VSH pres-system.

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "VSH pres-system. www.broen.com"

Transkript

1 VSH pres-system Det er VSH s målsætning at udvikle rørsamlingssystemer der matcher de nyeste retningslinier og kundernes behov, for således på bedste vis at kunne støtte installatørerne i deres arbejde. Her er VSH s pres-system et rigtig godt eksempel. VSH Press er et rørsystem med presfittings og rør i tre materialer; rustfrit stål, forzinket stål og kobber. VSH Press fremstilles i råmaterialer af meget høj kvalitet på markedets mest moderne og præcise maskiner. En fuldautomatiseret maskinpark kombineret med god kvalitetskontrol og trykprøvning af alle svejste emner sikrer et slutprodukt af meget høj kvalitet. VSH Press er udviklet til presværktøj af typen M. VSH har til pres-systemet videreudviklet M-profilen på deres fittings, således at der med VSH Press opnås større sikkerhed for tæthed og styrke i samlingerne. Et af nøgleordene for VSH Press er fleksibilitet i forbindelse med installationen. Fleksibiliteten beror på et komplet system, med rør, fittings og værktøj. Hertil kommer at VSH Press kan installeres med maskiner og værktøj fra de fleste producenter, og i særlige tilfælde kan VSH Press fittings endda bruges i kombination med andre godkendte rørtyper*. Garantien på VSH Press er gældende, så længe specifikationer på maskine, værktøj og rør overholder de af VSH udstukne retningslinier**. Sammenfattende kan det siges, at VSH Press er et komplet og sikkert system i meget høj kvalitet, med stor frihed i valg af materiale og værktøj. Fordele ved pres-fittingsystem En af de vigtigste fordele ved VSH Press er, at samlingerne kobles sammen uden brug af en varmekilde. Således undgås opvarmning af materialet, ligesom risikoen for brandskader omkring installationen elimineres. Sammenlignet med andre kolde samlingsteknikker slipper du, med den avancerede pres-teknik, for de lange forberedelses- og forarbejdningstider, der i sidste ende medfører lange installationstider. Det er værktøjet og ikke dets bruger, som afgør kvaliteten af samlingen. Således opnås en høj og gennemgående kvalitet, ligesom samlingerne kan kontrolleres visuelt. Den enkle og hurtige samlingsteknik sammenholdt med den korte forberedelsestid bidrager til at sænke totalomkostningerne på installationen. Da samlingerne udelukkende udføres ved hjælp af pres-værktøjet, behøver du ikke længere at lagerføre andre materialer som f.eks. gas, lim gevindskæringsværktøj etc. * Se siderne ** Se siderne

2 Tekniske fordele med VSH Press: Alle samlinger i VSH Press er udformet i M- profil. Fremragende flow-egenskaber med lasersvejste samlinger i fittings. Forbedret tætning og styrke i samlingerne, med en optimeret og meget præcis M-presprofil på fittings. O-ringene har en tilstrækkelig indstiks-diameter, så rørene let stikkes ind i fittings. Forbedret varmeresistens med EPDM O-ringe. O-ringene har en speciel coating, som gør det lettere at stikke rørene i fittings og reducerer risikoen for at beskadige O-ringen. VSH Press fittingsystem har relativ lav vægt. Rør og fittings i forzinket stål beskyttes imod udvendig korrosion af et 8-15 μm tykt galvanisk påført zinklag. Rør og fittings i forzinket stål beskyttes, under opbevaring og transport, imod indvendig korrosion af en termisk påført oliefilm. VSH rør af rustfrit stål har gennemgået spændingsudglødning, hvilket medfører forbedret korrosionsbeskyttelse og bedre tøjningsegenskaber (bøjbarhed) i rørene. Bøjningerne i VSH pres-system har en meget lav bøjningsradius på 1,2 x rørdiameteren, hvilket letter installationen og giver en pænere og mere elegant installation. VSH anvender endestykker i stedet for afslutningspropper. Rørenderne er nemme at afslutte, og man kan let skære endestykket af og videreføre installationen. Samtlige svejste og loddede fittings testes for 100% tæthed på avanceret udstyr, inden de sendes fra fabrikken. Alle ikke-svejste fittings (i.e. muffer, bøjninger, reduktioner m.m.) er produceret ud i ét rørstykke. Leak Before Pressed (LBP) systemet i VSH Press forzinket stål og kobber afslører ikke-pressede samlinger under trykprøvningen. Dette gør ikke pressede samlinger lette at opdage. Forbedret M-profil En af de vigtigste egenskaber, der sikrer stærke og tætte pres-samlinger, er konstruktionen af pres-profilen. VSH har videreudviklet M-profilen, og fundet frem til en profil, der kombinerer fordelene fra forskellige profiltyper i VSH M-profil. Forbedringerne på profilen er udelukkende lavet på udformningen af fittingdelene, der presses med de normale M-kæber og maskiner fra de fleste kendte producenter. VSH M-profil giver meget stærke samlinger, der bl.a. kendetegnes ved: O-ringen presses fra 3 sider, hvilket sikrer en optimal deformering og tætning af samlingen. Ved presning presses yderkanten af fittingdelen ned i røret, som udsættes for lettere deformering. Derved opnås en større styrke som følge af en ekstra mekanisk forbindelse i samlingen. Bedre beskyttelse af O-ringen ved indstikning af rør. Optimeret pasning mellem rør og O-ring sikrer, at røret holdes på plads før presning, ligesom evt. smuds holdes borte fra kontaktfladerne mellem rør og fittings. Ved presning af VSH M-profil får O-ringen kraftpåvirkning fra 3 vinkler. Sammen med den tilpassede udformning af profilen opnås en optimal deformering af O-ringen, og dermed en større sikkerhed for en tæt samling.

3 Traditionel M-profil Yderkanten på fittingdelen er vinklet skråt ned mod røroverfladen og glider en smule langs røret, når den presses. Samtidig er O-ringen relativt sårbar ved indstikning af røret. VSH s forbedrede M-profil Yderkanten på fittingdelen er vinkelret mod røroverfladen, og presses ned i røret ved presning. Ud over at give en bedre beskyttelse af O-ringen ved indstikning af røret, giver denne udformning samlingen en ekstra mekanisk forbindelse, og dermed også større styrke. Som det tydeligt fremgår på billedet, presses yderkanten af fittingdelen ned i røroverfladen og forstærker samlingen med en ekstra mekanisk forbindelse. VSH Press LBP (Leak Before Pressed) Forskellige materialer kræver forskellige løsninger VSH Press er produkter af høj kvalitet. Derfor er det også vigtigt at LBP (Leak Before Pressed) indikatoren afspejler den samme kvalitet. Stål og kobber er forskellige materialer med forskellige karakteristika, og for at sikre det optimale resultat har materialerne fået hver deres LBP-løsning. LBP Forzinket stål Med den nye O-ring til VSH Press i forzinket stål, hører det nu til fortiden med lækager i pressystemer, som følge af ikke-pressede samlinger. VSH har introduceret LBP i alle pres-fittings i forzinket stål. Med de nye O-ringe vil ikke-pressede samlinger med garanti lække under trykprøvningen, hvilket gør dem meget lette at opdage. Sikkerhed LBP-funktionen giver en ekstra sikkerhed for installatøren, og fjerner risikoen for at installationen afleveres med ikke-pressede samlinger.

4 Sådan fungerer VSH s LBP O-ring Ideen i designet er at lave lækagespor i O- ringen, ved at tilføre ekstra materiale i stedet for at fjerne materiale. Resultatet bliver en stærk O-ringstætning uden svage punkter. O-ringen har 3 spor-punkter med ekstra materiale tilført på begge sider, der laver forhøjninger på O-ringens yderside. Når samlingen ikke er presset, kan vandet således flyde frit via lækagesporene. Under presning deformeres O-ringen og lækagesporene fyldes ud af det tilførte materiale på begge sider af sporene. Ekstra materiale tilført Modsat lignende løsninger på markedet, har VSH valgt ikke at fjerne materiale fra O-ringen for at kunne lave LBP-funktionen. Når der fjernes materiale fra O-ringen vil det alt andet lige resultere i svækkelse af O-ringen, da den totale materialemængde er mindre end i en O-ring uden LBP-funktion. Derfor har VSH valgt at tilføre ekstra materiale omkring de lækagespor, der er lavet i O-ringen. Resultatet er en meget stærk og sikker O-ring uden svage punkter, og med de samme tættende egenskaber som en O-ring uden lækagespor. Ikke-pressede samlinger opdages let, pga. garanteret lækage under trykprøvningen. Efter presning er samlingen garanteret vandog lufttæt. Muligt at udskifte de almindelige O-ringe med de nye LBP O-ringe. LBP Kobber Da kobber er et blødere materiale end stål, er den optimale løsning ikke en O-ringsløsning. I det blødere materiale integreres LBPfunktionen istedet i udformningen af selve fittings. Kobber deformeres let, og ved at udforme renden hvori O-ringen ligger i en let trekantet form, som det ses på tegningen, opnås den ønskede LBP-funktion. Ved presning deformeres samlingen så enden på fittingdelen bliver helt rund. Det garanterer en sikker vand- og lufttæt samling. Den let trekantede udformning af fittingdelen sikrer, at der bliver tre åbninger ved rørydersiden rundt om O-ringen, hvor væsken kan passere på en ikke-presset samling, når systemet trykprøves. LBP-funktionen giver ekstra sikkerhed til pressystemet, og fjerner risikoen for at aflevere en installation med ikke-pressede samlinger. Røret fastholdes i fittingdelen i tre punkter, og holdes derved på plads under presning. Store lækageåbninger sikrer lækage, allerede ved lavt tryk. Ikke-pressede samlinger lækker mellem 0,5 og 6 bar tryk (DVGW krav) Bemærk: Kontaktpunkterne mellem O-ring og rør fastholder røret i samlingen inden presning, således at røret ikke glider ud af fittingdelen.

5 Tekniske data Anvendelsesområder Drikkevandsinstallationer VSH Press fittings og rør af rustfrit stål er fremstillet i overensstemmelse med DVGW arbejdsdiagram W GW 541. VSH Press fittings og rør af kobber er fremstillet i overensstemmelse med EN 1057/R220 (1mm)/R250 /R290. O-ringe: EPDM (sort) Driftstemperatur: -20 C til +110 C Driftstryk: Maks. 16 bar Kloridindhold: Maks. 250 mg/l Varmesystemer VSH Press fittings i forzinket stål med forzinkede præcisionsstålrør er fremstillet i overensstemmelse med EN VSH Press fittings og rør af rustfrit stål er fremstillet i overensstemmelse med DVGW arbejdsdiagram GW 541. VSH Press fittings af kobber er fremstillet i overensstemmelse med EN 1057/R220 (1 mm)/r250/r290. O-ringe: EPDM (sort) Driftstemperatur: -20 C til +110 C Driftstryk: Maks. 16 bar Gasinstallationer VSH Press fittings og rør af rustfrit stål til gas er fremstillet i overensstemmelse med DVGW arbejdsdiagram GW 541, SVGW informationsblad G1/01 och ÖVGW PG 314. Driftstryk: I Danmark maks. 100 mbar i indendørs installationer VSH Press fittings af kobber til gas er fremstillet i overensstemmelse med EN 1057/R250/R290 O-ringe: HNBR (gul) Driftstemperatur: -20 C til +70 C Driftstryk: I Danmark maks. 100 mbar i indendørs installationer Kølesystemer VSH Press fittings og rør af rustfrit stål er fremstillet i overensstemmelse med DVGW arbejdsdiagram GW 541 til lukkede og åbne systemer. I kølevandsanlæg må det vandopløselige kloridindhold ikke overstige 250 mg/l. VSH pres-fittings i forzinket stål med forzinkede præcisionsstålrør er fremstillet i overensstemmelse med EN til lukkede systemer. VSH pres-fittings af kobber fremstilles i overensstemmelse med EN 1057 til lukkede og åbne systemer. O-ringe: EPDM (sort) Driftstemperatur: -20 C til +110 C Driftstryk: Maks. 16 bar O-ringe: Driftstemperatur: HNBR (gul) -20 C til +70 C

6 Rør Rustfri stålrør AISI 316 (1.4401) VSH Press rustfri stålrør VSH Press rustfri stålrør er testet og godkendt i overensstemmelse med VA, DVGW/ DIN, og DVGW arbejdsdiagram GW 541 for drikkevandsinstallationer. VSH Press rustfri stålrør er ligeledes godkendt til gasinstallationer (DVGW VP 614). Rørenes overflade er blank uden misfarvninger, såvel indvendigt som udvendigt, og er rengjort for spåner og materialerester, der ville kunne forårsage korrosion. De høje krav til mål, tolerance og svejsningernes kvalitet sikres i kraft af dobbelt kvalitetskontrol på fabrikken. Rørene beskyttes med endekapsler for at forhindre indtrængende smuds under transporten, ligesom ydersiden beskyttes med en let indpakning. Rørene har et nikkelindhold, der ligger betydeligt under den højest tilladte værdi på 0,02mg/l som det er fastsat i EU s retningslinier 98. Tabel 1 på side 117 viser de væsentlige karakteristika for rørene. Anvendelsesområder - Alle drikkevandsinstallationer - Installationer til vandlagring og anvendelse af regnvand. - Drikkevand til industrianlæg - Våde og tørre sprinklerinstallationer i overensstemmelse med DIN 1988, del 6. - Trykluftsystemer (i olieholdige systemer baseret på mineralsk eller vegetabilsk olie, skal der anvendes Viton O-ringe. Kun ved syntetisk olie kan man anvende EPDM O-ringe). - Installationer med behandlet vand, såsom afkalket, delvist- og helt afsaltet vand, destilleret vand og vand med glykol. - Installationer til gas: Naturgas og flydende gas i overensstemmelse med DVGW arbejdsdiagram G260 I/II. Installation af rørsystemer med gas og flydende gas i overensstemmelse med DVGW arbejdsdiagram G600, DVGW - TRGI 86/96 og TRF Der gøres yderligere opmærksom på lokale regler og forskrifter. Isolering Isolering af drikkevandssystemer udføres i henhold til følgende forskrifter: - Koldtvandsystemer skal beskyttes mod kondens og opvarmning i overensstemmelse med DIN 1988, del 2. - Varmtvandsystemer skal isoleres for at undgå energitab i overensstemmelse med gældende lovgivning. Det frie kloridindhold i det anvendte isoleringsmateriale må ikke overskride 0,05 % (masse-%) i overensstemmelse med DIN 1988, del 7. Bemærk: AS-kvalitet og AGI Q 135 isoleringsmateriale har væsentligt lavere kloridindhold end det højst tilladte. Brand VSH Press rustfri stålrør er klassificeret som brandsikker i overensstemmelse med DIN 4102, klasse A, del 1.

7 Tekniska data Materiale X5CrNiMo W.Nr i overensstemmelse med DIN-EN Specifikationer DIN arbejdsdiagram GW541 (2004), rad 2 Godkendelser ETA-Danmark (VA 1.22/14457) - DVGW, SVGW, ÖVGW, BYGGFORSK, STF, PZH, SITAC, CSTBat Rørtype Lysbuesvejsning under beskyttet atmosfære Inspektion af svejsesømme Ikke destruktiv EDDY CURRENT i overensstemmelse med S.P.E Fjernelse af svejseslagger Indvendigt og udvendigt Tolerance I overensstemmelse med DIN 2463 D3/T3 Finish Udglødet i beskyttet atmosfære Farve Mat sølvfarvet Mærkningstype Kontinuerlig med vandfast farve Varmeudvidelseskoefficient 0,0166 mm/m med t = 1 C Krybegrænse > 205 N/mm Mindste bøjningsradius 3,5 x ydre rørdiameter Levering Rør á 6 m længde, begge rør-ender forseglet med prop. Mærking VSH Press [dimension] Stainless steel, Sanitary, Gas, , k3w, DIN 17455, DVGW GW541, Reg. nr. DW-7301BM5610, SVGW, ÖVGW, ETA, BYGGFORSK, STF, PZH, SITAC[nr],, [produktionsdato], [produktionskode] Tabel 1 Nominel diameter Ø udvendig x VT 3 [mm] Ø indvendig Vægt [kg/m] Rørvol. [l/m] DN x 1,0 13,0 0,333 0,113 DN x 1,0 16,0 0,410 0,201 DN x 1,2 19,6 0,624 0,302 DN x 1,2 25,6 0,790 0,514 DN x 1,5 32,0 1,240 0,804 DN x 1,5 39,0 1,503 1,194 DN x 1,5 51,0 1,972 2,042 DN 65 76,1 x 2,0 72,1 3,550 4,080 DN 80 88,9 x 2,0 84,9 4,150 5,660 DN x 2,0 104,0 5,050 8,490 Tabel 2 VT 3 = Vægtykkelse

8 Forzinket stålrør Forzinket præcisions-stålrør VSH forzinkede stålrør er tyndvæggede præcisionsrør fremstillet i overensstemmelse med EN (tidligere DIN 2394/NEN 1982), Rørene fremstilles i et specialstål med meget lavt indhold af kul. VSH forzinkede stålrør beskyttes mod udvendig korrosion af et 8-15 μm tykt zinklag med passificerende krom. Zinklaget er termisk påført, hvilket medfører en stærk binding imellem zinklag og rørvæg. Anvendelsesområder - Lukkede varmesystemer i overensstemmelse med DIN Lukkede vandsystemer og kølesystemer med vand/glykol 4 kan anvendes med normale EPDM O-ringe - Trykluftinstallationer - tørre eller olieholdige (Ved mineralsk eller vegetabilsk olie bruges Viton 5 O-ringe. Kun ved syntetiske olier kan EPDM O-ringe anvendes). Brand VSH forzinkede stålrør er klassificeret som brandsikre rør i overensstemmelse DIN 4102, klasse A, del 1. Tekniske egenskaber Materiale Ikke legeret ultra-let forzinket stål (ULC) RSt 34-2 Nr i overensstemmelse med EN Tolerance ydre diameter EN (tidligere DIN 2394) Trækstyrke Min. 300 N/mm 2 Belastningsgrænse Min. 50% Mindste bøjningsradius 2 x ydre rørdiameter (ved -10 C) Levering Rør á 6 m +/- 25mm, begge rør-ender forseglet med prop Mærking VSH Press [dimension] Forzinket, EN ,, [Produktionsdato] Udvendig diameter ,1 88,9 108 Godstykkelse 1,2 1,2 1,2 1,5 1,5 1,5 1,5 1,5 2,0 2,0 2,0 Tolerance ±0,12 ±0,12 ±0,12 ±0,15 ±0,15 ±0,2 ±0,3 ±0,3 ±0,35 ±0,40 ±0,60 Tabel 3 4 Alle tilsætningsstoffer i frostbeskyttelsesmidler skal være forenelige med EPDM O-ringe. Tilladelse gives af BROEN eller VSH. 5 Viton er et registreret varemærke tilhørende DuPont Performance Elastomers.

9 Forzinket stålrør med plastcoating Forzinket præcisionsrør med plastcoating VSH forzinkede stålrør med plastcoating anvendes inden for samme område og har de samme tekniske egenskaber som VSH forzinkede stålrør. De plastcoatede rør er markeret Galvanised polypropylene coated, og er beklædt med et syntetisk lag af polypropylen (PP), der beskytter mod udvendig korrosion. PP har en glat overflade og har høj modstandsdygtighed overfor revnedannelse og slag. For at få en sikker pressamling er det vigtigt at fjerne plastcoatingen på rørets indstikslængde inden samlingen presses. Det gøres bedst med et dertil udviklet værktøj. Pres-sam-lingens fulde styrke opnås kun når den foreskrevne indstiksdybde overholdes. Brand VSH forzinkede stålrør med plastcoating klassificeres som brandbare rør i overensstemmelse med DIN 4102, klasse A, del 1. Metalrør med op til 2 mm plastcoating behandles ifølge tysk byggelov som ikke brandbare rør. Tekniske egenskaber Materiale Ikke legeret ultra-let forzinket stål (ULC) RSt 34-2 Nr i overensstemmelse med EN Tolerance ydre diameter EN (tidligere DIN 2394) Trækstyrke Min. 300 N/mm 2 Belastningsgrænse Min. 50% Mindste bøjningsradius 2,5 x ydre rørdiameter (ved -10 C) Levering Rør á 6 m +/- 25mm, begge rør-ender forseglet med prop Materiale PP Varmestabiliseret polypropylen PP (B2) tykkelse ±1 mm Tæthed Vandtæt Varmeledningsevne 0,22 W/mK Termisk belastning 120 C permanent belastning Farve RAL 9001 Mærkning VSH Press [dim.] Galvanised - Polypropylene Coated, EN ,, [produktionsdato] Tabel 4 Nominel diameter Udvendig diameter Udvendig diameter inkl. coating Vægt [kg/m] DN ,338 0,072 DN ,434 0,125 DN ,536 0,192 DN ,824 0,284 DN ,052 0,491 DN ,320 0,804 DN ,620 1,195 DN ,098 2,043 Tabel 5 Rørvolumen [l/m] Udvendig 6 diameter Godstykkelse 1,2 1,2 1,2 1,5 1,5 1,5 1,5 1,5 Tolerance ±0,12 ±0,12 ±0,12 ±0,15 ±0,15 ±0,2 ±0,3 ±0,3 Tabel 6: Stål 6 Udvendig Ø er excl. plastcoating. Med coating er udvendig Ø 2 mm.

10 Kobberrør Kobberrør Kobberrør der bruges med VSH Press system til drikkevand skal modsvare standard EN 1057 R220 (1mm)/R250/R290. Kobberrør godkendt til anvendelse med VSH Press system til gas skal modsvare standard EN 1057 R250/R290. EN 1057 er standarden for sømløse kobber- og kobberlegerede rør til drikkevands-, gas- og varmeinstallationer. Man skelner mellem bløde, halvhårde og hårde rør. Hårdheden angives ved R220 (1 mm), R250 og R290 - jo højere værdi des hårdere er materialet. Værdierne angiver rørets trækstyrke (220N/mm 2, 250N/mm 2 und 290N/ mm 2 ). Derfor må rørets diameter, godstykkelse, længde og trækstyrke gives på forhånd. Anvendelsesområder - Koldt- og varmtvandsinstallationer - Varmeinstallationer - Fjernvarmeledninger/-enheder - Solvarmeanlæg - Trykluftinstallationer 7 - Kølevands-/brugsvandsinstallationer - Regnvand distribution. - Gasinstallationer 7 - Fyringsolie 7 Isolering Se mere information i producentens dokumentation vedr. isolering. For at undgå spændingskorrosion, skal der i valg af isoleringsmateriale tages højde for, at materialet ikke indeholder bestanddele af ammoniak eller nitrat (Se side ). For at minimere risici for evt. spændingskorrosion, bør man anvende isoleringsmateriale med diffusionsspærre, hvor det er muligt. For eksempel kan man anvende materialer som Denso Paste eller en syntetisk coating mellem kobberrørets yderside og isoleringen. Brand Blanke kobberrør der er certificerede i overensstemmelse med EN 1057/DVGW, klassificeres som værende brandsikre i henhold til DIN 4102, klasse A, del 1. 7 Specialpakninger kræves (se side 124, tabel 7)

11 Kobberrør i overensstemmelse med EN 1057 Udvendig Ø Godstykkelse (mm) (mm) 0,6 0,7 0,8 0,9 1,0 1,1 1,2 1,5 2,0 2,5 12 R250 R R250 R220 R250 R R250 R R250 R250 R290 R R250 R290 R R250 R R250 R R250 R R250 R R250 R290 76,1 88,9 108 Læs nærmere i producentens tekniske dokumentation, for yderligere oplysninger om kobberrørene. R290 R290 R250 R290 R250 R290 R250 R290 Tekniske egenskaber for tilladte kobberrør Materiale DHP-kobber W.Nr. CW 024A i overensstemmelse med DIN EN 1412 Tolerance ydre dimensioner EN 1057 R290 R290 R290 Trækstyrke Mindste bøjningsradius R220 - blød - 220N/mm 2 (ikke til gas) R250 - halvhård - 250N/mm 2 R290 - hård - 290N/mm 2 3,5 x ydre rørdiameter (ved -10 C)

12 Pres-fittings Godkendelser VSH Press fittings i rustfrit stål er VA godkendt. Desuden er produktet testet og godkendt i overensstemmelse med DVGW arbejdsdiagram 534. De kan samles med alle rør i rustfri stål, der er godkendt i overensstemmelse med DVGW arbejdsdiagram GW541 (2004), rad 2. VSH Press fittings i rustfrit stål er testet og godkendt i overensstemmelse med DVGW arbejdsdiagram VP614. I henhold til sikkerhedsstyrelsen godkendes rør og fittings til indendørs installationer i Danmark, med et driftstryk på op til 100 mbar. VSH Press fittings af kobber er VA godkendt. Desuden er produktet testet og godkendt i overensstemmelse med DVGW arbejdsdiagram W534 og kan anvendes i kombination med alle kobberrør, der er fremstillet i overensstemmelse med EN 1057/R220 (1 mm)/r250/r290 (R220 (1 mm) er ikke godkendt til gas). VSH Press fittings af kobber til gas er i overensstemmelse med DVGW arbejdsdiagram VP614 blevet testet og godkendt. I henhold til sikkerhedsstyrelsen godkendes rør og fittings til indendørs installationer i Danmark, med et driftstryk på op til 100 mbar. Tekniske egenskaber VSH Press fittings i rustfrit stål fremstilles af materialet (AISI 316) el og er standard forsynet med EPDM O-ringe (ethylenpropylen-dien-monomer). VSH Press fittings i rustfrit stål til gas er forsynet med en gul H-NBR O-ring (akryl-nitrilbutadien-kautschuk af høj kvalitet). Driftstemperatur: -20 C til +70 C Driftstryk: Sikkerhedsstyrelsen godkender indendørs installationer til gas på op til 100mbar. VSH Press fittings i forzinket stål fremstilles af stål 34-2 og er beskyttet mod udvendig korrosion af et termisk påført zinklag (8-15μm). VSH Press - forzinket stål i dimensioner fra mm leveres med EPDM LBP (Leak Before Pressure). Se flere detaljer på side 11. Fittings i dimensioner fra 76,1-108 mm leveres med standard EPDM O-ring. VSH Press fittings i kobber fremstilles af CU- DHP kobbermateriale CW 024 A og rødgods materiale og er standard forsynet med EPDM O-ring. VSH Press fittings i kobber til gas er forsynet med en gul HNBR O-ring (akrylnitrilbutadien-kautschuk). Driftstemperatur: -20 C til +70 C Driftstryk: Sikkerhedsstyrelsen godkender indendørs installationer til gas på op til 100 mbar Vigtigt: VSH pres-samlinger i rustfri stål til gas og pres-samlinger i kobber til gas med diameter på mm, skal ved gasinstallationer presses med pres-kæber/ pres-slynge af mærket Novopress.

13 Gevind Indvendige og udvendige gevind er fremstillet i overensstemmelse med EN , ISO 7/1. Det er kun tilladt at anvende kloridfrie tætningsmidler, der findes i handelen til tætning af gevindsamlinger af rustfrit stål. Da teflon gevindtape indeholder vandopløselige klorid-ioner, må det ikke anvendes i forbindelse med rustfrit stål. I samlinger med galvaniseret stål og kobber er det tilladt at anvende teflon gevindtape uden begrænsninger. Overgangsfittings med gevind af rødgods Overgangsfittings med gevind fremstilles i reglen i rødgods. Her skelnes mellem kokillestøbning (lige samlinger) og formstøbte (bøjninger og T-stykker). Undersøgelser har vist at formstøbte pres-fittings er mindre egnede til gasinstallationer. Det skyldes at formstøbningens materialestruktur aldrig vil blive så homogen(tæt) som ved kokillestøbning - eller som den er det i kobber. Der er risiko for, at der dannes luftlommer ved støbningen, som, på trods af meget grundig tæthedskontrol, kan være svære at opdage. De mekaniske belastninger på materialet ved presning forstærker risikoen eftersom luftlommer her kan åbnes. Af sikkerhedsmæssige årsager har vi besluttet ikke at anvende formstøbte dele i VSH Press kobberfittings til gas. Markering på pres-fittings VSH Pressfittings rustfri VSH Pressfittings rustfri til gas VSH Pressfittings forzinket stål VSH Pressfittings kobber VSH Pressfittings kobber til gas Fitttings VSH Dimension 316L, DVGW Gul markering GAS, GT5/PN5 VSH Dimension 316L, DVGW Rød etiket: VSH Press Galvanised RYW Dimension KIWA DVGW Gul markering GAS, GT1/PN5 RYW Dimension DVGW Gastec Qa Markering Emballage Type R... Dimension omskrivning:...s-pr EAN nr. Art.nr. VSH [Godkendelser] Antal Type R... G Dimension omskrivning:...s- Pr GAS EAN nr. Art.nr. VSH [Godkendelser] Antal Type C... Dimension omskrivning:...c-pr EAN nr. Art.nr. VSH [Godkendelser] Antal Type... Dimension EAN nr. Art.nr. VSH [Godkendelser] Antal Type... Dimension EAN nr. Art.nr. VSH [Godkendelser] Antal

14 Pakninger Materiale Min./Max. Temp. [ C] Max. kortvarig arb. temp. [ C] Max.arb. tryk [bar] Farve Anvendelsesområde EPDM -20/ Sort Med KTW-anbefaling. Alle installationer til drikkevand og behandlet vand, varme- og kølesystemer, sprinklerinstallationer. EPDM LBP -20/ Sort Med KTW-anbefaling. Alle installationer til drikkevand og behandlet vand, varme- og kølesystemer, sprinklerinstallationer. FPM/ Viton -30/ Grøn Installationer til trykluft, fyringsolie, veg. olie brændstof, fedt til bl.a. industriel anvendelse, ozonbestandigt (til industrien) HNBR -20/+70 5 Gul Installationer til energigasser: Naturgas og flydende gas iht. arbejdsdiagram DVGW-G 260 I/II. Installationer naturgas iht. til arbejdsdiagram DVGW -G600 TRGI 86/96, flydende gas ifølge TRF(1996). Tabel 7: Typer, egenskaber godkendelser og anvendelse af O-ringe Anvendelsesområder for pres-fittings Materialet vælges på baggrund af montagesituation, applikation og arbejdsvilkår. Tabel 7 viser min.- og maks.-værdier for driftsforholdene, og nogle mulige tilpasninger: Med hensyn til tilpasninger af VSH presfittings til andre medier som f.eks. vand, trykluft og gas gøres opmærksom på de gældende lokale foreskrifter. Elektrisk varmekilde VSH rustfri, forzinket stål og kobber må installeres med elektrisk varme. For VSH rustfri kan det anvendes såfremt rørets indervægge ikke kontinuerligt overstiger 60 C. En kortvarig temperaturstigning op til 70 C i forbindelse med termisk desinficering er dog tilladt (maks. 1 time/dag). På grund af risiko for ikke tilladte trykforøgelser, som følge af opvarmningen, må lukkede rørledninger ikke varmes op.

15 Pres-værktøj Pres-værktøj består af en pres-maskine og tilhørende kæber eller slynger. Maskinen kan være batteri- eller el-drevet. Figur 1 viser en batteridrevet model fra producenten Klauke. For hver rørdiameter skal der bruges tilsvarende kæber, hvilket sikrer en fuldstændig tæt samling. Figur 2 viser tværsnittet af samlingens før og efter presning. Figur 1 Figur 2 Før presning Efter presning OBS! Pres-samlinger til gas må kun presses med preskæber/ -slynger fra producenten Novopress. Alle dele i VSH Press fitting-system med en diameter på mm kan presses med alle de maskiner, der er angivet på de følgende sider. Udvælg passende kæbe, slynge eller adapter i M-profil efter dia-meteren på røret, der skal installeres. For diametre på mm er det, afhængigt af værktøjsproducent, muligt at kæber eller slynge skal kombineres med en særlig adapter. Figur 3

16 Pres-værktøj godkendt til presning af VSH Press rustfri og forzinket stål Dimensioner Producent Pres-maskine Kæber/slynger Profil mm Klauke Klauke Mini akku (9,6 V) Minikæber mm (28 mm M (KSP 3) kæbe er markeret med VSH Only mm Klauke UAP2 akku (12 V) UNP2 (230 V) M (KSP 3) Kæber mm Slynger og adapter M (KSP 3) mm Vigtigt: Både nye slynger (uden pres-indsats) og gamle slynger (med pres-indsats) kan anvendes mm Novopress Presskid akku (12 V) AFP 101 (9,6V) mm Novopress ECO 1 Pressboy (230 V) EFP 2 (230 V) ACO 1 Pressboy (12 V) ACO 3 Pressmax (12 V) ACO 201 (12 V) EFP 201 (230 V) AFP 201 (14,4 V) ECO 201 (230V) ECO 3 Pressmax (230 V) ECO 301 (230 V) (til ECO 3 og ECO 301 kræves speciel adapter/slynge) mm Rems Powerpress 2000 S401 (230 V) Powerpress E (230 V) Powerpress 570 (230 V) Powerpress ACC (230 V) Batteri-Press S403 (12 V) Batteri-Press ACC (12 V) mm Roller Uni-Press 2000 (230 V) Multipress (12 V) mm Virax Viper P20 akku (14,4 V) Viper P21 akku (18 V) mm Rothenberger Romax-Pressliner Akku (12 V) Romax-Pressliner ECO (12 V) Romax AC Eco (230 V) mm Ridgid RP 10-S (230 V) RP 300 (230 V) RP 300-B (12 V) RP 10-B (12 V) Presskid kæber mm (adapter). AFP 101 kæber mm. Kæber mm Slynger og adapter mm Kæber mm Kæber mm Kæber 12 mm-54 mm 12 mm-35 mm Kun nye kæber markeret med rød prik og poleret pres-profil tilladt. Kæber mm Kun nye kæber med cirkel omkring dimensionsangivelse. Rigid kæber godkendes ikke. Maskiner fra Ridgid må kun anvendes med kæber fra producenter godkendt af VSH. M M M (YF/M) M (YF/M) M M M M M mm Viega PT2-EH 230V PT3-EH 230V PT3-AH 12V accu Viega kæber godkendes ikke. Maskiner fra Viega må kun anvendes med M-kæber fra producenter godkendt af VSH. 76,1-108 mm Klauke UAP100 Big Press (230 V) Slynger 76,1-108 mm M (KSP 3) 76,1-108 mm Novopress ECO 3 Pressmax (230 V) ECO 301 (230V) Slynger 76,1-108 mm Ved 76,1 og 88,9 mm kræves 1 adapter og ved 108 mm kræves 2 adaptere (presses i 2 arbejdsgange) M (YF/M) Tabel 8 M

17 Pres-værktøj godkendt til presning af VSH Press kobber Dimensioner Producent Pres-maskine Kæber/slynger Profil mm Klauke Klauke Mini akku (9,6 V) Minikæber mm (28 mm M (KSP 3) kæbe er markeret med VSH Only mm Klauke UAP2 akku (12 V) UNP2 (230 V) mm Novopress Presskid akku (12 V) AFP 101 (9,6V) mm Novopress ECO 1 Pressboy (230 V) EFP 2 (230 V) ACO 1 Pressboy (12 V) ACO 3 Pressmax (12 V) ACO 201 (12 V) EFP 201 (230 V) AFP 201 (14,4 V) ECO 201 (230 V) ECO 3 Pressmax (230 V) ECO 301 (230 V) (til ECO 3 og ECO 301 kræves speciel adapter/slynge) mm Rems Powerpress 2000 S401 (230 V) Powerpress E (230 V) Powerpress ACC (230 V) Powerpress 570 (230 V) Batteri-Press S403 (12 V) Batteri-Press ACC (12 V) mm Roller Uni-Press 2000 (230 V) Multipress (12 V) mm Ridgid RP 10-S (230 V) RP 300 (230 V) RP 300-B (12 V) RP 10-B (12 V) Kæber mm Slynger og adapter mm Vigtigt: Fra 42 mm kun med M-profil slynger fra Novopress. Kæber 12 mm-28 mm (adapter) AFP kæber mm Kæber mm Slynger og adapter mm Kæber mm Rems Slynger og adapter fra mm. Vigtigt: Fra 42 mm kun med M-profil slynger fra Novopress Kæber mm Rigid kæber godkendes ikke. Maskiner fra Ridgid må kun anvendes med kæber fra producenter godkendt af VSH. Vigtigt: Fra 42 mm kun med M-profil slynger fra Novopress M (KSP 3) M (YF/M) M M (YF/M) M (YF/M) M M M mm Novopress ECO 3 Pressmax (230 V) ECO 301 (230V) Slynger mm, Fra 64-88,9 mm kræves 1 adapter og ved 108 mm kræves 2 adaptere (dvs. pressning i 2 arbejdsgange) Presslyngerne til 108 mm kobber er særligt markederede. M (YF/M) Tabel 9: Fra Ø 42 må der kun anvendes M-profil slynger fra Novopress Når pres-værktøjet som nævnt i tabel 8, 9, 10 og 11 anvendes korrekt, garanteres en sikker presning af VSHsystemet. Ved presværktøj fra producenter der ikke er nævnt i tabellerne, kontaktes BROEN for godkendelse. Det er vigtig at pres-værktøjet (både kæber og maskiner) jævnligt efterses og kalibreres. Følg producentens anvisninger for service og vedligeholdelse.

18 Pres-værktøj godkendt til presning af VSH Press Rustfri til gas Dimensioner Producent Pres-maskine Kæber/slynger Profil mm Novopress Presskid akku (12 V) AFP 101 (9,6V) mm Novopress ECO 1 Pressboy (230 V) EFP 2 (230 V) ACO 1 Pressboy (12 V) ACO 3 Pressmax (12 V) ACO 201 (12 V) EFP 201 (230 V) AFP 201 (14,4 V), ECO 201 (230 V) ECO 3 Pressmax (230 V) ECO 301 (230 V) (til ECO 3 og ECO 301 kræves speciel adapter/slynge) mm Klauke UAP2 akku (12 V) UNP2 (230 V) mm Rems Powerpress 2000 S401 (230 V) Powerpress E (230 V) Powerpress ACC (230 V) Powerpress 570 (230 V) Batteri-Press S403 (12 V) Batteri-Press ACC (12 V) mm Virax Viper P20 akku (14,4 V) Viper P21 akku (18 V) mm Rothenberger Romax-Pressliner Akku (12 V) Romax-Pressliner ECO (12 V) Romax AC Eco (230 V) mm Viega PT2-EH 230V PT3-EH 230V PT3-AH 12V accu Tabel 10: Fra Ø 42 må der ikke anvendes kæber. Kæber 12 mm-28 mm. Nye Novopress kæber 12 mm-28 mm, er ikke kompatible med Presskid Kæber mm Slynger og adapter mm Vigtigt: Kun med M-profil kæber/slynger fra Novopress. Vigtigt: Kun med M-profil kæber/slynger fra Novopress. Vigtigt: Kun med M-profil kæber/slynger fra Novopress. Vigtigt: Kun med M-profil kæber/slynger fra Novopress. Vigtigt: Kun med M-profil kæber/slynger fra Novopress. Pres-værktøj godkendt til presning af VSH Press Kobber til gas M (YF/M) M M (YF/M) M (YF/M) M (YF/M) M (YF/M) M (YF/M) M (YF/M) M (YF/M) Dimensioner Producent Pres-maskine Kæber/slynger Profil mm Novopress Presskid akku (12 V) AFP 101 (9,6V) Kæber 12 mm-28 mm Nye Novopress kæber 12 mm-28 mm, er ikke kompatible med Presskid M mm Novopress ECO 1 Pressboy (230 V) EFP 2 (230 V) ACO 1 Pressboy (12 V) ACO 3 Pressmax (12 V) ACO 201 (12 V) EFP 201 (230 V) AFP 201 (14,4 V), ECO 201 (230 V) ECO 3 Pressmax (230 V) ECO 301 (230 V) (til ECO 3 og ECO 301 kræves speciel adapter/slynge) Kæber mm Slynger og adapter mm M (YF/M) M (YF/M) mm Klauke UAP2 akku (12 V) UNP2 (230 V) mm Rems Powerpress 2000 S401 (230 V) Powerpress E (230 V) Powerpress ACC (230 V) Batteri-Press S403 (12 V) Batteri-Press ACC (12 V) Tabel 11: Presning af kobber fra Ø 42 mm må kun ske med M-profil slynger fra Novopress. Vigtigt: Kun med M-profil kæber/slynger fra Novopress. Vigtigt: Kun med M-profil kæber/slynger fra Novopress. M (YF/M) M (YF/M)

19 Installationsvejledning VSH rør i rustfri til gas Efter udmåling af indstikningsdybden kan røret skæres med en rørskærer (Se fig. 4), en fintandet håndsav, eller en elektrisk sav. Værktøjet skal være egnet til rustfrit stål. Det er ikke tilladt at anvende grovtandet sav eller skærebrændere, da materialet undergår forandring ved ukontrolleret opvarmning, hvilket igen medfører øget risiko for korrosion. Overskæringen af røret skal ske håndværksmæssigt korrekt. Det vil bl.a. sige, at røret skæres helt igennem. Det må ikke delvist knækkes over, eftersom det øger risikoen for korrosion. Figur 4 VSH forzinkede stålrør - gas Efter måling af indstikningsdybden kan røret skæres med en rørskærer eller en fintandet håndsav. PE-coatede rør For at få en sikker pres-samling er det vigtigt at fjerne plastcoatingen på rørets indstikslængde inden samlingen presses. Det gøres bedst med et dertil udviklet værktøj. Pres-samlingens fulde styrke opnås kun når den foreskrevne indstiksdybde overholdes. Afgratning Efter røret er skåret, skal rør-enderne afgrates grundigt, indvendigt såvel som udvendigt. Dette er meget vigtigt for at undgå at beskadige O-ringen, når røret føres ind i fitting-delen. Afgratning af rørets inderside forebygger punktkorrosion. Alle spåner der sidder på røret skal fjernes fuldstændigt. Afgratningen kan ske med enten en passende fil/afgrater eller med et el-værktøj. Kalibrering Man skal altid kontrollere at rør-enderne er helt runde med en jævn runding. Særligt når der bruges bløde kobberrør i overensstemmelse med DIN EN 1057/R220 (1 mm), er det vigtigt, at kalibrere rørenderne. Kontrol Før fittings monteres, er det vigtigt at sikre sig, at O-ringen er af den korrekte type, og at den sidder som den skal. Kontrollér også at rør og fittings er rene og fri for fremmedlegemer. Indstiksdybde For at opnå en god og sikker presning er det vigtigt, at markere indstiksdybden på røret. (Se tabel 12). Kun en korrekt udført montage garanterer perfekt tæthed og trækstyrke i samlingen. Presningen bag O-rings-renden har afgørende betydning for trækstyrken. Markeringen på røret skal stadig være synlig efter presningen. Figur 5 Figur 6 Figur 7

20 Montage af rør og fittings Inden presningen udføres skal røret, i en let drejende bevægelse, skydes vinkelret ind i fittingdelen til den rammer markeringen for indstiksdybden. Markeringen skal fortsat være synlig, også efter presningen. I fittings uden stop (f.eks. skydemuffer) skal røret som minimum stikkes i til den markerede indstiksdybde. Uopmærksomhed ved montagen kan medføre skader på O-ringen og skal derfor undgås. Det kan forekomme, at nogle samlinger er lidt sværere at montere pga. af de snævre tolerancer. I sådanne tilfælde kan O-ringen smøres med lidt vand eller sæbe. Bemærk: Der må ikke bruges fedt eller olie som smøremiddel. Af praktiske årsager og for at optimere på installationstiden anbefales det først at montere en række samlinger og derefter presse samlingerne fra en ende. Markeringen af indstiksdybden (A) bruges også til at kontrollere, at røret ikke skubbes ud af fittingdelen under presning. Inden samlingerne presses er det ligeledes vigtigt at kontrollere at målene på installationen er i overensstemmelse med tabel 12. Indstiksdybde Min. afstand Min. rørlængde Ø [mm] A (mm) d min (mm) 2xA + d min (mm) Rustfri stål (gas) Forzinket stål Kobber (gas) Rustfri (gas) Forzinket stål Kobber Rustfri (gas) Forzinket stål Kobber (gas) ,1 52,5 52, , , Tabel 12

21 I Tabel 13 vises de afstande der som minimum kræves omkring installationen, for at have råderum til at kunne lave korrekt pres. Målene henviser til montagebeskrivelserne i figurer 9, 10 og 11. Udvendig-Ø Fig. 9 Fig. 10 Fig. 11 a b a b c d Arbejdsdybde mm mm 18 mm mm 22 mm mm 28 mm mm 35 mm mm 42 mm 140/115* 60/75* 140/115* 60/75* mm 54 mm 140/120* 60/85* 140/120* 60/85* mm 64 mm 145* 110* 145* 100* mm 67 mm 145* 110* 145* 100* mm 76,1 mm 140* 110* 165* 115* mm 88,9 mm 150* 120* 185* 125* mm 108 mm 170* 140* 200* 135* mm Tabel 13 * Presses med slynge a d a b c b Figur 9 Figur 10 Figur 11 Presning Inden selve presningen påbegyndes, skal man sikre sig at pres-maskinen er rengjort, ligesom man skal sikre sig, at maskinen fungerer korrekt. Følg instruktionerne i producentens brugsanvisning og sørg for, at værktøjet jævnligt serviceres efter producentens instrukser. Vælg kæber/ slynge som er passende for den type og dimension rør og fittings, der skal monteres. Kontroller, at renden i pres-kæberne placeres rigtigt mod fitting-delen, for at sikre en god presning. Når pres-processen først er påbegyndt, må den ikke afbrydes stop først når pres-processen er helt gennemført. Nyere pres-maskiner udfører processen automatisk. På side viser tabel 8, 9, 10 og 11 kæber, slynger og maskiner som er godkendt til VSH-Press. Presning af gasinstallationer VSH Press i rustfrit stål til gas og kobber til gas er egnede til gasser i 2. og 3. gasfamilie (naturgas og flydende gas) i overensstemmelse med DVGW arbejdsdiagram G 260. VSH rustfri stål til gas og kobber til gas er certificeret og testet i overensstemmelse med DVGW arbejdsdiagram VP 614, SVGW informationsblad G1/01 (rustfri stål til gas) og ÖVGW kontrolretningslinie PG 314. Pres-samlingen er en permanent tættet rørsamling. I nye installationer er det ikke tilladt at blande VSH rustfri stål til gas og kobber til gas. Tilslutning til gasarmaturer og gasdele i messing, rødgods, duktilt grågods og trykstøbt aluminium kan installeres med gasgevindsamlinger, pres-samlinger eller flanger.

22 Ved reparationer skal man sikre sig, at rørene overholder standarderne i DIN-EN / DVGW, og har en fejlfri og uskadet overflade der er fri for maling. Bemærk: Vær opmærksom på at overholde de lokale forskrifter og instruktioner. Information: 1. Rør og fittings til gas har tydelig gul markering for at forebygge forvekslinger. 2. Ved vægmontering skal rørene sikres imod mekaniske skader. 3. Kontrol skal udføres i overensstemmelse med gældende regler. 4. Indbygning i beton-dæk må kun ske i sprækker (over armering) 5. Driftstemperatur: -20 C til +70 C VSH rustfri til gas, Ø mm Komponenter: - VSH Press rustfri stålrør - materiale: X5CrNimo materiale Nr i henhold til DIN-EN i overensstemmelse med forskrifterne i DIN arbejdsdiagram DVGW GW 541 (2004) rad 2. - Pres-fittings: Højlegeret austenitisk rustfri CrNimo-stål eller i overensstemmelse DIN O-ring: H-NBR (hydreret akrylnitrilbutadien-kautschuk) farvet gul for at undgå forvekslinger. Driftstryk: I Danmark kan indendørs gasinstallationer med op til 100 mbar tryk godkendes i henhold til Sikkerhedsstyrelsen. Indbygning: På og i pudsede flader kræves ingen yderligere korrosionsbeskyttelse. Værktøj: Se mere i tabel 10 på side 128 over værktøj godkendt af VSH Pres-slynger: Novopress slynger Ø mm kræver brug af adapter. Godkendelse af andre maskinfabrikater, kæber og slynger kan ske efter aftale med BROEN/VSH Værktøjsprofil: Type M VSH kobber til gas Komponenter: - Kobberrør Ø15-54 mm EN 1057/R250/R290 i overensstemmelse med DVGW arbejdsdiagram GW392 (= egnet til halvhårde og hårde kobberrør). Rørtykkelse skal også overholde lokale myndigheders forskrifter. - Pres-fittings: Af kobber og rødgods - O-ring: H-NBR (hydreret akrylnitril-butadienkautschuk) farvet gul for at undgå forvekslinger Driftstryk: I Danmark kan indendørs gasinstallationer med op til 100 mbar tryk godkendes i henhold til Sikkerhedsstyrelsen. Indbygning: På og i pudsede flader kan der være behov for yderligere korrosionsbeskyttelse, såfremt der forekommer ammoniak- og/eller nitritholdige byggematerialer (f.eks. enkelte gipsmaterialer).

23 Værktøj: Se mere i tabel 11 på side 128 over værktøj godkendt af VSH Pres-slynger: Novopress slynger Ø mm kræver brug af adapter. Godkendelse af andre maskinfabrikater, kæber og slynger kan ske efter aftale med BROEN/VSH Værktøjsprofil: Type M Bukning af rør Rørene kan bukkes når installationen kræver det. Rørene kan bukkes med almindeligt værktøj, der passer til rørets dimensioner, hvad enten det er manuelt, hydraulisk eller elektrisk. Informationer om værktøjets anvendelsesområde fås fra de respektive producenter. VSH rør i rustfrit stål, forzinket stål og kobber-rør i overensstemmelse med DIN EN 1057 kan koldbukkes. Undlad at opvarme røret for at lette bukningen opvarmning kan fremprovokere Mindste korrosionsskader. tilladte bukkeradius: Rustfri stålrør R min = 3,5 x D Kobberrør i overensstemmelse med EN 1057 og DVGW-GW 392 R min = 3,5 x D Gevindsamlinger Sortimentet af fittings i VSH Press system omfatter flere dele med såvel udvendigt som indvendigt gevind. De anvendes, hvor der skal tilkobles elementer med gevind, som f.eks. armaturer og ventiler. De indvendige og udvendige gevind fremstilles i overensstemmelse med DIN 2999/ISO 7/1. Gevind i rustfrie pres-samlinger skal tætnes med pakgarn eller andet tætningsmateriale som ikke indeholder klorid. Teflon gevind-tape indeholder vandopløselige klorid-ioner, og skal derfor undgås i forbindelse med rustfrit stål. I samlinger med forzinket stål og kobber kan man frit anvende Teflon gevind-tape. For at undgå unødvendig belastning på pres-samlingerne, anbefales det, at tætning og samling af gevind-delene laves inden pres-samlingerne presses. Samlinger med andre metaller VSH Press fittings og rør i rustfrit stål kan uden videre samles med andre armaturer og fittings i rustfrit stål og bronce. Korrosion kan dog opstå ved samlingen med dele af forzinket stål eller andre mindre ædle metaller. Denne type korrosion kan undgås ved at bruge armaturer eller mellemstykker i rødgods eller syntetisk materiale med en længde på mindst 50 mm (DIN 1988, del 7). Læs mere om korrosion fra side 146. Tabel 14 viser de forskellige kombinationsmuligheder for samlinger med forskellige materialer. Forzinkede stålrør R min = 2 x D Forzinkede stålrør med plastic-coating R min = 2,5 x D Mindre bukkeradier er ikke tilladt.

24 Rørtype System Fittings Kopper Rødgods/Messing Forzinket stål Rustfrit stål Kobberrør Lukket Tillades Tillades Tillades Tillades Åbent Tillades Tillades Tillades ikke Tillades Forzinket Stål Lukket Tillades Tillades Tillades Tillades Åbent Tillades ikke Tillades ikke Tillades ikke Tillades ikke Rustfrit stål Lukket Tillades Tillades Tillades Tillades Åbent Tillades Tillades Tillades ikke Tillades Tabel 14: Samlinger med forskellige materialer Vi anbefaler at overgange fra kobber til stål laves med rødgods- eller messingsamlinger. Sammenblanding af materialer bør undgås i Generel anvendelse Kompensation for varmeudvidelse Termisk udvidelse inden for rørsystemer afhænger af den anvendte materialetype, og det er nødvendigt at tage hensyn til denne liniære udvidelse under installationen. Dette kan ske ved, at indregne tilstrækkelig udvidelsesplads. Små længdeændringer kan afhjælpes ved tilstrækkelig plads til udvidelse, såvel som ved selve rørsystemets egen elasticitet. Større længdeændringer kræver kompensation med andre midler, f.eks. installation af en anordning, der kan kompensere for ekspansion, eller ved brug af rørbærere. Kompensationens størrelse kan fastlægges på forhånd ved at beregne længdeudvidelsen. Ligningen til beregning af længdeudvidelsen er som følger: ΔL = L x α x Δt ΔL = Total lineær ekspansion i mm L = Længde af den aktuelle ledning [m] Δt = Temperaturdifferens [ K] gasinstallationer (Se. Presning af gasinstallationer side 131). Tabellerne 15a, 15b og 15c viser længdeforandringerne for forskellige rørsystemer, med udgangspunkt i systemets samlede rørlængde og temperaturforandringen. Beregning af ekspansionskompensation Den lineære længdeudvidelse, der opstår pga. temperaturændringer, kan ikke altid optages af rørsystemet. Det er ofte nødvendigt at planlægge installationen og beregne den nødvendige ekspansions-kompensationslængde eller i komplicerede tilfælde, lave en Ω formet sløjfe. Formlen, der bruges til at beregne ekspansionskompensationslængden [mm] er følgende: B d = k x d e x ΔL B d = ekspansions-kompensationslængden k = materialekonstant d e = udvendig rørdiameter [mm] ΔL = lineær udvidelse, der skal kompenseres for [mm] α = Lineær udvidelseskoefficient, som er 0,0166 mm/m for rustfri stålrør, og 0,0120 mm/m for forzinkede stålrør 0,0170 mm/m for kobberrør

25 L [m] Δt [ K] Tabel 15a: Total lineær ekspansion ΔL [mm]. Gælder kun rustfri stål. L [m] Δt [ K] Tabel 15b: Total lineær ekspansion ΔL [mm]. Gælder kun forzinket stål.

26 Δt [ K] L [m] Tabel 15c: Total lineær ekspansion ΔL [mm]. Gælder kun kobber. Bd L 2 L 2 Bd L L Lb 2 Lb L Figur 12 Figur 13 Figur 14 Minimum længde [B d ] af ekspansionskompensator [mm] 840 Længdeudvidelse [ΔL] i mm Graf 1: Nomogram til beregning af B d for rustfri stålrør for tilfældene i figur 12 og 13

Systemløsninger. Rustfri Rustfri gas Forzinket Kobber Kobber gas BALLOFIX Pres

Systemløsninger. Rustfri Rustfri gas Forzinket Kobber Kobber gas BALLOFIX Pres Systemløsninger Rustfri Rustfri gas Forzinket Kobber Kobber gas BALLOFIX Pres Produktkataloget over VSH Press fittingssystem er udgivet af BROEN A/S, Salg Danmark, Skovvej 30, DK-5610 Assens. Vi tager

Læs mere

Safe flow - for your security. PRESS Sprinklersystem

Safe flow - for your security. PRESS Sprinklersystem Safe flow - for your security PRESS Sprinklersystem Indholdsfortegnelse Kapitel Side 1. Introduktion 2 1.1 VSH Fittings B.V 3 2. VSH Press Sprinkler 4 2.1 Introduktion 4 2.2 Fordele ved VSH Press forzinket

Læs mere

NeoPres Alu presfittings og rør

NeoPres Alu presfittings og rør NeoPres Alu presfittings og rør Teknisk information Stærkere og mere formfuldendt installation i alt fra vand- til varmeinstallationer NeoPres Alu Presfittings & rør - stærkt, holdbart og fleksibelt pex-installationssystem

Læs mere

Viega Combi PB. Indholdsfortegnelse. Viega Combi PB 2. Sanitet/varme Combi PB rør, koblingsdåse og tilbehør 3. Brugsanvisning 7

Viega Combi PB. Indholdsfortegnelse. Viega Combi PB 2. Sanitet/varme Combi PB rør, koblingsdåse og tilbehør 3. Brugsanvisning 7 Viega Combi PB Viega Combi PB Indholdsfortegnelse Viega Combi PB 2 Sanitet/varme Combi PB rør, koblingsdåse og tilbehør 3 Brugsanvisning 7 Størrelses- og gevindoplysninger 12 EAN-kode EAN-nummeret består

Læs mere

NeoPres. Rustfri pressfittings og rør

NeoPres. Rustfri pressfittings og rør NeoPres Rustfri pressfittings og rør DATABAD DATABAD 2 NeoPres Rustfri presfittings og rør Vand for fremtiden NeoPres rustfri er et fremtidssikkert brugsvandsinstallationssystem bestående af rustfri presfittings

Læs mere

Gevind Svejsning Flange Hårdlodning. Stålrør, DIN 2394. Cu, hårde, DS 2110 X X U. Cu, bløde, DS 2110 X X U. PEX-rør

Gevind Svejsning Flange Hårdlodning. Stålrør, DIN 2394. Cu, hårde, DS 2110 X X U. Cu, bløde, DS 2110 X X U. PEX-rør 2.0 Rørmaterialer 2. Typiske rørmaterialer 2.2 Varmenormen og krav til materialer 2.3 Udskiftelige rør 2.4 Ikke udskiftelige rør 2.5 Data for rørmaterialer Redigering: Jørgen Lange Nielsen (IHA) Forfatter:

Læs mere

Systemteknik. G2 Sanpress Inox G med SC-Contur

Systemteknik. G2 Sanpress Inox G med SC-Contur Systemteknik G2 Sanpress Inox G G2 Rør og presfittings af rustfrit stål til gasinstalla tioner, efter DVGW-TRGI 2008, med DVGW-systemgodkendelse, Iht. DVGW-arbejdsseddel VP 614. For dimensioner d 15 54

Læs mere

NeoTherm alpex FITTINGS Stærkt, holdbart og fleksibelt installationssystem. NeoTherm alpex FITTINGS til varme-, køle- og brugsvandsinstallationer

NeoTherm alpex FITTINGS Stærkt, holdbart og fleksibelt installationssystem. NeoTherm alpex FITTINGS til varme-, køle- og brugsvandsinstallationer NEOTHERM ALPEX PRESFITTINGS OG RØR NeoTherm alpex FITTINGS Stærkt, holdbart og fleksibelt installationssystem NeoTherm alpex FITTINGS til varme-, køle- og brugsvandsinstallationer Indholdsfortegelse Side

Læs mere

Danmark. Presfittingsystemer Teknisk håndbog

Danmark. Presfittingsystemer Teknisk håndbog Danmark Presfittingsystemer Teknisk håndbog Udgave 2016 Teknisk håndbog Land Institut Registreringsnummer Størrelse DW-8511AU2084 (W 534) DW-7301 BM3426 (GW 541) G 4060006 (VdS 2344 - VdS 2100) DW-7301BT0667

Læs mere

UPONOR VVS BRUGSVAND & VARMESYSTEM MLC NYE M-FITTINGS, NYE PRESBAKKER. Den første generation af fittings med indikatorring

UPONOR VVS BRUGSVAND & VARMESYSTEM MLC NYE M-FITTINGS, NYE PRESBAKKER. Den første generation af fittings med indikatorring UPONOR VVS BRUGSVAND & VARMESYSTEM MLC NYE M-FITTINGS, NYE PRESBAKKER Den første generation af fittings med indikatorring 01 2010 9002 2 Den første generation af fittings med farve- & presindikation Det

Læs mere

Profipress med SC-Contur. Systemteknik. ZM_A1_da_ _132316_5.pdf :53:10

Profipress med SC-Contur. Systemteknik. ZM_A1_da_ _132316_5.pdf :53:10 A1 Profipress med SC-Contur Systemteknik ZM_A1_da_20171023_132316_5.pdf 1 23.10.2017 14:53:10 Presfittingsystem med presfittings af kobber og rødgods, godkendt efter DVGW-arbejdsseddel W 534 med DVGWgodkendelse

Læs mere

Systemteknik. F1 Prestabo med SC-Contur

Systemteknik. F1 Prestabo med SC-Contur Systemteknik F1 Prestabo F1 Systemrør og presfittings i ulegeret stål. Anvendelse Prestabo systemet er beregnet til anvendelse i industri- og varmeanlæg og er ikke egnet til anvendelse i drikkevandsinstallationer.

Læs mere

Sikkerhed for godt håndværk. - Rustfri flexslange til: Varme Vand Solvarme Køl

Sikkerhed for godt håndværk. - Rustfri flexslange til: Varme Vand Solvarme Køl Sikkerhed for godt håndværk - Rustfri flexslange til: Varme Vand Solvarme Køl Inoflex-flexslange og FixLock - Det professionelle valg! Inoflex-flexslange FixLock Rustfri flexslange Dimension DN 12-40 VA-godkendt

Læs mere

Viega Combi PB. Nemt og sikkert.

Viega Combi PB. Nemt og sikkert. Viega Combi PB Nemt og sikkert. Viega Combi PB med fleksible PB rør og koblingsdåse til indbygning. Hurtig montage og optimeret strømningshastighed. Det nye Viega Combi PB brugervenligt, økonomisk og fleksibelt.

Læs mere

Systemteknik rustfrit stål

Systemteknik rustfrit stål Sanpress Inox G Systemteknik rustfrit stål G2 DK 4/16 Katalog 2016/2017 Ændringer forbeholdt. Presfittingsystem med presfittings og rør af rustfrit stål, rør af rustfrit stål materialenr. 1.4401 iht. DIN

Læs mere

Megapress S med SC-Contur. Systemteknik. DK 6/18 Katalog 2018/2019 Ændringer forbeholdt.

Megapress S med SC-Contur. Systemteknik. DK 6/18 Katalog 2018/2019 Ændringer forbeholdt. Megapress S Systemteknik F3 DK 6/18 Katalog 2018/2019 Ændringer forbeholdt. Presfittingsystem med presfittings af ulegeret stål 1.0308 til sorte, forzinkede, industrielt lakerede og pulverlakerede stålrør

Læs mere

Vi holder hvad vi lover!

Vi holder hvad vi lover! Præisolerede Flexrør Vi holder hvad vi lover! Side 1 INTRODUKTION 3E-Flex er et rørsystem for varme og kolde medier til primært fjernvarme, men kan med fordel også anvendes til brugsvand eller køling.

Læs mere

Systemteknik. R2 Rødgods gevindfittings

Systemteknik. R2 Rødgods gevindfittings Systemteknik R2 Rødgods gevindfittings R2 Fittings med gevind iht. DIN EN 10226 del 1, godkendelse til drikkevands installationer iht. DIN 1988 og til gasinstallationer iht. TRGI 2008 (overhold bemærkningerne

Læs mere

Ny generation i rustfri stål: Det nikkelfri Viega Sanpress rør 1.4521.

Ny generation i rustfri stål: Det nikkelfri Viega Sanpress rør 1.4521. Ny generation i rustfri stål: Det nikkelfri Viega Sanpress rør 1.4521. Bedre økonomisk planlægning og kalkulation: Viegas Sanpress-rør 1.4521 Viegas svar på ustabile priser på rustfrit stål Tidligere steg

Læs mere

Systemteknik. F2 Megapress med SC-Contur

Systemteknik. F2 Megapress med SC-Contur Systemteknik F2 Megapress F2 Megapress presfittings af ulegeret stål. Anvendelse Megapress systemet er egnet til installationer af varme-, køleog industrianlæg Megapress systemet er ikke egnet til: Anvendelse

Læs mere

FLEKSIBLE FORBINDELSER

FLEKSIBLE FORBINDELSER A U T O M A T I O N & P R O C E S FLEKSIBLE FORBINDELSER PRODUKTOVERSIGT GUMMIKOMPENSATORER ANVENDELSE INDENFOR ET STORT ANTAL OMRÅDER F.EKS. AKSIALE OG LATERALE BEVÆGELSER, HNC LAGERFØRER ET STORT UDVALG

Læs mere

SLW1 VSH XPRESS PRESSYSTEM INSTALLATIONSVEJLEDNING VERSION 1.0 Z1 Z2 L1 L2

SLW1 VSH XPRESS PRESSYSTEM INSTALLATIONSVEJLEDNING VERSION 1.0 Z1 Z2 L1 L2 V H L0 U D d2 SLW1 VSH XPRESS PRESSYSTEM INSTALLATIONSVEJLEDNING VERSION 1.0 d1 Z1 Z2 L1 L2 1 Installationsvejledning VSH XPress pressystem i rustfrit og forzinket stål samt kobber 2 1. Skær røret i den

Læs mere

VAFOS UltraGrip. VAFOS Vand- og afløbsprodukter G R I B E R O G TÆ T N E R S E LV PÅ D E M E S T TÆ R R E D E R Ø R LEVERES NU OP TIL DN400

VAFOS UltraGrip. VAFOS Vand- og afløbsprodukter G R I B E R O G TÆ T N E R S E LV PÅ D E M E S T TÆ R R E D E R Ø R LEVERES NU OP TIL DN400 2. G e n e r a t i o n LEVERES NU OP TIL DN400 Optimal tolerance pr. dimension & fuld trækfasthed G R I B E R O G TÆ T N E R S E LV PÅ D E M E S T TÆ R R E D E R Ø R VAFOS Vand- og afløbsprodukter 2. generation

Læs mere

Isoleret sektion. Skorstenen kan tilføjes kondens-pakning, så løsningen bliver vand- og tryktæt.

Isoleret sektion. Skorstenen kan tilføjes kondens-pakning, så løsningen bliver vand- og tryktæt. Sektionsskorsten anvendes til alle former for kedler og fastbrændselfyr. Konstruktionen sikrer et professionelt resultat, der holder mange år fremover. Skorstenen kan tilføjes kondens-pakning, så løsningen

Læs mere

GAS KOGEPLADER BRUGS OG INSTALLATIONS- VEJLEDNING

GAS KOGEPLADER BRUGS OG INSTALLATIONS- VEJLEDNING GAS KOGEPLADER BRUGS OG INSTALLATIONS- VEJLEDNING 1 Indhold Indhold 2 General information 2 Garanti bestemmelser 3 Vigtin information vedrørende sikkerhed. 3 Sådan bruges apparatet 4 Rengøring og vedligeholdelse

Læs mere

STÆRKE, FLEKSIBLE FORBINDELSER

STÆRKE, FLEKSIBLE FORBINDELSER STÆRKE, FLEKSIBLE FORBINDELSER HNC Group har et hjælpemiddel til vore kunder som arbejder med kompensatorer. En regnestok som på en nem og overskuelig måde kan vise længdeudvidelse af en given rørstreng

Læs mere

Produktdatablad ROCKPANEL Ply

Produktdatablad ROCKPANEL Ply Produktdatablad ROCKPANEL Ply 1 Produktbeskrivelse ROCKPANEL Ply plader med primer finish er præfabrikerede komprimerede mineraluldplader, med termohærdende syntetiske bindemidler. Den øverste (farve)

Læs mere

Vekolux. Integrerede radiatorventiler Dobbelt tilslutningsarmatur med aftapsmulighed til radiatorer med integreret radiatorventil

Vekolux. Integrerede radiatorventiler Dobbelt tilslutningsarmatur med aftapsmulighed til radiatorer med integreret radiatorventil Vekolux Integrerede radiatorventiler Dobbelt tilslutningsarmatur med aftapsmulighed til radiatorer med integreret radiatorventil IMI HEIMEIER / Termostater og radiatorventiler / Vekolux Vekolux Vekolux

Læs mere

Systemteknik. P1 Systempresværktøj

Systemteknik. P1 Systempresværktøj Systemteknik Systempresværktøj Til alle Viega pres systemer fra d 12 108,0 Viega systempresværktøj kan anvendes til alle Viegas metalpressystemer Sanpress, Sanpress Inox, Sanpress Inox G, Prestabo, Profipress,

Læs mere

Multifunktionelt rørophæng - et fremskridt i kondenskontrol

Multifunktionelt rørophæng - et fremskridt i kondenskontrol Multifunktionelt rørophæng - et fremskridt i kondenskontrol Pålidelig kondenskontrol Dobbelt selvlukkende Solid inderkerne med optimal varmeydeevne Forbedret systemsikkerhed λ 0 C 0.034 W/(m K) Støv- og

Læs mere

Superflex DET FLEKSIBLE, PRÆISOLEREDE RØRSYSTEM. TIGRIS Rørsystem fjernvarmeløsninger

Superflex DET FLEKSIBLE, PRÆISOLEREDE RØRSYSTEM. TIGRIS Rørsystem fjernvarmeløsninger Februar December 2010 2007 DET FLEKSIBLE, PRÆISOLEREDE RØRSYSTEM TIGRIS Rørsystem fjernvarmeløsninger - når navnet siger det hele er den ideelle løsning til etablering af et præisoleret forsyningsnet.

Læs mere

PANNEX VANDVARMERE TIL CENTRALVARME MED SOLVARME UNIT

PANNEX VANDVARMERE TIL CENTRALVARME MED SOLVARME UNIT PANNEX VANDVARMERE TIL CENTRALVARME MED SOLVARME UNIT 220 250 300 MANUAL VVS-EKSPERTEN A/S MIMERSVEJ 2 8722 HEDENSTED Tlf.: 7589 0303 Fax.: 7589 0709 e-mail: salg@vvs-eksperten.dk www.vvs-eksperten.dk

Læs mere

Fremtidens standard ligger i huldækket. Indstøbningsboks til huldæk

Fremtidens standard ligger i huldækket. Indstøbningsboks til huldæk Fremtidens standard ligger i huldækket Indstøbningsboks til huldæk 100% ny installationsstandard Udviklingen af moderne konstruktionsteknikker betyder, at vi skal være på forkant, når det gælder installationsstandarder.

Læs mere

Rørføring. PREMANT fjernvarmerør

Rørføring. PREMANT fjernvarmerør MNT fjernvarmerør 6.230 Rørføring Der stilles ikke specielle krav til rørføringen for MNT fjernvarmerør, og røret bør overvejende udvælges på basis af ekspansionsevnen. I en normal rørføring vælges først

Læs mere

Stålrør - dobbelt - lægningsregler 7.1

Stålrør - dobbelt - lægningsregler 7.1 Stålrør - dobbelt - lægningsregler 7.1 Generelt Lægningsmetoder I praksis anvendes nedlægningsmetoderne 1, 2 og 4 ved nedlægning af dobbeltrør, se katalogafsnit Stålrør enkelt - projektering. Nedlægningsmetode

Læs mere

Tekniske specifikationer for projektering og udførelse af varmeinstallationer i Gentofte.

Tekniske specifikationer for projektering og udførelse af varmeinstallationer i Gentofte. Tekniske specifikationer for projektering og udførelse af varmeinstallationer i Gentofte. Gentofte Fjernvarme (GFj) Ørnegårdsvej 17 2820 Gentofte Tlf.: 39 98 81 00 E-mail: fjernvarme@gentofte.dk CVR nr:

Læs mere

September 2012. Wavin/AVK ventiler VENTILER TIL BRUG I TRYKRØRSSYSTEMER. Solutions for Essentials

September 2012. Wavin/AVK ventiler VENTILER TIL BRUG I TRYKRØRSSYSTEMER. Solutions for Essentials September 2012 Wavin/AVK ventiler VENTILER TIL BRUG I TRYKRØRSSYSTEMER Solutions for Essentials En vital infrastruktur stiller ekstreme krav under overfladen Wavin/AVK ventilerne indgår som en del af vandforsyningsnettet,

Læs mere

8.2 Schlüter -KERDI-DRAIN

8.2 Schlüter -KERDI-DRAIN INNOVATIONER MED PROFIL 8.2 Schlüter -KERDI-DRAIN AFLØB GULVAFLØB TIL SAMLINGSTÆTNINGER Anvendelse og funktion Schlüter -KERDI-DRAIN er et gulvafløbssystem til enkel og sikker etablering af samlingstætninger

Læs mere

Nye materialer Nye skader

Nye materialer Nye skader Temadage d. 21. og 22. april Nye materialer Nye skader Skader på fittings og ventiler af messing Agenda Materialer før og nu Nye materialer nye skader Renovering af gamle installationer af varmforzinkede

Læs mere

Kombineret automatisk indreguleringsventil AB-PM ventil DN 15-25, PN 16

Kombineret automatisk indreguleringsventil AB-PM ventil DN 15-25, PN 16 Datablad Kombineret automatisk indreguleringsventil AB-PM ventil DN 15-25, PN 16 Beskrivelse AB-PM er en kombineret automatisk indreguleringsventil. Den indeholder tre funktioner i et kompakt ventilhus:

Læs mere

RTL. Gulvvarmeregulering Begrænsning af returtemperatur

RTL. Gulvvarmeregulering Begrænsning af returtemperatur RTL Gulvvarmeregulering Begrænsning af returtemperatur IMI HEIMEIER / Gulvvarmeregulering / RTL RTL Anvendes blandt andet til begrænsning af returtemperatur på radiatorer og mindre gulvvarmeanlæg (op til

Læs mere

Rørgevindskærersæt 220V

Rørgevindskærersæt 220V Brugsanvisning Varenr.: 9041259 Rørgevindskærersæt 220V Sdr. Ringvej 1-6600 Vejen - Tlf. 70 21 26 26 - Fax 70 21 26 30 www.p-lindberg.dk Rørgevindskærersæt 220V Varenummer: 9041259 Beskrivelse: Transportabel

Læs mere

JUMO MIDAS S05 OEM-Tryktransmitter - Universal

JUMO MIDAS S05 OEM-Tryktransmitter - Universal Leveringsadresse: Mackenrodtstraße 4, 609 Fulda, Tyskland Postadresse: 605 Fulda, Tyskland Telefon: +49 66 600-0 Telefax: +49 66 600-607 Fabriksvænget 6 40 Viby Sj, Danmark Telefon: +45 46 9 46 66 Telefax:

Læs mere

Installations- og vedligeholdelsesvejledning for ventiler. VAI skydeventiler fig 4433 Pn 25

Installations- og vedligeholdelsesvejledning for ventiler. VAI skydeventiler fig 4433 Pn 25 Installations- og vedligeholdelsesvejledning for ventiler. VAI skydeventiler fig 4433 Pn 25 Indhold: 1.0 Opbevaring... 3 2.0 Montage.... 3 2.1 Generelt... 3 2.2 Rørføring... 3 3.0 Rørsystem.... 4 3.1 Fittings....

Læs mere

FREMTIDENS FLEXSIBLE RØRSYSTEM

FREMTIDENS FLEXSIBLE RØRSYSTEM FREMTIDENS FLEXSIBLE RØRSYSTEM 1 3E PEX/ALUPEX - Flex 3E PEX/ALUPEX-Flex er et rørsystem for transport af flydende medier til f.ex. fjernvarme, brugsvand og kølevæsker. Rørerne kan leveres med to forskellige

Læs mere

Præcisions messingstænger

Præcisions messingstænger Præcisions messingstænger W5000 Den lige vej til succes Produktionen fra et parti Vi har opført et moderne produktionsanlæg til messingstænger egnet til høj-kvalitet præcisionsdele. Alle arbejdsgange,

Læs mere

FITTINGS & VENTILER. EV Standardvareprogram. www.evmetal.dk

FITTINGS & VENTILER. EV Standardvareprogram. www.evmetal.dk FITTINGS & VENTILER Kravefittings Kompressionsfittings Rørgevindfittings Slangenipler Slanger & kobberrør Nåleventiler Kontraventiler Sikkerhedsventiler Oliefyrstilbehør EV Standardvareprogram www.evmetal.dk

Læs mere

Butterflyventiler, blødtættende

Butterflyventiler, blødtættende er Type : 3430 BUTTERFLYVENTILer, blødtættendebutterflyventilerwafer m/centreringshuller for PN10/16 Wafer m/centreringshuller for PN10/16 Anvendelse: Væsker, gasser og pulverformige medier. Afhængig af

Læs mere

non-drip Spild-Fri Lynkoblinger Modul opbyggede koblinger til alle væske applikationer

non-drip Spild-Fri Lynkoblinger Modul opbyggede koblinger til alle væske applikationer non-drip Spild-Fri Lynkoblinger Modul opbyggede koblinger til alle væske applikationer 2 Fremtidens produkter til krævende applikationer Fremtidens Koblinger Til væske applikationer CEJN har i mange år

Læs mere

Viega Guide. Montørhåndbogen

Viega Guide. Montørhåndbogen Viega Guide Montørhåndbogen Fordord 3 Forord Denne VVS håndbog præsenterer et udsnit af Viegas produktprogram. Bogen er tænkt som en hjælp til at vælge den rette løsning og er udarbejdet på baggrund af

Læs mere

Vi får tingene til at hænge sammen...

Vi får tingene til at hænge sammen... Vi får tingene til at hænge sammen... lfotech er mere end blot en leverandør. Vi deler vores viden og erfaring med dig. Vi udvikler specifikke løsninger i tilfælde af driftssituationer der ikke dækkes

Læs mere

GussStahl Lienen STRENOV PRODUKTER INFORMATION MATERIALER

GussStahl Lienen STRENOV PRODUKTER INFORMATION MATERIALER STRENOV PRODUKTER INFORMATION GussStahl Lienen GussStahl Lienen GmbH & Co. KG (GSL) som blev grundlagt i den tyske by Lienen i 1971, er specialister inden for støbning af komplekst formede stålkomponenter

Læs mere

Produktdatablad ROCKPANEL Colours

Produktdatablad ROCKPANEL Colours Produktdatablad ROCKPANEL Colours Durable - Xtreme - FS-Xtra Danmark 1 Produktbeskrivelse ROCKPANEL plader er præfabrikerede komprimerede mineraluldplader, med termohærdende syntetiske bindemidler. Overfladen

Læs mere

FPL. Kobber- og stålrørkoblinger Klemringskobling

FPL. Kobber- og stålrørkoblinger Klemringskobling FPL Kobber- og stålrørkoblinger Klemringskobling IMI TA / Koblinger / FPL FPL En fl eksibel klemringskobling til metalrør i varme-, køle- og brugsvandssystemer. Det samme hus passer til op til syv størrelser

Læs mere

Landbrugets Byggeblade

Landbrugets Byggeblade Landbrugets Byggeblade Bygninger Teknik Miljø Installationer Arkivnr. 104.03-01 El Udgivet Sept.'93 Potentialeudligning i bygninger med husdyr (kvæg, svin, fjerkræ etc.) Revideret 28.04.2003 Side 1 af

Læs mere

Korrosionssikre rørsystemer i PEX UPONOR GØR DET URIMELIGT LET AT VÆLGE

Korrosionssikre rørsystemer i PEX UPONOR GØR DET URIMELIGT LET AT VÆLGE Korrosionssikre rørsystemer i PEX UPONOR GØR DET URIMELIGT LET AT VÆLGE Fremtiden er plastisk fantastisk. Plast er et af vor tids mest fantastiske materialer og bliver benyttet til alle mulige ting indenfor

Læs mere

Koldtvandsrensere, kompaktklasse HD 5/12 C

Koldtvandsrensere, kompaktklasse HD 5/12 C Koldtvandsrensere, kompaktklasse HD 5/12 C Praktisk - hvor som helst. HD 5/12 C kan anvendes lodret og vandret, har gennemtænkt opbevaring af tilbehør og er let at transportere og opbevare. Standard tilbehør:

Læs mere

Side 0 Ajourført 2002-10-10. Anneks E: Kriterier for visuel bedømmelse af svejste plastrør

Side 0 Ajourført 2002-10-10. Anneks E: Kriterier for visuel bedømmelse af svejste plastrør Side 0 Ajourført 20021010 : Kriterier for visuel bedømmelse af svejste plastrør Dette anneks har samme status som SBC 23. This anneks forms an integral part of SBC 23. Forord Kriterier for visuel bedømmelse

Læs mere

Radiatorventil type RA-N med forindstilling Til gevindrør og press-systemer, med selv-tættende nippel

Radiatorventil type RA-N med forindstilling Til gevindrør og press-systemer, med selv-tættende nippel Til gevindrør og press-systemer, med selv-tættende nippel Anvendelse Ligeløb, forniklet Vinkelløb, forniklet Sideløb, forniklet UK model, forniklet Ligeløb, forkromet Vinkelløb, forkromet Ligeløb, press-udførelse

Læs mere

TRAY. Installations vejledning. 1 TRAY VARMEVEKSLER. VANDENERGI M.A. Denmark ApS Email: mail@vandenergi.com Phone: +45 61653562

TRAY. Installations vejledning. 1 TRAY VARMEVEKSLER. VANDENERGI M.A. Denmark ApS Email: mail@vandenergi.com Phone: +45 61653562 Installations vejledning. TRY TILLYKKE MED DIN NYE SMUKKE SHOWER TRY Tray er en af de mest økonomiske og interessante måder at spare energi og CO2. Tilbagebetalingstiden er kort. Ved at anvende Tray sparer

Læs mere

RTL. Gulvvarmeregulering Begrænsning af returtemperatur

RTL. Gulvvarmeregulering Begrænsning af returtemperatur RTL Gulvvarmeregulering Begrænsning af returtemperatur IMI HEIMEIER / Gulvvarmeregulering / RTL RTL Anvendes blandt andet til begrænsning af returtemperatur på radiatorer og mindre gulvvarmeanlæg (op til

Læs mere

Det fleksible. rør-i-rør system WALLOFIX

Det fleksible. rør-i-rør system WALLOFIX Det fleksible rør-i-rør system WALLOFIX BROEN WALLOFIX Intelligente flowløsninger kontrollerer naturens ressourcer BROENs intelligente flowløsninger gør det muligt at kontrollere naturens ressourcer til

Læs mere

Dambrug. Anlægning af land baserede - Kar og rør installationer. Henvendelse. BS Teknik Design Aps. Tlf +4525263280. Mail tanke@bsteknik.

Dambrug. Anlægning af land baserede - Kar og rør installationer. Henvendelse. BS Teknik Design Aps. Tlf +4525263280. Mail tanke@bsteknik. 0 Anlægning af land baserede - Dambrug Kar og rør installationer. Henvendelse BS Teknik Design Aps. Tlf +4525263280 Mail tanke@bsteknik.com Web. www.bsteknik.com Stålkar med PE Inder liner. Størrelse tilpasset

Læs mere

CV 216/316, 225/325, 240/340 S/E. Reguleringsventiler

CV 216/316, 225/325, 240/340 S/E. Reguleringsventiler CV 216/316, 225/325, 0/340 S/E Reguleringsventiler IMI TA / Reguleringsventiler / CV 216/316, 225/325, 0/340 S/E CV 216/316, 225/325, 0/340 S/E Velegnet i bygnings- og procesteknik til forskellige medier.

Læs mere

2 Purus Line et design der ses

2 Purus Line et design der ses 3. UDGAVE Purus Line & Purus Corner Et design der ses Funktioner du kan stole på Frihed i indretningen Største vandtæthed ved montering Nu også ekstra lav byggehøjde 2 Purus Line et design der ses PURUS

Læs mere

Rørophæng og pakmaterialer

Rørophæng og pakmaterialer Hent datablad på www.neotherm.dk eller via QR kode: Rørbærer af zink med vægflange til gevind stålrør Varenummer Tekst Pose 01 6534.003 01 6534.004 01 6534.006 01 6534.008 01 6534.0 01 6534.011 Til 3/8"

Læs mere

Generelle sikkerhedsforanstaltninger Dansk

Generelle sikkerhedsforanstaltninger Dansk Generelle sikkerhedsforanstaltninger Generelle sikkerhedsforanstaltninger Dansk 1 Generelle sikkerhedsforanstaltninger 1 Generelle sikkerhedsforanstaltninger 1.1 Om dokumentationen Den oprindelige dokumentation

Læs mere

Eter-Color. et naturligt og stærkt valg. Gennemfarvet fibercement. Stærk kvalitet naturlige, spændende farver. Minimal vedligeholdelse

Eter-Color. et naturligt og stærkt valg. Gennemfarvet fibercement. Stærk kvalitet naturlige, spændende farver. Minimal vedligeholdelse August 2012 2.122 DK Eter-Color et naturligt og stærkt valg Gennemfarvet fibercement Stærk kvalitet naturlige, spændende farver Minimal vedligeholdelse Til alle slags facader Eter-Color er en vejrbestandig

Læs mere

AVK SpadeVentil - type 1-3 - 4 702

AVK SpadeVentil - type 1-3 - 4 702 Indledning AVK spadeventilen er en blødtættende, patenteret ventil med glat gennemløb. Den er selvrensende og tæt for flow i begge retninger. Fordele Lav vægt og kort byggelængde muliggør let installation

Læs mere

DET PATENTEREDE FORISOLEREDE RØRSYSTEM, DER ER NEMT AT INSTALLERE OG GØR SOLDREVNE VARMTVANDSSYSTEMER MEGET EFFEKTIVE

DET PATENTEREDE FORISOLEREDE RØRSYSTEM, DER ER NEMT AT INSTALLERE OG GØR SOLDREVNE VARMTVANDSSYSTEMER MEGET EFFEKTIVE DET PATENTEREDE FORISOLEREDE RØRSYSTEM, DER ER NEMT AT INSTALLERE OG GØR SOLDREVNE VARMTVANDSSYSTEMER MEGET EFFEKTIVE Reducerer omkostninger og sparer tid ved montering Modstand mod miljøpåvirkning Reducerer

Læs mere

Uponor. No-Dig-systemer. No-Dig-systemer. Uponor NO-DIG-SYstemer 569

Uponor. No-Dig-systemer. No-Dig-systemer. Uponor NO-DIG-SYstemer 569 Uponor Uponor NO-DIG-SYstemer 569 indhold 13.0 - indhold... 569 13.1 - indledning... 571 13.2 Uponor No-Dig-system Pipebursting...573 Dimensionering...576 13.3 Uponor No-Dig-system Omega-Liner...579 Godkendelser....

Læs mere

Rør og fittings til køleinstallationer, tekniske og medicinske gasser

Rør og fittings til køleinstallationer, tekniske og medicinske gasser Rør og fittings til køleinstallationer, tekniske og medicinske gasser Wieland K65 kobberrør og fittings til CO2 køleanlæg Wieland K65 er en patenteret kobberlegering. Wieland K65 kobberrør er udviklet

Læs mere

En konstant luftfugtighed overholdes ved hjælp af et vådhygrometer, som bruger Fahrenheit-skalaen for at få den største nøjagtighed.

En konstant luftfugtighed overholdes ved hjælp af et vådhygrometer, som bruger Fahrenheit-skalaen for at få den største nøjagtighed. Introduktion I-72 rugemaskinen er specielt designet for at opnå den bedst mulige udrugningsevne og for at imødekomme opdrætskravene på den fugl som ønskes opdrættet. Den kombinerede operation af udrugning

Læs mere

Det fleksible rør-i-rør system WALLOFIX

Det fleksible rør-i-rør system WALLOFIX Det fleksible rør-i-rør system WALLOFIX 2 BROEN WALLOFIX Intelligente flowløsninger kontrollerer naturens ressourcer BROENs intelligente flowløsninger gør det muligt at kontrollere naturens ressourcer

Læs mere

STYRENFRI INJEKTIONSMASSE - ESI

STYRENFRI INJEKTIONSMASSE - ESI Generelt vedr. efterfølgende indlimning af armering (post-installeret. Europæisk Teknisk Godkendelse (ETA i henhold til EOTA TR023 giver mulighed for indlimning af armering og design i henhold til EC 2.

Læs mere

Installationsvejledning COMBI E. Læs denne vejledning før installation

Installationsvejledning COMBI E. Læs denne vejledning før installation Installationsvejledning COMBI E Læs denne vejledning før installation Indledning Sådan fungerer Quooker COMBI E Quooker COMBI E er en kogende- og varmtvandsforsyning, som består af en sikkerhedsventil,

Læs mere

Differenstrykregulator PN25 med flowbegrænsning

Differenstrykregulator PN25 med flowbegrænsning OEM Differenstrykregulator PN25 med flowbegrænsning VSG519... Støbegods GJS-400-15 DN15... DN50 k vs 2,5...32 m 3 /h Differenstrykindstillinger Fast: VSG519D..., VSG519E... Justerbar: VSG519K..., VSG519L...

Læs mere

Juni 2009 2.132 DK ivarplank. Få mere fritid. stærk fibercementplanke med minimal vedligeholdelse...

Juni 2009 2.132 DK ivarplank. Få mere fritid. stærk fibercementplanke med minimal vedligeholdelse... Juni 2009 2.132 DK ivarplank Få mere fritid stærk fibercementplanke med minimal vedligeholdelse... ivarplank fibercement med mini Med ikilauta ivarplank er er det det slut med at bruge kostbar fritid og

Læs mere

Havnestiger - Produktbeskrivelse

Havnestiger - Produktbeskrivelse Dato 2007-09-17 Havnestiger - Produktbeskrivelse Bagh & Co A/S har i mange år produceret tagstiger, som især afsættes til Sverige. Stigerne er nu videreudviklet til anvendelse som nødstiger i havne. Da

Læs mere

Profipress S med SC-Contur. Systemteknik. DK 6/18 Katalog 2018/2019 Ændringer forbeholdt.

Profipress S med SC-Contur. Systemteknik. DK 6/18 Katalog 2018/2019 Ændringer forbeholdt. Profipress S Systemteknik A3 DK 6/18 Katalog 2018/2019 Ændringer forbeholdt. Presfittingsystem med presfittings af, rødgods og siliciumbronze* godkendt efter DVGW-arbejdsseddel W 534 med DVGW-godkendelse,

Læs mere

VIESMANN VITOCROSSAL 300 Kondenserende gaskedel 787 til 1400 kw

VIESMANN VITOCROSSAL 300 Kondenserende gaskedel 787 til 1400 kw VIESMANN VITOCROSSAL 300 Kondenserende gaskedel 787 til 1400 kw Datablad Best.nr. og priser: Se prislisten VITOCROSSAL 300 Type CR3B Kondenserende gaskedel til naturgas og F-gas 5/2013 En kort oversigt

Læs mere

BRUGSANVISNING. LCD 8940 HI-POWER LED-hærdelampe med lysstav Indbygningsmodel. LCD 8940 HI-POWER 1 Versionsdato: 11-02-2015 Versionsnr.

BRUGSANVISNING. LCD 8940 HI-POWER LED-hærdelampe med lysstav Indbygningsmodel. LCD 8940 HI-POWER 1 Versionsdato: 11-02-2015 Versionsnr. BRUGSANVISNING LCD 8940 HI-POWER LED-hærdelampe med lysstav Indbygningsmodel LCD 8940 HI-POWER 1 Versionsdato: 11-02-2015 INDHOLDSFORTEGNELSE: Side 1. Generelt 3 2. Pakkens indhold 3 3. Produktets opbygning

Læs mere

Regulux. Returkoblinger Med forindstilling og aftapmulighed

Regulux. Returkoblinger Med forindstilling og aftapmulighed Regulux Returkoblinger Med forindstilling og aftapmulighed IMI HEIMEIER / Termostater og radiatorventiler / Regulux Regulux Regulux returkobling anvendes som indregulerings- og afspærringsventil på radiatorer

Læs mere

Generelle sikkerhedsforanstaltninger Dansk

Generelle sikkerhedsforanstaltninger Dansk Dansk 1 1 Generelle sikkerhedsforanstaltninger 1.1 Om dokumentationen Den oprindelige dokumentation er skrevet på engelsk. Alle andre sprog er oversættelser. De forholdsregler, der er beskrevet i dette

Læs mere

PLASTGLIDESKO. Vi leverer glidesko til alle rørdimensioner og rørtyper fra Ø 25 mm og ubegrænset opefter og med benhøjder fra 16 mm til 125 mm.

PLASTGLIDESKO. Vi leverer glidesko til alle rørdimensioner og rørtyper fra Ø 25 mm og ubegrænset opefter og med benhøjder fra 16 mm til 125 mm. PLASTGLIDESKO Glidesko i polyetylen er særdeles velegnet, som hjælp ved indføring af medierør i foringsrør. Ved anvendelse af kunststofglidesko er der mange fordele: - Lettere indføring i foringsrøret.

Læs mere

Cerafit Fusion pander, sæt med 7 dele

Cerafit Fusion pander, sæt med 7 dele Cerafit Fusion pander, sæt med 7 dele Kære Tvins-kunde Du har lige købt et højkvalitetsprodukt - Cerafit Fusion fra Emerald Green Edition. Aluminium og keramisk materiale er kombineret i en avanceret fabrikationsproces,

Læs mere

10 års. Systemgaranti. Godkendt til vedvarende tryk på 10 bar ved 95 C. FRÄNKISCHE alpex. alpex-plus alpex F50 PROFI alpex L alpex kompositrør

10 års. Systemgaranti. Godkendt til vedvarende tryk på 10 bar ved 95 C. FRÄNKISCHE alpex. alpex-plus alpex F50 PROFI alpex L alpex kompositrør 10 års Systemgaranti Godkendt til vedvarende tryk på 10 bar ved 95 C FRÄNKISCHE alpex alpex-plus alpex F50 PROFI alpex L alpex kompositrør alpex FRÄNKISCHE alpex - Et system med mange muligheder Pres-systemet

Læs mere

DEVI gulvvarme. www.devi.dk. Optimal comfort DEVI elektrisk gulvvarme giver både lune fødder og en behagelig rumtemperatur.

DEVI gulvvarme. www.devi.dk. Optimal comfort DEVI elektrisk gulvvarme giver både lune fødder og en behagelig rumtemperatur. devimat devimat devimat devimat devimat DEVI gulvvarme 1 Optimal comfort DEVI elektrisk gulvvarme giver både lune fødder og en behagelig rumtemperatur. 2 Sund driftsøkonomi Den intelligente DEVI termostat

Læs mere

Klauke presværktøj og tilbehør

Klauke presværktøj og tilbehør Hent datablad på www.neotherm.dk eller via QR kode: Klauke Mini li-lon akku-hydraulisk presmaskine 18V Type MAP2L til presning af gængse presfittings systemer Ø 12-32 Universal maskine til drift af Klauke

Læs mere

Brugsanvisning EMHÆTTE. Bemærk at denne brugsanvisning dækker flere modeller. Billeder til forklaring stemmer derfor ikke overens til alle modeller.

Brugsanvisning EMHÆTTE. Bemærk at denne brugsanvisning dækker flere modeller. Billeder til forklaring stemmer derfor ikke overens til alle modeller. Brugsanvisning EMHÆTTE Bemærk at denne brugsanvisning dækker flere modeller. Billeder til forklaring stemmer derfor ikke overens til alle modeller. AH SF 1 IX/HA Montering 2 Montering 3 Montering 4 Installation

Læs mere

Materialevalg og anlægsudformning

Materialevalg og anlægsudformning Materialevalg og anlægsudformning Valg af materialer og komponenter til varmtvandsanlæg Udformningen af varmtvandsanlæg med henblik på at overholde BR08 og DS 439 Leon Buhl, ingeniør Teknologisk Institut

Læs mere

Temperaturregulator AVTB (PN 16)

Temperaturregulator AVTB (PN 16) Datablad Temperaturregulator AVTB (PN 16) Beskrivelse AVTB er en selvvirkende temperaturregulator, der bruges til at regulere vandtemperaturen i varmtvandsbeholdere, varmevekslere, olieforvarmere osv.

Læs mere

Betjenings- og vedligeholdelsesvejledning for Bendof DC-16M 881265920

Betjenings- og vedligeholdelsesvejledning for Bendof DC-16M 881265920 BENDOF DC-16M 1 El-hydraulisk betonjerns- klipper og bukker Advarsel Kom godt igang Klipning Vedligehold Stempel og returventil Trykstempel 2 ADVARSEL: Klippes kortere armeringsjern end 10 cm, kan det

Læs mere

Prestabo med SC-Contur. Systemteknik. DK 6/18 Katalog 2018/2019 Ændringer forbeholdt.

Prestabo med SC-Contur. Systemteknik. DK 6/18 Katalog 2018/2019 Ændringer forbeholdt. Prestabo Systemteknik F1 DK 6/18 Katalog 2018/2019 Ændringer forbeholdt. Presfittingsystem med presfittings og rør af ulegeret stål 1.0308 (E235), iht. DIN EN 10305 3, galvanisk forzinket udvendigt med

Læs mere

Poly Eternit En smuk og elegant løsning

Poly Eternit En smuk og elegant løsning Poly Eternit En smuk og elegant løsning www.cemrit.dk Perfekt finish ude som inde Gode og holdare detaljer Poly Eternit vinduesundstykker, sålænke og mur- og skorstens afdækninger er smukke, holdare produkter

Læs mere

ALSTER P R O D U K T B L A D. Central/fjernvarme TEKNISKE DETALJER DESIGN-SERIEN FARVER/FINISH VENDBAR. Ydelse W (dt60) (watt) C/C mål (mm)

ALSTER P R O D U K T B L A D. Central/fjernvarme TEKNISKE DETALJER DESIGN-SERIEN FARVER/FINISH VENDBAR. Ydelse W (dt60) (watt) C/C mål (mm) TEKNISKE DETALJER ALSTER Farve Type Vvs-nr. Mål (H&B) (mm) C/C mål (mm) Vægt (kg) Ydelse W (dt60) (watt) DESIGN-SERIEN Central/fjernvarme AL-10-W AL-10-WS AL-10-C AL-10-CS 3325.3 3325.352 3325.354 3325.356

Læs mere

Indholdsfortegnelse 1.

Indholdsfortegnelse 1. Indholdsfortegnelse 1. 1. Indholdsfortegnelse 2. Salling Plast AS 3. Ordliste 4. Muffer 4.1. Lige muffer 4.1.1. Krympemuffe 4.1.2. Svejsemuffe 4.1.3. Oval krympemuffe 4.1.4. Skydemuffe 4.2. Reduktionsmuffer

Læs mere

Ventiler Kompressions fittings Gevind fittings Lynfittings Lynkoblinger Slanger Rustfri fittings Plastfittings Luftbehandling

Ventiler Kompressions fittings Gevind fittings Lynfittings Lynkoblinger Slanger Rustfri fittings Plastfittings Luftbehandling 2015 Ventiler Kompressions fittings Gevind fittings Lynfittings Lynkoblinger Slanger Rustfri fittings Plastfittings Luftbehandling Rugvej 6-8920 Randers NV - Tlf. 86434144 - Fax. 86434323 1 INFORMATION

Læs mere

Teknisk systemhåndbog klemkasser KL

Teknisk systemhåndbog klemkasser KL Teknisk systemhåndbog klemkasser KL 1 4 6 5 3 7 2 Lille kabinet godkendt verden over og fås på lager som standardvare med mange dimensioner. Det praktiske systemtilbehør gør klemkasserne KL til en ideel

Læs mere

Retningsventil type VDH 60EC 4/3 Til Cetop 5 flange montage (ISO 4401) og inline montage

Retningsventil type VDH 60EC 4/3 Til Cetop 5 flange montage (ISO 4401) og inline montage Datablad Retningsventil type VDH 60EC 4/3 Til Cetop 5 flange montage (ISO 4401) og inline montage Anvendelse Retningsventilerne anvendes til at styre vandets gennemstrømningsretning. Ventilerne er konstrueret

Læs mere