Venstres forslag til Børn- og Ungeudvalgets budgetbidrag til budget 2017

Størrelse: px
Starte visningen fra side:

Download "Venstres forslag til Børn- og Ungeudvalgets budgetbidrag til budget 2017"

Transkript

1 Venstres forslag til Børn- og Ungeudvalgets budgetbidrag til budget Det handler om hverdagen Venstres forslag til Børn- og Ungeudvalgets budgetbidrag 2017 skal ses i lyset af vores generelle syn på Odense Kommunes økonomi og budget Vi ønsker at fokusere på og prioritere hverdagen og hverdagens fundament; ikke mindst for alle de almindelige odenseanere, der går på arbejde hver dag og betaler den skat, der finansierer kommunens aktivitet (velfærd). For os i Venstre er kommunens kerneopgaver i hverdagen vigtigere, end nye røde snore at klippe over, flere festivaller og forkromede helhedsplaner for udvalgte boligområder. Vi skal prioritere det som giver velfærd for odenseanerne.

2 2. Forudsætninger for budgetlægningen De enkelte udvalg skal udarbejde et budgetforslag, der respekterer Økonomiudvalgets rammeudmelding. I praksis betyder det, at vi skal lægge et budget baseret på følgende: - Der ikke kommer noget tilbage af omprioriteringsbidraget (hvor Regeringen har tilkendegivet hele beløbet kommer tilbage til kommunerne under ét men ikke til hvilke områder og med hvilke bindinger) - Der ikke kommer noget til Odense Kommune i finansieringstilskud, hvor Odense Kommune for indeværende år modtager et tre-cifret millionbeløb - Der er ingen almindelig vækst i skat og udligning, eller dette bliver spist op af overførselsindkomster m.v. Eller med andre ord: Et worst-case-scenario for budgetlægningen. Samtidigt har et politisk flertal i Odense Byråd tilkendegivet, at de ønsker at gennemføre en massiv skatteforhøjelse på 4,1% (1 procentpoint). Det svarer til at hive 300 millioner kroner op af borgernes lommer hvert eneste år. Byrådets røde flertal kan i denne situation meget vel føle sig fristet til at vedtage besparelsesforslag, man på den ene side kalder nødvendige, men på den anden side tilkendegiver, at man grundlæggende er imod forslagene, og at flertallet, hvis mulighederne er til stede, vil købe besparelserne tilbage enten ved et greb i borgernes lommer (skatteforhøjelsen), eller med de midler, der i et eller andet omfang er at finde i omprioriteringsbidrag, finansieringstilskud eller almindelig vækst i samfundsøkonomien. Som et ansvarligt parti er det i denne situation Venstres opgave at komme med et forslag, der både lever op til Økonomiudvalgets rammeudmelding (sparekrav), og som samtidigt er ansvarligt at gennemføre.

3 3. Besparelses- og udbygningsforslag, som Venstre kan støtte 3.1. Forvaltningens forslag Venstre kan acceptere en række af forvaltningens besparelsesforslag. Blandt de økonomisk væsentligste er ændret personalesammensætning i dagsinstitutioner og den understøttende undervisning, dansk som andetsprog samt klub/sfo og ungdomsskoleområdet, suppleret med en lang række andre forslag (jf. dog pkt. 4.1). Disse fremgår af bilag Venstres supplerende besparelsesforslag Ud over forvaltningens forslag, fremsætter Venstre en række egne forslag Målrettet undervisning i Dansk som andetsprog Spørgsmål til forvaltningen har vist, at midler til undervisning i dansk som andetsprog fordeles efter kriterier, der er meget brede, og som bl.a. omfatter børn, som er født og opvokset i Danmark, og som har gået i danske institutioner. På baggrund heraf, må det forventes at børn, der er født og opvokset i Danmark, eller har boet her en længere årrække, taler og forstår dansk. Derfor bør bevillingen til dansk som andetsprog målrettes til de børn, der er indrejst til Danmark inden for 5 år (14,8% af elevernes med anden etnisk herkomst er indrejst til Danmark inden for de seneste 5 år) Normalisering af fordelingen af dagpleje- og vuggestuepladser Venstre foreslår, at fordelingen af dagpleje- og vuggestuer normaliseres, svarende til den historiske fordeling med 50/50. Vækst i børnetal rettes mod dagplejen. Det vil kræve rekruttering af flere dagplejere, ikke mindst i bymidten, muligvis også en lidt større mobilitet blandt forældrene, men ud over at give et provenu, der af forvaltningen anslås til 1-2 mio. kr. årligt, muliggøre konvertering af vuggestue- til børnehavepladser og en konsolidering af bygningsmassen, jf. pkt Det er muligt, forældrene efterspørger vuggestuepladser, men erfaringen er, at forældrene bliver glade for dagplejen ved mødet med denne Bedre bygninger, (lidt) større institutioner og flere ressourcer til børnene I forlængelse af forslaget om flere dagplejere og færre vuggestuer foreslår Venstre, at der afsættes et anlægsbudget målrettet at komme ud af bygninger, der er i dårlig stand, dyre at vedligeholde og/eller er dårligt egnede til institutionsbrug, ved indflytning på skoler i lokalsamfundet (f.eks. Stige, Lumby), eller f.eks. ved tilbygning til eksisterende institutioner, hvor dette er muligt. Provenu fra By- og Kulturudvalgets budget på rengøring, vedligeholdelse m.v. tilføres Børn- og Ungeudvalgets budgetramme. Driftsbesparelser på f.eks. ledelse, åbne/lukke-vagt m.v. forbliver i daginstitutionsområdets budget, så der både sikres mere tidssvarende rammer og flere ressourcer til kerneopgaven.

4 Anlægsbudgettet kan f.eks. bl.a. finansieres ved at spare 55 mio. kr. til ny asfalt (vej i Vollsmose) væk Fastholdelse af administrativ besparelse I alle sammenligninger ligger Odense højt på administrative udgifter. Vi foreslår derfor at fastholde det af forvaltningen foreslåede niveau for administrative besparelser i 2017 (4 mio kr.) også i 2018 og de øvrige overslagsår, så besparelsen svarer til 5% af budgettet Omprioritering på tværs i kommunen I Venstre er vi af den opfattelse, at vi lægger et budget på tværs af kommunen. Vi anerkender principperne for budgetlægning, Børn- og Ungeudvalget kan ikke vedtage besparelsesforslag i andre udvalg, men i lighed med busudbudssagen kan vi sammenkoble indhold mellem ét udvalg og et andet, enten ved at efterlade en udisponeret ramme, eller, konkret i dette tilfælde, ved at efterlade en rammebesparelse, svarende til de beløb, vi ønsker at overføre fra andre udvalg Økonomiudvalget - Odense & Co. Venstre foreslår at overføre midler fra Odense & Co. til Børn- og Ungeudvalget, med henblik på at styrke Folkeskolen. Konkret foreslår vi besparelser på f.eks. SPIS Madfestival ( kr.), Byg til Vækstforeningsbidrag ( kr.), på lønninger til staben (2 mio. kr. årligt ud af ca. 9 mio.), ODEON, tilskud til aktiviteter (2 mio. kr. årligt ud af 5 mio.), samt til nogle mindre projekter (se bilag 1), og endelig 5/7,5 mio. årligt af de udisponerede midler (hhv. 7,6 og 15 mio. kr. årligt i 2017 og 2018) Økonomiudvalget andre emner Venstre foreslår at nedlægge den røde boks præsentationen af TBT-projektet har haft sin tid; nu er projektet ved at blive realiseret. Driften beløber sig til kr. månedligt, hvoraf halvdelen dog betales af Realdania. En nedlæggelse vil derfor kun frigøre 2,178 mio. kr. årligt. Odense Kommune har brugt et ganske stort beløb på efteruddannelse af kommunens medarbejdere. Formål og finansiering kan ses af byrådsreferatet fra Det fremgår af sagsresuméet, at Phønix etableres med det formål at give alle Odense Kommunes medarbejdere de kompetencer, som er nødvendige for at matche fremtidens krav og forventninger samt realisere målene for Ny virkelighed Ny velfærd. Kompetenceudviklingen skal give medarbejderne det nødvendige mod og de færdigheder, der skal til for at arbejde med innovation. Gennem kursusforløb på Phønix skal medarbejderne i højere grad få indsigt i og bevidsthed om, at de er en del af en helhed og derigennem fremme synergiskabelsen på tværs af organisationen.

5 Efter Venstres opfattelse er det vigtigere at give vores børn en god uddannelse end at skabe holdfølelse blandt kommunens medarbejdere. Det er herigennem muligt at frigøre 9,8 mio. kr. årligt til vores børn- og unge. Trepartsmidler, der umiddelbart er tilført kassen foreslås ligeledes overført til Børn- og Ungeudvalget By- og Kulturudvalget - besparelse ved konkurrenceudsætning Den allerede vedtagne konkurrenceudsættelse af halvdelen af rengøringen på skolerne overføres fra By- og Kulturforvaltningens budget og budgetteres i Børn- og Ungeudvalget, jf. BKF`s skøn, og den anden halvdel af skolerengøringen konkurrenceudsættes tillige By- og Kulturudvalget Bedre og færre bygninger Jf. pkt foreslår Venstre, at der afsættes en ramme til bedre, men (lidt) færre bygninger på daginstitutionsområdet. Vi foreslår, at der for hvert enkelt tilfælde udarbejdes business-cases, og at anlægsbudgettet prioriteres i forhold til at opnå besparelser på udenomsomkostninger. Og at anlægsbudgettet altså primært anvendes på hverdagens fundament og ikke på nye projekter med røde snore. Ved en investering på 55 mio. Kr. (omprioritering fra ny asfalt i Vollsmose) har vi på baggrund af oplysninger fra forvaltningen konservativt estimeret, at der kan spares 1,5 mio kr i 2017, stigende til 3 mio i 2018 og overslagsårene, svarende til en forrentning af investeringen på 5,5% 3.4. Forslag om opprioritering fra Venstre Vi ønsker fra Venstres side en god Folkeskole; ikke mindst ønsker vi, at der altid skal være budget til en lærer til hver klasse. Vi ønsker derfor at styrke normalområdet i Folkeskolen ved at tilføre 10 mio. kr. i 2017 stigende til 15 mio. kr. i 2018 og overslagsårene i budgettildelingsmodellens kriterie for Timer til fagundervisning. Forslaget skal ses i sammenhæng med den tilførsel af midler fra ØKU og BKU, der fremgår af ovenstående. Det er i øvrigt tankevækkende, at den skole, der i 2015 havde det største budget pr. elev (kr ) havde kr. mere, og altså næsten det dobbelte beløb, i forhold til den skole, der havde det mindste budget pr. elev (kr ). Det er i øvrigt interessant, at den skole (Paarup), der får mindst pr. elev, er én af de skoler, der formår at løfte børnenes afgangsprøveresultater mest i forhold til, hvad man kunne forvente på baggrund af forældrenes baggrund. Vi ønsker med forslaget at styrke en mere rimelig og retfærdig fordeling af skolernes økonomi. Såfremt det i de efterfølgende budgetforhandlinger viser sig muligt at tilvejebringe yderligere

6 økonomi til Folkeskolen, bør fordelingen skolerne imellem tage udgangspunkt i Timer til fagundervisning netop for at sikre en rimelig fordeling alle skoler imellem.

7 4. Forslag, der afvises af Venstre Fra Venstres side afviser vi, jf. de indledende bemærkninger, klart de forslag, der mest berører kommunens kerneopgaver, som f.eks. at konvertere fagtimer i Folkeskolen til understøttende undervisning, kompensere skoler med høje klassekvotienter eller lave hold med op til 40 børn i den understøttende undervisning. Vi afviser også de forslag, der rammer det arbejdende folk hårdest, som f.eks. at reducere åbningstiden i børnehusene. Faktisk ville vi hvis det var mulige hellere gå den modsatte vej; ikke mindst fordi Odense har brug for at tiltrække og fastholde (skatte-) borgere, der er i arbejde, og som bidrager til den fælles kasse. Ligeledes kan vi ikke acceptere den forskelsbehandling af børn, der ligger i forslaget om at afskaffe tilskuddet til friskolernes forårs-sfo. Hele listen over forslag, vi afviser fremgår af bilag De første besparelser, der falder væk, hvis Som nævnt under pkt. 2 er budgetlægningen undergivet en ikke ubetydelig usikkerhed. Vi har derfor fra Venstres side valgt at supplere listen over forslag, vi kan acceptere, med en liste over de spareforslag, vi er villige til at lade indgå i budgetlægningen, men som efter vores opfattelse bør forsøges forhandlet væk, såfremt råderummet er til stede til dette.

8 Bilag 1. Besparelsesforslag i BUU: Forslag fra Forvaltningen, Venstre kan acceptere: B1.3. MC Festival B1.4 Somaliaaktiviteter B1.5 Havnekulturfestival B2a Ledelse, administration og faglig understøttetelse B3.1 Institutionernes ledelse og administration B3.2 Løn til dagplejernes selvstyre B3.3 Medarbejdersammensætning i daginstitutioner B3.5 Folkeskolens ledelse og administration B3.10 Understøttende undervisning 30% lærere/70% pædagoger B4.1 Musikbørnehaver og fleksible musiktilbud B4.2 Tilskud til tidlig sproglig indsats B3.3 Regionspædagoger B4.4 Heldagsskole B4.5 Haver til maver (kun udvidelse) B4.9 Reduktion af generel drift af Musikskolen på 5% B4.10 Sundhedsplejen - reduktion af skoletilbuddet B4.11 Familiebehandlere B4.12 Psykologer B4.14 Ungestrategiske midler - uddannelse til alle B5.1 Effektiv brug af ungdomsskoler B5.2 Sammenhængende borgerforløb 552 Uvist B2b Ledelse, administration og faglig understøttelse O1.1 Klub/SFO-området O1.2 Ungdomsskoleområdet O1.3 Specialundervisningsområdet - omlægning af specialskole O2 Budgetanalyse Specialundervisningsområdet O3.1 Forhåndstildeling til børnehuse #) O3.2 Håndsrækning til vuggestuer O3.3 Revision, selvejende institutioner O3.4 Medarbejdersammensætning i daginstitutioner O3.5 Tildeling til institutioner med socialt udsatte børn O3.6 Daginstitutionernes fælles finansiering O3.7 Dansk som andetsprog O3.8 Reduktion på SFO-driftsbudgettet O4.1 Tilskud til særlige indsatser på dagtilbudsområdet O4.2 Tilskud til ressourcebørnehuse O4.3 Tilskud til frokostordning O4.5 H.C. Andersen Festival O4.6 Skolehaver 30 73

9 O4.7 Central vikarpulje O4.8 Blå mandag og uddannelse af klubmedarbejdere O4.9 Sprogets Hus, personalereduktion O4.10 CIBU - Generel besparelse på administration O4.11 Særlige tværgående aktiviteter O4.12 Prisregulering O4.13 Budgetværn O4.14 Kompetenceudviklingsmidler 500 Sum "ja" #) Dog skal elementet omkring institutioner, der har åbent på to matrikler trækkes ud Supplerende besparelsesforslag: Målrettet undervisning i Dansk som 2.-sprog Normalisering af fordelingen af dagpleje- og vuggestuepladser Niveau for administrativ besparelse i 2017 fastholdes i overslagsårene Omprioritering på tværs af udvalg: Omprioriteres fra Økonomiudvalgets ramme - "Odense & Co.": Infusion Soft (software til nyhedsbreve) Signaturprojekter SPIS Madfestival Byg til vækst, foreningsbidrag ODEON tilskud til aktiviteter O'Thinkers, speakers Stab, lønninger Endnu ikke disponerede midler Omprioritering fra Økonomiudvalgets ramme - andre emner Rød boks nedlægges Omprioritering fra uddannelse af voksne til børn, Phønix nedlægges partsmidler (tilført kassen) Omprioritering fra By- og Kulturudvalgets ramme Konkurrenceudsættelse skolerengøring (halvdelen; er vedtaget) Konkurrenceudsættelse skolerengøring (halvdelen; ikke vedtaget) 500 Forbedring og optimering af bygningsmassen, børnehusene Opprioriteringsforslag fra Venstre Styrkelse af Folkeskolen (timer til fagundervisning)

10 Samlet besparelsessum (Samlet sparemål): "Oversparet" i Venstres forslag: Foreslås overført fra ØKU og BKU (skal teknisk afsættes som spareramme): Forslag fra Forvaltningen, som Venstre ikke kan støtte: B.1.1 Fodboldskolen B.1.2. Privat forårs SFO B3.4 Reduktion af åbningstider i børnehusene B3.6 Den sammenhængende skoledag B3.7 Pulje til skoler med høje klassekvotienter B3.8. Konvertering af fagtimer. Til understøttende undervisning B3.9 Holddeling på årgange (delingsfaktor 40) i 20% af UUtimerne B4.13 Tale- og hørekonsulenter - Kun for småbørn B4.6 Omlægning af svømmeundervisning B4.7 Højtbegavede børn B4.8 Jernalderlandsbyen O3.1 Forhåndstildeling til børnehuse (inst. Med flere matrikler) #) #) O3.9 IT i undervisningen O4.4 Nedlæggelse af profilspor Sum "nej" "Måske" (kan evt. flyttes fra "ja" til "nej" (er p.t. under "ja"): B4.2 Tilskud til tidlig sproglig indsats B4.10 Sundhedsplejen - reduktion af skoletilbuddet B4.11 Familiebehandlere B4.12 Psykologer O3.6 Daginstitutionernes fælles finansiering O3.8 Reduktion på SFO-driftsbudgettet O4.1 Tilskud til særlige indsatser på dagtilbudsområdet O4.2 Tilskud til ressourcebørnehuse O4.7 Central vikarpulje O4.8 Blå mandag og uddannelse af klubmedarbejdere Samlet på "måske"-listen:

11

Beslutninger fra udvalgsbehandlingerne

Beslutninger fra udvalgsbehandlingerne Beslutninger fra udvalgsbehandlingerne Budgetbidrag 2017 for områder under Økonomiudvalget BESLUTNING: Økonomiudvalget godkender Borgmesterforvaltningens indstilling. By- og Kulturudvalgets budgetbidrag

Læs mere

Venstres omprioriteringsforslag, følgende opprioriteres:

Venstres omprioriteringsforslag, følgende opprioriteres: Venstres omprioriteringsforslag, følgende opprioriteres: (Beløb i mio. kr.) Bilag 1 3.1.Styrkelse af normalområdet i Folkeskolen 2017 2018 2019 2020 Styrkelse af normalområdet i Folkeskolen (fagtimer)

Læs mere

OMPRIORITERINGSFORSLAG BUDGET 2017 Børn- og Ungeforvaltningen

OMPRIORITERINGSFORSLAG BUDGET 2017 Børn- og Ungeforvaltningen OMPRIORITERINGSFORSLAG BUDGET 2017 Børn- og Ungeforvaltningen Indhold Samlet oversigt... 2 Dagtilbudsområdet... 3 Musikbørnehaver og fleksible musiktilbud... 3 Tilskud til tidlig sproglig indsats i dagtilbud...

Læs mere

Venstres budgetforslag 2018

Venstres budgetforslag 2018 Venstre i Odense Byrådsgruppen Venstres budgetforslag 2018 (20.09.2017) 1. Indledning I lighed med sidste år fremsætter Venstre et budgetforslag, der prioriterer velfærd for børn, unge, ældre og handicappede

Læs mere

REDUKTIONER AF TILSKUD BUDGET 2017 Børn- og Ungeforvaltningen

REDUKTIONER AF TILSKUD BUDGET 2017 Børn- og Ungeforvaltningen REDUKTIONER AF TILSKUD BUDGET 2017 Børn- og Ungeforvaltningen Fodboldskolen Fodboldskolen er et samarbejde mellem H.C. Andersen Skolen og Boldklubben B1909. Fodboldskolens samlede budget er på 0,8 mio.

Læs mere

Notat vedr. 0 2 års området dagpleje og vuggestuer - i Skanderborg Kommune

Notat vedr. 0 2 års området dagpleje og vuggestuer - i Skanderborg Kommune Børn og Unge December 2015 Notat vedr. 0 2 års området dagpleje og vuggestuer - i Skanderborg Kommune Notatets opbygning: 1. Formål og indledning 2. Beskrivelse af de nuværende forhold a. Den kommunale

Læs mere

Budgetoplæg ved 1. behandling af Odense Kommunes budget for 2014 den 18. september 2013

Budgetoplæg ved 1. behandling af Odense Kommunes budget for 2014 den 18. september 2013 Enhedslisten Odense Byrådsgruppen Per Berga Rasmussen Egilsvej 54, 5210 Odense NV. Tlf. 20 97 32 55 E-mail: pbra@odense.dk Budgetoplæg ved 1. behandling af Odense Kommunes budget for 2014 den 18. september

Læs mere

Enhedslisten. Politisk ændringsforslag til budget 2014

Enhedslisten. Politisk ændringsforslag til budget 2014 1 Udvalg Bemærkninger til ændringsforslaget 2014 2015 2016 2017 1.000 kr. ØKU Udmeldelse af KL -6.753-6.753-6.753-6.753 ØKU Eksterne konsulenter - Brugen af eksterne konsulenter reducere -10.000-10.000-10.000-10.000

Læs mere

Udgifterne: - 7,6 mia. kr. i serviceudgifter - 3,7 mia. kr. i overførselsudgifter - 0,8 mia. kr. i anlægsinvesteringer

Udgifterne: - 7,6 mia. kr. i serviceudgifter - 3,7 mia. kr. i overførselsudgifter - 0,8 mia. kr. i anlægsinvesteringer Velfærd gennem vækst Budgettet for 2015 afspejler en kommune, der så småt ser solen på den anden side af den økonomiske krises uvejr. Kursen med stram økonomistyring holdes, og der investeres målrettet

Læs mere

En udfordring for MED-hovedudvalg 2016. Bent Gravesen

En udfordring for MED-hovedudvalg 2016. Bent Gravesen En udfordring for MED-hovedudvalg 2016 Bent Gravesen Hvad er omprioriteringsbidrag? At flytte penge fra borgernær service og direkte over i statskassen F.eks. færre hænder til vores børn i daginstitutioner

Læs mere

Folkeskolereformen. Søren Kristensen (S) Formand for Børne- og Ungeudvalget Silkeborg Kommune. www.silkeborgkommune.dk

Folkeskolereformen. Søren Kristensen (S) Formand for Børne- og Ungeudvalget Silkeborg Kommune. www.silkeborgkommune.dk Folkeskolereformen -hvor er vi nu (i egen bestyrelse), og hvilke politiske beslutninger (BUU og bestyrelse) skal træffes inden næste skoleårs planlægning starter? Søren Kristensen (S) Formand for Børne-

Læs mere

NOTAT: Økonomiske konsekvenser af skolereformen for budget 2014-2017

NOTAT: Økonomiske konsekvenser af skolereformen for budget 2014-2017 Velfærd Velfærdssekretariatet Sagsnr. 239826 Brevid. 1721274 Ref. MESE Dir. tlf. 46 31 52 35 mettese@roskilde.dk NOTAT: Økonomiske konsekvenser af skolereformen for budget 2014-2017 14. august 2013 Med

Læs mere

BØRN- OG UNGEFORVALTNINGENS ØKONOMISKE UDFORDRINGER

BØRN- OG UNGEFORVALTNINGENS ØKONOMISKE UDFORDRINGER BØRN- OG UNGEFORVALTNINGENS ØKONOMISKE UDFORDRINGER BUFs økonomiske udfordringer MEP 6,7 Lønanalysen 2,0 Sammenhængende Borgerforløb 18,0 Omprioriteringer - Børnetandplejen 10,0 Omprioriteringer - Særlige

Læs mere

Budgetforlig. Budgetforlig vedr. budget 2015

Budgetforlig. Budgetforlig vedr. budget 2015 Budgetforlig Budgetforlig vedr. budget 2015 Partierne Venstre, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, har den 11. september 2015 indgået et budgetforlig for budget 2015 samt overslagsårene 2016, 17 og

Læs mere

Optimering af ramme, herunder nye effektanalyser

Optimering af ramme, herunder nye effektanalyser Optimering af ramme, herunder nye effektanalyser Dette bilag giver en status på optimering af den økonomiske ramme, som er et af udvalgenes budgetbidrag til budget 2017. I rammeudmeldingen for budget 2017

Læs mere

Attraktive dag-, fritids- og klubtilbud

Attraktive dag-, fritids- og klubtilbud Budgetforslag 2016 Attraktive dag-, fritids- og klubtilbud Børn og forældre efterspørger mere fleksibilitet, længere åbningstid og mere aktive dag-, fritids- og klubtilbud. Børne- og Ungdomsudvalget ønsker,

Læs mere

Omprioriteringer inden for Børn- og Ungeudvalgets ramme BUDGET 2017

Omprioriteringer inden for Børn- og Ungeudvalgets ramme BUDGET 2017 Omprioriteringer inden for Børn- og Ungeudvalgets ramme BUDGET 2017 RRefdsjklfjhdsk Indhold B4.1 Musikbørnehaver og fleksible musiktilbud...3 B4.5 Haver til Maver...4 B4.7 Højtbegavede børn...5 O3.3 Revision,

Læs mere

REBILD KOMMUNE. REFERAT Økonomiudvalget. Mødedato: Fredag den 02-10-2009. Mødetidspunkt: 08:00. Sted: Mødelokale 1, Støvring Rådhus. Møde slut: 9.

REBILD KOMMUNE. REFERAT Økonomiudvalget. Mødedato: Fredag den 02-10-2009. Mødetidspunkt: 08:00. Sted: Mødelokale 1, Støvring Rådhus. Møde slut: 9. Mødedato:. Mødetidspunkt: 08:00. Sted: Mødelokale 1, Støvring Rådhus. Møde slut: 9.00 REFERAT Indholdsfortegnelse Side 1. Budget 2010-2013 - Børn og Ungdom 752 2. Budget 2010-2013 - 2. behandling 756 3.

Læs mere

Analyse af serviceudgifter i BUF, SOF og SUF

Analyse af serviceudgifter i BUF, SOF og SUF Projekt enhedspriser: Analyse af serviceudgifter i BUF, SOF og SUF Center for økonomi og HR Københavns Kommune www.kk.dk www.kk.dk Side Side 2 / Dagpasning - KK har højere udgifter til dagpasning end andre

Læs mere

Venstres budgetforslag 2018

Venstres budgetforslag 2018 Venstre i Odense Byrådsgruppen Venstres budgetforslag 2018 (23.09.2017) 1. Indledning I lighed med sidste år fremsætter Venstre et budgetforslag, der prioriterer velfærd for børn, unge, ældre og handicappede

Læs mere

SF's budgettale ved 1. behandlingen af Budget 2013-2016

SF's budgettale ved 1. behandlingen af Budget 2013-2016 SF's budgettale ved 1. behandlingen af Budget 2013-2016 Ved Jan Ravn Christensen, formand for Økonomiudvalget Aarhus Kommune står igen overfor besparelser. Den økonomiske krise er fortsat over byen, landet

Læs mere

Jeg er rigtig glad for her på samrådet at få mulighed for igen at tilkendegive min holdning til vakuumpakket mad til ældre.

Jeg er rigtig glad for her på samrådet at få mulighed for igen at tilkendegive min holdning til vakuumpakket mad til ældre. Socialudvalget 2014-15 SOU Alm.del endeligt svar på spørgsmål 59 Offentligt Samrådstale om ældremad og ældremilliarden Den 4. november 2014 Jeg er rigtig glad for her på samrådet at få mulighed for igen

Læs mere

Budgetaftale for budgetåret 2016 og overslagsårene 2017, 2018 og 2019.

Budgetaftale for budgetåret 2016 og overslagsårene 2017, 2018 og 2019. Budgetaftale for budgetåret 2016 og overslagsårene 2017, 2018 og 2019. Partierne Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Liberal

Læs mere

Socialdemokraternes ordførertale Ved 1. behandling af budget 2013-2016

Socialdemokraternes ordførertale Ved 1. behandling af budget 2013-2016 Socialdemokraternes ordførertale Ved 1. behandling af budget 2013-2016 Ved Lotte Cederskjold, Politisk ordfører (S) (Det talte ord gælder) Indledning Aarhus er en dejlig by, og jeg er stolt af at være

Læs mere

SPØRGSMÅL DER BESVARES SKRIFTLIGT

SPØRGSMÅL DER BESVARES SKRIFTLIGT SPØRGSMÅL DER BESVARES SKRIFTLIGT Spørgsmål Til spørgsmålet vedr. 10. klasse spørger vi til sammenlægning med Kattegatskolen, vil også gerne have belyst konsekvenserne ved en sammenlægning med Ung Norddjurs.

Læs mere

Vækst til gavn for fællesskabet

Vækst til gavn for fællesskabet Vækst til gavn for fællesskabet Aftale vedrørende Budget 2014 Indgået den 19. september 2013 mellem følgende partigrupper i Odense Byråd: Socialdemokraterne Det Konservative Folkeparti Socialistisk Folkeparti

Læs mere

A. POLITISKE ÆNDRINGSFORSLAG TIL BUDGET 2017

A. POLITISKE ÆNDRINGSFORSLAG TIL BUDGET 2017 A. POLI ÆNDRINGSFOR TIL POLI- UDVALG BEMÆRKNINGER TIL ÆNDRINGSFOR AØFB 1 Velfærdsprocenten - 300 mio. kr. til velfærd ÆNDRINGSFOR, KR. 2017-PRISNIVEAU BUDGETFOR INDTÆGT Udskrivningsprocenten fastsættes

Læs mere

Bilag 5 - notat vedr. supplerende spørgsmål om tilskudsvilkårene for private daginstitutioner

Bilag 5 - notat vedr. supplerende spørgsmål om tilskudsvilkårene for private daginstitutioner Økonomi og Administration Sagsbehandler: Anne Lund Sagsnr. 28.09.44-G01-1-13 Dato:20.3.2014 Bilag 5 - notat vedr. supplerende spørgsmål om tilskudsvilkårene for private daginstitutioner De supplerende

Læs mere

DREJEBOG FOR BUDGET 2017.

DREJEBOG FOR BUDGET 2017. Syddjurs Kommune 5. januar 2016 DREJEBOG FOR BUDGET 2017. 1. INDLEDNING Drejebogen omfatter aktiviteter i forbindelse med budgetlægning og fastlæggelse af serviceniveau. Drejebogen tager højde for de aftaler

Læs mere

På områder med overførselsadgang forventes det, at der samlet bliver overført et underskud på 3.716.000 kr.

På områder med overførselsadgang forventes det, at der samlet bliver overført et underskud på 3.716.000 kr. Samlenotat for Børn & Undervisning Budgetopfølgning pr. 30. september 2011 Sammenfatning. Samlet set viser budgetopfølgningen for Børn & Undervisning et forventet mindreforbrug på 886.000 kr. På nuværende

Læs mere

NOTAT. Antallet af elever definerer tildelingen af personaleressourcer efter følgende parametre:

NOTAT. Antallet af elever definerer tildelingen af personaleressourcer efter følgende parametre: SOLRØD KOMMUNE SKOLE OG DAGTILBUD NOTAT Emne: Til: Ressourcetildelingsmodel - folkeskolen Byrådet Dato: 23. januar 2014 Sagsbeh.: Thomas Petersen Sagsnr.: Tildelingsmodellen i Solrød Kommune er baseret

Læs mere

Børn og Skoleudvalget

Børn og Skoleudvalget Børn og Skoleudvalget Kvartalsregnskab - pr. 30. september 2015 TØNDER KOMMUNE Kongevej 57 6270 Tønder Tlf.74 92 92 92 Mail: toender@toender.dk www.toender.dk Åbningstider: Mandag-tirsdag kl. 10-15 Torsdag

Læs mere

I den nye struktur på dagtilbudsområdet vil der tildeles budgetter til områderne Øst Syd Vest

I den nye struktur på dagtilbudsområdet vil der tildeles budgetter til områderne Øst Syd Vest Hjørring Kommune Internt notat Børne- og Undervisning Sag nr. 00.30.02-Ø00-1-15 04-03-2015 Side 1. Notat vedr. ny tildelingsmodel på daginstitutioner og vuggestuer Indledning I forbindelse med budgetvedtagelsen

Læs mere

Status på kommunens økonomi efter økonomiaftalen for 2015. Aftale om kommunernes økonomi for 2015 mellem KL og Regeringen er indgået d. 3.

Status på kommunens økonomi efter økonomiaftalen for 2015. Aftale om kommunernes økonomi for 2015 mellem KL og Regeringen er indgået d. 3. ØKONOMIAFTALE 2015 Intro Aftale om kommunernes økonomi for 2015 mellem KL og Regeringen er indgået d. 3. juni 2015 Aftalen fastsætter rammerne for de kommende budgetforhandlinger Pba. en opgørelse af de

Læs mere

Varde Byråd besluttede i 2014, at naturen skulle være omdrejningspunktet for Varde Kommune under overskriften Vi i naturen.

Varde Byråd besluttede i 2014, at naturen skulle være omdrejningspunktet for Varde Kommune under overskriften Vi i naturen. Forligstekst Der er mellem partierne Venstre, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre indgået budgetforlig, som danner rammerne for udviklingen af Varde Kommune for de kommende

Læs mere

Katter, tilskud og udligning

Katter, tilskud og udligning S Katter, tilskud og udligning Kommunens samlede indtægter (skatteindtægter, tilskud og udligning) er i 2016 budgetteret til 2.463,2 mio. kr. netto. Hovedparten af disse indtægter kommer fra personskatterne.

Læs mere

Udvalget for Sundhed og Socialservice

Udvalget for Sundhed og Socialservice REFERAT Udvalget for Sundhed og Socialservice Møde nr.: 7. Ekstraordinær møde Mødedato: Mødevarighed: 08.30-10.00 Fraværende: Mødested: Mødelokale 2 Ingerlise Thaysen Indholdsfortegnelse: Åben dagsorden

Læs mere

En styrket indsats over for unge ledige

En styrket indsats over for unge ledige En styrket indsats over for unge ledige Aftale mellem regeringen (Venstre og Det Konservative Folkeparti), Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Kristendemokraterne om En styrket

Læs mere

Allerød Kommune har ligesom resten af landet oplevet en kraftig vækst i modtagelsen af flygtninge.

Allerød Kommune har ligesom resten af landet oplevet en kraftig vækst i modtagelsen af flygtninge. Bilag 8 NOTAT Flygtninge Allerød Kommune har ligesom resten af landet oplevet en kraftig vækst i modtagelsen af flygtninge. Skemaet nedenfor angiver flygtningekvoterne i 2015 og 2016 i forhold til det

Læs mere

Den skat, der muliggør den prioritering af forskellige opgaver og behov, vi er samlet om i dag.

Den skat, der muliggør den prioritering af forskellige opgaver og behov, vi er samlet om i dag. Venstres budgettale ved 1. behandlingen af Odense Kommunes budget for 2016 Et husholdningsbudget på 12 milliarder! Som byråd har vi ansvaret for Odenseanernes fælles husholdningsbudget. Som samfund dykker

Læs mere

Høringsmateriale vedr. nedlæggelse af Halsnæs Heldagsskole som selvstændig skole

Høringsmateriale vedr. nedlæggelse af Halsnæs Heldagsskole som selvstændig skole Høringsmateriale vedr. nedlæggelse af Halsnæs Heldagsskole som selvstændig skole Børn, unge og læring oktober 2015 1 Indhold 1. Indledning 3 1.1 Tidsplan 3 2. Forslag til nedlæggelse af Halsnæs Heldagsskole

Læs mere

Bilag 1: Udmøntning af budgetforlig vedr. budget 2015-18 Tabel 1: Driftsønsker uden for rammen 2015-2018 (i 1000kr) Skole

Bilag 1: Udmøntning af budgetforlig vedr. budget 2015-18 Tabel 1: Driftsønsker uden for rammen 2015-2018 (i 1000kr) Skole Bilag 1: Udmøntning af budgetforlig vedr. budget 2015-18 Tabel 1: Driftsønsker uden for 2015-2018 (i 1000kr) 2015 2016 2017 2018 Beskrivelse af ønsket Udmøntning Demografi på skoleområdet 6.050 8.437 10.676

Læs mere

Bilag til budgetopfølgningen ultimo december 2013 for børne- og ungdomsudvalget

Bilag til budgetopfølgningen ultimo december 2013 for børne- og ungdomsudvalget Bilag til budgetopfølgningen ultimo december 2013 for børne- og ungdomsudvalget Samlet oversigt Korrigeret Forventet Afvigelse* budget regnskab (Mio. kr.) Drift ekskl. overførte midler 667,4 663,0-4,4

Læs mere

K L S S K O L E S T AR T U N D E R S Ø G E L SE 2012

K L S S K O L E S T AR T U N D E R S Ø G E L SE 2012 K L S S K O L E S T AR T U N D E R S Ø G E L SE 2012 De kommende børnehaveklassebørn er klar til den digitale skole Resumé KL har fået gennemført en spørgeskemaundersøgelse blandt forældre til kommende

Læs mere

Kommuner kan spare mindst 7 mia. kr. ved at lære af hinanden

Kommuner kan spare mindst 7 mia. kr. ved at lære af hinanden ERHVERVSØKONOMISK ANALYSE maj 2016 Kommuner kan spare mindst 7 mia. kr. ved at lære af hinanden Der er et årligt besparelsespotentiale på ca. 7 mia. kr., hvis de dyreste kommuner sænkede deres nettodriftsudgifter

Læs mere

Tema. Skolereform. skal indgå i skoledagen med gennemsnitligt 45 minutter om dagen.

Tema. Skolereform. skal indgå i skoledagen med gennemsnitligt 45 minutter om dagen. Tema Skolereform I forbindelse med indgåelsen af Aftale om kommunernes økonomi for 2014 blev der indgået aftale om et fagligt løft af folkeskolen. Reformen træder i kraft fra skoleåret 2014/15 og vil indebære

Læs mere

Referat fra Kontaktudvalgsmødet, mandag den 7. september 2015. VerdensKulturCentret

Referat fra Kontaktudvalgsmødet, mandag den 7. september 2015. VerdensKulturCentret Referat fra Kontaktudvalgsmødet, mandag den 7. september 2015. VerdensKulturCentret Deltagere: Torben Larsen, Brian Lentz, Anders Sejerø, Brian Lind, Ole Svendsen, Helmer Støvelbæk, E. Stella Grün, Helle

Læs mere

FOA Kampagne og Analyse. 9. december 2013. Notat vedrørende kommunale besparelsesforslag i budget 2014

FOA Kampagne og Analyse. 9. december 2013. Notat vedrørende kommunale besparelsesforslag i budget 2014 FOA Kampagne og Analyse 9. december 2013 Notat vedrørende kommunale besparelsesforslag i budget 2014 Dette notat er baseret på information om 64 danske kommuner, fordelt på hele landet 1. De 64 kommuner

Læs mere

FORSLAG OM EN NY ORGANISERING AF UNGDOMSSKOLEN I ODENSE

FORSLAG OM EN NY ORGANISERING AF UNGDOMSSKOLEN I ODENSE FORSLAG OM EN NY ORGANISERING AF UNGDOMSSKOLEN I ODENSE Baggrund: Stor økonomisk udfordring i BUF. I 2017 pt ca. 70 mio. kr. Klubområdet indgår allerede i Strukturtjek. Fra mange lokale til få regionale

Læs mere

Oversigt over besparelser i forhold til budget 2007 afledt af budgetforlig, medfinansiering af FFA, samt udmøntning af generelle besparelser

Oversigt over besparelser i forhold til budget 2007 afledt af budgetforlig, medfinansiering af FFA, samt udmøntning af generelle besparelser Bilag 1: Oversigt over besparelser i forhold til budget afledt af budgetforlig, medfinansiering af FFA, samt udmøntning af generelle besparelser 1. Tidligere vedtagne besparelser Tabel 1 viser hvilke besparelser,

Læs mere

Børneudvalget Der peges på at følgende overførsler kan lægges i kommunekassen.

Børneudvalget Der peges på at følgende overførsler kan lægges i kommunekassen. Til: Økonomiudvalget Mulige reduktioner af overførslerne på drift og løn Ved behandlingen af budgetoverførslerne fra 2007 til 2008 på Økonomiudvalgets møde i april udsatte udvalget sagen med henblik på

Læs mere

Udvalget arbejder med følgende politikområder: Politikområde 4 Skoler, som omfatter aktiviteter i relation til folkeskoleloven og ungdomsskoleloven.

Udvalget arbejder med følgende politikområder: Politikområde 4 Skoler, som omfatter aktiviteter i relation til folkeskoleloven og ungdomsskoleloven. Udvalget for Børn Udvalget arbejder med følgende politikområder: Politikområde 4 Skoler, som omfatter aktiviteter i relation til folkeskoleloven og ungdomsskoleloven. Politikområde 5 Almene dagtilbud,

Læs mere

Tænk hvad man kan få for 700 millioner kr.

Tænk hvad man kan få for 700 millioner kr. Tænk hvad man kan få for 700 millioner kr. Budgettale for Det Konservative Folkeparti den 15. september 2010 Af Økonomi- og budgetordfører Lars Havelund En ny økonomisk virkelighed side 2 Førtidspension

Læs mere

Bilag 2 til Masterplan 2015-2019 på specialundervisningen: Igangværende indsatser

Bilag 2 til Masterplan 2015-2019 på specialundervisningen: Igangværende indsatser Bilag 2 til Masterplan 2015-2019 på specialundervisningen: Igangværende indsatser marts 2015 Denne masterplan har til formål at fastlægge de indsatser, der skal gennemføres for at overholde de økonomiske

Læs mere

REBILD KOMMUNE. REFERAT Økonomiudvalget. Mødedato: Torsdag den 25-06-2009. Mødetidspunkt: 16:00. Sted: Byrådssalen, Terndrup Rådhus.

REBILD KOMMUNE. REFERAT Økonomiudvalget. Mødedato: Torsdag den 25-06-2009. Mødetidspunkt: 16:00. Sted: Byrådssalen, Terndrup Rådhus. Mødedato:. Mødetidspunkt: 16:00. Sted: Byrådssalen, Terndrup Rådhus. Møde slut: 16:45 REFERAT Indholdsfortegnelse Side 1. Opfølgning på temadag for Byrådet den 11. juni 2009 2 2. Ændret anvendelse af Torvet

Læs mere

25. marts 2015. I 1000 kr. 2015 Rammestyret 32.414 Indsatsstyret Udsatte børn og unge 63.628 Specialundervisning 58.705 Total 154.

25. marts 2015. I 1000 kr. 2015 Rammestyret 32.414 Indsatsstyret Udsatte børn og unge 63.628 Specialundervisning 58.705 Total 154. Bilag 1 til Masterplan for specialundervisningen i 2015-2018: Økonomisk redegørelse Denne masterplan vedrører kun den del af det indsatsstyrede område for specialundervisning. Den økonomiske masterplan

Læs mere

302 Børnepasning OPGAVEOMRÅDER ØKONOMI

302 Børnepasning OPGAVEOMRÅDER ØKONOMI OPGAVEOMRÅDER Serviceudgifter: Dagpleje for de 0 2 årige Vuggestuer for de 0 2 årige Børnehave eller Landsbyordning for de 3 5 årige Skolefritidsordninger for bh.kl. 3. klasse Udvidet skolefritidsordning

Læs mere

Idéoplæg (må fylde max 1 side udfyld så meget du kan) Forslagsnummer. Udvalg Overskrift Beskrivelse - Beskriv idéen, så andre kan forstå den

Idéoplæg (må fylde max 1 side udfyld så meget du kan) Forslagsnummer. Udvalg Overskrift Beskrivelse - Beskriv idéen, så andre kan forstå den Idéoplæg (må fylde max 1 side udfyld så meget du kan) Mere effektiv ferieplanlægning dagtilbud Forældre varsler ikke altid daginstitutioner om ferie, hvilket resulterer i overbemanding. Hvis alle forældre

Læs mere

Indhold. Tilskud til kulturelle aktiviteter

Indhold. Tilskud til kulturelle aktiviteter Oversigt over puljer Dette notat orienterer om øvrige udviklingspuljer kommunen råder over udover den eksterne udviklingspulje. Oversigten orienterer om puljernes formål, økonomi, samt hvilket udvalg,

Læs mere

Notat. 1. budgetopfølgning 2015 - Skoleudvalget. Pr. 28. februar. Dato: 3. marts 2015 Sagsnr.: 2015-002615-1

Notat. 1. budgetopfølgning 2015 - Skoleudvalget. Pr. 28. februar. Dato: 3. marts 2015 Sagsnr.: 2015-002615-1 Løn og Økonomi - Team Økonomi Middelfart Kommune Søndergade 65 5500 Middelfart www.middelfart.dk Telefon +45 8888 5500 Direkte +45 8888 5046 cvr.: 29189684 Dato: 3. marts 2015 Sagsnr.: 2015-002615-1 Morten.AastrupLaustsen@middelfart.dk

Læs mere

Brønderslev Kommune. Børne- og Ungdomsudvalget. Beslutningsprotokol

Brønderslev Kommune. Børne- og Ungdomsudvalget. Beslutningsprotokol Brønderslev Kommune Børne- og Ungdomsudvalget Beslutningsprotokol Dato: 18. marts 2008 Lokale: Mødelokale 268, Brønderslev Rådhus Tidspunkt: kl. 8.00-8.45 Indholdsfortegnelse Sag nr. Side Åbne sager: 01/154

Læs mere

Proces og rammer BUDGET

Proces og rammer BUDGET Proces og rammer BUDGET 2016 Budgetlægning 2016-2019 Indledning Kommunalbestyrelsen vedtog den 27. januar 2015 Tidsplan og proces for budget 2016. Processen er struktureret omkring 3 spor Spor 1 Struktur

Læs mere

Høringssvar fra HK Klubben til Budget 2014.

Høringssvar fra HK Klubben til Budget 2014. Klub 7072 startet den 20. januar 1934 Høringssvar fra HK Klubben til Budget 2014. I 2. budgetopfølgning for 2013 beskrives, at der er indarbejdet en forventning til omstilling og innovation af kommunens

Læs mere

Handlingsplan - Familieområdet

Handlingsplan - Familieområdet Notat Handlingsplan - Familieområdet Kommunaldirektørens område og Familieafdelingen Økonomi Ramsherred 5 5700 Svendborg 1. Status. Udvikling i sagstal og udgifter 2007 2009 Baggrunden for de iværksatte

Læs mere

2009/1 LSF 212 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016. Fremsat den 23. april 2010 af socialministeren (Benedikte Kiær) Forslag.

2009/1 LSF 212 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016. Fremsat den 23. april 2010 af socialministeren (Benedikte Kiær) Forslag. 2009/1 LSF 212 (Gældende) Udskriftsdato: 21. juni 2016 Ministerium: Socialministeriet Journalnummer: Socialmin., j.nr. 2010-831 Fremsat den 23. april 2010 af socialministeren (Benedikte Kiær) Forslag til

Læs mere

Orienteringsnotat til Økonomiudvalget vedr. indgåelse af kontrakt om Mentorordning 2015-18

Orienteringsnotat til Økonomiudvalget vedr. indgåelse af kontrakt om Mentorordning 2015-18 KØBENHAVNS KOMMUNE Økonomiforvaltningen Center for Sikker By NOTAT Til Økonomiudvalget Orienteringsnotat til Økonomiudvalget vedr. indgåelse af kontrakt om Mentorordning 2015-18 Jf. vedlagte indstilling

Læs mere

Att. : skolechef Arthur Corneliussen. Sæby d. 19. februar 2007

Att. : skolechef Arthur Corneliussen. Sæby d. 19. februar 2007 Frederikshavn Kommune Børne- og Kulturforvaltningen Rådhus Alle 100 9900 Frederikshavn Att. : skolechef Arthur Corneliussen. Sæby d. 19. februar 2007 Vedr. skolestruktur i Frederikshavn Kommune. Med nærværende

Læs mere

Børneudvalget. Næstved Kommunes årsberetning 2013 40 af 80

Børneudvalget. Næstved Kommunes årsberetning 2013 40 af 80 Børneudvalget Børneudvalget varetager forvaltningen af kommunens undervisningsmæssige, pædagogiske, sociale og sundhedsmæssige opgaver for børn og unge, herunder dagpleje, vuggestuer, børnehaver, daginstitutioner,

Læs mere

Bilag 7: Omflytninger mellem bevillinger uden kassemæssig effekt

Bilag 7: Omflytninger mellem bevillinger uden kassemæssig effekt Bilag 7: Omflytninger mellem bevillinger uden kassemæssig effekt Nedenstående tabel er en oversigt over omflytninger mellem bevillinger, der falder uden for reglerne om administrative omflytninger. Omflytningerne

Læs mere

virum skole bestyrelsens årsberetning 2007/2008

virum skole bestyrelsens årsberetning 2007/2008 1 virum skole bestyrelsens årsberetning 2007/2008 2 Virum Skoles vision udarbejdet 2006 Virum Skole er skolen, som tør, vil og kan udvikle egen praksis, så eleverne er i stand til at leve i en verden i

Læs mere

BORGMESTEREN Den 29. september 2015 BUDGETFORSLAG 2016 2. BEHANDLING

BORGMESTEREN Den 29. september 2015 BUDGETFORSLAG 2016 2. BEHANDLING BORGMESTEREN Den 29. september 2015 BUDGETFORSLAG 2016 2. BEHANDLING I min tale til Kommunalbestyrelsens 1. behandling af budgettet var mit hovedbudskab, at det kunne blive vanskeligt, at nå frem til et

Læs mere

Forslag. Lov om ændring af dagtilbudsloven

Forslag. Lov om ændring af dagtilbudsloven Til lovforslag nr. L 212 Folketinget 2009-10 Vedtaget af Folketinget ved 3. behandling den 4. juni 2010 Forslag til Lov om ændring af dagtilbudsloven (Fleksibel frokostordning i daginstitutioner m.v.)

Læs mere

BILAG 3: ØKONOMI UFINANSIEREDE INDSATSER

BILAG 3: ØKONOMI UFINANSIEREDE INDSATSER BILAG 3: ØKONOMI UFINANSIEREDE INDSATSER Agenda 21- planen er i lighed med kommuneplanen en rammeplan, som indeholder en række indsatser (mål og aktiviteter), hvortil der i forbindelse med planens politiske

Læs mere

INPUT TIL TEMADRØFTELSE

INPUT TIL TEMADRØFTELSE INPUT TIL TEMADRØFTELSE En ny folkeskole I juni 2013 blev der indgået en politisk aftale, som lægger op til et fagligt løft af folkeskolen og til øget mål- og resultatstyring. Samtidig er der vedtaget

Læs mere

Bestyrelsesmøde i Lejerbo, Århus den 11. marts 2011 kl. 12.00 på Rebild Bakker

Bestyrelsesmøde i Lejerbo, Århus den 11. marts 2011 kl. 12.00 på Rebild Bakker Referat organisationsmøde 11. marts 2011 Bestyrelsesmøde i Lejerbo, Århus den 11. marts 2011 kl. 12.00 på Rebild Bakker Til stede var bestyrelsesmedlemmerne Connie Bjørnsholm, Søren Egge Rasmussen og Louise

Læs mere

BESPARELSER 2016-2019 Skole og dagtilbud

BESPARELSER 2016-2019 Skole og dagtilbud BESPARELSER 2016-2019 Skole og dagtilbud 100415 Indhold 01_Scenarie 1 Øst_Vest skoler... 2 02_Scenarie 2. 4 skoler med udskoling... 4 03_Scenarie 3 Sammenlæg i midtby udskoling/indskoling... 6 04_Scenarie

Læs mere

Økonomirapport pr. 30. september 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget.

Økonomirapport pr. 30. september 2017 for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Økonomirapport pr. 30. september for Børne-, Skole og Uddannelsesudvalget. Drift Økonomirapport 2 for perioden 1. januar 30. september viser et samlet forventet overskud på 22,1 mio. kr. Børne- Skole og

Læs mere

Høringssvar i forbindelse med Kommunalbestyrelsens forslag til skolestrukturændringer i Faaborg.

Høringssvar i forbindelse med Kommunalbestyrelsens forslag til skolestrukturændringer i Faaborg. Høringssvar i forbindelse med Kommunalbestyrelsens forslag til skolestrukturændringer i Faaborg. Faaborg d. 30.7.2015 I forbindelse med den politiske beslutning om at nedlægge og omstrukturere Sund-/ og

Læs mere

3.3.9 Område 6B: Dalum, Hjallese, Højby, Skt. Klemens, Sanderum, Tingløkke, Højme, Rasmus Rask og specialskole (Bækholm) Plan for området

3.3.9 Område 6B: Dalum, Hjallese, Højby, Skt. Klemens, Sanderum, Tingløkke, Højme, Rasmus Rask og specialskole (Bækholm) Plan for området 3.3.9 Område 6B: Dalum, Hjallese, Højby, Skt. Klemens, Sanderum, Tingløkke, Højme, Rasmus Rask og specialskole (Bækholm) Plan for området Efter Før Dette forslag er et alternativ til forslag 6A. Planen

Læs mere

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 5. november 2012

Referat Udvalget for Job & Arbejdsmarked mandag den 5. november 2012 Referat mandag den 5. november 2012 Kl. 16:00 i Mødelokale 1, Hvalsø Afbud: Christian Plank (F) Thomas Stokholm (V) Indholdsfortegnelse 1. JA - Godkendelse af dagsorden...1 2. JA - Orienteringssager -

Læs mere

Analyse af trepartsfinansierede initiativer og forslag til udmøntning fra 2016 og frem

Analyse af trepartsfinansierede initiativer og forslag til udmøntning fra 2016 og frem Borgmesterforvaltningen Analyse af trepartsfinansierede initiativer og forslag til udmøntning fra 2016 og frem I rammeudmeldingen for budget 2017 blev det besluttet frem mod budgetforslag 2017 at se nærmere

Læs mere

Bilag 2. Baggrundsnotat om 10. klasse: Søgemønstre, elevsammensætning og effekt

Bilag 2. Baggrundsnotat om 10. klasse: Søgemønstre, elevsammensætning og effekt Bilag 2. Baggrundsnotat om 10. klasse: Søgemønstre, elevsammensætning og effekt Side 1 af 10 I dette baggrundsnotat præsenteres et uddrag af analyser og fakta for 10. klasse i Aarhus Kommune: Udviklingen

Læs mere

Bedre forhold for børn og voksne med handicap

Bedre forhold for børn og voksne med handicap BUDGETFORSLAG FRA SF Bedre forhold for børn og voksne med handicap - Aarhus Kommune bruger langt færre penge på børn og voksne med handicap, end mange andre kommuner. Det kan Aarhus Byråd ganske enkelt

Læs mere

SOLRØD KOMMUNE BUDGETORIENTERING DEN 9. SEPTEMBER 2015. Handlekatalog 2016-2019

SOLRØD KOMMUNE BUDGETORIENTERING DEN 9. SEPTEMBER 2015. Handlekatalog 2016-2019 Handlekatalog 2016-2019 Reduktionens fordeling (31,8 mio. kr.) 2 Indarbejdede forslag Brugerbetaling Forældrebetalingsandel 65% i SFO1 og SFO2 Aktive borgere Frivillige overtager drift af café i AFC og

Læs mere

Samlet for alle udvalg -5.473-5.133-5.133-5.133

Samlet for alle udvalg -5.473-5.133-5.133-5.133 Forslagsnr. Tekst der beskriver forslaget 2011 2012 2013 2014 Økonomi- og Planudvalget 1.01 Administration 101.03.01.11 Driften af bilflåden -325-325 -325-325 Samlet for ØPU -325-325 -325-325 Børne- og

Læs mere

Årsberetning 2013/2014. Fra Tårnbygårdsskolens skolebestyrelse. April 2014

Årsberetning 2013/2014. Fra Tårnbygårdsskolens skolebestyrelse. April 2014 Årsberetning 2013/2014 Fra Tårnbygårdsskolens skolebestyrelse April 2014 Tårnbygårdsskolen, specialskolen i Tårnby Her arbejder vi hen mod; - Inklusion i fællesskabet - Et godt skole hjem samarbejde -

Læs mere

Budgetforlig mellem Socialdemokratiet, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Socialistisk Folkeparti

Budgetforlig mellem Socialdemokratiet, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Socialistisk Folkeparti Den 21. september 2015 Budgetforlig mellem Socialdemokratiet, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Socialistisk Folkeparti Socialdemokratiet, Venstre, Konservative, Dansk Folkeparti og Socialistisk

Læs mere

BU 02.02.16 Temadrøftelse økonomi

BU 02.02.16 Temadrøftelse økonomi BU 02.02.16 Temadrøftelse økonomi Gule lamper i forhold til foreløbigt regnskab 2015 Gule lamper i forhold til budgetopfølgning 3 2015 Børneudvalgets input til budget 2017 Balancekatalog til budget 2016

Læs mere

Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF

Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO Drift - serviceudgifter BF Ændring Nr. Regkonto Børneudvalget til basis Udvalgets beslutning budget BO BO BO - serviceudgifter BF2014 2015 2016 2017 Balancekatalog Fællespulje - Børneudvalget 30.000 3.01 Provenu - Skolestruktur

Læs mere

BUDGETFORSLAG 2016-1. BEHANDLING

BUDGETFORSLAG 2016-1. BEHANDLING BORGMESTEREN Den 25.8.2015 BUDGETFORSLAG 2016-1. BEHANDLING Budgetforslaget for 2016 og overslagsår er igen i år med bidrag fra de stående udvalg udarbejdet efter Økonomiudvalgets retningslinjer. Budgetarbejdet

Læs mere

SKOLEN. Inklusion. Parkskolen POSITIV PÆDAGOGIK PÅ PARKSKOLEN

SKOLEN. Inklusion. Parkskolen POSITIV PÆDAGOGIK PÅ PARKSKOLEN Inklusion Parkskolen POSITIV PÆDAGOGIK PÅ PARK 2 Inklusion på Parkskolen Hvad betyder inklusion og hvilken betydning har det for Parkskolen? Definitionen på inklusion Inklusion betyder at medtage noget

Læs mere

Radikale Venstre s budgetforslag for Næstved Kommune 2016

Radikale Venstre s budgetforslag for Næstved Kommune 2016 Radikale Venstre s budgetforslag for Næstved Kommune 2016 Radikale Venstre har fremsendt 34 ændringsforslag til budget 2016 under følgende overskrifter: Skatteforhøjelse på 0,4 % (indkomstskatten) og en

Læs mere

Notat om tendenser i kommunale spareforslag for budget 2015

Notat om tendenser i kommunale spareforslag for budget 2015 Notat om tendenser i kommunale spareforslag for budget 2015 1 Notat om tendenser i kommunale spareforslag for budget 2015 Dette notat præsenterer de overordnede tendenser på FOAs områder i 22 danske kommuners

Læs mere

Kommunens serviceramme er i budgetårene overskredet med ca. 50 mio. kroner.

Kommunens serviceramme er i budgetårene overskredet med ca. 50 mio. kroner. Skoleområdet Folkeskoler Stationsvej 36 3460 Birkerød Att.: skolechef Martin Tinning Sendt via mail til hd@rudersdal.dk Vedbæk, torsdag 18. august 2011 Høringssvar til Budget 2012-2015 Kommunens serviceramme

Læs mere

Indstilling. Omlægning til økologi i offentlige køkkener i Aarhus Kommune. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling

Indstilling. Omlægning til økologi i offentlige køkkener i Aarhus Kommune. 1. Resume. Til Aarhus Byråd via Magistraten. Borgmesterens Afdeling Indstilling Til Aarhus Byråd via Magistraten Borgmesterens Afdeling Den 19. december 2012 Aarhus Kommune Omlægning til økologi i offentlige køkkener i Aarhus Kommune Borgmesterens Afdeling 1. Resume Fødevareministeriet

Læs mere

Forslag til Fremtidens DUF

Forslag til Fremtidens DUF Forslag til Fremtidens DUF I henhold til vedtægternes 21, stk. 1 skal forslag til være sekretariatet i hænde senest 5 uger før delegeretmødet. Styrelsen indstiller følgende forslag til delegeretmødets

Læs mere

Evidens er mere for mindre på en klog måde CASE HERNING KOMMUNE OM STRATEGI OG ORGANISERING

Evidens er mere for mindre på en klog måde CASE HERNING KOMMUNE OM STRATEGI OG ORGANISERING Evidens er mere for mindre på en klog måde CASE HERNING KOMMUNE OM STRATEGI OG ORGANISERING Chef for Center for Børn og forebyggelse Preben Siggaard Formand for Børne- og Familieudvalget Dorthe West Evidenskoordinator

Læs mere

Alternativ Ø (Det solidariske alternativ)

Alternativ Ø (Det solidariske alternativ) Alternativ Ø (Det solidariske alternativ) Ø. Fem skoler med overbygning - 4 fødeskoler, 1. Kort beskrivelse af alternativ Ø Alternativ Ø er baseret på et bærende princip om, at der skal være skoler over

Læs mere

NY VEJ FOR FREMTIDEN

NY VEJ FOR FREMTIDEN Budgetforslag 2016-2019 Venstre - Konservative - Dansk Folkeparti NY VEJ FOR FREMTIDEN Albertslund er en dejlig by, men er desværre i en alvorlig økonomisk situation. Partierne Dansk Folkeparti, Venstre

Læs mere

Høringssvar vedrørende spareforslag 2016-2019

Høringssvar vedrørende spareforslag 2016-2019 Høringssvar vedrørende spareforslag 2016-2019 ÅFO anbefaler byrådet at forkaste de spareforslag, som forringer kvaliteten yderligere i vores dagtilbud, SFOer og klubber. Forslagene om tidlig børnehavestart,

Læs mere