Årsplan. Undervisningstilbud.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Årsplan. Undervisningstilbud. www.fsvs.dk"

Transkript

1 Årsplan Undervisningstilbud

2 Kontakt Folkekirkens Skoletjeneste Skottenborg Viborg Henrik Kunst tlf Den nye skolereform FSVS projekter er et understøttende tilbud til skolerne. Vores projekter er ofte flerfaglige og udarbejdes og udbydes ofte i samarbejde med andre kulturinstitutioner. Vores formål er at styrke samarbejdet mellem skole og kirke samt understøtte undervisningen med udgangspunkt i faget kristendomskundskab. FSVS siger med denne lille pjece velkommen til skoleåret 2014/15. Et år med flere elevtimer og med fokus på kundskaber, færdigheder, faglig fordybelse og lyst til at lære. Et år med fokus på inklusion og understøttende undervisning. Hanne Marie Meier skoletjenestenhmm@fsvs.dk tlf

3 Sådan bestiller du vores materiale På vores hjemmeside: Under kontakt og bestilling, ligger der en bestillingsformular udfyld den og send den. informationsmøde Kom og mød os i vores lokaler, hvor vi vil præsentere materialerne og fortælle om, hvordan de kan bruges i undervisningen: Torsdag d. 4 september fra Tilmelding senest 18. august. Husk navn, adresse, klasse og antal elever. få hjælp til planlægningen Konsulenterne kommer gerne ud til møder på de enkelte skoler for at fortæller om projekterne, og hjælpe også gerne de enkelte team i gang med arbejdet. Årets juleprojekt Hold dig opdateret via vores nyhedsbrev eller hjemmesiden Har du spørgsmål, er du velkommen til at ringe eller skrive.

4 indskoling et sanse-, erfarings-, og undre-projekt for klassetrin Verden set med to øjne - om livets fakta og forunderlighed At indhente viden om og arbejde med menneskets fem sanser. At opleve, udforske og eksperimentere med den nære virkelighed. At lege og udfolde sig kreativt i fællesskab med andre. At høre bibelens skabelsesfortælling og andre grundlæggende tydningsfortællinger. At stifte bekendtskab med nogle elementære og centrale salmer i forhold til emnet. At stille og forsøge at finde svar på nogle af tilværelsens allerstørste spørgsmål.»verden set m ed to øjne«er et sanseog erfarings projekt, hvor eleverne gennem kon krete undreerfaringer med deres ve rden og omgi velser får pirret nysgerri gheden og ly sten til at gå på naturvi denskabelig op dagelse, og hvor de pr øver kræfter med filosofisk-teologi sk samtale om nogle af tilværelsens gr undspørgsmål. Projekttitlen spiller på, at der altid skal mere en d ét sprog ti l at forstå virkeligheden. Projektforlø bet fokuserer på det naturvidensk abelige og det religiøse sprog. Lærervejledning med oplæg og fagligt baggrundsstof til at arbejde med emnet enten i en tværfaglig temauge eller i et almindeligt undervisningsforløb over flere uger. Indspillede salmemelodier og links til forundringsbilleder. Materialet blev udarbejdet af Landsnetværket for folkelige skoletjenester i anledningen af Darwin-året 2009 og findes i et begrænset oplag. Fag: Kristendom, natur/teknik, musik. Kan anvendes som emneuge, eller som alm. undervisningsforløb mindst 8 lektioner.

5 et læseteater for klasse Ved Arken kl. 8 indskoling Fortællingen om Noas Ark. Højtlæsning. Læseteater. Gudsbegrebet. Filosofisk samtale. Fremstilling af dyrene i Noas Ark. Lærervejledning og bog. Antal lektioner: Ved du, hvem Gud er? Det gør pingvinerne ikke. For godt nok er han stor og mægtig, men han er også usynlig. Og så kan man jo ikke være helt sikker på, at han findes. Undervisningsmaterialet knytter sig til Ulrich Hub lille fortælling om tre pingviner, der for at overleve syndfloden skal med Noas Ark. Men hvad gør man, når man kun får to billetter, og der er tre pingviner? Alt, hvad pingvinerne oplever i denne»syndflodsfortælling«ligger ikke fjernt fra menneskelivet. Eleverne vil elske af få bogen læst højt, og de har ikke svært ved at genkende sig selv i pingvinerne.

6 indskoling En sanseoplevelse for klassetrin Noas Ark Eleverne vil ved et besøg på skibet få indblik i Bibelens mange fortællinger og dens symbolik. Til projektet er udarbejdet et undervisningsmateriale med fokus på bibelske fortællinger fra Det Gamle Testamente. Til hver bibelsk fortælling er der knyttet en elevaktivitet. Museet er åbent for publikum ved betaling af entre, men vi råder over et begrænset antal besøg, som vi fordeler mellem de klasser, der tilmelder sig hos os. Tid: uge 41 fra kl Et flydende museum er planlagt til kaj i Løgstør i uge 41. I over 4 etager strækker det kæmpestore livets træ sig og præsenterer scener fra Det Gamle- og Det nye Testamente. Skibet er navngivet og bygget efter fortællingen om Noa i Det Gamle Testamente. Da projektet er afhængig af vind, vejr og havnetilladelser kan ændringer i tid og sted forekomme. Sted: Løgstør. Tilmeldingsfrist: torsdag d. 28. august. Lærervejledning. Fag: Dansk, kristendom, billedkunst. OBS: Det er kunstneren, Aad Peteres, der bestemmer over Arken, derfor kan der forekomme ændringer i tid og sted, hold jer orienteret på vores hjemmeside fsvs.dk og på Fotos lånt fra :

7 Et påskeprojekt for klassetrin Alle tiders påske indskoling Dette materiale sætter fokus på kristendommens vigtigste højtid Påsken. Hvad skete der i påskeugen, da Jesus blev taget til fange korsfæstet og senere opstod fra de døde? Hvordan fejrer vi påsken i kirken og i hjemmet? På hjemmesiden: findes en indspilning af påskesangen: Det var en søndag lys og grøn som indgår i materialet. Påskesangen: Det var en søndag lys og grøn. Bibelske påskefortællinger genfortalt. Påskens folkelige traditioner. Påskepynt og påskelege. Erindringsfortælling af Bodil Busk Sørensen. Besøg i kirken. Materialet guider eleverne gennem påskeugens begivenheder gennem 7 lektioner fra palmesøndag til påskedag. Til hver lektion følger en genfortælling af de bibelske beretninger og forslag til samtale omkring bibelhistorien, elevaktiviteter og ideer til udvidelse. Lærervejledning med lektionsforslag. Indspillet salmemelodi på hjemmesiden: Fag: Dansk, kristendom, billedkunst. Antal lektioner: 7-10.

8 mellemtrin Et projekt om ritualer for klassetrin Ritualer Der inddrages bibelske tekster, litterære tekster, salmer og billeder samt gives forslag til kreative opgaver. Endvidere lægges der op til livsfilosofiske samtaler om forventning, glæde, sorg og håb. Egen navngivning. Dåben gennem tiden. Vand som symbol. Bryllup gennem tiden. Begravelse. Hverdagserfaringer om at miste. Hvordan foregår en begravelse. Hvorfor har vi en kirkegård. Lærervejledning. Billedlinks til materialet. Fag: Kristendom, dansk. Antal lektioner: Med udgangspunkt i begivenhederne: dåb, bryllup og begravelse sættes der fokus på begrebet ritualer. Gennem materialet gives eleverne i de mindste klassetrin viden om og forståelse for de overgangsritualer og traditioner, der er knyttet til livets faser fra fødsel til død.

9 Et projekt om længsel for klassetrin Længsel - glæde og gråd mellemtrin Projektet handler om længsel som et menneskeligt grundvilkår. Tre forskellige udtryk for længsel fra den kristne tradition tages op: en ikon, en helt ny salme og en lignelse. Der arbejdes tematisk og med flere forskellige vinkler og undervisningsformer i forløbet. Lærervejledningen er grundig og let tilgængelig med uddybende afsnit og gennemgang af de kristne udtryk for længsel i ikonen, salmen og lignelsen. Online lydeksempler. Et ikon, en helt ny salme og en lignelse. Fire korte historier om længsel skrevet af voksne om barndomserindringer. Ny længselsfuld melodi komponeret specielt til dette projekt. Billedværksted, digteværksted og skriveværksted. Digteøvelse. Lærervejledning med kopiark. Fag: Kristendom, dansk, billedkunst. Antal lektioner: 5-10.

10 mellemtrin Et musikalsk påskeprojekt i Ikast, Skive og Holstebro for klassetrin Rundt om Rødhalsen Rundt om Rødhalsen er et undervisningsmateriale, der tager udgangspunkt i Selma Lagerlöf fortælling om Rødhalsen. Projektet afsluttes med en koncertfortælling i henholdvis Fonnesbæk Kirke, Skive Kirke og Ellebæk Kirke. Til projektet er der komponeret helt nye sange, som eleverne skal synge akkompagneret af Prinsens Musikkorps 16 mand og en dirigent. Projektet havde uropførelse i Viborg, Sortbrødre Kirke 8. april Melodierne kan hentes på YouTube. Så kan I lide at synge, arbejde med litteratur, så er dette projekt noget for jer! Selma Lagerlöf Kristuslegender. K. E. Løgstrups Livsytringer. Sange og det musiske sprog. Fag: Kristendom, dansk, musik. Projektperiode: januar-marts. Tilmeldingsfrist: Se hjemmesiden. Sted: Ikast den 24. marts. Sted: Skive den 25. marts. Sted: Holstebro den 26. marts. Tilmelding: Se hjemmesiden. Materialet indeholder Lærervejledning med tekst og noder. Kopisider.

11 Pesach Et påskeprojekt til klassetrin Påskemåltid på jødisk vis mellemtrin Materialer arbejder med det jødiske påskemåltid, Pesach, der er stamfader til den kristne påske. Den jødiske påskefest bygger på fortællingerne om Moses og udvandringen fra Egypten. Selve påskefejringen er centreret om Seder-måltidet, der er bygget op omkring symbolik og tradition. Materialet kommer omkring hver enkelt ret i måltidet omkring symbolikken bibelfortællingen og historien. Der lægges op til at eleverne selv tilbereder og spiser det jødiske påskemåltid. Til projektet er der opskrifter og filmklip, der viser hvordan, de enkelte retter tilberedes. I bibelen fortælles det, hvordan Jesus fejrede den jødiske påskefest ved at spise sammen med disciplene, umiddelbart inden hans død. Ved måltidet indstifter Jesus den kristne nadver. Jødedom. Symbolik og traditioner. Bibelske fortællinger. Madlavning i hjemmekundskab. Gruppearbejde. Quiz. Lærervejledning med kopiark. Filmklip til madlavning. Fag: Kristendom, dansk, hjemmekundskab. Antal lektioner: 4-8.

12 mellemtrin Et projekt om ritualer til klassetrin Ritualer i spil I dette forløb møder eleverne tre grupper af ritualer: sportens ritualer, overgangsritualer i forskellige kulturer, og ritualer i et fiktivt minisamfund som eleverne selv skaber. Endelig møder eleverne de folkekirkelige ritualer under kirkebesøget. Med udgangspunkt i sportens ritualer arbejder eleverne sig til en forståelse af rituelle handlinger, såvel religiøse som ikke-religiøse. Eleverne møder den indiske pige Anisha, Indianeren Anoki, Kenyaneren Mikuna, Vikingen Torkel. Materialet inddrager videoklip, læsetekster, klasseundervisning, gruppearbejde og kirkebesøg. Ritualer i sport. Ritualer som symbolsk handling. Overgangsritualer. Kristendommens ritualer: dåb og nadver, konfirmation, vielse og begravelse. Storyline om ritualer. Lærervejledning med kopiark. Fag: Kristendom, dansk, historie, samfundsfag. Antal lektioner: 6-8. Forløbet kan afvikles på ca. 6 lektioner og det afsluttes med at klassen besøger den lokale kirke, hvor sognepræsten vil fortælle om folkekirkens ritualer.

13 Nephew Hjertestarter, Nephews femte studiealbum, debuterede på førstepladsen af album-hitlisten efter at have været tilgængelig i blot tre dage, og var det ottende mest solgte album i 2012 i Danmark. Sprogligt er teksterne en eksponent for en ny tids lyrik. Teksterne er særdeles velegnede til at arbejde med i skolen, både i forhold til kristendomsundervisningen og i forhold til danskundervisningen. Med nedslag i seks sangtekster fra Nephews album, lægges op til fortolkninger af sangteksterne ud fra et konkret-, eksistentielt- og religiøst udgangspunkt. mere fucked end du tror Lærervejledning med prøvetekster og perspektiveringstekster til både kristendoms- og danskundervisningen. Plakat. Plakat og layout er udarbejdet af Esben Niklasson, som også var Artdirector på Hjertestarter albummet, og på den måde fremstår materiale og album som en visuel helhed. Materialet lægger op til at eleverne udarbejder deres eget visuelle produkt i deres fortolkning at teksterne. Et materiale til kristendomseller danskundervisningen klassetrin udskoling Fortolkning af sangtekster. Konkret forståelse. Eksistentiel forståelse. Religiøs forståelse. Fag: Kristendom, dansk. Antal lektioner: 5-10.

14 udskoling Et projekt om religiøs satire for klassetrin Må man lave grin med religion? Hvem gør grin med hvem? Kan man gøre grin med magthaverne? Kan man gøre grin med kirken? Ja, mon ikke - og jo grovere, jo bedre - sådan tænkte og gjorde man i hvert fald tidligere, da kirken var en vigtig magtfaktor i Europa. Gennem århundreder har folk i hele Europa brugt satiren til at kritisere og latterliggøre dem med magt og myndighed. Dermed har satire haft en væsentlig betydning som formativ kraft i samfundet, og den har nedtonet vores følelsesmæssige tilbøjeligheder i forhold til religion som autoritet. Det kan være en god viden og refleksion at have med sig, når vi skal forholde os til og forstå nutidige religionssatiriske konflikter og sammenstød og vores egen rolle i dem. Den religiøse satire mellem katolikker og protestanter under reformationen. Den religiøse satire mellem jøder og muslimer i Mellemøstkonflikten. Muhammedkrisen. Den interne satire over folkekirken og præsterollen med afsæt i Storm P. Lærervejledning med kopiark til gruppearbejde. PowerPoint til klasseundervisning. Fag: Kristendom, historie. Antal lektioner: Materialet er udarbejdet til udstillingen Fra Cranach til Goya - Løgn og Latin, der udstilles på Museet for religiøs kunst i Lemvig fra den 1. juni august 2014, men kan også anvendes uden at se udstillingen. Bestil undervisningsvejledningen hos os. Kontakt for rundvisning: Museet for Religiøst Kunst Strandvejen 13, 7620 Lemvig Tlf

15 Udstillingen på Museet For Religiøs Kunst fra 17. januar maj klassetrin Lige ved og næsten udskoling I de seneste årtier er der opstået en ny tendens i samtidskunsten. Etiske overvejelser og udsagn spiller en stadig større rolle for værkernes ide og udformning. Kunstneren er blevet samfundsbevidst på en ny måde. Flere steder er denne nye tendens blevet beskrevet af presse og kritikere med begreber fra den kristne kulturarv som»godhedens kunst«og»næstekærlighed som kunstnerisk strategi«. I flere af værkerne er den den nære relation - mennesket lige ved siden af os der er i centrum. Til udstillingen udarbejdes et mindre undervisningsmateriale. Tid: 17. januar maj Sted: Museet for Religiøs Kunst, kontakt museet for omvisning. Tilmeldingsfrist for modtagelse af undervisningsmateriale senest d. 1. december 2014.

16 udskoling På Kant med Sagt om materialet: Koblingen mellem 5 begreber hos Kierkegaaard og Folkekirkens ritualer var genial. Jeg er overbevist om, at de der deltog er bedre kendt med Kierkegaard og kirkens ritualer, end min studenterårgang 1966 var og er. Kierkegaard Et religionsfilosofisk projekt til klassetrin På landsplan har over 1000 skoleklasser allerede deltaget i projektet. Udgangspunkt er en populær 20 siders lang tegneserie, hvortil der knytter sig en lærervejledning. Tegneserie. Kunstværker. Kierkegaards liv. Kierkegaards tænkning og filosofi. Bibelske fortællinger. Kirkebesøg. Lærervejledning. Klassesæt af tegneserie af Niels Roland. 6 plakater af danske nutidskunstnere. Tatoveringsark med Kierkegaard citater. Hjemmeside: Prøvespørgsmål i dansk og kristendom. Fag: Kristendom, dansk, historie, billedkunst. Projektet er velegnet i en emneuge for klasse, men kan også anvendes som almindelig undervisning.

17 Klar til Prøveforberedende projekt om ritualer til klassetrin udskoling prøven ritualer Er din klasse klar til prøven? Fra dåben i middelalderen til vielse af homoseksuelle i folkekirken. Eleverne kommer vidt omkring i dette lille projektorienterede forløb om livets tre store faser: navngivning, ægteskab og begravelse. Der er tale om en revideret og opdateret udgave af sidste års projekt Ritualer, som kun blev udgivet i pdf-form. Vi udgiver det nu i papir- og pdf-udgave. Materialet giver eleverne det nødvendige fagsprog og forbereder dem til den afsluttende prøve. Dåb, ægteskab og begravelse. Analyse, forståelse og vurdering/ stillingtagen. Perspektivering til jødiske og muslimske traditioner. Plenum, grupper og fremlæggelse. Lærervejledning (i bogform og pdf), inkl. to prøvespørgsmål og et dilemmaspil. Elevdel - pdf. Fag: Kristendom, samfundsfag, dansk. Antal lektioner: 5-8.

18 Esbjerg evangeliet Giv dine elever en kulturel, sanselig og provokerende oplevelse! I efteråret 2014 kommer den ca. 30 meter lange reproduktion af Erik Hagens vægmaleri: Esbjerg Evangeliet til Gullestrup - Brande - Viborg og Aars. Billedtæpperne gengiver et unikt farvemættet og detaljeret maleri, der på en gang fortæller danmarkshistorie og bibelhistorie: Fra skabelsen til Den sidste Nadver. Fra barndom til alderdom. Fra landbrugssamfund til nutidsteknologi. I billedet sammenstilles bibelfortællinger og 150 bibelcitater med motiver fra vores nutidige samfund. Herved stiller kunstneren en række humoristiske, provokerende og oplysende spørgsmål til den, der ser på billedet.

19 Turne Herning: uge Brande: uge Viborg: uge Aars: uge Billedanalyse. Samfundskritik. Bibelcitater og fortællinger. Undervisningsmateriale, der tager udgangspunkt i 5 scener fra maleriet og henvender sig til alle klassetrin. Guidet omvisning i udstillingen. Mange af bibelhenvisningerne er tilgængelige via QR-koder. Udstillingsturne: Herning - Gullestrup kirke: uge Brande - Remissen: uge Viborg - Vestervang kirke: uge Aars - Vesthimmerlands kunstmuseum: uge Fag: Kristendom, dansk, billedkunst, samfundsfag. Antal lektioner: 2-8. Følg med på hjemmesiden for flere oplysninger opdateres løbende:

20 Team Lynderup Skottenborg Viborg

Årsplan. Undervisningstilbud. www.fsvs.dk

Årsplan. Undervisningstilbud. www.fsvs.dk 2013 2014 Årsplan Undervisningstilbud www.fsvs.dk Kontakt Folkekirkens Skoletjeneste Skottenborg 12-14 8800 Viborg www.fsvs.dk fsvs@fsvs.dk Hvem, hvad, hvor? Henrik Kunst skoletjenestenhk@fsvs.dk tlf.

Læs mere

Årsplan. Undervisningstilbud. www.fsvs.dk

Årsplan. Undervisningstilbud. www.fsvs.dk 2015 2016 Årsplan Undervisningstilbud www.fsvs.dk Kontakt Folkekirkens Skoletjeneste Skottenborg 12-14 8800 Viborg www.fsvs.dk fsvs@fsvs.dk Henrik Kunst skoletjenestenhk@fsvs.dk tlf. 3155 0911 Den Åbne

Læs mere

Undervisningsmateriale til indskoling med digitalt værktøj: Puppet Pals

Undervisningsmateriale til indskoling med digitalt værktøj: Puppet Pals Undervisningsmateriale til indskoling med digitalt værktøj: Puppet Pals Kristendomskundskab (1.-3. klasse) Færdighedsmål: Livsfilosofi og etik: Eleven kan udtrykke sig om den religiøse dimension ud fra

Læs mere

Folkekirkens Skoletjeneste

Folkekirkens Skoletjeneste Folkekirkens Skoletjeneste Dragør - Tårnby Skoleåret 2015 2016 KÆRE LÆRER Kunne du tænke dig: At give dine elever en undervisning lidt ud over det sædvanlige? At have let ved at forberede din undervisning,

Læs mere

Årsplan. Undervisningstilbud. www.fsvs.dk

Årsplan. Undervisningstilbud. www.fsvs.dk 2016 2017 Årsplan Undervisningstilbud www.fsvs.dk Kontakt Folkekirkens Skoletjeneste Skolestræde 1 8800 Viborg www.fsvs.dk fsvs@fsvs.dk Henrik Kunst skoletjenestenhk@fsvs.dk tlf. 3155 0911 Dannelse i folkeskolen

Læs mere

Fra årsplan til emneudtrækning

Fra årsplan til emneudtrækning Fra årsplan til emneudtrækning Tema Problemstilling Tekster/andre udtryksformer Udvalgte Færdighedsog vidensmål Bibelske fortællinger/lig- nelser Hvad er lignelser og hvad kendetegner denne udtryksform?

Læs mere

Lærervejledning. Baggrund

Lærervejledning. Baggrund Lærervejledning Formidlingsmaskinen er en hjemmeside, hvor Kulturhistorisk Museum stiller middelalderudstillingen Middelalderens mennesker til rådighed blandt andet for skoleklasser. Her kan eleverne ved

Læs mere

Lindvig Osmundsen 03-04-2015 Prædiken til Skærtorsdag 2015.docx Side 1. Prædiken til Skærtorsdag 2015. Bording. Tekst. Matt. 26,17-30.

Lindvig Osmundsen 03-04-2015 Prædiken til Skærtorsdag 2015.docx Side 1. Prædiken til Skærtorsdag 2015. Bording. Tekst. Matt. 26,17-30. Prædiken til Skærtorsdag 2015.docx Side 1 Prædiken til Skærtorsdag 2015. Bording. Tekst. Matt. 26,17-30. Opstandelsen og livet. Vi lever i lyset af Jesu opstandelse. Også når vi igen hører den historie

Læs mere

Et undervisningsprojekt for 4.klasse Kristendomskundskab På sporet af Jesus

Et undervisningsprojekt for 4.klasse Kristendomskundskab På sporet af Jesus Folkekirkens Skoletjeneste har den glæde igen i år, at indbyde til et projekt for næste skoleårs 4.klasse. Mange af jer lærere har været med før, men for de kommende 4. klasser er det hele nyt. Et undervisningsprojekt

Læs mere

Referat fra Repræsentantskabsmødet onsdag d. 25. marts 2015

Referat fra Repræsentantskabsmødet onsdag d. 25. marts 2015 Referat fra Repræsentantskabsmødet onsdag d. 25. marts 2015 Hadsten Sognegård Dagsorden og referat: 1. Velkomst og præsentation Formanden for Folkekirkens Undervisning og Skoletjeneste i Randers & Favrskov

Læs mere

I 4.-6.-klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler.

I 4.-6.-klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler. I 4.-6.-klaser arbejdes der hen mod, at eleverne får et mere bevidst forhold til at anvende faglige begreber og det religiøse sprogs virkemidler. Det skal medvirke til, at eleverne bliver i stand til at

Læs mere

KUNST PÅ TAPETET BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012

KUNST PÅ TAPETET BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012 BØRNENES EFTERÅRSUDSTILLING 2012 KUNST PÅ TAPETET MATERIALET BESTÅR AF TRE DELE: VEJLEDNING & PRAKTISK INFO SPØRGSMÅL & INSPIRATION TAPET-MODUL TIL PRINT/KOPI VEJLEDNING & PRAKTISK INFO OPGAVEBESKRIVELSE:

Læs mere

2014-2015. Antboy. NOas ark - et f lydende museum NEPHEW HJERTESTARTER. - et filmprojekt. www.skole-kirke-aarhus.dk

2014-2015. Antboy. NOas ark - et f lydende museum NEPHEW HJERTESTARTER. - et filmprojekt. www.skole-kirke-aarhus.dk 2014-2015 www.skole-kirke-aarhus.dk NEPHEW HJERTESTARTER NOas ark - et f lydende museum Antboy - et filmprojekt Skole-Kirke-Samarbejdet i Aarhus Kommune Kannikegade 12 8000 Aarhus C Kontortid : mandag-tirsdag

Læs mere

Årsplan for kristendom i 2.a

Årsplan for kristendom i 2.a Årsplan for kristendom i 2.a Fællesmål: Formålet med undervisningen i kristendomskundskab er, at eleverne opnår kundskaber til at forstå den religiøse dimensions betydning for livsopfattelsen hos det enkelte

Læs mere

Ideer, inspiration, kurser og materialer til undervisningen i kristendomsfaget

Ideer, inspiration, kurser og materialer til undervisningen i kristendomsfaget Ideer, inspiration, kurser og materialer til undervisningen i kristendomsfaget Formålet med Skole-Kirke-Samarbejdet er at udvikle materialer, metoder og ideer til undervisningen i kristendomskundskab i

Læs mere

Kristendom delmål 3. kl.

Kristendom delmål 3. kl. Kristendom delmål 3. kl. Livsfilosofi og etik tale med om almene tilværelsesspørgsmål med brug af enkle faglige begreber og med en begyndende bevidsthed om det religiøse sprog samtale om og forholde sig

Læs mere

Ideer, inspiration, kurser og materialer til undervisningen i kristendomsfaget

Ideer, inspiration, kurser og materialer til undervisningen i kristendomsfaget Ideer, inspiration, kurser og materialer til undervisningen i kristendomsfaget Formålet med Skole-Kirke-Samarbejdet er at udvikle materialer, metoder og ideer til undervisningen i kristendomskundskab i

Læs mere

Bøvling Friskole Fagplan for kristendom (Faget er obligatorisk) Formål Centrale kundskabs- og færdighedsområder

Bøvling Friskole Fagplan for kristendom (Faget er obligatorisk) Formål Centrale kundskabs- og færdighedsområder Bøvling Friskole Fagplan for kristendom (Faget er obligatorisk) Formål Formålet med undervisningen i kristendomskundskab er at styrke elevernes forståelse af kristendommen som grundlæggende for vor livsanskuelse

Læs mere

Årsplan 2009/2010. Folkekirkens Skoletjeneste Frederiksværk Provsti

Årsplan 2009/2010. Folkekirkens Skoletjeneste Frederiksværk Provsti Årsplan 2009/2010 Folkekirkens Skoletjeneste Frederiksværk Provsti Skoletjenestens logo Folkekirkens Skoletjeneste Frederiksværk Provsti Logoet består af et hvidt kors og en figur af grønne flader, der

Læs mere

Fordyb dig i. Bibelens fortælling. Videoer med. Studiehæfte

Fordyb dig i. Bibelens fortælling. Videoer med. Studiehæfte gdette hæfte giver ad ang til videoerne Fordyb dig i Bibelens fortælling Videoer med Bibelens fortælling Studiehæfte til samtale og fordybelse 50 år med Bibellæser- Ringen Studiemateriale til Bibelens

Læs mere

Årskatalog 2015 16. Alle tilbud er gratis for lærere og elever i Odense Kommune. Folkekirkens Skoletjeneste Odense

Årskatalog 2015 16. Alle tilbud er gratis for lærere og elever i Odense Kommune. Folkekirkens Skoletjeneste Odense Årskatalog 2015 16 Alle tilbud er gratis for lærere og elever i Odense Kommune Folkekirkens Skoletjeneste Odense FSO præsenterer her programmet for skoleåret 2015-16. Der er flere helt nye projekter, som

Læs mere

Årsplan Team Vega Danmark i Verden 2014 / 2015

Årsplan Team Vega Danmark i Verden 2014 / 2015 Årsplan Team Vega Danmark i Verden 2014 / 2015 Faget Danmark i Verden skal støtte imødegå børnenes nysgerrighed. Undervisningen skal lede frem mod, at børnene tilegner sig en viden, som sætter dem i stand

Læs mere

Folkekirkens skoletjeneste i Aalborg kommune. Folkekirkens Hus Gammeltorv 4 9000 Aalborg. Konsulent Inge Dalum Falkesgaard 23467600 idf@km.

Folkekirkens skoletjeneste i Aalborg kommune. Folkekirkens Hus Gammeltorv 4 9000 Aalborg. Konsulent Inge Dalum Falkesgaard 23467600 idf@km. Folkekirkens skoletjeneste i Aalborg kommune Folkekirkens Hus Gammeltorv 4 9000 Aalborg Fra skoleåret 2015/2016 har kulturfagene samfundsfag, historie og kristendomskundskab fået ny prøveform med selvvalgt

Læs mere

Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være

Færdigheds- og vidensmål Læringsmål Tegn på læring kan være TPL-skema USH6 kap. Tro og tanker Livsfilosofi og etik (Fase ) Eleven kan, i skrift og tale, udtrykke sig nuanceret om grundlæggende tilværelsesspørgsmål i relation til den religiøse dimensions betydning

Læs mere

UNDERVISNINGSMATERIALE

UNDERVISNINGSMATERIALE UNDERVISNINGSMATERIALE Målgruppe: mellemtrinnet (eller 2-5. kl.) Undervisningsforløbet er tilrettelagt af Carl-Henning Pedersen & Else Alfelts Museum og HEART/ undervisning. Booking af undervisningsforløbet

Læs mere

Påskemandag (Anden Påskedag) 2013

Påskemandag (Anden Påskedag) 2013 Påskemandag (Anden Påskedag) 2013 Det er i dag den 1. april. Som det nok vil være bekendt, har jeg siden den 1. april 1988 været fast ansat som sognepræst i Galtrup, Øster Jølby og Erslev i de sidste par

Læs mere

Tekster: 1 Mos 11,1-9, ApG 2,1-11, Joh 14,22-31

Tekster: 1 Mos 11,1-9, ApG 2,1-11, Joh 14,22-31 Tekster: 1 Mos 11,1-9, ApG 2,1-11, Joh 14,22-31 Salmer: 290 I al sin glans 317 Livets fylde, glædens glans 282 Apostlene sad 294 Talsmand som (Lindemann) 438 Hellig 292.3-5 I det store sjælebad (Barnekow

Læs mere

Relation til Fælles Mål

Relation til Fælles Mål Fagårsplan 10/11 Fag: Kristendom Fagområde/ emne Periode Mål Eleverne skal: Det gamle testamente 33-40 Vi går dybere ned i der ligner? Det gamle testamente 43-48 Vi går dybere ned i der ligner? Lave rollespil

Læs mere

Årsplan Skoleåret 2012/13 Kristendom. Skolens del og slutmål i kristendom kan læses på skolen hjemmeside.

Årsplan Skoleåret 2012/13 Kristendom. Skolens del og slutmål i kristendom kan læses på skolen hjemmeside. Årsplan Skoleåret 2012/13 Kristendom Skolens del og slutmål i kristendom kan læses på skolen hjemmeside. Årsplan Kristendomskundskab 1. årgang 2012/2013 Periode og emne Materialer Metode/arbejdsform Mål

Læs mere

Carl Nielsen - 1865-1931

Carl Nielsen - 1865-1931 Kirkens aktiviteter af Torben Møllenbach Teatertur Teaterturen sidste år var en fantastisk tur ud i det moderne teater med fantastisk flot skuespil i to små stykker af Samuel Beckett. I skrivende stund

Læs mere

Religion på Rygaards skole

Religion på Rygaards skole Religion på Rygaards skole FAGFORMÅL: Formålet med undervisningen i religion er: At eleven opnår forståelse for den religiøse dimensions betydning for livsopfattelsen hos det enkelte menneske og dets forhold

Læs mere

Skole-kirkeprojekter 2014-2015

Skole-kirkeprojekter 2014-2015 Skole-kirkeprojekter 2014-2015 Mellemtrin Kirken er et af de steder, hvor børn kan lære om de traditioner, højtider, værdier og fortællinger, som står centralt i vores samfund. I Farum Sogn har vi derfor

Læs mere

Læreplan for faget kristendomskundskab

Læreplan for faget kristendomskundskab Læreplan for faget kristendomskundskab Signalement af faget kristendomskundskab Der undervises i kristendomskundskab på 0.-10. klassetrin bortset fra 7. klasse, hvor konfirmationsforberedelsen finder sted.

Læs mere

Undervisningsmateriale til indskoling med digitalt værktøj: Puppet Pals

Undervisningsmateriale til indskoling med digitalt værktøj: Puppet Pals Undervisningsmateriale til indskoling med digitalt værktøj: Puppet Pals Kristendomskundskab (1.-3. klasse) Færdighedsmål: Livsfilosofi og etik: Eleven kan udtrykke sig om den religiøse dimension ud fra

Læs mere

291 Du som går ud 725 Det dufter lysegrønt læsning: Ap. G. 2,1-11 Evanglium: Joh. 14,15-21

291 Du som går ud 725 Det dufter lysegrønt læsning: Ap. G. 2,1-11 Evanglium: Joh. 14,15-21 Prædiken til Pinsedag 15. maj 2016 Vestervang Kirke kl. 10.00 to dåb. V. Else Kruse Schleef Salmer: 290Ialsinglans 448v.1 3Fyldtafglæde 448v.4 6 331Uberørtafbyenstravlhed 291Dusomgårud 725Detdufterlysegrønt

Læs mere

Årsplan Team Asteroider Danmark i Verden 2014 / 2015

Årsplan Team Asteroider Danmark i Verden 2014 / 2015 Årsplan Team Asteroider Danmark i Verden 2014 / 2015 Faget Danmark i Verden skal støtte imødegå børnenes nysgerrighed. Undervisningen skal lede frem mod, at børnene tilegner sig en viden, som sætter dem

Læs mere

ÅRS PLAN SKOLE KIRKE SAM DET THY/ MORS

ÅRS PLAN SKOLE KIRKE SAM DET THY/ MORS ÅRS PLAN SKOLE KIRKE SAM AR BEJ DET THY/ MORS 2018 2019 IND SKOLING EN INGEMANNS VERDEN tre morgensange og to aftensange I 1837 skrev B.S. Ingemann en morgensang til hver dag i Dronningens Asyl, der var

Læs mere

Årsplan Skoleåret 2014/2015 Kristendom Nedenfor følger i rækkefølge undervisningsplaner for skoleåret 14/15. Skolens del og slutmål følger

Årsplan Skoleåret 2014/2015 Kristendom Nedenfor følger i rækkefølge undervisningsplaner for skoleåret 14/15. Skolens del og slutmål følger Årsplan Skoleåret 204/205 Kristendom Nedenfor følger i rækkefølge undervisningsplaner for skoleåret 4/5. Skolens del og slutmål følger folkeskolens fællesmål slut 2009. Årsplan for kristendom FAG: Kristendom

Læs mere

Kristendomskundskab. Slutmål efter 9. klassetrin for faget kristendomskundskab

Kristendomskundskab. Slutmål efter 9. klassetrin for faget kristendomskundskab Kristendomskundskab Formål for faget kristendomskundskab Formålet med undervisningen i kristendomskundskab er, at eleverne opnår kundskaber til at forstå den religiøse dimensions betydning for livsopfattelsen

Læs mere

Program for overbygningen - Forår 2016

Program for overbygningen - Forår 2016 TEOLOGI FOR LÆGFOLK Program for overbygningen - Forår 2016 Evangelierne læst som litteratur/ Hvad gør vi!? - Etik i teori og praksis/ De gnostiske evangelier/ Litteratur og teologi/ Johannesbrevene og

Læs mere

Inspiration til forkyndelse VERSION 2.0

Inspiration til forkyndelse VERSION 2.0 Inspiration til forkyndelse VERSION 2.0 detmedgud.dk Forkyndelse Viden Inspiration Kære Leder! detmedgud.dk er ikke længere bare detmedgud.dk du tror, du kender... detmedgud.dk VERSION 2,0 er i luften!

Læs mere

Problemstillingerne knytter sig til bøgernes tekster og kilder (også kilderne fra kopiarkene i lærervejledningen til Liv og religion).

Problemstillingerne knytter sig til bøgernes tekster og kilder (også kilderne fra kopiarkene i lærervejledningen til Liv og religion). Forslag til problemstillinger og produkter Dette hjælpeark kan inspirere til arbejdet med selvvalgt problemstilling og udarbejdelse af produkter/kulturteknikker. I kan sikkert selv finde på mange flere

Læs mere

Kom til digitale inspirationsdage

Kom til digitale inspirationsdage Kom til digitale inspirationsdage GRATIS deltagelse med fuld forplejning Vi kommer rundt i hele landet også til en by i nærheden af dig! Digitale inspirationsdage vi kommer også til en by nær Dig! 24.

Læs mere

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

I Guds hånd -1. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter I Guds hånd -1 I Guds hånd vokser jeg Mål: At give børn en forståelse for, at det er Gud, der lader os vokse. Når vi lægger vores liv i Guds hånd, kan han forme os helt efter sin plan, så vi kan blive

Læs mere

BESØG PÅ EGEN HÅND PÅ NATIONALMUSEET 7.-10. KLASSE

BESØG PÅ EGEN HÅND PÅ NATIONALMUSEET 7.-10. KLASSE Kommunikation og kontakt BESØG PÅ EGEN HÅND PÅ NATIONALMUSEET 7.-10. KLASSE 2016 INDHOLD 1. introduktion TIL UNDERVISEREN.....................................................3 Færdigheds- og vidensmål

Læs mere

forventningsko og oplevelseskort

forventningsko og oplevelseskort Forventnings-Fo r v e n t n i n g s k og oplevelseskort (FØR OPLEVELSEN Oversigt over ) forventningsko ti l el ev rt R V ko ENTN Op le ve lsf Oes I N G S KO R T FOR FØR OG EFTER DEN KUNSTNERISKE OPLEVELSE

Læs mere

Skole-kirkeprojekter

Skole-kirkeprojekter Skole-kirkeprojekter 2014-2015 Udskoling er et af de steder, hvor børn kan lære om de traditioner, højtider, værdier og fortællinger, som står centralt i vores samfund. I Farum Sogn har vi derfor i en

Læs mere

Eleven kan udtrykke sig nuanceret om den religiøse dimensions indhold og betydning ud fra grundlæggende tilværelsesspørgsmål og etiske principper

Eleven kan udtrykke sig nuanceret om den religiøse dimensions indhold og betydning ud fra grundlæggende tilværelsesspørgsmål og etiske principper Kompetencemål Kompetenceområde Efter klassetrin Efter 6. klassetrin Efter 9. klassetrin Livsfilosofi og etik om den religiøse dimension ud fra og etiske principper nuanceret om den religiøse dimensions

Læs mere

KRISTENDOM OG BILLEDKUNST

KRISTENDOM OG BILLEDKUNST KRISTENDOM OG BILLEDKUNST Årsplan for kristendom og billedkunst 0.- 1.- 2. klasse (2013/14) Kristendom og billedkunst bestå af to ugentlige lektioner i skoleåret 2013/14. Der vil perioder hvor der fokuseres

Læs mere

præsenterer OTTO MORTENSEN

præsenterer OTTO MORTENSEN T R I O E N S A M K L A N G præsenterer OTTO MORTENSEN 1907 1986 Som komponist, pædagog, dirigent, pianist og musikvidenskabelig forsker. I Sang / Musik Fortælling og Billeder Hvilken betydning har Otto

Læs mere

TIL GENNEMSYN. Indhold

TIL GENNEMSYN. Indhold Denne side må ikke kopieres Glæde & Børn v/louise Tidmand Side 3 Indhold Velkommen til Min Styrkebog... s. 4 Øvelse 1-6: De 24 styrker... s. 6 Øvelse 1: De Blå Styrker... s. 6 Øvelse 2: De Grønne Styrker...s.

Læs mere

Joh. 20,1-18; Sl. 16,5-11; 1 Kor. 15,12-20 Salmer: 227; 218; 236--233; 241 (alterg.); 447; 123 v7; 240

Joh. 20,1-18; Sl. 16,5-11; 1 Kor. 15,12-20 Salmer: 227; 218; 236--233; 241 (alterg.); 447; 123 v7; 240 Prædiken til 2.påskedag Joh. 20,1-18; Sl. 16,5-11; 1 Kor. 15,12-20 Salmer: 227; 218; 236--233; 241 (alterg.); 447; 123 v7; 240 Lad os bede! Herre, kald os ud af det mørke, som vi fanges i. Og kald os ind

Læs mere

Henrik. September 2008 Side 3

Henrik. September 2008 Side 3 Der er mennesker, der har brug for dig - og måske har du brug for dem! Flere i vores fællesskab oplever at timerne bliver lange, når den ene dag efter den anden går uden at tale med nogen. For dem er det

Læs mere

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over.

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over. Mariæ Bebudelsesdag, den 25. marts 2007. Frederiksborg slotskirke kl. 10. Tekster: Es. 7,10-14: Lukas 1,26-38. Salmer: 71 434-201-450-385/108-441 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Læs mere

1. søndag efter trinitatis 7. juni 2015

1. søndag efter trinitatis 7. juni 2015 Kl. 9.00 Kl. 10.00 Ravsted Kirke Burkal Kirke (kirkekaffe) Tema: Barmhjertighed Salmer: 745, 696; 692, 372 722, 494, 685; 614, 671 Evangelium: Luk. 16,19-31 Gudsfrygt belønnes, og ugudelighed får sin straf.

Læs mere

du tager deres (msk) ånd bort, og de dør du sender din ånd, og der skabes liv.

du tager deres (msk) ånd bort, og de dør du sender din ånd, og der skabes liv. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirker den 20. maj 2013 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 294 * 289 * 280 * 292 * 287,2 * 298 Således er svaret på hvorledes. Således elskede

Læs mere

en lærerguide kunstnernes efterårsudstilling

en lærerguide kunstnernes efterårsudstilling en lærerguide kunstnernes efterårsudstilling 13 okt 25 nov 2012 INTRODUKTION I perioden 13. oktober til 25. november 2012 kan du og din klasse opleve udstillingen KE12 - Kunstnernes Efterårsudstilling.

Læs mere

Vejledning til prøven i faget kristendomskundskab

Vejledning til prøven i faget kristendomskundskab Vejledning til prøven i faget kristendomskundskab Styrelsen for Evaluering og Kvalitetsudvikling af Grundskolen Kontor for Afgangsprøver, Test og Evalueringer August 2009 Indhold 3 Indledning 4 Den mundtlige

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Brug af tekstvejledningerne 8 Oversigt over vejledningerne: 9 børnearbejdet. De følgende lederbøger er udkommet i en 3-årig pe-

Indholdsfortegnelse. Brug af tekstvejledningerne 8 Oversigt over vejledningerne: 9 børnearbejdet. De følgende lederbøger er udkommet i en 3-årig pe- Indholdsfortegnelse Forord Side Nr. 6 ud af 10 Forord 4 Dette er sjette lederbog af ti. Her Præsentation af hjælpemidler 6 bringes vejledninger til Søndagsskolernes 3-årige tekstrække for Brug af tekstvejledningerne

Læs mere

INDHOLD VELKOMMEN INDHOLD. Fængselsmuseet. Til et "SUPER FEDT museum " VELKOMMEN

INDHOLD VELKOMMEN INDHOLD. Fængselsmuseet. Til et SUPER FEDT museum  VELKOMMEN SOMMER/EFTERÅR 2013 VELKOMMEN INDHOLD Til et "SUPER FEDT museum " Fængselsmuseet VELKOMMEN Den 17. maj i år kunne Fængselsmuseet fejre 1 års fødselsdag. Og hvilket år det har været! Interessen har været

Læs mere

Frivillig ved Viby sogn Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab

Frivillig ved Viby sogn Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab Frivillig ved Viby sogn Meningsfyldt Inspirerende Plads til alle talenter Fællesskab 1 Bliv frivillig Kulturelle oplevelser Hvis du går og tror, at kirkens arbejde kun består i det, som præster, ansatte

Læs mere

Med Jesus i båden -3

Med Jesus i båden -3 Med Jesus i båden -3 Jesus udfordrer Mål: Forklar børnene, at Jesus udfordrer dem, der vil leve med ham, så de kan lære at stole på ham. På denne måde kan Jesus gøre det umulige igennem os. Tekst: Matt.

Læs mere

Folkekirkens Skoletjeneste, København Frederiksberg Årsrapport 2012

Folkekirkens Skoletjeneste, København Frederiksberg Årsrapport 2012 Folkekirkens Skoletjeneste, København Frederiksberg Årsrapport 2012 Generelt Klasserne modtager i forbindelse med de enkelte projekter et undervisningsoplæg (evt. med tilhørende cd, plakat eller andet)

Læs mere

Skoletjensten/Arbejdermuseet. Lav en udstilling om 1950'erne. Version 200901

Skoletjensten/Arbejdermuseet. Lav en udstilling om 1950'erne. Version 200901 Klassetrin: Undervisningsforløb: Opgavetitel: Version 200901 Forfatter: Mellemtrin, 3.-6. klasse Kold krig og kiksekage Lav en udstilling om 1950'erne Linda Nørgaard Andersen Lav en udstilling på skolen,

Læs mere

6. klasse. Børnearbejde

6. klasse. Børnearbejde 6. klasse Børnearbejde Børnearbejde Mandag Tirsdag Onsdag Torsdag Fredag Dagens tema Introduktion til børnearbejde Skole og arbejde Baggårdens børnearbejdere Børnearbejde Børnearbejde før og nu Modul 1

Læs mere

I Guds hånd -3. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

I Guds hånd -3. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter I Guds hånd -3 I Guds hånd kan jeg sejre Mål: At lære børnene, at de kan sejre, når de holder sig tæt til Gud. Selvom de føler, de oplever nederlag, vil de stadig få sejr til sidst. For Gud er med dem.

Læs mere

Børnegudstjeneste til Diakoniens dag 2013.

Børnegudstjeneste til Diakoniens dag 2013. Børnegudstjeneste til Diakoniens dag 2013. v/ sognepræsterne Lene Sander, Haurum-Sall-Houlbjerg-Granslev og Tina Skov Løbner, Marie Magdalene-Koed. HØR - DET GROR!" Når vi laver børnegudstjenester tænker

Læs mere

Lindvig Osmundsen.Prædiken til Helligtrekongerssøndag 2016 02-01-2016 side 1. Prædiken til Helligtrekonger søndag 2016. Tekst: Joh. 8,12-20.

Lindvig Osmundsen.Prædiken til Helligtrekongerssøndag 2016 02-01-2016 side 1. Prædiken til Helligtrekonger søndag 2016. Tekst: Joh. 8,12-20. 02-01-2016 side 1 Prædiken til Helligtrekonger søndag 2016. Tekst: Joh. 8,12-20. På Helligtrekongers søndag kender vi alle historien om De tre vise mænd. Vi har set dem i julens krybbespil, og det at se

Læs mere

Alt hvad som fuglevinger fik

Alt hvad som fuglevinger fik Alt hvad som fuglevinger fik Salmedigteren Nicolai Frederik Severin Grundtvig (1783-1872) er kendt som en Danmarks store landsfædre og salmedigtere. Han er den salmedigter, der har skrevet allerflest salmer

Læs mere

UNDERVISNINGSPLAN FOR P-FAG 2012

UNDERVISNINGSPLAN FOR P-FAG 2012 UNDERVISNINGSPLAN FOR P-FAG 2012 Overordnet formål med P-Fag På 4., 5. og 6. klassetrin arbejder vi med faget P-Fag, som omfatter Billedkunst, Håndarbejde og Madlavning. Undervisningen i de tre fag følger

Læs mere

Selam Friskole. Religion. Målsætning og læseplan

Selam Friskole. Religion. Målsætning og læseplan Selam Friskole Religion Målsætning og læseplan September 2009 Religionsundervisning Formål for faget Formålet med undervisningen i kundskab til islam er, at eleverne erkender og forstår, at den religiøse

Læs mere

Side 1 af 6. Prædiken til sidste søndag efter H3K, 1. tekstrække. Grindsted kirke, søndag d. 20. januar 2013. Steen Frøjk Søvndal.

Side 1 af 6. Prædiken til sidste søndag efter H3K, 1. tekstrække. Grindsted kirke, søndag d. 20. januar 2013. Steen Frøjk Søvndal. Side 1 af 6 Prædiken til sidste søndag efter H3K, 1. tekstrække Grindsted kirke, søndag d. 20. januar 2013 Steen Frøjk Søvndal Salmer: DDS 403: Denne er dagen, som Herren har gjort DDS 448: Fyldt af glæde

Læs mere

fn s børnerettighedsdag idékatalog 2014

fn s børnerettighedsdag idékatalog 2014 fn s børnerettighedsdag idékatalog 2014 Hip hurra! Børns rettigheder har 25-års fødselsdag! Tak, fordi I har sat kryds i kalenderen den 20. november og sammen med Red Barnet vil fejre, at det i år er 25

Læs mere

4.2 Du må også være discipel

4.2 Du må også være discipel 42 Du må også være discipel - Lovsangsaften / TEEN EQUIP / Side 1 af 5 42 Du må også være discipel Introduktion til denne lovsangsaften Denne aften skal handle om, at Guds plan stadig involverer os Disciple

Læs mere

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 22.s.e.trinitatis 2014.doc 16-11-2014. side 1. Prædiken til 22. s. e. trinitatis 2014. Tekst. Matt. 18,1-14.

Lindvig Osmundsen.Prædiken til 22.s.e.trinitatis 2014.doc 16-11-2014. side 1. Prædiken til 22. s. e. trinitatis 2014. Tekst. Matt. 18,1-14. Prædiken til 22. s. e. trinitatis 2014. Tekst. Matt. 18,1-14. Der er noget man ikke kan tage selv. Der er i centrum af evangeliet en stærk hemmelighed, og det er at der er noget som Gud giver, og som man

Læs mere

ÅRSPLAN 2016-2017. Folkekirkens Skoletjeneste i Randers & Favrskov

ÅRSPLAN 2016-2017. Folkekirkens Skoletjeneste i Randers & Favrskov ÅRSPLAN 2016-2017 Folkekirkens Skoletjeneste i Randers & Favrskov 2 Folkekirkens Skoletjeneste i Randers og Favrskov er landets ældste folkekirkelige skoletjeneste. Den har gennem mere end 20 år tilbudt

Læs mere

Prædiken til 1. s. e. trinitatis

Prædiken til 1. s. e. trinitatis Prædiken til 1. s. e. trinitatis Salmer 745 Vågn op og slå på dine strenge 292 Kærligheds og sandheds ånd 41 Lille Guds barn, hvad skader dig 411 Hyggelig rolig Nadver: 725 det dufter lysegrønt af græs

Læs mere

Årskatalog

Årskatalog Årskatalog 2017 2018 Gratis Alle tilbud er gratis for lærere og elever på folkeskoler og fri- og privatskoler i Odense Kommune. Folkekirkens Skoletjeneste Odense Læs mere om FSO og undervisningstilbud

Læs mere

Agerskov Kristne Friskole. Valgfagshæfte. Skoleåret 2016/17. Valgfag Side 1

Agerskov Kristne Friskole. Valgfagshæfte. Skoleåret 2016/17. Valgfag Side 1 Agerskov Kristne Friskole Valgfagshæfte Skoleåret 2016/17 Valgfag Side 1 Valgfag pa AKF Du sidder nu med papirer, der fortæller hvilke valgfag, der er mulighed for at vælge i efteråret 2016 og foråret

Læs mere

SÆSON 2016-2017 B I L L E D S K O L E N G R I B S K O V

SÆSON 2016-2017 B I L L E D S K O L E N G R I B S K O V SÆSON 2016-2017 B I L L E D S K O L E N G R I B S K O V - Har du lyst til at skabe dig!!!! Formål med undervisningen at udvikle elevernes billedsprog gennem dialog baseret undervisning at stimulere elevernes

Læs mere

Kom godt fra start. - inklusion af børn med autismespektrumforstyrrelse i folkeskolen. Dorthe Holm

Kom godt fra start. - inklusion af børn med autismespektrumforstyrrelse i folkeskolen. Dorthe Holm Kom godt fra start - inklusion af børn med autismespektrumforstyrrelse i folkeskolen Dorthe Holm Tekst: Dorthe Holm, pædagogisk vejleder, børnehaveklasseleder v/ Centerklasserne Højvangskolen, d.holm@pc.dk

Læs mere

I dag, 2. påskedag, vil jeg prøve at vende blikket og se på vores nederlag. Er der mon en sejr at hente også dér?

I dag, 2. påskedag, vil jeg prøve at vende blikket og se på vores nederlag. Er der mon en sejr at hente også dér? Prædiken til 2. påskedag 2014. Salme 16,5-11 - 1.Korinterbrev 15,12-20 - Johannesevangeliet 20,1-18 Er det mon sådan, at en sejr kan ligge gemt i nederlaget? Det har været temaet, som har klinget med i

Læs mere

Folkekirkens Skoletjeneste i Næstved. Årsplan 2016/17. Anne Sofie Klougart. www.skoletjenesten-knips.dk

Folkekirkens Skoletjeneste i Næstved. Årsplan 2016/17. Anne Sofie Klougart. www.skoletjenesten-knips.dk Folkekirkens Skoletjeneste i Næstved Årsplan Anne Sofie Klougart 2016/17 www.skoletjenesten-knips.dk Tilbud til alle grundskoler Folkekirkens skoletjeneste er et tilbud til alle skoler i Næstved Kommune

Læs mere

Gudstjeneste i Lille Lyngby Kirke den 1. januar 2014 Kirkedag: Nytårsdag/B Tekst: Matt 6,5-13 Salmer: LL: 712 * 713 * 587 * 586 * 520 * 716

Gudstjeneste i Lille Lyngby Kirke den 1. januar 2014 Kirkedag: Nytårsdag/B Tekst: Matt 6,5-13 Salmer: LL: 712 * 713 * 587 * 586 * 520 * 716 Gudstjeneste i Lille Lyngby Kirke den 1. januar 2014 Kirkedag: Nytårsdag/B Tekst: Matt 6,5-13 Salmer: LL: 712 * 713 * 587 * 586 * 520 * 716 Der er en, der var den første mand på månen. Der er en, der var

Læs mere

Skovgaard Museet. Formidling 2013/2014

Skovgaard Museet. Formidling 2013/2014 Skovgaard Museet Formidling 2013/2014 Kalender 2013/2014 SÆRUdstillinger 30. maj - 1. september 2013 De ved, hvad de gør! Jørgen Haugen Sørensen Bidske hunde, ansigtsgrimasser og en grædende gris. Oplev

Læs mere

NIVEAU: 7.-9. klasse. VARIGHED: 1-5 lektioner LÆRINGSMÅL

NIVEAU: 7.-9. klasse. VARIGHED: 1-5 lektioner LÆRINGSMÅL Om Prøveopgaver Forudsætningen for at kunne løse en opgave tilfredsstillende er, at man ved, hvad opgaven kræver. Prøveopgaver består af en række forløb, hvor eleverne træner i at aflæse opgaver, som bliver

Læs mere

Smagsprøve. Helle Krogh Madsen John Rydahl. Den røde tråd i Bibelen

Smagsprøve. Helle Krogh Madsen John Rydahl. Den røde tråd i Bibelen Smagsprøve Helle Krogh Madsen John Rydahl Den røde tråd i Bibelen Det Gamle Testamente 8 Den røde tråd i Bibelen Det Gamle Testamente Skabelsen I begyndelsen var der ingenting ud over Gud. Verden var der

Læs mere

Vejledning for mundtlig prøve i faget kristendomskundskab

Vejledning for mundtlig prøve i faget kristendomskundskab Vejledning for mundtlig prøve i faget kristendomskundskab Indledning Hensigten med denne vejledning er at orientere om de prøvekrav, der stilles i prøvebekendtgørelsen, og at tydeliggøre den sammenhæng,

Læs mere

Folkekirkens Skoletjeneste

Folkekirkens Skoletjeneste Folkekirkens Skoletjeneste Dragør - Tårnby Skoleåret 2014 2015 KÆRE LÆRER Kunne du tænke dig: At give dine elever en undervisning lidt ud over det sædvanlige? At have let ved at forberede din undervisning,

Læs mere

Årsplanen er lavet med udgangspunkt i Fælles mål 2009 - trinmål for faget kristendomskundskab og læseplan 2. forløb, der dækker 4.- 6. klassetrin.

Årsplanen er lavet med udgangspunkt i Fælles mål 2009 - trinmål for faget kristendomskundskab og læseplan 2. forløb, der dækker 4.- 6. klassetrin. Årsplan for 5A kristendomskundskab skoleåret 2012-13 IK Årsplanen er lavet med udgangspunkt i Fælles mål 2009 - trinmål for faget kristendomskundskab og læseplan 2. forløb, der dækker 4.- 6. klassetrin.

Læs mere

Kristendomskundskab Fælles Mål

Kristendomskundskab Fælles Mål Kristendomskundskab Fælles Mål 2019 Indhold 1 Fagets formål 3 2 Fælles Mål 4 Kompetencemål 4 Fælles Mål efter Efter 5 Efter 6. 6 Efter 9. 7 Fælles Mål efter kompetenceområde Livsfilosofi og etik 8 Bibelske

Læs mere

overlap En læreguide om en udstilling i et krydsfelt

overlap En læreguide om en udstilling i et krydsfelt overlap En læreguide om en udstilling i et krydsfelt INTRODUKTION TIL LÆRERGUIDEN I perioden 9. april til 15. maj kan du og din klasse opleve udstillingen Overlap. Med denne lærerguide i hånden håber vi,

Læs mere

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2

KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2 KONFIRMATIONSPRÆDIKEN 19.APRIL 2015 2.SEP VESTER AABY KL. 10.00 Tekster: Salme 8, Joh.10,11-16 Salmer: 749,331, Sin pagt i dag,441,2 Hvordan lød mon verdens første spørgsmål? Det kan I jo tænke lidt over

Læs mere

BILLEDSKOLEN HORSENS SOMMER/EFTERÅR 2016

BILLEDSKOLEN HORSENS SOMMER/EFTERÅR 2016 BILLEDSKOLEN HORSENS SOMMER/EFTERÅR 2016 BILLED SKOLEN Billedskolen tilbyder i sommeren/efteråret 2016 en fritidsundervisning, hvor begreber som design, illustration, tegneserier og animation nu bliver

Læs mere

PÅSKEDUG. Inspiration til undervisningen. Materialet er en bearbejdet udgave af materiale fra Folkekirkens Konfirmandcenter, som har lavet påskedugen.

PÅSKEDUG. Inspiration til undervisningen. Materialet er en bearbejdet udgave af materiale fra Folkekirkens Konfirmandcenter, som har lavet påskedugen. PÅSKEDUG Inspiration til undervisningen. Materialet er en bearbejdet udgave af materiale fra Folkekirkens Konfirmandcenter, som har lavet påskedugen. Indhold Fakta... 2 Lag på lag.... 2 Uformidlet?...

Læs mere

Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015

Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015 Musik og digital læring Indsatsområde 2013-2015 Dagtilbuddet skal gennem brugen af digitale redskaber fremme børnenes udvikling og læring. Gennem brug af digitale redskaber i det pædagogiske arbejde er

Læs mere

15. søndag efter trinitatis 13. september 2015

15. søndag efter trinitatis 13. september 2015 Kl. 9.00 Kl. 14.00 Burkal Kirke Tinglev Kirke Tema: Ubekymrethed Salmer: 750, 42; 41, 31 15, 369; 41, 31 Evangelium: Matt. 6,24-34 "End ikke Salomo i al sin pragt var klædt som en af dem" Der var engang

Læs mere

Jesus, tager Peter, Jakob og Johannes med op på et højt bjerg.

Jesus, tager Peter, Jakob og Johannes med op på et højt bjerg. Prædiken til sidste s. e. Hellig3konger 2011 Ved kyndelmisse som vi fejrede den 2. februar var vi halvvejs gennem vinteren. Og jeg tror, at længslen efter lys og forår gælder de fleste af os. Og netop

Læs mere

19. s. Trin. 2011. Højmesse 3 289 675 // 319 492 14. Kan man se troen?

19. s. Trin. 2011. Højmesse 3 289 675 // 319 492 14. Kan man se troen? 1 19. s. Trin. 2011. Højmesse 3 289 675 // 319 492 14 Kan man se troen? 1. Vi synger to Martin Luther salmer i dag. Og det har sin anledning, som nok ingen umiddelbart tænker på. Og jeg havde måske også

Læs mere

Pædagogisk planlægningsskema. Projektarbejde i børnehøjde SKEMA 1. Deltager af personalet: Udarbejdelse af skema dato: Antal børn og alder:

Pædagogisk planlægningsskema. Projektarbejde i børnehøjde SKEMA 1. Deltager af personalet: Udarbejdelse af skema dato: Antal børn og alder: Pædagogisk planlægningsskema. Projektarbejde i børnehøjde SKEMA 1 Deltager af personalet: Antal børn og alder: Udarbejdelse af skema dato: Karina, Özlem, Karin, Sadjida og Mette 11 børn i alderen 2-3 år

Læs mere