEN SKYLD VED TRAFIKULYK- KER 8. OKTOBER 2013 NY HØJESTERETSDOM OM FÆRDSELSLOVENS 101, STK. 2 SKADELIDTES EGEN SKYLD VED TRAFIKULYK- KER Men i relation til det skadeforvoldende motorkøretøjs ansvarsforsikring bevarer skadelidte som

Læs mere

Udkast Vejledning om sterilisation

Udkast Vejledning om sterilisation 1. juli 2014 Sagsnr. 2014032074 Udkast Vejledning om sterilisation Indhold Indledning 2 Del 1: Sterilisation uden tilladelse 3 1. Fremgangsmåde ved anmodning om sterilisation, der ikke kræver tilladelse

Læs mere

Det fremgik af sagens akter at en plejefamilie den 8. marts 2005 modtog en dengang 8-årig dreng, A, i familiepleje.

Det fremgik af sagens akter at en plejefamilie den 8. marts 2005 modtog en dengang 8-årig dreng, A, i familiepleje. Det fremgik af sagens akter at en plejefamilie den 8. marts 2005 modtog en dengang 8-årig dreng, A, i familiepleje. 20. maj 2008 Det fremgik endvidere af akterne at der mens plejefamilien havde A boende

Læs mere

UDSØ AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG

UDSØ AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG UDSØ AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG DOM Afsagt den 19. maj 1998 af Østre Landsrets 19. afdeling (landsdommerne Lisbet Wandel, Lodberg og Mette Sørensen (kst.». 19. afd. a.s. nr. B-3295-96 : (Advokat H ) mod

Læs mere

Utilstrækkelig sagsoplysning og manglende partshøring i sag om tilbagebetaling af boligstøtte

Utilstrækkelig sagsoplysning og manglende partshøring i sag om tilbagebetaling af boligstøtte 2015-39 Utilstrækkelig sagsoplysning og manglende partshøring i sag om tilbagebetaling af boligstøtte En borger klagede til ombudsmanden over afgørelser fra Udbetaling Danmark og Ankestyrelsen om tilbagebetaling

Læs mere

Ulighed i medicin. Tre konkrete forslag til større social lighed i medicinanvendelsen

Ulighed i medicin. Tre konkrete forslag til større social lighed i medicinanvendelsen Ulighed i medicin Tre konkrete forslag til større social lighed i medicinanvendelsen Apotekerne møder hver dag de udsatte borgere, som på grund af deres større medicinforbrug hører til dem, der bruger

Læs mere

B HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M

B HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M B3023007 - HMD UDSKRIFT AF ØSTRE LANDSRETS DOMBOG D O M Afsagt den 4. december 2017 af Østre Landsrets 10. afdeling (landsdommerne M. Stassen, Anne Thalbitzer og Helga Lund Laursen (kst.)). 10. afd. nr.

Læs mere

Svar på 37 spørgsmål nr. 206 om hvorvidt det er Naalakkersuisuts opfattelse, at

Svar på 37 spørgsmål nr. 206 om hvorvidt det er Naalakkersuisuts opfattelse, at Ilinniartitaanermut, Kultureqarnermut, Ilisimatusarnermut Ilageeqarnermullu Naalakkersuisoqarfik Departementet for Uddannelse, Kultur, Forskning og Kirke Medlem af Inatsisartut Naaja H. Nathanielsen Inuit

Læs mere

Indlægsseddel: Information til patienten. Sycrest 5 mg resoribletter, sublinguale Sycrest 10 mg resoribletter, sublinguale asenapin

Indlægsseddel: Information til patienten. Sycrest 5 mg resoribletter, sublinguale Sycrest 10 mg resoribletter, sublinguale asenapin Indlægsseddel: Information til patienten Sycrest 5 mg resoribletter, sublinguale Sycrest 10 mg resoribletter, sublinguale asenapin Læs denne indlægsseddel grundigt inden du begynder at tage dette lægemiddel,

Læs mere

Velkommen. Program 12-05-2016. Centralnervesystemet gruppe N Psykofarmika Behandling af psykiske lidelser

Velkommen. Program 12-05-2016. Centralnervesystemet gruppe N Psykofarmika Behandling af psykiske lidelser Velkommen Medvirken ved lægemiddelbrug i Omsorgsarbejdet Dag 3 Velkommen Opsamling på i går. Program Dag 3 Hovedgruppe N centralnervesystemet Smertetilstande samt lægemidler til smertebehandling PN medicin

Læs mere

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018

HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018 HØJESTERETS KENDELSE afsagt tirsdag den 20. marts 2018 Sag 202/2017 (2. afdeling) Ankenævnet for Patienterstatningen (advokat Sanne H. Christensen) mod A (advokat Martin Laursen) I tidligere instanser

Læs mere

Ankenævnet for Patienterstatningen

Ankenævnet for Patienterstatningen Ankenævnet for Patienterstatningen Tortgodtgørelse til efterladte (2014) Erstatningsansvarsloven har, siden den trådte i kraft i 1984, indeholdt en bestemmelse om, at den, der er ansvarlig for en retsstridig

Læs mere

BAGGRUNDSTEKST DIAGNOSER I FOKUS ADHD, DEPRESSION OG SAMLEBETEGNELSEN FUNKTIONELLE LIDELSER SIDE 1

BAGGRUNDSTEKST DIAGNOSER I FOKUS ADHD, DEPRESSION OG SAMLEBETEGNELSEN FUNKTIONELLE LIDELSER SIDE 1 DIAGNOSER I FOKUS ADHD, DEPRESSION OG SAMLEBETEGNELSEN FUNKTIONELLE LIDELSER SIDE 1 INDHOLD DIAGNOSER I FOKUS ADHD, DEPRESSION OG SAMLEBETEGNELSEN FUNKTIONELLE LIDELSER 3 ADHD 4 DEPRESSION 5 FÆLLESBETEGNELSEN

Læs mere

Notat om regler om visitation af sygedagpengemodtagere

Notat om regler om visitation af sygedagpengemodtagere 19. april 2010 Notat om regler om visitation af sygedagpengemodtagere J.nr.2010-0005276 3.kt. Det er besluttet at ændre bekendtgørelsen om sygedagpenge for at fastsætte nærmere regler om visitation af

Læs mere

Aripiprazol. Sundhedspersonale. FAQ-brochure (ofte stillede spørgsmål)

Aripiprazol. Sundhedspersonale. FAQ-brochure (ofte stillede spørgsmål) Aripiprazol Sundhedspersonale FAQ-brochure (ofte stillede spørgsmål) Aripiprazol er indiceret til behandling i op til 12 uger af moderate til svære maniske episoder ved bipolar lidelse type I hos unge

Læs mere

Bilag II. Videnskabelige konklusioner

Bilag II. Videnskabelige konklusioner Bilag II Videnskabelige konklusioner 14 Videnskabelige konklusioner Haldol, der indeholder det aktive stof haloperidol, er et antipsykotisk lægemiddel, der tilhører butyrophenon-gruppen. Det er en potent,

Læs mere

Samarbejde mellem psykiatri og somatik - set med psykiatriens øjne

Samarbejde mellem psykiatri og somatik - set med psykiatriens øjne Samarbejde mellem psykiatri og somatik - set med psykiatriens øjne Hvorfor er samarbejdet med de somatiske afdelinger sås vigtigt? Patienter med psykiatrisk lidelse har væsentlig kortere levetid end andre

Læs mere

BILAG III. Ændringer i relevante afsnit af produktresume og indlægsseddel

BILAG III. Ændringer i relevante afsnit af produktresume og indlægsseddel BILAG III Ændringer i relevante afsnit af produktresume og indlægsseddel Bemærk: Ændringerne til produktresume og indlægsseddel skal, om nødvendigt, efterfølgende opdateres af den relevante nationale myndighed

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016

HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016 HØJESTERETS DOM afsagt fredag den 11. marts 2016 Sag 105/2015 (2. afdeling) A (advokat Karsten Høj, beskikket) mod Ankenævnet for Patienterstatningen (tidligere Patientskadeankenævnet) (Kammeradvokaten

Læs mere

Brugere under 25 år af lægemidler med melatonin

Brugere under 25 år af lægemidler med melatonin Brugere under 25 år af lægemidler med melatonin Brugere under 25 år af lægemidler med melatonin Sundhedsstyrelsen, 2013. Publikationen kan frit refereres med tydelig kildeangivelse. Sundhedsstyrelsen Axel

Læs mere

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/dk/intro PAPA syndromet Version af 2016 1. HVAD ER PAPA 1.1 Hvad er det? PAPA er en forkortelse for Pyogen Artritis, Pyoderma gangrenosum og Akne. Det er en genetisk

Læs mere

CRPS. Komplekst Regionalt Smertesyndrom. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Ergoterapien, MT

CRPS. Komplekst Regionalt Smertesyndrom. Regionshospitalet Silkeborg. Center for Planlagt Kirurgi Ergoterapien, MT CRPS Komplekst Regionalt Smertesyndrom Regionshospitalet Silkeborg Center for Planlagt Kirurgi Ergoterapien, MT Denne pjece er til personer, hvor der er mistanke om CRPS, eller hvor CRPS er diagnosticeret.

Læs mere

Anæstesi og operationsafdeling. Anæstesi (bedøvelse) Patientinformation

Anæstesi og operationsafdeling. Anæstesi (bedøvelse) Patientinformation Anæstesi og operationsafdeling Anæstesi (bedøvelse) Patientinformation FØR BEDØVELSEN Før bedøvelsen skal du tilses af en anæstesilæge. Dette kan ske ved den kirurgiske forundersøgelse eller på selve operationsdagen.

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Indledning 7. Kapitel 1 Samfundets tilbud til sindslidende 11. Kapitel 2 Kultur, grundsyn og etik i psykiatrien 29

Indholdsfortegnelse. Indledning 7. Kapitel 1 Samfundets tilbud til sindslidende 11. Kapitel 2 Kultur, grundsyn og etik i psykiatrien 29 Indholdsfortegnelse Del 1 Indledning 7 Kapitel 1 Samfundets tilbud til sindslidende 11 Indholdsfortegnelse Kapitel 2 Kultur, grundsyn og etik i psykiatrien 29 Kapitel 3 Kognitive grundbegreber og udviklingspsykologi

Læs mere

D O M. Afsagt den 9. marts 2015 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, M. Lerche og Mette Lyster Knudsen (kst.)).

D O M. Afsagt den 9. marts 2015 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, M. Lerche og Mette Lyster Knudsen (kst.)). D O M Afsagt den 9. marts 2015 af Østre Landsrets 8. afdeling (landsdommerne Henrik Bitsch, M. Lerche og Mette Lyster Knudsen (kst.)). 8. afd. nr. B-4013-13: Tandlæge A (advokat Eigil Lego Andersen) mod

Læs mere

2013-5. Overgang til efterløn ophør af det personlige arbejde mere end midlertidigt. 12. marts 2013

2013-5. Overgang til efterløn ophør af det personlige arbejde mere end midlertidigt. 12. marts 2013 2013-5 Overgang til efterløn ophør af det personlige arbejde mere end midlertidigt En mand ansøgte om at gå på efterløn pr. 16. januar 2009, hvilket var to år efter, at manden fyldte 60 år og havde modtaget

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 20. maj 2010

HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 20. maj 2010 HØJESTERETS DOM afsagt torsdag den 20. maj 2010 Sag 290/2008 (2. afdeling) Indenrigs- og Sundhedsministeriet (tidligere Ministeriet for Sundhed og Forebyggelse) (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard

Læs mere

Patientinformation. Veneblodprop i benet. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Medicinsk Klinik Medicinsk Center

Patientinformation. Veneblodprop i benet. Vælg farve. Kvalitet Døgnet Rundt. Medicinsk Klinik Medicinsk Center Patientinformation Veneblodprop i benet Vælg farve Kvalitet Døgnet Rundt Medicinsk Klinik Medicinsk Center 2 Veneblodprop i benet De har lige fået besked om, at De har en veneblodprop /dyb årebetændelse

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. september 2011

HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. september 2011 HØJESTERETS DOM afsagt mandag den 19. september 2011 Sag 187/2008 (1. afdeling) Gorm Lokdam (tidligere Royal Classic ved Gorm Lokdam) (advokat Erik Høimark) mod Rosendahl A/S (advokat Christian L. Bardenfleth)

Læs mere

Dysartri. Information til dysartriramte og deres pårørende

Dysartri. Information til dysartriramte og deres pårørende Dysartri Information til dysartriramte og deres pårørende 2013 Pjecen er udarbejdet af Charlotte Aagaard Kommunikationscentret Skansevej 2D 3400 Hillerød Hvad er dysartri? Ordet dysartri kommer af det

Læs mere

Er du kommet til skade på jobbet?

Er du kommet til skade på jobbet? Er du kommet til skade på jobbet? 2 Er du kommet til skade på jobbet? Det kan være vældig indviklet at finde ud af reglerne omkring en arbejdsskade. Men du behøver ikke finde ud af det hele selv. Der er

Læs mere

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009

HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 HØJESTERETS DOM afsagt onsdag den 18. november 2009 Sag 440/2007 (2. afdeling) A (advokat Henrik Juel Halberg) mod Ankestyrelsen (kammeradvokaten ved advokat Henrik Nedergaard Thomsen) I tidligere instans

Læs mere

Bemærkninger til lovforslaget

Bemærkninger til lovforslaget Bemærkninger til lovforslaget Almindelige bemærkninger 1. Lovforslagets formål og baggrund. Siden lov om undersøgelseskommissioner trådte i kraft den 1. juli 1999, har to undersøgelseskommissioner afgivet

Læs mere

Helsingør Hospital. Patientrettigheder Februar 2010. Patientrettigheder. vejledning for patienter og pårørende. Helsingør Hospital

Helsingør Hospital. Patientrettigheder Februar 2010. Patientrettigheder. vejledning for patienter og pårørende. Helsingør Hospital Patientrettigheder Februar 2010 Patientrettigheder vejledning for patienter og pårørende Du kan vælge behandlingssted Du kan med få undtagelser selv vælge, hvilket hospital du vil henvises til i og uden

Læs mere

Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for medicinsk behandling af psykotiske tilstande hos børn og unge

Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for medicinsk behandling af psykotiske tilstande hos børn og unge Behandlingsvejledning inklusiv lægemiddelrekommandation for medicinsk behandling af psykotiske tilstande Fagudvalg under Rådet for Anvendelse af Dyr Sygehusmedicin, RADS, er et rådgivende udvalg, som udarbejder

Læs mere

Vær opmærksom på risiko for udvikling af lungefibrose ved længerevarende behandling med nitrofurantoin

Vær opmærksom på risiko for udvikling af lungefibrose ved længerevarende behandling med nitrofurantoin Vær opmærksom på risiko for udvikling af lungefibrose ved længerevarende behandling med nitrofurantoin Flere indberettede bivirkninger end forventet Sundhedsstyrelsen har modtaget et stigende antal bivirkningsindberetninger

Læs mere

Har du behov for smertebehandling?

Har du behov for smertebehandling? Allévia tilbyder flere former for smertebehandling Ved det første møde med teamet lægges der en individuel plan, udarbejdet efter vores faglige vurdering men vi medinddrager også dine ønsker og forventninger

Læs mere

Den 27. juli 2013 var sagsøger U impliceret i et færdselsuheld.

Den 27. juli 2013 var sagsøger U impliceret i et færdselsuheld. Retten i Glostrup Udskrift af dombogen DOM Afsagt den 14. januar 2019 i sag nr. BS 10A- /2016: U mod Danske Forsikring A/S Borupvang 4 2750 Ballerup Sagens baggrund og parternes påstande Den 27. juli 2013

Læs mere