Find værdierne og prioriteringer i dit liv

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Find værdierne og prioriteringer i dit liv"

Transkript

1 værdierne og prioriteringer familie karriere oplevelser tryghed frihed nærvær venskaber kærlighed fritid balance - og skab det liv du drømmer om Værktøjet er udarbejdet af Institut for krisehåndtering

2 Værdiafklaringsproces Går du rundt med tanker som: Hvem er jeg? Hvilken fritidsaktivitet vil jeg gerne have? Er jeg i det rigtige parforhold? Skal jeg skifte job? Hvordan skal jeg prioritere min tid? Hvad er det jeg gerne vil med livet? Har jeg nogle mål? Hvorfor er jeg ked af det indeni? Eller fortæller du ofte dig selv, at: Du ikke er god nok. Andre er meget bedre til alt end du er. Du ikke når dine mål. Alle andre har mere styr på livet end dig Du ikke ved, hvad du virkelig brænder for. Du ikke er sådan rigtig glad. Det er svært at finde ud af livet. Det er umuligt at finde ind til dig og dine vigtigste værdier I livet. Har du brug for at blive bedre til, at: Prioritere din tid Sige fra Tage beslutninger Mærke glæden ved livet Identificere dig selv Leve det liv du drømmer om. For at blive bedre til ovenstående, er det vigtigt, at du kender dine værdier de grundlæggende ting, som gør dig glad og som er med til, at du får det indhold, som du drømmer om. En værdi kan eksempelvis være kærlighed, god økonomi, oplevelser, karriere, tryghed, familie, fritid, eller noget helt andet. Vi har alle forskellige værdier i livet. For nogle er kernefamilie, tryghed og de faste rammer de største værdier. For andre er oplevelser, sex, nærhed og kærlighed de vigtigste værdier, og for andre igen prioriteres karrieren højere end familielivet. Hvilke værdier er vigtigst? Hvilke værdier vil du gerne have, men kan undvære? Hvilke værdier vil du ikke have?

3 Det er nemt at lade dagligdagens mange gøremål overtage styringen, men jo bedre du er til at prioritere tiden til det du har mest brug for at have til det, der er vigtigst for dig, for at du mærker glæden. Ikke mindst giver det dig overskud og energi at mærke, at du har styringen med dit eget liv. Intet kommer af sig selv og du har ikke mere tid til de ting, der gør dig glad, end den tid du tager dig! Vi bruger ofte udtryk som eksempelvis: Min partner hjælper aldrig til, tager ikke ansvar, gider ikke tale med mig osv. Mine veninder tager aldrig initiativ. Min familie kunne gøre være lidt mere opmærksomme. Mine kollega tager aldrig ansvar for ekstraarbejde. Det er nemt at se andres fejl og mangler, men hvornår har du sidst fortalt om dine forventninger, eller dine behov, til dine omgivelser. Hvornår har du eksempelvis sidst fortalt din partner at du har brug for hjælp, mere sex, mere kommunikation, eller at du har lyst til at rejse. Hvis det er meget længe siden, så kan det være fordi, du har svært ved at udtrykke dine egne behov, ikke kun overfor dine omgivelser, men også overfor dig selv. Det kan være svært. Men du lærer noget om dig selv der gør, at du kan være en bedre partner. En I en værdiafklaringsproces får du sat fokus på dit liv. Du får vished om hvilke værdier der er vigtige for dig, og hvorfor. Med denne vished bliver det nemmere for dig, at danne de rammer der skal til, for at få opfyldt dine værdier. Går du rundt med en gnavende utilfredshed, en frustration over dit liv, ved du ikke rigtig hvem du er, og hvad du vil med livet, så vil en værdiafklaringsproces være en øjenåbner for dig. Det bliver nemmere for dig, at navigere rundt i hverdagen. Nemmere at tage beslutninger om hvad der er rigtigt eller forkert for dig i givne situationer. Du får fokus på, om de værdier der er vigtige for dig, allerede er i dag, i tilstrækkelig grad, eller om noget skal justeres og have mere opmærksomhed. Når du laver opgaven bliver du ledt gennem værdiafklaringsprocessen fra start til slut. Du får fundet dine værdier, prioriteret dem op mod hinanden, og sidst men ikke mindst får du sat nye mål for, hvordan du fremover prioriterer værdierne og lever det liv du har det godt med.

4 Egne værdier: Du skal nu finde dine egne vigtigste værdier nedenfor, det kan eksempelvis være værdier som kærlighed, karriere, ekstrem sport og sundhed. Du bør have så få værdier som muligt, for at gøre det overskueligt og nemt at arbejde med, vælg maksimalt 8. Er det svært at finde dine værdier så kan du med fordel tage en post-it blok og på hver side skrive et ord, eller en ting som betyder meget for dig. Sæt hver eneste stykke papir op på en væg eller læg dem foran dig på et bord. Måske kan du finde 50 eller 100 ord, som betyder noget for dig. Eksempler på ord: Kærlighed, kommunikation, mad, oplevelser, løb, motion, frisk luft, børn, familie, venner, gå-ture, samvær, a-menneske, naturen, rejser, litteratur, mode, motorløb, madlavning, tryghed, spændende arbejdsopgaver, friluftsliv, camping, uddannelse, karriere, forælder, åbenhed, ærlig. Kig på alle ordene og begynd at samle dem i klumper, som de naturligt hænger sammen. Kig på ordene i lang tid måske over flere dage og slut med at finde en overskrift der kendetegner hver bunke ord. På den måde har du fundet dine vigtigste værdier. Værdier:

5 Hvor stor en betydning har de valgte værdier for dig: Hver valgt værdi skal vurderes på en skala fra 1 10, hvor 10 er maksimalt. Brug tid på at veje hver værdi op mod hinanden. Eksempelvis har du valgt kærligheden som vigtigste værdi. Men er du villig til at sætte alle andre værdier til side for at få kærligheden til at lykkedes. Vil du eksempelvis neddrosle karriere ambitionerne. Eller tilsidesætte venindeaftener for at få kærligheden til at lykkedes, hvis kærligheden kræver fokus. Hvis ikke, er der så nogle af de andre værdier du har valgt, som er vigtigere end kærligheden, eller er de måske lige vigtige. Tænk hver eneste værdi rigtig godt igennem. Fremhæv nogle konkrete situationer. Tænk på konkrete personer, opgaver, følelser m.v. som du kan sætte i forbindelse med værdien du arbejder med. Du kan med fordel lave en liste med ord og navne der falder dig ind for hver værdi. Vær helt ærlig overfor dig i processen. Det er vigtigt at du hele tiden tænker over dine værdier i forhold til det liv du gerne vil have og ikke lader eventuelle udfordringer i din nuværende situation overskygge dine tanker. Har du eventuelt ikke det job du trives med, så kommer det i tankerne nemt til at være det vigtigste i verden, at finde et andet job, men grundlæggende er jobbet måske ikke det vigtigste for dig, og derfor er det vigtigt, at du kigger grundlæggende på dit liv som helhed. Her kan du se et eksempel på hvordan et skema er blevet udfyldt. Point Værdier Familie Karriere Kærlighed Oplevelser Sundhed og velvære Økonomi Frihed Venner

6 Sæt dine værdier ind i nedenstående skema og vurder dem ud fra ovenstående retningslinier (sæt kryds i hvert felt, indtil du har nået det antal point du vurderer din værdi til): Er det svært så stil hele tiden dig selv spørgsmålet: Hvis jeg skal vælge mellem eksempelvis værdi 1 og 2, er jeg så i værste fald villig til at ofre værdi 2 for værdi 1. Hvis ja, har du valgt den rigtige prioritering. Hvis nej, skal de eventuelt byttes om. Arbejd dig ned gennem listen, så du til sidst har din endelige prioritering. Point Værdier Du har nu sat fokus på dine vigtigste værdier og samtidig vurderet hvor stor en betydning hver enkelt værdi har.

7 Får du opfyldt dine værdier i det liv du lever i dag? Du har valgt kærlighed som værdi nr. 1 og givet den 9 point. Hvis du skulle give værdien point ud fra hvor tilfreds du er med den mængde af værdien du har i dag, ville du måske kun give den 5 eller 6. Point Værdi Vigtigheden for mig Hvordan har jeg det i dag Kærlighed 9 5 Familie 9 8 Sæt dine pointtal fra siden før ind i kolonnen Vigtigheden for mig og udfyld derefter, hvordan og hvor meget du har af værdien i det liv du lever i dag. Point Værdi Vigtigheden for mig Hvordan har jeg det i dag Hvilke tanker og følelser får du, når du udfylder ovenstående skema. Skriv alle de tanker og følelser du får i forbindelse med at du lavede alle ovenstående opgave. Jeg bliver ked af det fordi jeg bliver mindet om at jeg arbejder alt for meget og fravælger noget af det der betyder meget for mig. Og jeg får det fysisk dårligt når jeg tænker på hvor meget jeg er gået glip af.

8 Værdier du vil fokusere på fremover Nogle værdier får du ikke indfriet som du gerne vil, med det liv du lever i dag. Du har altså givet dem en lavere karakter i ovenstående skema, end den karakter du gerne vil have værdien. Det er urealistisk at arbejde med mere end maksimalt to værdier på en gang. I denne opgave skal du prioritere dine værdier i den rækkefølge du ønsker at arbejde med værdier, vel vidende at nr. 3 til 5 skal afvente at du har arbejdet med de første. Dette for at få en afklaring om, i hvilken rækkefølge du ønsker at sætte fokus på værdierne. Du vil senere i processen arbejde specifikt med de to værdier, du har valgt som nr. 1 og 2 i denne opgave. 1. _ 2. _ 3. _ 4. _ 5. _ Hvorfor vælger du denne prioritering: Fordi jeg er blevet opmærksom på at jeg har prioriteret min tid helt forkert i forhold til det der betyder noget for mig. Fordi det økonomisk er en mulighed at prioritere oplevelser højest lige nu. Fordi det er vigtigt for mig at redde mit ægteskab og derfor prioriterer det højere end noget andet.

9 Hvad vil det give dig at prioritere anderledes fremover? Jeg vil få mere overskud til mine børn. Jeg vil være en glad og engageret partner. Jeg vil få økonomisk uafhængighed. Du skal nu arbejde videre med de værdier du har prioriteret på 1. og 2. pladsen. Værdi 1: Hvorfor ønsker du at ændre på værdien: Fordi jeg bruger alt for meget tid på min karriere som det er i dag. Fordi jeg har nedprioriteret min familie og min partner i lang tid. Fordi jeg har brug for tryghed og faste rammer.

10 Hvad opnår du ved at ændre på værdien: Jeg får glæden ind i mit liv. Jeg får skabt en tryg familie. Jeg opnår tilfredshed med mig selv, fordi jeg gør det der betyder noget for mig. Hvordan vil du arbejde med at få værdien mere ind : Jeg vil lave en handlingsplan på min værdi fordi det giver mig et overblik. Jeg vil fortælle min partner hvad jeg syntes vi mangler i vores ægteskab. Jeg vil prioritere min partner 2 gange om ugen. Jeg vil motionere 3 gange ugentligt. Jeg vil fortælle min partner og mine omgivelser at jeg vil skilles.

11 Handlingsplan: Det er vigtigt at lave en tidsplan for, hvornår du vil arbejde med de ting, der skal til for at opnå dit mål om, at skabe mere af værdien. Når du laver tidsplanen skal du være realistisk det vigtigste er at du når dit mål, ikke nødvendigvis om det er på et bestemt tidspunkt. Når tidsplanen er realistisk, har du ikke nogen undskyldning for ikke at nå i mål og du vil have det godt undervejs. Dato / tid Tekst Hvem kan støtte dig i at opnå dit mål: Det kan være en god ide at involvere nogle i dit mål. Jeg skal have fat i uddannelsesvejlederen på skolen. Jeg vil orientere min gode veninde Jette Jensen fordi jeg har brug for en til at støtte mig. Løbeklubben.

12 Hvem skal informeres om at du har dit mål: I nogle tilfælde vil det være nødvendigt og gavnligt at informere nogle om at du har sat dig et mål, eksempelvis: Min partner fordi det involverer ham / hende. Mine forældre fordi de har krav på at vide at jeg ønsker ændring i mit liv. Min arbejdsgiver fordi jeg har brug for fleksibilitet. Dit mål er nu konkretiseret, realistisk, motiverende og tidsbestemt. Nu handler det om at følge din tidsplan og arbejde konkret med de ting der skal til for at du bliver gladere og mere tilfreds i forhold til den valgte værdi.

13 Nu skal du i gang med at arbejde med værdi nr. 2. Værdi 2: Hvorfor ønsker du at ændre på værdien: Fordi jeg bruger alt for meget tid på min karriere som det er i dag. Fordi jeg har nedprioriteret min familie og min partner i lang tid. Fordi jeg har brug for tryghed og faste rammer. Hvad opnår du ved at ændre på værdien: Jeg får glæden ind i mit liv. Jeg får skabt en tryg familie. Jeg opnår tilfredshed med mig selv, fordi jeg gør det der betyder noget for mig.

14 Hvordan vil du arbejde med at får værdien mere ind : Jeg vil lave en handlingsplan på min værdi fordi det giver mig et overblik. Jeg vil fortælle min partner hvad jeg syntes vi mangler i vores ægteskab. Jeg vil prioritere min partner 2 gange om ugen. Jeg vil motionere 3 gange ugentligt. Jeg vil fortælle min partner og mine omgivelser at jeg vil skilles.

15 Handlingsplan: Det er vigtigt at lave en tidsplan for, hvornår du vil arbejde med de ting, der skal til for at opnå dit mål om, at skabe mere af værdien. Når du laver tidsplanen skal du være realistisk det vigtigste er at du når dit mål, ikke nødvendigvis om det er på et bestemt tidspunkt. Når tidsplanen er realistisk, har du ikke nogen undskyldning for ikke at nå i mål og du vil have det godt undervejs. Dato / tid Tekst Hvem kan støtte dig i at opnå dit mål: Det kan være en god ide at involvere nogle i dit mål. Jeg skal have fat i uddannelsesvejlederen på skolen. Jeg vil orientere min gode veninde Jette Jensen fordi jeg har brug for en til at støtte mig. Løbeklubben. _

16 Hvem skal informeres om at du har dit mål: I nogle tilfælde vil det være nødvendigt og gavnligt at informere nogle om at du har sat dig et mål, eksempelvis: Min partner fordi det involverer ham / hende. Mine forældre fordi de har krav på at vide at jeg ønsker ændring i mit liv. Min arbejdsgiver fordi jeg har brug for fleksibilitet. Du har nu gennemgået en værdiafklaringsproces og er blevet bevidst om, hvad du har som dit liv ser ud i dag. Bevidst om hvordan du ønsker at dit liv skal forme sig fremover. Bevar fokus på dine værdier og brug dem når du navigerer rundt i dagligdagen. Har det været meget svært, og sidder du ikke tilbage med følelsen af, at du har et klart overblik over, hvad det er for et liv du gerne vil leve, hvad der er vigtigt for dig, og hvordan du derfor skal prioritere fremadrettet, så anbefales det, at du går tilbage til opgaven, hvor du skal finde dine egne værdier. Start forfra med at skrive små post-it med ord, der kendetegner dig og det liv du gerne vil leve. Brug endnu mere tid på det, end du gjorde det første gang. Gennemgå opgaverne stille og roligt, og brug lang tid på at tænke over hvert spørgsmål. Jo mere grundig du er, jo bedre et resultat får du. Det er din bevidsthed og din fokusering på indholdet, der skal være med til at du bevarer motivationen og lysten til at gøre en forskel hver eneste dag. For at bevare fokus på dine værdier, bør du sætte et tidspunkt af i din kalender om to-tre måneder for der, at gennemgå din besvarelse igen. Måske vil du se at noget allerede har ændret sig positivt på så relativ kort tid, og måske er der noget der skal justeres lidt. Sæt også et tidspunkt af i din kalender, et halvt år ude i fremtiden. Vurder igen din besvarelse på den måde bevarer du fokus og får ændret på din adfærd, vanemønster m.v. så det tilpasser sig dine vigtigste værdier i livet.

17 Når du føler at de to vigtigste værdier har ændret sig som du havde behov for, så kan du tage fat i de andre værdier, som kunne trænge til fokus. Din prioritering og dine værdier kan naturligvis godt ændre sig i løbet af livet, så processen kan med fordel laves en gang årligt. Har du fået lyst til at arbejde mere dybdegående med dine værdier, kan du gøre det i samarbejde med en professionel coach. Se mere på parforholdsraad.dk eller på mettehaulund.com. Mette Haulund har udviklet dette værdiafklaringsværktøj og har gennem hjulpet mange mennesker med at finde ind til deres vigtigste værdier, bevare bevidstheden omkring dem og dermed sikre en forskel i hverdagen.

COACH DIG SELV TIL EN BEDRE BALANCE

COACH DIG SELV TIL EN BEDRE BALANCE COACH DIG SELV TIL EN BEDRE BALANCE - et refleksions- og handlingsværktøj til at skabe bedre balance mellem arbejdsliv og privatliv VÆRKTØJET I en travl hverdag hvor det kan være svært at få arbejdsliv

Læs mere

"Mød dig selv"-metoden

Mød dig selv-metoden "Mød dig selv"-metoden af Bjarne W. Andresen En lille plante løfter en tung sten for at kunne udfolde sig til sit fulde potentiale. Egå Engsø forår 2014. Bjarne W. Andresen 1. udgave. Aarhus, april 2015

Læs mere

Lykken er at føle sig god nok, præcis som man er.

Lykken er at føle sig god nok, præcis som man er. Hvad er selvværd? Selvværd er tilfredshed med at være den, man er, og med det, man gør. Det er definitionen i Nudansk Ordbog, en definition, jeg synes er god. Helt grundlæggende handler det om din mening

Læs mere

Tag dig nu sammen, skat

Tag dig nu sammen, skat Lisbeth Fruensgaard Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes af stress eller angst Go Bog Tag dig nu sammen, skat bevar glæden og overskuddet, når din partner rammes

Læs mere

Hvis din hest er død - så stå af

Hvis din hest er død - så stå af Roller Individuel øvelse 1. Hvilke roller har du på arbejdet? Jeg er den: 2. Hvilken rolle er du mest træt af, og hvorfor? 3. Er der roller, du føler, du er blevet påduttet af andre? 4. Hvilke roller sætter

Læs mere

Kom videre efter skilsmissen

Kom videre efter skilsmissen Kom videre efter skilsmissen Tidspunktet, hvor t0 personer indser, at de ikke kan få det til at fungere sammen, kan være sønderknusende for alle involverede parter og kan kaste folk ud i dyb krise, sågar

Læs mere

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom du er ikke alene Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Du er ikke alene Hjerteforeningen. 2009 Tekst: Helle Spindler, cand. psych., ph.d, Psykologisk Institut, Aarhus Universitet Grafisk

Læs mere

Refleksionskema Den dybere mening

Refleksionskema Den dybere mening Refleksionskema Den dybere mening - den forskel du vil være, i verden Der ligger en dybere uselvisk mening bag beslutninger og valg vi træffer, som alle er dybt manifesteret i den måde vi ser verden på,

Læs mere

Kom godt fra start. - inklusion af børn med ADHD i folkeskolen. Dorthe Holm

Kom godt fra start. - inklusion af børn med ADHD i folkeskolen. Dorthe Holm Kom godt fra start - inklusion af børn med ADHD i folkeskolen Dorthe Holm Tekst: Dorthe Holm, pædagogisk vejleder, børnehaveklasseleder v/ Centerklasserne Højvangskolen, d.holm@pc.dk Udgivet af centerklasserne

Læs mere

Jeg blev ikke skilt af at være arbejdsløs. Jeg blev skilt, fordi vi ikke formåede at håndtere min arbejdsløshed

Jeg blev ikke skilt af at være arbejdsløs. Jeg blev skilt, fordi vi ikke formåede at håndtere min arbejdsløshed KAPITEL 5 MÆND OG KVINDER ER FORSKELLIGE OGSÅ SOM JOBJÆGERE Jeg blev ikke skilt af at være arbejdsløs. Jeg blev skilt, fordi vi ikke formåede at håndtere min arbejdsløshed sammen, som par. Citat fra mand

Læs mere

vanskelige samtale trivselssamtale

vanskelige samtale trivselssamtale omsorgssamtale den nødvendige samtale den den svære samtale vanskelige samtale trivselssamtale Til ledere og personaleansvarlige Når samtaler med medarbejderne er svære Viden og værktøjer til at gøre de

Læs mere

Skab plads til det gode arbejdsliv!

Skab plads til det gode arbejdsliv! Skab plads til det gode arbejdsliv! Kære medlem! Vi ved det godt. Det talte ord har stor betydning. Vi ved også, at der findes gode og dårlige måder at håndtere for eksempel et problem eller travlhed på.

Læs mere

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom

DU ER IKKE ALENE. Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom DU ER IKKE ALENE Tanker og følelsesmæssige reaktioner efter hjertekarsygdom Indhold DEL 1 Reaktioner 4 Nye tanker og følelser 4 Om oplevelser, tanker og følelser ved hjertekarsygdom At huske alt det praktiske

Læs mere

Hvordan høre Gud tale?

Hvordan høre Gud tale? Hvordan høre Gud tale? Forord til læreren For flere år siden sad jeg sammen med en gruppe børn i 10-11 års alderen. Vi havde lige hørt en bibeltime, der handlede om at have et personligt forhold til Jesus.

Læs mere

Prokrastineringsformlen i praksis. Afviklet arbejde. Udnyttet tid

Prokrastineringsformlen i praksis. Afviklet arbejde. Udnyttet tid Figur fra Dansen på deadline side 52 slut Afviklet arbejde halvdelen Udnyttet tid om prokrastineringsformlen bliver det forhåbentlig lettere for dig at undersøge, hvad det er, der skaber problemer, når

Læs mere

Hvordan holder man op med at ryge hash? - en gør det selv guide til at holde op med at ryge hash

Hvordan holder man op med at ryge hash? - en gør det selv guide til at holde op med at ryge hash Hvordan holder man op med at ryge hash? - en gør det selv guide til at holde op med at ryge hash Indhold Introduktion 3 Har jeg et problem med hash 4 SDS skala 5 Hvordan ændrer jeg det 6 Skriv din beslutning

Læs mere

Det er altså vores sygdom! En undersøgelse af 12 15-åriges oplevelser af deres liv med astma, diabetes eller epilepsi

Det er altså vores sygdom! En undersøgelse af 12 15-åriges oplevelser af deres liv med astma, diabetes eller epilepsi Kolofon Det er altså vores sygdom! En undersøgelse af 12 15-åriges oplevelser af deres liv med astma, diabetes eller epilepsi Udarbejdet af Enheden for Brugerundersøgelser Chefkonsulent Rikke Gut Evalueringskonsulent

Læs mere

Hvordan skaber vi som ledere engagement? Hvordan anerkender vi, at medarbejderne tager imod forandringen i forskellige hastigheder?

Hvordan skaber vi som ledere engagement? Hvordan anerkender vi, at medarbejderne tager imod forandringen i forskellige hastigheder? 1 Hvilken forandring skal vi gennemføre? 1 Hvordan skaber vi som ledere engagement? 1 Hvordan får vi sat læringen i system? 2 3 Hvilke vilkår er der for forandringen? Hvordan gør vi? 2 3 Hvordan anerkender

Læs mere

Lær at tackle jobsøgningsstress 2!

Lær at tackle jobsøgningsstress 2! Lær at tackle jobsøgningsstress 2! Min forrige artikel tog udgangspunkt i, hvordan du kunne tackle de krav, der bliver stillet fra forskellige sider, inklusive fra dig selv, samt at du skulle anse din

Læs mere

EVALUERING AF "NYE KLASSEDANNELSER" I UDSKOLINGEN

EVALUERING AF NYE KLASSEDANNELSER I UDSKOLINGEN Til Skovgårdsskolen Skovgårdsvej 56 2920 Charlottenlund Dokumenttype Evalueringsnotat Dato juli 2012 EVALUERING AF "NYE KLASSEDANNELSER" I UDSKOLINGEN 0-1 Dato 08.06.2012 Udarbejdet af Tobias Dam Hede,

Læs mere

TRIVSEL PÅ KONTORET FÅ INDBLIK I VIGTIGE FAKTORER FOR TRIVSLEN

TRIVSEL PÅ KONTORET FÅ INDBLIK I VIGTIGE FAKTORER FOR TRIVSLEN VEJLEDNING FRA BAR KONTOR OM TRIVSEL PÅ KONTORER TRIVSEL PÅ KONTORET FÅ INDBLIK I VIGTIGE FAKTORER FOR TRIVSLEN INDHOLD 4 FORORD 8 HVAD ER TRIVSEL OG PSYKISK ARBEJDSMILJØ? 11 HVAD KAN I HVER ISÆR BIDRAGE

Læs mere

Kunsten at finde hinanden - Løsningsfokuseret konflikthåndtering

Kunsten at finde hinanden - Løsningsfokuseret konflikthåndtering Kunsten at finde hinanden - Løsningsfokuseret konflikthåndtering Af: Cand. psych., Mikkel Ejsing, Resonans A/S Introduktion Konflikter er en del af hverdagen på vores arbejdspladser og i vores privatliv.

Læs mere

DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV

DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV DE PRØVER AT GØRE DET SÅ NORMALT SOM MULIGT ET INDBLIK I 113 ANBRAGTE BØRN OG UNGES LIV 2 FORORD 4 INDDRAGELSE, MEDBESTEMMELSE OG RETTIGHEDER 8 SAGSBEHANDLERE OG TILSYN 14 PÆDAGOGER OG INSTITUTIONER 20

Læs mere

En god arbejdsdag. Værktøjer om psykisk arbejdsmiljø. Industriens Branchearbejdsmiljøråd

En god arbejdsdag. Værktøjer om psykisk arbejdsmiljø. Industriens Branchearbejdsmiljøråd En god arbejdsdag Værktøjer om psykisk arbejdsmiljø Industriens Branchearbejdsmiljøråd Denne publikation er finansieret af Industriens Branchearbejdsmiljøråd, der er arbejdsmarkedets parters - i industrien

Læs mere

Gode råd om... at undgå mobning på arbejdspladsen

Gode råd om... at undgå mobning på arbejdspladsen Gode råd om... at undgå mobning på arbejdspladsen INDHOLD 1. Indledning 3 2. Hvad er mobning? 4 Tegn på mobning 4 3. Forebyg mobning 5 Gode råd til lederen om at forebygge mobning 5 Løs konflikter 5 Skab

Læs mere

Det vi gør godt og gerne vil kendes på

Det vi gør godt og gerne vil kendes på TEMA Stress Værktøj 5 Det vi gør godt og gerne vil kendes på Sådan finder I sammenhængen mellem hverdag og vision 1 Indhold Introduktion Processen Lav et oplæg til at indlede processen Mening og sammenhæng

Læs mere

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved...

Tid til refleksion. - at opdage dét du tror, du ikke ved... Tid til refleksion - at opdage dét du tror, du ikke ved... Refleksion er en aktiv vedvarende og omhyggelig granskning af den eksisterende viden, og af forholdet mellem det vi tænker og det der sker i virkeligheden

Læs mere