Industry Information

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Industry Information"

Transkript

1 Industry Information Nyheder fra Siemens Industry Technologies i Danmark Nr. 2 juni 2009 Spændende produktnyheder fra Hannover Messen Værdifulde informationer gemt i dit instrument Fuldt automatiseret rapsolieanlæg sparer Egeskov Slot for en herregård! Verdensnyhed Den første fejlsikre soft-plc på markedet

2 2 Indholdsfortegnelse 03 Leder: Krisen kradser: Lad os kradse igen sammen! 04 Rapsolie med adeligt præg 07 Siemens-tekniker på opgave i Qatar 08 Ren luft fra Svendborg TEMA 10 På Hannover Messen viste Siemens vejen frem 15 Ny panelserie SIMATIC HMI Basic Line 16 Onlineværktøj til beregning af maskinsikkerheden 17 Siemens introducerer verdens første fejlsikre soft-plc 18 SIMATIC S et helt nyt PLC-system 19 S familien får egen Ethernetswitch 20 SINAMICS-frekvensomformerserien G120 udvides. Nyheder og mere ydelse 21 Nye smalle og multifunktionelle SIRIUS tidsrelæer 22 Ny Siemens PCS 7 version 7.1 med mange forbedringer og nyt design 26 Spar på serviceomkostningerne 28 Innovation Tour. Læs om efterårets spændende temaer 30 Sommerkonkurrence 31 Gør din hverdag nemmere med Siemens Mall 32 Ny udgave af SIMATIC Selection Tool i Siemens Mall 33 Tips: Transfer af brugerprogram uden installation af WinCC flexible 2008 SP 1 34 Nyheder fra ET200-fronten 35 Siemens introducerer to nye switchserier XBG og XF Sikkerhedsnyt 37 Konvertering af SIRIUS 3RW30-softstartere 38 Metodisk konvertering fra FactoryLink til WinCC 40 Konkurrence 41 Opslagstavlen. Fra kunde til kunde 42 Aktuelle softwareversioner 47 Redirects til 24 RF 300 RFID læse-/skriveenheder med ISO-funktionalitet Industry Information Redaktion: Melina Andersen, chefredaktør og Birgitte Mønsted, E.D. Layout og produktion: Corporate Communications Tryk og repro: PrinfoHolbæk-Hedehusene Oplag: stk.

3 Krisen kradser Lad os kradse igen sammen! 3 AF MELINA HØJ ANDERSEN LEDER Alle brancher kan nu mærke krisen og er i et større eller mindre omfang påvirket af den. Mange virksomheder har allerede foretaget en række tiltag for at tilpasse sig markedsudviklingen og i langt de fleste tilfælde med fokus på omkostningsreducering. Men nogle virksomheder klarer sig godt på trods af krisen, og her gør primært to forhold sig gældende. Det første er, at visse brancher og virksomheder simpelthen er mere velegnede til en lavkonjunktur, hvor fokus flytter sig til fordel for billigere produkter og løsninger. Den anden type virksomheder er dem, der forstår at udnytte situationen ved at tænke anderledes og gribe de muligheder, som de ændrede markedsvilkår bringer. De revurderer deres strategi og går imod strømmen ved at investere i fremtiden det kan være i form af optimering af eksisterende anlæg, videre udvikling af kompetencer, indtræden på andre markeder, produkttilpasning etc. Kendetegnende for disse virksomheder er, at de tror på det og tager skridtet fuldt ud. I Siemens mener vi, at det gælder om at gribe mulighederne for at kunne stå stærkt konkurrencemæssigt, når situationen vender, og der igen bliver (for!) travlt. Her ser vi det som vores fornemmeste opgave at støtte vores kunder i at skabe og udnytte nye forretningsmuligheder. Med en omfattende produktportefølje, et godt organisatorisk setup af specialister, servicemedarbejdere og samarbejdspartnere samt mange årtiers erfaring har vi det, der skal til. Men ikke mindst har vi stadig et stort mod til at klø på og ikke lade krisen sætte en stopper for vores strategi om altid at være på forkant af den teknologiske udvikling, så vi og vores kunder er helt fremme, når konjunkturudviklingen bliver positiv igen. Derfor kan du i dette nummer blandt andet læse om de største produktnyheder, der blev vist på årets Hannover Messe, og om de temaer som vi præsenterer på efterårets Innovation Tour. Jeg håber, at du vil blive inspireret af artiklerne, og samtidig vil jeg opfordre alle til i løbet af sommeren at tænke anderledes og have modet til at investere i fremtiden. Og kan vi i Siemens inspirere eller hjælpe, er I altid velkomne til at kontakte os. God sommer!

4 4 Rapsolie med adeligt præg AF LEIF OSMARK FREELANCEJOURNALIST Et ønske om at spare på varmeregningen ved at fyre med rapsolie eskalerede for greve Michael Ahlefeldt fra Egeskov på Fyn. I dag har slottet et fuldt automatiseret anlæg, der som det første i landet kan producere koldpresset rapsolie godkendt til fødevarer. Og selvfølgelig kan greven styre hele anlægget fra sin iphone. Selv om man er greve, kan man godt en gang imellem kigge lidt på regningerne og spekulere på, om ikke beløbet på girokortene kan reduceres. Og når nu man har 66 værelser at varme op, er varmeregningen et naturligt sted at begynde. Det kostede en herregård at varme slottet op, så vi begyndte at fyre med rapsolie, som både er relativt billigt og godt for miljøet. Efter at have gjort det i nogen tid begyndte vi selv at producere rapsolie til vores fyr i 2006, fortæller Michael Ahlefeldt, greve på slottet Egeskov på Fyn. Selv om han lige er kommet hjem fra flere ugers ophold i USA dagen før, tager han sig tid til at vise rundt på avlsgården Rugbjerggaard. Gården ligger få hundrede meter fra Egeskov, der troner majestætisk på den anden side af markerne. Især fra toppen af de syv blanke stålsiloer, der netop er opført, er udsigten over markerne fantastisk. På toppen af siloerne kan man også se en lille stålpind, der stikker ud. Den gemmer på en ultralydsføler, som måler indholdet i siloen. At måle mængden af rapsfrø i en silo har vist sig at være lidt besværligt, fordi rapsfrø er helt runde og derfor ikke kaster lyden tilbage på samme måde som andre kornsorter. Det har resulteret i, at føleren med jævne mellemrum har sendt et fejlagtigt og forvirrende signal om, at siloen var tom. Vi kontaktede Siemens, da vi skulle bruge noget følergrej, og de var så med til at konkretisere designet og til at finde ud af, hvilke produkter der skulle sidde i tankene, siger Per Müller, der er afdelingschef i Balslev Automation, som har bygget hele automationsanlægget. Partnerskab baseret på tillid Det blev startskuddet til et tæt samarbejde mellem Balslev Automation og Siemens om at løse opgaven. Siemens havde heller ikke arbejdet med raps før, men de kunne trække på nogle erfaringer fra kornlagre i Canada. Ved at vi løser denne opgave i et partnerskab med Siemens i stedet for bare at bestille følere hos en leverandør, er Siemens garant for at løse de problemer, der opstår, så kunden ikke kommer til at stå med aben, hvis det ikke virker fra starten, siger Per Müller. Men at løse opgaver på den måde kræver en stor portion tillid mellem partnerne. Når vi hiver en leverandør med ind i en opgave på den måde, skal vi være ret sikre på, hvad denne anbefaler kunden, og vi skal være sikre på, at leverandøren er tro mod os. Det skal være et indbyrdes forhold, hvor man stoler på hinanden, siger Per Müller. Det konkrete problem med at rapsfrøene ikke kastede lyden ordentligt tilbage blev løst ved at sætte lydfrekvensen ned, hvorefter rapsfrøene reflekterede lyden langt bedre.

5 5 Væk fra landbrugstanken Efter få minutter i selskab med Michael Ahlefeldt og Per Müller, viser det sig selvfølgelig, at der er meget mere til historien om rapsolieproduktionen på Egeskov end en lille føler. Først og fremmest er produktionen en god historie i sig selv. I gårdens mest afsidesliggende lade står en fire - fem meter lang maskine, som kan presse olie ud af rapsfrø. Styringen består stort set af en kontakt på væggen, der kan tænde og slukke. Det var Egeskovs første lille anlæg til at fremstille fyringsolie på til eget forbrug, men da Michael Ahlefeldt havde set et marked for at omdanne raps til biobrændsel, fik han behov for et større anlæg. Egentlig havde han forestillet sig et tilsvarende anlæg bare lidt større, men det fik Per Müller talt ham fra. Vi kunne hurtigt se, at det, han ønskede at etablere, ikke var et lille landsbrugsanlæg til at behandle noget korn fra marken, men et decideret industrianlæg, siger Per Müller. Derfor gik Balslev Automation i gang med at designe et skalerbart automationsanlæg med distribuerede I/O fra grunden af i Siemens WinCC og med to styk SIMATIC S7 315 PH/DP. Følger man kornets gang, begynder det ved foden af siloerne, hvor landmændene kan læsse korn af. Og vel at mærke ikke kun raps, for første stop på kornets rejse er et renseri og dernæst en tørreovn, som kan bruges til alle slags korn. Så de omkringliggende landmænd kan også benytte anlægget, hvis de ønsker at få renset og/eller tørret deres afgrøder hurtigt. sig rundt på hele gården og hurtigt tænde eller slukke for et led i produktionen, hvis det bliver nødvendigt. Det virker altså godt, at jeg ikke behøver at gå ned til min PC på kontoret, hvis jeg lige skal stoppe for en maskine i et øjeblik, siger Thomas Danielsen, der står i spidsen for den daglige drift. Brændte i efteråret Den egentlige produktion begyndte i efteråret 2007, men bedst som Michael Ahlefeldt havde fået hul igennem til det tyske marked for biobrændsel, led produktionen et ordentligt knæk, da en del af gården brændte. En pause på et par måneder betød problemer med leverancerne til Tyskland. Til gengæld medførte det en ny idé om at begynde at producere koldpresset rapsolie til fødevarer, og med tilskud fra EU og Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri er den idé nu forvandlet til virkelighed. Egeskov bliver dermed den første danske producent af koldpresset rapsolie til fødevarer og vil kunne producere cirka ton olie om året. Da rapsolien er sund på grund af sit indhold af umættede fedtsyrer, forventer Michael Ahlefeldt stor interesse fra visse fødevareproducenter. Vores olie vil for eksempel være velegnet til friturestegning og er et langt sundere alternativ end de olier, som bliver brugt i dag. Jeg kan sagtens forestille mig nogle chipsproducenter, som kan se en fordel i at reklamere med, at deres chips er stegt i sund olie fra Egeskov, siger Michael Ahlefeldt. Michael Ahlefeldt Thomas Danielsen Kan styres fra PDA og iphone På en PC kan medarbejderne på Rugbjerggaard via en grafisk brugerflade taste ind, hvad vej kornet skal, når landmændene har afleveret det, og hvor lang tørretid, det skal have, hvis det skal tørres. Balslevs ide om at lade tanker fra industriautomation ligge til grund for et anlæg i landbrugssektoren ser ud til at bære frugt. Vi har i hvert fald haft flere forespørgsler fra folk i landbrugssektoren, som er meget interesserede i, hvordan vi har bygget det op, siger Michael Ahlefeldt. Det siger næsten sig selv, at der er webadgang til systemet, så medarbejderne kan logge på hjemmefra og kontrollere, om alt går, som det skal. Webadgangen virker også fra en PDA, og de har netop lavet et lille interface, der passer til Michael Ahlefeldts iphone. På den måde kan alle bevæge

6 6 Michael Ahlefeldt Intet går til spilde Kravene til fødevareproduktion kræver renhed, så skoene med efterladenskaber fra den mudrede gårdsplads bliver erstattet med rene træsko, da vi skal ind at se den del af produktionen, hvor olien bliver presset ud af rapsfrøene. Det foregår i to etager, hvor overetagen er ladens gamle loft, der er blevet godt og grundigt afstivet for at kunne bære de tunge maskiner, mens de rå loftsbjælker har fået lov til at blive stående og emme af gammelt fynsk landbrug. Anlægget sørger for, at rapsfrøene får den helt rigtige temperatur, inden de bliver presset. Michael Ahlefeldt åbner lågen ind til en af pressemaskinerne, hvor olien drypper ned. Han dypper venstre pegefinger ned i maskinen og smager med kendermine på slutproduktet og ser ganske veltilfreds ud. Per Müller For enden af maskinen kommer resten af rapsen ud i små pølser, som kød der er kørt gennem en kødhakker. Det sælger vi som rapspiller, der har en meget høj brændværdi. Vi har et mål om en bæredygtig og CO2-neutral produktion, og vi har intet spild fra produktionen, siger Michael Ahlefeldt. Hilsen fra Amerika Om det er smagen af olien, forventningerne til omsætningen den vil generere eller glæden ved igen at gå rundt og tilse anlægget sammen med Per Müller, der fremkalder smilet på grevens læber, er ikke til at se. Men det er tydeligt, at de to har et godt samarbejde. Det har været en fantastisk opgave at få lov til at bygge sådan et anlæg op fra bunden og overføre vores erfaringer fra andre brancher til noget helt nyt. Michael og medarbejderne fra Egeskov har også hele tiden givet os et kompetent modspil og udfordret os, så vi kunne skræddersy den helt rigtige løsning. Og så har vi haft det godt sammen Michael sendte mig for eksempel en fødselsdagshilsen fra sin ferie i Amerika. Det er der altså ikke mange kunder, der bruger deres ferie på, siger Per Müller, som i øvrigt understreger, at det gode samarbejde også omfatter elektrikerfirmaet Espe el, der har fremstillet de fysiske installationer. Balslev Automation A/S er Siemens Solution Partner Automation. Dette er betegnelsen på certificerede og erfarne systemudviklere, som kan rådgive om og implementere individuelle løsninger baseret på komponenter fra Siemens Industry.

7 Siemens-tekniker på opgave i Qatar 7 AF SVEND ROHDE Som servicetekniker i Siemens kommer man vidt omkring i det danske land. Men nogle gange kommer der en opgave helt ud over det sædvanlige, som stiller krav om et højt fagligt kompetenceniveau og samtidig vender rundt på hverdagen. I efteråret 2008 fik vi en forespørgsel fra Siemens i Tyskland, om vi kunne hjælpe dem med en idriftsættelsesopgave i Qatar af den helt store slags. Robicon var navnet på firmaet, som Siemens havde købt i USA, og frekvensomformerne hed Perfect Harmony. Som serviceteknikere blev vi tilbudt et gratis kursus i Tyskland, hvis vi ville deltage i denne idriftsættelse. Jeg sagde ja til opgaven, kom på kursus og deltog senere i idriftsættelsen i Qatar. En camp på størrelse med en mindre by Det viste sig at være et projekt af større dimensioner, end jeg nogensinde havde set før. I det projekt, jeg skulle deltage i, arbejdede ca mennesker. Det kræver en del logistik at organisere et sådant projekt, men alt fungerede udmærket. Alt var velorganiseret med hensyn til bustransport til og fra kontoret til siten og til og fra campen. Jeg var indkvarteret i en camp, hvor man havde et værelse med eget bad og toilet. På værelset var der fjernsyn med satellit- TV og en rigtig god internetforbindelse. I campen var der swimmingpool, mulighed for at spille volleyball, basketball, tennis og bordtennis og sågar en bar med billard og andre spil, så her var forholdene i top. I campen var der også kantiner med udmærket mad. Campen lå inde på industriområdet, men alligevel var der ca. 17 km fra campen til siten, så det var virkelig et enormt stort område. Store kræfter på spil Projektet, som jeg kom til at deltage i, var et anlæg til fremstilling af flydende naturgas. Her skal der opbygges to linjer Ras Gas Train 6 og Train 7. På hver linje var der 3 motorer med 45 MW, og disse skulle startes op med vores Perfect Harmony-frekvensomformere. Der er installeret 4 x 15 MW Perfect Harmony - i alt 60 MW pr. motor. En effekt på 60 MW er nødvendigt, fordi systemet, der startes op under tryk, kræver ca. 60 MW i 90 sekunder. Vores frekvensomformere skal kun hjælpe turbinen i gang, fordi den ikke kan starte op, når der er tryk på. Når turbinen er kommet i gang, og processen kører, kan der være overskudsenergi. Her kan frekvensomformerne hjælpe med til at holde turbinen nede i omdrejninger ved at levere effekt tilbage til nettet, da frekvensomformerne er forsynet med en active frontend. Alt dette er kun til én motor. Ud til motoren gik der 48 kabler, så der var lidt at holde styr på. I alt blev der leveret 8 linjer (Trains) med 3 motorer og 96 frekvensomformere a 15 MW. Efter at have været der i 2 måneder skulle jeg så hjemad. Alt i alt var det en stor oplevelse rent teknisk, men ellers er der ikke meget at opleve i Qatar, hvor temperaturen om sommeren kan nå op på omkring 50 C. Man er virkelig glad for, at der er noget, der hedder aircondition. Normalt befinder vi os i Vejle Siemens Scandinavian Repair Center ligger i Danmark helt specifikt på Islandsvej i Vejle. Her tilbyder vi vores kunder serviceydelser ved ibrugtagningen og vedligeholdelsen af Siemens industrielle produkter - spændende fra opstartshjælp til fejlafhjælpning og serviceaftaler. Her sidder også flere kolleger klar til at rådgive dig om valg af den rigtige løsning, når du skal bestille reservedele eller vælge mellem reparation eller ombytning. En frekvensomformer på 15 MW Dette skulle være verdens største omformere, 4 parallelle 15 MW frekvensomformere med styreskab i baggrunden.

8 8 Ren luft fra Svendborg AF LEIF OSMARK FREELANCEJOURNALIST Fra en nybygget fabrik i Svendborg producerer Notox partikelfiltre til hele verden. Dansk Styringsteknik har opbygget et SCADA-system til hele produktionslinjen, hvor en af udfordringerne var at få anlæg og maskiner fra en lang række leverandører til at spille sammen. Tankerne kan godt flyve lidt i retning af den hedengangne tegneseriefigur professor Balthazar efter et besøg hos Notox i Svendborg. I den ene ende af produktionslinjen bliver der hældt pulver i en tragt, og i den anden ende kommer der et færdigt partikelfilter ud. Notox har i mere end et årti produceret partikelfiltre til rensning af udstødning fra dieselmotorer, og virksomhedens filtre findes i lastbiler, på tog og i skibe overalt i verden. Indtil for få år siden foregik al produktion på en lille fabrik i Aakirkeby på Bornholm, men Notox øjnede et større marked og byggede for to år siden en ny fabrik op fra grunden i Svendborg. Mens en stor del af produktionen på Bornholm kræver involvering af menneskehænder, er den eksisterende viden fra Bornholm blevet omsat til et fuldt automatiseret anlæg på den nye fabrik. Samtidig er en af fordelene ved at bygge en ny fabrik op fra grunden, at Notox kunne etablere en helt lige produktionslinje, der nærmest går som en snor gennem fabrikken. Råstofferne kommer ind i produktionslinjen i den ene ende, og de færdige partikelfiltre bliver leveret i den anden ende af fabrikken. Carsten Andenæs fra Notox viser et modulat siliciumcarbid. Når modulerne har været igennem alle led på den nye fabrik, sættes de sammen til et partikelfilter (højre side), der sikrer renere udstødning fra biler. Samtidig har vi plads til en parallel linje mere, og der er plads på grunden til at bygge endnu en fabrik. Tiden er moden til det, og vores ejere tror virkelig på produktet, siger Carsten Andenæs, der er vedligeholdelsesmedarbejder. Notox er ejet af Scandinavian Brake Systems (SBS), der også er nærmeste nabo i Svendborg. Modellervoks i mikroovnen Pulveret, der kommer ned i tragten for enden af fabrikken, er siliciumcarbid, og ved første stop bliver det blandet med andre stoffer, indtil det får en konsistens, der minder om modellervoks, og herefter formes det til aflange moduler, der senere sættes sammen til et filter. Temperaturen skal være helt rigtig, ellers falder materialet sammen, når det på næste stop bliver presset igennem noget, der minder om en kødhakker. Kødhakkeren laver en masse huller igennem modulerne, og senere i produktionen bliver hvert andet hul stoppet til i modulets ene ende, og hvert andet hul stoppet til i den

9 9 anden ende. I en motor bliver udstødningen presset ind gennem de åbne huller i den ene ende, og for at komme ud igen i den anden ende skal udstødningen presse sig igennem selve siliciumcarboniden, og her bliver de skadelige partikler filtreret fra. Men først skal modulerne tørres i en gigantisk mikrobølgeovn, hvor de vel at mærke ikke må tørres for meget, for så flækker væggene mellem hullerne. Herefter bliver modulerne savet til, hullerne lukkes og hvert enkelt modul testes, inden det kommer i en sinterovn ved grader celsius. I det sidste rum i produktionshallen bliver syv moduler sat sammen af en robot, hvorefter de udgør et filter, som bliver filset og gjort pænt af menneskehænder. Mange forskellige leverandører Notox er blandt de virksomheder i verden, som er længst fremme med at udnytte siliciumcarbids gode evne til at rense udstødning. Derfor var en af de store udfordringer at komme fra en produktion, der tidligere foregik ved håndkraft, og så gå ud på verdensmarkedet og købe maskiner og produktionsudstyr, som nærmest ikke findes. Og en stor del af den udfordring gik videre til Dansk Styringsteknik, som blandt andet har leveret SCADA-systemet. Systemarkitekturen består af to redundante SCADA-servere, en SQL-server og to webservere med ti klienter tilknyttet hver. Derudover er der installeret 15 klienter i produktionen, hvorfra alle processer kan styres og overvåges, og kvalitetsdata kan indrapporteres af de enkelte operatører. Vi kan stå hvor som helst i fabrikken og overvåge alle processer. Vi har alle maskindele koblet op imod systemet, og hvis der opstår den mindste afvigelse, får vi en alarm, siger Carsten Andenæs. Når han siger hvor som helst, passer det dog ikke helt. For på grund af mulige forstyrrelser fra de høje temperaturer i ovnene og strålerne i mikrobølgeovnene ville Notox ikke installere et trådløst netværk i produktionshallerne. I stedet er udstyret forbundet med et fibernetværk med PROFINET ud til alle maskinerne. Anlægget består af maskiner og anlæg fra mindst 11 forskellige leverandører fra mange forskellige lande. For at få dem alle sammen til at arbejde sammen i det samme system, har vi defineret datablokke med snitflader til produktionsudstyrets PLC er og så aftalt med leverandørerne hvilke data, der skal stå på hvilke pladser, hvilket krævede et tæt og intenst samarbejde med leverandørerne, siger Michael Lauritsen, der er salgschef i Dansk Styringsteknik. Alt hænger sammen Men maskinerne i produktionen skulle ikke kun tale sammen indbyrdes. Opgaven til Dansk Styringsteknik lød på et redundant SCADA-system, som ud over at kunne overvåge produktionen via en række klienter også skulle opfylde en række krav som batchhåndtering, receptstyring, registrering af golden batch, OEE-beregning, og ikke mindst sporbarhed og dataudveksling med Notox ERP-system, Axapta. Hvert filtermodul er mærket med en dotmatrix-kode, og hvis vi opdager et dårligt filter, kan vi spore det til hvilken dag og hvilken tid på dagen, det er kørt, hvilket pulver der er brugt, og vi kan se, hvor mange filtre der har været i lige præcis den ordre, siger Carsten Andenæs. Dansk Styringsteknik valgte Siemens WinCC til SCADA-systemet, og integrationen mellem WinCC og Axapta betyder, at medarbejderne i produktionen kan kalde ordren frem i Axapta, hvorefter styringsenhederne i hver enkelt maskine i produktionen tilpasser sig den aktuelle ordre, som skal produceres. Dansk Styringsteknik, som er Siemens Solution Partner på både automation og motioncontrol, har løst opgaven med følgende teknologier og komponenter: Siemens WinCC tag SCADA-software Siemens Redundant softwarepakke Siemens Connectivity softwarepakke Siemens Web Navigator server- og klientsoftwarepakke Siemens SIMATIC Logon softwarepakke Siemens PM Control softwarepakke Siemens PM Quality softwarepakke SQL database, servere + PC er Siemens SCALANCE switche

10 TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA 10 På Hannover Messen viste Siemens vejen frem AF PETER GREVE Foruroligende forventninger om et lavt besøgstal på årets Hannover Messe i april blev manet i jorden, da over besøgende dukkede op. Messen, der er verdens største mødested for industrifolk såvel leverandører som kunder viste, at industrien er fast besluttet på at overvinde de konjunkturmæssige udfordringer. Danmark er et af de lande foruden Tyskland, hvorfra der var fleste besøgende. Det fik vi også at mærke på den store Siemens stand i hal 9, hvor der fra tirsdag til torsdag blev givet mange guidede rundvisninger af vores danske produktspecialister til de mange gæster, der var kommet hjemmefra. På Siemens-standen var det omfattende udvalg af drev og automationsprodukter traditionen tro repræsenteret. Ekstra fokus var der i år på energibesparelse og omkostningsreduktion, da det netop er de forhold, som skal hjælpe til at forøge virksomhedernes produktivitet. Eksempelvis kan produktionsomkostninger reduceres med op til 20 % ved at optimere energiforbruget! Og med den rigtige løsning af motorer og frekvensomformere kan netop energiforbruget reduceres med op til 70 %! Her blev det med nye produkter, software og komplette løsninger slået fast, at Siemens er den medspiller, der kan være med til at minimere krisens virkninger. I det følgende gives et kort overblik over nogle af de væsentlige nyheder.

11 TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA Produktnyheder fra messen 11 Verdens første failsafe soft-plc Endnu en gang markerede Siemens sin førerposition på sikkerhedsområdet. Det, som for blot et par år siden var fuldkomment utænkeligt, er nu en kendsgerning på Siemens-standen: En fejlsikker soft-plc! Ikke fordi den vil revolutionere sikkerhedsapplikationerne, men den giver brugerne især brugerne af PC-based automation endnu en mulighed for at optimere designet af styringen. Se artiklen på side 17. SIMATIC S S er den største PLC-nyhed. Det er en helt nydesignet PLC-serie til at løse mindre opgaver især inden for maskinbygning. I byggeform ligner S den eksisterende S7-200-serie, og den skal programmeres med en ny STEP 7-pakke i version 10.5 med tilnavnet Basic, der også indeholder projekteringssoftware til en ny serie HMI-paneler, der er specielt tilpasset S Se mere om S i artiklen på side 18. Gratis engineeringværktøj til evaluering af sikkerhedsklasse I modsætning til andre tilgængelige værktøjer dækker vores værktøj 2 standarder, EN og EN Vælg funktion og komponenter, så henter værktøjet selv de nødvendige data i online-kataloget og leverer en SIL-klasse eller et PL-niveau. Se også omtalen på side 16. Nye PROFINET / Ethernetswitche To helt nye switchserier blev vist sammen med PLCprodukter i tilsvarende design. SCALANCE XF 204-serien af managed switches i 4 forskellige typer i design som ET 200S. I design som den nye PLC-serie SIMATIC S blev der vist en meget billig unmanaged switch CSM Begge switchserier er til montage på DIN-skinne, og de kan naturligvis bruges sammen med andre produkter end dem, de er designet til. Se udførlig omtale på side 19 og 35. Ny serie touchpaneler SIMATIC HMI Basic Line er en serie på 4 paneler, der er tilpasset til den nye PLC-serie S7-1200, men panelerne kan naturligvis også bruges sammen med S7-300/400. Der er 4 størrelser fra 4, 6 og 10 til 15 de to mindste med gråtoner og de to store med farveskærm. Ud over touchfunktionerne har alle paneler også et antal funktionstaster. Projektering med STEP 7 Basic V. 10.5, hvis de bruges sammen med S7-1200, ellers med WinCC flexible i andre sammenhænge. Se nærmere omtale på side 15. Ny version af proceskontrolsystemet PCS 7 Blandt nyhederne på Hannover Messen var også den nye SIMATIC PCS 7 version 7.1, som fremstår i et nyt, elegant og mere moderne design med en mængde nye funktioner, der gør overvågning og betjening endnu mere effektiv. Af konkrete forbedringer kan blandt andet nævnes et forbedret kurvemodul, udvidede filtreringskriterier for alarmer og et ekstra operatør login-niveau for eksempel til brug ved simulering af procesværdier. Særligt interessant er det helt nye APL-bibliotek (Advanced Process Library), der indeholder funktionalitet, som førhen krævede ekstra brugertilpasning. Yderligere beskrivelser findes i artiklen på side 22.

12 TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA 12 SIRIUS Compact starter i en IO-Link udgave Med den nye intelligente fortrådningsteknik kan man styre op til 4 direkte eller reversible motorstartere på en enkelt standard IO-Link-forbindelse. Meldinger fra motorstarteren så som kortslutning, overbelastning, endt levetid og position for hovedkontaktsættet overføres via IO-link-forbindelsen til det overordnede system samtidig med, at det også vises lokalt på starteren. Det betyder, at fejl hurtigt kan lokaliseres og vises i tekst på et operatørpanel eller et SCADA-system. Resultatet er en hurtig fejlretning, der giver øget oppetid takket være Totally Integrated Automation. Yderligere information fås hos Peter Bornerup, tlf SINAMICS S110 Mange nyheder til SINAMICS G120 G120-serien udbygges stadig, og på messen blev der vist et par gode og meget anvendelige nyheder. De nye PM240-effektmoduler i byggestørrelse GX giver en performanceforøgelse af G120 på 250 kw. En ny variant af effektmodulet PM 250 kan levere regenerativt feedback til nettet. Styremodulet CU230P-2 er udviklet specielt til applikationer med pumper, ventilatorer og kompressorer. Nyt modul, CM240NE, til den kemiske industri. Som option kan det leveres med integreret ATEX-certificeret NAMUR-klemmeliste i forbindelse med typen CU240S DP-F. SINAMICS IOP (Intelligent Operator Panel) er et nyt operatørpanel til standarddrev, som understøtter brugerne med applikationswizards, hvilket giver en enklere og hurtigere betjening, og så er meldingerne i klartekst. IOP et kan bruges på drevene G120, G120D og G110D samt SIMATIC ET200-frekvensomformerne. Find yderligere detaljer i artiklen på side 20. SINAMICS S110 nyt servodrev til enkle opgaver SINAMICS S110 er den perfekte løsning til enkeltaksede servoopgaver. Som et tillæg til den eksisterende SINAMICS S120-platform introduceres nu type S110, der er et servodrev designet til de lettere opgaver. Det kan leveres i effektområdet fra 0,12 90 kw med integreret positioneringscontroller og med sikkerhedsfunktioner i klasse SIL2. Yderligere information fås hos Ulf Lindhard, tlf Ny serie af tidsrelæer Det elektroniske tidsrelæ 7PV15 kan anvendes i alle former for tidsforsinkede koblinger. Modulet er kun 17,5 mm bredt, hvilket betyder, at det egner sig særligt godt til brug i meget kompakte tavleopbygninger eller i M36-gruppetavler. De 10 varianter er kendetegnet ved forskellige funktioner og tidsindstillinger. Se artiklen på side 21. Nye ultralydsfølere til IO-Link De nye SIMATIC PXS410C-sensorer i M30-design fås i tre størrelser til afstandsmåling på op til ti meter. PXS410C-følerne er i kapslingsklasse IP67 og har et kompakt design, som betyder, at de kan bruges overalt på maskiner og conveyoranlæg. Yderligere information fås hos Lars Limkilde, tlf

13 TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA 13 SITOP styrestrømssikring Ny DC 24V elektronisk automatsikring til overvågning af styrestrøm De nye elektroniske SITOP PSE200U-moduler, der er afløsere for SITOP Select, kan overvåge fire 24 V DC strømkredse for overbelastning og kortslutning. Der er to versioner af enheden. Et modul på 0,5 til 3 ampere og et modul på 3 til 10 ampere. Hver kanal kan afbrydes med en knap på fronten. Ved overbelastning eller kortslutning af en kanal blinker en rød LED. Som noget nyt kan modulet resættes fra en ekstern kontakt via to klemmer på modulet. Yderligere information fås hos Industry Kundeservice tlf Stregkodelæser MV440 Nye stregkodelæsere med stor performance De nye stationære 1D (stregkoder)/2d kodelæsere kan læse helt op til 80 koder i sekundet. SIMATIC MV 440 kan afkode 15 forskellige standardkoder. 50 koder kan afkodes hver gang, der tages et billede. Dette kan med fordel anvendes til såkaldt bulk-læsning, når der er flere produkter med koder på samme billede. MV440 kan arbejde i afstande på op til 80 centimeter med integreret belysning og op til 3 meter med ekstern belysning. MV 440 har en billedopløsning på 640x480 eller 1024x768 pixels. MV440 parametreres via sit Ethernetinterface, og den sender data via PRO- FIBUS- eller PROFINET-interface. Yderligere information fås hos Lars Limkilde, tlf

14 TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA 14 Det nye måleinstrument, SENTRON PAC 4200 Instrument til optimering af energiforbrug Det nye måleinstrument, SENTRON PAC 4200, kan installeres i tavleafgange eller foran elektriske forbrugere, hvor det løbende kan måle omkring 200 elektriske værdier. Desuden kan det logge hændelser med tidsstempling. Alle måledata kan eksporteres til et Excelark, hvor værdierne kan analyseres og viderebearbejdes med henblik på driftsoptimering og minimering af energiforbruget. Yderligere information fås hos Peter Bornerup, tlf

15 TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA 15 Ny panelserie SIMATIC HMI Basic Line AF MICHAEL NIELSEN SIMATIC HMI Basic Line-serien er født som en integreret del af den nye PLC-familie S Alle Basic Line paneler kan projekteres med den nye STEP7 Basic (programmeringssoftwaren til S7-1200) og WinCC flexible Det er således en universal panelserie, der understøtter alle controllere lige fra de små PLC er til de helt store. Der er sket en PLC-nytænkning med udviklingen af S7-1200, og det giver også en stor synergieffekt på HMI-delen, som vil kunne opleves på den nye panelserie. Funktioner I hardwarekataloget i den nye STEP7 Basic software findes alle Basic Line-panelerne lige fra 4 touch til 15 touch. Alle opsætninger sker meget nemt, og for eksempel bliver forbindelserne imellem PLC er og HMI-paneler ganske enkelt tegnet i STEP7 Basic. Alle procesværdier findes i både PLC-delen og i HMI-delen. Objekter kan defineres symbolsk. Træk-og-slip er integreret, hvorved alle funktioner kan trækkes og slippes imellem de forskellige objekter. Alle adresser kan vises symbolsk eller absolut, hvilket også gælder for de I/O-punkter, som findes på selve CPU erne. Kurver, recepter, alarmhåndtering og procesværdier kan benyttes direkte fra softwaren. Selvfølgelig er det muligt at bruge alle de integrerede funktioner, vi kender fra andre paneler, så som bar-grafer, grafisk visning, I/O-felter og vektorgrafik. Fire panelstørrelser Serien består at 4 paneler, der kan dække kundekrav lige fra små prisbillige løsninger til store farveskærme. Som noget nyt er touchskærmen suppleret med et antal rigtige taster. KTP 400, Key Touch Panel: 4 gråtonet display. Med 4 taster og touchfunktion. Netværksforbindelsen sker via PROFINET. Der er 128 tags på panelet. KTP 600, Key Touch Panel: 6 gråtonet display. 6 -farveudgaven kan vælges som PROFINET eller PROFIBUS. Med 6 taster og touchfunktion. Der er 128 tags på panelet. KTP 1000, Key Touch Panel: 10 farvedisplay. Kan vælges som PROFINET eller PROFIBUS. Med 8 taster og touchfunktion. Der er 256 tags på panelet. TP 1500, Touch Panel: 15 farvedisplay med PROFINETtilslutning. Der er 256 tags på panelet. Hele den nye panelserie kan naturligvis også anvendes sammen med SIMATIC S7-300/400, og så skal de projekteres med WinCC flexible 2008 SP1. Denne panelserie har endnu visse begrænsninger i forhold til nogle af de eksisterende paneler: Ingen dataopsamling (logge data) og ingen Smart Service og Smart Access. Scripting understøttes ikke, og der kan heller ikke benyttes OPC. Har du yderligere spørgsmål, kontakt da venligst Michael Nielsen, tlf Bestillingsnumre og priser Type Bestillingsnummer Pris DKK KTP 400 mono PN 6AU6647-0AA11-3AX ,- KTP 600 mono PN 6AU6647-0AB11-3AX ,- KTP 600 farve PB 6AU6647-0AC11-3AX ,- KTP 600 farve PN 6AU6647-0AD11-3AX ,- KTP 1000 farve PB 6AU6647-0AE11-3AX ,- KTP 1000 farve PN 6AU6647-0AF11-3AX ,- TP 1500 farve PN 6AU6647-0AG11-3AX ,-

16 TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA 16 Onlineværktøj til beregning af maskinsikkerheden AF JESPER THOMSEN Siemens Industry Automation Division kan nu tilbyde maskinbyggere og operatører et gratis onlineværktøj, hvormed de kan beregne sikkerheden i deres maskiner efter de nye standarder EN og EN ISO og således skaffe bevis på, at maskinerne overholder det nye maskindirektiv. Værktøjet, Safety Evaluation Tool, beregner automatisk sikkerhedsfunktionernes kvalitet efter standarderne EN ( Safety of machinery Functional safety of electrical, electronic and programmable electronic control systems ) og EN ISO ( Safety of machinery Safety-related parts of control systems ). Alt, hvad brugeren skal gøre på onlineværktøjet, er at angive den ønskede sikkerhedsfunktion som for eksempel overvågning af en beskyttelsesdør. Brugeren kan anvende de eksempler, der er, eller selv specificere særlige funktioner. Herefter indsætter han de sikkerhedskomponenter, der hører til maskinen - det vil sige sensorer, evalueringsenhed og aktuatorer. Han kan vælge disse komponenter fra en database med Siemens-produkter, som allerede er blevet certificeret efter de relevante sikkerhedsstandarder. Andre fabrikanters produkter kan indtastes manuelt. Til sidst beregner værktøjet Safety Integrity Level (SIL) eller Performance Level (PL). Resultatet er en rapport, som er i overensstemmelse med standarderne. Denne føjes til maskindokumenterne og er et bevis på, at maskindirektivet overholdes fuldt ud. Vil du vide mere om, hvordan du nemt og hurtigt anvender Safety Evaluation Tool, så download den engelske Getting Started på under sikkerhedsteknik. Safety Evaluation Tool - SET Getting Started 04/2009 Safety Integrated Answers for industry.

17 TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA 17 Siemens introducerer verdens første fejlsikre soft-plc AF JESPER THOMSEN Med denne nyskabelse viser Siemens endnu engang, at de går forrest med innovative løsninger til gavn for kunderne, som nu har mulighed for at vælge en PC-baseret løsning, selv om der også skal løses sikkerhedsrelaterede opgaver. Dermed sættes endnu engang fokus på, at vi tilbyder kunderne at vælge den platform, der passer til opgaven - det være sig PLC eller PC - og at bruge fuldstændig den samme udviklingssoftware. Endvidere kan en løsning uden ekstra udgifter porteres fra PC til PLC-platform eller omvendt. Den nye software kaldes SIMATIC WinAC RTX F og opfylder de højeste sikkerhedsstandarder EN op til kat. 4, IEC op til SIL 3 og EN ISO op til PL e. Fejlsikker softwarecontroller til PC-baseret automation Siemens Industry Automation Division har udviklet en fejlsikker softwarecontroller til PC-baseret automation. Det er første gang, sikkerhedsrelaterede opgaver kan udføres via en PC med Siemens-teknologi. Som det er tilfældet med de modulopbyggede SIMATIC S7-controllere, anvender brugeren STEP 7 som engineeringsoftware, suppleret af Distributed Safety-optionspakken til sikkerhedsrelaterede applikationer. SIMATIC WinAC RTX F er en Windows XP- eller exp-baseret controller, som er forsynet med et optimeret runtimesystem for at kunne bearbejde omfattende PC-applikationer samtidig med styringsopgaven. Denne controller er særligt velegnet til high-performance opgaver med betydelige datamængder samtidig med krævende realtidskrav. Den sidste nye teknologi som blandt andet dual-coreprocessorer anvendes til at optimere udnyttelsen for eksempel med en processorkerne til Windows-applikationer og en processorkerne til SIMATIC WinAC RTX F. Ny fejlsikker softwarecontroller kan installeres på hardwareplatforme Den nye fejlsikre SIMATIC WinAC RTX F softwarecontroller kan installeres på alle aktuelle x86 PC hardwareplatforme, for eksempel på alle SIMATIC PC er. Der er forinstallerede versioner som for eksempel den fejlsikre, modulopbyggede og embedded controller, SIMATIC S7-mEC-RTX F, i SIMATIC S7-300 design og den fejlsikre, embedded PC, SIMATIC IPC427C-RTX F, monteret på skinne. SIMATIC WinAC RTX F kan udvides med de sikkerhedsrelaterede periferienheder ET 200S, ET 200M og ET 200pro med kapslingsklasse IP67 eller med den sikkerhedsrelaterede ET 200eco blok-i/o med kapslingsklasse IP67. Det er en forudsætning, at den monterede hardware er forsynet med egnede interface. Det er for eksempel tilfældet med SIMATIC Embedded Automation-produkterne. SIMATIC S7-mEC-RTX F embedded controller kan også udvides med centrale ET200M I/O-moduler. Der er flere informationer på internettet under: Forventet levering: September 2009.

18 TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA 18 SIMATIC S et helt nyt PLC-system AF LARS LIMKILDE Signalblokke er en ny funktion. Det er små klodser, som sættes på fronten af CPU en. Indtil videre er der frigivet to signalblokke: en blok med to digitalindgange og to udgange og en blok med en analogudgang. Micro-PLC en SIMATIC S er et nyt, Ethernetbaseret og modulopbygget PLC-system til mindre og små applikationer primært som stand alone. Under udviklingen af systemet er der navnlig lagt vægt på at opnå en problemfri integration med et perfekt samspil mellem S PLC-systemet og de nye HMI Basic Panels, da al programmering af både PLC og HMI foretages i den nye softwarepakke SIMATIC STEP 7 Basic version I første omgang frigives CPU er i tre størrelser, således at automatiseringsopgaverne kan løses med den helt rigtige performance. CPU erne har alle et antal indgange og udgange integreret, og de kan udvides med indgangs-, udgangs- og kommunikationsmoduler. I første omgang kan de nye PLC er udvides til seriel kommunikation ved hjælp af to interfacemoduler med RS485- eller RS232-port. Programmering og kommunikation mellem CPU og paneler foregår via Ethernet. SIMATIC S er forsynet med en integreret PROFINETport til kommunikation mellem PC, PLC og HMI. Derved er programmeringen gjort enkel, da der hverken kræves specielle programmeringskabler eller PC-indstikskort. I forbindelse med frigivelsen af S frigives også en 4-ports Ethernetswitch CSM 1277 og en strømforsyning i samme design PM ,5 A. Teknologiske funktioner som hurtigtælling og PID-regulering er integreret som standard. Sammenlignet med SIMA- TIC S7-200 har S både en hurtigere processor og en større hukommelse, som meget fleksibelt kan opdeles mellem programblokke og datablokke. Den nye SIMATIC STEP 7 Basic software kan programmere såvel PLC som HMI. Softwaren har en fælles symbolliste, som anvendes igennem hele projektet. Det giver en meget enkel og overskuelig programmering. Hvis man senere ændrer et symbol eller tilføjer et nyt, vil symbolet automatisk blive downloadet til alle deltagere i projektet.

19 TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA SIMATIC STEP 7 Basic V 10.5 kan programmere de tre nye CPU er S7-1211C, S7-1212C og S7-1214C samt de fem Ethernetbaserede SIMATIC HMI Basic Panels, som kan vælges med en skærmstørrelse fra 4 til 15 tommer. Hvis man ønsker at anvende andre SIMATIC HMI-paneler, kan det lade sig gøre, hvis man benytter dem med et Ethernetinterface. SIMATIC WinCC flexible skal bruges til programmering i disse tilfælde. SIMATIC S forventes frigivet til levering primo juli. S familien får egen Ethernetswitch AF JESPER THOMSEN 19 Type Typenummer Pris DKK CPU er CPU 1211C 230 VAC/ 6DI DC/4 DO relæ 2 AI 6ES7211-1BD30-0XB CPU 1211C 24 VDC/6DI DC/4DO DC 2 AI 6ES7211-1AD30-0XB CPU 1211 C 24 VDC/6DI DC/4DO relæ 2 AI 6ES7211-1HD30-0XB CPU 1212C 230 VAC/ 8DI DC/6 DO relæ 2 AI 6ES7212-1BD30-0XB CPU 1212C 24 VDC/8DI DC/6DO DC 2 AI 6ES7212-1AD30-0XB CPU 1212C 24 VDC/8DI DC/6DO relæ 2 AI 6ES7212-1HD30-0XB CPU 1214C 230 VAC/ 14DI DC/10 DO relæ 2 AI 6ES7214-1BE30-0XB CPU 1214C 24 VDC/14DI DC/10DO DC 2 AI 6ES7214-1AE30-0XB CPU 1214C 24 VDC/14DI DC/10DO relæ 2 AI 6ES7214-1HE30-0XB Digitale moduler SM 1221, 8 x 24VDC indgang 6ES7221-1BF30-0XB0 689 SM 1222, 8 x relæudgang 6ES7222-1HF30-0XB0 689 SM 1222, 8 x 24VDC udgang 6ES7222-1BF30-0XB0 689 SM 1223, 8 x 24VDC indgang /8 x relæudgang 6ES7223-1PH30-0XB SM 1223, 8 x 24VDC indgang /8 x 24VDC udgang 6ES7223-1BH30-0XB SM 1222, 16 x relæudgang 6ES7222-1HH30-0XB SM 1222, 16 x 24VDC udgang 6ES7222-1BH30-0XB SM 1223, 16 x 24VDC indgang /16 x relæudgang 6ES7223-1PL30-0XB SM 1223, 16 x 24VDC indgang /16 x 24VDC udgang 6ES7223-1BL30-0XB SM 1221, 16 x 24VDC indgang 6ES7221-1BH30-0XB Analoge moduler SM 1234, 4 x analogindgang /2 x analogudgang 6ES7234-4HE30-0XB SM 1231, 4 x analogindgang 6ES7231-4HD30-0XB SM 1232, 2 x analogudgang 6ES7232-4HB30-0XB Signalblokke SB 1223, 2 x 24VDC indgang / 2 x 24VDC udgang 6ES7223-0BD30-0XB0 405 SB analogudgang 6ES7232-4HA30-0XB0 608 Kommunikationsmoduler CM 1241, RS485 6ES7241-1CH30-0XB0 810 CM 1241, RS232 6ES7241-1AH30-0XB0 810 SIM 1274, 14 Ch. simulatormodul 6ES7274-1XH30-0XA0 891 SIM 1274, 8 Ch. simulatormodul 6ES7274-1XF30-0XA0 648 Tilbehør SIMATIC memorykort 2 MB 6ES7954-8LB00-0AA0 405 SIMATIC memorykort 24 MB 6ES7954-8LF00-0AA SIMATIC NET CSM ports switch 6GK7277-1AA00-0AA0 770 PM ,5 A strømforsyning 6EP1332-1SH STEP 7 Basic V10.5 6ES7822-0AA00-0YA STEP 7 Basic SUS 6ES7822-0AA00-0YL0 648 HMI Basic line KTP400 4" PN monokromt touch og 4 taster 6AV6647-0AA11-3AX Basic line KTP600 6" PN monokromt touch og 6 taster 6AV6647-0AB11-3AX Basic line KTP400 6" PN farvetouch og 6 taster 6AV6647-0AD11-3AX Basic line KTP " PN farvetouch og 8 taster 6AV6647-0AF11-3AX Basic line TP " PN farvetouch 6AV6647-0AG11-3AX Den seneste CPU-familie fra Siemens er født med Ethernet on-board, men ofte vil der være brug for flere porte end den indbyggede, så derfor frigives CSM modulet. CSM 1277 er en unmanged switch i IP20- udførelse med fire RJ45-porte (10/100Mbit) med samme mål som S familien og til DIN-skinnemontage. Den understøtter auto-sensing, auto-crossover og PROFINET RT. CSM 1277 er nem at montere og har samme indbygningsmål som S serien. Det er derfor en enkel og billig integration af lokale Ethernetløsninger. Industrial Ethernet SIMATIC S mit CSM 1277 SIMATIC S mit CSM 1277 Field PG SIMATIC S mit CSM 1277 Produktnavn Bestillingsnr. Listepris DKK SIMATIC NET CSM GK7277-1AA00-0AA0 770,- G_IK10_XX_10271

20 TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA TEMA 20 SINAMICS-frekvensomformerserien G120 udvides. Nyheder og mere ydelse AF BJARNE JØRGENSEN På Hannover Messen præsenterede Siemens Standard Drives flere interessante nyheder til frekvensomformerserien SINAMICS G120. Her er flere nye moduler, som forøger vores kunders muligheder for at bruge flere integrerede løsninger. Frekvensomformerserien SINAMICS G120 er blevet udvidet med styremodulet CU230P-2, der er udviklet specielt til applikationer med pumper, ventilatorer og kompressorer. Dette styremodul er i besiddelse af vigtige egenskaber som for eksempel integreret USB-interface til nem engineering, fuld kompatibilitet med det nye IOP (Intelligent Operator Panel), integreret klonfunktionalitet ved hjælp af et MCC-kort og direkte styring af afspærringsventiler uden ekstra komponenter. Det er også muligt at tilslutte et bredt spektrum af temperaturfølere. Kommunikationen foregår over Modbus RTU, CANopen, USS eller PROFIBUS. Funktioner så som digitalt realtidsur, hibernation, capture og PID-regulator er integreret i softwaren. Takket være de nye PM240 effektmoduler i byggestørrelse GX er en performanceforøgelse på op til 250 kw nu blevet mulig. Desuden kan man med de nye filterfri varianter af PM250-effektmodulerne med regenerativt feedback opnå prisbillige løsninger i effektområdet 18,5 kw til 90 kw. Til brug i den kemiske industri leveres i forbindelse med CU240S DP-F et kemimodul med fuld NAMUR-kompatibilitet som option. Nyheder Styremodul CU230P specielt til applikationer med pumper, ventilatorer og kompressorer Effektforøgelse på op til 250 kw med 240PM effektmoduler (byggestørrelse GX) Kemimodul som option med fuld NAMUR-kompatibilitet i forbindelse med CU240S DP-F og ATEX-certificeret Variant uden RFI-filter til effektmodul PM250 med regenerativt feedback CU230P til SINAMICS G120 Forenklet betjening med SINAMICS IOP (Intelligent Operator Panel) SINAMICS IOP (Intelligent Operator Panel) er et nyt operatørpanel til standarddrev, som understøtter brugerne med applikationswizards, enklere betjening og display i klartekst. Herved reduceres tidsforbruget til idriftsættelsesog vedligeholdelsesarbejde, samtidig med at tilgængeligheden i maskiner og anlæg forøges. IOP er velegnet til SINAMICS-standarddrevene G120, G120D og G110D og til SIMATIC ET200-frekvensomformerne. En lang række fordele Nemt at betjene for både uerfarne brugere og drev - eksperter Enkel idriftsættelse af standarddrev takket være et stort display i klartekst, menustyring med drejeknap og integrerede applikationswizards Et statusdisplay gør det muligt at overvåge procesvariabler direkte, således at fejl kan identificeres og fjernes hurtigst muligt Kan monteres på drevet eller i døren på styreskabet eller bruges som et håndholdt operatørpanel Let at udvide takket være det integrerede USB-interface SINAMICS IOP

A&D Information. Sikkerhed. Høj produktivitet går igennem Plant Intelligence. Prisfald på SCALANCE X switches. Simotion understøtter interpolation

A&D Information. Sikkerhed. Høj produktivitet går igennem Plant Intelligence. Prisfald på SCALANCE X switches. Simotion understøtter interpolation A&D Information Automation and Drives Nr. 1 marts 2008 Høj produktivitet går igennem Plant Intelligence Sikkerhed Prisfald på SCALANCE X switches Simotion understøtter interpolation 2 Indholdsfortegnelse

Læs mere

Industry Information. Deltag på Innovation Tour

Industry Information. Deltag på Innovation Tour Industry Information Nyheder fra Siemens Industry Technologies i Danmark Nr. 3 september 2009 PLC er til svin Danish Crown har valgt at standardisere auto - mationen Deltag på Innovation Tour Læs om temaerne:

Læs mere

A&D INFORMATION. Skift skinner før livsnerven knækker. Motormanagementsystemet SIMOCODE pro. SIMATIC PCS7 version 7

A&D INFORMATION. Skift skinner før livsnerven knækker. Motormanagementsystemet SIMOCODE pro. SIMATIC PCS7 version 7 Automation and Drives Nr. 1 marts 2007 A&D INFORMATION Skift skinner før livsnerven knækker Motormanagementsystemet SIMOCODE pro SIMATIC PCS7 version 7 HawkEye 4x - håndholdte kodelæsere til en lang række

Læs mere

Automation and Drives Nr. 1 marts 2005 A&D INFORMATION. Besøg os på dette års Hannover Messe

Automation and Drives Nr. 1 marts 2005 A&D INFORMATION. Besøg os på dette års Hannover Messe Automation and Drives Nr. 1 marts 2005 A&D INFORMATION Besøg os på dette års Hannover Messe Indholdsfortegnelse 2 3 Efteruddannelse - en genvej til succes 10 SIWAREX hos KiMs 17 SIMATIC PC 4 Hvordan bliver

Læs mere

Industry Information. Mød os på forårets messer. Siemens tilbyder. Arla kundereference. Fisketorvet. Tips & Tricks. Fremtidssikre kanalskinner

Industry Information. Mød os på forårets messer. Siemens tilbyder. Arla kundereference. Fisketorvet. Tips & Tricks. Fremtidssikre kanalskinner Industry Information Nyheder fra Siemens Industry i Danmark Nr. 1 marts 2012 Mød os på forårets messer Fisketorvet Fremtidssikre kanalskinner Siemens tilbyder Nu service på din vægt Arla kundereference

Læs mere

Industry Information. Fremtidens automationssoftware - TIA portalen. Slut med driftsstop på Leca værket. Få det helt rigtige vejebånd

Industry Information. Fremtidens automationssoftware - TIA portalen. Slut med driftsstop på Leca værket. Få det helt rigtige vejebånd Industry Information Nyheder fra Siemens Industry Technologies i Danmark Nr. 4 november 2010 Slut med driftsstop på Leca værket Få det helt rigtige vejebånd Ny RFID-læser til komplekse opgaver Fremtidens

Læs mere

20 Rækken af S7-300 T-CPU er er nu blevet forsynet med PROFINET. 22 Kundecase ET 200SP vinder på den samlede økonomi

20 Rækken af S7-300 T-CPU er er nu blevet forsynet med PROFINET. 22 Kundecase ET 200SP vinder på den samlede økonomi Industry Information Nummer 3 September 2013 siemens.dk/industry TIA-portal V12 og S7-1500 SH Automation og 3Tech Automation gør de første erfaringer Komplet overblik over produktionen Maltfabrikken i

Læs mere

Industry Information

Industry Information Industry Information Nyheder fra Siemens Industry i Danmark Nr. 2 juni 2012 Fuldautomatik hos Kommunekemi Det eneste montageanlæg af den karakter i verden Konkurrence Byt til nyt Løsning Ny ET 200SP Er

Læs mere

Industry Information. Energieffektiv produktion Vejeteknologi. to spændende temaer på efterårets Innovation Tour

Industry Information. Energieffektiv produktion Vejeteknologi. to spændende temaer på efterårets Innovation Tour Industry Information Nyheder fra Siemens Industry Technologies i Danmark Nr. 3 september 2011 Tips & tricks: S7-1200 fra STL til LAD Ny automatsikringsserie klar Union Engineering og CO2-produktion Energieffektiv

Læs mere

Industry Information. TIA-konceptet er også velegnet til trafikstyring. Nummer 2 Juni 2013 siemens.dk/industry

Industry Information. TIA-konceptet er også velegnet til trafikstyring. Nummer 2 Juni 2013 siemens.dk/industry Industry Information Nummer 2 Juni 2013 siemens.dk/industry TIA-konceptet er også velegnet til trafikstyring Kundecase Industrial Security sikrer industriens produktivitet Læs om de 5 trin mod et mere

Læs mere

Industry Information. TIA-portalen. - et integreret engineeringværktøj som redefinerer engineering DKK 8.510,- TIA-portalen

Industry Information. TIA-portalen. - et integreret engineeringværktøj som redefinerer engineering DKK 8.510,- TIA-portalen Industry Information Særudgave fra Siemens Industry Technologies i Danmark Januar 2011 TIA-portalen - et integreret engineeringværktøj som redefinerer engineering TIA-portalen introduceret på SPS/IPC &

Læs mere

Industry Information

Industry Information Industry Information Nummer 1 Marts 2014 www.siemens.dk/industry TIA-portalen nu i V13 Invitation: hør om markant forbedret drevintegration, Team Engineering og meget mere på Innovation Tour Nyt decentral

Læs mere

INDUSTRI. Frekvensomformere og softstartere. OBO Gitterbakker i industrien Cubo P Tavlesystem Manglende sikkerhedsudstyr årsag til tavleulykker

INDUSTRI. Frekvensomformere og softstartere. OBO Gitterbakker i industrien Cubo P Tavlesystem Manglende sikkerhedsudstyr årsag til tavleulykker INDUSTRI Magasinet December. 2004 Frekvensomformere og softstartere OBO Gitterbakker i industrien Cubo P Tavlesystem Manglende sikkerhedsudstyr årsag til tavleulykker Mindre kabinet, større fleksibilitet

Læs mere

TEMA! Automation ned på fabriksgulvet TIDSSKRIFT FOR DANSK AUTOMATIONSSELSKAB 02 2012 MAJ

TEMA! Automation ned på fabriksgulvet TIDSSKRIFT FOR DANSK AUTOMATIONSSELSKAB 02 2012 MAJ 02 2012 MAJ TEMA! Automation ned på fabriksgulvet 2 IT i automation er kommet for at blive 3 Trends der påvirker automation & IT 4 Tiden moden til automation i skyen 5 Robotterne kommer for at redde dansk

Læs mere

INDUSTRI. Tavler & kapslinger

INDUSTRI. Tavler & kapslinger INDUSTRI Magasinet April. 2007 Tavler & kapslinger Effektiv fjernelse af statisk elektricitet SIRIUS halvlederkontaktorer og relæer Kabler og beskyttelsesledere til installationer Multifunktions indkapsling

Læs mere

Styretavleopbygning. Intelligent UPS. Kundemagasin fra Phoenix Contact april 2012. Overspændingsbeskyttelse. Et fast greb om sikkerhed

Styretavleopbygning. Intelligent UPS. Kundemagasin fra Phoenix Contact april 2012. Overspændingsbeskyttelse. Et fast greb om sikkerhed 1 12 Kundemagasin fra Phoenix Contact april 2012 04 Styretavle med "Value Added" Styretavleopbygning 06 Beskyttelsesspecialist i styretavlen Overspændingsbeskyttelse 09 Smart konstant strøm Intelligent

Læs mere

Velkommen til "Din virksomhed", som er information til vores kunder blandt mindre og mellemstore virksomheder. AF CHRISTIAN RINGHEIM, MARKEDSCHEF

Velkommen til Din virksomhed, som er information til vores kunder blandt mindre og mellemstore virksomheder. AF CHRISTIAN RINGHEIM, MARKEDSCHEF NOVEMBER 2003 INvirksomhed KUNDEBLAD FRA MICROSOFT DANMARK Microsoft Skru bare op for forventningerne til Velkommen til "Din virksomhed", som er information til vores kunder blandt mindre og mellemstore

Læs mere

EMERSON PROCESS MANAGEMENT KUNDEARRANGEMENTER 2011

EMERSON PROCESS MANAGEMENT KUNDEARRANGEMENTER 2011 1 EMERSON PROCESS MANAGEMENT KUNDEARRANGEMENTER 2011 Vi vil meget gerne give dig muligheder for at få indsigt i, hvordan Emerson s brede udbud af produkter og serviceydelser er istand til at forbedre produktiviteten

Læs mere

TemA! remote access er en døråbner til en verden af muligheder side 8 TIDSSKRIFT FOR DANSK AUTOMATIONSSELSKAB 02 2011 MAJ

TemA! remote access er en døråbner til en verden af muligheder side 8 TIDSSKRIFT FOR DANSK AUTOMATIONSSELSKAB 02 2011 MAJ 02 2011 MAJ TemA! remote access er en døråbner til en verden af muligheder side 8 2 remote access automation i en global verden 3 uvidenhed og mangel på vision koster kunderne dyrt 4 ErFa Gruppe om SaFETY

Læs mere

Som i 2011 vil området automation have flest udstillere.

Som i 2011 vil området automation have flest udstillere. &proces www.automatik.nu 38. årgang juni/juli 2013 nr. 6/7 TIL MÅLING OG OVERVÅGNING AF DRIKKE-, SPILDE- OG PROCESVAND Som i 2011 vil området automation have flest udstillere. hi[13]: Nordens største industrimesse

Læs mere

insight Afsløring Ny sensorgeneration bringer SICK foran! Lillebror kræver ingen plads Nu også sikkerhedsfunktioner SICK kundemagasin 2004 www.sick.

insight Afsløring Ny sensorgeneration bringer SICK foran! Lillebror kræver ingen plads Nu også sikkerhedsfunktioner SICK kundemagasin 2004 www.sick. insight 1 2004 www.sick.dk SICK kundemagasin Afsløring Ny sensorgeneration bringer SICK foran! Side 9 ASI bussen kører nu også i Danmark Nu også sikkerhedsfunktioner til ASI Se side 12 Ultra kompakt stregkodelæser

Læs mere

PROCESVAND Maskinbygger med 100% eksport og sikre forbindelser

PROCESVAND Maskinbygger med 100% eksport og sikre forbindelser &proces www.automatik.nu 38. årgang maj/juni 2013 nr. 5 TIL MÅLING OG OVERVÅGNING AF DRIKKE-, SPILDE- OG PROCESVAND Maskinbygger med 100% eksport og sikre forbindelser Logistik- og produktionschef Bent

Læs mere

C i r k u l a t i o n

C i r k u l a t i o n Kundeavis Nr. 32 11. årgang September 2007 Hovedbanegården holder sig tør med Grundfos KØBENHAVN: DSB varetager omkring 80 procent af al passagertogtransport i Danmark og befordrer omkring 157 millioner

Læs mere

Indholdsfortegnelse. Forord 3. Profil - 25 år med unikke løsninger 4-7. Skræddersyede AV-løsninger - EXAKT som din AV-leverandør 8-11

Indholdsfortegnelse. Forord 3. Profil - 25 år med unikke løsninger 4-7. Skræddersyede AV-løsninger - EXAKT som din AV-leverandør 8-11 Undervisning og AV Synlighed og Information Jubilæumskatalog 1990-2015 Indholdsfortegnelse Forord 3 Profil - 25 år med unikke løsninger 4-7 Skræddersyede AV-løsninger - EXAKT som din AV-leverandør 8-11

Læs mere

W. CHAN KIM. Mød guruen bag den revolutionerende Blue Ocean Strategy

W. CHAN KIM. Mød guruen bag den revolutionerende Blue Ocean Strategy K U N D E M A G A S I N F R A M I C R O S O F T D A N M A R K 0 1-2 0 0 7 W. CHAN KIM Mød guruen bag den revolutionerende Blue Ocean Strategy ONLINE-HANDEL Banebrydende internetbutik er født til stordrift

Læs mere

R U N D T O M. Lej en. Krølle. Vaccine til forsker. på halen. mobilen Side 4. Side 11. Side 22

R U N D T O M. Lej en. Krølle. Vaccine til forsker. på halen. mobilen Side 4. Side 11. Side 22 R U N D T O M Lej en Krølle Vaccine til forsker på halen mobilen Side 4 Side 11 Side 22 20 Højoktan viden til fremtidens virksomheder På få år har CISS bevist, at centret - dets medarbejdere og ph.d.-studerende

Læs mere

ipad med Retina-skærm

ipad med Retina-skærm Er der sammenhæng mellem Virksomhedens trusselsbillede og IT sikkerhed? side 8 Hvordan administrerer og vedligeholder du dine mobile devices? Side 12 Farverig Flügger vælger 2waysIT til deres HP printløsning.

Læs mere

DAU- BLADET. Tema: Automation i klimadebatten

DAU- BLADET. Tema: Automation i klimadebatten AFSENDER: Dansk Automationsselskab Hans Edvard Teglers Vej 5 2920 Charlottenlund Returneres ved varig adresseændring B 04/2009/november ISSN 1601-6750 Har I også lyst at være med til at sponsorere DAu

Læs mere

digitalisering og it Sjælland Cartmate Urhøj smedje Vejviser Tema Trillebør med eksportpotentiale Skrev samme oplysninger 7 gange

digitalisering og it Sjælland Cartmate Urhøj smedje Vejviser Tema Trillebør med eksportpotentiale Skrev samme oplysninger 7 gange vækst nr. 5/2011 Sjælland Cartmate Trillebør med eksportpotentiale Urhøj smedje Skrev samme oplysninger 7 gange Tema digitalisering og it Interview med Anne Thomas, Innovationlab Vejviser Find dine muligheder

Læs mere

Ide & koncept. Udgiver. Forfattere. Grafisk layout. Årgang. Kontakt. Jacob Saugman. Telecom Scandinavia A/S. Anne Sofie Hammer og Jacob Saugman

Ide & koncept. Udgiver. Forfattere. Grafisk layout. Årgang. Kontakt. Jacob Saugman. Telecom Scandinavia A/S. Anne Sofie Hammer og Jacob Saugman Credits Ide & koncept Jacob Saugman Forfattere Anne Sofie Hammer og Jacob Saugman Årgang 2008 ISBN 978-87-992719-0-0 Udgave: 1. udgave, 1. oplag Udgiver Telecom Scandinavia A/S Grafisk layout dmegraphic

Læs mere