En værktøjskasse om Konflikthåndtering

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "En værktøjskasse om Konflikthåndtering"

Transkript

1 Ejendomsservice og forsyning En værktøjskasse om Konflikthåndtering Lær konfliktpyramidens hemmeligheder at kende! Så kan du holde liv i den gode stemning, forebygge og håndtere konflikter

2 02 Forord En arbejdsplads uden uenigheder hører til sjældenhederne. Meningsudvekslinger er tegn på, at der er liv og plads til forskellighed på arbejdspladsen. Forskellige holdninger kan faktisk føre til positive forandringer i hverdagen, bare de kommer frem i lyset og bliver tacklet som det, de er. Hvor mennesker er sammen, kan der ske sammenstød man skal bare have aftalt færdselsreglerne. Denne værktøjskasse kan give ansatte, arbejdsmiljø- og tillidsfolk samt ledere inspiration og gode råd, så de kan opdage konflikterne i tide og forebygge dem. Bliver uenighederne alligevel alt for store, så de udvikler sig til destruktive konflikter eller mobning, er det på tide at finde ud af, hvorfor arbejdspladsen har konflikterne, og hvad man kan gøre ved dem. Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser vil med denne værktøjskasse støtte virksomheden og dens ansatte i at opnå et godt psykisk arbejdsmiljø. Forhold vedrørende psykisk arbejdsmiljø bør behandles af ledelse og medarbejdere i fællesskab. Det kan f.eks. behandles af arbejdsmiljøorganisation, samarbejdsorganisationen eller MEDudvalg, da disse oftest har kompetence på hver sit delområde i forhold til trivsel og psykisk arbejdsmiljø. Virksomheden kan også vælge at nedsætte en arbejdsgruppe til at arbejde med spørgsmålet.

3 03 Indhold Forord 2 Indledning 5 Hvad er en konflikt og hvorfor opstår den? 6 Samspil mellem personer 6 Grupper eller afdeling 6 Konfliktpyramidens 6 trin 8 Organisation/arbejdsplads 8 Konfliktpyramiden 8 1. Platformen for den gode arbejdsplads 10 Hold liv i den gode stemning og undgå negative konflikter 10 Gode råd om hvordan destruktive konflikter forebygges 10 Lyt til dig selv Trin. Uenighed eller konflikt 14 Der skal mindst to til en konflikt 14 Gode råd om at forebygge konflikten, før den udvikler sig 14 Vær ikke konfliktsky 15 APV kan være en øjenåbner trin. Den personlige konflikt udvikler sig 18 Når det bliver vigtigere at vinde end at finde en løsning 18 Gode råd om hvordan man undgår, at konflikten bliver personlig 18 Vær bevidst om din fremtoning 18 Støtte til konfliktløsningen trin. Konfliktens fronter trækkes op 20 Alliancer og gamle konflikter findes frem 20 Gode råd til arbejdspladsen trin. Løses konflikten ikke, kan venskab blive til fjendskab 22 Når dialogen standser, ser du kun din modpart som en fjende 22 Bliv ved med at tale sammen 22 Gode råd om mægling 22 Hvad indebærer en mægling trin. En konflikt kan blive uløselig 24 På konfliktpyramidens top vil du opdage, at du er alene 24 Gode råd til arbejdspladsen når der skal forebygges 25 Konflikter med borgerne eller kunder 26 Her kan du få mere at vide Bagside

4 04

5 Indledning Kært barn har mange navne 05 Meningsudvekslinger, uoverensstemmelser, murren i krogene, sladder i baglokalet, ballade på bagsmækken, konflikter, mobning eller verbal vold. Det er alt sammen forskellige ord for den lille eller store konflikt på arbejdspladsen. Jeres sprog eller omgangstone på arbejdspladsen siger noget om, hvor mange konflikter I har lige nu, men også noget om jeres kultur. Ord kan have en positiv eller negativ klang - og det kan være med til at optrappe eller nedtrappe situationen. Arbejdspladsens kultur er afgørende for, om man mener, at uenigheder giver næring til udvikling eller modsat dræner jer for energi, så det går ud over arbejdsglæden og det psykiske arbejdsmiljø. Hold øje med smiley erne i teksten. Her er opmærksomhedspunkter og gode råd til, når konflikter skal trappes ned. En god omgangstone og et arbejdsmiljø med plads til anerkendelse og forskelligheder kan forebygge meget. En almindelig kurre på tråden eller forskellig holdning til arbejdet kan ende med at blive destruktivt, hvis det bliver vigtigere at vinde over den anden frem for at få hul på et problem. Uenigheder skal ikke undgås eller fejes ind under gulvtæppet så vil de ligge og ulme og en dag være med til at ødelægge arbejdsmiljøet. Derfor er det vigtigt at bevare en god omgangstone og holde øje med, hvornår en konflikt er ved at udvikle sig. Det er noget alle kan blive gode til. Det er noget ledelsen kan skabe rammer for, og det er noget kolleger, sikkerheds- og tillidsrepræsentanter kan være med til at tage ansvar for.

6 06 Hvad er en konflikt og hvorfor opstår den? Konflikt er et andet ord for uenighed. Forskellen er, at følelserne er på spil i en konflikt. Konflikter kan involvere én eller flere personer, en gruppe, en afdeling eller en hel arbejdsplads. Faktisk skal bare én person være frustreret over, hvad en anden siger og gør for at det kan føre til en konflikt. Så har vi en indre eller en skjult konflikt. Der er endnu ikke sat ord på uenigheden, men stemningen er ikke til at tage fejl af. Der kan være mange forskellige årsager til, at konflikter opstår. Samspil mellem personer I daglig tale siger vi, at der er noget galt med kemien. Det er ofte forskellige tolerancetærskler eller frustration over en andens adfærd, der skubber konflikten i gang. Den konkrete årsag kan være uenighed om arbejdsmetoder eller arbejdsmoral. Får konflikten lov til at udvikle sig, kan det føre til mobning. Læs mere om, hvad der kan gøres ved mobning i værktøjskassen: Mobning. Værktøjskassen findes på under psykisk arbejdsmiljø. En udløsende faktor kan også være for mange eller for uoverskuelige arbejdsopgaver eller uklare roller. Det kan føre til stress, og er man stresset, kan man reagere med at være irriteret på andre, isolere sig og dermed undgå samarbejdet. Læs mere om stress i værktøjskassen: Stress og stresshåndtering. Værktøjskassen findes på under psykisk arbejdsmiljø. Gruppe eller afdeling Årsagerne kan næsten være de samme, som når konflikten er mellem enkeltpersoner. Den udløsende faktor handler tit om fordelingen af arbejdsopgaver eller ressourcer. Uklarhed, manglende social støtte eller for få hænder til arbejdsopgaverne, kan føre til stress. Grupper, der er i konflikt, er tilbøjelige til at skabe fjendebilleder af hinanden, og de er flittige til at holde billederne ved lige, fordi de har hinanden til at bekræfte, at de andre er uduelige eller idiotiske. Konflikten kitter gruppen sammen på en destruktiv måde. Man er sammen om at bekæmpe fjenden. Fjendekulturen kan udvikle mobning på arbejdspladsen.

7 07

8 08 Konfliktpyramidens 6 trin Organisation/arbejdsplads Konflikter kan udspringe af en stiv struktur, der står i vejen for god information, mødekultur eller samarbejde mellem afdelinger. Organisatoriske forandringer kan sætte skub i konflikter, hvis der eventuelt ændres på samarbejdsformer, arbejdsmetoder og lignende, og medarbejdere og ledere ikke er inddraget. Det undgås de steder, hvor de grundliggende værdier er tillid, anerkendelse og medinddragelse. Læs mere om håndtering af omstillinger i offentlige og private virksomheder i værktøjskassen: Om omstillingsprocesser. Værktøjskassen findes på under psykisk arbejdsmiljø. Konfliktpyramiden Der findes ikke to konflikter, der er ens, for mennesker reagerer forskelligt på det, der udløser konflikterne. Alligevel er der et mønster, der går igen Genkender man mønstret, er der en mulighed for at reagere, før konflikten udvikles til at blive destruktiv konfliktpyramiden er et billede af det mønster. Konflikten udvikles, når man kravler opad konflikttrinene i pyramiden, men i pyramiden er også gemt gamle historier og konkrete fakta, som kan forklare, hvorfor en konflikt udvikler sig konfliktpyramiden kan blive til en samarbejdspyramide, hvis man forstår at bruge historierne positivt og bliver på pyramidens nederste trin.

9 09 Konfliktpyramide 6. Trin. Nu har du nået konfliktens top. Ensomt for der er kun plads til én. 5. Trin. Nu ser du kun en fjende. I taler hver jeres sprog og kan ikke råbe hinanden op. 4. Trin. Gamle historier bruges kun til at slå andre i hovedet med. Stig ned og se, hvad du kom fra. 3. Trin. Du bliver ikke klogere, Hvis du klatrer opad, fordi du bare vil vinde konflikten og ha din vilje. Stig ned og se, hvad du kom fra. 2. Trin. Uenighed kan føre til fornyelse. Det kan ikke betale sig at være konfliktsky. Gå bare på opdagelse i pyramidens gange, men kom op til overfalden igen. 1. Platform: Hold liv i den gode stemning - nyd pyramidens omgivelser. Vigtig konfliktgrænse der er ikke længere dialog Vigtig konfliktgrænse samtalen er flyttet fra det konkrete.

10 10 1. Platformen for den gode arbejdsplads På platformen for den gode arbejdsplads arbejder I på at forebygge konflikter, acceptere uenigheder og skabe et godt arbejdsmiljø, hvor trivsel og samarbejde er højt prioriteret. Hold liv i den gode stemning og undgå negative konflikter Håndtering af konflikter og at bruge uenighed konstruktivt på arbejdspladsen er vigtige elementer i skabelsen af et godt psykisk arbejdsmiljø. Dels fordi det holder liv i den gode stemning, dels fordi det gør jer i stand til at have en dialog om det, der betyder noget på jeres arbejdsplads. Vær opmærksom på arbejdspladskulturen, landskabet, du er en del af, de kolleger, du er sammen med og de vaner og normer, I har. På din arbejdsplads vil du sommetider opleve at landskabet ikke altid er lige smukt. Kollegerne er måske meget forskellige fra dig, og I har forskellige forventninger. Derfor er det vigtigt at få jeres forventninger afstemt med hinanden, hvis et samarbejde skal lykkes. Hørt på en arbejdsplads: Det er vigtigt, at ledergruppen er gode rollemodeller og har det godt med hinanden. Vi er udadvendte og imødekommende, for vi er i et servicefag. Vi vil ikke brænde inde med noget og er enige om omgangstonen. Personaleforeningen er med til at skabe den gode stemning på arbejdspladsen. Vi tager ud og spiller paintball, fodbold, fitness eller andre sjove ting. Gode råd om hvordan destruktive konflikter forebygges Pointer til arbejdspladsen Skab en uenighedskultur på arbejdspladsen kan din arbejdsplads rumme modsætningsforhold så skabes der energi I et modsætningsforhold kan man se på en sag fra flere sider I kan dele jeres uenighed med hinanden fordi I har tillid til hinanden Uenighedskonflikter skaber mulighed for at dele viden. Det giver positiv nytænkning Balancen mellem den positive og negative konflikt er hårfin, derfor er der mange, der undgår at se på uenigheder kan man rumme uenigheder, kan man bruge de forskellige synsvinkler som byggeklodser - til en samarbejdspyramide hvor taget er fladt! En samarbejdskultur, der kan rumme uenigheder, er et vigtigt element i at skabe et godt psykisk arbejdsmiljø.

11 11 Råd til dig, din kollega og arbejdspladsen Start med at lytte Lyt til hinanden, når I taler sammen. Det stiller krav om gensidig opmærksomhed Det kan lade sig gøre, når arbejdspladsen har trygge og tillidsfyldte rammer Hør din kollegas idéer og argumenter til ende, så har du mulighed for at bygge op i stedet for at rive ned, når sagen skal ses fra din synsvinkel I skal ikke overbevise hinanden om noget. I skal finde ligheder og forskelligheder. Er I nysgerrige og tålmodige nok, kan der komme nye løsninger på et problem. Vær nysgerrig I en samtale, hvor du er oprigtig interesseret i, hvad den anden har på hjerte, behøver du ikke at bygge forsvarsværker op For at undgå at overskride grænsen mellem positiv og negativ konflikt, er det vigtigt, at du får viden om, hvordan konflikter kan udvikle sig. Et råd til dig og din kollega En samtale mellem dig og din kollega kan bruges til at: Bygge bro opdage ressourcer Finde nye måder at samarbejde på opdage at din kollega er spændende. Hørt på en arbejdsplads: Det kan lykkes at undgå konflikter, når man kender hinanden godt. Vi giver os tid til at hilse på hinanden om morgenen. Vi ved, hvordan kollegaen ser ud, når han er morgensur så giver vi ham lidt fred. Vi er opmærksomme på kropssproget. Vi spørger med det samme, hvis det ser ud som om, der er noget galt: Har du lige tid?.

12 12 Lyt til dig selv Dit eget humør har selvfølgelig også indflydelse på den stemning og tone, der er på arbejdspladsen. Er det en af de dage, hvor du har fået det forkerte ben ud af sengen? Hvis du er træt, uoplagt og småsur bliver du også lettere irriteret på andre. Måske er det en af de dage, hvor du ikke skal kaste dig ud i diskussioner, for så kan dit dårlige humør hurtigt smitte. Tæl til 10 og træk vejret. Start dialogen når du er klar frem for at klatre halvvejs op ad konfliktpyramiden. Det er især vigtigt for ledere som rollemodeller at holde sig dette for øje. Et råd til dig Lyt til din mavefornemmelse Lær dine stærke og svage sider at kende start dialogen hvis du fornemmer, noget er under opsejling gem ikke problemet Brug din øjne og ører, f.eks.: Jeg kan se, at du ikke siger noget, når Undgå vurderinger, f.eks.: Du bliver nok sur, når Undgå at sætte mærkater på hinanden, f.eks.: Du er doven og ikke til at stole på skaf dig viden om, hvordan konflikter kan udvikle sig.

13 13

14 14 2. Trin. Uenighed eller konflikt På konfliktpyramidens trin 2 kan uenighed risikere at gå over i konflikt. I er stadig i stand til at adskille person og problem og holde jer til sagen. I kan selv klare uenighederne, hvis I har viden om konflikters udvikling og ved, hvad der fremmer et godt samarbejde. Det er vigtigt, at arbejdspladsen støtter udvikling af samarbejdskompetencerne og tager temperaturen på trivslen. Samarbejde og uenighed hænger sammen. Når du samarbejder med andre, kan konflikter i form af uenigheder ikke undgås. Kan arbejdspladsen rumme uenigheder, er det tegn på, at der er liv og forskellighed. Det kan føre til fornyelse. Der skal mindst to til en konflikt Men det passer ikke altid. Hvis du synes, at din kollega altid er en forhindring for, at du selv kan udfolde dig. Hvis du altid er frustreret over, hvad den anden siger og gør. Hvis du altid føler, at du bliver afvist af din kollega eller leder. Så er der en konflikt under opsejling. Den er ikke åben, for du kommer ikke ud af busken. Mange destruktive konflikter opstår, fordi vi prøver at gætte, hvad den anden tænker og gætter forkert. Sommetider forestiller man sig tingene mere negative, end de i virkeligheden er. Du er på vej op ad en af konfliktpyramidens første trin. Din modpart aner ikke, hvad du gemmer i det hemmelige rum inde i pyramiden. Det ved kun du! Gode råd om at forebygge konflikten, før den udvikler sig Et råd til dig vær nysgerrig overfor din modparts situation. Stil spørgsmål spørg til problemet, og hvorfor det er opstået vær konkret og hold dig til sagen tænk over de ord, du bruger Fortæl om dine ønsker og behov Lyt til din modpart og vis, at du faktisk lytter, f.eks. ved uddybende spørgsmål afstem forventninger med hinanden tænk på, at uenighed kan skabe udvikling nu er I godt på vej til at sikre et godt resultat og forblive venner.

15 15 Hørt på en arbejdsplads: Vi har en åben holdning, er engagerede og viser forståelse. Vi hæver ikke stemmen over arbejdet. Er der arbejdsmæssige fejltagelser, må de aldrig munde ud i vrede, alle gør jo deres bedste. Vi bliver ikke utålmodige med hinanden. Vi viser tolerance, fordi det multikulturelle er en del af denne branche. Vi er åbne for at lære nyt. Vi har mange sjove oplevelser, og der er en iværksætterånd på arbejdspladsen. Vær ikke konfliktsky Konflikter er ikke noget, der skal undgås. Konflikter er heller ikke et nødvendigt onde. Konflikter kan være positive, fordi de skaber eftertanke, leder til selvkritik og giver anledning til fornyelse. Derfor kan det ikke betale sig at være konfliktsky. Det udvider hverken din egen eller den anden parts horisont. Som regel starter en konflikt med, at man f.eks. har forskellige holdninger til metoder, procedurer eller hvornår det er nødvendigt at informere hinanden, hvordan man aftaler fridage mv. For at finde ud af hvad uenigheden indeholder, kan det være nødvendigt at gå på opdagelse i pyramidens gange, det vil sige, prøve at finde ud af, hvad uenigheden egentlig drejer sig om, hvilke historier og idéer, der gemmer sig. For at undgå at uenigheden udvikler sig til en negativ konflikt, er det vigtigt ikke at blive personlig, men komme ud i lyset - tilbage til sagen igen. Hørt på en arbejdsplads: Hvis der er en konflikt med en kollega/medarbejder, går vi til vedkommende med det samme. Vi bruger hinanden og går til hinanden, hvis der er problemer. Vi håndterer nemmere konflikter, fordi vi har en god kommunikation i forvejen god omgangstone/-sprog og så det personlige kendskab. Vi mener selv, at det er lederens ansvar at mægle. Det kan f.eks. også være mellem afdelingerne. Derfor er det vigtigt, at afdelingsledelsen har menneskekundskab. APV kan være en øjenåbner For at forebygge mistrivsel og negative konflikter på arbejdspladsen er det nødvendigt af og til at stikke en finger i jorden og tage temperaturen på det psykiske arbejdsmiljø. Det kan gøres ved trivselsmålinger eller APV af det psykiske arbejdsmiljø. Arbejde med samarbejdsformer og konflikthåndtering kan være nyttige redskaber i hverdagen både for ledere og medarbejdere.

16 16 På en af branchens arbejdspladser tog man tyren ved hornene. Der havde været en del klikkedannelse og en halvdårlig omgangstone. Mange ting blev ikke bragt videre, men ulmede som uløste konflikter. Det gik ud over sammenhold og arbejdsglæde på en arbejdsplads, hvor mange ellers havde fået drømmejobbet. Det var på tide at kortlægge landskabet. En APV, hvor der blev taget fat på det psykiske arbejdsmiljø, fik hul på bylden. Der blev sat en handleplan i gang. Både ledere og medarbejdere kom på seminar og fik hjælp til at arbejde med den gode omgangstone. Det, der tidligere kunne være åben krig i og mellem arbejdsgrupper, blev ændret, da man fik mere viden om hinandens arbejdsområder. Lederne fik kursus i at forebygge og håndtere konflikter. Seminarerne på alle niveauer på arbejdspladsen har givet respekt for hinanden. Man har lært at gå direkte til den, man synes, man har et problem med og deler det ikke længere kun med en 3. person. Opmærksomhedspunkt til alle på arbejdspladsen Tegn på at konflikten er ved at bevæge sig op i gul zone Uenighederne begynder at blive personlige. Det er klart, at du ikke kan forstå det i din alder, Er det noget, din kone har bildt dig ind? sproget er på vej til at blive optrappesprog ; Du er også altid.., Du hjælper aldrig med.., Du begynder at finde alliancepartnere på arbejdspladsen. Synes du ikke også, at han er..?, Var du ikke også med til det møde, hvor han igen kom med sine banale,,, I har en fejlfinderkultur på arbejdspladsen.

17 17

18 18 3. Trin. Den personlige konflikt udvikler sig På konfliktpyramidens trin 3 kan I have vanskeligt ved selv at løse konflikten. Derfor er det vigtigt, at ledere, tillidsvalgte eller kolleger kan støtte jer I at kravle ned af konfliktpyramiden igen. Det kan de gøre ved at gøre jer opmærksomme på, hvor I har bevæget jer hen i konflikten og hjælpe jer til at se sagen fra den andens synspunkt. Når det bliver vigtigere at vinde end at finde en løsning På det her trin er konflikten ved at udvikle sig til konkurrence. Det bliver vigtigere at få ret end at fortsætte den dialog, hvor man kan lytte til hinanden og undersøge, hvad problemet egentlig indeholder. For at vinde over den anden, kan man være tilbøjelig til at gå efter manden i stedet for bolden. Man begynder at mistro hinanden. Ord og kropssprog er ikke længere i overensstemmelse. Angrebet begynder at blive personligt. Hvis du vil se efter en fejl så brug ikke en kikkert, men et spejl! Gode råd om hvordan man undgår, at konflikten bliver personlig Et råd til dig og din kollega I får den bedste løsning på en konflikt, hvis I har samme syn på konflikter Der skal dialog til: Hvornår har I en konflikt? Hvordan opstår den? Hvad forhindrer konflikten os I at gøre? Hold liv i den gode dialog. Tal rolig til din modpart. Lad kropssprog, ordvalg og tone understrege de gode hensigter. Undgå en konfliktkultur, hvor I som udgangspunkt betragter konflikten som en vinder/tabersituation, hvor kun én løsning er mulig: Denne gang vil jeg have min vilje... Undgå magtspillet ved at afslutte konflikten med: Jamen det bliver, som jeg har sagt!. Vær bevidst om din fremtoning Din fremtoning ses blandt andet gennem dit kropssprog, dit tonefald og måden, du stiller dine spørgsmål på. Dit kropssprog og dit tonefald understreger de ord, du bruger. Det er især vigtigt at være opmærksom på, når det er en konfliktsamtale, der er under opsejling.

19 19 Et råd til dig og din kollega Undgå absolutter: Brug ikke ord som aldrig og altid. Det kan få enhver konflikt til at blusse op, f.eks. Det er altid mig der Du kan da heller aldrig Undgå, at følelserne tager overhånd og styrer spørg ind til dele af historien/argumenterne for at få dem uddybet Bekræft, at du har lyttet ved at nikke, sige ja eller lignende Undersøg, om du har forstået problemet rigtigt spørg til det Undgå, at bruge gensidige personlige beskyldninger frem for at forholde dig til det faktuelle. Det er her konflikter kan stoppes alle store konflikter har engang været små. De kan stoppes i tide. Hørt på en arbejdsplads: Vi er en familievirksomhed hvor vi har en fordragelig tone. Vi vil ikke have noget grimt sprog på arbejdspladsen. Vi mødes ved morgenkaffen. Starter dagen godt, bliver resten af dagen også god. Vi synes, det er vigtigt, at vi både som ledere og kolleger er åbne og ærlige. Det er vigtigt, at man viser sit menneskelige ansigt, er forstående og lyttende. Støtte til konfliktløsningen Det er ofte lederen, der i sidste ende må træde til og støtte en konfliktløsning. Det fungerer bedst, når medarbejderen er tryg ved at henvende sig med et problem, og lederen er parat til at lytte. Viser lederen forståelse for medarbejderens situation og problemer i det daglige, er det nemmere for begge parter at tage tyren ved hornene, hvis der er problemer. Det samme gælder, hvis det er en arbejdsmiljø- eller tillidsrepræsentant, der træder til på sidelinjen. Et råd til dig, der er kollega som kollega kan du være med til at standse konflikten Du kan lytte, stille åbne spørgsmål og give gode råd i stedet for at blive medløber. På den måde bliver du en vigtig samtalepartner kan du ikke selv påtage dig rollen, som den der standser en konflikt, så henvend dig til leder, arbejdsmiljø- eller tillidsvalgt. De kan pege på den, der er bedst til det, hvis de ikke selv påtager sig rollen Ledere eller arbejdsmiljø- og tillidsvalgte kan få en vigtig rolle. Derfor er det vigtigt at lære mæglingens kunst.

20 20 4. Trin. Konfliktens fronter trækkes op På konfliktpyramidens trin 4 er der ikke nogen god dialog længere. Den destruktive konflikt optrappes blandt andet, fordi I forsøger at få allierede over på jeres parti. Her er det nødvendigt med personlig hjælp fra en neutral person, der har lært konflikthåndtering. Det er vigtigt at være opmærksom på, at konflikten ikke kun er trappet op mellem to parter men måske også blevet et problem for flere i virksomheden. Det vil sige, mægling kan ikke stå alene. Derfor er det også nødvendigt at tage fat på at fremme trivsel og samarbejde på virksomhedsniveau. Alliancer og gamle konflikter findes frem Hvis I ikke får talt sammen i tide, kommer I på et tidspunkt langt væk fra den oprindelige konflikt. Der kan være stødt flere problemer til, som er udsprunget af den oprindelige uenighed. Gamle og uafsluttede konflikter findes frem. Man kan høre det på sproget. Man taler ikke længere med hinanden, men mere om hinanden. Man finder forbundsfæller, der kan være med til at bekæmpe modparten. Gode råd til arbejdspladsen Det er ikke for sent at klatre ned af konfliktpyramiden eller komme ud af den, hvis man for længe har gravet i de gamle historier. Her kan de konfliktende parter få brug for en neutral 3. part, der ikke er viklet ind i jeres, gruppens eller afdelingens historier. Det kan f.eks. være tillidsvalgt, leder eller HR konsulent, der har kompetencer til denne opgave, og som begge parter har tillid til. Mægling er noget, man skal lære og træne sig i. Der er 9 trin at støtte sig til, hvis man vil hjælpe kolleger eller medarbejdere gennem en konfliktløsning. Se under næste trin - hvilke trin man kan støtte sig til under en sådan konfliktløsning. Råd til hele arbejdspladsen vælg konfliktredskaber på arbejdspladsen Undersøg, hvilken type konflikter har I på arbejdspladsen? Lær ikke voldeligt sprog. Undersøg, om der er en skæv fordeling af ressourcer, uhensigtsmæssige arbejdsprocesser/arbejdsfordeling, uklare målsætninger for arbejdet eller uklare roller. Arbejd på, at klargøre dette sørg for undervisning i konfliktforståelse alle niveauer på arbejdspladsen inddrages. Mød folk i den virkelighed, de er. Vælg derefter den undervisning, der kan tilpasses arbejdspladsens behov

21 21 aftal retningslinier for godt samarbejde Undersøg, hvordan jeres kultur ser ud lige nu. Formulere positive handleplaner. Aftal, hvordan alle kan bidrage til en god uenighedskultur og bidrage, hvis de vil nedtrappe konflikter. Aftal også, hvem der er ressourcepersoner hvem man kan henvende sig til for at få hjælp. Opmærksomhedspunkt til alle på arbejdspladsen Tegn på at konflikten er ved at bevæge sig op i rød zone Der er ikke plads til rummelighed og anerkendelse man bliver mere og mere utålmodig overfor hinanden Idéer bliver ikke vurderet, om de er gode eller ej. De bliver skudt ned og angrebet, før de er blevet vurderet man lytter ikke til problemstillingen men angriber hinanden personligt man angriber hinanden for ikke at forstå, hvad der virkelig er vigtigt man angriber dele af det, som den anden siger og hører det, man vil høre.

22 22 5. Trin. Løses konflikten ikke, kan venskab blive til fjendskab På konfliktpyramidens trin 5 er det sidste mulighed for at finde hinanden igen. Fronterne er trukket meget skarpt op, og det kan forekomme, at fjendskabet har udviklet sig til mobning. Der er ikke længere dialog mellem parterne. Afhængig af situationen kan der være brug for ekstern professionel hjælp, f.eks. en uddannet konfliktmægler og eventuel psykologhjælp til dem, der er blevet ofre for den destruktive konflikt. Det er fortsat nødvendigt, at handleplanerne også omfatter arbejdspladsens psykiske arbejdsmiljø, og at man har handleplaner klar til håndtering af de vanskelige situationer. Når dialogen standser, ser du kun din modpart som en fjende Bliv ved med at tale sammen Den værste grænse at overskride i en konflikt er den, hvor man holder op med at tale med hinanden. Man kan ikke holde ud at høre på, hvad den anden siger, og sproget bliver mere og mere nonverbalt. Undgår f.eks. at hilse, gabe eller vende ryggen til, når den anden siger noget. Gode råd om mægling Hvis uenigheden er for stor, kan der nu være brug for en uddannet konfliktmægler. Vedkommende vil ofte være ekstern. Hvad indebærer en mægling: 1. Direkte kontakt mellem parterne. Bliv enige om, hvad parterne er uenige om 2. accepter at forsøge. Begge parter skal ønske at komme videre og acceptere, at det ikke kun er den andens skyld. Træd 3 skridt tilbage, benyt f.eks. en professionel intern eller ekstern mægler, der har lært konflikthåndtering. Aftal konkret, hvad der skal ske og hvornår 3. tid og rum. Begge fortæller sin historie, og den anden lytter uden at afbryde! Mægleren kan være til stor hjælp i denne proces, som en aktiv ordstyrer 4. Find hovedlinierne. Begge skal nu hjælpes til at formulere, hvad der er det vigtigste i konflikten. Herefter prioriteres, hvad det er for et konkret problem, der skal løses 5. Find behov og interesser. Næste skridt er at få formuleret, hvad det er, der ligger bag de standpunkter og argumenter, der blev fortalt i de to historier. Mægleren hjælper med at lukke op med åbne spørgsmål til den enkelte

23 23 6. Brainstorm. Nu starter arbejdet med at foreslå løsninger på problemet. Det er vigtigt at finde mange, og at begge er kommet til orde i denne proces. Det kan være befriende at skyde løs med gode idéer, inden man går over til at vælge en løsning 7. sikre, at begge vinder. Her er det vigtigt at holde øje med, at begge bliver tilfredse med løsningen, og at den er realistisk 8. konkrete aftaler. De helt konkrete aftaler skrives ned. Det skal være en handlingsplan ikke bare en hensigtserklæring 9. tid til at tænke over tingene. Undervejs i en konfliktløsning er det vigtigt at give hinanden tid til at tænke situationen igennem.

24 24 6. Trin. En konflikt kan blive uløselig På konfliktpyramidens trin 6 er situationen endt med en vinder og en taber. Begge dele er ensomt. Begge parter har brug for hjælp til at starte på en frisk og til at bearbejde situationen, så den ikke opstår igen et andet sted. På konfliktpyramidens top vil du opdage, at du er alene Når dialog ikke længere er mulig kan det være, man skal gå hver sin vej. De fleste arbejdspladser vil formentlig opdage konflikten længe inden, det når dertil. Hvis man vel og mærke har en konfliktløsningskultur - og ikke fejer tingen ind under gulvtæppet. Hvis konflikten har udviklet sig til grov mobning, der er foregået skjult for kolleger og ledere, kan det ende med, at den tabende part forlader arbejdspladsen. Her skal ydes hjælp. Læs mere om, hvad I kan gøre ved det i værktøjskassen om mobning med gode råd om, hvad arbejdspladsen kan gøre, når skaden er sket. Råd til dig overvej, om det er arbejdspladsen for dig. Skal du hellere starte på en frisk et andet sted? Pas på dig selv og tag ansvar for dit eget liv søg professionel hjælp Brug ikke livet på at få ret finde retfærdigheden Lær af dine erfaringer. Hvordan kan du blive bedre til at håndtere uenighed og tackle konflikter.

25 Gode råd til arbejdspladsen når der skal forebygges 25 Råd til arbejdspladsen en opsamling Skab en professionel uenighedskultur. man skal blive enige om, at der er en konflikt, før den kan løses respekter uenighed. Det skaber udvikling Grib ind med det samme, hvis uenighed bliver til personangreb Find balancen mellem at undvige og bruge magt Lyt til brokkehovederne. Er der en sandhed i det, de siger, eller er det småtingsafdelingen? Lær nedtrappersproget : Vær konkret, lyt til ende, stil åbne spørgsmål, vær interesseret, udtryk egne ønsker, fokuser på problemet og på nutid/fremtid Husk, tillid og kritik er ikke hinandens modsætninger Lær af jeres erfaringer og brug dem til at udvikle konflikthåndtering og samarbejdskulturen Udvikl handleplaner, der kan forebygge stress og mobning.

26 26 Konflikter med borgerne eller kunder Hørt på en arbejdsplads: Husk ikke at spille med situationen ændrer sig. Hvis nogen bliver for hidsige, går vi en tur bagefter. Bagefter drøfter vi tingene ved morgenkaffen eller ved frokosten. Kan vi ikke klare situationen, bruger vi mobilen og får hjælp fra leder/kollega. Heldigvis hører det ikke til dagens orden, at kommunikationen med borgeren bliver så konfliktfyldt, at luften er fyldt med trusler, chikane eller andre ubehageligheder, men når det sker, kan oplevelserne virke næsten lige så ubehagelige, som hvis det havde været fysisk vold, du var udsat for. Husk. Du er den, der kan holde begge ben på jorden. Kunde eller borger: Er den, der er vred og oprevet Har svært ved at lytte til det, du siger kan ikke altid forstå dine argumenter vil selv forklare og argumentere Er vred på virksomheden - ikke dig - husk det! Bliver beroliget, hvis du er rolig og lytter. Hørt på en arbejdsplads: Der kan komme konflikter med beboerne. En del kommer på kommunal henvisning. Det kan være folk, der har det vanskeligt (psykisk syge), der kommer for tidligt ud i lejligheder. Derfor er det godt med kontakt til beboerrådgivere + netværk i kommunen/hjemmeplejen. Vi snakker sammen om det, hvis der er konflikter med beboerne. Vi gør noget ved det. Man skal behandle folk ordentligt. Vi ses jævnligt med beboerne i vaskeriet. På den med bliver vi bekendt med dem og omvendt. Har vi på forhånd nogle gode relationer, er det nemmere, hvis der kommer problemer.

27 27 Et råd til dig og din kollega Lad være med at se på en konflikt som en personlig magtkamp Undgå at blive vred i situationen, men giv besked om, hvornår grænsen er nået, og kend dine egne grænser for, hvor langt du vil gå Forsøg at holde dig til sagen Undgå at svare igen på de personlige angreb tal roligt til folk, men vær bestemt. Giv entydige svar Det er vigtigt at høre på borger/kunde, men du behøver ikke altid at give ham ret Læg ikke hele din sjæl i konflikten men hold en professionel distance Husk altid: Det er din situation! Du kan være med til at trappe konflikten op eller ned. Råd til arbejdspladsen Det er vigtigt, at I aftaler, hvordan I tackler utilfredse borgere/kunder Det kan lette en besværlig kommunikation, at en anden træder til, enten for at tage sig af klagen eller støtte dig. Brug din kollega eller leder, hvor det er muligt aftal klare retningslinier for, hvordan I får hjælp, hvis situationen spidser til Lær at tackle de vanskelige situationer gennem uddannelse. Læs mere på BAR Handels hjemmeside - der er fyldt med materialer og gode råd, når man har konflikter med kunden.

28 Her kan du få mere at vide Center for Konfliktløsnings hjemmeside. Her er gode informationer og artikler. Hjemmeside udviklet af BAR Handel. Her findes informationer, mødematerialer og idéer, til hvordan man nedtrapper en kundekonflikt. Bøger: Monberg, Tina. Konflikthåndtering. Børsens Forlag 2006 Thorning Marion. Lær at løse konflikter. Frydenlund 2005 Evan-Jones, John. Konfliktens kunst. Schultz Forlag 2007 Følgende værktøjskasser kan hentes på Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelsers hjemmeside: eller de generelle versioner kan købes i Det nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø eller bestilles på hjemmesiden: Håndbog om psykisk arbejdsmiljø A-Å Værktøjskassen: Alenearbejde Værktøjskassen: Jobusikkerhed Værktøjskassen: Mobning Værktøjskassen: Overvågningsarbejde Værktøjskassen: Voldsomme oplevelser og chokerende begivenheder Værktøjskassen: Stress og stresshåndtering Værktøjskassen: Det rummelige arbejdsmarked Hvordan skaber vi plads til alle Værktøjskassen: At arbejde systematisk med fravær fra fravær til nærvær Værktøjskassen: Om omstillingsprocesser Er du klar til at skifte plads? Værktøjskassen: Forebyggelse af trusler og vold Værktøjskasse: Den gode samtale Stress-af kogebogen Fællessekretariatet H. C. Andersens Boulevard København V Tlf.: Fax: Arbejdsgiversekretariatet H. C. Andersens Boulevard København V Tlf.: Fax: Sekretariatet for ledere Vermlandsgade København S Tlf.: Fax: Arbejdstilsynet Postboks København C Tlf.: Fax: Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø Lersø Parkallé København Ø Tlf.: ISBN Netudgave 2013 Arbejdstagersekretariatet H. C. Andersens Boulevard 38, 3. sal 1553 København V Tlf.: Fax: Layout: CaseOne

En værktøjskasse om Konflikthåndtering

En værktøjskasse om Konflikthåndtering En værktøjskasse om Konflikthåndtering Lær konfliktpyramidens hemmeligheder at kende! Så kan du holde liv i den gode stemning, forebygge og håndtere konflikter 02 Forord En arbejdsplads uden uenigheder

Læs mere

Værktøjskasse om Alenearbejde

Værktøjskasse om Alenearbejde Hotel og restauration Værktøjskasse om Alenearbejde og hvad man kan gøre for at arbejdet ikke bliver ensomt eller isoleret Forord Branchearbejdsmiljørådet for service og tjenesteydelser vil med denne værktøjskasse

Læs mere

EN VÆRKTØJSKASSE OM JOBUSIKKERHED. omstrukturering, udlicitering og nedskæringer

EN VÆRKTØJSKASSE OM JOBUSIKKERHED. omstrukturering, udlicitering og nedskæringer EN VÆRKTØJSKASSE OM JOBUSIKKERHED omstrukturering, udlicitering og nedskæringer Forord Branchearbejdsmiljørådet for service- og tjenesteydelser vil med denne værktøjskasse støtte virksomheden og dens ansatte

Læs mere

Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN

Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN Dialog om løn betaler sig At udmønte individuel løn handler ikke kun om at fordele kroner og øre. Du skal også skabe

Læs mere

Sådan kan du arbejde med. psykisk arbejdsmiljø. på din arbejdsplads. r. d k. t d u m æ r ke. www.barhandel.dk

Sådan kan du arbejde med. psykisk arbejdsmiljø. på din arbejdsplads. r. d k. t d u m æ r ke. www.barhandel.dk Sådan kan du arbejde med psykisk arbejdsmiljø på din arbejdsplads ww www.barhandel.dk w.de t d u m æ r ke r. d k Om psykisk arbejdsmiljø Psykisk arbejdsmiljø handler om, hvordan man har det på sin arbejdsplads.

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø og Konfliktforebyggelse

Psykisk arbejdsmiljø og Konfliktforebyggelse Psykisk arbejdsmiljø og Konfliktforebyggelse Årsmøde 15.3.2016 - Dansk Svømmeteknisk Forbund Oplæg ved Erhvervspsykolog Anja Dahl Pedersen Hvad er psykisk arbejdsmiljø? Forhold på arbejdspladsen: Som påvirker

Læs mere

Konflikttrappen. 'Konflikttrappen' er en bredt anerkendt model til forståelse af hvordan konflikter trappes op og ned.

Konflikttrappen. 'Konflikttrappen' er en bredt anerkendt model til forståelse af hvordan konflikter trappes op og ned. Konflikttrappen 'Konflikttrappen' er en bredt anerkendt model til forståelse af hvordan konflikter trappes op og ned. Beskrivelsen her er fra arbejdsmiljøweb.dk, en fællesinformation fra arbejdsgivere

Læs mere

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09

Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Erfaringer fra en gruppe børn med skilte forældre Vinteren 2008-09 Af cand pæd psych Lisbeth Lenchler-Hübertz og familierådgiver Lene Bagger Vi har gennem mange års arbejde mødt rigtig mange skilsmissebørn,

Læs mere

Konflikthåndtering på arbejdspladsen

Konflikthåndtering på arbejdspladsen Konflikthåndtering på arbejdspladsen En værktøjskasse om konflikthåndtering Industriens Branchearbejdsmiljøråd Denne publikation er finansieret af Industriens Branchearbejdsmiljøråd, der er arbejdsmarkedets

Læs mere

Uenigheder i personalegrupper

Uenigheder i personalegrupper Uenigheder i personalegrupper - Og hvordan I som TRIO kan tackle dem Temadag for TRIO BUPL Nordsjælland 13. juni 2018 Henrik Ankerstjerne Eriksen hea@teamarbejdsliv.dk UENIGHEDER HVAD HANDLER DE OM Faglighed

Læs mere

Overordnede retningslinjer for mobning og chikane

Overordnede retningslinjer for mobning og chikane Overordnede retningslinjer for mobning og chikane Allerød Kommune har udarbejdet rammepolitik for forebyggelse af vold, trusler, mobning og chikane. Disse overordnede retningslinjer er et supplement, der

Læs mere

Værdigrundlaget i Regnbuen Udarbejdet i fællesskab med bestyrelsen for Børn, Forældre og Personale

Værdigrundlaget i Regnbuen Udarbejdet i fællesskab med bestyrelsen for Børn, Forældre og Personale Værdigrundlaget i Regnbuen Udarbejdet i fællesskab med bestyrelsen for Børn, Forældre og Personale 1 BØRN FORÆLDRE PERSONALE TRIVSEL Tryghed: At kende de voksne og børnene imellem. Ligeværdighed børnene

Læs mere

Kan vi fortælle andre om kernen og masken?

Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Det kan vi sagtens. Mange mennesker kan umiddelbart bruge den skelnen og den klarhed, der ligger i Specular-metoden og i Speculars begreber, lyder erfaringen

Læs mere

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER

Samspillet GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN DEL DINE FIDUSER DEL DINE FIDUSER GIV PLADS TIL ALLE LÆRERVEJLEDNING TIL INDSKOLINGEN Samspillet 9 ud af 10 forældre mener, at debat om børnenes trivsel og problemer i klassen er det vigtigste indhold på et forældremøde.

Læs mere

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008

REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 REFERAT AF KURSUSDAG DEN 27/9 2008 Kursus om: Professionelt forældresamarbejde med underviser Kurt Rasmussen Den 27. september 2008 på Vandrehjemmet i Slagelse fra kl. 8:30-16:00 Referat af dagen: Dette

Læs mere

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune Politik for den attraktive arbejdsplads i Gentofte Kommune Indhold personalepolitik 1. Indledning: Gentofte Kommune, landets mest attraktive kommunale arbejdsplads 4 1.1. Forankring i MED-systemet 5 1.2.

Læs mere

Hvor der er mennesker - er der konflikter. Foredrag for Socialpædagogerne Lillebælt. Tirsdag den 28. april 2015

Hvor der er mennesker - er der konflikter. Foredrag for Socialpædagogerne Lillebælt. Tirsdag den 28. april 2015 Hvor der er mennesker - er der konflikter Foredrag for Socialpædagogerne Lillebælt Tirsdag den 28. april 2015 Forventninger er med til at styre vores hverdag og har indflydelse på de historier vi fortæller.

Læs mere

Den gode dialog. En guide til personalet

Den gode dialog. En guide til personalet Den gode dialog En guide til personalet Region Nordjylland ønsker, at dialogens form og indhold medvirker til at genoprette patienternes og de pårørendes tillid til sundhedsvæsenet samt sikrer læring på

Læs mere

Interview med Thomas B

Interview med Thomas B Interview med Thomas B 5 10 15 20 25 30 Thomas B: Det er Thomas. Cecilia: Hej, det er Cecilia. Thomas B: Hej. Cecilia: Tak fordi du lige havde tid til at snakke med mig. Thomas B: Haha, det var da så lidt.

Læs mere

Sygefravær er individuelt, men løsningerne er et fælles anliggende.

Sygefravær er individuelt, men løsningerne er et fælles anliggende. Sygefravær er individuelt, men løsningerne er et fælles anliggende. I denne powerpoint finder du som leder eller personaleansvarlig forskellige slides og øvelser, du kan bruge til at sætte spot på sygefraværet

Læs mere

trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune

trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune trivsels politik - for ansatte i guldborgsund kommune 1 2 Indhold trivsel er velvære og balance i hverdagen Indledning... 4 Hvad er trivsel?... 6 Grundlag for trivselspolitikken... 7 Ledelses- og administrative

Læs mere

Når uenighed gør stærk

Når uenighed gør stærk Når uenighed gør stærk Om samarbejdet mellem forældre og pædagoger Af Kurt Rasmussen Dorte er irriteret. Ikke voldsomt, men alligevel så meget, at det tager lidt energi og opmærksomhed fra arbejdsglæden.

Læs mere

MTU og Psykisk APV 2012

MTU og Psykisk APV 2012 FREDERICIA KOMMUNE MTU og Psykisk APV 2012 Rapportspecifikationer Gennemførte 140 Inviterede 149 Svarprocent 94% INDHOLDSFORTEGNELSE Indholdsfortegnelse Info om undersøgelsen 3 Overblik 4 Resultater 7

Læs mere

Kulturen på Åse Marie

Kulturen på Åse Marie Kulturen på Åse Marie Kultur er den komplekse helhed, der består af viden, trosretninger, kunst, moral, ret og sædvane, foruden alle de øvrige færdigheder og vaner, et menneske har tilegnet sig som medlem

Læs mere

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du får en bedre, mere støttende relation til dig selv. Faktisk vil jeg vise dig hvordan du bliver venner med dig selv, og især med den indre kritiske

Læs mere

Trap ned. lær at takle konflikter

Trap ned. lær at takle konflikter Trap ned lær at takle konflikter Indholdsfortegnelse 1. Konfliktfyldte kundesituationer Side 3 2. Konflikttrappen Side 7 3. Redskaber til konflikthåndtering Side 12 4. Ikke alle konflikter kan løses Side

Læs mere

- og forventninger til børn/unge, forældre og ansatte

- og forventninger til børn/unge, forældre og ansatte Trivselsplan - og forventninger til børn/unge, forældre og ansatte I Vestsalling skole og dagtilbud arbejder vi målrettet for at skabe tydelige rammer for samværet og har formuleret dette som forventninger

Læs mere

»Navigér i krydsfeltet som arbejdsmiljørepræsentant og styrk din rolle

»Navigér i krydsfeltet som arbejdsmiljørepræsentant og styrk din rolle »Navigér i krydsfeltet som arbejdsmiljørepræsentant og styrk din rolle Rikke Hosbond Trillingsgaard Organisationspsykolog og chefkonsulent, Alectia Mail: Riho@alectia.com Mobil: 30109679 »Agenda: 10-12

Læs mere

Medfølende brevskrivning Noter til terapeuten

Medfølende brevskrivning Noter til terapeuten Medfølende brevskrivning Noter til terapeuten Idéen bag medfølende brevskrivning er at hjælpe depressive mennesker med at engagere sig i deres problemer på en empatisk og omsorgsfuld måde. Vi ønsker at

Læs mere

Børn bliver også påvirket, når forældrene drikker

Børn bliver også påvirket, når forældrene drikker Børn bliver også påvirket, når forældrene drikker Til personalet på skoler, daginstitutioner og dagpleje DENNE FOLDER SKAL SIKRE, AT MEDARBEJDERE I KOMMUNEN MEDVIRKER TIL At borgere med alkoholproblemer

Læs mere

Stop mobning. -du har også et ansvar

Stop mobning. -du har også et ansvar Stop mobning -du har også et ansvar Du kan være med til at stoppe mobning Mobning på arbejdspladsen gør stor skade på den, det går ud over. Mobning koster også virksomheden dyrt, når samarbejdet blandt

Læs mere

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust AT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust Når det handler om at lykkes i livet, peger mange undersøgelser i samme retning: obuste børn, der har selvkontrol, er vedholdende og fokuserede, klarer

Læs mere

Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014

Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014 Middagsstunden på legepladsen i Kløverløkken 2014 I Kløverløkken indgår pædagogiske aktiviteter som en del af det pædagogiske arbejde. I 2012/2013 har vi i børnehavegrupperne haft fokus på børnenes sociale

Læs mere

TAG HÅND OM KONFLIKTER FØR DE ESKALERER

TAG HÅND OM KONFLIKTER FØR DE ESKALERER Om psykisk arbejdsmiljø i detailhandlen Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! Medarbejder KONFLIKTER MELLEM KOLLEGER TAG HÅND OM KONFLIKTER FØR DE ESKALERER Andreas og Thomas, der er kolleger kommer

Læs mere

IDÉLISTE TIL FORBEDRINGER - PSYKISK ARBEJDSMILJØ -

IDÉLISTE TIL FORBEDRINGER - PSYKISK ARBEJDSMILJØ - IDÉLISTE TIL FORBEDRINGER - PSYKISK ARBEJDSMILJØ - Hvad kan være med til at fremme trivsel og et godt psykisk arbejdsmiljø indenfor hotel- og restaurationsbranchen? Jeres arbejdsplads skal være et sted,

Læs mere

Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden.

Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. 1 Kære 10.klasse, kære dimittender Det er tid til at tage afsked med skolen og med hinanden. Først vil jeg ønske jer til lykke med eksamen. Det er for de fleste en tid med blandede følelser. Det er dejligt

Læs mere

10 principper bag Værdsættende samtale

10 principper bag Værdsættende samtale 10 principper bag Værdsættende samtale 2 Værdsættende samtale Værdsættende samtale er en daglig praksis, en måde at leve livet på. Det er også en filosofi om den menneskelige erkendelse og en teori om,

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø. AMI s korte spørgeskema til kortlægning af det psykiske arbejdsmiljø. Ny udgave

Psykisk arbejdsmiljø. AMI s korte spørgeskema til kortlægning af det psykiske arbejdsmiljø. Ny udgave Psykisk arbejdsmiljø AMI s korte spørgeskema til kortlægning af det psykiske arbejdsmiljø Ny udgave 6 Spørgeskemaet Dette spørgeskema er udviklet af Arbejdsmiljøinstituttet som et redskab til vurdering

Læs mere

Ta det første skridt! Sådan kan du hjælpe din kollega eller medarbejder, der har det svært.

Ta det første skridt! Sådan kan du hjælpe din kollega eller medarbejder, der har det svært. Ta det første skridt! Sådan kan du hjælpe din kollega eller medarbejder, der har det svært. Det første skridt er tit det sværeste tag fat i din kollega Vidste du, at hver femte dansker på et eller andet

Læs mere

Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune

Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune Krumtappen et handicapcenter i Ballerup Kommune Selve bygningen, som huser handicapcenteret, er formet som en krumtap noget medarbejderne i sin tid selv var med til at beslutte. Krumtappen er et dag- og

Læs mere

KOMMUNALT ANSATTE PSYKOLOGERS ARBEJDSVILKÅR. Fastholdelse, udvikling og ændringer Guide til dialogmøder på arbejdspladsen

KOMMUNALT ANSATTE PSYKOLOGERS ARBEJDSVILKÅR. Fastholdelse, udvikling og ændringer Guide til dialogmøder på arbejdspladsen KOMMUNALT ANSATTE PSYKOLOGERS ARBEJDSVILKÅR Fastholdelse, udvikling og ændringer Guide til dialogmøder på arbejdspladsen Kommunalt ansatte psykologers arbejdsvilkår SIDE 1 SIDE 2 Kommunalt ansatte psykologers

Læs mere

Bandholm Børnehus 2011

Bandholm Børnehus 2011 PÆDAGOGISKE LÆREPLANER 2. TEMA: Sociale kompetencer. Bandholm Børnehus 2011 Sociale kompetencer udvikles i fællesskaber og gennem relationer til andre, f. eks i venskaber, grupper og kultur. I samspillet

Læs mere

Noter til ressourcen 'At håndtere uoverensstemmelser'

Noter til ressourcen 'At håndtere uoverensstemmelser' Noter til ressourcen 'At håndtere uoverensstemmelser' Uoverensstemmelser kan dreje sig om sagen og værdierne og / eller om personen. Det er vigtigt at være bevidst om forskellen! Uenighed om sagen Vi mennesker

Læs mere

Samlet metodebeskrivelse Anerkendende procesøvelser

Samlet metodebeskrivelse Anerkendende procesøvelser Samlet metodebeskrivelse Anerkendende procesøvelser Vælger I at bruge anerkendende procesøvelser i APVarbejdet, så arbejder I med arbejdsmiljøet ud fra en række positive, "dynamiske" øvelser igennem hele

Læs mere

3. Håndtering og forebyggelse af konflikter

3. Håndtering og forebyggelse af konflikter 3. Håndtering og forebyggelse af konflikter Konflikter er naturlige og opstår hele tiden. De kan både medføre positive og negative konsekvenser for skibet. Det er måden de løses på, som afgør udfaldet.

Læs mere

Materiale til 40388: De svære samtaler procedure og værktøjer

Materiale til 40388: De svære samtaler procedure og værktøjer Materiale til 40388: De svære samtaler procedure og værktøjer Efteruddannelsesudvalget for Handel, Administration, Kommunikation og Ledelse Undervisningsministeriet. December 2010. Materialet er udviklet

Læs mere

Med Jesus i båden -3

Med Jesus i båden -3 Med Jesus i båden -3 Jesus udfordrer Mål: Forklar børnene, at Jesus udfordrer dem, der vil leve med ham, så de kan lære at stole på ham. På denne måde kan Jesus gøre det umulige igennem os. Tekst: Matt.

Læs mere

Tips til fremgangsmåder for indhentning af data om psykisk arbejdsmiljø i ovenstående branchegruppe

Tips til fremgangsmåder for indhentning af data om psykisk arbejdsmiljø i ovenstående branchegruppe Spørgeguide til praktiserende læger, speciallæger, tandlæger, kliniske tandteknikere, fysioterapeuter, fodterapeuter, kiropraktorer, alternative behandlere, praktiserende psykologer, jordemødre og dyrlæger

Læs mere

Psykisk arbejdsmiljø - mobning på arbejdspladsen Et arbejdsgiveransvar

Psykisk arbejdsmiljø - mobning på arbejdspladsen Et arbejdsgiveransvar Aalborg Psykisk arbejdsmiljø - mobning på arbejdspladsen Et arbejdsgiveransvar Formålet med denne folder er at give inspiration til at forbedre det psykiske arbejdsmiljø, herunder forebyggelse af mobning.

Læs mere

TRAP NED LÆR AT TAKLE KONFLIKTER

TRAP NED LÆR AT TAKLE KONFLIKTER TRAP NED LÆR AT TAKLE KONFLIKTER INDHOLDS- FORTEGNELSE 1. Konfliktfyldte kundesituationer Side 3 2. Konflikttrappen Side 7 3. Redskaber til konflikthåndtering Side 12 4. Ikke alle konflikter kan løses

Læs mere

HJÆLP BØRNENE NÅR MOR OG FAR GÅR FRA HINANDEN - handleplan. Skilsmissebørn i Daginstitutionen Agtrupvej / Brunebjerg

HJÆLP BØRNENE NÅR MOR OG FAR GÅR FRA HINANDEN - handleplan. Skilsmissebørn i Daginstitutionen Agtrupvej / Brunebjerg HJÆLP BØRNENE NÅR MOR OG FAR GÅR FRA HINANDEN - handleplan Skilsmissebørn i Daginstitutionen Agtrupvej / Brunebjerg I vores institutionen vil vi gerne støtte børn og forældre, samt hjælpe med at tackle

Læs mere

F O A F A G O G A R B E J D E. Vold på arbejdspladsen

F O A F A G O G A R B E J D E. Vold på arbejdspladsen F O A F A G O G A R B E J D E Vold på arbejdspladsen en undersøgelse af vold blandt FOAs medlemmer 2008 Indholdsfortegnelse: 1. Introduktion...2 2. Hvad er vold og trusler?...3 3. Hvert 3. FOA-medlem udsættes

Læs mere

Spørgeskema. Det er vigtigt, at alle etiske regler overholdes, når man bruger skemaet:

Spørgeskema. Det er vigtigt, at alle etiske regler overholdes, når man bruger skemaet: Spørgeskema Dette spørgeskema er udviklet af Arbejdsmiljøinstituttet som et redskab til vurdering og kortlægning af det psykiske arbejdsmiljø. Når medarbejderne har udfyldt spørgeskemaerne, samles skemaerne

Læs mere

Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse

Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse Vanen tro er der igen i år et boom af skilsmisser efter julen. Skilsmisseraad.dk oplever ifølge skilsmissecoach og stifter Mette Haulund

Læs mere

KonfliktHåndtering Instruktioner til mødeleder

KonfliktHåndtering Instruktioner til mødeleder Lektion Konflikter med kunder Dias 1/16? Konflikter med kunder Formålet med denne lektion er at lære hvad vi kan gøre i en konfliktsituation med en kunde at øve håndtering af konflikter med kunder KonfliktHåndtering

Læs mere

12-10-2015 Trin 1 Psykologi og kommunikation / lof 2015

12-10-2015 Trin 1 Psykologi og kommunikation / lof 2015 12-10-2015 Trin 1 Psykologi og kommunikation / lof 2015 Faget Psykologi og kommunikation Trin 1 Skoleperiode 2: 22 lektioner Skoleperiode 3: 18 lektioner 12-10-2015 Lof / 2015 Emner og indhold Kultur Kommunikation

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Undervisningsmiljø for 'Øvrige klassetrin' 2009 Hold: 5A, 5B, 5C, 5D, 6A, 6B, 6D, 7A, 7B, 7C, 8A, 8B, 8C, 8D, 9A, 9B, 9C, Læs 1, Læs 2 Køn: M, K Ikke viste hold: 6C Resultater i antal og

Læs mere

Gældende fra den 26. november 2015. Hvad vil vi med vores antimobbestrategi?

Gældende fra den 26. november 2015. Hvad vil vi med vores antimobbestrategi? Antimobbestrategi for Frederiksværk skole Gældende fra den 26. november 2015 På Frederiksværk skole er det et fælles ansvar, at alle trives. Alle er derfor forpligtet til at bidrage til god trivsel på

Læs mere

TANDPLEJEN. Konfliktplan. Vi skal ville det Vilje - vil jeg Ja jeg vil samarbejde

TANDPLEJEN. Konfliktplan. Vi skal ville det Vilje - vil jeg Ja jeg vil samarbejde TANDPLEJEN Konfliktplan Vi skal ville det Vilje - vil jeg Ja jeg vil samarbejde Tandplejen i Herning er en dynamisk arbejdsplads med selvledende og engagerede medarbejdere. Samarbejde er vitalt for at

Læs mere

Et godt valg -4. Daniel vælger at søge Gud

Et godt valg -4. Daniel vælger at søge Gud Et godt valg -4 Daniel vælger at søge Gud Mål: Børnene opmuntres til at søge Gud. Når vi søger ham, vil Gud vise sige for os, og vi vil få lov til at kende ham. Når vi kender ham, vil vi også stå fast

Læs mere

Frontmedarbejderen. Indhold Definition på service Definition på relationsskabende kommunikation Redskaber til service og relationsskabende dialog

Frontmedarbejderen. Indhold Definition på service Definition på relationsskabende kommunikation Redskaber til service og relationsskabende dialog Indhold Definition på service Definition på relationsskabende kommunikation Redskaber til service og relationsskabende dialog Det du gir` får du selv! 1 Definition på service Service er det vi "pakker"

Læs mere

Vejledning til arbejdet med de personlige kompetencer.

Vejledning til arbejdet med de personlige kompetencer. Vejledning til arbejdet med de personlige kompetencer. Målgruppe: Primært elever, men også undervisere og vejledere. Baggrund: Vejledningen er tænkt som et brugbart materiale for eleverne på SOSU- og PA-

Læs mere

Forældre Loungen Maj 2015

Forældre Loungen Maj 2015 Forældre Loungen Maj 2015 FRA FORLØBET SÅDAN HOLDER DU OP MED AT SKÆLDE UD Dag 1 handler om Hvorfor skæld ud er ødelæggende for vores børn Vores børn hører ikke altid de ord, vi siger, de hører budskaberne

Læs mere

Hold 1, 2014. LOGBOG. 2. Samling. Denne logbog tilhører:

Hold 1, 2014. LOGBOG. 2. Samling. Denne logbog tilhører: Ledelse af borger og patientforløb på tværs af sektorer Et lederudviklingsforløb for ledere i Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune og ved Aarhus Universitetshospital Hold 1, 2014 LOGBOG. 2. Samling Denne

Læs mere

Det der giver os energi

Det der giver os energi værktøj 1 Det der giver os energi - og det der dræner os for energi værktøj 1 1 Indhold 3 Introduktion 4 Formålet med dette værktøj 4 Arbejdsgruppens forberedelse 5 Processen trin for trin Arbejdsmiljøsekretariatet

Læs mere

Faktaark. Konflikthåndtering

Faktaark. Konflikthåndtering Faktaark Konflikthåndtering Marts 2019 Selvom vi måske kunne ønske det anderledes, så er de der konflikterne. Enten vores egne eller andres, som vi bliver påvirket af eller inddraget i som kolleger eller

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Af Henrik Johansen Man skal være positiv for at skabe noget godt. Vi ryttere er meget følsomme med hensyn til resultater. Går det ikke godt med ridningen,

Læs mere

Trivselspolitik for Støttecentret for Senhjerneskadede

Trivselspolitik for Støttecentret for Senhjerneskadede Social- og Sundhedsforvaltningen Støttecenter for Senhjerneskadede Trivsels for Støttecentret for Senhjerneskadede -Værdier, hensyn og arbejdstilrettelæggelse med henblik på at sikre trivsel og forebygge

Læs mere

Sådan kan du arbejde med PSYKISK ARBEJDSMILJØ. på din arbejdsplads

Sådan kan du arbejde med PSYKISK ARBEJDSMILJØ. på din arbejdsplads Sådan kan du arbejde med PSYKISK ARBEJDSMILJØ på din arbejdsplads www.detdumærker.dk OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ Psykisk arbejdsmiljø handler om, hvordan man har det på sin arbejdsplads. Klik ind på www.detdumærker.dk

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Hold: Køn: Undervisningsmiljø for 'Øvrige klassetrin' 2009 4. årgang M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Side 1 af 24 Er du glad for din skole? Ja, altid Ja, for det meste

Læs mere

Trivselsundersøgelse 2012

Trivselsundersøgelse 2012 Aabenraa Kommune Trivselsundersøgelse 2012 Rapportspecifikationer Gennemførte 2290 Inviterede 3817 Svarprocent 60% INDHOLDSFORTEGNELSE Indholdsfortegnelse Info om undersøgelsen 3 Overblik 4 Tema 1-4 6

Læs mere

Som der blev orienteret om ved forældremødet, begynder vi nu på det nye undervisningsprogram, som hedder Trin for Trin.

Som der blev orienteret om ved forældremødet, begynder vi nu på det nye undervisningsprogram, som hedder Trin for Trin. Breve til kopiering Trin for Trin Som der blev orienteret om ved forældremødet, begynder vi nu på det nye undervisningsprogram, som hedder Trin for Trin. Trin for Trin lærer børnene færdigheder, som de

Læs mere

Håndtering af krænkende adfærd i MTU. En ledervejledning

Håndtering af krænkende adfærd i MTU. En ledervejledning Håndtering af krænkende adfærd i MTU En ledervejledning Udarbejdet af Koncern HR, Vejle, Maj 2014 Indledning Hvis der er resultater i MTU en, som indikerer, at der foregår krænkende handlinger på arbejdspladsen,

Læs mere

MOBNING OG CHIKANE MOBNING ER IKKE OK TÆLL3R OGSÅ!

MOBNING OG CHIKANE MOBNING ER IKKE OK TÆLL3R OGSÅ! OM PSYKISK ARBEJDSMILJØ I DETAILHANDLEN Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! Medarbejder MOBNING OG CHIKANE MOBNING ER IKKE OK Andreas, der er ekspedient i en herretøjsbutik kommer ind i personalerummet,

Læs mere

Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS

Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS Første del: Basis for stressstyring TÆM DIN STRESS Uddrag 1. Lidt om stress 1.1 Hvad er stress egentlig? Stress skyldes hormoner, som gør, at din krop og dit sind kommer ud af balance Stress er ingen sygdom,

Læs mere

Skema til kortlægning af det fysiske og psykiske arbejdsmiljø i Valmuen Børnehaven

Skema til kortlægning af det fysiske og psykiske arbejdsmiljø i Valmuen Børnehaven Skema til kortlægning af det fysiske og psykiske arbejdsmiljø i Valmuen Børnehaven Fysisk arbejdsmiljø Nævn 3 ting der fungerer godt i dit fysiske arbejde Lokalerne Gode lokaler Dejlig lys og venlig inst.

Læs mere

Den 10. november 2005 deltog Sammivik på SUS temadag i Middelfart under temaet aktivering.

Den 10. november 2005 deltog Sammivik på SUS temadag i Middelfart under temaet aktivering. Aktivering Temadag SUS 10.november 2005 Den 10. november 2005 deltog Sammivik på SUS temadag i Middelfart under temaet aktivering. Sammivik har mange holdninger til og erfaringer med aktivering. Alle i

Læs mere

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Din kommune er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en bærende rolle i

Læs mere

Konflikter og mægling

Konflikter og mægling Konflikter og mægling Der er bare nogle mennesker, der er besværlige Vi kommer aldrig på talefod igen Det nytter ikke at tale om det Konflikter hører med til livet, og vi møder dem alle vegne. Mange gange

Læs mere

BALANCE-projektet Nyhedskatalog

BALANCE-projektet Nyhedskatalog Nyhedskatalog Information om BALANCE-projektet fra: Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, BALANCEkoordinatoren, Arbejdsmiljø København og Psykiatrifonden. Indhold Kære TRIO... 3 Nyt fra BALANCE-koordinationen...

Læs mere

Børne- og Ungeudvalget vedtog Inklusion2016 i efteråret 2013. I den forbindelse blev der opstillet følgende målsætninger:

Børne- og Ungeudvalget vedtog Inklusion2016 i efteråret 2013. I den forbindelse blev der opstillet følgende målsætninger: 1 Forord Børne- og Ungeudvalget vedtog Inklusion2016 i efteråret 2013. I den forbindelse blev der opstillet følgende målsætninger: - at alle børn og unge oplever sig som en del af, og som værdifulde for,

Læs mere

Hvordan kommer du videre? 5 Hvordan kommer du videre?

Hvordan kommer du videre? 5 Hvordan kommer du videre? 5 Hvordan kommer du videre? 101 5 Hvordan kommer du videre? Nogle gange må man konfrontere det, man ikke ønsker at høre. Det er nødvendigt, hvis udfaldet skal blive anderledes næste gang, udtaler Rasmus

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Undervisningsmiljø for 'Øvrige klassetrin' 2008 Hold: Køn: Ikke viste hold: 4A, 4B, 4C, 5A, 5B, 5C, 6B, 6C, 7A, 7C, 8A, 8B, 8C M, K 6A Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Er

Læs mere

Resultater i antal og procent

Resultater i antal og procent Undersøgelse: Hold: Køn: Undervisningsmiljø for 'Øvrige klassetrin' 2009 Mellemtrin, Mellemtrin, Mellemtrin, Mellemtrin M, K Resultater i antal og procent Generel tilfredshed Side 1 af 25 Er du glad for

Læs mere

Koncept for medarbejderudviklingssamtaler (MUS)

Koncept for medarbejderudviklingssamtaler (MUS) Koncept for medarbejderudviklingssamtaler (MUS) - med supplerende skemaer til brug ved seniorsamtaler (SUS) og lederudviklingssamtaler (LUS). I dette dokument er samlet alle skemaer, hjælpespørgsmål, vejledning

Læs mere

Noter til forældre, som har mistet et barn

Noter til forældre, som har mistet et barn Noter til forældre, som har mistet et barn En vejledning til forældre, som har mistet et barn Udgivet af Forældreforeningen VI HAR MISTET ET BARN At miste et barn er noget af det sværeste, man kan blive

Læs mere

Opbyg et konfliktberedskab forudse konflikten

Opbyg et konfliktberedskab forudse konflikten Opbyg et konfliktberedskab forudse konflikten Gør organisationen forberedt til at møde hverdagens konflikter ved at indføre et konfliktberedskab. Konfliktberedskabet består af flere elementer. Fundamentet

Læs mere

KONFLIKTER MELLEM KOLLEGER

KONFLIKTER MELLEM KOLLEGER Om psykisk arbejdsmiljø i detailhandlen Læs mere på www.detdumærker.dk TÆLL3R OGSÅ! Leder/arbejdsgiver KONFLIKTER MELLEM KOLLEGER TAG HÅND OM KONFLIKTER FØR DE ESKALERER Andreas og Thomas, der er kolleger

Læs mere

SF Ungdom GUIDE TIL DET GODE SKOLEBESØG

SF Ungdom GUIDE TIL DET GODE SKOLEBESØG GUIDE TIL DET GODE SKOLEBESØG INDEN I TAGER AF STED, SÅ HUSK: Undersøg, hvornår der er pause op uddannelsesstedet, og hvornår I kan regne med, at der er mange mennesker at tale med. Ring evt. til skolen

Læs mere

Brøndby Kommune. Medarbejdertrivselsundersøgelse 2008

Brøndby Kommune. Medarbejdertrivselsundersøgelse 2008 Brøndby Kommune Medarbejdertrivselsundersøgelse 2008 Høj tilfredshed og stor fastholdelsesgrad drevet af glæde ved de nærmeste forhold ved arbejdet 1.950 medarbejdere deltog fin svarprocent på 75 totalt,

Læs mere

At skabe bevægelse gennem at ud-folde og ud-vide den andens perspektiv.

At skabe bevægelse gennem at ud-folde og ud-vide den andens perspektiv. At skabe bevægelse gennem at ud-folde og ud-vide den andens perspektiv. Prøv ikke at hjælpe! Skub ikke! Foreslå ingen løsninger! Vær nysgerrig på denne forunderlige historie! Vær gerne langsom! Hør hvad

Læs mere

Gode råd om at drikke lidt mindre

Gode råd om at drikke lidt mindre 4525/Gode råd om at drikke 21/08/02 13:16 Side 1 (1,1) Yderligere hjælp I nogle tilfælde er det ikke nok at arbejde med problemet selv. Der er så mulighed for at henvende dig et sted, hvor man har professionel

Læs mere

Konflikter i voksenundervisning

Konflikter i voksenundervisning Konflikter i voksenundervisning Mobber de? - eller er det en reel saglig, faglig kritik? Når deltagere ikke vil deltage i det arbejde, du sætter dem til. Når en deltager eller en gruppe af deltagere stiller

Læs mere

teknikker til mødeformen

teknikker til mødeformen teknikker til mødeformen input får først værdi når det sættes ift. dit eget univers Learning Lab Denmarks forskning i mere lærende møder har vist at når man giver deltagerne mulighed for at fordøje oplæg,

Læs mere

SFI Konference Det delte barn Forældreskab og Familieliv

SFI Konference Det delte barn Forældreskab og Familieliv SFI Konference Det delte barn Forældreskab og Familieliv At kunne være sig selv Katja 13 år : altså jeg bliver lidt ked af det, fordi det er sådan lidt jeg synes at det er lidt frustrerende at skifte hele

Læs mere

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN

TIPS TIL SAMARBEJDET OM SAMTALEGUIDEN Samtaleguiden 36 Samtaleguiden er lavet primært til unge, der ryger hash. Som vejleder, mentor m.fl. kan du bruge Samtaleguiden som et fælles udgangspunkt i samtalen med den unge. Du kan dog også blot

Læs mere

SAMTALE OM KOST & MOTION

SAMTALE OM KOST & MOTION SAMTALE OM KOST & MOTION NÅR USUND LIVSSTIL, PÅVIRKER DIT ARBEJDSLIV Herning Kommune Arbejdsmiljøudvalget 2010 Samtale om Kost & Motion 1 VEJLEDNING TIL AT FORBEREDE SAMTALEN OM KOST & MOTION Den nødvendige

Læs mere

Spil om LEDELSE. Rigtig god fornøjelse!

Spil om LEDELSE. Rigtig god fornøjelse! Alle virksomheder har medarbejdere, som ledes af ledere. Derfor spørger både ledere og medarbejdere sig selv, hvad effektiv ledelse egentlig er og hvad det består af. Undersøgelser har samtidig vist, at

Læs mere

BLIV VEN MED DIG SELV

BLIV VEN MED DIG SELV Marianne Bunch BLIV VEN MED DIG SELV - en vej ud af stress, depression og angst HISTORIA Bliv ven med dig selv - en vej ud af stress, depression og angst Bliv ven med dig selv Copyright Marianne Bunch

Læs mere

åbenhed vækst balance Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Kommunikation på bedriftsniveau Landbrug & Fødevarer

åbenhed vækst balance Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Kommunikation på bedriftsniveau Landbrug & Fødevarer åbenhed vækst balance Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Kommunikation på bedriftsniveau Landbrug & Fødevarer Fortæl den gode historie om det du gør og bliv hørt Det er ofte det letteste

Læs mere