Industry Information

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Industry Information"

Transkript

1 Industry Information Nyheder fra Siemens Industry Technologies i Danmark Nr. 2 juni 2009 Spændende produktnyheder fra Hannover Messen Værdifulde informationer gemt i dit instrument Fuldt automatiseret rapsolieanlæg sparer Egeskov Slot for en herregård! Verdensnyhed Den første fejlsikre soft-plc på markedet

2 2 Indholdsfortegnelse 03 Leder: Krisen kradser: Lad os kradse igen sammen! 04 Rapsolie med adeligt præg 07 Siemens-tekniker på opgave i Qatar 08 Ren luft fra Svendborg TEMA 10 På Hannover Messen viste Siemens vejen frem 15 Ny panelserie SIMATIC HMI Basic Line 16 Onlineværktøj til beregning af maskinsikkerheden 17 Siemens introducerer verdens første fejlsikre soft-plc 18 SIMATIC S et helt nyt PLC-system 19 S familien får egen Ethernetswitch 20 SINAMICS-frekvensomformerserien G120 udvides. Nyheder og mere ydelse 21 Nye smalle og multifunktionelle SIRIUS tidsrelæer 22 Ny Siemens PCS 7 version 7.1 med mange forbedringer og nyt design 26 Spar på serviceomkostningerne 28 Innovation Tour. Læs om efterårets spændende temaer 30 Sommerkonkurrence 31 Gør din hverdag nemmere med Siemens Mall 32 Ny udgave af SIMATIC Selection Tool i Siemens Mall 33 Tips: Transfer af brugerprogram uden installation af WinCC flexible 2008 SP 1 34 Nyheder fra ET200-fronten 35 Siemens introducerer to nye switchserier XBG og XF Sikkerhedsnyt 37 Konvertering af SIRIUS 3RW30-softstartere 38 Metodisk konvertering fra FactoryLink til WinCC 40 Konkurrence 41 Opslagstavlen. Fra kunde til kunde 42 Aktuelle softwareversioner 47 Redirects til 24 RF 300 RFID læse-/skriveenheder med ISO-funktionalitet Industry Information Redaktion: Melina Andersen, chefredaktør og Birgitte Mønsted, E.D. Layout og produktion: Corporate Communications Tryk og repro: PrinfoHolbæk-Hedehusene Oplag: stk.

3 Krisen kradser Lad os kradse igen sammen! 3 AF MELINA HØJ ANDERSEN LEDER Alle brancher kan nu mærke krisen og er i et større eller mindre omfang påvirket af den. Mange virksomheder har allerede foretaget en række tiltag for at tilpasse sig markedsudviklingen og i langt de fleste tilfælde med fokus på omkostningsreducering. Men nogle virksomheder klarer sig godt på trods af krisen, og her gør primært to forhold sig gældende. Det første er, at visse brancher og virksomheder simpelthen er mere velegnede til en lavkonjunktur, hvor fokus flytter sig til fordel for billigere produkter og løsninger. Den anden type virksomheder er dem, der forstår at udnytte situationen ved at tænke anderledes og gribe de muligheder, som de ændrede markedsvilkår bringer. De revurderer deres strategi og går imod strømmen ved at investere i fremtiden det kan være i form af optimering af eksisterende anlæg, videre udvikling af kompetencer, indtræden på andre markeder, produkttilpasning etc. Kendetegnende for disse virksomheder er, at de tror på det og tager skridtet fuldt ud. I Siemens mener vi, at det gælder om at gribe mulighederne for at kunne stå stærkt konkurrencemæssigt, når situationen vender, og der igen bliver (for!) travlt. Her ser vi det som vores fornemmeste opgave at støtte vores kunder i at skabe og udnytte nye forretningsmuligheder. Med en omfattende produktportefølje, et godt organisatorisk setup af specialister, servicemedarbejdere og samarbejdspartnere samt mange årtiers erfaring har vi det, der skal til. Men ikke mindst har vi stadig et stort mod til at klø på og ikke lade krisen sætte en stopper for vores strategi om altid at være på forkant af den teknologiske udvikling, så vi og vores kunder er helt fremme, når konjunkturudviklingen bliver positiv igen. Derfor kan du i dette nummer blandt andet læse om de største produktnyheder, der blev vist på årets Hannover Messe, og om de temaer som vi præsenterer på efterårets Innovation Tour. Jeg håber, at du vil blive inspireret af artiklerne, og samtidig vil jeg opfordre alle til i løbet af sommeren at tænke anderledes og have modet til at investere i fremtiden. Og kan vi i Siemens inspirere eller hjælpe, er I altid velkomne til at kontakte os. God sommer!

4 4 Rapsolie med adeligt præg AF LEIF OSMARK FREELANCEJOURNALIST Et ønske om at spare på varmeregningen ved at fyre med rapsolie eskalerede for greve Michael Ahlefeldt fra Egeskov på Fyn. I dag har slottet et fuldt automatiseret anlæg, der som det første i landet kan producere koldpresset rapsolie godkendt til fødevarer. Og selvfølgelig kan greven styre hele anlægget fra sin iphone. Selv om man er greve, kan man godt en gang imellem kigge lidt på regningerne og spekulere på, om ikke beløbet på girokortene kan reduceres. Og når nu man har 66 værelser at varme op, er varmeregningen et naturligt sted at begynde. Det kostede en herregård at varme slottet op, så vi begyndte at fyre med rapsolie, som både er relativt billigt og godt for miljøet. Efter at have gjort det i nogen tid begyndte vi selv at producere rapsolie til vores fyr i 2006, fortæller Michael Ahlefeldt, greve på slottet Egeskov på Fyn. Selv om han lige er kommet hjem fra flere ugers ophold i USA dagen før, tager han sig tid til at vise rundt på avlsgården Rugbjerggaard. Gården ligger få hundrede meter fra Egeskov, der troner majestætisk på den anden side af markerne. Især fra toppen af de syv blanke stålsiloer, der netop er opført, er udsigten over markerne fantastisk. På toppen af siloerne kan man også se en lille stålpind, der stikker ud. Den gemmer på en ultralydsføler, som måler indholdet i siloen. At måle mængden af rapsfrø i en silo har vist sig at være lidt besværligt, fordi rapsfrø er helt runde og derfor ikke kaster lyden tilbage på samme måde som andre kornsorter. Det har resulteret i, at føleren med jævne mellemrum har sendt et fejlagtigt og forvirrende signal om, at siloen var tom. Vi kontaktede Siemens, da vi skulle bruge noget følergrej, og de var så med til at konkretisere designet og til at finde ud af, hvilke produkter der skulle sidde i tankene, siger Per Müller, der er afdelingschef i Balslev Automation, som har bygget hele automationsanlægget. Partnerskab baseret på tillid Det blev startskuddet til et tæt samarbejde mellem Balslev Automation og Siemens om at løse opgaven. Siemens havde heller ikke arbejdet med raps før, men de kunne trække på nogle erfaringer fra kornlagre i Canada. Ved at vi løser denne opgave i et partnerskab med Siemens i stedet for bare at bestille følere hos en leverandør, er Siemens garant for at løse de problemer, der opstår, så kunden ikke kommer til at stå med aben, hvis det ikke virker fra starten, siger Per Müller. Men at løse opgaver på den måde kræver en stor portion tillid mellem partnerne. Når vi hiver en leverandør med ind i en opgave på den måde, skal vi være ret sikre på, hvad denne anbefaler kunden, og vi skal være sikre på, at leverandøren er tro mod os. Det skal være et indbyrdes forhold, hvor man stoler på hinanden, siger Per Müller. Det konkrete problem med at rapsfrøene ikke kastede lyden ordentligt tilbage blev løst ved at sætte lydfrekvensen ned, hvorefter rapsfrøene reflekterede lyden langt bedre.

5 5 Væk fra landbrugstanken Efter få minutter i selskab med Michael Ahlefeldt og Per Müller, viser det sig selvfølgelig, at der er meget mere til historien om rapsolieproduktionen på Egeskov end en lille føler. Først og fremmest er produktionen en god historie i sig selv. I gårdens mest afsidesliggende lade står en fire - fem meter lang maskine, som kan presse olie ud af rapsfrø. Styringen består stort set af en kontakt på væggen, der kan tænde og slukke. Det var Egeskovs første lille anlæg til at fremstille fyringsolie på til eget forbrug, men da Michael Ahlefeldt havde set et marked for at omdanne raps til biobrændsel, fik han behov for et større anlæg. Egentlig havde han forestillet sig et tilsvarende anlæg bare lidt større, men det fik Per Müller talt ham fra. Vi kunne hurtigt se, at det, han ønskede at etablere, ikke var et lille landsbrugsanlæg til at behandle noget korn fra marken, men et decideret industrianlæg, siger Per Müller. Derfor gik Balslev Automation i gang med at designe et skalerbart automationsanlæg med distribuerede I/O fra grunden af i Siemens WinCC og med to styk SIMATIC S7 315 PH/DP. Følger man kornets gang, begynder det ved foden af siloerne, hvor landmændene kan læsse korn af. Og vel at mærke ikke kun raps, for første stop på kornets rejse er et renseri og dernæst en tørreovn, som kan bruges til alle slags korn. Så de omkringliggende landmænd kan også benytte anlægget, hvis de ønsker at få renset og/eller tørret deres afgrøder hurtigt. sig rundt på hele gården og hurtigt tænde eller slukke for et led i produktionen, hvis det bliver nødvendigt. Det virker altså godt, at jeg ikke behøver at gå ned til min PC på kontoret, hvis jeg lige skal stoppe for en maskine i et øjeblik, siger Thomas Danielsen, der står i spidsen for den daglige drift. Brændte i efteråret Den egentlige produktion begyndte i efteråret 2007, men bedst som Michael Ahlefeldt havde fået hul igennem til det tyske marked for biobrændsel, led produktionen et ordentligt knæk, da en del af gården brændte. En pause på et par måneder betød problemer med leverancerne til Tyskland. Til gengæld medførte det en ny idé om at begynde at producere koldpresset rapsolie til fødevarer, og med tilskud fra EU og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri er den idé nu forvandlet til virkelighed. Egeskov bliver dermed den første danske producent af koldpresset rapsolie til fødevarer og vil kunne producere cirka ton olie om året. Da rapsolien er sund på grund af sit indhold af umættede fedtsyrer, forventer Michael Ahlefeldt stor interesse fra visse fødevareproducenter. Vores olie vil for eksempel være velegnet til friturestegning og er et langt sundere alternativ end de olier, som bliver brugt i dag. Jeg kan sagtens forestille mig nogle chipsproducenter, som kan se en fordel i at reklamere med, at deres chips er stegt i sund olie fra Egeskov, siger Michael Ahlefeldt. Michael Ahlefeldt Thomas Danielsen Kan styres fra PDA og iphone På en PC kan medarbejderne på Rugbjerggaard via en grafisk brugerflade taste ind, hvad vej kornet skal, når landmændene har afleveret det, og hvor lang tørretid, det skal have, hvis det skal tørres. Balslevs ide om at lade tanker fra industriautomation ligge til grund for et anlæg i landbrugssektoren ser ud til at bære frugt. Vi har i hvert fald haft flere forespørgsler fra folk i landbrugssektoren, som er meget interesserede i, hvordan vi har bygget det op, siger Michael Ahlefeldt. Det siger næsten sig selv, at der er webadgang til systemet, så medarbejderne kan logge på hjemmefra og kontrollere, om alt går, som det skal. Webadgangen virker også fra en PDA, og de har netop lavet et lille interface, der passer til Michael Ahlefeldts iphone. På den måde kan alle bevæge

6 6 Michael Ahlefeldt Intet går til spilde Kravene til fødevareproduktion kræver renhed, så skoene med efterladenskaber fra den mudrede gårdsplads bliver erstattet med rene træsko, da vi skal ind at se den del af produktionen, hvor olien bliver presset ud af rapsfrøene. Det foregår i to etager, hvor overetagen er ladens gamle loft, der er blevet godt og grundigt afstivet for at kunne bære de tunge maskiner, mens de rå loftsbjælker har fået lov til at blive stående og emme af gammelt fynsk landbrug. Anlægget sørger for, at rapsfrøene får den helt rigtige temperatur, inden de bliver presset. Michael Ahlefeldt åbner lågen ind til en af pressemaskinerne, hvor olien drypper ned. Han dypper venstre pegefinger ned i maskinen og smager med kendermine på slutproduktet og ser ganske veltilfreds ud. Per Müller For enden af maskinen kommer resten af rapsen ud i små pølser, som kød der er kørt gennem en kødhakker. Det sælger vi som rapspiller, der har en meget høj brændværdi. Vi har et mål om en bæredygtig og CO2-neutral produktion, og vi har intet spild fra produktionen, siger Michael Ahlefeldt. Hilsen fra Amerika Om det er smagen af olien, forventningerne til omsætningen den vil generere eller glæden ved igen at gå rundt og tilse anlægget sammen med Per Müller, der fremkalder smilet på grevens læber, er ikke til at se. Men det er tydeligt, at de to har et godt samarbejde. Det har været en fantastisk opgave at få lov til at bygge sådan et anlæg op fra bunden og overføre vores erfaringer fra andre brancher til noget helt nyt. Michael og medarbejderne fra Egeskov har også hele tiden givet os et kompetent modspil og udfordret os, så vi kunne skræddersy den helt rigtige løsning. Og så har vi haft det godt sammen Michael sendte mig for eksempel en fødselsdagshilsen fra sin ferie i Amerika. Det er der altså ikke mange kunder, der bruger deres ferie på, siger Per Müller, som i øvrigt understreger, at det gode samarbejde også omfatter elektrikerfirmaet Espe el, der har fremstillet de fysiske installationer. Balslev Automation A/S er Siemens Solution Partner Automation. Dette er betegnelsen på certificerede og erfarne systemudviklere, som kan rådgive om og implementere individuelle løsninger baseret på komponenter fra Siemens Industry.

7 Siemens-tekniker på opgave i Qatar 7 AF SVEND ROHDE Som servicetekniker i Siemens kommer man vidt omkring i det danske land. Men nogle gange kommer der en opgave helt ud over det sædvanlige, som stiller krav om et højt fagligt kompetenceniveau og samtidig vender rundt på hverdagen. I efteråret 2008 fik vi en forespørgsel fra Siemens i Tyskland, om vi kunne hjælpe dem med en idriftsættelsesopgave i Qatar af den helt store slags. Robicon var navnet på firmaet, som Siemens havde købt i USA, og frekvensomformerne hed Perfect Harmony. Som serviceteknikere blev vi tilbudt et gratis kursus i Tyskland, hvis vi ville deltage i denne idriftsættelse. Jeg sagde ja til opgaven, kom på kursus og deltog senere i idriftsættelsen i Qatar. En camp på størrelse med en mindre by Det viste sig at være et projekt af større dimensioner, end jeg nogensinde havde set før. I det projekt, jeg skulle deltage i, arbejdede ca mennesker. Det kræver en del logistik at organisere et sådant projekt, men alt fungerede udmærket. Alt var velorganiseret med hensyn til bustransport til og fra kontoret til siten og til og fra campen. Jeg var indkvarteret i en camp, hvor man havde et værelse med eget bad og toilet. På værelset var der fjernsyn med satellit- TV og en rigtig god internetforbindelse. I campen var der swimmingpool, mulighed for at spille volleyball, basketball, tennis og bordtennis og sågar en bar med billard og andre spil, så her var forholdene i top. I campen var der også kantiner med udmærket mad. Campen lå inde på industriområdet, men alligevel var der ca. 17 km fra campen til siten, så det var virkelig et enormt stort område. Store kræfter på spil Projektet, som jeg kom til at deltage i, var et anlæg til fremstilling af flydende naturgas. Her skal der opbygges to linjer Ras Gas Train 6 og Train 7. På hver linje var der 3 motorer med 45 MW, og disse skulle startes op med vores Perfect Harmony-frekvensomformere. Der er installeret 4 x 15 MW Perfect Harmony - i alt 60 MW pr. motor. En effekt på 60 MW er nødvendigt, fordi systemet, der startes op under tryk, kræver ca. 60 MW i 90 sekunder. Vores frekvensomformere skal kun hjælpe turbinen i gang, fordi den ikke kan starte op, når der er tryk på. Når turbinen er kommet i gang, og processen kører, kan der være overskudsenergi. Her kan frekvensomformerne hjælpe med til at holde turbinen nede i omdrejninger ved at levere effekt tilbage til nettet, da frekvensomformerne er forsynet med en active frontend. Alt dette er kun til én motor. Ud til motoren gik der 48 kabler, så der var lidt at holde styr på. I alt blev der leveret 8 linjer (Trains) med 3 motorer og 96 frekvensomformere a 15 MW. Efter at have været der i 2 måneder skulle jeg så hjemad. Alt i alt var det en stor oplevelse rent teknisk, men ellers er der ikke meget at opleve i Qatar, hvor temperaturen om sommeren kan nå op på omkring 50 C. Man er virkelig glad for, at der er noget, der hedder aircondition. Normalt befinder vi os i Vejle Siemens Scandinavian Repair Center ligger i Danmark helt specifikt på Islandsvej i Vejle. Her tilbyder vi vores kunder serviceydelser ved ibrugtagningen og vedligeholdelsen af Siemens industrielle produkter - spændende fra opstartshjælp til fejlafhjælpning og serviceaftaler. Her sidder også flere kolleger klar til at rådgive dig om valg af den rigtige løsning, når du skal bestille reservedele eller vælge mellem reparation eller ombytning. En frekvensomformer på 15 MW Dette skulle være verdens største omformere, 4 parallelle 15 MW frekvensomformere med styreskab i baggrunden.

8 8 Ren luft fra Svendborg AF LEIF OSMARK FREELANCEJOURNALIST Fra en nybygget fabrik i Svendborg producerer Notox partikelfiltre til hele verden. Dansk Styringsteknik har opbygget et SCADA-system til hele produktionslinjen, hvor en af udfordringerne var at få anlæg og maskiner fra en lang række leverandører til at spille sammen. Tankerne kan godt flyve lidt i retning af den hedengangne tegneseriefigur professor Balthazar efter et besøg hos Notox i Svendborg. I den ene ende af produktionslinjen bliver der hældt pulver i en tragt, og i den anden ende kommer der et færdigt partikelfilter ud. Notox har i mere end et årti produceret partikelfiltre til rensning af udstødning fra dieselmotorer, og virksomhedens filtre findes i lastbiler, på tog og i skibe overalt i verden. Indtil for få år siden foregik al produktion på en lille fabrik i Aakirkeby på Bornholm, men Notox øjnede et større marked og byggede for to år siden en ny fabrik op fra grunden i Svendborg. Mens en stor del af produktionen på Bornholm kræver involvering af menneskehænder, er den eksisterende viden fra Bornholm blevet omsat til et fuldt automatiseret anlæg på den nye fabrik. Samtidig er en af fordelene ved at bygge en ny fabrik op fra grunden, at Notox kunne etablere en helt lige produktionslinje, der nærmest går som en snor gennem fabrikken. Råstofferne kommer ind i produktionslinjen i den ene ende, og de færdige partikelfiltre bliver leveret i den anden ende af fabrikken. Carsten Andenæs fra Notox viser et modulat siliciumcarbid. Når modulerne har været igennem alle led på den nye fabrik, sættes de sammen til et partikelfilter (højre side), der sikrer renere udstødning fra biler. Samtidig har vi plads til en parallel linje mere, og der er plads på grunden til at bygge endnu en fabrik. Tiden er moden til det, og vores ejere tror virkelig på produktet, siger Carsten Andenæs, der er vedligeholdelsesmedarbejder. Notox er ejet af Scandinavian Brake Systems (SBS), der også er nærmeste nabo i Svendborg. Modellervoks i mikroovnen Pulveret, der kommer ned i tragten for enden af fabrikken, er siliciumcarbid, og ved første stop bliver det blandet med andre stoffer, indtil det får en konsistens, der minder om modellervoks, og herefter formes det til aflange moduler, der senere sættes sammen til et filter. Temperaturen skal være helt rigtig, ellers falder materialet sammen, når det på næste stop bliver presset igennem noget, der minder om en kødhakker. Kødhakkeren laver en masse huller igennem modulerne, og senere i produktionen bliver hvert andet hul stoppet til i modulets ene ende, og hvert andet hul stoppet til i den

9 9 anden ende. I en motor bliver udstødningen presset ind gennem de åbne huller i den ene ende, og for at komme ud igen i den anden ende skal udstødningen presse sig igennem selve siliciumcarboniden, og her bliver de skadelige partikler filtreret fra. Men først skal modulerne tørres i en gigantisk mikrobølgeovn, hvor de vel at mærke ikke må tørres for meget, for så flækker væggene mellem hullerne. Herefter bliver modulerne savet til, hullerne lukkes og hvert enkelt modul testes, inden det kommer i en sinterovn ved grader celsius. I det sidste rum i produktionshallen bliver syv moduler sat sammen af en robot, hvorefter de udgør et filter, som bliver filset og gjort pænt af menneskehænder. Mange forskellige leverandører Notox er blandt de virksomheder i verden, som er længst fremme med at udnytte siliciumcarbids gode evne til at rense udstødning. Derfor var en af de store udfordringer at komme fra en produktion, der tidligere foregik ved håndkraft, og så gå ud på verdensmarkedet og købe maskiner og produktionsudstyr, som nærmest ikke findes. Og en stor del af den udfordring gik videre til Dansk Styringsteknik, som blandt andet har leveret SCADA-systemet. Systemarkitekturen består af to redundante SCADA-servere, en SQL-server og to webservere med ti klienter tilknyttet hver. Derudover er der installeret 15 klienter i produktionen, hvorfra alle processer kan styres og overvåges, og kvalitetsdata kan indrapporteres af de enkelte operatører. Vi kan stå hvor som helst i fabrikken og overvåge alle processer. Vi har alle maskindele koblet op imod systemet, og hvis der opstår den mindste afvigelse, får vi en alarm, siger Carsten Andenæs. Når han siger hvor som helst, passer det dog ikke helt. For på grund af mulige forstyrrelser fra de høje temperaturer i ovnene og strålerne i mikrobølgeovnene ville Notox ikke installere et trådløst netværk i produktionshallerne. I stedet er udstyret forbundet med et fibernetværk med PROFINET ud til alle maskinerne. Anlægget består af maskiner og anlæg fra mindst 11 forskellige leverandører fra mange forskellige lande. For at få dem alle sammen til at arbejde sammen i det samme system, har vi defineret datablokke med snitflader til produktionsudstyrets PLC er og så aftalt med leverandørerne hvilke data, der skal stå på hvilke pladser, hvilket krævede et tæt og intenst samarbejde med leverandørerne, siger Michael Lauritsen, der er salgschef i Dansk Styringsteknik. Alt hænger sammen Men maskinerne i produktionen skulle ikke kun tale sammen indbyrdes. Opgaven til Dansk Styringsteknik lød på et redundant SCADA-system, som ud over at kunne overvåge produktionen via en række klienter også skulle opfylde en række krav som batchhåndtering, receptstyring, registrering af golden batch, OEE-beregning, og ikke mindst sporbarhed og dataudveksling med Notox ERP-system, Axapta. Hvert filtermodul er mærket med en dotmatrix-kode, og hvis vi opdager et dårligt filter, kan vi spore det til hvilken dag og hvilken tid på dagen, det er kørt, hvilket pulver der er brugt, og vi kan se, hvor mange filtre der har været i lige præcis den ordre, siger Carsten Andenæs. Dansk Styringsteknik valgte Siemens WinCC til SCADA-systemet, og integrationen mellem WinCC og Axapta betyder, at medarbejderne i produktionen kan kalde ordren frem i Axapta, hvorefter styringsenhederne i hver enkelt maskine i produktionen tilpasser sig den aktuelle ordre, som skal produceres. Dansk Styringsteknik, som er Siemens Solution Partner på både automation og motioncontrol, har løst opgaven med følgende teknologier og komponenter: Siemens WinCC tag SCADA-software Siemens Redundant softwarepakke Siemens Connectivity softwarepakke Siemens Web Navigator server- og klientsoftwarepakke Siemens SIMATIC Logon softwarepakke Siemens PM Control softwarepakke Siemens PM Quality softwarepakke SQL database, servere + PC er Siemens SCALANCE switche

10 TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA 10 På Hannover Messen viste Siemens vejen frem AF PETER GREVE Foruroligende forventninger om et lavt besøgstal på årets Hannover Messe i april blev manet i jorden, da over besøgende dukkede op. Messen, der er verdens største mødested for industrifolk såvel leverandører som kunder viste, at industrien er fast besluttet på at overvinde de konjunkturmæssige udfordringer. Danmark er et af de lande foruden Tyskland, hvorfra der var fleste besøgende. Det fik vi også at mærke på den store Siemens stand i hal 9, hvor der fra tirsdag til torsdag blev givet mange guidede rundvisninger af vores danske produktspecialister til de mange gæster, der var kommet hjemmefra. På Siemens-standen var det omfattende udvalg af drev og automationsprodukter traditionen tro repræsenteret. Ekstra fokus var der i år på energibesparelse og omkostningsreduktion, da det netop er de forhold, som skal hjælpe til at forøge virksomhedernes produktivitet. Eksempelvis kan produktionsomkostninger reduceres med op til 20 % ved at optimere energiforbruget! Og med den rigtige løsning af motorer og frekvensomformere kan netop energiforbruget reduceres med op til 70 %! Her blev det med nye produkter, software og komplette løsninger slået fast, at Siemens er den medspiller, der kan være med til at minimere krisens virkninger. I det følgende gives et kort overblik over nogle af de væsentlige nyheder.

11 TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA Produktnyheder fra messen 11 Verdens første failsafe soft-plc Endnu en gang markerede Siemens sin førerposition på sikkerhedsområdet. Det, som for blot et par år siden var fuldkomment utænkeligt, er nu en kendsgerning på Siemens-standen: En fejlsikker soft-plc! Ikke fordi den vil revolutionere sikkerhedsapplikationerne, men den giver brugerne især brugerne af PC-based automation endnu en mulighed for at optimere designet af styringen. Se artiklen på side 17. SIMATIC S S er den største PLC-nyhed. Det er en helt nydesignet PLC-serie til at løse mindre opgaver især inden for maskinbygning. I byggeform ligner S den eksisterende S7-200-serie, og den skal programmeres med en ny STEP 7-pakke i version 10.5 med tilnavnet Basic, der også indeholder projekteringssoftware til en ny serie HMI-paneler, der er specielt tilpasset S Se mere om S i artiklen på side 18. Gratis engineeringværktøj til evaluering af sikkerhedsklasse I modsætning til andre tilgængelige værktøjer dækker vores værktøj 2 standarder, EN og EN Vælg funktion og komponenter, så henter værktøjet selv de nødvendige data i online-kataloget og leverer en SIL-klasse eller et PL-niveau. Se også omtalen på side 16. Nye PROFINET / Ethernetswitche To helt nye switchserier blev vist sammen med PLCprodukter i tilsvarende design. SCALANCE XF 204-serien af managed switches i 4 forskellige typer i design som ET 200S. I design som den nye PLC-serie SIMATIC S blev der vist en meget billig unmanaged switch CSM Begge switchserier er til montage på DIN-skinne, og de kan naturligvis bruges sammen med andre produkter end dem, de er designet til. Se udførlig omtale på side 19 og 35. Ny serie touchpaneler SIMATIC HMI Basic Line er en serie på 4 paneler, der er tilpasset til den nye PLC-serie S7-1200, men panelerne kan naturligvis også bruges sammen med S7-300/400. Der er 4 størrelser fra 4, 6 og 10 til 15 de to mindste med gråtoner og de to store med farveskærm. Ud over touchfunktionerne har alle paneler også et antal funktionstaster. Projektering med STEP 7 Basic V. 10.5, hvis de bruges sammen med S7-1200, ellers med WinCC flexible i andre sammenhænge. Se nærmere omtale på side 15. Ny version af proceskontrolsystemet PCS 7 Blandt nyhederne på Hannover Messen var også den nye SIMATIC PCS 7 version 7.1, som fremstår i et nyt, elegant og mere moderne design med en mængde nye funktioner, der gør overvågning og betjening endnu mere effektiv. Af konkrete forbedringer kan blandt andet nævnes et forbedret kurvemodul, udvidede filtreringskriterier for alarmer og et ekstra operatør login-niveau for eksempel til brug ved simulering af procesværdier. Særligt interessant er det helt nye APL-bibliotek (Advanced Process Library), der indeholder funktionalitet, som førhen krævede ekstra brugertilpasning. Yderligere beskrivelser findes i artiklen på side 22.

12 TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA 12 SIRIUS Compact starter i en IO-Link udgave Med den nye intelligente fortrådningsteknik kan man styre op til 4 direkte eller reversible motorstartere på en enkelt standard IO-Link-forbindelse. Meldinger fra motorstarteren så som kortslutning, overbelastning, endt levetid og position for hovedkontaktsættet overføres via IO-link-forbindelsen til det overordnede system samtidig med, at det også vises lokalt på starteren. Det betyder, at fejl hurtigt kan lokaliseres og vises i tekst på et operatørpanel eller et SCADA-system. Resultatet er en hurtig fejlretning, der giver øget oppetid takket være Totally Integrated Automation. Yderligere information fås hos Peter Bornerup, tlf SINAMICS S110 Mange nyheder til SINAMICS G120 G120-serien udbygges stadig, og på messen blev der vist et par gode og meget anvendelige nyheder. De nye PM240-effektmoduler i byggestørrelse GX giver en performanceforøgelse af G120 på 250 kw. En ny variant af effektmodulet PM 250 kan levere regenerativt feedback til nettet. Styremodulet CU230P-2 er udviklet specielt til applikationer med pumper, ventilatorer og kompressorer. Nyt modul, CM240NE, til den kemiske industri. Som option kan det leveres med integreret ATEX-certificeret NAMUR-klemmeliste i forbindelse med typen CU240S DP-F. SINAMICS IOP (Intelligent Operator Panel) er et nyt operatørpanel til standarddrev, som understøtter brugerne med applikationswizards, hvilket giver en enklere og hurtigere betjening, og så er meldingerne i klartekst. IOP et kan bruges på drevene G120, G120D og G110D samt SIMATIC ET200-frekvensomformerne. Find yderligere detaljer i artiklen på side 20. SINAMICS S110 nyt servodrev til enkle opgaver SINAMICS S110 er den perfekte løsning til enkeltaksede servoopgaver. Som et tillæg til den eksisterende SINAMICS S120-platform introduceres nu type S110, der er et servodrev designet til de lettere opgaver. Det kan leveres i effektområdet fra 0,12 90 kw med integreret positioneringscontroller og med sikkerhedsfunktioner i klasse SIL2. Yderligere information fås hos Ulf Lindhard, tlf Ny serie af tidsrelæer Det elektroniske tidsrelæ 7PV15 kan anvendes i alle former for tidsforsinkede koblinger. Modulet er kun 17,5 mm bredt, hvilket betyder, at det egner sig særligt godt til brug i meget kompakte tavleopbygninger eller i M36-gruppetavler. De 10 varianter er kendetegnet ved forskellige funktioner og tidsindstillinger. Se artiklen på side 21. Nye ultralydsfølere til IO-Link De nye SIMATIC PXS410C-sensorer i M30-design fås i tre størrelser til afstandsmåling på op til ti meter. PXS410C-følerne er i kapslingsklasse IP67 og har et kompakt design, som betyder, at de kan bruges overalt på maskiner og conveyoranlæg. Yderligere information fås hos Lars Limkilde, tlf

13 TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA 13 SITOP styrestrømssikring Ny DC 24V elektronisk automatsikring til overvågning af styrestrøm De nye elektroniske SITOP PSE200U-moduler, der er afløsere for SITOP Select, kan overvåge fire 24 V DC strømkredse for overbelastning og kortslutning. Der er to versioner af enheden. Et modul på 0,5 til 3 ampere og et modul på 3 til 10 ampere. Hver kanal kan afbrydes med en knap på fronten. Ved overbelastning eller kortslutning af en kanal blinker en rød LED. Som noget nyt kan modulet resættes fra en ekstern kontakt via to klemmer på modulet. Yderligere information fås hos Industry Kundeservice tlf Stregkodelæser MV440 Nye stregkodelæsere med stor performance De nye stationære 1D (stregkoder)/2d kodelæsere kan læse helt op til 80 koder i sekundet. SIMATIC MV 440 kan afkode 15 forskellige standardkoder. 50 koder kan afkodes hver gang, der tages et billede. Dette kan med fordel anvendes til såkaldt bulk-læsning, når der er flere produkter med koder på samme billede. MV440 kan arbejde i afstande på op til 80 centimeter med integreret belysning og op til 3 meter med ekstern belysning. MV 440 har en billedopløsning på 640x480 eller 1024x768 pixels. MV440 parametreres via sit Ethernetinterface, og den sender data via PRO- FIBUS- eller PROFINET-interface. Yderligere information fås hos Lars Limkilde, tlf

14 TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA 14 Det nye måleinstrument, SENTRON PAC 4200 Instrument til optimering af energiforbrug Det nye måleinstrument, SENTRON PAC 4200, kan installeres i tavleafgange eller foran elektriske forbrugere, hvor det løbende kan måle omkring 200 elektriske værdier. Desuden kan det logge hændelser med tidsstempling. Alle måledata kan eksporteres til et Excelark, hvor værdierne kan analyseres og viderebearbejdes med henblik på driftsoptimering og minimering af energiforbruget. Yderligere information fås hos Peter Bornerup, tlf

15 TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA 15 Ny panelserie SIMATIC HMI Basic Line AF MICHAEL NIELSEN SIMATIC HMI Basic Line-serien er født som en integreret del af den nye PLC-familie S Alle Basic Line paneler kan projekteres med den nye STEP7 Basic (programmeringssoftwaren til S7-1200) og WinCC flexible Det er således en universal panelserie, der understøtter alle controllere lige fra de små PLC er til de helt store. Der er sket en PLC-nytænkning med udviklingen af S7-1200, og det giver også en stor synergieffekt på HMI-delen, som vil kunne opleves på den nye panelserie. Funktioner I hardwarekataloget i den nye STEP7 Basic software findes alle Basic Line-panelerne lige fra 4 touch til 15 touch. Alle opsætninger sker meget nemt, og for eksempel bliver forbindelserne imellem PLC er og HMI-paneler ganske enkelt tegnet i STEP7 Basic. Alle procesværdier findes i både PLC-delen og i HMI-delen. Objekter kan defineres symbolsk. Træk-og-slip er integreret, hvorved alle funktioner kan trækkes og slippes imellem de forskellige objekter. Alle adresser kan vises symbolsk eller absolut, hvilket også gælder for de I/O-punkter, som findes på selve CPU erne. Kurver, recepter, alarmhåndtering og procesværdier kan benyttes direkte fra softwaren. Selvfølgelig er det muligt at bruge alle de integrerede funktioner, vi kender fra andre paneler, så som bar-grafer, grafisk visning, I/O-felter og vektorgrafik. Fire panelstørrelser Serien består at 4 paneler, der kan dække kundekrav lige fra små prisbillige løsninger til store farveskærme. Som noget nyt er touchskærmen suppleret med et antal rigtige taster. KTP 400, Key Touch Panel: 4 gråtonet display. Med 4 taster og touchfunktion. Netværksforbindelsen sker via PROFINET. Der er 128 tags på panelet. KTP 600, Key Touch Panel: 6 gråtonet display. 6 -farveudgaven kan vælges som PROFINET eller PROFIBUS. Med 6 taster og touchfunktion. Der er 128 tags på panelet. KTP 1000, Key Touch Panel: 10 farvedisplay. Kan vælges som PROFINET eller PROFIBUS. Med 8 taster og touchfunktion. Der er 256 tags på panelet. TP 1500, Touch Panel: 15 farvedisplay med PROFINETtilslutning. Der er 256 tags på panelet. Hele den nye panelserie kan naturligvis også anvendes sammen med SIMATIC S7-300/400, og så skal de projekteres med WinCC flexible 2008 SP1. Denne panelserie har endnu visse begrænsninger i forhold til nogle af de eksisterende paneler: Ingen dataopsamling (logge data) og ingen Smart Service og Smart Access. Scripting understøttes ikke, og der kan heller ikke benyttes OPC. Har du yderligere spørgsmål, kontakt da venligst Michael Nielsen, tlf Bestillingsnumre og priser Type Bestillingsnummer Pris DKK KTP 400 mono PN 6AU6647-0AA11-3AX ,- KTP 600 mono PN 6AU6647-0AB11-3AX ,- KTP 600 farve PB 6AU6647-0AC11-3AX ,- KTP 600 farve PN 6AU6647-0AD11-3AX ,- KTP 1000 farve PB 6AU6647-0AE11-3AX ,- KTP 1000 farve PN 6AU6647-0AF11-3AX ,- TP 1500 farve PN 6AU6647-0AG11-3AX ,-

16 TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA 16 Onlineværktøj til beregning af maskinsikkerheden AF JESPER THOMSEN Siemens Industry Automation Division kan nu tilbyde maskinbyggere og operatører et gratis onlineværktøj, hvormed de kan beregne sikkerheden i deres maskiner efter de nye standarder EN og EN ISO og således skaffe bevis på, at maskinerne overholder det nye maskindirektiv. Værktøjet, Safety Evaluation Tool, beregner automatisk sikkerhedsfunktionernes kvalitet efter standarderne EN ( Safety of machinery Functional safety of electrical, electronic and programmable electronic control systems ) og EN ISO ( Safety of machinery Safety-related parts of control systems ). Alt, hvad brugeren skal gøre på onlineværktøjet, er at angive den ønskede sikkerhedsfunktion som for eksempel overvågning af en beskyttelsesdør. Brugeren kan anvende de eksempler, der er, eller selv specificere særlige funktioner. Herefter indsætter han de sikkerhedskomponenter, der hører til maskinen - det vil sige sensorer, evalueringsenhed og aktuatorer. Han kan vælge disse komponenter fra en database med Siemens-produkter, som allerede er blevet certificeret efter de relevante sikkerhedsstandarder. Andre fabrikanters produkter kan indtastes manuelt. Til sidst beregner værktøjet Safety Integrity Level (SIL) eller Performance Level (PL). Resultatet er en rapport, som er i overensstemmelse med standarderne. Denne føjes til maskindokumenterne og er et bevis på, at maskindirektivet overholdes fuldt ud. Vil du vide mere om, hvordan du nemt og hurtigt anvender Safety Evaluation Tool, så download den engelske Getting Started på under sikkerhedsteknik. Safety Evaluation Tool - SET Getting Started 04/2009 Safety Integrated Answers for industry.

17 TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA 17 Siemens introducerer verdens første fejlsikre soft-plc AF JESPER THOMSEN Med denne nyskabelse viser Siemens endnu engang, at de går forrest med innovative løsninger til gavn for kunderne, som nu har mulighed for at vælge en PC-baseret løsning, selv om der også skal løses sikkerhedsrelaterede opgaver. Dermed sættes endnu engang fokus på, at vi tilbyder kunderne at vælge den platform, der passer til opgaven - det være sig PLC eller PC - og at bruge fuldstændig den samme udviklingssoftware. Endvidere kan en løsning uden ekstra udgifter porteres fra PC til PLC-platform eller omvendt. Den nye software kaldes SIMATIC WinAC RTX F og opfylder de højeste sikkerhedsstandarder EN op til kat. 4, IEC op til SIL 3 og EN ISO op til PL e. Fejlsikker softwarecontroller til PC-baseret automation Siemens Industry Automation Division har udviklet en fejlsikker softwarecontroller til PC-baseret automation. Det er første gang, sikkerhedsrelaterede opgaver kan udføres via en PC med Siemens-teknologi. Som det er tilfældet med de modulopbyggede SIMATIC S7-controllere, anvender brugeren STEP 7 som engineeringsoftware, suppleret af Distributed Safety-optionspakken til sikkerhedsrelaterede applikationer. SIMATIC WinAC RTX F er en Windows XP- eller exp-baseret controller, som er forsynet med et optimeret runtimesystem for at kunne bearbejde omfattende PC-applikationer samtidig med styringsopgaven. Denne controller er særligt velegnet til high-performance opgaver med betydelige datamængder samtidig med krævende realtidskrav. Den sidste nye teknologi som blandt andet dual-coreprocessorer anvendes til at optimere udnyttelsen for eksempel med en processorkerne til Windows-applikationer og en processorkerne til SIMATIC WinAC RTX F. Ny fejlsikker softwarecontroller kan installeres på hardwareplatforme Den nye fejlsikre SIMATIC WinAC RTX F softwarecontroller kan installeres på alle aktuelle x86 PC hardwareplatforme, for eksempel på alle SIMATIC PC er. Der er forinstallerede versioner som for eksempel den fejlsikre, modulopbyggede og embedded controller, SIMATIC S7-mEC-RTX F, i SIMATIC S7-300 design og den fejlsikre, embedded PC, SIMATIC IPC427C-RTX F, monteret på skinne. SIMATIC WinAC RTX F kan udvides med de sikkerhedsrelaterede periferienheder ET 200S, ET 200M og ET 200pro med kapslingsklasse IP67 eller med den sikkerhedsrelaterede ET 200eco blok-i/o med kapslingsklasse IP67. Det er en forudsætning, at den monterede hardware er forsynet med egnede interface. Det er for eksempel tilfældet med SIMATIC Embedded Automation-produkterne. SIMATIC S7-mEC-RTX F embedded controller kan også udvides med centrale ET200M I/O-moduler. Der er flere informationer på internettet under: Forventet levering: September 2009.

18 TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA 18 SIMATIC S et helt nyt PLC-system AF LARS LIMKILDE Signalblokke er en ny funktion. Det er små klodser, som sættes på fronten af CPU en. Indtil videre er der frigivet to signalblokke: en blok med to digitalindgange og to udgange og en blok med en analogudgang. Micro-PLC en SIMATIC S er et nyt, Ethernetbaseret og modulopbygget PLC-system til mindre og små applikationer primært som stand alone. Under udviklingen af systemet er der navnlig lagt vægt på at opnå en problemfri integration med et perfekt samspil mellem S PLC-systemet og de nye HMI Basic Panels, da al programmering af både PLC og HMI foretages i den nye softwarepakke SIMATIC STEP 7 Basic version I første omgang frigives CPU er i tre størrelser, således at automatiseringsopgaverne kan løses med den helt rigtige performance. CPU erne har alle et antal indgange og udgange integreret, og de kan udvides med indgangs-, udgangs- og kommunikationsmoduler. I første omgang kan de nye PLC er udvides til seriel kommunikation ved hjælp af to interfacemoduler med RS485- eller RS232-port. Programmering og kommunikation mellem CPU og paneler foregår via Ethernet. SIMATIC S er forsynet med en integreret PROFINETport til kommunikation mellem PC, PLC og HMI. Derved er programmeringen gjort enkel, da der hverken kræves specielle programmeringskabler eller PC-indstikskort. I forbindelse med frigivelsen af S frigives også en 4-ports Ethernetswitch CSM 1277 og en strømforsyning i samme design PM ,5 A. Teknologiske funktioner som hurtigtælling og PID-regulering er integreret som standard. Sammenlignet med SIMA- TIC S7-200 har S både en hurtigere processor og en større hukommelse, som meget fleksibelt kan opdeles mellem programblokke og datablokke. Den nye SIMATIC STEP 7 Basic software kan programmere såvel PLC som HMI. Softwaren har en fælles symbolliste, som anvendes igennem hele projektet. Det giver en meget enkel og overskuelig programmering. Hvis man senere ændrer et symbol eller tilføjer et nyt, vil symbolet automatisk blive downloadet til alle deltagere i projektet.

19 TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA SIMATIC STEP 7 Basic V 10.5 kan programmere de tre nye CPU er S7-1211C, S7-1212C og S7-1214C samt de fem Ethernetbaserede SIMATIC HMI Basic Panels, som kan vælges med en skærmstørrelse fra 4 til 15 tommer. Hvis man ønsker at anvende andre SIMATIC HMI-paneler, kan det lade sig gøre, hvis man benytter dem med et Ethernetinterface. SIMATIC WinCC flexible skal bruges til programmering i disse tilfælde. SIMATIC S forventes frigivet til levering primo juli. S familien får egen Ethernetswitch AF JESPER THOMSEN 19 Type Typenummer Pris DKK CPU er CPU 1211C 230 VAC/ 6DI DC/4 DO relæ 2 AI 6ES7211-1BD30-0XB CPU 1211C 24 VDC/6DI DC/4DO DC 2 AI 6ES7211-1AD30-0XB CPU 1211 C 24 VDC/6DI DC/4DO relæ 2 AI 6ES7211-1HD30-0XB CPU 1212C 230 VAC/ 8DI DC/6 DO relæ 2 AI 6ES7212-1BD30-0XB CPU 1212C 24 VDC/8DI DC/6DO DC 2 AI 6ES7212-1AD30-0XB CPU 1212C 24 VDC/8DI DC/6DO relæ 2 AI 6ES7212-1HD30-0XB CPU 1214C 230 VAC/ 14DI DC/10 DO relæ 2 AI 6ES7214-1BE30-0XB CPU 1214C 24 VDC/14DI DC/10DO DC 2 AI 6ES7214-1AE30-0XB CPU 1214C 24 VDC/14DI DC/10DO relæ 2 AI 6ES7214-1HE30-0XB Digitale moduler SM 1221, 8 x 24VDC indgang 6ES7221-1BF30-0XB0 689 SM 1222, 8 x relæudgang 6ES7222-1HF30-0XB0 689 SM 1222, 8 x 24VDC udgang 6ES7222-1BF30-0XB0 689 SM 1223, 8 x 24VDC indgang /8 x relæudgang 6ES7223-1PH30-0XB SM 1223, 8 x 24VDC indgang /8 x 24VDC udgang 6ES7223-1BH30-0XB SM 1222, 16 x relæudgang 6ES7222-1HH30-0XB SM 1222, 16 x 24VDC udgang 6ES7222-1BH30-0XB SM 1223, 16 x 24VDC indgang /16 x relæudgang 6ES7223-1PL30-0XB SM 1223, 16 x 24VDC indgang /16 x 24VDC udgang 6ES7223-1BL30-0XB SM 1221, 16 x 24VDC indgang 6ES7221-1BH30-0XB Analoge moduler SM 1234, 4 x analogindgang /2 x analogudgang 6ES7234-4HE30-0XB SM 1231, 4 x analogindgang 6ES7231-4HD30-0XB SM 1232, 2 x analogudgang 6ES7232-4HB30-0XB Signalblokke SB 1223, 2 x 24VDC indgang / 2 x 24VDC udgang 6ES7223-0BD30-0XB0 405 SB analogudgang 6ES7232-4HA30-0XB0 608 Kommunikationsmoduler CM 1241, RS485 6ES7241-1CH30-0XB0 810 CM 1241, RS232 6ES7241-1AH30-0XB0 810 SIM 1274, 14 Ch. simulatormodul 6ES7274-1XH30-0XA0 891 SIM 1274, 8 Ch. simulatormodul 6ES7274-1XF30-0XA0 648 Tilbehør SIMATIC memorykort 2 MB 6ES7954-8LB00-0AA0 405 SIMATIC memorykort 24 MB 6ES7954-8LF00-0AA SIMATIC NET CSM ports switch 6GK7277-1AA00-0AA0 770 PM ,5 A strømforsyning 6EP1332-1SH STEP 7 Basic V10.5 6ES7822-0AA00-0YA STEP 7 Basic SUS 6ES7822-0AA00-0YL0 648 HMI Basic line KTP400 4" PN monokromt touch og 4 taster 6AV6647-0AA11-3AX Basic line KTP600 6" PN monokromt touch og 6 taster 6AV6647-0AB11-3AX Basic line KTP400 6" PN farvetouch og 6 taster 6AV6647-0AD11-3AX Basic line KTP " PN farvetouch og 8 taster 6AV6647-0AF11-3AX Basic line TP " PN farvetouch 6AV6647-0AG11-3AX Den seneste CPU-familie fra Siemens er født med Ethernet on-board, men ofte vil der være brug for flere porte end den indbyggede, så derfor frigives CSM modulet. CSM 1277 er en unmanged switch i IP20- udførelse med fire RJ45-porte (10/100Mbit) med samme mål som S familien og til DIN-skinnemontage. Den understøtter auto-sensing, auto-crossover og PROFINET RT. CSM 1277 er nem at montere og har samme indbygningsmål som S serien. Det er derfor en enkel og billig integration af lokale Ethernetløsninger. Industrial Ethernet SIMATIC S mit CSM 1277 SIMATIC S mit CSM 1277 Field PG SIMATIC S mit CSM 1277 Produktnavn Bestillingsnr. Listepris DKK SIMATIC NET CSM GK7277-1AA00-0AA0 770,- G_IK10_XX_10271

20 TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA 20 SINAMICS-frekvensomformerserien G120 udvides. Nyheder og mere ydelse AF BJARNE JØRGENSEN På Hannover Messen præsenterede Siemens Standard Drives flere interessante nyheder til frekvensomformerserien SINAMICS G120. Her er flere nye moduler, som forøger vores kunders muligheder for at bruge flere integrerede løsninger. Frekvensomformerserien SINAMICS G120 er blevet udvidet med styremodulet CU230P-2, der er udviklet specielt til applikationer med pumper, ventilatorer og kompressorer. Dette styremodul er i besiddelse af vigtige egenskaber som for eksempel integreret USB-interface til nem engineering, fuld kompatibilitet med det nye IOP (Intelligent Operator Panel), integreret klonfunktionalitet ved hjælp af et MCC-kort og direkte styring af afspærringsventiler uden ekstra komponenter. Det er også muligt at tilslutte et bredt spektrum af temperaturfølere. Kommunikationen foregår over Modbus RTU, CANopen, USS eller PROFIBUS. Funktioner så som digitalt realtidsur, hibernation, capture og PID-regulator er integreret i softwaren. Takket være de nye PM240 effektmoduler i byggestørrelse GX er en performanceforøgelse på op til 250 kw nu blevet mulig. Desuden kan man med de nye filterfri varianter af PM250-effektmodulerne med regenerativt feedback opnå prisbillige løsninger i effektområdet 18,5 kw til 90 kw. Til brug i den kemiske industri leveres i forbindelse med CU240S DP-F et kemimodul med fuld NAMUR-kompatibilitet som option. Nyheder Styremodul CU230P specielt til applikationer med pumper, ventilatorer og kompressorer Effektforøgelse på op til 250 kw med 240PM effektmoduler (byggestørrelse GX) Kemimodul som option med fuld NAMUR-kompatibilitet i forbindelse med CU240S DP-F og ATEX-certificeret Variant uden RFI-filter til effektmodul PM250 med regenerativt feedback CU230P til SINAMICS G120 Forenklet betjening med SINAMICS IOP (Intelligent Operator Panel) SINAMICS IOP (Intelligent Operator Panel) er et nyt operatørpanel til standarddrev, som understøtter brugerne med applikationswizards, enklere betjening og display i klartekst. Herved reduceres tidsforbruget til idriftsættelsesog vedligeholdelsesarbejde, samtidig med at tilgængeligheden i maskiner og anlæg forøges. IOP er velegnet til SINAMICS-standarddrevene G120, G120D og G110D og til SIMATIC ET200-frekvensomformerne. En lang række fordele Nemt at betjene for både uerfarne brugere og drev - eksperter Enkel idriftsættelse af standarddrev takket være et stort display i klartekst, menustyring med drejeknap og integrerede applikationswizards Et statusdisplay gør det muligt at overvåge procesvariabler direkte, således at fejl kan identificeres og fjernes hurtigst muligt Kan monteres på drevet eller i døren på styreskabet eller bruges som et håndholdt operatørpanel Let at udvide takket være det integrerede USB-interface SINAMICS IOP

TIA-portalen V13 Simatic HMI

TIA-portalen V13 Simatic HMI Engineered with TIA Portal Innovation Tour 2014 TIA-portalen V13 Simatic HMI siemens.dk/tia-portal Totally Integrated Automation Portal løsninger Ønsker Løsninger at optimere oppetiden Integreret systemdiagnosticering

Læs mere

S7-1200. Integreret S7-1200 og HMI i samme software

S7-1200. Integreret S7-1200 og HMI i samme software S7-1200 Integreret S7-1200 og HMI i samme software Det er samspillet, der gør forskellen Den nye dimension i kompakt automation micro-automation med mere Med de nye kompakte PLC er SIMATIC S7-1200 Med

Læs mere

TIA-portalen V13 Simatic Controller

TIA-portalen V13 Simatic Controller Engineered with TIA Portal Innovation Tour 2014 TIA-portalen V13 Simatic Controller siemens.dk/tia-portal Simatic controllere i TIA-portalen fremtidens PLC er Simatic S7-1500 STEP 7 i TIA-portalen det

Læs mere

SIMATIC WinAC RTX. The SIMATIC Software Controller for PC-based Automation in Real-Time for Windows OS

SIMATIC WinAC RTX. The SIMATIC Software Controller for PC-based Automation in Real-Time for Windows OS SIMATIC WinAC RTX The SIMATIC Software Controller for PC-based Automation in Real-Time for Windows OS Teamet i dag Siemens A/S jydskvægtfabrik TIA Promotor: Totally integrated Automation Migration Manager

Læs mere

FH Automations A/S pumpestyringskontroller konfigurerebar op til 4 pumper.

FH Automations A/S pumpestyringskontroller konfigurerebar op til 4 pumper. FH Automations A/S pumpestyringskontroller konfigurerebar op til 4 pumper. FH Automations S7-1200 Standard Pumpestyringen, er en fleksibel PLC-styring til pumpestationer med forskellig hardware-konfiguration.

Læs mere

Brugervenlig og kommunikativ!

Brugervenlig og kommunikativ! Brugervenlig og kommunikativ! Altivar 312 Frekvensomformer til tre-faset asynkrone motorer, 0,18 til 2,2 kw en-faset 240V 0,18 til 15kW tre-faset 200-600V Specielle funktioner til alle typer af maskiner

Læs mere

3 halvleg. 1 halvleg. Opvarmning. 2 halvleg. 3 halvleg. Advanced & Powerful. Basic PC-based Automation. Diagnose. Online Tools & Add-on s

3 halvleg. 1 halvleg. Opvarmning. 2 halvleg. 3 halvleg. Advanced & Powerful. Basic PC-based Automation. Diagnose. Online Tools & Add-on s Opvarmning 1 halvleg 2 halvleg 3 halvleg Basic PC-based Automation Advanced & Powerful PC-based Automation Online Tools & Add-on s PC-based Automation Diagnose PC-based Automation En kort film Diagnose

Læs mere

SPIDER Quick guide. DATO: August 2017 FORHANDLER: WASYS A/S. Langebjergvænget Roskilde

SPIDER Quick guide. DATO: August 2017 FORHANDLER: WASYS A/S. Langebjergvænget Roskilde SPIDER Quick guide DATO: August 2017 FORHANDLER: WASYS A/S Langebjergvænget 18 4000 Roskilde +45 7221 7979 Indhold Om SPIDER... 3 Funktioner ved SPIDER... 3 Spændingsforsyning... 3 Installation og fysiske

Læs mere

TIA-portalen V13 Engineeringværktøjet, som gør det mere effektivt

TIA-portalen V13 Engineeringværktøjet, som gør det mere effektivt Engineered with TIA Portal Innovation Tour 2014 TIA-portalen V13 Engineeringværktøjet, som gør det mere effektivt siemens.dk/tia-portal Maskinbyggerens problemstillinger Salgsafdelingens udfordringer Har

Læs mere

Innovation for system integration

Innovation for system integration Innovation for system integration PERFORMANCE MADE SMARTER PR backplane En brugervenlig og pålidelig monteringsløsning mellem DCS/PLC/SIS systemet og Ex barrierer /signalisolatorer TEMPERATUR EX BARRIERER

Læs mere

TIA-portal Motion Control

TIA-portal Motion Control Engineered with TIA Portal Maj 2014 TIA-portal Motion Control siemens.com/tia-portal Motion Control i TIA-portal Page 2 V1.0 Motion i TIA-portalen vores maskine skal være smart og mere fleksibel! Motion

Læs mere

Simatic ET200 Alt er integreret i TIA-portalen

Simatic ET200 Alt er integreret i TIA-portalen Engineered with TIA Portal Decentral periferi Simatic ET200 Alt er integreret i TIA-portalen siemens.com/tia-portal Simatic ET200 en naturlig del af TIA-portalen Page 2 V1.0 Generelle krav og udfordringer

Læs mere

Arduino Programmering

Arduino Programmering Microcontroller, Arduino I teknologi skal vi lære at lave programmer til uc for at have muligheden til eksamen at kunne lave intelligente el-produkter. I hvert fald skal vi have set mulighederne, og forstået

Læs mere

ISC2100 kan kommunikere via RS232, RS485, Ethernet og LON, bruge USB enhed og USB host.

ISC2100 kan kommunikere via RS232, RS485, Ethernet og LON, bruge USB enhed og USB host. DK-1 ISC2100 er en frit programmerbar regulator, som er skalérbar til styring af helt små og op til meget store anlæg. ISC2100 kan eksempelvis anvendes til styring af varme, brugsvand og ventilation, samt

Læs mere

ADAP-KOOL kompressorstyring. Regulering på flere niveauer REFRIGERATION AND AIR CONDITIONING

ADAP-KOOL kompressorstyring. Regulering på flere niveauer REFRIGERATION AND AIR CONDITIONING ADAP-KOOL kompressorstyring Regulering på flere niveauer REFRIGERATION AND AIR CONDITIONING ADAP-KOOL Solutions you can grow with Kompressorstyring og optimering ADAP-KOOL kølestyringer giver stor fleksibilitet

Læs mere

SSI GSM PORT kontrol brugervejledning. SSI GSM PORT brugervejledning V1.2

SSI GSM PORT kontrol brugervejledning. SSI GSM PORT brugervejledning V1.2 1 13.04.2015 SSI 6000.0410 SSI 6000.0410 GSM PORT brugervejledning V1.2 Port / Dør åbner via telefon opkald eller SMS - op til 30 brugere SSIHuset Svane Electronic Arildsvej 27, Gråmose, 7442 Engesvang

Læs mere

CPU, 702 702 702 15 6.22 MJK

CPU, 702 702 702 15 6.22 MJK ComTroller 702 er udviklet til styring og overvågning af mindre pumpestationer og boringer til vandforsyning. ComTroller 702 er en komplet enhed med ind- og udgange, CPU, datalogger, og kommunikationsporte

Læs mere

Aktuelle softwareversioner december 2009

Aktuelle softwareversioner december 2009 Aktuelle softwareversioner december 2009 Denne gang får du de aktuelle softwareversioner som et indstik. Fremover kan du se og printe disse fra vores website www.siemens.dk/softwareversioner Du kan nu

Læs mere

Svane Electronic Timer universal med 8 funktioner 1

Svane Electronic Timer universal med 8 funktioner 1 Svane Electronic Timer universal med 8 funktioner 1 Digital timer print modul 12V 2000.2231 Multi funktions timer med 8 funktioner, anvendelig i mange installationer, forsyning 12VDC drift. Printet har

Læs mere

Produktnyheder. www.legtech.dk

Produktnyheder. www.legtech.dk Produktnyheder EL-TEKNIK Diameter 32 mm - tykkelse 13 mm Diameter 32 mm - tykkelse 13 mm Trådløs Sender-modul og modtager (433 MHz - 8 kanals) Varenr. 70-114 Trådløs Sender-modul og modtager (relæ-box)

Læs mere

AS-i Safety. Innovations in safety

AS-i Safety. Innovations in safety AS-i Safety Innovations in safety AS-i Safety nu er sikkerhed nemt! Alle følere, I/O-enheder og PLC forbindes til en valgfri plads på samme kabel og de kan let flyttes efter behov. Enhedernes funktion

Læs mere

EG Brandsoft Varmestyring med fugtovervågning, der er integreret med Brandsoftkalendersystemet stor varmemæssig besparelse og godt for miljøet

EG Brandsoft Varmestyring med fugtovervågning, der er integreret med Brandsoftkalendersystemet stor varmemæssig besparelse og godt for miljøet EG Brandsoft Varmestyring med fugtovervågning, der er integreret med Brandsoftkalendersystemet stor varmemæssig besparelse og godt for miljøet Varmestyringsmodulet, der kontrolleres fra EG Brandsoft kalenderen,

Læs mere

Kursuskatalog 2012 TwinCAT Basic og Extended

Kursuskatalog 2012 TwinCAT Basic og Extended Kursuskatalog 2012 TwinCAT Basic og Extended Basic Modul 1 Software Kursus K120101 K120102 K120103 K120104 K120105 K120106 Dato 31.1-1.2.12 6.-7.3.12 8.-9.5.12 21.-22.8.12 2.-3.10.12 20.-21.11.12 Modul

Læs mere

Microcontroller, Arduino

Microcontroller, Arduino Microcontroller, Arduino Programmerbar elektronik. uc Vi skal lære at lave programmer til uc for at kunne lave el-produkter. Forstå princippet i programmering af en uc og se mulighederne. Programmeringen

Læs mere

Vidensdeling og kontinuert uddannelse er nøglebegreber hos FH Automation A/S.

Vidensdeling og kontinuert uddannelse er nøglebegreber hos FH Automation A/S. FH Automation A/S Rådgivning og Automa-tion indenfor: Scada PLC Drives & Motion Robotteknologi El-Tavler Elektrisk & Mekanisk Service Hos FH Automation har vi mange års erfaring med automatisering, og

Læs mere

Egensikre signalbehandlingsenheder med fuld SIL-vurdering

Egensikre signalbehandlingsenheder med fuld SIL-vurdering Egensikre signalbehandlingsenheder med fuld SIL-vurdering overhold IEC 61511-standarden lokalt PERFORMANCE MADE SMARTER TEMPERATUR EX-INTERFACES KOMMUNIKATIONSINTERFACES MULTIFUNKTIONER ISOLATION DISPLAYS

Læs mere

Opnå optimal ydeevne, samtidig med at du øger fortjenesten. Modicon M221 PLC er

Opnå optimal ydeevne, samtidig med at du øger fortjenesten. Modicon M221 PLC er Opnå optimal ydeevne, samtidig med at du øger fortjenesten Modicon M221 Få det maksimale ud af dine maskiners ydeevne med MachineStruxure Den NÆSTE generation af MachineStruxure er en komplet automationsløsning,

Læs mere

Se nogle flere oversrifter med funktioner på de efterfølgende sider og læs videre på

Se nogle flere oversrifter med funktioner på de efterfølgende sider og læs videre på Alarms Manager er et system der overvåger, styrer og alarmerer fra alle tænkelige hændelser og fra et utal af forskellige systemer. Alarms Manager kan erstatte, eller supplere alle typer systemer og tekniske

Læs mere

PoolManager PoolManager PRO. Funktionalitet og flot design

PoolManager PoolManager PRO. Funktionalitet og flot design PoolManager PoolManager PRO Funktionalitet og flot design Nyudviklet innovativ teknik i moderne design Made in Germany Nyd krystalklart vand hver eneste dag. Den seneste udgave af Poolmanager har gennemgået

Læs mere

Kravspecifikation For. Gruppen

Kravspecifikation For. Gruppen Kravspecifikation For Gruppen Indholdsfortegnelse 1. INDLEDNING...3 1.1 FORMÅL...3 1.2 REFERENCER...3 1.3 LÆSEVEJLEDNING...3 2. GENEREL BESKRIVELSE...4 2.1 SYSTEM BESKRIVELSE...4 2.2 SYSTEMETS FUNKTION...4

Læs mere

Automatik. ControlMaster PLUS. Tekniske data. Climatix 600. Xenta 300. Uden styreenhed

Automatik. ControlMaster PLUS. Tekniske data. Climatix 600. Xenta 300. Uden styreenhed ControlMaster PLUS Standardversionen ControlMaster PLUS leveres med én af nedenstående styreenheder. Climatix 600 Denne styreenhed er udviklet specielt til ventilationsaggregater. Softwaren er blevet udviklet

Læs mere

smart-house Web-Server Manual smart-house Web-Server Manual 1 of 15

smart-house Web-Server Manual smart-house Web-Server Manual 1 of 15 smart-house Web-Server Manual CARLO GAVAZZI AS, PB 215, NO-3901 Porsgrunn Telefon: 35 93 08 00 Telefax: 35 93 08 01 Internet: http://www.carlogavazzi.no E-Mail: gavazzi@carlogavazzi.no 1 of 15 Indholdsfortegnelse

Læs mere

BAS 920. Datablad. BA Systems Petershvilevej 1 DK-3200 Helsinge http://www.basystems.dk

BAS 920. Datablad. BA Systems Petershvilevej 1 DK-3200 Helsinge http://www.basystems.dk BAS 920 BA Systems Petershvilevej 1 DK-3200 Helsinge http://www.basystems.dk BAS 920 tilhører en familie af frit programmerbare kontrollere designet til at være skalerbare fra helt små til meget store

Læs mere

MANUAL FANTRONIC 20AMP. TRIAC SLAVEENHED FOR VENTILATION VER:FAN 1.1 SKIOLD GØR EN FORSKEL!

MANUAL FANTRONIC 20AMP. TRIAC SLAVEENHED FOR VENTILATION VER:FAN 1.1 SKIOLD GØR EN FORSKEL! MANUAL SKIOLD GØR EN FORSKEL! FANTRONIC 20AMP. TRIAC SLAVEENHED FOR VENTILATION VER:FAN 1.1 981 002 317 Ver. 01 11-03-2013 Indhold 1. INTRODUKTION... 4 2. BESKRIVELSE FANTRONIC... 5 2.1 SÅDAN FUNGERER

Læs mere

BrunataNet GateGPRS med fast strømforsyning

BrunataNet GateGPRS med fast strømforsyning BrunataNet GateGPRS med fast strømforsyning Installationsvejledning Version 1.1 QB10.1468 / 19.08.2011 Brunata a/s er et 100 % danskejet selskab. Vi har mere end 90 års erfaring med udvikling og fremstilling

Læs mere

Opnå optimal ydeevne samtidig med at du øger fortjenesten. Modicon M2xx PLC erne

Opnå optimal ydeevne samtidig med at du øger fortjenesten. Modicon M2xx PLC erne Opnå optimal ydeevne samtidig med at du øger fortjenesten Modicon M2xx PLC erne Få det maksimale ud af dine maskiners ydeevne med MachineStruxure Den NÆSTE generation af MachineStruxure er en komplet automationsløsning,

Læs mere

Produktpræsentation. BA Systems. Control made easy

Produktpræsentation. BA Systems. Control made easy Produktpræsentation BA Systems Control made easy Produkthistorik 1995: SCADA system 1. generation frigivet 1997: BAS Series 1. generation frigivet 1999: BAS Series 2. generation frigivet - Frit programmerbar

Læs mere

Slank og smart! Altivar 32. Frekvensomformer til synkrone og asynkrone motorer, 0,18 til 2,2 kw en-faset 240V 0,37 til 15 kw tre-faset 380-480V

Slank og smart! Altivar 32. Frekvensomformer til synkrone og asynkrone motorer, 0,18 til 2,2 kw en-faset 240V 0,37 til 15 kw tre-faset 380-480V Slank og smart! Altivar 32 Frekvensomformer til synkrone og asynkrone motorer, 0,18 til 2,2 kw en-faset 240V 0,37 til 15 kw tre-faset 380-480V Altivar 32 fokuserer på dine applikationer Til alle designere,

Læs mere

Sikkerhed, effektivitet og komfort med KNX

Sikkerhed, effektivitet og komfort med KNX Sikkerhed, effektivitet og komfort med KNX Sikkerhed Sov godt. Rejse uden bekymringer. Stol på KNX. Observant installation KNX er altid på vagt om natten og når du er ude at rejse. Den intelligente installation

Læs mere

SSI-9001 IP65. Installations vejledning. SSIHuset v/svane Electronic ApS. GSM fjern kontrol og alarm system

SSI-9001 IP65. Installations vejledning. SSIHuset v/svane Electronic ApS. GSM fjern kontrol og alarm system SSI-9001 IP65 GSM fjern kontrol og alarm system Installations vejledning SSIHuset v/svane Electronic ApS Vejledning Kontakt Tænd/sluk 1 - Strømforsyning: Forbundet til egen 12V / 1.5A strømforsyning (*)

Læs mere

Introduktion. IQ3xCite systemet

Introduktion. IQ3xCite systemet IQ3xcite systemet Introduktion til IQ3xcite systemet Moderne bygninger bliver mere og mere komplicerede, og det stiller store krav til styring af, og kontrol med, driften. En bygnings CTS-anlæg (CTS =

Læs mere

Dobbelt sender detektor med 4 kanals frekvenser. 1. Funktioner. 2. Produkt gennemgang

Dobbelt sender detektor med 4 kanals frekvenser. 1. Funktioner. 2. Produkt gennemgang Dobbelt sender detektor med 4 kanals frekvenser Tak, fordi du har købt denne stråle detektor, læs venligst denne brugsanvisning omhyggeligt før installation. Forsøg aldrig at adskille eller reparere produktet.

Læs mere

Produkter og løsninger til hospitaler et driftsikkert valg

Produkter og løsninger til hospitaler et driftsikkert valg et driftsikkert valg - et driftsikkert valg Hospitalerne står over for store investeringer. 40 milliarder kroner skal bruges på at renovere hospitaler og bygge nye superhospitaler. Derfor gælder det om

Læs mere

Modulopbyggede GENERATORANLÆG. - og alt, hvad dertil hører... KVA Diesel ApS Borrisvej 10, Astrup DK-6900 Skjern

Modulopbyggede GENERATORANLÆG. - og alt, hvad dertil hører... KVA Diesel ApS Borrisvej 10, Astrup DK-6900 Skjern Modulopbyggede GENERATORANLÆG - og alt, hvad dertil hører... KVA Diesel ApS Borrisvej 10, Astrup DK-6900 Skjern Tel. (+45) 9736 4111 Fax (+45) 9736 4013 info@kva-diesel.dk www.kva-diesel.dk Diesel generatoranlæg

Læs mere

Styretavler - hurtigt overblik over alle installationer

Styretavler - hurtigt overblik over alle installationer tyretavler - hurtigt overblik over alle installationer Tavlen er knudepunktet for hele den elektriske installation - her samles alle signaler og kabler, som via den indbyggede C klima og produktionsstyring

Læs mere

Oxix MÅLING AF OPLØST ILT BROCHURE DK 5.40 OXIX BROCHURE 1401

Oxix MÅLING AF OPLØST ILT BROCHURE DK 5.40 OXIX BROCHURE 1401 Oxix MÅLING AF OPLØST ILT BROCHURE DK 5.40 OXIX BROCHURE 1401 SENSOR MED MINIMAL VEDLIGEHOLDELSE Oxix til måling af opløst ilt er et unikt system, hvor en avanceret solid-state optisk sensor kommunikerer

Læs mere

Oversigts billedet: Statistik siden:

Oversigts billedet: Statistik siden: 1 Tilslutning: Tilslut et nætværks kabel (medfølger ikke) fra serverens ethernet port til din router. Forbind derefter bus kablet til styringen, brun ledning til kl. 29, hvid ledning til kl. 30 Forbind

Læs mere

NRG RockFact Energy module

NRG RockFact Energy module RockFact Energy module () - Keld Polmann (KP) RockFact Energy module Real time energi optimering Keld Polmann RockFact Energy module () - KP Hvem er jeg: Navn: Keld Polmann Alder: 56 år Uddannelse: Akademiingeniør

Læs mere

Vejledning til Teknisk opsætning

Vejledning til Teknisk opsætning Vejledning til Teknisk opsætning v. 1.0 Adm4you, 2010. Indhold Kort om denne vejledning... 3 Generelt om easyourtime... 3 Installation af databasen... 3 Sikkerhed og rettigheder... 4 SQL Login... 4 Rettigheder

Læs mere

ELCANIC A/S. ENERGY METER Type ENG110. Version 3.00. Inkl. PC program: ENG110. Version 3.00. Betjeningsvejledning

ELCANIC A/S. ENERGY METER Type ENG110. Version 3.00. Inkl. PC program: ENG110. Version 3.00. Betjeningsvejledning ELCANIC A/S ENERGY METER Type ENG110 Version 3.00 Inkl. PC program: ENG110 Version 3.00 Betjeningsvejledning 1/11 Generelt: ELCANIC A/S ENERGY METER Type ENG110 er et microprocessor styret instrument til

Læs mere

Motion Controller med integreret PLC

Motion Controller med integreret PLC Motion Controller med integreret PLC Aldrig mere scantids problemer... Styring af servoakser, hydraulikcylindre, pneumatiske ventiler samt frekvensomformere fra én og samme styring. Display-PLCen er hele

Læs mere

BAS 914S/929S Datablad

BAS 914S/929S Datablad BAS 914S/929S BA Systems Petershvilevej 1 DK-3200 Helsinge http://www.basystems.dk BAS 914S/929S tilhører en familie af programmerbare kontrollere der er målrettet til mindre samt medium størrelse installationer.

Læs mere

Generel fremstillingsindustri - MES

Generel fremstillingsindustri - MES Generel fremstillingsindustri - MES Automation af industrielle produktioner Der er store muligheder i automation af industrielle produktioner med industrisoftware. Vores erfaring er, at der både er store

Læs mere

2/3 Akset digital tæller

2/3 Akset digital tæller SERIE Z59E 2/3 Akset digital tæller for Elgo Magnetisk målebånd og / eller Encoder ELGO - ELECTRIC Gerätebau und Steuerungstechnik GMBH D - 78239 Rielasingen, Postfach 11 30, Carl - Benz - Strafle 1 Telefon

Læs mere

Svane Electronic Universal timer med 4 relæer og et valg af 18 funktioner hver 1. 4 kanals timer med 18 funktioner

Svane Electronic Universal timer med 4 relæer og et valg af 18 funktioner hver 1. 4 kanals timer med 18 funktioner Svane Electronic Universal timer med 4 relæer og et valg af 18 funktioner hver 1 4 kanals timer med 18 funktioner 2000.2238 Vi sikrer en høj kvalitet sammen med vores samarbejdes partnere! Vi udveksler

Læs mere

On-line Software Delivery af Simatic software

On-line Software Delivery af Simatic software On-line Software Delivery af Simatic software Det er nu blevet muligt at bestille sin Simatic software via nettet og On-line Software Delivery OSD. Bestillingen kan ske via de normale kanaler fx Industry

Læs mere

Vildtkamera DTC-530V.

Vildtkamera DTC-530V. Vildtkamera DTC-530V. Indhold fortegnelse......... 1 Kom godt i gang.........2 Information......... 2 Anvendelse......... 3 Fjernbetjening...... 3 Hukommelse kort......... 4 Quick Start...... 4 Isæt batterier.........

Læs mere

Automatik. ControlMaster PLUS. Tekniske data. Climatix 600. Xenta 300. Uden styreenhed

Automatik. ControlMaster PLUS. Tekniske data. Climatix 600. Xenta 300. Uden styreenhed ControlMaster PLUS Standardversionen ControlMaster PLUS leveres med én af nedenstående styreenheder. Climatix 600 Denne styreenhed er udviklet specielt til ventilationsaggregater. Softwaren er blevet udviklet

Læs mere

Kursuskatalog 2013 TwinCAT Basic og Extended

Kursuskatalog 2013 TwinCAT Basic og Extended Kursuskatalog 2013 TwinCAT Basic og Extended Kursusoversigt 2013 - Basic Modul 1 Software Kursus K130101 K130102 K130103 K130104 K130105 Dato 29.- 30.01.13 05.-06.03.13 07.-08.05.13 27.-28.08.13 22.-23.10.13

Læs mere

FØLSGAARD AUTOMATION FØLSGAARD AUTOMATION

FØLSGAARD AUTOMATION FØLSGAARD AUTOMATION AUTOMATION FØLSGAARD AUTOMATION FØLSGAARD AUTOMATION Med tilføjelsen af Mitsubishi Electric s Automations program tilbyder Hans Følsgaard A/S i dag den komplette automationsløsning, uanset din applikations

Læs mere

Svane Electronic Timer universal med 8 funktioner 1

Svane Electronic Timer universal med 8 funktioner 1 Svane Electronic Timer universal med 8 funktioner 1 Digital timer print modul 12V 2000.2231 Multi funktions timer med 8 funktioner, anvendelig i mange installationer, forsyning 12VDC drift. Printet har

Læs mere

InstallatørNyt. Nr. 18. 1. december 2011. Velkommen til InstallatørNyt

InstallatørNyt. Nr. 18. 1. december 2011. Velkommen til InstallatørNyt Nr. 18 InstallatørNyt 1. december 2011 Velkommen til InstallatørNyt Vi ønsker dig god læsning med de seneste nyheder inden for installatørfaget. Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har spørgsmål

Læs mere

Den intelligente bolig er lige om hjørnet

Den intelligente bolig er lige om hjørnet Af Jesper Andersen foto jan djenner Den intelligente bolig er lige om hjørnet Energistyring til private boliger er i rivende udvikling og vil i de kommende år blive hvermandseje. Vi har set nærmere på

Læs mere

Med Fokus på Fremtiden

Med Fokus på Fremtiden Med Fokus på Fremtiden Din guide til MJ Vision videoovervågning i HD Tlf.: +45 70 20 82 12 Email.: Info@mjvision.dk Web.: www.mjvision.dk Hvorfor vælge? Herunder en guide 1 2 3 4 5 6 7 8 Hvad er Økonomi

Læs mere

Fairford Synergy Energi optimerende softstarter.

Fairford Synergy Energi optimerende softstarter. Fairford Synergy Energi optimerende softstarter. MTO electric introducerer nu Fairfords nye Synergy Soft Starter på det danske marked. Soft Starteren anvender den nyeste digitale teknologi og tilbyder

Læs mere

GSM port styring 400 brugere

GSM port styring 400 brugere 1 GSM port styring 400 brugere SMS alarm, temperatur og fjernkontrol system 16 brugere til at modtage alarmbeskeder via SMS Software vejledning SSIHuset Svane Electronic ApS Arildsvej 27, Gråmose, DK-7442

Læs mere

vacon 10 hvordan ønskes frekvensomformeren i dag?

vacon 10 hvordan ønskes frekvensomformeren i dag? vacon 10 hvordan ønskes frekvensomformeren i dag? nem at tilpasse Vacon 10 er en ekstremt kompakt frekvensomformer til brug inden for maskinkonstruktion i effektområdet 0,25 kw til 5,5 kw. Vacon 10 er

Læs mere

Intelligent bolig uden besvær

Intelligent bolig uden besvær Energistyring Større komfort Større sikkerhed Helt enkelt Intelligent bolig uden besvær Få en mere komfortabel og sikker bolig med et lavere elforbrug zensehome er fremtidens bygningsinstallation i diskret

Læs mere

QUICKVEJLEDNING til 4-moduler. Montering

QUICKVEJLEDNING til 4-moduler. Montering QUICKVEJLEDNING til 4-moduler Montering 1. Klargør et SIM-kort, så pinkoden er 1234 eller deaktiveret. Monter kortet i enheden. Enheden har nu 1234 som password eller kører uden password. Kortet vendes

Læs mere

Smart!wind SW-5.5, SW-7.5 og SW-10

Smart!wind SW-5.5, SW-7.5 og SW-10 Smart!wind, SW-7.5 og SW-10 -faset inverter til husstandsvindmølle, 5,5, 7,5 og 10 kw, standard med ekstra funktion til system kontrol. alle rounder af inverter for små vindmøller op til 20 kw! MODERNE

Læs mere

GSM / SMS dør/port kontrol enhed

GSM / SMS dør/port kontrol enhed 11-07-2013 GSM / SMS dør/port kontrol enhed 6 stk. Digitale indgange med egen tekst besked via SMS 4 stk. Udgange med aktivering via SMS besked 4 stk. Administrator telefonnumre der modtager SMS alarm

Læs mere

Viditronic NDVR Quick Guide. Ver. 2.0

Viditronic NDVR Quick Guide. Ver. 2.0 Viditronic NDVR Quick Guide Ver. 2.0 1 Indholdsfortegnelse 1. HOVEDMENU 3 1.1 START 5 1.2 AKTIVITETSINDIKATOR: 7 1.3 INFORMATIONS VINDUE: 7 1.4 PTZ KAMERA KONTROL: 7 1.5 SKÆRMMENU 8 1.5.1 AKTIVER BEVÆGELSE:

Læs mere

INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER GA 1000

INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER GA 1000 INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER GA 1000 INSTALLATIONS MANUALEN SKAL GENNEMLÆSES OMHYGGELIG FØR IBRUGTAGNING ADVARSEL FOR SIKKER INSTALLATION Inden installation af automatikken skal balance fjederen

Læs mere

FSystem beskrivelse PAR 200 CLOCK

FSystem beskrivelse PAR 200 CLOCK FSystem beskrivelse PAR 200 CLOCK Driftvejledningsnr: PAR-200-SYS-DK-041223 Beskrivelse Billede PAR-200-SYS er den overordnede og komplette beskrivelse af Ølands nye tidsstyring inden for analoge regulatorer.

Læs mere

Manual SMARTCD.G2 02.2015

Manual SMARTCD.G2 02.2015 02.2015 2 / 14 1 Anvendelsesområde... 3 2 Sikkerhedsanvisninger... 4 3 Leverancens omfang... 5 4 Tilslutning til PC/laptop... 6 5 Opladning af batterier... 7 6 Idrifttagning... 8 7 Konfiguration af Bluetooth

Læs mere

Fjernvarme. Trendsættende SRO-systemer siden (+45)

Fjernvarme. Trendsættende SRO-systemer siden (+45) Fjernvarme Trendsættende SRO-systemer siden 1983 (+45) 97 52 50 22 info@frontmatec.com www.frontmatec.com Tillad os at præsentere Frontmatec I en foranderlig verden med konstant ændrede vilkår og rammer,

Læs mere

Trådløs Radio modtager

Trådløs Radio modtager Trådløs Radio modtager Installations vejledning for type: RRA85-C2V, 2 relæer, 230VAC RRA85-C2P, 2 relæer, 12/24 AC/DC RRA85-C4V, 4 relæer, 230VAC RRA85-C4P, 4 relæer, 12/24 AC/DC IP 44 DanZafe 1 I. PRODUKTBESKRIVELSE

Læs mere

X88S. SMS fjernstyring til sommerhuse

X88S. SMS fjernstyring til sommerhuse X88S SMS fjernstyring til sommerhuse X88s er en GSM/SMS baseret fjernstyring med: 6 indgange 8 relæudgange 2 temperaturfølere Billig i drift, intet abonnement. Kan køre på taletidskort. Nem og hurtig montering.

Læs mere

INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER

INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER INSTALLATIONSMANUAL TIL GARAGEPORT ÅBNER INSTALLATIONS MANUALEN SKAL GENNEMLÆSES OMHYGGELIG FØR IBRUGTAGNING ADVARSEL FOR SIKKER INSTALLATION Inden installation af automatikken skal balance fjederen på

Læs mere

MagFlux ELEKTROMAGNETISKE FLOWMÅLERE BROCHURE DK 3.05 MAGFLUX BROCHURE 1401

MagFlux ELEKTROMAGNETISKE FLOWMÅLERE BROCHURE DK 3.05 MAGFLUX BROCHURE 1401 MagFlux ELEKTROMAGNETISKE FLOWMÅLERE BROCHURE DK 3.05 MAGFLUX BROCHURE 1401 PÅLIDELIG FLOWMÅLING MagFlux elektromagnetisk flowmåler har høj stabilitet og stor nøjagtighed, og anvendes til måling af flow

Læs mere

Change management og automatisk backup. Har du styr på din backup? versiondog. Automated Versioning & Backup

Change management og automatisk backup. Har du styr på din backup? versiondog. Automated Versioning & Backup Change management og automatisk backup Har du styr på din backup? versiondog Håndterer du data manuelt? Håndterer du stadigvæk dine software programmer og data manuelt?(plc, SCADA, robotter, CNC...) I

Læs mere

Tietgenskolen - Nørrehus. Data warehouse. Database for udviklere. Thor Harloff Lynggaard DM08125

Tietgenskolen - Nørrehus. Data warehouse. Database for udviklere. Thor Harloff Lynggaard DM08125 Tietgenskolen - Nørrehus Data warehouse Database for udviklere Thor Harloff Lynggaard DM08125 Juni 2010 Indhold Beskrivelse... 3 Data warehouse... 3 Generelt... 3 Sammenligning... 3 Gode sider ved DW...

Læs mere

Danfoss Frekvensomformere & Softstartere VLT Drives

Danfoss Frekvensomformere & Softstartere VLT Drives Danfoss Frekvensomformere & Softstartere VLT Drives Indholdsfortegnelse VLT MICRO DRIVE FC-51.... 2 VLT HVAC DRIVE FC-102.... 4 VLT AQUA DRIVE FC-202.... 7 VLT AUTOMATION DRIVE FC-302....10 VLT 2800....13

Læs mere

Innovation Days Industrial Communication

Innovation Days Industrial Communication Innovation Days Industrial Communication Overvågning og diagnose siemens.com/industrial-security Overvågning og diagnose kan frigive et enormt potenitale Men hvordan? Hvad er problemet? Store udgifter

Læs mere

Altivar Process fra Schneider Electric. Sætter nye standarder for hvordan man kan sikrer oppetid på motor drevet af frekvensomformere.

Altivar Process fra Schneider Electric. Sætter nye standarder for hvordan man kan sikrer oppetid på motor drevet af frekvensomformere. Altivar Process fra Schneider Electric Sætter nye standarder for hvordan man kan sikrer oppetid på motor drevet af frekvensomformere. Keld Flindt maj 2015 Altivar Proces er et helt nyt koncept som tager

Læs mere

4. Tilslut batteri backup i centralen til dens konnekter. I tilfældet af en alarm indtast Masterkoden (default 1234) for at afstille alarmen

4. Tilslut batteri backup i centralen til dens konnekter. I tilfældet af en alarm indtast Masterkoden (default 1234) for at afstille alarmen Installations punkter. 1. Monter centralen hvor man ønsker den placeret 2. Monter forsyningskablet 3. Tilslut Ethernet kablet og/eller SIM kortet til kommunikations modulet 4. Tilslut batteri backup i

Læs mere

QUICKVEJLEDNING til multiguard DIN9. Montering

QUICKVEJLEDNING til multiguard DIN9. Montering QUICKVEJLEDNING til multiguard DIN9 Montering 1. Klargør et SIM-kort, så pinkoden er 1234 eller deaktiveret. Monter kortet i enheden. Enheden har nu 1234 som password eller kører uden password. Kortet

Læs mere

Overvågningskamera. ~Af Svend, Valdemar og Frederik~

Overvågningskamera. ~Af Svend, Valdemar og Frederik~ Lavet af Svend, Valdemar og Frederik 2.3 HTX - Roskilde Overvågningskamera ~Af Svend, Valdemar og Frederik~ I dette forløb har vi arbejdet med overvågningskameraer. Det handlede om at lære, hvordan et

Læs mere

Vandforsyning. Trendsættende SRO-systemer siden (+45)

Vandforsyning. Trendsættende SRO-systemer siden (+45) Vandforsyning Trendsættende SRO-systemer siden 1983 (+45) 97 52 50 22 info@frontmatec.com www.frontmatec.com Tillad os at præsentere Frontmatec SRO-løsninger til vandforsyningsbranchen Vandforsyningernes

Læs mere

SimPal-T4. GSM Stikkontakt. SimPal T4 GSM stikkontakt. Den korte opstart

SimPal-T4. GSM Stikkontakt. SimPal T4 GSM stikkontakt. Den korte opstart 1 SimPal-T4 GSM Stikkontakt Den korte opstart SimPal T4 GSM stikkontakt 2 Tak, fordi du har købt SimPal-T4. SimPal T4 GSM stikkontakt er en fjernbetjent stikdåse, der består af et GSM modul. Strømforsyningen

Læs mere

I/O Extender - installations- og brugervejledning

I/O Extender - installations- og brugervejledning DK I/O Extender - installations- og brugervejledning Indholdsfortegnelse side 1. Applikation og funktion.....................................................3 1.1. LED lys diode........................................................3

Læs mere

Trådløst tastatur med ringeklokke funktion

Trådløst tastatur med ringeklokke funktion Trådløst tastatur med ringeklokke funktion 8.12.17 Funktioner 1. En perfekt kombination af dørklokke og dør/port oplåsning, der er behageligt i brug og praktisk; 2. RF data med rullende koder for at give

Læs mere

Roth Touchline. Living full of energy. Brugermanual - kort og nem 1/8

Roth Touchline. Living full of energy. Brugermanual - kort og nem 1/8 Roth Touchline Brugermanual - kort og nem Living full of energy 1/8 230 V TB 230V 230V Touchline, hurtig vejledning Et Roth Touchline gulvvarmesystem består af 1-3 kontrolenheder og et antal rumtermostater.

Læs mere

IT Connect. IT-Connect s bredbåndsbeboerløsning

IT Connect. IT-Connect s bredbåndsbeboerløsning IT Connect IT-Connect s bredbåndsbeboerløsning Fremtiden Der er fornuft i at eje sit eget netværk, hvis man ønsker at være uafhængig af ydre omstændigheder Vi er på forkant med nettet Internettet med de

Læs mere

ZTH-.. som MP-Bus tester

ZTH-.. som MP-Bus tester ZTH-VAV og ZTH-GEN juster- og diagnoseværktøj som MP-Bus tester. Tilslutning i tavle eller samledåse Tester Kort beskrivelse MP-Bus tester er ikke velegnet til kabel-test. Anvendelse Tilslutning og forsyningsspænding

Læs mere

XVR optager med 8 kanaler (1080N) Varenr

XVR optager med 8 kanaler (1080N) Varenr XVR optager med 8 kanaler (1080N) Varenr. 2100.0461 Bruger / Installations vejledning Side 1 af 20 Indhold 1. Indikator... 2 2. Tilslutninger... 3 3. Harddisk Installation... 4 4. Opstart... 6 5. Fjernforbindelse

Læs mere

Intelligent. bolig uden besvær. økonomisk komfortabelt sikkert enkelt

Intelligent. bolig uden besvær. økonomisk komfortabelt sikkert enkelt Intelligent bolig uden besvær økonomisk komfortabelt sikkert enkelt Få en mere komfortabel og sikker bolig med et lavere elforbrug zensehome er fremtidens bygningsinstallation i diskret og tidløst design

Læs mere

IAI Quick Start Guide

IAI Quick Start Guide IAI Quick Start Guide Opsætning: Manualen til controllerene ligger i: Produkter\IAI\Manual\RoboCylinder\Controller\ Her ligger den i en undermappe alt efter hvilken type controller det er. Installer RCPC

Læs mere

Digital tæller Programerbar for MIX magnetisk målebånd

Digital tæller Programerbar for MIX magnetisk målebånd SERIE Z-20E.SN005 Digital tæller Programerbar for MIX magnetisk målebånd ELGO - ELECTRIC Gerätebau und Steuerungstechnik GMBH D - 78239 Rielasingen, Postfach 11 30, Carl - Benz - Straße 1 Telefon 07731

Læs mere

EUC Syd Praktikvejledning Automatikmontør og automatiktekniker

EUC Syd Praktikvejledning Automatikmontør og automatiktekniker Til brug for praktikperioden i virksomheden forud for 1. skoleperiode. Praktik i virksomheden Praktikvejledning bruges som redskab til at sikre, at eleven opnår de praktikmål, som er beskrevet for uddannelsen

Læs mere