Tilstanden. Tanker omkring flow, skabelsesprocessens sindstilstand og leg. En kandidatopgave af Sarah Vedel Hurtigkarl

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Tilstanden. Tanker omkring flow, skabelsesprocessens sindstilstand og leg. En kandidatopgave af Sarah Vedel Hurtigkarl"

Transkript

1 Tilstanden Tanker omkring flow, skabelsesprocessens sindstilstand og leg. En kandidatopgave af Sarah Vedel Hurtigkarl Ädellab/Metallformgivning, Konstfack Vårtermin 2010 Vejleder: Aurél Schiller Opponent: Zandra Ahl Examinationsdatum

2 Abstrakt Tilstanden Tanker omkring flow - skabelsesprocessens sindstilstand og leg. Jeg har i denne opgave betragtet og foretaget en undersøgelse af sindstilstanden hos den skabende kunstner. Opgavens fokus er at definere og beskrive denne tilstand hovedsaligt ud fra Mihaly Csikzentmihalyi s teori omkring flow. Herudover stiller opgaven skabelsessinds tilstanden overfor legens tilstand og undersøger hvad der adskiller dem og hvad de har tilfælles. I begge tilstande vil fokus ligge på oplevelsen af tilstanden og i min undersøgelse er udgangspunktet barnet og den skabende kunstner. Opgavens problemstilling relaterer sig til mit arbejde både som inspirationskilde og som selve kernen, der gør det muligt for mig at komme ind i min verden. Det har været vigtigt for mig at undersøge dette teoretisk. Mit eksamens arbejde og tilstanden har mange ligheder. De har begge potentialet til at forvandle virkeligheden og åbne op til en anden verden. Deres ønske er at sende sindet på en indre rejse og at finde en uudforsket virkelighed.

3 Indholdsfortegnelse Baggrund 4 Indledning...5 Legens tilstand Tilstanden Flow-teorien og Csikszentmihalyi....9 Flow-teoriens udbredelse.. 10 Flow Interviews Hvad tilbydertilstanden og hvorfor anser jeg den som vigtig? Sammenfatning Noter og litteraturliste

4 Baggrund Jeg følte at en undersøgelse af relationen mellem tilstanden og den skabende kunstner var noget der kunne berige og udvikle min verden. Jeg har længe været fascineret af denne tilstand og opståelsen af den har været et mysterium for mig. Jeg var nysgerrig på de betingelser og færdigheder der kan åbne op for tilgang til disse oplevelser. Hvad kan definere tilstanden og hvad kræves der for at komme ind i den? Mine egne oplevelser er nogle jeg tidligere har valgt at holde for mig selv. Jeg har altid været draget af at få denne altomfattende tilstand til at komme tilbage til mig igen og igen. Derfor anser jeg det for interessant at undersøge om andre har haft den samme oplevelse, som jeg og hvor udbredt denne oplevelse af tilstanden er. Det har jeg blandt andet valgt at undersøge igennem de interviews jeg har lavet. Jeg har kunnet drage mange paralleller mellem barnets verden og min egen,derforhar jeg valgt at se på leg i forhold til tilstanden. Dette essay har resulteret i en spændende rejse med megen undren, mange spørgsmål og mulige svar. Nye muligheder for mit arbejde og min skabelsesproces har åbnet sig i min skrivende proces og jeg er spændt på at udforske mine resultater af dette essay.

5 Indledning Tilstanden er en del af skabelsesprocessen. Denne tilstand kan blandt andet opstå når jeg arbejder. Tilstanden udelukker alt andet og får tiden til at stå stille. Jeg oplever det som et dyb nærværende fokus. Tilstanden giver mig en følelse af en større helhed- at der er en mening med al ting. Nye forbindelser dannes i tilstanden, her hører alting sammen og finder en fælles sti. Den giver mig lyst til at skabe - jeg drømmer om at forsvinde hen i tilstanden i min egen verden. Jeg elsker at være i tilstanden. Jeg opsluges og min fysiske tilstand bliver næsten flydende. I min opgave vil jeg forsøge at definere denne tilstand udfra det skabende menneske. Min intention er at få en større indsigt i dette som jeg kalder for tilstanden og hvad den indebærer. Når man er barn ser man på verden på en anden måde- tiden er uendelig. I legen forvandlesde enkleste ting til de mest fantasifulde vidundere. I legen opstår en fornemmelse af tidsløshed og barnet forsvinder ind i legens verden. Jeg er interesseret i at udforske hvilke lighedstræk der er mellem tilstanden og legens verden, og hvad der adskiller dem fra hinanden? Jeg vil anvende teorier omkring skabelsesprocessen og leg. Jeg vil se nærmere på hvordan forskellige teoretikere har beskrevet denne tilstand og hovedsaligt vil jeg forholde mig til Mihály Csikszentmihalyi og hans teori omkring flow. Jeg vil interviewe mine omgivelser og derved udforske og analysere hvordan mennesker omkring mig har oplevet tilstanden. Er det alle der oplever denne tilstand? Hvor bevidst er den? Jeg er interesseret i hvad denne tilstand indebærer? Hvordan har andre oplevet og følt denne tilstand? Hvordan kommer den til udtryk og hvad sker der i tilstanden? Hvad giver den det skabende menneske? Hvorfor er den vigtig? Jeg vil forsøge at finde lighedspunkter i hvad der kræves for at komme dertil. Hvordan man kan komme ind i tilstanden? Min opgave er en undersøgelse og udforskning af en mental tilstand der opstår i skabelsesprocessen. Mit udgangspunkt i denne opgave er det skabende menneske og derudfra vil jeg analysere og definere de oplysninger, jeg kommer i forbindelse med.

6 Legens tilstand Legen er et udtryk for vores evne til at transformere virkeligheden- at lege er at forvandle virkeligheden til noget andet. Med legen opstår en verden, hvor fantasien bliver virkelighed. Det legende barn ved at det befinder sig i legens verden. I bogen Leka for livet beskriver Gregory Batson leg som en mental indstilling, en måde at forholde sig til virkeligheden, hvor det som sker, siges og tænkes ikke skal tolkes bogstaveligt i. Legen bliver som en lille virkelighed i den rigtige virkelighed, her bestemmer man selv rammerne og reglerne. Birgitta Knutsdotter Olofsson beskriver i afsnittet leg for livet når børn leger, lade som om leg er det som om deres bevidsthedstilstand forandres, de ser ud til at være i let hypnotisk trance. Blikket er ofte sænket eller indadrettet for at beskytte de indre forestillinger mod en alt for påtrængende virkelighed. Det er de indre billederne der bestemmer hvordan handlinger, hændelser og oplevelser skal tolkes ii. Det er ikke længere vores fysiske ydre sanser der bestemmer hvordan virkeligheden opleves men tankerne og fantasierne. Det bliver som om en indre virkelighed tager over, her er alt muligt og alting kan transformeres og forvandles. Birgitta forklarer efterfølgende at et af kendetegnene ved legen er tidsløsheden- man forsvinder koncentreret og hengiven ind i legen, intet andet end de indre forestillinger og forvandlinger eksisterer. Hengivelsen og selvforglemmelsen er en af legens tiltrækningskræfter. Legen kan fungere som en frigørelse af virkeligheden såman glemmer den for en stund. Legen kræver et vist engagement og koncentrationafbarnet. Helen Schwartzman ser denne evne at omforme og forvandle noget til noget andet som kernen i menneskelig intellektuel aktivitet iii. Legen åbner op for kreativitet og lyst, barnet lærer og udviklersig igennem legen. Med legen udvider barnet sin forestillingsverden ved at få kontakt til andre verdner. Legen tilbyder en intensiv nærhed. Hvordan kan det være at mennesket ikke leger igennem hele livet? Eller måske gør vi det men bare på en anden måde. Jeg tænker på hvordan voksne leger og hvordan jeg selv leger?

7 Jeg leger når jeg arbejder- finder nye løsninger og veje for ting. Jeg leger når jeg forestiller mig forskellige oplevelser og lader min fantasi flyve af sted. Min leg er en tanke leg. Voksen leg kan være at spille en rolle- man forestiller sig for en kort stund at man er en anden end den man er. At flirte kan også ses som en slags leg- en forførelsesleg. Hvor man lokker en anden person. Voksne leger ved at drille hinanden. Vi håner og mobber hinanden ofte ved brug af ironi. Birgitta Knutsdottor Olofsson skriver at hun ser forløbere til legen i fantasier og dagdrømme, den indre samtale, i hvad man husker og oplever, herlige begivenheder med samme koncentration og harmoni som i legen. Den voksne leg er mere skjult and barnets leg. Hanna Segal beskriver i sin bog Dream, phantasy and art leg som en måde at udforske og beherske virkeligheden på- en måde at lære potentialet og begrænsningen af forskellige emner og derigennem om sig selv og sin egen kapacitet og begrænsninger. At lære er at skelne mellem det symbolske og det virkelige. Barnet er klar over at man lader som om i legen. Hun forklarer hvordan legen har rødder i drømmen. Leg og drømme er begge måder at arbejde sig igennem ubevidste fantasier. En af forskellene mellem leg og drøm er forholdet til virkeligheden iv. Hanna Segal skriver at både kunst og leg er et forsøg på at få fantasien ind i virkeligheden v. Artistic creativity has a lot in common with play, but is anything but a child's play. vi Når jeg leger i min arbejde søger jeg efter en have enåbenhed. Jeg forsøger ikke at blive påvirket af alle mine vurderinger og ikke at bekymre mig om hvad det skal blive til. Jeg har en hensigt med min leg og jeg leger ikke bare for at lege men for at skabe noget. Børn leger ofte sammen med andre og bliver sammen enige om legens gangde snakker og diskuterer, hvad der skal ske som det næste i legen. Jeg leger ofte alene men diskuterer og vurderer min leg med mine medmennesker. Min leg er mere søgende end barnets leg. Jeg vil udtrykke noget igennem legen, blive klogere på mig selv.

8 Barnet kan gentage den samme leg igen og igen og mister ikke interessen. Barnet leger ofte med ting som er produceret tilat lege med. Det gør at legen har et startpunkt som barnet ikke helt selv er herre over. Tingene som barnet leger med repræsenterer ofte virkeligheden, som afbilledet miniature udgave. Barnet bliver tilbudt en slags pakkeløsning til fantasien. Jeg vælger selv mit udgangspunkt for legen. Begge vores lege er nærværende og kræver vores fulde opmærksomhed. Vi arbejder os begge igennem ubevidste fantasier men på forskellige niveauer. Min leg er mere bevidst end barnets leg. Senere i samme kapitel udreder Hanna Segal for sin forestilling omkring leg og kunst. Fantasien danner grundlag for både leg og kunst. Ofte er det børn derleger og legen har en dagdrømlignende kvalitet- legen kan indeholde små eller store mængder af fantasi. Legen kan være ihærdig, frustrerende og smertefuld, men ofte i meget korte perioder. Legen stopper hvis den ikke er behagelig. Denne egenskab adskiller kunst og leg. Imodsætning til leg er den kreative proces ikke lige så let at efterlade eller stoppe. Smerte og glæde er begge vigtige i den kreative proces. Barnet har intet formål med legen. Legen er formål i sig selv og handlingen er det vigtigste. Kunst er imodsætning til legen en kommunikation med omverden og et ønske om at opfinde nye måder at kommunikere på. En kunstner skal konfrontere og finde udtryk for at oversætte fantasien ind i virkeligheden vii. Jeg antager at det kræver meget mere mod at skabe kunst end at lege.

9 Tilstanden Flow-teorien og Csikszentmihalyi Mihalyi Csikszentmihalyi er skaberen af flow-teorien. Han er født i Ungarn i 1934 og er uddannet som psykolog. Han forsker og er professor ved Quality of Life Research Center på Claremount Graduate University i Californien. Csikszentmihalyi er mest kendt for sin formulering af flow-teorien som den præsenteres i Flow The Psychology of The Optimal Experience, fra Hans forskning og bog bygger på 10 års forskning i menneskers positive livsoplevelser som kreativitet, glæde og engagement. Flow-teoriens udbredelse Flowteorien går helt tilbage til 1971 og har været anvendt indenfor forskellige praktiske områder. Flow-teorien har inspireret til nye uddannelser, nyt indhold i undervisningen, nye arbejdsrutiner hos politiet og nye tanker omkring udformning af fritidsaktiviteter. Derudover har den givet ideer til klinisk psykoterapi, aktivering i ældreinstitutioner og planlægning af udstillinger på museer viii. Flow-teorien har i de seneste år fået udbredelse i Danmark inden for en lang række områder, især inden for pædagogiken, det sundhedsmæssige område og fagområder som ledelse og organisation. De sidste par år er der i Danmark udkommet mange bøger omkring flow og dens mulige indflydelse på menneskets liv. Flow Flow betyder at flyde. Flow er en individuel oplevet mental tilstand. Flow tilstanden er næsten identisk med den tilstand som jeg i udgangspunkt vil undersøge i denne opgave. Csikszentmihalyi bruger begrebet flow til at beskrive den optimale oplevelsestilstand,

10 hvor folk engagerer sig så meget i en aktivitet, at alt andet synes uden betydning. Brugen af ordet flow, stammer fra et interview med en ung digter og bjergbestiger, der beskrev den optimale oplevelse som flow. Flow var et ord der gik igen og igen i interviews med mange forskellige menneskers beskrivelser af optimale oplevelser, derfor valgte Csikszentmihalyi at bruge denne betegnelse for tilstanden ix. Csikszentmihalyi beskriver følelsenaf flow som en isning af glæde og som at tage narkotika x. Tilstanden af et udvidet medvidende, opleves så glædesfuldt at man ofte ikke behøver nogen anden belønning for det man gør end at gentage oplevelsen. Flow oplevelsen er i sig selv motiverende og er et mål i sig selv. Csikszentmihalyi beskriver i sin bog Flow optimaloplevelsens psykologi 5 trin der kan påvirke tilblivelsen af flowoplevelsen. 1. Det første trin er at opstille klare, konkrete, realistiske over- og underordnede mål. Det er vigtigt at man har forståelige og præcise regler for ens aktiviteter. 2. Det næste triner feedback. At få en løbende og relevant tilbagemelding om hvordan man klarer sig i forhold til de valgte mål. 3. Dettredje trin er at koncentrere sig om hvad man gør. At skabe ro og koncentration uden afbrydelser er alfa omega, så det er vigtigt at fjerne distraherende ting. 4. Det fjerde trin er at udvikle sine færdigheder. Der skal være balance mellem ens færdigheder, viden og de udfordringer man møder. Udfordringerne skal passe til den kompetence man har. Små udfordringer giver kedsomhed og store giver stress. 5. Det femte og sidste trin er at man skal blive ved med at forøge indsatsen når aktiviteten ikke længere er udfordrende. Det er nemlig udfordringerne der tvinger os til at koncentrerer os xi. Flow beror ikke på hvad man gør, men mere på hvordan man gør det xii. Det man retter opmærksomheden mod får adgang til ens bevidsthed. Opmærksomheden er på den måde et redskab til at forbedre kvaliteten af ens oplevelser.

11 Jeg ser disse faktorer som et muligt svar på mine spørgsmål, hvordan opstår tilstanden og hvad kræves for at komme ind i den. Samtidigt virker det også som tommelfinger regler for hvilke forudsætninger der kræves. Jeg forestiller mig ikke at der vil kunne findes mere konkrete svar til disse spørgsmål da forudsætningerne vil være enormt individuelle. Jeg tænker at den optimale forudsætning for at opnå tilstanden er at kunne mestre sin koncentration fuldt ud. Således er der både nogle ydre og indre betingelser som skal være opfyldt for at flow er en mulighed. Den enkeltes evne til at mestre sin opmærksomhed og derved have kontrol over sin psykiske energi er den indre betingelse, som gør det muligt at forholde sig til aktiviteter for aktiviteternes egen skyld xiii. Og derved kan flow opstå. Flow-tilstanden er karakteriseret ved involvering, fokusering og koncentration - der er mulighed for at skabe en indesluttet verden, hvor mennesket har et uendeligt engagement og eksisterer uden nogen tvivl påsig selv. En faktor som både karakteriser tilstanden og legens verden er at man oplever en ændring i tidsfornemmelsen samtidigt med man føler sig fuldstændig til stede i nuet. Når man bestræber sig på at opnå oplevelsen af tilstanden, kan det ske at man glemmer sig selv fordi der ikke er energi og opmærksomhed til andet end selve aktiviteten. Vores ego forsvinder og vi bliver et med aktiviteten. Det kan beskrives som et nydelsesfuldt frirum, og Csikszentmihalyi skriver, at muligheden for at udvide selvopfattelsen først opstår, når vi for en tid taber bevidstheden om selvet xiv. Harold Rugg beskriver i sin bog Fantasien-tanker og forskning at mennesket lever i to verdener, den ydre fysiske verden med andre mennesker og hændelser og ensindre psyko-fysiologiske verden af fornemmelser, billeder og ideer, stemninger og fantasier, ønsker og behov xv. Han forklarer efterfølgende hvordan menneskets eneste forbindelse med verden udenfor er via vores sensoriske kanaler; syn, hørelse, følelse, smag, lugt, tryk og balancesans, rumorientering, tidsorientering, temperatursans, smertesans og rytmefølelse. Igennem disse kanaler føler, ser og hører menneskets sin verden. Alle ser og føler verdenen på deres egen måde påvirket af de oplevelser de har været igennem. Dette medførerat man har en individuel opfattelse. Han skriver i et tidligere kapitel i bogen at den skabende fantasi befinder sig i grænseområdet mellem det ubevidste og det bevidste. Menneskets tanker og

12 forestillinger findes i et slags forrum til det ubevidste. Tilstanden er bevidst men er i forbindelse med det ubevidste, han beskriver det med ordet fra-bevidst. Han sammenligner denne tilstand med en hypnoselignende magnetisk tilstand som tiltrækker materiale fra det ubevidste ind i det bevidste forrum. Et rum der forbinder det ubevidste og det bevidste. Harold Rugg giver det navnet grænsetilstand xvi. Det skabende menneske er på grænsenmellemdet ubevidste og det bevidste. Han skriver senere i bogen at grænsetilstanden er nært beslægtet med forskellige trancelignende tilstande. Heriblandt nævner han, let hypnotisk trance, bedøvelsesnarkose og autistiske sindstilstande xvii. Mange af de ting et menneske føler, tænker og gør er styret af både det bevidste og det ubevidste. Så mange ting foregår i virkeligheden uden for vores bevidste tænkning.den tilstand jeg forsøger at beskrive vil ifølge Harold Rugg ligge i grænsetilstanden. Han kalder den en lynlignende indsigt som kaster overraskende lys over problemerne, dette tror jeg kan være det samme som den tilstand jeg forsøger at nærme mig. Jeg tænker at denne lynlignede indsigt kan være afhængig af hvornår man som menneske er parat til at begribe en oplevelse, ting eller lignende. Denne lynlignende oplevelse kommer først, når man er klar til at forstå det hele. Åsfrid Svensen beskriver i sin bog Orden og kaos, den skabende proces som en tilstand der overskrider det umiddelbare nærværende og eksisterer i en fantasiforestilling. Den kreative har rollen som opdager snarere end tilskuer. Jeg forestiller mig en opdagelsesrejsende i sit eget sind. Den kreative proces indeholder store perioder hvor fantasien spiller en mindre rolle eller næsten ikke eksisterer. Hun forklarer efterfølgende hvordan fantasien er forudsætningen for det afgørende punkt i den skabende proces, gennembruddet hvor noget nyt bliver til. Hun definerer to gennemtrængende træk ved dette gennembrud, et det ene er at der sker en sammenknytning af noget som tidligere var adskilt og det andet træk er at der dannes nye mønstre og strukturer xviii. Både Harold Rugg og Åstrid Svensen påpeger at tilstanden i den skabende proces hverken er bevidst eller ubevidst men et sted midt i mellem. Derudover mener de begge at tilstanden kan karakteriseres ved at nogle nye opdagelser skabes. Til sidst kan jeg konkludere at tilstanden er noget,der kan opstå som en oplevelse af total nydelse. Den kan defineres af en svævende følelse, en følelse af tidsløshed, hvor

13 nye opdagelser kan opstå som lynnedslagsideer. Følelsen kan sammenlignes med drømmen om at flyve og at være forelsket. Tilstanden kan i princippet opstå ved alle aktiviteter både fysiske og psykiske, men ofte kan hændelsen af oplevelsen karakteriseres ved at der er balance mellem hensigten og kundskaberne. For at komme ind i tilstanden kræves koncentration og færdigheder og ingen forstyrrelser udefra. Og at man anser det for at være en meningsfuld aktivitet der foretages. Interviews Jeg har i min undersøgelse interviewet 10 kunstnere. Jeg har valgt at arbejde med interview som en del af mit arbejde, da jeg anså det for vigtigt at se på min problemstilling ud fra et mere nutidigt perspektiv og derved også skabe en mulighed for at undersøge mit nærmiljø. Formålet med interviewene var primært at undersøge hvordan folk omkring mig oplever og forstår denne tilstand. Derudover fandt jeg det interessant at undersøge, hvor individuelt oplevelsen af tilstanden er og om der findes nogle fællesnævnere og i så fald om det passede med min definition af tilstanden. I min litteratur har jeg ikke kunnet finde noget specifikt om hvor ofte folk oplever denne tilstand. Det er også et aspekt som jeg ville forsøge at undersøge med mine interviews. Jeg vil i det følgende afsnit gennemgå de spørgsmål og svar som jeg finder relevante. Nedenunder kan du se hvilke spørgsmål der blev stillet. Hvad har fået dig til at vælge dit fag? Hvornår føler du glæde i dit arbejde? Hvornår opstår der leg i forhold til dit arbejde? Føler du nogensinde at du er i en anden mental tilstand? Hvornår? Og hvordan føles det?

14 Hvordan kan du definere denne tilstand? Hvor ofte oplever du dette? Hvad giver det dig? Næsten alle de udspurgte oplevedeat der ofte opstod leg i deres arbejde. Nedenstående citater er to svar på spørgsmålethvornår opstår der leg i forhold til dit arbejde? Når jeg føler mig fri Jeg kan gøre meningsløse ting uden at skulle behøve at forklare dem. Jeg kan grine af mig selv og mit arbejde- det er sjovt. Når jeg søger efter noget- som gemmeleg Til spørgsmålet Hvornår føler du glæde i dit arbejde? var der flere forskellige svar men en del mente at glæden opstod når noget nyt blev opdaget. Dette er nogle citater fra et udvalg af svarene: Når jeg opdager noget, får en overraskelse Når det hele passer sammen. Når jeg ser forbindelser imellem de ting jeg arbejder med. Når jeg opdager noget nyt og betydningsfuldt når jeg arbejder Jeg tænker at svarene jeg fik, er i overensstemmelse med hvad Harold Rugg og Åsfrid Svensen sagde om skabelsesprocessen, hvor der opstår nye forbindelser og at tilstanden er mellem det bevidste og ubevidste. Samtidigt er dette også et stadie, der fremkalder glæden i arbejdet, måske føler folk en flow fornemmelse her. I min undersøgelse var et af de mest interessante ting at undersøge om andre oplevede det samme som mig. I spørgsmålet Føler du nogensinde at du er i en anden mental tilstand? Hvornår? Og hvordan føles det?er der nedenstående et udvalg af citater fra nogle af de svar jeg fik: Altid! Jeg er altid i en anden verden

15 Det føles som en blanding af en søgen og meditation. Hvornår? En lille smule altid men nogen gange mere end andre...hvis jeg oplever noget uventet flow er et ord jeg kan anvende for at beskrive hvordan det føles at arbejde nogle gange. Alting falder på plads. Som at være i trance. Jeg behøver ikke intet andet. De basale behov forsvinder. Jeg fokuser ikke på mig selv men på mit arbejde. Kun på det. Jeg syntes at det er tydeligt at andre også oplever noget, der i hvert fald ligner tilstanden. Vores opfattelser og beskrivelser minder om hinanden. Vi går videre til spørgsmålet Hvordan kan du definere denne tilstand? Svarene jeg fik lød som følger:.. lidt som om at jeg er inde i en boble, i min egen verden. Som om jeg har vægge eller lag omkring mig. Som at være rigtig meget tilstede, totalt fokus på hvad jeg laver. Som en optimalsindstilstand Autisme, vores egen verden. Arbejdet selv er forbundet med verden udenfor. Vidunderligt! Jeg er overrasket over hvor tæt disse svar er på, hvad jeg selv har oplevet. Jeg bliver mere og mere sikker på at vores oplevelser ligner hinanden. I mit spørgsmål Hvor ofte oplever du dette? fik jeg ret blandede svar. Her er nogle udvalgte citater:

16 Når jeg arbejder- altid - nogen gange mere and andre. Det er som en tilstand og mindre som er et øjeblik... Nu og da. Måske en gang hver anden uge Jeg ved det ikke - det er afhængigt af mit humør. Svært at sige, måske en gang hver halve år Altid Det er meget forskelligt hvor ofte de folk jeg har interviewet oplever denne tilstand. Og derved svært at konkludere noget ud fra de svar jeg fik. Det skulle kunne være interessant at se nærmere på de interviewedes arbejdsmetoder- for at undersøge om de som oplever tilstanden oftere har opfyldt de ydre og indre betingelser. Eller om det er helt andre ting som er med til at afgøre det. Til det sidste spørgsmål som lyder følgende Hvad giver det dig? fik jeg nogle af disse svar: Afslapning, jeg er mere i forbindelse med mig selv Det føles som om at man er god ved sig selv. Jeg stoler fuldstændigt på mig selv og min proces. Og jeg bliver fri for afbrydelser. Forvirring og opdagelser. Ofte er det ret konstruktivt.. Glæde Svarene til dette spørgsmål passer godt hvad min egen opfattelse af hvad tilstanden tilbyder mig. Det vil jeg uddybe i næste afsnit. Interviewene har givet mig mange

17 mulige svar og har støttet min opfattelse af folk omkring mig oplever tilstanden. Mange beskriver både hvordan det føles og definerer den meget tæt på, hvad jeg selv har gjort. Jeg finder dette utroligt interessant. Min undersøgelse gav mig en del svar, men rejste også mange nye spørgsmål. Hvad tilbyder tilstanden og hvorfor anser jeg den som vigtigt? Tilstanden og flow oplevelsen tilbyder et intens nærhed og nye opdagelser. Den tilbyder et hundrede procent fordybelse og koncentration. En boble uden uro. Jeg tror at tilstanden er vigtig fordi den bidrager til optimal nydelse og lykkelige oplevelser. Hvisman med sit arbejde kan opnå tilstanden og opleve flow vil det udvikle mennesket mere. Oplevelsen kan fungere som en gulerod for at kæmpe sig frem mod nye kundskaber. Jeg tror at disse oplevelser giver energi og lyst til at arbejde mere og er med til at udvikle vores kundskaber. Vi kan forbedre vores livskvalitet ved at udforske oversete uudforskede færdigheder. Mihaly Csikszentmihalyi skriver: kun få mennesker bevæger sig hinsides disse fysiske aktiviteter for at udforske de næsten ubegrænsede muligheder for nydelse xix Han mener at der er så meget mennesket ikke opdager på grund af vores lukkede sind og vores uudviklede evne til at styre vores bevidsthed. Ifølge Mihaly Csikszentmihalyi kan flow oplevelser opstå ved alle aktiviteter, men det handler om at lære sig at komme ind i tilstanden. Jeg synes at dette er enormt interessant at man kan lære sig at styre sin bevidsthed.og jeg undrer mig om det virkeligt er muligt? Hvis det er muligt at lære sig selv at komme ind i tilstanden når man vil, ser jeg et virkeligt stort potentiale i det. Csikszentmihalyi mener at det er relativt nemt at lære at forstå kroppens muligheder for at fremkalde flowoplevelser xx. Hvis man ikke træner sine færdigheder, kan man heller ikke forvente at opleve optimale nydelse. At forvandle aktiviteter til flowoplevelser kræver at man begynder at være opmærksom og lægge energi på at opdage og bemærke ting. Derudover skal man kunne styre aktiviteten.

18 At opnå tilstanden er vigtigt for mig, for i denne skabes min tro og min tvivl forsvinder. Tilstanden giver mig selvtillid. Jeg får lyst til at skabe og leve. Oplevelsen af tilstanden er årsagen til at jeg har valgt denne levevej. Jeg bliver glad af at arbejde. At være i tilstanden gør mig lykkelig og følelsen spreder sig efterfølgende i min krop og forbliver der nogen tid.

19 Sammenfatning Jag har i denne opgave betragtet og undersøgt sindstilstanden hos den skabende kunstner. Mine informationskilder har hovedsaligt været teoretiske men interviewene med de 10 kunstnere har givet mit essay en nutidig synsvinkel. Jeg har sammenlignet tilstanden med legens tilstand og forsøgt at finde de ting,der er fællesnævnere og hvad som skiller dem ad. Jeg har fundet frem til at legens tilstand og sindstilstanden hos den skabende kunstner har samme fornemmelse af tidsløsheden og følelsen af sin egen verden. Begge tilbyder nærhed og intensitet igennem en stærk optagethed, man opsluges af begge tilstande. Både legen og kunsten er en måde at formidle fantasien ind i virkeligheden. Legen sker på andre betingelser end ved skabelsen af kunsten og legen har andre formålend kunsten. Kunsten har til formål at formidle et budskab. Legen slutter hvis den ikke er behagelig- det gør den kunstneriske proces ikke. Jeg har fordybet mig i tilstanden, forsøgt at finde frem til hvad der skal til for at den kan opstå, hvad der definerer den, hvordan det føles at opleve den og hvor ofte den opstår. Tilstanden kan ses som et individuelt fænomen. Jeg har fundet frem at den kan beskrives som ensvævende følelse af tidsløshed og af nye lynnedslagneopdagelser. Følelsen kan sammenlignes med drømmen om at flyve og at være forelsket. For at komme ind i tilstanden kræves koncentration og kundskaber og ingen forstyrrelser udefra. Der skal være en passende balance mellem udfordringer og ens færdigheder. For at flow kan opstå skal man konstant udfordres da det tvinger en til at koncentrere sig fuldt ud. Tilstanden er i sig selv motiverende og bliver målet med aktiviteten. Jeg har haft svært ved at finde frem til et svar på hvor ofte tilstanden opstår.det fremgik af interviewene at det er meget individuelt hvor ofte den opstod for dem. Csikszentmihaly mener det handler om at lære sig at komme ind i tilstanden. Det er ifølge ham et spørgsmål om træning af ens opmærksomhed, der afgørhvor ofte flow kan opstå. Ved at styre aktiviteten kan man forvandle alle aktiviteter til flowoplevelser. Jeg tænker at det kan være svært at fortælle om ens manglende inspiration. Jeg tror at for mange kunstnere hænger skabelsesprocessen, inspirationen, følelsen af flow sammen med opfattelsen af ens egen succes. Jeg forestiller mig at man ikke fortæller

20 at man ikke hele tiden er inspireret da det måske kan virke svært at åbne op og fortælle om den inderste kerne i ens skabelsesproces. Det har været en spændende og givende udforskning. Min udredning har ført mig til ny viden og mulige svar. Jeg er spændt på at udforske min nye viden i praksis. Det nye spørgsmål er om jeg kan lykkes med at komme ind i tilstanden når jeg vil? Det venter som et uudforsket område på mig.

21 Noter i Leka for livet s.28 ii op. cit s. 33 iii Leka for livet s.31 iv Segal Hanna, Dream, Phantasy and Art s v op. cit s.101. vi op. cit s.109 vii op. cit s.108 viii Csikszentmihaly Mihaly, Om kreativitet och flow s.13 ix Csikszentmihalyi Mihaly, Beyond Boredom and Anxiety Experiencing Flow in Work and Play s.47 x Csikszentmihaly Mihaly, Om kreativitet och flow s.39 xi og Csikszentmihalyi Mihaly, Flow optimaloplevelsens psykologi s.113 xii Csikszentmihalyi Mihaly, Flow optimaloplevelsens psykologi s. 115 xiii op. cit s. 100 xiv op. cit s. 76 xv Rugg Harold, Fantasin- tankar och forskning s.81 xvi op. cit s.49 xvii op.cit s.56 xviii Svensen Åsfrid, Orden og kaos side 403 xix Csikszentmihalyi Mihaly, Flow optimaloplevelsens psykologi s.123 xx op. cit s.133

22 Litteratur liste Csikszentmihalyi, Mihaly, 2008, Flow optimaloplevelsens psykologi, Denmark Mihaly Csikszentmihalyi og psykologisk forlag A/S (Originaltitel): Flow - The Psychology of Optimal Experience, 1989). Csikszentmihalyi, Mihaly, 2000, Beyond Boredom and Anxiety Experiencing Flow in Work and Play, San Francisco, Jossey-Bass Inc. Publishers. (red: Maj Ödman), 1990, Om kreativitet och flow, Brombergs, Sweden Om kreativitet och flow af Csikszentmihaly, Mihaly Fataburen, 1992, Leka för livet, (red: Hans Medelius), Uddevalla, Bohusläningens boktryckeri AB lek för livet Birgitta Knutsdotter Olofsson Segal, Hanna, 1991, Dream, phantasy and art, London, Routlegde Svensen, Åsfrid, 1991, Orden og kaos, Norge, Aschehaug Rugg, Harold, 1967, Fantasin - tankar och forskning, Stockholm, Beckmans (elektronisk version)

Kan vi fortælle andre om kernen og masken?

Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Det kan vi sagtens. Mange mennesker kan umiddelbart bruge den skelnen og den klarhed, der ligger i Specular-metoden og i Speculars begreber, lyder erfaringen

Læs mere

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust AT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust Når det handler om at lykkes i livet, peger mange undersøgelser i samme retning: obuste børn, der har selvkontrol, er vedholdende og fokuserede, klarer

Læs mere

9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad

9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad 9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad Tak, fordi du giver dig tid til at læse de 9 bedste tips til at bruge din intuition. Det er måske den mest berigende investering

Læs mere

HUB FOR DESIGN & LEG

HUB FOR DESIGN & LEG RESPEKT FOR LEGEN I SIG SELV HUB FOR DESIGN & LEG ÅBENHED OVER FOR DET NYE OG UAFPRØVEDE LEGEUDVIKLING MED HØJ FAGLIGHED FRIHED OG FLEKSIBILITET MOTIVATION OG ENGAGEMENT 10 INDSIGTER OM DEN DANSKE TILGANG

Læs mere

Når motivationen hos eleven er borte

Når motivationen hos eleven er borte Når motivationen hos eleven er borte om tillært hjælpeløshed Kristina Larsen Stud.mag. i Læring og Forandringsprocesser Institut for Læring og Filosofi Aalborg Universitet Abstract Denne artikel omhandler

Læs mere

10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi

10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi 10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi -følg guiden trin for trin og kom i mål 1. Find ud af, hvor du befinder dig At kende sit udgangspunkt er en vigtig forudsætning for at igangsætte en succesfuld

Læs mere

LEDERKONFERENCE. Robuste ledere af robuste dagtilbud. 4. februar 2016

LEDERKONFERENCE. Robuste ledere af robuste dagtilbud. 4. februar 2016 LEDERKONFERENCE Robuste ledere af robuste dagtilbud 4. februar 2016 BETTINA HØEG ERHVERVSPSYKOLOG Mental Robusthed - Psykologisk færdighed der hjælper individet til at håndtere stress, udfordringer og

Læs mere

BLIV VEN MED DIG SELV

BLIV VEN MED DIG SELV Marianne Bunch BLIV VEN MED DIG SELV - en vej ud af stress, depression og angst HISTORIA Bliv ven med dig selv - en vej ud af stress, depression og angst Bliv ven med dig selv Copyright Marianne Bunch

Læs mere

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du får en bedre, mere støttende relation til dig selv. Faktisk vil jeg vise dig hvordan du bliver venner med dig selv, og især med den indre kritiske

Læs mere

Farvel Fobi. En almindelig antagelse er, at når vi skal arbejde os ud af vores fobier, så skal vi konfrontere os med dem. Genopleve dem. Slås med dem.

Farvel Fobi. En almindelig antagelse er, at når vi skal arbejde os ud af vores fobier, så skal vi konfrontere os med dem. Genopleve dem. Slås med dem. En almindelig antagelse er, at når vi skal arbejde os ud af vores fobier, så skal vi konfrontere os med dem. Genopleve dem. Slås med dem. Den gode nyhed er, at det er ikke nødvendigt. Du kan klare det

Læs mere

Hornsherred Syd/ Nordstjernen

Hornsherred Syd/ Nordstjernen Generel pædagogisk læreplan Hornsherred Syd/ Nordstjernen Barnets alsidige personlige udvikling Tiden i vuggestue og børnehave skal gøre børnene parate til livet i bred forstand. Børnene skal opnå et stadig

Læs mere

Indholdsfortegnelse. DUEK vejledning og vejleder Vejledning af unge på efterskole

Indholdsfortegnelse. DUEK vejledning og vejleder Vejledning af unge på efterskole Indholdsfortegnelse Indledning... 2 Problemstilling... 2 Problemformulering... 2 Socialkognitiv karriereteori - SCCT... 3 Nøglebegreb 1 - Tro på egen formåen... 3 Nøglebegreb 2 - Forventninger til udbyttet...

Læs mere

At skabe bevægelse gennem at ud-folde og ud-vide den andens perspektiv.

At skabe bevægelse gennem at ud-folde og ud-vide den andens perspektiv. At skabe bevægelse gennem at ud-folde og ud-vide den andens perspektiv. Prøv ikke at hjælpe! Skub ikke! Foreslå ingen løsninger! Vær nysgerrig på denne forunderlige historie! Vær gerne langsom! Hør hvad

Læs mere

FLOW. Værktøj til at skabe varige positive tilstande i studie- og skolelivet 16-01-2015. Frans Ørsted Andersen & Nina Tange

FLOW. Værktøj til at skabe varige positive tilstande i studie- og skolelivet 16-01-2015. Frans Ørsted Andersen & Nina Tange 16-01-2015 1 Værktøj til at skabe varige positive tilstande i studie- og skolelivet Frans Ørsted Andersen & Nina Tange FLOW Flow i studie- og skolelivet. Frans Ørsted Andersen 16-01-2015 Flow i studie-

Læs mere

Det autentiske liv 15. marts 2007.

Det autentiske liv 15. marts 2007. 1 Det autentiske liv 15. marts 2007. Jeg har i aften været så letsindig at love at holde et foredrag over emnet Det autentiske Liv. Det var i hvert fald sådan det føltes for nogle måneder siden, da jeg

Læs mere

Velkommen til forvandl dit liv til et festfyrværkeri s workshop

Velkommen til forvandl dit liv til et festfyrværkeri s workshop Velkommen til forvandl dit liv til et festfyrværkeri s workshop Kære skønne kvinde. Tillykke med du har valgt at investere tid i dig selv. For at du får mest mulig ud af materialet. Anbefaler jeg at du

Læs mere

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle

Naturprofil. Natursyn. Pædagogens rolle Naturprofil I Skæring dagtilbud arbejder vi på at skabe en naturprofil. Dette sker på baggrund af, - at alle vores institutioner er beliggende med let adgang til både skov, strand, parker og natur - at

Læs mere

Alsidige personlige kompetencer

Alsidige personlige kompetencer Alsidige personlige kompetencer Barnets alsidige personlige udvikling forudsætter en lydhør og medleven omverden, som på én gang vil barnet noget og samtidig anerkender og involverer sig i barnets engagementer

Læs mere

INDLEDNING Bogens målgruppe 11 Ingen læse-rækkefølge 11 Bogens filosofiske udgangspunkt 11 Filosofi og meditation? 12 Platon hvorfor og hvordan?

INDLEDNING Bogens målgruppe 11 Ingen læse-rækkefølge 11 Bogens filosofiske udgangspunkt 11 Filosofi og meditation? 12 Platon hvorfor og hvordan? Indhold INDLEDNING Bogens målgruppe 11 Ingen læse-rækkefølge 11 Bogens filosofiske udgangspunkt 11 Filosofi og meditation? 12 Platon hvorfor og hvordan? 14 INDFØRING Filosofi 16 Filosofi spørgsmål og svar

Læs mere

De 8 ICDP-samspilstemaers praktiske udtryk

De 8 ICDP-samspilstemaers praktiske udtryk De 8 ICDP-samspilstemaers praktiske udtryk Emotionel ekspressiv dialog/følelsesmæssig kommunikation. 1. Vis positive følelser for barnet. Vis at du er glad for barnet. Smil til barnet Hold øjenkontakt

Læs mere

Kvaliteter hos den synligt lærende elev

Kvaliteter hos den synligt lærende elev Kvaliteter hos den synligt lærende elev Taksonomisk opbygning af aspekter hos synligt lærende elever Jeg skaber forbindelser Jeg forbinder viden og tænkning for at skabe nye forståelser Jeg forbinder ikke

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

Læreplaner. Vores mål :

Læreplaner. Vores mål : Læreplaner Trivsel, læring og udvikling er tre centrale begreber for os i Børnehuset Trinbrættet. I den forbindelse ser vi læreplaner som et vigtigt redskab.vores grundsyn er, at hvis børn skal lære noget

Læs mere

LYKKE. WORKSHOP FLOW INTRO: LYKKE 03.09.07 v. Louise Aagaard, Institut IV

LYKKE. WORKSHOP FLOW INTRO: LYKKE 03.09.07 v. Louise Aagaard, Institut IV LYKKE Lykke er... Man har siden tidernes morgen filosoferet over det at være lykkelig: Lykke er så vigtig, at den transcenderer alle andre verdslige hensyn (Aristoteles) Lykke er for de fleste, til alle

Læs mere

Grangårds tre værdiord anno 2013

Grangårds tre værdiord anno 2013 Grangårds tre værdiord anno 2013 Nærvær, fællesskab og nysgerrighed Anna, som er pædagog, er på tur til søen med syv vuggestuebørn. Børnene kaster sten i vandet på må og få, indtil Anna opfordrer børnene

Læs mere

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK

Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK Birgit Irene Puch Jørgensen HVERDAGENS HELTE WWW.AUTISMEFILM.DK UNDERVISNINGSMATERIALE HVERDAGENS HELTE Lærervejledning og pædagogisk vejledning til Hverdagens helte 4 - om autisme Et undervisningsmateriale

Læs mere

Når udviklingshæmmede sørger

Når udviklingshæmmede sørger Når udviklingshæmmede sørger Af Susanne Hollund, konsulent og Line Rudbeck, præst begge Landsbyen Sølund Det kan for mange medarbejdere være svært at vide, hvordan de skal hjælpe deres udviklingshæmmede

Læs mere

Om betydningen af at blive mor i et eksistentielt perspektiv

Om betydningen af at blive mor i et eksistentielt perspektiv Om betydningen af at blive mor i et eksistentielt perspektiv Døden er livets afslutning. I mødet med svær sygdom og død hos os selv eller vores nærmeste kan vi møde sorg og afmagt: Vi konfronteres med

Læs mere

01-10-2013. Med kroppen i naturen. Program. Udfordringen: Børns motorik. Introduktion til vigtigheden af, at børn får naturoplevelser.

01-10-2013. Med kroppen i naturen. Program. Udfordringen: Børns motorik. Introduktion til vigtigheden af, at børn får naturoplevelser. Med kroppen i naturen Bjørn S. Christensen Konsulent Grønne Spirer og Spring ud i naturen Friluftsrådet Cand. Scient. Idræt og Sundhed, BA Nordisk Friluftsliv bsc@friluftsraadet.dk Program Introduktion

Læs mere

Når uenighed gør stærk

Når uenighed gør stærk Når uenighed gør stærk Om samarbejdet mellem forældre og pædagoger Af Kurt Rasmussen Dorte er irriteret. Ikke voldsomt, men alligevel så meget, at det tager lidt energi og opmærksomhed fra arbejdsglæden.

Læs mere

Didaktik i naturen. Katrine Jensen & Nicolai Skaarup

Didaktik i naturen. Katrine Jensen & Nicolai Skaarup Didaktik i naturen Katrine Jensen & Nicolai Skaarup Indholdsfortegnelse Indholdsfortegnelse Forord Indledning Målgruppen Natur Praktiske overvejelser Nysgerrige voksne Opmærksomhed Læring Didaktik Den

Læs mere

Din rolle som forælder

Din rolle som forælder For mig er dét at kombinere rollen som mentalcoach og forældrerollen rigtigt svært, netop på grund af de mange følelser som vi vækker, når vi opererer i det mentale univers. Samtidig føler jeg egentlig

Læs mere

Af Helle Wachmann og Bolette Balstrup, pædagoger og henhv. leder og souschef i Svanen TEMA: ANERKENDENDE PÆDAGOGIK OG INKLUSION, VERSION 2.

Af Helle Wachmann og Bolette Balstrup, pædagoger og henhv. leder og souschef i Svanen TEMA: ANERKENDENDE PÆDAGOGIK OG INKLUSION, VERSION 2. Om inklusionen og anerkendelsen er lykkedes, kan man først se, når børnene begynder at håndtere den konkret overfor hinanden og når de voksne går forrest. Af Helle Wachmann og Bolette Balstrup, pædagoger

Læs mere

WORKSHOP. 5 TING du ikke vidste (men gerne vil vide) OM PILATES 1/6 BENTE TROMBORG

WORKSHOP. 5 TING du ikke vidste (men gerne vil vide) OM PILATES 1/6 BENTE TROMBORG WORKSHOP 5 TING du ikke vidste (men gerne vil vide) OM PILATES BENTE TROMBORG 1/6 MERE ENERGI, RO OG FOKUS Det er mandag aften, klokken er 19.05, og jeg sidder på mit træningsunderlag i det lokale fitnesscenter.

Læs mere

Citater fra: Af Jes Dietrich

Citater fra: Af Jes Dietrich Citater fra: Hjertet og Solar Plexus Erindringens Tale Balancepunktet Af Jes Dietrich Dit liv er en stor proces af valg med det formål at udvikle dig selv og elske dig selv mere. Den dag du ikke behøver

Læs mere

Spørgsmålet er; hvornår har du sidst målrettet trænet din vilje og dit kendskab til dig selv?

Spørgsmålet er; hvornår har du sidst målrettet trænet din vilje og dit kendskab til dig selv? 2006 Autentisk lederskab Moderne lederskab handler i dag ligeså meget om, hvem du er, som hvad du har opnået. Vi mener, at medarbejdere motiveres af ledere, der tør være sig selv i rollen som leder. Det

Læs mere

STYRK BØRNS SPROGLIGE UDVIKLING

STYRK BØRNS SPROGLIGE UDVIKLING STYRK BØRNS SPROGLIGE UDVIKLING KURSER FOR ANSATTE I DAGINSTITUTIONER, DAGPLEJER, BØRNEHAVEKLASSER SAMT PÆDAGOGSTUDERENDE HANNE HTCompany HTTROLLE I/S OM KURSET STYRK BØRNS SPROGLIGE UDVIKLING ET KURSUS

Læs mere

liv&sjæl SARA-MARIE TEMA Styrk dit åndedræt Lær at elske dig selv fantastisk familieliv lev grønt Bliv vægtvogter med hang til grøn mad

liv&sjæl SARA-MARIE TEMA Styrk dit åndedræt Lær at elske dig selv fantastisk familieliv lev grønt Bliv vægtvogter med hang til grøn mad liv&sjæl Magasinet for bevidst livskvalitet Nr. 5 - oktober/november 2013 Kr. 48,00 TEMA Styrk dit åndedræt Coach dig selv til et fantastisk familieliv Derfor bør du give dig selv alenetid Lev let lev

Læs mere

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q 1.7 Overraskelser ved gymnasiet eller hf! Er der noget ved gymnasiet eller hf som undrer dig eller har undret dig? 20 Det har overrasket

Læs mere

Med kroppen i naturen

Med kroppen i naturen Med kroppen i naturen Bjørn S. Christensen Konsulent Grønne Spirer og Spring ud i naturen Friluftsrådet Cand. Scient. Idræt og Sundhed, BA Nordisk Friluftsliv bsc@friluftsraadet.dk Program Introduktion

Læs mere

Børnehave i Changzhou, Kina

Børnehave i Changzhou, Kina Nicolai Hjortnæs Madsen PS11315 Nicolaimadsen88@live.dk 3. Praktik 1. September 2014 23. Januar 2015 Institutionens navn: Soong Ching Ling International Kindergarten. Det er en børnehave med aldersgruppen

Læs mere

Retningslinjer for den uerfarne spøgelsesjæger

Retningslinjer for den uerfarne spøgelsesjæger Retningslinjer for den uerfarne spøgelsesjæger Flere gange om året bliver jeg ringet op af nogen som er bekymrede over en spøgelsesagtig tilstedeværelse, sædvanligvis i deres hjem. Nogle af dem er ligesom

Læs mere

Mindfulness & singleture

Mindfulness & singleture 016 Event 2016 Event 2016 Event 2016 Event 2016 Event 2016 Event 2016 Event 2016 Event 2016 Event 2016 Event 2016 Eve Nyd en uge i balance sammen med andre der rejser alene Mindfulness & singleture Mindfulness

Læs mere

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING

VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING VÆRD AT VIDE FORBYGGENDE SELVMONITORERING Faglige input produceret af og for partnerne i Lev Vel, delprojekt Forebyggende Ældre, sundhed og Forfatter: Af Julie Bønnelycke, videnskabelig assistent, Center

Læs mere

Sarah Zobel Kølpin. Lev dig lykkelig. med Positiv Psykologi. Gyldendal. Lev_dig_lykkelig_AW.indd 3 10/03/08 11:43:13

Sarah Zobel Kølpin. Lev dig lykkelig. med Positiv Psykologi. Gyldendal. Lev_dig_lykkelig_AW.indd 3 10/03/08 11:43:13 Sarah Zobel Kølpin Lev dig lykkelig med Positiv Psykologi Gyldendal Lev_dig_lykkelig_AW.indd 3 10/03/08 11:43:13 Indhold Lev_dig_lykkelig_AW.indd 4 10/03/08 11:43:13 7 Forord 13 Positiv psykologi hvad

Læs mere

Hør og se barnets stemme - Et projekt med kunstnerisk og æstetisk tilgang

Hør og se barnets stemme - Et projekt med kunstnerisk og æstetisk tilgang Hør og se barnets stemme - Et projekt med kunstnerisk og æstetisk tilgang Birte Hansen og Mette Hind Fotograf: Finn Faurbye Finansieret af: NUBU, Nationalt Videncenter om Udsatte Børn og Unge Indholdsfortegnelse:

Læs mere

Der blev endvidere nedfældet i kontrakten at vi arbejder med målene:

Der blev endvidere nedfældet i kontrakten at vi arbejder med målene: Værdier i Institution Hunderup, bearbejdet i Ådalen. Sammenhæng: Vi har siden september 2006 arbejdet med udgangspunkt i Den Gode Historie for at finde frem til et fælles værdigrundlag i institutionen.

Læs mere

Skab flow og forebyg stress.

Skab flow og forebyg stress. Skab flow og forebyg stress. I arbejdskulturen, og samfundet i det hele taget, har vi gennem længere tid accepteret, at stressniveauet er steget samtidig med, at vi har gjort det normalt at have for travlt.

Læs mere

Information Tinnitus

Information Tinnitus Information Tinnitus Hørerådgivningen Tinnitus Denne pjece er til dels udfærdiget for at give en kort information om tinnitus, dels for at give dig en inspiration til hvordan du kan arbejde med din tinnitus.

Læs mere

POSITIV PSYKOLOGI: FLOW GENNEM LÆRING OG KREATIVITET. Hans Henrik Knoop

POSITIV PSYKOLOGI: FLOW GENNEM LÆRING OG KREATIVITET. Hans Henrik Knoop POSITIV PSYKOLOGI: FLOW GENNEM LÆRING OG KREATIVITET Menneskets Kultur Menneskets Natur DEN BEDSTE AF ALLE VERDENER? POSITIV PSYKOLOGI: FORSKNINGSOMRÅDER Gode, meningsfulde institutioner (familier,

Læs mere

Netværk for fællesskabsagenter

Netværk for fællesskabsagenter Netværk for fællesskabsagenter Konsulentdag KL d.21.10.14 Jacqueline Albers Thomasen, Sund By Netværket At komme til stede lyt til musikken og: En personlig nysgerrighed Væsentlige pointer fra sidst? Noget

Læs mere

Særligt sensitive mennesker besidder en veludviklet evne til at reflektere og tage ved lære af fortiden.

Særligt sensitive mennesker besidder en veludviklet evne til at reflektere og tage ved lære af fortiden. Særligt sensitive mennesker besidder en veludviklet evne til at reflektere og tage ved lære af fortiden. Derfor rummer du som særligt sensitiv et meget stort potentiale for at udvikle dig. Men potentialet

Læs mere

Nordplus Voksen toårigt udviklingsprojekt Syv online værktøjer til læringsvurdering Spørgeskema til beskrivelse af egen læringsprofil

Nordplus Voksen toårigt udviklingsprojekt Syv online værktøjer til læringsvurdering Spørgeskema til beskrivelse af egen læringsprofil Nordplus Voksen toårigt udviklingsprojekt Syv online værktøjer til læringsvurdering Spørgeskema til beskrivelse af egen læringsprofil Interfolk, september 2009, 1. udgave 2 Indhold Om beskrivelsen af din

Læs mere

Introduktion til legemetoder i Silkeborgen

Introduktion til legemetoder i Silkeborgen Introduktion til legemetoder i Silkeborgen Vi har uddraget det vi kan bruge fra bogen De utrolige år af Carolyn Webster-Stratton. Bogen er meget amerikansk, og derfor bruger vi kun enkelte metoder fra

Læs mere

PRÆSENTATIONSWORKSHOP - BLIV BEDRE TIL AT HOLDE OPLÆG OG KOMME FREM BAG SKRANKEN

PRÆSENTATIONSWORKSHOP - BLIV BEDRE TIL AT HOLDE OPLÆG OG KOMME FREM BAG SKRANKEN PRÆSENTATIONSWORKSHOP - BLIV BEDRE TIL AT HOLDE OPLÆG OG KOMME FREM BAG SKRANKEN PROGRAM 09.00-15.00 09.00-9.30 Velkomst, program og indflyvning til dagen 09.30-10.15 En indføring i grundlæggende kommunikative

Læs mere

Pædagogisk læreplan for Melita 2014

Pædagogisk læreplan for Melita 2014 Pædagogisk læreplan for Melita 2014 Værdier og menneskesyn: Vores pædagogiske arbejde tilrettelægges ud fra et værdigrundlag præget af det kristne menneskesyn og et socialt engagement. I børnehøjde betyder

Læs mere

Handling uden Hænder. www.visdomsnettet.dk

Handling uden Hænder. www.visdomsnettet.dk 1 Handling uden Hænder www.visdomsnettet.dk 2 Handling uden Hænder Kompileret og redigeret af Erik Ansvang Ydre aktivitet er nemt at forstå. Det betyder, at vi som søgende mennesker skal føre de etiske

Læs mere

Workshop om kvalitet i legemiljøer

Workshop om kvalitet i legemiljøer Workshop om kvalitet i legemiljøer Plan Hvorfor legen er så vigtig? Hvordan kan man forbedre børnenes legemiljøer i praksis? Kategorierne i KIDS En legende holdning og indstilling Teorien om løse genstande

Læs mere

Red Hill Special School

Red Hill Special School Red Hill Special School 72 Waterworks Road Red Hill QLD 4059 Email: admin@redhillspecs.eq.edu.au Område: Børn og unge med nedsat funktionsevne 1. Rejsebrev fra Brisbane, Australien Så er der allerede gået

Læs mere

Interview med drengene

Interview med drengene Interview med drengene Interviewer: Julie = J og Michelle = M. Interviewpersoner: Christian = C og Lasse = L. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 J: Hvad er det I

Læs mere

Pædagogiske Læreplaner

Pædagogiske Læreplaner Pædagogiske Læreplaner Krop og Bevægelse At børnene oplever glæden ved, accept af og forståelse for deres egen krop og oplever glæden ved at være i bevægelse. At der i dagtilbuddet er muligt at styrke

Læs mere

KURSUS FOR NYE EFTERSKOLELÆRERE NOVEMBER, 2015. Mandag d. 9. november

KURSUS FOR NYE EFTERSKOLELÆRERE NOVEMBER, 2015. Mandag d. 9. november KURSUS FOR NYE EFTERSKOLELÆRERE NOVEMBER, 2015 Mandag d. 9. november Arbinger Den Anerkendende Tilgang Narrative Samtaler Praktiske råd PERSPEKTIVET Hverdagen på din egen efterskole 90 95% af eleverne

Læs mere

overlap En læreguide om en udstilling i et krydsfelt

overlap En læreguide om en udstilling i et krydsfelt overlap En læreguide om en udstilling i et krydsfelt INTRODUKTION TIL LÆRERGUIDEN I perioden 9. april til 15. maj kan du og din klasse opleve udstillingen Overlap. Med denne lærerguide i hånden håber vi,

Læs mere

Hvordan ting kan vokse op nedefra!

Hvordan ting kan vokse op nedefra! Hvordan ting kan vokse op nedefra! - en kreativ arbejdsmodel som redskab til at skabe nye tanker, idéer og alternative løsninger i pædagogiske miljøer Af Anne Sofie Møller Sparre i kreativt samarbejde

Læs mere

Forord. Julen 2005. Hej med jer!

Forord. Julen 2005. Hej med jer! Indhold Julen 2005. Forord 2 1. Historien om jul i Muserup Yderkær. 4 2. Venner af Muserup Yderkær. 7 3. Den mærkeligste dag på året. 9 4. I nødens stund. 11 5. Bedste hædres som heltenisse. 14 6. Den

Læs mere

Selvskadende unge er styret af negative tanker

Selvskadende unge er styret af negative tanker Selvskadende unge er styret af negative tanker Jeg har kontakt med en meget dygtig pige, der synger i kor. Under en prøve sagde et af de andre kormedlemmer til hende: Du synger forkert. Det mente hun ikke,

Læs mere

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3

Indhold. Dagtilbudspolitik 2011-2014 3 Dagtilbudspolitik 2011-2014 Indhold Indledning.................................... 4 Dagtilbudspolitikken i Holstebro Kommune........... 6 Det anerkendende dagtilbud...................... 7 Visioner for

Læs mere

Projekt i uge 47. Barnets alsidige personlige udvikling

Projekt i uge 47. Barnets alsidige personlige udvikling Projekt i uge 47 Målet med projektet er at få rystet børnene mere sammen med jævnaldrende børn fra de andre stuer, samtidig med at læreplanstemaerne er blevet integreret i aktiviteter. Nedenfor kan I se,

Læs mere

Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden.

Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. 1 Kære 10.klasse, kære dimittender Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. Først vil jeg ønske jer til lykke med eksamen. Det er for de fleste en tid med blandede følelser. Det er dejligt

Læs mere

- om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre

- om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre Empatisk lytning - om at lytte med hjertet frem for med hjernen i din kommunikation med andre Af Ianneia Meldgaard, cand. mag. Kursus- og foredragsholder og coach. www.qcom.dk Ikke Voldelig Kommunikation.

Læs mere

Læreplaner for Boiskov Natur og Udebørnehave.

Læreplaner for Boiskov Natur og Udebørnehave. Læreplaner for Boiskov Natur og Udebørnehave. 1. Barnets alsidige personlige udvikling. Børns personlige udvikling trives bedst i en omverden, der er lydhør og medlevende. Voksne, der engagerer sig i og

Læs mere

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Af cand pæd psych Lisbeth Lenchler-Hübertz og familierådgiver Lene Bagger Vi har gennem mange års arbejde mødt rigtig mange skilsmissebørn,

Læs mere

Læreplaner for den integrerede institution Kernehuset

Læreplaner for den integrerede institution Kernehuset Læreplaner for den integrerede institution Kernehuset Indhold: Bekendtgørelse om læreplaner Forord Kort beskrivelse af de 6 temaer Barnets alsidige personlige udvikling Sociale kompetencer Sproglige kompetencer

Læs mere

Sansningens pædagogik. Vejle 27.april 2012

Sansningens pædagogik. Vejle 27.april 2012 Sansningens pædagogik Vejle 27.april 2012 EMPIRISKE PROJEKTER DER TRÆKKES PÅ: - Spor af børns institutionsliv - Børnene i kvarteret - kvarteret i børnene - Børns steder - KID-projekt (Kvalitet I Daginstitutioner:

Læs mere

VIA UNIVERSITY COLLEGE. Pædagoguddannelsen Jydsk Pædagoguddannelsen Randers LINJEFAGSVALG

VIA UNIVERSITY COLLEGE. Pædagoguddannelsen Jydsk Pædagoguddannelsen Randers LINJEFAGSVALG VIA UNIVERSITY COLLEGE Pædagoguddannelsen Jydsk Pædagoguddannelsen Randers LINJEFAGSVALG Indledning Formålet med denne folder er at skitsere liniefagene i pædagoguddannelsen, så du kan danne dig et overblik

Læs mere

Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab

Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Læseplan for emnet sundheds- og seksualundervisning og familiekundskab Indhold Indledning 3 1. trinforløb for børnehaveklasse til 3. klassetrin 4 Sundhed og trivsel 4 Køn, krop og seksualitet 6 2. trinforløb

Læs mere

Vågn op til dit liv! Den virkelige opdagelsesrejse er ikke at finde nye landskaber, men at se dem med nye øjne

Vågn op til dit liv! Den virkelige opdagelsesrejse er ikke at finde nye landskaber, men at se dem med nye øjne Vågn op til dit liv! Den virkelige opdagelsesrejse er ikke at finde nye landskaber, men at se dem med nye øjne Kilde: Mindfulness Mark Williams & Danny Penman At skifte perspektiv Du sidder på en bakketop

Læs mere

2016 Sebastian Trabjerg Tenniskonsulenten.dk. All rights reserved. Denne E- bog må kun benyttes til personligt brug.

2016 Sebastian Trabjerg Tenniskonsulenten.dk. All rights reserved. Denne E- bog må kun benyttes til personligt brug. 1 Introduktion Du har garanteret hørt denne sætning før Din serv skal være et våben og en fordel for dig Men er den nu også det? Eller er det mere et redskab som du bruger til at sætte bolden i gang med?

Læs mere

Gør dine slides så enkle som muligt. Brug billeder frem for tekst og bullets. Fokuser på et tema pr. slide og suppler dette tema med et billede.

Gør dine slides så enkle som muligt. Brug billeder frem for tekst og bullets. Fokuser på et tema pr. slide og suppler dette tema med et billede. Med afsæt i din passion og dit mål formulerer du tre nøglebudskaber. Skriv de tre budskaber ned, som er lette at huske, og som er essensen af det, du gerne vil formidle til de involverede. Du må maks.

Læs mere

Kunst som selvbehandling - Baukje Zijlstra

Kunst som selvbehandling - Baukje Zijlstra Kunst som selvbehandling - Baukje Zijlstra Undervisningsmateriale 8.-10. klasse Når kunst gør en forskel Mange af de kunstnere, som udstiller på Museum Ovartaci, har fået det bedre af at male eller skabe

Læs mere

Tarotkortenes bud på stjernerne juli 2014.

Tarotkortenes bud på stjernerne juli 2014. Tarotkortenes bud på stjernerne juli 2014. Vædderen: På hovedet. På hovedet. På hovedet. Ærkeenglen Jeremiel er englen der hjælper dig med at evaluere dit liv, brug ham. Du skal tillade dig selv at sprede

Læs mere

Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen

Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen Det pædagogiske arbejde i Vuggestuen Børnehuset Tumlehøjen Læreplanens lovmæssige baggrund Dagtilbudslovens 8 8. Der skal i alle dagtilbud udarbejdes en skriftlig pædagogisk læreplan for børn i aldersgruppen

Læs mere

Institutionens navn. Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO

Institutionens navn. Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO Mål- og Indholdsbeskrivelse for SFO Institutionens navn adresse Indledning Byrådet har siden 1. august 2009 været forpligtet til at fastsætte mål- og indholdsbeskrivelser for skolefritidsordninger, kaldet

Læs mere

Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november 2013

Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november 2013 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 Bilag E Transskription af interview med Chris (hospitalsklovn) den 12. november

Læs mere

ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING

ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING Udviklingsprogrammet FREMTIDENS DAGTILBUD LÆRINGSTEMA ALSIDIG PERSONLIG UDVIKLING Indhold 3 Indledning 4 Barnets Alsidige personlige udvikling i Fremtidens Dagtilbud 6 Læringsområde Barnets Selvværd 8

Læs mere

Bilag 7. Styrkekort til brug for elever og studerende fra ca. 13 år og opefter

Bilag 7. Styrkekort til brug for elever og studerende fra ca. 13 år og opefter Bilag 7. Styrkekort til brug for elever og studerende fra ca. 13 år og opefter Videbegær Du elsker at lære nye ting. Du holder af at gå i skole. Du elsker at læse. Du elsker at gå på museer. Du søger tit

Læs mere

- og forventninger til børn/unge, forældre og ansatte

- og forventninger til børn/unge, forældre og ansatte Trivselsplan - og forventninger til børn/unge, forældre og ansatte I Vestsalling skole og dagtilbud arbejder vi målrettet for at skabe tydelige rammer for samværet og har formuleret dette som forventninger

Læs mere

Beskrevet med input fra pædagog Ann Just Thodberg og pædagogisk leder Marietta Rosenvinge, Børnehaven Stjernen, Aalborg Kommune BAGGRUND

Beskrevet med input fra pædagog Ann Just Thodberg og pædagogisk leder Marietta Rosenvinge, Børnehaven Stjernen, Aalborg Kommune BAGGRUND 18 Børnecoaching Beskrevet med input fra pædagog Ann Just Thodberg og pædagogisk leder Marietta Rosenvinge, Børnehaven Stjernen, Aalborg Kommune Forståelse af sig selv og andre BAGGRUND Kort om metoden

Læs mere

Alsidig personlig udvikling

Alsidig personlig udvikling Alsidig personlig udvikling Sammenhæng: For at barnet kan udvikle en stærk og sund identitet, har det brug for en positiv selvfølelse og trygge rammer, som det tør udfolde og udfordre sig selv i. En alsidig

Læs mere

- Om at tale sig til rette

- Om at tale sig til rette - Om at tale sig til rette Af psykologerne Thomas Van Geuken & Farzin Farahmand - Psycces Tre ord, der sammen synes at udgøre en smuk harmoni: Medarbejder, Udvikling og Samtale. Det burde da ikke kunne

Læs mere

SÆRIMNER. Historien om Hen

SÆRIMNER. Historien om Hen SÆRIMNER Historien om Hen Et novellescenarie af Oliver Nøglebæk - Særimner 2014 KOLOFON Skrevet af: Oliver Nøglebæk Varighed: 2 timer Antal Spillere: 4 Spilleder: 1 HISTORIEN OM HEN Scenariet er en roadmovie

Læs mere

livsglæde er en af de største gaver vi kan give børn

livsglæde er en af de største gaver vi kan give børn tema livsglæde livsglæde er en af de største gaver vi kan give børn Lone Svinth har skrevet speciale om livsglæde og har deltaget i det tværkommunale samarbejde Projekt Livsglæde mellem Fredericia, Køge,

Læs mere

Tæl dig til et fokuseret liv

Tæl dig til et fokuseret liv Artikel Tæl dig til et fokuseret liv To gange tyve minutter på en pude hver dag kan hjælpe med at fokusere mere på den opgave, man er i gang med. Zen-meditation giver ro både på arbejde og i privatlivet.

Læs mere

Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 2 PROBLEMSTILLING... 2 AFGRÆNSNING... 2 METODE... 3 TEORI... 3 BEGREBSDEFINITION... 5 PRAKSIS... 5 DISKUSSION...

Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 2 PROBLEMSTILLING... 2 AFGRÆNSNING... 2 METODE... 3 TEORI... 3 BEGREBSDEFINITION... 5 PRAKSIS... 5 DISKUSSION... Indholdsfortegnelse INDLEDNING... 2 PROBLEMSTILLING... 2 AFGRÆNSNING... 2 METODE... 3 TEORI... 3 HVIS ER BARNET, HALBY, LIS BARNET MELLEM KAOS OG ORDEN... 3 DANIEL N. STERN SPÆDBARNETS INTERPERSONELLE

Læs mere

Friluftsrådet Spring ud i naturen. Børn, leg og bevægelse Naturen

Friluftsrådet Spring ud i naturen. Børn, leg og bevægelse Naturen Friluftsrådet Spring ud i naturen Børn, leg og bevægelse Naturen Lektor, Master i læreprocesser VIA University College Pædagoguddannelsen Peter Sabroe Telefon 87553427 Dagens overvejelser!!! Jeg ved, at

Læs mere

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2014

PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2014 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2014 Glæde Udfordre Fællesskab Anerkendelse Udfordre Indledning Børne- og uddannelsessynet i Sønderborg Kommune er båret af en overordnet vision om, at alle børn har ret til et godt

Læs mere

ST: 28 years old, in a relationship, lives in Aarhus, last semester student at university

ST: 28 years old, in a relationship, lives in Aarhus, last semester student at university 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 ST: 28 years old, in a relationship, lives in Aarhus, last semester student at university I: Interviewer ST: Respondent

Læs mere

ugepraksis et billede på dit liv

ugepraksis et billede på dit liv Daisy Løvendahl Personlig rådgiver ugepraksis et billede på dit liv www.daisylovendahl.dk #1. En guide til refleksion og handling Om ugepraksissen Denne ugepraksis er resultatet af megen refleksion og

Læs mere

Kulturen på Åse Marie

Kulturen på Åse Marie Kulturen på Åse Marie Kultur er den komplekse helhed, der består af viden, trosretninger, kunst, moral, ret og sædvane, foruden alle de øvrige færdigheder og vaner, et menneske har tilegnet sig som medlem

Læs mere