INDHOLDSOVERSIGT FORORD 3. INDHOLDSOVERSIGT 4. BRUGSANVISNING 6. GENERELT OM MØDEFORMER 7. GUD

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "INDHOLDSOVERSIGT FORORD 3. INDHOLDSOVERSIGT 4. BRUGSANVISNING 6. GENERELT OM MØDEFORMER 7. GUD"

Transkript

1 INDHOLDSOVERSIGT FORORD 3. INDHOLDSOVERSIGT 4. BRUGSANVISNING 6. GENERELT OM MØDEFORMER 7. GUD LIVET SYND JESUS KORSET A: Skaberen 9. A: Gud er kærlighed 10. A: Gud er hellig 11. B: Treenigheden 12. B: Gud er retfærdig 13. A: Skabt i Guds billede 14. A: Forvalter 15. B: Sund selvaccept 16. B: Livet er helligt 17. B: Døden 18. A: Hvad er synd 19. A: De 10 bud 20. B: Arvesynd 21. B: Forsagelse 22. B: Loven 23. A: Sand Gud og sandt menneske 24. A: Synderes ven 25. A: Forsoning 26. A: Forløsning 27. OPSTANDELSEN OG DET EVIGE LIV A: Jesu opstandelse og himmelfart 28. A: Vor opstandelse og det evige liv 29.

2 GENKOMSTEN A: De sidste tider 30. A: Verdensdommen, Himmel og Helvede 31. B: Tidens tegn 32. HELLIGÅNDEN A: Hvem er Helligånden 33. A: Helligånden udruster med kraft 34. A: Helligånden gør hellig 35. B: Åndsdåb 36. DET KRISTNE FÆLLESSKAB A: Det kristne fællesskab 37. A: Det kristne fællesskab i praksis 38. B: Gudstjenesten 39. NÅDEMIDLER A: Bibelen 40. A: Dåben 41. A: Dåben og troens liv 42. A: Nadveren 43. B: Skriftemål 44. BØN A: Bønnens evangelium 45. A: Bønnens tjeneste 46. B: Bønnens former 47. KRISTENLIVET A: Andagtsliv 48. A: Vidnetjenesten 49. A: Guds ledelse 50. A: Efterfølgelse 51. B: Mission 52. B: Diakoni 53. B: Mellemtingene 54. TRO A: Hvad er tro 55. A: Frelsesvished 56. B: Tro og tvivl 57. SEX OG SAMLIV A: Kærlighed og sex 58. A: Papir og kærlighed 59. B: At holde kærligheden levende 60.

3 B: Sex på afveje 61. WEEKEND-MODULER 62. FORORD Forkyndelsesplanen er blevet til efter drøftelser i Ungdomsrådet. Formålet er at give de enkelte ungdomsledere et redskab med konkret hjælp til at bære ansvaret for forkyndelsen. Forkyndelsesplanen er udarbejdet med henblik på IMU-arbejdet. Den henvender sig altså først og fremmest til ungdomsledere. Men efter vores overbevisning vil teenklubledere og samfundsbestyrelser også kunne hente inspiration i planen. Forkyndelsen er helt central i vores ungdomsarbejde. Det er afgørende for troen og livet hos den enkelte, at der serveres alsidig og sund kost gennem forkyndelsen i den enkelte IMUafdeling. Forkyndelsesplanen er ikke en køreplan, som skal følges, hvis man vil være sikker på at forkyndelsen er ok. På den anden side er det en systematisk ordnet hjælp med idéer til emner, tekster og mødeformer. Den kan altså med fordel bruges både som idékatalog og en slags køreplan. Mange gode og vigtige emner og indfaldsvinkler er ikke med i denne plan. Vi har foretaget et udvalg i det hav af muligheder, der findes, for at prioritere det grundliggende i vores tro og for at gøre planen overskuelig og brugbar. Det er vigtigt for os, der har udarbejdet planen, at få understreget, at dette ikke er løsningen! Det er forslag, som I kan gøre brug af. På den anden side mener vi, at det kan være en hjælp til at få overblik, hvis man fx krydser af i planen efterhånden som man har haft et emne. Så kan man se om forkyndelsen er alsidig eller mangelfuld. Det er ikke nogen garanti for en sand og levende forkyndelse at bruge forkyndelsesplanen. Dertil har vi først og fremmest brug for forkyndere, som er bundet af Guds ord og båret af Guds Ånd. Men vi (Erik Markussen, Anette Jakobsen og undertegnede) vil varmt anbefale, at I i ungdomsudvalg, bestyrelser og andre steder bruger forkyndelsesplanen som et fast redskab. Må Gud gennem forkyndelsen hos os bevare os i sandheden, opbygge os i troen og kalde os til tjeneste. Fredericia februar 1993 Peter Nord Hansen

4 BRUGSANVISNING Af indholdsoversigten fremgår, at vi har delt emnerne op i 14 grupper. Indenfor hver gruppe er der så forslag til 2-6 aftner. Hver side i planen er tænkt som stofressource til èn aften. Således er der forslag og idéer til 53 aftener. Da mange kun har forkyndende møder omkring 20 gange om året, har vi valgt at prioritere. De emner vi kalder A-emner er helt grundlæggende emner i vores tro. Med andre ord: Hvis I aldrig kommer ind på disse, mangler der noget i forkyndelsen hos jer. Vi anbefaler, at man prøver at nå omkring alle A-emner i løbet af fx 2 år. B-emnerne er bestemt ikke uvæsentlige, men vi har dog valgt at prioritere. Hvis I vil have en nogenlunde sikker fornemmelse af at komme hele vejen rundt, er det altså først de 34 A-emner, I skal have fat på. Når I så skal planlægge en bestemt aften til det kommende program, kan I ud fra indholdsoversigten finde frem til en emnegruppe og dernæst et emne. Ved opslag på den pågældende aften, vil I nu have adgang til nyttig hjælp med den videre planlægning. Under emnet er der angivet en række stikord, som i kort form giver en fornemmelse af, hvad emnet indeholder. Det kan være gavnligt at bruge noget af dette, når man evt. kontakter en taler til aftenen. Efter stregen følger hver gang overskriften: Det er tænkt som konkrete idéer til, hvad I kan skrive i programmet. Det er ikke altid teksten bør med i programmet. Men I har forskellige forslag til tekster til den enkelte formulering. Som regel skal I vælge både en formulering og helst kun én tekst. I nogle tilfælde dækker formuleringerne alle de vinkler på emnet, der kommer frem i stikordene. Andre gange repræsenterer de forskellige formuleringer og tekster forskellige vinkler. Dette giver mulighed for, at man senere kan vende tilbage til samme emne og finde en ny formulering og tekst, uden at lappe over. Dernæst følger overskriften: Her vil I til mange aftener finde konkrete forslag til opbygning af aftenen og elementer, der kan inddrages.

5 Sortér i det og vælg det, I har lyst og mod til at prøve. Lad disse idéer være en hjælp til at se nye muligheder når møder skal planlægges. Det er primært til hjælp for dem, der på den ene eller anden måde selv skal arbejde med emnet. Det kan være som mødeleder, taler eller den, der skal komme med oplæg m.m. Igen: Forslag og idéer til fri afbenyttelse. GENERELT OM MØDEFORMER Når vi bygger et møde op, er der en række elementer, som vi skal være opmærksomme på at give plads til. Det er en god idé at prøve at få en rød tråd gennem alt det, der skal foregå. På den måde bliver de forskellige elementer en støtte for forkyndelsen og forkyndelsen bliver det centrale. Nogle af de elementer, vi her nævner, skal være der hver gang. Andre elementer kan være ved møderne engang imellem: - Forkyndelse af Guds ord (tale, oplæg, oplæsning) - Undervisning (bibeludlægning eller temaundervisning) - Spørgsmål og besvarelse - Personlig samtale - Temastyrede samtaler i grupper - Fælles tilegnelse af det forkyndte - Fælles bøn - Fælles sang (herunder lovsang) - Korsang - Drama - Fælles oplevelse som illustration - Forbøn - Meddelelser og orientering - Andre Ved variation i mødeformerne kan vi være med til at undgå, at vores møder bliver maskiner. Hvis vi yderligere inddrager så mange som muligt på forskellig måde (planlægning, ledelse, taler, oplæg, vidnesbyrd, forsang m.m.), får den enkelte et langt mere aktivt forhold til det, der foregår. Dette vil uden tvivl komme forkyndelsen til gode i form af øgede forventninger. Spørgsmålet er, om vi ikke alt for ofte ødelægger mere end vi gavner, når vi automatisk holder en kaffepause midt i det hele. Det er vores opfattelse, at det mange gange vil være en fordel enten at slutte med kaffen eller at tage den som noget af det første. Under alle omstændigheder kan det være godt med noget andet end kaffe efter forkyndelsen!

6 Tænk også på at sangene ikke skal være fyld eller pauser. Så er det bedre at samle nogle få sange og lade være at synge hver eneste gang, vi skal til noget nyt. Eksempler på forskellige mødetyper: Vidneaften Forskellige bedes om at komme med deres vidnesbyrd evt. ud fra et overordnet tema: Guds ledelse, Guds omsorg, Guds trofasthed, Guds barmhjertighed, troens glæde, frimodighed i kristenlivet, vidnetjenestens glæder og sorger. Temaaften Samme form som ovenstående. En eller to bedes om at tale i 15 minutter over et emne, som de skal arbejde grundigt med. (Brug planen) Der skal være tid til samtale. Har ikke på samme måde vidnesbyrdets karakter. Sang- og læser-aftener Også de kan ordnes tematisk eller tilpasses kirkeåret. Et program med vekslen mellem gode salmer, tekster fra Bibelen, digte eller andet. Det koster stort arbejde at finde en linie i det hele. Ind imellem kunne man have en bedestund samlet eller i grupper. Evt. gruppesamtaler som optakt til bedesamlingerne. Postille-aftener En god prædikensamling ( "Troens ord" af Flemming Frøkjær, "Denne er dagen" af Fl. Baatz Kristensen, eller en ældre). En af lederne (eller en fra samfundet) læser prædikenen fra talerstolen. Langsomt og med tid til eftertanke. Derudover kan mødeprogrammet se ud som ellers med sang, samtale om prædikenen, vidnesbyrd, meddelelser etc. Bøn A-emne: Bønnens evangelium Om bønnen som Guds gode gave til os. Vi kan trygt sige det som det er og bede om det, vi ønsker. Om trygheden at bede i Jesu navn. På Jesu konto. Din vilje ske. Gud giver den bedende det, der er bedst. Får du ikke det, du beder om, får du noget bedre.

7 Bøn er gave (Filip 4,4-7; Sl 62,6-9) Den frihed at bede i Jesu navn (Joh 16,23-28; Joh 14,12-15) Jesus lærte os Fadervor (Matt 6,5-15) Gud svarer altid (2.Kor 12,5-10; Hebr 4,15f) Forkyndende møde med taler udefra. Eller oplæg/tale ved én af vore egne, som fx læser bogen Bønnen - Guds glæde eller Bønnens evangelium. Enten som referat eller oplæsning af enkelt afsnit. Evt. kombineret med læsning af relevante bibelcitater med kommentarer. Efter talen lægges op til samtale i grupper rundt om borde ud fra spørgsmål taleren har udarbejdet. Der kan tales om betydningen i det daglige kristenliv. Anden afdeling denne aften kan være en LÆS-BLADRE-BEDE afdeling. Forsamlingen inddeles i mindre grupper (3-5 i hver gruppe) Man beslutter sig for en bog i Bibelen, som skal læses. Den læses enten af én eller på skift. Ikke forhastet, men med tid til eftertanke. Når brevet eller bogen er læst, er det tid til at bede. Bibellæsningen har givet stof til mange takkeemner, bedeemner eller forbønsemner. Den enkelte kan sidde med Bibelen og bladre for at blive mindet om disse emner. Begynd evt. med tid til at samtale to og to om aftenens tema. Hvad forventer vi? Enten én udefra eller to-tre af jer selv kan udlægge bibelteksterne og komme med vidnesbyrd om sandheden i dette, at Gud altid svarer. Gerne personlige vidnesbyrd. Efter en pause kunne oplægget til samtale være et spørgsmål om, om nogen i forsamlingen kan bekræfte, at det er sandt! Bøger: Hjælp til bøn. Credo Forlag En samling formulerede bønner. "Fri adgang" af Jørgen Jørgensen, Lohses Forlag Bønnen - Guds glæde v/flemming Frøkjær Jensen. Udgivet af DLF. Fra bønnens verden v/ole Hallesby. Bogen er en klassikker om bøn. Kan ikke købes i boghandel, men i mange antikvarboghandler. Filmen: Med åbne øjne kan bruges som igangsætter. Varer en halv time. Handler om helbredelse ved bøn. Luthers lille Katekismus begyndelsen af "Fadervor" A-emne: Bønnens tjeneste Om forbønstjenesten. Forskellige former for fælles bøn og forbøn. Om udholdenhed. At bede højt. Om bønnens tjeneste for den Hellige Gud. Guds navn skal æres, tilbedes og ophøjes.

8 Bøn er tjeneste (ApG 6,4; Matt 18,18-20; Efs 6,18-19; Filip 1,3-6) Bøn er lovprisning og tilbedelse (Åb 5,8-14; Joh 4,23-24) Fremmed taler. Skal udlægge bibelteksterne og tale om praktisk og konkret bønnetjeneste. I direkte forlængelse af talen kunne vi tale sammen om fællesbønnen og forbønnen hos os. Er der noget, der kan eller skal gøres anderledes? Eller trænger vi til at prøve noget nyt for at hjælpe hinanden med udholdenheden? Sådan en aften kan begyndes med en kort kaffetår. Termokanderne og småkagerne kan så blive stående, så man kan få sig en ekstra kop under snakken lige efter talen. Det kan også være oplagt med en mulighed for personligt vidnesbyrd om forbønnens eller fællesbønnens betydning. Denne aften kan vi fint bede ham eller dem, der laver tale/oplæg om at være opmærksom på tilbedelsessange eller lovprisningssange, som kan synges lidt ind imellem på relevante steder. Som håndgribelig illustration. Eks: Es 6,3; Åb 4,11. Efter kaffe kan vi lovsynge og tilbede Gud sammen gennem sang og bøn. Én har på forhånd fået ansvar for denne afdeling og har forberedt den. Bog: "Fra bønnens verden" af Ole Hallesby, Lohses Forlag Bøn B-emne: Bønnens former

9 Om bøn som et åbent hjerte for Gud. Tavs bøn, råb eller ordnet fællesbøn. Om forskellige former for bedemøde, forbøn i forsamlingen. Om at bede højt, om fast formulerede bønner. Om de ydre omstændigheder omkring bøn, rummet, stilhed m.m. Bøn har mange former Tre til fire af os selv kommer med et oplæg, hvor de fortæller om forskellige bedeformer. Èn kan fx få til opgave at undersøge hvor mange forskellige bedestillinger, der nævnes i Bibelen. En anden, hvor mange former for bøn, der omtales. Giv dem tips til hvilke hjælpemidler, de kan bruge. Brug Bibellex, en Bibelordbog eller lignende for at undersøge Bibelen om bestemte forhold.

10 Kristenlivet A-emne: Andagtsliv Daglig bøn og bibellæsning, som en nødvendig del af livet som en kristen. Den daglige andagts betydning og konkret hjælp og vejledning. Troens mad: bøn og bibellæsning (ApG 2,42; Rom 10,17; Es 55,10f) Daglig andagt (ApG 2,42; Es 55,10f) Fremmed taler efterfulgt af samtale om erfaringer. Oplagt på forhånd at bede 2-3 om at sige noget om praktiske tips til den daglige andagt. Hvordan gør du? Hvordan komme i gang igen, når man er gået i stå? Hvilke hjælpemidler? etc. Nøglebog: "Kost og kondi for troen" af Villy Bang, Lohses Forlag Bibelpjece: "Med Jesus i hverdagen" kapitel 2, af Torben Østermark, Lohses Forlag

11 Kristenlivet A-emne: Vidnetjenesten Kaldet til at være et vidne for Jesus. En kristen er en befriet synder, som kender Ham, som alle har brug for at møde. At tale om det, vi har set og hørt. Kan vi vidne med vores liv? Alle må møde Ham (Joh 4,28-42) Sig, hvad du ved og har set (Joh 4,28-42; Jer 1,4-10) Kender din nabo Gud? (Rom 10,13-17) Vi kan ikke lade være (ApG 4,13-20) Jeg vil være din mund (2. Mos 4,10-17) Fremmed taler. Begynd mødet med samtale ved borde(t) om udfordrende spørgsmål (2-3), som taleren har med. Fortsæt efter talen samtalen ved bordene. Drøft talen. Afslut med fælles bøn for jeres vantro kammerater/naboer. Bøger: "Det tør siges - hjælp til at sætte ord på troen", Red. T.M. Berntsen, Lohses Forlag. "At tale med andre om Gud", Georg Johnsen, Lohses Forlag Dias: "Hvorledes skulle de kunne høre" Film: "Bag murene" nr. 725 En mulighed er at gennemgå videoserien "Fortæl det." Det kan fx ske over 7 aftner på et halvt år.

12 Kristenlivet A-emne: Guds ledelse Om forholdet mellem at lægge planer for sit liv og at leve i Guds plan. Hvordan lade sig lede og vejlede af Gud i hverdagen og konkrete situationer? Mine planer - Guds plan (Efs 2,10; Filip 4,6-7; Luk 12,13-21) Guds ledelse i dagligdagen (Sl. 73,23-28; Sl. 23 og 25) Guds vej for mig (2.Mos 13,21f; Sl. 25 og 23) Fremmed taler. Bed om at temaet bliver bibelsk belyst, men samtidig konkret og nærværende. God tid til spørgsmål efter talen. Evt. også tid til vidnesbyrd om, hvordan I har oplevet at blive ledt af Gud i en bestemt situation.

13 Bibelpjece: "Med Jesus i hverdagen" kapitel 3, af Torben Østermark, Lohses Forlag B-emne: Mellemtingene Det er alt det, vi kan være uenige om. Det Guds ord enten slet ikke udtaler sig om, eller ikke klart taler for eller imod. Det kan være vores forhold til billedkunst, film eller musik. Det kan være brug af spil, fjernsyn eller video. Og det kan være forholdet til rygning, alkohol, dans og meget andet. Hvordan finder vi vej? Alt er tilladt, men... (1.Kor 10,23-33; Rom 14,1-15,3) Men hvad må vi så (1.Kor 8,1-13) Begynd gerne med en eller anden form for åben debat om, hvad vi som kristne kan og ikke kan. Udvælg områder, som I på forhånd ved kan blive lidt pinlige. Inddel fx i små grupper (3-4 i hver) og bed grupperne blive enige om en række udsagn, som de får udleveret på et stykke papir. Det skal være sætninger eller påstande, som gruppen skal forsøge at dømme sand eller falsk. Her er nogle eksempler: - Kristne bør være afholdsfolk - Kristne ungdomsledere kan ikke være godt eksempel som rygere - Det er ikke forkert at drikke et glas god vin til god mad - Vi går glip af meget skønhed i livet, fordi vi ikke tør røre kunsten - Hvis man virkelig vil tage hensyn til de svage, skal man altid være afholdende - Noget såkaldt kristen musik er værre end meget verdslig musik Lav selv lignende sætninger. De bedste er dem, man ikke kan svare ja eller nej til. For at det hele ikke skal ende i en ubrugelig diskussion, må en sådan aften have god tid til, at en taler udlægger en af de foreslåede tekster. De handler netop om mellemtingene og den svære kunst at gøre det rigtige her. Her tales klart både til den svage og til den stærke.

14 B-emne: Mission Vi taler om vidnetjeneste og evangelisation. Hører det med ydre mission fortiden til? Hvordan kan vi tage vores medansvar for evangeliets udbredelse til hele verden alvorligt? YM - en glemt dimension i IM? Mange fremmede hos os giver nye muligheder for tværkulturel mission. Hvordan skal de tro på ham, som de ikke har hørt om (Rom 10,9-17) Gå derfor (Matt 28,16-20) Gerne besøg af hjemmeværende missionær eller medarbejder i et missionsselskab. Også missionærer herhjemme kan naturligvis forkynde om mission! Er der tale om besøg fra et selskab, som arbejder i et bestemt land eller område, kan aftenen begynde med at skabe rammer fra den pågældende kultur. Gå på biblioteket og find folkemusik fra landet. Musikken spilles mens mad fra det pågældende land spises som fællesspisning. Kan der skaffes genstande fra landet, billeder m.m. kan dette udstilles på forskellig måde i rummet. Alt dette kan være med til at gøre aftenen festlig og anderledes. Men det kan også være med til at give forkyndelsen en passende ramme. Bog: "Gå med glæde" af Ingeborg Kappelgaard, Credo Forlag "En smag af Afrika" af Jytte Lund Nielsen, Lohses Forlag B-emne: Diakoni Som kristne er vi kaldet af Gud til at lindre enhver form for smerte. Vi ved at alle mennesker har værdi for Gud og at al smerte og lidelse kom ind i

15 verden ved syndefaldet. Derfor skal vi modarbejde lidelse og alt livets modstand. Vi skal være med lindring hos den ensomme, den bange, den syge, den udstødte. Gå du hen og gør ligeså (Luk 10,25-37) Hvad er tjenesten ved bordene i dag (ApG 6,1-7) Et åbent hjerte - en følge af troen (1.Joh 3,16-17) Denne aften er en oplagt mulighed for gennem drama eller mime at illustrere, hvad den nød vi skal lindre er. Vis hvordan et glas koldt vand, en udstrakt hånd, eller andet tilsyneladende småt kan give et helt nyt liv! Der er skrevet en del stykker i dette emneområde. Men prøv evt. selv at illustrere noget med spontant opsatte stykker. Det kan være i mindre grupper ved slutningen af mødet. Når grupperne er sat i gang med at forberede de små optrin, kan kaffen serveres i grupperne. Bog: "Diakoni - en udfordring for kirken" af Johan Schmidt Larsen, Lohses Forlag A-emne: Efterfølgelse Jesus bar på korset al vor skyld og skam. Han har betalt prisen. Det er fuldbragt. I dåben blev vi hans. Han mærkede os med korset. Nu kalder han os til at leve som hans disciple. Han kalder os til at gå i sit spor og bære kors for hans skyld. Det er gratis, men koster alt (Luk 14,25-35) Det kors er let (Matt 10,32-39; Matt 11,28-30) En discipel følger sin mester (Mark 10,35-45) Bed en forkynder om at være konkret og radikal i sin forkyndelse. Det er vigtigt at vi denne aften får sat ord på, så vi ved, hvad vi skal gøre for at tage Gud på ordet og gå på hans bud.

16 Bog: "Tro og liv" af Kurt Christensen, Lohses Forlag, side "Denne er dagen" af Flemming Baatz Kristensen, Lohses Forlag, side Gud A-emne: Skaberen I trosbekendelsen siger vi: Vi tror på Gud Fader, den almægtige, Himmelens og jordens Skaber. Gud står bag alt: universet, tiden, jorden og alt i din hverdag. Ingen og intet er blevet til ved egen kraft. Intet er blevet til ved tilfældighed. Gud giver alt liv og er den eneste, der kan opretholde livet. Gud har ingen ligemand. Gud står bag (1.Mos 1; Sl 104; Es 45,5-13) Guds skabelse eller Darwins teorier (ApG 17, 24-31; Es. 45,5-13) Det Gud siger, det sker (Sl 33,4-12) Gud har ingen ligemand (Es 45,5-13) Besøg af taler, fx en kristen lærer, der underviser i religion/kristendom. Aftenen kan indledes eller afsluttes med filmen: "På rejse med livet" Studiehæfte: "I begyndelsen 1. Mos af Vibeke Sode Nielsen, Credo Forlag Fra Adam til Noa af Asger Dahl Sørensen, Lohses Forlag Bog: "Svar på tiltale" 2 (Håndbog). Kapitel om "Skabelse og udvikling", Credo Forlag (Udkommer sept. 1993) Film: "På rejse med livet." (nr. 764) "Skabelsens Gud" (nr. 517,2) Bibeltimeoplæg: Hvem er Gud (idèbanken) Se Bibellex, Lohses Forlag

17 Se Luthers lille Katekismus under "Det første led, om Skabelsen" Gud A-emne: Gud er hellig Gud er Gud. Gud har altid været, og vil altid være. Han er Hellig, Hellig, Hellig. Fuldkommen ren og sandheden selv. Som ild, der fortærer alt urent og ondt. Som et lys så skarpt, at intet kan skjules i hans nærhed. Guds natur er fjernt fra al synd og ondskab. Gud er uendelig ophøjet. Gud ved alt, kan alt, og hans kærlighed er uden græsner. Den Hellige Gud (Åb 4,8-11; Åb 15,3-4) Gud er Hellig, Hellig, Hellig (Es 6,1-7) Gud er Gud (Es 55,6-11; Es 57,14-21) Uendelig magt, ret og kærlighed (Es 6,1-7; Es 57,14-21; Hos 11,8-9) Indled evt. mødet med at udlevere et ark til alle, hvorpå følgende ordpar står overfor hinanden: Kærlighed/hellighed - nærhed/ophøjethed - vrede/nåd - kendt/skjult - kan alt/tvinger ingen - kan påvirkes/uforanderlig - ved alt/kan ikke vide, hvad vi vælger - dommer/god far - tre personer/èn - kraft/personlig - skaberen/frelseren - har mistet terrain/styrer alt og alle. - sæt streg under de egenskaber og ord, som er mest fremtrædende for dig, når du tænker på Gud. Èn streg for hvert ordpar. - Sammenlign og drøft dine prioriteringer med sidemanden m/k.

18 Dermed er vi sporet ind på aftenens emne og en inviteret taler kan gå i gang med emne og tekst. Inddrag evt. vidnesbyrd fra ældre i samfundet om, hvordan de har oplevet Guds hellighed/gudsfrygt. Studiehæfte: Hellig, hellig, hellig Esajas tekster, af Jesper Steen Andersen, Credo Bog: "Hellighed. Kristenlivets tabte dimension", af Agner Norlander, Credo Forlag (udkommer efteråret 1993). Se Bibellex under "Hellig", Lohses Forlag For Gud B-emne: Treenigheden Jesus siger: Jeg og Faderen vi er èt. Samtidig taler han om at Faderen har sendt ham. Her holder vores logiske sans op. Gud Fader, Gud Søn og Gud Helligånd. Tre personer i èn og samme Gud. Hvordan skal vi forklare andre dette og selv forstå det? Er det unødig spekulation eller afgørende for troen? Det gode budskab om treenigheden (Joh 1, ; 2. Kor 13,13) Gud er èn - og tre (Joh 14,8-31; 2. Kor 13,13; Matt. 28,19) Ved begyndelsen af mødet kan alle i kor sige trosbekendelsen efter at mødelederen med få ord gør opmærksom på bekendelsens opdeling i tre artikler efter den treenige Gud. Det er Ham vi tror på. Ellers må denne aften naturligt have et undervisende præg. Bed underviseren (evt. en præst) om at undgå spekulation og i stedet prøve ud fra Guds ord at vise, hvad det betyder for os, at Gud er tre i èn.

19 Bog: Fri til at leve har et andagts stykke omkring dette emne. Lohses Se Bibellex, Lohses Forlag Luthers lille Katekismus under "indledningen til trosbekendelsen" Forlag Gud A-emne: Gud er kærlighed Guds væsen er kærlighed. Gennem Jesus viser Gud sin kærlighed. Det er en ufortjent kærlighed, som vi også oplever i dagligdagen når Gud giver mad, hus, tryghed og alt andet. Gud er kærlighed. Derfor skabte han, og derfor længes han efter at frelse. Men vi møder også nød og ulykker, uretfærdighed og ondskab. Hvordan hænger det sammen, når Gud er kærlighed? Hvorfor griber Gud ikke ind? Gud er kærlighed. (1. Joh 4,7-10; Matt 5,43-48) Sådan viser Gud sin kærlighed (Rom 5,6-10) Hvordan kan Gud tillade? (Luk 13,1-5; Dan 9,1-20; Job 42,1-6; Sl 42)

20 Besøg af taler. Til indledning/oplæg til bibeltime, kan en gruppe lave et lille dramastykke. Lav spørgsmål til gruppesamtale efter oplægget. Der kunne arrangeres et bedemøde i løbet af aftenen, enten fælles eller (bedst) i små grupper. Sig til Gud i bønnen, hvad I ikke forstår og tak Gud for den kærlighed Han har mødt jer, den enkelte med. Se også forslaget til mødeformer på næste side "Gud er hellig" Bøger: "Der må være en mening med det" af Per Arne Dahl, Lohses Forlag "Gud, hvorfor sover du?" af Leif Andersen, Lohses Forlag Drama: "Hænder" (Idèbanken) Gud B-emne: Gud er retfærdig Kernen i Guds retfærdighed er at han frikender og frelser den, der tror på Jesus Kristus. Guds retfærdighed understreger at hans væsen er kærlighed. Hos Gud eksisterer uretfærdighed ikke. I virkeligheden er det en herlig og trøsterig sandhed. Han er dommeren. Hans dom er retfærdig. Ingen skal dømmes forkert ved en fejl hos Gud. I Kristus tilregner han os sin egen retfærdighed.

21 Guds retfærdighed - vores redning (Rom 3,10-26) Guds retfærdighed til os (Rom 1,16-17) Guds dom er retfærdig (Rom 2,1-11; Sl 96,10-13) Besøg af taler. Få lokale kræfter til at lave et oplæg med efterfølgende spørgsmål. Livet A-emne: Skabt i Guds billede Tænk! Jeg er skabt i Guds billede, som Gud ønskede det. Gud har altid kendt mig, jeg er en del af hans plan. Jeg er ikke glemt af Gud, ikke ligegyldig for ham. Hvad betyder det at være skabt i Guds billede?

22 Du er værdifuld (Es 43,1-7) Menneske i Guds billede (Sl. 139,1-18; 1. Mos. 1,27-28) Jeg er underfuldt skabt (Sl 139,13-18) Besøg af taler. Det kan være en læge eller lægestuderende, der på en særlig måde kan bekræfte, at vi alle er underfuldt skabt. Bibeltime med spørgsmål, der er aktuelle hos jer lige nu. Lav evt. dette emne over flere aftener og kæd aftenerne sammen med B-emnet: Sund selv accept. Eller vis fx filmen: "Derfor menneske" som indledning. Fortsæt med samtale ud fra filmen og fx Sl 139, Film: "Derfor menneske nr. 225 Studiehæfte: I begyndelsen nr. 1 og 2. af Vibeke Sode Nielsen, Credo Forlag. Bog: "Trosbekendelsen", af Frederik Wisløff, Lohses Forlag på side 51 ff. Se Bibellex under "Menneske", Lohses Forlag Livet A-emne: Forvalter

23 Alt det, jeg har, har jeg fået til låns. Jeg har ikke noget, jeg har fortjent og kan kalde mit eget. Alt er gave fra Gud. Han kan tage alt fra mig på mindre end èt sekund. Når Gud giver mig livet er det meningen, at jeg skal bruge de gaver, han har betroet mig. Det gælder penge, tid, ting, evner m.m. Det er også vores ansvar at bruge jordens ressourcer rigtigt. Her kommer både spørgsmål om forbrug, miljø og fordeling ind i billedet. Guds medarbejder på jorden (Matt 25,14-30; Luk 16,1-13; 1. Mos 1,26-30; 1. Mos 2,8-15) Alt er gave - og opgave (Sl 8,1-10; 1. Tim 4,4-5) Mine penge er Guds (2. Kor 8,1-6; Luk 16,1-13; 1. Tim 6, ) Rigeligt til al gavmildhed (2. Kor 9,6-15) Find nogle unge og lidt ældre gerne fra samfundet. De skal komme med et oplæg om, hvordan de har det med, at være Guds medarbejdere. Efterfølgende samtale og/eller spørgsmål. Både her og hvis man bestiller en forkynder udefra, er det vigtigt at tale om konkrete nutidige forhold for os som forvaltere. Denne aften kan man ikke undgå at berøre emner, som er politisk sprængstof. Bog: Guds arbejdshandsker af Jennifer Rees Larcombe, Lohses Forlag. "Teknologi, videnskab og verdens ressourcer" af Ole Frederiksen, Lohses Forlag B-emne: Sund selvaccept Det er vigtigt at have et sandt, realistisk og sundt billede af sig selv. Mindreværdskompleks er ikke efter Guds vilje. For at kunne give til andre, må jeg have det godt med mig selv. Hvis jeg væmmes ved mig selv, kan jeg ikke elske andre og glæde mig med dem.

24 Hurra! jeg er, som jeg er! (Mark. 12,29-31; Sl 139,13-18) Jeg har stor værdi for Gud (Sl 8,1-10) Du er et under (Sl 139; Sl 8) Oplæg/bibeltime fra en, der har kendskab til psykologi, - en præst/missionær. Vigtigt at Guds ords tale bliver udfoldet om emnet, så det bliver andet og mere end psykologi. Bøger: Troens menneske af Gunnar Elstad, Credo Forlag, side Elsk dig selv af Walter Trobisch, Lohses Forlag (kan ikke købes) Følelser og fællesskab af Gunnar Elstad, Lohses Forlag Valget er dit - Kristin af Pat Rushford, Lohses Forlag Film: Du er det værd nr. 761 B-emne: Livet er helligt Kvinden må bestemme over sin egen krop - abort! At fødes med handicap er ikke et værdigt liv - abort! Jeg kan ikke forsørge et barn nu - abort!

25 Det er uværdigt at ligge dødsyg og afhængig af maskiner og slanger - aktiv dødshjælp! Alt liv er skabt af Gud. Derfor er det hans. Vi har ingen ret til at tage (stjæle) noget, der er Guds. Heller ikke vores eget eller andres liv. Livet er Guds (Sl 90,1-12) Jeg vil selv bestemme (1. Kor. 3,16-17; 2 Mos 20,13; Sl 139,13-18) Menneskelivets mening (Sl. 8.) Abort - en nødløsning? Besøg af taler. Hvis en af filmene vises, må en erfaren taler (evt. en læge) kunne svare på spørgsmål ud fra filmen. Nogle i fællesskabet kan komme med deres personlige oplæg/oplevelse. Derefter evt. spørgsmål og snak i grupper. Film: "Ja til livet" nr. 722 "Det tavse skrig" nr. 767 Bog: "Kristen Etik" af Axel Valen Sendstad. Kommentarer til 5. bud, Lohses Forlag "Ved livets begyndelse" af Christian Mølgaard, Lohses Forlag "Døden, selvmord og eutanasi" af Kirsten Münster, Lohses Forlag "Det kristne menneskesyn" af Carsten Korsholm Poulsen, Lohses Forlag "Spørgsmål om liv" af Pia Vestergaard, Lohses Forlag Se Bibellex under "Liv", Lohses Forlag

26 B-emne: Døden Det er ofte svært at tale om døden, især når det kommer tæt på. Det gør ondt. Døden skiller os fra vore kære, men skiller den os også fra Gud? Vi må tage kampen op mod døden. Vi må tage imod Jesus, som frelser, da kan døden ikke for alvor gøre os fortræd. Døden - et svært emne (Sl 90,1-12) Er døden vores fjende? (Sl 90; Rom 5,12; Rom 6,23) Kan laves, som et par emneaftner. f.eks: 1. Døden og os som mennesker 2. Døden og Jesus Lav et oplæg med efterfølgende spørgsmål og gruppearbejde. (Rollespil: se side 120 i bogen: Troens menneske af Gunnar Elstad, Credo Forlag. Besøg af taler. Film: Med kærlig hilsen nr. 770 "Geronimo nr. 799 Bog: "Døden, selvmord og eutanasi" af Kirsten Münster, Lohses Forlag Gud tager ikke fejl af Beate Højlund, Lohses Forlag "Til livets faste land" af Carsten Haugaard Nielsen, Lohses Forlag Se Bibellex, Lohses Forlag

27 Synd A-emne: De 10 bud Kan de 10 bud ikke virke lidt forældet i dagens Danmark? Verden har ændret sig en del siden Moses var på Sinai bjerg efter tavlerne med de 10 bud. Er der forskel på synd? Vi mennesker er hurtige til at afgøre, hvad der er okay og legalt, eller hvilke ting, der høre til de mere alvorlige og grove områder. Er det legalt fx at køre for stærkt? Stikke en lille hvid løgn? sladre? osv. De 10 bud er Guds vilje med vort liv og færdselsregler til vort eget bedste. Gælder de 10 bud i dag? (Matt 5,17-26; 2. Mos 20,1-17; Rom 13,1-10) Binder eller begrænser de 10 bud livet? (2. Mos 20,1-17) Det forventer Gud af dig! (Matt 22,34-40) Arbejde med: Luthers Katekismus Besøg af taler. Film: De 10 bud nr. 729 "Hvem er min næste?" Bibelpjece: "De 10 bud og det moderne menneske af Arne Bechmann, Lohses Forlag. leve" af Th. Bjerregård m.fl., Lohses Forlag "Budene" Af J. Bækgaard Thomsen, Lohses Forlag Bog: "Livets færdselslov" af Oluf E. Paaske, Lohses Forlag Luthers lille Katekismus "Om synden" "Fri til at

28 B-emne: Arvesynd Dagligt jokker vi i spinaten og sårer andre. Vi handler imod Guds ønsker. Det er naturligt fordi vi fra fødslen har arvet synden, som er i os. Skal vi blot acceptere dette og så synde videre, eller har vi et ansvar? Synden dybt i hjertet er samtidig noget jeg har arvet og helt min egen skyld. Arvesynd - en undskyldning (1. Mos.3; Rom 3,9-23; Rom 5,18-19) Gennemgå 1. Mos. 3. og tal sammen om, vi selv har et ansvar. Besøg af taler Bibelpjecer: I begyndelsen af Vibeke Sode Nielsen, Credo Forlag Fra Adam til Noa af Asger Dahl Sørensen, Lohses Forlag Luther lille Katekismus: "Om synden" Se Bibellex, Lohses Forlag

29 B-emne: Forsagelse Når jeg forsager Djævelen og alt, hvad der tilhører ham, siger jeg NEJ til alt det, han har fingrene i. Men hvorfor er det så svært at leve efter det? Kan jeg altid se, hvad der er Djævelens værk? Hvad kan jeg stille op imod fristelser i hverdagen? Jeg forsager Djævelen (Ef. 6,10-18; Matt 4,1-11) Synd skal bekæmpes (Kol 3,1-17; Ef 5,1-20; Rom 6,12-14) Fristelser i hverdagen (Matt 4,1-11; Rom 7,18-23; Jak 1,12-16) Oplæg ved lokale folk. Tal om de ting, som Djævelen prøver at lokke os med, og hvordan vi kan kæmpe imod ham. Besøg af taler. Bibeltimeoplæg Hvem er Djævelen? (Idèbanken)

30 A-emne: Hvad er synd? Synd er slaveri under det onde. At mislykkes og ramme forbi.synd er alt det godes fjende. Oprør mod Skaberen. Synden er som et uoverstigeligt sund eller svælg, der skiller synderen fra Gud. Synden ødelægger mit forhold til Gud. Jeg har gjort, hvad der er ondt i dine øjne (Sl 51,1-14) Synd er mere end ord og handlinger (Sl 51,1-14) Fanget (Joh 8,31-47) Synd ødelægger alt (1. Mos 3; Rom 6,23) Slut evt. aftenen ved i fællesskab stående eller (bedst) knælende at læse Sl 51,1-14 som en bøn. Derefter stilhed et par minutter, hvorefter mødelederen kan slutte med fri bøn og Fadervor. Bibellex, Lohses Forlag A-emne: Hvem er Helligånden

31 Helligånden er den 3. person i treenigheden. Kom han virkelig pinsedag, når man kan læse om ham i GT? Hvad er Helligåndens opgave i dag? Hvem er Helligånden og hvordan arbejder han med mig? Hvad skal vi med Helligånden? (Joh. 16,5-15) Helligånden - Guds prædikant! (Joh. 16,5-15) Helligånden - gør det muligt at tro (Joh. 16,5-15; 1. Kor. 3,16-17) Helligåndnes arbejde (Joh 16,5-15) Taler. Bibelstudie med spørgsmål Bog: "En bog om Pinsen" af Oluf Paaske, Lohses Forlag Bibeltimeoplæg: Hvem er Helligånden? (Idèbanken) Luthers lille Katekismus: om "Helliggørelsen" Se Bibellex, Lohses Forlag

32 A-emne: Helligånden udruster med kraft Hvordan opleves kraften? Har jeg en nådegave? Er det med at tjene Jesus ikke noget med at prædike og holde andagter? (tjenesten). En kristen skal stræbe efter de åndelige gaver, hvordan det? I skal få kraft (ApG 1,8; 1. Kor 12,1-11) Kristenliv med dynamik ( ApG 1,8; Rom 8,9-17; Joh 7,37-39) Ånden udruster til tjeneste? (1. Kor 12,1-13; 1. Pet 4,10-11) Taler og gruppearbejde Bog: "En bog om Pinsen" af Oluf Paaske, Lohses Forlag Ånd på os af Poul Langagergaard, Lohses Forlag side A-emne: Helligånden gør hellig Hvad er helliggørelse? Hvordan helliggøres? Hvordan får jeg hjælp til at sejre over synd i mit liv. Åndens frugter. Ånden virker kærlighedsfrugt (Gal 5,13-26) Hvordan sejre over synd i mit liv? (Gal 5,13-26; Rom 8,9-17) At vandre i Ånden (Gal 5,13-26)

33 Guds Ånd bor i Jer (Rom 8,9-17) Taler og gruppearbejde Bog: "Åndens frugt" af Asbjørn Kvalbein, Dansk Luthersk Forlag "Ånd på os" af Poul Langagergaard, Lohses Forlag (side 55-74) Luthers lille Katekismus: "om Helliggørelsen" B-emne: Åndsdåb Der er begrebsforvirring nogle steder. Der tales om at være fyldt af Ånden og døbt med Ånden. Jeg er døbt i Faderens, Sønnens og Helligåndens navn. Men skal der alligevel mere til for at få Helligånden? Skal jeg have en speciel oplevelse, for at jeg kan erfare et sejrende kristenliv?

34 Bliv fyldt af Ånden! (Ef 5,8-20) Er jeg Åndsdøbt? (Rom 8,9-17; ApG 2,38; ApG 19,1-7) Taler og spørgsmål til taleren Bog: Ånd på os af Poul Langagergaard, Lohses Forlag side A-emne: Det kristne fællesskab Et sandt kristent fællesskab er: - skabt af Ånden; nedbryder barrirer (kliker); - her er alle lige for Gud. Jesus binder det hele sammen. Kirken - mere end mursten! (Ef. 4,1-16) IMU - mere end et hyggefællesskab (Ef 4,1-16; Kol 3,12-17) Vi er hinandens gaver (Filip 1,3; Kol 3,12-17) Taler og gruppearbejde Inddel i små grupper (3-4). Tal om, hvad der bør kendetegne et levende kristent fællesskab. Hver gruppe kan evt. illustrere noget af det, de har talt om med et lille optrin, mime eller lignende. Bog: Fællesskab og omsorg af Wenaas, Lohses Forlag side 5-39 "Troens menneske" af Gunnar Elstad, Lohses Forlag side

35 A-emne: Det kristne fællesskab i praksis Hvordan fungerer et godt kristent fællesskab? Hvordan praktisere: omsorg, sjælesorg, kærlighed i praksis. Hvad med formaningen - hvordan gøre det? Hver IMU'er - sin opgave (1. Kor 12,12-27) Fællesskab og nådegaver (1. Kor 12,1-27) Gud har brug for dig (Rom 12,1-16) Det kristne fællesskab i funktion (Joh 13,1-17) Vi er hinandens tjenere (Mark 10,35-45) Se, hvor de elsker hinanden! (Joh 13,34-35) Mødelederen kunne indlede aftenen med at vaske alles fødder eller på anden tilsvarende måde illustrere aftenens tema. Efter en tale eller lignende kan man samtale to og to om følgende spørgsmål: - Nævn 2 ting, den anden er god til.

36 - Hvordan kan de evner eller gaver bruges i fællesskabet? - Nævn 2 ting du selv er god til. - Fortæl om, hvordan du prøver at bruge dette i fællesskabet Bøger: Fællesskab og omsorg af Wenaas, Lohses Forlag side Barnabasgaven (har spørgsmål i bogen) af Derek Wood, Lohses Forlag Ung leder side 45-55, Lohses Forlag Guds arbejdshandsker af Jennifer Rees-Larcombe, Lohses Forlag B-emne: Gudstjenesten Gudstjenestens indhold. Er vore præster noget specielt ud over at have læst en masse? Hvordan forholde sig til vores præst, hvis han er en vranglærer. Kan enhver døbe og uddele nadver? Fast liturgi og faste led ved gudstjenesten. En tryghedsramme for troen og troens liv. Er gudstjenesten i Folkekirken ikke for tør? (Højmesse liturgien) Hvorfor gå i kirke? Får vi ikke det hele i IMU? (ApG 2,42) Hvad skal vi med præster? (1. Tim 3,1-7; 1. Tim 2,8-15; Rom 12,3-8; ApG 6,2-4) Taler. Kunne være en præst. Det kunne være gavnligt at bruge en del tid på fx i begyndelsen af mødet at gennemgå de enkelte led i en almindelig gudstjeneste. Bog: "Lørdagsglimt" af Thomas Kristensen, Lohses Forlag Se Bibellex, Lohses Forlag

37 A-emne: Bibelen Bibelens tilblivelse - hvordan? Hvad betyder det, at Bibelen er Guds Ord. Bibelen er en kristens rettesnor for tro, lære og liv. Har Guds ord (Bibelen) magt i sig selv? Hvad med det tidsbestemte i Bibelen? Bibelen - mere end en bog! (2. Pet 1,19-21; 2. Tim 3,15-17) Gud har talt! (Hebr 4,12-13; 2. Pet 1,19-21) Guds Ord er mad (Es 55,10-11) Guds Ord gennem menneskers mund (1. Kor 2,11-13; 2. Pet 1,19-21) Guds Ord virker (Hebr 4,12-13) Bibelens troværdighed (2. Pet 1,19-21; Luk 16,19-31) Hvordan bruger jeg Bibelen (Matt 7,24-27; Hebr 5,13-14) Taler, video med efterfølgende samtale, bibelstudie med spørgsmål. Som indgang til emnet kunne mødelederen bede alle om at finde bibelsteder, hvor Bibelen siger noget om sig selv. Evt. to og to sammen.

38 Video: Bibelen under lup om Bibelens oprindelse og troværdighed. 3x20 min. Bibelpjece: Ungdommens frelser Bog: "Svar på tiltale" 2 (håndbog). Kapitel om "Bibelens troværdighed", Credo Forlag (udkommer sept. 1993) Luthers lille Katekismus: "Indledningen" Lohses Bibelhåndbog A-emne: Dåben Hvad er dåben? Hvad gavner den? Hvad er vigtigst: troen eller dåben? Hvad menes der med genfødelse? Dåben er et sakramente. Er det ikke nok at velsigne et barn for så at døbe det som voksen? Tænk jeg er døbt! Dåb og tro. Dåben - mere end tre håndfulde vand? (Tit 3,4-7; Matt 28,18-20) Skal man døbes for at være kristen? (Mark 16,16; 1. Pet 3,21) Hvad gavner dåben? (Tit 3,4-7; ApG 2,38) Dåb og tro (Mark 16,16; Gal 3,27-29) Døbt til Jesus (Kol 2,6-15; Rom 6,1-11) Taler, bibelstudie med spørgsmål. Indled evt. aftenen med at samtale om dåbsritualet i grupper. Se bag i Salmebogen. Bibeltimeoplæg: Fødsel til nyt liv (Idèbanken) Bibelpjece: Ungdommens frelser af Kurt Dalsgaard, Lohses Forlag Bøger: "Livet er begyndt" side 22 m.fl. (Spørgsmål til gruppearbejde), Lohses Forlag "Lørdagsglimt" af Thomas Kristensen, Lohses Forlag side Luthers lille Katekismus: "Dåben" Se Bibellex, Lohses Forlag A-emne: Dåben og troens liv Dåben er fødslen. Troen er livet. Hvordan bekæmpe det gamle menneske og leve det nye liv? Hjælp til at forstå den virkelighed, som det er at være

39 et døbt og nyt menneske. Fx har den døbte mulighed for at sige til Fristeren: "Forsvind, Satan! Du er ikke min Herre. Jeg er døbt til at høre Jesus til. Du har ikke ret til noget i mit liv" Døbt til at leve (Kol 2,6-15; Kol 3,1-11) Vokset sammen med Jesus (Rom 6,1-14; Matt 4,8-11) Du er død - men lever! (Rom 6,1-14) Med rødderne i sund jord (Kol 3,1-11) Noget nyt er blevet til (2. Kor 5,17-21) Taler med spørgsmål. Bog: Livet er begyndt side (har spørgsmål til gruppearbejde) Lohses Forlag "Tro og liv" af Kurt Christensen, Lohses Forlag A-emne: Nadveren Brød og vin - mere end symboler. Rejsemåltid. Nadveren er et sakramente: hvad betyder det? Man kan drikke sig en dom til. Er det ret at udelukke nogen fra nadveren. Hvorfor modtage nadveren? (1. Kor 11,23-26) I nærkontakt med Jesus (Mark 14,22-25) Nadveren - symbol eller virkelig Jesus-nærvær? (1. Kor. 11,23-26; Joh 6,51-56) Tegn og virkelighed i nadveren (nadverritualet) (1. Kor 11,23-26) Taler, bibelstudie med spørgsmål Efter tale og evt. samtale kunne der bruges tid på at se på hele nadverritualet. Hvad siger det om nadverens indhold? Læs og samtal evt. ud fra afsnit i "Lørdagsglimt"

40 Bibelpjece: Ungdommens frelser af Kurt Dalsgaard, Lohses Forlag Bibeltimeoplæg: Brød til liv Idèbanken Bog: "Lørdagsglimt" af Thomas Kristensen side 68-77, Lohses Forlag "Himmelfest på jorden" af Flemming Baatz Kristensen, Credo Forlag Luthers lille Katekismus: om "Nadveren" Se Bibellex, Lohses Forlag B-emne: Loven Loven er i bibelsk betydning udtryk for alt det, Gud kræver og ønsker af et menneske. Det har aldrig været Guds tanke, at vi skulle gøre os fortjent til frelse ved loven. Men Gud har givet os loven af tre grunde: 1. En vejledning for alle mennesker i, hvad der er godt at gøre. 2. For at Guds vilje må trænge ind i samvittigheden så vi ser og erkender synden og derved drives til Jesus. 3. En vejviser for en kristen i, hvordan Gud ønsker, at jeg skal tjene ham og Guds lov er altid aktuel (Rom 3,19-20, 12,9-21, 13,1-10) Hvor jeg elsker din lov (Sl 119,97-112; Kol 1,9-10) Guds lov er hellig, retfærdig og god! (Rom 7,7-14; 5. Mos 30,15-20) Det vil være det bedste, at få fat i en taler, der kan undervise om lovens tre brug, og som vil give eksempler på, hvordan Gud virker med sin lov på disse måder i dag. Luthers lille Katekismus "De 10 bud" Bibellex, "Loven", Lohses Forlag Gud A-emne: Skaberen I trosbekendelsen siger vi: Vi tror på Gud Fader, den almægtige, Himmelens og jordens Skaber.

41 Gud står bag alt: universet, tiden, jorden og alt i din hverdag. Ingen og intet er blevet til ved egen kraft. Intet er blevet til ved tilfældighed. Gud giver alt liv og er den eneste, der kan opretholde livet. Gud har ingen ligemand. Gud står bag (1.Mos 1; Sl 104; Es 45,5-13) Guds skabelse eller Darwins teorier (ApG 17, 24-31; Es. 45,5-13) Det Gud siger, det sker (Sl 33,4-12) Gud har ingen ligemand (Es 45,5-13) Besøg af taler, fx en kristen lærer, der underviser i religion/kristendom. Aftenen kan indledes eller afsluttes med filmen: "På rejse med livet" Studiehæfte: "I begyndelsen 1. Mos af Vibeke Sode Nielsen, Credo Forlag Fra Adam til Noa af Asger Dahl Sørensen, Lohses Forlag Bog: "Svar på tiltale" 2 (Håndbog). Kapitel om "Skabelse og udvikling", Credo Forlag (Udkommer sept. 1993) Film: "På rejse med livet." (nr. 764) "Skabelsens Gud" (nr. 517,2) Bibeltimeoplæg: Hvem er Gud (idèbanken) Se Bibellex, Lohses Forlag Se Luthers lille Katekismus under "Det første led, om Skabelsen" Gud

42 A-emne: Gud er hellig Gud er Gud. Gud har altid været, og vil altid være. Han er Hellig, Hellig, Hellig. Fuldkommen ren og sandheden selv. Som ild, der fortærer alt urent og ondt. Som et lys så skarpt, at intet kan skjules i hans nærhed. Guds natur er fjernt fra al synd og ondskab. Gud er uendelig ophøjet. Gud ved alt, kan alt, og hans kærlighed er uden græsner. Den Hellige Gud (Åb 4,8-11; Åb 15,3-4) Gud er Hellig, Hellig, Hellig (Es 6,1-7) Gud er Gud (Es 55,6-11; Es 57,14-21) Uendelig magt, ret og kærlighed (Es 6,1-7; Es 57,14-21; Hos 11,8-9) Indled evt. mødet med at udlevere et ark til alle, hvorpå følgende ordpar står overfor hinanden: Kærlighed/hellighed - nærhed/ophøjethed - vrede/nåd - kendt/skjult - kan alt/tvinger ingen - kan påvirkes/uforanderlig - ved alt/kan ikke vide, hvad vi vælger - dommer/god far - tre personer/èn - kraft/personlig - skaberen/frelseren - har mistet terrain/styrer alt og alle. - sæt streg under de egenskaber og ord, som er mest fremtrædende for dig, når du tænker på Gud. Èn streg for hvert ordpar. - Sammenlign og drøft dine prioriteringer med sidemanden m/k. Dermed er vi sporet ind på aftenens emne og en inviteret taler kan gå i gang med emne og tekst. Inddrag evt. vidnesbyrd fra ældre i samfundet om, hvordan de har oplevet Guds hellighed/gudsfrygt. Studiehæfte: Hellig, hellig, hellig Esajas tekster, af Jesper Steen Andersen, Credo Bog: "Hellighed. Kristenlivets tabte dimension", af Agner Norlander, Credo Forlag (udkommer efteråret 1993). Se Bibellex under "Hellig", Lohses Forlag For

43 Gud B-emne: Treenigheden Jesus siger: Jeg og Faderen vi er èt. Samtidig taler han om at Faderen har sendt ham. Her holder vores logiske sans op. Gud Fader, Gud Søn og Gud Helligånd. Tre personer i èn og samme Gud. Hvordan skal vi forklare andre dette og selv forstå det? Er det unødig spekulation eller afgørende for troen? Det gode budskab om treenigheden (Joh 1, ; 2. Kor 13,13) Gud er èn - og tre (Joh 14,8-31; 2. Kor 13,13; Matt. 28,19) Ved begyndelsen af mødet kan alle i kor sige trosbekendelsen efter at mødelederen med få ord gør opmærksom på bekendelsens opdeling i tre artikler efter den treenige Gud. Det er Ham vi tror på. Ellers må denne aften naturligt have et undervisende præg. Bed underviseren (evt. en præst) om at undgå spekulation og i stedet prøve ud fra Guds ord at vise, hvad det betyder for os, at Gud er tre i èn. Bog: Fri til at leve har et andagts stykke omkring dette emne. Lohses Se Bibellex, Lohses Forlag Luthers lille Katekismus under "indledningen til trosbekendelsen" Forlag

44 Gud A-emne: Gud er kærlighed Guds væsen er kærlighed. Gennem Jesus viser Gud sin kærlighed. Det er en ufortjent kærlighed, som vi også oplever i dagligdagen når Gud giver mad, hus, tryghed og alt andet. Gud er kærlighed. Derfor skabte han, og derfor længes han efter at frelse. Men vi møder også nød og ulykker, uretfærdighed og ondskab. Hvordan hænger det sammen, når Gud er kærlighed? Hvorfor griber Gud ikke ind? Gud er kærlighed. (1. Joh 4,7-10; Matt 5,43-48) Sådan viser Gud sin kærlighed (Rom 5,6-10) Hvordan kan Gud tillade? (Luk 13,1-5; Dan 9,1-20; Job 42,1-6; Sl 42) Besøg af taler. Til indledning/oplæg til bibeltime, kan en gruppe lave et lille dramastykke. Lav spørgsmål til gruppesamtale efter oplægget. Der kunne arrangeres et bedemøde i løbet af aftenen, enten fælles eller (bedst) i små grupper. Sig til Gud i bønnen, hvad I ikke forstår og tak Gud for den kærlighed Han har mødt jer, den enkelte med. Se også forslaget til mødeformer på næste side "Gud er hellig" Bøger: "Der må være en mening med det" af Per Arne Dahl, Lohses Forlag "Gud, hvorfor sover du?" af Leif Andersen, Lohses Forlag Drama: "Hænder" (Idèbanken)

45 Gud B-emne: Gud er retfærdig Kernen i Guds retfærdighed er at han frikender og frelser den, der tror på Jesus Kristus. Guds retfærdighed understreger at hans væsen er kærlighed. Hos Gud eksisterer uretfærdighed ikke. I virkeligheden er det en herlig og trøsterig sandhed. Han er dommeren. Hans dom er retfærdig. Ingen skal dømmes forkert ved en fejl hos Gud. I Kristus tilregner han os sin egen retfærdighed. Guds retfærdighed - vores redning (Rom 3,10-26) Guds retfærdighed til os (Rom 1,16-17) Guds dom er retfærdig (Rom 2,1-11; Sl 96,10-13) Besøg af taler. Få lokale kræfter til at lave et oplæg med efterfølgende spørgsmål.

46 Livet A-emne: Skabt i Guds billede Tænk! Jeg er skabt i Guds billede, som Gud ønskede det. Gud har altid kendt mig, jeg er en del af hans plan. Jeg er ikke glemt af Gud, ikke ligegyldig for ham. Hvad betyder det at være skabt i Guds billede? Du er værdifuld (Es 43,1-7) Menneske i Guds billede (Sl. 139,1-18; 1. Mos. 1,27-28) Jeg er underfuldt skabt (Sl 139,13-18) Besøg af taler. Det kan være en læge eller lægestuderende, der på en særlig måde kan bekræfte, at vi alle er underfuldt skabt. Bibeltime med spørgsmål, der er aktuelle hos jer lige nu. Lav evt. dette emne over flere aftener og kæd aftenerne sammen med B-emnet: Sund selv accept.

47 Eller vis fx filmen: "Derfor menneske" som indledning. Fortsæt med samtale ud fra filmen og fx Sl 139, Film: "Derfor menneske nr. 225 Studiehæfte: I begyndelsen nr. 1 og 2. af Vibeke Sode Nielsen, Credo Forlag. Bog: "Trosbekendelsen", af Frederik Wisløff, Lohses Forlag på side 51 ff. Se Bibellex under "Menneske", Lohses Forlag Livet A-emne: Forvalter Alt det, jeg har, har jeg fået til låns. Jeg har ikke noget, jeg har fortjent og kan kalde mit eget. Alt er gave fra Gud. Han kan tage alt fra mig på mindre end èt sekund. Når Gud giver mig livet er det meningen, at jeg skal bruge de gaver, han har betroet mig. Det gælder penge, tid, ting, evner m.m. Det er også vores ansvar at bruge jordens ressourcer rigtigt. Her kommer både spørgsmål om forbrug, miljø og fordeling ind i billedet.

48 Guds medarbejder på jorden (Matt 25,14-30; Luk 16,1-13; 1. Mos 1,26-30; 1. Mos 2,8-15) Alt er gave - og opgave (Sl 8,1-10; 1. Tim 4,4-5) Mine penge er Guds (2. Kor 8,1-6; Luk 16,1-13; 1. Tim 6, ) Rigeligt til al gavmildhed (2. Kor 9,6-15) Find nogle unge og lidt ældre gerne fra samfundet. De skal komme med et oplæg om, hvordan de har det med, at være Guds medarbejdere. Efterfølgende samtale og/eller spørgsmål. Både her og hvis man bestiller en forkynder udefra, er det vigtigt at tale om konkrete nutidige forhold for os som forvaltere. Denne aften kan man ikke undgå at berøre emner, som er politisk sprængstof. Bog: Guds arbejdshandsker af Jennifer Rees Larcombe, Lohses Forlag. "Teknologi, videnskab og verdens ressourcer" af Ole Frederiksen, Lohses Forlag B-emne: Sund selvaccept Det er vigtigt at have et sandt, realistisk og sundt billede af sig selv. Mindreværdskompleks er ikke efter Guds vilje. For at kunne give til andre, må jeg have det godt med mig selv. Hvis jeg væmmes ved mig selv, kan jeg ikke elske andre og glæde mig med dem. Hurra! jeg er, som jeg er! (Mark. 12,29-31; Sl 139,13-18) Jeg har stor værdi for Gud (Sl 8,1-10) Du er et under (Sl 139; Sl 8) Oplæg/bibeltime fra en, der har kendskab til psykologi, - en præst/missionær. Vigtigt at Guds ords tale bliver udfoldet om emnet, så det bliver andet og mere end psykologi. Bøger: Troens menneske af Gunnar Elstad, Credo Forlag, side 59-72

1. Og Gud så alt, hvad han havde gjort, og se, det var såre godt. 1.Mos. 1,31. 2. Herre. Jeg slipper dig ikke, før Du velsigner mig. 1.Mos.

1. Og Gud så alt, hvad han havde gjort, og se, det var såre godt. 1.Mos. 1,31. 2. Herre. Jeg slipper dig ikke, før Du velsigner mig. 1.Mos. 1. Og Gud så alt, hvad han havde gjort, og se, det var såre godt. 1.Mos. 1,31 2. Herre. Jeg slipper dig ikke, før Du velsigner mig. 1.Mos. 32,27 3. Herren din Gud går selv med dig, han lader dig ikke i

Læs mere

Guide til til Højmessen

Guide til til Højmessen Guide til til Højmessen Velkommen til højmesse i Sct. Pauls Kirke. Denne guide beskriver forløbet af de højmesser, der ledes af sognepræst Flemming Baatz Kristensen. INDLEDNING: Klokkeringning og bedeslag.

Læs mere

Åndeligt discipelskab ved at se på Jesus Forståelse af discipelskab

Åndeligt discipelskab ved at se på Jesus Forståelse af discipelskab Åndeligt discipelskab ved at se på Jesus Forståelse af discipelskab Mere end ord og begreber og livsstil Mere end modeller og koncepter og typer Mere end nådegaver og tjeneste Mere end ledelse og lederskab

Læs mere

291 Du som går ud 725 Det dufter lysegrønt læsning: Ap. G. 2,1-11 Evanglium: Joh. 14,15-21

291 Du som går ud 725 Det dufter lysegrønt læsning: Ap. G. 2,1-11 Evanglium: Joh. 14,15-21 Prædiken til Pinsedag 15. maj 2016 Vestervang Kirke kl. 10.00 to dåb. V. Else Kruse Schleef Salmer: 290Ialsinglans 448v.1 3Fyldtafglæde 448v.4 6 331Uberørtafbyenstravlhed 291Dusomgårud 725Detdufterlysegrønt

Læs mere

Når dåb finder sted ved en særlig dåbsgudstjeneste, kan forud for dåbssalmen indledes med præludium, indgangssalme og dåbstale.

Når dåb finder sted ved en særlig dåbsgudstjeneste, kan forud for dåbssalmen indledes med præludium, indgangssalme og dåbstale. Dåb Autoriseret ved kgl. resolution af 12. juni 1992 Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset. Dåb under en højmesse

Læs mere

Prædiken til nytårsdag, Luk 2,21. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Torsdag d. 1. januar 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. Salmer

Prædiken til nytårsdag, Luk 2,21. 1. tekstrække. Grindsted Kirke Torsdag d. 1. januar 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. Salmer 1 Grindsted Kirke Torsdag d. 1. januar 2015 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til nytårsdag, Luk 2,21. 1. tekstrække Salmer DDS 712: Vær velkommen, Herrens år DDS 726: Guds godhed vil vi prise - -

Læs mere

teentro Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende 2. En Gud derude 3. Gud hernede 4. Hvorfor kom Jesus? frikirkelig konfirmation

teentro Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende 2. En Gud derude 3. Gud hernede 4. Hvorfor kom Jesus? frikirkelig konfirmation teentro frikirkelig konfirmation Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende Målet med denne samling er at have det sjovt og lære hinanden at kende. For at både du og teenagerne skal få mest muligt ud

Læs mere

Oversigt over temaer. 1. Lær hinanden at kende. 2. En Gud derude. 3. Gud hernede. 4. Hvorfor kom Jesus?

Oversigt over temaer. 1. Lær hinanden at kende. 2. En Gud derude. 3. Gud hernede. 4. Hvorfor kom Jesus? Oversigt over temaer 1. Lær hinanden at kende Målet med denne samling er at have det sjovt og lære hinanden at kende. For at både du og teenagerne skal få mest muligt ud af tiden med Teentro er det vigtigt,

Læs mere

Prædiken til 3. s. efter helligtrekonger, Luk 17,5-10. 2. tekstrække

Prædiken til 3. s. efter helligtrekonger, Luk 17,5-10. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 26. januar 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 3. s. efter helligtrekonger, Luk 17,5-10. 2. tekstrække Salmer DDS 52: Du, Herre Krist, min frelser est Dåb: DDS 448:

Læs mere

livliner inspiration til bøn Kerneværdier Vi vil leve i bøn

livliner inspiration til bøn Kerneværdier Vi vil leve i bøn 15 livliner inspiration til bøn Kerneværdier Vi vil leve i bøn 1 »Vi vil leve i bøn«sådan lyder en af kerneværdierne i IMU, og derfor ønsker vi at sætte fokus på bøn. 15 livliner er en opfordring til at

Læs mere

ion enter Fordi vi brænder for vækkelse! ækkelses

ion enter Fordi vi brænder for vækkelse! ækkelses ion ækkelses enter Fordi vi brænder for vækkelse! Vores håb er: At et hvert menneske i København, i Danmark og i verden bliver livsforvandlet af Guds kærlighed og kraft og bliver en brændende efterfølger

Læs mere

DÅB HØJMESSE. MED DÅB PRÆLUDIUM LOVPRISNING OG BØN INDGANGSBØN

DÅB HØJMESSE. MED DÅB PRÆLUDIUM LOVPRISNING OG BØN INDGANGSBØN HØJMESSE. MED DÅB DÅB PRÆLUDIUM INDGANGSBØN INDGANGSSALME HILSEN P: Herren være med jer! M: Og Herren være med dig! P: Lad os alle bede! INDLEDNINGSKOLLEKT LÆSNING DÅBSSALME LOVPRISNING OG BØN P: Lovet

Læs mere

du tager deres (msk) ånd bort, og de dør du sender din ånd, og der skabes liv.

du tager deres (msk) ånd bort, og de dør du sender din ånd, og der skabes liv. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirker den 20. maj 2013 Kirkedag: 2. pinsedag/a Tekst: Joh 3,16-21 Salmer: SK: 294 * 289 * 280 * 292 * 287,2 * 298 Således er svaret på hvorledes. Således elskede

Læs mere

Bøn: Vor Gud og far Vær hos os i kampen mod løgn og ondskab. Lad din gode Ånd råde. Amen

Bøn: Vor Gud og far Vær hos os i kampen mod løgn og ondskab. Lad din gode Ånd råde. Amen 3. s. i fasten II 28. februar 2016 Sundkirken 10 Salmer: 266 Mægtigste Kriste 390 Gud, lad dit ord 302 Gud Helligånd 570 Menneske din egen magt 192 v. 7-9 Du som har dig selv 217 Min Jesus lad Bøn: Vor

Læs mere

Bededag 1. maj 2015. Tema: Omvendelse. Salmer: 496, 598, 313; 508, 512. Evangelium: Matt. 3,1-10

Bededag 1. maj 2015. Tema: Omvendelse. Salmer: 496, 598, 313; 508, 512. Evangelium: Matt. 3,1-10 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Omvendelse Salmer: 496, 598, 313; 508, 512 Evangelium: Matt. 3,1-10 Store Bededag blev indført i 1686 for at slå mange forskellige bods- og bededage sammen til én dag. Meningen

Læs mere

Denedueforatmindeosom, atheligåndenskraftogvejledning erheltafgørendemidtialvorgode ognødvendigeplanlægning!

Denedueforatmindeosom, atheligåndenskraftogvejledning erheltafgørendemidtialvorgode ognødvendigeplanlægning! På Indre Missions Lederkonference 23. - 25. marts 2012 var en del af undervisningen udformet som et "LK12-køkken" med Helene Svinth Mathiassen, Brian Madsen og Carsten (Sprint) Korsholm Poulsen som de

Læs mere

6.s.e.påske. 17. maj 2015. Indsættelse i Skyum og Hørdum

6.s.e.påske. 17. maj 2015. Indsættelse i Skyum og Hørdum 6.s.e.påske. 17. maj 2015. Indsættelse i Skyum og Hørdum Joh. 15,26-16,4: At være vidne. Det er festdag i dag. Flaget er hejst. Det hvide kors på den røde baggrund. Opstandelsens hvide kors lyser på langfredagens

Læs mere

Prædiken til 6. søndag efter påske, Joh 17,20-26. 2. tekstrække

Prædiken til 6. søndag efter påske, Joh 17,20-26. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 1. juni 2014 kl. 9.30 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 6. søndag efter påske, Joh 17,20-26. 2. tekstrække Salmer DDS 722: Nu blomstertiden kommer DDS 299: Ånd over ånder DDS

Læs mere

1. søndag efter trinitatis 7. juni 2015

1. søndag efter trinitatis 7. juni 2015 Kl. 9.00 Kl. 10.00 Ravsted Kirke Burkal Kirke (kirkekaffe) Tema: Barmhjertighed Salmer: 745, 696; 692, 372 722, 494, 685; 614, 671 Evangelium: Luk. 16,19-31 Gudsfrygt belønnes, og ugudelighed får sin straf.

Læs mere

Prædiken til trinitatis søndag, Matt 28,16-20. 2. tekstrække

Prædiken til trinitatis søndag, Matt 28,16-20. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 15. juni 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til trinitatis søndag, Matt 28,16-20. 2. tekstrække Salmer DDS 356: Almagts Gud, velsignet vær DDS 289: Nu bede vi den Helligånd

Læs mere

Prædiken til skærtorsdag, Joh 13,1-15. 2. tekstrække

Prædiken til skærtorsdag, Joh 13,1-15. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Skærtorsdag d. 17. april 2014 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til skærtorsdag, Joh 13,1-15. 2. tekstrække Salmer DDS 458: Zion, pris din saliggører DDS 58: Jesus! Frelser og befrier

Læs mere

Ledervejledning. God fornøjelse med materialet. IMU - Indre Missions Ungdom

Ledervejledning. God fornøjelse med materialet. IMU - Indre Missions Ungdom Ledervejledning TeenTools Katekismus er et ledermateriale som du som teenleder, konfirmandleder, forkynder eller dig som har andet arbejde med teenagere kan bruge og finde inspiration i. Vi siger forkyndelse

Læs mere

Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen

Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen Prædiken til seksagesima søndag d. 31/1 2016. Lemvig Bykirke kl. 10.30, Herning Bykirke 15.30 v/ Brian Christensen Tekst: Es 45,5-12;1. kor 1,18-25; Mark 4,26-32 Og Jesus sagde:»med Guds rige er det ligesom

Læs mere

Tro og bekendelse Bibeltime af: Finn Wellejus

Tro og bekendelse Bibeltime af: Finn Wellejus Tro og bekendelse Bibeltime af: Finn Wellejus Rom.10.10: Thi med hjertet tror man til retfærdighed, og med munden bekender man til frelse. Rom.10.4: Thi Kristus er lovens ophør, så retfærdighed gives enhver,

Læs mere

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Nollund Kirke Søndag d. 6. marts 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Nollund Kirke Søndag d. 6. marts 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal 1 Nollund Kirke Søndag d. 6. marts 2016 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække Salmer DDS 736: Den mørke nat forgangen er (mel: Winding) Dåb DDS 448,1-3

Læs mere

Disciplene kaldes. Sange Alle som tørster (FS 3) Forunderlige nåde (FS 52) Vi vil så kærlighed (FS 167)

Disciplene kaldes. Sange Alle som tørster (FS 3) Forunderlige nåde (FS 52) Vi vil så kærlighed (FS 167) Oplæg til IMU Disciplene kaldes Mark 1,14-20 Overordnede tanker Målet for denne aften er at stille skarpt på indledningen til Markusevangeliet. Vi møder meget tidligt en meget komprimeret og udfordrende

Læs mere

Prædiken, d. 12/4-2015 i Hinge Kirke kl. 9.00 og Vinderslev Kirke kl. 10.30. Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes:

Prædiken, d. 12/4-2015 i Hinge Kirke kl. 9.00 og Vinderslev Kirke kl. 10.30. Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes: Prædiken, d. 12/4-2015 i Hinge Kirke kl. 9.00 og Vinderslev Kirke kl. 10.30. Salmer; 403, 221, 218/ 248, 234, 634 Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes: Korsvar Om aftenen den samme dag,

Læs mere

Prædiken Bededag. Kl. 9.00 i Ans. Kl. 10.30 i Hinge. Kl. 19.00 i Vinderslev

Prædiken Bededag. Kl. 9.00 i Ans. Kl. 10.30 i Hinge. Kl. 19.00 i Vinderslev Prædiken Bededag. Kl. 9.00 i Ans. Kl. 10.30 i Hinge. Kl. 19.00 i Vinderslev Indgangssalme: DDS 4: Giv mig, Gud, en salmetunge Salme mellem læsninger: DDS 432 Herre Gud Fader i Himlen! (det lille litani)

Læs mere

menneske- OG DIAKOnISYn blaakors.dk

menneske- OG DIAKOnISYn blaakors.dk menneske- OG DIAKOnISYn blaakors.dk 1 Forord Blå Kors Danmark er en diakonal organisation, som arbejder på samme grundlag som folkekirken: Bibelen og de evangelisk-lutherske bekendelsesskrifter. I Blå

Læs mere

Sidste søndag i kirkeåret 23. november 2014

Sidste søndag i kirkeåret 23. november 2014 Kl. 10.00 Kl. 14.00 Burkal Kirke Tinglev Kirke Tema: Hvile hos Jesus Salmer: 403, 380, 603; 277, 430 403, 666; 66, 431 Evangelium: Matt. 11,25-30 Jesus priser sin himmelske far, fordi han har åbenbaret

Læs mere

Prædiken til 5.s.e.påske Joh 17,1-11; Es 44,1-8; Rom 8, 24-28 Salmer: 748; 6; 417 665; 294; 262

Prædiken til 5.s.e.påske Joh 17,1-11; Es 44,1-8; Rom 8, 24-28 Salmer: 748; 6; 417 665; 294; 262 Prædiken til 5.s.e.påske Joh 17,1-11; Es 44,1-8; Rom 8, 24-28 Salmer: 748; 6; 417 665; 294; 262 Lad os bede! Kære Herre, tak fordi Kristus, Din Søn, har skabt en åbning for os ind til Dig, og at Du, faderen,

Læs mere

Pinsedag 24. maj 2015

Pinsedag 24. maj 2015 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Åndsudgydelse og fred Salmer: 290, 287, 282; 291, 308 Evangelium: Joh. 14,22-31 Helligånden kan et menneske ikke lære at kende rent teoretisk, men kun på det personlige plan.

Læs mere

Prædiken til Kristi himmelfarts dag, Luk 24,46-53. 2. tekstrække

Prædiken til Kristi himmelfarts dag, Luk 24,46-53. 2. tekstrække 1 Nollund Kirke Torsdag d. 5. maj 2016 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til Kristi himmelfarts dag, Luk 24,46-53. 2. tekstrække Salmer DDS 267: Vær priset, Jesus Krist, Guds lam DDS 251: Jesus, himmelfaren

Læs mere

Fordyb dig i. Bibelens fortælling. Videoer med. Studiehæfte

Fordyb dig i. Bibelens fortælling. Videoer med. Studiehæfte gdette hæfte giver ad ang til videoerne Fordyb dig i Bibelens fortælling Videoer med Bibelens fortælling Studiehæfte til samtale og fordybelse 50 år med Bibellæser- Ringen Studiemateriale til Bibelens

Læs mere

Side 1 af 6. Prædiken til sidste søndag efter H3K, 1. tekstrække. Grindsted kirke, søndag d. 20. januar 2013. Steen Frøjk Søvndal.

Side 1 af 6. Prædiken til sidste søndag efter H3K, 1. tekstrække. Grindsted kirke, søndag d. 20. januar 2013. Steen Frøjk Søvndal. Side 1 af 6 Prædiken til sidste søndag efter H3K, 1. tekstrække Grindsted kirke, søndag d. 20. januar 2013 Steen Frøjk Søvndal Salmer: DDS 403: Denne er dagen, som Herren har gjort DDS 448: Fyldt af glæde

Læs mere

Prædiken til Helligtrekongers søndag, Joh 8,12-20. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 5. januar 2014 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til Helligtrekongers søndag, Joh 8,12-20. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 5. januar 2014 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke Søndag d. 5. januar 2014 kl. 11.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til Helligtrekongers søndag, Joh 8,12-20. 2. tekstrække Salmer DDS 136: Dejlig er den himmel blå DDS 391: Dit ord, o Gud,

Læs mere

Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset.

Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset. Dåb Autoriseret ved kgl. Resolution af 12. Juni 1992 Dåb finder i almindelighed sted i kirken under en gudstjeneste. I tilfælde af sygdom kan dåb foregå i hjemmet eller på sygehuset. Dåb under en højmesse

Læs mere

Begravelse på havet foretages efter et af de anførte ritualer med de ændringer, som forholdene nødvendiggør.

Begravelse på havet foretages efter et af de anførte ritualer med de ændringer, som forholdene nødvendiggør. Begravelse Der anføres i det følgende to begravelsesordninger: en længere og en kortere. Begge kan anvendes ved jordfæstelse og ved bisættelse (brænding). Ordningerne er vejledende, men jordpåkastelsen

Læs mere

Den, der kommer til mig, vil jeg aldrig vise bort 5 Mos. 30, 19-20 Joh. 6, 37

Den, der kommer til mig, vil jeg aldrig vise bort 5 Mos. 30, 19-20 Joh. 6, 37 Så længe jorden står, skal såtid og høsttid, kulde og varme, sommer og vinter, dag og nat ikke ophøre. 1 Mos. 8, 22 Joh. 6, 35 Jeg er livets brød. Den, som kommer til mig, skal ikke sulte, og den, der

Læs mere

HVER DAG I NI DAGE OP MOD PINSE

HVER DAG I NI DAGE OP MOD PINSE 1 HVER DAG I NI DAGE OP MOD PINSE At stille sig ind på pinsen Sammenstillet maj 2016 af Flemming Baatz Kristensen frit efter inspiration fra kirkens tradition Kort før Jesus afsluttede sin tilværelse på

Læs mere

Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 30. december 2012 kl. 10.00. Salmer: 123/434/132/127//8/439/112/96 Uddelingssalme: se ovenfor: 112

Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 30. december 2012 kl. 10.00. Salmer: 123/434/132/127//8/439/112/96 Uddelingssalme: se ovenfor: 112 1 Julesøndag I. Sct. Pauls kirke 30. december 2012 kl. 10.00. Salmer: 123/434/132/127//8/439/112/96 Uddelingssalme: se ovenfor: 112 Åbningshilsen Vi fejrer jul. Vi er i Julen. Vi fester. Igen. Jul betyder

Læs mere

1. søndag efter trinitatis 29. maj 2016

1. søndag efter trinitatis 29. maj 2016 Kl. 9.00 Ravsted Kirke 745, 616; 680, 672 Kl. 10.00 Burkal 745, 680, 616; 534, 672 Tema: Rigdom Evangelium: Luk. 12,13-21 Rembrandt: Lignelsen om den rige mand (1627) "Spis, drik og vær glad!" Det var

Læs mere

Cellegruppe oplæg Efteråret 2004

Cellegruppe oplæg Efteråret 2004 Cellegruppe oplæg Efteråret 2004 Velkommen tilbage fra sommerferie og til en ny spændende sæson i Odder Frimenighed. Hvert efterår starter menighedens celler med et fælles oplæg. Som kirke har vi en drøm,

Læs mere

Højmesse/afskedsgudstjeneste i Emmersbæk, søndag den 12. juli kl. 10.30

Højmesse/afskedsgudstjeneste i Emmersbæk, søndag den 12. juli kl. 10.30 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Højmesse/afskedsgudstjeneste i Emmersbæk, søndag den 12. juli kl. 10.30 6. søndag efter trinitatis,

Læs mere

»Hver gang skulle jeg gerne være en lille smule anderledes, når jeg går hjem« (Kvindelig tilhører, 54 år)

»Hver gang skulle jeg gerne være en lille smule anderledes, når jeg går hjem« (Kvindelig tilhører, 54 år) »Hver gang skulle jeg gerne være en lille smule anderledes, når jeg går hjem«(kvindelig tilhører, 54 år) 11 Kapitel 1 Det som ingen kan sige sig selv AF HANS-OLE BÆKGAARD VALGMENIGHEDSPRÆST»Herre, jeg

Læs mere

3. søndag efter påske I. Sct. Pauls kirke 21. april 2013 kl. 10.00. Salmer: 234/434/219/654//242/439/230/375 Uddelingssalme: se ovenfor: 230

3. søndag efter påske I. Sct. Pauls kirke 21. april 2013 kl. 10.00. Salmer: 234/434/219/654//242/439/230/375 Uddelingssalme: se ovenfor: 230 1 3. søndag efter påske I. Sct. Pauls kirke 21. april 2013 kl. 10.00. Salmer: 234/434/219/654//242/439/230/375 Uddelingssalme: se ovenfor: 230 Åbningshilsen. Foråret har brudt vinterens magt og vi mærker

Læs mere

Hvorfor en bog om Bibelen? 13 Positiv eller negativ... 14 Småting om bogen 15

Hvorfor en bog om Bibelen? 13 Positiv eller negativ... 14 Småting om bogen 15 Indhold Indledning 12 Hvorfor en bog om Bibelen? 13 Positiv eller negativ... 14 Småting om bogen 15 1. del * Hvorfor læse i Bibelen 18 Kapitel 1: Få åbnet øjnene 19 Kapitel 2: Hvad er Bibelen for en bog?

Læs mere

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 30. marts 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække. Grindsted Kirke Søndag d. 30. marts 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Grindsted Kirke Søndag d. 30. marts 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til midfaste søndag, Joh 6,24-37. 2. tekstrække Salmer DDS 496: Af dybsens nød, o Gud, til dig DDS 289: Nu bede vi den

Læs mere

Prædiken til Skærtorsdag, Vor Frue Kirke, 2014.

Prædiken til Skærtorsdag, Vor Frue Kirke, 2014. Prædiken til Skærtorsdag, Vor Frue Kirke, 2014. Stine Munch Han havde elsket sine egne, som var i verden, og han elskede dem indtil det sidste Jesu kærlighed er en kærlighed til det sidste. En fuldkommen

Læs mere

Fælles skriftemål forud for gudstjenesten. HILSEN Præsten siger: Nåde være med jer og fred fra Gud, vor Fader, og Herren Jesus Kristus.

Fælles skriftemål forud for gudstjenesten. HILSEN Præsten siger: Nåde være med jer og fred fra Gud, vor Fader, og Herren Jesus Kristus. Skriftemål Autoriseret ved kgl. resolution af 12. juni 1992 Fælles skriftemål forud for gudstjenesten Fælles skriftemål kan holdes forud for gudstjenesten imellem anden og tredje ringning efter følgende

Læs mere

Kristi Fødsels Dag. 25.dec.2015. Hinge kirke kl.9.00 Nadver. Vinderslev kirke kl.10.30.

Kristi Fødsels Dag. 25.dec.2015. Hinge kirke kl.9.00 Nadver. Vinderslev kirke kl.10.30. Kristi Fødsels Dag. 25.dec.2015. Hinge kirke kl.9.00 Nadver. Vinderslev kirke kl.10.30. Salmer: Hinge kl.9.00: 749-117/ 98-102- 118 Vinderslev kl.10.30: 749-117- 94/ 98-102- 118 Dette hellige evangelium

Læs mere

5. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 20. juli 2014 kl. 10.00. Salmer: 331/434/436/318//672/439/60/345

5. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 20. juli 2014 kl. 10.00. Salmer: 331/434/436/318//672/439/60/345 1 5. søndag efter trinitatis søndag II. Sct. Pauls kirke 20. juli 2014 kl. 10.00. Salmer: 331/434/436/318//672/439/60/345 Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Matt 16,13-26 Bøn. Lad os bede! Ånd over

Læs mere

Septuagesima 24. januar 2016

Septuagesima 24. januar 2016 Kl. 10.00 Burkal Kirke Tema: Brug dine talenter! Salmer: 744, 263, 276; 714, 209,1 373 Evangelium: Matt. 25,14-30 "Godt, du gode og tro tjener" Gud har i dåben givet os nogle meget store gaver: genfødslen

Læs mere

der en større hemmelighed og velsignelse, end vi aner, gemt til os i Jesu ord om, at vi skal blive som børn.

der en større hemmelighed og velsignelse, end vi aner, gemt til os i Jesu ord om, at vi skal blive som børn. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 10. maj 2015 Kirkedag: 5.s.e.påske/A Tekst: Joh 16,23b-28 Salmer: SK: 743 * 635 * 686 * 586 * 474 * 584 LL: 743 * 447 * 449 * 586 * 584 Jeg vil godt indlede

Læs mere

Prædiken til 2. søndag trinitatis, Luk 14,25-35. 2. tekstrække

Prædiken til 2. søndag trinitatis, Luk 14,25-35. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 29. juni 2014 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til 2. søndag trinitatis, Luk 14,25-35. 2. tekstrække Salmer DDS 36: Befal du dine veje DDS 62: Jesus, det eneste DDS 508:

Læs mere

En e-bog fra. AROS Forlag. Se flere titler på www.arosforlag.dk

En e-bog fra. AROS Forlag. Se flere titler på www.arosforlag.dk En e-bog fra AROS Forlag Se flere titler på www.arosforlag.dk Denne e-bog indeholder et digitalt vandmærk. Der er ved dit køb indlejret et digital mærke, som kan vise tilbage til dig som køber. Du skal

Læs mere

Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2014. Tekst. Johs. 11,19-45.

Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2014. Tekst. Johs. 11,19-45. Lindvig Osmundsen Bruger Side 1 05-10-2014 Prædiken til 16. søndag efter trinitatis 2014. Tekst. Johs. 11,19-45. Der er en vej som vi alle går alene. Teksterne vi har fået til 16. søndag efter trinitatis

Læs mere

Prædiken til sidste søndag i kirkeåret, Matt 25,31-46. 1. tekstrække. Urup Kirke. Søndag d. 24. november 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal.

Prædiken til sidste søndag i kirkeåret, Matt 25,31-46. 1. tekstrække. Urup Kirke. Søndag d. 24. november 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal. 1 Urup Kirke. Søndag d. 24. november 2013 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til sidste søndag i kirkeåret, Matt 25,31-46. 1. tekstrække Salmer DDS 732: Dybt hælder året i sin gang DDS 569: Ja, engang

Læs mere

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over.

endegyldige billede af, hvad kristen tro er, er siger nogen svindende. Det skal jeg ikke gøre mig til dommer over. Mariæ Bebudelsesdag, den 25. marts 2007. Frederiksborg slotskirke kl. 10. Tekster: Es. 7,10-14: Lukas 1,26-38. Salmer: 71 434-201-450-385/108-441 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Læs mere

Jeg er ikke enig i TG s brug af Apg. kap 8 og 19. Det mener jeg skal ses ind i sin historiske ramme og kan ikke bruges til at lave dogmatik på.

Jeg er ikke enig i TG s brug af Apg. kap 8 og 19. Det mener jeg skal ses ind i sin historiske ramme og kan ikke bruges til at lave dogmatik på. Jeg har sammen med LMs afdelingsstyrelse for Sønderjylland-Fyn, lavet et notat om de fem videoer som Tommy Gubi (TG) har lagt ud på You tube. I disse videoer henvender han sig bl.a. direkte til os i Luthersk

Læs mere

Åbningshilsen. Nåde være med jer og fred fra Gud, vor Fader, og Herren Jesus Kristus. Amen.

Åbningshilsen. Nåde være med jer og fred fra Gud, vor Fader, og Herren Jesus Kristus. Amen. 1 2.søndag efter helligtrekonger II. Sct. Pauls kirke 17. januar 2016 kl. 16.00. Skitse - og stikordsagtig. Salmer: 289/277/439/362/Hvad er det der gør jul til noget særligt /143 Åbningshilsen. Nåde være

Læs mere

Prædiken Frederiksborg Slotskirke Jørgen Christensen 30. august 2015 13.s.e. Trin. Lukas 10,23-37 Salmer: 750-69 v.1-4 -683 52-697 --- Godmorgen.

Prædiken Frederiksborg Slotskirke Jørgen Christensen 30. august 2015 13.s.e. Trin. Lukas 10,23-37 Salmer: 750-69 v.1-4 -683 52-697 --- Godmorgen. Prædiken Frederiksborg Slotskirke Jørgen Christensen 30. august 2015 13.s.e. Trin. Lukas 10,23-37 Salmer: 750-69 v.1-4 -683 52-697 Godmorgen. I Slotskirken står vi op, når vi synger salmer, vi sidder ned,

Læs mere

24. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 18. november 2012 kl. 10.00. Salmer: 49/434/574/538//526/439/277/560 Uddelingssalme: se ovenfor: 277

24. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 18. november 2012 kl. 10.00. Salmer: 49/434/574/538//526/439/277/560 Uddelingssalme: se ovenfor: 277 1 24. søndag efter trinitatis II. Sct. Pauls kirke 18. november 2012 kl. 10.00. Salmer: 49/434/574/538//526/439/277/560 Uddelingssalme: se ovenfor: 277 Åbningshilsen Vi er kommet i kirke på 24. søndag

Læs mere

Kristne Kerneværdier 2012 2013

Kristne Kerneværdier 2012 2013 Troen kommer altså af det, der høres, og det, der høres, kommer i kraft af Kristi ord Rom 10,17 Se i dette program om der skulle være kursustilbud, du har lyst til at deltage i! En kursusaftens forløb:

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Mark 10,13-16

Evangeliet er læst fra kortrappen: Mark 10,13-16 1 1.søndag efter helligtrekonger II. Sct. Pauls kirke 10. januar 2016 kl. 10.00. Salmer:123/434/138/289//444/439/362/ Hvad er det, der gør jul til noget særligt /750 Åbningshilsen Vi er efter helligtrekonger

Læs mere

Skrtorsdag 2014. Dagen hedder den rene torsdag, fordi Jesus vaskede sine disciples fødder denne dag eller rettere denne aften.

Skrtorsdag 2014. Dagen hedder den rene torsdag, fordi Jesus vaskede sine disciples fødder denne dag eller rettere denne aften. Skrtorsdag 2014 Der er noget uheldsvarslende tungt over Skærtorsdag. Derfor skulle vi også begynde gudstjenesten med at synge Jakob Knudsens tunge mørke natteskyer, for det er sådan, stemningen er i fortællingen

Læs mere

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 10,23-37

Evangeliet er læst fra kortrappen: Luk 10,23-37 1 13. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 30. august 2015 kl. 10.00. Salmer: 298/434/208/164//365/439/192/613 Åbningshilsen Den sidste søndag i august, sensommerens næstsidste dag, første søndag

Læs mere

Teen-tro Alting har tid Jeg har altid tid Tid til tro Tid til Gud grunde til åbne Bibelen:

Teen-tro Alting har tid Jeg har altid tid Tid til tro Tid til Gud grunde til åbne Bibelen: Teen-tro Alting har en tid siger Bibelen Der skal være tid til venner. Tid til familie. Tid til Gud. Og tid til sport. Tid til skole. Og tid til dig selv. Måske har du god tid. Eller slet ikk tid. Måske

Læs mere

Prædiken til Alle Helgen Søndag

Prædiken til Alle Helgen Søndag Prædiken til Alle Helgen Søndag Salmer: Indgangssalme: DDS 732: Dybt hælder året i sin gang Salme mellem læsninger: DDS 571: Den store hvide flok vi se (mel.: Nebelong) Salme før prædikenen: DDS 573: Helgen

Læs mere

Dette hellige evangelium skriver evangelisten

Dette hellige evangelium skriver evangelisten Prædiken Pinsedag søndag den 19-05-13 i Skibet Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes: Menighedssvar Judas, ikke Iskariot, sagde til Jesus:»Herre, hvordan kan det være, at du vil give dig

Læs mere

5. søndag efter trin. Matt. 16,13-26

5. søndag efter trin. Matt. 16,13-26 5. søndag efter trin. Matt. 16,13-26 323, 292, 332 / 54, 477, 725 Magleby Byg, Jesus, med et Guddoms-bliv, af stene, som har ånd og liv, dit tempel i vor midte! Amen Dagens evangelium er en central tekst.

Læs mere

Prædiken til juleaften, Luk 2,1-14. 2. tekstrække

Prædiken til juleaften, Luk 2,1-14. 2. tekstrække 1 Grindsted Kirke Søndag d. 24. december 2015 kl. 16.30 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til juleaften, Luk 2,1-14. 2. tekstrække Salmer DDS 94: Det kimer nu til julefest DDS 104: Et barn er født i Betlehem

Læs mere

Lindvig Osmundsen 03-04-2015 Prædiken til Skærtorsdag 2015.docx Side 1. Prædiken til Skærtorsdag 2015. Bording. Tekst. Matt. 26,17-30.

Lindvig Osmundsen 03-04-2015 Prædiken til Skærtorsdag 2015.docx Side 1. Prædiken til Skærtorsdag 2015. Bording. Tekst. Matt. 26,17-30. Prædiken til Skærtorsdag 2015.docx Side 1 Prædiken til Skærtorsdag 2015. Bording. Tekst. Matt. 26,17-30. Opstandelsen og livet. Vi lever i lyset af Jesu opstandelse. Også når vi igen hører den historie

Læs mere

Lis. Godt Nyt fra Roskilde Frikirke Side 2

Lis. Godt Nyt fra Roskilde Frikirke Side 2 Jeg vil fortælle lidt om væksthuset. Væksthuset lever og har det godt. Vi mødes mindst en gang om måneden. Vi beder sammen, og taler om åndens gaver og tjenester. Vi øver os i at tjene sammen, fordi vi

Læs mere

9. søndag efter trinitatis 2. august 2015

9. søndag efter trinitatis 2. august 2015 Kl. 10.00 Burkal Kirke (dåb + kirkekaffe) Tema: God forvaltning Salmer: 749, 683, 448; 728, 375 Evangelium: Luk. 16,1-9 Sikke en svindler vi hører om i dag! Han har snydt sin herre, og nu hvor det er ved

Læs mere

Prædiken til konfirmationsgudstjeneste, Store Bededag 2014

Prædiken til konfirmationsgudstjeneste, Store Bededag 2014 Prædiken til konfirmationsgudstjeneste, Store Bededag 2014 Stine Munch Kære konfirmander. Kære forældre, bedsteforældre, søskende, og alle I andre fra familie og venner! I dag er det Store Bededag, det

Læs mere

20. søndag efter Trinitatis Es 5,1-7 Rom 11,25-32 Matt 21,28-46

20. søndag efter Trinitatis Es 5,1-7 Rom 11,25-32 Matt 21,28-46 20. søndag efter Trinitatis Es 5,1-7 Rom 11,25-32 Matt 21,28-46 Jesus fortæller i dagens evangelietekst to lignelser. I dem begge sigter han til folkets ledere: ypperstepræsterne, folkets ældste og farisæerne,

Læs mere

En ny skabning. En ny skabning

En ny skabning. En ny skabning En ny skabning At blive frelst er ikke kun at få sin synd tilgive, men også at blive født på ny. Det er noget noget der dør og det er et nyt liv der starter. Udrykket at blive født på ny er for mange kristne

Læs mere

5 s e På ske. 25.måj 2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30.

5 s e På ske. 25.måj 2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30. 5 s e På ske. 25.måj 2014. Hinge kirke kl.9. Vinderslev kirke kl.10.30. Salmer: Hinge kl.9: 313-651/ 673-67 Vinderslev kl.10.30: 313-651- 301/ 673-484- 67 Tekst Joh 17,1-11: Sådan talte Jesus; og han så

Læs mere

En bøn fra hjertet. En bøn fra hjerte til hjerte.

En bøn fra hjertet. En bøn fra hjerte til hjerte. Gudstjeneste i Lille Lyngby Kirke den 1. januar 2016 Kirkedag: Nytårsdag/B Tekst: Matt 6,5-13 Salmer: LL: 712 * 713 * 367 * 586 * 474 * 719 I filmen Bruce den Almægtige mener Bruce, at han kan gøre Guds

Læs mere

Studie. Åndelige gaver & tjenester

Studie. Åndelige gaver & tjenester Studie 11 Åndelige gaver & tjenester 65 Åbningshistorie Hver gang jeg køber noget større, gør jeg to ting: (1) jeg køber en udvidet garanti og (2) jeg beder. Jeg beder, fordi hvis det går i stykker, så

Læs mere

Side 1 af 6. Prædiken til sidste søndag i kirkeåret, 2. tekstrække. Grindsted kirke, søndag d. 25. november 2012 kl. 10.00. Steen Frøjk Søvndal

Side 1 af 6. Prædiken til sidste søndag i kirkeåret, 2. tekstrække. Grindsted kirke, søndag d. 25. november 2012 kl. 10.00. Steen Frøjk Søvndal Side 1 af 6 Prædiken til sidste søndag i kirkeåret, 2. tekstrække Grindsted kirke, søndag d. 25. november 2012 kl. 10.00 Steen Frøjk Søvndal Salmer: DDS 413: Vi kommer, Herre, til dig ind DDS 448: Fyldt

Læs mere

Fremtiden får ikke så mange ord med i evangelierne. Tales der endeligt om fremtiden, så er det i evighedens betydning.

Fremtiden får ikke så mange ord med i evangelierne. Tales der endeligt om fremtiden, så er det i evighedens betydning. Gudstjeneste i Skævinge & Lille Lyngby Kirke den 1. juni 2014 Kirkedag: 6.s.e.påske/B Tekst: Joh17,20-26 Salmer: SK: 257 * 254 * 264 * 263 * 251,3 * 267 LL: 257 * 254 * 263 * 251,3 * 267 I et par og 30

Læs mere

Prædiken til bededag, Matt 3,1-10. 1. tekstrække

Prædiken til bededag, Matt 3,1-10. 1. tekstrække 1 Nollund Kirke Bededag fredag d. 1. maj 2015 kl. 19.00 Steen Frøjk Søvndal Prædiken til bededag, Matt 3,1-10. 1. tekstrække Salmer DDS 497: Jeg råber fast, o Herre (mel: Jeg ved, på hvem jeg bygger) DDS

Læs mere

Gruppeopgave til bibeltime 1

Gruppeopgave til bibeltime 1 Gruppeopgave til bibeltime 1 Opgave 1: Johannes pegede på Jesus! Hvordan ser du ham? (individuel opgave) 1. Hvilke af nedenstående ord passer på dit billede af Jesus? Sæt en ring omkring de ord, som passer

Læs mere

4 s i Advent. 22.dec.2013. Vinderslev kl.9. Hinge kl.10.30

4 s i Advent. 22.dec.2013. Vinderslev kl.9. Hinge kl.10.30 4 s i Advent. 22.dec.2013. Vinderslev kl.9. Hinge kl.10.30 Salmer: Vinderslev kl.9: 76-339/ 82-117 Hinge kl.10.30: 76-339- 77/ 82-87- 117 Tekst: Joh 3,25-36 Nu kom Johannes' disciple i diskussion med en

Læs mere

Rødding 9.00 750 Nu titte til hinanden 448 dåb 41 Lille Guds barn 588 Herre, gør mit liv til bøn 722 Nu blomstertiden. Lihme 10.30

Rødding 9.00 750 Nu titte til hinanden 448 dåb 41 Lille Guds barn 588 Herre, gør mit liv til bøn 722 Nu blomstertiden. Lihme 10.30 1 Mos 32,25-32, Jak 1,22-25, Joh 16,23b-28 Rødding 9.00 750 Nu titte til hinanden 448 dåb 41 Lille Guds barn 588 Herre, gør mit liv til bøn 722 Nu blomstertiden Lihme 10.30 3 Lovsynger Herren 300 Kom sandheds

Læs mere

Kapitel 21 - Ær sabbatten og nadveren

Kapitel 21 - Ær sabbatten og nadveren Teksten er den del af: Brigham Young Kapitel 21 - Ær sabbatten og nadveren Oprettet: 16. december 2005 Dagen efter at præsident Young kom til Salt Lake-dalen talte han kort til pionerlejren om at holde

Læs mere

15. søndag efter trinitatis 13. september 2015

15. søndag efter trinitatis 13. september 2015 Kl. 9.00 Kl. 14.00 Burkal Kirke Tinglev Kirke Tema: Ubekymrethed Salmer: 750, 42; 41, 31 15, 369; 41, 31 Evangelium: Matt. 6,24-34 "End ikke Salomo i al sin pragt var klædt som en af dem" Der var engang

Læs mere

Faderen, og jeg er kommet til verden; jeg forlader verden igen, og jeg går til Faderen.«Joh 16,23b-28. Dette hellige evangelium skriver evangelisten

Faderen, og jeg er kommet til verden; jeg forlader verden igen, og jeg går til Faderen.«Joh 16,23b-28. Dette hellige evangelium skriver evangelisten Prædiken 5. søn. e. påske 5 maj 2013 i Skibet Dette hellige evangelium skriver evangelisten Johannes: Faderen, og jeg er kommet til verden; jeg forlader verden igen, og jeg går til Faderen.«Joh 16,23b-28

Læs mere

19. s. Trin. 2011. Højmesse 3 289 675 // 319 492 14. Kan man se troen?

19. s. Trin. 2011. Højmesse 3 289 675 // 319 492 14. Kan man se troen? 1 19. s. Trin. 2011. Højmesse 3 289 675 // 319 492 14 Kan man se troen? 1. Vi synger to Martin Luther salmer i dag. Og det har sin anledning, som nok ingen umiddelbart tænker på. Og jeg havde måske også

Læs mere

Skærtorsdag. 2016. B. Johs 13,1-15. Salmer: 455-471-260 613-476-474 Der var engang en mand, som var rejst ud for at finde lykken. Han havde hørt, at

Skærtorsdag. 2016. B. Johs 13,1-15. Salmer: 455-471-260 613-476-474 Der var engang en mand, som var rejst ud for at finde lykken. Han havde hørt, at Skærtorsdag. 2016. B. Johs 13,1-15. Salmer: 455-471-260 613-476-474 Der var engang en mand, som var rejst ud for at finde lykken. Han havde hørt, at der i en by var et sted, hvor alle var lykkelige. Der

Læs mere

MELLEM TVIVL OG TRO. Prædiken af Morten Munch 2 s i fasten / 16. marts 2014 Tekst: Mark 9,14-29

MELLEM TVIVL OG TRO. Prædiken af Morten Munch 2 s i fasten / 16. marts 2014 Tekst: Mark 9,14-29 Mark 9,14-29 s.1 Prædiken af Morten Munch 2 s i fasten / 16. marts 2014 Tekst: Mark 9,14-29 MELLEM TVIVL OG TRO Spændt ud mellem magt og afmagt Vi hører om en far, der desperat kommer for at få hjælp til

Læs mere

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30

Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Skærtorsdag 24.marts 2016. Hinge kirke kl.9.00 (nadver). Vinderslev kirke kl.10.30 Salmer: Hinge kl.9: 458-462/ 467-37,v.5-671 Vinderslev kl.10.30: 458-462- 178/ 467-37,v.5-671 Dette hellige evangelium

Læs mere

Forvandling. 2. Kor.5.17: "Derfor, hvis nogen er i Kristus, er han en ny skabning; det gamle er forbi, SE, noget nyt er blevet til!

Forvandling. 2. Kor.5.17: Derfor, hvis nogen er i Kristus, er han en ny skabning; det gamle er forbi, SE, noget nyt er blevet til! Forvandling Bibeltime af Finn Wellejus 2. Kor.5.17: "Derfor, hvis nogen er i Kristus, er han en ny skabning; det gamle er forbi, SE, noget nyt er blevet til!" Hvordan blev du frelst? - kære broder og søster.

Læs mere

Påskemandag (Anden Påskedag) 2013

Påskemandag (Anden Påskedag) 2013 Påskemandag (Anden Påskedag) 2013 Det er i dag den 1. april. Som det nok vil være bekendt, har jeg siden den 1. april 1988 været fast ansat som sognepræst i Galtrup, Øster Jølby og Erslev i de sidste par

Læs mere

Hvordan skal man bede? Med frimodighed, tro og konkret.

Hvordan skal man bede? Med frimodighed, tro og konkret. Hvordan skal man bede? Med frimodighed, tro og konkret. Er der faste regler for hvordan man skal bede? NEJ Men skriften giver os nogle gode anvisninger Ren i hjertet Frimodig Frimodig Frimodig Tro og

Læs mere

Lidt om troen. Lidt. Du står med et hæfte i hånden, der gerne vil fortælle dig om: At være en kristen. Evigheden. Gud og dig Troen

Lidt om troen. Lidt. Du står med et hæfte i hånden, der gerne vil fortælle dig om: At være en kristen. Evigheden. Gud og dig Troen Lidt om troen Du står med et hæfte i hånden, der gerne vil fortælle dig om: Lidt At være en kristen Om Frelse Dåb Helligånden Livet som kristen Evigheden Jesus kommer igen Himmelen Evigheden Gud og dig

Læs mere

I Guds hånd -3. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

I Guds hånd -3. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter I Guds hånd -3 I Guds hånd kan jeg sejre Mål: At lære børnene, at de kan sejre, når de holder sig tæt til Gud. Selvom de føler, de oplever nederlag, vil de stadig få sejr til sidst. For Gud er med dem.

Læs mere

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Luk 10,23-37

Prædiketeksten er læst fra kortrappen: Luk 10,23-37 1 13. søndag efter trinitatis I. Sct. Pauls kirke 25. august 2013 kl. 10.00. Salmer: 674/639/492,v.6/164//365/439/367/298 Uddelingssalme: se ovenfor: 367 Åbningshilsen Denne søndag er medmenneskets dag.

Læs mere