ENNEAGRAMMET PÅ ARBEJDET

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "ENNEAGRAMMET PÅ ARBEJDET"

Transkript

1 ENNEAGRAMMET PÅ ARBEJDET

2 Introduktion Vi bruger rigtig mange af vores vågne timer på arbejdet, hvor vi er i kontakt med mange forskellige mennesker. Fra kollegaer til kunder, chefer, leverandører, patienter, klienter, samarbejdspartnere. Nogle personer tænker næsten som os selv, mens andre har en helt anden måde at kommunikere og håndtere deres arbejde på. Næsten som kom de fra en helt anden planet. Hvad vi selv finder let, finder andre udfordrende og omvendt. Hvad der virker for dem, virker måske ikke for os. F.eks. udvikler nogle af os ved at lære at tage hurtige beslutninger, mens andre springer i målet og ville have glæde af, at sætte tempoet ned for at være mere konstruktive. Vi forstår ikke altid, hvorfor andre er forskellige fra os selv. Hvad der for dem til at tage beslutninger, som vi ikke selv kunne drømme om. Hvorfor de misforstår det, vi siger, når vi nu er så tydelige. Det meste af vores kommunikation sker automatisk. Hvad vi ser, er kun toppen af isbjerget. Vores kollegaer, chefer og kunder reagerer alle ud fra motiver, som de sandsynligvis er helt ubevidste omkring og opfatter verdenen på helt forskellige måder. Ved at lære om de forskellige typer, bliver det nemmere at forstå, hvordan disse motivationer viser sig. Har du nogen sinde haft en konflikt på arbejdet? Denne e-bog kan give dig et hint om, hvor den enkelte kommer fra og giver dig mulighed for at tale deres sprog. Ved at forstå os selv, udvikler vi evnen til at foretage bevidste valg i stedet for at køre på automatpiloten. Vi skaber og opnår meningsfulde mål og bliver mere tålmodige med andre, selvom de opfører sig på måder, som udfordrer os selv. Ved at lære om de forskellige typer forbedres produktiviteten i stridende arbejdsteams, hjælper medarbejdere til at kommunikere bedre og løse konflikter (selvom de er meget forskellige) og styrker os i at opnå gode resultater. Enneagrammet er et rigtig godt værktøj til dette. Mød Enneagrammet Enneagrammet er et system af ni personlighedstyper, som beskriver folks grundlæggende motivationer. Disse er noget vi normalt ikke tænker så meget over, men nedenunder dagligdagens trummerum kører de deres eget show. Vores Enneagramtype har stor indflydelse på, hvordan vi ser verden og begivenheder på i vores liv. To mennesker med forskellige Enneagramtyper kan være vidne til den sammen begivenhed, men opfatte den vidt forskelligt. Vi har alle ni typer med os adgang både til gaverne og udfordringerne, men én af dem er dominerende. Denne type giver os en bestemt synsvinkel, en komplet psykologisk profil, en personlig gave og en strategi for, hvordan vi håndterer verdenen omkring os.

3 Som en dygtig skakspiller kan vi bruge denne strategi, når den er nyttig og trække på andre, når den ikke er. Men når vi bliver for afhængige af denne strategi, udvikler vi os langsomt og bliver fastlåste i gamle vaner. Vi bor i et slot, men bruger kun et enkelt værelse. Ved at lære om Enneagrammet kan vi lære at se bag vores sædvanlige handlemønstre og opdage, hvad vi også er i stand til. Hvad mere er, når vi lærer andres Enneagramtyper at kende, bliver vi i stand til at forstå andre meget bedre. Når vi opdager, hvad de dybest set søger og har brug for, har vi en bedre chance for at være på samme spor. Kommunikationen bliver tydeligere, problemløsningen nemmere. Når du læser om de ni Enneagramtyper, så prøv at se om du kan genkende dig selv og de mennesker, du arbejder sammen med.

4 Type 1 - søger det perfekte Jeg holder mig til en vis standard 1 ere kan lide at få præcise retningslinjer, så de ved, hvad der er rigtigt. Ansvaret skal være tydeligt fordelt. De trives ikke så godt med visioner og store linjer bliver utrygge. De er meget ansvarsfulde. Skal et projekt afleveres, så få en 1 er til at hjælpe. De fanger alt. Sommetider føler 1 ere, at folk omkring dem ikke lever op til deres standarder af, hvad der er moralsk korrekt. Dette medfører, at 1 ere søger at leve et liv i integritet og være et principielt eksempel for andre. Motivation: 1 ere motiveres af fejl og mangler at skabe orden oplevelsen af det perfekte. Styrke : 1 ere bringer stor integritet og forpligter sig til deres mission. Om det så blot drejer sig om at organisere deres hjem eller retfærdighed for flygtninge. De er ansvarlige og samvittighedsfulde og derfor rigtig gode til at sikre, at ting bliver udført korrekt. Når de er bedst, lever 1 ere fuldt op til begrebet missiondriven. Svaghed: Når 1 ere er under pres, bliver de frustreret over, at verden ikke er perfekt. For at beskytte sig selv, begynder de at blive kritiske i håb om, at det vil forbedre andre og dem selv. Udfordring: 1 ere kan have problemer med perfektionisme. Vi har alle en indre kritiker og for denne type, er den ekstra kraftig. Det kan være en udfordring for en 1 er ikke at forvente for meget af sig selv eller andre. I teams: 1 ere er gode til at skabe velfungerende teams, da de er gode planlæggere. De har vanskeligt ved at uddelegere. Har behov for at kontrollere, men de bidrager til at sikre kvaliteten.

5 Type 2 søger nærhed - Jeg arbejder for at imødekomme folks behov 2 ere vil typisk give omsorg og støtte. De er indirekte årsag til andres succes. De bidrager til det sociale miljø. Er pligtopfyldende og arbejder bedst med konkrete retningslinjer, så de ved, hvad der forventes. Motivation: 2 ere er nemme at motivere, hvis rammerne er i orden tid, sted osv. De vil meget gerne spørges om hjælp, men de vil ikke tages for givet. De er pligtopfyldende og ambitiøse på firmaets vegne, men vil helst bestemme sig egen arbejdsgang. De arbejder godt i grupper Styrke: Empatiske 2 ere er rigtig gode til at give en personlig indsats. Mange 2 ere er gode til at dyrke forholdet til familien, venner og kollegaer. Sunde 2 ere går den ekstra mil og viser, hvor meget folk i deres liv betyder for dem og giver en hånd, når der er brug for det. Svaghed: Pressede 2 ere bliver såret, hvis der mangler personlig kontakt. For at beskytte sig selv, begynder de at please og servicere andre i håb om, at andre til gengæld vil kunne lide dem. Udfordring: 2 ere kan komme til at fokusere så meget på andres behov, at de mister følingen med deres egne behov. 2 ere vil have godt af at prioritere sig selv noget mere. Så får de mere energi til at forbinde sig med andre, når deres egne behov er opfyldt. I teams: 2 ere foretrækker at være den understøttende kraft. De er villige til at arbejde hårdt, hvis arbejdsmiljøet i form af menneskelig kontakt er god. De er gode assistenter lederens højre hånd

6 Type 3 søger anerkendelse Jeg tilpasser mig for at blive en succes 3 ere identificerer sig med jobbet. De knokler og knokler og oplever, at der aldrig er tid nok. De er fantastiske entusiastiske og arbejder utrætteligt. De er eksperter i at holde fokus på målet. De arbejder helst selvstændig. Hvis firmaet går fra succes til fiasko, er 3 eren smuttet Motivation: At få anerkendelse for veludført arbejde. Det er bedst med en kort tidshorisont og gode mål. De stortrives med konkurrence og hvor der mulighed for succes. Det er dejligt, når målene kan check-markeres. Styrke: Omstillingsparate 3 ere er i stand til hurtigt at imødese andres ønsker og foretage de nødvendige ændringer. Har et naturligt flair for markedsføring og præsentation. Når de er bedst, viser de deres sande jeg på arbejdet og er rigtig gode til at inspirere andre med deres budskaber. Svaghed: Under stress føler 3 ere, at deres sande autentiske jeg ikke er noget værd. For at beskytte sig selv, begynder de at stræbe efter anerkendelse i håb om, at andre vil sætte pris på dem. Udfordring: Stressede 3 ere kan blive fristet til at skyde genvej eller overdrive for at få resultater. Det er vigtigt for denne type ikke blot hele tiden at gøre, men huske at være tro mod sig selv. I teams: 3 ere ønsker selv at være en autoritet. De er gode til at prioritere og konkurrere. Fungerer godt i mindre virksomheder, der bygges op fra bunden. De fungerer bedst i højeste gear. Hvis andre er for langsomme, går de gerne forrest. Identificerer de sig først med et team, vil de fungere som en effektiv motor. Som ledere kan de tilpasse sig virksomhedens lederstil.

7 Type 4 søger egen identitet - Jeg dykker ned i mine følelser 4 ere er kendte for deres store følelser, men de hører privatlivet til. De trives i job, der kræver kreativitet og i smukke omgivelser. De er ikke helt gode til 8-16 jobs, hvor de er anonyme. De ønsker at blive anerkendt for deres unikke egenskaber. 4 ere kan godt have en tendens til at konkurrere med deres kollegaer i form af at være unikke og specielle. Derfor er det bedst, hvis deres funktion er den eneste i firmaet. Motivation: at sætte sit helt eget præg på produktet. Det skal give mening både for dem selv og andre. Der skal være et menneskeligt aspekt. Det er vigtigt at snakke tæt sammen og være til stede. Styrke: 4 ere bringer et kreativt løft. De kan skabe unikke løsninger eller særpræget kunst. De får inspiration fra deres følelser og fantasi. Sunde 4 ere kan tune ind på andres følelser og leve sig helt ind i andres menneskers dybeste smerte. Svaghed: Pressede 4 ere mister deres unikke identitet. For at beskytte sig selv, begynder de at udvikle en fantasiidentitet i håb om at frembringe en følelse af, hvem de i virkeligheden er. Udfordring: Den daglige trummerum kan være en udfordring for 4 ere. Det er godt for dem at skabe en vis struktureret og regelmæssighed i deres dagligdag. I teams: 4 ere arbejder bedst alene. Ja, de kan ligefrem være tiltrukket af at bryde regler. De bidrager til et team ved at være mangelorienteret, originale, kreative og opfindsomme. De er dybdesøgende, effektive, undersøgende og forbedrende.

8 Type 5 Søger at kunne mestre noget Jeg akkumulerer specialiseret viden 5 ere har brug for at kunne forudse og være forberedte. De er gode planlæggere og til at træffe objektive beslutninger. De trives dårligt med rutiner/procedurer, som andre har skabt og kan derfor finde på at omgås disse. Motivation: 5 ere ønsker at forstå verdenen. Det skal give en større mening. De har det bedst, hvis de kan få rum til at tænke tanker, specialiserer sig og have frihed indenfor nogle rammer. De er rimelig selvkørende og har ikke brug for at eksponere sig selv. Styrke: 5 ere er født nysgerrige og fokuserede. De er eksperter. Deres analyserende sind kan rumme store mængder information. Sunde 5 ere bringer objektivitet og har øje for detaljer, som fører til indsigtsfulde problemløsninger. Svaghed: Pressede 5 ere tror, at de ikke har ressourcer nok. For at beskytte sig selv, begynder de at indskrænke deres intellektuelle fokus og bliver ved med at søge viden uden at komme videre. Udfordring: Det forekommer ikke 5 ere naturligt at interagere med andre. De vil have glæde af at lære, hvordan de kan forbinde sig til andre uden at føle sig overvældet/invaderet. I teams: 5 ere bryder sig ikke om chefer, der kigger dem over skulderen. De er både gode og villige til at arbejde under pres, men vil helst selv bestemme arbejdstider og vilkår. De kan være charmerende og åbne, hvis de er velforberedte. De bidrager med at være helhedsorienteret, er gode planlæggere og gode til at fastholde emnet.

9 Type 6 søger vejledning Jeg forpligter mig til noget større 6 ere er eminente til risiko-analyser. Tingene er velovervejet og gennemarbejdet. De er eksperter i at se det modsatte synspunkt og kan lære andre at tage højde for, hvad der kan gå galt i et projekt. 6 ere kan være meget modige og kæmper gerne for en sag eller gruppe, som de føler loyalitet overfor. Motivation: 6 ere motiveres af sociale skævheder, at støtte gruppen redde verden. Det skal kunne bruges til noget. De bryder sig ikke om at tage imod ordre, men føler de sig som den udvalgte, kan enhver opgave sælges Styrke: De har naturlige evner for samarbejde. 6 ere leder indefra gruppen. Inspirerer til lighed og kollegialitet. Når de først har forpligtet sig til noget, går de hele vejen. Sunde 6 ere er modige advokater for mennesker og sager, som de støtter og er begavede problemknusere. Svaghed: Pressede 6 ere føler, at ingen støtter dem. For at beskytte sig selv, begynder de at søge efter tryghed og vejledning i håb om at finde støtte og retning i livet. Udfordring: 6 ere bekymrer sig for meget om negative udfald og fokuserer på at undgå dem. De kan have glæde af at tænke på, hvordan de kan optimere deres chancer for succes i stedet for at minimere deres risiko for fiasko. I teams: 6 ere fungerer ikke godt, hvor der er indbyrdes konkurrence, men er der trygt, er de kreative og loyale teamdeltagere. Tvivlen forsvinder i en gruppe. De finder nemt det gode i mennesker, men reagerer meget negativt på skjulte alliancer mm. Hvis de er utrygge og føler sig mindreværdige, kan de blive hindrende og afbrydende for arbejdsprocessen.

10 Type 7 søger oplevelser Jeg ser muligheder 7 ere er gode til at motivere sig selv. De holder af flade strukturer og vil være ligeværdige med autoriteter, så de kan slippe igennem med egne idéer efter mottoet Heller tilgivelse end tilladelse. De trives i job, hvor der skal udvikles nyt. De arbejder utrætteligt i starten, men taber energien, når det bliver for rutinepræget. Motivation: Det skal være sjovt og de skal kunne begejstres. Startfasen er bedst, hvor der er mulighed for idéudvikling. De tiltrækkes af nye aktiviteter, som kan give frihed og høj nyhedsværdi. Styrke: 7 ere bringer glæde og liv til alt, hvad de gør. Folk værdsætter deres gode humør. De rykker hurtigt og engageret og kan sagtens være med i flere projekter, som de evner at kombinere på spændende måder. Når de er bedst, er der intet, der kan ødelægge deres positive tilgang til tingene: Hvis noget ikke virker, så prøver vi bare noget andet. Svaghed: Pressede 7 ere bliver utilfredse og frustrerede. For at beskytte sig selv, begynder de at kigge efter nye udfordringer i håb om at opnå lykke og tilfredshed. Udfordring: Nye muligheder kan let aflede 7 ere. De vil have glæde at lære at fokusere på én aktivitet ad gangen i stedet for at jagte den næste spændende ting. I teams: 7 ere er koordinerende og delegerende. De tager de overordnede beslutninger og lader de andre tage resten. De har overblik og er hurtige til at se de store linjer. De er ikkekontrollerende og giver gerne ansvaret videre til andre. De er gode til at samle informationer til et sammenhængende projekt, hvilket gør dem til gode ledere. De arbejder effektiv under pres og i omskiftelige omgivelser.

11 Type 8 søger indflydelse - Jeg udviser styrke og kraft 8 ere fokuserer på resultater. De er engagerede og ledelsesansvar er deres mellemnavn. De har stort respekt for stærke ledere, hvilket dog ikke bremser diskussioner. De er beskyttende og retfærdige overfor deres medarbejdere. De er gode til at tage beslutninger de er aldrig i tvivl. Motivation: 8 ere tiltrækkes af magtfulde positioner. De drives af at sætte ting i gang og øve deres indflydelse. Det skal helst være udfordrende, overskueligt og kortsigtede. De skal kunne bestemme selv og vil gerne være med overalt. Styrke: 8 ere har evnen til at få ting til at ske. Det falder dem naturligt at lede slagets gang. Sunde 8 ere udviser mod og lederskab og er i stand til at inddrage og bemyndige andre lige så meget som dem selv. Svaghed: Pressede 8 ere tror, at de er svage. For at beskytte sig selv, bliver de endnu hårdere og endnu mere udreagerende i håb om at finde kraft og styrke. Udfordring: 8 ere kan ikke altid se, hvor kraftfulde de kan virke på andre og kan komme til at intimidere andre. Det vil hjælpe dem at indse, hvor meget energi de kommer blæsende med og lære at tilpasse den til de forskellige mennesker og situationer. I teams: kan de være dominerende og påståelige. Men hvad du ser, er hvad du får. De forestiller sig aldrig. De har intet imod konflikter, så længe de har styringen. De kan godt acceptere autoriteter, hvis de er stærke og retfærdige, men er de svage, yder 8 eren modstand. De bidrager med entusiasme og har en fantastisk evne til at engagere sig i arbejdet, da de arbejder hårdt. De kan dog have en tendens til at tage over uden at vide det.

12 Type 9 søger harmoni Jeg flyder tålmodigt med strømmen 9 ere vil gerne gøre hvad som helst for den gode stemning. De arbejder gerne med velkendte opgaver og har typisk mange projekter i gang, som alle er lige vigtige og derfor let bliver afledt af nye. Det er problematisk med jobs, som kræver hurtige beslutninger. Når de skal beslutte noget, samler de information og tager først stilling i sidste øjeblik. Som ledere, kan medarbejdere blive frustrerede over deres langsomlighed. Motivation: at skabe harmoni, samhørighed og give andre en god oplevelse. Det er vigtigt at gøre tingene sammen. De kan godt blive grebet af konkurrence. De holder af positioner, hvor de har stor social indflydelse i det stille. Styrke: Deres tålmodighed giver dem evnen til at se en sag fra alle sider og vejlede andre til at finde en fælles løsning. Selv i tilspidsede situationer har sunde 9 ere en særlig evne til at berolige andre. De kan skabe et afstressende miljø, hvor alle føler sig trygge og inkluderet. Svaghed: Stressede 9 ere kan blive resignerede og opgivende. For at beskytte sig selv, følger de andres ønsker i håb om at bringe accept og fred til verdenen. Udfordring: 9 ere har svært ved at følge deres egen vilje og tage stilling til svære beslutninger. De kan have gavn af at udvikle deres assertive side og blive fortrolig med, at det sommetider kan være nødvendigt at handle, selvom det kan føles meget ubehageligt. I teams: 9 ere ønsker på den ene side struktur, sikkerhed og klare retningslinjer på den anden side kan de ikke lide at blive dikteret, hvad de skal. De har det derfor bedst i omgivelser med retfærdig og klar struktur, så de undgår konflikter. De er teamets sociale bindemiddel og sørger for at alle har det godt. Det er svært for 9 er at tage stilling og vælge side de vil altid søge konsensus.

13 Vil du gerne vide mere? Nu har du fået et lille indblik i de forskellige Enneagramtyper på job og hvad der ligger gemt bag deres adfærd. Måske opdagede du noget nyt omkring din chef, dine kollegaer og ikke mindst om dig selv. Du kan lære mere på Enneagram akademiet og fordybe dig i, hvad f.eks. stress- og tryghedsben er, din sociale stil, din foretrukne problemhåndtering, forholdet til dine egne forældre, personlig udvikling vha. din Enneagramtype og meget, meget mere Følg med her! For mere information om Enneagrammet, blogs osv, besøg kontakt@charlottedjurhuusconsult.dk Facebook: YouTube: Charlotte Djurhuus Om mig Jeg hedder Charlotte Djurhuus og er indehaver af Charlotte Djurhuus Consult. Jeg er blandt meget andet uddannet NLP & Enneagram Master Coach og Enneagramtræner. Jeg er professionelt medlem af International Enneagram Association IEA Danmark Jeg brænder sindsygt meget for Enneagrammet og kan slet ikke lade være med at læse, blogge, holde foredrag, undervise og fortælle enhver, som vil høre om enneagrammet. Jeg suser rundt og holder foredrag og hyggelige venindeaftener om Enneagrammet. Herudover coacher jeg studerende på ungdoms- og de videregående uddannelser og giver fif og gode råd på Find dit potentiale

Særligt sensitive mennesker besidder en veludviklet evne til at reflektere og tage ved lære af fortiden.

Særligt sensitive mennesker besidder en veludviklet evne til at reflektere og tage ved lære af fortiden. Særligt sensitive mennesker besidder en veludviklet evne til at reflektere og tage ved lære af fortiden. Derfor rummer du som særligt sensitiv et meget stort potentiale for at udvikle dig. Men potentialet

Læs mere

Bilag 7. Styrkekort til brug for elever og studerende fra ca. 13 år og opefter

Bilag 7. Styrkekort til brug for elever og studerende fra ca. 13 år og opefter Bilag 7. Styrkekort til brug for elever og studerende fra ca. 13 år og opefter Videbegær Du elsker at lære nye ting. Du holder af at gå i skole. Du elsker at læse. Du elsker at gå på museer. Du søger tit

Læs mere

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du

Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du Min intention med denne ebog er, at vise dig hvordan du får en bedre, mere støttende relation til dig selv. Faktisk vil jeg vise dig hvordan du bliver venner med dig selv, og især med den indre kritiske

Læs mere

3 trin til at håndtere den indre kritik

3 trin til at håndtere den indre kritik Fri og Kreativ 3 trin til at håndtere den indre kritik Ved cand. mag. i psykologi og pædagogik Line Larsen friogkreativ.dk Copyright 2013 friogkreativ.dk Alle rettigheder reserveret. Side 1 af 7. 3 trin

Læs mere

Udsætter du dig for udsættelse?

Udsætter du dig for udsættelse? Udsætter du dig for udsættelse? STUDENTERRÅDGIVNINGEN Udsætter du dig for udsættelse? Fakta om udsættelse Op til 90% af studerende, undervisere og forskere ved videregående uddannelser er plagede af en

Læs mere

9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad

9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad 9 tips til din intuition Den ved præcis, hvor du skal hen for at blive glad Tak, fordi du giver dig tid til at læse de 9 bedste tips til at bruge din intuition. Det er måske den mest berigende investering

Læs mere

Værdiudforskning. Fra bogen Hjernesmart pædagogik af Anette Prehn (Dafolo 2015)

Værdiudforskning. Fra bogen Hjernesmart pædagogik af Anette Prehn (Dafolo 2015) Værdiudforskning Kend dine værdier Det er nyttigt at kende sine kerneværdier, men ikke altid let at identificere dem. Derfor får du hjælp her. Nedenfor finder du i alt syv øvelser, som vil hjælpe dig til

Læs mere

Den menneskelige faktor Torben Bundgaard DIF

Den menneskelige faktor Torben Bundgaard DIF Den menneskelige faktor Torben Bundgaard DIF Hvem er jeg? Hvad er mine motiver? Hvad er min adfærd? Hvad har jeg præference for? Lidt om arketyper og personprofiler! Nogen bygger læhegn andre bygger vindmøller?

Læs mere

Enneagram typebeskrivelser

Enneagram typebeskrivelser Enneagram typebeskrivelser Herunder er de enkelte typer kort beskrevet, så de dels kan genkende sig selv og dels på den måde som andre måske kan opfatte dem på. Til sidst er der for hver type et statement

Læs mere

Social kapital & Den attraktive organisation

Social kapital & Den attraktive organisation Social kapital & Den attraktive organisation Dagens vigtigste budskaber Ledelsesmæssige udfordringer kan ikke løses med det der skabte dem - brug for nyt mindset for ledelse Ledelse handler om skabe resultater

Læs mere

EN E-BOG FRA MIG TIL DIG

EN E-BOG FRA MIG TIL DIG EN E-BOG FRA MIG TIL DIG 8 GYLDNE GENVEJE TIL MERE ALENETID UDEN DÅRLIG SAMVITTIGHED. Apropos børn, så har vi sammen smukke Aia på 6 år, charmerende Villads på 3 år og bedårende Vega på 1 år. 3 verdensstjerner

Læs mere

I N T E R P R E T H O G A N D E V E L O P HOGAN PERSONALITY INVENTORY. Rapport for: Jane Doe ID: HA154779. Dato: 01 August 2012

I N T E R P R E T H O G A N D E V E L O P HOGAN PERSONALITY INVENTORY. Rapport for: Jane Doe ID: HA154779. Dato: 01 August 2012 S E L E C T D E V E L O P L E A D H O G A N D E V E L O P I N T E R P R E T HOGAN PERSONALITY INVENTORY Rapport for: Jane Doe ID: HA154779 Dato: 01 August 2012 2 0 0 9 H O G A N A S S E S S M E N T S Y

Læs mere

NYSGERRIGHED OG INTERESSE FOR VERDEN KREATIVITET, OPFINDSOMHED OG ORIGINALITET DØMMEKRAFT, KRITISK TÆNKNING OG ÅBENHED VIDEBEGÆR VISDOM OG VIDEN

NYSGERRIGHED OG INTERESSE FOR VERDEN KREATIVITET, OPFINDSOMHED OG ORIGINALITET DØMMEKRAFT, KRITISK TÆNKNING OG ÅBENHED VIDEBEGÆR VISDOM OG VIDEN KREATIVITET, OPFINDSOMHED OG ORIGINALITET NYSGERRIGHED OG INTERESSE FOR VERDEN VISDOM OG VIDEN VISDOM OG VIDEN VIDEBEGÆR DØMMEKRAFT, KRITISK TÆNKNING OG ÅBENHED VISDOM OG VIDEN VISDOM OG VIDEN NYSGERRIGHED

Læs mere

Værdigrundlaget i Regnbuen Udarbejdet i fællesskab med bestyrelsen for Børn, Forældre og Personale

Værdigrundlaget i Regnbuen Udarbejdet i fællesskab med bestyrelsen for Børn, Forældre og Personale Værdigrundlaget i Regnbuen Udarbejdet i fællesskab med bestyrelsen for Børn, Forældre og Personale 1 BØRN FORÆLDRE PERSONALE TRIVSEL Tryghed: At kende de voksne og børnene imellem. Ligeværdighed børnene

Læs mere

Om at skabe forståelse, engagement og opbakning (vilje til handling) i forandringsprojekter

Om at skabe forståelse, engagement og opbakning (vilje til handling) i forandringsprojekter Om at skabe forståelse, engagement og opbakning (vilje til handling) i forandringsprojekter Hvor mange oplever at implementering af dybtgående forandringer er en af de nemmere ledelsesopgaver? Fra ide

Læs mere

KOM I GANG MED AT MALE

KOM I GANG MED AT MALE KOM I GANG MED AT MALE Maleguide af Emelia Regitse Edelsøe Ind hol d Introduktion til maleri Forord...4-5 Sådan kommer du i gang Trin 1: Procesbog...6-7 Trin 2: Hvilke materialer kan jeg bruge?... 8-9

Læs mere

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune

Politik for den attraktive arbejdsplads. i Gentofte Kommune Politik for den attraktive arbejdsplads i Gentofte Kommune Indhold personalepolitik 1. Indledning: Gentofte Kommune, landets mest attraktive kommunale arbejdsplads 4 1.1. Forankring i MED-systemet 5 1.2.

Læs mere

Den dynamiske trio SL Østjylland. Temadag for TR og AMR og deres ledere. Velkommen!

Den dynamiske trio SL Østjylland. Temadag for TR og AMR og deres ledere. Velkommen! Den dynamiske trio SL Østjylland Temadag for TR og AMR og deres ledere. Velkommen! Hvad skal vi? Se samarbejdet mellem TR/AMR og ledelse i et nyt perspektiv. Blive klogere på muligheder og begrænsninger

Læs mere

10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi

10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi 10 enkle trin til en personlig jobsøgningsstrategi -følg guiden trin for trin og kom i mål 1. Find ud af, hvor du befinder dig At kende sit udgangspunkt er en vigtig forudsætning for at igangsætte en succesfuld

Læs mere

Kulturen på Åse Marie

Kulturen på Åse Marie Kulturen på Åse Marie Kultur er den komplekse helhed, der består af viden, trosretninger, kunst, moral, ret og sædvane, foruden alle de øvrige færdigheder og vaner, et menneske har tilegnet sig som medlem

Læs mere

Fastegudstjeneste onsdag d. 3. feb. 2010 kl. 19.30

Fastegudstjeneste onsdag d. 3. feb. 2010 kl. 19.30 Fastegudstjeneste onsdag d. 3. feb. 2010 kl. 19.30 V/ Betina Inauen, Mindtools Første indlæg: Om modgang og det frie valg Fasten er den periode, hvor vi i kirken får fortalt om Jesu vandring i ørkenen,

Læs mere

Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN

Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN Tal om løn med din medarbejder EN GUIDE TIL LØNSAMTALER FOR DIG SOM ER LEDER I STATEN Dialog om løn betaler sig At udmønte individuel løn handler ikke kun om at fordele kroner og øre. Du skal også skabe

Læs mere

DER ER EN CHANCE. Flyttemænd bliver slidt i kroppen.

DER ER EN CHANCE. Flyttemænd bliver slidt i kroppen. DER ER EN CHANCE FOR AT OVERLEVE Der er garanti for masser af afmagt, når man arbejder inden for det pædagogiske felt. Derfor bliver pædagoger slidte. Men man kan arbejde med sin selvbeskyttelse og sin

Læs mere

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus

Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Værdi- mål- og handlingsgrundlag for det pædagogiske arbejde i Tappernøje Børnehus Et godt sted at være Tappernøje Børnehus skal være et godt sted at være. Gennem leg og målrettede aktiviteter skal vi

Læs mere

Guide. Kom op på. sider trænings -hesten igen. Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Ud af comfortzonen med Krisztina Maria

Guide. Kom op på. sider trænings -hesten igen. Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus. Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Foto: Scanpix Guide Marts 2014 - Se flere guider på bt.dk/plus og b.dk/plus Kom op på 12 sider trænings -hesten igen Ud af comfortzonen med Krisztina Maria Få motivationen tilbage INDHOLD: Derfor er det

Læs mere

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q

Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q Københavns åbne Gymnasium Elevudsagn fra spørgeskemaundersøgelsen i 2q 1.7 Overraskelser ved gymnasiet eller hf! Er der noget ved gymnasiet eller hf som undrer dig eller har undret dig? 20 Det har overrasket

Læs mere

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Af Henrik Johansen

Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Af Henrik Johansen Positiv Ridning Systemet Negativ eller positiv? Af Henrik Johansen Man skal være positiv for at skabe noget godt. Vi ryttere er meget følsomme med hensyn til resultater. Går det ikke godt med ridningen,

Læs mere

Inklusion og Eksklusion

Inklusion og Eksklusion Inklusion og Eksklusion Inklusion og Eksklusion via billeder! Vælg et billede der får dig til at tænke inklusion og et der får dig til at tænke eksklusion. Fortæl dit hold hvorfor! Giver god debat. Billederne

Læs mere

I Assens Kommune lykkes alle børn

I Assens Kommune lykkes alle børn I Assens Kommune lykkes alle børn Dagtilbud & Skole - Vision 0-18 år frem til 2018 I Assens Kommune har vi en vision for Dagtilbud & Skole. Den hedder I Assens Kommune lykkes alle børn og gælder for børn

Læs mere

Hvordan kan empowerment forstås og leves? Nykøbing Katedralskole, tirsdag d. 20 oktober, 2015.

Hvordan kan empowerment forstås og leves? Nykøbing Katedralskole, tirsdag d. 20 oktober, 2015. Hvordan kan empowerment forstås og leves? Nykøbing Katedralskole, tirsdag d. 20 oktober, 2015. for at styrke mennesker i svære livssituationer for at tage ansvar for egen værdi og ressoucer for at udtrykke

Læs mere

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020

Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Slagelse Kommunes Personalepolitik 2015-2020 Tak for brug af billeder: Vibeke Olsen Hans Chr. Katberg Olrik Thoft Niels Olsen Indledning Med personalepolitikken som vejviser Så er den her den nye personalepolitik!

Læs mere

BØRN OG UNGES TRIVSEL

BØRN OG UNGES TRIVSEL Årsmøde i Skolesundhed.dk 07 03 2016 BØRN OG UNGES TRIVSEL EN UDFORDRING FOR BØRN, UNGE OG VOKSNE DPU, AARHUS BØRN OG UNGE OM STORE UDFORDRINGER I DERES LIV At nå alt det jeg gerne vil i min fritid! Ida

Læs mere

- Om at tale sig til rette

- Om at tale sig til rette - Om at tale sig til rette Af psykologerne Thomas Van Geuken & Farzin Farahmand - Psycces Tre ord, der sammen synes at udgøre en smuk harmoni: Medarbejder, Udvikling og Samtale. Det burde da ikke kunne

Læs mere

Strategi og Ledelse. Strategi og Ledelse. Tilknytning. Omdømme

Strategi og Ledelse. Strategi og Ledelse. Tilknytning. Omdømme Strategi og Ledelse Strategi og Ledelse Her ses medarbejdernes vurdering af områderne under Strategi og ledelse. Strategi og ledelse giver pejlinger på Region Nordjyllands arbejde med at indfri ambitionerne

Læs mere

Netværket Interne Auditorer i Danmark. Frederiksminde

Netværket Interne Auditorer i Danmark. Frederiksminde Netværket Interne Auditorer i Danmark Frederiksminde 16. april 2013 Coach og Organisationskonsulent Karsten Schiøtz Auditorers udfordringer? Hvad oplever du som dine største udfordringer ved at være intern

Læs mere

Forældreperspektiv på Folkeskolereformen

Forældreperspektiv på Folkeskolereformen Forældreperspektiv på Folkeskolereformen Oplæg v/ personalemøde på Hareskov Skole d. 23. januar 2014 Tak fordi jeg måtte komme jeg har glædet mig rigtig meget til at få mulighed for at stå her i dag. Det

Læs mere

Værdierne ind under huden... 2. Overensstemmelse mellem værdier og adfærd... 2. Vi sætter ord på værdierne... 3

Værdierne ind under huden... 2. Overensstemmelse mellem værdier og adfærd... 2. Vi sætter ord på værdierne... 3 Vore værdier Indholdsfortegnelse Brug indholdsfortegnelsen til at komme hurtigt frem til et bestemt afsnit ved at klikke på den ønskede linie. Fra de enkelte sider kommer du hurtigt tilbage til indholdsfortegnelsen

Læs mere

Citater fra: Af Jes Dietrich

Citater fra: Af Jes Dietrich Citater fra: Hjertet og Solar Plexus Erindringens Tale Balancepunktet Af Jes Dietrich Dit liv er en stor proces af valg med det formål at udvikle dig selv og elske dig selv mere. Den dag du ikke behøver

Læs mere

Din rolle som forælder

Din rolle som forælder For mig er dét at kombinere rollen som mentalcoach og forældrerollen rigtigt svært, netop på grund af de mange følelser som vi vækker, når vi opererer i det mentale univers. Samtidig føler jeg egentlig

Læs mere

Kan vi fortælle andre om kernen og masken?

Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Kan vi fortælle andre om kernen og masken? Det kan vi sagtens. Mange mennesker kan umiddelbart bruge den skelnen og den klarhed, der ligger i Specular-metoden og i Speculars begreber, lyder erfaringen

Læs mere

Sådan giver vi vejledning i verdensklasse Ca. 2 timer

Sådan giver vi vejledning i verdensklasse Ca. 2 timer Vejledning i verdensklasse Sådan giver vi vejledning i verdensklasse Ca. timer Det skal vi tale om i dag Vi skal tale om, hvordan vi bliver endnu bedre til at vejlede. Undervejs kommer der øvelser og eksempler

Læs mere

Mindfulness betyder: fuld opmærksomhed bevidst nærvær

Mindfulness betyder: fuld opmærksomhed bevidst nærvær Slide 1 Slide 2 Mindfulness betyder: fuld opmærksomhed bevidst nærvær Slide 3 Mindfulness er en tilstand Slide 4 Mental træning meditation Østen og vesten Slide 5 Mindfulness` 3 niveauer: 1 Fjerne eller

Læs mere

Spørgsmålet er; hvornår har du sidst målrettet trænet din vilje og dit kendskab til dig selv?

Spørgsmålet er; hvornår har du sidst målrettet trænet din vilje og dit kendskab til dig selv? 2006 Autentisk lederskab Moderne lederskab handler i dag ligeså meget om, hvem du er, som hvad du har opnået. Vi mener, at medarbejdere motiveres af ledere, der tør være sig selv i rollen som leder. Det

Læs mere

Medfølende brevskrivning Noter til terapeuten

Medfølende brevskrivning Noter til terapeuten Medfølende brevskrivning Noter til terapeuten Idéen bag medfølende brevskrivning er at hjælpe depressive mennesker med at engagere sig i deres problemer på en empatisk og omsorgsfuld måde. Vi ønsker at

Læs mere

Vi vil gerne takke dig for, at du deltager i denne undersøgelse. Den gennemføres af Center for Klinisk Hverdagspsykologi, ved Aalborg Universitet.

Vi vil gerne takke dig for, at du deltager i denne undersøgelse. Den gennemføres af Center for Klinisk Hverdagspsykologi, ved Aalborg Universitet. Vi vil gerne takke dig for, at du deltager i denne undersøgelse. Den gennemføres af Center for Klinisk Hverdagspsykologi, ved Aalborg Universitet. Undersøgelsen fokuserer på spørgsmål, der vedrører, hvad

Læs mere

Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse

Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse Højsæson for skilsmisser sådan kommer du bedst gennem en skilsmisse Vanen tro er der igen i år et boom af skilsmisser efter julen. Skilsmisseraad.dk oplever ifølge skilsmissecoach og stifter Mette Haulund

Læs mere

Kom godt fra start. - inklusion af børn med autismespektrumforstyrrelse i folkeskolen. Dorthe Holm

Kom godt fra start. - inklusion af børn med autismespektrumforstyrrelse i folkeskolen. Dorthe Holm Kom godt fra start - inklusion af børn med autismespektrumforstyrrelse i folkeskolen Dorthe Holm Tekst: Dorthe Holm, pædagogisk vejleder, børnehaveklasseleder v/ Centerklasserne Højvangskolen, d.holm@pc.dk

Læs mere

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT

TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT TOVHOLDER GUIDE BEDRE TIL ORD, TAL OG IT INTRODUKTION TIL GUIDEN Din kommune er blevet udvalgt til at være med i projektet Bedre til ord, tal og IT. Du får denne guide, fordi du har en bærende rolle i

Læs mere

Klatretræets værdier som SMTTE

Klatretræets værdier som SMTTE Klatretræets værdier som SMTTE Sammenhæng for alle huse og værdier Ved fusionen mellem Bulderby og Trætoppen i marts 2012, ændrede vi navnet til Natur- og idrætsinstitution Klatretræet. Vi valgte flg.

Læs mere

Ledelse når det er bedst. Ledelsesgrundlag for Glostrup Kommune

Ledelse når det er bedst. Ledelsesgrundlag for Glostrup Kommune Ledelse når det er bedst Ledelsesgrundlag for Glostrup Kommune INTRODUKTION hvad er et ledelsesgrundlag? Fælles principper for god ledelse Som ledere i Glostrup Kommune er vores fornemste opgave at bidrage

Læs mere

Den professionelle reception Suveræn service er at give mere end forventet

Den professionelle reception Suveræn service er at give mere end forventet 2 dage der fremtidssikrer din funktion Den professionelle reception Suveræn service er at give mere end forventet Intensiv Komeptenceudvikling Øget status og anerkendelse i dit job styrk din position internt

Læs mere

It-inspirator afsluttende opgave. Betina og Helle Vejleder. Line Skov Hansen. Side 1 af 6

It-inspirator afsluttende opgave. Betina og Helle Vejleder. Line Skov Hansen. Side 1 af 6 It-inspirator afsluttende opgave Betina og Helle Vejleder. Line Skov Hansen Side 1 af 6 Indledning Den digitale medieverden er over os alle steder, om det er i dagtilbud, skoler eller fritidstilbud. Vi

Læs mere

DISCIPLIN I SKOLEN. Af Agnete Hansen, skoleelev

DISCIPLIN I SKOLEN. Af Agnete Hansen, skoleelev DISCIPLIN I SKOLEN Af Agnete Hansen, skoleelev Jeg har aldrig brudt mig om ordet disciplin. Det første jeg tænker, når det ord bliver sagt, er den skole jeg forestiller mig mine bedsteforældre gik i, eller

Læs mere

Den automatiske sanseforventningsproces

Den automatiske sanseforventningsproces Den automatiske sanseforventningsproces Af forsknings- og institutleder Flemming Jensen Det kunne ikke gøres enklere. Jeg ved, at for nogle ser meget teoretisk ud, mens det for andre måske endda er for

Læs mere

værdier Nomecos Respekt Værdiskabelse Troværdighed Entusiasme Teamwork

værdier Nomecos Respekt Værdiskabelse Troværdighed Entusiasme Teamwork værdier Nomecos Respekt Værdiskabelse Troværdighed Entusiasme Teamwork Respekt Værdiskabelse Troværdighed Entusiasme Teamwork værdier Nomecos Værdierne i Nomeco udtrykker vores holdninger og adfærd, og

Læs mere

INTRODUKTION TIL LØSNINGSFOKUSERET SAMTALE

INTRODUKTION TIL LØSNINGSFOKUSERET SAMTALE INTRODUKTION TIL LØSNINGSFOKUSERET SAMTALE 1. INGREDIENSERNE I ET VELLYKKET SAMARBEJDE - virksomme faktorer i behandlingen 2. PARTNERSKAB MED KLIENTEN - løsningsfokuserede samtaleprincipper 3. KONTRAKTEN

Læs mere

1 Det er irriterende, når andre bestemmer, hvad jeg skal gøre A Fast ansættelse er det vigtigste

1 Det er irriterende, når andre bestemmer, hvad jeg skal gøre A Fast ansættelse er det vigtigste vad motiverer dig på jobbet? 1 et er irriterende, når andre bestemmer, hvad jeg skal gøre A ast ansættelse er det vigtigste B 2 eg vil kunne stole på min arbejdsgiver B t godt arbejde er ét, hvor jeg udvikler

Læs mere

Værdier. Plejehjemmet Falkenberg. et godt sted at være! www.falkenberg.helsingor.dk 12. Center for Omsorg og Ældre. Plejehjemmet Falkenberg

Værdier. Plejehjemmet Falkenberg. et godt sted at være! www.falkenberg.helsingor.dk 12. Center for Omsorg og Ældre. Plejehjemmet Falkenberg Center for Omsorg og Ældre Plejehjemmet Falkenberg Værdier på Plejehjemmet Falkenberg Center for omsorg og ældre Plejehjemmet Falkenberg Falkenbergvej 30 A 3140 Ålsgårde tlf.: 4928 1501 - fax: 4928 1512

Læs mere

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust

RARRT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust AT De 5 vigtigste trin til at gøre dit barn robust Når det handler om at lykkes i livet, peger mange undersøgelser i samme retning: obuste børn, der har selvkontrol, er vedholdende og fokuserede, klarer

Læs mere

BLIV VEN MED DIG SELV

BLIV VEN MED DIG SELV Marianne Bunch BLIV VEN MED DIG SELV - en vej ud af stress, depression og angst HISTORIA Bliv ven med dig selv - en vej ud af stress, depression og angst Bliv ven med dig selv Copyright Marianne Bunch

Læs mere

Etnisk Jobteam i Odense Kommune

Etnisk Jobteam i Odense Kommune Etnisk Jobteam i Odense Kommune Etnisk Jobteam ligger midt i Vollsmose og er af den grund ikke kun kulturelt, men også fysisk midt i hjertet af Odense Kommunes integrationsarbejde. Etnisk Jobteam er et

Læs mere

SOCIALPÆDAGOGERNE I FREMTIDEN

SOCIALPÆDAGOGERNE I FREMTIDEN SOCIALPÆDAGOGERNE I FREMTIDEN PRÆSENTATION AF DE VIGTIGSTE POINTER FRA MEDLEMSKONFERENCEN PÅ HOTEL BYGHOLM PARK HORSENS MANDAG DEN 4. APRIL 2016 2 Udgiver Socialpædagogerne Østjylland Oplag 400 stk. Konsulent

Læs mere

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget.

Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Læreplaner 2013 Læreplaner i Børnehaven Kornvænget. Baggrund: I år 2004 blev der fra ministeriets side, udstukket en bekendtgørelse om pædagogiske læreplaner i alle dagtilbud. Det var seks temaer, der

Læs mere

En sund og aktiv hverdag

En sund og aktiv hverdag Der er noget, du skal vide om En sund og aktiv hverdag Vejledning i hvordan man som pårørende til en person med demens kan støtte Produceret af: Køge Kommunes Demensteam juni 2014 Layout og opsætning:

Læs mere

Velkommen til Kaffemøde

Velkommen til Kaffemøde Velkommen til Kaffemøde Høj svarprocent Høj svarprocent, højt engagement - det forpligter Scandi Standard total 87% Danpo total 94% Group Operations, Danpo 96% Group Procurement 100% HR 100% Ledergruppen,

Læs mere

SÆRIMNER. Historien om Hen

SÆRIMNER. Historien om Hen SÆRIMNER Historien om Hen Et novellescenarie af Oliver Nøglebæk - Særimner 2014 KOLOFON Skrevet af: Oliver Nøglebæk Varighed: 2 timer Antal Spillere: 4 Spilleder: 1 HISTORIEN OM HEN Scenariet er en roadmovie

Læs mere

WORKSHOP. 5 TING du ikke vidste (men gerne vil vide) OM PILATES 1/6 BENTE TROMBORG

WORKSHOP. 5 TING du ikke vidste (men gerne vil vide) OM PILATES 1/6 BENTE TROMBORG WORKSHOP 5 TING du ikke vidste (men gerne vil vide) OM PILATES BENTE TROMBORG 1/6 MERE ENERGI, RO OG FOKUS Det er mandag aften, klokken er 19.05, og jeg sidder på mit træningsunderlag i det lokale fitnesscenter.

Læs mere

FYRET FRA JOBBET HVORDAN KAN DU FORVENTE AT REAGERE? HVAD BETYDER EN FYRING FOR DIG? HVORDAN KOMMER DU VIDERE?

FYRET FRA JOBBET HVORDAN KAN DU FORVENTE AT REAGERE? HVAD BETYDER EN FYRING FOR DIG? HVORDAN KOMMER DU VIDERE? FYRET FRA JOBBET HVAD BETYDER EN FYRING FOR DIG? HVORDAN KAN DU FORVENTE AT REAGERE? HVORDAN KOMMER DU VIDERE? Jeg er blevet fyret! Jeg er blevet opsagt! Jeg er blevet afskediget! Det er ord, som er næsten

Læs mere

Kompetencer i det første ingeniørjob Aftagerseminar på DTU Byg tirsdag den 26. maj 2009. Jesper Gath

Kompetencer i det første ingeniørjob Aftagerseminar på DTU Byg tirsdag den 26. maj 2009. Jesper Gath Kompetencer i det første ingeniørjob Aftagerseminar på DTU Byg tirsdag den 26. maj 2009 Jesper Gath Mentorordning i en aftager virksomhed Junior/senior-ordning Baggrund I 2005 blev der etableret juniorklubber

Læs mere

Ledelse af frivillige

Ledelse af frivillige Bog: Ledelse af frivillige. Særpris i dag: 239 kr. Ledelse af frivillige V/ Sociolog Foredragsholder, forfatter og konsulent Aktiv frivillig leder - grundlægger af RETRO Hvad vil du høre om? Hvad er dine

Læs mere

Mentorforløb til et kærligt og meningsfuldt liv

Mentorforløb til et kærligt og meningsfuldt liv Mentorforløb til et kærligt og meningsfuldt liv There is no passion to be found playing small - in settling for a life that is less than the one you are capable of living. - Nelson Mandela Introduktion

Læs mere

Cool Camp er en unik, sjov og udfordrende camp for søskende - vil du med?

Cool Camp er en unik, sjov og udfordrende camp for søskende - vil du med? STØTTET AF TILMELD DIG TIL COOL CAMP 2016 - EN CAMP FOR SØSKENDE TIL KRÆFTRAMTE Cool Camp er en unik, sjov og udfordrende camp for søskende - vil du med? Cool Camp er en camp for 20 søskende til kræftramte

Læs mere

ENNEAGRAMTESTEN. 2. Gør det samme under X-Y-Z

ENNEAGRAMTESTEN. 2. Gør det samme under X-Y-Z NLPHenrik.dk Forandringsledelse, og Trivsel Projekt-, Program og porteføljeledelse Organisation-, Team- og Individuel Coaching Outplacement og Jobsøgningsrådgivning ENNEAGRAMTESTEN Denne test er en hurtig

Læs mere

E-bog - Bedre indre balance

E-bog - Bedre indre balance 1 E-bog - Bedre indre balance 3 af mine bedste råd til at opnå bedre indre balance De ting jeg i min personlige udvikling har lært, for at komme i bedre indre balance og fastholde mig i min personlige

Læs mere

Grangårds tre værdiord anno 2013

Grangårds tre værdiord anno 2013 Grangårds tre værdiord anno 2013 Nærvær, fællesskab og nysgerrighed Anna, som er pædagog, er på tur til søen med syv vuggestuebørn. Børnene kaster sten i vandet på må og få, indtil Anna opfordrer børnene

Læs mere

Når uenighed gør stærk

Når uenighed gør stærk Når uenighed gør stærk Om samarbejdet mellem forældre og pædagoger Af Kurt Rasmussen Dorte er irriteret. Ikke voldsomt, men alligevel så meget, at det tager lidt energi og opmærksomhed fra arbejdsglæden.

Læs mere

Børn med særlige behov i SFO Globen.

Børn med særlige behov i SFO Globen. Børn med særlige behov i SFO Globen. Vores definition på børn med særlige behov er: Et barn der har en fysisk og/eller psykisk funktionsnedsættelse og af den årsag er tildelt ekstra ressourcer, således

Læs mere

SAMTALE OM KOST & MOTION

SAMTALE OM KOST & MOTION SAMTALE OM KOST & MOTION NÅR USUND LIVSSTIL, PÅVIRKER DIT ARBEJDSLIV Herning Kommune Arbejdsmiljøudvalget 2010 Samtale om Kost & Motion 1 VEJLEDNING TIL AT FORBEREDE SAMTALEN OM KOST & MOTION Den nødvendige

Læs mere

ET PLEJEHJEM i Københavns Kommune

ET PLEJEHJEM i Københavns Kommune ET PLEJEHJEM i Københavns Kommune LGBT står for lesbiske, bøsser, biseksuelle og transpersoner 2 Fotos: Alexandra Emilia Kida og Louise Fuhr. Forside foto COLOURBOX. Velkommen Velkommen til Slottet vi

Læs mere

Høje-Taastrup Kommune. Trivselsundersøgelse 2005. April 2005

Høje-Taastrup Kommune. Trivselsundersøgelse 2005. April 2005 Høje-Taastrup Kommune Trivselsundersøgelse 2005 April 2005 Trivselsundersøgelsen 2005 Hovedrapport Forord... 3 1. Sammenfatning... 4 2. Indledning... 6 3. Udførelse og udviklingsmuligheder i arbejdet...

Læs mere

Bilag 6: Transskription af interview med Laura

Bilag 6: Transskription af interview med Laura Bilag 6: Transskription af interview med Laura Interviewet indledes med, at der oplyses om, hvad projektet handler om i grove træk, anonymitet, at Laura til enhver tid kan sige, hvis der er spørgsmål,

Læs mere

Noter til ressourcen 'At håndtere uoverensstemmelser'

Noter til ressourcen 'At håndtere uoverensstemmelser' Noter til ressourcen 'At håndtere uoverensstemmelser' Uoverensstemmelser kan dreje sig om sagen og værdierne og / eller om personen. Det er vigtigt at være bevidst om forskellen! Uenighed om sagen Vi mennesker

Læs mere

Pædagogisk referenceramme for Børnehuset Mælkevejen

Pædagogisk referenceramme for Børnehuset Mælkevejen Pædagogisk referenceramme for Børnehuset Mælkevejen den 28/4-15 Præsentation af Mælkevejen Mælkevejen er en daginstitution i Frederikshavn Kommune for børn mellem 0 6 år. Vi ønsker først og fremmest, at

Læs mere

21 Ting, du Bliver Du Markant Bedre Til i Dit Job Ved At Blive Certificeret Shadow Facilitator.

21 Ting, du Bliver Du Markant Bedre Til i Dit Job Ved At Blive Certificeret Shadow Facilitator. PERNILLE MELSTEDS SHADOW FACILITATOR TRAINING. 21 Ting, du Bliver Du Markant Bedre Til i Dit Job Ved At Blive Certificeret Shadow Facilitator. Hvad får du (og dem, du arbejder med) ud af, at du deltager

Læs mere

Ledelse af frivillige

Ledelse af frivillige Køb bøgerne i dag Ledelse af frivillige V/ Sociolog og forfatter Foredragsholder og konsulent i Ledfrivillige.dk Aktiv frivillig leder - grundlægger af RETRO Formand i foreningen: Vin med hjerte giver

Læs mere

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering.

Socialisering. - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt. Hunden har et medført socialt behov. Racens betydning for socialisering. Socialisering - Hvordan og hvorfor det er så vigtigt Skrevet af Eksamineret Hundeadfærdsinstruktør & -specialist Ane Weinkouff WEINKOUFF HUNDEADFÆRDSCENTER Hunden har et medført socialt behov Socialisering

Læs mere

I Guds hånd -3. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter

I Guds hånd -3. Fællessamling Dagens højdepunkt målrettet undervisning. 15-20 minutter I Guds hånd -3 I Guds hånd kan jeg sejre Mål: At lære børnene, at de kan sejre, når de holder sig tæt til Gud. Selvom de føler, de oplever nederlag, vil de stadig få sejr til sidst. For Gud er med dem.

Læs mere

Job / Person sammenligning

Job / Person sammenligning Job / Person sammenligning Privat & fortroligt 04/08/2014 Sales Director/ Hr. Thomas Sample PPA Job D 7 5 2 5 I 4 3 1 8 S 8 6 2-9 C 4 8-4 -4 Jobbeskrivelse JOb KRAv ANALYSE Resultatet af den udarbejdede

Læs mere

Min blomst En blomst ved ikke, at den er en blomst, den folder sig bare ud.

Min blomst En blomst ved ikke, at den er en blomst, den folder sig bare ud. Af Henrik Krog Nielsen Forlaget X www.forlagetx.dk Aftendigt Aften efter aften ligner aften. Dag efter dag ligner dag. Genkendelighedens kraft ligger bag. Aften efter aften skærer fra. Dag efter dag lægger

Læs mere

BLIV BRUGERLÆRER. og få indsigt i dit liv!

BLIV BRUGERLÆRER. og få indsigt i dit liv! BLIV BRUGERLÆRER og få indsigt i dit liv! En brugerlærer fortæller, inspirerer og motiverer Nu har du chancen for at blive brugerlærer. Det er et godt tilbud til dig, der gerne vil hjælpe andre og ikke

Læs mere

Sammen om det gode liv

Sammen om det gode liv Sammen om det gode liv Silkeborg Kommune Værdighedspolitik 2016-2017 1 Indholdsfortegnelse Forord... 3 Baggrund... 5 Borgeren er mester i eget liv... 6 Vision og mission... 7 Livskvalitet... 8 Selvbestemmelse...

Læs mere

10 principper bag Værdsættende samtale

10 principper bag Værdsættende samtale 10 principper bag Værdsættende samtale 2 Værdsættende samtale Værdsættende samtale er en daglig praksis, en måde at leve livet på. Det er også en filosofi om den menneskelige erkendelse og en teori om,

Læs mere

Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl

Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl . Børnehaven Bredstrupsgade Bredstrupsgade 1 8900 Randers Tlf. 89 15 94 00 Pædagogiske Lærerplaner. Kong Chr. d. IX. og Dronning Louises Jubilæumsasyl Indhold. 1. Status på det overordnede arbejde med

Læs mere

Det udviklende samvær Men hvorvidt børn udvikler deres potentialer afhænger i høj grad af, hvordan forældrenes samvær med børnene er.

Det udviklende samvær Men hvorvidt børn udvikler deres potentialer afhænger i høj grad af, hvordan forældrenes samvær med børnene er. Også lærere har brug for anerkendelse (Jens Andersen) For et par måneder siden var jeg sammen med min lillebrors søn, Tobias. Han går i 9. klasse og afslutter nu sin grundskole. Vi kom til at snakke om

Læs mere

Quick ringeguide til jobkonsulenter. Til dig, der hurtigt vil i gang med at booke møder hos virksomheder

Quick ringeguide til jobkonsulenter. Til dig, der hurtigt vil i gang med at booke møder hos virksomheder Quick ringeguide til jobkonsulenter Til dig, der hurtigt vil i gang med at booke møder hos virksomheder Generelle råd til samtalen Vær godt forberedt Halvér dit taletempo Tal tydeligt med entusiasme og

Læs mere

AFTENSKOLERNES ROLLE FOR PSYKISK SÅRBARE BORGERE

AFTENSKOLERNES ROLLE FOR PSYKISK SÅRBARE BORGERE Folkeoplysning i forandring II 23.-24. maj 2016 Chefanalytiker Henriette Bjerrum Foto: Dorte Vester, Dalgas Skolen AFTENSKOLERNES ROLLE FOR PSYKISK SÅRBARE BORGERE Baggrunden for fokus på mental sundhed

Læs mere

fatale fejl skoleledere skal undgå at begå lige nu!

fatale fejl skoleledere skal undgå at begå lige nu! 3 Gratis E-bog fatale fejl skoleledere skal undgå at begå lige nu! Der er brug for handlekraftig ledelse! Den vedtagne arbejdstidsaftale for lærerne medfører allerede nu forandringer. Dette er på trods

Læs mere

MIDT I EN VIDENSEKSPLOSION

MIDT I EN VIDENSEKSPLOSION IMAGINE SCHOOL En global virkelighed i hastig forandring Mange veje til succes og størstedelen af deres jobs ikke skabt endnu Connectors, not content; deleøkonomi; personalisering Globale kriser Internettet

Læs mere

Overordnede. Mål og indhold. i SFO i Mariagerfjord Kommune. Skolefagenheden

Overordnede. Mål og indhold. i SFO i Mariagerfjord Kommune. Skolefagenheden Overordnede Mål og indhold i SFO i Mariagerfjord Kommune Skolefagenheden Indhold Forord... Side 3 Værdigrundlag... Side 5 Formål... Side 6 Fritidspædagogik... Side 6 Børn er forskellige... Side 8 Læreprocesser...

Læs mere