Referat Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 13. august 2012

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Referat Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 13. august 2012"

Transkript

1 Referat Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 13. august 2012 Kl. 18:30 i Mødelokale 1, Hvalsø Afbud: Martin Stokholm (A) Richard Bentzen

2 Indholdsfortegnelse 1. SSÆ - Godkendelse af dagsorden SSÆ - Orienteringssager SSÆ - Forslag til Kvalitetsstandard for det forebyggende hjemmebesøg med høringssvar SSÆ - Harmonisering af vedtægter for Bruger- og Pårørenderåd med hørringssvar SSÆ - Status på Træningsområdet SSÆ - Sagsbehandlingsfrister på det sociale område 2012 med høringssvar SSÆ - Tilsynspolitik for personlig pleje og praktisk hjælp m.v med høringssvar SSÆ - Frivillig Fredag ØU - Kostpolitik for Lejre Kommune Lukket - SSÆ - Udbudsmateriale for drift af genbrugshjælpemiddeldepot i Lejre Kommune SSÆ - Eventuelt...24

3 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side 1 1. SSÆ - Godkendelse af dagsorden Sagsnr.: 12/25 Resumé: Sagsfremstilling: Administrationens vurdering: Økonomi og finansiering: Beslutningskompetence: Indstilling: Beslutning Udvalget for Social, Sundhed & Ældre den : Godkendt. Afbud: Martin Stokholm (A) Richard Bentzen (Fokus)

4 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side 2 2. SSÆ - Orienteringssager Sagsnr.: 12/26 Resumé: A. Status vedr. ventelister til plejeboliger Der er 155 plejeboliger i Lejre Kommune. Den 19. juni 2012 var der 13 borgere på venteliste til en plejebolig. De har i gennemsnit ventet i 59,4 dage. Der er to borgere på ventelisten, der opfylder plejeboliggarantien. De kom begge på ventelisten den 19. juni 2012, og har derfor ventet i 0 dage. 3 borger afventer plejebolig på Ammershøjparken. De har ventet i gennemsnit i 34 dage 11 borgere afventer plejebolig på Bøgebakken. De har ventet i gennemsnit i 47 dage 2 borgere afventer demens-plejebolig i Kløverhuset på Hvalsø Ældrecenter. De har ventet i gennemsnit i 172 dage. B. Visiterede timer Bilag vedlagt C. Økonomi på ældreområdet Bilag vedlagt D. Økonomi på specialområdet Bilag vedlagt E. Referat Handicaprådet 26. juni 2012 Bilag vedlagt F. Referater dialogmøder 2012 Referater fra dialogmøder med Ammershøjparken, Bøgebakken, Hvalsø Ældrecenter, Solvang, Bramsnæsvig, Horseager og Bofællesskaberne vedlagt. G. Post på Portalen Dansk Selskab for Folkesundhed Folkesundhedsdage september 2012 Danske Ældreråd Nyhedsbrev Danske Ældreråd Program valg 2013 H. Evaluering af Smerteskolen Smerteskolen er et ergoterapeutisk tilbud, der henvender sig til personer med diagnosen fibromyalgi. Smerteskolen finansieres i 2010 til og med 2012 ved eksterne midler fra puljen til forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom under det forhenværende Indenrigs- og Sundhedsministerium. De tilknyttede ergoterapeuter har udført to tests på samtlige deltagere. Det vedlagte notat viser de foreløbige resultater fra disse tests. I. Udvidelse af antal skærmede boliger til borgere med demens på ældrecentre Bilag vedlagt og lagt på Politikerportalen. Dokumentet indgår i budgetmateriale for 2013.

5 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side 3 J. Der afholdes Temamøde om Alkohol og Stofmisbrug sammen med Udvalget for Job & Arbejdsmarked kl. 18,00 19,00 i mødelokale 1 og 2 Rådhuset i Allerslev.. Sagsfremstilling: Administrationens vurdering: Økonomi og finansiering: Beslutningskompetence: Indstilling: Bilag: 1. Bofællesskaberne - Referat af dialogmøde den 19. juni Horseager - Referat af dialogmøde den 23. maj Ammershøjparken - Referat af Dialogmøde Bruger- og Pårørenderådet 24. april 2012.dot 4. Bøgebakken - Referat af dialogmøde 19. marts Hvalsø Ældrecenter - Referat fra dialogmøde 13 marts Referat af dialogmøde på Bramsnæsvig 15. maj Referat af dialogmøde på Solvang 29. marts Visiterede timer, kommunal leverandør hjemmepleje juni 2012.xls 9. Visiterede timer, privat leverandør af hjemmepleje juni 2012.xlsx 10. Regnskab på ældreområdet juni Smerteskolen - evaluering 12. Status vedr. plejeboliger - Juni Antal borgere.pdf 13. Status vedr. plejeboliger - Juni Gennemsnitlig ventetid.pdf 14. Udvidelse af antal skærmede boliger til borgere med demens på ældrecentrene 15. Referat fra møde i Lejre Kommunes Handicapråd den 26. juni 2012.DOCX 16. Økonomi på det specialiserede specialområde (pr ) Beslutning Udvalget for Social, Sundhed & Ældre den : Taget til efterretning. Afbud: Martin Stokholm (A) Richard Bentzen (Fokus)

6 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side 4 3. SSÆ - Forslag til Kvalitetsstandard for det forebyggende hjemmebesøg med høringssvar Sagsnr.: 12/6758 Resumé: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre bliver præsenteret for en ny kvalitetsstandard for det forebyggende hjemmebesøg med en præcisering af målgruppen. Udvalget for Social, Sundhed & Ældre besluttede på deres møde den 4. juni 2012 at sende sagen i høring i Ældrerådet og Handicaprådet. Sagsfremstilling: Et forebyggende hjemmebesøg er et uopfordret, men anmeldt, besøg til borgere på 75 år og derover med det formål at drøfte den pågældendes aktuelle livssituation. Der fokuseres på ressourcer, der kan understøtte bevarelse af livskvaliteten og funktionsevnen i hverdagen med vægt på den enkelte borgers sociale, psykiske og fysiske situation. Ifølge Lov om Social Service 79a skal kommunen tilbyde minimum ét årligt hjemmebesøg til borgere på 75 år. Dette giver mulighed for at tilrettelægge målgruppen for besøgene efter lokale forhold. Ifølge den gældende kvalitetsstandard for det forebyggende hjemmebesøg tilbyder Lejre Kommune mindst ét forebyggende hjemmebesøg til alle borgere på 75 år og derover - undtaget borgere på institutionerne Solvang, Bramsnæsvig og på kommunens plejecentre samt særligt plejekrævende borgere i hjemmeplejen. I forslag til ny kvalitetsstandard for det forebyggende hjemmebesøg bliver ligeledes undtaget besøg til borgere, der er visiteret til - og modtager - praktisk og personlig bistand mere end 2 gange i døgnet (ændringer er markeret med rødt). Denne ændring ligger inden for mulighederne i loven, hvor Kommunalbestyrelsen kan vælge at undtage de borgere fra ordningen, der modtager både personlig og praktisk hjælp efter 83 i Lov om Social Service. Selvom denne målgruppe forslås undtaget i forslag til kvalitetsstandard, er der fortsat mulighed for, i forbindelse med visitering og revisitering efter 88 stk. 1 og 2, at vurdere om borgerens samlede situation giver anledning til at tilbyde et forebyggende hjemmebesøg. Ligeledes er det præciseret, at borgere, der tidligere har afvist tilbud om besøg, årligt vil modtage telefonisk kontakt eller et brev om tilbud om et nyt besøg. Udtalelser: Kvalitetsstandarden har været til høring i Ældrerådet og Handicaprådet. Ældrerådet svarer følgende: Ældrerådet har gennemgået ændringerne / opdateringerne i kvalitetsstandarden for forebyggende hjemmebesøg og kan tiltræde kvalitetsstandarden. Handicaprådet har ingen bemærkninger til kvalitetsstandarden. Administrationens vurdering: Det er administrationens vurdering, at der ved forslag til ny kvalitetsstandard for det forebyggende hjemmebesøg sker en præcisering af målgruppen, der er i overensstemmelse med selve formålet med det forebyggende hjemmebesøg. Det er administrationens vurdering, at høringssvaret fra Ældrerådet er positivt indstillet overfor ændringen i kvalitetsstandarden.

7 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side 5 Økonomi og finansiering: I forbindelse med vedtagelse af budget 2011 besluttede Kommunalbestyrelsen, at nedskrive bevillingen til lovpligtige forebyggende hjemmebesøg med kr. i 2011 og i alt kr. i Den justerede kvalitetsstandard er derved tilpasset til rammerne for de forebyggende hjemmebesøg. Beslutningskompetence: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre. Indstilling: Koncerndirektionen indstiller: 1. at forslag til kvalitetsstandard for det forebyggende hjemmebesøg godkendes 2. at udvalget godkender administrationens bemærkninger til høringssvaret fra Ældrerådet og Handicaprådet Bilag: 1. Høringssvar fra Ældrerådet - Opdatering af kvalitetsstandard for forebyggende hjemmebesøg.doc 2. Forslag - Kvalitetsstandard for lovpligtige forebyggende hjemmebesøg 2012.doc Beslutning Udvalget for Social, Sundhed & Ældre den : Indstillingen godkendt. Afbud: Martin Stokholm (A) Richard Bentzen (Fokus)

8 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side 6 4. SSÆ - Harmonisering af vedtægter for Bruger- og Pårørenderåd med hørringssvar Sagsnr.: 12/6757 Resumé: I september 2010 blev det besluttet at fortsætte brugerinddragelsen via Bruger og Pårørenderådene ved kommunens ældre og plejecentre. Med implementeringen af ny ledelsesstruktur på ældreområdet er der arbejdet med harmonisering af strukturer og procedurer, inklusiv Vedtægter for Bruger og Pårørenderådene ved de tre ældre og plejecentre. Udvalget for Social, Sundhed & Ældre besluttede på deres møde den 4. juni 2012 at sende sagen i høring i Bruger- og Pårørenderådene på de 3 ældrecentre. Sagsfremstilling: I overensstemmelse med implementeringen af ny ledelsesstruktur på ældre og plejecentrene er der planlagt harmoniseringer og/eller samordning af forskellige strukturer og procedurer, blandt andet vedtægterne for Bruger- og Pårørenderådene. De tre ældre- og plejecentre har hver sit Bruger og Pårørenderåd. Rådenes vedtægter er over forskellige skabeloner og formuleret forskelligt, men indholdet er sammenligneligt. I Bruger- og Pårørenderådene ved de tre plejecentre har en harmonisering af vedtægterne været drøftet. Generelt var der almindelig tilslutning til mere ensartede vedtægter. Følgende er herved foreslået: Vedtægterne er her foreslået indarbejdet i en enslydende skabelon, med konkret stedangivelse for hvert plejecenter 1 og 2 er enslydende 3 er forskellig for hvert plejecenter, idet det drejer sig om sammensætningen af rådene 4 Konstituering af rådende er enslydende 5 Mødefrekvens er forskellig 6 Økonomi er enslydende 7 Medlemskab er enslydende 8 Godkendelse og ændring af vedtægter er enslydende. Udtalelser: De reformulerede vedtægter har været til høring i Bruger- og Pårørenderådende på de 3 ældrecentre. Leder af plejecentrene, Lise Anhøj har på vegne af formændene sendt dette svar: Udkast til Vedtægter for Bruger og Pårørenderåd på Ammershøjparken, Bøgebakken og Hvalsø Ældrecenter blev sendt til høring i de 3 Bruger Pårørenderåd den 8. juni Efterfølgende har jeg talt med formændene for Bruger Pårørende rådene fra Hvalsø Ældrecenter og Bøgebakken, som intet havde at bemærke til de foreslået vedtægter. Formanden fra Bruger Pårørenderådet Ammershøjparken har ikke responderet på henvendelsen Leder af plejecentrene, Lise Anhøj har indgivet følgende høringssvar: Jeg kan kun tilslutte mig de foreslåede vedtægtsændringer. Det er vigtigt at formålet for det frivillige arbejde, som ligger i at deltage i Bruger Pårørenderådet, bliver ensrettet på de 3 plejecentre, af hensyn til at harmoniserer samarbejdet med Bruger Pårørenderådene. Administrationens vurdering:

9 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side 7 Administrationen vurderer, at harmoniseringen for vedtægterne, samt de få individuelle forskelle i vedtægterne er relevante i forhold til kulturen på de respektive plejecentre. Administrationen vurderer at høringssvarene ikke giver anledning til yderligere drøftelse eller ændringer i vedtægterne. Økonomi og finansiering: Ingen. Beslutningskompetence: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre. Indstilling: Koncerndirektionen indstiller: 1. at Udvalget godkender administrationens bemærkninger til høringssvaret, hvorfor det ikke giver anledning til at ændre kvalitetsstandarden 2. at forslag til harmonisering af vedtægterne for Bruger- og Pårørenderådene godkendes Bilag: 1. Høringssvar fra Bruger- og Pårørenderådene på Bøgebakken og Hvalsø Ældrecenter 2. Høringssvar fra centerleder Lise Anhøj - Harmonisering af Vedtægterne for Bruger pg Pårørenderådene Ammershøjparken, Bøgebakken og Hvalsø Ældrecenter. 3. Udkast til vedtægter for bruger- og pårørenderåd på Bøgebakken 4. Udkast til vedtægter for bruger- og pårørenderåd på Ammershøjparken 5. Udkast til vedtægter for bruger- og pårørenderåd på Hvalsø Ældrecenter Beslutning Udvalget for Social, Sundhed & Ældre den : Indstillingen godkendt med den ændring, at 1. ændres til at Udvalget godkender administrationens bemærkninger til høringssvaret. Afbud: Martin Stokholm (A) Richard Bentzen (Fokus)

10 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side 8 5. SSÆ - Status på Træningsområdet Sagsnr.: 12/14515 Resumé: Der har været en markant øget tilgang af genoptræningsplaner ifølge Sundhedsloven, hvor der er indkommet 416 genoptræningsplaner i første halvår af Dette, i sammenhæng med en varsling og tilpasning mellem lønbudget og personaleressourcer tidligere i 2012 har medvirket til ventetid til genoptræning i henhold til Sundhedsloven og Serviceloven. Sagsfremstilling: Lovgrundlag for genoptræning Ifølge Sundhedsloven 140 stk. 1 og sundhedsaftalerne er kommunerne forpligtede til at tilbyde vederlagsfri genoptræning til personer, der efter udskrivning fra sygehus har et lægefagligt begrundet behov for genoptræning. Tidsfristerne for svar er 3 hverdage, og genoptræningen skal være påbegyndt inden 10 hverdage Ifølge Serviceloven 86 stk. 1 skal Kommunalbestyrelsen tilbyde genoptræning til voksne med svækkelse i funktionsevnen. Tidsfristen for svar er 10 hverdage, og træningsforløbet skal være påbegyndt inden 4 uger. Kort om Træningsområdet Træningsområdet er under pres både med hensyn til øget tilstrømning af borgere med genoptræningsplaner og tilpasning til det aktuelle lønbudget. Prognose i januar 2012 viste at tilpasning til af lønbudgettet var nødvendig for at undgå akkumuleret merforbrug på lønbudgettet. Der blev derfor varslet og foretaget reduktion i antal timer og ansatte på Træningsområdet. Udvikling af genoptræningsplaner Antallet af genoptræningsplaner (GOP) i henhold til Sundhedsloven viser en markant stigning fra 2009 med 250 GOP til 416 GOP i Statistikken er vist per halvår. Antallet af genoptræningsplaner i henhold til Serviceloven, viser en årlig stigning fra 2007 med 252 planer til 329 planer i 2011 Venteliste til genoptræning Tilstrømningen af genoptræningsplaner overstiger den aktuelle kapacitet af trænende terapeuter. Derfor er der oprettet venteliste, som per 1. juli var opgjort til: Sundhedsloven 27 borgere Serviceloven 66 borgere Handlingsplan på kort og lang sigt Over en periode på tre måneder søges det at nedbringe ventetid til genoptræning ved følgende: Screening af alle indkomne genoptræningsplaner i relation til Sundhedsloven og Serviceloven med henblik på: o Individuel genoptræning o Oprettelse af ekstra træningshold

11 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side 9 o o Vurdering af genoptræningsbehov og henvisning til inkludering i hverdagsrehabilitering med daglig aktivitetstræning i eget hjem Indførelse af central visitation per 1. september På længere sigt vil der være strukturelle forandringer i form af: Ændring i budgetfremskrivningsmetode til aktivitetsbestemt Fuld implementering af central visitation, hvor borgeren kan henvises til kommunens andre aktiviteter Implementering af velfærdsteknologiske redskaber til effektivisering af genoptræning. Administrationens vurdering: Administrationen vurderer, at handlingsplanen på kort og langt sigt vil medføre at Sundhedsloven, Sundhedsaftalerne og Serviceloven kan overholdes, forudsat at der i sidste halvår af 2012 vil være stagnation i antallet af genoptræningsplaner. Administrationen vurderer også at der vil være en implementeringsperiode for central visitation, hvor blandt andet procedurer og arbejdsgange justeres. Økonomi og finansiering: På basis af analyse og prognose af lønbudget blev der ved forventet regnskab1, overflyttet kr. for at imødegå et merforbrug på Træningsområdets lønbudget. I forbindelsen analysen af den markante øgede tilgang af genoptræningsplaner, er der disponeret kr. til screening af genoptræningsplaner med henblik på etablering af hold og individuel genoptræning til at få nedbragt den aktuelle venteliste. Beslutningskompetence: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Indstilling: Koncerndirektionen indstiller: 1. at handlingsplanerne for Træningsområdet godkendes Bilag: 1. Notat - Status på Træningsområdet, CVO Beslutning Udvalget for Social, Sundhed & Ældre den : Indstillingerne godkendes med den tilføjelse at det er Udvalgets klare forventning, at de lovpligtige behandlingsfrister overholdes. Afbud: Martin Stokholm (A) Richard Bentzen (Fokus)

12 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side 10

13 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side SSÆ - Sagsbehandlingsfrister på det sociale område 2012 med høringssvar Sagsnr.: 11/20265 Resumé: Hermed forelægges årlig evaluering af sagsbehandlingsfristerne samt forslag til ændringer af eksisterende sagsbehandlingsfrister til politisk behandling. Evaluering samt forslag til ændringer har været i høring i Handicapråd og Ældreråd. Sagsfremstilling: Lejre Kommune er jf. 3 i Retssikkerhedsloven forpligtet til at behandle spørgsmål om hjælp så hurtigt som muligt med henblik på at afgøre, om der er ret til hjælp og i så fald hvilken. Kommunalbestyrelsen skal på de enkelte sagsområder fastsætte frister for, hvor lang tid der må gå fra modtagelsen af en ansøgning, til afgørelsen skal være truffet. Fristerne skal offentliggøres. Hvis fristen ikke kan overholdes i en konkret sag, skal ansøgeren skriftligt have besked om, hvornår ansøgeren kan forvente en afgørelse. Ved Kommunalbestyrelsens første godkendelse af sagsbehandlingsfrister på det sociale område i 2008 blev det besluttet at fristerne skulle evalueres en gang årligt. Administrationen har derfor i lighed med 2011 gennemført en evaluering i Ved evalueringen i 2012 er påbegyndt omlægning til ny model for evalueringen af sagsbehandlingsfristerne. Målet er, at evalueringen på sigt kan indeholde målinger på samtlige sagsområder. På baggrund af årets evaluering og input fra de sagsansvarlige enheder har administrationen udarbejdet forslag til ændringer af eksisterende sagsbehandlingsfrister. Overordnet resultat af evaluering af sagsbehandlingsfrister 2012: Evalueringen omfatter i år 53 af i alt 134 sagsområder på det sociale område. Til sammenligning blev der målt på 23 sagsområder ved evaluering i Samlet er der registreret 1354 afsluttede sager på de sagsområder, som er omfattet af evalueringen. 96,7 % af de registrerede sager er blevet behandlet indenfor den vedtagne sagsbehandlingsfrist, hvilket er et lille fald i forhold til sidste år, hvor tallet var 97 %. Resultat af evalueringen gennemgås nærmere i vedlagte bilag. I forbindelse med evaluering er der kun tilkendegivet ændringsforslag inden for sagsområder, der er dækket af Udvalget for Social, Sundhed & Ældre. Baggrund for ændringsforslag er de sagsbehandlende medarbejderes egen vurdering af realistisk sagsbehandlingstid set i sammenhæng med kompleksitet og kvalitetskrav inden for det enkelte sagsområde. Sagsområde Nuværende frist Foreslået ændring Aktivitets- og 20 uger 16 uger samværstilbud, jf. Serviceloven 104 Beskyttet beskæftigelse, jf. 20 uger 16 uger Serviceloven 103 Støtte kontaktperson 5 uger 10 uger

14 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side 12 ordning, jf. Serviceloven 85 Kontaktperson til døvblinde, jf. Serviceloven 98 Ledsagerordning, jf. Serviceloven 97 Længerevarende botilbud (pensionister), jf. Serviceloven 108 Længerevarende botilbud (ikke-pensionister), jf. Serviceloven 108 Midlertidigt botilbud, jf. Serviceloven 107 Udarbejdelse af handleplaner, jf. Serviceloven uger 8 uger 12 uger 8 uger 6 uger 26 uger 4 uger 26 uger 6 uger 26 uger 4 uger for simple. 16 uger for komplekse. 4 uger for alle sager Udtalelser: Evaluering og forslag til ændring af sagsbehandlingsfrister på det sociale område har været i høring i Handicaprådet og Ældrerådet. Handicaprådet udtaler: Lejre Kommunes Handicapråd indgiver hermed høringssvar angående sagsbehandlingsfrister på det sociale område Ved sammenligning med andre kommuner af samme størrelse har Lejre Kommune allerede væsentligt længere sagsbehandlingsfrister på handicapområdet. Handicaprådet kan derfor ikke støtte op om, at fristerne på handicapområdet forlænges yderligere. Handicaprådet erklærer sig enig i de kommentarer, som DH-Lejre har fremsendt. Kommentarerne er vedlagt som supplerende kommentarer til rådets høringssvar. Ældrerådet udtaler: Ved gennemgang af sagsbehandlingsfristerne på det sociale område noterer Ældrerådet sig, at man har undladt at evaluere sagsbehandlingstiderne på de områder som overgår til Udbetaling Danmark i 2013 Det er Ældrerådets mening, at sagsbehandlingsfristerne på disse områder er relevante, så længe sagsbehandlingen foregår i Lejre Kommunes regi. I forbindelse med sagsbehandlinger, hvor en væsentlig andel af sagerne (mellem 11,4 % og 100 %) har overskredet den fastsatte maksimale sagsbehandlingsfrist, finder Ældrerådet det kritisabelt, at der kun i få tilfælde foreligger en relevant begrundelse for overskridelsen af sagsbehandlingstiden. Ældrerådet mener, at det kan være på kant med borgernes retssikkerhed, at der inden for visse områder kan være op til 66 % af sagerne, som ikke behandles inden for den fastlagte frist, uden der foreligger en begrundelse, ligesom vi mener, at problemer med ny version af Acadre og Office pakken i evalueringsperioden eller at sagsbehandler på opgave ophørte og at der var en kort vakant periode på opgaven må være problemer som løses i de relevante afdelinger, uden gener for borgerne. I forvaltningens forslag til nye sagsbehandlingsfrister bemærker vi os, at fristerne i forbindelse med 85, 107 og 108 foreslås væsentligt forøget tag f.eks. ved

15 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side hvor der er tale om midlertidige botilbud - en sagsbehandlingstid på op til 26 uger på et midlertidigt tilbud synes urimelig lang. Ældrerådet bemærker sig dog også, at der på adskillige områder foreslås nedsættelse af sagsbehandlingsfristerne, hvilket vi naturligvis påskønner. Med ovenstående bemærkninger tager Ældrerådet evalueringen af sagsbehandlingsfristerne på det sociale område til efterretning. Administrationens vurdering: Administrationen tager høringssvarene fra Ældrerådet og Handicaprådet samt supplerende høringssvar fra DH-Lejre til efterretning. Administrationen har følgende bemærkninger. Spørgsmål om hjælp skal behandles hurtigst muligt. Der vil dog altid vil være en andel af ansøgningerne, hvor det ikke er muligt at overholde den politisk besluttede sagsbehandlingstid på grund af særlige omstændigheder. Det kan f.eks. være at sagen afventer indhentning af oplysninger fra eksterne samarbejdspartnere eller tilfælde, hvor sagsbehandlingen afventer yderligere oplysninger fra borger. Disse årsager har ikke været specifikt genstandsfelt for evalueringen og er kun beskrevet i de tilfælde, hvor sagsbehandlere af egen drift har kommenteret på datamaterialet. Det er aldrig tilfredsstillende for nogen parter, når en sagsbehandlingsfrist ikke kan overholdes på grund af problemer med nye versioner af it-systemer eller lignende. Dog vil der ikke være tale om et brud på borgerens retssikkerhed, såfremt borgeren i de tilfælde, hvor sagsbehandlingsfristen ikke kan opfyldes, oplyses herom og om hvornår der kan forventes en afgørelse. Administrationen anbefaler de foreslåede ændringer for sagsbehandlingsfrister, idet det vurderes, at de er realistiske set i sammenhæng med at den enkelte sagsbehandler skal kunne sikre den nødvendige kvalitet og inddragelse af borger og pårørende i sagsbehandlingen. Det kan eksempelvis være i sager hvor borger er boplaceret midlertidigt og sagsbehandleren i samarbejde med den enkelte borger og eventuelt pårørende skal vurdere om borgeren eksempelvis skal på et længerevarende botilbud (SEL 108) eller bo i egen bolig med støtte (SEL 85). Her er det vigtigt, at der er den fornødne tid til at afsøge behov, ønsker og handlemuligheder. Samtidig skal det understreges, at sagsbehandlingen altid skal ske på en måde, så borgerens individuelle forhold og behov inddrages, fx når der er akut brug for bo-ophold eller socialpædagogisk støtte i egen bolig i forbindelse med udskrivning fra behandlingspsykiatri. Administrationen har fravalgt at evaluere på de 13 sagsområder, der overgår til Udbetaling Danmark pr En del af disse områder blev evalueret sidste år, hvilket ikke gav anledning til nærmere opfølgning. Økonomi og finansiering: Ingen bemærkninger. Beslutningskompetence: Kommunalbestyrelsen. Indstilling: Koncerndirektionen indstiller:

16 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side at høringssvar fra henholdsvis Handicaprådet og Ældrerådet vedr. resultat af evaluering af sagsbehandlingsfrister på det sociale område 2012 samt administrationens forslag til ændring af sagsbehandlingsfrister 2012 tages til efterretning 2. at resultat af evaluering af sagsbehandlingsfrister på det sociale område 2012 tages til efterretning 3. at administrationens forslag til ændring af sagsbehandlingsfrister på det sociale område godkendes Bilag: 1. Om evaluering af sagsbehandlingsfrister på det sociale område Notat - samlet data vedr. evaluering af sagsbehandlingsfrister Supplerende høringssvar fra DH-Lejre vedr. sagsbehandlingsfrister på det sociale område Beslutning Udvalget for Job & Arbejdsmarked den : Udvalget anbefaler de indstillinger der vedrører udvalgets område. Afbud: Thomas Stokholm (V) Jens K. Jensen (V) Beslutning Udvalget for Social, Sundhed & Ældre den : Udvalget kan ikke anbefale, at sagsbehandlingsfristerne for 85, 107 og 108 forlænges. De nuværende sagsbehandlingsfrister anbefales fastholdt, idet det forventes, at 95% af sagerne behandles inden for fristen i henhold til Kommunalbestyrelsens beslutning af 28.november 2011 vedrørende vejledende principper for fastlæggelse af sagsbehandlingsfrister. Det forudsættes, at begrundelsen for eventuelle forlængelser er dokumenteret. Koncerndirektionens øvrige indstillinger anbefales. Udvalget ønsker at få forelagt en sag, hvor Lejre Kommunes definition på sagsbehandlingsfrister i lyset af lovgivningens rammer fastsættes. Flemmings Damgaard Larsen (V) er ikke enig i sagsbehandlingsfristen for 104 og 103, men anbefaler 8 uger. Flemming Damgaard Larsen (V) er ikke enig i sagsbehandlingsfristen for 97 og 98, men anbefaler 5 uger. Afbud: Martin Stokholm (A) Richard Bentzen (Fokus)

17 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side SSÆ - Tilsynspolitik for personlig pleje og praktisk hjælp m.v med høringssvar Sagsnr.: 12/432 Resumé: Ifølge Servicelovens 151 c er kommunalbestyrelserne pr. 1. januar 2012 forpligtet til at udarbejde og offentliggøre en tilsynspolitik for alle tilbud efter Servicelovens 83, som omhandler personlig pleje og praktisk hjælp til borgere i eget hjem. Tilsynspolitikken skal danne rammen for den kommunale myndigheds indsats med tilsyn og opfølgning på den leverede personlige pleje og praktiske hjælp til borgere i eget hjem. Med denne sag præsenteres forslag til tilsynspolitik for Lejre Kommune med høringssvar fra Ældrerådet og Handicaprådet. Sagsfremstilling: Folketinget vedtog den 24. maj 2011, at kommunalbestyrelserne fra 2012 skal have udarbejdet og offentliggjort en tilsynspolitik i forhold til hjemmeboende borgere, der modtager personlig pleje og praktisk hjælp. Tilsynspolitikken skal omfatte retningslinjer og procedurer for, hvordan der føres tilsyn med både kommunale og private leverandører samt med hjælpens udførelse, og hvordan der følges op på tilsynsresultaterne. Der skal i tilsynspolitikken indgå, hvordan der følges op på, at hjælpen til borgere svarer til borgernes aktuelle behov, og hvordan den løbende tilbagemelding fra leverandører af ydelserne til den kommunale myndighed skal foregå. Samtidig skal det fremgå, hvordan kommunalbestyrelsen udfylder de allerede eksisterende lovmæssige rammer for tilsyn og opfølgning. Der sker allerede i dag en systematisk opfølgning for hjemmeboende borgere i Lejre Kommune. Dette sker blandt andet ved de løbende revurderinger af borgernes ydelser for personlig pleje og praktisk bistand. Af bilag 1 til sagen fremgår forslag til tilsynspolitik for 2012 for hjemmeboende borgere. Som det er foreskrevet i lovgivningen samler tilsynspolitikken de forskellige indsatser, der allerede i dag finder sted i forhold til opfølgning på indsatsen for hjemmeboende borgere. For Visitation & Bestiller udarbejdes en spørgeskemaundersøgelse i samarbejde med en repræsentant fra KL og andre kommuner, som varetages når der laves revurderinger på de ydelser borgeren er tildelt. Visitatorerne er ude ved borgeren i denne anledning og derfor bliver det ikke et stort ekstra forbrug for at udfører denne opgave. Den kvantitative del af spørgeskemaundersøgelsen handler om kontrol af den leverede tid. Den tid kan i dag hentes hos de kommunale leverandører via tidsregistrering på PDA og i omsorgssystemet. De private leverandører, der leverer praktisk hjælp og personlig pleje, anvender ikke PDA i dag, så her vil kontrollen være i form af spørgsmål til borgeren. I den fremtidige kontrol vil der i kontrakterne med de private leverandører blive formuleret et krav om brug af den elektroniske omsorgsjournal, til de leverandører der leverer personlig pleje i Lejre Kommune og desuden vil der være krav om anvendelse af disponering. Ældrerådet og Handicaprådet orienteres efterfølgende om den besluttede tilsynspolitik og efterfølgende vil tilsynspolitikken offentliggøres på Lejre Kommunes hjemmeside.

18 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side 16 Lejre Kommunes tilsynspolitik for området meldes ud til leverandørerne, når der afholdes leverandørmøde løbende over første kvartal Bilag vedlagt sagen: Forslag til tilsynspolitik for Udtalelser: Lejre Kommunes Handicapråd har indgivet følgende høringssvar 18. juni 2012: Handicaprådet bemærker, at det er yderst fornuftigt med faste rammer for tilsyn med praktisk hjælp i hjemmet Handicaprådet indstiller til, at der sikres, at brugerne faktisk forstår de stillede spørgsmål og formålet med tilsynet og at pårørende inddrages særligt for de borgere med kognitive vanskeligheder. DH Lejre har supplerende kommentarer vedr. tilsynspolitikken: At politikken sprogligt tilpasses den konkrete organisation, og at pårørende og andre, der ønsker påtale nogle forhold omkring leverandørens kvalitet har muligheden for, at henvende sig til Lejre Kommune og at der efterfølgende bliver fulgt op på evt. henvendelser. Der indstilles til, at handicaprådet inddrages omkring brugertilfredshedsundersøgelserne. Lejre Kommunes Ældreråd har indgivet følgende høringsvar den 19. juni 2012: Ældrerådet tager tilsynspolitikken til efterretning. Administrationens vurdering: Det er administrationens vurdering, at der føres tilsyn med at de kommunale opgaver bevilget efter Servicelovens 83 og 84, leveres i overensstemmelse med Lejre Kommunes serviceniveau og kvalitetsmål. Dette sker i dialog med borgeren, hvor den måles på den oplevede kvalitet af den leverede hjælp. Administrationen anbefaler, at orientere Ældrerådet og Handicaprådet om den besluttede tilsynspolitik og efterfølgende vil tilsynspolitikken offentliggøres på Lejre Kommunes hjemmeside. Desuden information om, at pårørende og andre, der ønsker at påtale nogle forhold omkring leverandørens kvalitet, har mulighed for at henvende sig til Lejre Kommune, og at der efterfølgende bliver fulgt op på alle henvendelser. Visitatorerne der udfører opgaven er opmærksomme på, at brugerne faktisk forstår de stillede spørgsmål og formålet med tilsynet, samt at pårørende inddrages særligt for de borger med kognitive vanskeligheder. Det sidste gøres allerede i praksis i forbindelse med revurderingen af borgernes ydelser for personlig pleje og praktisk hjælp. Administrationen har tilpasset tilsynspolitikken sprogligt i forhold til den konkrete organisation. Administrationen anbefaler, at inddrage Handicaprådet og Ældrerådet i brugertilfredshedsundersøgelserne fremadrettet i Lejre Kommune.

19 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side 17 Økonomi og finansiering: Tilsynet vil blive udført samtidigt med den årlige revurdering. Det vil dog være en ekstra arbejdsopgave dels ude ved borgerne og dels ved registrering i skema specialark i omsorgssystemet. Desuden vil der årligt skulle leveres en rapport som opfølgning på tilsynet. Sagen vil ikke have nogen budgetmæssige konsekvenser. Beslutningskompetence: Kommunalbestyrelsen Indstilling: Koncerndirektionen indstiller: 1. at den nye tilsynspolitik for Servicelovens 83 Personlig pleje og praktisk hjælp til borgere i eget hjem godkendes. 2. at Handicaprådet og Ældrerådet inddrages i brugertilfredshedsundersøgelserne fremadrettet i Lejre Kommune. Bilag: 1. Udkast til Tilsynspolitik for personlig pleje og praktisk hjælp m.v. i Lejre Kommune 2. Høringssvar fra Ældrerådet af Tilsynspolitik for personlig pleje og praktisk hjælp for Lejre Kommune.doc 3. Handicaprådets høringssvar vedr. Tilsynspolitik for personlig pleje og praktisk hjælp.docx 4. Supplerende høringssvar fra DH-Lejre - tilsynspolitik 83_godk.doc Beslutning Udvalget for Social, Sundhed & Ældre den : Indstillingen anbefales. Afbud: Martin Stokholm (A) Richard Bentzen (Fokus)

20 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side SSÆ - Frivillig Fredag Sagsnr.: 11/27 Resumé: UBU, USSÆ, UTM og UKF behandlede i december 2011 resultaterne fra Frivillig Fredag 2011, samt træf beslutning om hvorvidt Frivillig Fredag skal være tilbagevendende begivenhed i Lejre Kommune. UBU, USSÆ og UTM anmodede om, at der arbejdes videre med de 3 prioriterede områder. UKF ønskede at blive involveret i både planlægningen og udførelse af Frivillig Fredag. Alle 4 udvalg godkendte, at Frivillig Fredag skal være tilbagevendende begivenhed i Lejre Kommune. Sagsfremstilling: Til at arrangere Frivillig Fredag i 2012 er der nedsat en projektgruppe med deltagelse af repræsentant fra Folkeoplysningsudvalget, én repræsentant fra henholdsvis Servicecenter Allerslev og Hvalsø, samt repræsentanter fra det frivillige område under USSÆ. Der lægges op til følgende ramme for Frivillig Fredag 2012: Et udsnit af frivillige, f.eks. 3-4 vidt forskellige frivillige foreninger/grupper mm., beskriver/fortæller/viser deres aktiviteter på Frivillig Fredag. Foredrag om f.eks. fundraising. Præsentation af, at projektgruppen arbejder med, at man kan prøve at være frivillig for en dag. Der bliver således fokus på det frivillige arbejde og dermed rekruttering af bestyrelsesmedlemmer, ledere, træner mm. Arrangementer afholdes om eftermiddagen for at kunne tilgodese flest mulige. Administrationen facilitere projektet. Herudover bør Oplev Lejre tænkes ind som en platform for kommunikationen om Frivillig Fredag for at motivere de frivillige foreninger mm. til selv at tage forskellige initiativer på dagen. Status for 2011 er vedlagt som bilag. Administrationens vurdering: Administrationen vurderer, at ovennævnte forslag til rammen for arrangement for Frivillig Fredag har interesse for alle frivillige foreninger, grupper mm. i Lejre Kommunen.

21 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side 19 Administrationen vurderer endvidere, at man med ovennævnte ramme for Frivillig Fredag anerkender, at der ydes frivilligt arbejde i Lejre Kommune. Økonomi og finansiering: Er ikke fastlagt endnu. Sagen forelægges Folkeoplysningsudvalget men henblik på en afklaring af hvorvidt Pulje til særlige formål kan være med til at finansiere arrangementet. Beslutningskompetence: Udvalget for Kultur & Fritid, Udvalget for Børn & Ungdom, Udvalget for Social, Sundhed & Ældre og Udvalget for Teknik & Miljø, Udvalget for Job & Arbejdsmarked. Indstilling: Koncerndirektionen indstiller: 1. at udvalgene godkender, at projektgruppen arbejder videre med den nævnte ramme for Frivillig Fredag. Beslutning Udvalget for Job & Arbejdsmarked den : Indstillingen godkendes. Afbud: Thomas Stokholm (V) Jens K. Jensen (V) Beslutning Udvalget for Social, Sundhed & Ældre den : Indstillingen anbefales. Afbud: Martin Stokholm (A) Richard Bentzen (Fokus)

22 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side ØU - Kostpolitik for Lejre Kommune Sagsnr.: 12/2385 Resumé: Administrationen har udarbejdet udkast til kostpolitik for Lejre Kommune. Udkastet er udarbejdet på baggrund af Lejrestrategien samt Lejre Den Økologiske Kommune, hvor ét af delprojekterne Økologisk bespisning i Lejre Kommune har til formål at fremme udbuddet af økologiske råvarer i de offentlige køkkener. Økonomiudvalget har på sit møde den 19. juni 2012 besluttet, at udkast til Kostpolitik for Lejre Kommune sendes i høring i fagudvalgene med henblik på en endelig godkendelse i Kommunalbestyrelsen. Kostpolitikken indeholder, at 75% af det offentlige fødevareforbrug er økologisk i 2016, og at en række centrale værdier formuleret fra Lejrestrategien og Den Økologiske Kommune tænkes ind ved implementeringen. Sagsfremstilling: En enig kommunalbestyrelse besluttede i april 2011, at Lejre Kommune skal deltage i projekt Den Økologiske Kommune, der med afsæt i 10 delprojekter bl.a. skal skabe flere økologiske landbrugsarealer samt øge forbruget af økologiske og gerne lokalt producerede fødevarer med henblik på at skabe lokal grøn vækst og tiltrække flere borgere til kommunen. I Lejrestrategien fremgår, at kommunen ønsker en ernæringsrigtig og økologisk kostpolitik, der dækker alle kommunale institutioner. Udkast til kostpolitik i Lejre Kommune er et foreløbigt resultat af delprojektet Økologisk bespisning i Lejre Kommune, som er ét af ti delprojekter i det samlede projekt og som er startet op med en målsætning om at få flere økologiske råvarer i de offentlige køkkener. Økologiske råvarer er en garanti for mad uden sprøjtemiddelrester, madsminke og GMO. Produktionen sikrer endvidere et stadig fokus på forbedret dyrevelfærd, sikring af grundvand samt en rigere og renere natur, jf. 10 gode grunde til økologi som er vedhæftet. Delprojekt Økologisk bespisning i Lejre Kommune ledes i et samarbejde mellem Økologisk Landsforening, Københavns Madhus og Lejre Kommune. Hvorfor økologisk bespisning i Lejre Kommune Delprojektet bidrager til formålet for Lejre Den Økologiske Kommune af flere grunde: Omlægning af de lokale offentlige køkkener til økologi er et konkret eksempel på et nyt afsætningspotentiale for lokale landmænd. Øgede lokale afsætningsmuligheder vil medføre større interesse for lokal omlægning til økologisk drift. Iflg. direktør for Økologisk Landsforening ville en omlægning af de offentlige køkkener til 60 % økologi give fundamentet for at min ha. kan omlægges til økologisk drift. Omlægning af Lejre Kommunes offentlige køkkener vil skabe overensstemmelse mellem formålet for Lejre Den Økologiske Kommune og konkrete målsætninger i kommunens kerneydelser

23 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side 21 og dermed skabe endnu en trædesten på vejen mod visionen om Lejre som Sjællands spisekammer. Samlet set vil en omlægning af de offentlige køkkener i Lejre Kommune virke som drivkraft for såvel fremdriften af Lejre den Økologiske Kommune som udvikling og vækst i landbruget i Lejre. Kostpolitik for Lejre Kommune Med Kostpolitik for Lejre Kommune viser kommunen, at det offentlige ønsker at gå foran og vise nye veje til udvikling til gavn for hele kommunen. Formålet med kostpolitikken er at tilbyde Lejres borgere attraktive måltider samt at fremme en mere alsidig landbrugsproduktion uden brug af sprøjtegifte til gavn for natur, drikkevand, biodiversitet og lokal grøn vækst. Målsætning I politikken lægges op til, at Kommunalbestyrelsen har som mål, at mindst 75 % af det offentlige fødevareforbrug er økologisk i Denne andel skal nås indenfor samme kostbudget som i dag. I Fødevareministerens økologipolitiske udspil fra november 2011 er formuleret en målsætning om, at alle offentlige køkkener har mindst økologisk spisemærke i sølv i Sølvspisemærket svarer til en økologiandel på % af det samlede råvareindkøb. Et nationalt netværk af grønne kommuner i Danmark de såkaldte Green Cities har fælles mål om en økologiandel på minimum 75 %. Udover et konkret måltal bygger politikken på en række værdier, der kan tænkes ind ved implementeringen. Erfaringer fra andre kommuner viser, at en klar politisk stillingtagen til kosten ikke bare betyder mere økologi i de offentlige måltider, men også en styrkelse af fagligheden i køkkenerne via kurser, efteruddannelse og rådgivning samt mere ernæringsrigtig og kulinarisk attraktiv mad til kommunens borgere. Værdier bag kostpolitikken bygger endvidere på væsentlige værdier bag Lejrestrategien og Den Økologiske Kommune f.eks. fokus på fællesskab, det lokale potentiale og sundhed. Den videre proces og implementering Økonomiudvalget har den 19. juni 2012 indstillet, at udkast til kostpolitik sendes i høring i alle fagudvalg, således at den kan behandles samlet i Kommunalbestyrelsen. Høringen kan i det enkelte fagudvalg involvere relevante interessenter. Efterfølgende skal kostpolitikken gennemføres ved konkrete handlinger i de enkelte køkkener. Administrationens vurdering: Det er administrationens vurdering, at Kostpolitik for Lejre Kommune er væsentlig for gennemførsel af omlægning til økologisk bespisning. Kostpolitikken vil definere en retning og en ramme for selve implementeringen. Økonomi og finansiering: Sagen har ikke umiddelbart en økonomisk konsekvens, men der vil være udgifter forbundet med en omlægning af de offentlige køkkener. Københavns Madhus vurderer, at en økologisk omlægning af Lejre Kommune vil koste ca. 1,9 mio. kr. over to-tre år. Heraf ansøges en statslige pulje om 1,4 mio. kr., og Lejres egenfinansiering vil således blive således ca kr. årligt i omlægningsperioden. Økonomiudvalget har den 19. juni 2012 besluttet, at forslaget om en årlig bevilling på kr. til økologisk omlægning indgår i de politiske overvejelser omkring budget 2013.

24 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side 22 Beslutningskompetence: Kommunalbestyrelsen Indstilling: Koncerndirektionen indstiller: 1. at udkast til Kostpolitik for Lejre Kommune godkendes. Bilag: 1. KM_Økologi i Lejre_ pdf gode grunde- i love øko version.pdf 3. Udkast kostpolitik for Lejre Kommune Beslutning Udvalget for Job & Arbejdsmarked den : Indstillingen anbefales. Afbud: Thomas Stokholm (V) Jens K. Jensen (V) Beslutning Udvalget for Social, Sundhed & Ældre den : Indstillingen anbefales. Flemming Damgaard Larsen (V) og Henning Nielsen (V) er positive overfor kostpolitikken, men implementeringen af yderligere økologi skal være frivillig for institutionerne og udgiftsneutral for kommunen. Udvalget anbefaler, at kostpolitikken sendes i høring hos Ældreråd, Handicaprådet og Bruger-pårørenderåd. Afbud: Martin Stokholm (A) Richard Bentzen (Fokus)

25 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side Lukket - SSÆ - Udbudsmateriale for drift af genbrugshjælpemiddeldepot i Lejre Kommune Sagsnr.: 12/12925

26 Lejre Kommune Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Side SSÆ - Eventuelt Sagsnr.: 12/27 Resumé: Sagsfremstilling: Administrationens vurdering: Økonomi og finansiering: Beslutningskompetence: Indstilling: Beslutning Udvalget for Social, Sundhed & Ældre den : Intet under dette punkt. Afbud: Martin Stokholm (A) Richard Bentzen (Fokus)

27 Bilag: 2.1. Bofællesskaberne - Referat af dialogmøde den 19. juni 2012 Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 13. august Kl. 18:30 Adgang: Åben Bilagsnr: 54452/12

28 Østbo Referat af dialogmødet den 19. juni 2012 mellem Udvalget for Social, Sundhed & Ældre, Centerchef for Social & Familie og Bofællesskaberne. Tilstede: Leif Nielsen, Rikke Zwisler Grøndal, Henning Nielsen, Richard Bentzen, Marianne Kruse, Helle Bjarn Christensen, beboer og personale. Helle Bjarn Christensen orienterede om hvad bofællesskabernes tilbud indeholder. Vi varetager i form af 85 socialpædagogiske bistand til borgere uden for Bofællesskaberne samt gav en orientering om hvilke nye udfordringer bofællesskabet ser i fremtiden. Den største udfordring er en stadig voksende gruppe af ældre personer med psykisk og fysisk funktionsnedsættelse der udvikler Alzheimers. Der er ca. 25 % højere forekomst i denne gruppe, i forhold til øvrige ældre. Personalet arbejder målrettet for at tilegne sig viden og udvikle pædagogisk praksis for at kunne tilgodese denne gruppe. Vi mener, at vi med meget få justeringer er et meget velegnet tilbud til denne gruppe. I takt med at denne gruppe øges, er der en del private tilbud som gerne vil løfte denne opgave. Vi mener, at den uden problemer kan varetages af Lejre Kommunes egne tilbud. Efter en lang og god snak spiste vi sammen. Der var en god og hyggelig stemning. Beboer og personale gav udtryk for, at det kunne være rart med en gentagelse næste år. Helle Bjarn Christensen Forstander Bofællesskaberne

29 Bilag: 2.2. Horseager - Referat af dialogmøde den 23. maj 2012 Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 13. august Kl. 18:30 Adgang: Åben Bilagsnr: 54449/12

30 Lejre Kommune Møllebjergvej Hvalsø T Referat af dialogmøde den 23. maj 2012 på Horseager Udvalget for Social, Sundhed & Ældre besluttede på sit møde den 6. februar 2012 at holde dialogmøde med Støttecenter Horseager onsdag den 23. maj Mødet begynder kl og holdes på Støttecenter Horseager, Horseager 15 B, 4330 Hvalsø Referat 1. Velkomst - v/bodil Langkilde 2. Præsentationsrunde blandt deltagerne på mødet Alt personale deltog og fortalte om deres arbejdsområder inden for arbejdet med sindslidende. To brugere deltog. Fra udvalget var tilmeldt 5. 2 havde meldt afbud. Der mødte kun 2 udvalgsmedlemmer. Centerchef Marianne Kruse deltog. Spisning 3. Formålet med dialogmøder - v/leif V. Nielsen, formand for Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Formand Leif V. Nielsen fortalte om frigivelsen af kr til renovering af væresteds pavillon og udtrykte tilfredshed med at arbejdet var startet. På grund af utæthed i taget, er det besluttet at der skal et nyt tag på, med hældning og tagrender. Det forventes færdigt i løbet af et par uger. Ligeledes skal soklen gennemgås, fordi der ligger døde rotter og lugter. Fagfolk mener det er et problem med kloarkerne, det vil blive undersøgt. Formanden fortalte også, at man arbejdede på at Jobcenteret skulle overtage ledige lokaler andet sted, når ny børnehave var bygget.

31 4. Samarbejdet med Jobcenter om ungegruppen. Merete fortalte om henvendelse fra Jobcentret vedr. unge med angst problemer m.m. Medarbejdere og unge besøgte Huset Horseager for at høre om vores tilbud og aftalen blev at de skulle melde tilbage hvor mange der vil tilmelde sig efter sommerferien. Michael Jørgensen spurgte om reglerne for ansøgning af 18 midler. Han var i tvivl om hvad man kunne søge til. Leif sagde at de netop havde behandlet alle ansøgninger og at der ville komme svar snart. Ligeledes henviste han til sekretær Janie Bitsch hvis der er uklarhed om hvad man kan søge til. Marianne Kruse fortalte om den nye struktur, nyt lederteam og ny leder af myndighedsområdet. Marianne har nu været her i et lille år og er rigtig glad for at der er blevet ansat en afdelingsleder af myndighedsområdet. 5. Eventuelt Vi havde et rigtig hyggeligt møde, alle deltog ivrigt i snakken og stemningen var god. Med venlig hilsen Bodil Langkilde Leder Side 2 af 2

32 Bilag: 2.3. Ammershøjparken - Referat af Dialogmøde Bruger- og Pårørenderåde t 24. april 2012.dot Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 13. august Kl. 18:30 Adgang: Åben Bilagsnr: 39292/12 Fusion ID: Bilag Ammershøjparken - Referat af Dialogmøde Bruger- og Pårørenderådet 24. april 2012.dot kunne desværre ikke findes.

33 Bilag: 2.4. Bøgebakken - Referat af dialogmøde 19. marts 2012 Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 13. august Kl. 18:30 Adgang: Åben Bilagsnr: 33026/12

34 Bruger- og Pårørenderådet for Bøgebakken Udvalget for Social, Sundhed og Ældre Direktør Lone Feddersen Centerchef Gete Bjerring Markussen Leder Lise Anhøj Lejre Kommune Møllebjergvej Hvalsø T F H Tina Kjeldsen D E tikj@lejre.dk Dato: 29. marts 2012 J.nr.: Referat af dialogmøde 19. marts 2012 Tilstede fra SSÆ: Leif Nielsen og Henning Nielsen (ankom senere) Tilstede fra BP: Erling Kristensen, Erik Rasmussen, Ellen Jensen, Tove Svendsen, Keld Mortensen, Niels Engel, Gitte Engel og Bent Eliasen Tilstede Ledere: Lise Anhøj, Vibeke Voldby, Britt Pedersen, Tina Kjeldsen 1. Velkommen v/lise Anhøj Lise Anhøj bød velkommen og håber på en god dialog 2. Præsentationsrunde Leif Nielsen, Formand for SSÆ Lise Anhøj, Leder af plejecentrene i Lejre Kommune Vibeke Voldby, Gruppeleder Britt Pedersen, Gruppeleder Tina Kjeldsen, Gruppeleder og Centerdemenskoordinator Erik Rasmussen, formand for Bruger og Pårørenderådet Bøgebakken Bent Eliasen, næstformand for Bruger og Pårørenderådet Bøgebakken Erling Kristensen, medlem af Bruger og Pårørenderådet Bøgebakken Ellen Jensen, medlem af Bruger og Pårørenderådet Bøgebakken Tove Svendsen, medlem af Bruger og Pårørenderådet Bøgebakken Niels Engel, Suppleant i Bruger og Pårørenderådet Bøgebakken Gitte Engel, medlem af Bruger og Pårørenderådet Bøgebakken Keld Mortensen, medlem af Bruger og Pårørenderådet Bøgebakken Erik Rasmussen gjorde opmærksom på, at der manglede et punkt på dagsordnen, Aktuelle emner for Bruger- og Pårørenderådet på Bøgebakken. Dette blev ført ind som punkt 5.

35 3. Formålet med dialogmøder v/leif Nielsen Det er nemmere at tale sammen ansigt til ansigt, dette er der mulighed for 1 gang årligt. Det ville være godt, hvis der var flere politikere tilstede, dette vil øge værdien. Der er ikke mulighed for flere dialogmøder end det ene, da mange institutioner gerne vil besøges. 4. Leder af pleje- og ældrecentret Lise Anhøj orienterer om: Bøgebakken: Det har været en ilddåb at åbne de 3 nye huse. Det er en opgave som er løftet sammen med de 3 gruppeledere. De har løftet opgaven flot og professionelt. Gruppelederne har fordelt husene mellem sig på følgende måde. Vibeke Voldby: Bøgebakken 2 og Bøgebakken 3 Britt Pedersen: 1A-1 og 1A-2 og 1B-4 Tina Kjeldsen: 1B-3 og Bøgebakken 4 Arven Dette punkt vil Erik fortælle om. Frivillige Der afholdes møder med henblik på koordinering af arrangementer. Det giver liv og vi er meget glade for aktiviteterne på Bøgebakken. Det blev drøftet om der skulle afholdes åbent hus i forbindelse med loppemarkedet 28. april Dette tages op på Bruger- og Pårørenderådet senere. Projekter Bøgebakken er udvalgt som testcenter i velfærdsteknologiprojektet. Kommunalbestyrelsen har afsat kr. til indkøb af velfærdsteknologiprodukter, og 3 mio. kr. i alt til hele projektet. Der er kalkuleret med midler til medarbejder udvikling/uddannelse i forbindelse med indførelse af velfærdsteknologi produkterne. Der startes med følgende produkter: Robotstøvsuger, Parosæl til demente, toiletløfter med bidet, madras til demente. Rehabiliteringsprojektet som Frit Valg er en del af, implementeres på Bøgebakken efterår/vinter 2012/2013, det hænger sammen med velfærdsteknologiprojektet. Bøgebakken 4 Er bygget med henblik på demente beboere. Der er ved at blive beskrevet en politisk sag, da der er behov for øget normering, blandt andet ekstra nattevagt og ekstra dagvagt, normering i dagvagt er som minimum 3 personaler. Nattevagt dækning koster kr. årligt. Keld: Der er over 60 % af beboerne på Bøgebakken der er demente, så det havde ikke hjulpet at flytte 1B-3 til Bøgebakken 4. Side 2 af 5

36 Gitte: Vil en beboer som bliver svært dement så blive flyttet til demensafsnit? Svar: Nej, på Bøgebakken er der lejekontrakt og beboerne bor på de vilkår som er beskrevet i lejekontrakten. Så dette er ikke muligt, med mindre beboeren selv ønsker det, og så skal der betales indskud etc. 5. Aktuelle emner for Bruger- og Pårørenderådet på Bøgebakken. Erik Rasmussen fortæller: Det er gået godt med udvidelsen, der har ikke været nogen klager og vi har talt om følgende: Forsikring: Som frivillige gælder vores egen forsikring. Det både ved ting og personskade. Det opfordres at kommunen laver en forsikring. Leif Nielsen: Mette Elmkjær i Team Ejendom arbejder på dette. Der laves opfølgning til næste Bruger- og Pårørenderådsmøde. Vedtægter for Bruger Pårørenderåd: Der er ændret fra 5 til 7 medlemmer, 2 fra ledergruppen og 2 medarbejdere samt 7 suppleanter. Kommunen skal se de nye vedtægter, de skal godkendes og det er kedeligt det skal tage så lang tid. Leif Nielsen: Vedtægter skal godkendes af Udvalget for Social, sundhed & Ældre. Hjælp til udfærdigelse kan fås ved henvendelse til Lise Anhøj. Forretningsorden beslutter Bruger- og Pårørenderådet selv. Arv: Arven bruges til noget udover det sædvanlige, til gavn og glæde for beboerne på Bøgebakken. Det er vedtaget at bruge ca kr. årligt, så vil arven strække sig over ca. 8. år. I år er det besluttet at bruge pengene til: Sangbøger, Cirkus Arli, Dario Campeotto, veteranbiler, tur til Birkegårdens haver, teleslynge til dagcenter og koral bog. Leif Nielsen: Det glæder mig at I får så mange gode opleveler ud af de kr. Rygepolitik: Dette omhandler medarbejderne. Pårørende undrer sig over, at en flok medarbejdere står foran hoveddøren. Ønsket er at kommunen tager rygepolitik op. Rygepolitik for beboerne kunne også tages op, så vi ikke risikere at beboere brænder inde pga. tobaksrygning. Leif Nielsen: Side 3 af 5

37 Rygepolitik til beboerne er ikke muligt, de bestemmer selv i eget hjem. For medarbejderne findes der en rygepolitik på Bøgebakken, forventningen er at den overholdes. Kostkasserne: Beboerne bestemmer hvad de skal have at spise. Lejre Kommune er grøn kommune og Bruger- og Pårørenderådet anbefaler økologi, så længe det kan holdes inden for nu værende økonomi. Bruger- og Pårørenderådet mener, at mad og rengøringsmidler kan købes for kostkassen, men at indkøb af inventar f.eks. et fladskærmstv ikke går over kostkasserne. Leif Nielsen: Kostkasseregulativet foreskriver hvad pengene skal bruges til, dette forvalter medarbejderne i samråd med beboerne. Forslag om ændring gives til Lise Anhøj. Det kunne være en mulighed, at fælles inventar betales over huslejen. Økologi kan inddrages på en økonomisk mulig måde. Og det skulle være en lokal leverandør med økologi, det ville være at foretrække. Lise Anhøj: Der har været lavet et ugeregnskab, hvor økologiske vare kostede 800 kr. mere end ikke økologiske. Egelundsfonden: Bøgebakken har modtaget kr. fra Egelundsfonden. Der er købt flagstænger til de nye huse for disse penge. Aktiviteter: Der er lavet en aktivitetskalender, så der er struktur på aktiviteterne, så de ej heller falder på samme dag. Der er risiko for pladsmangel i dagcenteret, hvis alle beboere ønsker at deltage sammen med 2 pårørende. Der er plads til max 128 mennesker i dagcenteret. Dette blev drøftet med forskellige forslag, lige fra udbygning til indkøb af telt. Der blev ikke taget beslutning omkring dette, tages op når problemet opstår. 6. Eventuelt Det grønne areal på parkeringspladsen, som har været ment som træningsområde. Der er afsat midler til at fjerne dette i forbindelse med etablering af cykelsti andet sted i kommunen. Det bliver da muligt at bruge overskydende jord til etablering af denne. Brandvejen omkring Bøgebakken er blevet meget ujævn, så det er vanskeligt at køre med kørestole, efter at vejen bliver anvendt til arbejdskørsel. Den bør jævnes evt. anlægges med en flisegang. Forslag om dette sendes til Lise Anhøj, som skriver det på budget ønskelisten. Side 4 af 5

38 Evaluering af Bøgebakken 2 vil ske i slutningen af 2012, hvor venteliste tages med, med henblik på vurdering af behovet for udvidelse af plejeboliger. 1-års gennemgang af byggeriet vil foregå sommeren Ægtepar boliger, Henning Nielsen ville høre om erfaring med rask ægtefælle bliver boende i ægtefællebolig efter at være blevet alene. Fra andre kommuner er der kendskab til den problematik det giver, når rask ægtefælle vælger at blive i boligen. Der er ingen erfaring med om det har indflydelse på normeringen. Ægtepar boligerne er på samme vilkår lejemål som de andre boliger. Leif Nielsen takkede for god ro og orden. Med venlig hilsen Referent/Tina Kjeldsen Gruppeleder Side 5 af 5

39 Bilag: 2.5. Hvalsø Ældrecenter - Referat fra dialogmøde 13 marts 2012 Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 13. august Kl. 18:30 Adgang: Åben Bilagsnr: 32991/12

40 Dialogmøde mellem Udvalget for Social, Sundhed & Ældre holdet Lejre og Kommune Møllebjergvej 4 Bruger- og Pårørenderådet på Hvalsø Ældrecenter tirsdag den Hvalsø april T F H Tilstede: Gete Bjerring Markussen, Leif V. Nielsen, Rikke Zwisler Grøndal, Henning Lajla Knudsen Nielsen, Martin Stokholm, Richard Bentsen, Mogens Jensen, Marie Louise D Poulsen, Peder Poulsen, Emmy Hansen, Hother Husted, Linda Jørgensen, E lakn@lejre.dk Jesper Hansen, Margit Mikkelsen, Lise Anhøj, Susanne Kindler og Lajla Dato: 22. marts 2012 Knudsen Referat 1. Velkommen - v/lise Anhøj Lise bød velkommen på Hvalsø Ældrecenters vegne og samtidige fortalte hun om sin ansættelse, som centerleder for de 3 plejecentre i kommunen samt hvilken betydning det har for den daglige ledelse på plejecentrene. 2. Præsentationsrunde blandt deltagerne på mødet Spisning 3. Formålet med dialogmøder - v/leif V. Nielsen, formand for Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Leif Nielsen orienterede om formålet med Dialogmøderne. Dette møde er borgernes og brugernes mulighed for at komme i dialog med politikkerne. 4. Leder af pleje- og ældrecentret Lise Anhøj orientere om: Hvalsø Ældrecenters nye ledelsesstruktur. Gruppelederne er i dag fuldtids gruppeleder og varetager den daglige ledelse på Hvalsø Ældrecenter. Økonomien har sidste år været lidt trangt, hvilken har gjort at der er lavet ændringer i vagtplanen for medarbejderne for at overholde budgettet. Igangværende projekter Marte Mao som har været afholdt de sidste 2 år, er netop afsluttet.

41 Projekt faldforebyggelse har kørt siden efteråret. Hver gang der er en borger der falder, laves der et analyseskema og en opsamling i det enkelte team. Der vil i maj komme en rapport. Frivillige. Det er i sin spæde start og der er afholdt 2 møder med de nye frivillige, som gerne vil komme og deltage i foreløbig 2 arrangementer. 5. Eventuelt Peder Poulsen rejste spørgsmål angående den varme mad. Han er ikke tilfreds med den nuværende mad og vil gerne at vi afprøve Kram madservise. Leif Nielsen oplyser vi kan prøve en anden leverandør, hvis de samme betingelser er opfyldt. Peder vil i øvrigt sørge for at til næste dialogmøde i 2013, vil være varm mad, som kommer fra huset. Peder Poulsen stiller spørgsmål til storkøkkenet og hvad det skal bruge til, foreslår at den kan bruge til rådssal. Leif Nielsen orienterer om at der ikke bliver taget stilling til køkkenet, før der er kommet en afgørelse på sagen om Birkely. Leif ønsker at høre om der er andre forslag til udnyttelse af køkkenet. Birkely kan ikke udlejes til erhverv og Lejre kommune forsøger forsat at få afslutte sagen. Peder Poulsen vil undersøge hvad arbejdstilsynet har skrevet om de 8 lejligheder. Hother Husted efterlyser en bus til ældrecentret og er der mulighed for at låne en på de andre centret. Dette vil Lise Anhøj undersøge og melde tilbage. Referent Lajla Knudsen Side 2 af 3

42 Gruppeleder Hvalsø Ældrecenter Side 3 af 3

43 Bilag: 2.6. Referat af dialogmøde på Bramsnæsvig 15. maj 2012 Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 13. august Kl. 18:30 Adgang: Åben Bilagsnr: 55989/12

44 Brugerrådet for Bramsnæsvig Udvalget for Social, Sundhed og Ældre Direktør Lone Feddersen Centerchef Marianne Kruse Forstander Michael Jørgensen Tilstede: Leif Nielsen, USSÆ Henning Nielsen, USSÆ Marianne Kruse, Centerchef for CSF Ib Nielsen, Pårørende Bjarne Sørensen, Pårørende Michael Jørgensen, Forstander Kirsten Hagelund, Stedfortræder for forstander Bramsnæsvig Tjørnevangen Kirke Hyllinge T F H Kirsten Hagelund Jensen D E khje@lejre.dk Dato: 29. juni 2012 J.nr.: 12/989 Referat fra dialogmøde på Botilbuddet Bramsnæsvig den 15. maj Velkomst v/michael Jørgensen Michael Jørgensen byder velkommen til alle fra det politiske udvalg for Social, Sundhed og Ældre, samt bestyrelsen for boligerne her på Bramsnæsvig der, som aftalt ved seneste pårørendemøde, er repræsentanter for bruger/pårørende. Og en særlig velkomst til Marianne Kruse, som er centerchef for området. 2. Der var en præsentationsrunde blandt deltagerne. 3. Formålet med dialogmøder v/leif Nielsen, formand for Udvalget for Social, Sundhed og Ældre Dialogmøderne afholdes en gang årligt i valgperioden. Møderne afholdes med de tre plejecentre, Bofællesskaberne i Hvalsø, Solvang, Horseager (psykiatrisk center) og Botilbuddet Bramsnæsvig. Udvalget stiller sig gerne til rådighed, ved behov for evt. ekstra møder herudover. Der har været afholdt budgetmøde i kommunalbestyrelsen alle udvalg skal pris og lån fremskrives. Leif Nielsen oplyste, at han på indeværende tidspunkt ikke ved hvordan de økonomiske prioriteringer i øvrigt bliver for KKR (Kommune kontakt rådet) har for specialtilbuddene ikke meldt ud, at der skal ske reduktioner på rammen for Leif Nielsen skønner for nuværende, at der ikke vil ske besparelser på Bramsnæsvig fra kommunens side. Der er en fastsat takst pr. døgn for en plads her på Bramsnæsvig. Bramsnæsvig kan i særlige tilfælde søge om et tillæg til en given borger,

45 hvis der sker store forandringer i beboerens fysiske og psykiske tilstand. Tillægget søges i betalingskommunen. Der foretages skærpede tilsyn af uvildige firmaer på alle tilbuddene i kommunen. 4. Orientering fra Bramsnæsvig Status siden sidste dialogmøde Ved sidste møde drøftede vi problematikken omkring tomme pladser og manglende efterspørgsel, hvor belægningsprocenten nåede ned på ca. 95,3 % ved årets udgang. Markedet løsnede sig dog sidst på året, med efterspørgsel på de ledige pladser. Bramsnæsvig fik sin hjemmeside i luften og der var efterfølgende flere henvendelser fra pårørende, som fandt tilbuddet interessant. Vi fik ligeledes henvendelser fra andre kommuner bl.a. Roskilde og Greve. I løbet af 2012 har vi igen været oppe på 100 % i en periode, da vi har fået to nye borgere fra henholdsvis Roskilde og Greve Kommuner. Lige pt. har vi dog en ledig plads, men har samtidig en borger på venteliste. Vi har ligeledes haft ekstern forespørgsel på vores pladser i det interne aktivitetstilbud, Toppen - Hvor vi nu er oppe på 4 eksterne brugere. På vores aktivitetstilbud kommer gennemsnitlig brugere dagligt. Økologi i offentlige køkkener Vores fælleskøkken som fremstiller den varme mad 7 dage om ugen, er så småt ved at forberede sig på, at kunne opfylde målet med at blive minimum 60 % økologisk inden Køkkenmedarbejderne har været på en ½ temadag vedrørende omlægning til økologi. - Vi får besøg af Københavns Madhus, som i forbindelse med det kommende samarbejde med Lejre vil besøge forskellige køkkentyper i dagsinstitutioner, ældretilbud, lokale leverandører og sociale tilbud. Mødet er arrangeret af Tina Unger Lejres nye klima- og bæredygtighedskoordinator. Det er udgangspunktet for Bramsnæsvig, at det kun er fælleskøkkenet som bliver økologisk, da der sondres mellem offentlige og private køkkener og mellem fremstillet mad og egen indkøbt mad, som er at betragte som en privat husholdning. Markedsføring af ledige pladser? Som takstfinansieret Kommunal virksomhed har vi en særlig udfordring i forhold til vores manglende mulighed for markedsføring til de øvrige kommuner som er potentielle købere af pladser - Dette sammenholdt Side 2 af 4

46 med at de efterhånden mange private aktører på området har og benytter muligheden for markedsføring af deres pladser. Marianne Kruse bekræftede, at der jævnligt modtages markedsføringstilbud på pladser fra private tilbud. I dag har vi kun Tilbudsportalen, hvor vi kan melde ind vedr. ledige pladser Botilbuddet er deraf meget afhængige af sagsbehandlerne i en given kommune direkte søger i portalen og får vores tilbud frem. Hvor vores erfaring samtidig er, at sagsbehandlere oftest benytter de tilbud, som de i forvejen kender til. - I forhold til at nå de pårørende og forældre har vi udover Tilbudsportalen, vores hjemmeside samt omtale inden for området. Henning Nielsen: I skal kunne gøre opmærksom på jer selv ellers lukker butikken måske. Marianne Kruse: Vi må gøre os tilkende på det formaliserede Netværk I Regionen. Leif Nielsen: Lad os samarbejde med Regionen om dette. Vi kan i hvert fald blive enige om at 2/7 af udvalget (de fremmødte) vil bakke os op. Økonomi Belægningsprocenten er en udfordring Vi konkurrere på to overordnede parameter økonomi (taksten) og kvalitet (muligheden for udvikling) - I forhold til vores, i øvrigt udemærkede, budgetmodel er belægningsprocentens indflydelse/regulering på takstberegningen dog ved at blive vores akilleshæl. Vores bæredygtighed samt udviklingsmidler er delvist defineret ud fra de forskelsmidler der er mellem vores udmeldte driftsbudget og de samlede indtægter. Manglende indtægter kan oppebærer mulighed for underskud fulde indtægter muliggør overskud = udviklingsmidler. Den nuværende politisk vedtagne økonomistyringsmodel på de takstfinansierede tilbud i Lejre, har indlagt en belægnings-beregningsfaktor med fratræk af 1,5 % ved 100 % belægning. 1,5 % svarer dog kun til ca. 4 måneder med en tom plads Hvor udskiftning på en plads i praksis tager minimum 1½ måned selvom den nye borger står og venter på pladsen. Vi har i 2012 foreløbig brugt 5 måneder på 3 skift. Indflytningstiden afhænger af flere faktorer: Bl.a. boet/istandsættelse/indflytters eksisterende lejekontrakt mv. Leif Nielsen: I forhold til beregningen af belægningsprocenten, så lad det gå videre i administrationen. Hvor det kan vurderes om der evt. skal oprettes en sag, så det kan tages op til politisk behandling. Henning Nielsen: Budgettet kan en tid bæres med et lille Side 3 af 4

47 underskud, men hvis det fortsætter bliver det jo et problem og andre år vil der igen kunne køres med et mindre overskud - Men modellen indebære en akut tilpasning af økonomien ved ledige pladser. 5. Evt. Der var en debat vedr. de unge borgere der bor på Bramsnæsvig. Nogle af dem har kun et månedligt rådighedsbeløb på ca kr. da de er omfattet af en nyere ordning for tilkendelse af pension og får derved en lavere pension end de borgere der er tilkendt pension tidligere. Ib Nielsen: Bramsnæsvig er et godt sted, både for beboere og pårørende. Personalet er altid så åbne og imødekommende. Bjarne Sørensen: Jeg er enig. Som pårørende er vi altid velkomne. Leif Nielsen: Det er jeg glad for at høre. Henning Nielsen: Det er dejligt at høre sådanne udtalelser fra de pårørende. Mødet sluttede kl. 20 med at Leif Nielsen takkede for et rigtigt godt møde og han allerede glæder sig til næste dialogmøde. Referent Kirsten Hagelund Stedfortræder Side 4 af 4

48 Bilag: 2.7. Referat af dialogmøde på Solvang 29. marts 2012 Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 13. august Kl. 18:30 Adgang: Åben Bilagsnr: 55940/12

49 Udvalget for Social, Sundhed og ældre Bruger- og Pårørenderådet for Solvang Direktør Lone Feddersen Virksomhedsleder Anne Røder Centerchef Marianne Kruse Referat Lejre Kommune Møllebjergvej Hvalsø T F H Marianne Kruse Center for Social & Familie D 4737 E makr@lejre.dk Dato: 29. maj 2012 J.nr.: Afbud: Der var afbud fra Flemming Damgaard Larsen, Gitte Geertsen og Martin Stokholm fra SSÆ-udvalget. Kort referat af Dialogmøde på Solvang den 29. marts 2012 Fra Dagsordenen: Ad 1) Velkommen ved Anne Røder Anne Røder bød velkommen til Dialogmøde på Solvang. Anne oplyste, at ledelsen på Solvang i år havde inviteret alle beboerne på Solvang til at deltage i mødet, så beboerne kunne møde deres politikere direkte. Der var buffet og sodavand til alle. Rigtig mange beboere var mødt op til fællesspisning/dialogmøde. Ad 2) Præsentationsrunde blandt deltagerne på mødet. SSÆ-udvalget og administrationen præsenterede sig. Ad 3) Formålet med dialogmøder v/leif Nielsen, formand for SSÆ-udvalget. Leif Nielsen bød herefter ligeledes velkommen til mødet. Leif N. opfordrede til at alle, der havde lyst, kunne komme på banen med spørgsmål og kommentarer. Ad 4) Solvang v/anne Røder: Der gives en orientering om Solvang, herunder status og fremtidsvisioner. Anne R. indledte med at oplyse om, at Solvang afventede det videre forløb vedrørende udbygningerne i mellemgang fra gruppe 23 til 45 til en frokoststue til personalet samt mødelokaler. Endvidere er der ønske om, at få bygget en sluse ved indgangspartiet for at forhindre et stort varmetab på grund af den store glashovedindgang, der går op blot en enkelt går forbi samt at alle nedfaldne blade fra træerne lægger sig inden døre.

50 Anne R. oplyste, at der aktuelt ikke er ledige pladser på Solvang, men heller ikke en venteliste, som der ellers altid har været. Der er sket en ændring i forhold til kommunernes efterspørgsel af Solvangs ydelser, idet flere og flere af Solvangs målgruppe af borgere i dag forbliver i eget hjem med støtte. Solvang er meget bevidst herom og har fokus på andre ydelser, eksempelvis det matrikelløse tilbud, hvor personalet fra Solvang netop kan flytte sig fysisk hen hvor borgeren er og har behov for støtte. Solvang har vågne nattevagter hvordan kan de også - bruges, når de netop er vågne. Kunne der eksempelvis etableres en nattelefon for borgere, som har brug for nogle at tale med også på de skæve tidspunkter. Borgere med dobbeltdiagnose (med misbrug) vil være en gruppe, der efterspørges pladser til fra landets kommuner. Anne Røder vurderer, at Solvang kunne blive et relevant tilbud for denne gruppe men det kræver et kompetenceløft af personalet. Det er samtidig vigtigt, at der forsat er fokus på nuværende beboers sårbarhed i forhold flere beboere med dobbelt-diagnoser. Der bor allerede en mindre gruppe misbrugende og psykisksyge beboere på Solvang. En del af personalet på Solvang skal i år på kompetenceudvidende uddannelse i forhold til dobbelt-diagnose udfordringerne. Anne Røder redegjorde for, at ledelsen på Solvang på den lange bane arbejder på en holdningsændring i forhold til at se beboerne som selvstændige mennesker med egen bolig og muligheden for at deltage i fælleskabet på fællesarealerne. Det betyder bl.a. at personalet i dag ledsager beboerne til frisør, fodspecialist m.fl. i stedet for at frisør m.fl. kommer til Solvang. Blandt beboerne er der nogle, der ikke magter at tage af sted. Her hjælper personalet med at bestille de relevante ydelser hjem til beboeren. Der var herefter spørgsmål fra mødedeltagerne til politikkerne. Busrute: Kunne der etableres en busrute, der havde busstop ved Solvang? SSÆ-udvalget: Det er desværre ikke muligt, men husk at gøre brug af Flextrafik, der kører både i og udenfor Lejre kommune. En beboer havde brugt Flextrafik til at blive kørt i lufthavnen, og det havde været meget billigt. Om telebussen, der kun kører i Lejre kommune, fortæller beboerne, at den fungerer rigtig godt. En beboer gav flere eksempler herpå. Solvangsbussen kører endvidere 3 gange om ugen. Der blev spurgt til cykelsti. SSÆ-udvalget: Det er der ingen aktuelle planer herom. Det blev nævnt, at Trafiksikkerhedsplanen måske har Vintappervej som en prioritet. Vejbump? Det blev aftalt, at administrationen fulgte op på at undersøge status i forhold til Trafiksikkerhedsplanen. Side 2 af 3

51 Herefter fulgte spørgsmål fra Bruger- og Pårørenderådet: Hvor meget kan pårørende få oplyst om eksempelvis en søn der er beboer på Solvang? Anne Røder oplyste, at som udgangspunkt er personalet på Solvang underlagt tavshedspligt i forhold til beboerne. En vej at gå er at holde fællessamtaler, hvor alle hører det samme, hvis det for den pårørende er vanskeligt at følge med i/forstå hvad der sker omkring beboerne, men personalet kan ikke tale med pårørende uden beboerens accept. Gives den ikke, så kan information heller ikke gives. Et spørgsmål handlede om en bolig, som aktuelt renoveres pga. en stor vandskade. Herved mistes takstbetalingen, hvilket betyder en udgift for Lejre Kommune, da det samme antal personaler skal aflønnes selvom boligen aktuelt ikke bebos. Anne Røder vil kontakte boligselskabet D.A.B. Huslejen er temmelig høj, og når beboerne bliver folkepensionister har de vanskeligt ved at betale, selvom de er berettigede til boligsikring. Fælleskøkkener og fællesarealer indgår i samlede antal kvadratmeter ud for de boliger, der støder direkte op til fællesarealerne, hvorfor nogle beboere på kontrakten har kvadratmeter, som er teoretiske. Varmeudgiften er også høj. Det virker som om selve fordelingsnøglen er forkert. Ændringer af regler i forhold til måden kvadratmeterne bliver fordelt på kræver beboerafstemning og flertal. En livlig debat fulgte omkring dette punkt. Det blev aftalt, at administrationen undersøgte handlingsmulighederne nærmere i dialog med D.A.B. og Servicecenter Hvalsø. Mødet sluttede med afsluttende bemærkninger fra udvalgsformand og fra leder af Solvang. Alle gav udtryk for at det havde været et godt møde med stor spørgelyst fra beboerne, som også havde givet SSÆ-udvalgets medlemmer en god indsigt i dagligdagen på Solvang. Referent: Marianne Kruse centerchef Side 3 af 3

52 Bilag: 2.8. Visiterede timer, kommunal leverandør hjemmepleje juni 2012.xls Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 13. august Kl. 18:30 Adgang: Åben Bilagsnr: 57747/12

53 timer timer timer Intern afregning af visiterede timer til kommunal leverandør I alt Personlig pleje, dag, hverdag Personlig pleje, aften, weekend og helligdage Praktisk hjælp Budget Udført Budget Udført Budget Udført Budget Udført Januar Budgetterede timer er inkl. beregnet andel af demografipulje, dvs timer + Februar beregnet andel af demografipulje er på timer = timer. Marts Der er ultimo maj udført timer mod budgetteret timer. April En forholdsberegning giver timer for året, hvilket dog skønnes at blive Maj mindre når fuld effekt af træning contra hjemmepleje slår igennem. Juni Juli De afregnede timer vil blive kontrolleret af visitationen efter sommerferien. August September Oktober November December Budgetterede timer ift udførte timer, i alt Personlig pleje, dag, hverdag Budget Udført Budget Udført Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December Personlig pleje, aften, weekend og helligdage Praktisk hjælp Budget Udført Budget Udført Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December

54 Millions Udfører - faktiske udgifter ift. overført beløb fra bestillerdel Afregnede Faktisk timer lønudgifter Diff. Januar Februar Marts April Maj Juni Juli 0 August 0 September 0 Oktober 0 November 0 December 0 I alt Udfører - opsummerede udgifter ift. overført beløb fra bestillerdel Afregnede Faktisk timer lønudgifter Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December Kommunal leverandør - akkumulerede udgifter i ft.afregnede timer Afregnede timer Faktisk lønudgifter Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December

55 Bilag: 2.9. Visiterede timer, privat leverandør af hjemmepleje juni 2012.xlsx Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 13. august Kl. 18:30 Adgang: Åben Bilagsnr: 57748/12

56 Bestiller - Privat leverandør 2012 Ajourført den 4/7-12 Praktisk hjælp dag, hverdag Pers.hj. Pers.hj. Timeopgørelse Beløbsopgørelse Afregnede timer dag øvr.tid Egebjerg SIKA YRSA Top Trasbo Falck Falck Falck partner Budget timer Afr. timer Opr. budget Regnskab Diff. Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December I alt ,93 224, Budget er baseret på historiske tal, hvor forventet andel af demografipulje er placeret på særskilt konto. Der er endnu ikke kommet en regning fra Trasbo vedr. april måned. Hvis man antager det bliver 250 timer, vil diff. være kr., altså brug af demografipulje. Der var budgetteret med brug af kr. svarende til 4,45% af pulje. A conto betaling 2012: Egebjerg Top FV Posteringer vedr Posteringer vedr Trasbo A conto betaling

57 Bilag: Regnskab på ældreområdet juni 2012 Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 13. august Kl. 18:30 Adgang: Åben Bilagsnr: 57764/12

58 Januar Februar Marts April Maj Juni Juli Samlede indtægter , , , Samlede udgifter , Samlede indtæ Samlede udgi Januar Februar

59 August SeptemberOktober November December Samlede indtægter Samlede udgifter bruar

60 SSÆ - Drift Regnskab Budget Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December Frit Valg 2012 I alt Sygeplejen Budget Løn i alt - fastansatte Lønudgift - incl. ref Over/underskud (93.666) Forbrug i % 46 -aften-pleje i eget hjem Budget Løn i alt - fastansatte ,0 Lønudgift - incl. ref ,9 Over/underskud ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) ( ) Forbrug i % 59 Nat Budget Løn i alt - fastansatte ,1 Lønudgift - incl. ref ,5 Over/underskud (53.088) ( ) ( ) ( ) ( ) Forbrug i % 51 Aktivitet og samvær Budget Løn i alt - fastansatte Lønudgift - incl. ref Over/underskud (74.929) (30.372) (92.191) (44.380) Forbrug i % 59 Plejecentre Ammershøjparken 50 boligere Budget Løn i alt - fastansatte Lønudgift - incl. ref Over/underskud Forbrug i % 50 Bøgebakken 69 boligere Budget Løn i alt - fastansatte Lønudgift - incl. ref (6.000) Over/underskud (9.388) (71.820) Forbrug i % 48 Hvalsø Ældrecenter Kløverhuset + Centergruppen 51 boligere Budget Løn i alt - fastansatte Lønudgift - incl. ref Over/underskud ( ) (48.850) (98.929) ( ) ( ) Forbrug i % 54 Samlet budget Samlet Fast løn Samlet Egne Vikar Samlet Vikarbureau Samlet Refusioner ( ) Samlet forbrug i % 51 Januar Februar Marts April Maj Juni Juli August September Oktober November December Samlet Fast løn Samlet Egne Vikar Samlet Vikarbureau Samlet Refusioner 829 (17.677) ( ) ( ) ( ) ( ) (6.000) ( ) Budget pr. mdr

61 Bilag: Smerteskolen - evaluering Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 13. august Kl. 18:30 Adgang: Åben Bilagsnr: 61676/12

62 Smerteskole - evaluering Lejre Kommune Møllebjergvej Hvalsø T F H Servicecenter Hvalsø Rikke Engell E rien@lejre.dk Dato: 19. juli 2012 J.nr.: 09/19774 Hvad er Smerteskolen? Smerteskolen er et ergoterapeutisk tilbud, der henvender sig til personer med diagnosen fibromyalgi. Skolen kører over 8 uger 2 gange om ugen. Undervisningen foregår i små grupper på 8 personer, der alle har diagnosen fibromyalgi. Der udføres indledende samtaler og 2 ergoterapeutiske tests inden og efter skoleforløbet. I forløbet bliver deltagerne introduceret til: Hvad er fibromyalgi, stress og symptomer Energibesparende principper Tag ansvar for eget liv Identitet, roller og adfærd Afprøvning af hjælpemidler i køkkenet Kombination af nye strategier Pårørendedag Smerteskolen finansieres i 2010 til og med 2012 ved eksterne midler fra puljen til forstærket indsats for patienter med kronisk sygdom under det forhenværende Indenrigs- og Sundhedsministerium. Projektet afsluttes i efteråret 2012, hvor der udarbejdes en slutevaluering. Formålet med dette notat er, på baggrund af de nuværende data, at vurdere effekten af tilbuddet. Virker det? De tilknyttede ergoterapeuter har udført to tests på samtlige deltagere. Neden for fremgår de foreløbige resultater, der foreligger i sommeren Den objektive måling: En AMPS-test har til formål at undersøge deltagernes fysiske og kognitive niveau. Af 35 deltagere blev 3 deltagere målbart bedre i deres fysiske formåen fra starten til slutningen af kurset. De gik fra at have en

63 fysik, der lå under den alderssvarende, til en fysik, der var alderssvarende. Samtidig oplevede en deltager en kognitiv forbedring. Side 2 af 4

64 Den subjektive måling: Ved en COPM-test bliver deltagerne spurgt om, hvilke hverdagsaktiviteter, der er vigtigst for dem (typisk fastholdelse af job, at finde fleksjob, aktiviteter med deres børn, husholdning og vedligeholdelse af sociale relationer), hvor godt de vurderer, at de udfører disse aktiviteter, og hvor tilfredse de er med udførslen. Samtlige deltagere har oplevet, at de er blevet bedre til at udføre aktiviteterne, og de er blevet mere tilfredse med udførslen. Fremgang i point i COPM Udførelse af hverdagsaktiviteter Tilfredshed med udførslen af hverdagsaktiviteter Deltagernes tilknytning til arbejdsmarked er ikke undersøgt. Side 3 af 4

65 Side 4 af 4

66 Bilag: Status vedr. plejeboliger - Juni Antal borgere.pdf Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 13. august Kl. 18:30 Adgang: Åben Bilagsnr: 61954/12

67 Antal borgere Antal borgere på venteliste til en plejebolig, samtlige borgere 30 Ventet i 360+ dage Ventet i dage 25 Ventet i dage Ventet i dage 9 20 Ventet i dage Ventet i dage Ventet i 0-60 dage Antal borgere Page 1

68 Bilag: Status vedr. plejeboliger - Juni Gennemsnitlig ventetid.pdf Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 13. august Kl. 18:30 Adgang: Åben Bilagsnr: 61953/12

69 Gennemsnitlig ventetid på en plejebolig i dage, samtlige borgere ,5 150 Antal dage 100 Gennemsnitlig ventetid i dage 59,4 61,5 65,5 63,5 74,5 72, ,5 0 Juni 2012 Maj 2012 April 2012 Marts 2012 Februar 2012 Januar 2012 December 2011 November ,2 Oktober September 2011

70 Bilag: Udvidelse af antal skærmede boliger til borgere med demens på ældrecentrene Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 13. august Kl. 18:30 Adgang: Åben Bilagsnr: 63755/12

71 NOTAT Lejre Kommune Møllebjergvej Hvalsø T F H Gete Bjerring D E gebj@lejre.dk Dato: 31. juli 2012 J.nr.: 12/6872 Antal af skærmede boliger til borgere med demens på ældrecentrene Lejre Kommunes plejecentre oplever en udfordring ved et øget antal borgere med demenssygdomme. Formålet med dette notat er at skitsere udfordringerne og at opstille en kortsigtet løsning. Pr. juli 2012 er der 8 borgere på venteliste til skærmet enhed. Der er i alt 159 beboere samt 15 beboere i aflastningsboliger på Lejre Kommunes plejecentre. Heraf har 100 beboere en demenssygdom. Der er pt. 29 boliger i skærmede enheder, som er specielt indrettet til borgere med demens, samt en aflastningsplads til en borger med demenslidelse. Nationalt Videns Center for Demens udgav en rapport i 2011, med beregninger af den skønnede forekomst af demens i 98 kommuner, der viser at antallet af borgere med demens vil fortsætte med at stige. Specifik for Lejre Kommune er skønnet følgende: Fremskrivning af ældrebefolkningen (60+årige) Mænd med demens Kvinder med demens I alt På Lejre Kommunes plejecentre er fordelingen af borgere med demenssygdom per marts 2012:

72 Ammershøjparken 52 beboer, hvoraf 33 beboere lider af en demenssygdom. Der findes 10 skærmede pladser til borgere med demenssygdom. Bøgebakken 64 beboer, hvoraf 46 beboere lider af en demenssygdom. Der findes 9 skærmede pladser. Hvalsø Ældrecenter inkl. Kløverhuset 43 beboer, hvoraf 21 beboere lider af en demenssygdom. Der findes 10 skærmede pladser. Det øgede antal borgere med demenssygdom med behov for specialiseret pleje og omsorg, har medført, at disse borgere på nuværende tidspunkt skal rummes i de almindelige/somatiske afdelinger og huse. En skærmet enhed En skærmet enhed er indrettet således, at det er muligt at skærme for sanseindtryk og personalet har særlige kompetencer til at pleje borgere med svær demens og som følge deraf ofte har en afvigende social adfærd. Når beboere med behov for almindelig pleje og omsorg bliver nabo eller deler hus med beboere der lider af demenssygdom, kan dagligdagen påvirkes stærkt. For eksempel kan der være megen uro, nogle beboere med demenssygdom kan have en stærkt udad reagerende eller en afvigende social adfærd, som påvirker de øvrige beboere. Plejen til borgere med demenssygdom er specialiseret og stiller særlige krav til personalets faglige kompetencer. Der arbejdes aktuelt med opkvalificering af medarbejderne for at opnå disse særlige kompetencer. Antallet af medarbejdere - dvs. normeringen - er på andre skærmede afsnit 1,2. I de huse hvor der bor borgere med demenssygdomme, har det været nødvendigt at tilføre flere medarbejderressourcer. Specielt kan nævnes at natdækningen har været problematisk. Den kortsigtede løsning Bøgebakken 4 (BB4) med 10 lejligheder kan med fordel ændre status fra almindelig enhed til et demensafsnit. De fysiske rammer er optimale, men der vil være behov for at ændre normeringen til 1,2 i lighed med de øvrige demensenheder. Derudover kan det forventes at der vil blive iværksat tiltag til yderligere kompetenceudvikling. Økonomi og finansiering Der vil være udgifter forbundet med at lave BB4 om til et demensafsnit: Side 2 af 3

73 Kompetenceudvikling af medarbejderne - forventes at kunne rummes inden for nuværende budget. Øget normering til 1,2 vil betyde en ekstra vagt om dagen samt fast nattevagt i BB4. Dagvagt anslås til kr. samt nattevagt til kr., i alt en merudgift på kr. årligt. Ændringen til demensafsnit kan praktisk lade sig gøre fra november 2012, og udgifterne forsøges afholdt inden for det nuværende budget. Udfordringerne ved udvikling af antallet af borgere med demens er rejst som en budgetudfordring i Financieringen af udvidelse af skærmede enheder kan ske ved anvendelse af demografipuljen. Bilag: 1. National handlingsplan for demensindsatsen december 2010.pdf 2. Demenspladser_ - forekomst af demens kommune.pdf 3. Samlet statistik over demente marts 2012.pdf Side 3 af 3

74 Bilag: Referat fra møde i Lejre Kommunes Handicapråd den 26. juni 2012.DOCX Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 13. august Kl. 18:30 Adgang: Åben Bilagsnr: 64710/12

75 Referat Møde i Handicaprådet Tirsdag den 26. juni 2012 Mødet blev indledt med oplæg og rundvisning på bofællesskabet Østbo ved Helle Bjarn Christensen. Lejre Kommune Møllebjergvej Hvalsø T F H Snorre Chr. Andersen D E snca@lejre.dk Dato: 4. juli 2012 J.nr.: 12/10589 Til stede: Flemming Damgaard Larsen (formand) Leif V. Nielsen Christian Plank Bjørn Lykke Sørensen Birger Prahl Karin Enggaard Nielsen Ása Abildgaard Jan Andersen Karin Zwisler Referent: Snorre Chr. Andersen, Servicecenter Hvalsø Afbud: Charlotte Eskerod (næstformand) Dagsorden 1. Godkendelse af dagsorden Dagsordenen blev godkendt uden bemærkninger. 2. Orientering bordet rundt Handicaprådets medlemmer orienterer fra eget bagland; organisation eller udvalg.

76 Beslutning: Med udgangspunkt i eksempel fra dialogmøde om Hvalsø bymidte opfordrede rådet kommunen til en længere tidshorisont ved indkaldelse til dialogmøder mv. 3. Drøftelse af handicaptilgængelighed i byrummet Sideløbende med den proces, der nu igangsættes omkring den fysiske tilgængelighed til Lejre Kommunes bygninger, drøfter Handicaprådet andre aspekter af handicaptilgængelighed i samfundet. På mødet deltager arkitekt Erik Bahn, Ann-Britt Zwergius fra Center for Byg & Miljø, Helle Lagersted fra Center for Veje & Trafik, Line Steenberg og Knud Nielsen fra Center for Ejendomsdrift. Orientering: Der vil blive anlagt handicapparkeringspladser i forbindelse med planlagt ny asfaltbelægning på parkeringsareal ved Fakta i Hvalsø. Orientering: Arbejdet med kortlægning af tilgængelighed i de kommunale bygninger udmøntes omkring oktober i en indstilling til kommunalbestyrelsen om indsatsområder, og forinden vil rådet blive hørt. Beslutning: Rådet opfordrede kommunen til at kigge nærmere på hældningen ved parkeringspladser omkring Netto i Hvalsø. Beslutning: Rådet ønskede en løbende opfølgning på kortlægningsarbejdet samt en orientering om arbejdets stade og fremdrift. 4. Stationsbyggeri i Kirke Hvalsø Handicaprådet drøfter stationsbyggeriet, herunder forbindelse fra Tølløsevej til Åsvejen, adgangsforhold til tunnel (tilgængelighed) samt elevator i forbindelse med tunnel. Orientering: Som opfølgning på de to vedlagte svar fra Transportministeren oplyses, at der vil være niveaufri passage. Beslutning: Rådets formand rejser gennem ministeren spørgsmålet om den begrænsede tilgængelighed ved brugen af elevatorer, der opstår ved driftsustabilitet, mhp. at påvirke arbejde hen imod løsninger, der ikke er afhængige af elevatorer. 5. Drøftelse af proces vedrørende handicappolitik Handicaprådet drøfter oplevelsen af det hidtidige arbejde med politikken. Handicaprådet drøfter endvidere, hvordan rådet vil anbefale sin egen rolle i det senere arbejde med at udmønte politikken i Lejre Kommune. Side 2 af 4

77 Orientering: Kommunalbestyrelsen besluttede den 25. juni 2012 at sende handicappolitikken i høring, hvorfor en endelig politik forventes godkendt ved årets udgang. Politikkens vil forinden blive kommunikativt skåret til. Efter godkendelse pågår et arbejde med konkret udmøntning i alle dele af kommunen. Beslutning: Rådet udtrykte tilfredshed med det løft, der er sket i den nyere del af processen. Processen er blevet god, herunder har der været et godt borgerdialogmøde. Det skal dog sikres, at dato for afvikling af dialogmøder planlægges i samråd med relevante formænd. Beslutning: Rådet ønsker at spille en aktiv rolle i den videre proces. 6. Forberedelse af handicapprisen for 2012 Handicaprådet aftaler, hvem blandt rådets medlemmer som sammen med sekretæren tager hånd om opgaverne i henhold til retningslinjerne. Beslutning: Rådet udpegede en gruppe bestående af Jan Andersen, Karin Enggaard Nielsen og Snorre Chr. Andersen. 7. Evaluering af besøg på Østbo Handicaprådet samler op på oplevelsen af dagens besøg og drøfter, hvilken institution rådet ønsker at besøge i Beslutning: Rådet ytrede tilfredshed med dagens besøg på bofællesskabet. Beslutning: Rådet ønskede til næste møde et overblik over botilbud og institutioner for udviklingshæmmede og demente i kommunen, herunder en beskrivelse af udviklingstiltag i relation til behov og demografisk udvikling. Herunder også kommunens håndtering af de krav, som aldersudviklingen inden for demens skaber for kommunens tilbud. Beslutning: Rådet ytrede ønske om i 2013 at besøge en socialøkonomisk virksomhed, fx Holbæk Vandrerhjem. 8. Redegørelse om Projekt Kørselskontor Kort redegørelse vedr. Projekt Kørselskontor, som vedrører spørgsmål om etablering af et kontor til varetagelse af den daglige administration af alle kørsler i Lejre Kommune samt analyse af nuværende model og alternativer til organisering af driftssiden. Side 3 af 4

78 Beslutning: Rådet foreslog kommunen at være mere opmærksom på, at information vedr. kørselsordninger rammer alle i målgruppen, og at skoler har mulighed for selv at etablere lokale kørselstilbud. 9. Status på Handicaprådets budget Handicaprådets budget for 2012 er på kr. Der er pr. 1. juni 2012 forbrugt 3.660,04 kr. Der er endnu ikke disponeret midler til Handicapprisen for Beslutning: Rådet aftalte, at kr. fortsat er prisniveauet i år samt yderligere til reception og forplejning. Beslutning: Rådets medlemmer opfordres til at deltage i relevante kurser og konferencer inden for rammen af et evt. restbeløb. Beslutning: Punktet tages op på kommende møder. 10. Høringer siden sidste møde Følgende har været/er i høring i rådet siden sidste møde 22. marts 2012: Redegørelse for Magtanvendelse (høringssvar 12. april 2012) Rammeaftale 2013 vedr. det specialiserede socialområde (høringssvar 26. april 2012) Tilsynspolitik for personlig pleje og praktisk hjælp (høringsfrist 21. juni 2012) Kvalitetsstandard vedr. genoptræning efter Sundhedslovens 140 og Servicelovens 86 for Lejre Kommune (høringsfrist 21. juni 2012) Sagsbehandlingsfrister på det sociale område (høringsfrist 21. juni 2012) Harmonisering af vedtægter for bruger- og pårørenderåd ved de tre plejecentre. (høringsfrist 28. juni 2012) Forslag til Kvalitetsstandard for det forebyggende hjemmebesøg i Lejre Kommune (høringsfrist 28. juni 2012) Kravspecifikation vedr. udbud af opgaven som hovedleverandør til indkøbsordning for borgere i eget hjem (høringsfrist 28. juni 2012.) Beslutning: Rådet tog høringerne til efterretning. 11. Eventuelt Ingen punkter. Kommende møder i Handicaprådet: 10. september 2012 kl. 17: november 2012 kl. 17:00 Side 4 af 4

79 Bilag: Økonomi på det specialiserede specialområde (pr ) Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 13. august Kl. 18:30 Adgang: Åben Bilagsnr: 65385/12

80 Fordeling af Bo- og aktivitets- og samværstilbud 30. juni 2012 Udgifterne fordeler sig på 164 cpr. nr. 22. oktober

81 Fordeling af Bo- og aktivitets- og samværstilbud 30. juni oktober

82 Bilag: 3.1. Høringssvar fra Ældrerådet - Opdatering af kvalitetsstandard for forebyggende hjemmebesøg.doc Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 13. august Kl. 18:30 Adgang: Åben Bilagsnr: 56269/12

83 Ældrerådet i Lejre Kommune Til Kommunalbestyrelsen Gevninge den 27.juni 2012 Høringssvar vedr.: Forslag til opdatering af kvalitetsstandard for forebyggende hjemmebesøg Ældrerådet har gennemgået ændringerne / opdateringerne i kvalitetsstandarden for forebyggende hjemmebesøg og kan tiltræde kvalitetsstandarden. Ældrerådet i Lejre Kommune Keld Mortensen Formand Ældrerådet i Lejre Kommune Skovager 19, Gevninge 4000 Roskilde Tlf.: mortensens@mail.dk

84 Bilag: 3.2. Forslag - Kvalitetsstandard for lovpligtige forebyggende hjemmebesøg 2012.doc Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 13. august Kl. 18:30 Adgang: Åben Bilagsnr: 41036/12

85 Forslag Kvalitetsstandard for forebyggende hjemmebesøg Lovgrundlag 79a i Lov om Social Service. Målgruppe Borgere der er fyldt 75 år og som er bosiddende i Lejre Kommune. Undtaget er borgere på institutionerne Solvang, Bramsnæsvig og på kommunens plejecentre; Ammershøjparken, Hvalsø og Bøgebakken samt særligt plejekrævende borgere i hjemmeplejen. For disse borgere gælder, at borgerne allerede er i tæt kontakt med personalet på de pågældende institutioner. Undtaget er borgere der er visiteret til og modtager praktisk og personlig bistand mere end 2 gange i døgnet. Formål Forebyggende og sundhedsfremmende indsats til borgere over 75 år At styrke den forebyggende og sundhedsfremmende indsats for borgere over 75 år At skabe tryghed og trivsel, samt yde råd og vejledning vedrørende aktiviteter i Lejre Kommune At bidrage til at vedligeholde og styrke borgerens helbred og funktionsniveau. Ydelsens indhold Tilbud om mindst et årligt besøg af en forebyggende medarbejder Der ydes råd og vejledning Der motiveres til sundhedsfremmende og forebyggende initiativer med udgangspunkt i borgerens egne ønsker og ressourcer Der følges op på emner fra tidligere besøg. Der er gennemsnitligt afsat 1 time til selve besøget. Dertil kommer tid til administrative opgaver og kørsel mv. Besøget tager udgangspunkt i den +75 åriges aktuelle livssituation, fremtidsplaner, dagligdag, trivsel, socialt netværk m.m. med fokus på: At styrke borgernes lyst og handlekraft til at klare dagligdagens udfordringer At støtte borgeren i at bevare og styrke sit sociale netværk At styrke borgerens helbred og forebygge sygdom At orientere om offentlige og frivillige tilbud og aktiviteter, der kan medvirke til ovenstående.

86 Kvalitetsstandard for forebyggende hjemmebesøg Godkendt af Udvalget for Social, Sundhed & Ældre den 4. april 2011 Aktiviteter der indgår i ydelsen Nye borgere fra 75 år modtager brev med forslag til dato og klokkeslæt for besøg. Borgere, der tidligere har afvist tilbud om besøg, modtager årligt telefonisk kontakt eller et brev med forslag til dato og klokkeslæt for besøg. Brevene sendes ud ca. 14 dage før det foreslåede besøg. Borgere, der modtager besøg, får under besøget tilbud om næste års besøg. Her aftales, hvorledes den fremtidige henvendelse om hjemmebesøg skal foregå. Under besøget vurderes endvidere behov for et eventuelt opfølgningsbesøg på baggrund af f.eks.: motivation til ændringer i hverdagen, der kan fremme borgerens sundhed og forebygge sygdom begyndende funktionstab tab af ægtefælle / samlever varetagelse af omsorg for plejekrævende ægtefælle i eget hjem eller på plejecenter særligt behov for forebyggelse af faldulykker. Ægtefæller til borgere i målgruppen, men som er yngre end 75 år, kan efter behov tilbydes vejledning og rådgivning under besøget. Aktiviteter der ikke indgår i ydelsen Behandling Visitering til ydelser. Ved længerevarende behov for hyppige besøg, vil borgeren blive henvist til anden relevant faglig instans. Kompetencekrav til medarbejderne Sundhedsfaglig uddannelse som f.eks. ergoterapeut, fysioterapeut, social- og sundhedsassistent eller sygeplejerske samt relevant uddannelse inden for forebyggende hjemmebesøg. Kommunens kvalitetsmål At alle borgere i målgruppen modtager tilbud om mindst et årligt forebyggende hjemmebesøg At de forebyggende hjemmebesøg bidrager til at styrke borgerne i målgruppen i muligheden for så vidt muligt selv at kunne håndtere dagligdagens udfordringer. Opfølgning på kvalitetsmålene Tilbagemeldinger fra borgere der har modtaget tilbud om besøg Tilbagemelding fra borgere der har modtaget besøg Dokumentation i fagsystem / statistiske udtræk. Side 2 af 2

87 Bilag: 4.1. Høringssvar fra Bruger- og Pårørenderådene på Bøgebakken og Hvalsø Ældrecenter Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 13. august Kl. 18:30 Adgang: Åben Bilagsnr: 60467/12

88 From:Lise Anhøj To:Janie Karin Bitsch;Gete Bjerring Markussen Subject:Harmonisering af Vedtægterne for Bruger pg Pårørenderådene Ammershøjparken, Bøgebakken og Hvalsø Ældrecenter. Udkast til Vedtægter for Bruger og Pårørenderåd på Ammershøjparken, Bøgebakken og Hvalsø Ældrecenter blev sendt til høring i de 3 Bruger Pårørenderåd den 8. juni Efterfølgende har jeg talt med formændene for Bruger Pårørende rådene fra Hvalsø Ældrecenter og Bøgebakken, som intet havde at bemærke til de foreslået vedtægter. Formanden fra Bruger Pårørenderådet Ammershøjparken har ikke responderet på henvendelsen. Med venlig hilsen Lise Anhøj Leder af Plejecentrene Lejre Kommune Mail lsan@lejre.dk Mobil Bøgebakken 1, 4320 Lejre

89 Bilag: 4.2. Høringssvar fra centerleder Lise Anhøj - Harmonisering af Vedtægterne for Bruger pg Pårørenderådene Ammershøjparken, Bøgebakken og Hvalsø Ældrecenter. Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 13. august Kl. 18:30 Adgang: Åben Bilagsnr: 60465/12

90 From:Lise Anhøj To:Janie Karin Bitsch;Gete Bjerring Markussen Subject:Harmonisering af Vedtægterne for Bruger pg Pårørenderådene Ammershøjparken, Bøgebakken og Hvalsø Ældrecenter. Jeg kan kun tilslutte mig det foreslået vedtægtsændringer. Det er vigtigt at formålet for det frivillige arbejde som ligger i at deltage i Bruger Pårørenderådet bliver ensrettet på de 3 plejecentre, af hensyn til at harmoniserer samarbejdet med Bruger Pårørenderådene. Med venlig hilsen Lise Anhøj Leder af Plejecentrene Lejre Kommune Mail lsan@lejre.dk Mobil Bøgebakken 1, 4320 Lejre

91 Bilag: 4.3. Udkast til vedtægter for bruger- og pårørenderåd på Bøgebakken Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 13. august Kl. 18:30 Adgang: Åben Bilagsnr: 38328/12

92 Udkast Vedtægter for Bruger- og Pårørenderåd Bøgebakken Pleje- og Sundhedscenter

93 1 Aftale (fælles for de 3 Bruger Pårørende råd v. plejecentrene) Stk. 1 Bruger- og Pårørenderådet ved Bøgebakken Pleje og Sundhedscenter er etableret efter aftale med Lejre Kommune 2 Formål og opgaver (fælles for de 3 Bruger Pårørende råd v. plejecentrene) Stk. 1. Bruger- og Pårørenderådet har til formål, at være forum for dialog mellem virksomheden/kommunen, brugerne og pårørende. Bruger- og Pårørenderådet skal bl.a. via virksomhedsplanen inddrages i fastlæggelse af generelle retningslinjer for den daglige pleje- og omsorgsindsats, herunder retningslinjer for kostplaner, arbejdsrutiner, samvær, aktiviteter m.v. Stk. 2 Bruger- og Pårørenderådet kan ikke behandle sager vedrørende enkeltpersoner, lige som beslutningen om den enkelte beboers pleje og arbejdstilrettelæggelsen ydet af den enkelte medarbejder ligger uden for rådets kompetence. Stk. 3 Bruger- og Pårørenderådet skal høres i forbindelse med de udarbejdede tilsynsrapporter for Bøgebakken Pleje- og Sundhedscenter, hvilket har til formål at skabe større synlighed og åbenhed om forholdene for de svage ældre. 3 Sammensætning og valg (individuelt for hvert plejecenter) Stk. 1. Bruger- og Pårørenderådet har 13 medlemmer, hvoraf 7 er valgt på et bruger- og pårørendemøde, for hvert medlem skal vælges 1 suppleant. Stk. 2. Der kan max. vælges 1 bruger eller 1 pårørende pr. familie. Rådets sammensætning er således: 7 brugere eller pårørende (heraf kan 1 bruger eller 1 pårørende være fra dagcentret) 4 Ledelses-/ medarbejderrepræsentanter 1 person med tæt tilknytning til Bøgebakken 1 repræsentant udpeget af Vennekredsens egen bestyrelse Stk. 3 Valget foregår i forbindelse med et Bruger- og Pårørenderådsmøde i april måned. På dette møde orienterer Bruger og Pårørenderådet om sit arbejde i det forløbne år samt eventuelle tiltag i det kommende år. Stk. 4 Valgperioden for de valgte medlemmer er 2 år. Hvert år afgår halvdelen af de valgte medlemmer på skift. Der kan modtages genvalg. Ved første valg afgøres det ved lodtrækning, hvem der er valgt for 1 år, og hvem der er valgt for 2 år. En pårørende, der er valgt, kan sidde valgperioden ud, selv om dennes slægtning ikke længere er på Bøgebakken. 4 Konstituering (fælles for de 3 plejecentre) Stk. 1 Bruger- og Pårørenderådet konstituerer sig ved første møde efter valget med en formand og en næstformand. Formanden og næstformanden skal findes blandt brugere og pårørende. Stk. 2 Bruger- og Pårørenderådet fastsætter selv forretningsorden, hvoraf bl.a. valgprocedure, dagsorden for Bruger- og Pårørendemøde, metode for offentliggørelse af beslutninger, referater og beretninger fremgår. Side 2 af 3

94 5 Møder (individuelt for hvert plejecenter) Stk. 1 Bruger- og Pårørenderådet afholder mindst 2 årlige møder. Der udfærdiges referat af møderne. Det er formandens ansvar at indkalde til møde. Stk. 2 Ekstraordinært møde kan afholdes, hvis et af rådets medlemmer har ønske herom. Der kan indkaldes til møde med en uges varsel. 6 Økonomi m.v. (fælles for de 3 Bruger Pårørende råd v. plejecentrene) Stk. 1 Bøgebakken Pleje- og Sundhedscenter afholder alle udgifter ved Bruger- og Pårørenderådets virksomhed og stiller lokaler til rådighed. 7 Medlemskab(fælles for de 3 Bruge- og Pårørende råd v. plejecentrene) Stk. 1 Medlemskabet af Bruger- og Pårørenderådet er frivilligt og ulønnet. Stk. 2 Bruger- og Pårørenderådets medlemmer er omfattet af forvaltningslovens regler om indhentelse og videregivelse af oplysninger m.v. Rådets medlemmer har tavshedspligt, hvis de får kendskab til personsager eller sager om offentlige anliggender, der betegnes som fortrolige. Tavshedspligten ophører ikke, når et medlem træder ud af Bruger- og Pårørenderådet. Stk. 3 Suppleanter indtræder kun i tilfælde af et medlems udtræden af Bruger- og Pårørenderådet eller længerevarende fravær. 8 Godkendelse og ændring af vedtægt(fælles for de 3 Bruger- og Pårørende råd v. plejecentrene) Stk. 1 Ændringer af vedtægten kan kun ske efter aftale mellem Bruger- og Pårørenderådet og Udvalget for Social Sundhed & Ældre. Stk. 2 Vedtægten træder i kraft den 1. januar 2012 Underskrevet den Leder af Ældre- og Plejecentre Lejre Kommune Formand for Bruger og Pårørenderåd Bøgebakken Side 3 af 3

95 Bilag: 4.4. Udkast til vedtægter for bruger- og pårørenderåd på Ammershøjparken Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 13. august Kl. 18:30 Adgang: Åben Bilagsnr: 38326/12

96 Udkast Vedtægter for Bruger- og Pårørenderåd Ammershøjparken

97 1 Aftale (fælles for de 3 Bruger Pårørende råd v. plejecentrene) Stk. 1. Bruger- og Pårørenderådet ved Ældrecentre Ammershøjparken er etableret efter aftale med Lejre Kommune. 2 Formål og opgaver (fælles for de 3 Bruger Pårørende råd v. plejecentrene) Stk. 1. Bruger- og Pårørenderådet har til formål, at være forum for dialog mellem virksomheden/kommunen, brugerne og pårørende. Bruger- og Pårørenderådet skal bl.a. via virksomhedsplanen inddrages i fastlæggelse af generelle retningslinjer for den daglige pleje- og omsorgsindsats, herunder retningslinjer for kostplaner/kostkasser, arbejdsrutiner, samvær, aktiviteter m.v. Stk. 2. Bruger- og Pårørenderådet kan ikke behandle sager vedrørende enkeltpersoner, lige som beslutningen om den enkelte beboers pleje og arbejdstilrettelæggelsen ydet af den enkelte medarbejder ligger uden for rådets kompetence. Stk. 3. Bruger- og Pårørenderådet skal høres i forbindelse med de udarbejdede tilsynsrapporter for Ammershøjparken, hvilket har til formål at skabe større synlighed og åbenhed om forholdene for de svage ældre. 3 Sammensætning og valg ( individuelt for hvert plejecenter) Stk 1 Sammensætning 1 beboer fra hvert af leve- bo husene. 1 pårørende fra hvert af leve- bo husene.( Hvis der i et hus ikke findes en beboer, der vil være med i rådet, kan huset vælge 2 pårørende.) 1 medarbejder fra hvert af leve- bo husene. 2 gruppeledere Leder af Ældre- og Plejecentrene Administrativ medarbejder deltager i nogle møder. Pårørende er familie eller nære venner/bekendte som beboeren eller dennes værge anerkender, kan repræsentere denne. Stk 2 Beboerrepræsentanterne til rådet vælges af og blandt beboerne i de enkelte huse. Pårørenderepræsentanterne til Bruger- og pårørenderådet vælges af beboerne og de pårørende i de enkelte huse. Der kan i valget højest deltage 2 pårørende for hver beboer. Når det er afklaret, hvem der stiller op, stemmes der hemmeligt. Både for valget af beboerrepræsentanter og de pårørende gælder det, at de stemmeberettige kan stemme på 1 af de opstillede personer. Medlemmerne vælges primært for 1 år ad gangen. Det tages op i Brugerpårørenderådet om de valgte ønsker at fortsætte i rådet eller der skal foretages ny valg. Hvis den valgte beboer falder bort vælges en ny repræsentant på et husmøde. Side 2 af 3

98 4 Konstituering (fælles for de 3 Bruger Pårørende råd v. plejecentrene) Stk. 1 Bruger- og Pårørenderådet konstituerer sig ved første møde efter valget med en formand og en næstformand. Formanden og næstformanden skal findes blandt brugere og pårørende. Stk. 2. Bruger- og Pårørenderådet fastsætter selv forretningsorden, hvoraf bl.a. valgprocedure, dagsorden for Bruger- og Pårørenderådsmøde, metode for offentliggørelse af beslutninger, referater og beretninger fremgår. 5 Møder (individuelt for hvert plejecenter) Stk. 1 Bruger- og pårørenderådet mødes 2 4 gange om året og mødetidspunktet vælges så alle, også erhvervsaktive pårørende har mulighed for at deltage. 6 Økonomi m.v. (fælles for de 3 Bruger Pårørende råd v. plejecentrene) Stk. 1. Ammershøjparken afholder alle udgifter ved Bruger- og Pårørenderådets virksomhed og stiller lokaler til rådighed. 7 Medlemskab (fælles for de 3 Bruger Pårørende råd v. plejecentrene) Stk. 1. Medlemskabet af Bruger- og Pårørenderådet er frivilligt og ulønnet. Stk. 2. Bruger- og Pårørenderådets medlemmer er omfattet af forvaltningslovens regler om indhentelse og videregivelse af oplysninger m.v. Rådets medlemmer har tavshedspligt, hvis de får kendskab til personsager eller sager om offentlige anliggender, der betegnes som fortrolige. Tavshedspligten ophører ikke, når et medlem træder ud af Bruger- og Pårørenderådet. Stk. 3 Suppleanter indtræder kun i tilfælde af et medlems udtræden af Bruger- og Pårørenderådet eller længerevarende fravær. 8 Godkendelse og ændring af vedtægt (fælles for de 3 Bruger Pårørende råd v. plejecentrene) Stk. 1. Ændringer af vedtægten kan kun ske efter aftale mellem Bruger- og Pårørenderådet og Udvalget for Social Sundhed & Ældre. Stk. 2. Vedtægten træder i kraft den 1. januar 2012 Underskrevet den Leder af Ældre og Plejecenter Lejre Kommune Formand for Brugere og Pårørenderåd Ammershøjparken Side 3 af 3

99 Bilag: 4.5. Udkast til vedtægter for bruger- og pårørenderåd på Hvalsø Ældrecenter Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 13. august Kl. 18:30 Adgang: Åben Bilagsnr: 38327/12

100 Udkast Vedtægter for Bruger- og Pårørenderåd ved Hvalsø Ældrecenter

101 1 Aftale(fælles for de 3 Bruger Pårørende råd v. plejecentrene) Stk. 1. Bruger- og Pårørenderådet ved Hvalsø Ældrecenter er etableret efter aftale med Lejre Kommune. 2 Formål og opgaver(fælles for de 3 Bruger Pårørende råd v. plejecentrene) Stk. 1. Bruger- og Pårørenderådet har til formål, at være forum for dialog mellem virksomheden/kommunen, brugerne og pårørende. Bruger- og Pårørenderådet skal bl.a. via virksomhedsplanen inddrages i fastlæggelse af generelle retningslinjer for den daglige pleje- og omsorgsindsats, herunder retningslinjer for kostplaner/kostkasser, arbejdsrutiner, samvær, aktiviteter m.v. Stk. 2. Bruger- og Pårørenderådet kan ikke behandle sager vedrørende enkeltpersoner, lige som beslutningen om den enkelte beboers pleje og arbejdstilrettelæggelsen ydet af den enkelte medarbejder ligger uden for rådets kompetence. Stk. 3. Bruger- og Pårørenderådet skal høres i forbindelse med de udarbejdede tilsynsrapporter for Hvalsø Ældrecenter, hvilket har til formål at skabe større synlighed og åbenhed om forholdene for de svage ældre. 3 Sammensætning og valg (individuelt for hvert plejecenter) Stk. 1. Rådet har følgende. stemmeberettigede medlemmer: Minimum 5 brugere/pårørende, hvor af der tilstræbes at der vælges en fra Kløverhuset. Der bør tilstræbes at der minimum er 2 repræsentanter af brugere. Stk. 2. Herudover deltager 1 medarbejderrepræsentant fra Centergruppen, 1 medarbejderrepræsentant fra Kløverhuset 2 fra ledelsen. De har til opgave ud fra deres faglige viden at bidrage med informationer, orientering og vejledning. Stk. 3. Valg af brugere/pårørende sker på et møde i efteråret. Indkaldelse af alle brugere og pårørende skal ske ved opslag og pr. brev med 3 ugers varsel. På mødet giver rådet en redegørelse for arbejdet i de forløbne 2 år. Stk. 4. I det tilfælde, hvor en bruger/pårørendes tilknytning til Hvalsø Ældrecenter ophører, udtræder medlemmet af rådet senest 3 måneder efter. Rådet kan indstille pågældende til at forblive i rådet, som ildsjæl. Stk. 5 Bruger- og Pårørenderådet har mulighed for at beslutte, at rådet kan udvides med 1 2 ildsjæle, som har haft tilknytning til Rådet. Ildsjælene indgår som ordinært medlem og ligesom øvrige medlemmer kan de vælges for 2 år. Stk. 6 Såfremt antallet af brugere/pårørende i rådet bliver mindre end 4, afholdes der et suppleringsvalg. Er et rådsmedlem valgt ved et suppleringsvalg, gælder valget for den resterende del af den ordinære valgperiode frem til førstkommende efterår i lige år. Stk. 7 Valgperioden er 2 år. Genvalg af bruger/pårørende kan finde sted. Side 2 af 3

102 4 Konstituering (fælles for de 3 Bruger Pårørende råd v. plejecentrene) Stk. 1 Bruger- og Pårørenderådet konstituerer sig ved første møde efter valget med en formand og en næstformand. Formanden og næstformanden skal findes blandt brugere og pårørende. Stk. 2. Bruger- og Pårørenderådet fastsætter selv forretningsorden, hvoraf bl.a. valgprocedure, dagsorden for Bruger- og Pårørendemøde, metode for offentliggørelse af beslutninger, referater og beretninger fremgår. 5 Møder (individuelt for hvert plejecenter) Stk. 1 Der afholdes mindst 4 årlige møder. Stk. 2 Rådet er beslutningsdygtigt, når mindst halvdelen af medlemmerne er til stede. Ved eventuelle afstemninger træffes afgørelser ved simpelt flertal. Ved stemmelighed er formandens stemme afgørende. 6 Økonomi m.v. (fælles for de 3 Bruger Pårørende råd v. plejecentrene) Stk. 1. Hvalsø Ældrecenter afholder alle udgifter ved Bruger- og Pårørenderådets virksomhed og stiller lokaler til rådighed. 7 Medlemskab (fælles for de 3 Bruger Pårørende råd v. plejecentrene) Stk. 1. Medlemskabet af Bruger- og Pårørenderådet er frivilligt og ulønnet. Stk. 2. Bruger- og Pårørenderådets medlemmer er omfattet af forvaltningslovens regler om indhentelse og videregivelse af oplysninger m.v. Rådets medlemmer har tavshedspligt, hvis de får kendskab til personsager eller sager om offentlige anliggender, der betegnes som fortrolige. Tavshedspligten ophører ikke, når et medlem træder ud af Bruger- og Pårørenderådet. Stk. 3 Suppleanter indtræder kun i tilfælde af et medlems udtræden af Bruger- og Pårørenderådet eller længerevarende fravær. 8 Godkendelse og ændring af vedtægt (fælles for de 3 Bruger Pårørende råd v. plejecentrene) Stk. 1. Ændringer af vedtægten kan kun ske efter aftale mellem Bruger- og Pårørenderådet og Udvalget for Social Sundhed & Ældre. Stk. 2. Vedtægten træder i kraft den 1. januar 2012 Underskrevet den Leder af Ældre- og Plejecentre Lejre Kommune Formand for Brugere og Pårørenderåd Hvalsø Ældrecenter Side 3 af 3

103 Bilag: 5.1. Notat - Status på Træningsområdet, CVO Udvalg: Udvalget for Social, Sundhed & Ældre Mødedato: 13. august Kl. 18:30 Adgang: Åben Bilagsnr: 62544/12

104 T H Gete Bjerring Center for Velfærd & Omsorg D E gebj@lejre.dk Status på Træningsområdet, CVO 1. Baggrund Dato: 18. juli 2012 J.nr.:12/14515 Antallet af genoptræningsplaner i henhold til Sundhedsloven og Sundhedsaftalerne og genoptræning i henhold til Serviceloven, har vist sig at stige markant siden 2009, med 250 genoptræningsplaner til 416 i Hensigten med dette notat er at præsentere udfordringen for Træningsområdet for at overholde lovgivning og præsentere handlingsplan for området. 2. Lovgivningen Iflg Sundhedsloven 140 stk 1 og sundhedsaftalerne er kommunerne forpligtet til at tilbyde vederlagsfri genoptræning til personer, der efter udskrivning fra sygehus har et lægefagligt begrundet behov for genoptræning. Kommunal bestyrelsens indsats tilrettelægges i sammenhæng med de kommunale træningstilbud. Tidsfristerne for svar er 3 hverdage og behandlingen skal være påbegyndt inden 10 hverdage. Iflg Serviceloven 86 stk. 1 Skal Kommunalbestyrelsen tilbyde genoptræning til voksne efter servicelovens 86 stk.1. Genoptræning efter serviceloven er målrettet borgere, der har fået en eller flere svækkelser af deres funktionsevne, som er opstået efterfølgende eller ikke er kommet frem i forbindelse med sygehusindlæggelse. Det kan f.eks. være nedsat funktionsevne efter længerevarende sygdomsforløb eller sene følger af en erhvervet hjerneskade. Tidsfristen for svar er 10 hverdag og træningsforløbet påbegyndt inden 4 uger. 3. Statistik over genoptræningsplaner Genoptræning i flg. Sundhedsloven 140 stk.1. Fra 2007 til 2012 er der tæt på en fordobling af genoptræningsplaner i den kommunale træning. I 2007

105 var der 356 planer i 2007 (data ikke vist) - i 2011 varetog træningen 672 planer. Og i første halvår af 2012 har Træningsområdet allerede haft 416 genoptræningsplaner mod 360 genoptræningsplaner i Side 2 af 6

106 Antallet af speciel genoptræningsplanerne er også steget - omend stigningen ikke er så udtalt - fra 112 planer i 2009 til 120 planer i Side 3 af 6

107 Der er også sket en stigning i antallet af borgere, der trænes efter Serviceloven 86. Således var der i træningsforløb, hvilket i 2011 var steget til 329 træningsforløb. 4. Venteliste på træning per 1. juli 2012 Side 4 af 6

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 13. august 2012. Kl. 17:30 i Mødelokale 1, Hvalsø

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 13. august 2012. Kl. 17:30 i Mødelokale 1, Hvalsø Referat mandag den 13. august 2012 Kl. 17:30 i Mødelokale 1, Hvalsø Indholdsfortegnelse 1. JA - Godkendelse af dagsorden...1 2. JA - Orienteringssager - august...2 3. JA - Indstilling af nyt medlem af

Læs mere

Referat Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 16. januar 2012. Kl. 18:30 i Mødelokale 1, Hvalsø

Referat Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 16. januar 2012. Kl. 18:30 i Mødelokale 1, Hvalsø Referat mandag den 16. januar 2012 Kl. 18:30 i Mødelokale 1, Hvalsø Indholdsfortegnelse 1. SSÆ - Godkendelse af dagsorden...1 2. SSÆ - Orienteringssager...2 3. SSÆ - Kvalitetsstandard for pejling og GPS

Læs mere

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 7. november 2011

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 7. november 2011 Referat mandag den 7. november 2011 Kl. 16:30 i Mødelokale 1, Hvalsø Jens K. Jensen (V) Indholdsfortegnelse 1. JA - Godkendelse af dagsorden...1 2. JA - Orienteringssager...2 3. JA - Tema, Beskæftigelsesindsatser

Læs mere

Referat Udvalget for Erhverv & Turisme mandag den 11. januar 2016. Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev

Referat Udvalget for Erhverv & Turisme mandag den 11. januar 2016. Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Referat mandag den 11. januar 2016 Kl. 16:30 i Mødelokale 2, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. ET - Godkendelse af dagsorden...1 2. ET - Orienteringssager Januar...2 3. ET - Drøftelse vedr. Turistinformation

Læs mere

Referat fra møde i Social- og Ældreudvalget Onsdag den 14. januar 2009 Kl. 08.30 i Kantinen Nyvej Skibby

Referat fra møde i Social- og Ældreudvalget Onsdag den 14. januar 2009 Kl. 08.30 i Kantinen Nyvej Skibby Referat fra møde i Social- og Ældreudvalget Onsdag den 14. januar 2009 Kl. 08.30 i Kantinen Nyvej Skibby Mødedeltagere: Tina Tving Stauning (A) Hans Henning Bjørnsen (V) Jesper Henriksen (A) Lis Olsen

Læs mere

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 5. november 2012

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 5. november 2012 Referat mandag den 5. november 2012 Kl. 16:00 i Mødelokale 1, Hvalsø Afbud: Christian Plank (F) Thomas Stokholm (V) Indholdsfortegnelse 1. JA - Godkendelse af dagsorden...1 2. JA - Orienteringssager -

Læs mere

Referat Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 4. marts 2013

Referat Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 4. marts 2013 Referat mandag den 4. marts 2013 Kl. 18:30 i Mødelokale 1, Hvalsø Afbud: Marin Stokholm (A) Indholdsfortegnelse 1. SSÆ - Godkendelse af dagsorden...1 2. SSÆ - Orienteringssager 04.03.13...2 3. SSÆ - Handleplan

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget

Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget Budgetopfølgning pr. 30. september 2014 1. Resume Drift Oprindelig budget Korrigeret budget uden over- /underskud Forventet resultat Afvigelse (- = mindreforbrug) I 1.000 kr.

Læs mere

Referat. Møde i Handicaprådet i Lejre Kommune. Dagsorden: Mandag den 16. november 2015

Referat. Møde i Handicaprådet i Lejre Kommune. Dagsorden: Mandag den 16. november 2015 Referat Møde i Handicaprådet i Lejre Kommune Mandag den 16. november 2015 kl. 17-19, Handicaprådsmøde Mødelokale 1, Hvalsø Rådhus, Møllebjergvej 4, 4330 Hvalsø. Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø

Læs mere

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 5. september 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev

Referat Udvalget for Kultur & Fritid onsdag den 5. september 2012. Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Referat onsdag den 5. september 2012 Kl. 17:00 i Mødelokale 1, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. KF - Godkendelse af dagsorden...1 2. KF - Temadrøftelse...2 3. KF - Ansøgning om fritagelse for halleje...3

Læs mere

Forslag til Kvalitetsstandard for støttekontaktperson jf. Servicelovens 85 den 1. september 2015

Forslag til Kvalitetsstandard for støttekontaktperson jf. Servicelovens 85 den 1. september 2015 Forslag til Kvalitetsstandard for støttekontaktperson jf. Servicelovens 85 den 1. september 2015 1. Hvad er ydelsens lovgrundlag? 2. Hvad er formålet med 3. Hvilke aktiviteter indgår i Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Social- og sundhedsudvalget

Social- og sundhedsudvalget Blad nr. 528 Social- og sundhedsudvalget afholder møde onsdag den med følgende dagsorden Kl. 16.00: Rundvisning i Støtte- og Aktivitetscentret SAC-SYD, Søndervangen 51 Derefter møde i lokale 1 på Rådhuset

Læs mere

Tønder Kommune Ældrerådet Referat Referat

Tønder Kommune Ældrerådet Referat Referat Mødedato: 15. september 2015 Mødelokale: Mødelokale 1, Løgumkloster Rådhus, Rådhusstræde 2, 6240 Løgumkloster Starttidspunkt for møde: 09:00 Fraværende: 15. september 2015 Indholdsfortegnelse Pkt. Tekst

Læs mere

27.00.00.Ø34 15/5016 Åben sag Sagsgang: VPU

27.00.00.Ø34 15/5016 Åben sag Sagsgang: VPU Status på pulje til løft af ældreområdet 27.00.00.Ø34 15/5016 Åben sag Sagsgang: VPU Sagsfremstilling Norddjurs Kommune har modtaget midler fra den statslige pulje til løft af ældreområdet på 8,1 mio.

Læs mere

Referat. Møde i Handicaprådet i Lejre Kommune. Dagsorden: Mandag den 15. februar 2016 kl. 17.00-19.00

Referat. Møde i Handicaprådet i Lejre Kommune. Dagsorden: Mandag den 15. februar 2016 kl. 17.00-19.00 Referat Møde i Handicaprådet i Lejre Kommune Mandag den 15. februar 2016 kl. 17.00-19.00 Medlemmer: Carsten Helles Rasmussen (formand) Udvalget for Børn & Ungdom Leif V. Nielsen Udvalget for Social, Sundhed

Læs mere

Overordnet kvalitetsstandard 2015. Skive Kommune. Myndighedsafdelingen

Overordnet kvalitetsstandard 2015. Skive Kommune. Myndighedsafdelingen Overordnet kvalitetsstandard 2015 Servicelovens 83 og 83a, 84 samt klippekort. Skive Kommune Myndighedsafdelingen Forord Skive Kommunes overordnede kvalitetsstandard beskriver den personlige og praktiske

Læs mere

Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet

Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Åben dagsorden Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget SÆH-sekretariatet Side 1. Mødedato: Mødet påbegyndt: kl. 14:00 Mødet afsluttet: kl. Mødested: Mødelokale E, 4. sal, Codanhus Fraværende: Følgende sager

Læs mere

Åbent møde for Ældrerådets møde den 10. februar 2011 kl. 09:30 i Farsø administrationsbygning, lokale K2

Åbent møde for Ældrerådets møde den 10. februar 2011 kl. 09:30 i Farsø administrationsbygning, lokale K2 Åbent møde for Ældrerådets møde den 10. februar 2011 kl. 09:30 i Farsø administrationsbygning, lokale K2 Indholdsfortegnelse 012. Orientering fra Ældrerådets formand til mødet den 10. februar 2011 28 013.

Læs mere

Referat Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 1. november 2010. Kl. 19:00 i Mødelokale 1, Hvalsø

Referat Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 1. november 2010. Kl. 19:00 i Mødelokale 1, Hvalsø Referat mandag den 1. november 2010 Kl. 19:00 i Mødelokale 1, Hvalsø Indholdsfortegnelse 1. SSÆ - Godkendelse af dagsorden...1 2. SSÆ - Orienteringssager...2 3. Lukket - SSÆ - Præsentation og valg af kunstprojekt

Læs mere

Plejebolig. Information til dig der søger eller bor i plejebolig

Plejebolig. Information til dig der søger eller bor i plejebolig Plejebolig Information til dig der søger eller bor i plejebolig Kolofon: Udgivet af Frederiksberg Kommune 2013 GOD SERVICE PÅ FREDERIKSBERG... 3 VÆRDIGRUNDLAGET... 4 RESPEKT FOR DET ENKELTE MENNESKE...

Læs mere

Høringssvar fra Social- og ældreområdets MED-udvalg samt Ældre- og Handicapråd administrationens svar tilføjet

Høringssvar fra Social- og ældreområdets MED-udvalg samt Ældre- og Handicapråd administrationens svar tilføjet Høringssvar fra Social- og ældreområdets MED-udvalg samt Ældre- og Handicapråd administrationens svar tilføjet Knudepunktet Høringssvar Administrationens svar Køretiden på 60 minutter er uændret i forhold

Læs mere

REBILD KOMMUNE. REFERAT Sundhedsudvalget. Mødedato: Tirsdag den 22-09-2009. Mødetidspunkt: 15:00. Sted:

REBILD KOMMUNE. REFERAT Sundhedsudvalget. Mødedato: Tirsdag den 22-09-2009. Mødetidspunkt: 15:00. Sted: REFERAT Mødedato:. Mødetidspunkt: 15:00. Sted: Mødelokale 1, Administrationsbygningen i Nørager. Møde slut: 17:30. Fraværende: Børge Olsen. Indholdsfortegnelse Side 1. Temamøde - Socialområdet 199 2. Opfølgning

Læs mere

Mødedato: 17. marts 2015 Mødetid: 13:00 Mødested: 1.211. Indholdsfortegnelse:

Mødedato: 17. marts 2015 Mødetid: 13:00 Mødested: 1.211. Indholdsfortegnelse: Referat Ældrerådet Mødedato: 17. marts 2015 Mødetid: 13:00 Mødested: 1.211 Indholdsfortegnelse: 1 Godkendelse af dagsorden 2 2 Information om strukturændringer på madområdet 3 3 Midtvejsstatus - projekt

Læs mere

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk hjælp i Odense Kommune

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk hjælp i Odense Kommune Den 21/8-2013 Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk hjælp i Odense Kommune Lovgrundlag Lov om social service 83 Her står, at: Kommunalbestyrelsen skal tilbyde: 1) personlig hjælp og pleje og

Læs mere

Information om hjemmehjælp

Information om hjemmehjælp Information om hjemmehjælp Marts 2012 Social- og Sundhedsforvaltningen 1 Indledning Denne pjece er for dig, der ønsker at søge - eller modtager hjemmehjælp i Herlev Kommune. Du finder information om, hvordan

Læs mere

Referat Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 3. september 2012. Kl. 18:30 i Mødelokale 1, Hvalsø

Referat Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 3. september 2012. Kl. 18:30 i Mødelokale 1, Hvalsø Referat mandag den 3. september 2012 Kl. 18:30 i Mødelokale 1, Hvalsø Indholdsfortegnelse 1. SSÆ - Godkendelse af dagsorden...1 2. SSÆ - Orienteringssager...2 3. SSÆ - Udlejningsaftale mellem Lejre Kommune

Læs mere

Referat Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 11. januar 2016. Kl. 19:00 i Mødelokale 4, Allerslev

Referat Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 11. januar 2016. Kl. 19:00 i Mødelokale 4, Allerslev Referat Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 11. januar 2016 Kl. 19:00 i Mødelokale 4, Allerslev Indholdsfortegnelse 1. SSÆ - Godkendelse af dagsorden...1 2. SSÆ - Orienteringssager Januar...2

Læs mere

Følgende sager behandles på mødet

Følgende sager behandles på mødet Referat fra ordinært møde Sophielund Mandag 27.10.2008 kl. 14:00 Følgende sager behandles på mødet Side Meddelelser 2 Social- og Sundhedsudvalgets politikområdebeskrivelser til budget 2009 3 Orientering

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Arbejdsmarkeds- og Beskæftigelsesudvalget

TÅRNBY KOMMUNE. Åbent referat. til Arbejdsmarkeds- og Beskæftigelsesudvalget TÅRNBY KOMMUNE Åbent referat til Arbejdsmarkeds- og Beskæftigelsesudvalget Mødedato: Tirsdag den 19. maj 2015 Mødetidspunkt: 9:00 Mødelokale: Medlemmer: 215, Mødelokale Bjarne Thyregod, Anders Krantz,

Læs mere

KVALITETSSTANDARDER FOR GENOPTRÆNING OG VEDLIGEHOLDENDE TRÆNING 2016 SERVICELOVEN 86

KVALITETSSTANDARDER FOR GENOPTRÆNING OG VEDLIGEHOLDENDE TRÆNING 2016 SERVICELOVEN 86 KVALITETSSTANDARDER FOR GENOPTRÆNING OG VEDLIGEHOLDENDE TRÆNING 2016 SERVICELOVEN 86 BRØNDBY KOMMUNE 2016 Indholdsfortegnelse Indledning... 3 Lovgrundlag... 3 Visitationskriterier... 4 Serviceniveau og

Læs mere

Dagsorden. til Børn & Familieudvalg

Dagsorden. til Børn & Familieudvalg Dagsorden til Børn & Familieudvalg Mødedato: Torsdag den 7. april 2016 Mødetidspunkt: 8:00 Mødested: Signaturskolen, Kvaglund, Askekrattet 8 Deltagere: Diana Mose Olsen (F), Jesper Frost Rasmussen (V),

Læs mere

Rebild Kommune. Tilsyn på Ældreområdet i 2013

Rebild Kommune. Tilsyn på Ældreområdet i 2013 Rebild Kommune Tilsyn på Ældreområdet i 2013 Indledning Rebild Kommune har overdraget os opgaven med at udføre det lovpligtige kommunale tilsyn på Kommunens ældre- og plejecentre. Konkret drejer det sig

Læs mere

Kvalitetsstandarder Praktisk hjælp, pleje og madservice

Kvalitetsstandarder Praktisk hjælp, pleje og madservice Kvalitetsstandarder Praktisk hjælp, pleje og madservice Godkendt i Byrådet den 15. december 2015 Velfærd og Sundhed Velfærds- og Sundhedsstaben Sagsbehandler: Inger Buhl Foged Sagsnr. 27.36.00-P23-1-15

Læs mere

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk hjælp i Odense Kommune

Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk hjælp i Odense Kommune Den 1/1 2011 Jr. nr.: 2006/04953 Kvalitetsstandard for personlig pleje og praktisk hjælp i Odense Kommune Lovgrundlag Lov om social service 83 Her står, at: Kommunalbestyrelsen skal tilbyde: 1) personlig

Læs mere

Referat fra møde i Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 01. februar 2010. Mødet startede kl. 19:00 i Mødelokale 1, Hvalsø

Referat fra møde i Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 01. februar 2010. Mødet startede kl. 19:00 i Mødelokale 1, Hvalsø Referat fra møde i Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 01. februar 2010 Mødet startede kl. 19:00 i Mødelokale 1, Hvalsø Indholdsfortegnelse 1. SSÆ - Godkendelse af dagsorden...3 2. SSÆ - Orienteringssager...4

Læs mere

Rapport vedr. anmeldt tilsyn Bryggergården.

Rapport vedr. anmeldt tilsyn Bryggergården. Rapport vedr. anmeldt tilsyn Bryggergården. Rapporten er udarbejdet med en fremstilling af dialogoplysninger fra 2 plejepersonaler fra henholdsvis afdeling A og B og gruppeleder, samt gennemført dialogmøde

Læs mere

Ældrerådet. Referat. Greve Kommune. Mandag den 05.11.12 kl. 9-12 i mødelokale 1

Ældrerådet. Referat. Greve Kommune. Mandag den 05.11.12 kl. 9-12 i mødelokale 1 Ældrerådet Mandag den 05.11.12 kl. 9-12 i mødelokale 1 Freddy Aldenborg, formand Elo Knudsen (forlod mødet kl. 10) Finn Brozek Flemming Vahlgreen Niels Kjøller Peer Ravn Aage Tolberg Sigurd Arnfred Larsen,

Læs mere

Referat Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 8. april 2013

Referat Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 8. april 2013 Referat Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 8. april 2013 Kl. 18:30 i Mødelokale 1, Hvalsø Afbud: Gitte Geertsen (F) Marin Stokholm (A) Indholdsfortegnelse 1. SSÆ - Godkendelse af dagsorden...1

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget

Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget Dagsorden Dato: Tirsdag den 6. maj 2014 Mødetidspunkt: 15:00 Mødelokale: Medlemmer: Afbud: Fraværende: 074 mødelokale på Rådhuset Anette Eriksen, Morten Schou Jørgensen, Arne

Læs mere

Referat af møde nr. 3. Mandag d. 29.02.2016 kl. 8.00. Seniorrådet, Egedal Kommune

Referat af møde nr. 3. Mandag d. 29.02.2016 kl. 8.00. Seniorrådet, Egedal Kommune Seniorrådet, Egedal Kommune Referat af møde nr. 3. Mandag d. 29.02.2016 kl. 8.00. Medlemmer/deltagere Funktion: Tid: Mandag d. 29.02.2016 kl. 8.00. Bjarne Larsen Formand Sted: Mødelokale M1.7, Egedal Rådhus

Læs mere

Regnskab 2006. Ældreudvalgets bevillingsområde:

Regnskab 2006. Ældreudvalgets bevillingsområde: Regnskab 2006 Ældreudvalgets bevillingsområde: 990 Ældrepleje og omsorg 991 Folkepension 107 Bevilling 990 Ældrepleje og omsorg Beløb i 1.000 kr. Udg. Regnskab Budget inkl. omplacering Afvigelse Tillægsbevilling

Læs mere

Kvalitetsstandard for aflastning på voksenområdet. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015

Kvalitetsstandard for aflastning på voksenområdet. Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 13 Kvalitetsstandard for aflastning på voksenområdet Høringsmateriale 1.-26. juni 2015 Formålet med kvalitetsstandarden En kvalitetsstandard er et andet ord for serviceniveau. Den beskriver indholdet og

Læs mere

Beskæftigelses- og Erhvervsudvalget. Torsdag 28.02.2008 kl. 15:30

Beskæftigelses- og Erhvervsudvalget. Torsdag 28.02.2008 kl. 15:30 Referat fra ordinært møde Ordinært møde Torsdag 28.02.2008 kl. 15:30 Følgende sager behandles på mødet Meddelelser 2 Budget 2009-2012 - opstart i fagudvalgene 3 Strategioplæg på Beskæftigelses- og Erhvervsområdet

Læs mere

Kvalitetsstandard for

Kvalitetsstandard for 2011/2012 Kvalitetsstandard for Hverdagsrehabilitering Vi bruger dine ressourcer aktivt Informationsfolder om Rehabiliteringskoordinatorfunktionen Ishøj Kommune 1 Vi tror på, at det giver livskvalitet

Læs mere

DAGSORDEN. Ældrerådet. Møde nr. : 12/2007 Sted : Kulturhuset Pavillonen, Kærvej, Grenaa Dato : 19. december 2007 Start kl. : 09.00 Slut kl. : 12.

DAGSORDEN. Ældrerådet. Møde nr. : 12/2007 Sted : Kulturhuset Pavillonen, Kærvej, Grenaa Dato : 19. december 2007 Start kl. : 09.00 Slut kl. : 12. Ældrerådet DAGSORDEN Møde nr. : 12/2007 Sted : Kulturhuset Pavillonen, Kærvej, Grenaa Dato : 19. december 2007 Start kl. : 09.00 Slut kl. : 12.20 Medlemmer Svend Erik Christiansen (Formand) Jens Erik Madsen

Læs mere

Tilsynspolitik for tilbud efter Servicelovens 83

Tilsynspolitik for tilbud efter Servicelovens 83 Tilsynspolitik for tilbud efter Servicelovens 83 Godkendt af Social- og sundhedsudvalget, Glostrup Kommune den xx april 2016 Indhold Indledning... 3 Lovgrundlag... 3 Formål... 3 Metode... 3 Skærpet tilsyn...

Læs mere

Længerevarende botilbud med døgndækning Boligerne på Granstien (Lindevang)

Længerevarende botilbud med døgndækning Boligerne på Granstien (Lindevang) Center for Særlig Social Indsats Helsingør Kommunes kvalitetsstandard for Lov om Social Service 108 Længerevarende botilbud med døgndækning Boligerne på Granstien (Lindevang) Godkendt i Socialudvalget

Læs mere

Indkøb: skrive indkøbsseddel hjælp eller støtte til at ringe efter varer sætte varer på plads

Indkøb: skrive indkøbsseddel hjælp eller støtte til at ringe efter varer sætte varer på plads KVALITETSSTANDARD Praktiske opgaver - rengøring, tøjvask og indkøb 1. Hvad er ydelsens lovgrundlag? Lov om Social Service: 83, stk 1: Kommunalbestyrelsen skal tilbyde hjælp eller støtte til nødvendige

Læs mere

Kvalitetsstandard for hjælp og støtte i botilbud

Kvalitetsstandard for hjælp og støtte i botilbud 15. december 2015 Center for Handicap og Psykiatri Torvegade 15 4200 Slagelse Kvalitetsstandard for hjælp og støtte i botilbud Indhold 1. INDLEDNING... 3 2. LOVGRUNDLAG... 3 2.1. FORMÅLET MED HJÆLPEN OG

Læs mere

Arbejdsmarkedsudvalget

Arbejdsmarkedsudvalget Referat Dato: Torsdag den 09. juni 2011 Mødetidspunkt: 18:00 Møde afsluttet: 21:01 Mødelokale: Medlemmer: Fravær med afbud: Poppelgården Kenneth F. Christensen, Carsten Jelund, Katrine Høybye Frederiksen,

Læs mere

Fredensborg Kommune Ældre og Handicap. Kvalitetsstandard for merudgifter Serviceloven 100

Fredensborg Kommune Ældre og Handicap. Kvalitetsstandard for merudgifter Serviceloven 100 Fredensborg Kommune Ældre og Handicap 27 Kvalitetsstandard for merudgifter Serviceloven 100 2016 1 Indledning Kvalitetsstandarden skal sikre, at der er sammenhæng mellem det politisk besluttede serviceniveau,

Læs mere

Følgende sager behandles på mødet

Følgende sager behandles på mødet Referat fra ordinært møde Ordinært møde Mandag 28.04.2014 kl. 14:00 Følgende sager behandles på mødet Side Meddelelser 2 Fokusområder for SSU 2014-2017 3 Tilfredshedsundersøgelse 5 Rammeaftale 2015 - Udviklingsstrategi

Læs mere

Forord [2] Med venlig hilsen. Hanne Andersen, Formand for Ældrerådet

Forord [2] Med venlig hilsen. Hanne Andersen, Formand for Ældrerådet ÆLDRERÅDET ÅRSBERETNING 2015 Forord I 2015 har et af de store omdrejningspunkter for ældrerådsarbejdet været anvendelse af midlerne fra Ældremilliarden. I Ældrerådet har vi debatteret en lang række forslag

Læs mere

FREDERIKSHAVN KOMMUNE REFERAT FRA DET SOCIALE UDVALG 26-11-2002

FREDERIKSHAVN KOMMUNE REFERAT FRA DET SOCIALE UDVALG 26-11-2002 FREDERIKSHAVN KOMMUNE REFERAT FRA DET SOCIALE UDVALG 26-11-2002 Mødedato: 26-11-2002 Mødetidspunkt: kl. 15.00-17.15 Mødested: Udvalgslokalet, Fasanvej Fraværende: Ingen # 273531/27-11-2002 Bilags- og indholdsfortegnelse

Læs mere

Brønderslev Kommune. Socialudvalget. Beslutningsprotokol

Brønderslev Kommune. Socialudvalget. Beslutningsprotokol Brønderslev Kommune Socialudvalget Beslutningsprotokol Dato: 23. april 2008 Lokale: Mødelokale 120, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: 8.30-13.00 Indholdsfortegnelse Sag nr. Side Åbne sager: 01/166 Orientering

Læs mere

Referat af møde i Opgaveudvalg for Integration af flygtninge

Referat af møde i Opgaveudvalg for Integration af flygtninge GENTOFTE KOMMUNE Referat af møde i Opgaveudvalg for Integration af flygtninge Mødetidspunkt 02-03-2016 19:00 Mødeafholdelse Udvalgsværelse A & B Protokollen blev læst og mødet hævet kl.: 21:00 Tilstede:

Læs mere

Fremtidens sociale tilbud Strategioplæg og organisatorisk ramme

Fremtidens sociale tilbud Strategioplæg og organisatorisk ramme Fremtidens sociale tilbud Strategioplæg og organisatorisk ramme Lejre Kommune Møllebjergvej 4 4330 Hvalsø T 4646 4646 F 4646 4615 H www.lejre.dk Koncerndirektionen E 1. Sammenfatning: I nærværende notat

Læs mere

REFERAT TEKNIK & FORSYNINGSUDVALGET

REFERAT TEKNIK & FORSYNINGSUDVALGET REFERAT TEKNIK & FORSYNINGSUDVALGET den 05.10.2009 i Mødelokale 2 SAGSOVERSIGT 1 Godkendelse af dagsorden... 3 2 Information og forespørgsler... 4 3 Høring om Beskæftigelsesplan 2010 - Teknik & Miljø....

Læs mere

TÅRNBY KOMMUNE. Åben dagsorden. til Arbejdsmarkeds- og Beskæftigelsesudvalget

TÅRNBY KOMMUNE. Åben dagsorden. til Arbejdsmarkeds- og Beskæftigelsesudvalget TÅRNBY KOMMUNE Åben dagsorden til Arbejdsmarkeds- og Beskæftigelsesudvalget Mødedato: Tirsdag den 17. juni 2014 Mødetidspunkt: 14:30 Mødelokale: Medlemmer: 215, Mødelokale Bjarne Thyregod, Anders Krantz,

Læs mere

Vejledning til kommunerne om Dokumentationsprojektet på ældreområdet

Vejledning til kommunerne om Dokumentationsprojektet på ældreområdet 30. november 2007 (Opdateret 24. november 2010) Vejledning til kommunerne om Dokumentationsprojektet på ældreområdet INTRODUKTION TIL VEJLEDNINGEN I forbindelse med aftalen om kommunernes økonomi for 2006

Læs mere

FORSLAG TIL MODGÅENDE FORANSTALTNINGER UDOVER ALLEREDE IVÆRKSATTE I 2016 - SSU

FORSLAG TIL MODGÅENDE FORANSTALTNINGER UDOVER ALLEREDE IVÆRKSATTE I 2016 - SSU FORSLAG TIL MODGÅENDE FORANSTALTNINGER UDOVER ALLEREDE IVÆRKSATTE I 2016 - SSU Nr. Tekst Anslået beløb (1000 kr) 2016 2017 2018 2019 1a* Robotstøvsuger -212-363 -363-363 1b* Rengøring hver 4. uge, borgere

Læs mere

Redegørelse om tilsyn på hjemmehjælpsområdet, den kommunale hjemmepleje.

Redegørelse om tilsyn på hjemmehjælpsområdet, den kommunale hjemmepleje. Redegørelse om tilsyn på hjemmehjælpsområdet, den kommunale hjemmepleje. Baggrunden for tilsynet Frederiksberg Kommune skal efter Servicelovens 151 føre tilsyn med leveringen af personlig og praktisk hjælp.

Læs mere

Uanmeldt tilsyn på Symfonien, Næstved Kommune. Mandag den 30. november 2015 fra kl. 17.00

Uanmeldt tilsyn på Symfonien, Næstved Kommune. Mandag den 30. november 2015 fra kl. 17.00 TILSYNSRAPPORT Uanmeldt tilsyn på Symfonien, Næstved Kommune Mandag den 30. november 2015 fra kl. 17.00 Indledning Vi har på vegne af Næstved Kommune aflagt tilsynsbesøg på Symfonien. Generelt er formålet

Læs mere

Dagsorden for Socialudvalgets møde den 08. oktober 2012 kl. 14:00 i Lokale 214 Torvegade 15 9670 Løgstør

Dagsorden for Socialudvalgets møde den 08. oktober 2012 kl. 14:00 i Lokale 214 Torvegade 15 9670 Løgstør Dagsorden for Socialudvalgets møde den 08. oktober 2012 kl. 14:00 i Lokale 214 Torvegade 15 9670 Løgstør Indholdsfortegnelse 116. Orientering fra formanden 332 117. Orientering fra administrationen 333

Læs mere

1. Overordnede rammer Genoptræning uden sygehusindlæggelse 1.1 Lovgrundlag Lov om Social Service 86, stk. 1

1. Overordnede rammer Genoptræning uden sygehusindlæggelse 1.1 Lovgrundlag Lov om Social Service 86, stk. 1 Kvalitetsstandard Genoptræning uden sygehusindlæggelse 1. januar 2014 1. Overordnede rammer Genoptræning uden sygehusindlæggelse 1.1 Lovgrundlag Lov om Social Service 86, stk. 1 1.2 Politiske målsætninger

Læs mere

Hedensted Kommune. Referat. Udvalget for Beskæftigelse. Mødedato: 2. november 2015. Mødetidspunkt: Kl. 16:00. Mødelokale 5 Hedensted Rådhus.

Hedensted Kommune. Referat. Udvalget for Beskæftigelse. Mødedato: 2. november 2015. Mødetidspunkt: Kl. 16:00. Mødelokale 5 Hedensted Rådhus. Referat Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Mødested: Mødelokale 5 Hedensted Rådhus Deltagere:, Per Heller, Erling Juul, Erik Kvist, Steen Christensen, Fraværende: Bemærkninger: Mødet sluttede kl. 18.00. Sidetal:

Læs mere

1. Meddelelse: Evt. gennemgang af tidligere udsendte mail-orienteringer *

1. Meddelelse: Evt. gennemgang af tidligere udsendte mail-orienteringer * Møde i Social- og Sundhedsudvalget tirsdag den 3. juni 2003, Kl. 13.00 i udv.vær. 1 REFERAT INDHOLDSFORTEGNELSE 1. Meddelelse: Evt. gennemgang af tidligere udsendte mail-orienteringer * 2. Meddelelse:

Læs mere

Socialudvalget tirsdag den 02. november 2010, kl. 13:00 i Udvalgsværelse 1 Parkskolen M3 lok. 226

Socialudvalget tirsdag den 02. november 2010, kl. 13:00 i Udvalgsværelse 1 Parkskolen M3 lok. 226 tirsdag den 02. november 2010, kl. 13:00 i Udvalgsværelse 1 Parkskolen M3 lok. 226 Åbent møde Tilstede Ulrik Falk-Sørensen (F) - formand Jesper Würtzen (A) - næstformand Birgitte Dahl (O) Doris Børger

Læs mere

Referat Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 16. januar 2012. Kl. 18:30 i Mødelokale 1, Hvalsø

Referat Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 16. januar 2012. Kl. 18:30 i Mødelokale 1, Hvalsø Referat Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 16. januar 2012 Kl. 18:30 i Mødelokale 1, Hvalsø Indholdsfortegnelse 1. SSÆ - Godkendelse af dagsorden...1 2. SSÆ - Orienteringssager...2 3. SSÆ

Læs mere

Følgende sager behandles på mødet

Følgende sager behandles på mødet Sundhedsudvalget Referat fra ordinært møde Ordinært møde Torsdag 25.02.2010 kl. 16:00 Følgende sager behandles på mødet Side Meddelelser 2 Budget 2011-2014 - Orientering om den politiske tids- og arbejdsplan

Læs mere

EVALURING AF FRIKOMMUNE FORSØG

EVALURING AF FRIKOMMUNE FORSØG EVALURING AF FRIKOMMUNE FORSØG Fritagelse for frit valg på hjælpemidler ( 112) og boligændringer ( 116) Marts 2016 INDHOLD 1.0 Indledning 2 1.1 Sammenfatning 2 1.2 Beskrivelse af forsøget 2 2.0 Evalueringsmetode

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget

Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget Protokol 06-02-2015 kl. 08:00 Udvalgsværelse 1 Medlemmer Bodil Kornbek Mette Schmidt Olsen Finn Riber Rasmussen Søren P. Rasmussen Curt Købsted Dorthe la Cour Henrik Brade Johansen

Læs mere

04-05-2015. Til Økonomiforvaltningen. Sagsnr. 2015-0002378. Dokumentnr. 2015-0002378-1

04-05-2015. Til Økonomiforvaltningen. Sagsnr. 2015-0002378. Dokumentnr. 2015-0002378-1 KØBENHAVNS KOMMUNE Sundheds- og Omsorgsforvaltningen Center for administration NOTAT Til Økonomiforvaltningen Status på fokuspunkterne for forvaltningens arbejde for bedre sagsbehandling mv. Baggrund Sundheds-

Læs mere

Kvalitetsstandard for botilbud til længerevarende ophold (SEL 108) Indhold

Kvalitetsstandard for botilbud til længerevarende ophold (SEL 108) Indhold Social og Sundhed Svinget 14 5700 Svendborg Tlf. 62 23 30 00 Fax. 62 22 99 79 social@svendborg.dk www.svendborg.dk Kvalitetsstandard for botilbud til længerevarende ophold (SEL 108) Indhold 1. Indledning...

Læs mere

Møde nr.: 8 Mødedato: 04. juni 2013 Mødetid: 14.00 Mødested: Mødelokale 1

Møde nr.: 8 Mødedato: 04. juni 2013 Mødetid: 14.00 Mødested: Mødelokale 1 Dagsorden Økonomiudvalg Møde nr.: 8 Mødedato: 04. juni 2013 Mødetid: 14.00 Mødested: Mødelokale 1 Indholdsfortegnelse: Åben dagsorden 1 ØK Erhvervshavn Horsens Havn 2 ØK Trivselsmåling i Horsens Kommune

Læs mere

Handicapråd. Referat. Mødelokale 7, 18. februar 2016 Kl. 16:00. Medlemmer. Bemærkning: Deltog ikke: Thor Grønbæk og Michael Dam

Handicapråd. Referat. Mødelokale 7, 18. februar 2016 Kl. 16:00. Medlemmer. Bemærkning: Deltog ikke: Thor Grønbæk og Michael Dam Referat Mødelokale 7, Kl. 16:00 Medlemmer Preben Elstrøm Tina Mørk Thor Grønbæk John Dalsgaard Jensen (V) Inge Lise Pedersen Ole Gjermandsen Steen S. Hansen Michael Dam Bemærkning: Deltog ikke: Thor Grønbæk

Læs mere

BESLUTNING Der tilføres et ekstra dagsordenpunkt 3.4.a Dialogmøde med Sundheds- og Omsorgsudvalget den 7. april 2016. Dagsorden er godkendt.

BESLUTNING Der tilføres et ekstra dagsordenpunkt 3.4.a Dialogmøde med Sundheds- og Omsorgsudvalget den 7. april 2016. Dagsorden er godkendt. Ældrerådet Referat af Ældrerådets møde mandag den 29. februar 2016 kl. 10.00, Rådhuset, Rådhusbuen 1, 4000 Roskilde, Mødelokale 3A Ann Marie Cordua X Jens T. Larsen X Anne Marie Kristensen X Kirsten Feld

Læs mere

Center for ophold, botilbud, familiepleje

Center for ophold, botilbud, familiepleje Center for ophold, botilbud, familiepleje Formålet med Faaborg-Midtfyn Kommunes aftalestyring er, at Kommunalbestyrelsen og de enkelte fagudvalg udstikker og godkender centrale mål for drift og udvikling

Læs mere

Anmeldt tilsyn på Kollegiet Gl. Køge Landevej, Københavns Kommune. Fredag den 15. oktober 2010 fra kl. 9.00

Anmeldt tilsyn på Kollegiet Gl. Køge Landevej, Københavns Kommune. Fredag den 15. oktober 2010 fra kl. 9.00 TILSYNSRAPPORT Anmeldt tilsyn på Kollegiet Gl. Køge Landevej, Københavns Kommune Fredag den 15. oktober 2010 fra kl. 9.00 Indledning Vi har på vegne af Københavns Kommune aflagt tilsynsbesøg på Kollegiet

Læs mere

Social- og Sundhedsudvalget

Social- og Sundhedsudvalget Social- og Sundhedsudvalget Referat Dato: Tirsdag den 3. juni 2014 Mødetidspunkt: 15:00 Mødelokale: Medlemmer: Afbud: Fraværende: 074 mødelokale på Rådhuset Morten Schou Jørgensen, Arne Petersen, Niels

Læs mere

Ældreomsorgsudvalget. Beslutningsprotokol

Ældreomsorgsudvalget. Beslutningsprotokol Ældreomsorgsudvalget Beslutningsprotokol Dato: 29. marts 2012 Lokale: 220, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: Kl. 13:30-17:10 Peer Thisted, Formand (A) Karl Emil Nielsen (O) Knud L. Pedersen (V) Lone Birkmose

Læs mere

Baggrund. Ansøger: Lyngby Taarbæk Kommune. Kontaktperson: Træningsenheden Marianne Thomasen Bauneporten 20 2800 Lyngby mth@ltk.dk tlf.

Baggrund. Ansøger: Lyngby Taarbæk Kommune. Kontaktperson: Træningsenheden Marianne Thomasen Bauneporten 20 2800 Lyngby mth@ltk.dk tlf. Ansøgning om økonomisk tilskud fra Indenrigs- og Sundhedsministeriets pulje til styrket genoptræning/ rehabilitering af personer med erhvervet hjerneskade i perioden 2011-2014 Ansøger: Lyngby Taarbæk Kommune

Læs mere

Hvis du har brug for en plejebolig

Hvis du har brug for en plejebolig VI HJÆLPER DIG MED AT HJÆLPE DIG SELV DU BRUGER DINE RESSOURCER AKTIVT Hvis du har brug for en plejebolig Kvalitetsstandard for plejeboliger 2010/2011 Jeg er glad for at kunne præsentere kommunens kvalitetsstandarder

Læs mere

Referat med temadrøftelserne er publiceret. 1. Godkendelse af dagsorden...1

Referat med temadrøftelserne er publiceret. 1. Godkendelse af dagsorden...1 Referat Social- og Sundhedsudvalget Tid Onsdag den 12. august 2015 - kl. 16:00 Sted Mødelokale 1 Bemærkning Referat med temadrøftelserne er publiceret Afbud Fraværende Indholdsfortegnelse: 1. Godkendelse

Læs mere

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 8. august 2011

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 8. august 2011 Referat mandag den 8. august 2011 Kl. 16:30 i Mødelokale 1, Hvalsø Jens K. Jensen (V) Indholdsfortegnelse 1. JA - Godkendelse af dagsorden...1 2. JA - Orienteringssager...2 3. JA - Indstilling af nyt medlem

Læs mere

Hedensted Kommune. Referat. Udvalget for Beskæftigelse. Mødedato: 2. marts 2015. Mødetidspunkt: Kl. 16:00. Mødelokale 5 Hedensted Rådhus.

Hedensted Kommune. Referat. Udvalget for Beskæftigelse. Mødedato: 2. marts 2015. Mødetidspunkt: Kl. 16:00. Mødelokale 5 Hedensted Rådhus. Referat Mødetidspunkt: Kl. 16:00 Mødested: Mødelokale 5 Hedensted Rådhus Deltagere:, Per Heller, Erling Juul, Erik Kvist, Steen Christensen Fraværende: Steen Christensen Bemærkninger: Mødet sluttede kl.

Læs mere

Servicedeklaration Individuel behandling: stof og alkohol. Brønderslev Rusmiddelcenter, SOCIALPSYKIATRIEN

Servicedeklaration Individuel behandling: stof og alkohol. Brønderslev Rusmiddelcenter, SOCIALPSYKIATRIEN Servicedeklaration Individuel behandling: stof og alkohol. Brønderslev Rusmiddelcenter, SOCIALPSYKIATRIEN Adr.: Jyllandsgade 5 By: 9700 Brønderslev Telefon: 9945 4464 Afdelingsleder: Rikke Jæger Pedersen

Læs mere

Sundhedsudvalget. Beslutningsprotokol

Sundhedsudvalget. Beslutningsprotokol Sundhedsudvalget Beslutningsprotokol Dato: 03. november 2008 Lokale: 219, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: Kl. 13:30 15:45 Peer Thisted, Formand (A) Birgitte Josefsen (V) Jette Ramskov (A) Johnny Sort Jensen

Læs mere

Notat vedrørende serviceniveau og kvalitetsstandarder på voksenhandicap og psykiatriområdet.

Notat vedrørende serviceniveau og kvalitetsstandarder på voksenhandicap og psykiatriområdet. Dato 24.4.2013 Notat vedrørende serviceniveau og kvalitetsstandarder på voksenhandicap og psykiatriområdet. 1. Indledning Kvalitetsstandarder på området for voksenhandicap og socialpsykiatri i Tårnby Kommune

Læs mere

På baggrund af besøget kan det som helhed konkluderes, at

På baggrund af besøget kan det som helhed konkluderes, at Embedslægetilsyn På baggrund af besøget kan det som helhed konkluderes, at fra BPråd / områdeleder Caspershus Det var Sundhedsstyrelsens vurdering, at Gigtplejehjemmet fungerede tilfredsstillende, med

Læs mere

Referat Social- og Sundhedsudvalget's møde Onsdag den 13-01-2016 Kl. 15:00 Gudbjerg Plejecenter, Byvej 27, Gudbjerg

Referat Social- og Sundhedsudvalget's møde Onsdag den 13-01-2016 Kl. 15:00 Gudbjerg Plejecenter, Byvej 27, Gudbjerg Referat Social- og Sundhedsudvalget's møde Onsdag den 13-01-2016 Kl. 15:00 Gudbjerg Plejecenter, Byvej 27, Gudbjerg Deltagere: Hanne Ringgaard Møller, Lone Juul Stærmose, Ulla Larsen, Jesper Ullemose,

Læs mere

Referat Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 7. oktober 2013

Referat Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 7. oktober 2013 Referat Udvalget for Social, Sundhed & Ældre mandag den 7. oktober 2013 Kl. 18:30 i Mødelokale 1, Hvalsø Afbud: Gitte Geertsen (F) Marin Stokholm (A) Indholdsfortegnelse 1. SSÆ - Godkendelse af dagsorden...1

Læs mere

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard. Erhvervet hjerneskade og kommunikation. jf. Lov om specialundervisning for voksne

Kvalitetsstandard. Kvalitetsstandard. Erhvervet hjerneskade og kommunikation. jf. Lov om specialundervisning for voksne Kvalitetsstandard Kvalitetsstandard Erhvervet hjerneskade og kommunikation jf. Lov om specialundervisning for voksne Politisk godkendt januar 2016 Indholdsfortegnelse 1. Indledning... 3 2. Lovgrundlag...

Læs mere

Kvalitetsstandard Hjælpemidler - genbrugelige Lov om social service 112

Kvalitetsstandard Hjælpemidler - genbrugelige Lov om social service 112 Kvalitetsstandard Hjælpemidler - genbrugelige Lov om social service 112 1 Hvem kan få et hjælpemiddel Målgruppe 2 Hvad er formålet med ydelsen Formål 3 Hvordan ansøges der om hjælpemidler Sagsforløb Du

Læs mere

Borgervejlederfunktionens årsberetning 2011

Borgervejlederfunktionens årsberetning 2011 Borgervejlederfunktionens årsberetning 2011 Borgervejledningen i Holbæk Kommune har nu virket i fem år siden starten 1. januar 2007 i henhold til beslutning truffet af Byrådet den 29. november 2006 i forbindelse

Læs mere

Der er dog ikke vedtaget en samlet politik for anvendelsen af sociale klausuler ved udbud af tjenesteydelser og bygge- og anlægsopgaver.

Der er dog ikke vedtaget en samlet politik for anvendelsen af sociale klausuler ved udbud af tjenesteydelser og bygge- og anlægsopgaver. 27-05-2013 Side 1 ØU - Anvendelse af sociale klausuler Sagsnr.: 13/7101 Resumé: Udvalget for Teknik & Miljø protokollerede den 16. januar 2013 en opfordring til ØU om, at der i alle større anlægsarbejder

Læs mere

Kvalitetsstandarden for socialpædagogisk støtte efter Lov om Social Service 85

Kvalitetsstandarden for socialpædagogisk støtte efter Lov om Social Service 85 Kvalitetsstandarden for socialpædagogisk støtte efter Lov om Social Service 85 Introduktion Greve Kommune bevilger socialpædagogisk støtte efter Lov om Social Service 85. Kvalitetsstandarden for socialpædagogisk

Læs mere

Mødelokale 0.27 (Partirum, Frederikshavn Rådhus)

Mødelokale 0.27 (Partirum, Frederikshavn Rådhus) Referat Ældrerådet Ordinært møde Dato 11. december 2012 Tid 09:00 Sted NB. Mødelokale 0.27 (Partirum, Frederikshavn Rådhus) Under pkt. 3 deltager afdelingsleder Birgitte Kvist, Sundhedsfremme og forebyggelse.

Læs mere

Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget at anbefale overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen

Indstilling: Social- og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget at anbefale overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen Pkt.nr. 6 Kommunalreform fremtidig organisering af genoptræning 524283 Indstilling: Social og Sundhedsforvaltningen indstiller til Socialudvalget at anbefale overfor Økonomiudvalget og Kommunalbestyrelsen

Læs mere

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget

Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Erhvervs- og Beskæftigelsesudvalget Referat fra ordinært møde 23-04-2013 Tirsdag 23.04.2013 kl. 7:30 Mødelokale D1 Følgende sager behandles på mødet Side Meddelelser 2 Nyttejob 3 Seniorjob i Hørsholm Kommune

Læs mere